Nedelja, 27.10.2013.

14:21

Rijad: Kažnjene zato što su vozile

Najmanje 16 žena u Saudijskoj Arabiji kažnjeno je sa po 80 dolara, jer su odlučile da sednu za volan i priključe se akciji protesta zbog zabrane ženama da voze.

Izvor: Tanjug

Default images

Oko 60 žena je juče vozilo automobile ulicama saudijskih gradova u akciji "Žene za volanom je izbor" protiv saobraćajnih propisa koji važe samo za muškarce, prkoseći vladinim pretnjama hapšenjem i krivičnim gonjenjem.

"Policija je zaustavila šest žena u Rijadu i kaznila ih sa po 80 dolara", izjavio je zamenik šefa policije Favaz Miman.

Svaka od tih žena je, u prisustvu muške pratnje (što može biti otac, muž, brat, stric ili unuk), morala da "potpiše da poštuje zakone kraljevine", kazao je Miman agenciji AFP.

U Džedi je policija kaznila dve žene zbog vožnje, a saudijski mediji navode da je još osam žena zaustavljeno u drugim delovima zemlje.

Na desetine žena postavile su video snimke na svoje tviter naloge na kojima se vidi kako voze kola.

Neke žene su, međutim, juče ostale kod kuće, obeshrabrene pošto su ih telefonom pozvali ljudi koji su rekli da su iz ministarstva unutrašnjih poslova, naveli su organizatori protesta protiv zabrane ženskih vozača.

U džamijama je širom Saudijske Arabije tokom propovedi poručeno ženama da ostanu kod kuće.

Protesti su nezakoniti u toj zemlji, a vlasti javne zahteve za političke ili društvene promene tradicionalno tumače kao neprihvatljivo osporavanje autoriteta vladajuće porodice al-Saud, kažu lokalni analitičari.

Organizatori, međutim, tvrde da njihov poziv ženama da voze nije politički protest, pošto oni nisu pozvali na okupljanja, mitinge niti na formiranje povorke automobila. Oni su, umesto toga, pozvali žene koje imaju vozačku dozvolu da sednu za volan u pratnji muškarca i da same voze dok obavljaju svakodnevne poslove.

Kralj Abdulah se založio za neke oprezne reforme, kao što su razvoj obrazovanja žena i njihovo zapošljavanje, ali vodi računa da ne dođe u veći sukob sa konzervativnim sveštenstvom, koje se protivi vladinim nastojanjima da se postepeno poveća javna uloga žena u društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

14 h

Podeli: