MMF i Srbija: Teška runda

Vlada Srbije dogovorila je sa menadžmentom MMF-a produžetak trogodišnjeg aranžmana koji je trebalo da se okonča u junu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2005.

09:03

Default images

Razlog za produženje jeste završetak dveju preostalih revizija aranžmana. Krajem juna će zasedati Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda koji će Srbiji odobriti kredit od 200 miliona dolara, a ovaj sporazum omogućava i otpis preostalog dela duga prema Pariskom klubu od 700 miliona dolara.

MMf je od Vlade Srbije tražio da štedi prihode od privatizacije i uvođenja PDV-a, ubrza restrukturiranje preduzeća i smanji spoljnotrgovinski deficit, odnosno da dalje povećava izvoz, a smanjuje uvoz, kaže za B92 ministar finansija Mlađan Dinkić: „Imajući u vidu da imamo snažan trend rasta izvoza u prvih nekoliko meseci ove godine i da je opao uvoz stručnjaci mmf-a smatraju da je to moguće, ali da je to moguće ostvaritiukoliko se ne povećava javna potrošnja, odnosno ukoliko se štedi.“

Dinkić je uveren da je Vlada Srbije sposobna da ispuni sve zahteve koje je MMF pred nju postavio.

Kako smanjiti javnu potrošnju

Pitanje je kako još smanjiti javnu potrošnju i budžetski deficit, a da to ne ugrozi deo stanovništva koji novac prima iz budžeta.

Profesor Miodrag Zec vidi dva relativno bezbolna načina: "Jedan je da očekujem da će prihodi u budžetu biti povećani ako ova fiskalizacija bude uredno sprovedena i ako obuhvat poreskih obveznika bude veći. Tu ima prostora da se deficit smanji na prihodnoj strani. Na rashodnoj strani ima mnogo elemenata gde se oni mogu smanjiti. Tu pre svega mislim i na javna preduzeća i na državnu administraciju i čitav niz paradržavna tela, na ove stvari skirvene od javnosti kao što su zakupi poslovnih prostora po nenormalno viskim cenama, troškovi savezne i državne administracije i tako dalje i tako dalje."

I bivši ministar finansija Božidar Đelić smatra da bi najbolje bilo da se smanji broj činovnika i ljudi u javnim preduzećima, koje izdržava "budžetska kasa". Međutim, Đelić strahuje da će mere smanjenja javne potrošnje Vlade Srbije, a koje će uslediti po povratku iz Vašingtona, najviše pogoditi penzionere, čije bi realne penzije u narednim godinama mogle padati.

"Mnogo bi bilo delotovrnije da se ponovo sagleda carinska politika, poltika našeg dinara, isto tako i da fiskalna politika uđe u jedno realno prilagođivanje koje neće posle biti demantovano akcijama na terenu pojeidnih ministara. Jer, dok recimo, potpredsednik Vlade i ministar finansija najavljuju smanjenje broja ljudi, s druge strane, ministar prosvete, ministar zdravlja i ministar energetike, svi najavljuju da u njihovim resorima nema nikakvih viškova", kaže Đelić.

Predstaviće se privreda Srbije

U delegaciji iz Beograd nalaze se i potredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i ministar privrede Predrag Bubalo. Njih očekuju razgovori i s predstavnicima američke administracije i značajnih kompanija, rekao je Dinkić: "Očekujemo da nam do juna Amerika omogući preferencijalni plasman srpskih proizvoda na američko tržište, što će značajno doprineti našem rastu izvoza, jer ima dosta naših proizvođača koji baš zbog loših trgovinskih uslova nisu mogli da izvoze u Ameriku, kao što su to nekada činili. S druge strane, Bubalo će imati u zgradi 'US Stila', koji je jedan od najvećih investitora i izvoznika iz Srbije, prezentaciju rada srpske privrede, pred ne samo menadžmentom 'US Stila', već i brojnim drugim velikim kompanijama iz Amerike."

Dinkić je naveo da je sa Svetskom bankom postignut sporazum oko kredita vrednih 190 miliona dolara, kao podrške budžetu Srbije i za investicije u navodnjavanju, za region Bora, reformu administracije, penzionog fonda i obnovu puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: