Sreda, 27.02.2013.

18:18

Rodio se dečak, vladika dolazi

Poseta vladike Jovana niškog porodilištu povodom “rođendana” cara Konstantina odložena jer još nije bio rođen dečak. Vladika će doći večeras, najavila Eparhija.

Izvor: B92

Rodio se deèak, vladika dolazi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

verujem u coveka

pre 11 godina

Smatram da je potpuno u duhu hriscanske vere, da vladiku ne zanima rodjenje tog drugorazrednog bica.
Hriscanska vera, vec dve hiljade godina, omalovazava celu jednu polovinu ljudskog roda. Pripadam hriscanskoj kulturi, pa ne bih o drugim religijama.

bb

pre 11 godina

Razumem da se zelelo da se obelezi dan rodjenja Cara Konstantina na simbolican nacin.
Razumem da je vladika Jovan pogresio kada je rekao da ce posetiti porodiliste tek kada se rodi decak.
Ali, ne razumem ko je odmah o tome obavestio novinare.
Ranije je bila velika cast da neko poznat i od ugleda bude kum detetu, danas nikoga za to nije briga, jer su ionako porodicni odnosi naruseni, a o kumovskim i familijarnim da ne govorimo.
Ranije su svi bili vazni i ponosni kada su deo nekog velikog dogadjaja.
Sve ovo je otislo u drugom pravcu....Kao da neko zeli da se naruga Nisu, nislijama, kao da neko zeli da opravda sve sto se ovih dana dogadja oko proslave Milanskog edikta.
Ne branim nikoga, cak sam i zgrozena ½cekanjem da se rodi decak½.
Ako je to toliko vazan dan bio ni jedan gost nije trebao da poremeti planove,jer bi se primeran domacin izvinio svojim gostima,odredio nekog drugog da ugosti goste... ako se bas ½toliko cekalo½musko dete...
Trebalo je objaviti sve tek kada se zavrsi sve, ovako je sve ½ocrnjeno½jos pre nego sto se dogodilo.
Roditelji su mogli da prihvate da vladika da ime detetu, a i nisu morali.
Mozda nisu ni zeleli da prime vladiku.
Zasto je javnost sve to morala da sazna pre nego sto se sve dogodilo?

LOL BRE

pre 11 godina

Po meni najporazavajuce je to sto je neko dozvolio da mu popovi preko telefona krste dete koje su prethodno javno diskriminisali. Krivi su ljudi koji im dozvoljavaju, nisu krivi oni sto diskriminisu i sire mrznju. Inace koliko cujem na kraju je prvog decaka rodila KINESKINjA hahahaha kakav udarac za nacionalisticko-rasisticki ego.

jovan

pre 11 godina

Po mom misljenju u pitanju je najtezi i najprimitivniji oblik mizoginije i polnog fasizma izrazen u ponasanju crkvenog velikodostojnika. Sram i stid SPC !!

govoritj Moskva

pre 11 godina

OVI ostrasceni bivsi komunisti i predstavnici KGB-a u Srbiji su posto poto resili da se prikazu kako su oni potomci Rimljana.Strasno je sta vam rade.

Nikola NS

pre 11 godina

Ček malo... A šta da se rodio prvi dečak iz muslimanske porodice? Ili jevrejske? Ili budističke? Uostalom, kad poraste možda će biti agnostik ili ateista. 'beš pravo izbora - indoktrinacija i etiketiranje od momenta kad se neko rodi.

Nislija

pre 11 godina

Odakle mu pravo da diskrminise po osnovu pola decu koja su rodjena i ko je on da daje necijem detetu ime!?Inace sam Srbin,Pravoslavac i vernik,nisam nikakav ateista.Samo mi je muka sto mnogi iz nase Crkve pokusavaju, iz ne verskih razloga, da od Srbije naprave pravoslavni Avganistan.

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Neverovatna koincidencija ovog medija i blica je u tome da su oba neguju ateisticki pogled na svet i samim tim okupljaju i ljude sa takvim pogledima.
To nebi bio problem da se moram reci cinimi se namerno daju prevelike vaznosti vestima iz verskg zivota sasih gradjana jer se zna da ce reakcija ateistickog dela posetilaca ovog medija zestoko reagovati pa cak i na ovako za nas vernike lepe vesti ali eto za ateiste grozne.
Stvar opredeljenja svakako, ali mogla bi ta prenaglasenost vesti iz verskog zivota Srbije da se smanji i da se ne prenaglasavao kao sada.

dolce

pre 11 godina

Jadnost. Srbija ima veze sa Milanskim ediktom koliko i Milosevo tranziranje cara Murata sa harakirijem Yukio Mishime. (zmitjkoe, 27. februar 2013 21:38)Sobzirom da je skoro 90% gradjana Srbije hriscani,normalno je da ima veze.Ovaj dogadjaj ne slavi samo Srbija i SPC,vec sve hriscanske zemlje i crkve.

aleksa

pre 11 godina

Pre bilo kakvih tupavih komentara o tome da li je musko ili zensko. Procitajte malo istoriju...ali malo opsirnije ...I dobicete odgovor zasto ceka musko dete ... koje bi trebalo da se rodi nesto pre ponoci

Kasandra

pre 11 godina

@Sta nije jasno

Ma da, kako da ne, simbolicki ritual tokom kojeg se ozivljava represivna i pogubna rodna diskriminacija i verska iskljucivost. Dobro nije predlozio da, rituala radi, probode i par nehriscana, ili da odmah tu i venca malog Konstantina sa nekom novoredjenom zenskom bebom, pa i to bi bilo u spomen Konstantinovog doba. Bruka i sramota za dvadeset prvi vek, jeste da crkva ima neke svoje dogme, ali ovo je direktno potpirivanje nejednakosti i verske zatucanosti, i vredjanje zenskog roda u sopstvenom narodu.

meni je sve jasno

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

A da ti imas bar jednu vijugu promislio bi da roditelji mozda ne zele da im se sin zove Konstantin.

Pera

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

Gospodine "Šta nije jasno?" vec su te tvoje duhovne vodje dematovale. I devojcica dobija ime.

Medjutim, opsta kultura nalaze:

1) Da se prvo pita porodilja da li sme neko da je uznemirava oko toga. Pitanje naravno mora da ide privatno.

2) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im SPC svestenik dolazi u posetu. Pitanje naravno mora da ide privatno.

3) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im neko namece nekakvo ime. Pitanje naravno mora da ide privatno.

Tek kada se na sva tri pitanja dobije pozitivan odgovor onda moze da se najavljuje neki dolazak. Ali ovde opste kulture nema.

Ovde ima samo
1) nasilnog ponasanja (najava dolaska bez pitanja)
2) muskog sovinizma (cekamo samo musko)
3) nevestog spinovanja kad su videli koliko je sati (ne cekamo samo musko nego i zensko, a i majke da se malo odmore, mada za ovu majku decaka taj odmor je od pola sata, a ona druga mozda vec ode kuci do tada)

majka

pre 11 godina

zamislite porodilju koja se, sva obnevidela od prodjaja, jos i dogovara sa pr sluzbom spc kako ce se beba zvati, hehehehe.. a sto posto jos nije ni videla bebu, posto je kod nas baby friendly program tabu tema

smešno

pre 11 godina

@Šta nije jasno?: Izvinite, ali zašto bi Vladika davao ime bilo čijem detetu?! Svašta! Otkud mu ideja da nameće bilo kome ime za dete?! Pa valjda roditelji imaju pravo da biraju ime za svoje dete (ranije je to bio kum, ali uglavnom po želji roditelja).
Pazi, Vladika da daje detetu ime?! A šta ako se majci i ocu ne sviđa ime Konstantin? Ili nisu pravoslavci?
Smešno.

anonimus

pre 11 godina

Da li je vest menjana ili su komentatori zaboravili da pročitaju članak? Ovo je demanti i razumno objašnjenje.
Nema veze, da ipak mi pljucnemo na SPC!
Ne, nisam vernik ali je interesantno kako pojedinci vole da pljuju po SPC, vojsci, državi, naciji... A naročito kad razloga nema.

Niko i Ništa

pre 11 godina

Odmah da se ogradim od pogrdnih komentara, ja sam ateista. Ljudi, to je crkva koju ste vi izabrali. Pravoslavna crkva kroz svoje postojanje održava mišljenje o povlašćenom muškarcu. Zato predstavnici crkve i jesu muškarci. A vi bi hteli da sad odjednom prilagođava svoje mišljenje savremenom drušvu. Ne može tek tako. Zato su crkva i država razdvojeni, jer država mora da se povinuje društvu(od njega zavisi), a crkva ne.

Šta nije jasno?

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?

Vanja

pre 11 godina

Kako ga nije sramota. Crkva kao institucija od samog postanka je bila nešto loše po neuki narod, lopuže, pedofili su njeni stanovnici(očigledni dokazi za to izlaze malo-malo u javnost). Čelnici ove naše idu i mlataraju krstom predvodeći delikvente i nasilnike po raznim skupovima, otvoreno koriste govor mržnje, rasne, nacionalne, verske, a sada i polne diskriminacije! Čast izuzecima, kao i u svakoj profesiji.

p.s. crkvu ne izjednačavam sa verom, jer su svetlosnim godinama udaljena ta dva pojma.

p.p.s. zaista me raduje da je 90% komentatora zdravog razuma

Pa nije život pozorišna predstava!

pre 11 godina

"Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)"

Jel' misliš ti o tome što izgovaraš i što pišeš? Ne, tvoje je da budeš papagaj, jer "Bog tako zapoveda", a to znaš zato što ti je to rekao drugi papagaj - u mantiji, ili bez nje!

zena, majka, gresnica

pre 11 godina

Jao, sto nisam na stolu u niskom porodilistu i sto ne radjam musko dete! Kako bih ga slatko u glavu gadjala, prvim sto mi dodje pod ruku, kad bi mi se pojavio na vratima sobe.

bezimena

pre 11 godina

Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)

-- To je dakle. Zena je telo i ne moze ni posedovati ni simbolizovati duh. Smrt ovakvim zatucanim i primitivnim ideologijama, ma dolazile i od tumaca vere. Uopste nema pardona za vladikino cekanje "dok se rodi musko". Ali on jos ima vremena da popravi ovu gresku. Pravac u porodiliste vladiko i izdigni zensko dete na pijedestal duha. Inace tezak sumrak je nad tobom.

Dr. Jovan

pre 11 godina

@Koja

U teozofiji, Bog je shvacen sa dve strane. Sa jedne strane cisto postojanje, samo-svestnost, moc u potenciji (otac), a sa druge strane izvor svega postojeceg; izvor koji stvara sve od sebe(majka).

Kad se ne postuju granice metafore, to je samo dokaz neznanja i nametanje primitivizma jer se metafora upotrebljava tamo gde ne pripada.

Samospoznaju i jedinstvo sa Bogom iliti cistom svesti mogu dostici sva ljudska bica bez obzira na pol, mesto i vreme dodjenja, fizicke i psihicke karakteristike, seksualnost, genetiku, pripadnost naciji, obrazovanje, itd, itd, itd.

Djevojcice mogu jednako dobro kao i decaci dostici jedinstvo samospoznaje i jednako kao i decaci mogu prenositi to znanje drugima.

To sto je crkva zatvorena za jednakost polova, jednakost seksualne orijentacije i druge jednakosti, samo su jasni znakovi da nikada nisu dosli do samospoznaje i da nisu u stanju nikoga odvesti ka samospoznaji (Bogu).

Njhova diskriminacija samo doprinosi unistavanju mladih tako sto ih se potapa u nehumane diskriminacije prema Romima i drugim nacijama, prema drugim vjerama, prema drugom polu, prema drugacijoj seksualosti, prema onima iz drugog kraja, drugog grada, druge skole, drugog odeljenja, druge klupe, i na kraju ono najgore: ni sami sebe ne vole.

Prema istrazivanima, omladina u Srbiji ima najveci stepen diskriminacije prema svemu sto je drugacije. A toj zatucanosti omaldine dobrano doprinosi "Srpska Pravoslavna Crkva", izmedju ostalog i ovim cekanjem da se rodi musko dete.

hahahaha

pre 11 godina

Volela bih da majka dečaka koji se rodi bude ateista, ili muslimanka, pa da ga najuri :) Odakle uopšte pretpostavka da su svi ljudi u Srbiji pravoslavci?! Šta ako je žena ateista?
A još više bih volela da se u narednih nedelju dana rađaju samo devojčice, Vladiki u inat :) (nemam ništa protiv dečaka, nego čisto iz inata).
Sva su deca jednaka.
Svi su ljudi jednaki.
Mi smo svi prvo LJUDI, pa tek onda vernici, Srbi, belci itd.
Idiotlucima od strane crkve nikad kraja...

Pinokio

pre 11 godina

Nisam verovao da bih ovo ikada rekao, ali daj Bože da bude mali Ramuš. Čisto da se vladika i svi mi malo dozovemo pameti, jer ovo je mentolska akcija SPC.

Ona

pre 11 godina

Sto ce reci Kojo u toj simbolici smo mi ONE bez mozga i duha predodredjene za stalno navodjenje u zivotu. Ne volim socijalni inzenjering bilo koje vrste, ali mi se ovaj religiozni posebno gadi. Nema Bog nista sa tim.


Nadam se i ja da ce ga neka otresitija mama odbiti.

otac zenske dece

pre 11 godina

Znaci zenska deca su gradjani drugog reda. Ko li vas je rodio Vladiko?

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti . Mozda bi jedna kazna od 2 000 evra, pomogla Vladiki da izadje iz srednjeg veka.

Sram vas bilo oce, sto ni nemate zelju da napredujete u civilizacijskom smislu.

pravnik

pre 11 godina

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti.
(otac zenske dece, 27. februar 2013 19:01)

- Ne postoji jos, ali uskoro, uskoro, sa ulaskom u EU ce i taj zakon da postoji. Popovi ce tad morati da nose zakonik umesto biblije i da dobro pripaze gde i sta ce da pricaju.

katanic

pre 11 godina

Ma sramota i ljaga treba da padne na tu bolnicu i na tog doktora koji pristanu da ucestvuju u ovakvoj primitivnoj diskriminaciji. Vladika moze da zahteva sta hoce, crkva je ionako nepravedna institucija, ali doktori ne bi smeli da podrzavaju ovakvu srednjovekovnu zatucanu blamazu.

Angry_Bob

pre 11 godina

A sta je vladika naumio da radi sa tim decacicem? Da predlozi mami i tati da sina nazovu Konstantin? Da ga krsti...? A sta ako su ocekivanom deliji roditelji Romi i pritom Muslimani? A sta ako su mu roditelji ateisti? Hoce onda pricekati sledeceg "pravog" decaka da se rodi? Sta trazi taj covek u porodilistu...?!?

Koja

pre 11 godina

Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.

Mislilac

pre 11 godina

Nešto bih voleo da porodilja koja rodi sina (jer se žene u Srbiji ne računaju) bude obrazovana, kulturna i moderna žena pa da najuri ovog vrača.

radan isposnik

pre 11 godina

Sramota! Zensko zivo bice jos uvek u Srbiji ima manju vrednost nego musko. Patrijarhalna rudimentarna srednjovekovna svest. Isto se sve moglo slaviti i sa devojcicom, i nista ne bi falilo, muzjaci svjatolicja!

Zika Miladin

pre 11 godina

Radi se o simbolici i ako hoces Vladiko lepse bi u svemu tome odgovaralo jedno zensko dete, jer je Zenu bog stvorio da radja: Kraljeve, careve, prosjake, hajduke, vitezove, pilote, livce, popove, lopove... Ovaj svet je svet zenskinja, zena je bogu uvek bila milija nego li muskarac. Drzati se starog zaveta u pohledu zene je danas varvarstvo.

Mislilac

pre 11 godina

Nešto bih voleo da porodilja koja rodi sina (jer se žene u Srbiji ne računaju) bude obrazovana, kulturna i moderna žena pa da najuri ovog vrača.

radan isposnik

pre 11 godina

Sramota! Zensko zivo bice jos uvek u Srbiji ima manju vrednost nego musko. Patrijarhalna rudimentarna srednjovekovna svest. Isto se sve moglo slaviti i sa devojcicom, i nista ne bi falilo, muzjaci svjatolicja!

Angry_Bob

pre 11 godina

A sta je vladika naumio da radi sa tim decacicem? Da predlozi mami i tati da sina nazovu Konstantin? Da ga krsti...? A sta ako su ocekivanom deliji roditelji Romi i pritom Muslimani? A sta ako su mu roditelji ateisti? Hoce onda pricekati sledeceg "pravog" decaka da se rodi? Sta trazi taj covek u porodilistu...?!?

otac zenske dece

pre 11 godina

Znaci zenska deca su gradjani drugog reda. Ko li vas je rodio Vladiko?

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti . Mozda bi jedna kazna od 2 000 evra, pomogla Vladiki da izadje iz srednjeg veka.

Sram vas bilo oce, sto ni nemate zelju da napredujete u civilizacijskom smislu.

hahahaha

pre 11 godina

Volela bih da majka dečaka koji se rodi bude ateista, ili muslimanka, pa da ga najuri :) Odakle uopšte pretpostavka da su svi ljudi u Srbiji pravoslavci?! Šta ako je žena ateista?
A još više bih volela da se u narednih nedelju dana rađaju samo devojčice, Vladiki u inat :) (nemam ništa protiv dečaka, nego čisto iz inata).
Sva su deca jednaka.
Svi su ljudi jednaki.
Mi smo svi prvo LJUDI, pa tek onda vernici, Srbi, belci itd.
Idiotlucima od strane crkve nikad kraja...

zena, majka, gresnica

pre 11 godina

Jao, sto nisam na stolu u niskom porodilistu i sto ne radjam musko dete! Kako bih ga slatko u glavu gadjala, prvim sto mi dodje pod ruku, kad bi mi se pojavio na vratima sobe.

Pinokio

pre 11 godina

Nisam verovao da bih ovo ikada rekao, ali daj Bože da bude mali Ramuš. Čisto da se vladika i svi mi malo dozovemo pameti, jer ovo je mentolska akcija SPC.

katanic

pre 11 godina

Ma sramota i ljaga treba da padne na tu bolnicu i na tog doktora koji pristanu da ucestvuju u ovakvoj primitivnoj diskriminaciji. Vladika moze da zahteva sta hoce, crkva je ionako nepravedna institucija, ali doktori ne bi smeli da podrzavaju ovakvu srednjovekovnu zatucanu blamazu.

Zika Miladin

pre 11 godina

Radi se o simbolici i ako hoces Vladiko lepse bi u svemu tome odgovaralo jedno zensko dete, jer je Zenu bog stvorio da radja: Kraljeve, careve, prosjake, hajduke, vitezove, pilote, livce, popove, lopove... Ovaj svet je svet zenskinja, zena je bogu uvek bila milija nego li muskarac. Drzati se starog zaveta u pohledu zene je danas varvarstvo.

Pa nije život pozorišna predstava!

pre 11 godina

"Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)"

Jel' misliš ti o tome što izgovaraš i što pišeš? Ne, tvoje je da budeš papagaj, jer "Bog tako zapoveda", a to znaš zato što ti je to rekao drugi papagaj - u mantiji, ili bez nje!

Vanja

pre 11 godina

Kako ga nije sramota. Crkva kao institucija od samog postanka je bila nešto loše po neuki narod, lopuže, pedofili su njeni stanovnici(očigledni dokazi za to izlaze malo-malo u javnost). Čelnici ove naše idu i mlataraju krstom predvodeći delikvente i nasilnike po raznim skupovima, otvoreno koriste govor mržnje, rasne, nacionalne, verske, a sada i polne diskriminacije! Čast izuzecima, kao i u svakoj profesiji.

p.s. crkvu ne izjednačavam sa verom, jer su svetlosnim godinama udaljena ta dva pojma.

p.p.s. zaista me raduje da je 90% komentatora zdravog razuma

bezimena

pre 11 godina

Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)

-- To je dakle. Zena je telo i ne moze ni posedovati ni simbolizovati duh. Smrt ovakvim zatucanim i primitivnim ideologijama, ma dolazile i od tumaca vere. Uopste nema pardona za vladikino cekanje "dok se rodi musko". Ali on jos ima vremena da popravi ovu gresku. Pravac u porodiliste vladiko i izdigni zensko dete na pijedestal duha. Inace tezak sumrak je nad tobom.

Ona

pre 11 godina

Sto ce reci Kojo u toj simbolici smo mi ONE bez mozga i duha predodredjene za stalno navodjenje u zivotu. Ne volim socijalni inzenjering bilo koje vrste, ali mi se ovaj religiozni posebno gadi. Nema Bog nista sa tim.


Nadam se i ja da ce ga neka otresitija mama odbiti.

Dr. Jovan

pre 11 godina

@Koja

U teozofiji, Bog je shvacen sa dve strane. Sa jedne strane cisto postojanje, samo-svestnost, moc u potenciji (otac), a sa druge strane izvor svega postojeceg; izvor koji stvara sve od sebe(majka).

Kad se ne postuju granice metafore, to je samo dokaz neznanja i nametanje primitivizma jer se metafora upotrebljava tamo gde ne pripada.

Samospoznaju i jedinstvo sa Bogom iliti cistom svesti mogu dostici sva ljudska bica bez obzira na pol, mesto i vreme dodjenja, fizicke i psihicke karakteristike, seksualnost, genetiku, pripadnost naciji, obrazovanje, itd, itd, itd.

Djevojcice mogu jednako dobro kao i decaci dostici jedinstvo samospoznaje i jednako kao i decaci mogu prenositi to znanje drugima.

To sto je crkva zatvorena za jednakost polova, jednakost seksualne orijentacije i druge jednakosti, samo su jasni znakovi da nikada nisu dosli do samospoznaje i da nisu u stanju nikoga odvesti ka samospoznaji (Bogu).

Njhova diskriminacija samo doprinosi unistavanju mladih tako sto ih se potapa u nehumane diskriminacije prema Romima i drugim nacijama, prema drugim vjerama, prema drugom polu, prema drugacijoj seksualosti, prema onima iz drugog kraja, drugog grada, druge skole, drugog odeljenja, druge klupe, i na kraju ono najgore: ni sami sebe ne vole.

Prema istrazivanima, omladina u Srbiji ima najveci stepen diskriminacije prema svemu sto je drugacije. A toj zatucanosti omaldine dobrano doprinosi "Srpska Pravoslavna Crkva", izmedju ostalog i ovim cekanjem da se rodi musko dete.

pravnik

pre 11 godina

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti.
(otac zenske dece, 27. februar 2013 19:01)

- Ne postoji jos, ali uskoro, uskoro, sa ulaskom u EU ce i taj zakon da postoji. Popovi ce tad morati da nose zakonik umesto biblije i da dobro pripaze gde i sta ce da pricaju.

meni je sve jasno

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

A da ti imas bar jednu vijugu promislio bi da roditelji mozda ne zele da im se sin zove Konstantin.

Pera

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

Gospodine "Šta nije jasno?" vec su te tvoje duhovne vodje dematovale. I devojcica dobija ime.

Medjutim, opsta kultura nalaze:

1) Da se prvo pita porodilja da li sme neko da je uznemirava oko toga. Pitanje naravno mora da ide privatno.

2) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im SPC svestenik dolazi u posetu. Pitanje naravno mora da ide privatno.

3) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im neko namece nekakvo ime. Pitanje naravno mora da ide privatno.

Tek kada se na sva tri pitanja dobije pozitivan odgovor onda moze da se najavljuje neki dolazak. Ali ovde opste kulture nema.

Ovde ima samo
1) nasilnog ponasanja (najava dolaska bez pitanja)
2) muskog sovinizma (cekamo samo musko)
3) nevestog spinovanja kad su videli koliko je sati (ne cekamo samo musko nego i zensko, a i majke da se malo odmore, mada za ovu majku decaka taj odmor je od pola sata, a ona druga mozda vec ode kuci do tada)

Kasandra

pre 11 godina

@Sta nije jasno

Ma da, kako da ne, simbolicki ritual tokom kojeg se ozivljava represivna i pogubna rodna diskriminacija i verska iskljucivost. Dobro nije predlozio da, rituala radi, probode i par nehriscana, ili da odmah tu i venca malog Konstantina sa nekom novoredjenom zenskom bebom, pa i to bi bilo u spomen Konstantinovog doba. Bruka i sramota za dvadeset prvi vek, jeste da crkva ima neke svoje dogme, ali ovo je direktno potpirivanje nejednakosti i verske zatucanosti, i vredjanje zenskog roda u sopstvenom narodu.

smešno

pre 11 godina

@Šta nije jasno?: Izvinite, ali zašto bi Vladika davao ime bilo čijem detetu?! Svašta! Otkud mu ideja da nameće bilo kome ime za dete?! Pa valjda roditelji imaju pravo da biraju ime za svoje dete (ranije je to bio kum, ali uglavnom po želji roditelja).
Pazi, Vladika da daje detetu ime?! A šta ako se majci i ocu ne sviđa ime Konstantin? Ili nisu pravoslavci?
Smešno.

Niko i Ništa

pre 11 godina

Odmah da se ogradim od pogrdnih komentara, ja sam ateista. Ljudi, to je crkva koju ste vi izabrali. Pravoslavna crkva kroz svoje postojanje održava mišljenje o povlašćenom muškarcu. Zato predstavnici crkve i jesu muškarci. A vi bi hteli da sad odjednom prilagođava svoje mišljenje savremenom drušvu. Ne može tek tako. Zato su crkva i država razdvojeni, jer država mora da se povinuje društvu(od njega zavisi), a crkva ne.

majka

pre 11 godina

zamislite porodilju koja se, sva obnevidela od prodjaja, jos i dogovara sa pr sluzbom spc kako ce se beba zvati, hehehehe.. a sto posto jos nije ni videla bebu, posto je kod nas baby friendly program tabu tema

Šta nije jasno?

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?

Koja

pre 11 godina

Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.

jovan

pre 11 godina

Po mom misljenju u pitanju je najtezi i najprimitivniji oblik mizoginije i polnog fasizma izrazen u ponasanju crkvenog velikodostojnika. Sram i stid SPC !!

LOL BRE

pre 11 godina

Po meni najporazavajuce je to sto je neko dozvolio da mu popovi preko telefona krste dete koje su prethodno javno diskriminisali. Krivi su ljudi koji im dozvoljavaju, nisu krivi oni sto diskriminisu i sire mrznju. Inace koliko cujem na kraju je prvog decaka rodila KINESKINjA hahahaha kakav udarac za nacionalisticko-rasisticki ego.

Nikola NS

pre 11 godina

Ček malo... A šta da se rodio prvi dečak iz muslimanske porodice? Ili jevrejske? Ili budističke? Uostalom, kad poraste možda će biti agnostik ili ateista. 'beš pravo izbora - indoktrinacija i etiketiranje od momenta kad se neko rodi.

Nislija

pre 11 godina

Odakle mu pravo da diskrminise po osnovu pola decu koja su rodjena i ko je on da daje necijem detetu ime!?Inace sam Srbin,Pravoslavac i vernik,nisam nikakav ateista.Samo mi je muka sto mnogi iz nase Crkve pokusavaju, iz ne verskih razloga, da od Srbije naprave pravoslavni Avganistan.

anonimus

pre 11 godina

Da li je vest menjana ili su komentatori zaboravili da pročitaju članak? Ovo je demanti i razumno objašnjenje.
Nema veze, da ipak mi pljucnemo na SPC!
Ne, nisam vernik ali je interesantno kako pojedinci vole da pljuju po SPC, vojsci, državi, naciji... A naročito kad razloga nema.

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Neverovatna koincidencija ovog medija i blica je u tome da su oba neguju ateisticki pogled na svet i samim tim okupljaju i ljude sa takvim pogledima.
To nebi bio problem da se moram reci cinimi se namerno daju prevelike vaznosti vestima iz verskg zivota sasih gradjana jer se zna da ce reakcija ateistickog dela posetilaca ovog medija zestoko reagovati pa cak i na ovako za nas vernike lepe vesti ali eto za ateiste grozne.
Stvar opredeljenja svakako, ali mogla bi ta prenaglasenost vesti iz verskog zivota Srbije da se smanji i da se ne prenaglasavao kao sada.

aleksa

pre 11 godina

Pre bilo kakvih tupavih komentara o tome da li je musko ili zensko. Procitajte malo istoriju...ali malo opsirnije ...I dobicete odgovor zasto ceka musko dete ... koje bi trebalo da se rodi nesto pre ponoci

dolce

pre 11 godina

Jadnost. Srbija ima veze sa Milanskim ediktom koliko i Milosevo tranziranje cara Murata sa harakirijem Yukio Mishime. (zmitjkoe, 27. februar 2013 21:38)Sobzirom da je skoro 90% gradjana Srbije hriscani,normalno je da ima veze.Ovaj dogadjaj ne slavi samo Srbija i SPC,vec sve hriscanske zemlje i crkve.

govoritj Moskva

pre 11 godina

OVI ostrasceni bivsi komunisti i predstavnici KGB-a u Srbiji su posto poto resili da se prikazu kako su oni potomci Rimljana.Strasno je sta vam rade.

verujem u coveka

pre 11 godina

Smatram da je potpuno u duhu hriscanske vere, da vladiku ne zanima rodjenje tog drugorazrednog bica.
Hriscanska vera, vec dve hiljade godina, omalovazava celu jednu polovinu ljudskog roda. Pripadam hriscanskoj kulturi, pa ne bih o drugim religijama.

bb

pre 11 godina

Razumem da se zelelo da se obelezi dan rodjenja Cara Konstantina na simbolican nacin.
Razumem da je vladika Jovan pogresio kada je rekao da ce posetiti porodiliste tek kada se rodi decak.
Ali, ne razumem ko je odmah o tome obavestio novinare.
Ranije je bila velika cast da neko poznat i od ugleda bude kum detetu, danas nikoga za to nije briga, jer su ionako porodicni odnosi naruseni, a o kumovskim i familijarnim da ne govorimo.
Ranije su svi bili vazni i ponosni kada su deo nekog velikog dogadjaja.
Sve ovo je otislo u drugom pravcu....Kao da neko zeli da se naruga Nisu, nislijama, kao da neko zeli da opravda sve sto se ovih dana dogadja oko proslave Milanskog edikta.
Ne branim nikoga, cak sam i zgrozena ½cekanjem da se rodi decak½.
Ako je to toliko vazan dan bio ni jedan gost nije trebao da poremeti planove,jer bi se primeran domacin izvinio svojim gostima,odredio nekog drugog da ugosti goste... ako se bas ½toliko cekalo½musko dete...
Trebalo je objaviti sve tek kada se zavrsi sve, ovako je sve ½ocrnjeno½jos pre nego sto se dogodilo.
Roditelji su mogli da prihvate da vladika da ime detetu, a i nisu morali.
Mozda nisu ni zeleli da prime vladiku.
Zasto je javnost sve to morala da sazna pre nego sto se sve dogodilo?

Koja

pre 11 godina

Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.

Šta nije jasno?

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?

aleksa

pre 11 godina

Pre bilo kakvih tupavih komentara o tome da li je musko ili zensko. Procitajte malo istoriju...ali malo opsirnije ...I dobicete odgovor zasto ceka musko dete ... koje bi trebalo da se rodi nesto pre ponoci

anonimus

pre 11 godina

Da li je vest menjana ili su komentatori zaboravili da pročitaju članak? Ovo je demanti i razumno objašnjenje.
Nema veze, da ipak mi pljucnemo na SPC!
Ne, nisam vernik ali je interesantno kako pojedinci vole da pljuju po SPC, vojsci, državi, naciji... A naročito kad razloga nema.

Mislilac

pre 11 godina

Nešto bih voleo da porodilja koja rodi sina (jer se žene u Srbiji ne računaju) bude obrazovana, kulturna i moderna žena pa da najuri ovog vrača.

radan isposnik

pre 11 godina

Sramota! Zensko zivo bice jos uvek u Srbiji ima manju vrednost nego musko. Patrijarhalna rudimentarna srednjovekovna svest. Isto se sve moglo slaviti i sa devojcicom, i nista ne bi falilo, muzjaci svjatolicja!

hahahaha

pre 11 godina

Volela bih da majka dečaka koji se rodi bude ateista, ili muslimanka, pa da ga najuri :) Odakle uopšte pretpostavka da su svi ljudi u Srbiji pravoslavci?! Šta ako je žena ateista?
A još više bih volela da se u narednih nedelju dana rađaju samo devojčice, Vladiki u inat :) (nemam ništa protiv dečaka, nego čisto iz inata).
Sva su deca jednaka.
Svi su ljudi jednaki.
Mi smo svi prvo LJUDI, pa tek onda vernici, Srbi, belci itd.
Idiotlucima od strane crkve nikad kraja...

Pa nije život pozorišna predstava!

pre 11 godina

"Ne osuđujte vladiku, molim vas. Nije u pitanju polna diskriminacija. Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo. Jedno nije vrednije od drugog, niri jedno može bez drugog, ali za hrišćanskog sveštnika (ne samo pravoslavnog, i u rimokatoličanstvu je ista stvar) ta razlika je važna jer na muškarce se prenosi uloga duhovnika koju on sam kao vladika vrši.
P.S. Ja imam tri kćerke i ne bih nikada ni pomislio da su manje vredne od dečaka.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)"

Jel' misliš ti o tome što izgovaraš i što pišeš? Ne, tvoje je da budeš papagaj, jer "Bog tako zapoveda", a to znaš zato što ti je to rekao drugi papagaj - u mantiji, ili bez nje!

otac zenske dece

pre 11 godina

Znaci zenska deca su gradjani drugog reda. Ko li vas je rodio Vladiko?

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti . Mozda bi jedna kazna od 2 000 evra, pomogla Vladiki da izadje iz srednjeg veka.

Sram vas bilo oce, sto ni nemate zelju da napredujete u civilizacijskom smislu.

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Neverovatna koincidencija ovog medija i blica je u tome da su oba neguju ateisticki pogled na svet i samim tim okupljaju i ljude sa takvim pogledima.
To nebi bio problem da se moram reci cinimi se namerno daju prevelike vaznosti vestima iz verskg zivota sasih gradjana jer se zna da ce reakcija ateistickog dela posetilaca ovog medija zestoko reagovati pa cak i na ovako za nas vernike lepe vesti ali eto za ateiste grozne.
Stvar opredeljenja svakako, ali mogla bi ta prenaglasenost vesti iz verskog zivota Srbije da se smanji i da se ne prenaglasavao kao sada.

Angry_Bob

pre 11 godina

A sta je vladika naumio da radi sa tim decacicem? Da predlozi mami i tati da sina nazovu Konstantin? Da ga krsti...? A sta ako su ocekivanom deliji roditelji Romi i pritom Muslimani? A sta ako su mu roditelji ateisti? Hoce onda pricekati sledeceg "pravog" decaka da se rodi? Sta trazi taj covek u porodilistu...?!?

Zika Miladin

pre 11 godina

Radi se o simbolici i ako hoces Vladiko lepse bi u svemu tome odgovaralo jedno zensko dete, jer je Zenu bog stvorio da radja: Kraljeve, careve, prosjake, hajduke, vitezove, pilote, livce, popove, lopove... Ovaj svet je svet zenskinja, zena je bogu uvek bila milija nego li muskarac. Drzati se starog zaveta u pohledu zene je danas varvarstvo.

bezimena

pre 11 godina

Jednostavno, po hrišćanskom učenju, muškarci i žene imaju drugačiju ulogu u kosmičkom poretku - muškarci simbolizuju duh, žene telo.
(Koja, 27. februar 2013 19:18)

-- To je dakle. Zena je telo i ne moze ni posedovati ni simbolizovati duh. Smrt ovakvim zatucanim i primitivnim ideologijama, ma dolazile i od tumaca vere. Uopste nema pardona za vladikino cekanje "dok se rodi musko". Ali on jos ima vremena da popravi ovu gresku. Pravac u porodiliste vladiko i izdigni zensko dete na pijedestal duha. Inace tezak sumrak je nad tobom.

zena, majka, gresnica

pre 11 godina

Jao, sto nisam na stolu u niskom porodilistu i sto ne radjam musko dete! Kako bih ga slatko u glavu gadjala, prvim sto mi dodje pod ruku, kad bi mi se pojavio na vratima sobe.

dolce

pre 11 godina

Jadnost. Srbija ima veze sa Milanskim ediktom koliko i Milosevo tranziranje cara Murata sa harakirijem Yukio Mishime. (zmitjkoe, 27. februar 2013 21:38)Sobzirom da je skoro 90% gradjana Srbije hriscani,normalno je da ima veze.Ovaj dogadjaj ne slavi samo Srbija i SPC,vec sve hriscanske zemlje i crkve.

Dr. Jovan

pre 11 godina

@Koja

U teozofiji, Bog je shvacen sa dve strane. Sa jedne strane cisto postojanje, samo-svestnost, moc u potenciji (otac), a sa druge strane izvor svega postojeceg; izvor koji stvara sve od sebe(majka).

Kad se ne postuju granice metafore, to je samo dokaz neznanja i nametanje primitivizma jer se metafora upotrebljava tamo gde ne pripada.

Samospoznaju i jedinstvo sa Bogom iliti cistom svesti mogu dostici sva ljudska bica bez obzira na pol, mesto i vreme dodjenja, fizicke i psihicke karakteristike, seksualnost, genetiku, pripadnost naciji, obrazovanje, itd, itd, itd.

Djevojcice mogu jednako dobro kao i decaci dostici jedinstvo samospoznaje i jednako kao i decaci mogu prenositi to znanje drugima.

To sto je crkva zatvorena za jednakost polova, jednakost seksualne orijentacije i druge jednakosti, samo su jasni znakovi da nikada nisu dosli do samospoznaje i da nisu u stanju nikoga odvesti ka samospoznaji (Bogu).

Njhova diskriminacija samo doprinosi unistavanju mladih tako sto ih se potapa u nehumane diskriminacije prema Romima i drugim nacijama, prema drugim vjerama, prema drugom polu, prema drugacijoj seksualosti, prema onima iz drugog kraja, drugog grada, druge skole, drugog odeljenja, druge klupe, i na kraju ono najgore: ni sami sebe ne vole.

Prema istrazivanima, omladina u Srbiji ima najveci stepen diskriminacije prema svemu sto je drugacije. A toj zatucanosti omaldine dobrano doprinosi "Srpska Pravoslavna Crkva", izmedju ostalog i ovim cekanjem da se rodi musko dete.

Vanja

pre 11 godina

Kako ga nije sramota. Crkva kao institucija od samog postanka je bila nešto loše po neuki narod, lopuže, pedofili su njeni stanovnici(očigledni dokazi za to izlaze malo-malo u javnost). Čelnici ove naše idu i mlataraju krstom predvodeći delikvente i nasilnike po raznim skupovima, otvoreno koriste govor mržnje, rasne, nacionalne, verske, a sada i polne diskriminacije! Čast izuzecima, kao i u svakoj profesiji.

p.s. crkvu ne izjednačavam sa verom, jer su svetlosnim godinama udaljena ta dva pojma.

p.p.s. zaista me raduje da je 90% komentatora zdravog razuma

Pinokio

pre 11 godina

Nisam verovao da bih ovo ikada rekao, ali daj Bože da bude mali Ramuš. Čisto da se vladika i svi mi malo dozovemo pameti, jer ovo je mentolska akcija SPC.

meni je sve jasno

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

A da ti imas bar jednu vijugu promislio bi da roditelji mozda ne zele da im se sin zove Konstantin.

Kasandra

pre 11 godina

@Sta nije jasno

Ma da, kako da ne, simbolicki ritual tokom kojeg se ozivljava represivna i pogubna rodna diskriminacija i verska iskljucivost. Dobro nije predlozio da, rituala radi, probode i par nehriscana, ili da odmah tu i venca malog Konstantina sa nekom novoredjenom zenskom bebom, pa i to bi bilo u spomen Konstantinovog doba. Bruka i sramota za dvadeset prvi vek, jeste da crkva ima neke svoje dogme, ali ovo je direktno potpirivanje nejednakosti i verske zatucanosti, i vredjanje zenskog roda u sopstvenom narodu.

katanic

pre 11 godina

Ma sramota i ljaga treba da padne na tu bolnicu i na tog doktora koji pristanu da ucestvuju u ovakvoj primitivnoj diskriminaciji. Vladika moze da zahteva sta hoce, crkva je ionako nepravedna institucija, ali doktori ne bi smeli da podrzavaju ovakvu srednjovekovnu zatucanu blamazu.

pravnik

pre 11 godina

Jel postoji neki zakon o raspirivanju polne nejednakosti.
(otac zenske dece, 27. februar 2013 19:01)

- Ne postoji jos, ali uskoro, uskoro, sa ulaskom u EU ce i taj zakon da postoji. Popovi ce tad morati da nose zakonik umesto biblije i da dobro pripaze gde i sta ce da pricaju.

smešno

pre 11 godina

@Šta nije jasno?: Izvinite, ali zašto bi Vladika davao ime bilo čijem detetu?! Svašta! Otkud mu ideja da nameće bilo kome ime za dete?! Pa valjda roditelji imaju pravo da biraju ime za svoje dete (ranije je to bio kum, ali uglavnom po želji roditelja).
Pazi, Vladika da daje detetu ime?! A šta ako se majci i ocu ne sviđa ime Konstantin? Ili nisu pravoslavci?
Smešno.

Ona

pre 11 godina

Sto ce reci Kojo u toj simbolici smo mi ONE bez mozga i duha predodredjene za stalno navodjenje u zivotu. Ne volim socijalni inzenjering bilo koje vrste, ali mi se ovaj religiozni posebno gadi. Nema Bog nista sa tim.


Nadam se i ja da ce ga neka otresitija mama odbiti.

Pera

pre 11 godina

Naravno da čeka muško, ima nameru da mu da ime Konstantin, mali simbolički performans povodom rođendana cara Konstantina. Da ovde bilo ko ima dovoljno vijuga da promisli i skapira zašto, ne bi se pisale svakojake stvari. Čitam komentare i ne mogu da verujem. Mora li sve da se crta?
(Šta nije jasno?, 27. februar 2013 20:45)

Gospodine "Šta nije jasno?" vec su te tvoje duhovne vodje dematovale. I devojcica dobija ime.

Medjutim, opsta kultura nalaze:

1) Da se prvo pita porodilja da li sme neko da je uznemirava oko toga. Pitanje naravno mora da ide privatno.

2) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im SPC svestenik dolazi u posetu. Pitanje naravno mora da ide privatno.

3) Da se pitaju roditelji da li uopste zele da im neko namece nekakvo ime. Pitanje naravno mora da ide privatno.

Tek kada se na sva tri pitanja dobije pozitivan odgovor onda moze da se najavljuje neki dolazak. Ali ovde opste kulture nema.

Ovde ima samo
1) nasilnog ponasanja (najava dolaska bez pitanja)
2) muskog sovinizma (cekamo samo musko)
3) nevestog spinovanja kad su videli koliko je sati (ne cekamo samo musko nego i zensko, a i majke da se malo odmore, mada za ovu majku decaka taj odmor je od pola sata, a ona druga mozda vec ode kuci do tada)

bb

pre 11 godina

Razumem da se zelelo da se obelezi dan rodjenja Cara Konstantina na simbolican nacin.
Razumem da je vladika Jovan pogresio kada je rekao da ce posetiti porodiliste tek kada se rodi decak.
Ali, ne razumem ko je odmah o tome obavestio novinare.
Ranije je bila velika cast da neko poznat i od ugleda bude kum detetu, danas nikoga za to nije briga, jer su ionako porodicni odnosi naruseni, a o kumovskim i familijarnim da ne govorimo.
Ranije su svi bili vazni i ponosni kada su deo nekog velikog dogadjaja.
Sve ovo je otislo u drugom pravcu....Kao da neko zeli da se naruga Nisu, nislijama, kao da neko zeli da opravda sve sto se ovih dana dogadja oko proslave Milanskog edikta.
Ne branim nikoga, cak sam i zgrozena ½cekanjem da se rodi decak½.
Ako je to toliko vazan dan bio ni jedan gost nije trebao da poremeti planove,jer bi se primeran domacin izvinio svojim gostima,odredio nekog drugog da ugosti goste... ako se bas ½toliko cekalo½musko dete...
Trebalo je objaviti sve tek kada se zavrsi sve, ovako je sve ½ocrnjeno½jos pre nego sto se dogodilo.
Roditelji su mogli da prihvate da vladika da ime detetu, a i nisu morali.
Mozda nisu ni zeleli da prime vladiku.
Zasto je javnost sve to morala da sazna pre nego sto se sve dogodilo?

Niko i Ništa

pre 11 godina

Odmah da se ogradim od pogrdnih komentara, ja sam ateista. Ljudi, to je crkva koju ste vi izabrali. Pravoslavna crkva kroz svoje postojanje održava mišljenje o povlašćenom muškarcu. Zato predstavnici crkve i jesu muškarci. A vi bi hteli da sad odjednom prilagođava svoje mišljenje savremenom drušvu. Ne može tek tako. Zato su crkva i država razdvojeni, jer država mora da se povinuje društvu(od njega zavisi), a crkva ne.

majka

pre 11 godina

zamislite porodilju koja se, sva obnevidela od prodjaja, jos i dogovara sa pr sluzbom spc kako ce se beba zvati, hehehehe.. a sto posto jos nije ni videla bebu, posto je kod nas baby friendly program tabu tema

govoritj Moskva

pre 11 godina

OVI ostrasceni bivsi komunisti i predstavnici KGB-a u Srbiji su posto poto resili da se prikazu kako su oni potomci Rimljana.Strasno je sta vam rade.

jovan

pre 11 godina

Po mom misljenju u pitanju je najtezi i najprimitivniji oblik mizoginije i polnog fasizma izrazen u ponasanju crkvenog velikodostojnika. Sram i stid SPC !!

LOL BRE

pre 11 godina

Po meni najporazavajuce je to sto je neko dozvolio da mu popovi preko telefona krste dete koje su prethodno javno diskriminisali. Krivi su ljudi koji im dozvoljavaju, nisu krivi oni sto diskriminisu i sire mrznju. Inace koliko cujem na kraju je prvog decaka rodila KINESKINjA hahahaha kakav udarac za nacionalisticko-rasisticki ego.

verujem u coveka

pre 11 godina

Smatram da je potpuno u duhu hriscanske vere, da vladiku ne zanima rodjenje tog drugorazrednog bica.
Hriscanska vera, vec dve hiljade godina, omalovazava celu jednu polovinu ljudskog roda. Pripadam hriscanskoj kulturi, pa ne bih o drugim religijama.

Nikola NS

pre 11 godina

Ček malo... A šta da se rodio prvi dečak iz muslimanske porodice? Ili jevrejske? Ili budističke? Uostalom, kad poraste možda će biti agnostik ili ateista. 'beš pravo izbora - indoktrinacija i etiketiranje od momenta kad se neko rodi.

Nislija

pre 11 godina

Odakle mu pravo da diskrminise po osnovu pola decu koja su rodjena i ko je on da daje necijem detetu ime!?Inace sam Srbin,Pravoslavac i vernik,nisam nikakav ateista.Samo mi je muka sto mnogi iz nase Crkve pokusavaju, iz ne verskih razloga, da od Srbije naprave pravoslavni Avganistan.