Utorak, 15.07.2014.

16:21

Odnosi Rusije i EU mogu biti bolji

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je bivšem premijeru Luksemburga Žan-Klodu Junkeru imenovanje za novog predsednika Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

Default images

Putin je poručio da su odnosi Rusije i EU na "ozbiljnom testu", ali da se mogu poboljšati.

"Predsednik Putin izrazio je nadu da će se odnosi između Rusije i Evropske unije razvijati u duhu međusobnog strateškog partnerstva", saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i EU pogoršani su usled krize u Ukrajini, tokom koje je 28-člani blok nametnuo sankcije Moskvi, podseća britanska agencija.

Za Junkera je danas, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, glasalo 422 evropska poslanika od ukupno 751, a 250 je bilo protiv uz 47 uzdržanih i 10 nevažećih glasova.

Bivši premijer Luksemburga je na samitu u junu dobio ubedljivu podršku lidera EU za imenovanje na čelo Evropske komisije, a danas ga je Evropski parlament i zvanično proglasio naslednikom Žozea-Manuela Baroza, koji će mu dužnost predati u oktobru.

Podršku su mu pružili poslanici iz njegove Evropske narodne partije desnog centra i socijalisti levog centra, dve najveće grupe u Evropskom parlamentu.

Među prvima su mu današnje proglašenje za novog šefa Evropske komisije čestitali, putem Tvitera, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i aktuelni predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: