Utorak, 27.05.2014.

15:13

Dobrica ili kraj epohe

Izvor: Ðorðe Vukadinoviæ

Dobrica ili kraj epohe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

CCCC

pre 9 godina

Svaki narod ima ne samo vlast, vec i nacionalnog barda kakvog zasluzuje. Jugosloveni Andrica, Hrvati Krlezu, Bosnjaci Selimovica, a Srbi - Dobricu Cosica.

ime poznato redakciji

pre 9 godina

Dobrica Cosic
Lutao je nevesto se praveci da nije mogao nista da uradi.
Postavio je svojim ponasanjem kodeks danasnje administracije, koja nikada nije nizasta odgovorna.
Znao je i za Dalmatinske koze i za Goli otok, bio je savremenik tih crnih vremena. Neka mu je bogom prosto.

Dragan Markovic

pre 9 godina

Dakle gospodine Vukadinovicu, ovaj tekst Vam svetli najsjajnijim svetlom! Posebno mi se dopada Vas poziv na kraju teksta 'nama koji ostajemo' da promislimo I o coveku (Dobrici Cosicu) I o stvarima I idejama kojima se bavio I oko kojih se brinuo... Nazalost, previse je onih koji su svoje stavove o coveku I idejama vec zauzeli...

Boća

pre 9 godina

Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
(Kvazimodo Sorabius, 2. jun 2014 02:39)

Baš je 'pasivna' i baš je zanemarljiva. Pa i da se pravimo da verujemo u budalaštine kako je Ćosić 30 godina kontrirao Titu a ne da je iza leđa cinkario sve svoje kolege, pa opet je njegova avantura sa Palama dovoljna da ga smatramo bednikom.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Da ga nema, trebalo bi stvoriti Saliha, on nam uvek "objasni" da Srbi ne treba da postoje!
Ovi drugi, kako sam i pretpostavio, drvene o "Srpskoj krivici" za raspad divne Juge, gde je Srbija raščerečena, gde su pokrajine imale nadzor i kontrolu nad "ostatkom", a "ostatak" je skoro sa pasošem morao ići u N.Sad i Prištinu.
Poturanje laži je ružno, što kažu moji unuci Andrej, Aleksa i Relja, ali matori ne veruju u ružnoću: Ćosić je ušao u klinč sa Brozom i kompartijom još iza 1953, a kulminaciju sukoba je imao od 1966, da bi od 1968. sukob bio "na život i smrt". Ništa, dakle, od Briona pred smrt Broza!
Ćosić nije hteo puki oportunizam, poput ostalih srpskih vedeta: Stambolića, Krcuna, Rankovića, Koče, Draže Markovića- do Ljubičića i Gračanina. OSTAO je privrženik svog naroda, a stradanje je započelo zbog KiM-a. On nije (po)stradao zbog želje za više vlasti, poput Đilasa i Dapčevića, ili zbog želje za brzinom iskorišćenja Srba - poput Krajgera, Bijedića, Savke i Tripala, ili zbog pomodarstva Latinke i Tepavca, već je shvatio da se Srbima menja mentalni sklop zbog ataka na slobodu i osećaj istine. Nije hteo da se utrkuje sa europejstvom i autošovinizmom - dok drugi planiraju nastavak genocida - ovakvog i onakvog, ali genocida.
Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
Ovi koji uključuju svinje u priču o čemu znaju samo rekla-kazala, neka - hvala.
Ne vredi...

Makijaveli

pre 9 godina

Cim neko pocne o nacionalizmu i patriotizmu da tupi, odmah znam da taj nista ne zna da radi u zivotu, pametno. Recimo da napravi nesto rukama, a takvih je najvise kod nas... diplomata, bezbednjaka, placenih patriota, strucnjaka za drustvena pitanja, popova, duhovnika, psihologa, politicara, pravnika, ekonomiskih eksperata, savetnika, generala, sekretara... A inzeinjeri odose u beli svet, rade u stranim fabrikama i proizvode dobra za druge drzave!!!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Cosic je prevrtljiv covek.Imao je vise uticaja od pameti.Njegov doprinos ratu i raspadu zemlje je nemerljiv.Istine radi imao je sjajne saradnike u drugim republikama.Da pomenem neke Tudjman,Izetbegovic,Kucan.U celoj toj bulumenti jedini normalan bio je Kiro Gligorov zato su i pokusali atentat na njega!Gospodin Cosic je tvorac predloga o "humanom preseljenju naroda"?

Dule

pre 9 godina

Ви националисти ? По мом мишљењу Србија је једина земља на свету која има премного различитих дефиниција националисте. Стотина пута чуо и прочитао, а увек сам се запитао: Па забога зашто Југословени нису били националисти па да се конфронтују са другом националистичком гамади и победе у Југославији? Или су ти Југо националисти само седили скрштених руку и мирно чекали да им брод потоне па да испливају само остатци од ...Шта је дефиниција национализма ?

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup,....
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje..(Narod nije glup)
---
Narod nije glup. Ali,neki jesu.Ili su samo nepismeni?Za Vašu informaciju,Dobrica Ćosić je pao u nemilost 1968 godine,kada je,gle čuda,još onda,skrenuo pažnju gluvim,slepim i glupim Srbima,na položaj njihovih sunarodnika na KOSMET-u?!Koliko se sećam Tito je umro 1980 godine?!Znači nije to baš bilo tik pred Titovu smrt.Inače,za Vašu informaciju,na Brionima su mogli da letuju svi viši oficiri.Od majora pa na dalje.Mogao je i Dobrica kao i Vi,ili milion nas drugih oportunista,da ćuti i čeka.Ali nije.I to mu ne mogu oprostiti ti,nekadašnji,oportunisti današnji revolucionari i evropejci.Oni i danas "furaju" istu ideologiju.OPORTUNIZAM.Ponovo zuje oko nečije "masne zadnjice" očekujući "mufte"?!
Znam da svinje mogu da budu debele.Obično jesu.I glupe su jer ih čovek namami na šaku kukuruza a onda zakolje.Ipak,koliko se sećam,taj izraz je bio pod navodnicima,ukoliko shvatate?

Nemanja

pre 9 godina

(Mladen Mladenovic, 29. maj 2014 23:22)

Skoro je simpatično što neko ko je nebrojeno puta na delu dokazao svoje neznanje (setimo se samo komentara kako u drugim zemljama nema pisaca koji bi odbacivali nacionalnost kao nevažnu), nepismenost i licemerje, a čiji je jedino životno dostignuće višedecenijska prepiska sa novinama i internet glasilima, optužuje druge da su nepismeni anonimusi; i to samo zato što ne dele njegovu ljubav prema najvećem cinkarošu među piscima i sasvim osrednjem piscu među cinkarošima. Razumite Mladena: biti poput Dobrice je za njega najveći ideal, i time je sve rečeno.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

BRAVO za komentar, Nemanja ! Potpuno ste u pravu; simili similis gaudet !
(Sličan se sličnom raduje, 29. maj 2014 20:38)
---------
U pravu je slican se slicnom raduje.Zlo je vreme doslo kada se dvoje "niscih" udruze i kritikuju jednog od najpoznatijih srpskih knjizevnika, potom akademika i politicara, kome nisu ni do kolena?! Zlo je vreme doslo kada njegov knjizevni opus kritikuju i ocenjuju polupismeni anonimusi i "suvisni ljudi". Vreme inter-neta je takvima donelo neopisivu srecu jer, za njih je najveci uspeh to sto mogu javno da pljunu na bilo koga i time svom egu potvrde da jos uvek postoje kao ziva bica i ljudi. Nepristojno je i tragicno da danas analfabete ocenjjuju neciju literaturu a gluvi muziku. Mislio sam da ova latinska mudrost, koja je ubacena kako bi potvrdila Vase visoko i siroko obrazovanje, znaci, "U zdravom telu zdrav duh" ali, sva sreca da ste nam je preveli.

Narod nije glup

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup, a nije ni čeznuo za vođama ; to o čemu Vi govorite je uobičajena demokratska procedura u demokratskim društvima.
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", u času kada je kormilo države,već uveliko, u rukama "drugih majstora", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
"Rupe u srcu i mozgu" o kojima govorite nisu plod "bola i patnje" - kako Vi tumačite - već su izraz nastojanja da "prošlost bude izbrisana" , ili bar, zaboravljena.
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje, na primer, dok su knjige mogu biti samo opširne ; manje ili više.

Nemanja

pre 9 godina

(Topličanin Milan, 29. maj 2014 15:34)

tako je, njegov rad se može pozitivno opisati samo kao 'plodonosan' - napisao je Dobrica mnooogo toga, ali, uz poneke izuzetke, štivo mu je dosadno i precenjeno, a porediti ovog zanatliju sa stvarno vrhunskim srpskim autorima kao što je Andrić, Sterija, Sremac, Kiš ili Crnjanski bi trebalo da zasmeje svaku iole obrazovanu i inteligentnu osobu. Ispravka, i zasmeje je. Sa druge strane, kao čoveka je sasvim na mestu porediti ga sa raznim Vukadinovićima, Antonićima i Mladenovića - moć je imao veću, ali je kao ličnost bio isti: jadan i šupalj.

Topličanin Milan

pre 9 godina

Očekivano ljigavo i licemerno. A dobro, kakav čovek je Dobrica bio, takve su i njegove apologete.
(Nemanja, 29. maj 2014 09:20)
----
Ako je jedan od najplodonosnijih pisaca ovoga naroda bio "ljigav i licemeran", postavlja se pitanje kako nazvati one polupismene, one sa neostvarenim ambicijama, koji krivicu za svoju neplodnost, sterilnost i beznačajnost uvek nalaze u drugima? Apologete Dobrice Ćosića imaju šta da brane jer se radi o jednoj od najznačajnih ličnosti u Srbiji, iza koga je, ako ništa drugo, ostalo epohalno književno delo. Postavlja se pitanje šta njegovi oponenti napadaju? Da li njegovo delo koje se sastoji od "debelih" romana koji "smaraju", njegovu posvećenost svome narodu, njega kao člana SANU ili, jednostavno ne znaju šta je u svemu tome njegov greh ali, "znaju da tu nešto smrdi"?!Možda zato što nije išao na instruktivne kurseve i dnevni provijant u Madjarsku?!

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.
(Silvester, 28. maj 2014 22:34)
-----------
Pitanje može da glasi i ovako: "A zbog čega smo, posle tako idealnog života, posle tako ispravnog puta, za vreme Titove epohe, završili u "provaliji" odnosno u kravavim sukobima?".Ko je kriv? Taj idealni put ili, on i nije bio baš tako idealan?! Znam, reći ćete, "šačica nacionalista", što je tipično objašnjenje "plavuša", koje još uvek nisu shvatile. Niko više ne žali za Titom i Jugoslavijom od Srba i Srbije. U Hrvatskoj, kada ga pomenete možete da izgubite glavu.Jedino mi u Srbiji smatramo da smo živeli u "Eldoradu" a svi ostali u "tamnici naroda"?!Da li imaju prava Slovenci, Hrvati i svi ostali kada tvrde da smo živeli na njihov račun? Ovoliki plač me asocira na tu činjenicu. Inače, posle smrti Tita imali smo samo dve alternative da zauvek ostanemo sa njim ili, on sa nama.
Prva je, da mu nekako udahnemo večni život, da ga balsamujemo kao faraona ili, ona druga, da svi umremo sa njim. Ako je bio ljudsko biće, a jeste, morali smo da znamo, ili pretpostavimo, kako i njegov život ima početak i kraj.

Kroki

pre 9 godina

@ miha bukovac

Dopala mi se Vaša skica za portret o Dobrici Ćosiću. Da, ima takvih karaktera koji "nit' smrde, nit' mirišu".
Književni opus Dobrice Ćosića na mene nije ostavio "utisak" ;ta simbioza ruralnog pripovedanja "garnirana" faktografijom, ta, najpre, "partizanoština", potom "disidentstvo"... čitav taj mentalitet funkcionalizovanog, zarobljenog uma, kao najsublimnijeg obličja neizlečivog otuđena od onoga što književnost, po definiciji, jeste - ili bi trebalo da bude ; književna (umetnička)sloboda.
Vukadinovićev jednostrani omaž zvuči patetično...

marko, nis

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Kad govoris o zlim i glupim ljudima mozes da navedes vas nacionaliste, ostavi nas koji smo u manjini uvek bili za mir i za nenasilje, odbijali poslusnost naciji, crkvi i takvima kao sto je bio Cosic.

Silvester

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Čudo jedno kako se oglašavaju intelektualni patuljci u tumačenju i ocenjivanju jednog intelektualnog, autohtonog i nadasve poštenog i iskrenog rodoljuba.
Pa dečice draga, vi niste Ćosiću ni do kolena. U ničemu i ni po čemu.
Ćoisića je Srpskom narodu ocrnjivao Brozov režim, ali ne samo Ćosića.
Vi koji ne shvatate da je Ćosić teško u duši proživljavao sve padove i poraze SVOG mantravog naroda, krezubog i sa poganim rečima (što jednom reče D. Mićunović), što je neprekidno iščekivao da se u Srbiji pojavi istinski vođa - pa je SVAKOME "davao šansu" - od Rankovića do Miloševića, ali i Draškovića, Šešelja, Tadića, Koštunice do Nikolića i Vučića. Otišao je sa rupom u srcu i srcem u mozgu - što znači i sa rupom u mozgu, koju su mu izdubili SVI pobrojani - osim Đinđića.
Otišao je u nezaborav ozbiljno zabrinutih za sudbinu (ne samo budućnost) Svojih Srba i svoje Srbije. To je i javno rekao.
Pokušao je sve, da urazumi nerazumne, da preobliči bezlične, da vrati zabludele - i priznao poraz: Srbi ne praštaju racionalnost, cene utopije i obećanja. To nam je pred smrt i rekao.
Ćosić je srpski Prometej, Sizif, Jovanka Orleanka.
Svakako da Srbi nisu zasluživali Ćosića. Posebno jer dozvoljavaju da ga blate osvedočeni antisrbi, autošovinisti i omamljeni evropejci.
Ćosić nije hteo da ga promovišu neprijatelji Srpstva - zato mu izmišljaju krivice - lažne i paralažne. Nikog nije mrzeo, čak ni svoje velike mrzitelje.
PS.
piscu posmrtene kolumne - hvala, prvi put da sam na istoj strani...

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Kada je bio tako dobar i tako pametan, zasto smo se srozali u bedu i bespuce. Pamet u glavu. Operi ogledalo
(Robin Hud, 28. maj 2014 12:29)
------------
Ako sledimo logiku odgovor je sasvim jasan. Zato što smo mi zli i glupi, a ne Dobrica. Ne morate prati ogledalo već uključite lampice u mozgu.

devlin

pre 9 godina

Patetičan tekst bez ikakve kritičke analize Ćosićevog uticaja na javnost i politiku u poslednjih 40-50 godina. Da je bio tako pitom i uzvišen, tako intelektualno superioran i moralno, a beše uticijan, i to vrlo, ne bismo bili gde smo-a na dnu smo.

čoporizam, niti voda niti vino

pre 9 godina

Zbunjeni čovek koji je zahvaljujući tome što nije odbijao pripisivanje autoriteta i upravo stoga što je radi sopstvenog komfora odnosno čuvanja prijateljskih odnosa sa svima, prenosio svoje sopstvene zablude kao dogmu. Eklekticizam je rasipanje truda u prazno, a nacionalizam logična posledica bezidejnosti: šta je ostalo zajedničko svima koji se razilaze u stavovima o maltene svim stavovima? Pa, većina njih su Srbi, to ne mogu da biraju jer su kao takvi rođeni, pa prema tome hajde da svedemo sve na nacionalno i tako ostanemo drugari!

miha bukovac

pre 9 godina

Za Dobricu Ćosića (pokoj mu duši) teško je reći bilo šta, pozitivnog ili negativnog a da u bilo kom slučaju se čovek ne izloži opasnosti da pogreši, nije reč o njegovom "nepotpunom obrazovanju" ali reč je o njegovom karakteru koji nije bio baš "revolucionaran" a ni "tradicionalan" nije bio "kristalno", jasan i čist već (kako izgleda) kompromisan, "ni tamo ni 'vamo" ili i tamo i ovamo. Možda je to neka mudrost ili je upravo zato što nije imao "potpunije" obrazovanje iako sam se slagao sa njegovim političkim gledištem. SANU snosi veliku odgovornost za agoniju Srba ne samo za raspad SFRJ već i u vremenu njenog trajanja, a D.Ć. je bio njen dugogodišnji član. O njegovim knjigama ne bih, jer za to postoje književni kritičari, samo znam da ga Mirko Kovač nije podnosio.

sinisa

pre 9 godina

Nisam znao coveka licno... ali ovo ispade kao i ona prica o Slobi (Milosevicu): dobar covek u sustini, sve je dobro hteo (ali nesto mu se nije dalo) a i sve lose sto je uradio to su krivi neki pokvareni ljudi koji su bili oko njega...

sinisa

pre 9 godina

Nisam znao coveka licno... ali ovo ispade kao i ona prica o Slobi (Milosevicu): dobar covek u sustini, sve je dobro hteo (ali nesto mu se nije dalo) a i sve lose sto je uradio to su krivi neki pokvareni ljudi koji su bili oko njega...

devlin

pre 9 godina

Patetičan tekst bez ikakve kritičke analize Ćosićevog uticaja na javnost i politiku u poslednjih 40-50 godina. Da je bio tako pitom i uzvišen, tako intelektualno superioran i moralno, a beše uticijan, i to vrlo, ne bismo bili gde smo-a na dnu smo.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Čudo jedno kako se oglašavaju intelektualni patuljci u tumačenju i ocenjivanju jednog intelektualnog, autohtonog i nadasve poštenog i iskrenog rodoljuba.
Pa dečice draga, vi niste Ćosiću ni do kolena. U ničemu i ni po čemu.
Ćoisića je Srpskom narodu ocrnjivao Brozov režim, ali ne samo Ćosića.
Vi koji ne shvatate da je Ćosić teško u duši proživljavao sve padove i poraze SVOG mantravog naroda, krezubog i sa poganim rečima (što jednom reče D. Mićunović), što je neprekidno iščekivao da se u Srbiji pojavi istinski vođa - pa je SVAKOME "davao šansu" - od Rankovića do Miloševića, ali i Draškovića, Šešelja, Tadića, Koštunice do Nikolića i Vučića. Otišao je sa rupom u srcu i srcem u mozgu - što znači i sa rupom u mozgu, koju su mu izdubili SVI pobrojani - osim Đinđića.
Otišao je u nezaborav ozbiljno zabrinutih za sudbinu (ne samo budućnost) Svojih Srba i svoje Srbije. To je i javno rekao.
Pokušao je sve, da urazumi nerazumne, da preobliči bezlične, da vrati zabludele - i priznao poraz: Srbi ne praštaju racionalnost, cene utopije i obećanja. To nam je pred smrt i rekao.
Ćosić je srpski Prometej, Sizif, Jovanka Orleanka.
Svakako da Srbi nisu zasluživali Ćosića. Posebno jer dozvoljavaju da ga blate osvedočeni antisrbi, autošovinisti i omamljeni evropejci.
Ćosić nije hteo da ga promovišu neprijatelji Srpstva - zato mu izmišljaju krivice - lažne i paralažne. Nikog nije mrzeo, čak ni svoje velike mrzitelje.
PS.
piscu posmrtene kolumne - hvala, prvi put da sam na istoj strani...

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Kada je bio tako dobar i tako pametan, zasto smo se srozali u bedu i bespuce. Pamet u glavu. Operi ogledalo
(Robin Hud, 28. maj 2014 12:29)
------------
Ako sledimo logiku odgovor je sasvim jasan. Zato što smo mi zli i glupi, a ne Dobrica. Ne morate prati ogledalo već uključite lampice u mozgu.

marko, nis

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Kad govoris o zlim i glupim ljudima mozes da navedes vas nacionaliste, ostavi nas koji smo u manjini uvek bili za mir i za nenasilje, odbijali poslusnost naciji, crkvi i takvima kao sto je bio Cosic.

Topličanin Milan

pre 9 godina

Očekivano ljigavo i licemerno. A dobro, kakav čovek je Dobrica bio, takve su i njegove apologete.
(Nemanja, 29. maj 2014 09:20)
----
Ako je jedan od najplodonosnijih pisaca ovoga naroda bio "ljigav i licemeran", postavlja se pitanje kako nazvati one polupismene, one sa neostvarenim ambicijama, koji krivicu za svoju neplodnost, sterilnost i beznačajnost uvek nalaze u drugima? Apologete Dobrice Ćosića imaju šta da brane jer se radi o jednoj od najznačajnih ličnosti u Srbiji, iza koga je, ako ništa drugo, ostalo epohalno književno delo. Postavlja se pitanje šta njegovi oponenti napadaju? Da li njegovo delo koje se sastoji od "debelih" romana koji "smaraju", njegovu posvećenost svome narodu, njega kao člana SANU ili, jednostavno ne znaju šta je u svemu tome njegov greh ali, "znaju da tu nešto smrdi"?!Možda zato što nije išao na instruktivne kurseve i dnevni provijant u Madjarsku?!

miha bukovac

pre 9 godina

Za Dobricu Ćosića (pokoj mu duši) teško je reći bilo šta, pozitivnog ili negativnog a da u bilo kom slučaju se čovek ne izloži opasnosti da pogreši, nije reč o njegovom "nepotpunom obrazovanju" ali reč je o njegovom karakteru koji nije bio baš "revolucionaran" a ni "tradicionalan" nije bio "kristalno", jasan i čist već (kako izgleda) kompromisan, "ni tamo ni 'vamo" ili i tamo i ovamo. Možda je to neka mudrost ili je upravo zato što nije imao "potpunije" obrazovanje iako sam se slagao sa njegovim političkim gledištem. SANU snosi veliku odgovornost za agoniju Srba ne samo za raspad SFRJ već i u vremenu njenog trajanja, a D.Ć. je bio njen dugogodišnji član. O njegovim knjigama ne bih, jer za to postoje književni kritičari, samo znam da ga Mirko Kovač nije podnosio.

Silvester

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.

Nemanja

pre 9 godina

(Mladen Mladenovic, 29. maj 2014 23:22)

Skoro je simpatično što neko ko je nebrojeno puta na delu dokazao svoje neznanje (setimo se samo komentara kako u drugim zemljama nema pisaca koji bi odbacivali nacionalnost kao nevažnu), nepismenost i licemerje, a čiji je jedino životno dostignuće višedecenijska prepiska sa novinama i internet glasilima, optužuje druge da su nepismeni anonimusi; i to samo zato što ne dele njegovu ljubav prema najvećem cinkarošu među piscima i sasvim osrednjem piscu među cinkarošima. Razumite Mladena: biti poput Dobrice je za njega najveći ideal, i time je sve rečeno.

čoporizam, niti voda niti vino

pre 9 godina

Zbunjeni čovek koji je zahvaljujući tome što nije odbijao pripisivanje autoriteta i upravo stoga što je radi sopstvenog komfora odnosno čuvanja prijateljskih odnosa sa svima, prenosio svoje sopstvene zablude kao dogmu. Eklekticizam je rasipanje truda u prazno, a nacionalizam logična posledica bezidejnosti: šta je ostalo zajedničko svima koji se razilaze u stavovima o maltene svim stavovima? Pa, većina njih su Srbi, to ne mogu da biraju jer su kao takvi rođeni, pa prema tome hajde da svedemo sve na nacionalno i tako ostanemo drugari!

Makijaveli

pre 9 godina

Cim neko pocne o nacionalizmu i patriotizmu da tupi, odmah znam da taj nista ne zna da radi u zivotu, pametno. Recimo da napravi nesto rukama, a takvih je najvise kod nas... diplomata, bezbednjaka, placenih patriota, strucnjaka za drustvena pitanja, popova, duhovnika, psihologa, politicara, pravnika, ekonomiskih eksperata, savetnika, generala, sekretara... A inzeinjeri odose u beli svet, rade u stranim fabrikama i proizvode dobra za druge drzave!!!

Narod nije glup

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup, a nije ni čeznuo za vođama ; to o čemu Vi govorite je uobičajena demokratska procedura u demokratskim društvima.
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", u času kada je kormilo države,već uveliko, u rukama "drugih majstora", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
"Rupe u srcu i mozgu" o kojima govorite nisu plod "bola i patnje" - kako Vi tumačite - već su izraz nastojanja da "prošlost bude izbrisana" , ili bar, zaboravljena.
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje, na primer, dok su knjige mogu biti samo opširne ; manje ili više.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup,....
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje..(Narod nije glup)
---
Narod nije glup. Ali,neki jesu.Ili su samo nepismeni?Za Vašu informaciju,Dobrica Ćosić je pao u nemilost 1968 godine,kada je,gle čuda,još onda,skrenuo pažnju gluvim,slepim i glupim Srbima,na položaj njihovih sunarodnika na KOSMET-u?!Koliko se sećam Tito je umro 1980 godine?!Znači nije to baš bilo tik pred Titovu smrt.Inače,za Vašu informaciju,na Brionima su mogli da letuju svi viši oficiri.Od majora pa na dalje.Mogao je i Dobrica kao i Vi,ili milion nas drugih oportunista,da ćuti i čeka.Ali nije.I to mu ne mogu oprostiti ti,nekadašnji,oportunisti današnji revolucionari i evropejci.Oni i danas "furaju" istu ideologiju.OPORTUNIZAM.Ponovo zuje oko nečije "masne zadnjice" očekujući "mufte"?!
Znam da svinje mogu da budu debele.Obično jesu.I glupe su jer ih čovek namami na šaku kukuruza a onda zakolje.Ipak,koliko se sećam,taj izraz je bio pod navodnicima,ukoliko shvatate?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Cosic je prevrtljiv covek.Imao je vise uticaja od pameti.Njegov doprinos ratu i raspadu zemlje je nemerljiv.Istine radi imao je sjajne saradnike u drugim republikama.Da pomenem neke Tudjman,Izetbegovic,Kucan.U celoj toj bulumenti jedini normalan bio je Kiro Gligorov zato su i pokusali atentat na njega!Gospodin Cosic je tvorac predloga o "humanom preseljenju naroda"?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

BRAVO za komentar, Nemanja ! Potpuno ste u pravu; simili similis gaudet !
(Sličan se sličnom raduje, 29. maj 2014 20:38)
---------
U pravu je slican se slicnom raduje.Zlo je vreme doslo kada se dvoje "niscih" udruze i kritikuju jednog od najpoznatijih srpskih knjizevnika, potom akademika i politicara, kome nisu ni do kolena?! Zlo je vreme doslo kada njegov knjizevni opus kritikuju i ocenjuju polupismeni anonimusi i "suvisni ljudi". Vreme inter-neta je takvima donelo neopisivu srecu jer, za njih je najveci uspeh to sto mogu javno da pljunu na bilo koga i time svom egu potvrde da jos uvek postoje kao ziva bica i ljudi. Nepristojno je i tragicno da danas analfabete ocenjjuju neciju literaturu a gluvi muziku. Mislio sam da ova latinska mudrost, koja je ubacena kako bi potvrdila Vase visoko i siroko obrazovanje, znaci, "U zdravom telu zdrav duh" ali, sva sreca da ste nam je preveli.

Boća

pre 9 godina

Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
(Kvazimodo Sorabius, 2. jun 2014 02:39)

Baš je 'pasivna' i baš je zanemarljiva. Pa i da se pravimo da verujemo u budalaštine kako je Ćosić 30 godina kontrirao Titu a ne da je iza leđa cinkario sve svoje kolege, pa opet je njegova avantura sa Palama dovoljna da ga smatramo bednikom.

Kroki

pre 9 godina

@ miha bukovac

Dopala mi se Vaša skica za portret o Dobrici Ćosiću. Da, ima takvih karaktera koji "nit' smrde, nit' mirišu".
Književni opus Dobrice Ćosića na mene nije ostavio "utisak" ;ta simbioza ruralnog pripovedanja "garnirana" faktografijom, ta, najpre, "partizanoština", potom "disidentstvo"... čitav taj mentalitet funkcionalizovanog, zarobljenog uma, kao najsublimnijeg obličja neizlečivog otuđena od onoga što književnost, po definiciji, jeste - ili bi trebalo da bude ; književna (umetnička)sloboda.
Vukadinovićev jednostrani omaž zvuči patetično...

Nemanja

pre 9 godina

(Topličanin Milan, 29. maj 2014 15:34)

tako je, njegov rad se može pozitivno opisati samo kao 'plodonosan' - napisao je Dobrica mnooogo toga, ali, uz poneke izuzetke, štivo mu je dosadno i precenjeno, a porediti ovog zanatliju sa stvarno vrhunskim srpskim autorima kao što je Andrić, Sterija, Sremac, Kiš ili Crnjanski bi trebalo da zasmeje svaku iole obrazovanu i inteligentnu osobu. Ispravka, i zasmeje je. Sa druge strane, kao čoveka je sasvim na mestu porediti ga sa raznim Vukadinovićima, Antonićima i Mladenovića - moć je imao veću, ali je kao ličnost bio isti: jadan i šupalj.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.
(Silvester, 28. maj 2014 22:34)
-----------
Pitanje može da glasi i ovako: "A zbog čega smo, posle tako idealnog života, posle tako ispravnog puta, za vreme Titove epohe, završili u "provaliji" odnosno u kravavim sukobima?".Ko je kriv? Taj idealni put ili, on i nije bio baš tako idealan?! Znam, reći ćete, "šačica nacionalista", što je tipično objašnjenje "plavuša", koje još uvek nisu shvatile. Niko više ne žali za Titom i Jugoslavijom od Srba i Srbije. U Hrvatskoj, kada ga pomenete možete da izgubite glavu.Jedino mi u Srbiji smatramo da smo živeli u "Eldoradu" a svi ostali u "tamnici naroda"?!Da li imaju prava Slovenci, Hrvati i svi ostali kada tvrde da smo živeli na njihov račun? Ovoliki plač me asocira na tu činjenicu. Inače, posle smrti Tita imali smo samo dve alternative da zauvek ostanemo sa njim ili, on sa nama.
Prva je, da mu nekako udahnemo večni život, da ga balsamujemo kao faraona ili, ona druga, da svi umremo sa njim. Ako je bio ljudsko biće, a jeste, morali smo da znamo, ili pretpostavimo, kako i njegov život ima početak i kraj.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Da ga nema, trebalo bi stvoriti Saliha, on nam uvek "objasni" da Srbi ne treba da postoje!
Ovi drugi, kako sam i pretpostavio, drvene o "Srpskoj krivici" za raspad divne Juge, gde je Srbija raščerečena, gde su pokrajine imale nadzor i kontrolu nad "ostatkom", a "ostatak" je skoro sa pasošem morao ići u N.Sad i Prištinu.
Poturanje laži je ružno, što kažu moji unuci Andrej, Aleksa i Relja, ali matori ne veruju u ružnoću: Ćosić je ušao u klinč sa Brozom i kompartijom još iza 1953, a kulminaciju sukoba je imao od 1966, da bi od 1968. sukob bio "na život i smrt". Ništa, dakle, od Briona pred smrt Broza!
Ćosić nije hteo puki oportunizam, poput ostalih srpskih vedeta: Stambolića, Krcuna, Rankovića, Koče, Draže Markovića- do Ljubičića i Gračanina. OSTAO je privrženik svog naroda, a stradanje je započelo zbog KiM-a. On nije (po)stradao zbog želje za više vlasti, poput Đilasa i Dapčevića, ili zbog želje za brzinom iskorišćenja Srba - poput Krajgera, Bijedića, Savke i Tripala, ili zbog pomodarstva Latinke i Tepavca, već je shvatio da se Srbima menja mentalni sklop zbog ataka na slobodu i osećaj istine. Nije hteo da se utrkuje sa europejstvom i autošovinizmom - dok drugi planiraju nastavak genocida - ovakvog i onakvog, ali genocida.
Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
Ovi koji uključuju svinje u priču o čemu znaju samo rekla-kazala, neka - hvala.
Ne vredi...

Dragan Markovic

pre 9 godina

Dakle gospodine Vukadinovicu, ovaj tekst Vam svetli najsjajnijim svetlom! Posebno mi se dopada Vas poziv na kraju teksta 'nama koji ostajemo' da promislimo I o coveku (Dobrici Cosicu) I o stvarima I idejama kojima se bavio I oko kojih se brinuo... Nazalost, previse je onih koji su svoje stavove o coveku I idejama vec zauzeli...

Dule

pre 9 godina

Ви националисти ? По мом мишљењу Србија је једина земља на свету која има премного различитих дефиниција националисте. Стотина пута чуо и прочитао, а увек сам се запитао: Па забога зашто Југословени нису били националисти па да се конфронтују са другом националистичком гамади и победе у Југославији? Или су ти Југо националисти само седили скрштених руку и мирно чекали да им брод потоне па да испливају само остатци од ...Шта је дефиниција национализма ?

ime poznato redakciji

pre 9 godina

Dobrica Cosic
Lutao je nevesto se praveci da nije mogao nista da uradi.
Postavio je svojim ponasanjem kodeks danasnje administracije, koja nikada nije nizasta odgovorna.
Znao je i za Dalmatinske koze i za Goli otok, bio je savremenik tih crnih vremena. Neka mu je bogom prosto.

CCCC

pre 9 godina

Svaki narod ima ne samo vlast, vec i nacionalnog barda kakvog zasluzuje. Jugosloveni Andrica, Hrvati Krlezu, Bosnjaci Selimovica, a Srbi - Dobricu Cosica.

sinisa

pre 9 godina

Nisam znao coveka licno... ali ovo ispade kao i ona prica o Slobi (Milosevicu): dobar covek u sustini, sve je dobro hteo (ali nesto mu se nije dalo) a i sve lose sto je uradio to su krivi neki pokvareni ljudi koji su bili oko njega...

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Čudo jedno kako se oglašavaju intelektualni patuljci u tumačenju i ocenjivanju jednog intelektualnog, autohtonog i nadasve poštenog i iskrenog rodoljuba.
Pa dečice draga, vi niste Ćosiću ni do kolena. U ničemu i ni po čemu.
Ćoisića je Srpskom narodu ocrnjivao Brozov režim, ali ne samo Ćosića.
Vi koji ne shvatate da je Ćosić teško u duši proživljavao sve padove i poraze SVOG mantravog naroda, krezubog i sa poganim rečima (što jednom reče D. Mićunović), što je neprekidno iščekivao da se u Srbiji pojavi istinski vođa - pa je SVAKOME "davao šansu" - od Rankovića do Miloševića, ali i Draškovića, Šešelja, Tadića, Koštunice do Nikolića i Vučića. Otišao je sa rupom u srcu i srcem u mozgu - što znači i sa rupom u mozgu, koju su mu izdubili SVI pobrojani - osim Đinđića.
Otišao je u nezaborav ozbiljno zabrinutih za sudbinu (ne samo budućnost) Svojih Srba i svoje Srbije. To je i javno rekao.
Pokušao je sve, da urazumi nerazumne, da preobliči bezlične, da vrati zabludele - i priznao poraz: Srbi ne praštaju racionalnost, cene utopije i obećanja. To nam je pred smrt i rekao.
Ćosić je srpski Prometej, Sizif, Jovanka Orleanka.
Svakako da Srbi nisu zasluživali Ćosića. Posebno jer dozvoljavaju da ga blate osvedočeni antisrbi, autošovinisti i omamljeni evropejci.
Ćosić nije hteo da ga promovišu neprijatelji Srpstva - zato mu izmišljaju krivice - lažne i paralažne. Nikog nije mrzeo, čak ni svoje velike mrzitelje.
PS.
piscu posmrtene kolumne - hvala, prvi put da sam na istoj strani...

devlin

pre 9 godina

Patetičan tekst bez ikakve kritičke analize Ćosićevog uticaja na javnost i politiku u poslednjih 40-50 godina. Da je bio tako pitom i uzvišen, tako intelektualno superioran i moralno, a beše uticijan, i to vrlo, ne bismo bili gde smo-a na dnu smo.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Kada je bio tako dobar i tako pametan, zasto smo se srozali u bedu i bespuce. Pamet u glavu. Operi ogledalo
(Robin Hud, 28. maj 2014 12:29)
------------
Ako sledimo logiku odgovor je sasvim jasan. Zato što smo mi zli i glupi, a ne Dobrica. Ne morate prati ogledalo već uključite lampice u mozgu.

marko, nis

pre 9 godina

@Mladen Mladenović
Kad govoris o zlim i glupim ljudima mozes da navedes vas nacionaliste, ostavi nas koji smo u manjini uvek bili za mir i za nenasilje, odbijali poslusnost naciji, crkvi i takvima kao sto je bio Cosic.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup,....
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje..(Narod nije glup)
---
Narod nije glup. Ali,neki jesu.Ili su samo nepismeni?Za Vašu informaciju,Dobrica Ćosić je pao u nemilost 1968 godine,kada je,gle čuda,još onda,skrenuo pažnju gluvim,slepim i glupim Srbima,na položaj njihovih sunarodnika na KOSMET-u?!Koliko se sećam Tito je umro 1980 godine?!Znači nije to baš bilo tik pred Titovu smrt.Inače,za Vašu informaciju,na Brionima su mogli da letuju svi viši oficiri.Od majora pa na dalje.Mogao je i Dobrica kao i Vi,ili milion nas drugih oportunista,da ćuti i čeka.Ali nije.I to mu ne mogu oprostiti ti,nekadašnji,oportunisti današnji revolucionari i evropejci.Oni i danas "furaju" istu ideologiju.OPORTUNIZAM.Ponovo zuje oko nečije "masne zadnjice" očekujući "mufte"?!
Znam da svinje mogu da budu debele.Obično jesu.I glupe su jer ih čovek namami na šaku kukuruza a onda zakolje.Ipak,koliko se sećam,taj izraz je bio pod navodnicima,ukoliko shvatate?

Silvester

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.

čoporizam, niti voda niti vino

pre 9 godina

Zbunjeni čovek koji je zahvaljujući tome što nije odbijao pripisivanje autoriteta i upravo stoga što je radi sopstvenog komfora odnosno čuvanja prijateljskih odnosa sa svima, prenosio svoje sopstvene zablude kao dogmu. Eklekticizam je rasipanje truda u prazno, a nacionalizam logična posledica bezidejnosti: šta je ostalo zajedničko svima koji se razilaze u stavovima o maltene svim stavovima? Pa, većina njih su Srbi, to ne mogu da biraju jer su kao takvi rođeni, pa prema tome hajde da svedemo sve na nacionalno i tako ostanemo drugari!

Mladen Mladenović

pre 9 godina

A zbog čega smo mi kao narod pristali da verujemo Titovim disidentima i kritičarima, umesto Titu? Uporedite 35 godina pod Titom, i 35 godina pod njegovim "naslednicima" i disidentima... pa i plavuše su do sada ukapirale.
(Silvester, 28. maj 2014 22:34)
-----------
Pitanje može da glasi i ovako: "A zbog čega smo, posle tako idealnog života, posle tako ispravnog puta, za vreme Titove epohe, završili u "provaliji" odnosno u kravavim sukobima?".Ko je kriv? Taj idealni put ili, on i nije bio baš tako idealan?! Znam, reći ćete, "šačica nacionalista", što je tipično objašnjenje "plavuša", koje još uvek nisu shvatile. Niko više ne žali za Titom i Jugoslavijom od Srba i Srbije. U Hrvatskoj, kada ga pomenete možete da izgubite glavu.Jedino mi u Srbiji smatramo da smo živeli u "Eldoradu" a svi ostali u "tamnici naroda"?!Da li imaju prava Slovenci, Hrvati i svi ostali kada tvrde da smo živeli na njihov račun? Ovoliki plač me asocira na tu činjenicu. Inače, posle smrti Tita imali smo samo dve alternative da zauvek ostanemo sa njim ili, on sa nama.
Prva je, da mu nekako udahnemo večni život, da ga balsamujemo kao faraona ili, ona druga, da svi umremo sa njim. Ako je bio ljudsko biće, a jeste, morali smo da znamo, ili pretpostavimo, kako i njegov život ima početak i kraj.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

BRAVO za komentar, Nemanja ! Potpuno ste u pravu; simili similis gaudet !
(Sličan se sličnom raduje, 29. maj 2014 20:38)
---------
U pravu je slican se slicnom raduje.Zlo je vreme doslo kada se dvoje "niscih" udruze i kritikuju jednog od najpoznatijih srpskih knjizevnika, potom akademika i politicara, kome nisu ni do kolena?! Zlo je vreme doslo kada njegov knjizevni opus kritikuju i ocenjuju polupismeni anonimusi i "suvisni ljudi". Vreme inter-neta je takvima donelo neopisivu srecu jer, za njih je najveci uspeh to sto mogu javno da pljunu na bilo koga i time svom egu potvrde da jos uvek postoje kao ziva bica i ljudi. Nepristojno je i tragicno da danas analfabete ocenjjuju neciju literaturu a gluvi muziku. Mislio sam da ova latinska mudrost, koja je ubacena kako bi potvrdila Vase visoko i siroko obrazovanje, znaci, "U zdravom telu zdrav duh" ali, sva sreca da ste nam je preveli.

miha bukovac

pre 9 godina

Za Dobricu Ćosića (pokoj mu duši) teško je reći bilo šta, pozitivnog ili negativnog a da u bilo kom slučaju se čovek ne izloži opasnosti da pogreši, nije reč o njegovom "nepotpunom obrazovanju" ali reč je o njegovom karakteru koji nije bio baš "revolucionaran" a ni "tradicionalan" nije bio "kristalno", jasan i čist već (kako izgleda) kompromisan, "ni tamo ni 'vamo" ili i tamo i ovamo. Možda je to neka mudrost ili je upravo zato što nije imao "potpunije" obrazovanje iako sam se slagao sa njegovim političkim gledištem. SANU snosi veliku odgovornost za agoniju Srba ne samo za raspad SFRJ već i u vremenu njenog trajanja, a D.Ć. je bio njen dugogodišnji član. O njegovim knjigama ne bih, jer za to postoje književni kritičari, samo znam da ga Mirko Kovač nije podnosio.

Nemanja

pre 9 godina

(Topličanin Milan, 29. maj 2014 15:34)

tako je, njegov rad se može pozitivno opisati samo kao 'plodonosan' - napisao je Dobrica mnooogo toga, ali, uz poneke izuzetke, štivo mu je dosadno i precenjeno, a porediti ovog zanatliju sa stvarno vrhunskim srpskim autorima kao što je Andrić, Sterija, Sremac, Kiš ili Crnjanski bi trebalo da zasmeje svaku iole obrazovanu i inteligentnu osobu. Ispravka, i zasmeje je. Sa druge strane, kao čoveka je sasvim na mestu porediti ga sa raznim Vukadinovićima, Antonićima i Mladenovića - moć je imao veću, ali je kao ličnost bio isti: jadan i šupalj.

Topličanin Milan

pre 9 godina

Očekivano ljigavo i licemerno. A dobro, kakav čovek je Dobrica bio, takve su i njegove apologete.
(Nemanja, 29. maj 2014 09:20)
----
Ako je jedan od najplodonosnijih pisaca ovoga naroda bio "ljigav i licemeran", postavlja se pitanje kako nazvati one polupismene, one sa neostvarenim ambicijama, koji krivicu za svoju neplodnost, sterilnost i beznačajnost uvek nalaze u drugima? Apologete Dobrice Ćosića imaju šta da brane jer se radi o jednoj od najznačajnih ličnosti u Srbiji, iza koga je, ako ništa drugo, ostalo epohalno književno delo. Postavlja se pitanje šta njegovi oponenti napadaju? Da li njegovo delo koje se sastoji od "debelih" romana koji "smaraju", njegovu posvećenost svome narodu, njega kao člana SANU ili, jednostavno ne znaju šta je u svemu tome njegov greh ali, "znaju da tu nešto smrdi"?!Možda zato što nije išao na instruktivne kurseve i dnevni provijant u Madjarsku?!

Nemanja

pre 9 godina

(Mladen Mladenovic, 29. maj 2014 23:22)

Skoro je simpatično što neko ko je nebrojeno puta na delu dokazao svoje neznanje (setimo se samo komentara kako u drugim zemljama nema pisaca koji bi odbacivali nacionalnost kao nevažnu), nepismenost i licemerje, a čiji je jedino životno dostignuće višedecenijska prepiska sa novinama i internet glasilima, optužuje druge da su nepismeni anonimusi; i to samo zato što ne dele njegovu ljubav prema najvećem cinkarošu među piscima i sasvim osrednjem piscu među cinkarošima. Razumite Mladena: biti poput Dobrice je za njega najveći ideal, i time je sve rečeno.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Da ga nema, trebalo bi stvoriti Saliha, on nam uvek "objasni" da Srbi ne treba da postoje!
Ovi drugi, kako sam i pretpostavio, drvene o "Srpskoj krivici" za raspad divne Juge, gde je Srbija raščerečena, gde su pokrajine imale nadzor i kontrolu nad "ostatkom", a "ostatak" je skoro sa pasošem morao ići u N.Sad i Prištinu.
Poturanje laži je ružno, što kažu moji unuci Andrej, Aleksa i Relja, ali matori ne veruju u ružnoću: Ćosić je ušao u klinč sa Brozom i kompartijom još iza 1953, a kulminaciju sukoba je imao od 1966, da bi od 1968. sukob bio "na život i smrt". Ništa, dakle, od Briona pred smrt Broza!
Ćosić nije hteo puki oportunizam, poput ostalih srpskih vedeta: Stambolića, Krcuna, Rankovića, Koče, Draže Markovića- do Ljubičića i Gračanina. OSTAO je privrženik svog naroda, a stradanje je započelo zbog KiM-a. On nije (po)stradao zbog želje za više vlasti, poput Đilasa i Dapčevića, ili zbog želje za brzinom iskorišćenja Srba - poput Krajgera, Bijedića, Savke i Tripala, ili zbog pomodarstva Latinke i Tepavca, već je shvatio da se Srbima menja mentalni sklop zbog ataka na slobodu i osećaj istine. Nije hteo da se utrkuje sa europejstvom i autošovinizmom - dok drugi planiraju nastavak genocida - ovakvog i onakvog, ali genocida.
Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
Ovi koji uključuju svinje u priču o čemu znaju samo rekla-kazala, neka - hvala.
Ne vredi...

Kroki

pre 9 godina

@ miha bukovac

Dopala mi se Vaša skica za portret o Dobrici Ćosiću. Da, ima takvih karaktera koji "nit' smrde, nit' mirišu".
Književni opus Dobrice Ćosića na mene nije ostavio "utisak" ;ta simbioza ruralnog pripovedanja "garnirana" faktografijom, ta, najpre, "partizanoština", potom "disidentstvo"... čitav taj mentalitet funkcionalizovanog, zarobljenog uma, kao najsublimnijeg obličja neizlečivog otuđena od onoga što književnost, po definiciji, jeste - ili bi trebalo da bude ; književna (umetnička)sloboda.
Vukadinovićev jednostrani omaž zvuči patetično...

Boća

pre 9 godina

Jedina mrlja mu je, i ako pasivna, što je išao na Pale da davi Karadžića!
(Kvazimodo Sorabius, 2. jun 2014 02:39)

Baš je 'pasivna' i baš je zanemarljiva. Pa i da se pravimo da verujemo u budalaštine kako je Ćosić 30 godina kontrirao Titu a ne da je iza leđa cinkario sve svoje kolege, pa opet je njegova avantura sa Palama dovoljna da ga smatramo bednikom.

Dragan Markovic

pre 9 godina

Dakle gospodine Vukadinovicu, ovaj tekst Vam svetli najsjajnijim svetlom! Posebno mi se dopada Vas poziv na kraju teksta 'nama koji ostajemo' da promislimo I o coveku (Dobrici Cosicu) I o stvarima I idejama kojima se bavio I oko kojih se brinuo... Nazalost, previse je onih koji su svoje stavove o coveku I idejama vec zauzeli...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Cosic je prevrtljiv covek.Imao je vise uticaja od pameti.Njegov doprinos ratu i raspadu zemlje je nemerljiv.Istine radi imao je sjajne saradnike u drugim republikama.Da pomenem neke Tudjman,Izetbegovic,Kucan.U celoj toj bulumenti jedini normalan bio je Kiro Gligorov zato su i pokusali atentat na njega!Gospodin Cosic je tvorac predloga o "humanom preseljenju naroda"?

Narod nije glup

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius

Naš srpski narod nije ni mantav, ni krezub, ni glup, a nije ni čeznuo za vođama ; to o čemu Vi govorite je uobičajena demokratska procedura u demokratskim društvima.
Nije D. Ćosić trpeo od Brozovog režima, o, neee... Naprotiv, bio je Brozov miljenik, godinama... Kako inače shatiti Ćosićeva letovanja na Brionima, "šepurenja" na "Galebu", putovanja po egzotičnim destinacijama...
On, Ćosić, jeste svom starom prijatelju rekao "istorijsko NE", ali tek u času kada je postalo očigledno da Broz, zbog bolesti i starosti, više "ne vlada situacijom", u času kada je kormilo države,već uveliko, u rukama "drugih majstora", pa je oportuni Ćosić , brže bolje "promenio kurs ".
"Rupe u srcu i mozgu" o kojima govorite nisu plod "bola i patnje" - kako Vi tumačite - već su izraz nastojanja da "prošlost bude izbrisana" , ili bar, zaboravljena.
A što se "debelih knjiga" tiče, podsećam vas da "debele" mogu biti svinje, na primer, dok su knjige mogu biti samo opširne ; manje ili više.

Dule

pre 9 godina

Ви националисти ? По мом мишљењу Србија је једина земља на свету која има премного различитих дефиниција националисте. Стотина пута чуо и прочитао, а увек сам се запитао: Па забога зашто Југословени нису били националисти па да се конфронтују са другом националистичком гамади и победе у Југославији? Или су ти Југо националисти само седили скрштених руку и мирно чекали да им брод потоне па да испливају само остатци од ...Шта је дефиниција национализма ?

Makijaveli

pre 9 godina

Cim neko pocne o nacionalizmu i patriotizmu da tupi, odmah znam da taj nista ne zna da radi u zivotu, pametno. Recimo da napravi nesto rukama, a takvih je najvise kod nas... diplomata, bezbednjaka, placenih patriota, strucnjaka za drustvena pitanja, popova, duhovnika, psihologa, politicara, pravnika, ekonomiskih eksperata, savetnika, generala, sekretara... A inzeinjeri odose u beli svet, rade u stranim fabrikama i proizvode dobra za druge drzave!!!

CCCC

pre 9 godina

Svaki narod ima ne samo vlast, vec i nacionalnog barda kakvog zasluzuje. Jugosloveni Andrica, Hrvati Krlezu, Bosnjaci Selimovica, a Srbi - Dobricu Cosica.

ime poznato redakciji

pre 9 godina

Dobrica Cosic
Lutao je nevesto se praveci da nije mogao nista da uradi.
Postavio je svojim ponasanjem kodeks danasnje administracije, koja nikada nije nizasta odgovorna.
Znao je i za Dalmatinske koze i za Goli otok, bio je savremenik tih crnih vremena. Neka mu je bogom prosto.