"Priroda rata ista, menja se način"

Kristofer Koker, profesor međunarodnih odnosa na, održao je predavanje na temu "Filozofirati s čekićem: šta veliki filozofi imaju da nam kažu o ratu".

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

21:08

Default images

Predavanje je organizovano povodom objavljivanja srpskog izdanja Kokerove knjige "Filozofi varvari. Razmišljanja o prirodi rata od Heraklita do Hajzenberga".

Koker je, navodeći da se ratovi vode već 10.000 godina, ocenio da je priroda rata ostala ista, ali da se način ratovanja znatno menjao kroz vekove.
"Rat menja društvo, ali i društvo menja rat", primetio je on.

Koker je napomenuo da je u knjizi elaborirao mišljenja 17 velikih filozofa, koji su pokušali da razumeju rat, njegova pravila i prirodu i koji su izveli potpuno različite zaključke o tome šta je priroda rata.

Britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport upozorio je, u uvodnom obraćanju, da demokratiju nigde ne treba uzimati zdravo za gotovo i da je demokratija, ne samo u regionu, već i globalno, u današnje vreme izložena raznim pretnjama, poput terorizma.

Devenport je istakao da je demokratiji potreban aktivizam građana i da je ona, u suprotnom, osuđena na postepeno odumiranje.

Koker je autor brojnih dela iz oblasti bezbednosnih studija, kao i teorije istorije i budućnosti rata i ratovanja.

Na srpskom jeziku su dosad objavljene dve njegove knjige: "Sumrak zapada" i "Budućnost rata".

Knjiga "Filozofi varvari", u izdanju Zavoda za udžbenike, raspravlja o prirodi rata. Autorov nalaz je da je rat, nasuprot ratovanju, u velikoj meri izum filozofije i da je takva vrsta organizovanog kolektivnog nasilja nastala zajedno s prvim civilizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: