Petak, 22.02.2013.

00:20

Još će se čekati na odluku o Draži

Postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića prekinut je odlukom Višeg suda u Beogradu do pravosnažnosti presude o tačnom datumu njegove smrti.

Izvor: Beta

Još æe se èekati na odluku o Draži IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

zaboravio-SRBIN

pre 11 godina

Drazi je mesto tamo gdemu je isada,u zemlji bez naznake toje i zasluzio!Sta vi u opse znate o Drazi Dragoljubu Mihailovicu koji ste juce dosli na svet?Vi mozete suduti saomo otome stoste zapamtili i ocima videli doziveli, a nikako stavam deda pradeda izdeklemovao?Svi oni sto su imali koristi od Draze, a izgubili od komunista danas se prse,dabim se vratilo oduzeto posle rata?Kge to ti vasi cetnici imadose neku ofanzivu za vreme rata protiv Nemaca Ustasa,balista, handzar divizije.Tosu bile obicne seoske posusnjare gibanicari,vruco rakijasi pecenjari,silujuci sppsku i muslimansku mladez,bunkerasi gdeim je bio skoloniste,narocito oko reke uvac Raska oblast,rudo.Vuvajuci koze oko reke uvac posle rata, nailaziosam na bunker gdsesu se otpadnici jos krili.Popn oci su upadali u domove ljudi nagonilig daim se spremaju gozbe,a seljaci su morali sve daim do poslednje daju,jer su onako gadni sa bradurinama i redenicima ulevali strah u sve zivo!S jedne strane su morali davati tim nazovi cudovistima, asa druge strane udba je vrebala i te seljake likvidirala stosu hranili taj olos,nepitajuci koji su imali izbor?!

Marko

pre 11 godina

"...postupak rehabilitacije će se nastaviti svedočenjem istoričara Branka Latasa, kojeg je predložio SUBNOR."
Pa zar bas Latas i SUBNOR?

Nikola

pre 11 godina

@(Džordž B., 22. februar 2013 21:42)
Ma sta naprica, ko te je to snabdeo tako "preciznim" i "verodostojnim" podacima. Smesni ste bre i pateticni u pokusaju da odbranite lazi stare 70 godina. Zao mi vas je, ali istina je izasla na videlo i o djeneralu Drazi i o komunistickim zlocinima. Pa Flora Sands, Britanka koja je ratovala za Srbiju u Prvom svetskom ratu (protiv druga Tite) morala je da bezi od tog terora, Jevreji i ostali stranci takodje...nijedna laz nije trajala vecno.

Džordž B.

pre 11 godina

Četnici Draže Mihajlovića smatrani su, od strane Sila Osovine, trećerazrednim vojnim formacijama na Balkanu (neuporedivo slabijih borbenih kvaliteta od Nemaca, Partizana i Ustaša, dakle negde na nivou prosečnih italijanskih ili bugarskih formacija).

U tom smislu, Sile Osovine su ih koristile za obračune sa tzv. neboračkim sastavima neprijatelja (sela koja je trebalo "očistiti" od simpatizera Partizana, ranjenici, izbegličke kolone, itd) jer su za sve drugo četnici bili nesposobni kao vojna formacija.

Poznati četnički doprinosi u tom smislu bili su, na primer, likvidacija legendarnog komandanta Kozare, doktora Mladena Stojanovića (na prevaru), ubistvo pesnika Ivana Gorana Kovačića na Sutjesci 1943, zarobljenog sa grupom ranjenika, vešanje Stjepana Filipovića u Valjevu 1942, likvidacije civilnog stanovništva u Drvaru prilikom desanta 1944.

Inače, približan bilans četničkog učešća u Drugom svetskom ratu, otprilike je sledeći:

1. 30,000 ubijenih Muslimana, u Sandžaku i Bosni, od čega oko 8,000 dece.
2. 10,000 ubijenih Srba, od čega preko polovine iz tzv. "nepolitičkih" razloga (pljačke, silovanja, lične osvete)
3. Dva ubijena engleska oficira, pripadnika britanskih vojnih misija, i to Nik Šelbi u dolini Ibra, 1943. (izručen od strane četnika Gestapou, i streljan na Banjici), i Terens Aterton, 1942. u istočnoj Bosni, ubijen zbog pljačke.
4. Jedan jedini ubijeni Nemac, Fridrih von Kenen, 1944. kod Višegrada, ubijen zbog pljačke.

my way

pre 11 godina

Drugi svetski rat je bio vreme smrti i svi, pa i saveznici su cinili zlocine i to teske (da ne idem dalje od atomskih bombi i bombardovanja Berlina). Ali obim tog rata, kriterijumi i razlike izmedju ratujucih strana su tolike da je veoma lako odrediti ko je bio na cijoj strani za svakog ko ima volju da prihvati cinjenice. Zasto su Srbi stradali toliko u ratu? Pa zato sto sa sacicom Nedicevaca i Ljoticevaca nije bilo moguce stvoriti Hitlerov satelit. Da je Draza bio na strani okupatora situacija bi bila bitno drugacija. On je ostao u Srbiji upravo da bi odbio okupaciju i poveo prvi pokret otpora protiv Nemaca. Bio je general legitimne vojske vlade u Londonu. Uzivao je podrsku saveznika jer je bio na njihovoj strani, tako da teza o tome kako je bio na strani Hitlera jeste nista drugo do besmislica, a to da su cetnici i ustase bili pajtosi ne bih ni komentarisao. Pa ljudi, znate li vi da su saveznicki oficiri bili svo vreme u stabu Draze Mihailovica? To sto je na kraju rata podrska saveznika otisla na stranu Tita jeste njihova racionalna procena da podrzavaju jaceg antifasistickog komandanta, ali nikako ne pravi od Draze njihovog neprijatelja. Sudjenje Mihailovicu je bila velika knedla koju su progutali, a ne izvrsenje kazne nad covekom koji je bio na suprotnoj strani. Na osnovu ovoga se mora odrediti njegova i uloga Jugoslovenske vojske u otadzbini, nema te vojske koja je iz Drugog svetskog rata izasla cista. Sta cemo sa komunistickim zlocinima u miru tek, nakon sveg stradanja?

gbg

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne
(srbin, 22. februar 2013 15:54)
hahaha, ma ti si car majke mi 6000 pilota nisu imali zajedno Amerikanci i Englezi u toku celog rata.Sve si pobrko brate Balisti su oslobodili Kosovo i ´Sandzak od cetnika a usput su i sami cinili zlocine, a ne obrnuto.
A o Bosni bolje da nepisem nece stati u 1500 karaktera, hehe neko te gadno slagao ili ga nisi dobro slusao i sve pobrkao.

Che

pre 11 godina

. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne (srbin, 22. februar 2013 15:54)
Da pitam ja tebe kao nepristalica tog Tita, ko je i u kojim akcijama to oslobodio Uzice, Krusevac, Kosovo, Kraljevo i da li je to cela teritorija tadasnje Jugoslavije?
Da li je ta pista mozda oslobodila Jugoslaviju od neprijatelja?
Takodje bih te pitao za te pilote,posto je to jedina stvar koju su cetnici uradlili, za celo vreme ratovanja, koji je tacan broj pilota koji su spaseni i koliko je od tih pilota ucestvovalo u saveznickom bombardovanju Beograda i da li je to spasavanje pilota oteralo mozda Nemce sa tla Jugoslavije?
Pominjes nekakav film....pa da te pitam da li si nekoliko filmova gledao u kojima holivudski velikani glume Tita i bore se uz tog Tita?
I na kraju da te pitam, koliko razreda osnovne i srednje imas,do fakulteta tesko da si dogurao, posto vidim da si istoriju ucio iz kafane....

EU Citizen

pre 11 godina

Ovi komentari najbolje svedoče o tome koliko je komunistička hidra još žilava u Srbiji, pa se prvi antifašista u okupiranoj Evropi, od strane duhovnih potomaka Staljina naziva fašistom, samo zato što je, osim antifašiste bio i antikomunista (u normalnim zemljama, poput SAD, ovo su dve strane istog novčića, i niko ko nije u isto vreme i antifašista i antikomunista ne može sebe da smatra zaista demokratskom i liberalnom osobom, samo u dekadentnim i komunizmom kontaminiranim EU i Srbiji, produktima trulih hladnoratovskih kompromisa s crvenim ubicama, srp i čekić nemaju isti, ako ne i gori status od kukastog krsta, što je i glavni razlog zašto privreda i društvo EU propadaju), i sasvim ispravno, u pravom trenutku osetio da je fašizam globalno pobeđen, i da je za Srbiju komunizam daleko veća opasnost na koju se treba usredsrediti. Novija istorija, počev od promene okupatora koju komunjare zovu "oslobođenjem", i terora koji su zaveli sovjetska soldateska i partizanske brigade smrti, sve do krvavog rata devedesetih u kome je, predvidljivo i zakonomerno, ta izopačena diktatura okončala svoju egzistenciju, pokazali su da je đeneral Mihajlović bio stoprocentno u pravu, i da je komunizam najveće zlo sa kojim se srpska država u svoj kratkoj istoriji srela, i upravo zato je ovaj veliki Srbin, demokrata i patriota takav trn u oku gubitnicima hladnog rata koji misle da je izopačeno i lažno izjednačavanje sovjetskih ubica sa zapadnim saveznicima i posle pada berlinskog zida moguće i održivo.

Алекса, ПО

pre 11 godina

Хоће ли "историчар" Латас одговарати за неистину коју говори на суду ? Жалосно је што сваким одлагањем поново убијају нашег Чичу.

Misirac

pre 11 godina

Sramota me je sto zivim u ovoj drzavi u kojoj i dalje vladaju namesteni komunisticki procesi i komunisticko pravosudje koje uzima nekakve komunisticke istoricare,koji nas lagase 50 godina,za svedoke!!!Ovim cinom jos jednom pucate u mrtvog Djenerala koga demokratski saveznici odlikovase najvecim odlikovanjima za borbu protiv fasizma i okupatora!!!

Momčilo, NS

pre 11 godina

Dragoljub Draža Mihailović je odavno rehabilitovan od strane svih čestitih građana Srbije, sviđalo se to komunistima ili ne! To je suština! S'obzirom da živimo u korumpiranoj, birokratskoj, udbaškoj, nazadnoj zemlji, na zvaničnu sudsku rehabilitaciju će mo nažalost, još pričekati...

Grunf

pre 11 godina

definitivno je preterano to odlaganje, jel trebamo cekati 4 godine (kao za svetsko prvenstvo u fudbalu) da bi stigla rehabilitacija, definitivno mislim da ne treba!

NIkolaj

pre 11 godina

Sa ovakvim nereformisanim pravosudjem tesko cemo u Evropu. Opstrukcija na sve strane. Rehabilitacijom srpskog Cice razbija se ideoloska matrica komunizma i otvaraju se vrata za uzurbano priblizavanje Srbije EU.

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Срамота је шта се више ради са нашим Ђенералом. Па аман бре људи, донесите одлуку већ једном. Њега је народ још одавно рехабилитовао. Рехабилитовала га је и скупштина Србије пре пар година на захтев СПО, када је рехабилитовала све припаднике ЈВуО, односно Равногорског покрета. Учините то и ви већ једном и ставите тачку на овај случај. Све је јесно већ одавно...

Milicevic

pre 11 godina

Ovo sudsko oduglovacenje i sabotiranje je sramota za svaku normalnu i demokratsku drzavu!!!Sta ovaj Titov istoricar predstavlja???Cista sprdacina i jos jedno montirano sudjenje mrtvom Djeneralu!!!Latas svedok??!!!On je tipican komunista joki ce nastaviti onim stopama kao i oni montirani svedoci na sudjenju Djeneralu Drazi!!!Veliki minus srpskom pravosudju i drzavnom vrhu!!!

srbin

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ne odugovlaciti,odmah ga rehabilitovati i postaviti spomenik u Vranicu.Tamo ce biti odusevljeni.Nego interesuje me jedno-taj americki orden,kako ga racunate!Koliko ja znam SAD su arhineprijatelj Srbije.To ce lose da izgleda u Drazinom CV.Zamislite saradnik amerikanaca pu,pu,pu.

info

pre 11 godina

pa onda treba razmisliti i o rehabilitaciji Himlera,Ajhmana,Gebesa....Velika sramota
(vlada popovic, 22. februar 2013 08:02)

Pa onda treba da znas da su Nemci vec cini mi se 1953 rehabilitovali generala Jodla koji je u Ninberskom procesu osudjen na smrt vesanjem, inace radi se o pripadniku nacisticke stranke i jednog od najblizih Hitlerovih generala. Za gore pomenute nije bilo osnova ali ovde su kao nesto izbunarili bio je vojnik, bla, bla. Toliko o postovanju svojih, samo mi pljujemo po svojim prethodnicima.

Sloga braco,sloga

pre 11 godina

Otac moga dede je bio u Cetnickom pokretu,otac njegove supruge tj moje babe je prvoborac(partizan,komunista kako god) Sta sam ja sad potomak mixa fasiste i komuniste? Pa divno!
E sad,gore pomenutog pradedu su tek pre par godina proglasili mrtvim,ko zna gde je skoncao moj deda je lezao kao decak koji je imao 13-14 godina u zatvoru sa majkom za vreme komunizma,ajde sad vi meni objasnite sta je moglo dete da skrivi za vreme rata pa da lezi robiju,samo sto mu je otac bio na pogresnoj strani?
A ove povampirene pionire i cetnike necu komentarisem,ne mogu,nemam snage,vecitno neka podela u Srba,kad ce bre da vam dodje iz (cenzura) u glavu da se slozite vec jednom ludi narode moj...

BANE

pre 11 godina

Nema vise jugoslavije.Dok je srpskih rodoljuba nikad je vise biti nece.Nikako da shvate neki koji dolaze iz trece dimenzije izgubljeni u vremenu.

gbg

pre 11 godina

Taj dan ,,kad`` se Draza rehabilituje trebalo bi podneti zahtev i za rehabilitaciju recimo Pavelica, rehabilitaciju balista itd.
Jer ako je ovaj covek borac protiv fasista a borio se tako sto je pored, Muslimana,Albanaca,Hrvata, ubijao i same Srbe. Dok se nigde ne navodi da je ubijao Nemce.

istina

pre 11 godina

Neka je vecna slava Djeneralu Drazi, antifasisti koga su za zaluge u borbi protiv fasizma odlikovali i predsednici SAD i Francuske, Truman i De Gol!

Istorija ipak nija onakva kakvu su pisali komunisti a ekranizovao Bulajic...Predsednici SAD i Francuske su ipak malo merodavniji i upuceniji i sigurno se ne bi odlikovali nekog kolaboratora.

3 karte za Holivud

pre 11 godina

BRAVO !!!

Sve pohvale zaista, rehabilitacija fasistickih zlocinaca, promena imena ulica oslobodiocima, kacenje krune na grb Srbije, pevanje kralju u himni, kruna na grbu Vojske Srbije, proslava verskih praznika, veronauka u skolama, redovni obracuni sa Madjarima, Muslimanima, Hrvatima naravno sve zavisi dal zivite u Subotici ili Novom Pazaru. Mesanje SPC gde god je to moguce, jak lobi Aleksandra 2 Karadjordjevica koji umislja da je neki kralj, zaista impozantna situacija u zemlji Srbalja, posle nam djavo kriv kad sa nama niko nece.


ZIVEO SOCIJALIZAM ZIVEO TITO!

ja

pre 11 godina

Na onom mestu, gde vidite na Adi Mestrovicevu zvezdu petokraku sa zaobljenim stranama, tu je sahranjen.
Kao i svugde gde je cinicno postavljana Mestroviceva zvezda nad srpskim kostima.

3 karte za Holivud

pre 11 godina

BRAVO !!!

Sve pohvale zaista, rehabilitacija fasistickih zlocinaca, promena imena ulica oslobodiocima, kacenje krune na grb Srbije, pevanje kralju u himni, kruna na grbu Vojske Srbije, proslava verskih praznika, veronauka u skolama, redovni obracuni sa Madjarima, Muslimanima, Hrvatima naravno sve zavisi dal zivite u Subotici ili Novom Pazaru. Mesanje SPC gde god je to moguce, jak lobi Aleksandra 2 Karadjordjevica koji umislja da je neki kralj, zaista impozantna situacija u zemlji Srbalja, posle nam djavo kriv kad sa nama niko nece.


ZIVEO SOCIJALIZAM ZIVEO TITO!

gbg

pre 11 godina

Taj dan ,,kad`` se Draza rehabilituje trebalo bi podneti zahtev i za rehabilitaciju recimo Pavelica, rehabilitaciju balista itd.
Jer ako je ovaj covek borac protiv fasista a borio se tako sto je pored, Muslimana,Albanaca,Hrvata, ubijao i same Srbe. Dok se nigde ne navodi da je ubijao Nemce.

istina

pre 11 godina

Neka je vecna slava Djeneralu Drazi, antifasisti koga su za zaluge u borbi protiv fasizma odlikovali i predsednici SAD i Francuske, Truman i De Gol!

Istorija ipak nija onakva kakvu su pisali komunisti a ekranizovao Bulajic...Predsednici SAD i Francuske su ipak malo merodavniji i upuceniji i sigurno se ne bi odlikovali nekog kolaboratora.

ja

pre 11 godina

Na onom mestu, gde vidite na Adi Mestrovicevu zvezdu petokraku sa zaobljenim stranama, tu je sahranjen.
Kao i svugde gde je cinicno postavljana Mestroviceva zvezda nad srpskim kostima.

Sloga braco,sloga

pre 11 godina

Otac moga dede je bio u Cetnickom pokretu,otac njegove supruge tj moje babe je prvoborac(partizan,komunista kako god) Sta sam ja sad potomak mixa fasiste i komuniste? Pa divno!
E sad,gore pomenutog pradedu su tek pre par godina proglasili mrtvim,ko zna gde je skoncao moj deda je lezao kao decak koji je imao 13-14 godina u zatvoru sa majkom za vreme komunizma,ajde sad vi meni objasnite sta je moglo dete da skrivi za vreme rata pa da lezi robiju,samo sto mu je otac bio na pogresnoj strani?
A ove povampirene pionire i cetnike necu komentarisem,ne mogu,nemam snage,vecitno neka podela u Srba,kad ce bre da vam dodje iz (cenzura) u glavu da se slozite vec jednom ludi narode moj...

BANE

pre 11 godina

Nema vise jugoslavije.Dok je srpskih rodoljuba nikad je vise biti nece.Nikako da shvate neki koji dolaze iz trece dimenzije izgubljeni u vremenu.

srbin

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne

info

pre 11 godina

pa onda treba razmisliti i o rehabilitaciji Himlera,Ajhmana,Gebesa....Velika sramota
(vlada popovic, 22. februar 2013 08:02)

Pa onda treba da znas da su Nemci vec cini mi se 1953 rehabilitovali generala Jodla koji je u Ninberskom procesu osudjen na smrt vesanjem, inace radi se o pripadniku nacisticke stranke i jednog od najblizih Hitlerovih generala. Za gore pomenute nije bilo osnova ali ovde su kao nesto izbunarili bio je vojnik, bla, bla. Toliko o postovanju svojih, samo mi pljujemo po svojim prethodnicima.

Momčilo, NS

pre 11 godina

Dragoljub Draža Mihailović je odavno rehabilitovan od strane svih čestitih građana Srbije, sviđalo se to komunistima ili ne! To je suština! S'obzirom da živimo u korumpiranoj, birokratskoj, udbaškoj, nazadnoj zemlji, na zvaničnu sudsku rehabilitaciju će mo nažalost, još pričekati...

NIkolaj

pre 11 godina

Sa ovakvim nereformisanim pravosudjem tesko cemo u Evropu. Opstrukcija na sve strane. Rehabilitacijom srpskog Cice razbija se ideoloska matrica komunizma i otvaraju se vrata za uzurbano priblizavanje Srbije EU.

Misirac

pre 11 godina

Sramota me je sto zivim u ovoj drzavi u kojoj i dalje vladaju namesteni komunisticki procesi i komunisticko pravosudje koje uzima nekakve komunisticke istoricare,koji nas lagase 50 godina,za svedoke!!!Ovim cinom jos jednom pucate u mrtvog Djenerala koga demokratski saveznici odlikovase najvecim odlikovanjima za borbu protiv fasizma i okupatora!!!

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Срамота је шта се више ради са нашим Ђенералом. Па аман бре људи, донесите одлуку већ једном. Њега је народ још одавно рехабилитовао. Рехабилитовала га је и скупштина Србије пре пар година на захтев СПО, када је рехабилитовала све припаднике ЈВуО, односно Равногорског покрета. Учините то и ви већ једном и ставите тачку на овај случај. Све је јесно већ одавно...

Алекса, ПО

pre 11 godina

Хоће ли "историчар" Латас одговарати за неистину коју говори на суду ? Жалосно је што сваким одлагањем поново убијају нашег Чичу.

Grunf

pre 11 godina

definitivno je preterano to odlaganje, jel trebamo cekati 4 godine (kao za svetsko prvenstvo u fudbalu) da bi stigla rehabilitacija, definitivno mislim da ne treba!

Milicevic

pre 11 godina

Ovo sudsko oduglovacenje i sabotiranje je sramota za svaku normalnu i demokratsku drzavu!!!Sta ovaj Titov istoricar predstavlja???Cista sprdacina i jos jedno montirano sudjenje mrtvom Djeneralu!!!Latas svedok??!!!On je tipican komunista joki ce nastaviti onim stopama kao i oni montirani svedoci na sudjenju Djeneralu Drazi!!!Veliki minus srpskom pravosudju i drzavnom vrhu!!!

EU Citizen

pre 11 godina

Ovi komentari najbolje svedoče o tome koliko je komunistička hidra još žilava u Srbiji, pa se prvi antifašista u okupiranoj Evropi, od strane duhovnih potomaka Staljina naziva fašistom, samo zato što je, osim antifašiste bio i antikomunista (u normalnim zemljama, poput SAD, ovo su dve strane istog novčića, i niko ko nije u isto vreme i antifašista i antikomunista ne može sebe da smatra zaista demokratskom i liberalnom osobom, samo u dekadentnim i komunizmom kontaminiranim EU i Srbiji, produktima trulih hladnoratovskih kompromisa s crvenim ubicama, srp i čekić nemaju isti, ako ne i gori status od kukastog krsta, što je i glavni razlog zašto privreda i društvo EU propadaju), i sasvim ispravno, u pravom trenutku osetio da je fašizam globalno pobeđen, i da je za Srbiju komunizam daleko veća opasnost na koju se treba usredsrediti. Novija istorija, počev od promene okupatora koju komunjare zovu "oslobođenjem", i terora koji su zaveli sovjetska soldateska i partizanske brigade smrti, sve do krvavog rata devedesetih u kome je, predvidljivo i zakonomerno, ta izopačena diktatura okončala svoju egzistenciju, pokazali su da je đeneral Mihajlović bio stoprocentno u pravu, i da je komunizam najveće zlo sa kojim se srpska država u svoj kratkoj istoriji srela, i upravo zato je ovaj veliki Srbin, demokrata i patriota takav trn u oku gubitnicima hladnog rata koji misle da je izopačeno i lažno izjednačavanje sovjetskih ubica sa zapadnim saveznicima i posle pada berlinskog zida moguće i održivo.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ne odugovlaciti,odmah ga rehabilitovati i postaviti spomenik u Vranicu.Tamo ce biti odusevljeni.Nego interesuje me jedno-taj americki orden,kako ga racunate!Koliko ja znam SAD su arhineprijatelj Srbije.To ce lose da izgleda u Drazinom CV.Zamislite saradnik amerikanaca pu,pu,pu.

