Četvrtak, 28.05.2015.

23:11

"Papa nema dileme oko Stepinca"

Hrvatska predsednica Kolinda Grbar-Kitarović rekla je da je sa papom Franjom u Vatikanu razgovara i o mogućoj skoroj kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

Izvor: Tanjug

"Papa nema dileme oko Stepinca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

palitrex

pre 8 godina

...Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?
(Vitez, 29. maj 2015 09:48)
Čudna vam je postavka. Ne znam da li hoćete da kažete da treba da postane neko svetac, jer je kao alternativu jami ponudio pokrštavanja? Ne d'o Bog da se otovoreno usprotivio režimu NDH i pozvao vernike na neposlušnost... Ja vam preporučujem da u Google Images ukucate "children croatian camps", pa ako imate šta, onda ostavite komentar. Kada bi svaki Hrvat to ukucao i video, možda bi promenio perspektivu. Znate, ako i krenemo od pretpostavke da je Draža odgovoran za zlodela svih četnika na Balkanu (a nema dokaza da jeste, ima indicija da nije), opet je "omjer" 10:1. I Draža nije imao državu i nije imao nijedan logor za Hrvate. Srbi su za svoju pobunu dobili streljanja poput Kruševca i KRagujevca. Tako da nije svejedno i nije isto.

idemo dalje

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.(Zoki, 29. maj 2015 01:24)Ogromna je razlika između Srbije i Hrvatske,kako za vreme rata,tako i po oslobođenju.Za vreme rata Srbija je bila okupirana i podeljena,dok je Hrvatska bila saradnica trojnog pakta i imala apsolutnu vlast na celoj teritoriji,osim Istre i delova Dalmacije,ali je zato u sastavu NDH bila Bosna i Srem.U Srbiji je posle oslobođenja od oktobra 1944-e do aprila 1945-e godine ubijeno(većina streljana bez suđenja)skoro 100000 ljudi,dok je u Hrvatskoj taj broj neuporedivo manji.U Srbiji su bez suđenja streljani frizeri koji su šišali Nemce ili prodavci koji su im prodavali robu,dok su u Hrvatskoj većina onih koji su učestvovali ili podržavali NDH nastavili život kao da ništa nije bilo.Stepinac je digao glas,sa punim pravom,kada su se komunisti obračunavali sa"reakcijom",da bi odbranio Hrvate,ali se nije oglasio dok se u NDH dešavao genocid nad Srbima,Jevrejima i Romima,a bio je odlično upoznat sa tim.Kao čoveku,a pogotovo kao poglavaru hrišćanske crkve to je bila njegova obaveza.Mada i sam Vatikan,mislim na papu,je bio upoznat sa holokaustom i gasnim komorama,ali nikakvih izjava o tome nije bilo.

Villdrow

pre 8 godina

Napisao sam pre par nedelja da se ne cudimo bilo kakvim potezima suseda, u koliko rehabilitujemo ratnog zlocinca Drazu Mihailovica. Sta se cudite??

munz

pre 8 godina

Od svih velikana hrvatske povjesti, a znamo da imaju najsvetliju (gledao sam "The Game of Thrones" i "Hrvatski kraljevi"), baš su izabrali Stepinca. Sve i da nije bio saučesnik u daleko najvećem i najsvirepijem balkanskom genocidu u istoriji, on je tada bio Neko i Nešto u crkvi koja je tada iznedrila i likove poput Tomislava Majstorovića-Filipovića, popa koji je lično činio zlodela. Ali neka rade šta hoće... Time će se Katolička crkva samo "zakopati" i neće napraviti otklon od nedela svoje hrvatske filijale. Pa će se čuditi što se ne poboljšavaju odnosi sa pravoslavnim crkvama. Neka im.

Komša

pre 8 godina

@Aron
Bio je korektan čovek i zato ga treba proglasiti za sveca?
Znači budeš fin i korektan,ne zameraš se zlikovcima i odmah imaš mesto do onih mučenika koje su bacali lavovima.
Nebitno da li je katoličanstvo ili pravoslavlje u pitanju suština hrišćanstva je život Hristov - stradanje.Kada se hrišćanin,a naročito onaj koji je život posvetio Hristu nadje u nedoumici šta da uradi on treba da se zapita šta bi Hrist uradio u toj situaciji i da učini isto.
Da li je Stepinac tako postupio? Ne,u najmanju ruku je bio oportumista,mada je od trenutka kada je obukao mantiju
morao samo Boga da se boji.
Profesor koji je i dalje držao čas je za njega (i za mnoge ) svetac.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Dobro je da je Toma zvanično u ime Srbije zahtevao od episkopa Koha juče u Beogradu da Vatikan ne kanonizuje Stepinca.
Sada je Srbija zauzela zvaničan stav i nema povlačenja!

Ako Vatikan ipak to uradi onda Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom koja će da i zvanično bude ustaška država!

Vitez

pre 8 godina

Prosli tjedan ovdje se citalo o tome kako se treba odreci komunisticke propagande u vezi Draze i sl. Nije ni 7 dana proslo evo nam opet komunisticke propagande ovog puta u vezi Stepinca. Najbolji su mi ovi koji uporno drve o nasilnom pokrstavanju? Neka mi netko objasni sto je te prekrstene srpijecavalo da se nakon rata preobrate na staro? Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?

m.v.

pre 8 godina

sveti aluzije jasenovacki, da je bilo pravde poslije 2. Sv. Rata Vatikanske crkvi bi oduzeli svu imovinu na području Juge, za zločine u toku i poslije rata.

daska

pre 8 godina

Kada je svetim proglašen obožavatelj Hitlera Nikolaj Velimirović, nešto se niste bunili? Stepinca barem, kao što je njega, Hitler nije odlikovao.

rapture

pre 8 godina

Bio nadbiskup u NDH.Sedeo u skupštini i aktivno učestvovao u društvenom i političkom životu.Iako je znao nikada nije osudio ustašku vlast zbog zločina nad Srbima,Jevrejima i Romima.Ali je zato nekoliko puta protestvovao kod Tita zbog odnosa komunističkih vlasti prema hrvatima koji su učestvovali u NDH i prema katoličkoj crkvi.U pismu koje je poslao papi hvalio se kako je preko 230000 Srba primilo katoličku veru.Poznata je uloga Vatikana u drugom svetskom ratu,a naročito na kraju,kada su mnoge naciste spasili prebacivanjem u Ameriku.Tako da nije ništa neobično da se Stepinac proglasi u Vatikanu za sveca.Za razliku od njega srpski partijarh je bio mučen zatvaran od strane nacista,a jedno vreme je proveo u logoru.Valjda je svima koji se zalažu za nekakvo pomirenje ove dve crkve sada jasno da do toga ne može da dođe.

aco

pre 8 godina

On je podrzavao naciste i NDH. Postoje i slike na kojima se vidi da drzi misu u prisistvu fasista koji salutiraju Hitleru. Vatikan je tokom istorije pokazao nedoslednost i zloupotrebljavao je hriscansku veru za svoje potrebe. Nista ne iznenadjuje.

Antinacionalista

pre 8 godina

Pokušaj da se tadašnja Hrvatska crkva prikaže kao izrazito humanisticka.Čin kanonizacije izazvaće bes kod Srba iz Hrvatske, mahaće im se sa Stepincem, napravice koju crkvu u mestima gde živi dosta Srba i dati joj njegovo ime.HDZ nastavlja misiju započetu 1941.Možemo na primer jednoj ulici u Subotici dati ime Draže Mihailovića, pošto već postoji ulica Braće Radića.

Pantagruel

pre 8 godina

Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. (Aron, 28. maj 2015 23:18) Управо у томе и јесте суштина хришћанске вере за коју човек мора да страда да би заслужио ореол светитеља, а што Степинац очигледно није учинио, бирајући да сачува овоземаљски живот и привилегије радије него да заслужи царство небеско. Али да би човек то разумео, мора најпре бити Хришћанин и разумети хришћанску филозофију која је страна и неразумљива дежурним коментаторима - браниоцима Степинца.

Natasa

pre 8 godina

E ako ništa ne spase Hrvatsku i region onda će sigurno Papina molitva. Halo, ljudi, 21. vek!?! Zar smo još uvek toliko jadni i očajni da nam je neohodno da verujemo u nešto što zdrav razum odbacuje? Tužno, posle hiljada i hiljada godina evolucije da tako sporo napredujemo. Očigledno da tu jos ima dosta prostora za nastavak evolucije.

Синиша

pre 8 godina

Ni mi nemamo dileme oko Stepinca, a ni Vatikana. Zna se ko je krio Pavelica posle '45.g. u zidinama Vatikana i ko mu je pomogao da pobegne u Argentinu, a zatim u Španiju. Zna se ko mu je dao blagoslov na pocetku NDH, na njenom vrhuncu i na pavelicevoj samrti, a potom i na sahrani. Poslusajte gospodo HR sta je vas Alojzije radio u decijem logoru nedaleko od ZG. Imate i snimke na youtube.. Gre'ota ne kanonizovati to. Mogli bi ste sve te vase logore isto da osvestate i da ih proglasite hrvatskom svetom goricom!

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Aron je u pravu. Stepinac jeste bio dobrovoljac na Solunskom frontu koji cu uvek pisati velikim S. Za vreme Drugog svetskog rata Stepinac je najblaze receno bio saucesnik u zlocinima. Pika, tocka, tacka.

Zoki

pre 8 godina

Ne bi bilo loše kada bi se zapitali šta je dovelo do toga da se čoveku koji je bio solunski dobrovoljac i lični prijatelj kralja Aleksandra zgadi jugoslovenska ideja? Što se tiče njegovog držanja tokom rata, mislim da je istina verovatno negde između. Pitanje je da li je zaista mogao nešto više da uradi. Njegova crkvena vlast je bila ograničena na njegovu eparhiju, Zagrebačku nadbiskupiju. Rimokatolički monasi (redovnici) uopšte nisu podređeni lokalnim arhijerejima (biskupima), nego sedištima svojih redova u Rimu. Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.

Ivan Simonović

pre 8 godina

Nažalost ovaj "sveti čovek" je učestvovao u genocidu i uništenju sprskog naroda, jevreja i roma i o tome postoje mnogi dokazi i dokumenti. Ako Vatikan i Hrvatska iskreno žele stabilnost u regionu ovog ratnog zločinca ne bi smeli da proglase svecem.

@Aron

pre 8 godina

Stepinac nije ucestvovao u proboju solunskog fronta.
Mobilisan je u austrijsku vojsku 1916, posle ranjavanja veci deo rata proveo je u zarobljenistvu u Italiji, prikljucio se jugoslovenskoj legiji kad rat vec bio skoro gotov kao porucnik austrijske armije ali mu je priznat cin potporucnika.
Prebacen je u Solun 6. decembra 1918, a proboj je vec bio zavrsen u oktobru.
Demobilisan je u prolece 1919. 1920 je dobio cin rezervnog porucnika.
A evo jedna slika iz 40ih godina... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/NDH_-_salute.jpg
Posebno je omiljeno njegovo pismo Pavelicu 21. jula '41 gde lepo objasnjava kako ljude treba humano transportovati u logore i tamo humano sa njima postupati. Pogotovo se "zauzeo" u tom pismu za one koji su u skorije vreme presli u katolicanstnvo. Valjda ga zato proglasavaju svecem.

CJ

pre 8 godina

Da se razumemo, nisam vernik, niti me religija uopšte zanima ali postaviti za sveca čoveka koji je aminovao ubijanje i proterivanje milion ljudi možda i najbolje govori o toj samoj religiji i ljudima koji su na čelu tih verskih organizacija. Mislim da se svaki normalan Hrvat stidi Stepinca isto koliko i samog Pavelića, Kvaternika i ostale svite.

Aron

pre 8 godina

Verovatno će biti ubrzo proglašen za sveca, to je dobro jer je bio korektan čovek. Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. Kasnije je i Tito pokušao da ga pridobije na svoju stranu ali nije uspeo zato ga je i osudio. Treba napomenuti da je on bio dobrovoljac na Solunskom frontu kao i da je bio prijatelj kralja Aleksandra.

Синиша

pre 8 godina

Ni mi nemamo dileme oko Stepinca, a ni Vatikana. Zna se ko je krio Pavelica posle '45.g. u zidinama Vatikana i ko mu je pomogao da pobegne u Argentinu, a zatim u Španiju. Zna se ko mu je dao blagoslov na pocetku NDH, na njenom vrhuncu i na pavelicevoj samrti, a potom i na sahrani. Poslusajte gospodo HR sta je vas Alojzije radio u decijem logoru nedaleko od ZG. Imate i snimke na youtube.. Gre'ota ne kanonizovati to. Mogli bi ste sve te vase logore isto da osvestate i da ih proglasite hrvatskom svetom goricom!

Aron

pre 8 godina

Verovatno će biti ubrzo proglašen za sveca, to je dobro jer je bio korektan čovek. Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. Kasnije je i Tito pokušao da ga pridobije na svoju stranu ali nije uspeo zato ga je i osudio. Treba napomenuti da je on bio dobrovoljac na Solunskom frontu kao i da je bio prijatelj kralja Aleksandra.

Pantagruel

pre 8 godina

Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. (Aron, 28. maj 2015 23:18) Управо у томе и јесте суштина хришћанске вере за коју човек мора да страда да би заслужио ореол светитеља, а што Степинац очигледно није учинио, бирајући да сачува овоземаљски живот и привилегије радије него да заслужи царство небеско. Али да би човек то разумео, мора најпре бити Хришћанин и разумети хришћанску филозофију која је страна и неразумљива дежурним коментаторима - браниоцима Степинца.

Ivan Simonović

pre 8 godina

Nažalost ovaj "sveti čovek" je učestvovao u genocidu i uništenju sprskog naroda, jevreja i roma i o tome postoje mnogi dokazi i dokumenti. Ako Vatikan i Hrvatska iskreno žele stabilnost u regionu ovog ratnog zločinca ne bi smeli da proglase svecem.

CJ

pre 8 godina

Da se razumemo, nisam vernik, niti me religija uopšte zanima ali postaviti za sveca čoveka koji je aminovao ubijanje i proterivanje milion ljudi možda i najbolje govori o toj samoj religiji i ljudima koji su na čelu tih verskih organizacija. Mislim da se svaki normalan Hrvat stidi Stepinca isto koliko i samog Pavelića, Kvaternika i ostale svite.

rapture

pre 8 godina

Bio nadbiskup u NDH.Sedeo u skupštini i aktivno učestvovao u društvenom i političkom životu.Iako je znao nikada nije osudio ustašku vlast zbog zločina nad Srbima,Jevrejima i Romima.Ali je zato nekoliko puta protestvovao kod Tita zbog odnosa komunističkih vlasti prema hrvatima koji su učestvovali u NDH i prema katoličkoj crkvi.U pismu koje je poslao papi hvalio se kako je preko 230000 Srba primilo katoličku veru.Poznata je uloga Vatikana u drugom svetskom ratu,a naročito na kraju,kada su mnoge naciste spasili prebacivanjem u Ameriku.Tako da nije ništa neobično da se Stepinac proglasi u Vatikanu za sveca.Za razliku od njega srpski partijarh je bio mučen zatvaran od strane nacista,a jedno vreme je proveo u logoru.Valjda je svima koji se zalažu za nekakvo pomirenje ove dve crkve sada jasno da do toga ne može da dođe.

@Aron

pre 8 godina

Stepinac nije ucestvovao u proboju solunskog fronta.
Mobilisan je u austrijsku vojsku 1916, posle ranjavanja veci deo rata proveo je u zarobljenistvu u Italiji, prikljucio se jugoslovenskoj legiji kad rat vec bio skoro gotov kao porucnik austrijske armije ali mu je priznat cin potporucnika.
Prebacen je u Solun 6. decembra 1918, a proboj je vec bio zavrsen u oktobru.
Demobilisan je u prolece 1919. 1920 je dobio cin rezervnog porucnika.
A evo jedna slika iz 40ih godina... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/NDH_-_salute.jpg
Posebno je omiljeno njegovo pismo Pavelicu 21. jula '41 gde lepo objasnjava kako ljude treba humano transportovati u logore i tamo humano sa njima postupati. Pogotovo se "zauzeo" u tom pismu za one koji su u skorije vreme presli u katolicanstnvo. Valjda ga zato proglasavaju svecem.

Antinacionalista

pre 8 godina

Pokušaj da se tadašnja Hrvatska crkva prikaže kao izrazito humanisticka.Čin kanonizacije izazvaće bes kod Srba iz Hrvatske, mahaće im se sa Stepincem, napravice koju crkvu u mestima gde živi dosta Srba i dati joj njegovo ime.HDZ nastavlja misiju započetu 1941.Možemo na primer jednoj ulici u Subotici dati ime Draže Mihailovića, pošto već postoji ulica Braće Radića.

aco

pre 8 godina

On je podrzavao naciste i NDH. Postoje i slike na kojima se vidi da drzi misu u prisistvu fasista koji salutiraju Hitleru. Vatikan je tokom istorije pokazao nedoslednost i zloupotrebljavao je hriscansku veru za svoje potrebe. Nista ne iznenadjuje.

m.v.

pre 8 godina

sveti aluzije jasenovacki, da je bilo pravde poslije 2. Sv. Rata Vatikanske crkvi bi oduzeli svu imovinu na području Juge, za zločine u toku i poslije rata.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Dobro je da je Toma zvanično u ime Srbije zahtevao od episkopa Koha juče u Beogradu da Vatikan ne kanonizuje Stepinca.
Sada je Srbija zauzela zvaničan stav i nema povlačenja!

Ako Vatikan ipak to uradi onda Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom koja će da i zvanično bude ustaška država!

munz

pre 8 godina

Od svih velikana hrvatske povjesti, a znamo da imaju najsvetliju (gledao sam "The Game of Thrones" i "Hrvatski kraljevi"), baš su izabrali Stepinca. Sve i da nije bio saučesnik u daleko najvećem i najsvirepijem balkanskom genocidu u istoriji, on je tada bio Neko i Nešto u crkvi koja je tada iznedrila i likove poput Tomislava Majstorovića-Filipovića, popa koji je lično činio zlodela. Ali neka rade šta hoće... Time će se Katolička crkva samo "zakopati" i neće napraviti otklon od nedela svoje hrvatske filijale. Pa će se čuditi što se ne poboljšavaju odnosi sa pravoslavnim crkvama. Neka im.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Aron je u pravu. Stepinac jeste bio dobrovoljac na Solunskom frontu koji cu uvek pisati velikim S. Za vreme Drugog svetskog rata Stepinac je najblaze receno bio saucesnik u zlocinima. Pika, tocka, tacka.

Zoki

pre 8 godina

Ne bi bilo loše kada bi se zapitali šta je dovelo do toga da se čoveku koji je bio solunski dobrovoljac i lični prijatelj kralja Aleksandra zgadi jugoslovenska ideja? Što se tiče njegovog držanja tokom rata, mislim da je istina verovatno negde između. Pitanje je da li je zaista mogao nešto više da uradi. Njegova crkvena vlast je bila ograničena na njegovu eparhiju, Zagrebačku nadbiskupiju. Rimokatolički monasi (redovnici) uopšte nisu podređeni lokalnim arhijerejima (biskupima), nego sedištima svojih redova u Rimu. Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.

Natasa

pre 8 godina

E ako ništa ne spase Hrvatsku i region onda će sigurno Papina molitva. Halo, ljudi, 21. vek!?! Zar smo još uvek toliko jadni i očajni da nam je neohodno da verujemo u nešto što zdrav razum odbacuje? Tužno, posle hiljada i hiljada godina evolucije da tako sporo napredujemo. Očigledno da tu jos ima dosta prostora za nastavak evolucije.

daska

pre 8 godina

Kada je svetim proglašen obožavatelj Hitlera Nikolaj Velimirović, nešto se niste bunili? Stepinca barem, kao što je njega, Hitler nije odlikovao.

Komša

pre 8 godina

@Aron
Bio je korektan čovek i zato ga treba proglasiti za sveca?
Znači budeš fin i korektan,ne zameraš se zlikovcima i odmah imaš mesto do onih mučenika koje su bacali lavovima.
Nebitno da li je katoličanstvo ili pravoslavlje u pitanju suština hrišćanstva je život Hristov - stradanje.Kada se hrišćanin,a naročito onaj koji je život posvetio Hristu nadje u nedoumici šta da uradi on treba da se zapita šta bi Hrist uradio u toj situaciji i da učini isto.
Da li je Stepinac tako postupio? Ne,u najmanju ruku je bio oportumista,mada je od trenutka kada je obukao mantiju
morao samo Boga da se boji.
Profesor koji je i dalje držao čas je za njega (i za mnoge ) svetac.

idemo dalje

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.(Zoki, 29. maj 2015 01:24)Ogromna je razlika između Srbije i Hrvatske,kako za vreme rata,tako i po oslobođenju.Za vreme rata Srbija je bila okupirana i podeljena,dok je Hrvatska bila saradnica trojnog pakta i imala apsolutnu vlast na celoj teritoriji,osim Istre i delova Dalmacije,ali je zato u sastavu NDH bila Bosna i Srem.U Srbiji je posle oslobođenja od oktobra 1944-e do aprila 1945-e godine ubijeno(većina streljana bez suđenja)skoro 100000 ljudi,dok je u Hrvatskoj taj broj neuporedivo manji.U Srbiji su bez suđenja streljani frizeri koji su šišali Nemce ili prodavci koji su im prodavali robu,dok su u Hrvatskoj većina onih koji su učestvovali ili podržavali NDH nastavili život kao da ništa nije bilo.Stepinac je digao glas,sa punim pravom,kada su se komunisti obračunavali sa"reakcijom",da bi odbranio Hrvate,ali se nije oglasio dok se u NDH dešavao genocid nad Srbima,Jevrejima i Romima,a bio je odlično upoznat sa tim.Kao čoveku,a pogotovo kao poglavaru hrišćanske crkve to je bila njegova obaveza.Mada i sam Vatikan,mislim na papu,je bio upoznat sa holokaustom i gasnim komorama,ali nikakvih izjava o tome nije bilo.

Vitez

pre 8 godina

Prosli tjedan ovdje se citalo o tome kako se treba odreci komunisticke propagande u vezi Draze i sl. Nije ni 7 dana proslo evo nam opet komunisticke propagande ovog puta u vezi Stepinca. Najbolji su mi ovi koji uporno drve o nasilnom pokrstavanju? Neka mi netko objasni sto je te prekrstene srpijecavalo da se nakon rata preobrate na staro? Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?

Villdrow

pre 8 godina

Napisao sam pre par nedelja da se ne cudimo bilo kakvim potezima suseda, u koliko rehabilitujemo ratnog zlocinca Drazu Mihailovica. Sta se cudite??

palitrex

pre 8 godina

...Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?
(Vitez, 29. maj 2015 09:48)
Čudna vam je postavka. Ne znam da li hoćete da kažete da treba da postane neko svetac, jer je kao alternativu jami ponudio pokrštavanja? Ne d'o Bog da se otovoreno usprotivio režimu NDH i pozvao vernike na neposlušnost... Ja vam preporučujem da u Google Images ukucate "children croatian camps", pa ako imate šta, onda ostavite komentar. Kada bi svaki Hrvat to ukucao i video, možda bi promenio perspektivu. Znate, ako i krenemo od pretpostavke da je Draža odgovoran za zlodela svih četnika na Balkanu (a nema dokaza da jeste, ima indicija da nije), opet je "omjer" 10:1. I Draža nije imao državu i nije imao nijedan logor za Hrvate. Srbi su za svoju pobunu dobili streljanja poput Kruševca i KRagujevca. Tako da nije svejedno i nije isto.

Aron

pre 8 godina

Verovatno će biti ubrzo proglašen za sveca, to je dobro jer je bio korektan čovek. Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. Kasnije je i Tito pokušao da ga pridobije na svoju stranu ali nije uspeo zato ga je i osudio. Treba napomenuti da je on bio dobrovoljac na Solunskom frontu kao i da je bio prijatelj kralja Aleksandra.

Zoki

pre 8 godina

Ne bi bilo loše kada bi se zapitali šta je dovelo do toga da se čoveku koji je bio solunski dobrovoljac i lični prijatelj kralja Aleksandra zgadi jugoslovenska ideja? Što se tiče njegovog držanja tokom rata, mislim da je istina verovatno negde između. Pitanje je da li je zaista mogao nešto više da uradi. Njegova crkvena vlast je bila ograničena na njegovu eparhiju, Zagrebačku nadbiskupiju. Rimokatolički monasi (redovnici) uopšte nisu podređeni lokalnim arhijerejima (biskupima), nego sedištima svojih redova u Rimu. Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.

daska

pre 8 godina

Kada je svetim proglašen obožavatelj Hitlera Nikolaj Velimirović, nešto se niste bunili? Stepinca barem, kao što je njega, Hitler nije odlikovao.

Villdrow

pre 8 godina

Napisao sam pre par nedelja da se ne cudimo bilo kakvim potezima suseda, u koliko rehabilitujemo ratnog zlocinca Drazu Mihailovica. Sta se cudite??

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Dobro je da je Toma zvanično u ime Srbije zahtevao od episkopa Koha juče u Beogradu da Vatikan ne kanonizuje Stepinca.
Sada je Srbija zauzela zvaničan stav i nema povlačenja!

Ako Vatikan ipak to uradi onda Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom koja će da i zvanično bude ustaška država!

Vitez

pre 8 godina

Prosli tjedan ovdje se citalo o tome kako se treba odreci komunisticke propagande u vezi Draze i sl. Nije ni 7 dana proslo evo nam opet komunisticke propagande ovog puta u vezi Stepinca. Najbolji su mi ovi koji uporno drve o nasilnom pokrstavanju? Neka mi netko objasni sto je te prekrstene srpijecavalo da se nakon rata preobrate na staro? Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?

CJ

pre 8 godina

Da se razumemo, nisam vernik, niti me religija uopšte zanima ali postaviti za sveca čoveka koji je aminovao ubijanje i proterivanje milion ljudi možda i najbolje govori o toj samoj religiji i ljudima koji su na čelu tih verskih organizacija. Mislim da se svaki normalan Hrvat stidi Stepinca isto koliko i samog Pavelića, Kvaternika i ostale svite.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Aron je u pravu. Stepinac jeste bio dobrovoljac na Solunskom frontu koji cu uvek pisati velikim S. Za vreme Drugog svetskog rata Stepinac je najblaze receno bio saucesnik u zlocinima. Pika, tocka, tacka.

Antinacionalista

pre 8 godina

Pokušaj da se tadašnja Hrvatska crkva prikaže kao izrazito humanisticka.Čin kanonizacije izazvaće bes kod Srba iz Hrvatske, mahaće im se sa Stepincem, napravice koju crkvu u mestima gde živi dosta Srba i dati joj njegovo ime.HDZ nastavlja misiju započetu 1941.Možemo na primer jednoj ulici u Subotici dati ime Draže Mihailovića, pošto već postoji ulica Braće Radića.

Ivan Simonović

pre 8 godina

Nažalost ovaj "sveti čovek" je učestvovao u genocidu i uništenju sprskog naroda, jevreja i roma i o tome postoje mnogi dokazi i dokumenti. Ako Vatikan i Hrvatska iskreno žele stabilnost u regionu ovog ratnog zločinca ne bi smeli da proglase svecem.

Natasa

pre 8 godina

E ako ništa ne spase Hrvatsku i region onda će sigurno Papina molitva. Halo, ljudi, 21. vek!?! Zar smo još uvek toliko jadni i očajni da nam je neohodno da verujemo u nešto što zdrav razum odbacuje? Tužno, posle hiljada i hiljada godina evolucije da tako sporo napredujemo. Očigledno da tu jos ima dosta prostora za nastavak evolucije.

Синиша

pre 8 godina

Ni mi nemamo dileme oko Stepinca, a ni Vatikana. Zna se ko je krio Pavelica posle '45.g. u zidinama Vatikana i ko mu je pomogao da pobegne u Argentinu, a zatim u Španiju. Zna se ko mu je dao blagoslov na pocetku NDH, na njenom vrhuncu i na pavelicevoj samrti, a potom i na sahrani. Poslusajte gospodo HR sta je vas Alojzije radio u decijem logoru nedaleko od ZG. Imate i snimke na youtube.. Gre'ota ne kanonizovati to. Mogli bi ste sve te vase logore isto da osvestate i da ih proglasite hrvatskom svetom goricom!

rapture

pre 8 godina

Bio nadbiskup u NDH.Sedeo u skupštini i aktivno učestvovao u društvenom i političkom životu.Iako je znao nikada nije osudio ustašku vlast zbog zločina nad Srbima,Jevrejima i Romima.Ali je zato nekoliko puta protestvovao kod Tita zbog odnosa komunističkih vlasti prema hrvatima koji su učestvovali u NDH i prema katoličkoj crkvi.U pismu koje je poslao papi hvalio se kako je preko 230000 Srba primilo katoličku veru.Poznata je uloga Vatikana u drugom svetskom ratu,a naročito na kraju,kada su mnoge naciste spasili prebacivanjem u Ameriku.Tako da nije ništa neobično da se Stepinac proglasi u Vatikanu za sveca.Za razliku od njega srpski partijarh je bio mučen zatvaran od strane nacista,a jedno vreme je proveo u logoru.Valjda je svima koji se zalažu za nekakvo pomirenje ove dve crkve sada jasno da do toga ne može da dođe.

aco

pre 8 godina

On je podrzavao naciste i NDH. Postoje i slike na kojima se vidi da drzi misu u prisistvu fasista koji salutiraju Hitleru. Vatikan je tokom istorije pokazao nedoslednost i zloupotrebljavao je hriscansku veru za svoje potrebe. Nista ne iznenadjuje.

@Aron

pre 8 godina

Stepinac nije ucestvovao u proboju solunskog fronta.
Mobilisan je u austrijsku vojsku 1916, posle ranjavanja veci deo rata proveo je u zarobljenistvu u Italiji, prikljucio se jugoslovenskoj legiji kad rat vec bio skoro gotov kao porucnik austrijske armije ali mu je priznat cin potporucnika.
Prebacen je u Solun 6. decembra 1918, a proboj je vec bio zavrsen u oktobru.
Demobilisan je u prolece 1919. 1920 je dobio cin rezervnog porucnika.
A evo jedna slika iz 40ih godina... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/NDH_-_salute.jpg
Posebno je omiljeno njegovo pismo Pavelicu 21. jula '41 gde lepo objasnjava kako ljude treba humano transportovati u logore i tamo humano sa njima postupati. Pogotovo se "zauzeo" u tom pismu za one koji su u skorije vreme presli u katolicanstnvo. Valjda ga zato proglasavaju svecem.

Pantagruel

pre 8 godina

Nije bilo lako biti nadbiskup u vremenu NDH-a, jedna greška i mogao si da stradaš. (Aron, 28. maj 2015 23:18) Управо у томе и јесте суштина хришћанске вере за коју човек мора да страда да би заслужио ореол светитеља, а што Степинац очигледно није учинио, бирајући да сачува овоземаљски живот и привилегије радије него да заслужи царство небеско. Али да би човек то разумео, мора најпре бити Хришћанин и разумети хришћанску филозофију која је страна и неразумљива дежурним коментаторима - браниоцима Степинца.

m.v.

pre 8 godina

sveti aluzije jasenovacki, da je bilo pravde poslije 2. Sv. Rata Vatikanske crkvi bi oduzeli svu imovinu na području Juge, za zločine u toku i poslije rata.

idemo dalje

pre 8 godina

Dovoljno je pogledati slike sa ulaska Nemaca u Zagreb pa shvatiti da Stepinac nije bio ni prvi ni poslednji koji je ustaše dočekao sa cvećem. Da li je zato trebao da bude osuđen na 16 godina zatvora? Partizani ga nisu uhapsili kada su u maju 1945. oslobodili Zagreb, nego onda kada je tražio da se prekine sa progonom "narodnih neprijatelja". Ti progoni nisu bili drugačiji od onih u Beogradu, u oktobru 1944. Nakon toga je pušten, a ponovo uhapšen tek u septembru 1945. Proces protiv njega je bio političke prirode, a tokom procesa je demonizovan u javnosti.(Zoki, 29. maj 2015 01:24)Ogromna je razlika između Srbije i Hrvatske,kako za vreme rata,tako i po oslobođenju.Za vreme rata Srbija je bila okupirana i podeljena,dok je Hrvatska bila saradnica trojnog pakta i imala apsolutnu vlast na celoj teritoriji,osim Istre i delova Dalmacije,ali je zato u sastavu NDH bila Bosna i Srem.U Srbiji je posle oslobođenja od oktobra 1944-e do aprila 1945-e godine ubijeno(većina streljana bez suđenja)skoro 100000 ljudi,dok je u Hrvatskoj taj broj neuporedivo manji.U Srbiji su bez suđenja streljani frizeri koji su šišali Nemce ili prodavci koji su im prodavali robu,dok su u Hrvatskoj većina onih koji su učestvovali ili podržavali NDH nastavili život kao da ništa nije bilo.Stepinac je digao glas,sa punim pravom,kada su se komunisti obračunavali sa"reakcijom",da bi odbranio Hrvate,ali se nije oglasio dok se u NDH dešavao genocid nad Srbima,Jevrejima i Romima,a bio je odlično upoznat sa tim.Kao čoveku,a pogotovo kao poglavaru hrišćanske crkve to je bila njegova obaveza.Mada i sam Vatikan,mislim na papu,je bio upoznat sa holokaustom i gasnim komorama,ali nikakvih izjava o tome nije bilo.

munz

pre 8 godina

Od svih velikana hrvatske povjesti, a znamo da imaju najsvetliju (gledao sam "The Game of Thrones" i "Hrvatski kraljevi"), baš su izabrali Stepinca. Sve i da nije bio saučesnik u daleko najvećem i najsvirepijem balkanskom genocidu u istoriji, on je tada bio Neko i Nešto u crkvi koja je tada iznedrila i likove poput Tomislava Majstorovića-Filipovića, popa koji je lično činio zlodela. Ali neka rade šta hoće... Time će se Katolička crkva samo "zakopati" i neće napraviti otklon od nedela svoje hrvatske filijale. Pa će se čuditi što se ne poboljšavaju odnosi sa pravoslavnim crkvama. Neka im.

Komša

pre 8 godina

@Aron
Bio je korektan čovek i zato ga treba proglasiti za sveca?
Znači budeš fin i korektan,ne zameraš se zlikovcima i odmah imaš mesto do onih mučenika koje su bacali lavovima.
Nebitno da li je katoličanstvo ili pravoslavlje u pitanju suština hrišćanstva je život Hristov - stradanje.Kada se hrišćanin,a naročito onaj koji je život posvetio Hristu nadje u nedoumici šta da uradi on treba da se zapita šta bi Hrist uradio u toj situaciji i da učini isto.
Da li je Stepinac tako postupio? Ne,u najmanju ruku je bio oportumista,mada je od trenutka kada je obukao mantiju
morao samo Boga da se boji.
Profesor koji je i dalje držao čas je za njega (i za mnoge ) svetac.

palitrex

pre 8 godina

...Nisam bas neki vjernik ali siguran sam da je i preksrtavanje, ma koliko to stravicno bilo, bolje od sigurne smrti?
(Vitez, 29. maj 2015 09:48)
Čudna vam je postavka. Ne znam da li hoćete da kažete da treba da postane neko svetac, jer je kao alternativu jami ponudio pokrštavanja? Ne d'o Bog da se otovoreno usprotivio režimu NDH i pozvao vernike na neposlušnost... Ja vam preporučujem da u Google Images ukucate "children croatian camps", pa ako imate šta, onda ostavite komentar. Kada bi svaki Hrvat to ukucao i video, možda bi promenio perspektivu. Znate, ako i krenemo od pretpostavke da je Draža odgovoran za zlodela svih četnika na Balkanu (a nema dokaza da jeste, ima indicija da nije), opet je "omjer" 10:1. I Draža nije imao državu i nije imao nijedan logor za Hrvate. Srbi su za svoju pobunu dobili streljanja poput Kruševca i KRagujevca. Tako da nije svejedno i nije isto.