Utorak, 05.02.2013.

21:23

"NATO se 1999. plašio Srba i Rusa"

General Leonid Ivašov, koji je 1999. godine prvi ušao sa ruskim trupama SFOR-a na KiM, rekao je da su se pripadnici Alijanse plašili ruski snaga i snaga VJ.

Izvor: Veèernje novosti

"NATO se 1999. plašio Srba i Rusa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 11 godina

"Jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo", naveo je ruski general. On nije rekao zasto su rusi posle kratko vremena napustili kosovo? Jer vise nisu imali ni sta da jedu. Ako je ovo "slovenska snalazljivost" onda sram nas bilo!

hm

pre 11 godina

@ (q, 6. februar 2013 09:39)
Niko meni nije nista ukucavao u glavu, jer nije morao. Ponosim se kako sam vaspitan, i jedan i drugi deda su mi bili oslobodioci, jedan je u nase mesto 1944. usao medju prvima koji su ga oslobodili. Nisu morali da me zadoje nacionalizmom, nego su me vaspitali patriotizmom.
U Srbiji je na zalost uvek bilo dovoljno Brankovica i Nedica, koji i sada imaju neka nova imena i poklanjaju ono sto im niko nije ostavio u nasledje kao da je njihovo. Znam takve kao sto ste vi. Sreo sam ih 1999. kada su mahali bosanskim i hrvatskim pasosima pred vojnom policijom.
Nije sramota umreti za svoju zemlju, vec je sramota ziveti sa saznanjem da si mogao, ali nisi.
Pogledajte Avganistance, posle Engleza i Rusa, trpe trecu okupaciju, ali se bore, casno i hrabro, iako nemaju ni oruzije ni tehniku ni logistiku ni saveznike. Tu ne pomazu ni sateliti ni stelt avioni i ostala cuda kada ti moras da osvajas ulicu po ulicu, kucu po kucu.
A mi, mi smo se predali '99 kada je nestalo struje i kada se vise iz solitera nije moglo ici u skloniste liftom nego peske.

etnerrp

pre 11 godina

...Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim...
(zoki, 6. februar 2013 09:59)
...Ponekad, zemlja se efikasnije brani tako što se - ne brani ... ali ne može to baš svako razumeti...

crveni

pre 11 godina

A kako su mogli Rusi da prelete Rumuniju ili Bugarsku (koje su dobile UE i NATO clanstvo zbog zabrane vazdusnog prostora bas rusima 99-e) ?

Kao drugo, opste je poznato da je engleski general ODBIO NAREDJENJE da napadne ruske jedinice uz obrazlozenje da nece da zapocne treci svetski rat (clanci i knjiga postoje).

A i da su isporucili S300 sisteme, daz li vi mislite da je video igrica koja se tek tako upravlja, bez obuke ?
Cak su hrvati dospeli do nekompletnog s300 sistema preko Ukrajne i predali ga amerikancima.

Kako su mogli onda da se snabdevaju hranom, vodom ili municijom potpuno zaokruzeni nato-om. Zar niko od Vas nije gledao rumunski film o zaustavljenom vozu pun vojske od obicnog sef jedne male zeljeznicke stanice u Rumunije zbog jednog papira ?

Lako je trollirati, za to ne treba ni skola, ni znanje (primer komentara u vezi sa veto-om u savetu bezbednosti i sikaniranje rusa koji su se zaista probili do aerodroma i drzali engleze na nisanu...).

Neki se zaista prave vece amerikance nego sami amerikanci, samo da Vas podsetim, nato je RATOVAO sa nama "nemilosrdno"...

Bas bi zeleo da vidim da li ce ovaj komentar biti objavljen, cisto sumnjam.

vox

pre 11 godina

Velika vajda od toga. Za vas možda, za nas nikakva. Samo nemojte ponovo da nas branite draga braćo.
(Kralj Ibi, 6. februar 2013 10:14)
Nemoj tako.Brzo zaboravljaš,zar vam Rusi nisu i prošle godine dovezli na barikade u Mitrovici 2 šatora i 20 poljskih kreveta?

Srba

pre 11 godina

Samoubilicka politika zadnjeg predsednika Saveza komunista dovela nas je do apokalipse i u konflikta sa najvecom vojnom alijansom, gde ce Srbiji trebati vekovi da se sada oporavi od te pro-ruske politike. Rusi nas uvukli u konflikt '99 sa Nato alijansom tada davajuci lazna obecanja Milosevcu da ce biti iza njegovog saveza komunista sa promenjenim imenom SPS-JUL-SRS. Najtragicnije sto su ti isti na vlasti danas sto su nas vekovima unzadili politikom 199-tih. Srbija nikako da nauci iz lekcija proslosti sa ''bracom'' Rusima.

Nikola

pre 11 godina

@(lakisa, 5. februar 2013 21:55)
Klasicno lupanje, od nikog nemamo nikakvu pomoc ali se od rusije ocekuje da udje u treci svetski rat zbog srbije.A sta tek reci za ovu glupost ...rusija je kriva sto nas drugi maltretiraju,pa kad bi nestao jedini koji nas ne maltretira, da nas zavole ovi sto nas maltretiraju,haha car si.

žsavić

pre 11 godina

NATO je 1999. kalkulisao da li ima neke šanse, a dileme i nesigurnosti uvek produkuju strah, ali danas se NATO više ne plaši - zna da nema nikakve šanse protiv ove dve nacije koje veže sovjetska ljubav kao nikad ranije. I ne samo to, oni su juče skinuli obojke, još ako mi natučemo opanke, pa kad poteramo NATO...

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

govoritj Moskva

pre 11 godina

Isti taj general u penziji je drzao govor na sahrani Borislava Milosevica i prekljuce sa svojim istomisljenicima po nalogu Putina pustio lazni film o izdaji medvedeva preko interneta.Mrzi zapad ali obozava dolare i zapasne automobile.

miroslav

pre 11 godina

Steta sto nisu ostali, naknadne analize pa i iz sadasnje vremenske distance govore sledece: "posteni" albanci bi bili u vecini jer bi "jastrebove" NATO smirio a kompletna etnicki albanska populacija bi imala ogromnu zastitu, Srbija bi bila pod visegodisnjim pritiskom koji bi realno bio malo jaci nego postojeci, Dzindzic bi ostao ziv i verovatno bi pre kompletnog preuzimanja delio vlast sa Slobom(kanabe i Rusko&Americka kompromisna politika), ekonomija bi bila bolja jer bi do skidanja americke presije sve ostalo "nase", i nakon decenije bi po otopljavanju srpsko-americkih odnosa bili cenjeniji "igraci" sa mnogo manje korupcije i socijalnih razlika. O samom stanju nacije nakon sto _nije_ izgubila rat mozemo samo sa setom razmisljati.

tutanj

pre 11 godina

@ja, 5. februar 2013 21:54: "NATO se plasio kopnene ofanzive..."

toliko se nato uplašio rusko-slobinih priča o herojskom otporu, da su samo nekoliko meseci kasnije kopneno protutnjali kroz mnogo veći i mnogoljudniji irak, i kopneno im polupali armiju kao limenku.

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

Crveni Djavoli 1923

pre 11 godina

Ma srbinu za kopneni rat ne treba niko tu smo superiorni u odnosu na sve ! da su krenuli suocilibi se sa 120000 Srbskih vojnika koji bi ratovali do poslednjeg.Tu su u sastavu bili mnogi Hercegovci i Niksicani ratnici kakve svet nepoznaje koji bi objasnili zasto su Srbii najveci narod od svih.Mi poticemo od Tracana i Dacana delom smo i Spartanci a to su sve Srpska plemena ratnici iz hadaaa.

Djordje

pre 11 godina

Interesantno, cudni smo mi Srbi, po komentarima se da zakljuciti da mi Ruse volimo samo kada nas spasu, sto nije iskren odnos. Da su nas spasili dizali bi ih u nebesa a ovako su nas IZDALI kao da smo mi Rusi pa su nas ostavili na milost i ne milost. U tome je razlika izmedju nas i hrvata, kada su hrvati slabiji podviju vratove i u svakom ratu bolje prodju od Srba pobednika. Ja iskreno nisam eurofanatik ali je to ne umitno nasa realnost koje treba da se drzimo. Rusi su nam tradicionalni prijatelji, na sposobnostima politicara je da maksimalno iskoriste partnerski odnos a ne da gledaju na istok kao poslednji tracak nade za probleme u kojima je nasa drzava.

Miroslavv

pre 11 godina

Rusi kako hoce, ali nama je bilo pametnije da smo se bojali rata protiv NATO i na vreme ucinili sve da do njega ne dodje. Meni se u to vreme cinilo da je rezolucija 1244 kojoj je prethodio Kumanovski sporazum, stvarno uspeh, posto smo kako je tada izgledalo, borbu protiv albanskog separatizma, predali medjunarodnim trupama, kojima ce za to vojska i policija Srbije pre ili kasnije biti nezaobilazni saveznik. Medjutim, medjunarodne trupe su ubrzo postale NATO trupe. Nije bilo govora o povratku VJ na Kosovo, Rusi nisu imali interesa da njihovi vojnici budu glineni golubovi albanske UCK, koju je zapad sve bolje naoruzavao. Milosevic je svrgnut, Rusima se to nije dopalo, a nasi su napustili svaku mogucnost vojne akcije bez odobrenja EU (u prevodu NATO). I tako bacuske odose. A ko se tu koga plasio suvisno je govoriti. Bio je to rat u kome nismo mogli da pobedimo iako cemo zauvek ostati moralni pobednici, jer nasa vojska je branila svoju zemlju, a politicari su je izdali.

Jarmusch

pre 11 godina

Zar je stvarno neko mislio da ce Jeljcin, da reague na NATO udare... Ma vazi... Ta Rusija, i ova danas su dva razlicita pojma...
(eee, 06. februar 2013 04:14)
MIT se nastavlja. Da ne reaguje ova danas sa Putinom, spominjao bi se Staljin ili neko treci, ali mit mora da se nastavi "kad dodju braca ruje, kozaci i Putin ..."

Pathon

pre 11 godina

Svaka cast ruskom generalu, ali me najvise plase ovi koji veruju da je VJ mogla da pobedi u kopnenom ratu protiv NATO-a. Bez vojne podrske Rusije, bili bi sravnjeni sa zemljom, pola zemlje okupirano, na stotine hiljada mrtvih. Milion fanaticnih Albanaca bi jurisalo na granicu uz svu podrsku Nato-a, hiljade njih bi se iskrcalo iz vazduha i operisalo po Kosovu, Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije bi se pobunili, Republika Srpska bi bila ugrozena, Nato snage bi stvorile obruc oko Srbije, izdrzali bi godinu dana najvise i onda bi pukli. Nebo nam je bilo okupirano, nismo imali nikakvu nadmoc, Kosovo smo drzali jer smo.ga "ocistili" od albanskog zivlja, tacijevi borci se visu nisu mogli kriti medju civilima. Albanija bi se uvukla u sukob a sa njom moguce i Turska koja bi poslala ljudstvo i opremu. Zna Milosevic zastp je potpisao kapitulaciju, za razliku od pojedinaca koji misle da se na Kosovu ratovalo macevima i kopljima. Srbija je uvek pobedjivala uz pomoc saveznika, Rusa, Francuza, Britanaca, retko kada sama. Prema tome, Rusi neka cute jer su imali priliku da udju u sukob, ali i oni su bili podjednako uplaseni.

Milanche

pre 11 godina

Price za malu decu. Neki ruski generali su se tada debelo preracunali - mislili su da je njihova vojska jos uvek neki faktor i odlucili da "pokazu zlom NATO-u" a onda su nakon zauzeca aerodroma shvatili da su izolovani, blokirani od strane NATO jedinica, bez mogucnosti za snabdevanje, i sto je najvaznije, da njihova drzava niti politicki niti materijalno ne moze i nece da podrzi tu besmislenu operaciju. I naravno brzo su podvili rep i bezanija.

anonimus

pre 11 godina

Za sve koji nisu upoznati ovaj rus prica zivu istinu , tacno je da su bez Nato saznanja usli prvi i zauzeli aerodrom slatinu i rasporedili na sva mesta gde zive srbi , i cisto da Vam dam do znanja posto zivim na kosovu , gospodo ma kakvi bili rusi da nije njih bilo verujte da ni jedan srbin na kosovu ne bi bio , za sve su pomogli srpskom stanovnistvu ...Posto nemamo srpsku vojsku , najveca zelja bi mi bila da se opet vrate ruske trupe jer bi bilo sasvim drugacije na terenu ne bi se desavalo ovo sto se sad desava...

MunzeLjux.

pre 11 godina

Vidim da je ovde medju komentatorima masovno prisutan stokholmski sindrom.Ko nas je nesumljivo tukao,ponizavao,pljackao i bombardovao ima nase razumevanje i podrsku za svoje postupke,a gotovo da redovno sebe krivimo sto je morao tako surovo da kaznjava nasu neposlusnost i nerazumevanje aktuelnih istorijskih tokova.One koji nam,koliko-toliko pomazu,ili nas barem sazaljevaju u tim neravnopravnim sukobima,nezahvalno odbacujemo.

q

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.
(hm, 6. februar 2013 07:26)


Vidi decko.Ovakvi kao ti su najopasniji za sudbinu srpskog naroda. Ti spadas medju one ludake koji zagovaraju "hrabru" pogibiju svih Srba. Takvi kao ti rade sve u interesu neprijatelja Srbije i Srba. Predstavljas glavni oslonac antisrpske politike. Extremna zatucanost i primitivizam. Slusaj decko. Rat se dobija, tehnikom, saveznicima, obucenoscu, znanjem, inteligencijom,logistikom, kulturom... Hrabrost i patriotizam se podrazumevaju. Od osnovne skole zakucavali su ti krive i zardjale eksere u glavu.

urmas

pre 11 godina

Potpuno nepotreban članak 14 godina posle. Sada nam je svejedno da li se ko i koga i kada plašio, a mi se još nismo od tog bombardovanja oporavili.

Mojito

pre 11 godina

Nas narod lepo kaze : " Kisa i okupator sa istoka jos nisu dosli ".
Pametnome dosta a autosovinistima sve najbolje uz frau merkel i baraka obmanu na plejbek!

gile

pre 11 godina

A da nije to mozda bilo ovako: Cernnomirdin je obecao rusku vojnu podrsku Milosevicu, ali tek ako ovaj pristane na kapitulaciju ... Pardon, to se politicki korektno nazvalo Kumanovski vojno-tehnicki sporazum, ali je zapravo protivustavna kapitulacija dela teritorije Srbije. Rusi nisu hteli da ulaze u sukob sa NATO, ali ni NATO nije hteo rat s Rusima. Pravi sahovski remi! Ah da, kopnena invazija? Pa to bi bila skupa avantura. NATO je morao da angazuje ogromno ljudstvo i tehniku, a morali su da racunaju i na gubitke. Ne isplati se! Onda su lepo poslali Ahtisarija da Slobici nacrta onu raavnu tepsiju na stolu i plasticno mu pokaze da je sledeci potez totalno bombardovanje cele Srbije tepih-bombama i to sa bezbedne visine. U to vreme je dobar deo rezervista poceo da dezertira, samo se jos pristinski korpus kako-tako drzao, ali samo zato sto njihovi vojnici i nisu imali gde da beze. Gde ces se na Kosovu sakriti? Kod Albanaca? Hahaha! A ovi "severnjaci". Lako je bilo njima: zacas trknes u Beograd ili Novi Sad tetki lek da odneses, pa te nema! Sve to je nasa vrhuska znala, zato su i kapitulirali. I nemojte sada da se igrate heroja! Posle bitke mnogo je generala ...

zoki

pre 11 godina

Nismo mi izgubili Kosovo zbog Rusa ili slabe vojske, vec zbog kukavica i poltrona u politickom vrhu. A izgleda da smo postali i takav narod.
Da se razumemo. Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim. Tog trenutka za mene je imperativ zastiti svoje! I to sam radio i ponosim se time! I necu nikad zaboraviti malu Milicu Rakic i ostale zrve...
Necu nikad zaboraviti plac i strah male dece!!!!
A vi koji bi za malo evrica prodali i rodjene roditelje ili decu, a kamoli teritoriju, pre nego mi nalupate minuse zapitajte se samo sta planirate kad sve prodate !?

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sreća pa su došli Rusi inače je moglo biti svašta, pa možda i ono najgore tj. da se Kosovo odcijepi i postane nezavisna država ...!

vladabgd

pre 11 godina

Da smo toliko snalazljivi,ne bi bili tu gde jesmo!A,pomoc od Rusa uvek nam je izasla na nos...a,isto tako,Britanci su mirodjije u svemu!Hvala i njima puno na svemu!

Sinko

pre 11 godina

@"NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen.

Tacno, zvuci surovo, narocito ako ste vi medju tih 10000, ali u igri malih i velikih apsoltni brojevi ne igraju takvu vaznost. Stvar je u tome koliko ko moze da podnese, a amerika je u celom Vijetnamskom ratu izgubila 50000 vojnika. I odnos bi pre bio 3 na jedan, a mi smo imali 300000 vojnika na Kosovu. Nazalost oficir je bio u pravu, i prava tragedija nije u tome sto je on spreman da zrtvuje tri nasa za jednog njihovog vec sto nas nasi politicari i elita uopste dovode u situacije da moramo praviti takve izbore da bi uzivali prosta ljudska prava kao sto je recimo sloboda i hleb na stolu.

Igor

pre 11 godina

Kakav lozacki teks. Ovakve tekstove treba da stavljate u rubliku zabava jer sa informisanjem veze nemaju.
Takodje sobzirom da zivimo u zemlji u kojoj se veruje pre u bajke nego u stvarnost na kraju teksta trebalo je napomenuti da je Srbija kapitulirala 1999 i samim tim izgubila deo svoje teritorije a zahvaljujuci idiotskom pokusaju tadasnje vlasti (SPS + Radikali) da ratom resi nagomilane probleme Kosova izazvavsi pri tome masovan egzodus Albanskog stanovnistva.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Rusi su ušli na KiM, izvukli Srbe na ulice Prištine i napravili zabunu. To je prenela TV Bastilja i tako dala lažnu nadu Srbima. To je rezultiralo da mnogi civili ostanu u albanskom okruženju i budu kidnapovani. Jednostavno, Baćuške nisu ni trebale ući u Prištinu, ako im nije bila namera da ostanu. Milošević se igrao čitavu deceniju sa sudbinom svoga naroda, pa i tada. Rusi su svoje povlačenje "naplatili" američkim ustupcima u drugim delovima sveta.

ja

pre 11 godina

Ma Rusi su nam braca, i te 1944. su nas oslobodili zato sto nas vole, kao i sto su nam 1999. pomogli, razbili su se. Retko smo zaboravan narod, nepismen, sta konj napise, magarac cita. Vojvoda iz SRS na vlasti i vi, pod rucicu i pravac Sibir.

Vozd Dakki

pre 11 godina

"jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo"
Da da... bas smo ih prevarili, onako bratski, mi i Ruje... a onda je mrmot zamotao cokoladu! :-D

Zemljo otvori se.....

pre 11 godina

Hehehehe, izgleda Gospodin nije ni bio na Kosovu, strasan smeh me zahvatio, heheheh, pa jel on video svoje vojnike kako su se ponasli, pa i tenk bi prodali za par maraka, hranu nisu imali dali im ameri (naravno ostatke samo), ja sam radio tu i video sam stvari iz prve ruke. Ali neka, "ko svoju cergu ne hvali, nek mu izgori". Jadan je stvarno, dok su bili na KiM oni su srbima bili jedini neprijatelji i to nije sala.

Goran

pre 11 godina

Ne shvatam Srbe koji kazu da nam Rusi nikada nisu pomogli!! Pa ko je oslobodio Beograd?? Amerikanci, Italijani, Japanci...??? Ko je slao pomoc Srbima u Bosni, Krajini, na Kosmetu??? I da nam nikada nisu pomogli, opet normalan covek bira izmedju onih koji nam "nikada nisu pomogli" i onih koji su nam ubijali decu?? Ja u tom slucaju biram one "koji nam nikada nisu pomogli"!!! Srbi i Rusi braca zauvek!!

Miki

pre 11 godina

U avgustu 1999, svega nekoliko nedelja posle prestanka bombardovanja bilo je pomračenje Sunca. U Srbiji se toga dana enorman broj ljudi zaključao u kuće i spustio roletne. I time je te 1999. stavljena tačka na priču o srpskoj hrabrosti.

dejan

pre 11 godina

Gadi mi se kada vidim koliko ima negativnih komentara na racun Rusa,neki izgleda ovde ne poznaju sopstvenu istoriju,jer da je poznajete znali biste koliko su nam samo puta kroz istoriju pomogli,da njih nije bilo mi bismo svoju nezavisnost stekli tek nakon Drugog svetskog rata,a inace ako ne znate da vas i tome naucim,zahvaljujuci Rusima Beograd je oslobodjen 20-og oktobra,a zatim i cela Srbija.Pljujete ovde jedinu drzavu koja kolko-tolko staje iza interesa Srbije,za razliku ov vasih velikih prijatelja iz EU,toliko od mene,pozdrav!

Naim

pre 11 godina

Ma ovaj general prica bajke, to je bilo sve planirano, postojali su avioni JA u slatini i to svi znaju da su se sakrili blizu aerodroma i rusi odmah su uzeli aerodrom kako bi avioni lako mogli otici za srbiju. Ako je NATO toliko plasio rusima zasto onda rusi napustili kosovo?

Zoki

pre 11 godina

Secam se 1999. i onog famoznog sporazuma o vojnom paktu sa Rusijom i Belorusijom... mi naivni smo mislili da ce odmah sutra da prestane bombardovanje, a ono Sloba i Mira kupovali sat po sat vlasti, koliko im je jos ostalo.
A neposredno pre bombardovanja, secam se jasno, citao sam analize na CNN-u u vezi moguce podrske i vojne moci Rusa: Zapad im se otvoreno podsmevao, govoreci da im je vojska, posebno vazduhoplovstvo, u ocajnom stanju, da mnogi piloti uopste nemaju godisnje casove naleta, da su vazduhoplovi prizemljeni zbog nedostatka novca za odrzavanje itd.
Mislio sam da je sve to klasicna zapadna propaganda.

Za vreme bombardovanja Rusi su od sve pomoci poslali samo jedan izvidjacki brod u vode Jadrana, i to starijeg tipa, za sopstvene potrebe. Poslali su nam i humanitarnu pomoc u lekovima, ali je ogromna kolicina bacena jer su lekovi bili sa isteklim rokom trajanja, ali o tome se nije pisalo.

Deset godina kasnije saznao sam da je u vreme NATO bombardovanja Ruska Federacija imala samo 10 (DESET!) milijardi dolara deviznih rezervi. Zaista su bili jad i beda, unisteni korupcijom, isto kao i mi.

Daco

pre 11 godina

Da su ameri hteli mogli su i nas i tih par rusa da obrisu sa lica zemlje za 10min. Jel su imali aviona u tri lepe materine. Samo im to nije bio cilj.

hm

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.

Putnik P

pre 11 godina

Ovaj ruski general prica price za malu decu. Da su hteli i mogli da se zaista zauzmu za nas 1999 to bi i ucinili. Nemam nista protiv Rusa, ok su mi i oni koliko su i drugi nasi 'partneri'.

vuk

pre 11 godina

I sta su nama Rusi pomogli? Zauzeli aerodrom da ne bi NATO morao da ratuje sa nama. Te price o slovenstvu prodajte drugima. Rusija je u to vreme dobila veliki kredit od USA da ne reaguje u bombardovanju... E kakve mi prijatelje u svetu imamo, neprijatelji nam nisu potrebni!

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Nesporna istorijska činjenica je da je nakon ulaska ruskih trupa na Kosovo došlo do smijene u Kremlju i da se Rusija nakon toga sa Putinom na čelu vratila na svjetsku pozornicu.Na žalost Srbija je doživjela sudbinu koju doživljava svaka mala država i svijtu močnih i velikih.

pozdrav iz Avganistana - grobnice Ruskih "heroja" i tehnike

pre 11 godina

E pa sto ne kazes "Mi Rusi begamo s aerodroma ko junaci a za nama jure oni iz NATO ko kurve", ha, ha, ha.

Beganje Rusa i Srba sa Kosova je jos jedna u nizu Ruskih i Srpskih epskih "pobeda" 20. veka.

stvarno smesno

pre 11 godina

Tekst je stvarno duhovit. Skoro 3 meseca bombarduju Srbiju, Rusi ne mrdaju ni malim prstom. Kad je Srbija napokon razrusena, kapitulirala, i predala Kosovo, Rusi se nekim cudom pojave na Kosovu. I tako budu tu koju godinu i okrenu se i odu. S kojim ciljem je sve to uradjeno, i cemu je trebao da posluzi sav taj cirkus stvarno nemam pojma. Verovatno przenju i zabavljanju naroda, posto se svi secamo kakva je propaganda od svega toga napravljena.

david

pre 11 godina

pa da pobedili smo,a onda je naša slovenska duša odlučila da im ipak prepustimo teritoriju. da su nato i rusi ratovali,ratovali bi ovde. ne bi kamen na kamenu ostao.

Tekelija

pre 11 godina

Овај као да прича о нечему што се десило прије 100 година, а не о нечему чега се скоро сви сјећамо.
Сјећамо се велике руске помоћи од 91-95. и 99.
Волим ја Русију, али кад су у питању међудржавни односи, не постоје браћа. Само стране са сличним интересима. Русима није било у интересу да помажу Србији и то је то. Кад схватимо то, и кад схватимо да ко нам је једном био савезник, не значи да ће то заувијек бити(рецимо, Французи), прије ћемо се опаметити као народ.

Постоје само интереси. Ништа више.

Zeca

pre 11 godina

Samo da su hteli da zaprete toliko kao sto su zapretili natou za Siriju, mi nebi bili bombardovani. Vec dve godine ne smeju da posalju ni jednog vojnika jer se plase Rusije i veceg sukoba.

Bora

pre 11 godina

@rade...e pa vi se lepo preselite u Rusiju kad tolko volite pa da vidite kako je strava Ruski narod....ma bas je onako nekako BRATSKI!!!hahaha

Srki

pre 11 godina

@Sanja Stojanovic-Dudukovic
Sanja, nije bilo odluke u Savetu bezbednosti o bombardovanju Srbije, tako da niko nije ni mogao da uloži veto na nju. Upoznajte se bolje sa onim što komentarišete.

Bla

pre 11 godina

Nisam bio nikad za rat ali Rusi su nas izdali po ko zna koji put. Mogli su makar da stite nas narod i da prekinu rat. Cinjenica da je na Kosovu najvise americkih i nemackih vojnika sve govori. Sto nema rusa makar na severu Kosova. Dobili su od Amera nesto da se sklone i to su i ucinili. Nisam ja kivan zbog toga. Politika se vodi razumom a ne emocijama. Ali dosta onda vise sa pricama o "bratskoj" Rusiji.

мики

pre 11 godina

Ви русофоби би требали да схватите да је Јелцин био плћеник америке и да зато ништа руска војска није урадила. Вама је најбитније да пљујете по Русима. Путин је пре неку годину изјавио да је највећа грешка Русије у 20. веку то што није спречила нато агресију. Иначе видели смо тај Нато како није смео да прдне и помогне свом савезнику Грузији кад су Руси упали... Боје се они Руса само тако и много су већи русофоби од већине вас пљувача!

Milivoje

pre 11 godina

Kad sam bio u vojsci 2008. godine, jedne večeri neki drugari su se malo napili u gradu, zakasnili natrag u kasarnu i pravili probleme dežurnom oficiru. Sutradan na jutarnjoj smotri, major drži pridiku o tome kako je naša vojska ozbiljna i kako je neprijatelji poštuju. Kaže ovako: "NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen. I to govori o nivou svesti naših (a verovatno i ruskih) oficira.

blato

pre 11 godina

Vecina ljudi sto komentarise verovatno ne razume o cemu se radi.To je bio potez Milosevica za domacu javnost.Jeljcin je bio politicki sarlatan,slican Milosevicu,koji nije zaboravio na podrsku(Milosevica)pobunjenicima,koji su hteli da ga zbace.Zato su ove kritike Rusa, zasto nam nisu pomogli,mogu samo da pisu oni koji ne razumeju svetsku politiku(istoriju).

katica popović

pre 11 godina

E generale Ivašov kakav populizam. Toliko su se uplašili da je Sloba u Kumanovu potpisao kapitulaciju. Umesto da je Rusija (kao navodni prijatelj Srbije) sprečila Miru i Slobu da nas uvede u sve te samoubilačke ratove, vi ste ga u tome ohrabrivali. Vi ste požar gasili benzinom (tj. vašim gasom)! Koristili ste Srbiju (YU) kao „pešaka“ na šahovskoj geostrateškoj tabli sa zapadom. A kao što svi znaju u šahu se „pešaci“ žrtvuju zarad važnijih ciljeva.

Njaziu

pre 11 godina

E bas hvala redakciji b92 za ovaj clanak. Za dugo vreme se nisam smejao kao sada. Inace sto se same izjave generala tice, zaista bi bilo intersantno cuti sta o tome ima da kaze bivsi americki general Vesli Klark koji je ubrzo razresen duznosti zato sto je hteo da deli ozbiljne packe rusima. Koliko ja znam, ruse je spasio licno britanski general Majkl Jackson.Naime ako me secanje ne vara Jackson je odbio da postupi po naredjenju Klarka i rekao mu da "nece da pocne treci svetski rat zbog Klarka". Pametnome dosta.

Mirko

pre 11 godina

Da istina je da su se plasili da krenu kopneno, plasili su se i S300 koji samo zahvaljujuci vama i Jelcinu nije stigao u SR Jugoslaviju.Ima na internetu izvestaj nasih generala koji su dva puta(prvi put jos u junu 98') bili u Moskvi sa gotovim ugovorima o nabavci PVO sistema i to s300 i po nekoliko baterija PVO sistema kratkog i srednjeg dometa BUK M2,Tunguska-M1 kao i TOR M1 ali je to stopirano iz vrha Jelcinovog kabineta.I sa ovim bi nas razvalili..mislim na infrastrukturu ali bi i NATO-ovci bili dobro ispraseni.

Bob Rock

pre 11 godina

Isti oni rusi koji su s tog istog kosova pobegli brze nego sto su na njega dosli...

Samoupravljacki opredeljen nebeski srpski narod ne samo da ocekuje od nekog drugog da mu obezbedi sve, od obrazovanja i posla do sazvakanog parceta prasetine za bozic, vec ocekuje i od drugih da se umesto njega bori za njegove interese... Rusi su nas cuvali kada smo zapocinjali ratove devedestih, danas nam rusi cuvaju kosovo...

Tesko onom kog grk hrani i rus brani...

Milan B.

pre 11 godina

Da se jos jednom prisetimo zasto Milosevic nije potpisao Rambuje; Igor Ivanov ruski ministar inostranih poslova februara 1999 je ovo izjavio;' Ako NATO pokusao da baci i jednu NATO bombu na Jugoslaviju, izbice III svetski rat, Rusija nece gledati skrstenih ruku.. Upravo zbog ovakvih RUSKIH bljuvotina Milosevic nije potpisao Rambuje i Rusi nas uveli u rat u NATO da preko srpske grbace ratujemo za ruske interese u isprobavanju trenutnog stanja NATO avijacije. Rusi su uvek hteli da ratuju sa NATO-m do zadnjeg Srbina. Najvece zlo Srbiji kroz istoriju su uvek bili Rusi i njihova politika. Sto dalje od Rusa i sto pre Srbiju treba u NATO da bi zastitili od domacih rusofila i ruske Pete kolone.

Gromov

pre 11 godina

Neka nama nista od te snalazljivosti, mogli ste lepo da nam date taj S300 i malo PVO naoruzanja, a sami bi se mi snasli na kopnu sa NATO vojskom. Nije bas prijatno kada u prvom naletu ostanes bez 20-30 aviona ako ne i vise, ili kada bi svaki dan ostajao bez 5-6...Ostalo je sve ispolitizovan vojni manevar....

.

pre 11 godina

NATO se jedino plasio kopnene ofanzive i to je to a te godine nas je Staljin prodao u Baljsoj teatar za 10 milijardu dolara (odnosno da se Rusiji oprosti dug prema Engleskoj) Nema braca sve se radi samo za interes i pare

Srbislav Prepotentović

pre 11 godina

Naravno da su nas se plašili. Toliko su cvikali od nas, da su nas naterali da napustimo Kosovo, i da su nastavili da nas bombarduju, vratili bi nas u kameno doba. Kakve gluposti.

Marko BG

pre 11 godina

I na kraju su se oni i VJ povukli sa prostora
Kosova i Metohije a Albanci su zauzeli sve što je bilo srpsko. Sada možemo samo da pričamo o tim danima, ništa više od toga ... nažalost.

Istina

pre 11 godina

Izjava ovog kgb-ovca je za Ginisa po gluposti. Kakvo zamajavanje onog dela naroda koji veruje u tzv patriJotske snage, a upravo oni ce i predati Kosovo, ali neka tako i treba, ne da drugi za njih zavrsava njihove brljotine.

Зоки

pre 11 godina

На крају дана, уопште није битно ко се кога бојао и шта је неко знао, а шта није. Шта је постигнуто целом том операцијом? Ако смем питати, шта је био циљ те операције?

boki

pre 11 godina

Kakav apsurd, umesto da ste vi pomogli Srbiju i njenu vojsku u neravnopravnoj i neopravdano izazvanom ratu nametnutom Srbiji vi bi trazili pomoc od srpske vojske da su vas napali vasi ipak "saveznici" u to vreme. I bolje da niste, ovako imamo kolko toliko ponosa.

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Povraticu ...
Jel to Rus zeli da kaze, da su nam oni ipak pomogli `99. godine???
Pa da nije bilo Rusa i njihove trgovine sa zapadom, dok su nama suskali sa mogucom isporukom S300, nikada Milosevic ne bi ni usao u sukob sa NATO! Ostavili su nas kao g.... na kisi, i maznuli (otprilike) 40 miliona, kesa, da se ne mesaju!
Fuuuuj

,,,,,,

pre 11 godina

kakva glupost,,zasto ste uopste i dolaziliu pristinu kada niste ostali,,,sta vam je to znacilo?vi da ste hteli da pomognete srbiji vi nebiste otisli,,,i dosta sa tip prostackim i laznim obecanjima,,,

db

pre 11 godina

I onda su se u potpunosti povukli sa Kosova zbog smanjenja troskova i ostavili Srpski narod na cedilu!I sada molimo Amerikance da cuvaju srpske enklave. Ma pustite rusku hrabrost i ostale baljezgarije, nego okrenimo se NATO paktu jer su nas u potpunosti okruzili i bicemo samo ruski mamac na udici koji ce ih nervirati. Zato prekinimo ove gluposti sa nasom t.z.v. ruskom bracom! Okrenimo se sebi i sopstvenim interesima jednom u zivotu!

Bacvanin

pre 11 godina

"NATO se 1999. plašio Srba i Rusa"

Jeste ruskih vojnika su se najvise bojali u NATO, a Rusi su zbog bojazni da ce NATO vojnici patiti od PTS-a, budu li ruski vojnici boravili na Kosovu, brze bolje spakovali kufere i otisli sa Kosova kuci ...

... i poneli sa sobom cokoladu ... koju je mrmot spakovao i licno predao ovom generalu.

asdikso

pre 11 godina

Gluposti! To zaposjedanje prištinskog aerodroma koristilo je jedino Slobodanu Miloševiću da narodu prodaje priču o nekoj saradnji s moćnom Rusijom. Inače, Rusi su u tu operaciju ušli vrlo naivno, nisu imali pozadinsko obezbjeđenje, uskoro su ostali bez vode i hrane, morali od NATO-a da traže. A NATO je itekako znao da su krenuli od trenutka kad su se spakovali u Ugljeviku, ali je postupio najpametnije što je mogao - pustili su ih da uđu i onda ih izolovali.
Od svega je ostala samo priča kako su Rusi izvukli sa aerodroma nekakvo Teslino tajno oružje - iznenadili biste se kad biste znali koliko ljudi vjeruje u takve nebulozne gluposti.

darko

pre 11 godina

pa ste nas onda prodali ko poslednje i podvili repove sa sve tom slovenskom snalazljivoscu...bolje cuti i pokrij se po glavi...dobili ste po nosu od tog uplasenog nato-a, a nas narod ostavili na nemilost siptarima.daleko vam lepa kuca...

Rade

pre 11 godina

Niko nije očekivao da Rusija ratuje za Srbiju 1999. godine, ali mislim da se VJ sigurno ne bi uvredila da su joj na vreme dostavili sredstva koja bi joj pomogla da se još čvršće odupre agresorima i okupatorima. Ovo sada je samo prazna i besmislena priča. A sve ovo pričam kao čovek koji gaji puno poštovane prema Rusiji i ljubav prema ruskom narodu.

sremac

pre 11 godina

Mozda Rusi imaju snalazljivost ali su ispali glupi kao nikada sta se tice aerodroma. Sloba je silne novce ulozio u taj aerodrom a oni se povukli zbog milion dolara mesecno koliko je bilo potrebno za odrzavanje. Eto su braco moja ruska braca i njima je novac bitan a ne nase srodne slovenske duse, zato sam ja za ulazak u NATO ali protiv ulaska u EU. Jedino clanstvom u NATO-u mozemo opstati na ovim prostorima i spreciti dalje cepkanje drzave

ja

pre 11 godina

NATO se plasio kopnene ofanzive, zato je svu svoju moc preuzmerio na vazdusne napade. Posto ni to nije davalo nikakve rezultate onda su se okrenuli gadjanju civilnih ciljeva. Jedan od takvih kukavickih napada je bio i na farmu ovaca, gde je poginuo moj teca

boris

pre 11 godina

A sto niste pomogli braci Srbima i svojoj Srbji predhodna 3 meseca kad su nasu decu ubijali i zemlju osakatili. Nekako i vas vidim kao Jelcina u to vreme, neorganizovana vojska, vlast u Rusiji korumpirana. Jadni smo mi bili koji smo ocekivali pomoc od vas. I jos jedno pitanje kad ste zaposeli aerodrom zasto ste ga napustili posle par dana, imali ste neko potkusurivanje sa zapadom opet preko napacene Srbije. A sto se tice Ruske vojske i tada ta vojska Jugoslavije je bila 10 puta sposobnija od vas vase halabuke i verbalnog rata kao sto rekoh opet sve preko ledja Srbije. Nazalost tada je bio Jelcin na vlasti ali mislim da nebi bilo drasticno drugacije i da se nedaj boze opet ponovi takav scenario. Srbija nije smela dozvoliti bombardovanje scoje zemlje ali posle 13 godina ubedjen sam ma ko god da je bio na vlasti nebi bilo drugacije a do skoro sam verovao da jeste! Daleko vam lepa kuca braco Rusi i Ameri ("veciti borci za ljudska prava")!

Zoran

pre 11 godina

Sve sam ja to generale znao i kad ste posli i kad ste dosli.Pored moje kuce ste prosli.I sta ste napravili?Kakva ste imali obelezja na Tenkovima ?Treba da objasnite sta je bila Vasa misija.Da skinetezastarelu tehniku sa Aerodroma da je nebi Amerikanci imali u rukama.Oni otpadnog gvozdja imaju dosta!

AlexDenmark

pre 11 godina

Odlicno.... I zasto ste to uradili??? U cemu je bila poenta kad ste brze-bolje napustili Kosovo? MMF rekao Jeljcinu da oladi za pare pa ovaj pokazao zube? Pa MMF dao pare a vi podvili rep???? Fuj Rusi......

lakisa

pre 11 godina

E gade mi se ovi rusi vise. Ja sam bio u Pristini kad su :prosli: kroz nju i otisli do aerodroma. Narod jadan plakao radostan, mislili da ce da ih zastite rusi. Ovi nisu ni prstom mrdnuli, tih dana su se Albanci najzesce izivljavali nad Srbim koji su ostali bez ikakve zastite na Kosovu. Molim vas nemojte vise da nam pomazete presela nam vasa pomoc. Sve probleme i imamo zbog rusa, Lupaju nas sto smo kao ruski faktor na balkanu i predstavljamo kao takvii pretnju za zapad. Jednom za svagda dupe nam je na zapadu neka bude tu i glava.

lakisa

pre 11 godina

E gade mi se ovi rusi vise. Ja sam bio u Pristini kad su :prosli: kroz nju i otisli do aerodroma. Narod jadan plakao radostan, mislili da ce da ih zastite rusi. Ovi nisu ni prstom mrdnuli, tih dana su se Albanci najzesce izivljavali nad Srbim koji su ostali bez ikakve zastite na Kosovu. Molim vas nemojte vise da nam pomazete presela nam vasa pomoc. Sve probleme i imamo zbog rusa, Lupaju nas sto smo kao ruski faktor na balkanu i predstavljamo kao takvii pretnju za zapad. Jednom za svagda dupe nam je na zapadu neka bude tu i glava.

Milan B.

pre 11 godina

Da se jos jednom prisetimo zasto Milosevic nije potpisao Rambuje; Igor Ivanov ruski ministar inostranih poslova februara 1999 je ovo izjavio;' Ako NATO pokusao da baci i jednu NATO bombu na Jugoslaviju, izbice III svetski rat, Rusija nece gledati skrstenih ruku.. Upravo zbog ovakvih RUSKIH bljuvotina Milosevic nije potpisao Rambuje i Rusi nas uveli u rat u NATO da preko srpske grbace ratujemo za ruske interese u isprobavanju trenutnog stanja NATO avijacije. Rusi su uvek hteli da ratuju sa NATO-m do zadnjeg Srbina. Najvece zlo Srbiji kroz istoriju su uvek bili Rusi i njihova politika. Sto dalje od Rusa i sto pre Srbiju treba u NATO da bi zastitili od domacih rusofila i ruske Pete kolone.

asdikso

pre 11 godina

Gluposti! To zaposjedanje prištinskog aerodroma koristilo je jedino Slobodanu Miloševiću da narodu prodaje priču o nekoj saradnji s moćnom Rusijom. Inače, Rusi su u tu operaciju ušli vrlo naivno, nisu imali pozadinsko obezbjeđenje, uskoro su ostali bez vode i hrane, morali od NATO-a da traže. A NATO je itekako znao da su krenuli od trenutka kad su se spakovali u Ugljeviku, ali je postupio najpametnije što je mogao - pustili su ih da uđu i onda ih izolovali.
Od svega je ostala samo priča kako su Rusi izvukli sa aerodroma nekakvo Teslino tajno oružje - iznenadili biste se kad biste znali koliko ljudi vjeruje u takve nebulozne gluposti.

db

pre 11 godina

I onda su se u potpunosti povukli sa Kosova zbog smanjenja troskova i ostavili Srpski narod na cedilu!I sada molimo Amerikance da cuvaju srpske enklave. Ma pustite rusku hrabrost i ostale baljezgarije, nego okrenimo se NATO paktu jer su nas u potpunosti okruzili i bicemo samo ruski mamac na udici koji ce ih nervirati. Zato prekinimo ove gluposti sa nasom t.z.v. ruskom bracom! Okrenimo se sebi i sopstvenim interesima jednom u zivotu!

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Povraticu ...
Jel to Rus zeli da kaze, da su nam oni ipak pomogli `99. godine???
Pa da nije bilo Rusa i njihove trgovine sa zapadom, dok su nama suskali sa mogucom isporukom S300, nikada Milosevic ne bi ni usao u sukob sa NATO! Ostavili su nas kao g.... na kisi, i maznuli (otprilike) 40 miliona, kesa, da se ne mesaju!
Fuuuuj

ja

pre 11 godina

NATO se plasio kopnene ofanzive, zato je svu svoju moc preuzmerio na vazdusne napade. Posto ni to nije davalo nikakve rezultate onda su se okrenuli gadjanju civilnih ciljeva. Jedan od takvih kukavickih napada je bio i na farmu ovaca, gde je poginuo moj teca

Njaziu

pre 11 godina

E bas hvala redakciji b92 za ovaj clanak. Za dugo vreme se nisam smejao kao sada. Inace sto se same izjave generala tice, zaista bi bilo intersantno cuti sta o tome ima da kaze bivsi americki general Vesli Klark koji je ubrzo razresen duznosti zato sto je hteo da deli ozbiljne packe rusima. Koliko ja znam, ruse je spasio licno britanski general Majkl Jackson.Naime ako me secanje ne vara Jackson je odbio da postupi po naredjenju Klarka i rekao mu da "nece da pocne treci svetski rat zbog Klarka". Pametnome dosta.

boris

pre 11 godina

A sto niste pomogli braci Srbima i svojoj Srbji predhodna 3 meseca kad su nasu decu ubijali i zemlju osakatili. Nekako i vas vidim kao Jelcina u to vreme, neorganizovana vojska, vlast u Rusiji korumpirana. Jadni smo mi bili koji smo ocekivali pomoc od vas. I jos jedno pitanje kad ste zaposeli aerodrom zasto ste ga napustili posle par dana, imali ste neko potkusurivanje sa zapadom opet preko napacene Srbije. A sto se tice Ruske vojske i tada ta vojska Jugoslavije je bila 10 puta sposobnija od vas vase halabuke i verbalnog rata kao sto rekoh opet sve preko ledja Srbije. Nazalost tada je bio Jelcin na vlasti ali mislim da nebi bilo drasticno drugacije i da se nedaj boze opet ponovi takav scenario. Srbija nije smela dozvoliti bombardovanje scoje zemlje ali posle 13 godina ubedjen sam ma ko god da je bio na vlasti nebi bilo drugacije a do skoro sam verovao da jeste! Daleko vam lepa kuca braco Rusi i Ameri ("veciti borci za ljudska prava")!

Bob Rock

pre 11 godina

Isti oni rusi koji su s tog istog kosova pobegli brze nego sto su na njega dosli...

Samoupravljacki opredeljen nebeski srpski narod ne samo da ocekuje od nekog drugog da mu obezbedi sve, od obrazovanja i posla do sazvakanog parceta prasetine za bozic, vec ocekuje i od drugih da se umesto njega bori za njegove interese... Rusi su nas cuvali kada smo zapocinjali ratove devedestih, danas nam rusi cuvaju kosovo...

Tesko onom kog grk hrani i rus brani...

Bacvanin

pre 11 godina

"NATO se 1999. plašio Srba i Rusa"

Jeste ruskih vojnika su se najvise bojali u NATO, a Rusi su zbog bojazni da ce NATO vojnici patiti od PTS-a, budu li ruski vojnici boravili na Kosovu, brze bolje spakovali kufere i otisli sa Kosova kuci ...

... i poneli sa sobom cokoladu ... koju je mrmot spakovao i licno predao ovom generalu.

Zoran

pre 11 godina

Sve sam ja to generale znao i kad ste posli i kad ste dosli.Pored moje kuce ste prosli.I sta ste napravili?Kakva ste imali obelezja na Tenkovima ?Treba da objasnite sta je bila Vasa misija.Da skinetezastarelu tehniku sa Aerodroma da je nebi Amerikanci imali u rukama.Oni otpadnog gvozdja imaju dosta!

Srbislav Prepotentović

pre 11 godina

Naravno da su nas se plašili. Toliko su cvikali od nas, da su nas naterali da napustimo Kosovo, i da su nastavili da nas bombarduju, vratili bi nas u kameno doba. Kakve gluposti.

,,,,,,

pre 11 godina

kakva glupost,,zasto ste uopste i dolaziliu pristinu kada niste ostali,,,sta vam je to znacilo?vi da ste hteli da pomognete srbiji vi nebiste otisli,,,i dosta sa tip prostackim i laznim obecanjima,,,

Зоки

pre 11 godina

На крају дана, уопште није битно ко се кога бојао и шта је неко знао, а шта није. Шта је постигнуто целом том операцијом? Ако смем питати, шта је био циљ те операције?

darko

pre 11 godina

pa ste nas onda prodali ko poslednje i podvili repove sa sve tom slovenskom snalazljivoscu...bolje cuti i pokrij se po glavi...dobili ste po nosu od tog uplasenog nato-a, a nas narod ostavili na nemilost siptarima.daleko vam lepa kuca...

Istina

pre 11 godina

Izjava ovog kgb-ovca je za Ginisa po gluposti. Kakvo zamajavanje onog dela naroda koji veruje u tzv patriJotske snage, a upravo oni ce i predati Kosovo, ali neka tako i treba, ne da drugi za njih zavrsava njihove brljotine.

AlexDenmark

pre 11 godina

Odlicno.... I zasto ste to uradili??? U cemu je bila poenta kad ste brze-bolje napustili Kosovo? MMF rekao Jeljcinu da oladi za pare pa ovaj pokazao zube? Pa MMF dao pare a vi podvili rep???? Fuj Rusi......

Mirko

pre 11 godina

Da istina je da su se plasili da krenu kopneno, plasili su se i S300 koji samo zahvaljujuci vama i Jelcinu nije stigao u SR Jugoslaviju.Ima na internetu izvestaj nasih generala koji su dva puta(prvi put jos u junu 98') bili u Moskvi sa gotovim ugovorima o nabavci PVO sistema i to s300 i po nekoliko baterija PVO sistema kratkog i srednjeg dometa BUK M2,Tunguska-M1 kao i TOR M1 ali je to stopirano iz vrha Jelcinovog kabineta.I sa ovim bi nas razvalili..mislim na infrastrukturu ali bi i NATO-ovci bili dobro ispraseni.

Rade

pre 11 godina

Niko nije očekivao da Rusija ratuje za Srbiju 1999. godine, ali mislim da se VJ sigurno ne bi uvredila da su joj na vreme dostavili sredstva koja bi joj pomogla da se još čvršće odupre agresorima i okupatorima. Ovo sada je samo prazna i besmislena priča. A sve ovo pričam kao čovek koji gaji puno poštovane prema Rusiji i ljubav prema ruskom narodu.

.

pre 11 godina

NATO se jedino plasio kopnene ofanzive i to je to a te godine nas je Staljin prodao u Baljsoj teatar za 10 milijardu dolara (odnosno da se Rusiji oprosti dug prema Engleskoj) Nema braca sve se radi samo za interes i pare

Marko BG

pre 11 godina

I na kraju su se oni i VJ povukli sa prostora
Kosova i Metohije a Albanci su zauzeli sve što je bilo srpsko. Sada možemo samo da pričamo o tim danima, ništa više od toga ... nažalost.

boki

pre 11 godina

Kakav apsurd, umesto da ste vi pomogli Srbiju i njenu vojsku u neravnopravnoj i neopravdano izazvanom ratu nametnutom Srbiji vi bi trazili pomoc od srpske vojske da su vas napali vasi ipak "saveznici" u to vreme. I bolje da niste, ovako imamo kolko toliko ponosa.

Gromov

pre 11 godina

Neka nama nista od te snalazljivosti, mogli ste lepo da nam date taj S300 i malo PVO naoruzanja, a sami bi se mi snasli na kopnu sa NATO vojskom. Nije bas prijatno kada u prvom naletu ostanes bez 20-30 aviona ako ne i vise, ili kada bi svaki dan ostajao bez 5-6...Ostalo je sve ispolitizovan vojni manevar....

sremac

pre 11 godina

Mozda Rusi imaju snalazljivost ali su ispali glupi kao nikada sta se tice aerodroma. Sloba je silne novce ulozio u taj aerodrom a oni se povukli zbog milion dolara mesecno koliko je bilo potrebno za odrzavanje. Eto su braco moja ruska braca i njima je novac bitan a ne nase srodne slovenske duse, zato sam ja za ulazak u NATO ali protiv ulaska u EU. Jedino clanstvom u NATO-u mozemo opstati na ovim prostorima i spreciti dalje cepkanje drzave

dejan

pre 11 godina

Gadi mi se kada vidim koliko ima negativnih komentara na racun Rusa,neki izgleda ovde ne poznaju sopstvenu istoriju,jer da je poznajete znali biste koliko su nam samo puta kroz istoriju pomogli,da njih nije bilo mi bismo svoju nezavisnost stekli tek nakon Drugog svetskog rata,a inace ako ne znate da vas i tome naucim,zahvaljujuci Rusima Beograd je oslobodjen 20-og oktobra,a zatim i cela Srbija.Pljujete ovde jedinu drzavu koja kolko-tolko staje iza interesa Srbije,za razliku ov vasih velikih prijatelja iz EU,toliko od mene,pozdrav!

Tekelija

pre 11 godina

Овај као да прича о нечему што се десило прије 100 година, а не о нечему чега се скоро сви сјећамо.
Сјећамо се велике руске помоћи од 91-95. и 99.
Волим ја Русију, али кад су у питању међудржавни односи, не постоје браћа. Само стране са сличним интересима. Русима није било у интересу да помажу Србији и то је то. Кад схватимо то, и кад схватимо да ко нам је једном био савезник, не значи да ће то заувијек бити(рецимо, Французи), прије ћемо се опаметити као народ.

Постоје само интереси. Ништа више.

vuk

pre 11 godina

I sta su nama Rusi pomogli? Zauzeli aerodrom da ne bi NATO morao da ratuje sa nama. Te price o slovenstvu prodajte drugima. Rusija je u to vreme dobila veliki kredit od USA da ne reaguje u bombardovanju... E kakve mi prijatelje u svetu imamo, neprijatelji nam nisu potrebni!

pozdrav iz Avganistana - grobnice Ruskih "heroja" i tehnike

pre 11 godina

E pa sto ne kazes "Mi Rusi begamo s aerodroma ko junaci a za nama jure oni iz NATO ko kurve", ha, ha, ha.

Beganje Rusa i Srba sa Kosova je jos jedna u nizu Ruskih i Srpskih epskih "pobeda" 20. veka.

hm

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.

Putnik P

pre 11 godina

Ovaj ruski general prica price za malu decu. Da su hteli i mogli da se zaista zauzmu za nas 1999 to bi i ucinili. Nemam nista protiv Rusa, ok su mi i oni koliko su i drugi nasi 'partneri'.

Bla

pre 11 godina

Nisam bio nikad za rat ali Rusi su nas izdali po ko zna koji put. Mogli su makar da stite nas narod i da prekinu rat. Cinjenica da je na Kosovu najvise americkih i nemackih vojnika sve govori. Sto nema rusa makar na severu Kosova. Dobili su od Amera nesto da se sklone i to su i ucinili. Nisam ja kivan zbog toga. Politika se vodi razumom a ne emocijama. Ali dosta onda vise sa pricama o "bratskoj" Rusiji.

stvarno smesno

pre 11 godina

Tekst je stvarno duhovit. Skoro 3 meseca bombarduju Srbiju, Rusi ne mrdaju ni malim prstom. Kad je Srbija napokon razrusena, kapitulirala, i predala Kosovo, Rusi se nekim cudom pojave na Kosovu. I tako budu tu koju godinu i okrenu se i odu. S kojim ciljem je sve to uradjeno, i cemu je trebao da posluzi sav taj cirkus stvarno nemam pojma. Verovatno przenju i zabavljanju naroda, posto se svi secamo kakva je propaganda od svega toga napravljena.

david

pre 11 godina

pa da pobedili smo,a onda je naša slovenska duša odlučila da im ipak prepustimo teritoriju. da su nato i rusi ratovali,ratovali bi ovde. ne bi kamen na kamenu ostao.

Srki

pre 11 godina

@Sanja Stojanovic-Dudukovic
Sanja, nije bilo odluke u Savetu bezbednosti o bombardovanju Srbije, tako da niko nije ni mogao da uloži veto na nju. Upoznajte se bolje sa onim što komentarišete.

Milivoje

pre 11 godina

Kad sam bio u vojsci 2008. godine, jedne večeri neki drugari su se malo napili u gradu, zakasnili natrag u kasarnu i pravili probleme dežurnom oficiru. Sutradan na jutarnjoj smotri, major drži pridiku o tome kako je naša vojska ozbiljna i kako je neprijatelji poštuju. Kaže ovako: "NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen. I to govori o nivou svesti naših (a verovatno i ruskih) oficira.

katica popović

pre 11 godina

E generale Ivašov kakav populizam. Toliko su se uplašili da je Sloba u Kumanovu potpisao kapitulaciju. Umesto da je Rusija (kao navodni prijatelj Srbije) sprečila Miru i Slobu da nas uvede u sve te samoubilačke ratove, vi ste ga u tome ohrabrivali. Vi ste požar gasili benzinom (tj. vašim gasom)! Koristili ste Srbiju (YU) kao „pešaka“ na šahovskoj geostrateškoj tabli sa zapadom. A kao što svi znaju u šahu se „pešaci“ žrtvuju zarad važnijih ciljeva.

gile

pre 11 godina

A da nije to mozda bilo ovako: Cernnomirdin je obecao rusku vojnu podrsku Milosevicu, ali tek ako ovaj pristane na kapitulaciju ... Pardon, to se politicki korektno nazvalo Kumanovski vojno-tehnicki sporazum, ali je zapravo protivustavna kapitulacija dela teritorije Srbije. Rusi nisu hteli da ulaze u sukob sa NATO, ali ni NATO nije hteo rat s Rusima. Pravi sahovski remi! Ah da, kopnena invazija? Pa to bi bila skupa avantura. NATO je morao da angazuje ogromno ljudstvo i tehniku, a morali su da racunaju i na gubitke. Ne isplati se! Onda su lepo poslali Ahtisarija da Slobici nacrta onu raavnu tepsiju na stolu i plasticno mu pokaze da je sledeci potez totalno bombardovanje cele Srbije tepih-bombama i to sa bezbedne visine. U to vreme je dobar deo rezervista poceo da dezertira, samo se jos pristinski korpus kako-tako drzao, ali samo zato sto njihovi vojnici i nisu imali gde da beze. Gde ces se na Kosovu sakriti? Kod Albanaca? Hahaha! A ovi "severnjaci". Lako je bilo njima: zacas trknes u Beograd ili Novi Sad tetki lek da odneses, pa te nema! Sve to je nasa vrhuska znala, zato su i kapitulirali. I nemojte sada da se igrate heroja! Posle bitke mnogo je generala ...

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Nesporna istorijska činjenica je da je nakon ulaska ruskih trupa na Kosovo došlo do smijene u Kremlju i da se Rusija nakon toga sa Putinom na čelu vratila na svjetsku pozornicu.Na žalost Srbija je doživjela sudbinu koju doživljava svaka mala država i svijtu močnih i velikih.

Bora

pre 11 godina

@rade...e pa vi se lepo preselite u Rusiju kad tolko volite pa da vidite kako je strava Ruski narod....ma bas je onako nekako BRATSKI!!!hahaha

Zeca

pre 11 godina

Samo da su hteli da zaprete toliko kao sto su zapretili natou za Siriju, mi nebi bili bombardovani. Vec dve godine ne smeju da posalju ni jednog vojnika jer se plase Rusije i veceg sukoba.

Zoki

pre 11 godina

Secam se 1999. i onog famoznog sporazuma o vojnom paktu sa Rusijom i Belorusijom... mi naivni smo mislili da ce odmah sutra da prestane bombardovanje, a ono Sloba i Mira kupovali sat po sat vlasti, koliko im je jos ostalo.
A neposredno pre bombardovanja, secam se jasno, citao sam analize na CNN-u u vezi moguce podrske i vojne moci Rusa: Zapad im se otvoreno podsmevao, govoreci da im je vojska, posebno vazduhoplovstvo, u ocajnom stanju, da mnogi piloti uopste nemaju godisnje casove naleta, da su vazduhoplovi prizemljeni zbog nedostatka novca za odrzavanje itd.
Mislio sam da je sve to klasicna zapadna propaganda.

Za vreme bombardovanja Rusi su od sve pomoci poslali samo jedan izvidjacki brod u vode Jadrana, i to starijeg tipa, za sopstvene potrebe. Poslali su nam i humanitarnu pomoc u lekovima, ali je ogromna kolicina bacena jer su lekovi bili sa isteklim rokom trajanja, ali o tome se nije pisalo.

Deset godina kasnije saznao sam da je u vreme NATO bombardovanja Ruska Federacija imala samo 10 (DESET!) milijardi dolara deviznih rezervi. Zaista su bili jad i beda, unisteni korupcijom, isto kao i mi.

Pathon

pre 11 godina

Svaka cast ruskom generalu, ali me najvise plase ovi koji veruju da je VJ mogla da pobedi u kopnenom ratu protiv NATO-a. Bez vojne podrske Rusije, bili bi sravnjeni sa zemljom, pola zemlje okupirano, na stotine hiljada mrtvih. Milion fanaticnih Albanaca bi jurisalo na granicu uz svu podrsku Nato-a, hiljade njih bi se iskrcalo iz vazduha i operisalo po Kosovu, Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije bi se pobunili, Republika Srpska bi bila ugrozena, Nato snage bi stvorile obruc oko Srbije, izdrzali bi godinu dana najvise i onda bi pukli. Nebo nam je bilo okupirano, nismo imali nikakvu nadmoc, Kosovo smo drzali jer smo.ga "ocistili" od albanskog zivlja, tacijevi borci se visu nisu mogli kriti medju civilima. Albanija bi se uvukla u sukob a sa njom moguce i Turska koja bi poslala ljudstvo i opremu. Zna Milosevic zastp je potpisao kapitulaciju, za razliku od pojedinaca koji misle da se na Kosovu ratovalo macevima i kopljima. Srbija je uvek pobedjivala uz pomoc saveznika, Rusa, Francuza, Britanaca, retko kada sama. Prema tome, Rusi neka cute jer su imali priliku da udju u sukob, ali i oni su bili podjednako uplaseni.

мики

pre 11 godina

Ви русофоби би требали да схватите да је Јелцин био плћеник америке и да зато ништа руска војска није урадила. Вама је најбитније да пљујете по Русима. Путин је пре неку годину изјавио да је највећа грешка Русије у 20. веку то што није спречила нато агресију. Иначе видели смо тај Нато како није смео да прдне и помогне свом савезнику Грузији кад су Руси упали... Боје се они Руса само тако и много су већи русофоби од већине вас пљувача!

urmas

pre 11 godina

Potpuno nepotreban članak 14 godina posle. Sada nam je svejedno da li se ko i koga i kada plašio, a mi se još nismo od tog bombardovanja oporavili.

Daco

pre 11 godina

Da su ameri hteli mogli su i nas i tih par rusa da obrisu sa lica zemlje za 10min. Jel su imali aviona u tri lepe materine. Samo im to nije bio cilj.

Zemljo otvori se.....

pre 11 godina

Hehehehe, izgleda Gospodin nije ni bio na Kosovu, strasan smeh me zahvatio, heheheh, pa jel on video svoje vojnike kako su se ponasli, pa i tenk bi prodali za par maraka, hranu nisu imali dali im ameri (naravno ostatke samo), ja sam radio tu i video sam stvari iz prve ruke. Ali neka, "ko svoju cergu ne hvali, nek mu izgori". Jadan je stvarno, dok su bili na KiM oni su srbima bili jedini neprijatelji i to nije sala.

Naim

pre 11 godina

Ma ovaj general prica bajke, to je bilo sve planirano, postojali su avioni JA u slatini i to svi znaju da su se sakrili blizu aerodroma i rusi odmah su uzeli aerodrom kako bi avioni lako mogli otici za srbiju. Ako je NATO toliko plasio rusima zasto onda rusi napustili kosovo?

Mojito

pre 11 godina

Nas narod lepo kaze : " Kisa i okupator sa istoka jos nisu dosli ".
Pametnome dosta a autosovinistima sve najbolje uz frau merkel i baraka obmanu na plejbek!

blato

pre 11 godina

Vecina ljudi sto komentarise verovatno ne razume o cemu se radi.To je bio potez Milosevica za domacu javnost.Jeljcin je bio politicki sarlatan,slican Milosevicu,koji nije zaboravio na podrsku(Milosevica)pobunjenicima,koji su hteli da ga zbace.Zato su ove kritike Rusa, zasto nam nisu pomogli,mogu samo da pisu oni koji ne razumeju svetsku politiku(istoriju).

tutanj

pre 11 godina

@ja, 5. februar 2013 21:54: "NATO se plasio kopnene ofanzive..."

toliko se nato uplašio rusko-slobinih priča o herojskom otporu, da su samo nekoliko meseci kasnije kopneno protutnjali kroz mnogo veći i mnogoljudniji irak, i kopneno im polupali armiju kao limenku.

q

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.
(hm, 6. februar 2013 07:26)


Vidi decko.Ovakvi kao ti su najopasniji za sudbinu srpskog naroda. Ti spadas medju one ludake koji zagovaraju "hrabru" pogibiju svih Srba. Takvi kao ti rade sve u interesu neprijatelja Srbije i Srba. Predstavljas glavni oslonac antisrpske politike. Extremna zatucanost i primitivizam. Slusaj decko. Rat se dobija, tehnikom, saveznicima, obucenoscu, znanjem, inteligencijom,logistikom, kulturom... Hrabrost i patriotizam se podrazumevaju. Od osnovne skole zakucavali su ti krive i zardjale eksere u glavu.

anonimus

pre 11 godina

Za sve koji nisu upoznati ovaj rus prica zivu istinu , tacno je da su bez Nato saznanja usli prvi i zauzeli aerodrom slatinu i rasporedili na sva mesta gde zive srbi , i cisto da Vam dam do znanja posto zivim na kosovu , gospodo ma kakvi bili rusi da nije njih bilo verujte da ni jedan srbin na kosovu ne bi bio , za sve su pomogli srpskom stanovnistvu ...Posto nemamo srpsku vojsku , najveca zelja bi mi bila da se opet vrate ruske trupe jer bi bilo sasvim drugacije na terenu ne bi se desavalo ovo sto se sad desava...

Miroslavv

pre 11 godina

Rusi kako hoce, ali nama je bilo pametnije da smo se bojali rata protiv NATO i na vreme ucinili sve da do njega ne dodje. Meni se u to vreme cinilo da je rezolucija 1244 kojoj je prethodio Kumanovski sporazum, stvarno uspeh, posto smo kako je tada izgledalo, borbu protiv albanskog separatizma, predali medjunarodnim trupama, kojima ce za to vojska i policija Srbije pre ili kasnije biti nezaobilazni saveznik. Medjutim, medjunarodne trupe su ubrzo postale NATO trupe. Nije bilo govora o povratku VJ na Kosovo, Rusi nisu imali interesa da njihovi vojnici budu glineni golubovi albanske UCK, koju je zapad sve bolje naoruzavao. Milosevic je svrgnut, Rusima se to nije dopalo, a nasi su napustili svaku mogucnost vojne akcije bez odobrenja EU (u prevodu NATO). I tako bacuske odose. A ko se tu koga plasio suvisno je govoriti. Bio je to rat u kome nismo mogli da pobedimo iako cemo zauvek ostati moralni pobednici, jer nasa vojska je branila svoju zemlju, a politicari su je izdali.

Goran

pre 11 godina

Ne shvatam Srbe koji kazu da nam Rusi nikada nisu pomogli!! Pa ko je oslobodio Beograd?? Amerikanci, Italijani, Japanci...??? Ko je slao pomoc Srbima u Bosni, Krajini, na Kosmetu??? I da nam nikada nisu pomogli, opet normalan covek bira izmedju onih koji nam "nikada nisu pomogli" i onih koji su nam ubijali decu?? Ja u tom slucaju biram one "koji nam nikada nisu pomogli"!!! Srbi i Rusi braca zauvek!!

Srba

pre 11 godina

Samoubilicka politika zadnjeg predsednika Saveza komunista dovela nas je do apokalipse i u konflikta sa najvecom vojnom alijansom, gde ce Srbiji trebati vekovi da se sada oporavi od te pro-ruske politike. Rusi nas uvukli u konflikt '99 sa Nato alijansom tada davajuci lazna obecanja Milosevcu da ce biti iza njegovog saveza komunista sa promenjenim imenom SPS-JUL-SRS. Najtragicnije sto su ti isti na vlasti danas sto su nas vekovima unzadili politikom 199-tih. Srbija nikako da nauci iz lekcija proslosti sa ''bracom'' Rusima.

Miki

pre 11 godina

U avgustu 1999, svega nekoliko nedelja posle prestanka bombardovanja bilo je pomračenje Sunca. U Srbiji se toga dana enorman broj ljudi zaključao u kuće i spustio roletne. I time je te 1999. stavljena tačka na priču o srpskoj hrabrosti.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sreća pa su došli Rusi inače je moglo biti svašta, pa možda i ono najgore tj. da se Kosovo odcijepi i postane nezavisna država ...!

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

Nemanja

pre 11 godina

"Jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo", naveo je ruski general. On nije rekao zasto su rusi posle kratko vremena napustili kosovo? Jer vise nisu imali ni sta da jedu. Ako je ovo "slovenska snalazljivost" onda sram nas bilo!

govoritj Moskva

pre 11 godina

Isti taj general u penziji je drzao govor na sahrani Borislava Milosevica i prekljuce sa svojim istomisljenicima po nalogu Putina pustio lazni film o izdaji medvedeva preko interneta.Mrzi zapad ali obozava dolare i zapasne automobile.

Jarmusch

pre 11 godina

Zar je stvarno neko mislio da ce Jeljcin, da reague na NATO udare... Ma vazi... Ta Rusija, i ova danas su dva razlicita pojma...
(eee, 06. februar 2013 04:14)
MIT se nastavlja. Da ne reaguje ova danas sa Putinom, spominjao bi se Staljin ili neko treci, ali mit mora da se nastavi "kad dodju braca ruje, kozaci i Putin ..."

etnerrp

pre 11 godina

...Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim...
(zoki, 6. februar 2013 09:59)
...Ponekad, zemlja se efikasnije brani tako što se - ne brani ... ali ne može to baš svako razumeti...

MunzeLjux.

pre 11 godina

Vidim da je ovde medju komentatorima masovno prisutan stokholmski sindrom.Ko nas je nesumljivo tukao,ponizavao,pljackao i bombardovao ima nase razumevanje i podrsku za svoje postupke,a gotovo da redovno sebe krivimo sto je morao tako surovo da kaznjava nasu neposlusnost i nerazumevanje aktuelnih istorijskih tokova.One koji nam,koliko-toliko pomazu,ili nas barem sazaljevaju u tim neravnopravnim sukobima,nezahvalno odbacujemo.

zoki

pre 11 godina

Nismo mi izgubili Kosovo zbog Rusa ili slabe vojske, vec zbog kukavica i poltrona u politickom vrhu. A izgleda da smo postali i takav narod.
Da se razumemo. Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim. Tog trenutka za mene je imperativ zastiti svoje! I to sam radio i ponosim se time! I necu nikad zaboraviti malu Milicu Rakic i ostale zrve...
Necu nikad zaboraviti plac i strah male dece!!!!
A vi koji bi za malo evrica prodali i rodjene roditelje ili decu, a kamoli teritoriju, pre nego mi nalupate minuse zapitajte se samo sta planirate kad sve prodate !?

Vozd Dakki

pre 11 godina

"jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo"
Da da... bas smo ih prevarili, onako bratski, mi i Ruje... a onda je mrmot zamotao cokoladu! :-D

Djordje

pre 11 godina

Interesantno, cudni smo mi Srbi, po komentarima se da zakljuciti da mi Ruse volimo samo kada nas spasu, sto nije iskren odnos. Da su nas spasili dizali bi ih u nebesa a ovako su nas IZDALI kao da smo mi Rusi pa su nas ostavili na milost i ne milost. U tome je razlika izmedju nas i hrvata, kada su hrvati slabiji podviju vratove i u svakom ratu bolje prodju od Srba pobednika. Ja iskreno nisam eurofanatik ali je to ne umitno nasa realnost koje treba da se drzimo. Rusi su nam tradicionalni prijatelji, na sposobnostima politicara je da maksimalno iskoriste partnerski odnos a ne da gledaju na istok kao poslednji tracak nade za probleme u kojima je nasa drzava.

vox

pre 11 godina

Velika vajda od toga. Za vas možda, za nas nikakva. Samo nemojte ponovo da nas branite draga braćo.
(Kralj Ibi, 6. februar 2013 10:14)
Nemoj tako.Brzo zaboravljaš,zar vam Rusi nisu i prošle godine dovezli na barikade u Mitrovici 2 šatora i 20 poljskih kreveta?

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Rusi su ušli na KiM, izvukli Srbe na ulice Prištine i napravili zabunu. To je prenela TV Bastilja i tako dala lažnu nadu Srbima. To je rezultiralo da mnogi civili ostanu u albanskom okruženju i budu kidnapovani. Jednostavno, Baćuške nisu ni trebale ući u Prištinu, ako im nije bila namera da ostanu. Milošević se igrao čitavu deceniju sa sudbinom svoga naroda, pa i tada. Rusi su svoje povlačenje "naplatili" američkim ustupcima u drugim delovima sveta.

Milanche

pre 11 godina

Price za malu decu. Neki ruski generali su se tada debelo preracunali - mislili su da je njihova vojska jos uvek neki faktor i odlucili da "pokazu zlom NATO-u" a onda su nakon zauzeca aerodroma shvatili da su izolovani, blokirani od strane NATO jedinica, bez mogucnosti za snabdevanje, i sto je najvaznije, da njihova drzava niti politicki niti materijalno ne moze i nece da podrzi tu besmislenu operaciju. I naravno brzo su podvili rep i bezanija.

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

Igor

pre 11 godina

Kakav lozacki teks. Ovakve tekstove treba da stavljate u rubliku zabava jer sa informisanjem veze nemaju.
Takodje sobzirom da zivimo u zemlji u kojoj se veruje pre u bajke nego u stvarnost na kraju teksta trebalo je napomenuti da je Srbija kapitulirala 1999 i samim tim izgubila deo svoje teritorije a zahvaljujuci idiotskom pokusaju tadasnje vlasti (SPS + Radikali) da ratom resi nagomilane probleme Kosova izazvavsi pri tome masovan egzodus Albanskog stanovnistva.

ja

pre 11 godina

Ma Rusi su nam braca, i te 1944. su nas oslobodili zato sto nas vole, kao i sto su nam 1999. pomogli, razbili su se. Retko smo zaboravan narod, nepismen, sta konj napise, magarac cita. Vojvoda iz SRS na vlasti i vi, pod rucicu i pravac Sibir.

Crveni Djavoli 1923

pre 11 godina

Ma srbinu za kopneni rat ne treba niko tu smo superiorni u odnosu na sve ! da su krenuli suocilibi se sa 120000 Srbskih vojnika koji bi ratovali do poslednjeg.Tu su u sastavu bili mnogi Hercegovci i Niksicani ratnici kakve svet nepoznaje koji bi objasnili zasto su Srbii najveci narod od svih.Mi poticemo od Tracana i Dacana delom smo i Spartanci a to su sve Srpska plemena ratnici iz hadaaa.

crveni

pre 11 godina

A kako su mogli Rusi da prelete Rumuniju ili Bugarsku (koje su dobile UE i NATO clanstvo zbog zabrane vazdusnog prostora bas rusima 99-e) ?

Kao drugo, opste je poznato da je engleski general ODBIO NAREDJENJE da napadne ruske jedinice uz obrazlozenje da nece da zapocne treci svetski rat (clanci i knjiga postoje).

A i da su isporucili S300 sisteme, daz li vi mislite da je video igrica koja se tek tako upravlja, bez obuke ?
Cak su hrvati dospeli do nekompletnog s300 sistema preko Ukrajne i predali ga amerikancima.

Kako su mogli onda da se snabdevaju hranom, vodom ili municijom potpuno zaokruzeni nato-om. Zar niko od Vas nije gledao rumunski film o zaustavljenom vozu pun vojske od obicnog sef jedne male zeljeznicke stanice u Rumunije zbog jednog papira ?

Lako je trollirati, za to ne treba ni skola, ni znanje (primer komentara u vezi sa veto-om u savetu bezbednosti i sikaniranje rusa koji su se zaista probili do aerodroma i drzali engleze na nisanu...).

Neki se zaista prave vece amerikance nego sami amerikanci, samo da Vas podsetim, nato je RATOVAO sa nama "nemilosrdno"...

Bas bi zeleo da vidim da li ce ovaj komentar biti objavljen, cisto sumnjam.

Nikola

pre 11 godina

@(lakisa, 5. februar 2013 21:55)
Klasicno lupanje, od nikog nemamo nikakvu pomoc ali se od rusije ocekuje da udje u treci svetski rat zbog srbije.A sta tek reci za ovu glupost ...rusija je kriva sto nas drugi maltretiraju,pa kad bi nestao jedini koji nas ne maltretira, da nas zavole ovi sto nas maltretiraju,haha car si.

Sinko

pre 11 godina

@"NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen.

Tacno, zvuci surovo, narocito ako ste vi medju tih 10000, ali u igri malih i velikih apsoltni brojevi ne igraju takvu vaznost. Stvar je u tome koliko ko moze da podnese, a amerika je u celom Vijetnamskom ratu izgubila 50000 vojnika. I odnos bi pre bio 3 na jedan, a mi smo imali 300000 vojnika na Kosovu. Nazalost oficir je bio u pravu, i prava tragedija nije u tome sto je on spreman da zrtvuje tri nasa za jednog njihovog vec sto nas nasi politicari i elita uopste dovode u situacije da moramo praviti takve izbore da bi uzivali prosta ljudska prava kao sto je recimo sloboda i hleb na stolu.

vladabgd

pre 11 godina

Da smo toliko snalazljivi,ne bi bili tu gde jesmo!A,pomoc od Rusa uvek nam je izasla na nos...a,isto tako,Britanci su mirodjije u svemu!Hvala i njima puno na svemu!

žsavić

pre 11 godina

NATO je 1999. kalkulisao da li ima neke šanse, a dileme i nesigurnosti uvek produkuju strah, ali danas se NATO više ne plaši - zna da nema nikakve šanse protiv ove dve nacije koje veže sovjetska ljubav kao nikad ranije. I ne samo to, oni su juče skinuli obojke, još ako mi natučemo opanke, pa kad poteramo NATO...

miroslav

pre 11 godina

Steta sto nisu ostali, naknadne analize pa i iz sadasnje vremenske distance govore sledece: "posteni" albanci bi bili u vecini jer bi "jastrebove" NATO smirio a kompletna etnicki albanska populacija bi imala ogromnu zastitu, Srbija bi bila pod visegodisnjim pritiskom koji bi realno bio malo jaci nego postojeci, Dzindzic bi ostao ziv i verovatno bi pre kompletnog preuzimanja delio vlast sa Slobom(kanabe i Rusko&Americka kompromisna politika), ekonomija bi bila bolja jer bi do skidanja americke presije sve ostalo "nase", i nakon decenije bi po otopljavanju srpsko-americkih odnosa bili cenjeniji "igraci" sa mnogo manje korupcije i socijalnih razlika. O samom stanju nacije nakon sto _nije_ izgubila rat mozemo samo sa setom razmisljati.

hm

pre 11 godina

@ (q, 6. februar 2013 09:39)
Niko meni nije nista ukucavao u glavu, jer nije morao. Ponosim se kako sam vaspitan, i jedan i drugi deda su mi bili oslobodioci, jedan je u nase mesto 1944. usao medju prvima koji su ga oslobodili. Nisu morali da me zadoje nacionalizmom, nego su me vaspitali patriotizmom.
U Srbiji je na zalost uvek bilo dovoljno Brankovica i Nedica, koji i sada imaju neka nova imena i poklanjaju ono sto im niko nije ostavio u nasledje kao da je njihovo. Znam takve kao sto ste vi. Sreo sam ih 1999. kada su mahali bosanskim i hrvatskim pasosima pred vojnom policijom.
Nije sramota umreti za svoju zemlju, vec je sramota ziveti sa saznanjem da si mogao, ali nisi.
Pogledajte Avganistance, posle Engleza i Rusa, trpe trecu okupaciju, ali se bore, casno i hrabro, iako nemaju ni oruzije ni tehniku ni logistiku ni saveznike. Tu ne pomazu ni sateliti ni stelt avioni i ostala cuda kada ti moras da osvajas ulicu po ulicu, kucu po kucu.
A mi, mi smo se predali '99 kada je nestalo struje i kada se vise iz solitera nije moglo ici u skloniste liftom nego peske.

dejan

pre 11 godina

Gadi mi se kada vidim koliko ima negativnih komentara na racun Rusa,neki izgleda ovde ne poznaju sopstvenu istoriju,jer da je poznajete znali biste koliko su nam samo puta kroz istoriju pomogli,da njih nije bilo mi bismo svoju nezavisnost stekli tek nakon Drugog svetskog rata,a inace ako ne znate da vas i tome naucim,zahvaljujuci Rusima Beograd je oslobodjen 20-og oktobra,a zatim i cela Srbija.Pljujete ovde jedinu drzavu koja kolko-tolko staje iza interesa Srbije,za razliku ov vasih velikih prijatelja iz EU,toliko od mene,pozdrav!

Milan B.

pre 11 godina

Da se jos jednom prisetimo zasto Milosevic nije potpisao Rambuje; Igor Ivanov ruski ministar inostranih poslova februara 1999 je ovo izjavio;' Ako NATO pokusao da baci i jednu NATO bombu na Jugoslaviju, izbice III svetski rat, Rusija nece gledati skrstenih ruku.. Upravo zbog ovakvih RUSKIH bljuvotina Milosevic nije potpisao Rambuje i Rusi nas uveli u rat u NATO da preko srpske grbace ratujemo za ruske interese u isprobavanju trenutnog stanja NATO avijacije. Rusi su uvek hteli da ratuju sa NATO-m do zadnjeg Srbina. Najvece zlo Srbiji kroz istoriju su uvek bili Rusi i njihova politika. Sto dalje od Rusa i sto pre Srbiju treba u NATO da bi zastitili od domacih rusofila i ruske Pete kolone.

lakisa

pre 11 godina

E gade mi se ovi rusi vise. Ja sam bio u Pristini kad su :prosli: kroz nju i otisli do aerodroma. Narod jadan plakao radostan, mislili da ce da ih zastite rusi. Ovi nisu ni prstom mrdnuli, tih dana su se Albanci najzesce izivljavali nad Srbim koji su ostali bez ikakve zastite na Kosovu. Molim vas nemojte vise da nam pomazete presela nam vasa pomoc. Sve probleme i imamo zbog rusa, Lupaju nas sto smo kao ruski faktor na balkanu i predstavljamo kao takvii pretnju za zapad. Jednom za svagda dupe nam je na zapadu neka bude tu i glava.

ja

pre 11 godina

NATO se plasio kopnene ofanzive, zato je svu svoju moc preuzmerio na vazdusne napade. Posto ni to nije davalo nikakve rezultate onda su se okrenuli gadjanju civilnih ciljeva. Jedan od takvih kukavickih napada je bio i na farmu ovaca, gde je poginuo moj teca

Rade

pre 11 godina

Niko nije očekivao da Rusija ratuje za Srbiju 1999. godine, ali mislim da se VJ sigurno ne bi uvredila da su joj na vreme dostavili sredstva koja bi joj pomogla da se još čvršće odupre agresorima i okupatorima. Ovo sada je samo prazna i besmislena priča. A sve ovo pričam kao čovek koji gaji puno poštovane prema Rusiji i ljubav prema ruskom narodu.

db

pre 11 godina

I onda su se u potpunosti povukli sa Kosova zbog smanjenja troskova i ostavili Srpski narod na cedilu!I sada molimo Amerikance da cuvaju srpske enklave. Ma pustite rusku hrabrost i ostale baljezgarije, nego okrenimo se NATO paktu jer su nas u potpunosti okruzili i bicemo samo ruski mamac na udici koji ce ih nervirati. Zato prekinimo ove gluposti sa nasom t.z.v. ruskom bracom! Okrenimo se sebi i sopstvenim interesima jednom u zivotu!

sremac

pre 11 godina

Mozda Rusi imaju snalazljivost ali su ispali glupi kao nikada sta se tice aerodroma. Sloba je silne novce ulozio u taj aerodrom a oni se povukli zbog milion dolara mesecno koliko je bilo potrebno za odrzavanje. Eto su braco moja ruska braca i njima je novac bitan a ne nase srodne slovenske duse, zato sam ja za ulazak u NATO ali protiv ulaska u EU. Jedino clanstvom u NATO-u mozemo opstati na ovim prostorima i spreciti dalje cepkanje drzave

мики

pre 11 godina

Ви русофоби би требали да схватите да је Јелцин био плћеник америке и да зато ништа руска војска није урадила. Вама је најбитније да пљујете по Русима. Путин је пре неку годину изјавио да је највећа грешка Русије у 20. веку то што није спречила нато агресију. Иначе видели смо тај Нато како није смео да прдне и помогне свом савезнику Грузији кад су Руси упали... Боје се они Руса само тако и много су већи русофоби од већине вас пљувача!

hm

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.

asdikso

pre 11 godina

Gluposti! To zaposjedanje prištinskog aerodroma koristilo je jedino Slobodanu Miloševiću da narodu prodaje priču o nekoj saradnji s moćnom Rusijom. Inače, Rusi su u tu operaciju ušli vrlo naivno, nisu imali pozadinsko obezbjeđenje, uskoro su ostali bez vode i hrane, morali od NATO-a da traže. A NATO je itekako znao da su krenuli od trenutka kad su se spakovali u Ugljeviku, ali je postupio najpametnije što je mogao - pustili su ih da uđu i onda ih izolovali.
Od svega je ostala samo priča kako su Rusi izvukli sa aerodroma nekakvo Teslino tajno oružje - iznenadili biste se kad biste znali koliko ljudi vjeruje u takve nebulozne gluposti.

Bob Rock

pre 11 godina

Isti oni rusi koji su s tog istog kosova pobegli brze nego sto su na njega dosli...

Samoupravljacki opredeljen nebeski srpski narod ne samo da ocekuje od nekog drugog da mu obezbedi sve, od obrazovanja i posla do sazvakanog parceta prasetine za bozic, vec ocekuje i od drugih da se umesto njega bori za njegove interese... Rusi su nas cuvali kada smo zapocinjali ratove devedestih, danas nam rusi cuvaju kosovo...

Tesko onom kog grk hrani i rus brani...

Gromov

pre 11 godina

Neka nama nista od te snalazljivosti, mogli ste lepo da nam date taj S300 i malo PVO naoruzanja, a sami bi se mi snasli na kopnu sa NATO vojskom. Nije bas prijatno kada u prvom naletu ostanes bez 20-30 aviona ako ne i vise, ili kada bi svaki dan ostajao bez 5-6...Ostalo je sve ispolitizovan vojni manevar....

Mirko

pre 11 godina

Da istina je da su se plasili da krenu kopneno, plasili su se i S300 koji samo zahvaljujuci vama i Jelcinu nije stigao u SR Jugoslaviju.Ima na internetu izvestaj nasih generala koji su dva puta(prvi put jos u junu 98') bili u Moskvi sa gotovim ugovorima o nabavci PVO sistema i to s300 i po nekoliko baterija PVO sistema kratkog i srednjeg dometa BUK M2,Tunguska-M1 kao i TOR M1 ali je to stopirano iz vrha Jelcinovog kabineta.I sa ovim bi nas razvalili..mislim na infrastrukturu ali bi i NATO-ovci bili dobro ispraseni.

Istina

pre 11 godina

Izjava ovog kgb-ovca je za Ginisa po gluposti. Kakvo zamajavanje onog dela naroda koji veruje u tzv patriJotske snage, a upravo oni ce i predati Kosovo, ali neka tako i treba, ne da drugi za njih zavrsava njihove brljotine.

Bacvanin

pre 11 godina

"NATO se 1999. plašio Srba i Rusa"

Jeste ruskih vojnika su se najvise bojali u NATO, a Rusi su zbog bojazni da ce NATO vojnici patiti od PTS-a, budu li ruski vojnici boravili na Kosovu, brze bolje spakovali kufere i otisli sa Kosova kuci ...

... i poneli sa sobom cokoladu ... koju je mrmot spakovao i licno predao ovom generalu.

Njaziu

pre 11 godina

E bas hvala redakciji b92 za ovaj clanak. Za dugo vreme se nisam smejao kao sada. Inace sto se same izjave generala tice, zaista bi bilo intersantno cuti sta o tome ima da kaze bivsi americki general Vesli Klark koji je ubrzo razresen duznosti zato sto je hteo da deli ozbiljne packe rusima. Koliko ja znam, ruse je spasio licno britanski general Majkl Jackson.Naime ako me secanje ne vara Jackson je odbio da postupi po naredjenju Klarka i rekao mu da "nece da pocne treci svetski rat zbog Klarka". Pametnome dosta.

Putnik P

pre 11 godina

Ovaj ruski general prica price za malu decu. Da su hteli i mogli da se zaista zauzmu za nas 1999 to bi i ucinili. Nemam nista protiv Rusa, ok su mi i oni koliko su i drugi nasi 'partneri'.

daleko vam lepa kuca

pre 11 godina

Povraticu ...
Jel to Rus zeli da kaze, da su nam oni ipak pomogli `99. godine???
Pa da nije bilo Rusa i njihove trgovine sa zapadom, dok su nama suskali sa mogucom isporukom S300, nikada Milosevic ne bi ni usao u sukob sa NATO! Ostavili su nas kao g.... na kisi, i maznuli (otprilike) 40 miliona, kesa, da se ne mesaju!
Fuuuuj

boris

pre 11 godina

A sto niste pomogli braci Srbima i svojoj Srbji predhodna 3 meseca kad su nasu decu ubijali i zemlju osakatili. Nekako i vas vidim kao Jelcina u to vreme, neorganizovana vojska, vlast u Rusiji korumpirana. Jadni smo mi bili koji smo ocekivali pomoc od vas. I jos jedno pitanje kad ste zaposeli aerodrom zasto ste ga napustili posle par dana, imali ste neko potkusurivanje sa zapadom opet preko napacene Srbije. A sto se tice Ruske vojske i tada ta vojska Jugoslavije je bila 10 puta sposobnija od vas vase halabuke i verbalnog rata kao sto rekoh opet sve preko ledja Srbije. Nazalost tada je bio Jelcin na vlasti ali mislim da nebi bilo drasticno drugacije i da se nedaj boze opet ponovi takav scenario. Srbija nije smela dozvoliti bombardovanje scoje zemlje ali posle 13 godina ubedjen sam ma ko god da je bio na vlasti nebi bilo drugacije a do skoro sam verovao da jeste! Daleko vam lepa kuca braco Rusi i Ameri ("veciti borci za ljudska prava")!

pozdrav iz Avganistana - grobnice Ruskih "heroja" i tehnike

pre 11 godina

E pa sto ne kazes "Mi Rusi begamo s aerodroma ko junaci a za nama jure oni iz NATO ko kurve", ha, ha, ha.

Beganje Rusa i Srba sa Kosova je jos jedna u nizu Ruskih i Srpskih epskih "pobeda" 20. veka.

Marko BG

pre 11 godina

I na kraju su se oni i VJ povukli sa prostora
Kosova i Metohije a Albanci su zauzeli sve što je bilo srpsko. Sada možemo samo da pričamo o tim danima, ništa više od toga ... nažalost.

Srbislav Prepotentović

pre 11 godina

Naravno da su nas se plašili. Toliko su cvikali od nas, da su nas naterali da napustimo Kosovo, i da su nastavili da nas bombarduju, vratili bi nas u kameno doba. Kakve gluposti.

,,,,,,

pre 11 godina

kakva glupost,,zasto ste uopste i dolaziliu pristinu kada niste ostali,,,sta vam je to znacilo?vi da ste hteli da pomognete srbiji vi nebiste otisli,,,i dosta sa tip prostackim i laznim obecanjima,,,

boki

pre 11 godina

Kakav apsurd, umesto da ste vi pomogli Srbiju i njenu vojsku u neravnopravnoj i neopravdano izazvanom ratu nametnutom Srbiji vi bi trazili pomoc od srpske vojske da su vas napali vasi ipak "saveznici" u to vreme. I bolje da niste, ovako imamo kolko toliko ponosa.

Crveni Djavoli 1923

pre 11 godina

Ma srbinu za kopneni rat ne treba niko tu smo superiorni u odnosu na sve ! da su krenuli suocilibi se sa 120000 Srbskih vojnika koji bi ratovali do poslednjeg.Tu su u sastavu bili mnogi Hercegovci i Niksicani ratnici kakve svet nepoznaje koji bi objasnili zasto su Srbii najveci narod od svih.Mi poticemo od Tracana i Dacana delom smo i Spartanci a to su sve Srpska plemena ratnici iz hadaaa.

Mojito

pre 11 godina

Nas narod lepo kaze : " Kisa i okupator sa istoka jos nisu dosli ".
Pametnome dosta a autosovinistima sve najbolje uz frau merkel i baraka obmanu na plejbek!

Srki

pre 11 godina

@Sanja Stojanovic-Dudukovic
Sanja, nije bilo odluke u Savetu bezbednosti o bombardovanju Srbije, tako da niko nije ni mogao da uloži veto na nju. Upoznajte se bolje sa onim što komentarišete.

darko

pre 11 godina

pa ste nas onda prodali ko poslednje i podvili repove sa sve tom slovenskom snalazljivoscu...bolje cuti i pokrij se po glavi...dobili ste po nosu od tog uplasenog nato-a, a nas narod ostavili na nemilost siptarima.daleko vam lepa kuca...

zoki

pre 11 godina

Nismo mi izgubili Kosovo zbog Rusa ili slabe vojske, vec zbog kukavica i poltrona u politickom vrhu. A izgleda da smo postali i takav narod.
Da se razumemo. Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim. Tog trenutka za mene je imperativ zastiti svoje! I to sam radio i ponosim se time! I necu nikad zaboraviti malu Milicu Rakic i ostale zrve...
Necu nikad zaboraviti plac i strah male dece!!!!
A vi koji bi za malo evrica prodali i rodjene roditelje ili decu, a kamoli teritoriju, pre nego mi nalupate minuse zapitajte se samo sta planirate kad sve prodate !?

Zoran

pre 11 godina

Sve sam ja to generale znao i kad ste posli i kad ste dosli.Pored moje kuce ste prosli.I sta ste napravili?Kakva ste imali obelezja na Tenkovima ?Treba da objasnite sta je bila Vasa misija.Da skinetezastarelu tehniku sa Aerodroma da je nebi Amerikanci imali u rukama.Oni otpadnog gvozdja imaju dosta!

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Nesporna istorijska činjenica je da je nakon ulaska ruskih trupa na Kosovo došlo do smijene u Kremlju i da se Rusija nakon toga sa Putinom na čelu vratila na svjetsku pozornicu.Na žalost Srbija je doživjela sudbinu koju doživljava svaka mala država i svijtu močnih i velikih.

.

pre 11 godina

NATO se jedino plasio kopnene ofanzive i to je to a te godine nas je Staljin prodao u Baljsoj teatar za 10 milijardu dolara (odnosno da se Rusiji oprosti dug prema Engleskoj) Nema braca sve se radi samo za interes i pare

Vladimir Pula

pre 11 godina

Sreća pa su došli Rusi inače je moglo biti svašta, pa možda i ono najgore tj. da se Kosovo odcijepi i postane nezavisna država ...!

Goran

pre 11 godina

Ne shvatam Srbe koji kazu da nam Rusi nikada nisu pomogli!! Pa ko je oslobodio Beograd?? Amerikanci, Italijani, Japanci...??? Ko je slao pomoc Srbima u Bosni, Krajini, na Kosmetu??? I da nam nikada nisu pomogli, opet normalan covek bira izmedju onih koji nam "nikada nisu pomogli" i onih koji su nam ubijali decu?? Ja u tom slucaju biram one "koji nam nikada nisu pomogli"!!! Srbi i Rusi braca zauvek!!

AlexDenmark

pre 11 godina

Odlicno.... I zasto ste to uradili??? U cemu je bila poenta kad ste brze-bolje napustili Kosovo? MMF rekao Jeljcinu da oladi za pare pa ovaj pokazao zube? Pa MMF dao pare a vi podvili rep???? Fuj Rusi......

blato

pre 11 godina

Vecina ljudi sto komentarise verovatno ne razume o cemu se radi.To je bio potez Milosevica za domacu javnost.Jeljcin je bio politicki sarlatan,slican Milosevicu,koji nije zaboravio na podrsku(Milosevica)pobunjenicima,koji su hteli da ga zbace.Zato su ove kritike Rusa, zasto nam nisu pomogli,mogu samo da pisu oni koji ne razumeju svetsku politiku(istoriju).

Bora

pre 11 godina

@rade...e pa vi se lepo preselite u Rusiju kad tolko volite pa da vidite kako je strava Ruski narod....ma bas je onako nekako BRATSKI!!!hahaha

Zeca

pre 11 godina

Samo da su hteli da zaprete toliko kao sto su zapretili natou za Siriju, mi nebi bili bombardovani. Vec dve godine ne smeju da posalju ni jednog vojnika jer se plase Rusije i veceg sukoba.

vuk

pre 11 godina

I sta su nama Rusi pomogli? Zauzeli aerodrom da ne bi NATO morao da ratuje sa nama. Te price o slovenstvu prodajte drugima. Rusija je u to vreme dobila veliki kredit od USA da ne reaguje u bombardovanju... E kakve mi prijatelje u svetu imamo, neprijatelji nam nisu potrebni!

Milivoje

pre 11 godina

Kad sam bio u vojsci 2008. godine, jedne večeri neki drugari su se malo napili u gradu, zakasnili natrag u kasarnu i pravili probleme dežurnom oficiru. Sutradan na jutarnjoj smotri, major drži pridiku o tome kako je naša vojska ozbiljna i kako je neprijatelji poštuju. Kaže ovako: "NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen. I to govori o nivou svesti naših (a verovatno i ruskih) oficira.

q

pre 11 godina

Posle rata Marti Ahtisari je rekao da se najvise plasio, kada je Milosevic 9. juna pristao na vojnotehnicki sporazum,da oficiri tokom noci ne izvrse vojni udar. To je najbolji dokaz koliko su casni bili oficiri i vojnici tadasnje VJ. Ogroman broj je bio spreman i na kopneni rat, ali su politicari pokazali svoju sramotu i predali Kosovo za stolom. Jos je rano, ali verujem da ce mnogi baviti onim sto se dogodilo tokom tih nekoliko dana u junu 1999. godine, da li je to bila izdaja ili "pobeda" kako ju je Milosevic nazvao.
I danas sam ubedjen da je pretnja kopnenom intervecijom bila blef, jer je su i oficiri NATO bili svesni da bi usli u rat koji bi trajao godinama, i koji bi im doneo gubitke na kakve njihova javnost nije bila spremna.
(hm, 6. februar 2013 07:26)


Vidi decko.Ovakvi kao ti su najopasniji za sudbinu srpskog naroda. Ti spadas medju one ludake koji zagovaraju "hrabru" pogibiju svih Srba. Takvi kao ti rade sve u interesu neprijatelja Srbije i Srba. Predstavljas glavni oslonac antisrpske politike. Extremna zatucanost i primitivizam. Slusaj decko. Rat se dobija, tehnikom, saveznicima, obucenoscu, znanjem, inteligencijom,logistikom, kulturom... Hrabrost i patriotizam se podrazumevaju. Od osnovne skole zakucavali su ti krive i zardjale eksere u glavu.

anonimus

pre 11 godina

Za sve koji nisu upoznati ovaj rus prica zivu istinu , tacno je da su bez Nato saznanja usli prvi i zauzeli aerodrom slatinu i rasporedili na sva mesta gde zive srbi , i cisto da Vam dam do znanja posto zivim na kosovu , gospodo ma kakvi bili rusi da nije njih bilo verujte da ni jedan srbin na kosovu ne bi bio , za sve su pomogli srpskom stanovnistvu ...Posto nemamo srpsku vojsku , najveca zelja bi mi bila da se opet vrate ruske trupe jer bi bilo sasvim drugacije na terenu ne bi se desavalo ovo sto se sad desava...

Зоки

pre 11 godina

На крају дана, уопште није битно ко се кога бојао и шта је неко знао, а шта није. Шта је постигнуто целом том операцијом? Ако смем питати, шта је био циљ те операције?

žsavić

pre 11 godina

NATO je 1999. kalkulisao da li ima neke šanse, a dileme i nesigurnosti uvek produkuju strah, ali danas se NATO više ne plaši - zna da nema nikakve šanse protiv ove dve nacije koje veže sovjetska ljubav kao nikad ranije. I ne samo to, oni su juče skinuli obojke, još ako mi natučemo opanke, pa kad poteramo NATO...

Zemljo otvori se.....

pre 11 godina

Hehehehe, izgleda Gospodin nije ni bio na Kosovu, strasan smeh me zahvatio, heheheh, pa jel on video svoje vojnike kako su se ponasli, pa i tenk bi prodali za par maraka, hranu nisu imali dali im ameri (naravno ostatke samo), ja sam radio tu i video sam stvari iz prve ruke. Ali neka, "ko svoju cergu ne hvali, nek mu izgori". Jadan je stvarno, dok su bili na KiM oni su srbima bili jedini neprijatelji i to nije sala.

Bla

pre 11 godina

Nisam bio nikad za rat ali Rusi su nas izdali po ko zna koji put. Mogli su makar da stite nas narod i da prekinu rat. Cinjenica da je na Kosovu najvise americkih i nemackih vojnika sve govori. Sto nema rusa makar na severu Kosova. Dobili su od Amera nesto da se sklone i to su i ucinili. Nisam ja kivan zbog toga. Politika se vodi razumom a ne emocijama. Ali dosta onda vise sa pricama o "bratskoj" Rusiji.

stvarno smesno

pre 11 godina

Tekst je stvarno duhovit. Skoro 3 meseca bombarduju Srbiju, Rusi ne mrdaju ni malim prstom. Kad je Srbija napokon razrusena, kapitulirala, i predala Kosovo, Rusi se nekim cudom pojave na Kosovu. I tako budu tu koju godinu i okrenu se i odu. S kojim ciljem je sve to uradjeno, i cemu je trebao da posluzi sav taj cirkus stvarno nemam pojma. Verovatno przenju i zabavljanju naroda, posto se svi secamo kakva je propaganda od svega toga napravljena.

Pathon

pre 11 godina

Svaka cast ruskom generalu, ali me najvise plase ovi koji veruju da je VJ mogla da pobedi u kopnenom ratu protiv NATO-a. Bez vojne podrske Rusije, bili bi sravnjeni sa zemljom, pola zemlje okupirano, na stotine hiljada mrtvih. Milion fanaticnih Albanaca bi jurisalo na granicu uz svu podrsku Nato-a, hiljade njih bi se iskrcalo iz vazduha i operisalo po Kosovu, Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije bi se pobunili, Republika Srpska bi bila ugrozena, Nato snage bi stvorile obruc oko Srbije, izdrzali bi godinu dana najvise i onda bi pukli. Nebo nam je bilo okupirano, nismo imali nikakvu nadmoc, Kosovo smo drzali jer smo.ga "ocistili" od albanskog zivlja, tacijevi borci se visu nisu mogli kriti medju civilima. Albanija bi se uvukla u sukob a sa njom moguce i Turska koja bi poslala ljudstvo i opremu. Zna Milosevic zastp je potpisao kapitulaciju, za razliku od pojedinaca koji misle da se na Kosovu ratovalo macevima i kopljima. Srbija je uvek pobedjivala uz pomoc saveznika, Rusa, Francuza, Britanaca, retko kada sama. Prema tome, Rusi neka cute jer su imali priliku da udju u sukob, ali i oni su bili podjednako uplaseni.

govoritj Moskva

pre 11 godina

Isti taj general u penziji je drzao govor na sahrani Borislava Milosevica i prekljuce sa svojim istomisljenicima po nalogu Putina pustio lazni film o izdaji medvedeva preko interneta.Mrzi zapad ali obozava dolare i zapasne automobile.

hm

pre 11 godina

@ (q, 6. februar 2013 09:39)
Niko meni nije nista ukucavao u glavu, jer nije morao. Ponosim se kako sam vaspitan, i jedan i drugi deda su mi bili oslobodioci, jedan je u nase mesto 1944. usao medju prvima koji su ga oslobodili. Nisu morali da me zadoje nacionalizmom, nego su me vaspitali patriotizmom.
U Srbiji je na zalost uvek bilo dovoljno Brankovica i Nedica, koji i sada imaju neka nova imena i poklanjaju ono sto im niko nije ostavio u nasledje kao da je njihovo. Znam takve kao sto ste vi. Sreo sam ih 1999. kada su mahali bosanskim i hrvatskim pasosima pred vojnom policijom.
Nije sramota umreti za svoju zemlju, vec je sramota ziveti sa saznanjem da si mogao, ali nisi.
Pogledajte Avganistance, posle Engleza i Rusa, trpe trecu okupaciju, ali se bore, casno i hrabro, iako nemaju ni oruzije ni tehniku ni logistiku ni saveznike. Tu ne pomazu ni sateliti ni stelt avioni i ostala cuda kada ti moras da osvajas ulicu po ulicu, kucu po kucu.
A mi, mi smo se predali '99 kada je nestalo struje i kada se vise iz solitera nije moglo ici u skloniste liftom nego peske.

Djordje

pre 11 godina

Interesantno, cudni smo mi Srbi, po komentarima se da zakljuciti da mi Ruse volimo samo kada nas spasu, sto nije iskren odnos. Da su nas spasili dizali bi ih u nebesa a ovako su nas IZDALI kao da smo mi Rusi pa su nas ostavili na milost i ne milost. U tome je razlika izmedju nas i hrvata, kada su hrvati slabiji podviju vratove i u svakom ratu bolje prodju od Srba pobednika. Ja iskreno nisam eurofanatik ali je to ne umitno nasa realnost koje treba da se drzimo. Rusi su nam tradicionalni prijatelji, na sposobnostima politicara je da maksimalno iskoriste partnerski odnos a ne da gledaju na istok kao poslednji tracak nade za probleme u kojima je nasa drzava.

crveni

pre 11 godina

A kako su mogli Rusi da prelete Rumuniju ili Bugarsku (koje su dobile UE i NATO clanstvo zbog zabrane vazdusnog prostora bas rusima 99-e) ?

Kao drugo, opste je poznato da je engleski general ODBIO NAREDJENJE da napadne ruske jedinice uz obrazlozenje da nece da zapocne treci svetski rat (clanci i knjiga postoje).

A i da su isporucili S300 sisteme, daz li vi mislite da je video igrica koja se tek tako upravlja, bez obuke ?
Cak su hrvati dospeli do nekompletnog s300 sistema preko Ukrajne i predali ga amerikancima.

Kako su mogli onda da se snabdevaju hranom, vodom ili municijom potpuno zaokruzeni nato-om. Zar niko od Vas nije gledao rumunski film o zaustavljenom vozu pun vojske od obicnog sef jedne male zeljeznicke stanice u Rumunije zbog jednog papira ?

Lako je trollirati, za to ne treba ni skola, ni znanje (primer komentara u vezi sa veto-om u savetu bezbednosti i sikaniranje rusa koji su se zaista probili do aerodroma i drzali engleze na nisanu...).

Neki se zaista prave vece amerikance nego sami amerikanci, samo da Vas podsetim, nato je RATOVAO sa nama "nemilosrdno"...

Bas bi zeleo da vidim da li ce ovaj komentar biti objavljen, cisto sumnjam.

katica popović

pre 11 godina

E generale Ivašov kakav populizam. Toliko su se uplašili da je Sloba u Kumanovu potpisao kapitulaciju. Umesto da je Rusija (kao navodni prijatelj Srbije) sprečila Miru i Slobu da nas uvede u sve te samoubilačke ratove, vi ste ga u tome ohrabrivali. Vi ste požar gasili benzinom (tj. vašim gasom)! Koristili ste Srbiju (YU) kao „pešaka“ na šahovskoj geostrateškoj tabli sa zapadom. A kao što svi znaju u šahu se „pešaci“ žrtvuju zarad važnijih ciljeva.

david

pre 11 godina

pa da pobedili smo,a onda je naša slovenska duša odlučila da im ipak prepustimo teritoriju. da su nato i rusi ratovali,ratovali bi ovde. ne bi kamen na kamenu ostao.

Tekelija

pre 11 godina

Овај као да прича о нечему што се десило прије 100 година, а не о нечему чега се скоро сви сјећамо.
Сјећамо се велике руске помоћи од 91-95. и 99.
Волим ја Русију, али кад су у питању међудржавни односи, не постоје браћа. Само стране са сличним интересима. Русима није било у интересу да помажу Србији и то је то. Кад схватимо то, и кад схватимо да ко нам је једном био савезник, не значи да ће то заувијек бити(рецимо, Французи), прије ћемо се опаметити као народ.

Постоје само интереси. Ништа више.

Daco

pre 11 godina

Da su ameri hteli mogli su i nas i tih par rusa da obrisu sa lica zemlje za 10min. Jel su imali aviona u tri lepe materine. Samo im to nije bio cilj.

Jarmusch

pre 11 godina

Zar je stvarno neko mislio da ce Jeljcin, da reague na NATO udare... Ma vazi... Ta Rusija, i ova danas su dva razlicita pojma...
(eee, 06. februar 2013 04:14)
MIT se nastavlja. Da ne reaguje ova danas sa Putinom, spominjao bi se Staljin ili neko treci, ali mit mora da se nastavi "kad dodju braca ruje, kozaci i Putin ..."

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

etnerrp

pre 11 godina

...Nikada nisam za Milosevica glasao, ali one martovske veceri kada je sa nosaca aviona prvi tomahavk poleteo na moju zemlju, ja sam resio da je branim...
(zoki, 6. februar 2013 09:59)
...Ponekad, zemlja se efikasnije brani tako što se - ne brani ... ali ne može to baš svako razumeti...

gile

pre 11 godina

A da nije to mozda bilo ovako: Cernnomirdin je obecao rusku vojnu podrsku Milosevicu, ali tek ako ovaj pristane na kapitulaciju ... Pardon, to se politicki korektno nazvalo Kumanovski vojno-tehnicki sporazum, ali je zapravo protivustavna kapitulacija dela teritorije Srbije. Rusi nisu hteli da ulaze u sukob sa NATO, ali ni NATO nije hteo rat s Rusima. Pravi sahovski remi! Ah da, kopnena invazija? Pa to bi bila skupa avantura. NATO je morao da angazuje ogromno ljudstvo i tehniku, a morali su da racunaju i na gubitke. Ne isplati se! Onda su lepo poslali Ahtisarija da Slobici nacrta onu raavnu tepsiju na stolu i plasticno mu pokaze da je sledeci potez totalno bombardovanje cele Srbije tepih-bombama i to sa bezbedne visine. U to vreme je dobar deo rezervista poceo da dezertira, samo se jos pristinski korpus kako-tako drzao, ali samo zato sto njihovi vojnici i nisu imali gde da beze. Gde ces se na Kosovu sakriti? Kod Albanaca? Hahaha! A ovi "severnjaci". Lako je bilo njima: zacas trknes u Beograd ili Novi Sad tetki lek da odneses, pa te nema! Sve to je nasa vrhuska znala, zato su i kapitulirali. I nemojte sada da se igrate heroja! Posle bitke mnogo je generala ...

MunzeLjux.

pre 11 godina

Vidim da je ovde medju komentatorima masovno prisutan stokholmski sindrom.Ko nas je nesumljivo tukao,ponizavao,pljackao i bombardovao ima nase razumevanje i podrsku za svoje postupke,a gotovo da redovno sebe krivimo sto je morao tako surovo da kaznjava nasu neposlusnost i nerazumevanje aktuelnih istorijskih tokova.One koji nam,koliko-toliko pomazu,ili nas barem sazaljevaju u tim neravnopravnim sukobima,nezahvalno odbacujemo.

miroslav

pre 11 godina

Steta sto nisu ostali, naknadne analize pa i iz sadasnje vremenske distance govore sledece: "posteni" albanci bi bili u vecini jer bi "jastrebove" NATO smirio a kompletna etnicki albanska populacija bi imala ogromnu zastitu, Srbija bi bila pod visegodisnjim pritiskom koji bi realno bio malo jaci nego postojeci, Dzindzic bi ostao ziv i verovatno bi pre kompletnog preuzimanja delio vlast sa Slobom(kanabe i Rusko&Americka kompromisna politika), ekonomija bi bila bolja jer bi do skidanja americke presije sve ostalo "nase", i nakon decenije bi po otopljavanju srpsko-americkih odnosa bili cenjeniji "igraci" sa mnogo manje korupcije i socijalnih razlika. O samom stanju nacije nakon sto _nije_ izgubila rat mozemo samo sa setom razmisljati.

tutanj

pre 11 godina

@ja, 5. februar 2013 21:54: "NATO se plasio kopnene ofanzive..."

toliko se nato uplašio rusko-slobinih priča o herojskom otporu, da su samo nekoliko meseci kasnije kopneno protutnjali kroz mnogo veći i mnogoljudniji irak, i kopneno im polupali armiju kao limenku.

ja

pre 11 godina

Ma Rusi su nam braca, i te 1944. su nas oslobodili zato sto nas vole, kao i sto su nam 1999. pomogli, razbili su se. Retko smo zaboravan narod, nepismen, sta konj napise, magarac cita. Vojvoda iz SRS na vlasti i vi, pod rucicu i pravac Sibir.

Miroslavv

pre 11 godina

Rusi kako hoce, ali nama je bilo pametnije da smo se bojali rata protiv NATO i na vreme ucinili sve da do njega ne dodje. Meni se u to vreme cinilo da je rezolucija 1244 kojoj je prethodio Kumanovski sporazum, stvarno uspeh, posto smo kako je tada izgledalo, borbu protiv albanskog separatizma, predali medjunarodnim trupama, kojima ce za to vojska i policija Srbije pre ili kasnije biti nezaobilazni saveznik. Medjutim, medjunarodne trupe su ubrzo postale NATO trupe. Nije bilo govora o povratku VJ na Kosovo, Rusi nisu imali interesa da njihovi vojnici budu glineni golubovi albanske UCK, koju je zapad sve bolje naoruzavao. Milosevic je svrgnut, Rusima se to nije dopalo, a nasi su napustili svaku mogucnost vojne akcije bez odobrenja EU (u prevodu NATO). I tako bacuske odose. A ko se tu koga plasio suvisno je govoriti. Bio je to rat u kome nismo mogli da pobedimo iako cemo zauvek ostati moralni pobednici, jer nasa vojska je branila svoju zemlju, a politicari su je izdali.

Nikola

pre 11 godina

@(lakisa, 5. februar 2013 21:55)
Klasicno lupanje, od nikog nemamo nikakvu pomoc ali se od rusije ocekuje da udje u treci svetski rat zbog srbije.A sta tek reci za ovu glupost ...rusija je kriva sto nas drugi maltretiraju,pa kad bi nestao jedini koji nas ne maltretira, da nas zavole ovi sto nas maltretiraju,haha car si.

Naim

pre 11 godina

Ma ovaj general prica bajke, to je bilo sve planirano, postojali su avioni JA u slatini i to svi znaju da su se sakrili blizu aerodroma i rusi odmah su uzeli aerodrom kako bi avioni lako mogli otici za srbiju. Ako je NATO toliko plasio rusima zasto onda rusi napustili kosovo?

urmas

pre 11 godina

Potpuno nepotreban članak 14 godina posle. Sada nam je svejedno da li se ko i koga i kada plašio, a mi se još nismo od tog bombardovanja oporavili.

Milanche

pre 11 godina

Price za malu decu. Neki ruski generali su se tada debelo preracunali - mislili su da je njihova vojska jos uvek neki faktor i odlucili da "pokazu zlom NATO-u" a onda su nakon zauzeca aerodroma shvatili da su izolovani, blokirani od strane NATO jedinica, bez mogucnosti za snabdevanje, i sto je najvaznije, da njihova drzava niti politicki niti materijalno ne moze i nece da podrzi tu besmislenu operaciju. I naravno brzo su podvili rep i bezanija.

Davor

pre 11 godina

Generale ..sa ovim sto se izrekli mozete se pokriti usima i cutati...Celokupna vasa tzv opercaija na Kosovu je bio obican cirkus ..i tragikomicno prikazivanje ruske moci ..jer kad ste trebali da zaposdnete sever Kosova da ga kontroliste u okviu Kfora..podvili ste repove i povukli jer niste znali kako da posaljete trupe..Gde ste sada na Kosovu ..Pobegli u misiju rupe..i sada sa strane gledate kako Nato sa Albancima strahovlada nad porazenim Srbima..

Srba

pre 11 godina

Samoubilicka politika zadnjeg predsednika Saveza komunista dovela nas je do apokalipse i u konflikta sa najvecom vojnom alijansom, gde ce Srbiji trebati vekovi da se sada oporavi od te pro-ruske politike. Rusi nas uvukli u konflikt '99 sa Nato alijansom tada davajuci lazna obecanja Milosevcu da ce biti iza njegovog saveza komunista sa promenjenim imenom SPS-JUL-SRS. Najtragicnije sto su ti isti na vlasti danas sto su nas vekovima unzadili politikom 199-tih. Srbija nikako da nauci iz lekcija proslosti sa ''bracom'' Rusima.

Sinko

pre 11 godina

@"NATO 1999. nije smeo da nas napadne kopneno. Da su nas napali, nas bi poginulo STO hiljada, ali njih bi poginulo DESET hiljada!". Nažalost, mislim da u tom načinu razmišljanja taj major uopšte nije bio usamljen.

Tacno, zvuci surovo, narocito ako ste vi medju tih 10000, ali u igri malih i velikih apsoltni brojevi ne igraju takvu vaznost. Stvar je u tome koliko ko moze da podnese, a amerika je u celom Vijetnamskom ratu izgubila 50000 vojnika. I odnos bi pre bio 3 na jedan, a mi smo imali 300000 vojnika na Kosovu. Nazalost oficir je bio u pravu, i prava tragedija nije u tome sto je on spreman da zrtvuje tri nasa za jednog njihovog vec sto nas nasi politicari i elita uopste dovode u situacije da moramo praviti takve izbore da bi uzivali prosta ljudska prava kao sto je recimo sloboda i hleb na stolu.

Igor

pre 11 godina

Kakav lozacki teks. Ovakve tekstove treba da stavljate u rubliku zabava jer sa informisanjem veze nemaju.
Takodje sobzirom da zivimo u zemlji u kojoj se veruje pre u bajke nego u stvarnost na kraju teksta trebalo je napomenuti da je Srbija kapitulirala 1999 i samim tim izgubila deo svoje teritorije a zahvaljujuci idiotskom pokusaju tadasnje vlasti (SPS + Radikali) da ratom resi nagomilane probleme Kosova izazvavsi pri tome masovan egzodus Albanskog stanovnistva.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Rusi su ušli na KiM, izvukli Srbe na ulice Prištine i napravili zabunu. To je prenela TV Bastilja i tako dala lažnu nadu Srbima. To je rezultiralo da mnogi civili ostanu u albanskom okruženju i budu kidnapovani. Jednostavno, Baćuške nisu ni trebale ući u Prištinu, ako im nije bila namera da ostanu. Milošević se igrao čitavu deceniju sa sudbinom svoga naroda, pa i tada. Rusi su svoje povlačenje "naplatili" američkim ustupcima u drugim delovima sveta.

Vozd Dakki

pre 11 godina

"jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo"
Da da... bas smo ih prevarili, onako bratski, mi i Ruje... a onda je mrmot zamotao cokoladu! :-D

vladabgd

pre 11 godina

Da smo toliko snalazljivi,ne bi bili tu gde jesmo!A,pomoc od Rusa uvek nam je izasla na nos...a,isto tako,Britanci su mirodjije u svemu!Hvala i njima puno na svemu!

vox

pre 11 godina

Velika vajda od toga. Za vas možda, za nas nikakva. Samo nemojte ponovo da nas branite draga braćo.
(Kralj Ibi, 6. februar 2013 10:14)
Nemoj tako.Brzo zaboravljaš,zar vam Rusi nisu i prošle godine dovezli na barikade u Mitrovici 2 šatora i 20 poljskih kreveta?

Zoki

pre 11 godina

Secam se 1999. i onog famoznog sporazuma o vojnom paktu sa Rusijom i Belorusijom... mi naivni smo mislili da ce odmah sutra da prestane bombardovanje, a ono Sloba i Mira kupovali sat po sat vlasti, koliko im je jos ostalo.
A neposredno pre bombardovanja, secam se jasno, citao sam analize na CNN-u u vezi moguce podrske i vojne moci Rusa: Zapad im se otvoreno podsmevao, govoreci da im je vojska, posebno vazduhoplovstvo, u ocajnom stanju, da mnogi piloti uopste nemaju godisnje casove naleta, da su vazduhoplovi prizemljeni zbog nedostatka novca za odrzavanje itd.
Mislio sam da je sve to klasicna zapadna propaganda.

Za vreme bombardovanja Rusi su od sve pomoci poslali samo jedan izvidjacki brod u vode Jadrana, i to starijeg tipa, za sopstvene potrebe. Poslali su nam i humanitarnu pomoc u lekovima, ali je ogromna kolicina bacena jer su lekovi bili sa isteklim rokom trajanja, ali o tome se nije pisalo.

Deset godina kasnije saznao sam da je u vreme NATO bombardovanja Ruska Federacija imala samo 10 (DESET!) milijardi dolara deviznih rezervi. Zaista su bili jad i beda, unisteni korupcijom, isto kao i mi.

Miki

pre 11 godina

U avgustu 1999, svega nekoliko nedelja posle prestanka bombardovanja bilo je pomračenje Sunca. U Srbiji se toga dana enorman broj ljudi zaključao u kuće i spustio roletne. I time je te 1999. stavljena tačka na priču o srpskoj hrabrosti.

Nemanja

pre 11 godina

"Jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo", naveo je ruski general. On nije rekao zasto su rusi posle kratko vremena napustili kosovo? Jer vise nisu imali ni sta da jedu. Ako je ovo "slovenska snalazljivost" onda sram nas bilo!