Hoće li novinari u zatvor?

Predlog Krivičnog zakona sadrži krivične kazne za uvredu i klevetu, a rezultat može biti zatvor za novinare.

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2005.

17:18

Default images

Mogućnost da, zahvaljujući proceni suda da je novinar izneo ili preneo klevetu ili uvredu, novinar bude osuđen i na kaznu zatvora od šest meseci do tri godine, izazvala je buru negodovanja među novinarima. Nezavisno udruženje novinara Srbije predložilo je da uvrede i klevete budu izbrisane iz Krivičnog zakona, već da budu individualni problem.

Iako su novinari bili izričiti kada su tražili da kleveta i uvreda ne budu krivično delo, radna grupa za izradu predloga krivičnog zakona takav zahtev smatra preteranim. Advokat Slobodan Šoškić kaže bi u tom slučaju došlo do "neodgovornog novinarstva", ali smatra da se može pronaći kompromisno rešenje.

"Pod velikim smo pritiskom, da tako kažem, laičke javnosti, u koju uključujem i novinarsku, koja je po meni ipak nedovoljno racionalna, da se ukine zaprećena kazna zatvora, a da ostane novčana kazna, ali da ostanu uvreda i kleveta kao krivično delo", kaže Šoškić.

Međutim, glavni i odgovorni urednik TV "Politika" Vladan Alimpijević smatra da bi posledice ovako ublaženog zakona mogle biti veoma visoke novčane kazne, koje bi srpski novinari, sa prosečnom platom od 200 evra, teško podnosili bez ozbiljnih posledica: "Ako bi nekome sutra prodali stan, ako ga uopšte ima, ili ako bi on bio dužnik u narednih 10 godina, možda je zatvor manje zlo."

Inicijativu NUNS-a da se kleveta i uvreda izbace iz Krivičnog zakona Republike Srbije podržali su i Međunarodna federacija novinara i OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: