Petak, 11.12.2009.

18:31

Karadžić oštro kritikovao DSS

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava Marko Karadžić kritikovao je diskriminišuće ocene o manjinama u Vojvodini koje su iznete na veb-sajtu DSS-a.

Izvor: B92

Karadžiæ oštro kritikovao DSS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Neske

pre 14 godina

Zasto se vi Beogradjani, toliko bavite nama. Mi ovde jako lepo zivimo. Kako ne shvatite da nama nije nikada bilo bitno ko je koje vere ili nacije. Ja sam Srbin, najbolji drug mi je Nemac, devojka Madjarica i sad ce meni neki Mladenovic da kaze da su oni gradjani drugoga reda. Ako su oni onda smo i svi mi gradjani drugoga reda.Ko drugacije misli ne shvata Vojvodinu. Pustite nas da zivimo onako kako nam je lepo. Nemojte se mesati u nase zivote, to ne zelimo.

Građanka Srbije

pre 14 godina

Gospodin Mladenović je ustvrdio: ''... uvredio DSS i sve njene članove i sve građane Srbije tvrdnjama da je DSS neonacistička stranka.''

Molim? Kako je to uvredio sve građane Srbije? Od kada su svi građani Srbije DSS?

Marko, mene nisi uvredio!

sa žutom trakom

pre 14 godina

Zahvalna sam DSS-u što se toliko trude da nas u Vojvodini razmere na građane I i II reda.
Ne bi ni trebalo to od njih da čudi.
Žao mi je jedino što sam se pre nekih 10-ak godina posvađala sa prijateljicom kada je rekla da su oni salonski nacisti a ja ih branila.

definicija

pre 14 godina

Državu konstituišu građani koji žive na određenoj teritoriji, a ne ovaj ili onaj narod i etničke zajednice. Etničke zajednice su plemena, a skup plemena narod. Priznaćete da tako nešto ne priliči ni 19. a ne 21. veku.

Dejan

pre 14 godina

Vojvodina je deo Srbije svidjalo se to nekome ili ne u Vojvodini i ostatku sveta. Svaki Madjar, Rusin, Rumun treba da je svestan da je pre svega srpski državljanin pa tek onda po nacionalnosti Madjar, Rumun, Rusin....
To je normalna pojava i u celom svetu (Od Amerike, Francuske, Engleske itd.)
Ako živite u Americi i američki ste državljanin, Vi ste pre svega Amerikanac pa tek onda po nacionalnosti Srbin, Madjar, Rumun, Rusin.
Ako ne prihvatate tu činjenicu vrlo brzo će Vam i Amerikanci uzeti državljanstvo.

darko

pre 14 godina

Bravo Marko!
DSS je partija koja siri retrogradne ideje.
Treba u ponedeljak novinari da pitaju tog Andreju Mladenovica jesu li mu dragi rezultati koji postizu Higlova, Lendjer i Siladji?
Po njima oni su iz nekog drugog ranga i ne treba da budu ravnopravni.
Bas me interesuje sta bi rekao?

observer

pre 14 godina

Veoma je interesantno kako se mondijalisti upinju da razvodne i relativizuju srpsko pitanje od Hrvatske , preko Bosne do Kosova a sad i u Vojvodini, a nikad to ne rade sa pitanjima vezanim za razne druge narode. Sa tako nakaradnim pristupom ozbiljnim temama ... sa duplim standardima .. nije ni cudno sto DSS ima jake argumente da im parira (pa to i radi). Reche jedan diskutant " koji su tu bili i pre Srba i seoba" E ovo je vrhunac! Krenesh da poturash lazne teorije, falsifikujesh knjige, rasturish secanje kroz obrazovni sistem i onda kao veliko finale par vekova kasnije obichan gradjanin misli sta misli a da nije ni svestan koliko je u krivu a sve pozivajuci se na pravo i pravdu. Nije istorija niti pochela 1974. niti ce se se zavrshiti ovim Statutom... ima tu mnoooogo toga sto je u igri. Mnogo promenjivih i nekoliko konstanti E te konstante zuljaju ove sto se utrkuju u servilnosti raznim poveljama koje se odnose na SVE na Balkanu OSIM na Srbe. E pa nije nego!!!

Jovana

pre 14 godina

Meni je ovde u Vojvodini sasvim lepo među Mađarima, Slovacima, Rusinima... Navikli smo da se slažemo i poštujemo razlike među sobom, ali smo prepoznali i sličnosti i mi ovde živimo u ljubavi. Naravno, nije sve tako idealno, postoje i šovinisti koji svakodnevno ugrožavaju pripadnike manjina, ali nadam se da će država češće reagovati i da će do promena doći.

Marko NS

pre 14 godina

Kakav bre DSS, bolje im stoji ime SRS Light...
Iskreno se nadam da ce ta ekipa stranaka nestati i da cemo poceti da zivimo kao normalni ljudi. Nase mesto je u EU i tamo treba da gledamo, a onima kojima se ne svidja red, rad i disciplina savetujem da idu da zive u Kambodzu ili Kolumbiju.

SRĐAN

pre 14 godina

Konačno prava ocena o DSS od strane predstavnika DS. Krajnje je vreme da jasan stav o DSS i njenim optužbama i etiketiranju zauzme DS kao stranka koja im je stalna ciljna meta.Problem je u tome što je DSS uvek imala "čvrst" stav o DS kao partiji koja ispunjava sve zahteve i "ultimatume"međunarodne zajednice, navodno na štetu države Srbije i njenih građana, posebno kada se njenog jedinstva, (unitarizma)tiče, itd.dok DS već 10 godina održava DSS u životu kojekakvim besmislenim ustupcima, koalicijama od državnog do lokalnog nivoa trpeći svakakve uvrede i poniženja bez ikakvog razloga.

iii

pre 14 godina

Najgore od svega sto je DSS u ove ultra-desnicarske vode usla ne bi li nekako dobila glasove, jer je svoje ranije glasacko telo velikim delom izgubila, a ne zato sto je neko u vodjstvu stranke zaista toliko radikalnog politickog opredeljenja.

gwh

pre 14 godina

ljudi, prestanite iz beograda da se bavite nama. mi smo svi medjusobno ok jedni s drugima u vojvodini i nikom ne pada na pamet da medjusobno pogresno misli onom drugom. ako nemate drugih dnevno politickih tema, smislite nesto drugo cime cete u zivotu da se bavite...ja sam srbin, krstio me je madjar, svidja mi se jedna rumunka, a slovakinje su odvec lepe...mislite o tome!

pravim imenom

pre 14 godina

Ovako treba, pravim imenom identifikovati svaku pojavu u drustvu: da se ne kaze "navijac" a on huligan i ubica, da se ne kaze "dobar Srbin" a on latentni fasista, da se ne kaze "uspesna zvezda" a ona primitivna grandovka sa 3 razreda, da se ne kaze "sposoban" a on se nakrao i zapalio...
..e isto tako, da se ne kaze "briga za srpski identitet" a ono u stvari otvoreno fasisticko imenovanje nacionalnih manjina kao manje vrednih od Srba..

Ovako se sirila i ovako je zapocinjala Hitlerova ideologija - niko nije direktno govorio, sve uvijeno, uvijeno, a u stvari eto u sta se razrodilo, metastaziralo, podvuklo prostom narodu pod kozu..

..e zato podrzavam Karadzica koji otvoreno imenuje stvari..i to ne samo u vezi sa dss..
I bas mi je drago da je jedan covek takvih stavova ipak na visokoj drzavnickoj funkciji.

Vlada

pre 14 godina

Neki od prozvanih etniciteta u Vojvodini, su tu poodavno zajedno sa Srbima, a neki su tu bili i pre nego su srbi seobama dosli. Ne vidim zasto ne bi bili konstitutivni kad konstituisu narod Vojvodine vec nekoliko vekova. Cinjenica da je u nekoj zemlji nesto dozvoljeno ili zabranjeno ne znaci da to tako treba i kod nas da bude. Negde u islamskom svetu zene se zakljucavaju u kucu i ne pustaju napolje bez pratnje. Negde drugde su neke droge dekriminalizovane. Istom 'ima negde drgude' logikom mozemo da prihvatimo i zakljucavanje zena i legalizaciju droga.

Dragan

pre 14 godina

Potpuno se slažem sa Markom. Lepo je videti da postoje službenici vlade koji dobro rade svoj posao, detektuju probleme i ne plase se da iznesu svoja zapažanja. I poruka za Andreju: Ja sam građanin Srbije i mene nije uvredio Markov stav.

DeKOb

pre 14 godina

Marko Karadzic je redak drzavni sluzbenik u Srbiji jer ne ceka 'da ga obaveste' (od nekle?) nego radi svoj posao. Hvala Bogu, za koji mesec, cemo biti postedjeni od slusanja izjava sve marginalnijeg dSS-a koji polako tone u ekstremizam.

b

pre 14 godina

Da nije DSS-a, mladenovica, kostunice, mladenova i ostalih mnogo bi manje bilo i huligana i mnogo bismo manje morali da se plasimo za nasu decu da ih ne zaraze nacionalizmom i mrznjom, kojom je ceo DSS zadojen.

Tanja

pre 14 godina

Potpuno je u pravu. DSS misli da moze da govori( a verovatno i radi) sa tim nacistickih prizvukom , a da mi koji to tako cujemo nemamo pravo da to kazemo. Nikada nisu bili raskrinkani, a verujem da ce se naci neko ili doci vreme za to.Tanja
PS
Navijam za Partizan i zao mi je sto nema pravog stava od uprave. Mozda su im ti navijaci drazi nego mi?

Slobodan-BG

pre 14 godina

DSS je odavno poceo da zaudara na neo-nacisticku stranku ali narod to nije odmah uvideo. Svoje pravo lice su pokazivali lagano poput kornjache. Poput Koshtunice?!?

Lazar

pre 14 godina

Za pohvalu je sto Marko voli Moniku i to pripada mladim ljudima. Ipak treba imati na umu da i mladi Srbi u Nemackoj i drugim drzavama isto vole njihove devojke ali to ne znaci da ce Srbi uci u njihove ustave kao ravnopravni narod. Treba razlikovati ljubav mladih od ustavnih kategorija.

BoKi

pre 14 godina

Kada Srbija postane PRIVLACNA zemlja, svi ce narodi i narodnosti hteti da budu u njoj. Separatizam nikom nece padati na pamet.
Silom se nikad ne postize nista, nego gubi i ono sto se ima. Jesu li potrebni skorasnji primeri?

Anacionalisti

pre 14 godina

Za sve dusebriznike koji bde nad dobrobiti (srBske) nacije: odredbe Statuta ne mogu da derogiraju odredbe, a narocito odredbu clana 1, (izvitoperenog) Ustava. Dakle, srBstvo je, na taj nacin, osigurano...
A, sa Markom se, inace slazem: pre skoro 80 godina u Nemackoj su mislili da nije u redu da Jevreji budu izjednaceni u pravima sa Nemcima. Zato su, najpre osigurali nejednakopravnost, a zatim su za jevrejsko pitanje smislili konacno resenje.
Slicnost izmedju pomenutog istorijskog primera i predmetnog stava DSS-a izaziva laganu jezu...
Bravo, Marko, imas nasu potpunu podrsku!

Istina boli

pre 14 godina

Kakve veze ima iz koje je Karadžić stranke! Važno je da govori i radi prave stvari i za to mu treba dati podršku. A to što su DSS, SRS i neke druge parlamentarne stranke ne znači ništa. I Hitlerova Nacionalsocijalistička partija je bila parlamentarna.

Samo napred Marko!

Milica

pre 14 godina

Dakle, ‘takav status (konstitutivnost, primedba M.D.) dobijaju sve nacionalne manjine koje žive na teritoriji AP Vojvodine. Time se nacionalne manjine ne samo dovode u istu ravan sa srpskim narodom (u smislu konstitutivnosti, primedba M.D.), već se stvara i pravni osnov za njihovu konstitutivnost u AP Vojvodini’

To g. Karadzic kaze da je rekao DSS. Nemam nerava da citam njihov sajt. Nisam njihov istomisljenik, ali gde je tu, pobogu, u iznetom stavu neonacizam? To etiketiranje neistomisljenika smo upamtili. I za vreme Tita, i za vreme Milosevica. I vidimo ga ponovo sada. Ovo jako mnogo govori o g. Karadzicu.

Srbin, trajno nastanjen u Vojvodini

pre 14 godina

"Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом, већ..."
Jeste izvučeno iz konteksta, ali opet... Tužno, veoma tužno!

U kojoj to kasti treba da budu nacionalne manjine i zašto?! Čime su to zaslužili moji drugovi/komšije/rođaci Mađari, Ukrajinci, Slovaci, Rusini, Hrvati, Romi, i ostali, a podjednako važni.

I oni su slali sinove u vojsku ranih '90-tih, i oni nisu imali "za 'leba" tokom inflacije, i njih je bombardovao NATO, i oni dobijaju otkaze u tranziciji... Verovali Vi, ili ne!

Jedno je sigurno - onaj ko misli kao autor citata ne razume, niti će ikada razumeti, Vojvodinu i to što ona sa ponosom predstavlja.

Pa nismo mi dovoljno glupavi da nas Vi, gospodo političari, posvađate zarad oživljavanja vaše koštunjave politike.

Al Pacino

pre 14 godina

Apsolutno ispravan stav DSS.Niceg spornog nema u izjavi koja govori o drzavotvornosti naroda.Chankovi autonomashi kao mantru ponavljaju rec fashizam.Kada kazu autonomija,oni misle na svoje privilegije i udomljavanje svojih kadrova.Sledeci izbori ce ih pocistiti sa politicke scene.Podrska DSS-u kao demokratskoj i nacionalnoj opciji.

=M=

pre 14 godina

Iste price ko DSS prica i HDZ. Pa kad ih pitas "ma sta pricate vi to?", oni se kao, toboze 'preciznije' izjasne.
Srecom pa mogu da kazem da je to u slucaju DSSa neozbiljnost.
Marginalci poput njih ce uvek naci neke druge marginalce da ih podrze, da bi preziveli na margini.

Diego

pre 14 godina

Imam na umu sve sto je receno u proteklih par meseci u vezi sa Statutom i Zakonom o prenosu nadleznosti dosta ljudi vise razlicitosti i svega ostalog,dosta da se u narod uliva odredjeni strah koji je krajnje nepotreban.
Gospodine Karadzicu mislim da to sto radite, radite sjajno i puna podrska od celog Beograda.

Vojvođanin

pre 14 godina

... Manjine u Vojvodini žive oduvek. Nisu došle u Vojvodinu u sastavu Srbije, već su tu živele i pre nego što su Srbi postali većina. Sve do 1945. godine većinu u Vojvodini su činile upravo one etničke zajednice koje se od Miloševićevog vremena nazivaju manjinama. Srba je bilo svega 30%, i prema tome, u Vojvodini ne postoji konstitutivan narod, jer njene građane čini 26 različitih etničkih grupa. To što su Srbi planskom kolonizacijom, proterivanjem Nemaca, Mađara i Hrvata iz Vojvodine postali većina, ne znači da su Srbi konstitutivni narod. U ostalom, koji je narod u SAD konstitutivni, ili u Australiji? Nema ga. Insistiranje na etničkom je kategorija koja u Evropi ne postoji već 200. godina. Samo se kod nas još poteže to pitanje. Etnička pripadnost se ne može utvrditi egzaktnom naučnom metodom, kao takva je potpuno trivijalna stvar, i nešto što ne sme i ne može uticati na to koliko će neko imati prava ukoliko je lojalan građanin jedne civilizovane države. Sam naziv manjine koji u Vojvodini nikad nije postojao do dolaska Miloševića na vlast je sam po sebi već dovoljno diskriminatroski, i da trebalo bi ga ukinuti, jer prejudicira dominaciju većine po svakom osnovu. Ljude treba deliti na dobre i loše, a ne po naciji, veri ili nekim drugim posebnostima koja nikog ne ugrozavaju.

Marko

pre 14 godina

DSS i njihov lider, koji za sebe tvrde da su 'drzavotvorna stranka' (sto prakticno ne znaci NISTA), umesto da podnesu zahtev za ocenu ustavnosti, ustavnom sudu, pricaju bajke i obmanjuju.
Kakav je to pravnik, koji zaobilazi sud u sirokom luku?

Vojvodjan

pre 14 godina

u Vojvodini niko ne bi trebao biti nacionalna manjina, pa samim tim ni privilegovan da bude jedini konstitutivan narod, samim tim sto Srbi u Vojvodini vecinu cine tek pola veka. Ovde su svi dobrodosli, konstitutivni i ravnopravni, tj. trebali bi biti. Shodno stavovima i izjavama, DSS ima i odgovarajucu podrsku u Vojvodini

soulfood

pre 14 godina

Ne napada niko ovde nacionalne manjine, nego LSV-stranku gospodina Karadzica, koja je Srbe kategorizovala kao nacionalnu zajednicu, a ne vecinski narod u svojoj drzavi, sto fakticki i jeste, svidjalo se to Karadzicu ili ne.

preko332

pre 14 godina

Karadzicu mesate babe i zabe! Prvo definisite to "u istoj ravni" pa mozemo dalje da polemisemo. Ja zivim u Nemackoj i rekao bih da sam u istoj ravni kao i svaki Nemac jer moj glas vredi kao i glas bilo kog drugog Nemca i imam ista prava kao i drugi Nemci ali to sve ide do jedne granice koja kaze da ova zemlja ovde nije zemlja Nemaca i Srba nego zemlja Nemaca. Zna se gde je zemlja Srba. Vrlo jasno i ja sa tim nemam problema, zato ne vidim zasto bi vasa prijateljica Rumunka imala problem sa tim da zamlja u kojoj zivi je zemlja Srba i da je ona pripadnik nacionalne manjine? Ne vidim nista sporno u stavovima DSSa osim da se zalazu za to da se ne dovedemo u poziciju da se ne zna ko pije a ko placa i posle da cupamo kosu sa glave svi zajedno.

Slovak

pre 14 godina

Nisam ni ocekivao od DSS-a drugo. Dobro je da su bar jednom konacno priznali, bilo je odvratno ono njihovo foliranje. Predlazem da preimenuju stranku u Stranka Za Demografsku Izuzetnost. Hvala g. Karadzicu sto nam je skrenuo paznju na ovo.. P.

Nikola

pre 14 godina

Treba uzeti u obzir i kontekst. A ne zamera se da se prava manjina sire, nego da se ukida srpski narod kao ustavna kategorija.
"Статут директно укида српски народ као уставну категорију и претвара српски народ у националну заједницу... Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом"

Damjanov Zelenko

pre 14 godina

Koliko ja mogu da primetim, glavna primedba dss-a je ta što se na neki način uvodi konstitutivnost ostalih naroda u pokrajini. Po Ustavu Srbije jedini konstitutivni narod je srpski narod, dok su ostali narodi nacionalne manjine koje uvažavaju sva moguća prava. Statutom se ova odredba Ustava gazi, što neko kasnije u bližoj ili daljoj budućnosti može da zloupotrebi za neke separatističke ideje. Srbi su u Vojvodini većina(68%) a sledeći narod po brojnosti su Mađari(13%). Da li su npr. Srbi u Crnoj Gori konstitutivni narod? Nisu, a ima ih preko 30% u ukupnom stanovništvu! Dakle, gospodin Karadžić ponovo promoviše politiku svoje partije i obmanjuje javnost...

Mrgud

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da je Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava jednu parlamentarnu partiju nazvao neonacistickom,pa i taj DSS i taj SNS i SRS imaju za clanove pripadnike raznih nacionalnosti,naprimer Oto kis Marton iz SNS-a kao pripadnik madjarske nacionalne manjine je bio protiv statuta Vojvodine,znaci li to da je i on nacista!?

Barnabas

pre 14 godina

Pa što se tome čudite? Sve je politički "pokriveno"!!! Čak je i Nikolić postao "Evropejac", pa je još izjavio da je DS-ov program dobar, ali se ne sprovodi(sic!), pa je Vučić juče izjavio da je protiv pretnji, a sam je pretio! Ne znam kako to da protumačim? Možda su doživeli kolektivno prosvetljenje, spoznali suštinu života! I šta sada ostaje DSS? Da pokupi ono što je ostalo od Radikala, a može samo na taj način, jer oni "drugi" Radikali odoše kod one dvojice. Sve je to politička igra i slama se preko naših leđa, a glasanje u Voždovcu me podseća na inat: to vam je kao kada se muškarac razočara u ženu kojoj veruje, ili se žena razočara u muškarca kojem veruje, pa iz inata odu kod neke uličarke ili kod nekog probisveta! Eto, to vam je naša stvarnost!

Radovan Subotica

pre 14 godina

Bravo Marko! Fasciniraš me svojim nastupima, svojom hrabrošću i energijom kojom vladaš dok zastupaš stavove koje iznosiš. Samo tako nastavi. I ti i ja i tvoja druarrica Monika i moja drugarica Gabriela smo jednaki u Vojvodini pred slovom Zakona ma šta neki politički marginalci o tome mislili.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Ah, pa nije nikakva novost da iza DSS-ovih umotvorina stoji pazljivo spakovani klerofasisticki materijal.

Oni svoju ideologiju zaviju u ambalazu sa leptir-masnom, a neonacisti i slican drustveni talog samo ceka priliku da ambalazu raspakuje i da tu ideologiju "primeni u praksi".
Nije ni cudo sto su svojevremeno vodje nekih neonacistickih organizacija hvalili bas DSS, tj. njihovog predsednika, kao "pravog i cestitog". To je obostrana "ljubav" ciji je produkt najgora mrznja prema svemu sto nije 100 % srpsko.

Hvala Marku Karadzicu koji hrabro i iskreno ukazuje na ono o cemu drugi cute.

Bata

pre 14 godina

Ne zaboravimo da je on pored toga sto je sekretar za ljudska i manjinska prava, clan LSV stranke koja je donela taj zakon.Znaci ne brani on ljudska prava nego svoju stranku.

i ovaj kamen zemlje Srbije

pre 14 godina

Svaka cast gospodinu Karadzicu, da smo imali vise ljudi kao on a manje primitivaca poput onih sa druge strane, od devedesetih naovamo, sve bi bilo drugacije, mnogo drugacije... A ja ne bih sada kroz prozor gledao kako mojim gradom patroliraju medjunarodne trupe...
Puna podrska gospodinu Karadzicu sa Kosova i Metohije

Samir

pre 14 godina

Mi kao gradjani jesmo i moramo biti svi ravnopravni, ali kada pricamo o narodu, u vecini drzava je samo jedan narod konstitutivan. Ili mislite da ako su su gradjani Nemacke turskog porekla ravnopravni sa Nemcima to znaci da su Turci kao nacija konstitutivna u Nemackoj. Ovakve neozbiljne ocene od jednog drzavnog sekretara su ispod svakog kriterijuma.

Radovan Subotica

pre 14 godina

Bravo Marko! Fasciniraš me svojim nastupima, svojom hrabrošću i energijom kojom vladaš dok zastupaš stavove koje iznosiš. Samo tako nastavi. I ti i ja i tvoja druarrica Monika i moja drugarica Gabriela smo jednaki u Vojvodini pred slovom Zakona ma šta neki politički marginalci o tome mislili.

Slovak

pre 14 godina

Nisam ni ocekivao od DSS-a drugo. Dobro je da su bar jednom konacno priznali, bilo je odvratno ono njihovo foliranje. Predlazem da preimenuju stranku u Stranka Za Demografsku Izuzetnost. Hvala g. Karadzicu sto nam je skrenuo paznju na ovo.. P.

Vojvođanin

pre 14 godina

... Manjine u Vojvodini žive oduvek. Nisu došle u Vojvodinu u sastavu Srbije, već su tu živele i pre nego što su Srbi postali većina. Sve do 1945. godine većinu u Vojvodini su činile upravo one etničke zajednice koje se od Miloševićevog vremena nazivaju manjinama. Srba je bilo svega 30%, i prema tome, u Vojvodini ne postoji konstitutivan narod, jer njene građane čini 26 različitih etničkih grupa. To što su Srbi planskom kolonizacijom, proterivanjem Nemaca, Mađara i Hrvata iz Vojvodine postali većina, ne znači da su Srbi konstitutivni narod. U ostalom, koji je narod u SAD konstitutivni, ili u Australiji? Nema ga. Insistiranje na etničkom je kategorija koja u Evropi ne postoji već 200. godina. Samo se kod nas još poteže to pitanje. Etnička pripadnost se ne može utvrditi egzaktnom naučnom metodom, kao takva je potpuno trivijalna stvar, i nešto što ne sme i ne može uticati na to koliko će neko imati prava ukoliko je lojalan građanin jedne civilizovane države. Sam naziv manjine koji u Vojvodini nikad nije postojao do dolaska Miloševića na vlast je sam po sebi već dovoljno diskriminatroski, i da trebalo bi ga ukinuti, jer prejudicira dominaciju većine po svakom osnovu. Ljude treba deliti na dobre i loše, a ne po naciji, veri ili nekim drugim posebnostima koja nikog ne ugrozavaju.

Samir

pre 14 godina

Mi kao gradjani jesmo i moramo biti svi ravnopravni, ali kada pricamo o narodu, u vecini drzava je samo jedan narod konstitutivan. Ili mislite da ako su su gradjani Nemacke turskog porekla ravnopravni sa Nemcima to znaci da su Turci kao nacija konstitutivna u Nemackoj. Ovakve neozbiljne ocene od jednog drzavnog sekretara su ispod svakog kriterijuma.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Ah, pa nije nikakva novost da iza DSS-ovih umotvorina stoji pazljivo spakovani klerofasisticki materijal.

Oni svoju ideologiju zaviju u ambalazu sa leptir-masnom, a neonacisti i slican drustveni talog samo ceka priliku da ambalazu raspakuje i da tu ideologiju "primeni u praksi".
Nije ni cudo sto su svojevremeno vodje nekih neonacistickih organizacija hvalili bas DSS, tj. njihovog predsednika, kao "pravog i cestitog". To je obostrana "ljubav" ciji je produkt najgora mrznja prema svemu sto nije 100 % srpsko.

Hvala Marku Karadzicu koji hrabro i iskreno ukazuje na ono o cemu drugi cute.

Mrgud

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da je Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava jednu parlamentarnu partiju nazvao neonacistickom,pa i taj DSS i taj SNS i SRS imaju za clanove pripadnike raznih nacionalnosti,naprimer Oto kis Marton iz SNS-a kao pripadnik madjarske nacionalne manjine je bio protiv statuta Vojvodine,znaci li to da je i on nacista!?

Damjanov Zelenko

pre 14 godina

Koliko ja mogu da primetim, glavna primedba dss-a je ta što se na neki način uvodi konstitutivnost ostalih naroda u pokrajini. Po Ustavu Srbije jedini konstitutivni narod je srpski narod, dok su ostali narodi nacionalne manjine koje uvažavaju sva moguća prava. Statutom se ova odredba Ustava gazi, što neko kasnije u bližoj ili daljoj budućnosti može da zloupotrebi za neke separatističke ideje. Srbi su u Vojvodini većina(68%) a sledeći narod po brojnosti su Mađari(13%). Da li su npr. Srbi u Crnoj Gori konstitutivni narod? Nisu, a ima ih preko 30% u ukupnom stanovništvu! Dakle, gospodin Karadžić ponovo promoviše politiku svoje partije i obmanjuje javnost...

Bata

pre 14 godina

Ne zaboravimo da je on pored toga sto je sekretar za ljudska i manjinska prava, clan LSV stranke koja je donela taj zakon.Znaci ne brani on ljudska prava nego svoju stranku.

i ovaj kamen zemlje Srbije

pre 14 godina

Svaka cast gospodinu Karadzicu, da smo imali vise ljudi kao on a manje primitivaca poput onih sa druge strane, od devedesetih naovamo, sve bi bilo drugacije, mnogo drugacije... A ja ne bih sada kroz prozor gledao kako mojim gradom patroliraju medjunarodne trupe...
Puna podrska gospodinu Karadzicu sa Kosova i Metohije

preko332

pre 14 godina

Karadzicu mesate babe i zabe! Prvo definisite to "u istoj ravni" pa mozemo dalje da polemisemo. Ja zivim u Nemackoj i rekao bih da sam u istoj ravni kao i svaki Nemac jer moj glas vredi kao i glas bilo kog drugog Nemca i imam ista prava kao i drugi Nemci ali to sve ide do jedne granice koja kaze da ova zemlja ovde nije zemlja Nemaca i Srba nego zemlja Nemaca. Zna se gde je zemlja Srba. Vrlo jasno i ja sa tim nemam problema, zato ne vidim zasto bi vasa prijateljica Rumunka imala problem sa tim da zamlja u kojoj zivi je zemlja Srba i da je ona pripadnik nacionalne manjine? Ne vidim nista sporno u stavovima DSSa osim da se zalazu za to da se ne dovedemo u poziciju da se ne zna ko pije a ko placa i posle da cupamo kosu sa glave svi zajedno.

Nikola

pre 14 godina

Treba uzeti u obzir i kontekst. A ne zamera se da se prava manjina sire, nego da se ukida srpski narod kao ustavna kategorija.
"Статут директно укида српски народ као уставну категорију и претвара српски народ у националну заједницу... Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом"

pravim imenom

pre 14 godina

Ovako treba, pravim imenom identifikovati svaku pojavu u drustvu: da se ne kaze "navijac" a on huligan i ubica, da se ne kaze "dobar Srbin" a on latentni fasista, da se ne kaze "uspesna zvezda" a ona primitivna grandovka sa 3 razreda, da se ne kaze "sposoban" a on se nakrao i zapalio...
..e isto tako, da se ne kaze "briga za srpski identitet" a ono u stvari otvoreno fasisticko imenovanje nacionalnih manjina kao manje vrednih od Srba..

Ovako se sirila i ovako je zapocinjala Hitlerova ideologija - niko nije direktno govorio, sve uvijeno, uvijeno, a u stvari eto u sta se razrodilo, metastaziralo, podvuklo prostom narodu pod kozu..

..e zato podrzavam Karadzica koji otvoreno imenuje stvari..i to ne samo u vezi sa dss..
I bas mi je drago da je jedan covek takvih stavova ipak na visokoj drzavnickoj funkciji.

Vojvodjan

pre 14 godina

u Vojvodini niko ne bi trebao biti nacionalna manjina, pa samim tim ni privilegovan da bude jedini konstitutivan narod, samim tim sto Srbi u Vojvodini vecinu cine tek pola veka. Ovde su svi dobrodosli, konstitutivni i ravnopravni, tj. trebali bi biti. Shodno stavovima i izjavama, DSS ima i odgovarajucu podrsku u Vojvodini

Srbin, trajno nastanjen u Vojvodini

pre 14 godina

"Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом, већ..."
Jeste izvučeno iz konteksta, ali opet... Tužno, veoma tužno!

U kojoj to kasti treba da budu nacionalne manjine i zašto?! Čime su to zaslužili moji drugovi/komšije/rođaci Mađari, Ukrajinci, Slovaci, Rusini, Hrvati, Romi, i ostali, a podjednako važni.

I oni su slali sinove u vojsku ranih '90-tih, i oni nisu imali "za 'leba" tokom inflacije, i njih je bombardovao NATO, i oni dobijaju otkaze u tranziciji... Verovali Vi, ili ne!

Jedno je sigurno - onaj ko misli kao autor citata ne razume, niti će ikada razumeti, Vojvodinu i to što ona sa ponosom predstavlja.

Pa nismo mi dovoljno glupavi da nas Vi, gospodo političari, posvađate zarad oživljavanja vaše koštunjave politike.

gwh

pre 14 godina

ljudi, prestanite iz beograda da se bavite nama. mi smo svi medjusobno ok jedni s drugima u vojvodini i nikom ne pada na pamet da medjusobno pogresno misli onom drugom. ako nemate drugih dnevno politickih tema, smislite nesto drugo cime cete u zivotu da se bavite...ja sam srbin, krstio me je madjar, svidja mi se jedna rumunka, a slovakinje su odvec lepe...mislite o tome!

Anacionalisti

pre 14 godina

Za sve dusebriznike koji bde nad dobrobiti (srBske) nacije: odredbe Statuta ne mogu da derogiraju odredbe, a narocito odredbu clana 1, (izvitoperenog) Ustava. Dakle, srBstvo je, na taj nacin, osigurano...
A, sa Markom se, inace slazem: pre skoro 80 godina u Nemackoj su mislili da nije u redu da Jevreji budu izjednaceni u pravima sa Nemcima. Zato su, najpre osigurali nejednakopravnost, a zatim su za jevrejsko pitanje smislili konacno resenje.
Slicnost izmedju pomenutog istorijskog primera i predmetnog stava DSS-a izaziva laganu jezu...
Bravo, Marko, imas nasu potpunu podrsku!

Slobodan-BG

pre 14 godina

DSS je odavno poceo da zaudara na neo-nacisticku stranku ali narod to nije odmah uvideo. Svoje pravo lice su pokazivali lagano poput kornjache. Poput Koshtunice?!?

DeKOb

pre 14 godina

Marko Karadzic je redak drzavni sluzbenik u Srbiji jer ne ceka 'da ga obaveste' (od nekle?) nego radi svoj posao. Hvala Bogu, za koji mesec, cemo biti postedjeni od slusanja izjava sve marginalnijeg dSS-a koji polako tone u ekstremizam.

Istina boli

pre 14 godina

Kakve veze ima iz koje je Karadžić stranke! Važno je da govori i radi prave stvari i za to mu treba dati podršku. A to što su DSS, SRS i neke druge parlamentarne stranke ne znači ništa. I Hitlerova Nacionalsocijalistička partija je bila parlamentarna.

Samo napred Marko!

Marko NS

pre 14 godina

Kakav bre DSS, bolje im stoji ime SRS Light...
Iskreno se nadam da ce ta ekipa stranaka nestati i da cemo poceti da zivimo kao normalni ljudi. Nase mesto je u EU i tamo treba da gledamo, a onima kojima se ne svidja red, rad i disciplina savetujem da idu da zive u Kambodzu ili Kolumbiju.

Barnabas

pre 14 godina

Pa što se tome čudite? Sve je politički "pokriveno"!!! Čak je i Nikolić postao "Evropejac", pa je još izjavio da je DS-ov program dobar, ali se ne sprovodi(sic!), pa je Vučić juče izjavio da je protiv pretnji, a sam je pretio! Ne znam kako to da protumačim? Možda su doživeli kolektivno prosvetljenje, spoznali suštinu života! I šta sada ostaje DSS? Da pokupi ono što je ostalo od Radikala, a može samo na taj način, jer oni "drugi" Radikali odoše kod one dvojice. Sve je to politička igra i slama se preko naših leđa, a glasanje u Voždovcu me podseća na inat: to vam je kao kada se muškarac razočara u ženu kojoj veruje, ili se žena razočara u muškarca kojem veruje, pa iz inata odu kod neke uličarke ili kod nekog probisveta! Eto, to vam je naša stvarnost!

Al Pacino

pre 14 godina

Apsolutno ispravan stav DSS.Niceg spornog nema u izjavi koja govori o drzavotvornosti naroda.Chankovi autonomashi kao mantru ponavljaju rec fashizam.Kada kazu autonomija,oni misle na svoje privilegije i udomljavanje svojih kadrova.Sledeci izbori ce ih pocistiti sa politicke scene.Podrska DSS-u kao demokratskoj i nacionalnoj opciji.

Dragan

pre 14 godina

Potpuno se slažem sa Markom. Lepo je videti da postoje službenici vlade koji dobro rade svoj posao, detektuju probleme i ne plase se da iznesu svoja zapažanja. I poruka za Andreju: Ja sam građanin Srbije i mene nije uvredio Markov stav.

Lazar

pre 14 godina

Za pohvalu je sto Marko voli Moniku i to pripada mladim ljudima. Ipak treba imati na umu da i mladi Srbi u Nemackoj i drugim drzavama isto vole njihove devojke ali to ne znaci da ce Srbi uci u njihove ustave kao ravnopravni narod. Treba razlikovati ljubav mladih od ustavnih kategorija.

BoKi

pre 14 godina

Kada Srbija postane PRIVLACNA zemlja, svi ce narodi i narodnosti hteti da budu u njoj. Separatizam nikom nece padati na pamet.
Silom se nikad ne postize nista, nego gubi i ono sto se ima. Jesu li potrebni skorasnji primeri?

Milica

pre 14 godina

Dakle, ‘takav status (konstitutivnost, primedba M.D.) dobijaju sve nacionalne manjine koje žive na teritoriji AP Vojvodine. Time se nacionalne manjine ne samo dovode u istu ravan sa srpskim narodom (u smislu konstitutivnosti, primedba M.D.), već se stvara i pravni osnov za njihovu konstitutivnost u AP Vojvodini’

To g. Karadzic kaze da je rekao DSS. Nemam nerava da citam njihov sajt. Nisam njihov istomisljenik, ali gde je tu, pobogu, u iznetom stavu neonacizam? To etiketiranje neistomisljenika smo upamtili. I za vreme Tita, i za vreme Milosevica. I vidimo ga ponovo sada. Ovo jako mnogo govori o g. Karadzicu.

b

pre 14 godina

Da nije DSS-a, mladenovica, kostunice, mladenova i ostalih mnogo bi manje bilo i huligana i mnogo bismo manje morali da se plasimo za nasu decu da ih ne zaraze nacionalizmom i mrznjom, kojom je ceo DSS zadojen.

Diego

pre 14 godina

Imam na umu sve sto je receno u proteklih par meseci u vezi sa Statutom i Zakonom o prenosu nadleznosti dosta ljudi vise razlicitosti i svega ostalog,dosta da se u narod uliva odredjeni strah koji je krajnje nepotreban.
Gospodine Karadzicu mislim da to sto radite, radite sjajno i puna podrska od celog Beograda.

Marko

pre 14 godina

DSS i njihov lider, koji za sebe tvrde da su 'drzavotvorna stranka' (sto prakticno ne znaci NISTA), umesto da podnesu zahtev za ocenu ustavnosti, ustavnom sudu, pricaju bajke i obmanjuju.
Kakav je to pravnik, koji zaobilazi sud u sirokom luku?

soulfood

pre 14 godina

Ne napada niko ovde nacionalne manjine, nego LSV-stranku gospodina Karadzica, koja je Srbe kategorizovala kao nacionalnu zajednicu, a ne vecinski narod u svojoj drzavi, sto fakticki i jeste, svidjalo se to Karadzicu ili ne.

Jovana

pre 14 godina

Meni je ovde u Vojvodini sasvim lepo među Mađarima, Slovacima, Rusinima... Navikli smo da se slažemo i poštujemo razlike među sobom, ali smo prepoznali i sličnosti i mi ovde živimo u ljubavi. Naravno, nije sve tako idealno, postoje i šovinisti koji svakodnevno ugrožavaju pripadnike manjina, ali nadam se da će država češće reagovati i da će do promena doći.

=M=

pre 14 godina

Iste price ko DSS prica i HDZ. Pa kad ih pitas "ma sta pricate vi to?", oni se kao, toboze 'preciznije' izjasne.
Srecom pa mogu da kazem da je to u slucaju DSSa neozbiljnost.
Marginalci poput njih ce uvek naci neke druge marginalce da ih podrze, da bi preziveli na margini.

Tanja

pre 14 godina

Potpuno je u pravu. DSS misli da moze da govori( a verovatno i radi) sa tim nacistickih prizvukom , a da mi koji to tako cujemo nemamo pravo da to kazemo. Nikada nisu bili raskrinkani, a verujem da ce se naci neko ili doci vreme za to.Tanja
PS
Navijam za Partizan i zao mi je sto nema pravog stava od uprave. Mozda su im ti navijaci drazi nego mi?

darko

pre 14 godina

Bravo Marko!
DSS je partija koja siri retrogradne ideje.
Treba u ponedeljak novinari da pitaju tog Andreju Mladenovica jesu li mu dragi rezultati koji postizu Higlova, Lendjer i Siladji?
Po njima oni su iz nekog drugog ranga i ne treba da budu ravnopravni.
Bas me interesuje sta bi rekao?

SRĐAN

pre 14 godina

Konačno prava ocena o DSS od strane predstavnika DS. Krajnje je vreme da jasan stav o DSS i njenim optužbama i etiketiranju zauzme DS kao stranka koja im je stalna ciljna meta.Problem je u tome što je DSS uvek imala "čvrst" stav o DS kao partiji koja ispunjava sve zahteve i "ultimatume"međunarodne zajednice, navodno na štetu države Srbije i njenih građana, posebno kada se njenog jedinstva, (unitarizma)tiče, itd.dok DS već 10 godina održava DSS u životu kojekakvim besmislenim ustupcima, koalicijama od državnog do lokalnog nivoa trpeći svakakve uvrede i poniženja bez ikakvog razloga.

iii

pre 14 godina

Najgore od svega sto je DSS u ove ultra-desnicarske vode usla ne bi li nekako dobila glasove, jer je svoje ranije glasacko telo velikim delom izgubila, a ne zato sto je neko u vodjstvu stranke zaista toliko radikalnog politickog opredeljenja.

Dejan

pre 14 godina

Vojvodina je deo Srbije svidjalo se to nekome ili ne u Vojvodini i ostatku sveta. Svaki Madjar, Rusin, Rumun treba da je svestan da je pre svega srpski državljanin pa tek onda po nacionalnosti Madjar, Rumun, Rusin....
To je normalna pojava i u celom svetu (Od Amerike, Francuske, Engleske itd.)
Ako živite u Americi i američki ste državljanin, Vi ste pre svega Amerikanac pa tek onda po nacionalnosti Srbin, Madjar, Rumun, Rusin.
Ako ne prihvatate tu činjenicu vrlo brzo će Vam i Amerikanci uzeti državljanstvo.

Vlada

pre 14 godina

Neki od prozvanih etniciteta u Vojvodini, su tu poodavno zajedno sa Srbima, a neki su tu bili i pre nego su srbi seobama dosli. Ne vidim zasto ne bi bili konstitutivni kad konstituisu narod Vojvodine vec nekoliko vekova. Cinjenica da je u nekoj zemlji nesto dozvoljeno ili zabranjeno ne znaci da to tako treba i kod nas da bude. Negde u islamskom svetu zene se zakljucavaju u kucu i ne pustaju napolje bez pratnje. Negde drugde su neke droge dekriminalizovane. Istom 'ima negde drgude' logikom mozemo da prihvatimo i zakljucavanje zena i legalizaciju droga.

observer

pre 14 godina

Veoma je interesantno kako se mondijalisti upinju da razvodne i relativizuju srpsko pitanje od Hrvatske , preko Bosne do Kosova a sad i u Vojvodini, a nikad to ne rade sa pitanjima vezanim za razne druge narode. Sa tako nakaradnim pristupom ozbiljnim temama ... sa duplim standardima .. nije ni cudno sto DSS ima jake argumente da im parira (pa to i radi). Reche jedan diskutant " koji su tu bili i pre Srba i seoba" E ovo je vrhunac! Krenesh da poturash lazne teorije, falsifikujesh knjige, rasturish secanje kroz obrazovni sistem i onda kao veliko finale par vekova kasnije obichan gradjanin misli sta misli a da nije ni svestan koliko je u krivu a sve pozivajuci se na pravo i pravdu. Nije istorija niti pochela 1974. niti ce se se zavrshiti ovim Statutom... ima tu mnoooogo toga sto je u igri. Mnogo promenjivih i nekoliko konstanti E te konstante zuljaju ove sto se utrkuju u servilnosti raznim poveljama koje se odnose na SVE na Balkanu OSIM na Srbe. E pa nije nego!!!

Građanka Srbije

pre 14 godina

Gospodin Mladenović je ustvrdio: ''... uvredio DSS i sve njene članove i sve građane Srbije tvrdnjama da je DSS neonacistička stranka.''

Molim? Kako je to uvredio sve građane Srbije? Od kada su svi građani Srbije DSS?

Marko, mene nisi uvredio!

sa žutom trakom

pre 14 godina

Zahvalna sam DSS-u što se toliko trude da nas u Vojvodini razmere na građane I i II reda.
Ne bi ni trebalo to od njih da čudi.
Žao mi je jedino što sam se pre nekih 10-ak godina posvađala sa prijateljicom kada je rekla da su oni salonski nacisti a ja ih branila.

Neske

pre 14 godina

Zasto se vi Beogradjani, toliko bavite nama. Mi ovde jako lepo zivimo. Kako ne shvatite da nama nije nikada bilo bitno ko je koje vere ili nacije. Ja sam Srbin, najbolji drug mi je Nemac, devojka Madjarica i sad ce meni neki Mladenovic da kaze da su oni gradjani drugoga reda. Ako su oni onda smo i svi mi gradjani drugoga reda.Ko drugacije misli ne shvata Vojvodinu. Pustite nas da zivimo onako kako nam je lepo. Nemojte se mesati u nase zivote, to ne zelimo.

definicija

pre 14 godina

Državu konstituišu građani koji žive na određenoj teritoriji, a ne ovaj ili onaj narod i etničke zajednice. Etničke zajednice su plemena, a skup plemena narod. Priznaćete da tako nešto ne priliči ni 19. a ne 21. veku.

Samir

pre 14 godina

Mi kao gradjani jesmo i moramo biti svi ravnopravni, ali kada pricamo o narodu, u vecini drzava je samo jedan narod konstitutivan. Ili mislite da ako su su gradjani Nemacke turskog porekla ravnopravni sa Nemcima to znaci da su Turci kao nacija konstitutivna u Nemackoj. Ovakve neozbiljne ocene od jednog drzavnog sekretara su ispod svakog kriterijuma.

Bata

pre 14 godina

Ne zaboravimo da je on pored toga sto je sekretar za ljudska i manjinska prava, clan LSV stranke koja je donela taj zakon.Znaci ne brani on ljudska prava nego svoju stranku.

Mrgud

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da je Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava jednu parlamentarnu partiju nazvao neonacistickom,pa i taj DSS i taj SNS i SRS imaju za clanove pripadnike raznih nacionalnosti,naprimer Oto kis Marton iz SNS-a kao pripadnik madjarske nacionalne manjine je bio protiv statuta Vojvodine,znaci li to da je i on nacista!?

Damjanov Zelenko

pre 14 godina

Koliko ja mogu da primetim, glavna primedba dss-a je ta što se na neki način uvodi konstitutivnost ostalih naroda u pokrajini. Po Ustavu Srbije jedini konstitutivni narod je srpski narod, dok su ostali narodi nacionalne manjine koje uvažavaju sva moguća prava. Statutom se ova odredba Ustava gazi, što neko kasnije u bližoj ili daljoj budućnosti može da zloupotrebi za neke separatističke ideje. Srbi su u Vojvodini većina(68%) a sledeći narod po brojnosti su Mađari(13%). Da li su npr. Srbi u Crnoj Gori konstitutivni narod? Nisu, a ima ih preko 30% u ukupnom stanovništvu! Dakle, gospodin Karadžić ponovo promoviše politiku svoje partije i obmanjuje javnost...

Slovak

pre 14 godina

Nisam ni ocekivao od DSS-a drugo. Dobro je da su bar jednom konacno priznali, bilo je odvratno ono njihovo foliranje. Predlazem da preimenuju stranku u Stranka Za Demografsku Izuzetnost. Hvala g. Karadzicu sto nam je skrenuo paznju na ovo.. P.

Radovan Subotica

pre 14 godina

Bravo Marko! Fasciniraš me svojim nastupima, svojom hrabrošću i energijom kojom vladaš dok zastupaš stavove koje iznosiš. Samo tako nastavi. I ti i ja i tvoja druarrica Monika i moja drugarica Gabriela smo jednaki u Vojvodini pred slovom Zakona ma šta neki politički marginalci o tome mislili.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Ah, pa nije nikakva novost da iza DSS-ovih umotvorina stoji pazljivo spakovani klerofasisticki materijal.

Oni svoju ideologiju zaviju u ambalazu sa leptir-masnom, a neonacisti i slican drustveni talog samo ceka priliku da ambalazu raspakuje i da tu ideologiju "primeni u praksi".
Nije ni cudo sto su svojevremeno vodje nekih neonacistickih organizacija hvalili bas DSS, tj. njihovog predsednika, kao "pravog i cestitog". To je obostrana "ljubav" ciji je produkt najgora mrznja prema svemu sto nije 100 % srpsko.

Hvala Marku Karadzicu koji hrabro i iskreno ukazuje na ono o cemu drugi cute.

preko332

pre 14 godina

Karadzicu mesate babe i zabe! Prvo definisite to "u istoj ravni" pa mozemo dalje da polemisemo. Ja zivim u Nemackoj i rekao bih da sam u istoj ravni kao i svaki Nemac jer moj glas vredi kao i glas bilo kog drugog Nemca i imam ista prava kao i drugi Nemci ali to sve ide do jedne granice koja kaze da ova zemlja ovde nije zemlja Nemaca i Srba nego zemlja Nemaca. Zna se gde je zemlja Srba. Vrlo jasno i ja sa tim nemam problema, zato ne vidim zasto bi vasa prijateljica Rumunka imala problem sa tim da zamlja u kojoj zivi je zemlja Srba i da je ona pripadnik nacionalne manjine? Ne vidim nista sporno u stavovima DSSa osim da se zalazu za to da se ne dovedemo u poziciju da se ne zna ko pije a ko placa i posle da cupamo kosu sa glave svi zajedno.

i ovaj kamen zemlje Srbije

pre 14 godina

Svaka cast gospodinu Karadzicu, da smo imali vise ljudi kao on a manje primitivaca poput onih sa druge strane, od devedesetih naovamo, sve bi bilo drugacije, mnogo drugacije... A ja ne bih sada kroz prozor gledao kako mojim gradom patroliraju medjunarodne trupe...
Puna podrska gospodinu Karadzicu sa Kosova i Metohije

Vojvođanin

pre 14 godina

... Manjine u Vojvodini žive oduvek. Nisu došle u Vojvodinu u sastavu Srbije, već su tu živele i pre nego što su Srbi postali većina. Sve do 1945. godine većinu u Vojvodini su činile upravo one etničke zajednice koje se od Miloševićevog vremena nazivaju manjinama. Srba je bilo svega 30%, i prema tome, u Vojvodini ne postoji konstitutivan narod, jer njene građane čini 26 različitih etničkih grupa. To što su Srbi planskom kolonizacijom, proterivanjem Nemaca, Mađara i Hrvata iz Vojvodine postali većina, ne znači da su Srbi konstitutivni narod. U ostalom, koji je narod u SAD konstitutivni, ili u Australiji? Nema ga. Insistiranje na etničkom je kategorija koja u Evropi ne postoji već 200. godina. Samo se kod nas još poteže to pitanje. Etnička pripadnost se ne može utvrditi egzaktnom naučnom metodom, kao takva je potpuno trivijalna stvar, i nešto što ne sme i ne može uticati na to koliko će neko imati prava ukoliko je lojalan građanin jedne civilizovane države. Sam naziv manjine koji u Vojvodini nikad nije postojao do dolaska Miloševića na vlast je sam po sebi već dovoljno diskriminatroski, i da trebalo bi ga ukinuti, jer prejudicira dominaciju većine po svakom osnovu. Ljude treba deliti na dobre i loše, a ne po naciji, veri ili nekim drugim posebnostima koja nikog ne ugrozavaju.

Lazar

pre 14 godina

Za pohvalu je sto Marko voli Moniku i to pripada mladim ljudima. Ipak treba imati na umu da i mladi Srbi u Nemackoj i drugim drzavama isto vole njihove devojke ali to ne znaci da ce Srbi uci u njihove ustave kao ravnopravni narod. Treba razlikovati ljubav mladih od ustavnih kategorija.

Nikola

pre 14 godina

Treba uzeti u obzir i kontekst. A ne zamera se da se prava manjina sire, nego da se ukida srpski narod kao ustavna kategorija.
"Статут директно укида српски народ као уставну категорију и претвара српски народ у националну заједницу... Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом"

Al Pacino

pre 14 godina

Apsolutno ispravan stav DSS.Niceg spornog nema u izjavi koja govori o drzavotvornosti naroda.Chankovi autonomashi kao mantru ponavljaju rec fashizam.Kada kazu autonomija,oni misle na svoje privilegije i udomljavanje svojih kadrova.Sledeci izbori ce ih pocistiti sa politicke scene.Podrska DSS-u kao demokratskoj i nacionalnoj opciji.

Vojvodjan

pre 14 godina

u Vojvodini niko ne bi trebao biti nacionalna manjina, pa samim tim ni privilegovan da bude jedini konstitutivan narod, samim tim sto Srbi u Vojvodini vecinu cine tek pola veka. Ovde su svi dobrodosli, konstitutivni i ravnopravni, tj. trebali bi biti. Shodno stavovima i izjavama, DSS ima i odgovarajucu podrsku u Vojvodini

soulfood

pre 14 godina

Ne napada niko ovde nacionalne manjine, nego LSV-stranku gospodina Karadzica, koja je Srbe kategorizovala kao nacionalnu zajednicu, a ne vecinski narod u svojoj drzavi, sto fakticki i jeste, svidjalo se to Karadzicu ili ne.

Milica

pre 14 godina

Dakle, ‘takav status (konstitutivnost, primedba M.D.) dobijaju sve nacionalne manjine koje žive na teritoriji AP Vojvodine. Time se nacionalne manjine ne samo dovode u istu ravan sa srpskim narodom (u smislu konstitutivnosti, primedba M.D.), već se stvara i pravni osnov za njihovu konstitutivnost u AP Vojvodini’

To g. Karadzic kaze da je rekao DSS. Nemam nerava da citam njihov sajt. Nisam njihov istomisljenik, ali gde je tu, pobogu, u iznetom stavu neonacizam? To etiketiranje neistomisljenika smo upamtili. I za vreme Tita, i za vreme Milosevica. I vidimo ga ponovo sada. Ovo jako mnogo govori o g. Karadzicu.

Barnabas

pre 14 godina

Pa što se tome čudite? Sve je politički "pokriveno"!!! Čak je i Nikolić postao "Evropejac", pa je još izjavio da je DS-ov program dobar, ali se ne sprovodi(sic!), pa je Vučić juče izjavio da je protiv pretnji, a sam je pretio! Ne znam kako to da protumačim? Možda su doživeli kolektivno prosvetljenje, spoznali suštinu života! I šta sada ostaje DSS? Da pokupi ono što je ostalo od Radikala, a može samo na taj način, jer oni "drugi" Radikali odoše kod one dvojice. Sve je to politička igra i slama se preko naših leđa, a glasanje u Voždovcu me podseća na inat: to vam je kao kada se muškarac razočara u ženu kojoj veruje, ili se žena razočara u muškarca kojem veruje, pa iz inata odu kod neke uličarke ili kod nekog probisveta! Eto, to vam je naša stvarnost!

Anacionalisti

pre 14 godina

Za sve dusebriznike koji bde nad dobrobiti (srBske) nacije: odredbe Statuta ne mogu da derogiraju odredbe, a narocito odredbu clana 1, (izvitoperenog) Ustava. Dakle, srBstvo je, na taj nacin, osigurano...
A, sa Markom se, inace slazem: pre skoro 80 godina u Nemackoj su mislili da nije u redu da Jevreji budu izjednaceni u pravima sa Nemcima. Zato su, najpre osigurali nejednakopravnost, a zatim su za jevrejsko pitanje smislili konacno resenje.
Slicnost izmedju pomenutog istorijskog primera i predmetnog stava DSS-a izaziva laganu jezu...
Bravo, Marko, imas nasu potpunu podrsku!

Istina boli

pre 14 godina

Kakve veze ima iz koje je Karadžić stranke! Važno je da govori i radi prave stvari i za to mu treba dati podršku. A to što su DSS, SRS i neke druge parlamentarne stranke ne znači ništa. I Hitlerova Nacionalsocijalistička partija je bila parlamentarna.

Samo napred Marko!

pravim imenom

pre 14 godina

Ovako treba, pravim imenom identifikovati svaku pojavu u drustvu: da se ne kaze "navijac" a on huligan i ubica, da se ne kaze "dobar Srbin" a on latentni fasista, da se ne kaze "uspesna zvezda" a ona primitivna grandovka sa 3 razreda, da se ne kaze "sposoban" a on se nakrao i zapalio...
..e isto tako, da se ne kaze "briga za srpski identitet" a ono u stvari otvoreno fasisticko imenovanje nacionalnih manjina kao manje vrednih od Srba..

Ovako se sirila i ovako je zapocinjala Hitlerova ideologija - niko nije direktno govorio, sve uvijeno, uvijeno, a u stvari eto u sta se razrodilo, metastaziralo, podvuklo prostom narodu pod kozu..

..e zato podrzavam Karadzica koji otvoreno imenuje stvari..i to ne samo u vezi sa dss..
I bas mi je drago da je jedan covek takvih stavova ipak na visokoj drzavnickoj funkciji.

SRĐAN

pre 14 godina

Konačno prava ocena o DSS od strane predstavnika DS. Krajnje je vreme da jasan stav o DSS i njenim optužbama i etiketiranju zauzme DS kao stranka koja im je stalna ciljna meta.Problem je u tome što je DSS uvek imala "čvrst" stav o DS kao partiji koja ispunjava sve zahteve i "ultimatume"međunarodne zajednice, navodno na štetu države Srbije i njenih građana, posebno kada se njenog jedinstva, (unitarizma)tiče, itd.dok DS već 10 godina održava DSS u životu kojekakvim besmislenim ustupcima, koalicijama od državnog do lokalnog nivoa trpeći svakakve uvrede i poniženja bez ikakvog razloga.

iii

pre 14 godina

Najgore od svega sto je DSS u ove ultra-desnicarske vode usla ne bi li nekako dobila glasove, jer je svoje ranije glasacko telo velikim delom izgubila, a ne zato sto je neko u vodjstvu stranke zaista toliko radikalnog politickog opredeljenja.

DeKOb

pre 14 godina

Marko Karadzic je redak drzavni sluzbenik u Srbiji jer ne ceka 'da ga obaveste' (od nekle?) nego radi svoj posao. Hvala Bogu, za koji mesec, cemo biti postedjeni od slusanja izjava sve marginalnijeg dSS-a koji polako tone u ekstremizam.

Slobodan-BG

pre 14 godina

DSS je odavno poceo da zaudara na neo-nacisticku stranku ali narod to nije odmah uvideo. Svoje pravo lice su pokazivali lagano poput kornjache. Poput Koshtunice?!?

Marko NS

pre 14 godina

Kakav bre DSS, bolje im stoji ime SRS Light...
Iskreno se nadam da ce ta ekipa stranaka nestati i da cemo poceti da zivimo kao normalni ljudi. Nase mesto je u EU i tamo treba da gledamo, a onima kojima se ne svidja red, rad i disciplina savetujem da idu da zive u Kambodzu ili Kolumbiju.

Tanja

pre 14 godina

Potpuno je u pravu. DSS misli da moze da govori( a verovatno i radi) sa tim nacistickih prizvukom , a da mi koji to tako cujemo nemamo pravo da to kazemo. Nikada nisu bili raskrinkani, a verujem da ce se naci neko ili doci vreme za to.Tanja
PS
Navijam za Partizan i zao mi je sto nema pravog stava od uprave. Mozda su im ti navijaci drazi nego mi?

Diego

pre 14 godina

Imam na umu sve sto je receno u proteklih par meseci u vezi sa Statutom i Zakonom o prenosu nadleznosti dosta ljudi vise razlicitosti i svega ostalog,dosta da se u narod uliva odredjeni strah koji je krajnje nepotreban.
Gospodine Karadzicu mislim da to sto radite, radite sjajno i puna podrska od celog Beograda.

b

pre 14 godina

Da nije DSS-a, mladenovica, kostunice, mladenova i ostalih mnogo bi manje bilo i huligana i mnogo bismo manje morali da se plasimo za nasu decu da ih ne zaraze nacionalizmom i mrznjom, kojom je ceo DSS zadojen.

Srbin, trajno nastanjen u Vojvodini

pre 14 godina

"Тиме се националне мањине не само доводе у исту раван са српским народом, већ..."
Jeste izvučeno iz konteksta, ali opet... Tužno, veoma tužno!

U kojoj to kasti treba da budu nacionalne manjine i zašto?! Čime su to zaslužili moji drugovi/komšije/rođaci Mađari, Ukrajinci, Slovaci, Rusini, Hrvati, Romi, i ostali, a podjednako važni.

I oni su slali sinove u vojsku ranih '90-tih, i oni nisu imali "za 'leba" tokom inflacije, i njih je bombardovao NATO, i oni dobijaju otkaze u tranziciji... Verovali Vi, ili ne!

Jedno je sigurno - onaj ko misli kao autor citata ne razume, niti će ikada razumeti, Vojvodinu i to što ona sa ponosom predstavlja.

Pa nismo mi dovoljno glupavi da nas Vi, gospodo političari, posvađate zarad oživljavanja vaše koštunjave politike.

observer

pre 14 godina

Veoma je interesantno kako se mondijalisti upinju da razvodne i relativizuju srpsko pitanje od Hrvatske , preko Bosne do Kosova a sad i u Vojvodini, a nikad to ne rade sa pitanjima vezanim za razne druge narode. Sa tako nakaradnim pristupom ozbiljnim temama ... sa duplim standardima .. nije ni cudno sto DSS ima jake argumente da im parira (pa to i radi). Reche jedan diskutant " koji su tu bili i pre Srba i seoba" E ovo je vrhunac! Krenesh da poturash lazne teorije, falsifikujesh knjige, rasturish secanje kroz obrazovni sistem i onda kao veliko finale par vekova kasnije obichan gradjanin misli sta misli a da nije ni svestan koliko je u krivu a sve pozivajuci se na pravo i pravdu. Nije istorija niti pochela 1974. niti ce se se zavrshiti ovim Statutom... ima tu mnoooogo toga sto je u igri. Mnogo promenjivih i nekoliko konstanti E te konstante zuljaju ove sto se utrkuju u servilnosti raznim poveljama koje se odnose na SVE na Balkanu OSIM na Srbe. E pa nije nego!!!

Dragan

pre 14 godina

Potpuno se slažem sa Markom. Lepo je videti da postoje službenici vlade koji dobro rade svoj posao, detektuju probleme i ne plase se da iznesu svoja zapažanja. I poruka za Andreju: Ja sam građanin Srbije i mene nije uvredio Markov stav.

Marko

pre 14 godina

DSS i njihov lider, koji za sebe tvrde da su 'drzavotvorna stranka' (sto prakticno ne znaci NISTA), umesto da podnesu zahtev za ocenu ustavnosti, ustavnom sudu, pricaju bajke i obmanjuju.
Kakav je to pravnik, koji zaobilazi sud u sirokom luku?

Dejan

pre 14 godina

Vojvodina je deo Srbije svidjalo se to nekome ili ne u Vojvodini i ostatku sveta. Svaki Madjar, Rusin, Rumun treba da je svestan da je pre svega srpski državljanin pa tek onda po nacionalnosti Madjar, Rumun, Rusin....
To je normalna pojava i u celom svetu (Od Amerike, Francuske, Engleske itd.)
Ako živite u Americi i američki ste državljanin, Vi ste pre svega Amerikanac pa tek onda po nacionalnosti Srbin, Madjar, Rumun, Rusin.
Ako ne prihvatate tu činjenicu vrlo brzo će Vam i Amerikanci uzeti državljanstvo.

=M=

pre 14 godina

Iste price ko DSS prica i HDZ. Pa kad ih pitas "ma sta pricate vi to?", oni se kao, toboze 'preciznije' izjasne.
Srecom pa mogu da kazem da je to u slucaju DSSa neozbiljnost.
Marginalci poput njih ce uvek naci neke druge marginalce da ih podrze, da bi preziveli na margini.

darko

pre 14 godina

Bravo Marko!
DSS je partija koja siri retrogradne ideje.
Treba u ponedeljak novinari da pitaju tog Andreju Mladenovica jesu li mu dragi rezultati koji postizu Higlova, Lendjer i Siladji?
Po njima oni su iz nekog drugog ranga i ne treba da budu ravnopravni.
Bas me interesuje sta bi rekao?

gwh

pre 14 godina

ljudi, prestanite iz beograda da se bavite nama. mi smo svi medjusobno ok jedni s drugima u vojvodini i nikom ne pada na pamet da medjusobno pogresno misli onom drugom. ako nemate drugih dnevno politickih tema, smislite nesto drugo cime cete u zivotu da se bavite...ja sam srbin, krstio me je madjar, svidja mi se jedna rumunka, a slovakinje su odvec lepe...mislite o tome!

Vlada

pre 14 godina

Neki od prozvanih etniciteta u Vojvodini, su tu poodavno zajedno sa Srbima, a neki su tu bili i pre nego su srbi seobama dosli. Ne vidim zasto ne bi bili konstitutivni kad konstituisu narod Vojvodine vec nekoliko vekova. Cinjenica da je u nekoj zemlji nesto dozvoljeno ili zabranjeno ne znaci da to tako treba i kod nas da bude. Negde u islamskom svetu zene se zakljucavaju u kucu i ne pustaju napolje bez pratnje. Negde drugde su neke droge dekriminalizovane. Istom 'ima negde drgude' logikom mozemo da prihvatimo i zakljucavanje zena i legalizaciju droga.

BoKi

pre 14 godina

Kada Srbija postane PRIVLACNA zemlja, svi ce narodi i narodnosti hteti da budu u njoj. Separatizam nikom nece padati na pamet.
Silom se nikad ne postize nista, nego gubi i ono sto se ima. Jesu li potrebni skorasnji primeri?

Građanka Srbije

pre 14 godina

Gospodin Mladenović je ustvrdio: ''... uvredio DSS i sve njene članove i sve građane Srbije tvrdnjama da je DSS neonacistička stranka.''

Molim? Kako je to uvredio sve građane Srbije? Od kada su svi građani Srbije DSS?

Marko, mene nisi uvredio!

sa žutom trakom

pre 14 godina

Zahvalna sam DSS-u što se toliko trude da nas u Vojvodini razmere na građane I i II reda.
Ne bi ni trebalo to od njih da čudi.
Žao mi je jedino što sam se pre nekih 10-ak godina posvađala sa prijateljicom kada je rekla da su oni salonski nacisti a ja ih branila.

Jovana

pre 14 godina

Meni je ovde u Vojvodini sasvim lepo među Mađarima, Slovacima, Rusinima... Navikli smo da se slažemo i poštujemo razlike među sobom, ali smo prepoznali i sličnosti i mi ovde živimo u ljubavi. Naravno, nije sve tako idealno, postoje i šovinisti koji svakodnevno ugrožavaju pripadnike manjina, ali nadam se da će država češće reagovati i da će do promena doći.

definicija

pre 14 godina

Državu konstituišu građani koji žive na određenoj teritoriji, a ne ovaj ili onaj narod i etničke zajednice. Etničke zajednice su plemena, a skup plemena narod. Priznaćete da tako nešto ne priliči ni 19. a ne 21. veku.

Neske

pre 14 godina

Zasto se vi Beogradjani, toliko bavite nama. Mi ovde jako lepo zivimo. Kako ne shvatite da nama nije nikada bilo bitno ko je koje vere ili nacije. Ja sam Srbin, najbolji drug mi je Nemac, devojka Madjarica i sad ce meni neki Mladenovic da kaze da su oni gradjani drugoga reda. Ako su oni onda smo i svi mi gradjani drugoga reda.Ko drugacije misli ne shvata Vojvodinu. Pustite nas da zivimo onako kako nam je lepo. Nemojte se mesati u nase zivote, to ne zelimo.