Subota, 08.02.2014.

22:53

Da li će crkve ujednačiti kalendar?

U Istanbulu bi već sledeće godine mogao da bude održan dugo očekivani Svepravoslavni sabor, a kalendarsko pitanje je jedno od tema.

Izvor: Veèernje novosti

Da li æe crkve ujednaèiti kalendar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

Laki

pre 10 godina

Revidirani julijanski (Milankovićev) kalendar su prihvatile pravoslavne crkve i patrijaršije: carigradska, grčka, aleksandrijska, rumunska; nešto kasnije antiohijska, kiparska, poljska i bugarska crkva (ova poslednja 1963.). Ove crkve su nazvane "novokalendarskim".

Laki

pre 10 godina

Naša država i naša crkva su poslali delegaciju (Milutin Milanković i Gavrilo Dožić) na pravoslavni kongres 1923.godine u Carigrad. Revidirani julijanski kalendar koji je obrazložio Milanković je najtačniji kalendar u istoriji.

Milica vasiljkovic

pre 10 godina

S obzirom da toliko se organiziraju izbore i trose pare, mogli bi da organiziraju i pitaju narod sta misli oko nekih pitanja i kad bude taj skup nek zajednice predstavljaju narod i njihovu odluku oko svega: kalendara i ostalo o cemu imau da razgovaraju, valjda se i narod pita za nesto. hvala

Informbiro

pre 10 godina

Драго ми је видети оволики број стручњака за црквена питања. Нисте срушили Цркву динамитом и прогонима, па би сада изнутра да рујете. Шта вас брига када црква и верници славе Божић и Нову Годину? Од каквог је значаја то за вас? У цркву не идете (кров би вам се срушио на главу или ударила муња савести), постове не постите, о вери немате појма... Шта вас онда брига шта се тамо дешава?
Црква је већ прихватила да време рачуна по том католичком средњовековном календару, а своје празнике, своје верске ритуале спроводи када она хоће, а не када католици и комунисти хоће. Као када би ми терали Јеховине сведоке да славе наше славе. Или убеђивали адвентисте да пређу на недељу, јер је субота стари и неупотребљив обичај. То је њихова вера и њихово право. Али ви то не можете да схватите. Зато се и не питате. Помирите се са тим.

Joca 011

pre 10 godina

Na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune četiri uslova: posle prolećne ravnodnevice, u nedelju, posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca. Može pasti u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom, odnosno od 22. marta do 25. aprila po gregorijanskom računanju vremena.
Katolike ova odluka ne zanima i dešava se da slave Uskrs pre Pashe ili u isti dan, kao što se i desilo pre neku godinu.
Ovo je greška i nije bez značaja. Da Uskrs treba proslavljati po julijanskom a ne po gregorijanskom kalendaru, dokaz je pojava svetog plamena samo na veliku subotu kada se ona računa po julijanskom kalendaru.
.

roger

pre 10 godina

Ovo je pitanje zivota i snrti. Dali bi trebale DA, dali ce se dogovoriti NE. Posto se crkve nikada ni o cemu nisu dogovorile. Dali bi trebalo da se koristi precizniji kalendar da. Nego kada ce radna mesta, bolje plate, rast privrede, to me interesuje. Za ove kostimirane me bas briga, oni sve imaju,

kakva zbrka

pre 10 godina

Ej ljudi, slušajte ovo? Rođen sam 26. decembra. Krstili su me kad sam imao 10 dana, po crkvenom kalendaru 13. decembar, pa sad ispada da sam ja prvo kršten pa tek kasnije rođen.

fizicar

pre 10 godina

- Julijanski kalendar: najvise gresi (ali je najstariji "moderni" kalendar)
- Gregorijanski kalendar: gresi (ali je nekih 1.500 manje stariji od prethodnog "modernog" kalendara)
- Milankovicev kalendar: najmanje gresi (ima da pobrka dan/dva za nekih 10.000 godina, ali je nekih 500 godina mladji od prethodnog "modernog" kalendara)

Samo je pitanje politicke odluke i prestiza koji ce se kalendar postovati, valjda je jasno da treba prihvatiti Milankovicev.

Dakle, predlog: neka crkve koje postuju julijanski kalendar prihvate Milankovicev, ostale crkve neka prihvate taj isti kalendar za sto godina (u medjuvremenu se nece primetiti razlika) kada ce ga prihvatiti i svetovna vlast. I tako i vuk sit i ovce na broju.

PS: o Grcima
oniu slave Bozic po gregorijanskom kalendaru, ali Uskrs (i sve "pokretne" praznike vezane za Uskrs) slave kada i mi (tj SPC)

pozdrav svima
i predjimo na Milankovicev kalendar

Lazar

pre 10 godina

Za one koja kazu da slave Bozic 7 januara: Bozic se slavi 25 decembra - ako ne verujete pogledajte u kalendar SPC za npr tekucu 2014 godinu ili ako ga nemate za proslu 2013. 7 januar je posvecen necem drugom a ne rodjenju Hristovom. E sad pitanje je kad je 25 decembar - 25tog decembra ili 25tog decembra? Po meni Milutin Milankovic je dao konacan odgovor. Inace Milankovic je Srbin pravoslavac i odgovor je dao na zvanicno pitanje Sinoda SPC jos pocetkom 20 tih godina 20 veka. I za odgovor na to pitanje dobio Orden Svetog Save - licno od Ptrijarha SPC. A koji je to odgovor pronadjite ga na internetu (u pauzama surfovanja po web situ Pokreta Dveri, Obraza, SNP Nasih i slicnih strucnjaka za matematiku i astronomiju)

Lazar

sasak

pre 10 godina

Staniviste po kojem sadasnji nacin proslavljanja bozica jeste ustvari tradicionalisticki i da ga zato ne treba menjati ce biti na velikom ispitu 2100 jer ce od tada bozic padati 8 januara. Dakle promene ce i tako doci pa je samo pitanje u kom obliku. Dalje potpuno mi je ne shvatljivo da neko ko je iskren vernik moze da slavi rodjenje Isusa onda kada zna da se to nije desilo i da ignorise datum kada se rodjenje zaista desilo, pod uslovom da se zaista i desilo. Mislim da bi se tu moglo postaviti i pitanje iskrenosti kada je vera u pitanju

i sta sad?

pre 10 godina

A jel onda ni slave necemo da slavimo kad ih inace slavimo? Nije da treba oko slava da se uskladjujeno sa ostalima nego pitam onako...

Achitwn

pre 10 godina

Nas Bozic koneg mi slavimo po gregorijqnskom kalendaru ca vrlo brzo biti 8 janura, zbog velike greske koja postoji u julijanak. Tako da vec unuci ovih koji tvrde da oce da postuju pretke ce slaviti nas Bozic na dan koji njihovi dedovi nisu slavili. Sasvim je logicno da svi predjo na milovanovicev koji se o poklapa sledecih par storina godina sa gregorijqnskim. Grci i Bugari su vec presli i jos su zivi.

marko, nis

pre 10 godina

Koji god da stavite svejedno, nauka je dokazala da je to sto pise u Bibliji izmisljotina. Naravno, treba razumeti ljude koji su pre 2000 godina verovali u verske price, ali danas je verovati u to sto pise u bibliji jednako kao i verovati u postojanje Deda Mraza.

Srbin iz Čikaga

pre 10 godina

Pise mi dete rodjaku u Srbiji i pita me koji da stavi datum da dolazi u posetu. Jel kod njih 01. Jun kao kod nas ili je 13. Jun? Na to joj odgovara brat da u Srbiji samo Bozic i Nova godina "kasne" do je ostatak vremena i kalendara kao "normalan" (u navodnicima su citati).

E sto deca mogu da zbune coveka....

mattko

pre 10 godina

Pitanje raznih kalendara (kineski, gregorijanski,julijanski,jevrejski...) je ona tacka u unifikaciji i globalizaciji sveta koju ce biti tesko prevazici bas kao i u slucaju razlicitih jezika kojima ljudi govore. More se reci da isto onako kako engleski preuzima ulogu univerzalnog jezika tako ce i gregorijanski kalendar istim tempom postajati univerzalan kalendar.

lesa

pre 10 godina

Realno gledano moze drzava da naredi da se slavi 25.12 ali narod ce ga slaviti onog dana kako ga je slavio 2000 god. Za vreme komunista nisu smeli ds ga slave pa su ga slavili, kao i za vreme Turaka. Nevidim zasto bi sad za vreme ovih evropejaca bilo drugacije.

ice9

pre 10 godina

Zasto racunanje vremena pocinje od tamo nekog hrista, neka se lepo utvrdi koliko je stara planeta ili nas suncev sistem, ili jos bolje vreme od velikog praska.

Achitwn

pre 10 godina

Koji ste vi frikovi. Ocete da zadrzite stari kalendar da se ne bi utopili u zapadu, a kreirao ga je julije Cezar. A i Isus je rodjen 25 Dec po normalnom kalendaru koji je u opticaju a i poklapa se sa Milanovicevim jos koju hiljadu godina tako da nema greske

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što slavimo Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu, daleko od svega toga.

žarko

pre 10 godina

A što pravoslavne crkve ne usvoje kalendar Milutina Milankovića i ne pokaž smelu progresivnost nasuprot imiïa večite konzervativne reakcije.

medo17

pre 10 godina

Kršćanstvo slavi svoje praznike na iste dane kao u vrijeme tzv. pagana i to nije slučajno jer je to bio jedan od načina kako bivše pagane pretvoriti u kršćane. Zašto katolička crkva još uvijek forsira paganske običaje nije jasno, no to nema veze sa kristom osim ako ustvari ne slavi sunce??? Nisam za to da se pravoslavna crka prebaci na 25.12. jer taj božić je sve samo ne božić, sve je fokusirano na djeda mraza, poklone i konzumerizam dok je 7.01 više fokusiran na rođenej Krista, tradiciju i obitelj. Onome kome taj dan nije "praktičan" savjetujem neka pređe na katoličanstvo!!! Živim u RH i ne pada mi napamet da Božić slavim 25-og!!!

Djordje

pre 10 godina

Kako sad stvari stoje sa kalendarom, pošto slavimo Božić posle gregorijanske Nove Godine, imamo sreću da se kod nas gregorijanska Nova Godina asocira sa deljenjem poklona, a Božić koliko toliko zadržava verski i duhovni značaj. U zemljama gde se Božić slavi pre gregorijanske Nove Godine, Božić se pretvorio u frenetično deljenje poklona. Božić - to je jelka i ispod nje gomila kutija sa mašnicama, Hrist se izgubio negde iza kutija i ukrasnih papira. Zadržimo stari kalendar i neka kod nas gregorijanska Nova Godina i dalje preuzima na sebe nalet oluje poklona, a za Božić da se sećamo Hrista i milosrđa.

bn

pre 10 godina

Mislim da je iz više razloga bolje preći na jedinstveni kalendar za sve hrišćane. Prvo, vernici se nalaze u dosta nezgodnom položaju jer 1. januara kad je Nova godina za SPC je poslednja nedelja posta. Onda ako ste vernik, i odete nekom u goste nepristojno je odbiti posluženje koje sigurno nije posno, a vi ste u postu. Osim toga sve oko vas je daleko od atmosfere koja bi vladala u vreme posta jer narod obično daje sebi oduška pa ima dosta pijanih, pucnjave, tako sve i da hoćete daleko ste od onoga što bi post trebalo da predstavlja. Drugo i firme koje su upućene na rad sa inostranim firmama obično imaju prazan hod, jer se tamo ne radi. Sećam se davnih godina kada sam u firmi dobila faks iz Bugarske u kome su nas obaveštavali da ne rade 25. decembra zbog proslave Božića, bila sam zgranuta jer sam do tada znala da jedino Grci slave Božić 25. decembra. Ubrzo su skoro svi prešli. A koliko znam 99% naših sveštenih lica je išao na dalja školovanja u Grčku. Nisam sigurna, ali mislim da je i Patrijarh Pavle bio za prelazak na novo računanje vremena. Sa druge strane razumem ljude koji kažu da za njih nema drugog Božića osim 7. januara. Ja u ovome ne vidim neki problem, osim tehničkog. Nisam upićena u tačnost računanja vremena.

info

pre 10 godina

Ruska crkva (i još nekoliko) nije poslala svoje delegate na 'Svepravoslavnom kongresu' u Carigradu 1923. godine. Ovaj neprikladan naziv je dat na samom skupu, koji je zakazan kao Svepravoslavna komisija.

Miloš

pre 10 godina

Osnovni problem je što je za prosečnog srpskog pravoslavca razlika između pravoslavlja i katolicizma jedino u kalendaru (tako da većina trpa katolike i protestante u isti koš, što je već krajnje glupo). To je zato što ne shvataju razliku u veri između dve crkve. To je zato što ni sami ne znaju za sebe u šta veruju. To je zato što su njihovi pastiri polu obučeni da ih tome nauče, i često se vera koju propovedaju može pre smatrati za jeres nego za pravoslavlje. I onda „logičan” zaključak da ako promenimo kalendar da ćemo seledećeg dana odmah da ljubimo Papu u d...

CICI

pre 10 godina

mislim da ce to biti tesko izvodljivo pogotovo kod nas jer bi se slave pomjerale 13 dana unazad tako da bi se npr.-Sv.Nikola slavio 6. a ne 19. decembra-to neko ko slavi vjekovima po starom kalendaru tesko da ce pomjerati.

Beogradjanin

pre 10 godina

svi hriscani, ukljucujuci i pravoslavne, Bozic slave 25.12. e sad sto neke Crkve misle da je taj datum 13 dana kasnije, to je druga prica...

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Za početak, svi Božić slave 25. decembra, samo što neki po jednom a neki po drugom kalendaru. Ovi što kažu da ga slave 7. januara, treba da znaju da slave 25. decembra po julajnskom kalendaru a da je 7. januar tada po gregorijanskom. I ne postoji pravoslavni kalendar.

Vladislav II

pre 10 godina

@D.NL,

Ogromna vecina koja slavi rodjenje Hrista 25. decembra po kom hocete kalandaru, ustvari ne zna da slavi ama bas nista. Hrist je rodjen nepoznatog dana maja meseca od oca Josifa i majke Marije. Ostalo je izmislila crkva daleko posle njegove smrti, kada je usvajala, kako se u jednom pogresnom tekstu na b92 kaze, "paganske" kalendare, praznike i obicaje, a "paganske" bogove transformisala u hriscanje svece, sve sa ciljem da se silom, previse cesto u krvi, zatomi stara vera i stari bogovi. Jedan od vidova poslednjeg otpora srpskog naroda agresivnom hriscanstvu je bas slavljenje porodicne slave i zastitnika kuce, sto nema nikakve veze sa hriscanstvom. Svidelo se to nekome ili ne, to je cinjenica.

I, da, zbog toga vi slavite rodjenje Hrista po katolickim obelezjima, zbog raskola crkve. Znaci, utvrdjeni praznici nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, vec iskljucivo sa hriscanskim crkvama, pa kada ga obelezavate po danima koje su crkve propisale, vi se ponasate u skladu sa kanonima neke od crkava, konkretno katolicke. I to je sasvim uredu. Zbog toga pitanje kalendara nije matematicko, geografsko, versko, vec pre svega crkveno-politicko. Nazalost, pitanje kalendara je jedno od sporednijih pitanja koje opterecuju crkvu, pogotovo na sve izrazenije tendencije u SPC u formalnom priblizavanju Vatikanu.

Milan

pre 10 godina

Haha, najjači su mi ovi što u komentarima tvrde kako će uvek slaviti Božić 7. januara, a ne shvataju da ga i sada slave 25. decembra, samo po drugom, zastarelom kalendaru.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Pa znate sta, ako je Dubai, bese li, kol'ko onomad mogao da ukine "petak, turski svetac" i da pocne da ima "normalan" vikend da bi mogao NORMALNO DA POSLUJE SA SVETOM, ne vidim zasto ZATUCANI SRBI ne bi mogli da se uljude i pocnu ponasati kao sav "normalan" svet, kojem, kad bi se zezali, teze.
Naravno, tu su i pravoslavne crkvene uvredjene velicine, ali tu je bar svakom normalnom valjda jasno da se radi ISKLJUCIVO O NJIHOVIM DZEPOVIM I NASTAVKU NJIHOVOG BESKONACNOG PUNJENJA, a ni u kom slucaju o dobrobiti "vere", a jos manje o narodnoj dobrobiti, ali i one ce se veoma brzo uljuditi, samo im treba pripretiti, recimo porezom na svu imovinu.
Uostalom, sve i da se ujednacavanje kalendara ne desi sada, sa uterivanjem u red po drugim pitanjima - a tu spada i Zakon o radu, isti ili stroziji od onog koji je "proteran", koji nam sledi i to uskoro, ma sta mi mislili ili ne mislili o njemu - ova situacija ce se sama po sebi resiti, posto nema tog poslodavca koji ce dopustiti da mu "radna" snaga REALNO planduje od 25.12. do 13.1., pa potom po dva puta za sve vece crkvene praznike.
Ukratko, mada sam ateista - HVALA BOGU TE SE SETISE!

Joca 011

pre 10 godina

Da je za crkvene potrebe stari a ne novi kalendar pravilan, potvrda je najjaca i neoboriva ta da se sveti plamen - cudesno zbivanje u Crkvi sv. groba u Jerusalimu, dogadja samo na datum velike subote kada se on odredjuje po starom kalendaru, a nikada po novom. Ova se cinjenica ne sme ignorisati.
.

ja to onako

pre 10 godina

Pitanje za sve one koji bi da slave kao njihov pradeda: Zašto ne žive kao pradeda, bez struje, kompjutera, mobilnih telefona. Zašto dupe ne brišu čutkom u poljskom WC-u kao pradeda već koriste blagodeti kupatila. 21.vek je i počnimo Ÿiveti u skladu sa vremenom.

DNL

pre 10 godina

Samo jedno pitanje za one koji bi radje i dalje slavili sedmog januara:
Zasto na primer svoje rodjendane i ostale bitne datume ne slavite trinaest dana kasnije?

Beclija

pre 10 godina

Pa ionako se serpska nacija raspada sama od sebe, tako da notorno pridrzavanje obicaja po julijanskom kalendaru ostaje najamanji problem.. Danas nas je vise vani, prevashodno rasutih po drzavama zapadne (po "defaultu" i sasvim "slucajno": i katolicke) civilizacije, nego sto nas je ostalo u matici.
Ako rukovodstvo (pre svega crkveno, i oni iz tzv. ministarstva za dijasporu) misli dobro i nama vani-omogucujuci time opet priblizavanje ka onim ostalim u matici, onda ce prilagoditi kalendar gregorijanskom, ma koliko na prvi pogled to moze izazvati averziju kod obicnih (i uz veliki postotak ostarelih-i time normalno inertnih i lenjih za promene) stanovnika! X-puta me je rastuzivalo kad posle novogodisnjih, a u vreme "nasih" bozicnih praznika, moram na put, umesto da ih proslavim sa ostatkom familije i prijateljima koji su ostali dole.. Ogrezlost "u pijanom drzanju za plot", danas samo odgovara tvrdokornim nacionalistickim krugovima, poput famoznog 'Obraza' i sl. A uostalom poznati smo i kao narod vrlo kratkog pamcenja sto se tice mnogo bitnijih stvari iz naseg zivota i istorije, pa ni u tome ne vidim problem ako bi kalendar prilagodili gregorijanskom. Dakle-brzo bi se navikli, i od mene glas za Bozic 27. decembra! To nije tzv. "uvoz katolicanstva" na mala vrata, vec apel da napokon i sami budemo deo normalnijeg sveta.

kalendari

pre 10 godina

Ni jedna pravoslavna crkva na svetu ne koristi gregorijanski kalendar već koriste Milankovićev kalendar koji je SPC predložila 1923 na skupu u Carigradu povodom upotrebe kalendara.

Shameless

pre 10 godina

Treba raspustiti Crkve, hijerarhija prema Bogu ne postoji, svi smo isti pred Bogom. Samo naša dela nas približavaju carstvu nebeskom. Pa i Ha-Nozri/Nazarećanin/Ješua iz Nazareta/Isus Hristos nije držao propovedi u hramovima, nego na poljani, čista srca i mirne savesti.

bet

pre 10 godina

Ne razumem zašto je jedan datum toliko bitan za veru.Ako nismo prešli na Gregorijanski kalendar pre 500godina,ne znam zašto bi sada kada ni ovaj novi kalendar nije u potpunosti ispravan.Sada da prihvatimo Greorijanski,a za 50,100 godina predjemo na neki drugi.Zaista neozbiljno.

petar

pre 10 godina

na stranu sto smo pravoslavci i ortodoksi i u pravu, ali nasa srpska nacija pravi veliku greh jer za vreme pravoslavnog posta svi smo gresni proslavljajuci katolicku novu godinu. ja sam da se to ujednaci

Nikola Grigorijanovic

pre 10 godina

Gregorijanski kalendar je nastao krajem 16 veka i nazvan je tako po rimskom papi Gregoriju XIII. Zvanicno je u upotrebi od 1582 kada je takozvanom papskom Bulom "Inter Gravissimas" uveden.

Julijanski kalendar je nastao 47 god. pre nove ere, a tako je nazvan u cast Julija Cezara. Kalendar je neprecizan i niko pametan i razuman se ne bi preko 1000 godina drzao neceg takvog kao pijan plota.
Ovde se vidim pominje neki Milanovic ili Milovanovic koji neka bi bio stvaralac gregorijanskog kalendara. Meni je sve jedno.Nasa crkva treba pod hitno da se presalta na novi kalendar,pa makar ga nazvala Milanovicevim kalendarom (nije iskljuceno kod Srba. Prkos, inat mora da bude. Od cega bi inace ziveli?), da se bar tako uvrstimo u normalne ljude.

Neko iz publike

pre 10 godina

Paradoks je što oni koji ne priznaju Gregorijanski kalendar kažu da slave Božić 7. januara. Pobogu, Božić je 25. decembra, tako da su oni već de-facto prihvatili Gregorijanski kalendar a da ni ne znaju. Drugi paradoks su ovi što tvrde da će doveka slaviti Božuić 7. januara. Ako ćete se držati Julijanskog kalendara, to će biti do 2100-te godine. Onda će se pojaviti još 1 dan razlike pa bi trebalo slaviti Božić 8. januara. Šteta što tada verovatno nerću živeti da čujem nova umna objašnjenja šta dalje raditi.

neko ko prati literaturu o reformi kalendara

pre 10 godina

Vezano za kalendar, mediji često prezentuju netačne sadržaje, čime se dezinformiše javnost. Zbog aktuelnosti teme mnogi pišu o kalendarima ne poznavajući dovoljno suštinske elemente kalendara i njegovu istoriju. Pre svega, nije moguće napraviti potpuno tačan kalendar (godina ne sadrži celi broj dana ni celi broj mesečevih ciklusa; takođe i Tropska godina se menja). Bitno je da kalendar bude što je moguće tačniji i da je praktičan za upotrebu. Pogrešno je iznošeno da je ‘Milankovićev’ kalendar najtačniji, jer postoje tačniji. Takođe je nekorektno da se ovaj kalendar naziva samo po Milankoviću, jer je Milanković na skupu u Carigradu 1923., u kalendaru Maksima Trpkovića (‘Reforma kalendara’, 1900) promenio Trpkovićevo interkalaciono pravilo (pravilo za prestupne godine),a zadržao osnovu tog kalendara i kalendarsku godinu koja se razlikuje od Tropske oko 2 sekunde. Treba napomenuti da oba interkalaciona pravila proizilaze iz osnove Trpkovićevog kalendara (Trpković se opredelio za ono koje omogućava da prolećna ravnodnevica što češće bude 21. marta, uvažavajući praksu posle Nikejskog sabora 325., kao i principe klasične kalendariografije, a Milanković - za onu varijantu kojom se postiže duža podudarnost datuma ovog kalendara i Gregorijanskog, do 2800-te). Zvanični predlog SPC na skupu 1923. bio je Trpkovićev kalendar, po kom je trebalo da se promeni Julijanski i Gregorijanski kalendar (ali za to nije postojala politička volja, pa je traženo rešenje - duže slaganje sa Greg. kal.).

Gagi

pre 10 godina

Necete bas uvek slaviti 7.1. Uskoro, relativno gledano, bice 8.1. Nase prapradede su slavile 6.1. Naci prapraunuci ce slaviti 9.1. itd. Stvar je samo u lose napravljenom kalendaru. Zasto onda vreme uopste merite po njihovom satanistickom ili kakvom vec kalenaru? Neobrazovani ste.

Okulos@dr

pre 10 godina

Bozic je verski p r a z n i k. Mozd bi trebali i ostale praznike da usaglasavamo prema necijoj volji. Dan drzavnosti, slavu, rodjendan. Zasto da ja slavim rodjendan danas a moje dete za dva meseca a supruga za pet. Treba to da usaglasimo. Zasto da slavimo dan drzavnosti 15.2. kada vec imamo u tradiciji 4. 7. Pa zasto onda da ne usaglase i kinezi svoju novu godinu sa ostalim narodima i narodnostima?

pravoslavac

pre 10 godina

Tužno je i antihrišćanski što nepraktičan, nerazuman i tvrdokoran kalejdar božića kod pola pravoslavnog sveta remeti njegovu čistotu, uzvišenost i radost. Dok svi, tj. velika većina hrišćana spava ili ide na posao, dezorijentisani pravoslavci slave svoj božić a niko ih ne razume kako je to 25. dec kad je celom svetu 7 jan. Hajde da vidimo čudo da se konačno
pravoslavci ujedine i učine nešto u svoju korist, a ne samo u korisr svoje štete.

darko

pre 10 godina

Očigledno ne poznaju Srpski narod popovi lobisti zapada inat našeg naroda je jači od zapada i ja dok sam živ slaviću 7 januara pa makar crkao od gladi!

Политиколог

pre 10 godina

Јако ми је жао што тако размишљате, али Срби у Српској су славили, славе и увијек ће Божић славити 25. децембра - по јулијанском календару и то нико никад неће моћи да промјени!

cvexi

pre 10 godina

Ovde niko nije vernik ali zato svako bi da slavi Bozic 25og?!? Koliko vas ovde posti svaki uskrsnji i bozicnji post? Koliko vas ide svake nedelje u crkvu? Mislim da ipak iskreni vernici treba da se pitaju, a ne mi koji se vere setimo za slavu i bozic kad treba da se krka i banci..

Predlog

pre 10 godina

Najbolje da nadjemo neki kompromis. Npr. i mi i oni mogli bi da prihvatimo kineski kalendar. To sto kinezi ne slave Bozic, nije nikakav problem. Kadfa znate kog dana pada Nova Godina, kako se izracuna dan za Bozic.

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što Srbi slave Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu.

krive sine

pre 10 godina

@Brze pruge,
prva razlika izmedju "Milankovicevog" odnosno revidiranog jilianskog kalendara i gregorijanskog nije za 200 godina vec 1 marta 2800. Pa sledeca tek 3200 godine. I to od 1 dana. A konstantna razlika od 1 dana ce biti tek od 5200. godine. To je znaci veoma znacajno sa ove perspektive. Ohani polako sto rece Mujo.

cccc

pre 10 godina

kalendar nije politicko pitanje vec naucno.sa naucne tacke gledanja Julijanski kalendar nije tacan.Tu lezi odgovor na sve.E sad drugo je pitanje sto mnogo Srba mrzi katolike pa ne zelimo isti kalendar kao oni.Ali kad mogu Grci mozemo i mi.Pa po Bogu ljudi-svi smo hriscani.

Laza

pre 10 godina

Ja sam za. Jednostavno, julijanski kalendar nije tačan. On kasni za pravim astronomskim merilimna. Doćićemo u apsurndnu situaciju, da će naši praprapra unuci prvo slviti Uskrs pa tek onda Božić.
A najbolje mi je ovo neznanje mnogih. Božić uvek pada 25.12. Samo se razlikuju kalendari. To što je kod nas to 7.1. to je zbog činjenice da crkva poštuje jedan a država drugi kalendar.

milan

pre 10 godina

Ma ljudi ovo nema veze sa katolickim ili pravoslavnim! Ovo je jednostavno naucno dokazano da 1 godina ne traje tacno 365 dana,vec 365 plus nekoliko sati i kada je nas Milutin to dokazao preslo se na prestupne godine po Gregorijanskom kalendaru i dokazano je da smo preterali svake godine za nekoliko sati tokom 2000 godina. To je cista matematika nema veze sa verskim razlikama. Zato podrzavam prelazak na Gregorijanski kalendar i naravno Bozic 25.12. a nova godina 31.12. kao sto je vec decenijama i slavimo. Ovo sa 7. januarom je strasna farsa. Samo zato sto neko nece da prizna gresku i ispravi je.

miro

pre 10 godina

Nismo mi , obicni vernici, kompetentni da odlucujemo o ovako teskom i velikom pitanju. Sacekajmo da se umne glave ( nasi Patrijarsi) dogovore.
Ko veruje znace, ko ne veruje i ne mora.

Petra

pre 10 godina

Vidim da je ateistima veoma stalo do prelaska na gregorijanski kalendar i nije mi jasno otkud odjednom toliko interesovanje za crkvena pitanja kod njih. U istom duhu je susedna vest o lepotama paganizma tako da ne treba biti mnogo pametan i povezati stvari. Nikada necu slaviti 25.decembar sve da to patrijarsija i uradi. Svi smo svesni da ni julijanski ni gregorijanski kalendar nisu sasvim tacni i svi znamo da se Isus nije rodio ni 25. decembra ni 7. januara. Pitanje razlicitih datuma je simbolicna stvar koja ukazuje na posebnost istocne i zapadne crkve. Nismo po tome isti i nikada necemo biti sto nije razlog za bilo kakav sukob. Meni uopste ne smeta sto zapad slavi drugi datum i nikada mi ne bi palo na pamet da ih ubedjujem u suprotno to je njihov izbor i tacka. Ko razlicitost ne moze da trpi taj je po definicijama novih drustvenih tendencija zaostali i neprilagodjeni clan zajednice. Danas se tolerisu cak i podsticu razlicite seksualne orijentacije zasto bi civilizovanim gradjanima smetali razliciti crkveni kalendari.

D.NL

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac, zivim vise od dvadeset godina u zapadnoj evropi i Bozic slavim 25-og decembra kao svi moji komsije ovde. DakleM, ne slavim katolicizam nego radjanje Hrista a to sto se u mojoj zemlji slavi trinaest dana kasnije jeste neprakticno ali me uopste ne nervira, neka slave ako im je tako bolje. Ne nerviraju me ni komentari koje dobijam kada im saopstim da je sedmi januar u mojoj porodici jedan sasvim obican dan niti pokusavam da im objasnim da je poenta u kalendaru a ne u postovanju tradicije. Ogromna vecina, ali pazite, bas ogromna vecina danas pojma nema da se Bozic uvek slavi 25-og decembra, u tome je poenta.

Ne dam Bozic 07.01., a spremam pecenje za Svetog Nikolu

pre 10 godina

Koji god kalendar Srpska pravoslavna crkva usvoji, ja cu nastaviti da slavim Bozic onda kada su ga slavili moji dedovi, pradedovi,..., a to je 25. decembra po kalendaru koji koristi SPC. Jedino ako SPC ne kaze da ce se Bozic slaviti 17. maja. Tada ga vise necu slaviti 25.12. vec 17.05. po kalendaru crkve kojoj pripadam. Ako mi se to ne svidja, okrenucu se drugoj crkvi.
Ne vidim kako sebe mogu smatrati sledbenikom SPC ako ne sledim njena pravila (bilo sadasnja, bilo ona koja ce biti usvojena posle Svepravoslavnog sabora).

Dejan

pre 10 godina

Ih kad to čuje vazda prepošteni vladika crnogorski AMFILOHIJE... ma nema šanse. Mi smo nebeski narod. Da i braća nam RUSI, ovi svi ostali su u zabludi!

ero sa drugog sveta

pre 10 godina

Popovi I politicari svaki na svoj nacin prave netrpeljivost medju narodima.Popovi zamagljuju svest narodu.Politicari zavadi pa vladaj.

superhans

pre 10 godina

narano da ne treba da prelazimo na novi kalendar. on je jedan od simbola nase zatucanosti i zaostalosti. stavise, treba inatu da prilagodimo i ostale aspekte naseg zivota, te pocnemo ziveti nocu, a spavati danju, u rupama koje smo prethodno iskupali u sumi i ogradili bodljikavom zicom i minskim poljima, da nam ne bi nesto sa zapada slucajno uletelo. e to je srbstvo i pravoslavlje kojem treba teziti.

Кривокапић

pre 10 godina

Ово је већ трећи текст на ову тему. Први хе био у Куриру оре недељу дана. Ово ми личи на тестирање реакције народа.
Као што смо де факто признали Косово бриселским споразумом, тако чемо прећи и на нови календар, али нећемо га звати Грегоријански већ ће то бити календар Милинковића.
Ово што се дешава у Србији у задње 2 године није случајно. Промене у Срби ће спровести она гарнитура која је кочила Србију задњих 25 година. Они који су нас уназадили ће напокон урадити оно што је требало да се уради пре 25 година.
Живи били па видели.

Dijaspora

pre 10 godina

Bozic, za razliku od Uskrsa, je fiksna slava i datum koji je uzet za to je 25. Decembar. Krajnje je vreme da se usaglasimo sa ostatkom hriscanskih crkava i vecinom pravoslavnih a ne da isterujemo neke glupe principe u osnovi kojih je neznanje. Pa zar nije ironija da je Milankovic bio u delegaciji SPC u Istambulu, a SPC nije usvojila novi kalendar, a Grci, Bugari, rumuni itd jesu. Da li su tu Rusi nesto 'dosapnuli', ne znam. Sto se Uskrsa tice tu ne treba nista da se menja jer to jepokretna slava i obracunava se po lunarnom kalendaru i za razliku od zapadnih crkava, istocni nacin je ispravniji jer nas Uskrs nikad ne pada pre jevrejske Pashe, kao sto se desi sa zapadnim racunanjem. Novi je zavet proizasao iz Starog i to ima svoju logiku.

VV

pre 10 godina

Nisam vernik,ali nemam nista protiv ljudi koji veruju u bilo kog Boga,to je njihovo pravo koje u potpunosti postujem.
Mada sam mnogo knjiga procitala, o religijama,nisam nasla nista posebno sto bi me privuklo.
Sebe smatram dobrim covekom,koji voli i pomaze drugima koliko moze. Crkve i katedrale,kao i dzamije obilazim s postovanjem,kao nesto sto je COVEK napravio,izgradio u ime Boga.
Isto tako, jezim se ljudskoj gluposti, koja nekada nema granica.
Oduvek mi je bilo nejasno,zbog cega smo mi,nasa crkva,ostali na netacnom kalendaru.A sto je jos gore,ako se kaze da se Isus rodio 25.decembra,a drzava prihvatila novi kalendar,zasto je crkva nije pratila...
Po mom misljenju stvarno je krajnje vreme da se ta greska ispravi.I to upravo zbog Naroda koji veruje u nju.

3o

pre 10 godina

Ako bi se gledalo strogo po onome kako je zapisano ni jedan ni drugi kalendar nemaju tačan datum Božića. Naime, Isus je rođen na dan pobede sunca nad tamom, što će reći na dan kratkodnevnice. Po tome ispada da SFRJ praznik "Dan JNA" je zapravo na njegov rođendan. Ako bismo se vratili unazad 2000 godina videlo bi se da je tada 25 decembar po oba kalendara padao na kratkodnevnicu. Sva je poenta da suština nije u datumu nego u veri. Zadrtost samo može da nas odvede u još veću dubiozu nego što je imamo danas. Crkva na žalost ništa ne radi na edukaciji sviju nas, nego dozvoljava da ovakvi stohastički tekstovi izazovu različite emocije kod nas, koji kad smo neuki krećemo da nagađamo kako se kome učini zgodno.

USA

pre 10 godina

od kada sam presao u Grcku pravoslavnu crkvu tj. 1994 godine slavim po novom kalendaru, iskren da budem kod grka je nekako bolje, smirenije tj. opustenije :)

al sam pametan

pre 10 godina

pre svega, ne razmatra se o uvodjenji gregorijanskog, nego Milankovicevog kalendara,koji je još precizniji od gregorijanskog..doduše, razlika će se videti kroz nekoliko stotina ili hiljada godina, a onda će gregorijanski kasniti jedan dan :)

astromm

pre 10 godina

"Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!
(Урош, 8. februar 2014 23:32) "

To je još jedno pogrešno mišljenje. Julijanski kalendar kasni tri dana na otprilike 400 godina. Zbog toga godine 1700, 1800, i 1900 nisu bile prestupne u gregorijanskom kalendaru ali jesu u julijanskom. To znači da su "naši dedovi" u svakom prethodnom veku slavili Božić u drugačiji dan! Jeste, zvali su ga uvek "25. december po julijanskom kalendaru", ali to je isto kao da ja imam sat koji progresivno kasni pa danas dodjem na posao u 8, sutra u 9, prekosutra u 10, ali se uvek pravdam šefu da moj sat svaki put pokazuje 8 sati!

Pre 16. veka, kada je uveden Gregorijanski kalendar, i katolici i pravoslavci su slavili Božić zajedno i to opet u pogrešan dan! Tako je bilo u doba Dušana, Lazara, i Kraljevića Marka, i pre njih. I opet nikad nije bio ovaj dan, 7. januar.

Bilo koja crkva može da koristi bilo koji kalendar, ali kako im nije protivurečno da se insistira na "tradiciji" koja je u suprotnosti sa odlukom u Konstantinovo vreme da se Božić slavi trećeg dana po zimskom solsticijumu? To je astronomski dogadjaj, bez ikakve veze sa tim ko gleda u nebo.

SPC može da radi šta hoće, ali je besmisleno da se srpska nacija, etnička pripadnost i tradicija vezuju za simbol neznanja iz doba kada smo imali samo nekoliko pismenih kaludjera.

Milos

pre 10 godina

To je bez veze. Nece Rusi da se odreknu od stava "Treceg Rima", nece Rumuni da se odreknu od privilegovanih odnosa sa Vatikanom, nece Grci i Bugari da se odreknu od svoje igre saha sa Zapadom i Istokom i nece Srbi da se odreknu od slugarenja Rusima, jer to imamo u krvi. Ne postoji zajednicka agenda pravoslavnih crkava, ne postoje zajedniki interesi i ne postoji cak solidarnost medju nama. Mi mozemo da slavimo Bozis kad hocemo, u Decembru, u Januaru, u Augustu ili u Maju, svejedno je. Najveci deo Hriscanstva slavi 25 Decembra, a sta mi radimo? Nije vazno u stvari!

As

pre 10 godina

A vama neko brani da slavite po katolickom kalendaru? Pa izvolte ljudi slobodna je zemlja.. ko nece pravoslavac da bude ne mora, ionako vas vecina ovde sutra nece videti liturgiju tacka.

Дијаспора

pre 10 godina

За људе који живе на Западу ово је озбиљно питање. Имамо шизофрену ситуацију да пола православне дијаспоре прво окити јелке и прослави секуларизован Божић 25.12. и нову годину 1.1. а онда поново славе Божић 7.1. (25.12. по старом календару). Друга половина не слави 7.1.
Не ради се само о томе да се за Божић узме слободан дан, него о томе да је све прилагођено празновању од 25.12. до 1.1.
Уколико је људима у Србију у реду да прво славе Нову Годину па онда Божић, дајте нама који живимо у иностранству да се пребацимо на Миланковићев календар, па се би онда договарајте међусобно када ћете га примењивати. Он је усвојен пре неких 90 година. Уосталом, јулијански календар није никакав црквени календар, него оно што је био грађански календар у веме када је црква настала.

stoper4

pre 10 godina

"Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu....."

A ti razlozi su prvenstveno nepismenost. Više njih je u komentarima napisalo da će oni i dalje slaviti Božić 07. januara. To govori dovoljno o poznavanju sopstvene vere, crkve ili čega god.

Ja

pre 10 godina

Kao šro je već napisano u komentarima neće se uvoditi Gregorijanski kolendar nego Milankovićev kalendar. Inače, on je jednoglasno usvojen 1923. godine, ali se Ruska crkva predomislila. S obzirom da ovi naši ne umeju sami da razmišljaju nego idu po pamet u Moskvu, i SPC je odustala od novog kalendara. Zvanično, SPC ga je usvojila, ali je sprovođenje odloženo za vreme kada ga prihvate i sve ostale crkve. Baš me zanima šta će biti ako se ispostavi da je to isto uradila i još neka crkva, npr. Gruzijska? Da su rekli da će primenjivati novi kalendar kada ga budu primenjivali i ostali. Ko će onda prvi?

Legionar

pre 10 godina

Pa da,prvo promenimo kalendar,pa onda priznamo papu,a posle toga promenimo i veru,a posle nam vera i ne treba, jer pare su bitne.Zasto bi bilo kome osim papi smetalo sto pravoslavci postuju kalendar koji su izabrali.Pa sad smo mi kao netolerantni,zaostali i glupi,e pa nismo glupi samo vidimo sa kojim ciljem je tema pokrenuta.

Marko nb

pre 10 godina

Zasto ljudi ne prihvate da im je kalendar netacan! Ako se vec pravimo pametni ajde i da se vodimo njime vezano za sve. Ovo nije ni najmanje religisko pitanje vec cisto tehnicke prirode. Kao da nosim sat koji kasni iza svih i kazem ta mi to vera nalaze?! Crkve nisu nista bolje od zavadjenih navijaca istog kluba. Cista borba za prevlast, pare, teritoriju i licne interese. Religije i boga tu nema ni u najavi.

santino

pre 10 godina

Slažem da bi trebalo promeniti kalendar i uskladiti ga sa realnim stanjem. Pre svega jer bi onda ako se doslovce poštuje Julijanski kalendar trebalo i druge praznike proslavljati dve nedelje kasnije, što da ne?! Promenom bi se crkva samo učinila bliža običnom čoveku, kao što je učinjeno promenom pojanja sa staroslovenskog na srpski, ali pokazala da da nije zaostala, zatucana organizacija, kojoj su forme i neka stara pravila bitnija od običnog čoveka i vernika.
Dakle, moja podrška promeni kalendara!
A sem toga, kao što su neki prethodnici već rekli, Grci su mnogo veći i iskreniji vernici od nas pa Božić proslavlaju 25.decembra (koji se potpuno pogrešno i zlonamerno naziva "katoličkim Božićem")!

Kron

pre 10 godina

Molio bih uvažene čitaoce ove vesti, koji se zalažu za prelazak na slavljenje Hrišćanskih praznika po Gregorijanskom kalendaru, da odgovore na bolno jednostavno pitanje:
Šta/ko Vas sprečava da već sada slavite kad i Rimokatolici i proči zapadni "hrišćani"?
Da nije možda savest (uprkos suicidnom anti/pravoslavno/rusko/srpskom pogledu na svet)???

Zoran

pre 10 godina

Najveći problemi kalendar i homoseksualci. A što se standard svih pravoslavnih vernika srozao nema veze. Nema dogovora oko izgradnje bolnica, škola, obdaništa, prihvatilišta.

ne!

pre 10 godina

Neeee, meni je momak katolik i bas dobro dodje sto nam se ne poklapaju praznici (osim nekad Uskrs). Ima to svoje prednosti, npr. bilo bi super da nam deca imaju 2 Bozica :-) A i karte su jeftinije za nas Bozic...

Виксан

pre 10 godina

За ове што би да славе 7.1. због традиције,и због тога што си тог датума славили њихови очеви,дедови,прадедови,чукундедови итд. имам једно обавештење:Југославија је увела грегоријански календар 1919. год. што значи да смо тек након тога почели славити Божић 7.1. пошто је СЦП остала на јулијанском календару.Пре тога смо вековима Божић славили 25.12.
Мислим да очеви и дедови тих што би због традиције славили 7.1. нису ни славили Божић,пошто су били комунисти,а даљи преци су то свакако чинили 25.12.
Наравно да треба подржати прихватање Миланковићевог календара,тим пре што га је донео баш човек,а на инсистирање наше цркве.

The story of my life

pre 10 godina

Pitanje za ove koji su resili da Bozic slave 7.1.:

Sta cete da radite kada pravoslavni kalendar izgubi jos jedan dan,
pa vasi unuci slave 8.1.? :)
Necete valjda da ih proklinjete sto su zaboravili pradedove koji su slavili 7. (bas kao sto ste vi vase koji su slavili 6., 5.)
Razmislite, uvek, za svaki slucaj

poštar

pre 10 godina

odgovor za sve one koji su ovde u komentarima nspisali da ce uprkos odluci crkve oni nastaviti Bozic da slave 07.01.
e pa da vam jedan ateista objasni neke stvari:
po julijanskom kalendaru po kom SPC racuna vreme, Bozic takodje pada 25.12. a to preracunato u gregorijanski kalendar koji je i zvanicni kalendar po kome se racuna vreme pada 07.01.
toliko o principijelnosti pojedinih "vernika" koji neznaju ni kog datuma je Bozic.

druga stvar, julijanski kalendar je dokazano netacan i od 2100 god. ce se napravilti jos jedan dan razlike, pa ce onda Bozic biti 08.01., Sv. Sava 28.01, Sv. Nikola 20.12. itd. jel i u tom slucaju necetep postovati kalendar koji priznaje SPC?

dakle, jos jednom, Bozic ni po julijanskom kalendaru nije 07.01. vec 25.12. pa zasto tog dana i zvanicno ne bi bio proslavljan!?

Fundamentalizam do srzi

pre 10 godina

CG, "Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!"

Kod nas vozovi kasne, a ni drugo ne funkcionise nek se zna da ne zelimo imati nista zajednicko sa njima.

Sedmi cuvar tajnih znanja

pre 10 godina

Alo, svi slavimo Bozic istog datuma. Znaci 7 januara. Ako cemo pravo ni jedan od kalendara nije tacan. Pravi kalendar je sastavljen iz dva 4 dela, jedan je na Tibetu, jedan kod nas na Rtnju, jedan u Rusiji i jedan u Americi. Po tom kalendaru bozic pada negde oko juna. Eh jedva cekam da se uskoro obelodani istina, pa da vidim face "vernika" ali i ovih "ne-vernika". Tolike price ispricase, a nista ne rekose. E moj Nikola Tesla, koliko je proslo ovi te jos ne razumese...

Nemanja

pre 10 godina

I ako prihvate i ako ne prihvate, ja nastavljam po starom kalendaru da slavim Bozic, ne moze 7. januar, odjedanput da bude 25.decembar, ko moze u to da me ubedi?

Brze pruge

pre 10 godina

Uvedu Milankovicev kalendar,slavimo sa ostalim hriscanima narednih 200 god Bozic 25.12 i nakon 200 god ostale crkve moraju priznati Milankovica(najtacniji moguci) jer ce tada doci do razmimoilazenja datuma

Mrča

pre 10 godina

A da ubedimo mi zapad da oni predju na ovaj "nas" kalendar? Ipak smo mi nebeski i najstariji narod a i Julije Cezar bi bio srecan ako zapad pristane a valjda hoce.

Boban

pre 10 godina

Čekaj, a kako sme da se ovo organizuje bez prisustva Milove CPC crkve i njenog lidera? Nemojte da im se pojavi tamo da im održi lekciju o legitimnosti crkve registrovane u policijskoj stanici.

Laki

pre 10 godina

Ja podržavam prelaženje na Gregorijanski kalendar iz logičkih i praktičnih razloga. Ali najviše me nervira što će se protiv toga pobuniti "vernici", odn ljudi koji jedva da odu u crkvu u toku godine (a najverovatnije samo na venčanja i sahrane), Bibliju u ruke nisu uzeli, blage veze nemaju oko liturgije, postova, hrišćanske etike, ali ne! Neće oni Gregorijanski kalendar jer ćemo da postanemo katolici! Najopasnija je polupismena rulja!
Ja čak i ne smem da kažem da se zalažem za to ni u svojoj porodici jer me odmah napdanu da nisam normalan itd itd.
Ali, drago mi je da će se napokon ovaj sabor održati.

Blesav smo mi narod...

pre 10 godina

Sigurno ce preci na novi samo je pitanje kad. I bolje sto pre nego za 10,20 godina.
Blesav smo mi narod mnogo, na svim poljima tu svoju blesavost pokazujemo svakodnevno, sve kao nesto znamo a pojma nemamo nista

srbin sa m

pre 10 godina

biznis zahteva strategiju i planiranje. oni su mi jasni. ali nije mi jasno kako je moguće da u 21. veku još postoje ljudi koji veruju u svemogućeg starca koji sedi na nebu i o svemu odlučuje pa tebi onda sudi zbog onoga što je sam odlučivao.

Bane

pre 10 godina

Šta srBske patriJote misle o ovome?Neki protest,razbijanje grada ili će da poštuju odluku Crkve?
Mada koliko vidim,čini mi se da im ovaj patrijarh nije baš po volji.Više bi voleli Amfilohija ili Kačavendu.

Урош

pre 10 godina

Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!

petar jovanovic

pre 10 godina

Neverovatno je da je datum vazniji od praznika,obicaja,vere...Mislim da je datum manje bitan, 25.12. ili 7. januar je potpuno nebitno. Taj datum ima simboliku i korene mnogo starije od hriscanstva. Za to sam da hriscani slave Bozic i Vaskrs isti dan pa neka i dalje postoji podela na pravoslavne, katolike i protestante.

Ja bre

pre 10 godina

Da molim vas!!! Ovo postaje smesno da jedina dva hriscanska naroda Srbi i Rusi ukrasavaju jelku za Novu Godinu!?! Zbog tog datuma su nam potpuno poremecene vrednosti! Slavimo Bozic posle Nove godine...

CG

pre 10 godina

Ja cu i dalje bozic slaviti na 7.1, bez obzira sta glavari odlucili...
Jednostavno ne zelim se utopiti u Zapad i tacka.

Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!

Serdik

pre 10 godina

Pa nije ovde valjda reč o astronomskom problemu, nego o pitanju ispovedanja vere...Ispašće po tome da su naši preci koji su pre samo 7 decenija stradali isključivo zato što su slavili svoje praznike dve nedelje kasnije od onih što su ih ubijali bili nerazumni?!Crkvu ne čine samo klirici, već i svaki od nas koji se svake nedelje na Liturgiji moli za spas celokupnog čovečanstva. Otuda ima pravo Svepravoslavni Sabor da odluči šta god hoće, ali siguran sam da ogroman broj verujućih ljudi neće slediti taj eventualni put jedinstva sa jereticima i izjednačavanja kalendara. Dobra vest je da je društvo danas takvo da svako može da slavi ko kad hoće, pa će svako (ako tzv. izjednačavanje bude prihvaćeno) najopuštenije moći da nastavi da slavi 7. januara. Samo verujem da će dve nedelje ranije sa arhijerejima tada slaviti oni koji jedino tog dana i dolaze u hramove...
Ne tvrdim da samo u pravu i molim svakog ko se našao povređen bilo kojim mojim stavom bratski da mi oprosti. Samo kažem da ću sa svojim bližnjima uvek pre slaviti Svete praznike onda kada su ih slavili naši dedovi i pradedovi, nego na dan kada je nešto slavio "blaženi alojzije stepinac" i njegova "pastva".

Djordje P

pre 10 godina

Naravno da od toga nece biti nista. Nasa crkva je nesto najnetolerantnije i najprimitivnije sto je svet ikada video. To je istina, a vi mi lupajte minuse koliko 'ocete.

Bratislav

pre 10 godina

Komentar da će neko bez obzira na eventualnu promenu kalendara nastaviti da slavi Božić 7 januara je u više aspekata apsurdno. Najpre Božić se slavi 25. decembra po starom, odnosno 7 januara po novom. Ako kažeš da ćeš nastaviti da slaviš Božić 7 januara, to znači da već priznaješ nov kalendar. A svi ga priznajemo jer se po njemu ravnamo. Mi smo u našim životima prihvatili nov kalendar i slavimo novu godinu u sred božićnog posta što je paradoks. I sada najvažnije: Pravoslavne crkve koje su promenile kalendar prihvatile su revidirani Julijanski kalendar, odnosno Milankovićev kalendar iz 1923, godine, a ne Gregorijanski. Ta dva kalendara se poklapaju do 2800. godine. Crkva nije muzej, već živi organizam koji treba da se razvija i menja kako bi išla u susret čoveku i privela ga spasonosnoj veri u Hrista.

dragan

pre 10 godina

Može, da zapad prihvati svoju zabludu i vrati se na datum, 7.1 a ne da proglašava naš nevažećim, a oni su ga davno sa 7.1 premestilia na 25.

Deki

pre 10 godina

Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu.
Mozda jedino ako ruska crkva prihvati, pa nateraju i ove nase.
PS. I ne treba da prihvate Gregorijanski nego Milankovicev kalendar

FILIP

pre 10 godina

Da li ce ujednaciti PDV sa nama "obicnim".
Prije nego lupe minuse neka shvate "vjernici" da to nije PDV Bogu nego ovim sto kradu u njegovo ime.

lala

pre 10 godina

Da li će SPC prihvatiti normalan kalendar zavisi najviše od toga da li će ga prihvatiti Ruska PC, tj. kakva uputstva primi pukovnik Radović prepodobni.

Gamer

pre 10 godina

Najbolji su mi ustvari ovi sto zadrto pisu kako ce i dalje slaviti 7. januara a nemaju pojma da mi ne slavimo 7. januara nego 25. decembra, ali po julijanskom kalendaru, a sve drugo ali sve drugo zivimo po gregorijanskom kalendaru! A ako se predje na novi kalendar onda to nece biti nekakav katolicki nego kalendar koji je jedan SRBIN izracunao!!!!!!!!!! Dakle apsolutno za promenu kalendara i da konacno prestanemo da slavimo praznike na neprirodan nacin, slavimo bozic oduvek 25. decembra samo sto zivimo po pogresnom kalendaru, ustvari zivimo po katolickom kalendaru a slavimo bozic po neispravnom rimskom kalendaru

Crvenkapa

pre 10 godina

Ovi sto ce uvek slaviti Bozic 7. januara, bi trebalo da znaju da ce od 2101. godine pravoslavni Bozic (po julijanskom kalendaru) padati 8. januara po kalendaru koji se standardno koristi (gregorijanski).

2100. godina je prestupna po julijanskom kalendaru (ima 29. februar), a po standardnom nije i pojavice se jos jedan, 14. dan razlike izmedju standardnog i julijanskog kalendara.

Kada su se kalendari razdvojili, bilo je 10 dana razlike, pa su se 1700, 1800. i 1900. pojavljivali po jos jedan dan razlike, jer su te godine bile prestupne po julijanskom, a nisu bile po gregorijanskom kalendaru i sad smo stigli do 13 dana razlike.

alex....

pre 10 godina

Hocu da budem ono sto jesam i da slavim Božić kada je slavio i moj otac,deda,pradeda,i cukundeda.Necu da budem Katolik.. Uvek cu slaviti 7. januara jer sam Pravoslavac..

Мицко

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.

Mihailo

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.
(Мицко, 8. februar 2014 23:19)


Upravo to sam hteo da napišem, pa da se ne ponavlja skoro identičan komentar.

Julijanski kalendar je netačan i treba ga menjati, što naravno ne znači da treba u tome videti bilo kakvu paralelu sa pribižavanjem Katoličkoj crkvi. Katolici su tokom 20. veka, ali i pre toga mnogo puta pokazali šta misle i o Srbima i o pravoslavcima uopšte. I toga su veoma svesni svi koji su na čelu pravoslavnih crkava. Svi vi koji se bunite apsolutno nemate razloga za briga, mi i katolici ostajemo dva sveta kao i do sada. Hvala Bogu.

Xepoj

pre 10 godina

Zamislite da americki Levi's pocne da razmislja o uskladjivanju svojih prozivoda sa proizvodima neka krojacke radnje u Novom Pazaru koja se bavi plagiranjem proizvoda Levisa, a prva stavka koja ce se menjati je radno vreme i konzumiranje rahat lokuma uz kafu .

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

O cemu mi polemisemo majko moja...i posle zasto ljudi beze iz zemlje glavom bez obzira...ja sam pravoslavac, postujem svoju veru, postim, idem nedeljom u crkvu, slavim slavu, doniram kolko mogu, ali ne treba biti zadrt i kontrirati vazda, daj da se usaglasimo sa ostatkom hriscana vec jednom. Pravoslavac sam ali ne treba preterivati.

PLC

pre 10 godina

Pre 100 godina hrišćani su imali jedinstven kalendar. Tako bi trebalo da bude i u budućnosti. E, sad će se javiti sile mraka ( Obraz, 1389,i slični) koji bi da srbuju ( što reče narod- lako je mlatiti gloginje sa tuđim k....m )i koje će se ovim promenama protiviti. Mnogo je našeg naroda u dijaspori i ova promena crkvenog kalendara, odnosno izjednačavanje, će im mnogo značiti.

Dejan

pre 10 godina

Pravoslavni Božić se slavi 25. decembra po Julijanskom kalendaru.
Katolički Božić se slavi 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru.
Pravoslavna Nova godina se slavi 1. januara po Julijanskom kalendaru.
Katolička Nova godina se slavi 1. januara po Gregorijanskom kalendaru.

Znači ne radi se o slavljenju različitih datuma, već o tome da Pravoslavna crkva ne želi da prihvati da je Katolik utvrdio drugačiju matematiku kojom bi trebalo da se računa vreme, zbog čega u inat toj činjenici Pravoslavci sve crkvene datume pomeraju za 13 dana kasnije u odnosu na Katolike.

Apsurd je što Pravoslavlje odbacuje Gregorijanski kalendar, ali je zato uredno prevelo sve svoje dane na njegovo računanje, pa je zbog toga u pravoslavnoj svesti Božić 7. januara, a Nova godina 14. januara.

marko kg

pre 10 godina

Dace Bog da koristimo zajednicki kalendar.Nije bitno da li Bozic slavimo 25.ili 7.Onaj ko malo poznaje bogosluzenje,kada ode na Liturgiju i otvori bogosluzbenu knjigu ,,Minej" videce da pise da se Bozic slavi 25.decembra iako smo mi u crkvi prisutni 7.januara.Tako
je sa svakim praznikom.A svi vi pravoslavci treba da znate da se ne zna godina rodjenja Hristovog u telu,a kamoli dan.25.decembar jeste dan kada se slavio praznik rimskog boga sunca,te je uzeto da se tada slavi i bozic zbog velicine tog mnogobozackog praznika.Ovo je malo objasnjenje za sve,tako da ostavite po strani sta su vasi i moji dedovi radili.Sabor na nivou cele pravoslavne crkve ce o tome odluciti i AMIN!

Мицко

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.

Bratislav

pre 10 godina

Komentar da će neko bez obzira na eventualnu promenu kalendara nastaviti da slavi Božić 7 januara je u više aspekata apsurdno. Najpre Božić se slavi 25. decembra po starom, odnosno 7 januara po novom. Ako kažeš da ćeš nastaviti da slaviš Božić 7 januara, to znači da već priznaješ nov kalendar. A svi ga priznajemo jer se po njemu ravnamo. Mi smo u našim životima prihvatili nov kalendar i slavimo novu godinu u sred božićnog posta što je paradoks. I sada najvažnije: Pravoslavne crkve koje su promenile kalendar prihvatile su revidirani Julijanski kalendar, odnosno Milankovićev kalendar iz 1923, godine, a ne Gregorijanski. Ta dva kalendara se poklapaju do 2800. godine. Crkva nije muzej, već živi organizam koji treba da se razvija i menja kako bi išla u susret čoveku i privela ga spasonosnoj veri u Hrista.

Djordje P

pre 10 godina

Naravno da od toga nece biti nista. Nasa crkva je nesto najnetolerantnije i najprimitivnije sto je svet ikada video. To je istina, a vi mi lupajte minuse koliko 'ocete.

Gamer

pre 10 godina

Najbolji su mi ustvari ovi sto zadrto pisu kako ce i dalje slaviti 7. januara a nemaju pojma da mi ne slavimo 7. januara nego 25. decembra, ali po julijanskom kalendaru, a sve drugo ali sve drugo zivimo po gregorijanskom kalendaru! A ako se predje na novi kalendar onda to nece biti nekakav katolicki nego kalendar koji je jedan SRBIN izracunao!!!!!!!!!! Dakle apsolutno za promenu kalendara i da konacno prestanemo da slavimo praznike na neprirodan nacin, slavimo bozic oduvek 25. decembra samo sto zivimo po pogresnom kalendaru, ustvari zivimo po katolickom kalendaru a slavimo bozic po neispravnom rimskom kalendaru

lala

pre 10 godina

Da li će SPC prihvatiti normalan kalendar zavisi najviše od toga da li će ga prihvatiti Ruska PC, tj. kakva uputstva primi pukovnik Radović prepodobni.

astromm

pre 10 godina

"Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!
(Урош, 8. februar 2014 23:32) "

To je još jedno pogrešno mišljenje. Julijanski kalendar kasni tri dana na otprilike 400 godina. Zbog toga godine 1700, 1800, i 1900 nisu bile prestupne u gregorijanskom kalendaru ali jesu u julijanskom. To znači da su "naši dedovi" u svakom prethodnom veku slavili Božić u drugačiji dan! Jeste, zvali su ga uvek "25. december po julijanskom kalendaru", ali to je isto kao da ja imam sat koji progresivno kasni pa danas dodjem na posao u 8, sutra u 9, prekosutra u 10, ali se uvek pravdam šefu da moj sat svaki put pokazuje 8 sati!

Pre 16. veka, kada je uveden Gregorijanski kalendar, i katolici i pravoslavci su slavili Božić zajedno i to opet u pogrešan dan! Tako je bilo u doba Dušana, Lazara, i Kraljevića Marka, i pre njih. I opet nikad nije bio ovaj dan, 7. januar.

Bilo koja crkva može da koristi bilo koji kalendar, ali kako im nije protivurečno da se insistira na "tradiciji" koja je u suprotnosti sa odlukom u Konstantinovo vreme da se Božić slavi trećeg dana po zimskom solsticijumu? To je astronomski dogadjaj, bez ikakve veze sa tim ko gleda u nebo.

SPC može da radi šta hoće, ali je besmisleno da se srpska nacija, etnička pripadnost i tradicija vezuju za simbol neznanja iz doba kada smo imali samo nekoliko pismenih kaludjera.

Laki

pre 10 godina

Ja podržavam prelaženje na Gregorijanski kalendar iz logičkih i praktičnih razloga. Ali najviše me nervira što će se protiv toga pobuniti "vernici", odn ljudi koji jedva da odu u crkvu u toku godine (a najverovatnije samo na venčanja i sahrane), Bibliju u ruke nisu uzeli, blage veze nemaju oko liturgije, postova, hrišćanske etike, ali ne! Neće oni Gregorijanski kalendar jer ćemo da postanemo katolici! Najopasnija je polupismena rulja!
Ja čak i ne smem da kažem da se zalažem za to ni u svojoj porodici jer me odmah napdanu da nisam normalan itd itd.
Ali, drago mi je da će se napokon ovaj sabor održati.

Deki

pre 10 godina

Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu.
Mozda jedino ako ruska crkva prihvati, pa nateraju i ove nase.
PS. I ne treba da prihvate Gregorijanski nego Milankovicev kalendar

FILIP

pre 10 godina

Da li ce ujednaciti PDV sa nama "obicnim".
Prije nego lupe minuse neka shvate "vjernici" da to nije PDV Bogu nego ovim sto kradu u njegovo ime.

Bane

pre 10 godina

Šta srBske patriJote misle o ovome?Neki protest,razbijanje grada ili će da poštuju odluku Crkve?
Mada koliko vidim,čini mi se da im ovaj patrijarh nije baš po volji.Više bi voleli Amfilohija ili Kačavendu.

marko kg

pre 10 godina

Dace Bog da koristimo zajednicki kalendar.Nije bitno da li Bozic slavimo 25.ili 7.Onaj ko malo poznaje bogosluzenje,kada ode na Liturgiju i otvori bogosluzbenu knjigu ,,Minej" videce da pise da se Bozic slavi 25.decembra iako smo mi u crkvi prisutni 7.januara.Tako
je sa svakim praznikom.A svi vi pravoslavci treba da znate da se ne zna godina rodjenja Hristovog u telu,a kamoli dan.25.decembar jeste dan kada se slavio praznik rimskog boga sunca,te je uzeto da se tada slavi i bozic zbog velicine tog mnogobozackog praznika.Ovo je malo objasnjenje za sve,tako da ostavite po strani sta su vasi i moji dedovi radili.Sabor na nivou cele pravoslavne crkve ce o tome odluciti i AMIN!

Crvenkapa

pre 10 godina

Ovi sto ce uvek slaviti Bozic 7. januara, bi trebalo da znaju da ce od 2101. godine pravoslavni Bozic (po julijanskom kalendaru) padati 8. januara po kalendaru koji se standardno koristi (gregorijanski).

2100. godina je prestupna po julijanskom kalendaru (ima 29. februar), a po standardnom nije i pojavice se jos jedan, 14. dan razlike izmedju standardnog i julijanskog kalendara.

Kada su se kalendari razdvojili, bilo je 10 dana razlike, pa su se 1700, 1800. i 1900. pojavljivali po jos jedan dan razlike, jer su te godine bile prestupne po julijanskom, a nisu bile po gregorijanskom kalendaru i sad smo stigli do 13 dana razlike.

Ja bre

pre 10 godina

Da molim vas!!! Ovo postaje smesno da jedina dva hriscanska naroda Srbi i Rusi ukrasavaju jelku za Novu Godinu!?! Zbog tog datuma su nam potpuno poremecene vrednosti! Slavimo Bozic posle Nove godine...

Dejan

pre 10 godina

Pravoslavni Božić se slavi 25. decembra po Julijanskom kalendaru.
Katolički Božić se slavi 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru.
Pravoslavna Nova godina se slavi 1. januara po Julijanskom kalendaru.
Katolička Nova godina se slavi 1. januara po Gregorijanskom kalendaru.

Znači ne radi se o slavljenju različitih datuma, već o tome da Pravoslavna crkva ne želi da prihvati da je Katolik utvrdio drugačiju matematiku kojom bi trebalo da se računa vreme, zbog čega u inat toj činjenici Pravoslavci sve crkvene datume pomeraju za 13 dana kasnije u odnosu na Katolike.

Apsurd je što Pravoslavlje odbacuje Gregorijanski kalendar, ali je zato uredno prevelo sve svoje dane na njegovo računanje, pa je zbog toga u pravoslavnoj svesti Božić 7. januara, a Nova godina 14. januara.

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

O cemu mi polemisemo majko moja...i posle zasto ljudi beze iz zemlje glavom bez obzira...ja sam pravoslavac, postujem svoju veru, postim, idem nedeljom u crkvu, slavim slavu, doniram kolko mogu, ali ne treba biti zadrt i kontrirati vazda, daj da se usaglasimo sa ostatkom hriscana vec jednom. Pravoslavac sam ali ne treba preterivati.

Дијаспора

pre 10 godina

За људе који живе на Западу ово је озбиљно питање. Имамо шизофрену ситуацију да пола православне дијаспоре прво окити јелке и прослави секуларизован Божић 25.12. и нову годину 1.1. а онда поново славе Божић 7.1. (25.12. по старом календару). Друга половина не слави 7.1.
Не ради се само о томе да се за Божић узме слободан дан, него о томе да је све прилагођено празновању од 25.12. до 1.1.
Уколико је људима у Србију у реду да прво славе Нову Годину па онда Божић, дајте нама који живимо у иностранству да се пребацимо на Миланковићев календар, па се би онда договарајте међусобно када ћете га примењивати. Он је усвојен пре неких 90 година. Уосталом, јулијански календар није никакав црквени календар, него оно што је био грађански календар у веме када је црква настала.

USA

pre 10 godina

od kada sam presao u Grcku pravoslavnu crkvu tj. 1994 godine slavim po novom kalendaru, iskren da budem kod grka je nekako bolje, smirenije tj. opustenije :)

superhans

pre 10 godina

narano da ne treba da prelazimo na novi kalendar. on je jedan od simbola nase zatucanosti i zaostalosti. stavise, treba inatu da prilagodimo i ostale aspekte naseg zivota, te pocnemo ziveti nocu, a spavati danju, u rupama koje smo prethodno iskupali u sumi i ogradili bodljikavom zicom i minskim poljima, da nam ne bi nesto sa zapada slucajno uletelo. e to je srbstvo i pravoslavlje kojem treba teziti.

The story of my life

pre 10 godina

Pitanje za ove koji su resili da Bozic slave 7.1.:

Sta cete da radite kada pravoslavni kalendar izgubi jos jedan dan,
pa vasi unuci slave 8.1.? :)
Necete valjda da ih proklinjete sto su zaboravili pradedove koji su slavili 7. (bas kao sto ste vi vase koji su slavili 6., 5.)
Razmislite, uvek, za svaki slucaj

D.NL

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac, zivim vise od dvadeset godina u zapadnoj evropi i Bozic slavim 25-og decembra kao svi moji komsije ovde. DakleM, ne slavim katolicizam nego radjanje Hrista a to sto se u mojoj zemlji slavi trinaest dana kasnije jeste neprakticno ali me uopste ne nervira, neka slave ako im je tako bolje. Ne nerviraju me ni komentari koje dobijam kada im saopstim da je sedmi januar u mojoj porodici jedan sasvim obican dan niti pokusavam da im objasnim da je poenta u kalendaru a ne u postovanju tradicije. Ogromna vecina, ali pazite, bas ogromna vecina danas pojma nema da se Bozic uvek slavi 25-og decembra, u tome je poenta.

Виксан

pre 10 godina

За ове што би да славе 7.1. због традиције,и због тога што си тог датума славили њихови очеви,дедови,прадедови,чукундедови итд. имам једно обавештење:Југославија је увела грегоријански календар 1919. год. што значи да смо тек након тога почели славити Божић 7.1. пошто је СЦП остала на јулијанском календару.Пре тога смо вековима Божић славили 25.12.
Мислим да очеви и дедови тих што би због традиције славили 7.1. нису ни славили Божић,пошто су били комунисти,а даљи преци су то свакако чинили 25.12.
Наравно да треба подржати прихватање Миланковићевог календара,тим пре што га је донео баш човек,а на инсистирање наше цркве.

stoper4

pre 10 godina

"Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu....."

A ti razlozi su prvenstveno nepismenost. Više njih je u komentarima napisalo da će oni i dalje slaviti Božić 07. januara. To govori dovoljno o poznavanju sopstvene vere, crkve ili čega god.

Blesav smo mi narod...

pre 10 godina

Sigurno ce preci na novi samo je pitanje kad. I bolje sto pre nego za 10,20 godina.
Blesav smo mi narod mnogo, na svim poljima tu svoju blesavost pokazujemo svakodnevno, sve kao nesto znamo a pojma nemamo nista

PLC

pre 10 godina

Pre 100 godina hrišćani su imali jedinstven kalendar. Tako bi trebalo da bude i u budućnosti. E, sad će se javiti sile mraka ( Obraz, 1389,i slični) koji bi da srbuju ( što reče narod- lako je mlatiti gloginje sa tuđim k....m )i koje će se ovim promenama protiviti. Mnogo je našeg naroda u dijaspori i ova promena crkvenog kalendara, odnosno izjednačavanje, će im mnogo značiti.

Marko nb

pre 10 godina

Zasto ljudi ne prihvate da im je kalendar netacan! Ako se vec pravimo pametni ajde i da se vodimo njime vezano za sve. Ovo nije ni najmanje religisko pitanje vec cisto tehnicke prirode. Kao da nosim sat koji kasni iza svih i kazem ta mi to vera nalaze?! Crkve nisu nista bolje od zavadjenih navijaca istog kluba. Cista borba za prevlast, pare, teritoriju i licne interese. Religije i boga tu nema ni u najavi.

poštar

pre 10 godina

odgovor za sve one koji su ovde u komentarima nspisali da ce uprkos odluci crkve oni nastaviti Bozic da slave 07.01.
e pa da vam jedan ateista objasni neke stvari:
po julijanskom kalendaru po kom SPC racuna vreme, Bozic takodje pada 25.12. a to preracunato u gregorijanski kalendar koji je i zvanicni kalendar po kome se racuna vreme pada 07.01.
toliko o principijelnosti pojedinih "vernika" koji neznaju ni kog datuma je Bozic.

druga stvar, julijanski kalendar je dokazano netacan i od 2100 god. ce se napravilti jos jedan dan razlike, pa ce onda Bozic biti 08.01., Sv. Sava 28.01, Sv. Nikola 20.12. itd. jel i u tom slucaju necetep postovati kalendar koji priznaje SPC?

dakle, jos jednom, Bozic ni po julijanskom kalendaru nije 07.01. vec 25.12. pa zasto tog dana i zvanicno ne bi bio proslavljan!?

Zoran

pre 10 godina

Najveći problemi kalendar i homoseksualci. A što se standard svih pravoslavnih vernika srozao nema veze. Nema dogovora oko izgradnje bolnica, škola, obdaništa, prihvatilišta.

Milos

pre 10 godina

To je bez veze. Nece Rusi da se odreknu od stava "Treceg Rima", nece Rumuni da se odreknu od privilegovanih odnosa sa Vatikanom, nece Grci i Bugari da se odreknu od svoje igre saha sa Zapadom i Istokom i nece Srbi da se odreknu od slugarenja Rusima, jer to imamo u krvi. Ne postoji zajednicka agenda pravoslavnih crkava, ne postoje zajedniki interesi i ne postoji cak solidarnost medju nama. Mi mozemo da slavimo Bozis kad hocemo, u Decembru, u Januaru, u Augustu ili u Maju, svejedno je. Najveci deo Hriscanstva slavi 25 Decembra, a sta mi radimo? Nije vazno u stvari!

Boban

pre 10 godina

Čekaj, a kako sme da se ovo organizuje bez prisustva Milove CPC crkve i njenog lidera? Nemojte da im se pojavi tamo da im održi lekciju o legitimnosti crkve registrovane u policijskoj stanici.

Fundamentalizam do srzi

pre 10 godina

CG, "Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!"

Kod nas vozovi kasne, a ni drugo ne funkcionise nek se zna da ne zelimo imati nista zajednicko sa njima.

Ja

pre 10 godina

Kao šro je već napisano u komentarima neće se uvoditi Gregorijanski kolendar nego Milankovićev kalendar. Inače, on je jednoglasno usvojen 1923. godine, ali se Ruska crkva predomislila. S obzirom da ovi naši ne umeju sami da razmišljaju nego idu po pamet u Moskvu, i SPC je odustala od novog kalendara. Zvanično, SPC ga je usvojila, ali je sprovođenje odloženo za vreme kada ga prihvate i sve ostale crkve. Baš me zanima šta će biti ako se ispostavi da je to isto uradila i još neka crkva, npr. Gruzijska? Da su rekli da će primenjivati novi kalendar kada ga budu primenjivali i ostali. Ko će onda prvi?

CG

pre 10 godina

Ja cu i dalje bozic slaviti na 7.1, bez obzira sta glavari odlucili...
Jednostavno ne zelim se utopiti u Zapad i tacka.

Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!

petar jovanovic

pre 10 godina

Neverovatno je da je datum vazniji od praznika,obicaja,vere...Mislim da je datum manje bitan, 25.12. ili 7. januar je potpuno nebitno. Taj datum ima simboliku i korene mnogo starije od hriscanstva. Za to sam da hriscani slave Bozic i Vaskrs isti dan pa neka i dalje postoji podela na pravoslavne, katolike i protestante.

alex....

pre 10 godina

Hocu da budem ono sto jesam i da slavim Božić kada je slavio i moj otac,deda,pradeda,i cukundeda.Necu da budem Katolik.. Uvek cu slaviti 7. januara jer sam Pravoslavac..

santino

pre 10 godina

Slažem da bi trebalo promeniti kalendar i uskladiti ga sa realnim stanjem. Pre svega jer bi onda ako se doslovce poštuje Julijanski kalendar trebalo i druge praznike proslavljati dve nedelje kasnije, što da ne?! Promenom bi se crkva samo učinila bliža običnom čoveku, kao što je učinjeno promenom pojanja sa staroslovenskog na srpski, ali pokazala da da nije zaostala, zatucana organizacija, kojoj su forme i neka stara pravila bitnija od običnog čoveka i vernika.
Dakle, moja podrška promeni kalendara!
A sem toga, kao što su neki prethodnici već rekli, Grci su mnogo veći i iskreniji vernici od nas pa Božić proslavlaju 25.decembra (koji se potpuno pogrešno i zlonamerno naziva "katoličkim Božićem")!

Dijaspora

pre 10 godina

Bozic, za razliku od Uskrsa, je fiksna slava i datum koji je uzet za to je 25. Decembar. Krajnje je vreme da se usaglasimo sa ostatkom hriscanskih crkava i vecinom pravoslavnih a ne da isterujemo neke glupe principe u osnovi kojih je neznanje. Pa zar nije ironija da je Milankovic bio u delegaciji SPC u Istambulu, a SPC nije usvojila novi kalendar, a Grci, Bugari, rumuni itd jesu. Da li su tu Rusi nesto 'dosapnuli', ne znam. Sto se Uskrsa tice tu ne treba nista da se menja jer to jepokretna slava i obracunava se po lunarnom kalendaru i za razliku od zapadnih crkava, istocni nacin je ispravniji jer nas Uskrs nikad ne pada pre jevrejske Pashe, kao sto se desi sa zapadnim racunanjem. Novi je zavet proizasao iz Starog i to ima svoju logiku.

Mihailo

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.
(Мицко, 8. februar 2014 23:19)


Upravo to sam hteo da napišem, pa da se ne ponavlja skoro identičan komentar.

Julijanski kalendar je netačan i treba ga menjati, što naravno ne znači da treba u tome videti bilo kakvu paralelu sa pribižavanjem Katoličkoj crkvi. Katolici su tokom 20. veka, ali i pre toga mnogo puta pokazali šta misle i o Srbima i o pravoslavcima uopšte. I toga su veoma svesni svi koji su na čelu pravoslavnih crkava. Svi vi koji se bunite apsolutno nemate razloga za briga, mi i katolici ostajemo dva sveta kao i do sada. Hvala Bogu.

ero sa drugog sveta

pre 10 godina

Popovi I politicari svaki na svoj nacin prave netrpeljivost medju narodima.Popovi zamagljuju svest narodu.Politicari zavadi pa vladaj.

Brze pruge

pre 10 godina

Uvedu Milankovicev kalendar,slavimo sa ostalim hriscanima narednih 200 god Bozic 25.12 i nakon 200 god ostale crkve moraju priznati Milankovica(najtacniji moguci) jer ce tada doci do razmimoilazenja datuma

srbin sa m

pre 10 godina

biznis zahteva strategiju i planiranje. oni su mi jasni. ali nije mi jasno kako je moguće da u 21. veku još postoje ljudi koji veruju u svemogućeg starca koji sedi na nebu i o svemu odlučuje pa tebi onda sudi zbog onoga što je sam odlučivao.

Mrča

pre 10 godina

A da ubedimo mi zapad da oni predju na ovaj "nas" kalendar? Ipak smo mi nebeski i najstariji narod a i Julije Cezar bi bio srecan ako zapad pristane a valjda hoce.

VV

pre 10 godina

Nisam vernik,ali nemam nista protiv ljudi koji veruju u bilo kog Boga,to je njihovo pravo koje u potpunosti postujem.
Mada sam mnogo knjiga procitala, o religijama,nisam nasla nista posebno sto bi me privuklo.
Sebe smatram dobrim covekom,koji voli i pomaze drugima koliko moze. Crkve i katedrale,kao i dzamije obilazim s postovanjem,kao nesto sto je COVEK napravio,izgradio u ime Boga.
Isto tako, jezim se ljudskoj gluposti, koja nekada nema granica.
Oduvek mi je bilo nejasno,zbog cega smo mi,nasa crkva,ostali na netacnom kalendaru.A sto je jos gore,ako se kaze da se Isus rodio 25.decembra,a drzava prihvatila novi kalendar,zasto je crkva nije pratila...
Po mom misljenju stvarno je krajnje vreme da se ta greska ispravi.I to upravo zbog Naroda koji veruje u nju.

Урош

pre 10 godina

Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!

Кривокапић

pre 10 godina

Ово је већ трећи текст на ову тему. Први хе био у Куриру оре недељу дана. Ово ми личи на тестирање реакције народа.
Као што смо де факто признали Косово бриселским споразумом, тако чемо прећи и на нови календар, али нећемо га звати Грегоријански већ ће то бити календар Милинковића.
Ово што се дешава у Србији у задње 2 године није случајно. Промене у Срби ће спровести она гарнитура која је кочила Србију задњих 25 година. Они који су нас уназадили ће напокон урадити оно што је требало да се уради пре 25 година.
Живи били па видели.

Legionar

pre 10 godina

Pa da,prvo promenimo kalendar,pa onda priznamo papu,a posle toga promenimo i veru,a posle nam vera i ne treba, jer pare su bitne.Zasto bi bilo kome osim papi smetalo sto pravoslavci postuju kalendar koji su izabrali.Pa sad smo mi kao netolerantni,zaostali i glupi,e pa nismo glupi samo vidimo sa kojim ciljem je tema pokrenuta.

3o

pre 10 godina

Ako bi se gledalo strogo po onome kako je zapisano ni jedan ni drugi kalendar nemaju tačan datum Božića. Naime, Isus je rođen na dan pobede sunca nad tamom, što će reći na dan kratkodnevnice. Po tome ispada da SFRJ praznik "Dan JNA" je zapravo na njegov rođendan. Ako bismo se vratili unazad 2000 godina videlo bi se da je tada 25 decembar po oba kalendara padao na kratkodnevnicu. Sva je poenta da suština nije u datumu nego u veri. Zadrtost samo može da nas odvede u još veću dubiozu nego što je imamo danas. Crkva na žalost ništa ne radi na edukaciji sviju nas, nego dozvoljava da ovakvi stohastički tekstovi izazovu različite emocije kod nas, koji kad smo neuki krećemo da nagađamo kako se kome učini zgodno.

As

pre 10 godina

A vama neko brani da slavite po katolickom kalendaru? Pa izvolte ljudi slobodna je zemlja.. ko nece pravoslavac da bude ne mora, ionako vas vecina ovde sutra nece videti liturgiju tacka.

Lazar

pre 10 godina

Za one koja kazu da slave Bozic 7 januara: Bozic se slavi 25 decembra - ako ne verujete pogledajte u kalendar SPC za npr tekucu 2014 godinu ili ako ga nemate za proslu 2013. 7 januar je posvecen necem drugom a ne rodjenju Hristovom. E sad pitanje je kad je 25 decembar - 25tog decembra ili 25tog decembra? Po meni Milutin Milankovic je dao konacan odgovor. Inace Milankovic je Srbin pravoslavac i odgovor je dao na zvanicno pitanje Sinoda SPC jos pocetkom 20 tih godina 20 veka. I za odgovor na to pitanje dobio Orden Svetog Save - licno od Ptrijarha SPC. A koji je to odgovor pronadjite ga na internetu (u pauzama surfovanja po web situ Pokreta Dveri, Obraza, SNP Nasih i slicnih strucnjaka za matematiku i astronomiju)

Lazar

Serdik

pre 10 godina

Pa nije ovde valjda reč o astronomskom problemu, nego o pitanju ispovedanja vere...Ispašće po tome da su naši preci koji su pre samo 7 decenija stradali isključivo zato što su slavili svoje praznike dve nedelje kasnije od onih što su ih ubijali bili nerazumni?!Crkvu ne čine samo klirici, već i svaki od nas koji se svake nedelje na Liturgiji moli za spas celokupnog čovečanstva. Otuda ima pravo Svepravoslavni Sabor da odluči šta god hoće, ali siguran sam da ogroman broj verujućih ljudi neće slediti taj eventualni put jedinstva sa jereticima i izjednačavanja kalendara. Dobra vest je da je društvo danas takvo da svako može da slavi ko kad hoće, pa će svako (ako tzv. izjednačavanje bude prihvaćeno) najopuštenije moći da nastavi da slavi 7. januara. Samo verujem da će dve nedelje ranije sa arhijerejima tada slaviti oni koji jedino tog dana i dolaze u hramove...
Ne tvrdim da samo u pravu i molim svakog ko se našao povređen bilo kojim mojim stavom bratski da mi oprosti. Samo kažem da ću sa svojim bližnjima uvek pre slaviti Svete praznike onda kada su ih slavili naši dedovi i pradedovi, nego na dan kada je nešto slavio "blaženi alojzije stepinac" i njegova "pastva".

Xepoj

pre 10 godina

Zamislite da americki Levi's pocne da razmislja o uskladjivanju svojih prozivoda sa proizvodima neka krojacke radnje u Novom Pazaru koja se bavi plagiranjem proizvoda Levisa, a prva stavka koja ce se menjati je radno vreme i konzumiranje rahat lokuma uz kafu .

al sam pametan

pre 10 godina

pre svega, ne razmatra se o uvodjenji gregorijanskog, nego Milankovicevog kalendara,koji je još precizniji od gregorijanskog..doduše, razlika će se videti kroz nekoliko stotina ili hiljada godina, a onda će gregorijanski kasniti jedan dan :)

krive sine

pre 10 godina

@Brze pruge,
prva razlika izmedju "Milankovicevog" odnosno revidiranog jilianskog kalendara i gregorijanskog nije za 200 godina vec 1 marta 2800. Pa sledeca tek 3200 godine. I to od 1 dana. A konstantna razlika od 1 dana ce biti tek od 5200. godine. To je znaci veoma znacajno sa ove perspektive. Ohani polako sto rece Mujo.

dragan

pre 10 godina

Može, da zapad prihvati svoju zabludu i vrati se na datum, 7.1 a ne da proglašava naš nevažećim, a oni su ga davno sa 7.1 premestilia na 25.

ne!

pre 10 godina

Neeee, meni je momak katolik i bas dobro dodje sto nam se ne poklapaju praznici (osim nekad Uskrs). Ima to svoje prednosti, npr. bilo bi super da nam deca imaju 2 Bozica :-) A i karte su jeftinije za nas Bozic...

Kron

pre 10 godina

Molio bih uvažene čitaoce ove vesti, koji se zalažu za prelazak na slavljenje Hrišćanskih praznika po Gregorijanskom kalendaru, da odgovore na bolno jednostavno pitanje:
Šta/ko Vas sprečava da već sada slavite kad i Rimokatolici i proči zapadni "hrišćani"?
Da nije možda savest (uprkos suicidnom anti/pravoslavno/rusko/srpskom pogledu na svet)???

Srbin iz Čikaga

pre 10 godina

Pise mi dete rodjaku u Srbiji i pita me koji da stavi datum da dolazi u posetu. Jel kod njih 01. Jun kao kod nas ili je 13. Jun? Na to joj odgovara brat da u Srbiji samo Bozic i Nova godina "kasne" do je ostatak vremena i kalendara kao "normalan" (u navodnicima su citati).

E sto deca mogu da zbune coveka....

Achitwn

pre 10 godina

Nas Bozic koneg mi slavimo po gregorijqnskom kalendaru ca vrlo brzo biti 8 janura, zbog velike greske koja postoji u julijanak. Tako da vec unuci ovih koji tvrde da oce da postuju pretke ce slaviti nas Bozic na dan koji njihovi dedovi nisu slavili. Sasvim je logicno da svi predjo na milovanovicev koji se o poklapa sledecih par storina godina sa gregorijqnskim. Grci i Bugari su vec presli i jos su zivi.

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Za početak, svi Božić slave 25. decembra, samo što neki po jednom a neki po drugom kalendaru. Ovi što kažu da ga slave 7. januara, treba da znaju da slave 25. decembra po julajnskom kalendaru a da je 7. januar tada po gregorijanskom. I ne postoji pravoslavni kalendar.

Sedmi cuvar tajnih znanja

pre 10 godina

Alo, svi slavimo Bozic istog datuma. Znaci 7 januara. Ako cemo pravo ni jedan od kalendara nije tacan. Pravi kalendar je sastavljen iz dva 4 dela, jedan je na Tibetu, jedan kod nas na Rtnju, jedan u Rusiji i jedan u Americi. Po tom kalendaru bozic pada negde oko juna. Eh jedva cekam da se uskoro obelodani istina, pa da vidim face "vernika" ali i ovih "ne-vernika". Tolike price ispricase, a nista ne rekose. E moj Nikola Tesla, koliko je proslo ovi te jos ne razumese...

Beogradjanin

pre 10 godina

svi hriscani, ukljucujuci i pravoslavne, Bozic slave 25.12. e sad sto neke Crkve misle da je taj datum 13 dana kasnije, to je druga prica...

marko, nis

pre 10 godina

Koji god da stavite svejedno, nauka je dokazala da je to sto pise u Bibliji izmisljotina. Naravno, treba razumeti ljude koji su pre 2000 godina verovali u verske price, ali danas je verovati u to sto pise u bibliji jednako kao i verovati u postojanje Deda Mraza.

Milan

pre 10 godina

Haha, najjači su mi ovi što u komentarima tvrde kako će uvek slaviti Božić 7. januara, a ne shvataju da ga i sada slave 25. decembra, samo po drugom, zastarelom kalendaru.

Miloš

pre 10 godina

Osnovni problem je što je za prosečnog srpskog pravoslavca razlika između pravoslavlja i katolicizma jedino u kalendaru (tako da većina trpa katolike i protestante u isti koš, što je već krajnje glupo). To je zato što ne shvataju razliku u veri između dve crkve. To je zato što ni sami ne znaju za sebe u šta veruju. To je zato što su njihovi pastiri polu obučeni da ih tome nauče, i često se vera koju propovedaju može pre smatrati za jeres nego za pravoslavlje. I onda „logičan” zaključak da ako promenimo kalendar da ćemo seledećeg dana odmah da ljubimo Papu u d...

i sta sad?

pre 10 godina

A jel onda ni slave necemo da slavimo kad ih inace slavimo? Nije da treba oko slava da se uskladjujeno sa ostalima nego pitam onako...

ja to onako

pre 10 godina

Pitanje za sve one koji bi da slave kao njihov pradeda: Zašto ne žive kao pradeda, bez struje, kompjutera, mobilnih telefona. Zašto dupe ne brišu čutkom u poljskom WC-u kao pradeda već koriste blagodeti kupatila. 21.vek je i počnimo Ÿiveti u skladu sa vremenom.

žarko

pre 10 godina

A što pravoslavne crkve ne usvoje kalendar Milutina Milankovića i ne pokaž smelu progresivnost nasuprot imiïa večite konzervativne reakcije.

Gagi

pre 10 godina

Necete bas uvek slaviti 7.1. Uskoro, relativno gledano, bice 8.1. Nase prapradede su slavile 6.1. Naci prapraunuci ce slaviti 9.1. itd. Stvar je samo u lose napravljenom kalendaru. Zasto onda vreme uopste merite po njihovom satanistickom ili kakvom vec kalenaru? Neobrazovani ste.

DNL

pre 10 godina

Samo jedno pitanje za one koji bi radje i dalje slavili sedmog januara:
Zasto na primer svoje rodjendane i ostale bitne datume ne slavite trinaest dana kasnije?

Neko iz publike

pre 10 godina

Paradoks je što oni koji ne priznaju Gregorijanski kalendar kažu da slave Božić 7. januara. Pobogu, Božić je 25. decembra, tako da su oni već de-facto prihvatili Gregorijanski kalendar a da ni ne znaju. Drugi paradoks su ovi što tvrde da će doveka slaviti Božuić 7. januara. Ako ćete se držati Julijanskog kalendara, to će biti do 2100-te godine. Onda će se pojaviti još 1 dan razlike pa bi trebalo slaviti Božić 8. januara. Šteta što tada verovatno nerću živeti da čujem nova umna objašnjenja šta dalje raditi.

sasak

pre 10 godina

Staniviste po kojem sadasnji nacin proslavljanja bozica jeste ustvari tradicionalisticki i da ga zato ne treba menjati ce biti na velikom ispitu 2100 jer ce od tada bozic padati 8 januara. Dakle promene ce i tako doci pa je samo pitanje u kom obliku. Dalje potpuno mi je ne shvatljivo da neko ko je iskren vernik moze da slavi rodjenje Isusa onda kada zna da se to nije desilo i da ignorise datum kada se rodjenje zaista desilo, pod uslovom da se zaista i desilo. Mislim da bi se tu moglo postaviti i pitanje iskrenosti kada je vera u pitanju

cccc

pre 10 godina

kalendar nije politicko pitanje vec naucno.sa naucne tacke gledanja Julijanski kalendar nije tacan.Tu lezi odgovor na sve.E sad drugo je pitanje sto mnogo Srba mrzi katolike pa ne zelimo isti kalendar kao oni.Ali kad mogu Grci mozemo i mi.Pa po Bogu ljudi-svi smo hriscani.

Nemanja

pre 10 godina

I ako prihvate i ako ne prihvate, ja nastavljam po starom kalendaru da slavim Bozic, ne moze 7. januar, odjedanput da bude 25.decembar, ko moze u to da me ubedi?

milan

pre 10 godina

Ma ljudi ovo nema veze sa katolickim ili pravoslavnim! Ovo je jednostavno naucno dokazano da 1 godina ne traje tacno 365 dana,vec 365 plus nekoliko sati i kada je nas Milutin to dokazao preslo se na prestupne godine po Gregorijanskom kalendaru i dokazano je da smo preterali svake godine za nekoliko sati tokom 2000 godina. To je cista matematika nema veze sa verskim razlikama. Zato podrzavam prelazak na Gregorijanski kalendar i naravno Bozic 25.12. a nova godina 31.12. kao sto je vec decenijama i slavimo. Ovo sa 7. januarom je strasna farsa. Samo zato sto neko nece da prizna gresku i ispravi je.

Achitwn

pre 10 godina

Koji ste vi frikovi. Ocete da zadrzite stari kalendar da se ne bi utopili u zapadu, a kreirao ga je julije Cezar. A i Isus je rodjen 25 Dec po normalnom kalendaru koji je u opticaju a i poklapa se sa Milanovicevim jos koju hiljadu godina tako da nema greske

Shameless

pre 10 godina

Treba raspustiti Crkve, hijerarhija prema Bogu ne postoji, svi smo isti pred Bogom. Samo naša dela nas približavaju carstvu nebeskom. Pa i Ha-Nozri/Nazarećanin/Ješua iz Nazareta/Isus Hristos nije držao propovedi u hramovima, nego na poljani, čista srca i mirne savesti.

bn

pre 10 godina

Mislim da je iz više razloga bolje preći na jedinstveni kalendar za sve hrišćane. Prvo, vernici se nalaze u dosta nezgodnom položaju jer 1. januara kad je Nova godina za SPC je poslednja nedelja posta. Onda ako ste vernik, i odete nekom u goste nepristojno je odbiti posluženje koje sigurno nije posno, a vi ste u postu. Osim toga sve oko vas je daleko od atmosfere koja bi vladala u vreme posta jer narod obično daje sebi oduška pa ima dosta pijanih, pucnjave, tako sve i da hoćete daleko ste od onoga što bi post trebalo da predstavlja. Drugo i firme koje su upućene na rad sa inostranim firmama obično imaju prazan hod, jer se tamo ne radi. Sećam se davnih godina kada sam u firmi dobila faks iz Bugarske u kome su nas obaveštavali da ne rade 25. decembra zbog proslave Božića, bila sam zgranuta jer sam do tada znala da jedino Grci slave Božić 25. decembra. Ubrzo su skoro svi prešli. A koliko znam 99% naših sveštenih lica je išao na dalja školovanja u Grčku. Nisam sigurna, ali mislim da je i Patrijarh Pavle bio za prelazak na novo računanje vremena. Sa druge strane razumem ljude koji kažu da za njih nema drugog Božića osim 7. januara. Ja u ovome ne vidim neki problem, osim tehničkog. Nisam upićena u tačnost računanja vremena.

Vladislav II

pre 10 godina

@D.NL,

Ogromna vecina koja slavi rodjenje Hrista 25. decembra po kom hocete kalandaru, ustvari ne zna da slavi ama bas nista. Hrist je rodjen nepoznatog dana maja meseca od oca Josifa i majke Marije. Ostalo je izmislila crkva daleko posle njegove smrti, kada je usvajala, kako se u jednom pogresnom tekstu na b92 kaze, "paganske" kalendare, praznike i obicaje, a "paganske" bogove transformisala u hriscanje svece, sve sa ciljem da se silom, previse cesto u krvi, zatomi stara vera i stari bogovi. Jedan od vidova poslednjeg otpora srpskog naroda agresivnom hriscanstvu je bas slavljenje porodicne slave i zastitnika kuce, sto nema nikakve veze sa hriscanstvom. Svidelo se to nekome ili ne, to je cinjenica.

I, da, zbog toga vi slavite rodjenje Hrista po katolickim obelezjima, zbog raskola crkve. Znaci, utvrdjeni praznici nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, vec iskljucivo sa hriscanskim crkvama, pa kada ga obelezavate po danima koje su crkve propisale, vi se ponasate u skladu sa kanonima neke od crkava, konkretno katolicke. I to je sasvim uredu. Zbog toga pitanje kalendara nije matematicko, geografsko, versko, vec pre svega crkveno-politicko. Nazalost, pitanje kalendara je jedno od sporednijih pitanja koje opterecuju crkvu, pogotovo na sve izrazenije tendencije u SPC u formalnom priblizavanju Vatikanu.

fizicar

pre 10 godina

- Julijanski kalendar: najvise gresi (ali je najstariji "moderni" kalendar)
- Gregorijanski kalendar: gresi (ali je nekih 1.500 manje stariji od prethodnog "modernog" kalendara)
- Milankovicev kalendar: najmanje gresi (ima da pobrka dan/dva za nekih 10.000 godina, ali je nekih 500 godina mladji od prethodnog "modernog" kalendara)

Samo je pitanje politicke odluke i prestiza koji ce se kalendar postovati, valjda je jasno da treba prihvatiti Milankovicev.

Dakle, predlog: neka crkve koje postuju julijanski kalendar prihvate Milankovicev, ostale crkve neka prihvate taj isti kalendar za sto godina (u medjuvremenu se nece primetiti razlika) kada ce ga prihvatiti i svetovna vlast. I tako i vuk sit i ovce na broju.

PS: o Grcima
oniu slave Bozic po gregorijanskom kalendaru, ali Uskrs (i sve "pokretne" praznike vezane za Uskrs) slave kada i mi (tj SPC)

pozdrav svima
i predjimo na Milankovicev kalendar

Laza

pre 10 godina

Ja sam za. Jednostavno, julijanski kalendar nije tačan. On kasni za pravim astronomskim merilimna. Doćićemo u apsurndnu situaciju, da će naši praprapra unuci prvo slviti Uskrs pa tek onda Božić.
A najbolje mi je ovo neznanje mnogih. Božić uvek pada 25.12. Samo se razlikuju kalendari. To što je kod nas to 7.1. to je zbog činjenice da crkva poštuje jedan a država drugi kalendar.

Informbiro

pre 10 godina

Драго ми је видети оволики број стручњака за црквена питања. Нисте срушили Цркву динамитом и прогонима, па би сада изнутра да рујете. Шта вас брига када црква и верници славе Божић и Нову Годину? Од каквог је значаја то за вас? У цркву не идете (кров би вам се срушио на главу или ударила муња савести), постове не постите, о вери немате појма... Шта вас онда брига шта се тамо дешава?
Црква је већ прихватила да време рачуна по том католичком средњовековном календару, а своје празнике, своје верске ритуале спроводи када она хоће, а не када католици и комунисти хоће. Као када би ми терали Јеховине сведоке да славе наше славе. Или убеђивали адвентисте да пређу на недељу, јер је субота стари и неупотребљив обичај. То је њихова вера и њихово право. Али ви то не можете да схватите. Зато се и не питате. Помирите се са тим.

Nikola Grigorijanovic

pre 10 godina

Gregorijanski kalendar je nastao krajem 16 veka i nazvan je tako po rimskom papi Gregoriju XIII. Zvanicno je u upotrebi od 1582 kada je takozvanom papskom Bulom "Inter Gravissimas" uveden.

Julijanski kalendar je nastao 47 god. pre nove ere, a tako je nazvan u cast Julija Cezara. Kalendar je neprecizan i niko pametan i razuman se ne bi preko 1000 godina drzao neceg takvog kao pijan plota.
Ovde se vidim pominje neki Milanovic ili Milovanovic koji neka bi bio stvaralac gregorijanskog kalendara. Meni je sve jedno.Nasa crkva treba pod hitno da se presalta na novi kalendar,pa makar ga nazvala Milanovicevim kalendarom (nije iskljuceno kod Srba. Prkos, inat mora da bude. Od cega bi inace ziveli?), da se bar tako uvrstimo u normalne ljude.

Beclija

pre 10 godina

Pa ionako se serpska nacija raspada sama od sebe, tako da notorno pridrzavanje obicaja po julijanskom kalendaru ostaje najamanji problem.. Danas nas je vise vani, prevashodno rasutih po drzavama zapadne (po "defaultu" i sasvim "slucajno": i katolicke) civilizacije, nego sto nas je ostalo u matici.
Ako rukovodstvo (pre svega crkveno, i oni iz tzv. ministarstva za dijasporu) misli dobro i nama vani-omogucujuci time opet priblizavanje ka onim ostalim u matici, onda ce prilagoditi kalendar gregorijanskom, ma koliko na prvi pogled to moze izazvati averziju kod obicnih (i uz veliki postotak ostarelih-i time normalno inertnih i lenjih za promene) stanovnika! X-puta me je rastuzivalo kad posle novogodisnjih, a u vreme "nasih" bozicnih praznika, moram na put, umesto da ih proslavim sa ostatkom familije i prijateljima koji su ostali dole.. Ogrezlost "u pijanom drzanju za plot", danas samo odgovara tvrdokornim nacionalistickim krugovima, poput famoznog 'Obraza' i sl. A uostalom poznati smo i kao narod vrlo kratkog pamcenja sto se tice mnogo bitnijih stvari iz naseg zivota i istorije, pa ni u tome ne vidim problem ako bi kalendar prilagodili gregorijanskom. Dakle-brzo bi se navikli, i od mene glas za Bozic 27. decembra! To nije tzv. "uvoz katolicanstva" na mala vrata, vec apel da napokon i sami budemo deo normalnijeg sveta.

neko ko prati literaturu o reformi kalendara

pre 10 godina

Vezano za kalendar, mediji često prezentuju netačne sadržaje, čime se dezinformiše javnost. Zbog aktuelnosti teme mnogi pišu o kalendarima ne poznavajući dovoljno suštinske elemente kalendara i njegovu istoriju. Pre svega, nije moguće napraviti potpuno tačan kalendar (godina ne sadrži celi broj dana ni celi broj mesečevih ciklusa; takođe i Tropska godina se menja). Bitno je da kalendar bude što je moguće tačniji i da je praktičan za upotrebu. Pogrešno je iznošeno da je ‘Milankovićev’ kalendar najtačniji, jer postoje tačniji. Takođe je nekorektno da se ovaj kalendar naziva samo po Milankoviću, jer je Milanković na skupu u Carigradu 1923., u kalendaru Maksima Trpkovića (‘Reforma kalendara’, 1900) promenio Trpkovićevo interkalaciono pravilo (pravilo za prestupne godine),a zadržao osnovu tog kalendara i kalendarsku godinu koja se razlikuje od Tropske oko 2 sekunde. Treba napomenuti da oba interkalaciona pravila proizilaze iz osnove Trpkovićevog kalendara (Trpković se opredelio za ono koje omogućava da prolećna ravnodnevica što češće bude 21. marta, uvažavajući praksu posle Nikejskog sabora 325., kao i principe klasične kalendariografije, a Milanković - za onu varijantu kojom se postiže duža podudarnost datuma ovog kalendara i Gregorijanskog, do 2800-te). Zvanični predlog SPC na skupu 1923. bio je Trpkovićev kalendar, po kom je trebalo da se promeni Julijanski i Gregorijanski kalendar (ali za to nije postojala politička volja, pa je traženo rešenje - duže slaganje sa Greg. kal.).

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što Srbi slave Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Pa znate sta, ako je Dubai, bese li, kol'ko onomad mogao da ukine "petak, turski svetac" i da pocne da ima "normalan" vikend da bi mogao NORMALNO DA POSLUJE SA SVETOM, ne vidim zasto ZATUCANI SRBI ne bi mogli da se uljude i pocnu ponasati kao sav "normalan" svet, kojem, kad bi se zezali, teze.
Naravno, tu su i pravoslavne crkvene uvredjene velicine, ali tu je bar svakom normalnom valjda jasno da se radi ISKLJUCIVO O NJIHOVIM DZEPOVIM I NASTAVKU NJIHOVOG BESKONACNOG PUNJENJA, a ni u kom slucaju o dobrobiti "vere", a jos manje o narodnoj dobrobiti, ali i one ce se veoma brzo uljuditi, samo im treba pripretiti, recimo porezom na svu imovinu.
Uostalom, sve i da se ujednacavanje kalendara ne desi sada, sa uterivanjem u red po drugim pitanjima - a tu spada i Zakon o radu, isti ili stroziji od onog koji je "proteran", koji nam sledi i to uskoro, ma sta mi mislili ili ne mislili o njemu - ova situacija ce se sama po sebi resiti, posto nema tog poslodavca koji ce dopustiti da mu "radna" snaga REALNO planduje od 25.12. do 13.1., pa potom po dva puta za sve vece crkvene praznike.
Ukratko, mada sam ateista - HVALA BOGU TE SE SETISE!

kakva zbrka

pre 10 godina

Ej ljudi, slušajte ovo? Rođen sam 26. decembra. Krstili su me kad sam imao 10 dana, po crkvenom kalendaru 13. decembar, pa sad ispada da sam ja prvo kršten pa tek kasnije rođen.

kalendari

pre 10 godina

Ni jedna pravoslavna crkva na svetu ne koristi gregorijanski kalendar već koriste Milankovićev kalendar koji je SPC predložila 1923 na skupu u Carigradu povodom upotrebe kalendara.

info

pre 10 godina

Ruska crkva (i još nekoliko) nije poslala svoje delegate na 'Svepravoslavnom kongresu' u Carigradu 1923. godine. Ovaj neprikladan naziv je dat na samom skupu, koji je zakazan kao Svepravoslavna komisija.

mattko

pre 10 godina

Pitanje raznih kalendara (kineski, gregorijanski,julijanski,jevrejski...) je ona tacka u unifikaciji i globalizaciji sveta koju ce biti tesko prevazici bas kao i u slucaju razlicitih jezika kojima ljudi govore. More se reci da isto onako kako engleski preuzima ulogu univerzalnog jezika tako ce i gregorijanski kalendar istim tempom postajati univerzalan kalendar.

Joca 011

pre 10 godina

Na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune četiri uslova: posle prolećne ravnodnevice, u nedelju, posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca. Može pasti u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom, odnosno od 22. marta do 25. aprila po gregorijanskom računanju vremena.
Katolike ova odluka ne zanima i dešava se da slave Uskrs pre Pashe ili u isti dan, kao što se i desilo pre neku godinu.
Ovo je greška i nije bez značaja. Da Uskrs treba proslavljati po julijanskom a ne po gregorijanskom kalendaru, dokaz je pojava svetog plamena samo na veliku subotu kada se ona računa po julijanskom kalendaru.
.

Laki

pre 10 godina

Naša država i naša crkva su poslali delegaciju (Milutin Milanković i Gavrilo Dožić) na pravoslavni kongres 1923.godine u Carigrad. Revidirani julijanski kalendar koji je obrazložio Milanković je najtačniji kalendar u istoriji.

petar

pre 10 godina

na stranu sto smo pravoslavci i ortodoksi i u pravu, ali nasa srpska nacija pravi veliku greh jer za vreme pravoslavnog posta svi smo gresni proslavljajuci katolicku novu godinu. ja sam da se to ujednaci

pravoslavac

pre 10 godina

Tužno je i antihrišćanski što nepraktičan, nerazuman i tvrdokoran kalejdar božića kod pola pravoslavnog sveta remeti njegovu čistotu, uzvišenost i radost. Dok svi, tj. velika većina hrišćana spava ili ide na posao, dezorijentisani pravoslavci slave svoj božić a niko ih ne razume kako je to 25. dec kad je celom svetu 7 jan. Hajde da vidimo čudo da se konačno
pravoslavci ujedine i učine nešto u svoju korist, a ne samo u korisr svoje štete.

Laki

pre 10 godina

Revidirani julijanski (Milankovićev) kalendar su prihvatile pravoslavne crkve i patrijaršije: carigradska, grčka, aleksandrijska, rumunska; nešto kasnije antiohijska, kiparska, poljska i bugarska crkva (ova poslednja 1963.). Ove crkve su nazvane "novokalendarskim".

Joca 011

pre 10 godina

Da je za crkvene potrebe stari a ne novi kalendar pravilan, potvrda je najjaca i neoboriva ta da se sveti plamen - cudesno zbivanje u Crkvi sv. groba u Jerusalimu, dogadja samo na datum velike subote kada se on odredjuje po starom kalendaru, a nikada po novom. Ova se cinjenica ne sme ignorisati.
.

bet

pre 10 godina

Ne razumem zašto je jedan datum toliko bitan za veru.Ako nismo prešli na Gregorijanski kalendar pre 500godina,ne znam zašto bi sada kada ni ovaj novi kalendar nije u potpunosti ispravan.Sada da prihvatimo Greorijanski,a za 50,100 godina predjemo na neki drugi.Zaista neozbiljno.

cvexi

pre 10 godina

Ovde niko nije vernik ali zato svako bi da slavi Bozic 25og?!? Koliko vas ovde posti svaki uskrsnji i bozicnji post? Koliko vas ide svake nedelje u crkvu? Mislim da ipak iskreni vernici treba da se pitaju, a ne mi koji se vere setimo za slavu i bozic kad treba da se krka i banci..

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što slavimo Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu, daleko od svega toga.

Djordje

pre 10 godina

Kako sad stvari stoje sa kalendarom, pošto slavimo Božić posle gregorijanske Nove Godine, imamo sreću da se kod nas gregorijanska Nova Godina asocira sa deljenjem poklona, a Božić koliko toliko zadržava verski i duhovni značaj. U zemljama gde se Božić slavi pre gregorijanske Nove Godine, Božić se pretvorio u frenetično deljenje poklona. Božić - to je jelka i ispod nje gomila kutija sa mašnicama, Hrist se izgubio negde iza kutija i ukrasnih papira. Zadržimo stari kalendar i neka kod nas gregorijanska Nova Godina i dalje preuzima na sebe nalet oluje poklona, a za Božić da se sećamo Hrista i milosrđa.

Milica vasiljkovic

pre 10 godina

S obzirom da toliko se organiziraju izbore i trose pare, mogli bi da organiziraju i pitaju narod sta misli oko nekih pitanja i kad bude taj skup nek zajednice predstavljaju narod i njihovu odluku oko svega: kalendara i ostalo o cemu imau da razgovaraju, valjda se i narod pita za nesto. hvala

Ne dam Bozic 07.01., a spremam pecenje za Svetog Nikolu

pre 10 godina

Koji god kalendar Srpska pravoslavna crkva usvoji, ja cu nastaviti da slavim Bozic onda kada su ga slavili moji dedovi, pradedovi,..., a to je 25. decembra po kalendaru koji koristi SPC. Jedino ako SPC ne kaze da ce se Bozic slaviti 17. maja. Tada ga vise necu slaviti 25.12. vec 17.05. po kalendaru crkve kojoj pripadam. Ako mi se to ne svidja, okrenucu se drugoj crkvi.
Ne vidim kako sebe mogu smatrati sledbenikom SPC ako ne sledim njena pravila (bilo sadasnja, bilo ona koja ce biti usvojena posle Svepravoslavnog sabora).

ice9

pre 10 godina

Zasto racunanje vremena pocinje od tamo nekog hrista, neka se lepo utvrdi koliko je stara planeta ili nas suncev sistem, ili jos bolje vreme od velikog praska.

Политиколог

pre 10 godina

Јако ми је жао што тако размишљате, али Срби у Српској су славили, славе и увијек ће Божић славити 25. децембра - по јулијанском календару и то нико никад неће моћи да промјени!

lesa

pre 10 godina

Realno gledano moze drzava da naredi da se slavi 25.12 ali narod ce ga slaviti onog dana kako ga je slavio 2000 god. Za vreme komunista nisu smeli ds ga slave pa su ga slavili, kao i za vreme Turaka. Nevidim zasto bi sad za vreme ovih evropejaca bilo drugacije.

roger

pre 10 godina

Ovo je pitanje zivota i snrti. Dali bi trebale DA, dali ce se dogovoriti NE. Posto se crkve nikada ni o cemu nisu dogovorile. Dali bi trebalo da se koristi precizniji kalendar da. Nego kada ce radna mesta, bolje plate, rast privrede, to me interesuje. Za ove kostimirane me bas briga, oni sve imaju,

Petra

pre 10 godina

Vidim da je ateistima veoma stalo do prelaska na gregorijanski kalendar i nije mi jasno otkud odjednom toliko interesovanje za crkvena pitanja kod njih. U istom duhu je susedna vest o lepotama paganizma tako da ne treba biti mnogo pametan i povezati stvari. Nikada necu slaviti 25.decembar sve da to patrijarsija i uradi. Svi smo svesni da ni julijanski ni gregorijanski kalendar nisu sasvim tacni i svi znamo da se Isus nije rodio ni 25. decembra ni 7. januara. Pitanje razlicitih datuma je simbolicna stvar koja ukazuje na posebnost istocne i zapadne crkve. Nismo po tome isti i nikada necemo biti sto nije razlog za bilo kakav sukob. Meni uopste ne smeta sto zapad slavi drugi datum i nikada mi ne bi palo na pamet da ih ubedjujem u suprotno to je njihov izbor i tacka. Ko razlicitost ne moze da trpi taj je po definicijama novih drustvenih tendencija zaostali i neprilagodjeni clan zajednice. Danas se tolerisu cak i podsticu razlicite seksualne orijentacije zasto bi civilizovanim gradjanima smetali razliciti crkveni kalendari.

Predlog

pre 10 godina

Najbolje da nadjemo neki kompromis. Npr. i mi i oni mogli bi da prihvatimo kineski kalendar. To sto kinezi ne slave Bozic, nije nikakav problem. Kadfa znate kog dana pada Nova Godina, kako se izracuna dan za Bozic.

CICI

pre 10 godina

mislim da ce to biti tesko izvodljivo pogotovo kod nas jer bi se slave pomjerale 13 dana unazad tako da bi se npr.-Sv.Nikola slavio 6. a ne 19. decembra-to neko ko slavi vjekovima po starom kalendaru tesko da ce pomjerati.

medo17

pre 10 godina

Kršćanstvo slavi svoje praznike na iste dane kao u vrijeme tzv. pagana i to nije slučajno jer je to bio jedan od načina kako bivše pagane pretvoriti u kršćane. Zašto katolička crkva još uvijek forsira paganske običaje nije jasno, no to nema veze sa kristom osim ako ustvari ne slavi sunce??? Nisam za to da se pravoslavna crka prebaci na 25.12. jer taj božić je sve samo ne božić, sve je fokusirano na djeda mraza, poklone i konzumerizam dok je 7.01 više fokusiran na rođenej Krista, tradiciju i obitelj. Onome kome taj dan nije "praktičan" savjetujem neka pređe na katoličanstvo!!! Živim u RH i ne pada mi napamet da Božić slavim 25-og!!!

Dejan

pre 10 godina

Ih kad to čuje vazda prepošteni vladika crnogorski AMFILOHIJE... ma nema šanse. Mi smo nebeski narod. Da i braća nam RUSI, ovi svi ostali su u zabludi!

darko

pre 10 godina

Očigledno ne poznaju Srpski narod popovi lobisti zapada inat našeg naroda je jači od zapada i ja dok sam živ slaviću 7 januara pa makar crkao od gladi!

miro

pre 10 godina

Nismo mi , obicni vernici, kompetentni da odlucujemo o ovako teskom i velikom pitanju. Sacekajmo da se umne glave ( nasi Patrijarsi) dogovore.
Ko veruje znace, ko ne veruje i ne mora.

Okulos@dr

pre 10 godina

Bozic je verski p r a z n i k. Mozd bi trebali i ostale praznike da usaglasavamo prema necijoj volji. Dan drzavnosti, slavu, rodjendan. Zasto da ja slavim rodjendan danas a moje dete za dva meseca a supruga za pet. Treba to da usaglasimo. Zasto da slavimo dan drzavnosti 15.2. kada vec imamo u tradiciji 4. 7. Pa zasto onda da ne usaglase i kinezi svoju novu godinu sa ostalim narodima i narodnostima?

CG

pre 10 godina

Ja cu i dalje bozic slaviti na 7.1, bez obzira sta glavari odlucili...
Jednostavno ne zelim se utopiti u Zapad i tacka.

Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!

alex....

pre 10 godina

Hocu da budem ono sto jesam i da slavim Božić kada je slavio i moj otac,deda,pradeda,i cukundeda.Necu da budem Katolik.. Uvek cu slaviti 7. januara jer sam Pravoslavac..

dragan

pre 10 godina

Može, da zapad prihvati svoju zabludu i vrati se na datum, 7.1 a ne da proglašava naš nevažećim, a oni su ga davno sa 7.1 premestilia na 25.

Legionar

pre 10 godina

Pa da,prvo promenimo kalendar,pa onda priznamo papu,a posle toga promenimo i veru,a posle nam vera i ne treba, jer pare su bitne.Zasto bi bilo kome osim papi smetalo sto pravoslavci postuju kalendar koji su izabrali.Pa sad smo mi kao netolerantni,zaostali i glupi,e pa nismo glupi samo vidimo sa kojim ciljem je tema pokrenuta.

Урош

pre 10 godina

Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!

Serdik

pre 10 godina

Pa nije ovde valjda reč o astronomskom problemu, nego o pitanju ispovedanja vere...Ispašće po tome da su naši preci koji su pre samo 7 decenija stradali isključivo zato što su slavili svoje praznike dve nedelje kasnije od onih što su ih ubijali bili nerazumni?!Crkvu ne čine samo klirici, već i svaki od nas koji se svake nedelje na Liturgiji moli za spas celokupnog čovečanstva. Otuda ima pravo Svepravoslavni Sabor da odluči šta god hoće, ali siguran sam da ogroman broj verujućih ljudi neće slediti taj eventualni put jedinstva sa jereticima i izjednačavanja kalendara. Dobra vest je da je društvo danas takvo da svako može da slavi ko kad hoće, pa će svako (ako tzv. izjednačavanje bude prihvaćeno) najopuštenije moći da nastavi da slavi 7. januara. Samo verujem da će dve nedelje ranije sa arhijerejima tada slaviti oni koji jedino tog dana i dolaze u hramove...
Ne tvrdim da samo u pravu i molim svakog ko se našao povređen bilo kojim mojim stavom bratski da mi oprosti. Samo kažem da ću sa svojim bližnjima uvek pre slaviti Svete praznike onda kada su ih slavili naši dedovi i pradedovi, nego na dan kada je nešto slavio "blaženi alojzije stepinac" i njegova "pastva".

As

pre 10 godina

A vama neko brani da slavite po katolickom kalendaru? Pa izvolte ljudi slobodna je zemlja.. ko nece pravoslavac da bude ne mora, ionako vas vecina ovde sutra nece videti liturgiju tacka.

Djordje P

pre 10 godina

Naravno da od toga nece biti nista. Nasa crkva je nesto najnetolerantnije i najprimitivnije sto je svet ikada video. To je istina, a vi mi lupajte minuse koliko 'ocete.

Xepoj

pre 10 godina

Zamislite da americki Levi's pocne da razmislja o uskladjivanju svojih prozivoda sa proizvodima neka krojacke radnje u Novom Pazaru koja se bavi plagiranjem proizvoda Levisa, a prva stavka koja ce se menjati je radno vreme i konzumiranje rahat lokuma uz kafu .

Nemanja

pre 10 godina

I ako prihvate i ako ne prihvate, ja nastavljam po starom kalendaru da slavim Bozic, ne moze 7. januar, odjedanput da bude 25.decembar, ko moze u to da me ubedi?

Kron

pre 10 godina

Molio bih uvažene čitaoce ove vesti, koji se zalažu za prelazak na slavljenje Hrišćanskih praznika po Gregorijanskom kalendaru, da odgovore na bolno jednostavno pitanje:
Šta/ko Vas sprečava da već sada slavite kad i Rimokatolici i proči zapadni "hrišćani"?
Da nije možda savest (uprkos suicidnom anti/pravoslavno/rusko/srpskom pogledu na svet)???

Bane

pre 10 godina

Šta srBske patriJote misle o ovome?Neki protest,razbijanje grada ili će da poštuju odluku Crkve?
Mada koliko vidim,čini mi se da im ovaj patrijarh nije baš po volji.Više bi voleli Amfilohija ili Kačavendu.

lala

pre 10 godina

Da li će SPC prihvatiti normalan kalendar zavisi najviše od toga da li će ga prihvatiti Ruska PC, tj. kakva uputstva primi pukovnik Radović prepodobni.

srbin sa m

pre 10 godina

biznis zahteva strategiju i planiranje. oni su mi jasni. ali nije mi jasno kako je moguće da u 21. veku još postoje ljudi koji veruju u svemogućeg starca koji sedi na nebu i o svemu odlučuje pa tebi onda sudi zbog onoga što je sam odlučivao.

Ja bre

pre 10 godina

Da molim vas!!! Ovo postaje smesno da jedina dva hriscanska naroda Srbi i Rusi ukrasavaju jelku za Novu Godinu!?! Zbog tog datuma su nam potpuno poremecene vrednosti! Slavimo Bozic posle Nove godine...

ne!

pre 10 godina

Neeee, meni je momak katolik i bas dobro dodje sto nam se ne poklapaju praznici (osim nekad Uskrs). Ima to svoje prednosti, npr. bilo bi super da nam deca imaju 2 Bozica :-) A i karte su jeftinije za nas Bozic...

Sedmi cuvar tajnih znanja

pre 10 godina

Alo, svi slavimo Bozic istog datuma. Znaci 7 januara. Ako cemo pravo ni jedan od kalendara nije tacan. Pravi kalendar je sastavljen iz dva 4 dela, jedan je na Tibetu, jedan kod nas na Rtnju, jedan u Rusiji i jedan u Americi. Po tom kalendaru bozic pada negde oko juna. Eh jedva cekam da se uskoro obelodani istina, pa da vidim face "vernika" ali i ovih "ne-vernika". Tolike price ispricase, a nista ne rekose. E moj Nikola Tesla, koliko je proslo ovi te jos ne razumese...

Mihailo

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.
(Мицко, 8. februar 2014 23:19)


Upravo to sam hteo da napišem, pa da se ne ponavlja skoro identičan komentar.

Julijanski kalendar je netačan i treba ga menjati, što naravno ne znači da treba u tome videti bilo kakvu paralelu sa pribižavanjem Katoličkoj crkvi. Katolici su tokom 20. veka, ali i pre toga mnogo puta pokazali šta misle i o Srbima i o pravoslavcima uopšte. I toga su veoma svesni svi koji su na čelu pravoslavnih crkava. Svi vi koji se bunite apsolutno nemate razloga za briga, mi i katolici ostajemo dva sveta kao i do sada. Hvala Bogu.

USA

pre 10 godina

od kada sam presao u Grcku pravoslavnu crkvu tj. 1994 godine slavim po novom kalendaru, iskren da budem kod grka je nekako bolje, smirenije tj. opustenije :)

D.NL

pre 10 godina

Ja sam pravoslavac, zivim vise od dvadeset godina u zapadnoj evropi i Bozic slavim 25-og decembra kao svi moji komsije ovde. DakleM, ne slavim katolicizam nego radjanje Hrista a to sto se u mojoj zemlji slavi trinaest dana kasnije jeste neprakticno ali me uopste ne nervira, neka slave ako im je tako bolje. Ne nerviraju me ni komentari koje dobijam kada im saopstim da je sedmi januar u mojoj porodici jedan sasvim obican dan niti pokusavam da im objasnim da je poenta u kalendaru a ne u postovanju tradicije. Ogromna vecina, ali pazite, bas ogromna vecina danas pojma nema da se Bozic uvek slavi 25-og decembra, u tome je poenta.

FILIP

pre 10 godina

Da li ce ujednaciti PDV sa nama "obicnim".
Prije nego lupe minuse neka shvate "vjernici" da to nije PDV Bogu nego ovim sto kradu u njegovo ime.

Milos

pre 10 godina

To je bez veze. Nece Rusi da se odreknu od stava "Treceg Rima", nece Rumuni da se odreknu od privilegovanih odnosa sa Vatikanom, nece Grci i Bugari da se odreknu od svoje igre saha sa Zapadom i Istokom i nece Srbi da se odreknu od slugarenja Rusima, jer to imamo u krvi. Ne postoji zajednicka agenda pravoslavnih crkava, ne postoje zajedniki interesi i ne postoji cak solidarnost medju nama. Mi mozemo da slavimo Bozis kad hocemo, u Decembru, u Januaru, u Augustu ili u Maju, svejedno je. Najveci deo Hriscanstva slavi 25 Decembra, a sta mi radimo? Nije vazno u stvari!

Gamer

pre 10 godina

Najbolji su mi ustvari ovi sto zadrto pisu kako ce i dalje slaviti 7. januara a nemaju pojma da mi ne slavimo 7. januara nego 25. decembra, ali po julijanskom kalendaru, a sve drugo ali sve drugo zivimo po gregorijanskom kalendaru! A ako se predje na novi kalendar onda to nece biti nekakav katolicki nego kalendar koji je jedan SRBIN izracunao!!!!!!!!!! Dakle apsolutno za promenu kalendara i da konacno prestanemo da slavimo praznike na neprirodan nacin, slavimo bozic oduvek 25. decembra samo sto zivimo po pogresnom kalendaru, ustvari zivimo po katolickom kalendaru a slavimo bozic po neispravnom rimskom kalendaru

PLC

pre 10 godina

Pre 100 godina hrišćani su imali jedinstven kalendar. Tako bi trebalo da bude i u budućnosti. E, sad će se javiti sile mraka ( Obraz, 1389,i slični) koji bi da srbuju ( što reče narod- lako je mlatiti gloginje sa tuđim k....m )i koje će se ovim promenama protiviti. Mnogo je našeg naroda u dijaspori i ova promena crkvenog kalendara, odnosno izjednačavanje, će im mnogo značiti.

marko, nis

pre 10 godina

Koji god da stavite svejedno, nauka je dokazala da je to sto pise u Bibliji izmisljotina. Naravno, treba razumeti ljude koji su pre 2000 godina verovali u verske price, ali danas je verovati u to sto pise u bibliji jednako kao i verovati u postojanje Deda Mraza.

superhans

pre 10 godina

narano da ne treba da prelazimo na novi kalendar. on je jedan od simbola nase zatucanosti i zaostalosti. stavise, treba inatu da prilagodimo i ostale aspekte naseg zivota, te pocnemo ziveti nocu, a spavati danju, u rupama koje smo prethodno iskupali u sumi i ogradili bodljikavom zicom i minskim poljima, da nam ne bi nesto sa zapada slucajno uletelo. e to je srbstvo i pravoslavlje kojem treba teziti.

Deki

pre 10 godina

Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu.
Mozda jedino ako ruska crkva prihvati, pa nateraju i ove nase.
PS. I ne treba da prihvate Gregorijanski nego Milankovicev kalendar

Bratislav

pre 10 godina

Komentar da će neko bez obzira na eventualnu promenu kalendara nastaviti da slavi Božić 7 januara je u više aspekata apsurdno. Najpre Božić se slavi 25. decembra po starom, odnosno 7 januara po novom. Ako kažeš da ćeš nastaviti da slaviš Božić 7 januara, to znači da već priznaješ nov kalendar. A svi ga priznajemo jer se po njemu ravnamo. Mi smo u našim životima prihvatili nov kalendar i slavimo novu godinu u sred božićnog posta što je paradoks. I sada najvažnije: Pravoslavne crkve koje su promenile kalendar prihvatile su revidirani Julijanski kalendar, odnosno Milankovićev kalendar iz 1923, godine, a ne Gregorijanski. Ta dva kalendara se poklapaju do 2800. godine. Crkva nije muzej, već živi organizam koji treba da se razvija i menja kako bi išla u susret čoveku i privela ga spasonosnoj veri u Hrista.

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

O cemu mi polemisemo majko moja...i posle zasto ljudi beze iz zemlje glavom bez obzira...ja sam pravoslavac, postujem svoju veru, postim, idem nedeljom u crkvu, slavim slavu, doniram kolko mogu, ali ne treba biti zadrt i kontrirati vazda, daj da se usaglasimo sa ostatkom hriscana vec jednom. Pravoslavac sam ali ne treba preterivati.

Laki

pre 10 godina

Ja podržavam prelaženje na Gregorijanski kalendar iz logičkih i praktičnih razloga. Ali najviše me nervira što će se protiv toga pobuniti "vernici", odn ljudi koji jedva da odu u crkvu u toku godine (a najverovatnije samo na venčanja i sahrane), Bibliju u ruke nisu uzeli, blage veze nemaju oko liturgije, postova, hrišćanske etike, ali ne! Neće oni Gregorijanski kalendar jer ćemo da postanemo katolici! Najopasnija je polupismena rulja!
Ja čak i ne smem da kažem da se zalažem za to ni u svojoj porodici jer me odmah napdanu da nisam normalan itd itd.
Ali, drago mi je da će se napokon ovaj sabor održati.

Mrča

pre 10 godina

A da ubedimo mi zapad da oni predju na ovaj "nas" kalendar? Ipak smo mi nebeski i najstariji narod a i Julije Cezar bi bio srecan ako zapad pristane a valjda hoce.

marko kg

pre 10 godina

Dace Bog da koristimo zajednicki kalendar.Nije bitno da li Bozic slavimo 25.ili 7.Onaj ko malo poznaje bogosluzenje,kada ode na Liturgiju i otvori bogosluzbenu knjigu ,,Minej" videce da pise da se Bozic slavi 25.decembra iako smo mi u crkvi prisutni 7.januara.Tako
je sa svakim praznikom.A svi vi pravoslavci treba da znate da se ne zna godina rodjenja Hristovog u telu,a kamoli dan.25.decembar jeste dan kada se slavio praznik rimskog boga sunca,te je uzeto da se tada slavi i bozic zbog velicine tog mnogobozackog praznika.Ovo je malo objasnjenje za sve,tako da ostavite po strani sta su vasi i moji dedovi radili.Sabor na nivou cele pravoslavne crkve ce o tome odluciti i AMIN!

Dejan

pre 10 godina

Pravoslavni Božić se slavi 25. decembra po Julijanskom kalendaru.
Katolički Božić se slavi 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru.
Pravoslavna Nova godina se slavi 1. januara po Julijanskom kalendaru.
Katolička Nova godina se slavi 1. januara po Gregorijanskom kalendaru.

Znači ne radi se o slavljenju različitih datuma, već o tome da Pravoslavna crkva ne želi da prihvati da je Katolik utvrdio drugačiju matematiku kojom bi trebalo da se računa vreme, zbog čega u inat toj činjenici Pravoslavci sve crkvene datume pomeraju za 13 dana kasnije u odnosu na Katolike.

Apsurd je što Pravoslavlje odbacuje Gregorijanski kalendar, ali je zato uredno prevelo sve svoje dane na njegovo računanje, pa je zbog toga u pravoslavnoj svesti Božić 7. januara, a Nova godina 14. januara.

astromm

pre 10 godina

"Морам да признам да нисам велики верник, али сам традиционалиста, и као такав, славићу га кад су и моји дедови!
(Урош, 8. februar 2014 23:32) "

To je još jedno pogrešno mišljenje. Julijanski kalendar kasni tri dana na otprilike 400 godina. Zbog toga godine 1700, 1800, i 1900 nisu bile prestupne u gregorijanskom kalendaru ali jesu u julijanskom. To znači da su "naši dedovi" u svakom prethodnom veku slavili Božić u drugačiji dan! Jeste, zvali su ga uvek "25. december po julijanskom kalendaru", ali to je isto kao da ja imam sat koji progresivno kasni pa danas dodjem na posao u 8, sutra u 9, prekosutra u 10, ali se uvek pravdam šefu da moj sat svaki put pokazuje 8 sati!

Pre 16. veka, kada je uveden Gregorijanski kalendar, i katolici i pravoslavci su slavili Božić zajedno i to opet u pogrešan dan! Tako je bilo u doba Dušana, Lazara, i Kraljevića Marka, i pre njih. I opet nikad nije bio ovaj dan, 7. januar.

Bilo koja crkva može da koristi bilo koji kalendar, ali kako im nije protivurečno da se insistira na "tradiciji" koja je u suprotnosti sa odlukom u Konstantinovo vreme da se Božić slavi trećeg dana po zimskom solsticijumu? To je astronomski dogadjaj, bez ikakve veze sa tim ko gleda u nebo.

SPC može da radi šta hoće, ali je besmisleno da se srpska nacija, etnička pripadnost i tradicija vezuju za simbol neznanja iz doba kada smo imali samo nekoliko pismenih kaludjera.

Boban

pre 10 godina

Čekaj, a kako sme da se ovo organizuje bez prisustva Milove CPC crkve i njenog lidera? Nemojte da im se pojavi tamo da im održi lekciju o legitimnosti crkve registrovane u policijskoj stanici.

Кривокапић

pre 10 godina

Ово је већ трећи текст на ову тему. Први хе био у Куриру оре недељу дана. Ово ми личи на тестирање реакције народа.
Као што смо де факто признали Косово бриселским споразумом, тако чемо прећи и на нови календар, али нећемо га звати Грегоријански већ ће то бити календар Милинковића.
Ово што се дешава у Србији у задње 2 године није случајно. Промене у Срби ће спровести она гарнитура која је кочила Србију задњих 25 година. Они који су нас уназадили ће напокон урадити оно што је требало да се уради пре 25 година.
Живи били па видели.

Blesav smo mi narod...

pre 10 godina

Sigurno ce preci na novi samo je pitanje kad. I bolje sto pre nego za 10,20 godina.
Blesav smo mi narod mnogo, na svim poljima tu svoju blesavost pokazujemo svakodnevno, sve kao nesto znamo a pojma nemamo nista

The story of my life

pre 10 godina

Pitanje za ove koji su resili da Bozic slave 7.1.:

Sta cete da radite kada pravoslavni kalendar izgubi jos jedan dan,
pa vasi unuci slave 8.1.? :)
Necete valjda da ih proklinjete sto su zaboravili pradedove koji su slavili 7. (bas kao sto ste vi vase koji su slavili 6., 5.)
Razmislite, uvek, za svaki slucaj

petar jovanovic

pre 10 godina

Neverovatno je da je datum vazniji od praznika,obicaja,vere...Mislim da je datum manje bitan, 25.12. ili 7. januar je potpuno nebitno. Taj datum ima simboliku i korene mnogo starije od hriscanstva. Za to sam da hriscani slave Bozic i Vaskrs isti dan pa neka i dalje postoji podela na pravoslavne, katolike i protestante.

stoper4

pre 10 godina

"Male su sanse da nasi prihvate novi kalendar, previse su zadrti za to.
Dodatni problem je sada i narod koji iz raznoraznih razloga nebi prihvatio promenu....."

A ti razlozi su prvenstveno nepismenost. Više njih je u komentarima napisalo da će oni i dalje slaviti Božić 07. januara. To govori dovoljno o poznavanju sopstvene vere, crkve ili čega god.

darko

pre 10 godina

Očigledno ne poznaju Srpski narod popovi lobisti zapada inat našeg naroda je jači od zapada i ja dok sam živ slaviću 7 januara pa makar crkao od gladi!

Дијаспора

pre 10 godina

За људе који живе на Западу ово је озбиљно питање. Имамо шизофрену ситуацију да пола православне дијаспоре прво окити јелке и прослави секуларизован Божић 25.12. и нову годину 1.1. а онда поново славе Божић 7.1. (25.12. по старом календару). Друга половина не слави 7.1.
Не ради се само о томе да се за Божић узме слободан дан, него о томе да је све прилагођено празновању од 25.12. до 1.1.
Уколико је људима у Србију у реду да прво славе Нову Годину па онда Божић, дајте нама који живимо у иностранству да се пребацимо на Миланковићев календар, па се би онда договарајте међусобно када ћете га примењивати. Он је усвојен пре неких 90 година. Уосталом, јулијански календар није никакав црквени календар, него оно што је био грађански календар у веме када је црква настала.

VV

pre 10 godina

Nisam vernik,ali nemam nista protiv ljudi koji veruju u bilo kog Boga,to je njihovo pravo koje u potpunosti postujem.
Mada sam mnogo knjiga procitala, o religijama,nisam nasla nista posebno sto bi me privuklo.
Sebe smatram dobrim covekom,koji voli i pomaze drugima koliko moze. Crkve i katedrale,kao i dzamije obilazim s postovanjem,kao nesto sto je COVEK napravio,izgradio u ime Boga.
Isto tako, jezim se ljudskoj gluposti, koja nekada nema granica.
Oduvek mi je bilo nejasno,zbog cega smo mi,nasa crkva,ostali na netacnom kalendaru.A sto je jos gore,ako se kaze da se Isus rodio 25.decembra,a drzava prihvatila novi kalendar,zasto je crkva nije pratila...
Po mom misljenju stvarno je krajnje vreme da se ta greska ispravi.I to upravo zbog Naroda koji veruje u nju.

ero sa drugog sveta

pre 10 godina

Popovi I politicari svaki na svoj nacin prave netrpeljivost medju narodima.Popovi zamagljuju svest narodu.Politicari zavadi pa vladaj.

Dijaspora

pre 10 godina

Bozic, za razliku od Uskrsa, je fiksna slava i datum koji je uzet za to je 25. Decembar. Krajnje je vreme da se usaglasimo sa ostatkom hriscanskih crkava i vecinom pravoslavnih a ne da isterujemo neke glupe principe u osnovi kojih je neznanje. Pa zar nije ironija da je Milankovic bio u delegaciji SPC u Istambulu, a SPC nije usvojila novi kalendar, a Grci, Bugari, rumuni itd jesu. Da li su tu Rusi nesto 'dosapnuli', ne znam. Sto se Uskrsa tice tu ne treba nista da se menja jer to jepokretna slava i obracunava se po lunarnom kalendaru i za razliku od zapadnih crkava, istocni nacin je ispravniji jer nas Uskrs nikad ne pada pre jevrejske Pashe, kao sto se desi sa zapadnim racunanjem. Novi je zavet proizasao iz Starog i to ima svoju logiku.

Zoran

pre 10 godina

Najveći problemi kalendar i homoseksualci. A što se standard svih pravoslavnih vernika srozao nema veze. Nema dogovora oko izgradnje bolnica, škola, obdaništa, prihvatilišta.

bet

pre 10 godina

Ne razumem zašto je jedan datum toliko bitan za veru.Ako nismo prešli na Gregorijanski kalendar pre 500godina,ne znam zašto bi sada kada ni ovaj novi kalendar nije u potpunosti ispravan.Sada da prihvatimo Greorijanski,a za 50,100 godina predjemo na neki drugi.Zaista neozbiljno.

Мицко

pre 10 godina

Да ли је у питању омашка или незнање новинара нисам сигуран али је у тексту наведено да постоји намера да се уведе Грегоријански календар а да је Миланковић израчунао да Јулијански није тачан. И пре Миланковића се знало да Јулијански календар није тачан. Календар који је се намерава увести је направио сам Миланковић на захтев наше цркве која је пописала на сабору 1922. његово коришћење, али га у пракси никад није применила. Такође, Миланковићев календар је тачнији од Грегоријанског, али се они поклапају наредних пар стотина година када ће грешка Грегоријанског календара доћи до изражаја.

Djordje

pre 10 godina

Kako sad stvari stoje sa kalendarom, pošto slavimo Božić posle gregorijanske Nove Godine, imamo sreću da se kod nas gregorijanska Nova Godina asocira sa deljenjem poklona, a Božić koliko toliko zadržava verski i duhovni značaj. U zemljama gde se Božić slavi pre gregorijanske Nove Godine, Božić se pretvorio u frenetično deljenje poklona. Božić - to je jelka i ispod nje gomila kutija sa mašnicama, Hrist se izgubio negde iza kutija i ukrasnih papira. Zadržimo stari kalendar i neka kod nas gregorijanska Nova Godina i dalje preuzima na sebe nalet oluje poklona, a za Božić da se sećamo Hrista i milosrđa.

Fundamentalizam do srzi

pre 10 godina

CG, "Mi smo Pravoslavci i Sloveni i reprezentujemo drugu civilizaciju od zapadnjacke i ne zelimo imati nista zajednicki sa njima!"

Kod nas vozovi kasne, a ni drugo ne funkcionise nek se zna da ne zelimo imati nista zajednicko sa njima.

lesa

pre 10 godina

Realno gledano moze drzava da naredi da se slavi 25.12 ali narod ce ga slaviti onog dana kako ga je slavio 2000 god. Za vreme komunista nisu smeli ds ga slave pa su ga slavili, kao i za vreme Turaka. Nevidim zasto bi sad za vreme ovih evropejaca bilo drugacije.

Crvenkapa

pre 10 godina

Ovi sto ce uvek slaviti Bozic 7. januara, bi trebalo da znaju da ce od 2101. godine pravoslavni Bozic (po julijanskom kalendaru) padati 8. januara po kalendaru koji se standardno koristi (gregorijanski).

2100. godina je prestupna po julijanskom kalendaru (ima 29. februar), a po standardnom nije i pojavice se jos jedan, 14. dan razlike izmedju standardnog i julijanskog kalendara.

Kada su se kalendari razdvojili, bilo je 10 dana razlike, pa su se 1700, 1800. i 1900. pojavljivali po jos jedan dan razlike, jer su te godine bile prestupne po julijanskom, a nisu bile po gregorijanskom kalendaru i sad smo stigli do 13 dana razlike.

Informbiro

pre 10 godina

Драго ми је видети оволики број стручњака за црквена питања. Нисте срушили Цркву динамитом и прогонима, па би сада изнутра да рујете. Шта вас брига када црква и верници славе Божић и Нову Годину? Од каквог је значаја то за вас? У цркву не идете (кров би вам се срушио на главу или ударила муња савести), постове не постите, о вери немате појма... Шта вас онда брига шта се тамо дешава?
Црква је већ прихватила да време рачуна по том католичком средњовековном календару, а своје празнике, своје верске ритуале спроводи када она хоће, а не када католици и комунисти хоће. Као када би ми терали Јеховине сведоке да славе наше славе. Или убеђивали адвентисте да пређу на недељу, јер је субота стари и неупотребљив обичај. То је њихова вера и њихово право. Али ви то не можете да схватите. Зато се и не питате. Помирите се са тим.

Ja

pre 10 godina

Kao šro je već napisano u komentarima neće se uvoditi Gregorijanski kolendar nego Milankovićev kalendar. Inače, on je jednoglasno usvojen 1923. godine, ali se Ruska crkva predomislila. S obzirom da ovi naši ne umeju sami da razmišljaju nego idu po pamet u Moskvu, i SPC je odustala od novog kalendara. Zvanično, SPC ga je usvojila, ali je sprovođenje odloženo za vreme kada ga prihvate i sve ostale crkve. Baš me zanima šta će biti ako se ispostavi da je to isto uradila i još neka crkva, npr. Gruzijska? Da su rekli da će primenjivati novi kalendar kada ga budu primenjivali i ostali. Ko će onda prvi?

Petra

pre 10 godina

Vidim da je ateistima veoma stalo do prelaska na gregorijanski kalendar i nije mi jasno otkud odjednom toliko interesovanje za crkvena pitanja kod njih. U istom duhu je susedna vest o lepotama paganizma tako da ne treba biti mnogo pametan i povezati stvari. Nikada necu slaviti 25.decembar sve da to patrijarsija i uradi. Svi smo svesni da ni julijanski ni gregorijanski kalendar nisu sasvim tacni i svi znamo da se Isus nije rodio ni 25. decembra ni 7. januara. Pitanje razlicitih datuma je simbolicna stvar koja ukazuje na posebnost istocne i zapadne crkve. Nismo po tome isti i nikada necemo biti sto nije razlog za bilo kakav sukob. Meni uopste ne smeta sto zapad slavi drugi datum i nikada mi ne bi palo na pamet da ih ubedjujem u suprotno to je njihov izbor i tacka. Ko razlicitost ne moze da trpi taj je po definicijama novih drustvenih tendencija zaostali i neprilagodjeni clan zajednice. Danas se tolerisu cak i podsticu razlicite seksualne orijentacije zasto bi civilizovanim gradjanima smetali razliciti crkveni kalendari.

medo17

pre 10 godina

Kršćanstvo slavi svoje praznike na iste dane kao u vrijeme tzv. pagana i to nije slučajno jer je to bio jedan od načina kako bivše pagane pretvoriti u kršćane. Zašto katolička crkva još uvijek forsira paganske običaje nije jasno, no to nema veze sa kristom osim ako ustvari ne slavi sunce??? Nisam za to da se pravoslavna crka prebaci na 25.12. jer taj božić je sve samo ne božić, sve je fokusirano na djeda mraza, poklone i konzumerizam dok je 7.01 više fokusiran na rođenej Krista, tradiciju i obitelj. Onome kome taj dan nije "praktičan" savjetujem neka pređe na katoličanstvo!!! Živim u RH i ne pada mi napamet da Božić slavim 25-og!!!

Marko nb

pre 10 godina

Zasto ljudi ne prihvate da im je kalendar netacan! Ako se vec pravimo pametni ajde i da se vodimo njime vezano za sve. Ovo nije ni najmanje religisko pitanje vec cisto tehnicke prirode. Kao da nosim sat koji kasni iza svih i kazem ta mi to vera nalaze?! Crkve nisu nista bolje od zavadjenih navijaca istog kluba. Cista borba za prevlast, pare, teritoriju i licne interese. Religije i boga tu nema ni u najavi.

CICI

pre 10 godina

mislim da ce to biti tesko izvodljivo pogotovo kod nas jer bi se slave pomjerale 13 dana unazad tako da bi se npr.-Sv.Nikola slavio 6. a ne 19. decembra-to neko ko slavi vjekovima po starom kalendaru tesko da ce pomjerati.

Виксан

pre 10 godina

За ове што би да славе 7.1. због традиције,и због тога што си тог датума славили њихови очеви,дедови,прадедови,чукундедови итд. имам једно обавештење:Југославија је увела грегоријански календар 1919. год. што значи да смо тек након тога почели славити Божић 7.1. пошто је СЦП остала на јулијанском календару.Пре тога смо вековима Божић славили 25.12.
Мислим да очеви и дедови тих што би због традиције славили 7.1. нису ни славили Божић,пошто су били комунисти,а даљи преци су то свакако чинили 25.12.
Наравно да треба подржати прихватање Миланковићевог календара,тим пре што га је донео баш човек,а на инсистирање наше цркве.

roger

pre 10 godina

Ovo je pitanje zivota i snrti. Dali bi trebale DA, dali ce se dogovoriti NE. Posto se crkve nikada ni o cemu nisu dogovorile. Dali bi trebalo da se koristi precizniji kalendar da. Nego kada ce radna mesta, bolje plate, rast privrede, to me interesuje. Za ove kostimirane me bas briga, oni sve imaju,

poštar

pre 10 godina

odgovor za sve one koji su ovde u komentarima nspisali da ce uprkos odluci crkve oni nastaviti Bozic da slave 07.01.
e pa da vam jedan ateista objasni neke stvari:
po julijanskom kalendaru po kom SPC racuna vreme, Bozic takodje pada 25.12. a to preracunato u gregorijanski kalendar koji je i zvanicni kalendar po kome se racuna vreme pada 07.01.
toliko o principijelnosti pojedinih "vernika" koji neznaju ni kog datuma je Bozic.

druga stvar, julijanski kalendar je dokazano netacan i od 2100 god. ce se napravilti jos jedan dan razlike, pa ce onda Bozic biti 08.01., Sv. Sava 28.01, Sv. Nikola 20.12. itd. jel i u tom slucaju necetep postovati kalendar koji priznaje SPC?

dakle, jos jednom, Bozic ni po julijanskom kalendaru nije 07.01. vec 25.12. pa zasto tog dana i zvanicno ne bi bio proslavljan!?

Политиколог

pre 10 godina

Јако ми је жао што тако размишљате, али Срби у Српској су славили, славе и увијек ће Божић славити 25. децембра - по јулијанском календару и то нико никад неће моћи да промјени!

ja to onako

pre 10 godina

Pitanje za sve one koji bi da slave kao njihov pradeda: Zašto ne žive kao pradeda, bez struje, kompjutera, mobilnih telefona. Zašto dupe ne brišu čutkom u poljskom WC-u kao pradeda već koriste blagodeti kupatila. 21.vek je i počnimo Ÿiveti u skladu sa vremenom.

santino

pre 10 godina

Slažem da bi trebalo promeniti kalendar i uskladiti ga sa realnim stanjem. Pre svega jer bi onda ako se doslovce poštuje Julijanski kalendar trebalo i druge praznike proslavljati dve nedelje kasnije, što da ne?! Promenom bi se crkva samo učinila bliža običnom čoveku, kao što je učinjeno promenom pojanja sa staroslovenskog na srpski, ali pokazala da da nije zaostala, zatucana organizacija, kojoj su forme i neka stara pravila bitnija od običnog čoveka i vernika.
Dakle, moja podrška promeni kalendara!
A sem toga, kao što su neki prethodnici već rekli, Grci su mnogo veći i iskreniji vernici od nas pa Božić proslavlaju 25.decembra (koji se potpuno pogrešno i zlonamerno naziva "katoličkim Božićem")!

Nikola Grigorijanovic

pre 10 godina

Gregorijanski kalendar je nastao krajem 16 veka i nazvan je tako po rimskom papi Gregoriju XIII. Zvanicno je u upotrebi od 1582 kada je takozvanom papskom Bulom "Inter Gravissimas" uveden.

Julijanski kalendar je nastao 47 god. pre nove ere, a tako je nazvan u cast Julija Cezara. Kalendar je neprecizan i niko pametan i razuman se ne bi preko 1000 godina drzao neceg takvog kao pijan plota.
Ovde se vidim pominje neki Milanovic ili Milovanovic koji neka bi bio stvaralac gregorijanskog kalendara. Meni je sve jedno.Nasa crkva treba pod hitno da se presalta na novi kalendar,pa makar ga nazvala Milanovicevim kalendarom (nije iskljuceno kod Srba. Prkos, inat mora da bude. Od cega bi inace ziveli?), da se bar tako uvrstimo u normalne ljude.

cvexi

pre 10 godina

Ovde niko nije vernik ali zato svako bi da slavi Bozic 25og?!? Koliko vas ovde posti svaki uskrsnji i bozicnji post? Koliko vas ide svake nedelje u crkvu? Mislim da ipak iskreni vernici treba da se pitaju, a ne mi koji se vere setimo za slavu i bozic kad treba da se krka i banci..

Achitwn

pre 10 godina

Koji ste vi frikovi. Ocete da zadrzite stari kalendar da se ne bi utopili u zapadu, a kreirao ga je julije Cezar. A i Isus je rodjen 25 Dec po normalnom kalendaru koji je u opticaju a i poklapa se sa Milanovicevim jos koju hiljadu godina tako da nema greske

Brze pruge

pre 10 godina

Uvedu Milankovicev kalendar,slavimo sa ostalim hriscanima narednih 200 god Bozic 25.12 i nakon 200 god ostale crkve moraju priznati Milankovica(najtacniji moguci) jer ce tada doci do razmimoilazenja datuma

al sam pametan

pre 10 godina

pre svega, ne razmatra se o uvodjenji gregorijanskog, nego Milankovicevog kalendara,koji je još precizniji od gregorijanskog..doduše, razlika će se videti kroz nekoliko stotina ili hiljada godina, a onda će gregorijanski kasniti jedan dan :)

krive sine

pre 10 godina

@Brze pruge,
prva razlika izmedju "Milankovicevog" odnosno revidiranog jilianskog kalendara i gregorijanskog nije za 200 godina vec 1 marta 2800. Pa sledeca tek 3200 godine. I to od 1 dana. A konstantna razlika od 1 dana ce biti tek od 5200. godine. To je znaci veoma znacajno sa ove perspektive. Ohani polako sto rece Mujo.

Joca 011

pre 10 godina

Da je za crkvene potrebe stari a ne novi kalendar pravilan, potvrda je najjaca i neoboriva ta da se sveti plamen - cudesno zbivanje u Crkvi sv. groba u Jerusalimu, dogadja samo na datum velike subote kada se on odredjuje po starom kalendaru, a nikada po novom. Ova se cinjenica ne sme ignorisati.
.

ice9

pre 10 godina

Zasto racunanje vremena pocinje od tamo nekog hrista, neka se lepo utvrdi koliko je stara planeta ili nas suncev sistem, ili jos bolje vreme od velikog praska.

Achitwn

pre 10 godina

Nas Bozic koneg mi slavimo po gregorijqnskom kalendaru ca vrlo brzo biti 8 janura, zbog velike greske koja postoji u julijanak. Tako da vec unuci ovih koji tvrde da oce da postuju pretke ce slaviti nas Bozic na dan koji njihovi dedovi nisu slavili. Sasvim je logicno da svi predjo na milovanovicev koji se o poklapa sledecih par storina godina sa gregorijqnskim. Grci i Bugari su vec presli i jos su zivi.

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što Srbi slave Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu.

kalendari

pre 10 godina

Ni jedna pravoslavna crkva na svetu ne koristi gregorijanski kalendar već koriste Milankovićev kalendar koji je SPC predložila 1923 na skupu u Carigradu povodom upotrebe kalendara.

Lazar

pre 10 godina

Za one koja kazu da slave Bozic 7 januara: Bozic se slavi 25 decembra - ako ne verujete pogledajte u kalendar SPC za npr tekucu 2014 godinu ili ako ga nemate za proslu 2013. 7 januar je posvecen necem drugom a ne rodjenju Hristovom. E sad pitanje je kad je 25 decembar - 25tog decembra ili 25tog decembra? Po meni Milutin Milankovic je dao konacan odgovor. Inace Milankovic je Srbin pravoslavac i odgovor je dao na zvanicno pitanje Sinoda SPC jos pocetkom 20 tih godina 20 veka. I za odgovor na to pitanje dobio Orden Svetog Save - licno od Ptrijarha SPC. A koji je to odgovor pronadjite ga na internetu (u pauzama surfovanja po web situ Pokreta Dveri, Obraza, SNP Nasih i slicnih strucnjaka za matematiku i astronomiju)

Lazar

3o

pre 10 godina

Ako bi se gledalo strogo po onome kako je zapisano ni jedan ni drugi kalendar nemaju tačan datum Božića. Naime, Isus je rođen na dan pobede sunca nad tamom, što će reći na dan kratkodnevnice. Po tome ispada da SFRJ praznik "Dan JNA" je zapravo na njegov rođendan. Ako bismo se vratili unazad 2000 godina videlo bi se da je tada 25 decembar po oba kalendara padao na kratkodnevnicu. Sva je poenta da suština nije u datumu nego u veri. Zadrtost samo može da nas odvede u još veću dubiozu nego što je imamo danas. Crkva na žalost ništa ne radi na edukaciji sviju nas, nego dozvoljava da ovakvi stohastički tekstovi izazovu različite emocije kod nas, koji kad smo neuki krećemo da nagađamo kako se kome učini zgodno.

Ne dam Bozic 07.01., a spremam pecenje za Svetog Nikolu

pre 10 godina

Koji god kalendar Srpska pravoslavna crkva usvoji, ja cu nastaviti da slavim Bozic onda kada su ga slavili moji dedovi, pradedovi,..., a to je 25. decembra po kalendaru koji koristi SPC. Jedino ako SPC ne kaze da ce se Bozic slaviti 17. maja. Tada ga vise necu slaviti 25.12. vec 17.05. po kalendaru crkve kojoj pripadam. Ako mi se to ne svidja, okrenucu se drugoj crkvi.
Ne vidim kako sebe mogu smatrati sledbenikom SPC ako ne sledim njena pravila (bilo sadasnja, bilo ona koja ce biti usvojena posle Svepravoslavnog sabora).

RTP / RTCP

pre 10 godina

Meni se baš odgovara što slavimo Božić 7. Januara.
Živim u EU. Kad ovde počne ludilo proslave Božica ja sam na odmoru u Beogradu. Kad Srbi počnu da slave 7. Januara ja sam ponovo na poslu, daleko od svega toga.

DNL

pre 10 godina

Samo jedno pitanje za one koji bi radje i dalje slavili sedmog januara:
Zasto na primer svoje rodjendane i ostale bitne datume ne slavite trinaest dana kasnije?

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Pa znate sta, ako je Dubai, bese li, kol'ko onomad mogao da ukine "petak, turski svetac" i da pocne da ima "normalan" vikend da bi mogao NORMALNO DA POSLUJE SA SVETOM, ne vidim zasto ZATUCANI SRBI ne bi mogli da se uljude i pocnu ponasati kao sav "normalan" svet, kojem, kad bi se zezali, teze.
Naravno, tu su i pravoslavne crkvene uvredjene velicine, ali tu je bar svakom normalnom valjda jasno da se radi ISKLJUCIVO O NJIHOVIM DZEPOVIM I NASTAVKU NJIHOVOG BESKONACNOG PUNJENJA, a ni u kom slucaju o dobrobiti "vere", a jos manje o narodnoj dobrobiti, ali i one ce se veoma brzo uljuditi, samo im treba pripretiti, recimo porezom na svu imovinu.
Uostalom, sve i da se ujednacavanje kalendara ne desi sada, sa uterivanjem u red po drugim pitanjima - a tu spada i Zakon o radu, isti ili stroziji od onog koji je "proteran", koji nam sledi i to uskoro, ma sta mi mislili ili ne mislili o njemu - ova situacija ce se sama po sebi resiti, posto nema tog poslodavca koji ce dopustiti da mu "radna" snaga REALNO planduje od 25.12. do 13.1., pa potom po dva puta za sve vece crkvene praznike.
Ukratko, mada sam ateista - HVALA BOGU TE SE SETISE!

Milan

pre 10 godina

Haha, najjači su mi ovi što u komentarima tvrde kako će uvek slaviti Božić 7. januara, a ne shvataju da ga i sada slave 25. decembra, samo po drugom, zastarelom kalendaru.

bn

pre 10 godina

Mislim da je iz više razloga bolje preći na jedinstveni kalendar za sve hrišćane. Prvo, vernici se nalaze u dosta nezgodnom položaju jer 1. januara kad je Nova godina za SPC je poslednja nedelja posta. Onda ako ste vernik, i odete nekom u goste nepristojno je odbiti posluženje koje sigurno nije posno, a vi ste u postu. Osim toga sve oko vas je daleko od atmosfere koja bi vladala u vreme posta jer narod obično daje sebi oduška pa ima dosta pijanih, pucnjave, tako sve i da hoćete daleko ste od onoga što bi post trebalo da predstavlja. Drugo i firme koje su upućene na rad sa inostranim firmama obično imaju prazan hod, jer se tamo ne radi. Sećam se davnih godina kada sam u firmi dobila faks iz Bugarske u kome su nas obaveštavali da ne rade 25. decembra zbog proslave Božića, bila sam zgranuta jer sam do tada znala da jedino Grci slave Božić 25. decembra. Ubrzo su skoro svi prešli. A koliko znam 99% naših sveštenih lica je išao na dalja školovanja u Grčku. Nisam sigurna, ali mislim da je i Patrijarh Pavle bio za prelazak na novo računanje vremena. Sa druge strane razumem ljude koji kažu da za njih nema drugog Božića osim 7. januara. Ja u ovome ne vidim neki problem, osim tehničkog. Nisam upićena u tačnost računanja vremena.

žarko

pre 10 godina

A što pravoslavne crkve ne usvoje kalendar Milutina Milankovića i ne pokaž smelu progresivnost nasuprot imiïa večite konzervativne reakcije.

Vladislav II

pre 10 godina

@D.NL,

Ogromna vecina koja slavi rodjenje Hrista 25. decembra po kom hocete kalandaru, ustvari ne zna da slavi ama bas nista. Hrist je rodjen nepoznatog dana maja meseca od oca Josifa i majke Marije. Ostalo je izmislila crkva daleko posle njegove smrti, kada je usvajala, kako se u jednom pogresnom tekstu na b92 kaze, "paganske" kalendare, praznike i obicaje, a "paganske" bogove transformisala u hriscanje svece, sve sa ciljem da se silom, previse cesto u krvi, zatomi stara vera i stari bogovi. Jedan od vidova poslednjeg otpora srpskog naroda agresivnom hriscanstvu je bas slavljenje porodicne slave i zastitnika kuce, sto nema nikakve veze sa hriscanstvom. Svidelo se to nekome ili ne, to je cinjenica.

I, da, zbog toga vi slavite rodjenje Hrista po katolickim obelezjima, zbog raskola crkve. Znaci, utvrdjeni praznici nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, vec iskljucivo sa hriscanskim crkvama, pa kada ga obelezavate po danima koje su crkve propisale, vi se ponasate u skladu sa kanonima neke od crkava, konkretno katolicke. I to je sasvim uredu. Zbog toga pitanje kalendara nije matematicko, geografsko, versko, vec pre svega crkveno-politicko. Nazalost, pitanje kalendara je jedno od sporednijih pitanja koje opterecuju crkvu, pogotovo na sve izrazenije tendencije u SPC u formalnom priblizavanju Vatikanu.

Srbin iz Čikaga

pre 10 godina

Pise mi dete rodjaku u Srbiji i pita me koji da stavi datum da dolazi u posetu. Jel kod njih 01. Jun kao kod nas ili je 13. Jun? Na to joj odgovara brat da u Srbiji samo Bozic i Nova godina "kasne" do je ostatak vremena i kalendara kao "normalan" (u navodnicima su citati).

E sto deca mogu da zbune coveka....

Laki

pre 10 godina

Naša država i naša crkva su poslali delegaciju (Milutin Milanković i Gavrilo Dožić) na pravoslavni kongres 1923.godine u Carigrad. Revidirani julijanski kalendar koji je obrazložio Milanković je najtačniji kalendar u istoriji.

petar

pre 10 godina

na stranu sto smo pravoslavci i ortodoksi i u pravu, ali nasa srpska nacija pravi veliku greh jer za vreme pravoslavnog posta svi smo gresni proslavljajuci katolicku novu godinu. ja sam da se to ujednaci

milan

pre 10 godina

Ma ljudi ovo nema veze sa katolickim ili pravoslavnim! Ovo je jednostavno naucno dokazano da 1 godina ne traje tacno 365 dana,vec 365 plus nekoliko sati i kada je nas Milutin to dokazao preslo se na prestupne godine po Gregorijanskom kalendaru i dokazano je da smo preterali svake godine za nekoliko sati tokom 2000 godina. To je cista matematika nema veze sa verskim razlikama. Zato podrzavam prelazak na Gregorijanski kalendar i naravno Bozic 25.12. a nova godina 31.12. kao sto je vec decenijama i slavimo. Ovo sa 7. januarom je strasna farsa. Samo zato sto neko nece da prizna gresku i ispravi je.

cccc

pre 10 godina

kalendar nije politicko pitanje vec naucno.sa naucne tacke gledanja Julijanski kalendar nije tacan.Tu lezi odgovor na sve.E sad drugo je pitanje sto mnogo Srba mrzi katolike pa ne zelimo isti kalendar kao oni.Ali kad mogu Grci mozemo i mi.Pa po Bogu ljudi-svi smo hriscani.

Okulos@dr

pre 10 godina

Bozic je verski p r a z n i k. Mozd bi trebali i ostale praznike da usaglasavamo prema necijoj volji. Dan drzavnosti, slavu, rodjendan. Zasto da ja slavim rodjendan danas a moje dete za dva meseca a supruga za pet. Treba to da usaglasimo. Zasto da slavimo dan drzavnosti 15.2. kada vec imamo u tradiciji 4. 7. Pa zasto onda da ne usaglase i kinezi svoju novu godinu sa ostalim narodima i narodnostima?

Neko iz publike

pre 10 godina

Paradoks je što oni koji ne priznaju Gregorijanski kalendar kažu da slave Božić 7. januara. Pobogu, Božić je 25. decembra, tako da su oni već de-facto prihvatili Gregorijanski kalendar a da ni ne znaju. Drugi paradoks su ovi što tvrde da će doveka slaviti Božuić 7. januara. Ako ćete se držati Julijanskog kalendara, to će biti do 2100-te godine. Onda će se pojaviti još 1 dan razlike pa bi trebalo slaviti Božić 8. januara. Šteta što tada verovatno nerću živeti da čujem nova umna objašnjenja šta dalje raditi.

Miloš

pre 10 godina

Osnovni problem je što je za prosečnog srpskog pravoslavca razlika između pravoslavlja i katolicizma jedino u kalendaru (tako da većina trpa katolike i protestante u isti koš, što je već krajnje glupo). To je zato što ne shvataju razliku u veri između dve crkve. To je zato što ni sami ne znaju za sebe u šta veruju. To je zato što su njihovi pastiri polu obučeni da ih tome nauče, i često se vera koju propovedaju može pre smatrati za jeres nego za pravoslavlje. I onda „logičan” zaključak da ako promenimo kalendar da ćemo seledećeg dana odmah da ljubimo Papu u d...

i sta sad?

pre 10 godina

A jel onda ni slave necemo da slavimo kad ih inace slavimo? Nije da treba oko slava da se uskladjujeno sa ostalima nego pitam onako...

fizicar

pre 10 godina

- Julijanski kalendar: najvise gresi (ali je najstariji "moderni" kalendar)
- Gregorijanski kalendar: gresi (ali je nekih 1.500 manje stariji od prethodnog "modernog" kalendara)
- Milankovicev kalendar: najmanje gresi (ima da pobrka dan/dva za nekih 10.000 godina, ali je nekih 500 godina mladji od prethodnog "modernog" kalendara)

Samo je pitanje politicke odluke i prestiza koji ce se kalendar postovati, valjda je jasno da treba prihvatiti Milankovicev.

Dakle, predlog: neka crkve koje postuju julijanski kalendar prihvate Milankovicev, ostale crkve neka prihvate taj isti kalendar za sto godina (u medjuvremenu se nece primetiti razlika) kada ce ga prihvatiti i svetovna vlast. I tako i vuk sit i ovce na broju.

PS: o Grcima
oniu slave Bozic po gregorijanskom kalendaru, ali Uskrs (i sve "pokretne" praznike vezane za Uskrs) slave kada i mi (tj SPC)

pozdrav svima
i predjimo na Milankovicev kalendar

Joca 011

pre 10 godina

Na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune četiri uslova: posle prolećne ravnodnevice, u nedelju, posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca. Može pasti u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom, odnosno od 22. marta do 25. aprila po gregorijanskom računanju vremena.
Katolike ova odluka ne zanima i dešava se da slave Uskrs pre Pashe ili u isti dan, kao što se i desilo pre neku godinu.
Ovo je greška i nije bez značaja. Da Uskrs treba proslavljati po julijanskom a ne po gregorijanskom kalendaru, dokaz je pojava svetog plamena samo na veliku subotu kada se ona računa po julijanskom kalendaru.
.

Milica vasiljkovic

pre 10 godina

S obzirom da toliko se organiziraju izbore i trose pare, mogli bi da organiziraju i pitaju narod sta misli oko nekih pitanja i kad bude taj skup nek zajednice predstavljaju narod i njihovu odluku oko svega: kalendara i ostalo o cemu imau da razgovaraju, valjda se i narod pita za nesto. hvala

Laza

pre 10 godina

Ja sam za. Jednostavno, julijanski kalendar nije tačan. On kasni za pravim astronomskim merilimna. Doćićemo u apsurndnu situaciju, da će naši praprapra unuci prvo slviti Uskrs pa tek onda Božić.
A najbolje mi je ovo neznanje mnogih. Božić uvek pada 25.12. Samo se razlikuju kalendari. To što je kod nas to 7.1. to je zbog činjenice da crkva poštuje jedan a država drugi kalendar.

miro

pre 10 godina

Nismo mi , obicni vernici, kompetentni da odlucujemo o ovako teskom i velikom pitanju. Sacekajmo da se umne glave ( nasi Patrijarsi) dogovore.
Ko veruje znace, ko ne veruje i ne mora.

Dejan

pre 10 godina

Ih kad to čuje vazda prepošteni vladika crnogorski AMFILOHIJE... ma nema šanse. Mi smo nebeski narod. Da i braća nam RUSI, ovi svi ostali su u zabludi!

Predlog

pre 10 godina

Najbolje da nadjemo neki kompromis. Npr. i mi i oni mogli bi da prihvatimo kineski kalendar. To sto kinezi ne slave Bozic, nije nikakav problem. Kadfa znate kog dana pada Nova Godina, kako se izracuna dan za Bozic.

pravoslavac

pre 10 godina

Tužno je i antihrišćanski što nepraktičan, nerazuman i tvrdokoran kalejdar božića kod pola pravoslavnog sveta remeti njegovu čistotu, uzvišenost i radost. Dok svi, tj. velika većina hrišćana spava ili ide na posao, dezorijentisani pravoslavci slave svoj božić a niko ih ne razume kako je to 25. dec kad je celom svetu 7 jan. Hajde da vidimo čudo da se konačno
pravoslavci ujedine i učine nešto u svoju korist, a ne samo u korisr svoje štete.

Shameless

pre 10 godina

Treba raspustiti Crkve, hijerarhija prema Bogu ne postoji, svi smo isti pred Bogom. Samo naša dela nas približavaju carstvu nebeskom. Pa i Ha-Nozri/Nazarećanin/Ješua iz Nazareta/Isus Hristos nije držao propovedi u hramovima, nego na poljani, čista srca i mirne savesti.

Beogradjanin

pre 10 godina

svi hriscani, ukljucujuci i pravoslavne, Bozic slave 25.12. e sad sto neke Crkve misle da je taj datum 13 dana kasnije, to je druga prica...

sasak

pre 10 godina

Staniviste po kojem sadasnji nacin proslavljanja bozica jeste ustvari tradicionalisticki i da ga zato ne treba menjati ce biti na velikom ispitu 2100 jer ce od tada bozic padati 8 januara. Dakle promene ce i tako doci pa je samo pitanje u kom obliku. Dalje potpuno mi je ne shvatljivo da neko ko je iskren vernik moze da slavi rodjenje Isusa onda kada zna da se to nije desilo i da ignorise datum kada se rodjenje zaista desilo, pod uslovom da se zaista i desilo. Mislim da bi se tu moglo postaviti i pitanje iskrenosti kada je vera u pitanju

kakva zbrka

pre 10 godina

Ej ljudi, slušajte ovo? Rođen sam 26. decembra. Krstili su me kad sam imao 10 dana, po crkvenom kalendaru 13. decembar, pa sad ispada da sam ja prvo kršten pa tek kasnije rođen.

Laki

pre 10 godina

Revidirani julijanski (Milankovićev) kalendar su prihvatile pravoslavne crkve i patrijaršije: carigradska, grčka, aleksandrijska, rumunska; nešto kasnije antiohijska, kiparska, poljska i bugarska crkva (ova poslednja 1963.). Ove crkve su nazvane "novokalendarskim".

Gagi

pre 10 godina

Necete bas uvek slaviti 7.1. Uskoro, relativno gledano, bice 8.1. Nase prapradede su slavile 6.1. Naci prapraunuci ce slaviti 9.1. itd. Stvar je samo u lose napravljenom kalendaru. Zasto onda vreme uopste merite po njihovom satanistickom ili kakvom vec kalenaru? Neobrazovani ste.

Beclija

pre 10 godina

Pa ionako se serpska nacija raspada sama od sebe, tako da notorno pridrzavanje obicaja po julijanskom kalendaru ostaje najamanji problem.. Danas nas je vise vani, prevashodno rasutih po drzavama zapadne (po "defaultu" i sasvim "slucajno": i katolicke) civilizacije, nego sto nas je ostalo u matici.
Ako rukovodstvo (pre svega crkveno, i oni iz tzv. ministarstva za dijasporu) misli dobro i nama vani-omogucujuci time opet priblizavanje ka onim ostalim u matici, onda ce prilagoditi kalendar gregorijanskom, ma koliko na prvi pogled to moze izazvati averziju kod obicnih (i uz veliki postotak ostarelih-i time normalno inertnih i lenjih za promene) stanovnika! X-puta me je rastuzivalo kad posle novogodisnjih, a u vreme "nasih" bozicnih praznika, moram na put, umesto da ih proslavim sa ostatkom familije i prijateljima koji su ostali dole.. Ogrezlost "u pijanom drzanju za plot", danas samo odgovara tvrdokornim nacionalistickim krugovima, poput famoznog 'Obraza' i sl. A uostalom poznati smo i kao narod vrlo kratkog pamcenja sto se tice mnogo bitnijih stvari iz naseg zivota i istorije, pa ni u tome ne vidim problem ako bi kalendar prilagodili gregorijanskom. Dakle-brzo bi se navikli, i od mene glas za Bozic 27. decembra! To nije tzv. "uvoz katolicanstva" na mala vrata, vec apel da napokon i sami budemo deo normalnijeg sveta.

info

pre 10 godina

Ruska crkva (i još nekoliko) nije poslala svoje delegate na 'Svepravoslavnom kongresu' u Carigradu 1923. godine. Ovaj neprikladan naziv je dat na samom skupu, koji je zakazan kao Svepravoslavna komisija.

neko ko prati literaturu o reformi kalendara

pre 10 godina

Vezano za kalendar, mediji često prezentuju netačne sadržaje, čime se dezinformiše javnost. Zbog aktuelnosti teme mnogi pišu o kalendarima ne poznavajući dovoljno suštinske elemente kalendara i njegovu istoriju. Pre svega, nije moguće napraviti potpuno tačan kalendar (godina ne sadrži celi broj dana ni celi broj mesečevih ciklusa; takođe i Tropska godina se menja). Bitno je da kalendar bude što je moguće tačniji i da je praktičan za upotrebu. Pogrešno je iznošeno da je ‘Milankovićev’ kalendar najtačniji, jer postoje tačniji. Takođe je nekorektno da se ovaj kalendar naziva samo po Milankoviću, jer je Milanković na skupu u Carigradu 1923., u kalendaru Maksima Trpkovića (‘Reforma kalendara’, 1900) promenio Trpkovićevo interkalaciono pravilo (pravilo za prestupne godine),a zadržao osnovu tog kalendara i kalendarsku godinu koja se razlikuje od Tropske oko 2 sekunde. Treba napomenuti da oba interkalaciona pravila proizilaze iz osnove Trpkovićevog kalendara (Trpković se opredelio za ono koje omogućava da prolećna ravnodnevica što češće bude 21. marta, uvažavajući praksu posle Nikejskog sabora 325., kao i principe klasične kalendariografije, a Milanković - za onu varijantu kojom se postiže duža podudarnost datuma ovog kalendara i Gregorijanskog, do 2800-te). Zvanični predlog SPC na skupu 1923. bio je Trpkovićev kalendar, po kom je trebalo da se promeni Julijanski i Gregorijanski kalendar (ali za to nije postojala politička volja, pa je traženo rešenje - duže slaganje sa Greg. kal.).

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Za početak, svi Božić slave 25. decembra, samo što neki po jednom a neki po drugom kalendaru. Ovi što kažu da ga slave 7. januara, treba da znaju da slave 25. decembra po julajnskom kalendaru a da je 7. januar tada po gregorijanskom. I ne postoji pravoslavni kalendar.

mattko

pre 10 godina

Pitanje raznih kalendara (kineski, gregorijanski,julijanski,jevrejski...) je ona tacka u unifikaciji i globalizaciji sveta koju ce biti tesko prevazici bas kao i u slucaju razlicitih jezika kojima ljudi govore. More se reci da isto onako kako engleski preuzima ulogu univerzalnog jezika tako ce i gregorijanski kalendar istim tempom postajati univerzalan kalendar.