Ponedeljak, 25.11.2013.

23:09

Dačić zabrinuo ambasadore Zapada

Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu veoma su zabrinute zbog izjave premijera Ivice Dačića da Zapad "približava Srbiju Rusiji“, piše Danas.

Izvor: Danas

Daèiæ zabrinuo ambasadore Zapada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

144 Komentari

Sortiraj po:

Aristotel

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Opet demagogija sa laznim informacijama. Poseti stranicu misije EU u Srbiji i informisi se koliko smo bespovratno dobili od EU u poslednje 13 godine. Od Rusa ni dinara bespovratno.
Plus, mi EU nismo dali. Inace, te vase "ucene" nisu ucene, koliko god vi zeleli da one to i budu.

sesil

pre 10 godina

Volela bih da se procita knjiga Pitera Turcina Rat i mir i rat....u jednom delu je napomenuto sta zapravo znaci formiranje "zajednicke evropske" drzave...inace je covek amerikanac...
E pa tu mi ne pripadamo jer nikada nismo bili deo jednog carstva koje je postojalo u srednjem veku.

marija

pre 10 godina

(novosadjanin srbenda, 26. novembar 2013 11:11)

Bas si -srbenda.
Ne znam o cemu govoris.
Ja o juznoj srpskoj Pokrajini, Kosmetu.

Ujka Baja

pre 10 godina

Trinaest godina čekamo da ta Evropa nešto uradi za nas. Rasprodali smo sve profitabilne fabrike i preduzeća, postali žrtve tranzicije, primili smo sav otpad i zastarelu zapadnu tehnologiju, uzeli milijarde evra kredita, jedemo zatrovanu hranu, a sve po njihovom diktatu. Lika Slobe Miloševića se više i ne sećamo, a tek smo na početku nekakvog puta proevropskog prevaspitanja. Samo se postavljaju novi i novi uslovi. Kraj se i ne nazire. Nikada nisam voleo Ruse i uvek sam bio proevropski nastrojen, ali što je mnogo - mnogo je. Pod ovim uslovima daleko im (evropska) lepa kuća. Nikada nećemo dočekati taj dan da kao i Hrvati uđemo u EU. A i ne znam da li su se oni, Bugari ili Rumuni baš nešto usrećili. Ivicin čisto retorički manevar je za svaku pohvalu. Blef je sasvim upalio da se i EU zapita šta se može desiti ukoliko izgube još jedno zamorče.

Zeljko

pre 10 godina

Rusija nuklearna sila sa 150 miliona stanovnika, po povrsini najveca zemlja sveta i sa pravom veta u Savetu Bezbednosti, ne moze nista da uradi protiv NATO-a i kojoj pomoci moze Srbija u NATO okruzenju da se nada od Rusije? Ja sam Srbin i volim rusku knjizevnost i kulturu, ali u ovom trenutku srpski i ruski interesi nisu potpuno isti. Ruski interes je da napravi sto vise problema Amerikancima i NATO-u a da pri tome plati najmanju mogucu cenu i u tu svrhu oni su spremni da podrzavaju Srbiju jer stvaraju probleme svojim neprijateljima ali peko srpske grbace.Upravo ta ruska politika uz svesrdnu pomoc Slobodana Milosevica i njegove samoubilacke medjunarodne politike je i svrstala Srbiju medju ruske saveznike a americke neprijatelje. Usledio je rat i NATO je izasao iz tog rata kao pobednik. Rusi su izgubili "hladni" rat a mi smo izgubili "vruci" rat. Uzimajuci u obzir trenutni odnos snaga u svetu, Rusi jos dugo nece moci da vojno i ekonomski pariraju Americi i NATO-u, sto znaci da Srbija mora da se distancira od Rusije i da bi sprovela takvu politiku Srbija mora da nadje nacina da koristi Rusiju a ne da bude stalno koriscena od Rusije. Rusi vrlo dobro znaju da Srbi nisu zaboravili rat sa NATO paktom i igraju na kartu srpskog ponosa i nacionalizma. Njih ta politika ne kosta nista a moze Srbiju da kosta vrlo mnogo. Svaki novi rat izmedju Srbije i NATO pakta moze da se zavrsi samo potpunim porazom Srbije jer Rusi ni sada ne bi mogli da nam pomognu nista vise nego verbalno.

spincic

pre 10 godina

Ne moze biti nakakvog zaokreta jer nikada nije ni doslo do bilo kakvog udaljavanja od Rusa i ruske drzave...Pa sve ovo vise lici na neke novinarske ili politicke floskule,istrgnute iz konteksta za dnevnopoliticka prepucavanja u vremenu kada se nema nekih vaznijih dogadjaja za kontaminaciju srpskog prostora!

Sneza

pre 10 godina

Bolest zvavana RUSOFILSTVO i prodavanje drzavnih interesa RUSIJI se resavala slanjem rusofila na GOLI OTOK 1948. Danas to ostvrvo ne bi bilo dovoljno za ruske placenika pocevsi od ovih iz Vlada pa nadalje. Da je pod ruskom okupacijom bilo dobro, ne bi cela istocna Evropa pobegla od te ruske cimze i usli u EU i NATO. Niko ziv iz Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Baltickih drzava ne pada na pamet da izlaze iz EU i NATO i opet idu pod rusku cizmu. Ovo se samo moze videti u Srbiji i ta imaginovna maceha Rusija.

ajde paljba bre

pre 10 godina

@(abhazija, 26. novembar 2013 10:09) Ti da se lecis,ali pod hitno ! :-)
Mnogo slusas teorije zavere LDP-a koji 12 godina aktivno podrzavaju politiku,ucestvovali i nista nisu uradili.
Da ste sposobni kao sto pricate mi bi vec bili u EU,ne bi Toma Diploma bio na vlasti!

Klokan

pre 10 godina

@Na vetrometini, 26. novembar 2013 10:25
hahaha Kakva crna Vizantija? Njih smo proterali kad su nas Bavari proterali iz centralne evrpope.Od vizantije je ostala samo umetnost i to odslikavanje verskih objekata kao sve ostale civilizacije koje su ostavljale svoj trag prilikom ukrstanja ili kolonizacije.
Tema je EU,odnosno Nemacka i Velika britanija.
Nemacka je uvoznik 88% hrane i 100% gasa iz Rusije.Jel spanija i francuska kao naj veci proizvodjaci hrane mogu nemackoj da zabrane zavisnost od Rusije?Hoce moci VB za 3 godine da zabrane zavisnost od gasa ruskog ili americkog?
Dakle kad formiras geo strategiju,onda je moras dobro osmisliti da mozes brzo delovati.Ja ne vidim sta dramite,da su nas hteli to bi moglo biti gotovo za godinu dana,ali doslovce.
Hrvatska,Rumunija i Bugarska ima identican problem kao i Srbija i?
Problem je sto je Kacin Slovenac i on tamo sta baljezga to je to.
On umislio kako je slo vrlo vazna za ex YU,jeste bila za Yu,ali danas ona ne postoji.
Prema tome vazna su radna mesta a ne EU.
Mene moze da kolonizuje i Dikende Mutomba samo ako ima para.Na kolonizaciju bez love nema nista,na to nije pristala ni Danska,sto bi mi?

Kamicak

pre 10 godina

Свим љубитељима и поштоваоцима ЈБ Тита. Голи оток је био стратиште само за Србе. ЈБТ је разорио само Србију и побио све који су били образовани и имали трунке патриотских осећања. Кроз дугу историју српских земаља, разни војници су гинули на овој територији. Само су руски и српски војници увек гинули заједно борећи се против свих наших врагова. Управо то сећање је ЈБТ хтео да уништи. Доћи ће и дан референдума када ћемо решавати судбину Србије. Не сумњам у пораз ЕУ фанатизма а онда ви који би сте нас поново слали на Голи оток спремите ствари и правац у Хрватску да тамо уживате у ЕУ "вредностима". Тамо ћете моћи слободно да се обрушавате на све српско.

legionar

pre 10 godina

Nikolic "ruski covek", pa ovo je veca nebuloza bego Veljova izjava da ce hrast da resi dobra zima. Dacicu da covek otvori grudi ne pise Rusija pise jos uvek SSSR. Dacic smatra da su Srbija i Rusija jedno isto.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.
(ziva istina, 26. novembar 2013 06:51)

Jeste, EU, i zapad generalno, su sve svoje bezbjednosne probleme rijesili kad je HRvatska postala clan unije i NATO-a. U Briselu su se grizli nokti od nervoze sve ove godine, na ciju stranu ce "jadransko-panonski" vojno-politicki gigant da prevagne, na njihovu, ili ne daj boze, na rusku. Ako nista, sad mogu da odahnu, posebno Nijemci. Oni bar znaju da nisu nikad mogli da vide saveznike u vama, do sada :p
Sad im je mnogo lakse kad znaju da necete vise da pucate na njih, prilikom nekog novog eventualnog ulaska njihovih trupa u Zagreb.

Milovan

pre 10 godina

Sto se tice Dacica, on pocinje da zabrinjava i nas - briga nas za zapadnjake

On, tako "recit" govornik, pocinje da zamuckuje , a to je los znak za nas.
Sto bi rekao nas narod: "mota (luta) ko gresan u raju" .

Evo sad ce da nam modernizuje prugu od Beograda do Budimpeste i kaze da je to od velikog znacaja za S r b i j u - kao da je Srbija samo od Beograda prema Budimpesti.
I trosice srpske pare- odnosno zaduzivace c e l u Srbiju !

maki

pre 10 godina

Slatki mali bucko!
Njegov polticki tata je takodje p...o uz vetar i mi smo isli mokrih nogavica dok su nasa braca (politicari), sa ne tako dalekog istoka, "ostro osudjivali i zahtevali momentalni prestanak bombardovanja" i tako 77 dana i noci..
Slatki mali Srbi bi sada da opet "kvase nogavice" aplaudirajuci drcnosti buckovoj ne shvatajuci, ili nedovoljnoj obavestenosti ko se pita za sve finansijske aktivnosti "bratskih" investicija u Srbiju (nis, 51% sejselski juzni tok..)
Ali neka nas sa nasim jogunastim mentalitetom, uzivajmo uz besednistvo i "skidanje" tikova buckovih i Bajatovih, jer niko njima (nama)ne moze nista, iza nas stoje Rusi (opet)?!
Bon voyage to the East

novosadjanin srbenda

pre 10 godina

@marija: Niko nama ne otima pokrajinu, vec mi bezimo jer nas jasete. Vidi drugarice, referendum je definitivno ono sto Srbija ne zeli, otud i jak pritisak na pokrajinu. Ostavite nas vise na miru da radimo i stvaramo za sebe, muka nam je svima. Ulice prekopane do pola, kao nema para u budzetu, Levosrbijanci nam uvode neku odzacarinu, na razne nacine nam otimaju lovu, budzet za 2014 jos vise smanjen, i dalje se ne postuje Ustav i ne vraca se Ustavom zagarantovan procenat, itd itd. Ako niko na vlasti nece da postuje sopstveni Ustav, necemo ga ni mi postovati. Vojvodina je ocigledno Srbija, ali Srbija je ocigledno Srbadija. Mozda vama treba referendum svima, da odlucite da li zivite u drzavi ciji Ustav postujete ili ne. Ako ne postujete, evo, mi cemo da se zovemo Srbija, vi promenite ime u Srbadija ili Srbistan. Dosta bre vise zezanja, unistilo se sve tom politickom igrankom, sada je to postalo pitanje egzistencije. Kakve ovo sve ima veze sa vesti? Pa kakve veze ima vas komentar sa istom?

tako providno samo pare hoce

pre 10 godina

Nisu zabrinute strane diplomate sa Dacicevom izjavom,vec su zabrinuti sa kolicinom doze bezobrazluka u Dacicevoj izjavi.Dacic zeli na svaki nacin da na bilo koji nacin izdejstvuje sredstva za Miloseviceve i post Miloseviceve tajkune i to iz sredstava dostupnih fondova EU,paralelno zeli dodati do znaja da je pristao da se "Kosovo",preproda i ceka gde su pare sada za nasu popustljivost,kao da neko sada mora da nagradi Srpske tajkune za Dacicevu popustljivost prema Kosovu,a svi znamo da ce crveni prodati i svoju majku za pare,a Kosovo su vec za vreme vladavine komunzma prodali?Zato Toma i govori da zeli naku vrstu tkz,"nagrade",sa zapada.Ali zato tajkunima se navodno sudi po "zakonu",gde se nece mesati politicka elita,i zbog toga ce sudjenja potrajati i potrajati?I sad navodno okrece se list Srbije ka Rusiji,jer to isto je uradila Ukrajina,koja je isto pod oligarsima crveno-crnim kao i sama Rusija.Pre ili kasnije ce se raspasti i to jedinstveno prijateljstvo,ili cemo za sigurno imati razne dikature po receptu do skoro vecine Juzno Americkih drzava.

milan

pre 10 godina

sta ste vi ocekivali od srpskog bandita?nemacka je napravila gasovodni tranzit iz Rusije direktno kroz severno more Poljaci su onda bili razocarani na obe strane toje kostalo milijarde ,i milijarde stosu obe strane postale od drugih neovisne i niko nelaje na sva zvona cute ,li cute samo dacic sin Zlocinca slobe sere bez potrebe ma kakav on diplomata?nema on pojima o diplomatiji negoli laje na sva zvona Srbi su uvek nezadovoljni moz im dati celu Evropu oni cu jos drecati i kukati kako im niko nije dao nisrta mi smo poznati po kukanju i jasam vec pisao tag truta odmah oterari iz politike jer ce Srbiju oterati u propast strani imaju moc i metode samo je problem SRBA prostaka koji neumeju racionalno da misle vec samo prkos koji je i oterao Srbiju u provaliju tusmo mi super!!u Nemackoj gledao sam samo jednom dolaze bogati Rusi koji grdene pare ostave na luksuz najvise tih radnji ima Hamburgu rusi sto vide i svidjaimse odmah davaj;davaj nekada u milionskoj vrednosti Nemci prodaju i cute nasi bi odma u sva glasila i na sva zvona znamoli mi sta znaci biti tiha diplomatija? bez da na sva zvona se zvoni!!

Bojan

pre 10 godina

Odlucite se vec jednom, ne mozete I sa jednim I sa drugim podjednako, moracete sa nekim vise nego sa drugim.
Ako mislite da se okrenete Rusiji kazite odmah, da na vreme prodam sve u ovoj zemlji I da bezim bilo gde, ako treba I u Afriku.

rada

pre 10 godina

Jedini problem je sto Rusiju mi ne intresujemo. Uzeli su sto su hteli. Mislite da zapad to ne zna. Mislim da ni zapad vise ne interesujemo I oni su dobili sto su hteli. Daciceve izjave za unutrasnju upotrebu, reci to Keti. Videli Ukrajinu pa ko vele ajde I mi, samo sto mi nismo Ukrajina.

Android Jelly Bean

pre 10 godina

Kragujevac - Mozda nisu bombardovali, ali isto tako nisu ama bas nista ucinjeli da to sprijece! Tako da ti ga to dodje na isto, kao da jesu ;-)

barba

pre 10 godina

Svaka civilizacija u istoriji koja i kada je postala bahata je propadala. To se trenutno desava sa Trecim Rimom - SAD i sa njegovom prvom provincijom - EU. Oni su na silaznoj putanji i treba ih se kloniti, jer priblizava se trenutak kada ce se sruciti na dno provalije.

Igor

pre 10 godina

@ (dragoljub, 26. novembar 2013 06:16)

Cim pises ijekavicom, znam i za koga glasas i gde zivis. Ajde ti LIJEPO ostani tamo preko granice i tihuj.

Biljana Novi Sad

pre 10 godina

Dacic nije Tito, Srbija nije vise u poziciji da igra izmedju istoka i zapada, odnosno, da nismo "ni tamo ni vamo". Moramo se odluciti na koju cemo stranu.

Pametnjaković

pre 10 godina

Političke partije Srbije misle da će na ovaj način da izmame pare sa Zapada da bi nastavili svoje operacije podele plena. Da podsetim samo da su u prethodnih desetak godina podelili međusobno preko 20 milijardi evra i ostavili sve nas u dugovima. Verovatno su ostali i bez 250 miliona evra koje bi dobili ako se ispune uslovi koje je trebalo uraditi još pre 10 godina. Neka im Rusija onda daje pare.

bojana

pre 10 godina

dacic je pro-svoj prvo, pa onda pro-sps.ov, kao i svi politicari, nema razlike. briga ih odakle dolazi podrska za vlast, vazno da tu vlast koriste. a sto se tice "zapada i istoka", i oni su svi isti, pro-svoji, podrzavaju svoje interese.

ma ajde...

pre 10 godina

@Mihajlo
...jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji...

reci mi samo jedan razlog zasto bi jedna zemlja koja je 100x veca po ljudstvu i 1000x po povrsini imala ikakav ozbiljan ekonomski interes sem da joj ta zemlja postane kolonija??

Milan Nis

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Nismo dali nista,ustvari sve sto smo dali,dali smo do 1999,posle nismo imali sta da damo sve i da smo hteli.A to da nismo dobili nista,najbolje bi se videlo da nam zavrnu slavinu i da ostanu ljudi bez penzija i drugih socijalnih davanja,koja jesu nikakva,ali i bez njih nam nebi bilo zivota.Sigurno to nije obezbedila nasa privreda,u celosti,koja je na izdisaju vec 20 god.

Mihailo

pre 10 godina

A zasto se Zapad nije zabrinuo kad je izgradjen gasovod ispod mora direktno za Nemacku ?
I ko je to Zapad i kad je Zapad, a kad nije.

Kad su u pitanju interesi jakih, kao sto je Nemacka, niko se ne usudjuje sto se Nemacka "okrece" Rusiji (odnosno sto gleda samo svoje d...) kada je njen ekonomski interes u pitanju, a cela Evropa (pa i ona je Zapad) neka crkava od zime ?
Za taj projekat nisu smeli ni da pisnu "Zapadnjaci", a ostre kandze na nemocnima da bi preko njih dohvatili Rusiju. Nadam se da u tome nece uspeti !

svi jednako nespobni

pre 10 godina

Ovu Vladu je izabrao narod.Mozda su perfektni da taj isti narod drze u zabludi, ali dalje nista.
Pa i Vucic se ubi od price o Zapadu i EU a seta Arape i nudi im sve zivo .A oni njemu do sada samo kredite, koji mogu da se dobiju bilo gde i nista vise. U cemu je razlika?
Ni jedan ni drugi nemaju nikakav rejting u Evropi, ali to je nas problem i niciji vise.

