Subota, 02.09.2006.

16:28

Nacionalni investicioni plan

Ove nedelje istekao je rok da ministarstva prijave projekte u koje će biti uložen novac iz Nacionalnog investicionog plana.

Izvor: B92

Default images

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će strogu kontrolu trošenja novca sprovoditii ministri, ali i predstavnici predsednika Srbije i nezavisni revizori. Pojedini stručnjaci smatraju da je kontrola u rukama onih koji troše novac i da bi problem mogao da nastane i ako loše procene gde se novac ulaže.

Ove i sledeće godine Vlada Srbije uložiće milijardu i šest stotina miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana.

Planirano je da se preko nacionalnog investicionog plana za 2006/07. godinu uloži ukupno 1,6 milijardi evra i to u saobraćaj 424 miliona , zdravstvo 311, stanogradnju 150 i u poljoprivredu 70 miliona evra.

Osim u te najkrupnije projekte, desetine miliona evra biće uloženo  i u razvoj turizma, kulture, nauke, kao i u vojsku, policiju i verske objekte.

Ministar finansija kaže da će trošenje novca kontrolisati vladine komisije, a detaljan izveštaj skupštini će svake godine dostavljati nezavisna revizorska komisija. Ona će biti izabrana na međunarodnom konkursu.

Pojedini stručnjaci kažu da, osim kontrole trošenja tolikog novca, problem može da nastane pri odlučivanju gde će novac biti uložen, jer državni službenici nisu za to stručni.

Novac dobijen od prodaje mreže Mobi 63 i dve banke, biće uložen u 2.000 projekata. Radovi bi trebalo da traju od šest do 18 meseci, u zavisnosti od toga koliko se brzo završe javni konkursi za izvođače radova i koliko su efikasne građevinske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: