Česi se izjašnjavaju protiv evra

Prvi put od početka evrointegracije većina Čeha se izjasnila protiv evra. Uplašeni krizom u Grčkoj, ulazak zemlje u evrozonu sada odbija 55 odsto građana.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2010.

11:27

Default images

Prelazak na evro i oproštaj od češke krune pozdravilo bi 38 odsto Čeha u najnovijoj anketi Centra za istraživanje javnog mnjenja. Popularni predsednik Vaclav Klaus nekoliko puta je ovih dana ponovio da je jako dobro što Češka nije u evropskoj monetarnoj uniji i što ima svoju krunu.

"Pravi uzrok tragedije nije racionalna ili neracionalna ekonomska politika u Grčkoj, već evro, koji je tragediju skrivio", kaže Klaus.

Grčku krizu iskoristili su češki političari u kampanji pred parlamentarne izbore krajem maja. Desnica upozorava birače da će i Češka biti pred stečajem kao danas Grčka, ako vladu formira levica i nastavi zaduživanje zemlje.

"Mi sada imamo potpuno drugačije probleme nego da razmišljamo da li hoćemo ili nećemo evro", odbio je kao preuranjene rasprave o evru ministar finansija Eduard Janota.

"Moramo da konslidujemo javne finansije i da ispunimo kriterijume iz Mastrihta. Tek onda možemo da razgovaramo o mogućnosti ulaska u evrozonu. Mislim da smo od evra još jako daleko", rekao je ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: