Četvrtak, 20.03.2014.

13:34

MSP ne može da komentariše Ukrajinu

Srbija se nije izjasnila o sankcijama EU zvaničnicima svrgnutog ukrajinskog režima jer je naša vlada u tehničkom mandatu i ne može komentarisati takve situacije

Izvor: Beta

MSP ne može da komentariše Ukrajinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Savo Derikonja

pre 10 godina

Sve dok je vlada u tehničkom mandatu , ne može zauzimati nekakav stav Srbije u vezi situacije u Ukrajini. Upravo zbog toga ne bio trebalo da se Srbija oglašava po ovom pitanju sve dotle dok se ne formira nova včlada.

Branko

pre 10 godina

Čista logika, ako EU priznaje ono što mi ne priznajemo (Kosovo), proističe da mi priznajemo ono što EU ne priznaje (Krim). Svako drugo rešenje nema logike, da ne napišem neku težu reč.

kopriva

pre 10 godina

(Marko, 20. mart 2014 18:34) A vi mislite da su blesavi u EU, pa će proći to vaše tobože priključenje u EU ...a pogotovo da će zemlje koje su nekada bile pod ruskom čizmom nazad u njezin zagrljaj ...

istina je bolna

pre 10 godina

bome vodeci srbi (citaj mile dodik) u srpskoj republici imaju svoje direktne interese u rafineriji u brodu i u buducem gasovodu iz rusije.svaka tri mjeseca covjek pod krinkom nekih sastanaka ide u moskvu po pare. mislim da i sa Krima toliko cesto ne putuju u moskvu.isto je i sa beogradom vjerovatno određeno.

Srednji put, Buda

pre 10 godina

Moje mišljenje može da izgleda malo egzotično neupućenima, ali evo da vam kažem nešto.

Kada se glasalo u UN da li da Palestina uđe u UNESKO, Srbija je glasala za Palestinu, Republika Srpska za Izrael (i tako onemogućili da BiH podrži Palestinu), a Crna Gora je bila neutralna.

Sada kada se izjašnjavamo o Krimu, Srbija je neutralna, Republika Srpska je podržala Rusiju (jedina u Evropi!), a Crna Gora je protiv Rusije.

Iako će većina imati suprotno mišljenje, ja mislim da je ovo dogovoreno i lepo isplanirano od Službe koje de fakto kontroliše i Srbiju i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Tri srpske države imaju tri različita mišljenja o dva tako važna međunarodna pitanja - ja bih rekao da Srbi polako uče kako se vodi politika, čestitam.

my way

pre 10 godina

...kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

To sto ti pricas, prijatelju, ne da nije razum, vec je naprotiv licemerno zamenjivanje teza i veze sa realnoscu nema. Hoce li Zapad vratiti Srbiji Kosovo ako Krim bude ukrajinski, ili ako Srbija osudi postupak Rusije i naroda u Krimu? Ne, i u tome je poenta. Oni koji smatraju da je principijalno da Zapad silom odredjuje ko, gde i na sta ima pravo, a da svi drugi treba da cute, nabiju se u misiju rupu i eventualno ponekad zakukaju kao Kalimero, ali u sebi da ne bi, ne daj Boze, uznemirili one koji su im nepravdu ucinili i cine, imaju cudan osecaj za principe, ravnopravnost i pravdu, ali to je problem sto inteligencije, sto morala. Ima tu i jos nekih stvari, ako Srbija recimo osudi to sto je Rusija vratila Krim u svoje granice, to moze da znaci da i sebe u potpunosti lisava za sva vremena tog prava na Kosovu, cak i samo njegovom severu, jer ako ne moze narod Krima da se vrati Rusiji, ne mogu ni tamosnji Srbi Srbiji. O Republici Srpskoj da ne govorim.

JohnyJ

pre 10 godina

... Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

A sta fali da kazemo da smo protiv SVAKOG UNILATERALNOG resenja i da treba kompletan dogovor SVIH u Ukrajini, i da cemo tek tada nesto priznati. Dakle dve suprotstavljene Ukrajine (pro-ruska i pro-EU) treba da nadju modus vivendi ili da se mirno razidju. Isto vazi i za srpsku i albansku stranu na Kosovu.

Priznavanje OBE strane i OBA interesa, sto u slucaju Kosova znaci sto pravedniju podelu (modus vivendi zajedno je nemoguc, pokazalo se u praksi, dok u Ukrajini mozda jos jeste), nama vise i ne treba. A i Ukrajina ce se na kraju verovatno podeliti.

гроф Сава Владиславић

pre 10 godina

"шта год да урадиш кајаћеш се" - рекао би мој добар комшија Чувени Швалер Дмитар.
Пошто Руси и Американци, први по питању Крима, потоњи по питању Косова, тврде да се поштовало Међународно право, односно да га она супротна при спровођењу својих интереса није поштовала, ми само треба да се јавимо кратким саопштењем да смо за поштовање Међународног права, и тачка. Па нека свака страна сматра да је та изјава терање воде на њихову воденицу.
Само да нас страни обавештајци не попале као марта '41-е.

Marko

pre 10 godina

Price o nekoj neutralnosti su price za malu decu. Da neutralnost postoji svi bi u drugom svetskom ratu bili neutralni, a samo dve drzave su na papiru to bile. Mislite li da bi se Nemacka, balticke zemlje ili jedna Crna Gora izjasnjavale u ovom slucaju da ih neko na to nije primorao. Jednostavno USA i UK zele da naprave "jedinstven blok" da izgleda kao da je celovita Evropa protiv Rusije pa pritiskaju manje zemlje nekada pod ruskom interesnom sferom (koje ujedno od Rusije i najvise zavise, i ako krene do kurslusa koje ce prve da nastradaju) a uz to se tu jave i poneke uvlakacke marionetske drzave bez pravog suvereniteta da izbace neki sramotan komentar.
I na ovom primeru se vidi razdor izmedju evropskih drzava, ali ne postoji nijedna drzava u Evropi koja moze u ovom trenutku da se odupre Americi i Engleskoj. Ovo pitanje treba guslati sto je duze moguce, sa otrcanim frazama i diplomatskim recnikom. Znaci cutanje do kraja, sa Rusima u medjuvremenu ubrzati gradnju Juznog Toka, a toboze nastaviti saradnju i proces prikljucenja EU. Od ovog sukoba zavisi i buducnost EU, ako Rusi pokazu odlucnost i snagu, i ponude nesto vise od EU, nase istocno susedne drzave vrlo lako mogu da promene svoj kurs. A onda ni Rusija nije toliko daleko, od ponedeljka je na 1000km.. od nekog sledeceg ponedeljka mozda jos dosta blize.

Anonimus

pre 10 godina

Ukrajinska kriza je kompleksna, traži Odgovor na više pitanja a ne samo povodom slučaja Krim!
Naš državni vrh je dosad ćutao pa ne vidim razlog da se sada izjašnjava, jer nema bilo što pametno da kaže.
Diskutabila je ukrajinska kriza od početka, kao "reakcije građana" za nepotpisani Trgovinski sporazum sa EU, pa sve do Sporazuma od 21.februra.
Suvišno je sve to opisivati i komentarisati pošto je sve viđeno.
Ali, svima koji mogu realno da cene te događaje jasno je da je sve rađeno uz pomoć i uticajem SAD, EU i NATO, i da je to nedopustivo mešanje spolja u unutrašnje stvari nezavisne i suverene Ukrajine.
Kritičnog 21.februara prevarom i primenom sile izvršen je "prevrat vlasti" od strane diplomata i plaćenih ubica, domaćih naoružanih grupa-ekstremista Ukrajine i opozicionih lidera.
Naizgled sve spontano ali do te mere u slučaju Ukrajine providno i ogoljeno da je postalo neprihvatljivo!
Od strane SAD i EU odnosno Nato bombama je podržan bunt šiptara na KiM, Avganistan je bombardovan radi svrgavanja 'talibana koji su tobož podržavali Al kaidu, Irak zbog navodnog posedovanja hemijskog oružja, Libija, Tunis i Egipat zbog navodne uzurpacije vlasi u vidu tzv. "arapskog proleća" 2013 god.
U Ukrajinu nova "narandžasta revolucija" koju kordinira moćni faktor spolja uz minimalna ulaganja menja se sistem države do temelja i konačno nestaje Nezavisna i suverena Ukrajina.
Krim koristi vakum, organi uspostavljaju svoju vlast i traže spas kod majke Rusije!
Ipak, sve je moguće...

zule

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 14:45)
e da nije Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima sporazum s Rusijom o slobodnom izvozu,preciznije zato je Fiat i kupio Zastavu zbog tog sporazuma,ekonomski interes je najvazni,pusti te Kosovo i Krim,vazno je sacuvati taj sporazum.....ali ovde se samo komentarise tipa,okrenuli nam ledja,ovi su dobri itd.......ekonomski prosperitet je uspeh svake drzave,kad nemas novca,nema ni mesta za zdravo razmisljanje.....tako da neki komentarisu,cisto da ima prodje dan.....

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Vidim veliki broj negativnih glasova na moj prethodni komentar. Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Umesto ovog nedotupavog saopstenja za stampu, bilo bi bilje da je MSP podsetio medjunarodnu "zajednicu" da je Srbija okupirana drzava, da je 20% njene teritorije pod stranom okupacijom, da ona, kao takva, nije slobodna da izrazava svoje misljenje i da bi svaki stav koji bi Srbija u ovom trenutku mogla da pruzi bio dat pod pritiskom i iznudom.

Y.

pre 10 godina

Tehnicki mandat, je l'?! A to sto je Putin de facto priznao Kosovo, to nista?! Ukrajina ga bar nije priznala, pa kakvi god da su. A ruska braca nam ga suknuse samo tako.

Prota Mateja

pre 10 godina

Odgovor Srbije treba da bude da razume teznje Ukrajine da odrzi svoju celovitost jer je i sama zrtva brutalnih nasrtaja na svoj integritet i da od medjunarodne zajednice ocekuje da ravnopravno tretira sve njene clanove i da teritorijalna celovitost mora biti garantovana svakoj clanici UN ili da se pravo na otcepljenje univerzalno prizna svima. Alternativno mogu reci da ce Srbija podrzati svako resenje koje je obostrano prihtvatljivo stranama u sukobu.

Neutralislav

pre 10 godina

Ne radi se o tehničkoj vladi, nego o pametnoj politici nezameravanja. Brzo i jasno se izjašnjavaju samo "velike i moćne" zemlje kao CG.

Sve je isto samo njega nema

pre 10 godina

To sto vlada radi se zove k.... politika,a doticnu osobu svi vole samo 15-tak minuta i svi znamo sta mislimo o njoj.Tako cemo i kao drzava proci,voleli bi sa svima(arapi,rusi,ameri,nemci,kinezi....) a na kraju cemo ostati iskorisceni i sami

Boki

pre 10 godina

Zaista se oko ovoga ne treba zvanicno izjasnjavati, izgovor treba naci u tome da nam je zao sto je doslo do problema izmedju nama dva prijateljska naroda sto oni I jesu. Ponasajmo se kao kinezi.

ok

pre 10 godina

Neka glume tehničku vladu još 6 meseci. Ovo je jako bitna odluka. Okruženi smo Nato zemljama,Rusi nas neće braniti nikada. Moraće da se odluče a ne da sede na 2 stolice.Mada neće smeti da iznevere Ruse. Gotovi smo..Nema prijateljstva ako neko krši ljudska prava i nasilno uzima tudju imovinu.

Stanislav

pre 10 godina

E pa ne može tako, gospodo zemljaci. Smislite se već jednom, zauzmite stav i držite se istih principa. Ako već drugi nisu principijelni zašto ne bismo mi bar bili. Ne može to tako kao sad podržavam odcepljenje Krima ili RS, ali ne i Kosova... Ili je ok ili nije ok.

ROKO

pre 10 godina

U ovom slucaju treba biti diplomata i pozvat se na striktno postovanje medjunarodnog prava, buduci da ono ne postoji ispadnes jako pametan i niko se sutra ne moze ljutiti na Vas. Ovo izjasnjavanje mi izgleda kao navijanje na utakmici cemu onda sluzi medjunarodno pravo i na koga se ono odnosi zasto za ovakve situacije nije napisana nikakva rezolucija ili zakon ili je namerno ostavljeno svetskim velesilama da tumace zakon po svojoj volji, cemu onda traze misljenje takvih malih drzava da bi se izjasnjavali na cijoj su strani da bi ih sutra mogli ucenjivati.

mertur

pre 10 godina

Ovaj put da ne propustimo priliku da ćutimo.Pametno.Gledajmo svoja posla.I svoj džep.
(Komša, 20. mart 2014 14:54)

a sta ako bude ili si sa nama ili protiv nas?

Zoki

pre 10 godina

Srbija se nalazi između čekića i nakovnja. Ukrajina je zemlja koja nije priznala Kosovo i bilo bi jako ružno da Srbija prizna aneksiju Krima. Sa druge strane, Srbija zavisi od Rusije i ruske podrške. Potrebno je neko diplomatsko saopštenje, zamoliti Kineze da ga napišu.
Što se tiče sankcija EU, taj deo treba ignorisati, a našim evropskim prijateljima objasniti da to nije u ekonomskom interesu Srbije.

diktafonokratija

pre 10 godina

Smešno je ovo izjašnjavanje po direktivi. I posle nekom smeta samoupravljanje u socijalizmu.
Zašto je uopšte potrebno izjašnjavanje kad se već unapred zna. Amerika već to SAMA odlučila.

srdjan

pre 10 godina

Pa valjda treba da zauzmemo stav da se ne slazemo sa akcijom Rusije upravo zbog toga sto se nismo slagali ni sa identicnom akcijom NATO i Amerike po pitanju Kosova. Dodacemo jos i da ce Rusija i ruski zvanicnici biti kaznjeni na isti nacin kao sto su bili kaznjeni Nato i americki zvanicnici prilikom agresije i priznavanja Kosova(dakle - nista!)
Osim toga, treba da naglasimo da cemo jedini izuzetak u svojoj spoljnoj politici napraviti kod zemalja koje su vec priznale Kosovo; dakle, ukoliko u tim zemljama dodje do separatistickih teznji onda te snage uvek mogu da racunaju na nasu podrsku i pomoc; naravno, i bicemo valjda medju prvima koji ce priznati takvo odvajanje teritorija.
Jasno, glasno, precizno i dosledno.

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...

Komentator

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da zamislim kako se Srbija, u solidarnosti s onima koji su je bombardovali i ekonomski mrcvarili, zvanično okreće protiv Rusije i priključuje uvođenju nekih sankcija. Nemoguće. EU treba jasno staviti do znanja da su kulturne i prijateljske veze sa Rusijom isuviše važne sa stanovišta našeg identiteta i tražiti razumevanje za neutralan stav u ovoj situaciji.

AlekS

pre 10 godina

Samo da podsetim "zaboravne" i nerodjene Srbe u vreme raspada SSSR-a, da je Milosevic pozurio da "cestita" puc protiv Gorbacova. To nas je kostalo "nezainteresovanosti" Rusije u stvarima koje su nam se dogadjale devedesetih, ukljucujuci i mlaku reakciju na bombardovanje.

millwall fc

pre 10 godina

tipicno jugoslovensko srpsko samoupravljacki sindrom...ako mozemo sa svima da budemo dobri i svi da nad zovu na rodjus...e pa ne moze...niste deca, mada ste na tom nivou...

tako se to radi

pre 10 godina

@Dunster
Upravo to. I kada nas pritisnu da se izjasnimo, da izbacimo one uobicajene fraze tipa: "mi smo za mir u svetu, sukobljene strane treba da nadju kompromisno resenje, bez da i jedna strana bude ostecena... bla, bla, bla..."

Hildegard

pre 10 godina

Odlično. Samo tako nek nastavi. Možete vi to, budite malo kreativni, smišljajte izgovore, izgovarajte fine diplomatske fraze, ne zamerajte se EU ali ni Rusiji, nikako! Sa Rusijom naročito u ovoj situaciji treba nastaviti režim slobodne trgovine i izgradnju Južnog toka, a EU lepo reći da mi nismo u situaciji da narušavamo odnose sa Rusijom, žao nam je. Obzirom da smo već popustili u vezi sa Kosovom i da je NATO tamo instalirao svoju bazu, od nas dovoljno. Ostalo su odnosi koje vi, gospodo EU/SAD, rešite sa Rusima. Mi smo mnogo mali i ne bismo se u to mešali, ako razumete.

Hildegard

pre 10 godina

Odlično. Samo tako nek nastavi. Možete vi to, budite malo kreativni, smišljajte izgovore, izgovarajte fine diplomatske fraze, ne zamerajte se EU ali ni Rusiji, nikako! Sa Rusijom naročito u ovoj situaciji treba nastaviti režim slobodne trgovine i izgradnju Južnog toka, a EU lepo reći da mi nismo u situaciji da narušavamo odnose sa Rusijom, žao nam je. Obzirom da smo već popustili u vezi sa Kosovom i da je NATO tamo instalirao svoju bazu, od nas dovoljno. Ostalo su odnosi koje vi, gospodo EU/SAD, rešite sa Rusima. Mi smo mnogo mali i ne bismo se u to mešali, ako razumete.

tako se to radi

pre 10 godina

@Dunster
Upravo to. I kada nas pritisnu da se izjasnimo, da izbacimo one uobicajene fraze tipa: "mi smo za mir u svetu, sukobljene strane treba da nadju kompromisno resenje, bez da i jedna strana bude ostecena... bla, bla, bla..."

Komentator

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da zamislim kako se Srbija, u solidarnosti s onima koji su je bombardovali i ekonomski mrcvarili, zvanično okreće protiv Rusije i priključuje uvođenju nekih sankcija. Nemoguće. EU treba jasno staviti do znanja da su kulturne i prijateljske veze sa Rusijom isuviše važne sa stanovišta našeg identiteta i tražiti razumevanje za neutralan stav u ovoj situaciji.

AlekS

pre 10 godina

Samo da podsetim "zaboravne" i nerodjene Srbe u vreme raspada SSSR-a, da je Milosevic pozurio da "cestita" puc protiv Gorbacova. To nas je kostalo "nezainteresovanosti" Rusije u stvarima koje su nam se dogadjale devedesetih, ukljucujuci i mlaku reakciju na bombardovanje.

Zoki

pre 10 godina

Srbija se nalazi između čekića i nakovnja. Ukrajina je zemlja koja nije priznala Kosovo i bilo bi jako ružno da Srbija prizna aneksiju Krima. Sa druge strane, Srbija zavisi od Rusije i ruske podrške. Potrebno je neko diplomatsko saopštenje, zamoliti Kineze da ga napišu.
Što se tiče sankcija EU, taj deo treba ignorisati, a našim evropskim prijateljima objasniti da to nije u ekonomskom interesu Srbije.

srdjan

pre 10 godina

Pa valjda treba da zauzmemo stav da se ne slazemo sa akcijom Rusije upravo zbog toga sto se nismo slagali ni sa identicnom akcijom NATO i Amerike po pitanju Kosova. Dodacemo jos i da ce Rusija i ruski zvanicnici biti kaznjeni na isti nacin kao sto su bili kaznjeni Nato i americki zvanicnici prilikom agresije i priznavanja Kosova(dakle - nista!)
Osim toga, treba da naglasimo da cemo jedini izuzetak u svojoj spoljnoj politici napraviti kod zemalja koje su vec priznale Kosovo; dakle, ukoliko u tim zemljama dodje do separatistickih teznji onda te snage uvek mogu da racunaju na nasu podrsku i pomoc; naravno, i bicemo valjda medju prvima koji ce priznati takvo odvajanje teritorija.
Jasno, glasno, precizno i dosledno.

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...

Boki

pre 10 godina

Zaista se oko ovoga ne treba zvanicno izjasnjavati, izgovor treba naci u tome da nam je zao sto je doslo do problema izmedju nama dva prijateljska naroda sto oni I jesu. Ponasajmo se kao kinezi.

Neutralislav

pre 10 godina

Ne radi se o tehničkoj vladi, nego o pametnoj politici nezameravanja. Brzo i jasno se izjašnjavaju samo "velike i moćne" zemlje kao CG.

millwall fc

pre 10 godina

tipicno jugoslovensko srpsko samoupravljacki sindrom...ako mozemo sa svima da budemo dobri i svi da nad zovu na rodjus...e pa ne moze...niste deca, mada ste na tom nivou...

diktafonokratija

pre 10 godina

Smešno je ovo izjašnjavanje po direktivi. I posle nekom smeta samoupravljanje u socijalizmu.
Zašto je uopšte potrebno izjašnjavanje kad se već unapred zna. Amerika već to SAMA odlučila.

Y.

pre 10 godina

Tehnicki mandat, je l'?! A to sto je Putin de facto priznao Kosovo, to nista?! Ukrajina ga bar nije priznala, pa kakvi god da su. A ruska braca nam ga suknuse samo tako.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Umesto ovog nedotupavog saopstenja za stampu, bilo bi bilje da je MSP podsetio medjunarodnu "zajednicu" da je Srbija okupirana drzava, da je 20% njene teritorije pod stranom okupacijom, da ona, kao takva, nije slobodna da izrazava svoje misljenje i da bi svaki stav koji bi Srbija u ovom trenutku mogla da pruzi bio dat pod pritiskom i iznudom.

ok

pre 10 godina

Neka glume tehničku vladu još 6 meseci. Ovo je jako bitna odluka. Okruženi smo Nato zemljama,Rusi nas neće braniti nikada. Moraće da se odluče a ne da sede na 2 stolice.Mada neće smeti da iznevere Ruse. Gotovi smo..Nema prijateljstva ako neko krši ljudska prava i nasilno uzima tudju imovinu.

Prota Mateja

pre 10 godina

Odgovor Srbije treba da bude da razume teznje Ukrajine da odrzi svoju celovitost jer je i sama zrtva brutalnih nasrtaja na svoj integritet i da od medjunarodne zajednice ocekuje da ravnopravno tretira sve njene clanove i da teritorijalna celovitost mora biti garantovana svakoj clanici UN ili da se pravo na otcepljenje univerzalno prizna svima. Alternativno mogu reci da ce Srbija podrzati svako resenje koje je obostrano prihtvatljivo stranama u sukobu.

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Vidim veliki broj negativnih glasova na moj prethodni komentar. Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...

Srednji put, Buda

pre 10 godina

Moje mišljenje može da izgleda malo egzotično neupućenima, ali evo da vam kažem nešto.

Kada se glasalo u UN da li da Palestina uđe u UNESKO, Srbija je glasala za Palestinu, Republika Srpska za Izrael (i tako onemogućili da BiH podrži Palestinu), a Crna Gora je bila neutralna.

Sada kada se izjašnjavamo o Krimu, Srbija je neutralna, Republika Srpska je podržala Rusiju (jedina u Evropi!), a Crna Gora je protiv Rusije.

Iako će većina imati suprotno mišljenje, ja mislim da je ovo dogovoreno i lepo isplanirano od Službe koje de fakto kontroliše i Srbiju i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Tri srpske države imaju tri različita mišljenja o dva tako važna međunarodna pitanja - ja bih rekao da Srbi polako uče kako se vodi politika, čestitam.

Stanislav

pre 10 godina

E pa ne može tako, gospodo zemljaci. Smislite se već jednom, zauzmite stav i držite se istih principa. Ako već drugi nisu principijelni zašto ne bismo mi bar bili. Ne može to tako kao sad podržavam odcepljenje Krima ili RS, ali ne i Kosova... Ili je ok ili nije ok.

Marko

pre 10 godina

Price o nekoj neutralnosti su price za malu decu. Da neutralnost postoji svi bi u drugom svetskom ratu bili neutralni, a samo dve drzave su na papiru to bile. Mislite li da bi se Nemacka, balticke zemlje ili jedna Crna Gora izjasnjavale u ovom slucaju da ih neko na to nije primorao. Jednostavno USA i UK zele da naprave "jedinstven blok" da izgleda kao da je celovita Evropa protiv Rusije pa pritiskaju manje zemlje nekada pod ruskom interesnom sferom (koje ujedno od Rusije i najvise zavise, i ako krene do kurslusa koje ce prve da nastradaju) a uz to se tu jave i poneke uvlakacke marionetske drzave bez pravog suvereniteta da izbace neki sramotan komentar.
I na ovom primeru se vidi razdor izmedju evropskih drzava, ali ne postoji nijedna drzava u Evropi koja moze u ovom trenutku da se odupre Americi i Engleskoj. Ovo pitanje treba guslati sto je duze moguce, sa otrcanim frazama i diplomatskim recnikom. Znaci cutanje do kraja, sa Rusima u medjuvremenu ubrzati gradnju Juznog Toka, a toboze nastaviti saradnju i proces prikljucenja EU. Od ovog sukoba zavisi i buducnost EU, ako Rusi pokazu odlucnost i snagu, i ponude nesto vise od EU, nase istocno susedne drzave vrlo lako mogu da promene svoj kurs. A onda ni Rusija nije toliko daleko, od ponedeljka je na 1000km.. od nekog sledeceg ponedeljka mozda jos dosta blize.

гроф Сава Владиславић

pre 10 godina

"шта год да урадиш кајаћеш се" - рекао би мој добар комшија Чувени Швалер Дмитар.
Пошто Руси и Американци, први по питању Крима, потоњи по питању Косова, тврде да се поштовало Међународно право, односно да га она супротна при спровођењу својих интереса није поштовала, ми само треба да се јавимо кратким саопштењем да смо за поштовање Међународног права, и тачка. Па нека свака страна сматра да је та изјава терање воде на њихову воденицу.
Само да нас страни обавештајци не попале као марта '41-е.

JohnyJ

pre 10 godina

... Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

A sta fali da kazemo da smo protiv SVAKOG UNILATERALNOG resenja i da treba kompletan dogovor SVIH u Ukrajini, i da cemo tek tada nesto priznati. Dakle dve suprotstavljene Ukrajine (pro-ruska i pro-EU) treba da nadju modus vivendi ili da se mirno razidju. Isto vazi i za srpsku i albansku stranu na Kosovu.

Priznavanje OBE strane i OBA interesa, sto u slucaju Kosova znaci sto pravedniju podelu (modus vivendi zajedno je nemoguc, pokazalo se u praksi, dok u Ukrajini mozda jos jeste), nama vise i ne treba. A i Ukrajina ce se na kraju verovatno podeliti.

ROKO

pre 10 godina

U ovom slucaju treba biti diplomata i pozvat se na striktno postovanje medjunarodnog prava, buduci da ono ne postoji ispadnes jako pametan i niko se sutra ne moze ljutiti na Vas. Ovo izjasnjavanje mi izgleda kao navijanje na utakmici cemu onda sluzi medjunarodno pravo i na koga se ono odnosi zasto za ovakve situacije nije napisana nikakva rezolucija ili zakon ili je namerno ostavljeno svetskim velesilama da tumace zakon po svojoj volji, cemu onda traze misljenje takvih malih drzava da bi se izjasnjavali na cijoj su strani da bi ih sutra mogli ucenjivati.

Sve je isto samo njega nema

pre 10 godina

To sto vlada radi se zove k.... politika,a doticnu osobu svi vole samo 15-tak minuta i svi znamo sta mislimo o njoj.Tako cemo i kao drzava proci,voleli bi sa svima(arapi,rusi,ameri,nemci,kinezi....) a na kraju cemo ostati iskorisceni i sami

mertur

pre 10 godina

Ovaj put da ne propustimo priliku da ćutimo.Pametno.Gledajmo svoja posla.I svoj džep.
(Komša, 20. mart 2014 14:54)

a sta ako bude ili si sa nama ili protiv nas?

my way

pre 10 godina

...kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

To sto ti pricas, prijatelju, ne da nije razum, vec je naprotiv licemerno zamenjivanje teza i veze sa realnoscu nema. Hoce li Zapad vratiti Srbiji Kosovo ako Krim bude ukrajinski, ili ako Srbija osudi postupak Rusije i naroda u Krimu? Ne, i u tome je poenta. Oni koji smatraju da je principijalno da Zapad silom odredjuje ko, gde i na sta ima pravo, a da svi drugi treba da cute, nabiju se u misiju rupu i eventualno ponekad zakukaju kao Kalimero, ali u sebi da ne bi, ne daj Boze, uznemirili one koji su im nepravdu ucinili i cine, imaju cudan osecaj za principe, ravnopravnost i pravdu, ali to je problem sto inteligencije, sto morala. Ima tu i jos nekih stvari, ako Srbija recimo osudi to sto je Rusija vratila Krim u svoje granice, to moze da znaci da i sebe u potpunosti lisava za sva vremena tog prava na Kosovu, cak i samo njegovom severu, jer ako ne moze narod Krima da se vrati Rusiji, ne mogu ni tamosnji Srbi Srbiji. O Republici Srpskoj da ne govorim.

zule

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 14:45)
e da nije Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima sporazum s Rusijom o slobodnom izvozu,preciznije zato je Fiat i kupio Zastavu zbog tog sporazuma,ekonomski interes je najvazni,pusti te Kosovo i Krim,vazno je sacuvati taj sporazum.....ali ovde se samo komentarise tipa,okrenuli nam ledja,ovi su dobri itd.......ekonomski prosperitet je uspeh svake drzave,kad nemas novca,nema ni mesta za zdravo razmisljanje.....tako da neki komentarisu,cisto da ima prodje dan.....

Anonimus

pre 10 godina

Ukrajinska kriza je kompleksna, traži Odgovor na više pitanja a ne samo povodom slučaja Krim!
Naš državni vrh je dosad ćutao pa ne vidim razlog da se sada izjašnjava, jer nema bilo što pametno da kaže.
Diskutabila je ukrajinska kriza od početka, kao "reakcije građana" za nepotpisani Trgovinski sporazum sa EU, pa sve do Sporazuma od 21.februra.
Suvišno je sve to opisivati i komentarisati pošto je sve viđeno.
Ali, svima koji mogu realno da cene te događaje jasno je da je sve rađeno uz pomoć i uticajem SAD, EU i NATO, i da je to nedopustivo mešanje spolja u unutrašnje stvari nezavisne i suverene Ukrajine.
Kritičnog 21.februara prevarom i primenom sile izvršen je "prevrat vlasti" od strane diplomata i plaćenih ubica, domaćih naoružanih grupa-ekstremista Ukrajine i opozicionih lidera.
Naizgled sve spontano ali do te mere u slučaju Ukrajine providno i ogoljeno da je postalo neprihvatljivo!
Od strane SAD i EU odnosno Nato bombama je podržan bunt šiptara na KiM, Avganistan je bombardovan radi svrgavanja 'talibana koji su tobož podržavali Al kaidu, Irak zbog navodnog posedovanja hemijskog oružja, Libija, Tunis i Egipat zbog navodne uzurpacije vlasi u vidu tzv. "arapskog proleća" 2013 god.
U Ukrajinu nova "narandžasta revolucija" koju kordinira moćni faktor spolja uz minimalna ulaganja menja se sistem države do temelja i konačno nestaje Nezavisna i suverena Ukrajina.
Krim koristi vakum, organi uspostavljaju svoju vlast i traže spas kod majke Rusije!
Ipak, sve je moguće...

Branko

pre 10 godina

Čista logika, ako EU priznaje ono što mi ne priznajemo (Kosovo), proističe da mi priznajemo ono što EU ne priznaje (Krim). Svako drugo rešenje nema logike, da ne napišem neku težu reč.

istina je bolna

pre 10 godina

bome vodeci srbi (citaj mile dodik) u srpskoj republici imaju svoje direktne interese u rafineriji u brodu i u buducem gasovodu iz rusije.svaka tri mjeseca covjek pod krinkom nekih sastanaka ide u moskvu po pare. mislim da i sa Krima toliko cesto ne putuju u moskvu.isto je i sa beogradom vjerovatno određeno.

Savo Derikonja

pre 10 godina

Sve dok je vlada u tehničkom mandatu , ne može zauzimati nekakav stav Srbije u vezi situacije u Ukrajini. Upravo zbog toga ne bio trebalo da se Srbija oglašava po ovom pitanju sve dotle dok se ne formira nova včlada.

kopriva

pre 10 godina

(Marko, 20. mart 2014 18:34) A vi mislite da su blesavi u EU, pa će proći to vaše tobože priključenje u EU ...a pogotovo da će zemlje koje su nekada bile pod ruskom čizmom nazad u njezin zagrljaj ...

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...

millwall fc

pre 10 godina

tipicno jugoslovensko srpsko samoupravljacki sindrom...ako mozemo sa svima da budemo dobri i svi da nad zovu na rodjus...e pa ne moze...niste deca, mada ste na tom nivou...

ok

pre 10 godina

Neka glume tehničku vladu još 6 meseci. Ovo je jako bitna odluka. Okruženi smo Nato zemljama,Rusi nas neće braniti nikada. Moraće da se odluče a ne da sede na 2 stolice.Mada neće smeti da iznevere Ruse. Gotovi smo..Nema prijateljstva ako neko krši ljudska prava i nasilno uzima tudju imovinu.

Y.

pre 10 godina

Tehnicki mandat, je l'?! A to sto je Putin de facto priznao Kosovo, to nista?! Ukrajina ga bar nije priznala, pa kakvi god da su. A ruska braca nam ga suknuse samo tako.

srdjan

pre 10 godina

Pa valjda treba da zauzmemo stav da se ne slazemo sa akcijom Rusije upravo zbog toga sto se nismo slagali ni sa identicnom akcijom NATO i Amerike po pitanju Kosova. Dodacemo jos i da ce Rusija i ruski zvanicnici biti kaznjeni na isti nacin kao sto su bili kaznjeni Nato i americki zvanicnici prilikom agresije i priznavanja Kosova(dakle - nista!)
Osim toga, treba da naglasimo da cemo jedini izuzetak u svojoj spoljnoj politici napraviti kod zemalja koje su vec priznale Kosovo; dakle, ukoliko u tim zemljama dodje do separatistickih teznji onda te snage uvek mogu da racunaju na nasu podrsku i pomoc; naravno, i bicemo valjda medju prvima koji ce priznati takvo odvajanje teritorija.
Jasno, glasno, precizno i dosledno.

Hildegard

pre 10 godina

Odlično. Samo tako nek nastavi. Možete vi to, budite malo kreativni, smišljajte izgovore, izgovarajte fine diplomatske fraze, ne zamerajte se EU ali ni Rusiji, nikako! Sa Rusijom naročito u ovoj situaciji treba nastaviti režim slobodne trgovine i izgradnju Južnog toka, a EU lepo reći da mi nismo u situaciji da narušavamo odnose sa Rusijom, žao nam je. Obzirom da smo već popustili u vezi sa Kosovom i da je NATO tamo instalirao svoju bazu, od nas dovoljno. Ostalo su odnosi koje vi, gospodo EU/SAD, rešite sa Rusima. Mi smo mnogo mali i ne bismo se u to mešali, ako razumete.

Komentator

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da zamislim kako se Srbija, u solidarnosti s onima koji su je bombardovali i ekonomski mrcvarili, zvanično okreće protiv Rusije i priključuje uvođenju nekih sankcija. Nemoguće. EU treba jasno staviti do znanja da su kulturne i prijateljske veze sa Rusijom isuviše važne sa stanovišta našeg identiteta i tražiti razumevanje za neutralan stav u ovoj situaciji.

Stanislav

pre 10 godina

E pa ne može tako, gospodo zemljaci. Smislite se već jednom, zauzmite stav i držite se istih principa. Ako već drugi nisu principijelni zašto ne bismo mi bar bili. Ne može to tako kao sad podržavam odcepljenje Krima ili RS, ali ne i Kosova... Ili je ok ili nije ok.

AlekS

pre 10 godina

Samo da podsetim "zaboravne" i nerodjene Srbe u vreme raspada SSSR-a, da je Milosevic pozurio da "cestita" puc protiv Gorbacova. To nas je kostalo "nezainteresovanosti" Rusije u stvarima koje su nam se dogadjale devedesetih, ukljucujuci i mlaku reakciju na bombardovanje.

mertur

pre 10 godina

Ovaj put da ne propustimo priliku da ćutimo.Pametno.Gledajmo svoja posla.I svoj džep.
(Komša, 20. mart 2014 14:54)

a sta ako bude ili si sa nama ili protiv nas?

zule

pre 10 godina

Da vidim sada naše vajne političare. Nakon što je Putin kao opravdanje za otcepljenje Krima naveo Kosovo, ne samo da je de facto priznao Kosovo, već nas je kao "partnere" ponizio pred mađunarednom zajednicom. Naravno da bi Srbija trebalo da ima jasan stav po pitanju Krima i po mom mišljenju morali bi da osudimo nasilno odvajanje dela Ukrajinske teritorije uz dužno poštovanje prema Rusiji. Više je nego jasno da Rusija nama nije ni saveznik ni partner, a još gore je što zaziremo od savezništva sa Evropom i SAD. Ne možemo večno da budemo neopredeljeni jer, sami svakako ne možemo. Čega se plašimo? Ukidanja imaginarne ruske podrške?!! Zanima me kakvu će izjavu sročiti naš dragi predsednik i novi premijer...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 14:45)
e da nije Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima sporazum s Rusijom o slobodnom izvozu,preciznije zato je Fiat i kupio Zastavu zbog tog sporazuma,ekonomski interes je najvazni,pusti te Kosovo i Krim,vazno je sacuvati taj sporazum.....ali ovde se samo komentarise tipa,okrenuli nam ledja,ovi su dobri itd.......ekonomski prosperitet je uspeh svake drzave,kad nemas novca,nema ni mesta za zdravo razmisljanje.....tako da neki komentarisu,cisto da ima prodje dan.....

Neutralislav

pre 10 godina

Ne radi se o tehničkoj vladi, nego o pametnoj politici nezameravanja. Brzo i jasno se izjašnjavaju samo "velike i moćne" zemlje kao CG.

Zoki

pre 10 godina

Srbija se nalazi između čekića i nakovnja. Ukrajina je zemlja koja nije priznala Kosovo i bilo bi jako ružno da Srbija prizna aneksiju Krima. Sa druge strane, Srbija zavisi od Rusije i ruske podrške. Potrebno je neko diplomatsko saopštenje, zamoliti Kineze da ga napišu.
Što se tiče sankcija EU, taj deo treba ignorisati, a našim evropskim prijateljima objasniti da to nije u ekonomskom interesu Srbije.

diktafonokratija

pre 10 godina

Smešno je ovo izjašnjavanje po direktivi. I posle nekom smeta samoupravljanje u socijalizmu.
Zašto je uopšte potrebno izjašnjavanje kad se već unapred zna. Amerika već to SAMA odlučila.

Sve je isto samo njega nema

pre 10 godina

To sto vlada radi se zove k.... politika,a doticnu osobu svi vole samo 15-tak minuta i svi znamo sta mislimo o njoj.Tako cemo i kao drzava proci,voleli bi sa svima(arapi,rusi,ameri,nemci,kinezi....) a na kraju cemo ostati iskorisceni i sami

Prota Mateja

pre 10 godina

Odgovor Srbije treba da bude da razume teznje Ukrajine da odrzi svoju celovitost jer je i sama zrtva brutalnih nasrtaja na svoj integritet i da od medjunarodne zajednice ocekuje da ravnopravno tretira sve njene clanove i da teritorijalna celovitost mora biti garantovana svakoj clanici UN ili da se pravo na otcepljenje univerzalno prizna svima. Alternativno mogu reci da ce Srbija podrzati svako resenje koje je obostrano prihtvatljivo stranama u sukobu.

tako se to radi

pre 10 godina

@Dunster
Upravo to. I kada nas pritisnu da se izjasnimo, da izbacimo one uobicajene fraze tipa: "mi smo za mir u svetu, sukobljene strane treba da nadju kompromisno resenje, bez da i jedna strana bude ostecena... bla, bla, bla..."

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Umesto ovog nedotupavog saopstenja za stampu, bilo bi bilje da je MSP podsetio medjunarodnu "zajednicu" da je Srbija okupirana drzava, da je 20% njene teritorije pod stranom okupacijom, da ona, kao takva, nije slobodna da izrazava svoje misljenje i da bi svaki stav koji bi Srbija u ovom trenutku mogla da pruzi bio dat pod pritiskom i iznudom.

Dragan goes to Hollywood

pre 10 godina

Vidim veliki broj negativnih glasova na moj prethodni komentar. Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...

kopriva

pre 10 godina

(Marko, 20. mart 2014 18:34) A vi mislite da su blesavi u EU, pa će proći to vaše tobože priključenje u EU ...a pogotovo da će zemlje koje su nekada bile pod ruskom čizmom nazad u njezin zagrljaj ...

Boki

pre 10 godina

Zaista se oko ovoga ne treba zvanicno izjasnjavati, izgovor treba naci u tome da nam je zao sto je doslo do problema izmedju nama dva prijateljska naroda sto oni I jesu. Ponasajmo se kao kinezi.

Marko

pre 10 godina

Price o nekoj neutralnosti su price za malu decu. Da neutralnost postoji svi bi u drugom svetskom ratu bili neutralni, a samo dve drzave su na papiru to bile. Mislite li da bi se Nemacka, balticke zemlje ili jedna Crna Gora izjasnjavale u ovom slucaju da ih neko na to nije primorao. Jednostavno USA i UK zele da naprave "jedinstven blok" da izgleda kao da je celovita Evropa protiv Rusije pa pritiskaju manje zemlje nekada pod ruskom interesnom sferom (koje ujedno od Rusije i najvise zavise, i ako krene do kurslusa koje ce prve da nastradaju) a uz to se tu jave i poneke uvlakacke marionetske drzave bez pravog suvereniteta da izbace neki sramotan komentar.
I na ovom primeru se vidi razdor izmedju evropskih drzava, ali ne postoji nijedna drzava u Evropi koja moze u ovom trenutku da se odupre Americi i Engleskoj. Ovo pitanje treba guslati sto je duze moguce, sa otrcanim frazama i diplomatskim recnikom. Znaci cutanje do kraja, sa Rusima u medjuvremenu ubrzati gradnju Juznog Toka, a toboze nastaviti saradnju i proces prikljucenja EU. Od ovog sukoba zavisi i buducnost EU, ako Rusi pokazu odlucnost i snagu, i ponude nesto vise od EU, nase istocno susedne drzave vrlo lako mogu da promene svoj kurs. A onda ni Rusija nije toliko daleko, od ponedeljka je na 1000km.. od nekog sledeceg ponedeljka mozda jos dosta blize.

my way

pre 10 godina

...kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

To sto ti pricas, prijatelju, ne da nije razum, vec je naprotiv licemerno zamenjivanje teza i veze sa realnoscu nema. Hoce li Zapad vratiti Srbiji Kosovo ako Krim bude ukrajinski, ili ako Srbija osudi postupak Rusije i naroda u Krimu? Ne, i u tome je poenta. Oni koji smatraju da je principijalno da Zapad silom odredjuje ko, gde i na sta ima pravo, a da svi drugi treba da cute, nabiju se u misiju rupu i eventualno ponekad zakukaju kao Kalimero, ali u sebi da ne bi, ne daj Boze, uznemirili one koji su im nepravdu ucinili i cine, imaju cudan osecaj za principe, ravnopravnost i pravdu, ali to je problem sto inteligencije, sto morala. Ima tu i jos nekih stvari, ako Srbija recimo osudi to sto je Rusija vratila Krim u svoje granice, to moze da znaci da i sebe u potpunosti lisava za sva vremena tog prava na Kosovu, cak i samo njegovom severu, jer ako ne moze narod Krima da se vrati Rusiji, ne mogu ni tamosnji Srbi Srbiji. O Republici Srpskoj da ne govorim.

Srednji put, Buda

pre 10 godina

Moje mišljenje može da izgleda malo egzotično neupućenima, ali evo da vam kažem nešto.

Kada se glasalo u UN da li da Palestina uđe u UNESKO, Srbija je glasala za Palestinu, Republika Srpska za Izrael (i tako onemogućili da BiH podrži Palestinu), a Crna Gora je bila neutralna.

Sada kada se izjašnjavamo o Krimu, Srbija je neutralna, Republika Srpska je podržala Rusiju (jedina u Evropi!), a Crna Gora je protiv Rusije.

Iako će većina imati suprotno mišljenje, ja mislim da je ovo dogovoreno i lepo isplanirano od Službe koje de fakto kontroliše i Srbiju i Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Tri srpske države imaju tri različita mišljenja o dva tako važna međunarodna pitanja - ja bih rekao da Srbi polako uče kako se vodi politika, čestitam.

ROKO

pre 10 godina

U ovom slucaju treba biti diplomata i pozvat se na striktno postovanje medjunarodnog prava, buduci da ono ne postoji ispadnes jako pametan i niko se sutra ne moze ljutiti na Vas. Ovo izjasnjavanje mi izgleda kao navijanje na utakmici cemu onda sluzi medjunarodno pravo i na koga se ono odnosi zasto za ovakve situacije nije napisana nikakva rezolucija ili zakon ili je namerno ostavljeno svetskim velesilama da tumace zakon po svojoj volji, cemu onda traze misljenje takvih malih drzava da bi se izjasnjavali na cijoj su strani da bi ih sutra mogli ucenjivati.

istina je bolna

pre 10 godina

bome vodeci srbi (citaj mile dodik) u srpskoj republici imaju svoje direktne interese u rafineriji u brodu i u buducem gasovodu iz rusije.svaka tri mjeseca covjek pod krinkom nekih sastanaka ide u moskvu po pare. mislim da i sa Krima toliko cesto ne putuju u moskvu.isto je i sa beogradom vjerovatno određeno.

Anonimus

pre 10 godina

Ukrajinska kriza je kompleksna, traži Odgovor na više pitanja a ne samo povodom slučaja Krim!
Naš državni vrh je dosad ćutao pa ne vidim razlog da se sada izjašnjava, jer nema bilo što pametno da kaže.
Diskutabila je ukrajinska kriza od početka, kao "reakcije građana" za nepotpisani Trgovinski sporazum sa EU, pa sve do Sporazuma od 21.februra.
Suvišno je sve to opisivati i komentarisati pošto je sve viđeno.
Ali, svima koji mogu realno da cene te događaje jasno je da je sve rađeno uz pomoć i uticajem SAD, EU i NATO, i da je to nedopustivo mešanje spolja u unutrašnje stvari nezavisne i suverene Ukrajine.
Kritičnog 21.februara prevarom i primenom sile izvršen je "prevrat vlasti" od strane diplomata i plaćenih ubica, domaćih naoružanih grupa-ekstremista Ukrajine i opozicionih lidera.
Naizgled sve spontano ali do te mere u slučaju Ukrajine providno i ogoljeno da je postalo neprihvatljivo!
Od strane SAD i EU odnosno Nato bombama je podržan bunt šiptara na KiM, Avganistan je bombardovan radi svrgavanja 'talibana koji su tobož podržavali Al kaidu, Irak zbog navodnog posedovanja hemijskog oružja, Libija, Tunis i Egipat zbog navodne uzurpacije vlasi u vidu tzv. "arapskog proleća" 2013 god.
U Ukrajinu nova "narandžasta revolucija" koju kordinira moćni faktor spolja uz minimalna ulaganja menja se sistem države do temelja i konačno nestaje Nezavisna i suverena Ukrajina.
Krim koristi vakum, organi uspostavljaju svoju vlast i traže spas kod majke Rusije!
Ipak, sve je moguće...

JohnyJ

pre 10 godina

... Da razjasnim kako stoje stvari svim nerazumnim glavama: Ako osudimo nasilno odvajanje Krima, a shodno izjavi predsednika Rusije o analogiji između Kosova i Krima, osudićemo i nasilno odvajanje Kosova. U suprotnom, davanjem podrške Rusiji, priznajemo pravo kosovskih albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Republike Srbije.
Ruku na srce, sprski zvaničnici trebalo bi oprezno i biranim rečima izraziti stav Republike Srbije.
Uzgred, mi smo eksperti da sami sebi nanosimo najveću štetu...
(Dragan goes to Hollywood, 20. mart 2014 17:03)

A sta fali da kazemo da smo protiv SVAKOG UNILATERALNOG resenja i da treba kompletan dogovor SVIH u Ukrajini, i da cemo tek tada nesto priznati. Dakle dve suprotstavljene Ukrajine (pro-ruska i pro-EU) treba da nadju modus vivendi ili da se mirno razidju. Isto vazi i za srpsku i albansku stranu na Kosovu.

Priznavanje OBE strane i OBA interesa, sto u slucaju Kosova znaci sto pravedniju podelu (modus vivendi zajedno je nemoguc, pokazalo se u praksi, dok u Ukrajini mozda jos jeste), nama vise i ne treba. A i Ukrajina ce se na kraju verovatno podeliti.

гроф Сава Владиславић

pre 10 godina

"шта год да урадиш кајаћеш се" - рекао би мој добар комшија Чувени Швалер Дмитар.
Пошто Руси и Американци, први по питању Крима, потоњи по питању Косова, тврде да се поштовало Међународно право, односно да га она супротна при спровођењу својих интереса није поштовала, ми само треба да се јавимо кратким саопштењем да смо за поштовање Међународног права, и тачка. Па нека свака страна сматра да је та изјава терање воде на њихову воденицу.
Само да нас страни обавештајци не попале као марта '41-е.

Branko

pre 10 godina

Čista logika, ako EU priznaje ono što mi ne priznajemo (Kosovo), proističe da mi priznajemo ono što EU ne priznaje (Krim). Svako drugo rešenje nema logike, da ne napišem neku težu reč.

Savo Derikonja

pre 10 godina

Sve dok je vlada u tehničkom mandatu , ne može zauzimati nekakav stav Srbije u vezi situacije u Ukrajini. Upravo zbog toga ne bio trebalo da se Srbija oglašava po ovom pitanju sve dotle dok se ne formira nova včlada.