Požar ispod mosta Gazela

U romskom naselju ispod mosta Gazela u Beogradu sinoć je u požaru izgorelo 11 kartonskih kuća romskih porodica koje tamo žive.

Izvor: B92

Sreda, 04.02.2009.

07:03

Default images

U požaru, koji je izbio 30 minuta posle ponoći, niko nije povređen. Na mesto događaja brzo su stigla 33 vatrogasca i ugasila požar. Uzrok izbijanja vatre za sada nije poznat. U poslednjih mesec dana ovo je drugi put da u tom romskom naselju izbija požar.

Gust dim, garež, izgorele stvari, prizor je koji se sve češće viđa u romskom naselju ispod mosta Gazela. Podsetimo, na Badnje veče izgorele su četiri barake, a sinoćni požar, u kojem su romske porodice izgubile sve što su imale, bio je veći. Zahvatio je jedanaest kartonskih kuća.

“Ja sam prva videla požar, videla sam veliki plamen. Moj suprug je spavao. Rekla sam mu - ‘Milane, ustani, izgoreće nam deca’. Ništa nisam stigla da uzmem", “Ovi viču, hajde ustani, izgorela baraka, ja sam, evo, kako me vidiš ustala, jednu čarapu imam, drugu nemam. Uplašila sam se. Sve je otišlo”, rekli su pojedini stanari naselja.

Zbog opasnosti da vatra “proguta” i ostale barake u naselju u gašenju požara učestvovao je veliki broj vatrogasaca.

“Ukupno je stiglo 10 vozila i 33 vatrogasca. Požar je zaokružen, ugašen. Sad se vrši likvidacija, najbitnije je da nema niko povređen i niko nije poginuo”, kaže Dragan Čubra, komandir čete u Vatrogasnom domu "Zvezdara".

Kada su vatrogasci počeli da se pakuju, a svima se činilo da je sve ugašeno, jedna žena je povikala da joj ponovo gori baraka.

Srećom, to je bio samo žar koji je zatrpan i ugašen stvarima koje su pale na njega.

Pošto im je sve izgorelo, jedini smeštaj za decu na jakoj košavi postali su stari automobili. Zgarište u romskom naselju posetio je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić, koji je obećao da će grad u pokušati da što pre obezbedi nužni smeštaj za porodice koje su ostale bez krova nad glavom.

“Ne znam kada će tehnički moći da im se kaže - 'evo izvolite da uđete', koliko će vremena trebati da se postavi bilo šta. Mi, čak, već imamo nešto u planu, za šta mi treba odobrenje gradonačelnika da ove porodice noćas ne ostanu na kiši i na vetru, već da im obezbedimo krov nad glavom. To je moj posao i moj zadatak”, rekao je on.

Đukić je obećao da će do kraja meseca gradonačelnik Beograda Dragan Đilas potpisati akcioni plan za rešavanje problema nelegalnog romskog naselja ispod Gazele.

On navodi da će svim porodicama koje su na popisu biti obezbeđen trajni smeštaj do 31. avgusta ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: