Petak, 29.08.2014.

19:41

"Oborili smo 4 ukrajinska suhoja"

Proruske snage na istoku Ukrajine oborile su četiri ukrajinska vojna aviona suhoj 25, saopštio je štab Donjecke republike, prenosi Itar-Tas.

Izvor: Tanjug

"Oborili smo 4 ukrajinska suhoja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Evi novosti o MH17!!! Na sajtu http://edition.cnn.com/2014/08/29/opinion/aron-russia-putin-ukraine/index.html se razmatra sta bi Zapad trebalo da da Ukrajini da bi joj pomogao da pobedi Putina. Izmedju ostalog kaze se i sledece:

"What Kiev needs is radar jamming and detection equipment to protect its planes from Russia's anti-aircraft systems (the same kind that shot down the Malaysian Airliner) as well as purely defensive weapons such as anti-tank missiles and some intelligence sharing by the West, including satellite data."

Priblizan prevod: "Ono sto je Kievu potrebno je oprema za ometanje i detekciju radara da bi zastitili svoje avione od protiv avionskih sistema (ISTE ONAKVE KAO ONAJ KOJI JE OBORIO MALEZISKI AVION) kao i cisto defanzivno oruzje kao protiv tenkovsko i pomoc Zapada u oblasti obavestajnih podataka, ukljucujuci i satelitske podatke."

Dakle, autor clanka Leon Aron je "odlucio" da je maleziski avion oboren sistemom tipa BUK i to sada, August 29, 2014, podmece na mala vrata, ne dajuci izvor informacije nego onako "kao sto svi znamo". Tako se fabrikuju "istine" i satanizuje protivnik.

only fools and horses

pre 9 godina

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!
(nisam ja, ja je, 29. avgust 2014 21:23)
Jako puno komšija iz Hrvatske dolazi na ovaj sajt i komentariše. Zajedničko im je strahovita mržnja prema Rusima i svemu što je Rusko. A nije mi jasno zbog čega. Jedini dodir kroz istoriju su imali u II sv ratu na istočnom frontu, gde su učestvovale i ostale po zlu poznate Ustaške jedinice. Nisu valjda ljuti što se malo njih vratilo odatle.
Biće da ih izjednačavaju sa Srbima i jedan deo mržnje iracionalno prenose i na Ruse.
A odgovor na pitanje iz komentara si već dali drugi. Pri tom, pitanje je toliko glupo da i ne vredi trošiti puno reči na to. Čuj, odakle vojskama bivšeg Varšavskog pakta Suhoji. A sad verovatno "kvirotvore" Fantome.

Nenad

pre 9 godina

Sta se sa Ukr SU27 avionima?? Da li oni lete, da li ih koriste uopste? Nisam naisao na vest da je neki oboren do sada..
(Milan Kosanovic, 29. avgust 2014 21:59)

Nekoliko operativnih, uglavnom u losem stanju. Vojska im nije imala para. Osim toga Su27 nije pogodan za takvo ratovanje. Bilo bi samo trosenje resursa. Pozdrav.

Milos

pre 9 godina

Nego sta nego su Bugarski Suhoji oboreni, ne prozvedeni u Bugarskoj nego avioni koji su bili u vlasnistvu zemalja bivseg istocnog bloka. Madjarska evo juce salje "visak" teknova T72 Ceskoj koja ih prima, bas se pitam da li ce da zavrse u Ukrajini!?!
http://www.armyrecognition.com/august_2014_global_defense_security_news_uk/czech_army_receiving_surplus_hungarian_t-72_main_battle_tanks.html

mali radojica

pre 9 godina

Koje su nacionalnosti piloti i odakle poleću? Bilo bi dobro da vlast u Kijevu otvori neki sajt tipa polovni avioni , jer kako ih ide i naši protivgradni raketaši bi ih poskidali lakše nego gradonosne oblake .Zamisli vest baba oborila SU-25 pre jutarnje kafe .Lovci na patke bi mogli malo da promene plen samo ne znam šta da koriste kao vabilicu .Mogao bi Porušenko probati da napravi neki borbeni avion od čokolade bar da se deca obraduju kad padne . Lepu čorbu im je zapržio NATO .

zoran

pre 9 godina

Sistem BUK ne stize cevi da ohladi...sta li tek radi S-300 I S-400, Sunce ti zarkovo...pa mi da smo to imali 90-ih padali bi avioni jos iznad Hrvatske i na moru...ne bi mogli ni da pridju...posle nas ministar kaze kako nije bitno toliko ulagati u vojsku, jer mi ne ratujemo...!!!!???

Vladan R

pre 9 godina

@ nisam ja, ja je

Nisu to avioni koje je proizvela Bugarska ili ko li vec iz istocne Evrope, nego eventualno avioni zaostali iz perioda pre pristupanja NATO paktu.

Borko

pre 9 godina

To su sve stari avioni, Rusi su svoje modifikovali i unapredili. Izgleda mi da su u Ukrajini sada veliki haos napravili ručni protivtenkovski raketni bacači PTUR ('kornet'), domet im je 6-8km, a na njih idu i posebne raketice za obaranje letilica.

planina

pre 9 godina

Stigla humanitarna pomoc pa avioni padaju ko zrele kruske.
Ako NATO vojno zaprijeti Prorusima, stice humanitarna pomoc za obaranje satelitastelit, ...,

Nenad

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.
(NikolaKG80, 29. avgust 2014 19:52)

Ne. Moguce je ugraditi uredjaj naravno, ali to se i inace pregleda i demontira u slucaju da postoji. Nije to bas NLO tehnika. Pozdrav.

Lav

pre 9 godina

Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.
(bez_predrasuda, 29. avgust 2014 20:29)

Znaju oni vrlo dobro protiv cega se bore, a znaju i koji avioni ce zameniti ukrainsku flotu kada se sve ovo zavrsi. U toku je rashodovanje ruske vojne tehnike, a zapadni politicari koji im sada savetuju da ne pregovaraju sa pobunjenicima ce za 10-15 godina biti samo posrednici i biznismeni koji ce dobiti % za polovne f-16.

Жељко

pre 9 godina

Какви црни побуњеници и детету је јасно да се боре против регуларне руске армије.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).
(Mihailo, 29. avgust 2014 19:56)

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!

SU25

pre 9 godina

Rec je o podzvucnom avionu. Lako se obara ako piloti nemaju iskustva u njemu,a isto tako ukarjna prema predlogu Natoa nije nista ulagala u svoje vazduhoplovstvo! Ukrajna remontuje samo migove21 i 23 nema kapaciteta za remont su-25!

salamanca

pre 9 godina

Kakva je ovo laz, pa ne moze se tek tako Sukhoi oboriti. Potrebna je naprednija raketna baterija sa radarom u najmanju ruku. Ovo je delo ruske vojske 1-u-1!

ISKANDER

pre 9 godina

Gde ima dima,ima i vatre..
Ovaj avion je odlican za blisku podrsku kopnenoj sopstvenoj vojsci pri nastupanju,ali pre njega bi posao morali da odrade Su-24 frontovski bombarderi.
Problem Ukrajine je sto izgleda ima strasan deficit operativnih Su-24,a rec je o avionu koji je specijalno razvijen za udar po ciljevima na zemlji,te je jos za vreme SSSR-a bio naoruzan protivradarskim raketama H-58 koje imaju domet od 160km,nesto starije H-25 sa dometom do 10km,ili H-29 sa dometom do 30 km u modifikaciji 'Te',dok novije verzije imaju i H-59 protivbrodske i varijante 'avion-zemlja',ali Ukrajina nema te rakete u svom arsenalu.
Da je Su-25 u Ukrajini modernizovan kao sto je u Rusiji modernizovan na stanard 'SM',e onda bi i bilo manje oborenih aviona.
Ruski Su-25SM imaju u svom arsenalu rakete sa vecim dometom,a sve iz razloga manjeg izlaganja aviona proitvnickoj vatri.
Da je samo avion,nego nije,pa stradavaju i Ukrajinski piloti koji ionako imaju mali nalet...
Su-25 ima 'oklopnu kapsulu',tj. deo kabine u kojoj je pilot je izgradjen od ojacanog titanijuma,a isto tako je uradjeno i sa rezervoarima na avionu Su-25.
Sve je to dzabe,jer ponavljam da ovaj avion itekako ima smisla,ali samo kada se salje na desetkovane i razbijene formacije..
Razbice ih ovi prorusi do kraja..

Моке

pre 9 godina

Да смо ми имали 99-те пола ове опреме коју имају Руси.. Кумановски споразум би био у Солуну.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Letna ispravnost aviona ukrajinske vojske pre početka ATO je bila oko 20%. Pošto su im svi letno sposobni avioni već oboreni, ovo je očigledno nova tranša remontovanih aviona (Ukrajina ima dva velika remontna zavoda i fabriku aviona Antonov). Možda je to i "bratska pomoć" od novih NATO članica.

Kao što je pre dva dana 60 tenkova T72 iz rezerve mađarske vojske stiglo u Češku. Kupila ih navodno češka firma, a onda češki ministar odbrane kaže da njihova armija i sama ima viškove i da nemaju potrebe za pomenutim. Ti su tenkovi samo u tranzitu za Ukrajinu.

Remontovani ili poklonjeni od Mađarske, Poljske ili Bugarske - sve jedno je. Su-25 padaju čim se pojave na ratištu. Upotreba jurišnih aviona u pozadini neprijatelja je osuđena na propast. Oni nemaju ni brzinu, ni visinu leta, niti opremu za protivelektronska dejstva da bi mogli prodreti u pozadinu protivnika. To su avioni za napad na prvi ešalon protivnika, slično borbenim helikopterima. Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.

Mihailo

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).

NScentar

pre 9 godina

Ja mislim da je Ruska vojska oborila te avione, kakve proRuske snage? Odakle njima takve rakete, i iskustvo? Halo, proRusi, su Rusi, iz Rusije. Noje narod toliko glup.

Milan

pre 9 godina

Ako je ovo tacno onda je bolje da nasa vojska pocne da razmislja o kupovini nekih drugih aviona. Izgleda da ruske avione mozes i prackom oboriti.

brasa

pre 9 godina

iskreno trebalo bi da im je ponestalo aviona jedino ak nisu stigli iz madjarske zasta je naravno kriv putin koji...ma sta god da radi kriv je putin i gotovo ..ko onomad sloba ista prica al drugaciji kraj izgleda

NikolaKG80

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Letna ispravnost aviona ukrajinske vojske pre početka ATO je bila oko 20%. Pošto su im svi letno sposobni avioni već oboreni, ovo je očigledno nova tranša remontovanih aviona (Ukrajina ima dva velika remontna zavoda i fabriku aviona Antonov). Možda je to i "bratska pomoć" od novih NATO članica.

Kao što je pre dva dana 60 tenkova T72 iz rezerve mađarske vojske stiglo u Češku. Kupila ih navodno češka firma, a onda češki ministar odbrane kaže da njihova armija i sama ima viškove i da nemaju potrebe za pomenutim. Ti su tenkovi samo u tranzitu za Ukrajinu.

Remontovani ili poklonjeni od Mađarske, Poljske ili Bugarske - sve jedno je. Su-25 padaju čim se pojave na ratištu. Upotreba jurišnih aviona u pozadini neprijatelja je osuđena na propast. Oni nemaju ni brzinu, ni visinu leta, niti opremu za protivelektronska dejstva da bi mogli prodreti u pozadinu protivnika. To su avioni za napad na prvi ešalon protivnika, slično borbenim helikopterima. Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.

ISKANDER

pre 9 godina

Gde ima dima,ima i vatre..
Ovaj avion je odlican za blisku podrsku kopnenoj sopstvenoj vojsci pri nastupanju,ali pre njega bi posao morali da odrade Su-24 frontovski bombarderi.
Problem Ukrajine je sto izgleda ima strasan deficit operativnih Su-24,a rec je o avionu koji je specijalno razvijen za udar po ciljevima na zemlji,te je jos za vreme SSSR-a bio naoruzan protivradarskim raketama H-58 koje imaju domet od 160km,nesto starije H-25 sa dometom do 10km,ili H-29 sa dometom do 30 km u modifikaciji 'Te',dok novije verzije imaju i H-59 protivbrodske i varijante 'avion-zemlja',ali Ukrajina nema te rakete u svom arsenalu.
Da je Su-25 u Ukrajini modernizovan kao sto je u Rusiji modernizovan na stanard 'SM',e onda bi i bilo manje oborenih aviona.
Ruski Su-25SM imaju u svom arsenalu rakete sa vecim dometom,a sve iz razloga manjeg izlaganja aviona proitvnickoj vatri.
Da je samo avion,nego nije,pa stradavaju i Ukrajinski piloti koji ionako imaju mali nalet...
Su-25 ima 'oklopnu kapsulu',tj. deo kabine u kojoj je pilot je izgradjen od ojacanog titanijuma,a isto tako je uradjeno i sa rezervoarima na avionu Su-25.
Sve je to dzabe,jer ponavljam da ovaj avion itekako ima smisla,ali samo kada se salje na desetkovane i razbijene formacije..
Razbice ih ovi prorusi do kraja..

Mihailo

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).

brasa

pre 9 godina

iskreno trebalo bi da im je ponestalo aviona jedino ak nisu stigli iz madjarske zasta je naravno kriv putin koji...ma sta god da radi kriv je putin i gotovo ..ko onomad sloba ista prica al drugaciji kraj izgleda

Моке

pre 9 godina

Да смо ми имали 99-те пола ове опреме коју имају Руси.. Кумановски споразум би био у Солуну.

zoran

pre 9 godina

Sistem BUK ne stize cevi da ohladi...sta li tek radi S-300 I S-400, Sunce ti zarkovo...pa mi da smo to imali 90-ih padali bi avioni jos iznad Hrvatske i na moru...ne bi mogli ni da pridju...posle nas ministar kaze kako nije bitno toliko ulagati u vojsku, jer mi ne ratujemo...!!!!???

Lav

pre 9 godina

Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.
(bez_predrasuda, 29. avgust 2014 20:29)

Znaju oni vrlo dobro protiv cega se bore, a znaju i koji avioni ce zameniti ukrainsku flotu kada se sve ovo zavrsi. U toku je rashodovanje ruske vojne tehnike, a zapadni politicari koji im sada savetuju da ne pregovaraju sa pobunjenicima ce za 10-15 godina biti samo posrednici i biznismeni koji ce dobiti % za polovne f-16.

Nenad

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.
(NikolaKG80, 29. avgust 2014 19:52)

Ne. Moguce je ugraditi uredjaj naravno, ali to se i inace pregleda i demontira u slucaju da postoji. Nije to bas NLO tehnika. Pozdrav.

SU25

pre 9 godina

Rec je o podzvucnom avionu. Lako se obara ako piloti nemaju iskustva u njemu,a isto tako ukarjna prema predlogu Natoa nije nista ulagala u svoje vazduhoplovstvo! Ukrajna remontuje samo migove21 i 23 nema kapaciteta za remont su-25!

Borko

pre 9 godina

To su sve stari avioni, Rusi su svoje modifikovali i unapredili. Izgleda mi da su u Ukrajini sada veliki haos napravili ručni protivtenkovski raketni bacači PTUR ('kornet'), domet im je 6-8km, a na njih idu i posebne raketice za obaranje letilica.

Vladan R

pre 9 godina

@ nisam ja, ja je

Nisu to avioni koje je proizvela Bugarska ili ko li vec iz istocne Evrope, nego eventualno avioni zaostali iz perioda pre pristupanja NATO paktu.

NikolaKG80

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.

planina

pre 9 godina

Stigla humanitarna pomoc pa avioni padaju ko zrele kruske.
Ako NATO vojno zaprijeti Prorusima, stice humanitarna pomoc za obaranje satelitastelit, ...,

Жељко

pre 9 godina

Какви црни побуњеници и детету је јасно да се боре против регуларне руске армије.

NScentar

pre 9 godina

Ja mislim da je Ruska vojska oborila te avione, kakve proRuske snage? Odakle njima takve rakete, i iskustvo? Halo, proRusi, su Rusi, iz Rusije. Noje narod toliko glup.

salamanca

pre 9 godina

Kakva je ovo laz, pa ne moze se tek tako Sukhoi oboriti. Potrebna je naprednija raketna baterija sa radarom u najmanju ruku. Ovo je delo ruske vojske 1-u-1!

Milan

pre 9 godina

Ako je ovo tacno onda je bolje da nasa vojska pocne da razmislja o kupovini nekih drugih aviona. Izgleda da ruske avione mozes i prackom oboriti.

only fools and horses

pre 9 godina

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!
(nisam ja, ja je, 29. avgust 2014 21:23)
Jako puno komšija iz Hrvatske dolazi na ovaj sajt i komentariše. Zajedničko im je strahovita mržnja prema Rusima i svemu što je Rusko. A nije mi jasno zbog čega. Jedini dodir kroz istoriju su imali u II sv ratu na istočnom frontu, gde su učestvovale i ostale po zlu poznate Ustaške jedinice. Nisu valjda ljuti što se malo njih vratilo odatle.
Biće da ih izjednačavaju sa Srbima i jedan deo mržnje iracionalno prenose i na Ruse.
A odgovor na pitanje iz komentara si već dali drugi. Pri tom, pitanje je toliko glupo da i ne vredi trošiti puno reči na to. Čuj, odakle vojskama bivšeg Varšavskog pakta Suhoji. A sad verovatno "kvirotvore" Fantome.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).
(Mihailo, 29. avgust 2014 19:56)

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!

Nenad

pre 9 godina

Sta se sa Ukr SU27 avionima?? Da li oni lete, da li ih koriste uopste? Nisam naisao na vest da je neki oboren do sada..
(Milan Kosanovic, 29. avgust 2014 21:59)

Nekoliko operativnih, uglavnom u losem stanju. Vojska im nije imala para. Osim toga Su27 nije pogodan za takvo ratovanje. Bilo bi samo trosenje resursa. Pozdrav.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Evi novosti o MH17!!! Na sajtu http://edition.cnn.com/2014/08/29/opinion/aron-russia-putin-ukraine/index.html se razmatra sta bi Zapad trebalo da da Ukrajini da bi joj pomogao da pobedi Putina. Izmedju ostalog kaze se i sledece:

"What Kiev needs is radar jamming and detection equipment to protect its planes from Russia's anti-aircraft systems (the same kind that shot down the Malaysian Airliner) as well as purely defensive weapons such as anti-tank missiles and some intelligence sharing by the West, including satellite data."

Priblizan prevod: "Ono sto je Kievu potrebno je oprema za ometanje i detekciju radara da bi zastitili svoje avione od protiv avionskih sistema (ISTE ONAKVE KAO ONAJ KOJI JE OBORIO MALEZISKI AVION) kao i cisto defanzivno oruzje kao protiv tenkovsko i pomoc Zapada u oblasti obavestajnih podataka, ukljucujuci i satelitske podatke."

Dakle, autor clanka Leon Aron je "odlucio" da je maleziski avion oboren sistemom tipa BUK i to sada, August 29, 2014, podmece na mala vrata, ne dajuci izvor informacije nego onako "kao sto svi znamo". Tako se fabrikuju "istine" i satanizuje protivnik.

mali radojica

pre 9 godina

Koje su nacionalnosti piloti i odakle poleću? Bilo bi dobro da vlast u Kijevu otvori neki sajt tipa polovni avioni , jer kako ih ide i naši protivgradni raketaši bi ih poskidali lakše nego gradonosne oblake .Zamisli vest baba oborila SU-25 pre jutarnje kafe .Lovci na patke bi mogli malo da promene plen samo ne znam šta da koriste kao vabilicu .Mogao bi Porušenko probati da napravi neki borbeni avion od čokolade bar da se deca obraduju kad padne . Lepu čorbu im je zapržio NATO .

Milos

pre 9 godina

Nego sta nego su Bugarski Suhoji oboreni, ne prozvedeni u Bugarskoj nego avioni koji su bili u vlasnistvu zemalja bivseg istocnog bloka. Madjarska evo juce salje "visak" teknova T72 Ceskoj koja ih prima, bas se pitam da li ce da zavrse u Ukrajini!?!
http://www.armyrecognition.com/august_2014_global_defense_security_news_uk/czech_army_receiving_surplus_hungarian_t-72_main_battle_tanks.html

salamanca

pre 9 godina

Kakva je ovo laz, pa ne moze se tek tako Sukhoi oboriti. Potrebna je naprednija raketna baterija sa radarom u najmanju ruku. Ovo je delo ruske vojske 1-u-1!

NScentar

pre 9 godina

Ja mislim da je Ruska vojska oborila te avione, kakve proRuske snage? Odakle njima takve rakete, i iskustvo? Halo, proRusi, su Rusi, iz Rusije. Noje narod toliko glup.

Milan

pre 9 godina

Ako je ovo tacno onda je bolje da nasa vojska pocne da razmislja o kupovini nekih drugih aviona. Izgleda da ruske avione mozes i prackom oboriti.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).
(Mihailo, 29. avgust 2014 19:56)

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!

Жељко

pre 9 godina

Какви црни побуњеници и детету је јасно да се боре против регуларне руске армије.

NikolaKG80

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Letna ispravnost aviona ukrajinske vojske pre početka ATO je bila oko 20%. Pošto su im svi letno sposobni avioni već oboreni, ovo je očigledno nova tranša remontovanih aviona (Ukrajina ima dva velika remontna zavoda i fabriku aviona Antonov). Možda je to i "bratska pomoć" od novih NATO članica.

Kao što je pre dva dana 60 tenkova T72 iz rezerve mađarske vojske stiglo u Češku. Kupila ih navodno češka firma, a onda češki ministar odbrane kaže da njihova armija i sama ima viškove i da nemaju potrebe za pomenutim. Ti su tenkovi samo u tranzitu za Ukrajinu.

Remontovani ili poklonjeni od Mađarske, Poljske ili Bugarske - sve jedno je. Su-25 padaju čim se pojave na ratištu. Upotreba jurišnih aviona u pozadini neprijatelja je osuđena na propast. Oni nemaju ni brzinu, ni visinu leta, niti opremu za protivelektronska dejstva da bi mogli prodreti u pozadinu protivnika. To su avioni za napad na prvi ešalon protivnika, slično borbenim helikopterima. Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.

Моке

pre 9 godina

Да смо ми имали 99-те пола ове опреме коју имају Руси.. Кумановски споразум би био у Солуну.

zoran

pre 9 godina

Sistem BUK ne stize cevi da ohladi...sta li tek radi S-300 I S-400, Sunce ti zarkovo...pa mi da smo to imali 90-ih padali bi avioni jos iznad Hrvatske i na moru...ne bi mogli ni da pridju...posle nas ministar kaze kako nije bitno toliko ulagati u vojsku, jer mi ne ratujemo...!!!!???

brasa

pre 9 godina

iskreno trebalo bi da im je ponestalo aviona jedino ak nisu stigli iz madjarske zasta je naravno kriv putin koji...ma sta god da radi kriv je putin i gotovo ..ko onomad sloba ista prica al drugaciji kraj izgleda

planina

pre 9 godina

Stigla humanitarna pomoc pa avioni padaju ko zrele kruske.
Ako NATO vojno zaprijeti Prorusima, stice humanitarna pomoc za obaranje satelitastelit, ...,

Mihailo

pre 9 godina

Панцирь-С1 prede kao mačkica. Inače, ovo nisu ukrajinski Suhoji već "uvozni", dobijeni/kupljeni od članica NATO (Češke, Slovačke, Bugarske...).

ISKANDER

pre 9 godina

Gde ima dima,ima i vatre..
Ovaj avion je odlican za blisku podrsku kopnenoj sopstvenoj vojsci pri nastupanju,ali pre njega bi posao morali da odrade Su-24 frontovski bombarderi.
Problem Ukrajine je sto izgleda ima strasan deficit operativnih Su-24,a rec je o avionu koji je specijalno razvijen za udar po ciljevima na zemlji,te je jos za vreme SSSR-a bio naoruzan protivradarskim raketama H-58 koje imaju domet od 160km,nesto starije H-25 sa dometom do 10km,ili H-29 sa dometom do 30 km u modifikaciji 'Te',dok novije verzije imaju i H-59 protivbrodske i varijante 'avion-zemlja',ali Ukrajina nema te rakete u svom arsenalu.
Da je Su-25 u Ukrajini modernizovan kao sto je u Rusiji modernizovan na stanard 'SM',e onda bi i bilo manje oborenih aviona.
Ruski Su-25SM imaju u svom arsenalu rakete sa vecim dometom,a sve iz razloga manjeg izlaganja aviona proitvnickoj vatri.
Da je samo avion,nego nije,pa stradavaju i Ukrajinski piloti koji ionako imaju mali nalet...
Su-25 ima 'oklopnu kapsulu',tj. deo kabine u kojoj je pilot je izgradjen od ojacanog titanijuma,a isto tako je uradjeno i sa rezervoarima na avionu Su-25.
Sve je to dzabe,jer ponavljam da ovaj avion itekako ima smisla,ali samo kada se salje na desetkovane i razbijene formacije..
Razbice ih ovi prorusi do kraja..

Borko

pre 9 godina

To su sve stari avioni, Rusi su svoje modifikovali i unapredili. Izgleda mi da su u Ukrajini sada veliki haos napravili ručni protivtenkovski raketni bacači PTUR ('kornet'), domet im je 6-8km, a na njih idu i posebne raketice za obaranje letilica.

only fools and horses

pre 9 godina

Jeste, Bugari su poznati krivotvoritelji. Oni pa Kinezi. Nekad pravili lazni whiskey, a sad - lazni Suhoj. Sta sve ovde necemo cuti. Cuj - bugarski Suhoj!
(nisam ja, ja je, 29. avgust 2014 21:23)
Jako puno komšija iz Hrvatske dolazi na ovaj sajt i komentariše. Zajedničko im je strahovita mržnja prema Rusima i svemu što je Rusko. A nije mi jasno zbog čega. Jedini dodir kroz istoriju su imali u II sv ratu na istočnom frontu, gde su učestvovale i ostale po zlu poznate Ustaške jedinice. Nisu valjda ljuti što se malo njih vratilo odatle.
Biće da ih izjednačavaju sa Srbima i jedan deo mržnje iracionalno prenose i na Ruse.
A odgovor na pitanje iz komentara si već dali drugi. Pri tom, pitanje je toliko glupo da i ne vredi trošiti puno reči na to. Čuj, odakle vojskama bivšeg Varšavskog pakta Suhoji. A sad verovatno "kvirotvore" Fantome.

Nenad

pre 9 godina

Hm, oborili su avione RUSKE proizvodnje. Oduvek me je zanimalo da li proizvođači aviona ubace u njih neki super skriveni mehanizam za samouništenje, ili na neki drugi način mogu da spreče da se taj avion upotrebi protiv stanovništva zemlje koja ga je proizvela.
(NikolaKG80, 29. avgust 2014 19:52)

Ne. Moguce je ugraditi uredjaj naravno, ali to se i inace pregleda i demontira u slucaju da postoji. Nije to bas NLO tehnika. Pozdrav.

Vladan R

pre 9 godina

@ nisam ja, ja je

Nisu to avioni koje je proizvela Bugarska ili ko li vec iz istocne Evrope, nego eventualno avioni zaostali iz perioda pre pristupanja NATO paktu.

mali radojica

pre 9 godina

Koje su nacionalnosti piloti i odakle poleću? Bilo bi dobro da vlast u Kijevu otvori neki sajt tipa polovni avioni , jer kako ih ide i naši protivgradni raketaši bi ih poskidali lakše nego gradonosne oblake .Zamisli vest baba oborila SU-25 pre jutarnje kafe .Lovci na patke bi mogli malo da promene plen samo ne znam šta da koriste kao vabilicu .Mogao bi Porušenko probati da napravi neki borbeni avion od čokolade bar da se deca obraduju kad padne . Lepu čorbu im je zapržio NATO .

Lav

pre 9 godina

Očito američki savetnici ne shvataju da se ovde ne bori protiv nepismenih džihadista - glavoseča, nego protiv pobunjenika koji su služili vojsku SSSR.
(bez_predrasuda, 29. avgust 2014 20:29)

Znaju oni vrlo dobro protiv cega se bore, a znaju i koji avioni ce zameniti ukrainsku flotu kada se sve ovo zavrsi. U toku je rashodovanje ruske vojne tehnike, a zapadni politicari koji im sada savetuju da ne pregovaraju sa pobunjenicima ce za 10-15 godina biti samo posrednici i biznismeni koji ce dobiti % za polovne f-16.

SU25

pre 9 godina

Rec je o podzvucnom avionu. Lako se obara ako piloti nemaju iskustva u njemu,a isto tako ukarjna prema predlogu Natoa nije nista ulagala u svoje vazduhoplovstvo! Ukrajna remontuje samo migove21 i 23 nema kapaciteta za remont su-25!

Nenad

pre 9 godina

Sta se sa Ukr SU27 avionima?? Da li oni lete, da li ih koriste uopste? Nisam naisao na vest da je neki oboren do sada..
(Milan Kosanovic, 29. avgust 2014 21:59)

Nekoliko operativnih, uglavnom u losem stanju. Vojska im nije imala para. Osim toga Su27 nije pogodan za takvo ratovanje. Bilo bi samo trosenje resursa. Pozdrav.

Milos

pre 9 godina

Nego sta nego su Bugarski Suhoji oboreni, ne prozvedeni u Bugarskoj nego avioni koji su bili u vlasnistvu zemalja bivseg istocnog bloka. Madjarska evo juce salje "visak" teknova T72 Ceskoj koja ih prima, bas se pitam da li ce da zavrse u Ukrajini!?!
http://www.armyrecognition.com/august_2014_global_defense_security_news_uk/czech_army_receiving_surplus_hungarian_t-72_main_battle_tanks.html

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Evi novosti o MH17!!! Na sajtu http://edition.cnn.com/2014/08/29/opinion/aron-russia-putin-ukraine/index.html se razmatra sta bi Zapad trebalo da da Ukrajini da bi joj pomogao da pobedi Putina. Izmedju ostalog kaze se i sledece:

"What Kiev needs is radar jamming and detection equipment to protect its planes from Russia's anti-aircraft systems (the same kind that shot down the Malaysian Airliner) as well as purely defensive weapons such as anti-tank missiles and some intelligence sharing by the West, including satellite data."

Priblizan prevod: "Ono sto je Kievu potrebno je oprema za ometanje i detekciju radara da bi zastitili svoje avione od protiv avionskih sistema (ISTE ONAKVE KAO ONAJ KOJI JE OBORIO MALEZISKI AVION) kao i cisto defanzivno oruzje kao protiv tenkovsko i pomoc Zapada u oblasti obavestajnih podataka, ukljucujuci i satelitske podatke."

Dakle, autor clanka Leon Aron je "odlucio" da je maleziski avion oboren sistemom tipa BUK i to sada, August 29, 2014, podmece na mala vrata, ne dajuci izvor informacije nego onako "kao sto svi znamo". Tako se fabrikuju "istine" i satanizuje protivnik.