Ponedeljak, 25.05.2015.

09:23

CPC: Amfilohije gori od Osmanlija

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, na čelu s mitropolitom Amfilohijem, više nanosi štete crnogorskoj kulturnoj baštini nego "osmanske paše".

Izvor: Beta

CPC: Amfilohije gori od Osmanlija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Lobby

pre 8 godina

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.

Molim te, ne bilo ti zapovijeđeno, nađi i skeniraj pa pušti na ovaj sajt ili drugačije - daj dokaz da je tako. Stvarno bih volio to da vidim, da je SPC prepisavala i prebačala imovinu sa CPC na sebe.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Звоно Иваново и Србољубе, појма ви немате. Слушај овога стручњака што оће од Херцеговаца нацију да направи. Ми црногорски Срби смо Србољубе своји на своме, Срби који су створили своју државу Црну Гору, ако мислиш да Срби живе само у Србији ти си онда у великој заблуди. Што нам је НАША држава окренула леђа и на референдуму за црногорске перјанице узела Бошњаке и Албанце то је друга ствар. Немам ја ништа против њих, тражим за себе само онолико права колико и сви остали, ни више ни мање. Национално питање је жива рана ЦГ, два рођена брата се неријетко различито осјећају по нацији, то је несрећа православног живља.

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala, gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.

Unknown.MNE

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.
(Jedna je SPC, 25. maj 2015 13:43)

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.
U ime Sv. Vasilija danas se mnogi usudjuju da pisu je li on Srbin, Crnogorac, Hercegovac... to je sramota. Covjek je mrtav, a nije se izjasnjavao.
Amfilohije je covjek bez srama, casti i ne zovu ga za dzabe "sotona".
Sto se danasnje CPC tice, meni nista ne predstavlja, ali SPC mi predstavlja bas kao i Vatikan, olicenje lazi, laznog morala, licemjerstva i zlocina.

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.
Nikšić jeste bio deo stare Hercegovine, ali njima su isprali mozak.
Setimo se Rudjera Boškovića, koji se kao Dubrovčanin prestaljao kao
Srbin, katoličke veroispovesti.
Tvrdim..meni je majka iz Uskoka stara hercegovina, otac iz Bjelopavlića, tvrdim da po mentalitetu, Uskoci su isti kao Hercegovci, apsolitno, nikakve sličnosti sa Cetinjanima, ili Podgoričanima.
Najčistiji srpski jezik se priča u Hercegovini i to je transvezala...
Nikšić, Hercegovina, Užice, Dubrovnik..odnosno takozvani Dinarski Srbi.

srboljub

pre 8 godina

Vreme je da se makar jednom kaže istina. o Srbima iz Crne Gore. Oni su faktor neslaganja Srbije i CG. Drugo: Oni su pre bili Crnogorci- do pre nekoliko godina. Razlog su novci. Treće: ti sadašnji Srbi su devedestih godina maltretirali Srbe iz Srbije(koji su živeli i danas žive u Podgorici i drugim krajevima. Vojna lica oženjena Crnogorkama. Njih su tada branili Liberali (tada proglašavani ustašama) a Beograđanka Vesna Perović je bila predsednik Skupštine CG. Koja je govorila ekavski u Skupštini. A današnji Srbi- posrbice su je tada psovali. Sad su oni veći Srbi od Srba iz Srbije. To njihovo srpstvo je najviše škodi pravim Srbima. Neki se opet vraću u Crnogorce- korist je u pitanju. Takvi najviše napadaju sve crnogorsko. NIJEDAN Srbin iz Srbije nije pljunuo na Crnu Goru, kao ove domaće posrbice. Oni su za primer. ZA PRIMER !!! Hvala za pažnju.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Par stvari zelim reci o Amfilohiju i njegovoj misiji u Crnoj Gori: Rista Radovica je njegov otac Ciro odveo u beogradsku bogosloviju dje su ga srpski popovi vaspitali da mrzi Crnogorce i svoju Zemlju isto kao sto su Turci vjekovima radili u porobljenim zemljama sa djecom rajatina. Rista Cirovog je u srpskoj crkvi licno vaspitavao, bio mu je mecena, Justin Popovic, najbolji ucenik srpskog sveca i Hitlerovog postovaoca, Nikolaja Velimirovica, stvoritelja srpskog pandana tadasnjem njemackom nacizmu - svetosavlju. Kako je ta klica mrznje prema svemu Crnogorskom i u slucaju Amfilohija naisla na plodno tle, to mu je bila najbolja preporuka da kao ostrasceni janjicar preuzme tj bude postavljen, na celo crnogorske mitropolije, hocu reci, srpske crkve u Crnoj Gori. Jednostavno telegrafski - Amfilohije se ljudi ne stidi, a Boga se ne boji. I jos nesto oko narodnosti Sveca: Sveti Vasilije je Hercegovac sto ga na starije bratstvo datira kao Vlaha, kao i Niksicane i Dubrovcane i cijelo dubrovacko zaledje, npr... Hercegovci su postali politickim Srbima pocetkom 19 vijeka kada su D Obradovic, V Karadzic i drugi nacionalni radnici stvarali srpsku naciju tj NeoSrbe. I jos - Hercegovaci su imali tu istorisku nesrecu sto su poslije Huma/ Zahumlja i Travunije potpali pod vlast Mlecana pa Turaka pa Austrougara i u tom vjekovnom ropstvu izgubili svoje saznanje o sebi i svojoj nacionalnoj pripadnosti...

nebojsa bg

pre 8 godina

Nemam posebno lepo misljenje o Mitropolitu, ali to je moja licna stvar. A o ovome raskolniku, poglavaru nekakve crkve registrovane u policijskoj stanici, koga nazivate duhovnim imenom iako je kanonski nepriznat, reci cu sledece. Seti se Mirase Dedejicu kada sam dosao sa italijanskim kolegom koji je '99. pravio dokumentarac o tadasnjoj SRJ posle bombardovanja. Seti se lazni pope kako si nas docekao. Lepo, pristojno, necu da gresim dusu. Ali, primio si nas i snimali smo te u privatnoj kuci na obodu Cetinja, to ti je valjda tvoja verzija Patrijarsije. Seti se da si nas primio u obicnoj dnevnoj sobi, i dok smo razgovarali o cemu cemo pricati, na tv-u je bio Euro Sport, i prenos moto kros trke. Secam se i tvog "gorile", ili sta ti je vec, koji je kada smo dosli prao Mercedes 124 u dvoristu. Kakva scena, dragi moji, neprocenjivo. Stizemo, docekuje nas grmalj od 3x4 metra sa sundjerom i kofom koji trlja neku raspalu Mecku. "Dobar dan, dobar dan, mi smo ti, aha vi ste ti, izvolite". Ulazimo u obicnu sobu, a na tv-u moto trke. Poglavar crkve...Hvala na prostoru, uz napomenu da mi je posebno stalo samo da objavim ovo, i jos nesto na vest o sinocnjem monologu premijera. Samo mi ova dva objavite, i vise vas ne bih uznemiravao. Jos jednom, hvala i sve najbolje.

Serbino

pre 8 godina

Samo kratko podsjećanje na istorijske zapise da je taj isti Veliki Vojvoda Mirko silovao žene iz Bjelopavlića u kompleksu manastira posvećenog Sv. Vasiliju Ostroškom, Slava Mu i Milost. Čak je i svoje nećake pobio! Sjetimo se Kadića (koji je osvetu utažio likvidacijom Knjaza Danila, brata Velikog Vojvode Mirka) i jedinstvenog zakona u svetu koji je donio Kralj Nikola - o stavljanju van zakona svih Kadića.
Kako uz tu tužnu, a istinitu istoriju biti smiren i sve ovo čitati kao da je sve u redu?

Lolek und Bolek

pre 8 godina

Jedan Bog na nebu, jedan car na zemlji, nema dvije crkve, nema dva vladara, ima Srpske Pravoslavne Crkve, druge crkve nijesu crkve, no ložači logorskijeh vatrah.

divine

pre 8 godina

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše "moravsko-vizantijski stil"....Kakav je to stil?Postoje tri stila:raško-vizantijski(Studenica,Mileševa..),kosovski(Gračanica,V.Dečani..)i moravski stil(Manasija,Kalenić...).Slažem se da stručnjaci i zavod za očuvanje spomenika treba da nadziru restauraciju i obnovu,ali ne i pripadnici drugih(nepriznatih)verskih zajednica.Mada da je SPC čekala na stručnjake iz zavoda za očuvanje spomenika pitanje je koliko bi srednjovekovnih manastira danas postojalo.

Coki

pre 8 godina

E vala sve, ali da je Mirko Petrović nešto čuvao, to ne stoji. Taj je ubica, krvolok i zao soj. Ubio je skoro 300 Kuča 1865. godine. Okrenuo je na sebe Bjelopavliće, Kuče i Pipere. Do dana danšnjeg je loš odnos zbog njega, nije pomoglo ni što mu je sin (Knjaz-Kralj Nikola) na Carine u Kučima podigao crkvu pokojnicu za spas duše Vojvode Mirka i za slavu Kuča. Teško da će i biti oprosta, mi Kuči kažemo da 7 pokoljenja mora proći da bi došlo do oprosta.

Jedna je SPC

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.

realan

pre 8 godina

Ivanova zvona zvonice ponovo... mogu da potvrdim da je covek potpuno u pravu,bio sam u cg za 1.maj i idem 3,4 puta godisnje. Imam dosta prijatelja i poznanika na strani i jednog i drugog mitropolita,al ovo je realna slika sta radi crkva u cg.

TTT

pre 8 godina

CPC bi trebala da kanonizuje Mila i to pre smrti i da njemu u cast izgrade neki manastir ili neka Milo proda koji rucni sat i neka da lovu za izgradnju istog pa vise da sjasu ovi iz CPC-a. Imace najzad neki svoj manastir a ne da se grebu za tudje.

pg

pre 8 godina

kakav crni mihailo, njega podrzava napumpanih 3,5% stanovnika u cg, a cpc je registrovana u policijskoj stanici na cetinju, dakle obicna NVO

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju i svojataju unijati i latini.

Zoran

pre 8 godina

Moja rodna kuća je 5 km, vazdušne linije ispod Ostroga.
Postavio bih pitanje ovima iz CPC, da li znaju odakle je u stvari Vasilije Ostroški ?
Zašto ga svojataju kada je on iz Nevesinja, Hercegovina.
Manastir je izgradjen na teritoroji koju je ranija sačinjavala stara Hercegovina.
Znači gospodo i po vašim kriterijumima, čisto srpski svetac.

Ivan_ue

pre 8 godina

Ovaj crkvenjak nije normalan.Sta dukljani imaju sa Sv.Vasilijem?On je srbin iz okoline Trebinja a Ostrog je srpski manastir.Kad im mile ode na onaj svet nek ga kanonizuju pa ce imati i oni jednog svetca.

милица

pre 8 godina

Нека прво покажу превод Његоша са српског на црногорски, да ствари постану јасне.

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju isvojataju unijati i latini.

srdjo

pre 8 godina

Sveti Vasilije Ostroski je rodjen u Mrkonjicima.Selo koje je oko 20 km udaljeno od Trebinja tako da nema nikakve veze sa Nevesinjem!!Cisto da se zna

Pozdrav braći u Crnoj Gori iz Beograda

pre 8 godina

Braćo iz Crne Gore, bez obzira smatrali se prvenstveno Srbima ili Crnogorcima ili oboje ili nešto peto. Hajde da ne damo da nas svađaju ni jedan ni drugi. Iskreno, ne znam ko je u pravu a nemam previše poverenja ni u koga i najverovatnije nema nevinih. Ali znam da uvek treba da budemo braća. Pravoslavlje spaja, nikad ne deli. Sve najbolje..

Zvono Ivanovo zvonice opet... i jace!

pre 8 godina

Zadatak Amfilohijev i generalno srpske crkve u Crnoj Gori je brisanje crnogorske autenticnosti i posebnosti u svim segmentima kao i sravnjavanje iste sa srpskom posebnoscu. Drzava i vlast u CG tolerise takvo stetocinstvo. Amfilohije i srpska crkva u CG to prepoznaje kao slabost vlasti pa je tako moguce da se Amfilohije otvoreno sprda sa kultom Svetog Vasilija unoseci ime sveca u uplatnicu kao 'lice koje je kaznjeno'. To dovoljno govori o Amfilohiju kao 'duhovnom licu'. Inace, Amfilohije i srpska crkva u CG je sve u Ostrogu stavila u sluzbu zarade i posrbljavanja Crnogoraca - Konaci su pretvoreni u Motel na cijem procelju su uradjeni ogromni mozaici s licnostima iz dinastije Nemanjica, prilaz Gornjem manastiru i parking su poplocali mermerom i stokovanim kamenom, postavili su cak i video beam (sic!) epskih razmjera na platou ispred Motela ukopanog u Ostroske Grede, sijaset butika, suvenirnica, info pultova... su tu u blizini civota, osvecenu Ostrosku vodu sada pune u dizajnirane plasticne flasice i prodaju pelegrinima... od crnogorskog manastira je ostalo samo ime koje su Amfilohije i srpska crkva u CG pretvorili u poslovni brend koji im svake godine donosi milionski neoporezovani profit... No, nece ni to dovijeka. Pozdrav.

Kakva glupost od izjave

pre 8 godina

Juce smo bili u manastiru Ostrog prvi put posle dve godine.Manastir je rekonstruisan i ja nista lepse nisam video.Manastir pleni lepotom.Ima turista sa svih strana.Cini mi se da je manastir pokrenuo turizam u celom kraju.Tako da ovakve izjave nemaju veze sa zivotom.

lord darth vader

pre 8 godina

da se gubi autentičnost, gubi se. modernizacija znači gubitak iskonskog izgleda. betonizacija i mermerizacija samog gornjeg manastira nije u redu,
ali da je uređen put, uređen je. da je uređen parking, uređen je.

Gaugamel 331

pre 8 godina

I eto kako se udara u SPC... Prvo malo iznutra, a onda spolja, pa opet iznutra i na kraju ce da bude zapecaceno, potpisano i overeno sa sve pecatom. Poslednja institucija srpskog naroda.

Nesko Nedic

pre 8 godina

"Afirmise moravsko-vizantijski stil" ? Krik pobesnele zlobe i zavisti, hitno kod cika doktora (ako vec "tihovanje" ili neka slicna tehnika ne pomadig)

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Не обраћајте пажњу на Михаила, случај за дубљу анализу. НВО, звана ЦПЦ никада није заживјела код православног живља у ЦГ, а то је без мало 74% укупног становништва. Ово потврђује чињеница да је Митрополија црногорско приморска константно у врху институција којима народ највише вјерује.

Kakva glupost od izjave

pre 8 godina

Juce smo bili u manastiru Ostrog prvi put posle dve godine.Manastir je rekonstruisan i ja nista lepse nisam video.Manastir pleni lepotom.Ima turista sa svih strana.Cini mi se da je manastir pokrenuo turizam u celom kraju.Tako da ovakve izjave nemaju veze sa zivotom.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Не обраћајте пажњу на Михаила, случај за дубљу анализу. НВО, звана ЦПЦ никада није заживјела код православног живља у ЦГ, а то је без мало 74% укупног становништва. Ово потврђује чињеница да је Митрополија црногорско приморска константно у врху институција којима народ највише вјерује.

милица

pre 8 godina

Нека прво покажу превод Његоша са српског на црногорски, да ствари постану јасне.

Nesko Nedic

pre 8 godina

"Afirmise moravsko-vizantijski stil" ? Krik pobesnele zlobe i zavisti, hitno kod cika doktora (ako vec "tihovanje" ili neka slicna tehnika ne pomadig)

Zoran

pre 8 godina

Moja rodna kuća je 5 km, vazdušne linije ispod Ostroga.
Postavio bih pitanje ovima iz CPC, da li znaju odakle je u stvari Vasilije Ostroški ?
Zašto ga svojataju kada je on iz Nevesinja, Hercegovina.
Manastir je izgradjen na teritoroji koju je ranija sačinjavala stara Hercegovina.
Znači gospodo i po vašim kriterijumima, čisto srpski svetac.

Ivan_ue

pre 8 godina

Ovaj crkvenjak nije normalan.Sta dukljani imaju sa Sv.Vasilijem?On je srbin iz okoline Trebinja a Ostrog je srpski manastir.Kad im mile ode na onaj svet nek ga kanonizuju pa ce imati i oni jednog svetca.

Gaugamel 331

pre 8 godina

I eto kako se udara u SPC... Prvo malo iznutra, a onda spolja, pa opet iznutra i na kraju ce da bude zapecaceno, potpisano i overeno sa sve pecatom. Poslednja institucija srpskog naroda.

lord darth vader

pre 8 godina

da se gubi autentičnost, gubi se. modernizacija znači gubitak iskonskog izgleda. betonizacija i mermerizacija samog gornjeg manastira nije u redu,
ali da je uređen put, uređen je. da je uređen parking, uređen je.

pg

pre 8 godina

kakav crni mihailo, njega podrzava napumpanih 3,5% stanovnika u cg, a cpc je registrovana u policijskoj stanici na cetinju, dakle obicna NVO

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju isvojataju unijati i latini.

Pozdrav braći u Crnoj Gori iz Beograda

pre 8 godina

Braćo iz Crne Gore, bez obzira smatrali se prvenstveno Srbima ili Crnogorcima ili oboje ili nešto peto. Hajde da ne damo da nas svađaju ni jedan ni drugi. Iskreno, ne znam ko je u pravu a nemam previše poverenja ni u koga i najverovatnije nema nevinih. Ali znam da uvek treba da budemo braća. Pravoslavlje spaja, nikad ne deli. Sve najbolje..

srdjo

pre 8 godina

Sveti Vasilije Ostroski je rodjen u Mrkonjicima.Selo koje je oko 20 km udaljeno od Trebinja tako da nema nikakve veze sa Nevesinjem!!Cisto da se zna

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju i svojataju unijati i latini.

TTT

pre 8 godina

CPC bi trebala da kanonizuje Mila i to pre smrti i da njemu u cast izgrade neki manastir ili neka Milo proda koji rucni sat i neka da lovu za izgradnju istog pa vise da sjasu ovi iz CPC-a. Imace najzad neki svoj manastir a ne da se grebu za tudje.

Zvono Ivanovo zvonice opet... i jace!

pre 8 godina

Zadatak Amfilohijev i generalno srpske crkve u Crnoj Gori je brisanje crnogorske autenticnosti i posebnosti u svim segmentima kao i sravnjavanje iste sa srpskom posebnoscu. Drzava i vlast u CG tolerise takvo stetocinstvo. Amfilohije i srpska crkva u CG to prepoznaje kao slabost vlasti pa je tako moguce da se Amfilohije otvoreno sprda sa kultom Svetog Vasilija unoseci ime sveca u uplatnicu kao 'lice koje je kaznjeno'. To dovoljno govori o Amfilohiju kao 'duhovnom licu'. Inace, Amfilohije i srpska crkva u CG je sve u Ostrogu stavila u sluzbu zarade i posrbljavanja Crnogoraca - Konaci su pretvoreni u Motel na cijem procelju su uradjeni ogromni mozaici s licnostima iz dinastije Nemanjica, prilaz Gornjem manastiru i parking su poplocali mermerom i stokovanim kamenom, postavili su cak i video beam (sic!) epskih razmjera na platou ispred Motela ukopanog u Ostroske Grede, sijaset butika, suvenirnica, info pultova... su tu u blizini civota, osvecenu Ostrosku vodu sada pune u dizajnirane plasticne flasice i prodaju pelegrinima... od crnogorskog manastira je ostalo samo ime koje su Amfilohije i srpska crkva u CG pretvorili u poslovni brend koji im svake godine donosi milionski neoporezovani profit... No, nece ni to dovijeka. Pozdrav.

Jedna je SPC

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.

Lolek und Bolek

pre 8 godina

Jedan Bog na nebu, jedan car na zemlji, nema dvije crkve, nema dva vladara, ima Srpske Pravoslavne Crkve, druge crkve nijesu crkve, no ložači logorskijeh vatrah.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Звоно Иваново и Србољубе, појма ви немате. Слушај овога стручњака што оће од Херцеговаца нацију да направи. Ми црногорски Срби смо Србољубе своји на своме, Срби који су створили своју државу Црну Гору, ако мислиш да Срби живе само у Србији ти си онда у великој заблуди. Што нам је НАША држава окренула леђа и на референдуму за црногорске перјанице узела Бошњаке и Албанце то је друга ствар. Немам ја ништа против њих, тражим за себе само онолико права колико и сви остали, ни више ни мање. Национално питање је жива рана ЦГ, два рођена брата се неријетко различито осјећају по нацији, то је несрећа православног живља.

nebojsa bg

pre 8 godina

Nemam posebno lepo misljenje o Mitropolitu, ali to je moja licna stvar. A o ovome raskolniku, poglavaru nekakve crkve registrovane u policijskoj stanici, koga nazivate duhovnim imenom iako je kanonski nepriznat, reci cu sledece. Seti se Mirase Dedejicu kada sam dosao sa italijanskim kolegom koji je '99. pravio dokumentarac o tadasnjoj SRJ posle bombardovanja. Seti se lazni pope kako si nas docekao. Lepo, pristojno, necu da gresim dusu. Ali, primio si nas i snimali smo te u privatnoj kuci na obodu Cetinja, to ti je valjda tvoja verzija Patrijarsije. Seti se da si nas primio u obicnoj dnevnoj sobi, i dok smo razgovarali o cemu cemo pricati, na tv-u je bio Euro Sport, i prenos moto kros trke. Secam se i tvog "gorile", ili sta ti je vec, koji je kada smo dosli prao Mercedes 124 u dvoristu. Kakva scena, dragi moji, neprocenjivo. Stizemo, docekuje nas grmalj od 3x4 metra sa sundjerom i kofom koji trlja neku raspalu Mecku. "Dobar dan, dobar dan, mi smo ti, aha vi ste ti, izvolite". Ulazimo u obicnu sobu, a na tv-u moto trke. Poglavar crkve...Hvala na prostoru, uz napomenu da mi je posebno stalo samo da objavim ovo, i jos nesto na vest o sinocnjem monologu premijera. Samo mi ova dva objavite, i vise vas ne bih uznemiravao. Jos jednom, hvala i sve najbolje.

Coki

pre 8 godina

E vala sve, ali da je Mirko Petrović nešto čuvao, to ne stoji. Taj je ubica, krvolok i zao soj. Ubio je skoro 300 Kuča 1865. godine. Okrenuo je na sebe Bjelopavliće, Kuče i Pipere. Do dana danšnjeg je loš odnos zbog njega, nije pomoglo ni što mu je sin (Knjaz-Kralj Nikola) na Carine u Kučima podigao crkvu pokojnicu za spas duše Vojvode Mirka i za slavu Kuča. Teško da će i biti oprosta, mi Kuči kažemo da 7 pokoljenja mora proći da bi došlo do oprosta.

Serbino

pre 8 godina

Samo kratko podsjećanje na istorijske zapise da je taj isti Veliki Vojvoda Mirko silovao žene iz Bjelopavlića u kompleksu manastira posvećenog Sv. Vasiliju Ostroškom, Slava Mu i Milost. Čak je i svoje nećake pobio! Sjetimo se Kadića (koji je osvetu utažio likvidacijom Knjaza Danila, brata Velikog Vojvode Mirka) i jedinstvenog zakona u svetu koji je donio Kralj Nikola - o stavljanju van zakona svih Kadića.
Kako uz tu tužnu, a istinitu istoriju biti smiren i sve ovo čitati kao da je sve u redu?

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.
Nikšić jeste bio deo stare Hercegovine, ali njima su isprali mozak.
Setimo se Rudjera Boškovića, koji se kao Dubrovčanin prestaljao kao
Srbin, katoličke veroispovesti.
Tvrdim..meni je majka iz Uskoka stara hercegovina, otac iz Bjelopavlića, tvrdim da po mentalitetu, Uskoci su isti kao Hercegovci, apsolitno, nikakve sličnosti sa Cetinjanima, ili Podgoričanima.
Najčistiji srpski jezik se priča u Hercegovini i to je transvezala...
Nikšić, Hercegovina, Užice, Dubrovnik..odnosno takozvani Dinarski Srbi.

divine

pre 8 godina

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše "moravsko-vizantijski stil"....Kakav je to stil?Postoje tri stila:raško-vizantijski(Studenica,Mileševa..),kosovski(Gračanica,V.Dečani..)i moravski stil(Manasija,Kalenić...).Slažem se da stručnjaci i zavod za očuvanje spomenika treba da nadziru restauraciju i obnovu,ali ne i pripadnici drugih(nepriznatih)verskih zajednica.Mada da je SPC čekala na stručnjake iz zavoda za očuvanje spomenika pitanje je koliko bi srednjovekovnih manastira danas postojalo.

Unknown.MNE

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.
(Jedna je SPC, 25. maj 2015 13:43)

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.
U ime Sv. Vasilija danas se mnogi usudjuju da pisu je li on Srbin, Crnogorac, Hercegovac... to je sramota. Covjek je mrtav, a nije se izjasnjavao.
Amfilohije je covjek bez srama, casti i ne zovu ga za dzabe "sotona".
Sto se danasnje CPC tice, meni nista ne predstavlja, ali SPC mi predstavlja bas kao i Vatikan, olicenje lazi, laznog morala, licemjerstva i zlocina.

srboljub

pre 8 godina

Vreme je da se makar jednom kaže istina. o Srbima iz Crne Gore. Oni su faktor neslaganja Srbije i CG. Drugo: Oni su pre bili Crnogorci- do pre nekoliko godina. Razlog su novci. Treće: ti sadašnji Srbi su devedestih godina maltretirali Srbe iz Srbije(koji su živeli i danas žive u Podgorici i drugim krajevima. Vojna lica oženjena Crnogorkama. Njih su tada branili Liberali (tada proglašavani ustašama) a Beograđanka Vesna Perović je bila predsednik Skupštine CG. Koja je govorila ekavski u Skupštini. A današnji Srbi- posrbice su je tada psovali. Sad su oni veći Srbi od Srba iz Srbije. To njihovo srpstvo je najviše škodi pravim Srbima. Neki se opet vraću u Crnogorce- korist je u pitanju. Takvi najviše napadaju sve crnogorsko. NIJEDAN Srbin iz Srbije nije pljunuo na Crnu Goru, kao ove domaće posrbice. Oni su za primer. ZA PRIMER !!! Hvala za pažnju.

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala, gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.

realan

pre 8 godina

Ivanova zvona zvonice ponovo... mogu da potvrdim da je covek potpuno u pravu,bio sam u cg za 1.maj i idem 3,4 puta godisnje. Imam dosta prijatelja i poznanika na strani i jednog i drugog mitropolita,al ovo je realna slika sta radi crkva u cg.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Par stvari zelim reci o Amfilohiju i njegovoj misiji u Crnoj Gori: Rista Radovica je njegov otac Ciro odveo u beogradsku bogosloviju dje su ga srpski popovi vaspitali da mrzi Crnogorce i svoju Zemlju isto kao sto su Turci vjekovima radili u porobljenim zemljama sa djecom rajatina. Rista Cirovog je u srpskoj crkvi licno vaspitavao, bio mu je mecena, Justin Popovic, najbolji ucenik srpskog sveca i Hitlerovog postovaoca, Nikolaja Velimirovica, stvoritelja srpskog pandana tadasnjem njemackom nacizmu - svetosavlju. Kako je ta klica mrznje prema svemu Crnogorskom i u slucaju Amfilohija naisla na plodno tle, to mu je bila najbolja preporuka da kao ostrasceni janjicar preuzme tj bude postavljen, na celo crnogorske mitropolije, hocu reci, srpske crkve u Crnoj Gori. Jednostavno telegrafski - Amfilohije se ljudi ne stidi, a Boga se ne boji. I jos nesto oko narodnosti Sveca: Sveti Vasilije je Hercegovac sto ga na starije bratstvo datira kao Vlaha, kao i Niksicane i Dubrovcane i cijelo dubrovacko zaledje, npr... Hercegovci su postali politickim Srbima pocetkom 19 vijeka kada su D Obradovic, V Karadzic i drugi nacionalni radnici stvarali srpsku naciju tj NeoSrbe. I jos - Hercegovaci su imali tu istorisku nesrecu sto su poslije Huma/ Zahumlja i Travunije potpali pod vlast Mlecana pa Turaka pa Austrougara i u tom vjekovnom ropstvu izgubili svoje saznanje o sebi i svojoj nacionalnoj pripadnosti...

Lobby

pre 8 godina

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.

Molim te, ne bilo ti zapovijeđeno, nađi i skeniraj pa pušti na ovaj sajt ili drugačije - daj dokaz da je tako. Stvarno bih volio to da vidim, da je SPC prepisavala i prebačala imovinu sa CPC na sebe.

Zvono Ivanovo zvonice opet... i jace!

pre 8 godina

Zadatak Amfilohijev i generalno srpske crkve u Crnoj Gori je brisanje crnogorske autenticnosti i posebnosti u svim segmentima kao i sravnjavanje iste sa srpskom posebnoscu. Drzava i vlast u CG tolerise takvo stetocinstvo. Amfilohije i srpska crkva u CG to prepoznaje kao slabost vlasti pa je tako moguce da se Amfilohije otvoreno sprda sa kultom Svetog Vasilija unoseci ime sveca u uplatnicu kao 'lice koje je kaznjeno'. To dovoljno govori o Amfilohiju kao 'duhovnom licu'. Inace, Amfilohije i srpska crkva u CG je sve u Ostrogu stavila u sluzbu zarade i posrbljavanja Crnogoraca - Konaci su pretvoreni u Motel na cijem procelju su uradjeni ogromni mozaici s licnostima iz dinastije Nemanjica, prilaz Gornjem manastiru i parking su poplocali mermerom i stokovanim kamenom, postavili su cak i video beam (sic!) epskih razmjera na platou ispred Motela ukopanog u Ostroske Grede, sijaset butika, suvenirnica, info pultova... su tu u blizini civota, osvecenu Ostrosku vodu sada pune u dizajnirane plasticne flasice i prodaju pelegrinima... od crnogorskog manastira je ostalo samo ime koje su Amfilohije i srpska crkva u CG pretvorili u poslovni brend koji im svake godine donosi milionski neoporezovani profit... No, nece ni to dovijeka. Pozdrav.

realan

pre 8 godina

Ivanova zvona zvonice ponovo... mogu da potvrdim da je covek potpuno u pravu,bio sam u cg za 1.maj i idem 3,4 puta godisnje. Imam dosta prijatelja i poznanika na strani i jednog i drugog mitropolita,al ovo je realna slika sta radi crkva u cg.

Gaugamel 331

pre 8 godina

I eto kako se udara u SPC... Prvo malo iznutra, a onda spolja, pa opet iznutra i na kraju ce da bude zapecaceno, potpisano i overeno sa sve pecatom. Poslednja institucija srpskog naroda.

Kakva glupost od izjave

pre 8 godina

Juce smo bili u manastiru Ostrog prvi put posle dve godine.Manastir je rekonstruisan i ja nista lepse nisam video.Manastir pleni lepotom.Ima turista sa svih strana.Cini mi se da je manastir pokrenuo turizam u celom kraju.Tako da ovakve izjave nemaju veze sa zivotom.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Par stvari zelim reci o Amfilohiju i njegovoj misiji u Crnoj Gori: Rista Radovica je njegov otac Ciro odveo u beogradsku bogosloviju dje su ga srpski popovi vaspitali da mrzi Crnogorce i svoju Zemlju isto kao sto su Turci vjekovima radili u porobljenim zemljama sa djecom rajatina. Rista Cirovog je u srpskoj crkvi licno vaspitavao, bio mu je mecena, Justin Popovic, najbolji ucenik srpskog sveca i Hitlerovog postovaoca, Nikolaja Velimirovica, stvoritelja srpskog pandana tadasnjem njemackom nacizmu - svetosavlju. Kako je ta klica mrznje prema svemu Crnogorskom i u slucaju Amfilohija naisla na plodno tle, to mu je bila najbolja preporuka da kao ostrasceni janjicar preuzme tj bude postavljen, na celo crnogorske mitropolije, hocu reci, srpske crkve u Crnoj Gori. Jednostavno telegrafski - Amfilohije se ljudi ne stidi, a Boga se ne boji. I jos nesto oko narodnosti Sveca: Sveti Vasilije je Hercegovac sto ga na starije bratstvo datira kao Vlaha, kao i Niksicane i Dubrovcane i cijelo dubrovacko zaledje, npr... Hercegovci su postali politickim Srbima pocetkom 19 vijeka kada su D Obradovic, V Karadzic i drugi nacionalni radnici stvarali srpsku naciju tj NeoSrbe. I jos - Hercegovaci su imali tu istorisku nesrecu sto su poslije Huma/ Zahumlja i Travunije potpali pod vlast Mlecana pa Turaka pa Austrougara i u tom vjekovnom ropstvu izgubili svoje saznanje o sebi i svojoj nacionalnoj pripadnosti...

Nesko Nedic

pre 8 godina

"Afirmise moravsko-vizantijski stil" ? Krik pobesnele zlobe i zavisti, hitno kod cika doktora (ako vec "tihovanje" ili neka slicna tehnika ne pomadig)

srboljub

pre 8 godina

Vreme je da se makar jednom kaže istina. o Srbima iz Crne Gore. Oni su faktor neslaganja Srbije i CG. Drugo: Oni su pre bili Crnogorci- do pre nekoliko godina. Razlog su novci. Treće: ti sadašnji Srbi su devedestih godina maltretirali Srbe iz Srbije(koji su živeli i danas žive u Podgorici i drugim krajevima. Vojna lica oženjena Crnogorkama. Njih su tada branili Liberali (tada proglašavani ustašama) a Beograđanka Vesna Perović je bila predsednik Skupštine CG. Koja je govorila ekavski u Skupštini. A današnji Srbi- posrbice su je tada psovali. Sad su oni veći Srbi od Srba iz Srbije. To njihovo srpstvo je najviše škodi pravim Srbima. Neki se opet vraću u Crnogorce- korist je u pitanju. Takvi najviše napadaju sve crnogorsko. NIJEDAN Srbin iz Srbije nije pljunuo na Crnu Goru, kao ove domaće posrbice. Oni su za primer. ZA PRIMER !!! Hvala za pažnju.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Не обраћајте пажњу на Михаила, случај за дубљу анализу. НВО, звана ЦПЦ никада није заживјела код православног живља у ЦГ, а то је без мало 74% укупног становништва. Ово потврђује чињеница да је Митрополија црногорско приморска константно у врху институција којима народ највише вјерује.

Zoran

pre 8 godina

Moja rodna kuća je 5 km, vazdušne linije ispod Ostroga.
Postavio bih pitanje ovima iz CPC, da li znaju odakle je u stvari Vasilije Ostroški ?
Zašto ga svojataju kada je on iz Nevesinja, Hercegovina.
Manastir je izgradjen na teritoroji koju je ranija sačinjavala stara Hercegovina.
Znači gospodo i po vašim kriterijumima, čisto srpski svetac.

Unknown.MNE

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.
(Jedna je SPC, 25. maj 2015 13:43)

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.
U ime Sv. Vasilija danas se mnogi usudjuju da pisu je li on Srbin, Crnogorac, Hercegovac... to je sramota. Covjek je mrtav, a nije se izjasnjavao.
Amfilohije je covjek bez srama, casti i ne zovu ga za dzabe "sotona".
Sto se danasnje CPC tice, meni nista ne predstavlja, ali SPC mi predstavlja bas kao i Vatikan, olicenje lazi, laznog morala, licemjerstva i zlocina.

lord darth vader

pre 8 godina

da se gubi autentičnost, gubi se. modernizacija znači gubitak iskonskog izgleda. betonizacija i mermerizacija samog gornjeg manastira nije u redu,
ali da je uređen put, uređen je. da je uređen parking, uređen je.

милица

pre 8 godina

Нека прво покажу превод Његоша са српског на црногорски, да ствари постану јасне.

Ivan_ue

pre 8 godina

Ovaj crkvenjak nije normalan.Sta dukljani imaju sa Sv.Vasilijem?On je srbin iz okoline Trebinja a Ostrog je srpski manastir.Kad im mile ode na onaj svet nek ga kanonizuju pa ce imati i oni jednog svetca.

Pozdrav braći u Crnoj Gori iz Beograda

pre 8 godina

Braćo iz Crne Gore, bez obzira smatrali se prvenstveno Srbima ili Crnogorcima ili oboje ili nešto peto. Hajde da ne damo da nas svađaju ni jedan ni drugi. Iskreno, ne znam ko je u pravu a nemam previše poverenja ni u koga i najverovatnije nema nevinih. Ali znam da uvek treba da budemo braća. Pravoslavlje spaja, nikad ne deli. Sve najbolje..

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju isvojataju unijati i latini.

pg

pre 8 godina

kakav crni mihailo, njega podrzava napumpanih 3,5% stanovnika u cg, a cpc je registrovana u policijskoj stanici na cetinju, dakle obicna NVO

Lolek und Bolek

pre 8 godina

Jedan Bog na nebu, jedan car na zemlji, nema dvije crkve, nema dva vladara, ima Srpske Pravoslavne Crkve, druge crkve nijesu crkve, no ložači logorskijeh vatrah.

TTT

pre 8 godina

CPC bi trebala da kanonizuje Mila i to pre smrti i da njemu u cast izgrade neki manastir ili neka Milo proda koji rucni sat i neka da lovu za izgradnju istog pa vise da sjasu ovi iz CPC-a. Imace najzad neki svoj manastir a ne da se grebu za tudje.

Jedna je SPC

pre 8 godina

SPC je oduvijek tu gdje je. CPC se pojavila juče: šta je sagradila, šta je pokazala? Samo rastakanje, samo mržnju, samo siktanje otrova.

nebojsa bg

pre 8 godina

Nemam posebno lepo misljenje o Mitropolitu, ali to je moja licna stvar. A o ovome raskolniku, poglavaru nekakve crkve registrovane u policijskoj stanici, koga nazivate duhovnim imenom iako je kanonski nepriznat, reci cu sledece. Seti se Mirase Dedejicu kada sam dosao sa italijanskim kolegom koji je '99. pravio dokumentarac o tadasnjoj SRJ posle bombardovanja. Seti se lazni pope kako si nas docekao. Lepo, pristojno, necu da gresim dusu. Ali, primio si nas i snimali smo te u privatnoj kuci na obodu Cetinja, to ti je valjda tvoja verzija Patrijarsije. Seti se da si nas primio u obicnoj dnevnoj sobi, i dok smo razgovarali o cemu cemo pricati, na tv-u je bio Euro Sport, i prenos moto kros trke. Secam se i tvog "gorile", ili sta ti je vec, koji je kada smo dosli prao Mercedes 124 u dvoristu. Kakva scena, dragi moji, neprocenjivo. Stizemo, docekuje nas grmalj od 3x4 metra sa sundjerom i kofom koji trlja neku raspalu Mecku. "Dobar dan, dobar dan, mi smo ti, aha vi ste ti, izvolite". Ulazimo u obicnu sobu, a na tv-u moto trke. Poglavar crkve...Hvala na prostoru, uz napomenu da mi je posebno stalo samo da objavim ovo, i jos nesto na vest o sinocnjem monologu premijera. Samo mi ova dva objavite, i vise vas ne bih uznemiravao. Jos jednom, hvala i sve najbolje.

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.
Nikšić jeste bio deo stare Hercegovine, ali njima su isprali mozak.
Setimo se Rudjera Boškovića, koji se kao Dubrovčanin prestaljao kao
Srbin, katoličke veroispovesti.
Tvrdim..meni je majka iz Uskoka stara hercegovina, otac iz Bjelopavlića, tvrdim da po mentalitetu, Uskoci su isti kao Hercegovci, apsolitno, nikakve sličnosti sa Cetinjanima, ili Podgoričanima.
Najčistiji srpski jezik se priča u Hercegovini i to je transvezala...
Nikšić, Hercegovina, Užice, Dubrovnik..odnosno takozvani Dinarski Srbi.

Ivan_ue

pre 8 godina

" Његов живот био је у сталној опасности од Турака. Био је прогањан и клеветан и од милитантних римокатоличких мисионара и прелата. Био је свргаван са митрополитског престола у Требињу од стране лажног епископа унијате Саватија 1641. године. Излаган је бахатостима племенских кнезова и непослушних ускочких четовођа."

I danas ga napadaju i svojataju unijati i latini.

zoran

pre 8 godina

(Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!, 25. maj 2015 14:55)

Ti pojma nemaš sa istorijom, Hercegovci su cvet srpstva. Necu da nabrajam imena, ali zar Vuk Karadzic nije uz stare Hercegovine, a danas Crne Gore.
I sada je on išao po Hercegovini, i njih učio da su oni Srbi, užas nevidjeni. Setimo se Dučića i mnogih drugih.
Crna Gora nije postojala, gospodine, ona se tretirala kao geografski pojam, uzmi malo čitaj NJegoša i Marka Miljanova.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Звоно Иваново и Србољубе, појма ви немате. Слушај овога стручњака што оће од Херцеговаца нацију да направи. Ми црногорски Срби смо Србољубе своји на своме, Срби који су створили своју државу Црну Гору, ако мислиш да Срби живе само у Србији ти си онда у великој заблуди. Што нам је НАША држава окренула леђа и на референдуму за црногорске перјанице узела Бошњаке и Албанце то је друга ствар. Немам ја ништа против њих, тражим за себе само онолико права колико и сви остали, ни више ни мање. Национално питање је жива рана ЦГ, два рођена брата се неријетко различито осјећају по нацији, то је несрећа православног живља.

divine

pre 8 godina

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše "moravsko-vizantijski stil"....Kakav je to stil?Postoje tri stila:raško-vizantijski(Studenica,Mileševa..),kosovski(Gračanica,V.Dečani..)i moravski stil(Manasija,Kalenić...).Slažem se da stručnjaci i zavod za očuvanje spomenika treba da nadziru restauraciju i obnovu,ali ne i pripadnici drugih(nepriznatih)verskih zajednica.Mada da je SPC čekala na stručnjake iz zavoda za očuvanje spomenika pitanje je koliko bi srednjovekovnih manastira danas postojalo.

srdjo

pre 8 godina

Sveti Vasilije Ostroski je rodjen u Mrkonjicima.Selo koje je oko 20 km udaljeno od Trebinja tako da nema nikakve veze sa Nevesinjem!!Cisto da se zna

Serbino

pre 8 godina

Samo kratko podsjećanje na istorijske zapise da je taj isti Veliki Vojvoda Mirko silovao žene iz Bjelopavlića u kompleksu manastira posvećenog Sv. Vasiliju Ostroškom, Slava Mu i Milost. Čak je i svoje nećake pobio! Sjetimo se Kadića (koji je osvetu utažio likvidacijom Knjaza Danila, brata Velikog Vojvode Mirka) i jedinstvenog zakona u svetu koji je donio Kralj Nikola - o stavljanju van zakona svih Kadića.
Kako uz tu tužnu, a istinitu istoriju biti smiren i sve ovo čitati kao da je sve u redu?

Coki

pre 8 godina

E vala sve, ali da je Mirko Petrović nešto čuvao, to ne stoji. Taj je ubica, krvolok i zao soj. Ubio je skoro 300 Kuča 1865. godine. Okrenuo je na sebe Bjelopavliće, Kuče i Pipere. Do dana danšnjeg je loš odnos zbog njega, nije pomoglo ni što mu je sin (Knjaz-Kralj Nikola) na Carine u Kučima podigao crkvu pokojnicu za spas duše Vojvode Mirka i za slavu Kuča. Teško da će i biti oprosta, mi Kuči kažemo da 7 pokoljenja mora proći da bi došlo do oprosta.

Lobby

pre 8 godina

SPC se pojavila u CG 1918 za vrijeme okupacije CG od strane Srbije. Tada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i imovina prepisana na SPC, bas kao i 90' sto je radjeno.

Molim te, ne bilo ti zapovijeđeno, nađi i skeniraj pa pušti na ovaj sajt ili drugačije - daj dokaz da je tako. Stvarno bih volio to da vidim, da je SPC prepisavala i prebačala imovinu sa CPC na sebe.