Petak, 14.03.2014.

08:47

Nova teorija: Avion preusmeren

Podaci sa vojnog radara nagoveštavaju da je nestali malezijski avion namerno preusmeren preko Malajskog poluostrva u pravcu Andamanskih ostrva, javlja Rojters.

Izvor: B92

Nova teorija: Avion preusmeren IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

kraja

pre 10 godina

...meni je interesantan jucerasnji text o motorima koji imaju "svoju komunikaciju sa centralom proizvodjaca, ali avio kompanija nije platila taj servis"...!!!!
...i pored svega, sad se diskretno i stidljivo pominje mogucnost da je ipak "neko" pratio i te signale i "mada su veoma slabi" (sto je veoma smesno, jer su slabi valda zato sto servis nije placen) eto ima indicija da je avion leteo jos satima po nestanku sa ekrana radara...
...skoro se namece pitanje, sta jos ima u tolikim avionima sto "nekom" omogucava da ih prati sirom zemaljske kugle i skuplja informacije o broju putnika, teretu, destinaciji, kilometrazio, satima naleta, intervencijama i kojecemu, zamislite sami...
...u krajnjoj liniji, ako se pusti malo maste, svi razgovori putnika mogu biti snimljeni za necije potrebe...
...recimo, sada je vec javna tajna da se kamere i mikrofoni na laptopovima mogu aktivirati i van samog uredjaja...
...posle svih afera prisluskivanja u poslednje vreme, ovo ne spada u domen paranoje...

Nina

pre 10 godina

Sve vise verujem u mogucnost otmice... I da se razumemo, ukoliko avion sa putnicima jeste otet, o tome se nece na sav glas pricati... Onaj ko treba da zna, taj i zna... i cini, ili mozda ne cini,ono sto se od njega trazi... a kad je narod u pitanju, ostaje da se kaze istina i izazove katastrofa, sto nije dobar izbor, ili da se "baci prasina u oci" i pokusa spreciti ta ista katastrofa... jbg, obrni-okreni, ne valja...

Milos Ilic

pre 10 godina

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.
(zoran, 14. mart 2014 14:01)

Nije tacno jer se avion raspao u vazduhu, a veci deo aviona i prva crna kutija je nadjena posle dve godine.

iKrem

pre 10 godina

@Dvojnik: Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd.

Vidis ovde nije puka rec o nekom avio-incidentu. Ovo je dobra demonstracija kako jedan deo srpskog stanovnistva konstruise svoju individualnu realnost. Sta jedan deo nas smatra dovoljnim da uvrsti u svoju svest kao istinu, i na cemu zasniva svoja verovanja -- evo ovde se anegdotalno vidi.

Ukratko, koji crni 21. vek -- ovakva jedna konstrukcija realnosti ne pripada ni 17.veku, bar ne drugoj polovini. Pa vama treba Renesansa a ne iPhone.

Ima jedan filozofski princip koji bi u srpskim skolama trebalo uciti od prvog razreda osnovne kao obavezno gradivo: Okamova Britva ( http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0 ).

Da se drzimo ovoga jednostavnog principa ne bi bili skloni mitologijama o nebeskim narodima i svetskim zaverama, izmedju ostalog.

Dobro

pre 10 godina

Dragi Mongole:
Tvoj komentar Pilotu pecalbaru:
@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi.
Pa onda kazes da:
Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?!
Sam si sebi odgovorio.
Teorija ti je smesna.
Toliko od mene.

I ja izjavljujem saucesce svima, jer su na dnu mora, ko zna gde.

Chuck Yeager

pre 10 godina

(Pilot pecalbar,
Hvala ti sto si se javio.Molim te pojasni, ako mozes, dekonpresiju u cockpitu kao na Kiparskom b737.Ili pozar u cockpitu kao u Swissairovom avionu (bio je nocni let, nasli su ga, zapalile su se instalacije koje su dovele do pozara i gusenje oba pilota).Da li ti mislis da je nesto slicno moguce da se desilo na ovom letu.Pojavile su se slike kopilota sa putnicama ali to ne obara avion.Poznajem par tvojih kolega koji sa pravi pastuvi ali do sada nisu imali nijedan incident.
Pozdarav
Chuck Yeager
Chuck Yeager

zoran

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :(((
(reality_check, 14. mart 2014 11:42)

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.

Dvojnik

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.
(rajko Stanisic, 14. mart 2014 12:12)

cinjenica da si dobio toliko minusa govori kako ljudi generalno razmisljaju, veoma logicki i "realno". Ja se slazem sa tobom, prvo sto mi je palo na pamet je da je avion nestao u neku drugu dimenziju i da ce se cak mozda i pojaviti u skoriju buducnost, ili ko zna kad. Takve stvari su moguce i desavale su se i pre na individualnom nivou. Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd. Ima mnogo slucajeva samo ovaj svet ne pridaje mnogo paznje takvim misterijama, pa mozda nam se i ovo sad desava sa ovim velikim avionom na velikoj sceni, mozda ovo pocne da menja duboko usadjeno verovanje da postoji ono samo sto se vidi golim okom.

lazy houseboy

pre 10 godina

Помињете француски авион који се срушио 2009-е, али тад се знало шта се догодило са авионом (до проналаска црне кутије не и разлог) јер је након 5 дана нађен део (мислим реп) авиона. (2 године касније екипа која је пронашла олупину Титаника је пронашла остатке авиона и црну кутију). Овде се не зна шта се уопште десило са авионом, а испада нити где је летео и то је оно што је ван памети (и због шега се не може повлачити паралела са AirFrance 447).

MongoIL

pre 10 godina

@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi. Zasto.... Pa transporter moze iskljuciti samo neko ko to zna. Avion ima dva transportera(redundancy) i mogucnost da oba dva prekinu rad je samo ako neko to uradi manualeno. Znaci postojao je motiv. Ako se nesto lose desilo, pozar ili sta vec, piloti bi napravili zokret od 180* a ne 90*. Isto poslednji pingovi sa dva razlicita uregjaja su primljeni u razmaku od 15min. Ovo je interesantno i ostavlja mogucnost da su ovi pingovi rezultat manuelnog iskljicivanja uredjaja(neko ko zna)... Ovo su diskutovali sago ornici Andersona Cooper-a sinoc na CNN... Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?! Nadam se da su svi zivi.

coa

pre 10 godina

ameri imaju avio i pomorsku bazu negde kod maldiva a ta oblast je zatamnjena na google earth-u a odlicno se uklapa sa vremenom duzine leta od 4 sata po nestanku kako se pretpostavlja (4 sata je oko 3200km leta ka zapadu jer je zemljina rotacija u istom smeru ka istoku ista razdaljina trajala bi sat vremena duze ) think about it ;)

Perica

pre 10 godina

Jos ce oni ludaci sa kurira ispasti u pravu: http://www.kurir-info.rs/ovu-teoriju-zavere-niste-culi-malezijski-avion-ukraden-da-se-zapocne-treci-svetski-rat-evo-kako-clanak-1273517

Laki

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :((( (reality_check, 14. mart 2014 11:42)


Delimicno tacno, avion na dnu okeana je lociran posle dve godine, ali plutajuce delove aviona su pronasli nakon nekoliko dana.

xfactor

pre 10 godina

Avion je tu...samo je usao u drugu dimenziju.Zato telefoni i dalje zvone.Imaju mrezu.Samo treba da pronadje rupu kroz koju su usli i da se vrate..

Futurama

pre 10 godina

@mujcinovic salih

Americke strateske rezerve su oko 720 miliona barela. Rusija izvozi oko 5 miliona barela dnevno. Ovo znaci da bi americke rezerve trajale oko 140 dana ako S. Arabija znacajno ne poveca izvoz (mada i oni imaju limite). Sa sankcijama Iranu koje sprecavaju izvoz Iranske nafte trziste bi bilo znacajno pogodjeno i ne bi moglo da izdrzi vise od godinu dana. Ruske zlatno-devizne rezerve mogu da im omoguce da prezive bar 2-3 godine.

@Kole
Zapravo Evropa ne moze u narednih 2-3 godine da uradi nista da eliminise zavisnost od Rusije sto se tice prirodnog gasa (trebace im makar polovina ili trecina onoga sto sada uvoze). Zato i ovi ugovori jesu strateski. Nemacka bi mozda nekako prezivela dok bi zato cela Istocna Evropa dozivela energetski kolaps i to verovatno jos pre zime. Rusija izvozi oko 165 milijardi m^3 u zemlje EU godisnje. Za to je jednostavno nemoguce naci trenutnu zamenu niti povecanjem uvoza iz Norveske niti uvozom LNG-a (tecnog prirodnog gasa) gde se prave dugorocni ugovori a treba napraviti i terminale. Takodje, LNG trziste je dosta optereceno zbog potraznje Japana posle cunamija 2011.

Posebna prica je to sto bi ovakva radikalna presecanja cak i na duzi rok imala velike posledice po EU ekonomiju koja je jedva izasla iz recesije. Povratak u istu i to jos ostriju nije nesto sto stanovnici EU zele.

neko ko zna

pre 10 godina

U svakom trenutku avion preko transpondera "prica" sa svim sekundarnim radarima koji ga vide, a danasnji Mod S transponderi pruzaju i mnogo vise informacija od uobicajnih, elem njega vide svi vojni primarni radari pa da je pilot i iskljucio transponder i dalje bi se video kao primarni odraz. Kontrolori nisu spavali da ne bi videli trenutak kada im je nestao sa radara sto se tice sekundarca, a i postoji snimak leta svakog trenutka tako i da je eksplodirao znali bi gde da ga traze. Mnogo je cudnih informacija i prosto je neverovatno da pored sve najmodernije tehnologije avionu nema traga.

Pilot pecalbar

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neki pilot nas napise komentar i da cujemo njegovo misljenje.
(nbg, 14. mart 2014 12:47)

Pa, evo, (Pilot sam, bas u Aziji, igrom slucaja).
Nerado dajem komentare ove vrste, ali cu da probam da jednostavno pojasnim stvari.
Teorije o 'trecim dimenzijama', 'teorije zavere' i ostale odmah preskacem, jer sam konvencionalno odgojen, obrazovan, a i obucen.

1. Terorizam: (Identitet dva putnika sa ukradenim pasosima je poznat i istrazen, Iranci, ilegalni imigranti, nema veze s mozgom. Ujedno cu da objasnim gospodinu od 55 godina koji kaze da je presedan da avion poleti a bilo je no-show putnika. Skoro na SVAKOM letu ima no-show putnika i ako se njihov cekirani prtljag skine sa aviona, avion polece. Bomba (u osalom prtljagu) je jedno moguce sto mi pada na pamet, ali da je tako nasli bi vec nesto od aviona (nasloni sedista plutaju na vodi i sl.) Otmica aviona mi ne deluje logicno.

2. Tehnika: Samo veliki incident (eksplozija, vatra, jako magnetno polje) moze da iskljuci transponder, pa i ako se to desi, radio radi, i obrnuto. Iznad mora bio je van SVIH radara, posto nije bio znacajan, nije bio ni pracen radarom.

3. Samoubistvo pilota: ne verujem, ali je moguce, tehnicki se stvari poklapaju.

Bila je noc, moguce je da se srusio i da to niko nije video. Ako je promenio kurs i nastavio da leti jos par sati mozda ga nece naci NIKADA.
Da, cak i u vreme najsavrmenije tehnologije to je moguce.

Saucesce familijama a posebno familijama kolega u cockpitu.

Milos Ilic

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???
(sremac, 14. mart 2014 12:36)

Francuski avion je pao na 160 km od obale pa su ga trazili dve godine. I, ko kaze da je ovaj malezijski avion pao blizu obale? Toliko informacija, a nista ne znamo.

birac

pre 10 godina

Ovo za svojih 55 godina niti sam procitao,ni cuo,niti migao da sanjam...Radio sam u vazduhoplovstvu 10 godina i u soku sam...
Avion velicine Marakane(leteo sam sa takvim avionom)nestao!
Te eksplodirao,pa onda nije,te leteo jos 5-6 sati,a niko ne kaze ni gde,ni zasto,ni kojim koridorom(pa nije to auto da skrene sa druma u sumu pa ne mogu da ga nadju),pa onda "preusmeren",gde se ne kaze ko ga je to "preusmerio",gde i zasto...Ako je to tacno,koja i cija kontrola leta ga je pratila,"preusmeravala",davala mu instrukcije itd..
Na stotine satelita(sto meteoroloskih,sto spijunskih,radari i ostala "sokocala")u tom delu sveta "odjednom" nemaju podatke sta je bilo sa letelicom?Nema snimaka komunikacije pilota i kontrole leta,nema crne kutije,nema nikakvih delova aviona,plus 5-6 putnika sa ukradenim pasosima,plus dvojica koja nisu ni usla u avion,a on bez njih poleteo,sto je skandal bez presedana..
I teorija o terorizmu se provlaci,ali opet niko ne kaze ni ko su ti ljudi,ni gde su snimci sa aeroromskih kamera gde se oni lepo vide kada su se cekirali..
Iskreno,ne bi me zacudilo da neko kaze kako taj avion ustvari nije ni poleteo,da je jos na aerodromu....
Ljudi iz IATA(Svetska organizacija za civilno vazduhoplovstvo) bi odnah trebala da zabrani sve letove te nazovi "Kompanije" dok se ovo ne resi,jer ovo prevazilazi granice zdravog razuma..

Chuck Yeager

pre 10 godina

Francuski avion je udario brzinom do 200km/h.Prilikom udara otpao je repni stabilizator.Njega su pronasli a ostatak aviona je potonuo na dno.Posle dve godine i 25 miliona eura izvadili su crne kutije.Kada su ih preslusali shvatili su da je greska kopilota dovela do pada.Nekako, na kraju sve se svede na ljudski faktor.
Chuck Yeager

Igor

pre 10 godina

Razumem da nisu nasli avion na dnu mora. To je OK. More je veliko i duboko. Ali da ne pronadju bas nijednu jedninu stvar da sa tog aviona pluta u moru. E to ne razumem. Nemoguce je da je bas sve potonulo. A ove nebuloze od izjava... Za to nemam ni komentara.

Petrovic Milan

pre 10 godina

Cini mi se da je nesto veliko u igri? Nesto se sprema videcemo sta? Da nestane ovoliki avion malo je verovatno, i da niko nista ne zna! Znaju ovi sve samo ne znam sta spremaju!!!

rajko Stanisic

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.

sremac

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???

cxevu

pre 10 godina

Ma,pilot iskljucio gps i ko zna gde je sad.Mozda je otisao malo ka Rusiji,pa neka Ameri posalju razarace..Da niko nista nije video,nema sanse,jedino ako je sleteo u vulkan nekako..

milan010

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana! Ako padne u vodu - pa to je brdo raznih stvari koje plutaju po povrsini jer se UVEK avion razbije u milion delova pri kontaktu sa povrsinom vode. Ako udari u planinu - to je eksplozija koja se cuje kilometrima, vatra, dim, i slep bi video a da ne pricam o satelitima. Takodje, avion je u stalnom kontaktu s kontrolom leta, ne moze da leti gde mu se svidja i da se vrti okolo bez odobrenja. Da im se bilo sta desavalo rekli bi kontroli, jedino ako je avion iz cista mira eksplodirao u sekundi pa nisu stigli da jave - malo verovatno, i takodje bi neko morao to da cuje ili vidi. Dakle, moje misljenje je da vlasti znaju sta se desilo sa avionom i da se sprema prica koja nece izazvati previse problema, a sta je tacno u pitanju....

Milos Ilic

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana.

(milan010, 14. mart 2014 11:02)

Pa vec danima pisu da se avion peruanske avio kompanije septembra 1990. srusio u severni Atlatnik na putu za Majami i do dan danas nije nadjen. I drugo, je l su francuski avion koji se isto srusio u Atlantik u leto 2009. locirali posle skoro dve godine iako su odmah nasli neka tela i delove aviona kako plutaju?

Marija

pre 10 godina

Ovo vređa inteligenciju... Zao mi je tih ljudi i njihovih porodica, jer su preskupo platili za nečiji beskrupulozno-jadan put do velikog novca.

birac

pre 10 godina

Ovo za svojih 55 godina niti sam procitao,ni cuo,niti migao da sanjam...Radio sam u vazduhoplovstvu 10 godina i u soku sam...
Avion velicine Marakane(leteo sam sa takvim avionom)nestao!
Te eksplodirao,pa onda nije,te leteo jos 5-6 sati,a niko ne kaze ni gde,ni zasto,ni kojim koridorom(pa nije to auto da skrene sa druma u sumu pa ne mogu da ga nadju),pa onda "preusmeren",gde se ne kaze ko ga je to "preusmerio",gde i zasto...Ako je to tacno,koja i cija kontrola leta ga je pratila,"preusmeravala",davala mu instrukcije itd..
Na stotine satelita(sto meteoroloskih,sto spijunskih,radari i ostala "sokocala")u tom delu sveta "odjednom" nemaju podatke sta je bilo sa letelicom?Nema snimaka komunikacije pilota i kontrole leta,nema crne kutije,nema nikakvih delova aviona,plus 5-6 putnika sa ukradenim pasosima,plus dvojica koja nisu ni usla u avion,a on bez njih poleteo,sto je skandal bez presedana..
I teorija o terorizmu se provlaci,ali opet niko ne kaze ni ko su ti ljudi,ni gde su snimci sa aeroromskih kamera gde se oni lepo vide kada su se cekirali..
Iskreno,ne bi me zacudilo da neko kaze kako taj avion ustvari nije ni poleteo,da je jos na aerodromu....
Ljudi iz IATA(Svetska organizacija za civilno vazduhoplovstvo) bi odnah trebala da zabrani sve letove te nazovi "Kompanije" dok se ovo ne resi,jer ovo prevazilazi granice zdravog razuma..

Marija

pre 10 godina

Ovo vređa inteligenciju... Zao mi je tih ljudi i njihovih porodica, jer su preskupo platili za nečiji beskrupulozno-jadan put do velikog novca.

milan010

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana! Ako padne u vodu - pa to je brdo raznih stvari koje plutaju po povrsini jer se UVEK avion razbije u milion delova pri kontaktu sa povrsinom vode. Ako udari u planinu - to je eksplozija koja se cuje kilometrima, vatra, dim, i slep bi video a da ne pricam o satelitima. Takodje, avion je u stalnom kontaktu s kontrolom leta, ne moze da leti gde mu se svidja i da se vrti okolo bez odobrenja. Da im se bilo sta desavalo rekli bi kontroli, jedino ako je avion iz cista mira eksplodirao u sekundi pa nisu stigli da jave - malo verovatno, i takodje bi neko morao to da cuje ili vidi. Dakle, moje misljenje je da vlasti znaju sta se desilo sa avionom i da se sprema prica koja nece izazvati previse problema, a sta je tacno u pitanju....

Pilot pecalbar

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neki pilot nas napise komentar i da cujemo njegovo misljenje.
(nbg, 14. mart 2014 12:47)

Pa, evo, (Pilot sam, bas u Aziji, igrom slucaja).
Nerado dajem komentare ove vrste, ali cu da probam da jednostavno pojasnim stvari.
Teorije o 'trecim dimenzijama', 'teorije zavere' i ostale odmah preskacem, jer sam konvencionalno odgojen, obrazovan, a i obucen.

1. Terorizam: (Identitet dva putnika sa ukradenim pasosima je poznat i istrazen, Iranci, ilegalni imigranti, nema veze s mozgom. Ujedno cu da objasnim gospodinu od 55 godina koji kaze da je presedan da avion poleti a bilo je no-show putnika. Skoro na SVAKOM letu ima no-show putnika i ako se njihov cekirani prtljag skine sa aviona, avion polece. Bomba (u osalom prtljagu) je jedno moguce sto mi pada na pamet, ali da je tako nasli bi vec nesto od aviona (nasloni sedista plutaju na vodi i sl.) Otmica aviona mi ne deluje logicno.

2. Tehnika: Samo veliki incident (eksplozija, vatra, jako magnetno polje) moze da iskljuci transponder, pa i ako se to desi, radio radi, i obrnuto. Iznad mora bio je van SVIH radara, posto nije bio znacajan, nije bio ni pracen radarom.

3. Samoubistvo pilota: ne verujem, ali je moguce, tehnicki se stvari poklapaju.

Bila je noc, moguce je da se srusio i da to niko nije video. Ako je promenio kurs i nastavio da leti jos par sati mozda ga nece naci NIKADA.
Da, cak i u vreme najsavrmenije tehnologije to je moguce.

Saucesce familijama a posebno familijama kolega u cockpitu.

Milos Ilic

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana.

(milan010, 14. mart 2014 11:02)

Pa vec danima pisu da se avion peruanske avio kompanije septembra 1990. srusio u severni Atlatnik na putu za Majami i do dan danas nije nadjen. I drugo, je l su francuski avion koji se isto srusio u Atlantik u leto 2009. locirali posle skoro dve godine iako su odmah nasli neka tela i delove aviona kako plutaju?

Igor

pre 10 godina

Razumem da nisu nasli avion na dnu mora. To je OK. More je veliko i duboko. Ali da ne pronadju bas nijednu jedninu stvar da sa tog aviona pluta u moru. E to ne razumem. Nemoguce je da je bas sve potonulo. A ove nebuloze od izjava... Za to nemam ni komentara.

Chuck Yeager

pre 10 godina

Francuski avion je udario brzinom do 200km/h.Prilikom udara otpao je repni stabilizator.Njega su pronasli a ostatak aviona je potonuo na dno.Posle dve godine i 25 miliona eura izvadili su crne kutije.Kada su ih preslusali shvatili su da je greska kopilota dovela do pada.Nekako, na kraju sve se svede na ljudski faktor.
Chuck Yeager

Laki

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :((( (reality_check, 14. mart 2014 11:42)


Delimicno tacno, avion na dnu okeana je lociran posle dve godine, ali plutajuce delove aviona su pronasli nakon nekoliko dana.

Petrovic Milan

pre 10 godina

Cini mi se da je nesto veliko u igri? Nesto se sprema videcemo sta? Da nestane ovoliki avion malo je verovatno, i da niko nista ne zna! Znaju ovi sve samo ne znam sta spremaju!!!

sremac

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???

neko ko zna

pre 10 godina

U svakom trenutku avion preko transpondera "prica" sa svim sekundarnim radarima koji ga vide, a danasnji Mod S transponderi pruzaju i mnogo vise informacija od uobicajnih, elem njega vide svi vojni primarni radari pa da je pilot i iskljucio transponder i dalje bi se video kao primarni odraz. Kontrolori nisu spavali da ne bi videli trenutak kada im je nestao sa radara sto se tice sekundarca, a i postoji snimak leta svakog trenutka tako i da je eksplodirao znali bi gde da ga traze. Mnogo je cudnih informacija i prosto je neverovatno da pored sve najmodernije tehnologije avionu nema traga.

lazy houseboy

pre 10 godina

Помињете француски авион који се срушио 2009-е, али тад се знало шта се догодило са авионом (до проналаска црне кутије не и разлог) јер је након 5 дана нађен део (мислим реп) авиона. (2 године касније екипа која је пронашла олупину Титаника је пронашла остатке авиона и црну кутију). Овде се не зна шта се уопште десило са авионом, а испада нити где је летео и то је оно што је ван памети (и због шега се не може повлачити паралела са AirFrance 447).

zoran

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :(((
(reality_check, 14. mart 2014 11:42)

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.

rajko Stanisic

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.

xfactor

pre 10 godina

Avion je tu...samo je usao u drugu dimenziju.Zato telefoni i dalje zvone.Imaju mrezu.Samo treba da pronadje rupu kroz koju su usli i da se vrate..

coa

pre 10 godina

ameri imaju avio i pomorsku bazu negde kod maldiva a ta oblast je zatamnjena na google earth-u a odlicno se uklapa sa vremenom duzine leta od 4 sata po nestanku kako se pretpostavlja (4 sata je oko 3200km leta ka zapadu jer je zemljina rotacija u istom smeru ka istoku ista razdaljina trajala bi sat vremena duze ) think about it ;)

Perica

pre 10 godina

Jos ce oni ludaci sa kurira ispasti u pravu: http://www.kurir-info.rs/ovu-teoriju-zavere-niste-culi-malezijski-avion-ukraden-da-se-zapocne-treci-svetski-rat-evo-kako-clanak-1273517

MongoIL

pre 10 godina

@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi. Zasto.... Pa transporter moze iskljuciti samo neko ko to zna. Avion ima dva transportera(redundancy) i mogucnost da oba dva prekinu rad je samo ako neko to uradi manualeno. Znaci postojao je motiv. Ako se nesto lose desilo, pozar ili sta vec, piloti bi napravili zokret od 180* a ne 90*. Isto poslednji pingovi sa dva razlicita uregjaja su primljeni u razmaku od 15min. Ovo je interesantno i ostavlja mogucnost da su ovi pingovi rezultat manuelnog iskljicivanja uredjaja(neko ko zna)... Ovo su diskutovali sago ornici Andersona Cooper-a sinoc na CNN... Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?! Nadam se da su svi zivi.

cxevu

pre 10 godina

Ma,pilot iskljucio gps i ko zna gde je sad.Mozda je otisao malo ka Rusiji,pa neka Ameri posalju razarace..Da niko nista nije video,nema sanse,jedino ako je sleteo u vulkan nekako..

Futurama

pre 10 godina

@mujcinovic salih

Americke strateske rezerve su oko 720 miliona barela. Rusija izvozi oko 5 miliona barela dnevno. Ovo znaci da bi americke rezerve trajale oko 140 dana ako S. Arabija znacajno ne poveca izvoz (mada i oni imaju limite). Sa sankcijama Iranu koje sprecavaju izvoz Iranske nafte trziste bi bilo znacajno pogodjeno i ne bi moglo da izdrzi vise od godinu dana. Ruske zlatno-devizne rezerve mogu da im omoguce da prezive bar 2-3 godine.

@Kole
Zapravo Evropa ne moze u narednih 2-3 godine da uradi nista da eliminise zavisnost od Rusije sto se tice prirodnog gasa (trebace im makar polovina ili trecina onoga sto sada uvoze). Zato i ovi ugovori jesu strateski. Nemacka bi mozda nekako prezivela dok bi zato cela Istocna Evropa dozivela energetski kolaps i to verovatno jos pre zime. Rusija izvozi oko 165 milijardi m^3 u zemlje EU godisnje. Za to je jednostavno nemoguce naci trenutnu zamenu niti povecanjem uvoza iz Norveske niti uvozom LNG-a (tecnog prirodnog gasa) gde se prave dugorocni ugovori a treba napraviti i terminale. Takodje, LNG trziste je dosta optereceno zbog potraznje Japana posle cunamija 2011.

Posebna prica je to sto bi ovakva radikalna presecanja cak i na duzi rok imala velike posledice po EU ekonomiju koja je jedva izasla iz recesije. Povratak u istu i to jos ostriju nije nesto sto stanovnici EU zele.

Nina

pre 10 godina

Sve vise verujem u mogucnost otmice... I da se razumemo, ukoliko avion sa putnicima jeste otet, o tome se nece na sav glas pricati... Onaj ko treba da zna, taj i zna... i cini, ili mozda ne cini,ono sto se od njega trazi... a kad je narod u pitanju, ostaje da se kaze istina i izazove katastrofa, sto nije dobar izbor, ili da se "baci prasina u oci" i pokusa spreciti ta ista katastrofa... jbg, obrni-okreni, ne valja...

iKrem

pre 10 godina

@Dvojnik: Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd.

Vidis ovde nije puka rec o nekom avio-incidentu. Ovo je dobra demonstracija kako jedan deo srpskog stanovnistva konstruise svoju individualnu realnost. Sta jedan deo nas smatra dovoljnim da uvrsti u svoju svest kao istinu, i na cemu zasniva svoja verovanja -- evo ovde se anegdotalno vidi.

Ukratko, koji crni 21. vek -- ovakva jedna konstrukcija realnosti ne pripada ni 17.veku, bar ne drugoj polovini. Pa vama treba Renesansa a ne iPhone.

Ima jedan filozofski princip koji bi u srpskim skolama trebalo uciti od prvog razreda osnovne kao obavezno gradivo: Okamova Britva ( http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0 ).

Da se drzimo ovoga jednostavnog principa ne bi bili skloni mitologijama o nebeskim narodima i svetskim zaverama, izmedju ostalog.

kraja

pre 10 godina

...meni je interesantan jucerasnji text o motorima koji imaju "svoju komunikaciju sa centralom proizvodjaca, ali avio kompanija nije platila taj servis"...!!!!
...i pored svega, sad se diskretno i stidljivo pominje mogucnost da je ipak "neko" pratio i te signale i "mada su veoma slabi" (sto je veoma smesno, jer su slabi valda zato sto servis nije placen) eto ima indicija da je avion leteo jos satima po nestanku sa ekrana radara...
...skoro se namece pitanje, sta jos ima u tolikim avionima sto "nekom" omogucava da ih prati sirom zemaljske kugle i skuplja informacije o broju putnika, teretu, destinaciji, kilometrazio, satima naleta, intervencijama i kojecemu, zamislite sami...
...u krajnjoj liniji, ako se pusti malo maste, svi razgovori putnika mogu biti snimljeni za necije potrebe...
...recimo, sada je vec javna tajna da se kamere i mikrofoni na laptopovima mogu aktivirati i van samog uredjaja...
...posle svih afera prisluskivanja u poslednje vreme, ovo ne spada u domen paranoje...

Milos Ilic

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???
(sremac, 14. mart 2014 12:36)

Francuski avion je pao na 160 km od obale pa su ga trazili dve godine. I, ko kaze da je ovaj malezijski avion pao blizu obale? Toliko informacija, a nista ne znamo.

Dvojnik

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.
(rajko Stanisic, 14. mart 2014 12:12)

cinjenica da si dobio toliko minusa govori kako ljudi generalno razmisljaju, veoma logicki i "realno". Ja se slazem sa tobom, prvo sto mi je palo na pamet je da je avion nestao u neku drugu dimenziju i da ce se cak mozda i pojaviti u skoriju buducnost, ili ko zna kad. Takve stvari su moguce i desavale su se i pre na individualnom nivou. Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd. Ima mnogo slucajeva samo ovaj svet ne pridaje mnogo paznje takvim misterijama, pa mozda nam se i ovo sad desava sa ovim velikim avionom na velikoj sceni, mozda ovo pocne da menja duboko usadjeno verovanje da postoji ono samo sto se vidi golim okom.

Chuck Yeager

pre 10 godina

(Pilot pecalbar,
Hvala ti sto si se javio.Molim te pojasni, ako mozes, dekonpresiju u cockpitu kao na Kiparskom b737.Ili pozar u cockpitu kao u Swissairovom avionu (bio je nocni let, nasli su ga, zapalile su se instalacije koje su dovele do pozara i gusenje oba pilota).Da li ti mislis da je nesto slicno moguce da se desilo na ovom letu.Pojavile su se slike kopilota sa putnicama ali to ne obara avion.Poznajem par tvojih kolega koji sa pravi pastuvi ali do sada nisu imali nijedan incident.
Pozdarav
Chuck Yeager
Chuck Yeager

Milos Ilic

pre 10 godina

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.
(zoran, 14. mart 2014 14:01)

Nije tacno jer se avion raspao u vazduhu, a veci deo aviona i prva crna kutija je nadjena posle dve godine.

Dobro

pre 10 godina

Dragi Mongole:
Tvoj komentar Pilotu pecalbaru:
@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi.
Pa onda kazes da:
Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?!
Sam si sebi odgovorio.
Teorija ti je smesna.
Toliko od mene.

I ja izjavljujem saucesce svima, jer su na dnu mora, ko zna gde.

cxevu

pre 10 godina

Ma,pilot iskljucio gps i ko zna gde je sad.Mozda je otisao malo ka Rusiji,pa neka Ameri posalju razarace..Da niko nista nije video,nema sanse,jedino ako je sleteo u vulkan nekako..

rajko Stanisic

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.

milan010

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana! Ako padne u vodu - pa to je brdo raznih stvari koje plutaju po povrsini jer se UVEK avion razbije u milion delova pri kontaktu sa povrsinom vode. Ako udari u planinu - to je eksplozija koja se cuje kilometrima, vatra, dim, i slep bi video a da ne pricam o satelitima. Takodje, avion je u stalnom kontaktu s kontrolom leta, ne moze da leti gde mu se svidja i da se vrti okolo bez odobrenja. Da im se bilo sta desavalo rekli bi kontroli, jedino ako je avion iz cista mira eksplodirao u sekundi pa nisu stigli da jave - malo verovatno, i takodje bi neko morao to da cuje ili vidi. Dakle, moje misljenje je da vlasti znaju sta se desilo sa avionom i da se sprema prica koja nece izazvati previse problema, a sta je tacno u pitanju....

Dvojnik

pre 10 godina

Vreme je da pogledamo u Bibliju " Veruj u vidljivo i nevidljivo'. Razmislite o mogucnosti da je avion presao u neku novu dimenziju koja je nama ljudima neshvatljiva. To nije prvi put, setimo se nestanaka u Bermudskom trouglu. Ljudski rod je jos uvek limitiran konvencionalnim nacinom razmisljanja.Pozdrav.
(rajko Stanisic, 14. mart 2014 12:12)

cinjenica da si dobio toliko minusa govori kako ljudi generalno razmisljaju, veoma logicki i "realno". Ja se slazem sa tobom, prvo sto mi je palo na pamet je da je avion nestao u neku drugu dimenziju i da ce se cak mozda i pojaviti u skoriju buducnost, ili ko zna kad. Takve stvari su moguce i desavale su se i pre na individualnom nivou. Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd. Ima mnogo slucajeva samo ovaj svet ne pridaje mnogo paznje takvim misterijama, pa mozda nam se i ovo sad desava sa ovim velikim avionom na velikoj sceni, mozda ovo pocne da menja duboko usadjeno verovanje da postoji ono samo sto se vidi golim okom.

xfactor

pre 10 godina

Avion je tu...samo je usao u drugu dimenziju.Zato telefoni i dalje zvone.Imaju mrezu.Samo treba da pronadje rupu kroz koju su usli i da se vrate..

Milos Ilic

pre 10 godina

Desilo se mnogo avionskih nesreca ali nikad nije bilo ovoliko nebuloza, uvek se avion nadje za max 2 dana.

(milan010, 14. mart 2014 11:02)

Pa vec danima pisu da se avion peruanske avio kompanije septembra 1990. srusio u severni Atlatnik na putu za Majami i do dan danas nije nadjen. I drugo, je l su francuski avion koji se isto srusio u Atlantik u leto 2009. locirali posle skoro dve godine iako su odmah nasli neka tela i delove aviona kako plutaju?

Marija

pre 10 godina

Ovo vređa inteligenciju... Zao mi je tih ljudi i njihovih porodica, jer su preskupo platili za nečiji beskrupulozno-jadan put do velikog novca.

birac

pre 10 godina

Ovo za svojih 55 godina niti sam procitao,ni cuo,niti migao da sanjam...Radio sam u vazduhoplovstvu 10 godina i u soku sam...
Avion velicine Marakane(leteo sam sa takvim avionom)nestao!
Te eksplodirao,pa onda nije,te leteo jos 5-6 sati,a niko ne kaze ni gde,ni zasto,ni kojim koridorom(pa nije to auto da skrene sa druma u sumu pa ne mogu da ga nadju),pa onda "preusmeren",gde se ne kaze ko ga je to "preusmerio",gde i zasto...Ako je to tacno,koja i cija kontrola leta ga je pratila,"preusmeravala",davala mu instrukcije itd..
Na stotine satelita(sto meteoroloskih,sto spijunskih,radari i ostala "sokocala")u tom delu sveta "odjednom" nemaju podatke sta je bilo sa letelicom?Nema snimaka komunikacije pilota i kontrole leta,nema crne kutije,nema nikakvih delova aviona,plus 5-6 putnika sa ukradenim pasosima,plus dvojica koja nisu ni usla u avion,a on bez njih poleteo,sto je skandal bez presedana..
I teorija o terorizmu se provlaci,ali opet niko ne kaze ni ko su ti ljudi,ni gde su snimci sa aeroromskih kamera gde se oni lepo vide kada su se cekirali..
Iskreno,ne bi me zacudilo da neko kaze kako taj avion ustvari nije ni poleteo,da je jos na aerodromu....
Ljudi iz IATA(Svetska organizacija za civilno vazduhoplovstvo) bi odnah trebala da zabrani sve letove te nazovi "Kompanije" dok se ovo ne resi,jer ovo prevazilazi granice zdravog razuma..

Dobro

pre 10 godina

Dragi Mongole:
Tvoj komentar Pilotu pecalbaru:
@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi.
Pa onda kazes da:
Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?!
Sam si sebi odgovorio.
Teorija ti je smesna.
Toliko od mene.

I ja izjavljujem saucesce svima, jer su na dnu mora, ko zna gde.

Milos Ilic

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???
(sremac, 14. mart 2014 12:36)

Francuski avion je pao na 160 km od obale pa su ga trazili dve godine. I, ko kaze da je ovaj malezijski avion pao blizu obale? Toliko informacija, a nista ne znamo.

Milos Ilic

pre 10 godina

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.
(zoran, 14. mart 2014 14:01)

Nije tacno jer se avion raspao u vazduhu, a veci deo aviona i prva crna kutija je nadjena posle dve godine.

sremac

pre 10 godina

Kad kazete severni Atlantik morate da zamislite koliki je to beskraj vode...ovaj avion je "nestao" blizu obala,u veoma prometnoj zoni,u prometnoj avio zoni i nista...???!!!???

coa

pre 10 godina

ameri imaju avio i pomorsku bazu negde kod maldiva a ta oblast je zatamnjena na google earth-u a odlicno se uklapa sa vremenom duzine leta od 4 sata po nestanku kako se pretpostavlja (4 sata je oko 3200km leta ka zapadu jer je zemljina rotacija u istom smeru ka istoku ista razdaljina trajala bi sat vremena duze ) think about it ;)

Perica

pre 10 godina

Jos ce oni ludaci sa kurira ispasti u pravu: http://www.kurir-info.rs/ovu-teoriju-zavere-niste-culi-malezijski-avion-ukraden-da-se-zapocne-treci-svetski-rat-evo-kako-clanak-1273517

iKrem

pre 10 godina

@Dvojnik: Bilo slucajeva da covek ode po novine vrati se i sazna da ga nije bilo 2 godine itd.

Vidis ovde nije puka rec o nekom avio-incidentu. Ovo je dobra demonstracija kako jedan deo srpskog stanovnistva konstruise svoju individualnu realnost. Sta jedan deo nas smatra dovoljnim da uvrsti u svoju svest kao istinu, i na cemu zasniva svoja verovanja -- evo ovde se anegdotalno vidi.

Ukratko, koji crni 21. vek -- ovakva jedna konstrukcija realnosti ne pripada ni 17.veku, bar ne drugoj polovini. Pa vama treba Renesansa a ne iPhone.

Ima jedan filozofski princip koji bi u srpskim skolama trebalo uciti od prvog razreda osnovne kao obavezno gradivo: Okamova Britva ( http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0 ).

Da se drzimo ovoga jednostavnog principa ne bi bili skloni mitologijama o nebeskim narodima i svetskim zaverama, izmedju ostalog.

Petrovic Milan

pre 10 godina

Cini mi se da je nesto veliko u igri? Nesto se sprema videcemo sta? Da nestane ovoliki avion malo je verovatno, i da niko nista ne zna! Znaju ovi sve samo ne znam sta spremaju!!!

Futurama

pre 10 godina

@mujcinovic salih

Americke strateske rezerve su oko 720 miliona barela. Rusija izvozi oko 5 miliona barela dnevno. Ovo znaci da bi americke rezerve trajale oko 140 dana ako S. Arabija znacajno ne poveca izvoz (mada i oni imaju limite). Sa sankcijama Iranu koje sprecavaju izvoz Iranske nafte trziste bi bilo znacajno pogodjeno i ne bi moglo da izdrzi vise od godinu dana. Ruske zlatno-devizne rezerve mogu da im omoguce da prezive bar 2-3 godine.

@Kole
Zapravo Evropa ne moze u narednih 2-3 godine da uradi nista da eliminise zavisnost od Rusije sto se tice prirodnog gasa (trebace im makar polovina ili trecina onoga sto sada uvoze). Zato i ovi ugovori jesu strateski. Nemacka bi mozda nekako prezivela dok bi zato cela Istocna Evropa dozivela energetski kolaps i to verovatno jos pre zime. Rusija izvozi oko 165 milijardi m^3 u zemlje EU godisnje. Za to je jednostavno nemoguce naci trenutnu zamenu niti povecanjem uvoza iz Norveske niti uvozom LNG-a (tecnog prirodnog gasa) gde se prave dugorocni ugovori a treba napraviti i terminale. Takodje, LNG trziste je dosta optereceno zbog potraznje Japana posle cunamija 2011.

Posebna prica je to sto bi ovakva radikalna presecanja cak i na duzi rok imala velike posledice po EU ekonomiju koja je jedva izasla iz recesije. Povratak u istu i to jos ostriju nije nesto sto stanovnici EU zele.

Igor

pre 10 godina

Razumem da nisu nasli avion na dnu mora. To je OK. More je veliko i duboko. Ali da ne pronadju bas nijednu jedninu stvar da sa tog aviona pluta u moru. E to ne razumem. Nemoguce je da je bas sve potonulo. A ove nebuloze od izjava... Za to nemam ni komentara.

neko ko zna

pre 10 godina

U svakom trenutku avion preko transpondera "prica" sa svim sekundarnim radarima koji ga vide, a danasnji Mod S transponderi pruzaju i mnogo vise informacija od uobicajnih, elem njega vide svi vojni primarni radari pa da je pilot i iskljucio transponder i dalje bi se video kao primarni odraz. Kontrolori nisu spavali da ne bi videli trenutak kada im je nestao sa radara sto se tice sekundarca, a i postoji snimak leta svakog trenutka tako i da je eksplodirao znali bi gde da ga traze. Mnogo je cudnih informacija i prosto je neverovatno da pored sve najmodernije tehnologije avionu nema traga.

Chuck Yeager

pre 10 godina

(Pilot pecalbar,
Hvala ti sto si se javio.Molim te pojasni, ako mozes, dekonpresiju u cockpitu kao na Kiparskom b737.Ili pozar u cockpitu kao u Swissairovom avionu (bio je nocni let, nasli su ga, zapalile su se instalacije koje su dovele do pozara i gusenje oba pilota).Da li ti mislis da je nesto slicno moguce da se desilo na ovom letu.Pojavile su se slike kopilota sa putnicama ali to ne obara avion.Poznajem par tvojih kolega koji sa pravi pastuvi ali do sada nisu imali nijedan incident.
Pozdarav
Chuck Yeager
Chuck Yeager

Chuck Yeager

pre 10 godina

Francuski avion je udario brzinom do 200km/h.Prilikom udara otpao je repni stabilizator.Njega su pronasli a ostatak aviona je potonuo na dno.Posle dve godine i 25 miliona eura izvadili su crne kutije.Kada su ih preslusali shvatili su da je greska kopilota dovela do pada.Nekako, na kraju sve se svede na ljudski faktor.
Chuck Yeager

Pilot pecalbar

pre 10 godina

Bilo bi dobro da neki pilot nas napise komentar i da cujemo njegovo misljenje.
(nbg, 14. mart 2014 12:47)

Pa, evo, (Pilot sam, bas u Aziji, igrom slucaja).
Nerado dajem komentare ove vrste, ali cu da probam da jednostavno pojasnim stvari.
Teorije o 'trecim dimenzijama', 'teorije zavere' i ostale odmah preskacem, jer sam konvencionalno odgojen, obrazovan, a i obucen.

1. Terorizam: (Identitet dva putnika sa ukradenim pasosima je poznat i istrazen, Iranci, ilegalni imigranti, nema veze s mozgom. Ujedno cu da objasnim gospodinu od 55 godina koji kaze da je presedan da avion poleti a bilo je no-show putnika. Skoro na SVAKOM letu ima no-show putnika i ako se njihov cekirani prtljag skine sa aviona, avion polece. Bomba (u osalom prtljagu) je jedno moguce sto mi pada na pamet, ali da je tako nasli bi vec nesto od aviona (nasloni sedista plutaju na vodi i sl.) Otmica aviona mi ne deluje logicno.

2. Tehnika: Samo veliki incident (eksplozija, vatra, jako magnetno polje) moze da iskljuci transponder, pa i ako se to desi, radio radi, i obrnuto. Iznad mora bio je van SVIH radara, posto nije bio znacajan, nije bio ni pracen radarom.

3. Samoubistvo pilota: ne verujem, ali je moguce, tehnicki se stvari poklapaju.

Bila je noc, moguce je da se srusio i da to niko nije video. Ako je promenio kurs i nastavio da leti jos par sati mozda ga nece naci NIKADA.
Da, cak i u vreme najsavrmenije tehnologije to je moguce.

Saucesce familijama a posebno familijama kolega u cockpitu.

zoran

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :(((
(reality_check, 14. mart 2014 11:42)

Nije tacno. Nasli su avion posle 4 dana, a 2 godine je trebalo da bi se izvukao na povrshinu, jer je bio na velikoj dubini.

kraja

pre 10 godina

...meni je interesantan jucerasnji text o motorima koji imaju "svoju komunikaciju sa centralom proizvodjaca, ali avio kompanija nije platila taj servis"...!!!!
...i pored svega, sad se diskretno i stidljivo pominje mogucnost da je ipak "neko" pratio i te signale i "mada su veoma slabi" (sto je veoma smesno, jer su slabi valda zato sto servis nije placen) eto ima indicija da je avion leteo jos satima po nestanku sa ekrana radara...
...skoro se namece pitanje, sta jos ima u tolikim avionima sto "nekom" omogucava da ih prati sirom zemaljske kugle i skuplja informacije o broju putnika, teretu, destinaciji, kilometrazio, satima naleta, intervencijama i kojecemu, zamislite sami...
...u krajnjoj liniji, ako se pusti malo maste, svi razgovori putnika mogu biti snimljeni za necije potrebe...
...recimo, sada je vec javna tajna da se kamere i mikrofoni na laptopovima mogu aktivirati i van samog uredjaja...
...posle svih afera prisluskivanja u poslednje vreme, ovo ne spada u domen paranoje...

Nina

pre 10 godina

Sve vise verujem u mogucnost otmice... I da se razumemo, ukoliko avion sa putnicima jeste otet, o tome se nece na sav glas pricati... Onaj ko treba da zna, taj i zna... i cini, ili mozda ne cini,ono sto se od njega trazi... a kad je narod u pitanju, ostaje da se kaze istina i izazove katastrofa, sto nije dobar izbor, ili da se "baci prasina u oci" i pokusa spreciti ta ista katastrofa... jbg, obrni-okreni, ne valja...

MongoIL

pre 10 godina

@pilot pecalbar. Ne mislite da je malo rano za izrazivanje saucesca. Postujem vas komentar. Mislenja sam, posle nekoliko ekspertskih analiza, da je avion kidnapovan i da su svi zivi. Zasto.... Pa transporter moze iskljuciti samo neko ko to zna. Avion ima dva transportera(redundancy) i mogucnost da oba dva prekinu rad je samo ako neko to uradi manualeno. Znaci postojao je motiv. Ako se nesto lose desilo, pozar ili sta vec, piloti bi napravili zokret od 180* a ne 90*. Isto poslednji pingovi sa dva razlicita uregjaja su primljeni u razmaku od 15min. Ovo je interesantno i ostavlja mogucnost da su ovi pingovi rezultat manuelnog iskljicivanja uredjaja(neko ko zna)... Ovo su diskutovali sago ornici Andersona Cooper-a sinoc na CNN... Jos nesto...kako to da nijedn RV PVO zemalja koje kontrolisu taj deo vazdusnog prostora nisu reagovali kad su videli neidentifikuvanu letolicu?! Nadam se da su svi zivi.

Laki

pre 10 godina

Air France-ov avion su pronasli 2 godine nakon pada ... :((( (reality_check, 14. mart 2014 11:42)


Delimicno tacno, avion na dnu okeana je lociran posle dve godine, ali plutajuce delove aviona su pronasli nakon nekoliko dana.

lazy houseboy

pre 10 godina

Помињете француски авион који се срушио 2009-е, али тад се знало шта се догодило са авионом (до проналаска црне кутије не и разлог) јер је након 5 дана нађен део (мислим реп) авиона. (2 године касније екипа која је пронашла олупину Титаника је пронашла остатке авиона и црну кутију). Овде се не зна шта се уопште десило са авионом, а испада нити где је летео и то је оно што је ван памети (и због шега се не може повлачити паралела са AirFrance 447).