gbg

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne
(srbin, 22. februar 2013 15:54)
hahaha, ma ti si car majke mi 6000 pilota nisu imali zajedno Amerikanci i Englezi u toku celog rata.Sve si pobrko brate Balisti su oslobodili Kosovo i ´Sandzak od cetnika a usput su i sami cinili zlocine, a ne obrnuto.
A o Bosni bolje da nepisem nece stati u 1500 karaktera, hehe neko te gadno slagao ili ga nisi dobro slusao i sve pobrkao.

my way

pre 11 godina

Drugi svetski rat je bio vreme smrti i svi, pa i saveznici su cinili zlocine i to teske (da ne idem dalje od atomskih bombi i bombardovanja Berlina). Ali obim tog rata, kriterijumi i razlike izmedju ratujucih strana su tolike da je veoma lako odrediti ko je bio na cijoj strani za svakog ko ima volju da prihvati cinjenice. Zasto su Srbi stradali toliko u ratu? Pa zato sto sa sacicom Nedicevaca i Ljoticevaca nije bilo moguce stvoriti Hitlerov satelit. Da je Draza bio na strani okupatora situacija bi bila bitno drugacija. On je ostao u Srbiji upravo da bi odbio okupaciju i poveo prvi pokret otpora protiv Nemaca. Bio je general legitimne vojske vlade u Londonu. Uzivao je podrsku saveznika jer je bio na njihovoj strani, tako da teza o tome kako je bio na strani Hitlera jeste nista drugo do besmislica, a to da su cetnici i ustase bili pajtosi ne bih ni komentarisao. Pa ljudi, znate li vi da su saveznicki oficiri bili svo vreme u stabu Draze Mihailovica? To sto je na kraju rata podrska saveznika otisla na stranu Tita jeste njihova racionalna procena da podrzavaju jaceg antifasistickog komandanta, ali nikako ne pravi od Draze njihovog neprijatelja. Sudjenje Mihailovicu je bila velika knedla koju su progutali, a ne izvrsenje kazne nad covekom koji je bio na suprotnoj strani. Na osnovu ovoga se mora odrediti njegova i uloga Jugoslovenske vojske u otadzbini, nema te vojske koja je iz Drugog svetskog rata izasla cista. Sta cemo sa komunistickim zlocinima u miru tek, nakon sveg stradanja?

Nikola

pre 11 godina

@(Džordž B., 22. februar 2013 21:42)
Ma sta naprica, ko te je to snabdeo tako "preciznim" i "verodostojnim" podacima. Smesni ste bre i pateticni u pokusaju da odbranite lazi stare 70 godina. Zao mi vas je, ali istina je izasla na videlo i o djeneralu Drazi i o komunistickim zlocinima. Pa Flora Sands, Britanka koja je ratovala za Srbiju u Prvom svetskom ratu (protiv druga Tite) morala je da bezi od tog terora, Jevreji i ostali stranci takodje...nijedna laz nije trajala vecno.

Che

pre 11 godina

. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne (srbin, 22. februar 2013 15:54)
Da pitam ja tebe kao nepristalica tog Tita, ko je i u kojim akcijama to oslobodio Uzice, Krusevac, Kosovo, Kraljevo i da li je to cela teritorija tadasnje Jugoslavije?
Da li je ta pista mozda oslobodila Jugoslaviju od neprijatelja?
Takodje bih te pitao za te pilote,posto je to jedina stvar koju su cetnici uradlili, za celo vreme ratovanja, koji je tacan broj pilota koji su spaseni i koliko je od tih pilota ucestvovalo u saveznickom bombardovanju Beograda i da li je to spasavanje pilota oteralo mozda Nemce sa tla Jugoslavije?
Pominjes nekakav film....pa da te pitam da li si nekoliko filmova gledao u kojima holivudski velikani glume Tita i bore se uz tog Tita?
I na kraju da te pitam, koliko razreda osnovne i srednje imas,do fakulteta tesko da si dogurao, posto vidim da si istoriju ucio iz kafane....

Džordž B.

pre 11 godina

Četnici Draže Mihajlovića smatrani su, od strane Sila Osovine, trećerazrednim vojnim formacijama na Balkanu (neuporedivo slabijih borbenih kvaliteta od Nemaca, Partizana i Ustaša, dakle negde na nivou prosečnih italijanskih ili bugarskih formacija).

U tom smislu, Sile Osovine su ih koristile za obračune sa tzv. neboračkim sastavima neprijatelja (sela koja je trebalo "očistiti" od simpatizera Partizana, ranjenici, izbegličke kolone, itd) jer su za sve drugo četnici bili nesposobni kao vojna formacija.

Poznati četnički doprinosi u tom smislu bili su, na primer, likvidacija legendarnog komandanta Kozare, doktora Mladena Stojanovića (na prevaru), ubistvo pesnika Ivana Gorana Kovačića na Sutjesci 1943, zarobljenog sa grupom ranjenika, vešanje Stjepana Filipovića u Valjevu 1942, likvidacije civilnog stanovništva u Drvaru prilikom desanta 1944.

Inače, približan bilans četničkog učešća u Drugom svetskom ratu, otprilike je sledeći:

1. 30,000 ubijenih Muslimana, u Sandžaku i Bosni, od čega oko 8,000 dece.
2. 10,000 ubijenih Srba, od čega preko polovine iz tzv. "nepolitičkih" razloga (pljačke, silovanja, lične osvete)
3. Dva ubijena engleska oficira, pripadnika britanskih vojnih misija, i to Nik Šelbi u dolini Ibra, 1943. (izručen od strane četnika Gestapou, i streljan na Banjici), i Terens Aterton, 1942. u istočnoj Bosni, ubijen zbog pljačke.
4. Jedan jedini ubijeni Nemac, Fridrih von Kenen, 1944. kod Višegrada, ubijen zbog pljačke.

Marko

pre 11 godina

"...postupak rehabilitacije će se nastaviti svedočenjem istoričara Branka Latasa, kojeg je predložio SUBNOR."
Pa zar bas Latas i SUBNOR?

zaboravio-SRBIN

pre 11 godina

Drazi je mesto tamo gdemu je isada,u zemlji bez naznake toje i zasluzio!Sta vi u opse znate o Drazi Dragoljubu Mihailovicu koji ste juce dosli na svet?Vi mozete suduti saomo otome stoste zapamtili i ocima videli doziveli, a nikako stavam deda pradeda izdeklemovao?Svi oni sto su imali koristi od Draze, a izgubili od komunista danas se prse,dabim se vratilo oduzeto posle rata?Kge to ti vasi cetnici imadose neku ofanzivu za vreme rata protiv Nemaca Ustasa,balista, handzar divizije.Tosu bile obicne seoske posusnjare gibanicari,vruco rakijasi pecenjari,silujuci sppsku i muslimansku mladez,bunkerasi gdeim je bio skoloniste,narocito oko reke uvac Raska oblast,rudo.Vuvajuci koze oko reke uvac posle rata, nailaziosam na bunker gdsesu se otpadnici jos krili.Popn oci su upadali u domove ljudi nagonilig daim se spremaju gozbe,a seljaci su morali sve daim do poslednje daju,jer su onako gadni sa bradurinama i redenicima ulevali strah u sve zivo!S jedne strane su morali davati tim nazovi cudovistima, asa druge strane udba je vrebala i te seljake likvidirala stosu hranili taj olos,nepitajuci koji su imali izbor?!

istina

pre 11 godina

Neka je vecna slava Djeneralu Drazi, antifasisti koga su za zaluge u borbi protiv fasizma odlikovali i predsednici SAD i Francuske, Truman i De Gol!

Istorija ipak nija onakva kakvu su pisali komunisti a ekranizovao Bulajic...Predsednici SAD i Francuske su ipak malo merodavniji i upuceniji i sigurno se ne bi odlikovali nekog kolaboratora.

3 karte za Holivud

pre 11 godina

BRAVO !!!

Sve pohvale zaista, rehabilitacija fasistickih zlocinaca, promena imena ulica oslobodiocima, kacenje krune na grb Srbije, pevanje kralju u himni, kruna na grbu Vojske Srbije, proslava verskih praznika, veronauka u skolama, redovni obracuni sa Madjarima, Muslimanima, Hrvatima naravno sve zavisi dal zivite u Subotici ili Novom Pazaru. Mesanje SPC gde god je to moguce, jak lobi Aleksandra 2 Karadjordjevica koji umislja da je neki kralj, zaista impozantna situacija u zemlji Srbalja, posle nam djavo kriv kad sa nama niko nece.


ZIVEO SOCIJALIZAM ZIVEO TITO!

gbg

pre 11 godina

Taj dan ,,kad`` se Draza rehabilituje trebalo bi podneti zahtev i za rehabilitaciju recimo Pavelica, rehabilitaciju balista itd.
Jer ako je ovaj covek borac protiv fasista a borio se tako sto je pored, Muslimana,Albanaca,Hrvata, ubijao i same Srbe. Dok se nigde ne navodi da je ubijao Nemce.

ja

pre 11 godina

Na onom mestu, gde vidite na Adi Mestrovicevu zvezdu petokraku sa zaobljenim stranama, tu je sahranjen.
Kao i svugde gde je cinicno postavljana Mestroviceva zvezda nad srpskim kostima.

BANE

pre 11 godina

Nema vise jugoslavije.Dok je srpskih rodoljuba nikad je vise biti nece.Nikako da shvate neki koji dolaze iz trece dimenzije izgubljeni u vremenu.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ne odugovlaciti,odmah ga rehabilitovati i postaviti spomenik u Vranicu.Tamo ce biti odusevljeni.Nego interesuje me jedno-taj americki orden,kako ga racunate!Koliko ja znam SAD su arhineprijatelj Srbije.To ce lose da izgleda u Drazinom CV.Zamislite saradnik amerikanaca pu,pu,pu.

info

pre 11 godina

pa onda treba razmisliti i o rehabilitaciji Himlera,Ajhmana,Gebesa....Velika sramota
(vlada popovic, 22. februar 2013 08:02)

Pa onda treba da znas da su Nemci vec cini mi se 1953 rehabilitovali generala Jodla koji je u Ninberskom procesu osudjen na smrt vesanjem, inace radi se o pripadniku nacisticke stranke i jednog od najblizih Hitlerovih generala. Za gore pomenute nije bilo osnova ali ovde su kao nesto izbunarili bio je vojnik, bla, bla. Toliko o postovanju svojih, samo mi pljujemo po svojim prethodnicima.

Che

pre 11 godina

. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne (srbin, 22. februar 2013 15:54)
Da pitam ja tebe kao nepristalica tog Tita, ko je i u kojim akcijama to oslobodio Uzice, Krusevac, Kosovo, Kraljevo i da li je to cela teritorija tadasnje Jugoslavije?
Da li je ta pista mozda oslobodila Jugoslaviju od neprijatelja?
Takodje bih te pitao za te pilote,posto je to jedina stvar koju su cetnici uradlili, za celo vreme ratovanja, koji je tacan broj pilota koji su spaseni i koliko je od tih pilota ucestvovalo u saveznickom bombardovanju Beograda i da li je to spasavanje pilota oteralo mozda Nemce sa tla Jugoslavije?
Pominjes nekakav film....pa da te pitam da li si nekoliko filmova gledao u kojima holivudski velikani glume Tita i bore se uz tog Tita?
I na kraju da te pitam, koliko razreda osnovne i srednje imas,do fakulteta tesko da si dogurao, posto vidim da si istoriju ucio iz kafane....

gbg

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne
(srbin, 22. februar 2013 15:54)
hahaha, ma ti si car majke mi 6000 pilota nisu imali zajedno Amerikanci i Englezi u toku celog rata.Sve si pobrko brate Balisti su oslobodili Kosovo i ´Sandzak od cetnika a usput su i sami cinili zlocine, a ne obrnuto.
A o Bosni bolje da nepisem nece stati u 1500 karaktera, hehe neko te gadno slagao ili ga nisi dobro slusao i sve pobrkao.

srbin

pre 11 godina

imam pitanje za ove titove pristalice. ko je oslobodio Uzice, kraljevo, krusevac, ko je oslobodio kosovo od balista, ko je spasao 6000 saveznickih pilota, ko je napravio avionsku pistu u pranjanima, koja je prva u okupiranoj teritoriji evrope gerilska grupa, o kome je snimljen film u holivudu posle rata. da ne spominjem ko je branio narod u bosni od ustasa. A vi mi ovde pricate bajke o nekoj istoriji koja je pisana od 46te pa sve do sad ko je izdajnik a ko ne

Sloga braco,sloga

pre 11 godina

Otac moga dede je bio u Cetnickom pokretu,otac njegove supruge tj moje babe je prvoborac(partizan,komunista kako god) Sta sam ja sad potomak mixa fasiste i komuniste? Pa divno!
E sad,gore pomenutog pradedu su tek pre par godina proglasili mrtvim,ko zna gde je skoncao moj deda je lezao kao decak koji je imao 13-14 godina u zatvoru sa majkom za vreme komunizma,ajde sad vi meni objasnite sta je moglo dete da skrivi za vreme rata pa da lezi robiju,samo sto mu je otac bio na pogresnoj strani?
A ove povampirene pionire i cetnike necu komentarisem,ne mogu,nemam snage,vecitno neka podela u Srba,kad ce bre da vam dodje iz (cenzura) u glavu da se slozite vec jednom ludi narode moj...

Momčilo, NS

pre 11 godina

Dragoljub Draža Mihailović je odavno rehabilitovan od strane svih čestitih građana Srbije, sviđalo se to komunistima ili ne! To je suština! S'obzirom da živimo u korumpiranoj, birokratskoj, udbaškoj, nazadnoj zemlji, na zvaničnu sudsku rehabilitaciju će mo nažalost, još pričekati...

EU Citizen

pre 11 godina

Ovi komentari najbolje svedoče o tome koliko je komunistička hidra još žilava u Srbiji, pa se prvi antifašista u okupiranoj Evropi, od strane duhovnih potomaka Staljina naziva fašistom, samo zato što je, osim antifašiste bio i antikomunista (u normalnim zemljama, poput SAD, ovo su dve strane istog novčića, i niko ko nije u isto vreme i antifašista i antikomunista ne može sebe da smatra zaista demokratskom i liberalnom osobom, samo u dekadentnim i komunizmom kontaminiranim EU i Srbiji, produktima trulih hladnoratovskih kompromisa s crvenim ubicama, srp i čekić nemaju isti, ako ne i gori status od kukastog krsta, što je i glavni razlog zašto privreda i društvo EU propadaju), i sasvim ispravno, u pravom trenutku osetio da je fašizam globalno pobeđen, i da je za Srbiju komunizam daleko veća opasnost na koju se treba usredsrediti. Novija istorija, počev od promene okupatora koju komunjare zovu "oslobođenjem", i terora koji su zaveli sovjetska soldateska i partizanske brigade smrti, sve do krvavog rata devedesetih u kome je, predvidljivo i zakonomerno, ta izopačena diktatura okončala svoju egzistenciju, pokazali su da je đeneral Mihajlović bio stoprocentno u pravu, i da je komunizam najveće zlo sa kojim se srpska država u svoj kratkoj istoriji srela, i upravo zato je ovaj veliki Srbin, demokrata i patriota takav trn u oku gubitnicima hladnog rata koji misle da je izopačeno i lažno izjednačavanje sovjetskih ubica sa zapadnim saveznicima i posle pada berlinskog zida moguće i održivo.

NIkolaj

pre 11 godina

Sa ovakvim nereformisanim pravosudjem tesko cemo u Evropu. Opstrukcija na sve strane. Rehabilitacijom srpskog Cice razbija se ideoloska matrica komunizma i otvaraju se vrata za uzurbano priblizavanje Srbije EU.

Milicevic

pre 11 godina

Ovo sudsko oduglovacenje i sabotiranje je sramota za svaku normalnu i demokratsku drzavu!!!Sta ovaj Titov istoricar predstavlja???Cista sprdacina i jos jedno montirano sudjenje mrtvom Djeneralu!!!Latas svedok??!!!On je tipican komunista joki ce nastaviti onim stopama kao i oni montirani svedoci na sudjenju Djeneralu Drazi!!!Veliki minus srpskom pravosudju i drzavnom vrhu!!!

Misirac

pre 11 godina

Sramota me je sto zivim u ovoj drzavi u kojoj i dalje vladaju namesteni komunisticki procesi i komunisticko pravosudje koje uzima nekakve komunisticke istoricare,koji nas lagase 50 godina,za svedoke!!!Ovim cinom jos jednom pucate u mrtvog Djenerala koga demokratski saveznici odlikovase najvecim odlikovanjima za borbu protiv fasizma i okupatora!!!

Džordž B.

pre 11 godina

Četnici Draže Mihajlovića smatrani su, od strane Sila Osovine, trećerazrednim vojnim formacijama na Balkanu (neuporedivo slabijih borbenih kvaliteta od Nemaca, Partizana i Ustaša, dakle negde na nivou prosečnih italijanskih ili bugarskih formacija).

U tom smislu, Sile Osovine su ih koristile za obračune sa tzv. neboračkim sastavima neprijatelja (sela koja je trebalo "očistiti" od simpatizera Partizana, ranjenici, izbegličke kolone, itd) jer su za sve drugo četnici bili nesposobni kao vojna formacija.

Poznati četnički doprinosi u tom smislu bili su, na primer, likvidacija legendarnog komandanta Kozare, doktora Mladena Stojanovića (na prevaru), ubistvo pesnika Ivana Gorana Kovačića na Sutjesci 1943, zarobljenog sa grupom ranjenika, vešanje Stjepana Filipovića u Valjevu 1942, likvidacije civilnog stanovništva u Drvaru prilikom desanta 1944.

Inače, približan bilans četničkog učešća u Drugom svetskom ratu, otprilike je sledeći:

1. 30,000 ubijenih Muslimana, u Sandžaku i Bosni, od čega oko 8,000 dece.
2. 10,000 ubijenih Srba, od čega preko polovine iz tzv. "nepolitičkih" razloga (pljačke, silovanja, lične osvete)
3. Dva ubijena engleska oficira, pripadnika britanskih vojnih misija, i to Nik Šelbi u dolini Ibra, 1943. (izručen od strane četnika Gestapou, i streljan na Banjici), i Terens Aterton, 1942. u istočnoj Bosni, ubijen zbog pljačke.
4. Jedan jedini ubijeni Nemac, Fridrih von Kenen, 1944. kod Višegrada, ubijen zbog pljačke.

Саша, Пожаревац

pre 11 godina

Срамота је шта се више ради са нашим Ђенералом. Па аман бре људи, донесите одлуку већ једном. Њега је народ још одавно рехабилитовао. Рехабилитовала га је и скупштина Србије пре пар година на захтев СПО, када је рехабилитовала све припаднике ЈВуО, односно Равногорског покрета. Учините то и ви већ једном и ставите тачку на овај случај. Све је јесно већ одавно...

Алекса, ПО

pre 11 godina

Хоће ли "историчар" Латас одговарати за неистину коју говори на суду ? Жалосно је што сваким одлагањем поново убијају нашег Чичу.

Grunf

pre 11 godina

definitivno je preterano to odlaganje, jel trebamo cekati 4 godine (kao za svetsko prvenstvo u fudbalu) da bi stigla rehabilitacija, definitivno mislim da ne treba!

my way

pre 11 godina

Drugi svetski rat je bio vreme smrti i svi, pa i saveznici su cinili zlocine i to teske (da ne idem dalje od atomskih bombi i bombardovanja Berlina). Ali obim tog rata, kriterijumi i razlike izmedju ratujucih strana su tolike da je veoma lako odrediti ko je bio na cijoj strani za svakog ko ima volju da prihvati cinjenice. Zasto su Srbi stradali toliko u ratu? Pa zato sto sa sacicom Nedicevaca i Ljoticevaca nije bilo moguce stvoriti Hitlerov satelit. Da je Draza bio na strani okupatora situacija bi bila bitno drugacija. On je ostao u Srbiji upravo da bi odbio okupaciju i poveo prvi pokret otpora protiv Nemaca. Bio je general legitimne vojske vlade u Londonu. Uzivao je podrsku saveznika jer je bio na njihovoj strani, tako da teza o tome kako je bio na strani Hitlera jeste nista drugo do besmislica, a to da su cetnici i ustase bili pajtosi ne bih ni komentarisao. Pa ljudi, znate li vi da su saveznicki oficiri bili svo vreme u stabu Draze Mihailovica? To sto je na kraju rata podrska saveznika otisla na stranu Tita jeste njihova racionalna procena da podrzavaju jaceg antifasistickog komandanta, ali nikako ne pravi od Draze njihovog neprijatelja. Sudjenje Mihailovicu je bila velika knedla koju su progutali, a ne izvrsenje kazne nad covekom koji je bio na suprotnoj strani. Na osnovu ovoga se mora odrediti njegova i uloga Jugoslovenske vojske u otadzbini, nema te vojske koja je iz Drugog svetskog rata izasla cista. Sta cemo sa komunistickim zlocinima u miru tek, nakon sveg stradanja?

Nikola

pre 11 godina

@(Džordž B., 22. februar 2013 21:42)
Ma sta naprica, ko te je to snabdeo tako "preciznim" i "verodostojnim" podacima. Smesni ste bre i pateticni u pokusaju da odbranite lazi stare 70 godina. Zao mi vas je, ali istina je izasla na videlo i o djeneralu Drazi i o komunistickim zlocinima. Pa Flora Sands, Britanka koja je ratovala za Srbiju u Prvom svetskom ratu (protiv druga Tite) morala je da bezi od tog terora, Jevreji i ostali stranci takodje...nijedna laz nije trajala vecno.

Marko

pre 11 godina

"...postupak rehabilitacije će se nastaviti svedočenjem istoričara Branka Latasa, kojeg je predložio SUBNOR."
Pa zar bas Latas i SUBNOR?

zaboravio-SRBIN

pre 11 godina

Drazi je mesto tamo gdemu je isada,u zemlji bez naznake toje i zasluzio!Sta vi u opse znate o Drazi Dragoljubu Mihailovicu koji ste juce dosli na svet?Vi mozete suduti saomo otome stoste zapamtili i ocima videli doziveli, a nikako stavam deda pradeda izdeklemovao?Svi oni sto su imali koristi od Draze, a izgubili od komunista danas se prse,dabim se vratilo oduzeto posle rata?Kge to ti vasi cetnici imadose neku ofanzivu za vreme rata protiv Nemaca Ustasa,balista, handzar divizije.Tosu bile obicne seoske posusnjare gibanicari,vruco rakijasi pecenjari,silujuci sppsku i muslimansku mladez,bunkerasi gdeim je bio skoloniste,narocito oko reke uvac Raska oblast,rudo.Vuvajuci koze oko reke uvac posle rata, nailaziosam na bunker gdsesu se otpadnici jos krili.Popn oci su upadali u domove ljudi nagonilig daim se spremaju gozbe,a seljaci su morali sve daim do poslednje daju,jer su onako gadni sa bradurinama i redenicima ulevali strah u sve zivo!S jedne strane su morali davati tim nazovi cudovistima, asa druge strane udba je vrebala i te seljake likvidirala stosu hranili taj olos,nepitajuci koji su imali izbor?!