Nedelja, 26.04.2015.

14:23

"Hrvatska nije naslednica NDH"

Na komemoraciji povodom 70. godišnjice proboja zatvorenika iz Jasenovca istaknuto je da se ne sme dopustiti da žrtve ustaškog režima budu zaboravljene.

Izvor: Beta

"Hrvatska nije naslednica NDH" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

elizab

pre 8 godina

@Novica - Voliš hrvatsku povijest i svaki pedalj na njoj? Pa, problem i jeste što je taj "pedalj" 1941. definisan do Dunava i Drine, pa su sprovedene akcije u cilju "pedaljisanja". A 1990. se krenulo sa ideologijom iz 1941, a Srbima, inače potomcima jedva preživelih, na njihovim etničkim teritorijama objašnjeno da su na hrvatskom "pedlju kao i 1941. Manite nas priče o državama, vaša je napala srpske etničke teritorije sa jednim ciljem koji je i ostvaren. Zgodno vam je poslužila Miloševičeva mašinerija i napad na Dubrovnik i Vukovar da pričate o "pedljima", ali suština je sublimirana u arhivama Muzeja genocida u Vašingtonu. Ima i virtualna tura, pa posetite sajt...

ENDE

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....

@(Zigzag, 26. april 2015 17:39)


Skoro pa da cemo se sloziti, osim sto u celoj toj prici postoji i jedna mala nelogicnost, koju vestim zig-zag manevrom treba zaobici, a to je da je ustaski pokret nastao mnogo pre nastanka Kraljevine Jugoslavije i toga da se sa masovnim ubijanjem Srba u hrvatskoj pocelo jos pre izbijanja I svetskog rata, sve ostalo je manje-vise netacno pa cak i to da je kralj Aleksandar stvarao Veliku Srbiju tako sto je stvarao Kraljevinu Jugoslaviju, sto je vec samo po sebi posebno nebulozno.

realno

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....
(Zigzag, 26. april 2015 17:39)

Nemojmo se zavaravati, svi oni to isto žele. I bivšu državu su tako gledali kao da je sve njihovo i njima potčinjeno. Zato su ih svi i napustili.

Hrvat a ne 'Rvatina

pre 9 godina

Je,dobro je.Evo, mi Hrvati smo zli.Zlo nam je u genima, mrzimo Srbe a tom mržnjom danas prikrivamo potkradanje vlastitog naroda.Krivi smo za raspad obje Jugoslavije, proizvodimo Lego komplet Jasenovca sa zarobljenicima da nam se djeca igraju. Moji djedovi kojima su ustaše i četnici pobili familiju su zapravo Srbi jer nikad ni jedan Hrvat nije bio u partizanima a Hrvati i ne postoje a Tito je i ustaša i sovjetska podvala Srbima. Povampireni Hrvati su prijetnja bili i devedesetih kad su srpsku nejač potjerali 95-e a projekt Velike Srbije je bio samo pravo Srba da se brane od povampirenih ustaša koji su kao i svi Hrvati rado opet rušili Jugoslaviju jer bože sačuvaj da je Milošević kršio jugoslavenski ustav i odbio konfederalizaciju Jugoslavije radi Velike Srbije.Divan je taj svijet u kojem je sve crno ili bijelo a ništa između. Svi Srbi su zli a Hrvati dobri ili svi Hrvati su zli a Srbi dobri. Spomenuh djedove koji su se borli protiv fašizma?E pa selo jednog od njih je završilo u RSK 1991-e iako je u selu bilo samo 7 posto Srba. Baka mi je potjerana, kuća spaljena i do pločica ogoljena.4 godine poslije je došla Oluja,zli Srbi su potjerani al ok,imamo bijeli svijet naspram crnog.Pitam se samo,tko u ta dva svijeta je odgovoran za tužne srpske izbjeglice, susjede moje bake koji su joj do kraja rata čuvali svo moguće pokućstvo od četnika koji su došli "branit" te starce od moje ustaške bake udovice?Molim objavite.SMRT FAŠIZMU i GENERALIZACIJI NARODA, SLOBODA NARODIMA! A sad minusi..

Tashuli

pre 9 godina

Tito je hrvatima dao (svesno ili ne) sve sto se moglo dobiti, veliku drzavu, cistu istoriju, razvitak na ustrb drugih- jednom reci, sve! Kolinda to negira (kao i 95%hrvata)i izbacila bistu a eto nece ni jasenovac na to da je podseca,noseci se idejom da su oni jedini i istinski naslednici "of the first man and the andals"!! Iako volim hrvate ko rodjena braca, nadam se da ce ih kosmicka pravda poceti sustizati kao nama sto je dala milosevica i vucica u novijoj istoriji

Zivota

pre 9 godina

(Ante, 26. april 2015 16:47)
Ja i dalje pisem, ali to hrvate ne dotice. Znas li Ante bilo sta o onim zenama, onoj nejaci nejaci, saterani u Glinsku Pravoslavnu crkvu, pod izgovorom da mogu sacuvati glavu ako predju u katolicku veru? Zverski poklani, zapaljeni i streljani. Znas li Ante kolko je te nejaci bilo? Ili ti je mnogo lakse govoriti o zlocinima Seselja?

Gile

pre 9 godina

Ni Nemacka nije naslednica nacizma ali se nosi sa zlocinima svojih predaka. Postoji nasledje kao pravo ali i kao obaveza. Uvek se postavlja pitanje ko je cinio vecinu i kolika je. Da li je vecina bila u partizanima ili ustasama? Da li su oni koji su cinili manjinu posluzili kao alibi vecini koja je cinila zlocine ili je manjina bila ta, koja je ostavila teret drustvu i umanjila znacaj onih, ciji potomci odbijaju da se pojave na proslavi 9. maja u Moskvi, za razliku od predaka koji su zdusno prihvatili naciste u Zagrebu 1941. Nasledje je nesto cime se ponosis ili cega se stidis. Svaki alibi je suvisan.

unuk srbina partizana iz hrvatske

pre 9 godina

Hrvati su bili partizani..poznate su zagorske divizije,medjimurske udarne brigade...varazdinskq ...zagrebaxka...krapinska...te onda jastrebarska...zelinska...pa i Franjo Tudjman je skakqo na twnkove i bunkere...bio na neretvi i sutjesci...drvaru
xica mica i gotova prica

mile

pre 9 godina

jasenovac bio pa prosao..problem je sto hrvati imaju usadjenu mrznju prema srbima i pre rata 90 ih..dalmacija je odlican primer toga..meni kao klincu iz dalmatinske zagore nije bilo ni jasno ko je srbin a ko hrvat ali zato moji drugari iz sibenika vrlo dobro barataju svime a pogotovu danas!

Da se ne lažemo

pre 9 godina

Rekoše, a onda proslaviše Gotovinu kao heroja, a operaciju etničkog čišćenja Srba "Oluja" proglasiše za najveći državni praznik.

bez_cenzure

pre 9 godina

Grabar-Kitarović će, kako su proteklih dana pisali mediji, sredinom maja biti na komemoraciji povodom 70. godišnjice stradanja zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija NDH, koja se 16. maja održava na Bleiburgu u Austriji.

Ma jok! Ako niste nasljednici NDH zašto odajete poštu ubijenim ustašama? Zašto se svake godine održava misa zadušnica Anti Paveliću od strane vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj dok svaka vlada Hrvatske nikada nije ni osudila taj sraman čin? Hrvatska nije nasljednica NDH samo na papiru dok u stvarnosti nikada se nije distancirala od ustašluka. Hrvatska i dan danas isplaćuje penzije bivšim pripadnicima ustaških formacija. U Hrvatskoj je moguće da se mjesto zabave poput plaže Zrće nalazi svega par kilometara od kompleksa ustaških logora smrti Jadovno na ostrvu Pagu. Drage komšije činjenica je da Hrvatska za razliku od Njemačke nikadka nije prošla katarzu. Mislim da je nakon 70 godina čekanja krajnje vrijeme da prođete i kroz tu fazu.

licemeri

pre 9 godina

Zasto su onda Hrvati tokom 90-tih koristili ISKLJUCIVO ustaske simbole, zastave, pevali ustaske pesme i velicali ustaske koljace? Zasto Hrvati nisu pevali partizanske pesme i stavljali petokraku na uniformu ako su vec "antifasisti" i ako su se vec borili protiv "velikosrbskih fasista"? Vrlo jednostavno pitanje.

Lola

pre 9 godina

Po priči moje bake na Drini 1942. godine, u proleće, stajali su nemački vojnici, ledjima okrenuti ka reci sa uperenim puškama i govorili:"Curik ustaša, curik ustaša"dok je nesretni narod bežao preko Drine.

Bas se pitam da li cete ovo objaviti.

pre 9 godina

U nemackim arhivama postoje detaljna dokumenta sa vise od 460 000 imena i podataka stradalih samo u Jasenovcu! Ime po ime, to su zvanicna dokumenta. Nezvanicna su jos strasnija. Toliko o pomirenju, o novinarskoj i hrvatskoj objektivnosti. Logore smrti treba pominjati svaki dan i pricati pravu istinu, a neka svako za sebe odluci da li ce se miriti sa njima ili ne. Sto se mene tice onisu nesto najgore sto je covecanstvo dalo od sebe.

Статистика

pre 9 godina

Ако желите да видите шта је Хрватска и чега је она наследница, узмите само статистичке податке и националну структуру данас. Све јасно у пар редова.
Што се тиче "умањивања" жртава хрватског режима, мене то не брине - текст говори само о ПОЗНАТИМ жртвама. Уз то треба додати да није питање броја, него НАЧИН и НАМЕРА. Начин је јасно утврђен - о томе сведоче необориве чињенице. Намера - такође утврђена, о томе сведоче данашњи демографски (а и ондашњи после 1945) подаци о становницима Хрватске. Број? Није битан - ако су поименице убили 20.000 деце међу 80.000 људи, шта мислите да би урадили да су имали више времена и простора? Све је јасно, само још Срби да се опамете и схвате поред ЧЕГА живе.

Beljo

pre 9 godina

"Nisu svi Hrvati bili ustase, ali su svi ustase bili Hrvati"
Kada se vec tako pravis pametan treba da znas da su u NDH poprilican uticaj i vladavini imali i Srbi. Tako od covjeka povjerenja Ante Pavelica, pa sve do glavnog za vazduhoplovstvo.
Bilo je i muslimana mnogo... Tako da... I da, te ustase su znale dosta paktova sklopiti s cetnicima, bas onim cetnicima s kojim se ponose mnogi Srbi.
Jedino Partizani koji ni sa kim ne drugovase. A da, te Partizane danas pljuju po Srbiji.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

de.

pre 9 godina

Bilo bi super da nam dezurni hrvatski komentatori objasne: ako danasnja Hrvatska nema veze sa NDH, zato su se onda Hrvati tokom 90-tih godina koristili ustaskim simbolima, pevali ustaske pesme, na uniformama imali ustaske simbole, zasto su rusili partizasnke spomenike, zasto nisu pevali partizanske pesme i na uniforme stavljali petokrake ako su vec u tolikoj meri antifasisti? I koga misle Hrvati da impresioniraju ovim detinjastim lazima i zamenama teza koju rasipaju hrvatski politicari ili ovi likovi tipa "noa"? I zbog cega se vecito Jasenovac koristi od strane hrvatskih politicara za slanje prizemnih politickih poruka?

Драган КНН

pre 9 godina

Својим поступцима хрватска ме увјерила да није насљедница већ
непрекинути продужетак ндх , која је у Југи била добро камуфлирана . Никада хрватски сан о ндх није прекинут , а оволику хрватску нису ни сањали. Сада се одричу најзаслужнијег међу њима , Јосе великог вође! О хрватском анти фашизму довољан је податак да је први хрватски партизански одред бројао 151 борца , од чега су 148 били Срби а остало хрвати ...

miki

pre 9 godina

Ako skupite neki broj ljudi i unistite im licna dokumenta pa ih streljate kao u Jasenovcu ti ljudi po ovom kriterijumu nisu ni ubijeni.Tako imamo cifru od 80 000 ljudi a ne 700 000 koliko je i ubijeno.

Deki

pre 9 godina

Cifra od 82145 je knjigovodstvena zaostavstina Danteovog Pakla. I vi nam sad bez prisustva medija to uvaljujete kao konacnu istinu? Trun jedan iskrenosti i pokajanja tu nema.

sumohrvat

pre 9 godina

@ Nisu svi Hrvati ustaše,ali su sve ustaše bili Hrvati ?????
Netočno drugar,apsolutno netočno. Ali je lako lupati po tastaturi bez da se promisli....
Među ustašama je bilo itekako i drugih nacionalnosti,a pogotovo su poznate muslimanske postrojbe....

S&ra

pre 9 godina

@korektnost- Ja bih veoma volela da je istina to sto ti govoris. Nadala sam se da je tako, a onda pre dva dana videh ovaj noviji video zapis. Zainteresovala me tema "Sta Hrvatima danas znaci Jasenovac".
Ozbiljan novinar uradio, nije nista pretenciozno. Prosto covek intervjuisao ljude u Hrvatskoj, Mislim da je sve Zagreb. Nemci su ponili tolike ljude u drugom svetskom ratu, ali ne zataskavaju to i ne okrivljuju zrtve, nego uce decu kroz celo skolovanje sta su radili njihovi preci i trude se da se operu vec sedamdest godina i to covek mora da postuje. Moj deda je bio cetri godine zarobljen u Nemackoj. Pogledaj video (45 minuta traje) pa mi molim te reci sta covek da kaze na rezultate ove ankete.

novica

pre 9 godina

Nemate vi pojma . Hrvat sam svim svojim bićem,volim svoju državu i sve dobro i loše u njoj .Volim Hrvatsku povijest ,šahovnicu i svaki kamen na njoj.Pedalj nam ne treba tuđega. Poštujem sve države svijeta pa tako i Srbiju. Nikome ne želim zlo,mir svima.
Moji su bili partizani a ja kao mali pionir ('74 sam godište). Zar sam ustaša što volim svoje????

Zigzag

pre 9 godina

Istina je da nismo nasljednici,ali ovaj zlocin su ucinili Hrvati i mi koji sada zivimo jedino mozemo trazit oprost za djela koji su nasi preci ucinili,...mislim da su nam i Jasenovac i Ovcara i Srebrenica svima opomene kako treba u buducnosti....

isprani mozgovi

pre 9 godina

@noa

Mogao bi bar danas da nas postedis vasih hrvatskih supljih prica kojima vam ispiraju mozak vec i predugo. Da nije taj "sovinista" Kralj Aleksandar imao logore za Hrvate u kojima ih je ubio na stotine hiljada te ste zbog toga revansirali u NDH/a? Albanci su na Kosovu decenijama imali i vise od autonomije, imali su dzravu u drzavi koju im je omogucio Hrvat Tito koji je ako si mozda zaboravio bio na vlasti u Jugoslaviji i u Srbiji. Srbi u Hrvatskoj NIKADA nisu imali nista priblizno onome sta su imali Albanci na Kosovu. A kada su Srbi trazili ono sta i Albanci, dobioli su etnicko ciscenje i svodjenje na ispod 4% dok su Albanci dobili "drzavu" koju je ta tvoja Hrvatska licemerno priznala. Tako da...

Budvala ola la...

pre 9 godina

(Pero, 26. april 2015 15:29)

Pero ljudino, bili meni pozajmio tu knjigu fakata o borbi dobra i zla na teritoriji NDH??...pošto bih reka da sam naplažu preaveta taj čas??? FDH vs NDH!!!! Pa zar nije bilo NOB( u HR'41 11%) vs NDH (66%) opa...cifre! Ili tisućuljetna ne pamti dobro?? A drugo to nije dan proboja no treba bit' dan Holokausta Srbskog, Jevrejskog, Ciganskog, Rusinskog, Muslimanskog naroda i Komunista i protivnika NDH. E to je pravda. Pa objVite ovo ako nijepreviše protivpomirenja i dobrosusedskog nalaganja i pravila EU.

KRIGER

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

@(noa, 26. april 2015 15:54)


Inace, malo pre toga taj kralj Aleksandar je sa svojom vojskom, neposredno pred kraj prvog svedskog rata, oslobodio sve te hrvate od 1000-godisnjeg ropstva pod Austro-Ugarima, a sve cak i da je to tacno da je provodio torturu nad hrvgatskim stanovnistvom u ShS ne postoji ni jedan jedini dokaz niti podatak o tome da je za to vreme bilo ko ubijen sa bilo cije strane, uz to nikakvo opravdanje ne postoji za itijedan zlocin, tako da ovakvi "argumenti" samo podrzavaju zlocince i ohrabruju ih da iznova i iznova ponadljaju svoja nedela, ali nema problema, ceracemo se jos!

patoloske lazovcine i licemeri

pre 9 godina

Ma skroz je u pravu Milanovic, svi se secamo kako su Hrvati tih 90-tih tokom "bitke za neovisnost" masovno mahali partizanskim zastavama, pevali partizanske pesme, na uniforme stavljali partizanske simbole... A tek kako su stitili partizanske spomenike i obelezja.

Zoki

pre 9 godina

Ja se ne ljutim na Hrvate sto su smanjili broj ubijenih na 80 000 kada su i nasi pametnjakovici smanjili broj streljanih djaka u Kragujevcu cini mi se na 1000 jer zaboga samo ima 1000 licnih dokumenata streljanih.

tako ti je to

pre 9 godina

tacno se zna gdje su bile ustase, a gdje partizani. Primjera radi u gradu splitu je u vrijeme wwll bilo tacno 20 ustasa, sto dalje imlicira da je dalmacija bila srpska, jer su srbi iz hr pretezno bili u partizanima.

my way

pre 9 godina

Ma je li tako? Zato se placa penzija svim pripadnicima oruzanih snaga NDH? Zato je ustaska sahovnica bila prva zastava, kasnije promenjena u ovu "prihvatljivu". Zato su ulice i trgovi dobili imena ustaskih monstruma, ukljucujuci i nacionalnog ideologa, Budaka? Zato je Paveliceva kuna proglasena valutom, iako nikad pre nije bila? Zato se Stepinac, njen verski poglavar, smatra svecem? Zato je pocet novi rat protiv vojnika JNA koji su sluzili vojni rok i Srba koji su ziveli u svojim kucama? To sve daje pravo Hrvatskoj da pod takvom ideologijom i na tako krvav nacin otcepljuje od Jugoslavije delove na kojima narod zeli da ostane u svojoj drzavi, a ne da bude deo te nove NDH u kojoj je, kako se naravno ispostavilo, ponovo istrebljivan? Nesto neistinito, sporno mozda u ovome sto govorim?

Ernesto

pre 9 godina

I opet falsifikuju i prekrajaju podatke. Kao 80 hiljada zrtava? Nemojte molim vas. Kada su Srbi pobijeni umanjuju se podaci desetostruko, kad drugi stradaju od Srba onda se preuvelicava.

Milan

pre 9 godina

Ovi je sve bledo i gotovo sramezljivo nastupanje u javnosti povodom neceg veoma bitnog. Treba se jasno i glasno reci koliko je bilo Srba, Roma i Jevreja mucki ubijeno...

Brojke

pre 9 godina

Tokom drugog svetskog rata hrvati su se hvalili da je bilo vise od 1,400,000 zrtava. Arhive Nemacke i Italije su skoro objavili da je to preterano i smanjili cifru na oko 700,000 ljudi. Srbi se mere u stotinama hiljada, ostali u desetinama.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

slepac

pre 9 godina

sacuvaj me Gospode od hrvatskog antifasizma. logor za decu .hej. ti sto brojis zrtve ubijene najzverskijim metodama kakve ni u horor filmovima drogiranih i bolesnih holivudskih scenarista ne mozes videti. hej ti sto brojis nas srbe stavi prst na celo i pomoli se za oprost

Chiske

pre 9 godina

Evo i Hrvati su pocceli da se sluze Americkim stilom manipulisanja naroda. Sve je to South Park objasnio u epizodi "I'm a Little Bit Country"

dejan-minhen

pre 9 godina

nije naslednica. granice vole koje su dobili kao poklon od "srpskog diktatora" partizana. zato nisu naslednica. oni iz vremena NDH isključivo vole valutu, grb, pesme i ponašanje tadašnjeg predsednika iste.

puppetmaster

pre 9 godina

Nije samo Jasenovac nego i Vila Luburic, Danica, Livno,Donja Gradina, Djakovo, Jadocno, Gospic, Jasterbarsko, Kerestines, Kruscica, Lepoglava, Lobor, Sajmiste, Stara Gradiska, Stupancino, Tenja Caprag.Sve su to Logori u kojima u je ukupno stradalo izmedju 500 000 i 700 000 hiljada Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu, da stradalo je izmedju 80 000 i 90 000 Romskih, Jevrejskih i Sprpskih zrtava. Ali u SVIM koncetracionim logorima stradalo je izmedju 500 000 i 700 000 zrtava.

tesko je hodati sam

pre 9 godina

Ma jok, niste uopste. A zasto su moji babe i dede, svi prosli hrvatske nacisticke logore od '41-'44-te (neki su oslobodjeni ranije, zaslugom jugoslovenskih partizana), pa ste ih opet oterali iz Zagreba, Pule, Rijeke i Dalmacije pod pretnjom (i pucnjevima) snajpera '91-ve? Zasto je od 30% Srba u Hrvatskoj ostalo 3% i vi taj progon, i te zlocince slavite kao nacionalni praznik? Zasto vam je zastava ista kao u NDH i zasto su vam mediji prepuni glorifikacije ustasa, fasizma i demonizacije njihovih zrtava - Srba? Mozete lagati sebe i druge neko vreme ali ne mozete lagati zauvek.

Robi

pre 9 godina

Ovako izgleda javni nastup političara hrvatske,a u stvarnosti ako pokušate da izvadite hrvatsko državljanstvo i to na osnovu bliskih predaka kao što su deda i baba koji su ubijeni u istom tom jasenovcu kojem sada odaje počast hrvatski politički vrh i na ime roditelja koji su rođeni u hrvatskoj onda vam kažu da može ali samo ako ste hrvat katolik i to da dokažete dokumentima.To meni izgleda kao da žele da sačuvaju rezultate ustaških zločina.Ne bi trebalo da bude važna nacionalna pripadnost ako država demokratska i slobodna.Za vreme NDH Hrvatska zvanična vojska je bila saveznik Adolfu Hitleru ali danas je to prošlost i ne bi trebalo čuvati rezultate ustaških zločina,a pritom odlaziti u nekadašnje koncetracione logore odavati počast žrtvama ustaških zločina.

Izvin'te, samo pitam.

pre 9 godina

Izvin'te, samo da postavim par pitanja hrvatima koji su zainteresovani za ovu temu, naravno sve u dozi postovanja razlicitosti i kulture, a u nadi da ce mi neki od njih odgovoriti.

1. Koliko je hrvata srdacno docekalo 2. nemacku armiju 1941. godine u Zagrebu?
2. Koliko je srba "docekalo" nemacku armiju u Beogradu?
3. Koji grad je bombardovan 6. aprila 1941. godine, Zagreb ili Beograd?
4. Zasto nacisti nisu stvorili Nezavisnu drzavu Srbiju ako su vec "saradjivali" sa cetnicima?
5. Da li su postojali cetnicki logori negde na prostoru Jugoslavije?
6. Da li su u ratovima od 1991. do 1995. godine hrvatksi oslobodioci nosili oznake NDH i ako su kako je to uticalo na srbe koji su ziveli u HR?
7. Zasto posle tacno 70 godina od oslobodjenja logora Jasenovac 100 specijalaca cuva cirilicnu tablu?

Ovde je najbolje stati sa pitanjima.
Imao bih jos mnogo ali smatram da im nije mesto ovde i ne znam kako bi bila shvacena pa bolje ne postaviti. Ja i vecina ljudi znamo odgovor na svako ovo pitanje. Takodje, smatram da imam praavo da postavim ova pitanja i da nikoga ne vredjaju, jer su podkrepljena cinjenicama i mogu biti proverena na relevantnim mestima i knjigama (izbegavati hrvatske udzbenike).

Pozdrav svim ljudima ovog sveta dobre volje i zdravog razuma. Svi smo mi gradjani sveta sa nekim bespotrebnim linijama po njemu.

Imate li dusu?

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."
"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)

Da ih je i bilo samo ovoliko da li ti i malo smeta ova ocigledna disporporcija izmedju ubijenih Srba, Roma i Jevreja na jednoj strani i Hrvata za jednu antifasisticku Hrvatsku?

Deki

pre 9 godina

@(Pero, 26. april 2015 15:29), koja je to FDH ratovala protiv NDH, osim ako ne misliš na Partizane po brdima i koji su vas to saveznici oslobodili, ja samo znam za Ruse koji su poterali Nemce? To što si ispričao je iluzija i nigde nije istorijski zabeležena. Ja sam još kao mali gledao snimke kako su Nemci dočekani u Ljubljani i Zagrebu, nisam nigde video FDH kako se bori protiv nascista? U isto vreme, Nemci su bombardovali Beograd. I ako ne umanjuješ ustaštvo, onda napiši koliko je ubijeno Srba i Roma kao i hrvatskih komunista u Jasenovcu?

Kralj Ibi

pre 9 godina

@ćućuću, posto ozbiljno pitas da ti ozbiljno odgovorim, nisu bas Hrvati toliko pedanti kao Nemci da vode detaljnu evidenciju kog su ubili, plus koliko ih to kosta, ali napori Hrvata da se umanji zlocin je zaista zaprepascujuci. Pa NDH je donosila zakone koji su toliko zaprepascujce genocidni u svoj nameri da i da niko nije bio ubijen bilo bi dovoljno da ih medjunarodna zajednica izopsti za narednih 100 godina. Pogledaj snimak ulaska Nemaca u Zagreb pa nam objasni gdeje tu antifasizam. Za poredjenje pogledaj i njihov ulazak u Beograd.

Sad je lako biti politicki centar

pre 9 godina

@Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..
(korektnost, 26. april 2015 15:39

Pa naravno, koji je interes imati proustaske stranke, kada je broj Srba 2-3%. Kad je bio vise od 10% 1989 ili vise od 20% 1941. videli smo kako malo uticaja imaju na hrvatsku politiku.

frapex

pre 9 godina

Kad odem na hrvatsku Wikipediju, stičem drugi dojam. Potanki opisi, podaci o državnom uređenju, digitalne mape, nogometna prvenstva, "srpski problem", par desetina hiljada žrtava (Srbi i Jevreji izazivali), pa desetine stranica o krivotvorenim podacima o Jasenovcu i 21 drugom logoru i stratištima, a Bleiburg je centralna tema... Srećom po današnju Hrvatsku, ona pravno nije naslednica NDH već Kraljevine Srbije (preko SHS, Kraljevine i SFRJ), ali u mnogo čemu jeste. Bolje bi bilo da Kolinda i ne ide u Jasenovac, sramota je kakvo je to izrugavanje i izvrtanje.

zoran

pre 9 godina

Vidim da ima ovde komentara iz hrvatske. Ne vredi, Srbi nista nisu naucili niti misle da su ista oogresili. Milosevica ne vole jer je izgubio rat. Sada cete videti koliko mi minusa ide. Nazalost to je tako

Mile Medic

pre 9 godina

G.Milanovicu zasto ZAVNOH ne vredi za Srbe iz Hrvatske koji su ,ako cemo pravo ,bili najbrojniji u NOV ? Stvar s Hrvatskom je slozena , kao sve na Balkanu . U velikoj meri je projekat u kom se ne gleda lepo na mnoge Hrvate (sam G.Milanovic se pre neki dan zalio da postoje spiskovi nepocudnih) , a za Srbe ima mesta do procenta kad su samo statisticki faktor . S nase strane veliko je nerazumevanje za vecinu Hrvata koji nisu iskljucivi i koji su frustrirani zbog olakog etiketiranja da su ustase , a vec su pod stigmom da su losi Hrvati tj. jugonostalgicari. Kad se ubace u igru strani faktori onda je cudo sto je ikada postojala zajednica dva naroda koji dele jezik i jos mnogo toga . Ovako ,u stanu u Dalmaciji ,u kom sam odrastao ,kao i nasledjenoj dedinoj kuci srusenoj 1995. nikada vise necu prenociti .

Srbin katolik

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Koji Bošnjaci???
Bošnjaci koliko znam tada nisu postojali kao nacija. Možda ste mislili na muslimane? Što znači da brkate babe i žabe, narode i religije.
Ajmo malo preciznosti!

Dragan

pre 9 godina

"Premijer Hrvatske Zoran Milanović istakao je da se država Hrvatska temelji na ZAVNOH-u, a ne na NDH, što je potvrđeno i u Ustavu, i istakao značaj partizana."
- Ni jedna drzava danas nece reci da se temelji na fasizmu. Danasnja Nemacka tvrdi da se ne temelji na Hitlerovoj Nemackoj, Italija se ne temelji na Musoliniju, itd. Izgubili su rat i svi se sad "temelje" na partizanima, pokretima otpora, itd. Normalno je da to izjavljuju, ali sumnjam da bi tako bilo da je ishod 2. sv. rata bio drugaciji. Ipak, u istoriji ostaje zabelezeno da je na prostoru danasnje Hrvatske postojala drzava Hrvata koja se zvala Nezavisna Drzava Hrvatska. Ta monstruozna drzava, oni Hrvati koji su je osnovali i podrzali (vecina ili manjina, neka procene sami), cinili su nepojmljive zlocine i organizovano ubili stotine hiljada civila.

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska za Hrvate, temelji, nasledjuji ili NDH ili
ZAVNOH stom razlikom da Hrvatska po ZAVNOH-u.nije
drzava. Nasledje je u fasizmu ili komunizmu. Treceg nema.
Broj hrvata u oruzanim snagama NDH 1941-1944. visestruko
premasuje broj partizana Hrvata, stim da 1945. dolazi do
masonih prelazaka Hrvati iz jedinica NDH u partizane.

Ante

pre 9 godina

@ kada su ratovi u hrvatskoj se izdigne ustastvo i fasizam. posle ga se odricu, ali ostaju posledice.
(paralel, 26. april 2015 14:46)

Ovo si jako lijepo rekao.

Naime, početkom devedesetih su se iz emigracije u Hrvatsku vratili neki koji su koketirali s ustaštvom. Nama, kojima su preci sudjelovali u antifašističkoj borbi su ti i takvi bili u najmanju ruku čudni.

Međutim, ono čega vi niste svjesni je upravo činjenica rata i njegovog obujma u Hrvatskoj devedesetih... Vi i dalje govorite o "napadu na goloruku srpsku nejač", a to zašto se Hrvatska buni protiv Šešelja kada zapali hrvatsku zastavu, to vam baš i nije odveć jasno, zar ne?

Jer, vi ne znate ili ne želite znati da devedesetih taj Šešelj i njegove pristaše nisu palili zastave; oni su palili i rušili gradove po Hrvatskoj, klali, ubijali, protjerivali i činili hiljade drugih gadosti o kojima vi, kako rekoh, nemate pojma!

I sada, kako se Hrvatska protiv te politike i tih radnji mogla braniti? Jel mogla meni dat pušku i poslat me u rat?? Pa ja nisam u stanju niti pticu upucat iz zračne puške, a kamo li da krenem oružjem na čovjeka, bez obzira koliko mi bi neprijatelj.

Tako da, ti "ustašoidni" su očito jedini imali m_da da krenu u rat s politikom Šešelja.

Ne kaže se uzalud "klin se klinom izbija"!

To što je srpski narod u RH na koncu izvukao deblji kraj, to je svakako tragedija. Ali, jel se itko u Srbiji onda opće zapitao kako li će ti ljudi proći ukoliko taj rat bude izgubljen??

ZORO

pre 9 godina

Do sada nije bilo tako, neznam na čemu temeljite ovu tvrdnju? Dali možda na bljesku ili oluji, ili možda na Brijunskoj odluci da se Srbi građani Hrvatske proteraju sa vekovnih ognjišta, ili možda uništena ili oteta imovina tim istim građanima Hrvatske.... o ovome se mogu tomovi napisati. Veoma mnogo stvari treba da uradite kako bi tvrdnja bila ozbiljno shvaćena od strane vaših građana srpske nacionalnosti i već pristojnog dela hrvatske nacionalnosti.

Dragan

pre 9 godina

Svaka čast Milanoviću na ovim izjavama! Problem je sto se do sada ni jedan političar nije na ovaj način obrađivao od NDH, a da pri tome ne spominje jadne žrtve Partizana! :/

korektnost

pre 9 godina

Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..

aleks

pre 9 godina

Kada cu ja cuti ovde nesto lepo o Partizanima koji su se muski i uz divljenje i postovanje celog sveta, sibali sa nacistima i fasistima i zemlju oslobodili a ne laziranu istoriju iskompleksiranih kolaboracionista. A Ivo Josipovic je pre nego sto je postao predsednik isto to isticao u njegovoj kampanji pre izbora, potencirao Partizane a pljuvao po ustasama, Mesic isto, Ivo se plus izjasnio kao agnostik, i pobedio. Ima Hrvatska zdravo tkivo. Ovde nijedna od tih ideja ne bi imale prolaz. Ovde su u kontinuitetu vec 25 godina svi isti kao Kolinda. Politika podilazenja onim najgorim i ljudima i idejama. Najgori smo od sve dece.

ćućuću

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

Petar III

pre 9 godina

80 Hiljada zrtava ? gde se izgubi nula ?
Da li znamo broj Hrvatskih partizana koji su se borili na strani partizana.
Naravno osim Josip Broza. Verovatno su brojevi u par hiljada (tisuca).
I to je dovoljno da se danasnja Hrvatska zasniva na tom temelju?
Sta bi sa stotine hiljada ustasa,domobrana itd..Nisu postojali? Ili su ih Srbi poslali da ukaljaju cast Hrvatske nacije.
Nase komsije efektivno prekrajaju istoriju, i mi im u tome svojski pomazemo.

noa

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

najveci srbin

pre 9 godina

Hrvatska je kao sve druge republike zasnovana na antifasizmu. U vreme poslednjeg rata bilo je odredjenih koketiranja sa ustastvom jer su i u tome prepoznate tkz.tekovine obnove hrvatske drzavnosti. Politika Srbije njenog rukovodstva i intelektalne elite, klera je dovela do toga da se u hrvatskoj pocne drugacije razmisljati o srbima. Ali to se pocelo drugacije razmisljati i kod svih drugih naroda jugoslavije, i cele evrope. Sve ovo nazalost

Pasus

pre 9 godina

Hrvatska nakon perioda '41-'45 nije trebala da postoji ni kao administrativna oblast,a kamoli kao amnestirana socijalistička republika kojoj su prikljičeni Istra i Dubrovnik.Ali,tu smo mi Srbi jedini krivci,niko drugi.....baš kao i 1918. kad smo stvorili Jugoslaviju.Ja garantujem da nijedan narod nema tako nisko samopoštovanje kao Srbi.

Luka

pre 9 godina

Stara ljubav ne rdja, posebno svi oni nedvomisleni bilbordi sa "herojima", posle ulaza CG u HR da nam daju do znanja da nismo dobro dosli narod.

Pero

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...
(milan, 26. april 2015 14:46)

Radi se o postulatima međunarodnog prava, a ne o stavovima i mišljenjima. Što se tiče tkz. NDH potrebno je naglasiti nekoliko stvari, ne želići time, dakako, ni u primisli umanjiti razmjer i odgovornost ustaša. Prvo, NDH nije bila međunarodno priznata i nezavisna država, već protektorat dvaju sila i samim time nije podlijegala međunarodnom pravu. Drugo, za vrijeme WWII na području današnje Hrvatske i šire odvijao se građanski rat između Hrvata i ostalih pristaša ustaškog režima i Hrvata i ostalih pristaša antifašističkog pokreta. NDH je poražena od strane FDH (Federalne Države Hrvatske) i saveznika i tim činom je prestala postojati. FDH je prethodnica današnje Republike Hrvatske koja se borila protiv NDH. Za ilustraciju, može se uzeti primjer dvaju Koreja. Može li Južna Koreja odgovarati i biti odgovorna za postupke Sjeverne Koreje i jesu li hrvatski antifašisti mogli i trebali odgovarati za zločine koje su počinile ustaše.

tara

pre 9 godina

Zar cinjenica da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarovic nije smatrala za shodno da se pojavi na komemoraciji zrtvama Jasenovca nije recita sama po sebi?Tara.

mc 911

pre 9 godina

Jedini narod na kugli zemaljskoj koji je pravio koncentracione logore za djecu. Postoje svjedocenja italijanskih fasista koji su bili sokirani prizorima u Jasenovcu i drugim logorima i razmjerima tih zlocina. Zahvalite komunistima sto ste dobili drzavu. Da je istorijske pravde, vecina ustasa bi danas trunula u zatvorima a Hrvatska ne bi imala vecinu teritorija koje ima danas i koje joj nikada nisu pripadale.

Homer Simpson

pre 9 godina

Otac nacije Starcevic,je imao doktrinu u vreme NDH da Srba u Hrvatskoj bude oko 3%!Koliko danas ima Srba u Hrvatskoj i dali se mozda slave Oluja i Bljesak!?Cudna koicidencija,bas!

milanovac

pre 9 godina

Formalno nije, ali ustastvo i dalje zivi i jos je zivo u hrvatskom narodu. Nisam pristalica onoga "nas nacionalizam je bolji od njihovog", i nije tako, ali pogledajte retoriku njihovih medija koji sve srpske optuzenike unaprijed proglasavaju zlocincima, a mi se trudimo da budemo korektni. Pogledajte broj ljudi na koncertima ustase Tompsona, zar treba nesto vise??

BokiPirot

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska nije naslednica NDH jer to nije moguce posto je ona jednostavno samo nastavak te fasisticke tvorevine i nikada nije izgubila nit sa svojim korenima.

Future

pre 9 godina

Bravo za Kolindu, treba isticati svakodnevno. Generalna percepcija celokupnog naroda gradi se decenijama. Danas mogu bez straha da posetim Hrvatsku, imam prijatelje i saradnike iz Hrvatske. Ko misli da medju Hrvatima nije bilo partizana gresi zestoko. Ko misli da su srbi bili cetnici - isto gresi.
Ko je slao ljude da ginu u Vokovaru i napucavaju Dubrovnik je za mene nesto sto ne smem da napisem u komentaru - ali se sa time ne identifikujem.

Marko BG

pre 9 godina

Ovo kažite onima 300 000 proteranih Srba sa područja Krajine, Zapadne Slavonije i drugih delova Hrvatske. To su potomci malobrojnih Srba koji su preživeli NDH. Njima objasnite da današnja Hrvatska nije naslednica nekadašnje NDH.

banja luka

pre 9 godina

Nije naslednica, ali je nastavljac politike NDH. Oduzela Srbima status konstitutivnog naroda protivustavno, protjerala stotine hiljada Srba i ubila nekoliko hiljada, spalila sve sto je srpsko i izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi, jos od svojih prethodnika u NDH.

anonymous

pre 9 godina

A u ljeto '95 ste se "branili" od civila srpske nacionalnosti, pa ste ih usput opljackali, spalili i zauvijek protjerali sa vijekovnih teritorija. Pa dovoljno je pogledati kartu etnickog sastava SFRJ po opstinama, iz 1991., i sve teze o nekoj agresiji padaju u vodu. Moja kuca u Benkovcu je sagradjena 1890. a vi ste je zapalili i protjerali nas. Nikad oprostiti, nikad zaboraviti, sjecanje mora da zivi!!!

milan

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...

nebojsa

pre 9 godina

Nazalost Hrvatska je naslednica NDH bez obzira sta govorili i u samoj Hrvatskoj i u Nemackoj i u Evropi i Americi. Dela i ponasanje to potvrdjuju.

nebojsa

pre 9 godina

Nazalost Hrvatska je naslednica NDH bez obzira sta govorili i u samoj Hrvatskoj i u Nemackoj i u Evropi i Americi. Dela i ponasanje to potvrdjuju.

milan

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...

anonymous

pre 9 godina

A u ljeto '95 ste se "branili" od civila srpske nacionalnosti, pa ste ih usput opljackali, spalili i zauvijek protjerali sa vijekovnih teritorija. Pa dovoljno je pogledati kartu etnickog sastava SFRJ po opstinama, iz 1991., i sve teze o nekoj agresiji padaju u vodu. Moja kuca u Benkovcu je sagradjena 1890. a vi ste je zapalili i protjerali nas. Nikad oprostiti, nikad zaboraviti, sjecanje mora da zivi!!!

banja luka

pre 9 godina

Nije naslednica, ali je nastavljac politike NDH. Oduzela Srbima status konstitutivnog naroda protivustavno, protjerala stotine hiljada Srba i ubila nekoliko hiljada, spalila sve sto je srpsko i izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi, jos od svojih prethodnika u NDH.

Pasus

pre 9 godina

Hrvatska nakon perioda '41-'45 nije trebala da postoji ni kao administrativna oblast,a kamoli kao amnestirana socijalistička republika kojoj su prikljičeni Istra i Dubrovnik.Ali,tu smo mi Srbi jedini krivci,niko drugi.....baš kao i 1918. kad smo stvorili Jugoslaviju.Ja garantujem da nijedan narod nema tako nisko samopoštovanje kao Srbi.

Homer Simpson

pre 9 godina

Otac nacije Starcevic,je imao doktrinu u vreme NDH da Srba u Hrvatskoj bude oko 3%!Koliko danas ima Srba u Hrvatskoj i dali se mozda slave Oluja i Bljesak!?Cudna koicidencija,bas!

Marko BG

pre 9 godina

Ovo kažite onima 300 000 proteranih Srba sa područja Krajine, Zapadne Slavonije i drugih delova Hrvatske. To su potomci malobrojnih Srba koji su preživeli NDH. Njima objasnite da današnja Hrvatska nije naslednica nekadašnje NDH.

mc 911

pre 9 godina

Jedini narod na kugli zemaljskoj koji je pravio koncentracione logore za djecu. Postoje svjedocenja italijanskih fasista koji su bili sokirani prizorima u Jasenovcu i drugim logorima i razmjerima tih zlocina. Zahvalite komunistima sto ste dobili drzavu. Da je istorijske pravde, vecina ustasa bi danas trunula u zatvorima a Hrvatska ne bi imala vecinu teritorija koje ima danas i koje joj nikada nisu pripadale.

Petar III

pre 9 godina

80 Hiljada zrtava ? gde se izgubi nula ?
Da li znamo broj Hrvatskih partizana koji su se borili na strani partizana.
Naravno osim Josip Broza. Verovatno su brojevi u par hiljada (tisuca).
I to je dovoljno da se danasnja Hrvatska zasniva na tom temelju?
Sta bi sa stotine hiljada ustasa,domobrana itd..Nisu postojali? Ili su ih Srbi poslali da ukaljaju cast Hrvatske nacije.
Nase komsije efektivno prekrajaju istoriju, i mi im u tome svojski pomazemo.

milanovac

pre 9 godina

Formalno nije, ali ustastvo i dalje zivi i jos je zivo u hrvatskom narodu. Nisam pristalica onoga "nas nacionalizam je bolji od njihovog", i nije tako, ali pogledajte retoriku njihovih medija koji sve srpske optuzenike unaprijed proglasavaju zlocincima, a mi se trudimo da budemo korektni. Pogledajte broj ljudi na koncertima ustase Tompsona, zar treba nesto vise??

tara

pre 9 godina

Zar cinjenica da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarovic nije smatrala za shodno da se pojavi na komemoraciji zrtvama Jasenovca nije recita sama po sebi?Tara.

korektnost

pre 9 godina

Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..

BokiPirot

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska nije naslednica NDH jer to nije moguce posto je ona jednostavno samo nastavak te fasisticke tvorevine i nikada nije izgubila nit sa svojim korenima.

isprani mozgovi

pre 9 godina

@noa

Mogao bi bar danas da nas postedis vasih hrvatskih supljih prica kojima vam ispiraju mozak vec i predugo. Da nije taj "sovinista" Kralj Aleksandar imao logore za Hrvate u kojima ih je ubio na stotine hiljada te ste zbog toga revansirali u NDH/a? Albanci su na Kosovu decenijama imali i vise od autonomije, imali su dzravu u drzavi koju im je omogucio Hrvat Tito koji je ako si mozda zaboravio bio na vlasti u Jugoslaviji i u Srbiji. Srbi u Hrvatskoj NIKADA nisu imali nista priblizno onome sta su imali Albanci na Kosovu. A kada su Srbi trazili ono sta i Albanci, dobioli su etnicko ciscenje i svodjenje na ispod 4% dok su Albanci dobili "drzavu" koju je ta tvoja Hrvatska licemerno priznala. Tako da...

aleks

pre 9 godina

Kada cu ja cuti ovde nesto lepo o Partizanima koji su se muski i uz divljenje i postovanje celog sveta, sibali sa nacistima i fasistima i zemlju oslobodili a ne laziranu istoriju iskompleksiranih kolaboracionista. A Ivo Josipovic je pre nego sto je postao predsednik isto to isticao u njegovoj kampanji pre izbora, potencirao Partizane a pljuvao po ustasama, Mesic isto, Ivo se plus izjasnio kao agnostik, i pobedio. Ima Hrvatska zdravo tkivo. Ovde nijedna od tih ideja ne bi imale prolaz. Ovde su u kontinuitetu vec 25 godina svi isti kao Kolinda. Politika podilazenja onim najgorim i ljudima i idejama. Najgori smo od sve dece.

Sad je lako biti politicki centar

pre 9 godina

@Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..
(korektnost, 26. april 2015 15:39

Pa naravno, koji je interes imati proustaske stranke, kada je broj Srba 2-3%. Kad je bio vise od 10% 1989 ili vise od 20% 1941. videli smo kako malo uticaja imaju na hrvatsku politiku.

Srbin katolik

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Koji Bošnjaci???
Bošnjaci koliko znam tada nisu postojali kao nacija. Možda ste mislili na muslimane? Što znači da brkate babe i žabe, narode i religije.
Ajmo malo preciznosti!

Hrvat a ne 'Rvatina

pre 9 godina

Je,dobro je.Evo, mi Hrvati smo zli.Zlo nam je u genima, mrzimo Srbe a tom mržnjom danas prikrivamo potkradanje vlastitog naroda.Krivi smo za raspad obje Jugoslavije, proizvodimo Lego komplet Jasenovca sa zarobljenicima da nam se djeca igraju. Moji djedovi kojima su ustaše i četnici pobili familiju su zapravo Srbi jer nikad ni jedan Hrvat nije bio u partizanima a Hrvati i ne postoje a Tito je i ustaša i sovjetska podvala Srbima. Povampireni Hrvati su prijetnja bili i devedesetih kad su srpsku nejač potjerali 95-e a projekt Velike Srbije je bio samo pravo Srba da se brane od povampirenih ustaša koji su kao i svi Hrvati rado opet rušili Jugoslaviju jer bože sačuvaj da je Milošević kršio jugoslavenski ustav i odbio konfederalizaciju Jugoslavije radi Velike Srbije.Divan je taj svijet u kojem je sve crno ili bijelo a ništa između. Svi Srbi su zli a Hrvati dobri ili svi Hrvati su zli a Srbi dobri. Spomenuh djedove koji su se borli protiv fašizma?E pa selo jednog od njih je završilo u RSK 1991-e iako je u selu bilo samo 7 posto Srba. Baka mi je potjerana, kuća spaljena i do pločica ogoljena.4 godine poslije je došla Oluja,zli Srbi su potjerani al ok,imamo bijeli svijet naspram crnog.Pitam se samo,tko u ta dva svijeta je odgovoran za tužne srpske izbjeglice, susjede moje bake koji su joj do kraja rata čuvali svo moguće pokućstvo od četnika koji su došli "branit" te starce od moje ustaške bake udovice?Molim objavite.SMRT FAŠIZMU i GENERALIZACIJI NARODA, SLOBODA NARODIMA! A sad minusi..

Izvin'te, samo pitam.

pre 9 godina

Izvin'te, samo da postavim par pitanja hrvatima koji su zainteresovani za ovu temu, naravno sve u dozi postovanja razlicitosti i kulture, a u nadi da ce mi neki od njih odgovoriti.

1. Koliko je hrvata srdacno docekalo 2. nemacku armiju 1941. godine u Zagrebu?
2. Koliko je srba "docekalo" nemacku armiju u Beogradu?
3. Koji grad je bombardovan 6. aprila 1941. godine, Zagreb ili Beograd?
4. Zasto nacisti nisu stvorili Nezavisnu drzavu Srbiju ako su vec "saradjivali" sa cetnicima?
5. Da li su postojali cetnicki logori negde na prostoru Jugoslavije?
6. Da li su u ratovima od 1991. do 1995. godine hrvatksi oslobodioci nosili oznake NDH i ako su kako je to uticalo na srbe koji su ziveli u HR?
7. Zasto posle tacno 70 godina od oslobodjenja logora Jasenovac 100 specijalaca cuva cirilicnu tablu?

Ovde je najbolje stati sa pitanjima.
Imao bih jos mnogo ali smatram da im nije mesto ovde i ne znam kako bi bila shvacena pa bolje ne postaviti. Ja i vecina ljudi znamo odgovor na svako ovo pitanje. Takodje, smatram da imam praavo da postavim ova pitanja i da nikoga ne vredjaju, jer su podkrepljena cinjenicama i mogu biti proverena na relevantnim mestima i knjigama (izbegavati hrvatske udzbenike).

Pozdrav svim ljudima ovog sveta dobre volje i zdravog razuma. Svi smo mi gradjani sveta sa nekim bespotrebnim linijama po njemu.

Luka

pre 9 godina

Stara ljubav ne rdja, posebno svi oni nedvomisleni bilbordi sa "herojima", posle ulaza CG u HR da nam daju do znanja da nismo dobro dosli narod.

tesko je hodati sam

pre 9 godina

Ma jok, niste uopste. A zasto su moji babe i dede, svi prosli hrvatske nacisticke logore od '41-'44-te (neki su oslobodjeni ranije, zaslugom jugoslovenskih partizana), pa ste ih opet oterali iz Zagreba, Pule, Rijeke i Dalmacije pod pretnjom (i pucnjevima) snajpera '91-ve? Zasto je od 30% Srba u Hrvatskoj ostalo 3% i vi taj progon, i te zlocince slavite kao nacionalni praznik? Zasto vam je zastava ista kao u NDH i zasto su vam mediji prepuni glorifikacije ustasa, fasizma i demonizacije njihovih zrtava - Srba? Mozete lagati sebe i druge neko vreme ali ne mozete lagati zauvek.

Future

pre 9 godina

Bravo za Kolindu, treba isticati svakodnevno. Generalna percepcija celokupnog naroda gradi se decenijama. Danas mogu bez straha da posetim Hrvatsku, imam prijatelje i saradnike iz Hrvatske. Ko misli da medju Hrvatima nije bilo partizana gresi zestoko. Ko misli da su srbi bili cetnici - isto gresi.
Ko je slao ljude da ginu u Vokovaru i napucavaju Dubrovnik je za mene nesto sto ne smem da napisem u komentaru - ali se sa time ne identifikujem.

Pero

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...
(milan, 26. april 2015 14:46)

Radi se o postulatima međunarodnog prava, a ne o stavovima i mišljenjima. Što se tiče tkz. NDH potrebno je naglasiti nekoliko stvari, ne želići time, dakako, ni u primisli umanjiti razmjer i odgovornost ustaša. Prvo, NDH nije bila međunarodno priznata i nezavisna država, već protektorat dvaju sila i samim time nije podlijegala međunarodnom pravu. Drugo, za vrijeme WWII na području današnje Hrvatske i šire odvijao se građanski rat između Hrvata i ostalih pristaša ustaškog režima i Hrvata i ostalih pristaša antifašističkog pokreta. NDH je poražena od strane FDH (Federalne Države Hrvatske) i saveznika i tim činom je prestala postojati. FDH je prethodnica današnje Republike Hrvatske koja se borila protiv NDH. Za ilustraciju, može se uzeti primjer dvaju Koreja. Može li Južna Koreja odgovarati i biti odgovorna za postupke Sjeverne Koreje i jesu li hrvatski antifašisti mogli i trebali odgovarati za zločine koje su počinile ustaše.

najveci srbin

pre 9 godina

Hrvatska je kao sve druge republike zasnovana na antifasizmu. U vreme poslednjeg rata bilo je odredjenih koketiranja sa ustastvom jer su i u tome prepoznate tkz.tekovine obnove hrvatske drzavnosti. Politika Srbije njenog rukovodstva i intelektalne elite, klera je dovela do toga da se u hrvatskoj pocne drugacije razmisljati o srbima. Ali to se pocelo drugacije razmisljati i kod svih drugih naroda jugoslavije, i cele evrope. Sve ovo nazalost

Dragan

pre 9 godina

Svaka čast Milanoviću na ovim izjavama! Problem je sto se do sada ni jedan političar nije na ovaj način obrađivao od NDH, a da pri tome ne spominje jadne žrtve Partizana! :/

ZORO

pre 9 godina

Do sada nije bilo tako, neznam na čemu temeljite ovu tvrdnju? Dali možda na bljesku ili oluji, ili možda na Brijunskoj odluci da se Srbi građani Hrvatske proteraju sa vekovnih ognjišta, ili možda uništena ili oteta imovina tim istim građanima Hrvatske.... o ovome se mogu tomovi napisati. Veoma mnogo stvari treba da uradite kako bi tvrdnja bila ozbiljno shvaćena od strane vaših građana srpske nacionalnosti i već pristojnog dela hrvatske nacionalnosti.

licemeri

pre 9 godina

Zasto su onda Hrvati tokom 90-tih koristili ISKLJUCIVO ustaske simbole, zastave, pevali ustaske pesme i velicali ustaske koljace? Zasto Hrvati nisu pevali partizanske pesme i stavljali petokraku na uniformu ako su vec "antifasisti" i ako su se vec borili protiv "velikosrbskih fasista"? Vrlo jednostavno pitanje.

frapex

pre 9 godina

Kad odem na hrvatsku Wikipediju, stičem drugi dojam. Potanki opisi, podaci o državnom uređenju, digitalne mape, nogometna prvenstva, "srpski problem", par desetina hiljada žrtava (Srbi i Jevreji izazivali), pa desetine stranica o krivotvorenim podacima o Jasenovcu i 21 drugom logoru i stratištima, a Bleiburg je centralna tema... Srećom po današnju Hrvatsku, ona pravno nije naslednica NDH već Kraljevine Srbije (preko SHS, Kraljevine i SFRJ), ali u mnogo čemu jeste. Bolje bi bilo da Kolinda i ne ide u Jasenovac, sramota je kakvo je to izrugavanje i izvrtanje.

elizab

pre 8 godina

@Novica - Voliš hrvatsku povijest i svaki pedalj na njoj? Pa, problem i jeste što je taj "pedalj" 1941. definisan do Dunava i Drine, pa su sprovedene akcije u cilju "pedaljisanja". A 1990. se krenulo sa ideologijom iz 1941, a Srbima, inače potomcima jedva preživelih, na njihovim etničkim teritorijama objašnjeno da su na hrvatskom "pedlju kao i 1941. Manite nas priče o državama, vaša je napala srpske etničke teritorije sa jednim ciljem koji je i ostvaren. Zgodno vam je poslužila Miloševičeva mašinerija i napad na Dubrovnik i Vukovar da pričate o "pedljima", ali suština je sublimirana u arhivama Muzeja genocida u Vašingtonu. Ima i virtualna tura, pa posetite sajt...

noa

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

Brojke

pre 9 godina

Tokom drugog svetskog rata hrvati su se hvalili da je bilo vise od 1,400,000 zrtava. Arhive Nemacke i Italije su skoro objavili da je to preterano i smanjili cifru na oko 700,000 ljudi. Srbi se mere u stotinama hiljada, ostali u desetinama.

my way

pre 9 godina

Ma je li tako? Zato se placa penzija svim pripadnicima oruzanih snaga NDH? Zato je ustaska sahovnica bila prva zastava, kasnije promenjena u ovu "prihvatljivu". Zato su ulice i trgovi dobili imena ustaskih monstruma, ukljucujuci i nacionalnog ideologa, Budaka? Zato je Paveliceva kuna proglasena valutom, iako nikad pre nije bila? Zato se Stepinac, njen verski poglavar, smatra svecem? Zato je pocet novi rat protiv vojnika JNA koji su sluzili vojni rok i Srba koji su ziveli u svojim kucama? To sve daje pravo Hrvatskoj da pod takvom ideologijom i na tako krvav nacin otcepljuje od Jugoslavije delove na kojima narod zeli da ostane u svojoj drzavi, a ne da bude deo te nove NDH u kojoj je, kako se naravno ispostavilo, ponovo istrebljivan? Nesto neistinito, sporno mozda u ovome sto govorim?

mile

pre 9 godina

jasenovac bio pa prosao..problem je sto hrvati imaju usadjenu mrznju prema srbima i pre rata 90 ih..dalmacija je odlican primer toga..meni kao klincu iz dalmatinske zagore nije bilo ni jasno ko je srbin a ko hrvat ali zato moji drugari iz sibenika vrlo dobro barataju svime a pogotovu danas!

ćućuću

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

Статистика

pre 9 godina

Ако желите да видите шта је Хрватска и чега је она наследница, узмите само статистичке податке и националну структуру данас. Све јасно у пар редова.
Што се тиче "умањивања" жртава хрватског режима, мене то не брине - текст говори само о ПОЗНАТИМ жртвама. Уз то треба додати да није питање броја, него НАЧИН и НАМЕРА. Начин је јасно утврђен - о томе сведоче необориве чињенице. Намера - такође утврђена, о томе сведоче данашњи демографски (а и ондашњи после 1945) подаци о становницима Хрватске. Број? Није битан - ако су поименице убили 20.000 деце међу 80.000 људи, шта мислите да би урадили да су имали више времена и простора? Све је јасно, само још Срби да се опамете и схвате поред ЧЕГА живе.

Ante

pre 9 godina

@ kada su ratovi u hrvatskoj se izdigne ustastvo i fasizam. posle ga se odricu, ali ostaju posledice.
(paralel, 26. april 2015 14:46)

Ovo si jako lijepo rekao.

Naime, početkom devedesetih su se iz emigracije u Hrvatsku vratili neki koji su koketirali s ustaštvom. Nama, kojima su preci sudjelovali u antifašističkoj borbi su ti i takvi bili u najmanju ruku čudni.

Međutim, ono čega vi niste svjesni je upravo činjenica rata i njegovog obujma u Hrvatskoj devedesetih... Vi i dalje govorite o "napadu na goloruku srpsku nejač", a to zašto se Hrvatska buni protiv Šešelja kada zapali hrvatsku zastavu, to vam baš i nije odveć jasno, zar ne?

Jer, vi ne znate ili ne želite znati da devedesetih taj Šešelj i njegove pristaše nisu palili zastave; oni su palili i rušili gradove po Hrvatskoj, klali, ubijali, protjerivali i činili hiljade drugih gadosti o kojima vi, kako rekoh, nemate pojma!

I sada, kako se Hrvatska protiv te politike i tih radnji mogla braniti? Jel mogla meni dat pušku i poslat me u rat?? Pa ja nisam u stanju niti pticu upucat iz zračne puške, a kamo li da krenem oružjem na čovjeka, bez obzira koliko mi bi neprijatelj.

Tako da, ti "ustašoidni" su očito jedini imali m_da da krenu u rat s politikom Šešelja.

Ne kaže se uzalud "klin se klinom izbija"!

To što je srpski narod u RH na koncu izvukao deblji kraj, to je svakako tragedija. Ali, jel se itko u Srbiji onda opće zapitao kako li će ti ljudi proći ukoliko taj rat bude izgubljen??

puppetmaster

pre 9 godina

Nije samo Jasenovac nego i Vila Luburic, Danica, Livno,Donja Gradina, Djakovo, Jadocno, Gospic, Jasterbarsko, Kerestines, Kruscica, Lepoglava, Lobor, Sajmiste, Stara Gradiska, Stupancino, Tenja Caprag.Sve su to Logori u kojima u je ukupno stradalo izmedju 500 000 i 700 000 hiljada Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu, da stradalo je izmedju 80 000 i 90 000 Romskih, Jevrejskih i Sprpskih zrtava. Ali u SVIM koncetracionim logorima stradalo je izmedju 500 000 i 700 000 zrtava.

novica

pre 9 godina

Nemate vi pojma . Hrvat sam svim svojim bićem,volim svoju državu i sve dobro i loše u njoj .Volim Hrvatsku povijest ,šahovnicu i svaki kamen na njoj.Pedalj nam ne treba tuđega. Poštujem sve države svijeta pa tako i Srbiju. Nikome ne želim zlo,mir svima.
Moji su bili partizani a ja kao mali pionir ('74 sam godište). Zar sam ustaša što volim svoje????

Ernesto

pre 9 godina

I opet falsifikuju i prekrajaju podatke. Kao 80 hiljada zrtava? Nemojte molim vas. Kada su Srbi pobijeni umanjuju se podaci desetostruko, kad drugi stradaju od Srba onda se preuvelicava.

Da se ne lažemo

pre 9 godina

Rekoše, a onda proslaviše Gotovinu kao heroja, a operaciju etničkog čišćenja Srba "Oluja" proglasiše za najveći državni praznik.

Zivota

pre 9 godina

(Ante, 26. april 2015 16:47)
Ja i dalje pisem, ali to hrvate ne dotice. Znas li Ante bilo sta o onim zenama, onoj nejaci nejaci, saterani u Glinsku Pravoslavnu crkvu, pod izgovorom da mogu sacuvati glavu ako predju u katolicku veru? Zverski poklani, zapaljeni i streljani. Znas li Ante kolko je te nejaci bilo? Ili ti je mnogo lakse govoriti o zlocinima Seselja?

bez_cenzure

pre 9 godina

Grabar-Kitarović će, kako su proteklih dana pisali mediji, sredinom maja biti na komemoraciji povodom 70. godišnjice stradanja zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija NDH, koja se 16. maja održava na Bleiburgu u Austriji.

Ma jok! Ako niste nasljednici NDH zašto odajete poštu ubijenim ustašama? Zašto se svake godine održava misa zadušnica Anti Paveliću od strane vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj dok svaka vlada Hrvatske nikada nije ni osudila taj sraman čin? Hrvatska nije nasljednica NDH samo na papiru dok u stvarnosti nikada se nije distancirala od ustašluka. Hrvatska i dan danas isplaćuje penzije bivšim pripadnicima ustaških formacija. U Hrvatskoj je moguće da se mjesto zabave poput plaže Zrće nalazi svega par kilometara od kompleksa ustaških logora smrti Jadovno na ostrvu Pagu. Drage komšije činjenica je da Hrvatska za razliku od Njemačke nikadka nije prošla katarzu. Mislim da je nakon 70 godina čekanja krajnje vrijeme da prođete i kroz tu fazu.

de.

pre 9 godina

Bilo bi super da nam dezurni hrvatski komentatori objasne: ako danasnja Hrvatska nema veze sa NDH, zato su se onda Hrvati tokom 90-tih godina koristili ustaskim simbolima, pevali ustaske pesme, na uniformama imali ustaske simbole, zasto su rusili partizasnke spomenike, zasto nisu pevali partizanske pesme i na uniforme stavljali petokrake ako su vec u tolikoj meri antifasisti? I koga misle Hrvati da impresioniraju ovim detinjastim lazima i zamenama teza koju rasipaju hrvatski politicari ili ovi likovi tipa "noa"? I zbog cega se vecito Jasenovac koristi od strane hrvatskih politicara za slanje prizemnih politickih poruka?

Kralj Ibi

pre 9 godina

@ćućuću, posto ozbiljno pitas da ti ozbiljno odgovorim, nisu bas Hrvati toliko pedanti kao Nemci da vode detaljnu evidenciju kog su ubili, plus koliko ih to kosta, ali napori Hrvata da se umanji zlocin je zaista zaprepascujuci. Pa NDH je donosila zakone koji su toliko zaprepascujce genocidni u svoj nameri da i da niko nije bio ubijen bilo bi dovoljno da ih medjunarodna zajednica izopsti za narednih 100 godina. Pogledaj snimak ulaska Nemaca u Zagreb pa nam objasni gdeje tu antifasizam. Za poredjenje pogledaj i njihov ulazak u Beograd.

slepac

pre 9 godina

sacuvaj me Gospode od hrvatskog antifasizma. logor za decu .hej. ti sto brojis zrtve ubijene najzverskijim metodama kakve ni u horor filmovima drogiranih i bolesnih holivudskih scenarista ne mozes videti. hej ti sto brojis nas srbe stavi prst na celo i pomoli se za oprost

Драган КНН

pre 9 godina

Својим поступцима хрватска ме увјерила да није насљедница већ
непрекинути продужетак ндх , која је у Југи била добро камуфлирана . Никада хрватски сан о ндх није прекинут , а оволику хрватску нису ни сањали. Сада се одричу најзаслужнијег међу њима , Јосе великог вође! О хрватском анти фашизму довољан је податак да је први хрватски партизански одред бројао 151 борца , од чега су 148 били Срби а остало хрвати ...

Tashuli

pre 9 godina

Tito je hrvatima dao (svesno ili ne) sve sto se moglo dobiti, veliku drzavu, cistu istoriju, razvitak na ustrb drugih- jednom reci, sve! Kolinda to negira (kao i 95%hrvata)i izbacila bistu a eto nece ni jasenovac na to da je podseca,noseci se idejom da su oni jedini i istinski naslednici "of the first man and the andals"!! Iako volim hrvate ko rodjena braca, nadam se da ce ih kosmicka pravda poceti sustizati kao nama sto je dala milosevica i vucica u novijoj istoriji

Bas se pitam da li cete ovo objaviti.

pre 9 godina

U nemackim arhivama postoje detaljna dokumenta sa vise od 460 000 imena i podataka stradalih samo u Jasenovcu! Ime po ime, to su zvanicna dokumenta. Nezvanicna su jos strasnija. Toliko o pomirenju, o novinarskoj i hrvatskoj objektivnosti. Logore smrti treba pominjati svaki dan i pricati pravu istinu, a neka svako za sebe odluci da li ce se miriti sa njima ili ne. Sto se mene tice onisu nesto najgore sto je covecanstvo dalo od sebe.

realno

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....
(Zigzag, 26. april 2015 17:39)

Nemojmo se zavaravati, svi oni to isto žele. I bivšu državu su tako gledali kao da je sve njihovo i njima potčinjeno. Zato su ih svi i napustili.

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska za Hrvate, temelji, nasledjuji ili NDH ili
ZAVNOH stom razlikom da Hrvatska po ZAVNOH-u.nije
drzava. Nasledje je u fasizmu ili komunizmu. Treceg nema.
Broj hrvata u oruzanim snagama NDH 1941-1944. visestruko
premasuje broj partizana Hrvata, stim da 1945. dolazi do
masonih prelazaka Hrvati iz jedinica NDH u partizane.

zoran

pre 9 godina

Vidim da ima ovde komentara iz hrvatske. Ne vredi, Srbi nista nisu naucili niti misle da su ista oogresili. Milosevica ne vole jer je izgubio rat. Sada cete videti koliko mi minusa ide. Nazalost to je tako

Lola

pre 9 godina

Po priči moje bake na Drini 1942. godine, u proleće, stajali su nemački vojnici, ledjima okrenuti ka reci sa uperenim puškama i govorili:"Curik ustaša, curik ustaša"dok je nesretni narod bežao preko Drine.

Chiske

pre 9 godina

Evo i Hrvati su pocceli da se sluze Americkim stilom manipulisanja naroda. Sve je to South Park objasnio u epizodi "I'm a Little Bit Country"

patoloske lazovcine i licemeri

pre 9 godina

Ma skroz je u pravu Milanovic, svi se secamo kako su Hrvati tih 90-tih tokom "bitke za neovisnost" masovno mahali partizanskim zastavama, pevali partizanske pesme, na uniforme stavljali partizanske simbole... A tek kako su stitili partizanske spomenike i obelezja.

Deki

pre 9 godina

Cifra od 82145 je knjigovodstvena zaostavstina Danteovog Pakla. I vi nam sad bez prisustva medija to uvaljujete kao konacnu istinu? Trun jedan iskrenosti i pokajanja tu nema.

unuk srbina partizana iz hrvatske

pre 9 godina

Hrvati su bili partizani..poznate su zagorske divizije,medjimurske udarne brigade...varazdinskq ...zagrebaxka...krapinska...te onda jastrebarska...zelinska...pa i Franjo Tudjman je skakqo na twnkove i bunkere...bio na neretvi i sutjesci...drvaru
xica mica i gotova prica

Imate li dusu?

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."
"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)

Da ih je i bilo samo ovoliko da li ti i malo smeta ova ocigledna disporporcija izmedju ubijenih Srba, Roma i Jevreja na jednoj strani i Hrvata za jednu antifasisticku Hrvatsku?

KRIGER

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

@(noa, 26. april 2015 15:54)


Inace, malo pre toga taj kralj Aleksandar je sa svojom vojskom, neposredno pred kraj prvog svedskog rata, oslobodio sve te hrvate od 1000-godisnjeg ropstva pod Austro-Ugarima, a sve cak i da je to tacno da je provodio torturu nad hrvgatskim stanovnistvom u ShS ne postoji ni jedan jedini dokaz niti podatak o tome da je za to vreme bilo ko ubijen sa bilo cije strane, uz to nikakvo opravdanje ne postoji za itijedan zlocin, tako da ovakvi "argumenti" samo podrzavaju zlocince i ohrabruju ih da iznova i iznova ponadljaju svoja nedela, ali nema problema, ceracemo se jos!

ENDE

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....

@(Zigzag, 26. april 2015 17:39)


Skoro pa da cemo se sloziti, osim sto u celoj toj prici postoji i jedna mala nelogicnost, koju vestim zig-zag manevrom treba zaobici, a to je da je ustaski pokret nastao mnogo pre nastanka Kraljevine Jugoslavije i toga da se sa masovnim ubijanjem Srba u hrvatskoj pocelo jos pre izbijanja I svetskog rata, sve ostalo je manje-vise netacno pa cak i to da je kralj Aleksandar stvarao Veliku Srbiju tako sto je stvarao Kraljevinu Jugoslaviju, sto je vec samo po sebi posebno nebulozno.

Deki

pre 9 godina

@(Pero, 26. april 2015 15:29), koja je to FDH ratovala protiv NDH, osim ako ne misliš na Partizane po brdima i koji su vas to saveznici oslobodili, ja samo znam za Ruse koji su poterali Nemce? To što si ispričao je iluzija i nigde nije istorijski zabeležena. Ja sam još kao mali gledao snimke kako su Nemci dočekani u Ljubljani i Zagrebu, nisam nigde video FDH kako se bori protiv nascista? U isto vreme, Nemci su bombardovali Beograd. I ako ne umanjuješ ustaštvo, onda napiši koliko je ubijeno Srba i Roma kao i hrvatskih komunista u Jasenovcu?

sumohrvat

pre 9 godina

@ Nisu svi Hrvati ustaše,ali su sve ustaše bili Hrvati ?????
Netočno drugar,apsolutno netočno. Ali je lako lupati po tastaturi bez da se promisli....
Među ustašama je bilo itekako i drugih nacionalnosti,a pogotovo su poznate muslimanske postrojbe....

Beljo

pre 9 godina

"Nisu svi Hrvati bili ustase, ali su svi ustase bili Hrvati"
Kada se vec tako pravis pametan treba da znas da su u NDH poprilican uticaj i vladavini imali i Srbi. Tako od covjeka povjerenja Ante Pavelica, pa sve do glavnog za vazduhoplovstvo.
Bilo je i muslimana mnogo... Tako da... I da, te ustase su znale dosta paktova sklopiti s cetnicima, bas onim cetnicima s kojim se ponose mnogi Srbi.
Jedino Partizani koji ni sa kim ne drugovase. A da, te Partizane danas pljuju po Srbiji.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

Gile

pre 9 godina

Ni Nemacka nije naslednica nacizma ali se nosi sa zlocinima svojih predaka. Postoji nasledje kao pravo ali i kao obaveza. Uvek se postavlja pitanje ko je cinio vecinu i kolika je. Da li je vecina bila u partizanima ili ustasama? Da li su oni koji su cinili manjinu posluzili kao alibi vecini koja je cinila zlocine ili je manjina bila ta, koja je ostavila teret drustvu i umanjila znacaj onih, ciji potomci odbijaju da se pojave na proslavi 9. maja u Moskvi, za razliku od predaka koji su zdusno prihvatili naciste u Zagrebu 1941. Nasledje je nesto cime se ponosis ili cega se stidis. Svaki alibi je suvisan.

Mile Medic

pre 9 godina

G.Milanovicu zasto ZAVNOH ne vredi za Srbe iz Hrvatske koji su ,ako cemo pravo ,bili najbrojniji u NOV ? Stvar s Hrvatskom je slozena , kao sve na Balkanu . U velikoj meri je projekat u kom se ne gleda lepo na mnoge Hrvate (sam G.Milanovic se pre neki dan zalio da postoje spiskovi nepocudnih) , a za Srbe ima mesta do procenta kad su samo statisticki faktor . S nase strane veliko je nerazumevanje za vecinu Hrvata koji nisu iskljucivi i koji su frustrirani zbog olakog etiketiranja da su ustase , a vec su pod stigmom da su losi Hrvati tj. jugonostalgicari. Kad se ubace u igru strani faktori onda je cudo sto je ikada postojala zajednica dva naroda koji dele jezik i jos mnogo toga . Ovako ,u stanu u Dalmaciji ,u kom sam odrastao ,kao i nasledjenoj dedinoj kuci srusenoj 1995. nikada vise necu prenociti .

miki

pre 9 godina

Ako skupite neki broj ljudi i unistite im licna dokumenta pa ih streljate kao u Jasenovcu ti ljudi po ovom kriterijumu nisu ni ubijeni.Tako imamo cifru od 80 000 ljudi a ne 700 000 koliko je i ubijeno.

Zigzag

pre 9 godina

Istina je da nismo nasljednici,ali ovaj zlocin su ucinili Hrvati i mi koji sada zivimo jedino mozemo trazit oprost za djela koji su nasi preci ucinili,...mislim da su nam i Jasenovac i Ovcara i Srebrenica svima opomene kako treba u buducnosti....

tako ti je to

pre 9 godina

tacno se zna gdje su bile ustase, a gdje partizani. Primjera radi u gradu splitu je u vrijeme wwll bilo tacno 20 ustasa, sto dalje imlicira da je dalmacija bila srpska, jer su srbi iz hr pretezno bili u partizanima.

Milan

pre 9 godina

Ovi je sve bledo i gotovo sramezljivo nastupanje u javnosti povodom neceg veoma bitnog. Treba se jasno i glasno reci koliko je bilo Srba, Roma i Jevreja mucki ubijeno...

Zoki

pre 9 godina

Ja se ne ljutim na Hrvate sto su smanjili broj ubijenih na 80 000 kada su i nasi pametnjakovici smanjili broj streljanih djaka u Kragujevcu cini mi se na 1000 jer zaboga samo ima 1000 licnih dokumenata streljanih.

Budvala ola la...

pre 9 godina

(Pero, 26. april 2015 15:29)

Pero ljudino, bili meni pozajmio tu knjigu fakata o borbi dobra i zla na teritoriji NDH??...pošto bih reka da sam naplažu preaveta taj čas??? FDH vs NDH!!!! Pa zar nije bilo NOB( u HR'41 11%) vs NDH (66%) opa...cifre! Ili tisućuljetna ne pamti dobro?? A drugo to nije dan proboja no treba bit' dan Holokausta Srbskog, Jevrejskog, Ciganskog, Rusinskog, Muslimanskog naroda i Komunista i protivnika NDH. E to je pravda. Pa objVite ovo ako nijepreviše protivpomirenja i dobrosusedskog nalaganja i pravila EU.

Robi

pre 9 godina

Ovako izgleda javni nastup političara hrvatske,a u stvarnosti ako pokušate da izvadite hrvatsko državljanstvo i to na osnovu bliskih predaka kao što su deda i baba koji su ubijeni u istom tom jasenovcu kojem sada odaje počast hrvatski politički vrh i na ime roditelja koji su rođeni u hrvatskoj onda vam kažu da može ali samo ako ste hrvat katolik i to da dokažete dokumentima.To meni izgleda kao da žele da sačuvaju rezultate ustaških zločina.Ne bi trebalo da bude važna nacionalna pripadnost ako država demokratska i slobodna.Za vreme NDH Hrvatska zvanična vojska je bila saveznik Adolfu Hitleru ali danas je to prošlost i ne bi trebalo čuvati rezultate ustaških zločina,a pritom odlaziti u nekadašnje koncetracione logore odavati počast žrtvama ustaških zločina.

S&ra

pre 9 godina

@korektnost- Ja bih veoma volela da je istina to sto ti govoris. Nadala sam se da je tako, a onda pre dva dana videh ovaj noviji video zapis. Zainteresovala me tema "Sta Hrvatima danas znaci Jasenovac".
Ozbiljan novinar uradio, nije nista pretenciozno. Prosto covek intervjuisao ljude u Hrvatskoj, Mislim da je sve Zagreb. Nemci su ponili tolike ljude u drugom svetskom ratu, ali ne zataskavaju to i ne okrivljuju zrtve, nego uce decu kroz celo skolovanje sta su radili njihovi preci i trude se da se operu vec sedamdest godina i to covek mora da postuje. Moj deda je bio cetri godine zarobljen u Nemackoj. Pogledaj video (45 minuta traje) pa mi molim te reci sta covek da kaze na rezultate ove ankete.

Dragan

pre 9 godina

"Premijer Hrvatske Zoran Milanović istakao je da se država Hrvatska temelji na ZAVNOH-u, a ne na NDH, što je potvrđeno i u Ustavu, i istakao značaj partizana."
- Ni jedna drzava danas nece reci da se temelji na fasizmu. Danasnja Nemacka tvrdi da se ne temelji na Hitlerovoj Nemackoj, Italija se ne temelji na Musoliniju, itd. Izgubili su rat i svi se sad "temelje" na partizanima, pokretima otpora, itd. Normalno je da to izjavljuju, ali sumnjam da bi tako bilo da je ishod 2. sv. rata bio drugaciji. Ipak, u istoriji ostaje zabelezeno da je na prostoru danasnje Hrvatske postojala drzava Hrvata koja se zvala Nezavisna Drzava Hrvatska. Ta monstruozna drzava, oni Hrvati koji su je osnovali i podrzali (vecina ili manjina, neka procene sami), cinili su nepojmljive zlocine i organizovano ubili stotine hiljada civila.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

dejan-minhen

pre 9 godina

nije naslednica. granice vole koje su dobili kao poklon od "srpskog diktatora" partizana. zato nisu naslednica. oni iz vremena NDH isključivo vole valutu, grb, pesme i ponašanje tadašnjeg predsednika iste.

korektnost

pre 9 godina

Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..

noa

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

Pero

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...
(milan, 26. april 2015 14:46)

Radi se o postulatima međunarodnog prava, a ne o stavovima i mišljenjima. Što se tiče tkz. NDH potrebno je naglasiti nekoliko stvari, ne želići time, dakako, ni u primisli umanjiti razmjer i odgovornost ustaša. Prvo, NDH nije bila međunarodno priznata i nezavisna država, već protektorat dvaju sila i samim time nije podlijegala međunarodnom pravu. Drugo, za vrijeme WWII na području današnje Hrvatske i šire odvijao se građanski rat između Hrvata i ostalih pristaša ustaškog režima i Hrvata i ostalih pristaša antifašističkog pokreta. NDH je poražena od strane FDH (Federalne Države Hrvatske) i saveznika i tim činom je prestala postojati. FDH je prethodnica današnje Republike Hrvatske koja se borila protiv NDH. Za ilustraciju, može se uzeti primjer dvaju Koreja. Može li Južna Koreja odgovarati i biti odgovorna za postupke Sjeverne Koreje i jesu li hrvatski antifašisti mogli i trebali odgovarati za zločine koje su počinile ustaše.

najveci srbin

pre 9 godina

Hrvatska je kao sve druge republike zasnovana na antifasizmu. U vreme poslednjeg rata bilo je odredjenih koketiranja sa ustastvom jer su i u tome prepoznate tkz.tekovine obnove hrvatske drzavnosti. Politika Srbije njenog rukovodstva i intelektalne elite, klera je dovela do toga da se u hrvatskoj pocne drugacije razmisljati o srbima. Ali to se pocelo drugacije razmisljati i kod svih drugih naroda jugoslavije, i cele evrope. Sve ovo nazalost

Future

pre 9 godina

Bravo za Kolindu, treba isticati svakodnevno. Generalna percepcija celokupnog naroda gradi se decenijama. Danas mogu bez straha da posetim Hrvatsku, imam prijatelje i saradnike iz Hrvatske. Ko misli da medju Hrvatima nije bilo partizana gresi zestoko. Ko misli da su srbi bili cetnici - isto gresi.
Ko je slao ljude da ginu u Vokovaru i napucavaju Dubrovnik je za mene nesto sto ne smem da napisem u komentaru - ali se sa time ne identifikujem.

ćućuću

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

milan

pre 9 godina

Najveci komunisticki falsifikat i zaostavstina jeste amnestiranje Hrvata za zlocine ustasa u Drugom svjetskom ratu. Sta, ustase su bili neki vanzemaljci koji su dosli, pocinili genocid, i formiranjem Jugoslavije nestali? Ustastvo i danas zivi u Hrvatskoj, otidjite na bilo koju pijacu ili stand sa hrvatskim obiljezjima i sve je jasno...

nebojsa

pre 9 godina

Nazalost Hrvatska je naslednica NDH bez obzira sta govorili i u samoj Hrvatskoj i u Nemackoj i u Evropi i Americi. Dela i ponasanje to potvrdjuju.

anonymous

pre 9 godina

A u ljeto '95 ste se "branili" od civila srpske nacionalnosti, pa ste ih usput opljackali, spalili i zauvijek protjerali sa vijekovnih teritorija. Pa dovoljno je pogledati kartu etnickog sastava SFRJ po opstinama, iz 1991., i sve teze o nekoj agresiji padaju u vodu. Moja kuca u Benkovcu je sagradjena 1890. a vi ste je zapalili i protjerali nas. Nikad oprostiti, nikad zaboraviti, sjecanje mora da zivi!!!

Hrvat a ne 'Rvatina

pre 9 godina

Je,dobro je.Evo, mi Hrvati smo zli.Zlo nam je u genima, mrzimo Srbe a tom mržnjom danas prikrivamo potkradanje vlastitog naroda.Krivi smo za raspad obje Jugoslavije, proizvodimo Lego komplet Jasenovca sa zarobljenicima da nam se djeca igraju. Moji djedovi kojima su ustaše i četnici pobili familiju su zapravo Srbi jer nikad ni jedan Hrvat nije bio u partizanima a Hrvati i ne postoje a Tito je i ustaša i sovjetska podvala Srbima. Povampireni Hrvati su prijetnja bili i devedesetih kad su srpsku nejač potjerali 95-e a projekt Velike Srbije je bio samo pravo Srba da se brane od povampirenih ustaša koji su kao i svi Hrvati rado opet rušili Jugoslaviju jer bože sačuvaj da je Milošević kršio jugoslavenski ustav i odbio konfederalizaciju Jugoslavije radi Velike Srbije.Divan je taj svijet u kojem je sve crno ili bijelo a ništa između. Svi Srbi su zli a Hrvati dobri ili svi Hrvati su zli a Srbi dobri. Spomenuh djedove koji su se borli protiv fašizma?E pa selo jednog od njih je završilo u RSK 1991-e iako je u selu bilo samo 7 posto Srba. Baka mi je potjerana, kuća spaljena i do pločica ogoljena.4 godine poslije je došla Oluja,zli Srbi su potjerani al ok,imamo bijeli svijet naspram crnog.Pitam se samo,tko u ta dva svijeta je odgovoran za tužne srpske izbjeglice, susjede moje bake koji su joj do kraja rata čuvali svo moguće pokućstvo od četnika koji su došli "branit" te starce od moje ustaške bake udovice?Molim objavite.SMRT FAŠIZMU i GENERALIZACIJI NARODA, SLOBODA NARODIMA! A sad minusi..

aleks

pre 9 godina

Kada cu ja cuti ovde nesto lepo o Partizanima koji su se muski i uz divljenje i postovanje celog sveta, sibali sa nacistima i fasistima i zemlju oslobodili a ne laziranu istoriju iskompleksiranih kolaboracionista. A Ivo Josipovic je pre nego sto je postao predsednik isto to isticao u njegovoj kampanji pre izbora, potencirao Partizane a pljuvao po ustasama, Mesic isto, Ivo se plus izjasnio kao agnostik, i pobedio. Ima Hrvatska zdravo tkivo. Ovde nijedna od tih ideja ne bi imale prolaz. Ovde su u kontinuitetu vec 25 godina svi isti kao Kolinda. Politika podilazenja onim najgorim i ljudima i idejama. Najgori smo od sve dece.

Ante

pre 9 godina

@ kada su ratovi u hrvatskoj se izdigne ustastvo i fasizam. posle ga se odricu, ali ostaju posledice.
(paralel, 26. april 2015 14:46)

Ovo si jako lijepo rekao.

Naime, početkom devedesetih su se iz emigracije u Hrvatsku vratili neki koji su koketirali s ustaštvom. Nama, kojima su preci sudjelovali u antifašističkoj borbi su ti i takvi bili u najmanju ruku čudni.

Međutim, ono čega vi niste svjesni je upravo činjenica rata i njegovog obujma u Hrvatskoj devedesetih... Vi i dalje govorite o "napadu na goloruku srpsku nejač", a to zašto se Hrvatska buni protiv Šešelja kada zapali hrvatsku zastavu, to vam baš i nije odveć jasno, zar ne?

Jer, vi ne znate ili ne želite znati da devedesetih taj Šešelj i njegove pristaše nisu palili zastave; oni su palili i rušili gradove po Hrvatskoj, klali, ubijali, protjerivali i činili hiljade drugih gadosti o kojima vi, kako rekoh, nemate pojma!

I sada, kako se Hrvatska protiv te politike i tih radnji mogla braniti? Jel mogla meni dat pušku i poslat me u rat?? Pa ja nisam u stanju niti pticu upucat iz zračne puške, a kamo li da krenem oružjem na čovjeka, bez obzira koliko mi bi neprijatelj.

Tako da, ti "ustašoidni" su očito jedini imali m_da da krenu u rat s politikom Šešelja.

Ne kaže se uzalud "klin se klinom izbija"!

To što je srpski narod u RH na koncu izvukao deblji kraj, to je svakako tragedija. Ali, jel se itko u Srbiji onda opće zapitao kako li će ti ljudi proći ukoliko taj rat bude izgubljen??

Petar III

pre 9 godina

80 Hiljada zrtava ? gde se izgubi nula ?
Da li znamo broj Hrvatskih partizana koji su se borili na strani partizana.
Naravno osim Josip Broza. Verovatno su brojevi u par hiljada (tisuca).
I to je dovoljno da se danasnja Hrvatska zasniva na tom temelju?
Sta bi sa stotine hiljada ustasa,domobrana itd..Nisu postojali? Ili su ih Srbi poslali da ukaljaju cast Hrvatske nacije.
Nase komsije efektivno prekrajaju istoriju, i mi im u tome svojski pomazemo.

Pasus

pre 9 godina

Hrvatska nakon perioda '41-'45 nije trebala da postoji ni kao administrativna oblast,a kamoli kao amnestirana socijalistička republika kojoj su prikljičeni Istra i Dubrovnik.Ali,tu smo mi Srbi jedini krivci,niko drugi.....baš kao i 1918. kad smo stvorili Jugoslaviju.Ja garantujem da nijedan narod nema tako nisko samopoštovanje kao Srbi.

banja luka

pre 9 godina

Nije naslednica, ali je nastavljac politike NDH. Oduzela Srbima status konstitutivnog naroda protivustavno, protjerala stotine hiljada Srba i ubila nekoliko hiljada, spalila sve sto je srpsko i izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi, jos od svojih prethodnika u NDH.

Marko BG

pre 9 godina

Ovo kažite onima 300 000 proteranih Srba sa područja Krajine, Zapadne Slavonije i drugih delova Hrvatske. To su potomci malobrojnih Srba koji su preživeli NDH. Njima objasnite da današnja Hrvatska nije naslednica nekadašnje NDH.

mc 911

pre 9 godina

Jedini narod na kugli zemaljskoj koji je pravio koncentracione logore za djecu. Postoje svjedocenja italijanskih fasista koji su bili sokirani prizorima u Jasenovcu i drugim logorima i razmjerima tih zlocina. Zahvalite komunistima sto ste dobili drzavu. Da je istorijske pravde, vecina ustasa bi danas trunula u zatvorima a Hrvatska ne bi imala vecinu teritorija koje ima danas i koje joj nikada nisu pripadale.

Beljo

pre 9 godina

"Nisu svi Hrvati bili ustase, ali su svi ustase bili Hrvati"
Kada se vec tako pravis pametan treba da znas da su u NDH poprilican uticaj i vladavini imali i Srbi. Tako od covjeka povjerenja Ante Pavelica, pa sve do glavnog za vazduhoplovstvo.
Bilo je i muslimana mnogo... Tako da... I da, te ustase su znale dosta paktova sklopiti s cetnicima, bas onim cetnicima s kojim se ponose mnogi Srbi.
Jedino Partizani koji ni sa kim ne drugovase. A da, te Partizane danas pljuju po Srbiji.

isprani mozgovi

pre 9 godina

@noa

Mogao bi bar danas da nas postedis vasih hrvatskih supljih prica kojima vam ispiraju mozak vec i predugo. Da nije taj "sovinista" Kralj Aleksandar imao logore za Hrvate u kojima ih je ubio na stotine hiljada te ste zbog toga revansirali u NDH/a? Albanci su na Kosovu decenijama imali i vise od autonomije, imali su dzravu u drzavi koju im je omogucio Hrvat Tito koji je ako si mozda zaboravio bio na vlasti u Jugoslaviji i u Srbiji. Srbi u Hrvatskoj NIKADA nisu imali nista priblizno onome sta su imali Albanci na Kosovu. A kada su Srbi trazili ono sta i Albanci, dobioli su etnicko ciscenje i svodjenje na ispod 4% dok su Albanci dobili "drzavu" koju je ta tvoja Hrvatska licemerno priznala. Tako da...

Homer Simpson

pre 9 godina

Otac nacije Starcevic,je imao doktrinu u vreme NDH da Srba u Hrvatskoj bude oko 3%!Koliko danas ima Srba u Hrvatskoj i dali se mozda slave Oluja i Bljesak!?Cudna koicidencija,bas!

puppetmaster

pre 9 godina

Nije samo Jasenovac nego i Vila Luburic, Danica, Livno,Donja Gradina, Djakovo, Jadocno, Gospic, Jasterbarsko, Kerestines, Kruscica, Lepoglava, Lobor, Sajmiste, Stara Gradiska, Stupancino, Tenja Caprag.Sve su to Logori u kojima u je ukupno stradalo izmedju 500 000 i 700 000 hiljada Srba, Jevreja i Roma. U Jasenovcu, da stradalo je izmedju 80 000 i 90 000 Romskih, Jevrejskih i Sprpskih zrtava. Ali u SVIM koncetracionim logorima stradalo je izmedju 500 000 i 700 000 zrtava.

realno

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....
(Zigzag, 26. april 2015 17:39)

Nemojmo se zavaravati, svi oni to isto žele. I bivšu državu su tako gledali kao da je sve njihovo i njima potčinjeno. Zato su ih svi i napustili.

zoran

pre 9 godina

Vidim da ima ovde komentara iz hrvatske. Ne vredi, Srbi nista nisu naucili niti misle da su ista oogresili. Milosevica ne vole jer je izgubio rat. Sada cete videti koliko mi minusa ide. Nazalost to je tako

Izvin'te, samo pitam.

pre 9 godina

Izvin'te, samo da postavim par pitanja hrvatima koji su zainteresovani za ovu temu, naravno sve u dozi postovanja razlicitosti i kulture, a u nadi da ce mi neki od njih odgovoriti.

1. Koliko je hrvata srdacno docekalo 2. nemacku armiju 1941. godine u Zagrebu?
2. Koliko je srba "docekalo" nemacku armiju u Beogradu?
3. Koji grad je bombardovan 6. aprila 1941. godine, Zagreb ili Beograd?
4. Zasto nacisti nisu stvorili Nezavisnu drzavu Srbiju ako su vec "saradjivali" sa cetnicima?
5. Da li su postojali cetnicki logori negde na prostoru Jugoslavije?
6. Da li su u ratovima od 1991. do 1995. godine hrvatksi oslobodioci nosili oznake NDH i ako su kako je to uticalo na srbe koji su ziveli u HR?
7. Zasto posle tacno 70 godina od oslobodjenja logora Jasenovac 100 specijalaca cuva cirilicnu tablu?

Ovde je najbolje stati sa pitanjima.
Imao bih jos mnogo ali smatram da im nije mesto ovde i ne znam kako bi bila shvacena pa bolje ne postaviti. Ja i vecina ljudi znamo odgovor na svako ovo pitanje. Takodje, smatram da imam praavo da postavim ova pitanja i da nikoga ne vredjaju, jer su podkrepljena cinjenicama i mogu biti proverena na relevantnim mestima i knjigama (izbegavati hrvatske udzbenike).

Pozdrav svim ljudima ovog sveta dobre volje i zdravog razuma. Svi smo mi gradjani sveta sa nekim bespotrebnim linijama po njemu.

my way

pre 9 godina

Ma je li tako? Zato se placa penzija svim pripadnicima oruzanih snaga NDH? Zato je ustaska sahovnica bila prva zastava, kasnije promenjena u ovu "prihvatljivu". Zato su ulice i trgovi dobili imena ustaskih monstruma, ukljucujuci i nacionalnog ideologa, Budaka? Zato je Paveliceva kuna proglasena valutom, iako nikad pre nije bila? Zato se Stepinac, njen verski poglavar, smatra svecem? Zato je pocet novi rat protiv vojnika JNA koji su sluzili vojni rok i Srba koji su ziveli u svojim kucama? To sve daje pravo Hrvatskoj da pod takvom ideologijom i na tako krvav nacin otcepljuje od Jugoslavije delove na kojima narod zeli da ostane u svojoj drzavi, a ne da bude deo te nove NDH u kojoj je, kako se naravno ispostavilo, ponovo istrebljivan? Nesto neistinito, sporno mozda u ovome sto govorim?

licemeri

pre 9 godina

Zasto su onda Hrvati tokom 90-tih koristili ISKLJUCIVO ustaske simbole, zastave, pevali ustaske pesme i velicali ustaske koljace? Zasto Hrvati nisu pevali partizanske pesme i stavljali petokraku na uniformu ako su vec "antifasisti" i ako su se vec borili protiv "velikosrbskih fasista"? Vrlo jednostavno pitanje.

tara

pre 9 godina

Zar cinjenica da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarovic nije smatrala za shodno da se pojavi na komemoraciji zrtvama Jasenovca nije recita sama po sebi?Tara.

Brojke

pre 9 godina

Tokom drugog svetskog rata hrvati su se hvalili da je bilo vise od 1,400,000 zrtava. Arhive Nemacke i Italije su skoro objavili da je to preterano i smanjili cifru na oko 700,000 ljudi. Srbi se mere u stotinama hiljada, ostali u desetinama.

elizab

pre 8 godina

@Novica - Voliš hrvatsku povijest i svaki pedalj na njoj? Pa, problem i jeste što je taj "pedalj" 1941. definisan do Dunava i Drine, pa su sprovedene akcije u cilju "pedaljisanja". A 1990. se krenulo sa ideologijom iz 1941, a Srbima, inače potomcima jedva preživelih, na njihovim etničkim teritorijama objašnjeno da su na hrvatskom "pedlju kao i 1941. Manite nas priče o državama, vaša je napala srpske etničke teritorije sa jednim ciljem koji je i ostvaren. Zgodno vam je poslužila Miloševičeva mašinerija i napad na Dubrovnik i Vukovar da pričate o "pedljima", ali suština je sublimirana u arhivama Muzeja genocida u Vašingtonu. Ima i virtualna tura, pa posetite sajt...

BokiPirot

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska nije naslednica NDH jer to nije moguce posto je ona jednostavno samo nastavak te fasisticke tvorevine i nikada nije izgubila nit sa svojim korenima.

milanovac

pre 9 godina

Formalno nije, ali ustastvo i dalje zivi i jos je zivo u hrvatskom narodu. Nisam pristalica onoga "nas nacionalizam je bolji od njihovog", i nije tako, ali pogledajte retoriku njihovih medija koji sve srpske optuzenike unaprijed proglasavaju zlocincima, a mi se trudimo da budemo korektni. Pogledajte broj ljudi na koncertima ustase Tompsona, zar treba nesto vise??

Ernesto

pre 9 godina

I opet falsifikuju i prekrajaju podatke. Kao 80 hiljada zrtava? Nemojte molim vas. Kada su Srbi pobijeni umanjuju se podaci desetostruko, kad drugi stradaju od Srba onda se preuvelicava.

bez_cenzure

pre 9 godina

Grabar-Kitarović će, kako su proteklih dana pisali mediji, sredinom maja biti na komemoraciji povodom 70. godišnjice stradanja zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija NDH, koja se 16. maja održava na Bleiburgu u Austriji.

Ma jok! Ako niste nasljednici NDH zašto odajete poštu ubijenim ustašama? Zašto se svake godine održava misa zadušnica Anti Paveliću od strane vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj dok svaka vlada Hrvatske nikada nije ni osudila taj sraman čin? Hrvatska nije nasljednica NDH samo na papiru dok u stvarnosti nikada se nije distancirala od ustašluka. Hrvatska i dan danas isplaćuje penzije bivšim pripadnicima ustaških formacija. U Hrvatskoj je moguće da se mjesto zabave poput plaže Zrće nalazi svega par kilometara od kompleksa ustaških logora smrti Jadovno na ostrvu Pagu. Drage komšije činjenica je da Hrvatska za razliku od Njemačke nikadka nije prošla katarzu. Mislim da je nakon 70 godina čekanja krajnje vrijeme da prođete i kroz tu fazu.

Bas se pitam da li cete ovo objaviti.

pre 9 godina

U nemackim arhivama postoje detaljna dokumenta sa vise od 460 000 imena i podataka stradalih samo u Jasenovcu! Ime po ime, to su zvanicna dokumenta. Nezvanicna su jos strasnija. Toliko o pomirenju, o novinarskoj i hrvatskoj objektivnosti. Logore smrti treba pominjati svaki dan i pricati pravu istinu, a neka svako za sebe odluci da li ce se miriti sa njima ili ne. Sto se mene tice onisu nesto najgore sto je covecanstvo dalo od sebe.

mile

pre 9 godina

jasenovac bio pa prosao..problem je sto hrvati imaju usadjenu mrznju prema srbima i pre rata 90 ih..dalmacija je odlican primer toga..meni kao klincu iz dalmatinske zagore nije bilo ni jasno ko je srbin a ko hrvat ali zato moji drugari iz sibenika vrlo dobro barataju svime a pogotovu danas!

ENDE

pre 9 godina

Za nase lose odnose krivac je iskljucivo kralj Aleksandar koji je u sustini htio V.Srbiju....

@(Zigzag, 26. april 2015 17:39)


Skoro pa da cemo se sloziti, osim sto u celoj toj prici postoji i jedna mala nelogicnost, koju vestim zig-zag manevrom treba zaobici, a to je da je ustaski pokret nastao mnogo pre nastanka Kraljevine Jugoslavije i toga da se sa masovnim ubijanjem Srba u hrvatskoj pocelo jos pre izbijanja I svetskog rata, sve ostalo je manje-vise netacno pa cak i to da je kralj Aleksandar stvarao Veliku Srbiju tako sto je stvarao Kraljevinu Jugoslaviju, sto je vec samo po sebi posebno nebulozno.

ZORO

pre 9 godina

Do sada nije bilo tako, neznam na čemu temeljite ovu tvrdnju? Dali možda na bljesku ili oluji, ili možda na Brijunskoj odluci da se Srbi građani Hrvatske proteraju sa vekovnih ognjišta, ili možda uništena ili oteta imovina tim istim građanima Hrvatske.... o ovome se mogu tomovi napisati. Veoma mnogo stvari treba da uradite kako bi tvrdnja bila ozbiljno shvaćena od strane vaših građana srpske nacionalnosti i već pristojnog dela hrvatske nacionalnosti.

unuk srbina partizana iz hrvatske

pre 9 godina

Hrvati su bili partizani..poznate su zagorske divizije,medjimurske udarne brigade...varazdinskq ...zagrebaxka...krapinska...te onda jastrebarska...zelinska...pa i Franjo Tudjman je skakqo na twnkove i bunkere...bio na neretvi i sutjesci...drvaru
xica mica i gotova prica

Sad je lako biti politicki centar

pre 9 godina

@Srbi, okanite se takvih priča da je Hrvatska puna ustaša, kod nas proustaške (ekstremno desne) stranke ne prelaze ni izborni prag, dok svi znamo kako je kod vas..
(korektnost, 26. april 2015 15:39

Pa naravno, koji je interes imati proustaske stranke, kada je broj Srba 2-3%. Kad je bio vise od 10% 1989 ili vise od 20% 1941. videli smo kako malo uticaja imaju na hrvatsku politiku.

KRIGER

pre 9 godina

Jedno zlo vuče drugo. U kraljevini Jugoslaviji šovinista i diktator kralj Aleksandar je strašan vršio teror nad hrvatima i represiju.ovi im u 2 svj ratu vratili.mrznja je tako počela.fašizam je zlo.Ndh ne moze biti dobro kao ni velikosrpska drzava.ljudi trebaju uvažavat jedni druge. A opet ak cemo realno srbi u Hrv su tražili
da imaju nesto sto im ne bi dala nijedna drzava na svijetu.drzavu u drzavi. A albancima na kosovu nikad nisu htjeli dati autonomiju.i na kraju ostavljeni od Miloševića.

@(noa, 26. april 2015 15:54)


Inace, malo pre toga taj kralj Aleksandar je sa svojom vojskom, neposredno pred kraj prvog svedskog rata, oslobodio sve te hrvate od 1000-godisnjeg ropstva pod Austro-Ugarima, a sve cak i da je to tacno da je provodio torturu nad hrvgatskim stanovnistvom u ShS ne postoji ni jedan jedini dokaz niti podatak o tome da je za to vreme bilo ko ubijen sa bilo cije strane, uz to nikakvo opravdanje ne postoji za itijedan zlocin, tako da ovakvi "argumenti" samo podrzavaju zlocince i ohrabruju ih da iznova i iznova ponadljaju svoja nedela, ali nema problema, ceracemo se jos!

Dragan

pre 9 godina

Svaka čast Milanoviću na ovim izjavama! Problem je sto se do sada ni jedan političar nije na ovaj način obrađivao od NDH, a da pri tome ne spominje jadne žrtve Partizana! :/

slepac

pre 9 godina

sacuvaj me Gospode od hrvatskog antifasizma. logor za decu .hej. ti sto brojis zrtve ubijene najzverskijim metodama kakve ni u horor filmovima drogiranih i bolesnih holivudskih scenarista ne mozes videti. hej ti sto brojis nas srbe stavi prst na celo i pomoli se za oprost

tako ti je to

pre 9 godina

tacno se zna gdje su bile ustase, a gdje partizani. Primjera radi u gradu splitu je u vrijeme wwll bilo tacno 20 ustasa, sto dalje imlicira da je dalmacija bila srpska, jer su srbi iz hr pretezno bili u partizanima.

novica

pre 9 godina

Nemate vi pojma . Hrvat sam svim svojim bićem,volim svoju državu i sve dobro i loše u njoj .Volim Hrvatsku povijest ,šahovnicu i svaki kamen na njoj.Pedalj nam ne treba tuđega. Poštujem sve države svijeta pa tako i Srbiju. Nikome ne želim zlo,mir svima.
Moji su bili partizani a ja kao mali pionir ('74 sam godište). Zar sam ustaša što volim svoje????

de.

pre 9 godina

Bilo bi super da nam dezurni hrvatski komentatori objasne: ako danasnja Hrvatska nema veze sa NDH, zato su se onda Hrvati tokom 90-tih godina koristili ustaskim simbolima, pevali ustaske pesme, na uniformama imali ustaske simbole, zasto su rusili partizasnke spomenike, zasto nisu pevali partizanske pesme i na uniforme stavljali petokrake ako su vec u tolikoj meri antifasisti? I koga misle Hrvati da impresioniraju ovim detinjastim lazima i zamenama teza koju rasipaju hrvatski politicari ili ovi likovi tipa "noa"? I zbog cega se vecito Jasenovac koristi od strane hrvatskih politicara za slanje prizemnih politickih poruka?

Deki

pre 9 godina

@(Pero, 26. april 2015 15:29), koja je to FDH ratovala protiv NDH, osim ako ne misliš na Partizane po brdima i koji su vas to saveznici oslobodili, ja samo znam za Ruse koji su poterali Nemce? To što si ispričao je iluzija i nigde nije istorijski zabeležena. Ja sam još kao mali gledao snimke kako su Nemci dočekani u Ljubljani i Zagrebu, nisam nigde video FDH kako se bori protiv nascista? U isto vreme, Nemci su bombardovali Beograd. I ako ne umanjuješ ustaštvo, onda napiši koliko je ubijeno Srba i Roma kao i hrvatskih komunista u Jasenovcu?

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Danasnja Hrvatska za Hrvate, temelji, nasledjuji ili NDH ili
ZAVNOH stom razlikom da Hrvatska po ZAVNOH-u.nije
drzava. Nasledje je u fasizmu ili komunizmu. Treceg nema.
Broj hrvata u oruzanim snagama NDH 1941-1944. visestruko
premasuje broj partizana Hrvata, stim da 1945. dolazi do
masonih prelazaka Hrvati iz jedinica NDH u partizane.

tesko je hodati sam

pre 9 godina

Ma jok, niste uopste. A zasto su moji babe i dede, svi prosli hrvatske nacisticke logore od '41-'44-te (neki su oslobodjeni ranije, zaslugom jugoslovenskih partizana), pa ste ih opet oterali iz Zagreba, Pule, Rijeke i Dalmacije pod pretnjom (i pucnjevima) snajpera '91-ve? Zasto je od 30% Srba u Hrvatskoj ostalo 3% i vi taj progon, i te zlocince slavite kao nacionalni praznik? Zasto vam je zastava ista kao u NDH i zasto su vam mediji prepuni glorifikacije ustasa, fasizma i demonizacije njihovih zrtava - Srba? Mozete lagati sebe i druge neko vreme ali ne mozete lagati zauvek.

frapex

pre 9 godina

Kad odem na hrvatsku Wikipediju, stičem drugi dojam. Potanki opisi, podaci o državnom uređenju, digitalne mape, nogometna prvenstva, "srpski problem", par desetina hiljada žrtava (Srbi i Jevreji izazivali), pa desetine stranica o krivotvorenim podacima o Jasenovcu i 21 drugom logoru i stratištima, a Bleiburg je centralna tema... Srećom po današnju Hrvatsku, ona pravno nije naslednica NDH već Kraljevine Srbije (preko SHS, Kraljevine i SFRJ), ali u mnogo čemu jeste. Bolje bi bilo da Kolinda i ne ide u Jasenovac, sramota je kakvo je to izrugavanje i izvrtanje.

Da se ne lažemo

pre 9 godina

Rekoše, a onda proslaviše Gotovinu kao heroja, a operaciju etničkog čišćenja Srba "Oluja" proglasiše za najveći državni praznik.

Kralj Ibi

pre 9 godina

@ćućuću, posto ozbiljno pitas da ti ozbiljno odgovorim, nisu bas Hrvati toliko pedanti kao Nemci da vode detaljnu evidenciju kog su ubili, plus koliko ih to kosta, ali napori Hrvata da se umanji zlocin je zaista zaprepascujuci. Pa NDH je donosila zakone koji su toliko zaprepascujce genocidni u svoj nameri da i da niko nije bio ubijen bilo bi dovoljno da ih medjunarodna zajednica izopsti za narednih 100 godina. Pogledaj snimak ulaska Nemaca u Zagreb pa nam objasni gdeje tu antifasizam. Za poredjenje pogledaj i njihov ulazak u Beograd.

Srbin katolik

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Koji Bošnjaci???
Bošnjaci koliko znam tada nisu postojali kao nacija. Možda ste mislili na muslimane? Što znači da brkate babe i žabe, narode i religije.
Ajmo malo preciznosti!

Tashuli

pre 9 godina

Tito je hrvatima dao (svesno ili ne) sve sto se moglo dobiti, veliku drzavu, cistu istoriju, razvitak na ustrb drugih- jednom reci, sve! Kolinda to negira (kao i 95%hrvata)i izbacila bistu a eto nece ni jasenovac na to da je podseca,noseci se idejom da su oni jedini i istinski naslednici "of the first man and the andals"!! Iako volim hrvate ko rodjena braca, nadam se da ce ih kosmicka pravda poceti sustizati kao nama sto je dala milosevica i vucica u novijoj istoriji

miki

pre 9 godina

Ako skupite neki broj ljudi i unistite im licna dokumenta pa ih streljate kao u Jasenovcu ti ljudi po ovom kriterijumu nisu ni ubijeni.Tako imamo cifru od 80 000 ljudi a ne 700 000 koliko je i ubijeno.

patoloske lazovcine i licemeri

pre 9 godina

Ma skroz je u pravu Milanovic, svi se secamo kako su Hrvati tih 90-tih tokom "bitke za neovisnost" masovno mahali partizanskim zastavama, pevali partizanske pesme, na uniforme stavljali partizanske simbole... A tek kako su stitili partizanske spomenike i obelezja.

Zoki

pre 9 godina

Ja se ne ljutim na Hrvate sto su smanjili broj ubijenih na 80 000 kada su i nasi pametnjakovici smanjili broj streljanih djaka u Kragujevcu cini mi se na 1000 jer zaboga samo ima 1000 licnih dokumenata streljanih.

Robi

pre 9 godina

Ovako izgleda javni nastup političara hrvatske,a u stvarnosti ako pokušate da izvadite hrvatsko državljanstvo i to na osnovu bliskih predaka kao što su deda i baba koji su ubijeni u istom tom jasenovcu kojem sada odaje počast hrvatski politički vrh i na ime roditelja koji su rođeni u hrvatskoj onda vam kažu da može ali samo ako ste hrvat katolik i to da dokažete dokumentima.To meni izgleda kao da žele da sačuvaju rezultate ustaških zločina.Ne bi trebalo da bude važna nacionalna pripadnost ako država demokratska i slobodna.Za vreme NDH Hrvatska zvanična vojska je bila saveznik Adolfu Hitleru ali danas je to prošlost i ne bi trebalo čuvati rezultate ustaških zločina,a pritom odlaziti u nekadašnje koncetracione logore odavati počast žrtvama ustaških zločina.

Chiske

pre 9 godina

Evo i Hrvati su pocceli da se sluze Americkim stilom manipulisanja naroda. Sve je to South Park objasnio u epizodi "I'm a Little Bit Country"

Статистика

pre 9 godina

Ако желите да видите шта је Хрватска и чега је она наследница, узмите само статистичке податке и националну структуру данас. Све јасно у пар редова.
Што се тиче "умањивања" жртава хрватског режима, мене то не брине - текст говори само о ПОЗНАТИМ жртвама. Уз то треба додати да није питање броја, него НАЧИН и НАМЕРА. Начин је јасно утврђен - о томе сведоче необориве чињенице. Намера - такође утврђена, о томе сведоче данашњи демографски (а и ондашњи после 1945) подаци о становницима Хрватске. Број? Није битан - ако су поименице убили 20.000 деце међу 80.000 људи, шта мислите да би урадили да су имали више времена и простора? Све је јасно, само још Срби да се опамете и схвате поред ЧЕГА живе.

Deki

pre 9 godina

Cifra od 82145 je knjigovodstvena zaostavstina Danteovog Pakla. I vi nam sad bez prisustva medija to uvaljujete kao konacnu istinu? Trun jedan iskrenosti i pokajanja tu nema.

Драган КНН

pre 9 godina

Својим поступцима хрватска ме увјерила да није насљедница већ
непрекинути продужетак ндх , која је у Југи била добро камуфлирана . Никада хрватски сан о ндх није прекинут , а оволику хрватску нису ни сањали. Сада се одричу најзаслужнијег међу њима , Јосе великог вође! О хрватском анти фашизму довољан је податак да је први хрватски партизански одред бројао 151 борца , од чега су 148 били Срби а остало хрвати ...

Luka

pre 9 godina

Stara ljubav ne rdja, posebno svi oni nedvomisleni bilbordi sa "herojima", posle ulaza CG u HR da nam daju do znanja da nismo dobro dosli narod.

Zivota

pre 9 godina

(Ante, 26. april 2015 16:47)
Ja i dalje pisem, ali to hrvate ne dotice. Znas li Ante bilo sta o onim zenama, onoj nejaci nejaci, saterani u Glinsku Pravoslavnu crkvu, pod izgovorom da mogu sacuvati glavu ako predju u katolicku veru? Zverski poklani, zapaljeni i streljani. Znas li Ante kolko je te nejaci bilo? Ili ti je mnogo lakse govoriti o zlocinima Seselja?

Gile

pre 9 godina

Ni Nemacka nije naslednica nacizma ali se nosi sa zlocinima svojih predaka. Postoji nasledje kao pravo ali i kao obaveza. Uvek se postavlja pitanje ko je cinio vecinu i kolika je. Da li je vecina bila u partizanima ili ustasama? Da li su oni koji su cinili manjinu posluzili kao alibi vecini koja je cinila zlocine ili je manjina bila ta, koja je ostavila teret drustvu i umanjila znacaj onih, ciji potomci odbijaju da se pojave na proslavi 9. maja u Moskvi, za razliku od predaka koji su zdusno prihvatili naciste u Zagrebu 1941. Nasledje je nesto cime se ponosis ili cega se stidis. Svaki alibi je suvisan.

dejan-minhen

pre 9 godina

nije naslednica. granice vole koje su dobili kao poklon od "srpskog diktatora" partizana. zato nisu naslednica. oni iz vremena NDH isključivo vole valutu, grb, pesme i ponašanje tadašnjeg predsednika iste.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

Mile Medic

pre 9 godina

G.Milanovicu zasto ZAVNOH ne vredi za Srbe iz Hrvatske koji su ,ako cemo pravo ,bili najbrojniji u NOV ? Stvar s Hrvatskom je slozena , kao sve na Balkanu . U velikoj meri je projekat u kom se ne gleda lepo na mnoge Hrvate (sam G.Milanovic se pre neki dan zalio da postoje spiskovi nepocudnih) , a za Srbe ima mesta do procenta kad su samo statisticki faktor . S nase strane veliko je nerazumevanje za vecinu Hrvata koji nisu iskljucivi i koji su frustrirani zbog olakog etiketiranja da su ustase , a vec su pod stigmom da su losi Hrvati tj. jugonostalgicari. Kad se ubace u igru strani faktori onda je cudo sto je ikada postojala zajednica dva naroda koji dele jezik i jos mnogo toga . Ovako ,u stanu u Dalmaciji ,u kom sam odrastao ,kao i nasledjenoj dedinoj kuci srusenoj 1995. nikada vise necu prenociti .

sumohrvat

pre 9 godina

@ Nisu svi Hrvati ustaše,ali su sve ustaše bili Hrvati ?????
Netočno drugar,apsolutno netočno. Ali je lako lupati po tastaturi bez da se promisli....
Među ustašama je bilo itekako i drugih nacionalnosti,a pogotovo su poznate muslimanske postrojbe....

Zigzag

pre 9 godina

Istina je da nismo nasljednici,ali ovaj zlocin su ucinili Hrvati i mi koji sada zivimo jedino mozemo trazit oprost za djela koji su nasi preci ucinili,...mislim da su nam i Jasenovac i Ovcara i Srebrenica svima opomene kako treba u buducnosti....

Imate li dusu?

pre 9 godina

"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."
"Do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka.
Među stradalima bilo je više od 20.000 dece."

Cekaj,a ko onda rece 700 000 srba?
Ne,ozbiljno pitam.

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ćućuću, 26. april 2015 15:54)

Da ih je i bilo samo ovoliko da li ti i malo smeta ova ocigledna disporporcija izmedju ubijenih Srba, Roma i Jevreja na jednoj strani i Hrvata za jednu antifasisticku Hrvatsku?

Budvala ola la...

pre 9 godina

(Pero, 26. april 2015 15:29)

Pero ljudino, bili meni pozajmio tu knjigu fakata o borbi dobra i zla na teritoriji NDH??...pošto bih reka da sam naplažu preaveta taj čas??? FDH vs NDH!!!! Pa zar nije bilo NOB( u HR'41 11%) vs NDH (66%) opa...cifre! Ili tisućuljetna ne pamti dobro?? A drugo to nije dan proboja no treba bit' dan Holokausta Srbskog, Jevrejskog, Ciganskog, Rusinskog, Muslimanskog naroda i Komunista i protivnika NDH. E to je pravda. Pa objVite ovo ako nijepreviše protivpomirenja i dobrosusedskog nalaganja i pravila EU.

Lola

pre 9 godina

Po priči moje bake na Drini 1942. godine, u proleće, stajali su nemački vojnici, ledjima okrenuti ka reci sa uperenim puškama i govorili:"Curik ustaša, curik ustaša"dok je nesretni narod bežao preko Drine.

S&ra

pre 9 godina

@korektnost- Ja bih veoma volela da je istina to sto ti govoris. Nadala sam se da je tako, a onda pre dva dana videh ovaj noviji video zapis. Zainteresovala me tema "Sta Hrvatima danas znaci Jasenovac".
Ozbiljan novinar uradio, nije nista pretenciozno. Prosto covek intervjuisao ljude u Hrvatskoj, Mislim da je sve Zagreb. Nemci su ponili tolike ljude u drugom svetskom ratu, ali ne zataskavaju to i ne okrivljuju zrtve, nego uce decu kroz celo skolovanje sta su radili njihovi preci i trude se da se operu vec sedamdest godina i to covek mora da postuje. Moj deda je bio cetri godine zarobljen u Nemackoj. Pogledaj video (45 minuta traje) pa mi molim te reci sta covek da kaze na rezultate ove ankete.

my way

pre 9 godina

(aleks, 26. april 2015 15:49)
Onaj Mesic koji je rekao da je Hrvatska 2 puta pobedila, kad su je priznale sile osovine i kad je pobedio Tito u borbi za vlast? Onaj Mesic koji je bio 2. covek Tudjmanovog neoustaskog rezima? Onaj koji je slavio nestanak Jugoslavije? No, neka je rekao posle kad je nebitno neku lepu o partizanima i ima Hrvatska zdravo tkivo, a mi Srbi smo najgori? Rekao bih ti da se stidis svog licemerja, lazi, mrznje prema Srbima koju ne mozes da upakujes u antifasizam ni bilo sta moralno, koliko god se pateticno trudio, ali znam da takvi kao ti stida nemaju. Manje vazno od recenog, ali koliko je samo jadno istoriju naroda meriti po kolicini lepih reci o Titu i komunistickoj revoluciji, a opet i tu Srbi prednjace, tako da ti ni taj argument ne stoji, koliko god besmislen bio.

Dragan

pre 9 godina

"Premijer Hrvatske Zoran Milanović istakao je da se država Hrvatska temelji na ZAVNOH-u, a ne na NDH, što je potvrđeno i u Ustavu, i istakao značaj partizana."
- Ni jedna drzava danas nece reci da se temelji na fasizmu. Danasnja Nemacka tvrdi da se ne temelji na Hitlerovoj Nemackoj, Italija se ne temelji na Musoliniju, itd. Izgubili su rat i svi se sad "temelje" na partizanima, pokretima otpora, itd. Normalno je da to izjavljuju, ali sumnjam da bi tako bilo da je ishod 2. sv. rata bio drugaciji. Ipak, u istoriji ostaje zabelezeno da je na prostoru danasnje Hrvatske postojala drzava Hrvata koja se zvala Nezavisna Drzava Hrvatska. Ta monstruozna drzava, oni Hrvati koji su je osnovali i podrzali (vecina ili manjina, neka procene sami), cinili su nepojmljive zlocine i organizovano ubili stotine hiljada civila.

Milan

pre 9 godina

Ovi je sve bledo i gotovo sramezljivo nastupanje u javnosti povodom neceg veoma bitnog. Treba se jasno i glasno reci koliko je bilo Srba, Roma i Jevreja mucki ubijeno...