Utorak, 29.07.2014.

19:57

Studenti izabrali top pet fakulteta

Beogradski FON, Elektrotehnički i Fakultet za fizičku hemiju i novosadski Fakultet tehničkih nauka i niški Elektronski fakultet vodeći su na listi u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Studenti izabrali top pet fakulteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

bot

pre 9 godina

FON drzavni privatni fakultet. Za IT smer nzm i ne zalazim u to a sto se tice menadzerskih smerova po prici je smesan za razliku od EKOF-a, koji je mnogo teze zavrsiti a posle ce taj neko sa FON-a da bude konkurencija ljudima sa ekonomskog...Drugi problem je to sto EKOF treba promeniti sistem polaganja ispita kao i gradivo koje se polaze. Predmet koja se u inostranstvu polaze na masteru iz 2 dela kod nas se pilaze u 2. God u 1 semestru. Dosta je nepotrebnog "gradiva" koje ti uopste nece koristiti, ali eto. Jos je br studenata koji se prima veliki i onda svakog profesora boli "ona stvar" za studente. Satro Bolonja stoji sami na papiru. Tesko ce se promeniti nesto na ovom Brdovitom Balkanu.

kalabunga

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.
(Troll, 29. jul 2014 20:48)

Procentualno...? Koliko to Srbija ima diplomiranih teorijskih fizicara i koliko njih je ovde, u Srbiji?

FON

pre 9 godina

Zavrsio FON, nakon par godina mlacenja prazne slame u Srbiji otisao napolje. Ne znam da li zasluzuje ovo mesto ili ne, ali meni je omogucio da zivim kao covek.

Zoki

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.
(Student, 30. jul 2014 02:19)
Fakultet za masinstvo i gradjevinarstvo je u Kraljevu i pripada Univerzitetu u Kragujevcu http://www.mfkv.kg.ac.rs/.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Da, ETF je u samom vrhu. Tako i treba, ne moze bilo ko da ga upise i zavrsi.
No, problem je sto u svetu najvise para zaradjuju lekari i advokati, naravno ne nasi jer ti fakulteti nisu ni priznati napolju.
Druga stvar. U svetu se ceni iskustvo a ne samo diplome i teorijsko znanje. To se sa nasih skola ne dobija. Prakticna znanja su vaznija od diplome. Samo se Srbi zaludjuju l'art pour l'art konceptu teorijskog zaludjivanja.

Filmofil

pre 9 godina

Sto se ETF tice. Stari program je bio OK, labaratorije stare, profesori kako ko.
Znam da nije deluje fensi, ali cisto da znate. Evropi, a mozda cak i Srbiji ce da fale energeticari i to oni koji imaju istovremeno prakticno i teorijsko znanje i iskustvo. S tim sto zbog preklapanja sa automatikom i PLC kod upravljanja pojedinim sistemima znanje treba da se prosiruje i na tu stranu. Tacno je da svi vole kancelarijske poslove, ali isti su pogodjeni obom krizom, a kad kriza dodje zanat u prstima i glavi je zlatan.

I da ucite ne samobza ocenu, nego da znate i gledajte da se ne zaparlozite na nekom radnom mestu.

djape

pre 9 godina

Sa ove liste neopravdano je izostavljen EKONOMSKI fakultet u BG, i vrlo se nerviram kad na primer vidim FON ispred EKOF-a jer to nije realno stanje stvari. A za one neupucene koji tvrde da ekof ne pruza priliku za praksu grdno se vara jer je to promenjeno poslednjih godina. Fakultet je zaista tezak i nijedan ispit se ne moze poloziti po principu, uvece procitas ujutru zablistas. Smatram da je zbog same tezine postoji frustriranost kod studenata pa se zato daju i lose ocene ovom fakultetu.

Student

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.

Tafkal

pre 9 godina

Sta ce FON, Megableja i slicni tu? Iako ima dosta vise pogodjenih stvari, gde je Matematicki? ETF barem u vrhu i spominjete Masinac, svaka cast...

Onako usput

pre 9 godina

Drugar koji je medju prvima u svojoj diplomirao na ETF-u je bio ispracen sa recima "Idite i ne vracajte se"...Nakon sto je trazio odredjene papire za master studije u inostranstvu. Naravno bio je sokiran i razocaran, kao i mi ostali kad smo culi sa kakvim recima te isprate sa jednog od najuglednijih domacih fakulteta. Nije ni cudo sto se vecina ni ne vrati. A o tome kakvi ostaju, vidimo u skupstini...

ex-ETF

pre 9 godina

(Branko, 29. jul 2014 21:22)

Zajednicki imenilac svih ovih skola je IT. FON ima jake IT smerove, neke stvari poput poslovnih informacionih sistema se uce mnogo bolje nego na ETF, gde je akcenat studija na opstem softverskom i hardverskom inzenjeringu. Takodje, FON oslobadja buduce programere nepotrebnih kurseva elektronike, automatike, telekomunikacija itd sto im nece nikada zatrebati. Menadzment na FONu je maaglovita prica za sebe, u to ne bih ulazio. Ja sam zavrsio ETF, radim u IT i elektrotehnika se za mene zavrsava na Omovom zakonu koji sam savladao jos u osnovnoj skolii. Cemu 40 ispita i mnogo izgubljenih godina kada sam 90% svog danasnjeg posla naucio radeci tokom studija. Jesam zato studirao 7 godina, ali se isplatilo, naucio sam posao a onda otisao u inostranstvo. A deca hoce jos brze, da sto pre ispeku zanat i odu, a IT je idealan za to, posla uvel ima, jer je to poisao za mlade. Posle desetak godina rada oni ce napredovati i otici u menadzment, a njjihove pozicije ce se uprazniti za sledecu garnituru IT inzenjera. Zato u toj struci i ima posla, jer tu moras stalno da ucis uz sav posao, porodicu, decu, kredite, kvarove na autu i ostale proklete obaveze, sto ide glatko kad imas 27, malo teze kad imas 37, a nikako u 47, ako u tim godinama jos uvek kodiras i znojis se uceci isto sto i klinci puknes. Zato zapadnjaci IT prepustaju Indijcima i nama iz Istocne Evrope, a oni idu u bankare i brokere. Ali sve je bolje nego raditi za 300 evra u Srbiji uli Indiji.

exstudent

pre 9 godina

Ja sam popunjavala upitnik na osnovu kojeg je radjeno ovo istrazivanje.
Imao je 84 pitanja i bila su odlicna - vazna pitanja koja interesuju svakog
studenta, nevezano za to na kojem je faxu (ja sam zavrsila Ekonomski u
Beogradu). Istrazivanje je uradjeno po uzoru na Princeton Review, i na
sajtu udruzenja su lepo navedeni kriterijumi za rangiranje (preko 50) kao i
koja je bila svrha istrazivanja. Cak su izvukli i imena najboljih profesora
i asistenta na svakom fakultetu. Sve lepo pise, ali prema komentarima ovde
vidi se da nema ko da cita!

barba

pre 9 godina

Jel` to onaj FTN koji je otpustio svoju najbolju asistentkinju prosle godine i gde dekan proganja mlade studentice i asistentkinje, koji upisuju i oni koji su ponavljali razrede u srednjoj skoli?

realno

pre 9 godina

jedini fakultet iz Srbije koji se nasao nna renomiranoj Sangajskoj listi je Matematicki fakultet u Beogradu..s obzirom da studenti pominju cak i privatne fakultete dok se Matematicki nije ni spommenuo,to dovoljno govori o anketi,a Boga mi i o studentima.. izgleda da jos nismo dotakli dno,a mislio sam da jesmo

nekoizmase

pre 9 godina

Bravo za prirodnjacke fakultete, kvalitet uvek ispliva, ovako ili onako . . .

@ mare

Tacno je to da Fakultet za fizicku hemiju nije mnogo popularan jer ljudi misle da je fizicka hemija uzasno komplikovana i tacno je da su ranijih godina uvek imali mesta i za one kojima to nije prva zelja. Svi koji misle da se lako zavrsava mogu da ga upisu - pa ce da otkriju koliko je lako ;)
Biografije zaposlenih su na dva klika odavde :)

Ekonomista

pre 9 godina

Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu nema ni medju 20. To je fakultet koji nezadrzivo srlja u propast. A izgleda svesno kako bi neki privatni isplivali na povrsinu, treba unistiti ono sto valja. Reci obicnih studenata se ne slusaju, koji ukazuju na probleme i pad kvaliteta, vec se samo slusa mafijaska organizacuja studenata na celu sa Zekom lopovom. Ko je iz Kg zna o cemu pricam. Pametni se povlace, samo pitam dokle??

Cic

pre 9 godina

Ima detaljnih podataka o svakom fakultetu i o metodologiji na sajtu udruzenja, novinari ko novinari uvek sve šturo objave. Lista je prilično realna.

mare

pre 9 godina

Hahaha fizicka hemija! Pa to upisuju samo oni koji ne mogu nista drugo. Oni ne popune ni 30% budzetskih mesta. Nista teze nije ni zavrsiti pogotovo sada bolonjski. Ovo se naravno odnosi na fakultet za fizicku hemiju u Beogradu. Inace sama fizicka hemija je veoma ozbiljna nauka i nimalo laka za studiranje ali na ozbiljnim fakultetima u svetu.

Zaciorski

pre 9 godina

Sta da vam kazem? Zivim u najdaljem zapadnom gradu, svi svrseni studenti tehnickih fakulteta ovde su nasli odlicne poslove. Mozda ne odmah, ali su ga nasli. Ja sam gulio drustveni faks ,koji nije bas nesto perspektivan, ali i to moze ko hoce..uglavnom, isplati se ako niste nostalgicni i ako mozete bez provoda, cigara i rakije. Ipak je Srbija prvak u tome :)

Slobodan

pre 9 godina

Loše sprovedeno istraživanje. Znaju li istraživači šta su hteli da dobiju istraživanjem? Treba da vide metodologiju istraživanja koje sprovode svetski univerzitetski centri pa onda da urade istraživanje. Pomešane babe i žabe.

Branko

pre 9 godina

Veoma "pouzdano" istraživanje obzirom da ga je sprovela nevladina organizacija i da je na prvom mestu Fakultet Običnih (ili Opuštenih) Nauka, a i Union i Megatrend su blizu.....

Student

pre 9 godina

I pre ankete, svima je jasno je da fakulteti tehnickih nauka imaju najbolju perspektivu. Bolje uslove za studiranje pruzaju uglavnom privatni fakulteti, a kvalitetan program studija je moguc i na drzavnim i na privatnim fakultetima.

Ivica

pre 9 godina

Istrazivanje je skroz relevantno, posto svaki student zna kako je na svakom fakultetu, pa onda sa velikom preciznoscu moze da odredi koji je najbolji. Ukljuci li neko mozak makar na pet minuta na ovim prostorima?

Cika Bata

pre 9 godina

A od visih skola, ja bih da izdvojim Visoku skolu elektrotehnike i racunarstva, smer Nove energetske tehnologije, predmet Elektricne instalacije. Naucio sam vise za jedan semestar na vezbama na racunaru iz ovog predmeta, nego na svim ostalim predmetima zajedno. Danas u firmi najvise koristim to znanje. Pravo primenljivo znanje.

LouisianaWomanMissisipiMan

pre 9 godina

Svi navedeni fakulteti omogucavaju lako nalazenje posla VAN granica zemlje.Sve je jasno,samo mogu da kazem da U POTPUNOSTI PODRZAVAM ovaj izbor mladih.Nema ovde ni leba a ni pravde.Svakog dana kose po drumovima biju se palicama ubadaju se nozevima resetaju se pistoljima skacu sa zgrada.Ovo je jednostavno depresivna "drzava",i svako ko vredi nesto vise i poseduje neki talenat moj savet je napuste ovo,ovde cete ispasti samo budale koje placaju porez i kome ce drzava biti duzna.
Drzava ce da vas dzepari i reketira a vi cete ziveti u bedi i siromastvu dok ce doktori politicari da budu sve deblji i da se izivljavaju na svaki moguci nacin.Tako da treba ici "Trbuhom za kruhom"

Troll

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.

Чикић Драган

pre 9 godina

Како да срочим питање ... а што ће овдје приватни факултети, ако ништа не ваљају?

Troll

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.

LouisianaWomanMissisipiMan

pre 9 godina

Svi navedeni fakulteti omogucavaju lako nalazenje posla VAN granica zemlje.Sve je jasno,samo mogu da kazem da U POTPUNOSTI PODRZAVAM ovaj izbor mladih.Nema ovde ni leba a ni pravde.Svakog dana kose po drumovima biju se palicama ubadaju se nozevima resetaju se pistoljima skacu sa zgrada.Ovo je jednostavno depresivna "drzava",i svako ko vredi nesto vise i poseduje neki talenat moj savet je napuste ovo,ovde cete ispasti samo budale koje placaju porez i kome ce drzava biti duzna.
Drzava ce da vas dzepari i reketira a vi cete ziveti u bedi i siromastvu dok ce doktori politicari da budu sve deblji i da se izivljavaju na svaki moguci nacin.Tako da treba ici "Trbuhom za kruhom"

barba

pre 9 godina

Jel` to onaj FTN koji je otpustio svoju najbolju asistentkinju prosle godine i gde dekan proganja mlade studentice i asistentkinje, koji upisuju i oni koji su ponavljali razrede u srednjoj skoli?

Branko

pre 9 godina

Veoma "pouzdano" istraživanje obzirom da ga je sprovela nevladina organizacija i da je na prvom mestu Fakultet Običnih (ili Opuštenih) Nauka, a i Union i Megatrend su blizu.....

realno

pre 9 godina

jedini fakultet iz Srbije koji se nasao nna renomiranoj Sangajskoj listi je Matematicki fakultet u Beogradu..s obzirom da studenti pominju cak i privatne fakultete dok se Matematicki nije ni spommenuo,to dovoljno govori o anketi,a Boga mi i o studentima.. izgleda da jos nismo dotakli dno,a mislio sam da jesmo

exstudent

pre 9 godina

Ja sam popunjavala upitnik na osnovu kojeg je radjeno ovo istrazivanje.
Imao je 84 pitanja i bila su odlicna - vazna pitanja koja interesuju svakog
studenta, nevezano za to na kojem je faxu (ja sam zavrsila Ekonomski u
Beogradu). Istrazivanje je uradjeno po uzoru na Princeton Review, i na
sajtu udruzenja su lepo navedeni kriterijumi za rangiranje (preko 50) kao i
koja je bila svrha istrazivanja. Cak su izvukli i imena najboljih profesora
i asistenta na svakom fakultetu. Sve lepo pise, ali prema komentarima ovde
vidi se da nema ko da cita!

Student

pre 9 godina

I pre ankete, svima je jasno je da fakulteti tehnickih nauka imaju najbolju perspektivu. Bolje uslove za studiranje pruzaju uglavnom privatni fakulteti, a kvalitetan program studija je moguc i na drzavnim i na privatnim fakultetima.

Ivica

pre 9 godina

Istrazivanje je skroz relevantno, posto svaki student zna kako je na svakom fakultetu, pa onda sa velikom preciznoscu moze da odredi koji je najbolji. Ukljuci li neko mozak makar na pet minuta na ovim prostorima?

Ekonomista

pre 9 godina

Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu nema ni medju 20. To je fakultet koji nezadrzivo srlja u propast. A izgleda svesno kako bi neki privatni isplivali na povrsinu, treba unistiti ono sto valja. Reci obicnih studenata se ne slusaju, koji ukazuju na probleme i pad kvaliteta, vec se samo slusa mafijaska organizacuja studenata na celu sa Zekom lopovom. Ko je iz Kg zna o cemu pricam. Pametni se povlace, samo pitam dokle??

Cika Bata

pre 9 godina

A od visih skola, ja bih da izdvojim Visoku skolu elektrotehnike i racunarstva, smer Nove energetske tehnologije, predmet Elektricne instalacije. Naucio sam vise za jedan semestar na vezbama na racunaru iz ovog predmeta, nego na svim ostalim predmetima zajedno. Danas u firmi najvise koristim to znanje. Pravo primenljivo znanje.

Zaciorski

pre 9 godina

Sta da vam kazem? Zivim u najdaljem zapadnom gradu, svi svrseni studenti tehnickih fakulteta ovde su nasli odlicne poslove. Mozda ne odmah, ali su ga nasli. Ja sam gulio drustveni faks ,koji nije bas nesto perspektivan, ali i to moze ko hoce..uglavnom, isplati se ako niste nostalgicni i ako mozete bez provoda, cigara i rakije. Ipak je Srbija prvak u tome :)

Slobodan

pre 9 godina

Loše sprovedeno istraživanje. Znaju li istraživači šta su hteli da dobiju istraživanjem? Treba da vide metodologiju istraživanja koje sprovode svetski univerzitetski centri pa onda da urade istraživanje. Pomešane babe i žabe.

ex-ETF

pre 9 godina

(Branko, 29. jul 2014 21:22)

Zajednicki imenilac svih ovih skola je IT. FON ima jake IT smerove, neke stvari poput poslovnih informacionih sistema se uce mnogo bolje nego na ETF, gde je akcenat studija na opstem softverskom i hardverskom inzenjeringu. Takodje, FON oslobadja buduce programere nepotrebnih kurseva elektronike, automatike, telekomunikacija itd sto im nece nikada zatrebati. Menadzment na FONu je maaglovita prica za sebe, u to ne bih ulazio. Ja sam zavrsio ETF, radim u IT i elektrotehnika se za mene zavrsava na Omovom zakonu koji sam savladao jos u osnovnoj skolii. Cemu 40 ispita i mnogo izgubljenih godina kada sam 90% svog danasnjeg posla naucio radeci tokom studija. Jesam zato studirao 7 godina, ali se isplatilo, naucio sam posao a onda otisao u inostranstvo. A deca hoce jos brze, da sto pre ispeku zanat i odu, a IT je idealan za to, posla uvel ima, jer je to poisao za mlade. Posle desetak godina rada oni ce napredovati i otici u menadzment, a njjihove pozicije ce se uprazniti za sledecu garnituru IT inzenjera. Zato u toj struci i ima posla, jer tu moras stalno da ucis uz sav posao, porodicu, decu, kredite, kvarove na autu i ostale proklete obaveze, sto ide glatko kad imas 27, malo teze kad imas 37, a nikako u 47, ako u tim godinama jos uvek kodiras i znojis se uceci isto sto i klinci puknes. Zato zapadnjaci IT prepustaju Indijcima i nama iz Istocne Evrope, a oni idu u bankare i brokere. Ali sve je bolje nego raditi za 300 evra u Srbiji uli Indiji.

Чикић Драган

pre 9 godina

Како да срочим питање ... а што ће овдје приватни факултети, ако ништа не ваљају?

mare

pre 9 godina

Hahaha fizicka hemija! Pa to upisuju samo oni koji ne mogu nista drugo. Oni ne popune ni 30% budzetskih mesta. Nista teze nije ni zavrsiti pogotovo sada bolonjski. Ovo se naravno odnosi na fakultet za fizicku hemiju u Beogradu. Inace sama fizicka hemija je veoma ozbiljna nauka i nimalo laka za studiranje ali na ozbiljnim fakultetima u svetu.

Tafkal

pre 9 godina

Sta ce FON, Megableja i slicni tu? Iako ima dosta vise pogodjenih stvari, gde je Matematicki? ETF barem u vrhu i spominjete Masinac, svaka cast...

Onako usput

pre 9 godina

Drugar koji je medju prvima u svojoj diplomirao na ETF-u je bio ispracen sa recima "Idite i ne vracajte se"...Nakon sto je trazio odredjene papire za master studije u inostranstvu. Naravno bio je sokiran i razocaran, kao i mi ostali kad smo culi sa kakvim recima te isprate sa jednog od najuglednijih domacih fakulteta. Nije ni cudo sto se vecina ni ne vrati. A o tome kakvi ostaju, vidimo u skupstini...

djape

pre 9 godina

Sa ove liste neopravdano je izostavljen EKONOMSKI fakultet u BG, i vrlo se nerviram kad na primer vidim FON ispred EKOF-a jer to nije realno stanje stvari. A za one neupucene koji tvrde da ekof ne pruza priliku za praksu grdno se vara jer je to promenjeno poslednjih godina. Fakultet je zaista tezak i nijedan ispit se ne moze poloziti po principu, uvece procitas ujutru zablistas. Smatram da je zbog same tezine postoji frustriranost kod studenata pa se zato daju i lose ocene ovom fakultetu.

nekoizmase

pre 9 godina

Bravo za prirodnjacke fakultete, kvalitet uvek ispliva, ovako ili onako . . .

@ mare

Tacno je to da Fakultet za fizicku hemiju nije mnogo popularan jer ljudi misle da je fizicka hemija uzasno komplikovana i tacno je da su ranijih godina uvek imali mesta i za one kojima to nije prva zelja. Svi koji misle da se lako zavrsava mogu da ga upisu - pa ce da otkriju koliko je lako ;)
Biografije zaposlenih su na dva klika odavde :)

Cic

pre 9 godina

Ima detaljnih podataka o svakom fakultetu i o metodologiji na sajtu udruzenja, novinari ko novinari uvek sve šturo objave. Lista je prilično realna.

FON

pre 9 godina

Zavrsio FON, nakon par godina mlacenja prazne slame u Srbiji otisao napolje. Ne znam da li zasluzuje ovo mesto ili ne, ali meni je omogucio da zivim kao covek.

Zoki

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.
(Student, 30. jul 2014 02:19)
Fakultet za masinstvo i gradjevinarstvo je u Kraljevu i pripada Univerzitetu u Kragujevcu http://www.mfkv.kg.ac.rs/.

Student

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.

bot

pre 9 godina

FON drzavni privatni fakultet. Za IT smer nzm i ne zalazim u to a sto se tice menadzerskih smerova po prici je smesan za razliku od EKOF-a, koji je mnogo teze zavrsiti a posle ce taj neko sa FON-a da bude konkurencija ljudima sa ekonomskog...Drugi problem je to sto EKOF treba promeniti sistem polaganja ispita kao i gradivo koje se polaze. Predmet koja se u inostranstvu polaze na masteru iz 2 dela kod nas se pilaze u 2. God u 1 semestru. Dosta je nepotrebnog "gradiva" koje ti uopste nece koristiti, ali eto. Jos je br studenata koji se prima veliki i onda svakog profesora boli "ona stvar" za studente. Satro Bolonja stoji sami na papiru. Tesko ce se promeniti nesto na ovom Brdovitom Balkanu.

Filmofil

pre 9 godina

Sto se ETF tice. Stari program je bio OK, labaratorije stare, profesori kako ko.
Znam da nije deluje fensi, ali cisto da znate. Evropi, a mozda cak i Srbiji ce da fale energeticari i to oni koji imaju istovremeno prakticno i teorijsko znanje i iskustvo. S tim sto zbog preklapanja sa automatikom i PLC kod upravljanja pojedinim sistemima znanje treba da se prosiruje i na tu stranu. Tacno je da svi vole kancelarijske poslove, ali isti su pogodjeni obom krizom, a kad kriza dodje zanat u prstima i glavi je zlatan.

I da ucite ne samobza ocenu, nego da znate i gledajte da se ne zaparlozite na nekom radnom mestu.

kalabunga

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.
(Troll, 29. jul 2014 20:48)

Procentualno...? Koliko to Srbija ima diplomiranih teorijskih fizicara i koliko njih je ovde, u Srbiji?

Petar_Veliki

pre 9 godina

Da, ETF je u samom vrhu. Tako i treba, ne moze bilo ko da ga upise i zavrsi.
No, problem je sto u svetu najvise para zaradjuju lekari i advokati, naravno ne nasi jer ti fakulteti nisu ni priznati napolju.
Druga stvar. U svetu se ceni iskustvo a ne samo diplome i teorijsko znanje. To se sa nasih skola ne dobija. Prakticna znanja su vaznija od diplome. Samo se Srbi zaludjuju l'art pour l'art konceptu teorijskog zaludjivanja.

Чикић Драган

pre 9 godina

Како да срочим питање ... а што ће овдје приватни факултети, ако ништа не ваљају?

Branko

pre 9 godina

Veoma "pouzdano" istraživanje obzirom da ga je sprovela nevladina organizacija i da je na prvom mestu Fakultet Običnih (ili Opuštenih) Nauka, a i Union i Megatrend su blizu.....

djape

pre 9 godina

Sa ove liste neopravdano je izostavljen EKONOMSKI fakultet u BG, i vrlo se nerviram kad na primer vidim FON ispred EKOF-a jer to nije realno stanje stvari. A za one neupucene koji tvrde da ekof ne pruza priliku za praksu grdno se vara jer je to promenjeno poslednjih godina. Fakultet je zaista tezak i nijedan ispit se ne moze poloziti po principu, uvece procitas ujutru zablistas. Smatram da je zbog same tezine postoji frustriranost kod studenata pa se zato daju i lose ocene ovom fakultetu.

mare

pre 9 godina

Hahaha fizicka hemija! Pa to upisuju samo oni koji ne mogu nista drugo. Oni ne popune ni 30% budzetskih mesta. Nista teze nije ni zavrsiti pogotovo sada bolonjski. Ovo se naravno odnosi na fakultet za fizicku hemiju u Beogradu. Inace sama fizicka hemija je veoma ozbiljna nauka i nimalo laka za studiranje ali na ozbiljnim fakultetima u svetu.

realno

pre 9 godina

jedini fakultet iz Srbije koji se nasao nna renomiranoj Sangajskoj listi je Matematicki fakultet u Beogradu..s obzirom da studenti pominju cak i privatne fakultete dok se Matematicki nije ni spommenuo,to dovoljno govori o anketi,a Boga mi i o studentima.. izgleda da jos nismo dotakli dno,a mislio sam da jesmo

LouisianaWomanMissisipiMan

pre 9 godina

Svi navedeni fakulteti omogucavaju lako nalazenje posla VAN granica zemlje.Sve je jasno,samo mogu da kazem da U POTPUNOSTI PODRZAVAM ovaj izbor mladih.Nema ovde ni leba a ni pravde.Svakog dana kose po drumovima biju se palicama ubadaju se nozevima resetaju se pistoljima skacu sa zgrada.Ovo je jednostavno depresivna "drzava",i svako ko vredi nesto vise i poseduje neki talenat moj savet je napuste ovo,ovde cete ispasti samo budale koje placaju porez i kome ce drzava biti duzna.
Drzava ce da vas dzepari i reketira a vi cete ziveti u bedi i siromastvu dok ce doktori politicari da budu sve deblji i da se izivljavaju na svaki moguci nacin.Tako da treba ici "Trbuhom za kruhom"

Tafkal

pre 9 godina

Sta ce FON, Megableja i slicni tu? Iako ima dosta vise pogodjenih stvari, gde je Matematicki? ETF barem u vrhu i spominjete Masinac, svaka cast...

Ivica

pre 9 godina

Istrazivanje je skroz relevantno, posto svaki student zna kako je na svakom fakultetu, pa onda sa velikom preciznoscu moze da odredi koji je najbolji. Ukljuci li neko mozak makar na pet minuta na ovim prostorima?

Slobodan

pre 9 godina

Loše sprovedeno istraživanje. Znaju li istraživači šta su hteli da dobiju istraživanjem? Treba da vide metodologiju istraživanja koje sprovode svetski univerzitetski centri pa onda da urade istraživanje. Pomešane babe i žabe.

Troll

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.

barba

pre 9 godina

Jel` to onaj FTN koji je otpustio svoju najbolju asistentkinju prosle godine i gde dekan proganja mlade studentice i asistentkinje, koji upisuju i oni koji su ponavljali razrede u srednjoj skoli?

Cika Bata

pre 9 godina

A od visih skola, ja bih da izdvojim Visoku skolu elektrotehnike i racunarstva, smer Nove energetske tehnologije, predmet Elektricne instalacije. Naucio sam vise za jedan semestar na vezbama na racunaru iz ovog predmeta, nego na svim ostalim predmetima zajedno. Danas u firmi najvise koristim to znanje. Pravo primenljivo znanje.

Petar_Veliki

pre 9 godina

Da, ETF je u samom vrhu. Tako i treba, ne moze bilo ko da ga upise i zavrsi.
No, problem je sto u svetu najvise para zaradjuju lekari i advokati, naravno ne nasi jer ti fakulteti nisu ni priznati napolju.
Druga stvar. U svetu se ceni iskustvo a ne samo diplome i teorijsko znanje. To se sa nasih skola ne dobija. Prakticna znanja su vaznija od diplome. Samo se Srbi zaludjuju l'art pour l'art konceptu teorijskog zaludjivanja.

exstudent

pre 9 godina

Ja sam popunjavala upitnik na osnovu kojeg je radjeno ovo istrazivanje.
Imao je 84 pitanja i bila su odlicna - vazna pitanja koja interesuju svakog
studenta, nevezano za to na kojem je faxu (ja sam zavrsila Ekonomski u
Beogradu). Istrazivanje je uradjeno po uzoru na Princeton Review, i na
sajtu udruzenja su lepo navedeni kriterijumi za rangiranje (preko 50) kao i
koja je bila svrha istrazivanja. Cak su izvukli i imena najboljih profesora
i asistenta na svakom fakultetu. Sve lepo pise, ali prema komentarima ovde
vidi se da nema ko da cita!

ex-ETF

pre 9 godina

(Branko, 29. jul 2014 21:22)

Zajednicki imenilac svih ovih skola je IT. FON ima jake IT smerove, neke stvari poput poslovnih informacionih sistema se uce mnogo bolje nego na ETF, gde je akcenat studija na opstem softverskom i hardverskom inzenjeringu. Takodje, FON oslobadja buduce programere nepotrebnih kurseva elektronike, automatike, telekomunikacija itd sto im nece nikada zatrebati. Menadzment na FONu je maaglovita prica za sebe, u to ne bih ulazio. Ja sam zavrsio ETF, radim u IT i elektrotehnika se za mene zavrsava na Omovom zakonu koji sam savladao jos u osnovnoj skolii. Cemu 40 ispita i mnogo izgubljenih godina kada sam 90% svog danasnjeg posla naucio radeci tokom studija. Jesam zato studirao 7 godina, ali se isplatilo, naucio sam posao a onda otisao u inostranstvo. A deca hoce jos brze, da sto pre ispeku zanat i odu, a IT je idealan za to, posla uvel ima, jer je to poisao za mlade. Posle desetak godina rada oni ce napredovati i otici u menadzment, a njjihove pozicije ce se uprazniti za sledecu garnituru IT inzenjera. Zato u toj struci i ima posla, jer tu moras stalno da ucis uz sav posao, porodicu, decu, kredite, kvarove na autu i ostale proklete obaveze, sto ide glatko kad imas 27, malo teze kad imas 37, a nikako u 47, ako u tim godinama jos uvek kodiras i znojis se uceci isto sto i klinci puknes. Zato zapadnjaci IT prepustaju Indijcima i nama iz Istocne Evrope, a oni idu u bankare i brokere. Ali sve je bolje nego raditi za 300 evra u Srbiji uli Indiji.

Student

pre 9 godina

I pre ankete, svima je jasno je da fakulteti tehnickih nauka imaju najbolju perspektivu. Bolje uslove za studiranje pruzaju uglavnom privatni fakulteti, a kvalitetan program studija je moguc i na drzavnim i na privatnim fakultetima.

Zaciorski

pre 9 godina

Sta da vam kazem? Zivim u najdaljem zapadnom gradu, svi svrseni studenti tehnickih fakulteta ovde su nasli odlicne poslove. Mozda ne odmah, ali su ga nasli. Ja sam gulio drustveni faks ,koji nije bas nesto perspektivan, ali i to moze ko hoce..uglavnom, isplati se ako niste nostalgicni i ako mozete bez provoda, cigara i rakije. Ipak je Srbija prvak u tome :)

Cic

pre 9 godina

Ima detaljnih podataka o svakom fakultetu i o metodologiji na sajtu udruzenja, novinari ko novinari uvek sve šturo objave. Lista je prilično realna.

FON

pre 9 godina

Zavrsio FON, nakon par godina mlacenja prazne slame u Srbiji otisao napolje. Ne znam da li zasluzuje ovo mesto ili ne, ali meni je omogucio da zivim kao covek.

nekoizmase

pre 9 godina

Bravo za prirodnjacke fakultete, kvalitet uvek ispliva, ovako ili onako . . .

@ mare

Tacno je to da Fakultet za fizicku hemiju nije mnogo popularan jer ljudi misle da je fizicka hemija uzasno komplikovana i tacno je da su ranijih godina uvek imali mesta i za one kojima to nije prva zelja. Svi koji misle da se lako zavrsava mogu da ga upisu - pa ce da otkriju koliko je lako ;)
Biografije zaposlenih su na dva klika odavde :)

Ekonomista

pre 9 godina

Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu nema ni medju 20. To je fakultet koji nezadrzivo srlja u propast. A izgleda svesno kako bi neki privatni isplivali na povrsinu, treba unistiti ono sto valja. Reci obicnih studenata se ne slusaju, koji ukazuju na probleme i pad kvaliteta, vec se samo slusa mafijaska organizacuja studenata na celu sa Zekom lopovom. Ko je iz Kg zna o cemu pricam. Pametni se povlace, samo pitam dokle??

Onako usput

pre 9 godina

Drugar koji je medju prvima u svojoj diplomirao na ETF-u je bio ispracen sa recima "Idite i ne vracajte se"...Nakon sto je trazio odredjene papire za master studije u inostranstvu. Naravno bio je sokiran i razocaran, kao i mi ostali kad smo culi sa kakvim recima te isprate sa jednog od najuglednijih domacih fakulteta. Nije ni cudo sto se vecina ni ne vrati. A o tome kakvi ostaju, vidimo u skupstini...

Filmofil

pre 9 godina

Sto se ETF tice. Stari program je bio OK, labaratorije stare, profesori kako ko.
Znam da nije deluje fensi, ali cisto da znate. Evropi, a mozda cak i Srbiji ce da fale energeticari i to oni koji imaju istovremeno prakticno i teorijsko znanje i iskustvo. S tim sto zbog preklapanja sa automatikom i PLC kod upravljanja pojedinim sistemima znanje treba da se prosiruje i na tu stranu. Tacno je da svi vole kancelarijske poslove, ali isti su pogodjeni obom krizom, a kad kriza dodje zanat u prstima i glavi je zlatan.

I da ucite ne samobza ocenu, nego da znate i gledajte da se ne zaparlozite na nekom radnom mestu.

bot

pre 9 godina

FON drzavni privatni fakultet. Za IT smer nzm i ne zalazim u to a sto se tice menadzerskih smerova po prici je smesan za razliku od EKOF-a, koji je mnogo teze zavrsiti a posle ce taj neko sa FON-a da bude konkurencija ljudima sa ekonomskog...Drugi problem je to sto EKOF treba promeniti sistem polaganja ispita kao i gradivo koje se polaze. Predmet koja se u inostranstvu polaze na masteru iz 2 dela kod nas se pilaze u 2. God u 1 semestru. Dosta je nepotrebnog "gradiva" koje ti uopste nece koristiti, ali eto. Jos je br studenata koji se prima veliki i onda svakog profesora boli "ona stvar" za studente. Satro Bolonja stoji sami na papiru. Tesko ce se promeniti nesto na ovom Brdovitom Balkanu.

Student

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.

kalabunga

pre 9 godina

Ovo nije nikakvo rangiranje nego obicna anketa. Mada anketa dosta oslikava realno stanje posto Elektrotehnicki fakultet Beograd, Fakultet tehnickih nauka Novi Sad i Elektronski fakultet Nis imaju ubedljivo najvise bivsih studenata u inostranstvu u najboljim kompanijama na svetu.
(Troll, 29. jul 2014 20:48)

Procentualno...? Koliko to Srbija ima diplomiranih teorijskih fizicara i koliko njih je ovde, u Srbiji?

Zoki

pre 9 godina

Kragujevac nema građevinu i arhitekturu u sklopu mašinskog fakulteta, a nema ni mašinski, promenio je ime u Fakultet tehničkih nauka.
(Student, 30. jul 2014 02:19)
Fakultet za masinstvo i gradjevinarstvo je u Kraljevu i pripada Univerzitetu u Kragujevcu http://www.mfkv.kg.ac.rs/.