Utorak, 02.09.2014.

13:12

Kao da u Prištini Srba nije ni bilo

Izvor: Jelena Tasiæ

Kao da u Prištini Srba nije ni bilo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

eleonora

pre 9 godina

Sjajan tekst. Savrsena analiza srpske istorije i srpskog mentaliteta, kao i sadasnje situacije. Osnovu ovakvog stanja cine odlicno sagledane karakteristike srpskog naroda, duboko utkan komunizam, duh "jugoslovenstva"koji je doveo do gubitka nacionalne i gradjanske svesti i na kraju specifican primitivizam u koji je narod utonuo. Ove karakteristike naroda i jesu ono sto je omogucilo onakav tok istorije kakav je bio, odredjen onakvim licnostima kakve su bile birane kao vodje. Najgore je sto nema izlaza.Treba da protekne puno vode do promene svesti ovog naroda, a na toj promeni niko i ne radi.

Prota Mateja

pre 9 godina

Gospodin Batakovic je gospodin covek, covek koji je ozbiljno shvatao svoj diplomatski posao, za razliku od recimo onog nesrecnog Protica a nadasve jedan od retkih javnih licnosti u Srbiji, uz Kostunicu i Djindjica, koji je uvek drzao do dostojanstva svoje zemlje i naroda koji predstavlja. A o Vucicu sta da kazem, o njemu najbolje govore ovi botovi kojih se ne secam da je bilo dok ovi sadasnji nisu dosli na vlast.

ivan

pre 9 godina

Niko kosovske Srbe nije otpisao- i dalje dobijaju 200 odsto plata, redovne mesečne apanaže, većina se obogatila prodavanjem zemlje (svete srpske zemlje!!) i nekretnina, mnogi imaju kuće, stanove, lokale, poslove i tamo i u Srbiji, tu su im i razni dodaci, i plus mnogi "rade" prepodne za državu Srbiju a popodne za kosovske Albance (npr.arhitekte, lekari).Ponavljam, dosta su nam isisavali državu, daleko im lepa kuća.Svi koji su u Srbiji rade u državnim službama, ne idu oni kod privatnika da rade, oni su privatnici i privilegovani biznismeni, a mi smo sirotinja raja zaglupljena nemaštinom i propagandom.Stanje na terenu je bitno drugačije od toga šta ovaj gospodin piše (na engleskom).

barba

pre 9 godina

U Londonu 1945 je odrzan sastanak Tita i Subasica(potpredsednik Jugoslovenske vlade u izbeglivstvu). Tada je Tito rekao Subasicu da se ne boji da ce srbi biti dominantni u Jugoslaviji, jer je on (Tito) preduzeo sve mere da srbi za 50 godina nece znati ko su, a za 100 godina ih nece ni biti. Ovo je svedocanstvo sekretarice satog sastanka.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(marija, 2. septembar 2014 20:04)
Moze neki primer "sjajnosti" diplomatske karijere?
(s., 3. septembar 2014 15:29)
-------
Ne znam sta ocekujete od diplomatije ali, za pocetak, za nije dovoljno sto je Srbiju predstavljao na pravi nacin, manirima ucenog i civilizovanog coveka a da uz put nije krcmio interese Srbije. Njegovo visoko obrazovanje mu je dozvoljavalo da u diskusijama uvek nastupa sa neoborivim argumentima. Diplomata "ratuje" jezikom i argumentima. On nema drugih srefdstava. Ne znam da li ste primetili ali, u srpskoj diplomatiji se veoma cesto pojavljuju ljudi, koji su neugledni u svakom smislu te reci. Ljudi, koje iz "humanosti" uguravaju veliki srpski "vizionari" pokusavajuci na taj nacin da Srbiju razbucaju iznutra. Takvima u MSP-u, gospodin Batakovic i mali broj slicnih njemu su veliki neprijatelji jer ih teraju da se ponasaju primereno u skladu sa sluzbenim obavezama koje stoje pred svakog diplomatu. Ti, nesposobni, neugledni i neobrazovani ga optuzuju za "karijerizam" i autokratsko ponasanje jer ne dozvoljava da se bilo ko ponasa na nedozvoljiv i nepristojan nacin. Mozda ste ocekivali da svojim radom podigne Vasu platu ili zaposli dete ali, to nije u opisu njegovog radnog mesta, nazalost.

Владимир

pre 9 godina

Наше пропадање није повезано (само) са 45ом, Слобом или демократама... Та (негативна) ентропија нас прати од нашег настанка. Некада највећи и најстарији народ се крунио и осипао за све време свог постојања. То треба да нам кажу историчари. И да нам дају рачуницу колико нам је још остало. Рекао бих не више од 400 година, од нас ће остати само Београд где ћемо да Србујемо. И то Београд сремачки, јер ће стари буквално пропасти у лагумима и запуштености.
У делу своје књиге Милош Милојевић, претходно набрајући пространства која смо насељавали, ратове које водисмо с Грцима, Римљанима, Татарима... пита се: КАКАВ БЕШЕ, КАД И КУДА ПРОПАДЕ ТАЈ СИЛНИ И ТОЛИКИ НАРОД СРБСКИ, КАО И ОД КОГА И ЗАШТА?
Одговор је такав да се може рећи како нема битније разлике између пређашњих и ових данашњих Срба. Отуда та пропаст.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

I gospodin Batakovic je jedan od primera, da je u Srbiji najteže biti Srbin. Ne onaj primitivni, sto se busa u svoje junačke grudi, onaj što slusa "Cecu nacionale" i kaže da je Srbin jedino kada nekome tera inat, ne onaj koji smatra da svi oni čije se prezime ne završava na "ić" nisu Srbi, ne onaj koji se predstavlja "pravim Srbinom" jer je iz Beograda i okoline, niti neko koji ijekavicu samtra stranim jezikom već, neko ko je obrazovan, neko ko ima nacionalni i lični integritet i neko ko se na pravi način bori za interese Srbije. Takvi Srbi su uvek na marginama ili bivaju ispljuvani od onih čije je obrazovanje i intelekt ostao na nivou "Ivice i Marice". Naravno, imam utisak da se protiv gospodina Batakovića, srazmerno njegovoj pameti, elokventnosti i obrazovanju vrši svojevrsna diskriminacija sa raznih frontova. Kako od njegovih bivših kolega koji mu zavide na znanju i obrayovanju, kako od vladajuće olugarhije kojoj se ne nabija u d..., tako i štampe koja će uvek naći načina da minimalizuje značaj ovoga čoveka i umanji snagu njegovih reči. Samo devet komentara na ovakav tekst? Da li je razlog što mnogi ne umeju da pročitaju štivo i zadrže pažnju na nečemu od čega "boli glava" ili je u pitanju nešto drugo?

Slazem se

pre 9 godina

@(JCDenton, 2. septembar 2014 13:50) Apsolutno se slazem, a takodje odlicna je i konstatacija citiram: "Ali kad se dotaknete pravoslavne i još prateće joj srpske tradicije, onda sva komunističko-udbaška ozlojeđenost i ideološka odbojnost utkana u svest i obrazovanje svih generacija školovanih posle 1945. dolaze do svog punog izražaja." Nazalost ocekujem da Batakovic posle ovog teksta prezivi medijski topli zec, kao sto je recimo Pajtic skoro kad je spomenuo "srpsku Srbiju". Ne poredim njih dvojicu nikako, samo uzimam za primer sta se desi kad spomenes srpstvo. Jedan od razloga sto ce se i ova zemlja raspasti.

Natalija

pre 9 godina

Od Titove smrti 1980 do Gazimestana 1987 staljinisti iz srbije su stvorili romanticarski nacionalni program na čemu? Na romanticarskoj predstavi istorije, te potpunoj nesposobnost tumačenja prošlosti i sadašnjosti. Jedan od tih romanticarskih trubača je i Batakovic.
Dokle su nas doveli 1980-2014?
Ne samo do gubitka kosova nego do potpune destrukcije srbije.
Ps. Eto oni bi i dalje da nas savetuju i vode.
Svi mi koji smo godinama upozoravali na apsolutne zablude romantičara proglašeni smo izdajnicima i lavovima.
Iz godine u godinu prostor medijske slobode se toliko smanjivao da više nema načina da se suprostavljamo umisljenim veličinama koje su nas dovele do DNA!!!

Srbin

pre 9 godina

Priznajem da sam Jugosloven, jer brat je brat, čak i kada smo u svađi i omrazi! Sve će ovo proći, neki će ljudi pobeći sa živom glavom, a neki zauvek ostati da leže na svojoj nepokretnoj imovini, ubijeni tiranijom saveza moćnih bezdušnih i zverskih crnodušnih, ali kroz pedeset, sto, trista i više godina, ako nas bude i dalje ćemo biti braća i trebati jedni drugima, a današnje i skorašnje izdaje i sebičluci će biti predmet stida i potiskivani u zaborav. Mi smo sami i slabi, pod tiranijom velikaša koji budno motre na svakoga ne možemo računati ni na koga, pa ni na svoju najbližu braću, ali opet, ako ikada na nekog budemo mogli računati, to će biti oni.

Žar u pepelu Jugoslavije nikada neće sasvim zgasnuti!
Svaki put kada na njega padne makar i suvi list, plamen će se ponovo buditi ...
Jednom ćemo i mi povratiti svoju sreću i svoj ponos i znaćemo ko smo.

Kvazimodo

pre 9 godina

E moj profesore, pa da u jednom periodu nismo kolektivno pomerili i odustali od Jugoslavije, sve bi bilo drugacije. Vecina problema koje sada imamo nikada ne bi dobila ovakav oblik.

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Za takvo stanje u Prištini i na Kosovu zasluge imaju JBTito,Milošević,Šešelj,Nikolić i mladjani i "prepametni" Vučić(dakle komunisti i radikali)!

gorka istina

pre 9 godina

Videli smo kako „autore“ Briselskog sporazuma iz srpskih redova tapšu po ramenu i dive im se. Siguran sam da ih u sebi preziru, jer niko od njih, za razliku od srpskih zvaničnika, ne bi ustupio ni pedalj vlastite zemlje.

Zato su i zamenili Demokrate, jer i pored svega, u njima nisu nasli poslusnike koji ce za par licnih komplimenata prodati Kosovo za tren oka!!!

Gledajte samo, u momentu kad Vlada (citaj: Trio fantastikus-D.V.N) potpise, a potpisace ubrzo, ima da nas sutnu u cosak, gde nam je i mesto!!!

JCDenton

pre 9 godina

"Već dugo tvrdim da većinu stanovnika u Srbiji čine Jugosloveni, doduše srpskoga porekla, koji nemaju razvijen srpski identitet, pa stoga ni podrazumevajući kulturni i identitetski kontinuitet sa Srbijom od pre 1918. godine. Oni su vaspitani na partizanskim filmovima, a na najbolje srpske tradicije gledaju s prezirom, omalovažavanjem i odbojnošću titoističkog režima u kojem su samo Srbi bili krivi za sve. "

Sjajno, ulazi u suštinu našeg problema. Autošovinisti, krenite sa minusima.

JCDenton

pre 9 godina

"Već dugo tvrdim da većinu stanovnika u Srbiji čine Jugosloveni, doduše srpskoga porekla, koji nemaju razvijen srpski identitet, pa stoga ni podrazumevajući kulturni i identitetski kontinuitet sa Srbijom od pre 1918. godine. Oni su vaspitani na partizanskim filmovima, a na najbolje srpske tradicije gledaju s prezirom, omalovažavanjem i odbojnošću titoističkog režima u kojem su samo Srbi bili krivi za sve. "

Sjajno, ulazi u suštinu našeg problema. Autošovinisti, krenite sa minusima.

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Za takvo stanje u Prištini i na Kosovu zasluge imaju JBTito,Milošević,Šešelj,Nikolić i mladjani i "prepametni" Vučić(dakle komunisti i radikali)!

gorka istina

pre 9 godina

Videli smo kako „autore“ Briselskog sporazuma iz srpskih redova tapšu po ramenu i dive im se. Siguran sam da ih u sebi preziru, jer niko od njih, za razliku od srpskih zvaničnika, ne bi ustupio ni pedalj vlastite zemlje.

Zato su i zamenili Demokrate, jer i pored svega, u njima nisu nasli poslusnike koji ce za par licnih komplimenata prodati Kosovo za tren oka!!!

Gledajte samo, u momentu kad Vlada (citaj: Trio fantastikus-D.V.N) potpise, a potpisace ubrzo, ima da nas sutnu u cosak, gde nam je i mesto!!!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

I gospodin Batakovic je jedan od primera, da je u Srbiji najteže biti Srbin. Ne onaj primitivni, sto se busa u svoje junačke grudi, onaj što slusa "Cecu nacionale" i kaže da je Srbin jedino kada nekome tera inat, ne onaj koji smatra da svi oni čije se prezime ne završava na "ić" nisu Srbi, ne onaj koji se predstavlja "pravim Srbinom" jer je iz Beograda i okoline, niti neko koji ijekavicu samtra stranim jezikom već, neko ko je obrazovan, neko ko ima nacionalni i lični integritet i neko ko se na pravi način bori za interese Srbije. Takvi Srbi su uvek na marginama ili bivaju ispljuvani od onih čije je obrazovanje i intelekt ostao na nivou "Ivice i Marice". Naravno, imam utisak da se protiv gospodina Batakovića, srazmerno njegovoj pameti, elokventnosti i obrazovanju vrši svojevrsna diskriminacija sa raznih frontova. Kako od njegovih bivših kolega koji mu zavide na znanju i obrayovanju, kako od vladajuće olugarhije kojoj se ne nabija u d..., tako i štampe koja će uvek naći načina da minimalizuje značaj ovoga čoveka i umanji snagu njegovih reči. Samo devet komentara na ovakav tekst? Da li je razlog što mnogi ne umeju da pročitaju štivo i zadrže pažnju na nečemu od čega "boli glava" ili je u pitanju nešto drugo?

barba

pre 9 godina

U Londonu 1945 je odrzan sastanak Tita i Subasica(potpredsednik Jugoslovenske vlade u izbeglivstvu). Tada je Tito rekao Subasicu da se ne boji da ce srbi biti dominantni u Jugoslaviji, jer je on (Tito) preduzeo sve mere da srbi za 50 godina nece znati ko su, a za 100 godina ih nece ni biti. Ovo je svedocanstvo sekretarice satog sastanka.

Natalija

pre 9 godina

Od Titove smrti 1980 do Gazimestana 1987 staljinisti iz srbije su stvorili romanticarski nacionalni program na čemu? Na romanticarskoj predstavi istorije, te potpunoj nesposobnost tumačenja prošlosti i sadašnjosti. Jedan od tih romanticarskih trubača je i Batakovic.
Dokle su nas doveli 1980-2014?
Ne samo do gubitka kosova nego do potpune destrukcije srbije.
Ps. Eto oni bi i dalje da nas savetuju i vode.
Svi mi koji smo godinama upozoravali na apsolutne zablude romantičara proglašeni smo izdajnicima i lavovima.
Iz godine u godinu prostor medijske slobode se toliko smanjivao da više nema načina da se suprostavljamo umisljenim veličinama koje su nas dovele do DNA!!!

Slazem se

pre 9 godina

@(JCDenton, 2. septembar 2014 13:50) Apsolutno se slazem, a takodje odlicna je i konstatacija citiram: "Ali kad se dotaknete pravoslavne i još prateće joj srpske tradicije, onda sva komunističko-udbaška ozlojeđenost i ideološka odbojnost utkana u svest i obrazovanje svih generacija školovanih posle 1945. dolaze do svog punog izražaja." Nazalost ocekujem da Batakovic posle ovog teksta prezivi medijski topli zec, kao sto je recimo Pajtic skoro kad je spomenuo "srpsku Srbiju". Ne poredim njih dvojicu nikako, samo uzimam za primer sta se desi kad spomenes srpstvo. Jedan od razloga sto ce se i ova zemlja raspasti.

ivan

pre 9 godina

Niko kosovske Srbe nije otpisao- i dalje dobijaju 200 odsto plata, redovne mesečne apanaže, većina se obogatila prodavanjem zemlje (svete srpske zemlje!!) i nekretnina, mnogi imaju kuće, stanove, lokale, poslove i tamo i u Srbiji, tu su im i razni dodaci, i plus mnogi "rade" prepodne za državu Srbiju a popodne za kosovske Albance (npr.arhitekte, lekari).Ponavljam, dosta su nam isisavali državu, daleko im lepa kuća.Svi koji su u Srbiji rade u državnim službama, ne idu oni kod privatnika da rade, oni su privatnici i privilegovani biznismeni, a mi smo sirotinja raja zaglupljena nemaštinom i propagandom.Stanje na terenu je bitno drugačije od toga šta ovaj gospodin piše (na engleskom).

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(marija, 2. septembar 2014 20:04)
Moze neki primer "sjajnosti" diplomatske karijere?
(s., 3. septembar 2014 15:29)
-------
Ne znam sta ocekujete od diplomatije ali, za pocetak, za nije dovoljno sto je Srbiju predstavljao na pravi nacin, manirima ucenog i civilizovanog coveka a da uz put nije krcmio interese Srbije. Njegovo visoko obrazovanje mu je dozvoljavalo da u diskusijama uvek nastupa sa neoborivim argumentima. Diplomata "ratuje" jezikom i argumentima. On nema drugih srefdstava. Ne znam da li ste primetili ali, u srpskoj diplomatiji se veoma cesto pojavljuju ljudi, koji su neugledni u svakom smislu te reci. Ljudi, koje iz "humanosti" uguravaju veliki srpski "vizionari" pokusavajuci na taj nacin da Srbiju razbucaju iznutra. Takvima u MSP-u, gospodin Batakovic i mali broj slicnih njemu su veliki neprijatelji jer ih teraju da se ponasaju primereno u skladu sa sluzbenim obavezama koje stoje pred svakog diplomatu. Ti, nesposobni, neugledni i neobrazovani ga optuzuju za "karijerizam" i autokratsko ponasanje jer ne dozvoljava da se bilo ko ponasa na nedozvoljiv i nepristojan nacin. Mozda ste ocekivali da svojim radom podigne Vasu platu ili zaposli dete ali, to nije u opisu njegovog radnog mesta, nazalost.

Kvazimodo

pre 9 godina

E moj profesore, pa da u jednom periodu nismo kolektivno pomerili i odustali od Jugoslavije, sve bi bilo drugacije. Vecina problema koje sada imamo nikada ne bi dobila ovakav oblik.

Srbin

pre 9 godina

Priznajem da sam Jugosloven, jer brat je brat, čak i kada smo u svađi i omrazi! Sve će ovo proći, neki će ljudi pobeći sa živom glavom, a neki zauvek ostati da leže na svojoj nepokretnoj imovini, ubijeni tiranijom saveza moćnih bezdušnih i zverskih crnodušnih, ali kroz pedeset, sto, trista i više godina, ako nas bude i dalje ćemo biti braća i trebati jedni drugima, a današnje i skorašnje izdaje i sebičluci će biti predmet stida i potiskivani u zaborav. Mi smo sami i slabi, pod tiranijom velikaša koji budno motre na svakoga ne možemo računati ni na koga, pa ni na svoju najbližu braću, ali opet, ako ikada na nekog budemo mogli računati, to će biti oni.

Žar u pepelu Jugoslavije nikada neće sasvim zgasnuti!
Svaki put kada na njega padne makar i suvi list, plamen će se ponovo buditi ...
Jednom ćemo i mi povratiti svoju sreću i svoj ponos i znaćemo ko smo.

Владимир

pre 9 godina

Наше пропадање није повезано (само) са 45ом, Слобом или демократама... Та (негативна) ентропија нас прати од нашег настанка. Некада највећи и најстарији народ се крунио и осипао за све време свог постојања. То треба да нам кажу историчари. И да нам дају рачуницу колико нам је још остало. Рекао бих не више од 400 година, од нас ће остати само Београд где ћемо да Србујемо. И то Београд сремачки, јер ће стари буквално пропасти у лагумима и запуштености.
У делу своје књиге Милош Милојевић, претходно набрајући пространства која смо насељавали, ратове које водисмо с Грцима, Римљанима, Татарима... пита се: КАКАВ БЕШЕ, КАД И КУДА ПРОПАДЕ ТАЈ СИЛНИ И ТОЛИКИ НАРОД СРБСКИ, КАО И ОД КОГА И ЗАШТА?
Одговор је такав да се може рећи како нема битније разлике између пређашњих и ових данашњих Срба. Отуда та пропаст.

Prota Mateja

pre 9 godina

Gospodin Batakovic je gospodin covek, covek koji je ozbiljno shvatao svoj diplomatski posao, za razliku od recimo onog nesrecnog Protica a nadasve jedan od retkih javnih licnosti u Srbiji, uz Kostunicu i Djindjica, koji je uvek drzao do dostojanstva svoje zemlje i naroda koji predstavlja. A o Vucicu sta da kazem, o njemu najbolje govore ovi botovi kojih se ne secam da je bilo dok ovi sadasnji nisu dosli na vlast.

eleonora

pre 9 godina

Sjajan tekst. Savrsena analiza srpske istorije i srpskog mentaliteta, kao i sadasnje situacije. Osnovu ovakvog stanja cine odlicno sagledane karakteristike srpskog naroda, duboko utkan komunizam, duh "jugoslovenstva"koji je doveo do gubitka nacionalne i gradjanske svesti i na kraju specifican primitivizam u koji je narod utonuo. Ove karakteristike naroda i jesu ono sto je omogucilo onakav tok istorije kakav je bio, odredjen onakvim licnostima kakve su bile birane kao vodje. Najgore je sto nema izlaza.Treba da protekne puno vode do promene svesti ovog naroda, a na toj promeni niko i ne radi.

Srbin

pre 9 godina

Priznajem da sam Jugosloven, jer brat je brat, čak i kada smo u svađi i omrazi! Sve će ovo proći, neki će ljudi pobeći sa živom glavom, a neki zauvek ostati da leže na svojoj nepokretnoj imovini, ubijeni tiranijom saveza moćnih bezdušnih i zverskih crnodušnih, ali kroz pedeset, sto, trista i više godina, ako nas bude i dalje ćemo biti braća i trebati jedni drugima, a današnje i skorašnje izdaje i sebičluci će biti predmet stida i potiskivani u zaborav. Mi smo sami i slabi, pod tiranijom velikaša koji budno motre na svakoga ne možemo računati ni na koga, pa ni na svoju najbližu braću, ali opet, ako ikada na nekog budemo mogli računati, to će biti oni.

Žar u pepelu Jugoslavije nikada neće sasvim zgasnuti!
Svaki put kada na njega padne makar i suvi list, plamen će se ponovo buditi ...
Jednom ćemo i mi povratiti svoju sreću i svoj ponos i znaćemo ko smo.

ivan

pre 9 godina

Niko kosovske Srbe nije otpisao- i dalje dobijaju 200 odsto plata, redovne mesečne apanaže, većina se obogatila prodavanjem zemlje (svete srpske zemlje!!) i nekretnina, mnogi imaju kuće, stanove, lokale, poslove i tamo i u Srbiji, tu su im i razni dodaci, i plus mnogi "rade" prepodne za državu Srbiju a popodne za kosovske Albance (npr.arhitekte, lekari).Ponavljam, dosta su nam isisavali državu, daleko im lepa kuća.Svi koji su u Srbiji rade u državnim službama, ne idu oni kod privatnika da rade, oni su privatnici i privilegovani biznismeni, a mi smo sirotinja raja zaglupljena nemaštinom i propagandom.Stanje na terenu je bitno drugačije od toga šta ovaj gospodin piše (na engleskom).

Natalija

pre 9 godina

Od Titove smrti 1980 do Gazimestana 1987 staljinisti iz srbije su stvorili romanticarski nacionalni program na čemu? Na romanticarskoj predstavi istorije, te potpunoj nesposobnost tumačenja prošlosti i sadašnjosti. Jedan od tih romanticarskih trubača je i Batakovic.
Dokle su nas doveli 1980-2014?
Ne samo do gubitka kosova nego do potpune destrukcije srbije.
Ps. Eto oni bi i dalje da nas savetuju i vode.
Svi mi koji smo godinama upozoravali na apsolutne zablude romantičara proglašeni smo izdajnicima i lavovima.
Iz godine u godinu prostor medijske slobode se toliko smanjivao da više nema načina da se suprostavljamo umisljenim veličinama koje su nas dovele do DNA!!!

JCDenton

pre 9 godina

"Već dugo tvrdim da većinu stanovnika u Srbiji čine Jugosloveni, doduše srpskoga porekla, koji nemaju razvijen srpski identitet, pa stoga ni podrazumevajući kulturni i identitetski kontinuitet sa Srbijom od pre 1918. godine. Oni su vaspitani na partizanskim filmovima, a na najbolje srpske tradicije gledaju s prezirom, omalovažavanjem i odbojnošću titoističkog režima u kojem su samo Srbi bili krivi za sve. "

Sjajno, ulazi u suštinu našeg problema. Autošovinisti, krenite sa minusima.

Kvazimodo

pre 9 godina

E moj profesore, pa da u jednom periodu nismo kolektivno pomerili i odustali od Jugoslavije, sve bi bilo drugacije. Vecina problema koje sada imamo nikada ne bi dobila ovakav oblik.

barba

pre 9 godina

U Londonu 1945 je odrzan sastanak Tita i Subasica(potpredsednik Jugoslovenske vlade u izbeglivstvu). Tada je Tito rekao Subasicu da se ne boji da ce srbi biti dominantni u Jugoslaviji, jer je on (Tito) preduzeo sve mere da srbi za 50 godina nece znati ko su, a za 100 godina ih nece ni biti. Ovo je svedocanstvo sekretarice satog sastanka.

Miodrag Stojadinović

pre 9 godina

Za takvo stanje u Prištini i na Kosovu zasluge imaju JBTito,Milošević,Šešelj,Nikolić i mladjani i "prepametni" Vučić(dakle komunisti i radikali)!

Владимир

pre 9 godina

Наше пропадање није повезано (само) са 45ом, Слобом или демократама... Та (негативна) ентропија нас прати од нашег настанка. Некада највећи и најстарији народ се крунио и осипао за све време свог постојања. То треба да нам кажу историчари. И да нам дају рачуницу колико нам је још остало. Рекао бих не више од 400 година, од нас ће остати само Београд где ћемо да Србујемо. И то Београд сремачки, јер ће стари буквално пропасти у лагумима и запуштености.
У делу своје књиге Милош Милојевић, претходно набрајући пространства која смо насељавали, ратове које водисмо с Грцима, Римљанима, Татарима... пита се: КАКАВ БЕШЕ, КАД И КУДА ПРОПАДЕ ТАЈ СИЛНИ И ТОЛИКИ НАРОД СРБСКИ, КАО И ОД КОГА И ЗАШТА?
Одговор је такав да се може рећи како нема битније разлике између пређашњих и ових данашњих Срба. Отуда та пропаст.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

I gospodin Batakovic je jedan od primera, da je u Srbiji najteže biti Srbin. Ne onaj primitivni, sto se busa u svoje junačke grudi, onaj što slusa "Cecu nacionale" i kaže da je Srbin jedino kada nekome tera inat, ne onaj koji smatra da svi oni čije se prezime ne završava na "ić" nisu Srbi, ne onaj koji se predstavlja "pravim Srbinom" jer je iz Beograda i okoline, niti neko koji ijekavicu samtra stranim jezikom već, neko ko je obrazovan, neko ko ima nacionalni i lični integritet i neko ko se na pravi način bori za interese Srbije. Takvi Srbi su uvek na marginama ili bivaju ispljuvani od onih čije je obrazovanje i intelekt ostao na nivou "Ivice i Marice". Naravno, imam utisak da se protiv gospodina Batakovića, srazmerno njegovoj pameti, elokventnosti i obrazovanju vrši svojevrsna diskriminacija sa raznih frontova. Kako od njegovih bivših kolega koji mu zavide na znanju i obrayovanju, kako od vladajuće olugarhije kojoj se ne nabija u d..., tako i štampe koja će uvek naći načina da minimalizuje značaj ovoga čoveka i umanji snagu njegovih reči. Samo devet komentara na ovakav tekst? Da li je razlog što mnogi ne umeju da pročitaju štivo i zadrže pažnju na nečemu od čega "boli glava" ili je u pitanju nešto drugo?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(marija, 2. septembar 2014 20:04)
Moze neki primer "sjajnosti" diplomatske karijere?
(s., 3. septembar 2014 15:29)
-------
Ne znam sta ocekujete od diplomatije ali, za pocetak, za nije dovoljno sto je Srbiju predstavljao na pravi nacin, manirima ucenog i civilizovanog coveka a da uz put nije krcmio interese Srbije. Njegovo visoko obrazovanje mu je dozvoljavalo da u diskusijama uvek nastupa sa neoborivim argumentima. Diplomata "ratuje" jezikom i argumentima. On nema drugih srefdstava. Ne znam da li ste primetili ali, u srpskoj diplomatiji se veoma cesto pojavljuju ljudi, koji su neugledni u svakom smislu te reci. Ljudi, koje iz "humanosti" uguravaju veliki srpski "vizionari" pokusavajuci na taj nacin da Srbiju razbucaju iznutra. Takvima u MSP-u, gospodin Batakovic i mali broj slicnih njemu su veliki neprijatelji jer ih teraju da se ponasaju primereno u skladu sa sluzbenim obavezama koje stoje pred svakog diplomatu. Ti, nesposobni, neugledni i neobrazovani ga optuzuju za "karijerizam" i autokratsko ponasanje jer ne dozvoljava da se bilo ko ponasa na nedozvoljiv i nepristojan nacin. Mozda ste ocekivali da svojim radom podigne Vasu platu ili zaposli dete ali, to nije u opisu njegovog radnog mesta, nazalost.

Slazem se

pre 9 godina

@(JCDenton, 2. septembar 2014 13:50) Apsolutno se slazem, a takodje odlicna je i konstatacija citiram: "Ali kad se dotaknete pravoslavne i još prateće joj srpske tradicije, onda sva komunističko-udbaška ozlojeđenost i ideološka odbojnost utkana u svest i obrazovanje svih generacija školovanih posle 1945. dolaze do svog punog izražaja." Nazalost ocekujem da Batakovic posle ovog teksta prezivi medijski topli zec, kao sto je recimo Pajtic skoro kad je spomenuo "srpsku Srbiju". Ne poredim njih dvojicu nikako, samo uzimam za primer sta se desi kad spomenes srpstvo. Jedan od razloga sto ce se i ova zemlja raspasti.

eleonora

pre 9 godina

Sjajan tekst. Savrsena analiza srpske istorije i srpskog mentaliteta, kao i sadasnje situacije. Osnovu ovakvog stanja cine odlicno sagledane karakteristike srpskog naroda, duboko utkan komunizam, duh "jugoslovenstva"koji je doveo do gubitka nacionalne i gradjanske svesti i na kraju specifican primitivizam u koji je narod utonuo. Ove karakteristike naroda i jesu ono sto je omogucilo onakav tok istorije kakav je bio, odredjen onakvim licnostima kakve su bile birane kao vodje. Najgore je sto nema izlaza.Treba da protekne puno vode do promene svesti ovog naroda, a na toj promeni niko i ne radi.

Prota Mateja

pre 9 godina

Gospodin Batakovic je gospodin covek, covek koji je ozbiljno shvatao svoj diplomatski posao, za razliku od recimo onog nesrecnog Protica a nadasve jedan od retkih javnih licnosti u Srbiji, uz Kostunicu i Djindjica, koji je uvek drzao do dostojanstva svoje zemlje i naroda koji predstavlja. A o Vucicu sta da kazem, o njemu najbolje govore ovi botovi kojih se ne secam da je bilo dok ovi sadasnji nisu dosli na vlast.

gorka istina

pre 9 godina

Videli smo kako „autore“ Briselskog sporazuma iz srpskih redova tapšu po ramenu i dive im se. Siguran sam da ih u sebi preziru, jer niko od njih, za razliku od srpskih zvaničnika, ne bi ustupio ni pedalj vlastite zemlje.

Zato su i zamenili Demokrate, jer i pored svega, u njima nisu nasli poslusnike koji ce za par licnih komplimenata prodati Kosovo za tren oka!!!

Gledajte samo, u momentu kad Vlada (citaj: Trio fantastikus-D.V.N) potpise, a potpisace ubrzo, ima da nas sutnu u cosak, gde nam je i mesto!!!