Na vetrometini

pre 10 godina

Nije problem u Bucku, mada mi ne prijaju ti Slobini duhovi, vec u nama Srbima. Jos od Srednjeg veka nismo sigurni na koju bismo stranu. Prirodno, bili smo na strani Vizantije, ali nam zato nista nije smetalo da na rusevinama iste, dok su je osvajali i sa isroka i sa zapada, gradimo svoje Carstvo na celu sa Dusanom. Od tada, do dana danasnjeg, mi se "ku...mo" i pod izgovorom nesretnog i "kosmicki" vaznog geografsko-strateskog polozaja bauljamo po tami. Dozivamo Evropu u pomoc a plasimo se iste ko djavo krsta. Posebno rada, reda i discipline. A sa druge strane, smatramo se bliskim "ruskoj" dusi ali nebismo mi ni sa njima bas...Slikovito hteli bi u bigamiju ali su nasi partneri protiv i traze da se odlucimo. Pa zato su i raskomadali ex Yu. Bilo nam je predugo i previse "lepo" sto se pokazalo kao iluzija koja je trajala samo dok su se velesile oporavljale od II Sv Rata i konsolidovale snage trazeci nove metode za sticanje prevlasti.
Svi odlucise na koju ce stranu a mi se i dalje bavimo najstarijim zanatom.

barracuda

pre 10 godina

Realno, Srbija u očima EU je istočnjačka despotija koju treba kulturno promeniti.
Mi nismo mnogo bitan faktor ni u kom pogledu u smislu Evropskih integracija, kada pogledamo naš broj stanovnika, prirodne resurse, postojeće zaokruženje Evropskog ekonomskog tržišta, vojnog prostora i tranzitnih pravaca. Pre svega, osim važnosti Dunava, kao rečnog koridora prvog reda, putni zemljani koridori su ulaskom Rumunije i Bugarske, a sada i Hrvatske potpuno nas zaobišli. Put na jug, prema toplim morima Grčke i prema Turskoj i Bliskom istoku ne ide više preko Srbije. Zato se i ne žure sa prijemom Srbije u EU.
Srbija, kao i Bosna, Makedonija, Albanija, bez problema mogu ostati van Evropske unije, kao neka vrsta geta i kaznenog doma za neprilagodjene i divlje narode. Mnogo smo mali, ekonomsko i vojno nejaki, i u slučaju vanrednih okolnosti u roku od dva dana možemo biti pregaženi u bilo kom vojnom pogledu. Jedino u čemu smo bitni je naša uverenost da smo nekakav faktor stabilnosti i istorijske predodredjenosti, te naša spremnost da pravimo probleme na svaki način. To je glavni zadatak harmonizovanja EU sa nama, to „teranje bubica“ iz naših glava i vaspitavanje u Evropskom, zapadnom duhu. Evropa ima samo jedan cilj sa Srbijom, a to je da nas „nauči pameti“. To u praktičnom smislu znači puno pozitivnog za nas, pre svega u domenu morala, ponašanja, borbe protiv korupcije, savremenih propisa, poštovanju prava čoveka, razvoju infrastrukture i ekonomske konkurentnosti...

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Mislim da se samo radi o jeftinom triku ne bi li se upravo Rusiji zamazale oči.
Od 1948. naovamo, političko prostituisanje i pružanej svakakvih usluga zapadu, platili smo otimanjem vekovnih teritorija, izgnanstvom naroda sa njih, kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom. Sve zarad nečekanje u redovima za vize, "nemačkih automobila, italijanske mode i američkih kreditnih kartica".

сердар 036

pre 10 godina

хоћемо неутралну политику.........нећемо нит запад, нит исток, нит југ ,нит север.........

abhazija

pre 10 godina

Evo vam zaprepascujuca realna cinjenica.Na testiranje MAZDE na autopologonu u SUBOTISTU,DOSLO JE PREKO 250 RUSKIH "AUTONOVINARA".Priznace te da je cifra malo VELIKA.Pa u febriku MAZDE NA PROMOCIJI JE BILO NJIH PETORO.TAKODJE POD PAROLOM DA IM SE SVIDJA PRIRODA,GOMILA MLADIH/KGB SPAVACA OD 25-30godina/Punih para,pokupovalo hektare zemlje sa kucama i to gle cuda u okoliniKraljeva i Raske ,gde je i bog rekao laku noc,Ali blizu je KOSOVO.STOTINE,HILJEDE AUTOMOBILA RUSKIH REGISTRACIJA SE MESECIMA VOZI PO SRBIJI,NIKO NE ZNA KO SU TI LJUDI.TAKODJE RUSKA ambasada IMA TOLIKO OSOBLJA I TO SVI SA DIPL.STATUSOM DA ISPADA DA JE SRBIJA SEDISTE OUN SA SVIM RADNIM TELIMA KOJA POSTOJE.OKO 10000 LJUDI IZ RUSIJE ,BICE RASPOREDJENO DUZ TRASE GASOVODA ,POSTO JE OD KAO I ZEMLJA 5 km LEVO I DESNO VLASNISTVO RUSIHE.BANKE SRBIJE,PREKO NOCI POSTAJU SBERBANKE/KOMERCIJALNA,SRPSKA,POSTANSKA STEDIONICA/.

DRUGOVI SRBI,VI STE VEC POSTALI RUSKA TERITORIJA A DA TO NI NEZNATE.I TO PREKO NOCI,ODMAH POSLE PRIVATNE POSETE PUTINU VASEG dipl.PREDSEDNIKA U organizaciji KARICA I NENADA POPOVICA Iz DSS-a.

mikitzca

pre 10 godina

kako ne postoji istocni blok a ni komunizam kao sistem to ni potreba za sfrj nije postojala vise. drumski i zeleznicki saobracaj ka maloj aziji ne vodi putem bratsva i jedinstva te tako nijedna bivsa republika nije geostrateski dobro pozicionirana. beograd nije vise transportni cvor i sve se vraca u budimpestu. zato se i pokusava samo da izgradi tzv brza pruga bg-budim jer juznije nikome nista ne znaci. zato je grcku nemacka i dovela na ivicu propasti jer ni ona nije vise na trasi. u tom kontekstu se treba da pozmatra i "ples" srpskih politicara. zamajavanje. niti je srbija potrebna EU niti nesto posebno rusiji. rusiji su mnogo znacajnije bugarska rumunija i moldavija. rusija ce gasovodom da izadje na sredozemno more kroz makedoniju i albaniju do italije ukoliko se grcka predomisli. zato i nepovoljan "gasni aranzman" tek toliko da se EU uskomesa i nista vise. komentari tipa da smo nezaobilazni faktor na balkanu bi bili u redu da je u najmanju ruku formirana konfederacija republika. iako su stvorene nove/stare drzave svi komentarisu u kontekstu sfrj. sve republike vode politiku bivse sfrj. daciceva izjava je infantilna, to znaju i zapad i rusija. nema tu nikakve politicke mudrosti a jos manje politicke ostroumnosti i sl.

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Glas Malih

Evo ja cu da ponovim zvanicne ekonomske pokazatelje: za zapada je od 2000. godine kroz kredite, donacije i uplate nasih gradjana svojoj rodbini stiglo 117 milijardi evra. U istom periodu za kupovinu robe siroke potrosnje (isklucivo potrosnje) sa zapada pretezno iz EU je iz Srbije dato 113 milijardi evra. Znaci, sve sto je stiglo u Srbiju je vraceno u EU za stimulaciju njihove proizvodnje, dok je drzava i gradjani opterecni sa ogromnih dugom i kreditima na neke od njih placamo kamate od 30%. Znaci, suma sumarum, mi smo vec EU vratili ili dugujemo vise i to znacajno od novaca koji je na bilo koji nacin stigao sa zapada. Sto se tice ruskih kredita (ima ih dva), prvi od milijardu je strukture 200 miliona za budzet (ispaceno i potroseno), 800 miliona je iskljucivo namenski za zeleznicu i ne daju pare na lepe oci, nego oni nadzor i isplata radova. Drugi odobreni kredit od milijarde (ovo se zove Dinkicev kredit) nije povucen u Srbiju, jer je prvo zatrazena milijarda i odobrena, a onda je Dinkic prosle godine rekao da odlicno stojimo sa budzetom, pa smo odustali od 500 miliona. Koliko znam nije povuceno ni ostatak para. Da smo tako nesto uradili recimo EU ili Izraelu i USA (setite se satelita i solarnog parka za Amerikance) vec bi placali debelu kamatu. A Rusi shvataju vlast i pozicuju Beograda, pa sve tolerisu. Ovo su cinjenice.

Uros

pre 10 godina

Ako smo dovoljno pametni, ne treba nam niko. Eto primera Svajcarske... Ja bih rado da imamo partnere na Zapadu, jer su mi te, da kazem "zapadne" vrednosti, blize, kao sto su blize i vecini i Srba i Rusa, samo sto politicari koji te vrednosti ne mogu da pruze narodu (a mogu sebi) pricaju pricu lisice iz basne sa grozdjem... S druge strane, EU sve vise postaje Nemacka, i, sto se tice partnerstva, mozda bi bilo bolje da taj partner sa Zapada budu SAD ili V.Britanija... U svakom slucaju, sta god da radimo, bitno je da to radimo pametno, sa dobrim i vestim politicarima i diplomatama, sto nisam siguran da trenutno imamo, kao sto nismo imali ni ranije kada je trebalo (mislim na Srbiju, ne na SFRJ)...

expert

pre 10 godina

Time što ih je "zabrinuo", oni samo dokazuju da imaju nešto protiv Rusije. Zašto iz ruske ambasade za poslednjih 13 godina nikada nije stigla izjava o "zabrinutosti" što Srbija vodi prozapadnu politiku? Zato što Rusija nema ništa protiv Zapada, zalaže se za saradnju s njim, a Zapad je taj koji forsira neprijateljstvo.

QQ-LELE

pre 10 godina

Pa ako te neko sistematski rusi drzavu od 1990 god. Dva puta te bombarduje, vodi glavnu rec o otcepljenju Kosmeta, najavljuje otcepljenje Raske i Vojvodine. Ocrnio te kao genocidan narod...Pa ja bi vec postavio Ruske baze. Sta oni misle ....

Serbissimo

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?
(Saša73, 26. novembar 2013 07:02)

Ergo, medalju će dobiti svako ko bude hvalio liberalni kapitalizam, Obamu, USA, GB i bombardovanje?

Gradjanin

pre 10 godina

socijalisticko-radikalski duet mora kad tad pokazati svoje pravo lice, kakve eu integracije, kakvi bakraci, zna se sta je njihova zelja i san u dnu duse

srb in

pre 10 godina

Da sam ja premijer ili predsednik, davno bih dao takvu izjavu.
To je sasvim logična izjava, jer posle svih ovih godina taj isti Zapad nikad ali baš nikad nije bio na strani Srbije. Uvek protiv i uvek uy one koji se bore protiv Srbije. Samo uslovi, uvrede, poku[aji reviyije istorije, i nikad kraja.
Pa iyvinite gospodo, samo lud bi prihvatao , i to bespogovorno sve te smicalice koje eprestano stižu.
Sasvim je logično da Srbija konačno pokaže da nije moneta za potkosurivanje , niti zemlja bez stava.
Puna podrška našim političarima.
NA kraju da je Zapadu stalo do Srbije davno bi Srbija bila deo EU, kao što im je u interesu bilo da prime i Rumuniju i Bugarsku, i kao što sada lobiraju za Ukrajinu.

trip

pre 10 godina

Ja cu samo da konstatujem veliki broj automobila sa ruskim tablicama koje pre nekolio godina niste mogli da vidite u ovolikom broju na ulicama a ni ranije.

Dejan

pre 10 godina

Ma sve bolje zivimo. Ne znamo sta cemo sa tim parama. Nikad bolje nije bilo. Jos malo i pocecemo da ujedamo koliko nam je dobro. Racunam da bice sve bolje, pun sam nade.

Vlad

pre 10 godina

Ajde vi ambasadori i ostali političari sa "Zapada" nemojte da lažete više i priznajte da ste najviše zabrinuti zbog "Južnog toka" pa ste sada našli izgovor za Dačićevu izjavu da je Srbija najbliža Rusiji. ;)

guri

pre 10 godina

"Mi želimo da ujedinimo naša dva strateška cilja - partnerske odnose sa Ruskom Federacijom i članstvo u EU“, kazao je Dačić, dodajući da bi Srbija želela i bliskije odnose s Vašingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje“, zaključio je Ivica Dačić.

A GDE JE TU KOSOVO????

Branko

pre 10 godina

"...bez pomoći Rusije..."
Ali izvinite zašto nam je bila potrebna pomoć Rusije? Zar bi bilo dobro da se mešaju u odnose sa našim prijateljima u čiji zagrljaj hrlimo? A sa druge strane, na čelu Rusije su tada bili njihovi ljudi. zar ne?

s.

pre 10 godina

I ja sam zabrinut, veoma.Ruski gvozdeni zagrljaj je sve jači.
Hvala ti Tito za 1948. i bezbrižan život.
Od kako su "patriote" na vlasti sve više gubimo svoju državu.
Uzgred, Rusi nam nikada neće oprostiti NE iz 1948.

ima li kraja?

pre 10 godina

Bas me briga za zapadne ambasadore ali ja sam zabrinut zasto u ovoj zemlji nema nikoga sa gramom mozga da zauvek iz nasih zivota izbrise Miloseviceve portparole, ministre i ostale jahace apokalipse devedesetih. Da li je moguce da neko normalan ocekuje od njih bilo sta dobro pre svega po nasu zemlju a za zapad manje je bitno. Doduse oni koji su Milosevica smenili su debelo kumovali povretku njegove pesadije na vlast ocigledno samo gradjani mogu da ovu zemlju nacine normalnom politicari za takvo sta uopste nisu sposobni ni zainteresovani.

Glas Malih

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...(Zorro, 26. novembar 2013 06:10)
@zorro : stvarno mi je muka kad vidim komentar poput ovog! imas internet?! imas google?! proveri informaciju pre nego sto je napises! ajde sada da ja ne otkrivam toplu sam lepo pronadji na netu koliko milijardi nam se iz EU slilo proteklih godina i odmah proveri koliko smo dugo cekali tzv ruski kredit koji se u medjuvremenu znacajno smanjio.

miroljub

pre 10 godina

Ako Dačić misli da su Srbiji potrebna dva slična strateška partnera znači li to da i Zapad treba da prestane da nam poklanja pare, a da se usredsredi na to kako da nas što bolje izmuze?
Setite se samo koliko nam je "strateški partner" do sada dao. Oko hiljadu puta manje ngo Zapad!

nenad t

pre 10 godina

Ko stoji na dva koca zna se gde mu dodje treći. Ova bolest nacije se nekad bila rešila golim otokom. Posle je sve bilo lepo. Možda probati opet...

east-west

pre 10 godina

Ko iole nesto kapira o politici, veoma dobro zna da je ovo sto radi debeli, apsolutno pravilno.
Ali subjektivnost srpske nacije je nesaglediva...

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Ta izjava je nekorektna, pre svega, prema Rusima, jer govori da se sa njima sarađuje samo zato što ne može da se sarađuje sa "Zapadom", iako smo od njih dobili da učestvujemo u poslu koji ni Nemci nisu odbili ("Nord-Stream-Pipeline"). Inače mi nije jasno u čemu je problem, jer "Zapad" tvrdi da je Rusija njemu partner, da je "Hladni rat" prošao, da je raketni štit protiv Irana... Da ne lažu oni?..

Saša73

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?

Igor

pre 10 godina

Dačić je vešt političar ali mu je verbalno izražavanje prilično nespretno, čak nemuto. Ovakve njegove izjave imaju samo retorički karakter jer Zapad zna da mu je premijersko mesto koaliciono uslovljeno i vremenski ograničeno do sledećih izbora, bilo redovnih ili prevremenih.

m

pre 10 godina

Ja licno ne podnosim Rusiju u njen uticaj ali je bucko u pravu. Mi jesmo loši ali nismo gori od ostalih na Balkanu, a samo nama se nikada ne gleda kroz prste.

Niko

pre 10 godina

Mislim da je Srbija sebi zatvorila vrata prema Evropi i Zapadu. Medjutim, pre nego sto neki poskoce od radosti, neka razmisle - kakve ce sve ovo proizvesti konsekvence. Rusija je predaleko - realna snaga iste ogranicena mnogo cime, a Srbija je prakticno slepo crevo Evrope bez kojeg se moze ziveti. Da ne pocne kao Enver Hodzina Albanija, a da se ne zavrsi kao Sirija. Pogledajte dobro u kakvoj je Srbija situaciji. I politickoj, a da ne govorimo o ekonomskoj. Ova izjava Dacica ce skupo kostati Srbiju. Mnogo cega.

dragoljub

pre 10 godina

Zapad hoće da Srbiju skroz raskomada ,tome u prilog govori to što hoće reviziju 1 svetskog rata. A sad su kao u čudu što uopšte imamo želju da se branimo. Zbog toga bi Rusiji gasovod dao i 100% samo da bi imali razlog da nas brane. Zapadnu ljubav smo već u dva svjetska rata upoznali plus rasturanje SFRJ plus bombardovanje 99 plus što sad spominju i Vojvodinu. DOSTA VIŠE

Bata Nis

pre 10 godina

ekonomska i pliticka dominacija ruske politike u Srbiji moze samo da trajno unazadi Srbiju i nista vise.Iz ruskog primera nema sta da se nauci ni u pogledu dokratizacije drustva,niti u efikasnosti ekonomije niti u uspostavljanju pravne drzave.Jednostavno nicemu.

ziva istina

pre 10 godina

Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.

Zorro

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...

Ovca

pre 10 godina

Po ovim rusofilskim komentarima ispada da ce EU da propadne ako Srbija ne udje u nju, a rusi jedva cekaju da se oko Srbije grabe sa Evropom. Sa ovim diletantima od politicara sa kupljenim diplomama nikada Srbija nece uci u EU. Zato patriote I nazadnjaci ne brinite, Evropa nije za vas.

Gari

pre 10 godina

Ovo je trebalo odavno da se desi. Tito(kome ovi nasi tzv. politicari nisu ''ni za crno ispod nokta'') je igrao i levo i desno . I istok i zapad !! I od jednih i drugih je dobijao pomoc i podrsku(politicku, ekonomsku), samo zato sto je ''balansirao'' pametno. Ne moze se EU i USA nuditi sve a za uzvrat nedobijati nista !!! Ne sme se zarad EU i naseg ''ulaska'' u uniju(za sta cisto sumnjam)zapostaviti ''ostatak'' sveta ! Nasi politicari trebaju da su otvoreni za saradnju sa svima kada je interes Srbije u pitanju pa i sa Rusima, Kinezima, Indijcima, Brazilcima...sa svima. To je pametna i odgovorna politika, sve drugo je dnevno politikanstvo koje odgovara jedino njima za njihovu licnu promociju i bogacenje!!!!!!

poreznik

pre 10 godina

Vecina komentatora ovde pominje nekakav dvostruki-Titov manevar. Takav manevar u ovom danasnjem svetu ne postoji.
Ali sta postoji?
Postoji dvostruki porez. To je porez za one koji hoce javno da saradjuju sa Amerikom, a tajno sa Rusijom, i obrnuto, javno sa Rusijom a tajno sa Amerikom. E ti pametnjakovici koji jos nisu odabrali stranu, oni placaju dvostruki porez. Prvo ih oglobi Amerika, a onda ih oglobi Rusija. A postoji i visestruki porez (vise od 2 puta biti oporezovan). To je za one "najpametnije" koji sve vreme osciliju izmedju ta dva bloka. To je nas slucaj, sa nasim prepametnim politicarima.

ssss

pre 10 godina

Mala je Srbija za bilo kakve igre i tamo i ovamo. Po meni je covjek lijepo rekao, ako je stvarno ovo rekao. Evropa bi Srbiju u Evropi ali po svom: isjeckanu, zatrovanu i plodnu za svoje bludne radnje.

IBJ

pre 10 godina

O, pa izgleda će konačno da pukne tikva između Prvog ministra i Prvog doministra... I još neke tikve će tu da popucaju... Kako će samo razni prevrtači na trapezima morati da ujedu sebe za gu...cu usred preskoka i neki pljuvači da požure da poližu svoje tragove... Deco, dogodine nas čeka politički spektakl kakav još niste gledali!

Aristotel

pre 10 godina

Samo vi ucenjujte Srbiju i dalje, otimajte Pokrajinu,...
Doci ce i taj referendum.
(marija, 25. novembar 2013 23:39)

Da li ti zaista verujes u to sto pises?
U to, u vezi ucenjivanja i "otimanja"...

Kad nam EU bude zavrnula finansijsku slavinu, mislis da ce Rusija da polomi noge da nam pomogne? Hahhhah... Isto kao 1999.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Nesto slicno je Tito u posleratnom periodu pedesetih godina rekao a u vezi je prigovaranja istocnog bloka tj. SSSR-a zbog prihvatanja pomoci od SAD-a u vidu psenice na sta je Tito smekerski rekao: Ne znam zasto nam zameraju zasto smo prihvatili americku psenicu?! Ta psenica nije nista losija od one koju od SSSR-a uopste nismo dobili. Mislim da nesto slicno sada Dacic primenjuje jer je to,da kazem,ista socijalisticka skola. Pokusava da barem malo,olaksa pritisak pod kojim se nalazimo i trgne zapadne zvanicnike .... mada,nazalost po nas,globalna politicka slika nije ni priblizno ista u vreme Titovog "plesa" izmedju istoka i zapada.

spin amateri

pre 10 godina

"od ključnog značaja za Srbiju zato što će obezbediti radna mesta i ojačati poziciju Srbije u regionu“.

Samo budala moze da poveruje da je ovaj gasovod dovoljan da preokrene ekonomske prilike u zemlji i da ce uposliti Srbiju. Budzetski deficit Srbije 1,6 milijardi, profit od tranzita 200 miliona. Ko normalan moze da misli da je tih 200 miliona dovoljno za preporod, sa tolikim deficitom? A i to frljanje sa radnim mestima, ceo gasovod nece uposliti vise od 2-3000 hiljade ljudi sa sve administracijom. Prosto, tu nema vise posla nego za toliko ljudi. (isto su nam pricali da ce koridor X uposliti stotine hiljada, pa sada vidimo da tu u jednom trenutku nikad nije radilo vise od 1000 ljudi). Investicija vredna 1,9 milijardi. Pa taj novac ce zavrsiti u svim tim cevima, postrojenjima, eksproprijaciji i radnoj snazi na celoj toj izgradnji. Dobar deo te opreme Srbija i ne proizvodi, sto ce reci da ce taj novac zavrsiti ko zna gde. Znaci cela stvar je preuvelicana.
Radi se samo o jos jednom manevru, gde premijer preti praznom puskom. Naravno, to nece biti besplatno, sve te igrarije ce se zavrsiti dodatnim pritiscima od EU i produzavanjem naseg puta ka EU. A ove vlasti ce na kraju cele te predstave odlaziti u Brisel da peglaju stvar i da mole za oprostaj, kao sto je i do sada bilo.
Cisto sumnjam da je bilo ko od ambasadora stvarno bio zabrinut zbog cele stvar, u pitanju je jos jedno spinovanje.

zlajabgd

pre 10 godina

ovaj bucko se mnogo zaigrao, mada ima ona čuvena izreka Gipsanog iz filma Profesionalac:"Nije sloba kriv, mi smo g...na a kad mu dojade go....na, on će da povuče vodu i .....

drugo vreme drugi ljudi

pre 10 godina

Tito je igrao igru istok-zapad-sever-jug. Kada pogledamo na mapi sveta, mi smo negde u sredini, pa zato ni ovakva igra nije čudo!
(Mihailo, 25. novembar 2013 23:23)
Tito je igrao tu ulogu zato sto je bilo povoljno vreme za takvu ulogu i zato sto je on bio Tito a ne Dacic/Nikolic/Tadic/Kostunica.
Sad s tom igrom mozemo da prodjemo kao '99. ili (verovatno) jos gore

Pera SRB

pre 10 godina

Da da, prvo im dajte sve sto traze a onda se okrenite Rusima pa sad njima dajte sve pa u krug...

A za to vreme aljbanci trose struju i ne placaju ili imaju diblje prikljucke i dugove samo u Trnovcu od preko cetiristo miliona dinara a nama drugima najavljuju poskupljenje struje.

Pa pazi ovako

pre 10 godina

Znaci, trebali smo da propustimo gradnju juznog toka i zaposljavanje 100 000 ljudi, da eskiviramo gradju TE u Kostolcu od 800 miliona evra, i da odbijem trilateralne pregovore oko kineske modernizacije zeleznici na marsuti Beograd-Budimpesta, da se ne zamerimo zapadu koji gubi na svim frontovima, koji nam komada i rasparcava zemlju i koji ne reaguje na neoustastvo u Hrvatskoj?
Da izbegnemo saradnju sa zemljom kojoj samo odgovara mocna i jaka Srbija, sa kojom nas vezu pravoslavni i slovenski koreni?
Zbog cega? Da se EU ne naljuti, EU u koju vise nece ni Ukrajina, ni Island, EU zbog koje Britanija organizuje referendum o istupanju 2017. godine?
Ljudi, mislite glavom malo, ako Vas neko nece i ne prima u drustvo, ili vas primi ali vas eskivira i ne osecate pripadnost njemu i slicnima, da li cete i dalje trcati za ovom prvom grupacijom ili krenuti da se druzite sa onima koji vas stvarno vole i cene?
To su samo moralni razlozi, o ekonomskoj koristi ne vredi ni pricati, zna se ko sve brze raste, a ko sve primetnije opada.
Pozdrav svim dobrim ljudima, pamet u glavu i ne nasedajte na medijske sarene laze o EU raju.

zabrinuti

pre 10 godina

Pa moze se reci da je Nemacka zrtvovala Ukrajinu jer je ona skoro najvise od svih u EU kocila priblizavanje Ukrajine i Gruzije u NATO paktu tako i priblizavanje ka EU cak su joj mnogi to zamerali prvenstveno SAD , tako da se plasim da nas Nemacka posle ovih poruka namerno ne blokira u januaru 2014 i prepusti ruskom interesnom bloku, jer ipak po investicijama i ostalom vidimo da nismo interesatni bas najjacoj i najmocnijoj drzavi EU kao sto joj je Hrvatska bila interesatna i zanimljiva i koja je najvise zahvaljujuci Nemackom angazovanju usla u EU 2013 godine setimo se da je Nemacka instistirala da Hrvtska mora da udje u EU a da se posle nje sirenje stopira na duze vreme.

zozon

pre 10 godina

Zasto nas svojim posupcima, terate u zagrljaj rusije. Da nabrojimo . Rusi su nam braca! Ostalo smo dobili iz vazduha, a lecicemo se vekovima. Milica,Hag, Gavrilo,Jasenovac, Jadovno, Glina, Narodna Biblioteka, 300 manastira, 300 fabrika i na kraju, instaliranje najgore bagre u Srbiji na vlast , novcem. Nema slova za dalje.

ekonomija

pre 10 godina

Samo neka zapad pogleda svoje ponasanje i "demokratiju" i sve ce im se kaz'ti. Srbija samo reaguje na odnos koji je EU pred nju postavio. A mi cemo da se okrecemo svima onima koji bi sa nama da saradjuju.

DuffNS

pre 10 godina

Zivim u NS i oduvek sam pricao da trebamo biti okrenuti zapadu ali koliko god se mi trudili oni nas sve vise uveravaju da gresimo, uporno nas guraju od sebe i stalno traze razloge kako jos vise da nas oteraju istoku i Rusima. Taman kad pomislis eto malo ce i nama da svane, pristajemo na sve ultimatume zarad EU, a oni umesto da nam pruze ruku, raspale nam samar po sred lica i sada se cude ovoj izjavi. Dacic je nikakav politicar ali ovo je istina...

Ja

pre 10 godina

Ja se jos uvek secam kada je pre 2 godine Francuska zabranila Jeremicu dok je bio ministar da udje na sednicu SB UN uz predlog da ako hoce da udje da se obrati Rusiji da ga uvrste na spisak. I sad se iscudjavaju ovoj izjavi?!

oso

pre 10 godina

Ne brinite Evropljani i njihova vojsko, bilo je takvih predizbornih retoričkih izliva i ranije, ali to su ćorci, balansiranje, ništa ozbiljno. Da se pita narod ko zna kud bi Srbija, ali ovako kad se ne pita-Evropa nema alternativu.

draganbb

pre 10 godina

Ne bih rekao da je Dačić ruski čovek, on je pod jedan političar i kao takav učiniće sve da ostane na vlasti a ne veran istoku ili zpadu. Manevar je Titov, ballansiranje uz jačanje svoje pozicije ne predajući se ni jednoj strani.

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Moto popova trebalo bi da se primeni i kod Dacica ali obrnutim redom-ne gledaj sta radim nego cini sta govorim. Mislim da je ovo smisljenja taktika Dacica i njegovih zapadnih mentora, da bi se pretstavio proruskim igracem pred rusofila i patriota i da se oni fasciniraju izrecenim, a na terenu ce odradjivati zapadnu agendu. Treba mu se suditi po delima, a ne po recima izgovorenim. I njegov sef je bio med i mleko za usi patriota, pa pogledajte u kakvom je stanju ostavio zemlju.

Mihailo

pre 10 godina

Strah ih je da im se ne iskobeljamo kao Ukrajina. EU hoće da se širi, ali isključivo prema njihovim merama i načelima, prvo da nas raskomadaju, nateraju da prihvatimo njihove "vrednosti" i uvedemo zakone koji nam se ne dopadaju, prihvatimo GMO, njihovi proizvodi nam unište privredu(koja i sada praktično ne postoji)... Kada se sve to završi, jadni i ubijeni u pojam ulazimo u EU da nas dokusure, a Brisel i njegova administracija počnu da odlučuju o sudbini svih nas. UŽAS!
Daj Bože da nas ovaj Južni tok bar malo približi Rusiji i izvuče iz kandži i čeljusti EU. Ne moramo ni dinar da zaradimo od njega, neka bude 100% u vlasništvu Rusije; jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji. Samo na taj način Srbija će uspeti da zadrži bar kakvu takvu celovitost i bar nešto od svog ponosa.

Ja

pre 10 godina

Ja se jos uvek secam kada je pre 2 godine Francuska zabranila Jeremicu dok je bio ministar da udje na sednicu SB UN uz predlog da ako hoce da udje da se obrati Rusiji da ga uvrste na spisak. I sad se iscudjavaju ovoj izjavi?!

Mihailo

pre 10 godina

Strah ih je da im se ne iskobeljamo kao Ukrajina. EU hoće da se širi, ali isključivo prema njihovim merama i načelima, prvo da nas raskomadaju, nateraju da prihvatimo njihove "vrednosti" i uvedemo zakone koji nam se ne dopadaju, prihvatimo GMO, njihovi proizvodi nam unište privredu(koja i sada praktično ne postoji)... Kada se sve to završi, jadni i ubijeni u pojam ulazimo u EU da nas dokusure, a Brisel i njegova administracija počnu da odlučuju o sudbini svih nas. UŽAS!
Daj Bože da nas ovaj Južni tok bar malo približi Rusiji i izvuče iz kandži i čeljusti EU. Ne moramo ni dinar da zaradimo od njega, neka bude 100% u vlasništvu Rusije; jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji. Samo na taj način Srbija će uspeti da zadrži bar kakvu takvu celovitost i bar nešto od svog ponosa.

draganbb

pre 10 godina

Ne bih rekao da je Dačić ruski čovek, on je pod jedan političar i kao takav učiniće sve da ostane na vlasti a ne veran istoku ili zpadu. Manevar je Titov, ballansiranje uz jačanje svoje pozicije ne predajući se ni jednoj strani.

oso

pre 10 godina

Ne brinite Evropljani i njihova vojsko, bilo je takvih predizbornih retoričkih izliva i ranije, ali to su ćorci, balansiranje, ništa ozbiljno. Da se pita narod ko zna kud bi Srbija, ali ovako kad se ne pita-Evropa nema alternativu.

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Moto popova trebalo bi da se primeni i kod Dacica ali obrnutim redom-ne gledaj sta radim nego cini sta govorim. Mislim da je ovo smisljenja taktika Dacica i njegovih zapadnih mentora, da bi se pretstavio proruskim igracem pred rusofila i patriota i da se oni fasciniraju izrecenim, a na terenu ce odradjivati zapadnu agendu. Treba mu se suditi po delima, a ne po recima izgovorenim. I njegov sef je bio med i mleko za usi patriota, pa pogledajte u kakvom je stanju ostavio zemlju.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Ta izjava je nekorektna, pre svega, prema Rusima, jer govori da se sa njima sarađuje samo zato što ne može da se sarađuje sa "Zapadom", iako smo od njih dobili da učestvujemo u poslu koji ni Nemci nisu odbili ("Nord-Stream-Pipeline"). Inače mi nije jasno u čemu je problem, jer "Zapad" tvrdi da je Rusija njemu partner, da je "Hladni rat" prošao, da je raketni štit protiv Irana... Da ne lažu oni?..

dragoljub

pre 10 godina

Zapad hoće da Srbiju skroz raskomada ,tome u prilog govori to što hoće reviziju 1 svetskog rata. A sad su kao u čudu što uopšte imamo želju da se branimo. Zbog toga bi Rusiji gasovod dao i 100% samo da bi imali razlog da nas brane. Zapadnu ljubav smo već u dva svjetska rata upoznali plus rasturanje SFRJ plus bombardovanje 99 plus što sad spominju i Vojvodinu. DOSTA VIŠE

ziva istina

pre 10 godina

Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.

m

pre 10 godina

Ja licno ne podnosim Rusiju u njen uticaj ali je bucko u pravu. Mi jesmo loši ali nismo gori od ostalih na Balkanu, a samo nama se nikada ne gleda kroz prste.

Niko

pre 10 godina

Mislim da je Srbija sebi zatvorila vrata prema Evropi i Zapadu. Medjutim, pre nego sto neki poskoce od radosti, neka razmisle - kakve ce sve ovo proizvesti konsekvence. Rusija je predaleko - realna snaga iste ogranicena mnogo cime, a Srbija je prakticno slepo crevo Evrope bez kojeg se moze ziveti. Da ne pocne kao Enver Hodzina Albanija, a da se ne zavrsi kao Sirija. Pogledajte dobro u kakvoj je Srbija situaciji. I politickoj, a da ne govorimo o ekonomskoj. Ova izjava Dacica ce skupo kostati Srbiju. Mnogo cega.

Saša73

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?

Aristotel

pre 10 godina

Samo vi ucenjujte Srbiju i dalje, otimajte Pokrajinu,...
Doci ce i taj referendum.
(marija, 25. novembar 2013 23:39)

Da li ti zaista verujes u to sto pises?
U to, u vezi ucenjivanja i "otimanja"...

Kad nam EU bude zavrnula finansijsku slavinu, mislis da ce Rusija da polomi noge da nam pomogne? Hahhhah... Isto kao 1999.

Zorro

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...

expert

pre 10 godina

Time što ih je "zabrinuo", oni samo dokazuju da imaju nešto protiv Rusije. Zašto iz ruske ambasade za poslednjih 13 godina nikada nije stigla izjava o "zabrinutosti" što Srbija vodi prozapadnu politiku? Zato što Rusija nema ništa protiv Zapada, zalaže se za saradnju s njim, a Zapad je taj koji forsira neprijateljstvo.

QQ-LELE

pre 10 godina

Pa ako te neko sistematski rusi drzavu od 1990 god. Dva puta te bombarduje, vodi glavnu rec o otcepljenju Kosmeta, najavljuje otcepljenje Raske i Vojvodine. Ocrnio te kao genocidan narod...Pa ja bi vec postavio Ruske baze. Sta oni misle ....

nenad t

pre 10 godina

Ko stoji na dva koca zna se gde mu dodje treći. Ova bolest nacije se nekad bila rešila golim otokom. Posle je sve bilo lepo. Možda probati opet...

poreznik

pre 10 godina

Vecina komentatora ovde pominje nekakav dvostruki-Titov manevar. Takav manevar u ovom danasnjem svetu ne postoji.
Ali sta postoji?
Postoji dvostruki porez. To je porez za one koji hoce javno da saradjuju sa Amerikom, a tajno sa Rusijom, i obrnuto, javno sa Rusijom a tajno sa Amerikom. E ti pametnjakovici koji jos nisu odabrali stranu, oni placaju dvostruki porez. Prvo ih oglobi Amerika, a onda ih oglobi Rusija. A postoji i visestruki porez (vise od 2 puta biti oporezovan). To je za one "najpametnije" koji sve vreme osciliju izmedju ta dva bloka. To je nas slucaj, sa nasim prepametnim politicarima.

Ovca

pre 10 godina

Po ovim rusofilskim komentarima ispada da ce EU da propadne ako Srbija ne udje u nju, a rusi jedva cekaju da se oko Srbije grabe sa Evropom. Sa ovim diletantima od politicara sa kupljenim diplomama nikada Srbija nece uci u EU. Zato patriote I nazadnjaci ne brinite, Evropa nije za vas.

Igor

pre 10 godina

Dačić je vešt političar ali mu je verbalno izražavanje prilično nespretno, čak nemuto. Ovakve njegove izjave imaju samo retorički karakter jer Zapad zna da mu je premijersko mesto koaliciono uslovljeno i vremenski ograničeno do sledećih izbora, bilo redovnih ili prevremenih.

Glas Malih

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...(Zorro, 26. novembar 2013 06:10)
@zorro : stvarno mi je muka kad vidim komentar poput ovog! imas internet?! imas google?! proveri informaciju pre nego sto je napises! ajde sada da ja ne otkrivam toplu sam lepo pronadji na netu koliko milijardi nam se iz EU slilo proteklih godina i odmah proveri koliko smo dugo cekali tzv ruski kredit koji se u medjuvremenu znacajno smanjio.

east-west

pre 10 godina

Ko iole nesto kapira o politici, veoma dobro zna da je ovo sto radi debeli, apsolutno pravilno.
Ali subjektivnost srpske nacije je nesaglediva...

s.

pre 10 godina

I ja sam zabrinut, veoma.Ruski gvozdeni zagrljaj je sve jači.
Hvala ti Tito za 1948. i bezbrižan život.
Od kako su "patriote" na vlasti sve više gubimo svoju državu.
Uzgred, Rusi nam nikada neće oprostiti NE iz 1948.

Gradjanin

pre 10 godina

socijalisticko-radikalski duet mora kad tad pokazati svoje pravo lice, kakve eu integracije, kakvi bakraci, zna se sta je njihova zelja i san u dnu duse

Bata Nis

pre 10 godina

ekonomska i pliticka dominacija ruske politike u Srbiji moze samo da trajno unazadi Srbiju i nista vise.Iz ruskog primera nema sta da se nauci ni u pogledu dokratizacije drustva,niti u efikasnosti ekonomije niti u uspostavljanju pravne drzave.Jednostavno nicemu.

srb in

pre 10 godina

Da sam ja premijer ili predsednik, davno bih dao takvu izjavu.
To je sasvim logična izjava, jer posle svih ovih godina taj isti Zapad nikad ali baš nikad nije bio na strani Srbije. Uvek protiv i uvek uy one koji se bore protiv Srbije. Samo uslovi, uvrede, poku[aji reviyije istorije, i nikad kraja.
Pa iyvinite gospodo, samo lud bi prihvatao , i to bespogovorno sve te smicalice koje eprestano stižu.
Sasvim je logično da Srbija konačno pokaže da nije moneta za potkosurivanje , niti zemlja bez stava.
Puna podrška našim političarima.
NA kraju da je Zapadu stalo do Srbije davno bi Srbija bila deo EU, kao što im je u interesu bilo da prime i Rumuniju i Bugarsku, i kao što sada lobiraju za Ukrajinu.

Vlad

pre 10 godina

Ajde vi ambasadori i ostali političari sa "Zapada" nemojte da lažete više i priznajte da ste najviše zabrinuti zbog "Južnog toka" pa ste sada našli izgovor za Dačićevu izjavu da je Srbija najbliža Rusiji. ;)

drugo vreme drugi ljudi

pre 10 godina

Tito je igrao igru istok-zapad-sever-jug. Kada pogledamo na mapi sveta, mi smo negde u sredini, pa zato ni ovakva igra nije čudo!
(Mihailo, 25. novembar 2013 23:23)
Tito je igrao tu ulogu zato sto je bilo povoljno vreme za takvu ulogu i zato sto je on bio Tito a ne Dacic/Nikolic/Tadic/Kostunica.
Sad s tom igrom mozemo da prodjemo kao '99. ili (verovatno) jos gore

trip

pre 10 godina

Ja cu samo da konstatujem veliki broj automobila sa ruskim tablicama koje pre nekolio godina niste mogli da vidite u ovolikom broju na ulicama a ni ranije.

ima li kraja?

pre 10 godina

Bas me briga za zapadne ambasadore ali ja sam zabrinut zasto u ovoj zemlji nema nikoga sa gramom mozga da zauvek iz nasih zivota izbrise Miloseviceve portparole, ministre i ostale jahace apokalipse devedesetih. Da li je moguce da neko normalan ocekuje od njih bilo sta dobro pre svega po nasu zemlju a za zapad manje je bitno. Doduse oni koji su Milosevica smenili su debelo kumovali povretku njegove pesadije na vlast ocigledno samo gradjani mogu da ovu zemlju nacine normalnom politicari za takvo sta uopste nisu sposobni ni zainteresovani.

Branko

pre 10 godina

"...bez pomoći Rusije..."
Ali izvinite zašto nam je bila potrebna pomoć Rusije? Zar bi bilo dobro da se mešaju u odnose sa našim prijateljima u čiji zagrljaj hrlimo? A sa druge strane, na čelu Rusije su tada bili njihovi ljudi. zar ne?

spin amateri

pre 10 godina

"od ključnog značaja za Srbiju zato što će obezbediti radna mesta i ojačati poziciju Srbije u regionu“.

Samo budala moze da poveruje da je ovaj gasovod dovoljan da preokrene ekonomske prilike u zemlji i da ce uposliti Srbiju. Budzetski deficit Srbije 1,6 milijardi, profit od tranzita 200 miliona. Ko normalan moze da misli da je tih 200 miliona dovoljno za preporod, sa tolikim deficitom? A i to frljanje sa radnim mestima, ceo gasovod nece uposliti vise od 2-3000 hiljade ljudi sa sve administracijom. Prosto, tu nema vise posla nego za toliko ljudi. (isto su nam pricali da ce koridor X uposliti stotine hiljada, pa sada vidimo da tu u jednom trenutku nikad nije radilo vise od 1000 ljudi). Investicija vredna 1,9 milijardi. Pa taj novac ce zavrsiti u svim tim cevima, postrojenjima, eksproprijaciji i radnoj snazi na celoj toj izgradnji. Dobar deo te opreme Srbija i ne proizvodi, sto ce reci da ce taj novac zavrsiti ko zna gde. Znaci cela stvar je preuvelicana.
Radi se samo o jos jednom manevru, gde premijer preti praznom puskom. Naravno, to nece biti besplatno, sve te igrarije ce se zavrsiti dodatnim pritiscima od EU i produzavanjem naseg puta ka EU. A ove vlasti ce na kraju cele te predstave odlaziti u Brisel da peglaju stvar i da mole za oprostaj, kao sto je i do sada bilo.
Cisto sumnjam da je bilo ko od ambasadora stvarno bio zabrinut zbog cele stvar, u pitanju je jos jedno spinovanje.

miroljub

pre 10 godina

Ako Dačić misli da su Srbiji potrebna dva slična strateška partnera znači li to da i Zapad treba da prestane da nam poklanja pare, a da se usredsredi na to kako da nas što bolje izmuze?
Setite se samo koliko nam je "strateški partner" do sada dao. Oko hiljadu puta manje ngo Zapad!

Pa pazi ovako

pre 10 godina

Znaci, trebali smo da propustimo gradnju juznog toka i zaposljavanje 100 000 ljudi, da eskiviramo gradju TE u Kostolcu od 800 miliona evra, i da odbijem trilateralne pregovore oko kineske modernizacije zeleznici na marsuti Beograd-Budimpesta, da se ne zamerimo zapadu koji gubi na svim frontovima, koji nam komada i rasparcava zemlju i koji ne reaguje na neoustastvo u Hrvatskoj?
Da izbegnemo saradnju sa zemljom kojoj samo odgovara mocna i jaka Srbija, sa kojom nas vezu pravoslavni i slovenski koreni?
Zbog cega? Da se EU ne naljuti, EU u koju vise nece ni Ukrajina, ni Island, EU zbog koje Britanija organizuje referendum o istupanju 2017. godine?
Ljudi, mislite glavom malo, ako Vas neko nece i ne prima u drustvo, ili vas primi ali vas eskivira i ne osecate pripadnost njemu i slicnima, da li cete i dalje trcati za ovom prvom grupacijom ili krenuti da se druzite sa onima koji vas stvarno vole i cene?
To su samo moralni razlozi, o ekonomskoj koristi ne vredi ni pricati, zna se ko sve brze raste, a ko sve primetnije opada.
Pozdrav svim dobrim ljudima, pamet u glavu i ne nasedajte na medijske sarene laze o EU raju.

guri

pre 10 godina

"Mi želimo da ujedinimo naša dva strateška cilja - partnerske odnose sa Ruskom Federacijom i članstvo u EU“, kazao je Dačić, dodajući da bi Srbija želela i bliskije odnose s Vašingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje“, zaključio je Ivica Dačić.

A GDE JE TU KOSOVO????

ssss

pre 10 godina

Mala je Srbija za bilo kakve igre i tamo i ovamo. Po meni je covjek lijepo rekao, ako je stvarno ovo rekao. Evropa bi Srbiju u Evropi ali po svom: isjeckanu, zatrovanu i plodnu za svoje bludne radnje.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Nesto slicno je Tito u posleratnom periodu pedesetih godina rekao a u vezi je prigovaranja istocnog bloka tj. SSSR-a zbog prihvatanja pomoci od SAD-a u vidu psenice na sta je Tito smekerski rekao: Ne znam zasto nam zameraju zasto smo prihvatili americku psenicu?! Ta psenica nije nista losija od one koju od SSSR-a uopste nismo dobili. Mislim da nesto slicno sada Dacic primenjuje jer je to,da kazem,ista socijalisticka skola. Pokusava da barem malo,olaksa pritisak pod kojim se nalazimo i trgne zapadne zvanicnike .... mada,nazalost po nas,globalna politicka slika nije ni priblizno ista u vreme Titovog "plesa" izmedju istoka i zapada.

Dejan

pre 10 godina

Ma sve bolje zivimo. Ne znamo sta cemo sa tim parama. Nikad bolje nije bilo. Jos malo i pocecemo da ujedamo koliko nam je dobro. Racunam da bice sve bolje, pun sam nade.

IBJ

pre 10 godina

O, pa izgleda će konačno da pukne tikva između Prvog ministra i Prvog doministra... I još neke tikve će tu da popucaju... Kako će samo razni prevrtači na trapezima morati da ujedu sebe za gu...cu usred preskoka i neki pljuvači da požure da poližu svoje tragove... Deco, dogodine nas čeka politički spektakl kakav još niste gledali!

Gari

pre 10 godina

Ovo je trebalo odavno da se desi. Tito(kome ovi nasi tzv. politicari nisu ''ni za crno ispod nokta'') je igrao i levo i desno . I istok i zapad !! I od jednih i drugih je dobijao pomoc i podrsku(politicku, ekonomsku), samo zato sto je ''balansirao'' pametno. Ne moze se EU i USA nuditi sve a za uzvrat nedobijati nista !!! Ne sme se zarad EU i naseg ''ulaska'' u uniju(za sta cisto sumnjam)zapostaviti ''ostatak'' sveta ! Nasi politicari trebaju da su otvoreni za saradnju sa svima kada je interes Srbije u pitanju pa i sa Rusima, Kinezima, Indijcima, Brazilcima...sa svima. To je pametna i odgovorna politika, sve drugo je dnevno politikanstvo koje odgovara jedino njima za njihovu licnu promociju i bogacenje!!!!!!

DuffNS

pre 10 godina

Zivim u NS i oduvek sam pricao da trebamo biti okrenuti zapadu ali koliko god se mi trudili oni nas sve vise uveravaju da gresimo, uporno nas guraju od sebe i stalno traze razloge kako jos vise da nas oteraju istoku i Rusima. Taman kad pomislis eto malo ce i nama da svane, pristajemo na sve ultimatume zarad EU, a oni umesto da nam pruze ruku, raspale nam samar po sred lica i sada se cude ovoj izjavi. Dacic je nikakav politicar ali ovo je istina...

ma ajde...

pre 10 godina

@Mihajlo
...jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji...

reci mi samo jedan razlog zasto bi jedna zemlja koja je 100x veca po ljudstvu i 1000x po povrsini imala ikakav ozbiljan ekonomski interes sem da joj ta zemlja postane kolonija??

Ujka Baja

pre 10 godina

Trinaest godina čekamo da ta Evropa nešto uradi za nas. Rasprodali smo sve profitabilne fabrike i preduzeća, postali žrtve tranzicije, primili smo sav otpad i zastarelu zapadnu tehnologiju, uzeli milijarde evra kredita, jedemo zatrovanu hranu, a sve po njihovom diktatu. Lika Slobe Miloševića se više i ne sećamo, a tek smo na početku nekakvog puta proevropskog prevaspitanja. Samo se postavljaju novi i novi uslovi. Kraj se i ne nazire. Nikada nisam voleo Ruse i uvek sam bio proevropski nastrojen, ali što je mnogo - mnogo je. Pod ovim uslovima daleko im (evropska) lepa kuća. Nikada nećemo dočekati taj dan da kao i Hrvati uđemo u EU. A i ne znam da li su se oni, Bugari ili Rumuni baš nešto usrećili. Ivicin čisto retorički manevar je za svaku pohvalu. Blef je sasvim upalio da se i EU zapita šta se može desiti ukoliko izgube još jedno zamorče.

zabrinuti

pre 10 godina

Pa moze se reci da je Nemacka zrtvovala Ukrajinu jer je ona skoro najvise od svih u EU kocila priblizavanje Ukrajine i Gruzije u NATO paktu tako i priblizavanje ka EU cak su joj mnogi to zamerali prvenstveno SAD , tako da se plasim da nas Nemacka posle ovih poruka namerno ne blokira u januaru 2014 i prepusti ruskom interesnom bloku, jer ipak po investicijama i ostalom vidimo da nismo interesatni bas najjacoj i najmocnijoj drzavi EU kao sto joj je Hrvatska bila interesatna i zanimljiva i koja je najvise zahvaljujuci Nemackom angazovanju usla u EU 2013 godine setimo se da je Nemacka instistirala da Hrvtska mora da udje u EU a da se posle nje sirenje stopira na duze vreme.

zozon

pre 10 godina

Zasto nas svojim posupcima, terate u zagrljaj rusije. Da nabrojimo . Rusi su nam braca! Ostalo smo dobili iz vazduha, a lecicemo se vekovima. Milica,Hag, Gavrilo,Jasenovac, Jadovno, Glina, Narodna Biblioteka, 300 manastira, 300 fabrika i na kraju, instaliranje najgore bagre u Srbiji na vlast , novcem. Nema slova za dalje.

abhazija

pre 10 godina

Evo vam zaprepascujuca realna cinjenica.Na testiranje MAZDE na autopologonu u SUBOTISTU,DOSLO JE PREKO 250 RUSKIH "AUTONOVINARA".Priznace te da je cifra malo VELIKA.Pa u febriku MAZDE NA PROMOCIJI JE BILO NJIH PETORO.TAKODJE POD PAROLOM DA IM SE SVIDJA PRIRODA,GOMILA MLADIH/KGB SPAVACA OD 25-30godina/Punih para,pokupovalo hektare zemlje sa kucama i to gle cuda u okoliniKraljeva i Raske ,gde je i bog rekao laku noc,Ali blizu je KOSOVO.STOTINE,HILJEDE AUTOMOBILA RUSKIH REGISTRACIJA SE MESECIMA VOZI PO SRBIJI,NIKO NE ZNA KO SU TI LJUDI.TAKODJE RUSKA ambasada IMA TOLIKO OSOBLJA I TO SVI SA DIPL.STATUSOM DA ISPADA DA JE SRBIJA SEDISTE OUN SA SVIM RADNIM TELIMA KOJA POSTOJE.OKO 10000 LJUDI IZ RUSIJE ,BICE RASPOREDJENO DUZ TRASE GASOVODA ,POSTO JE OD KAO I ZEMLJA 5 km LEVO I DESNO VLASNISTVO RUSIHE.BANKE SRBIJE,PREKO NOCI POSTAJU SBERBANKE/KOMERCIJALNA,SRPSKA,POSTANSKA STEDIONICA/.

DRUGOVI SRBI,VI STE VEC POSTALI RUSKA TERITORIJA A DA TO NI NEZNATE.I TO PREKO NOCI,ODMAH POSLE PRIVATNE POSETE PUTINU VASEG dipl.PREDSEDNIKA U organizaciji KARICA I NENADA POPOVICA Iz DSS-a.

Pera SRB

pre 10 godina

Da da, prvo im dajte sve sto traze a onda se okrenite Rusima pa sad njima dajte sve pa u krug...

A za to vreme aljbanci trose struju i ne placaju ili imaju diblje prikljucke i dugove samo u Trnovcu od preko cetiristo miliona dinara a nama drugima najavljuju poskupljenje struje.

svi jednako nespobni

pre 10 godina

Ovu Vladu je izabrao narod.Mozda su perfektni da taj isti narod drze u zabludi, ali dalje nista.
Pa i Vucic se ubi od price o Zapadu i EU a seta Arape i nudi im sve zivo .A oni njemu do sada samo kredite, koji mogu da se dobiju bilo gde i nista vise. U cemu je razlika?
Ni jedan ni drugi nemaju nikakav rejting u Evropi, ali to je nas problem i niciji vise.

Milan Nis

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Nismo dali nista,ustvari sve sto smo dali,dali smo do 1999,posle nismo imali sta da damo sve i da smo hteli.A to da nismo dobili nista,najbolje bi se videlo da nam zavrnu slavinu i da ostanu ljudi bez penzija i drugih socijalnih davanja,koja jesu nikakva,ali i bez njih nam nebi bilo zivota.Sigurno to nije obezbedila nasa privreda,u celosti,koja je na izdisaju vec 20 god.

Na vetrometini

pre 10 godina

Nije problem u Bucku, mada mi ne prijaju ti Slobini duhovi, vec u nama Srbima. Jos od Srednjeg veka nismo sigurni na koju bismo stranu. Prirodno, bili smo na strani Vizantije, ali nam zato nista nije smetalo da na rusevinama iste, dok su je osvajali i sa isroka i sa zapada, gradimo svoje Carstvo na celu sa Dusanom. Od tada, do dana danasnjeg, mi se "ku...mo" i pod izgovorom nesretnog i "kosmicki" vaznog geografsko-strateskog polozaja bauljamo po tami. Dozivamo Evropu u pomoc a plasimo se iste ko djavo krsta. Posebno rada, reda i discipline. A sa druge strane, smatramo se bliskim "ruskoj" dusi ali nebismo mi ni sa njima bas...Slikovito hteli bi u bigamiju ali su nasi partneri protiv i traze da se odlucimo. Pa zato su i raskomadali ex Yu. Bilo nam je predugo i previse "lepo" sto se pokazalo kao iluzija koja je trajala samo dok su se velesile oporavljale od II Sv Rata i konsolidovale snage trazeci nove metode za sticanje prevlasti.
Svi odlucise na koju ce stranu a mi se i dalje bavimo najstarijim zanatom.

Zeljko

pre 10 godina

Rusija nuklearna sila sa 150 miliona stanovnika, po povrsini najveca zemlja sveta i sa pravom veta u Savetu Bezbednosti, ne moze nista da uradi protiv NATO-a i kojoj pomoci moze Srbija u NATO okruzenju da se nada od Rusije? Ja sam Srbin i volim rusku knjizevnost i kulturu, ali u ovom trenutku srpski i ruski interesi nisu potpuno isti. Ruski interes je da napravi sto vise problema Amerikancima i NATO-u a da pri tome plati najmanju mogucu cenu i u tu svrhu oni su spremni da podrzavaju Srbiju jer stvaraju probleme svojim neprijateljima ali peko srpske grbace.Upravo ta ruska politika uz svesrdnu pomoc Slobodana Milosevica i njegove samoubilacke medjunarodne politike je i svrstala Srbiju medju ruske saveznike a americke neprijatelje. Usledio je rat i NATO je izasao iz tog rata kao pobednik. Rusi su izgubili "hladni" rat a mi smo izgubili "vruci" rat. Uzimajuci u obzir trenutni odnos snaga u svetu, Rusi jos dugo nece moci da vojno i ekonomski pariraju Americi i NATO-u, sto znaci da Srbija mora da se distancira od Rusije i da bi sprovela takvu politiku Srbija mora da nadje nacina da koristi Rusiju a ne da bude stalno koriscena od Rusije. Rusi vrlo dobro znaju da Srbi nisu zaboravili rat sa NATO paktom i igraju na kartu srpskog ponosa i nacionalizma. Njih ta politika ne kosta nista a moze Srbiju da kosta vrlo mnogo. Svaki novi rat izmedju Srbije i NATO pakta moze da se zavrsi samo potpunim porazom Srbije jer Rusi ni sada ne bi mogli da nam pomognu nista vise nego verbalno.

Uros

pre 10 godina

Ako smo dovoljno pametni, ne treba nam niko. Eto primera Svajcarske... Ja bih rado da imamo partnere na Zapadu, jer su mi te, da kazem "zapadne" vrednosti, blize, kao sto su blize i vecini i Srba i Rusa, samo sto politicari koji te vrednosti ne mogu da pruze narodu (a mogu sebi) pricaju pricu lisice iz basne sa grozdjem... S druge strane, EU sve vise postaje Nemacka, i, sto se tice partnerstva, mozda bi bilo bolje da taj partner sa Zapada budu SAD ili V.Britanija... U svakom slucaju, sta god da radimo, bitno je da to radimo pametno, sa dobrim i vestim politicarima i diplomatama, sto nisam siguran da trenutno imamo, kao sto nismo imali ni ranije kada je trebalo (mislim na Srbiju, ne na SFRJ)...

Sneza

pre 10 godina

Bolest zvavana RUSOFILSTVO i prodavanje drzavnih interesa RUSIJI se resavala slanjem rusofila na GOLI OTOK 1948. Danas to ostvrvo ne bi bilo dovoljno za ruske placenika pocevsi od ovih iz Vlada pa nadalje. Da je pod ruskom okupacijom bilo dobro, ne bi cela istocna Evropa pobegla od te ruske cimze i usli u EU i NATO. Niko ziv iz Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Baltickih drzava ne pada na pamet da izlaze iz EU i NATO i opet idu pod rusku cizmu. Ovo se samo moze videti u Srbiji i ta imaginovna maceha Rusija.

Pametnjaković

pre 10 godina

Političke partije Srbije misle da će na ovaj način da izmame pare sa Zapada da bi nastavili svoje operacije podele plena. Da podsetim samo da su u prethodnih desetak godina podelili međusobno preko 20 milijardi evra i ostavili sve nas u dugovima. Verovatno su ostali i bez 250 miliona evra koje bi dobili ako se ispune uslovi koje je trebalo uraditi još pre 10 godina. Neka im Rusija onda daje pare.

Kamicak

pre 10 godina

Свим љубитељима и поштоваоцима ЈБ Тита. Голи оток је био стратиште само за Србе. ЈБТ је разорио само Србију и побио све који су били образовани и имали трунке патриотских осећања. Кроз дугу историју српских земаља, разни војници су гинули на овој територији. Само су руски и српски војници увек гинули заједно борећи се против свих наших врагова. Управо то сећање је ЈБТ хтео да уништи. Доћи ће и дан референдума када ћемо решавати судбину Србије. Не сумњам у пораз ЕУ фанатизма а онда ви који би сте нас поново слали на Голи оток спремите ствари и правац у Хрватску да тамо уживате у ЕУ "вредностима". Тамо ћете моћи слободно да се обрушавате на све српско.

ajde paljba bre

pre 10 godina

@(abhazija, 26. novembar 2013 10:09) Ti da se lecis,ali pod hitno ! :-)
Mnogo slusas teorije zavere LDP-a koji 12 godina aktivno podrzavaju politiku,ucestvovali i nista nisu uradili.
Da ste sposobni kao sto pricate mi bi vec bili u EU,ne bi Toma Diploma bio na vlasti!

zlajabgd

pre 10 godina

ovaj bucko se mnogo zaigrao, mada ima ona čuvena izreka Gipsanog iz filma Profesionalac:"Nije sloba kriv, mi smo g...na a kad mu dojade go....na, on će da povuče vodu i .....

maki

pre 10 godina

Slatki mali bucko!
Njegov polticki tata je takodje p...o uz vetar i mi smo isli mokrih nogavica dok su nasa braca (politicari), sa ne tako dalekog istoka, "ostro osudjivali i zahtevali momentalni prestanak bombardovanja" i tako 77 dana i noci..
Slatki mali Srbi bi sada da opet "kvase nogavice" aplaudirajuci drcnosti buckovoj ne shvatajuci, ili nedovoljnoj obavestenosti ko se pita za sve finansijske aktivnosti "bratskih" investicija u Srbiju (nis, 51% sejselski juzni tok..)
Ali neka nas sa nasim jogunastim mentalitetom, uzivajmo uz besednistvo i "skidanje" tikova buckovih i Bajatovih, jer niko njima (nama)ne moze nista, iza nas stoje Rusi (opet)?!
Bon voyage to the East

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.
(ziva istina, 26. novembar 2013 06:51)

Jeste, EU, i zapad generalno, su sve svoje bezbjednosne probleme rijesili kad je HRvatska postala clan unije i NATO-a. U Briselu su se grizli nokti od nervoze sve ove godine, na ciju stranu ce "jadransko-panonski" vojno-politicki gigant da prevagne, na njihovu, ili ne daj boze, na rusku. Ako nista, sad mogu da odahnu, posebno Nijemci. Oni bar znaju da nisu nikad mogli da vide saveznike u vama, do sada :p
Sad im je mnogo lakse kad znaju da necete vise da pucate na njih, prilikom nekog novog eventualnog ulaska njihovih trupa u Zagreb.

ekonomija

pre 10 godina

Samo neka zapad pogleda svoje ponasanje i "demokratiju" i sve ce im se kaz'ti. Srbija samo reaguje na odnos koji je EU pred nju postavio. A mi cemo da se okrecemo svima onima koji bi sa nama da saradjuju.

mikitzca

pre 10 godina

kako ne postoji istocni blok a ni komunizam kao sistem to ni potreba za sfrj nije postojala vise. drumski i zeleznicki saobracaj ka maloj aziji ne vodi putem bratsva i jedinstva te tako nijedna bivsa republika nije geostrateski dobro pozicionirana. beograd nije vise transportni cvor i sve se vraca u budimpestu. zato se i pokusava samo da izgradi tzv brza pruga bg-budim jer juznije nikome nista ne znaci. zato je grcku nemacka i dovela na ivicu propasti jer ni ona nije vise na trasi. u tom kontekstu se treba da pozmatra i "ples" srpskih politicara. zamajavanje. niti je srbija potrebna EU niti nesto posebno rusiji. rusiji su mnogo znacajnije bugarska rumunija i moldavija. rusija ce gasovodom da izadje na sredozemno more kroz makedoniju i albaniju do italije ukoliko se grcka predomisli. zato i nepovoljan "gasni aranzman" tek toliko da se EU uskomesa i nista vise. komentari tipa da smo nezaobilazni faktor na balkanu bi bili u redu da je u najmanju ruku formirana konfederacija republika. iako su stvorene nove/stare drzave svi komentarisu u kontekstu sfrj. sve republike vode politiku bivse sfrj. daciceva izjava je infantilna, to znaju i zapad i rusija. nema tu nikakve politicke mudrosti a jos manje politicke ostroumnosti i sl.

bojana

pre 10 godina

dacic je pro-svoj prvo, pa onda pro-sps.ov, kao i svi politicari, nema razlike. briga ih odakle dolazi podrska za vlast, vazno da tu vlast koriste. a sto se tice "zapada i istoka", i oni su svi isti, pro-svoji, podrzavaju svoje interese.

rada

pre 10 godina

Jedini problem je sto Rusiju mi ne intresujemo. Uzeli su sto su hteli. Mislite da zapad to ne zna. Mislim da ni zapad vise ne interesujemo I oni su dobili sto su hteli. Daciceve izjave za unutrasnju upotrebu, reci to Keti. Videli Ukrajinu pa ko vele ajde I mi, samo sto mi nismo Ukrajina.

Serbissimo

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?
(Saša73, 26. novembar 2013 07:02)

Ergo, medalju će dobiti svako ko bude hvalio liberalni kapitalizam, Obamu, USA, GB i bombardovanje?

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Glas Malih

Evo ja cu da ponovim zvanicne ekonomske pokazatelje: za zapada je od 2000. godine kroz kredite, donacije i uplate nasih gradjana svojoj rodbini stiglo 117 milijardi evra. U istom periodu za kupovinu robe siroke potrosnje (isklucivo potrosnje) sa zapada pretezno iz EU je iz Srbije dato 113 milijardi evra. Znaci, sve sto je stiglo u Srbiju je vraceno u EU za stimulaciju njihove proizvodnje, dok je drzava i gradjani opterecni sa ogromnih dugom i kreditima na neke od njih placamo kamate od 30%. Znaci, suma sumarum, mi smo vec EU vratili ili dugujemo vise i to znacajno od novaca koji je na bilo koji nacin stigao sa zapada. Sto se tice ruskih kredita (ima ih dva), prvi od milijardu je strukture 200 miliona za budzet (ispaceno i potroseno), 800 miliona je iskljucivo namenski za zeleznicu i ne daju pare na lepe oci, nego oni nadzor i isplata radova. Drugi odobreni kredit od milijarde (ovo se zove Dinkicev kredit) nije povucen u Srbiju, jer je prvo zatrazena milijarda i odobrena, a onda je Dinkic prosle godine rekao da odlicno stojimo sa budzetom, pa smo odustali od 500 miliona. Koliko znam nije povuceno ni ostatak para. Da smo tako nesto uradili recimo EU ili Izraelu i USA (setite se satelita i solarnog parka za Amerikance) vec bi placali debelu kamatu. A Rusi shvataju vlast i pozicuju Beograda, pa sve tolerisu. Ovo su cinjenice.

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Mislim da se samo radi o jeftinom triku ne bi li se upravo Rusiji zamazale oči.
Od 1948. naovamo, političko prostituisanje i pružanej svakakvih usluga zapadu, platili smo otimanjem vekovnih teritorija, izgnanstvom naroda sa njih, kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom. Sve zarad nečekanje u redovima za vize, "nemačkih automobila, italijanske mode i američkih kreditnih kartica".

Biljana Novi Sad

pre 10 godina

Dacic nije Tito, Srbija nije vise u poziciji da igra izmedju istoka i zapada, odnosno, da nismo "ni tamo ni vamo". Moramo se odluciti na koju cemo stranu.

barracuda

pre 10 godina

Realno, Srbija u očima EU je istočnjačka despotija koju treba kulturno promeniti.
Mi nismo mnogo bitan faktor ni u kom pogledu u smislu Evropskih integracija, kada pogledamo naš broj stanovnika, prirodne resurse, postojeće zaokruženje Evropskog ekonomskog tržišta, vojnog prostora i tranzitnih pravaca. Pre svega, osim važnosti Dunava, kao rečnog koridora prvog reda, putni zemljani koridori su ulaskom Rumunije i Bugarske, a sada i Hrvatske potpuno nas zaobišli. Put na jug, prema toplim morima Grčke i prema Turskoj i Bliskom istoku ne ide više preko Srbije. Zato se i ne žure sa prijemom Srbije u EU.
Srbija, kao i Bosna, Makedonija, Albanija, bez problema mogu ostati van Evropske unije, kao neka vrsta geta i kaznenog doma za neprilagodjene i divlje narode. Mnogo smo mali, ekonomsko i vojno nejaki, i u slučaju vanrednih okolnosti u roku od dva dana možemo biti pregaženi u bilo kom vojnom pogledu. Jedino u čemu smo bitni je naša uverenost da smo nekakav faktor stabilnosti i istorijske predodredjenosti, te naša spremnost da pravimo probleme na svaki način. To je glavni zadatak harmonizovanja EU sa nama, to „teranje bubica“ iz naših glava i vaspitavanje u Evropskom, zapadnom duhu. Evropa ima samo jedan cilj sa Srbijom, a to je da nas „nauči pameti“. To u praktičnom smislu znači puno pozitivnog za nas, pre svega u domenu morala, ponašanja, borbe protiv korupcije, savremenih propisa, poštovanju prava čoveka, razvoju infrastrukture i ekonomske konkurentnosti...

barba

pre 10 godina

Svaka civilizacija u istoriji koja i kada je postala bahata je propadala. To se trenutno desava sa Trecim Rimom - SAD i sa njegovom prvom provincijom - EU. Oni su na silaznoj putanji i treba ih se kloniti, jer priblizava se trenutak kada ce se sruciti na dno provalije.

tako providno samo pare hoce

pre 10 godina

Nisu zabrinute strane diplomate sa Dacicevom izjavom,vec su zabrinuti sa kolicinom doze bezobrazluka u Dacicevoj izjavi.Dacic zeli na svaki nacin da na bilo koji nacin izdejstvuje sredstva za Miloseviceve i post Miloseviceve tajkune i to iz sredstava dostupnih fondova EU,paralelno zeli dodati do znaja da je pristao da se "Kosovo",preproda i ceka gde su pare sada za nasu popustljivost,kao da neko sada mora da nagradi Srpske tajkune za Dacicevu popustljivost prema Kosovu,a svi znamo da ce crveni prodati i svoju majku za pare,a Kosovo su vec za vreme vladavine komunzma prodali?Zato Toma i govori da zeli naku vrstu tkz,"nagrade",sa zapada.Ali zato tajkunima se navodno sudi po "zakonu",gde se nece mesati politicka elita,i zbog toga ce sudjenja potrajati i potrajati?I sad navodno okrece se list Srbije ka Rusiji,jer to isto je uradila Ukrajina,koja je isto pod oligarsima crveno-crnim kao i sama Rusija.Pre ili kasnije ce se raspasti i to jedinstveno prijateljstvo,ili cemo za sigurno imati razne dikature po receptu do skoro vecine Juzno Americkih drzava.

Bojan

pre 10 godina

Odlucite se vec jednom, ne mozete I sa jednim I sa drugim podjednako, moracete sa nekim vise nego sa drugim.
Ako mislite da se okrenete Rusiji kazite odmah, da na vreme prodam sve u ovoj zemlji I da bezim bilo gde, ako treba I u Afriku.

Klokan

pre 10 godina

@Na vetrometini, 26. novembar 2013 10:25
hahaha Kakva crna Vizantija? Njih smo proterali kad su nas Bavari proterali iz centralne evrpope.Od vizantije je ostala samo umetnost i to odslikavanje verskih objekata kao sve ostale civilizacije koje su ostavljale svoj trag prilikom ukrstanja ili kolonizacije.
Tema je EU,odnosno Nemacka i Velika britanija.
Nemacka je uvoznik 88% hrane i 100% gasa iz Rusije.Jel spanija i francuska kao naj veci proizvodjaci hrane mogu nemackoj da zabrane zavisnost od Rusije?Hoce moci VB za 3 godine da zabrane zavisnost od gasa ruskog ili americkog?
Dakle kad formiras geo strategiju,onda je moras dobro osmisliti da mozes brzo delovati.Ja ne vidim sta dramite,da su nas hteli to bi moglo biti gotovo za godinu dana,ali doslovce.
Hrvatska,Rumunija i Bugarska ima identican problem kao i Srbija i?
Problem je sto je Kacin Slovenac i on tamo sta baljezga to je to.
On umislio kako je slo vrlo vazna za ex YU,jeste bila za Yu,ali danas ona ne postoji.
Prema tome vazna su radna mesta a ne EU.
Mene moze da kolonizuje i Dikende Mutomba samo ako ima para.Na kolonizaciju bez love nema nista,na to nije pristala ni Danska,sto bi mi?

spincic

pre 10 godina

Ne moze biti nakakvog zaokreta jer nikada nije ni doslo do bilo kakvog udaljavanja od Rusa i ruske drzave...Pa sve ovo vise lici na neke novinarske ili politicke floskule,istrgnute iz konteksta za dnevnopoliticka prepucavanja u vremenu kada se nema nekih vaznijih dogadjaja za kontaminaciju srpskog prostora!

сердар 036

pre 10 godina

хоћемо неутралну политику.........нећемо нит запад, нит исток, нит југ ,нит север.........

Milovan

pre 10 godina

Sto se tice Dacica, on pocinje da zabrinjava i nas - briga nas za zapadnjake

On, tako "recit" govornik, pocinje da zamuckuje , a to je los znak za nas.
Sto bi rekao nas narod: "mota (luta) ko gresan u raju" .

Evo sad ce da nam modernizuje prugu od Beograda do Budimpeste i kaze da je to od velikog znacaja za S r b i j u - kao da je Srbija samo od Beograda prema Budimpesti.
I trosice srpske pare- odnosno zaduzivace c e l u Srbiju !

novosadjanin srbenda

pre 10 godina

@marija: Niko nama ne otima pokrajinu, vec mi bezimo jer nas jasete. Vidi drugarice, referendum je definitivno ono sto Srbija ne zeli, otud i jak pritisak na pokrajinu. Ostavite nas vise na miru da radimo i stvaramo za sebe, muka nam je svima. Ulice prekopane do pola, kao nema para u budzetu, Levosrbijanci nam uvode neku odzacarinu, na razne nacine nam otimaju lovu, budzet za 2014 jos vise smanjen, i dalje se ne postuje Ustav i ne vraca se Ustavom zagarantovan procenat, itd itd. Ako niko na vlasti nece da postuje sopstveni Ustav, necemo ga ni mi postovati. Vojvodina je ocigledno Srbija, ali Srbija je ocigledno Srbadija. Mozda vama treba referendum svima, da odlucite da li zivite u drzavi ciji Ustav postujete ili ne. Ako ne postujete, evo, mi cemo da se zovemo Srbija, vi promenite ime u Srbadija ili Srbistan. Dosta bre vise zezanja, unistilo se sve tom politickom igrankom, sada je to postalo pitanje egzistencije. Kakve ovo sve ima veze sa vesti? Pa kakve veze ima vas komentar sa istom?

legionar

pre 10 godina

Nikolic "ruski covek", pa ovo je veca nebuloza bego Veljova izjava da ce hrast da resi dobra zima. Dacicu da covek otvori grudi ne pise Rusija pise jos uvek SSSR. Dacic smatra da su Srbija i Rusija jedno isto.

milan

pre 10 godina

sta ste vi ocekivali od srpskog bandita?nemacka je napravila gasovodni tranzit iz Rusije direktno kroz severno more Poljaci su onda bili razocarani na obe strane toje kostalo milijarde ,i milijarde stosu obe strane postale od drugih neovisne i niko nelaje na sva zvona cute ,li cute samo dacic sin Zlocinca slobe sere bez potrebe ma kakav on diplomata?nema on pojima o diplomatiji negoli laje na sva zvona Srbi su uvek nezadovoljni moz im dati celu Evropu oni cu jos drecati i kukati kako im niko nije dao nisrta mi smo poznati po kukanju i jasam vec pisao tag truta odmah oterari iz politike jer ce Srbiju oterati u propast strani imaju moc i metode samo je problem SRBA prostaka koji neumeju racionalno da misle vec samo prkos koji je i oterao Srbiju u provaliju tusmo mi super!!u Nemackoj gledao sam samo jednom dolaze bogati Rusi koji grdene pare ostave na luksuz najvise tih radnji ima Hamburgu rusi sto vide i svidjaimse odmah davaj;davaj nekada u milionskoj vrednosti Nemci prodaju i cute nasi bi odma u sva glasila i na sva zvona znamoli mi sta znaci biti tiha diplomatija? bez da na sva zvona se zvoni!!

Android Jelly Bean

pre 10 godina

Kragujevac - Mozda nisu bombardovali, ali isto tako nisu ama bas nista ucinjeli da to sprijece! Tako da ti ga to dodje na isto, kao da jesu ;-)

Mihailo

pre 10 godina

A zasto se Zapad nije zabrinuo kad je izgradjen gasovod ispod mora direktno za Nemacku ?
I ko je to Zapad i kad je Zapad, a kad nije.

Kad su u pitanju interesi jakih, kao sto je Nemacka, niko se ne usudjuje sto se Nemacka "okrece" Rusiji (odnosno sto gleda samo svoje d...) kada je njen ekonomski interes u pitanju, a cela Evropa (pa i ona je Zapad) neka crkava od zime ?
Za taj projekat nisu smeli ni da pisnu "Zapadnjaci", a ostre kandze na nemocnima da bi preko njih dohvatili Rusiju. Nadam se da u tome nece uspeti !

Igor

pre 10 godina

@ (dragoljub, 26. novembar 2013 06:16)

Cim pises ijekavicom, znam i za koga glasas i gde zivis. Ajde ti LIJEPO ostani tamo preko granice i tihuj.

marija

pre 10 godina

(novosadjanin srbenda, 26. novembar 2013 11:11)

Bas si -srbenda.
Ne znam o cemu govoris.
Ja o juznoj srpskoj Pokrajini, Kosmetu.

sesil

pre 10 godina

Volela bih da se procita knjiga Pitera Turcina Rat i mir i rat....u jednom delu je napomenuto sta zapravo znaci formiranje "zajednicke evropske" drzave...inace je covek amerikanac...
E pa tu mi ne pripadamo jer nikada nismo bili deo jednog carstva koje je postojalo u srednjem veku.

Aristotel

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Opet demagogija sa laznim informacijama. Poseti stranicu misije EU u Srbiji i informisi se koliko smo bespovratno dobili od EU u poslednje 13 godine. Od Rusa ni dinara bespovratno.
Plus, mi EU nismo dali. Inace, te vase "ucene" nisu ucene, koliko god vi zeleli da one to i budu.

Mihailo

pre 10 godina

Strah ih je da im se ne iskobeljamo kao Ukrajina. EU hoće da se širi, ali isključivo prema njihovim merama i načelima, prvo da nas raskomadaju, nateraju da prihvatimo njihove "vrednosti" i uvedemo zakone koji nam se ne dopadaju, prihvatimo GMO, njihovi proizvodi nam unište privredu(koja i sada praktično ne postoji)... Kada se sve to završi, jadni i ubijeni u pojam ulazimo u EU da nas dokusure, a Brisel i njegova administracija počnu da odlučuju o sudbini svih nas. UŽAS!
Daj Bože da nas ovaj Južni tok bar malo približi Rusiji i izvuče iz kandži i čeljusti EU. Ne moramo ni dinar da zaradimo od njega, neka bude 100% u vlasništvu Rusije; jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji. Samo na taj način Srbija će uspeti da zadrži bar kakvu takvu celovitost i bar nešto od svog ponosa.

Niko

pre 10 godina

Mislim da je Srbija sebi zatvorila vrata prema Evropi i Zapadu. Medjutim, pre nego sto neki poskoce od radosti, neka razmisle - kakve ce sve ovo proizvesti konsekvence. Rusija je predaleko - realna snaga iste ogranicena mnogo cime, a Srbija je prakticno slepo crevo Evrope bez kojeg se moze ziveti. Da ne pocne kao Enver Hodzina Albanija, a da se ne zavrsi kao Sirija. Pogledajte dobro u kakvoj je Srbija situaciji. I politickoj, a da ne govorimo o ekonomskoj. Ova izjava Dacica ce skupo kostati Srbiju. Mnogo cega.

oso

pre 10 godina

Ne brinite Evropljani i njihova vojsko, bilo je takvih predizbornih retoričkih izliva i ranije, ali to su ćorci, balansiranje, ništa ozbiljno. Da se pita narod ko zna kud bi Srbija, ali ovako kad se ne pita-Evropa nema alternativu.

dragoljub

pre 10 godina

Zapad hoće da Srbiju skroz raskomada ,tome u prilog govori to što hoće reviziju 1 svetskog rata. A sad su kao u čudu što uopšte imamo želju da se branimo. Zbog toga bi Rusiji gasovod dao i 100% samo da bi imali razlog da nas brane. Zapadnu ljubav smo već u dva svjetska rata upoznali plus rasturanje SFRJ plus bombardovanje 99 plus što sad spominju i Vojvodinu. DOSTA VIŠE

ziva istina

pre 10 godina

Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.

Zorro

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...

Bata Nis

pre 10 godina

ekonomska i pliticka dominacija ruske politike u Srbiji moze samo da trajno unazadi Srbiju i nista vise.Iz ruskog primera nema sta da se nauci ni u pogledu dokratizacije drustva,niti u efikasnosti ekonomije niti u uspostavljanju pravne drzave.Jednostavno nicemu.

Ja

pre 10 godina

Ja se jos uvek secam kada je pre 2 godine Francuska zabranila Jeremicu dok je bio ministar da udje na sednicu SB UN uz predlog da ako hoce da udje da se obrati Rusiji da ga uvrste na spisak. I sad se iscudjavaju ovoj izjavi?!

s.

pre 10 godina

I ja sam zabrinut, veoma.Ruski gvozdeni zagrljaj je sve jači.
Hvala ti Tito za 1948. i bezbrižan život.
Od kako su "patriote" na vlasti sve više gubimo svoju državu.
Uzgred, Rusi nam nikada neće oprostiti NE iz 1948.

m

pre 10 godina

Ja licno ne podnosim Rusiju u njen uticaj ali je bucko u pravu. Mi jesmo loši ali nismo gori od ostalih na Balkanu, a samo nama se nikada ne gleda kroz prste.

Saša73

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?

QQ-LELE

pre 10 godina

Pa ako te neko sistematski rusi drzavu od 1990 god. Dva puta te bombarduje, vodi glavnu rec o otcepljenju Kosmeta, najavljuje otcepljenje Raske i Vojvodine. Ocrnio te kao genocidan narod...Pa ja bi vec postavio Ruske baze. Sta oni misle ....

draganbb

pre 10 godina

Ne bih rekao da je Dačić ruski čovek, on je pod jedan političar i kao takav učiniće sve da ostane na vlasti a ne veran istoku ili zpadu. Manevar je Titov, ballansiranje uz jačanje svoje pozicije ne predajući se ni jednoj strani.

expert

pre 10 godina

Time što ih je "zabrinuo", oni samo dokazuju da imaju nešto protiv Rusije. Zašto iz ruske ambasade za poslednjih 13 godina nikada nije stigla izjava o "zabrinutosti" što Srbija vodi prozapadnu politiku? Zato što Rusija nema ništa protiv Zapada, zalaže se za saradnju s njim, a Zapad je taj koji forsira neprijateljstvo.

Gradjanin

pre 10 godina

socijalisticko-radikalski duet mora kad tad pokazati svoje pravo lice, kakve eu integracije, kakvi bakraci, zna se sta je njihova zelja i san u dnu duse

Ovca

pre 10 godina

Po ovim rusofilskim komentarima ispada da ce EU da propadne ako Srbija ne udje u nju, a rusi jedva cekaju da se oko Srbije grabe sa Evropom. Sa ovim diletantima od politicara sa kupljenim diplomama nikada Srbija nece uci u EU. Zato patriote I nazadnjaci ne brinite, Evropa nije za vas.

nenad t

pre 10 godina

Ko stoji na dva koca zna se gde mu dodje treći. Ova bolest nacije se nekad bila rešila golim otokom. Posle je sve bilo lepo. Možda probati opet...

Aristotel

pre 10 godina

Samo vi ucenjujte Srbiju i dalje, otimajte Pokrajinu,...
Doci ce i taj referendum.
(marija, 25. novembar 2013 23:39)

Da li ti zaista verujes u to sto pises?
U to, u vezi ucenjivanja i "otimanja"...

Kad nam EU bude zavrnula finansijsku slavinu, mislis da ce Rusija da polomi noge da nam pomogne? Hahhhah... Isto kao 1999.

Glas Malih

pre 10 godina

Zaista su ovi sa zapada pateticni. Prodaju nekakva obecanja, nadu, vazduh i dim. Sada su kao iznenadjeni! Pa u Srbiju dolazi ruski i kineski kapital, a niko jos nije video taj zapadni. Ljudima je potreban posao a ovi sa zapada kao nisu razumeli Daciceve izjave. Ako niste razumeli onda cu vam ja objasniti. Srbiji je potreban kapital i investicije. One, za sada, ne dolaze sa Zapada vec sa Istoka. Dacic je hteo da kaze da je to zaista za zaljenje...(Zorro, 26. novembar 2013 06:10)
@zorro : stvarno mi je muka kad vidim komentar poput ovog! imas internet?! imas google?! proveri informaciju pre nego sto je napises! ajde sada da ja ne otkrivam toplu sam lepo pronadji na netu koliko milijardi nam se iz EU slilo proteklih godina i odmah proveri koliko smo dugo cekali tzv ruski kredit koji se u medjuvremenu znacajno smanjio.

Vlad

pre 10 godina

Ajde vi ambasadori i ostali političari sa "Zapada" nemojte da lažete više i priznajte da ste najviše zabrinuti zbog "Južnog toka" pa ste sada našli izgovor za Dačićevu izjavu da je Srbija najbliža Rusiji. ;)

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Moto popova trebalo bi da se primeni i kod Dacica ali obrnutim redom-ne gledaj sta radim nego cini sta govorim. Mislim da je ovo smisljenja taktika Dacica i njegovih zapadnih mentora, da bi se pretstavio proruskim igracem pred rusofila i patriota i da se oni fasciniraju izrecenim, a na terenu ce odradjivati zapadnu agendu. Treba mu se suditi po delima, a ne po recima izgovorenim. I njegov sef je bio med i mleko za usi patriota, pa pogledajte u kakvom je stanju ostavio zemlju.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Ta izjava je nekorektna, pre svega, prema Rusima, jer govori da se sa njima sarađuje samo zato što ne može da se sarađuje sa "Zapadom", iako smo od njih dobili da učestvujemo u poslu koji ni Nemci nisu odbili ("Nord-Stream-Pipeline"). Inače mi nije jasno u čemu je problem, jer "Zapad" tvrdi da je Rusija njemu partner, da je "Hladni rat" prošao, da je raketni štit protiv Irana... Da ne lažu oni?..

srb in

pre 10 godina

Da sam ja premijer ili predsednik, davno bih dao takvu izjavu.
To je sasvim logična izjava, jer posle svih ovih godina taj isti Zapad nikad ali baš nikad nije bio na strani Srbije. Uvek protiv i uvek uy one koji se bore protiv Srbije. Samo uslovi, uvrede, poku[aji reviyije istorije, i nikad kraja.
Pa iyvinite gospodo, samo lud bi prihvatao , i to bespogovorno sve te smicalice koje eprestano stižu.
Sasvim je logično da Srbija konačno pokaže da nije moneta za potkosurivanje , niti zemlja bez stava.
Puna podrška našim političarima.
NA kraju da je Zapadu stalo do Srbije davno bi Srbija bila deo EU, kao što im je u interesu bilo da prime i Rumuniju i Bugarsku, i kao što sada lobiraju za Ukrajinu.

guri

pre 10 godina

"Mi želimo da ujedinimo naša dva strateška cilja - partnerske odnose sa Ruskom Federacijom i članstvo u EU“, kazao je Dačić, dodajući da bi Srbija želela i bliskije odnose s Vašingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje“, zaključio je Ivica Dačić.

A GDE JE TU KOSOVO????

Uros

pre 10 godina

Ako smo dovoljno pametni, ne treba nam niko. Eto primera Svajcarske... Ja bih rado da imamo partnere na Zapadu, jer su mi te, da kazem "zapadne" vrednosti, blize, kao sto su blize i vecini i Srba i Rusa, samo sto politicari koji te vrednosti ne mogu da pruze narodu (a mogu sebi) pricaju pricu lisice iz basne sa grozdjem... S druge strane, EU sve vise postaje Nemacka, i, sto se tice partnerstva, mozda bi bilo bolje da taj partner sa Zapada budu SAD ili V.Britanija... U svakom slucaju, sta god da radimo, bitno je da to radimo pametno, sa dobrim i vestim politicarima i diplomatama, sto nisam siguran da trenutno imamo, kao sto nismo imali ni ranije kada je trebalo (mislim na Srbiju, ne na SFRJ)...

Sneza

pre 10 godina

Bolest zvavana RUSOFILSTVO i prodavanje drzavnih interesa RUSIJI se resavala slanjem rusofila na GOLI OTOK 1948. Danas to ostvrvo ne bi bilo dovoljno za ruske placenika pocevsi od ovih iz Vlada pa nadalje. Da je pod ruskom okupacijom bilo dobro, ne bi cela istocna Evropa pobegla od te ruske cimze i usli u EU i NATO. Niko ziv iz Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, Rumunije, Baltickih drzava ne pada na pamet da izlaze iz EU i NATO i opet idu pod rusku cizmu. Ovo se samo moze videti u Srbiji i ta imaginovna maceha Rusija.

east-west

pre 10 godina

Ko iole nesto kapira o politici, veoma dobro zna da je ovo sto radi debeli, apsolutno pravilno.
Ali subjektivnost srpske nacije je nesaglediva...

ima li kraja?

pre 10 godina

Bas me briga za zapadne ambasadore ali ja sam zabrinut zasto u ovoj zemlji nema nikoga sa gramom mozga da zauvek iz nasih zivota izbrise Miloseviceve portparole, ministre i ostale jahace apokalipse devedesetih. Da li je moguce da neko normalan ocekuje od njih bilo sta dobro pre svega po nasu zemlju a za zapad manje je bitno. Doduse oni koji su Milosevica smenili su debelo kumovali povretku njegove pesadije na vlast ocigledno samo gradjani mogu da ovu zemlju nacine normalnom politicari za takvo sta uopste nisu sposobni ni zainteresovani.

Igor

pre 10 godina

Dačić je vešt političar ali mu je verbalno izražavanje prilično nespretno, čak nemuto. Ovakve njegove izjave imaju samo retorički karakter jer Zapad zna da mu je premijersko mesto koaliciono uslovljeno i vremenski ograničeno do sledećih izbora, bilo redovnih ili prevremenih.

Pa pazi ovako

pre 10 godina

Znaci, trebali smo da propustimo gradnju juznog toka i zaposljavanje 100 000 ljudi, da eskiviramo gradju TE u Kostolcu od 800 miliona evra, i da odbijem trilateralne pregovore oko kineske modernizacije zeleznici na marsuti Beograd-Budimpesta, da se ne zamerimo zapadu koji gubi na svim frontovima, koji nam komada i rasparcava zemlju i koji ne reaguje na neoustastvo u Hrvatskoj?
Da izbegnemo saradnju sa zemljom kojoj samo odgovara mocna i jaka Srbija, sa kojom nas vezu pravoslavni i slovenski koreni?
Zbog cega? Da se EU ne naljuti, EU u koju vise nece ni Ukrajina, ni Island, EU zbog koje Britanija organizuje referendum o istupanju 2017. godine?
Ljudi, mislite glavom malo, ako Vas neko nece i ne prima u drustvo, ili vas primi ali vas eskivira i ne osecate pripadnost njemu i slicnima, da li cete i dalje trcati za ovom prvom grupacijom ili krenuti da se druzite sa onima koji vas stvarno vole i cene?
To su samo moralni razlozi, o ekonomskoj koristi ne vredi ni pricati, zna se ko sve brze raste, a ko sve primetnije opada.
Pozdrav svim dobrim ljudima, pamet u glavu i ne nasedajte na medijske sarene laze o EU raju.

miroljub

pre 10 godina

Ako Dačić misli da su Srbiji potrebna dva slična strateška partnera znači li to da i Zapad treba da prestane da nam poklanja pare, a da se usredsredi na to kako da nas što bolje izmuze?
Setite se samo koliko nam je "strateški partner" do sada dao. Oko hiljadu puta manje ngo Zapad!

Gari

pre 10 godina

Ovo je trebalo odavno da se desi. Tito(kome ovi nasi tzv. politicari nisu ''ni za crno ispod nokta'') je igrao i levo i desno . I istok i zapad !! I od jednih i drugih je dobijao pomoc i podrsku(politicku, ekonomsku), samo zato sto je ''balansirao'' pametno. Ne moze se EU i USA nuditi sve a za uzvrat nedobijati nista !!! Ne sme se zarad EU i naseg ''ulaska'' u uniju(za sta cisto sumnjam)zapostaviti ''ostatak'' sveta ! Nasi politicari trebaju da su otvoreni za saradnju sa svima kada je interes Srbije u pitanju pa i sa Rusima, Kinezima, Indijcima, Brazilcima...sa svima. To je pametna i odgovorna politika, sve drugo je dnevno politikanstvo koje odgovara jedino njima za njihovu licnu promociju i bogacenje!!!!!!

abhazija

pre 10 godina

Evo vam zaprepascujuca realna cinjenica.Na testiranje MAZDE na autopologonu u SUBOTISTU,DOSLO JE PREKO 250 RUSKIH "AUTONOVINARA".Priznace te da je cifra malo VELIKA.Pa u febriku MAZDE NA PROMOCIJI JE BILO NJIH PETORO.TAKODJE POD PAROLOM DA IM SE SVIDJA PRIRODA,GOMILA MLADIH/KGB SPAVACA OD 25-30godina/Punih para,pokupovalo hektare zemlje sa kucama i to gle cuda u okoliniKraljeva i Raske ,gde je i bog rekao laku noc,Ali blizu je KOSOVO.STOTINE,HILJEDE AUTOMOBILA RUSKIH REGISTRACIJA SE MESECIMA VOZI PO SRBIJI,NIKO NE ZNA KO SU TI LJUDI.TAKODJE RUSKA ambasada IMA TOLIKO OSOBLJA I TO SVI SA DIPL.STATUSOM DA ISPADA DA JE SRBIJA SEDISTE OUN SA SVIM RADNIM TELIMA KOJA POSTOJE.OKO 10000 LJUDI IZ RUSIJE ,BICE RASPOREDJENO DUZ TRASE GASOVODA ,POSTO JE OD KAO I ZEMLJA 5 km LEVO I DESNO VLASNISTVO RUSIHE.BANKE SRBIJE,PREKO NOCI POSTAJU SBERBANKE/KOMERCIJALNA,SRPSKA,POSTANSKA STEDIONICA/.

DRUGOVI SRBI,VI STE VEC POSTALI RUSKA TERITORIJA A DA TO NI NEZNATE.I TO PREKO NOCI,ODMAH POSLE PRIVATNE POSETE PUTINU VASEG dipl.PREDSEDNIKA U organizaciji KARICA I NENADA POPOVICA Iz DSS-a.

ssss

pre 10 godina

Mala je Srbija za bilo kakve igre i tamo i ovamo. Po meni je covjek lijepo rekao, ako je stvarno ovo rekao. Evropa bi Srbiju u Evropi ali po svom: isjeckanu, zatrovanu i plodnu za svoje bludne radnje.

Kamicak

pre 10 godina

Свим љубитељима и поштоваоцима ЈБ Тита. Голи оток је био стратиште само за Србе. ЈБТ је разорио само Србију и побио све који су били образовани и имали трунке патриотских осећања. Кроз дугу историју српских земаља, разни војници су гинули на овој територији. Само су руски и српски војници увек гинули заједно борећи се против свих наших врагова. Управо то сећање је ЈБТ хтео да уништи. Доћи ће и дан референдума када ћемо решавати судбину Србије. Не сумњам у пораз ЕУ фанатизма а онда ви који би сте нас поново слали на Голи оток спремите ствари и правац у Хрватску да тамо уживате у ЕУ "вредностима". Тамо ћете моћи слободно да се обрушавате на све српско.

Zeljko

pre 10 godina

Rusija nuklearna sila sa 150 miliona stanovnika, po povrsini najveca zemlja sveta i sa pravom veta u Savetu Bezbednosti, ne moze nista da uradi protiv NATO-a i kojoj pomoci moze Srbija u NATO okruzenju da se nada od Rusije? Ja sam Srbin i volim rusku knjizevnost i kulturu, ali u ovom trenutku srpski i ruski interesi nisu potpuno isti. Ruski interes je da napravi sto vise problema Amerikancima i NATO-u a da pri tome plati najmanju mogucu cenu i u tu svrhu oni su spremni da podrzavaju Srbiju jer stvaraju probleme svojim neprijateljima ali peko srpske grbace.Upravo ta ruska politika uz svesrdnu pomoc Slobodana Milosevica i njegove samoubilacke medjunarodne politike je i svrstala Srbiju medju ruske saveznike a americke neprijatelje. Usledio je rat i NATO je izasao iz tog rata kao pobednik. Rusi su izgubili "hladni" rat a mi smo izgubili "vruci" rat. Uzimajuci u obzir trenutni odnos snaga u svetu, Rusi jos dugo nece moci da vojno i ekonomski pariraju Americi i NATO-u, sto znaci da Srbija mora da se distancira od Rusije i da bi sprovela takvu politiku Srbija mora da nadje nacina da koristi Rusiju a ne da bude stalno koriscena od Rusije. Rusi vrlo dobro znaju da Srbi nisu zaboravili rat sa NATO paktom i igraju na kartu srpskog ponosa i nacionalizma. Njih ta politika ne kosta nista a moze Srbiju da kosta vrlo mnogo. Svaki novi rat izmedju Srbije i NATO pakta moze da se zavrsi samo potpunim porazom Srbije jer Rusi ni sada ne bi mogli da nam pomognu nista vise nego verbalno.

Branko

pre 10 godina

"...bez pomoći Rusije..."
Ali izvinite zašto nam je bila potrebna pomoć Rusije? Zar bi bilo dobro da se mešaju u odnose sa našim prijateljima u čiji zagrljaj hrlimo? A sa druge strane, na čelu Rusije su tada bili njihovi ljudi. zar ne?

Android Jelly Bean

pre 10 godina

Kragujevac - Mozda nisu bombardovali, ali isto tako nisu ama bas nista ucinjeli da to sprijece! Tako da ti ga to dodje na isto, kao da jesu ;-)

zozon

pre 10 godina

Zasto nas svojim posupcima, terate u zagrljaj rusije. Da nabrojimo . Rusi su nam braca! Ostalo smo dobili iz vazduha, a lecicemo se vekovima. Milica,Hag, Gavrilo,Jasenovac, Jadovno, Glina, Narodna Biblioteka, 300 manastira, 300 fabrika i na kraju, instaliranje najgore bagre u Srbiji na vlast , novcem. Nema slova za dalje.

trip

pre 10 godina

Ja cu samo da konstatujem veliki broj automobila sa ruskim tablicama koje pre nekolio godina niste mogli da vidite u ovolikom broju na ulicama a ni ranije.

Serbissimo

pre 10 godina

potrebno je uvesti neki vid golog otoka, pa ko spomene rusiju i putina, poslati na neko celicenje po ruskim metodama!!
(misko, 25. novembar 2013 23:27)

Posle svega što nam se dogodilo devedesetih i posle silnih zabluda u koje su nas ovi i ovakvi političari ubeđivali prolivjuću krv nedužnih ljudi,bez pomoći Rusije, sve mi se čini da je oovaj predlog više nego dobar. Kada će Dačić, Vučić i Nikolić snositi posledice koje ovaj narod trpi zahvaljujući njihovom političkom delovanju?
(Saša73, 26. novembar 2013 07:02)

Ergo, medalju će dobiti svako ko bude hvalio liberalni kapitalizam, Obamu, USA, GB i bombardovanje?

Žika Vračaruralac

pre 10 godina

Mislim da se samo radi o jeftinom triku ne bi li se upravo Rusiji zamazale oči.
Od 1948. naovamo, političko prostituisanje i pružanej svakakvih usluga zapadu, platili smo otimanjem vekovnih teritorija, izgnanstvom naroda sa njih, kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom. Sve zarad nečekanje u redovima za vize, "nemačkih automobila, italijanske mode i američkih kreditnih kartica".

Bojan

pre 10 godina

Odlucite se vec jednom, ne mozete I sa jednim I sa drugim podjednako, moracete sa nekim vise nego sa drugim.
Ako mislite da se okrenete Rusiji kazite odmah, da na vreme prodam sve u ovoj zemlji I da bezim bilo gde, ako treba I u Afriku.

Ujka Baja

pre 10 godina

Trinaest godina čekamo da ta Evropa nešto uradi za nas. Rasprodali smo sve profitabilne fabrike i preduzeća, postali žrtve tranzicije, primili smo sav otpad i zastarelu zapadnu tehnologiju, uzeli milijarde evra kredita, jedemo zatrovanu hranu, a sve po njihovom diktatu. Lika Slobe Miloševića se više i ne sećamo, a tek smo na početku nekakvog puta proevropskog prevaspitanja. Samo se postavljaju novi i novi uslovi. Kraj se i ne nazire. Nikada nisam voleo Ruse i uvek sam bio proevropski nastrojen, ali što je mnogo - mnogo je. Pod ovim uslovima daleko im (evropska) lepa kuća. Nikada nećemo dočekati taj dan da kao i Hrvati uđemo u EU. A i ne znam da li su se oni, Bugari ili Rumuni baš nešto usrećili. Ivicin čisto retorički manevar je za svaku pohvalu. Blef je sasvim upalio da se i EU zapita šta se može desiti ukoliko izgube još jedno zamorče.

Buca Krtalic

pre 10 godina

Nesto slicno je Tito u posleratnom periodu pedesetih godina rekao a u vezi je prigovaranja istocnog bloka tj. SSSR-a zbog prihvatanja pomoci od SAD-a u vidu psenice na sta je Tito smekerski rekao: Ne znam zasto nam zameraju zasto smo prihvatili americku psenicu?! Ta psenica nije nista losija od one koju od SSSR-a uopste nismo dobili. Mislim da nesto slicno sada Dacic primenjuje jer je to,da kazem,ista socijalisticka skola. Pokusava da barem malo,olaksa pritisak pod kojim se nalazimo i trgne zapadne zvanicnike .... mada,nazalost po nas,globalna politicka slika nije ni priblizno ista u vreme Titovog "plesa" izmedju istoka i zapada.

Milan Nis

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Nismo dali nista,ustvari sve sto smo dali,dali smo do 1999,posle nismo imali sta da damo sve i da smo hteli.A to da nismo dobili nista,najbolje bi se videlo da nam zavrnu slavinu i da ostanu ljudi bez penzija i drugih socijalnih davanja,koja jesu nikakva,ali i bez njih nam nebi bilo zivota.Sigurno to nije obezbedila nasa privreda,u celosti,koja je na izdisaju vec 20 god.

novosadjanin srbenda

pre 10 godina

@marija: Niko nama ne otima pokrajinu, vec mi bezimo jer nas jasete. Vidi drugarice, referendum je definitivno ono sto Srbija ne zeli, otud i jak pritisak na pokrajinu. Ostavite nas vise na miru da radimo i stvaramo za sebe, muka nam je svima. Ulice prekopane do pola, kao nema para u budzetu, Levosrbijanci nam uvode neku odzacarinu, na razne nacine nam otimaju lovu, budzet za 2014 jos vise smanjen, i dalje se ne postuje Ustav i ne vraca se Ustavom zagarantovan procenat, itd itd. Ako niko na vlasti nece da postuje sopstveni Ustav, necemo ga ni mi postovati. Vojvodina je ocigledno Srbija, ali Srbija je ocigledno Srbadija. Mozda vama treba referendum svima, da odlucite da li zivite u drzavi ciji Ustav postujete ili ne. Ako ne postujete, evo, mi cemo da se zovemo Srbija, vi promenite ime u Srbadija ili Srbistan. Dosta bre vise zezanja, unistilo se sve tom politickom igrankom, sada je to postalo pitanje egzistencije. Kakve ovo sve ima veze sa vesti? Pa kakve veze ima vas komentar sa istom?

ekonomija

pre 10 godina

Samo neka zapad pogleda svoje ponasanje i "demokratiju" i sve ce im se kaz'ti. Srbija samo reaguje na odnos koji je EU pred nju postavio. A mi cemo da se okrecemo svima onima koji bi sa nama da saradjuju.

drugo vreme drugi ljudi

pre 10 godina

Tito je igrao igru istok-zapad-sever-jug. Kada pogledamo na mapi sveta, mi smo negde u sredini, pa zato ni ovakva igra nije čudo!
(Mihailo, 25. novembar 2013 23:23)
Tito je igrao tu ulogu zato sto je bilo povoljno vreme za takvu ulogu i zato sto je on bio Tito a ne Dacic/Nikolic/Tadic/Kostunica.
Sad s tom igrom mozemo da prodjemo kao '99. ili (verovatno) jos gore

DuffNS

pre 10 godina

Zivim u NS i oduvek sam pricao da trebamo biti okrenuti zapadu ali koliko god se mi trudili oni nas sve vise uveravaju da gresimo, uporno nas guraju od sebe i stalno traze razloge kako jos vise da nas oteraju istoku i Rusima. Taman kad pomislis eto malo ce i nama da svane, pristajemo na sve ultimatume zarad EU, a oni umesto da nam pruze ruku, raspale nam samar po sred lica i sada se cude ovoj izjavi. Dacic je nikakav politicar ali ovo je istina...

ma ajde...

pre 10 godina

@Mihajlo
...jedino je važno da Rusija ima ozbiljan interes, politički i ekonomski, u Srbiji...

reci mi samo jedan razlog zasto bi jedna zemlja koja je 100x veca po ljudstvu i 1000x po povrsini imala ikakav ozbiljan ekonomski interes sem da joj ta zemlja postane kolonija??

Klokan

pre 10 godina

@Na vetrometini, 26. novembar 2013 10:25
hahaha Kakva crna Vizantija? Njih smo proterali kad su nas Bavari proterali iz centralne evrpope.Od vizantije je ostala samo umetnost i to odslikavanje verskih objekata kao sve ostale civilizacije koje su ostavljale svoj trag prilikom ukrstanja ili kolonizacije.
Tema je EU,odnosno Nemacka i Velika britanija.
Nemacka je uvoznik 88% hrane i 100% gasa iz Rusije.Jel spanija i francuska kao naj veci proizvodjaci hrane mogu nemackoj da zabrane zavisnost od Rusije?Hoce moci VB za 3 godine da zabrane zavisnost od gasa ruskog ili americkog?
Dakle kad formiras geo strategiju,onda je moras dobro osmisliti da mozes brzo delovati.Ja ne vidim sta dramite,da su nas hteli to bi moglo biti gotovo za godinu dana,ali doslovce.
Hrvatska,Rumunija i Bugarska ima identican problem kao i Srbija i?
Problem je sto je Kacin Slovenac i on tamo sta baljezga to je to.
On umislio kako je slo vrlo vazna za ex YU,jeste bila za Yu,ali danas ona ne postoji.
Prema tome vazna su radna mesta a ne EU.
Mene moze da kolonizuje i Dikende Mutomba samo ako ima para.Na kolonizaciju bez love nema nista,na to nije pristala ni Danska,sto bi mi?

Na vetrometini

pre 10 godina

Nije problem u Bucku, mada mi ne prijaju ti Slobini duhovi, vec u nama Srbima. Jos od Srednjeg veka nismo sigurni na koju bismo stranu. Prirodno, bili smo na strani Vizantije, ali nam zato nista nije smetalo da na rusevinama iste, dok su je osvajali i sa isroka i sa zapada, gradimo svoje Carstvo na celu sa Dusanom. Od tada, do dana danasnjeg, mi se "ku...mo" i pod izgovorom nesretnog i "kosmicki" vaznog geografsko-strateskog polozaja bauljamo po tami. Dozivamo Evropu u pomoc a plasimo se iste ko djavo krsta. Posebno rada, reda i discipline. A sa druge strane, smatramo se bliskim "ruskoj" dusi ali nebismo mi ni sa njima bas...Slikovito hteli bi u bigamiju ali su nasi partneri protiv i traze da se odlucimo. Pa zato su i raskomadali ex Yu. Bilo nam je predugo i previse "lepo" sto se pokazalo kao iluzija koja je trajala samo dok su se velesile oporavljale od II Sv Rata i konsolidovale snage trazeci nove metode za sticanje prevlasti.
Svi odlucise na koju ce stranu a mi se i dalje bavimo najstarijim zanatom.

tako providno samo pare hoce

pre 10 godina

Nisu zabrinute strane diplomate sa Dacicevom izjavom,vec su zabrinuti sa kolicinom doze bezobrazluka u Dacicevoj izjavi.Dacic zeli na svaki nacin da na bilo koji nacin izdejstvuje sredstva za Miloseviceve i post Miloseviceve tajkune i to iz sredstava dostupnih fondova EU,paralelno zeli dodati do znaja da je pristao da se "Kosovo",preproda i ceka gde su pare sada za nasu popustljivost,kao da neko sada mora da nagradi Srpske tajkune za Dacicevu popustljivost prema Kosovu,a svi znamo da ce crveni prodati i svoju majku za pare,a Kosovo su vec za vreme vladavine komunzma prodali?Zato Toma i govori da zeli naku vrstu tkz,"nagrade",sa zapada.Ali zato tajkunima se navodno sudi po "zakonu",gde se nece mesati politicka elita,i zbog toga ce sudjenja potrajati i potrajati?I sad navodno okrece se list Srbije ka Rusiji,jer to isto je uradila Ukrajina,koja je isto pod oligarsima crveno-crnim kao i sama Rusija.Pre ili kasnije ce se raspasti i to jedinstveno prijateljstvo,ili cemo za sigurno imati razne dikature po receptu do skoro vecine Juzno Americkih drzava.

legionar

pre 10 godina

Nikolic "ruski covek", pa ovo je veca nebuloza bego Veljova izjava da ce hrast da resi dobra zima. Dacicu da covek otvori grudi ne pise Rusija pise jos uvek SSSR. Dacic smatra da su Srbija i Rusija jedno isto.

milan

pre 10 godina

sta ste vi ocekivali od srpskog bandita?nemacka je napravila gasovodni tranzit iz Rusije direktno kroz severno more Poljaci su onda bili razocarani na obe strane toje kostalo milijarde ,i milijarde stosu obe strane postale od drugih neovisne i niko nelaje na sva zvona cute ,li cute samo dacic sin Zlocinca slobe sere bez potrebe ma kakav on diplomata?nema on pojima o diplomatiji negoli laje na sva zvona Srbi su uvek nezadovoljni moz im dati celu Evropu oni cu jos drecati i kukati kako im niko nije dao nisrta mi smo poznati po kukanju i jasam vec pisao tag truta odmah oterari iz politike jer ce Srbiju oterati u propast strani imaju moc i metode samo je problem SRBA prostaka koji neumeju racionalno da misle vec samo prkos koji je i oterao Srbiju u provaliju tusmo mi super!!u Nemackoj gledao sam samo jednom dolaze bogati Rusi koji grdene pare ostave na luksuz najvise tih radnji ima Hamburgu rusi sto vide i svidjaimse odmah davaj;davaj nekada u milionskoj vrednosti Nemci prodaju i cute nasi bi odma u sva glasila i na sva zvona znamoli mi sta znaci biti tiha diplomatija? bez da na sva zvona se zvoni!!

spin amateri

pre 10 godina

"od ključnog značaja za Srbiju zato što će obezbediti radna mesta i ojačati poziciju Srbije u regionu“.

Samo budala moze da poveruje da je ovaj gasovod dovoljan da preokrene ekonomske prilike u zemlji i da ce uposliti Srbiju. Budzetski deficit Srbije 1,6 milijardi, profit od tranzita 200 miliona. Ko normalan moze da misli da je tih 200 miliona dovoljno za preporod, sa tolikim deficitom? A i to frljanje sa radnim mestima, ceo gasovod nece uposliti vise od 2-3000 hiljade ljudi sa sve administracijom. Prosto, tu nema vise posla nego za toliko ljudi. (isto su nam pricali da ce koridor X uposliti stotine hiljada, pa sada vidimo da tu u jednom trenutku nikad nije radilo vise od 1000 ljudi). Investicija vredna 1,9 milijardi. Pa taj novac ce zavrsiti u svim tim cevima, postrojenjima, eksproprijaciji i radnoj snazi na celoj toj izgradnji. Dobar deo te opreme Srbija i ne proizvodi, sto ce reci da ce taj novac zavrsiti ko zna gde. Znaci cela stvar je preuvelicana.
Radi se samo o jos jednom manevru, gde premijer preti praznom puskom. Naravno, to nece biti besplatno, sve te igrarije ce se zavrsiti dodatnim pritiscima od EU i produzavanjem naseg puta ka EU. A ove vlasti ce na kraju cele te predstave odlaziti u Brisel da peglaju stvar i da mole za oprostaj, kao sto je i do sada bilo.
Cisto sumnjam da je bilo ko od ambasadora stvarno bio zabrinut zbog cele stvar, u pitanju je jos jedno spinovanje.

сердар 036

pre 10 godina

хоћемо неутралну политику.........нећемо нит запад, нит исток, нит југ ,нит север.........

maki

pre 10 godina

Slatki mali bucko!
Njegov polticki tata je takodje p...o uz vetar i mi smo isli mokrih nogavica dok su nasa braca (politicari), sa ne tako dalekog istoka, "ostro osudjivali i zahtevali momentalni prestanak bombardovanja" i tako 77 dana i noci..
Slatki mali Srbi bi sada da opet "kvase nogavice" aplaudirajuci drcnosti buckovoj ne shvatajuci, ili nedovoljnoj obavestenosti ko se pita za sve finansijske aktivnosti "bratskih" investicija u Srbiju (nis, 51% sejselski juzni tok..)
Ali neka nas sa nasim jogunastim mentalitetom, uzivajmo uz besednistvo i "skidanje" tikova buckovih i Bajatovih, jer niko njima (nama)ne moze nista, iza nas stoje Rusi (opet)?!
Bon voyage to the East

Igor

pre 10 godina

@ (dragoljub, 26. novembar 2013 06:16)

Cim pises ijekavicom, znam i za koga glasas i gde zivis. Ajde ti LIJEPO ostani tamo preko granice i tihuj.

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Glas Malih

Evo ja cu da ponovim zvanicne ekonomske pokazatelje: za zapada je od 2000. godine kroz kredite, donacije i uplate nasih gradjana svojoj rodbini stiglo 117 milijardi evra. U istom periodu za kupovinu robe siroke potrosnje (isklucivo potrosnje) sa zapada pretezno iz EU je iz Srbije dato 113 milijardi evra. Znaci, sve sto je stiglo u Srbiju je vraceno u EU za stimulaciju njihove proizvodnje, dok je drzava i gradjani opterecni sa ogromnih dugom i kreditima na neke od njih placamo kamate od 30%. Znaci, suma sumarum, mi smo vec EU vratili ili dugujemo vise i to znacajno od novaca koji je na bilo koji nacin stigao sa zapada. Sto se tice ruskih kredita (ima ih dva), prvi od milijardu je strukture 200 miliona za budzet (ispaceno i potroseno), 800 miliona je iskljucivo namenski za zeleznicu i ne daju pare na lepe oci, nego oni nadzor i isplata radova. Drugi odobreni kredit od milijarde (ovo se zove Dinkicev kredit) nije povucen u Srbiju, jer je prvo zatrazena milijarda i odobrena, a onda je Dinkic prosle godine rekao da odlicno stojimo sa budzetom, pa smo odustali od 500 miliona. Koliko znam nije povuceno ni ostatak para. Da smo tako nesto uradili recimo EU ili Izraelu i USA (setite se satelita i solarnog parka za Amerikance) vec bi placali debelu kamatu. A Rusi shvataju vlast i pozicuju Beograda, pa sve tolerisu. Ovo su cinjenice.

Pera SRB

pre 10 godina

Da da, prvo im dajte sve sto traze a onda se okrenite Rusima pa sad njima dajte sve pa u krug...

A za to vreme aljbanci trose struju i ne placaju ili imaju diblje prikljucke i dugove samo u Trnovcu od preko cetiristo miliona dinara a nama drugima najavljuju poskupljenje struje.

Biljana Novi Sad

pre 10 godina

Dacic nije Tito, Srbija nije vise u poziciji da igra izmedju istoka i zapada, odnosno, da nismo "ni tamo ni vamo". Moramo se odluciti na koju cemo stranu.

Mihailo

pre 10 godina

A zasto se Zapad nije zabrinuo kad je izgradjen gasovod ispod mora direktno za Nemacku ?
I ko je to Zapad i kad je Zapad, a kad nije.

Kad su u pitanju interesi jakih, kao sto je Nemacka, niko se ne usudjuje sto se Nemacka "okrece" Rusiji (odnosno sto gleda samo svoje d...) kada je njen ekonomski interes u pitanju, a cela Evropa (pa i ona je Zapad) neka crkava od zime ?
Za taj projekat nisu smeli ni da pisnu "Zapadnjaci", a ostre kandze na nemocnima da bi preko njih dohvatili Rusiju. Nadam se da u tome nece uspeti !

rada

pre 10 godina

Jedini problem je sto Rusiju mi ne intresujemo. Uzeli su sto su hteli. Mislite da zapad to ne zna. Mislim da ni zapad vise ne interesujemo I oni su dobili sto su hteli. Daciceve izjave za unutrasnju upotrebu, reci to Keti. Videli Ukrajinu pa ko vele ajde I mi, samo sto mi nismo Ukrajina.

spincic

pre 10 godina

Ne moze biti nakakvog zaokreta jer nikada nije ni doslo do bilo kakvog udaljavanja od Rusa i ruske drzave...Pa sve ovo vise lici na neke novinarske ili politicke floskule,istrgnute iz konteksta za dnevnopoliticka prepucavanja u vremenu kada se nema nekih vaznijih dogadjaja za kontaminaciju srpskog prostora!

sesil

pre 10 godina

Volela bih da se procita knjiga Pitera Turcina Rat i mir i rat....u jednom delu je napomenuto sta zapravo znaci formiranje "zajednicke evropske" drzave...inace je covek amerikanac...
E pa tu mi ne pripadamo jer nikada nismo bili deo jednog carstva koje je postojalo u srednjem veku.

zabrinuti

pre 10 godina

Pa moze se reci da je Nemacka zrtvovala Ukrajinu jer je ona skoro najvise od svih u EU kocila priblizavanje Ukrajine i Gruzije u NATO paktu tako i priblizavanje ka EU cak su joj mnogi to zamerali prvenstveno SAD , tako da se plasim da nas Nemacka posle ovih poruka namerno ne blokira u januaru 2014 i prepusti ruskom interesnom bloku, jer ipak po investicijama i ostalom vidimo da nismo interesatni bas najjacoj i najmocnijoj drzavi EU kao sto joj je Hrvatska bila interesatna i zanimljiva i koja je najvise zahvaljujuci Nemackom angazovanju usla u EU 2013 godine setimo se da je Nemacka instistirala da Hrvtska mora da udje u EU a da se posle nje sirenje stopira na duze vreme.

IBJ

pre 10 godina

O, pa izgleda će konačno da pukne tikva između Prvog ministra i Prvog doministra... I još neke tikve će tu da popucaju... Kako će samo razni prevrtači na trapezima morati da ujedu sebe za gu...cu usred preskoka i neki pljuvači da požure da poližu svoje tragove... Deco, dogodine nas čeka politički spektakl kakav još niste gledali!

Pametnjaković

pre 10 godina

Političke partije Srbije misle da će na ovaj način da izmame pare sa Zapada da bi nastavili svoje operacije podele plena. Da podsetim samo da su u prethodnih desetak godina podelili međusobno preko 20 milijardi evra i ostavili sve nas u dugovima. Verovatno su ostali i bez 250 miliona evra koje bi dobili ako se ispune uslovi koje je trebalo uraditi još pre 10 godina. Neka im Rusija onda daje pare.

barracuda

pre 10 godina

Realno, Srbija u očima EU je istočnjačka despotija koju treba kulturno promeniti.
Mi nismo mnogo bitan faktor ni u kom pogledu u smislu Evropskih integracija, kada pogledamo naš broj stanovnika, prirodne resurse, postojeće zaokruženje Evropskog ekonomskog tržišta, vojnog prostora i tranzitnih pravaca. Pre svega, osim važnosti Dunava, kao rečnog koridora prvog reda, putni zemljani koridori su ulaskom Rumunije i Bugarske, a sada i Hrvatske potpuno nas zaobišli. Put na jug, prema toplim morima Grčke i prema Turskoj i Bliskom istoku ne ide više preko Srbije. Zato se i ne žure sa prijemom Srbije u EU.
Srbija, kao i Bosna, Makedonija, Albanija, bez problema mogu ostati van Evropske unije, kao neka vrsta geta i kaznenog doma za neprilagodjene i divlje narode. Mnogo smo mali, ekonomsko i vojno nejaki, i u slučaju vanrednih okolnosti u roku od dva dana možemo biti pregaženi u bilo kom vojnom pogledu. Jedino u čemu smo bitni je naša uverenost da smo nekakav faktor stabilnosti i istorijske predodredjenosti, te naša spremnost da pravimo probleme na svaki način. To je glavni zadatak harmonizovanja EU sa nama, to „teranje bubica“ iz naših glava i vaspitavanje u Evropskom, zapadnom duhu. Evropa ima samo jedan cilj sa Srbijom, a to je da nas „nauči pameti“. To u praktičnom smislu znači puno pozitivnog za nas, pre svega u domenu morala, ponašanja, borbe protiv korupcije, savremenih propisa, poštovanju prava čoveka, razvoju infrastrukture i ekonomske konkurentnosti...

ajde paljba bre

pre 10 godina

@(abhazija, 26. novembar 2013 10:09) Ti da se lecis,ali pod hitno ! :-)
Mnogo slusas teorije zavere LDP-a koji 12 godina aktivno podrzavaju politiku,ucestvovali i nista nisu uradili.
Da ste sposobni kao sto pricate mi bi vec bili u EU,ne bi Toma Diploma bio na vlasti!

zlajabgd

pre 10 godina

ovaj bucko se mnogo zaigrao, mada ima ona čuvena izreka Gipsanog iz filma Profesionalac:"Nije sloba kriv, mi smo g...na a kad mu dojade go....na, on će da povuče vodu i .....

mikitzca

pre 10 godina

kako ne postoji istocni blok a ni komunizam kao sistem to ni potreba za sfrj nije postojala vise. drumski i zeleznicki saobracaj ka maloj aziji ne vodi putem bratsva i jedinstva te tako nijedna bivsa republika nije geostrateski dobro pozicionirana. beograd nije vise transportni cvor i sve se vraca u budimpestu. zato se i pokusava samo da izgradi tzv brza pruga bg-budim jer juznije nikome nista ne znaci. zato je grcku nemacka i dovela na ivicu propasti jer ni ona nije vise na trasi. u tom kontekstu se treba da pozmatra i "ples" srpskih politicara. zamajavanje. niti je srbija potrebna EU niti nesto posebno rusiji. rusiji su mnogo znacajnije bugarska rumunija i moldavija. rusija ce gasovodom da izadje na sredozemno more kroz makedoniju i albaniju do italije ukoliko se grcka predomisli. zato i nepovoljan "gasni aranzman" tek toliko da se EU uskomesa i nista vise. komentari tipa da smo nezaobilazni faktor na balkanu bi bili u redu da je u najmanju ruku formirana konfederacija republika. iako su stvorene nove/stare drzave svi komentarisu u kontekstu sfrj. sve republike vode politiku bivse sfrj. daciceva izjava je infantilna, to znaju i zapad i rusija. nema tu nikakve politicke mudrosti a jos manje politicke ostroumnosti i sl.

svi jednako nespobni

pre 10 godina

Ovu Vladu je izabrao narod.Mozda su perfektni da taj isti narod drze u zabludi, ali dalje nista.
Pa i Vucic se ubi od price o Zapadu i EU a seta Arape i nudi im sve zivo .A oni njemu do sada samo kredite, koji mogu da se dobiju bilo gde i nista vise. U cemu je razlika?
Ni jedan ni drugi nemaju nikakav rejting u Evropi, ali to je nas problem i niciji vise.

barba

pre 10 godina

Svaka civilizacija u istoriji koja i kada je postala bahata je propadala. To se trenutno desava sa Trecim Rimom - SAD i sa njegovom prvom provincijom - EU. Oni su na silaznoj putanji i treba ih se kloniti, jer priblizava se trenutak kada ce se sruciti na dno provalije.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Zapad se inace strasno boji Srbije I njezine vrhunske politike I diplomacije. Evo nisu mogli da zaspu od straha sinoc. A Rusi su ludi za vama, jedva vas cekaju za prijatelje, trebate im ludo.
(ziva istina, 26. novembar 2013 06:51)

Jeste, EU, i zapad generalno, su sve svoje bezbjednosne probleme rijesili kad je HRvatska postala clan unije i NATO-a. U Briselu su se grizli nokti od nervoze sve ove godine, na ciju stranu ce "jadransko-panonski" vojno-politicki gigant da prevagne, na njihovu, ili ne daj boze, na rusku. Ako nista, sad mogu da odahnu, posebno Nijemci. Oni bar znaju da nisu nikad mogli da vide saveznike u vama, do sada :p
Sad im je mnogo lakse kad znaju da necete vise da pucate na njih, prilikom nekog novog eventualnog ulaska njihovih trupa u Zagreb.

marija

pre 10 godina

(novosadjanin srbenda, 26. novembar 2013 11:11)

Bas si -srbenda.
Ne znam o cemu govoris.
Ja o juznoj srpskoj Pokrajini, Kosmetu.

poreznik

pre 10 godina

Vecina komentatora ovde pominje nekakav dvostruki-Titov manevar. Takav manevar u ovom danasnjem svetu ne postoji.
Ali sta postoji?
Postoji dvostruki porez. To je porez za one koji hoce javno da saradjuju sa Amerikom, a tajno sa Rusijom, i obrnuto, javno sa Rusijom a tajno sa Amerikom. E ti pametnjakovici koji jos nisu odabrali stranu, oni placaju dvostruki porez. Prvo ih oglobi Amerika, a onda ih oglobi Rusija. A postoji i visestruki porez (vise od 2 puta biti oporezovan). To je za one "najpametnije" koji sve vreme osciliju izmedju ta dva bloka. To je nas slucaj, sa nasim prepametnim politicarima.

Dejan

pre 10 godina

Ma sve bolje zivimo. Ne znamo sta cemo sa tim parama. Nikad bolje nije bilo. Jos malo i pocecemo da ujedamo koliko nam je dobro. Racunam da bice sve bolje, pun sam nade.

bojana

pre 10 godina

dacic je pro-svoj prvo, pa onda pro-sps.ov, kao i svi politicari, nema razlike. briga ih odakle dolazi podrska za vlast, vazno da tu vlast koriste. a sto se tice "zapada i istoka", i oni su svi isti, pro-svoji, podrzavaju svoje interese.

Milovan

pre 10 godina

Sto se tice Dacica, on pocinje da zabrinjava i nas - briga nas za zapadnjake

On, tako "recit" govornik, pocinje da zamuckuje , a to je los znak za nas.
Sto bi rekao nas narod: "mota (luta) ko gresan u raju" .

Evo sad ce da nam modernizuje prugu od Beograda do Budimpeste i kaze da je to od velikog znacaja za S r b i j u - kao da je Srbija samo od Beograda prema Budimpesti.
I trosice srpske pare- odnosno zaduzivace c e l u Srbiju !

Aristotel

pre 10 godina

ne bih da branim bucka. ali. za ovih 13 godina nismo dobili nista osim laznih obecanja. a dali smo sve
(uskok, 26. novembar 2013 09:44)

Opet demagogija sa laznim informacijama. Poseti stranicu misije EU u Srbiji i informisi se koliko smo bespovratno dobili od EU u poslednje 13 godine. Od Rusa ni dinara bespovratno.
Plus, mi EU nismo dali. Inace, te vase "ucene" nisu ucene, koliko god vi zeleli da one to i budu.