Ponedeljak, 24.12.2012.

13:10

DSS ima predlog dopune platforme

Demokratska stranka Srbije uputila je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću formalni predlog za dopunu platforme o Kosovu.

Izvor: Tanjug

Default images

DSS, naime, predlaže da u taj dokument bude uneta odredba da će republički parlament doneti zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije.

Portparol DSS Petar Petković rekao je na konferenciji za novinare da bi tom novom odredbom bio jasno utvrđen ustavno-pravni poredak Kosova u Srbiji i jasno definisana ustavno-pravna veza Srbije i te pokrajine.

"Platforma treba da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije i da skupština što pre raspravlja o tom dokumentu", rekao je Petković, navodeći da je došlo do izmena u nacrtu platforme, ali da do kraja nije jasno o kojim izmenama je reč i da li će se uopšte Skupština Srbije o njoj izjašnjavati.

Petković je dodao da se poslednjih dana može steći utisak da postoji konfuzija o sadržaju platforme, koji je njen cilj i šta će se sa njom dešavati u budućnosti.

On je dodao da je od 2008. godine, kada je počelo sprovođenje politike da "EU nema alternativu", počeo i "sunovrat Srbije i postepeno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije".

Petković smatra da se sa donošenjem platforme o Kosovu stvara dobra mogućnost da se ispravi ono što je učinjeno u poslednje četiri godine i da se promeni politika prema Kosovu i Metohiji u pravcu očuvanja državnih i nacionalnih interesa Srbije.

"Neprihvatljivo je da se kaže da je nezavisno Kosovo realnost, a da sa druge strane platforma nije realnost. Za Srbiju realnost moraju da budu državni i nacionalni interesi, a ne da za nju budu realnost interesi stranih zemalja koje nastoje da Srbiji otmu Kosovo", dodao je Petković.

DSS će se, kako je naveo, na najodgovorniji način odnositi prema pitanju Kosova i Metohije, insistirati na promeni politike prema toj pokrajini u odnosu na onu koja je vođena prethodnih godina, a to znači da se Srbija okrene očuvanju sopstvenih interesa.

Petković je ocenio i da Srbija ne treba da bude okrenuta prema "zapadnim silama" u pronalasku rešenja za svoju budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: