Ponedeljak, 01.06.2015.

10:23

"Srbija kao verna Rusiji, a okreće se Zapadu"

Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Izvor: Beta

"Srbija kao verna Rusiji, a okreæe se Zapadu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

162 Komentari

Sortiraj po:

maki

pre 8 godina

Pa braco Rusi, ako cete da nas branite i da nam date pare, bice vam Srbi verni, i to bas verni!
Mi ne mozemo da zivimo od casti i postenja.. Vi mozda mozete, bogata ste zemlja i ima vas ako se ne varam nekoliko stotina miliona, a nas samo 7, znate.. :(
Gotivim ja vas ali vise volim svoj narod, nemojte da se ljutite..

Marko

pre 8 godina

Realno, Srbija je u teskoj spoljnopolitickoj situaciji, sumnjam da bilo koja zemlja u svetu ima tako problematicnu poziciju kao Srbija. Moramo da balansiramo i s jednima i s drugima, jer ako pozelimo da okrenemo ledja bilo kojoj strani i potpuno se priklonimo drugoj, stradacemo kao niko. S druge strane imam razumevanje i za Rusiju. Ne mozes im pricati da si im prijatelj i da zelis saradnju snjima, a da par meseci posle toga okrenes im ledja i sve ono sto si im obecao, sad vise "puj pike ne vazi". Odobrili su nam bescarinski izvoz, pustili kontigente Fijata, iako im to mozda nije u interesu, ponudili su nam neke aranzmane koje nisu obezbedili ni jednoj drugoj zemlji, treba to postovati. Treba i sa jednima i drugima razgovarati i truditi se da se izgrade sto bolji odnosi, a emocije (bilo pozitivno, aposebno negativne), ostaviti po strani kad je politika u pitanju.

Jovan

pre 8 godina

Srbija treba da pokusa da bude dobra sa svim zemljama a normalno je da bude naklonjenija onim zemljama od kojih ima vise koristi i premijer je toga svestan zato i pokusava da izgradi dobar odnos sa svima.

marta

pre 8 godina

Srbija ne moze da bude vezana samo za jednu stranu, mora da se bori za svoj narod na sve nacine, ne radi protiv Rusije vec samo pokusava da resi pitanje Kosova

Veljko

pre 8 godina

Ovde se govori o visokoj politici i o dobrobiti građana Srbije. Nema reči o nikakvoj izdaji, niti okretanju leđa. Zar nije cilj da budemo u dobrim odnosima sa svima?

Vladimir

pre 8 godina

Srbija je već pokazala da ceni pruženu ruku Rusije, a uvođenje još nekog od snabdevača gasom je prirodna težnja da se otvori tržište.

Dija

pre 8 godina

Idealno bi bilo zadrzati neutralan stav i iskoristiti podrsku i jednih i drugih.Za nasu ekonomiju su vazni veliki partneri kakva je Rusija i SAD.A nase trziste bi moglo da spoji ove dve konfrontirane strane.

Milance

pre 8 godina

Srbija je kremula putem evrospkih integracija i taj put vodi preko Amerike i zapada, tako da su svi komentari besmisleni. Vucic sledi smer kojimse krecemo

Kale

pre 8 godina

Svi se kao nešto ustručavaju da kažu, a ne znam iz koga razloga. Ljudi, nama je zaista potrebna diversifikacija energetskih izvora, neophodna nam je podrška Amerike na putu ka EU, investicije i nova radna mesta da se i ne priča.

MONALIZA

pre 8 godina

Srbija nema razloga da bude verna nekome, vec ispravna i direktna.Bez da krijemo rekli smo da zelimo dobre odnose sa svima, a i saradnju, zasto da ne.

SNS u srcu

pre 8 godina

Lepo je Sergej Lavrov rekao jednom citiram ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto".Tako da Vucic odlicno balansira izmedju velikih sila...

timotija

pre 8 godina

Jako je tesko nasoj vlasti da balansira jer nije vise vreme za balansiranje nego treba gledati od koga ce mo imati vise koristi.Jednostavno koja strana nam moze pomoci vise njoj se prikloniti,prosta racunica.

Lotus

pre 8 godina

Srbija je oduvek bila verna Rusiji, ali ne mozemo stalno cekati na nju. Dugo smo ispastali zbog toga sto su uvek svi gledali da prvo ostvare svoje ineterese, a nama kako bude.

strejder

pre 8 godina

Mi cemo uvek biti verni nasoj ruskoj braci ali nemozemo samo okrenuti ledja Zapadu,moramo ostati otvorenih umova i dobre strategije koju vodi prwmijer i necemo pogresiti!

Meltstater

pre 8 godina

Nasa zemlja se konstruktivno okrece svim korektnim partnerima sa kojima moze da ostvari konstruktivnu saradnju! Saradnja sa SAD, ne znaci prekid saradnje sa Kinom, Rusijom, ili obrnuto! Premijer Srbije je zapoceo diplomatsku ofanzivu kako bi Srbija zauzela mesto koje joj pripada na svetskoj diplomatskoj mapi!

FRIDA

pre 8 godina

Prijateljski odnosi sa Rusijom moraju da se cuvaju.To je deo nase tradicije iako bolna tacka mnogim drzavama u regionu, mi od naseg ne odustajemo nikada.Ali necemo odustati ni od Amerike koja moze da nam bude odskocna daska u mnogim momentima.

Kosta

pre 8 godina

Mi svoje prijatelje ne zaboravljamo, ali ni sansu da ovu nasu zemlju i njene gradjane izvucemo iz propasti ne propustamo. Trebamo imati alternativu za sve.

bojanilo

pre 8 godina

Mislim da Srbija ima legitimno pravo da pokuša da diversifikuje svoje pravce i izvore snabdevanja gasom. Uostalom, i sama Ruska Federacija želi da što više razgrana svoj lanac prodaje plavog energenta

Glas@Razuma

pre 8 godina

Pa Srbija je verna samo sebi i svojim gradjanima,i premijer gleda koja je bolja mogucnost za gas i uopste za Srbiju tamo se okrece!Tako da nema sta tu dodatno pametovati....

KUBA

pre 8 godina

Srbija nikada nije podlegla ucenama, a sa druge strane neverujem da ce nas Evropa uopste uslovljavati jer dobro znaju sta su nasi prioriteti, a sta odanost.

Dragorad

pre 8 godina

To što Vučić putuje u SAD ne znači da mi ne možemo imati dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom. Moramo biti otvoreni prema svima.

Dragutin

pre 8 godina

Ako hoćemo da postanemo ekonomski razvijena zemlja, članica EU, ne smemo se svrstavati ni na čiju stranu. Politika neutralnosti i dobrih odnosa i sa Rusijom i sa SAD-om je put kojim treba ići.

Sana

pre 8 godina

Srbija je zaista u teskoj poziciji jer se vec dugo nalazi na liniji sukoba interesa Zapada i Istoka. Bilo bi nam mnogo laks e kada bi nam dobri odnosi samo sa jednom stranom, npr. bratskom Rusijom, bili dovolji za opstanak i napredak. Ali, to nije tako. Okruzeni smo zemljama koje su proamericki orijentisane i clanice su NATO-a, sto Srbiji ne ostavlja mnogo prostora za manevar.

Goga

pre 8 godina

ja mislim da se vucic dobrano potrudio da rusi znaju da smo im mi prijatelji. svima je vec jasno da se mi protiv svih borimo za to prijateljstvo. ali to ne znaci da treba da se zatvorimo prema sad. treba ih imati za podrsku jer smo mi toliko mali da bez naklonosti velikih sila necemo moci da napredujemo.

Mirko

pre 8 godina

Svaka zemlja gleda svoje licne interese i interese naroda zar treba da gladujemo i ostanemo bez gasa za rad prijateljsta. Kako znam prijateljstvo ne hrani ljude.

biksi

pre 8 godina

Rusija ce uvek biti bratska zemlja za Srbiju,zemlja koja je mnogo pomogla u najtezim trenutcima, ali mi moramo misliti malo na svoje interese a oni u mnogome zavise od SAD-a,tako da moramo imati korektne odnose i sa njima.

cuki

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

Jovana

pre 8 godina

Rusi znaju da mi imamo dobru saradnju sa njima i da cemo se truditi da tako ostane ali isto tako moraju da znaju da je normalno sto zelimo dobre odnose i sa drugom stranom

beba

pre 8 godina

Srbija je više puta poručila svojim ruskim partnerima da je članstvo u Evropskoj uniji primarni spoljnopolitički cilj naše države. Moskva i sama podržava evropski put Srbije, tako da nema bojazni da će doći do zahlađenja u odnosima dve države

Mila

pre 8 godina

Svaka vernost ima svoje granice,Rusi ne mogu ocekivati da cemo zarad jednog prijateljskog odnosa ugroziti sva moguca buduca prijateljstva,Srbija da bi uspela da se iscupa iz pepela mora da radi na sklapanju sto vise dobrih kontakata,jer su nas prethodni doveli u tesku poziciju i sad se krvavo radi da bi se spasilo sto se spasiti moze,a to jedino ide uz veliku,veliku podrsku,to svi znamo!

HAVANA

pre 8 godina

Odnos Rusije i Srbije trebaju biti primer celom svetu kako se i pored svih podmestanja nogu sa strane medjusobno razumevanje i tolerancija postavljaju na visi nivo.

Rale

pre 8 godina

Nije Srbija pas, pa da bude verna Rusiji. Srbija je samostalna i nezavisna drzava koja moze biti u prijateljskim odnosiam sa drugim drzavama. To joj ne mogu zabraniti ni Rusija, ni SAD, ni bilo ko drugi. Ako se u Srbiji misli i na buducnost (zna se da ce Rusija obustaviti isporuku gasa 2017.), ne mora znaciti da u Rusiji vise ne vidimo prijatelja.

iKrem

pre 8 godina

U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije
(Objektivist, 1. jun 2015 11:20)

Nikakvi "rusofili" vi niste. Vi ste najobicniji izdajnici i kvislinzi.

Gvozden

pre 8 godina

Može se iskoristiti i jedna i druga strana, zašto bi se okretali samo jednoj? Moramo gledati svoje interese, nismo u prilici da biramo i zanovetamo.

LJILJA

pre 8 godina

Rusi znaju da je Srbija uvek bila otvorena za svaki vid saradnje sa njima i da nikada nije pokazala nerazumevanje za njihove ponekad stroge poteze. Svesni smo i jedni i drugi koliko uzajamno poverenje i pomaganje moze da unapredi i ovako dobru poslovnu saradnju, bez obzira na nase odnose sa Amerikom.

Djordje NS

pre 8 godina

@ ikt

Hajde se ti lepo pogledaj u ogledalo pa mi reci dali si pročitao moja dva komentara koja sam malo pre tebe objavio i dali si mi nakon čitanja udario plus ili minus? Ako je minus, u šta se smem kladiti, pogledaj se u ogledalo i reci šta nije tačno i šta nije činjenica od onoga što sam ja napisao? To pitanje mogu postaviti i ostalim rusofilima jer sam dobio preko 200 minusa.
A za one koji u svakom drugom komentaru provlače bombardovanje Srbije od strane NATO alijanse bi poručio da ste malo manje nasedali na Slobinu ratnu retoriku i gazimestanske epove, da niste verovali u nebeske narode i da ste glasali za prizemnije i normalnije političare ne bi ni bilo ratova, ne bi bilo bombardovanja a to vaše Kosovo za kojim lijete suze bi bilo i dalje u našem sastavu. Nakon dve godine natezanja zapadnih političara sa Slobom i njegovom kamarilom koja ga je sledila, kad su videli da više ništa ne vredi od upozorenja došlo je do neizbežnog. A svi vi koji ste držali njegovu sliku u novčaniku ne žalim ni najmanje.

Jefimija

pre 8 godina

Voditi spoljnu politiku,znaci rukovoditi se interesima svoje zemlje,prijatelji ostaju prijatelji,a energetska stabilnost se mora obezbediti.

Moma

pre 8 godina

Postujem Rusiju i ruski narod, ali ne znam sta je to Rusija toliko veliko uradila za nasu zemlju, da bi mi morali da okrenemo ledja celom svetu i priklonimo se njima. Amerikancima smo jasno stavili do znanja da nikada necemo zaboraviti agresiju na nasu zemlju 1999. godine, ali i da necemo da zivimo u proslosti, vec da zelimo saradnju, na obostranu korist.

Mela

pre 8 godina

Mi moramo da odrzavamo dobre odnose sa jednima i drugima. Rusi su pokazali da nemozemo u potpunosti da se oslonimo na njih. Srbija je bombardovana, od njih smo dobili samo moralnu podrsku. Obecavali su izgradnju Juznog toka, koja je trebala da uposli veliki broj nasih ljudi, preko noci su objavili da od toga nema nista.Da ne nabrajam vise. Da li bi oni sve to trpeli?

Jevandjelje

pre 8 godina

Niti smo kome uveli sankcije, niti smo sa nekim u otvorenom sukobu, a to je realno najbitnije..Sa kim cemo imati intenzivniju privrednu i ekonomsku saradnju je nasa stvar, odnosno stvar ponude i trzisnih okolnosti..

ikt

pre 8 godina

Neverovatno sta su ti botovi i aktivisti i kako destruktivno deluju na mozak!
Poplava minusa na neosporne cinjenice da je Srbija bombardovana bez saglasnosti UN?! Na takvu cinjenicu idu minusi?
Na cinjenicu da su Amerikanci i EU direktno zabranili JT takodje minusi?
Da li cemo sutra i na izjavu da su 2 i 2 jednako 4 takodje vidjati minuse!?
Fantastican je mozak i moral onih koji to mogu da rade i da sebe posle pogledaju u ogledalo!

Cam

pre 8 godina

Srbija pre svega mora biti verna samoj sebi tj.svojim gradjanima, a ne Rusiji ili SAD-u.Ne vidim nikakav problem u tome sto se Vlada odlucuje za povoljnije opcije.

Dejan

pre 8 godina

Kakav paradoks od naslova! Srbija se okrece zavisno od situacije tamo gde ima koristi. I tako je trebalo stalno da radi. Neka dodje Lavrov ovde i kaze da su makar jedan dolar dali u Srbiju, a da nisu ocekivali korist za sebe. Naravno da nece. Isto vazi i za Amerikance. To su dve supersile i srpsko rukovodstvo je napokon toga svesno i ponasa se odgovorno prema svome narodu. U medjunarodnim odnosima ljubavi moze da ima medju sebi ravnima. Prijatelji mozemo biti sa Cesima, Slovacima, Rumunima, Grcima, ali nikako sa silom. Tako da Komersant nek te price uvaljuje glupima.

Bojan

pre 8 godina

Gradiće se onaj gasovod koji bude bio više ekonomski isplativ, bilo bi dobro da region krene put ekonomnskog prosperiteta i razvoja da ima potrebe da se grade oba gasovoda, opet na kraju taj gas je potrebno potrošiti i platiti.

Djordje NS

pre 8 godina

Napokon i jedna stvar koju je Vučić uradio za ove 3 godine da mogu da POHVALIM!
Da sam ja premijer samo nedelju dana prva stvar koju bih uradio bila bi ta da bi tim ruskim licemerima zalupio vrata za sva vremena. Kakvu mi to korist imamo od podaništva "majčici Rusiji" koju smo forsirali sve ove godine? Neka mi odgovore svi rusofili osim onih što su botovi i plaćeni od strane istih Rusa da godinama šire rusku propagandu.
Izrael je na bliskom istoku okružen sa svih strana muslimanskim zemljama koje su željne da ga zbrišu sa lica zemlje ali šta im vredi kad Izrael ima pravog saveznika - Ameriku. I to im je dovoljno da im ne smeju ništa. Ne ulazim u politiku Izraela dali je pravedna ili ne, baš ih briga, biće kako oni žele jer im se može. Ali to je savezništvo i prijateljstvo dve zemlje koje je strateško i iskreno. A ne naša politika, danas smo neutralni, sutra hoćemu u EU, prekosutra smo za Ruse a četvrti dan nam je politika bazirana na četiri stuba itd, itd.
Neozbiljni smo kao država i tako nas i tretiraju. Čudite se što EU prema nama nije iskrena i ne tretira nas kao ostale članice koje su prošle fazu približavanja EU. Pa recite mi koja je još od tih zemalja htela u EU a "ljubavisala" sa Rusijom? I mislite da oni to ne vide? Ma jok, samo smo mi pametni a oni su svi budaletine... Pre će biti obrnuto.

X

pre 8 godina

... uzeše NIS, Pančevo, Banatski Dvor, Južni tok ... ako ne prekinemo ode i " ovo malo duše " ... i oni se nešto čude ... šteta što ne može da se psuje ...

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Srbija godinama neguje prijateljske odnose sa Rusijom i nikad joj neće okrenuti ledja. Poseta Vučića SAD ne može pokvariti odnose izmedju Rusije i Srbije.

Objektivist

pre 8 godina

@Marija

Veoma ste ostrasceni, ali to Vama, pro-zapadnjacima, i prilici. Steta je sto neprekidno iznosite netacnosti, ponavljajuci istu mantru poput pokvarene ploce: da li ste svesni da je sada 2015. godina i da UDBE, OZNE i slicnih organizacija decenijama nema? Vecito su Vam drugi krivi, a nikada se ne upitate zasto u Srbiji vlada ogromna mrznja prema USA, EU i Zapadu.

Drugo, Jugoslavija jeste bila tampon-zona i kao takva nije bilo direktnog uticaja ruskih sluzbi na Titovu politiku balansiranja. Prema tome i Vase tvrdnje o "Srbiji kao ispostavi KGB-a na Balkanu" prosto ne piju vodu.

Trece, i poslednje, da li znate ko nas je bombardovao mimo Saveta Bezbednosti OUN-a, ubijao civile po Srbiji i planski unistavao nasu privredu? Odgovor je, na Vasu veliku zalost, jedinstven: Zapad. SSP sa EU je razorio srpsku privredu, dok ce dugove istom tom Zapadu vracati nasi cukununuci.

Da se razumemo, Vase je pravo da zaludjujete narod maglom o EU, koja stoji pred svojim skorasnjim raspadom (nadajmo se ne toliko krvavim kao u bivsoj Jugoslaviji); ali onda ocekujte da ce se uvek javiti i osobe koje ce suprotstaviti svoje argumente Vasim tvrdnjama, sto je i moje licno pravo.

Jos nesto Vas molim: ukoliko zelite da mi odgovorite, ucinite to barem na uljudan nacin, moja malenkost Vas nije vredjala. Ne morate uvek sa tolikom neljudskoscu braniti indoktrinirana uverenja Vasih finansijera.

Dani

pre 8 godina

Nase prijateljstvo sa Rusijom je jedno, poslovna saradnja sa drugim zemljama je sasvim nesto drugo, to ne znaci ako premijer putuje u Ameriku da okrece ledja Rusiji ili bilo kome.

Djordje NS

pre 8 godina

Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili. Po tom pitanju su Albanci od nas 100 puta pametniji i pametnije biraju saveznike i zato i ostvaruju svoje ciljeve i to na način kako god požele a da za to ne dobijaju packe ili sankcije. Ali samo vi nastavite da nosite Putinove majice, slike, dočekujte ga kao cara na Marakani i kisnite pored njega na nekim vojnim paradama, čitajte Pečat i slične DB-ovsko proruske listove i čudite se što svakim danom gubimo teritorije i propadamo. Kad budemo svedeni na beogradski pašaluk možda se i dozovemo pameti, ali ne verujem!

Miloš Mačar

pre 8 godina

pfc: Vi ste očigledno u velikoj zabludi. Srbija je dokazala da ne pristaje na nikakve pritiske i ucene. Saradnja DA , ucene i i pritisci NE, bez obzira od kuda i od koga dolaze.

kondure

pre 8 godina

"Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili."...
(Djordje NS, 1. jun 2015 13:41)...

...i sta smo dobili od te njihove izgradnje - ja gradio ja srusio, pardon bombardovao...

uint

pre 8 godina

@Ekolog: Vecina komentara su samo floskule i fraze i nema smisla ni da se citaju, ali vas sadrzi cistu neistinu i izvrtanje cinjenica. Samo ako je neko bio u komi ili se juce rodio onda nije citao i primetio upozorenja i pretnje Evropske komisije, EU i SAD da se obustavi JT. Vrhunac tih pretnji je bio avgusta prosle godine kada su senatori Mekejn i Marfi dosli u Sofiju i istog dana je bugarski premijer objavio odustajanje Bugarske od JT.
Sramotno je kada neko zbog propagande pokusava da iskrivljuje cinjenice i dogadjaje koji su poznati celom svetu, a nas ovde ocigledno zamisljaju kao mentalno retardirane koji mogu svasta da progutaju.

Blade Runner

pre 8 godina

Kao i uvek, centri globalne političke moći totalno zanemaruju interese malih naroda i faktičke probleme njihovih nacionalnih ekonomija. Upravo zato je u težištu pažnje moskovskog "Komersanta" ruski interes i tzv. "naša nezahvalnost". Pa, dobro, šta je to, tačno, "ruski interes" na Balkanskom polu-ostrvu !? Da li takav interes podrazumeva trajnu izolovanost naše privrede u odnosu na globalne sisteme podele rada i integracione procese u sferi protoka roba i kapitala !? Kako je moguće da nas "ruski interes" uvek "gura" u izolacionizam i privrednu zaostalost !? Da li se "ruskom interesu", u nedostatku poljaka, čeha, mađara, rumuna i bugara, sad srbi deluju kao "podesni" za geo-strateške eksperimente !? Preostaje nam SAMO da se nadamo da moskovski "Komersant" nije artikulisao službeni stav Ruske Fedaracije. Broćo, rusi, probajte da razumeti: naš narod se bori za privredni, ekonomski i kultirno-duhovni opstanak na ovim surovim, balkanskim prostorima ...

siki82

pre 8 godina

Ruski list posmatra stvari iz njihovog ugla,ali naš ugao je drugačiji i jednostavan,vodimo se interesima Srbije i onim što je najbolje za njene gradjane.

bu

pre 8 godina

Vdim u dosta komentara da treba da gledamo svoj interes. Znaci, Kina verovatno ne gleda svoj interes kad se onako uhvatila za Rusiju. Vucicu bi pametnije bilo da nista nije ni izjavio umesto sto je samo uvredio Ruse i pokazao im koliko ima poverenja u njih. Kakvu on diversifikaciju zeli, da li ce amerikanci da nam naprave gasovod, kada i posto ce nam biti taj "jeftiniji" americki gas ? Ima bre cela Evropa da zavisi od ruskog gasa i u sledecih 200-300 godina, hteli oni to ili ne, pa vi racunajte sta nam je ciniti. Zbog prevrtljivosti vlada Bugarske i Crne Gore, posmatrajte sta ce te zemlje sada profitirati od toga. Nasa vlada se igra sa nasim sudbinama, sta cemo mi u buduce da izvozimo i kome ako nam Rusi zavrnu slavinu ?

Milun

pre 8 godina

Mi pre svega trebamo gledati svoje interese kao što amerikanac gleda svoje svuda u svetu, kao što rus gleda svoje isto svuda po svetu. Nema danas toliko prijateljstva među državama, pa ne piju kafu zajedno svaki dan pa tako iz prijateljstva čine dobro jedno drugome. Na prvom mestu je interes pa onda može doći do nečeg drugog, tako da mi znamo šta želimo i šta nam je cilj, a to je što skoriji ulazak u Evropsku uniju, to nam je interes i ka tome trebamo ići, a prijatelji ćemo zauvek biti sa ruskom braćom ili sa bilo kime!

Pecconi

pre 8 godina

A Rusi kao verni Srbiji pa od JT nista???
(weljun, 1. jun 2015 11:48)

А јел си некад размишљао о томе зашто је стопиран пројекат Јужни ток?

Dragan

pre 8 godina

Kad se Rusi ili Amerikanci nakašlju, mi se zatresemo.
Nemojte nas male da gazite. Pustite da živimo kako možemo, i ovako je život težak. Ko hoće da sarađuje ili da pomogne, zna lako kako će.

Deda

pre 8 godina

Vucicu,za okretanje i oslananje na USA I EU,bice vam zahvalna i vasa Deca i moji unuci.
p.s.iz mog ,verujte dudogodisnjeg iskustva u saradnji sa Rusima i zivota u toj zemlji,sa njima je NE MOGUCE ,biti ravnopravni partner i prijatelj.Prvo njihov interes,a vama/nama/sta ostane i to bez obzira koliko to nas kostalo.

dragan

pre 8 godina

Nasa ekonomska razmena je desetostruko veca sa zemljama EU nego sa Rusijom,sva novcana pomoc koja je stigla u Srbiju stigla je iz EU,potpuno smo okruzeni zemljama EU i to je jedini put Srbije koji pruza kakvu takvu perspektivu!Iz Rusije imamo retoricku pomoc u vidu nepriznavanja Kosova,ali od toga se ne zivi!

Beogradjanin

pre 8 godina

Vucicu,ne glasam za vas.Poznajem RUSE,VEOMA,VEOMA DOBRO I TO U SVAKOM POGLEDU,U SVAKOM POLITICKOM STATUSU.
Imate priliku da spasete Srbiju iz po nju POGUBNOG RUSKOG ZAGRLJAJA.
Prilika koja se vama i narodu sada pruza,je prilika koja se. ne propusta,jer se nece pojaviti u dogledno vreme.
Srbija,za par godina,uz. EU I USA PODRSKU,MOZE POSTATI VEOMA PRISTOJNO MESTO ZA ZIVOT i kao takva ,Mladi nec3 imati potrebu za odlaskom iz Srbije.
p.s.Uz gore pomenuto,potrebno je uciniti mali napor i Staviti Crkvu tamo gde joj je mesto.

Piksi iz kornera

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Бомбардовани смо без одлуке УН-а. Или не знаш или си активиста Канваса.

Marija

pre 8 godina

Premijer Vucic ima istorijsku sansu sada ili nikad da povede Srbiju ka Americi i EU i da zaustavi Udbasku okupaciju Srbije koja uz pomoc KGB-a nesmanjenim intenzitetom traje jos od 45-e godine.

UDBA je po nalogu njene majke firme unistavala Srbiju, uvukli su nas u ratove s koomsijama 90-ih godina, ubili su Djindjica, Stambolica, Curuviju , i sve ostale koji su zrtve Udbaske KGB bande po Srbiji.

KGB mafija je koristila nasu Srbiju kao zrtvenog jarca za potkusurivanje sa zapadom i uz sa UDBOM likividirala svakog ko je hteo Srbiju na zapadu.


Samo sa Amerikom i EU Srbija i srpski narod ce opstati kao zemlja i kao narod, u suprotnom budemo li ostali u celjustima Udbasko-KGB-ovske mafije i bagre sledi slom Srbije .

Naravno i kompletna Udbaska i Oznaska bagra i KGB agentura po Srbiji mora biti pohapsena i smestena u raznorazne Zabele, zna se sve koji su od A do S i sta su radili.
KGB bagra ne misli dobro Srbiji kao ni Udbaska bagra kojoj odgovara Srbija u rasulu da mogu i dalje raditi sta zele.

Vreme je da Srbija i gradjani Srbije udare Udbasko-KG-ovsku azdaju po Srbiji u glavu.

dobro de

pre 8 godina

Znaci ukoliko ste dobri sa svima i idete svugde gde vas pozovu, i odete na jedno deseto mesto, a ne obavestite prijatelje da idete ispada da ste okrenuli ledja svom najboljem prijatelju jer ga niste obavestkli da cete tamo ici.. strasno

Bosanac

pre 8 godina

Jedan je Tito...Samo je on imao tu harizmu i znao da odigra na obe strane...Danas ta više ne pali gospodo...Danas morate da se odlučite,ili zapad ili Rusija...Pametan zna gdje će...

Nenad

pre 8 godina

Eto sta su Rusi, sa njima ne mozes da budes prijatelj, mozes da bude samo podanik i sluga. Malo im je kako je primljen Putin, parada, nase ucesce na paradi u Moskvi kada je EU bojkotovala, neuvodjenje sankcija, poklanjanje NISa, zajednicke vojne vezbe, balansirano vodjenje OSCEa, prijateljska i bratska osecanja koje gaje Srbi, brojne nagrade i priznanja ruskim unetnicima... Prijateljstvo sa njima znaci da moras da budes njihova gubernija i da radis ono sto ti oni kazu, ako slucajno mislis svojom glavom i radis u interesu svog naroda onda si za njih izdajnik. Fuj! Sto dalje od njih!

egipat

pre 8 godina

Ako ce da se ljute i vredjaju , slobodno! Oni nas fakticki ovim ucenjuju?! Jel treba da cekamo da svuda izgubimo ponude za gas da bi nam oni na kraju dali , ono sto moramo uzeti po njihoovim ogromnim cenama??

Bucko razmišljam

pre 8 godina

Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Rusija se samo "BESPOTREBNO SEKIRA", Srbija decenijama NE MRDA S'MESTA tako da je ta "bojazan" Rusije da bi Srbija "mogla da krene" ka zapadu ili EU, sasvim NEOPRAVDANA !
Pa cak i da se "dogodi takvo cudo" i da Srbija "istinski" nacini nekakav korak ka clanstvu u EU ko bi je "sledio" na tom njenom putu, "Narod", Predsednik Nikolic, SPC na celu sa Irinejem i Amfilohijem ??? CISTO SUMNJAM" !
Sve to sto bi iz Srbije "bilo spremno" da krene u tu EU "stalo bi najverovatnije u 2 Autobusa" !

dexy

pre 8 godina

Sreća pa smo daleko inače bi smo sada gledali ruske tenkove kako nam ruše zemlju zbog ovoga, baš kao što rade Ukrajincima koji su se odvažili da im kažu "njet".

coxy

pre 8 godina

Sad se to shvata kao nož u leđa, ali vreme će pokazati da je ovaj rezervni plan bio dobra ideja. Nijedan korak premijera nije ka propasti već je svaki odlučan ka višem cilju za dobrobit ovog naroda.

Milan

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Ili svesno lazes ili si neverovatno dezinformisan. Vasi novi prijatelji Amerikanci su nas bombardovali i oteli Kosovo bez odobrenja UN. To jest 1999-te. Ja pod americko bombardovanje racunam i bombardovanje Beograda 1945-te te bombardovanja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. 1995-te. Stvarno puno dobrog su nam doneli Amerikanci, a da o nasim novim najboljim prijateljima Nemcima i ne pricam. Njima je u interesu jaka (vojno i ekonomski) Srbija, vidi se po njihovim delatnostima u istoriji.(genocid, unistavnaje infrastrukture,itd...) A ne kao zlocasti Rusi koji su "ukrali" NIS...

Zoran Obradovic

pre 8 godina

@(danka, 1. jun 2015 10:38)
"Premijer radi najbolje sto moze za svoju zemlju."

Uopste se s tim ne slazem. Premijer Srbije radi samo ono sto je u interesu EUSA, odnosno sto mu je nalozeno od vladara iz EUSA. Da radi u interesu Srbije ne bi srbi bili gladni, ni nezaposlenost u Srbiji bila 30% (ZVANICNO, A NEZVANICNO KO ZNA KOLIKO). Pogled u Rumuniju, Bugarsku, Slovacku, ili pak celu Juznu Ameriku koja je "demokratizovana" od strane USA je dovoljan da vidimo sta ceka Srbiju.

mikoć

pre 8 godina

Žao mi je što Rusija ne razume našu poziciju ali sve nas upućuje ka zapadu ... daleko je Rusija .. pravi prijatelj bi razumeo I nebi gledao sa pozicije sile .....naravno da nemam zabludu da nas I zapad gleda na taj način ali čini mi se da nam je jasni je gde smo ....kao što reče daleko je Rusija

KOja

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja nije u poziciji da bilo kome zatvara vrata. Mi moramo biti otvoreni za saradnju sa svim zemljama a narocito velikim silama koje mogu da doprinesu napretku nase zemlje. Da imamo veliki respekt prema Rusiji pokazali smo izmedju ostalog i kada nismo pristali na uvodjenje sankcija na kojima je insistirala EU. Takodje, SAD kao jedna od najvecih sila ce sigurno u buducnosti biti znacajan partner Srbije. Ne treba zaobraviti nista iz proslosti ali je cilj i premijera i svih gradjana Srbije da idemo napred. Jedini put ka tome jeste balansiranje interesa izmedju istoka i zapada, EU, SAD i Rusije ali i sacuvanje mira i poboljsanje standarda zivota gradjana u celom regionu.

Objektivist

pre 8 godina

Licno se slazem sa konstatacijom Komersanta i smatram da je Rusija vec predugo trpela nevernost Srbije i srpskog drustva. U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije nad nesposobnom politickom elitom Srbije, kako bi se ova balkanska zemlja konacno oslobodila EU-, SAD- i NATO-propagande, kao i od iz te iste zapadne propagande bujajuceg nacizma i prekrajanja istorije od strane raznih NVO.

Filip

pre 8 godina

Potpuno je razumljivo da jedan ruski list pise ovako. Oni imaju svoj ugao gledanja. Neka se stave u nasu poziciju pa razmotre situaciju. Sta ako Turski tok ne prodje preko Balkana do 2019 godine kada ce prestati isporuka gasa preko Ukrajine? Sta onda Srbija da radi? Hoce li Rusija obestetiti Srbiju? Malo morgen. Isto je i obrnuto. Stav Srbije po ovom pitanju je nebitan do trenutka kada gasovod (bilo koji) ne dodje na granicu Srbije.

Mladennn

pre 8 godina

@ил' тамо ил' вамо, mi treba da se vodimo ekonomskim interesima, jer Srbija svojim politickim delovanjem ne moze puno da uradi na medjunarodnoj sceni. A sto se tice opredeljivanja na jednu ili drugu stranu, to je u Slucaju Srbije veoma tesko, jer mi imamo specificnu situaciju i sa Kosovom a i u smislu geografskog polozaja.

`Ranđel The Overlord

pre 8 godina

Prosto je neverovatno da Moskva ima drugačija očekivanja od Srbije, kada je reč o našem konačnom, privredno-političkon i geostrateškom pozicioniranju. Sve države iz našeg neposrednog okruženja su, već, jasno definisane u pogledu svoje temeljne društvene orijentacije. Mi smo potpuno usamljeni u takvom okruženju, delujući kao "pusto ostrvo" optočeno "morem" pro-zapadno orijentisanih naroda. Moskva bi trebalo da prestane sa percepcijom geo-politike kao "Riziko-društvene igre" u kojoj, eto, ima jednu "isturenu guberniju" u na balkanskom polu-ostrvu. A, što se tiče "ruske pomoći", mi vrlo dobro znamo njenu cenu. Nekako se, tu, uvek podrazumeva apsolutna žrtva naših interesa kao "uslov mogućnosti" pružanja ove i "bratske pomoći". E, pa, stvari se menjaju. Mi više nemamo snage za tu i takvu "rusku pomoć".

Kokica

pre 8 godina

Jasno je da mi ne mozemo zadovoljiti obe strane, ali ne mozemo samo biti pijuni u njihovom medjusobnom tihom okrsaju, moramo se voditi i svojim ciljevima i interesima.

Srbin

pre 8 godina

Budimo verni jednom sami sebi, , narode dozovite se pameti! Medju drzavama nema prijateljstva, nisu to drugovi iz skole ili komsije preko puta, to su slozeni ekonomsko politicki interesi obe strane. Ne smemo dopustati da emocije vode spoljnu politiku, to je pogubno za nas.

Janez

pre 8 godina

Normalno da je to nož u leđa Rusiji, treba sad Putin odma da prizna KiM u UN da je pametan.Posle kad opet budu poplave I požari nek vam onda Amerika pomogne (može i bombama pošto je Srbija već navikla i zaboravila).Evo u EU jedva čekaju još par milijona Srba da dođu i da im daju posao.Sutra malo....

Zigavac

pre 8 godina

Proslo je vreme "vernosti", gleda se interes, svaka strana gleda svoj interes, to i mi moramo da radimo. Njihove medjusobne carke treba da ostavimo njima.

GOTIKA

pre 8 godina

Komentar na ovaj članak je bespotreban, svaki medij može da piše šta hoće a šta je istina to narod vidi, Srbija ostaje uz Rusiju i ide u EU.

ил' тамо ил' вамо

pre 8 godina

Волео бих да се наше друштво већ једном, определи на коју ће страну - па, која год то страна била.
Овде се неодлучност, превртљивост и седење на две клупе представља као прагматизам.

BB

pre 8 godina

Kamo srece da im okrenemo ledja zauvek, vidimo kako ih vole sve zemlje kojima je ruska cizma i ideologija bila vodilja i upravljac bivse zemlej Varsavksog pakta, pa cak i Belorusija jedini saveznik dok im je predsednik Lukasenko polako se okrecu zapadu ka EU, a isto tako i Kuba ka SAD.

sasa

pre 8 godina

Milsim da se previse diglo prasine oko ovoga, niko ne govori da mi okrecemo ledja Rusiji, pa mi smo suvise mala zemlja da bi mi nekom okretali ledja,jednostavno pokusavamo da nadjemo alternative za sebe, pa sve velike drzave to rade.

Boris

pre 8 godina

A zasto vi smatrate da bi Srbija trebala biti verna Rusiji.Jel zbog sankcija iz 1992 god.kada ste i vi glasali.Ili cime ste to zasluzili da vam Srbija bude verna?Neka se Rusija pita kako to da nas nema ni jednog iskrenog prijatelja?

Vladimir

pre 8 godina

Srbija geografski pripada EU, jer se granici sa zemljama EU - uskoro sa svih strana. Ukrajina se granici sa Rusijom i kao takva se moze smatrati ruskim interesnim podrucjem. Kada neka drzava ne zna gde joj je mesto, upada u veoma ozbiljan problem. To je ono sto se danas desava sa nama i sa Ukrajinom. Nama nema 'leba sa Rusijom, ma koliko bili istorijski vezani za nju. Potrebno je da se okrenemo ka EU. Da se razumemo, nisam ja neki sludjeni evropejac, niti anti-rus... Jednostavno, Srbija mora da gleda svoje interese koji se uglavnom kose sa morem tudjih interesa. Prvo bi trebalo da shvatimo da smo mala zemlja na vetrometini. Jeste, imamo bogatu istoriju, a bolje da je nismo imali toliko "bogatu", ali istorija se ne maze na hleb, ne placa struju i ne odgaja nasu decu.

neki

pre 8 godina

Zaista ne znam sta ocekuju od nas,da im budemo slepi prijatelji i da nemamo nista od toga?Pa oni prave problem oko izvoza 10000 automobila na njihovo trziste a dali smo im naftnu industriju za dzabe i jos placaju najnizu rudnu rentu u evropi.Umesto da nam kazu hvala oni su jos kao nesto nezadovoljni,pa iskreno jedva cekam dan kad cemo se konacno okrenuti zapadu i zaboraviti vise na njih i njihovo "prijateljstvo".

milos

pre 8 godina

napokon malo razuma u nasoj politici, nije nam trebalo ovo sibicarenje sa rusima,samo smo gubili ugled u civilizovanom svetu.sad procitah odlican komentar:

Finci, narod koji zivi vekovima sa rusima imaju izreku
"NIJE DOBRO IMATI RUSE ZA NEPRIJATELJE, A JOS
JE GORE IMATI IH ZA PRIJATELJE", a o tome kako
prolaze oni koje Grci hrane i Rusi brane,vrapci znaju
na grani....kuba,severna koreja,sad sirija.....svi su se
usrecili sa rusima

Steva

pre 8 godina

Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju.

Ekolog

pre 8 godina

I Rusija je prijatelj Srbiji pa nas je, uprkos potrosenim milionima, ostavila bez juznog toka. Politika se ne zasniva na emocijama, vec na intersima drzave i njenih gradjana.

pfc

pre 8 godina

Nista mi tu ne odlucujemo a jos manje da pitamo.Tu se svetske sile podkusuravaju sa malim zemljama kao Srbija.Onaj ko misli drugacije gresi prilicno.

Vladimir

pre 8 godina

Srbija geografski pripada EU, jer se granici sa zemljama EU - uskoro sa svih strana. Ukrajina se granici sa Rusijom i kao takva se moze smatrati ruskim interesnim podrucjem. Kada neka drzava ne zna gde joj je mesto, upada u veoma ozbiljan problem. To je ono sto se danas desava sa nama i sa Ukrajinom. Nama nema 'leba sa Rusijom, ma koliko bili istorijski vezani za nju. Potrebno je da se okrenemo ka EU. Da se razumemo, nisam ja neki sludjeni evropejac, niti anti-rus... Jednostavno, Srbija mora da gleda svoje interese koji se uglavnom kose sa morem tudjih interesa. Prvo bi trebalo da shvatimo da smo mala zemlja na vetrometini. Jeste, imamo bogatu istoriju, a bolje da je nismo imali toliko "bogatu", ali istorija se ne maze na hleb, ne placa struju i ne odgaja nasu decu.

BB

pre 8 godina

Kamo srece da im okrenemo ledja zauvek, vidimo kako ih vole sve zemlje kojima je ruska cizma i ideologija bila vodilja i upravljac bivse zemlej Varsavksog pakta, pa cak i Belorusija jedini saveznik dok im je predsednik Lukasenko polako se okrecu zapadu ka EU, a isto tako i Kuba ka SAD.

neki

pre 8 godina

Zaista ne znam sta ocekuju od nas,da im budemo slepi prijatelji i da nemamo nista od toga?Pa oni prave problem oko izvoza 10000 automobila na njihovo trziste a dali smo im naftnu industriju za dzabe i jos placaju najnizu rudnu rentu u evropi.Umesto da nam kazu hvala oni su jos kao nesto nezadovoljni,pa iskreno jedva cekam dan kad cemo se konacno okrenuti zapadu i zaboraviti vise na njih i njihovo "prijateljstvo".

milos

pre 8 godina

napokon malo razuma u nasoj politici, nije nam trebalo ovo sibicarenje sa rusima,samo smo gubili ugled u civilizovanom svetu.sad procitah odlican komentar:

Finci, narod koji zivi vekovima sa rusima imaju izreku
"NIJE DOBRO IMATI RUSE ZA NEPRIJATELJE, A JOS
JE GORE IMATI IH ZA PRIJATELJE", a o tome kako
prolaze oni koje Grci hrane i Rusi brane,vrapci znaju
na grani....kuba,severna koreja,sad sirija.....svi su se
usrecili sa rusima

Boris

pre 8 godina

A zasto vi smatrate da bi Srbija trebala biti verna Rusiji.Jel zbog sankcija iz 1992 god.kada ste i vi glasali.Ili cime ste to zasluzili da vam Srbija bude verna?Neka se Rusija pita kako to da nas nema ni jednog iskrenog prijatelja?

Ekolog

pre 8 godina

I Rusija je prijatelj Srbiji pa nas je, uprkos potrosenim milionima, ostavila bez juznog toka. Politika se ne zasniva na emocijama, vec na intersima drzave i njenih gradjana.

sasa

pre 8 godina

Milsim da se previse diglo prasine oko ovoga, niko ne govori da mi okrecemo ledja Rusiji, pa mi smo suvise mala zemlja da bi mi nekom okretali ledja,jednostavno pokusavamo da nadjemo alternative za sebe, pa sve velike drzave to rade.

Srbin

pre 8 godina

Budimo verni jednom sami sebi, , narode dozovite se pameti! Medju drzavama nema prijateljstva, nisu to drugovi iz skole ili komsije preko puta, to su slozeni ekonomsko politicki interesi obe strane. Ne smemo dopustati da emocije vode spoljnu politiku, to je pogubno za nas.

Nenad

pre 8 godina

Eto sta su Rusi, sa njima ne mozes da budes prijatelj, mozes da bude samo podanik i sluga. Malo im je kako je primljen Putin, parada, nase ucesce na paradi u Moskvi kada je EU bojkotovala, neuvodjenje sankcija, poklanjanje NISa, zajednicke vojne vezbe, balansirano vodjenje OSCEa, prijateljska i bratska osecanja koje gaje Srbi, brojne nagrade i priznanja ruskim unetnicima... Prijateljstvo sa njima znaci da moras da budes njihova gubernija i da radis ono sto ti oni kazu, ako slucajno mislis svojom glavom i radis u interesu svog naroda onda si za njih izdajnik. Fuj! Sto dalje od njih!

Zigavac

pre 8 godina

Proslo je vreme "vernosti", gleda se interes, svaka strana gleda svoj interes, to i mi moramo da radimo. Njihove medjusobne carke treba da ostavimo njima.

dexy

pre 8 godina

Sreća pa smo daleko inače bi smo sada gledali ruske tenkove kako nam ruše zemlju zbog ovoga, baš kao što rade Ukrajincima koji su se odvažili da im kažu "njet".

`Ranđel The Overlord

pre 8 godina

Prosto je neverovatno da Moskva ima drugačija očekivanja od Srbije, kada je reč o našem konačnom, privredno-političkon i geostrateškom pozicioniranju. Sve države iz našeg neposrednog okruženja su, već, jasno definisane u pogledu svoje temeljne društvene orijentacije. Mi smo potpuno usamljeni u takvom okruženju, delujući kao "pusto ostrvo" optočeno "morem" pro-zapadno orijentisanih naroda. Moskva bi trebalo da prestane sa percepcijom geo-politike kao "Riziko-društvene igre" u kojoj, eto, ima jednu "isturenu guberniju" u na balkanskom polu-ostrvu. A, što se tiče "ruske pomoći", mi vrlo dobro znamo njenu cenu. Nekako se, tu, uvek podrazumeva apsolutna žrtva naših interesa kao "uslov mogućnosti" pružanja ove i "bratske pomoći". E, pa, stvari se menjaju. Mi više nemamo snage za tu i takvu "rusku pomoć".

Deda

pre 8 godina

Vucicu,za okretanje i oslananje na USA I EU,bice vam zahvalna i vasa Deca i moji unuci.
p.s.iz mog ,verujte dudogodisnjeg iskustva u saradnji sa Rusima i zivota u toj zemlji,sa njima je NE MOGUCE ,biti ravnopravni partner i prijatelj.Prvo njihov interes,a vama/nama/sta ostane i to bez obzira koliko to nas kostalo.

egipat

pre 8 godina

Ako ce da se ljute i vredjaju , slobodno! Oni nas fakticki ovim ucenjuju?! Jel treba da cekamo da svuda izgubimo ponude za gas da bi nam oni na kraju dali , ono sto moramo uzeti po njihoovim ogromnim cenama??

dragan

pre 8 godina

Nasa ekonomska razmena je desetostruko veca sa zemljama EU nego sa Rusijom,sva novcana pomoc koja je stigla u Srbiju stigla je iz EU,potpuno smo okruzeni zemljama EU i to je jedini put Srbije koji pruza kakvu takvu perspektivu!Iz Rusije imamo retoricku pomoc u vidu nepriznavanja Kosova,ali od toga se ne zivi!

siki82

pre 8 godina

Ruski list posmatra stvari iz njihovog ugla,ali naš ugao je drugačiji i jednostavan,vodimo se interesima Srbije i onim što je najbolje za njene gradjane.

KOja

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja nije u poziciji da bilo kome zatvara vrata. Mi moramo biti otvoreni za saradnju sa svim zemljama a narocito velikim silama koje mogu da doprinesu napretku nase zemlje. Da imamo veliki respekt prema Rusiji pokazali smo izmedju ostalog i kada nismo pristali na uvodjenje sankcija na kojima je insistirala EU. Takodje, SAD kao jedna od najvecih sila ce sigurno u buducnosti biti znacajan partner Srbije. Ne treba zaobraviti nista iz proslosti ali je cilj i premijera i svih gradjana Srbije da idemo napred. Jedini put ka tome jeste balansiranje interesa izmedju istoka i zapada, EU, SAD i Rusije ali i sacuvanje mira i poboljsanje standarda zivota gradjana u celom regionu.

Filip

pre 8 godina

Potpuno je razumljivo da jedan ruski list pise ovako. Oni imaju svoj ugao gledanja. Neka se stave u nasu poziciju pa razmotre situaciju. Sta ako Turski tok ne prodje preko Balkana do 2019 godine kada ce prestati isporuka gasa preko Ukrajine? Sta onda Srbija da radi? Hoce li Rusija obestetiti Srbiju? Malo morgen. Isto je i obrnuto. Stav Srbije po ovom pitanju je nebitan do trenutka kada gasovod (bilo koji) ne dodje na granicu Srbije.

GOTIKA

pre 8 godina

Komentar na ovaj članak je bespotreban, svaki medij može da piše šta hoće a šta je istina to narod vidi, Srbija ostaje uz Rusiju i ide u EU.

Marija

pre 8 godina

Premijer Vucic ima istorijsku sansu sada ili nikad da povede Srbiju ka Americi i EU i da zaustavi Udbasku okupaciju Srbije koja uz pomoc KGB-a nesmanjenim intenzitetom traje jos od 45-e godine.

UDBA je po nalogu njene majke firme unistavala Srbiju, uvukli su nas u ratove s koomsijama 90-ih godina, ubili su Djindjica, Stambolica, Curuviju , i sve ostale koji su zrtve Udbaske KGB bande po Srbiji.

KGB mafija je koristila nasu Srbiju kao zrtvenog jarca za potkusurivanje sa zapadom i uz sa UDBOM likividirala svakog ko je hteo Srbiju na zapadu.


Samo sa Amerikom i EU Srbija i srpski narod ce opstati kao zemlja i kao narod, u suprotnom budemo li ostali u celjustima Udbasko-KGB-ovske mafije i bagre sledi slom Srbije .

Naravno i kompletna Udbaska i Oznaska bagra i KGB agentura po Srbiji mora biti pohapsena i smestena u raznorazne Zabele, zna se sve koji su od A do S i sta su radili.
KGB bagra ne misli dobro Srbiji kao ni Udbaska bagra kojoj odgovara Srbija u rasulu da mogu i dalje raditi sta zele.

Vreme je da Srbija i gradjani Srbije udare Udbasko-KG-ovsku azdaju po Srbiji u glavu.

mikoć

pre 8 godina

Žao mi je što Rusija ne razume našu poziciju ali sve nas upućuje ka zapadu ... daleko je Rusija .. pravi prijatelj bi razumeo I nebi gledao sa pozicije sile .....naravno da nemam zabludu da nas I zapad gleda na taj način ali čini mi se da nam je jasni je gde smo ....kao što reče daleko je Rusija

dobro de

pre 8 godina

Znaci ukoliko ste dobri sa svima i idete svugde gde vas pozovu, i odete na jedno deseto mesto, a ne obavestite prijatelje da idete ispada da ste okrenuli ledja svom najboljem prijatelju jer ga niste obavestkli da cete tamo ici.. strasno

Kokica

pre 8 godina

Jasno je da mi ne mozemo zadovoljiti obe strane, ali ne mozemo samo biti pijuni u njihovom medjusobnom tihom okrsaju, moramo se voditi i svojim ciljevima i interesima.

coxy

pre 8 godina

Sad se to shvata kao nož u leđa, ali vreme će pokazati da je ovaj rezervni plan bio dobra ideja. Nijedan korak premijera nije ka propasti već je svaki odlučan ka višem cilju za dobrobit ovog naroda.

Milun

pre 8 godina

Mi pre svega trebamo gledati svoje interese kao što amerikanac gleda svoje svuda u svetu, kao što rus gleda svoje isto svuda po svetu. Nema danas toliko prijateljstva među državama, pa ne piju kafu zajedno svaki dan pa tako iz prijateljstva čine dobro jedno drugome. Na prvom mestu je interes pa onda može doći do nečeg drugog, tako da mi znamo šta želimo i šta nam je cilj, a to je što skoriji ulazak u Evropsku uniju, to nam je interes i ka tome trebamo ići, a prijatelji ćemo zauvek biti sa ruskom braćom ili sa bilo kime!

Mladennn

pre 8 godina

@ил' тамо ил' вамо, mi treba da se vodimo ekonomskim interesima, jer Srbija svojim politickim delovanjem ne moze puno da uradi na medjunarodnoj sceni. A sto se tice opredeljivanja na jednu ili drugu stranu, to je u Slucaju Srbije veoma tesko, jer mi imamo specificnu situaciju i sa Kosovom a i u smislu geografskog polozaja.

Blade Runner

pre 8 godina

Kao i uvek, centri globalne političke moći totalno zanemaruju interese malih naroda i faktičke probleme njihovih nacionalnih ekonomija. Upravo zato je u težištu pažnje moskovskog "Komersanta" ruski interes i tzv. "naša nezahvalnost". Pa, dobro, šta je to, tačno, "ruski interes" na Balkanskom polu-ostrvu !? Da li takav interes podrazumeva trajnu izolovanost naše privrede u odnosu na globalne sisteme podele rada i integracione procese u sferi protoka roba i kapitala !? Kako je moguće da nas "ruski interes" uvek "gura" u izolacionizam i privrednu zaostalost !? Da li se "ruskom interesu", u nedostatku poljaka, čeha, mađara, rumuna i bugara, sad srbi deluju kao "podesni" za geo-strateške eksperimente !? Preostaje nam SAMO da se nadamo da moskovski "Komersant" nije artikulisao službeni stav Ruske Fedaracije. Broćo, rusi, probajte da razumeti: naš narod se bori za privredni, ekonomski i kultirno-duhovni opstanak na ovim surovim, balkanskim prostorima ...

Miloš Mačar

pre 8 godina

pfc: Vi ste očigledno u velikoj zabludi. Srbija je dokazala da ne pristaje na nikakve pritiske i ucene. Saradnja DA , ucene i i pritisci NE, bez obzira od kuda i od koga dolaze.

Dani

pre 8 godina

Nase prijateljstvo sa Rusijom je jedno, poslovna saradnja sa drugim zemljama je sasvim nesto drugo, to ne znaci ako premijer putuje u Ameriku da okrece ledja Rusiji ili bilo kome.

Cam

pre 8 godina

Srbija pre svega mora biti verna samoj sebi tj.svojim gradjanima, a ne Rusiji ili SAD-u.Ne vidim nikakav problem u tome sto se Vlada odlucuje za povoljnije opcije.

Jevandjelje

pre 8 godina

Niti smo kome uveli sankcije, niti smo sa nekim u otvorenom sukobu, a to je realno najbitnije..Sa kim cemo imati intenzivniju privrednu i ekonomsku saradnju je nasa stvar, odnosno stvar ponude i trzisnih okolnosti..

Dejan

pre 8 godina

Kakav paradoks od naslova! Srbija se okrece zavisno od situacije tamo gde ima koristi. I tako je trebalo stalno da radi. Neka dodje Lavrov ovde i kaze da su makar jedan dolar dali u Srbiju, a da nisu ocekivali korist za sebe. Naravno da nece. Isto vazi i za Amerikance. To su dve supersile i srpsko rukovodstvo je napokon toga svesno i ponasa se odgovorno prema svome narodu. U medjunarodnim odnosima ljubavi moze da ima medju sebi ravnima. Prijatelji mozemo biti sa Cesima, Slovacima, Rumunima, Grcima, ali nikako sa silom. Tako da Komersant nek te price uvaljuje glupima.

Mela

pre 8 godina

Mi moramo da odrzavamo dobre odnose sa jednima i drugima. Rusi su pokazali da nemozemo u potpunosti da se oslonimo na njih. Srbija je bombardovana, od njih smo dobili samo moralnu podrsku. Obecavali su izgradnju Juznog toka, koja je trebala da uposli veliki broj nasih ljudi, preko noci su objavili da od toga nema nista.Da ne nabrajam vise. Da li bi oni sve to trpeli?

Bojan

pre 8 godina

Gradiće se onaj gasovod koji bude bio više ekonomski isplativ, bilo bi dobro da region krene put ekonomnskog prosperiteta i razvoja da ima potrebe da se grade oba gasovoda, opet na kraju taj gas je potrebno potrošiti i platiti.

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Srbija godinama neguje prijateljske odnose sa Rusijom i nikad joj neće okrenuti ledja. Poseta Vučića SAD ne može pokvariti odnose izmedju Rusije i Srbije.

Milan

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Ili svesno lazes ili si neverovatno dezinformisan. Vasi novi prijatelji Amerikanci su nas bombardovali i oteli Kosovo bez odobrenja UN. To jest 1999-te. Ja pod americko bombardovanje racunam i bombardovanje Beograda 1945-te te bombardovanja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. 1995-te. Stvarno puno dobrog su nam doneli Amerikanci, a da o nasim novim najboljim prijateljima Nemcima i ne pricam. Njima je u interesu jaka (vojno i ekonomski) Srbija, vidi se po njihovim delatnostima u istoriji.(genocid, unistavnaje infrastrukture,itd...) A ne kao zlocasti Rusi koji su "ukrali" NIS...

Moma

pre 8 godina

Postujem Rusiju i ruski narod, ali ne znam sta je to Rusija toliko veliko uradila za nasu zemlju, da bi mi morali da okrenemo ledja celom svetu i priklonimo se njima. Amerikancima smo jasno stavili do znanja da nikada necemo zaboraviti agresiju na nasu zemlju 1999. godine, ali i da necemo da zivimo u proslosti, vec da zelimo saradnju, na obostranu korist.

Jovana

pre 8 godina

Rusi znaju da mi imamo dobru saradnju sa njima i da cemo se truditi da tako ostane ali isto tako moraju da znaju da je normalno sto zelimo dobre odnose i sa drugom stranom

LJILJA

pre 8 godina

Rusi znaju da je Srbija uvek bila otvorena za svaki vid saradnje sa njima i da nikada nije pokazala nerazumevanje za njihove ponekad stroge poteze. Svesni smo i jedni i drugi koliko uzajamno poverenje i pomaganje moze da unapredi i ovako dobru poslovnu saradnju, bez obzira na nase odnose sa Amerikom.

Mila

pre 8 godina

Svaka vernost ima svoje granice,Rusi ne mogu ocekivati da cemo zarad jednog prijateljskog odnosa ugroziti sva moguca buduca prijateljstva,Srbija da bi uspela da se iscupa iz pepela mora da radi na sklapanju sto vise dobrih kontakata,jer su nas prethodni doveli u tesku poziciju i sad se krvavo radi da bi se spasilo sto se spasiti moze,a to jedino ide uz veliku,veliku podrsku,to svi znamo!

Steva

pre 8 godina

Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju.

Milance

pre 8 godina

Srbija je kremula putem evrospkih integracija i taj put vodi preko Amerike i zapada, tako da su svi komentari besmisleni. Vucic sledi smer kojimse krecemo

Goga

pre 8 godina

ja mislim da se vucic dobrano potrudio da rusi znaju da smo im mi prijatelji. svima je vec jasno da se mi protiv svih borimo za to prijateljstvo. ali to ne znaci da treba da se zatvorimo prema sad. treba ih imati za podrsku jer smo mi toliko mali da bez naklonosti velikih sila necemo moci da napredujemo.

pfc

pre 8 godina

Nista mi tu ne odlucujemo a jos manje da pitamo.Tu se svetske sile podkusuravaju sa malim zemljama kao Srbija.Onaj ko misli drugacije gresi prilicno.

Rale

pre 8 godina

Nije Srbija pas, pa da bude verna Rusiji. Srbija je samostalna i nezavisna drzava koja moze biti u prijateljskim odnosiam sa drugim drzavama. To joj ne mogu zabraniti ni Rusija, ni SAD, ni bilo ko drugi. Ako se u Srbiji misli i na buducnost (zna se da ce Rusija obustaviti isporuku gasa 2017.), ne mora znaciti da u Rusiji vise ne vidimo prijatelja.

beba

pre 8 godina

Srbija je više puta poručila svojim ruskim partnerima da je članstvo u Evropskoj uniji primarni spoljnopolitički cilj naše države. Moskva i sama podržava evropski put Srbije, tako da nema bojazni da će doći do zahlađenja u odnosima dve države

HAVANA

pre 8 godina

Odnos Rusije i Srbije trebaju biti primer celom svetu kako se i pored svih podmestanja nogu sa strane medjusobno razumevanje i tolerancija postavljaju na visi nivo.

biksi

pre 8 godina

Rusija ce uvek biti bratska zemlja za Srbiju,zemlja koja je mnogo pomogla u najtezim trenutcima, ali mi moramo misliti malo na svoje interese a oni u mnogome zavise od SAD-a,tako da moramo imati korektne odnose i sa njima.

bojanilo

pre 8 godina

Mislim da Srbija ima legitimno pravo da pokuša da diversifikuje svoje pravce i izvore snabdevanja gasom. Uostalom, i sama Ruska Federacija želi da što više razgrana svoj lanac prodaje plavog energenta

Sana

pre 8 godina

Srbija je zaista u teskoj poziciji jer se vec dugo nalazi na liniji sukoba interesa Zapada i Istoka. Bilo bi nam mnogo laks e kada bi nam dobri odnosi samo sa jednom stranom, npr. bratskom Rusijom, bili dovolji za opstanak i napredak. Ali, to nije tako. Okruzeni smo zemljama koje su proamericki orijentisane i clanice su NATO-a, sto Srbiji ne ostavlja mnogo prostora za manevar.

Kale

pre 8 godina

Svi se kao nešto ustručavaju da kažu, a ne znam iz koga razloga. Ljudi, nama je zaista potrebna diversifikacija energetskih izvora, neophodna nam je podrška Amerike na putu ka EU, investicije i nova radna mesta da se i ne priča.

Zoran Obradovic

pre 8 godina

@(danka, 1. jun 2015 10:38)
"Premijer radi najbolje sto moze za svoju zemlju."

Uopste se s tim ne slazem. Premijer Srbije radi samo ono sto je u interesu EUSA, odnosno sto mu je nalozeno od vladara iz EUSA. Da radi u interesu Srbije ne bi srbi bili gladni, ni nezaposlenost u Srbiji bila 30% (ZVANICNO, A NEZVANICNO KO ZNA KOLIKO). Pogled u Rumuniju, Bugarsku, Slovacku, ili pak celu Juznu Ameriku koja je "demokratizovana" od strane USA je dovoljan da vidimo sta ceka Srbiju.

Dragutin

pre 8 godina

Ako hoćemo da postanemo ekonomski razvijena zemlja, članica EU, ne smemo se svrstavati ni na čiju stranu. Politika neutralnosti i dobrih odnosa i sa Rusijom i sa SAD-om je put kojim treba ići.

timotija

pre 8 godina

Jako je tesko nasoj vlasti da balansira jer nije vise vreme za balansiranje nego treba gledati od koga ce mo imati vise koristi.Jednostavno koja strana nam moze pomoci vise njoj se prikloniti,prosta racunica.

Janez

pre 8 godina

Normalno da je to nož u leđa Rusiji, treba sad Putin odma da prizna KiM u UN da je pametan.Posle kad opet budu poplave I požari nek vam onda Amerika pomogne (može i bombama pošto je Srbija već navikla i zaboravila).Evo u EU jedva čekaju još par milijona Srba da dođu i da im daju posao.Sutra malo....

Mirko

pre 8 godina

Svaka zemlja gleda svoje licne interese i interese naroda zar treba da gladujemo i ostanemo bez gasa za rad prijateljsta. Kako znam prijateljstvo ne hrani ljude.

cuki

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

Lotus

pre 8 godina

Srbija je oduvek bila verna Rusiji, ali ne mozemo stalno cekati na nju. Dugo smo ispastali zbog toga sto su uvek svi gledali da prvo ostvare svoje ineterese, a nama kako bude.

FRIDA

pre 8 godina

Prijateljski odnosi sa Rusijom moraju da se cuvaju.To je deo nase tradicije iako bolna tacka mnogim drzavama u regionu, mi od naseg ne odustajemo nikada.Ali necemo odustati ni od Amerike koja moze da nam bude odskocna daska u mnogim momentima.

strejder

pre 8 godina

Mi cemo uvek biti verni nasoj ruskoj braci ali nemozemo samo okrenuti ledja Zapadu,moramo ostati otvorenih umova i dobre strategije koju vodi prwmijer i necemo pogresiti!

Glas@Razuma

pre 8 godina

Pa Srbija je verna samo sebi i svojim gradjanima,i premijer gleda koja je bolja mogucnost za gas i uopste za Srbiju tamo se okrece!Tako da nema sta tu dodatno pametovati....

Meltstater

pre 8 godina

Nasa zemlja se konstruktivno okrece svim korektnim partnerima sa kojima moze da ostvari konstruktivnu saradnju! Saradnja sa SAD, ne znaci prekid saradnje sa Kinom, Rusijom, ili obrnuto! Premijer Srbije je zapoceo diplomatsku ofanzivu kako bi Srbija zauzela mesto koje joj pripada na svetskoj diplomatskoj mapi!

SNS u srcu

pre 8 godina

Lepo je Sergej Lavrov rekao jednom citiram ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto".Tako da Vucic odlicno balansira izmedju velikih sila...

Kosta

pre 8 godina

Mi svoje prijatelje ne zaboravljamo, ali ni sansu da ovu nasu zemlju i njene gradjane izvucemo iz propasti ne propustamo. Trebamo imati alternativu za sve.

MONALIZA

pre 8 godina

Srbija nema razloga da bude verna nekome, vec ispravna i direktna.Bez da krijemo rekli smo da zelimo dobre odnose sa svima, a i saradnju, zasto da ne.

KUBA

pre 8 godina

Srbija nikada nije podlegla ucenama, a sa druge strane neverujem da ce nas Evropa uopste uslovljavati jer dobro znaju sta su nasi prioriteti, a sta odanost.

Dragorad

pre 8 godina

To što Vučić putuje u SAD ne znači da mi ne možemo imati dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom. Moramo biti otvoreni prema svima.

Piksi iz kornera

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Бомбардовани смо без одлуке УН-а. Или не знаш или си активиста Канваса.

Beogradjanin

pre 8 godina

Vucicu,ne glasam za vas.Poznajem RUSE,VEOMA,VEOMA DOBRO I TO U SVAKOM POGLEDU,U SVAKOM POLITICKOM STATUSU.
Imate priliku da spasete Srbiju iz po nju POGUBNOG RUSKOG ZAGRLJAJA.
Prilika koja se vama i narodu sada pruza,je prilika koja se. ne propusta,jer se nece pojaviti u dogledno vreme.
Srbija,za par godina,uz. EU I USA PODRSKU,MOZE POSTATI VEOMA PRISTOJNO MESTO ZA ZIVOT i kao takva ,Mladi nec3 imati potrebu za odlaskom iz Srbije.
p.s.Uz gore pomenuto,potrebno je uciniti mali napor i Staviti Crkvu tamo gde joj je mesto.

Pecconi

pre 8 godina

A Rusi kao verni Srbiji pa od JT nista???
(weljun, 1. jun 2015 11:48)

А јел си некад размишљао о томе зашто је стопиран пројекат Јужни ток?

Bucko razmišljam

pre 8 godina

Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Rusija se samo "BESPOTREBNO SEKIRA", Srbija decenijama NE MRDA S'MESTA tako da je ta "bojazan" Rusije da bi Srbija "mogla da krene" ka zapadu ili EU, sasvim NEOPRAVDANA !
Pa cak i da se "dogodi takvo cudo" i da Srbija "istinski" nacini nekakav korak ka clanstvu u EU ko bi je "sledio" na tom njenom putu, "Narod", Predsednik Nikolic, SPC na celu sa Irinejem i Amfilohijem ??? CISTO SUMNJAM" !
Sve to sto bi iz Srbije "bilo spremno" da krene u tu EU "stalo bi najverovatnije u 2 Autobusa" !

bu

pre 8 godina

Vdim u dosta komentara da treba da gledamo svoj interes. Znaci, Kina verovatno ne gleda svoj interes kad se onako uhvatila za Rusiju. Vucicu bi pametnije bilo da nista nije ni izjavio umesto sto je samo uvredio Ruse i pokazao im koliko ima poverenja u njih. Kakvu on diversifikaciju zeli, da li ce amerikanci da nam naprave gasovod, kada i posto ce nam biti taj "jeftiniji" americki gas ? Ima bre cela Evropa da zavisi od ruskog gasa i u sledecih 200-300 godina, hteli oni to ili ne, pa vi racunajte sta nam je ciniti. Zbog prevrtljivosti vlada Bugarske i Crne Gore, posmatrajte sta ce te zemlje sada profitirati od toga. Nasa vlada se igra sa nasim sudbinama, sta cemo mi u buduce da izvozimo i kome ako nam Rusi zavrnu slavinu ?

Djordje NS

pre 8 godina

Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili. Po tom pitanju su Albanci od nas 100 puta pametniji i pametnije biraju saveznike i zato i ostvaruju svoje ciljeve i to na način kako god požele a da za to ne dobijaju packe ili sankcije. Ali samo vi nastavite da nosite Putinove majice, slike, dočekujte ga kao cara na Marakani i kisnite pored njega na nekim vojnim paradama, čitajte Pečat i slične DB-ovsko proruske listove i čudite se što svakim danom gubimo teritorije i propadamo. Kad budemo svedeni na beogradski pašaluk možda se i dozovemo pameti, ali ne verujem!

uint

pre 8 godina

@Ekolog: Vecina komentara su samo floskule i fraze i nema smisla ni da se citaju, ali vas sadrzi cistu neistinu i izvrtanje cinjenica. Samo ako je neko bio u komi ili se juce rodio onda nije citao i primetio upozorenja i pretnje Evropske komisije, EU i SAD da se obustavi JT. Vrhunac tih pretnji je bio avgusta prosle godine kada su senatori Mekejn i Marfi dosli u Sofiju i istog dana je bugarski premijer objavio odustajanje Bugarske od JT.
Sramotno je kada neko zbog propagande pokusava da iskrivljuje cinjenice i dogadjaje koji su poznati celom svetu, a nas ovde ocigledno zamisljaju kao mentalno retardirane koji mogu svasta da progutaju.

Gvozden

pre 8 godina

Može se iskoristiti i jedna i druga strana, zašto bi se okretali samo jednoj? Moramo gledati svoje interese, nismo u prilici da biramo i zanovetamo.

ikt

pre 8 godina

Neverovatno sta su ti botovi i aktivisti i kako destruktivno deluju na mozak!
Poplava minusa na neosporne cinjenice da je Srbija bombardovana bez saglasnosti UN?! Na takvu cinjenicu idu minusi?
Na cinjenicu da su Amerikanci i EU direktno zabranili JT takodje minusi?
Da li cemo sutra i na izjavu da su 2 i 2 jednako 4 takodje vidjati minuse!?
Fantastican je mozak i moral onih koji to mogu da rade i da sebe posle pogledaju u ogledalo!

Objektivist

pre 8 godina

@Marija

Veoma ste ostrasceni, ali to Vama, pro-zapadnjacima, i prilici. Steta je sto neprekidno iznosite netacnosti, ponavljajuci istu mantru poput pokvarene ploce: da li ste svesni da je sada 2015. godina i da UDBE, OZNE i slicnih organizacija decenijama nema? Vecito su Vam drugi krivi, a nikada se ne upitate zasto u Srbiji vlada ogromna mrznja prema USA, EU i Zapadu.

Drugo, Jugoslavija jeste bila tampon-zona i kao takva nije bilo direktnog uticaja ruskih sluzbi na Titovu politiku balansiranja. Prema tome i Vase tvrdnje o "Srbiji kao ispostavi KGB-a na Balkanu" prosto ne piju vodu.

Trece, i poslednje, da li znate ko nas je bombardovao mimo Saveta Bezbednosti OUN-a, ubijao civile po Srbiji i planski unistavao nasu privredu? Odgovor je, na Vasu veliku zalost, jedinstven: Zapad. SSP sa EU je razorio srpsku privredu, dok ce dugove istom tom Zapadu vracati nasi cukununuci.

Da se razumemo, Vase je pravo da zaludjujete narod maglom o EU, koja stoji pred svojim skorasnjim raspadom (nadajmo se ne toliko krvavim kao u bivsoj Jugoslaviji); ali onda ocekujte da ce se uvek javiti i osobe koje ce suprotstaviti svoje argumente Vasim tvrdnjama, sto je i moje licno pravo.

Jos nesto Vas molim: ukoliko zelite da mi odgovorite, ucinite to barem na uljudan nacin, moja malenkost Vas nije vredjala. Ne morate uvek sa tolikom neljudskoscu braniti indoktrinirana uverenja Vasih finansijera.

Djordje NS

pre 8 godina

@ ikt

Hajde se ti lepo pogledaj u ogledalo pa mi reci dali si pročitao moja dva komentara koja sam malo pre tebe objavio i dali si mi nakon čitanja udario plus ili minus? Ako je minus, u šta se smem kladiti, pogledaj se u ogledalo i reci šta nije tačno i šta nije činjenica od onoga što sam ja napisao? To pitanje mogu postaviti i ostalim rusofilima jer sam dobio preko 200 minusa.
A za one koji u svakom drugom komentaru provlače bombardovanje Srbije od strane NATO alijanse bi poručio da ste malo manje nasedali na Slobinu ratnu retoriku i gazimestanske epove, da niste verovali u nebeske narode i da ste glasali za prizemnije i normalnije političare ne bi ni bilo ratova, ne bi bilo bombardovanja a to vaše Kosovo za kojim lijete suze bi bilo i dalje u našem sastavu. Nakon dve godine natezanja zapadnih političara sa Slobom i njegovom kamarilom koja ga je sledila, kad su videli da više ništa ne vredi od upozorenja došlo je do neizbežnog. A svi vi koji ste držali njegovu sliku u novčaniku ne žalim ni najmanje.

ил' тамо ил' вамо

pre 8 godina

Волео бих да се наше друштво већ једном, определи на коју ће страну - па, која год то страна била.
Овде се неодлучност, превртљивост и седење на две клупе представља као прагматизам.

Objektivist

pre 8 godina

Licno se slazem sa konstatacijom Komersanta i smatram da je Rusija vec predugo trpela nevernost Srbije i srpskog drustva. U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije nad nesposobnom politickom elitom Srbije, kako bi se ova balkanska zemlja konacno oslobodila EU-, SAD- i NATO-propagande, kao i od iz te iste zapadne propagande bujajuceg nacizma i prekrajanja istorije od strane raznih NVO.

Djordje NS

pre 8 godina

Napokon i jedna stvar koju je Vučić uradio za ove 3 godine da mogu da POHVALIM!
Da sam ja premijer samo nedelju dana prva stvar koju bih uradio bila bi ta da bi tim ruskim licemerima zalupio vrata za sva vremena. Kakvu mi to korist imamo od podaništva "majčici Rusiji" koju smo forsirali sve ove godine? Neka mi odgovore svi rusofili osim onih što su botovi i plaćeni od strane istih Rusa da godinama šire rusku propagandu.
Izrael je na bliskom istoku okružen sa svih strana muslimanskim zemljama koje su željne da ga zbrišu sa lica zemlje ali šta im vredi kad Izrael ima pravog saveznika - Ameriku. I to im je dovoljno da im ne smeju ništa. Ne ulazim u politiku Izraela dali je pravedna ili ne, baš ih briga, biće kako oni žele jer im se može. Ali to je savezništvo i prijateljstvo dve zemlje koje je strateško i iskreno. A ne naša politika, danas smo neutralni, sutra hoćemu u EU, prekosutra smo za Ruse a četvrti dan nam je politika bazirana na četiri stuba itd, itd.
Neozbiljni smo kao država i tako nas i tretiraju. Čudite se što EU prema nama nije iskrena i ne tretira nas kao ostale članice koje su prošle fazu približavanja EU. Pa recite mi koja je još od tih zemalja htela u EU a "ljubavisala" sa Rusijom? I mislite da oni to ne vide? Ma jok, samo smo mi pametni a oni su svi budaletine... Pre će biti obrnuto.

kondure

pre 8 godina

"Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili."...
(Djordje NS, 1. jun 2015 13:41)...

...i sta smo dobili od te njihove izgradnje - ja gradio ja srusio, pardon bombardovao...

X

pre 8 godina

... uzeše NIS, Pančevo, Banatski Dvor, Južni tok ... ako ne prekinemo ode i " ovo malo duše " ... i oni se nešto čude ... šteta što ne može da se psuje ...

Bosanac

pre 8 godina

Jedan je Tito...Samo je on imao tu harizmu i znao da odigra na obe strane...Danas ta više ne pali gospodo...Danas morate da se odlučite,ili zapad ili Rusija...Pametan zna gdje će...

Jefimija

pre 8 godina

Voditi spoljnu politiku,znaci rukovoditi se interesima svoje zemlje,prijatelji ostaju prijatelji,a energetska stabilnost se mora obezbediti.

iKrem

pre 8 godina

U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije
(Objektivist, 1. jun 2015 11:20)

Nikakvi "rusofili" vi niste. Vi ste najobicniji izdajnici i kvislinzi.

Dragan

pre 8 godina

Kad se Rusi ili Amerikanci nakašlju, mi se zatresemo.
Nemojte nas male da gazite. Pustite da živimo kako možemo, i ovako je život težak. Ko hoće da sarađuje ili da pomogne, zna lako kako će.

Veljko

pre 8 godina

Ovde se govori o visokoj politici i o dobrobiti građana Srbije. Nema reči o nikakvoj izdaji, niti okretanju leđa. Zar nije cilj da budemo u dobrim odnosima sa svima?

Marko

pre 8 godina

Realno, Srbija je u teskoj spoljnopolitickoj situaciji, sumnjam da bilo koja zemlja u svetu ima tako problematicnu poziciju kao Srbija. Moramo da balansiramo i s jednima i s drugima, jer ako pozelimo da okrenemo ledja bilo kojoj strani i potpuno se priklonimo drugoj, stradacemo kao niko. S druge strane imam razumevanje i za Rusiju. Ne mozes im pricati da si im prijatelj i da zelis saradnju snjima, a da par meseci posle toga okrenes im ledja i sve ono sto si im obecao, sad vise "puj pike ne vazi". Odobrili su nam bescarinski izvoz, pustili kontigente Fijata, iako im to mozda nije u interesu, ponudili su nam neke aranzmane koje nisu obezbedili ni jednoj drugoj zemlji, treba to postovati. Treba i sa jednima i drugima razgovarati i truditi se da se izgrade sto bolji odnosi, a emocije (bilo pozitivno, aposebno negativne), ostaviti po strani kad je politika u pitanju.

maki

pre 8 godina

Pa braco Rusi, ako cete da nas branite i da nam date pare, bice vam Srbi verni, i to bas verni!
Mi ne mozemo da zivimo od casti i postenja.. Vi mozda mozete, bogata ste zemlja i ima vas ako se ne varam nekoliko stotina miliona, a nas samo 7, znate.. :(
Gotivim ja vas ali vise volim svoj narod, nemojte da se ljutite..

Jovan

pre 8 godina

Srbija treba da pokusa da bude dobra sa svim zemljama a normalno je da bude naklonjenija onim zemljama od kojih ima vise koristi i premijer je toga svestan zato i pokusava da izgradi dobar odnos sa svima.

Vladimir

pre 8 godina

Srbija je već pokazala da ceni pruženu ruku Rusije, a uvođenje još nekog od snabdevača gasom je prirodna težnja da se otvori tržište.

marta

pre 8 godina

Srbija ne moze da bude vezana samo za jednu stranu, mora da se bori za svoj narod na sve nacine, ne radi protiv Rusije vec samo pokusava da resi pitanje Kosova

Dija

pre 8 godina

Idealno bi bilo zadrzati neutralan stav i iskoristiti podrsku i jednih i drugih.Za nasu ekonomiju su vazni veliki partneri kakva je Rusija i SAD.A nase trziste bi moglo da spoji ove dve konfrontirane strane.

Janez

pre 8 godina

Normalno da je to nož u leđa Rusiji, treba sad Putin odma da prizna KiM u UN da je pametan.Posle kad opet budu poplave I požari nek vam onda Amerika pomogne (može i bombama pošto je Srbija već navikla i zaboravila).Evo u EU jedva čekaju još par milijona Srba da dođu i da im daju posao.Sutra malo....

Zoran Obradovic

pre 8 godina

@(danka, 1. jun 2015 10:38)
"Premijer radi najbolje sto moze za svoju zemlju."

Uopste se s tim ne slazem. Premijer Srbije radi samo ono sto je u interesu EUSA, odnosno sto mu je nalozeno od vladara iz EUSA. Da radi u interesu Srbije ne bi srbi bili gladni, ni nezaposlenost u Srbiji bila 30% (ZVANICNO, A NEZVANICNO KO ZNA KOLIKO). Pogled u Rumuniju, Bugarsku, Slovacku, ili pak celu Juznu Ameriku koja je "demokratizovana" od strane USA je dovoljan da vidimo sta ceka Srbiju.

Djordje NS

pre 8 godina

Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili. Po tom pitanju su Albanci od nas 100 puta pametniji i pametnije biraju saveznike i zato i ostvaruju svoje ciljeve i to na način kako god požele a da za to ne dobijaju packe ili sankcije. Ali samo vi nastavite da nosite Putinove majice, slike, dočekujte ga kao cara na Marakani i kisnite pored njega na nekim vojnim paradama, čitajte Pečat i slične DB-ovsko proruske listove i čudite se što svakim danom gubimo teritorije i propadamo. Kad budemo svedeni na beogradski pašaluk možda se i dozovemo pameti, ali ne verujem!

ил' тамо ил' вамо

pre 8 godina

Волео бих да се наше друштво већ једном, определи на коју ће страну - па, која год то страна била.
Овде се неодлучност, превртљивост и седење на две клупе представља као прагматизам.

Djordje NS

pre 8 godina

Napokon i jedna stvar koju je Vučić uradio za ove 3 godine da mogu da POHVALIM!
Da sam ja premijer samo nedelju dana prva stvar koju bih uradio bila bi ta da bi tim ruskim licemerima zalupio vrata za sva vremena. Kakvu mi to korist imamo od podaništva "majčici Rusiji" koju smo forsirali sve ove godine? Neka mi odgovore svi rusofili osim onih što su botovi i plaćeni od strane istih Rusa da godinama šire rusku propagandu.
Izrael je na bliskom istoku okružen sa svih strana muslimanskim zemljama koje su željne da ga zbrišu sa lica zemlje ali šta im vredi kad Izrael ima pravog saveznika - Ameriku. I to im je dovoljno da im ne smeju ništa. Ne ulazim u politiku Izraela dali je pravedna ili ne, baš ih briga, biće kako oni žele jer im se može. Ali to je savezništvo i prijateljstvo dve zemlje koje je strateško i iskreno. A ne naša politika, danas smo neutralni, sutra hoćemu u EU, prekosutra smo za Ruse a četvrti dan nam je politika bazirana na četiri stuba itd, itd.
Neozbiljni smo kao država i tako nas i tretiraju. Čudite se što EU prema nama nije iskrena i ne tretira nas kao ostale članice koje su prošle fazu približavanja EU. Pa recite mi koja je još od tih zemalja htela u EU a "ljubavisala" sa Rusijom? I mislite da oni to ne vide? Ma jok, samo smo mi pametni a oni su svi budaletine... Pre će biti obrnuto.

Steva

pre 8 godina

Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju.

pfc

pre 8 godina

Nista mi tu ne odlucujemo a jos manje da pitamo.Tu se svetske sile podkusuravaju sa malim zemljama kao Srbija.Onaj ko misli drugacije gresi prilicno.

Milan

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Ili svesno lazes ili si neverovatno dezinformisan. Vasi novi prijatelji Amerikanci su nas bombardovali i oteli Kosovo bez odobrenja UN. To jest 1999-te. Ja pod americko bombardovanje racunam i bombardovanje Beograda 1945-te te bombardovanja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. 1995-te. Stvarno puno dobrog su nam doneli Amerikanci, a da o nasim novim najboljim prijateljima Nemcima i ne pricam. Njima je u interesu jaka (vojno i ekonomski) Srbija, vidi se po njihovim delatnostima u istoriji.(genocid, unistavnaje infrastrukture,itd...) A ne kao zlocasti Rusi koji su "ukrali" NIS...

Objektivist

pre 8 godina

Licno se slazem sa konstatacijom Komersanta i smatram da je Rusija vec predugo trpela nevernost Srbije i srpskog drustva. U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije nad nesposobnom politickom elitom Srbije, kako bi se ova balkanska zemlja konacno oslobodila EU-, SAD- i NATO-propagande, kao i od iz te iste zapadne propagande bujajuceg nacizma i prekrajanja istorije od strane raznih NVO.

Beogradjanin

pre 8 godina

Vucicu,ne glasam za vas.Poznajem RUSE,VEOMA,VEOMA DOBRO I TO U SVAKOM POGLEDU,U SVAKOM POLITICKOM STATUSU.
Imate priliku da spasete Srbiju iz po nju POGUBNOG RUSKOG ZAGRLJAJA.
Prilika koja se vama i narodu sada pruza,je prilika koja se. ne propusta,jer se nece pojaviti u dogledno vreme.
Srbija,za par godina,uz. EU I USA PODRSKU,MOZE POSTATI VEOMA PRISTOJNO MESTO ZA ZIVOT i kao takva ,Mladi nec3 imati potrebu za odlaskom iz Srbije.
p.s.Uz gore pomenuto,potrebno je uciniti mali napor i Staviti Crkvu tamo gde joj je mesto.

Bucko razmišljam

pre 8 godina

Srpski premijer Aleksandar Vučić putuje u posetu SAD, koja može da dovede do zaokreta u spoljnoj politici Beograda, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Rusija se samo "BESPOTREBNO SEKIRA", Srbija decenijama NE MRDA S'MESTA tako da je ta "bojazan" Rusije da bi Srbija "mogla da krene" ka zapadu ili EU, sasvim NEOPRAVDANA !
Pa cak i da se "dogodi takvo cudo" i da Srbija "istinski" nacini nekakav korak ka clanstvu u EU ko bi je "sledio" na tom njenom putu, "Narod", Predsednik Nikolic, SPC na celu sa Irinejem i Amfilohijem ??? CISTO SUMNJAM" !
Sve to sto bi iz Srbije "bilo spremno" da krene u tu EU "stalo bi najverovatnije u 2 Autobusa" !

uint

pre 8 godina

@Ekolog: Vecina komentara su samo floskule i fraze i nema smisla ni da se citaju, ali vas sadrzi cistu neistinu i izvrtanje cinjenica. Samo ako je neko bio u komi ili se juce rodio onda nije citao i primetio upozorenja i pretnje Evropske komisije, EU i SAD da se obustavi JT. Vrhunac tih pretnji je bio avgusta prosle godine kada su senatori Mekejn i Marfi dosli u Sofiju i istog dana je bugarski premijer objavio odustajanje Bugarske od JT.
Sramotno je kada neko zbog propagande pokusava da iskrivljuje cinjenice i dogadjaje koji su poznati celom svetu, a nas ovde ocigledno zamisljaju kao mentalno retardirane koji mogu svasta da progutaju.

iKrem

pre 8 godina

U skladu sa tim bilo bi najbolje sto pre uvesti prinudnu upravu Ruske Federacije
(Objektivist, 1. jun 2015 11:20)

Nikakvi "rusofili" vi niste. Vi ste najobicniji izdajnici i kvislinzi.

ikt

pre 8 godina

Neverovatno sta su ti botovi i aktivisti i kako destruktivno deluju na mozak!
Poplava minusa na neosporne cinjenice da je Srbija bombardovana bez saglasnosti UN?! Na takvu cinjenicu idu minusi?
Na cinjenicu da su Amerikanci i EU direktno zabranili JT takodje minusi?
Da li cemo sutra i na izjavu da su 2 i 2 jednako 4 takodje vidjati minuse!?
Fantastican je mozak i moral onih koji to mogu da rade i da sebe posle pogledaju u ogledalo!

bu

pre 8 godina

Vdim u dosta komentara da treba da gledamo svoj interes. Znaci, Kina verovatno ne gleda svoj interes kad se onako uhvatila za Rusiju. Vucicu bi pametnije bilo da nista nije ni izjavio umesto sto je samo uvredio Ruse i pokazao im koliko ima poverenja u njih. Kakvu on diversifikaciju zeli, da li ce amerikanci da nam naprave gasovod, kada i posto ce nam biti taj "jeftiniji" americki gas ? Ima bre cela Evropa da zavisi od ruskog gasa i u sledecih 200-300 godina, hteli oni to ili ne, pa vi racunajte sta nam je ciniti. Zbog prevrtljivosti vlada Bugarske i Crne Gore, posmatrajte sta ce te zemlje sada profitirati od toga. Nasa vlada se igra sa nasim sudbinama, sta cemo mi u buduce da izvozimo i kome ako nam Rusi zavrnu slavinu ?

X

pre 8 godina

... uzeše NIS, Pančevo, Banatski Dvor, Južni tok ... ako ne prekinemo ode i " ovo malo duše " ... i oni se nešto čude ... šteta što ne može da se psuje ...

Objektivist

pre 8 godina

@Marija

Veoma ste ostrasceni, ali to Vama, pro-zapadnjacima, i prilici. Steta je sto neprekidno iznosite netacnosti, ponavljajuci istu mantru poput pokvarene ploce: da li ste svesni da je sada 2015. godina i da UDBE, OZNE i slicnih organizacija decenijama nema? Vecito su Vam drugi krivi, a nikada se ne upitate zasto u Srbiji vlada ogromna mrznja prema USA, EU i Zapadu.

Drugo, Jugoslavija jeste bila tampon-zona i kao takva nije bilo direktnog uticaja ruskih sluzbi na Titovu politiku balansiranja. Prema tome i Vase tvrdnje o "Srbiji kao ispostavi KGB-a na Balkanu" prosto ne piju vodu.

Trece, i poslednje, da li znate ko nas je bombardovao mimo Saveta Bezbednosti OUN-a, ubijao civile po Srbiji i planski unistavao nasu privredu? Odgovor je, na Vasu veliku zalost, jedinstven: Zapad. SSP sa EU je razorio srpsku privredu, dok ce dugove istom tom Zapadu vracati nasi cukununuci.

Da se razumemo, Vase je pravo da zaludjujete narod maglom o EU, koja stoji pred svojim skorasnjim raspadom (nadajmo se ne toliko krvavim kao u bivsoj Jugoslaviji); ali onda ocekujte da ce se uvek javiti i osobe koje ce suprotstaviti svoje argumente Vasim tvrdnjama, sto je i moje licno pravo.

Jos nesto Vas molim: ukoliko zelite da mi odgovorite, ucinite to barem na uljudan nacin, moja malenkost Vas nije vredjala. Ne morate uvek sa tolikom neljudskoscu braniti indoktrinirana uverenja Vasih finansijera.

kondure

pre 8 godina

"Na svakoj drugoj školi, vrtiću ili nekoj sličnoj ustanovi stoji da je izgradnju pomogla USAID, kako to da nigde ne vidim da su nešto Rusi pomogli? Neeeee, oni su tu kad treba mi da im nešto poklonimo i da zastupamo njihove stavove u borbi protiv zapada, što smo sve ove godine, na žalost, i radili."...
(Djordje NS, 1. jun 2015 13:41)...

...i sta smo dobili od te njihove izgradnje - ja gradio ja srusio, pardon bombardovao...

Dragan

pre 8 godina

Kad se Rusi ili Amerikanci nakašlju, mi se zatresemo.
Nemojte nas male da gazite. Pustite da živimo kako možemo, i ovako je život težak. Ko hoće da sarađuje ili da pomogne, zna lako kako će.

Piksi iz kornera

pre 8 godina

"Pa zar nisu i Rusi nas ispalili 99-te kada su nam obećali rakete S300,pa kada su im legle pare na račun od strane Amerike odmah su "zaboravili" na bratstvo,tako da nisu hteli da stave veto na odluku UN-a da bombarduje jednu malu državicu, našu Srbiju."

Бомбардовани смо без одлуке УН-а. Или не знаш или си активиста Канваса.

Pecconi

pre 8 godina

A Rusi kao verni Srbiji pa od JT nista???
(weljun, 1. jun 2015 11:48)

А јел си некад размишљао о томе зашто је стопиран пројекат Јужни ток?

Bosanac

pre 8 godina

Jedan je Tito...Samo je on imao tu harizmu i znao da odigra na obe strane...Danas ta više ne pali gospodo...Danas morate da se odlučite,ili zapad ili Rusija...Pametan zna gdje će...

Djordje NS

pre 8 godina

@ ikt

Hajde se ti lepo pogledaj u ogledalo pa mi reci dali si pročitao moja dva komentara koja sam malo pre tebe objavio i dali si mi nakon čitanja udario plus ili minus? Ako je minus, u šta se smem kladiti, pogledaj se u ogledalo i reci šta nije tačno i šta nije činjenica od onoga što sam ja napisao? To pitanje mogu postaviti i ostalim rusofilima jer sam dobio preko 200 minusa.
A za one koji u svakom drugom komentaru provlače bombardovanje Srbije od strane NATO alijanse bi poručio da ste malo manje nasedali na Slobinu ratnu retoriku i gazimestanske epove, da niste verovali u nebeske narode i da ste glasali za prizemnije i normalnije političare ne bi ni bilo ratova, ne bi bilo bombardovanja a to vaše Kosovo za kojim lijete suze bi bilo i dalje u našem sastavu. Nakon dve godine natezanja zapadnih političara sa Slobom i njegovom kamarilom koja ga je sledila, kad su videli da više ništa ne vredi od upozorenja došlo je do neizbežnog. A svi vi koji ste držali njegovu sliku u novčaniku ne žalim ni najmanje.

BB

pre 8 godina

Kamo srece da im okrenemo ledja zauvek, vidimo kako ih vole sve zemlje kojima je ruska cizma i ideologija bila vodilja i upravljac bivse zemlej Varsavksog pakta, pa cak i Belorusija jedini saveznik dok im je predsednik Lukasenko polako se okrecu zapadu ka EU, a isto tako i Kuba ka SAD.

Ekolog

pre 8 godina

I Rusija je prijatelj Srbiji pa nas je, uprkos potrosenim milionima, ostavila bez juznog toka. Politika se ne zasniva na emocijama, vec na intersima drzave i njenih gradjana.

Vladimir

pre 8 godina

Srbija geografski pripada EU, jer se granici sa zemljama EU - uskoro sa svih strana. Ukrajina se granici sa Rusijom i kao takva se moze smatrati ruskim interesnim podrucjem. Kada neka drzava ne zna gde joj je mesto, upada u veoma ozbiljan problem. To je ono sto se danas desava sa nama i sa Ukrajinom. Nama nema 'leba sa Rusijom, ma koliko bili istorijski vezani za nju. Potrebno je da se okrenemo ka EU. Da se razumemo, nisam ja neki sludjeni evropejac, niti anti-rus... Jednostavno, Srbija mora da gleda svoje interese koji se uglavnom kose sa morem tudjih interesa. Prvo bi trebalo da shvatimo da smo mala zemlja na vetrometini. Jeste, imamo bogatu istoriju, a bolje da je nismo imali toliko "bogatu", ali istorija se ne maze na hleb, ne placa struju i ne odgaja nasu decu.

milos

pre 8 godina

napokon malo razuma u nasoj politici, nije nam trebalo ovo sibicarenje sa rusima,samo smo gubili ugled u civilizovanom svetu.sad procitah odlican komentar:

Finci, narod koji zivi vekovima sa rusima imaju izreku
"NIJE DOBRO IMATI RUSE ZA NEPRIJATELJE, A JOS
JE GORE IMATI IH ZA PRIJATELJE", a o tome kako
prolaze oni koje Grci hrane i Rusi brane,vrapci znaju
na grani....kuba,severna koreja,sad sirija.....svi su se
usrecili sa rusima

Marija

pre 8 godina

Premijer Vucic ima istorijsku sansu sada ili nikad da povede Srbiju ka Americi i EU i da zaustavi Udbasku okupaciju Srbije koja uz pomoc KGB-a nesmanjenim intenzitetom traje jos od 45-e godine.

UDBA je po nalogu njene majke firme unistavala Srbiju, uvukli su nas u ratove s koomsijama 90-ih godina, ubili su Djindjica, Stambolica, Curuviju , i sve ostale koji su zrtve Udbaske KGB bande po Srbiji.

KGB mafija je koristila nasu Srbiju kao zrtvenog jarca za potkusurivanje sa zapadom i uz sa UDBOM likividirala svakog ko je hteo Srbiju na zapadu.


Samo sa Amerikom i EU Srbija i srpski narod ce opstati kao zemlja i kao narod, u suprotnom budemo li ostali u celjustima Udbasko-KGB-ovske mafije i bagre sledi slom Srbije .

Naravno i kompletna Udbaska i Oznaska bagra i KGB agentura po Srbiji mora biti pohapsena i smestena u raznorazne Zabele, zna se sve koji su od A do S i sta su radili.
KGB bagra ne misli dobro Srbiji kao ni Udbaska bagra kojoj odgovara Srbija u rasulu da mogu i dalje raditi sta zele.

Vreme je da Srbija i gradjani Srbije udare Udbasko-KG-ovsku azdaju po Srbiji u glavu.

Nenad

pre 8 godina

Eto sta su Rusi, sa njima ne mozes da budes prijatelj, mozes da bude samo podanik i sluga. Malo im je kako je primljen Putin, parada, nase ucesce na paradi u Moskvi kada je EU bojkotovala, neuvodjenje sankcija, poklanjanje NISa, zajednicke vojne vezbe, balansirano vodjenje OSCEa, prijateljska i bratska osecanja koje gaje Srbi, brojne nagrade i priznanja ruskim unetnicima... Prijateljstvo sa njima znaci da moras da budes njihova gubernija i da radis ono sto ti oni kazu, ako slucajno mislis svojom glavom i radis u interesu svog naroda onda si za njih izdajnik. Fuj! Sto dalje od njih!

coxy

pre 8 godina

Sad se to shvata kao nož u leđa, ali vreme će pokazati da je ovaj rezervni plan bio dobra ideja. Nijedan korak premijera nije ka propasti već je svaki odlučan ka višem cilju za dobrobit ovog naroda.

dexy

pre 8 godina

Sreća pa smo daleko inače bi smo sada gledali ruske tenkove kako nam ruše zemlju zbog ovoga, baš kao što rade Ukrajincima koji su se odvažili da im kažu "njet".

sasa

pre 8 godina

Milsim da se previse diglo prasine oko ovoga, niko ne govori da mi okrecemo ledja Rusiji, pa mi smo suvise mala zemlja da bi mi nekom okretali ledja,jednostavno pokusavamo da nadjemo alternative za sebe, pa sve velike drzave to rade.

neki

pre 8 godina

Zaista ne znam sta ocekuju od nas,da im budemo slepi prijatelji i da nemamo nista od toga?Pa oni prave problem oko izvoza 10000 automobila na njihovo trziste a dali smo im naftnu industriju za dzabe i jos placaju najnizu rudnu rentu u evropi.Umesto da nam kazu hvala oni su jos kao nesto nezadovoljni,pa iskreno jedva cekam dan kad cemo se konacno okrenuti zapadu i zaboraviti vise na njih i njihovo "prijateljstvo".

Deda

pre 8 godina

Vucicu,za okretanje i oslananje na USA I EU,bice vam zahvalna i vasa Deca i moji unuci.
p.s.iz mog ,verujte dudogodisnjeg iskustva u saradnji sa Rusima i zivota u toj zemlji,sa njima je NE MOGUCE ,biti ravnopravni partner i prijatelj.Prvo njihov interes,a vama/nama/sta ostane i to bez obzira koliko to nas kostalo.

Boris

pre 8 godina

A zasto vi smatrate da bi Srbija trebala biti verna Rusiji.Jel zbog sankcija iz 1992 god.kada ste i vi glasali.Ili cime ste to zasluzili da vam Srbija bude verna?Neka se Rusija pita kako to da nas nema ni jednog iskrenog prijatelja?

GOTIKA

pre 8 godina

Komentar na ovaj članak je bespotreban, svaki medij može da piše šta hoće a šta je istina to narod vidi, Srbija ostaje uz Rusiju i ide u EU.

siki82

pre 8 godina

Ruski list posmatra stvari iz njihovog ugla,ali naš ugao je drugačiji i jednostavan,vodimo se interesima Srbije i onim što je najbolje za njene gradjane.

ostali se vole B 92 se čita

pre 8 godina

Srbija godinama neguje prijateljske odnose sa Rusijom i nikad joj neće okrenuti ledja. Poseta Vučića SAD ne može pokvariti odnose izmedju Rusije i Srbije.

Marko

pre 8 godina

Realno, Srbija je u teskoj spoljnopolitickoj situaciji, sumnjam da bilo koja zemlja u svetu ima tako problematicnu poziciju kao Srbija. Moramo da balansiramo i s jednima i s drugima, jer ako pozelimo da okrenemo ledja bilo kojoj strani i potpuno se priklonimo drugoj, stradacemo kao niko. S druge strane imam razumevanje i za Rusiju. Ne mozes im pricati da si im prijatelj i da zelis saradnju snjima, a da par meseci posle toga okrenes im ledja i sve ono sto si im obecao, sad vise "puj pike ne vazi". Odobrili su nam bescarinski izvoz, pustili kontigente Fijata, iako im to mozda nije u interesu, ponudili su nam neke aranzmane koje nisu obezbedili ni jednoj drugoj zemlji, treba to postovati. Treba i sa jednima i drugima razgovarati i truditi se da se izgrade sto bolji odnosi, a emocije (bilo pozitivno, aposebno negativne), ostaviti po strani kad je politika u pitanju.

`Ranđel The Overlord

pre 8 godina

Prosto je neverovatno da Moskva ima drugačija očekivanja od Srbije, kada je reč o našem konačnom, privredno-političkon i geostrateškom pozicioniranju. Sve države iz našeg neposrednog okruženja su, već, jasno definisane u pogledu svoje temeljne društvene orijentacije. Mi smo potpuno usamljeni u takvom okruženju, delujući kao "pusto ostrvo" optočeno "morem" pro-zapadno orijentisanih naroda. Moskva bi trebalo da prestane sa percepcijom geo-politike kao "Riziko-društvene igre" u kojoj, eto, ima jednu "isturenu guberniju" u na balkanskom polu-ostrvu. A, što se tiče "ruske pomoći", mi vrlo dobro znamo njenu cenu. Nekako se, tu, uvek podrazumeva apsolutna žrtva naših interesa kao "uslov mogućnosti" pružanja ove i "bratske pomoći". E, pa, stvari se menjaju. Mi više nemamo snage za tu i takvu "rusku pomoć".

dragan

pre 8 godina

Nasa ekonomska razmena je desetostruko veca sa zemljama EU nego sa Rusijom,sva novcana pomoc koja je stigla u Srbiju stigla je iz EU,potpuno smo okruzeni zemljama EU i to je jedini put Srbije koji pruza kakvu takvu perspektivu!Iz Rusije imamo retoricku pomoc u vidu nepriznavanja Kosova,ali od toga se ne zivi!

strejder

pre 8 godina

Mi cemo uvek biti verni nasoj ruskoj braci ali nemozemo samo okrenuti ledja Zapadu,moramo ostati otvorenih umova i dobre strategije koju vodi prwmijer i necemo pogresiti!

Dani

pre 8 godina

Nase prijateljstvo sa Rusijom je jedno, poslovna saradnja sa drugim zemljama je sasvim nesto drugo, to ne znaci ako premijer putuje u Ameriku da okrece ledja Rusiji ili bilo kome.

Miloš Mačar

pre 8 godina

pfc: Vi ste očigledno u velikoj zabludi. Srbija je dokazala da ne pristaje na nikakve pritiske i ucene. Saradnja DA , ucene i i pritisci NE, bez obzira od kuda i od koga dolaze.

SNS u srcu

pre 8 godina

Lepo je Sergej Lavrov rekao jednom citiram ne treba polaziti od logike da ako je neko saveznik SAD, ne može biti partner Rusije i obrnuto".Tako da Vucic odlicno balansira izmedju velikih sila...

Kale

pre 8 godina

Svi se kao nešto ustručavaju da kažu, a ne znam iz koga razloga. Ljudi, nama je zaista potrebna diversifikacija energetskih izvora, neophodna nam je podrška Amerike na putu ka EU, investicije i nova radna mesta da se i ne priča.

Milance

pre 8 godina

Srbija je kremula putem evrospkih integracija i taj put vodi preko Amerike i zapada, tako da su svi komentari besmisleni. Vucic sledi smer kojimse krecemo

Veljko

pre 8 godina

Ovde se govori o visokoj politici i o dobrobiti građana Srbije. Nema reči o nikakvoj izdaji, niti okretanju leđa. Zar nije cilj da budemo u dobrim odnosima sa svima?

mikoć

pre 8 godina

Žao mi je što Rusija ne razume našu poziciju ali sve nas upućuje ka zapadu ... daleko je Rusija .. pravi prijatelj bi razumeo I nebi gledao sa pozicije sile .....naravno da nemam zabludu da nas I zapad gleda na taj način ali čini mi se da nam je jasni je gde smo ....kao što reče daleko je Rusija

Meltstater

pre 8 godina

Nasa zemlja se konstruktivno okrece svim korektnim partnerima sa kojima moze da ostvari konstruktivnu saradnju! Saradnja sa SAD, ne znaci prekid saradnje sa Kinom, Rusijom, ili obrnuto! Premijer Srbije je zapoceo diplomatsku ofanzivu kako bi Srbija zauzela mesto koje joj pripada na svetskoj diplomatskoj mapi!

Lotus

pre 8 godina

Srbija je oduvek bila verna Rusiji, ali ne mozemo stalno cekati na nju. Dugo smo ispastali zbog toga sto su uvek svi gledali da prvo ostvare svoje ineterese, a nama kako bude.

Vladimir

pre 8 godina

Srbija je već pokazala da ceni pruženu ruku Rusije, a uvođenje još nekog od snabdevača gasom je prirodna težnja da se otvori tržište.

marta

pre 8 godina

Srbija ne moze da bude vezana samo za jednu stranu, mora da se bori za svoj narod na sve nacine, ne radi protiv Rusije vec samo pokusava da resi pitanje Kosova

dobro de

pre 8 godina

Znaci ukoliko ste dobri sa svima i idete svugde gde vas pozovu, i odete na jedno deseto mesto, a ne obavestite prijatelje da idete ispada da ste okrenuli ledja svom najboljem prijatelju jer ga niste obavestkli da cete tamo ici.. strasno

Dija

pre 8 godina

Idealno bi bilo zadrzati neutralan stav i iskoristiti podrsku i jednih i drugih.Za nasu ekonomiju su vazni veliki partneri kakva je Rusija i SAD.A nase trziste bi moglo da spoji ove dve konfrontirane strane.

Jovan

pre 8 godina

Srbija treba da pokusa da bude dobra sa svim zemljama a normalno je da bude naklonjenija onim zemljama od kojih ima vise koristi i premijer je toga svestan zato i pokusava da izgradi dobar odnos sa svima.

egipat

pre 8 godina

Ako ce da se ljute i vredjaju , slobodno! Oni nas fakticki ovim ucenjuju?! Jel treba da cekamo da svuda izgubimo ponude za gas da bi nam oni na kraju dali , ono sto moramo uzeti po njihoovim ogromnim cenama??

KUBA

pre 8 godina

Srbija nikada nije podlegla ucenama, a sa druge strane neverujem da ce nas Evropa uopste uslovljavati jer dobro znaju sta su nasi prioriteti, a sta odanost.

KOja

pre 8 godina

Srbija je zemlja koja nije u poziciji da bilo kome zatvara vrata. Mi moramo biti otvoreni za saradnju sa svim zemljama a narocito velikim silama koje mogu da doprinesu napretku nase zemlje. Da imamo veliki respekt prema Rusiji pokazali smo izmedju ostalog i kada nismo pristali na uvodjenje sankcija na kojima je insistirala EU. Takodje, SAD kao jedna od najvecih sila ce sigurno u buducnosti biti znacajan partner Srbije. Ne treba zaobraviti nista iz proslosti ali je cilj i premijera i svih gradjana Srbije da idemo napred. Jedini put ka tome jeste balansiranje interesa izmedju istoka i zapada, EU, SAD i Rusije ali i sacuvanje mira i poboljsanje standarda zivota gradjana u celom regionu.

Dragutin

pre 8 godina

Ako hoćemo da postanemo ekonomski razvijena zemlja, članica EU, ne smemo se svrstavati ni na čiju stranu. Politika neutralnosti i dobrih odnosa i sa Rusijom i sa SAD-om je put kojim treba ići.

Sana

pre 8 godina

Srbija je zaista u teskoj poziciji jer se vec dugo nalazi na liniji sukoba interesa Zapada i Istoka. Bilo bi nam mnogo laks e kada bi nam dobri odnosi samo sa jednom stranom, npr. bratskom Rusijom, bili dovolji za opstanak i napredak. Ali, to nije tako. Okruzeni smo zemljama koje su proamericki orijentisane i clanice su NATO-a, sto Srbiji ne ostavlja mnogo prostora za manevar.

Filip

pre 8 godina

Potpuno je razumljivo da jedan ruski list pise ovako. Oni imaju svoj ugao gledanja. Neka se stave u nasu poziciju pa razmotre situaciju. Sta ako Turski tok ne prodje preko Balkana do 2019 godine kada ce prestati isporuka gasa preko Ukrajine? Sta onda Srbija da radi? Hoce li Rusija obestetiti Srbiju? Malo morgen. Isto je i obrnuto. Stav Srbije po ovom pitanju je nebitan do trenutka kada gasovod (bilo koji) ne dodje na granicu Srbije.

Milun

pre 8 godina

Mi pre svega trebamo gledati svoje interese kao što amerikanac gleda svoje svuda u svetu, kao što rus gleda svoje isto svuda po svetu. Nema danas toliko prijateljstva među državama, pa ne piju kafu zajedno svaki dan pa tako iz prijateljstva čine dobro jedno drugome. Na prvom mestu je interes pa onda može doći do nečeg drugog, tako da mi znamo šta želimo i šta nam je cilj, a to je što skoriji ulazak u Evropsku uniju, to nam je interes i ka tome trebamo ići, a prijatelji ćemo zauvek biti sa ruskom braćom ili sa bilo kime!

Dejan

pre 8 godina

Kakav paradoks od naslova! Srbija se okrece zavisno od situacije tamo gde ima koristi. I tako je trebalo stalno da radi. Neka dodje Lavrov ovde i kaze da su makar jedan dolar dali u Srbiju, a da nisu ocekivali korist za sebe. Naravno da nece. Isto vazi i za Amerikance. To su dve supersile i srpsko rukovodstvo je napokon toga svesno i ponasa se odgovorno prema svome narodu. U medjunarodnim odnosima ljubavi moze da ima medju sebi ravnima. Prijatelji mozemo biti sa Cesima, Slovacima, Rumunima, Grcima, ali nikako sa silom. Tako da Komersant nek te price uvaljuje glupima.

LJILJA

pre 8 godina

Rusi znaju da je Srbija uvek bila otvorena za svaki vid saradnje sa njima i da nikada nije pokazala nerazumevanje za njihove ponekad stroge poteze. Svesni smo i jedni i drugi koliko uzajamno poverenje i pomaganje moze da unapredi i ovako dobru poslovnu saradnju, bez obzira na nase odnose sa Amerikom.

FRIDA

pre 8 godina

Prijateljski odnosi sa Rusijom moraju da se cuvaju.To je deo nase tradicije iako bolna tacka mnogim drzavama u regionu, mi od naseg ne odustajemo nikada.Ali necemo odustati ni od Amerike koja moze da nam bude odskocna daska u mnogim momentima.

Kosta

pre 8 godina

Mi svoje prijatelje ne zaboravljamo, ali ni sansu da ovu nasu zemlju i njene gradjane izvucemo iz propasti ne propustamo. Trebamo imati alternativu za sve.

timotija

pre 8 godina

Jako je tesko nasoj vlasti da balansira jer nije vise vreme za balansiranje nego treba gledati od koga ce mo imati vise koristi.Jednostavno koja strana nam moze pomoci vise njoj se prikloniti,prosta racunica.

MONALIZA

pre 8 godina

Srbija nema razloga da bude verna nekome, vec ispravna i direktna.Bez da krijemo rekli smo da zelimo dobre odnose sa svima, a i saradnju, zasto da ne.

Blade Runner

pre 8 godina

Kao i uvek, centri globalne političke moći totalno zanemaruju interese malih naroda i faktičke probleme njihovih nacionalnih ekonomija. Upravo zato je u težištu pažnje moskovskog "Komersanta" ruski interes i tzv. "naša nezahvalnost". Pa, dobro, šta je to, tačno, "ruski interes" na Balkanskom polu-ostrvu !? Da li takav interes podrazumeva trajnu izolovanost naše privrede u odnosu na globalne sisteme podele rada i integracione procese u sferi protoka roba i kapitala !? Kako je moguće da nas "ruski interes" uvek "gura" u izolacionizam i privrednu zaostalost !? Da li se "ruskom interesu", u nedostatku poljaka, čeha, mađara, rumuna i bugara, sad srbi deluju kao "podesni" za geo-strateške eksperimente !? Preostaje nam SAMO da se nadamo da moskovski "Komersant" nije artikulisao službeni stav Ruske Fedaracije. Broćo, rusi, probajte da razumeti: naš narod se bori za privredni, ekonomski i kultirno-duhovni opstanak na ovim surovim, balkanskim prostorima ...

Cam

pre 8 godina

Srbija pre svega mora biti verna samoj sebi tj.svojim gradjanima, a ne Rusiji ili SAD-u.Ne vidim nikakav problem u tome sto se Vlada odlucuje za povoljnije opcije.

Mela

pre 8 godina

Mi moramo da odrzavamo dobre odnose sa jednima i drugima. Rusi su pokazali da nemozemo u potpunosti da se oslonimo na njih. Srbija je bombardovana, od njih smo dobili samo moralnu podrsku. Obecavali su izgradnju Juznog toka, koja je trebala da uposli veliki broj nasih ljudi, preko noci su objavili da od toga nema nista.Da ne nabrajam vise. Da li bi oni sve to trpeli?

Jefimija

pre 8 godina

Voditi spoljnu politiku,znaci rukovoditi se interesima svoje zemlje,prijatelji ostaju prijatelji,a energetska stabilnost se mora obezbediti.

Moma

pre 8 godina

Postujem Rusiju i ruski narod, ali ne znam sta je to Rusija toliko veliko uradila za nasu zemlju, da bi mi morali da okrenemo ledja celom svetu i priklonimo se njima. Amerikancima smo jasno stavili do znanja da nikada necemo zaboraviti agresiju na nasu zemlju 1999. godine, ali i da necemo da zivimo u proslosti, vec da zelimo saradnju, na obostranu korist.

Mila

pre 8 godina

Svaka vernost ima svoje granice,Rusi ne mogu ocekivati da cemo zarad jednog prijateljskog odnosa ugroziti sva moguca buduca prijateljstva,Srbija da bi uspela da se iscupa iz pepela mora da radi na sklapanju sto vise dobrih kontakata,jer su nas prethodni doveli u tesku poziciju i sad se krvavo radi da bi se spasilo sto se spasiti moze,a to jedino ide uz veliku,veliku podrsku,to svi znamo!

Zigavac

pre 8 godina

Proslo je vreme "vernosti", gleda se interes, svaka strana gleda svoj interes, to i mi moramo da radimo. Njihove medjusobne carke treba da ostavimo njima.

Mladennn

pre 8 godina

@ил' тамо ил' вамо, mi treba da se vodimo ekonomskim interesima, jer Srbija svojim politickim delovanjem ne moze puno da uradi na medjunarodnoj sceni. A sto se tice opredeljivanja na jednu ili drugu stranu, to je u Slucaju Srbije veoma tesko, jer mi imamo specificnu situaciju i sa Kosovom a i u smislu geografskog polozaja.

Dragorad

pre 8 godina

To što Vučić putuje u SAD ne znači da mi ne možemo imati dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom. Moramo biti otvoreni prema svima.

Glas@Razuma

pre 8 godina

Pa Srbija je verna samo sebi i svojim gradjanima,i premijer gleda koja je bolja mogucnost za gas i uopste za Srbiju tamo se okrece!Tako da nema sta tu dodatno pametovati....

HAVANA

pre 8 godina

Odnos Rusije i Srbije trebaju biti primer celom svetu kako se i pored svih podmestanja nogu sa strane medjusobno razumevanje i tolerancija postavljaju na visi nivo.

biksi

pre 8 godina

Rusija ce uvek biti bratska zemlja za Srbiju,zemlja koja je mnogo pomogla u najtezim trenutcima, ali mi moramo misliti malo na svoje interese a oni u mnogome zavise od SAD-a,tako da moramo imati korektne odnose i sa njima.

Rale

pre 8 godina

Nije Srbija pas, pa da bude verna Rusiji. Srbija je samostalna i nezavisna drzava koja moze biti u prijateljskim odnosiam sa drugim drzavama. To joj ne mogu zabraniti ni Rusija, ni SAD, ni bilo ko drugi. Ako se u Srbiji misli i na buducnost (zna se da ce Rusija obustaviti isporuku gasa 2017.), ne mora znaciti da u Rusiji vise ne vidimo prijatelja.

Jovana

pre 8 godina

Rusi znaju da mi imamo dobru saradnju sa njima i da cemo se truditi da tako ostane ali isto tako moraju da znaju da je normalno sto zelimo dobre odnose i sa drugom stranom

Goga

pre 8 godina

ja mislim da se vucic dobrano potrudio da rusi znaju da smo im mi prijatelji. svima je vec jasno da se mi protiv svih borimo za to prijateljstvo. ali to ne znaci da treba da se zatvorimo prema sad. treba ih imati za podrsku jer smo mi toliko mali da bez naklonosti velikih sila necemo moci da napredujemo.

beba

pre 8 godina

Srbija je više puta poručila svojim ruskim partnerima da je članstvo u Evropskoj uniji primarni spoljnopolitički cilj naše države. Moskva i sama podržava evropski put Srbije, tako da nema bojazni da će doći do zahlađenja u odnosima dve države

bojanilo

pre 8 godina

Mislim da Srbija ima legitimno pravo da pokuša da diversifikuje svoje pravce i izvore snabdevanja gasom. Uostalom, i sama Ruska Federacija želi da što više razgrana svoj lanac prodaje plavog energenta

Kokica

pre 8 godina

Jasno je da mi ne mozemo zadovoljiti obe strane, ali ne mozemo samo biti pijuni u njihovom medjusobnom tihom okrsaju, moramo se voditi i svojim ciljevima i interesima.

Srbin

pre 8 godina

Budimo verni jednom sami sebi, , narode dozovite se pameti! Medju drzavama nema prijateljstva, nisu to drugovi iz skole ili komsije preko puta, to su slozeni ekonomsko politicki interesi obe strane. Ne smemo dopustati da emocije vode spoljnu politiku, to je pogubno za nas.

Jevandjelje

pre 8 godina

Niti smo kome uveli sankcije, niti smo sa nekim u otvorenom sukobu, a to je realno najbitnije..Sa kim cemo imati intenzivniju privrednu i ekonomsku saradnju je nasa stvar, odnosno stvar ponude i trzisnih okolnosti..

cuki

pre 8 godina

Cilj oko kojeg cemo se svi sloziti jeste da zemlja bude ekonomski i politicki stabilna, da u njoj vlada mir i da se gradjani osecaju bezbedno.Sa trenutnom spoljnom politikom balansiranja izmedju velikih sila mi grabimo krupnim koracima ka zacrtanom cilju a to da li cemo vise biti privrzeni Zapadu ili Rusiji za mene nije ni bitno, bitno je da se cilj za nasu drzavu i njen narod ostvari.

Mirko

pre 8 godina

Svaka zemlja gleda svoje licne interese i interese naroda zar treba da gladujemo i ostanemo bez gasa za rad prijateljsta. Kako znam prijateljstvo ne hrani ljude.

Bojan

pre 8 godina

Gradiće se onaj gasovod koji bude bio više ekonomski isplativ, bilo bi dobro da region krene put ekonomnskog prosperiteta i razvoja da ima potrebe da se grade oba gasovoda, opet na kraju taj gas je potrebno potrošiti i platiti.

Gvozden

pre 8 godina

Može se iskoristiti i jedna i druga strana, zašto bi se okretali samo jednoj? Moramo gledati svoje interese, nismo u prilici da biramo i zanovetamo.

maki

pre 8 godina

Pa braco Rusi, ako cete da nas branite i da nam date pare, bice vam Srbi verni, i to bas verni!
Mi ne mozemo da zivimo od casti i postenja.. Vi mozda mozete, bogata ste zemlja i ima vas ako se ne varam nekoliko stotina miliona, a nas samo 7, znate.. :(
Gotivim ja vas ali vise volim svoj narod, nemojte da se ljutite..