Subota, 13.10.2012.

22:24

"Srbija će morati da prizna Kosovo"

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Hanes Svoboda izjavio je da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU.

Izvor: Beta

"Srbija æe morati da prizna Kosovo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

266 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 11 godina

Ovo je odavno bilo receno. Treba praviti razliku izmedju Postupka pridruzivanja i samo clanstvo u EU. Ovaj robot je lepo rekao, priznanje Kosova nije moralno u postupku prdruzivanje al jeste bitno kod uclanjivanju u EU. To je to. Meni je vise muka od ove EU, gde vladaju kapitalizam i cisti interesi velikih sila. Mi smo, nazalost, samo mali zid preko kojeg se te sile prepiru, kao lose komsinice.

svega ovde ima

pre 11 godina

@Istorija
Pročitah tvoje viđenje "istorije"... Fantastično. Nego kaži nam, kurs za propagandu i spinovanje si završio kod nekog penzionisanog sigurimi agenta ili si bio u Severnoj Koreji?

Petar

pre 11 godina

@(Quack, 14. oktobar 2012 14:24)

Ako govoris o ubijenim albanskim civilima na KIM to jedino moze da bude od onih 100 000 ubijenih civila koje je pominjao Dzejmi Sej na (propagandnim) brifinzima Nato pakta.
Vise ih je Nato pobio bombardujuci kolone (kolateralna steta) nego sto je to uradila VJ.
I jos nesto, zlocine nad Albancima koje je (zaista) pocinila Srpska strana je pocinjena od strane Policije i paravojnih formacija tipa Skorpioni itd. Ne Vojska, a pogotovo ne aktivna vojska. Ako si ti u to vreme znao za to, to samo znaci da si i sam u tome ucestvovao.

bljak

pre 11 godina

Nobelovac, mora se samo umreti, sve ostalo moze da bidne ali i ne mora... kao neko ko vec 7 godina radi i gleda vas EU birokrate, moram vam reci da mi se prilicno gadite. Sebi ste namakli iwuwetno visoke plate i privilegije, pocev od s=zdravstvenog i penzionog osiguranja, vitlate posluzbenim puevima, a najgore iskoriscavate one koji vam odradjuju sve ali na privremene ugovore.Po sistemu kriza je nema se. I onda nadjeta nama Srbima da se na'bavate majke. To je probao iNemac onomad ali lose je prosao, tako da burazeru manite se vise vase dvolicne igre. Hocete Kosovo u srcu Evrope , nema problema...Ali da znate da mi rbi sa tim nismo saglasni. Bombardovali ste nas;, imali smo sankcije, sta bi moglo da bude sledece?

Quack

pre 11 godina

@Malo se pravimo zaboravni

I ja se sećam tih lica, ali i toga da su na nas gledali kao na zveri koje ubijaju decu i ženu. I po meni nisu bili zaprepašćeni, nego prestravljeni. I ni najmanje mi se ne sviđa da me neko tako gleda. Ne zbog njih, nego zbog sebe.
Isto tako se sećam, da nam je jedan od podoficira rekao, da ne daj bože da krenu kopneno, jer neće imati dovoljno kamiona u koje će skupljati naoružanje koje ćemo razbacati bežeći. I to kažem iz perspektive aktivnog vojnika koji je dva meseca neprestano bio tokom čitave noći na straži jer rezervisti nisu smeli da izađu iz kuće posle mraka...
I toga se sećam da nam je moral bio na tako visokom nivou, da se nismo povukli tog dana, posle dve nedelje bi sami krenuli za Beograd, da ga oslobodimo...
Nemoj zaboraviti ni ove stvari...

N.

pre 11 godina

Nista preterano ne ocekujem od EU, sreca nasa pa nas Nemacka uslovljava posle ce na red doci Rumunija... Bugarska i td. Dajte da makar sacuvamo bezvizni rezim.

Brat je najveca svetinja! rece Bajazit ali zadavi Jakuba "svilenim koncem" ...........!!!! Kakva bratska Rusija!, manite me tih prica!

Istorija

pre 11 godina

Albanski narod na Kosovu i Metohiji, ne samo da je bio politički, nacionalno i ekonomski ugnjeten, nego i podvrgnut fizičkom istrebljenju. Odricana su mu sva nacionalna prava (nemanje škola na maternjem jeziku, sprečavanje kulturnog, političkog i ekonomskog razvitka). Njegovi takozvani pretstavnici bili su verni agenti velikosrpske hegemonističke klike za pljačku i ugnjetavanje. Vrhunac ekonomskog iskorišćavanja bila je agrarna reforma, koja je imala za cilj: zaoštravanje mržnje između Albanaca, Srba i Crnogoraca, da osiromaši Albance do tog stepena da budu prinuđeni da se iseljavaju, da stvori jedno reakcionarno uporište na Kosovu i Metohiji, a da se oslabe revolucionarne snage narodnih masa Crne Gore, dajući im zemlju na Kosovu i Metohiji.

Zona Sumraka

pre 11 godina

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...
(Malo se pravimo zaboravni, 14. oktobar 2012 12:42)

Uh, uh, umalo nisam pao sa stolice procitavsi ovu genijalnost. Majstore, ti avganistanski cobani uzimaju pusku u ruke cim prohodaju, ima ih 30,4 miliona (zvanican podatak) a domaci teren im je kao stvoren za gerilsku borbu - sve same planine i pecine do kojih NATO ne moze da dopre uz teske gubitke.
Osim sto bi NATO pesadija kao tepsiju ravnu Srbiju pregazila za dva sata jer bi invazija krenula sa svih strana, sve i da im na crtu izadje i staro i mlado, nesto sumnjam da bi Sumadinci, Vojvodjani a najmanje Beogradjani sa velikim entuzijazmom produzili tamo gde je Sloba stao 1999. Tu skolovani i pametni ne pomazu mnogo, sve i da ih imamo u buljucima u sta se ne bih kladio.

Građanin

pre 11 godina

1. EU i posebno Nemačka imaju obimnu saradnju sa Rusijom a nama to prigovaraju.
2. Ni sve članice EU nisu priznale Kosovo a od Srbije to trače.
3. EU ne priznaje teritorijalni integritet Srbije (sa Kosovom i Metohijom) a od Srbije traže da prizna teritorijalni integritet Kosova
100 godina od početka Balkanskih ratova na Balkanu je sve isto, EU je samo proširena Nemačka i Austrougarska i ponovo je na Drini, Turska se vraća na Kosovo i u Sandžak. Stvara se Velika Albanija. Slabi se Grčka kako bi je Turska progutala u paketu sa Makedonijom. SR Jugoslavija je rasturena da bi se onemogućio izlazak Srbije na Jadransko more.
Ko god bio na vlasti u Srbiji naši neprijatelji će voditi istu politiku.

Serbissimo

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

.....a Putin bi ti rekao "ne mogu brate, mnogo ste daleko a para za bacanje nemamo i ne bih bas da se kacim sa Amerima, Nemcima i Englezima zbog vas i vasih srednjevekovnih zadjevica, ipak su stotine milijardi evra nasih investicija u EU i obrnuto." Zna se na koju cemo stranu, u Evropu jer se tu i nalazimo. Osim ako mislis da mozemo da stavimo Srbiju na krkacu i prebacimo je u Sibir.

Srba

pre 11 godina

Nisam brojao, ali je ovaj gospodin, bar deseti koji je našim zvaničnicima rekao da Srbija, kad tad mora da prizna "nezavisnu državu Kosovo", ako želi u EU! A šta rade naši na vlasti? I dalje "tvrde" da Evropa nema alternativu i da bez KiM nećemo u EU!?? Pa, gospodo, kako je to moguće? Pa nemojte više da nas ...... u zdrav mozak! Možda ne razumete kada vam lepo kažu!? Možda biste bolje "razumeli" da vam nacrtaju!?

View

pre 11 godina

(svetlanast., 14. oktobar 2012 12:22)

Evo, na primer, Hitlerova Nemačka je u Drugi sv. rat ušla sa površinom od 472.000 km2. Posle Drugog sv. rata, površina SR Nemačke i DR Nemačke iznosila je ukupno 357.000 km2, koliko ujedinjena Nemačka i danas ima. Nemačke vlasti, tj. Vili Brant, priznali su to i pomirili se sa tim.

Inače, "deo naroda naše države" koji pominjete, godinama je maltretiran, proterivan, te na kraju "pakovan" u hladnjače i razvožen po zemlji. Posle toga, Srbiji niko neće dozvoliti da im ikada više naplati porez.

To Vam je ta čuvena priča o suverenitetu, za koju ceo politički vrh Srbije, kao i većina stanovništva, nema blagu predstavu šta je i šta znači. A pre neki dan i Štefan File i Vensan Dežer se ubiše da nam objasne da puko posedovanje teritorije ne znači imati državu. Ali, kako se ono kaže: "Gluvom šapt'o, ćoravom namigiv'o – isto mu dođe".

nidža

pre 11 godina

Činovnike u Briselu plaća EU i normalno je da oni moraju da zastupaju "interese" onih tko ih plaća. I neka samo to čine.
A nama je očito stavljeno do znanja da "džaba krečimo" ukoliko na kraju nismo spremni da se suočimo sa priznanjem. E pa onda gospodo iz Brisela da se mi lepo pozdravimo i srećno vam u Uniji. Kao što ne treba da idemo u NATO tako nam ne treba ni organizacija koja komada našu teritoriju i ponižava nas. Ukoliko su im bliži zločinci iz Prištine neka ih podržavaju.
Okrenimo se mi našim interesima, povratimo ekonomsku stabilnost a vreme će pokazati čija je budućnost izvesnija.

Bivsi eurofanatik

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Tipicno za nemce je da ovako emotivno reaguju kada im razvoj situacije ne ide u prilog. Naime problem u nastojanju da se Srbiji otme deo teritorije je ne priznavanje tkz K od dela zemelja EU. Sada se na Srbiju vrsi pritisak da je bolje da odmah proguta zabu jer su i sami stavljeni u pat poziciju. Zato ovih dana na sve strane trube o tome kako se proces evrointegracija mora zaustaviti. Kada Srbija pokaze da nece da igra kako nemacka svira onda nam prete kako ce nam ukinuti vize i slicno. Vezivanjem Srbije za privredu Rusije vide kao izmicanje kontroli i ucenama i dugotrajno ne resavanje problema KiM na nacin kako su to zamisljali. Da li postoji sansa da se Srbi i Albanci sami dogovore vreme ce pokazati, zasad pored ovakve nemacke ne treba zuriti, jer necemo u EU ni za 10 godina ako ne i vise, jer kada se ukloni problem KiM ostaju drugi problemi koji ce tek da se otvore. Nazalost Nemci na Srbiji zele da izlece svoj kompleks stvaran posle I i II sv.r. sve ostale price su laz za jos uvek ogromnu vecinu eurofanatika u Srbiji.

gradjanin kosmopolit

pre 11 godina

Sve to je @Aleksandar u svom komentaru rekao o Rusiji, sadasnjoj,nema razlike od nekadasnjeg SSSR-a, je APSOLUTNA istina

Ko nije ziveo u Rusiji, taj nemoze da pojmi kako je tamo zivot za jednog obicnog radnog gradjanina Rusa, a o seljacima da i ne govorim-izuzeci su predsednici-prezidenti, tih kolhoza, i svi politicari,od najnizeg cina do najviseg politickoga vrha
a tek kakav je ROBOVSKI zivot za njegove satelite, za to treba pitati nekadasnje istocnoevropske zemlje koje su sada u EU

Ne da bi pobegao kao djavo od krsta, nego bi sve moguce amajlije protv zla okaci na sebe a ako treba i peske bi krenuo samo da izadje sa ruske teritorije

stojna

pre 11 godina

@- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše
(bezimena, 14. oktobar 2012 11:51)

A zasto poredite jednu individualnu drzavu ru sa jednom vojnim savezom i jednim ekonomskim savezom. Ako vec poredite nato i eu, poredite ih sa rusijom u okviru brika i sa kinom u vojno bezbednosnom partnerstvu koji se moze videti u savetu bezbednosti od gruzije do sirije.
I kina ima dobre odnose sa eu pogotovo nakon sto je finansijski spasla i euro i americki dolar od pada u ambis.

ice9

pre 11 godina

Odosmo u izolir traku opet! A sto se nekih komentara za kosovo tice, sta mi to dobijamo i ako se sad svi predomisle i kazu ok nije kosovo nezavisno,dobijamo 2.000.000 besnih i kivnih albanaca koje niko zivii ne moze da kontrolise sem silom a gde je sila tu je i rat tako da dragi moji nemojte se zavaravati sa kosovskim bajkama, o tome je trebalo davno misliti ne sada.

Igor Gavran

pre 11 godina

Da rezimiramo, gospodin porucuje sledece: Priznanje nije uslov da se prikljucite EU, ali cete vi morati da priznate Kosovo pre nego sto se prikljucite EU.

U ovoj recenici imamo dva kontradiktorna logicka pravila
1. Iz A nikako ne proizilazi B
2. B ce morati da proizidje iz A

Posto doticni gospodin ovaj set namece kao logicki ispravan, zakljucujem da EU podrazumeva da je nervni sistem osobe srpske nacionalnosti degenerativan i kao takav nesposoban za elementarne logicke operacije

Milan

pre 11 godina

Ja se izvinjavam ali kao pravnik moram da pitam: Zar ugovor o pristupanju EU nije dvostrano obavezujući ugovor?! U redu je što oni nama postavljaju ovakve imbecilne ultimatume, ali čega se mi plašimo i zbog čega mi njima ne postavimo neki ultimatum?!? Recimo da Engleska prizna nezavisnu Severnu Irsku ili da se Nemačka odrekne Bavarske?!? Ili da lepo srede odnose u EU, a ne da ulazimo u raspalu tvorevinu i to za nekih 20 godina! Lepo drugovi referendum pa da vidimo da li smo za nastavak "evrointegracija" bez Kosova i Metohije!

Građanin Srbije

pre 11 godina

Iz ugla običnog građanina:
1. pristali smo da na granici bude i njihov carinik;
2. pristali smo da se pasoši dobijaju u Prištini;
3. pristali smo da predamo katastarske knjige;
4. pristali smo da se vozačke dozvole "vade" u Prištini;
5. još nismo regulisali zdravstvo-to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da lečimo srbe, to je nima trošak manje)
6. još nismo regulisali školstvo- to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da školujemo srbe, to je njima trošak manje)
7. šta je ostalo: sudstvo-da li ćemo ukinuti sudske (paralelne?) institucije kako se traži?
8. šta je još ostalo: telekomunikacije, elektro postrojenja, manstiri, rudno bogatstvo.....
9. nastavak sledi......

crni domino

pre 11 godina

Ovi SPS-SNSovci sve neke pametnice!
Sto tako niste cvrkutali 1990, Kosovo ne bi otislo!
Posle 12 godina ste se osilili, a znate li kada cete ga vratiti? Nikada!
A da li cete ga priznati? Nikada, ali priznace ga vasi politicari itekako, a mi cemo biti osisane ovce!

Mir

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" - Ovo izjavu razumem da jednako kako se mi plasimo Nemaca zbog poslednjeg rata i cinjenice da su nas ugazili, tako se Nemci, plase Rusa, jer su Rusi bili poslednja nacija koja je njih ugazila.

Cinjenicno stanje

pre 11 godina

@Aleksandar: BRAVO!
Jedina prava istina, u par redaka!
Ali, Srbi ne vole istinu, lakse im je da ludijaju u nekom imaginarnom svetu!

svetlanast.

pre 11 godina

svi oni koji kazu da je nezavisno kosovo realnost su u pravu.

samo se postavlja pitanje da li bi neko /predsednik, premijer, ministar, skupstina, vlada/ iz neke od drzava koje su priznale drzavu kosovo, u slicnoj situaciji, u slucaju da deo naroda NJIHOVE DRZAVE proglasi nezavisnu drzavu /iz bilo kojih razloga/ - oni zvanicno i javno pRIZNALI NOVU DRZAVU NA SVOJOJ TERTIRRIJI?

to jos nismo culi a svasta smo culi za ovih 12 godina i jos cemo se svacega naslusati.

Aca

pre 11 godina

Mi, obični građani to znamo, ali se naši političari "prave ludi" na ne znaju! I ja se sada pitam koga mi to imamo na čelu države, kada "ništa ne razumeju i ništa ne znaju"?

Petar

pre 11 godina

Kolicina gluposti medju srpskim narodom poprima zastrasujuce dimenzije. Komentari uglavnom idu do toga da se EU raspada (!?!), i da se tamo lose zivi (!?!?), da je Srbija mnogo bitna (!!???!!) pa ce da se damo Rusiji i onda ce Evropa da se uplasi i dace Srbiji sve sto pozeli, te da smo mi toliko opasni pa smo dva puta redefinisali mapu Evrope (?!?!?!?!?). Srbija nesto definisala? Meni je jasno da je u Srbiji i dalje na snazi ispiranje mozga ali ovoliko davanje sebi na vaznosti a da pri tom ne vidite da je Srbija ta koja je u raspadu, siromasna, nepismena, bezperspektivna, sa mladima koji beze glavom bez obzira, ljudima koji gladuju, bolesnima koje niko ne gleda, manjinama nad kojima se izivljavaju. Vi pricate o Rusiji, raketnim stitovima, Kini, Osmanskom carstvu koje "nam" je isto tako otelo Kosovo a "mi" ga posle vratili. Sizofrenija.

novica952

pre 11 godina

I ovaj češki, slovački ili već koje druge zemlje priključio se grupi evropskih kvazi političara koji vrše hajku na našu državu i pokušaju da podignu svoj rejting jer i u svojim zemljama ne priznaju za velečine i dovoljno važne političare. Gde su sada oni koji su osuđivali Konuzina da osude ovakve izjave ovog političara koji pokušava da je evropski diplomata od EU poverenja i koji ima hrabrosti da Srbiji drži pridike i proziova nas za naša koketiranja sa Rusijom. Takvi nebi trebalo dozvoliti da omirišu Srpsku zemlju i progalse nepoželjnim u našoj zemlji.

Sabina01

pre 11 godina

Ovaj nas Nikolic hoce da nas svet moli kao da smo neki faktor nekome. Pazi uslov. Kao da je Kosovo prazna teritorija. Kad je Srbija toliko ravnopravna prema svim svojim gradjanima, sto nam predsednik Srbije ne bi bila Jahjaga!?

Malo se pravimo zaboravni

pre 11 godina

@
(Quack, 14. oktobar 2012 10:56)

Ja se licno secam zaprepascenih lica NATO vojnika kada su pratili kolonu tenkova dugu preko 50 km. Za one zaboravne malo podsecanje da je kopnena invazija iz Albanije trajala sve vreme bombardovanja pa nisu probili nasu liniju odbrane. Iako se pravite blesavi cinjenice su ipak cinjenice. Da ja doslo do invazije na nasu zemlju EU(i NATO) bi se do sada raspala, posto zato sto vecina zemalja nije zelela rat u Srbiji. Za rat su bili i ostali Nemci(jedina zemlja EU), Englezi i USA.

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...

Aca Znalac

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.

JR

pre 11 godina

Od evrointegracija Srbije, najviše koristi će na kraju imati Kosovo. Dobiće priznanje od Srbije, a Srbija verovatno nikad neće postati član EU. Tako će poraz Srbije biti konačan i potpun.

Balcanicus

pre 11 godina

covek je jasan:pre ulaska u EU. Tako da Dacic i Noklic nema sta da brinu. Ulazak ce biti za nekoliko godina,a njih se tada vise niko i nece secati.

Dragan

pre 11 godina

Treba jos jednom napomenuti da su ovakve izjave pojedinaca, ovoga coveka ili Jelka Kacina, njihov licni stav, ali ne i stav EU. Vodece EU zemlje, Nemacka, Francuska su jasno naglasile da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da treba da regulise odnose i druge stvari u pokrajini. Kod nas se to prevodi kao "ultimatum", " mrkva", sto je najprostije resenje da se javno mnjenje okrene od EU.Ako se ozbiljno pogledaju stvari, postoje norme i pravila koje treba da se postuju da bi se neko primio u bilo koju zajednicu. Srbija se stavlja u polozaj po vec staroj navici, "ako hoces da me primis, primi me kakvog takvoga", sto je vise nego neozbiljno i neodgovorno. A, sta daje Srbija EU za uzvrat? Azilante i kao sto je Nikolic rekao, EU treba da nam sluzi kaotezga za nase proizvode.Da smo kao Nemacka ili Francuska bilo bi to u redu. A sat cemo da stavljamo na te tezge, ideologiju, Zasatve pored Mercedesa i Peugeot-a, ili sarmice i "ljutu"? Uz to kada napolju vide kako se politicari vode onom starom poslovicom " brigo moja predji na drugoga", onda je opravdano da ne zure da nas prime u svoju zajednicu. Uz sve to ova danasnja vlada nije kompetentna da se odgovorno bavi takvim pitanjima, vec upotrebljav metod lakseg resenja, koji je "okrenimo se braci Rusima", ne znajuci za sigurno sta bi to znacilo za buducnost nacije.

Serbissimo

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.
(Aca Znalac, 14. oktobar 2012 12:00)

Evo ja se Srbinom smatram od glave do pete i ne dam pet para za kosovsku mitomaniju a kamoli da ga smatram otadzbinom. Znalac, sedi jedan.

Strpljenje

pre 11 godina

Godine 1945. komunisti su mom ocu oduzeli kuću (oko 80 kvadrata u centru jedne varošice na jugu Srbije). Jedina imovina mog oca je bila, upravo, ta kuća i ništa više. Zašto je oduzeta? Zato da bi u njoj stanovao čovek sa sela, a da apsurd bude veći, taj isti čovek je imao svoju kuću na udaljenosti oko 3 kilometara od očeve kuće! U to vreme moj otac je bio neoženjen, a država, upravo država, ga je poslala na službu 600 kilometara od svoga doma! Čovek je stanovao 40 godina u kući moga oca (i konačno se iselio)! Šta hoću da kažem? Kuća je bila "okupirana", ali je uvek, kod mog oca, postojala nada da će jednoga dana sedeti u svom dvorištu, u hladovini lipe!!! I to se na kraju ostvarilo!

Deda Jovan

pre 11 godina

Srbija bi pod hitno morala da proglasi moratorijumna razgovore o pristupanju u EU za narednih tri godine, jer ima toliko zahteva da vise niko u Srbiji nezna o cemu se zapravo radi. Svi nesto zahtevaju od Srbije ali niko nezna sta hoce. Jedino svi kazuju Srbiji da ne moze u EU. Izgleda da Srbiji nije nista ostalo nego da Rusiji ponudi mesto za veliku vojnu bazu na teritoriji Srbije kako bi osigurala sigurnost postojanja zemlje Srbije. Samo tako ce se osigurati buducnost Srbije.

YU

pre 11 godina

Ali zasto se toliko kidati? Covek je lepo rekao da Srbija mora da prizna Kosovo SAMO AKO zeli da udje u EU. Ocigledno je da vecina Srba to ne zeli, i da joj je bliza Rusija. Niti vas ko tera u Evropu, niti da priznate da je Kosovo nezavisno, voda mokra, a zemlja okrugla. Opustite se.

Worp

pre 11 godina

Zao mi je srpskih kostiju koje su istrunule za slobodu Kosova jer ono nije samo nase nego i svih onih koji su poginuli za njega jos od 11. veka. Ali ako ne priznamo nezavisnost i okrenemo se onome sto je ostalo, postoji opasnost da zbog losih uslova za zivot,malo po malo Srba kao nacije nestane !

Miroslav T.

pre 11 godina

Realno tesko mi padaju ove izjave stranih diplomata.Ali sam pristalica da ih prvi put u nasoj istoriji precutimo i nekomentarisemo(mislim na nase politicare).Gledajmo da se nekako docepamo tog prava veta u Briselu i jednakog glasa sa Nemcima,Francuzima itd.Taj glas ce nam mnogo vise doneti(tzv"Kosovo" tek treba biti uslovljavano na putu ka EU) nego bilo koji "izemti" Dacicev(ili bilo kog drugog naseg politicara) glas.

Dza ili Bu

pre 11 godina

@ Vladimir

Ocigledno citas ono sto nije napisano. Naravno da je Kosovo odavno izgubljeno, postoje granice, postoje njihove institucije, Srbi koji zive oko Pristine rade sa ili za njihovu vladu i preduzeca, imaju njihova dokumenta( imao sam prilike da par puta idem u Pristinu) i tu je tacka, svi gledaju kako da naprave pare, veze i vezice, kombinacije..nije bitno sta si po nacionalnosti. Za Severni deo neznam nisam bio tamo ali dovoljno je odgledati Insajder, pa cak iako neverujes probaj da povezes neke stvari. Siromasni uvek najgore prodju...
Referendumom bi upravo i birali, hocemo li da zrtvujemo neku EU buducnost pa da se okrenemo nekim drugim prioritetima poboljsanja zivota ili da kazemo ok odustajemo, napraviti najbolji moguci dogovor da se zastite crkve i narod koji je dole pa da cekamo tu bolju buducnost u EU. Jednostavno cela poenta mog post-a je da negde treba krenuti da bi ziveli bolje, ovo sedenje na dve stolice ne vodi nigde a nama sa svim ovim strankama sto se menjaju se nepise nimalo bolje. Treba imati hrabrosti doneti odluku a neplasiti se koliko ce ih to politickih poena kostati (citaj javnih preduzeca-finansijske i politicke moci).

bezimena

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!
(Rusija u EU, 14. oktobar 2012 10:29)

- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše

Marko BG

pre 11 godina

Ja ga lično, priznati neću NIKADA !
Ne znam ko ima pravo u ime naroda Srbije tako nešto da uradi ?!
Gospodine Svoboda, vratite se nalogodavcima i tražite neki drugi zadatak.

.,.

pre 11 godina

Gospodine Svoboda, kako je EU dozvolila sebi, da postavi takvog predstavnika, koji ne poznaje istoriju naroda Srbskog, vratite se u EU pa naucite od Turaka, Austrougara, i Nemaca pa onda vidite da li cete dati uslove za neku EU koja je u stvari sta? Koliko vidim, visw ima strajkova u EU negu u Srbiji.

secanja

pre 11 godina

Ma kakav Tadic.On se izvinjavao gde god je mogao pa su i njemu stalno trazili samostalnost Kosova a on je non stop govorio kako... Kosovo nikada necemo dati.Ovo je kontinuitet i nista vise.U vreme Tadica su jos pokrenuli pitanje viza.Secate se kad je Dacic isao da objasnjava i obecava da ce se smanjiti broj azilanata.A u stvari sve to nema veze,ko god da je, oni ce to isto traziti i sa istim ucenjivatikao sto su i dosad radili.Pa vize su nam zato i ukinute,da bi imali cime danas da nas stezu posto su zavrsili sa Hagom.

Strpljenje je majka mudrosti!

pre 11 godina

Odlicne politicke i ekonomske odnose Srbije i Rusije nazvati flertom je vrlo neozbiljna izjava, ali govori o tome koliko "njih" iz EU to boli i ne prija im. Srpska vlast mora strpljivo i uporno da nastavi u istom smeru, u interesu nase zemlje. S druge strane, pomenuti politicar kome ocigledno bezobrazluk nije stran, izgleda nista nije naucio iz nase istorije...

IV

pre 11 godina

@Sandman
Procitaj jos jedanput pa dobro razmisli,u njenoj izjavi nema nista kontradiktorno.Znaci u procesu pristupanja necemo morati da priznamo Kosovo,taj proces ce biti dug 10 godina,ali pred sam ulazak u EU cemo ipak morati,to je rekla.

TT.

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Neprestani flert Nemaca i Austrijanaca sa albanskim nacionalistima započet još pre mnogo decenija ISTO TAKO nije baš od pomoći.

sustainable fluffiness

pre 11 godina

Ako dobro razumem, Svoboda hoće da kaže da će nas realnost naterati da priznamo Kosovo jer ćemo pre ili kasnije morati da se iskonstatujemo kao susedi, jer će morati početi da teku ljudi, roba, kultura, nauka, kao što je bilo i sa Hrvatskom, koliko god da je Knin pre toga bio srce Srbije.

Samo Svoboda ne zna da je prosečnom građaninu Srbije bitnije gde je neka Kosovka devojka pojila nekog junaka pre 600 i kusur godina i gde su manastiri sazidani pre 700 i kusur godina (iz kojih monasi danas diluju oružje) nego ko živi u zemlji pored njegove, verovatno životom sličnim njegovom. A to je, sve mi se više čini, muka koje ćemo morati da se osvobodimo zbog nas samih, a ne zbog EU.

Vladimir

pre 11 godina

Ako je parada ponosa dokazivanje evropskih vrednosti onda nam sigurno nije potrebna EU. Ja cu svoju decu drugacije vaspitavati. Zbogom!

Pravda i istina

pre 11 godina

Jasno je to bilo i pre , jer je u svakom do sada dokumentu koji je Srbija potpisivala sa EU u predhodnih 12 godina pripreman put i papirom i olovkom da se jednom jednostavno vrhu politickom Srbije u datom momentu kaze da su oni Kosovo i Metohiju vec prizbali na papiru, jer oni uvek u dokumentima pisu reci koje se mogu tumaciti dvosmisleno.
Neka izbce iz zadnjeg dokumenta ( tertorjalni integritet) kada to nije bitno za ostvarivanje cilja nezavisnosti KiM?
Ne jasno je da oni ne zele nas u EU u MEDJUNARDNO PRIZNATI GRANICAMA, nego ponizene i porazene za sve one predhodne ratove u kojima smo uvek bili na PRAVEDNOJ STRANI.Jasno je ko sve ovo smislja i kreira ali mi smo sigurni da i ovoga puta kao i mnogo puta ostacemo na PRAVEDNOJ STRANI SVETA jer drugog puta nema , jedna stara izreka kaze (SVE STO JE OTETO TO JE I PROKLETO) .
Uredimo drzavu zbog nas nasih pokolenja pokrenimo ekonomiju a imamo sve potencijale i onda ce i ti nasi " PRIJATELJI" drugacije se ophoditi prema nama.

Dza ili Bu

pre 11 godina

Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad. Sve stranke sto se zalazu za jedno i druge samo pricaju prazne price i koriste vreme da budu na vlasti, gospodare javnim preduzecima i zive ko bubrezi u loju. Ako oni nemaju petlju ili nece da odluce, trebalo bi narod da odluci i da najzad krenemo bilo gde... Ovako Srbija stoji, propada, zaduzuje se. Koliko je tesko da se to shvati?

memory san

pre 11 godina

Jel ovi razumeju srpski? Je oni znaju da nama kad se kaze "Mora!" mi uzmemo pa redefinisemo kartu Evrope. Stvarno su losi djaci, nista ne uce iz istorije. Ne ulazim u to da li je ta nasa navika dobra ili losa. Ona je jednostavno tu..ako oni kazu "Zarad ovoga i onaoga vi morate da priznate Kosovo" Mi njimalepo "E ako moramo onda mi dole odosmo sa tenkovima a Vi bombardujete ponovo ako hocete zarad dilera heroina i kuljenih americkih kongresmena, al ovaj put vas cekamo DO KRAJA, I NA KOPNU ! "

BOLJI ZIVOT

pre 11 godina

To su nam i Turci govorili 500 godina, al ne za Kosovo nego za celu teritoriju, mi izdrzasmo, a Turci padose. Ne bi nam bilo bolje ni tada da smo se svi poturcili,tj. ne bi bolje ziveli. Sada ista prica, samo drugi GLAVNI GLUMAC. BRRRRRRRR

jedrilica

pre 11 godina

Jasno je sada zasto je formirana koalicija SPS SNS i zasto je Tadic izgubio..Morate da date KOSOVO ili kraj koalicije..Tako sa Tadicem Evropa ipak nije mogla da razgovara a ove sada ne cene ni malo! U svemu ima je pomogao i Dragan Djilas koji je srusio Tadica!

milosav

pre 11 godina

ako mene pitatae, a mislim i vecinu zitelja srbije, ni ne trebamo evropsku uniju, licno mislim da je za najvise par godina nece ni biti.

wlado

pre 11 godina

ne mora, vazno je da ostali priznaju pa cemo onda i mi morati ili ne...nece biti bitno


pozdrav za juzne komsije, za najmladji narod u evropi, od najstarijeg naroda u evropi.

makoto nagano

pre 11 godina

Sta mislite ako odbacimo EU da ce Kosovo biti nase? Budimo realni bar jednom u zivotu. Sve dok tumaramo u magli nikad nam nece biti bolje!

svaleracija

pre 11 godina

Oni nazivaju nase odnose sa Rusijom kao flert.Ja bih to pre nazvala kao vrlo isplativo ekonomsko trziste kao i kinesko, koje je on zaboravio da pomene.Ne znam zasto je to flert, kad i oni uveliko flertuju sa Kinom. Skoro se desila prijateljska poseta Merkele Kini, sa sve nemackim privrednicima,gde su napravili odlicne poslovne ugovore i pri tom su trazili pomoc za EU,naravno finansijsku.Pored toga i sa Rusijom imaju izvrsne i bliske ekonomske odnose ,pa su cak i prvi otrcali u Rusiju da se pozicioniraju kada se ona otvorila prema stranom kapitalu.Pa sada tamo imamo mnogo nemackih firmi koje odlicno rade.Pa kada je za njih isplativo da flertuju sa Rusima ,ne znam zasto to nije dobro za nas.Ili oni mozda misle da su nesto posebno,kao nacija koja ima tapiju na srpske interese.Uostalom zasto ne bi flertovali kad nam oni otvoreno izjavljuju ljubav a mi iskreno ne znamo sa kime cemo.Neznamo ko je iskren a ko ne.Ko ce da nas prevari a ko ne...

Alex

pre 11 godina

smem se kladiti da ce srbija priznati kosovo, bi ce to opet varijanta 5 do 12 , ali hoce sigurno. zahvalimo se velikoj pobedi nad nato paktom 1999. godine, i rezolucijom pardon kapitulacijom 1244.

Vladimir

pre 11 godina

@ dza ili bu
"Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad."

E ovo je sustina! U ovoj recenici je izrecena sva glupost i iracionalnost naseg naroda. Kako mozemo da biramo izmedju Kosova i EU kada Kosovo nije nase niti postoji mogucnost da ga vratimo nazad osim da pokusamo ratom ali to se unapred zna da cemo ga izgubiti je bi se sukobili sa NATO-om. Ako na referendumu kazemo Kosovo da li to znaci da cemo ga dobiti nazad??? Naravno da ne! Kosovo ili EU je lazna dilema. Ona ne postoji. To je kao da prosjak na ulici dodje ispred dve velike kuce sa bazenima i bira koju ce od te dve, a nece dobiti ni jednu sve jedno sta da izabere. Zato nemojte vise sa tim glupostima. Kosovo je izgubljeno i kraj price. A EU nije carobna kutija i dajte da mi upristojimo nasu zemlju i da zivimo normalno zbog nas, a ne zbog EU, a na kraju krajeva i ne mora da udjemo u EU, ali dajte da zivimo normalno. Inace jedina mogucnost da se Srbija kao drzava barem delom vrati na Kosovo je ulazak u EU i NATO. E sada posto nista ne razumete lupajte minuse. Da ovaj narod nesto razume ne bi smo sada bili ovde gde smo.

Rusija u EU

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!

Goran

pre 11 godina

nista se ne mora...
mora se samo umreti a i to uskoro nece morati..
prototip toga je Dacic... bio je mrtav ali je vaskrsao i preziveo sve afere, pljacke, postao ministar pa i Premijer... evo kako ima zivota posle smrti.. i sto je nacrnje od svega... niko mu nista ne moze i zivece on jos duuuuuugoo, duuuugooo.........
kuku nama..........

