"Žene u podređenom položaju"

Žene u svetu i dalje ne zauzimaju vodeće položaje u poslovima kojima se bave, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 08.03.2006.

08:16

Default images

Generalni sekretar UN Kofi Anan je, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u izveštaju ocenio da je spor proces kojim žene uzimaju učešće u parlamentarnom životu, vođenju preduzeća, medija i u akademskom svetu. "I dalje postoje ozbiljne prepreke koje sprečavaju efektivno učešće žena", naveo je Anan i založio se za njihovo još veće učešće, kako bi počele da utiču i na donošenje odluka.

Angela Merkel je u novembru postala kancelarka Nemačke, Elen Džonson Sirlif je u januaru imenovana za predsednicu Liberije, a Mišel Bašle će u subotu i zvanično postati predsednica Čilea. Međutim, uspeh te tri žene maskira mnoge izazove koje su one savladale. Rakel Majanja, specijalna savetnica UN za unapređenje položaja žena, kaže da iza tog napretka stoji potreba postizanja svesti i otvorenosti u društvu na političkom nivou. Čak i posle zauzimanja liderskog položaja, liderke se suočavaju s većim osudama kada pogreše nego muške kolege, i to jednostavno zato što su žene", rekla je Rakel Majanja.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj počeo je projekat izgradnje svetskog elektronskog foruma za razmenu informacija o ulozi žena u političkom životu, kako bi osnažio njihovu ulogu u toj oblasti, saopšteno je danas iz te organizacije. UNDP navodi da su su žene sve prisutnije u državnoj upravi, ali da još nije ostvaren cilj njihovog ravnopravnog učešća u političkom zivotu.

U izveštaju te organizacije o prisustvu žena u upravi i politici navodi se da je 70 odsto dece na svetu koja ne idu u školu, 130 miliona, devojčice. Žene čine dve trećine od 960 miliona nepismenih, što utiče na mogućnost njihovog uključivanja u političke procese. Ako se izuzmu Nordijske zemlje, samo 16 odsto svetskih poslanika su žene.

U Srbiji je, prema istraživanjima iz 2004, bilo 27 poslanica, prema 223 muškarca, što je bilo 10,8 odsto. Među Vladinim funkcionerima bilo je 30 odsto žena, 28,1 odsto među rukovodiocima u lokalnoj upravi i 20,5 odsto u zakonodavstvu.

Iako je ravnopravnost među polovima, zvanično, odavno postignuta, statistike pokazuju da su žene i danas u drugom planu. Praznovanje osmog marta odavno se pretvorilo u pravu potrošačku groznicu, ali je ovo, ipak, jedan od retkih dana kada se priča o obespravljenosti žena.

Kulturolog Zorica Tomić kaže da je 8. mart idealan kako bi se otvorila "Pandorina kutija" zvana neravnopravnost polova: "Načelna ravnopravnost postoji, stvarnost je drugačija, različite kulture uslovljavaju različiti tretman zena. Danas ima dosta žena u medijima, ali nema ih gde se zbilja odlučuje u politici i finansijama kao što je bankarstvo."

Prema poslednjim istraživanjima, u većini zemalja žene su plažene 20 odsto manje nego muškarci, dok je među nezaposlenima, više žena nego muškaraca.

"Malo žena u politici"

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je da su politika i biznis dva sektora u kojima su žene nedovoljno zastupljene, u Evropi i Africi i na drugim kontinentima. "Trenutno imamo jednu ženu na čelu vlade i šest na čelu države, tri su izabrane za predsednike", rekao je Baroso povodom Međunarodnog dana žena.

Baroso je rekao da je juče razgovarao s predsednicom Liberije Elen Džonson Sirli, prvom demokratski izabranom predsednicom neke afričke zemlje, i to posle 14 godina građanskog rata. "Impresioniran sam njenim zalaganjem za mir i razvoj njene zemlje", rekao je Baroso.

Barozo je juče razgovorao s predsednicom Konfederacije preduzetnika Francuske Lorans Pariso i rekao da je to prvi put da je Konfederacija izabrala ženu za predsednika.

Optužbe feministkinja

Feministička udruženja iz celog sveta optužila su UN da nisu dovoljno učinile na promovisanju ravnopravnosti polova u okviru sopstvene reforme. U otvorenom pismu Ananu i zemljama-članicama UN, feministkinje žale što posle više od 10 godina od konferencije u Pekingu 1995, kada se svetska organizacija obavezala da će raditi na jednakosti polova, UN i dalje omogućavaju samo minimalnu zastupljenost žena u sopstvenim važnim komisijama, ekspertskim komitetima i na visokim položajima".

Dejvis: Ne činimo dovoljno

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je povodom Dana žena da je za isuviše mnogo žena u Evropi dom opasno mesto. "Danas slavimo Međunarodni dan žena, a tokom tih 24 časa posvećenih borbi žena za ravnopravnost i pravdu na hiljade žena širom Evrope biće žrtve nasilja. Do obeležavanja 8. marta sledeće godine one biti brojane u milionima", naveo je Dejvis u saopštenju.

"Procene ukazuju na to da svaka četvrta žena u Evropi iskusi fizičko nasilje bar jednom u životu, a svaka deseta postane žrtva seksualnog nasilja uz upotrebu sile. Žene bivaju povređene u svim situacijama, ali većinom su žrtve nasilja muškaraca u svojoj sredini, što znači da trpe fizičko, emotivno i seksualno zlostavljanje od svojih partnera, ili bivših partnera. Nasilje u porodici je destruktivno i neprestana je pretnja društvu i štetno je i za emotivno i mentalno zdravlje i za ponašanje dece koja rastu u takvoj sredini. Moguće je da će mnoga od te dece ispoljiti ta traumatična iskustva kada odrastu, ili kao žrtve ili počinitelji nasilja. Sve to je poznato, ali mi ipak ne činimo dovoljno da sprečimo nasilje među polovima u svojoj zajednici", upozorava Dejvis.

"Daleko je ravnopravnost"

Britanski Indipendent piše da je položaj žena u svetu poboljšan i da se popravlja, ali da je prava ravnopravnost polova daleko. List objavljuje i niz statističkih podataka, prema kojima su žene vlasnici jedan odsto imovine na svetu i da čine dve trećine nepismenih na svetu. Žene u Velikoj Britaniji u proseku zaraduju 17 odsto manje od muškaraca, a u EU vode samo tri odsto najvećih kompanija. Samo 12 žena je na čelu svojih zemalja, a Ujedinjene nacije imaju 191 članicu", piše list.

Alžir: Pomilovane zatvorenice

Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika pomilovao je 152 zatvorenice, povodom Dana žena, saopšteno je iz predsednikovog kabineta. U saopštenju se dodaje da je ostalim zatvorenicama, kojih je 130, smanjena kazna za po oko dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: