Ponedeljak, 10.11.2014.

15:10

Svetski mediji: Sukob Vučića i Rame

Svetske agencije izveštavaju o napetoj atmosferi na konferenciji za medije srpskog i albanskog premijera, nazivajući ono što se desilo sukobom i provokacijom.

Izvor: Tanjug

Default images

BBC je javio da je prvu posetu albanskog zvaničnika Srbiji posle 68 godina obeležila svađa dvojice premijera pred kamerama oko Kosova, a Dojče vele konstatuje da je propao pokušaj približavanja dve zemlje.

"Prva poseta Srbiji albanskog premijera posle 68 godina pretvorila se u diplomatsku svađu oko statusa Kosova, koja je emitovana uživo na televiziji", izvestio je BBC.

Britanska televizija navodi da je cilj istorijske posete bio da se ostave po strani nesuglasice posle prošlomesečnog incidenta na utakmici Srbija-Albanija, ali da su se strasti uzburkale kada je Edi Rama izjavio da je nezavisnost Kosova "neumitna" i da "mora biti poštovana", što je Aleksandar Vučić nazvao "provokacijom".

Podsetivši da je utakmica u Beogradu prekinuta pošto je bespilotna letelica sa zastavom "velike Albanije" nadletala teren, što je izazavalo sukobe između igrača i navijača, BBC prenosi da je albanski premijer bio upleten u incident kada su srpski mediji optužili njegovog brata da je upravljao dronom.

"Potom je današnja konferencija za novinare s njegovim srpskim kolegom prerasla u međusobnu razmenu kritika dvojice lidera", navedeno je u izveštaju.

Ramina izjava o nezavisnom Kosovu isprovocirala je ljutit odgovor Vučića, koji je rekao da nije očekivao "takvu provokaciju" i pitao kakve veze Albanija ima s Kosovom.

Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, a Rama je odbacio navode da je njegova izjava bila provokativna, preneo je BBC.

Dojče vele je ocenio da na istorijskom sastanku premijera Srbije i Albanije diplomatija nije funkcionisala i da pokušaj približavanja odnosa dve zemlje nije uspeo.

Rama je, kako prenosi nemački radio, morao da zna da se njegova izjava o Kosovu neće dopasti domaćinima pošto je status Kosova za srpsku vladu osetljiva tema.

"Toliko o propalom pokušaju približavanja", konstatuje Dojče vele i zaključuje da je sve moglo da protekne dobro. Britanska agencija Rojters tako prenosi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poziv albanskog kolege Edija Rame da Beograd prizna nezavisnost Kosova nazvao provokacijom.

"Što pre priznate nezavisnost Kosova pre ćemo moći da napredujemo", rekao je Rama na napetoj zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, a prenosi Rojters.

Vučić je, dodaje se u vesti iz Beograda, Raminu izjava nazvao "provokacijom" i poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Agencija Frans pres je prenela kao hitnu vest da su se srpski i albanski premijer sukobili povodom stavova o Kosovu na konferenciji za novinare.

Agencija izveštava o sukobu premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, povodom statusa Kosova tokom "istorijske posete" Beogradu, prve te vrste nekog albanskog lidera posle 68 godina.

"Vučić se vidljivo iznervirao na konferenciji za štampu pošto je Rama pozvao Srbiju da prizna neumitnu stvarnost nezavisnosti Kosova", navela je francuska agencija. Prištinski mediji preneli su izjave oba premijera, ističući pri tome reči Edija Rame da je "Kosovo realnost čiju je nezavisnost priznalo 108 država sveta", ali i reagovanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da "nije očekivao ovakvu provakciju od strane premijera Albanije te da je Kosovo i Metohija deo Srbije".

Mediji u Prištini opisuju da je u trenutku kada je premijer Albanije govorio o nepovratnom procesu nezavisnosti Kosova premijer Srbije skinuo slušalice u znak neslaganja sa izjavom Rame.

Prva poseta albanskog lidera Beogradu posle 68 godina, najavljivana kao istorijska, pretvorila se u provokaciju i spor dvojice premijera.

Zapadne agencije u izveštajima sa sastanka premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame navode da su se oni sukobili povodom pitanja nezavisnosti Kosova.

"Najavljivana kao novo poglavlje u istoriji Balkana, prva poseta albanskog lidera Srbiji posle 68 godina pretvorila se u spor pred televizijskim kamerama između dvojice premijera oko nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosova", navodi u izveštaju Rojters.

AP je izvestio da su dvojica premijera bili najavili da će ostaviti po strani nesuglasice i fokusirati se na evropsku budućnost dveju zemalja, "ali da opuštenost između dva balkanska rivala nije trajala ni do kraja zajedničke konferencije za novinare".

AFP je takođe javio da su se Vučić i Rama "otvoreno sukobili" na konferenciji za novinare u pogledu statusa Kosova tokom posete čiji je cilj bilo otopljavanje odnosa.

"Vučić se vidljivo iznervirao na konferenciji za štampu pošto je Rama pozvao Srbiju da prizna neumitnu stvarnost nezavisnosti Kosova", navela je francuska agencija.

Zapadne agencije su prenele je Raminu izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare da Srbija i Albanija imaju potpuno suprotne stavove o Kosovu, ali da je "nezavisno Kosovo neumitna regionalna i evropska stvarnost, koju treba poštovati".

Vučić je, vidljivo iznerviran, rekao da nije očekivao takvu "provokaciju" od Rame, da ne razume kakve veze albanski premijer ima s Kosovom i poručio je da je Kosovo deo Srbije i da on nikome neće dozvoliti "da ponižava Srbiju".

Kako je preneo AFP, Vučić je "očigledno pokušavao da kontroliše gnev" i istakao je da Kosovo nije bilo među predviđenim temama razgovora, kao i da on o tom pitanju nije razgovarao s Ramom tokom tet-a-tet sastanka.

Radio Slobodna Evropa primetio je, u izveštaju s konferencije, da je Rama govorio duže od srpskog kolege, ali da veći deo javnosti u Srbiji nije razumeo šta govori.

"Prevoda nije bilo ni kod novinarskih pitanja, a tek je iz Vučićevih reči postalo jasno da je Rama govorio i o Kosovu. Nakon toga su usledile oštrije reči premijera Srbije, koji je, kao i njegov kolega, simultani prevod slušao preko slušalice", navodi Slobodna Evropa.

I prištinski mediji prenose kako javni servis RTS nije prevodio govor premijera Albanije, te kako premijer Srbije Vučić na kraju konferencije za štampu nije pružio ruku svom kolegi, jer ovaj nije ipoštovao dogovoreni protokol posete.

Pojedini portali u Prištini prenose kako premijer Albanije nije dočekan zastavom Albanije i prikazuju fotografiju susreta s šefom diplomatije Ivicom Dačićem na aerodromu, gde nema albanskog obeležja.

Putem društvenih mreža mnogi politički analitičari komentarisali su izjavu Edija Rame kao način da se dodvori Albancima na Kosovu, dok su neki takav njegov govor nazvali patetičnim.

S druge strane, poznati albanski disident Adem Demaći je za prištinske medije rekao da pozdravlja potez albanskog premijera.

“Tako treba svi da odu i da govore otvoreno u Srbiji i da kažu u lice srpskim četnicima istinu".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro je odgovorio albanskom premijeru Ediju Rami na izjave o Kosovu, koje je nazvao provokacijom i incidentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: