Ponedeljak, 19.08.2013.

11:58

Tito nije bio Jugosloven poreklom?

Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio, koji je nedavno objavljen na sajtu CIA.

Izvor: Politika

Tito nije bio Jugosloven poreklom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

185 Komentari

Sortiraj po:

Komsijina Krava

pre 10 godina

Tito je bio naturalizirani Brazilac. Ako ne vjerujete, poslusajte bilo koji intervju s hrvatskim nogometnim reprezentativcem Eduardom Da Silvom. ima isti naglasak kao Tito.

Miodrag

pre 10 godina

Ova analiza je apsolutno tacna. Ja to govorim vec desetak godina, od kad sam cuo ruskog ambasadora kako govori srpski - isti Titov izgovor! Njegovo odrastanje u Zagorju nije mu moglo dati takav izgovor jer Zagorci govore ekavski i ne umeksavaju suglasnike pre 'i'. Tito je navodno u dvadeset i nekoj godini otisao u Rusiju. Dovoljno odrastao da ne poprimi naglasak koga se nije oslobodio do kraja zivota. Cak ga je i Salvador Dali prilikom izrade portreta okarakterisao kao balticki tip i da verovatno nije Sloven.

Nenad

pre 10 godina

Strani špijun, to je sada valjda jasno svima koji i dan danas žale za njime. Inače, najveći zločin protiv Srba i Srbije počinio je deleći SR Srbiju na tri dela. Posledice te akcije vidimo i danas. Bez sumnje, Broz je bio Srpski neprijatelj broj 1.

centurion

pre 10 godina

Da, sigurno je bio rus sato sto je govorio ruskim naglaskom. Covjek je proveo 20 godina po sovjetskom savezu, bio u sovjetskim zatvorima pa je jako cudno to sto govori ruskim naglaskom. Ovi moji bosancerosi kad odu u Ljubljanu na 4 mjeseca nekakvog baustela, vrate se nazad pa neznaju da pricaju a da neuvrcu slovo L na slovenacki, kao odvikli se a da ne govorim za ove sto su duze tamo.

HanSolo

pre 10 godina

Ej minusari, mozete da mu pljunete pod prozor. On je bio i ostao Car.
(Zoran, 20. avgust 2013 01:02)

Taj tvoj "car" je kriv zbog današnjeg nedostatka inteligencije u Srbiji. Svi što nisu bili komunjare su morali da brišu iz svoje otadžbine.. Pitaj "dijasporu" kako ga vole.. Moj otac je otišao 1961. u drugu državu sa 0, 75 Evra u današnjem vrednosti, pa je danas gospodin. A ti i dan danas maši sa komunističkom knjižicom, ali ne verujem da će da ti pomogne u bolji život..

Slavica

pre 10 godina

CIA je "otkrila"zajedno sa Donaldom Trampom da je Obama ustvari rodjen u Gani. To su gluposti. Moj slovenacki rodjak govori isto kao sto je Tito govorio. I stari hrvatski je tesko razumljiv I kada se sve to prevede na srpski to je to Uostalom koji god akcenat imao od Jugoslavije je napravio naj lepsu naj postovaniju bogatu evropsku drzavu postovanu u svetu.

Munja

pre 10 godina

Kad CIA nešto objavi to je 101% u njihovom interesu. Pitanje je zašto im je u interesu da sad ovo čitamo. Bili kako bilo neverujem im.

Vlada

pre 10 godina

Mogu da pričaju šta žele, a ko je bio baš me briga. Davao je stanove, standard je bio na visokom nivou, a nismo bili toliko prezaduženi. Kada se raspao SSSR na toliko država, šta smo očekivali od Jugoslavije. Eh, da nam je on sada.

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.
(Nikola Lingvista, 19. avgust 2013 19:48)

Pa zasto ga onda (mislim na Marsala) nikad nije govorio??? To je bio jedan od ravnopravnih sluzbenih jezika bivse drzave, a njemu je, navodno, bio, bukvalno - maternji i navodno ga je naucio jos u ranom detinjstvu. Osim toga, Brdo kod Kranja je bilo jedna od rezidencija gde je provodio najvise vremena (poslednjih godina verovatno i najvise) i odakle se obracao narodima i narodnostima. Pa zar nije bilo protivno duhu njegove politike sto je to cinio na "srpskohrvatskom"!? Zar ne bi bilo logicno i normalno da je, barem u Sloveniji, govorio slovenski... ako ga je znao, naravno. Neko bi, mozda, mogao reci kako bi on bio u stanju da govori samo u dijalektu, pa nije htao da se blamira. Je li? A "srpskohrvatski" je, inace, govorio kao spiker s radija? Pa ni par prigodnih fraza da promrsi na slovenskom, bar reda radi? A zaista je i nebitno je li bio Zagorec, Gedzovan, Poljak, Rus, ili Hondurenjo. Ono sto je sigurno - bio je agent Kominterne i od tog momenta sve predjasnje postaje irelevantno.

Silvester

pre 10 godina

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži!

Živeo drug Tito, živela slobodna socijalistička Jugoslavija. Nikada vas nećemo zaboraviti. Ne dajte se, braćo i sestre Jugosloveni, drugovi i drugarice komunisti! SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

vlado

pre 10 godina

Kakve li su to gluposti, ja sam kao dijete preselio iz Sarajeva u Zagreb, pa mi u Sarajevu kažu da pričam čisti purgerski, a u Zagrebu da mi se osjeti sarajevski. Tito je otišao u dječačkim danima iz Kumrovca, majka mu je Slovenka, a boravio je mnogo u inozemstvu. Naravno da mu se osjeti zagorski, čak i previše za vrijeme koje je tamo proveo. Amerikanci vole teorije urota i fantazije, a i mi smo tome skloni. Pogotovo u tome prednjače ekstremni nacionalisti u Hrvatskoj i Srbiji, koji Tita ne mogu smisliti.

duskam

pre 10 godina

Fonetskom analizom jezika -Tito nije bio Jugosloven!!!!!

MOZDA ,ALI SMO GA JAKO DOBRO RAZUMELI.

DA LI CE NEKO IZVRSITI FONETSKU ANALIZU JEZIKA KOJIM GOVORE SRPSKE VODJE I POLITICARI POSLEDNJIH 30 GODINA-POSTO IH UOPSTE NE RAZUMEMO- NI NJIHOV JEZIK NI POSTUPKE .

Milutin

pre 10 godina

Jel neko poznaje masinbravara koji govori nekoliko stranih jezika i svira odlicno klavir? Ako mi neko pronadje takvog dacu mu 1000 evra! Tito je odlicno svirao klavir i govorio i pisao Ruski, Nemacki, Ceski, Poljski i Engleski?!? Da to mozda nije naucio u Kumrovecu? Ili tokom 1. svetskog rata? Tokom 2. svetskog rata? Tokom boravka u zatvoru?

baki960

pre 10 godina

samo jedna informacija ovima, koji komentarisu titovo masinbravarsko obrazovanje. joska fiser, nemacki ministar spoljnih poslova koji nam je bombardovao srbiju, radio je kao taksista, jer nije uspeo da zavrsi zapoceti fotografski zanat. danas je predavac na mnogim americkim univerzitetima, konsultant u mnogim firmama (BMW - zajedno sa medlin olbrajt). i to sve u cistoj demokratiji. covek bez fakulteta, drzao je predavanje na humbolt univerzitetu o njegovoj viziji evrope. a ja licno sam ubedjen - bravar je bio bolji, makar od joske.
pozdrav svima

Dusan Martinovic

pre 10 godina

Ovo je lepa vest ali nije nova.Sada je potrebno da se otvore sve arhive UDBE organizuje komisija nepristrasnih intelektualca gde bi cinjenicama moglo da se ostvari nacionalno pomirenje I zavrsetak brato ubilackog rata u Srbiji. Iz te komisije morali bi izuzeti bivsi komunisti sada Demokrate(Dobrica Cosic, Latinka Perovic)Istina od koje se ne moze pobeci da su komunisti peobuceni u nacionaliste I demokrate osim (Alije Izetbegovica) poceli gradjanski rat u Jugoslaviji predstavljauci ga kao rat “reakcionarnih snaga” Ustasa i Cetnika samo radi ostajanja na vlasti.Muka je gledati da sada pocinje ponovo njihova borba kroz medije rehabilitacijom Djilasa ili Rankovica I stvaranje novih mitova I lazi. Nije potrebno drakonski se svetiti ovim kulpritima ali je potrebna drustvena osuda sa oduzimanjem materiajlnih dobara I vracanjem pravim vlasnicima. Treba objastiti ljudima da istorija nije pocela 1945.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

svedok vremena

pre 10 godina

"Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje."

Nije krao jer je pronašao bolju foru - sve je bilo njegovo.

Nikola Lingvista

pre 10 godina

Tito je bio Medjimurac (Medjimurje je podeljeno izmedju Slovenije i Hrvatske) i upravo tako, kao jedam Medjimurac, je govorio srpski. Ziveo sam u Sloveniji i imao kolegu Medjimurca,Iveka. Njegov srpski je identicno zvucao kao Titov. Imao je teske probleme da se artikulise na srpskom,kao i Tito uostalom. Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.

Milutin

pre 10 godina

Drug Tito je poreklom mali Joza koji je postao metalski radnik a koji je istovremeno bio talentovan za organizaciju KPJ, formiranje partizana, kreiranje AVNOJa, organizaciju SFRJ (ali samo za njegovog zivota). Posto je drug Stari bio sve samo ne naivan I glup, znao je I sta moze da se desi posle njegove smrti od SFRJ. Ok, bas ovakav scenario mislim da ni ON ne bi pretpostavio, ali ovolike drzave od one zemlje za relativno kratko vreme moze samo blagovremeno odradjen I dobar plan da sprovede u delo. Druze Tito, skrenuli smo svi sa tvog puta. Neki su otrcali, neki su pali a neki su se pogubili. Licno sumnjam da je bio Poljak, a I da je bio Rus bih dao jako malu verovatnocu. Cak mi je I svejedno...

Ninoslav

pre 10 godina

Poznato je koliko je engleska kraljica bila iznenadjena Titovim odlicnim sviranjem klavira i sta je rekla na to. Neko ko je rodjen u siromasnoj porodici u Kumrovecu sigurno nije imao uslova za casove klavira.

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Tile jeste bio Jugosloven, samo Kajkavac jedan dialekt hrvatskog koji vise lici na slovenski mu je bio materniji. (ZokiTamnava, 19. avgust 2013 16:20)

1. Da li ga je iko ikad cuo da govori kajkavski? Ni u drustvu toboznjih rodjaka i toboznjih zemljaka (a takva su se drustva izuzetno retko okupljala, samo onda kad bi predstavu zaista bilo nemoguce izbeci).
2. Je li iko ikad cuo izvornog zagorskog kajkavca da govori standardni stokavski hrvatski kao sto je on govorio? Jeste, povrsan utisak je mogao lako da prevari, ali, tako bi, otprilike, govorio i Ceh, Slovak, ili, upravo - Poljak (a verovatno i Rus), koji dovoljno dobro nauci jezik. A pravi kajkavac, prisetite se nekog, ako ga poznajete - govori, ipak, drugacije. E, sad... vecini pravih kajkavaca njegov stokavski nije bio sumnjiv, jer tu ni sami nisu bili na domacem terenu i najmanje , uostalom, upravo oni mogu imati osecaj "kako kajkavac govori stokavski". A uvek je postojao i dodatni alibi: mnogo vremena provdenog na strani - Ceska, Rusija... Vecina stokavaca nije obracala paznju - boze moj, ako govori "cudno" - pa izvorni je kajkavac, kaj ne!? Ali, opet - prisetite se kako kajkavci zaista govore stokavski!
3. Sve to nije bilo dovoljno, pa je konstruisan jos jedan alibi - toboznja majka Slovenka i deo detinjstva proveden u Sloveniji. Naravno - radi bratstva-jedinstva, ali, pre svega - radi lakseg zametanja tragova. Interesantno da na taj deo detinjstva, koji mu je, toboz, bio najlepsi, nema bas nikakvih secanja.

Brain damage

pre 10 godina

Vest je pun pogodak za mobilizaciju teoretičara zavere! Zipa samo komentare, fantastični su! Te bio Poljak te bio Rus, te bio poljski Jevrejin, te rođen u Njujorku te rođen u Poljskoj, rođena majka, umrla 1918., nije ga prepoznala 1945. jer je on poginuo na Sutjesci pa ga Sovjeti zamenili svojim čovekom koji se, međutim, 1948. otrgao kontroli, pare dobijao što je jevrejsko-vatikanski špijun pa je zato i Kuća cveća prazna jer su ga odmah po smrti prebacili iz Ljubljane u Vatikan. Bravar-komunista, a mason. Samo napred ljudi, najjači ste!!

vasilje knezevic

pre 10 godina

Ko je bio Scepan Mali?Crnogorci su ga voljeli i toje bilo glavno.Ubio ga je njegov sluga,
Grk na spavanju Crna Gora je za vrijeme njegove vladavine dozivjela ekonomski napredak.
Tito je bio sta je bio i to nije vazno;vazno je da su njegove cipele razlicite velicine od onih
koje su potrebne sadasnjim "vladarima".
vasilije knezevic 19 aug. 2013

RTV mehanicar

pre 10 godina

u Tuhelju 13 km od Kumrovca ,bio sam 100 puta u Kumrovcu i okolnim selima X puta , rodjen sam 1957 god. znam sta govorim,razgovarao sam sa ljudima seljacima koji su poznavali Titovu familiju.
Josip Broz je Kumrovcanin 100 posto.

proxima centauri

pre 10 godina

@(Zagor Te-Nej, 19. avgust 2013 13:12)

Ima i toga sto si napisao o balkanskim plemenima, ali je bih da dodam jos jedno zapazanje.

Rodjena sam petnaestak godina posle drugog svetskog rata i imala jugoslovenstvo kao jedini nacionalni identitet. Sigurna sam da nas je bilo na svim stranama.

Mi smo prakticno bili prvi, pravi Jugosloveni. Nedostajalo je jos deset, petnaest godina pa da odgajimo drugu generaciju pravih Jugoslovena i, verovatno, stvorimo jugoslovensku naciju ( bar mi koji smo govorili crnogorskobosnjackohrvatskosrpski- namerno tim redom ).

To je za zapadne sile bilo NEDOPUSTIVO. Jugoslavija je, za evropske prilike, bila velika zemlja, na izuzetnom geostrateskom polozaju. Pored toga Jugoslavija je bila socijalisticka zemlja u kojoj zive zadovoljni i radosni ljudi (putovali smo, znam da Francuzi, Italijani u to vreme nisu bili nista radosniji od nas) i kao takva, BILA JE LOS PRIMER i MORALA JE DA NESTANE.

Posle Titove smrti, zavrnuli su slavine i "kreditne linije" i tek
tu na scenu stupaju balkanska plemena, odnosno njihovi delovi koji su u to vreme imali uticaj.

Mi smo tada, imali tu negde ,oko trideset, malo za bilo kakav uticaj i samo smo nemocno mogli da gledamo kako zemlja koju volimo nestaje u uzasu gradjanskog rata.

Nenad

pre 10 godina

Jedan interesantan podatak za titonostalgicare( jel to rec?) : I u Americi se bollje zivelo 70 tih ( to pokazuju ozbiljne statisticke analize) a Detroit je u to vreme cvetao sa svojih 2 miliona stanovnika dok danas ima jedva 700000 i bankrotu je..Pa niko ne place za Nixonom . Posle 2 svetskog rata vecina ekonomija su rasle kao standard gradjana koji su do tada bili seljaci , pogledajte samo Grcku ili Italiju pre I posle rata ....Tito je mozda bio umesniji od njegovih naslednika ali to ne menja nista cinjenicu da je Jugoslavija najveca greska u srpskoj istoriji koja je na kraju krijeva pravljena u vreme Titove sluzbe u AU monarhiji....

Alcale

pre 10 godina

@mhm
a na šta se ti "ložiš"? Na EU, Merkel, BOTU, Koštunicu, Nikolića ili na dačića?
Živeo sam kratko u njegovo vreme i osećao se bezbedano, zaštićeno i povlašćenim. Putovali smo na more, roditelje sam VIĐAO svaki dan i družio se sa njima jer su imali vremena. Stvaralo se i radilo i dosta je ostalo... dok nisu došle obrazovane demokrate...
Potpuno je prizemno i neuko procenjivati čovekove kapacitete na osnovu obrazovanja a pogotovo je promašaj procenjivati na osnovu dijalekta. Odrastao na granici između slo i hr gde se govori dijalektom koji teško može da se svrsta pod srpsko hrvatski ili slovenački. Pri tom slovenački je mnogo lsičniji ruskom i poljskom od srpsko hrvatskog.
Jel i Tesla (neobrazovan iz malog sela) onda ipak vanzemaljac? Imao je obrazovanje ali DALEKOOO ispod nivoa svog naučnog rada, a može se reći da je njegov rad daleko iznad najviših akademskih obrazovanja danas a ne pre 100 godina. I šta ćemo sad?
Zašto nebi mašin bravar bio deo masona? Masonska organizacija je osnovana od strane zanatlija to je njihova osnova i za to nije potrebno raditi istraživanje dovoljno je pogledati njihova obeležja!
ne mlatite praznu slamu...
Čovek mrtav već 30 godina i na našim prostorima je uništino veliki deo onoga što je stvoreno za vreme 35 godina njegove vlasti a ono što je ostalo ne možemo da okrečimo!!!

Zoki

pre 10 godina

@Miloš
Potpuno si u pravu. Mnogi ne znaju da je ona čuvena opcija koja je predviđala podelu Jugoslavije nakon rata na dve države i interesne svere predviđala monarhiju u Srbiji i protektorat međunarodne zajednice u Hrvatskoj i BiH. Imaš to u "Istoriji Jugoslavije" kod Dedijera.
Priča o Titu kao ubačenom ruskom agentu, te o "pravom" Titu sa četiri prsta nije ništa novo, bila je poznta u emigrantskim krugovima još dok je Tito bio živ. Bilo bi je interesantno istražiti, upravo iz tih "akademskih" razloga o kojima se govori i u dokumentu iz američke arhive. Neke stvari u njegovoj zvaničnoj biografiji nisu tačne, poput negiranja njegovog boravka u Španiji.

U čemu je problem?

pre 10 godina

Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje. Veliki minus jeste bio manjak političkih sloboda i korupcija koja je počela da raste kako je postajao stariji i slabiji, ali da li je bolje danas? Šta god da je bio omogućio je miran i lep život najvećem delu populacije na ovim prostorima. Zapadna demokratija kojoj smo se nadali nije nam donela napredak, već život u stalnom egzistencijalnom strahu. Da li je problem u nama ilimsistemu nije više ni važno, bitno je da ne funkcioniše dobro.

Dragan

pre 10 godina

Bio je doktor za sve, znao da zivi, da se snadje i narodu da pomogne. Definitivno socijalista po opredeljenju. A sto su Srbi sad kivni sto im je ne znam sta uradio i zagorcao zivot pa njima su i Turci jos uvek krivi za 1389. Srbima su glavni problem njihovi vladari koji napustaju zemlju cim krenu problemi. Da ne nabrajam vecinu Srpskih kraljeva koji su imovinu preseljavali u Austriju prvo a posle u London (Karadjordjevici su jos uvek tamo), New York, Moskvu, zavrsno sa Mirom koja i dalje sedi sa svojom ekipom i kintom u Moskvi. A narod ostane da se pati na sprzenoj zemlji koju su velikani prodali i napustili. Nista bolje nisu prosli ni Hrvati, ni Bosanci (all 3 of them) ni Makedonci etc. E u tome je bila razlika sa JBT koji je ostao uz narod kad je bilo najteze i posle svojom snalazljivoscu uzivao plodove pobede. Sve je to mogao da uradi i neki Srpski velikan a NIJE! Teorije zavere i svi su nam krivi nema veze sa zivotom. Dokle god se najbogatiji i najuticajni Srbi/Hrvati/Albanci/Balkanci ne vrate na taj Balkan nema nista od njega, obicno mesto za meshetarenje velikih sila uvek bilo i bice.

mattko

pre 10 godina

Tito jeste bio Sloven hrvatsko-slovenackog porekla , rodjen u Autrougarskoj u kojoj klavir nije bio mislena imenica kao u krajevima juzzno od Save i Dunava u to vreme. I zato ne moze se ceniti necije poreklo po poznavanju muyike, nacinu iygovora slova r i slicnim nebulozama.

Leposavac

pre 10 godina

Sad tek nista ne shvatam.Prvo Tito je bio Austrougarski vojinik(zarobljen od Srpske vojske).Drugo da je Jevrejin (rodjen u poljskoj).Trece nije Hrvat (pravi Tito nije imao prste na ruci).Cetvrto mozda Rus,Mozda-Mozda i td.
Znam samo da nam je bio TATA jer nam je svima j.... Majku!

Canadian

pre 10 godina

Ajmo malo logike: Da su Rusi ili bilo koja druga strana sila, hteli da ubace svog coveka, ne bi mu izabrali identitet nekoga ko ima buljuk brace i sestara (jel' bese osam?)i zive rodjake. Nasli bi nekoga ko je siroce.
Osim toga, nista lakse nego utvrditi da li je to Josip Broz ili neko drugi. Uzeti uzorak DNK i uraditi test (99.9% pouzdan).

munZ

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)
Da vam objasnim komparativnom metodom... Šta je to Zadranin? Ako gledamo istorijski, to je Italijan - do 1945. kada je proteran u Italiju. Danas je Zadranin uglavnom čovek tu rođen, ali od roditelja iz tolerantnih krajeva poput Lištice, Livna, Širokog brijega i Imotskog. A oni iz tih krajeva su pak poreklom starosedeoci, što Vlasi-Morlaci, malo su Sloveni, ali najmanje hrvatski Sloveni. Ali eto, danas su veliki Hrvati. U tom kontekstu, Jugosloven je potpuno legitimna odrednica.

Misa

pre 10 godina

Svako ko ima malo mozga zna da Tito nije rodjen na teritoriji bivse Juge. Za vreme 2. svetskog rata bio je engleski spijun (bas kao i Pavelic i Draza). Zadnjih dvadesetak godina bio je americki covek. Ameri su upumpavali veliku lovu u Jugu u inat Rusima ne bi li pokazali kako se moze lepo ziveti u jednom amerikanizovanom sozijalizmu. Savez nesvrstanih je osnovan ne bi li te zemlje pridobila Rusija...

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Max, 19. avgust 2013 14:45)

Ako bas hoces moje misljenje oko zavera,tacno je,sve je zavera!
Zasto bi se neko ovim bavio,da nije sumnjivo?

Samo ne znam gde si u mom komentaru,to nasao?

Pise, da je imao cudan naglasak i da sigurno nije slovenac, niti zagorac!

Da su sva desavanja u ex YU, od 90-ih na ovamo,njegovo maslo,takodje cinjenica!

svekar i jetrva,zg

pre 10 godina

Tito?Tito je bio Isus Krist Bog!Dok nisu došli mitomani i šarlatani skriveni iza izmišljenih bogova.Kao dječarac sam u školi učio "ništa nas ne smije iznenaditi",pitao se što to znači i ubrzo saznao.Godine prolaze i prolaze ali nikakvi državnici novoga kova i falsifikatori povijesti ne mogu izbrisati istinu,ma koliko se trudili.
"Al velike pamtit ćemo dane,druže Tito mi ti se kunemo!"

Čujem

pre 10 godina

(Jugosloven, 19. avgust 2013 15:15) živeo u Rusiji pa svom govoru dodao ruski prizvuk? Mislite kao Panić? Živim u USA više od 10 godina pa mi srpski nije uhvatio engleski prizvuk!

Dr. Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postoji barem jedan snimak kako Tito govori ruski, a postoji i snimak Tita kako govori nemacki. Moje misljenje je da Tito i ruski govori sa stranim akcentom.

drg

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim pošto sam iz istog kraja i govorim istim akcentom da je TITO ortodoksni Hrvat što se može prepoznati i po " face"-u .Mlada generacijo ne lupetaj

Владимир

pre 10 godina

Тито је био Словенац, хранио се свињским главама и ломио корита... У једној таквој пустоловини је пао на главу и напрасно проговорио 3 страна језика и просвирао клавир.

novosadjanin

pre 10 godina

Srbi - eksperti opste prakse. Ovaj jedan se kune, drugi zna 100% a treci sve druge koje se smeju njegovom suludom misljenju "a la Deretic" zove glupanima. Deco, vratite tati tastaturu.

nemanjaIX

pre 10 godina

to da li je bio jugosloven samo je on mogao da kaze, a on se izjasnjavao kao jugosloven i tacka!!! isto kao i hiljade drugih koji nisu bili srbi, hrvati, slovenci, makedonci ili neki od novonastalih nacija... ali bi cia mogla da ispita ovo njkv aleksandra, u ovom slucaju je mnogo bitnije da li je to srbin ili je neki "ubaceni" rus, poljak, moze biti crnogorac, 'talijan, svasta se tu moze iscackati, pa na kraju i englez ili amerikanac, zasto da ne, ali najmanje srbin, to je sigurno!!!

1%

pre 10 godina

Eto koliko je bio ispred ovih danasnjih politicara, i aktuelne vlade. On je bio prvi stranac u sopstvenoj vladi u skorijoj istoriji. Bio je vojni ministar i marsal a ratovao u stranoj vojsci ( austro-ugarsku ) , za razliku od aktuelnog ministra vojnog, koji i nije sluzio vojni rok.
Sve u svemu, bio je ( cek da vidim..1946 - 2013 )67! godina ispred...

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je totalno nebitno ko je bio Tito. Mnogi ne razumeju da je SFRJ, onakva kakva je postojala, imala ograničeni rok trajanja. Dokle traje Hladni rat, Juga postoji. Onog trenutka kada je jedna od sila izašla kao pobednica, SFRJ više nije nikome trebala. Isto bi se desilo sa nama da su Sovjeti pobedili, možda drugačiji scenario, ali sve bi se svelo na isto. Tito je igrao njemu namenjenu ulogu, a bio je engleski čovek. Engleski su ga podržali, doveli na vlast itd. Uloga nesvrstanih je bila da Tito drži van blokovske podele zemlje u kojima se eventualno mogao raširiti komunizam, i koje bi mogle da se priklone SSSR-u, a koje nikako nisu želele sa Zapadom. Da je Jugoslavija posle Drugog svetskog rata krenula drugim putem, mislim da se od ovoga danas ne bi ništa desilo. Od početka bismo bili u EU, ne bi bilo krvoprolića i svega što se desilo. Činjenica je, iako je to nekima teško da priznaju, da je te 1945. veliki deo Srba bio za monarhiju i Zapad. To će se teško naći u nekim spisima i dosijeima, ali u narodu je to sećanje veoma živo.

JugoslOven,a može i JugoslAven

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)

Šta misliš,Toni,da ti neko kaže da ne postoje Hrvati?Progutao bi knedlu(njoku)i pomislio-pa evo ja sam taj kako ne postoje.Zato ne čini drugom ono što ne želiš da tebi čine.To što Jugoslavije nema,ne znači da ne postojimo mi Jugosloveni.Po takvima neko može 40 godina biti belac,a ostatak života crnac.Za stvaranje Jugoslavije ako nisi znao bili su najzainteresovaniji Hrvati,to mi je rekao moj did Ante koji se borio više protiv ustaša nego svih ostalih fašista,a tvoj je pretpostavljam bio sa silama osovine.

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Manire je pokupio po belom svetu, ali nikada nije mogao da sakrije da je bio vrlo sebičan i da je ostavljao drage osobe kad god mu se ukazala draža.
Njegovo vreme je vreme vrhunske samoobmane. Svo blagostanje je stečeno ogromnim nepovretnim kreditima, govori se o stotinu milijardi ONIH dolara (Sitroen ajkula je koštao 1.770 USD). Sistem je bio neefikasan, jer je sve ono što ga karakteriše došlo preuranjeno i neutemeljeno u stvarnosti. Naravno da smo živeli u blagostanju, ALI NEZASLUŽENO. A ko ne bi, kada bi dobio ogromnu tuđu akumulaciju. Ko kaže da ne bismo živeli bolje da je stara Jugoslavija nastavila sa kapitalističkim uređenjem. Kapitalizam je efikasan, jer je nemilosrdan, često surov, primeren čoveku koji jeste. NAŠ komunizam, sa svim oblicima socijalnog staranja, je bio neefikasan zbog ljudi i nerazvijenosti sredstava za proizvodnju. Komunizam je primeren čoveku koji će, TEK, da bude. To će sigurno biti, ali neće ga Srbi uvesti, mada smo vrlo prijemčivi i nedovoljno samosvesni. Nismo takvi bili, socijalizam nas je pokvario. Uništio je Boga, a stvorio kult ličnosti. Kada je nestalo ličnosti, nestalo je i sve prateće.
Kao državnik je neponovljiv, ali ne zbog svoje zasluge. Nema više BI-polarizovanog sveta. Nema više potrebe za animiranjem Trećeg sveta i njegovog odvraćanja da se prikloni SSSR-u i Kini. Sada se svi okrećemo „trulom“ zapadu, ali zbog anahronog i retrogradnog ponavljanja društvenog uređenja, samo nam trulež zapada (pljačka-primarna akumulacija)

Tito je bio zagorac

pre 10 godina

I ono poslednje, Tito kao humanista. Uporno su gajili taj Njegov imidž, ali sve je ostalo sporno. Kako da je Srbiju u KPJ predstavljao abadžijski radnik , devetnaesto godišnji drug Marko, Aleksandar Ranković, a doktor sa Sorbone,Filip Filipović, viđen za gensek-a je ubijen. Kako to da je u hotelu „Luks“ u Moskvi mnogi stanovnik završio u Sibiru, ako je bio srećene ruke, a naš skretničar je pretekao. Ti to, Ti to... Običan svet govori o sigurnom životu, o sigurnim ulicama bez droge i kriminala, a samo oni koji su svojom kreativnošću, imali potrebu da se odvoje od jednoumlja znaju koliko je taj sistem bio represivan. Da je to nešto valjalo, da je imalo unutarnju koherentnu vrednost, ne bi to puklo kao mehur od sapunice. JNA je bila paradigma tog sistema. Negativna selekcija i podobnost. Vrhunac laži i samoobmane. Odrastao sam u takvoj porodici i znam koliko je laži bilo potrebno da se tvrdi da smo četvrta vojska u Evropi. A Sremski front,XXIII Srpska udarna divizija. Čuj "udarna" a sve golobradi mladići iz Šumadije, skupljeni da poginu i plate (i Hrvati imaju svoje Blajburge), govore o nemilosrnom obračunu sa neistomišljenicima. Ne sa UBICAMA i IZDAJNICIMA. Srbe je trebalo kazniti, jer su bili za "Kralja i otadžbinu". Proleteri su bili beskućnici. DOmaćini su imali porodice na vratu, koje je neprijatelj lako i zdušno uništavao, pa su tako nastavili , po ratu, i oslobodioci.
Tito je bio ZAGORAC

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

anti komunist

pre 10 godina

Srbija je kroz svoju istoriju bila duboko Pravoslavna i pro - monarhistički nastrojena zemlja. Sve do nesrećne 1945.

Posle toga materijalno je profitirala (i to je pitanje), ali je izgubila sebe.

Pomenutog agenta u koga se kune 60% komentatora ovde zbog novog fiće od jedne plate ne bih komentarisao, kao ni same komentatore...

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Kao neko ko je živeo u Njegovo vreme, mogu da kažem da smo toliko bili glupi da smo njegovu nesposobnost da se pravilno jezički izrazi proglašavali Njegovom vrlinom. Kao, eto, on je iz naroda, ne želi da se odvaja od radničke klase. Drugi „ govornici“-priučeni, ratom ometeni, intelektualci, su već koristili gomile fraza, nepotrebnih reči, sintagmi, koje lepo upakovane, ipak nisu govorile ništa. Bio je očajan govornik, ali bio je duhovit i znao je da improvizuje. Bio je tipičan Zagorac. Malo sam upoznao te ljude, oni su jedini autohtoni Hrvati. Prirodno su inteligentni i bonvivani-hedonisti, meraklije- kako kažu Nišlije. Majka mu je bila Slovenka i preko Sutle je odrastao, a sva istraživanja kažu da čovek do neke treće (4-6) godine „pokupi“ izgovor, tako da bez akcenta može govoriti taj jezik. Za Njega su obe varijante srpskoga jezika bile strane, otuda i Njegov mekši izgovor, koji je još obogatio ruskom varijantom, jer je proveo niz godina u SSSR-u.
Sve što je mogao, bilo mu je imanentno. Nije glumio. Zaista je sve to znao da radi: i da radi na strugu, i da mačuje i da malo da svira klavir i dobro da govori nemački i ruski,lošije francuski i engleski. Malo je razumevao i mađarski. To nije čudno gde je sve bio. Deca naših dobrih fudbalera govore po više jezika. Što je fudbaler uspešniji i više menja sredinu, deca su veće poliglote.

MS

pre 10 godina

Valter Vajs poljski jevrejin iz Bruklina prikljucen revoluciji u Rusiji odakle je nakon revolucije zbog dobrog poznavanja jezika kao sovjetski spijun preko Kabula i Ankare dosao do Zagreba gdje je obnovio raspadnutu KP predstavljajuci se kao Josip Broz koji je poginuo u Spaniji (strijeljan od strane spanskih partizana zbog otkucavanja komunistickih kadrova Frankovim rezimu).Otkucao Mustafu Golubica Gestapou i tako spasao zivu glavu posto je preko Golubica bila narucena njegova likvidacija zbog prekoracenja ovlascenja u pomaganju organizovanja KP (nakon organizovanja je trebalo sam da se povuce sto nije uradio nego je ostao na celu KP ).Jasno je da nije govorio ni srpski ni hrvatski jezik vec nesto izmedju sa cudnim akcentom...Svakako najznacajnija licnost srpske i hrvatske istorije 20. vijeka...

Jugosloven

pre 10 godina

Verovatno im nije palo na pamet da je po majci Slovenac i da je rođen u Zagorju, u području gde se govori neknjiževni kajkavski dijalekat koji je, između ostalog, specifičan i po naglasku i dužini vokala zadnjeg reda. A budući da je u SSSR proveo više godina tokom 1930-ih, nije ni čudo da je kajkavštini dodao i ruski prizvuk.
Ništa Srbi ne vole više od paranoja i teorija zavere, kao što i Amerikanci vole da prodaju jeftino poluznanje.

antifa

pre 10 godina

Samo malo podsećanje iz istorije za sve pljuvače ovde: Tito je krvario zajedno sa svojom vojskom u najtežim trenucima, za razliku od ovih današnjih "naših" koji su velikodušni dobrovoljni davaoci TUĐE krvi. Ako neko može da tvrdi da su novonastale beznačajne banana-republike koje se međusobno svađaju isto ili bolje od nekadašnje širom sveta duboko poštovane SFRJ, onda ima problema sa zdravim rasuđivanjem. Njegova ideja je za ove uklete prostore je bila toliko napredna, da je pravo pitanje da li je bio možda teleportovan 200 godina iz budućnosti?!

Max

pre 10 godina

Puk. Bjelajac, da li se na svetu desilo bilo sta sto nije zasnovano na zaveri? Jeste vi ozenjeni? Jer, plasim se da vam nisu podmetnuli zenu da vas likvidira posto ste veoma vesti u raskrinkavanju svetskih zavera. Ako nisu zenu, nekog drugog jes, sigurno.
Inace, pre samo nekoliko godina je umrla druga Titova zena (majka Mise Broza), ceo zivot je prozivela u Beogradu. Cudo da nije primetila da je za vreme/posle rata covek zamenjen. Kao ni njegovi sinovi.

white noise

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

(dsagsg, 19. avgust 2013 12:39)

odlicna izjava... za zenu koja je umrla 1918. godine

Сима

pre 10 godina

За ове људе што говоре да се лепо живело за време Тита, не сумњам да је за неке било тако. Али би било пожељно да замислите да можда баш сви нису живели лепо. Као на пример сада када се КиМ узима од Срба и питају Албанце да ли вам је лепо сада на туђем имању, у туђем стану, чисто сумњам да многи од њих негирају да им није добро.

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Oh, ne. Ma je li to naš Tiita, najveći sin od sviiju našija' naroda i narodnostijuuu, naša ljubičica bjelaa kojeg voli omladina cjeela i sa čijeg puta se kune da neće skrenuti?! Drug naš Stari bogati... a pa šta će reći šesta lička i prva proleterska drugarice i drugovi? Šta će, pitam ja vas ovde, tek reći radnička klasa i poštena inteligencija? Konačno, partija, kakav stav će zauzeti partija drugovi? Da li su u pitanju elementi koji podrivaju i meću klipove u točkove našeg samoupravnog sistema?

cakavac

pre 10 godina

'Mali' problem je da je analiza zasnovana na srpsko-hrvatskom stokavskog narecja, dok je Titov maternji cakavski koji ima drugacije fonetske osobine.

bgkik

pre 10 godina

Broz je barem govorio srpsko-hrvatski. Sadašnji pretendent na presto ni posle 25 godina boravka u Srbiji, frlja se ko niko a što je najgore i ne trudi se da nauči jezik dedova.

Susjed

pre 10 godina

Kakva CIA, takva analiza...
Tko je ikada čuo stare Zagorce kako govore, to je upravo tako kako je zvučao Tito kad bi govorio književni jezik, hrvatsko-srpski, srpsko-hrvatski ili kako god. Oni jedva govore tu standardnu verziju jezika, i nema nikakve sumnje da je Josip Broz bio Tito - pa Kapičić je pričao kako je bio kod Titovog brata u Mađarskoj i nosio mu novce... dajte molim vas!

ija

pre 10 godina

Ja bih gasio televizor kad ga prikažu,a sad bih mu piramidu sagradio.Kakve veze ima odakle je,on je ono što je uradio,a radio je za male ljude pre svega,ne zaboravite vi siromašni glasači i desna vojsko u službi vaših gazda koji vas preziru.

Dobrivoje

pre 10 godina

Moguce je da je posto je boravio dugo u Rusiji pokupio to rusko gutanje slova I koje zaista postoji...mada bi pre rekao da je Poljak ...oni su cudni sa severa a ponasaju se ko juznjaci...takav je drug Misko bio ...viski,zene,limuzine ko reperi u Kaliforniju bre :)

Titov pionir

pre 10 godina

MA da,na osnovu jednog govora oni znaju da 100% nije Jugosloven,ali nemaju pojma ko je bio...

Na kraju krajeva,taman da je bio i Marsovac za ove posle njega je premija!

from hr

pre 10 godina

Da nisam zivio u njegovo vrijeme ne bi znao za osjecaj srece, zadovoljstva, ponosa, digniteta, svrsishodnosti, korisnosti, hrabrosti, pripadnosti, optimizma, pravednosti, sigurnosti.....je li dovoljno, bando prodana. Prodali ste sve narode bivse Juge za šaku Judinih škuda, ali doci ce vam kraj, banditi. Sad jos izmisljaju lazi na racun Staroga, toliko ga se jos boje da ga i mrtvog pljuju....Sa razlogom, pravda i pravednost koje je on posijao u duse postenih ljudi NIKAD NECE UMRIJETI!!!! Cuvajte se prodane duse, pravde i ponosa koji ce opet gospodariti ovim prostorom. VRATITI CEMO SE , SMRT FASISTIMA, SLOBODA NARODU !!!!!!!

Aleksandar I

pre 10 godina

Koliko sam istrazivao i koliko sam ja upucen, JBT je nastradao na Sutjesci za vreme ofanzive, zati su Sovjeti ubacili svog coveka...1948 kada se Tito okrenuo protiv Staljina, dobio je veliku podrsku zapadnih sila...

Boske

pre 10 godina

Stvarno nemam blage veze gdje je i kako Tito počeo svoj veoma burni život, niti to smatram posebno važnim, ali zato svaki put kad gledam neku dokumentaciju o Hermanu Göringu, štrecnem se i za trenutak vidim našeg bivšeg vođu u malo drugačijoj uniformi. A posle malo detaljnijeg čeprkanja po modernijim viđenjima istorije, nije teško doći do zaključka da njihova neosporna fizička sličnost nije i jedina.

Naveo bih samo dvije osobine: privrženost raskoši i apsolutna bezobzirnost.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema "jugoslovensko poreklo". Ови „стручњаци“ немају бре појма о фонетици, јер сам ја слушајући годинама Друга Тита стекао утисак да је он из „јужни крајеви“! Нетачно је да је Тито пореклом рус, јер се руским политичарима и делегацијама које су долазиле у Југославију само понекад обраћао и то на кратко на руском и то са грешкама у изговору, што се правом русу не би десило! Пре две недеље сам слушао његове поздравне речи на аеродрому упућене тадашњем руском председнику Никити Хрушчову, приликом његовог првог доласка у Београд, коме се обратио са неколико реченица на руском, па је даље наставио на српском! Где бре глувонеми американци из ЦИА да се баве фонетиком на стотине локалних говора у бившој СФРЈ! Па на том нивоу би затајили и академик Павле Ивић и Александар Белић, експерти за јужнословенске језике, дијалекте и говоре, а камо ли глувонеми агенти ЦИА.

Oknarb

pre 10 godina

Ova "misterija" se relativno lako i jeftino moze rjesiti DNK analizom Titovih potomaka i potomka njegovih brace i sestara iz Kumrovca, ali danasnjoj stampi upravo trebaju slicna nagadjanja da popune stranice. Briga ih za istinom.

Bane

pre 10 godina

"njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji. "

Pa da li ima vece nebuloze od ovoga??? Pa upravo njegov uticaj i nacin na koji je stvorio SFRJ su doveli do ratova 90-tih. Zasto je drug "Nepristrasni" samo Srbiju podelio na 3 dela, i stvorio 3 potpuno nova naroda?

Miki

pre 10 godina

Nemamo nigde zabeležen glas Nikole Pašića, ali je iza njega ostalo bezbroj anegdota u kojima mu je svaka treća reč "ovaj", i u kojima smešno greši u padežima. Kažu jezikoslovci da je zadržao govor svog rodnog kraja, blizu granice s Bugarskom.
Ko zna kako je i kralj Milan govorio srpski. Rodio se u Rumuniji, majka mu je bila Rumunka, posle je otišao na školovanje u Francusku, i prvi put u Srbiju došao sa 14 godina.
Za kralja Aleksandra Karađorđevića ostala je priča da je govorio s crnogorskim naglaskom. Naretkim audio snimcima se to ne primećuje, ali to su bili pažljivo pripremani govori.

TheGOAT

pre 10 godina

Akademik Jovan Deretic je odavno rekao da u dokumentima CIA stoji da je taj covek bio poljski Jevrejin, rodjen u Njujorku... Ali srpska posla, "Deretic je budala, sta on zna, izlapeli cica"

nema deda mraza

pre 10 godina

mene vise interesuje da li je mira markovic njegova cerka.
nije on mogao sam vladati. setimo se kapicica.to drustvo i danas hara

Broz nije radio za Srpske interese

pre 10 godina

Njegova sposobnost da rešava etničke konflikte se videla ustavom iz 1974 godine. To je praktično bio uvod u razbijanje Jugoslavije koji se desio tek 1991. Nije Jugoslaviju razbio ni Milošević ni Tuđman ni Izetbegović ona je još 1974 rasparčana. Od toga su najveću štetu imali Srbi. Trebali smo još 1974 da se pobunimo protiv rasparčavanja jer je tada bilo povoljnije za Srbe, a ne da 17 godina dajemo legitimitet tom ustavu. Zato je 1991 povoljnije bilo Slovencima, Hrvatima, i ostalima da se ostvari rasparčavanje.

tuga

pre 10 godina

Poljski jevrejin. Mali krug ljudi je znao njegovo poreklo.Njegovi pratioci su znali ali nista se nemoze dokazati.Srbija je posle njegove vlasti unistena, fabrike su zbog bratstva i jedinstva seljene u druge republike itd..Uspesno je izvrsio svoj zadatak,a kao jevrejin imao je ogromnu novcanu pomoc pa je sve naoko izgledalo lepo.

Dusan

pre 10 godina

Da, u Beogradu se gradilo 10.000 stanova godisnje jer su svi morali da uplacuju u stambeni fond - moj cale 40 godina, a keva 38, ali stana nisu videli..lako je tudjim parama stanove graditi..

Protiv primitivizma i nacionalizma

pre 10 godina

Citam komentare s najvecim mogucim zadovoljstvom. Niko sebe ne moze tako da iskompromituje, obruka i ponizi kao sto to mogu srbski nacijonalisti. Samo nastavite! Vi svojim, a ostatak sveta svojim putem. Sjajno!

vlada

pre 10 godina

Za razliku od ovih koji su ostali za njim tito je bio LJUDINA I ČOVEK!

Lepo kaže pošalica:
Druže Tito mi ti se kunemo,
Ti si nas krao, ali si i nama dao
Ovi sada nas kradu,
ali nama nista ne dadu!

seljadin

pre 10 godina

druze Tito, hvala ti za bezbrizno detinjstvo, za stanove, skole, bolnice, opismenjavanje naroda, za mir prosperitet, hvala za naftne busotine u Angoli koje si poklonio Srbiji i NIS-u, hvala za rudnike u Namibiji koje si dao Zelezari Smederevo. Hvala za to sto su nam vise dugovali CCCP, Irak, Kuvajt i ostali nesvrestani, i hvala za pasos sa kojim su moji roditelji mogli ici i raditi svuda po svetu, sto su ih cenili u celom svetu.

jos nesto

pre 10 godina

sreca nasa da je tako,inace bi se davno medjusobno potamanili..TITO je bio veliki kalibar..ne moze se iz danasnjice promatrati coveka koji je u ono vreme na sebe preuzeo odgovornost upravljanja jednom novom i uglavnom srusenom drzavom sa takorekuci dvoje pismenih,tri religije,cetri govorna jezika,pet narodnosti podeljenih u sest saveznih drzava (republika),okruzenih sa sedam komsija i uz to jos zadovoljiti apetite makar osam manjinskih zajednica...

katica popović

pre 10 godina

Odavno sam čula na TV svedočenje generala Nađa o I ofanzivi 1941 godina kada je Tito trebao da partizanima i narodu održi govor. Kaže Nađ “ja sam bio zgranut on je govorio ruskim jezikom” srpski jezik nije znao.... pa su PREVODILI NA SRPSKI.
Ps. kadar NKVD (bavio se likvidacijama po SSSR to mu je bio posao pre II svetskog rata)

Poljak, Rus, Austrougar... sta s tim!?

pre 10 godina

Ono sto se pokusava sa ovakvim tekstovima je da se narodu, pricajuci o Titovom poreklu, izbije iz glave da se za vreme Tita lepo zivelo.
Eto, neka bude da je Tito bio Poljak, Rus il vanzemaljac. Al to nikako ne umanjuje kvalitet te drzave koja se zvala Jugoslavija, i u kojoj su ljudi sa ovih prostora, mozda najbolje i ziveli od kada postoje na ovim prostorima.
Ja ne bi imao nista protiv da na vlast danas dodje opet nekakav Rus, Poljak, Austrougar ili sta vec, a da imam onaj kvalitet zivota i sigurnost kakvu su imali moji roditelji.
Evo, izmenjase vam se na vlasti u zadnjih 20-ak godina, na vlasti ljudi, ne zna se ko je bio veci Srbin u svom mandatu, pa sta ja kao gradjanin koji jedva sastavlja kraj sa krajem, nema posao i zivi sa tatom, mamom i bratom u 50 kvadrata, imam od toga?

krle - dron

pre 10 godina

Ovde je narod sedam decenija BRUTALNO MENTALNO ZLOSTAVLJAN,i to nikada nece razumeti i nehumano je to od njih i traziti,to su pametni ljudi vec 70- raskrinkali a i Kopinic je u svojoj knjizi "Enigma Kopinic" to jasno nagovestio.Dok beogradom setaju razni J.Kapidzici istorija ce ostati na nivou kumrovackih biltena.Sto neko nepokrene inicijativu da se otvori onaj kamen u kuci cveca i konacno javno uvidi da tamo nema nicega jer njega su iz ljubljane otpeljali pravo u vatikan.Inace strane sluzbe su odavno utvrdile njegovo pravo geliptersko ime Valter ( brani sarajevo i podsmeva se srbima )Vajs,poljak koji je za kominternu poput zemunaca likvidirao ljude u spanskom ratu o cemu je kopinic i pisao,on kumrovec nije znao ni da izgovori a treba upitati nekog prezivelog koji ga je prvi put sreo na visu NA KOM SU SE TO JEZIKU SPORAZUMEVALI,srbija dok nerazotkrije komunjarsku zaveru u detalje nece krenuti putem civilizacije.

Miki

pre 10 godina

Ko god bio, bio je jedan od najcenjenijih i van i ovde... Pogledajte na youtube samo njegovu sahranu.
Kamo lepe sreće da imamo jednog takvog "diktatora" danas... Znalo bi se bar malo reda, fabrike bi radile, svi bi živeti mnogo bolje... I posle TITA - TITO!

Jahac magle

pre 10 godina

Pricali su neki pukovnici JNA i UDBE koji su ucestvovali u Drugom svetskom ratu, i koji su se borili sa njim, da je Josip Broz Tito, odnosno drug Stari kako su ga oni zvali bio jedna osoba u Drugom svetskom ratu a sasvim druga osoba posle rata, a to su osobe koje su ga licno poznavale a iskreno verujem da nisu lagali.

Ma dajte decki zakaj se srdite

pre 10 godina

Rodjen sam i odrastao u Srbiji(SFRJ),osnovnu i srednju skolu,kao i vojsku(JNA),odsluzio u istoj drzavi,bio vec skoro odrasao,kad sam napustio rodni grad i nastanio se u Francuskoj,u koju sam dosao znajuci samo da kazem dobar dan i hvala,da bi danas(25godina kasnije) izgovarao neke samoglasnike na srpskom sa pozicijom usana za izgovor na francuskom i nesvesno ubacujuci francuske reci,koje najcesce koristim u svakodnevnici.Moja supruga,Francuskinja,govoreci francuski,cesto izgovara r,kao sto se izgovara na srpskom,iako jedva moze da sklopi jednu prostu recenicu na srpskom.Ako je Titov srpsko-hrvatski,ne jugoslovenski,proizilazi da je moja supruga Srpkinja,a njen suprug Francuz.Ako je to jedini dokaz Titovog porekla,tacnije ne porekla,onda su Srbi iz Hrvatske,Hrvati,a Srbi sa Kosova Albanci!

Adam

pre 10 godina

Ovo su totalne budalaštine i ukoliko je to uistinu napisala CIA, onda si je u mojim očima i te kako srozala ugled.

Tito je govorio jasnom mješavinom nekoliko naglasaka, u kojoj se osjećao kako taj izvorni zagorski akcent kajkavske varijante hrvatskoga, kojim se govori u Kumrovcu, tako i utjecaj slovenskoga (jer je Kumrovcu Slovenija doslovce preko rijeke Sutle, a Tito je tamo imao djeda i baku, majčine roditelje, kod kojih je odlazio), ali i utjecaj ruskoga, s obzirom da je boravio u SSSR-u, pa kasnije na odredjen način i srpskoga jezičnog izričaja, budući da je ipak najveći dio vremena provodio u Beogradu.

Najbolji dokaz da je Josip Broz sin svoje majke dobijete kad usporedite njihove fotografije iz profila: doslovce kao da je majci iz oka ispao ! I sada tu netko piše stupidni komentar o tome da je ona navodno kasnije tvrdila da to nije njen sin !? Možda je mogla biti iznenadjena time kakve je manire u medjuvremenu stekao, da više nije bio obični seljačić, već ugladjeni gospodin, medjutim za tako nešto nije neophodno imati ni završen fakultet niti biti nekoga tajnog plemićkog podrijetla, jer i inteligentni i za učenje spremni strojobravar može djelovati kao da je iznimno formalno naobražen.

Dakle, Tito je bio Josip Broz iz Kumrovca, nitko drugi. Točka.

Jelena

pre 10 godina

Najinteresantnija teorija koju sam ikada cula, je da je bio
Cercilov brat... neki tvrde da lice jako..

bas bi bilo lepo da se uradi ta DNK analiza, i vise zavrsi
sa ovim novelama, romanima, i bajkama..

On je bio Jugosloven, levicar, i odlican politicar...

Na teritoriji, kao sto rece Petar, levice kao da vise nema,
ali, sacekajte, vraticemo se... Revolucija je tek pocela..

beba

pre 10 godina

Bila sam u tom kraju, Zagorju, u pogranicnom delu Hrvatske i Slovenije, i svi matorci koje sam tamo cula govore kao sto je Tito. On je rano otisao odande, puno putovao, i govor mu je poprimao i druge nijanse. Nema tu nikakve misterije.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Sasa: "Da je Tito bio Rus, ne bi odbio Staljina i Sovjetski Savez vec bi bio zajedno sa njima." A kao da nije bilo Rusa koji su bili protiv Staljina? Na kraju krajeva nije ni vazno sta je bio, makar je znao za svoje vreme da smiri juznoslovenska plemena, koliko toliko. Da je to sve ispalo kao utopija, za to su opet kriva juznoslovenska plemena, jer cim se malo popusti, evo ih zli duhovi proslosti. Nije za to bio kriv Tito, nego oni koji su mu se decenijama uvlacili i na kraju postali najgori nacionalisti. Bratstvo i jedinstvo? Kako da ne...

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Mozete da vrsite fonetske analize do sutra,ali stoji cinjenica da je covek imao veoma cudan naglasak,koji uopste nije slican ni slovencima, ni zagorcima!

Nagledali smo se bar serija sa tih prostora, u doba SFRJ.

онасебуди

pre 10 godina

Тито је био Хрват. Због тога је српски језик и говорио са акцентом као и сви други странци.

anonimno

pre 10 godina

Tito je bio neprijatelj srpskog naroda,nije znao i vrlo tesko je izgovarao srpske reci.Ja sam ga slusala satima je tuco i muco kada je drzao govore on uopste nije znao nas srpski jezik.Zgrazavala sam se kako Srbima nije smetalo da prihvate tita [belosvetskog teroristu] da im bude predsednik i da terorise i bija Srbe.Nelogicno ali istinito.Svedoci ste posledica titove Vlade.

milanko

pre 10 godina

Super zaista sto postoji toliko srba koji ce se sloziti sa konstatacijom da je bio nepristrasan u resavanju etnickih konflikta.. sta bi tek bilo da je bio pristrasan ne smem ni da zamisljam.. stvarno blago nama sa nama.

seljadin

pre 10 godina

Za vreme Tita se gradilo u Beogradu 10.000 stanova godisnje, u Srbiji je kupovalo 200.000 novih automobila u rangu danasnjeg fiata 500. Danas se kupi 20.000 novih automobila godisnje, i napravi 2.000 stanova godisnje...
I to sve bez duga, tj. vise su nama dugovali CCCP, Kuvajt, Libija, Irak, Afrika nego mi svetu, imali smo nase proizvodjace automobila, nase banke, nase gradjevinske firme, a danas nemamo vise nista nase, cak ni Kosovo nije nase, ostala je jos Vojvodina i nju prodaju strancima, i jos se ponosimo kako rasprodajemo, kako je to veliki uspeh, prodati ono sto je Tito vodeci srpski narod na celom Balkanu izgradio i sacuvao.

e, moj deda, deda!

pre 10 godina

Bio je poljski jevrej i na danasnji dan pre 99.godina, ucestvovao u bitki na Ceru, naravno u uniformi Austro-Ugarske vojske, tako da zameram svome dedi sto ga nije upucao!

Zoran Milosavljevic

pre 10 godina

Pa on je rodjen na granci Slovenije i Hrvatske.
Kava Poljska ili Rusija. Kada se Tito rodio
nije ni postijao standarizovan srpsko hrvatski.
To je bila Austro-Ugarska. Sva narecja su bila
lokalna narecja.

Ivan

pre 10 godina

Hahahaha, sad bi to trebalo da znaci da je dobro da nam neki stranac bude ministar, upravnik, ili sta god. Kako se priprema javno mnjenje za poteze vlade.

dule

pre 10 godina

Titovo poreklo nije vazno.Vazno je da se u njegovo vreme zivelo bogovski,plate su bile ogromne pa se od jedne plate islo na more i kupovao namestaj,a od par plata kupovali stanovi i pravile trospratne kuce.To je bilo vreme uzivanja.A sada neko i da hoce da kupi stan ne moze,jer su plate sto puta manje nego u Titovo vreme.A onda se neko pametan nadje pa se hvali kako ima trospratnu kucu,veliki plac,a kada ga pitam jesi li sve to napravio u Titovo-citaj srecno vreme,i kada dobijem potvrdan odgovor,onda ta osoba u mojim ocima gubi svaki respekt i postovanje,jer tada je bilo prelako napraviti ogromnu kucu od par plata,a neka takvi lezilebovici budu sada mangupi,pa neka sada kupe ogromne stanove ili naprave trospratne kuce od prosecne i bedne plate u Srbiji,a posle neko kuka kako je Tito ostavio dugove.Pa sta?Bar je postovao narod i voleo ga a i njega je ceo svet postovao kao i nasu zemlju.sada se zivi i radi samo za hranu,da se nekako prezivi.Pocivaj Tito u miru,bio si i ostaces najbolji i najveci.

Lanna

pre 10 godina

Titova majka je blia Slovenka i on je najvise vremena provodio kod dede u Sloveniji u selu koje je bilo na drugoj strani Sutle.Prema tome njegov maternji jezik je slovnacki. U Kumrovcu inace ljudi govore jednu mesavinu slovenackog i hrvatske kajkavsek variante koja je vrl mekana, ako mozemo tako reci.
Takozvana CIA analiza samo pokazuje koliko su takzvani strucnjaci povrsni.

misa

pre 10 godina

Opet jedna netacnost koja nas je skupo kostala.
Ako je poreklom bio katolik, a moji pokojni baba i deda , ujaci i majka su govorili da je 1944. godine sa balkona Doma Sindikata gde je sada Trg Nikole Pasica govorio, njima se cinilo sa poljskim akcentom i vecini ondasnjih Beogradjana, onda je ogromna verovatnoca da je imao predrasuda prema pravoslavcima. Ma kako se deklarisao kao ateista vaspitavan je kao katolik.
Uostalom Vatikan je medju prvima priznao samoproglašene katolicke republike Sloveniju i Hrvatsku.

vex

pre 10 godina

Svako ko je makar jednom u životu bio u Zagorju, zna da se tamo tako priča.
Ko ne veruje, neka pogleda 5 minuta staru seriju Gruntovčani i biće mu jasno (ili neće jer se teže razume). To što umekšava konsonante, pa nije ni čudo kada je živeo(robijao) u rusiji. Uvek je bilo teorija zavere i biće ih. Pogotovo kod naših boraca protiv imperijalizma masona, hazara, Vatikana itd..

Dragi

pre 10 godina

Tito nije mogao biti ruskog porekla, tj. njegov maternji nije mogao biti ruski, jer nikada nije rekao neku reč koja bi zvačala tako da je izgovori čovek kome je ruski bio maternji jezik. Da je bio poljskog porekla, u to sam ubeđen, jer Tito nije govorio kao Zagorac, a to možete pitati bilo kog Zagorca ili ako ste čuki pravi zagorski akcenat, sami možete zaključiti.
A da se tada bolje živelo nego danas, to je svakom objektivnom čoveku jasno.

govorit Moskva

pre 10 godina

TITO je bio proizvod pretece KGB-a.njegov savrseniji dvojnik je PUTjKA.
ni jednom ni drugom se ne zna poreklo,rodjaci,datum rodjenja itd.

bilosta

pre 10 godina

A to što posle rata 50 -60 godina u Srbiji mnoga sela nisu dobila struju,što nisu dobila asfalt,što su komunisti vršili otkup svega i svačega ostavljajući mnoga domaćinstva bez grama žita ili kukuruza, a goli otok,a pasja groblja o kojima se i dan danas krije istina,a učenje Titove istorije u školama ko zna koliko puta više nego o podvizima srpske vojske u 1. svetskom ratu itd.itd.itd.To što smo "lepo živeli" sada iskijavamo u punoj meri, ko toga nije svestan ne vredi mu ni pričati.

Crni Gruja

pre 10 godina

Odlazio sam U Kumrovec i okolna sela. Kada ne govore kajkavski, to zvuci isto kao sto je govorio Tito. Inace , to nije ni kajkavski ni slovenacki. Tezak je i drugaciji. Zato i zbunjuje.

Boban

pre 10 godina

Moj profesor ruskog Rode isto tako umeksava konsonante ispred vokala prednjeg reda. Postavljam dve disjunktne hipoteze:
H1: Rode je Rus ili Poljak kog su nam podmetnule strane tajne sluzbe, uspevsi da prevare njegovu porodicu, prijatelje i kolege.
H2: Rode je Srbin iz Vranja koji je dugo bio izlozen ruskom jeziku, pa je poprimio i njegove elemente izgovora, podstaknut i time sto su zgodno stilski upotpunjavale njegovo zanimanje.
Cisto racionalno, verovatnije je da je H2 tacna. Za ljubitelje teorije zavere, ili one koji mogu imat inekakvog interesa u proglasavanju Rodeta podmetnutim Rusom, H1 ima mnogo vise smisla.

mhm

pre 10 godina

Pa to bi valjda trebalo ovim nasim priprostim balkanskim narodima i narodnostima do sada da bude jasno. Pa seljaci iz Kumrovca nisu imali pojma ko je taj Josip. U zivotu nisu culi za njega. Covek je bio aristokrata, sin neke poljske grofice. Svirao klavir, imao manire, kupovao u Danhilu u centru Londona 1922. pozlacenu tabakeru. Danas postoji ta tabakera u prodavnici Danhila sa njegovom slikom na kojoj pise kad ju je kupio. Pa i britanska kraljica Elizabeta ga je izvalila kad je videla sa koliko umesnosti svira klavir u njenom dvoru, kad je rekla da ona nije engleska kraljica ako je on masin bravar. Austrijski spijun koga je preuzela britanska obavestajna sluzba posle poraza austrougarske u I svetskom ratu...
Tito je najveca prevara Jugoslavije 20. veka.

A mnogi idioti se i dan danas loze na bratstvo, jedinstvo i ostale prevare i lazi. Samo je dovoljno videti kako je na kraju ta sarena laza od SFRJa zavrsila, kako je pukla kao balon od sapunice.

Petar

pre 10 godina

Pa ovi nikad nisu culi za zagorski dijalekt. Taj govor se puno razlikuje od knjizevnog, na teritoriji bivse Jugoslavije se, gde je srpskohrvatski bio zvanicni jezik, nezavisno od republickih granica govorilo bezbroj dijalekata. A majka mu je jos bila Slovenka. A nepristrasan je bio jer je pripadao predratnom radnickom pokretu koji je bio izrazito protiv nacionalizma a za ujedinjenje radnicke klase i borbu protiv fasizma. Danas kad su gotovo svi bivsi Jugosloveni nacionalisti a levica vise ne postoji (sve politicke opcije imaju jedan program - pljackaj pod plastom nacionalizma), tesko nam je zamisliti da su nekad postojali ljudi kojima nacija nije bila alfa i omega.

TT

pre 10 godina

Broz je poljsko prezime, postoje cele familije u Poljskoj sa tim prezimenom. Uostalom u danasnjoj Hrvatskoj zive jos uvek potomci poljaka koji su asimilovani uglavnom kao hrvati zbog katolicke veroispovesti ali i kao srbi, ako samo malo pretrazite imena i prezimena njihovih predaka videcete da se apsolutno poklapaju sa istima iz uglavnom juzne i istocne Poljske.

Mihailo

pre 10 godina

Naravno da nije, a danas se jugonostalgičari ispranih mozgova (uglavnom rođeni u poslednjih dvadesetak godina!) kunu u Tita i prokletu Jugoslaviju. Teška shizofrenija!

Zanimljivo

pre 10 godina

"Oni konstatuju da upravo Titovo nejugoslovensko poreklo može da objasni njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji."

Znala sam! Kad god nam uvale "domaci" kadar na vlast, mi na****mo k'o zuti. Dakle, kad ce vise ta okupacija, da nam (opet) svane?

A ispitivanje, nista lakse. Imamo (valjda) kostur, ako i to nije nestalo, tu su navodni rodjaci, laboratoriji za DNK analizu nista ne fali, pa radite malo.

Sir Giles

pre 10 godina

Tito je bio agent Kominterne. Nacionalnost uopšte nije bila bitna. Sprovodio je njen plan dok mu okolnosti nisu dozvolile da se odmetne i pretvori u jugoslovenskog Staljina. Njegovo poreklo je nebitno. Bitni su efekti njegove vladavine. Nepristrasnost? Pa tvrdim da nije imao master plan zavere protiv Srba. 1971. nekako to pokazuje. Seče maspok pa onda i tehnokrate u Srbiji radi ravnoteže. Opadanje moći i jačanje republičkih partijskih struktura je donelo raspad i rat. On pred svoj kraj to više nije mogao da spreči. Greška je što nije na vreme liberalizovao i transformisao KPJ. No, vlast je bila slađa a potiskivanje mlađih kadrova koji su našli zaleđinu u nacionalizmu koštala nas je raspada zemlje i jednovekovnog unazađenja svih naroda pojedinačno. Srbi su još pre Drugog svetskog rata od Kominterne bili označeni kao nosioci buržoaskog režima, tlačitelji jugoslovenskih naroda i sl. Jugoslavija, osvedočeni neprijatelj SSSR, je trebalo da bude razbijena ali sa pojavom nacizma je prihvaćeno njeno postojane, ali su Srbi kao hard core monarhisti imali da plate cenu.

dsagsg

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

Kraljica Elizabeta II : "Ovaj covek sigurno nije masin-bravar"

Masin-bravari-komunisti se ne primaju u masonsku lozu. Masin-bravari-komunisti ne sviraju klavir, njima ne izraste prst koji je isecen ...

ushi

pre 10 godina

Pusti mi se cie. Na kraju krajeva ne moras govoriti srpsko-hrvatski da bi imao jugoslovensko preklo. Mozes govoriti i Makedonski,Slovenacki.

Marko

pre 10 godina

Zanimljivo da danas pored DNK analize koja se može obavit za par dana oni tvrde da je Tito možda rus na račun fonetske analize.Špekulacijama nikad kraja!

mhm

pre 10 godina

Pa to bi valjda trebalo ovim nasim priprostim balkanskim narodima i narodnostima do sada da bude jasno. Pa seljaci iz Kumrovca nisu imali pojma ko je taj Josip. U zivotu nisu culi za njega. Covek je bio aristokrata, sin neke poljske grofice. Svirao klavir, imao manire, kupovao u Danhilu u centru Londona 1922. pozlacenu tabakeru. Danas postoji ta tabakera u prodavnici Danhila sa njegovom slikom na kojoj pise kad ju je kupio. Pa i britanska kraljica Elizabeta ga je izvalila kad je videla sa koliko umesnosti svira klavir u njenom dvoru, kad je rekla da ona nije engleska kraljica ako je on masin bravar. Austrijski spijun koga je preuzela britanska obavestajna sluzba posle poraza austrougarske u I svetskom ratu...
Tito je najveca prevara Jugoslavije 20. veka.

A mnogi idioti se i dan danas loze na bratstvo, jedinstvo i ostale prevare i lazi. Samo je dovoljno videti kako je na kraju ta sarena laza od SFRJa zavrsila, kako je pukla kao balon od sapunice.

dsagsg

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

Kraljica Elizabeta II : "Ovaj covek sigurno nije masin-bravar"

Masin-bravari-komunisti se ne primaju u masonsku lozu. Masin-bravari-komunisti ne sviraju klavir, njima ne izraste prst koji je isecen ...

dule

pre 10 godina

Titovo poreklo nije vazno.Vazno je da se u njegovo vreme zivelo bogovski,plate su bile ogromne pa se od jedne plate islo na more i kupovao namestaj,a od par plata kupovali stanovi i pravile trospratne kuce.To je bilo vreme uzivanja.A sada neko i da hoce da kupi stan ne moze,jer su plate sto puta manje nego u Titovo vreme.A onda se neko pametan nadje pa se hvali kako ima trospratnu kucu,veliki plac,a kada ga pitam jesi li sve to napravio u Titovo-citaj srecno vreme,i kada dobijem potvrdan odgovor,onda ta osoba u mojim ocima gubi svaki respekt i postovanje,jer tada je bilo prelako napraviti ogromnu kucu od par plata,a neka takvi lezilebovici budu sada mangupi,pa neka sada kupe ogromne stanove ili naprave trospratne kuce od prosecne i bedne plate u Srbiji,a posle neko kuka kako je Tito ostavio dugove.Pa sta?Bar je postovao narod i voleo ga a i njega je ceo svet postovao kao i nasu zemlju.sada se zivi i radi samo za hranu,da se nekako prezivi.Pocivaj Tito u miru,bio si i ostaces najbolji i najveci.

Zoran Milosavljevic

pre 10 godina

Pa on je rodjen na granci Slovenije i Hrvatske.
Kava Poljska ili Rusija. Kada se Tito rodio
nije ni postijao standarizovan srpsko hrvatski.
To je bila Austro-Ugarska. Sva narecja su bila
lokalna narecja.

Mihailo

pre 10 godina

Naravno da nije, a danas se jugonostalgičari ispranih mozgova (uglavnom rođeni u poslednjih dvadesetak godina!) kunu u Tita i prokletu Jugoslaviju. Teška shizofrenija!

Petar

pre 10 godina

Pa ovi nikad nisu culi za zagorski dijalekt. Taj govor se puno razlikuje od knjizevnog, na teritoriji bivse Jugoslavije se, gde je srpskohrvatski bio zvanicni jezik, nezavisno od republickih granica govorilo bezbroj dijalekata. A majka mu je jos bila Slovenka. A nepristrasan je bio jer je pripadao predratnom radnickom pokretu koji je bio izrazito protiv nacionalizma a za ujedinjenje radnicke klase i borbu protiv fasizma. Danas kad su gotovo svi bivsi Jugosloveni nacionalisti a levica vise ne postoji (sve politicke opcije imaju jedan program - pljackaj pod plastom nacionalizma), tesko nam je zamisliti da su nekad postojali ljudi kojima nacija nije bila alfa i omega.

Lanna

pre 10 godina

Titova majka je blia Slovenka i on je najvise vremena provodio kod dede u Sloveniji u selu koje je bilo na drugoj strani Sutle.Prema tome njegov maternji jezik je slovnacki. U Kumrovcu inace ljudi govore jednu mesavinu slovenackog i hrvatske kajkavsek variante koja je vrl mekana, ako mozemo tako reci.
Takozvana CIA analiza samo pokazuje koliko su takzvani strucnjaci povrsni.

Marko

pre 10 godina

Zanimljivo da danas pored DNK analize koja se može obavit za par dana oni tvrde da je Tito možda rus na račun fonetske analize.Špekulacijama nikad kraja!

white noise

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

(dsagsg, 19. avgust 2013 12:39)

odlicna izjava... za zenu koja je umrla 1918. godine

Adam

pre 10 godina

Ovo su totalne budalaštine i ukoliko je to uistinu napisala CIA, onda si je u mojim očima i te kako srozala ugled.

Tito je govorio jasnom mješavinom nekoliko naglasaka, u kojoj se osjećao kako taj izvorni zagorski akcent kajkavske varijante hrvatskoga, kojim se govori u Kumrovcu, tako i utjecaj slovenskoga (jer je Kumrovcu Slovenija doslovce preko rijeke Sutle, a Tito je tamo imao djeda i baku, majčine roditelje, kod kojih je odlazio), ali i utjecaj ruskoga, s obzirom da je boravio u SSSR-u, pa kasnije na odredjen način i srpskoga jezičnog izričaja, budući da je ipak najveći dio vremena provodio u Beogradu.

Najbolji dokaz da je Josip Broz sin svoje majke dobijete kad usporedite njihove fotografije iz profila: doslovce kao da je majci iz oka ispao ! I sada tu netko piše stupidni komentar o tome da je ona navodno kasnije tvrdila da to nije njen sin !? Možda je mogla biti iznenadjena time kakve je manire u medjuvremenu stekao, da više nije bio obični seljačić, već ugladjeni gospodin, medjutim za tako nešto nije neophodno imati ni završen fakultet niti biti nekoga tajnog plemićkog podrijetla, jer i inteligentni i za učenje spremni strojobravar može djelovati kao da je iznimno formalno naobražen.

Dakle, Tito je bio Josip Broz iz Kumrovca, nitko drugi. Točka.

Boban

pre 10 godina

Moj profesor ruskog Rode isto tako umeksava konsonante ispred vokala prednjeg reda. Postavljam dve disjunktne hipoteze:
H1: Rode je Rus ili Poljak kog su nam podmetnule strane tajne sluzbe, uspevsi da prevare njegovu porodicu, prijatelje i kolege.
H2: Rode je Srbin iz Vranja koji je dugo bio izlozen ruskom jeziku, pa je poprimio i njegove elemente izgovora, podstaknut i time sto su zgodno stilski upotpunjavale njegovo zanimanje.
Cisto racionalno, verovatnije je da je H2 tacna. Za ljubitelje teorije zavere, ili one koji mogu imat inekakvog interesa u proglasavanju Rodeta podmetnutim Rusom, H1 ima mnogo vise smisla.

seljadin

pre 10 godina

druze Tito, hvala ti za bezbrizno detinjstvo, za stanove, skole, bolnice, opismenjavanje naroda, za mir prosperitet, hvala za naftne busotine u Angoli koje si poklonio Srbiji i NIS-u, hvala za rudnike u Namibiji koje si dao Zelezari Smederevo. Hvala za to sto su nam vise dugovali CCCP, Irak, Kuvajt i ostali nesvrestani, i hvala za pasos sa kojim su moji roditelji mogli ici i raditi svuda po svetu, sto su ih cenili u celom svetu.

Dragi

pre 10 godina

Tito nije mogao biti ruskog porekla, tj. njegov maternji nije mogao biti ruski, jer nikada nije rekao neku reč koja bi zvačala tako da je izgovori čovek kome je ruski bio maternji jezik. Da je bio poljskog porekla, u to sam ubeđen, jer Tito nije govorio kao Zagorac, a to možete pitati bilo kog Zagorca ili ako ste čuki pravi zagorski akcenat, sami možete zaključiti.
A da se tada bolje živelo nego danas, to je svakom objektivnom čoveku jasno.

seljadin

pre 10 godina

Za vreme Tita se gradilo u Beogradu 10.000 stanova godisnje, u Srbiji je kupovalo 200.000 novih automobila u rangu danasnjeg fiata 500. Danas se kupi 20.000 novih automobila godisnje, i napravi 2.000 stanova godisnje...
I to sve bez duga, tj. vise su nama dugovali CCCP, Kuvajt, Libija, Irak, Afrika nego mi svetu, imali smo nase proizvodjace automobila, nase banke, nase gradjevinske firme, a danas nemamo vise nista nase, cak ni Kosovo nije nase, ostala je jos Vojvodina i nju prodaju strancima, i jos se ponosimo kako rasprodajemo, kako je to veliki uspeh, prodati ono sto je Tito vodeci srpski narod na celom Balkanu izgradio i sacuvao.

Poljak, Rus, Austrougar... sta s tim!?

pre 10 godina

Ono sto se pokusava sa ovakvim tekstovima je da se narodu, pricajuci o Titovom poreklu, izbije iz glave da se za vreme Tita lepo zivelo.
Eto, neka bude da je Tito bio Poljak, Rus il vanzemaljac. Al to nikako ne umanjuje kvalitet te drzave koja se zvala Jugoslavija, i u kojoj su ljudi sa ovih prostora, mozda najbolje i ziveli od kada postoje na ovim prostorima.
Ja ne bi imao nista protiv da na vlast danas dodje opet nekakav Rus, Poljak, Austrougar ili sta vec, a da imam onaj kvalitet zivota i sigurnost kakvu su imali moji roditelji.
Evo, izmenjase vam se na vlasti u zadnjih 20-ak godina, na vlasti ljudi, ne zna se ko je bio veci Srbin u svom mandatu, pa sta ja kao gradjanin koji jedva sastavlja kraj sa krajem, nema posao i zivi sa tatom, mamom i bratom u 50 kvadrata, imam od toga?

vex

pre 10 godina

Svako ko je makar jednom u životu bio u Zagorju, zna da se tamo tako priča.
Ko ne veruje, neka pogleda 5 minuta staru seriju Gruntovčani i biće mu jasno (ili neće jer se teže razume). To što umekšava konsonante, pa nije ni čudo kada je živeo(robijao) u rusiji. Uvek je bilo teorija zavere i biće ih. Pogotovo kod naših boraca protiv imperijalizma masona, hazara, Vatikana itd..

e, moj deda, deda!

pre 10 godina

Bio je poljski jevrej i na danasnji dan pre 99.godina, ucestvovao u bitki na Ceru, naravno u uniformi Austro-Ugarske vojske, tako da zameram svome dedi sto ga nije upucao!

beba

pre 10 godina

Bila sam u tom kraju, Zagorju, u pogranicnom delu Hrvatske i Slovenije, i svi matorci koje sam tamo cula govore kao sto je Tito. On je rano otisao odande, puno putovao, i govor mu je poprimao i druge nijanse. Nema tu nikakve misterije.

bilosta

pre 10 godina

A to što posle rata 50 -60 godina u Srbiji mnoga sela nisu dobila struju,što nisu dobila asfalt,što su komunisti vršili otkup svega i svačega ostavljajući mnoga domaćinstva bez grama žita ili kukuruza, a goli otok,a pasja groblja o kojima se i dan danas krije istina,a učenje Titove istorije u školama ko zna koliko puta više nego o podvizima srpske vojske u 1. svetskom ratu itd.itd.itd.To što smo "lepo živeli" sada iskijavamo u punoj meri, ko toga nije svestan ne vredi mu ni pričati.

misa

pre 10 godina

Opet jedna netacnost koja nas je skupo kostala.
Ako je poreklom bio katolik, a moji pokojni baba i deda , ujaci i majka su govorili da je 1944. godine sa balkona Doma Sindikata gde je sada Trg Nikole Pasica govorio, njima se cinilo sa poljskim akcentom i vecini ondasnjih Beogradjana, onda je ogromna verovatnoca da je imao predrasuda prema pravoslavcima. Ma kako se deklarisao kao ateista vaspitavan je kao katolik.
Uostalom Vatikan je medju prvima priznao samoproglašene katolicke republike Sloveniju i Hrvatsku.

Ma dajte decki zakaj se srdite

pre 10 godina

Rodjen sam i odrastao u Srbiji(SFRJ),osnovnu i srednju skolu,kao i vojsku(JNA),odsluzio u istoj drzavi,bio vec skoro odrasao,kad sam napustio rodni grad i nastanio se u Francuskoj,u koju sam dosao znajuci samo da kazem dobar dan i hvala,da bi danas(25godina kasnije) izgovarao neke samoglasnike na srpskom sa pozicijom usana za izgovor na francuskom i nesvesno ubacujuci francuske reci,koje najcesce koristim u svakodnevnici.Moja supruga,Francuskinja,govoreci francuski,cesto izgovara r,kao sto se izgovara na srpskom,iako jedva moze da sklopi jednu prostu recenicu na srpskom.Ako je Titov srpsko-hrvatski,ne jugoslovenski,proizilazi da je moja supruga Srpkinja,a njen suprug Francuz.Ako je to jedini dokaz Titovog porekla,tacnije ne porekla,onda su Srbi iz Hrvatske,Hrvati,a Srbi sa Kosova Albanci!

from hr

pre 10 godina

Da nisam zivio u njegovo vrijeme ne bi znao za osjecaj srece, zadovoljstva, ponosa, digniteta, svrsishodnosti, korisnosti, hrabrosti, pripadnosti, optimizma, pravednosti, sigurnosti.....je li dovoljno, bando prodana. Prodali ste sve narode bivse Juge za šaku Judinih škuda, ali doci ce vam kraj, banditi. Sad jos izmisljaju lazi na racun Staroga, toliko ga se jos boje da ga i mrtvog pljuju....Sa razlogom, pravda i pravednost koje je on posijao u duse postenih ljudi NIKAD NECE UMRIJETI!!!! Cuvajte se prodane duse, pravde i ponosa koji ce opet gospodariti ovim prostorom. VRATITI CEMO SE , SMRT FASISTIMA, SLOBODA NARODU !!!!!!!

Crni Gruja

pre 10 godina

Odlazio sam U Kumrovec i okolna sela. Kada ne govore kajkavski, to zvuci isto kao sto je govorio Tito. Inace , to nije ni kajkavski ni slovenacki. Tezak je i drugaciji. Zato i zbunjuje.

duskam

pre 10 godina

Fonetskom analizom jezika -Tito nije bio Jugosloven!!!!!

MOZDA ,ALI SMO GA JAKO DOBRO RAZUMELI.

DA LI CE NEKO IZVRSITI FONETSKU ANALIZU JEZIKA KOJIM GOVORE SRPSKE VODJE I POLITICARI POSLEDNJIH 30 GODINA-POSTO IH UOPSTE NE RAZUMEMO- NI NJIHOV JEZIK NI POSTUPKE .

Miki

pre 10 godina

Ko god bio, bio je jedan od najcenjenijih i van i ovde... Pogledajte na youtube samo njegovu sahranu.
Kamo lepe sreće da imamo jednog takvog "diktatora" danas... Znalo bi se bar malo reda, fabrike bi radile, svi bi živeti mnogo bolje... I posle TITA - TITO!

munZ

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)
Da vam objasnim komparativnom metodom... Šta je to Zadranin? Ako gledamo istorijski, to je Italijan - do 1945. kada je proteran u Italiju. Danas je Zadranin uglavnom čovek tu rođen, ali od roditelja iz tolerantnih krajeva poput Lištice, Livna, Širokog brijega i Imotskog. A oni iz tih krajeva su pak poreklom starosedeoci, što Vlasi-Morlaci, malo su Sloveni, ali najmanje hrvatski Sloveni. Ali eto, danas su veliki Hrvati. U tom kontekstu, Jugosloven je potpuno legitimna odrednica.

antifa

pre 10 godina

Samo malo podsećanje iz istorije za sve pljuvače ovde: Tito je krvario zajedno sa svojom vojskom u najtežim trenucima, za razliku od ovih današnjih "naših" koji su velikodušni dobrovoljni davaoci TUĐE krvi. Ako neko može da tvrdi da su novonastale beznačajne banana-republike koje se međusobno svađaju isto ili bolje od nekadašnje širom sveta duboko poštovane SFRJ, onda ima problema sa zdravim rasuđivanjem. Njegova ideja je za ove uklete prostore je bila toliko napredna, da je pravo pitanje da li je bio možda teleportovan 200 godina iz budućnosti?!

bgkik

pre 10 godina

Broz je barem govorio srpsko-hrvatski. Sadašnji pretendent na presto ni posle 25 godina boravka u Srbiji, frlja se ko niko a što je najgore i ne trudi se da nauči jezik dedova.

proxima centauri

pre 10 godina

@(Zagor Te-Nej, 19. avgust 2013 13:12)

Ima i toga sto si napisao o balkanskim plemenima, ali je bih da dodam jos jedno zapazanje.

Rodjena sam petnaestak godina posle drugog svetskog rata i imala jugoslovenstvo kao jedini nacionalni identitet. Sigurna sam da nas je bilo na svim stranama.

Mi smo prakticno bili prvi, pravi Jugosloveni. Nedostajalo je jos deset, petnaest godina pa da odgajimo drugu generaciju pravih Jugoslovena i, verovatno, stvorimo jugoslovensku naciju ( bar mi koji smo govorili crnogorskobosnjackohrvatskosrpski- namerno tim redom ).

To je za zapadne sile bilo NEDOPUSTIVO. Jugoslavija je, za evropske prilike, bila velika zemlja, na izuzetnom geostrateskom polozaju. Pored toga Jugoslavija je bila socijalisticka zemlja u kojoj zive zadovoljni i radosni ljudi (putovali smo, znam da Francuzi, Italijani u to vreme nisu bili nista radosniji od nas) i kao takva, BILA JE LOS PRIMER i MORALA JE DA NESTANE.

Posle Titove smrti, zavrnuli su slavine i "kreditne linije" i tek
tu na scenu stupaju balkanska plemena, odnosno njihovi delovi koji su u to vreme imali uticaj.

Mi smo tada, imali tu negde ,oko trideset, malo za bilo kakav uticaj i samo smo nemocno mogli da gledamo kako zemlja koju volimo nestaje u uzasu gradjanskog rata.

TT

pre 10 godina

Broz je poljsko prezime, postoje cele familije u Poljskoj sa tim prezimenom. Uostalom u danasnjoj Hrvatskoj zive jos uvek potomci poljaka koji su asimilovani uglavnom kao hrvati zbog katolicke veroispovesti ali i kao srbi, ako samo malo pretrazite imena i prezimena njihovih predaka videcete da se apsolutno poklapaju sa istima iz uglavnom juzne i istocne Poljske.

RTV mehanicar

pre 10 godina

u Tuhelju 13 km od Kumrovca ,bio sam 100 puta u Kumrovcu i okolnim selima X puta , rodjen sam 1957 god. znam sta govorim,razgovarao sam sa ljudima seljacima koji su poznavali Titovu familiju.
Josip Broz je Kumrovcanin 100 posto.

ushi

pre 10 godina

Pusti mi se cie. Na kraju krajeva ne moras govoriti srpsko-hrvatski da bi imao jugoslovensko preklo. Mozes govoriti i Makedonski,Slovenacki.

JugoslOven,a može i JugoslAven

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)

Šta misliš,Toni,da ti neko kaže da ne postoje Hrvati?Progutao bi knedlu(njoku)i pomislio-pa evo ja sam taj kako ne postoje.Zato ne čini drugom ono što ne želiš da tebi čine.To što Jugoslavije nema,ne znači da ne postojimo mi Jugosloveni.Po takvima neko može 40 godina biti belac,a ostatak života crnac.Za stvaranje Jugoslavije ako nisi znao bili su najzainteresovaniji Hrvati,to mi je rekao moj did Ante koji se borio više protiv ustaša nego svih ostalih fašista,a tvoj je pretpostavljam bio sa silama osovine.

ija

pre 10 godina

Ja bih gasio televizor kad ga prikažu,a sad bih mu piramidu sagradio.Kakve veze ima odakle je,on je ono što je uradio,a radio je za male ljude pre svega,ne zaboravite vi siromašni glasači i desna vojsko u službi vaših gazda koji vas preziru.

anonimno

pre 10 godina

Tito je bio neprijatelj srpskog naroda,nije znao i vrlo tesko je izgovarao srpske reci.Ja sam ga slusala satima je tuco i muco kada je drzao govore on uopste nije znao nas srpski jezik.Zgrazavala sam se kako Srbima nije smetalo da prihvate tita [belosvetskog teroristu] da im bude predsednik i da terorise i bija Srbe.Nelogicno ali istinito.Svedoci ste posledica titove Vlade.

vlada

pre 10 godina

Za razliku od ovih koji su ostali za njim tito je bio LJUDINA I ČOVEK!

Lepo kaže pošalica:
Druže Tito mi ti se kunemo,
Ti si nas krao, ali si i nama dao
Ovi sada nas kradu,
ali nama nista ne dadu!

Protiv primitivizma i nacionalizma

pre 10 godina

Citam komentare s najvecim mogucim zadovoljstvom. Niko sebe ne moze tako da iskompromituje, obruka i ponizi kao sto to mogu srbski nacijonalisti. Samo nastavite! Vi svojim, a ostatak sveta svojim putem. Sjajno!

Milutin

pre 10 godina

Jel neko poznaje masinbravara koji govori nekoliko stranih jezika i svira odlicno klavir? Ako mi neko pronadje takvog dacu mu 1000 evra! Tito je odlicno svirao klavir i govorio i pisao Ruski, Nemacki, Ceski, Poljski i Engleski?!? Da to mozda nije naucio u Kumrovecu? Ili tokom 1. svetskog rata? Tokom 2. svetskog rata? Tokom boravka u zatvoru?

Zanimljivo

pre 10 godina

"Oni konstatuju da upravo Titovo nejugoslovensko poreklo može da objasni njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji."

Znala sam! Kad god nam uvale "domaci" kadar na vlast, mi na****mo k'o zuti. Dakle, kad ce vise ta okupacija, da nam (opet) svane?

A ispitivanje, nista lakse. Imamo (valjda) kostur, ako i to nije nestalo, tu su navodni rodjaci, laboratoriji za DNK analizu nista ne fali, pa radite malo.

Jelena

pre 10 godina

Najinteresantnija teorija koju sam ikada cula, je da je bio
Cercilov brat... neki tvrde da lice jako..

bas bi bilo lepo da se uradi ta DNK analiza, i vise zavrsi
sa ovim novelama, romanima, i bajkama..

On je bio Jugosloven, levicar, i odlican politicar...

Na teritoriji, kao sto rece Petar, levice kao da vise nema,
ali, sacekajte, vraticemo se... Revolucija je tek pocela..

Sir Giles

pre 10 godina

Tito je bio agent Kominterne. Nacionalnost uopšte nije bila bitna. Sprovodio je njen plan dok mu okolnosti nisu dozvolile da se odmetne i pretvori u jugoslovenskog Staljina. Njegovo poreklo je nebitno. Bitni su efekti njegove vladavine. Nepristrasnost? Pa tvrdim da nije imao master plan zavere protiv Srba. 1971. nekako to pokazuje. Seče maspok pa onda i tehnokrate u Srbiji radi ravnoteže. Opadanje moći i jačanje republičkih partijskih struktura je donelo raspad i rat. On pred svoj kraj to više nije mogao da spreči. Greška je što nije na vreme liberalizovao i transformisao KPJ. No, vlast je bila slađa a potiskivanje mlađih kadrova koji su našli zaleđinu u nacionalizmu koštala nas je raspada zemlje i jednovekovnog unazađenja svih naroda pojedinačno. Srbi su još pre Drugog svetskog rata od Kominterne bili označeni kao nosioci buržoaskog režima, tlačitelji jugoslovenskih naroda i sl. Jugoslavija, osvedočeni neprijatelj SSSR, je trebalo da bude razbijena ali sa pojavom nacizma je prihvaćeno njeno postojane, ali su Srbi kao hard core monarhisti imali da plate cenu.

govorit Moskva

pre 10 godina

TITO je bio proizvod pretece KGB-a.njegov savrseniji dvojnik je PUTjKA.
ni jednom ni drugom se ne zna poreklo,rodjaci,datum rodjenja itd.

svekar i jetrva,zg

pre 10 godina

Tito?Tito je bio Isus Krist Bog!Dok nisu došli mitomani i šarlatani skriveni iza izmišljenih bogova.Kao dječarac sam u školi učio "ništa nas ne smije iznenaditi",pitao se što to znači i ubrzo saznao.Godine prolaze i prolaze ali nikakvi državnici novoga kova i falsifikatori povijesti ne mogu izbrisati istinu,ma koliko se trudili.
"Al velike pamtit ćemo dane,druže Tito mi ti se kunemo!"

Brain damage

pre 10 godina

Vest je pun pogodak za mobilizaciju teoretičara zavere! Zipa samo komentare, fantastični su! Te bio Poljak te bio Rus, te bio poljski Jevrejin, te rođen u Njujorku te rođen u Poljskoj, rođena majka, umrla 1918., nije ga prepoznala 1945. jer je on poginuo na Sutjesci pa ga Sovjeti zamenili svojim čovekom koji se, međutim, 1948. otrgao kontroli, pare dobijao što je jevrejsko-vatikanski špijun pa je zato i Kuća cveća prazna jer su ga odmah po smrti prebacili iz Ljubljane u Vatikan. Bravar-komunista, a mason. Samo napred ljudi, najjači ste!!

Dusan

pre 10 godina

Da, u Beogradu se gradilo 10.000 stanova godisnje jer su svi morali da uplacuju u stambeni fond - moj cale 40 godina, a keva 38, ali stana nisu videli..lako je tudjim parama stanove graditi..

Владимир

pre 10 godina

Тито је био Словенац, хранио се свињским главама и ломио корита... У једној таквој пустоловини је пао на главу и напрасно проговорио 3 страна језика и просвирао клавир.

Jugosloven

pre 10 godina

Verovatno im nije palo na pamet da je po majci Slovenac i da je rođen u Zagorju, u području gde se govori neknjiževni kajkavski dijalekat koji je, između ostalog, specifičan i po naglasku i dužini vokala zadnjeg reda. A budući da je u SSSR proveo više godina tokom 1930-ih, nije ni čudo da je kajkavštini dodao i ruski prizvuk.
Ništa Srbi ne vole više od paranoja i teorija zavere, kao što i Amerikanci vole da prodaju jeftino poluznanje.

Alcale

pre 10 godina

@mhm
a na šta se ti "ložiš"? Na EU, Merkel, BOTU, Koštunicu, Nikolića ili na dačića?
Živeo sam kratko u njegovo vreme i osećao se bezbedano, zaštićeno i povlašćenim. Putovali smo na more, roditelje sam VIĐAO svaki dan i družio se sa njima jer su imali vremena. Stvaralo se i radilo i dosta je ostalo... dok nisu došle obrazovane demokrate...
Potpuno je prizemno i neuko procenjivati čovekove kapacitete na osnovu obrazovanja a pogotovo je promašaj procenjivati na osnovu dijalekta. Odrastao na granici između slo i hr gde se govori dijalektom koji teško može da se svrsta pod srpsko hrvatski ili slovenački. Pri tom slovenački je mnogo lsičniji ruskom i poljskom od srpsko hrvatskog.
Jel i Tesla (neobrazovan iz malog sela) onda ipak vanzemaljac? Imao je obrazovanje ali DALEKOOO ispod nivoa svog naučnog rada, a može se reći da je njegov rad daleko iznad najviših akademskih obrazovanja danas a ne pre 100 godina. I šta ćemo sad?
Zašto nebi mašin bravar bio deo masona? Masonska organizacija je osnovana od strane zanatlija to je njihova osnova i za to nije potrebno raditi istraživanje dovoljno je pogledati njihova obeležja!
ne mlatite praznu slamu...
Čovek mrtav već 30 godina i na našim prostorima je uništino veliki deo onoga što je stvoreno za vreme 35 godina njegove vlasti a ono što je ostalo ne možemo da okrečimo!!!

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je totalno nebitno ko je bio Tito. Mnogi ne razumeju da je SFRJ, onakva kakva je postojala, imala ograničeni rok trajanja. Dokle traje Hladni rat, Juga postoji. Onog trenutka kada je jedna od sila izašla kao pobednica, SFRJ više nije nikome trebala. Isto bi se desilo sa nama da su Sovjeti pobedili, možda drugačiji scenario, ali sve bi se svelo na isto. Tito je igrao njemu namenjenu ulogu, a bio je engleski čovek. Engleski su ga podržali, doveli na vlast itd. Uloga nesvrstanih je bila da Tito drži van blokovske podele zemlje u kojima se eventualno mogao raširiti komunizam, i koje bi mogle da se priklone SSSR-u, a koje nikako nisu želele sa Zapadom. Da je Jugoslavija posle Drugog svetskog rata krenula drugim putem, mislim da se od ovoga danas ne bi ništa desilo. Od početka bismo bili u EU, ne bi bilo krvoprolića i svega što se desilo. Činjenica je, iako je to nekima teško da priznaju, da je te 1945. veliki deo Srba bio za monarhiju i Zapad. To će se teško naći u nekim spisima i dosijeima, ali u narodu je to sećanje veoma živo.

baki960

pre 10 godina

samo jedna informacija ovima, koji komentarisu titovo masinbravarsko obrazovanje. joska fiser, nemacki ministar spoljnih poslova koji nam je bombardovao srbiju, radio je kao taksista, jer nije uspeo da zavrsi zapoceti fotografski zanat. danas je predavac na mnogim americkim univerzitetima, konsultant u mnogim firmama (BMW - zajedno sa medlin olbrajt). i to sve u cistoj demokratiji. covek bez fakulteta, drzao je predavanje na humbolt univerzitetu o njegovoj viziji evrope. a ja licno sam ubedjen - bravar je bio bolji, makar od joske.
pozdrav svima

Oknarb

pre 10 godina

Ova "misterija" se relativno lako i jeftino moze rjesiti DNK analizom Titovih potomaka i potomka njegovih brace i sestara iz Kumrovca, ali danasnjoj stampi upravo trebaju slicna nagadjanja da popune stranice. Briga ih za istinom.

Dragan

pre 10 godina

Bio je doktor za sve, znao da zivi, da se snadje i narodu da pomogne. Definitivno socijalista po opredeljenju. A sto su Srbi sad kivni sto im je ne znam sta uradio i zagorcao zivot pa njima su i Turci jos uvek krivi za 1389. Srbima su glavni problem njihovi vladari koji napustaju zemlju cim krenu problemi. Da ne nabrajam vecinu Srpskih kraljeva koji su imovinu preseljavali u Austriju prvo a posle u London (Karadjordjevici su jos uvek tamo), New York, Moskvu, zavrsno sa Mirom koja i dalje sedi sa svojom ekipom i kintom u Moskvi. A narod ostane da se pati na sprzenoj zemlji koju su velikani prodali i napustili. Nista bolje nisu prosli ni Hrvati, ni Bosanci (all 3 of them) ni Makedonci etc. E u tome je bila razlika sa JBT koji je ostao uz narod kad je bilo najteze i posle svojom snalazljivoscu uzivao plodove pobede. Sve je to mogao da uradi i neki Srpski velikan a NIJE! Teorije zavere i svi su nam krivi nema veze sa zivotom. Dokle god se najbogatiji i najuticajni Srbi/Hrvati/Albanci/Balkanci ne vrate na taj Balkan nema nista od njega, obicno mesto za meshetarenje velikih sila uvek bilo i bice.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Sasa: "Da je Tito bio Rus, ne bi odbio Staljina i Sovjetski Savez vec bi bio zajedno sa njima." A kao da nije bilo Rusa koji su bili protiv Staljina? Na kraju krajeva nije ni vazno sta je bio, makar je znao za svoje vreme da smiri juznoslovenska plemena, koliko toliko. Da je to sve ispalo kao utopija, za to su opet kriva juznoslovenska plemena, jer cim se malo popusti, evo ih zli duhovi proslosti. Nije za to bio kriv Tito, nego oni koji su mu se decenijama uvlacili i na kraju postali najgori nacionalisti. Bratstvo i jedinstvo? Kako da ne...

Titov pionir

pre 10 godina

MA da,na osnovu jednog govora oni znaju da 100% nije Jugosloven,ali nemaju pojma ko je bio...

Na kraju krajeva,taman da je bio i Marsovac za ove posle njega je premija!

Canadian

pre 10 godina

Ajmo malo logike: Da su Rusi ili bilo koja druga strana sila, hteli da ubace svog coveka, ne bi mu izabrali identitet nekoga ko ima buljuk brace i sestara (jel' bese osam?)i zive rodjake. Nasli bi nekoga ko je siroce.
Osim toga, nista lakse nego utvrditi da li je to Josip Broz ili neko drugi. Uzeti uzorak DNK i uraditi test (99.9% pouzdan).

TheGOAT

pre 10 godina

Akademik Jovan Deretic je odavno rekao da u dokumentima CIA stoji da je taj covek bio poljski Jevrejin, rodjen u Njujorku... Ali srpska posla, "Deretic je budala, sta on zna, izlapeli cica"

anti komunist

pre 10 godina

Srbija je kroz svoju istoriju bila duboko Pravoslavna i pro - monarhistički nastrojena zemlja. Sve do nesrećne 1945.

Posle toga materijalno je profitirala (i to je pitanje), ali je izgubila sebe.

Pomenutog agenta u koga se kune 60% komentatora ovde zbog novog fiće od jedne plate ne bih komentarisao, kao ni same komentatore...

Ninoslav

pre 10 godina

Poznato je koliko je engleska kraljica bila iznenadjena Titovim odlicnim sviranjem klavira i sta je rekla na to. Neko ko je rodjen u siromasnoj porodici u Kumrovecu sigurno nije imao uslova za casove klavira.

svedok vremena

pre 10 godina

"Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje."

Nije krao jer je pronašao bolju foru - sve je bilo njegovo.

Miki

pre 10 godina

Nemamo nigde zabeležen glas Nikole Pašića, ali je iza njega ostalo bezbroj anegdota u kojima mu je svaka treća reč "ovaj", i u kojima smešno greši u padežima. Kažu jezikoslovci da je zadržao govor svog rodnog kraja, blizu granice s Bugarskom.
Ko zna kako je i kralj Milan govorio srpski. Rodio se u Rumuniji, majka mu je bila Rumunka, posle je otišao na školovanje u Francusku, i prvi put u Srbiju došao sa 14 godina.
Za kralja Aleksandra Karađorđevića ostala je priča da je govorio s crnogorskim naglaskom. Naretkim audio snimcima se to ne primećuje, ali to su bili pažljivo pripremani govori.

Silvester

pre 10 godina

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži!

Živeo drug Tito, živela slobodna socijalistička Jugoslavija. Nikada vas nećemo zaboraviti. Ne dajte se, braćo i sestre Jugosloveni, drugovi i drugarice komunisti! SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

Ivan

pre 10 godina

Hahahaha, sad bi to trebalo da znaci da je dobro da nam neki stranac bude ministar, upravnik, ili sta god. Kako se priprema javno mnjenje za poteze vlade.

Milutin

pre 10 godina

Drug Tito je poreklom mali Joza koji je postao metalski radnik a koji je istovremeno bio talentovan za organizaciju KPJ, formiranje partizana, kreiranje AVNOJa, organizaciju SFRJ (ali samo za njegovog zivota). Posto je drug Stari bio sve samo ne naivan I glup, znao je I sta moze da se desi posle njegove smrti od SFRJ. Ok, bas ovakav scenario mislim da ni ON ne bi pretpostavio, ali ovolike drzave od one zemlje za relativno kratko vreme moze samo blagovremeno odradjen I dobar plan da sprovede u delo. Druze Tito, skrenuli smo svi sa tvog puta. Neki su otrcali, neki su pali a neki su se pogubili. Licno sumnjam da je bio Poljak, a I da je bio Rus bih dao jako malu verovatnocu. Cak mi je I svejedno...

U čemu je problem?

pre 10 godina

Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje. Veliki minus jeste bio manjak političkih sloboda i korupcija koja je počela da raste kako je postajao stariji i slabiji, ali da li je bolje danas? Šta god da je bio omogućio je miran i lep život najvećem delu populacije na ovim prostorima. Zapadna demokratija kojoj smo se nadali nije nam donela napredak, već život u stalnom egzistencijalnom strahu. Da li je problem u nama ilimsistemu nije više ni važno, bitno je da ne funkcioniše dobro.

Max

pre 10 godina

Puk. Bjelajac, da li se na svetu desilo bilo sta sto nije zasnovano na zaveri? Jeste vi ozenjeni? Jer, plasim se da vam nisu podmetnuli zenu da vas likvidira posto ste veoma vesti u raskrinkavanju svetskih zavera. Ako nisu zenu, nekog drugog jes, sigurno.
Inace, pre samo nekoliko godina je umrla druga Titova zena (majka Mise Broza), ceo zivot je prozivela u Beogradu. Cudo da nije primetila da je za vreme/posle rata covek zamenjen. Kao ni njegovi sinovi.

jos nesto

pre 10 godina

sreca nasa da je tako,inace bi se davno medjusobno potamanili..TITO je bio veliki kalibar..ne moze se iz danasnjice promatrati coveka koji je u ono vreme na sebe preuzeo odgovornost upravljanja jednom novom i uglavnom srusenom drzavom sa takorekuci dvoje pismenih,tri religije,cetri govorna jezika,pet narodnosti podeljenih u sest saveznih drzava (republika),okruzenih sa sedam komsija i uz to jos zadovoljiti apetite makar osam manjinskih zajednica...

vlado

pre 10 godina

Kakve li su to gluposti, ja sam kao dijete preselio iz Sarajeva u Zagreb, pa mi u Sarajevu kažu da pričam čisti purgerski, a u Zagrebu da mi se osjeti sarajevski. Tito je otišao u dječačkim danima iz Kumrovca, majka mu je Slovenka, a boravio je mnogo u inozemstvu. Naravno da mu se osjeti zagorski, čak i previše za vrijeme koje je tamo proveo. Amerikanci vole teorije urota i fantazije, a i mi smo tome skloni. Pogotovo u tome prednjače ekstremni nacionalisti u Hrvatskoj i Srbiji, koji Tita ne mogu smisliti.

milanko

pre 10 godina

Super zaista sto postoji toliko srba koji ce se sloziti sa konstatacijom da je bio nepristrasan u resavanju etnickih konflikta.. sta bi tek bilo da je bio pristrasan ne smem ni da zamisljam.. stvarno blago nama sa nama.

drg

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim pošto sam iz istog kraja i govorim istim akcentom da je TITO ortodoksni Hrvat što se može prepoznati i po " face"-u .Mlada generacijo ne lupetaj

Bane

pre 10 godina

"njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji. "

Pa da li ima vece nebuloze od ovoga??? Pa upravo njegov uticaj i nacin na koji je stvorio SFRJ su doveli do ratova 90-tih. Zasto je drug "Nepristrasni" samo Srbiju podelio na 3 dela, i stvorio 3 potpuno nova naroda?

Nenad

pre 10 godina

Jedan interesantan podatak za titonostalgicare( jel to rec?) : I u Americi se bollje zivelo 70 tih ( to pokazuju ozbiljne statisticke analize) a Detroit je u to vreme cvetao sa svojih 2 miliona stanovnika dok danas ima jedva 700000 i bankrotu je..Pa niko ne place za Nixonom . Posle 2 svetskog rata vecina ekonomija su rasle kao standard gradjana koji su do tada bili seljaci , pogledajte samo Grcku ili Italiju pre I posle rata ....Tito je mozda bio umesniji od njegovih naslednika ali to ne menja nista cinjenicu da je Jugoslavija najveca greska u srpskoj istoriji koja je na kraju krijeva pravljena u vreme Titove sluzbe u AU monarhiji....

онасебуди

pre 10 godina

Тито је био Хрват. Због тога је српски језик и говорио са акцентом као и сви други странци.

Broz nije radio za Srpske interese

pre 10 godina

Njegova sposobnost da rešava etničke konflikte se videla ustavom iz 1974 godine. To je praktično bio uvod u razbijanje Jugoslavije koji se desio tek 1991. Nije Jugoslaviju razbio ni Milošević ni Tuđman ni Izetbegović ona je još 1974 rasparčana. Od toga su najveću štetu imali Srbi. Trebali smo još 1974 da se pobunimo protiv rasparčavanja jer je tada bilo povoljnije za Srbe, a ne da 17 godina dajemo legitimitet tom ustavu. Zato je 1991 povoljnije bilo Slovencima, Hrvatima, i ostalima da se ostvari rasparčavanje.

krle - dron

pre 10 godina

Ovde je narod sedam decenija BRUTALNO MENTALNO ZLOSTAVLJAN,i to nikada nece razumeti i nehumano je to od njih i traziti,to su pametni ljudi vec 70- raskrinkali a i Kopinic je u svojoj knjizi "Enigma Kopinic" to jasno nagovestio.Dok beogradom setaju razni J.Kapidzici istorija ce ostati na nivou kumrovackih biltena.Sto neko nepokrene inicijativu da se otvori onaj kamen u kuci cveca i konacno javno uvidi da tamo nema nicega jer njega su iz ljubljane otpeljali pravo u vatikan.Inace strane sluzbe su odavno utvrdile njegovo pravo geliptersko ime Valter ( brani sarajevo i podsmeva se srbima )Vajs,poljak koji je za kominternu poput zemunaca likvidirao ljude u spanskom ratu o cemu je kopinic i pisao,on kumrovec nije znao ni da izgovori a treba upitati nekog prezivelog koji ga je prvi put sreo na visu NA KOM SU SE TO JEZIKU SPORAZUMEVALI,srbija dok nerazotkrije komunjarsku zaveru u detalje nece krenuti putem civilizacije.

Boske

pre 10 godina

Stvarno nemam blage veze gdje je i kako Tito počeo svoj veoma burni život, niti to smatram posebno važnim, ali zato svaki put kad gledam neku dokumentaciju o Hermanu Göringu, štrecnem se i za trenutak vidim našeg bivšeg vođu u malo drugačijoj uniformi. A posle malo detaljnijeg čeprkanja po modernijim viđenjima istorije, nije teško doći do zaključka da njihova neosporna fizička sličnost nije i jedina.

Naveo bih samo dvije osobine: privrženost raskoši i apsolutna bezobzirnost.

Susjed

pre 10 godina

Kakva CIA, takva analiza...
Tko je ikada čuo stare Zagorce kako govore, to je upravo tako kako je zvučao Tito kad bi govorio književni jezik, hrvatsko-srpski, srpsko-hrvatski ili kako god. Oni jedva govore tu standardnu verziju jezika, i nema nikakve sumnje da je Josip Broz bio Tito - pa Kapičić je pričao kako je bio kod Titovog brata u Mađarskoj i nosio mu novce... dajte molim vas!

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Kao neko ko je živeo u Njegovo vreme, mogu da kažem da smo toliko bili glupi da smo njegovu nesposobnost da se pravilno jezički izrazi proglašavali Njegovom vrlinom. Kao, eto, on je iz naroda, ne želi da se odvaja od radničke klase. Drugi „ govornici“-priučeni, ratom ometeni, intelektualci, su već koristili gomile fraza, nepotrebnih reči, sintagmi, koje lepo upakovane, ipak nisu govorile ništa. Bio je očajan govornik, ali bio je duhovit i znao je da improvizuje. Bio je tipičan Zagorac. Malo sam upoznao te ljude, oni su jedini autohtoni Hrvati. Prirodno su inteligentni i bonvivani-hedonisti, meraklije- kako kažu Nišlije. Majka mu je bila Slovenka i preko Sutle je odrastao, a sva istraživanja kažu da čovek do neke treće (4-6) godine „pokupi“ izgovor, tako da bez akcenta može govoriti taj jezik. Za Njega su obe varijante srpskoga jezika bile strane, otuda i Njegov mekši izgovor, koji je još obogatio ruskom varijantom, jer je proveo niz godina u SSSR-u.
Sve što je mogao, bilo mu je imanentno. Nije glumio. Zaista je sve to znao da radi: i da radi na strugu, i da mačuje i da malo da svira klavir i dobro da govori nemački i ruski,lošije francuski i engleski. Malo je razumevao i mađarski. To nije čudno gde je sve bio. Deca naših dobrih fudbalera govore po više jezika. Što je fudbaler uspešniji i više menja sredinu, deca su veće poliglote.

katica popović

pre 10 godina

Odavno sam čula na TV svedočenje generala Nađa o I ofanzivi 1941 godina kada je Tito trebao da partizanima i narodu održi govor. Kaže Nađ “ja sam bio zgranut on je govorio ruskim jezikom” srpski jezik nije znao.... pa su PREVODILI NA SRPSKI.
Ps. kadar NKVD (bavio se likvidacijama po SSSR to mu je bio posao pre II svetskog rata)

Петар Миловановић

pre 10 godina

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema "jugoslovensko poreklo". Ови „стручњаци“ немају бре појма о фонетици, јер сам ја слушајући годинама Друга Тита стекао утисак да је он из „јужни крајеви“! Нетачно је да је Тито пореклом рус, јер се руским политичарима и делегацијама које су долазиле у Југославију само понекад обраћао и то на кратко на руском и то са грешкама у изговору, што се правом русу не би десило! Пре две недеље сам слушао његове поздравне речи на аеродрому упућене тадашњем руском председнику Никити Хрушчову, приликом његовог првог доласка у Београд, коме се обратио са неколико реченица на руском, па је даље наставио на српском! Где бре глувонеми американци из ЦИА да се баве фонетиком на стотине локалних говора у бившој СФРЈ! Па на том нивоу би затајили и академик Павле Ивић и Александар Белић, експерти за јужнословенске језике, дијалекте и говоре, а камо ли глувонеми агенти ЦИА.

Nikola Lingvista

pre 10 godina

Tito je bio Medjimurac (Medjimurje je podeljeno izmedju Slovenije i Hrvatske) i upravo tako, kao jedam Medjimurac, je govorio srpski. Ziveo sam u Sloveniji i imao kolegu Medjimurca,Iveka. Njegov srpski je identicno zvucao kao Titov. Imao je teske probleme da se artikulise na srpskom,kao i Tito uostalom. Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.

Jahac magle

pre 10 godina

Pricali su neki pukovnici JNA i UDBE koji su ucestvovali u Drugom svetskom ratu, i koji su se borili sa njim, da je Josip Broz Tito, odnosno drug Stari kako su ga oni zvali bio jedna osoba u Drugom svetskom ratu a sasvim druga osoba posle rata, a to su osobe koje su ga licno poznavale a iskreno verujem da nisu lagali.

nema deda mraza

pre 10 godina

mene vise interesuje da li je mira markovic njegova cerka.
nije on mogao sam vladati. setimo se kapicica.to drustvo i danas hara

Dr. Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postoji barem jedan snimak kako Tito govori ruski, a postoji i snimak Tita kako govori nemacki. Moje misljenje je da Tito i ruski govori sa stranim akcentom.

Slavica

pre 10 godina

CIA je "otkrila"zajedno sa Donaldom Trampom da je Obama ustvari rodjen u Gani. To su gluposti. Moj slovenacki rodjak govori isto kao sto je Tito govorio. I stari hrvatski je tesko razumljiv I kada se sve to prevede na srpski to je to Uostalom koji god akcenat imao od Jugoslavije je napravio naj lepsu naj postovaniju bogatu evropsku drzavu postovanu u svetu.

tuga

pre 10 godina

Poljski jevrejin. Mali krug ljudi je znao njegovo poreklo.Njegovi pratioci su znali ali nista se nemoze dokazati.Srbija je posle njegove vlasti unistena, fabrike su zbog bratstva i jedinstva seljene u druge republike itd..Uspesno je izvrsio svoj zadatak,a kao jevrejin imao je ogromnu novcanu pomoc pa je sve naoko izgledalo lepo.

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Manire je pokupio po belom svetu, ali nikada nije mogao da sakrije da je bio vrlo sebičan i da je ostavljao drage osobe kad god mu se ukazala draža.
Njegovo vreme je vreme vrhunske samoobmane. Svo blagostanje je stečeno ogromnim nepovretnim kreditima, govori se o stotinu milijardi ONIH dolara (Sitroen ajkula je koštao 1.770 USD). Sistem je bio neefikasan, jer je sve ono što ga karakteriše došlo preuranjeno i neutemeljeno u stvarnosti. Naravno da smo živeli u blagostanju, ALI NEZASLUŽENO. A ko ne bi, kada bi dobio ogromnu tuđu akumulaciju. Ko kaže da ne bismo živeli bolje da je stara Jugoslavija nastavila sa kapitalističkim uređenjem. Kapitalizam je efikasan, jer je nemilosrdan, često surov, primeren čoveku koji jeste. NAŠ komunizam, sa svim oblicima socijalnog staranja, je bio neefikasan zbog ljudi i nerazvijenosti sredstava za proizvodnju. Komunizam je primeren čoveku koji će, TEK, da bude. To će sigurno biti, ali neće ga Srbi uvesti, mada smo vrlo prijemčivi i nedovoljno samosvesni. Nismo takvi bili, socijalizam nas je pokvario. Uništio je Boga, a stvorio kult ličnosti. Kada je nestalo ličnosti, nestalo je i sve prateće.
Kao državnik je neponovljiv, ali ne zbog svoje zasluge. Nema više BI-polarizovanog sveta. Nema više potrebe za animiranjem Trećeg sveta i njegovog odvraćanja da se prikloni SSSR-u i Kini. Sada se svi okrećemo „trulom“ zapadu, ali zbog anahronog i retrogradnog ponavljanja društvenog uređenja, samo nam trulež zapada (pljačka-primarna akumulacija)

novosadjanin

pre 10 godina

Srbi - eksperti opste prakse. Ovaj jedan se kune, drugi zna 100% a treci sve druge koje se smeju njegovom suludom misljenju "a la Deretic" zove glupanima. Deco, vratite tati tastaturu.

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Tile jeste bio Jugosloven, samo Kajkavac jedan dialekt hrvatskog koji vise lici na slovenski mu je bio materniji. (ZokiTamnava, 19. avgust 2013 16:20)

1. Da li ga je iko ikad cuo da govori kajkavski? Ni u drustvu toboznjih rodjaka i toboznjih zemljaka (a takva su se drustva izuzetno retko okupljala, samo onda kad bi predstavu zaista bilo nemoguce izbeci).
2. Je li iko ikad cuo izvornog zagorskog kajkavca da govori standardni stokavski hrvatski kao sto je on govorio? Jeste, povrsan utisak je mogao lako da prevari, ali, tako bi, otprilike, govorio i Ceh, Slovak, ili, upravo - Poljak (a verovatno i Rus), koji dovoljno dobro nauci jezik. A pravi kajkavac, prisetite se nekog, ako ga poznajete - govori, ipak, drugacije. E, sad... vecini pravih kajkavaca njegov stokavski nije bio sumnjiv, jer tu ni sami nisu bili na domacem terenu i najmanje , uostalom, upravo oni mogu imati osecaj "kako kajkavac govori stokavski". A uvek je postojao i dodatni alibi: mnogo vremena provdenog na strani - Ceska, Rusija... Vecina stokavaca nije obracala paznju - boze moj, ako govori "cudno" - pa izvorni je kajkavac, kaj ne!? Ali, opet - prisetite se kako kajkavci zaista govore stokavski!
3. Sve to nije bilo dovoljno, pa je konstruisan jos jedan alibi - toboznja majka Slovenka i deo detinjstva proveden u Sloveniji. Naravno - radi bratstva-jedinstva, ali, pre svega - radi lakseg zametanja tragova. Interesantno da na taj deo detinjstva, koji mu je, toboz, bio najlepsi, nema bas nikakvih secanja.

Сима

pre 10 godina

За ове људе што говоре да се лепо живело за време Тита, не сумњам да је за неке било тако. Али би било пожељно да замислите да можда баш сви нису живели лепо. Као на пример сада када се КиМ узима од Срба и питају Албанце да ли вам је лепо сада на туђем имању, у туђем стану, чисто сумњам да многи од њих негирају да им није добро.

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Oh, ne. Ma je li to naš Tiita, najveći sin od sviiju našija' naroda i narodnostijuuu, naša ljubičica bjelaa kojeg voli omladina cjeela i sa čijeg puta se kune da neće skrenuti?! Drug naš Stari bogati... a pa šta će reći šesta lička i prva proleterska drugarice i drugovi? Šta će, pitam ja vas ovde, tek reći radnička klasa i poštena inteligencija? Konačno, partija, kakav stav će zauzeti partija drugovi? Da li su u pitanju elementi koji podrivaju i meću klipove u točkove našeg samoupravnog sistema?

1%

pre 10 godina

Eto koliko je bio ispred ovih danasnjih politicara, i aktuelne vlade. On je bio prvi stranac u sopstvenoj vladi u skorijoj istoriji. Bio je vojni ministar i marsal a ratovao u stranoj vojsci ( austro-ugarsku ) , za razliku od aktuelnog ministra vojnog, koji i nije sluzio vojni rok.
Sve u svemu, bio je ( cek da vidim..1946 - 2013 )67! godina ispred...

Leposavac

pre 10 godina

Sad tek nista ne shvatam.Prvo Tito je bio Austrougarski vojinik(zarobljen od Srpske vojske).Drugo da je Jevrejin (rodjen u poljskoj).Trece nije Hrvat (pravi Tito nije imao prste na ruci).Cetvrto mozda Rus,Mozda-Mozda i td.
Znam samo da nam je bio TATA jer nam je svima j.... Majku!

nemanjaIX

pre 10 godina

to da li je bio jugosloven samo je on mogao da kaze, a on se izjasnjavao kao jugosloven i tacka!!! isto kao i hiljade drugih koji nisu bili srbi, hrvati, slovenci, makedonci ili neki od novonastalih nacija... ali bi cia mogla da ispita ovo njkv aleksandra, u ovom slucaju je mnogo bitnije da li je to srbin ili je neki "ubaceni" rus, poljak, moze biti crnogorac, 'talijan, svasta se tu moze iscackati, pa na kraju i englez ili amerikanac, zasto da ne, ali najmanje srbin, to je sigurno!!!

Dusan Martinovic

pre 10 godina

Ovo je lepa vest ali nije nova.Sada je potrebno da se otvore sve arhive UDBE organizuje komisija nepristrasnih intelektualca gde bi cinjenicama moglo da se ostvari nacionalno pomirenje I zavrsetak brato ubilackog rata u Srbiji. Iz te komisije morali bi izuzeti bivsi komunisti sada Demokrate(Dobrica Cosic, Latinka Perovic)Istina od koje se ne moze pobeci da su komunisti peobuceni u nacionaliste I demokrate osim (Alije Izetbegovica) poceli gradjanski rat u Jugoslaviji predstavljauci ga kao rat “reakcionarnih snaga” Ustasa i Cetnika samo radi ostajanja na vlasti.Muka je gledati da sada pocinje ponovo njihova borba kroz medije rehabilitacijom Djilasa ili Rankovica I stvaranje novih mitova I lazi. Nije potrebno drakonski se svetiti ovim kulpritima ali je potrebna drustvena osuda sa oduzimanjem materiajlnih dobara I vracanjem pravim vlasnicima. Treba objastiti ljudima da istorija nije pocela 1945.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

cakavac

pre 10 godina

'Mali' problem je da je analiza zasnovana na srpsko-hrvatskom stokavskog narecja, dok je Titov maternji cakavski koji ima drugacije fonetske osobine.

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

Tito je bio zagorac

pre 10 godina

I ono poslednje, Tito kao humanista. Uporno su gajili taj Njegov imidž, ali sve je ostalo sporno. Kako da je Srbiju u KPJ predstavljao abadžijski radnik , devetnaesto godišnji drug Marko, Aleksandar Ranković, a doktor sa Sorbone,Filip Filipović, viđen za gensek-a je ubijen. Kako to da je u hotelu „Luks“ u Moskvi mnogi stanovnik završio u Sibiru, ako je bio srećene ruke, a naš skretničar je pretekao. Ti to, Ti to... Običan svet govori o sigurnom životu, o sigurnim ulicama bez droge i kriminala, a samo oni koji su svojom kreativnošću, imali potrebu da se odvoje od jednoumlja znaju koliko je taj sistem bio represivan. Da je to nešto valjalo, da je imalo unutarnju koherentnu vrednost, ne bi to puklo kao mehur od sapunice. JNA je bila paradigma tog sistema. Negativna selekcija i podobnost. Vrhunac laži i samoobmane. Odrastao sam u takvoj porodici i znam koliko je laži bilo potrebno da se tvrdi da smo četvrta vojska u Evropi. A Sremski front,XXIII Srpska udarna divizija. Čuj "udarna" a sve golobradi mladići iz Šumadije, skupljeni da poginu i plate (i Hrvati imaju svoje Blajburge), govore o nemilosrnom obračunu sa neistomišljenicima. Ne sa UBICAMA i IZDAJNICIMA. Srbe je trebalo kazniti, jer su bili za "Kralja i otadžbinu". Proleteri su bili beskućnici. DOmaćini su imali porodice na vratu, koje je neprijatelj lako i zdušno uništavao, pa su tako nastavili , po ratu, i oslobodioci.
Tito je bio ZAGORAC

MS

pre 10 godina

Valter Vajs poljski jevrejin iz Bruklina prikljucen revoluciji u Rusiji odakle je nakon revolucije zbog dobrog poznavanja jezika kao sovjetski spijun preko Kabula i Ankare dosao do Zagreba gdje je obnovio raspadnutu KP predstavljajuci se kao Josip Broz koji je poginuo u Spaniji (strijeljan od strane spanskih partizana zbog otkucavanja komunistickih kadrova Frankovim rezimu).Otkucao Mustafu Golubica Gestapou i tako spasao zivu glavu posto je preko Golubica bila narucena njegova likvidacija zbog prekoracenja ovlascenja u pomaganju organizovanja KP (nakon organizovanja je trebalo sam da se povuce sto nije uradio nego je ostao na celu KP ).Jasno je da nije govorio ni srpski ni hrvatski jezik vec nesto izmedju sa cudnim akcentom...Svakako najznacajnija licnost srpske i hrvatske istorije 20. vijeka...

mattko

pre 10 godina

Tito jeste bio Sloven hrvatsko-slovenackog porekla , rodjen u Autrougarskoj u kojoj klavir nije bio mislena imenica kao u krajevima juzzno od Save i Dunava u to vreme. I zato ne moze se ceniti necije poreklo po poznavanju muyike, nacinu iygovora slova r i slicnim nebulozama.

Vlada

pre 10 godina

Mogu da pričaju šta žele, a ko je bio baš me briga. Davao je stanove, standard je bio na visokom nivou, a nismo bili toliko prezaduženi. Kada se raspao SSSR na toliko država, šta smo očekivali od Jugoslavije. Eh, da nam je on sada.

Čujem

pre 10 godina

(Jugosloven, 19. avgust 2013 15:15) živeo u Rusiji pa svom govoru dodao ruski prizvuk? Mislite kao Panić? Živim u USA više od 10 godina pa mi srpski nije uhvatio engleski prizvuk!

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

HanSolo

pre 10 godina

Ej minusari, mozete da mu pljunete pod prozor. On je bio i ostao Car.
(Zoran, 20. avgust 2013 01:02)

Taj tvoj "car" je kriv zbog današnjeg nedostatka inteligencije u Srbiji. Svi što nisu bili komunjare su morali da brišu iz svoje otadžbine.. Pitaj "dijasporu" kako ga vole.. Moj otac je otišao 1961. u drugu državu sa 0, 75 Evra u današnjem vrednosti, pa je danas gospodin. A ti i dan danas maši sa komunističkom knjižicom, ali ne verujem da će da ti pomogne u bolji život..

Misa

pre 10 godina

Svako ko ima malo mozga zna da Tito nije rodjen na teritoriji bivse Juge. Za vreme 2. svetskog rata bio je engleski spijun (bas kao i Pavelic i Draza). Zadnjih dvadesetak godina bio je americki covek. Ameri su upumpavali veliku lovu u Jugu u inat Rusima ne bi li pokazali kako se moze lepo ziveti u jednom amerikanizovanom sozijalizmu. Savez nesvrstanih je osnovan ne bi li te zemlje pridobila Rusija...

vasilje knezevic

pre 10 godina

Ko je bio Scepan Mali?Crnogorci su ga voljeli i toje bilo glavno.Ubio ga je njegov sluga,
Grk na spavanju Crna Gora je za vrijeme njegove vladavine dozivjela ekonomski napredak.
Tito je bio sta je bio i to nije vazno;vazno je da su njegove cipele razlicite velicine od onih
koje su potrebne sadasnjim "vladarima".
vasilije knezevic 19 aug. 2013

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.
(Nikola Lingvista, 19. avgust 2013 19:48)

Pa zasto ga onda (mislim na Marsala) nikad nije govorio??? To je bio jedan od ravnopravnih sluzbenih jezika bivse drzave, a njemu je, navodno, bio, bukvalno - maternji i navodno ga je naucio jos u ranom detinjstvu. Osim toga, Brdo kod Kranja je bilo jedna od rezidencija gde je provodio najvise vremena (poslednjih godina verovatno i najvise) i odakle se obracao narodima i narodnostima. Pa zar nije bilo protivno duhu njegove politike sto je to cinio na "srpskohrvatskom"!? Zar ne bi bilo logicno i normalno da je, barem u Sloveniji, govorio slovenski... ako ga je znao, naravno. Neko bi, mozda, mogao reci kako bi on bio u stanju da govori samo u dijalektu, pa nije htao da se blamira. Je li? A "srpskohrvatski" je, inace, govorio kao spiker s radija? Pa ni par prigodnih fraza da promrsi na slovenskom, bar reda radi? A zaista je i nebitno je li bio Zagorec, Gedzovan, Poljak, Rus, ili Hondurenjo. Ono sto je sigurno - bio je agent Kominterne i od tog momenta sve predjasnje postaje irelevantno.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Mozete da vrsite fonetske analize do sutra,ali stoji cinjenica da je covek imao veoma cudan naglasak,koji uopste nije slican ni slovencima, ni zagorcima!

Nagledali smo se bar serija sa tih prostora, u doba SFRJ.

Dobrivoje

pre 10 godina

Moguce je da je posto je boravio dugo u Rusiji pokupio to rusko gutanje slova I koje zaista postoji...mada bi pre rekao da je Poljak ...oni su cudni sa severa a ponasaju se ko juznjaci...takav je drug Misko bio ...viski,zene,limuzine ko reperi u Kaliforniju bre :)

Zoki

pre 10 godina

@Miloš
Potpuno si u pravu. Mnogi ne znaju da je ona čuvena opcija koja je predviđala podelu Jugoslavije nakon rata na dve države i interesne svere predviđala monarhiju u Srbiji i protektorat međunarodne zajednice u Hrvatskoj i BiH. Imaš to u "Istoriji Jugoslavije" kod Dedijera.
Priča o Titu kao ubačenom ruskom agentu, te o "pravom" Titu sa četiri prsta nije ništa novo, bila je poznta u emigrantskim krugovima još dok je Tito bio živ. Bilo bi je interesantno istražiti, upravo iz tih "akademskih" razloga o kojima se govori i u dokumentu iz američke arhive. Neke stvari u njegovoj zvaničnoj biografiji nisu tačne, poput negiranja njegovog boravka u Španiji.

Nenad

pre 10 godina

Strani špijun, to je sada valjda jasno svima koji i dan danas žale za njime. Inače, najveći zločin protiv Srba i Srbije počinio je deleći SR Srbiju na tri dela. Posledice te akcije vidimo i danas. Bez sumnje, Broz je bio Srpski neprijatelj broj 1.

Miodrag

pre 10 godina

Ova analiza je apsolutno tacna. Ja to govorim vec desetak godina, od kad sam cuo ruskog ambasadora kako govori srpski - isti Titov izgovor! Njegovo odrastanje u Zagorju nije mu moglo dati takav izgovor jer Zagorci govore ekavski i ne umeksavaju suglasnike pre 'i'. Tito je navodno u dvadeset i nekoj godini otisao u Rusiju. Dovoljno odrastao da ne poprimi naglasak koga se nije oslobodio do kraja zivota. Cak ga je i Salvador Dali prilikom izrade portreta okarakterisao kao balticki tip i da verovatno nije Sloven.

Munja

pre 10 godina

Kad CIA nešto objavi to je 101% u njihovom interesu. Pitanje je zašto im je u interesu da sad ovo čitamo. Bili kako bilo neverujem im.

centurion

pre 10 godina

Da, sigurno je bio rus sato sto je govorio ruskim naglaskom. Covjek je proveo 20 godina po sovjetskom savezu, bio u sovjetskim zatvorima pa je jako cudno to sto govori ruskim naglaskom. Ovi moji bosancerosi kad odu u Ljubljanu na 4 mjeseca nekakvog baustela, vrate se nazad pa neznaju da pricaju a da neuvrcu slovo L na slovenacki, kao odvikli se a da ne govorim za ove sto su duze tamo.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Max, 19. avgust 2013 14:45)

Ako bas hoces moje misljenje oko zavera,tacno je,sve je zavera!
Zasto bi se neko ovim bavio,da nije sumnjivo?

Samo ne znam gde si u mom komentaru,to nasao?

Pise, da je imao cudan naglasak i da sigurno nije slovenac, niti zagorac!

Da su sva desavanja u ex YU, od 90-ih na ovamo,njegovo maslo,takodje cinjenica!

Aleksandar I

pre 10 godina

Koliko sam istrazivao i koliko sam ja upucen, JBT je nastradao na Sutjesci za vreme ofanzive, zati su Sovjeti ubacili svog coveka...1948 kada se Tito okrenuo protiv Staljina, dobio je veliku podrsku zapadnih sila...

Komsijina Krava

pre 10 godina

Tito je bio naturalizirani Brazilac. Ako ne vjerujete, poslusajte bilo koji intervju s hrvatskim nogometnim reprezentativcem Eduardom Da Silvom. ima isti naglasak kao Tito.

Mihailo

pre 10 godina

Naravno da nije, a danas se jugonostalgičari ispranih mozgova (uglavnom rođeni u poslednjih dvadesetak godina!) kunu u Tita i prokletu Jugoslaviju. Teška shizofrenija!

dule

pre 10 godina

Titovo poreklo nije vazno.Vazno je da se u njegovo vreme zivelo bogovski,plate su bile ogromne pa se od jedne plate islo na more i kupovao namestaj,a od par plata kupovali stanovi i pravile trospratne kuce.To je bilo vreme uzivanja.A sada neko i da hoce da kupi stan ne moze,jer su plate sto puta manje nego u Titovo vreme.A onda se neko pametan nadje pa se hvali kako ima trospratnu kucu,veliki plac,a kada ga pitam jesi li sve to napravio u Titovo-citaj srecno vreme,i kada dobijem potvrdan odgovor,onda ta osoba u mojim ocima gubi svaki respekt i postovanje,jer tada je bilo prelako napraviti ogromnu kucu od par plata,a neka takvi lezilebovici budu sada mangupi,pa neka sada kupe ogromne stanove ili naprave trospratne kuce od prosecne i bedne plate u Srbiji,a posle neko kuka kako je Tito ostavio dugove.Pa sta?Bar je postovao narod i voleo ga a i njega je ceo svet postovao kao i nasu zemlju.sada se zivi i radi samo za hranu,da se nekako prezivi.Pocivaj Tito u miru,bio si i ostaces najbolji i najveci.

mhm

pre 10 godina

Pa to bi valjda trebalo ovim nasim priprostim balkanskim narodima i narodnostima do sada da bude jasno. Pa seljaci iz Kumrovca nisu imali pojma ko je taj Josip. U zivotu nisu culi za njega. Covek je bio aristokrata, sin neke poljske grofice. Svirao klavir, imao manire, kupovao u Danhilu u centru Londona 1922. pozlacenu tabakeru. Danas postoji ta tabakera u prodavnici Danhila sa njegovom slikom na kojoj pise kad ju je kupio. Pa i britanska kraljica Elizabeta ga je izvalila kad je videla sa koliko umesnosti svira klavir u njenom dvoru, kad je rekla da ona nije engleska kraljica ako je on masin bravar. Austrijski spijun koga je preuzela britanska obavestajna sluzba posle poraza austrougarske u I svetskom ratu...
Tito je najveca prevara Jugoslavije 20. veka.

A mnogi idioti se i dan danas loze na bratstvo, jedinstvo i ostale prevare i lazi. Samo je dovoljno videti kako je na kraju ta sarena laza od SFRJa zavrsila, kako je pukla kao balon od sapunice.

Zoran Milosavljevic

pre 10 godina

Pa on je rodjen na granci Slovenije i Hrvatske.
Kava Poljska ili Rusija. Kada se Tito rodio
nije ni postijao standarizovan srpsko hrvatski.
To je bila Austro-Ugarska. Sva narecja su bila
lokalna narecja.

anonimno

pre 10 godina

Tito je bio neprijatelj srpskog naroda,nije znao i vrlo tesko je izgovarao srpske reci.Ja sam ga slusala satima je tuco i muco kada je drzao govore on uopste nije znao nas srpski jezik.Zgrazavala sam se kako Srbima nije smetalo da prihvate tita [belosvetskog teroristu] da im bude predsednik i da terorise i bija Srbe.Nelogicno ali istinito.Svedoci ste posledica titove Vlade.

misa

pre 10 godina

Opet jedna netacnost koja nas je skupo kostala.
Ako je poreklom bio katolik, a moji pokojni baba i deda , ujaci i majka su govorili da je 1944. godine sa balkona Doma Sindikata gde je sada Trg Nikole Pasica govorio, njima se cinilo sa poljskim akcentom i vecini ondasnjih Beogradjana, onda je ogromna verovatnoca da je imao predrasuda prema pravoslavcima. Ma kako se deklarisao kao ateista vaspitavan je kao katolik.
Uostalom Vatikan je medju prvima priznao samoproglašene katolicke republike Sloveniju i Hrvatsku.

e, moj deda, deda!

pre 10 godina

Bio je poljski jevrej i na danasnji dan pre 99.godina, ucestvovao u bitki na Ceru, naravno u uniformi Austro-Ugarske vojske, tako da zameram svome dedi sto ga nije upucao!

bilosta

pre 10 godina

A to što posle rata 50 -60 godina u Srbiji mnoga sela nisu dobila struju,što nisu dobila asfalt,što su komunisti vršili otkup svega i svačega ostavljajući mnoga domaćinstva bez grama žita ili kukuruza, a goli otok,a pasja groblja o kojima se i dan danas krije istina,a učenje Titove istorije u školama ko zna koliko puta više nego o podvizima srpske vojske u 1. svetskom ratu itd.itd.itd.To što smo "lepo živeli" sada iskijavamo u punoj meri, ko toga nije svestan ne vredi mu ni pričati.

dsagsg

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

Kraljica Elizabeta II : "Ovaj covek sigurno nije masin-bravar"

Masin-bravari-komunisti se ne primaju u masonsku lozu. Masin-bravari-komunisti ne sviraju klavir, njima ne izraste prst koji je isecen ...

govorit Moskva

pre 10 godina

TITO je bio proizvod pretece KGB-a.njegov savrseniji dvojnik je PUTjKA.
ni jednom ni drugom se ne zna poreklo,rodjaci,datum rodjenja itd.

Adam

pre 10 godina

Ovo su totalne budalaštine i ukoliko je to uistinu napisala CIA, onda si je u mojim očima i te kako srozala ugled.

Tito je govorio jasnom mješavinom nekoliko naglasaka, u kojoj se osjećao kako taj izvorni zagorski akcent kajkavske varijante hrvatskoga, kojim se govori u Kumrovcu, tako i utjecaj slovenskoga (jer je Kumrovcu Slovenija doslovce preko rijeke Sutle, a Tito je tamo imao djeda i baku, majčine roditelje, kod kojih je odlazio), ali i utjecaj ruskoga, s obzirom da je boravio u SSSR-u, pa kasnije na odredjen način i srpskoga jezičnog izričaja, budući da je ipak najveći dio vremena provodio u Beogradu.

Najbolji dokaz da je Josip Broz sin svoje majke dobijete kad usporedite njihove fotografije iz profila: doslovce kao da je majci iz oka ispao ! I sada tu netko piše stupidni komentar o tome da je ona navodno kasnije tvrdila da to nije njen sin !? Možda je mogla biti iznenadjena time kakve je manire u medjuvremenu stekao, da više nije bio obični seljačić, već ugladjeni gospodin, medjutim za tako nešto nije neophodno imati ni završen fakultet niti biti nekoga tajnog plemićkog podrijetla, jer i inteligentni i za učenje spremni strojobravar može djelovati kao da je iznimno formalno naobražen.

Dakle, Tito je bio Josip Broz iz Kumrovca, nitko drugi. Točka.

Petar

pre 10 godina

Pa ovi nikad nisu culi za zagorski dijalekt. Taj govor se puno razlikuje od knjizevnog, na teritoriji bivse Jugoslavije se, gde je srpskohrvatski bio zvanicni jezik, nezavisno od republickih granica govorilo bezbroj dijalekata. A majka mu je jos bila Slovenka. A nepristrasan je bio jer je pripadao predratnom radnickom pokretu koji je bio izrazito protiv nacionalizma a za ujedinjenje radnicke klase i borbu protiv fasizma. Danas kad su gotovo svi bivsi Jugosloveni nacionalisti a levica vise ne postoji (sve politicke opcije imaju jedan program - pljackaj pod plastom nacionalizma), tesko nam je zamisliti da su nekad postojali ljudi kojima nacija nije bila alfa i omega.

Boban

pre 10 godina

Moj profesor ruskog Rode isto tako umeksava konsonante ispred vokala prednjeg reda. Postavljam dve disjunktne hipoteze:
H1: Rode je Rus ili Poljak kog su nam podmetnule strane tajne sluzbe, uspevsi da prevare njegovu porodicu, prijatelje i kolege.
H2: Rode je Srbin iz Vranja koji je dugo bio izlozen ruskom jeziku, pa je poprimio i njegove elemente izgovora, podstaknut i time sto su zgodno stilski upotpunjavale njegovo zanimanje.
Cisto racionalno, verovatnije je da je H2 tacna. Za ljubitelje teorije zavere, ili one koji mogu imat inekakvog interesa u proglasavanju Rodeta podmetnutim Rusom, H1 ima mnogo vise smisla.

онасебуди

pre 10 godina

Тито је био Хрват. Због тога је српски језик и говорио са акцентом као и сви други странци.

Aleksandar I

pre 10 godina

Koliko sam istrazivao i koliko sam ja upucen, JBT je nastradao na Sutjesci za vreme ofanzive, zati su Sovjeti ubacili svog coveka...1948 kada se Tito okrenuo protiv Staljina, dobio je veliku podrsku zapadnih sila...

anti komunist

pre 10 godina

Srbija je kroz svoju istoriju bila duboko Pravoslavna i pro - monarhistički nastrojena zemlja. Sve do nesrećne 1945.

Posle toga materijalno je profitirala (i to je pitanje), ali je izgubila sebe.

Pomenutog agenta u koga se kune 60% komentatora ovde zbog novog fiće od jedne plate ne bih komentarisao, kao ni same komentatore...

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

TheGOAT

pre 10 godina

Akademik Jovan Deretic je odavno rekao da u dokumentima CIA stoji da je taj covek bio poljski Jevrejin, rodjen u Njujorku... Ali srpska posla, "Deretic je budala, sta on zna, izlapeli cica"

Nenad

pre 10 godina

Jedan interesantan podatak za titonostalgicare( jel to rec?) : I u Americi se bollje zivelo 70 tih ( to pokazuju ozbiljne statisticke analize) a Detroit je u to vreme cvetao sa svojih 2 miliona stanovnika dok danas ima jedva 700000 i bankrotu je..Pa niko ne place za Nixonom . Posle 2 svetskog rata vecina ekonomija su rasle kao standard gradjana koji su do tada bili seljaci , pogledajte samo Grcku ili Italiju pre I posle rata ....Tito je mozda bio umesniji od njegovih naslednika ali to ne menja nista cinjenicu da je Jugoslavija najveca greska u srpskoj istoriji koja je na kraju krijeva pravljena u vreme Titove sluzbe u AU monarhiji....

Silvester

pre 10 godina

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži!

Živeo drug Tito, živela slobodna socijalistička Jugoslavija. Nikada vas nećemo zaboraviti. Ne dajte se, braćo i sestre Jugosloveni, drugovi i drugarice komunisti! SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

Miki

pre 10 godina

Ko god bio, bio je jedan od najcenjenijih i van i ovde... Pogledajte na youtube samo njegovu sahranu.
Kamo lepe sreće da imamo jednog takvog "diktatora" danas... Znalo bi se bar malo reda, fabrike bi radile, svi bi živeti mnogo bolje... I posle TITA - TITO!

Jahac magle

pre 10 godina

Pricali su neki pukovnici JNA i UDBE koji su ucestvovali u Drugom svetskom ratu, i koji su se borili sa njim, da je Josip Broz Tito, odnosno drug Stari kako su ga oni zvali bio jedna osoba u Drugom svetskom ratu a sasvim druga osoba posle rata, a to su osobe koje su ga licno poznavale a iskreno verujem da nisu lagali.

Lanna

pre 10 godina

Titova majka je blia Slovenka i on je najvise vremena provodio kod dede u Sloveniji u selu koje je bilo na drugoj strani Sutle.Prema tome njegov maternji jezik je slovnacki. U Kumrovcu inace ljudi govore jednu mesavinu slovenackog i hrvatske kajkavsek variante koja je vrl mekana, ako mozemo tako reci.
Takozvana CIA analiza samo pokazuje koliko su takzvani strucnjaci povrsni.

seljadin

pre 10 godina

Za vreme Tita se gradilo u Beogradu 10.000 stanova godisnje, u Srbiji je kupovalo 200.000 novih automobila u rangu danasnjeg fiata 500. Danas se kupi 20.000 novih automobila godisnje, i napravi 2.000 stanova godisnje...
I to sve bez duga, tj. vise su nama dugovali CCCP, Kuvajt, Libija, Irak, Afrika nego mi svetu, imali smo nase proizvodjace automobila, nase banke, nase gradjevinske firme, a danas nemamo vise nista nase, cak ni Kosovo nije nase, ostala je jos Vojvodina i nju prodaju strancima, i jos se ponosimo kako rasprodajemo, kako je to veliki uspeh, prodati ono sto je Tito vodeci srpski narod na celom Balkanu izgradio i sacuvao.

vex

pre 10 godina

Svako ko je makar jednom u životu bio u Zagorju, zna da se tamo tako priča.
Ko ne veruje, neka pogleda 5 minuta staru seriju Gruntovčani i biće mu jasno (ili neće jer se teže razume). To što umekšava konsonante, pa nije ni čudo kada je živeo(robijao) u rusiji. Uvek je bilo teorija zavere i biće ih. Pogotovo kod naših boraca protiv imperijalizma masona, hazara, Vatikana itd..

krle - dron

pre 10 godina

Ovde je narod sedam decenija BRUTALNO MENTALNO ZLOSTAVLJAN,i to nikada nece razumeti i nehumano je to od njih i traziti,to su pametni ljudi vec 70- raskrinkali a i Kopinic je u svojoj knjizi "Enigma Kopinic" to jasno nagovestio.Dok beogradom setaju razni J.Kapidzici istorija ce ostati na nivou kumrovackih biltena.Sto neko nepokrene inicijativu da se otvori onaj kamen u kuci cveca i konacno javno uvidi da tamo nema nicega jer njega su iz ljubljane otpeljali pravo u vatikan.Inace strane sluzbe su odavno utvrdile njegovo pravo geliptersko ime Valter ( brani sarajevo i podsmeva se srbima )Vajs,poljak koji je za kominternu poput zemunaca likvidirao ljude u spanskom ratu o cemu je kopinic i pisao,on kumrovec nije znao ni da izgovori a treba upitati nekog prezivelog koji ga je prvi put sreo na visu NA KOM SU SE TO JEZIKU SPORAZUMEVALI,srbija dok nerazotkrije komunjarsku zaveru u detalje nece krenuti putem civilizacije.

Boske

pre 10 godina

Stvarno nemam blage veze gdje je i kako Tito počeo svoj veoma burni život, niti to smatram posebno važnim, ali zato svaki put kad gledam neku dokumentaciju o Hermanu Göringu, štrecnem se i za trenutak vidim našeg bivšeg vođu u malo drugačijoj uniformi. A posle malo detaljnijeg čeprkanja po modernijim viđenjima istorije, nije teško doći do zaključka da njihova neosporna fizička sličnost nije i jedina.

Naveo bih samo dvije osobine: privrženost raskoši i apsolutna bezobzirnost.

tuga

pre 10 godina

Poljski jevrejin. Mali krug ljudi je znao njegovo poreklo.Njegovi pratioci su znali ali nista se nemoze dokazati.Srbija je posle njegove vlasti unistena, fabrike su zbog bratstva i jedinstva seljene u druge republike itd..Uspesno je izvrsio svoj zadatak,a kao jevrejin imao je ogromnu novcanu pomoc pa je sve naoko izgledalo lepo.

Dusan

pre 10 godina

Da, u Beogradu se gradilo 10.000 stanova godisnje jer su svi morali da uplacuju u stambeni fond - moj cale 40 godina, a keva 38, ali stana nisu videli..lako je tudjim parama stanove graditi..

Misa

pre 10 godina

Svako ko ima malo mozga zna da Tito nije rodjen na teritoriji bivse Juge. Za vreme 2. svetskog rata bio je engleski spijun (bas kao i Pavelic i Draza). Zadnjih dvadesetak godina bio je americki covek. Ameri su upumpavali veliku lovu u Jugu u inat Rusima ne bi li pokazali kako se moze lepo ziveti u jednom amerikanizovanom sozijalizmu. Savez nesvrstanih je osnovan ne bi li te zemlje pridobila Rusija...

Broz nije radio za Srpske interese

pre 10 godina

Njegova sposobnost da rešava etničke konflikte se videla ustavom iz 1974 godine. To je praktično bio uvod u razbijanje Jugoslavije koji se desio tek 1991. Nije Jugoslaviju razbio ni Milošević ni Tuđman ni Izetbegović ona je još 1974 rasparčana. Od toga su najveću štetu imali Srbi. Trebali smo još 1974 da se pobunimo protiv rasparčavanja jer je tada bilo povoljnije za Srbe, a ne da 17 godina dajemo legitimitet tom ustavu. Zato je 1991 povoljnije bilo Slovencima, Hrvatima, i ostalima da se ostvari rasparčavanje.

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Oh, ne. Ma je li to naš Tiita, najveći sin od sviiju našija' naroda i narodnostijuuu, naša ljubičica bjelaa kojeg voli omladina cjeela i sa čijeg puta se kune da neće skrenuti?! Drug naš Stari bogati... a pa šta će reći šesta lička i prva proleterska drugarice i drugovi? Šta će, pitam ja vas ovde, tek reći radnička klasa i poštena inteligencija? Konačno, partija, kakav stav će zauzeti partija drugovi? Da li su u pitanju elementi koji podrivaju i meću klipove u točkove našeg samoupravnog sistema?

Сима

pre 10 godina

За ове људе што говоре да се лепо живело за време Тита, не сумњам да је за неке било тако. Али би било пожељно да замислите да можда баш сви нису живели лепо. Као на пример сада када се КиМ узима од Срба и питају Албанце да ли вам је лепо сада на туђем имању, у туђем стану, чисто сумњам да многи од њих негирају да им није добро.

Simon neraspoloženi

pre 10 godina

Nije ni bitno šta je poreklom. Po mom mišljenju, spakovao nam je rat i obezbedio nam agoniju koja i danas traje. Mislim, bar ovde u Srbiji sigurno je tako ali neki su i dobro prošli, bar oni koji se nisu ovoliko iskreno primali na Tita kao mi Srbi, Bosanci, Makedonci...

Dragi

pre 10 godina

Tito nije mogao biti ruskog porekla, tj. njegov maternji nije mogao biti ruski, jer nikada nije rekao neku reč koja bi zvačala tako da je izgovori čovek kome je ruski bio maternji jezik. Da je bio poljskog porekla, u to sam ubeđen, jer Tito nije govorio kao Zagorac, a to možete pitati bilo kog Zagorca ili ako ste čuki pravi zagorski akcenat, sami možete zaključiti.
A da se tada bolje živelo nego danas, to je svakom objektivnom čoveku jasno.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Max, 19. avgust 2013 14:45)

Ako bas hoces moje misljenje oko zavera,tacno je,sve je zavera!
Zasto bi se neko ovim bavio,da nije sumnjivo?

Samo ne znam gde si u mom komentaru,to nasao?

Pise, da je imao cudan naglasak i da sigurno nije slovenac, niti zagorac!

Da su sva desavanja u ex YU, od 90-ih na ovamo,njegovo maslo,takodje cinjenica!

svedok vremena

pre 10 godina

"Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje."

Nije krao jer je pronašao bolju foru - sve je bilo njegovo.

antifa

pre 10 godina

Samo malo podsećanje iz istorije za sve pljuvače ovde: Tito je krvario zajedno sa svojom vojskom u najtežim trenucima, za razliku od ovih današnjih "naših" koji su velikodušni dobrovoljni davaoci TUĐE krvi. Ako neko može da tvrdi da su novonastale beznačajne banana-republike koje se međusobno svađaju isto ili bolje od nekadašnje širom sveta duboko poštovane SFRJ, onda ima problema sa zdravim rasuđivanjem. Njegova ideja je za ove uklete prostore je bila toliko napredna, da je pravo pitanje da li je bio možda teleportovan 200 godina iz budućnosti?!

from hr

pre 10 godina

Da nisam zivio u njegovo vrijeme ne bi znao za osjecaj srece, zadovoljstva, ponosa, digniteta, svrsishodnosti, korisnosti, hrabrosti, pripadnosti, optimizma, pravednosti, sigurnosti.....je li dovoljno, bando prodana. Prodali ste sve narode bivse Juge za šaku Judinih škuda, ali doci ce vam kraj, banditi. Sad jos izmisljaju lazi na racun Staroga, toliko ga se jos boje da ga i mrtvog pljuju....Sa razlogom, pravda i pravednost koje je on posijao u duse postenih ljudi NIKAD NECE UMRIJETI!!!! Cuvajte se prodane duse, pravde i ponosa koji ce opet gospodariti ovim prostorom. VRATITI CEMO SE , SMRT FASISTIMA, SLOBODA NARODU !!!!!!!

Milutin

pre 10 godina

Jel neko poznaje masinbravara koji govori nekoliko stranih jezika i svira odlicno klavir? Ako mi neko pronadje takvog dacu mu 1000 evra! Tito je odlicno svirao klavir i govorio i pisao Ruski, Nemacki, Ceski, Poljski i Engleski?!? Da to mozda nije naucio u Kumrovecu? Ili tokom 1. svetskog rata? Tokom 2. svetskog rata? Tokom boravka u zatvoru?

Jelena

pre 10 godina

Najinteresantnija teorija koju sam ikada cula, je da je bio
Cercilov brat... neki tvrde da lice jako..

bas bi bilo lepo da se uradi ta DNK analiza, i vise zavrsi
sa ovim novelama, romanima, i bajkama..

On je bio Jugosloven, levicar, i odlican politicar...

Na teritoriji, kao sto rece Petar, levice kao da vise nema,
ali, sacekajte, vraticemo se... Revolucija je tek pocela..

Poljak, Rus, Austrougar... sta s tim!?

pre 10 godina

Ono sto se pokusava sa ovakvim tekstovima je da se narodu, pricajuci o Titovom poreklu, izbije iz glave da se za vreme Tita lepo zivelo.
Eto, neka bude da je Tito bio Poljak, Rus il vanzemaljac. Al to nikako ne umanjuje kvalitet te drzave koja se zvala Jugoslavija, i u kojoj su ljudi sa ovih prostora, mozda najbolje i ziveli od kada postoje na ovim prostorima.
Ja ne bi imao nista protiv da na vlast danas dodje opet nekakav Rus, Poljak, Austrougar ili sta vec, a da imam onaj kvalitet zivota i sigurnost kakvu su imali moji roditelji.
Evo, izmenjase vam se na vlasti u zadnjih 20-ak godina, na vlasti ljudi, ne zna se ko je bio veci Srbin u svom mandatu, pa sta ja kao gradjanin koji jedva sastavlja kraj sa krajem, nema posao i zivi sa tatom, mamom i bratom u 50 kvadrata, imam od toga?

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Manire je pokupio po belom svetu, ali nikada nije mogao da sakrije da je bio vrlo sebičan i da je ostavljao drage osobe kad god mu se ukazala draža.
Njegovo vreme je vreme vrhunske samoobmane. Svo blagostanje je stečeno ogromnim nepovretnim kreditima, govori se o stotinu milijardi ONIH dolara (Sitroen ajkula je koštao 1.770 USD). Sistem je bio neefikasan, jer je sve ono što ga karakteriše došlo preuranjeno i neutemeljeno u stvarnosti. Naravno da smo živeli u blagostanju, ALI NEZASLUŽENO. A ko ne bi, kada bi dobio ogromnu tuđu akumulaciju. Ko kaže da ne bismo živeli bolje da je stara Jugoslavija nastavila sa kapitalističkim uređenjem. Kapitalizam je efikasan, jer je nemilosrdan, često surov, primeren čoveku koji jeste. NAŠ komunizam, sa svim oblicima socijalnog staranja, je bio neefikasan zbog ljudi i nerazvijenosti sredstava za proizvodnju. Komunizam je primeren čoveku koji će, TEK, da bude. To će sigurno biti, ali neće ga Srbi uvesti, mada smo vrlo prijemčivi i nedovoljno samosvesni. Nismo takvi bili, socijalizam nas je pokvario. Uništio je Boga, a stvorio kult ličnosti. Kada je nestalo ličnosti, nestalo je i sve prateće.
Kao državnik je neponovljiv, ali ne zbog svoje zasluge. Nema više BI-polarizovanog sveta. Nema više potrebe za animiranjem Trećeg sveta i njegovog odvraćanja da se prikloni SSSR-u i Kini. Sada se svi okrećemo „trulom“ zapadu, ali zbog anahronog i retrogradnog ponavljanja društvenog uređenja, samo nam trulež zapada (pljačka-primarna akumulacija)

RTV mehanicar

pre 10 godina

u Tuhelju 13 km od Kumrovca ,bio sam 100 puta u Kumrovcu i okolnim selima X puta , rodjen sam 1957 god. znam sta govorim,razgovarao sam sa ljudima seljacima koji su poznavali Titovu familiju.
Josip Broz je Kumrovcanin 100 posto.

Bane

pre 10 godina

"njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji. "

Pa da li ima vece nebuloze od ovoga??? Pa upravo njegov uticaj i nacin na koji je stvorio SFRJ su doveli do ratova 90-tih. Zasto je drug "Nepristrasni" samo Srbiju podelio na 3 dela, i stvorio 3 potpuno nova naroda?

MS

pre 10 godina

Valter Vajs poljski jevrejin iz Bruklina prikljucen revoluciji u Rusiji odakle je nakon revolucije zbog dobrog poznavanja jezika kao sovjetski spijun preko Kabula i Ankare dosao do Zagreba gdje je obnovio raspadnutu KP predstavljajuci se kao Josip Broz koji je poginuo u Spaniji (strijeljan od strane spanskih partizana zbog otkucavanja komunistickih kadrova Frankovim rezimu).Otkucao Mustafu Golubica Gestapou i tako spasao zivu glavu posto je preko Golubica bila narucena njegova likvidacija zbog prekoracenja ovlascenja u pomaganju organizovanja KP (nakon organizovanja je trebalo sam da se povuce sto nije uradio nego je ostao na celu KP ).Jasno je da nije govorio ni srpski ni hrvatski jezik vec nesto izmedju sa cudnim akcentom...Svakako najznacajnija licnost srpske i hrvatske istorije 20. vijeka...

seljadin

pre 10 godina

druze Tito, hvala ti za bezbrizno detinjstvo, za stanove, skole, bolnice, opismenjavanje naroda, za mir prosperitet, hvala za naftne busotine u Angoli koje si poklonio Srbiji i NIS-u, hvala za rudnike u Namibiji koje si dao Zelezari Smederevo. Hvala za to sto su nam vise dugovali CCCP, Irak, Kuvajt i ostali nesvrestani, i hvala za pasos sa kojim su moji roditelji mogli ici i raditi svuda po svetu, sto su ih cenili u celom svetu.

Sir Giles

pre 10 godina

Tito je bio agent Kominterne. Nacionalnost uopšte nije bila bitna. Sprovodio je njen plan dok mu okolnosti nisu dozvolile da se odmetne i pretvori u jugoslovenskog Staljina. Njegovo poreklo je nebitno. Bitni su efekti njegove vladavine. Nepristrasnost? Pa tvrdim da nije imao master plan zavere protiv Srba. 1971. nekako to pokazuje. Seče maspok pa onda i tehnokrate u Srbiji radi ravnoteže. Opadanje moći i jačanje republičkih partijskih struktura je donelo raspad i rat. On pred svoj kraj to više nije mogao da spreči. Greška je što nije na vreme liberalizovao i transformisao KPJ. No, vlast je bila slađa a potiskivanje mlađih kadrova koji su našli zaleđinu u nacionalizmu koštala nas je raspada zemlje i jednovekovnog unazađenja svih naroda pojedinačno. Srbi su još pre Drugog svetskog rata od Kominterne bili označeni kao nosioci buržoaskog režima, tlačitelji jugoslovenskih naroda i sl. Jugoslavija, osvedočeni neprijatelj SSSR, je trebalo da bude razbijena ali sa pojavom nacizma je prihvaćeno njeno postojane, ali su Srbi kao hard core monarhisti imali da plate cenu.

Leposavac

pre 10 godina

Sad tek nista ne shvatam.Prvo Tito je bio Austrougarski vojinik(zarobljen od Srpske vojske).Drugo da je Jevrejin (rodjen u poljskoj).Trece nije Hrvat (pravi Tito nije imao prste na ruci).Cetvrto mozda Rus,Mozda-Mozda i td.
Znam samo da nam je bio TATA jer nam je svima j.... Majku!

milanko

pre 10 godina

Super zaista sto postoji toliko srba koji ce se sloziti sa konstatacijom da je bio nepristrasan u resavanju etnickih konflikta.. sta bi tek bilo da je bio pristrasan ne smem ni da zamisljam.. stvarno blago nama sa nama.

katica popović

pre 10 godina

Odavno sam čula na TV svedočenje generala Nađa o I ofanzivi 1941 godina kada je Tito trebao da partizanima i narodu održi govor. Kaže Nađ “ja sam bio zgranut on je govorio ruskim jezikom” srpski jezik nije znao.... pa su PREVODILI NA SRPSKI.
Ps. kadar NKVD (bavio se likvidacijama po SSSR to mu je bio posao pre II svetskog rata)

Miloš

pre 10 godina

Mislim da je totalno nebitno ko je bio Tito. Mnogi ne razumeju da je SFRJ, onakva kakva je postojala, imala ograničeni rok trajanja. Dokle traje Hladni rat, Juga postoji. Onog trenutka kada je jedna od sila izašla kao pobednica, SFRJ više nije nikome trebala. Isto bi se desilo sa nama da su Sovjeti pobedili, možda drugačiji scenario, ali sve bi se svelo na isto. Tito je igrao njemu namenjenu ulogu, a bio je engleski čovek. Engleski su ga podržali, doveli na vlast itd. Uloga nesvrstanih je bila da Tito drži van blokovske podele zemlje u kojima se eventualno mogao raširiti komunizam, i koje bi mogle da se priklone SSSR-u, a koje nikako nisu želele sa Zapadom. Da je Jugoslavija posle Drugog svetskog rata krenula drugim putem, mislim da se od ovoga danas ne bi ništa desilo. Od početka bismo bili u EU, ne bi bilo krvoprolića i svega što se desilo. Činjenica je, iako je to nekima teško da priznaju, da je te 1945. veliki deo Srba bio za monarhiju i Zapad. To će se teško naći u nekim spisima i dosijeima, ali u narodu je to sećanje veoma živo.

Tito je bio zagorac

pre 10 godina

I ono poslednje, Tito kao humanista. Uporno su gajili taj Njegov imidž, ali sve je ostalo sporno. Kako da je Srbiju u KPJ predstavljao abadžijski radnik , devetnaesto godišnji drug Marko, Aleksandar Ranković, a doktor sa Sorbone,Filip Filipović, viđen za gensek-a je ubijen. Kako to da je u hotelu „Luks“ u Moskvi mnogi stanovnik završio u Sibiru, ako je bio srećene ruke, a naš skretničar je pretekao. Ti to, Ti to... Običan svet govori o sigurnom životu, o sigurnim ulicama bez droge i kriminala, a samo oni koji su svojom kreativnošću, imali potrebu da se odvoje od jednoumlja znaju koliko je taj sistem bio represivan. Da je to nešto valjalo, da je imalo unutarnju koherentnu vrednost, ne bi to puklo kao mehur od sapunice. JNA je bila paradigma tog sistema. Negativna selekcija i podobnost. Vrhunac laži i samoobmane. Odrastao sam u takvoj porodici i znam koliko je laži bilo potrebno da se tvrdi da smo četvrta vojska u Evropi. A Sremski front,XXIII Srpska udarna divizija. Čuj "udarna" a sve golobradi mladići iz Šumadije, skupljeni da poginu i plate (i Hrvati imaju svoje Blajburge), govore o nemilosrnom obračunu sa neistomišljenicima. Ne sa UBICAMA i IZDAJNICIMA. Srbe je trebalo kazniti, jer su bili za "Kralja i otadžbinu". Proleteri su bili beskućnici. DOmaćini su imali porodice na vratu, koje je neprijatelj lako i zdušno uništavao, pa su tako nastavili , po ratu, i oslobodioci.
Tito je bio ZAGORAC

Ma dajte decki zakaj se srdite

pre 10 godina

Rodjen sam i odrastao u Srbiji(SFRJ),osnovnu i srednju skolu,kao i vojsku(JNA),odsluzio u istoj drzavi,bio vec skoro odrasao,kad sam napustio rodni grad i nastanio se u Francuskoj,u koju sam dosao znajuci samo da kazem dobar dan i hvala,da bi danas(25godina kasnije) izgovarao neke samoglasnike na srpskom sa pozicijom usana za izgovor na francuskom i nesvesno ubacujuci francuske reci,koje najcesce koristim u svakodnevnici.Moja supruga,Francuskinja,govoreci francuski,cesto izgovara r,kao sto se izgovara na srpskom,iako jedva moze da sklopi jednu prostu recenicu na srpskom.Ako je Titov srpsko-hrvatski,ne jugoslovenski,proizilazi da je moja supruga Srpkinja,a njen suprug Francuz.Ako je to jedini dokaz Titovog porekla,tacnije ne porekla,onda su Srbi iz Hrvatske,Hrvati,a Srbi sa Kosova Albanci!

Владимир

pre 10 godina

Тито је био Словенац, хранио се свињским главама и ломио корита... У једној таквој пустоловини је пао на главу и напрасно проговорио 3 страна језика и просвирао клавир.

Dusan Martinovic

pre 10 godina

Ovo je lepa vest ali nije nova.Sada je potrebno da se otvore sve arhive UDBE organizuje komisija nepristrasnih intelektualca gde bi cinjenicama moglo da se ostvari nacionalno pomirenje I zavrsetak brato ubilackog rata u Srbiji. Iz te komisije morali bi izuzeti bivsi komunisti sada Demokrate(Dobrica Cosic, Latinka Perovic)Istina od koje se ne moze pobeci da su komunisti peobuceni u nacionaliste I demokrate osim (Alije Izetbegovica) poceli gradjanski rat u Jugoslaviji predstavljauci ga kao rat “reakcionarnih snaga” Ustasa i Cetnika samo radi ostajanja na vlasti.Muka je gledati da sada pocinje ponovo njihova borba kroz medije rehabilitacijom Djilasa ili Rankovica I stvaranje novih mitova I lazi. Nije potrebno drakonski se svetiti ovim kulpritima ali je potrebna drustvena osuda sa oduzimanjem materiajlnih dobara I vracanjem pravim vlasnicima. Treba objastiti ljudima da istorija nije pocela 1945.
Dusan Martinovic B.Sc M.Sc MBA P.Eng

beba

pre 10 godina

Bila sam u tom kraju, Zagorju, u pogranicnom delu Hrvatske i Slovenije, i svi matorci koje sam tamo cula govore kao sto je Tito. On je rano otisao odande, puno putovao, i govor mu je poprimao i druge nijanse. Nema tu nikakve misterije.

Brain damage

pre 10 godina

Vest je pun pogodak za mobilizaciju teoretičara zavere! Zipa samo komentare, fantastični su! Te bio Poljak te bio Rus, te bio poljski Jevrejin, te rođen u Njujorku te rođen u Poljskoj, rođena majka, umrla 1918., nije ga prepoznala 1945. jer je on poginuo na Sutjesci pa ga Sovjeti zamenili svojim čovekom koji se, međutim, 1948. otrgao kontroli, pare dobijao što je jevrejsko-vatikanski špijun pa je zato i Kuća cveća prazna jer su ga odmah po smrti prebacili iz Ljubljane u Vatikan. Bravar-komunista, a mason. Samo napred ljudi, najjači ste!!

vlada

pre 10 godina

Za razliku od ovih koji su ostali za njim tito je bio LJUDINA I ČOVEK!

Lepo kaže pošalica:
Druže Tito mi ti se kunemo,
Ti si nas krao, ali si i nama dao
Ovi sada nas kradu,
ali nama nista ne dadu!

Protiv primitivizma i nacionalizma

pre 10 godina

Citam komentare s najvecim mogucim zadovoljstvom. Niko sebe ne moze tako da iskompromituje, obruka i ponizi kao sto to mogu srbski nacijonalisti. Samo nastavite! Vi svojim, a ostatak sveta svojim putem. Sjajno!

mattko

pre 10 godina

Tito jeste bio Sloven hrvatsko-slovenackog porekla , rodjen u Autrougarskoj u kojoj klavir nije bio mislena imenica kao u krajevima juzzno od Save i Dunava u to vreme. I zato ne moze se ceniti necije poreklo po poznavanju muyike, nacinu iygovora slova r i slicnim nebulozama.

Ninoslav

pre 10 godina

Poznato je koliko je engleska kraljica bila iznenadjena Titovim odlicnim sviranjem klavira i sta je rekla na to. Neko ko je rodjen u siromasnoj porodici u Kumrovecu sigurno nije imao uslova za casove klavira.

TT

pre 10 godina

Broz je poljsko prezime, postoje cele familije u Poljskoj sa tim prezimenom. Uostalom u danasnjoj Hrvatskoj zive jos uvek potomci poljaka koji su asimilovani uglavnom kao hrvati zbog katolicke veroispovesti ali i kao srbi, ako samo malo pretrazite imena i prezimena njihovih predaka videcete da se apsolutno poklapaju sa istima iz uglavnom juzne i istocne Poljske.

drg

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim pošto sam iz istog kraja i govorim istim akcentom da je TITO ortodoksni Hrvat što se može prepoznati i po " face"-u .Mlada generacijo ne lupetaj

vlado

pre 10 godina

Kakve li su to gluposti, ja sam kao dijete preselio iz Sarajeva u Zagreb, pa mi u Sarajevu kažu da pričam čisti purgerski, a u Zagrebu da mi se osjeti sarajevski. Tito je otišao u dječačkim danima iz Kumrovca, majka mu je Slovenka, a boravio je mnogo u inozemstvu. Naravno da mu se osjeti zagorski, čak i previše za vrijeme koje je tamo proveo. Amerikanci vole teorije urota i fantazije, a i mi smo tome skloni. Pogotovo u tome prednjače ekstremni nacionalisti u Hrvatskoj i Srbiji, koji Tita ne mogu smisliti.

bgkik

pre 10 godina

Broz je barem govorio srpsko-hrvatski. Sadašnji pretendent na presto ni posle 25 godina boravka u Srbiji, frlja se ko niko a što je najgore i ne trudi se da nauči jezik dedova.

Петар Миловановић

pre 10 godina

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema "jugoslovensko poreklo". Ови „стручњаци“ немају бре појма о фонетици, јер сам ја слушајући годинама Друга Тита стекао утисак да је он из „јужни крајеви“! Нетачно је да је Тито пореклом рус, јер се руским политичарима и делегацијама које су долазиле у Југославију само понекад обраћао и то на кратко на руском и то са грешкама у изговору, што се правом русу не би десило! Пре две недеље сам слушао његове поздравне речи на аеродрому упућене тадашњем руском председнику Никити Хрушчову, приликом његовог првог доласка у Београд, коме се обратио са неколико реченица на руском, па је даље наставио на српском! Где бре глувонеми американци из ЦИА да се баве фонетиком на стотине локалних говора у бившој СФРЈ! Па на том нивоу би затајили и академик Павле Ивић и Александар Белић, експерти за јужнословенске језике, дијалекте и говоре, а камо ли глувонеми агенти ЦИА.

proxima centauri

pre 10 godina

@(Zagor Te-Nej, 19. avgust 2013 13:12)

Ima i toga sto si napisao o balkanskim plemenima, ali je bih da dodam jos jedno zapazanje.

Rodjena sam petnaestak godina posle drugog svetskog rata i imala jugoslovenstvo kao jedini nacionalni identitet. Sigurna sam da nas je bilo na svim stranama.

Mi smo prakticno bili prvi, pravi Jugosloveni. Nedostajalo je jos deset, petnaest godina pa da odgajimo drugu generaciju pravih Jugoslovena i, verovatno, stvorimo jugoslovensku naciju ( bar mi koji smo govorili crnogorskobosnjackohrvatskosrpski- namerno tim redom ).

To je za zapadne sile bilo NEDOPUSTIVO. Jugoslavija je, za evropske prilike, bila velika zemlja, na izuzetnom geostrateskom polozaju. Pored toga Jugoslavija je bila socijalisticka zemlja u kojoj zive zadovoljni i radosni ljudi (putovali smo, znam da Francuzi, Italijani u to vreme nisu bili nista radosniji od nas) i kao takva, BILA JE LOS PRIMER i MORALA JE DA NESTANE.

Posle Titove smrti, zavrnuli su slavine i "kreditne linije" i tek
tu na scenu stupaju balkanska plemena, odnosno njihovi delovi koji su u to vreme imali uticaj.

Mi smo tada, imali tu negde ,oko trideset, malo za bilo kakav uticaj i samo smo nemocno mogli da gledamo kako zemlja koju volimo nestaje u uzasu gradjanskog rata.

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Tile jeste bio Jugosloven, samo Kajkavac jedan dialekt hrvatskog koji vise lici na slovenski mu je bio materniji. (ZokiTamnava, 19. avgust 2013 16:20)

1. Da li ga je iko ikad cuo da govori kajkavski? Ni u drustvu toboznjih rodjaka i toboznjih zemljaka (a takva su se drustva izuzetno retko okupljala, samo onda kad bi predstavu zaista bilo nemoguce izbeci).
2. Je li iko ikad cuo izvornog zagorskog kajkavca da govori standardni stokavski hrvatski kao sto je on govorio? Jeste, povrsan utisak je mogao lako da prevari, ali, tako bi, otprilike, govorio i Ceh, Slovak, ili, upravo - Poljak (a verovatno i Rus), koji dovoljno dobro nauci jezik. A pravi kajkavac, prisetite se nekog, ako ga poznajete - govori, ipak, drugacije. E, sad... vecini pravih kajkavaca njegov stokavski nije bio sumnjiv, jer tu ni sami nisu bili na domacem terenu i najmanje , uostalom, upravo oni mogu imati osecaj "kako kajkavac govori stokavski". A uvek je postojao i dodatni alibi: mnogo vremena provdenog na strani - Ceska, Rusija... Vecina stokavaca nije obracala paznju - boze moj, ako govori "cudno" - pa izvorni je kajkavac, kaj ne!? Ali, opet - prisetite se kako kajkavci zaista govore stokavski!
3. Sve to nije bilo dovoljno, pa je konstruisan jos jedan alibi - toboznja majka Slovenka i deo detinjstva proveden u Sloveniji. Naravno - radi bratstva-jedinstva, ali, pre svega - radi lakseg zametanja tragova. Interesantno da na taj deo detinjstva, koji mu je, toboz, bio najlepsi, nema bas nikakvih secanja.

ushi

pre 10 godina

Pusti mi se cie. Na kraju krajeva ne moras govoriti srpsko-hrvatski da bi imao jugoslovensko preklo. Mozes govoriti i Makedonski,Slovenacki.

duskam

pre 10 godina

Fonetskom analizom jezika -Tito nije bio Jugosloven!!!!!

MOZDA ,ALI SMO GA JAKO DOBRO RAZUMELI.

DA LI CE NEKO IZVRSITI FONETSKU ANALIZU JEZIKA KOJIM GOVORE SRPSKE VODJE I POLITICARI POSLEDNJIH 30 GODINA-POSTO IH UOPSTE NE RAZUMEMO- NI NJIHOV JEZIK NI POSTUPKE .

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

@Sasa: "Da je Tito bio Rus, ne bi odbio Staljina i Sovjetski Savez vec bi bio zajedno sa njima." A kao da nije bilo Rusa koji su bili protiv Staljina? Na kraju krajeva nije ni vazno sta je bio, makar je znao za svoje vreme da smiri juznoslovenska plemena, koliko toliko. Da je to sve ispalo kao utopija, za to su opet kriva juznoslovenska plemena, jer cim se malo popusti, evo ih zli duhovi proslosti. Nije za to bio kriv Tito, nego oni koji su mu se decenijama uvlacili i na kraju postali najgori nacionalisti. Bratstvo i jedinstvo? Kako da ne...

ija

pre 10 godina

Ja bih gasio televizor kad ga prikažu,a sad bih mu piramidu sagradio.Kakve veze ima odakle je,on je ono što je uradio,a radio je za male ljude pre svega,ne zaboravite vi siromašni glasači i desna vojsko u službi vaših gazda koji vas preziru.

Tito je bio Zagorac

pre 10 godina

Kao neko ko je živeo u Njegovo vreme, mogu da kažem da smo toliko bili glupi da smo njegovu nesposobnost da se pravilno jezički izrazi proglašavali Njegovom vrlinom. Kao, eto, on je iz naroda, ne želi da se odvaja od radničke klase. Drugi „ govornici“-priučeni, ratom ometeni, intelektualci, su već koristili gomile fraza, nepotrebnih reči, sintagmi, koje lepo upakovane, ipak nisu govorile ništa. Bio je očajan govornik, ali bio je duhovit i znao je da improvizuje. Bio je tipičan Zagorac. Malo sam upoznao te ljude, oni su jedini autohtoni Hrvati. Prirodno su inteligentni i bonvivani-hedonisti, meraklije- kako kažu Nišlije. Majka mu je bila Slovenka i preko Sutle je odrastao, a sva istraživanja kažu da čovek do neke treće (4-6) godine „pokupi“ izgovor, tako da bez akcenta može govoriti taj jezik. Za Njega su obe varijante srpskoga jezika bile strane, otuda i Njegov mekši izgovor, koji je još obogatio ruskom varijantom, jer je proveo niz godina u SSSR-u.
Sve što je mogao, bilo mu je imanentno. Nije glumio. Zaista je sve to znao da radi: i da radi na strugu, i da mačuje i da malo da svira klavir i dobro da govori nemački i ruski,lošije francuski i engleski. Malo je razumevao i mađarski. To nije čudno gde je sve bio. Deca naših dobrih fudbalera govore po više jezika. Što je fudbaler uspešniji i više menja sredinu, deca su veće poliglote.

svekar i jetrva,zg

pre 10 godina

Tito?Tito je bio Isus Krist Bog!Dok nisu došli mitomani i šarlatani skriveni iza izmišljenih bogova.Kao dječarac sam u školi učio "ništa nas ne smije iznenaditi",pitao se što to znači i ubrzo saznao.Godine prolaze i prolaze ali nikakvi državnici novoga kova i falsifikatori povijesti ne mogu izbrisati istinu,ma koliko se trudili.
"Al velike pamtit ćemo dane,druže Tito mi ti se kunemo!"

Nenad

pre 10 godina

Strani špijun, to je sada valjda jasno svima koji i dan danas žale za njime. Inače, najveći zločin protiv Srba i Srbije počinio je deleći SR Srbiju na tri dela. Posledice te akcije vidimo i danas. Bez sumnje, Broz je bio Srpski neprijatelj broj 1.

baki960

pre 10 godina

samo jedna informacija ovima, koji komentarisu titovo masinbravarsko obrazovanje. joska fiser, nemacki ministar spoljnih poslova koji nam je bombardovao srbiju, radio je kao taksista, jer nije uspeo da zavrsi zapoceti fotografski zanat. danas je predavac na mnogim americkim univerzitetima, konsultant u mnogim firmama (BMW - zajedno sa medlin olbrajt). i to sve u cistoj demokratiji. covek bez fakulteta, drzao je predavanje na humbolt univerzitetu o njegovoj viziji evrope. a ja licno sam ubedjen - bravar je bio bolji, makar od joske.
pozdrav svima

Crni Gruja

pre 10 godina

Odlazio sam U Kumrovec i okolna sela. Kada ne govore kajkavski, to zvuci isto kao sto je govorio Tito. Inace , to nije ni kajkavski ni slovenacki. Tezak je i drugaciji. Zato i zbunjuje.

nema deda mraza

pre 10 godina

mene vise interesuje da li je mira markovic njegova cerka.
nije on mogao sam vladati. setimo se kapicica.to drustvo i danas hara

Alcale

pre 10 godina

@mhm
a na šta se ti "ložiš"? Na EU, Merkel, BOTU, Koštunicu, Nikolića ili na dačića?
Živeo sam kratko u njegovo vreme i osećao se bezbedano, zaštićeno i povlašćenim. Putovali smo na more, roditelje sam VIĐAO svaki dan i družio se sa njima jer su imali vremena. Stvaralo se i radilo i dosta je ostalo... dok nisu došle obrazovane demokrate...
Potpuno je prizemno i neuko procenjivati čovekove kapacitete na osnovu obrazovanja a pogotovo je promašaj procenjivati na osnovu dijalekta. Odrastao na granici između slo i hr gde se govori dijalektom koji teško može da se svrsta pod srpsko hrvatski ili slovenački. Pri tom slovenački je mnogo lsičniji ruskom i poljskom od srpsko hrvatskog.
Jel i Tesla (neobrazovan iz malog sela) onda ipak vanzemaljac? Imao je obrazovanje ali DALEKOOO ispod nivoa svog naučnog rada, a može se reći da je njegov rad daleko iznad najviših akademskih obrazovanja danas a ne pre 100 godina. I šta ćemo sad?
Zašto nebi mašin bravar bio deo masona? Masonska organizacija je osnovana od strane zanatlija to je njihova osnova i za to nije potrebno raditi istraživanje dovoljno je pogledati njihova obeležja!
ne mlatite praznu slamu...
Čovek mrtav već 30 godina i na našim prostorima je uništino veliki deo onoga što je stvoreno za vreme 35 godina njegove vlasti a ono što je ostalo ne možemo da okrečimo!!!

cakavac

pre 10 godina

'Mali' problem je da je analiza zasnovana na srpsko-hrvatskom stokavskog narecja, dok je Titov maternji cakavski koji ima drugacije fonetske osobine.

JugoslOven,a može i JugoslAven

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)

Šta misliš,Toni,da ti neko kaže da ne postoje Hrvati?Progutao bi knedlu(njoku)i pomislio-pa evo ja sam taj kako ne postoje.Zato ne čini drugom ono što ne želiš da tebi čine.To što Jugoslavije nema,ne znači da ne postojimo mi Jugosloveni.Po takvima neko može 40 godina biti belac,a ostatak života crnac.Za stvaranje Jugoslavije ako nisi znao bili su najzainteresovaniji Hrvati,to mi je rekao moj did Ante koji se borio više protiv ustaša nego svih ostalih fašista,a tvoj je pretpostavljam bio sa silama osovine.

Susjed

pre 10 godina

Kakva CIA, takva analiza...
Tko je ikada čuo stare Zagorce kako govore, to je upravo tako kako je zvučao Tito kad bi govorio književni jezik, hrvatsko-srpski, srpsko-hrvatski ili kako god. Oni jedva govore tu standardnu verziju jezika, i nema nikakve sumnje da je Josip Broz bio Tito - pa Kapičić je pričao kako je bio kod Titovog brata u Mađarskoj i nosio mu novce... dajte molim vas!

Dobrivoje

pre 10 godina

Moguce je da je posto je boravio dugo u Rusiji pokupio to rusko gutanje slova I koje zaista postoji...mada bi pre rekao da je Poljak ...oni su cudni sa severa a ponasaju se ko juznjaci...takav je drug Misko bio ...viski,zene,limuzine ko reperi u Kaliforniju bre :)

Dragan

pre 10 godina

Bio je doktor za sve, znao da zivi, da se snadje i narodu da pomogne. Definitivno socijalista po opredeljenju. A sto su Srbi sad kivni sto im je ne znam sta uradio i zagorcao zivot pa njima su i Turci jos uvek krivi za 1389. Srbima su glavni problem njihovi vladari koji napustaju zemlju cim krenu problemi. Da ne nabrajam vecinu Srpskih kraljeva koji su imovinu preseljavali u Austriju prvo a posle u London (Karadjordjevici su jos uvek tamo), New York, Moskvu, zavrsno sa Mirom koja i dalje sedi sa svojom ekipom i kintom u Moskvi. A narod ostane da se pati na sprzenoj zemlji koju su velikani prodali i napustili. Nista bolje nisu prosli ni Hrvati, ni Bosanci (all 3 of them) ni Makedonci etc. E u tome je bila razlika sa JBT koji je ostao uz narod kad je bilo najteze i posle svojom snalazljivoscu uzivao plodove pobede. Sve je to mogao da uradi i neki Srpski velikan a NIJE! Teorije zavere i svi su nam krivi nema veze sa zivotom. Dokle god se najbogatiji i najuticajni Srbi/Hrvati/Albanci/Balkanci ne vrate na taj Balkan nema nista od njega, obicno mesto za meshetarenje velikih sila uvek bilo i bice.

Zoki

pre 10 godina

@Miloš
Potpuno si u pravu. Mnogi ne znaju da je ona čuvena opcija koja je predviđala podelu Jugoslavije nakon rata na dve države i interesne svere predviđala monarhiju u Srbiji i protektorat međunarodne zajednice u Hrvatskoj i BiH. Imaš to u "Istoriji Jugoslavije" kod Dedijera.
Priča o Titu kao ubačenom ruskom agentu, te o "pravom" Titu sa četiri prsta nije ništa novo, bila je poznta u emigrantskim krugovima još dok je Tito bio živ. Bilo bi je interesantno istražiti, upravo iz tih "akademskih" razloga o kojima se govori i u dokumentu iz američke arhive. Neke stvari u njegovoj zvaničnoj biografiji nisu tačne, poput negiranja njegovog boravka u Španiji.

Potemkinov seljak

pre 10 godina

Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.
(Nikola Lingvista, 19. avgust 2013 19:48)

Pa zasto ga onda (mislim na Marsala) nikad nije govorio??? To je bio jedan od ravnopravnih sluzbenih jezika bivse drzave, a njemu je, navodno, bio, bukvalno - maternji i navodno ga je naucio jos u ranom detinjstvu. Osim toga, Brdo kod Kranja je bilo jedna od rezidencija gde je provodio najvise vremena (poslednjih godina verovatno i najvise) i odakle se obracao narodima i narodnostima. Pa zar nije bilo protivno duhu njegove politike sto je to cinio na "srpskohrvatskom"!? Zar ne bi bilo logicno i normalno da je, barem u Sloveniji, govorio slovenski... ako ga je znao, naravno. Neko bi, mozda, mogao reci kako bi on bio u stanju da govori samo u dijalektu, pa nije htao da se blamira. Je li? A "srpskohrvatski" je, inace, govorio kao spiker s radija? Pa ni par prigodnih fraza da promrsi na slovenskom, bar reda radi? A zaista je i nebitno je li bio Zagorec, Gedzovan, Poljak, Rus, ili Hondurenjo. Ono sto je sigurno - bio je agent Kominterne i od tog momenta sve predjasnje postaje irelevantno.

HanSolo

pre 10 godina

Ej minusari, mozete da mu pljunete pod prozor. On je bio i ostao Car.
(Zoran, 20. avgust 2013 01:02)

Taj tvoj "car" je kriv zbog današnjeg nedostatka inteligencije u Srbiji. Svi što nisu bili komunjare su morali da brišu iz svoje otadžbine.. Pitaj "dijasporu" kako ga vole.. Moj otac je otišao 1961. u drugu državu sa 0, 75 Evra u današnjem vrednosti, pa je danas gospodin. A ti i dan danas maši sa komunističkom knjižicom, ali ne verujem da će da ti pomogne u bolji život..

U čemu je problem?

pre 10 godina

Manje je naškodio Srbima od svih srpskih vladara i Hrvatima od svih hrvatskih. Nije krao i formirao vlast na principu kradje. Veliki minus jeste bio manjak političkih sloboda i korupcija koja je počela da raste kako je postajao stariji i slabiji, ali da li je bolje danas? Šta god da je bio omogućio je miran i lep život najvećem delu populacije na ovim prostorima. Zapadna demokratija kojoj smo se nadali nije nam donela napredak, već život u stalnom egzistencijalnom strahu. Da li je problem u nama ilimsistemu nije više ni važno, bitno je da ne funkcioniše dobro.

jos nesto

pre 10 godina

sreca nasa da je tako,inace bi se davno medjusobno potamanili..TITO je bio veliki kalibar..ne moze se iz danasnjice promatrati coveka koji je u ono vreme na sebe preuzeo odgovornost upravljanja jednom novom i uglavnom srusenom drzavom sa takorekuci dvoje pismenih,tri religije,cetri govorna jezika,pet narodnosti podeljenih u sest saveznih drzava (republika),okruzenih sa sedam komsija i uz to jos zadovoljiti apetite makar osam manjinskih zajednica...

puk.Bjelajac

pre 10 godina

Mozete da vrsite fonetske analize do sutra,ali stoji cinjenica da je covek imao veoma cudan naglasak,koji uopste nije slican ni slovencima, ni zagorcima!

Nagledali smo se bar serija sa tih prostora, u doba SFRJ.

white noise

pre 10 godina

Majka Josipa Broza pri susretu posle WW2 : "Ovo nije moj sin"

(dsagsg, 19. avgust 2013 12:39)

odlicna izjava... za zenu koja je umrla 1918. godine

munZ

pre 10 godina

sto je to Jugoslaven? :)
(Toni Zadar, 19. avgust 2013 14:15)
Da vam objasnim komparativnom metodom... Šta je to Zadranin? Ako gledamo istorijski, to je Italijan - do 1945. kada je proteran u Italiju. Danas je Zadranin uglavnom čovek tu rođen, ali od roditelja iz tolerantnih krajeva poput Lištice, Livna, Širokog brijega i Imotskog. A oni iz tih krajeva su pak poreklom starosedeoci, što Vlasi-Morlaci, malo su Sloveni, ali najmanje hrvatski Sloveni. Ali eto, danas su veliki Hrvati. U tom kontekstu, Jugosloven je potpuno legitimna odrednica.

Nikola Lingvista

pre 10 godina

Tito je bio Medjimurac (Medjimurje je podeljeno izmedju Slovenije i Hrvatske) i upravo tako, kao jedam Medjimurac, je govorio srpski. Ziveo sam u Sloveniji i imao kolegu Medjimurca,Iveka. Njegov srpski je identicno zvucao kao Titov. Imao je teske probleme da se artikulise na srpskom,kao i Tito uostalom. Slovenacki jezik (iako je bio Hrvat, Medjimurac) mu je najvise odgovarao.

Marko

pre 10 godina

Zanimljivo da danas pored DNK analize koja se može obavit za par dana oni tvrde da je Tito možda rus na račun fonetske analize.Špekulacijama nikad kraja!

Max

pre 10 godina

Puk. Bjelajac, da li se na svetu desilo bilo sta sto nije zasnovano na zaveri? Jeste vi ozenjeni? Jer, plasim se da vam nisu podmetnuli zenu da vas likvidira posto ste veoma vesti u raskrinkavanju svetskih zavera. Ako nisu zenu, nekog drugog jes, sigurno.
Inace, pre samo nekoliko godina je umrla druga Titova zena (majka Mise Broza), ceo zivot je prozivela u Beogradu. Cudo da nije primetila da je za vreme/posle rata covek zamenjen. Kao ni njegovi sinovi.

novosadjanin

pre 10 godina

Srbi - eksperti opste prakse. Ovaj jedan se kune, drugi zna 100% a treci sve druge koje se smeju njegovom suludom misljenju "a la Deretic" zove glupanima. Deco, vratite tati tastaturu.

Čujem

pre 10 godina

(Jugosloven, 19. avgust 2013 15:15) živeo u Rusiji pa svom govoru dodao ruski prizvuk? Mislite kao Panić? Živim u USA više od 10 godina pa mi srpski nije uhvatio engleski prizvuk!

Slavica

pre 10 godina

CIA je "otkrila"zajedno sa Donaldom Trampom da je Obama ustvari rodjen u Gani. To su gluposti. Moj slovenacki rodjak govori isto kao sto je Tito govorio. I stari hrvatski je tesko razumljiv I kada se sve to prevede na srpski to je to Uostalom koji god akcenat imao od Jugoslavije je napravio naj lepsu naj postovaniju bogatu evropsku drzavu postovanu u svetu.

Miki

pre 10 godina

Nemamo nigde zabeležen glas Nikole Pašića, ali je iza njega ostalo bezbroj anegdota u kojima mu je svaka treća reč "ovaj", i u kojima smešno greši u padežima. Kažu jezikoslovci da je zadržao govor svog rodnog kraja, blizu granice s Bugarskom.
Ko zna kako je i kralj Milan govorio srpski. Rodio se u Rumuniji, majka mu je bila Rumunka, posle je otišao na školovanje u Francusku, i prvi put u Srbiju došao sa 14 godina.
Za kralja Aleksandra Karađorđevića ostala je priča da je govorio s crnogorskim naglaskom. Naretkim audio snimcima se to ne primećuje, ali to su bili pažljivo pripremani govori.

Titov pionir

pre 10 godina

MA da,na osnovu jednog govora oni znaju da 100% nije Jugosloven,ali nemaju pojma ko je bio...

Na kraju krajeva,taman da je bio i Marsovac za ove posle njega je premija!

1%

pre 10 godina

Eto koliko je bio ispred ovih danasnjih politicara, i aktuelne vlade. On je bio prvi stranac u sopstvenoj vladi u skorijoj istoriji. Bio je vojni ministar i marsal a ratovao u stranoj vojsci ( austro-ugarsku ) , za razliku od aktuelnog ministra vojnog, koji i nije sluzio vojni rok.
Sve u svemu, bio je ( cek da vidim..1946 - 2013 )67! godina ispred...

Vlada

pre 10 godina

Mogu da pričaju šta žele, a ko je bio baš me briga. Davao je stanove, standard je bio na visokom nivou, a nismo bili toliko prezaduženi. Kada se raspao SSSR na toliko država, šta smo očekivali od Jugoslavije. Eh, da nam je on sada.

Jugosloven

pre 10 godina

Verovatno im nije palo na pamet da je po majci Slovenac i da je rođen u Zagorju, u području gde se govori neknjiževni kajkavski dijalekat koji je, između ostalog, specifičan i po naglasku i dužini vokala zadnjeg reda. A budući da je u SSSR proveo više godina tokom 1930-ih, nije ni čudo da je kajkavštini dodao i ruski prizvuk.
Ništa Srbi ne vole više od paranoja i teorija zavere, kao što i Amerikanci vole da prodaju jeftino poluznanje.

Ivan

pre 10 godina

Hahahaha, sad bi to trebalo da znaci da je dobro da nam neki stranac bude ministar, upravnik, ili sta god. Kako se priprema javno mnjenje za poteze vlade.

nemanjaIX

pre 10 godina

to da li je bio jugosloven samo je on mogao da kaze, a on se izjasnjavao kao jugosloven i tacka!!! isto kao i hiljade drugih koji nisu bili srbi, hrvati, slovenci, makedonci ili neki od novonastalih nacija... ali bi cia mogla da ispita ovo njkv aleksandra, u ovom slucaju je mnogo bitnije da li je to srbin ili je neki "ubaceni" rus, poljak, moze biti crnogorac, 'talijan, svasta se tu moze iscackati, pa na kraju i englez ili amerikanac, zasto da ne, ali najmanje srbin, to je sigurno!!!

Munja

pre 10 godina

Kad CIA nešto objavi to je 101% u njihovom interesu. Pitanje je zašto im je u interesu da sad ovo čitamo. Bili kako bilo neverujem im.

Zanimljivo

pre 10 godina

"Oni konstatuju da upravo Titovo nejugoslovensko poreklo može da objasni njegovu nepristrasnost i dosledno tome "uspeh" u razrešavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji."

Znala sam! Kad god nam uvale "domaci" kadar na vlast, mi na****mo k'o zuti. Dakle, kad ce vise ta okupacija, da nam (opet) svane?

A ispitivanje, nista lakse. Imamo (valjda) kostur, ako i to nije nestalo, tu su navodni rodjaci, laboratoriji za DNK analizu nista ne fali, pa radite malo.

vasilje knezevic

pre 10 godina

Ko je bio Scepan Mali?Crnogorci su ga voljeli i toje bilo glavno.Ubio ga je njegov sluga,
Grk na spavanju Crna Gora je za vrijeme njegove vladavine dozivjela ekonomski napredak.
Tito je bio sta je bio i to nije vazno;vazno je da su njegove cipele razlicite velicine od onih
koje su potrebne sadasnjim "vladarima".
vasilije knezevic 19 aug. 2013

Milutin

pre 10 godina

Drug Tito je poreklom mali Joza koji je postao metalski radnik a koji je istovremeno bio talentovan za organizaciju KPJ, formiranje partizana, kreiranje AVNOJa, organizaciju SFRJ (ali samo za njegovog zivota). Posto je drug Stari bio sve samo ne naivan I glup, znao je I sta moze da se desi posle njegove smrti od SFRJ. Ok, bas ovakav scenario mislim da ni ON ne bi pretpostavio, ali ovolike drzave od one zemlje za relativno kratko vreme moze samo blagovremeno odradjen I dobar plan da sprovede u delo. Druze Tito, skrenuli smo svi sa tvog puta. Neki su otrcali, neki su pali a neki su se pogubili. Licno sumnjam da je bio Poljak, a I da je bio Rus bih dao jako malu verovatnocu. Cak mi je I svejedno...

Canadian

pre 10 godina

Ajmo malo logike: Da su Rusi ili bilo koja druga strana sila, hteli da ubace svog coveka, ne bi mu izabrali identitet nekoga ko ima buljuk brace i sestara (jel' bese osam?)i zive rodjake. Nasli bi nekoga ko je siroce.
Osim toga, nista lakse nego utvrditi da li je to Josip Broz ili neko drugi. Uzeti uzorak DNK i uraditi test (99.9% pouzdan).

Dr. Dragoljub Pokrajac

pre 10 godina

Postoji barem jedan snimak kako Tito govori ruski, a postoji i snimak Tita kako govori nemacki. Moje misljenje je da Tito i ruski govori sa stranim akcentom.

centurion

pre 10 godina

Da, sigurno je bio rus sato sto je govorio ruskim naglaskom. Covjek je proveo 20 godina po sovjetskom savezu, bio u sovjetskim zatvorima pa je jako cudno to sto govori ruskim naglaskom. Ovi moji bosancerosi kad odu u Ljubljanu na 4 mjeseca nekakvog baustela, vrate se nazad pa neznaju da pricaju a da neuvrcu slovo L na slovenacki, kao odvikli se a da ne govorim za ove sto su duze tamo.

Oknarb

pre 10 godina

Ova "misterija" se relativno lako i jeftino moze rjesiti DNK analizom Titovih potomaka i potomka njegovih brace i sestara iz Kumrovca, ali danasnjoj stampi upravo trebaju slicna nagadjanja da popune stranice. Briga ih za istinom.

Miodrag

pre 10 godina

Ova analiza je apsolutno tacna. Ja to govorim vec desetak godina, od kad sam cuo ruskog ambasadora kako govori srpski - isti Titov izgovor! Njegovo odrastanje u Zagorju nije mu moglo dati takav izgovor jer Zagorci govore ekavski i ne umeksavaju suglasnike pre 'i'. Tito je navodno u dvadeset i nekoj godini otisao u Rusiju. Dovoljno odrastao da ne poprimi naglasak koga se nije oslobodio do kraja zivota. Cak ga je i Salvador Dali prilikom izrade portreta okarakterisao kao balticki tip i da verovatno nije Sloven.

Komsijina Krava

pre 10 godina

Tito je bio naturalizirani Brazilac. Ako ne vjerujete, poslusajte bilo koji intervju s hrvatskim nogometnim reprezentativcem Eduardom Da Silvom. ima isti naglasak kao Tito.