Saradnja u oblasti bezbednosti

Predstavnici zemalja jugoistočne Evrope potpisali su u Beogradu zajedničku izjavu kojom o saradnji u jačanju bezbednosti svih građana u regionu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2009.

14:31

Default images

U izjavi usvojenoj na regionalnoj ministarskoj konferenciji "Promovisanje pravde i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi" navodi se da su zemlje regiona odlučne da sarđuju u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom i ljudima, pranja novca, finansiranja terorizma i drugih oblika kriminala.

"Države ističu da implementacija međunarodno priznatih normi i vrednosti UN kao i integracija u EU zahtevaju poštovanje demokratije i principa vladavine prava za sve građane i region u celini", navodi se između ostalog u zajedničkoj izjavi koju je predstavio izvršni direktor Kancelarije za borbu protiv droga i organizovanog kriminala pri UN (UN-ODC) Antonio Maria Kosta.

Posebno se ističe značaj Programa za promovisanje vladavine prava i bezbednosti građana u jugoistočnoj Evropi. Drzave regiona, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, sarađivaće sa međunarodnim organizacijama kako bi se poboljšala efikasnost i ojačali kapaciteti u borbi protiv kriminala koji predstavlja pretnju za ceo region.

Posebno se naglašava važnost saradnje ekspertskih timova sa međunarodnim ekspertima kako bi se obezbedila tehnička pomoć.

Zajedničku izjavu potpisali su u Palati Srbije predstavnici Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije kao i direktor UN-ODC Antonio Maria Kosta.

Država u borbi protiv kriminala

Premijer Srbije i ministar policije poručili su da će država, i pored finansijske krize, nastaviti beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije. Uspešna borba protiv kriminala zahteva izuzetno velika finansijska ulaganja, a resursi država u uslovima krize usmeravaju se na podršku privredi i stanovništvu radi kontrole krize, ukazao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na regionalnoj konferenciji o vladavini prava i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova naglasio je da Vlada neće odustati od saradnje sa susedima i zajedničke borbe protiv organizovanog i prekograničnog kriminala.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da je borba protiv korupcije i kriminala među glavnim prioritetima, kroz sprovođenje vladavine prava i reformu pravosuđa.

Efikasna borba protiv korupcije i kriminala ogleda se i u donošenju zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, o oduzimanje imovine stečene kriminalom i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kazao je premijer.

Dodao je da bi otvaranje kancelarije Agencije UN za borbu protiv droge i kriminala (UN-ODC) u Beogradu bilo značajan signal međunarodne zajednice i podrška Srbiji u težnji da se postavi kao regionalni lider u promovisanju borbe protiv kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: