Subota, 23.08.2014.

16:28

"Srbija je zauzela dobar stav"

Srbija je zauzela dobar stav i pravilno je<a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=08&dd=22&nav_category=11&nav_id=890969" class="text-link" target= "_blank"> odreagovala na ed memoar Evropske unije</a>, poručuju stručnjaci za međunarodne odnose.

Izvor: B92

"Srbija je zauzela dobar stav" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

položaj

pre 9 godina

U celom haousu i odmeravanju snaga EU i Rusije, Srbija se kao ni kriva ni dužna našla u vrlo nezavidnom položaju. Mogu samo da kažem da svi potezi vlade do sada spadaju u red vrlo odmerenih i pravih.

Rep

pre 9 godina

Ja se iskreno nadam da ce sukobi prestati i da nece morati vise nikakve sankcije jedni drugima da uvodimo jer stvarno nikako da nauce iz nasih gresaka koje su se dogodile na Balkanu.

lala nadnicar

pre 9 godina

E vala kada vidim vodju i njegove dramske nastupe podseca me na Jeljcina i njegove pijane predstave Sve na Zapad i za Zapad.

Osvesti se

pre 9 godina

@ Stav je da se udje sa svojim misljenjem, a izadje sa tudjima - sta bre palamudis, i sta si u stvari hteo reci, imas li ti ikakav stav bilo o cemu ili samo baljezgas ?! Tek takvi ne trebaju nikome, pa ni rodjenoj majci.

DejanSrbin

pre 9 godina

Vidim da je vecina komentara za to ,da treba da se odlucimo na ciju cemo stranu...na ni jednu...jeste da 68 posto izvozimo u EU,ali to izvoze vecinu njihove firme(Tigar,Fijat,Henkel),a nasi proizvodi,ali stvarno nasi su voce,povrce,mlecni proizvodi...to sve ide u Rusiju...ako bi se okrenuli u ovom momentu EU,gde bi nasi seljaci ili farmeri,proizvodjaci poljoprivrednih proizvoda izvezli ovogodisnji rod...to bi za nas u ovom momentu,stvarno bilo samoubistvo...proizvodjaci iz EU nemaju gde da izvezu svoje,a ne jos i nase da uzimaju...mi taj rat nismo izazvali,a i jedini u Evropi imamo slican problem sa teritorijom...tako da imamo kredita kod EU da vodimo ovakvu politiku.

Maja

pre 9 godina

Neutralnost i gledanje sopstvenog interesa,samo tako možemo opstati. Imali smo prilike da osetimo na svojoj koži kako su drugi ćutali i gledali šta nam se dešava,bombardovanje koje je moglo biti sprečeno.Budimo pametni i postupimo kako nama odgovara.

smarate maksimalno i jedni i drugi

pre 9 godina

@dr mr

Ma samo ako ti znas kako funkcionise EU. Jesi bio makar do Grcke? Mrtva trka u supljoj demagogiji i rasipanju fraza izmedju rusofila i ovakvih, palanackih eu i natofila.

STAV JE da se udje sa svojim misljenjem a izadje sa tudjim

pre 9 godina

Koji vam je tu vise bitan STAV.
KOstunica vodio politiku prema Rusiji
Tadic prema EU, a
Vucic udrobljeno i Rusija i EU pa ne zna na koju stranu da krene jer uvek zaluta, pa mu moraju da mu salju pisamca i opomene da je zalut'o, a on od toga napravi dramsku predstavu.
Znamo kuda su nas vodile podele pogotovo vodjine politike, izdajnici, neprijatelji, lopovi, necemo u EU - pravo da kazem vodja njima sluzi za postavljene domace zadatke ali da i obican covek ne voli onog ko ne zna u zivotu sta hoce to je cinjenica. Neka mi neko kaze sta to vodja u politici zeli, ali znamo da dobro ispunjava domace zadatke i to onaj za koji bi u svakoj drzavi bio izbacen iz skole zbog izdaje on ga za EU urdi skolski receno za pet plus. E dokle god ima domacih zadataka vodja moze da se nada tapsanju po ramenima, a kada toga nestane - ma vec vidjeno sa Milosevicem jedino sto je on bio perfidniji jer je zadatke primao na kanabetu a vodja nam voli govorancije, slikanje, drame i tapsanje.

malteški soko

pre 9 godina

Sokolovo oko ,koje poseduje naš premijer ,snimilo je teren izmešu "zaraćenih" strana i postavilo Srbiju na bezbednu poziciju.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Nije Srbija zauzela, već joj je ,,stavljen" stav.
Da je bilo koji premijer pre ovoga bio ovoliko servilan Nemačkoj, ne bih mogao ni da zamislim šta bi mu sve prišili Soft Heart i Sti Ropor.

au

pre 9 godina

experti...samo sto niko ne kaze sta pise u ugovoru o pristupanju . tamo je definisano do kada moramo da se saglasimo sa eu spoljnom politikom. nije bas logicno da sledimo politiku na koju ne mozemo da uticemo i nemamo pravo glasa. onda bi status kolonije ili okupirane teritorije bio svima ocigledana to nije cilj.

dr mr

pre 9 godina

Jos kad bi znalu i videli kako funkcionise EU umesto sto ne vidite dalje od svoje tarabe. Niko nas ne tera da se pridruzimo EU,niko a po najmanje EU. Nije mi jasno da stvarno mislite i gajite iluziju da mozemo nezavisni neutralni! Pa kao takvi sta bi bilo sa nama posle poplave da nije bilo "fasisticke" EU? Da smo gajili drugaciji stav osim neprijateljskog prema Evropi ne bi bilo ni ratova,bombardovanja i konstantnih tenzija. Nemate pojam ali samo znate ostrascemo i navijacki da mrzite i zivite u nekakvoj zaveri sveta protiv nas. Da znate koliko smo im nebitni i smesni bilo bi vam glupo. Dosta stvari su ispravili za nas ali ovakve u EU da nas vode naprednjaci to je osudjeno na propast. Ne mozes samo tamo da udjes,zavuces ruke u kase i ispadnes pametan,jok. Kada se naucimo toleranciji,multieticnosti,postovanju tudjih izbora,empatiji,savesti o ekologiji,postenju a ne samo kakovda se varamo tek tada mozemi ozbiljno uz Evropu. Ovakvi koji bi uzeli poslednji evro od njih pa posle okrenuli ledja i pljuvali necemo nigde

Vlada

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.
(Vrhunac ponizenja, 23. avgust 2014 23:04)

Oprostite, ali mislim da ljudi sa vašim stavom ne razumeju koliko je usko Srbija ekonomski vezana za EU. Bolje je imati i kratkoročne gubitke nego kasnije ispaštati zbog neke nove izolacije od našeg kontinenta kojem pripadamo i od kojeg smo zbog loše politike raznih strana još uvek odvojeni. Pogledajte samo odakle su se najviše slile milijarde od 5. oktobra do danas. Činjenica je da najviše ispaštamo zbog loše i jalove politike naših bivših i sadašnjih vođa zbog kojih Srbije debelo kasni u priključenju evropskoj uniji. Da je bilo političke volje i da je izostalo rusko mešetarenje preko V. Koštunice, Srbija bi već bila u EU i sigurno bi bolje ekonomski stajala (mada bi i dalje imala velike probleme). Srbija je ekonomski prvo degradirana kada smo bili izolovani za vreme Miloševića i od tada mi zapravo veoma polako skidamo razne zidove izolacije koje nam je taj režim nametnuo, a ostale vlasti nisu bile u stanju da nas je oslobode zbog podilaženja različitim uskim interesima i niskim strastima velikog broja građana kojima je bitniji nacionalizam od toga šta će deca da im jedu.

Zoran

pre 9 godina

Racerx, 23. avgust 2014 18:47
Sklapaju se poslovi sa svima kojima možeš sklopiti poslovni dogovor. Ni sa Zapada ni iz Rusije neće ulagati, kupovati bofl proizvode. Tvoje viđenje je infantilno viđenje, tvoje i tvojih saplemenka. Srbija nema spoljnopolitički plan i zato nam je tako u stanje sa zemljama u svetu, jer mi ne znamo šta hoćemo. Vi jedino znate da bi bilo lepo da se vrati Brozovo vreme. Pa vi, tako rusofilski orijentisani kada birate, uzimate li pre proizvod iz Poljske ili Nemačke. E tako i Rus, ako ima izbor neće kupiti proizvod iz Srbije ako ne mora.

nema deda mraza

pre 9 godina

ne naricite, izbor filma na rts-u prikazuje politicku odluku.
tako se radilo 90-ih

svaki bot je duzan da prebroji broj jabuka kojih ce biti dovoljan da pokrije troskove komunalija... naravno i grejanja na gas.

Vrhunac ponizenja

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.

max

pre 9 godina

Po kojoj logici srbija treba bez rezrvno da prati rusiju u svojoj politici,srbija ima svoje ciljeve,svoje probleme i ostalo!Mi smo samo kusur u politici i zapada a i rusije,zao mi je naroda u ukrajni ali mi tu ne mozemo nista!

Steva

pre 9 godina

I nazalost, evo kako se to ulizivanje EU prevelo u Rusiji! Umesto da gradimo Srbiju, mi radimo za Njemce!!! http://www.rg.ru/2014/08/22/serbia-site-anons.html

Lalatovic

pre 9 godina

@D. Rajic
Za to da opozicije nema, slazem se ali je za to kriva sama opozicija. Sto se tice ostalog, ne slazem se. Prvo medjunarodna situacija nam ostavlja odredjen prostor za manipulacije da bi smo pojurili samo svoj interes. Drugo, ono sto Vucic radi je pre svega vodjeno pragmatizmom i nacionalnim interesima a ne istorijskim epovima, cojstvom i junastvom. 90 se ne mogu ponoviti, valjda smo naucili na greskama.

ChiefStek

pre 9 godina

Nije kriva danasnja vlada sto prosecan Srbin nema sta da izveze u Rusiju.
Treba iskoristiti priliku ali nas narod je zaboravio da radi, da se udruzi i ujedini radi stvaranja veceg dobra
Ocekujemo da nam sve padne sa neba, hvalimo se pravoslavljem i da smo neki vernici a u sustini vec godinama nismo...
To je nasa realnost!

Stav

pre 9 godina

"Srbija je zauzela dobar stav"
Ova izjava me podseća na onu iz devedesteih:"Srbija se saginjati neće". A rezltate dobro znamo, njihove posledice osećamo i danas. Pitanje, hoćemo li ih se ikad osloboditi.

Racerx

pre 9 godina

Ja ne znam kako bilo ko ko je ekspert moze ovako nesto da izjavi? Prvo mi se isto ovako ponasamo od 05. oktobra 2000. godine, a ja ne znam ko bi mogao da kaze da nam je ta politika u proteklih 14 godina donela ikakvo dobro. Upravo ova, DVOLICNA politika nas je dovela da ne iskoristimo ni najmanje mogucnost znacajnog poboljsanja odnosa sa Rusijom, cak iako vec dugi niz godina imamo specijalni trgovinski sporazum i povlasceni polozaj, ali upravo zbog te politike "I Istok i Zapad" mi nismo uradili nista, jer je to u stvari biranje puta INERCIJE, dakle vi NE PREDUZIMATE NISTA i NE SKLAPATE POSLOVE ni sa jednom stranom da onu drugu ne bi NALJUTILI. A, da ne pricamo o tome sto je Tadic, a sada i Vucic ubedjen da ce tajno da radi u korist zapada i da je dovoljno u dva meseca jednom da kaze kako smo mi braca sa Rusima da Putin i Moskva nista ne posumnjaju.
Nasi klovnovski politicari i dalje ne shvataju da je onaj o kome niko od njih nema lepo misljenje, "masin-bravar" Tito, KLASA i VELEMAJSTOR vodjenja politike. Jeste da nije mogao da sklopi povezanu misao, ali je znao neke stvari koje ovi nikako da shvate: Imaj jaku VOJSKU i budi spreman da je upotrebis! Drugo, imaj nesto sa cim mozes da se cenjkas, on je zbog teritorije, koja je 3x veca od Srbije sada i zbog te vojske i obucenog oficirskog kadra moga prelaskom na jednu stranu da ozbiljno promeni odnos snaga, zato je imao toliku cenu i znao je da se proda jos skuplje. Ovi danas misle da se pregovara samo diplomatijom... naivno...

Neša

pre 9 godina

Da, dobar stav, kako da ne... Kad ja kao građanin razmišljam koje kontramere da preduzmem zbog pritisaka EU, sve vam je jasno koliko je dobar.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vlast Srbije da je pametna naslikali bi 50 slepera i rekli ova pomoc ide narodu u istocnoj Ukrajini i protestovla protiv EU sto sprecava humnaitranu pomoc,onda bi se znalo da su to Pravoslavci i Srbi ovako to je nista,sram ih bilo.

Didier Drogba

pre 9 godina

Mi smo jasno pokazali nasu opredeljenost u obe sfere - prikljucenje EU kao osnovni strateski cilj i dobri odnosi sa Rusijom bez zalazenja u pricu oko uvodjenja sankcija istoj.

deda Miloje

pre 9 godina

Više su Srbiji nevolja zadali ovi što su krenuli halabuku o "vekovnoj šansi" usled Ruskih recipročnih sankcija zapadu nego Brisel sa svojim pismom! E da je pameti gde bi nam kraj bio!??!!

Pera Trta

pre 9 godina

Sve, ama bas sve sto imamo, ukljucujuci i svoj donji ves, da izvezemo u Rusiju, ne bi ni procenat njihovog trzista "osvojili". Tako da je cela ova farsa samo za internu upotrebu. Tu notu niko osim vlade nije video niti cuo za nju. Proverite na sajtu EK gde se sva ta dokumenta redovno objavljuju. Nema.

.

pre 9 godina

Izvoz mesa u EU je i dalje zabranjen Srbiji a ostalo dalje vaze kvote.. Da ne pricam sto zapadne zemlje daju 10 puta vece subvencije nego sto dobija nas seljak pa tamo i ne moze da bude konkurentan cak i da radi sa gubitkom.
A mi opet se odricemo da radimo i zaradimo zarad nekih pasusa u nekoj knjizi u berlinu i ako dobro znamo da je ovu krizu u ukrajini upravo EU izazvala.

D. Rajić

pre 9 godina

Samozavaravanje je u Srbiji nacionalni sport već decenijama. Domaći stručnjaci govore domaćoj javnosti ono što ona želi da čuje. Sve je isto ko početkom '90-ih, samo sada nema Miloševića, a nema ni opozicije.

Racerx

pre 9 godina

Ja ne znam kako bilo ko ko je ekspert moze ovako nesto da izjavi? Prvo mi se isto ovako ponasamo od 05. oktobra 2000. godine, a ja ne znam ko bi mogao da kaze da nam je ta politika u proteklih 14 godina donela ikakvo dobro. Upravo ova, DVOLICNA politika nas je dovela da ne iskoristimo ni najmanje mogucnost znacajnog poboljsanja odnosa sa Rusijom, cak iako vec dugi niz godina imamo specijalni trgovinski sporazum i povlasceni polozaj, ali upravo zbog te politike "I Istok i Zapad" mi nismo uradili nista, jer je to u stvari biranje puta INERCIJE, dakle vi NE PREDUZIMATE NISTA i NE SKLAPATE POSLOVE ni sa jednom stranom da onu drugu ne bi NALJUTILI. A, da ne pricamo o tome sto je Tadic, a sada i Vucic ubedjen da ce tajno da radi u korist zapada i da je dovoljno u dva meseca jednom da kaze kako smo mi braca sa Rusima da Putin i Moskva nista ne posumnjaju.
Nasi klovnovski politicari i dalje ne shvataju da je onaj o kome niko od njih nema lepo misljenje, "masin-bravar" Tito, KLASA i VELEMAJSTOR vodjenja politike. Jeste da nije mogao da sklopi povezanu misao, ali je znao neke stvari koje ovi nikako da shvate: Imaj jaku VOJSKU i budi spreman da je upotrebis! Drugo, imaj nesto sa cim mozes da se cenjkas, on je zbog teritorije, koja je 3x veca od Srbije sada i zbog te vojske i obucenog oficirskog kadra moga prelaskom na jednu stranu da ozbiljno promeni odnos snaga, zato je imao toliku cenu i znao je da se proda jos skuplje. Ovi danas misle da se pregovara samo diplomatijom... naivno...

ChiefStek

pre 9 godina

Nije kriva danasnja vlada sto prosecan Srbin nema sta da izveze u Rusiju.
Treba iskoristiti priliku ali nas narod je zaboravio da radi, da se udruzi i ujedini radi stvaranja veceg dobra
Ocekujemo da nam sve padne sa neba, hvalimo se pravoslavljem i da smo neki vernici a u sustini vec godinama nismo...
To je nasa realnost!

Didier Drogba

pre 9 godina

Mi smo jasno pokazali nasu opredeljenost u obe sfere - prikljucenje EU kao osnovni strateski cilj i dobri odnosi sa Rusijom bez zalazenja u pricu oko uvodjenja sankcija istoj.

D. Rajić

pre 9 godina

Samozavaravanje je u Srbiji nacionalni sport već decenijama. Domaći stručnjaci govore domaćoj javnosti ono što ona želi da čuje. Sve je isto ko početkom '90-ih, samo sada nema Miloševića, a nema ni opozicije.

Lalatovic

pre 9 godina

@D. Rajic
Za to da opozicije nema, slazem se ali je za to kriva sama opozicija. Sto se tice ostalog, ne slazem se. Prvo medjunarodna situacija nam ostavlja odredjen prostor za manipulacije da bi smo pojurili samo svoj interes. Drugo, ono sto Vucic radi je pre svega vodjeno pragmatizmom i nacionalnim interesima a ne istorijskim epovima, cojstvom i junastvom. 90 se ne mogu ponoviti, valjda smo naucili na greskama.

.

pre 9 godina

Izvoz mesa u EU je i dalje zabranjen Srbiji a ostalo dalje vaze kvote.. Da ne pricam sto zapadne zemlje daju 10 puta vece subvencije nego sto dobija nas seljak pa tamo i ne moze da bude konkurentan cak i da radi sa gubitkom.
A mi opet se odricemo da radimo i zaradimo zarad nekih pasusa u nekoj knjizi u berlinu i ako dobro znamo da je ovu krizu u ukrajini upravo EU izazvala.

max

pre 9 godina

Po kojoj logici srbija treba bez rezrvno da prati rusiju u svojoj politici,srbija ima svoje ciljeve,svoje probleme i ostalo!Mi smo samo kusur u politici i zapada a i rusije,zao mi je naroda u ukrajni ali mi tu ne mozemo nista!

Pera Trta

pre 9 godina

Sve, ama bas sve sto imamo, ukljucujuci i svoj donji ves, da izvezemo u Rusiju, ne bi ni procenat njihovog trzista "osvojili". Tako da je cela ova farsa samo za internu upotrebu. Tu notu niko osim vlade nije video niti cuo za nju. Proverite na sajtu EK gde se sva ta dokumenta redovno objavljuju. Nema.

deda Miloje

pre 9 godina

Više su Srbiji nevolja zadali ovi što su krenuli halabuku o "vekovnoj šansi" usled Ruskih recipročnih sankcija zapadu nego Brisel sa svojim pismom! E da je pameti gde bi nam kraj bio!??!!

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vlast Srbije da je pametna naslikali bi 50 slepera i rekli ova pomoc ide narodu u istocnoj Ukrajini i protestovla protiv EU sto sprecava humnaitranu pomoc,onda bi se znalo da su to Pravoslavci i Srbi ovako to je nista,sram ih bilo.

Stav

pre 9 godina

"Srbija je zauzela dobar stav"
Ova izjava me podseća na onu iz devedesteih:"Srbija se saginjati neće". A rezltate dobro znamo, njihove posledice osećamo i danas. Pitanje, hoćemo li ih se ikad osloboditi.

Vrhunac ponizenja

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.

Neša

pre 9 godina

Da, dobar stav, kako da ne... Kad ja kao građanin razmišljam koje kontramere da preduzmem zbog pritisaka EU, sve vam je jasno koliko je dobar.

Steva

pre 9 godina

I nazalost, evo kako se to ulizivanje EU prevelo u Rusiji! Umesto da gradimo Srbiju, mi radimo za Njemce!!! http://www.rg.ru/2014/08/22/serbia-site-anons.html

nema deda mraza

pre 9 godina

ne naricite, izbor filma na rts-u prikazuje politicku odluku.
tako se radilo 90-ih

svaki bot je duzan da prebroji broj jabuka kojih ce biti dovoljan da pokrije troskove komunalija... naravno i grejanja na gas.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Nije Srbija zauzela, već joj je ,,stavljen" stav.
Da je bilo koji premijer pre ovoga bio ovoliko servilan Nemačkoj, ne bih mogao ni da zamislim šta bi mu sve prišili Soft Heart i Sti Ropor.

dr mr

pre 9 godina

Jos kad bi znalu i videli kako funkcionise EU umesto sto ne vidite dalje od svoje tarabe. Niko nas ne tera da se pridruzimo EU,niko a po najmanje EU. Nije mi jasno da stvarno mislite i gajite iluziju da mozemo nezavisni neutralni! Pa kao takvi sta bi bilo sa nama posle poplave da nije bilo "fasisticke" EU? Da smo gajili drugaciji stav osim neprijateljskog prema Evropi ne bi bilo ni ratova,bombardovanja i konstantnih tenzija. Nemate pojam ali samo znate ostrascemo i navijacki da mrzite i zivite u nekakvoj zaveri sveta protiv nas. Da znate koliko smo im nebitni i smesni bilo bi vam glupo. Dosta stvari su ispravili za nas ali ovakve u EU da nas vode naprednjaci to je osudjeno na propast. Ne mozes samo tamo da udjes,zavuces ruke u kase i ispadnes pametan,jok. Kada se naucimo toleranciji,multieticnosti,postovanju tudjih izbora,empatiji,savesti o ekologiji,postenju a ne samo kakovda se varamo tek tada mozemi ozbiljno uz Evropu. Ovakvi koji bi uzeli poslednji evro od njih pa posle okrenuli ledja i pljuvali necemo nigde

Vlada

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.
(Vrhunac ponizenja, 23. avgust 2014 23:04)

Oprostite, ali mislim da ljudi sa vašim stavom ne razumeju koliko je usko Srbija ekonomski vezana za EU. Bolje je imati i kratkoročne gubitke nego kasnije ispaštati zbog neke nove izolacije od našeg kontinenta kojem pripadamo i od kojeg smo zbog loše politike raznih strana još uvek odvojeni. Pogledajte samo odakle su se najviše slile milijarde od 5. oktobra do danas. Činjenica je da najviše ispaštamo zbog loše i jalove politike naših bivših i sadašnjih vođa zbog kojih Srbije debelo kasni u priključenju evropskoj uniji. Da je bilo političke volje i da je izostalo rusko mešetarenje preko V. Koštunice, Srbija bi već bila u EU i sigurno bi bolje ekonomski stajala (mada bi i dalje imala velike probleme). Srbija je ekonomski prvo degradirana kada smo bili izolovani za vreme Miloševića i od tada mi zapravo veoma polako skidamo razne zidove izolacije koje nam je taj režim nametnuo, a ostale vlasti nisu bile u stanju da nas je oslobode zbog podilaženja različitim uskim interesima i niskim strastima velikog broja građana kojima je bitniji nacionalizam od toga šta će deca da im jedu.

au

pre 9 godina

experti...samo sto niko ne kaze sta pise u ugovoru o pristupanju . tamo je definisano do kada moramo da se saglasimo sa eu spoljnom politikom. nije bas logicno da sledimo politiku na koju ne mozemo da uticemo i nemamo pravo glasa. onda bi status kolonije ili okupirane teritorije bio svima ocigledana to nije cilj.

DejanSrbin

pre 9 godina

Vidim da je vecina komentara za to ,da treba da se odlucimo na ciju cemo stranu...na ni jednu...jeste da 68 posto izvozimo u EU,ali to izvoze vecinu njihove firme(Tigar,Fijat,Henkel),a nasi proizvodi,ali stvarno nasi su voce,povrce,mlecni proizvodi...to sve ide u Rusiju...ako bi se okrenuli u ovom momentu EU,gde bi nasi seljaci ili farmeri,proizvodjaci poljoprivrednih proizvoda izvezli ovogodisnji rod...to bi za nas u ovom momentu,stvarno bilo samoubistvo...proizvodjaci iz EU nemaju gde da izvezu svoje,a ne jos i nase da uzimaju...mi taj rat nismo izazvali,a i jedini u Evropi imamo slican problem sa teritorijom...tako da imamo kredita kod EU da vodimo ovakvu politiku.

smarate maksimalno i jedni i drugi

pre 9 godina

@dr mr

Ma samo ako ti znas kako funkcionise EU. Jesi bio makar do Grcke? Mrtva trka u supljoj demagogiji i rasipanju fraza izmedju rusofila i ovakvih, palanackih eu i natofila.

malteški soko

pre 9 godina

Sokolovo oko ,koje poseduje naš premijer ,snimilo je teren izmešu "zaraćenih" strana i postavilo Srbiju na bezbednu poziciju.

lala nadnicar

pre 9 godina

E vala kada vidim vodju i njegove dramske nastupe podseca me na Jeljcina i njegove pijane predstave Sve na Zapad i za Zapad.

Zoran

pre 9 godina

Racerx, 23. avgust 2014 18:47
Sklapaju se poslovi sa svima kojima možeš sklopiti poslovni dogovor. Ni sa Zapada ni iz Rusije neće ulagati, kupovati bofl proizvode. Tvoje viđenje je infantilno viđenje, tvoje i tvojih saplemenka. Srbija nema spoljnopolitički plan i zato nam je tako u stanje sa zemljama u svetu, jer mi ne znamo šta hoćemo. Vi jedino znate da bi bilo lepo da se vrati Brozovo vreme. Pa vi, tako rusofilski orijentisani kada birate, uzimate li pre proizvod iz Poljske ili Nemačke. E tako i Rus, ako ima izbor neće kupiti proizvod iz Srbije ako ne mora.

Maja

pre 9 godina

Neutralnost i gledanje sopstvenog interesa,samo tako možemo opstati. Imali smo prilike da osetimo na svojoj koži kako su drugi ćutali i gledali šta nam se dešava,bombardovanje koje je moglo biti sprečeno.Budimo pametni i postupimo kako nama odgovara.

STAV JE da se udje sa svojim misljenjem a izadje sa tudjim

pre 9 godina

Koji vam je tu vise bitan STAV.
KOstunica vodio politiku prema Rusiji
Tadic prema EU, a
Vucic udrobljeno i Rusija i EU pa ne zna na koju stranu da krene jer uvek zaluta, pa mu moraju da mu salju pisamca i opomene da je zalut'o, a on od toga napravi dramsku predstavu.
Znamo kuda su nas vodile podele pogotovo vodjine politike, izdajnici, neprijatelji, lopovi, necemo u EU - pravo da kazem vodja njima sluzi za postavljene domace zadatke ali da i obican covek ne voli onog ko ne zna u zivotu sta hoce to je cinjenica. Neka mi neko kaze sta to vodja u politici zeli, ali znamo da dobro ispunjava domace zadatke i to onaj za koji bi u svakoj drzavi bio izbacen iz skole zbog izdaje on ga za EU urdi skolski receno za pet plus. E dokle god ima domacih zadataka vodja moze da se nada tapsanju po ramenima, a kada toga nestane - ma vec vidjeno sa Milosevicem jedino sto je on bio perfidniji jer je zadatke primao na kanabetu a vodja nam voli govorancije, slikanje, drame i tapsanje.

Osvesti se

pre 9 godina

@ Stav je da se udje sa svojim misljenjem, a izadje sa tudjima - sta bre palamudis, i sta si u stvari hteo reci, imas li ti ikakav stav bilo o cemu ili samo baljezgas ?! Tek takvi ne trebaju nikome, pa ni rodjenoj majci.

Rep

pre 9 godina

Ja se iskreno nadam da ce sukobi prestati i da nece morati vise nikakve sankcije jedni drugima da uvodimo jer stvarno nikako da nauce iz nasih gresaka koje su se dogodile na Balkanu.

položaj

pre 9 godina

U celom haousu i odmeravanju snaga EU i Rusije, Srbija se kao ni kriva ni dužna našla u vrlo nezavidnom položaju. Mogu samo da kažem da svi potezi vlade do sada spadaju u red vrlo odmerenih i pravih.

Stav

pre 9 godina

"Srbija je zauzela dobar stav"
Ova izjava me podseća na onu iz devedesteih:"Srbija se saginjati neće". A rezltate dobro znamo, njihove posledice osećamo i danas. Pitanje, hoćemo li ih se ikad osloboditi.

D. Rajić

pre 9 godina

Samozavaravanje je u Srbiji nacionalni sport već decenijama. Domaći stručnjaci govore domaćoj javnosti ono što ona želi da čuje. Sve je isto ko početkom '90-ih, samo sada nema Miloševića, a nema ni opozicije.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Vlast Srbije da je pametna naslikali bi 50 slepera i rekli ova pomoc ide narodu u istocnoj Ukrajini i protestovla protiv EU sto sprecava humnaitranu pomoc,onda bi se znalo da su to Pravoslavci i Srbi ovako to je nista,sram ih bilo.

.

pre 9 godina

Izvoz mesa u EU je i dalje zabranjen Srbiji a ostalo dalje vaze kvote.. Da ne pricam sto zapadne zemlje daju 10 puta vece subvencije nego sto dobija nas seljak pa tamo i ne moze da bude konkurentan cak i da radi sa gubitkom.
A mi opet se odricemo da radimo i zaradimo zarad nekih pasusa u nekoj knjizi u berlinu i ako dobro znamo da je ovu krizu u ukrajini upravo EU izazvala.

Neša

pre 9 godina

Da, dobar stav, kako da ne... Kad ja kao građanin razmišljam koje kontramere da preduzmem zbog pritisaka EU, sve vam je jasno koliko je dobar.

deda Miloje

pre 9 godina

Više su Srbiji nevolja zadali ovi što su krenuli halabuku o "vekovnoj šansi" usled Ruskih recipročnih sankcija zapadu nego Brisel sa svojim pismom! E da je pameti gde bi nam kraj bio!??!!

Steva

pre 9 godina

I nazalost, evo kako se to ulizivanje EU prevelo u Rusiji! Umesto da gradimo Srbiju, mi radimo za Njemce!!! http://www.rg.ru/2014/08/22/serbia-site-anons.html

Didier Drogba

pre 9 godina

Mi smo jasno pokazali nasu opredeljenost u obe sfere - prikljucenje EU kao osnovni strateski cilj i dobri odnosi sa Rusijom bez zalazenja u pricu oko uvodjenja sankcija istoj.

Pera Trta

pre 9 godina

Sve, ama bas sve sto imamo, ukljucujuci i svoj donji ves, da izvezemo u Rusiju, ne bi ni procenat njihovog trzista "osvojili". Tako da je cela ova farsa samo za internu upotrebu. Tu notu niko osim vlade nije video niti cuo za nju. Proverite na sajtu EK gde se sva ta dokumenta redovno objavljuju. Nema.

Racerx

pre 9 godina

Ja ne znam kako bilo ko ko je ekspert moze ovako nesto da izjavi? Prvo mi se isto ovako ponasamo od 05. oktobra 2000. godine, a ja ne znam ko bi mogao da kaze da nam je ta politika u proteklih 14 godina donela ikakvo dobro. Upravo ova, DVOLICNA politika nas je dovela da ne iskoristimo ni najmanje mogucnost znacajnog poboljsanja odnosa sa Rusijom, cak iako vec dugi niz godina imamo specijalni trgovinski sporazum i povlasceni polozaj, ali upravo zbog te politike "I Istok i Zapad" mi nismo uradili nista, jer je to u stvari biranje puta INERCIJE, dakle vi NE PREDUZIMATE NISTA i NE SKLAPATE POSLOVE ni sa jednom stranom da onu drugu ne bi NALJUTILI. A, da ne pricamo o tome sto je Tadic, a sada i Vucic ubedjen da ce tajno da radi u korist zapada i da je dovoljno u dva meseca jednom da kaze kako smo mi braca sa Rusima da Putin i Moskva nista ne posumnjaju.
Nasi klovnovski politicari i dalje ne shvataju da je onaj o kome niko od njih nema lepo misljenje, "masin-bravar" Tito, KLASA i VELEMAJSTOR vodjenja politike. Jeste da nije mogao da sklopi povezanu misao, ali je znao neke stvari koje ovi nikako da shvate: Imaj jaku VOJSKU i budi spreman da je upotrebis! Drugo, imaj nesto sa cim mozes da se cenjkas, on je zbog teritorije, koja je 3x veca od Srbije sada i zbog te vojske i obucenog oficirskog kadra moga prelaskom na jednu stranu da ozbiljno promeni odnos snaga, zato je imao toliku cenu i znao je da se proda jos skuplje. Ovi danas misle da se pregovara samo diplomatijom... naivno...

Lalatovic

pre 9 godina

@D. Rajic
Za to da opozicije nema, slazem se ali je za to kriva sama opozicija. Sto se tice ostalog, ne slazem se. Prvo medjunarodna situacija nam ostavlja odredjen prostor za manipulacije da bi smo pojurili samo svoj interes. Drugo, ono sto Vucic radi je pre svega vodjeno pragmatizmom i nacionalnim interesima a ne istorijskim epovima, cojstvom i junastvom. 90 se ne mogu ponoviti, valjda smo naucili na greskama.

ChiefStek

pre 9 godina

Nije kriva danasnja vlada sto prosecan Srbin nema sta da izveze u Rusiju.
Treba iskoristiti priliku ali nas narod je zaboravio da radi, da se udruzi i ujedini radi stvaranja veceg dobra
Ocekujemo da nam sve padne sa neba, hvalimo se pravoslavljem i da smo neki vernici a u sustini vec godinama nismo...
To je nasa realnost!

max

pre 9 godina

Po kojoj logici srbija treba bez rezrvno da prati rusiju u svojoj politici,srbija ima svoje ciljeve,svoje probleme i ostalo!Mi smo samo kusur u politici i zapada a i rusije,zao mi je naroda u ukrajni ali mi tu ne mozemo nista!

Vrhunac ponizenja

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.

Vlada

pre 9 godina

Ne znam da li je Srbija ikada dozivela vece ponizenje od ovoga. Umesto da unapredimo izvoz i time poboljsamo nasu ekonomiju mi smo ponizno kao psi za lepu rec Angele Merkel odustali od toga.

Aleksandar Vucic je najobicnija pudlica gospodje Angele Merkel.
(Vrhunac ponizenja, 23. avgust 2014 23:04)

Oprostite, ali mislim da ljudi sa vašim stavom ne razumeju koliko je usko Srbija ekonomski vezana za EU. Bolje je imati i kratkoročne gubitke nego kasnije ispaštati zbog neke nove izolacije od našeg kontinenta kojem pripadamo i od kojeg smo zbog loše politike raznih strana još uvek odvojeni. Pogledajte samo odakle su se najviše slile milijarde od 5. oktobra do danas. Činjenica je da najviše ispaštamo zbog loše i jalove politike naših bivših i sadašnjih vođa zbog kojih Srbije debelo kasni u priključenju evropskoj uniji. Da je bilo političke volje i da je izostalo rusko mešetarenje preko V. Koštunice, Srbija bi već bila u EU i sigurno bi bolje ekonomski stajala (mada bi i dalje imala velike probleme). Srbija je ekonomski prvo degradirana kada smo bili izolovani za vreme Miloševića i od tada mi zapravo veoma polako skidamo razne zidove izolacije koje nam je taj režim nametnuo, a ostale vlasti nisu bile u stanju da nas je oslobode zbog podilaženja različitim uskim interesima i niskim strastima velikog broja građana kojima je bitniji nacionalizam od toga šta će deca da im jedu.

Zoran

pre 9 godina

Racerx, 23. avgust 2014 18:47
Sklapaju se poslovi sa svima kojima možeš sklopiti poslovni dogovor. Ni sa Zapada ni iz Rusije neće ulagati, kupovati bofl proizvode. Tvoje viđenje je infantilno viđenje, tvoje i tvojih saplemenka. Srbija nema spoljnopolitički plan i zato nam je tako u stanje sa zemljama u svetu, jer mi ne znamo šta hoćemo. Vi jedino znate da bi bilo lepo da se vrati Brozovo vreme. Pa vi, tako rusofilski orijentisani kada birate, uzimate li pre proizvod iz Poljske ili Nemačke. E tako i Rus, ako ima izbor neće kupiti proizvod iz Srbije ako ne mora.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Nije Srbija zauzela, već joj je ,,stavljen" stav.
Da je bilo koji premijer pre ovoga bio ovoliko servilan Nemačkoj, ne bih mogao ni da zamislim šta bi mu sve prišili Soft Heart i Sti Ropor.

malteški soko

pre 9 godina

Sokolovo oko ,koje poseduje naš premijer ,snimilo je teren izmešu "zaraćenih" strana i postavilo Srbiju na bezbednu poziciju.

nema deda mraza

pre 9 godina

ne naricite, izbor filma na rts-u prikazuje politicku odluku.
tako se radilo 90-ih

svaki bot je duzan da prebroji broj jabuka kojih ce biti dovoljan da pokrije troskove komunalija... naravno i grejanja na gas.

dr mr

pre 9 godina

Jos kad bi znalu i videli kako funkcionise EU umesto sto ne vidite dalje od svoje tarabe. Niko nas ne tera da se pridruzimo EU,niko a po najmanje EU. Nije mi jasno da stvarno mislite i gajite iluziju da mozemo nezavisni neutralni! Pa kao takvi sta bi bilo sa nama posle poplave da nije bilo "fasisticke" EU? Da smo gajili drugaciji stav osim neprijateljskog prema Evropi ne bi bilo ni ratova,bombardovanja i konstantnih tenzija. Nemate pojam ali samo znate ostrascemo i navijacki da mrzite i zivite u nekakvoj zaveri sveta protiv nas. Da znate koliko smo im nebitni i smesni bilo bi vam glupo. Dosta stvari su ispravili za nas ali ovakve u EU da nas vode naprednjaci to je osudjeno na propast. Ne mozes samo tamo da udjes,zavuces ruke u kase i ispadnes pametan,jok. Kada se naucimo toleranciji,multieticnosti,postovanju tudjih izbora,empatiji,savesti o ekologiji,postenju a ne samo kakovda se varamo tek tada mozemi ozbiljno uz Evropu. Ovakvi koji bi uzeli poslednji evro od njih pa posle okrenuli ledja i pljuvali necemo nigde

Osvesti se

pre 9 godina

@ Stav je da se udje sa svojim misljenjem, a izadje sa tudjima - sta bre palamudis, i sta si u stvari hteo reci, imas li ti ikakav stav bilo o cemu ili samo baljezgas ?! Tek takvi ne trebaju nikome, pa ni rodjenoj majci.

au

pre 9 godina

experti...samo sto niko ne kaze sta pise u ugovoru o pristupanju . tamo je definisano do kada moramo da se saglasimo sa eu spoljnom politikom. nije bas logicno da sledimo politiku na koju ne mozemo da uticemo i nemamo pravo glasa. onda bi status kolonije ili okupirane teritorije bio svima ocigledana to nije cilj.

STAV JE da se udje sa svojim misljenjem a izadje sa tudjim

pre 9 godina

Koji vam je tu vise bitan STAV.
KOstunica vodio politiku prema Rusiji
Tadic prema EU, a
Vucic udrobljeno i Rusija i EU pa ne zna na koju stranu da krene jer uvek zaluta, pa mu moraju da mu salju pisamca i opomene da je zalut'o, a on od toga napravi dramsku predstavu.
Znamo kuda su nas vodile podele pogotovo vodjine politike, izdajnici, neprijatelji, lopovi, necemo u EU - pravo da kazem vodja njima sluzi za postavljene domace zadatke ali da i obican covek ne voli onog ko ne zna u zivotu sta hoce to je cinjenica. Neka mi neko kaze sta to vodja u politici zeli, ali znamo da dobro ispunjava domace zadatke i to onaj za koji bi u svakoj drzavi bio izbacen iz skole zbog izdaje on ga za EU urdi skolski receno za pet plus. E dokle god ima domacih zadataka vodja moze da se nada tapsanju po ramenima, a kada toga nestane - ma vec vidjeno sa Milosevicem jedino sto je on bio perfidniji jer je zadatke primao na kanabetu a vodja nam voli govorancije, slikanje, drame i tapsanje.

lala nadnicar

pre 9 godina

E vala kada vidim vodju i njegove dramske nastupe podseca me na Jeljcina i njegove pijane predstave Sve na Zapad i za Zapad.

DejanSrbin

pre 9 godina

Vidim da je vecina komentara za to ,da treba da se odlucimo na ciju cemo stranu...na ni jednu...jeste da 68 posto izvozimo u EU,ali to izvoze vecinu njihove firme(Tigar,Fijat,Henkel),a nasi proizvodi,ali stvarno nasi su voce,povrce,mlecni proizvodi...to sve ide u Rusiju...ako bi se okrenuli u ovom momentu EU,gde bi nasi seljaci ili farmeri,proizvodjaci poljoprivrednih proizvoda izvezli ovogodisnji rod...to bi za nas u ovom momentu,stvarno bilo samoubistvo...proizvodjaci iz EU nemaju gde da izvezu svoje,a ne jos i nase da uzimaju...mi taj rat nismo izazvali,a i jedini u Evropi imamo slican problem sa teritorijom...tako da imamo kredita kod EU da vodimo ovakvu politiku.

smarate maksimalno i jedni i drugi

pre 9 godina

@dr mr

Ma samo ako ti znas kako funkcionise EU. Jesi bio makar do Grcke? Mrtva trka u supljoj demagogiji i rasipanju fraza izmedju rusofila i ovakvih, palanackih eu i natofila.

Maja

pre 9 godina

Neutralnost i gledanje sopstvenog interesa,samo tako možemo opstati. Imali smo prilike da osetimo na svojoj koži kako su drugi ćutali i gledali šta nam se dešava,bombardovanje koje je moglo biti sprečeno.Budimo pametni i postupimo kako nama odgovara.

Rep

pre 9 godina

Ja se iskreno nadam da ce sukobi prestati i da nece morati vise nikakve sankcije jedni drugima da uvodimo jer stvarno nikako da nauce iz nasih gresaka koje su se dogodile na Balkanu.

položaj

pre 9 godina

U celom haousu i odmeravanju snaga EU i Rusije, Srbija se kao ni kriva ni dužna našla u vrlo nezavidnom položaju. Mogu samo da kažem da svi potezi vlade do sada spadaju u red vrlo odmerenih i pravih.