"Tadić da ne potpiše izmene zakona"

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.07.2010.

12:15

Default images

Ona je navela da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

Markovićeva je rekla da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojim se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju i bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Amandman poslanika Vladana Batića koji je vladajuća većina usvojila dovodi u pitanje ceo tekst predloga Zakona i ozbiljno remeti mogućnost Agencije da efikasno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, kaže Zorana Marković.

Ona upozorava da predlog zakona omogućava da na hiljade funkcionera bezgranično ostanu gde jesu.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Zatečeni funkcioneri su sebe izuzeli u jednom izuzetno visokom stepenu, do mere koja predstavlja povredu Ustava i zakona", navela je Zorana Marković. "Dakle, ovakva pravno-tehnički loše sročena odredba sadržana u amandmanu zaravo je neustavna sama po sebi, jer omogućava da narodni poslanik koji se istovremeno nalazi i na drugim funkcijama koje su Ustavnom utvrđene za njih kao nespojive - zadrže svoje funkcije", kazala je Markovićeva.

"Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je ona.

Ona je navela da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korpucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: