Utorak, 09.04.2013.

13:15

Dodik: Za rat kriv Izetbegović

Predsednik RS Milorad Dodik počeo svedočenje u Haškom tribunalu u postupku iznošenja odbrane Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Dodik: Za rat kriv Izetbegoviæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

216 Komentari

Sortiraj po:

Velibor, USA

pre 11 godina

samo da kazem- podrshka komentarima bata, mjesanac, Antiprotivan, Kutiljer, bezimena, Komentator, bobo-mk i sl.
i da dodam da prezirem i izetbegovica kao dela trojca smiloshevic-ftudjman, ali da je, u poredjenju s zlochincem rkaradzicem te rkaradzicevim apologetom dodikom, machji kashalj. ja kao Srbin mostarskog porekla to kazem.
a ovima shto kukaju kako je rat u BiH/ex-Yu urota zapada, -- pa shto ste se bili nalozili onda, oj mudri moji? shto niste tom vashom pamecu i mudroshcu predupredili to, ako je tako? koga sve treba kriviti samo da rkaradzic-mladic ispadnu eto nevinashca?

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@velika Srbija
''U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.''
Криви за шта? За рат?
Тамо није било рата јер нико није нападао и убијао припаднике ЈНА. Није било рата, јер у Македонији и Црној Гори људи нису губили посао и/или главе зато што су Срби.
Све то знаш, али прећуткујеш, као што многи прећуткују чињеницу да су у широј околини Сребренице такође постојале и српске мајке којима су деца и мужеви убијeни. Ритуално, на верске празнике. Колико је тек српских мајки убијено у тим походима?
Нема их да сведоче и протествују у Хагу и Њујорку.
Ако већ прећуткујеш, онда боље ништа не говори.

velika srbija

pre 11 godina

U Bosni je kriv Alija. U Hrvatskoj je kriv Tudjman. U Sloveniji je kriv Jansa ili Kucan, ne sjecam se vise. Na Kosovu je kriv Taci. U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.
A kad covjek procita imena sa poduze liste osudjenih za ratni zlocin u bivsoj Jugoslaviji dobija pravu istinu.

Maksa

pre 11 godina

Mozemo i ovako...Ispraznili Sarajevo od Srba, ubili civile u Sijekovcu (prve zrtve u BiH), i svata u Sarajevu. Mudzahedini ritualno klali i odsecali Srbima glave, u Bratuncu Kravicama Zepi, i tako izazvali odmazdu u Srebrenici. Imali logore u Sa, Silos Bubanj idr. I muslimani-Bosnjaci "nisu" krivi? Amnezija ili...

hm

pre 11 godina

Poštovanje za majke nastradalih u ratu ali za sve, na svim stranama,svaka majčinska suza je jednako teška i ne prihvatam tezu da treba akcenat stavljati samo na ove organizovane u političko propagandni pokret. I postavio bih pitanje gdje je 450 000 Srba u Federaciji jesu se sami protjerali, danas ih u čitavoj federaciji ima oko 20 000. I drugo ako niko ne pokreće pitanje 100 njak logora za Srbe u Sarajevu ne znači da se njihova golgota nije dogodila. I na kraju da kažem da će naredni popis pokazati da je u RS od svih država bivše jug. vraćeno najviše iseljenih tokom rata a iz HRV i FBih i dan danas iseljavaju Srba.

odlično

pre 11 godina

Odlično svedočenje. Dodik je pravi predsednik i političar koji se retko rađa. Moram priznati da sam se opustio oko ove priče sa KiM tek kad sam njega vidio sa Tomom, znao sam da će odbiti.

Komentator

pre 11 godina

Dodik je pokazao svu bedu i cemer politike prekodrinske brace.

Sramotno je njegovo obracanje. Izetbegovic jednostavno nije bio spreman za rat, video je da su iz Jugoslavije, sa razlogom, vec izasli Slovenci i Hrvati (kad se videlo sta Milosevic namerava) i pokusao sa Kirom Gligorovim (ovo pominjem za one koji imaju amneziju) da obezbedi neki mir.

Karadzic je Izetbegovicu dodatno, otvoreno zapretio nestankom celog njegovog naroda, pa ima li stvarno neko da misli da je to nesto beznacajno. Iz predmilosevicevske Jugoslavije nije se nikome preterano izlazilo, Markovic je stvarao solidnu ekonomiju, medjutim, dolazak Milosevica je potpuno poremetio ravnotezu, secaju se svi koji su ziveli u Jugoslaviji u to vreme.

Teza da je Izetbegovic kriv za rat je sramotna laz, jos jedna u nizu, neodgovornog rukovodstva naseg naroda sa one strane Drine, a moram da napisem, kako izgleda - i sa one strane pameti.

Za Dodika samo da napisem da je nacinom na koji brani Karadzica pokazao da se on od Karadzica malo ili nikako razlikuje. Ako u tome ne vidimo problem, onda nema sta da se iznenadjujemo propadanju naseg ugleda u svetu.

Uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca

pre 11 godina

Povod za raspad SFRJ i uzrok ratu u SFRJ nisu isti jer povod i uzrok nisu iste kategorije! Povod raspadu SFRJ možda i jeste srpska težnja za dominaciom ali taj raspad se nije morao desiti ratom, tako da uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca!

Kredibilan svedok

pre 11 godina

Dodiku da je sam 2001. optužio SDS za organizovanje i učešće u zločinima. Tužilac je citirao Dodikovu izjavu pred regionalnom skupštinom u Banja Luci" da se "mora otvoreno reći da su zločini orkestrirani pod vodstvom SDS-a" i da počinioci "moraju odgovarati pred Haškim tribunalom".

"To je bila politička borba između mene i SDS. To je bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama, ali ne sporim da sam to rekao", kazao je Dodik.

A ja kazem - treba cuvati vlast lazima kako si je i dobio. Koliko si izracunao da ces ovim dobiti glasova - a dobro ti se zaljulalo - dobrodosla prilika za "marketing"

m.

pre 11 godina

krivi su oni koji isto rade i na Kosovu. To je isti recept. Sta tu ima da se objasnjava. Kosovo nije bilo ustavno priznato i u UN priznate Srbije. Alija je bio sumanuto zadojen fundamentalizmom, kojeg se stide i ugledni muslimani u Sarajevu.

Stjepan

pre 11 godina

Pavle Pucar, 9. april 2013 20:26)

Clanak 72. Ustava republike Srbije 1990.: Republika Srbija ureduje i obezbeduje: 1. Suverenost, nezaviznost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen medunarodni polozaj i odnose s drugim drzavama i medunarodnim organizacijama.

Ustav se moj Pavle ne sastoji od jednog clanka... Jugoslavija vise ne postoji od 1990. izlaskom Srbije iz nje, niti Jna (jer ne postoji ta drzava). Ex yu vojska postaje Srpska vojska jer je pod kontrolom Beograda i njezino prisustvo u bilo kojoj zemlji ex yu nije legitimna.

bobo mk

pre 11 godina

Nudila se platforma "Gligorov-Izetbegović", koja je sa strane Miloševića i njegovih satelita odbačena. Platforma je bila naša poslednja šansa za normalan život što se kasnije i dokazuje. Neznam čime su srbi zaslužili ovakve političke vođe, stvarno žalosno!

Daleki

pre 11 godina

ispraznili pola Bosne od ne Srba, bombardiarli Sarajevo 4 godine, napravili genocid u Srebrenici, palili zive ljude u Visegradu, imali logore kao Manjaca i nisu krivi?
Pa tko je tu lud?

bezimena

pre 11 godina

Glumac u monodrami...haški sud ima zadatak da utvrdi da li su optuženi za najteže ratne zločine iste počinili ili nisu, za šta je potpuno irelevantno ko su krivci za ratove u biv. SFRJ, tako da će od Dodikovog "svedočenja", u kome se rasplinuo naširoko i nadugačko, kada se protrese, ostati jedno veliko ništa. Dr Dabić traći vreme, nadajući se da će zbuniti sud.

samir

pre 11 godina

Srbi bili prve zrtve rata u BiH? Naravno da cete svi misliti tako, s obzirom da vasi mediji u to vrijeme nisu nikad izvijestili o ubistvu dvojice Muslimana iz zasjede u Kravici kod Bratunca, o ubistvu Muhameda Mesanovica u Zivinicama i o Seadu Demirovicu koji je nadjen ubijen na Trebevicu.

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit a ko je pucao na nenaoruzane vojnike u gacama podignutih ruku u sloveniji? imate snimak na jutjubu. da nisu mozda to ti tenkovi koje pominjete? po vama je u redu izbaciti vlastite gradjane iz ustava? vi ne govorite istinu,tj. tumacite kakao vama odgovara! sram vas bilo,a govorite o demagogiji!

bojan

pre 11 godina

"Ovakvim vašim ponašanjem(muslimanskog rukovodstva) vi direktno BiH gurate u pakao ,a muslimanski narod u nestanak.Ako dođe do rata muslimanski narod kao najmalobrojniji i naslabije organizovan neće moći da se zaštiti."-Radovan Karadžić
"Spreman sam žrtvovati mir radi nezavisnosti Bosne i Hercegovine"-Alija Izetbegović
Uzgred,pošto mi je ostalo "karaktera"da kažem da se Haški tribunal ne treba zatvoriti dok se ne procesuira Vuk Drašković zbog najzapaljivije retorike koja se mogla čuti sa srpske strane,kao i zbog zločina njegovih dobrovoljaca na ratištima u RS i RSK

Ћезо Рца

pre 11 godina

Фрањи и Алији је било ,,тешко'' да разговарају са Слобом, па су се онда латили оружја. Сетите се само како су се Хрвати наоружаваали преко Мађарске и правили планове о елиминисању официра ЈНА, гледали смо то сви у Дневнику, ваљда се сећате? Изгледа је то био лакши и бољи начин да се реше нагомилани проблеми. Тужно и жалосно.

nekad obecana zemlja

pre 11 godina

za rat u bosni ali i u cijeloj bivsoj jugoslaviji su krivi zapadni krugovi kojima je smetala nekapitalisticka zemlja u kojoj svi narodi dobro zive i cekali su pravi trenutak da je sruse i porobe instalirajuci na sve tri strane nacionaliste..rat se nije trebao dogodit mogao je biti sprijecen ali nasim prijateljima sa zapada kojima svi trcimo rasirenih ruku to nije pasalo..zeljeli su da se poubijamo među sobom i da nas naprave sirotinjom i u tome su uspjeli,sada nam kao pomazu daju nam kredite,pricaju o demokraciji o suzivotu,toleranciji a zapravo nam se smiju i smatraju nas sve i hrvate i srbe i bosnjake građanima drugog reda...kad svi ljudi na ovim prostorima to shvate i prestanu se mrzit međusobno svima ce nam biti bolje...titova jugoslavija je davno bila europska unija u malom

MensurSa

pre 11 godina

@realista
Dozvoli da ispravim jednu rijec u tvom komentaru. Naime, Izetbegovic je tom prilikom rekao:''Takvu BiH (ne Jugoslaviju) kakvu zeli gospodin Karadzic, ne zeli niko.'' A to je rekao u replici na onu ''cuvenu'' Karadzicevu:''Nemojte misliti da BiH necete odvesti u pakao,a muslimanski narod u nestanak.''

Mico

pre 11 godina

BiH je još bila dio SFR Jugoslavije 1991. godine. A selo Ravno je u BiH. I u tom selu se desio obračun između legitimne vojske SFRJ i Dubrovačke jedinice ZNG Hrvatske. E to se desilo u Ravnom. I ne samo u Ravnom već i u Drvaru još u ljeto 1991. godine kada su iz Hrvatske u BiH upale jedinice ZNG-e. A u Sijekovcu su 26. marta pobijeni civili od strane pripadnika HOS-a, muslimanske TO i riječke brigade tada već HV-a.

RS

pre 11 godina

Alo, ne uporedjujet Hrvatsku i republiku Federaciju. Hrvatska je mnogo mocnija i imala je podrsku Amerike da otera Srbe, i cinili su daleko manji procenat stanovnistva u HR, nego sto to danas cine Srbi u Bosni, pa neko pise da ce i ovi zavrsiti na traktorima??? Pa ovi u RS vozaju ih sve skupa, zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice u Bosni, sve ih samaraju, i niko ali niko nece da im se suprostavi, zato sto imaju svoj stav, nigde u regionu nije tako nesto vidjeno, ozb sam. Mocni su i slozni, ne ko mi u Srbiji, ne zna se ko je za Vojvodinu, za albance Kosovo, NVO, Beograd, bla bla, ovi ih rasturaju tamo sve, i ne samo to, cak i te Hrvate sto su ostali u Bosni, drze kao stit nekakav, i koriste ih protiv Sarajeva, nasli su neke rupe u zakonima, imaju hrabrosti, idu na sve ili nista, i lome ove iz Sarajeva, koji balave o unitarnoj Bosnjackoj BIH, a ovi sve jaci. Dodik je malo primitivan i sve to, ali ako, pre neki dan pocela gradnja nove termoelektrane stanari u Doboju, uspeli da dovuku Juzni tok iz Srbije samo za RS, a sad se javlja i Federacija zeli od njih komad, izvoze struju i Srbiji, imaju jake energetske kapacitete, drze sve ravnice u Bosni, Semberiju, Posavinu i Krajinu, drze sve reke, i najvaznije, jedina rafinerija u Bosni se nalazi u RS, drze poljoprovredu, energetiku i naftnu industriju, uz to jedini funkcionisu i nemaju probleme sa zakonima i blokiranjim, kao Federacija, a zivi se isto a mozda i bolje nego u SRB. Rasturaju ove, a ovi neverica!

onasebudi

pre 11 godina

@bata
Ако је Алија хтео мир са Илијом, зашто је онда након разговора са Америма, одустао од плана који је предложио Кутиљеро?
Да би се 3 године касније и након 100.000 мртвих тај план ипак спровео у дело?

Ištvan

pre 11 godina

Samo mi recite onda ko je Srbiji prijatelj. Rusi? Pa, tek se tu varate, nemate pojma.
Niko vam ne valja, večito ugroženi svuda i uvek. Bljutavo je što je taj čovek govorio," nisam rekao istinu jer je to bio politički govor". E to je suština srpskog mentaliteta, koji sam prilično upoznao živeći puno godina u Srbiji.

Zoro

pre 11 godina

Pa sta hocete? Covek brani svoju zemlju i svaka mu cast na tome! Apsolutno ga podrzavam u ovom poduhvatu, i posto vidim da mnogim ljudima smeta, valjda zato sto je Srbin, a i valjda zato sto Republika Srpska i dalje postoji, zelim mu da bude predsednik jos puno godina, i zelim da prosperiraju i Republika Srpska i Srbija. Ocigledno je da nekima od vas toliko smetaju Srbi, valjda zato sto nas je ipak nesto ostalo, pa vam i dalje zelim da vam budemo kao trn u oku.
Zivela Republika Srpska!
Zivela Srbija!

verteks

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva,prava istina nije ni na jednoj strani, vec negde izmedju... Istina je da smo pravili gluposti u Hrvatskoj, bombardovano je i ono sto nije trebalo, ali ni Hrvati nisu nevini, da su se samo branili kako oni to vole da kazu, Oluja je genocid... Ako onda dolazmo i do Srebrenice, i ona je genocid, ali je i Bratunac na kontra strani... Sve u svemu, to je proslost. Jedina CINJENICA je da stranim silama nije odgovarala sloga ovih naroda, pa su po svaku cenu hteli da dodje do ovoga, a mi svi zajedno bili glupi kao sto jesmo pa to sebi i dozvolili. Pozdrav, svima.

Komso 3

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.
(Komso 2, 9. april 2013 18:06)

Jedna istinita anegdota:

-jedno ljeto, negdje 10-ak god. poslije rata, dosli ovakvi 'zemljaci' sa sjevera Evrope u moj mali gradic, centralna BiH/zapad RS, u jednu kafanu ciji je vlasnik "mjesanac" (tata Musliman, majka Srpkinja) opstao tu sa nama citav rat,.. i zasjeli oni tako sa svojim starim prijeratnim prijateljima i komsijama Srbima (inace niko ih u gradu nije toliko maltretirao, kad su se vecina na pocetku rata pokupili i otisli..)
pa svi zajedno taj dan omeracili i razdernecili na kraju... Tek ce jedan od 'zemljaka' da veli: "Eeejj, kakvog dobrog derneka, nidje nema ko u stara dobra vremena, steta pa izbi onaj benavni rat!".. Kad tu konobar, gradski i lokalni zahebant, odjednom prepadno:-"Bice opet rata!!"..zemljaci se prenu i pogledaju ga zblanuto.. a ovaj opet:-"Bice!!!..al ovaj put mi cemo ici po tim: Svabijama, 'Olandijama i Sveckama.. a vi ostati ovde i peci kave!"

..naprasna provala smijeha!

Bosanac

pre 11 godina

(Glorofindril, 9. april 2013 18:38)

Rezultati istraživanja Ewe Tabeau govore da je u našoj zemlji od 1992. do 1995. godine stradalo ukupno 104.732 ljudi, odnosno 42.106 civila te 62.626 vojnika. Ako se gleda nacionalna pripadnost, onda se zna da je stradao 68.101 Bošnjak, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata te 4.995 osoba drugih nacionalnosti. Ukupno gledajući, stradalih Bošnjaka je 58 posto, Srba 19, a Hrvata 7,5 posto. Od 62.626 poginulih vojnika, njih 526 bile su žene a od 42.106 poginulih civila, 9.842 su žene. Ewa Tabeau izračunala je i da je od rujna 1992. godine do kolovoza 1994. godine hicima snajperista sa sarajevskih zgrada ubijeno 3.798 osoba.
Kod Bošnjaka je puno veći je postotak civilnih žrtava, kod Srba vojnih.
Zanimljivo je to "ratovanje" civila u Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici itd. Kako bi se onda trebali zamisliti Bošnjaci koji sad žive u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku i gledaju one koji su im pobili najmilije kako normalno žive kraj njih.

ma ja

pre 11 godina

Demokrat: " Mudrome covjeku otvorena je svaka zemlja, jer je domovina plemenite duse citav svijet." Citajuci komentare vidim da su mnogi ponosni na Dodika i njegovu verziju "istine". Ja necu da dajem komentar vezan za njegovo svjedocenje, vec samo zelim da postavim par pitanja: - Da li je neko pomislio, ok kriv je Alija Izetbegovic i muslimani-bosnjaci, ali zasto je moralo biti pobijeno na hiljade i hiljade ljudi, zasto su ljudi zivi paljeni u kucama ( Visegrad), zasto je postojao logor za sistematsko silovanje zena i djevojcica muslimanki ( Foca ), zasto su u Srebrenici kompletne porodice morale biti ubijene, zasto je Sarajevo moralo biti 3 godine pod opsadom gdje je ubijeno oko 11 500 civila, racunajuci i djecu itd. itd. ZASTO ??? Da li je bila vrijedna ta Izetbegoviceva knjiga tolikih Zivota, a vecina nas nikada nije bila ni cula za tu njegovu knjigu, niti se interesovao za politiku. Zasto je ubijen Srdjan Aleksic ? ZASTO ???
Hvala.

Istina

pre 11 godina

Ma dajte molim vas, naravno da je Alija kriv. Rat nije ni poceo zelene beretke su slobodno hodale po Srarajevu, pretpostavljam da grade ravnopravnu drzavu.

Realista

pre 11 godina

BiH je stvorena u AVNOJ-u da ne opstane nikad kao nezavisna drzava. Hrvati i Srbi nikada nisu smatrali svojom republikom BiH i u Jugoslaviji, a kamoli kao nezavisnu drzavu. To je jasno ko dan. Srbija i Hrvatska od uvek su imali veliki uticaj na politickom zivotu u Bosni. Rat u Bosni je bio nepotreban, jer doneo samo gubitke kod svih, a najvise kod bosnjaka-muslimana. Dejton, nikako da sazivi. Zato, mora se uraditi novi dogovor o ustrojstvu BiH kao drzave izmedju konsitutivnih naroda Bosnjaka, Srba i Hrvata.

Robespjer-Aleksandar Maras

pre 11 godina

SVESTKO@ STJEPAN@

Cujete li sebe?!...Trebalo je da prodje 23 godine od prvih visestranackih izbora da Srbija dobije predsednika Srbina!(Kostunica je bio iznudjen i kratkotrajan slucaj)U svakoj vladi je bilo Hrvata u ministara u vaznim ministarstvima!Dulic je drmao gradjevinom, rudarstvom,ekologijom,trgovinom...A u Hrvatskoj?Jedan jedini Srbin kao fikus!U vojvodini ima 65% Srba a Vladi Vojvodine ih je 38%!Srbi nemaju osnovna prava u okruzenju a nesrbi u Srbiji su ravnopravni!Ugrozena prava Bosnjaka?Koja?Hajde da cujem?!"Ugrozeni" su oni sto zele Tursku na teritoriji Srbije!Tetka mi je udata za Hrvata, sa Braca i zive blizu Novog Sada u Ravnom Selu.Pitajte njega da li je ugrozen!Da li su ugrozeni pekari i poslasticari dosli sa Kosova?!...Ne lupajte!U vojsci sam bio u Zagrebu i luckom.U Luckom za dan NDH 10.04.1988 je pucano na strazare!...Srbija se prva odvojila?!Kakva zamena teza!!Da li vas je sramota?Ljudi u Srbiji u medijskoj blokadi?Vasi komentari su vrhunski primer neobavestenosti i blokade zdrave pameti!!..Zarad interesa velikih sila Srbi su satanizovani a vi se uklapate u pricu misleci da ce to "izbrisati" iz istorije monstruozne zlocine nad Srbima u svetskim ratovima!!NECE!!!.....I jos nesto!"Braco" Hrvati,gde mi je stric?!Otisao je u nocnu smenu u Sisackoj rafineriji 17.05.1991. god. pre bilo kakvih ratnih dejstava i vise ga niko nikada nije video!I ne samo njega!!!Pre tog posla bio je kapetan u JNA pa ga trebalo ukloniti?!......

iq

pre 11 godina

Secam se tacno. Svaki dan kada su muzevi, sinovi, braca dolazili sa linija gde su branili svoje selo, svoju porodicu od muslimana, arapa, placenika, i psihopata, toga sela vise nije bilo. Iz zasticene UN srebrenice su naoruzani naserovci ubijali, klali, silovali, pljackali. Selo po selo dan po dan i covek po covek. I tako se stvorio potencijal za srebrenicu. Ovo nije nikakvo opravdanje ovo je samo razlog. Draga majke srebrenice. Zao mi je vasih najdrazih. Ali da oni nisu klali nase najdraze mnogo toga ne bi bilo.

Kutiljer

pre 11 godina

Evo pogledajte sta Kutiljer kaze o svom planu i njegovom prihvatanju. Postoji jednostavan razlog sto su ga srbi prihvatali a sto ga je Alija odbio. http://www.dw.de/ko-je-odbio-kutiljerov-plan/a-16610990

Andrej77

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

I u cemu je problem.. nece ljudi da zive u Bosni, vi niste hteli u Jugoslaviji, albanci u Srbiji i svi imaju pravo na samoopredeljenje samo 50% stanovnika Bosne nema. Licemerje. RS nije Bosna i nikada nece biti. Ja licno nemam stav prema tome ali postujem zelju vecinskog stanovista tamo. Da li se zovu srbi ili marsovci, trebalo bi da je svejedno.

Sasa73

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)
Potpuno se slažem sa Vama.
Jasno je da u Srbiji još uvek nije došlo vreme za svođenje računa o onom što nam se dogodilo. Niko ovde nije spreman, ili ne može da se seti: Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.,Osme sednice SKS 1987.god, antibirokratske revolucije 1988.god., Miloševićevog govora na Gazimestanu 1989.god. Četrnaestog kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god. ¨usvajanja¨ amandmana na Ustav Srbije i prvih ¨demokratskih¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. Pre nego što ovde bilo šta napišete, upoznajte se sa hronologijom raspada SFRJ i ulogom Srbije u događajima koji su tome prethodili. . .Neko nas je gurnuo u rat, pokrao nam pare od zajma za privredni preporod i devizne štednje,upropastio nam najbolje godine života i napravio od nas ljude koji u svetu imaju čega da se stide. . .ali mi još ne znamo ko je TAJ. Siguran sam da to nisu Alija Izetbegović, Franjo Tuđman. Oni su se na političkoj sceni pojavili tek sredinom 1990.god. Ali, koga je još u Srbiji briga za to. . .osim biznis-patriota koji žive od falsifikata i neznanja bednih podanika.

velibor

pre 11 godina

Za rat su krivi srbi i ide mi na živce što stalno spominjete kako su srbi htjeli očuvanje Jugoslavije.Kakve jugoslavije?SFRJ je bila zajednica naroda,dakle ne samo srba.Ako su svi narodi osim srba i crnogoraca htjeli osnovati svoje nacionalne države i to u okviru svojih avnojevskih granica onda ta Jugoslavija više ne postoji.Budite iskreni i recite da ste htjeli da svi srbi žive u jednoj državi,a to nije ništa drugo nego pokušaj da se ostvari ideja Velike srbije.Mislim da nije pravedno da je Kosovo dobilo nezavisnost,ali zaslužili ste da vam se to desi,jer je to ono što ste vi htjeli ostvariti ratovima u Hrvatskoj i BIH.

bro

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!
(realnost, 9. april 2013 20:33)

Aha, dobro. A sta cemo onda sa Bosnjacima u Sandzaku? Sta cemo sa Mađarima i Hrvatima u Vojvodini? Sta cemo sa Albancima u Presevskoj dolini? Ni oni ne zele da zive u Srbiji :)

Branislav Petronijević

pre 11 godina

Protiv sam Dodika,nama je potreban predsjednik intelektualac koji bi se mudrije od njega borio protiv velikobošnjačke politike ali danas je precizno govorio o uzrocima građanskog rata u BiH.Razlog je jasan,odbijanje Alije Izetbegovića i ostatka tadašnje muslimanske elite da prihvate da prihvate reforme koje bi od komunističke unitarne republike,Bosnu i Hercegovinu učinile uređenu na principu ravnopravnosti čega nema bez teritorijalnih jedinica ili federalizacije i što je i predlagano od strane predstavnika tadašnje Evropske Zajednice.

Bojan

pre 11 godina

"Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)"

A to si saznao gdje Stjepane? U Zborniku maloumne mladeži? Da li ti zaista vjeruješ u takve idiotizme?

Илић Бојан

pre 11 godina

Svestko dragi!
Ti si tipican primer "mladodrzavnih" Hrvata!
Ne zelite nikako da "progutate zabu", kako rece jedan pametan covek!
Hag je PUN Srba!
Molim te, a i "ispravne" Srbe, da ne kazes, ako moze, da se time vidi ko je koliko "zao" bio!
Ima ovde ljudi koji pamte i Zenge, Volfove( Vukovi-previse srpski zvuci), a ima i onih koji su preziveli Jasenovac( npr. Bezimenin otac, ali to koristimo samo kada treba da se iskoristi u blacenju "nepismenih patriJota)!
Probaj da ides na Hr sajtove i blatis Keruma i ostale, mozda i dozivis "katarzu", o kojoj uporno pricaju Hr predsednici, bivsi i sadasnji!
Ukratko:
SOLI PAMET KUCI!
Pozdrav

mix

pre 11 godina

Izvanredan nastup Dodika na Tribunalu. Sve je covek rekao posteno i ni po babi ni po stricevima. Bosnjacima ne odgovara istina jer ona potpuno menja pogled na dogadjaje koji su do sada gledani samo kroz vrlo iskrivljenu dioptriju samo jedne strane. Vidite reakciju Bosnjaka na nastup Dodika... oni jednostavno jasu na lazno iskonstruisanim optuzbama i optuznicama i kad se neko pojavi sa istinom to ih vise zaboli od samog zlocina koji se desio. Da, desio se zlocin a retko ko kaze da je on u Srebrenici nastao po "zasluzi" Orica i Alije. Sada bi Bosnjaci najradije da zabrane Srbima da bilo sta govore a i ne daj boze, da pominju rec Srebrenica. Oni obelezje zrtvama masakra dozivljavaju vise kao spomenik svojoj istini a manje kao spomenik secanja na zrtve masakra! Dakle, ne radi se samo o preuvelicavanjima nego i o mistifikacijama koje se brane izbegavanjem bilo kakvog pominjanja uzroka i odgovornih lica sa svih strana.
Ponavljam, Dodik je imao vrlo ubedljiv nastup, prezentirao je uverljivo istinu o dogadjajima. Ali,koga to interesuje gore?
Jedno je apsolutno tacno: Srbi su u Bosni odbranili svoj suverenitet u njoj koji je Alija ponistio. Koaliciono preglasavanje konstitutivnog srpskog naroda na referendumu, odbijanje Kutiljerovog plana, a i prva iskra gradjanskog rata je potpaljena napadom na srpske svatove na Bascarsiji. To nisu dovoljni i uverljivi dokazi? Samo neka Bog i Srbi cuvaju svoju Republiku Srpsku. To je jedina pravda.

Boris

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.
(Boske, 9. april 2013 18:45)

Varas se Boske, ovu Istoriju uci sasvim dovoljno skolaraca u Bosni, sasvim dovoljno za vas.

realnost

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!

bata

pre 11 godina

Da,po Dodiku su srbi zrtve,a zasto su onda svi hteli da se odvoje od njih?Pa nije Izetbegovic njih sve mogao naterati da se okrenu protiv srpskoga rezima.Alija rat nikako nije hteo,na zalost nije ga mogao izbeci,a posle je djavo uzeo pod svoje.Nije se to nista moralo tako tragicno odigrati,ali kada narod slusa i sledi bolesne umove,ne moze bolje ni proci.Ne moze se na silu vladati narodima bez postovanja ljudskih prava.Moglo se dogovoriti i podeliti bez rata,zlocina i pljacki,ali za to su potrebni zdraviji umovi.Ko sam sebi porusi krov nad glavom,ne moze biti normalan.Prosto ko pasulj.Na primeru Vojvodine se vidi kakvi umovi i dalje vode politiku u Srbiji,posle ce opet da svale krivicu na neke druge i izigravaju nevinasca.Kakva su to tumacenja,da neko nije hteo rat,a izazvao ga je,jer nije hteo postovati prava drugih.Malo morgen!

milos

pre 11 godina

Lično mislim da mi u Srbiji nismo ovlašćeni da solimo pamet Srbima u Republici Srpskoj. Da prihvatimo deo odgovornosti za zločine - da, ali da im govorimo šta sada da rade i učimo evropejstvu - ne. Oni svoju muku imaju i sa njom se nose dobro. Prođite malo Bosnom, pričajte sa ljudima, gledajte, pa onda razmislite.

Velebit

pre 11 godina

@krug dvojke
@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.
(krug dvojke, 9. april 2013 18:00)

ocito ste vas post poslali iz tog paralenog univerzuma, u kojem nazalost zivite a ja pisem.....
vasi argumenti ne da nisu istiniti, nego su teska demagogia ! ....lovci otvorili vatru na tenkove, svasta ! Vi osobno stvarno vjerujete u te nebuloze ? Strasno !

nama u hr i slo. je vec nakon slobinog govora na gazimestanu 24. & 25.4.1987 bilo jasno sta se sprema ! Tko je to ukinuo autonomne statuse pokrajinama Kosovo i Vojvodini ? Tko je sprijecavao u skupstini, bivse nam drzave, bilokakav normalan sporazum o secesiji sa republikama koje vise nisu htjeli trpit Slobin, odnosno velikosrpski fasizam u toj SFRJ ?!
Sta ste ocekivali nakon tih poteza ?
I nije istina da je RH prvo Srbe izbacila iz svog ustava....to se dogodilo nakon uspostave tkz. RSK ! A jos se tome cudite ko ptica glisti....
Ratovi u SLO, HR i BiH su samo posljedica jedne katastrofalne politike Srbije prema drugim republikama u godinama 1987-1990....

Igorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

pre 11 godina

Da li je Alija kriv i za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu? Sramotno je ovo sve da i poslije 20 godina GLUPI narodi balkana mrze jedni druge. Dok drugi napreduju mi zivimo jako lose jer smo GLUPI i NEOBRAZOVANI !!

Siniša

pre 11 godina

roxi
nesjećaš se dobro,a neželiš da čuješ šta ti se kaže...možda si i vjerujem da jesi u pravu ali ovo što Dodik kaže je relevantnije,posle povlačenja Izetbegovića iz onog dogovora što je garantovao mir u BiH a na nagovor američkog ambasadora rat je uhvatio maha a da bude gore po Srbe taj je dogovor daleko od ovih benifita Srba dobivenih sa Republikom Srpskom...prema tome,još jednom razmisli čega se sjećaš

parcel

pre 11 godina

Pa za početak rata i jeste Izatbegović kriv, jer je mimo narodne volje proglasio otcepljenje BiH od Jugoslavije.
(Tip, 9. april 2013 16:01)

Dodik: RS je nastala u januaru 1992!
BIH je proglasila neovisnost u martu 1992!
Rat u BIH je prvo izbio u selu Ravno u istočnoj Hercegovini pa u Sarajevu.
Neke se činjenice ne mogu povrgnuti.

mrvica

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.
(roxi, 9. april 2013 19:29)

A izvini molim te ,ti koji nisi senilan,sta si ti radio u Nemackoj i gledao na nemackoj televiziji ako i sam nisi jedan od bosnjackih izbeglica kojima je Nemacka bila odskocna daska za odlazak u SAD.
E,lepo kao sto se ti secas da je Izetbegovic molio, i mi se secamo da smo gledali Karadzica kako govorio o Bosni dok je jos sve pocinjalo da se zahuktava u Hrvatskoj. Govorio je da se ne daj Boze nesto slicno desi u Bosni svima ce biti mnogo, mnogo gore i da ce jos vise nevinih stradati. Daleko od toga da je on bio za rat i krvoprolice. Nazalost politika na svetskom nivou je uplela ruke u nasu tada jadnu Jugoslaviju i svi smo prosli kako smo prosli. U gradjanskom ratu svi su podjednako krivi i nema ni pobednika ni gubitnika. Ovo sto Dodik sada prica je apsolutno tacno slozili se neki ili ne.

Antiprotivan

pre 11 godina

. ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. I TO JE JEDINA ISTINA. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...
(Istina, 9. april 2013 17:36)


Ja sam iz Srbije-pripadamo istom narodu, svestan sam činjenice da ova nedođija od države ne može da se makne u pozitivnom pravcu od vas toliko oktroisanih, da je to stvarno za posmatranje. Zar ste zaboravili Miloševićevu politiku destrukcije svakog pokušaja redefinisanja SFRJ u tim burnim istorijskim momentima. Vama i sličnima uvek su krivi svi u okolini sa nezaobilaznom Nemačkom (gde masovno tražite azil), SAD Vatikan, Marsovci.....
Milošević je zatvorio svaku mogućnost mirnog transformiranja bivše Juge, upao u savezni platni promet, upao i uništio savezni SUP, huškao u medijima, prebijao i ubijao svakog opozicionog piolitičara u samoj Srbiji. Zar mislite da to ljudi ne znaju, ne pamte?
Takvi kao vi govorite o ISTINI. Zaista sram vas bilo posle Srebrenice, Dubrovnika, ubijanja putnika (muslimana) na nacionalnoj osnovi na pruzi Beograd-Bar.
SRAM VAS BILO.
I još nešto, Dodik je najveća štetočina naroda kojem pripadam. Srbija upravo plaća cenu svemu tome gubitkom KIM.

Silvester

pre 11 godina

Rat u SFRJ je bio kontrarevolucionarni udar, sinhronizovan i spolja i iznutra. To je bio rat protiv radničke klase i svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Sproveli su ga domaći izdajnici i imperijalisti. Krvavi sukob je bio proizvod želje svetskih moćnika da pokažu kako se uništava simbol borbe za slobodu, i simbol pobede protiv fašizma. Živela SFRJ i večito poštovanje njenom lideru, Josipu Brozu Titu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Bosnia

pre 11 godina

(RS, 9. april 2013 18:52)

Navedi mi i jedan jedini segment u kojem je ta "RS" razvijeniji entitet od Federacije? Ajde, samo jedan. Prosjecna plata u Federaciji je trenutno 836 KM, dok je u RS-u prosjecna placa 811 KM. Najmanja penzija u Federaciji je 310 KM (prosjecna 414), dok je u RS-u 160 KM(prosjecna 320). Dalje, u rs-u su prodali gotovo sve drzavne firme (Telekom, Rafineriju), a u Federaciji su sve firme i dalje u vlasnistvu drzave.
U Federaciji se uveliko gradi Autoput na koridoru 5c,trenutno na 4 etape uz izgradjenih 53 kilometra, dok je u RS jedini izgradjeni onaj od Banja Luke do Bosanske Gradiske, nekih 30 kilometara. I tu se stalo.

Sarajevski aerodrom godisnje prometuje sa oko 600.000 putnika, Mostarski oko 100.000 putnika, Tuzlanski se razvija uspostavom linija za Basel i Malmo, i imat ce oko 60.000 putnika, dok na banjaluckom godisnje prometuje oko 3.000 putnika, i to onih koje preveze BH Airlines, koji svrati iz Sarajeva u Banja Luku. Dakle, imate jedan jedini let.

Ako ste razvijeniji od FBiH zasto onda masovno dolazite da radite u Federaciju? Ne dolazite vi samo u drzavne institucije, puno vas je u privatnim firmama u Sarajevu, a posebno u Gorazdu, u cijim firmama radi mnostvo radnika iz Foce, cajnica i drugih opcina u RS? Zasto dolazite ako vam je tamo tako dobro?
I na kraju, zasto lazete sami sebe,ako morate druge?I jos nesto, ako ste trenutno razvijeniji od Federacije, dabogda uvijek tako razvijeniji bili kao sad.)

Ћезо Рца

pre 11 godina

А шта је са зликовачком и злочиначком сецесијом Словеније? Толико младих и невиних живота је изгубљено, а нико није одговоран.

ja

pre 11 godina

Za sve tastatura evropejce i organizovane lupace serpi, internet ratnike itd.

Rat je poceo napadom na JNA i kasarnu Viktor Bubanj, 200m iza moje nekadasnje kuce, bio sam dete kada sam to gledao vlastitim ocima.
Situacija je potpuno izmakla kontroli napadom na cuvene svatove, ne secam se sada tacno datuma.

Svako dobro

Dogovorit ćemo se da bude po vašem.

pre 11 godina

Dodik je rekao da je: "to bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama". Što će reći da je lagao iz političkih razloga. Pa zašto da mu se sada vjeruje? Očigledno je i ovo " bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama".Neka se on dogovori sam sa sobom šta je istina i dali ikada govori istinu(pa i vama i Srpskoj) ili stalno "govori politički što ne mora biti zasnovano na činjenicama".
Nitko ne želi reći da su Tuđman i Izetbegović janjad bezgrešna ali njih nebi bilo da nije bilo Miloševića (ipak je došao na vlast puno prije njih) i njegove velikosrpske politike za čije sprovođenje je počeo još 1987. pripremati teren.
Opet ona stara žalopojka kako su krivi Slovenci pa Hrvati (ustaše) pa Muslimani (balije) pa
Albanci (balisti), a Boga mi su krivi i „izdajnici i kukavice“ Crnogorci. Svi pobjegli od „braće“ Srba k'o da su šugavi i ostavili ih same, a evo sada su i Mađari nešto digli glavu. Sve ne prijatelji i pokvarenjaci, samo jadni Srbi nedužne žrtve.
Brate…psst, alo, brate…probude se.

Zagy

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?
(Republika Srpska, 9. april 2013 19:23)

Na žalost nije istina. Prve žrtve u BiH su pale u selu Ravno (naseljenom Hrvatima) i to od 01.-05.10.1991.
Selo je do temelja srušeno od strane JNA...selektivno pamćenje je opasna stvar, naročito za istinu...

xpbatcka

pre 11 godina

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??
(RS, 9. april 2013 18:52)

RS razvijenija od FBIH,molim? Što je razvijeno u RS, Banja Luka i okolica i to je to. Najniže mirovine i invalidnine na Balkanu!
Manje stanovnika od FBIH.Banja Luka jedini pravi grad.Godišnje RS gubi oko 50 000 stanovnika, dali je to uzrok razvijenost?

Srbi su završili onako 95' upravo zato jer su napravili srpsku državu u Hrvatskoj,bez nje bi opstali u Hrvatskoj.

zORAn

pre 11 godina

Draga Hatidža, pogledajte i poslusajte nesto sto dolazi izvan vase svakodnevnice...Mozda vam pomogne da se oslobodite frustracija i besa...

jelena

pre 11 godina

Ma nema ovo nikakve veze sa Dodikom, jel on u pravu ili ne.
Stvar je u tome sto je ovako zaista bilo i to je nepobitna cinjenica !!!! Nazalost, znamo sled dogadjaja.

M.V.

pre 11 godina

1. Alija i Tuđman su u osuđeni u Bivšoj Jugoslaviji zbog svog šovinističkog i separatističkog djelovanja. Izišli su prije iz zatvora i napravili haos. Milošević nije bio osuđen za slične ideje.
2. U Hrvatskoj su Srbima ukinuta prava konstitutivnog naroda, jednostrano od strane Hrvata, sto je bilo protiv-ustavno. (Ova konstitutivnost je bio minimum prava Srba koja su predstavljala balans da Srbi zive u administratitivnoj jedinici Jugoslavije, tada određenoj kao Hrvatskoj, i genocida nad Srbima u WW2)
3. U Bosni i Hercegovini, opet protivustavno se proglašava nezavisnost Bosne i Hercegovine, nepoštujući uopšte prava jednog naroda.
4. Pro-Američke komisije proglašavaju da se u Jugoslaviji mogu proglašavati nezavisne države po AVNOJ-evskim granicama, i da se ne mogu mjenjati. Poslije kad to nije islo u korist Albancima, oni smatraju da se ipak mogu mjenjati. Samo u slucaju Srba se ne mogu mjenjati.
5. Jos na pocetku sukoba u BiH, bio je plan koji je Alija potpisao pa odbio, poslije konsultacija sa Amerikancima. Po tom planu ne bi ni bilo Republike Srpske, vec bi bile velike administratitivne jedinice, u kojima bi razliciti narodi imali vecinu, ali ne bi bilo cjelovitosti i povezanosti teritorije kao sto je to danas slucaj sa RS.
6. Muslimani-Bosnjaci iz Srebrenice, jedan od njihovih tadasnjih vodja, su svjedocili o Alijinom i Klintonovom dogovoru da se zrtvuju Srebrenicani, zarad NATO udara na Srbe.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Stjepan, 9. april 2013 19:12)

Ne lupaj gluposti....Po tom ustavu prva recenica glasi...Drzava Srbija je demokratska zemlja svih njenih gradjana naroda i narodnosti.... Pa ide dalje sa dve autonomne pokrajne Kosovo i Metohija i Vojvodina...Nije autonomija Kosovu i Vojvodini ukinuta da se oni apsolutno nista ne pitaju nego je ukinuta u smislu da pokrajnski zakoni nisu vazniji od republickih eto toliko...I sve sto kaze Dodik je istina svidelo se vama to il ne...

sOneStrane

pre 11 godina

Ne volim Dodika kao politicara kao prvo! Ali je cinjenica da je rat poceo secesijom BH jednostranim potezima Muslimana i Hrvata. U regionu sa tako teskim istorijskim nasledjem gde su svi bili naoruzani do zuba nista se drugo nije moglo ni ocekivati. Uostalom prve ratne akcije i zrtve su izvedene od strane HOS-a i regularnih jedina HV u okolini Bos. Broda 26.03.92 (neposredno pre toga 1.3.92. je ubijen svat na srpskoj svadbi na Bascarsiji, kada je svadbenu povorku pucao Celo Delalic inace osnivac zelenih beretki, nakon cega su sve strane podigle barikade u Sarajevu i otpocelo je puskaranje). Prica o ratu u SFRJ je uzasno komplikovana i nema mesta crno-belim predstavama vec je potrebna podrobna i nezavisna analiza svih cinjeca kako unutar SFRJ tako i uticaja spolja koji kako se kasnije jasno videlo uopste nisu bili naivni. Uostalom razvoj situacije u BH vec je bio precizno predstavljem u Top listi nadrealista davno pre pocetka rata.. drugim recima cekao se okidac da se krene u opsti obracun svih sa svima. Iz svega treba izvuci neke pouke a ne zloupotrebljavati povrsne interpretacije za dalju indoktrinaciju balkanskih nacija.

Rat u SFRJ

pre 11 godina

Krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije bili su pojedinci na svim stranama a pogotovo na strani onih koji su imali podršku u inostranstu i lobijima, koji su nastojali da se sve ono što su zamislili ostvari u toku njihovog života i njihove pozicije u vlasti.

polako

pre 11 godina

Kao Srbin iz Srbije, upravo se stidim Srba moji u Srbiji, koji ne zele ili nece da znaju istino o ratovima. Proputovao sam celu Bosnu, puno prijatelja upoznao, za rat jeste kriv ovaj fanatik Izetbegovic, zato sto je covek slusao AMere, Kako oni, tako i on, cak on i da nece nesto, a oni mu kazu lepo sta kako da uradi. Srbi nisu zeleli secesiju Jugoslavije, zeleli su razgovore i mir, iako su stvarno tada bili jaki i puni oruzja. Medjutim uz pomoc zapadnih obavestajnih sluzbi, oni uvlace u sukobe sve drzave postepeno, nagovarajuci njihova vodjsta, pre svega Tudjmana i izetbegovica da 'provociraju' Srbe i Srbijance. Znaci ukines im prava u HR, ukines im pravo na odlucivanje u BIH i preglasas ih tu i odovojis se od krnje Jugoslavije, i oni polude kako po pravilu reaguju. I onda zapad ceka i smeje, zna da su puni oruzja, da su mnogi Srbi zaludjeni ww2 i vracanjem svega, i krece. Naravno posle Sijakovca i ubijanja srpskog svata. Prve zrtve su srpske, to je vazno reci.. Zapad je kriv, scenarista a glavni ucesnici za pocetak rata su Hrvati u HR i Bosnjaci. Tacka. Sve drugo je propaganda.

Fudo Sandzak

pre 11 godina

Valjda je pocetak rata u BiH oznacio srpski napad na hrvatsko selo Ravno u opstini Trebinje, okt. 1991. Eto koliko se pitao Alija kao predsednik zemlje na cijoj teritoriji je neko drugi zapoceo sve.

dejo

pre 11 godina

pa covjek je napisao u islamskoj deklaraciji da hoce da napravi islamsku drzavu..samo se malo zeznuo..najaci su mi ovi iz beograda,pule,zagreba..sto drze nama pridike u suzivotu..zivite vi s njima kad mislite da je tako super..dok su u manjini jos je i dobro..na prostorima gdje su muslimani vecina ne smijes da kazes da si srbin..o kakvim vi sarenim lazama pricate..Republika Srpska kako tako jedina funckionise za razliku od svega ostalog u BIH..

Aleksandar

pre 11 godina

Naravno da je Izetbegovic kriv. Uvukao Bosnjake u rat, a imao je dve prilike da to ne uradi. Da je Bosnu ostavio u Jugoslaviji bio bi i predsednik Jugoslavije, a mogao je prihvatiti Kutiljerov plan i izbeci rat. Hteo je Bosnu, van Juge u kojoj bi vladali Bosnjaci, a dobio je jos vece podele. I Bosnjaci sve vise uvidjaju da ih je gurnuo u besmislen rat.

istina

pre 11 godina

Posto ima ovde muslimana neka citaju i:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304275/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-1-Brasno-prodavali-samo-za-zlato
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304490/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-2-Oricu-milion-maraka
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304962/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-4-Dok-je-narod-gladovao-konje-su-hranili-zitom

roxi

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.

Hagoje Sudić

pre 11 godina

Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu.
(Sasa, 9. april 2013 18:31)

Znači, Slovenci su krivi? :D

Prvi metak ispaljen je 27.6.1991. od strane JNA oficira u Divači.

Vojska nije mogla "zgaziti" Sloveniju, iako je pokušala (i u tom procesu izgubila 31 tenk, 22 oklopna vozila, te 6 helikoptera). Konvoj JNA dužine nekoliko kilometara zapeo je pred hrvatskom granicom 3.7. zbog mehaničkih kvarova.

Uostalom, Slovenija nikada nije bila dijelom ideje o Velikoj Srbiji i samim time nebitna.

Dejan P.

pre 11 godina

Gospoda iz kruga dvojke nikako ne zele i nece da shvate da je neko u Bosni ubio 28.000 Srba a da za to niko nikada nije odgovarao. Ne verujte samo propagandi zapadnih zemalja i nevladinih organizacija (koje isto finansira zapad) ni medijima koji ne zele da prikazu punu istinu. Pametan covek uzme nesto i procita.

Iovus

pre 11 godina

Uprkos komentarima dežurnih autošovinista i "susjeda",istina se zna.
Srbima nije trebao rat, niti su ga želeli. Dobijen je mig sa zapada da se krene u rasturanje Juge, i onda su krenuli teroristički napadi na JNA. I u Bosni i u Hrvatskoj su prve žrtve rata bili Srbi, a i Tuđman i Izetbegović su hteli da stvore jednonacionalne države proterivanjem Srba kao glavne prepreke za ostvarivanje svojih ciljeva. Tuđmanu je uspelo, Izetbegoviću se obilo o glavu. BiH je potpuno neodrživa i ona će se raspasti jer niti Srbi niti Hrvati žele da žive u njoj i kad prestane podrška Amerike u njenom očuvanju, raspašće se kao šumeća tableta. To je realnost.

Svestko

pre 11 godina

Dragi Srbi, primijetite da političari koji vas predstavljaju uvijek nastupaju s pozicija arogancije, odnosno, sile. Uvijek se postavljaju na način da: "Ako ne be bude kako Mi kažemo mi ćemo ovo ili ono...", da ne kažem da uvijek pribjegavaju nekoj vrsti zastrašivanja i prijetnji.
Pri tome se uvijek predstavljaju kao "jaki". Tek na kraju kad proizvedu probleme, prodube sukobe i učine štetu vi kao narod uviđate ili ne uviđete koliko su oni bili u pravu i koliko su štete takvom arogancijom prouzrokovali. Pri tome se uvijek zaklanjaju iza vas, tvrdeći da će te im vi kao narod "skinuti glavu", ako postupe logično i razumno.
Kako biste sagledali ispravno situaciju pogledajte koja prava oni traže za Srbe bilo gdje (BiH, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora), a koja prava su spremni dati drugima.
Recimo za srbe na Kosovu traže puno više nego što su spremni dati Bošnjacima u Sandžaku, Albancima na jugu Srbije itd.
Mislim da ste generalno kao narod zaista pod nekom vrstom informativne blokade te su vas lišili mogućnosti da se situaciju posmatrate iz ugla drugih (postavite se u situaciju jednog Albanca na jugu Srbije ili na Kosovu i pokušajte zamisliti da su Srbi na njihovom mjestu pa ćete uvidjeti da ne rezonujete ispravno i da nije istina smo ono što vi mislite da je istina). Postoji i druga strana i postoje i njeni interesi. Pokušajte to shvatiti. Vrijeme je. Ali pri tome ne znači da su vam svi neprijtelji.

Puna podrska iz Srbije!

pre 11 godina

Kao sto smo mi Srbi napustili Kosovo tokom druge polovine XX veka i dopustili Albancima da postanu apsolutna vecina, uz naravno faktor nataliteta koji je isao u njihovu korist, pa tako i Muslimani ili da nikoga ne uvredim Bosnjaci moraju da se pomire da na tih 49,9% teritorije sada zivi vecinsko srpsko stanovnistvo, iako teritorije ne odgovaraju rasporedu vecinskih naroda pre rata, ali ovako svaki entitet ima svoju celovitost i kao takav je odrziv. Dakle, pripadam generaciji koja ce sigurno pokusati da zaboravi rat i sve zlo koje je naneo (u veliki deo rodbine mi je bio pogodjen i ratom u Hrvatsko i ratom u Bosni), ali isto tako ne zelim da prihvatim cinjenicu da je moj srpski narod za sve kriv jer nije. Zlocina je bilo i za njih se sudi Srbima i Srbi su to prihvatili, problem su Bosnjaci i Hrvati koji apsolutno negiraju bilo koji zlocin. Bilo je nazalost velikih zlocina na sve tri strane, a vi me ispravite ako gresim...

Gruja

pre 11 godina

Dodik je u pravu, isti ovaj sporazum koji su sve tri strane potpisale za stvaranje federacije, je pre po cetka rata odbio da potpise Izetbegovic, tacnije prvo je pristao, a onda se predomislio. Srbi i Hrvati su u startu pristali na Federaciju i izbegavanje rata.
To je jednostavno cinjenica...

Дејан

pre 11 godina

@Чедо: Ваљда вам је јасно да овде не остављају коментаре само Срби, има ту посетилаца и из комшилука, а посебно су активни на овим коментарима активисти НВО сектора и неких странака. Надам се и да знате ко финансира поменуте организације и за чији интерес раде.

Stjepan

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...

Republika Srpska

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?

ЈоГ

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)
-------------------------------

Слажем се да БиХ нема шансе да буде нормална држава али јој за то није крива РС него је БиХ једноставно немогућа држава због опречних аспирација 3 конститутивна народа. Уосталом, ако је РС проблем зашто Бошњаци и Хрвати не уреде Федерацију па да имамо пример за углед?

Биће да би једни на силу правили некакву "босанску" нацију а други би да остану то што су и више се идентификују са Србима у Србији односно Хрватима у Хрватској. И ко су Жељко Комшић, ти, или ја да им нешто намећемо и кажемо "ви сте Босанци"? Ето да би само БиХ била нека нормална држава, па зар није држава израз жеље народа а не да буде обратно па да држава диктира народу шта и како треба да се осећа? И то само зато што је некоме на Западу згодно да постоји некаква држава у коју ће се стално моћи уплитати...

nebitni

pre 11 godina

(Sasa, 9. april 2013 18:31)

sale lepo si sve to napisao , postoji jedna cinjenica , ustav 1974 godine gde je SR hrvatska drzava hrvatskog naroda , drzava srpskog naroda isto to je bila i BiH drzava muslimanskog naroda , hrvatskog naroda i srpskog naroda. hrvatski sabor krajem 1990 oduzima drzavu srpskom narodu i pravi ih manjinom to za njima radi BiH krecu da napadaju JNA i sve sto je srpsko da otimaju i onda kada srbi krenu da se brane pojave se "profi zrtve" "majke srebrenice" "nenaoruzani civili" sa pricom kako su njih srbi napali na njihovoj teritoriji koju su oni oteli od SFRJ i samih srba koji su po istorijskim cinjenicama , vekovnim , oslobodilackim ratovima i naravno ustavnim pravom , bila njihova zemlja i drzava. i to njima mozes pricati i pisati do sutra , oni to nece da prihvate , to je za njih laz i ako ima sve zapisanu i dokumentovano da je tako sve pocelo ili se prave ludi samo nece moci jos dugo.

pet

pre 11 godina

ko nije upucen neka pogleda kako je alija izetbegovic zrtvovao srebrenicu da bi zapad bombardovao republiku srpsku. ima izjava tadasnjeg gradonacelnika srebrenice pa pogledajte. a isto tako pogledajte kako je srpska strana izazvana klanjem i ubijanjem 2500 srba u kravici. a mozete pogledati i kako je u to sve upetljana francuska obavestajna sluzba koja je placala paravojne formacije da pobiju muslimane u srebrenici. pa onda kpmentarisite ovde

grom

pre 11 godina

Covek je lepo rekao da su prve zrtve u BiH bili Srbi,prve glave koje su pale bile su Srpske,prvo selo spaljeno i 21 civil ubijen je Sijekovac. Ko ne veruje neka proveri ima sve na netu. Prema tome muslimani i hrvati su poceli rat u BiH sve ostalo je posledica TACKA.

aki

pre 11 godina

cinjenica jeste da su muslimani poceli rat..prva zrtva je bio srpski svat u sarajevu...cinjenica jest i da je srpska vojska bila mnogo jaca od muslimanske..zato i jesu losije prosli u ratu..

Bosanac

pre 11 godina

"Miloradu Dodiku ne mozete nista,osim da ga pljujete po netu :)Puno pozdrava iz REPUBLIKE SRPSKE za sve dobre ljude."
(cao, 9. april 2013 16:37)

Ono što je porazno je to da mu ni Vi ne možete ništa. Ovo nema veze s odbranom Karadžića već samo puhanje u nacionalistička jedra zbog ostanka na vlasti. Prije nekoliko godina pričao je drugačije iz istih razloga. I da se razumijemo, ni ovi naši nisu bolji.

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.

Boske

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.

xxx

pre 11 godina

Koliko komentara ljudi koji nemaju pojma o BiH,ratu u BiH,o referendumu '92.,o SR BIH,o Teritorijalnoj odbrani,o Kutiljeru,itd,itd...Fuj koliko gluposti! Pravda za Republiku Srpsku i skidanje anateme sa iste!

RS

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??

Nama nebitno....

pre 11 godina

Mozete vi da pricate sta god hocete, ali kad vidim komentare tipa "ode Kosovo, a i Vojvodina ce brzo" shvatim koliko je Srpska bitna. Probali ste kao i 1941., dobili po nosu jer nismo bili naivni kao tada, sad imamo drzavu i skinite nam se sa grbace. Karadzic je ucestvovao u pravljenju Srpske, nas je heroj kao i Mladic, Dodik i svi ostali - i mozete da nam pljunete pod prozor.

mlekadzija

pre 11 godina

Muslimani a pre svega Bakir bi morao da prihvati realnost na terenu... Republiku Srpsku i ono sto se naziva Federacija ali nesto ne funkcionise najbolje. A Alija je odbio Kutiljerov plan to je fakat zivota sto bi rekao pok. Miro Radojcic

Sumadinac

pre 11 godina

Dragi Sokre,

verujem ti sve sta pišeš u tvom komentaru. Ali najznačajnije je što priznaješ da je Dodik u pravu. A to jest da ste vi počeli sa ratom. To potvrđuje tvoja rečenica:
"....strasna vojna sila za ZAPOČINJANJE rata...."

Srpsko-hrvatski produkt

pre 11 godina

(bosanac, 9. april 2013 15:42)
Ne, jarane nego cemo da potvrdimo tvoje duboko analizirano, prije svega racionalno i iznad svega "objektivno" rezonovanje...a, ako cemo licne sudbine da iznosimo, moj rodni grad Zenicu morali smo da napustimo jer ste vi i vasi mudzahedini bili toliko socijalni i ljubazni da nas je bilo prosto sram biti u vasem prisustvu...mnogi su od sramote i ispustili dusu...

cileanac

pre 11 godina

hrvatska je ta koja je kriva za rat. tudjman je huskao priglupog aliju da krene u referendum. hrvati i danas huskaju muslimane na srbe, to je vidljivo i iz ovih komentara na forumu. neka meni neko objasni ako su srbi bili toliko superiorni u naoruzanju kako se desi da imamo 60 hiljada poginulih muslimana a 30 hiljada poginulih srba? sa sve srebrenicom koja se desila na kraju rata gdje je navodno pobijeno 8.000 muslimana? kad se uzme ukupan broj srba i muslimana u bosni ovaj broj zrtava je itekako uravnotezen i odslikava etnicki strukturu bih. treba reci da su muslimani ginuli i u sukobu sa hrvatima ali i medjusobno. a vec na pocetku rata govorilo se o stotinama hiljada mrtvih muslimana, stotinama hiljada silovanih muslimanki. kolika je moc propagande! istina je totalno drugacija. vec u martu 1992. u mjestu sijekovac u bih, pocinjeni su masovni zlocini nad srpskim narodom od strane hrvatske vojske, rijecke brigade. sta ce rijecka brigada 1992. u bosni? srbe je spasilo jedino to sto su uza se imali dobar dio jna kadra pa su ovi dali naoruzanje srbima da se odbrane od alijinih generala: juke, ćele, ćele II, kruške- sve prijeratne ubice, kriminalci i silovatelji. mozda su trebali da puste da im ovi upadaju u naselja, sela, gradove, kuce, stanove? znaju nesretni sarajevski srbi kako im je bilo pod njihovom vladavinom. srbi sarajevo nisu drzali pod opsadom nego su branili svoja naselja gdje su zivjeli kao vecinski narod. srbi nisu agresori nego zrtve. long live republic of srpska.

Jugonostalgicar

pre 11 godina

Kratko receno sve sto se dogodilo u Jugoslaviji i sto s dogadja sada na prostorima pocijepane Juge je osveta porazenih iz dva Svijetska rata.A da ih u tome pomazu svojim bahatim ponasanjem dobrim dijelom i srpski nacionalisti to je evidentno.

vrlo cudno

pre 11 godina

Cudno je to... Slovenci nisu htjeli sa Srbima da zive, nisu to htjeli ni Hrvati, pa onda nisu htjeli ni Bosnjaci, pa Makedonci, pa Crnogorci i na kraju ni Albanci. Zar to nije vrlo, vrlo cudno?? Zar je sve njih Izetbegovic okrenuo protiv Srba? Zar nije cudno da je sravnjen Vukovar, da je razaran Dubrovnik, da je Sarajevo bilo pod najduzom opsadom u istoriji, da je počinjen najstrašniji zločin od kraja II s.r. u Srebrenici, da su porusene sve dzamije na teritoriji danasnje RS... a da je za sve to opravdanje da je Izetbegovic htio nezavisnu Bosnu??
Ljudi, pogledajte se u ogledalo.

mjesanac

pre 11 godina

Dakle kada vidim da svi imaju svoju istinu da i ja kazem svoju... Dete sam iz mesovitog braka (Srbo - Bosnjak) i posto mi je otac bio komunista znao sam o politici vise od prosecnog gradjanina.Prva stvar je da su najveci krivci za stradanje svog naroda njihove vodje (Milosevic za Srbe, Tudjman za Hrvate i Alija za Muslimane) ali podjimo redom. Alija i Muslimani nisu imali nikakav politicki, vojni ili medjunarodni znacaj u SFRJ tih kasnih 80-tih i pocetkom 90-tih. Do rata je doslo zato sto je Slovencima dosadilo da rade za ostale, za njima su krenuli Hrvati a Muslimani su se kao i uvek pre toga nasli u dilemi sa Hrvatima ili Srbima (setimo se da su u drugom svetkom ratu bili na obema stranama i znamo kako su zavrsili). Alija se pridruzio Franji zato sto je to manje zlo (i nije pogresio). Franjo ga je iskoristio (rat u Bosni dok on ne ojaca Hrvatsku vojsku) a oruzje Muslimanima je dolazilo preko Hrvatske i direktno od Srba (za novac zahvaljujuci svercerima kao sto je Dodik). Bio sam tokom rata na svim stranama i sa onoliko oruzja kojim su raspolagali, Srbima da su samo ratovali a ne krali, palili, silovali ne bi trebalo 3 dana da "oslobode" Bosnu od islamista tipa Alija. Jedna stvar je sada svima jasna Hrvati (Franjo) je jos jednom preveo Aliju - Muslimane i Slobodana zedne preko vode). Pre par meseci sam bio u Bosni opet na svim stranama isto osim da se Srbi ne igraju slucajno sa BiH jer koliko su oni protiv Bosnjaci su za i svi misle da ce im Srbi dati razlog da to pokazu.

Franc952

pre 11 godina

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.
(max, 9. april 2013 16:13)

Odmah i barem još 15 godina posle WWII, Srbi su bili u svim tadašnjim republikama kao milicioneri, a najviše kao vojna lica. Imao sam druga, suseda, otac Srb, majka Hrvatica, a Nikola Jugoslaven! Pa imali smo 10 godina. Meni baš svejedno, majka Francuskinja, otac Njemac, a ja Slovenac! Samo brojite krvna zrnca, na kraju ćete da ugotovite, da imamo mi svi neke pretke u Turskoj! Svrbćki i Hrćki, kao najnacionalniji narodi na Balkanu, samo napr(ij)ed!:))

vladimir

pre 11 godina

Bosanski Srbi nikako da izvuku pouku brace iz Hrvatske (citaj tzv RSK) ili sa Kosova. Dobili su neku nakaradnu tvorevinu koja je zapravo stvar unutrasnjeg uredjenja BIH i sad od muve prave slona. Uz to politicari iz RS daju ovako bezobrazne izjave vezane za rat i dodaju so na ranu, a omiljena im je tema, pored opsade Sarajeva, Srebrenica. A znamo kako su zavrsili oni jadnici iz RSK zbog toga sto su bili slepi kraj ociju, na traktorima, rasuti kojekude po Srbiji...

Milosav

pre 11 godina

Treba dodati da su za rat u Bosni krive i sve zemlje koje su priznale nezavisnost, jednostrano proglasenu od bosanskih muslimana.
Zivela Republika Srpska!

Komso 2

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.

Sasa

pre 11 godina

@bosanac: Da je tvoj predsednik nije povukao potpis sa mirovnog sporazuma, ti bi rastao u miru tako da se njemu zali sto si odrastao u ratu i u haosu. To su samo cinjenice i nista drugo.
Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu. Ako vise nismo mogli zajedno trebalo je da se sedne za jedan sto i da se utvrde ista pravila za sve pa lepo svako na svoju stranu bez rata i stradanja, ali separatisti nisu hteli da cekaju....

Zoro

pre 11 godina

Gospodin Dodik mi deluje kao jedan covek, koji ce uvek da brani svoju stranu, bez obzira na to dali je ta strana u pravu, na kraju ce sam da se obracuna sa tim, ali pred drugima ce da se pokaze kao Srbin koji brani Srbe. On sam u glavi zna njegovo misljenje, ali ce u javnosti uvek da predstavlja jednu stranu. Apsolutno se slazem sa njim. Drugi narodi brane svoje ´generale´, i koje kakve kvazimodo heroje, zasto ne bismo i mi?
Uvek sam bila i uvek cu biti na strani Srba, iako licno ne podrzavam neke ideje i neka dela, ali se zna na cijoj sam strani i necu se nikad menjati. Meni je smesno kada citam, i vidim da ima dosta Srba, koji bi radije saradjivali sa drugima nego sa svojim rodjenima...a nama bi podmetali nogu. Sta je sa vama ljudi? Sad imamo i ogorcene Vojvodjane, koji su ne znam tacno koje nacionalnosti neka me neko podseti? Ne mozemo mi nikad biti slozni, jer dosta ljudi jedostavno bezi od toga sta je i ko je! Ja sam ponosna i bar me nije sramota ko sam i sta sam, to mi je valjda u krvi.

Босанац

pre 11 godina

@vladimir pula

Naravno, znam da je vama zao sto jos ima srba u bosni! Svaki dan vam je tesko sto niste uspjeli pobiti i protjerati sve srbe iz bosne! U hrvatskoj ste skoro pa uspjeli! Sram da te bude!

Gde ce

pre 11 godina

Za sve koji velicaju ovog coveka kao politicara i branitelja srpstva samo da vas podsetim da je on niko i nista kao politicar jer on kao i njegove izjave nemaju ama bas nikakav uticaj van RS i propagandnih medija u Srbiji. On prodaje maglu ljudima u RS i Srbiji kao veliki patriota a u stvari brani svoju korumpiranu ekipu jer cim bude sisao sa vlasti i nadamo se dodje neko normalan ovaj covek ce biti gde mu je i mesto.

Бојан Илић

pre 11 godina

Браво за сведочење!
Неће Србин да се научи како се бори за земљу, па то ти је!

ico

pre 11 godina

Nadamse samo da neće doć do novog sukoba al čisto sumnjam, političari iz rs tolike budalaštine pričaju, pljuju po državi u kojoj žive to nema nigdje evo meni osobno nesmeta ta rs almi ti ljudi koji se bave politkom izgledaju ko neki primitivci..
Stano o nekoj državi pričaju a svi znamo daje rs samo jedn dio Bih, zamisli da Vojvodina il Šumadija pričaju o nekoj državi u srbi..
Mislim dasu najveći neprijatelji samih srba u bosni ovi političari mada ni ovi u sa nisu puno bolji..

Glorofindril

pre 11 godina

Za sve ove što tvrde kako su jadni muslimani jedine žrtve, evo par podataka. Udeo stanovnika u BH pre rata Srbi 30%; Muslimani 53%, Hrvati oko 17%. Udeo u žrtvama Srbi 26%, Hrvati 8% i Muslimani 65%. Srbi su maltene tu negde sa procentima, Hrvata je stradalo upola manje od "očekivanog", Musllimani imaju uvećan procenat.

Pri tome treba imati u vidu da su Muslimani ratovali na 3 fronta ( protiv Srba, Hrvata i međusobno), pa je normalno i da imaju najveće žrtve.

Ovo se potpuno razlikuje od osuđenih ratnih zločinaca u Hagu. Da sam ja umesto neke majke iz Srebrenice, dobro bih se zapitao da li je pametno da mi Naser Orić i slični budu komšije umesto da su u zatvoru gde im je i mesto.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.

Чедо

pre 11 godina

Е моје Србенде! Гледам коментаре и не верујем.Браните Алију, глумите неку правду,зато смо ту где јесмо. Кад би неки Хрват урадио тако нешто? Бране своје без обзира на све и ево их у ЕУ(у коју се већина вас куне али никада нећете ући у њу). Додик је шљ.. али га у овом случају треба подржати, а када се то заврши обрачунати се са њим.

Istina

pre 11 godina

Gospodo iz bivših SFRJ republika, da razjasnimo neke proste činjenice. Prve žrtve sukoba u SFRJ u svim zemljama bili su ljudi SRPSKE NACIONALNOSTI. To nisu bili izolovani slučajevi nego vrlo precizno isplanirano istrebljenje srpskog naroda pre svega u Hrvatskoj i Sloveniji. To su činjenice... ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. Kutiljerov plan je potpisao sa Tuđmanom i Miloševićem, a onda je na nagovor Amerikanaca po sletanju aviona u SARAJEVO poništio dogovor. I TO JE JEDINA ISTINA. A ako ćemo da pričamo o Sarajevu onda pre granatiranja bi trebalo pomenuti progon Srba iz tog grada, Dobrovoljačku ulicu... Zbog toga je sve počelo, a ne zato što su Srbi rekli e ajde da se malo igramo rata, dosadno je. Uzroci su u vama gospodo iz Bosne, Hrvatske i Slovenije. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Zapamtite Srbin nikad nije prvi potegao oružje koliko god da su velike bile političke razmirice, Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...

pravda

pre 11 godina

U BiH na izborima je pobjedio Fikret Abdic zvani Babo nije Alija Izetbegovic .Tog Babu su muslimani voljeli vise nego Aliju.Posle sta se desilo svi znamo ali to se ne pominje nije istina ni bitna>

Zenica

pre 11 godina

Radi se o izjavi jednog od svjedoka odbrane u kojoj se iznosi jedna teza,naravno,najblaže rečeno diskutabilna,obzirom na sve strahote koje su se desile u tom ratnom periodu...
Ali ta izjava ne može imati neku težinu,obzirom da svaki sud odluke donosi na osnovu dokaza kao najpouzdanijeg sredstva,a i dovoljno je do sada već toga nesporno utvrđeno... Pozdrav...

True

pre 11 godina

Mora da su za rat krivi: Sehitluci, Bascarsija, Vrbas , Una , Zenica blues, stari most u Mostaru, sevdalinke, cevapi, teferidz, Bijelo dugme...
Sve nam nije bilo dobro, pa eto samo od sebe se rehabilitovalo...

Velebit

pre 11 godina

Nakon sto procitas par komentara, ti postane jako jasno zasto je Srbija tu di je....
Vi ocito zivite, ili probate zivit u nekom paralelnom univerzumu, gdje vlada izkljucivo srpska istina ! RS ce zavrsit isto kao i Kosovo, a kasnije i Vojvodina ! Vasi politicari zbog krajnije nesposobnosti vodenje bilokakve drzave, nebi smjeli imati niti jurisdikciju nad stadom ovaca !

O Dodiku se netreba gubit niti rijec, jer ce mu upravao ovih dana biti predoceno kako i koliko laze... ima raznih snimljenih i pisanih dokaza tko je poceo i zasto je poceo !..... tko je poceo rat u Sloveniji ili Hrvatskoj ? Takoder Izetbegovic, ili ipak neki drugi nesrbin ?! Opcenit problem u Srbiji je da si tu ljudi neznaju izabrati prave vode, nego samo neke prevarante, demagoge, nacionaliste i ostalog ljudskog sljama koje ih vode ravno prema provaliji !

Susjedi, bilo bi stvarno lijepo od vas da se odtrjeznite i probudite.... ako ne zbog vas, onda barem zbog vase djece !!

DPolitika

pre 11 godina

@sokre

Koliko vidim po tvom spisku naoruzanja(da neulazim u njegovu tacnost) kolicina je dovoljna da se napravi pesadijska brigada ojacana tenkovskim vodom, koja u sastavu ima 4 pesadijska bataljona, 2 snajperska voda, 1 vod za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu i protivoklopnu cetu sveukupno 2500 pripadnika.

Ta vojna snaga je vise nego dovoljna da zapocne rat, na primer oruzane pobune u Libiji i Siriji je iniciralo u startu manje od 100 naoruzanih ljudi koji su dalje svojim dejstvima se omasovili i naoruzali dalje kradjom i dopremanjem oruzija sa strane.

Vojska Srbije sada ima 4 brigade a kako vidimo ti si za Armiju BiH u startu stavio 1 vrlo dobro naoruzanu brigadu za koju tvrdis da nije mogla da zapocne rat.

Blago receno smesna ti je tvrdnja sem ako nije ironicna...

ko to kaže, ko to laže

pre 11 godina

Rat je počeo onaj koji je želeo stvoriti Veliku Srbiju, na račun onih koji su bili van granica Srbije. I uzrok i posledice je zabeležio svet, preko svojih novinara, preko svojih medija. Možeš ti Dodiče da lažeš koliko hoćeš ali ti veruju samo oni kojima tvoja laž godi.
ps: bravo za komentar čiji je autor YA

Sigurno da ne

pre 11 godina

Za rat je zato kriv, ističe Dodik, Alija Izetbegović. Svi su 1992. potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktao širom zemlje.

Da li neko može da garantuje Srbima na KiM bezbednost da je Vlada potpisala ono što je Brisel ponudio?

Slovenac - Maribor

pre 11 godina

LEX - Amerikanci imaju Ameriku (SAD) ali tamo živi veoma visok procenata drugih nacija (Meksikanci, Irci, Italijani...).
ALI - najviše ima Amerikanaca. Jeste, Jugoslavija je na neki način bila Srboslavija, jer je bilo Srba najviše. Logično, ili?

Dodik je sve dobro rekao. Ako bi se prihvatio plan Kutiljera, ovog rata NE BI BILO!!!
Znači, tko je onda kriv? Onaj koji je hteo više. Svi su se slagali, samo Alija ne.

my way

pre 11 godina

Vidim, neki vec ustase da brane tezu o srpskoj krivici za svo zlo ovog sveta, naravno, sluzeci se retardiranim floskulama i ne iznoseci nikakvu sadrzinu u svojim komentarima, jer nemaju znanja, pameti, a pogotovo morala da bi pisali istinu. Rat su poceli oni koji su sa svojim teroristickim formacijama napali vojnike JNA i Srbe, koji nisu zeleli da budu deo zlocinackog projekta rusenja Jugoslavije, zna se dobro ko je prvi pucao i cinio zlocine, a to nisu bili Srbi. Ispada da neki imaju pravo na sve, pa i da krenu u ubijanje i zlocine protiv dotadasnjih prijatelja i komsija, a mi moramo tima sve zelje da ispunimo, kako da ne?!

Asad Ahil

pre 11 godina

Da da Izedbegovic je kriv,mislim i da najveci srpski patriote treba da osete makar trunku srama kad procitaju izjavu ovoga soviniste.Njegovo svedocenje nece sigurno promenit ishod presude jer je niko razuman ne shvata ozbiljno,a najveca steta i sramota je za srbe sto dozvoljavaju da ih ovakvi ljudi vode i predstavljaju..

nikola

pre 11 godina

Sa muslimanima je nemoguc suzivot njima vera zabranjuje da se mesaju sa hriscanima vec samo medju sobom. To sto su nasi stari u sfrj trpeli to ne bi niko na svetu.

Hakija

pre 11 godina

Dobro zboris Hamdija. Samo da te pitam: Sto Alija nije teo jedan covek, jedan glas u celoj Jugoslaviji? Zasto samo za Bosnu to da vazi? Sto da se ne odvoji sada RS, pa da tamo vazi jedan covek jedan glas? Objasni mi?

Zoki

pre 11 godina

Treba imati na umu da je Dodik u ratu bio Karadžićev politički protivnik. Da Izetbegović nije odbio taj plan, rat bi verovatno bio izbegnut a stepen političkog jedinstva BiH kao države bi bio veći nego danas. Sve bez miliona izbeglica i hiljada poginulih.
Ovo sa Karadžića ne skida odgovornost za ono što se dešavalo tokom rata, ali ga oslobađa tobožnje krivice za pripremu i izbijanje rata.

max

pre 11 godina

Koji licemer..srbi nisu hteli Jugoslaviju već Srboslaviju..
(lex, 9. april 2013 14:23)

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.

krug dvojke

pre 11 godina

@hamdija jedan covek,jedan glas,a posledica preglasavanje bez dogovora i sve to na stetu bosanskih srba. toga je bilo samo u bosni,pa se desio gradjanski rat.

x

pre 11 godina

Alo ljudi, Jugoslavija nije bila Srbija! Ni Bosanci, Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci vise nisu hteli zivot sa Srbijom! Sta se cudite, pogledajte danasnju nebesku Srbiju... Najomrzenija drzava u Evropi!

hamdija

pre 11 godina

kako kaze gospodin :bosnjaci su hteli jedan covjek jedan glas,a imali nedje na svjeti jedan covjek pola glsa,ili nijjedan glas,to ima samo u srbiji i nigdje na svjetu,i kazete da se zalazete za demokratsku srbiju,sram vam bilo

PeroTreger

pre 11 godina

@ Nije važno šta su Srbi hteli - važno je šta su Srbi učinili u Bosni. I sve to sada ponavljaju u Vojvodini.
(Dragan, 09. april 2013 15:35)

Kako te bre nije sramota? Sta to tacno Srbi rade u Vojvodini?! Sta je to Vojvodina, republika, drzava, nacija!?! Da nema i vojvodjanskog jezika mozda, koji, opet mozda, potice iz prastare vojvodjanske drzave?!? Sta to ja Srbin Dusan radim tebi Vojvodjaninu Draganu pa se ti osecas ugrozenim?!?

Bata Kole

pre 11 godina

@Istoricar: Pao sam sa stolice kad sam procitao sta si napisao. Da Radovan i Milorad uce iz knjiga sta su radili i kako je bilo? Oni ne znaju, vec ce im objasniti neko ko je bio hiljadama kilometara daleko i napisao knjigu koristeci arhive i izjave svedoka (to ako su stvarno bili studiozni)? Pa Radovan i Milorad znaju ono sto ne moze da stane u hiljadu knjiga i mnogo ce toga odneti u grob.

lehman

pre 11 godina

Politička krivica i ratna krivica su odvojene stvari. Jedan od velikih problema Haga je što se upetljao u "traženje razloga rata" i drvenje po pitanju Velikih Srbija, Velikih Hrvatskih i sl. Ne može nekome da se sudi zato što hoće Veliko Ovo ili Veliko Ono. Ništa od toga nije nelegitimno. Kao što smo naučili, proglašenje nezavisnosti Kosova nije nelegitimno (potvrdio Onaj Drugi Sud), pa samim tim i "osamostaljenje" Srpske BiH (kasnije samo "Srpske") 1992. nije. Valjda nije nelegitimno ni insistiranje Bošnjaka na njihovom viđenju i unitarnoj BiH. Zato je i počeo građanski rat - jer se nisu dogovorili. Nije nelegitimna ni borba oslobodilaca Sarajeva (Srba) protiv branilaca (Bošnjaka, Srba i ostalih). Sve je to gadno, ali nije zločin. A kada pričamo o samim zločinima i pravljenju veze sa političkim ciljevima, onda je priča ozbiljna i poražavajuća za Srbe. Karadžić je možda manji krivac za početak rata (u šta apsolutno ne verujem), ali je najveći krivac za ratne zločine, sa svojim pajtosom Mladićem. Besomučno i neselektivno "lupanje" po Sarajevu, etničko čišćenje celog Podrinja i B. Krajine, Srebrenica... najveće sramote srpskog naroda!!! Ja ne bih imao obraza da svedočim kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

modesty

pre 11 godina

U pravu je. Ali Bosanci i Hrvati su zadojeni mrznjom i propagandom, gde slepo ignorisu stotine hiljada proteranih Srba, i jednake zrtve (ukljucujuci i civile) na sve tri strane. A da i ne pominjemo da su oni sve ovo i zapoceli, i odbijali sporazume i gurali zemlju u rat. Istina da su se Srbi branili od novog genocida je zakopana. Agendu za proterivanje su imali oni, a to su sve sada "zaboravili" i na sam pomen srpskih zrtvava pocinje vriska i kuknjava i niti jednom ih nisam cula da su nam se javno izvinuli ili nedaj boze, osudili sopstvene krvnike. Hrvati i Bosance se ponasaju kao da ce uraditi bilo sta samo da nadglasaju Srbe, bez obzira na to sto Srbi govore. A najglasniji su kad Srbi govore istinu.
Tragicno i tuzno ali ne znaci da zbog toga nasi ljdi moraju da ispastaju nepravedne kazne.

sa granice

pre 11 godina

Da je Izetbegovic provocirao i hteo da zakuva jeste, ali da smo se MI preterano primili i na pogresan nacin to resavali (iako smo sve imali u svojim rukama), bog'me jesmo... tu je nasa greska!

SVAKA VLAST JE ODGOVORNA

pre 11 godina

Iako ga ne podnosim baš stoički ali Mobi Dodik je rekao na kraju:
"A u vezi odgovornosti vlasti, SVAKA VLAST JE ODGOVORNA!

Miško

pre 11 godina

Steta sto u Srbiji nema politicara poput gospodina Dodika! U prilog tome je i cinjenica da je i Nikolic morao da ga pozove i posavetuje se sa njim. Kad je tesko Dodik!!!

malcolmX

pre 11 godina

neka ovde vas vecina opere necistu savjest time sto cete povjerovati u svaku laz Dabicevih svjedoka, masovna ubistva, progoni ,pljacke i na kraju genocid koji je presudio ovaj isti sud na kojem gledate Dodika koji je sve to osudjivao 90-tih a sad to porice, istovremeno gaseci tv kad svjedoce svjedoci tuzilastva.

Divos

pre 11 godina

Прилично је чудно да Б92 преноси текстове Јутарњег листа, једног неозбиљног медија.
Овде је врло важно рећи неколико ствари. Господин Додик је у ратном времену био члан парламента Српске (признајем да сам у то време, као уосталом и скоро сви припадници ВРС, имао приличан анимозитет према политичарима, а посебно члановима тадашње скупштине, ружно од мене, али такав сам), и то опозиција. Сигурно се тада и није слагао са тадашњом влашћу, зато је и данашње сведочење и коректно, и поштено. А у тим трагичним догађајима најважнији је свакако почетак. И господин Додик је потврдио да је тежња срспког народа био опстанак тадашње Југе (уосталом одржан је и плебисцит који је то потврдио), друга страна је имала друге намере, одржан је и нелегитиман референдум (против воље, и без учешћа Срба) којим је насилно спроведена сецесија, а искључиво кривицом Алије Изетбеговића (који је чак и прихватио Кутиљеров план, па касније повукао потпис) су пропали сви преговори, као и напори да се дође до мирног решења.
Паралелно је деловала СДА, основана је и тзв. патриотска лига, следи ратно страдање, безумље и хаос. Срби су се у новонасталим околностима организовали, свакако је добар потез био оснивање РС(09.01.92), и покушали да одбране своје вековне просторе, делимично су и успели, уз велике жртве, и то оних најбољих.
Поставља се питање, да ли се рат могао избећи да су другачије деловали ако не једини, онда убедљиво највећи кривци, СДА и бошљачки лидери? Одговорити није лако, ја ипак мислим да јесте.

obelix

pre 11 godina

Najviše me boli što sam i sam bio naivan devedesetih. Da Srbi u Bosni i Travuniji nisu bili tvrdi i nepokolebljivi, zadesila bi ih ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj. Ovako je stvoren entitet sa medjunarodnom verifikacijom i nema te sile koja može da ga ospori ili erodira. Najveći prilog tome je licemerje onih koji u punopravno članstvo EU prihvataju jedinu monumentalnu genocidnu tvorevinu Hrvatsku, a Republici Srpskoj lepe tu etiketu preko isfabrikovane hiperbolisane tragedije u Srebrenici.

Grobar-España

pre 11 godina

Ne gajim nikakvu ljubav prema Hrvatima, ali mislim da bi i mi i oni, zarad interesa oba naroda morali da nadjemo nacin da se ne mrzimo i ne strahujemo jedni od drugih. Preti nam ista opasnost. "Ko razume shvatice".

ante

pre 11 godina

Treba provjeriti ko je porušio stotine bogomolja na području današnje RS, protjerao i pobio desetke hiljada civila; izvršio pokolje u Srebrenici, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Višegradu; čija vojska je držala Sarajevo, Maglaj, Bihać pod opsadom godinama... Je li to možda odmazda za ubijene srpske svatove na Baščaršiji?

bojan

pre 11 godina

Svako ko iole nesto zna o dogadjajima pocetkom devedesetih u BiH zna da je rat poceo bas zato.Zato sto je Alija zeleo unitarnu BiH po principu jedan covek jedan glas,sto bi stavilo u neravnopravan polozaj Srbe i Hrvate kojih je bilo nesto manje,te bi stoga BiH vremenom postajala islamska zemlja kako je gdin. Alija napisao u svoj knjizi "Islamska deklaracija".

Zoran

pre 11 godina

SVE STO KAZE JE TACNO. Covek govori na osnovu cinjenica, za razliku od mnogih koji ne dopustaju da tako "trivijalne" stvari kao sto je istina stanu na put njihovim velikim idejama.

muslim

pre 11 godina

Za razliku od vecine Srba koji,poput Dodika, pominju Islamsku deklaraciju kao Izetbegovicev i SDA ratni plan, a da nisu ni citali taj pamflet,ja sam citao. Dakle, Islamska deklaracija nema nikakve veze sa bivsom SFRJ i muslimanima u Jugoslaviji,samim tim i BiH. U toj omanjoj knjizi rahmetli Izetbegovic kritikuje stanje u muslimanskim zemljama,posebno arapskim, a ne SFRJ. Stavise,na samom pocetku se pominje da stavove koje iznosi nemaju veze sa stanjem u Jugoslaviji. Sustina je da je rahmetli Izetbegovic kritikovao bogate muslimane koji novac trose na luksuz umesto da ulazu u napredak svojih drzava i naroda.Tvrditi da je ta knjiga ratni plan potpuno je suludo. Uz ovakvu odbranu, Karadzicu se ne pise dobro. Dodik danasnji nastup u Hagu naravno koristi za svoje politicke ciljeve, a ne za odbranu Karadzica

bn

pre 11 godina

Gledam prenos svedocenja na BN TV. Dakle, Dodik je prolupao. Drzao je prvo politicki govor o tome kako je Izetbegovic kriv za sve. Tuzilac ga podseca da je na prethodnom svedocenju tvrdio suprotno od danasnjeg, optuzivao SDS i Karadzica. Dodik se nesto vadi, ne seca se sta je govorio, malo se iznervirao.Evo sad ga pita i za njegove tvrdnje da je Karadzic 97. iz BL izneo neke silne pare, 3,6 miliona maraka. Dodik na to opalio po Dnevnom avazu.

zare

pre 11 godina

Čovek je evoluirao ogreznuvši u kriminalu pa sad podržava Karadžića jer zna da držeći narod u mržnji i strahu prema "drugoj stani" može najlakše da ga pljačka!

Crnidanidolaze

pre 11 godina

Sve što je rekao stoji. Samo što neki neće da se pomire sa realnošću. Da je nama u Srbiji jedan ovakav mogli bi mi i bez Evrope.

bosanac

pre 11 godina

To Milorade kazi ti nama ko je kriv,kriva je samo jedna strana,tako je kriv sam ja kao dijete koje je imalo 12 godina sto sam bio u Sarajevu sve vrijeme rata,gladan,zedan i svaki dan bjezao od granata-samo sto sam Musliman.Sve dok vi budete tako rezonovali stvari nikada balkan nece naprijed.fuj

Svedok dogadjaja

pre 11 godina

Muslimani apsolutno nisu bili ugrozeni u Jugoslaviji, cak sta vise svaki Muslimani ce reci da su tada imali najveca prava i najlepse ziveli. Dakle '91/2 Muslimanski zivalj nije imao ni jedan jedini razlog da zapuca na svoje komsije sa kojima su ziveli u slozi u bogatstvu.
Ipak Muslimani su poceli da se naoruzavaju u miru, prave paravojene formacije zelene beretke, poceli su da paradiraju sa naoruzanjem i beretkama u sred mira. Pa to je danas nezamisliovo u Evropi. Ipak tada je sve bilo dozvoljeno jer je nastao ogromni prevrat i budjenje amerike i nemacke nestankom SSSR-a.
Samo zato sto nisu hteli da prihvate demokratsko pravo konstitutivnog naroda koji je odbio otcepljenje, oni su zapucali ...
Tragicna odluka Alije Izetbegovica, koji je Bosnu gurnuo u pakao rata, umesto da se pregovorima nadje resenje. Naravno Srbi su uzvratili na vatru i nisu smirivali situaciju.

Danas Bosnjaci postaju sve izolovanija zajednica, a cela BiH zivi od finansijske pomoci, kao vestacka tvorevina. Truju se pricama iz rata i grade naciju na zrtvi i mrznji prema Srbima. Kada zapad izgubi motiv da odrzava vestacku tvorevinu, ista ce i nestati.

Milan

pre 11 godina

Dodik=Mile Ronhil!! Ti znas ko je kriv za pocetak rata pojma vi nemate a da su se bosnjaci spremali zasto su onda stradali vise nego ostali a naj brojni su bili u BiH nije nikako logicno!!!!

Hroničar

pre 11 godina

Krivi za rat su, gospdine Dodik, svi koji su tada bili u politici i ekonomiji ljudi koji su donosili odluke.
Krivi za rat su, u istoj meri, građani tadašnje SFRJ, koji su posle bogatog iskustva zajedničkog života sa drugim narodima, odlučili da poveruju u laži (ali propaganda se svuda lako "hvata").
Krivi za rat su, skriveni u prošlosti, neuređeni istorijski odnosi.
Krivi za rat su, i to treba reći, oni koji su u Evropi požurili da priznaju nezavisnost svojih današnjih ekonomskih kolonija.
Krivi za rat, budite iskreni, jesmo svi mi - koji nismo digli glas kada je trebalo. Digli smo glas na vuka u šumi, a lisice su ne samo jele meso, nego su i nas napale.
Krivi za rat su, g. Dodik, oni koji ga vode, a znaju da nije odbrana od npadača spolja. I ljudi kao Vi, jer su u njemu ipak profitirali.
I da, krivac za rat jeste Alija Izetbegović i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Nikada nisu dobili presude, a sada svi peru svoje biografije o zastave kojima su bili pokriveni njihovim sanduci. Neka je uteha žrtvama i porodicama da na Balkanu ima ljudi koji ovo vide i znau i neće dopustiti da novi rat se dogodi, bar ne u skorijim decenijama.

Novak

pre 11 godina

Mislim sjajno.
Covek je optuzen za najvece ratne zlocine, masovni planski progon a vec je potvrdjen genocid u Srebrenici a ovaj sto je Srbiju ostetio na stotine miliona eura kaze da je to sve zato sto je Alija napisao nekakvu Islamsku Deklaraciju.
Dakle stim je sve opravdao. Da se jos malo zaeo u sudnici rekao bi 'pa Radovane majstore svaka ti cast'.

Na stranu male zajedljivosti ali covek se pita sta mu je trebalo da se pojavi u Haagu. Gotovo da je javno rekao da bi radio sta je Rasho radio. Ovo svedocenje dodje kao oda radosti Rashi.

Uostalom sve je ovo ok. Haag je dokazani cirkus, a cirkus bez majmuna ne ide. Samo tako Mile, lako ti je stim sudom, ne znam kako ces sa sudom u Beogradu?!

BeliAndjeo

pre 11 godina

Krivi su oni ljudi kojima je na umu samo ostvarivanje sopstvenih interesa, koji su u stanju da rizikuju tudje zivote radi osecaja zadovoljstva, koji su 99% odgovorni za tesko stanje i beznadje u narodu, koji vode verbalni rat, a onaj pravi "obican narod", a to su POLITICARI.

malcolmX

pre 11 godina

da i Crveni Kmeri, Liliputanci i neizostavni Turci., sve su to Bosanci sami sebi napravili da bi ocrnili Srbe od Markala do Srebrenice, e moj Mile previse su vam krvave ruke da bi vam neko povjerovao.

Zjuganov

pre 11 godina

Sve tacno sto je Dodik rekao.
Trebao je jos da doda da je Izetbegovic direktan krivac za sve zlocine koji su se dogodili u BiH. Jer ko ne promisljeno zapocinje rat, sa bolesnom idejom da bude istorijska licnost koja je napravila bosansku drzavu, je kriv za sve stradale.

lopovi!

pre 11 godina

Izetbegovic nije nista vise kriv od tebe i tebi slicnih na svim stranama.Vi ste svi najobicnija bagra profiterska a ljudi na ovim prostorima koje god da su nacije i vere od vas imaju samo stetu.Dovoljno je pogledati bivse zemlje SFRJ na sta lice i kako ljudi tamo zive i sve ce biti jasno.Upropastili ste nas nacisto.

bosanacbrcko

pre 11 godina

ma kako da ne alija je ukopao artiljeriju oko gradova i natocio tenkove gorivom i cekao sam da se desi neki incident da bi upotrijebio tu silu i ocistio srbe iz bih

sokre

pre 11 godina

naravno, Izetbegovic je razoruzao TO osnovao Srpsku Republiku BiH i naoruzao je do zuba oruzjem JNA i kadrovirao iz Beograda etničkim čišćenjem....

na dan osnivanja 29.9.92 5 korpus (ARBIH) imao je:
jedan T-55 tenk
dva topa 76mm ZIS
jedan BOV
minobacače 60mm, 82mm i 120mm
1094 automatski pušaka
479 poluatomatskih pušaka (PAP)
152 puškomitraljeza
120 mitraljeza
48 snajperskih pušaka
10 osa
28 zolja
9 M57 RB
11 RBR
9 RPG
3 PAM
2 BS
veći broj lovačkih pušaka
strasna vojna sila za zapocinjanje rata....

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Slušaj ti njega šta bulazni,krive su sve tri strane,imali smo loše ljude na vodećim pozicijama a narod lud, nerazuman nije imao snage da svojim vodjama kaže stop i došla je beda,jad, hiljade žrtava pobijeno,proterano.I dan danas negujemo zmije u nedrima svi i nikako da se osvestimo,kao da imamo sto života pa neka trujte nas a vama je dobro,svi ste masni,bogati,nemora ni pokoljenje da vam se mući a običan narod neka ispašta kad ne misli svojom glavom,već glavom zadriglih političara.

Boki_Marad

pre 11 godina

Sve je to lepo, al i dalje sam ubeđen da nisu trebali da pobiju onolike civile u Srebrenici i obrukaju nas i našu istoriju, jer nikad tako nešto nismo radili, a trpeli smo i gora stradanja od ovih iz '90ih, pa smo ipak znali da se borimo časno...
I na 3 puta veću vojsku ako treba, al civile nikad, Karađorđe nije klao turske bule nego turske kapetane, Živojin Mišić nije dirao austrijske i švapske frajle... Sramotno su postupili u Srebrenici, ko god da stoji iza toga...

Biljana

pre 11 godina

Dodika se sećam iz 90-tih. Bio je pristalica i član stranke Ante Markovića. Od tada do sada je prešao put za sebe i svoju "karijeru" postao problem Republike Srpske i šire. Nadam se da to Haški tribunal zna bolje od mene.

Marko

pre 11 godina

"Svi su 1992 potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktio širom zemlje."

Uz podršku SAD. I niko nikada nije za to snosio odgovornost

tatko

pre 11 godina

otprilike ovako:mi smo vas pobili ,etnicki ocistili.porusili sve sto lici na islam u bih, silovali,brutalno zatvarali u logore, sravnili sve dzamije,, ravili najvece zlocine poslije 2sv rata i na kraju izvrsili genocid u srebrenici i drugim opstinama na 2/3 BiH (za sada sacekacemo da se zavrsi sudzenje Karadzicu i Mladicu)i to sve u nuznoj odbrani i zato sto je Alija kao mladic napisao tu deklaraciju?zbog jedne knjige ?kakve recimo u srpskom narodu ima koliko hocete (nacionalisticke). E super si ga odbranio. Za ove izjave nisu morali da ga zovu, mogli su da priloze njegovih nekoliko desetina izjava...bice interesantno unakrsno ispitivanje, zato je dobro da je tamo da odgovori na nekoliko pitanja.

Istoricar

pre 11 godina

Istoriju ne pisu & niti treba da interpretiraju "svedoci" sa bilo koje strane oni bili, za to postoji nauka zvana "(Nepoliticka) Istorija".
Svima bi preporucio knjigu Sabrine P Ramet:
-The three Yugoslavia / ISBN 0-253-34656-8 na engleskom jeziku
-Die drei Jugoslawien / ISBN 978-3-486-58349-6 na nemackom jeziku
i da uporede sa onim sto je Mr.Dodik izjavio na Tribunalu...a ni njemu nece biti naodmet da procita navedena izdanja, ukoliko uopste vlada engleskim & nemackim jezikom.

U pravu je Karadžić, on ga je sam pripremao i javno najavio

pre 11 godina

U pravu je Karadžić kad kaže da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do 1995. da se protera muslimansko stanovništvo sa područja RS, kako to tvrdi tužilaštvo", on ga je sam pripremao i javno najavio sa "ili vas možda neće ni biti".

x

pre 11 godina

Alo ljudi, Jugoslavija nije bila Srbija! Ni Bosanci, Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci vise nisu hteli zivot sa Srbijom! Sta se cudite, pogledajte danasnju nebesku Srbiju... Najomrzenija drzava u Evropi!

Zjuganov

pre 11 godina

Sve tacno sto je Dodik rekao.
Trebao je jos da doda da je Izetbegovic direktan krivac za sve zlocine koji su se dogodili u BiH. Jer ko ne promisljeno zapocinje rat, sa bolesnom idejom da bude istorijska licnost koja je napravila bosansku drzavu, je kriv za sve stradale.

Boki_Marad

pre 11 godina

Sve je to lepo, al i dalje sam ubeđen da nisu trebali da pobiju onolike civile u Srebrenici i obrukaju nas i našu istoriju, jer nikad tako nešto nismo radili, a trpeli smo i gora stradanja od ovih iz '90ih, pa smo ipak znali da se borimo časno...
I na 3 puta veću vojsku ako treba, al civile nikad, Karađorđe nije klao turske bule nego turske kapetane, Živojin Mišić nije dirao austrijske i švapske frajle... Sramotno su postupili u Srebrenici, ko god da stoji iza toga...

Marko

pre 11 godina

"Svi su 1992 potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktio širom zemlje."

Uz podršku SAD. I niko nikada nije za to snosio odgovornost

my way

pre 11 godina

Vidim, neki vec ustase da brane tezu o srpskoj krivici za svo zlo ovog sveta, naravno, sluzeci se retardiranim floskulama i ne iznoseci nikakvu sadrzinu u svojim komentarima, jer nemaju znanja, pameti, a pogotovo morala da bi pisali istinu. Rat su poceli oni koji su sa svojim teroristickim formacijama napali vojnike JNA i Srbe, koji nisu zeleli da budu deo zlocinackog projekta rusenja Jugoslavije, zna se dobro ko je prvi pucao i cinio zlocine, a to nisu bili Srbi. Ispada da neki imaju pravo na sve, pa i da krenu u ubijanje i zlocine protiv dotadasnjih prijatelja i komsija, a mi moramo tima sve zelje da ispunimo, kako da ne?!

sokre

pre 11 godina

naravno, Izetbegovic je razoruzao TO osnovao Srpsku Republiku BiH i naoruzao je do zuba oruzjem JNA i kadrovirao iz Beograda etničkim čišćenjem....

na dan osnivanja 29.9.92 5 korpus (ARBIH) imao je:
jedan T-55 tenk
dva topa 76mm ZIS
jedan BOV
minobacače 60mm, 82mm i 120mm
1094 automatski pušaka
479 poluatomatskih pušaka (PAP)
152 puškomitraljeza
120 mitraljeza
48 snajperskih pušaka
10 osa
28 zolja
9 M57 RB
11 RBR
9 RPG
3 PAM
2 BS
veći broj lovačkih pušaka
strasna vojna sila za zapocinjanje rata....

Svedok dogadjaja

pre 11 godina

Muslimani apsolutno nisu bili ugrozeni u Jugoslaviji, cak sta vise svaki Muslimani ce reci da su tada imali najveca prava i najlepse ziveli. Dakle '91/2 Muslimanski zivalj nije imao ni jedan jedini razlog da zapuca na svoje komsije sa kojima su ziveli u slozi u bogatstvu.
Ipak Muslimani su poceli da se naoruzavaju u miru, prave paravojene formacije zelene beretke, poceli su da paradiraju sa naoruzanjem i beretkama u sred mira. Pa to je danas nezamisliovo u Evropi. Ipak tada je sve bilo dozvoljeno jer je nastao ogromni prevrat i budjenje amerike i nemacke nestankom SSSR-a.
Samo zato sto nisu hteli da prihvate demokratsko pravo konstitutivnog naroda koji je odbio otcepljenje, oni su zapucali ...
Tragicna odluka Alije Izetbegovica, koji je Bosnu gurnuo u pakao rata, umesto da se pregovorima nadje resenje. Naravno Srbi su uzvratili na vatru i nisu smirivali situaciju.

Danas Bosnjaci postaju sve izolovanija zajednica, a cela BiH zivi od finansijske pomoci, kao vestacka tvorevina. Truju se pricama iz rata i grade naciju na zrtvi i mrznji prema Srbima. Kada zapad izgubi motiv da odrzava vestacku tvorevinu, ista ce i nestati.

Republika Srpska

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?

ante

pre 11 godina

Treba provjeriti ko je porušio stotine bogomolja na području današnje RS, protjerao i pobio desetke hiljada civila; izvršio pokolje u Srebrenici, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Višegradu; čija vojska je držala Sarajevo, Maglaj, Bihać pod opsadom godinama... Je li to možda odmazda za ubijene srpske svatove na Baščaršiji?

U pravu je Karadžić, on ga je sam pripremao i javno najavio

pre 11 godina

U pravu je Karadžić kad kaže da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do 1995. da se protera muslimansko stanovništvo sa područja RS, kako to tvrdi tužilaštvo", on ga je sam pripremao i javno najavio sa "ili vas možda neće ni biti".

obelix

pre 11 godina

Najviše me boli što sam i sam bio naivan devedesetih. Da Srbi u Bosni i Travuniji nisu bili tvrdi i nepokolebljivi, zadesila bi ih ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj. Ovako je stvoren entitet sa medjunarodnom verifikacijom i nema te sile koja može da ga ospori ili erodira. Najveći prilog tome je licemerje onih koji u punopravno članstvo EU prihvataju jedinu monumentalnu genocidnu tvorevinu Hrvatsku, a Republici Srpskoj lepe tu etiketu preko isfabrikovane hiperbolisane tragedije u Srebrenici.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.

Gruja

pre 11 godina

Dodik je u pravu, isti ovaj sporazum koji su sve tri strane potpisale za stvaranje federacije, je pre po cetka rata odbio da potpise Izetbegovic, tacnije prvo je pristao, a onda se predomislio. Srbi i Hrvati su u startu pristali na Federaciju i izbegavanje rata.
To je jednostavno cinjenica...

malcolmX

pre 11 godina

da i Crveni Kmeri, Liliputanci i neizostavni Turci., sve su to Bosanci sami sebi napravili da bi ocrnili Srbe od Markala do Srebrenice, e moj Mile previse su vam krvave ruke da bi vam neko povjerovao.

bosanacbrcko

pre 11 godina

ma kako da ne alija je ukopao artiljeriju oko gradova i natocio tenkove gorivom i cekao sam da se desi neki incident da bi upotrijebio tu silu i ocistio srbe iz bih

modesty

pre 11 godina

U pravu je. Ali Bosanci i Hrvati su zadojeni mrznjom i propagandom, gde slepo ignorisu stotine hiljada proteranih Srba, i jednake zrtve (ukljucujuci i civile) na sve tri strane. A da i ne pominjemo da su oni sve ovo i zapoceli, i odbijali sporazume i gurali zemlju u rat. Istina da su se Srbi branili od novog genocida je zakopana. Agendu za proterivanje su imali oni, a to su sve sada "zaboravili" i na sam pomen srpskih zrtvava pocinje vriska i kuknjava i niti jednom ih nisam cula da su nam se javno izvinuli ili nedaj boze, osudili sopstvene krvnike. Hrvati i Bosance se ponasaju kao da ce uraditi bilo sta samo da nadglasaju Srbe, bez obzira na to sto Srbi govore. A najglasniji su kad Srbi govore istinu.
Tragicno i tuzno ali ne znaci da zbog toga nasi ljdi moraju da ispastaju nepravedne kazne.

Zoki

pre 11 godina

Treba imati na umu da je Dodik u ratu bio Karadžićev politički protivnik. Da Izetbegović nije odbio taj plan, rat bi verovatno bio izbegnut a stepen političkog jedinstva BiH kao države bi bio veći nego danas. Sve bez miliona izbeglica i hiljada poginulih.
Ovo sa Karadžića ne skida odgovornost za ono što se dešavalo tokom rata, ali ga oslobađa tobožnje krivice za pripremu i izbijanje rata.

tatko

pre 11 godina

otprilike ovako:mi smo vas pobili ,etnicki ocistili.porusili sve sto lici na islam u bih, silovali,brutalno zatvarali u logore, sravnili sve dzamije,, ravili najvece zlocine poslije 2sv rata i na kraju izvrsili genocid u srebrenici i drugim opstinama na 2/3 BiH (za sada sacekacemo da se zavrsi sudzenje Karadzicu i Mladicu)i to sve u nuznoj odbrani i zato sto je Alija kao mladic napisao tu deklaraciju?zbog jedne knjige ?kakve recimo u srpskom narodu ima koliko hocete (nacionalisticke). E super si ga odbranio. Za ove izjave nisu morali da ga zovu, mogli su da priloze njegovih nekoliko desetina izjava...bice interesantno unakrsno ispitivanje, zato je dobro da je tamo da odgovori na nekoliko pitanja.

sa granice

pre 11 godina

Da je Izetbegovic provocirao i hteo da zakuva jeste, ali da smo se MI preterano primili i na pogresan nacin to resavali (iako smo sve imali u svojim rukama), bog'me jesmo... tu je nasa greska!

bosanac

pre 11 godina

To Milorade kazi ti nama ko je kriv,kriva je samo jedna strana,tako je kriv sam ja kao dijete koje je imalo 12 godina sto sam bio u Sarajevu sve vrijeme rata,gladan,zedan i svaki dan bjezao od granata-samo sto sam Musliman.Sve dok vi budete tako rezonovali stvari nikada balkan nece naprijed.fuj

Slovenac - Maribor

pre 11 godina

LEX - Amerikanci imaju Ameriku (SAD) ali tamo živi veoma visok procenata drugih nacija (Meksikanci, Irci, Italijani...).
ALI - najviše ima Amerikanaca. Jeste, Jugoslavija je na neki način bila Srboslavija, jer je bilo Srba najviše. Logično, ili?

Dodik je sve dobro rekao. Ako bi se prihvatio plan Kutiljera, ovog rata NE BI BILO!!!
Znači, tko je onda kriv? Onaj koji je hteo više. Svi su se slagali, samo Alija ne.

ko to kaže, ko to laže

pre 11 godina

Rat je počeo onaj koji je želeo stvoriti Veliku Srbiju, na račun onih koji su bili van granica Srbije. I uzrok i posledice je zabeležio svet, preko svojih novinara, preko svojih medija. Možeš ti Dodiče da lažeš koliko hoćeš ali ti veruju samo oni kojima tvoja laž godi.
ps: bravo za komentar čiji je autor YA

Velebit

pre 11 godina

Nakon sto procitas par komentara, ti postane jako jasno zasto je Srbija tu di je....
Vi ocito zivite, ili probate zivit u nekom paralelnom univerzumu, gdje vlada izkljucivo srpska istina ! RS ce zavrsit isto kao i Kosovo, a kasnije i Vojvodina ! Vasi politicari zbog krajnije nesposobnosti vodenje bilokakve drzave, nebi smjeli imati niti jurisdikciju nad stadom ovaca !

O Dodiku se netreba gubit niti rijec, jer ce mu upravao ovih dana biti predoceno kako i koliko laze... ima raznih snimljenih i pisanih dokaza tko je poceo i zasto je poceo !..... tko je poceo rat u Sloveniji ili Hrvatskoj ? Takoder Izetbegovic, ili ipak neki drugi nesrbin ?! Opcenit problem u Srbiji je da si tu ljudi neznaju izabrati prave vode, nego samo neke prevarante, demagoge, nacionaliste i ostalog ljudskog sljama koje ih vode ravno prema provaliji !

Susjedi, bilo bi stvarno lijepo od vas da se odtrjeznite i probudite.... ako ne zbog vas, onda barem zbog vase djece !!

PeroTreger

pre 11 godina

@ Nije važno šta su Srbi hteli - važno je šta su Srbi učinili u Bosni. I sve to sada ponavljaju u Vojvodini.
(Dragan, 09. april 2013 15:35)

Kako te bre nije sramota? Sta to tacno Srbi rade u Vojvodini?! Sta je to Vojvodina, republika, drzava, nacija!?! Da nema i vojvodjanskog jezika mozda, koji, opet mozda, potice iz prastare vojvodjanske drzave?!? Sta to ja Srbin Dusan radim tebi Vojvodjaninu Draganu pa se ti osecas ugrozenim?!?

Milan

pre 11 godina

Dodik=Mile Ronhil!! Ti znas ko je kriv za pocetak rata pojma vi nemate a da su se bosnjaci spremali zasto su onda stradali vise nego ostali a naj brojni su bili u BiH nije nikako logicno!!!!

max

pre 11 godina

Koji licemer..srbi nisu hteli Jugoslaviju već Srboslaviju..
(lex, 9. april 2013 14:23)

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.

Asad Ahil

pre 11 godina

Da da Izedbegovic je kriv,mislim i da najveci srpski patriote treba da osete makar trunku srama kad procitaju izjavu ovoga soviniste.Njegovo svedocenje nece sigurno promenit ishod presude jer je niko razuman ne shvata ozbiljno,a najveca steta i sramota je za srbe sto dozvoljavaju da ih ovakvi ljudi vode i predstavljaju..

bn

pre 11 godina

Gledam prenos svedocenja na BN TV. Dakle, Dodik je prolupao. Drzao je prvo politicki govor o tome kako je Izetbegovic kriv za sve. Tuzilac ga podseca da je na prethodnom svedocenju tvrdio suprotno od danasnjeg, optuzivao SDS i Karadzica. Dodik se nesto vadi, ne seca se sta je govorio, malo se iznervirao.Evo sad ga pita i za njegove tvrdnje da je Karadzic 97. iz BL izneo neke silne pare, 3,6 miliona maraka. Dodik na to opalio po Dnevnom avazu.

muslim

pre 11 godina

Za razliku od vecine Srba koji,poput Dodika, pominju Islamsku deklaraciju kao Izetbegovicev i SDA ratni plan, a da nisu ni citali taj pamflet,ja sam citao. Dakle, Islamska deklaracija nema nikakve veze sa bivsom SFRJ i muslimanima u Jugoslaviji,samim tim i BiH. U toj omanjoj knjizi rahmetli Izetbegovic kritikuje stanje u muslimanskim zemljama,posebno arapskim, a ne SFRJ. Stavise,na samom pocetku se pominje da stavove koje iznosi nemaju veze sa stanjem u Jugoslaviji. Sustina je da je rahmetli Izetbegovic kritikovao bogate muslimane koji novac trose na luksuz umesto da ulazu u napredak svojih drzava i naroda.Tvrditi da je ta knjiga ratni plan potpuno je suludo. Uz ovakvu odbranu, Karadzicu se ne pise dobro. Dodik danasnji nastup u Hagu naravno koristi za svoje politicke ciljeve, a ne za odbranu Karadzica

zare

pre 11 godina

Čovek je evoluirao ogreznuvši u kriminalu pa sad podržava Karadžića jer zna da držeći narod u mržnji i strahu prema "drugoj stani" može najlakše da ga pljačka!

Чедо

pre 11 godina

Е моје Србенде! Гледам коментаре и не верујем.Браните Алију, глумите неку правду,зато смо ту где јесмо. Кад би неки Хрват урадио тако нешто? Бране своје без обзира на све и ево их у ЕУ(у коју се већина вас куне али никада нећете ући у њу). Додик је шљ.. али га у овом случају треба подржати, а када се то заврши обрачунати се са њим.

Дејан

pre 11 godina

@Чедо: Ваљда вам је јасно да овде не остављају коментаре само Срби, има ту посетилаца и из комшилука, а посебно су активни на овим коментарима активисти НВО сектора и неких странака. Надам се и да знате ко финансира поменуте организације и за чији интерес раде.

Divos

pre 11 godina

Прилично је чудно да Б92 преноси текстове Јутарњег листа, једног неозбиљног медија.
Овде је врло важно рећи неколико ствари. Господин Додик је у ратном времену био члан парламента Српске (признајем да сам у то време, као уосталом и скоро сви припадници ВРС, имао приличан анимозитет према политичарима, а посебно члановима тадашње скупштине, ружно од мене, али такав сам), и то опозиција. Сигурно се тада и није слагао са тадашњом влашћу, зато је и данашње сведочење и коректно, и поштено. А у тим трагичним догађајима најважнији је свакако почетак. И господин Додик је потврдио да је тежња срспког народа био опстанак тадашње Југе (уосталом одржан је и плебисцит који је то потврдио), друга страна је имала друге намере, одржан је и нелегитиман референдум (против воље, и без учешћа Срба) којим је насилно спроведена сецесија, а искључиво кривицом Алије Изетбеговића (који је чак и прихватио Кутиљеров план, па касније повукао потпис) су пропали сви преговори, као и напори да се дође до мирног решења.
Паралелно је деловала СДА, основана је и тзв. патриотска лига, следи ратно страдање, безумље и хаос. Срби су се у новонасталим околностима организовали, свакако је добар потез био оснивање РС(09.01.92), и покушали да одбране своје вековне просторе, делимично су и успели, уз велике жртве, и то оних најбољих.
Поставља се питање, да ли се рат могао избећи да су другачије деловали ако не једини, онда убедљиво највећи кривци, СДА и бошљачки лидери? Одговорити није лако, ја ипак мислим да јесте.

Miško

pre 11 godina

Steta sto u Srbiji nema politicara poput gospodina Dodika! U prilog tome je i cinjenica da je i Nikolic morao da ga pozove i posavetuje se sa njim. Kad je tesko Dodik!!!

Biljana

pre 11 godina

Dodika se sećam iz 90-tih. Bio je pristalica i član stranke Ante Markovića. Od tada do sada je prešao put za sebe i svoju "karijeru" postao problem Republike Srpske i šire. Nadam se da to Haški tribunal zna bolje od mene.

Hroničar

pre 11 godina

Krivi za rat su, gospdine Dodik, svi koji su tada bili u politici i ekonomiji ljudi koji su donosili odluke.
Krivi za rat su, u istoj meri, građani tadašnje SFRJ, koji su posle bogatog iskustva zajedničkog života sa drugim narodima, odlučili da poveruju u laži (ali propaganda se svuda lako "hvata").
Krivi za rat su, skriveni u prošlosti, neuređeni istorijski odnosi.
Krivi za rat su, i to treba reći, oni koji su u Evropi požurili da priznaju nezavisnost svojih današnjih ekonomskih kolonija.
Krivi za rat, budite iskreni, jesmo svi mi - koji nismo digli glas kada je trebalo. Digli smo glas na vuka u šumi, a lisice su ne samo jele meso, nego su i nas napale.
Krivi za rat su, g. Dodik, oni koji ga vode, a znaju da nije odbrana od npadača spolja. I ljudi kao Vi, jer su u njemu ipak profitirali.
I da, krivac za rat jeste Alija Izetbegović i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Nikada nisu dobili presude, a sada svi peru svoje biografije o zastave kojima su bili pokriveni njihovim sanduci. Neka je uteha žrtvama i porodicama da na Balkanu ima ljudi koji ovo vide i znau i neće dopustiti da novi rat se dogodi, bar ne u skorijim decenijama.

lopovi!

pre 11 godina

Izetbegovic nije nista vise kriv od tebe i tebi slicnih na svim stranama.Vi ste svi najobicnija bagra profiterska a ljudi na ovim prostorima koje god da su nacije i vere od vas imaju samo stetu.Dovoljno je pogledati bivse zemlje SFRJ na sta lice i kako ljudi tamo zive i sve ce biti jasno.Upropastili ste nas nacisto.

Novak

pre 11 godina

Mislim sjajno.
Covek je optuzen za najvece ratne zlocine, masovni planski progon a vec je potvrdjen genocid u Srebrenici a ovaj sto je Srbiju ostetio na stotine miliona eura kaze da je to sve zato sto je Alija napisao nekakvu Islamsku Deklaraciju.
Dakle stim je sve opravdao. Da se jos malo zaeo u sudnici rekao bi 'pa Radovane majstore svaka ti cast'.

Na stranu male zajedljivosti ali covek se pita sta mu je trebalo da se pojavi u Haagu. Gotovo da je javno rekao da bi radio sta je Rasho radio. Ovo svedocenje dodje kao oda radosti Rashi.

Uostalom sve je ovo ok. Haag je dokazani cirkus, a cirkus bez majmuna ne ide. Samo tako Mile, lako ti je stim sudom, ne znam kako ces sa sudom u Beogradu?!

vrlo cudno

pre 11 godina

Cudno je to... Slovenci nisu htjeli sa Srbima da zive, nisu to htjeli ni Hrvati, pa onda nisu htjeli ni Bosnjaci, pa Makedonci, pa Crnogorci i na kraju ni Albanci. Zar to nije vrlo, vrlo cudno?? Zar je sve njih Izetbegovic okrenuo protiv Srba? Zar nije cudno da je sravnjen Vukovar, da je razaran Dubrovnik, da je Sarajevo bilo pod najduzom opsadom u istoriji, da je počinjen najstrašniji zločin od kraja II s.r. u Srebrenici, da su porusene sve dzamije na teritoriji danasnje RS... a da je za sve to opravdanje da je Izetbegovic htio nezavisnu Bosnu??
Ljudi, pogledajte se u ogledalo.

hamdija

pre 11 godina

kako kaze gospodin :bosnjaci su hteli jedan covjek jedan glas,a imali nedje na svjeti jedan covjek pola glsa,ili nijjedan glas,to ima samo u srbiji i nigdje na svjetu,i kazete da se zalazete za demokratsku srbiju,sram vam bilo

malcolmX

pre 11 godina

neka ovde vas vecina opere necistu savjest time sto cete povjerovati u svaku laz Dabicevih svjedoka, masovna ubistva, progoni ,pljacke i na kraju genocid koji je presudio ovaj isti sud na kojem gledate Dodika koji je sve to osudjivao 90-tih a sad to porice, istovremeno gaseci tv kad svjedoce svjedoci tuzilastva.

roxi

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.

Stjepan

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...

SVAKA VLAST JE ODGOVORNA

pre 11 godina

Iako ga ne podnosim baš stoički ali Mobi Dodik je rekao na kraju:
"A u vezi odgovornosti vlasti, SVAKA VLAST JE ODGOVORNA!

Hakija

pre 11 godina

Dobro zboris Hamdija. Samo da te pitam: Sto Alija nije teo jedan covek, jedan glas u celoj Jugoslaviji? Zasto samo za Bosnu to da vazi? Sto da se ne odvoji sada RS, pa da tamo vazi jedan covek jedan glas? Objasni mi?

bojan

pre 11 godina

Svako ko iole nesto zna o dogadjajima pocetkom devedesetih u BiH zna da je rat poceo bas zato.Zato sto je Alija zeleo unitarnu BiH po principu jedan covek jedan glas,sto bi stavilo u neravnopravan polozaj Srbe i Hrvate kojih je bilo nesto manje,te bi stoga BiH vremenom postajala islamska zemlja kako je gdin. Alija napisao u svoj knjizi "Islamska deklaracija".

Zoran

pre 11 godina

SVE STO KAZE JE TACNO. Covek govori na osnovu cinjenica, za razliku od mnogih koji ne dopustaju da tako "trivijalne" stvari kao sto je istina stanu na put njihovim velikim idejama.

Svestko

pre 11 godina

Dragi Srbi, primijetite da političari koji vas predstavljaju uvijek nastupaju s pozicija arogancije, odnosno, sile. Uvijek se postavljaju na način da: "Ako ne be bude kako Mi kažemo mi ćemo ovo ili ono...", da ne kažem da uvijek pribjegavaju nekoj vrsti zastrašivanja i prijetnji.
Pri tome se uvijek predstavljaju kao "jaki". Tek na kraju kad proizvedu probleme, prodube sukobe i učine štetu vi kao narod uviđate ili ne uviđete koliko su oni bili u pravu i koliko su štete takvom arogancijom prouzrokovali. Pri tome se uvijek zaklanjaju iza vas, tvrdeći da će te im vi kao narod "skinuti glavu", ako postupe logično i razumno.
Kako biste sagledali ispravno situaciju pogledajte koja prava oni traže za Srbe bilo gdje (BiH, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora), a koja prava su spremni dati drugima.
Recimo za srbe na Kosovu traže puno više nego što su spremni dati Bošnjacima u Sandžaku, Albancima na jugu Srbije itd.
Mislim da ste generalno kao narod zaista pod nekom vrstom informativne blokade te su vas lišili mogućnosti da se situaciju posmatrate iz ugla drugih (postavite se u situaciju jednog Albanca na jugu Srbije ili na Kosovu i pokušajte zamisliti da su Srbi na njihovom mjestu pa ćete uvidjeti da ne rezonujete ispravno i da nije istina smo ono što vi mislite da je istina). Postoji i druga strana i postoje i njeni interesi. Pokušajte to shvatiti. Vrijeme je. Ali pri tome ne znači da su vam svi neprijtelji.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Slušaj ti njega šta bulazni,krive su sve tri strane,imali smo loše ljude na vodećim pozicijama a narod lud, nerazuman nije imao snage da svojim vodjama kaže stop i došla je beda,jad, hiljade žrtava pobijeno,proterano.I dan danas negujemo zmije u nedrima svi i nikako da se osvestimo,kao da imamo sto života pa neka trujte nas a vama je dobro,svi ste masni,bogati,nemora ni pokoljenje da vam se mući a običan narod neka ispašta kad ne misli svojom glavom,već glavom zadriglih političara.

ЈоГ

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)
-------------------------------

Слажем се да БиХ нема шансе да буде нормална држава али јој за то није крива РС него је БиХ једноставно немогућа држава због опречних аспирација 3 конститутивна народа. Уосталом, ако је РС проблем зашто Бошњаци и Хрвати не уреде Федерацију па да имамо пример за углед?

Биће да би једни на силу правили некакву "босанску" нацију а други би да остану то што су и више се идентификују са Србима у Србији односно Хрватима у Хрватској. И ко су Жељко Комшић, ти, или ја да им нешто намећемо и кажемо "ви сте Босанци"? Ето да би само БиХ била нека нормална држава, па зар није држава израз жеље народа а не да буде обратно па да држава диктира народу шта и како треба да се осећа? И то само зато што је некоме на Западу згодно да постоји некаква држава у коју ће се стално моћи уплитати...

dejo

pre 11 godina

pa covjek je napisao u islamskoj deklaraciji da hoce da napravi islamsku drzavu..samo se malo zeznuo..najaci su mi ovi iz beograda,pule,zagreba..sto drze nama pridike u suzivotu..zivite vi s njima kad mislite da je tako super..dok su u manjini jos je i dobro..na prostorima gdje su muslimani vecina ne smijes da kazes da si srbin..o kakvim vi sarenim lazama pricate..Republika Srpska kako tako jedina funckionise za razliku od svega ostalog u BIH..

lehman

pre 11 godina

Politička krivica i ratna krivica su odvojene stvari. Jedan od velikih problema Haga je što se upetljao u "traženje razloga rata" i drvenje po pitanju Velikih Srbija, Velikih Hrvatskih i sl. Ne može nekome da se sudi zato što hoće Veliko Ovo ili Veliko Ono. Ništa od toga nije nelegitimno. Kao što smo naučili, proglašenje nezavisnosti Kosova nije nelegitimno (potvrdio Onaj Drugi Sud), pa samim tim i "osamostaljenje" Srpske BiH (kasnije samo "Srpske") 1992. nije. Valjda nije nelegitimno ni insistiranje Bošnjaka na njihovom viđenju i unitarnoj BiH. Zato je i počeo građanski rat - jer se nisu dogovorili. Nije nelegitimna ni borba oslobodilaca Sarajeva (Srba) protiv branilaca (Bošnjaka, Srba i ostalih). Sve je to gadno, ali nije zločin. A kada pričamo o samim zločinima i pravljenju veze sa političkim ciljevima, onda je priča ozbiljna i poražavajuća za Srbe. Karadžić je možda manji krivac za početak rata (u šta apsolutno ne verujem), ali je najveći krivac za ratne zločine, sa svojim pajtosom Mladićem. Besomučno i neselektivno "lupanje" po Sarajevu, etničko čišćenje celog Podrinja i B. Krajine, Srebrenica... najveće sramote srpskog naroda!!! Ja ne bih imao obraza da svedočim kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

nikola

pre 11 godina

Sa muslimanima je nemoguc suzivot njima vera zabranjuje da se mesaju sa hriscanima vec samo medju sobom. To sto su nasi stari u sfrj trpeli to ne bi niko na svetu.

Crnidanidolaze

pre 11 godina

Sve što je rekao stoji. Samo što neki neće da se pomire sa realnošću. Da je nama u Srbiji jedan ovakav mogli bi mi i bez Evrope.

xxx

pre 11 godina

Koliko komentara ljudi koji nemaju pojma o BiH,ratu u BiH,o referendumu '92.,o SR BIH,o Teritorijalnoj odbrani,o Kutiljeru,itd,itd...Fuj koliko gluposti! Pravda za Republiku Srpsku i skidanje anateme sa iste!

Iovus

pre 11 godina

Uprkos komentarima dežurnih autošovinista i "susjeda",istina se zna.
Srbima nije trebao rat, niti su ga želeli. Dobijen je mig sa zapada da se krene u rasturanje Juge, i onda su krenuli teroristički napadi na JNA. I u Bosni i u Hrvatskoj su prve žrtve rata bili Srbi, a i Tuđman i Izetbegović su hteli da stvore jednonacionalne države proterivanjem Srba kao glavne prepreke za ostvarivanje svojih ciljeva. Tuđmanu je uspelo, Izetbegoviću se obilo o glavu. BiH je potpuno neodrživa i ona će se raspasti jer niti Srbi niti Hrvati žele da žive u njoj i kad prestane podrška Amerike u njenom očuvanju, raspašće se kao šumeća tableta. To je realnost.

Istina

pre 11 godina

Gospodo iz bivših SFRJ republika, da razjasnimo neke proste činjenice. Prve žrtve sukoba u SFRJ u svim zemljama bili su ljudi SRPSKE NACIONALNOSTI. To nisu bili izolovani slučajevi nego vrlo precizno isplanirano istrebljenje srpskog naroda pre svega u Hrvatskoj i Sloveniji. To su činjenice... ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. Kutiljerov plan je potpisao sa Tuđmanom i Miloševićem, a onda je na nagovor Amerikanaca po sletanju aviona u SARAJEVO poništio dogovor. I TO JE JEDINA ISTINA. A ako ćemo da pričamo o Sarajevu onda pre granatiranja bi trebalo pomenuti progon Srba iz tog grada, Dobrovoljačku ulicu... Zbog toga je sve počelo, a ne zato što su Srbi rekli e ajde da se malo igramo rata, dosadno je. Uzroci su u vama gospodo iz Bosne, Hrvatske i Slovenije. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Zapamtite Srbin nikad nije prvi potegao oružje koliko god da su velike bile političke razmirice, Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...

Igorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

pre 11 godina

Da li je Alija kriv i za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu? Sramotno je ovo sve da i poslije 20 godina GLUPI narodi balkana mrze jedni druge. Dok drugi napreduju mi zivimo jako lose jer smo GLUPI i NEOBRAZOVANI !!

pravda

pre 11 godina

U BiH na izborima je pobjedio Fikret Abdic zvani Babo nije Alija Izetbegovic .Tog Babu su muslimani voljeli vise nego Aliju.Posle sta se desilo svi znamo ali to se ne pominje nije istina ni bitna>

cileanac

pre 11 godina

hrvatska je ta koja je kriva za rat. tudjman je huskao priglupog aliju da krene u referendum. hrvati i danas huskaju muslimane na srbe, to je vidljivo i iz ovih komentara na forumu. neka meni neko objasni ako su srbi bili toliko superiorni u naoruzanju kako se desi da imamo 60 hiljada poginulih muslimana a 30 hiljada poginulih srba? sa sve srebrenicom koja se desila na kraju rata gdje je navodno pobijeno 8.000 muslimana? kad se uzme ukupan broj srba i muslimana u bosni ovaj broj zrtava je itekako uravnotezen i odslikava etnicki strukturu bih. treba reci da su muslimani ginuli i u sukobu sa hrvatima ali i medjusobno. a vec na pocetku rata govorilo se o stotinama hiljada mrtvih muslimana, stotinama hiljada silovanih muslimanki. kolika je moc propagande! istina je totalno drugacija. vec u martu 1992. u mjestu sijekovac u bih, pocinjeni su masovni zlocini nad srpskim narodom od strane hrvatske vojske, rijecke brigade. sta ce rijecka brigada 1992. u bosni? srbe je spasilo jedino to sto su uza se imali dobar dio jna kadra pa su ovi dali naoruzanje srbima da se odbrane od alijinih generala: juke, ćele, ćele II, kruške- sve prijeratne ubice, kriminalci i silovatelji. mozda su trebali da puste da im ovi upadaju u naselja, sela, gradove, kuce, stanove? znaju nesretni sarajevski srbi kako im je bilo pod njihovom vladavinom. srbi sarajevo nisu drzali pod opsadom nego su branili svoja naselja gdje su zivjeli kao vecinski narod. srbi nisu agresori nego zrtve. long live republic of srpska.

krug dvojke

pre 11 godina

@hamdija jedan covek,jedan glas,a posledica preglasavanje bez dogovora i sve to na stetu bosanskih srba. toga je bilo samo u bosni,pa se desio gradjanski rat.

Milosav

pre 11 godina

Treba dodati da su za rat u Bosni krive i sve zemlje koje su priznale nezavisnost, jednostrano proglasenu od bosanskih muslimana.
Zivela Republika Srpska!

sOneStrane

pre 11 godina

Ne volim Dodika kao politicara kao prvo! Ali je cinjenica da je rat poceo secesijom BH jednostranim potezima Muslimana i Hrvata. U regionu sa tako teskim istorijskim nasledjem gde su svi bili naoruzani do zuba nista se drugo nije moglo ni ocekivati. Uostalom prve ratne akcije i zrtve su izvedene od strane HOS-a i regularnih jedina HV u okolini Bos. Broda 26.03.92 (neposredno pre toga 1.3.92. je ubijen svat na srpskoj svadbi na Bascarsiji, kada je svadbenu povorku pucao Celo Delalic inace osnivac zelenih beretki, nakon cega su sve strane podigle barikade u Sarajevu i otpocelo je puskaranje). Prica o ratu u SFRJ je uzasno komplikovana i nema mesta crno-belim predstavama vec je potrebna podrobna i nezavisna analiza svih cinjeca kako unutar SFRJ tako i uticaja spolja koji kako se kasnije jasno videlo uopste nisu bili naivni. Uostalom razvoj situacije u BH vec je bio precizno predstavljem u Top listi nadrealista davno pre pocetka rata.. drugim recima cekao se okidac da se krene u opsti obracun svih sa svima. Iz svega treba izvuci neke pouke a ne zloupotrebljavati povrsne interpretacije za dalju indoktrinaciju balkanskih nacija.

Istoricar

pre 11 godina

Istoriju ne pisu & niti treba da interpretiraju "svedoci" sa bilo koje strane oni bili, za to postoji nauka zvana "(Nepoliticka) Istorija".
Svima bi preporucio knjigu Sabrine P Ramet:
-The three Yugoslavia / ISBN 0-253-34656-8 na engleskom jeziku
-Die drei Jugoslawien / ISBN 978-3-486-58349-6 na nemackom jeziku
i da uporede sa onim sto je Mr.Dodik izjavio na Tribunalu...a ni njemu nece biti naodmet da procita navedena izdanja, ukoliko uopste vlada engleskim & nemackim jezikom.

Zenica

pre 11 godina

Radi se o izjavi jednog od svjedoka odbrane u kojoj se iznosi jedna teza,naravno,najblaže rečeno diskutabilna,obzirom na sve strahote koje su se desile u tom ratnom periodu...
Ali ta izjava ne može imati neku težinu,obzirom da svaki sud odluke donosi na osnovu dokaza kao najpouzdanijeg sredstva,a i dovoljno je do sada već toga nesporno utvrđeno... Pozdrav...

Bosanac

pre 11 godina

"Miloradu Dodiku ne mozete nista,osim da ga pljujete po netu :)Puno pozdrava iz REPUBLIKE SRPSKE za sve dobre ljude."
(cao, 9. april 2013 16:37)

Ono što je porazno je to da mu ni Vi ne možete ništa. Ovo nema veze s odbranom Karadžića već samo puhanje u nacionalistička jedra zbog ostanka na vlasti. Prije nekoliko godina pričao je drugačije iz istih razloga. I da se razumijemo, ni ovi naši nisu bolji.

Sasa

pre 11 godina

@bosanac: Da je tvoj predsednik nije povukao potpis sa mirovnog sporazuma, ti bi rastao u miru tako da se njemu zali sto si odrastao u ratu i u haosu. To su samo cinjenice i nista drugo.
Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu. Ako vise nismo mogli zajedno trebalo je da se sedne za jedan sto i da se utvrde ista pravila za sve pa lepo svako na svoju stranu bez rata i stradanja, ali separatisti nisu hteli da cekaju....

Bata Kole

pre 11 godina

@Istoricar: Pao sam sa stolice kad sam procitao sta si napisao. Da Radovan i Milorad uce iz knjiga sta su radili i kako je bilo? Oni ne znaju, vec ce im objasniti neko ko je bio hiljadama kilometara daleko i napisao knjigu koristeci arhive i izjave svedoka (to ako su stvarno bili studiozni)? Pa Radovan i Milorad znaju ono sto ne moze da stane u hiljadu knjiga i mnogo ce toga odneti u grob.

Nama nebitno....

pre 11 godina

Mozete vi da pricate sta god hocete, ali kad vidim komentare tipa "ode Kosovo, a i Vojvodina ce brzo" shvatim koliko je Srpska bitna. Probali ste kao i 1941., dobili po nosu jer nismo bili naivni kao tada, sad imamo drzavu i skinite nam se sa grbace. Karadzic je ucestvovao u pravljenju Srpske, nas je heroj kao i Mladic, Dodik i svi ostali - i mozete da nam pljunete pod prozor.

Glorofindril

pre 11 godina

Za sve ove što tvrde kako su jadni muslimani jedine žrtve, evo par podataka. Udeo stanovnika u BH pre rata Srbi 30%; Muslimani 53%, Hrvati oko 17%. Udeo u žrtvama Srbi 26%, Hrvati 8% i Muslimani 65%. Srbi su maltene tu negde sa procentima, Hrvata je stradalo upola manje od "očekivanog", Musllimani imaju uvećan procenat.

Pri tome treba imati u vidu da su Muslimani ratovali na 3 fronta ( protiv Srba, Hrvata i međusobno), pa je normalno i da imaju najveće žrtve.

Ovo se potpuno razlikuje od osuđenih ratnih zločinaca u Hagu. Da sam ja umesto neke majke iz Srebrenice, dobro bih se zapitao da li je pametno da mi Naser Orić i slični budu komšije umesto da su u zatvoru gde im je i mesto.

Bosnia

pre 11 godina

(RS, 9. april 2013 18:52)

Navedi mi i jedan jedini segment u kojem je ta "RS" razvijeniji entitet od Federacije? Ajde, samo jedan. Prosjecna plata u Federaciji je trenutno 836 KM, dok je u RS-u prosjecna placa 811 KM. Najmanja penzija u Federaciji je 310 KM (prosjecna 414), dok je u RS-u 160 KM(prosjecna 320). Dalje, u rs-u su prodali gotovo sve drzavne firme (Telekom, Rafineriju), a u Federaciji su sve firme i dalje u vlasnistvu drzave.
U Federaciji se uveliko gradi Autoput na koridoru 5c,trenutno na 4 etape uz izgradjenih 53 kilometra, dok je u RS jedini izgradjeni onaj od Banja Luke do Bosanske Gradiske, nekih 30 kilometara. I tu se stalo.

Sarajevski aerodrom godisnje prometuje sa oko 600.000 putnika, Mostarski oko 100.000 putnika, Tuzlanski se razvija uspostavom linija za Basel i Malmo, i imat ce oko 60.000 putnika, dok na banjaluckom godisnje prometuje oko 3.000 putnika, i to onih koje preveze BH Airlines, koji svrati iz Sarajeva u Banja Luku. Dakle, imate jedan jedini let.

Ako ste razvijeniji od FBiH zasto onda masovno dolazite da radite u Federaciju? Ne dolazite vi samo u drzavne institucije, puno vas je u privatnim firmama u Sarajevu, a posebno u Gorazdu, u cijim firmama radi mnostvo radnika iz Foce, cajnica i drugih opcina u RS? Zasto dolazite ako vam je tamo tako dobro?
I na kraju, zasto lazete sami sebe,ako morate druge?I jos nesto, ako ste trenutno razvijeniji od Federacije, dabogda uvijek tako razvijeniji bili kao sad.)

grom

pre 11 godina

Covek je lepo rekao da su prve zrtve u BiH bili Srbi,prve glave koje su pale bile su Srpske,prvo selo spaljeno i 21 civil ubijen je Sijekovac. Ko ne veruje neka proveri ima sve na netu. Prema tome muslimani i hrvati su poceli rat u BiH sve ostalo je posledica TACKA.

Srpsko-hrvatski produkt

pre 11 godina

(bosanac, 9. april 2013 15:42)
Ne, jarane nego cemo da potvrdimo tvoje duboko analizirano, prije svega racionalno i iznad svega "objektivno" rezonovanje...a, ako cemo licne sudbine da iznosimo, moj rodni grad Zenicu morali smo da napustimo jer ste vi i vasi mudzahedini bili toliko socijalni i ljubazni da nas je bilo prosto sram biti u vasem prisustvu...mnogi su od sramote i ispustili dusu...

vladimir

pre 11 godina

Bosanski Srbi nikako da izvuku pouku brace iz Hrvatske (citaj tzv RSK) ili sa Kosova. Dobili su neku nakaradnu tvorevinu koja je zapravo stvar unutrasnjeg uredjenja BIH i sad od muve prave slona. Uz to politicari iz RS daju ovako bezobrazne izjave vezane za rat i dodaju so na ranu, a omiljena im je tema, pored opsade Sarajeva, Srebrenica. A znamo kako su zavrsili oni jadnici iz RSK zbog toga sto su bili slepi kraj ociju, na traktorima, rasuti kojekude po Srbiji...

Sigurno da ne

pre 11 godina

Za rat je zato kriv, ističe Dodik, Alija Izetbegović. Svi su 1992. potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktao širom zemlje.

Da li neko može da garantuje Srbima na KiM bezbednost da je Vlada potpisala ono što je Brisel ponudio?

RS

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??

Komso 2

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.

Grobar-España

pre 11 godina

Ne gajim nikakvu ljubav prema Hrvatima, ali mislim da bi i mi i oni, zarad interesa oba naroda morali da nadjemo nacin da se ne mrzimo i ne strahujemo jedni od drugih. Preti nam ista opasnost. "Ko razume shvatice".

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.

parcel

pre 11 godina

Pa za početak rata i jeste Izatbegović kriv, jer je mimo narodne volje proglasio otcepljenje BiH od Jugoslavije.
(Tip, 9. april 2013 16:01)

Dodik: RS je nastala u januaru 1992!
BIH je proglasila neovisnost u martu 1992!
Rat u BIH je prvo izbio u selu Ravno u istočnoj Hercegovini pa u Sarajevu.
Neke se činjenice ne mogu povrgnuti.

Daleki

pre 11 godina

ispraznili pola Bosne od ne Srba, bombardiarli Sarajevo 4 godine, napravili genocid u Srebrenici, palili zive ljude u Visegradu, imali logore kao Manjaca i nisu krivi?
Pa tko je tu lud?

BeliAndjeo

pre 11 godina

Krivi su oni ljudi kojima je na umu samo ostvarivanje sopstvenih interesa, koji su u stanju da rizikuju tudje zivote radi osecaja zadovoljstva, koji su 99% odgovorni za tesko stanje i beznadje u narodu, koji vode verbalni rat, a onaj pravi "obican narod", a to su POLITICARI.

Босанац

pre 11 godina

@vladimir pula

Naravno, znam da je vama zao sto jos ima srba u bosni! Svaki dan vam je tesko sto niste uspjeli pobiti i protjerati sve srbe iz bosne! U hrvatskoj ste skoro pa uspjeli! Sram da te bude!

Antiprotivan

pre 11 godina

. ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. I TO JE JEDINA ISTINA. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...
(Istina, 9. april 2013 17:36)


Ja sam iz Srbije-pripadamo istom narodu, svestan sam činjenice da ova nedođija od države ne može da se makne u pozitivnom pravcu od vas toliko oktroisanih, da je to stvarno za posmatranje. Zar ste zaboravili Miloševićevu politiku destrukcije svakog pokušaja redefinisanja SFRJ u tim burnim istorijskim momentima. Vama i sličnima uvek su krivi svi u okolini sa nezaobilaznom Nemačkom (gde masovno tražite azil), SAD Vatikan, Marsovci.....
Milošević je zatvorio svaku mogućnost mirnog transformiranja bivše Juge, upao u savezni platni promet, upao i uništio savezni SUP, huškao u medijima, prebijao i ubijao svakog opozicionog piolitičara u samoj Srbiji. Zar mislite da to ljudi ne znaju, ne pamte?
Takvi kao vi govorite o ISTINI. Zaista sram vas bilo posle Srebrenice, Dubrovnika, ubijanja putnika (muslimana) na nacionalnoj osnovi na pruzi Beograd-Bar.
SRAM VAS BILO.
I još nešto, Dodik je najveća štetočina naroda kojem pripadam. Srbija upravo plaća cenu svemu tome gubitkom KIM.

mlekadzija

pre 11 godina

Muslimani a pre svega Bakir bi morao da prihvati realnost na terenu... Republiku Srpsku i ono sto se naziva Federacija ali nesto ne funkcionise najbolje. A Alija je odbio Kutiljerov plan to je fakat zivota sto bi rekao pok. Miro Radojcic

DPolitika

pre 11 godina

@sokre

Koliko vidim po tvom spisku naoruzanja(da neulazim u njegovu tacnost) kolicina je dovoljna da se napravi pesadijska brigada ojacana tenkovskim vodom, koja u sastavu ima 4 pesadijska bataljona, 2 snajperska voda, 1 vod za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu i protivoklopnu cetu sveukupno 2500 pripadnika.

Ta vojna snaga je vise nego dovoljna da zapocne rat, na primer oruzane pobune u Libiji i Siriji je iniciralo u startu manje od 100 naoruzanih ljudi koji su dalje svojim dejstvima se omasovili i naoruzali dalje kradjom i dopremanjem oruzija sa strane.

Vojska Srbije sada ima 4 brigade a kako vidimo ti si za Armiju BiH u startu stavio 1 vrlo dobro naoruzanu brigadu za koju tvrdis da nije mogla da zapocne rat.

Blago receno smesna ti je tvrdnja sem ako nije ironicna...

True

pre 11 godina

Mora da su za rat krivi: Sehitluci, Bascarsija, Vrbas , Una , Zenica blues, stari most u Mostaru, sevdalinke, cevapi, teferidz, Bijelo dugme...
Sve nam nije bilo dobro, pa eto samo od sebe se rehabilitovalo...

Zoro

pre 11 godina

Gospodin Dodik mi deluje kao jedan covek, koji ce uvek da brani svoju stranu, bez obzira na to dali je ta strana u pravu, na kraju ce sam da se obracuna sa tim, ali pred drugima ce da se pokaze kao Srbin koji brani Srbe. On sam u glavi zna njegovo misljenje, ali ce u javnosti uvek da predstavlja jednu stranu. Apsolutno se slazem sa njim. Drugi narodi brane svoje ´generale´, i koje kakve kvazimodo heroje, zasto ne bismo i mi?
Uvek sam bila i uvek cu biti na strani Srba, iako licno ne podrzavam neke ideje i neka dela, ali se zna na cijoj sam strani i necu se nikad menjati. Meni je smesno kada citam, i vidim da ima dosta Srba, koji bi radije saradjivali sa drugima nego sa svojim rodjenima...a nama bi podmetali nogu. Sta je sa vama ljudi? Sad imamo i ogorcene Vojvodjane, koji su ne znam tacno koje nacionalnosti neka me neko podseti? Ne mozemo mi nikad biti slozni, jer dosta ljudi jedostavno bezi od toga sta je i ko je! Ja sam ponosna i bar me nije sramota ko sam i sta sam, to mi je valjda u krvi.

bobo mk

pre 11 godina

Nudila se platforma "Gligorov-Izetbegović", koja je sa strane Miloševića i njegovih satelita odbačena. Platforma je bila naša poslednja šansa za normalan život što se kasnije i dokazuje. Neznam čime su srbi zaslužili ovakve političke vođe, stvarno žalosno!

mjesanac

pre 11 godina

Dakle kada vidim da svi imaju svoju istinu da i ja kazem svoju... Dete sam iz mesovitog braka (Srbo - Bosnjak) i posto mi je otac bio komunista znao sam o politici vise od prosecnog gradjanina.Prva stvar je da su najveci krivci za stradanje svog naroda njihove vodje (Milosevic za Srbe, Tudjman za Hrvate i Alija za Muslimane) ali podjimo redom. Alija i Muslimani nisu imali nikakav politicki, vojni ili medjunarodni znacaj u SFRJ tih kasnih 80-tih i pocetkom 90-tih. Do rata je doslo zato sto je Slovencima dosadilo da rade za ostale, za njima su krenuli Hrvati a Muslimani su se kao i uvek pre toga nasli u dilemi sa Hrvatima ili Srbima (setimo se da su u drugom svetkom ratu bili na obema stranama i znamo kako su zavrsili). Alija se pridruzio Franji zato sto je to manje zlo (i nije pogresio). Franjo ga je iskoristio (rat u Bosni dok on ne ojaca Hrvatsku vojsku) a oruzje Muslimanima je dolazilo preko Hrvatske i direktno od Srba (za novac zahvaljujuci svercerima kao sto je Dodik). Bio sam tokom rata na svim stranama i sa onoliko oruzja kojim su raspolagali, Srbima da su samo ratovali a ne krali, palili, silovali ne bi trebalo 3 dana da "oslobode" Bosnu od islamista tipa Alija. Jedna stvar je sada svima jasna Hrvati (Franjo) je jos jednom preveo Aliju - Muslimane i Slobodana zedne preko vode). Pre par meseci sam bio u Bosni opet na svim stranama isto osim da se Srbi ne igraju slucajno sa BiH jer koliko su oni protiv Bosnjaci su za i svi misle da ce im Srbi dati razlog da to pokazu.

istina

pre 11 godina

Posto ima ovde muslimana neka citaju i:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304275/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-1-Brasno-prodavali-samo-za-zlato
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304490/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-2-Oricu-milion-maraka
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304962/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-4-Dok-je-narod-gladovao-konje-su-hranili-zitom

Zagy

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?
(Republika Srpska, 9. april 2013 19:23)

Na žalost nije istina. Prve žrtve u BiH su pale u selu Ravno (naseljenom Hrvatima) i to od 01.-05.10.1991.
Selo je do temelja srušeno od strane JNA...selektivno pamćenje je opasna stvar, naročito za istinu...

Gde ce

pre 11 godina

Za sve koji velicaju ovog coveka kao politicara i branitelja srpstva samo da vas podsetim da je on niko i nista kao politicar jer on kao i njegove izjave nemaju ama bas nikakav uticaj van RS i propagandnih medija u Srbiji. On prodaje maglu ljudima u RS i Srbiji kao veliki patriota a u stvari brani svoju korumpiranu ekipu jer cim bude sisao sa vlasti i nadamo se dodje neko normalan ovaj covek ce biti gde mu je i mesto.

Dogovorit ćemo se da bude po vašem.

pre 11 godina

Dodik je rekao da je: "to bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama". Što će reći da je lagao iz političkih razloga. Pa zašto da mu se sada vjeruje? Očigledno je i ovo " bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama".Neka se on dogovori sam sa sobom šta je istina i dali ikada govori istinu(pa i vama i Srpskoj) ili stalno "govori politički što ne mora biti zasnovano na činjenicama".
Nitko ne želi reći da su Tuđman i Izetbegović janjad bezgrešna ali njih nebi bilo da nije bilo Miloševića (ipak je došao na vlast puno prije njih) i njegove velikosrpske politike za čije sprovođenje je počeo još 1987. pripremati teren.
Opet ona stara žalopojka kako su krivi Slovenci pa Hrvati (ustaše) pa Muslimani (balije) pa
Albanci (balisti), a Boga mi su krivi i „izdajnici i kukavice“ Crnogorci. Svi pobjegli od „braće“ Srba k'o da su šugavi i ostavili ih same, a evo sada su i Mađari nešto digli glavu. Sve ne prijatelji i pokvarenjaci, samo jadni Srbi nedužne žrtve.
Brate…psst, alo, brate…probude se.

Ћезо Рца

pre 11 godina

А шта је са зликовачком и злочиначком сецесијом Словеније? Толико младих и невиних живота је изгубљено, а нико није одговоран.

mix

pre 11 godina

Izvanredan nastup Dodika na Tribunalu. Sve je covek rekao posteno i ni po babi ni po stricevima. Bosnjacima ne odgovara istina jer ona potpuno menja pogled na dogadjaje koji su do sada gledani samo kroz vrlo iskrivljenu dioptriju samo jedne strane. Vidite reakciju Bosnjaka na nastup Dodika... oni jednostavno jasu na lazno iskonstruisanim optuzbama i optuznicama i kad se neko pojavi sa istinom to ih vise zaboli od samog zlocina koji se desio. Da, desio se zlocin a retko ko kaze da je on u Srebrenici nastao po "zasluzi" Orica i Alije. Sada bi Bosnjaci najradije da zabrane Srbima da bilo sta govore a i ne daj boze, da pominju rec Srebrenica. Oni obelezje zrtvama masakra dozivljavaju vise kao spomenik svojoj istini a manje kao spomenik secanja na zrtve masakra! Dakle, ne radi se samo o preuvelicavanjima nego i o mistifikacijama koje se brane izbegavanjem bilo kakvog pominjanja uzroka i odgovornih lica sa svih strana.
Ponavljam, Dodik je imao vrlo ubedljiv nastup, prezentirao je uverljivo istinu o dogadjajima. Ali,koga to interesuje gore?
Jedno je apsolutno tacno: Srbi su u Bosni odbranili svoj suverenitet u njoj koji je Alija ponistio. Koaliciono preglasavanje konstitutivnog srpskog naroda na referendumu, odbijanje Kutiljerovog plana, a i prva iskra gradjanskog rata je potpaljena napadom na srpske svatove na Bascarsiji. To nisu dovoljni i uverljivi dokazi? Samo neka Bog i Srbi cuvaju svoju Republiku Srpsku. To je jedina pravda.

Stjepan

pre 11 godina

Pavle Pucar, 9. april 2013 20:26)

Clanak 72. Ustava republike Srbije 1990.: Republika Srbija ureduje i obezbeduje: 1. Suverenost, nezaviznost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen medunarodni polozaj i odnose s drugim drzavama i medunarodnim organizacijama.

Ustav se moj Pavle ne sastoji od jednog clanka... Jugoslavija vise ne postoji od 1990. izlaskom Srbije iz nje, niti Jna (jer ne postoji ta drzava). Ex yu vojska postaje Srpska vojska jer je pod kontrolom Beograda i njezino prisustvo u bilo kojoj zemlji ex yu nije legitimna.

Velebit

pre 11 godina

@krug dvojke
@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.
(krug dvojke, 9. april 2013 18:00)

ocito ste vas post poslali iz tog paralenog univerzuma, u kojem nazalost zivite a ja pisem.....
vasi argumenti ne da nisu istiniti, nego su teska demagogia ! ....lovci otvorili vatru na tenkove, svasta ! Vi osobno stvarno vjerujete u te nebuloze ? Strasno !

nama u hr i slo. je vec nakon slobinog govora na gazimestanu 24. & 25.4.1987 bilo jasno sta se sprema ! Tko je to ukinuo autonomne statuse pokrajinama Kosovo i Vojvodini ? Tko je sprijecavao u skupstini, bivse nam drzave, bilokakav normalan sporazum o secesiji sa republikama koje vise nisu htjeli trpit Slobin, odnosno velikosrpski fasizam u toj SFRJ ?!
Sta ste ocekivali nakon tih poteza ?
I nije istina da je RH prvo Srbe izbacila iz svog ustava....to se dogodilo nakon uspostave tkz. RSK ! A jos se tome cudite ko ptica glisti....
Ratovi u SLO, HR i BiH su samo posljedica jedne katastrofalne politike Srbije prema drugim republikama u godinama 1987-1990....

xpbatcka

pre 11 godina

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??
(RS, 9. april 2013 18:52)

RS razvijenija od FBIH,molim? Što je razvijeno u RS, Banja Luka i okolica i to je to. Najniže mirovine i invalidnine na Balkanu!
Manje stanovnika od FBIH.Banja Luka jedini pravi grad.Godišnje RS gubi oko 50 000 stanovnika, dali je to uzrok razvijenost?

Srbi su završili onako 95' upravo zato jer su napravili srpsku državu u Hrvatskoj,bez nje bi opstali u Hrvatskoj.

Silvester

pre 11 godina

Rat u SFRJ je bio kontrarevolucionarni udar, sinhronizovan i spolja i iznutra. To je bio rat protiv radničke klase i svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Sproveli su ga domaći izdajnici i imperijalisti. Krvavi sukob je bio proizvod želje svetskih moćnika da pokažu kako se uništava simbol borbe za slobodu, i simbol pobede protiv fašizma. Živela SFRJ i večito poštovanje njenom lideru, Josipu Brozu Titu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

bojan

pre 11 godina

"Ovakvim vašim ponašanjem(muslimanskog rukovodstva) vi direktno BiH gurate u pakao ,a muslimanski narod u nestanak.Ako dođe do rata muslimanski narod kao najmalobrojniji i naslabije organizovan neće moći da se zaštiti."-Radovan Karadžić
"Spreman sam žrtvovati mir radi nezavisnosti Bosne i Hercegovine"-Alija Izetbegović
Uzgred,pošto mi je ostalo "karaktera"da kažem da se Haški tribunal ne treba zatvoriti dok se ne procesuira Vuk Drašković zbog najzapaljivije retorike koja se mogla čuti sa srpske strane,kao i zbog zločina njegovih dobrovoljaca na ratištima u RS i RSK

Sasa73

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)
Potpuno se slažem sa Vama.
Jasno je da u Srbiji još uvek nije došlo vreme za svođenje računa o onom što nam se dogodilo. Niko ovde nije spreman, ili ne može da se seti: Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.,Osme sednice SKS 1987.god, antibirokratske revolucije 1988.god., Miloševićevog govora na Gazimestanu 1989.god. Četrnaestog kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god. ¨usvajanja¨ amandmana na Ustav Srbije i prvih ¨demokratskih¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. Pre nego što ovde bilo šta napišete, upoznajte se sa hronologijom raspada SFRJ i ulogom Srbije u događajima koji su tome prethodili. . .Neko nas je gurnuo u rat, pokrao nam pare od zajma za privredni preporod i devizne štednje,upropastio nam najbolje godine života i napravio od nas ljude koji u svetu imaju čega da se stide. . .ali mi još ne znamo ko je TAJ. Siguran sam da to nisu Alija Izetbegović, Franjo Tuđman. Oni su se na političkoj sceni pojavili tek sredinom 1990.god. Ali, koga je još u Srbiji briga za to. . .osim biznis-patriota koji žive od falsifikata i neznanja bednih podanika.

Jugonostalgicar

pre 11 godina

Kratko receno sve sto se dogodilo u Jugoslaviji i sto s dogadja sada na prostorima pocijepane Juge je osveta porazenih iz dva Svijetska rata.A da ih u tome pomazu svojim bahatim ponasanjem dobrim dijelom i srpski nacionalisti to je evidentno.

ico

pre 11 godina

Nadamse samo da neće doć do novog sukoba al čisto sumnjam, političari iz rs tolike budalaštine pričaju, pljuju po državi u kojoj žive to nema nigdje evo meni osobno nesmeta ta rs almi ti ljudi koji se bave politkom izgledaju ko neki primitivci..
Stano o nekoj državi pričaju a svi znamo daje rs samo jedn dio Bih, zamisli da Vojvodina il Šumadija pričaju o nekoj državi u srbi..
Mislim dasu najveći neprijatelji samih srba u bosni ovi političari mada ni ovi u sa nisu puno bolji..

bata

pre 11 godina

Da,po Dodiku su srbi zrtve,a zasto su onda svi hteli da se odvoje od njih?Pa nije Izetbegovic njih sve mogao naterati da se okrenu protiv srpskoga rezima.Alija rat nikako nije hteo,na zalost nije ga mogao izbeci,a posle je djavo uzeo pod svoje.Nije se to nista moralo tako tragicno odigrati,ali kada narod slusa i sledi bolesne umove,ne moze bolje ni proci.Ne moze se na silu vladati narodima bez postovanja ljudskih prava.Moglo se dogovoriti i podeliti bez rata,zlocina i pljacki,ali za to su potrebni zdraviji umovi.Ko sam sebi porusi krov nad glavom,ne moze biti normalan.Prosto ko pasulj.Na primeru Vojvodine se vidi kakvi umovi i dalje vode politiku u Srbiji,posle ce opet da svale krivicu na neke druge i izigravaju nevinasca.Kakva su to tumacenja,da neko nije hteo rat,a izazvao ga je,jer nije hteo postovati prava drugih.Malo morgen!

Franc952

pre 11 godina

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.
(max, 9. april 2013 16:13)

Odmah i barem još 15 godina posle WWII, Srbi su bili u svim tadašnjim republikama kao milicioneri, a najviše kao vojna lica. Imao sam druga, suseda, otac Srb, majka Hrvatica, a Nikola Jugoslaven! Pa imali smo 10 godina. Meni baš svejedno, majka Francuskinja, otac Njemac, a ja Slovenac! Samo brojite krvna zrnca, na kraju ćete da ugotovite, da imamo mi svi neke pretke u Turskoj! Svrbćki i Hrćki, kao najnacionalniji narodi na Balkanu, samo napr(ij)ed!:))

aki

pre 11 godina

cinjenica jeste da su muslimani poceli rat..prva zrtva je bio srpski svat u sarajevu...cinjenica jest i da je srpska vojska bila mnogo jaca od muslimanske..zato i jesu losije prosli u ratu..

Fudo Sandzak

pre 11 godina

Valjda je pocetak rata u BiH oznacio srpski napad na hrvatsko selo Ravno u opstini Trebinje, okt. 1991. Eto koliko se pitao Alija kao predsednik zemlje na cijoj teritoriji je neko drugi zapoceo sve.

bezimena

pre 11 godina

Glumac u monodrami...haški sud ima zadatak da utvrdi da li su optuženi za najteže ratne zločine iste počinili ili nisu, za šta je potpuno irelevantno ko su krivci za ratove u biv. SFRJ, tako da će od Dodikovog "svedočenja", u kome se rasplinuo naširoko i nadugačko, kada se protrese, ostati jedno veliko ništa. Dr Dabić traći vreme, nadajući se da će zbuniti sud.

Boske

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.

Ištvan

pre 11 godina

Samo mi recite onda ko je Srbiji prijatelj. Rusi? Pa, tek se tu varate, nemate pojma.
Niko vam ne valja, večito ugroženi svuda i uvek. Bljutavo je što je taj čovek govorio," nisam rekao istinu jer je to bio politički govor". E to je suština srpskog mentaliteta, koji sam prilično upoznao živeći puno godina u Srbiji.

Komentator

pre 11 godina

Dodik je pokazao svu bedu i cemer politike prekodrinske brace.

Sramotno je njegovo obracanje. Izetbegovic jednostavno nije bio spreman za rat, video je da su iz Jugoslavije, sa razlogom, vec izasli Slovenci i Hrvati (kad se videlo sta Milosevic namerava) i pokusao sa Kirom Gligorovim (ovo pominjem za one koji imaju amneziju) da obezbedi neki mir.

Karadzic je Izetbegovicu dodatno, otvoreno zapretio nestankom celog njegovog naroda, pa ima li stvarno neko da misli da je to nesto beznacajno. Iz predmilosevicevske Jugoslavije nije se nikome preterano izlazilo, Markovic je stvarao solidnu ekonomiju, medjutim, dolazak Milosevica je potpuno poremetio ravnotezu, secaju se svi koji su ziveli u Jugoslaviji u to vreme.

Teza da je Izetbegovic kriv za rat je sramotna laz, jos jedna u nizu, neodgovornog rukovodstva naseg naroda sa one strane Drine, a moram da napisem, kako izgleda - i sa one strane pameti.

Za Dodika samo da napisem da je nacinom na koji brani Karadzica pokazao da se on od Karadzica malo ili nikako razlikuje. Ako u tome ne vidimo problem, onda nema sta da se iznenadjujemo propadanju naseg ugleda u svetu.

mrvica

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.
(roxi, 9. april 2013 19:29)

A izvini molim te ,ti koji nisi senilan,sta si ti radio u Nemackoj i gledao na nemackoj televiziji ako i sam nisi jedan od bosnjackih izbeglica kojima je Nemacka bila odskocna daska za odlazak u SAD.
E,lepo kao sto se ti secas da je Izetbegovic molio, i mi se secamo da smo gledali Karadzica kako govorio o Bosni dok je jos sve pocinjalo da se zahuktava u Hrvatskoj. Govorio je da se ne daj Boze nesto slicno desi u Bosni svima ce biti mnogo, mnogo gore i da ce jos vise nevinih stradati. Daleko od toga da je on bio za rat i krvoprolice. Nazalost politika na svetskom nivou je uplela ruke u nasu tada jadnu Jugoslaviju i svi smo prosli kako smo prosli. U gradjanskom ratu svi su podjednako krivi i nema ni pobednika ni gubitnika. Ovo sto Dodik sada prica je apsolutno tacno slozili se neki ili ne.

MensurSa

pre 11 godina

@realista
Dozvoli da ispravim jednu rijec u tvom komentaru. Naime, Izetbegovic je tom prilikom rekao:''Takvu BiH (ne Jugoslaviju) kakvu zeli gospodin Karadzic, ne zeli niko.'' A to je rekao u replici na onu ''cuvenu'' Karadzicevu:''Nemojte misliti da BiH necete odvesti u pakao,a muslimanski narod u nestanak.''

nekad obecana zemlja

pre 11 godina

za rat u bosni ali i u cijeloj bivsoj jugoslaviji su krivi zapadni krugovi kojima je smetala nekapitalisticka zemlja u kojoj svi narodi dobro zive i cekali su pravi trenutak da je sruse i porobe instalirajuci na sve tri strane nacionaliste..rat se nije trebao dogodit mogao je biti sprijecen ali nasim prijateljima sa zapada kojima svi trcimo rasirenih ruku to nije pasalo..zeljeli su da se poubijamo među sobom i da nas naprave sirotinjom i u tome su uspjeli,sada nam kao pomazu daju nam kredite,pricaju o demokraciji o suzivotu,toleranciji a zapravo nam se smiju i smatraju nas sve i hrvate i srbe i bosnjake građanima drugog reda...kad svi ljudi na ovim prostorima to shvate i prestanu se mrzit međusobno svima ce nam biti bolje...titova jugoslavija je davno bila europska unija u malom

Bosanac

pre 11 godina

(Glorofindril, 9. april 2013 18:38)

Rezultati istraživanja Ewe Tabeau govore da je u našoj zemlji od 1992. do 1995. godine stradalo ukupno 104.732 ljudi, odnosno 42.106 civila te 62.626 vojnika. Ako se gleda nacionalna pripadnost, onda se zna da je stradao 68.101 Bošnjak, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata te 4.995 osoba drugih nacionalnosti. Ukupno gledajući, stradalih Bošnjaka je 58 posto, Srba 19, a Hrvata 7,5 posto. Od 62.626 poginulih vojnika, njih 526 bile su žene a od 42.106 poginulih civila, 9.842 su žene. Ewa Tabeau izračunala je i da je od rujna 1992. godine do kolovoza 1994. godine hicima snajperista sa sarajevskih zgrada ubijeno 3.798 osoba.
Kod Bošnjaka je puno veći je postotak civilnih žrtava, kod Srba vojnih.
Zanimljivo je to "ratovanje" civila u Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici itd. Kako bi se onda trebali zamisliti Bošnjaci koji sad žive u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku i gledaju one koji su im pobili najmilije kako normalno žive kraj njih.

realnost

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!

polako

pre 11 godina

Kao Srbin iz Srbije, upravo se stidim Srba moji u Srbiji, koji ne zele ili nece da znaju istino o ratovima. Proputovao sam celu Bosnu, puno prijatelja upoznao, za rat jeste kriv ovaj fanatik Izetbegovic, zato sto je covek slusao AMere, Kako oni, tako i on, cak on i da nece nesto, a oni mu kazu lepo sta kako da uradi. Srbi nisu zeleli secesiju Jugoslavije, zeleli su razgovore i mir, iako su stvarno tada bili jaki i puni oruzja. Medjutim uz pomoc zapadnih obavestajnih sluzbi, oni uvlace u sukobe sve drzave postepeno, nagovarajuci njihova vodjsta, pre svega Tudjmana i izetbegovica da 'provociraju' Srbe i Srbijance. Znaci ukines im prava u HR, ukines im pravo na odlucivanje u BIH i preglasas ih tu i odovojis se od krnje Jugoslavije, i oni polude kako po pravilu reaguju. I onda zapad ceka i smeje, zna da su puni oruzja, da su mnogi Srbi zaludjeni ww2 i vracanjem svega, i krece. Naravno posle Sijakovca i ubijanja srpskog svata. Prve zrtve su srpske, to je vazno reci.. Zapad je kriv, scenarista a glavni ucesnici za pocetak rata su Hrvati u HR i Bosnjaci. Tacka. Sve drugo je propaganda.

Robespjer-Aleksandar Maras

pre 11 godina

SVESTKO@ STJEPAN@

Cujete li sebe?!...Trebalo je da prodje 23 godine od prvih visestranackih izbora da Srbija dobije predsednika Srbina!(Kostunica je bio iznudjen i kratkotrajan slucaj)U svakoj vladi je bilo Hrvata u ministara u vaznim ministarstvima!Dulic je drmao gradjevinom, rudarstvom,ekologijom,trgovinom...A u Hrvatskoj?Jedan jedini Srbin kao fikus!U vojvodini ima 65% Srba a Vladi Vojvodine ih je 38%!Srbi nemaju osnovna prava u okruzenju a nesrbi u Srbiji su ravnopravni!Ugrozena prava Bosnjaka?Koja?Hajde da cujem?!"Ugrozeni" su oni sto zele Tursku na teritoriji Srbije!Tetka mi je udata za Hrvata, sa Braca i zive blizu Novog Sada u Ravnom Selu.Pitajte njega da li je ugrozen!Da li su ugrozeni pekari i poslasticari dosli sa Kosova?!...Ne lupajte!U vojsci sam bio u Zagrebu i luckom.U Luckom za dan NDH 10.04.1988 je pucano na strazare!...Srbija se prva odvojila?!Kakva zamena teza!!Da li vas je sramota?Ljudi u Srbiji u medijskoj blokadi?Vasi komentari su vrhunski primer neobavestenosti i blokade zdrave pameti!!..Zarad interesa velikih sila Srbi su satanizovani a vi se uklapate u pricu misleci da ce to "izbrisati" iz istorije monstruozne zlocine nad Srbima u svetskim ratovima!!NECE!!!.....I jos nesto!"Braco" Hrvati,gde mi je stric?!Otisao je u nocnu smenu u Sisackoj rafineriji 17.05.1991. god. pre bilo kakvih ratnih dejstava i vise ga niko nikada nije video!I ne samo njega!!!Pre tog posla bio je kapetan u JNA pa ga trebalo ukloniti?!......

ja

pre 11 godina

Za sve tastatura evropejce i organizovane lupace serpi, internet ratnike itd.

Rat je poceo napadom na JNA i kasarnu Viktor Bubanj, 200m iza moje nekadasnje kuce, bio sam dete kada sam to gledao vlastitim ocima.
Situacija je potpuno izmakla kontroli napadom na cuvene svatove, ne secam se sada tacno datuma.

Svako dobro

RS

pre 11 godina

Alo, ne uporedjujet Hrvatsku i republiku Federaciju. Hrvatska je mnogo mocnija i imala je podrsku Amerike da otera Srbe, i cinili su daleko manji procenat stanovnistva u HR, nego sto to danas cine Srbi u Bosni, pa neko pise da ce i ovi zavrsiti na traktorima??? Pa ovi u RS vozaju ih sve skupa, zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice u Bosni, sve ih samaraju, i niko ali niko nece da im se suprostavi, zato sto imaju svoj stav, nigde u regionu nije tako nesto vidjeno, ozb sam. Mocni su i slozni, ne ko mi u Srbiji, ne zna se ko je za Vojvodinu, za albance Kosovo, NVO, Beograd, bla bla, ovi ih rasturaju tamo sve, i ne samo to, cak i te Hrvate sto su ostali u Bosni, drze kao stit nekakav, i koriste ih protiv Sarajeva, nasli su neke rupe u zakonima, imaju hrabrosti, idu na sve ili nista, i lome ove iz Sarajeva, koji balave o unitarnoj Bosnjackoj BIH, a ovi sve jaci. Dodik je malo primitivan i sve to, ali ako, pre neki dan pocela gradnja nove termoelektrane stanari u Doboju, uspeli da dovuku Juzni tok iz Srbije samo za RS, a sad se javlja i Federacija zeli od njih komad, izvoze struju i Srbiji, imaju jake energetske kapacitete, drze sve ravnice u Bosni, Semberiju, Posavinu i Krajinu, drze sve reke, i najvaznije, jedina rafinerija u Bosni se nalazi u RS, drze poljoprovredu, energetiku i naftnu industriju, uz to jedini funkcionisu i nemaju probleme sa zakonima i blokiranjim, kao Federacija, a zivi se isto a mozda i bolje nego u SRB. Rasturaju ove, a ovi neverica!

m.

pre 11 godina

krivi su oni koji isto rade i na Kosovu. To je isti recept. Sta tu ima da se objasnjava. Kosovo nije bilo ustavno priznato i u UN priznate Srbije. Alija je bio sumanuto zadojen fundamentalizmom, kojeg se stide i ugledni muslimani u Sarajevu.

pet

pre 11 godina

ko nije upucen neka pogleda kako je alija izetbegovic zrtvovao srebrenicu da bi zapad bombardovao republiku srpsku. ima izjava tadasnjeg gradonacelnika srebrenice pa pogledajte. a isto tako pogledajte kako je srpska strana izazvana klanjem i ubijanjem 2500 srba u kravici. a mozete pogledati i kako je u to sve upetljana francuska obavestajna sluzba koja je placala paravojne formacije da pobiju muslimane u srebrenici. pa onda kpmentarisite ovde

Pavle Pucar

pre 11 godina

Stjepan, 9. april 2013 19:12)

Ne lupaj gluposti....Po tom ustavu prva recenica glasi...Drzava Srbija je demokratska zemlja svih njenih gradjana naroda i narodnosti.... Pa ide dalje sa dve autonomne pokrajne Kosovo i Metohija i Vojvodina...Nije autonomija Kosovu i Vojvodini ukinuta da se oni apsolutno nista ne pitaju nego je ukinuta u smislu da pokrajnski zakoni nisu vazniji od republickih eto toliko...I sve sto kaze Dodik je istina svidelo se vama to il ne...

samir

pre 11 godina

Srbi bili prve zrtve rata u BiH? Naravno da cete svi misliti tako, s obzirom da vasi mediji u to vrijeme nisu nikad izvijestili o ubistvu dvojice Muslimana iz zasjede u Kravici kod Bratunca, o ubistvu Muhameda Mesanovica u Zivinicama i o Seadu Demirovicu koji je nadjen ubijen na Trebevicu.

Ћезо Рца

pre 11 godina

Фрањи и Алији је било ,,тешко'' да разговарају са Слобом, па су се онда латили оружја. Сетите се само како су се Хрвати наоружаваали преко Мађарске и правили планове о елиминисању официра ЈНА, гледали смо то сви у Дневнику, ваљда се сећате? Изгледа је то био лакши и бољи начин да се реше нагомилани проблеми. Тужно и жалосно.

velibor

pre 11 godina

Za rat su krivi srbi i ide mi na živce što stalno spominjete kako su srbi htjeli očuvanje Jugoslavije.Kakve jugoslavije?SFRJ je bila zajednica naroda,dakle ne samo srba.Ako su svi narodi osim srba i crnogoraca htjeli osnovati svoje nacionalne države i to u okviru svojih avnojevskih granica onda ta Jugoslavija više ne postoji.Budite iskreni i recite da ste htjeli da svi srbi žive u jednoj državi,a to nije ništa drugo nego pokušaj da se ostvari ideja Velike srbije.Mislim da nije pravedno da je Kosovo dobilo nezavisnost,ali zaslužili ste da vam se to desi,jer je to ono što ste vi htjeli ostvariti ratovima u Hrvatskoj i BIH.

Mico

pre 11 godina

BiH je još bila dio SFR Jugoslavije 1991. godine. A selo Ravno je u BiH. I u tom selu se desio obračun između legitimne vojske SFRJ i Dubrovačke jedinice ZNG Hrvatske. E to se desilo u Ravnom. I ne samo u Ravnom već i u Drvaru još u ljeto 1991. godine kada su iz Hrvatske u BiH upale jedinice ZNG-e. A u Sijekovcu su 26. marta pobijeni civili od strane pripadnika HOS-a, muslimanske TO i riječke brigade tada već HV-a.

Sumadinac

pre 11 godina

Dragi Sokre,

verujem ti sve sta pišeš u tvom komentaru. Ali najznačajnije je što priznaješ da je Dodik u pravu. A to jest da ste vi počeli sa ratom. To potvrđuje tvoja rečenica:
"....strasna vojna sila za ZAPOČINJANJE rata...."

bro

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!
(realnost, 9. april 2013 20:33)

Aha, dobro. A sta cemo onda sa Bosnjacima u Sandzaku? Sta cemo sa Mađarima i Hrvatima u Vojvodini? Sta cemo sa Albancima u Presevskoj dolini? Ni oni ne zele da zive u Srbiji :)

Istina

pre 11 godina

Ma dajte molim vas, naravno da je Alija kriv. Rat nije ni poceo zelene beretke su slobodno hodale po Srarajevu, pretpostavljam da grade ravnopravnu drzavu.

Dejan P.

pre 11 godina

Gospoda iz kruga dvojke nikako ne zele i nece da shvate da je neko u Bosni ubio 28.000 Srba a da za to niko nikada nije odgovarao. Ne verujte samo propagandi zapadnih zemalja i nevladinih organizacija (koje isto finansira zapad) ni medijima koji ne zele da prikazu punu istinu. Pametan covek uzme nesto i procita.

iq

pre 11 godina

Secam se tacno. Svaki dan kada su muzevi, sinovi, braca dolazili sa linija gde su branili svoje selo, svoju porodicu od muslimana, arapa, placenika, i psihopata, toga sela vise nije bilo. Iz zasticene UN srebrenice su naoruzani naserovci ubijali, klali, silovali, pljackali. Selo po selo dan po dan i covek po covek. I tako se stvorio potencijal za srebrenicu. Ovo nije nikakvo opravdanje ovo je samo razlog. Draga majke srebrenice. Zao mi je vasih najdrazih. Ali da oni nisu klali nase najdraze mnogo toga ne bi bilo.

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit a ko je pucao na nenaoruzane vojnike u gacama podignutih ruku u sloveniji? imate snimak na jutjubu. da nisu mozda to ti tenkovi koje pominjete? po vama je u redu izbaciti vlastite gradjane iz ustava? vi ne govorite istinu,tj. tumacite kakao vama odgovara! sram vas bilo,a govorite o demagogiji!

Kredibilan svedok

pre 11 godina

Dodiku da je sam 2001. optužio SDS za organizovanje i učešće u zločinima. Tužilac je citirao Dodikovu izjavu pred regionalnom skupštinom u Banja Luci" da se "mora otvoreno reći da su zločini orkestrirani pod vodstvom SDS-a" i da počinioci "moraju odgovarati pred Haškim tribunalom".

"To je bila politička borba između mene i SDS. To je bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama, ali ne sporim da sam to rekao", kazao je Dodik.

A ja kazem - treba cuvati vlast lazima kako si je i dobio. Koliko si izracunao da ces ovim dobiti glasova - a dobro ti se zaljulalo - dobrodosla prilika za "marketing"

Бојан Илић

pre 11 godina

Браво за сведочење!
Неће Србин да се научи како се бори за земљу, па то ти је!

Hagoje Sudić

pre 11 godina

Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu.
(Sasa, 9. april 2013 18:31)

Znači, Slovenci su krivi? :D

Prvi metak ispaljen je 27.6.1991. od strane JNA oficira u Divači.

Vojska nije mogla "zgaziti" Sloveniju, iako je pokušala (i u tom procesu izgubila 31 tenk, 22 oklopna vozila, te 6 helikoptera). Konvoj JNA dužine nekoliko kilometara zapeo je pred hrvatskom granicom 3.7. zbog mehaničkih kvarova.

Uostalom, Slovenija nikada nije bila dijelom ideje o Velikoj Srbiji i samim time nebitna.

Puna podrska iz Srbije!

pre 11 godina

Kao sto smo mi Srbi napustili Kosovo tokom druge polovine XX veka i dopustili Albancima da postanu apsolutna vecina, uz naravno faktor nataliteta koji je isao u njihovu korist, pa tako i Muslimani ili da nikoga ne uvredim Bosnjaci moraju da se pomire da na tih 49,9% teritorije sada zivi vecinsko srpsko stanovnistvo, iako teritorije ne odgovaraju rasporedu vecinskih naroda pre rata, ali ovako svaki entitet ima svoju celovitost i kao takav je odrziv. Dakle, pripadam generaciji koja ce sigurno pokusati da zaboravi rat i sve zlo koje je naneo (u veliki deo rodbine mi je bio pogodjen i ratom u Hrvatsko i ratom u Bosni), ali isto tako ne zelim da prihvatim cinjenicu da je moj srpski narod za sve kriv jer nije. Zlocina je bilo i za njih se sudi Srbima i Srbi su to prihvatili, problem su Bosnjaci i Hrvati koji apsolutno negiraju bilo koji zlocin. Bilo je nazalost velikih zlocina na sve tri strane, a vi me ispravite ako gresim...

Aleksandar

pre 11 godina

Naravno da je Izetbegovic kriv. Uvukao Bosnjake u rat, a imao je dve prilike da to ne uradi. Da je Bosnu ostavio u Jugoslaviji bio bi i predsednik Jugoslavije, a mogao je prihvatiti Kutiljerov plan i izbeci rat. Hteo je Bosnu, van Juge u kojoj bi vladali Bosnjaci, a dobio je jos vece podele. I Bosnjaci sve vise uvidjaju da ih je gurnuo u besmislen rat.

jelena

pre 11 godina

Ma nema ovo nikakve veze sa Dodikom, jel on u pravu ili ne.
Stvar je u tome sto je ovako zaista bilo i to je nepobitna cinjenica !!!! Nazalost, znamo sled dogadjaja.

Zoro

pre 11 godina

Pa sta hocete? Covek brani svoju zemlju i svaka mu cast na tome! Apsolutno ga podrzavam u ovom poduhvatu, i posto vidim da mnogim ljudima smeta, valjda zato sto je Srbin, a i valjda zato sto Republika Srpska i dalje postoji, zelim mu da bude predsednik jos puno godina, i zelim da prosperiraju i Republika Srpska i Srbija. Ocigledno je da nekima od vas toliko smetaju Srbi, valjda zato sto nas je ipak nesto ostalo, pa vam i dalje zelim da vam budemo kao trn u oku.
Zivela Republika Srpska!
Zivela Srbija!

onasebudi

pre 11 godina

@bata
Ако је Алија хтео мир са Илијом, зашто је онда након разговора са Америма, одустао од плана који је предложио Кутиљеро?
Да би се 3 године касније и након 100.000 мртвих тај план ипак спровео у дело?

ma ja

pre 11 godina

Demokrat: " Mudrome covjeku otvorena je svaka zemlja, jer je domovina plemenite duse citav svijet." Citajuci komentare vidim da su mnogi ponosni na Dodika i njegovu verziju "istine". Ja necu da dajem komentar vezan za njegovo svjedocenje, vec samo zelim da postavim par pitanja: - Da li je neko pomislio, ok kriv je Alija Izetbegovic i muslimani-bosnjaci, ali zasto je moralo biti pobijeno na hiljade i hiljade ljudi, zasto su ljudi zivi paljeni u kucama ( Visegrad), zasto je postojao logor za sistematsko silovanje zena i djevojcica muslimanki ( Foca ), zasto su u Srebrenici kompletne porodice morale biti ubijene, zasto je Sarajevo moralo biti 3 godine pod opsadom gdje je ubijeno oko 11 500 civila, racunajuci i djecu itd. itd. ZASTO ??? Da li je bila vrijedna ta Izetbegoviceva knjiga tolikih Zivota, a vecina nas nikada nije bila ni cula za tu njegovu knjigu, niti se interesovao za politiku. Zasto je ubijen Srdjan Aleksic ? ZASTO ???
Hvala.

M.V.

pre 11 godina

1. Alija i Tuđman su u osuđeni u Bivšoj Jugoslaviji zbog svog šovinističkog i separatističkog djelovanja. Izišli su prije iz zatvora i napravili haos. Milošević nije bio osuđen za slične ideje.
2. U Hrvatskoj su Srbima ukinuta prava konstitutivnog naroda, jednostrano od strane Hrvata, sto je bilo protiv-ustavno. (Ova konstitutivnost je bio minimum prava Srba koja su predstavljala balans da Srbi zive u administratitivnoj jedinici Jugoslavije, tada određenoj kao Hrvatskoj, i genocida nad Srbima u WW2)
3. U Bosni i Hercegovini, opet protivustavno se proglašava nezavisnost Bosne i Hercegovine, nepoštujući uopšte prava jednog naroda.
4. Pro-Američke komisije proglašavaju da se u Jugoslaviji mogu proglašavati nezavisne države po AVNOJ-evskim granicama, i da se ne mogu mjenjati. Poslije kad to nije islo u korist Albancima, oni smatraju da se ipak mogu mjenjati. Samo u slucaju Srba se ne mogu mjenjati.
5. Jos na pocetku sukoba u BiH, bio je plan koji je Alija potpisao pa odbio, poslije konsultacija sa Amerikancima. Po tom planu ne bi ni bilo Republike Srpske, vec bi bile velike administratitivne jedinice, u kojima bi razliciti narodi imali vecinu, ali ne bi bilo cjelovitosti i povezanosti teritorije kao sto je to danas slucaj sa RS.
6. Muslimani-Bosnjaci iz Srebrenice, jedan od njihovih tadasnjih vodja, su svjedocili o Alijinom i Klintonovom dogovoru da se zrtvuju Srebrenicani, zarad NATO udara na Srbe.

Andrej77

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

I u cemu je problem.. nece ljudi da zive u Bosni, vi niste hteli u Jugoslaviji, albanci u Srbiji i svi imaju pravo na samoopredeljenje samo 50% stanovnika Bosne nema. Licemerje. RS nije Bosna i nikada nece biti. Ja licno nemam stav prema tome ali postujem zelju vecinskog stanovista tamo. Da li se zovu srbi ili marsovci, trebalo bi da je svejedno.

Rat u SFRJ

pre 11 godina

Krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije bili su pojedinci na svim stranama a pogotovo na strani onih koji su imali podršku u inostranstu i lobijima, koji su nastojali da se sve ono što su zamislili ostvari u toku njihovog života i njihove pozicije u vlasti.

Bojan

pre 11 godina

"Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)"

A to si saznao gdje Stjepane? U Zborniku maloumne mladeži? Da li ti zaista vjeruješ u takve idiotizme?

Komso 3

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.
(Komso 2, 9. april 2013 18:06)

Jedna istinita anegdota:

-jedno ljeto, negdje 10-ak god. poslije rata, dosli ovakvi 'zemljaci' sa sjevera Evrope u moj mali gradic, centralna BiH/zapad RS, u jednu kafanu ciji je vlasnik "mjesanac" (tata Musliman, majka Srpkinja) opstao tu sa nama citav rat,.. i zasjeli oni tako sa svojim starim prijeratnim prijateljima i komsijama Srbima (inace niko ih u gradu nije toliko maltretirao, kad su se vecina na pocetku rata pokupili i otisli..)
pa svi zajedno taj dan omeracili i razdernecili na kraju... Tek ce jedan od 'zemljaka' da veli: "Eeejj, kakvog dobrog derneka, nidje nema ko u stara dobra vremena, steta pa izbi onaj benavni rat!".. Kad tu konobar, gradski i lokalni zahebant, odjednom prepadno:-"Bice opet rata!!"..zemljaci se prenu i pogledaju ga zblanuto.. a ovaj opet:-"Bice!!!..al ovaj put mi cemo ici po tim: Svabijama, 'Olandijama i Sveckama.. a vi ostati ovde i peci kave!"

..naprasna provala smijeha!

Илић Бојан

pre 11 godina

Svestko dragi!
Ti si tipican primer "mladodrzavnih" Hrvata!
Ne zelite nikako da "progutate zabu", kako rece jedan pametan covek!
Hag je PUN Srba!
Molim te, a i "ispravne" Srbe, da ne kazes, ako moze, da se time vidi ko je koliko "zao" bio!
Ima ovde ljudi koji pamte i Zenge, Volfove( Vukovi-previse srpski zvuci), a ima i onih koji su preziveli Jasenovac( npr. Bezimenin otac, ali to koristimo samo kada treba da se iskoristi u blacenju "nepismenih patriJota)!
Probaj da ides na Hr sajtove i blatis Keruma i ostale, mozda i dozivis "katarzu", o kojoj uporno pricaju Hr predsednici, bivsi i sadasnji!
Ukratko:
SOLI PAMET KUCI!
Pozdrav

Kutiljer

pre 11 godina

Evo pogledajte sta Kutiljer kaze o svom planu i njegovom prihvatanju. Postoji jednostavan razlog sto su ga srbi prihvatali a sto ga je Alija odbio. http://www.dw.de/ko-je-odbio-kutiljerov-plan/a-16610990

hm

pre 11 godina

Poštovanje za majke nastradalih u ratu ali za sve, na svim stranama,svaka majčinska suza je jednako teška i ne prihvatam tezu da treba akcenat stavljati samo na ove organizovane u političko propagandni pokret. I postavio bih pitanje gdje je 450 000 Srba u Federaciji jesu se sami protjerali, danas ih u čitavoj federaciji ima oko 20 000. I drugo ako niko ne pokreće pitanje 100 njak logora za Srbe u Sarajevu ne znači da se njihova golgota nije dogodila. I na kraju da kažem da će naredni popis pokazati da je u RS od svih država bivše jug. vraćeno najviše iseljenih tokom rata a iz HRV i FBih i dan danas iseljavaju Srba.

Velibor, USA

pre 11 godina

samo da kazem- podrshka komentarima bata, mjesanac, Antiprotivan, Kutiljer, bezimena, Komentator, bobo-mk i sl.
i da dodam da prezirem i izetbegovica kao dela trojca smiloshevic-ftudjman, ali da je, u poredjenju s zlochincem rkaradzicem te rkaradzicevim apologetom dodikom, machji kashalj. ja kao Srbin mostarskog porekla to kazem.
a ovima shto kukaju kako je rat u BiH/ex-Yu urota zapada, -- pa shto ste se bili nalozili onda, oj mudri moji? shto niste tom vashom pamecu i mudroshcu predupredili to, ako je tako? koga sve treba kriviti samo da rkaradzic-mladic ispadnu eto nevinashca?

nebitni

pre 11 godina

(Sasa, 9. april 2013 18:31)

sale lepo si sve to napisao , postoji jedna cinjenica , ustav 1974 godine gde je SR hrvatska drzava hrvatskog naroda , drzava srpskog naroda isto to je bila i BiH drzava muslimanskog naroda , hrvatskog naroda i srpskog naroda. hrvatski sabor krajem 1990 oduzima drzavu srpskom narodu i pravi ih manjinom to za njima radi BiH krecu da napadaju JNA i sve sto je srpsko da otimaju i onda kada srbi krenu da se brane pojave se "profi zrtve" "majke srebrenice" "nenaoruzani civili" sa pricom kako su njih srbi napali na njihovoj teritoriji koju su oni oteli od SFRJ i samih srba koji su po istorijskim cinjenicama , vekovnim , oslobodilackim ratovima i naravno ustavnim pravom , bila njihova zemlja i drzava. i to njima mozes pricati i pisati do sutra , oni to nece da prihvate , to je za njih laz i ako ima sve zapisanu i dokumentovano da je tako sve pocelo ili se prave ludi samo nece moci jos dugo.

Maksa

pre 11 godina

Mozemo i ovako...Ispraznili Sarajevo od Srba, ubili civile u Sijekovcu (prve zrtve u BiH), i svata u Sarajevu. Mudzahedini ritualno klali i odsecali Srbima glave, u Bratuncu Kravicama Zepi, i tako izazvali odmazdu u Srebrenici. Imali logore u Sa, Silos Bubanj idr. I muslimani-Bosnjaci "nisu" krivi? Amnezija ili...

velika srbija

pre 11 godina

U Bosni je kriv Alija. U Hrvatskoj je kriv Tudjman. U Sloveniji je kriv Jansa ili Kucan, ne sjecam se vise. Na Kosovu je kriv Taci. U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.
A kad covjek procita imena sa poduze liste osudjenih za ratni zlocin u bivsoj Jugoslaviji dobija pravu istinu.

Siniša

pre 11 godina

roxi
nesjećaš se dobro,a neželiš da čuješ šta ti se kaže...možda si i vjerujem da jesi u pravu ali ovo što Dodik kaže je relevantnije,posle povlačenja Izetbegovića iz onog dogovora što je garantovao mir u BiH a na nagovor američkog ambasadora rat je uhvatio maha a da bude gore po Srbe taj je dogovor daleko od ovih benifita Srba dobivenih sa Republikom Srpskom...prema tome,još jednom razmisli čega se sjećaš

milos

pre 11 godina

Lično mislim da mi u Srbiji nismo ovlašćeni da solimo pamet Srbima u Republici Srpskoj. Da prihvatimo deo odgovornosti za zločine - da, ali da im govorimo šta sada da rade i učimo evropejstvu - ne. Oni svoju muku imaju i sa njom se nose dobro. Prođite malo Bosnom, pričajte sa ljudima, gledajte, pa onda razmislite.

verteks

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva,prava istina nije ni na jednoj strani, vec negde izmedju... Istina je da smo pravili gluposti u Hrvatskoj, bombardovano je i ono sto nije trebalo, ali ni Hrvati nisu nevini, da su se samo branili kako oni to vole da kazu, Oluja je genocid... Ako onda dolazmo i do Srebrenice, i ona je genocid, ali je i Bratunac na kontra strani... Sve u svemu, to je proslost. Jedina CINJENICA je da stranim silama nije odgovarala sloga ovih naroda, pa su po svaku cenu hteli da dodje do ovoga, a mi svi zajedno bili glupi kao sto jesmo pa to sebi i dozvolili. Pozdrav, svima.

Branislav Petronijević

pre 11 godina

Protiv sam Dodika,nama je potreban predsjednik intelektualac koji bi se mudrije od njega borio protiv velikobošnjačke politike ali danas je precizno govorio o uzrocima građanskog rata u BiH.Razlog je jasan,odbijanje Alije Izetbegovića i ostatka tadašnje muslimanske elite da prihvate da prihvate reforme koje bi od komunističke unitarne republike,Bosnu i Hercegovinu učinile uređenu na principu ravnopravnosti čega nema bez teritorijalnih jedinica ili federalizacije i što je i predlagano od strane predstavnika tadašnje Evropske Zajednice.

odlično

pre 11 godina

Odlično svedočenje. Dodik je pravi predsednik i političar koji se retko rađa. Moram priznati da sam se opustio oko ove priče sa KiM tek kad sam njega vidio sa Tomom, znao sam da će odbiti.

Uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca

pre 11 godina

Povod za raspad SFRJ i uzrok ratu u SFRJ nisu isti jer povod i uzrok nisu iste kategorije! Povod raspadu SFRJ možda i jeste srpska težnja za dominaciom ali taj raspad se nije morao desiti ratom, tako da uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca!

zORAn

pre 11 godina

Draga Hatidža, pogledajte i poslusajte nesto sto dolazi izvan vase svakodnevnice...Mozda vam pomogne da se oslobodite frustracija i besa...

Realista

pre 11 godina

BiH je stvorena u AVNOJ-u da ne opstane nikad kao nezavisna drzava. Hrvati i Srbi nikada nisu smatrali svojom republikom BiH i u Jugoslaviji, a kamoli kao nezavisnu drzavu. To je jasno ko dan. Srbija i Hrvatska od uvek su imali veliki uticaj na politickom zivotu u Bosni. Rat u Bosni je bio nepotreban, jer doneo samo gubitke kod svih, a najvise kod bosnjaka-muslimana. Dejton, nikako da sazivi. Zato, mora se uraditi novi dogovor o ustrojstvu BiH kao drzave izmedju konsitutivnih naroda Bosnjaka, Srba i Hrvata.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@velika Srbija
''U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.''
Криви за шта? За рат?
Тамо није било рата јер нико није нападао и убијао припаднике ЈНА. Није било рата, јер у Македонији и Црној Гори људи нису губили посао и/или главе зато што су Срби.
Све то знаш, али прећуткујеш, као што многи прећуткују чињеницу да су у широј околини Сребренице такође постојале и српске мајке којима су деца и мужеви убијeни. Ритуално, на верске празнике. Колико је тек српских мајки убијено у тим походима?
Нема их да сведоче и протествују у Хагу и Њујорку.
Ако већ прећуткујеш, онда боље ништа не говори.

Boris

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.
(Boske, 9. april 2013 18:45)

Varas se Boske, ovu Istoriju uci sasvim dovoljno skolaraca u Bosni, sasvim dovoljno za vas.

x

pre 11 godina

Alo ljudi, Jugoslavija nije bila Srbija! Ni Bosanci, Slovenci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci vise nisu hteli zivot sa Srbijom! Sta se cudite, pogledajte danasnju nebesku Srbiju... Najomrzenija drzava u Evropi!

U pravu je Karadžić, on ga je sam pripremao i javno najavio

pre 11 godina

U pravu je Karadžić kad kaže da "nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata od 1991. do 1995. da se protera muslimansko stanovništvo sa područja RS, kako to tvrdi tužilaštvo", on ga je sam pripremao i javno najavio sa "ili vas možda neće ni biti".

Vladimir Pula

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.

sokre

pre 11 godina

naravno, Izetbegovic je razoruzao TO osnovao Srpsku Republiku BiH i naoruzao je do zuba oruzjem JNA i kadrovirao iz Beograda etničkim čišćenjem....

na dan osnivanja 29.9.92 5 korpus (ARBIH) imao je:
jedan T-55 tenk
dva topa 76mm ZIS
jedan BOV
minobacače 60mm, 82mm i 120mm
1094 automatski pušaka
479 poluatomatskih pušaka (PAP)
152 puškomitraljeza
120 mitraljeza
48 snajperskih pušaka
10 osa
28 zolja
9 M57 RB
11 RBR
9 RPG
3 PAM
2 BS
veći broj lovačkih pušaka
strasna vojna sila za zapocinjanje rata....

Zjuganov

pre 11 godina

Sve tacno sto je Dodik rekao.
Trebao je jos da doda da je Izetbegovic direktan krivac za sve zlocine koji su se dogodili u BiH. Jer ko ne promisljeno zapocinje rat, sa bolesnom idejom da bude istorijska licnost koja je napravila bosansku drzavu, je kriv za sve stradale.

ante

pre 11 godina

Treba provjeriti ko je porušio stotine bogomolja na području današnje RS, protjerao i pobio desetke hiljada civila; izvršio pokolje u Srebrenici, Prijedoru, Brčkom, Bijeljini, Višegradu; čija vojska je držala Sarajevo, Maglaj, Bihać pod opsadom godinama... Je li to možda odmazda za ubijene srpske svatove na Baščaršiji?

malcolmX

pre 11 godina

da i Crveni Kmeri, Liliputanci i neizostavni Turci., sve su to Bosanci sami sebi napravili da bi ocrnili Srbe od Markala do Srebrenice, e moj Mile previse su vam krvave ruke da bi vam neko povjerovao.

roxi

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.

my way

pre 11 godina

Vidim, neki vec ustase da brane tezu o srpskoj krivici za svo zlo ovog sveta, naravno, sluzeci se retardiranim floskulama i ne iznoseci nikakvu sadrzinu u svojim komentarima, jer nemaju znanja, pameti, a pogotovo morala da bi pisali istinu. Rat su poceli oni koji su sa svojim teroristickim formacijama napali vojnike JNA i Srbe, koji nisu zeleli da budu deo zlocinackog projekta rusenja Jugoslavije, zna se dobro ko je prvi pucao i cinio zlocine, a to nisu bili Srbi. Ispada da neki imaju pravo na sve, pa i da krenu u ubijanje i zlocine protiv dotadasnjih prijatelja i komsija, a mi moramo tima sve zelje da ispunimo, kako da ne?!

hamdija

pre 11 godina

kako kaze gospodin :bosnjaci su hteli jedan covjek jedan glas,a imali nedje na svjeti jedan covjek pola glsa,ili nijjedan glas,to ima samo u srbiji i nigdje na svjetu,i kazete da se zalazete za demokratsku srbiju,sram vam bilo

Velebit

pre 11 godina

Nakon sto procitas par komentara, ti postane jako jasno zasto je Srbija tu di je....
Vi ocito zivite, ili probate zivit u nekom paralelnom univerzumu, gdje vlada izkljucivo srpska istina ! RS ce zavrsit isto kao i Kosovo, a kasnije i Vojvodina ! Vasi politicari zbog krajnije nesposobnosti vodenje bilokakve drzave, nebi smjeli imati niti jurisdikciju nad stadom ovaca !

O Dodiku se netreba gubit niti rijec, jer ce mu upravao ovih dana biti predoceno kako i koliko laze... ima raznih snimljenih i pisanih dokaza tko je poceo i zasto je poceo !..... tko je poceo rat u Sloveniji ili Hrvatskoj ? Takoder Izetbegovic, ili ipak neki drugi nesrbin ?! Opcenit problem u Srbiji je da si tu ljudi neznaju izabrati prave vode, nego samo neke prevarante, demagoge, nacionaliste i ostalog ljudskog sljama koje ih vode ravno prema provaliji !

Susjedi, bilo bi stvarno lijepo od vas da se odtrjeznite i probudite.... ako ne zbog vas, onda barem zbog vase djece !!

Stjepan

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...

Asad Ahil

pre 11 godina

Da da Izedbegovic je kriv,mislim i da najveci srpski patriote treba da osete makar trunku srama kad procitaju izjavu ovoga soviniste.Njegovo svedocenje nece sigurno promenit ishod presude jer je niko razuman ne shvata ozbiljno,a najveca steta i sramota je za srbe sto dozvoljavaju da ih ovakvi ljudi vode i predstavljaju..

Svedok dogadjaja

pre 11 godina

Muslimani apsolutno nisu bili ugrozeni u Jugoslaviji, cak sta vise svaki Muslimani ce reci da su tada imali najveca prava i najlepse ziveli. Dakle '91/2 Muslimanski zivalj nije imao ni jedan jedini razlog da zapuca na svoje komsije sa kojima su ziveli u slozi u bogatstvu.
Ipak Muslimani su poceli da se naoruzavaju u miru, prave paravojene formacije zelene beretke, poceli su da paradiraju sa naoruzanjem i beretkama u sred mira. Pa to je danas nezamisliovo u Evropi. Ipak tada je sve bilo dozvoljeno jer je nastao ogromni prevrat i budjenje amerike i nemacke nestankom SSSR-a.
Samo zato sto nisu hteli da prihvate demokratsko pravo konstitutivnog naroda koji je odbio otcepljenje, oni su zapucali ...
Tragicna odluka Alije Izetbegovica, koji je Bosnu gurnuo u pakao rata, umesto da se pregovorima nadje resenje. Naravno Srbi su uzvratili na vatru i nisu smirivali situaciju.

Danas Bosnjaci postaju sve izolovanija zajednica, a cela BiH zivi od finansijske pomoci, kao vestacka tvorevina. Truju se pricama iz rata i grade naciju na zrtvi i mrznji prema Srbima. Kada zapad izgubi motiv da odrzava vestacku tvorevinu, ista ce i nestati.

obelix

pre 11 godina

Najviše me boli što sam i sam bio naivan devedesetih. Da Srbi u Bosni i Travuniji nisu bili tvrdi i nepokolebljivi, zadesila bi ih ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj. Ovako je stvoren entitet sa medjunarodnom verifikacijom i nema te sile koja može da ga ospori ili erodira. Najveći prilog tome je licemerje onih koji u punopravno članstvo EU prihvataju jedinu monumentalnu genocidnu tvorevinu Hrvatsku, a Republici Srpskoj lepe tu etiketu preko isfabrikovane hiperbolisane tragedije u Srebrenici.

modesty

pre 11 godina

U pravu je. Ali Bosanci i Hrvati su zadojeni mrznjom i propagandom, gde slepo ignorisu stotine hiljada proteranih Srba, i jednake zrtve (ukljucujuci i civile) na sve tri strane. A da i ne pominjemo da su oni sve ovo i zapoceli, i odbijali sporazume i gurali zemlju u rat. Istina da su se Srbi branili od novog genocida je zakopana. Agendu za proterivanje su imali oni, a to su sve sada "zaboravili" i na sam pomen srpskih zrtvava pocinje vriska i kuknjava i niti jednom ih nisam cula da su nam se javno izvinuli ili nedaj boze, osudili sopstvene krvnike. Hrvati i Bosance se ponasaju kao da ce uraditi bilo sta samo da nadglasaju Srbe, bez obzira na to sto Srbi govore. A najglasniji su kad Srbi govore istinu.
Tragicno i tuzno ali ne znaci da zbog toga nasi ljdi moraju da ispastaju nepravedne kazne.

bosanac

pre 11 godina

To Milorade kazi ti nama ko je kriv,kriva je samo jedna strana,tako je kriv sam ja kao dijete koje je imalo 12 godina sto sam bio u Sarajevu sve vrijeme rata,gladan,zedan i svaki dan bjezao od granata-samo sto sam Musliman.Sve dok vi budete tako rezonovali stvari nikada balkan nece naprijed.fuj

ko to kaže, ko to laže

pre 11 godina

Rat je počeo onaj koji je želeo stvoriti Veliku Srbiju, na račun onih koji su bili van granica Srbije. I uzrok i posledice je zabeležio svet, preko svojih novinara, preko svojih medija. Možeš ti Dodiče da lažeš koliko hoćeš ali ti veruju samo oni kojima tvoja laž godi.
ps: bravo za komentar čiji je autor YA

Miško

pre 11 godina

Steta sto u Srbiji nema politicara poput gospodina Dodika! U prilog tome je i cinjenica da je i Nikolic morao da ga pozove i posavetuje se sa njim. Kad je tesko Dodik!!!

tatko

pre 11 godina

otprilike ovako:mi smo vas pobili ,etnicki ocistili.porusili sve sto lici na islam u bih, silovali,brutalno zatvarali u logore, sravnili sve dzamije,, ravili najvece zlocine poslije 2sv rata i na kraju izvrsili genocid u srebrenici i drugim opstinama na 2/3 BiH (za sada sacekacemo da se zavrsi sudzenje Karadzicu i Mladicu)i to sve u nuznoj odbrani i zato sto je Alija kao mladic napisao tu deklaraciju?zbog jedne knjige ?kakve recimo u srpskom narodu ima koliko hocete (nacionalisticke). E super si ga odbranio. Za ove izjave nisu morali da ga zovu, mogli su da priloze njegovih nekoliko desetina izjava...bice interesantno unakrsno ispitivanje, zato je dobro da je tamo da odgovori na nekoliko pitanja.

bosanacbrcko

pre 11 godina

ma kako da ne alija je ukopao artiljeriju oko gradova i natocio tenkove gorivom i cekao sam da se desi neki incident da bi upotrijebio tu silu i ocistio srbe iz bih

Milan

pre 11 godina

Dodik=Mile Ronhil!! Ti znas ko je kriv za pocetak rata pojma vi nemate a da su se bosnjaci spremali zasto su onda stradali vise nego ostali a naj brojni su bili u BiH nije nikako logicno!!!!

Чедо

pre 11 godina

Е моје Србенде! Гледам коментаре и не верујем.Браните Алију, глумите неку правду,зато смо ту где јесмо. Кад би неки Хрват урадио тако нешто? Бране своје без обзира на све и ево их у ЕУ(у коју се већина вас куне али никада нећете ући у њу). Додик је шљ.. али га у овом случају треба подржати, а када се то заврши обрачунати се са њим.

Boki_Marad

pre 11 godina

Sve je to lepo, al i dalje sam ubeđen da nisu trebali da pobiju onolike civile u Srebrenici i obrukaju nas i našu istoriju, jer nikad tako nešto nismo radili, a trpeli smo i gora stradanja od ovih iz '90ih, pa smo ipak znali da se borimo časno...
I na 3 puta veću vojsku ako treba, al civile nikad, Karađorđe nije klao turske bule nego turske kapetane, Živojin Mišić nije dirao austrijske i švapske frajle... Sramotno su postupili u Srebrenici, ko god da stoji iza toga...

nikola

pre 11 godina

Sa muslimanima je nemoguc suzivot njima vera zabranjuje da se mesaju sa hriscanima vec samo medju sobom. To sto su nasi stari u sfrj trpeli to ne bi niko na svetu.

Zoran

pre 11 godina

SVE STO KAZE JE TACNO. Covek govori na osnovu cinjenica, za razliku od mnogih koji ne dopustaju da tako "trivijalne" stvari kao sto je istina stanu na put njihovim velikim idejama.

Crnidanidolaze

pre 11 godina

Sve što je rekao stoji. Samo što neki neće da se pomire sa realnošću. Da je nama u Srbiji jedan ovakav mogli bi mi i bez Evrope.

bojan

pre 11 godina

Svako ko iole nesto zna o dogadjajima pocetkom devedesetih u BiH zna da je rat poceo bas zato.Zato sto je Alija zeleo unitarnu BiH po principu jedan covek jedan glas,sto bi stavilo u neravnopravan polozaj Srbe i Hrvate kojih je bilo nesto manje,te bi stoga BiH vremenom postajala islamska zemlja kako je gdin. Alija napisao u svoj knjizi "Islamska deklaracija".

Istoricar

pre 11 godina

Istoriju ne pisu & niti treba da interpretiraju "svedoci" sa bilo koje strane oni bili, za to postoji nauka zvana "(Nepoliticka) Istorija".
Svima bi preporucio knjigu Sabrine P Ramet:
-The three Yugoslavia / ISBN 0-253-34656-8 na engleskom jeziku
-Die drei Jugoslawien / ISBN 978-3-486-58349-6 na nemackom jeziku
i da uporede sa onim sto je Mr.Dodik izjavio na Tribunalu...a ni njemu nece biti naodmet da procita navedena izdanja, ukoliko uopste vlada engleskim & nemackim jezikom.

Republika Srpska

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?

malcolmX

pre 11 godina

neka ovde vas vecina opere necistu savjest time sto cete povjerovati u svaku laz Dabicevih svjedoka, masovna ubistva, progoni ,pljacke i na kraju genocid koji je presudio ovaj isti sud na kojem gledate Dodika koji je sve to osudjivao 90-tih a sad to porice, istovremeno gaseci tv kad svjedoce svjedoci tuzilastva.

muslim

pre 11 godina

Za razliku od vecine Srba koji,poput Dodika, pominju Islamsku deklaraciju kao Izetbegovicev i SDA ratni plan, a da nisu ni citali taj pamflet,ja sam citao. Dakle, Islamska deklaracija nema nikakve veze sa bivsom SFRJ i muslimanima u Jugoslaviji,samim tim i BiH. U toj omanjoj knjizi rahmetli Izetbegovic kritikuje stanje u muslimanskim zemljama,posebno arapskim, a ne SFRJ. Stavise,na samom pocetku se pominje da stavove koje iznosi nemaju veze sa stanjem u Jugoslaviji. Sustina je da je rahmetli Izetbegovic kritikovao bogate muslimane koji novac trose na luksuz umesto da ulazu u napredak svojih drzava i naroda.Tvrditi da je ta knjiga ratni plan potpuno je suludo. Uz ovakvu odbranu, Karadzicu se ne pise dobro. Dodik danasnji nastup u Hagu naravno koristi za svoje politicke ciljeve, a ne za odbranu Karadzica

Svestko

pre 11 godina

Dragi Srbi, primijetite da političari koji vas predstavljaju uvijek nastupaju s pozicija arogancije, odnosno, sile. Uvijek se postavljaju na način da: "Ako ne be bude kako Mi kažemo mi ćemo ovo ili ono...", da ne kažem da uvijek pribjegavaju nekoj vrsti zastrašivanja i prijetnji.
Pri tome se uvijek predstavljaju kao "jaki". Tek na kraju kad proizvedu probleme, prodube sukobe i učine štetu vi kao narod uviđate ili ne uviđete koliko su oni bili u pravu i koliko su štete takvom arogancijom prouzrokovali. Pri tome se uvijek zaklanjaju iza vas, tvrdeći da će te im vi kao narod "skinuti glavu", ako postupe logično i razumno.
Kako biste sagledali ispravno situaciju pogledajte koja prava oni traže za Srbe bilo gdje (BiH, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora), a koja prava su spremni dati drugima.
Recimo za srbe na Kosovu traže puno više nego što su spremni dati Bošnjacima u Sandžaku, Albancima na jugu Srbije itd.
Mislim da ste generalno kao narod zaista pod nekom vrstom informativne blokade te su vas lišili mogućnosti da se situaciju posmatrate iz ugla drugih (postavite se u situaciju jednog Albanca na jugu Srbije ili na Kosovu i pokušajte zamisliti da su Srbi na njihovom mjestu pa ćete uvidjeti da ne rezonujete ispravno i da nije istina smo ono što vi mislite da je istina). Postoji i druga strana i postoje i njeni interesi. Pokušajte to shvatiti. Vrijeme je. Ali pri tome ne znači da su vam svi neprijtelji.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

Slušaj ti njega šta bulazni,krive su sve tri strane,imali smo loše ljude na vodećim pozicijama a narod lud, nerazuman nije imao snage da svojim vodjama kaže stop i došla je beda,jad, hiljade žrtava pobijeno,proterano.I dan danas negujemo zmije u nedrima svi i nikako da se osvestimo,kao da imamo sto života pa neka trujte nas a vama je dobro,svi ste masni,bogati,nemora ni pokoljenje da vam se mući a običan narod neka ispašta kad ne misli svojom glavom,već glavom zadriglih političara.

Gruja

pre 11 godina

Dodik je u pravu, isti ovaj sporazum koji su sve tri strane potpisale za stvaranje federacije, je pre po cetka rata odbio da potpise Izetbegovic, tacnije prvo je pristao, a onda se predomislio. Srbi i Hrvati su u startu pristali na Federaciju i izbegavanje rata.
To je jednostavno cinjenica...

Divos

pre 11 godina

Прилично је чудно да Б92 преноси текстове Јутарњег листа, једног неозбиљног медија.
Овде је врло важно рећи неколико ствари. Господин Додик је у ратном времену био члан парламента Српске (признајем да сам у то време, као уосталом и скоро сви припадници ВРС, имао приличан анимозитет према политичарима, а посебно члановима тадашње скупштине, ружно од мене, али такав сам), и то опозиција. Сигурно се тада и није слагао са тадашњом влашћу, зато је и данашње сведочење и коректно, и поштено. А у тим трагичним догађајима најважнији је свакако почетак. И господин Додик је потврдио да је тежња срспког народа био опстанак тадашње Југе (уосталом одржан је и плебисцит који је то потврдио), друга страна је имала друге намере, одржан је и нелегитиман референдум (против воље, и без учешћа Срба) којим је насилно спроведена сецесија, а искључиво кривицом Алије Изетбеговића (који је чак и прихватио Кутиљеров план, па касније повукао потпис) су пропали сви преговори, као и напори да се дође до мирног решења.
Паралелно је деловала СДА, основана је и тзв. патриотска лига, следи ратно страдање, безумље и хаос. Срби су се у новонасталим околностима организовали, свакако је добар потез био оснивање РС(09.01.92), и покушали да одбране своје вековне просторе, делимично су и успели, уз велике жртве, и то оних најбољих.
Поставља се питање, да ли се рат могао избећи да су другачије деловали ако не једини, онда убедљиво највећи кривци, СДА и бошљачки лидери? Одговорити није лако, ја ипак мислим да јесте.

Grobar-España

pre 11 godina

Ne gajim nikakvu ljubav prema Hrvatima, ali mislim da bi i mi i oni, zarad interesa oba naroda morali da nadjemo nacin da se ne mrzimo i ne strahujemo jedni od drugih. Preti nam ista opasnost. "Ko razume shvatice".

Slovenac - Maribor

pre 11 godina

LEX - Amerikanci imaju Ameriku (SAD) ali tamo živi veoma visok procenata drugih nacija (Meksikanci, Irci, Italijani...).
ALI - najviše ima Amerikanaca. Jeste, Jugoslavija je na neki način bila Srboslavija, jer je bilo Srba najviše. Logično, ili?

Dodik je sve dobro rekao. Ako bi se prihvatio plan Kutiljera, ovog rata NE BI BILO!!!
Znači, tko je onda kriv? Onaj koji je hteo više. Svi su se slagali, samo Alija ne.

zare

pre 11 godina

Čovek je evoluirao ogreznuvši u kriminalu pa sad podržava Karadžića jer zna da držeći narod u mržnji i strahu prema "drugoj stani" može najlakše da ga pljačka!

PeroTreger

pre 11 godina

@ Nije važno šta su Srbi hteli - važno je šta su Srbi učinili u Bosni. I sve to sada ponavljaju u Vojvodini.
(Dragan, 09. april 2013 15:35)

Kako te bre nije sramota? Sta to tacno Srbi rade u Vojvodini?! Sta je to Vojvodina, republika, drzava, nacija!?! Da nema i vojvodjanskog jezika mozda, koji, opet mozda, potice iz prastare vojvodjanske drzave?!? Sta to ja Srbin Dusan radim tebi Vojvodjaninu Draganu pa se ti osecas ugrozenim?!?

Marko

pre 11 godina

"Svi su 1992 potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktio širom zemlje."

Uz podršku SAD. I niko nikada nije za to snosio odgovornost

Biljana

pre 11 godina

Dodika se sećam iz 90-tih. Bio je pristalica i član stranke Ante Markovića. Od tada do sada je prešao put za sebe i svoju "karijeru" postao problem Republike Srpske i šire. Nadam se da to Haški tribunal zna bolje od mene.

Дејан

pre 11 godina

@Чедо: Ваљда вам је јасно да овде не остављају коментаре само Срби, има ту посетилаца и из комшилука, а посебно су активни на овим коментарима активисти НВО сектора и неких странака. Надам се и да знате ко финансира поменуте организације и за чији интерес раде.

lopovi!

pre 11 godina

Izetbegovic nije nista vise kriv od tebe i tebi slicnih na svim stranama.Vi ste svi najobicnija bagra profiterska a ljudi na ovim prostorima koje god da su nacije i vere od vas imaju samo stetu.Dovoljno je pogledati bivse zemlje SFRJ na sta lice i kako ljudi tamo zive i sve ce biti jasno.Upropastili ste nas nacisto.

Milosav

pre 11 godina

Treba dodati da su za rat u Bosni krive i sve zemlje koje su priznale nezavisnost, jednostrano proglasenu od bosanskih muslimana.
Zivela Republika Srpska!

max

pre 11 godina

Koji licemer..srbi nisu hteli Jugoslaviju već Srboslaviju..
(lex, 9. april 2013 14:23)

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.

Istina

pre 11 godina

Gospodo iz bivših SFRJ republika, da razjasnimo neke proste činjenice. Prve žrtve sukoba u SFRJ u svim zemljama bili su ljudi SRPSKE NACIONALNOSTI. To nisu bili izolovani slučajevi nego vrlo precizno isplanirano istrebljenje srpskog naroda pre svega u Hrvatskoj i Sloveniji. To su činjenice... ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. Kutiljerov plan je potpisao sa Tuđmanom i Miloševićem, a onda je na nagovor Amerikanaca po sletanju aviona u SARAJEVO poništio dogovor. I TO JE JEDINA ISTINA. A ako ćemo da pričamo o Sarajevu onda pre granatiranja bi trebalo pomenuti progon Srba iz tog grada, Dobrovoljačku ulicu... Zbog toga je sve počelo, a ne zato što su Srbi rekli e ajde da se malo igramo rata, dosadno je. Uzroci su u vama gospodo iz Bosne, Hrvatske i Slovenije. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Zapamtite Srbin nikad nije prvi potegao oružje koliko god da su velike bile političke razmirice, Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...

Novak

pre 11 godina

Mislim sjajno.
Covek je optuzen za najvece ratne zlocine, masovni planski progon a vec je potvrdjen genocid u Srebrenici a ovaj sto je Srbiju ostetio na stotine miliona eura kaze da je to sve zato sto je Alija napisao nekakvu Islamsku Deklaraciju.
Dakle stim je sve opravdao. Da se jos malo zaeo u sudnici rekao bi 'pa Radovane majstore svaka ti cast'.

Na stranu male zajedljivosti ali covek se pita sta mu je trebalo da se pojavi u Haagu. Gotovo da je javno rekao da bi radio sta je Rasho radio. Ovo svedocenje dodje kao oda radosti Rashi.

Uostalom sve je ovo ok. Haag je dokazani cirkus, a cirkus bez majmuna ne ide. Samo tako Mile, lako ti je stim sudom, ne znam kako ces sa sudom u Beogradu?!

lehman

pre 11 godina

Politička krivica i ratna krivica su odvojene stvari. Jedan od velikih problema Haga je što se upetljao u "traženje razloga rata" i drvenje po pitanju Velikih Srbija, Velikih Hrvatskih i sl. Ne može nekome da se sudi zato što hoće Veliko Ovo ili Veliko Ono. Ništa od toga nije nelegitimno. Kao što smo naučili, proglašenje nezavisnosti Kosova nije nelegitimno (potvrdio Onaj Drugi Sud), pa samim tim i "osamostaljenje" Srpske BiH (kasnije samo "Srpske") 1992. nije. Valjda nije nelegitimno ni insistiranje Bošnjaka na njihovom viđenju i unitarnoj BiH. Zato je i počeo građanski rat - jer se nisu dogovorili. Nije nelegitimna ni borba oslobodilaca Sarajeva (Srba) protiv branilaca (Bošnjaka, Srba i ostalih). Sve je to gadno, ali nije zločin. A kada pričamo o samim zločinima i pravljenju veze sa političkim ciljevima, onda je priča ozbiljna i poražavajuća za Srbe. Karadžić je možda manji krivac za početak rata (u šta apsolutno ne verujem), ali je najveći krivac za ratne zločine, sa svojim pajtosom Mladićem. Besomučno i neselektivno "lupanje" po Sarajevu, etničko čišćenje celog Podrinja i B. Krajine, Srebrenica... najveće sramote srpskog naroda!!! Ja ne bih imao obraza da svedočim kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

vrlo cudno

pre 11 godina

Cudno je to... Slovenci nisu htjeli sa Srbima da zive, nisu to htjeli ni Hrvati, pa onda nisu htjeli ni Bosnjaci, pa Makedonci, pa Crnogorci i na kraju ni Albanci. Zar to nije vrlo, vrlo cudno?? Zar je sve njih Izetbegovic okrenuo protiv Srba? Zar nije cudno da je sravnjen Vukovar, da je razaran Dubrovnik, da je Sarajevo bilo pod najduzom opsadom u istoriji, da je počinjen najstrašniji zločin od kraja II s.r. u Srebrenici, da su porusene sve dzamije na teritoriji danasnje RS... a da je za sve to opravdanje da je Izetbegovic htio nezavisnu Bosnu??
Ljudi, pogledajte se u ogledalo.

Zoki

pre 11 godina

Treba imati na umu da je Dodik u ratu bio Karadžićev politički protivnik. Da Izetbegović nije odbio taj plan, rat bi verovatno bio izbegnut a stepen političkog jedinstva BiH kao države bi bio veći nego danas. Sve bez miliona izbeglica i hiljada poginulih.
Ovo sa Karadžića ne skida odgovornost za ono što se dešavalo tokom rata, ali ga oslobađa tobožnje krivice za pripremu i izbijanje rata.

xxx

pre 11 godina

Koliko komentara ljudi koji nemaju pojma o BiH,ratu u BiH,o referendumu '92.,o SR BIH,o Teritorijalnoj odbrani,o Kutiljeru,itd,itd...Fuj koliko gluposti! Pravda za Republiku Srpsku i skidanje anateme sa iste!

Iovus

pre 11 godina

Uprkos komentarima dežurnih autošovinista i "susjeda",istina se zna.
Srbima nije trebao rat, niti su ga želeli. Dobijen je mig sa zapada da se krene u rasturanje Juge, i onda su krenuli teroristički napadi na JNA. I u Bosni i u Hrvatskoj su prve žrtve rata bili Srbi, a i Tuđman i Izetbegović su hteli da stvore jednonacionalne države proterivanjem Srba kao glavne prepreke za ostvarivanje svojih ciljeva. Tuđmanu je uspelo, Izetbegoviću se obilo o glavu. BiH je potpuno neodrživa i ona će se raspasti jer niti Srbi niti Hrvati žele da žive u njoj i kad prestane podrška Amerike u njenom očuvanju, raspašće se kao šumeća tableta. To je realnost.

dejo

pre 11 godina

pa covjek je napisao u islamskoj deklaraciji da hoce da napravi islamsku drzavu..samo se malo zeznuo..najaci su mi ovi iz beograda,pule,zagreba..sto drze nama pridike u suzivotu..zivite vi s njima kad mislite da je tako super..dok su u manjini jos je i dobro..na prostorima gdje su muslimani vecina ne smijes da kazes da si srbin..o kakvim vi sarenim lazama pricate..Republika Srpska kako tako jedina funckionise za razliku od svega ostalog u BIH..

RS

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??

sa granice

pre 11 godina

Da je Izetbegovic provocirao i hteo da zakuva jeste, ali da smo se MI preterano primili i na pogresan nacin to resavali (iako smo sve imali u svojim rukama), bog'me jesmo... tu je nasa greska!

Igorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

pre 11 godina

Da li je Alija kriv i za rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Kosovu? Sramotno je ovo sve da i poslije 20 godina GLUPI narodi balkana mrze jedni druge. Dok drugi napreduju mi zivimo jako lose jer smo GLUPI i NEOBRAZOVANI !!

grom

pre 11 godina

Covek je lepo rekao da su prve zrtve u BiH bili Srbi,prve glave koje su pale bile su Srpske,prvo selo spaljeno i 21 civil ubijen je Sijekovac. Ko ne veruje neka proveri ima sve na netu. Prema tome muslimani i hrvati su poceli rat u BiH sve ostalo je posledica TACKA.

cileanac

pre 11 godina

hrvatska je ta koja je kriva za rat. tudjman je huskao priglupog aliju da krene u referendum. hrvati i danas huskaju muslimane na srbe, to je vidljivo i iz ovih komentara na forumu. neka meni neko objasni ako su srbi bili toliko superiorni u naoruzanju kako se desi da imamo 60 hiljada poginulih muslimana a 30 hiljada poginulih srba? sa sve srebrenicom koja se desila na kraju rata gdje je navodno pobijeno 8.000 muslimana? kad se uzme ukupan broj srba i muslimana u bosni ovaj broj zrtava je itekako uravnotezen i odslikava etnicki strukturu bih. treba reci da su muslimani ginuli i u sukobu sa hrvatima ali i medjusobno. a vec na pocetku rata govorilo se o stotinama hiljada mrtvih muslimana, stotinama hiljada silovanih muslimanki. kolika je moc propagande! istina je totalno drugacija. vec u martu 1992. u mjestu sijekovac u bih, pocinjeni su masovni zlocini nad srpskim narodom od strane hrvatske vojske, rijecke brigade. sta ce rijecka brigada 1992. u bosni? srbe je spasilo jedino to sto su uza se imali dobar dio jna kadra pa su ovi dali naoruzanje srbima da se odbrane od alijinih generala: juke, ćele, ćele II, kruške- sve prijeratne ubice, kriminalci i silovatelji. mozda su trebali da puste da im ovi upadaju u naselja, sela, gradove, kuce, stanove? znaju nesretni sarajevski srbi kako im je bilo pod njihovom vladavinom. srbi sarajevo nisu drzali pod opsadom nego su branili svoja naselja gdje su zivjeli kao vecinski narod. srbi nisu agresori nego zrtve. long live republic of srpska.

bn

pre 11 godina

Gledam prenos svedocenja na BN TV. Dakle, Dodik je prolupao. Drzao je prvo politicki govor o tome kako je Izetbegovic kriv za sve. Tuzilac ga podseca da je na prethodnom svedocenju tvrdio suprotno od danasnjeg, optuzivao SDS i Karadzica. Dodik se nesto vadi, ne seca se sta je govorio, malo se iznervirao.Evo sad ga pita i za njegove tvrdnje da je Karadzic 97. iz BL izneo neke silne pare, 3,6 miliona maraka. Dodik na to opalio po Dnevnom avazu.

Zenica

pre 11 godina

Radi se o izjavi jednog od svjedoka odbrane u kojoj se iznosi jedna teza,naravno,najblaže rečeno diskutabilna,obzirom na sve strahote koje su se desile u tom ratnom periodu...
Ali ta izjava ne može imati neku težinu,obzirom da svaki sud odluke donosi na osnovu dokaza kao najpouzdanijeg sredstva,a i dovoljno je do sada već toga nesporno utvrđeno... Pozdrav...

Nama nebitno....

pre 11 godina

Mozete vi da pricate sta god hocete, ali kad vidim komentare tipa "ode Kosovo, a i Vojvodina ce brzo" shvatim koliko je Srpska bitna. Probali ste kao i 1941., dobili po nosu jer nismo bili naivni kao tada, sad imamo drzavu i skinite nam se sa grbace. Karadzic je ucestvovao u pravljenju Srpske, nas je heroj kao i Mladic, Dodik i svi ostali - i mozete da nam pljunete pod prozor.

sOneStrane

pre 11 godina

Ne volim Dodika kao politicara kao prvo! Ali je cinjenica da je rat poceo secesijom BH jednostranim potezima Muslimana i Hrvata. U regionu sa tako teskim istorijskim nasledjem gde su svi bili naoruzani do zuba nista se drugo nije moglo ni ocekivati. Uostalom prve ratne akcije i zrtve su izvedene od strane HOS-a i regularnih jedina HV u okolini Bos. Broda 26.03.92 (neposredno pre toga 1.3.92. je ubijen svat na srpskoj svadbi na Bascarsiji, kada je svadbenu povorku pucao Celo Delalic inace osnivac zelenih beretki, nakon cega su sve strane podigle barikade u Sarajevu i otpocelo je puskaranje). Prica o ratu u SFRJ je uzasno komplikovana i nema mesta crno-belim predstavama vec je potrebna podrobna i nezavisna analiza svih cinjeca kako unutar SFRJ tako i uticaja spolja koji kako se kasnije jasno videlo uopste nisu bili naivni. Uostalom razvoj situacije u BH vec je bio precizno predstavljem u Top listi nadrealista davno pre pocetka rata.. drugim recima cekao se okidac da se krene u opsti obracun svih sa svima. Iz svega treba izvuci neke pouke a ne zloupotrebljavati povrsne interpretacije za dalju indoktrinaciju balkanskih nacija.

ЈоГ

pre 11 godina

Republika srpska je razlog zašto BiH nema šanse da ikad bude normalna država.
Lupite minuse, al BiH je u paralizi koja nema rješenja.
(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)
-------------------------------

Слажем се да БиХ нема шансе да буде нормална држава али јој за то није крива РС него је БиХ једноставно немогућа држава због опречних аспирација 3 конститутивна народа. Уосталом, ако је РС проблем зашто Бошњаци и Хрвати не уреде Федерацију па да имамо пример за углед?

Биће да би једни на силу правили некакву "босанску" нацију а други би да остану то што су и више се идентификују са Србима у Србији односно Хрватима у Хрватској. И ко су Жељко Комшић, ти, или ја да им нешто намећемо и кажемо "ви сте Босанци"? Ето да би само БиХ била нека нормална држава, па зар није држава израз жеље народа а не да буде обратно па да држава диктира народу шта и како треба да се осећа? И то само зато што је некоме на Западу згодно да постоји некаква држава у коју ће се стално моћи уплитати...

krug dvojke

pre 11 godina

@hamdija jedan covek,jedan glas,a posledica preglasavanje bez dogovora i sve to na stetu bosanskih srba. toga je bilo samo u bosni,pa se desio gradjanski rat.

Босанац

pre 11 godina

@vladimir pula

Naravno, znam da je vama zao sto jos ima srba u bosni! Svaki dan vam je tesko sto niste uspjeli pobiti i protjerati sve srbe iz bosne! U hrvatskoj ste skoro pa uspjeli! Sram da te bude!

vladimir

pre 11 godina

Bosanski Srbi nikako da izvuku pouku brace iz Hrvatske (citaj tzv RSK) ili sa Kosova. Dobili su neku nakaradnu tvorevinu koja je zapravo stvar unutrasnjeg uredjenja BIH i sad od muve prave slona. Uz to politicari iz RS daju ovako bezobrazne izjave vezane za rat i dodaju so na ranu, a omiljena im je tema, pored opsade Sarajeva, Srebrenica. A znamo kako su zavrsili oni jadnici iz RSK zbog toga sto su bili slepi kraj ociju, na traktorima, rasuti kojekude po Srbiji...

mlekadzija

pre 11 godina

Muslimani a pre svega Bakir bi morao da prihvati realnost na terenu... Republiku Srpsku i ono sto se naziva Federacija ali nesto ne funkcionise najbolje. A Alija je odbio Kutiljerov plan to je fakat zivota sto bi rekao pok. Miro Radojcic

istina

pre 11 godina

Posto ima ovde muslimana neka citaju i:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304275/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-1-Brasno-prodavali-samo-za-zlato
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304490/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-2-Oricu-milion-maraka
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/304962/Sverc-humanitarne-pomoci-u-Srebrenici-4-Dok-je-narod-gladovao-konje-su-hranili-zitom

Sasa

pre 11 godina

@bosanac: Da je tvoj predsednik nije povukao potpis sa mirovnog sporazuma, ti bi rastao u miru tako da se njemu zali sto si odrastao u ratu i u haosu. To su samo cinjenice i nista drugo.
Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu. Ako vise nismo mogli zajedno trebalo je da se sedne za jedan sto i da se utvrde ista pravila za sve pa lepo svako na svoju stranu bez rata i stradanja, ali separatisti nisu hteli da cekaju....

Hakija

pre 11 godina

Dobro zboris Hamdija. Samo da te pitam: Sto Alija nije teo jedan covek, jedan glas u celoj Jugoslaviji? Zasto samo za Bosnu to da vazi? Sto da se ne odvoji sada RS, pa da tamo vazi jedan covek jedan glas? Objasni mi?

mix

pre 11 godina

Izvanredan nastup Dodika na Tribunalu. Sve je covek rekao posteno i ni po babi ni po stricevima. Bosnjacima ne odgovara istina jer ona potpuno menja pogled na dogadjaje koji su do sada gledani samo kroz vrlo iskrivljenu dioptriju samo jedne strane. Vidite reakciju Bosnjaka na nastup Dodika... oni jednostavno jasu na lazno iskonstruisanim optuzbama i optuznicama i kad se neko pojavi sa istinom to ih vise zaboli od samog zlocina koji se desio. Da, desio se zlocin a retko ko kaze da je on u Srebrenici nastao po "zasluzi" Orica i Alije. Sada bi Bosnjaci najradije da zabrane Srbima da bilo sta govore a i ne daj boze, da pominju rec Srebrenica. Oni obelezje zrtvama masakra dozivljavaju vise kao spomenik svojoj istini a manje kao spomenik secanja na zrtve masakra! Dakle, ne radi se samo o preuvelicavanjima nego i o mistifikacijama koje se brane izbegavanjem bilo kakvog pominjanja uzroka i odgovornih lica sa svih strana.
Ponavljam, Dodik je imao vrlo ubedljiv nastup, prezentirao je uverljivo istinu o dogadjajima. Ali,koga to interesuje gore?
Jedno je apsolutno tacno: Srbi su u Bosni odbranili svoj suverenitet u njoj koji je Alija ponistio. Koaliciono preglasavanje konstitutivnog srpskog naroda na referendumu, odbijanje Kutiljerovog plana, a i prva iskra gradjanskog rata je potpaljena napadom na srpske svatove na Bascarsiji. To nisu dovoljni i uverljivi dokazi? Samo neka Bog i Srbi cuvaju svoju Republiku Srpsku. To je jedina pravda.

aki

pre 11 godina

cinjenica jeste da su muslimani poceli rat..prva zrtva je bio srpski svat u sarajevu...cinjenica jest i da je srpska vojska bila mnogo jaca od muslimanske..zato i jesu losije prosli u ratu..

Sigurno da ne

pre 11 godina

Za rat je zato kriv, ističe Dodik, Alija Izetbegović. Svi su 1992. potpisali Kutiljerov plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktao širom zemlje.

Da li neko može da garantuje Srbima na KiM bezbednost da je Vlada potpisala ono što je Brisel ponudio?

Bosnia

pre 11 godina

(RS, 9. april 2013 18:52)

Navedi mi i jedan jedini segment u kojem je ta "RS" razvijeniji entitet od Federacije? Ajde, samo jedan. Prosjecna plata u Federaciji je trenutno 836 KM, dok je u RS-u prosjecna placa 811 KM. Najmanja penzija u Federaciji je 310 KM (prosjecna 414), dok je u RS-u 160 KM(prosjecna 320). Dalje, u rs-u su prodali gotovo sve drzavne firme (Telekom, Rafineriju), a u Federaciji su sve firme i dalje u vlasnistvu drzave.
U Federaciji se uveliko gradi Autoput na koridoru 5c,trenutno na 4 etape uz izgradjenih 53 kilometra, dok je u RS jedini izgradjeni onaj od Banja Luke do Bosanske Gradiske, nekih 30 kilometara. I tu se stalo.

Sarajevski aerodrom godisnje prometuje sa oko 600.000 putnika, Mostarski oko 100.000 putnika, Tuzlanski se razvija uspostavom linija za Basel i Malmo, i imat ce oko 60.000 putnika, dok na banjaluckom godisnje prometuje oko 3.000 putnika, i to onih koje preveze BH Airlines, koji svrati iz Sarajeva u Banja Luku. Dakle, imate jedan jedini let.

Ako ste razvijeniji od FBiH zasto onda masovno dolazite da radite u Federaciju? Ne dolazite vi samo u drzavne institucije, puno vas je u privatnim firmama u Sarajevu, a posebno u Gorazdu, u cijim firmama radi mnostvo radnika iz Foce, cajnica i drugih opcina u RS? Zasto dolazite ako vam je tamo tako dobro?
I na kraju, zasto lazete sami sebe,ako morate druge?I jos nesto, ako ste trenutno razvijeniji od Federacije, dabogda uvijek tako razvijeniji bili kao sad.)

m.

pre 11 godina

krivi su oni koji isto rade i na Kosovu. To je isti recept. Sta tu ima da se objasnjava. Kosovo nije bilo ustavno priznato i u UN priznate Srbije. Alija je bio sumanuto zadojen fundamentalizmom, kojeg se stide i ugledni muslimani u Sarajevu.

Glorofindril

pre 11 godina

Za sve ove što tvrde kako su jadni muslimani jedine žrtve, evo par podataka. Udeo stanovnika u BH pre rata Srbi 30%; Muslimani 53%, Hrvati oko 17%. Udeo u žrtvama Srbi 26%, Hrvati 8% i Muslimani 65%. Srbi su maltene tu negde sa procentima, Hrvata je stradalo upola manje od "očekivanog", Musllimani imaju uvećan procenat.

Pri tome treba imati u vidu da su Muslimani ratovali na 3 fronta ( protiv Srba, Hrvata i međusobno), pa je normalno i da imaju najveće žrtve.

Ovo se potpuno razlikuje od osuđenih ratnih zločinaca u Hagu. Da sam ja umesto neke majke iz Srebrenice, dobro bih se zapitao da li je pametno da mi Naser Orić i slični budu komšije umesto da su u zatvoru gde im je i mesto.

Zoro

pre 11 godina

Gospodin Dodik mi deluje kao jedan covek, koji ce uvek da brani svoju stranu, bez obzira na to dali je ta strana u pravu, na kraju ce sam da se obracuna sa tim, ali pred drugima ce da se pokaze kao Srbin koji brani Srbe. On sam u glavi zna njegovo misljenje, ali ce u javnosti uvek da predstavlja jednu stranu. Apsolutno se slazem sa njim. Drugi narodi brane svoje ´generale´, i koje kakve kvazimodo heroje, zasto ne bismo i mi?
Uvek sam bila i uvek cu biti na strani Srba, iako licno ne podrzavam neke ideje i neka dela, ali se zna na cijoj sam strani i necu se nikad menjati. Meni je smesno kada citam, i vidim da ima dosta Srba, koji bi radije saradjivali sa drugima nego sa svojim rodjenima...a nama bi podmetali nogu. Sta je sa vama ljudi? Sad imamo i ogorcene Vojvodjane, koji su ne znam tacno koje nacionalnosti neka me neko podseti? Ne mozemo mi nikad biti slozni, jer dosta ljudi jedostavno bezi od toga sta je i ko je! Ja sam ponosna i bar me nije sramota ko sam i sta sam, to mi je valjda u krvi.

polako

pre 11 godina

Kao Srbin iz Srbije, upravo se stidim Srba moji u Srbiji, koji ne zele ili nece da znaju istino o ratovima. Proputovao sam celu Bosnu, puno prijatelja upoznao, za rat jeste kriv ovaj fanatik Izetbegovic, zato sto je covek slusao AMere, Kako oni, tako i on, cak on i da nece nesto, a oni mu kazu lepo sta kako da uradi. Srbi nisu zeleli secesiju Jugoslavije, zeleli su razgovore i mir, iako su stvarno tada bili jaki i puni oruzja. Medjutim uz pomoc zapadnih obavestajnih sluzbi, oni uvlace u sukobe sve drzave postepeno, nagovarajuci njihova vodjsta, pre svega Tudjmana i izetbegovica da 'provociraju' Srbe i Srbijance. Znaci ukines im prava u HR, ukines im pravo na odlucivanje u BIH i preglasas ih tu i odovojis se od krnje Jugoslavije, i oni polude kako po pravilu reaguju. I onda zapad ceka i smeje, zna da su puni oruzja, da su mnogi Srbi zaludjeni ww2 i vracanjem svega, i krece. Naravno posle Sijakovca i ubijanja srpskog svata. Prve zrtve su srpske, to je vazno reci.. Zapad je kriv, scenarista a glavni ucesnici za pocetak rata su Hrvati u HR i Bosnjaci. Tacka. Sve drugo je propaganda.

realnost

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!

Bosanac

pre 11 godina

"Miloradu Dodiku ne mozete nista,osim da ga pljujete po netu :)Puno pozdrava iz REPUBLIKE SRPSKE za sve dobre ljude."
(cao, 9. april 2013 16:37)

Ono što je porazno je to da mu ni Vi ne možete ništa. Ovo nema veze s odbranom Karadžića već samo puhanje u nacionalistička jedra zbog ostanka na vlasti. Prije nekoliko godina pričao je drugačije iz istih razloga. I da se razumijemo, ni ovi naši nisu bolji.

SVAKA VLAST JE ODGOVORNA

pre 11 godina

Iako ga ne podnosim baš stoički ali Mobi Dodik je rekao na kraju:
"A u vezi odgovornosti vlasti, SVAKA VLAST JE ODGOVORNA!

ico

pre 11 godina

Nadamse samo da neće doć do novog sukoba al čisto sumnjam, političari iz rs tolike budalaštine pričaju, pljuju po državi u kojoj žive to nema nigdje evo meni osobno nesmeta ta rs almi ti ljudi koji se bave politkom izgledaju ko neki primitivci..
Stano o nekoj državi pričaju a svi znamo daje rs samo jedn dio Bih, zamisli da Vojvodina il Šumadija pričaju o nekoj državi u srbi..
Mislim dasu najveći neprijatelji samih srba u bosni ovi političari mada ni ovi u sa nisu puno bolji..

Pavle Pucar

pre 11 godina

Stjepan, 9. april 2013 19:12)

Ne lupaj gluposti....Po tom ustavu prva recenica glasi...Drzava Srbija je demokratska zemlja svih njenih gradjana naroda i narodnosti.... Pa ide dalje sa dve autonomne pokrajne Kosovo i Metohija i Vojvodina...Nije autonomija Kosovu i Vojvodini ukinuta da se oni apsolutno nista ne pitaju nego je ukinuta u smislu da pokrajnski zakoni nisu vazniji od republickih eto toliko...I sve sto kaze Dodik je istina svidelo se vama to il ne...

Boske

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.

Antiprotivan

pre 11 godina

. ALIJA IZETBEGOVIĆ JESTE KRIV ZA RAT U BIH. I TO JE JEDINA ISTINA. Da niste prvi pripucali i krenuli da rušite i ubijate sve što je srpsko RATA NE BI BILO. Srbi nisu hteli rat... A vi sad mislite šta god hoćete... A ovo što sam vam sada ja napisao i svetska istorija će obelodaniti za 50 godina, koliko je potrebno da se posle svakog sukoba čuje prava istina... Živi bili pa videli...
(Istina, 9. april 2013 17:36)


Ja sam iz Srbije-pripadamo istom narodu, svestan sam činjenice da ova nedođija od države ne može da se makne u pozitivnom pravcu od vas toliko oktroisanih, da je to stvarno za posmatranje. Zar ste zaboravili Miloševićevu politiku destrukcije svakog pokušaja redefinisanja SFRJ u tim burnim istorijskim momentima. Vama i sličnima uvek su krivi svi u okolini sa nezaobilaznom Nemačkom (gde masovno tražite azil), SAD Vatikan, Marsovci.....
Milošević je zatvorio svaku mogućnost mirnog transformiranja bivše Juge, upao u savezni platni promet, upao i uništio savezni SUP, huškao u medijima, prebijao i ubijao svakog opozicionog piolitičara u samoj Srbiji. Zar mislite da to ljudi ne znaju, ne pamte?
Takvi kao vi govorite o ISTINI. Zaista sram vas bilo posle Srebrenice, Dubrovnika, ubijanja putnika (muslimana) na nacionalnoj osnovi na pruzi Beograd-Bar.
SRAM VAS BILO.
I još nešto, Dodik je najveća štetočina naroda kojem pripadam. Srbija upravo plaća cenu svemu tome gubitkom KIM.

Srpsko-hrvatski produkt

pre 11 godina

(bosanac, 9. april 2013 15:42)
Ne, jarane nego cemo da potvrdimo tvoje duboko analizirano, prije svega racionalno i iznad svega "objektivno" rezonovanje...a, ako cemo licne sudbine da iznosimo, moj rodni grad Zenicu morali smo da napustimo jer ste vi i vasi mudzahedini bili toliko socijalni i ljubazni da nas je bilo prosto sram biti u vasem prisustvu...mnogi su od sramote i ispustili dusu...

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.

Бојан Илић

pre 11 godina

Браво за сведочење!
Неће Србин да се научи како се бори за земљу, па то ти је!

parcel

pre 11 godina

Pa za početak rata i jeste Izatbegović kriv, jer je mimo narodne volje proglasio otcepljenje BiH od Jugoslavije.
(Tip, 9. april 2013 16:01)

Dodik: RS je nastala u januaru 1992!
BIH je proglasila neovisnost u martu 1992!
Rat u BIH je prvo izbio u selu Ravno u istočnoj Hercegovini pa u Sarajevu.
Neke se činjenice ne mogu povrgnuti.

DPolitika

pre 11 godina

@sokre

Koliko vidim po tvom spisku naoruzanja(da neulazim u njegovu tacnost) kolicina je dovoljna da se napravi pesadijska brigada ojacana tenkovskim vodom, koja u sastavu ima 4 pesadijska bataljona, 2 snajperska voda, 1 vod za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu i protivoklopnu cetu sveukupno 2500 pripadnika.

Ta vojna snaga je vise nego dovoljna da zapocne rat, na primer oruzane pobune u Libiji i Siriji je iniciralo u startu manje od 100 naoruzanih ljudi koji su dalje svojim dejstvima se omasovili i naoruzali dalje kradjom i dopremanjem oruzija sa strane.

Vojska Srbije sada ima 4 brigade a kako vidimo ti si za Armiju BiH u startu stavio 1 vrlo dobro naoruzanu brigadu za koju tvrdis da nije mogla da zapocne rat.

Blago receno smesna ti je tvrdnja sem ako nije ironicna...

mrvica

pre 11 godina

dodik misli da su svi stanovnici ex-yu senilni. ja se dobro secam jednog okruglog stola na nemackoj televiziji, gde je izetbegovic molio samo bosnu da ne diraju, jer ce tamo biti stravicno. hriscanski sklopio ruke i molio.
(roxi, 9. april 2013 19:29)

A izvini molim te ,ti koji nisi senilan,sta si ti radio u Nemackoj i gledao na nemackoj televiziji ako i sam nisi jedan od bosnjackih izbeglica kojima je Nemacka bila odskocna daska za odlazak u SAD.
E,lepo kao sto se ti secas da je Izetbegovic molio, i mi se secamo da smo gledali Karadzica kako govorio o Bosni dok je jos sve pocinjalo da se zahuktava u Hrvatskoj. Govorio je da se ne daj Boze nesto slicno desi u Bosni svima ce biti mnogo, mnogo gore i da ce jos vise nevinih stradati. Daleko od toga da je on bio za rat i krvoprolice. Nazalost politika na svetskom nivou je uplela ruke u nasu tada jadnu Jugoslaviju i svi smo prosli kako smo prosli. U gradjanskom ratu svi su podjednako krivi i nema ni pobednika ni gubitnika. Ovo sto Dodik sada prica je apsolutno tacno slozili se neki ili ne.

Istina

pre 11 godina

Ma dajte molim vas, naravno da je Alija kriv. Rat nije ni poceo zelene beretke su slobodno hodale po Srarajevu, pretpostavljam da grade ravnopravnu drzavu.

jelena

pre 11 godina

Ma nema ovo nikakve veze sa Dodikom, jel on u pravu ili ne.
Stvar je u tome sto je ovako zaista bilo i to je nepobitna cinjenica !!!! Nazalost, znamo sled dogadjaja.

Daleki

pre 11 godina

ispraznili pola Bosne od ne Srba, bombardiarli Sarajevo 4 godine, napravili genocid u Srebrenici, palili zive ljude u Visegradu, imali logore kao Manjaca i nisu krivi?
Pa tko je tu lud?

Hroničar

pre 11 godina

Krivi za rat su, gospdine Dodik, svi koji su tada bili u politici i ekonomiji ljudi koji su donosili odluke.
Krivi za rat su, u istoj meri, građani tadašnje SFRJ, koji su posle bogatog iskustva zajedničkog života sa drugim narodima, odlučili da poveruju u laži (ali propaganda se svuda lako "hvata").
Krivi za rat su, skriveni u prošlosti, neuređeni istorijski odnosi.
Krivi za rat su, i to treba reći, oni koji su u Evropi požurili da priznaju nezavisnost svojih današnjih ekonomskih kolonija.
Krivi za rat, budite iskreni, jesmo svi mi - koji nismo digli glas kada je trebalo. Digli smo glas na vuka u šumi, a lisice su ne samo jele meso, nego su i nas napale.
Krivi za rat su, g. Dodik, oni koji ga vode, a znaju da nije odbrana od npadača spolja. I ljudi kao Vi, jer su u njemu ipak profitirali.
I da, krivac za rat jeste Alija Izetbegović i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Nikada nisu dobili presude, a sada svi peru svoje biografije o zastave kojima su bili pokriveni njihovim sanduci. Neka je uteha žrtvama i porodicama da na Balkanu ima ljudi koji ovo vide i znau i neće dopustiti da novi rat se dogodi, bar ne u skorijim decenijama.

Ћезо Рца

pre 11 godina

А шта је са зликовачком и злочиначком сецесијом Словеније? Толико младих и невиних живота је изгубљено, а нико није одговоран.

Bata Kole

pre 11 godina

@Istoricar: Pao sam sa stolice kad sam procitao sta si napisao. Da Radovan i Milorad uce iz knjiga sta su radili i kako je bilo? Oni ne znaju, vec ce im objasniti neko ko je bio hiljadama kilometara daleko i napisao knjigu koristeci arhive i izjave svedoka (to ako su stvarno bili studiozni)? Pa Radovan i Milorad znaju ono sto ne moze da stane u hiljadu knjiga i mnogo ce toga odneti u grob.

Aleksandar

pre 11 godina

Naravno da je Izetbegovic kriv. Uvukao Bosnjake u rat, a imao je dve prilike da to ne uradi. Da je Bosnu ostavio u Jugoslaviji bio bi i predsednik Jugoslavije, a mogao je prihvatiti Kutiljerov plan i izbeci rat. Hteo je Bosnu, van Juge u kojoj bi vladali Bosnjaci, a dobio je jos vece podele. I Bosnjaci sve vise uvidjaju da ih je gurnuo u besmislen rat.

ja

pre 11 godina

Za sve tastatura evropejce i organizovane lupace serpi, internet ratnike itd.

Rat je poceo napadom na JNA i kasarnu Viktor Bubanj, 200m iza moje nekadasnje kuce, bio sam dete kada sam to gledao vlastitim ocima.
Situacija je potpuno izmakla kontroli napadom na cuvene svatove, ne secam se sada tacno datuma.

Svako dobro

bata

pre 11 godina

Da,po Dodiku su srbi zrtve,a zasto su onda svi hteli da se odvoje od njih?Pa nije Izetbegovic njih sve mogao naterati da se okrenu protiv srpskoga rezima.Alija rat nikako nije hteo,na zalost nije ga mogao izbeci,a posle je djavo uzeo pod svoje.Nije se to nista moralo tako tragicno odigrati,ali kada narod slusa i sledi bolesne umove,ne moze bolje ni proci.Ne moze se na silu vladati narodima bez postovanja ljudskih prava.Moglo se dogovoriti i podeliti bez rata,zlocina i pljacki,ali za to su potrebni zdraviji umovi.Ko sam sebi porusi krov nad glavom,ne moze biti normalan.Prosto ko pasulj.Na primeru Vojvodine se vidi kakvi umovi i dalje vode politiku u Srbiji,posle ce opet da svale krivicu na neke druge i izigravaju nevinasca.Kakva su to tumacenja,da neko nije hteo rat,a izazvao ga je,jer nije hteo postovati prava drugih.Malo morgen!

RS

pre 11 godina

Alo, ne uporedjujet Hrvatsku i republiku Federaciju. Hrvatska je mnogo mocnija i imala je podrsku Amerike da otera Srbe, i cinili su daleko manji procenat stanovnistva u HR, nego sto to danas cine Srbi u Bosni, pa neko pise da ce i ovi zavrsiti na traktorima??? Pa ovi u RS vozaju ih sve skupa, zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice u Bosni, sve ih samaraju, i niko ali niko nece da im se suprostavi, zato sto imaju svoj stav, nigde u regionu nije tako nesto vidjeno, ozb sam. Mocni su i slozni, ne ko mi u Srbiji, ne zna se ko je za Vojvodinu, za albance Kosovo, NVO, Beograd, bla bla, ovi ih rasturaju tamo sve, i ne samo to, cak i te Hrvate sto su ostali u Bosni, drze kao stit nekakav, i koriste ih protiv Sarajeva, nasli su neke rupe u zakonima, imaju hrabrosti, idu na sve ili nista, i lome ove iz Sarajeva, koji balave o unitarnoj Bosnjackoj BIH, a ovi sve jaci. Dodik je malo primitivan i sve to, ali ako, pre neki dan pocela gradnja nove termoelektrane stanari u Doboju, uspeli da dovuku Juzni tok iz Srbije samo za RS, a sad se javlja i Federacija zeli od njih komad, izvoze struju i Srbiji, imaju jake energetske kapacitete, drze sve ravnice u Bosni, Semberiju, Posavinu i Krajinu, drze sve reke, i najvaznije, jedina rafinerija u Bosni se nalazi u RS, drze poljoprovredu, energetiku i naftnu industriju, uz to jedini funkcionisu i nemaju probleme sa zakonima i blokiranjim, kao Federacija, a zivi se isto a mozda i bolje nego u SRB. Rasturaju ove, a ovi neverica!

mjesanac

pre 11 godina

Dakle kada vidim da svi imaju svoju istinu da i ja kazem svoju... Dete sam iz mesovitog braka (Srbo - Bosnjak) i posto mi je otac bio komunista znao sam o politici vise od prosecnog gradjanina.Prva stvar je da su najveci krivci za stradanje svog naroda njihove vodje (Milosevic za Srbe, Tudjman za Hrvate i Alija za Muslimane) ali podjimo redom. Alija i Muslimani nisu imali nikakav politicki, vojni ili medjunarodni znacaj u SFRJ tih kasnih 80-tih i pocetkom 90-tih. Do rata je doslo zato sto je Slovencima dosadilo da rade za ostale, za njima su krenuli Hrvati a Muslimani su se kao i uvek pre toga nasli u dilemi sa Hrvatima ili Srbima (setimo se da su u drugom svetkom ratu bili na obema stranama i znamo kako su zavrsili). Alija se pridruzio Franji zato sto je to manje zlo (i nije pogresio). Franjo ga je iskoristio (rat u Bosni dok on ne ojaca Hrvatsku vojsku) a oruzje Muslimanima je dolazilo preko Hrvatske i direktno od Srba (za novac zahvaljujuci svercerima kao sto je Dodik). Bio sam tokom rata na svim stranama i sa onoliko oruzja kojim su raspolagali, Srbima da su samo ratovali a ne krali, palili, silovali ne bi trebalo 3 dana da "oslobode" Bosnu od islamista tipa Alija. Jedna stvar je sada svima jasna Hrvati (Franjo) je jos jednom preveo Aliju - Muslimane i Slobodana zedne preko vode). Pre par meseci sam bio u Bosni opet na svim stranama isto osim da se Srbi ne igraju slucajno sa BiH jer koliko su oni protiv Bosnjaci su za i svi misle da ce im Srbi dati razlog da to pokazu.

Zoro

pre 11 godina

Pa sta hocete? Covek brani svoju zemlju i svaka mu cast na tome! Apsolutno ga podrzavam u ovom poduhvatu, i posto vidim da mnogim ljudima smeta, valjda zato sto je Srbin, a i valjda zato sto Republika Srpska i dalje postoji, zelim mu da bude predsednik jos puno godina, i zelim da prosperiraju i Republika Srpska i Srbija. Ocigledno je da nekima od vas toliko smetaju Srbi, valjda zato sto nas je ipak nesto ostalo, pa vam i dalje zelim da vam budemo kao trn u oku.
Zivela Republika Srpska!
Zivela Srbija!

Ћезо Рца

pre 11 godina

Фрањи и Алији је било ,,тешко'' да разговарају са Слобом, па су се онда латили оружја. Сетите се само како су се Хрвати наоружаваали преко Мађарске и правили планове о елиминисању официра ЈНА, гледали смо то сви у Дневнику, ваљда се сећате? Изгледа је то био лакши и бољи начин да се реше нагомилани проблеми. Тужно и жалосно.

Gde ce

pre 11 godina

Za sve koji velicaju ovog coveka kao politicara i branitelja srpstva samo da vas podsetim da je on niko i nista kao politicar jer on kao i njegove izjave nemaju ama bas nikakav uticaj van RS i propagandnih medija u Srbiji. On prodaje maglu ljudima u RS i Srbiji kao veliki patriota a u stvari brani svoju korumpiranu ekipu jer cim bude sisao sa vlasti i nadamo se dodje neko normalan ovaj covek ce biti gde mu je i mesto.

Mico

pre 11 godina

BiH je još bila dio SFR Jugoslavije 1991. godine. A selo Ravno je u BiH. I u tom selu se desio obračun između legitimne vojske SFRJ i Dubrovačke jedinice ZNG Hrvatske. E to se desilo u Ravnom. I ne samo u Ravnom već i u Drvaru još u ljeto 1991. godine kada su iz Hrvatske u BiH upale jedinice ZNG-e. A u Sijekovcu su 26. marta pobijeni civili od strane pripadnika HOS-a, muslimanske TO i riječke brigade tada već HV-a.

Ištvan

pre 11 godina

Samo mi recite onda ko je Srbiji prijatelj. Rusi? Pa, tek se tu varate, nemate pojma.
Niko vam ne valja, večito ugroženi svuda i uvek. Bljutavo je što je taj čovek govorio," nisam rekao istinu jer je to bio politički govor". E to je suština srpskog mentaliteta, koji sam prilično upoznao živeći puno godina u Srbiji.

pravda

pre 11 godina

U BiH na izborima je pobjedio Fikret Abdic zvani Babo nije Alija Izetbegovic .Tog Babu su muslimani voljeli vise nego Aliju.Posle sta se desilo svi znamo ali to se ne pominje nije istina ni bitna>

Sumadinac

pre 11 godina

Dragi Sokre,

verujem ti sve sta pišeš u tvom komentaru. Ali najznačajnije je što priznaješ da je Dodik u pravu. A to jest da ste vi počeli sa ratom. To potvrđuje tvoja rečenica:
"....strasna vojna sila za ZAPOČINJANJE rata...."

Velebit

pre 11 godina

@krug dvojke
@velebit u sloveniji su prvi zapucali slovenacki lovci na jna bez bojeve municije. u hrvatskoj su prvo izbacili srbe iz ustava kao konstitutivni narod,a u bih su u sarajevu pokusali da bez dogovora sa srbima odvoje tu zemlju od sfrj. problem je sto svi misle da je njihova istina jedina ispravna i zbog toga nema i nece biti pomirenja.
(krug dvojke, 9. april 2013 18:00)

ocito ste vas post poslali iz tog paralenog univerzuma, u kojem nazalost zivite a ja pisem.....
vasi argumenti ne da nisu istiniti, nego su teska demagogia ! ....lovci otvorili vatru na tenkove, svasta ! Vi osobno stvarno vjerujete u te nebuloze ? Strasno !

nama u hr i slo. je vec nakon slobinog govora na gazimestanu 24. & 25.4.1987 bilo jasno sta se sprema ! Tko je to ukinuo autonomne statuse pokrajinama Kosovo i Vojvodini ? Tko je sprijecavao u skupstini, bivse nam drzave, bilokakav normalan sporazum o secesiji sa republikama koje vise nisu htjeli trpit Slobin, odnosno velikosrpski fasizam u toj SFRJ ?!
Sta ste ocekivali nakon tih poteza ?
I nije istina da je RH prvo Srbe izbacila iz svog ustava....to se dogodilo nakon uspostave tkz. RSK ! A jos se tome cudite ko ptica glisti....
Ratovi u SLO, HR i BiH su samo posljedica jedne katastrofalne politike Srbije prema drugim republikama u godinama 1987-1990....

onasebudi

pre 11 godina

@bata
Ако је Алија хтео мир са Илијом, зашто је онда након разговора са Америма, одустао од плана који је предложио Кутиљеро?
Да би се 3 године касније и након 100.000 мртвих тај план ипак спровео у дело?

bobo mk

pre 11 godina

Nudila se platforma "Gligorov-Izetbegović", koja je sa strane Miloševića i njegovih satelita odbačena. Platforma je bila naša poslednja šansa za normalan život što se kasnije i dokazuje. Neznam čime su srbi zaslužili ovakve političke vođe, stvarno žalosno!

Franc952

pre 11 godina

Od svih popisa u bivsoj SFRJ, Srbi se i jesu u najvecoj meri izjasnjavali kao Jugosloveni, i najiskrenije zeleli da ta drzava opstane..
Od svih koji su se tako izjasnjavali, udeo Srba na popisima od svih "Jugoslovena" je bio i veci od celokupnog njihovog udela u stanovnistvu bivse SFRJ, ako uopste kapiras na sta mislim.
Sasvim neznatan broj pripadanika drugih naroda i narodnosti u EX-YU, i onih iz mesovitih brakova su se izjasnjavali kao "Jugosloveni".
Nadam se da sam dovoljno jasan.
(max, 9. april 2013 16:13)

Odmah i barem još 15 godina posle WWII, Srbi su bili u svim tadašnjim republikama kao milicioneri, a najviše kao vojna lica. Imao sam druga, suseda, otac Srb, majka Hrvatica, a Nikola Jugoslaven! Pa imali smo 10 godina. Meni baš svejedno, majka Francuskinja, otac Njemac, a ja Slovenac! Samo brojite krvna zrnca, na kraju ćete da ugotovite, da imamo mi svi neke pretke u Turskoj! Svrbćki i Hrćki, kao najnacionalniji narodi na Balkanu, samo napr(ij)ed!:))

velibor

pre 11 godina

Za rat su krivi srbi i ide mi na živce što stalno spominjete kako su srbi htjeli očuvanje Jugoslavije.Kakve jugoslavije?SFRJ je bila zajednica naroda,dakle ne samo srba.Ako su svi narodi osim srba i crnogoraca htjeli osnovati svoje nacionalne države i to u okviru svojih avnojevskih granica onda ta Jugoslavija više ne postoji.Budite iskreni i recite da ste htjeli da svi srbi žive u jednoj državi,a to nije ništa drugo nego pokušaj da se ostvari ideja Velike srbije.Mislim da nije pravedno da je Kosovo dobilo nezavisnost,ali zaslužili ste da vam se to desi,jer je to ono što ste vi htjeli ostvariti ratovima u Hrvatskoj i BIH.

samir

pre 11 godina

Srbi bili prve zrtve rata u BiH? Naravno da cete svi misliti tako, s obzirom da vasi mediji u to vrijeme nisu nikad izvijestili o ubistvu dvojice Muslimana iz zasjede u Kravici kod Bratunca, o ubistvu Muhameda Mesanovica u Zivinicama i o Seadu Demirovicu koji je nadjen ubijen na Trebevicu.

Puna podrska iz Srbije!

pre 11 godina

Kao sto smo mi Srbi napustili Kosovo tokom druge polovine XX veka i dopustili Albancima da postanu apsolutna vecina, uz naravno faktor nataliteta koji je isao u njihovu korist, pa tako i Muslimani ili da nikoga ne uvredim Bosnjaci moraju da se pomire da na tih 49,9% teritorije sada zivi vecinsko srpsko stanovnistvo, iako teritorije ne odgovaraju rasporedu vecinskih naroda pre rata, ali ovako svaki entitet ima svoju celovitost i kao takav je odrziv. Dakle, pripadam generaciji koja ce sigurno pokusati da zaboravi rat i sve zlo koje je naneo (u veliki deo rodbine mi je bio pogodjen i ratom u Hrvatsko i ratom u Bosni), ali isto tako ne zelim da prihvatim cinjenicu da je moj srpski narod za sve kriv jer nije. Zlocina je bilo i za njih se sudi Srbima i Srbi su to prihvatili, problem su Bosnjaci i Hrvati koji apsolutno negiraju bilo koji zlocin. Bilo je nazalost velikih zlocina na sve tri strane, a vi me ispravite ako gresim...

pet

pre 11 godina

ko nije upucen neka pogleda kako je alija izetbegovic zrtvovao srebrenicu da bi zapad bombardovao republiku srpsku. ima izjava tadasnjeg gradonacelnika srebrenice pa pogledajte. a isto tako pogledajte kako je srpska strana izazvana klanjem i ubijanjem 2500 srba u kravici. a mozete pogledati i kako je u to sve upetljana francuska obavestajna sluzba koja je placala paravojne formacije da pobiju muslimane u srebrenici. pa onda kpmentarisite ovde

xpbatcka

pre 11 godina

Ma nemoj, kako onda objašnjavaš da je RS razvijenija od Federacije, ekonmski, privredno, infrastrukturno, i td..., možda kad bi lideri Federacije radili nešto za svoj entitet umesto što non stop kukaju na RS, i Federacija bi bila razvijenija samim tim i BIH. Šta bi ti, ukidanje RS i proterivanje Srba odatle kao 95. iz Hrvatske??
(RS, 9. april 2013 18:52)

RS razvijenija od FBIH,molim? Što je razvijeno u RS, Banja Luka i okolica i to je to. Najniže mirovine i invalidnine na Balkanu!
Manje stanovnika od FBIH.Banja Luka jedini pravi grad.Godišnje RS gubi oko 50 000 stanovnika, dali je to uzrok razvijenost?

Srbi su završili onako 95' upravo zato jer su napravili srpsku državu u Hrvatskoj,bez nje bi opstali u Hrvatskoj.

odlično

pre 11 godina

Odlično svedočenje. Dodik je pravi predsednik i političar koji se retko rađa. Moram priznati da sam se opustio oko ove priče sa KiM tek kad sam njega vidio sa Tomom, znao sam da će odbiti.

Zagy

pre 11 godina

Postovana gospodo iz kruga dvojke... proucite malo zlocine u srpskom selu Sijekovac iz marta 1992. Prve zrtve u bosanskom ratu su bile srpske zrtve. Nije se tesko informisati, samo je pitanje da li to iskreno zelite? Ili je lakse gledati filmove Andjeline Dzoli?
(Republika Srpska, 9. april 2013 19:23)

Na žalost nije istina. Prve žrtve u BiH su pale u selu Ravno (naseljenom Hrvatima) i to od 01.-05.10.1991.
Selo je do temelja srušeno od strane JNA...selektivno pamćenje je opasna stvar, naročito za istinu...

Robespjer-Aleksandar Maras

pre 11 godina

SVESTKO@ STJEPAN@

Cujete li sebe?!...Trebalo je da prodje 23 godine od prvih visestranackih izbora da Srbija dobije predsednika Srbina!(Kostunica je bio iznudjen i kratkotrajan slucaj)U svakoj vladi je bilo Hrvata u ministara u vaznim ministarstvima!Dulic je drmao gradjevinom, rudarstvom,ekologijom,trgovinom...A u Hrvatskoj?Jedan jedini Srbin kao fikus!U vojvodini ima 65% Srba a Vladi Vojvodine ih je 38%!Srbi nemaju osnovna prava u okruzenju a nesrbi u Srbiji su ravnopravni!Ugrozena prava Bosnjaka?Koja?Hajde da cujem?!"Ugrozeni" su oni sto zele Tursku na teritoriji Srbije!Tetka mi je udata za Hrvata, sa Braca i zive blizu Novog Sada u Ravnom Selu.Pitajte njega da li je ugrozen!Da li su ugrozeni pekari i poslasticari dosli sa Kosova?!...Ne lupajte!U vojsci sam bio u Zagrebu i luckom.U Luckom za dan NDH 10.04.1988 je pucano na strazare!...Srbija se prva odvojila?!Kakva zamena teza!!Da li vas je sramota?Ljudi u Srbiji u medijskoj blokadi?Vasi komentari su vrhunski primer neobavestenosti i blokade zdrave pameti!!..Zarad interesa velikih sila Srbi su satanizovani a vi se uklapate u pricu misleci da ce to "izbrisati" iz istorije monstruozne zlocine nad Srbima u svetskim ratovima!!NECE!!!.....I jos nesto!"Braco" Hrvati,gde mi je stric?!Otisao je u nocnu smenu u Sisackoj rafineriji 17.05.1991. god. pre bilo kakvih ratnih dejstava i vise ga niko nikada nije video!I ne samo njega!!!Pre tog posla bio je kapetan u JNA pa ga trebalo ukloniti?!......

Bosanac

pre 11 godina

(Glorofindril, 9. april 2013 18:38)

Rezultati istraživanja Ewe Tabeau govore da je u našoj zemlji od 1992. do 1995. godine stradalo ukupno 104.732 ljudi, odnosno 42.106 civila te 62.626 vojnika. Ako se gleda nacionalna pripadnost, onda se zna da je stradao 68.101 Bošnjak, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata te 4.995 osoba drugih nacionalnosti. Ukupno gledajući, stradalih Bošnjaka je 58 posto, Srba 19, a Hrvata 7,5 posto. Od 62.626 poginulih vojnika, njih 526 bile su žene a od 42.106 poginulih civila, 9.842 su žene. Ewa Tabeau izračunala je i da je od rujna 1992. godine do kolovoza 1994. godine hicima snajperista sa sarajevskih zgrada ubijeno 3.798 osoba.
Kod Bošnjaka je puno veći je postotak civilnih žrtava, kod Srba vojnih.
Zanimljivo je to "ratovanje" civila u Prijedoru, Kozarcu, Srebrenici itd. Kako bi se onda trebali zamisliti Bošnjaci koji sad žive u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku i gledaju one koji su im pobili najmilije kako normalno žive kraj njih.

hm

pre 11 godina

Poštovanje za majke nastradalih u ratu ali za sve, na svim stranama,svaka majčinska suza je jednako teška i ne prihvatam tezu da treba akcenat stavljati samo na ove organizovane u političko propagandni pokret. I postavio bih pitanje gdje je 450 000 Srba u Federaciji jesu se sami protjerali, danas ih u čitavoj federaciji ima oko 20 000. I drugo ako niko ne pokreće pitanje 100 njak logora za Srbe u Sarajevu ne znači da se njihova golgota nije dogodila. I na kraju da kažem da će naredni popis pokazati da je u RS od svih država bivše jug. vraćeno najviše iseljenih tokom rata a iz HRV i FBih i dan danas iseljavaju Srba.

Maksa

pre 11 godina

Mozemo i ovako...Ispraznili Sarajevo od Srba, ubili civile u Sijekovcu (prve zrtve u BiH), i svata u Sarajevu. Mudzahedini ritualno klali i odsecali Srbima glave, u Bratuncu Kravicama Zepi, i tako izazvali odmazdu u Srebrenici. Imali logore u Sa, Silos Bubanj idr. I muslimani-Bosnjaci "nisu" krivi? Amnezija ili...

Jugonostalgicar

pre 11 godina

Kratko receno sve sto se dogodilo u Jugoslaviji i sto s dogadja sada na prostorima pocijepane Juge je osveta porazenih iz dva Svijetska rata.A da ih u tome pomazu svojim bahatim ponasanjem dobrim dijelom i srpski nacionalisti to je evidentno.

Dejan P.

pre 11 godina

Gospoda iz kruga dvojke nikako ne zele i nece da shvate da je neko u Bosni ubio 28.000 Srba a da za to niko nikada nije odgovarao. Ne verujte samo propagandi zapadnih zemalja i nevladinih organizacija (koje isto finansira zapad) ni medijima koji ne zele da prikazu punu istinu. Pametan covek uzme nesto i procita.

nebitni

pre 11 godina

(Sasa, 9. april 2013 18:31)

sale lepo si sve to napisao , postoji jedna cinjenica , ustav 1974 godine gde je SR hrvatska drzava hrvatskog naroda , drzava srpskog naroda isto to je bila i BiH drzava muslimanskog naroda , hrvatskog naroda i srpskog naroda. hrvatski sabor krajem 1990 oduzima drzavu srpskom narodu i pravi ih manjinom to za njima radi BiH krecu da napadaju JNA i sve sto je srpsko da otimaju i onda kada srbi krenu da se brane pojave se "profi zrtve" "majke srebrenice" "nenaoruzani civili" sa pricom kako su njih srbi napali na njihovoj teritoriji koju su oni oteli od SFRJ i samih srba koji su po istorijskim cinjenicama , vekovnim , oslobodilackim ratovima i naravno ustavnim pravom , bila njihova zemlja i drzava. i to njima mozes pricati i pisati do sutra , oni to nece da prihvate , to je za njih laz i ako ima sve zapisanu i dokumentovano da je tako sve pocelo ili se prave ludi samo nece moci jos dugo.

Bojan

pre 11 godina

"Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)"

A to si saznao gdje Stjepane? U Zborniku maloumne mladeži? Da li ti zaista vjeruješ u takve idiotizme?

Branislav Petronijević

pre 11 godina

Protiv sam Dodika,nama je potreban predsjednik intelektualac koji bi se mudrije od njega borio protiv velikobošnjačke politike ali danas je precizno govorio o uzrocima građanskog rata u BiH.Razlog je jasan,odbijanje Alije Izetbegovića i ostatka tadašnje muslimanske elite da prihvate da prihvate reforme koje bi od komunističke unitarne republike,Bosnu i Hercegovinu učinile uređenu na principu ravnopravnosti čega nema bez teritorijalnih jedinica ili federalizacije i što je i predlagano od strane predstavnika tadašnje Evropske Zajednice.

Sasa73

pre 11 godina

Samo da ispravim jednu neistinu sto vidim ponavljate! Jugoslaviju su srusili oni koji su donijeli Srpski ustav 1990 i time formalno izasli iz Jugoslavije proglasivsi neovisnost Srbije i to godinu dana prije RH i Slovenije. Rijec je naravno o Slobi i jatacima! Teza o gradanskom ratu je smijesna jer je rijec o medunarodnom ratu...
(Stjepan, 9. april 2013 19:12)
Potpuno se slažem sa Vama.
Jasno je da u Srbiji još uvek nije došlo vreme za svođenje računa o onom što nam se dogodilo. Niko ovde nije spreman, ili ne može da se seti: Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.,Osme sednice SKS 1987.god, antibirokratske revolucije 1988.god., Miloševićevog govora na Gazimestanu 1989.god. Četrnaestog kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god. ¨usvajanja¨ amandmana na Ustav Srbije i prvih ¨demokratskih¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. Pre nego što ovde bilo šta napišete, upoznajte se sa hronologijom raspada SFRJ i ulogom Srbije u događajima koji su tome prethodili. . .Neko nas je gurnuo u rat, pokrao nam pare od zajma za privredni preporod i devizne štednje,upropastio nam najbolje godine života i napravio od nas ljude koji u svetu imaju čega da se stide. . .ali mi još ne znamo ko je TAJ. Siguran sam da to nisu Alija Izetbegović, Franjo Tuđman. Oni su se na političkoj sceni pojavili tek sredinom 1990.god. Ali, koga je još u Srbiji briga za to. . .osim biznis-patriota koji žive od falsifikata i neznanja bednih podanika.

nekad obecana zemlja

pre 11 godina

za rat u bosni ali i u cijeloj bivsoj jugoslaviji su krivi zapadni krugovi kojima je smetala nekapitalisticka zemlja u kojoj svi narodi dobro zive i cekali su pravi trenutak da je sruse i porobe instalirajuci na sve tri strane nacionaliste..rat se nije trebao dogodit mogao je biti sprijecen ali nasim prijateljima sa zapada kojima svi trcimo rasirenih ruku to nije pasalo..zeljeli su da se poubijamo među sobom i da nas naprave sirotinjom i u tome su uspjeli,sada nam kao pomazu daju nam kredite,pricaju o demokraciji o suzivotu,toleranciji a zapravo nam se smiju i smatraju nas sve i hrvate i srbe i bosnjake građanima drugog reda...kad svi ljudi na ovim prostorima to shvate i prestanu se mrzit međusobno svima ce nam biti bolje...titova jugoslavija je davno bila europska unija u malom

Stjepan

pre 11 godina

Pavle Pucar, 9. april 2013 20:26)

Clanak 72. Ustava republike Srbije 1990.: Republika Srbija ureduje i obezbeduje: 1. Suverenost, nezaviznost i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen medunarodni polozaj i odnose s drugim drzavama i medunarodnim organizacijama.

Ustav se moj Pavle ne sastoji od jednog clanka... Jugoslavija vise ne postoji od 1990. izlaskom Srbije iz nje, niti Jna (jer ne postoji ta drzava). Ex yu vojska postaje Srpska vojska jer je pod kontrolom Beograda i njezino prisustvo u bilo kojoj zemlji ex yu nije legitimna.

True

pre 11 godina

Mora da su za rat krivi: Sehitluci, Bascarsija, Vrbas , Una , Zenica blues, stari most u Mostaru, sevdalinke, cevapi, teferidz, Bijelo dugme...
Sve nam nije bilo dobro, pa eto samo od sebe se rehabilitovalo...

Hagoje Sudić

pre 11 godina

Ne znam zasto Hrvati i muslimani optuzuju Srbe za rat u YU: legitimna vojska bivse YU je NAPADNUTA u Sloveniji - sigurno ne od strane Srba. Ta vojska je, po tada vazecem ustavu, mogla da zgazi Sloveniju ali nije sto je dalo znak ostalim separatisticki nastrojenim narodima i narodnostima da krenu u napad na istu.
(Sasa, 9. april 2013 18:31)

Znači, Slovenci su krivi? :D

Prvi metak ispaljen je 27.6.1991. od strane JNA oficira u Divači.

Vojska nije mogla "zgaziti" Sloveniju, iako je pokušala (i u tom procesu izgubila 31 tenk, 22 oklopna vozila, te 6 helikoptera). Konvoj JNA dužine nekoliko kilometara zapeo je pred hrvatskom granicom 3.7. zbog mehaničkih kvarova.

Uostalom, Slovenija nikada nije bila dijelom ideje o Velikoj Srbiji i samim time nebitna.

iq

pre 11 godina

Secam se tacno. Svaki dan kada su muzevi, sinovi, braca dolazili sa linija gde su branili svoje selo, svoju porodicu od muslimana, arapa, placenika, i psihopata, toga sela vise nije bilo. Iz zasticene UN srebrenice su naoruzani naserovci ubijali, klali, silovali, pljackali. Selo po selo dan po dan i covek po covek. I tako se stvorio potencijal za srebrenicu. Ovo nije nikakvo opravdanje ovo je samo razlog. Draga majke srebrenice. Zao mi je vasih najdrazih. Ali da oni nisu klali nase najdraze mnogo toga ne bi bilo.

krug dvojke

pre 11 godina

@velebit a ko je pucao na nenaoruzane vojnike u gacama podignutih ruku u sloveniji? imate snimak na jutjubu. da nisu mozda to ti tenkovi koje pominjete? po vama je u redu izbaciti vlastite gradjane iz ustava? vi ne govorite istinu,tj. tumacite kakao vama odgovara! sram vas bilo,a govorite o demagogiji!

bezimena

pre 11 godina

Glumac u monodrami...haški sud ima zadatak da utvrdi da li su optuženi za najteže ratne zločine iste počinili ili nisu, za šta je potpuno irelevantno ko su krivci za ratove u biv. SFRJ, tako da će od Dodikovog "svedočenja", u kome se rasplinuo naširoko i nadugačko, kada se protrese, ostati jedno veliko ništa. Dr Dabić traći vreme, nadajući se da će zbuniti sud.

Komentator

pre 11 godina

Dodik je pokazao svu bedu i cemer politike prekodrinske brace.

Sramotno je njegovo obracanje. Izetbegovic jednostavno nije bio spreman za rat, video je da su iz Jugoslavije, sa razlogom, vec izasli Slovenci i Hrvati (kad se videlo sta Milosevic namerava) i pokusao sa Kirom Gligorovim (ovo pominjem za one koji imaju amneziju) da obezbedi neki mir.

Karadzic je Izetbegovicu dodatno, otvoreno zapretio nestankom celog njegovog naroda, pa ima li stvarno neko da misli da je to nesto beznacajno. Iz predmilosevicevske Jugoslavije nije se nikome preterano izlazilo, Markovic je stvarao solidnu ekonomiju, medjutim, dolazak Milosevica je potpuno poremetio ravnotezu, secaju se svi koji su ziveli u Jugoslaviji u to vreme.

Teza da je Izetbegovic kriv za rat je sramotna laz, jos jedna u nizu, neodgovornog rukovodstva naseg naroda sa one strane Drine, a moram da napisem, kako izgleda - i sa one strane pameti.

Za Dodika samo da napisem da je nacinom na koji brani Karadzica pokazao da se on od Karadzica malo ili nikako razlikuje. Ako u tome ne vidimo problem, onda nema sta da se iznenadjujemo propadanju naseg ugleda u svetu.

Fudo Sandzak

pre 11 godina

Valjda je pocetak rata u BiH oznacio srpski napad na hrvatsko selo Ravno u opstini Trebinje, okt. 1991. Eto koliko se pitao Alija kao predsednik zemlje na cijoj teritoriji je neko drugi zapoceo sve.

Silvester

pre 11 godina

Rat u SFRJ je bio kontrarevolucionarni udar, sinhronizovan i spolja i iznutra. To je bio rat protiv radničke klase i svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Sproveli su ga domaći izdajnici i imperijalisti. Krvavi sukob je bio proizvod želje svetskih moćnika da pokažu kako se uništava simbol borbe za slobodu, i simbol pobede protiv fašizma. Živela SFRJ i večito poštovanje njenom lideru, Josipu Brozu Titu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Boris

pre 11 godina

Čovjek je svjedočio kako se i očekuje od svjedoka odbrane i tu nije ništa sporno. Važno je da je njegovo svjedočenje nevažno a najvažnije je da je BiH preživjela i da a ovu verziju istorije uči svake godine sve manje školaraca u Bosni.
(Boske, 9. april 2013 18:45)

Varas se Boske, ovu Istoriju uci sasvim dovoljno skolaraca u Bosni, sasvim dovoljno za vas.

Andrej77

pre 11 godina

(Vladimir Pula, 9. april 2013 17:02)

I u cemu je problem.. nece ljudi da zive u Bosni, vi niste hteli u Jugoslaviji, albanci u Srbiji i svi imaju pravo na samoopredeljenje samo 50% stanovnika Bosne nema. Licemerje. RS nije Bosna i nikada nece biti. Ja licno nemam stav prema tome ali postujem zelju vecinskog stanovista tamo. Da li se zovu srbi ili marsovci, trebalo bi da je svejedno.

Realista

pre 11 godina

BiH je stvorena u AVNOJ-u da ne opstane nikad kao nezavisna drzava. Hrvati i Srbi nikada nisu smatrali svojom republikom BiH i u Jugoslaviji, a kamoli kao nezavisnu drzavu. To je jasno ko dan. Srbija i Hrvatska od uvek su imali veliki uticaj na politickom zivotu u Bosni. Rat u Bosni je bio nepotreban, jer doneo samo gubitke kod svih, a najvise kod bosnjaka-muslimana. Dejton, nikako da sazivi. Zato, mora se uraditi novi dogovor o ustrojstvu BiH kao drzave izmedju konsitutivnih naroda Bosnjaka, Srba i Hrvata.

bro

pre 11 godina

realnost an terenu pokazuje da bi BiH trebalo da se podeli na srpski deo koi bi se pripojio Srbiji i hrvatski deo u koji bi usli i muslimani i koji bi se pripojio Hrvatskoj jer je ovako BiH nefunkcionalna i preskupa za odrzavanje drzava!
(realnost, 9. april 2013 20:33)

Aha, dobro. A sta cemo onda sa Bosnjacima u Sandzaku? Sta cemo sa Mađarima i Hrvatima u Vojvodini? Sta cemo sa Albancima u Presevskoj dolini? Ni oni ne zele da zive u Srbiji :)

MensurSa

pre 11 godina

@realista
Dozvoli da ispravim jednu rijec u tvom komentaru. Naime, Izetbegovic je tom prilikom rekao:''Takvu BiH (ne Jugoslaviju) kakvu zeli gospodin Karadzic, ne zeli niko.'' A to je rekao u replici na onu ''cuvenu'' Karadzicevu:''Nemojte misliti da BiH necete odvesti u pakao,a muslimanski narod u nestanak.''

Dogovorit ćemo se da bude po vašem.

pre 11 godina

Dodik je rekao da je: "to bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama". Što će reći da je lagao iz političkih razloga. Pa zašto da mu se sada vjeruje? Očigledno je i ovo " bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama".Neka se on dogovori sam sa sobom šta je istina i dali ikada govori istinu(pa i vama i Srpskoj) ili stalno "govori politički što ne mora biti zasnovano na činjenicama".
Nitko ne želi reći da su Tuđman i Izetbegović janjad bezgrešna ali njih nebi bilo da nije bilo Miloševića (ipak je došao na vlast puno prije njih) i njegove velikosrpske politike za čije sprovođenje je počeo još 1987. pripremati teren.
Opet ona stara žalopojka kako su krivi Slovenci pa Hrvati (ustaše) pa Muslimani (balije) pa
Albanci (balisti), a Boga mi su krivi i „izdajnici i kukavice“ Crnogorci. Svi pobjegli od „braće“ Srba k'o da su šugavi i ostavili ih same, a evo sada su i Mađari nešto digli glavu. Sve ne prijatelji i pokvarenjaci, samo jadni Srbi nedužne žrtve.
Brate…psst, alo, brate…probude se.

M.V.

pre 11 godina

1. Alija i Tuđman su u osuđeni u Bivšoj Jugoslaviji zbog svog šovinističkog i separatističkog djelovanja. Izišli su prije iz zatvora i napravili haos. Milošević nije bio osuđen za slične ideje.
2. U Hrvatskoj su Srbima ukinuta prava konstitutivnog naroda, jednostrano od strane Hrvata, sto je bilo protiv-ustavno. (Ova konstitutivnost je bio minimum prava Srba koja su predstavljala balans da Srbi zive u administratitivnoj jedinici Jugoslavije, tada određenoj kao Hrvatskoj, i genocida nad Srbima u WW2)
3. U Bosni i Hercegovini, opet protivustavno se proglašava nezavisnost Bosne i Hercegovine, nepoštujući uopšte prava jednog naroda.
4. Pro-Američke komisije proglašavaju da se u Jugoslaviji mogu proglašavati nezavisne države po AVNOJ-evskim granicama, i da se ne mogu mjenjati. Poslije kad to nije islo u korist Albancima, oni smatraju da se ipak mogu mjenjati. Samo u slucaju Srba se ne mogu mjenjati.
5. Jos na pocetku sukoba u BiH, bio je plan koji je Alija potpisao pa odbio, poslije konsultacija sa Amerikancima. Po tom planu ne bi ni bilo Republike Srpske, vec bi bile velike administratitivne jedinice, u kojima bi razliciti narodi imali vecinu, ali ne bi bilo cjelovitosti i povezanosti teritorije kao sto je to danas slucaj sa RS.
6. Muslimani-Bosnjaci iz Srebrenice, jedan od njihovih tadasnjih vodja, su svjedocili o Alijinom i Klintonovom dogovoru da se zrtvuju Srebrenicani, zarad NATO udara na Srbe.

Rat u SFRJ

pre 11 godina

Krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije bili su pojedinci na svim stranama a pogotovo na strani onih koji su imali podršku u inostranstu i lobijima, koji su nastojali da se sve ono što su zamislili ostvari u toku njihovog života i njihove pozicije u vlasti.

Siniša

pre 11 godina

roxi
nesjećaš se dobro,a neželiš da čuješ šta ti se kaže...možda si i vjerujem da jesi u pravu ali ovo što Dodik kaže je relevantnije,posle povlačenja Izetbegovića iz onog dogovora što je garantovao mir u BiH a na nagovor američkog ambasadora rat je uhvatio maha a da bude gore po Srbe taj je dogovor daleko od ovih benifita Srba dobivenih sa Republikom Srpskom...prema tome,još jednom razmisli čega se sjećaš

Илић Бојан

pre 11 godina

Svestko dragi!
Ti si tipican primer "mladodrzavnih" Hrvata!
Ne zelite nikako da "progutate zabu", kako rece jedan pametan covek!
Hag je PUN Srba!
Molim te, a i "ispravne" Srbe, da ne kazes, ako moze, da se time vidi ko je koliko "zao" bio!
Ima ovde ljudi koji pamte i Zenge, Volfove( Vukovi-previse srpski zvuci), a ima i onih koji su preziveli Jasenovac( npr. Bezimenin otac, ali to koristimo samo kada treba da se iskoristi u blacenju "nepismenih patriJota)!
Probaj da ides na Hr sajtove i blatis Keruma i ostale, mozda i dozivis "katarzu", o kojoj uporno pricaju Hr predsednici, bivsi i sadasnji!
Ukratko:
SOLI PAMET KUCI!
Pozdrav

ma ja

pre 11 godina

Demokrat: " Mudrome covjeku otvorena je svaka zemlja, jer je domovina plemenite duse citav svijet." Citajuci komentare vidim da su mnogi ponosni na Dodika i njegovu verziju "istine". Ja necu da dajem komentar vezan za njegovo svjedocenje, vec samo zelim da postavim par pitanja: - Da li je neko pomislio, ok kriv je Alija Izetbegovic i muslimani-bosnjaci, ali zasto je moralo biti pobijeno na hiljade i hiljade ljudi, zasto su ljudi zivi paljeni u kucama ( Visegrad), zasto je postojao logor za sistematsko silovanje zena i djevojcica muslimanki ( Foca ), zasto su u Srebrenici kompletne porodice morale biti ubijene, zasto je Sarajevo moralo biti 3 godine pod opsadom gdje je ubijeno oko 11 500 civila, racunajuci i djecu itd. itd. ZASTO ??? Da li je bila vrijedna ta Izetbegoviceva knjiga tolikih Zivota, a vecina nas nikada nije bila ni cula za tu njegovu knjigu, niti se interesovao za politiku. Zasto je ubijen Srdjan Aleksic ? ZASTO ???
Hvala.

bojan

pre 11 godina

"Ovakvim vašim ponašanjem(muslimanskog rukovodstva) vi direktno BiH gurate u pakao ,a muslimanski narod u nestanak.Ako dođe do rata muslimanski narod kao najmalobrojniji i naslabije organizovan neće moći da se zaštiti."-Radovan Karadžić
"Spreman sam žrtvovati mir radi nezavisnosti Bosne i Hercegovine"-Alija Izetbegović
Uzgred,pošto mi je ostalo "karaktera"da kažem da se Haški tribunal ne treba zatvoriti dok se ne procesuira Vuk Drašković zbog najzapaljivije retorike koja se mogla čuti sa srpske strane,kao i zbog zločina njegovih dobrovoljaca na ratištima u RS i RSK

velika srbija

pre 11 godina

U Bosni je kriv Alija. U Hrvatskoj je kriv Tudjman. U Sloveniji je kriv Jansa ili Kucan, ne sjecam se vise. Na Kosovu je kriv Taci. U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.
A kad covjek procita imena sa poduze liste osudjenih za ratni zlocin u bivsoj Jugoslaviji dobija pravu istinu.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@velika Srbija
''U Makedoniji nije niko kriv, iako bi se lako mogao naci krivac. U Crnoj Gori su krivi ovi sto su bili ZA nezavisnost.''
Криви за шта? За рат?
Тамо није било рата јер нико није нападао и убијао припаднике ЈНА. Није било рата, јер у Македонији и Црној Гори људи нису губили посао и/или главе зато што су Срби.
Све то знаш, али прећуткујеш, као што многи прећуткују чињеницу да су у широј околини Сребренице такође постојале и српске мајке којима су деца и мужеви убијeни. Ритуално, на верске празнике. Колико је тек српских мајки убијено у тим походима?
Нема их да сведоче и протествују у Хагу и Њујорку.
Ако већ прећуткујеш, онда боље ништа не говори.

BeliAndjeo

pre 11 godina

Krivi su oni ljudi kojima je na umu samo ostvarivanje sopstvenih interesa, koji su u stanju da rizikuju tudje zivote radi osecaja zadovoljstva, koji su 99% odgovorni za tesko stanje i beznadje u narodu, koji vode verbalni rat, a onaj pravi "obican narod", a to su POLITICARI.

Komso 2

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.

zORAn

pre 11 godina

Draga Hatidža, pogledajte i poslusajte nesto sto dolazi izvan vase svakodnevnice...Mozda vam pomogne da se oslobodite frustracija i besa...

milos

pre 11 godina

Lično mislim da mi u Srbiji nismo ovlašćeni da solimo pamet Srbima u Republici Srpskoj. Da prihvatimo deo odgovornosti za zločine - da, ali da im govorimo šta sada da rade i učimo evropejstvu - ne. Oni svoju muku imaju i sa njom se nose dobro. Prođite malo Bosnom, pričajte sa ljudima, gledajte, pa onda razmislite.

verteks

pre 11 godina

Kao sto to obicno biva,prava istina nije ni na jednoj strani, vec negde izmedju... Istina je da smo pravili gluposti u Hrvatskoj, bombardovano je i ono sto nije trebalo, ali ni Hrvati nisu nevini, da su se samo branili kako oni to vole da kazu, Oluja je genocid... Ako onda dolazmo i do Srebrenice, i ona je genocid, ali je i Bratunac na kontra strani... Sve u svemu, to je proslost. Jedina CINJENICA je da stranim silama nije odgovarala sloga ovih naroda, pa su po svaku cenu hteli da dodje do ovoga, a mi svi zajedno bili glupi kao sto jesmo pa to sebi i dozvolili. Pozdrav, svima.

Komso 3

pre 11 godina

Evo mene i još 80.000 zemljaka u Skandinaviji Rašo.Svi smo došli ovamo svojevoljno.
(Komšo, 9. april 2013 13:52)
Ma Komso drzite se sjevera, ovamo je sto juznije to tuznije.
(Komso 2, 9. april 2013 18:06)

Jedna istinita anegdota:

-jedno ljeto, negdje 10-ak god. poslije rata, dosli ovakvi 'zemljaci' sa sjevera Evrope u moj mali gradic, centralna BiH/zapad RS, u jednu kafanu ciji je vlasnik "mjesanac" (tata Musliman, majka Srpkinja) opstao tu sa nama citav rat,.. i zasjeli oni tako sa svojim starim prijeratnim prijateljima i komsijama Srbima (inace niko ih u gradu nije toliko maltretirao, kad su se vecina na pocetku rata pokupili i otisli..)
pa svi zajedno taj dan omeracili i razdernecili na kraju... Tek ce jedan od 'zemljaka' da veli: "Eeejj, kakvog dobrog derneka, nidje nema ko u stara dobra vremena, steta pa izbi onaj benavni rat!".. Kad tu konobar, gradski i lokalni zahebant, odjednom prepadno:-"Bice opet rata!!"..zemljaci se prenu i pogledaju ga zblanuto.. a ovaj opet:-"Bice!!!..al ovaj put mi cemo ici po tim: Svabijama, 'Olandijama i Sveckama.. a vi ostati ovde i peci kave!"

..naprasna provala smijeha!

Kutiljer

pre 11 godina

Evo pogledajte sta Kutiljer kaze o svom planu i njegovom prihvatanju. Postoji jednostavan razlog sto su ga srbi prihvatali a sto ga je Alija odbio. http://www.dw.de/ko-je-odbio-kutiljerov-plan/a-16610990

Velibor, USA

pre 11 godina

samo da kazem- podrshka komentarima bata, mjesanac, Antiprotivan, Kutiljer, bezimena, Komentator, bobo-mk i sl.
i da dodam da prezirem i izetbegovica kao dela trojca smiloshevic-ftudjman, ali da je, u poredjenju s zlochincem rkaradzicem te rkaradzicevim apologetom dodikom, machji kashalj. ja kao Srbin mostarskog porekla to kazem.
a ovima shto kukaju kako je rat u BiH/ex-Yu urota zapada, -- pa shto ste se bili nalozili onda, oj mudri moji? shto niste tom vashom pamecu i mudroshcu predupredili to, ako je tako? koga sve treba kriviti samo da rkaradzic-mladic ispadnu eto nevinashca?

Kredibilan svedok

pre 11 godina

Dodiku da je sam 2001. optužio SDS za organizovanje i učešće u zločinima. Tužilac je citirao Dodikovu izjavu pred regionalnom skupštinom u Banja Luci" da se "mora otvoreno reći da su zločini orkestrirani pod vodstvom SDS-a" i da počinioci "moraju odgovarati pred Haškim tribunalom".

"To je bila politička borba između mene i SDS. To je bio politički govor koji ne mora biti zasnovan na činjenicama, ali ne sporim da sam to rekao", kazao je Dodik.

A ja kazem - treba cuvati vlast lazima kako si je i dobio. Koliko si izracunao da ces ovim dobiti glasova - a dobro ti se zaljulalo - dobrodosla prilika za "marketing"

Uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca

pre 11 godina

Povod za raspad SFRJ i uzrok ratu u SFRJ nisu isti jer povod i uzrok nisu iste kategorije! Povod raspadu SFRJ možda i jeste srpska težnja za dominaciom ali taj raspad se nije morao desiti ratom, tako da uzrok ratu jeste slavoljublje pojedinaca!