Subota, 30.08.2014.

20:28

Porošenko: Blizu smo potpunog rata

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da veruje da su napori da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine stigli blizu "tačke sa koje nema povratka".

Izvor: Tanjug

Porošenko: Blizu smo potpunog rata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javo linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...

dnK

pre 9 godina

Prorusi u Ukrajini su samo hteli da imaju miran i slobodan zivot, bez omče Zapada za koji su znali da im moze samo pogorsati zivot. Sad su za to krivi? Hteli su nesto lose? Ne smeju se ni braniti pred neprijateljskim metkom? Oni sa Zapada koji tako misle, samo treba sebe da stave u poziciju ovih. Mozda im se razbisti um. Kad ti nista ne fali, sve lepo teče, tesko je shvatiti drugog u nevolji.

toni

pre 9 godina

Ma šta vam je ljudi. Kakvi Ukrajinci, krvne grupe, demokratija, totalitarizmi ...
Rata će naravno biti jer je došlo vreme za rat.
Rusija ima izgubljen spor sa Jukosom, treba da plati 50 miljardi dolara odštetu, i još nekoliko miljardi pride sudskih troškova (skup neki sud).
Jedan čovek blizak Putinu, kad su ga pitali šta Rusija misli da uradi u vezi te presude, rekao je: Pa koga za to još briga, zar ne vidite da će biti rat u Evropi.
Naravno je da je njima bolje rat nego da plate tolike novce.

šta je ovo!?

pre 9 godina

Kad se pomene da je ovo uvod u neki veliki,treći,zadnji rat velika večina je ZA.Psiholozi bi rekli sklonost (o motivima drugi put) ka suicidnosti.

Vlada

pre 9 godina

@Sumatrasss
Sam kažeš da se deo ruske vlastele povukao u šume i podigao moskvu i da od tada traju nesuglasice izmedju Rusa i Ukrajine (?).Dakle svi su Rusi? Kako je došlo do nesuglasica izmedju naroda (Rusi) i države (da li je postojala? ),ako se narod podelio onda je došlo do
nesuglasica izmedju dva razdvojena dela naroda.Logično.
Savez sa Poljacima i Litvancima?Okupacija i nasilno katoličenje i unijaćenje Rusa.Ništa drugo - bar su to tako videli Zaporoški Kozaci.Poljsko-Ruski sukobi traju već 400 god. zbog toga (i zbog smutnog vremena )
Za pismenost ok -Letopis oca Nestora...
O krvnim zrncima radije ne bih.
Ukrajinci imaju veliki problem sa identitetom,jezikom kojeg stvaraju a ne govore ga (čak ni Timošenkova ),pravoslavnom crkvom koju niko ne priznaje (možda Poljaci).
Onako na brzinu sam nabrojao neke primedbe.I.zvinjavam se što je tekst nepregledan.

Pantagruel

pre 9 godina

(Иван, 30. avgust 2014 22:27)
Није Америма потребна само финансијска ињекција путем продаје оружја, него и много више од ње. Треба им повод да поново попуне постојеће и отворе нове војне базе у Источној Европи у које ће пребацити трупе када се повуку из Авганистана. Треба им да се грађани и Конгрес не буне што ће и даље морати да плаћају то, изградњу антиракетног штита, развој нових типова наоружања, куповину нових авиона, ракета, ратних бродова, носача авиона и подморница. Да нису изазвали ову кризу и створили ИСИЛ, не би имали чиме да уплаше своје грађане и морали би да прихвате огромно смањење војног буџета (скоро за половину) почев од фискалне 2015. године, које је било најављено сетом Обаминих закона (тзв "Оbamacare") ради већег улагања у здравство, просвету и социјалну заштиту. Тим мерама би се помагала сиротиња, док се ратовима, кризама и трошењем на војску само још више богате они најбогатији. А најбогатији одлучују и нормално да су одабрали сопствени интерес. Њима би највише одговарало да се напола Украјине изгради нови Берлински зид и да наредних пола века "легално пљачкају" своје пореске обвезнике који буду морали да плаћају сву ту војску задужену за "чување Европе од руске претње" која је намерно испровоцирана. О овоме би требало на светском нивоу снимити емисију попут нашег домаћег "Инсајдера" (јер прича јако подсећа на нашу "патриотску пљачку" у вези са косовом (само су у игри неупоредиво веће паре), aли нажалост изгледа да свет за сада још увек нема једну глобалну Бранкицу Станковић. Волео бих да се таква појави и прослави. Да имам могућност, сутра бих напустио посао који радим, а на коме имам обавезу да о већини ствари које знам не говорим "изван куће" и посветио бих се овоме, јер сам убеђен да смо сви (становници планете) жртве велике коруптивне игре најмоћнијих и најпохлепнијих који нас гурају у ратове ради сопственог профита.

Liberal

pre 9 godina

Au a prepucavanja Srba i Hrvata jos uvek pljuste... Da se razumemo jadare ste i vi i mi. Pobili smo se i mrzeli u svakom mogucem ratu. Niko od nas nije slobodan pricajte vi bajke do sutra. Nema heroja u ratovima gde se ubijaju deca siluju zene i tera narod. Ustvari u nijednom ratu nema junaka jer je rat! Junak je onaj sto izmisli auto ili postavi teoriju onoga sto ne vidite ili v izleci priajtelja, roditelja... Kada covecanstvo to bude shvatilo nazalost mozda bude kasno...

sumatrasss

pre 9 godina

Moj komentar nije komentar na vest nego na glupe komentare ozlojedjenih ljudi, uglavnom izbeglica iz Hrvatske i Bosne, koji ovu situaciju vide kroz njihovu prizmu. Molim vas da ga objavite jer se radi o opstoj kulturi.
Kijevska Rusija je pocetak slovenske kulture. Nakon najezde tatara deo vladajuce kaste se sklonio mnogo dalje na istok, u sume gde je izgradio Moskvu. To je prvi raskol izmedju Rusije i Ukrajine. Ukrajina je uvek gravitirala ka zapadu i cesto je bila u savezu sa Poljsko-litvanskim komonveltom, a cesto i deo tog istog saveza. Genetski gledano Poljaci su danas najcistiji Sloveni, sa najvecim sadrzajem R1A1 grupe, a odma zatim Ukrajinci sa R1A1 i 12A2 Dinarskom grupom, tojest grupom najrasprostranjenijom na podrucju Ex-Jugoslavije. Najslicniji od svih smo sa Ukrajincima. Druga stvar je Putin. Putin je ostrasceni vlastodrzac koji je zauzdao tajkune posle raspada Sovjetskog saveza. Rusija je veoma tradicinalna u odnosu na Evropu i ponasa se dosta paranoicno u vezi sa odredjenim diskutabilnim vrednostima sa kojima se zapad vec pomirio. Evropa je nezamisliva bez Rusije, i obrnuto. Nama bi bilo najbolje da rata ne bude. Svima bi bilo bolje da rata ne bude, a narocito Slovenima. Posle svega sto smo proziveli u Jugoslaviji samo budale tvrde da je rat bio jedino resenje. Nasa zemlja je prodata engleskim, nemackim, italijanskim, francuskim itd bankama. Jedino kulturom mozemo da se izdignemo , a ta kultura mora da dodje od svih nas. Moramo biti ponosni sto smo Sloveni.

Simeon Piscevic

pre 9 godina

Prvo, rat je u punom toku i ne moze biti "totalniji" nego sto vec jeste. E sad ne znam cime Porosenko moze da preti, kad su mu elitne divizije unistene, tehnika zarobljena i unistena, front razbijen, vojska ili u okruzenju ceka da bude unistena ili bezi glavom bez obzira. S obzirom da je pre neki dan izjavljivao kako su svi Ukrajinci jedan narod, pa i oni koji govore na ruskom ustvari misle na ukrajinskom (ili tako neku nebulozu) rekao bih da je ovo samo jos jedna njegova neuravnotezena izjava, coveka u potpunom ocaju. Njegova sudbina je jasna, ili ce mu suditi opolcenci kad udju u Kijev, ili njegovi pre toga, kad vide gde ih je doveo.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Po novim informacijama u toku je čišćenje Donjeckog aerodroma od preostalih ukrajinskih snaga. Danas je očišćen kotao kod Ilovskaja (uništen bataljon Donbas), a već je formiran sledeći kotao u kome su okruženi bataljoni Azov, Dnjepar i Šahtjorsk. Izgleda da vojsci Ukrajine, Nacionalnoj gardi i dobrovoljačkim bataljonima ovih dana slabo ide. Ukrajina ne stiže zadnjih dana da regrutuje vojnika koliko milicije Novorusije uspevaju da izbace iz stroja.

Ubeđen sam da će naredni pravac napredovanja snaga Novorusije biti prema Slavjansku i Kramatorsku sa odsecanjem Severnodonjetska i zatvaranje kotla najvećeg do sada.

trismegisots

pre 9 godina

Smesno i tako providno!

Ako se tokom pregovora ne prihvati Porosenkov plan uvesce se dodatne sankcije Rusiji. Dakle Porosenko moze da predlozi sta god hoce, a ako Rusi to ne prihvate imace sankcije. Objektivno i nepristrasno od EU i SAD nema sta.

Moras da budes strasno glup pa da verujes kako su EU i SAD dobronamerne i zele razresenje konflikta.

Nije mi jasno da li ovi koji strasno zastupaju ispravnost EU i USA stvarno ne vide sve kontradikcije koje ovi sve vreme provlace ispod povrsine.

S Rusima je bar jasno - oni prosto nece dozvoliti izgranju raketnog stita ni po cenu mnogo veceg rata nego sto je ovaj u Ukrajini i to je to. To su vise nego jasno dali do znanja nekoliko puta.

Mio...

pre 9 godina

Postovani,

Putin je za 15 godina samo uspeo da izveze gomilu sirove nafte i gasa, kao neka nesrecna zemlja iz Afrike, dakle bez ikakvog razvoja sopstvene privrede i tehnologije. Samo on licno i par oligarha su se obogatili, vecina obicnog naroda van velikih gradova zivi jos uvek u istoj nemastini kao za vreme Staljina.

Ruska privreda je vec 2013-e pokazivala znakove stagnacije i pre ove krize oko Ukraine. I neki zlobnici u Rusiji tvrde, da je cela ova mracna igra sa Ukrainom samo pokusaj da se skrene paznja sa rezultata njegovog rada.

Uz to Putin nije stanju da podnese kritiku i suzbija svaku ilegalnim sredstvima, policijom pa cak i brutalnim nasiljem, kao ovih dana protiv nesrecnih zena, koje su u Moskvi trazile da im se kaze, sta je sa njihovom decom, koja su sluzila vojsku na granici prema Ukraini... dok ono nesto malo ostalih slobodnih medija pisu da se momci po kasarnama sahranjuju.


Elem, postoji tzv. medjunarodno pravo. I Ukraina je nezavisna semlja.

I pored svih problema koje Ukraina ima, i tog prevrata u februaru, ... ipak tu nije bilo razloga da se upada vojskom na Krim i da se na Istoku podrzavaju separatisti iz sopstvenih redova sa njihovim fantazijama Novorusije kao da smo u 15. veku.

Naravno da su i Ukraina i EZ pravile greske, i da Ameri pecaju u mulju.

Ali Putin i njegovi su pokazali da nisu u stanju da podignu Rusiju, i od te zemlje naprave modernu drzavu 21-og veka, koja se razvija na osnovi saradnje umesto konfrontacije sa susedima.

kalimero

pre 9 godina

"Porošenko: Blizu smo potpunog rata"
Mozda je Predsjednik odlucio, posto je oslobodio Istocni dio svoje drzave od terorista da se ne zaustavlja i nastavi dalje u oslobadjanje Rusije.

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Evropa sada Porosenka istura na brisani prostor. Ako se ne prihvate njegovi uslovi...Porosenko sa Jacenjukom i Klickom će završiti na vesalima u Kijevu. Presuditi će im gradjani Ukraine i to za veleizdaju a to i zaslužuju.

Milutin o kome je knjiga

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

A zasto li Hrvati nisu voleli Srbe 1941?

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji. Prost zakljucak je da su i oni u drugom svetskom ratu bili okupatori na ovim prostorima.

krke

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)

Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.
(Nista licno, 30. avgust 2014 23:01)


Vjerovatno zna, zato i pise to sto pise.

Liliputanci su krivi

pre 9 godina

UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.(Nev, 30. avgust 2014 22:44)

Eh, da nisam bio tada ziv pa da ti jos i verujem. A milion ljudi na Slobinom mitingu, a jogurt revolucije, a rusenje Ustava iz 1974 ukidanjem pokrajina, a "nije mala triput ratovala". A za tvoje uzivanje u samoci sobe, evo ti ovaj snimak, daleko pre pojave HDZ u Hrvatskoj. Pogledaj pa vidi ko je rusio SFRJ. https://www.youtube.com/watch?v=ziVwV9T2JF8 Mada, ocigledno si tada bio mali. Sada kazes da su Nemacka i USA ali tada je Srbija brujala kako je sve to plan Vatikana. Menjate brate pricu kako vetar dune. Svi su krivi samo ne Srbija. A sad upitaj rodjake i starije kako im je bilo na Slobinom mitingu ba trgu. Uf, kad se samo setim. Prodje jeza od patriotizma, a? I ono, "Srbija ne zna da radi ali zna da se tuce". Sad je odjednom kriva Amerika a tada je niko nije ni pominjao. A kada su Hrvati i Slovenci ponudili da se SFRJ modernizuje i uredi kao konfederacija, konfederalna zajednica sa zajednickom vojskom, spoljnim poslovima, valutom itd. koja ce zajedno uci u EU, kada su Slovenic i Hrvati to ponudili, ko je odbio? Vatikan? SAD? Nemacka? Srbija? Odrasti malo i pitaj starije o tim dogadjajima. Blokada slovenacke robe, odbijanje razgovora o konfederaciji, srpski nacionalizam zeljan "junackog" ratovanja. To je unistilo SFRJ. Kakvi Nemci. Pogledaj video. Vecina tih na vidu danas trazi hrvatski pasos.

IBJ

pre 9 godina

Logika ratnog sukoba je neumoljiva: kada jednom započne, sukob može da se zaustavi onda kada a) jedna strana bude poražena (što je ovde sasvim neverovatno) ili b) kada se uspostavi "metastabilno" stanje, tj. kakva-takva ravnoteža. Šta je potrebno za to? Pa, prvo da svi umešani u sukob prestanu da lažu (što je, s obzirom na državničke kvalitete većine njih takođe malo verovatno). Da se uspostavi trajno primirje i počne sa traženjem kompromisa? Bojim se da su za to glave u Ukrajini pregrejane, a spozori i ne pokušavaju da ih ohlade, već nasuprot, da ih za svoj račun još dublje gurnu u... Moje je mišljenje da će prilika za hlađenje doći (naravno) sa ruskom zimom. Dotle ko, šta drpi - drpio je.

Diana.

pre 9 godina

Ovaj Porosenko je Hazar i sve je ovo finasirano od drugog Hazara Igora Kolomajskog , tajkuna ,verovatno hoce da ponovo uspostave Hazarsku drzavu i evo kao sto vidite oni sve ove raotove kreiraju i niko da ih zaustavi. Kako ovaj Putin nije to u startu sasekao nego da ginu neduzni ljudi zbog ovih nezasitih ludaka. A sa druge strane Amerika propada , ne moze da vrati novac iz FED-a koje kineski elderi svaki dan traze natrag pa onda ovi Hazari prave ove ratove i sa Arapima da bi zadrzali petro dollar.

moje ime

pre 9 godina

@Obavešten

Daj boze da si u pravu.
Dao sam ti plus, jer molim boga da je sutra kraj mukama svih civila koji su trpeli u prethodnom periodu.

Ali ako pogledas ostale komentatore, oni ocekuju da se ratne igre tek zaostre. Njihov zivot gubi smisao ako neko tamo ne pati.

Prosto da ne poverujes. Da ne zivim u zemlji koja je bombardovana, koja je imala nekoliko ratova samo u poslednjih 25 godina, pa da razumem. Ali ovako...

Ne znam sta da kazem. A po plusevima vidim da to nisu pojedinci. To je definitivno dobrano zastupljeno razmisljanje u Srbiji.

ПГ

pre 9 godina

Близу заиста,али слома државе коју представљаш јер задња 4 мјесеца гледамо како се руља из Донбаса претвара у дисциплиновану војску,а регуларна украјинска војска у наоружану руљу.

phreak

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)

A zašto Hrvati nisu voleli Srbe 1941. ili 1914?

1003

pre 9 godina

vama i jeste cilj potpuni rat,samo lud covek zrtvuje svoje gradjane zbog interesa neko ko je mnogo kilometara na drugom kontinentu daleko odatle.

Aleksandar

pre 9 godina

Evo zasto nastaju ratovi. Samo zbog glupih ideologija politicara. Najgore je sto se i narod prima na to, a on najvise i strada. Sloboda, jednakost i mnoge divne stvari nece biti moguce, sve dok ljudi ne shvate sta je to i sve dok podrzavaju razne papane. Zato svet ne usmereva ljude na edukaciju, cak i ispred televizora. Jer ne zele to. Trebaju im ovcice ispranog mozga.

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javno linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...

Иван

pre 9 godina

Америма је потребна економска инјекција преко продаје оружја,зато изазивају нереде и ратове.Ставили су све паре на ту карту. Ако други назадују и купују од њих-на коњу су.
Очигледно да су у ту математику зарачунали и проблем пренасељености планете,боље да је свих нас мање-више ресурса и простора за њих. Већ нас свакодневно истребљују са хемијом из ваздуха и хране. Фабриковане бактерије и вирусе штанцују одавно.
Масонска филозофија на делу!

Pera

pre 9 godina

Licemeri iz EU i SAD. Svesno su gurnuli Ukrajinu u rat sa Rusijom, a sada niko ne bi da gine. Ukrajinu nece da prime u EU, a nece ni u NATO. Nikakve solidarnosti tu nece biti, mozda ce samo Ukrajini dati jos oruzja. Tako ce se dobiti pakao u Ukrajini i u Evropi.

Samo mir i pregovori. Bolje konferderalna Ukrajina nego ukrajinsko-ruski bratoubilacki rat.

ISKANDER

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aster blistok, 30. avgust 2014 21:57)


A mozda ce neko drugi proci kao ;Karl 12,Napoleon,Hitler i ostale iskompleksiran siledzije...

Nev

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

Yugoslavija se rasturala iz US i Nemacke. Pored ekonmskih problema doslo je i do rasta nacionalizma narocito u Hrvatskoj u kojoj je odavno isti bio problem. Isto tako je doslo do problema i na Kosovu na isti nacin. Istovremeno je doslo do odbijanja davanja kredita YU osim u slucaju da se stvore partije po republikama i slobodni izbori (ne na nivou YU). Uz dalju podrsku Nemacke/EU i US a sve sa ciljem borbe protiv socijalizma uz svesrdnu pomoc lokalnih politicara zeljnih moci doslo je do eskalacije. U hrvatskoj je doslo do porasta Ustastva uz sve vece maltretiranje Srba, sto je uz dalju medijsku ustasizaciju Hr. sve vise stvaralo strah medju Srbima. Sa prvim zlocinima doslo je do sukoba. Sa druge strane HR je imala pomoc Nemacke i US jer je Srbija bilo otvoreno na ruskoj strani i socijalisticki orjentisana.
UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.

tanja

pre 9 godina

Sta hoce ovi fasisti? Ubijaju svoj narod i hoce da oni ostanu sa njima?! Da ne zele mozda cistu drazavu bez ruskog naroda ,kao Hrvati Hrvatsku bez Srba...?

bole

pre 9 godina

u ratu je mozda stradalo 2500 civila. vojnika je poginulo izmedju 10 i 15 hiljada.
tuga, nadam se da ce se jednog dana rusi i ukrajinci izmiriti...

videcemo ili ne

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.

(Obavešten, 30. avgust 2014 20:46)

Svidja mi se tvoj tekst i voleo bih da je tako, ali mislim da nije.
Rat je odavno poceo i od ponedeljka ima samo nove dimenzije uvlacenja Rusije u rat, citaj: tihe i spore invazije na Rusiju.
Da su hteli ono o cemu ti pricas ne bi stigli do ovde, ne bi se svaki put i kod svakog narednog sastanka retorika zaostravala a zapadni lesinari sve vise rogusili, ne bi se cela zahuktala medijska kampanja vodila mesecima.
Sada kada diktatura korporativnog i bankarskog kapitala ima (ili moze sa lakocom da ima) skoro svaku dusu na zapadu na svojoj strani tesko da ce tu stati.
Izmisljotina o 1000 ruskih vojnika je ono sto dogadjaj sa MH17 nije uspeo da postigne. Izmisljeni razlog za unapred speman odgovor. 2017. predvidjaju analiticari pocinje otvorena agresija na Rusiju. Ovo sada izgleda kao dobar prolog.

Litvanski neki tamo danas je izjavio da je Evropa prakticno u ratu sa Rusijom.
Kada imas ispred sebe malisu par koraka ispred velikih, koji skvici pozajmnljenim govorom odraslih, znaj da imas posla sa mafijom.

Ide zima, ali me brine sto ona ne znaci puno nuklearnim glavama.

Dikh tu kava

pre 9 godina

Po navijačkim komentarima i preporukama reklo bi se da je Srbija u najmanju ruku ostrvce u Pacifiku, a ne deo Evrope, pa kad/ako krene frka, mi ćemo to mirno da posmatramo desetinama hiljada kilometara daleko.. Nikad neću uspeti da razumem frenetičnu zaljubljenost u jednu državu koja pri tom nije zaljubljena u Srbiju. Verovatno je to zla sudbina malih naroda da misle da moraju da budu nekom zamišljenom vrpcom povezani za veliki narod, kako bi se i sami osećali velikima. Takođe, Porošenko na stranu, ne razumem šta su vam to u istoriji Ukrajinci uradili nažao da ih toliko mrzite. A možda jednostavno i ne treba da razumem. Kad ništa nismo naučili 99-te, nikad nećemo. Izgubljen narod, potpuno.

milan

pre 9 godina

Uslovljavanje jednoj zemlji kao što je Rusija bi moglo biti najgluplji potez koji bi EU napravila na urgenciju Ukrajinskog predsednika koji pokušava na sve načine da ostvari što veću profit preko pomoći EU a u stvari je vazal Amerike i vidi Ukrajinu kao pufer između EU i Rusije u ime Amerike.

Борко

pre 9 godina

Па зар се ниси јуче здравио са Путином и причао о некој мапи решења? Изборе си добио, јер си дао реч да ћеш кризу на истоку решити мирним путем? Рескираш ескалацију Трећег светког рата! Па мора неко, код нас је почео Први, а код вас ће изгледа Последњи. Тек си дошао на власт, а руке су ти дубоко огрезле у крви. Господари рата су гладни крви. Уколико народ Украјине и Русије не учине нешто, можемо се спремати за најгоре!

Бојан Илић

pre 9 godina

Класичан "поштар"!
Путин му је рекао шта и како "у 4 ока", овај као "снимио", предао, САД "партнери" опет издиктирали, и сад он као мудрује!:-))
Како је јадан овај свет!

kakve nebuloze

pre 9 godina

(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)
Bas sam se slatko nasmejao Vasem komentaru.
Hrvati ne vole Srbe od poslednjeg rata, a za vreme Drugog svetskog rata su nas voleli i od tolike ljubavi bacali u jame.

Jota

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nisam jos cuo za nepotpuni rat. I taman kada pomislim da vodja hunte ne moze vecu glupost da izjavi, prevari me.

kondor

pre 9 godina

Tebi je bolje da sjednes za sto sa gradjanima Ukrajine koji nece da budu dio nikakve fasisticke tvorevine i protiv kojih vec vodis potpuni rat gadjajuci stambena naselja taktickim raketama nego sto se bavis Rusijom i dobijas lazni osjecaj velicine potucajuci se po Briselu.
A kad vidim citavu tu ekipu koja "mlati" sa zivotika 45 miliona ljudi dodje mi muka i sve bih vas izveo pred prijeki sud. I bolje ti je da cutis,jos ti je 5000 ljudi u kotlovima koji kljucaju,a kotao zvani Mariopolj te tek ceka. A Rusi treba krvi da vam se napiju zbog zabijanja noza u ledja po vise osnova.

Zemunac4

pre 9 godina

Ta tacka je predjena jos na majdanu. Samo je to tada vama sa severa odgovaralo. Sada kada jug preuzima inicijativu, poceli ste da se cesete. Dok ste ubijali civile, cutali tse. Sram te bilo.

Goša

pre 9 godina

Ako je po sudeći po ovome "nešto se opasno Kuva" Ruski Lonac izgleda kud i kamo komplikovaniji nego što se u prvi mah činilo. Nadam se da će se kriza ipak rešiti što bezbolnije !?!?

Mihailo

pre 9 godina

Bataljon "Donbas" je danas kasno popodne uništen u "kotlu" kod Ilovajska. Manje od dvadest ljudi je preživelo, dok je veliki broj jedinica borbene tehnike pao u ruke antifašista.

from_HR

pre 9 godina

Blzu ste vi potpunog poraza. Šta je sa onim ubi Moskala, atomska bomba na Ruse u Ukrajini i sl. Tražili ste - gledajte. Sad pozivaju NATO, pa neće zapadnjaci ginuti zbog tamo neke Ukrajine

Перча Контраш

pre 9 godina

Porošenko: Blizu smo potpunog rata!
Ма види се из авиона и чак из Београда, човеку уграђен нов чип и скроз репрограмиран док је боравио у ЕУ! Он би да ратује у име Американаца којима је стало до руских богатстава! А украјински фашисти ће им послужити као топовско месо, наравно уз жртвовање многих Украјинаца којима није до ратовања! Шта би са оном „мировном картом пута“ од пре неки дан!? Само ви уводите нове и оштрије санкције Русији, остаћеш бре и без главе и без државе!

prellee

pre 9 godina

Evo njegovih prijedloga. Rusija da zatvori granice. Da ne dostavlja oružje, hranu, pa da riješimo problem Rusa u Ukrajini, tako što ćemo ih pobiti, ili protjerati (Oluja), Zapad ga za to priprema. Ako Rusija to ne prihvati, slijedi novi krug sankcija. To je ta priča. Viđeno na Balkanu!

Shone

pre 9 godina

A šta je rat tamo još uvek nepotpun...?
Pa baš me interesuje kako bi još mogao da se upotpuni - već se sve koristi (tenkovi, artiljerija, višecevni bacači, vođene rakete, avijacija) osim nuklearnog oružja. Nisam neki ekspert al nek me neko ispravi ako grešim.

видимо

pre 9 godina

Ти си први покренуо тај рат када си одбио преговоре и послао војску на Доњецк и Луганск!
Уколико се упустите у општи рат са Русијом, добра вест је једино то што ће такав рат кратко трајати.

Petar Mačković

pre 9 godina

nema,tačno se vidi ruta kojom će rusi za sebe zauzeti čitavu severnu obalu crnog mora! mariupolj,nikolajev,odesa! i usput herson... ako ne zauzmu harkov, onako,svog ćefa radi,ništa nisu uradili. ma, mogu oni i kijev uzeti!!!

Na osnovu mojih predloga

pre 9 godina

Sta radi predsednik ukrajinske hunte na samitu EU u Briselu?


"Na osnovu mojih predloga, koje je podržala većina članica, mogle bi da budu uvedene sankcije (Rusiji) - sektorske sankcije trećeg nivoa", rekao je Porošenko.

A ova izjava vredja ljudsku inteligenciju, koliko god da je niska.

tt

pre 9 godina

Napori Porosenka i Kijeva da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine svode se iskljucivo na rat, neselektivno artiljerijsko gadjanje gradova i sela uz puno civilnih zrtava i humanitarnu katastrofu. Zalosno je sto niko iz EU, narocito Nemacka ne objasnjava da su bilo kakvi pregovori bolji od ratne opcije.

sve vidjeno

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.

Cisko

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nista gluplje nisam nikada cuo.

Potpuno - nepotpuni rat.

ribar

pre 9 godina

Rusija i EU ce izgubiti nešto, a Ukrajina ce izgubiti sve. Tamo vojska treba da udari i skloni sve ove prozapadne i proruske strane i da zavede red... Mada oni na žalost vise nemaju vojsku...

Ivan V

pre 9 godina

"Šefovi država i vlada Evropske unije danas su se okupili u Briselu da bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize"

Ajte nove sankcije Rusiji samo pazite da ne bude opet stativa lol

Miki

pre 9 godina

A šta se smatra pod pojmom neuspeh - to što niste hteli da pregovarate več ste hteli vojno da rešite sve a sad kad ste pukli ne vidite izlaz...
Da ste odmah seli za pregovarački sto do ovoga svega ne bi ni došlo...

doosh

pre 9 godina

Brrrr večeri su kod nas južnijih Slovena već hladnjikave. Šta će ovi naši burazeri ložiti za koji mesec, pitanje je sad?! Oni se igraju, hoće preraspodelu koje čega, istorija se polako ponavlja, samo ne mogu da verujem da mi nikako nismo uključeni u početak ww3, ovaj rat neće bez nas ni početi valjano.

aster blistok

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?

miljenko

pre 9 godina

porosenko se ponasa u skladu sa onom "selo gori a baba se ceslja". izjavom o sankcijama rusiji, je dokazao sta je ustvari cilj cele price u ukrajini. to sad I slep vidi. ili mozda ne?

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Netko rece kako se iz Beograda devedesetih rasturala Hrvatska, a ne rece kako se iz Zagreba rasturala Jugoslavija, a Hrvati imali tisuceletnji san da imaju drzavu, pa onda ne samo sto su dobili drzavu nego su i okupirali Krajinu koja je nastala kao posledica raspada Jugoslavije, a ne Hrvatske.

ruski spijun

pre 9 godina

Zapadu odgovara rat u Ukrajini, stavise sami ga i izazivaju. Situacija je jako slicna onoj sa bivsom Jugoslavijom, s tim sto je ovaj konflikt rizik po III svetski rat! Bojim se da ce isprovocirati Ruse da pociste Ukrajinu.

Al Capo

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata". Neuspeh čega? Da pobijete ili porobite sve na istoku? Za to trazite pomoć NATO?
Mogli biste vi da prekinete sukobe odmah, ali su vam ambicije providno jasne.

Sankcije

pre 9 godina

Ljudi koji ginu svakodnevno nemaju nista od tih sankcija. Treba pregovarati sa Rusijom dok se ne nadje resenje prihvatljivo za obe strane. Sankcije nemaju nikakvog efekta. To ce jos vise razgneviti Putina. Poenta je da ne mogu istu politiku primeniti na Jugoslaviju, Irak, Libiju ... i Rusiju.

boki

pre 9 godina

EU i NATO uslovljavaju pregovore sistemom kao da pregovaraju sa Slobodanom Miloševićem, mislim da je to ključna greška jer Putin nije u poziciji Miloševića. Putinu je važno da pokaže da je Rusija svetska sila i ne zanimaju ih pretnje zapada. Pogorsace situaciju kad Putin odustane od razgovora a to je neminovno ovakvim pristupom.

Freuden

pre 9 godina

Ako Porosenko misli da sa svojim planom uslovljava Ruse ili bilo koga onda je on na krivom putu, Takodje bih dodao da je malo verovatno da opolcenci bace oruzje i prihvate njegov (NATO) plan, tako da je produzetak rata sasvimn izvestan. Nazalost svih ljudi koji zive u Ukrajini ovo ce biti totalni rat u kojem se nece znati ko na koga puca i zasto. Moguce da ce se u sukob otvoreno umesati i NATO. A sto se tice sankcija mogu da ih uvode koliko god zele, jer nije problem u tome da Rusija prihvati plan, nego je problem u tome sto gospodin Porosenko ne zeli da razgovara sa ljudima koji zive na istoku niti ga zanima sta imaju da mu kazu. Kakav god da imao plan ovaj konflikt se nece zavrsiti tako sto ce neka od strana popustiti, dakle ili ce Ukr vojska da pocisti istok ili ce istok da dodje do Kijeva, druge nema. Ako Ukrajina krene u otvoreni sukob sa Rusijom onda je svasta moguce. Pitanje je samo ko drzi rucnu da kola ne krenu nizbrdo, ocigledno NIKO.

Li Osvald

pre 9 godina

E, ti ćeš da nekom uvodiš sankcije... ljudska bedo i sramoto! Propala ste zemlja, jer ste slusali EU i Amere misleci da sa Rusima moze tek tako. Svi ste se malo mnogo zeznuli a tek cete kusati za koji mesec . Lepo su vam Rusi nudili pare, a vi progutali udicu ruskih neprijatelja. Da mogu nesto, Rusima vec bi uradili, a ne bi trtljali vec mesecima kao neke babetine, te ovo cemo, te ono cemo...

drmatoriks

pre 9 godina

Ratni zločinac Porošenko želi totalni rat - to je pravi naslov ovog članka. Popularno je praviti paralele sa ratom u bivšoj Jugoslaviji: ova osoba objedinjuje u sebi sve najgore osobine Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, i ponešto od talenata Caneta Subotića i Ekrema Luke. Žao mi je naroda koji ovaku protuvu ima za predsednika.

Dan

pre 9 godina

Znači baš identičan scenario, rasturiće zemlju, uništiće stotine hiljada života, i onda će doći "spasioci" i "investitori" koji će za bagatelu pokupovati preplodnu ukrajinsku zemlju i šta god može da se zgrabi.

goran

pre 9 godina

Rusija se ponasa isto onako kako bi se ponasala i Amerika da joj je neko ugrozio interes. Tada ne vaze nikakvi demokratski principi. Ukrajinski lideri su gomila placenika koji ce svoj narod zaviti u crno. Tu nema demokratije, nema pravde, nema prava samo gola sila. Amerika na bliskom istoku, Rusija ovde, isti model i obrazac. Zalim narod u Ukrajini bez obzira na kojoj je strani.

POPAJ

pre 9 godina

Rusija samo treba da saceka novembar i zavrne plin. Porosenko nek objasni smrznutom i gladnom narodu kako misli da vodi rat, umesto da je dmah seo za pregovaracki sto, vise gubi ovako. Novorusija nece ostati u sastavu Ukrajine posle ovog fasistickog bombardovanja cak i balistickim raketama. Kakav je to covek taj Porosenko? Smrad zapada se siri po Ukrajini.

Miroslav

pre 9 godina

Potpuno isti scenario kao u ratu na prostorima SFRJ gde smo mi Srbi bili sadašnji Rusi i eksperiment tada za ove događaje sada. Problem je što smo mi pokusni kunići i za druge stvari (eksperimenti sa bolestima) iliti pioniri za buduće događaje ko što reče Asanž.

Odra

pre 9 godina

Mora da se zna: Da je u pogranicnim pojasevima to jedan isti narod. Da su im porodice i sa jedne i sa druge strane granice. Isto kao svojevremeno Istocna i Zapadna Nemacka. Prirodno je da ce se medjusobno pomagati. Putin i Rusija su tu nemocni. Narod odlucuje sa kime ce da zivi u buducnosti.

Milan

pre 9 godina

Pa ko je ovaj da predlaze sankcije Rusiji???

Platila ga Amerika, a on pokupio njihovu aroganciju.
Osvesti se covece, ostaces bez zemlje, Rusi ce izaci na granicu sa Madjarskom i Poljskom, trci kod Putina i ljubi mu skute!

Ne pravi pakt sa americkim djavolom!

Avione, avione, baci nam bombone... a ne bombe

pre 9 godina

Po mom skromnom misljenju, ti si najveci krivac za novonastalu situaciju. Kada si dobio izbore, obecavao si mir, a poslao si tesku artiljeriju na gradove u kojima nije glasano za tebe. Za slicne stvari, nasa drzava je predsenika koji je to radio, isporucila u Hag. Nadam se da tvoj narod nece da napravi istu gresku, vec ce da ti sudi sam. Do juche si deci pravio bombone a sada ubijash tu istu decu koristeci svo oruzje koje imas. Bruko.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Porošenko: Blizu smo potpunog rata...""

Izvini, gospodine predsednice, ali da li je moguce da postoji, jos neko oruzje,koje nisi upotrebio, protiv dela sopstvenog naroda, koji misli drugacije od tebe i tvojih zapadnih mentora???

Obavešten

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.
Grejna i zimska industrijska sezona počinje 1. septembra. Nema više vremena za "ratne igre".
Propuštanje humanitarnog konvoja iz Rusije, dogovaranje oko drugog, ćutanje svih strana oko obborenog aviona, jačanje borbi i (što je najgore!) sve veći broj stradalih civila, vrlo jasno upućuju na to da je rat u suštini završen.

Ovo je sada "busanje u grudi" i utvđivanje pozicija za neke buduće izbore na kojima treba da pobede sadašnji nosioci sukoba, budući "pobednici" (odnosi se na sve, od Moskve, preko Kijeva, Varšave, Brisela i tako sve do Vašingtona).

Moskva će tvrditi da je pobedila čim je uvela embargo;
Kijev će vikati "slava Ukrajini" u patriJotskoj ekstazi;
NATO će se "pobednički" hvaliti kako je Rusija pokekla pod prvom pretnjom;
Brisel će se hvaliti pritiskom zbog uvedenih sankcija i pretnje novima i pobedom svog "mirovnog" nastupa;
u Vašingtonu, dobitnik Nobelove nagrade će blistati od sreće, jer će to biti svetao kraj mračnog rata bespilotnim letelicama po Pakistanu i Jemenu...

U ratu u kojem je stradalo najmanje 2500 ljudi, svi će proglasiti pobedu.
U međuvremenu, na sajmu automobila u Moskvi evropski proizvođači automobila trljaju ruke;
Porošenko je već zaključio poslove da (pre)proda oružje (i poneku čokoladu);
Putinovi oligarsi su već sklopili nove poslove;
Kinezi su dobili popust za buduću kupovinu gasa...

Svi trljaju ruke, da ih operu od krvi koja se prolivala širom Ukrajine.

Zoran

pre 9 godina

nije vam to baš pametno ili nije pametno za ukrajinski i ruski narod. drugi generisu veliki sukob, drugi bi zeljeli i da profitiraju na njemu. Njihova je projekcija da vas zbog " nacionalne veleizdaje " jednog dana izvlače iz neke zemunice .

Adam Silver

pre 9 godina

I ne pratim ovaj suludi rat pomno ali ova vest gde predsednik Ukrajine predlaže EU kakve tačno sankcije da se uvedu Rusiji je dokaz da je svet u haosu i da nam je svetski rat neophodan.

tomy

pre 9 godina

A ovo do sad nije rat, ovi avioni sto popadase su igracke, tenkovi, raketni sistemi, izbeglice su malo posli na ekskurziju??? Mislim da je htio da kaze da tek sad vidi u kakva go...a su ga uvalili ovi sa zapada.

monte-video

pre 9 godina

Al su ovi tupi! Od početka su ulazili u konflikt s jačima i ako dođe do rata jel oni stvarno misle da će nato ući u rat s ruskim vojnim aparatom?

Goran

pre 9 godina

Normalno je to kad pričaš samo o miru, a nijednom nisi nista preduzeo da do njega dodje. Davanje naredjenja vojsci da ide u ofanzivu obično ne vodi u mir.

Nyo

pre 9 godina

Ne! Ne! i Ne! Dete sam rata i nisam na niti jednoj strani, ali morate da sednete i lepo se dogovorite, pričajte, tražite rešenje. Zasedajte pet dana, dvadeset ako treba. Rat nije rešenje, rat samo izvlači najgore od ljudi i ima posledice na ljude i njihovu decu i decu njihove dece.

Pozdrav

DORĆOLAC

pre 9 godina

Ja sam malo uštopovan pa mi nije jasno ko granatira civilno stamovništvo u Donjecku i Lugansku. A kad nalete na tvrdo idu i kukumaču po Zapadu.

banka

pre 9 godina

Sankcije će biti, kako je istakao Porošenko, uslovljene uspehom mirovnog plana predsednika Ukrajine.

Ovo je zanimljiv primer kako ce prihvacanje ili neprihvacanje mirovnog plana koji ti neko ponudi, da utice na to da li ces kupovati ili neces jevropska kolica :D

svet je pozornica

pre 9 godina

oni kao napadaju a mi kao ne damo....jedan dan uvode jedni drugima sankcije a drugi dan se keze u kamere i piju sampanjac ..a mi vesela raja navijamo i mislimo da nesto znamo....hihi

Dragan Torbica

pre 9 godina

Tačka sa koje nema povratka bilo je paljenje Rusa u Odesi, od tada Ukrajina ne postoji. A tek ćete videti ko su Rusi i koliko su alergični na takve poput vas...

pile glodje kosku

pre 9 godina

Amerikanci diktiraju, njima nije u interesu da se sve mirno resi.
Nije mi jasno sto se ukrajinski narod ne pobuni, pa nece Amerikanci i Nemci da ginu u tom ratu, nego bas Ukrajinci.

Obavešten

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.
Grejna i zimska industrijska sezona počinje 1. septembra. Nema više vremena za "ratne igre".
Propuštanje humanitarnog konvoja iz Rusije, dogovaranje oko drugog, ćutanje svih strana oko obborenog aviona, jačanje borbi i (što je najgore!) sve veći broj stradalih civila, vrlo jasno upućuju na to da je rat u suštini završen.

Ovo je sada "busanje u grudi" i utvđivanje pozicija za neke buduće izbore na kojima treba da pobede sadašnji nosioci sukoba, budući "pobednici" (odnosi se na sve, od Moskve, preko Kijeva, Varšave, Brisela i tako sve do Vašingtona).

Moskva će tvrditi da je pobedila čim je uvela embargo;
Kijev će vikati "slava Ukrajini" u patriJotskoj ekstazi;
NATO će se "pobednički" hvaliti kako je Rusija pokekla pod prvom pretnjom;
Brisel će se hvaliti pritiskom zbog uvedenih sankcija i pretnje novima i pobedom svog "mirovnog" nastupa;
u Vašingtonu, dobitnik Nobelove nagrade će blistati od sreće, jer će to biti svetao kraj mračnog rata bespilotnim letelicama po Pakistanu i Jemenu...

U ratu u kojem je stradalo najmanje 2500 ljudi, svi će proglasiti pobedu.
U međuvremenu, na sajmu automobila u Moskvi evropski proizvođači automobila trljaju ruke;
Porošenko je već zaključio poslove da (pre)proda oružje (i poneku čokoladu);
Putinovi oligarsi su već sklopili nove poslove;
Kinezi su dobili popust za buduću kupovinu gasa...

Svi trljaju ruke, da ih operu od krvi koja se prolivala širom Ukrajine.

prellee

pre 9 godina

Evo njegovih prijedloga. Rusija da zatvori granice. Da ne dostavlja oružje, hranu, pa da riješimo problem Rusa u Ukrajini, tako što ćemo ih pobiti, ili protjerati (Oluja), Zapad ga za to priprema. Ako Rusija to ne prihvati, slijedi novi krug sankcija. To je ta priča. Viđeno na Balkanu!

Dragan Torbica

pre 9 godina

Tačka sa koje nema povratka bilo je paljenje Rusa u Odesi, od tada Ukrajina ne postoji. A tek ćete videti ko su Rusi i koliko su alergični na takve poput vas...

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javno linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...

Mihailo

pre 9 godina

Bataljon "Donbas" je danas kasno popodne uništen u "kotlu" kod Ilovajska. Manje od dvadest ljudi je preživelo, dok je veliki broj jedinica borbene tehnike pao u ruke antifašista.

Перча Контраш

pre 9 godina

Porošenko: Blizu smo potpunog rata!
Ма види се из авиона и чак из Београда, човеку уграђен нов чип и скроз репрограмиран док је боравио у ЕУ! Он би да ратује у име Американаца којима је стало до руских богатстава! А украјински фашисти ће им послужити као топовско месо, наравно уз жртвовање многих Украјинаца којима није до ратовања! Шта би са оном „мировном картом пута“ од пре неки дан!? Само ви уводите нове и оштрије санкције Русији, остаћеш бре и без главе и без државе!

kakve nebuloze

pre 9 godina

(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)
Bas sam se slatko nasmejao Vasem komentaru.
Hrvati ne vole Srbe od poslednjeg rata, a za vreme Drugog svetskog rata su nas voleli i od tolike ljubavi bacali u jame.

Milan

pre 9 godina

Pa ko je ovaj da predlaze sankcije Rusiji???

Platila ga Amerika, a on pokupio njihovu aroganciju.
Osvesti se covece, ostaces bez zemlje, Rusi ce izaci na granicu sa Madjarskom i Poljskom, trci kod Putina i ljubi mu skute!

Ne pravi pakt sa americkim djavolom!

ISKANDER

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aster blistok, 30. avgust 2014 21:57)


A mozda ce neko drugi proci kao ;Karl 12,Napoleon,Hitler i ostale iskompleksiran siledzije...

Dan

pre 9 godina

Znači baš identičan scenario, rasturiće zemlju, uništiće stotine hiljada života, i onda će doći "spasioci" i "investitori" koji će za bagatelu pokupovati preplodnu ukrajinsku zemlju i šta god može da se zgrabi.

Nev

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

Yugoslavija se rasturala iz US i Nemacke. Pored ekonmskih problema doslo je i do rasta nacionalizma narocito u Hrvatskoj u kojoj je odavno isti bio problem. Isto tako je doslo do problema i na Kosovu na isti nacin. Istovremeno je doslo do odbijanja davanja kredita YU osim u slucaju da se stvore partije po republikama i slobodni izbori (ne na nivou YU). Uz dalju podrsku Nemacke/EU i US a sve sa ciljem borbe protiv socijalizma uz svesrdnu pomoc lokalnih politicara zeljnih moci doslo je do eskalacije. U hrvatskoj je doslo do porasta Ustastva uz sve vece maltretiranje Srba, sto je uz dalju medijsku ustasizaciju Hr. sve vise stvaralo strah medju Srbima. Sa prvim zlocinima doslo je do sukoba. Sa druge strane HR je imala pomoc Nemacke i US jer je Srbija bilo otvoreno na ruskoj strani i socijalisticki orjentisana.
UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.

tanja

pre 9 godina

Sta hoce ovi fasisti? Ubijaju svoj narod i hoce da oni ostanu sa njima?! Da ne zele mozda cistu drazavu bez ruskog naroda ,kao Hrvati Hrvatsku bez Srba...?

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Evropa sada Porosenka istura na brisani prostor. Ako se ne prihvate njegovi uslovi...Porosenko sa Jacenjukom i Klickom će završiti na vesalima u Kijevu. Presuditi će im gradjani Ukraine i to za veleizdaju a to i zaslužuju.

Cisko

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nista gluplje nisam nikada cuo.

Potpuno - nepotpuni rat.

phreak

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)

A zašto Hrvati nisu voleli Srbe 1941. ili 1914?

Avione, avione, baci nam bombone... a ne bombe

pre 9 godina

Po mom skromnom misljenju, ti si najveci krivac za novonastalu situaciju. Kada si dobio izbore, obecavao si mir, a poslao si tesku artiljeriju na gradove u kojima nije glasano za tebe. Za slicne stvari, nasa drzava je predsenika koji je to radio, isporucila u Hag. Nadam se da tvoj narod nece da napravi istu gresku, vec ce da ti sudi sam. Do juche si deci pravio bombone a sada ubijash tu istu decu koristeci svo oruzje koje imas. Bruko.

Na osnovu mojih predloga

pre 9 godina

Sta radi predsednik ukrajinske hunte na samitu EU u Briselu?


"Na osnovu mojih predloga, koje je podržala većina članica, mogle bi da budu uvedene sankcije (Rusiji) - sektorske sankcije trećeg nivoa", rekao je Porošenko.

A ova izjava vredja ljudsku inteligenciju, koliko god da je niska.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Netko rece kako se iz Beograda devedesetih rasturala Hrvatska, a ne rece kako se iz Zagreba rasturala Jugoslavija, a Hrvati imali tisuceletnji san da imaju drzavu, pa onda ne samo sto su dobili drzavu nego su i okupirali Krajinu koja je nastala kao posledica raspada Jugoslavije, a ne Hrvatske.

drmatoriks

pre 9 godina

Ratni zločinac Porošenko želi totalni rat - to je pravi naslov ovog članka. Popularno je praviti paralele sa ratom u bivšoj Jugoslaviji: ova osoba objedinjuje u sebi sve najgore osobine Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, i ponešto od talenata Caneta Subotića i Ekrema Luke. Žao mi je naroda koji ovaku protuvu ima za predsednika.

DORĆOLAC

pre 9 godina

Ja sam malo uštopovan pa mi nije jasno ko granatira civilno stamovništvo u Donjecku i Lugansku. A kad nalete na tvrdo idu i kukumaču po Zapadu.

Nyo

pre 9 godina

Ne! Ne! i Ne! Dete sam rata i nisam na niti jednoj strani, ali morate da sednete i lepo se dogovorite, pričajte, tražite rešenje. Zasedajte pet dana, dvadeset ako treba. Rat nije rešenje, rat samo izvlači najgore od ljudi i ima posledice na ljude i njihovu decu i decu njihove dece.

Pozdrav

Milutin o kome je knjiga

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

A zasto li Hrvati nisu voleli Srbe 1941?

видимо

pre 9 godina

Ти си први покренуо тај рат када си одбио преговоре и послао војску на Доњецк и Луганск!
Уколико се упустите у општи рат са Русијом, добра вест је једино то што ће такав рат кратко трајати.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Porošenko: Blizu smo potpunog rata...""

Izvini, gospodine predsednice, ali da li je moguce da postoji, jos neko oruzje,koje nisi upotrebio, protiv dela sopstvenog naroda, koji misli drugacije od tebe i tvojih zapadnih mentora???

Иван

pre 9 godina

Америма је потребна економска инјекција преко продаје оружја,зато изазивају нереде и ратове.Ставили су све паре на ту карту. Ако други назадују и купују од њих-на коњу су.
Очигледно да су у ту математику зарачунали и проблем пренасељености планете,боље да је свих нас мање-више ресурса и простора за њих. Већ нас свакодневно истребљују са хемијом из ваздуха и хране. Фабриковане бактерије и вирусе штанцују одавно.
Масонска филозофија на делу!

pile glodje kosku

pre 9 godina

Amerikanci diktiraju, njima nije u interesu da se sve mirno resi.
Nije mi jasno sto se ukrajinski narod ne pobuni, pa nece Amerikanci i Nemci da ginu u tom ratu, nego bas Ukrajinci.

goran

pre 9 godina

Rusija se ponasa isto onako kako bi se ponasala i Amerika da joj je neko ugrozio interes. Tada ne vaze nikakvi demokratski principi. Ukrajinski lideri su gomila placenika koji ce svoj narod zaviti u crno. Tu nema demokratije, nema pravde, nema prava samo gola sila. Amerika na bliskom istoku, Rusija ovde, isti model i obrazac. Zalim narod u Ukrajini bez obzira na kojoj je strani.

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.

IBJ

pre 9 godina

Logika ratnog sukoba je neumoljiva: kada jednom započne, sukob može da se zaustavi onda kada a) jedna strana bude poražena (što je ovde sasvim neverovatno) ili b) kada se uspostavi "metastabilno" stanje, tj. kakva-takva ravnoteža. Šta je potrebno za to? Pa, prvo da svi umešani u sukob prestanu da lažu (što je, s obzirom na državničke kvalitete većine njih takođe malo verovatno). Da se uspostavi trajno primirje i počne sa traženjem kompromisa? Bojim se da su za to glave u Ukrajini pregrejane, a spozori i ne pokušavaju da ih ohlade, već nasuprot, da ih za svoj račun još dublje gurnu u... Moje je mišljenje da će prilika za hlađenje doći (naravno) sa ruskom zimom. Dotle ko, šta drpi - drpio je.

kondor

pre 9 godina

Tebi je bolje da sjednes za sto sa gradjanima Ukrajine koji nece da budu dio nikakve fasisticke tvorevine i protiv kojih vec vodis potpuni rat gadjajuci stambena naselja taktickim raketama nego sto se bavis Rusijom i dobijas lazni osjecaj velicine potucajuci se po Briselu.
A kad vidim citavu tu ekipu koja "mlati" sa zivotika 45 miliona ljudi dodje mi muka i sve bih vas izveo pred prijeki sud. I bolje ti je da cutis,jos ti je 5000 ljudi u kotlovima koji kljucaju,a kotao zvani Mariopolj te tek ceka. A Rusi treba krvi da vam se napiju zbog zabijanja noza u ledja po vise osnova.

ПГ

pre 9 godina

Близу заиста,али слома државе коју представљаш јер задња 4 мјесеца гледамо како се руља из Донбаса претвара у дисциплиновану војску,а регуларна украјинска војска у наоружану руљу.

Li Osvald

pre 9 godina

E, ti ćeš da nekom uvodiš sankcije... ljudska bedo i sramoto! Propala ste zemlja, jer ste slusali EU i Amere misleci da sa Rusima moze tek tako. Svi ste se malo mnogo zeznuli a tek cete kusati za koji mesec . Lepo su vam Rusi nudili pare, a vi progutali udicu ruskih neprijatelja. Da mogu nesto, Rusima vec bi uradili, a ne bi trtljali vec mesecima kao neke babetine, te ovo cemo, te ono cemo...

tt

pre 9 godina

Napori Porosenka i Kijeva da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine svode se iskljucivo na rat, neselektivno artiljerijsko gadjanje gradova i sela uz puno civilnih zrtava i humanitarnu katastrofu. Zalosno je sto niko iz EU, narocito Nemacka ne objasnjava da su bilo kakvi pregovori bolji od ratne opcije.

Борко

pre 9 godina

Па зар се ниси јуче здравио са Путином и причао о некој мапи решења? Изборе си добио, јер си дао реч да ћеш кризу на истоку решити мирним путем? Рескираш ескалацију Трећег светког рата! Па мора неко, код нас је почео Први, а код вас ће изгледа Последњи. Тек си дошао на власт, а руке су ти дубоко огрезле у крви. Господари рата су гладни крви. Уколико народ Украјине и Русије не учине нешто, можемо се спремати за најгоре!

Al Capo

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata". Neuspeh čega? Da pobijete ili porobite sve na istoku? Za to trazite pomoć NATO?
Mogli biste vi da prekinete sukobe odmah, ali su vam ambicije providno jasne.

from_HR

pre 9 godina

Blzu ste vi potpunog poraza. Šta je sa onim ubi Moskala, atomska bomba na Ruse u Ukrajini i sl. Tražili ste - gledajte. Sad pozivaju NATO, pa neće zapadnjaci ginuti zbog tamo neke Ukrajine

Odra

pre 9 godina

Mora da se zna: Da je u pogranicnim pojasevima to jedan isti narod. Da su im porodice i sa jedne i sa druge strane granice. Isto kao svojevremeno Istocna i Zapadna Nemacka. Prirodno je da ce se medjusobno pomagati. Putin i Rusija su tu nemocni. Narod odlucuje sa kime ce da zivi u buducnosti.

POPAJ

pre 9 godina

Rusija samo treba da saceka novembar i zavrne plin. Porosenko nek objasni smrznutom i gladnom narodu kako misli da vodi rat, umesto da je dmah seo za pregovaracki sto, vise gubi ovako. Novorusija nece ostati u sastavu Ukrajine posle ovog fasistickog bombardovanja cak i balistickim raketama. Kakav je to covek taj Porosenko? Smrad zapada se siri po Ukrajini.

Goran

pre 9 godina

Normalno je to kad pričaš samo o miru, a nijednom nisi nista preduzeo da do njega dodje. Davanje naredjenja vojsci da ide u ofanzivu obično ne vodi u mir.

videcemo ili ne

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.

(Obavešten, 30. avgust 2014 20:46)

Svidja mi se tvoj tekst i voleo bih da je tako, ali mislim da nije.
Rat je odavno poceo i od ponedeljka ima samo nove dimenzije uvlacenja Rusije u rat, citaj: tihe i spore invazije na Rusiju.
Da su hteli ono o cemu ti pricas ne bi stigli do ovde, ne bi se svaki put i kod svakog narednog sastanka retorika zaostravala a zapadni lesinari sve vise rogusili, ne bi se cela zahuktala medijska kampanja vodila mesecima.
Sada kada diktatura korporativnog i bankarskog kapitala ima (ili moze sa lakocom da ima) skoro svaku dusu na zapadu na svojoj strani tesko da ce tu stati.
Izmisljotina o 1000 ruskih vojnika je ono sto dogadjaj sa MH17 nije uspeo da postigne. Izmisljeni razlog za unapred speman odgovor. 2017. predvidjaju analiticari pocinje otvorena agresija na Rusiju. Ovo sada izgleda kao dobar prolog.

Litvanski neki tamo danas je izjavio da je Evropa prakticno u ratu sa Rusijom.
Kada imas ispred sebe malisu par koraka ispred velikih, koji skvici pozajmnljenim govorom odraslih, znaj da imas posla sa mafijom.

Ide zima, ali me brine sto ona ne znaci puno nuklearnim glavama.

Zemunac4

pre 9 godina

Ta tacka je predjena jos na majdanu. Samo je to tada vama sa severa odgovaralo. Sada kada jug preuzima inicijativu, poceli ste da se cesete. Dok ste ubijali civile, cutali tse. Sram te bilo.

Liliputanci su krivi

pre 9 godina

UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.(Nev, 30. avgust 2014 22:44)

Eh, da nisam bio tada ziv pa da ti jos i verujem. A milion ljudi na Slobinom mitingu, a jogurt revolucije, a rusenje Ustava iz 1974 ukidanjem pokrajina, a "nije mala triput ratovala". A za tvoje uzivanje u samoci sobe, evo ti ovaj snimak, daleko pre pojave HDZ u Hrvatskoj. Pogledaj pa vidi ko je rusio SFRJ. https://www.youtube.com/watch?v=ziVwV9T2JF8 Mada, ocigledno si tada bio mali. Sada kazes da su Nemacka i USA ali tada je Srbija brujala kako je sve to plan Vatikana. Menjate brate pricu kako vetar dune. Svi su krivi samo ne Srbija. A sad upitaj rodjake i starije kako im je bilo na Slobinom mitingu ba trgu. Uf, kad se samo setim. Prodje jeza od patriotizma, a? I ono, "Srbija ne zna da radi ali zna da se tuce". Sad je odjednom kriva Amerika a tada je niko nije ni pominjao. A kada su Hrvati i Slovenci ponudili da se SFRJ modernizuje i uredi kao konfederacija, konfederalna zajednica sa zajednickom vojskom, spoljnim poslovima, valutom itd. koja ce zajedno uci u EU, kada su Slovenic i Hrvati to ponudili, ko je odbio? Vatikan? SAD? Nemacka? Srbija? Odrasti malo i pitaj starije o tim dogadjajima. Blokada slovenacke robe, odbijanje razgovora o konfederaciji, srpski nacionalizam zeljan "junackog" ratovanja. To je unistilo SFRJ. Kakvi Nemci. Pogledaj video. Vecina tih na vidu danas trazi hrvatski pasos.

Бојан Илић

pre 9 godina

Класичан "поштар"!
Путин му је рекао шта и како "у 4 ока", овај као "снимио", предао, САД "партнери" опет издиктирали, и сад он као мудрује!:-))
Како је јадан овај свет!

ribar

pre 9 godina

Rusija i EU ce izgubiti nešto, a Ukrajina ce izgubiti sve. Tamo vojska treba da udari i skloni sve ove prozapadne i proruske strane i da zavede red... Mada oni na žalost vise nemaju vojsku...

Ivan V

pre 9 godina

"Šefovi država i vlada Evropske unije danas su se okupili u Briselu da bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize"

Ajte nove sankcije Rusiji samo pazite da ne bude opet stativa lol

Miroslav

pre 9 godina

Potpuno isti scenario kao u ratu na prostorima SFRJ gde smo mi Srbi bili sadašnji Rusi i eksperiment tada za ove događaje sada. Problem je što smo mi pokusni kunići i za druge stvari (eksperimenti sa bolestima) iliti pioniri za buduće događaje ko što reče Asanž.

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji. Prost zakljucak je da su i oni u drugom svetskom ratu bili okupatori na ovim prostorima.

svet je pozornica

pre 9 godina

oni kao napadaju a mi kao ne damo....jedan dan uvode jedni drugima sankcije a drugi dan se keze u kamere i piju sampanjac ..a mi vesela raja navijamo i mislimo da nesto znamo....hihi

tomy

pre 9 godina

A ovo do sad nije rat, ovi avioni sto popadase su igracke, tenkovi, raketni sistemi, izbeglice su malo posli na ekskurziju??? Mislim da je htio da kaze da tek sad vidi u kakva go...a su ga uvalili ovi sa zapada.

Jota

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nisam jos cuo za nepotpuni rat. I taman kada pomislim da vodja hunte ne moze vecu glupost da izjavi, prevari me.

Pera

pre 9 godina

Licemeri iz EU i SAD. Svesno su gurnuli Ukrajinu u rat sa Rusijom, a sada niko ne bi da gine. Ukrajinu nece da prime u EU, a nece ni u NATO. Nikakve solidarnosti tu nece biti, mozda ce samo Ukrajini dati jos oruzja. Tako ce se dobiti pakao u Ukrajini i u Evropi.

Samo mir i pregovori. Bolje konferderalna Ukrajina nego ukrajinsko-ruski bratoubilacki rat.

Miki

pre 9 godina

A šta se smatra pod pojmom neuspeh - to što niste hteli da pregovarate več ste hteli vojno da rešite sve a sad kad ste pukli ne vidite izlaz...
Da ste odmah seli za pregovarački sto do ovoga svega ne bi ni došlo...

doosh

pre 9 godina

Brrrr večeri su kod nas južnijih Slovena već hladnjikave. Šta će ovi naši burazeri ložiti za koji mesec, pitanje je sad?! Oni se igraju, hoće preraspodelu koje čega, istorija se polako ponavlja, samo ne mogu da verujem da mi nikako nismo uključeni u početak ww3, ovaj rat neće bez nas ni početi valjano.

Aleksandar

pre 9 godina

Evo zasto nastaju ratovi. Samo zbog glupih ideologija politicara. Najgore je sto se i narod prima na to, a on najvise i strada. Sloboda, jednakost i mnoge divne stvari nece biti moguce, sve dok ljudi ne shvate sta je to i sve dok podrzavaju razne papane. Zato svet ne usmereva ljude na edukaciju, cak i ispred televizora. Jer ne zele to. Trebaju im ovcice ispranog mozga.

Freuden

pre 9 godina

Ako Porosenko misli da sa svojim planom uslovljava Ruse ili bilo koga onda je on na krivom putu, Takodje bih dodao da je malo verovatno da opolcenci bace oruzje i prihvate njegov (NATO) plan, tako da je produzetak rata sasvimn izvestan. Nazalost svih ljudi koji zive u Ukrajini ovo ce biti totalni rat u kojem se nece znati ko na koga puca i zasto. Moguce da ce se u sukob otvoreno umesati i NATO. A sto se tice sankcija mogu da ih uvode koliko god zele, jer nije problem u tome da Rusija prihvati plan, nego je problem u tome sto gospodin Porosenko ne zeli da razgovara sa ljudima koji zive na istoku niti ga zanima sta imaju da mu kazu. Kakav god da imao plan ovaj konflikt se nece zavrsiti tako sto ce neka od strana popustiti, dakle ili ce Ukr vojska da pocisti istok ili ce istok da dodje do Kijeva, druge nema. Ako Ukrajina krene u otvoreni sukob sa Rusijom onda je svasta moguce. Pitanje je samo ko drzi rucnu da kola ne krenu nizbrdo, ocigledno NIKO.

1003

pre 9 godina

vama i jeste cilj potpuni rat,samo lud covek zrtvuje svoje gradjane zbog interesa neko ko je mnogo kilometara na drugom kontinentu daleko odatle.

Shone

pre 9 godina

A šta je rat tamo još uvek nepotpun...?
Pa baš me interesuje kako bi još mogao da se upotpuni - već se sve koristi (tenkovi, artiljerija, višecevni bacači, vođene rakete, avijacija) osim nuklearnog oružja. Nisam neki ekspert al nek me neko ispravi ako grešim.

Adam Silver

pre 9 godina

I ne pratim ovaj suludi rat pomno ali ova vest gde predsednik Ukrajine predlaže EU kakve tačno sankcije da se uvedu Rusiji je dokaz da je svet u haosu i da nam je svetski rat neophodan.

Dikh tu kava

pre 9 godina

Po navijačkim komentarima i preporukama reklo bi se da je Srbija u najmanju ruku ostrvce u Pacifiku, a ne deo Evrope, pa kad/ako krene frka, mi ćemo to mirno da posmatramo desetinama hiljada kilometara daleko.. Nikad neću uspeti da razumem frenetičnu zaljubljenost u jednu državu koja pri tom nije zaljubljena u Srbiju. Verovatno je to zla sudbina malih naroda da misle da moraju da budu nekom zamišljenom vrpcom povezani za veliki narod, kako bi se i sami osećali velikima. Takođe, Porošenko na stranu, ne razumem šta su vam to u istoriji Ukrajinci uradili nažao da ih toliko mrzite. A možda jednostavno i ne treba da razumem. Kad ništa nismo naučili 99-te, nikad nećemo. Izgubljen narod, potpuno.

Sankcije

pre 9 godina

Ljudi koji ginu svakodnevno nemaju nista od tih sankcija. Treba pregovarati sa Rusijom dok se ne nadje resenje prihvatljivo za obe strane. Sankcije nemaju nikakvog efekta. To ce jos vise razgneviti Putina. Poenta je da ne mogu istu politiku primeniti na Jugoslaviju, Irak, Libiju ... i Rusiju.

ruski spijun

pre 9 godina

Zapadu odgovara rat u Ukrajini, stavise sami ga i izazivaju. Situacija je jako slicna onoj sa bivsom Jugoslavijom, s tim sto je ovaj konflikt rizik po III svetski rat! Bojim se da ce isprovocirati Ruse da pociste Ukrajinu.

milan

pre 9 godina

Uslovljavanje jednoj zemlji kao što je Rusija bi moglo biti najgluplji potez koji bi EU napravila na urgenciju Ukrajinskog predsednika koji pokušava na sve načine da ostvari što veću profit preko pomoći EU a u stvari je vazal Amerike i vidi Ukrajinu kao pufer između EU i Rusije u ime Amerike.

Petar Mačković

pre 9 godina

nema,tačno se vidi ruta kojom će rusi za sebe zauzeti čitavu severnu obalu crnog mora! mariupolj,nikolajev,odesa! i usput herson... ako ne zauzmu harkov, onako,svog ćefa radi,ništa nisu uradili. ma, mogu oni i kijev uzeti!!!

boki

pre 9 godina

EU i NATO uslovljavaju pregovore sistemom kao da pregovaraju sa Slobodanom Miloševićem, mislim da je to ključna greška jer Putin nije u poziciji Miloševića. Putinu je važno da pokaže da je Rusija svetska sila i ne zanimaju ih pretnje zapada. Pogorsace situaciju kad Putin odustane od razgovora a to je neminovno ovakvim pristupom.

banka

pre 9 godina

Sankcije će biti, kako je istakao Porošenko, uslovljene uspehom mirovnog plana predsednika Ukrajine.

Ovo je zanimljiv primer kako ce prihvacanje ili neprihvacanje mirovnog plana koji ti neko ponudi, da utice na to da li ces kupovati ili neces jevropska kolica :D

monte-video

pre 9 godina

Al su ovi tupi! Od početka su ulazili u konflikt s jačima i ako dođe do rata jel oni stvarno misle da će nato ući u rat s ruskim vojnim aparatom?

miljenko

pre 9 godina

porosenko se ponasa u skladu sa onom "selo gori a baba se ceslja". izjavom o sankcijama rusiji, je dokazao sta je ustvari cilj cele price u ukrajini. to sad I slep vidi. ili mozda ne?

sve vidjeno

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.

bole

pre 9 godina

u ratu je mozda stradalo 2500 civila. vojnika je poginulo izmedju 10 i 15 hiljada.
tuga, nadam se da ce se jednog dana rusi i ukrajinci izmiriti...

Diana.

pre 9 godina

Ovaj Porosenko je Hazar i sve je ovo finasirano od drugog Hazara Igora Kolomajskog , tajkuna ,verovatno hoce da ponovo uspostave Hazarsku drzavu i evo kao sto vidite oni sve ove raotove kreiraju i niko da ih zaustavi. Kako ovaj Putin nije to u startu sasekao nego da ginu neduzni ljudi zbog ovih nezasitih ludaka. A sa druge strane Amerika propada , ne moze da vrati novac iz FED-a koje kineski elderi svaki dan traze natrag pa onda ovi Hazari prave ove ratove i sa Arapima da bi zadrzali petro dollar.

Pantagruel

pre 9 godina

(Иван, 30. avgust 2014 22:27)
Није Америма потребна само финансијска ињекција путем продаје оружја, него и много више од ње. Треба им повод да поново попуне постојеће и отворе нове војне базе у Источној Европи у које ће пребацити трупе када се повуку из Авганистана. Треба им да се грађани и Конгрес не буне што ће и даље морати да плаћају то, изградњу антиракетног штита, развој нових типова наоружања, куповину нових авиона, ракета, ратних бродова, носача авиона и подморница. Да нису изазвали ову кризу и створили ИСИЛ, не би имали чиме да уплаше своје грађане и морали би да прихвате огромно смањење војног буџета (скоро за половину) почев од фискалне 2015. године, које је било најављено сетом Обаминих закона (тзв "Оbamacare") ради већег улагања у здравство, просвету и социјалну заштиту. Тим мерама би се помагала сиротиња, док се ратовима, кризама и трошењем на војску само још више богате они најбогатији. А најбогатији одлучују и нормално да су одабрали сопствени интерес. Њима би највише одговарало да се напола Украјине изгради нови Берлински зид и да наредних пола века "легално пљачкају" своје пореске обвезнике који буду морали да плаћају сву ту војску задужену за "чување Европе од руске претње" која је намерно испровоцирана. О овоме би требало на светском нивоу снимити емисију попут нашег домаћег "Инсајдера" (јер прича јако подсећа на нашу "патриотску пљачку" у вези са косовом (само су у игри неупоредиво веће паре), aли нажалост изгледа да свет за сада још увек нема једну глобалну Бранкицу Станковић. Волео бих да се таква појави и прослави. Да имам могућност, сутра бих напустио посао који радим, а на коме имам обавезу да о већини ствари које знам не говорим "изван куће" и посветио бих се овоме, јер сам убеђен да смо сви (становници планете) жртве велике коруптивне игре најмоћнијих и најпохлепнијих који нас гурају у ратове ради сопственог профита.

krke

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)

Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.
(Nista licno, 30. avgust 2014 23:01)


Vjerovatno zna, zato i pise to sto pise.

Goša

pre 9 godina

Ako je po sudeći po ovome "nešto se opasno Kuva" Ruski Lonac izgleda kud i kamo komplikovaniji nego što se u prvi mah činilo. Nadam se da će se kriza ipak rešiti što bezbolnije !?!?

Liberal

pre 9 godina

Au a prepucavanja Srba i Hrvata jos uvek pljuste... Da se razumemo jadare ste i vi i mi. Pobili smo se i mrzeli u svakom mogucem ratu. Niko od nas nije slobodan pricajte vi bajke do sutra. Nema heroja u ratovima gde se ubijaju deca siluju zene i tera narod. Ustvari u nijednom ratu nema junaka jer je rat! Junak je onaj sto izmisli auto ili postavi teoriju onoga sto ne vidite ili v izleci priajtelja, roditelja... Kada covecanstvo to bude shvatilo nazalost mozda bude kasno...

aster blistok

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?

Zoran

pre 9 godina

nije vam to baš pametno ili nije pametno za ukrajinski i ruski narod. drugi generisu veliki sukob, drugi bi zeljeli i da profitiraju na njemu. Njihova je projekcija da vas zbog " nacionalne veleizdaje " jednog dana izvlače iz neke zemunice .

sumatrasss

pre 9 godina

Moj komentar nije komentar na vest nego na glupe komentare ozlojedjenih ljudi, uglavnom izbeglica iz Hrvatske i Bosne, koji ovu situaciju vide kroz njihovu prizmu. Molim vas da ga objavite jer se radi o opstoj kulturi.
Kijevska Rusija je pocetak slovenske kulture. Nakon najezde tatara deo vladajuce kaste se sklonio mnogo dalje na istok, u sume gde je izgradio Moskvu. To je prvi raskol izmedju Rusije i Ukrajine. Ukrajina je uvek gravitirala ka zapadu i cesto je bila u savezu sa Poljsko-litvanskim komonveltom, a cesto i deo tog istog saveza. Genetski gledano Poljaci su danas najcistiji Sloveni, sa najvecim sadrzajem R1A1 grupe, a odma zatim Ukrajinci sa R1A1 i 12A2 Dinarskom grupom, tojest grupom najrasprostranjenijom na podrucju Ex-Jugoslavije. Najslicniji od svih smo sa Ukrajincima. Druga stvar je Putin. Putin je ostrasceni vlastodrzac koji je zauzdao tajkune posle raspada Sovjetskog saveza. Rusija je veoma tradicinalna u odnosu na Evropu i ponasa se dosta paranoicno u vezi sa odredjenim diskutabilnim vrednostima sa kojima se zapad vec pomirio. Evropa je nezamisliva bez Rusije, i obrnuto. Nama bi bilo najbolje da rata ne bude. Svima bi bilo bolje da rata ne bude, a narocito Slovenima. Posle svega sto smo proziveli u Jugoslaviji samo budale tvrde da je rat bio jedino resenje. Nasa zemlja je prodata engleskim, nemackim, italijanskim, francuskim itd bankama. Jedino kulturom mozemo da se izdignemo , a ta kultura mora da dodje od svih nas. Moramo biti ponosni sto smo Sloveni.

trismegisots

pre 9 godina

Smesno i tako providno!

Ako se tokom pregovora ne prihvati Porosenkov plan uvesce se dodatne sankcije Rusiji. Dakle Porosenko moze da predlozi sta god hoce, a ako Rusi to ne prihvate imace sankcije. Objektivno i nepristrasno od EU i SAD nema sta.

Moras da budes strasno glup pa da verujes kako su EU i SAD dobronamerne i zele razresenje konflikta.

Nije mi jasno da li ovi koji strasno zastupaju ispravnost EU i USA stvarno ne vide sve kontradikcije koje ovi sve vreme provlace ispod povrsine.

S Rusima je bar jasno - oni prosto nece dozvoliti izgranju raketnog stita ni po cenu mnogo veceg rata nego sto je ovaj u Ukrajini i to je to. To su vise nego jasno dali do znanja nekoliko puta.

Simeon Piscevic

pre 9 godina

Prvo, rat je u punom toku i ne moze biti "totalniji" nego sto vec jeste. E sad ne znam cime Porosenko moze da preti, kad su mu elitne divizije unistene, tehnika zarobljena i unistena, front razbijen, vojska ili u okruzenju ceka da bude unistena ili bezi glavom bez obzira. S obzirom da je pre neki dan izjavljivao kako su svi Ukrajinci jedan narod, pa i oni koji govore na ruskom ustvari misle na ukrajinskom (ili tako neku nebulozu) rekao bih da je ovo samo jos jedna njegova neuravnotezena izjava, coveka u potpunom ocaju. Njegova sudbina je jasna, ili ce mu suditi opolcenci kad udju u Kijev, ili njegovi pre toga, kad vide gde ih je doveo.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Po novim informacijama u toku je čišćenje Donjeckog aerodroma od preostalih ukrajinskih snaga. Danas je očišćen kotao kod Ilovskaja (uništen bataljon Donbas), a već je formiran sledeći kotao u kome su okruženi bataljoni Azov, Dnjepar i Šahtjorsk. Izgleda da vojsci Ukrajine, Nacionalnoj gardi i dobrovoljačkim bataljonima ovih dana slabo ide. Ukrajina ne stiže zadnjih dana da regrutuje vojnika koliko milicije Novorusije uspevaju da izbace iz stroja.

Ubeđen sam da će naredni pravac napredovanja snaga Novorusije biti prema Slavjansku i Kramatorsku sa odsecanjem Severnodonjetska i zatvaranje kotla najvećeg do sada.

kalimero

pre 9 godina

"Porošenko: Blizu smo potpunog rata"
Mozda je Predsjednik odlucio, posto je oslobodio Istocni dio svoje drzave od terorista da se ne zaustavlja i nastavi dalje u oslobadjanje Rusije.

moje ime

pre 9 godina

@Obavešten

Daj boze da si u pravu.
Dao sam ti plus, jer molim boga da je sutra kraj mukama svih civila koji su trpeli u prethodnom periodu.

Ali ako pogledas ostale komentatore, oni ocekuju da se ratne igre tek zaostre. Njihov zivot gubi smisao ako neko tamo ne pati.

Prosto da ne poverujes. Da ne zivim u zemlji koja je bombardovana, koja je imala nekoliko ratova samo u poslednjih 25 godina, pa da razumem. Ali ovako...

Ne znam sta da kazem. A po plusevima vidim da to nisu pojedinci. To je definitivno dobrano zastupljeno razmisljanje u Srbiji.

Vlada

pre 9 godina

@Sumatrasss
Sam kažeš da se deo ruske vlastele povukao u šume i podigao moskvu i da od tada traju nesuglasice izmedju Rusa i Ukrajine (?).Dakle svi su Rusi? Kako je došlo do nesuglasica izmedju naroda (Rusi) i države (da li je postojala? ),ako se narod podelio onda je došlo do
nesuglasica izmedju dva razdvojena dela naroda.Logično.
Savez sa Poljacima i Litvancima?Okupacija i nasilno katoličenje i unijaćenje Rusa.Ništa drugo - bar su to tako videli Zaporoški Kozaci.Poljsko-Ruski sukobi traju već 400 god. zbog toga (i zbog smutnog vremena )
Za pismenost ok -Letopis oca Nestora...
O krvnim zrncima radije ne bih.
Ukrajinci imaju veliki problem sa identitetom,jezikom kojeg stvaraju a ne govore ga (čak ni Timošenkova ),pravoslavnom crkvom koju niko ne priznaje (možda Poljaci).
Onako na brzinu sam nabrojao neke primedbe.I.zvinjavam se što je tekst nepregledan.

Mio...

pre 9 godina

Postovani,

Putin je za 15 godina samo uspeo da izveze gomilu sirove nafte i gasa, kao neka nesrecna zemlja iz Afrike, dakle bez ikakvog razvoja sopstvene privrede i tehnologije. Samo on licno i par oligarha su se obogatili, vecina obicnog naroda van velikih gradova zivi jos uvek u istoj nemastini kao za vreme Staljina.

Ruska privreda je vec 2013-e pokazivala znakove stagnacije i pre ove krize oko Ukraine. I neki zlobnici u Rusiji tvrde, da je cela ova mracna igra sa Ukrainom samo pokusaj da se skrene paznja sa rezultata njegovog rada.

Uz to Putin nije stanju da podnese kritiku i suzbija svaku ilegalnim sredstvima, policijom pa cak i brutalnim nasiljem, kao ovih dana protiv nesrecnih zena, koje su u Moskvi trazile da im se kaze, sta je sa njihovom decom, koja su sluzila vojsku na granici prema Ukraini... dok ono nesto malo ostalih slobodnih medija pisu da se momci po kasarnama sahranjuju.


Elem, postoji tzv. medjunarodno pravo. I Ukraina je nezavisna semlja.

I pored svih problema koje Ukraina ima, i tog prevrata u februaru, ... ipak tu nije bilo razloga da se upada vojskom na Krim i da se na Istoku podrzavaju separatisti iz sopstvenih redova sa njihovim fantazijama Novorusije kao da smo u 15. veku.

Naravno da su i Ukraina i EZ pravile greske, i da Ameri pecaju u mulju.

Ali Putin i njegovi su pokazali da nisu u stanju da podignu Rusiju, i od te zemlje naprave modernu drzavu 21-og veka, koja se razvija na osnovi saradnje umesto konfrontacije sa susedima.

šta je ovo!?

pre 9 godina

Kad se pomene da je ovo uvod u neki veliki,treći,zadnji rat velika večina je ZA.Psiholozi bi rekli sklonost (o motivima drugi put) ka suicidnosti.

dnK

pre 9 godina

Prorusi u Ukrajini su samo hteli da imaju miran i slobodan zivot, bez omče Zapada za koji su znali da im moze samo pogorsati zivot. Sad su za to krivi? Hteli su nesto lose? Ne smeju se ni braniti pred neprijateljskim metkom? Oni sa Zapada koji tako misle, samo treba sebe da stave u poziciju ovih. Mozda im se razbisti um. Kad ti nista ne fali, sve lepo teče, tesko je shvatiti drugog u nevolji.

toni

pre 9 godina

Ma šta vam je ljudi. Kakvi Ukrajinci, krvne grupe, demokratija, totalitarizmi ...
Rata će naravno biti jer je došlo vreme za rat.
Rusija ima izgubljen spor sa Jukosom, treba da plati 50 miljardi dolara odštetu, i još nekoliko miljardi pride sudskih troškova (skup neki sud).
Jedan čovek blizak Putinu, kad su ga pitali šta Rusija misli da uradi u vezi te presude, rekao je: Pa koga za to još briga, zar ne vidite da će biti rat u Evropi.
Naravno je da je njima bolje rat nego da plate tolike novce.

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javo linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...

sve vidjeno

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.

aster blistok

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?

Liliputanci su krivi

pre 9 godina

UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.(Nev, 30. avgust 2014 22:44)

Eh, da nisam bio tada ziv pa da ti jos i verujem. A milion ljudi na Slobinom mitingu, a jogurt revolucije, a rusenje Ustava iz 1974 ukidanjem pokrajina, a "nije mala triput ratovala". A za tvoje uzivanje u samoci sobe, evo ti ovaj snimak, daleko pre pojave HDZ u Hrvatskoj. Pogledaj pa vidi ko je rusio SFRJ. https://www.youtube.com/watch?v=ziVwV9T2JF8 Mada, ocigledno si tada bio mali. Sada kazes da su Nemacka i USA ali tada je Srbija brujala kako je sve to plan Vatikana. Menjate brate pricu kako vetar dune. Svi su krivi samo ne Srbija. A sad upitaj rodjake i starije kako im je bilo na Slobinom mitingu ba trgu. Uf, kad se samo setim. Prodje jeza od patriotizma, a? I ono, "Srbija ne zna da radi ali zna da se tuce". Sad je odjednom kriva Amerika a tada je niko nije ni pominjao. A kada su Hrvati i Slovenci ponudili da se SFRJ modernizuje i uredi kao konfederacija, konfederalna zajednica sa zajednickom vojskom, spoljnim poslovima, valutom itd. koja ce zajedno uci u EU, kada su Slovenic i Hrvati to ponudili, ko je odbio? Vatikan? SAD? Nemacka? Srbija? Odrasti malo i pitaj starije o tim dogadjajima. Blokada slovenacke robe, odbijanje razgovora o konfederaciji, srpski nacionalizam zeljan "junackog" ratovanja. To je unistilo SFRJ. Kakvi Nemci. Pogledaj video. Vecina tih na vidu danas trazi hrvatski pasos.

Dikh tu kava

pre 9 godina

Po navijačkim komentarima i preporukama reklo bi se da je Srbija u najmanju ruku ostrvce u Pacifiku, a ne deo Evrope, pa kad/ako krene frka, mi ćemo to mirno da posmatramo desetinama hiljada kilometara daleko.. Nikad neću uspeti da razumem frenetičnu zaljubljenost u jednu državu koja pri tom nije zaljubljena u Srbiju. Verovatno je to zla sudbina malih naroda da misle da moraju da budu nekom zamišljenom vrpcom povezani za veliki narod, kako bi se i sami osećali velikima. Takođe, Porošenko na stranu, ne razumem šta su vam to u istoriji Ukrajinci uradili nažao da ih toliko mrzite. A možda jednostavno i ne treba da razumem. Kad ništa nismo naučili 99-te, nikad nećemo. Izgubljen narod, potpuno.

Mio...

pre 9 godina

Postovani,

Putin je za 15 godina samo uspeo da izveze gomilu sirove nafte i gasa, kao neka nesrecna zemlja iz Afrike, dakle bez ikakvog razvoja sopstvene privrede i tehnologije. Samo on licno i par oligarha su se obogatili, vecina obicnog naroda van velikih gradova zivi jos uvek u istoj nemastini kao za vreme Staljina.

Ruska privreda je vec 2013-e pokazivala znakove stagnacije i pre ove krize oko Ukraine. I neki zlobnici u Rusiji tvrde, da je cela ova mracna igra sa Ukrainom samo pokusaj da se skrene paznja sa rezultata njegovog rada.

Uz to Putin nije stanju da podnese kritiku i suzbija svaku ilegalnim sredstvima, policijom pa cak i brutalnim nasiljem, kao ovih dana protiv nesrecnih zena, koje su u Moskvi trazile da im se kaze, sta je sa njihovom decom, koja su sluzila vojsku na granici prema Ukraini... dok ono nesto malo ostalih slobodnih medija pisu da se momci po kasarnama sahranjuju.


Elem, postoji tzv. medjunarodno pravo. I Ukraina je nezavisna semlja.

I pored svih problema koje Ukraina ima, i tog prevrata u februaru, ... ipak tu nije bilo razloga da se upada vojskom na Krim i da se na Istoku podrzavaju separatisti iz sopstvenih redova sa njihovim fantazijama Novorusije kao da smo u 15. veku.

Naravno da su i Ukraina i EZ pravile greske, i da Ameri pecaju u mulju.

Ali Putin i njegovi su pokazali da nisu u stanju da podignu Rusiju, i od te zemlje naprave modernu drzavu 21-og veka, koja se razvija na osnovi saradnje umesto konfrontacije sa susedima.

Dragan Torbica

pre 9 godina

Tačka sa koje nema povratka bilo je paljenje Rusa u Odesi, od tada Ukrajina ne postoji. A tek ćete videti ko su Rusi i koliko su alergični na takve poput vas...

Obavešten

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.
Grejna i zimska industrijska sezona počinje 1. septembra. Nema više vremena za "ratne igre".
Propuštanje humanitarnog konvoja iz Rusije, dogovaranje oko drugog, ćutanje svih strana oko obborenog aviona, jačanje borbi i (što je najgore!) sve veći broj stradalih civila, vrlo jasno upućuju na to da je rat u suštini završen.

Ovo je sada "busanje u grudi" i utvđivanje pozicija za neke buduće izbore na kojima treba da pobede sadašnji nosioci sukoba, budući "pobednici" (odnosi se na sve, od Moskve, preko Kijeva, Varšave, Brisela i tako sve do Vašingtona).

Moskva će tvrditi da je pobedila čim je uvela embargo;
Kijev će vikati "slava Ukrajini" u patriJotskoj ekstazi;
NATO će se "pobednički" hvaliti kako je Rusija pokekla pod prvom pretnjom;
Brisel će se hvaliti pritiskom zbog uvedenih sankcija i pretnje novima i pobedom svog "mirovnog" nastupa;
u Vašingtonu, dobitnik Nobelove nagrade će blistati od sreće, jer će to biti svetao kraj mračnog rata bespilotnim letelicama po Pakistanu i Jemenu...

U ratu u kojem je stradalo najmanje 2500 ljudi, svi će proglasiti pobedu.
U međuvremenu, na sajmu automobila u Moskvi evropski proizvođači automobila trljaju ruke;
Porošenko je već zaključio poslove da (pre)proda oružje (i poneku čokoladu);
Putinovi oligarsi su već sklopili nove poslove;
Kinezi su dobili popust za buduću kupovinu gasa...

Svi trljaju ruke, da ih operu od krvi koja se prolivala širom Ukrajine.

moje ime

pre 9 godina

@Obavešten

Daj boze da si u pravu.
Dao sam ti plus, jer molim boga da je sutra kraj mukama svih civila koji su trpeli u prethodnom periodu.

Ali ako pogledas ostale komentatore, oni ocekuju da se ratne igre tek zaostre. Njihov zivot gubi smisao ako neko tamo ne pati.

Prosto da ne poverujes. Da ne zivim u zemlji koja je bombardovana, koja je imala nekoliko ratova samo u poslednjih 25 godina, pa da razumem. Ali ovako...

Ne znam sta da kazem. A po plusevima vidim da to nisu pojedinci. To je definitivno dobrano zastupljeno razmisljanje u Srbiji.

Nev

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

Yugoslavija se rasturala iz US i Nemacke. Pored ekonmskih problema doslo je i do rasta nacionalizma narocito u Hrvatskoj u kojoj je odavno isti bio problem. Isto tako je doslo do problema i na Kosovu na isti nacin. Istovremeno je doslo do odbijanja davanja kredita YU osim u slucaju da se stvore partije po republikama i slobodni izbori (ne na nivou YU). Uz dalju podrsku Nemacke/EU i US a sve sa ciljem borbe protiv socijalizma uz svesrdnu pomoc lokalnih politicara zeljnih moci doslo je do eskalacije. U hrvatskoj je doslo do porasta Ustastva uz sve vece maltretiranje Srba, sto je uz dalju medijsku ustasizaciju Hr. sve vise stvaralo strah medju Srbima. Sa prvim zlocinima doslo je do sukoba. Sa druge strane HR je imala pomoc Nemacke i US jer je Srbija bilo otvoreno na ruskoj strani i socijalisticki orjentisana.
UKratko unistili su Yu a stvorili mrznju (zavadi pa vladaj) a od svih nas robove i kolonije. E to ti je ukratko opis raspada Yu gde je Hr bila inicijator.

prellee

pre 9 godina

Evo njegovih prijedloga. Rusija da zatvori granice. Da ne dostavlja oružje, hranu, pa da riješimo problem Rusa u Ukrajini, tako što ćemo ih pobiti, ili protjerati (Oluja), Zapad ga za to priprema. Ako Rusija to ne prihvati, slijedi novi krug sankcija. To je ta priča. Viđeno na Balkanu!

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Evropa sada Porosenka istura na brisani prostor. Ako se ne prihvate njegovi uslovi...Porosenko sa Jacenjukom i Klickom će završiti na vesalima u Kijevu. Presuditi će im gradjani Ukraine i to za veleizdaju a to i zaslužuju.

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javno linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...

tanja

pre 9 godina

Sta hoce ovi fasisti? Ubijaju svoj narod i hoce da oni ostanu sa njima?! Da ne zele mozda cistu drazavu bez ruskog naroda ,kao Hrvati Hrvatsku bez Srba...?

ISKANDER

pre 9 godina

Banda ce dobiti svoje, na ovaj ili onaj nacin, ali izvuci se nece. I Putin ce proci kao i Milosevic, Gadafi, Sadam i ostale iskompleksirane siledzije. I sta su to Novorusi? Neki novi narod?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (aster blistok, 30. avgust 2014 21:57)


A mozda ce neko drugi proci kao ;Karl 12,Napoleon,Hitler i ostale iskompleksiran siledzije...

toni

pre 9 godina

Ma šta vam je ljudi. Kakvi Ukrajinci, krvne grupe, demokratija, totalitarizmi ...
Rata će naravno biti jer je došlo vreme za rat.
Rusija ima izgubljen spor sa Jukosom, treba da plati 50 miljardi dolara odštetu, i još nekoliko miljardi pride sudskih troškova (skup neki sud).
Jedan čovek blizak Putinu, kad su ga pitali šta Rusija misli da uradi u vezi te presude, rekao je: Pa koga za to još briga, zar ne vidite da će biti rat u Evropi.
Naravno je da je njima bolje rat nego da plate tolike novce.

Перча Контраш

pre 9 godina

Porošenko: Blizu smo potpunog rata!
Ма види се из авиона и чак из Београда, човеку уграђен нов чип и скроз репрограмиран док је боравио у ЕУ! Он би да ратује у име Американаца којима је стало до руских богатстава! А украјински фашисти ће им послужити као топовско месо, наравно уз жртвовање многих Украјинаца којима није до ратовања! Шта би са оном „мировном картом пута“ од пре неки дан!? Само ви уводите нове и оштрије санкције Русији, остаћеш бре и без главе и без државе!

Иван

pre 9 godina

Америма је потребна економска инјекција преко продаје оружја,зато изазивају нереде и ратове.Ставили су све паре на ту карту. Ако други назадују и купују од њих-на коњу су.
Очигледно да су у ту математику зарачунали и проблем пренасељености планете,боље да је свих нас мање-више ресурса и простора за њих. Већ нас свакодневно истребљују са хемијом из ваздуха и хране. Фабриковане бактерије и вирусе штанцују одавно.
Масонска филозофија на делу!

Mihailo

pre 9 godina

Bataljon "Donbas" je danas kasno popodne uništen u "kotlu" kod Ilovajska. Manje od dvadest ljudi je preživelo, dok je veliki broj jedinica borbene tehnike pao u ruke antifašista.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Netko rece kako se iz Beograda devedesetih rasturala Hrvatska, a ne rece kako se iz Zagreba rasturala Jugoslavija, a Hrvati imali tisuceletnji san da imaju drzavu, pa onda ne samo sto su dobili drzavu nego su i okupirali Krajinu koja je nastala kao posledica raspada Jugoslavije, a ne Hrvatske.

Milan

pre 9 godina

Pa ko je ovaj da predlaze sankcije Rusiji???

Platila ga Amerika, a on pokupio njihovu aroganciju.
Osvesti se covece, ostaces bez zemlje, Rusi ce izaci na granicu sa Madjarskom i Poljskom, trci kod Putina i ljubi mu skute!

Ne pravi pakt sa americkim djavolom!

phreak

pre 9 godina

Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)

A zašto Hrvati nisu voleli Srbe 1941. ili 1914?

drmatoriks

pre 9 godina

Ratni zločinac Porošenko želi totalni rat - to je pravi naslov ovog članka. Popularno je praviti paralele sa ratom u bivšoj Jugoslaviji: ova osoba objedinjuje u sebi sve najgore osobine Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, i ponešto od talenata Caneta Subotića i Ekrema Luke. Žao mi je naroda koji ovaku protuvu ima za predsednika.

POPAJ

pre 9 godina

Rusija samo treba da saceka novembar i zavrne plin. Porosenko nek objasni smrznutom i gladnom narodu kako misli da vodi rat, umesto da je dmah seo za pregovaracki sto, vise gubi ovako. Novorusija nece ostati u sastavu Ukrajine posle ovog fasistickog bombardovanja cak i balistickim raketama. Kakav je to covek taj Porosenko? Smrad zapada se siri po Ukrajini.

Milutin o kome je knjiga

pre 9 godina

"Ovo je preslika početka 90ih, kada se iz Beograda rasturala Hrvatska, naoružavali pobunjenici, slalo oružje i dobrovoljci u Hrvatsku i pokušavalo odlučivati u Beogradu u kojem smjeru će ići Hrvatska. Pod krinkom da se štite Srbi u HR a pravila se Srbija do Karlobaga. Valjda shvaćate zašto danas Hrvati ne vole Srbe. Samo se nadati da će ovaj rat imati sretan kraj kao u Hrvatska i da će Ukrajina ostati normalna država, a ne neka figura kojom će upravljati ruska manjina iz Moskve.
(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)"

A zasto li Hrvati nisu voleli Srbe 1941?

kakve nebuloze

pre 9 godina

(sve vidjeno, 30. avgust 2014 21:24)
Bas sam se slatko nasmejao Vasem komentaru.
Hrvati ne vole Srbe od poslednjeg rata, a za vreme Drugog svetskog rata su nas voleli i od tolike ljubavi bacali u jame.

sumatrasss

pre 9 godina

Moj komentar nije komentar na vest nego na glupe komentare ozlojedjenih ljudi, uglavnom izbeglica iz Hrvatske i Bosne, koji ovu situaciju vide kroz njihovu prizmu. Molim vas da ga objavite jer se radi o opstoj kulturi.
Kijevska Rusija je pocetak slovenske kulture. Nakon najezde tatara deo vladajuce kaste se sklonio mnogo dalje na istok, u sume gde je izgradio Moskvu. To je prvi raskol izmedju Rusije i Ukrajine. Ukrajina je uvek gravitirala ka zapadu i cesto je bila u savezu sa Poljsko-litvanskim komonveltom, a cesto i deo tog istog saveza. Genetski gledano Poljaci su danas najcistiji Sloveni, sa najvecim sadrzajem R1A1 grupe, a odma zatim Ukrajinci sa R1A1 i 12A2 Dinarskom grupom, tojest grupom najrasprostranjenijom na podrucju Ex-Jugoslavije. Najslicniji od svih smo sa Ukrajincima. Druga stvar je Putin. Putin je ostrasceni vlastodrzac koji je zauzdao tajkune posle raspada Sovjetskog saveza. Rusija je veoma tradicinalna u odnosu na Evropu i ponasa se dosta paranoicno u vezi sa odredjenim diskutabilnim vrednostima sa kojima se zapad vec pomirio. Evropa je nezamisliva bez Rusije, i obrnuto. Nama bi bilo najbolje da rata ne bude. Svima bi bilo bolje da rata ne bude, a narocito Slovenima. Posle svega sto smo proziveli u Jugoslaviji samo budale tvrde da je rat bio jedino resenje. Nasa zemlja je prodata engleskim, nemackim, italijanskim, francuskim itd bankama. Jedino kulturom mozemo da se izdignemo , a ta kultura mora da dodje od svih nas. Moramo biti ponosni sto smo Sloveni.

Pera

pre 9 godina

Licemeri iz EU i SAD. Svesno su gurnuli Ukrajinu u rat sa Rusijom, a sada niko ne bi da gine. Ukrajinu nece da prime u EU, a nece ni u NATO. Nikakve solidarnosti tu nece biti, mozda ce samo Ukrajini dati jos oruzja. Tako ce se dobiti pakao u Ukrajini i u Evropi.

Samo mir i pregovori. Bolje konferderalna Ukrajina nego ukrajinsko-ruski bratoubilacki rat.

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji. Prost zakljucak je da su i oni u drugom svetskom ratu bili okupatori na ovim prostorima.

from_HR

pre 9 godina

Blzu ste vi potpunog poraza. Šta je sa onim ubi Moskala, atomska bomba na Ruse u Ukrajini i sl. Tražili ste - gledajte. Sad pozivaju NATO, pa neće zapadnjaci ginuti zbog tamo neke Ukrajine

Dan

pre 9 godina

Znači baš identičan scenario, rasturiće zemlju, uništiće stotine hiljada života, i onda će doći "spasioci" i "investitori" koji će za bagatelu pokupovati preplodnu ukrajinsku zemlju i šta god može da se zgrabi.

Avione, avione, baci nam bombone... a ne bombe

pre 9 godina

Po mom skromnom misljenju, ti si najveci krivac za novonastalu situaciju. Kada si dobio izbore, obecavao si mir, a poslao si tesku artiljeriju na gradove u kojima nije glasano za tebe. Za slicne stvari, nasa drzava je predsenika koji je to radio, isporucila u Hag. Nadam se da tvoj narod nece da napravi istu gresku, vec ce da ti sudi sam. Do juche si deci pravio bombone a sada ubijash tu istu decu koristeci svo oruzje koje imas. Bruko.

Li Osvald

pre 9 godina

E, ti ćeš da nekom uvodiš sankcije... ljudska bedo i sramoto! Propala ste zemlja, jer ste slusali EU i Amere misleci da sa Rusima moze tek tako. Svi ste se malo mnogo zeznuli a tek cete kusati za koji mesec . Lepo su vam Rusi nudili pare, a vi progutali udicu ruskih neprijatelja. Da mogu nesto, Rusima vec bi uradili, a ne bi trtljali vec mesecima kao neke babetine, te ovo cemo, te ono cemo...

milan

pre 9 godina

Uslovljavanje jednoj zemlji kao što je Rusija bi moglo biti najgluplji potez koji bi EU napravila na urgenciju Ukrajinskog predsednika koji pokušava na sve načine da ostvari što veću profit preko pomoći EU a u stvari je vazal Amerike i vidi Ukrajinu kao pufer između EU i Rusije u ime Amerike.

Nista licno

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)
Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.

Petar Mačković

pre 9 godina

nema,tačno se vidi ruta kojom će rusi za sebe zauzeti čitavu severnu obalu crnog mora! mariupolj,nikolajev,odesa! i usput herson... ako ne zauzmu harkov, onako,svog ćefa radi,ništa nisu uradili. ma, mogu oni i kijev uzeti!!!

1003

pre 9 godina

vama i jeste cilj potpuni rat,samo lud covek zrtvuje svoje gradjane zbog interesa neko ko je mnogo kilometara na drugom kontinentu daleko odatle.

videcemo ili ne

pre 9 godina

Rat se završava u nedelju, a retorika svih upletenih to najbolje potvrđuje.

(Obavešten, 30. avgust 2014 20:46)

Svidja mi se tvoj tekst i voleo bih da je tako, ali mislim da nije.
Rat je odavno poceo i od ponedeljka ima samo nove dimenzije uvlacenja Rusije u rat, citaj: tihe i spore invazije na Rusiju.
Da su hteli ono o cemu ti pricas ne bi stigli do ovde, ne bi se svaki put i kod svakog narednog sastanka retorika zaostravala a zapadni lesinari sve vise rogusili, ne bi se cela zahuktala medijska kampanja vodila mesecima.
Sada kada diktatura korporativnog i bankarskog kapitala ima (ili moze sa lakocom da ima) skoro svaku dusu na zapadu na svojoj strani tesko da ce tu stati.
Izmisljotina o 1000 ruskih vojnika je ono sto dogadjaj sa MH17 nije uspeo da postigne. Izmisljeni razlog za unapred speman odgovor. 2017. predvidjaju analiticari pocinje otvorena agresija na Rusiju. Ovo sada izgleda kao dobar prolog.

Litvanski neki tamo danas je izjavio da je Evropa prakticno u ratu sa Rusijom.
Kada imas ispred sebe malisu par koraka ispred velikih, koji skvici pozajmnljenim govorom odraslih, znaj da imas posla sa mafijom.

Ide zima, ali me brine sto ona ne znaci puno nuklearnim glavama.

Diana.

pre 9 godina

Ovaj Porosenko je Hazar i sve je ovo finasirano od drugog Hazara Igora Kolomajskog , tajkuna ,verovatno hoce da ponovo uspostave Hazarsku drzavu i evo kao sto vidite oni sve ove raotove kreiraju i niko da ih zaustavi. Kako ovaj Putin nije to u startu sasekao nego da ginu neduzni ljudi zbog ovih nezasitih ludaka. A sa druge strane Amerika propada , ne moze da vrati novac iz FED-a koje kineski elderi svaki dan traze natrag pa onda ovi Hazari prave ove ratove i sa Arapima da bi zadrzali petro dollar.

Adam Silver

pre 9 godina

I ne pratim ovaj suludi rat pomno ali ova vest gde predsednik Ukrajine predlaže EU kakve tačno sankcije da se uvedu Rusiji je dokaz da je svet u haosu i da nam je svetski rat neophodan.

Zemunac4

pre 9 godina

Ta tacka je predjena jos na majdanu. Samo je to tada vama sa severa odgovaralo. Sada kada jug preuzima inicijativu, poceli ste da se cesete. Dok ste ubijali civile, cutali tse. Sram te bilo.

Ivan V

pre 9 godina

"Šefovi država i vlada Evropske unije danas su se okupili u Briselu da bi razmotrili odgovor na zaoštravanje ukrajinske krize"

Ajte nove sankcije Rusiji samo pazite da ne bude opet stativa lol

Odra

pre 9 godina

Mora da se zna: Da je u pogranicnim pojasevima to jedan isti narod. Da su im porodice i sa jedne i sa druge strane granice. Isto kao svojevremeno Istocna i Zapadna Nemacka. Prirodno je da ce se medjusobno pomagati. Putin i Rusija su tu nemocni. Narod odlucuje sa kime ce da zivi u buducnosti.

doosh

pre 9 godina

Brrrr večeri su kod nas južnijih Slovena već hladnjikave. Šta će ovi naši burazeri ložiti za koji mesec, pitanje je sad?! Oni se igraju, hoće preraspodelu koje čega, istorija se polako ponavlja, samo ne mogu da verujem da mi nikako nismo uključeni u početak ww3, ovaj rat neće bez nas ni početi valjano.

Борко

pre 9 godina

Па зар се ниси јуче здравио са Путином и причао о некој мапи решења? Изборе си добио, јер си дао реч да ћеш кризу на истоку решити мирним путем? Рескираш ескалацију Трећег светког рата! Па мора неко, код нас је почео Први, а код вас ће изгледа Последњи. Тек си дошао на власт, а руке су ти дубоко огрезле у крви. Господари рата су гладни крви. Уколико народ Украјине и Русије не учине нешто, можемо се спремати за најгоре!

видимо

pre 9 godina

Ти си први покренуо тај рат када си одбио преговоре и послао војску на Доњецк и Луганск!
Уколико се упустите у општи рат са Русијом, добра вест је једино то што ће такав рат кратко трајати.

Mare,NS

pre 9 godina

""...Porošenko: Blizu smo potpunog rata...""

Izvini, gospodine predsednice, ali da li je moguce da postoji, jos neko oruzje,koje nisi upotrebio, protiv dela sopstvenog naroda, koji misli drugacije od tebe i tvojih zapadnih mentora???

Cisko

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nista gluplje nisam nikada cuo.

Potpuno - nepotpuni rat.

ribar

pre 9 godina

Rusija i EU ce izgubiti nešto, a Ukrajina ce izgubiti sve. Tamo vojska treba da udari i skloni sve ove prozapadne i proruske strane i da zavede red... Mada oni na žalost vise nemaju vojsku...

Бојан Илић

pre 9 godina

Класичан "поштар"!
Путин му је рекао шта и како "у 4 ока", овај као "снимио", предао, САД "партнери" опет издиктирали, и сад он као мудрује!:-))
Како је јадан овај свет!

kondor

pre 9 godina

Tebi je bolje da sjednes za sto sa gradjanima Ukrajine koji nece da budu dio nikakve fasisticke tvorevine i protiv kojih vec vodis potpuni rat gadjajuci stambena naselja taktickim raketama nego sto se bavis Rusijom i dobijas lazni osjecaj velicine potucajuci se po Briselu.
A kad vidim citavu tu ekipu koja "mlati" sa zivotika 45 miliona ljudi dodje mi muka i sve bih vas izveo pred prijeki sud. I bolje ti je da cutis,jos ti je 5000 ljudi u kotlovima koji kljucaju,a kotao zvani Mariopolj te tek ceka. A Rusi treba krvi da vam se napiju zbog zabijanja noza u ledja po vise osnova.

Na osnovu mojih predloga

pre 9 godina

Sta radi predsednik ukrajinske hunte na samitu EU u Briselu?


"Na osnovu mojih predloga, koje je podržala većina članica, mogle bi da budu uvedene sankcije (Rusiji) - sektorske sankcije trećeg nivoa", rekao je Porošenko.

A ova izjava vredja ljudsku inteligenciju, koliko god da je niska.

goran

pre 9 godina

Rusija se ponasa isto onako kako bi se ponasala i Amerika da joj je neko ugrozio interes. Tada ne vaze nikakvi demokratski principi. Ukrajinski lideri su gomila placenika koji ce svoj narod zaviti u crno. Tu nema demokratije, nema pravde, nema prava samo gola sila. Amerika na bliskom istoku, Rusija ovde, isti model i obrazac. Zalim narod u Ukrajini bez obzira na kojoj je strani.

bole

pre 9 godina

u ratu je mozda stradalo 2500 civila. vojnika je poginulo izmedju 10 i 15 hiljada.
tuga, nadam se da ce se jednog dana rusi i ukrajinci izmiriti...

IBJ

pre 9 godina

Logika ratnog sukoba je neumoljiva: kada jednom započne, sukob može da se zaustavi onda kada a) jedna strana bude poražena (što je ovde sasvim neverovatno) ili b) kada se uspostavi "metastabilno" stanje, tj. kakva-takva ravnoteža. Šta je potrebno za to? Pa, prvo da svi umešani u sukob prestanu da lažu (što je, s obzirom na državničke kvalitete većine njih takođe malo verovatno). Da se uspostavi trajno primirje i počne sa traženjem kompromisa? Bojim se da su za to glave u Ukrajini pregrejane, a spozori i ne pokušavaju da ih ohlade, već nasuprot, da ih za svoj račun još dublje gurnu u... Moje je mišljenje da će prilika za hlađenje doći (naravno) sa ruskom zimom. Dotle ko, šta drpi - drpio je.

Jota

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Nisam jos cuo za nepotpuni rat. I taman kada pomislim da vodja hunte ne moze vecu glupost da izjavi, prevari me.

ПГ

pre 9 godina

Близу заиста,али слома државе коју представљаш јер задња 4 мјесеца гледамо како се руља из Донбаса претвара у дисциплиновану војску,а регуларна украјинска војска у наоружану руљу.

Miroslav

pre 9 godina

Potpuno isti scenario kao u ratu na prostorima SFRJ gde smo mi Srbi bili sadašnji Rusi i eksperiment tada za ove događaje sada. Problem je što smo mi pokusni kunići i za druge stvari (eksperimenti sa bolestima) iliti pioniri za buduće događaje ko što reče Asanž.

ruski spijun

pre 9 godina

Zapadu odgovara rat u Ukrajini, stavise sami ga i izazivaju. Situacija je jako slicna onoj sa bivsom Jugoslavijom, s tim sto je ovaj konflikt rizik po III svetski rat! Bojim se da ce isprovocirati Ruse da pociste Ukrajinu.

Al Capo

pre 9 godina

Porošenko je danas u Briselu konstatovao da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata". Neuspeh čega? Da pobijete ili porobite sve na istoku? Za to trazite pomoć NATO?
Mogli biste vi da prekinete sukobe odmah, ali su vam ambicije providno jasne.

tt

pre 9 godina

Napori Porosenka i Kijeva da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine svode se iskljucivo na rat, neselektivno artiljerijsko gadjanje gradova i sela uz puno civilnih zrtava i humanitarnu katastrofu. Zalosno je sto niko iz EU, narocito Nemacka ne objasnjava da su bilo kakvi pregovori bolji od ratne opcije.

DORĆOLAC

pre 9 godina

Ja sam malo uštopovan pa mi nije jasno ko granatira civilno stamovništvo u Donjecku i Lugansku. A kad nalete na tvrdo idu i kukumaču po Zapadu.

Goran

pre 9 godina

Normalno je to kad pričaš samo o miru, a nijednom nisi nista preduzeo da do njega dodje. Davanje naredjenja vojsci da ide u ofanzivu obično ne vodi u mir.

Aleksandar

pre 9 godina

Evo zasto nastaju ratovi. Samo zbog glupih ideologija politicara. Najgore je sto se i narod prima na to, a on najvise i strada. Sloboda, jednakost i mnoge divne stvari nece biti moguce, sve dok ljudi ne shvate sta je to i sve dok podrzavaju razne papane. Zato svet ne usmereva ljude na edukaciju, cak i ispred televizora. Jer ne zele to. Trebaju im ovcice ispranog mozga.

pile glodje kosku

pre 9 godina

Amerikanci diktiraju, njima nije u interesu da se sve mirno resi.
Nije mi jasno sto se ukrajinski narod ne pobuni, pa nece Amerikanci i Nemci da ginu u tom ratu, nego bas Ukrajinci.

Sankcije

pre 9 godina

Ljudi koji ginu svakodnevno nemaju nista od tih sankcija. Treba pregovarati sa Rusijom dok se ne nadje resenje prihvatljivo za obe strane. Sankcije nemaju nikakvog efekta. To ce jos vise razgneviti Putina. Poenta je da ne mogu istu politiku primeniti na Jugoslaviju, Irak, Libiju ... i Rusiju.

Miki

pre 9 godina

A šta se smatra pod pojmom neuspeh - to što niste hteli da pregovarate več ste hteli vojno da rešite sve a sad kad ste pukli ne vidite izlaz...
Da ste odmah seli za pregovarački sto do ovoga svega ne bi ni došlo...

Simeon Piscevic

pre 9 godina

Prvo, rat je u punom toku i ne moze biti "totalniji" nego sto vec jeste. E sad ne znam cime Porosenko moze da preti, kad su mu elitne divizije unistene, tehnika zarobljena i unistena, front razbijen, vojska ili u okruzenju ceka da bude unistena ili bezi glavom bez obzira. S obzirom da je pre neki dan izjavljivao kako su svi Ukrajinci jedan narod, pa i oni koji govore na ruskom ustvari misle na ukrajinskom (ili tako neku nebulozu) rekao bih da je ovo samo jos jedna njegova neuravnotezena izjava, coveka u potpunom ocaju. Njegova sudbina je jasna, ili ce mu suditi opolcenci kad udju u Kijev, ili njegovi pre toga, kad vide gde ih je doveo.

Nyo

pre 9 godina

Ne! Ne! i Ne! Dete sam rata i nisam na niti jednoj strani, ali morate da sednete i lepo se dogovorite, pričajte, tražite rešenje. Zasedajte pet dana, dvadeset ako treba. Rat nije rešenje, rat samo izvlači najgore od ljudi i ima posledice na ljude i njihovu decu i decu njihove dece.

Pozdrav

tomy

pre 9 godina

A ovo do sad nije rat, ovi avioni sto popadase su igracke, tenkovi, raketni sistemi, izbeglice su malo posli na ekskurziju??? Mislim da je htio da kaze da tek sad vidi u kakva go...a su ga uvalili ovi sa zapada.

Shone

pre 9 godina

A šta je rat tamo još uvek nepotpun...?
Pa baš me interesuje kako bi još mogao da se upotpuni - već se sve koristi (tenkovi, artiljerija, višecevni bacači, vođene rakete, avijacija) osim nuklearnog oružja. Nisam neki ekspert al nek me neko ispravi ako grešim.

Pantagruel

pre 9 godina

(Иван, 30. avgust 2014 22:27)
Није Америма потребна само финансијска ињекција путем продаје оружја, него и много више од ње. Треба им повод да поново попуне постојеће и отворе нове војне базе у Источној Европи у које ће пребацити трупе када се повуку из Авганистана. Треба им да се грађани и Конгрес не буне што ће и даље морати да плаћају то, изградњу антиракетног штита, развој нових типова наоружања, куповину нових авиона, ракета, ратних бродова, носача авиона и подморница. Да нису изазвали ову кризу и створили ИСИЛ, не би имали чиме да уплаше своје грађане и морали би да прихвате огромно смањење војног буџета (скоро за половину) почев од фискалне 2015. године, које је било најављено сетом Обаминих закона (тзв "Оbamacare") ради већег улагања у здравство, просвету и социјалну заштиту. Тим мерама би се помагала сиротиња, док се ратовима, кризама и трошењем на војску само још више богате они најбогатији. А најбогатији одлучују и нормално да су одабрали сопствени интерес. Њима би највише одговарало да се напола Украјине изгради нови Берлински зид и да наредних пола века "легално пљачкају" своје пореске обвезнике који буду морали да плаћају сву ту војску задужену за "чување Европе од руске претње" која је намерно испровоцирана. О овоме би требало на светском нивоу снимити емисију попут нашег домаћег "Инсајдера" (јер прича јако подсећа на нашу "патриотску пљачку" у вези са косовом (само су у игри неупоредиво веће паре), aли нажалост изгледа да свет за сада још увек нема једну глобалну Бранкицу Станковић. Волео бих да се таква појави и прослави. Да имам могућност, сутра бих напустио посао који радим, а на коме имам обавезу да о већини ствари које знам не говорим "изван куће" и посветио бих се овоме, јер сам убеђен да смо сви (становници планете) жртве велике коруптивне игре најмоћнијих и најпохлепнијих који нас гурају у ратове ради сопственог профита.

Vlada

pre 9 godina

@Sumatrasss
Sam kažeš da se deo ruske vlastele povukao u šume i podigao moskvu i da od tada traju nesuglasice izmedju Rusa i Ukrajine (?).Dakle svi su Rusi? Kako je došlo do nesuglasica izmedju naroda (Rusi) i države (da li je postojala? ),ako se narod podelio onda je došlo do
nesuglasica izmedju dva razdvojena dela naroda.Logično.
Savez sa Poljacima i Litvancima?Okupacija i nasilno katoličenje i unijaćenje Rusa.Ništa drugo - bar su to tako videli Zaporoški Kozaci.Poljsko-Ruski sukobi traju već 400 god. zbog toga (i zbog smutnog vremena )
Za pismenost ok -Letopis oca Nestora...
O krvnim zrncima radije ne bih.
Ukrajinci imaju veliki problem sa identitetom,jezikom kojeg stvaraju a ne govore ga (čak ni Timošenkova ),pravoslavnom crkvom koju niko ne priznaje (možda Poljaci).
Onako na brzinu sam nabrojao neke primedbe.I.zvinjavam se što je tekst nepregledan.

svet je pozornica

pre 9 godina

oni kao napadaju a mi kao ne damo....jedan dan uvode jedni drugima sankcije a drugi dan se keze u kamere i piju sampanjac ..a mi vesela raja navijamo i mislimo da nesto znamo....hihi

banka

pre 9 godina

Sankcije će biti, kako je istakao Porošenko, uslovljene uspehom mirovnog plana predsednika Ukrajine.

Ovo je zanimljiv primer kako ce prihvacanje ili neprihvacanje mirovnog plana koji ti neko ponudi, da utice na to da li ces kupovati ili neces jevropska kolica :D

monte-video

pre 9 godina

Al su ovi tupi! Od početka su ulazili u konflikt s jačima i ako dođe do rata jel oni stvarno misle da će nato ući u rat s ruskim vojnim aparatom?

miljenko

pre 9 godina

porosenko se ponasa u skladu sa onom "selo gori a baba se ceslja". izjavom o sankcijama rusiji, je dokazao sta je ustvari cilj cele price u ukrajini. to sad I slep vidi. ili mozda ne?

Goša

pre 9 godina

Ako je po sudeći po ovome "nešto se opasno Kuva" Ruski Lonac izgleda kud i kamo komplikovaniji nego što se u prvi mah činilo. Nadam se da će se kriza ipak rešiti što bezbolnije !?!?

krke

pre 9 godina

(Dikh tu kava, 30. avgust 2014 22:02)

Mozda nisi znao da su u Drugom svetskom ratu Ukrajinci u sastavu nemackih okupacionih snaga cuvali prugu od Sofije do Budimpeste u onim bunkerima od crvene cigle sto i dan danas postoje pored pruge u Srbiji.
(Nista licno, 30. avgust 2014 23:01)


Vjerovatno zna, zato i pise to sto pise.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Po novim informacijama u toku je čišćenje Donjeckog aerodroma od preostalih ukrajinskih snaga. Danas je očišćen kotao kod Ilovskaja (uništen bataljon Donbas), a već je formiran sledeći kotao u kome su okruženi bataljoni Azov, Dnjepar i Šahtjorsk. Izgleda da vojsci Ukrajine, Nacionalnoj gardi i dobrovoljačkim bataljonima ovih dana slabo ide. Ukrajina ne stiže zadnjih dana da regrutuje vojnika koliko milicije Novorusije uspevaju da izbace iz stroja.

Ubeđen sam da će naredni pravac napredovanja snaga Novorusije biti prema Slavjansku i Kramatorsku sa odsecanjem Severnodonjetska i zatvaranje kotla najvećeg do sada.

Zoran

pre 9 godina

nije vam to baš pametno ili nije pametno za ukrajinski i ruski narod. drugi generisu veliki sukob, drugi bi zeljeli i da profitiraju na njemu. Njihova je projekcija da vas zbog " nacionalne veleizdaje " jednog dana izvlače iz neke zemunice .

Freuden

pre 9 godina

Ako Porosenko misli da sa svojim planom uslovljava Ruse ili bilo koga onda je on na krivom putu, Takodje bih dodao da je malo verovatno da opolcenci bace oruzje i prihvate njegov (NATO) plan, tako da je produzetak rata sasvimn izvestan. Nazalost svih ljudi koji zive u Ukrajini ovo ce biti totalni rat u kojem se nece znati ko na koga puca i zasto. Moguce da ce se u sukob otvoreno umesati i NATO. A sto se tice sankcija mogu da ih uvode koliko god zele, jer nije problem u tome da Rusija prihvati plan, nego je problem u tome sto gospodin Porosenko ne zeli da razgovara sa ljudima koji zive na istoku niti ga zanima sta imaju da mu kazu. Kakav god da imao plan ovaj konflikt se nece zavrsiti tako sto ce neka od strana popustiti, dakle ili ce Ukr vojska da pocisti istok ili ce istok da dodje do Kijeva, druge nema. Ako Ukrajina krene u otvoreni sukob sa Rusijom onda je svasta moguce. Pitanje je samo ko drzi rucnu da kola ne krenu nizbrdo, ocigledno NIKO.

boki

pre 9 godina

EU i NATO uslovljavaju pregovore sistemom kao da pregovaraju sa Slobodanom Miloševićem, mislim da je to ključna greška jer Putin nije u poziciji Miloševića. Putinu je važno da pokaže da je Rusija svetska sila i ne zanimaju ih pretnje zapada. Pogorsace situaciju kad Putin odustane od razgovora a to je neminovno ovakvim pristupom.

kalimero

pre 9 godina

"Porošenko: Blizu smo potpunog rata"
Mozda je Predsjednik odlucio, posto je oslobodio Istocni dio svoje drzave od terorista da se ne zaustavlja i nastavi dalje u oslobadjanje Rusije.

trismegisots

pre 9 godina

Smesno i tako providno!

Ako se tokom pregovora ne prihvati Porosenkov plan uvesce se dodatne sankcije Rusiji. Dakle Porosenko moze da predlozi sta god hoce, a ako Rusi to ne prihvate imace sankcije. Objektivno i nepristrasno od EU i SAD nema sta.

Moras da budes strasno glup pa da verujes kako su EU i SAD dobronamerne i zele razresenje konflikta.

Nije mi jasno da li ovi koji strasno zastupaju ispravnost EU i USA stvarno ne vide sve kontradikcije koje ovi sve vreme provlace ispod povrsine.

S Rusima je bar jasno - oni prosto nece dozvoliti izgranju raketnog stita ni po cenu mnogo veceg rata nego sto je ovaj u Ukrajini i to je to. To su vise nego jasno dali do znanja nekoliko puta.

Liberal

pre 9 godina

Au a prepucavanja Srba i Hrvata jos uvek pljuste... Da se razumemo jadare ste i vi i mi. Pobili smo se i mrzeli u svakom mogucem ratu. Niko od nas nije slobodan pricajte vi bajke do sutra. Nema heroja u ratovima gde se ubijaju deca siluju zene i tera narod. Ustvari u nijednom ratu nema junaka jer je rat! Junak je onaj sto izmisli auto ili postavi teoriju onoga sto ne vidite ili v izleci priajtelja, roditelja... Kada covecanstvo to bude shvatilo nazalost mozda bude kasno...

dnK

pre 9 godina

Prorusi u Ukrajini su samo hteli da imaju miran i slobodan zivot, bez omče Zapada za koji su znali da im moze samo pogorsati zivot. Sad su za to krivi? Hteli su nesto lose? Ne smeju se ni braniti pred neprijateljskim metkom? Oni sa Zapada koji tako misle, samo treba sebe da stave u poziciju ovih. Mozda im se razbisti um. Kad ti nista ne fali, sve lepo teče, tesko je shvatiti drugog u nevolji.

šta je ovo!?

pre 9 godina

Kad se pomene da je ovo uvod u neki veliki,treći,zadnji rat velika večina je ZA.Psiholozi bi rekli sklonost (o motivima drugi put) ka suicidnosti.

Bill Gates

pre 9 godina

Putin je u celoj priči najveći krivac.
On je trebalo odavno da posumnja da Ukrajina ima hemijsko oružje, napravi invaziju, pobije ih sve, Porošenka javo linčuje kao Sadama i onda kaže kako nisu našli fabrike hemijskog oružja, ali je postojala opasnost da će ih neko nekad izgraditi...
I postane heroj, šiptari mu podignu spomenik u Prištini i svi srećni...