Poslanici o vojnim vežbama NATO-a

Poslanici opozicije kritikovali su najave o mogućem učešću dvojice oficira Vojske Srbije u manevrima NATO-a u Gruziji.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

17:18

Default images

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je novinarima u Domu Narodne skupštine da Srbija apsolutno ne bi smela da učestvuje u manevrima koji su, kako je naveo, deo vojnog i političkog spora između NATO-a i Rusije.

"To je stvar u koju Srbija ne sme da se meša na takav način, pogotovo ne učešćem u manevrima NATO-a. Mislim da je to skandalozno i najbolje bi bilo da do toga nikada ne dođe", rekao je Aligrudić.

Ocenio je da bi princip vojne neutralnosti za koji se Srbija mora zalagati trebalo da bude neprikosnoven i da vojnici Srbije nemaju šta da traže u manevrima NATO-a u Gruziji, tim pre što im se Rusija na sve načine protivi.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je učešće Srbije u vežbi NATO-a u Gruziji "prosto suludo".

Poslanik Liberalnodemokratske partije Zoran Ostojić rekao je da se do članstva u EU dolazi članstvom u NATO-u i da Vlada Srbije, ako želi iskreno u Evropu, treba da donese odluku o članstvu u NATO-u i ukine odluku o vojnoj neutralnosti.

"Iz ovog odgovora jasno je šta mislim o učešću naša dva oficira na vežbama NATO-a u Gruziji", rekao je Ostojić novinarima.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da bi učešće Srbije u manevrima u Gruziji bilo "bolje, nego da gruzijski vojnici učestvuju u manevrima NATO-a u Srbiji".

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Klundžija rekla je da je učešće dvojice oficira Vojske Srbije u manevrima NATO-a u Gruziji, pitanje za Ministarstvo odbrane i Vladu Srbije i da će oni doneti odluku koja će biti u interesu države.

Odluka o učešću Srbije u manevrima NATO-a u Gruziji od 6. maja do 2. juna za sada nije doneta, a Vlada Srbije najavila je da će o tome odlučiti narednih dana u skladu sa "državnimm interesom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: