Sreda, 22.01.2014.

21:59

Spomenik Principu na Kalemegdanu?

Najpoznatiji član "Mlade Bosne“, uskoro će dobiti spomen-obeležje u Beogradu, a inicijativa je potekla iz Vlade Srbije, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Spomenik Principu na Kalemegdanu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

mi i oni

pre 10 godina

bilo bi nenormalno da 2014. god. srbija kao simbol postavi spomenik principu na kalisu, znaci i time u blizini austrijske ambasade.

umesto da se promeni ime postojece ulice gavrila principa, srbija ide iz krajnosti u krajnost i javno razmislja o tome da podrzi nekog atentatora i teroristu.

zasto nebih smo postavili i spomenik za lee harvey oswalda, mozda ispred americke ambasade?

grafit na zidu je vrh...

pre 10 godina

Meni su pomjesane emocije u vezi ovoga, jer ubistvo je ipak ubistvo....ali onda se sjetim mojih prandjedova i familije koji su stradali od njemacke cizme i dodje mi ideja da se po jedan spomenik postavi u Zagreb, u Bec, u Berlin, a onda mozda i Washington i New York pored kipa slobode.....

Kum

pre 10 godina

Citam komentare ovde i na stranicama "Welta" koji je objavio ovu vest. Ogroman broj Nemaca se buni nazivajuci Principa ubicom i teroristom, tek pojedini pozivaju da se vidi u kom kontekstu se podize spomenik. G. Princip jeste ubio coveka ali on i nije pucao u F. Ferdinanda - ljudsko bice vec je pucao u F. Ferdinanda - simbol porobljivaca i okupatora a crno-zuta monarhija je bila upravo to. Za srpski narod je to neporeciva istina i to se ne sme precutati i od toga ne smemo odustati. S. Hotek je ubio slucajno, nju nije ni ciljao, ta nevina zena je bila "kolateralna steta" tog cina i Princip se kajao zbog toga. Spomenik je odavno trebalo podici uz prigodan tekst na ploci koji bi bio informativan, patriotski ali i opomena buducim generacijama. Ne mozemo zakopavati bitan trenutak svoje proslosti zbog "politicke korektnosti" u kraljevini Jugoslaviji, zatim u SFRJ ili sada prema EU. Spomenik bi bio tu da nas seca na nebrojene srpske zrtve pale za slobodu u Velikom ratu kojima se mozemo ponositi jer smo se borili za pravednu stvar suoceni sa agresijom ali i kao opomena da se nista slicno ne ponovi. Cinom Gavrila Principa je sve formalno i pocelo pa mislim da je njegova figura sasvim prigodna za takav jedan spomenik bez obzira sto je on rodjen u tadasnjoj Bosni. Rat bi svakako poceo i bez Principa ali mi ne smemo vise da potiskujemo dogadjaje koji su od sustinske vaznosti za razumevanje nase novije istorije. Ako cemo da se "suocavamo sa prosloscu" ne mozemo to raditi selektivno.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Poraz Srbije u I svjetskome ratu (njezina okupacija i gubitak 1/3 muske populacije) su bili vrlo vazan faktor koji je onemogucio Srbiji da sa preostalim (nedovoljno obrazovanim i sposobnim kapacitetima) absorbira novo pridosle zemlje pa tako i da politicki i administrativno predvodi Jugoslaviju. Srbija u kraljeviji Jugoslaviji nije mogla biti kako politicki tako ni kulturni ili ekonomski Pijemont! Bez obzira sto se nasla na strani pobjednika, Srbija je ipak dozivjela veliki poraz cije posljedice nose i danasnje generacije u vidu ne prilagodenosti europskim vrijednostima i vrlo jak anti zapadnjacki stav koji tek sada, otvaranjem pregovora sa EU oznacava ponovno vracanje tim istim europskim vrijednostima i korjenima. Molim da mi objavite komentar. Hvala.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nikako da ukapiram zašto je jedno ubistvo herojsko,a neko drugo ubistvo,krivično delo?
(Stevan Sibinčić, 23. januar 2014 08:53)

I mene muce slicna pitanja :(
Zasto je bombardovanje neke zemlje cist akt agresije, a bombardovanje neke druge zemlje nacin da se instalira demokratija, i da se ta ista zemlja, jelte, oslobodi tiranina? :(

BanCho

pre 10 godina

Načitah se ovde svega i svačega, ponajviše nebuloza - bosančeros, pištoljeros, jevrejin... Pa čak i kako bismo se osećali da podigne neko spomenik atentatoru na kralja Aleksandra, živi ideja velike Srbije, i tako dalje...
Samo bih postavio par pitanja gospodi i gospođama koji šalju ovakve komentare i razmišljaju na ovaj način. Prvo: Kako se sada osećamo? Nakon godina Borisove vladavine i izvinjavanja svakome za sve što jesmo i nismo, nakon pustošenja devedesetih na čelu sa crveno-crnom koalicijom koja ponovo jaše, nakon povlačenja u mišju rupu potpisivanjem briselskog "sporazuma", kumanovskog "sporazuma" i ostalih nametnutih rešenja i "sporazuma". Gavrilo princip je neizbrisivi deo naše istorije, a onaj ko je iole učio istu do pre nekih dvadesetak - trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, mogao je da nauči da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu, nikako terorista ili ubica nevinih i nedužnih civila kako želite da ga predstavite gospodo draga! Ako mislite da je "in" pljuvati po svemu srpskom, samo izvolite, pljujte, ali znajte da se to ne naziva slobodom govora, već čistom glupošću i neobrazovanjem.

MunzeLjux.

pre 10 godina

Taj nas je upropastio i unazadio,nacisto.Usli smo u trajni sukob sa Nemcima i to ispastamo dan danas.Ja sam protiv takvog spomenika jer je u potpunoj suprotnosti sa pricom da Evropa nema alternativu.Sigurno da u svakom narodu postoje kontraverzne istorijske licnosti ciji bi spomenik rado videli mnogi pripadnici tih naroda,ali razum i negovanje nacionalnih interesa,nikad nece dozvoliti postavljanje istih.

русвај

pre 10 godina

@stanislava. Само си заборавила да споменеш да је Аустро-угарска, између осталог, тражила од Србије да дозволи улазак аустроугарских полицијских и војних јединица на своју територију, да је Србија одбила да се одрекне своје суверености и самосталности и да је зато и била нападнута. Не бих се кладио у то колико су то двоје људи били невини. Уосталом, они су били симбол окупаторске власти и у Сарајево, у туђу земљу, дошли су да се шепуре и парадирају.

Vladimir Vuk

pre 10 godina

Ne želim da osporim ono što je Gavrilo Princip uradio, naprotiv. On je vrlo bitna figura u našoj istoriji. Obzirom da smo ih porazili, normalno je što ga u zemljama naših redovnih neprijatelja 20. veka smatraju teroristom, kao što je i normalno da za mene Franjo Tudjman nikad neće biti oličenje slobode i poštenja, primera radi (neće ni mnogi naši političari, kako ovi danas tako ni oni od pre). Medjutim, mislim da bi spomen obeležje Gavrilu Principu u ova vremena na Kalemegdanu više bio trn u oku nekim zemljama EU (na čelu sa Nemačkom i Austrijom), te zato smatram da oni koji zaslužuju spomen obeležje bez ikakvih potencijalnih pretnji pod parolom "provokacija Srba" sa zapada su: Živojin Mišić (namerno prvi na spisku), Petar Bojović, Radomir Putnik, Pavle Jurišić Šturm, Kralj Petar I, major Dragutin Gavrilović, regent Aleksandar (bez obzira što je, ispostaviće se kasnije, Jugoslavija bila porešan i skupocen projekat koji su Srbi krvavo platili i pri njenom pravljenju, i pri branjenju i okupaciji 1941-1945). Mi moramo kako znamo i umemo da iskoristimo ove nadolazeće godine koje beleže stogodišnjicu Prvog svetskog rata, i da se busamo u grudi da nas svi čuju. 60% muške populacije je izginulo u tom ratu. Srbija je prve godine rata napravila opštu pometnju izvojevanim pobedama na Ceru i Kolubari, a poslednje potpuno otvorila put ka Beču i Budimpešti probojem Solunskog fronta. Golgota koju je srpska vojska prošla je epska i herojska, i to su činjenice. Jubilej je - iskoristimo ga.

vaso

pre 10 godina

Sveta, 22. januar 2014 23:41)

E moj Sveto,
Gde bi ti bio kraj da si se malo zainteresovao, pa malo i procitao o Mladoj Bosni, o tom vremenu, o tim ljudima.
Ne samo ti, nego mnogi pljuju po tim mladim ljudima, zeljnih slobode za sebe, i ne samo za sebe. Oni jesu bili sanjari, ali nije istina da su bilo koga zrtvovali osim sebe samih.
Pljuju prekodrinske Srbe.
A veliki Ivo Andric je prekodrinac, najveci srpski pisac, i naravno pripadnik Mlade Bosne.
I sad on valja, Gavrilo ne valja. Pa dalje i ovi sto mlate o velikosrpskom nacionalizmu.
Procitajte, tone stranica su dostupne da se vidi kako oni nisu ni u snu imali nekakvu srpsku ideju.
Bili su panslavisti, internacionalci. A sto se tice napada Austrije na Srbiju, previse dokumenata postoji da bi se to desilo ubrzo i bez Gavrilovog cina, jer je Austrija imala svoje planove. E sada sto se namestilo, to je cak i samom Beckom dvoru islo u prilog da lakse mobilisu nemacki narod, a jednim udarcem je ubijen i covek koga su jedva cekali da se rese. Irelevantno je uopste kakav je bio, a i to se zna (vrlo los covek), predstavljao je tiransku vlast u BIH.
Da li bi bio teroristicki cin ubistvo Hitlra i Eve Braun recimo u aneksiranom delu Cehoslovacke 1940.
Po mnogima od vas bi to bio veliki zlocin.
Nazdravlje vam i logika i pmet.

Čedemir Antonić

pre 10 godina

Kraljevina Srbija je bila od Austrije optužena da je organizovala Atentat. Dokumenta u Beču pronađena kasnije,pa i zvanična istorija su potvrdili da Srbija uopšte nije bila umešana u taj događaj!Ima svedočenja bliskih poznanika Principa (Ratko Parežanin i dr.) da je to bio isključivo lićni čin atentatora i da je Beograd bio zatečen-nije hteo sukob sa Austrijom jer je Srbija bila iscprljena Balkanskim ratovima!Ušla je u Prvi svetski rat neprihvatajući ultimatum i izgubila trećinu stanovnika. Podizanejm spomenika Principu u Srbiji-Beogradu sadašnja Srbija će posle STO GODINA dati za pravo lažnoj optužbi ondašnje Austrije i '' priznati'' da je oragnizovala atentat.Da li je svesna današnja vlast posledica podizanja spomenika i to na Kelemgdanu? Princip je ipak bio samostalni ubica i ne shvatajući šta će Srbija doživeti.
Zabrinut Srbin

Dejan

pre 10 godina

Gavrilo iz moga kraja - legendo zavicaja!
Za sve ove ''europejce'' koji bi se sakrili da sutra neko napadne majku Srbiju zapamtite: Gavrilo Princip je junak i slavice se njegovo ime dok je pravih Srba!

munz

pre 10 godina

(EU Citizen, 23. januar 2014 06:58)
Brate, pretera ga. Princip je bio atentator, nije bio terorista (definicija terorizma se lako izgugla). "Mlada Bosna" je u suštini bila jugoslovenska i njene akcije na liniji htenja velike političke većine južnih Slovena same AU monarhije. Gledanje iz današnje vizure daje veoma pogrešnu sliku. Jeste tužno i ružno što je ubijen prestolonaslednik reformator i trudna mu žena, ali AU je svakako planirala da zgazi ili aneksira Srbiju i meni je žao i tih milion ljudi čija je glava svakako bila na panju. 1914. je u Evropi bilo biti ili ne biti - ili će Nemačka i AU da se prošire ili rastoče. Na (ne)sreću, desilo se ovo drugo. Što se Principa tiče, ne bih mu dizao nikakav spomenik. Ako ni zbog čeg drugog, ono za šta se borio (Jugoslavija) je propalo, a ne pomaže ni to što im je pomagao bezdušni ubica Apis sa svojom klikom...

Srbin iz Srbije, Srpske, Srpske Krajine

pre 10 godina

Čitajući veliki broj komentara, zaista se vidi da ovoj jadnoj Srbiji nema spasa!
Nazivati Gavrila Principa pištoljerosom, bosančerosom, prekodrincem (tipično komunjarski, radi razaranja srpskog bića), Jevrejinom, banditom...To je stvarno dokaz da nam nema spasa!
Uostalom, sve po zasluzi!!!
Verovatno bi mnogi tastaturci, sa oduševljenjem pozdravili uklanjanje spomenika knezu Mihajilu i postavljanje recimo Ramišu Haradinaju, Agimu Čekuu, Ademu Jašariju, Naseru Oriću, Anti Gotovini, Mirku Norcu i ostalim znamenitim ličnostima naše novije istorije.
P.S.Naravno, podržavam postavljanje spomenika Gavrilu Principu!
Molio bih moderatora da objavi komentar, da se vidi da još uvek u Srbiji ne vlada jednoumlje.

goran v.

pre 10 godina

Ako stvarno podignemo taj spomenik, to samo može značiti dodatnu potvrdu da smo mi za politiku potpuni amateri. Prst u oko, svima, uvek, i bez obzira na cenu. Mene interesuje ko je to iz Vlade inicirao, a opet moguće je, znajući Večernje novosti, da je u pitanju čista spekulacija.

канаринац

pre 10 godina

У сваком граду по један да се стави, да се не заборави његова жртва за слободу српског народа. Слава ти Гаврило.

Nemačka pre Bizmarka je rešenje za Evropu

pre 10 godina

Gavrilo Princip je borac za oslobođenje jednog dela Srbije. Pre turaka to je bio deo srpske države, početkom 20.veka tu je živelo 80% srba, a onda je austrija okupirala taj deo Srbije. Sve dalje je posledica te okupacije na srpskoj zemlji koju austrijanci nikada u istoriji nisu posedovali.

Rajko

pre 10 godina

Austrougarska je imala teritorijalne pretenzije prema Srbiji. I da Princip nije ubio Ferdinanda, oni bi nas napali. Mlada Bosna i Princip su se borili za slobodu i ujedinjenje porobljenih južnoslovenskih zemalja, a Austrougari su bili okupatori. Princip zaslužuje spomenik!

Djape

pre 10 godina

Super! Vlada Srbije je resila sve probleme gradjana pa sam ima vremena da se bavi Gavrilom Principom.

P.S. Neki dan se u Dačićevoj Žitoradji obesio covek jer nije imao 1000 din da kupi lekove.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Cin ubistva Franje Ferdinanda moguce je posmatrati na tri nacina:

- Sa moralne tacke gledista, odavno je prihvaceno da je cin tiranicida (ubistva tiranina) sasvim opravdan. Veliko je pitanje, doduse, da li je Franja zaista bio tiranin ili samo tiranin-debitant na strucnom usavrsavanju. Ovo zavisi od toga da li se prihvati teorija da je nadvojvoda pripremao neisprovocirani napad na Srbiju (sto je danas gotovo sasvim evidentno) ili ne.

- Sa zakonske tacke gledista, radi se o najsictijem masovnom ubistvu sa predumisljajem bez i trunke olaksavajucih okolnosti. Da je Princip ubio nadvojvodu i suprugu u Americi 2014. godine, sudili bi mu i za ubistvo nerodjenog deteta, i verovatno bi dobio tri smrtne kazne (plus nekoliko dozivotnih) BEZ OBZIRA sto je bio maloletnik.

- Sa politicke tacke gledista, u pitanju je bio cin cistog nacionalnog samoubistva: Srbija je gurnuta u rat iz kojeg je izasla sa jednom cetvrtinom stanovnistva manje, morem izbeglica, invalida i sirocadi, bez svog imena, identiteta, zemlje i jasno odredjenih granica. 100 prethodnih i 100 buducih godina srpske istorije zbrisano je za nekoliko krvavih sekundi.

Sve u svemu, Srbija bi bila napadnuta htela-nehtela. Princip je samo nasim krvnicima dao blagoslov i opravdanje i zauvek nas zigosao kao krivce za pocetak najveceg rata u istoriji. Principa i njegov cin moguce je braniti ISKLJUCIVO iz neke apstraktne, sholasticke i metafizicke "moralne" perspektive potpuno odvojene od bilo kakve realnosti.

Predrag

pre 10 godina

@ Kao lokaciju predlazem portu Saborne crkve i to sto blize ulici. Odmah preko puta nalazi se ambasada Austrije.

Predlažem istu lokaciju ali za tablu zahvalnosti Austriji i gradu Beču što su primili ogroman broj Srba (ima ih oko 180.000) i omogućili im posao i pristojan život.

EU Citizen

pre 10 godina

Suluda crnorukaška politika nalazi svoj kontinuitet u savremenim (post)udbašima komunističko-fašističke provenijencije koji su ponovo na vlasti, i kao simbol tog kontinuiteta Srbija diže spomenik jednom bosanskom terorističkom ubici koji je ovu zemlju, uz pomoć onog najgoreg u njoj, pre stotinak godina uvukao u sumanuti rat koji ju je koštao trećinu muškog stanovništva i zapečatio njenu sudbinu u dvadesetom stoleću, jer tako obogaljena država nije imala šanse da postane stvarni balkanski Pijemont i drži na okupu ogromnu i heterogenu državu u koju su Karađorđevići megalomanski i hazarderski uleteli. Komunizam i potpuna propast nekada perspektivne male zemlje bili su samo logična posledica te sulude politike. No, dobro, bar ćemo imati još jedan pouzdan indikator da je Srbija, uz samo delimičan izuzetak one Đinđićeve, dobila prvu normalnu vladu za sedamdesetak godina: kada spomenik bosanskom zločincu odleti u Savu, to će biti siguran znak.

Bosanci u Bosnu

pre 10 godina

Najbolja lokacija za ovaj spomenik je preko puta Nemacke ili Austrijske ambasade. A ako radikalima iz Vlade ostane malko viska cementa nakon sto je isti zavrsen, nek naprave I spomenik Osami bin Ladenu preko puta Americke ambasade. Tako cemo ubrzati I olaksati evro-atlantska stremljenja na celu sa PPV-om.

Sta reci...

pre 10 godina

Auuu, pa sada kad strani izaslanici dodju u posetu Kalemegdanu Dacic ce imati jos vise stvari da im objasni... Kale, Turci, Gavrilo...

da l' sam poš'o, il' sam doš'o?

pre 10 godina

Dragi anti-principovski nastrojeni komentatori, ako mislite da bi rat bio izbegnut samo da Gavrilo nije povukao oroz grno se varate. Austrija je svakako spremala rat protiv Srbije, pa im je Princip došao kao dobar izgovor. Jedino nisu računali da će u tom ratu izaći sa višestruko manjom teritorijom i stanovništvom, al' šta sad.

Dragi pro-principovski nastrojeni komentatori. Rat kao sama pojava nije igrica koju je lako ponovo restartovati, Gavrilo je verovatno znao šta će njegova dela izazvati, ali je čvrsto bio uveren u njih i njihov pozitivan uticaj na buduće generacije.

Danas mi smo narod izgubljenih, ne zamo ni gde smo pošli, a često ni odakle smo došli. Rugajući se onima koji su nekada bili deo nas postajemo gori od njih samih. Žrtva prinesena za dobrobit današnjih generacija od strane Principa, junaka Kajmakčalana i Solunskog fronta je obezvređena, danas smo mi ti koji srljamo bezglavo ne pitajući za cenu.

Uostalom imate primer Ukrajine. Videćete i sami Bože zdravlja, nakon par godina posle ovog međusobog satiranja gde će biti u odnosu na današnja očekivanja...

Civitas

pre 10 godina

A pljuvali biste Hrvate i Makedonce kada bi dizali spomenike učesnicima atentata na kralja Aleksandra?

Licemerčine!

Naravno da sam protiv podizanja spomenika teroristima, ma koje vere i nacije bili!

Radoš

pre 10 godina

Prvo bi trebalo retuširati taj fantastičan grafit sa fotografije, a koji stoji vandalizovano ismejan u Principovoj ulici. Niz hostela je iza ćoškova, a mladi ljudi koji posećuju Beograd na naš grad gledaju i kroz kulturu urbane umetnosti.

anarhista

pre 10 godina

Njemu spomenik? Pa njegova dela su kostala njegovu zemlju vise zivota nego sto ga odnese nato bombardovanje! I zasto to? Pa Franca su svi smatrali za budalu, a on ga pretvori u mucenika!

darko

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani...
(boris, 22. januar 2014 23:12)

Kao prvo besmisleno je porediti jednog fanatika sa naucnicima i velikanima srpske istorije. Drugo, zapitaj se koliko Srba, odnosno nerodjeene dece, nije imalo prilike da dodje na ovaj svet jer su njihovi potencijalni ocevi izginuli od Cera, preko Kolubare, pa sve do Solunskog fronta. Ne zamenjuj teze, nacionalisto, mi se ne stidimo svojih predaka, nego se stidimo zlocina Gavrila Principa, i smatramo da nam ne treba njegov sponenik u Beogradu. Ne zato sto smo sluge Zapada, kako neki tvrde, nego zato sto smo Hriscani, ljudi, i sto osudjujemo ovaj zlocin, koji je samo obrukao nas narod. Ako je za neke od vas, posebno iz RS, ovaj pojedinac heroj, i ako vam nije dosta rata i ubijanja, samo napred, podizte spomenike, ali tamo kod vas, ne ovde. Ja se ne stidim sto je Gavrilo bio Srbin, sta vise smatram da je tragicna licnost izmanipulisana od strane nacionalista, ali je njegov akt zlocin, pa se zato stidim tog ubistva. Ispaljeni meci u Sarajevu nisu ubili samo dvoje ljudi, oni su zapravo ubili na stotine hiljada drugih. Srbija nije kriva sama po sebi za pocetak rata, ali bi bila kriva ako bude slavila zlocin.

Predrag

pre 10 godina

Rodjen sam u Beogradu, pre 47 godina. Zavrsio sam osnovnu skolu u ulici Gavrila Principa. Zapamptite ili naučite, Gavrilo je junak, borac protiv "tamnice naroda" imperije Austro-Ugarske, kako su tu državu Česi, Srbi i drugi pravi Sloveni tada doživljvali. Kulturni Beč je samo tražio povod, izgovor, da jednom zauvek, zasvagda, za sva vremena, zavrsi sa Srbima = "Vlasima" i našom malom siromašnom državom, koja je "pravila probleme" nakon aneksije BIH. Zagreb se sa puno entuzijazma se uključio u napad (42. zagrebačka vražja divizija i borbe na Ceru i Kolubari, nisu se predavali). Principi su principi, Gavrilo ti si učinio što si naumio sa svojih 17 godina, na Vidovdan, u okupiranoj Bosni. Danas, nakon 100 godina, tvoj čin možda može i drugačije da se sagleda, analizira. Ali, Srpstvo pamti, slobodni svet pamti... A i ja imam prava da izrazim svoj stav: Slava junače!

boki

pre 10 godina

uopste necu da ulazim u analize ko je terorista, ko je okupator, sta su uzroci i sl gluposti. Imamo skolovane ljude za to. Mi cemo narednih jos 300 godina da trucamo o tome, a sto neko rece sramota- mi nemamo ni popis nestalih, poginulih ubijeni u ratu. Sramota prema tolikim zrtvama.

Ali zato smo eksperti da cackamo mecku i samo iritiramo bespotrebno.
Mi stalno pravimo jedan korak napred a tri unazad. Ej Srbijo, osvesti se i gledaj u buducnost. Ostavi se gluposti koje nas posle skupo kostaju.
Zbog sitnog glupiranja po KIM, predali smo kosovo 99te pod pretnjom, a 2013te to i potvrdili (O ratovima pre i da ne pricam) . Sad opet pravimo prostore za nova glupiranja

milos

pre 10 godina

Zasto je ovim narodom i Beogradom zavladalo sto gore to bolje.Dosta laznog patriotizm i vernistva,nekada je ovaj grad imao svoje spomenike,filmske festivale,utakmice,kulturu,bolnice…..Od kada dodjose ovi sto zive od prekrajanja istorije i busanja patriotizmom,ode sve do djavola.Pustite nas vise atentatora,ubica,svercera,NE ZANIMAJU NAS

bezumlje

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)Samo da te obavestim da su članovi Mlade Bosne većinom bili levičari,a ne desničari ili,kako sada ih neki nazivaju,jugoslovenski nacionalisti.Kraljevina Srbija,a i posle Jugoslavija se distancirala od njih i njihovog delovanja.Možda su zato mnogi pripadnici Mlade Bosne bili,izmedju dva rata, članovi komunističke partije,a za vreme drugog svetskog rata se borili protiv fašizma.Zato su ih posle rata komunisti priznali kao borce za slobodu.

nenad

pre 10 godina

Nikad nisam glasao na izborima za ovu ideju bih glasao!Cisto da se zna ,u Austriji postoji inicijativa da se Gavrilo Princip proglasi teroristom!

kolaricu panicu

pre 10 godina

@(Igor, 22. januar 2014 23:47)

Ako nisi sposoban da das odgovor na jedno tako jednostavno pitanje, na koje je sama istorija vec odgovorila, onda je mozda bolje da ne pravis djecu uopste.

Snouden

pre 10 godina

Mi smo potpuno sizofren narod. Sa potpuno sizofrenim vodjama. Ja sam zapanjen. Pre podne srpski nacionalisti, popodne liberalni demokrate, a predvece jugoslovenski transnacionalni komunisti. I uvereni da su sve vreme u pravu, u svom centru. Ludilo.

da se ne lazemo

pre 10 godina

Pitanje za sve komentatore koji povezuju atentat sa pocetkom rata: Da li stvarno verujete da do rata ne bi doslo,da nije bilo atentata!?Da li ste procitali spisak uslova koje je Austro-Ugarska ispostavila Srbiji i da li znate da je Srbija prihvatila sve uslove osim jednog(da Austrijska policija moze po Srbiji da hapsi koga i kad hoce)!I upravo je taj jedan uslov iskoriscen kao formalni povod za objavu rata!Pa da li stvarno mislite i da smo prihvatili sve te uslove,da oni ne bi nastavili da izmisljaju nove,dok ne pronadju jedan,koji bi bio "dovoljan" za objavu rata!?Mislim da je to vrlo naivan nacin razmisljanja!

Miloš

pre 10 godina

kao patriota ove naše namučene zemlje Srbije smatram da je ludački podići spomenik Principu ne samo u Bg već bilo gde u Srbiji i Rep Srpskoj bez obzira na mišljenja nekih! Trljanje u nos drugima naš nacionalizam i ponos može samo da stvori negativnu sliku našeg društva u očima onih "van", a naročito Nemaca i Austrijanaca sa kojima su nam jako važni odnosi ka pristupanju u EU! Nikad gore ideje u gorem vremenu ali gledajući našu diplomatsku istoriju čini mi se da nismo ništa naučili o Strategiji, Ciljevima i Diplomatiji! Nezaboravimo da kroz istoriju nekada su nam ti Nemci bili zaštitnici kroz ratove sa Turcima, pa kada su Rusi dali celu jugoistočnu srbiju Bugarima bili su to Nemci i Austrijanci tokom pregovora pred Berlinski kongres koji su se izborili da Srbija dobije svoje južne teritorije uključujući i Kosovo pa i teritorije do Niša i dole celu Makedoniju! E sad nisu oni krivi što mi nismo znali da sačuvamo naše teritorije.

andra

pre 10 godina

Ovde se stalno pominje "Crna ruka", pa da kažem koju o njoj. Radi se o vrlo opasnoj, nacionalističkoj, organizaciji koju su mahom činili oficiri i podoficiri vojse kraljevine Srbije. Na čelu oraganizacije se nalazio Dragutin dimitrijević Apis, odličan vojnik, i jedan od inspiratora ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, u maju 1903. godine. Crnorukaši, kako su se zvali, izdavali su se za iskrene patriote, što su pokazali i junaštvom u nekoliko ratova, od 1912 do 1918 godine. Međutim, isto tako je poznato da se radilo o radikalnim nacionaistima, fanaticima, koji su se nakon prevrata, od maja 1903. godine, veoma oslili i postali uticajni u vojsci, politici i državnim poslovima. Recimo posle prevrata crnorukaši su pretili smrću svima koji su osuđivali njihov zloči. Tada su jednog od oficira srpske vojske, koji je tražio da se pokrene postupak protiv kraljeubica, bukvalno naterali da pobegne iz zemlje. Pretili su ministrima, novinarima, postavljali svoje ljude u vojsci, vodili glavnu reč, a pominje se mogućnost da su umešani u ubistvo i jednog predsednika srpske vlade. Tako da njihovo poređenje sa "Crvenim beretkama" još kako je zanimljivo. Major Voja Tankosić, istaknuti član organizacije, jedan je od glavnih organizatora sarajevskog atentata, koji je čak sredio da atentatori izbegnu naše straže na Drini, i pređu u Bosnu. Taj isti major Tankosić je po Beogradu javno pretio "neposlušnim" ministrima, pa je jedan od njih kasnije svuda sa sobom vodio lično obezbeđnje.

sasa jokic

pre 10 godina

Opet nam UDBA namice konopac oko vrata, perfidno provlaceci ovu pricu kao patriotski cin! I posle cemo da kazemo kako nas kinje bez razloga, kako nas ne vole, a mi fini.....
Samo Srbima ovako nesto moze da padne na pamet u momentu kada se otvaraju pregovori sa EU. Ustvari to UDBA radi u inat pregovorima!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?
(Igor, 22. januar 2014 23:47)

To je, vec, licni problem tebe, kao roditelja. Kakav bi ti roditelj bio kada bi morao da prihvatis sugestiju komentatora sa jednog internet portala, ne bi li dao djetetu jednostavan odgovor na tako jednostavno pitanje. Moj sin ima 8 godina, ako jednom odluci da me pita, znam sta cu mu reci. Ne znam samo zasto tako banalizujes to sve, kao kada bi ja rekao: "sta cu ako me sin jednog dana pita tata zasto smo mi ratovali protiv hitlera i protiv nijemaca kad su svi oni koji su ratovali za njega danas ispred nas u svemu?". Je l' treba ja nesto sad da mu izvrcem i sminkam, ili da mu kazem direktno kako stvari stoje, i kako zdrav razum nalaze. Mislim, shvatas poentu. Hitler jer Hitler, a Gavrilo je Gavrilo, i kraj price. Nema tu mnogo mudrosti.

disco

pre 10 godina

Prvi svetski rat je doprineo dolasku na vlast dva totalitarna sistema i dva tiranina-Staljina i Hitlera.Upavo to nezadovoljstvo,zbog poraza Nemaca(Austrugara)u prvom svetskom ratu,Hitler je iskoristio za dolazak na vlast.Tako da se može reći da je drugi svetski rat nastavak prvog,smo sa više žrtava.

Ja

pre 10 godina

Narode to je deo istorije sa nasih prostora i mozete da ga ocenjujete kako hocete.Samo gubimo vreme nazivajuci ga ubicom ili patriotom.Da bi smo to razumeli trebali smo ziveti u to vreme.Svaka drzava ima svoje negativce i pozitivce i na osnovu toga ne mozemo da ocenjujemo ceo narod.Manite se corava posla.Sitni smo mi za takve stvari

kopriva

pre 10 godina

Franc Ferdinand je bio prek, zadrt covek, veoma cudan, ali odan svojoj porodici, zemlji i dinastiji. Na mesto prestolonaslednika dosao je nakon smrti svog oca Karla Ludviga, brata Franje Josifa. Karl Ludvig je postao prestolanseldnik nakon tragicne smrti Franjinog sina, svog sinovca, princa Rudolfa 1889 godine. Bez obzira na cudan i naporan karakter Franca Ferdinanda, te brojne kontraverze koje su pratile njegov privatni zivot, posebno njegov brak sa Sofijom Hotek - pripadnicom starog, ali osiromasneog i nizeg ceskog plemstva, to nikako nije dalo za pravo jednom bosanskom fanatiku da ga ubije. Sama licnost Principa je je bila podjednako cudna. Odbijen iz srpske vojske kao dobrovoljac, bolestan od tubekuloze, zanesen nacionalistikim idejama, kao da je bio stvoren za ulogu atentatora. Neki istoricari smatraju da je Princip bio smrtno bolestan od tuberkuloze, te je zato i olako prihvatio ucesce u ovom zlocinu. Naravno, nije samo Princip bio deo zavere, sta vise da bomba Nedeljka Cabrinovica, njegovog druga, nije eksplodirala na "pogresnom" mestu, mozda mladi fanatik ne bi ni dosao u poziciju da puca. Takodje, postoje i druge tvrdnje koje za ideju uzimaju mogucnost da su vojni krugovi i miltinanti deo vlade u Becu, koji je bio pod uticajem Nemacke ratne politike, znali o pripremi atentna, ali su to precutali prestoloansledniku, da bi dobili povod da konacno "zavrse" sa Srbijom. Tek bilo kako bilo, Princip je napravio veliku grešku, a posledica je bila stradanje srpskog naroda.

Srbin sa obe i obje strane Drine

pre 10 godina

Čitajući komentare shvatio sam da će Srbi uvijek i uvek biti isti...Nikad se ni oko čega ne možemo složiti! Nije Slobo kriv...

hajduk

pre 10 godina

Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno.
(stanislava, 22. januar 2014 22:39)Ako tako dobro poznaješ delovanje Crne Ruke,zašto nisi napisala da,kada je imao saznanja,lično je predsednik vlade(Pašić)obavestio da se sprema antentat na prestolnaslednika,ali Beč nije ništa preduzeo u vezi toga.A atentat ne bi ni uspeo da vozač prestolonadlednika nije pogrešio put(posle ručka su pošli u bolnicu da obidju povredjenje u neuspelom atentatu,koji se desio ranije,kada je jedan član Mlade Bosne bacio bombu na auto prestolonaslednika,odmah je uhapšen,dok se drugi uplašio i pobegao) kada je to video pokušao je da okrene auto.To se upravo desilo ispred kafane ili prodavnice hrane u koju je Princip svratio da jede(znači bilo mu je sudjeno).Istina je da se Princip i još neki članovi Mlade Bosne imali jedan sastanak sa pripadnicima Crne Ruke,ali to nije bilo presudno za sarajevski atentat,jer su Mladobosanci i pre toga imali više pokušaja atantata na Bečke zvaničnike.Sarajevski atentat je samo bio izgovor za ultimatum koji je Srbija dobila,a za koji su svi u Beču znali da neće biti prihvaćen.Okupacija Srbije je planirana mnogo pre atentata,samo se tražio pogodan trenutak za to.Tako da je bizarno optužiti Principa za stradanje Srbije,onda bi se on mogao optužiti i za svih 20 miliona stradalih u prvom sveskom ratu.A sobzirom da je drugi svetski rat Hitler poveo jer je bio frustriran porazam u prvom i hteo je da ispravi "nepravdu"koja je učinjena Nemcima,zašto onda ne optužimo Gavrila i za 50 miliona,koliko je ubijeno u tom ratu.

Tony Montana

pre 10 godina

Kupujem najveci venac i donosim ispred da polozim davno cekam ovaj dan.
‘Ja znam odakle sam
Nezasit kao plamen
Žarim i izgorevam samog sebe
Sve što god obuhvatim zasvetli
Sve što iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao’”
Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Ал‘ право је рекао пре
Жерајић, соко сиви:
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

И место да смо у рату
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату
На нама ланци звече.

Сваки дан исти живот
Погажен, згњечен и стрт
Ја нијесам идиот
Па то је за мене смрт.

pijetro

pre 10 godina

Šta je bilo patriJote, najnovije ispitivanje pokazuje , pošto pregovori sa EU ustvari i nisu pregovori,da se osipaju nacionalistički glasači, pa ste rešili da dolijete ulje na vatru?

muftakis

pre 10 godina

@boki
Karađorđevići jedino sa Habzburgovcima nemaju rodbinske veze pa stoga tvoj komentar smatram kao nameran faul. Tipično komunjarski.

kralj

pre 10 godina

Ne razumem ovo zaista. Ipak je ovo previse, kakav god da je Princip bio i kakvi su mu ideali bili, praviti spomenik nekome ko je izvrsio atentat je vrlo, vrlo zabrinjavajuce. Predlozio bih da se ipak ovo razmotri i povuce dok nismo opet nekome vani gurnuli prst u oko, a sa druge strane i poruka koja se salje domacoj javnosti je vrlo diskutabilna.

Nikola

pre 10 godina

(..., 22. januar 2014 22:48)

Vekovima je tu teritoriju u ogromnoj vecini naseljavalo srpsko stanovnistvo. Eto zato Princip ima veze sa Srbijom. Isti narod, ista vera, isti jezik, ma bre isto sve i sa leve i sa desne strane Drine.

T.

pre 10 godina

Kako bi nasa vlada reagovala da se otkrije spomenik ubici kralja Aleksandra? Kao sto mi pravdamo Principa neko isto tako moze da pravda Cernozemskog. Ali ova vlada ionako nikada ne bi bila na vlasti da nije bilo atentata na Djindjica pa zato verovatno smatra da su ubistva normalan vid politicke borbe.

gavrilo

pre 10 godina

Bolje podignite spomenik svim srbima koji su poklani i pobijeni nakon njegovih hitaca. Srbija je nakon Gavrila izgubila 25% populacije i od toga se nikad više nije oporavila. Usput, kad ste tolike patriote što ne otvorite i muzej NATO bombardovanja.

Mare

pre 10 godina

(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Nisam znao da si mazohista, pali te da robujes? Sad si ti sto godina posle bitke general, pitao bih te kako si razmisljao da ti sad pred nosom setaju naoruzani do zuba strani vojnici a ako ih samo mrko pogledas te ubiju kao zeca. Pitao bih te da li bi pametovao da ti sad okace bukagije oko nogu i vodaju te kao stoku po ulicama. Ne da bi zeleo slobodu, nego bi bio spreman i glavu izgubiti za nju. Boli tebe uvo danas, pricas sta hoces, ides kud hoces (ako imas novca), lako ti je iz 21 veka popovati.

ko ne veruje

pre 10 godina

ko ne veruje,evo linka ka toj slici : http://www.vestinet.rs/info/pronadena-neverovatna-fotografija-spomen-ploca-gavrilu-principu-rodendanski-dar-hitleru-1941

istina&pravda

pre 10 godina

Mozda bi Bugari mogli da zveknu jedan spomenik Vladi Cernozemskom (za instant patriote to je onaj sto je ubio kralja Aleksandra Ujedinitelja). I to na sred Sofije, veliki, da se vidi iz Beograda. Taj ubica i "revolucionar" se u nekim krugovima Bugarske smatra herojem. On je takodje i heojski umro, utukla ga batinama francuska policija na mestu zlocina....

Kako bi se vi osecali, jeli Srbi???

el cid

pre 10 godina

Tipično za nas:stvaranje Jugoslavije se pljuje, predstavlja kao grobnica srpskog naroda a sada podižu spomenik Gavrilu Principu koji je dao život za ideju ujedinjenja. Prosto je neverovatno koliko je odsustvo najosnovnijeg logičkog prosuđivanja u glavama ovdašnjih političara, akademika i profesionalnih patriota! Sve se koristi po potrebi pa sada kada je jedan vek od sarajevskog atentata brže bolje ga veličaju a do pre neku godinu su pljuvali po ideji ujedinjenja! Tako sada prvi potpredsednik i premijer govore o značaju priključenja EU a do pre pet godina su pljuvali po EU i lepili nalepnice Bulevar Ratka Mladića! Mi smo pilićarska država jer ljude uglavnom ništa ne zanima osim njih samih a ogavni politikanti to vešto koriste da Srbiju pretvore u garderobu političkih programa gde malo malo pa promene političku odoru!

Gavrilo

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?
(Душан, 22. januar 2014 22:33)
---
Nije se desilo tada jer je A. Karadjordjevic gurnut da pravi Jugoslaviju i od tada Srbija biva primorana da bude "politicki korektna". Drugo, Apisa i ekipu je sud jos u toku rata pre oslobodjenja 1918. osudio za pokusaj tj pripremanje atentata na kralja i streljani su. Streljani su jer nisu zeleli da se napravi Jugoslavija kojoj je i bila namenjena zla sudbina vec Srbija, homogena drzava srpskog naroda i manjina koje u njoj zive. E sad, drugo je pitanje ko ZAISTA stoji iza atentata na Ferdinanda. Jedini koji su zaista imali interesa da se to desi su: Englezi i militantni krugovi u Austro-Ugarskoj i Nemackoj koje su takodje bas Englezi i USA i napravili. Ti isti centri moci aktivni su i dan danas. Ferdinand je bio protiv rata, ozenjen zenom slovenskog porekla, njegova deca nisu imala prava na presto zbog toga. Bio je omrznut lik u Becu i idealna zrtva. To u svakom slucaju ne znaci da Principu ne treba podici spomenik - treba jer on je primer borbe za slobodu, iako su cak i njegovi pretpostavljeni bili izmanipulisani od daleko vecih i mocnijih igraca koji su rat zeleli i dugo pripremali. Mi treba da se fokusiramo na svoj deo istorije. Ne postoji neopravdano ubistvo agresora u svojoj zemlji. Ferdinanda kao oca i supruga, kao coveka treba zaliti, ali Ferdinanda okupatora ne.

kisa

pre 10 godina

Čemu opet prkošenje Srbijo? Kome se i šta želi dokazati? I onda će opet sutra biti ''Nemci nas ne vole''...
(ludi splićo, 22. januar 2014 22:22)

e moj Ludi Splico, da nije bilo takvih ti i tvoji biste jos uvek bili pod Pavelicevim unucima ako ne i pod Venecijom.
A za nas i Nemce se ne boj, boli nas dal se mi njima svidjamo ili ne ali mi nasu istoriju i nase junake moramo slaviti. ( jer ih imamo!)

bgd

pre 10 godina

Budalaština.

Gavrilo Princip je mučenik, dobro se držao na suđenju i na robiji, jeste ubio s..... (i car Franja nije žalio Franca Ferdinanda), ali ubio je i nedužnu ženu.
I bio je zaveden - atentat nije trebao da uspe. Da su pravi organizatori stvarno želeli da ubiju Franca Ferdinanda,poslali bi iskusne ljude, komite ili vojnike iz Balkanskih ratova, a ne gimnazijalce koji nikada nisu pucali u čoveka.
I sam tok atentata, neuspeli napad bombom, nervoza, panika, i na kraju puka slučajnost da je Princip uopšte došao u poziciju da puca, govori koliko je to sve bilo loše organizovano. Mladobosanci su poslati u smrt da izvrše pritisak na Franca Ferdinada, ne da ga ubiju. Niko nije očekivao da će i uspeti.

Neka podignu spomenik "Mladoj Bosni". To je OK.
Neka podignu spomenik svim Srbima poginulim, ubijenim, umrlim od epidemija, bolesti, gladi i icrpljenosti u periodu 1914-1918.

Ali nemojte veličati pogrešne stvari, nemojte trovati buduće generacije i nemojte gurati prst u oko.

Hajde da malo živimo.

Sveta

pre 10 godina

Spomenik Principu u Beogradu je samo potvrda da velikosrpksa ideja menja imena kroz istoriju ali da nikad ne prestaje postojati do dana danasnjeg.
Nije to ni cudo kad cela Srbija govori o "oslobadjanju" bez da pita Bosance, Slovence i Hrvate kako su oni videli odlazak Austrijanaca i dolazak Srbije.

Ni najmanje me ne cudi sta se sve desavalo 90tih jer ne postoji razumevanje za druge narode a sto je najtragicnije ne postoji ni volja za tim cak ni danas u 21 veku.

Neko rece dole da treba stavit taj spomenik preko puta ambasade Austrije i Nemacke da bi dobili njihovu podrsku za ulazak u EU. Alal vera majstore i ja sam to pomislio odmah:) Opet Srbija gura prst u oko nicim izazavana a kako ce to zavrsiti znamo vec iz iskustva. Samo mi je zao sto ce inicijatori te price biti na pecanju u dubokoj penziji kad tadasnja Vlada bude muku mucila da izgladi te probleme sa EU clanicama radi naseg ulaska.

Nataeos

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)
Sa ovom izjavim komotno bi mogao i Nedića i Ljotića!!

Popaj

pre 10 godina

Pavle Isakovič
U Beogradu postoji ulica Miloša Crnjanskog i nalazi se u opštini Obrenovac.I to ne na periferiji već blizu centra.

boris

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani..

branislav

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 22. januar 2014 22:15) @ Princip je fanatik, nacionalistički idealista, ali ni malo idelano nije bilo do tada neviđeno stradanje i egzodus srpskog naroda, koji bi se jedino mogao porediti sa Velikom seobom Srba iz XVII. i bežanijom pred Turicma iz XIX.veka, nakon sloma Prvog srpskog ustanka. Princip nesporno jeste bio patriota, ali naivni zanesenjak, kratkovid za sve posledice njegovog akta. Vama koji ga danas slavite kao heroja, predlažem da pogledate bolne fotografije mrtvih srpskih vojnika po bojištima, prlikom prelaska preko Albanije, slike "plave grobince", vojničkog groblja u Solunu, kao i pogibiju civila naravno. Samo na Ceru ostalo je preko 16.000 naših vojnika, a na Kolubira još više, preko 60.000. Svaka treća srpska glava je poginula, država je unazađena, koja je i tada bila siromašna i zaostala. Mislite da su srpski seljaci bili happy što su opet morali u rat, jer su se tek vratili iz dva Balkanska? Pročitajte malo ispovesti ratnika iz onog vremena, pa pomislite na svog dedu ili pradedu kako leži u nekom rovu raznet od granate, ili izrešetan mecima iz mitraljeza. Ne kažem da je Srbija kriva za izbijanje svetskog rata, ali da smo mogli uraditi puno više sa svoje strane da ga izbegnemo to je tačno. Dragi patriJoti rat nije igrica sa računara, pa da sve resetujete ako vam se ne sviđa, rat je realna katastrofa, tragedija čitavih naroda. Tamo ne ginu botovi, nego živi ljudi. Rat može da voli samo onaj ko u njemu nije bio, ili ko je totalno nezreo.

Serbinum

pre 10 godina

Amorfne komunističke mase koje mrze Srbe opet ostavljaju svoja eU mišljenja.Draga gospodo,Gavrilo je bio državljanin K und K monarhije, prema tome ne može biti nikakve krivice na Srbije, tako kaže nauka. To što su nas preko Drine Obrenovići prodali zarad kraljevske titule, nije dalo za pravo KuK monarhiji da se iživljava nad nama. Ipak smo mi platili najveću cijenu, pa bar imajte malo razumjevanja. "Drang nach Osten" smo skupo platili. Gavrilo je heroj, velika istorijska ličnost i u ono vrijeme nacionalnog buđenja malih naroda, simbol otpora. Zahvaljujući njemu, nastale su Poljska, Čehoslovačka, Mađarska... Ako ga oni poštuju, a evo u zadnje vrijeme se bude i engleski, francuski istoričari, ruski i američki, zašto popuštati Germanima revizionistima?

Popaj

pre 10 godina

To što je Princip izveo je bio samoubilački akt ,ali ne samo za njega već i za ceo Srpski narod koji je skupo platio svoju i slobodu svi južnih slovena koji su nam to vratili na najgori način.Srbija nije bila spremna za rat ali nije mogla ,a nije ni pokušala da ga izbegne ni taj ni sve buduće.Slaviti Srpskog heroja,kamikazu i idealistu dovoditi sutra ekskurzije na njegov spomeniki pričati kako je dobro pokazati zube svakom pa i celom svetu kao što je to Milošević radio sve dok postoji i jedan Srbin da se bori za svetsku pravdu,je suludo umesto da slavimo život mi se divimo smrti a sve nas je manje i manje.Ja sam otac troje dece i živim u Srbiji i ne želim da slavim ratove.
PS:"I sam sam bio učesnik ratova u Hrvatskoj i Sloveniji".

Igor

pre 10 godina

Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?

Ja

pre 10 godina

Ako nekoga slavimo, a valjda se spomenikom to želi pokazati, trebalo bi da nam on bude uzor.
Ugledaju li se ovi koji predlažu spomenik na Gavrila? Ko je od njih spreman da se žrtavuje za slobodu svog naroda?
Princip je za slobodu svog naroda, svesno, dao najviše - svoj život.
Ova generacija nije dostojna ni spomenik da mu podigne.

Lima

pre 10 godina

Od koga je mnogo je, a za koga cudo je ! Ja zelim da se ova vest i obistini, ali... jedan poziv menja sve. Na ovom primeru cemo videti jasno da li ova vlada ima kicmu i mrvu casti da ne poklekne pred strancima.

drekavac

pre 10 godina

Ako je rok izgradnje posle izborne kampanje, siguran sam da je u pitanju samo marketinški-politički trik, te da od spomenika neće biti ništa.

Silver Surfer

pre 10 godina

Na stotu godisnjicu Velikog rata mi ne znamo tacan broj poginulih vojnika i civila. I nikoga nije sramota. Sto je jos gore mi ne znamo ni tacan broj poginulih tokom NATO agresije 99-te. Uvek se pre broja kaze oko pa se onda nastavi sa licitacijom.
Ne vidim nista epohalno u delu Gavrila Principa, narocito kada vidmo koliko su to gradjani Srbije skupo platili. Ne znam, ni kako je oduzimanje zivota hriscanki cin ma koliko se pokusavalo opravdati to delo. I da se ne pravimo blesavi sve je to rukovodjeno od strane Crne ruke iz Srbije. Za Crnu ruku se sumnja da stoji iza iznenadne smrti Milovana Milovanovica jednog od najobrazovanijih ljudi u Srbiji tog vremena, ministra inostranih dela i u jednom trenutku predsednika vlade kraljevine Srbije.
Ali, najezda poluobrazovanih i onih sa kupljenim diplomama kao i svih drugih koje su neprilike naterale u Beograd a koji ga inace ni na razglednici ne bi videli ne mogu da se pomire sa gradom koji je uvek gajio interancionalni duh vec moraju da ga kasabizuju. Da bi bili svoj na svome. Sve u slavu jeftinog patriotizma. Onog kojeg su zagovarali, a druge gurali da se patriotski bore dok su se oni baskarili po Beogradu i delili stanove jedni drugima, a zatim se, istog tog patriotizma, brze, bolje, odrekli. Kazu, bili su u zabludi. Mozda ce i ovaj spomenik na kraju biti jedna od zabluda.

Maloletni radikalni ubica

pre 10 godina

Neka podignu i zeni i nerodjenoj bebi koje je tom prilikom ubio. Takodje bi bilo dobro da se napravi mala digitalna postavka na spomeniku da posetioci mogu telefonom da pogadjaju kako bi bilo ime ubijene bebe da je bila rodjena.

Max Cohen

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.

Neko123

pre 10 godina

@Max Cohen
Boze blagi, jadni mi sa takvim razmisljanjem. Ne, on NIJE bio povod za stradanje Srba, on je bio IZGOVOR. Da nije bilo njega, stradali bismo neke druge godine. Naravno da trebamo da ga slavimo, dok takvi kao ti (uf, gadim se sto sam napisao "ti", ali ne zelim ni da napisem "Vi" jer bi onda delovalo kao da "ti" pisem s postovanjem) me stvarno brinu.. kako ce Srbija preziveti sa ljudima koji veruju da su zrtve krive sto postoje, a agresori su u redu?

Evo i jednog poucnog citata (Njegos):

Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!

...

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.
---------------------------

Okupator Bosne, da. Ali kakve to veze ima sa Srbijom ili onda Kraljevinom Srbijom? Umesto želje za širenjem na zapad bolje da smo se borili za širenje ekonomskih veza i razvojem ekonomije. Ali nema veze. Inat nas je skupo koštao. I onda i 90tih.

Nas Heroj zauvek

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.
(zoran, 22. januar 2014 22:17)

ti poredis spomenik Ferdinandu u BiH i spomenik Principu u Beogradu, ti poredis Ferdinanda sa Principom. Imenjace znas li ti sta si napisao, gde si i ciji si.

I da se razumemo Gavrilo Princip jeste bio Srpske nacionalnosti ali je pre svega bio Mladi Bosanac - nadnacionalista ili internacionalista pa je spomeniku odavno mesto gde drugde nego u Beogradu.
Smrt fasizmu.

Душан

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Veliki Srbin, koji nije žalio svoj život za slobodu svoga naroda zaslužuje mnogo više poštovanja od strane Srba i Srbije. Njegov spomenik će na kraju osvanuti i u njegovom Beogradu. Nadam se da svojim likom neće povrediti "duševna osećanja" onih Srba, kojima je Gavrilo Princip bio pozitivna ličnost samo kao "jugosloven" a terorista i ubica kao Srbin?!Naravno, svaki gradjanin Srbije sa prosečnim IQ-uom, shvatiće namere tih i takvih i njihovu opsesivnu želju da se uz Srbin automatski prikači i "epitet" zločinac ili terorista.Ne dozvolimo nove "presedane" jer će nas oni pratiti zauvek.

BL

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Vrati se u školu, prijatelju.
Princip nije Bosančeros, nego Srbin.
Prvi svetski rat nije izbio zbog njegovog čina.
Dokle ćemo se zarad nekih lažnih vrednosti odricati naših najvećih heroja? Trebamo li se zarad prijateljstva sa Turskom odreći i Obilića?
Dakle, nazad u školu, prijatelju.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ama ljudi dosta vise. Dokle orgijanje prekodrinskih. Sada su oni veci srbi od nas sa ove strane. Eno Kosova pa na sav glas srbijajte. Moze pitanje, sto vam zapadne valute nisu mrske? Hajde da prvo da pocnemo da radimo. Ne mogu se parole vikati na prazan stomak.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Jučer sam ostavio komentar "sretno, vidimo se 2025." - mislim da sam ipak bio preoptimističan...
(Zg, 22. januar 2014 22:23)

Misliš u EU? 2025.? Više nego preoptimističan. Razbucaćete vi nju brže...

Dan

pre 10 godina

Može da kaže ko šta hoće, sebe smatram srpskim patriotom, ali pucati u čoveka koji ne drži oružje je zločin, a naročito ako pritom ubijete i njegovu (možda) trudnu ženu i ostavite njihovu decu bez roditelja. Ne ulazim u to za kolika zla je vojvoda odgovoran, ali šta je iko dobio time što je on ubijen?

Zlatiborac

pre 10 godina

Princip je Jevrej i mason. Srbin nije...uostalom kao i vecina revolucionara tog vremena Lenin, Trocki...U Sarajevo na Jevrejskom groblju ima dosta grobova sa prezimenom Princip.

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Sta ce spomenik ovom Bosandzerosu prekodrincu koji se izjasnjavao kao Jugosloven u Beogradu?
Kakve su ovo nebuloze, pa iz te Mlade Bosne organizacije je kasnije nastala boljsevicka banda koja je kasnije ujahala u Srbiju 45-e godine uz pomoc boljsevicke Crvene Armije, kada su pobili sto hiljada gradjana Srbije metkom u potiljak i proterali preko 450000 gradjana Srbije iz svojih domova i zemlje.

Kakve veze Srbija ima sa prekdrincem Principom i Mladom Bosnom pretecom boljevicko Udbasko-Oznaske bande?
Dosta vise prekodrinsko-crnogorskih boljsevickih druzina i udruzenja po Srbiji.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@DUKA: Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
-----------------------------------------
Pa kada završi "nauku" ili potroši te pare da ode za Nemačku, SAD, Nepal ili Abu Dabi?! Koja nauka i obrazovanje? Pa danas imate škole kojima je jedini cilj da od deteta naprave zombija koji će da se oseća kao NIKO, koji neće pripadati NIGDE I NIKOME?! To su naši "naučnici" gospodine. Nauče sve, nauče svašta ali su i dalje NIKO i NIŠTA. Bez ikakvog ličnog ili nacionalnog integtriteta. Zar to nisu uzalud potrošeni novci?

miki

pre 10 godina

mislim da to je pogrešan potez,princip nije neko ko zaslužuje spomenik...i ubiti zločinca bez suda je zločin,a kamoli atentat na predstolonaslednika jedne države i to samo zbog neslaganja sa njegovom politikom....inače ni kraljevina shs principa nije slavila kao heroja,njegova glorifikacija je pocela tek 1945...

vostani carice

pre 10 godina

Tako je, i ispod starog Savskog mosta, tramvajskog da zaboravite mesinganu tablu na kojoj pise da je na tom mestu poceo I svetski rat, nego da podignete velelepni spomenik 50 metara visok u cast herojskih nam predaka koji nas odbranise od kolonizatora sa zapada. Toliko su valjda zasluzili

lala

pre 10 godina

Vlada Srbije u doba atentata se o ovom dogadjaju izjašnjavala uvek i isključivo kao o "gnusnom zločinu". Tek u Titovoj istoriografiji je Gavrilo Princip postao heroj. Ovo su činjenice, a o emocijama ne vredi raspravljati. Vest je nepotpuna ako ne saznamo koji se to mudrac iz Vlade Srbije setio ovog poduhvata?

bora

pre 10 godina

dizati neke spomenike atentatorima ili teroristima nije bas pametno, da li je to normalno u svetu bas i nisam siguran jer neznam bas neke
primjere, mozda gresim al mi se ne cini bas dobra ideja..

lehman

pre 10 godina

Spomenici Mišiću, Stepanoviću, Putniku... Princip je bio zanesenjak i politički atentator. Ne sporim njegov patriotizam, pogotovo ne u ono vreme "jugoslovenskog nacionalizma". Ali dovoljno je obeležen. Ovako smo na nivou aerodroma "Adem Jashari". Na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata bi trebalo da se okrenemo nekim nacionalnim analizama, našim žrtvama i žrtvama zbog nas, pogotovo kod bliskih naroda. Srbija je izašla kao trijumfalni pobednik 1918, oslobodila sve zemlje do Trsta, Maribora i Subotice, podnela stravičnu žrtvu. I tada su je i Slovenci i Hrvati gledali kao oslobodioca i brata. Zašto je sve to posle bilo kako je bilo razloga ima mnogo. Ja bih pre da o tome SVI razgovaramo i napišemo jednu istoriju nego što ćemo nesretnog Gavru na postolje.

Treba velik spomenik

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.

Duka

pre 10 godina

@ srbin
Srbine brate, vidim koju su nam slobodu i blagostanje doneli ti tvoji borci za slobodu. Sve pucamo od blagostanja. Nemoj prike više niko da nas oslobađaja !

jadni smo

pre 10 godina

Glupost. Bolje bi nam bilo da su nas tada okupirali. Bar bi se znao red i disciplina. I da, ja sam jedan od onih koji misle da su nas malo bombardovali. Nemojte da mislite da i sada niste okupirani. Svejedno mi je da li se okupator preziva na ić ili ne, kada loše živim.

Nebojsa

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)

Evo jedan levicar i antifasista koji isto nije podnosio Principa: http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/10/31/14528169/Vreme.jpg

milosh

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)


A tvoji su ORGIJALI 50 GODINA !! I SUROVO LIKVIDIRALI sve neistomisljenike !!! Da, da !!!

stanislava

pre 10 godina

GAVRILO PRINCIP, mladi srpski anarhista, UBIO je DVOJE NEVINIH ljudi, i za mene jeste UBICA. Još je strašnije ako se zna da je jedna od žrtva njegovog ludila bila trudna, odnosno nadvojvotkinja Sofija. Princip je bio član anrhističko-nacionalističke organizacije "Mlada Bosna", koja je direktno pomagana i instruirana od strane zločinca iz "Crne ruke", iste one skupine verolomnika, ubica i prevratnika koji su mučki ubili srpskog kralja Aleksandra I Obrenovića, njegovu ženu, njenu braću, Predsednika srpske Vlade, nekoliko ministara, izvestan broj oficira vernih kralju, i sve to za samo jedne veče. U to vreme "Crna ruka" bi se mogla porediti sa "Crvenim beretkama", budući da su od 1903 do njihovog uklanjanja tokom "Solunskog procesa" (1916), praktično bili iznad svakog zakona, skupina nacionalista od koje su mnogi strahovali u Srbiji. Jedan od njih, major Voja Tankosić, sa svojom ekipom, je dirketno pomogao u pripremi atentana u Sarajevu, što su i vlasti Austro-ugarske znale. Umesto da pohapse zločince, i učine sve da spreče rat i tragediju čitavog naroda, vlasti Srbije nastavljaju da se junače, negirajuči povezanost bilo koga iz vojske ili vlade sa zločinom. Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno. Uostalom, zašto od 1914. do danas to niko nije uradio, bilo gde u Beogradu i Srbiji?

Duka

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.

Srbin

pre 10 godina

@Duka
A mozda je bolje da ih damo u nasu prosvetu kako bi neuki klinci poput tebe savladali najednostavnije istorijske cinjenice i ubuduce ne bi davali komentare u kojima borce za slobodu porede sa kriminalcima, koji nas sve drze neslobodnima?

Pavle Isakovič

pre 10 godina

Još jedna dokaz kakvi paceri vode našu državu. Ukoliko neko želi da obeleži Principa i njegov boravak u Beogradu bilo bi dobro da stavi spomen ploču na zgradu u kojoj je do pre 7-8 godina bila kafana 'Zlatna moruna' - mesto na kome su se okupljali pripadnici Mlade Bosne i gde je doneta odluka o atentatu. U toj zgradi na Zelenom vencu je do pre 2-3 godine bila kaldionica koja je, ironično, okupljala novu vrstu desperadosa. Sada je, opet u duhu vremena, kineska radnja. Master Tomislav i ekipa njegovih učenih savetnika naravno nemaju pojma o tome i misle da je sva srpska istorija na Kalemegdanu i da je uvek i samo ispisivana pištoljima. Na njihovu sramotu, a i na sramotu svih prethodnih gradskih i republičkih vlada, u Beogradu još uvek ne postoji ulica Miloša Crnjanskog.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?

zoran

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.

red

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
(Duka, 22. januar 2014 22:08)


Djindjica porediti sa svetskim tiranima je bas lepo, bas, odlican si.

boki

pre 10 godina

Zanima me dali su iz vlasti/vlade konsultovali nasu kraljevsku familiju jer i ona je 'plave krvi' isto kao Habzburgovci, a pojedini od Karadjordjevica su se cak i 'orodili' sa Habzburgovcima

Treba velik spomenik

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.

BL

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Vrati se u školu, prijatelju.
Princip nije Bosančeros, nego Srbin.
Prvi svetski rat nije izbio zbog njegovog čina.
Dokle ćemo se zarad nekih lažnih vrednosti odricati naših najvećih heroja? Trebamo li se zarad prijateljstva sa Turskom odreći i Obilića?
Dakle, nazad u školu, prijatelju.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Veliki Srbin, koji nije žalio svoj život za slobodu svoga naroda zaslužuje mnogo više poštovanja od strane Srba i Srbije. Njegov spomenik će na kraju osvanuti i u njegovom Beogradu. Nadam se da svojim likom neće povrediti "duševna osećanja" onih Srba, kojima je Gavrilo Princip bio pozitivna ličnost samo kao "jugosloven" a terorista i ubica kao Srbin?!Naravno, svaki gradjanin Srbije sa prosečnim IQ-uom, shvatiće namere tih i takvih i njihovu opsesivnu želju da se uz Srbin automatski prikači i "epitet" zločinac ili terorista.Ne dozvolimo nove "presedane" jer će nas oni pratiti zauvek.

red

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
(Duka, 22. januar 2014 22:08)


Djindjica porediti sa svetskim tiranima je bas lepo, bas, odlican si.

Duka

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.

Max Cohen

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.

Pavle Isakovič

pre 10 godina

Još jedna dokaz kakvi paceri vode našu državu. Ukoliko neko želi da obeleži Principa i njegov boravak u Beogradu bilo bi dobro da stavi spomen ploču na zgradu u kojoj je do pre 7-8 godina bila kafana 'Zlatna moruna' - mesto na kome su se okupljali pripadnici Mlade Bosne i gde je doneta odluka o atentatu. U toj zgradi na Zelenom vencu je do pre 2-3 godine bila kaldionica koja je, ironično, okupljala novu vrstu desperadosa. Sada je, opet u duhu vremena, kineska radnja. Master Tomislav i ekipa njegovih učenih savetnika naravno nemaju pojma o tome i misle da je sva srpska istorija na Kalemegdanu i da je uvek i samo ispisivana pištoljima. Na njihovu sramotu, a i na sramotu svih prethodnih gradskih i republičkih vlada, u Beogradu još uvek ne postoji ulica Miloša Crnjanskog.

zoran

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.

T.

pre 10 godina

Kako bi nasa vlada reagovala da se otkrije spomenik ubici kralja Aleksandra? Kao sto mi pravdamo Principa neko isto tako moze da pravda Cernozemskog. Ali ova vlada ionako nikada ne bi bila na vlasti da nije bilo atentata na Djindjica pa zato verovatno smatra da su ubistva normalan vid politicke borbe.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Jučer sam ostavio komentar "sretno, vidimo se 2025." - mislim da sam ipak bio preoptimističan...
(Zg, 22. januar 2014 22:23)

Misliš u EU? 2025.? Više nego preoptimističan. Razbucaćete vi nju brže...

Igor

pre 10 godina

Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?

stanislava

pre 10 godina

GAVRILO PRINCIP, mladi srpski anarhista, UBIO je DVOJE NEVINIH ljudi, i za mene jeste UBICA. Još je strašnije ako se zna da je jedna od žrtva njegovog ludila bila trudna, odnosno nadvojvotkinja Sofija. Princip je bio član anrhističko-nacionalističke organizacije "Mlada Bosna", koja je direktno pomagana i instruirana od strane zločinca iz "Crne ruke", iste one skupine verolomnika, ubica i prevratnika koji su mučki ubili srpskog kralja Aleksandra I Obrenovića, njegovu ženu, njenu braću, Predsednika srpske Vlade, nekoliko ministara, izvestan broj oficira vernih kralju, i sve to za samo jedne veče. U to vreme "Crna ruka" bi se mogla porediti sa "Crvenim beretkama", budući da su od 1903 do njihovog uklanjanja tokom "Solunskog procesa" (1916), praktično bili iznad svakog zakona, skupina nacionalista od koje su mnogi strahovali u Srbiji. Jedan od njih, major Voja Tankosić, sa svojom ekipom, je dirketno pomogao u pripremi atentana u Sarajevu, što su i vlasti Austro-ugarske znale. Umesto da pohapse zločince, i učine sve da spreče rat i tragediju čitavog naroda, vlasti Srbije nastavljaju da se junače, negirajuči povezanost bilo koga iz vojske ili vlade sa zločinom. Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno. Uostalom, zašto od 1914. do danas to niko nije uradio, bilo gde u Beogradu i Srbiji?

lala

pre 10 godina

Vlada Srbije u doba atentata se o ovom dogadjaju izjašnjavala uvek i isključivo kao o "gnusnom zločinu". Tek u Titovoj istoriografiji je Gavrilo Princip postao heroj. Ovo su činjenice, a o emocijama ne vredi raspravljati. Vest je nepotpuna ako ne saznamo koji se to mudrac iz Vlade Srbije setio ovog poduhvata?

Nebojsa

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)

Evo jedan levicar i antifasista koji isto nije podnosio Principa: http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/10/31/14528169/Vreme.jpg

Silver Surfer

pre 10 godina

Na stotu godisnjicu Velikog rata mi ne znamo tacan broj poginulih vojnika i civila. I nikoga nije sramota. Sto je jos gore mi ne znamo ni tacan broj poginulih tokom NATO agresije 99-te. Uvek se pre broja kaze oko pa se onda nastavi sa licitacijom.
Ne vidim nista epohalno u delu Gavrila Principa, narocito kada vidmo koliko su to gradjani Srbije skupo platili. Ne znam, ni kako je oduzimanje zivota hriscanki cin ma koliko se pokusavalo opravdati to delo. I da se ne pravimo blesavi sve je to rukovodjeno od strane Crne ruke iz Srbije. Za Crnu ruku se sumnja da stoji iza iznenadne smrti Milovana Milovanovica jednog od najobrazovanijih ljudi u Srbiji tog vremena, ministra inostranih dela i u jednom trenutku predsednika vlade kraljevine Srbije.
Ali, najezda poluobrazovanih i onih sa kupljenim diplomama kao i svih drugih koje su neprilike naterale u Beograd a koji ga inace ni na razglednici ne bi videli ne mogu da se pomire sa gradom koji je uvek gajio interancionalni duh vec moraju da ga kasabizuju. Da bi bili svoj na svome. Sve u slavu jeftinog patriotizma. Onog kojeg su zagovarali, a druge gurali da se patriotski bore dok su se oni baskarili po Beogradu i delili stanove jedni drugima, a zatim se, istog tog patriotizma, brze, bolje, odrekli. Kazu, bili su u zabludi. Mozda ce i ovaj spomenik na kraju biti jedna od zabluda.

lehman

pre 10 godina

Spomenici Mišiću, Stepanoviću, Putniku... Princip je bio zanesenjak i politički atentator. Ne sporim njegov patriotizam, pogotovo ne u ono vreme "jugoslovenskog nacionalizma". Ali dovoljno je obeležen. Ovako smo na nivou aerodroma "Adem Jashari". Na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata bi trebalo da se okrenemo nekim nacionalnim analizama, našim žrtvama i žrtvama zbog nas, pogotovo kod bliskih naroda. Srbija je izašla kao trijumfalni pobednik 1918, oslobodila sve zemlje do Trsta, Maribora i Subotice, podnela stravičnu žrtvu. I tada su je i Slovenci i Hrvati gledali kao oslobodioca i brata. Zašto je sve to posle bilo kako je bilo razloga ima mnogo. Ja bih pre da o tome SVI razgovaramo i napišemo jednu istoriju nego što ćemo nesretnog Gavru na postolje.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?

miki

pre 10 godina

mislim da to je pogrešan potez,princip nije neko ko zaslužuje spomenik...i ubiti zločinca bez suda je zločin,a kamoli atentat na predstolonaslednika jedne države i to samo zbog neslaganja sa njegovom politikom....inače ni kraljevina shs principa nije slavila kao heroja,njegova glorifikacija je pocela tek 1945...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@DUKA: Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
-----------------------------------------
Pa kada završi "nauku" ili potroši te pare da ode za Nemačku, SAD, Nepal ili Abu Dabi?! Koja nauka i obrazovanje? Pa danas imate škole kojima je jedini cilj da od deteta naprave zombija koji će da se oseća kao NIKO, koji neće pripadati NIGDE I NIKOME?! To su naši "naučnici" gospodine. Nauče sve, nauče svašta ali su i dalje NIKO i NIŠTA. Bez ikakvog ličnog ili nacionalnog integtriteta. Zar to nisu uzalud potrošeni novci?

Popaj

pre 10 godina

To što je Princip izveo je bio samoubilački akt ,ali ne samo za njega već i za ceo Srpski narod koji je skupo platio svoju i slobodu svi južnih slovena koji su nam to vratili na najgori način.Srbija nije bila spremna za rat ali nije mogla ,a nije ni pokušala da ga izbegne ni taj ni sve buduće.Slaviti Srpskog heroja,kamikazu i idealistu dovoditi sutra ekskurzije na njegov spomeniki pričati kako je dobro pokazati zube svakom pa i celom svetu kao što je to Milošević radio sve dok postoji i jedan Srbin da se bori za svetsku pravdu,je suludo umesto da slavimo život mi se divimo smrti a sve nas je manje i manje.Ja sam otac troje dece i živim u Srbiji i ne želim da slavim ratove.
PS:"I sam sam bio učesnik ratova u Hrvatskoj i Sloveniji".

Neko123

pre 10 godina

@Max Cohen
Boze blagi, jadni mi sa takvim razmisljanjem. Ne, on NIJE bio povod za stradanje Srba, on je bio IZGOVOR. Da nije bilo njega, stradali bismo neke druge godine. Naravno da trebamo da ga slavimo, dok takvi kao ti (uf, gadim se sto sam napisao "ti", ali ne zelim ni da napisem "Vi" jer bi onda delovalo kao da "ti" pisem s postovanjem) me stvarno brinu.. kako ce Srbija preziveti sa ljudima koji veruju da su zrtve krive sto postoje, a agresori su u redu?

Evo i jednog poucnog citata (Njegos):

Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!

Dan

pre 10 godina

Može da kaže ko šta hoće, sebe smatram srpskim patriotom, ali pucati u čoveka koji ne drži oružje je zločin, a naročito ako pritom ubijete i njegovu (možda) trudnu ženu i ostavite njihovu decu bez roditelja. Ne ulazim u to za kolika zla je vojvoda odgovoran, ali šta je iko dobio time što je on ubijen?

Sveta

pre 10 godina

Spomenik Principu u Beogradu je samo potvrda da velikosrpksa ideja menja imena kroz istoriju ali da nikad ne prestaje postojati do dana danasnjeg.
Nije to ni cudo kad cela Srbija govori o "oslobadjanju" bez da pita Bosance, Slovence i Hrvate kako su oni videli odlazak Austrijanaca i dolazak Srbije.

Ni najmanje me ne cudi sta se sve desavalo 90tih jer ne postoji razumevanje za druge narode a sto je najtragicnije ne postoji ni volja za tim cak ni danas u 21 veku.

Neko rece dole da treba stavit taj spomenik preko puta ambasade Austrije i Nemacke da bi dobili njihovu podrsku za ulazak u EU. Alal vera majstore i ja sam to pomislio odmah:) Opet Srbija gura prst u oko nicim izazavana a kako ce to zavrsiti znamo vec iz iskustva. Samo mi je zao sto ce inicijatori te price biti na pecanju u dubokoj penziji kad tadasnja Vlada bude muku mucila da izgladi te probleme sa EU clanicama radi naseg ulaska.

Srbin

pre 10 godina

@Duka
A mozda je bolje da ih damo u nasu prosvetu kako bi neuki klinci poput tebe savladali najednostavnije istorijske cinjenice i ubuduce ne bi davali komentare u kojima borce za slobodu porede sa kriminalcima, koji nas sve drze neslobodnima?

kralj

pre 10 godina

Ne razumem ovo zaista. Ipak je ovo previse, kakav god da je Princip bio i kakvi su mu ideali bili, praviti spomenik nekome ko je izvrsio atentat je vrlo, vrlo zabrinjavajuce. Predlozio bih da se ipak ovo razmotri i povuce dok nismo opet nekome vani gurnuli prst u oko, a sa druge strane i poruka koja se salje domacoj javnosti je vrlo diskutabilna.

Maloletni radikalni ubica

pre 10 godina

Neka podignu i zeni i nerodjenoj bebi koje je tom prilikom ubio. Takodje bi bilo dobro da se napravi mala digitalna postavka na spomeniku da posetioci mogu telefonom da pogadjaju kako bi bilo ime ubijene bebe da je bila rodjena.

Душан

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?

milosh

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)


A tvoji su ORGIJALI 50 GODINA !! I SUROVO LIKVIDIRALI sve neistomisljenike !!! Da, da !!!

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Sta ce spomenik ovom Bosandzerosu prekodrincu koji se izjasnjavao kao Jugosloven u Beogradu?
Kakve su ovo nebuloze, pa iz te Mlade Bosne organizacije je kasnije nastala boljsevicka banda koja je kasnije ujahala u Srbiju 45-e godine uz pomoc boljsevicke Crvene Armije, kada su pobili sto hiljada gradjana Srbije metkom u potiljak i proterali preko 450000 gradjana Srbije iz svojih domova i zemlje.

Kakve veze Srbija ima sa prekdrincem Principom i Mladom Bosnom pretecom boljevicko Udbasko-Oznaske bande?
Dosta vise prekodrinsko-crnogorskih boljsevickih druzina i udruzenja po Srbiji.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ama ljudi dosta vise. Dokle orgijanje prekodrinskih. Sada su oni veci srbi od nas sa ove strane. Eno Kosova pa na sav glas srbijajte. Moze pitanje, sto vam zapadne valute nisu mrske? Hajde da prvo da pocnemo da radimo. Ne mogu se parole vikati na prazan stomak.

gavrilo

pre 10 godina

Bolje podignite spomenik svim srbima koji su poklani i pobijeni nakon njegovih hitaca. Srbija je nakon Gavrila izgubila 25% populacije i od toga se nikad više nije oporavila. Usput, kad ste tolike patriote što ne otvorite i muzej NATO bombardovanja.

jadni smo

pre 10 godina

Glupost. Bolje bi nam bilo da su nas tada okupirali. Bar bi se znao red i disciplina. I da, ja sam jedan od onih koji misle da su nas malo bombardovali. Nemojte da mislite da i sada niste okupirani. Svejedno mi je da li se okupator preziva na ić ili ne, kada loše živim.

vostani carice

pre 10 godina

Tako je, i ispod starog Savskog mosta, tramvajskog da zaboravite mesinganu tablu na kojoj pise da je na tom mestu poceo I svetski rat, nego da podignete velelepni spomenik 50 metara visok u cast herojskih nam predaka koji nas odbranise od kolonizatora sa zapada. Toliko su valjda zasluzili

Nikola

pre 10 godina

(..., 22. januar 2014 22:48)

Vekovima je tu teritoriju u ogromnoj vecini naseljavalo srpsko stanovnistvo. Eto zato Princip ima veze sa Srbijom. Isti narod, ista vera, isti jezik, ma bre isto sve i sa leve i sa desne strane Drine.

pijetro

pre 10 godina

Šta je bilo patriJote, najnovije ispitivanje pokazuje , pošto pregovori sa EU ustvari i nisu pregovori,da se osipaju nacionalistički glasači, pa ste rešili da dolijete ulje na vatru?

...

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.
---------------------------

Okupator Bosne, da. Ali kakve to veze ima sa Srbijom ili onda Kraljevinom Srbijom? Umesto želje za širenjem na zapad bolje da smo se borili za širenje ekonomskih veza i razvojem ekonomije. Ali nema veze. Inat nas je skupo koštao. I onda i 90tih.

branislav

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 22. januar 2014 22:15) @ Princip je fanatik, nacionalistički idealista, ali ni malo idelano nije bilo do tada neviđeno stradanje i egzodus srpskog naroda, koji bi se jedino mogao porediti sa Velikom seobom Srba iz XVII. i bežanijom pred Turicma iz XIX.veka, nakon sloma Prvog srpskog ustanka. Princip nesporno jeste bio patriota, ali naivni zanesenjak, kratkovid za sve posledice njegovog akta. Vama koji ga danas slavite kao heroja, predlažem da pogledate bolne fotografije mrtvih srpskih vojnika po bojištima, prlikom prelaska preko Albanije, slike "plave grobince", vojničkog groblja u Solunu, kao i pogibiju civila naravno. Samo na Ceru ostalo je preko 16.000 naših vojnika, a na Kolubira još više, preko 60.000. Svaka treća srpska glava je poginula, država je unazađena, koja je i tada bila siromašna i zaostala. Mislite da su srpski seljaci bili happy što su opet morali u rat, jer su se tek vratili iz dva Balkanska? Pročitajte malo ispovesti ratnika iz onog vremena, pa pomislite na svog dedu ili pradedu kako leži u nekom rovu raznet od granate, ili izrešetan mecima iz mitraljeza. Ne kažem da je Srbija kriva za izbijanje svetskog rata, ali da smo mogli uraditi puno više sa svoje strane da ga izbegnemo to je tačno. Dragi patriJoti rat nije igrica sa računara, pa da sve resetujete ako vam se ne sviđa, rat je realna katastrofa, tragedija čitavih naroda. Tamo ne ginu botovi, nego živi ljudi. Rat može da voli samo onaj ko u njemu nije bio, ili ko je totalno nezreo.

istina&pravda

pre 10 godina

Mozda bi Bugari mogli da zveknu jedan spomenik Vladi Cernozemskom (za instant patriote to je onaj sto je ubio kralja Aleksandra Ujedinitelja). I to na sred Sofije, veliki, da se vidi iz Beograda. Taj ubica i "revolucionar" se u nekim krugovima Bugarske smatra herojem. On je takodje i heojski umro, utukla ga batinama francuska policija na mestu zlocina....

Kako bi se vi osecali, jeli Srbi???

bgd

pre 10 godina

Budalaština.

Gavrilo Princip je mučenik, dobro se držao na suđenju i na robiji, jeste ubio s..... (i car Franja nije žalio Franca Ferdinanda), ali ubio je i nedužnu ženu.
I bio je zaveden - atentat nije trebao da uspe. Da su pravi organizatori stvarno želeli da ubiju Franca Ferdinanda,poslali bi iskusne ljude, komite ili vojnike iz Balkanskih ratova, a ne gimnazijalce koji nikada nisu pucali u čoveka.
I sam tok atentata, neuspeli napad bombom, nervoza, panika, i na kraju puka slučajnost da je Princip uopšte došao u poziciju da puca, govori koliko je to sve bilo loše organizovano. Mladobosanci su poslati u smrt da izvrše pritisak na Franca Ferdinada, ne da ga ubiju. Niko nije očekivao da će i uspeti.

Neka podignu spomenik "Mladoj Bosni". To je OK.
Neka podignu spomenik svim Srbima poginulim, ubijenim, umrlim od epidemija, bolesti, gladi i icrpljenosti u periodu 1914-1918.

Ali nemojte veličati pogrešne stvari, nemojte trovati buduće generacije i nemojte gurati prst u oko.

Hajde da malo živimo.

Zlatiborac

pre 10 godina

Princip je Jevrej i mason. Srbin nije...uostalom kao i vecina revolucionara tog vremena Lenin, Trocki...U Sarajevo na Jevrejskom groblju ima dosta grobova sa prezimenom Princip.

muftakis

pre 10 godina

@boki
Karađorđevići jedino sa Habzburgovcima nemaju rodbinske veze pa stoga tvoj komentar smatram kao nameran faul. Tipično komunjarski.

kisa

pre 10 godina

Čemu opet prkošenje Srbijo? Kome se i šta želi dokazati? I onda će opet sutra biti ''Nemci nas ne vole''...
(ludi splićo, 22. januar 2014 22:22)

e moj Ludi Splico, da nije bilo takvih ti i tvoji biste jos uvek bili pod Pavelicevim unucima ako ne i pod Venecijom.
A za nas i Nemce se ne boj, boli nas dal se mi njima svidjamo ili ne ali mi nasu istoriju i nase junake moramo slaviti. ( jer ih imamo!)

Djape

pre 10 godina

Super! Vlada Srbije je resila sve probleme gradjana pa sam ima vremena da se bavi Gavrilom Principom.

P.S. Neki dan se u Dačićevoj Žitoradji obesio covek jer nije imao 1000 din da kupi lekove.

el cid

pre 10 godina

Tipično za nas:stvaranje Jugoslavije se pljuje, predstavlja kao grobnica srpskog naroda a sada podižu spomenik Gavrilu Principu koji je dao život za ideju ujedinjenja. Prosto je neverovatno koliko je odsustvo najosnovnijeg logičkog prosuđivanja u glavama ovdašnjih političara, akademika i profesionalnih patriota! Sve se koristi po potrebi pa sada kada je jedan vek od sarajevskog atentata brže bolje ga veličaju a do pre neku godinu su pljuvali po ideji ujedinjenja! Tako sada prvi potpredsednik i premijer govore o značaju priključenja EU a do pre pet godina su pljuvali po EU i lepili nalepnice Bulevar Ratka Mladića! Mi smo pilićarska država jer ljude uglavnom ništa ne zanima osim njih samih a ogavni politikanti to vešto koriste da Srbiju pretvore u garderobu političkih programa gde malo malo pa promene političku odoru!

drekavac

pre 10 godina

Ako je rok izgradnje posle izborne kampanje, siguran sam da je u pitanju samo marketinški-politički trik, te da od spomenika neće biti ništa.

Gavrilo

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?
(Душан, 22. januar 2014 22:33)
---
Nije se desilo tada jer je A. Karadjordjevic gurnut da pravi Jugoslaviju i od tada Srbija biva primorana da bude "politicki korektna". Drugo, Apisa i ekipu je sud jos u toku rata pre oslobodjenja 1918. osudio za pokusaj tj pripremanje atentata na kralja i streljani su. Streljani su jer nisu zeleli da se napravi Jugoslavija kojoj je i bila namenjena zla sudbina vec Srbija, homogena drzava srpskog naroda i manjina koje u njoj zive. E sad, drugo je pitanje ko ZAISTA stoji iza atentata na Ferdinanda. Jedini koji su zaista imali interesa da se to desi su: Englezi i militantni krugovi u Austro-Ugarskoj i Nemackoj koje su takodje bas Englezi i USA i napravili. Ti isti centri moci aktivni su i dan danas. Ferdinand je bio protiv rata, ozenjen zenom slovenskog porekla, njegova deca nisu imala prava na presto zbog toga. Bio je omrznut lik u Becu i idealna zrtva. To u svakom slucaju ne znaci da Principu ne treba podici spomenik - treba jer on je primer borbe za slobodu, iako su cak i njegovi pretpostavljeni bili izmanipulisani od daleko vecih i mocnijih igraca koji su rat zeleli i dugo pripremali. Mi treba da se fokusiramo na svoj deo istorije. Ne postoji neopravdano ubistvo agresora u svojoj zemlji. Ferdinanda kao oca i supruga, kao coveka treba zaliti, ali Ferdinanda okupatora ne.

bora

pre 10 godina

dizati neke spomenike atentatorima ili teroristima nije bas pametno, da li je to normalno u svetu bas i nisam siguran jer neznam bas neke
primjere, mozda gresim al mi se ne cini bas dobra ideja..

Mare

pre 10 godina

(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Nisam znao da si mazohista, pali te da robujes? Sad si ti sto godina posle bitke general, pitao bih te kako si razmisljao da ti sad pred nosom setaju naoruzani do zuba strani vojnici a ako ih samo mrko pogledas te ubiju kao zeca. Pitao bih te da li bi pametovao da ti sad okace bukagije oko nogu i vodaju te kao stoku po ulicama. Ne da bi zeleo slobodu, nego bi bio spreman i glavu izgubiti za nju. Boli tebe uvo danas, pricas sta hoces, ides kud hoces (ako imas novca), lako ti je iz 21 veka popovati.

Civitas

pre 10 godina

A pljuvali biste Hrvate i Makedonce kada bi dizali spomenike učesnicima atentata na kralja Aleksandra?

Licemerčine!

Naravno da sam protiv podizanja spomenika teroristima, ma koje vere i nacije bili!

Ja

pre 10 godina

Ako nekoga slavimo, a valjda se spomenikom to želi pokazati, trebalo bi da nam on bude uzor.
Ugledaju li se ovi koji predlažu spomenik na Gavrila? Ko je od njih spreman da se žrtavuje za slobodu svog naroda?
Princip je za slobodu svog naroda, svesno, dao najviše - svoj život.
Ova generacija nije dostojna ni spomenik da mu podigne.

Lima

pre 10 godina

Od koga je mnogo je, a za koga cudo je ! Ja zelim da se ova vest i obistini, ali... jedan poziv menja sve. Na ovom primeru cemo videti jasno da li ova vlada ima kicmu i mrvu casti da ne poklekne pred strancima.

Duka

pre 10 godina

@ srbin
Srbine brate, vidim koju su nam slobodu i blagostanje doneli ti tvoji borci za slobodu. Sve pucamo od blagostanja. Nemoj prike više niko da nas oslobađaja !

Nataeos

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)
Sa ovom izjavim komotno bi mogao i Nedića i Ljotića!!

Serbinum

pre 10 godina

Amorfne komunističke mase koje mrze Srbe opet ostavljaju svoja eU mišljenja.Draga gospodo,Gavrilo je bio državljanin K und K monarhije, prema tome ne može biti nikakve krivice na Srbije, tako kaže nauka. To što su nas preko Drine Obrenovići prodali zarad kraljevske titule, nije dalo za pravo KuK monarhiji da se iživljava nad nama. Ipak smo mi platili najveću cijenu, pa bar imajte malo razumjevanja. "Drang nach Osten" smo skupo platili. Gavrilo je heroj, velika istorijska ličnost i u ono vrijeme nacionalnog buđenja malih naroda, simbol otpora. Zahvaljujući njemu, nastale su Poljska, Čehoslovačka, Mađarska... Ako ga oni poštuju, a evo u zadnje vrijeme se bude i engleski, francuski istoričari, ruski i američki, zašto popuštati Germanima revizionistima?

Predrag

pre 10 godina

@ Kao lokaciju predlazem portu Saborne crkve i to sto blize ulici. Odmah preko puta nalazi se ambasada Austrije.

Predlažem istu lokaciju ali za tablu zahvalnosti Austriji i gradu Beču što su primili ogroman broj Srba (ima ih oko 180.000) i omogućili im posao i pristojan život.

Sta reci...

pre 10 godina

Auuu, pa sada kad strani izaslanici dodju u posetu Kalemegdanu Dacic ce imati jos vise stvari da im objasni... Kale, Turci, Gavrilo...

Bosanci u Bosnu

pre 10 godina

Najbolja lokacija za ovaj spomenik je preko puta Nemacke ili Austrijske ambasade. A ako radikalima iz Vlade ostane malko viska cementa nakon sto je isti zavrsen, nek naprave I spomenik Osami bin Ladenu preko puta Americke ambasade. Tako cemo ubrzati I olaksati evro-atlantska stremljenja na celu sa PPV-om.

Nemačka pre Bizmarka je rešenje za Evropu

pre 10 godina

Gavrilo Princip je borac za oslobođenje jednog dela Srbije. Pre turaka to je bio deo srpske države, početkom 20.veka tu je živelo 80% srba, a onda je austrija okupirala taj deo Srbije. Sve dalje je posledica te okupacije na srpskoj zemlji koju austrijanci nikada u istoriji nisu posedovali.

Tony Montana

pre 10 godina

Kupujem najveci venac i donosim ispred da polozim davno cekam ovaj dan.
‘Ja znam odakle sam
Nezasit kao plamen
Žarim i izgorevam samog sebe
Sve što god obuhvatim zasvetli
Sve što iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao’”
Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Ал‘ право је рекао пре
Жерајић, соко сиви:
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

И место да смо у рату
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату
На нама ланци звече.

Сваки дан исти живот
Погажен, згњечен и стрт
Ја нијесам идиот
Па то је за мене смрт.

anarhista

pre 10 godina

Njemu spomenik? Pa njegova dela su kostala njegovu zemlju vise zivota nego sto ga odnese nato bombardovanje! I zasto to? Pa Franca su svi smatrali za budalu, a on ga pretvori u mucenika!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Cin ubistva Franje Ferdinanda moguce je posmatrati na tri nacina:

- Sa moralne tacke gledista, odavno je prihvaceno da je cin tiranicida (ubistva tiranina) sasvim opravdan. Veliko je pitanje, doduse, da li je Franja zaista bio tiranin ili samo tiranin-debitant na strucnom usavrsavanju. Ovo zavisi od toga da li se prihvati teorija da je nadvojvoda pripremao neisprovocirani napad na Srbiju (sto je danas gotovo sasvim evidentno) ili ne.

- Sa zakonske tacke gledista, radi se o najsictijem masovnom ubistvu sa predumisljajem bez i trunke olaksavajucih okolnosti. Da je Princip ubio nadvojvodu i suprugu u Americi 2014. godine, sudili bi mu i za ubistvo nerodjenog deteta, i verovatno bi dobio tri smrtne kazne (plus nekoliko dozivotnih) BEZ OBZIRA sto je bio maloletnik.

- Sa politicke tacke gledista, u pitanju je bio cin cistog nacionalnog samoubistva: Srbija je gurnuta u rat iz kojeg je izasla sa jednom cetvrtinom stanovnistva manje, morem izbeglica, invalida i sirocadi, bez svog imena, identiteta, zemlje i jasno odredjenih granica. 100 prethodnih i 100 buducih godina srpske istorije zbrisano je za nekoliko krvavih sekundi.

Sve u svemu, Srbija bi bila napadnuta htela-nehtela. Princip je samo nasim krvnicima dao blagoslov i opravdanje i zauvek nas zigosao kao krivce za pocetak najveceg rata u istoriji. Principa i njegov cin moguce je braniti ISKLJUCIVO iz neke apstraktne, sholasticke i metafizicke "moralne" perspektive potpuno odvojene od bilo kakve realnosti.

Nas Heroj zauvek

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.
(zoran, 22. januar 2014 22:17)

ti poredis spomenik Ferdinandu u BiH i spomenik Principu u Beogradu, ti poredis Ferdinanda sa Principom. Imenjace znas li ti sta si napisao, gde si i ciji si.

I da se razumemo Gavrilo Princip jeste bio Srpske nacionalnosti ali je pre svega bio Mladi Bosanac - nadnacionalista ili internacionalista pa je spomeniku odavno mesto gde drugde nego u Beogradu.
Smrt fasizmu.

Predrag

pre 10 godina

Rodjen sam u Beogradu, pre 47 godina. Zavrsio sam osnovnu skolu u ulici Gavrila Principa. Zapamptite ili naučite, Gavrilo je junak, borac protiv "tamnice naroda" imperije Austro-Ugarske, kako su tu državu Česi, Srbi i drugi pravi Sloveni tada doživljvali. Kulturni Beč je samo tražio povod, izgovor, da jednom zauvek, zasvagda, za sva vremena, zavrsi sa Srbima = "Vlasima" i našom malom siromašnom državom, koja je "pravila probleme" nakon aneksije BIH. Zagreb se sa puno entuzijazma se uključio u napad (42. zagrebačka vražja divizija i borbe na Ceru i Kolubari, nisu se predavali). Principi su principi, Gavrilo ti si učinio što si naumio sa svojih 17 godina, na Vidovdan, u okupiranoj Bosni. Danas, nakon 100 godina, tvoj čin možda može i drugačije da se sagleda, analizira. Ali, Srpstvo pamti, slobodni svet pamti... A i ja imam prava da izrazim svoj stav: Slava junače!

EU Citizen

pre 10 godina

Suluda crnorukaška politika nalazi svoj kontinuitet u savremenim (post)udbašima komunističko-fašističke provenijencije koji su ponovo na vlasti, i kao simbol tog kontinuiteta Srbija diže spomenik jednom bosanskom terorističkom ubici koji je ovu zemlju, uz pomoć onog najgoreg u njoj, pre stotinak godina uvukao u sumanuti rat koji ju je koštao trećinu muškog stanovništva i zapečatio njenu sudbinu u dvadesetom stoleću, jer tako obogaljena država nije imala šanse da postane stvarni balkanski Pijemont i drži na okupu ogromnu i heterogenu državu u koju su Karađorđevići megalomanski i hazarderski uleteli. Komunizam i potpuna propast nekada perspektivne male zemlje bili su samo logična posledica te sulude politike. No, dobro, bar ćemo imati još jedan pouzdan indikator da je Srbija, uz samo delimičan izuzetak one Đinđićeve, dobila prvu normalnu vladu za sedamdesetak godina: kada spomenik bosanskom zločincu odleti u Savu, to će biti siguran znak.

da l' sam poš'o, il' sam doš'o?

pre 10 godina

Dragi anti-principovski nastrojeni komentatori, ako mislite da bi rat bio izbegnut samo da Gavrilo nije povukao oroz grno se varate. Austrija je svakako spremala rat protiv Srbije, pa im je Princip došao kao dobar izgovor. Jedino nisu računali da će u tom ratu izaći sa višestruko manjom teritorijom i stanovništvom, al' šta sad.

Dragi pro-principovski nastrojeni komentatori. Rat kao sama pojava nije igrica koju je lako ponovo restartovati, Gavrilo je verovatno znao šta će njegova dela izazvati, ali je čvrsto bio uveren u njih i njihov pozitivan uticaj na buduće generacije.

Danas mi smo narod izgubljenih, ne zamo ni gde smo pošli, a često ni odakle smo došli. Rugajući se onima koji su nekada bili deo nas postajemo gori od njih samih. Žrtva prinesena za dobrobit današnjih generacija od strane Principa, junaka Kajmakčalana i Solunskog fronta je obezvređena, danas smo mi ti koji srljamo bezglavo ne pitajući za cenu.

Uostalom imate primer Ukrajine. Videćete i sami Bože zdravlja, nakon par godina posle ovog međusobog satiranja gde će biti u odnosu na današnja očekivanja...

boki

pre 10 godina

Zanima me dali su iz vlasti/vlade konsultovali nasu kraljevsku familiju jer i ona je 'plave krvi' isto kao Habzburgovci, a pojedini od Karadjordjevica su se cak i 'orodili' sa Habzburgovcima

Srbin iz Srbije, Srpske, Srpske Krajine

pre 10 godina

Čitajući veliki broj komentara, zaista se vidi da ovoj jadnoj Srbiji nema spasa!
Nazivati Gavrila Principa pištoljerosom, bosančerosom, prekodrincem (tipično komunjarski, radi razaranja srpskog bića), Jevrejinom, banditom...To je stvarno dokaz da nam nema spasa!
Uostalom, sve po zasluzi!!!
Verovatno bi mnogi tastaturci, sa oduševljenjem pozdravili uklanjanje spomenika knezu Mihajilu i postavljanje recimo Ramišu Haradinaju, Agimu Čekuu, Ademu Jašariju, Naseru Oriću, Anti Gotovini, Mirku Norcu i ostalim znamenitim ličnostima naše novije istorije.
P.S.Naravno, podržavam postavljanje spomenika Gavrilu Principu!
Molio bih moderatora da objavi komentar, da se vidi da još uvek u Srbiji ne vlada jednoumlje.

boris

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani..

Snouden

pre 10 godina

Mi smo potpuno sizofren narod. Sa potpuno sizofrenim vodjama. Ja sam zapanjen. Pre podne srpski nacionalisti, popodne liberalni demokrate, a predvece jugoslovenski transnacionalni komunisti. I uvereni da su sve vreme u pravu, u svom centru. Ludilo.

ko ne veruje

pre 10 godina

ko ne veruje,evo linka ka toj slici : http://www.vestinet.rs/info/pronadena-neverovatna-fotografija-spomen-ploca-gavrilu-principu-rodendanski-dar-hitleru-1941

BanCho

pre 10 godina

Načitah se ovde svega i svačega, ponajviše nebuloza - bosančeros, pištoljeros, jevrejin... Pa čak i kako bismo se osećali da podigne neko spomenik atentatoru na kralja Aleksandra, živi ideja velike Srbije, i tako dalje...
Samo bih postavio par pitanja gospodi i gospođama koji šalju ovakve komentare i razmišljaju na ovaj način. Prvo: Kako se sada osećamo? Nakon godina Borisove vladavine i izvinjavanja svakome za sve što jesmo i nismo, nakon pustošenja devedesetih na čelu sa crveno-crnom koalicijom koja ponovo jaše, nakon povlačenja u mišju rupu potpisivanjem briselskog "sporazuma", kumanovskog "sporazuma" i ostalih nametnutih rešenja i "sporazuma". Gavrilo princip je neizbrisivi deo naše istorije, a onaj ko je iole učio istu do pre nekih dvadesetak - trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, mogao je da nauči da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu, nikako terorista ili ubica nevinih i nedužnih civila kako želite da ga predstavite gospodo draga! Ako mislite da je "in" pljuvati po svemu srpskom, samo izvolite, pljujte, ali znajte da se to ne naziva slobodom govora, već čistom glupošću i neobrazovanjem.

MunzeLjux.

pre 10 godina

Taj nas je upropastio i unazadio,nacisto.Usli smo u trajni sukob sa Nemcima i to ispastamo dan danas.Ja sam protiv takvog spomenika jer je u potpunoj suprotnosti sa pricom da Evropa nema alternativu.Sigurno da u svakom narodu postoje kontraverzne istorijske licnosti ciji bi spomenik rado videli mnogi pripadnici tih naroda,ali razum i negovanje nacionalnih interesa,nikad nece dozvoliti postavljanje istih.

boki

pre 10 godina

uopste necu da ulazim u analize ko je terorista, ko je okupator, sta su uzroci i sl gluposti. Imamo skolovane ljude za to. Mi cemo narednih jos 300 godina da trucamo o tome, a sto neko rece sramota- mi nemamo ni popis nestalih, poginulih ubijeni u ratu. Sramota prema tolikim zrtvama.

Ali zato smo eksperti da cackamo mecku i samo iritiramo bespotrebno.
Mi stalno pravimo jedan korak napred a tri unazad. Ej Srbijo, osvesti se i gledaj u buducnost. Ostavi se gluposti koje nas posle skupo kostaju.
Zbog sitnog glupiranja po KIM, predali smo kosovo 99te pod pretnjom, a 2013te to i potvrdili (O ratovima pre i da ne pricam) . Sad opet pravimo prostore za nova glupiranja

goran v.

pre 10 godina

Ako stvarno podignemo taj spomenik, to samo može značiti dodatnu potvrdu da smo mi za politiku potpuni amateri. Prst u oko, svima, uvek, i bez obzira na cenu. Mene interesuje ko je to iz Vlade inicirao, a opet moguće je, znajući Večernje novosti, da je u pitanju čista spekulacija.

darko

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani...
(boris, 22. januar 2014 23:12)

Kao prvo besmisleno je porediti jednog fanatika sa naucnicima i velikanima srpske istorije. Drugo, zapitaj se koliko Srba, odnosno nerodjeene dece, nije imalo prilike da dodje na ovaj svet jer su njihovi potencijalni ocevi izginuli od Cera, preko Kolubare, pa sve do Solunskog fronta. Ne zamenjuj teze, nacionalisto, mi se ne stidimo svojih predaka, nego se stidimo zlocina Gavrila Principa, i smatramo da nam ne treba njegov sponenik u Beogradu. Ne zato sto smo sluge Zapada, kako neki tvrde, nego zato sto smo Hriscani, ljudi, i sto osudjujemo ovaj zlocin, koji je samo obrukao nas narod. Ako je za neke od vas, posebno iz RS, ovaj pojedinac heroj, i ako vam nije dosta rata i ubijanja, samo napred, podizte spomenike, ali tamo kod vas, ne ovde. Ja se ne stidim sto je Gavrilo bio Srbin, sta vise smatram da je tragicna licnost izmanipulisana od strane nacionalista, ali je njegov akt zlocin, pa se zato stidim tog ubistva. Ispaljeni meci u Sarajevu nisu ubili samo dvoje ljudi, oni su zapravo ubili na stotine hiljada drugih. Srbija nije kriva sama po sebi za pocetak rata, ali bi bila kriva ako bude slavila zlocin.

Dejan

pre 10 godina

Gavrilo iz moga kraja - legendo zavicaja!
Za sve ove ''europejce'' koji bi se sakrili da sutra neko napadne majku Srbiju zapamtite: Gavrilo Princip je junak i slavice se njegovo ime dok je pravih Srba!

milos

pre 10 godina

Zasto je ovim narodom i Beogradom zavladalo sto gore to bolje.Dosta laznog patriotizm i vernistva,nekada je ovaj grad imao svoje spomenike,filmske festivale,utakmice,kulturu,bolnice…..Od kada dodjose ovi sto zive od prekrajanja istorije i busanja patriotizmom,ode sve do djavola.Pustite nas vise atentatora,ubica,svercera,NE ZANIMAJU NAS

Popaj

pre 10 godina

Pavle Isakovič
U Beogradu postoji ulica Miloša Crnjanskog i nalazi se u opštini Obrenovac.I to ne na periferiji već blizu centra.

disco

pre 10 godina

Prvi svetski rat je doprineo dolasku na vlast dva totalitarna sistema i dva tiranina-Staljina i Hitlera.Upavo to nezadovoljstvo,zbog poraza Nemaca(Austrugara)u prvom svetskom ratu,Hitler je iskoristio za dolazak na vlast.Tako da se može reći da je drugi svetski rat nastavak prvog,smo sa više žrtava.

kopriva

pre 10 godina

Franc Ferdinand je bio prek, zadrt covek, veoma cudan, ali odan svojoj porodici, zemlji i dinastiji. Na mesto prestolonaslednika dosao je nakon smrti svog oca Karla Ludviga, brata Franje Josifa. Karl Ludvig je postao prestolanseldnik nakon tragicne smrti Franjinog sina, svog sinovca, princa Rudolfa 1889 godine. Bez obzira na cudan i naporan karakter Franca Ferdinanda, te brojne kontraverze koje su pratile njegov privatni zivot, posebno njegov brak sa Sofijom Hotek - pripadnicom starog, ali osiromasneog i nizeg ceskog plemstva, to nikako nije dalo za pravo jednom bosanskom fanatiku da ga ubije. Sama licnost Principa je je bila podjednako cudna. Odbijen iz srpske vojske kao dobrovoljac, bolestan od tubekuloze, zanesen nacionalistikim idejama, kao da je bio stvoren za ulogu atentatora. Neki istoricari smatraju da je Princip bio smrtno bolestan od tuberkuloze, te je zato i olako prihvatio ucesce u ovom zlocinu. Naravno, nije samo Princip bio deo zavere, sta vise da bomba Nedeljka Cabrinovica, njegovog druga, nije eksplodirala na "pogresnom" mestu, mozda mladi fanatik ne bi ni dosao u poziciju da puca. Takodje, postoje i druge tvrdnje koje za ideju uzimaju mogucnost da su vojni krugovi i miltinanti deo vlade u Becu, koji je bio pod uticajem Nemacke ratne politike, znali o pripremi atentna, ali su to precutali prestoloansledniku, da bi dobili povod da konacno "zavrse" sa Srbijom. Tek bilo kako bilo, Princip je napravio veliku grešku, a posledica je bila stradanje srpskog naroda.

bezumlje

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)Samo da te obavestim da su članovi Mlade Bosne većinom bili levičari,a ne desničari ili,kako sada ih neki nazivaju,jugoslovenski nacionalisti.Kraljevina Srbija,a i posle Jugoslavija se distancirala od njih i njihovog delovanja.Možda su zato mnogi pripadnici Mlade Bosne bili,izmedju dva rata, članovi komunističke partije,a za vreme drugog svetskog rata se borili protiv fašizma.Zato su ih posle rata komunisti priznali kao borce za slobodu.

Radoš

pre 10 godina

Prvo bi trebalo retuširati taj fantastičan grafit sa fotografije, a koji stoji vandalizovano ismejan u Principovoj ulici. Niz hostela je iza ćoškova, a mladi ljudi koji posećuju Beograd na naš grad gledaju i kroz kulturu urbane umetnosti.

Vladimir Vuk

pre 10 godina

Ne želim da osporim ono što je Gavrilo Princip uradio, naprotiv. On je vrlo bitna figura u našoj istoriji. Obzirom da smo ih porazili, normalno je što ga u zemljama naših redovnih neprijatelja 20. veka smatraju teroristom, kao što je i normalno da za mene Franjo Tudjman nikad neće biti oličenje slobode i poštenja, primera radi (neće ni mnogi naši političari, kako ovi danas tako ni oni od pre). Medjutim, mislim da bi spomen obeležje Gavrilu Principu u ova vremena na Kalemegdanu više bio trn u oku nekim zemljama EU (na čelu sa Nemačkom i Austrijom), te zato smatram da oni koji zaslužuju spomen obeležje bez ikakvih potencijalnih pretnji pod parolom "provokacija Srba" sa zapada su: Živojin Mišić (namerno prvi na spisku), Petar Bojović, Radomir Putnik, Pavle Jurišić Šturm, Kralj Petar I, major Dragutin Gavrilović, regent Aleksandar (bez obzira što je, ispostaviće se kasnije, Jugoslavija bila porešan i skupocen projekat koji su Srbi krvavo platili i pri njenom pravljenju, i pri branjenju i okupaciji 1941-1945). Mi moramo kako znamo i umemo da iskoristimo ove nadolazeće godine koje beleže stogodišnjicu Prvog svetskog rata, i da se busamo u grudi da nas svi čuju. 60% muške populacije je izginulo u tom ratu. Srbija je prve godine rata napravila opštu pometnju izvojevanim pobedama na Ceru i Kolubari, a poslednje potpuno otvorila put ka Beču i Budimpešti probojem Solunskog fronta. Golgota koju je srpska vojska prošla je epska i herojska, i to su činjenice. Jubilej je - iskoristimo ga.

da se ne lazemo

pre 10 godina

Pitanje za sve komentatore koji povezuju atentat sa pocetkom rata: Da li stvarno verujete da do rata ne bi doslo,da nije bilo atentata!?Da li ste procitali spisak uslova koje je Austro-Ugarska ispostavila Srbiji i da li znate da je Srbija prihvatila sve uslove osim jednog(da Austrijska policija moze po Srbiji da hapsi koga i kad hoce)!I upravo je taj jedan uslov iskoriscen kao formalni povod za objavu rata!Pa da li stvarno mislite i da smo prihvatili sve te uslove,da oni ne bi nastavili da izmisljaju nove,dok ne pronadju jedan,koji bi bio "dovoljan" za objavu rata!?Mislim da je to vrlo naivan nacin razmisljanja!

Rajko

pre 10 godina

Austrougarska je imala teritorijalne pretenzije prema Srbiji. I da Princip nije ubio Ferdinanda, oni bi nas napali. Mlada Bosna i Princip su se borili za slobodu i ujedinjenje porobljenih južnoslovenskih zemalja, a Austrougari su bili okupatori. Princip zaslužuje spomenik!

Srbin sa obe i obje strane Drine

pre 10 godina

Čitajući komentare shvatio sam da će Srbi uvijek i uvek biti isti...Nikad se ni oko čega ne možemo složiti! Nije Slobo kriv...

munz

pre 10 godina

(EU Citizen, 23. januar 2014 06:58)
Brate, pretera ga. Princip je bio atentator, nije bio terorista (definicija terorizma se lako izgugla). "Mlada Bosna" je u suštini bila jugoslovenska i njene akcije na liniji htenja velike političke većine južnih Slovena same AU monarhije. Gledanje iz današnje vizure daje veoma pogrešnu sliku. Jeste tužno i ružno što je ubijen prestolonaslednik reformator i trudna mu žena, ali AU je svakako planirala da zgazi ili aneksira Srbiju i meni je žao i tih milion ljudi čija je glava svakako bila na panju. 1914. je u Evropi bilo biti ili ne biti - ili će Nemačka i AU da se prošire ili rastoče. Na (ne)sreću, desilo se ovo drugo. Što se Principa tiče, ne bih mu dizao nikakav spomenik. Ako ni zbog čeg drugog, ono za šta se borio (Jugoslavija) je propalo, a ne pomaže ni to što im je pomagao bezdušni ubica Apis sa svojom klikom...

vaso

pre 10 godina

Sveta, 22. januar 2014 23:41)

E moj Sveto,
Gde bi ti bio kraj da si se malo zainteresovao, pa malo i procitao o Mladoj Bosni, o tom vremenu, o tim ljudima.
Ne samo ti, nego mnogi pljuju po tim mladim ljudima, zeljnih slobode za sebe, i ne samo za sebe. Oni jesu bili sanjari, ali nije istina da su bilo koga zrtvovali osim sebe samih.
Pljuju prekodrinske Srbe.
A veliki Ivo Andric je prekodrinac, najveci srpski pisac, i naravno pripadnik Mlade Bosne.
I sad on valja, Gavrilo ne valja. Pa dalje i ovi sto mlate o velikosrpskom nacionalizmu.
Procitajte, tone stranica su dostupne da se vidi kako oni nisu ni u snu imali nekakvu srpsku ideju.
Bili su panslavisti, internacionalci. A sto se tice napada Austrije na Srbiju, previse dokumenata postoji da bi se to desilo ubrzo i bez Gavrilovog cina, jer je Austrija imala svoje planove. E sada sto se namestilo, to je cak i samom Beckom dvoru islo u prilog da lakse mobilisu nemacki narod, a jednim udarcem je ubijen i covek koga su jedva cekali da se rese. Irelevantno je uopste kakav je bio, a i to se zna (vrlo los covek), predstavljao je tiransku vlast u BIH.
Da li bi bio teroristicki cin ubistvo Hitlra i Eve Braun recimo u aneksiranom delu Cehoslovacke 1940.
Po mnogima od vas bi to bio veliki zlocin.
Nazdravlje vam i logika i pmet.

русвај

pre 10 godina

@stanislava. Само си заборавила да споменеш да је Аустро-угарска, између осталог, тражила од Србије да дозволи улазак аустроугарских полицијских и војних јединица на своју територију, да је Србија одбила да се одрекне своје суверености и самосталности и да је зато и била нападнута. Не бих се кладио у то колико су то двоје људи били невини. Уосталом, они су били симбол окупаторске власти и у Сарајево, у туђу земљу, дошли су да се шепуре и парадирају.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?
(Igor, 22. januar 2014 23:47)

To je, vec, licni problem tebe, kao roditelja. Kakav bi ti roditelj bio kada bi morao da prihvatis sugestiju komentatora sa jednog internet portala, ne bi li dao djetetu jednostavan odgovor na tako jednostavno pitanje. Moj sin ima 8 godina, ako jednom odluci da me pita, znam sta cu mu reci. Ne znam samo zasto tako banalizujes to sve, kao kada bi ja rekao: "sta cu ako me sin jednog dana pita tata zasto smo mi ratovali protiv hitlera i protiv nijemaca kad su svi oni koji su ratovali za njega danas ispred nas u svemu?". Je l' treba ja nesto sad da mu izvrcem i sminkam, ili da mu kazem direktno kako stvari stoje, i kako zdrav razum nalaze. Mislim, shvatas poentu. Hitler jer Hitler, a Gavrilo je Gavrilo, i kraj price. Nema tu mnogo mudrosti.

andra

pre 10 godina

Ovde se stalno pominje "Crna ruka", pa da kažem koju o njoj. Radi se o vrlo opasnoj, nacionalističkoj, organizaciji koju su mahom činili oficiri i podoficiri vojse kraljevine Srbije. Na čelu oraganizacije se nalazio Dragutin dimitrijević Apis, odličan vojnik, i jedan od inspiratora ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, u maju 1903. godine. Crnorukaši, kako su se zvali, izdavali su se za iskrene patriote, što su pokazali i junaštvom u nekoliko ratova, od 1912 do 1918 godine. Međutim, isto tako je poznato da se radilo o radikalnim nacionaistima, fanaticima, koji su se nakon prevrata, od maja 1903. godine, veoma oslili i postali uticajni u vojsci, politici i državnim poslovima. Recimo posle prevrata crnorukaši su pretili smrću svima koji su osuđivali njihov zloči. Tada su jednog od oficira srpske vojske, koji je tražio da se pokrene postupak protiv kraljeubica, bukvalno naterali da pobegne iz zemlje. Pretili su ministrima, novinarima, postavljali svoje ljude u vojsci, vodili glavnu reč, a pominje se mogućnost da su umešani u ubistvo i jednog predsednika srpske vlade. Tako da njihovo poređenje sa "Crvenim beretkama" još kako je zanimljivo. Major Voja Tankosić, istaknuti član organizacije, jedan je od glavnih organizatora sarajevskog atentata, koji je čak sredio da atentatori izbegnu naše straže na Drini, i pređu u Bosnu. Taj isti major Tankosić je po Beogradu javno pretio "neposlušnim" ministrima, pa je jedan od njih kasnije svuda sa sobom vodio lično obezbeđnje.

Miloš

pre 10 godina

kao patriota ove naše namučene zemlje Srbije smatram da je ludački podići spomenik Principu ne samo u Bg već bilo gde u Srbiji i Rep Srpskoj bez obzira na mišljenja nekih! Trljanje u nos drugima naš nacionalizam i ponos može samo da stvori negativnu sliku našeg društva u očima onih "van", a naročito Nemaca i Austrijanaca sa kojima su nam jako važni odnosi ka pristupanju u EU! Nikad gore ideje u gorem vremenu ali gledajući našu diplomatsku istoriju čini mi se da nismo ništa naučili o Strategiji, Ciljevima i Diplomatiji! Nezaboravimo da kroz istoriju nekada su nam ti Nemci bili zaštitnici kroz ratove sa Turcima, pa kada su Rusi dali celu jugoistočnu srbiju Bugarima bili su to Nemci i Austrijanci tokom pregovora pred Berlinski kongres koji su se izborili da Srbija dobije svoje južne teritorije uključujući i Kosovo pa i teritorije do Niša i dole celu Makedoniju! E sad nisu oni krivi što mi nismo znali da sačuvamo naše teritorije.

hajduk

pre 10 godina

Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno.
(stanislava, 22. januar 2014 22:39)Ako tako dobro poznaješ delovanje Crne Ruke,zašto nisi napisala da,kada je imao saznanja,lično je predsednik vlade(Pašić)obavestio da se sprema antentat na prestolnaslednika,ali Beč nije ništa preduzeo u vezi toga.A atentat ne bi ni uspeo da vozač prestolonadlednika nije pogrešio put(posle ručka su pošli u bolnicu da obidju povredjenje u neuspelom atentatu,koji se desio ranije,kada je jedan član Mlade Bosne bacio bombu na auto prestolonaslednika,odmah je uhapšen,dok se drugi uplašio i pobegao) kada je to video pokušao je da okrene auto.To se upravo desilo ispred kafane ili prodavnice hrane u koju je Princip svratio da jede(znači bilo mu je sudjeno).Istina je da se Princip i još neki članovi Mlade Bosne imali jedan sastanak sa pripadnicima Crne Ruke,ali to nije bilo presudno za sarajevski atentat,jer su Mladobosanci i pre toga imali više pokušaja atantata na Bečke zvaničnike.Sarajevski atentat je samo bio izgovor za ultimatum koji je Srbija dobila,a za koji su svi u Beču znali da neće biti prihvaćen.Okupacija Srbije je planirana mnogo pre atentata,samo se tražio pogodan trenutak za to.Tako da je bizarno optužiti Principa za stradanje Srbije,onda bi se on mogao optužiti i za svih 20 miliona stradalih u prvom sveskom ratu.A sobzirom da je drugi svetski rat Hitler poveo jer je bio frustriran porazam u prvom i hteo je da ispravi "nepravdu"koja je učinjena Nemcima,zašto onda ne optužimo Gavrila i za 50 miliona,koliko je ubijeno u tom ratu.

sasa jokic

pre 10 godina

Opet nam UDBA namice konopac oko vrata, perfidno provlaceci ovu pricu kao patriotski cin! I posle cemo da kazemo kako nas kinje bez razloga, kako nas ne vole, a mi fini.....
Samo Srbima ovako nesto moze da padne na pamet u momentu kada se otvaraju pregovori sa EU. Ustvari to UDBA radi u inat pregovorima!

канаринац

pre 10 godina

У сваком граду по један да се стави, да се не заборави његова жртва за слободу српског народа. Слава ти Гаврило.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Poraz Srbije u I svjetskome ratu (njezina okupacija i gubitak 1/3 muske populacije) su bili vrlo vazan faktor koji je onemogucio Srbiji da sa preostalim (nedovoljno obrazovanim i sposobnim kapacitetima) absorbira novo pridosle zemlje pa tako i da politicki i administrativno predvodi Jugoslaviju. Srbija u kraljeviji Jugoslaviji nije mogla biti kako politicki tako ni kulturni ili ekonomski Pijemont! Bez obzira sto se nasla na strani pobjednika, Srbija je ipak dozivjela veliki poraz cije posljedice nose i danasnje generacije u vidu ne prilagodenosti europskim vrijednostima i vrlo jak anti zapadnjacki stav koji tek sada, otvaranjem pregovora sa EU oznacava ponovno vracanje tim istim europskim vrijednostima i korjenima. Molim da mi objavite komentar. Hvala.

nenad

pre 10 godina

Nikad nisam glasao na izborima za ovu ideju bih glasao!Cisto da se zna ,u Austriji postoji inicijativa da se Gavrilo Princip proglasi teroristom!

Čedemir Antonić

pre 10 godina

Kraljevina Srbija je bila od Austrije optužena da je organizovala Atentat. Dokumenta u Beču pronađena kasnije,pa i zvanična istorija su potvrdili da Srbija uopšte nije bila umešana u taj događaj!Ima svedočenja bliskih poznanika Principa (Ratko Parežanin i dr.) da je to bio isključivo lićni čin atentatora i da je Beograd bio zatečen-nije hteo sukob sa Austrijom jer je Srbija bila iscprljena Balkanskim ratovima!Ušla je u Prvi svetski rat neprihvatajući ultimatum i izgubila trećinu stanovnika. Podizanejm spomenika Principu u Srbiji-Beogradu sadašnja Srbija će posle STO GODINA dati za pravo lažnoj optužbi ondašnje Austrije i '' priznati'' da je oragnizovala atentat.Da li je svesna današnja vlast posledica podizanja spomenika i to na Kelemgdanu? Princip je ipak bio samostalni ubica i ne shvatajući šta će Srbija doživeti.
Zabrinut Srbin

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nikako da ukapiram zašto je jedno ubistvo herojsko,a neko drugo ubistvo,krivično delo?
(Stevan Sibinčić, 23. januar 2014 08:53)

I mene muce slicna pitanja :(
Zasto je bombardovanje neke zemlje cist akt agresije, a bombardovanje neke druge zemlje nacin da se instalira demokratija, i da se ta ista zemlja, jelte, oslobodi tiranina? :(

Ja

pre 10 godina

Narode to je deo istorije sa nasih prostora i mozete da ga ocenjujete kako hocete.Samo gubimo vreme nazivajuci ga ubicom ili patriotom.Da bi smo to razumeli trebali smo ziveti u to vreme.Svaka drzava ima svoje negativce i pozitivce i na osnovu toga ne mozemo da ocenjujemo ceo narod.Manite se corava posla.Sitni smo mi za takve stvari

Kum

pre 10 godina

Citam komentare ovde i na stranicama "Welta" koji je objavio ovu vest. Ogroman broj Nemaca se buni nazivajuci Principa ubicom i teroristom, tek pojedini pozivaju da se vidi u kom kontekstu se podize spomenik. G. Princip jeste ubio coveka ali on i nije pucao u F. Ferdinanda - ljudsko bice vec je pucao u F. Ferdinanda - simbol porobljivaca i okupatora a crno-zuta monarhija je bila upravo to. Za srpski narod je to neporeciva istina i to se ne sme precutati i od toga ne smemo odustati. S. Hotek je ubio slucajno, nju nije ni ciljao, ta nevina zena je bila "kolateralna steta" tog cina i Princip se kajao zbog toga. Spomenik je odavno trebalo podici uz prigodan tekst na ploci koji bi bio informativan, patriotski ali i opomena buducim generacijama. Ne mozemo zakopavati bitan trenutak svoje proslosti zbog "politicke korektnosti" u kraljevini Jugoslaviji, zatim u SFRJ ili sada prema EU. Spomenik bi bio tu da nas seca na nebrojene srpske zrtve pale za slobodu u Velikom ratu kojima se mozemo ponositi jer smo se borili za pravednu stvar suoceni sa agresijom ali i kao opomena da se nista slicno ne ponovi. Cinom Gavrila Principa je sve formalno i pocelo pa mislim da je njegova figura sasvim prigodna za takav jedan spomenik bez obzira sto je on rodjen u tadasnjoj Bosni. Rat bi svakako poceo i bez Principa ali mi ne smemo vise da potiskujemo dogadjaje koji su od sustinske vaznosti za razumevanje nase novije istorije. Ako cemo da se "suocavamo sa prosloscu" ne mozemo to raditi selektivno.

kolaricu panicu

pre 10 godina

@(Igor, 22. januar 2014 23:47)

Ako nisi sposoban da das odgovor na jedno tako jednostavno pitanje, na koje je sama istorija vec odgovorila, onda je mozda bolje da ne pravis djecu uopste.

grafit na zidu je vrh...

pre 10 godina

Meni su pomjesane emocije u vezi ovoga, jer ubistvo je ipak ubistvo....ali onda se sjetim mojih prandjedova i familije koji su stradali od njemacke cizme i dodje mi ideja da se po jedan spomenik postavi u Zagreb, u Bec, u Berlin, a onda mozda i Washington i New York pored kipa slobode.....

mi i oni

pre 10 godina

bilo bi nenormalno da 2014. god. srbija kao simbol postavi spomenik principu na kalisu, znaci i time u blizini austrijske ambasade.

umesto da se promeni ime postojece ulice gavrila principa, srbija ide iz krajnosti u krajnost i javno razmislja o tome da podrzi nekog atentatora i teroristu.

zasto nebih smo postavili i spomenik za lee harvey oswalda, mozda ispred americke ambasade?

Duka

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.

Max Cohen

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?

zoran

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.

Igor

pre 10 godina

Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?

BL

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Vrati se u školu, prijatelju.
Princip nije Bosančeros, nego Srbin.
Prvi svetski rat nije izbio zbog njegovog čina.
Dokle ćemo se zarad nekih lažnih vrednosti odricati naših najvećih heroja? Trebamo li se zarad prijateljstva sa Turskom odreći i Obilića?
Dakle, nazad u školu, prijatelju.

Treba velik spomenik

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.

stanislava

pre 10 godina

GAVRILO PRINCIP, mladi srpski anarhista, UBIO je DVOJE NEVINIH ljudi, i za mene jeste UBICA. Još je strašnije ako se zna da je jedna od žrtva njegovog ludila bila trudna, odnosno nadvojvotkinja Sofija. Princip je bio član anrhističko-nacionalističke organizacije "Mlada Bosna", koja je direktno pomagana i instruirana od strane zločinca iz "Crne ruke", iste one skupine verolomnika, ubica i prevratnika koji su mučki ubili srpskog kralja Aleksandra I Obrenovića, njegovu ženu, njenu braću, Predsednika srpske Vlade, nekoliko ministara, izvestan broj oficira vernih kralju, i sve to za samo jedne veče. U to vreme "Crna ruka" bi se mogla porediti sa "Crvenim beretkama", budući da su od 1903 do njihovog uklanjanja tokom "Solunskog procesa" (1916), praktično bili iznad svakog zakona, skupina nacionalista od koje su mnogi strahovali u Srbiji. Jedan od njih, major Voja Tankosić, sa svojom ekipom, je dirketno pomogao u pripremi atentana u Sarajevu, što su i vlasti Austro-ugarske znale. Umesto da pohapse zločince, i učine sve da spreče rat i tragediju čitavog naroda, vlasti Srbije nastavljaju da se junače, negirajuči povezanost bilo koga iz vojske ili vlade sa zločinom. Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno. Uostalom, zašto od 1914. do danas to niko nije uradio, bilo gde u Beogradu i Srbiji?

miki

pre 10 godina

mislim da to je pogrešan potez,princip nije neko ko zaslužuje spomenik...i ubiti zločinca bez suda je zločin,a kamoli atentat na predstolonaslednika jedne države i to samo zbog neslaganja sa njegovom politikom....inače ni kraljevina shs principa nije slavila kao heroja,njegova glorifikacija je pocela tek 1945...

Gospodin iz Srbije

pre 10 godina

Sta ce spomenik ovom Bosandzerosu prekodrincu koji se izjasnjavao kao Jugosloven u Beogradu?
Kakve su ovo nebuloze, pa iz te Mlade Bosne organizacije je kasnije nastala boljsevicka banda koja je kasnije ujahala u Srbiju 45-e godine uz pomoc boljsevicke Crvene Armije, kada su pobili sto hiljada gradjana Srbije metkom u potiljak i proterali preko 450000 gradjana Srbije iz svojih domova i zemlje.

Kakve veze Srbija ima sa prekdrincem Principom i Mladom Bosnom pretecom boljevicko Udbasko-Oznaske bande?
Dosta vise prekodrinsko-crnogorskih boljsevickih druzina i udruzenja po Srbiji.

jadni smo

pre 10 godina

Glupost. Bolje bi nam bilo da su nas tada okupirali. Bar bi se znao red i disciplina. I da, ja sam jedan od onih koji misle da su nas malo bombardovali. Nemojte da mislite da i sada niste okupirani. Svejedno mi je da li se okupator preziva na ić ili ne, kada loše živim.

Zlatiborac

pre 10 godina

Princip je Jevrej i mason. Srbin nije...uostalom kao i vecina revolucionara tog vremena Lenin, Trocki...U Sarajevo na Jevrejskom groblju ima dosta grobova sa prezimenom Princip.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ama ljudi dosta vise. Dokle orgijanje prekodrinskih. Sada su oni veci srbi od nas sa ove strane. Eno Kosova pa na sav glas srbijajte. Moze pitanje, sto vam zapadne valute nisu mrske? Hajde da prvo da pocnemo da radimo. Ne mogu se parole vikati na prazan stomak.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Veliki Srbin, koji nije žalio svoj život za slobodu svoga naroda zaslužuje mnogo više poštovanja od strane Srba i Srbije. Njegov spomenik će na kraju osvanuti i u njegovom Beogradu. Nadam se da svojim likom neće povrediti "duševna osećanja" onih Srba, kojima je Gavrilo Princip bio pozitivna ličnost samo kao "jugosloven" a terorista i ubica kao Srbin?!Naravno, svaki gradjanin Srbije sa prosečnim IQ-uom, shvatiće namere tih i takvih i njihovu opsesivnu želju da se uz Srbin automatski prikači i "epitet" zločinac ili terorista.Ne dozvolimo nove "presedane" jer će nas oni pratiti zauvek.

...

pre 10 godina

Ako je Miloš Obilić srpski junak, onda je i Gavrilo Princip. Gavrilo i njegovi saborci su se borili protiv okupacije Bosne od Austro-Ugarske. Franc Ferdinand je bio okupator. Baš kao i Hitler. Tačka.
---------------------------

Okupator Bosne, da. Ali kakve to veze ima sa Srbijom ili onda Kraljevinom Srbijom? Umesto želje za širenjem na zapad bolje da smo se borili za širenje ekonomskih veza i razvojem ekonomije. Ali nema veze. Inat nas je skupo koštao. I onda i 90tih.

red

pre 10 godina

Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
(Duka, 22. januar 2014 22:08)


Djindjica porediti sa svetskim tiranima je bas lepo, bas, odlican si.

Dan

pre 10 godina

Može da kaže ko šta hoće, sebe smatram srpskim patriotom, ali pucati u čoveka koji ne drži oružje je zločin, a naročito ako pritom ubijete i njegovu (možda) trudnu ženu i ostavite njihovu decu bez roditelja. Ne ulazim u to za kolika zla je vojvoda odgovoran, ali šta je iko dobio time što je on ubijen?

Sveta

pre 10 godina

Spomenik Principu u Beogradu je samo potvrda da velikosrpksa ideja menja imena kroz istoriju ali da nikad ne prestaje postojati do dana danasnjeg.
Nije to ni cudo kad cela Srbija govori o "oslobadjanju" bez da pita Bosance, Slovence i Hrvate kako su oni videli odlazak Austrijanaca i dolazak Srbije.

Ni najmanje me ne cudi sta se sve desavalo 90tih jer ne postoji razumevanje za druge narode a sto je najtragicnije ne postoji ni volja za tim cak ni danas u 21 veku.

Neko rece dole da treba stavit taj spomenik preko puta ambasade Austrije i Nemacke da bi dobili njihovu podrsku za ulazak u EU. Alal vera majstore i ja sam to pomislio odmah:) Opet Srbija gura prst u oko nicim izazavana a kako ce to zavrsiti znamo vec iz iskustva. Samo mi je zao sto ce inicijatori te price biti na pecanju u dubokoj penziji kad tadasnja Vlada bude muku mucila da izgladi te probleme sa EU clanicama radi naseg ulaska.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

@DUKA: Dokle više spomenici kojekakvim pištoljerosima. Nije ni čudo što ima toliko kriminalaca. Možda su i Đinđićeve ubice mislili da ih čeka neki spomenik. Bolje da daju te pare u nauku i obrazovanje.
-----------------------------------------
Pa kada završi "nauku" ili potroši te pare da ode za Nemačku, SAD, Nepal ili Abu Dabi?! Koja nauka i obrazovanje? Pa danas imate škole kojima je jedini cilj da od deteta naprave zombija koji će da se oseća kao NIKO, koji neće pripadati NIGDE I NIKOME?! To su naši "naučnici" gospodine. Nauče sve, nauče svašta ali su i dalje NIKO i NIŠTA. Bez ikakvog ličnog ili nacionalnog integtriteta. Zar to nisu uzalud potrošeni novci?

Maloletni radikalni ubica

pre 10 godina

Neka podignu i zeni i nerodjenoj bebi koje je tom prilikom ubio. Takodje bi bilo dobro da se napravi mala digitalna postavka na spomeniku da posetioci mogu telefonom da pogadjaju kako bi bilo ime ubijene bebe da je bila rodjena.

T.

pre 10 godina

Kako bi nasa vlada reagovala da se otkrije spomenik ubici kralja Aleksandra? Kao sto mi pravdamo Principa neko isto tako moze da pravda Cernozemskog. Ali ova vlada ionako nikada ne bi bila na vlasti da nije bilo atentata na Djindjica pa zato verovatno smatra da su ubistva normalan vid politicke borbe.

Tony Montana

pre 10 godina

Kupujem najveci venac i donosim ispred da polozim davno cekam ovaj dan.
‘Ja znam odakle sam
Nezasit kao plamen
Žarim i izgorevam samog sebe
Sve što god obuhvatim zasvetli
Sve što iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao’”
Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Ал‘ право је рекао пре
Жерајић, соко сиви:
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

И место да смо у рату
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату
На нама ланци звече.

Сваки дан исти живот
Погажен, згњечен и стрт
Ја нијесам идиот
Па то је за мене смрт.

kisa

pre 10 godina

Čemu opet prkošenje Srbijo? Kome se i šta želi dokazati? I onda će opet sutra biti ''Nemci nas ne vole''...
(ludi splićo, 22. januar 2014 22:22)

e moj Ludi Splico, da nije bilo takvih ti i tvoji biste jos uvek bili pod Pavelicevim unucima ako ne i pod Venecijom.
A za nas i Nemce se ne boj, boli nas dal se mi njima svidjamo ili ne ali mi nasu istoriju i nase junake moramo slaviti. ( jer ih imamo!)

EU Citizen

pre 10 godina

Suluda crnorukaška politika nalazi svoj kontinuitet u savremenim (post)udbašima komunističko-fašističke provenijencije koji su ponovo na vlasti, i kao simbol tog kontinuiteta Srbija diže spomenik jednom bosanskom terorističkom ubici koji je ovu zemlju, uz pomoć onog najgoreg u njoj, pre stotinak godina uvukao u sumanuti rat koji ju je koštao trećinu muškog stanovništva i zapečatio njenu sudbinu u dvadesetom stoleću, jer tako obogaljena država nije imala šanse da postane stvarni balkanski Pijemont i drži na okupu ogromnu i heterogenu državu u koju su Karađorđevići megalomanski i hazarderski uleteli. Komunizam i potpuna propast nekada perspektivne male zemlje bili su samo logična posledica te sulude politike. No, dobro, bar ćemo imati još jedan pouzdan indikator da je Srbija, uz samo delimičan izuzetak one Đinđićeve, dobila prvu normalnu vladu za sedamdesetak godina: kada spomenik bosanskom zločincu odleti u Savu, to će biti siguran znak.

boris

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani..

pijetro

pre 10 godina

Šta je bilo patriJote, najnovije ispitivanje pokazuje , pošto pregovori sa EU ustvari i nisu pregovori,da se osipaju nacionalistički glasači, pa ste rešili da dolijete ulje na vatru?

milosh

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)


A tvoji su ORGIJALI 50 GODINA !! I SUROVO LIKVIDIRALI sve neistomisljenike !!! Da, da !!!

Srbin

pre 10 godina

@Duka
A mozda je bolje da ih damo u nasu prosvetu kako bi neuki klinci poput tebe savladali najednostavnije istorijske cinjenice i ubuduce ne bi davali komentare u kojima borce za slobodu porede sa kriminalcima, koji nas sve drze neslobodnima?

istina&pravda

pre 10 godina

Mozda bi Bugari mogli da zveknu jedan spomenik Vladi Cernozemskom (za instant patriote to je onaj sto je ubio kralja Aleksandra Ujedinitelja). I to na sred Sofije, veliki, da se vidi iz Beograda. Taj ubica i "revolucionar" se u nekim krugovima Bugarske smatra herojem. On je takodje i heojski umro, utukla ga batinama francuska policija na mestu zlocina....

Kako bi se vi osecali, jeli Srbi???

Gavrilo

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?
(Душан, 22. januar 2014 22:33)
---
Nije se desilo tada jer je A. Karadjordjevic gurnut da pravi Jugoslaviju i od tada Srbija biva primorana da bude "politicki korektna". Drugo, Apisa i ekipu je sud jos u toku rata pre oslobodjenja 1918. osudio za pokusaj tj pripremanje atentata na kralja i streljani su. Streljani su jer nisu zeleli da se napravi Jugoslavija kojoj je i bila namenjena zla sudbina vec Srbija, homogena drzava srpskog naroda i manjina koje u njoj zive. E sad, drugo je pitanje ko ZAISTA stoji iza atentata na Ferdinanda. Jedini koji su zaista imali interesa da se to desi su: Englezi i militantni krugovi u Austro-Ugarskoj i Nemackoj koje su takodje bas Englezi i USA i napravili. Ti isti centri moci aktivni su i dan danas. Ferdinand je bio protiv rata, ozenjen zenom slovenskog porekla, njegova deca nisu imala prava na presto zbog toga. Bio je omrznut lik u Becu i idealna zrtva. To u svakom slucaju ne znaci da Principu ne treba podici spomenik - treba jer on je primer borbe za slobodu, iako su cak i njegovi pretpostavljeni bili izmanipulisani od daleko vecih i mocnijih igraca koji su rat zeleli i dugo pripremali. Mi treba da se fokusiramo na svoj deo istorije. Ne postoji neopravdano ubistvo agresora u svojoj zemlji. Ferdinanda kao oca i supruga, kao coveka treba zaliti, ali Ferdinanda okupatora ne.

Duka

pre 10 godina

@ srbin
Srbine brate, vidim koju su nam slobodu i blagostanje doneli ti tvoji borci za slobodu. Sve pucamo od blagostanja. Nemoj prike više niko da nas oslobađaja !

Lima

pre 10 godina

Od koga je mnogo je, a za koga cudo je ! Ja zelim da se ova vest i obistini, ali... jedan poziv menja sve. Na ovom primeru cemo videti jasno da li ova vlada ima kicmu i mrvu casti da ne poklekne pred strancima.

Civitas

pre 10 godina

A pljuvali biste Hrvate i Makedonce kada bi dizali spomenike učesnicima atentata na kralja Aleksandra?

Licemerčine!

Naravno da sam protiv podizanja spomenika teroristima, ma koje vere i nacije bili!

boki

pre 10 godina

Zanima me dali su iz vlasti/vlade konsultovali nasu kraljevsku familiju jer i ona je 'plave krvi' isto kao Habzburgovci, a pojedini od Karadjordjevica su se cak i 'orodili' sa Habzburgovcima

Nataeos

pre 10 godina

Opet slavimo neke sulude i suicidalne Bosancherose po Beogradu? Dokle bre? Za sta spomenik? U Beogradu? Alo, isti taj Princip je bio povod za najzesce stradanje Srbije ikada? Slaviti ga? Treba ga se odreci javno. Svaka treca srpska glava prezivela, jedva, taj rat. Treba da ga slavimo? Uzas populizma i idiotizma.
(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)
Sa ovom izjavim komotno bi mogao i Nedića i Ljotića!!

Nikola

pre 10 godina

(..., 22. januar 2014 22:48)

Vekovima je tu teritoriju u ogromnoj vecini naseljavalo srpsko stanovnistvo. Eto zato Princip ima veze sa Srbijom. Isti narod, ista vera, isti jezik, ma bre isto sve i sa leve i sa desne strane Drine.

Silver Surfer

pre 10 godina

Na stotu godisnjicu Velikog rata mi ne znamo tacan broj poginulih vojnika i civila. I nikoga nije sramota. Sto je jos gore mi ne znamo ni tacan broj poginulih tokom NATO agresije 99-te. Uvek se pre broja kaze oko pa se onda nastavi sa licitacijom.
Ne vidim nista epohalno u delu Gavrila Principa, narocito kada vidmo koliko su to gradjani Srbije skupo platili. Ne znam, ni kako je oduzimanje zivota hriscanki cin ma koliko se pokusavalo opravdati to delo. I da se ne pravimo blesavi sve je to rukovodjeno od strane Crne ruke iz Srbije. Za Crnu ruku se sumnja da stoji iza iznenadne smrti Milovana Milovanovica jednog od najobrazovanijih ljudi u Srbiji tog vremena, ministra inostranih dela i u jednom trenutku predsednika vlade kraljevine Srbije.
Ali, najezda poluobrazovanih i onih sa kupljenim diplomama kao i svih drugih koje su neprilike naterale u Beograd a koji ga inace ni na razglednici ne bi videli ne mogu da se pomire sa gradom koji je uvek gajio interancionalni duh vec moraju da ga kasabizuju. Da bi bili svoj na svome. Sve u slavu jeftinog patriotizma. Onog kojeg su zagovarali, a druge gurali da se patriotski bore dok su se oni baskarili po Beogradu i delili stanove jedni drugima, a zatim se, istog tog patriotizma, brze, bolje, odrekli. Kazu, bili su u zabludi. Mozda ce i ovaj spomenik na kraju biti jedna od zabluda.

Nebojsa

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)

Evo jedan levicar i antifasista koji isto nije podnosio Principa: http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/10/31/14528169/Vreme.jpg

lehman

pre 10 godina

Spomenici Mišiću, Stepanoviću, Putniku... Princip je bio zanesenjak i politički atentator. Ne sporim njegov patriotizam, pogotovo ne u ono vreme "jugoslovenskog nacionalizma". Ali dovoljno je obeležen. Ovako smo na nivou aerodroma "Adem Jashari". Na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata bi trebalo da se okrenemo nekim nacionalnim analizama, našim žrtvama i žrtvama zbog nas, pogotovo kod bliskih naroda. Srbija je izašla kao trijumfalni pobednik 1918, oslobodila sve zemlje do Trsta, Maribora i Subotice, podnela stravičnu žrtvu. I tada su je i Slovenci i Hrvati gledali kao oslobodioca i brata. Zašto je sve to posle bilo kako je bilo razloga ima mnogo. Ja bih pre da o tome SVI razgovaramo i napišemo jednu istoriju nego što ćemo nesretnog Gavru na postolje.

Serbinum

pre 10 godina

Amorfne komunističke mase koje mrze Srbe opet ostavljaju svoja eU mišljenja.Draga gospodo,Gavrilo je bio državljanin K und K monarhije, prema tome ne može biti nikakve krivice na Srbije, tako kaže nauka. To što su nas preko Drine Obrenovići prodali zarad kraljevske titule, nije dalo za pravo KuK monarhiji da se iživljava nad nama. Ipak smo mi platili najveću cijenu, pa bar imajte malo razumjevanja. "Drang nach Osten" smo skupo platili. Gavrilo je heroj, velika istorijska ličnost i u ono vrijeme nacionalnog buđenja malih naroda, simbol otpora. Zahvaljujući njemu, nastale su Poljska, Čehoslovačka, Mađarska... Ako ga oni poštuju, a evo u zadnje vrijeme se bude i engleski, francuski istoričari, ruski i američki, zašto popuštati Germanima revizionistima?

Popaj

pre 10 godina

To što je Princip izveo je bio samoubilački akt ,ali ne samo za njega već i za ceo Srpski narod koji je skupo platio svoju i slobodu svi južnih slovena koji su nam to vratili na najgori način.Srbija nije bila spremna za rat ali nije mogla ,a nije ni pokušala da ga izbegne ni taj ni sve buduće.Slaviti Srpskog heroja,kamikazu i idealistu dovoditi sutra ekskurzije na njegov spomeniki pričati kako je dobro pokazati zube svakom pa i celom svetu kao što je to Milošević radio sve dok postoji i jedan Srbin da se bori za svetsku pravdu,je suludo umesto da slavimo život mi se divimo smrti a sve nas je manje i manje.Ja sam otac troje dece i živim u Srbiji i ne želim da slavim ratove.
PS:"I sam sam bio učesnik ratova u Hrvatskoj i Sloveniji".

lala

pre 10 godina

Vlada Srbije u doba atentata se o ovom dogadjaju izjašnjavala uvek i isključivo kao o "gnusnom zločinu". Tek u Titovoj istoriografiji je Gavrilo Princip postao heroj. Ovo su činjenice, a o emocijama ne vredi raspravljati. Vest je nepotpuna ako ne saznamo koji se to mudrac iz Vlade Srbije setio ovog poduhvata?

Nas Heroj zauvek

pre 10 godina

Čekali ste sto godina i BAŠ SAD da trpate svetu trn u oko. Stvarno vas (Radukali i SPS-ovci) ne razumem. Isti ste kao i Bosanci što će Ferdinandu BAŠ SAD da dižu spomenik...

Blago nom ko rano poludi, sav mu život u veselju prođe.
(zoran, 22. januar 2014 22:17)

ti poredis spomenik Ferdinandu u BiH i spomenik Principu u Beogradu, ti poredis Ferdinanda sa Principom. Imenjace znas li ti sta si napisao, gde si i ciji si.

I da se razumemo Gavrilo Princip jeste bio Srpske nacionalnosti ali je pre svega bio Mladi Bosanac - nadnacionalista ili internacionalista pa je spomeniku odavno mesto gde drugde nego u Beogradu.
Smrt fasizmu.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Jučer sam ostavio komentar "sretno, vidimo se 2025." - mislim da sam ipak bio preoptimističan...
(Zg, 22. januar 2014 22:23)

Misliš u EU? 2025.? Više nego preoptimističan. Razbucaćete vi nju brže...

Nemačka pre Bizmarka je rešenje za Evropu

pre 10 godina

Gavrilo Princip je borac za oslobođenje jednog dela Srbije. Pre turaka to je bio deo srpske države, početkom 20.veka tu je živelo 80% srba, a onda je austrija okupirala taj deo Srbije. Sve dalje je posledica te okupacije na srpskoj zemlji koju austrijanci nikada u istoriji nisu posedovali.

Neko123

pre 10 godina

@Max Cohen
Boze blagi, jadni mi sa takvim razmisljanjem. Ne, on NIJE bio povod za stradanje Srba, on je bio IZGOVOR. Da nije bilo njega, stradali bismo neke druge godine. Naravno da trebamo da ga slavimo, dok takvi kao ti (uf, gadim se sto sam napisao "ti", ali ne zelim ni da napisem "Vi" jer bi onda delovalo kao da "ti" pisem s postovanjem) me stvarno brinu.. kako ce Srbija preziveti sa ljudima koji veruju da su zrtve krive sto postoje, a agresori su u redu?

Evo i jednog poucnog citata (Njegos):

Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!

Ja

pre 10 godina

Ako nekoga slavimo, a valjda se spomenikom to želi pokazati, trebalo bi da nam on bude uzor.
Ugledaju li se ovi koji predlažu spomenik na Gavrila? Ko je od njih spreman da se žrtavuje za slobodu svog naroda?
Princip je za slobodu svog naroda, svesno, dao najviše - svoj život.
Ova generacija nije dostojna ni spomenik da mu podigne.

vostani carice

pre 10 godina

Tako je, i ispod starog Savskog mosta, tramvajskog da zaboravite mesinganu tablu na kojoj pise da je na tom mestu poceo I svetski rat, nego da podignete velelepni spomenik 50 metara visok u cast herojskih nam predaka koji nas odbranise od kolonizatora sa zapada. Toliko su valjda zasluzili

Pavle Isakovič

pre 10 godina

Još jedna dokaz kakvi paceri vode našu državu. Ukoliko neko želi da obeleži Principa i njegov boravak u Beogradu bilo bi dobro da stavi spomen ploču na zgradu u kojoj je do pre 7-8 godina bila kafana 'Zlatna moruna' - mesto na kome su se okupljali pripadnici Mlade Bosne i gde je doneta odluka o atentatu. U toj zgradi na Zelenom vencu je do pre 2-3 godine bila kaldionica koja je, ironično, okupljala novu vrstu desperadosa. Sada je, opet u duhu vremena, kineska radnja. Master Tomislav i ekipa njegovih učenih savetnika naravno nemaju pojma o tome i misle da je sva srpska istorija na Kalemegdanu i da je uvek i samo ispisivana pištoljima. Na njihovu sramotu, a i na sramotu svih prethodnih gradskih i republičkih vlada, u Beogradu još uvek ne postoji ulica Miloša Crnjanskog.

branislav

pre 10 godina

(Mladen Mladenović, 22. januar 2014 22:15) @ Princip je fanatik, nacionalistički idealista, ali ni malo idelano nije bilo do tada neviđeno stradanje i egzodus srpskog naroda, koji bi se jedino mogao porediti sa Velikom seobom Srba iz XVII. i bežanijom pred Turicma iz XIX.veka, nakon sloma Prvog srpskog ustanka. Princip nesporno jeste bio patriota, ali naivni zanesenjak, kratkovid za sve posledice njegovog akta. Vama koji ga danas slavite kao heroja, predlažem da pogledate bolne fotografije mrtvih srpskih vojnika po bojištima, prlikom prelaska preko Albanije, slike "plave grobince", vojničkog groblja u Solunu, kao i pogibiju civila naravno. Samo na Ceru ostalo je preko 16.000 naših vojnika, a na Kolubira još više, preko 60.000. Svaka treća srpska glava je poginula, država je unazađena, koja je i tada bila siromašna i zaostala. Mislite da su srpski seljaci bili happy što su opet morali u rat, jer su se tek vratili iz dva Balkanska? Pročitajte malo ispovesti ratnika iz onog vremena, pa pomislite na svog dedu ili pradedu kako leži u nekom rovu raznet od granate, ili izrešetan mecima iz mitraljeza. Ne kažem da je Srbija kriva za izbijanje svetskog rata, ali da smo mogli uraditi puno više sa svoje strane da ga izbegnemo to je tačno. Dragi patriJoti rat nije igrica sa računara, pa da sve resetujete ako vam se ne sviđa, rat je realna katastrofa, tragedija čitavih naroda. Tamo ne ginu botovi, nego živi ljudi. Rat može da voli samo onaj ko u njemu nije bio, ili ko je totalno nezreo.

Predrag

pre 10 godina

Rodjen sam u Beogradu, pre 47 godina. Zavrsio sam osnovnu skolu u ulici Gavrila Principa. Zapamptite ili naučite, Gavrilo je junak, borac protiv "tamnice naroda" imperije Austro-Ugarske, kako su tu državu Česi, Srbi i drugi pravi Sloveni tada doživljvali. Kulturni Beč je samo tražio povod, izgovor, da jednom zauvek, zasvagda, za sva vremena, zavrsi sa Srbima = "Vlasima" i našom malom siromašnom državom, koja je "pravila probleme" nakon aneksije BIH. Zagreb se sa puno entuzijazma se uključio u napad (42. zagrebačka vražja divizija i borbe na Ceru i Kolubari, nisu se predavali). Principi su principi, Gavrilo ti si učinio što si naumio sa svojih 17 godina, na Vidovdan, u okupiranoj Bosni. Danas, nakon 100 godina, tvoj čin možda može i drugačije da se sagleda, analizira. Ali, Srpstvo pamti, slobodni svet pamti... A i ja imam prava da izrazim svoj stav: Slava junače!

bgd

pre 10 godina

Budalaština.

Gavrilo Princip je mučenik, dobro se držao na suđenju i na robiji, jeste ubio s..... (i car Franja nije žalio Franca Ferdinanda), ali ubio je i nedužnu ženu.
I bio je zaveden - atentat nije trebao da uspe. Da su pravi organizatori stvarno želeli da ubiju Franca Ferdinanda,poslali bi iskusne ljude, komite ili vojnike iz Balkanskih ratova, a ne gimnazijalce koji nikada nisu pucali u čoveka.
I sam tok atentata, neuspeli napad bombom, nervoza, panika, i na kraju puka slučajnost da je Princip uopšte došao u poziciju da puca, govori koliko je to sve bilo loše organizovano. Mladobosanci su poslati u smrt da izvrše pritisak na Franca Ferdinada, ne da ga ubiju. Niko nije očekivao da će i uspeti.

Neka podignu spomenik "Mladoj Bosni". To je OK.
Neka podignu spomenik svim Srbima poginulim, ubijenim, umrlim od epidemija, bolesti, gladi i icrpljenosti u periodu 1914-1918.

Ali nemojte veličati pogrešne stvari, nemojte trovati buduće generacije i nemojte gurati prst u oko.

Hajde da malo živimo.

Душан

pre 10 godina

Да ли се ико из ове владе запитао зашто то није урађено 1920-их ? Тада смо били победници а сада ... Да није Баћевићева идеја за добијање подршке Немачке и Аустрије?

kralj

pre 10 godina

Ne razumem ovo zaista. Ipak je ovo previse, kakav god da je Princip bio i kakvi su mu ideali bili, praviti spomenik nekome ko je izvrsio atentat je vrlo, vrlo zabrinjavajuce. Predlozio bih da se ipak ovo razmotri i povuce dok nismo opet nekome vani gurnuli prst u oko, a sa druge strane i poruka koja se salje domacoj javnosti je vrlo diskutabilna.

Mare

pre 10 godina

(Max Cohen, 22. januar 2014 22:17)

Nisam znao da si mazohista, pali te da robujes? Sad si ti sto godina posle bitke general, pitao bih te kako si razmisljao da ti sad pred nosom setaju naoruzani do zuba strani vojnici a ako ih samo mrko pogledas te ubiju kao zeca. Pitao bih te da li bi pametovao da ti sad okace bukagije oko nogu i vodaju te kao stoku po ulicama. Ne da bi zeleo slobodu, nego bi bio spreman i glavu izgubiti za nju. Boli tebe uvo danas, pricas sta hoces, ides kud hoces (ako imas novca), lako ti je iz 21 veka popovati.

Srbin iz Srbije, Srpske, Srpske Krajine

pre 10 godina

Čitajući veliki broj komentara, zaista se vidi da ovoj jadnoj Srbiji nema spasa!
Nazivati Gavrila Principa pištoljerosom, bosančerosom, prekodrincem (tipično komunjarski, radi razaranja srpskog bića), Jevrejinom, banditom...To je stvarno dokaz da nam nema spasa!
Uostalom, sve po zasluzi!!!
Verovatno bi mnogi tastaturci, sa oduševljenjem pozdravili uklanjanje spomenika knezu Mihajilu i postavljanje recimo Ramišu Haradinaju, Agimu Čekuu, Ademu Jašariju, Naseru Oriću, Anti Gotovini, Mirku Norcu i ostalim znamenitim ličnostima naše novije istorije.
P.S.Naravno, podržavam postavljanje spomenika Gavrilu Principu!
Molio bih moderatora da objavi komentar, da se vidi da još uvek u Srbiji ne vlada jednoumlje.

Dejan

pre 10 godina

Gavrilo iz moga kraja - legendo zavicaja!
Za sve ove ''europejce'' koji bi se sakrili da sutra neko napadne majku Srbiju zapamtite: Gavrilo Princip je junak i slavice se njegovo ime dok je pravih Srba!

bora

pre 10 godina

dizati neke spomenike atentatorima ili teroristima nije bas pametno, da li je to normalno u svetu bas i nisam siguran jer neznam bas neke
primjere, mozda gresim al mi se ne cini bas dobra ideja..

MunzeLjux.

pre 10 godina

Taj nas je upropastio i unazadio,nacisto.Usli smo u trajni sukob sa Nemcima i to ispastamo dan danas.Ja sam protiv takvog spomenika jer je u potpunoj suprotnosti sa pricom da Evropa nema alternativu.Sigurno da u svakom narodu postoje kontraverzne istorijske licnosti ciji bi spomenik rado videli mnogi pripadnici tih naroda,ali razum i negovanje nacionalnih interesa,nikad nece dozvoliti postavljanje istih.

Bosanci u Bosnu

pre 10 godina

Najbolja lokacija za ovaj spomenik je preko puta Nemacke ili Austrijske ambasade. A ako radikalima iz Vlade ostane malko viska cementa nakon sto je isti zavrsen, nek naprave I spomenik Osami bin Ladenu preko puta Americke ambasade. Tako cemo ubrzati I olaksati evro-atlantska stremljenja na celu sa PPV-om.

gavrilo

pre 10 godina

Bolje podignite spomenik svim srbima koji su poklani i pobijeni nakon njegovih hitaca. Srbija je nakon Gavrila izgubila 25% populacije i od toga se nikad više nije oporavila. Usput, kad ste tolike patriote što ne otvorite i muzej NATO bombardovanja.

Predrag

pre 10 godina

@ Kao lokaciju predlazem portu Saborne crkve i to sto blize ulici. Odmah preko puta nalazi se ambasada Austrije.

Predlažem istu lokaciju ali za tablu zahvalnosti Austriji i gradu Beču što su primili ogroman broj Srba (ima ih oko 180.000) i omogućili im posao i pristojan život.

muftakis

pre 10 godina

@boki
Karađorđevići jedino sa Habzburgovcima nemaju rodbinske veze pa stoga tvoj komentar smatram kao nameran faul. Tipično komunjarski.

anarhista

pre 10 godina

Njemu spomenik? Pa njegova dela su kostala njegovu zemlju vise zivota nego sto ga odnese nato bombardovanje! I zasto to? Pa Franca su svi smatrali za budalu, a on ga pretvori u mucenika!

BanCho

pre 10 godina

Načitah se ovde svega i svačega, ponajviše nebuloza - bosančeros, pištoljeros, jevrejin... Pa čak i kako bismo se osećali da podigne neko spomenik atentatoru na kralja Aleksandra, živi ideja velike Srbije, i tako dalje...
Samo bih postavio par pitanja gospodi i gospođama koji šalju ovakve komentare i razmišljaju na ovaj način. Prvo: Kako se sada osećamo? Nakon godina Borisove vladavine i izvinjavanja svakome za sve što jesmo i nismo, nakon pustošenja devedesetih na čelu sa crveno-crnom koalicijom koja ponovo jaše, nakon povlačenja u mišju rupu potpisivanjem briselskog "sporazuma", kumanovskog "sporazuma" i ostalih nametnutih rešenja i "sporazuma". Gavrilo princip je neizbrisivi deo naše istorije, a onaj ko je iole učio istu do pre nekih dvadesetak - trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, mogao je da nauči da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu, nikako terorista ili ubica nevinih i nedužnih civila kako želite da ga predstavite gospodo draga! Ako mislite da je "in" pljuvati po svemu srpskom, samo izvolite, pljujte, ali znajte da se to ne naziva slobodom govora, već čistom glupošću i neobrazovanjem.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Cin ubistva Franje Ferdinanda moguce je posmatrati na tri nacina:

- Sa moralne tacke gledista, odavno je prihvaceno da je cin tiranicida (ubistva tiranina) sasvim opravdan. Veliko je pitanje, doduse, da li je Franja zaista bio tiranin ili samo tiranin-debitant na strucnom usavrsavanju. Ovo zavisi od toga da li se prihvati teorija da je nadvojvoda pripremao neisprovocirani napad na Srbiju (sto je danas gotovo sasvim evidentno) ili ne.

- Sa zakonske tacke gledista, radi se o najsictijem masovnom ubistvu sa predumisljajem bez i trunke olaksavajucih okolnosti. Da je Princip ubio nadvojvodu i suprugu u Americi 2014. godine, sudili bi mu i za ubistvo nerodjenog deteta, i verovatno bi dobio tri smrtne kazne (plus nekoliko dozivotnih) BEZ OBZIRA sto je bio maloletnik.

- Sa politicke tacke gledista, u pitanju je bio cin cistog nacionalnog samoubistva: Srbija je gurnuta u rat iz kojeg je izasla sa jednom cetvrtinom stanovnistva manje, morem izbeglica, invalida i sirocadi, bez svog imena, identiteta, zemlje i jasno odredjenih granica. 100 prethodnih i 100 buducih godina srpske istorije zbrisano je za nekoliko krvavih sekundi.

Sve u svemu, Srbija bi bila napadnuta htela-nehtela. Princip je samo nasim krvnicima dao blagoslov i opravdanje i zauvek nas zigosao kao krivce za pocetak najveceg rata u istoriji. Principa i njegov cin moguce je braniti ISKLJUCIVO iz neke apstraktne, sholasticke i metafizicke "moralne" perspektive potpuno odvojene od bilo kakve realnosti.

Rajko

pre 10 godina

Austrougarska je imala teritorijalne pretenzije prema Srbiji. I da Princip nije ubio Ferdinanda, oni bi nas napali. Mlada Bosna i Princip su se borili za slobodu i ujedinjenje porobljenih južnoslovenskih zemalja, a Austrougari su bili okupatori. Princip zaslužuje spomenik!

канаринац

pre 10 godina

У сваком граду по један да се стави, да се не заборави његова жртва за слободу српског народа. Слава ти Гаврило.

darko

pre 10 godina

Samo napred, inace ima jos dosta velikana, naucnika iz srpske istorije zaboravljenih... Nikad nije kasno a dragim komentatorima koji se stide porekla i svojih predaka neka se zapitaju dali bi uopste imali priliku da dodju na ovaj svet da nije bilo njih. Imamo veliku istoriju i nemamo razloga da se stidimo jer smo uvek bili na pravoj strani...
(boris, 22. januar 2014 23:12)

Kao prvo besmisleno je porediti jednog fanatika sa naucnicima i velikanima srpske istorije. Drugo, zapitaj se koliko Srba, odnosno nerodjeene dece, nije imalo prilike da dodje na ovaj svet jer su njihovi potencijalni ocevi izginuli od Cera, preko Kolubare, pa sve do Solunskog fronta. Ne zamenjuj teze, nacionalisto, mi se ne stidimo svojih predaka, nego se stidimo zlocina Gavrila Principa, i smatramo da nam ne treba njegov sponenik u Beogradu. Ne zato sto smo sluge Zapada, kako neki tvrde, nego zato sto smo Hriscani, ljudi, i sto osudjujemo ovaj zlocin, koji je samo obrukao nas narod. Ako je za neke od vas, posebno iz RS, ovaj pojedinac heroj, i ako vam nije dosta rata i ubijanja, samo napred, podizte spomenike, ali tamo kod vas, ne ovde. Ja se ne stidim sto je Gavrilo bio Srbin, sta vise smatram da je tragicna licnost izmanipulisana od strane nacionalista, ali je njegov akt zlocin, pa se zato stidim tog ubistva. Ispaljeni meci u Sarajevu nisu ubili samo dvoje ljudi, oni su zapravo ubili na stotine hiljada drugih. Srbija nije kriva sama po sebi za pocetak rata, ali bi bila kriva ako bude slavila zlocin.

el cid

pre 10 godina

Tipično za nas:stvaranje Jugoslavije se pljuje, predstavlja kao grobnica srpskog naroda a sada podižu spomenik Gavrilu Principu koji je dao život za ideju ujedinjenja. Prosto je neverovatno koliko je odsustvo najosnovnijeg logičkog prosuđivanja u glavama ovdašnjih političara, akademika i profesionalnih patriota! Sve se koristi po potrebi pa sada kada je jedan vek od sarajevskog atentata brže bolje ga veličaju a do pre neku godinu su pljuvali po ideji ujedinjenja! Tako sada prvi potpredsednik i premijer govore o značaju priključenja EU a do pre pet godina su pljuvali po EU i lepili nalepnice Bulevar Ratka Mladića! Mi smo pilićarska država jer ljude uglavnom ništa ne zanima osim njih samih a ogavni politikanti to vešto koriste da Srbiju pretvore u garderobu političkih programa gde malo malo pa promene političku odoru!

nenad

pre 10 godina

Nikad nisam glasao na izborima za ovu ideju bih glasao!Cisto da se zna ,u Austriji postoji inicijativa da se Gavrilo Princip proglasi teroristom!

goran v.

pre 10 godina

Ako stvarno podignemo taj spomenik, to samo može značiti dodatnu potvrdu da smo mi za politiku potpuni amateri. Prst u oko, svima, uvek, i bez obzira na cenu. Mene interesuje ko je to iz Vlade inicirao, a opet moguće je, znajući Večernje novosti, da je u pitanju čista spekulacija.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Imam jedno pitanje. Kada postanem otac i kad me dete pita ko je taj Gavrilo Princip i zašto mu je podignut spomenik, šta da mu kažem? Znaš, on je bio rodoljub pa je ubio dvoje zlih ljudi, posle čega je izbio najveći rat ikada. Jel mislite da to dobro zvuči?
(Igor, 22. januar 2014 23:47)

To je, vec, licni problem tebe, kao roditelja. Kakav bi ti roditelj bio kada bi morao da prihvatis sugestiju komentatora sa jednog internet portala, ne bi li dao djetetu jednostavan odgovor na tako jednostavno pitanje. Moj sin ima 8 godina, ako jednom odluci da me pita, znam sta cu mu reci. Ne znam samo zasto tako banalizujes to sve, kao kada bi ja rekao: "sta cu ako me sin jednog dana pita tata zasto smo mi ratovali protiv hitlera i protiv nijemaca kad su svi oni koji su ratovali za njega danas ispred nas u svemu?". Je l' treba ja nesto sad da mu izvrcem i sminkam, ili da mu kazem direktno kako stvari stoje, i kako zdrav razum nalaze. Mislim, shvatas poentu. Hitler jer Hitler, a Gavrilo je Gavrilo, i kraj price. Nema tu mnogo mudrosti.

ko ne veruje

pre 10 godina

ko ne veruje,evo linka ka toj slici : http://www.vestinet.rs/info/pronadena-neverovatna-fotografija-spomen-ploca-gavrilu-principu-rodendanski-dar-hitleru-1941

kopriva

pre 10 godina

Franc Ferdinand je bio prek, zadrt covek, veoma cudan, ali odan svojoj porodici, zemlji i dinastiji. Na mesto prestolonaslednika dosao je nakon smrti svog oca Karla Ludviga, brata Franje Josifa. Karl Ludvig je postao prestolanseldnik nakon tragicne smrti Franjinog sina, svog sinovca, princa Rudolfa 1889 godine. Bez obzira na cudan i naporan karakter Franca Ferdinanda, te brojne kontraverze koje su pratile njegov privatni zivot, posebno njegov brak sa Sofijom Hotek - pripadnicom starog, ali osiromasneog i nizeg ceskog plemstva, to nikako nije dalo za pravo jednom bosanskom fanatiku da ga ubije. Sama licnost Principa je je bila podjednako cudna. Odbijen iz srpske vojske kao dobrovoljac, bolestan od tubekuloze, zanesen nacionalistikim idejama, kao da je bio stvoren za ulogu atentatora. Neki istoricari smatraju da je Princip bio smrtno bolestan od tuberkuloze, te je zato i olako prihvatio ucesce u ovom zlocinu. Naravno, nije samo Princip bio deo zavere, sta vise da bomba Nedeljka Cabrinovica, njegovog druga, nije eksplodirala na "pogresnom" mestu, mozda mladi fanatik ne bi ni dosao u poziciju da puca. Takodje, postoje i druge tvrdnje koje za ideju uzimaju mogucnost da su vojni krugovi i miltinanti deo vlade u Becu, koji je bio pod uticajem Nemacke ratne politike, znali o pripremi atentna, ali su to precutali prestoloansledniku, da bi dobili povod da konacno "zavrse" sa Srbijom. Tek bilo kako bilo, Princip je napravio veliku grešku, a posledica je bila stradanje srpskog naroda.

русвај

pre 10 godina

@stanislava. Само си заборавила да споменеш да је Аустро-угарска, између осталог, тражила од Србије да дозволи улазак аустроугарских полицијских и војних јединица на своју територију, да је Србија одбила да се одрекне своје суверености и самосталности и да је зато и била нападнута. Не бих се кладио у то колико су то двоје људи били невини. Уосталом, они су били симбол окупаторске власти и у Сарајево, у туђу земљу, дошли су да се шепуре и парадирају.

milos

pre 10 godina

Zasto je ovim narodom i Beogradom zavladalo sto gore to bolje.Dosta laznog patriotizm i vernistva,nekada je ovaj grad imao svoje spomenike,filmske festivale,utakmice,kulturu,bolnice…..Od kada dodjose ovi sto zive od prekrajanja istorije i busanja patriotizmom,ode sve do djavola.Pustite nas vise atentatora,ubica,svercera,NE ZANIMAJU NAS

Djape

pre 10 godina

Super! Vlada Srbije je resila sve probleme gradjana pa sam ima vremena da se bavi Gavrilom Principom.

P.S. Neki dan se u Dačićevoj Žitoradji obesio covek jer nije imao 1000 din da kupi lekove.

mi i oni

pre 10 godina

bilo bi nenormalno da 2014. god. srbija kao simbol postavi spomenik principu na kalisu, znaci i time u blizini austrijske ambasade.

umesto da se promeni ime postojece ulice gavrila principa, srbija ide iz krajnosti u krajnost i javno razmislja o tome da podrzi nekog atentatora i teroristu.

zasto nebih smo postavili i spomenik za lee harvey oswalda, mozda ispred americke ambasade?

Popaj

pre 10 godina

Pavle Isakovič
U Beogradu postoji ulica Miloša Crnjanskog i nalazi se u opštini Obrenovac.I to ne na periferiji već blizu centra.

da l' sam poš'o, il' sam doš'o?

pre 10 godina

Dragi anti-principovski nastrojeni komentatori, ako mislite da bi rat bio izbegnut samo da Gavrilo nije povukao oroz grno se varate. Austrija je svakako spremala rat protiv Srbije, pa im je Princip došao kao dobar izgovor. Jedino nisu računali da će u tom ratu izaći sa višestruko manjom teritorijom i stanovništvom, al' šta sad.

Dragi pro-principovski nastrojeni komentatori. Rat kao sama pojava nije igrica koju je lako ponovo restartovati, Gavrilo je verovatno znao šta će njegova dela izazvati, ali je čvrsto bio uveren u njih i njihov pozitivan uticaj na buduće generacije.

Danas mi smo narod izgubljenih, ne zamo ni gde smo pošli, a često ni odakle smo došli. Rugajući se onima koji su nekada bili deo nas postajemo gori od njih samih. Žrtva prinesena za dobrobit današnjih generacija od strane Principa, junaka Kajmakčalana i Solunskog fronta je obezvređena, danas smo mi ti koji srljamo bezglavo ne pitajući za cenu.

Uostalom imate primer Ukrajine. Videćete i sami Bože zdravlja, nakon par godina posle ovog međusobog satiranja gde će biti u odnosu na današnja očekivanja...

munz

pre 10 godina

(EU Citizen, 23. januar 2014 06:58)
Brate, pretera ga. Princip je bio atentator, nije bio terorista (definicija terorizma se lako izgugla). "Mlada Bosna" je u suštini bila jugoslovenska i njene akcije na liniji htenja velike političke većine južnih Slovena same AU monarhije. Gledanje iz današnje vizure daje veoma pogrešnu sliku. Jeste tužno i ružno što je ubijen prestolonaslednik reformator i trudna mu žena, ali AU je svakako planirala da zgazi ili aneksira Srbiju i meni je žao i tih milion ljudi čija je glava svakako bila na panju. 1914. je u Evropi bilo biti ili ne biti - ili će Nemačka i AU da se prošire ili rastoče. Na (ne)sreću, desilo se ovo drugo. Što se Principa tiče, ne bih mu dizao nikakav spomenik. Ako ni zbog čeg drugog, ono za šta se borio (Jugoslavija) je propalo, a ne pomaže ni to što im je pomagao bezdušni ubica Apis sa svojom klikom...

Čedemir Antonić

pre 10 godina

Kraljevina Srbija je bila od Austrije optužena da je organizovala Atentat. Dokumenta u Beču pronađena kasnije,pa i zvanična istorija su potvrdili da Srbija uopšte nije bila umešana u taj događaj!Ima svedočenja bliskih poznanika Principa (Ratko Parežanin i dr.) da je to bio isključivo lićni čin atentatora i da je Beograd bio zatečen-nije hteo sukob sa Austrijom jer je Srbija bila iscprljena Balkanskim ratovima!Ušla je u Prvi svetski rat neprihvatajući ultimatum i izgubila trećinu stanovnika. Podizanejm spomenika Principu u Srbiji-Beogradu sadašnja Srbija će posle STO GODINA dati za pravo lažnoj optužbi ondašnje Austrije i '' priznati'' da je oragnizovala atentat.Da li je svesna današnja vlast posledica podizanja spomenika i to na Kelemgdanu? Princip je ipak bio samostalni ubica i ne shvatajući šta će Srbija doživeti.
Zabrinut Srbin

Srbin sa obe i obje strane Drine

pre 10 godina

Čitajući komentare shvatio sam da će Srbi uvijek i uvek biti isti...Nikad se ni oko čega ne možemo složiti! Nije Slobo kriv...

vaso

pre 10 godina

Sveta, 22. januar 2014 23:41)

E moj Sveto,
Gde bi ti bio kraj da si se malo zainteresovao, pa malo i procitao o Mladoj Bosni, o tom vremenu, o tim ljudima.
Ne samo ti, nego mnogi pljuju po tim mladim ljudima, zeljnih slobode za sebe, i ne samo za sebe. Oni jesu bili sanjari, ali nije istina da su bilo koga zrtvovali osim sebe samih.
Pljuju prekodrinske Srbe.
A veliki Ivo Andric je prekodrinac, najveci srpski pisac, i naravno pripadnik Mlade Bosne.
I sad on valja, Gavrilo ne valja. Pa dalje i ovi sto mlate o velikosrpskom nacionalizmu.
Procitajte, tone stranica su dostupne da se vidi kako oni nisu ni u snu imali nekakvu srpsku ideju.
Bili su panslavisti, internacionalci. A sto se tice napada Austrije na Srbiju, previse dokumenata postoji da bi se to desilo ubrzo i bez Gavrilovog cina, jer je Austrija imala svoje planove. E sada sto se namestilo, to je cak i samom Beckom dvoru islo u prilog da lakse mobilisu nemacki narod, a jednim udarcem je ubijen i covek koga su jedva cekali da se rese. Irelevantno je uopste kakav je bio, a i to se zna (vrlo los covek), predstavljao je tiransku vlast u BIH.
Da li bi bio teroristicki cin ubistvo Hitlra i Eve Braun recimo u aneksiranom delu Cehoslovacke 1940.
Po mnogima od vas bi to bio veliki zlocin.
Nazdravlje vam i logika i pmet.

drekavac

pre 10 godina

Ako je rok izgradnje posle izborne kampanje, siguran sam da je u pitanju samo marketinški-politički trik, te da od spomenika neće biti ništa.

bezumlje

pre 10 godina

Desnicari i fasisti i dalje orgijaju nad Srbijom. Cuti narode, cuti.

Samo mi nije jasno sta treba sve da se desi kako narod ne bi cutao vise?
(balega sa asfalta, 22. januar 2014 22:14)Samo da te obavestim da su članovi Mlade Bosne većinom bili levičari,a ne desničari ili,kako sada ih neki nazivaju,jugoslovenski nacionalisti.Kraljevina Srbija,a i posle Jugoslavija se distancirala od njih i njihovog delovanja.Možda su zato mnogi pripadnici Mlade Bosne bili,izmedju dva rata, članovi komunističke partije,a za vreme drugog svetskog rata se borili protiv fašizma.Zato su ih posle rata komunisti priznali kao borce za slobodu.

boki

pre 10 godina

uopste necu da ulazim u analize ko je terorista, ko je okupator, sta su uzroci i sl gluposti. Imamo skolovane ljude za to. Mi cemo narednih jos 300 godina da trucamo o tome, a sto neko rece sramota- mi nemamo ni popis nestalih, poginulih ubijeni u ratu. Sramota prema tolikim zrtvama.

Ali zato smo eksperti da cackamo mecku i samo iritiramo bespotrebno.
Mi stalno pravimo jedan korak napred a tri unazad. Ej Srbijo, osvesti se i gledaj u buducnost. Ostavi se gluposti koje nas posle skupo kostaju.
Zbog sitnog glupiranja po KIM, predali smo kosovo 99te pod pretnjom, a 2013te to i potvrdili (O ratovima pre i da ne pricam) . Sad opet pravimo prostore za nova glupiranja

Vladimir Vuk

pre 10 godina

Ne želim da osporim ono što je Gavrilo Princip uradio, naprotiv. On je vrlo bitna figura u našoj istoriji. Obzirom da smo ih porazili, normalno je što ga u zemljama naših redovnih neprijatelja 20. veka smatraju teroristom, kao što je i normalno da za mene Franjo Tudjman nikad neće biti oličenje slobode i poštenja, primera radi (neće ni mnogi naši političari, kako ovi danas tako ni oni od pre). Medjutim, mislim da bi spomen obeležje Gavrilu Principu u ova vremena na Kalemegdanu više bio trn u oku nekim zemljama EU (na čelu sa Nemačkom i Austrijom), te zato smatram da oni koji zaslužuju spomen obeležje bez ikakvih potencijalnih pretnji pod parolom "provokacija Srba" sa zapada su: Živojin Mišić (namerno prvi na spisku), Petar Bojović, Radomir Putnik, Pavle Jurišić Šturm, Kralj Petar I, major Dragutin Gavrilović, regent Aleksandar (bez obzira što je, ispostaviće se kasnije, Jugoslavija bila porešan i skupocen projekat koji su Srbi krvavo platili i pri njenom pravljenju, i pri branjenju i okupaciji 1941-1945). Mi moramo kako znamo i umemo da iskoristimo ove nadolazeće godine koje beleže stogodišnjicu Prvog svetskog rata, i da se busamo u grudi da nas svi čuju. 60% muške populacije je izginulo u tom ratu. Srbija je prve godine rata napravila opštu pometnju izvojevanim pobedama na Ceru i Kolubari, a poslednje potpuno otvorila put ka Beču i Budimpešti probojem Solunskog fronta. Golgota koju je srpska vojska prošla je epska i herojska, i to su činjenice. Jubilej je - iskoristimo ga.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Poraz Srbije u I svjetskome ratu (njezina okupacija i gubitak 1/3 muske populacije) su bili vrlo vazan faktor koji je onemogucio Srbiji da sa preostalim (nedovoljno obrazovanim i sposobnim kapacitetima) absorbira novo pridosle zemlje pa tako i da politicki i administrativno predvodi Jugoslaviju. Srbija u kraljeviji Jugoslaviji nije mogla biti kako politicki tako ni kulturni ili ekonomski Pijemont! Bez obzira sto se nasla na strani pobjednika, Srbija je ipak dozivjela veliki poraz cije posljedice nose i danasnje generacije u vidu ne prilagodenosti europskim vrijednostima i vrlo jak anti zapadnjacki stav koji tek sada, otvaranjem pregovora sa EU oznacava ponovno vracanje tim istim europskim vrijednostima i korjenima. Molim da mi objavite komentar. Hvala.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Nikako da ukapiram zašto je jedno ubistvo herojsko,a neko drugo ubistvo,krivično delo?
(Stevan Sibinčić, 23. januar 2014 08:53)

I mene muce slicna pitanja :(
Zasto je bombardovanje neke zemlje cist akt agresije, a bombardovanje neke druge zemlje nacin da se instalira demokratija, i da se ta ista zemlja, jelte, oslobodi tiranina? :(

sasa jokic

pre 10 godina

Opet nam UDBA namice konopac oko vrata, perfidno provlaceci ovu pricu kao patriotski cin! I posle cemo da kazemo kako nas kinje bez razloga, kako nas ne vole, a mi fini.....
Samo Srbima ovako nesto moze da padne na pamet u momentu kada se otvaraju pregovori sa EU. Ustvari to UDBA radi u inat pregovorima!

Miloš

pre 10 godina

kao patriota ove naše namučene zemlje Srbije smatram da je ludački podići spomenik Principu ne samo u Bg već bilo gde u Srbiji i Rep Srpskoj bez obzira na mišljenja nekih! Trljanje u nos drugima naš nacionalizam i ponos može samo da stvori negativnu sliku našeg društva u očima onih "van", a naročito Nemaca i Austrijanaca sa kojima su nam jako važni odnosi ka pristupanju u EU! Nikad gore ideje u gorem vremenu ali gledajući našu diplomatsku istoriju čini mi se da nismo ništa naučili o Strategiji, Ciljevima i Diplomatiji! Nezaboravimo da kroz istoriju nekada su nam ti Nemci bili zaštitnici kroz ratove sa Turcima, pa kada su Rusi dali celu jugoistočnu srbiju Bugarima bili su to Nemci i Austrijanci tokom pregovora pred Berlinski kongres koji su se izborili da Srbija dobije svoje južne teritorije uključujući i Kosovo pa i teritorije do Niša i dole celu Makedoniju! E sad nisu oni krivi što mi nismo znali da sačuvamo naše teritorije.

hajduk

pre 10 godina

Avanaturizam Principa i "Mlade Bosne" je koštao Srbiju 1.300.000 civila i vojnika. Na Kalemegdanu, gde se nalaze Svetinje, kao što su kapela i crkva, i spomenici velikanima naše istorije, podizati spomenik Principu jeste neprimerno.
(stanislava, 22. januar 2014 22:39)Ako tako dobro poznaješ delovanje Crne Ruke,zašto nisi napisala da,kada je imao saznanja,lično je predsednik vlade(Pašić)obavestio da se sprema antentat na prestolnaslednika,ali Beč nije ništa preduzeo u vezi toga.A atentat ne bi ni uspeo da vozač prestolonadlednika nije pogrešio put(posle ručka su pošli u bolnicu da obidju povredjenje u neuspelom atentatu,koji se desio ranije,kada je jedan član Mlade Bosne bacio bombu na auto prestolonaslednika,odmah je uhapšen,dok se drugi uplašio i pobegao) kada je to video pokušao je da okrene auto.To se upravo desilo ispred kafane ili prodavnice hrane u koju je Princip svratio da jede(znači bilo mu je sudjeno).Istina je da se Princip i još neki članovi Mlade Bosne imali jedan sastanak sa pripadnicima Crne Ruke,ali to nije bilo presudno za sarajevski atentat,jer su Mladobosanci i pre toga imali više pokušaja atantata na Bečke zvaničnike.Sarajevski atentat je samo bio izgovor za ultimatum koji je Srbija dobila,a za koji su svi u Beču znali da neće biti prihvaćen.Okupacija Srbije je planirana mnogo pre atentata,samo se tražio pogodan trenutak za to.Tako da je bizarno optužiti Principa za stradanje Srbije,onda bi se on mogao optužiti i za svih 20 miliona stradalih u prvom sveskom ratu.A sobzirom da je drugi svetski rat Hitler poveo jer je bio frustriran porazam u prvom i hteo je da ispravi "nepravdu"koja je učinjena Nemcima,zašto onda ne optužimo Gavrila i za 50 miliona,koliko je ubijeno u tom ratu.

Snouden

pre 10 godina

Mi smo potpuno sizofren narod. Sa potpuno sizofrenim vodjama. Ja sam zapanjen. Pre podne srpski nacionalisti, popodne liberalni demokrate, a predvece jugoslovenski transnacionalni komunisti. I uvereni da su sve vreme u pravu, u svom centru. Ludilo.

da se ne lazemo

pre 10 godina

Pitanje za sve komentatore koji povezuju atentat sa pocetkom rata: Da li stvarno verujete da do rata ne bi doslo,da nije bilo atentata!?Da li ste procitali spisak uslova koje je Austro-Ugarska ispostavila Srbiji i da li znate da je Srbija prihvatila sve uslove osim jednog(da Austrijska policija moze po Srbiji da hapsi koga i kad hoce)!I upravo je taj jedan uslov iskoriscen kao formalni povod za objavu rata!Pa da li stvarno mislite i da smo prihvatili sve te uslove,da oni ne bi nastavili da izmisljaju nove,dok ne pronadju jedan,koji bi bio "dovoljan" za objavu rata!?Mislim da je to vrlo naivan nacin razmisljanja!

disco

pre 10 godina

Prvi svetski rat je doprineo dolasku na vlast dva totalitarna sistema i dva tiranina-Staljina i Hitlera.Upavo to nezadovoljstvo,zbog poraza Nemaca(Austrugara)u prvom svetskom ratu,Hitler je iskoristio za dolazak na vlast.Tako da se može reći da je drugi svetski rat nastavak prvog,smo sa više žrtava.

Sta reci...

pre 10 godina

Auuu, pa sada kad strani izaslanici dodju u posetu Kalemegdanu Dacic ce imati jos vise stvari da im objasni... Kale, Turci, Gavrilo...

Ja

pre 10 godina

Narode to je deo istorije sa nasih prostora i mozete da ga ocenjujete kako hocete.Samo gubimo vreme nazivajuci ga ubicom ili patriotom.Da bi smo to razumeli trebali smo ziveti u to vreme.Svaka drzava ima svoje negativce i pozitivce i na osnovu toga ne mozemo da ocenjujemo ceo narod.Manite se corava posla.Sitni smo mi za takve stvari

kolaricu panicu

pre 10 godina

@(Igor, 22. januar 2014 23:47)

Ako nisi sposoban da das odgovor na jedno tako jednostavno pitanje, na koje je sama istorija vec odgovorila, onda je mozda bolje da ne pravis djecu uopste.

andra

pre 10 godina

Ovde se stalno pominje "Crna ruka", pa da kažem koju o njoj. Radi se o vrlo opasnoj, nacionalističkoj, organizaciji koju su mahom činili oficiri i podoficiri vojse kraljevine Srbije. Na čelu oraganizacije se nalazio Dragutin dimitrijević Apis, odličan vojnik, i jedan od inspiratora ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, u maju 1903. godine. Crnorukaši, kako su se zvali, izdavali su se za iskrene patriote, što su pokazali i junaštvom u nekoliko ratova, od 1912 do 1918 godine. Međutim, isto tako je poznato da se radilo o radikalnim nacionaistima, fanaticima, koji su se nakon prevrata, od maja 1903. godine, veoma oslili i postali uticajni u vojsci, politici i državnim poslovima. Recimo posle prevrata crnorukaši su pretili smrću svima koji su osuđivali njihov zloči. Tada su jednog od oficira srpske vojske, koji je tražio da se pokrene postupak protiv kraljeubica, bukvalno naterali da pobegne iz zemlje. Pretili su ministrima, novinarima, postavljali svoje ljude u vojsci, vodili glavnu reč, a pominje se mogućnost da su umešani u ubistvo i jednog predsednika srpske vlade. Tako da njihovo poređenje sa "Crvenim beretkama" još kako je zanimljivo. Major Voja Tankosić, istaknuti član organizacije, jedan je od glavnih organizatora sarajevskog atentata, koji je čak sredio da atentatori izbegnu naše straže na Drini, i pređu u Bosnu. Taj isti major Tankosić je po Beogradu javno pretio "neposlušnim" ministrima, pa je jedan od njih kasnije svuda sa sobom vodio lično obezbeđnje.

grafit na zidu je vrh...

pre 10 godina

Meni su pomjesane emocije u vezi ovoga, jer ubistvo je ipak ubistvo....ali onda se sjetim mojih prandjedova i familije koji su stradali od njemacke cizme i dodje mi ideja da se po jedan spomenik postavi u Zagreb, u Bec, u Berlin, a onda mozda i Washington i New York pored kipa slobode.....

Radoš

pre 10 godina

Prvo bi trebalo retuširati taj fantastičan grafit sa fotografije, a koji stoji vandalizovano ismejan u Principovoj ulici. Niz hostela je iza ćoškova, a mladi ljudi koji posećuju Beograd na naš grad gledaju i kroz kulturu urbane umetnosti.

Kum

pre 10 godina

Citam komentare ovde i na stranicama "Welta" koji je objavio ovu vest. Ogroman broj Nemaca se buni nazivajuci Principa ubicom i teroristom, tek pojedini pozivaju da se vidi u kom kontekstu se podize spomenik. G. Princip jeste ubio coveka ali on i nije pucao u F. Ferdinanda - ljudsko bice vec je pucao u F. Ferdinanda - simbol porobljivaca i okupatora a crno-zuta monarhija je bila upravo to. Za srpski narod je to neporeciva istina i to se ne sme precutati i od toga ne smemo odustati. S. Hotek je ubio slucajno, nju nije ni ciljao, ta nevina zena je bila "kolateralna steta" tog cina i Princip se kajao zbog toga. Spomenik je odavno trebalo podici uz prigodan tekst na ploci koji bi bio informativan, patriotski ali i opomena buducim generacijama. Ne mozemo zakopavati bitan trenutak svoje proslosti zbog "politicke korektnosti" u kraljevini Jugoslaviji, zatim u SFRJ ili sada prema EU. Spomenik bi bio tu da nas seca na nebrojene srpske zrtve pale za slobodu u Velikom ratu kojima se mozemo ponositi jer smo se borili za pravednu stvar suoceni sa agresijom ali i kao opomena da se nista slicno ne ponovi. Cinom Gavrila Principa je sve formalno i pocelo pa mislim da je njegova figura sasvim prigodna za takav jedan spomenik bez obzira sto je on rodjen u tadasnjoj Bosni. Rat bi svakako poceo i bez Principa ali mi ne smemo vise da potiskujemo dogadjaje koji su od sustinske vaznosti za razumevanje nase novije istorije. Ako cemo da se "suocavamo sa prosloscu" ne mozemo to raditi selektivno.