Četvrtak, 21.08.2014.

23:16

Dačić: Ne menjamo stav prema Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se stav Srbije oko uvodjenja sankcija Rusiji neće promeniti.

Izvor: Beta

Daèiæ: Ne menjamo stav prema Rusiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

ako bi...

pre 9 godina

anglofil@ Pa zbog toga..ako bi,ako bi..mi necemo uci EU,jos desetak godina najmanje..a ko zna i tada!Sta treba do tada da sve prihvatamo sto nam kazu!A da prestanemo da mislimo svojom glavom i da osecamo svojim srcem!Da postanemo zombi drzava,sa zombi gradjanima!E onda nas i zabole ko ce da nas primi i gde..Onda cemo biti za neku ludaru,pre nego za EU!Tako svetlu buducnost necu,pa makar nigde i ni u jednu organizaciju ne usao!A pogotovo u ovu koju zovu EU..a koja je izgubila demokratski identitet i sve vise zastranjuje..na desno!Da budemo klimoglavci nekih bogatih interesdzija i to zarad njihovih alavih interesa..A za nase,ko te pita!Ovo sto oni podrzavaju danas u Ukrajini,nije isto kao ono sto su podrzavali u Srbiji!Jednu drzavnu celovitost podrzavaju a drugu osporavaju!I samim tim je i nepristojno da od nas bilo sta traze na ovu temu a i ocekuju!A pogotovo sto uvode sankcije zemlji,koja se mesa taman koliko se i neki drugi mesaju..Samo sto je Rusiji teze,jer na njene oci ginu ruski civilI..A ko gine ostalim dusebriznicima i kakvu oni imaju stetu!Pa nikakvu..Najlakse je proglasiti krivca bez sudjenja,dokaza i bez medjunarodne institucije koja je za to jedina zaduzena,a to je Savet bezbednosti UN!I zato,od tog ako bi..Ja bih samo upitao..ako bi mogli pomoci Srbiji da se procesuiraju svi zlocinci,koji su pocinili strasne zlocine prema srpskom zivlju na predelima eks Jugoslavije!Ako bi mogli da nam pomognu,bar onoliko koliko su pomogli da se Srbi osude!Znacilo bi nam!

deutschland

pre 9 godina

Samo se bojim da posle ovakvih komentara i put Srbije u EU ne bude postepen - step napred dva nazad
(Zoran, 22. avgust 2014 07:36)

A do sada nam je put u EU bio TGV?!

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Ljudi, čak i kada bismo ispunili sve ultimatume EU mi tamo nikada nećemo biti primljeni. Pobogu ko će primiti ogromnu islamsku državu Tursku ili malu uglavnom pro-rusku Srbiju?! Nema u Srbiji topovskog mesa koje bi oni slali na Rusiju u budućnosti, naprotiv od nas samo mogu nož u ledja da dobiju, jer u odsudnom trenutku opšteg ludila u svetu Srbi će otići tamo gde su braća po krvi i veri i tamo gde je pravda. Mali Rusi ostaju na Balkanu nikako ne idu u EU. A ovi će izvući iz Srbije još koju milijardu preko "povoljnih kredita", unistice i ovo malo privrede i poljoprivrede kod nas i trudice se da u plasmanu robe budu povoljniji od Rusa. Stvar je prosta. Zapamtite, najveći zlocincinci su oni koji vam kradu vreme, EU nam upravo to radi, da "zanemarimo Milosrdnog Andjela"

Milos

pre 9 godina

@Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV
(SlogaKV, 22. avgust 2014 09:50)

A da li i ti spreman da saljes svoje dete na Berlin i Brisel da se bori na strani Rusije ??? Rusija bese pravila neki centar bazu za neke vanredne situacije u Nisu ???

izbrojali..

pre 9 godina

Ne mogu se ad hoc,nametati grupne ili svetske ekonomske sankcije nekoj drzavi clanici UN a da se mimoidje Savet bezbednosti UN!Pa ni predlaganje takvih odluka drugima,koristeci se pri tom svojim uticajem,je nedozvoljena!Konkretno uzrok svega je i bio spor oko strateskog pozicioniranja ekonomskog uticaja EU i Rusije u Ukrajini,gde zivi veliki broj onih koji su orijentisani ka Rusiji,jer su i ruskog porekla!Kao drugo,nemoguce je poverovati da iko dobronameran moze prihvatiti frankestajnski rezima u Ukrajini,koji je sklepan od raznih fanatika skupljenih iz raznih totalitarnih organizacija..s koca i konopca!Neki Desni blok ili Svoboda..To su fanatici,koji su na silu hteli sve..Silom dosli,silom i opstaju!Trece..da bi nekoga i pratili u njegovim odlukama,moras biti bar korektno ispravan,kada je cinjenje u okviru medjunarodnog prava u pitanju!Ili da si bar na dobrom putu!A nisu..Pa nas ti isti bombardovase sa nebesa,onako ad hok,a prema jednoj slicnoj,zajednickoj,odluci..Neposredno pre toga jednoga od njih, uhvatise u nedozvoljenom seksi odnosu,valjda lociranom na progresnom mestu!Kazu nece da prizna..gotov impicment!I na kraju priznade,nista ne bi od impicmenta a nas brze bolje bombardovase i to na osnovu bespravne odluke!I zato moja baba kaze..nikad ne donosi odluke,kada imas licne probleme i frustracije,da ne pogresis!Broj do deset..pa ces doneti ispravnu odluku!Imali bi bar bolju infrastrukturu,vise privrednih objekata a i nas vise zivih..Neki jos uvek nisu izbrojali do deset!

zaluđeni

pre 9 godina

@ anglofil, 22. avgust 2014 09:49

Ti očekuješ racionalan stav od nekoga ko neracionalno razmišlja? Nemoj biti smešan! Svakako se dobro sećaš "Ješćemo korijenje" kao i sulude priče pok. M. Kapora kako se na splavovima po Savi dimi roštilj "do neba" a "oni misle da su nas sankcije ugrozile"...

dzonikg

pre 9 godina

OVde je samo pitanje da li Srbija hoce da bude kolonija Berlina tj da nemamo uopste drzavu , da se gradjani ove zemlje ne pitaju nista i da stalno radimo na svoju stetu..ovi sto mlate o milijardama pomoci...to se zove lazna propaganda..mrzi me i da pisem jer ko u to veruje njemu nikakve cinjenice ne bi ni usle u glavu ..od EU se dobio samo kredite a ono malo donacija je otislo na NVO gde su placali svoje.
Pola sveta je posle drugog svetskog rata vodilo 20 godina dugu i krvavu borbu da se oslobode kolonijalizma zapadne evrope..samo naivni hrle da to budu..uostalom referendum pa nek narod odluci.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da EU sa nama nema nikakvih časnih i poštenih namera već nas drži na lancu kako bismo igrali ulogu "žarača" u njenim rukama.Siguran sam da iza ovih "usaglašavanja" stoji nevidjena prevara i već dokazana podlost zapadne alijanse koja,u ostvarenju svojih ratnih ciljeva ne bira sredstva.Svako obećanje ima samo jedan cilj:Da namagarči "Ivicu i Maricu",kao i toliko puta do sada,jer su ih prethodno ubedili da na njih računaju i da ih smatraju političarima od respekta?Našem palanačkom i izuzetno anacionalnom mentalitetu,punom taštine,sasvim je dovoljan taj "kompliment" da se,ako treba,rastuti i sopstvena država.Svake sankcije su besmislene jer, one nikada ne pogadjaju vladajuću oligarhiju ali, ove sankcije, koje bi Srbija uvela Rusiji bile bi smešne,sulude i tragične. Uvodjenjem embarga Rusiji pokazali bismo da nismo normalan narod,a pre svega,da su na vlasti neodgovorni ljudi.Pazite,mi kao TEŠKA I PUKA SIROTINJA treba da se odreknemo i minimalnih mogućnosti,da ne bi oštetili nemačku privredu i,eventualno,smanjili standard Nemaca?!Mi treba da ratujemo za interese onih koji su nas sa neverovatnim sladostrašćem uništavali,a to pokušavaju i danas,samo na "finiji" način?!Inače,naša podrška Rusiji isto tako može da se tumači i kao podrška "principijelnoj politici" SAD i EU?Podržavamo stvaranje "nezavisnih država" na istoku Ukrajine,isto kao što su SAD i EU podržali stvaranje "nezavisne države" na teritoriji Srbije.Zar nam intencije nisu iste?

anglofil

pre 9 godina

Dobro kad se tolko silite sa vasim anti EU i USA komentarima,kako bi bilo kad bi EU i USA stvarno uvele sankcije Srbiji,prekinu pregovore o clanstvu,povuku sva preduzeca i sve investicije iz Srbije,ukinu svaku pomoc koju su do sada davali,stopiraju svako kreditiranje Srbiji,uvedu vize,zabrane tranzit robe i ljudstva preko njene teritorije malo i politicki destabilizuju zemlju sta mislite sta bi onda od Srbije ostalo ili mislite da ce braca Rusi sve to da nadoknade dali znate odgovor?

POPovanje

pre 9 godina

Gledano s ekonomske strane, nikako zbog istorijskih okolnosti, mogu i razumeti stav Srbije, ali gospodo nadam se da ste svesni mogućih posledica, i u kontekstu toga potrebe da u potpunosti preuzmete odgovornost za konsekvence.

Oblivion

pre 9 godina

(alo, 22. avgust 2014 08:46)

Trebalo bi sagledati širu sliku, ali to je aktivističkom pristupu teško objasniti. LM, prema podacima "Transparency international", objavljenim i na ovom portalu, iz Srbije je u proteklih deset godina izneto oko 51 mlrd USD (možda su i euri u pitanju, ne sećam se). Neki inostrani mediji objavili su navodni izveštaj bezbednosne službe Nemačke, po kojoj je u istom periodu iz Srbije izneta 81 mlrd eura. Svi smo svesni da je 99% tog novca otišlo na zapad, a ne u Rusiju, i to kroz izvlačenje profita, plasmane novca (kupi novac po kamati od 2-3% pa ga kod nas plasira po kamati od 20%) i slično. Nema besplatnog ručka, na zapadu pogotovo. Sve što nam je iko dao, višestruko nam je naplatio. A i vrlo sam skeptičan kako bi, ukoliko bi se obezbedila ravnopravna kampanja, prošlo bilo kakvo referendumsko izjašnjavanje u smislu dalje podrške evrointegracijama. Dali smo mnogo više nego što smo dobili, i to razni aktivizmi i propagande ne mogu da potru.

pitavas izbor

pre 9 godina

konacno ce morati da se razjasni kojim putem dalje. izvozom (mada mi nemamo dovoljno robe) moze kratkorocno i brzo da se zaradi. time se oprastamo dugorocno od eu. eu svoje clanice spaniju, portugal, italiju pogotovo grcku je pomogla da ne propadnu. nije ih ostavila na cedilu. rusi su sve svoje bivse " kolonije" - istocni blok- 50 godina izrabljivali i upropastili. te zemlje su clanstvom u eu za 20 god, ne preko noci, stale na noge. eu ne znaci super standard preko noci. znaci uredjena zemlja. koja ide kolosekom kojim se krecu sve clanice. zemlja ciji se budzet kontrolise i sa strane eu. tako da politicari tj vlada presipanje u svoje partije i sopstvene dzepove - grcki primer- mora da svede na kraduckanje. mi mozemo ovde pisati o fenomenu praznjenja budzeta ali ne mozemo nista protiv toga da uradimo. eu moze. to sto nekima smeta da eu ide pravcem koje odredjuju 3-4 drzave, koje su i najveci finansijeri zajednice, uz saglasnost ostalih clanica nije opravdano. te 3-4 drzave ne samo da su najveci finansijeri zajednice nego i svojim privrednim uspehom zasluzuju i opravdavaju svojue vodece uloge. da bismo ostali van eu kao skadinavci i svajcarci fali nam nafta i industrija kao i sposobna vlada. ergo ako ne znamo sami treba pustiti da nas indirektno voda uspesni. treba da se uclanimo u klub koji ima uspeha i da sledimo pravila kluba. ako cete da gledate da vam bude bolje. ako cete mlatiti o patrijotizmu, nesvrstanosti, bratstvom sa rusima itd o svemu sto ne mozete detetu na hleb da namazete niti sa tim da poplacate racune ali bi da vas vlada i dalje ponizava lopovlukom onda birajte ruse.

SlogaKV

pre 9 godina

Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV

darko

pre 9 godina

Amerikanci gurnuli evropljane u prvi plan da se bore za njihove interese i sad sjede sa strane i nasladjuju se.BTW EU je uvela sankcije nakon rusenja malezijskog aviona.dvadesetak dana niti jedna jedina vijest o rusenju aviona.muk tisina i veo tajne.Pametnom dosta

Nemanja

pre 9 godina

Kako sve ovo tumačiti? Cilj je jedan i nedvosmislen. Oslabiti Rusiju, a onda uzeti njihove resurse. Na tom putu naterate druge države da slede tu politiku, ali i da postanu rezervno tržiđte za onu kolateralnu štetu koju su pretrpile države koje su se nameračile da unište Rusiju. Dakle, kolateralna šteta se kao vruć krompir prebacuje na kolateralne državice (kikiriki državice). Kakve nečasne namere. Ali znamo da su vetrovi uvek duvali preko Balkana ka Rusiji. Onda hladna zima smiri te vetrove. Treba biti časan, pretrpeti žrtvu i dosledan svojoj tradiciji i pokloniti se senama svojih predatka. Oni su nam ovo sve ostavili, a ne Inkvizitori koji su se uvek saplitali na hladnu zimu. Naš interes je Srbija. naš interes je jaka Rusija. Ovo je vreme kada maske padaju i zakoni više ne važe.

Владо

pre 9 godina

И боље вам је, пошто је то у интересу свих грађана. Надам се да ће влада да устраје, па када Французи и Немци могу да извозе ратне бродове и аутомобиле у Русију што ми не можемо наше пољопривредне производе, сами до сада смо ми то извозили а сви знамо да немамо велики капацитете, а ЕУ нас притиска страшно и јадно од њих свашта би рекао али није прикладно, 15 година ми извозимо тамо шта сада хоће да нас скроз убију...

Aleksandar

pre 9 godina

@(Nikola, 22. avgust 2014 02:59)

Ovaj, kako da ti kažem, od celokupnog izvoza Srbije, preko 80% ide u EU - a ti bi da ih mi otkačimo? Ako se ne sećaš kako to izgleda kad ti izvoz (i posledično proizvodnja) stane, pitaj starije kako je to bilo 1993 i 1994. U jedno budi siguran - to je sve sem normalnog života...

Smesno

pre 9 godina

Nigde mi sa ovakvom politikom i neorganizovanoscu necemo ni stici. Odakle ovoliko pete kolone kada je Rusija u pitanju? Pa ko vam brani da se selite tamo ako misle da je bolje. Bar da vas mi ne placamo. Putinova deca ne zive u Rusiji kao ni deca Ruskih tajkuna, deca nasih (na primer DSS) politicara koji su protiv Evrope su zbrinuta u Ujedinjenim nacijama u Zenevi, Americi... Da li je neko birao SPS da nam odredjuju smernice, zasto su bili prosli izbori kada je sve ostalo isto? U Srbiji nema posla, nekretnine ne mogu da se prodaju, mi smo zemlja u kojoj je sve obezvredjeno.

Providno

pre 9 godina

Ovo je sve tako providno. Naravno da cemo raditi sve sto nam kaze EU, ali sad se pravimo naivni. Pokusavamo da dobijemo jos nesto od EU ovakvim stavom. Hocemo mi, ali da nas pustite u Uniju. Malo su svima m*da u procepu.

nesha

pre 9 godina

kosovo manje-vise. to nas samo kosta iako je izgubljeno ali vladajuce garniture ga ne smeju tek tako priznati jer ce trajno izgubiti glasace. sto se tice eu i rusije naravno da moramo teziti ka eu ali sa druge strane imamo sansu da iskoristimo ove sankcije. kada se zavrsi kriza eu ce i te kako poslovati sa rusijom, a na nama je da u ovom medjuprostoru balansiramo koliko mozemo.

Europaradajz

pre 9 godina

Da nam dadu Saharu, za par godina bismo uvozili pesak.
Bio sam u Portugalu, sa mojim prjateljima koji zive u Parizu.
U Lisabonu, prijatelji mojih prijatelja, uzgajaju paradaiz na balkonu, ne za ukras.
PS. nazivaju ga Europaradajz.

Pera

pre 9 godina

To je kao stav Srbije? To je stav onih 20 tajkuna koji su te nazvali juče i koji će kao uvek da profitiraju i koji i nisu u Srbiji. I sada nam vi tu prodajete priču svi?

alo

pre 9 godina

aman ljudi pa dao si zakletvu da ces raditi u korist srbije a ne licnih interesa. znaci da se srbija slaze sa agresijom rusije na ukrajinu i otimanje njene teritorije? znaci da se opet distancirate od EU koja nam je najvise pomogla. na spisku okoji je objavljen pre nek idan lepo psie da je EU dala srbij ipomoc 3.5 milijardi , amerika oko 2 a rusije na to spisku nema. a vi i dalje gledate licne interese i stajete na stranu agresora. znaci da ste prekrisli zakletve koje ste dali kad ste stupili na cel odrzave znaci da ste izdali narod

Italy no UE

pre 9 godina

Sa jedne strane imate to EU sto klizi u raspad...sa druge ne samo Rusiju, nego i Kinu, Indiju, Brazil i Juznu Afriku... pa sad... birajte.

Lale

pre 9 godina

Ubija ovo srpsko mudrovanje, tipa i "EU i Kosovo" i "EU i Rusija" i na kraju nista. Kod nas samo obecanja, razocarenja, pa onda stigne novi vodja, nova retorika, opet obecanja, razocarenja i tako u krug. I u bedu. Dajte bre oducite i ne zamajavajte nikoga a posebno ovaj narod, EU i Rusija su u ovom casu dva razlicita puta, jedan iskljucuje drugi. Gde da idemo, gde nam se vise isplati, jer na oba ne moze? Jajarenjem, pokusajem da sedimo na dve stolice, nesto muljamo i fingiramo, samo ce mo iritirati i jedne i druge i zavrsiti na patosu. A mozda nam je tamo i mesto, dok ne shvatimo da smo ono sto nam je Djindjic govorio, mali beznacajan narod, a ne sila koja se nesto pita. Mi bre kukamo na Nemce, Amere, a mi se u regionu jednako ponasamo: svima solimo pamet, hocemo da se slusamo, da smo neka sila, pravimo se vazni, nadmeni. Svi su nam bre okrenuli ledja. Zavrsicemo u blatu sopstvenih zabluda.

србин ло

pre 9 godina

Србија са овом владом неће никада отворити преговоре! То је сигурно!

brutus

pre 9 godina

ma da, vi ćete vaše ionako mršave fondove da podelite holandiji italiji i poljskoj, a vi srbi ko vas šiša, vi samo ne smete da izvozite, a crknite gladni u međuvremenu.

sledece god u ovo vreme bicemo pod sankcijama

pre 9 godina

@Nislija
dzaba pises jer i broj minusa koji si dobio pokazuje da ovo narodu jos uvek nije doslo iz zadnjice do glave i da nije se nista opametio oz svoje a i tudje proslosti. Kineska poslovica kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta. Nama se to desava na svakih nekoliko meseci.

čika Velja

pre 9 godina

Lepo kaze nas sv.Nikolaj za nase politikante: "Na tri vere okom namiguju, a ni jednoj pravo ne veruju!".
Mi od straha nista ne smemo. Pravimo korake i okrecemo glavicu ka EU: "Jel ovako dobro, jel smemo piti vode, a malo hleba da pojedemo, smemo li zatvoriti vrata jer nam je hladno..?"
Moree, sve gnjida do gnjide!
Ajde kume u 20 marke da ce nam stav biti cvrst i necemo uvesti sankcije RF, ali i da necemo smeti nista da im izvezemo. Verovatno ce obrazlozenje biti da bi izvozom nasih proizvoda u RF, skocila jihova cena na nasem trzistu, a i onako slaba kupovna moc gradjana bice jos slabija kada gazda Aca uvede harac! Otimanje plata, a valjda od danas krece otimanje pokretne imovine od sirotinje koja nije platila struju.

Deki

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...
(Mrkic, 21. avgust 2014 23:45)
---------
Te sankcije EU je NY Times nazvao Beti Bup sankcijama,ako bi se i Srbija pridruzila tim sankcijama mozda bi onda bile i Miki Maus...
Nego šalu na stranu Matematika je egzaktna nauka ,racunica pokazuje da mozemo da profitiramo od ovog Rusko Zapadnog sukoba ,prodajuci Rusima nase proizvode mozemo da zaradimo, a slusajuci EU dobijamo nekakve magle
Zavrsio bih ovaj moj komentar sajnom replikm iz Maratonaca koja moze da se uputi EU
"Razumem ja vas, ali razumite i vi mene "

Vladimir

pre 9 godina

Svakome je jasno ko je i kako doveo na vlast sns, ko ih je stvorio i ko ih finansira. Sve te price o bratskom ruskom narodu ne vaze za Vucica. Sns je dobila nalog da Srbiju sto vise udalji od Rusije jer tako zele nalogodavci sa zapada, isti oni koji su nam decu ubijali. Kaze moja baba u neformalnom razgovoru sa mnom, "nece Aca uvesti sankcije Rusima, obecao je" a moja baba zaboravila da je on obecao i 100 MILIJARDI investicija a umesto toga otpusrio 100 hiljada ljudi za godinu dana, obecao sacuvati srpski Kosmet a napravio granicu za 3 meseca sa Kosmetom. Takvom coveku ne veruju ni oni koji pisu hvalospeve o njemu na ovom forumu ali ih razumem, oni to rade za novac a obraza nemaju. Bratska Rusija je vecna i dok postoji Rusija postojace i srpski narod a Vucic i slicni njemu ce nestati, nicija nije do zore gorela... Neka mu Bog dragi vrati kako je zasluzio

damnedforalltime

pre 9 godina

logican potez od strane eu. e moj vucicu, ti neki evropski covek, a mantras te besmislice o rusiji. narod te glasao da ga vodis napred, a ne da budes buridanov magarac. posebno ne da budes licemer.

glomazno

pre 9 godina

mislim da ovde ima samo jedan problem, a to je sta mi tacno imamo da ponudimo rusiji..mozemo na ovo sto do sada izvozimo da dodamo jos 2-3 gajbe sljiva i to bi bilo to. EU je ovde na umu mozda imala tursku ili nekog ko bi imao sta da ponudi, ali se ovi nasi kite tudjim perjem rekao bih.

milos

pre 9 godina

Mislim da je ovo stvarno dobra fora,usaglasicemo,neeekad,mozda,kao sto ste vi vozili nas,ipak je to politika,sad malo mi vas..naravno da preba maximalno navodnjavanje,ne 10 posto,vec 100,i povecanje izvoza u rusiju,istoriska prilika,kao u prorocanstvu nekom valjda,kad rusija postane carevina opet,tj kad se ujedini i srbi u planine,tj njive,nama ce da krene,ostali ce gladovat,jbg,gmo...

Nikola

pre 9 godina

Ja predlazem da mi uvedemo sankcije EU i Americi! Mi tu ionako nista ne mozemo da izgubimo, tamo ne izvozimo nista. I onda lepo u miru se organizujemo da zivimo kako zelimo, da proizvodimo kako umemo i to lepo izvezemo u Rusiju, nismo velika zemlja, mozemo fino izvoziti nesto proizvoda i u Afriku, cak daleki Istok. Bilo kako bilo, to je nekakva para! Za razliku od EU i Amerike koje nam jako skupo za nase uslove prodaju svoje "nista" i "unisticemo vas ako nas ne slusate!"
Znate, ja imam 32 godine i ne pada mi na pamet da cekam i molim bilo koga za bilo sta u zivotu. Zasto bih zeleo da se moja drzava ponasa drugacije? Niti Rusija, niti bilo koja druga drzava sa istoka ili iz Afrike ne uslovljava bilo cim nasu privrednu saradnju. EU ce saradnju sa nama uslovlajavati i nacinom na koji disemo, mora da bude po njihovom standardu. Dok Amerika vec i neskriveno hegemonisticki, da ne kazem fasisticki istupa! Po njima oni treba da vladaju, a mi mali mravi treba da radimo za njih. Meni je draze da mrem nego da zivim kao rob! A samo hocu normalno da zivim...

lazar dragin

pre 9 godina

Prema njegovim rečima, (Ministra Dacica) Brisel smatra da ne treba otvarati druga poglavlja pre 23. i 24, koja se tiču reforme pravosudja i prava, a iz EU najavljuju otvaranje tih poglavlja na proleće sledeće godine"....

Samo to preskocite ili ne otvarajte uopste poglavlja o pravdi i pravosudju RS jer u protivnom nikada nas nece biti u EU... Nase sudije su nezavisne I ne moraju da se drze zakona kao pijan plota pa je otvaranje poglavlja trosenje vremena..
Verujem kada nas Ministar Pravde procita moj komentar da ce mi dati veliki plus !?

guja

pre 9 godina

i priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama" (Nislija, 21. avgust 2014 23:3.....

...samo što su velike sile sada na drugom mestu.

Kandida

pre 9 godina

Nemoj ti nama s tim ćevap-prstićem, resavaj svoje probleme.U, hm, problemima si do brade, prošlo gušu, čupaj se kako znaš, druže Ivice.

Veliki brat

pre 9 godina

Ovo je interesni prostor Austrije (pogledajte koje regione pokrivaju njihove banke i sve će vam biti jasno).

Ruse Balkan interesuje isto koliko i lanjski sneg (kako bi inače pustili da Bugarska uđe u NATO), ali kad im se već nudimo, što nas ne bi koristili za potkusurivanje sa Evropom. To je politička stvar.
Odnos dva naroda je nešto sasvim drugo, i stoji ona priča da je Rusija najveća i najznačajnija pravoslavna zemlja i da treba da se držimo njih ako hoćemo da pravoslavlje u Srbiji opstane. Međutim, kako to da učinimo kad sama SPC više sarađuje i šuruje sa Vatikanom nego sa Ruskom pravoslavnom crkvom?


Mi smo mogli da sedimo na dve stolice dok smo trebali Amerima i Zapadnoj Evropi da što više zemalja okrenu protiv Staljina (a zahtevi su bili minimalni uz maksimalnu finansijku podršku da nas ne bi oterali nazad uz SSSR), međutim danas je potpuno drugačija priča, i sada Ameri guraju Nemačku na Rusiju (ali Nemačka najviše koristi ima od saradnje i trgovine sa Rusijom pa to neće biti tek tako lako), i mi tu ne bi trebali mnogo da se mešamo.


DAKLE, javno ne treba hvalisati odnose sa Rusijom niti javno propagirati da ovima iz EU to ne bude trn u oku, ali treba sa Rusijom i dalje sarađivati u našu korist koliko god možemo. A ovima iz EU reći da ćemo uvesti sankcije Rusiji kad budemo punopravna članica EU, i to pod uslovom da tako urade i sve ostale članice.

Ivan

pre 9 godina

Dačiću isprsite se javno pred narodom Srbije i recite na koju ćete stranu!! Sada se odlučuje, ili jesi ili nisi, nema dalje, EU je jasno i glasno iznela svoj stav, na vama je da se odlučite na koju ćete stranu, budite bar jednom iskreni i otvoreeni ka svom napaćenom i iscrpljenom narodu, ne uvijajte, recite jasno i glasno da morate da idete protiv Rusije na diplomatskom a i ekonomskom nivou i da ćete morati uvesti sankcije Rusiji zarad "EU integracija" i na taj način upropastiti ISTORIJSKU ŠANSU koja se Srbiji pruža na planu saradnje sa Rusijom nakon Ruskih sankcija ka EU i Zapadu!!

Nenad

pre 9 godina

Ako stvarno želimo da budemo deo Evrope onda i moramo prihvatiti odredjena pravila. Ako kanimo ostati u svom brlogu sami sa sobom i političkim pijavicama kolji nam oglodjaše kosti onda neka nas. Možda nismo bolje ni zaslužili. Živela jedinstvena Evropa sa svima nama sa Balkana ! Dole granice !

cacanin

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

Da medjutim sad nama nije interes da ih uvedemo.

devedeset druga

pre 9 godina

(BoracČa, 21. avgust 2014 23:52)
EU trazi upravo to, da ne iskoristimo situaciju. I sta sad? Da nas ponovo izoluju kao devedesetih. Zbog Putina? Nece moci!

kjkj

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

A sta je nas interes, da bankrotiramo? Ti ne vidis razliku izmedju zemlje od 140 miliona stanovnika i zemlje od 7 miliona stanovnika.

Sinjajevina

pre 9 godina

@Bab

A sta su nam ovi drugi radili pocev od 1991. do 2014.? Ima li jedna jedina pozitivna stvar koja nam je dosla sa zapada osim smrti, ucena, otimanja teritorija i imovine, smene politickog rukovodstva, hapsenja i sramote? Sto godina samoce za Srbiju je najbolje resenje da se bar malo odmorimo i oporavimo.

Mrkic

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...

Nislija

pre 9 godina

Ljudi priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama"

Mihailo

pre 9 godina

Dačiću, lepo reci, k'o čovek, priznaćete Kosovo, Rusima ćete zalepiti sankcije i nećete iskoristiti priliku za povećanje izvoza kakva se više nikada neće pojaviti.
Ne zamajavajte narod ni ti ni Veliki Vođa, iapk ima ljudi koji su stigli malo dalje od 4. razreda osnovne škole.

Mita

pre 9 godina

Sasvim razuman stav.Pa,ne možemo već sada imati istu politiku,kao da smo u EU.Znači,treba je menjati postepeno,sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja.Ne možemo sada da uništimo privredu,a kada uđemo u EU,ići ćemo na Evropska tržišta,a ne na Rusko,dakle za jedno 6-7 godina...

BoracČa

pre 9 godina

Rusija su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.(Bab, 21. avgust 2014 23:43) Zašto misliš da je interes Srbije da uvede sankcije Rusiji? Baš naprotiv treba da iskoristimo situaciju ako smo pametni.

Mihailo

pre 9 godina

Dačiću, lepo reci, k'o čovek, priznaćete Kosovo, Rusima ćete zalepiti sankcije i nećete iskoristiti priliku za povećanje izvoza kakva se više nikada neće pojaviti.
Ne zamajavajte narod ni ti ni Veliki Vođa, iapk ima ljudi koji su stigli malo dalje od 4. razreda osnovne škole.

Mrkic

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...

BoracČa

pre 9 godina

Rusija su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.(Bab, 21. avgust 2014 23:43) Zašto misliš da je interes Srbije da uvede sankcije Rusiji? Baš naprotiv treba da iskoristimo situaciju ako smo pametni.

Nislija

pre 9 godina

Ljudi priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama"

Mita

pre 9 godina

Sasvim razuman stav.Pa,ne možemo već sada imati istu politiku,kao da smo u EU.Znači,treba je menjati postepeno,sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja.Ne možemo sada da uništimo privredu,a kada uđemo u EU,ići ćemo na Evropska tržišta,a ne na Rusko,dakle za jedno 6-7 godina...

alo

pre 9 godina

aman ljudi pa dao si zakletvu da ces raditi u korist srbije a ne licnih interesa. znaci da se srbija slaze sa agresijom rusije na ukrajinu i otimanje njene teritorije? znaci da se opet distancirate od EU koja nam je najvise pomogla. na spisku okoji je objavljen pre nek idan lepo psie da je EU dala srbij ipomoc 3.5 milijardi , amerika oko 2 a rusije na to spisku nema. a vi i dalje gledate licne interese i stajete na stranu agresora. znaci da ste prekrisli zakletve koje ste dali kad ste stupili na cel odrzave znaci da ste izdali narod

Lale

pre 9 godina

Ubija ovo srpsko mudrovanje, tipa i "EU i Kosovo" i "EU i Rusija" i na kraju nista. Kod nas samo obecanja, razocarenja, pa onda stigne novi vodja, nova retorika, opet obecanja, razocarenja i tako u krug. I u bedu. Dajte bre oducite i ne zamajavajte nikoga a posebno ovaj narod, EU i Rusija su u ovom casu dva razlicita puta, jedan iskljucuje drugi. Gde da idemo, gde nam se vise isplati, jer na oba ne moze? Jajarenjem, pokusajem da sedimo na dve stolice, nesto muljamo i fingiramo, samo ce mo iritirati i jedne i druge i zavrsiti na patosu. A mozda nam je tamo i mesto, dok ne shvatimo da smo ono sto nam je Djindjic govorio, mali beznacajan narod, a ne sila koja se nesto pita. Mi bre kukamo na Nemce, Amere, a mi se u regionu jednako ponasamo: svima solimo pamet, hocemo da se slusamo, da smo neka sila, pravimo se vazni, nadmeni. Svi su nam bre okrenuli ledja. Zavrsicemo u blatu sopstvenih zabluda.

Europaradajz

pre 9 godina

Da nam dadu Saharu, za par godina bismo uvozili pesak.
Bio sam u Portugalu, sa mojim prjateljima koji zive u Parizu.
U Lisabonu, prijatelji mojih prijatelja, uzgajaju paradaiz na balkonu, ne za ukras.
PS. nazivaju ga Europaradajz.

србин ло

pre 9 godina

Србија са овом владом неће никада отворити преговоре! То је сигурно!

Italy no UE

pre 9 godina

Sa jedne strane imate to EU sto klizi u raspad...sa druge ne samo Rusiju, nego i Kinu, Indiju, Brazil i Juznu Afriku... pa sad... birajte.

damnedforalltime

pre 9 godina

logican potez od strane eu. e moj vucicu, ti neki evropski covek, a mantras te besmislice o rusiji. narod te glasao da ga vodis napred, a ne da budes buridanov magarac. posebno ne da budes licemer.

Pera

pre 9 godina

To je kao stav Srbije? To je stav onih 20 tajkuna koji su te nazvali juče i koji će kao uvek da profitiraju i koji i nisu u Srbiji. I sada nam vi tu prodajete priču svi?

sledece god u ovo vreme bicemo pod sankcijama

pre 9 godina

@Nislija
dzaba pises jer i broj minusa koji si dobio pokazuje da ovo narodu jos uvek nije doslo iz zadnjice do glave i da nije se nista opametio oz svoje a i tudje proslosti. Kineska poslovica kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta. Nama se to desava na svakih nekoliko meseci.

čika Velja

pre 9 godina

Lepo kaze nas sv.Nikolaj za nase politikante: "Na tri vere okom namiguju, a ni jednoj pravo ne veruju!".
Mi od straha nista ne smemo. Pravimo korake i okrecemo glavicu ka EU: "Jel ovako dobro, jel smemo piti vode, a malo hleba da pojedemo, smemo li zatvoriti vrata jer nam je hladno..?"
Moree, sve gnjida do gnjide!
Ajde kume u 20 marke da ce nam stav biti cvrst i necemo uvesti sankcije RF, ali i da necemo smeti nista da im izvezemo. Verovatno ce obrazlozenje biti da bi izvozom nasih proizvoda u RF, skocila jihova cena na nasem trzistu, a i onako slaba kupovna moc gradjana bice jos slabija kada gazda Aca uvede harac! Otimanje plata, a valjda od danas krece otimanje pokretne imovine od sirotinje koja nije platila struju.

Nenad

pre 9 godina

Ako stvarno želimo da budemo deo Evrope onda i moramo prihvatiti odredjena pravila. Ako kanimo ostati u svom brlogu sami sa sobom i političkim pijavicama kolji nam oglodjaše kosti onda neka nas. Možda nismo bolje ni zaslužili. Živela jedinstvena Evropa sa svima nama sa Balkana ! Dole granice !

anglofil

pre 9 godina

Dobro kad se tolko silite sa vasim anti EU i USA komentarima,kako bi bilo kad bi EU i USA stvarno uvele sankcije Srbiji,prekinu pregovore o clanstvu,povuku sva preduzeca i sve investicije iz Srbije,ukinu svaku pomoc koju su do sada davali,stopiraju svako kreditiranje Srbiji,uvedu vize,zabrane tranzit robe i ljudstva preko njene teritorije malo i politicki destabilizuju zemlju sta mislite sta bi onda od Srbije ostalo ili mislite da ce braca Rusi sve to da nadoknade dali znate odgovor?

Providno

pre 9 godina

Ovo je sve tako providno. Naravno da cemo raditi sve sto nam kaze EU, ali sad se pravimo naivni. Pokusavamo da dobijemo jos nesto od EU ovakvim stavom. Hocemo mi, ali da nas pustite u Uniju. Malo su svima m*da u procepu.

SlogaKV

pre 9 godina

Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da EU sa nama nema nikakvih časnih i poštenih namera već nas drži na lancu kako bismo igrali ulogu "žarača" u njenim rukama.Siguran sam da iza ovih "usaglašavanja" stoji nevidjena prevara i već dokazana podlost zapadne alijanse koja,u ostvarenju svojih ratnih ciljeva ne bira sredstva.Svako obećanje ima samo jedan cilj:Da namagarči "Ivicu i Maricu",kao i toliko puta do sada,jer su ih prethodno ubedili da na njih računaju i da ih smatraju političarima od respekta?Našem palanačkom i izuzetno anacionalnom mentalitetu,punom taštine,sasvim je dovoljan taj "kompliment" da se,ako treba,rastuti i sopstvena država.Svake sankcije su besmislene jer, one nikada ne pogadjaju vladajuću oligarhiju ali, ove sankcije, koje bi Srbija uvela Rusiji bile bi smešne,sulude i tragične. Uvodjenjem embarga Rusiji pokazali bismo da nismo normalan narod,a pre svega,da su na vlasti neodgovorni ljudi.Pazite,mi kao TEŠKA I PUKA SIROTINJA treba da se odreknemo i minimalnih mogućnosti,da ne bi oštetili nemačku privredu i,eventualno,smanjili standard Nemaca?!Mi treba da ratujemo za interese onih koji su nas sa neverovatnim sladostrašćem uništavali,a to pokušavaju i danas,samo na "finiji" način?!Inače,naša podrška Rusiji isto tako može da se tumači i kao podrška "principijelnoj politici" SAD i EU?Podržavamo stvaranje "nezavisnih država" na istoku Ukrajine,isto kao što su SAD i EU podržali stvaranje "nezavisne države" na teritoriji Srbije.Zar nam intencije nisu iste?

darko

pre 9 godina

Amerikanci gurnuli evropljane u prvi plan da se bore za njihove interese i sad sjede sa strane i nasladjuju se.BTW EU je uvela sankcije nakon rusenja malezijskog aviona.dvadesetak dana niti jedna jedina vijest o rusenju aviona.muk tisina i veo tajne.Pametnom dosta

pitavas izbor

pre 9 godina

konacno ce morati da se razjasni kojim putem dalje. izvozom (mada mi nemamo dovoljno robe) moze kratkorocno i brzo da se zaradi. time se oprastamo dugorocno od eu. eu svoje clanice spaniju, portugal, italiju pogotovo grcku je pomogla da ne propadnu. nije ih ostavila na cedilu. rusi su sve svoje bivse " kolonije" - istocni blok- 50 godina izrabljivali i upropastili. te zemlje su clanstvom u eu za 20 god, ne preko noci, stale na noge. eu ne znaci super standard preko noci. znaci uredjena zemlja. koja ide kolosekom kojim se krecu sve clanice. zemlja ciji se budzet kontrolise i sa strane eu. tako da politicari tj vlada presipanje u svoje partije i sopstvene dzepove - grcki primer- mora da svede na kraduckanje. mi mozemo ovde pisati o fenomenu praznjenja budzeta ali ne mozemo nista protiv toga da uradimo. eu moze. to sto nekima smeta da eu ide pravcem koje odredjuju 3-4 drzave, koje su i najveci finansijeri zajednice, uz saglasnost ostalih clanica nije opravdano. te 3-4 drzave ne samo da su najveci finansijeri zajednice nego i svojim privrednim uspehom zasluzuju i opravdavaju svojue vodece uloge. da bismo ostali van eu kao skadinavci i svajcarci fali nam nafta i industrija kao i sposobna vlada. ergo ako ne znamo sami treba pustiti da nas indirektno voda uspesni. treba da se uclanimo u klub koji ima uspeha i da sledimo pravila kluba. ako cete da gledate da vam bude bolje. ako cete mlatiti o patrijotizmu, nesvrstanosti, bratstvom sa rusima itd o svemu sto ne mozete detetu na hleb da namazete niti sa tim da poplacate racune ali bi da vas vlada i dalje ponizava lopovlukom onda birajte ruse.

Nikola

pre 9 godina

Ja predlazem da mi uvedemo sankcije EU i Americi! Mi tu ionako nista ne mozemo da izgubimo, tamo ne izvozimo nista. I onda lepo u miru se organizujemo da zivimo kako zelimo, da proizvodimo kako umemo i to lepo izvezemo u Rusiju, nismo velika zemlja, mozemo fino izvoziti nesto proizvoda i u Afriku, cak daleki Istok. Bilo kako bilo, to je nekakva para! Za razliku od EU i Amerike koje nam jako skupo za nase uslove prodaju svoje "nista" i "unisticemo vas ako nas ne slusate!"
Znate, ja imam 32 godine i ne pada mi na pamet da cekam i molim bilo koga za bilo sta u zivotu. Zasto bih zeleo da se moja drzava ponasa drugacije? Niti Rusija, niti bilo koja druga drzava sa istoka ili iz Afrike ne uslovljava bilo cim nasu privrednu saradnju. EU ce saradnju sa nama uslovlajavati i nacinom na koji disemo, mora da bude po njihovom standardu. Dok Amerika vec i neskriveno hegemonisticki, da ne kazem fasisticki istupa! Po njima oni treba da vladaju, a mi mali mravi treba da radimo za njih. Meni je draze da mrem nego da zivim kao rob! A samo hocu normalno da zivim...

Deki

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...
(Mrkic, 21. avgust 2014 23:45)
---------
Te sankcije EU je NY Times nazvao Beti Bup sankcijama,ako bi se i Srbija pridruzila tim sankcijama mozda bi onda bile i Miki Maus...
Nego šalu na stranu Matematika je egzaktna nauka ,racunica pokazuje da mozemo da profitiramo od ovog Rusko Zapadnog sukoba ,prodajuci Rusima nase proizvode mozemo da zaradimo, a slusajuci EU dobijamo nekakve magle
Zavrsio bih ovaj moj komentar sajnom replikm iz Maratonaca koja moze da se uputi EU
"Razumem ja vas, ali razumite i vi mene "

glomazno

pre 9 godina

mislim da ovde ima samo jedan problem, a to je sta mi tacno imamo da ponudimo rusiji..mozemo na ovo sto do sada izvozimo da dodamo jos 2-3 gajbe sljiva i to bi bilo to. EU je ovde na umu mozda imala tursku ili nekog ko bi imao sta da ponudi, ali se ovi nasi kite tudjim perjem rekao bih.

Aleksandar

pre 9 godina

@(Nikola, 22. avgust 2014 02:59)

Ovaj, kako da ti kažem, od celokupnog izvoza Srbije, preko 80% ide u EU - a ti bi da ih mi otkačimo? Ako se ne sećaš kako to izgleda kad ti izvoz (i posledično proizvodnja) stane, pitaj starije kako je to bilo 1993 i 1994. U jedno budi siguran - to je sve sem normalnog života...

Sinjajevina

pre 9 godina

@Bab

A sta su nam ovi drugi radili pocev od 1991. do 2014.? Ima li jedna jedina pozitivna stvar koja nam je dosla sa zapada osim smrti, ucena, otimanja teritorija i imovine, smene politickog rukovodstva, hapsenja i sramote? Sto godina samoce za Srbiju je najbolje resenje da se bar malo odmorimo i oporavimo.

Vladimir

pre 9 godina

Svakome je jasno ko je i kako doveo na vlast sns, ko ih je stvorio i ko ih finansira. Sve te price o bratskom ruskom narodu ne vaze za Vucica. Sns je dobila nalog da Srbiju sto vise udalji od Rusije jer tako zele nalogodavci sa zapada, isti oni koji su nam decu ubijali. Kaze moja baba u neformalnom razgovoru sa mnom, "nece Aca uvesti sankcije Rusima, obecao je" a moja baba zaboravila da je on obecao i 100 MILIJARDI investicija a umesto toga otpusrio 100 hiljada ljudi za godinu dana, obecao sacuvati srpski Kosmet a napravio granicu za 3 meseca sa Kosmetom. Takvom coveku ne veruju ni oni koji pisu hvalospeve o njemu na ovom forumu ali ih razumem, oni to rade za novac a obraza nemaju. Bratska Rusija je vecna i dok postoji Rusija postojace i srpski narod a Vucic i slicni njemu ce nestati, nicija nije do zore gorela... Neka mu Bog dragi vrati kako je zasluzio

brutus

pre 9 godina

ma da, vi ćete vaše ionako mršave fondove da podelite holandiji italiji i poljskoj, a vi srbi ko vas šiša, vi samo ne smete da izvozite, a crknite gladni u međuvremenu.

Smesno

pre 9 godina

Nigde mi sa ovakvom politikom i neorganizovanoscu necemo ni stici. Odakle ovoliko pete kolone kada je Rusija u pitanju? Pa ko vam brani da se selite tamo ako misle da je bolje. Bar da vas mi ne placamo. Putinova deca ne zive u Rusiji kao ni deca Ruskih tajkuna, deca nasih (na primer DSS) politicara koji su protiv Evrope su zbrinuta u Ujedinjenim nacijama u Zenevi, Americi... Da li je neko birao SPS da nam odredjuju smernice, zasto su bili prosli izbori kada je sve ostalo isto? U Srbiji nema posla, nekretnine ne mogu da se prodaju, mi smo zemlja u kojoj je sve obezvredjeno.

dzonikg

pre 9 godina

OVde je samo pitanje da li Srbija hoce da bude kolonija Berlina tj da nemamo uopste drzavu , da se gradjani ove zemlje ne pitaju nista i da stalno radimo na svoju stetu..ovi sto mlate o milijardama pomoci...to se zove lazna propaganda..mrzi me i da pisem jer ko u to veruje njemu nikakve cinjenice ne bi ni usle u glavu ..od EU se dobio samo kredite a ono malo donacija je otislo na NVO gde su placali svoje.
Pola sveta je posle drugog svetskog rata vodilo 20 godina dugu i krvavu borbu da se oslobode kolonijalizma zapadne evrope..samo naivni hrle da to budu..uostalom referendum pa nek narod odluci.

guja

pre 9 godina

i priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama" (Nislija, 21. avgust 2014 23:3.....

...samo što su velike sile sada na drugom mestu.

Veliki brat

pre 9 godina

Ovo je interesni prostor Austrije (pogledajte koje regione pokrivaju njihove banke i sve će vam biti jasno).

Ruse Balkan interesuje isto koliko i lanjski sneg (kako bi inače pustili da Bugarska uđe u NATO), ali kad im se već nudimo, što nas ne bi koristili za potkusurivanje sa Evropom. To je politička stvar.
Odnos dva naroda je nešto sasvim drugo, i stoji ona priča da je Rusija najveća i najznačajnija pravoslavna zemlja i da treba da se držimo njih ako hoćemo da pravoslavlje u Srbiji opstane. Međutim, kako to da učinimo kad sama SPC više sarađuje i šuruje sa Vatikanom nego sa Ruskom pravoslavnom crkvom?


Mi smo mogli da sedimo na dve stolice dok smo trebali Amerima i Zapadnoj Evropi da što više zemalja okrenu protiv Staljina (a zahtevi su bili minimalni uz maksimalnu finansijku podršku da nas ne bi oterali nazad uz SSSR), međutim danas je potpuno drugačija priča, i sada Ameri guraju Nemačku na Rusiju (ali Nemačka najviše koristi ima od saradnje i trgovine sa Rusijom pa to neće biti tek tako lako), i mi tu ne bi trebali mnogo da se mešamo.


DAKLE, javno ne treba hvalisati odnose sa Rusijom niti javno propagirati da ovima iz EU to ne bude trn u oku, ali treba sa Rusijom i dalje sarađivati u našu korist koliko god možemo. A ovima iz EU reći da ćemo uvesti sankcije Rusiji kad budemo punopravna članica EU, i to pod uslovom da tako urade i sve ostale članice.

Oblivion

pre 9 godina

(alo, 22. avgust 2014 08:46)

Trebalo bi sagledati širu sliku, ali to je aktivističkom pristupu teško objasniti. LM, prema podacima "Transparency international", objavljenim i na ovom portalu, iz Srbije je u proteklih deset godina izneto oko 51 mlrd USD (možda su i euri u pitanju, ne sećam se). Neki inostrani mediji objavili su navodni izveštaj bezbednosne službe Nemačke, po kojoj je u istom periodu iz Srbije izneta 81 mlrd eura. Svi smo svesni da je 99% tog novca otišlo na zapad, a ne u Rusiju, i to kroz izvlačenje profita, plasmane novca (kupi novac po kamati od 2-3% pa ga kod nas plasira po kamati od 20%) i slično. Nema besplatnog ručka, na zapadu pogotovo. Sve što nam je iko dao, višestruko nam je naplatio. A i vrlo sam skeptičan kako bi, ukoliko bi se obezbedila ravnopravna kampanja, prošlo bilo kakvo referendumsko izjašnjavanje u smislu dalje podrške evrointegracijama. Dali smo mnogo više nego što smo dobili, i to razni aktivizmi i propagande ne mogu da potru.

kjkj

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

A sta je nas interes, da bankrotiramo? Ti ne vidis razliku izmedju zemlje od 140 miliona stanovnika i zemlje od 7 miliona stanovnika.

Kandida

pre 9 godina

Nemoj ti nama s tim ćevap-prstićem, resavaj svoje probleme.U, hm, problemima si do brade, prošlo gušu, čupaj se kako znaš, druže Ivice.

POPovanje

pre 9 godina

Gledano s ekonomske strane, nikako zbog istorijskih okolnosti, mogu i razumeti stav Srbije, ali gospodo nadam se da ste svesni mogućih posledica, i u kontekstu toga potrebe da u potpunosti preuzmete odgovornost za konsekvence.

cacanin

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

Da medjutim sad nama nije interes da ih uvedemo.

devedeset druga

pre 9 godina

(BoracČa, 21. avgust 2014 23:52)
EU trazi upravo to, da ne iskoristimo situaciju. I sta sad? Da nas ponovo izoluju kao devedesetih. Zbog Putina? Nece moci!

lazar dragin

pre 9 godina

Prema njegovim rečima, (Ministra Dacica) Brisel smatra da ne treba otvarati druga poglavlja pre 23. i 24, koja se tiču reforme pravosudja i prava, a iz EU najavljuju otvaranje tih poglavlja na proleće sledeće godine"....

Samo to preskocite ili ne otvarajte uopste poglavlja o pravdi i pravosudju RS jer u protivnom nikada nas nece biti u EU... Nase sudije su nezavisne I ne moraju da se drze zakona kao pijan plota pa je otvaranje poglavlja trosenje vremena..
Verujem kada nas Ministar Pravde procita moj komentar da ce mi dati veliki plus !?

izbrojali..

pre 9 godina

Ne mogu se ad hoc,nametati grupne ili svetske ekonomske sankcije nekoj drzavi clanici UN a da se mimoidje Savet bezbednosti UN!Pa ni predlaganje takvih odluka drugima,koristeci se pri tom svojim uticajem,je nedozvoljena!Konkretno uzrok svega je i bio spor oko strateskog pozicioniranja ekonomskog uticaja EU i Rusije u Ukrajini,gde zivi veliki broj onih koji su orijentisani ka Rusiji,jer su i ruskog porekla!Kao drugo,nemoguce je poverovati da iko dobronameran moze prihvatiti frankestajnski rezima u Ukrajini,koji je sklepan od raznih fanatika skupljenih iz raznih totalitarnih organizacija..s koca i konopca!Neki Desni blok ili Svoboda..To su fanatici,koji su na silu hteli sve..Silom dosli,silom i opstaju!Trece..da bi nekoga i pratili u njegovim odlukama,moras biti bar korektno ispravan,kada je cinjenje u okviru medjunarodnog prava u pitanju!Ili da si bar na dobrom putu!A nisu..Pa nas ti isti bombardovase sa nebesa,onako ad hok,a prema jednoj slicnoj,zajednickoj,odluci..Neposredno pre toga jednoga od njih, uhvatise u nedozvoljenom seksi odnosu,valjda lociranom na progresnom mestu!Kazu nece da prizna..gotov impicment!I na kraju priznade,nista ne bi od impicmenta a nas brze bolje bombardovase i to na osnovu bespravne odluke!I zato moja baba kaze..nikad ne donosi odluke,kada imas licne probleme i frustracije,da ne pogresis!Broj do deset..pa ces doneti ispravnu odluku!Imali bi bar bolju infrastrukturu,vise privrednih objekata a i nas vise zivih..Neki jos uvek nisu izbrojali do deset!

nesha

pre 9 godina

kosovo manje-vise. to nas samo kosta iako je izgubljeno ali vladajuce garniture ga ne smeju tek tako priznati jer ce trajno izgubiti glasace. sto se tice eu i rusije naravno da moramo teziti ka eu ali sa druge strane imamo sansu da iskoristimo ove sankcije. kada se zavrsi kriza eu ce i te kako poslovati sa rusijom, a na nama je da u ovom medjuprostoru balansiramo koliko mozemo.

Nemanja

pre 9 godina

Kako sve ovo tumačiti? Cilj je jedan i nedvosmislen. Oslabiti Rusiju, a onda uzeti njihove resurse. Na tom putu naterate druge države da slede tu politiku, ali i da postanu rezervno tržiđte za onu kolateralnu štetu koju su pretrpile države koje su se nameračile da unište Rusiju. Dakle, kolateralna šteta se kao vruć krompir prebacuje na kolateralne državice (kikiriki državice). Kakve nečasne namere. Ali znamo da su vetrovi uvek duvali preko Balkana ka Rusiji. Onda hladna zima smiri te vetrove. Treba biti časan, pretrpeti žrtvu i dosledan svojoj tradiciji i pokloniti se senama svojih predatka. Oni su nam ovo sve ostavili, a ne Inkvizitori koji su se uvek saplitali na hladnu zimu. Naš interes je Srbija. naš interes je jaka Rusija. Ovo je vreme kada maske padaju i zakoni više ne važe.

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Ljudi, čak i kada bismo ispunili sve ultimatume EU mi tamo nikada nećemo biti primljeni. Pobogu ko će primiti ogromnu islamsku državu Tursku ili malu uglavnom pro-rusku Srbiju?! Nema u Srbiji topovskog mesa koje bi oni slali na Rusiju u budućnosti, naprotiv od nas samo mogu nož u ledja da dobiju, jer u odsudnom trenutku opšteg ludila u svetu Srbi će otići tamo gde su braća po krvi i veri i tamo gde je pravda. Mali Rusi ostaju na Balkanu nikako ne idu u EU. A ovi će izvući iz Srbije još koju milijardu preko "povoljnih kredita", unistice i ovo malo privrede i poljoprivrede kod nas i trudice se da u plasmanu robe budu povoljniji od Rusa. Stvar je prosta. Zapamtite, najveći zlocincinci su oni koji vam kradu vreme, EU nam upravo to radi, da "zanemarimo Milosrdnog Andjela"

Ivan

pre 9 godina

Dačiću isprsite se javno pred narodom Srbije i recite na koju ćete stranu!! Sada se odlučuje, ili jesi ili nisi, nema dalje, EU je jasno i glasno iznela svoj stav, na vama je da se odlučite na koju ćete stranu, budite bar jednom iskreni i otvoreeni ka svom napaćenom i iscrpljenom narodu, ne uvijajte, recite jasno i glasno da morate da idete protiv Rusije na diplomatskom a i ekonomskom nivou i da ćete morati uvesti sankcije Rusiji zarad "EU integracija" i na taj način upropastiti ISTORIJSKU ŠANSU koja se Srbiji pruža na planu saradnje sa Rusijom nakon Ruskih sankcija ka EU i Zapadu!!

Владо

pre 9 godina

И боље вам је, пошто је то у интересу свих грађана. Надам се да ће влада да устраје, па када Французи и Немци могу да извозе ратне бродове и аутомобиле у Русију што ми не можемо наше пољопривредне производе, сами до сада смо ми то извозили а сви знамо да немамо велики капацитете, а ЕУ нас притиска страшно и јадно од њих свашта би рекао али није прикладно, 15 година ми извозимо тамо шта сада хоће да нас скроз убију...

Milos

pre 9 godina

@Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV
(SlogaKV, 22. avgust 2014 09:50)

A da li i ti spreman da saljes svoje dete na Berlin i Brisel da se bori na strani Rusije ??? Rusija bese pravila neki centar bazu za neke vanredne situacije u Nisu ???

deutschland

pre 9 godina

Samo se bojim da posle ovakvih komentara i put Srbije u EU ne bude postepen - step napred dva nazad
(Zoran, 22. avgust 2014 07:36)

A do sada nam je put u EU bio TGV?!

milos

pre 9 godina

Mislim da je ovo stvarno dobra fora,usaglasicemo,neeekad,mozda,kao sto ste vi vozili nas,ipak je to politika,sad malo mi vas..naravno da preba maximalno navodnjavanje,ne 10 posto,vec 100,i povecanje izvoza u rusiju,istoriska prilika,kao u prorocanstvu nekom valjda,kad rusija postane carevina opet,tj kad se ujedini i srbi u planine,tj njive,nama ce da krene,ostali ce gladovat,jbg,gmo...

zaluđeni

pre 9 godina

@ anglofil, 22. avgust 2014 09:49

Ti očekuješ racionalan stav od nekoga ko neracionalno razmišlja? Nemoj biti smešan! Svakako se dobro sećaš "Ješćemo korijenje" kao i sulude priče pok. M. Kapora kako se na splavovima po Savi dimi roštilj "do neba" a "oni misle da su nas sankcije ugrozile"...

ako bi...

pre 9 godina

anglofil@ Pa zbog toga..ako bi,ako bi..mi necemo uci EU,jos desetak godina najmanje..a ko zna i tada!Sta treba do tada da sve prihvatamo sto nam kazu!A da prestanemo da mislimo svojom glavom i da osecamo svojim srcem!Da postanemo zombi drzava,sa zombi gradjanima!E onda nas i zabole ko ce da nas primi i gde..Onda cemo biti za neku ludaru,pre nego za EU!Tako svetlu buducnost necu,pa makar nigde i ni u jednu organizaciju ne usao!A pogotovo u ovu koju zovu EU..a koja je izgubila demokratski identitet i sve vise zastranjuje..na desno!Da budemo klimoglavci nekih bogatih interesdzija i to zarad njihovih alavih interesa..A za nase,ko te pita!Ovo sto oni podrzavaju danas u Ukrajini,nije isto kao ono sto su podrzavali u Srbiji!Jednu drzavnu celovitost podrzavaju a drugu osporavaju!I samim tim je i nepristojno da od nas bilo sta traze na ovu temu a i ocekuju!A pogotovo sto uvode sankcije zemlji,koja se mesa taman koliko se i neki drugi mesaju..Samo sto je Rusiji teze,jer na njene oci ginu ruski civilI..A ko gine ostalim dusebriznicima i kakvu oni imaju stetu!Pa nikakvu..Najlakse je proglasiti krivca bez sudjenja,dokaza i bez medjunarodne institucije koja je za to jedina zaduzena,a to je Savet bezbednosti UN!I zato,od tog ako bi..Ja bih samo upitao..ako bi mogli pomoci Srbiji da se procesuiraju svi zlocinci,koji su pocinili strasne zlocine prema srpskom zivlju na predelima eks Jugoslavije!Ako bi mogli da nam pomognu,bar onoliko koliko su pomogli da se Srbi osude!Znacilo bi nam!

Nislija

pre 9 godina

Ljudi priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama"

BoracČa

pre 9 godina

Rusija su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.(Bab, 21. avgust 2014 23:43) Zašto misliš da je interes Srbije da uvede sankcije Rusiji? Baš naprotiv treba da iskoristimo situaciju ako smo pametni.

Mita

pre 9 godina

Sasvim razuman stav.Pa,ne možemo već sada imati istu politiku,kao da smo u EU.Znači,treba je menjati postepeno,sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja.Ne možemo sada da uništimo privredu,a kada uđemo u EU,ići ćemo na Evropska tržišta,a ne na Rusko,dakle za jedno 6-7 godina...

Mihailo

pre 9 godina

Dačiću, lepo reci, k'o čovek, priznaćete Kosovo, Rusima ćete zalepiti sankcije i nećete iskoristiti priliku za povećanje izvoza kakva se više nikada neće pojaviti.
Ne zamajavajte narod ni ti ni Veliki Vođa, iapk ima ljudi koji su stigli malo dalje od 4. razreda osnovne škole.

alo

pre 9 godina

aman ljudi pa dao si zakletvu da ces raditi u korist srbije a ne licnih interesa. znaci da se srbija slaze sa agresijom rusije na ukrajinu i otimanje njene teritorije? znaci da se opet distancirate od EU koja nam je najvise pomogla. na spisku okoji je objavljen pre nek idan lepo psie da je EU dala srbij ipomoc 3.5 milijardi , amerika oko 2 a rusije na to spisku nema. a vi i dalje gledate licne interese i stajete na stranu agresora. znaci da ste prekrisli zakletve koje ste dali kad ste stupili na cel odrzave znaci da ste izdali narod

Italy no UE

pre 9 godina

Sa jedne strane imate to EU sto klizi u raspad...sa druge ne samo Rusiju, nego i Kinu, Indiju, Brazil i Juznu Afriku... pa sad... birajte.

Mrkic

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...

Nikola

pre 9 godina

Ja predlazem da mi uvedemo sankcije EU i Americi! Mi tu ionako nista ne mozemo da izgubimo, tamo ne izvozimo nista. I onda lepo u miru se organizujemo da zivimo kako zelimo, da proizvodimo kako umemo i to lepo izvezemo u Rusiju, nismo velika zemlja, mozemo fino izvoziti nesto proizvoda i u Afriku, cak daleki Istok. Bilo kako bilo, to je nekakva para! Za razliku od EU i Amerike koje nam jako skupo za nase uslove prodaju svoje "nista" i "unisticemo vas ako nas ne slusate!"
Znate, ja imam 32 godine i ne pada mi na pamet da cekam i molim bilo koga za bilo sta u zivotu. Zasto bih zeleo da se moja drzava ponasa drugacije? Niti Rusija, niti bilo koja druga drzava sa istoka ili iz Afrike ne uslovljava bilo cim nasu privrednu saradnju. EU ce saradnju sa nama uslovlajavati i nacinom na koji disemo, mora da bude po njihovom standardu. Dok Amerika vec i neskriveno hegemonisticki, da ne kazem fasisticki istupa! Po njima oni treba da vladaju, a mi mali mravi treba da radimo za njih. Meni je draze da mrem nego da zivim kao rob! A samo hocu normalno da zivim...

Sinjajevina

pre 9 godina

@Bab

A sta su nam ovi drugi radili pocev od 1991. do 2014.? Ima li jedna jedina pozitivna stvar koja nam je dosla sa zapada osim smrti, ucena, otimanja teritorija i imovine, smene politickog rukovodstva, hapsenja i sramote? Sto godina samoce za Srbiju je najbolje resenje da se bar malo odmorimo i oporavimo.

anglofil

pre 9 godina

Dobro kad se tolko silite sa vasim anti EU i USA komentarima,kako bi bilo kad bi EU i USA stvarno uvele sankcije Srbiji,prekinu pregovore o clanstvu,povuku sva preduzeca i sve investicije iz Srbije,ukinu svaku pomoc koju su do sada davali,stopiraju svako kreditiranje Srbiji,uvedu vize,zabrane tranzit robe i ljudstva preko njene teritorije malo i politicki destabilizuju zemlju sta mislite sta bi onda od Srbije ostalo ili mislite da ce braca Rusi sve to da nadoknade dali znate odgovor?

dzonikg

pre 9 godina

OVde je samo pitanje da li Srbija hoce da bude kolonija Berlina tj da nemamo uopste drzavu , da se gradjani ove zemlje ne pitaju nista i da stalno radimo na svoju stetu..ovi sto mlate o milijardama pomoci...to se zove lazna propaganda..mrzi me i da pisem jer ko u to veruje njemu nikakve cinjenice ne bi ni usle u glavu ..od EU se dobio samo kredite a ono malo donacija je otislo na NVO gde su placali svoje.
Pola sveta je posle drugog svetskog rata vodilo 20 godina dugu i krvavu borbu da se oslobode kolonijalizma zapadne evrope..samo naivni hrle da to budu..uostalom referendum pa nek narod odluci.

guja

pre 9 godina

i priznali ili ne mi ne mozemo bez zapada i eu...nisam ni ja za ali moramo njima da se okrenemo...pogledajte koliko nas je to kostalo u proslosti to suprotstavljanje "velikim silama" (Nislija, 21. avgust 2014 23:3.....

...samo što su velike sile sada na drugom mestu.

SlogaKV

pre 9 godina

Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV

Vladimir

pre 9 godina

Svakome je jasno ko je i kako doveo na vlast sns, ko ih je stvorio i ko ih finansira. Sve te price o bratskom ruskom narodu ne vaze za Vucica. Sns je dobila nalog da Srbiju sto vise udalji od Rusije jer tako zele nalogodavci sa zapada, isti oni koji su nam decu ubijali. Kaze moja baba u neformalnom razgovoru sa mnom, "nece Aca uvesti sankcije Rusima, obecao je" a moja baba zaboravila da je on obecao i 100 MILIJARDI investicija a umesto toga otpusrio 100 hiljada ljudi za godinu dana, obecao sacuvati srpski Kosmet a napravio granicu za 3 meseca sa Kosmetom. Takvom coveku ne veruju ni oni koji pisu hvalospeve o njemu na ovom forumu ali ih razumem, oni to rade za novac a obraza nemaju. Bratska Rusija je vecna i dok postoji Rusija postojace i srpski narod a Vucic i slicni njemu ce nestati, nicija nije do zore gorela... Neka mu Bog dragi vrati kako je zasluzio

pitavas izbor

pre 9 godina

konacno ce morati da se razjasni kojim putem dalje. izvozom (mada mi nemamo dovoljno robe) moze kratkorocno i brzo da se zaradi. time se oprastamo dugorocno od eu. eu svoje clanice spaniju, portugal, italiju pogotovo grcku je pomogla da ne propadnu. nije ih ostavila na cedilu. rusi su sve svoje bivse " kolonije" - istocni blok- 50 godina izrabljivali i upropastili. te zemlje su clanstvom u eu za 20 god, ne preko noci, stale na noge. eu ne znaci super standard preko noci. znaci uredjena zemlja. koja ide kolosekom kojim se krecu sve clanice. zemlja ciji se budzet kontrolise i sa strane eu. tako da politicari tj vlada presipanje u svoje partije i sopstvene dzepove - grcki primer- mora da svede na kraduckanje. mi mozemo ovde pisati o fenomenu praznjenja budzeta ali ne mozemo nista protiv toga da uradimo. eu moze. to sto nekima smeta da eu ide pravcem koje odredjuju 3-4 drzave, koje su i najveci finansijeri zajednice, uz saglasnost ostalih clanica nije opravdano. te 3-4 drzave ne samo da su najveci finansijeri zajednice nego i svojim privrednim uspehom zasluzuju i opravdavaju svojue vodece uloge. da bismo ostali van eu kao skadinavci i svajcarci fali nam nafta i industrija kao i sposobna vlada. ergo ako ne znamo sami treba pustiti da nas indirektno voda uspesni. treba da se uclanimo u klub koji ima uspeha i da sledimo pravila kluba. ako cete da gledate da vam bude bolje. ako cete mlatiti o patrijotizmu, nesvrstanosti, bratstvom sa rusima itd o svemu sto ne mozete detetu na hleb da namazete niti sa tim da poplacate racune ali bi da vas vlada i dalje ponizava lopovlukom onda birajte ruse.

kjkj

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

A sta je nas interes, da bankrotiramo? Ti ne vidis razliku izmedju zemlje od 140 miliona stanovnika i zemlje od 7 miliona stanovnika.

devedeset druga

pre 9 godina

(BoracČa, 21. avgust 2014 23:52)
EU trazi upravo to, da ne iskoristimo situaciju. I sta sad? Da nas ponovo izoluju kao devedesetih. Zbog Putina? Nece moci!

Deki

pre 9 godina

Usaglasicemo spoljnu politiku sa EU i necemo lupiti sankcije Rusima. Pa trenutno se ta spoljna politika EU i svodi na sankcije Rusiji. Ja ovo nista ne kapiram. Bice interesantan epilog ...
(Mrkic, 21. avgust 2014 23:45)
---------
Te sankcije EU je NY Times nazvao Beti Bup sankcijama,ako bi se i Srbija pridruzila tim sankcijama mozda bi onda bile i Miki Maus...
Nego šalu na stranu Matematika je egzaktna nauka ,racunica pokazuje da mozemo da profitiramo od ovog Rusko Zapadnog sukoba ,prodajuci Rusima nase proizvode mozemo da zaradimo, a slusajuci EU dobijamo nekakve magle
Zavrsio bih ovaj moj komentar sajnom replikm iz Maratonaca koja moze da se uputi EU
"Razumem ja vas, ali razumite i vi mene "

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Mislim da EU sa nama nema nikakvih časnih i poštenih namera već nas drži na lancu kako bismo igrali ulogu "žarača" u njenim rukama.Siguran sam da iza ovih "usaglašavanja" stoji nevidjena prevara i već dokazana podlost zapadne alijanse koja,u ostvarenju svojih ratnih ciljeva ne bira sredstva.Svako obećanje ima samo jedan cilj:Da namagarči "Ivicu i Maricu",kao i toliko puta do sada,jer su ih prethodno ubedili da na njih računaju i da ih smatraju političarima od respekta?Našem palanačkom i izuzetno anacionalnom mentalitetu,punom taštine,sasvim je dovoljan taj "kompliment" da se,ako treba,rastuti i sopstvena država.Svake sankcije su besmislene jer, one nikada ne pogadjaju vladajuću oligarhiju ali, ove sankcije, koje bi Srbija uvela Rusiji bile bi smešne,sulude i tragične. Uvodjenjem embarga Rusiji pokazali bismo da nismo normalan narod,a pre svega,da su na vlasti neodgovorni ljudi.Pazite,mi kao TEŠKA I PUKA SIROTINJA treba da se odreknemo i minimalnih mogućnosti,da ne bi oštetili nemačku privredu i,eventualno,smanjili standard Nemaca?!Mi treba da ratujemo za interese onih koji su nas sa neverovatnim sladostrašćem uništavali,a to pokušavaju i danas,samo na "finiji" način?!Inače,naša podrška Rusiji isto tako može da se tumači i kao podrška "principijelnoj politici" SAD i EU?Podržavamo stvaranje "nezavisnih država" na istoku Ukrajine,isto kao što su SAD i EU podržali stvaranje "nezavisne države" na teritoriji Srbije.Zar nam intencije nisu iste?

cacanin

pre 9 godina

Rusi su nama devedesetih uveli sankcije. Oni si tada gledali svoj interes.
(Bab, 21. avgust 2014 23:43)

Da medjutim sad nama nije interes da ih uvedemo.

Lale

pre 9 godina

Ubija ovo srpsko mudrovanje, tipa i "EU i Kosovo" i "EU i Rusija" i na kraju nista. Kod nas samo obecanja, razocarenja, pa onda stigne novi vodja, nova retorika, opet obecanja, razocarenja i tako u krug. I u bedu. Dajte bre oducite i ne zamajavajte nikoga a posebno ovaj narod, EU i Rusija su u ovom casu dva razlicita puta, jedan iskljucuje drugi. Gde da idemo, gde nam se vise isplati, jer na oba ne moze? Jajarenjem, pokusajem da sedimo na dve stolice, nesto muljamo i fingiramo, samo ce mo iritirati i jedne i druge i zavrsiti na patosu. A mozda nam je tamo i mesto, dok ne shvatimo da smo ono sto nam je Djindjic govorio, mali beznacajan narod, a ne sila koja se nesto pita. Mi bre kukamo na Nemce, Amere, a mi se u regionu jednako ponasamo: svima solimo pamet, hocemo da se slusamo, da smo neka sila, pravimo se vazni, nadmeni. Svi su nam bre okrenuli ledja. Zavrsicemo u blatu sopstvenih zabluda.

Ivan

pre 9 godina

Dačiću isprsite se javno pred narodom Srbije i recite na koju ćete stranu!! Sada se odlučuje, ili jesi ili nisi, nema dalje, EU je jasno i glasno iznela svoj stav, na vama je da se odlučite na koju ćete stranu, budite bar jednom iskreni i otvoreeni ka svom napaćenom i iscrpljenom narodu, ne uvijajte, recite jasno i glasno da morate da idete protiv Rusije na diplomatskom a i ekonomskom nivou i da ćete morati uvesti sankcije Rusiji zarad "EU integracija" i na taj način upropastiti ISTORIJSKU ŠANSU koja se Srbiji pruža na planu saradnje sa Rusijom nakon Ruskih sankcija ka EU i Zapadu!!

Nenad

pre 9 godina

Ako stvarno želimo da budemo deo Evrope onda i moramo prihvatiti odredjena pravila. Ako kanimo ostati u svom brlogu sami sa sobom i političkim pijavicama kolji nam oglodjaše kosti onda neka nas. Možda nismo bolje ni zaslužili. Živela jedinstvena Evropa sa svima nama sa Balkana ! Dole granice !

brutus

pre 9 godina

ma da, vi ćete vaše ionako mršave fondove da podelite holandiji italiji i poljskoj, a vi srbi ko vas šiša, vi samo ne smete da izvozite, a crknite gladni u međuvremenu.

POPovanje

pre 9 godina

Gledano s ekonomske strane, nikako zbog istorijskih okolnosti, mogu i razumeti stav Srbije, ali gospodo nadam se da ste svesni mogućih posledica, i u kontekstu toga potrebe da u potpunosti preuzmete odgovornost za konsekvence.

Smesno

pre 9 godina

Nigde mi sa ovakvom politikom i neorganizovanoscu necemo ni stici. Odakle ovoliko pete kolone kada je Rusija u pitanju? Pa ko vam brani da se selite tamo ako misle da je bolje. Bar da vas mi ne placamo. Putinova deca ne zive u Rusiji kao ni deca Ruskih tajkuna, deca nasih (na primer DSS) politicara koji su protiv Evrope su zbrinuta u Ujedinjenim nacijama u Zenevi, Americi... Da li je neko birao SPS da nam odredjuju smernice, zasto su bili prosli izbori kada je sve ostalo isto? U Srbiji nema posla, nekretnine ne mogu da se prodaju, mi smo zemlja u kojoj je sve obezvredjeno.

milos

pre 9 godina

Mislim da je ovo stvarno dobra fora,usaglasicemo,neeekad,mozda,kao sto ste vi vozili nas,ipak je to politika,sad malo mi vas..naravno da preba maximalno navodnjavanje,ne 10 posto,vec 100,i povecanje izvoza u rusiju,istoriska prilika,kao u prorocanstvu nekom valjda,kad rusija postane carevina opet,tj kad se ujedini i srbi u planine,tj njive,nama ce da krene,ostali ce gladovat,jbg,gmo...

nesha

pre 9 godina

kosovo manje-vise. to nas samo kosta iako je izgubljeno ali vladajuce garniture ga ne smeju tek tako priznati jer ce trajno izgubiti glasace. sto se tice eu i rusije naravno da moramo teziti ka eu ali sa druge strane imamo sansu da iskoristimo ove sankcije. kada se zavrsi kriza eu ce i te kako poslovati sa rusijom, a na nama je da u ovom medjuprostoru balansiramo koliko mozemo.

Pera

pre 9 godina

To je kao stav Srbije? To je stav onih 20 tajkuna koji su te nazvali juče i koji će kao uvek da profitiraju i koji i nisu u Srbiji. I sada nam vi tu prodajete priču svi?

Aleksandar

pre 9 godina

@(Nikola, 22. avgust 2014 02:59)

Ovaj, kako da ti kažem, od celokupnog izvoza Srbije, preko 80% ide u EU - a ti bi da ih mi otkačimo? Ako se ne sećaš kako to izgleda kad ti izvoz (i posledično proizvodnja) stane, pitaj starije kako je to bilo 1993 i 1994. U jedno budi siguran - to je sve sem normalnog života...

Oblivion

pre 9 godina

(alo, 22. avgust 2014 08:46)

Trebalo bi sagledati širu sliku, ali to je aktivističkom pristupu teško objasniti. LM, prema podacima "Transparency international", objavljenim i na ovom portalu, iz Srbije je u proteklih deset godina izneto oko 51 mlrd USD (možda su i euri u pitanju, ne sećam se). Neki inostrani mediji objavili su navodni izveštaj bezbednosne službe Nemačke, po kojoj je u istom periodu iz Srbije izneta 81 mlrd eura. Svi smo svesni da je 99% tog novca otišlo na zapad, a ne u Rusiju, i to kroz izvlačenje profita, plasmane novca (kupi novac po kamati od 2-3% pa ga kod nas plasira po kamati od 20%) i slično. Nema besplatnog ručka, na zapadu pogotovo. Sve što nam je iko dao, višestruko nam je naplatio. A i vrlo sam skeptičan kako bi, ukoliko bi se obezbedila ravnopravna kampanja, prošlo bilo kakvo referendumsko izjašnjavanje u smislu dalje podrške evrointegracijama. Dali smo mnogo više nego što smo dobili, i to razni aktivizmi i propagande ne mogu da potru.

zaluđeni

pre 9 godina

@ anglofil, 22. avgust 2014 09:49

Ti očekuješ racionalan stav od nekoga ko neracionalno razmišlja? Nemoj biti smešan! Svakako se dobro sećaš "Ješćemo korijenje" kao i sulude priče pok. M. Kapora kako se na splavovima po Savi dimi roštilj "do neba" a "oni misle da su nas sankcije ugrozile"...

Milos

pre 9 godina

@Danas traže suzdržanje od izvoza,sutra da sa Lađevaca imaju letove ka Rusiji ili Iranu,prekosutra da naša deca krenu na Moskvu.Prosto kao pasulj.Za one koji komentarišu da od devedesetih teramo inat Zapadu,jedno pitanje?Pošto teško da razumete i devedesete(i da je Milošević bio poslušan danas bi ga sačekao ovaj zahtev ili bilo kog drugog politiara),da li ste spremni da pošaljete svoje dete u rat protiv Rusije i da budete na strani EU-SAD?Pozdrav,SlogaKV
(SlogaKV, 22. avgust 2014 09:50)

A da li i ti spreman da saljes svoje dete na Berlin i Brisel da se bori na strani Rusije ??? Rusija bese pravila neki centar bazu za neke vanredne situacije u Nisu ???

čika Velja

pre 9 godina

Lepo kaze nas sv.Nikolaj za nase politikante: "Na tri vere okom namiguju, a ni jednoj pravo ne veruju!".
Mi od straha nista ne smemo. Pravimo korake i okrecemo glavicu ka EU: "Jel ovako dobro, jel smemo piti vode, a malo hleba da pojedemo, smemo li zatvoriti vrata jer nam je hladno..?"
Moree, sve gnjida do gnjide!
Ajde kume u 20 marke da ce nam stav biti cvrst i necemo uvesti sankcije RF, ali i da necemo smeti nista da im izvezemo. Verovatno ce obrazlozenje biti da bi izvozom nasih proizvoda u RF, skocila jihova cena na nasem trzistu, a i onako slaba kupovna moc gradjana bice jos slabija kada gazda Aca uvede harac! Otimanje plata, a valjda od danas krece otimanje pokretne imovine od sirotinje koja nije platila struju.

Europaradajz

pre 9 godina

Da nam dadu Saharu, za par godina bismo uvozili pesak.
Bio sam u Portugalu, sa mojim prjateljima koji zive u Parizu.
U Lisabonu, prijatelji mojih prijatelja, uzgajaju paradaiz na balkonu, ne za ukras.
PS. nazivaju ga Europaradajz.

Providno

pre 9 godina

Ovo je sve tako providno. Naravno da cemo raditi sve sto nam kaze EU, ali sad se pravimo naivni. Pokusavamo da dobijemo jos nesto od EU ovakvim stavom. Hocemo mi, ali da nas pustite u Uniju. Malo su svima m*da u procepu.

darko

pre 9 godina

Amerikanci gurnuli evropljane u prvi plan da se bore za njihove interese i sad sjede sa strane i nasladjuju se.BTW EU je uvela sankcije nakon rusenja malezijskog aviona.dvadesetak dana niti jedna jedina vijest o rusenju aviona.muk tisina i veo tajne.Pametnom dosta

Nemanja

pre 9 godina

Kako sve ovo tumačiti? Cilj je jedan i nedvosmislen. Oslabiti Rusiju, a onda uzeti njihove resurse. Na tom putu naterate druge države da slede tu politiku, ali i da postanu rezervno tržiđte za onu kolateralnu štetu koju su pretrpile države koje su se nameračile da unište Rusiju. Dakle, kolateralna šteta se kao vruć krompir prebacuje na kolateralne državice (kikiriki državice). Kakve nečasne namere. Ali znamo da su vetrovi uvek duvali preko Balkana ka Rusiji. Onda hladna zima smiri te vetrove. Treba biti časan, pretrpeti žrtvu i dosledan svojoj tradiciji i pokloniti se senama svojih predatka. Oni su nam ovo sve ostavili, a ne Inkvizitori koji su se uvek saplitali na hladnu zimu. Naš interes je Srbija. naš interes je jaka Rusija. Ovo je vreme kada maske padaju i zakoni više ne važe.

Проф. др Сељак

pre 9 godina

Ljudi, čak i kada bismo ispunili sve ultimatume EU mi tamo nikada nećemo biti primljeni. Pobogu ko će primiti ogromnu islamsku državu Tursku ili malu uglavnom pro-rusku Srbiju?! Nema u Srbiji topovskog mesa koje bi oni slali na Rusiju u budućnosti, naprotiv od nas samo mogu nož u ledja da dobiju, jer u odsudnom trenutku opšteg ludila u svetu Srbi će otići tamo gde su braća po krvi i veri i tamo gde je pravda. Mali Rusi ostaju na Balkanu nikako ne idu u EU. A ovi će izvući iz Srbije još koju milijardu preko "povoljnih kredita", unistice i ovo malo privrede i poljoprivrede kod nas i trudice se da u plasmanu robe budu povoljniji od Rusa. Stvar je prosta. Zapamtite, najveći zlocincinci su oni koji vam kradu vreme, EU nam upravo to radi, da "zanemarimo Milosrdnog Andjela"

deutschland

pre 9 godina

Samo se bojim da posle ovakvih komentara i put Srbije u EU ne bude postepen - step napred dva nazad
(Zoran, 22. avgust 2014 07:36)

A do sada nam je put u EU bio TGV?!

Veliki brat

pre 9 godina

Ovo je interesni prostor Austrije (pogledajte koje regione pokrivaju njihove banke i sve će vam biti jasno).

Ruse Balkan interesuje isto koliko i lanjski sneg (kako bi inače pustili da Bugarska uđe u NATO), ali kad im se već nudimo, što nas ne bi koristili za potkusurivanje sa Evropom. To je politička stvar.
Odnos dva naroda je nešto sasvim drugo, i stoji ona priča da je Rusija najveća i najznačajnija pravoslavna zemlja i da treba da se držimo njih ako hoćemo da pravoslavlje u Srbiji opstane. Međutim, kako to da učinimo kad sama SPC više sarađuje i šuruje sa Vatikanom nego sa Ruskom pravoslavnom crkvom?


Mi smo mogli da sedimo na dve stolice dok smo trebali Amerima i Zapadnoj Evropi da što više zemalja okrenu protiv Staljina (a zahtevi su bili minimalni uz maksimalnu finansijku podršku da nas ne bi oterali nazad uz SSSR), međutim danas je potpuno drugačija priča, i sada Ameri guraju Nemačku na Rusiju (ali Nemačka najviše koristi ima od saradnje i trgovine sa Rusijom pa to neće biti tek tako lako), i mi tu ne bi trebali mnogo da se mešamo.


DAKLE, javno ne treba hvalisati odnose sa Rusijom niti javno propagirati da ovima iz EU to ne bude trn u oku, ali treba sa Rusijom i dalje sarađivati u našu korist koliko god možemo. A ovima iz EU reći da ćemo uvesti sankcije Rusiji kad budemo punopravna članica EU, i to pod uslovom da tako urade i sve ostale članice.

damnedforalltime

pre 9 godina

logican potez od strane eu. e moj vucicu, ti neki evropski covek, a mantras te besmislice o rusiji. narod te glasao da ga vodis napred, a ne da budes buridanov magarac. posebno ne da budes licemer.

izbrojali..

pre 9 godina

Ne mogu se ad hoc,nametati grupne ili svetske ekonomske sankcije nekoj drzavi clanici UN a da se mimoidje Savet bezbednosti UN!Pa ni predlaganje takvih odluka drugima,koristeci se pri tom svojim uticajem,je nedozvoljena!Konkretno uzrok svega je i bio spor oko strateskog pozicioniranja ekonomskog uticaja EU i Rusije u Ukrajini,gde zivi veliki broj onih koji su orijentisani ka Rusiji,jer su i ruskog porekla!Kao drugo,nemoguce je poverovati da iko dobronameran moze prihvatiti frankestajnski rezima u Ukrajini,koji je sklepan od raznih fanatika skupljenih iz raznih totalitarnih organizacija..s koca i konopca!Neki Desni blok ili Svoboda..To su fanatici,koji su na silu hteli sve..Silom dosli,silom i opstaju!Trece..da bi nekoga i pratili u njegovim odlukama,moras biti bar korektno ispravan,kada je cinjenje u okviru medjunarodnog prava u pitanju!Ili da si bar na dobrom putu!A nisu..Pa nas ti isti bombardovase sa nebesa,onako ad hok,a prema jednoj slicnoj,zajednickoj,odluci..Neposredno pre toga jednoga od njih, uhvatise u nedozvoljenom seksi odnosu,valjda lociranom na progresnom mestu!Kazu nece da prizna..gotov impicment!I na kraju priznade,nista ne bi od impicmenta a nas brze bolje bombardovase i to na osnovu bespravne odluke!I zato moja baba kaze..nikad ne donosi odluke,kada imas licne probleme i frustracije,da ne pogresis!Broj do deset..pa ces doneti ispravnu odluku!Imali bi bar bolju infrastrukturu,vise privrednih objekata a i nas vise zivih..Neki jos uvek nisu izbrojali do deset!

glomazno

pre 9 godina

mislim da ovde ima samo jedan problem, a to je sta mi tacno imamo da ponudimo rusiji..mozemo na ovo sto do sada izvozimo da dodamo jos 2-3 gajbe sljiva i to bi bilo to. EU je ovde na umu mozda imala tursku ili nekog ko bi imao sta da ponudi, ali se ovi nasi kite tudjim perjem rekao bih.

sledece god u ovo vreme bicemo pod sankcijama

pre 9 godina

@Nislija
dzaba pises jer i broj minusa koji si dobio pokazuje da ovo narodu jos uvek nije doslo iz zadnjice do glave i da nije se nista opametio oz svoje a i tudje proslosti. Kineska poslovica kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta. Nama se to desava na svakih nekoliko meseci.

Владо

pre 9 godina

И боље вам је, пошто је то у интересу свих грађана. Надам се да ће влада да устраје, па када Французи и Немци могу да извозе ратне бродове и аутомобиле у Русију што ми не можемо наше пољопривредне производе, сами до сада смо ми то извозили а сви знамо да немамо велики капацитете, а ЕУ нас притиска страшно и јадно од њих свашта би рекао али није прикладно, 15 година ми извозимо тамо шта сада хоће да нас скроз убију...

ako bi...

pre 9 godina

anglofil@ Pa zbog toga..ako bi,ako bi..mi necemo uci EU,jos desetak godina najmanje..a ko zna i tada!Sta treba do tada da sve prihvatamo sto nam kazu!A da prestanemo da mislimo svojom glavom i da osecamo svojim srcem!Da postanemo zombi drzava,sa zombi gradjanima!E onda nas i zabole ko ce da nas primi i gde..Onda cemo biti za neku ludaru,pre nego za EU!Tako svetlu buducnost necu,pa makar nigde i ni u jednu organizaciju ne usao!A pogotovo u ovu koju zovu EU..a koja je izgubila demokratski identitet i sve vise zastranjuje..na desno!Da budemo klimoglavci nekih bogatih interesdzija i to zarad njihovih alavih interesa..A za nase,ko te pita!Ovo sto oni podrzavaju danas u Ukrajini,nije isto kao ono sto su podrzavali u Srbiji!Jednu drzavnu celovitost podrzavaju a drugu osporavaju!I samim tim je i nepristojno da od nas bilo sta traze na ovu temu a i ocekuju!A pogotovo sto uvode sankcije zemlji,koja se mesa taman koliko se i neki drugi mesaju..Samo sto je Rusiji teze,jer na njene oci ginu ruski civilI..A ko gine ostalim dusebriznicima i kakvu oni imaju stetu!Pa nikakvu..Najlakse je proglasiti krivca bez sudjenja,dokaza i bez medjunarodne institucije koja je za to jedina zaduzena,a to je Savet bezbednosti UN!I zato,od tog ako bi..Ja bih samo upitao..ako bi mogli pomoci Srbiji da se procesuiraju svi zlocinci,koji su pocinili strasne zlocine prema srpskom zivlju na predelima eks Jugoslavije!Ako bi mogli da nam pomognu,bar onoliko koliko su pomogli da se Srbi osude!Znacilo bi nam!

србин ло

pre 9 godina

Србија са овом владом неће никада отворити преговоре! То је сигурно!

lazar dragin

pre 9 godina

Prema njegovim rečima, (Ministra Dacica) Brisel smatra da ne treba otvarati druga poglavlja pre 23. i 24, koja se tiču reforme pravosudja i prava, a iz EU najavljuju otvaranje tih poglavlja na proleće sledeće godine"....

Samo to preskocite ili ne otvarajte uopste poglavlja o pravdi i pravosudju RS jer u protivnom nikada nas nece biti u EU... Nase sudije su nezavisne I ne moraju da se drze zakona kao pijan plota pa je otvaranje poglavlja trosenje vremena..
Verujem kada nas Ministar Pravde procita moj komentar da ce mi dati veliki plus !?

Kandida

pre 9 godina

Nemoj ti nama s tim ćevap-prstićem, resavaj svoje probleme.U, hm, problemima si do brade, prošlo gušu, čupaj se kako znaš, druže Ivice.