Quack

pre 11 godina

Da rezimiramo:
2012. na izbore u Srbiji izašlo blizu 4 miliona glasača. Većina glasova raspoređeno na 4 veće partije (koalicije). Na prošlim izborima na Kosovu 600 hiljada albanaca je izašlo da glasa. Zašto sve ovo?
U slučaju da nekim čudom vratimo Kosovo u okvire Srbije, imaćemo u parlamentu partiju albanaca koji je iste veličine kao SPS. Razmislite o tome.

Sercan

pre 11 godina

Čiča poranio sam da popijem kafu pre nego počne naš brat Nole, I ti me ovako na sabajle nasmeješ do suza. Pa znaš li ti da mi Srbi jedino plašimo promaje i ničega više, nema mora, jok.

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

santa justa

pre 11 godina

Pa kosovo nije u srbiji od 1999 god. A nasi režimi ga ne priznaju samo zato sto se mali broj srba I kosovara enormno bogati na tome.

Prwdlog

pre 11 godina

A da mi Srbi i nasa drzava Srbija malo predjemo sa tog "flerta" sa Rusijiom u jednu vise ozbiljnu vezu, npr. Vojno-politickog karaktera sa Rusijom?? Nebi ni "evropljani" morali da se ovoliko vise brinu o nama agresivnima i nadobudnima.

Evropa se danas vraca svojim korenima, a to korenje ko i u vreme Austrougarske i svetskih ratova raste oko vrata Srpskoga naroda. Bolje bi nam bilo pamet u glavu i... Dok jos imamo manevarskog prostora.

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

živa istina

pre 11 godina

Srbija ne može ući u EU čak i da prizna nezavisnost Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Jednostavno, ne postoji ničiji interes za to, a mnogo je lešinara okolo.

Naša jedina šansa je raspad EU.

Miladin Teodorovic

pre 11 godina

Sačekaćemo mi pre da se raspadne Evropska Unija nego što priznamo Kosovo.
A bogami kako je počelo daj Bože da će sastaviti još 3 godine.

muamua

pre 11 godina

ldp glasacu onda izmedju tebe i onih sto su prodali veru za veceru nema razlikee...da su tada ostali uz srbiju danas ne bi postojala opasnost zvana sandzak ne bi se brat sa bratom ubijao vec bi svi bili jedno...tako ce za pola veke nasi praunuci jedan vojvodjanin drugi sumadinac da se ubijaju samo da bi vojvodjanin svetu bio prihvatljiviji.

Vlade

pre 11 godina

Covek kaze da mora da se prizna Kosovo, ali to nije uslov za EU, medjutim pre nego sto se pristupi EU u svakom slucaju mora da se prizna Kosovo.
Nacin pricanja ovog cinovnika je u stilu najgoreg ulicarskog dilovanja, samo sto je mnogima ovde i ..... slatko ako je iz EU.

Republika Srpska

pre 11 godina

"Bože blagoslovi ne prijatelje moje" Sveti Vladika Nikolaj Velimirović..
oni koji nam ovako nešto kažu su naši prijatelji,na vrijeme nam govore šta nas čeka i ne zavlače nas,bukvalno nam kažu "ljudi osvijestite se,zezaju vas i lažu,okreni se Srbijo sebi i bori se i ne vjeruj u bajke"

Неко споља

pre 11 godina

Ovo je kao Groundhog Day, otvorim oči, skuvam kafu, zavirim u štampu (imam tabelu kao podsetnik - u prvoj koloni časopis, u drugoj novinar, u trećoj finansijer, čisto da razumem vest kada je pročitam). B92 na netu, jutarnje vesti, svuda su ista, samo što su različitih oblika. Negde tamnija, negde svetlija, duža i tanja ili deblja. Prvo izbiju u obliku Tome, zatim Ivice, nešto tečnija su ona iz Krunske, ali ova iz severozapada, ta su najtvrđa. Izlaze na sve strane i kada treba i kada ne treba. Ono što su već neki pre napisali, da nam je stomačna flora zdravija: ne bi ih bilo toliko, bila bi mekša a i lepše bi mirisala.

Glasinac

pre 11 godina

Ako će Srbija morati priznati nezavisnost Kosova radi ulaska u EU , onda nam ta EU nije ni potrebna.Nema toga u Srbiji koji će priznati nezavisnost Kosova.

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

G-dine Svoboda,govorite o cinjenicama.Cinjenicu isto tako predstavlja i medjunarodno pravo koje jasno definise kad i pod kojim uslovima jedna drzava moze da postane nezavisna.

IVAN

pre 11 godina

Eh što nisam Toma, otero bi ih sve u peršun...I njih i njihovu EU...Bio sam dugo tamo, verujte ništa nije bolje, samo su problemi druge vrste, ali ih ima i više nego ovde (ono što su njima problemi, nama je uživanje u životu :))

licemerje

pre 11 godina

Primeceno je da Nemacka narocito insistira i da sve radi da Kosovo dobije nezavisnost.Da li je to neprincipijelno i licemerno kad se pogleda njihova proslost, koja je donela stravicna i nezapamcena stradanja milionima nevinih zrtava.Koliko vidimo i sada ima istu teritoriju kakvu je i imala.Niko joj nije definitivno oduzeo deo Nemacke kao kaznu za ono sto su cinili.Pa sad ne razumem ,otkud to da su oni ti koji najvise forsiraju raspad Srbije. Ovolika ostrascenost i insistiranje je licemerno i osvetoljubivo.Ako smatraju da smo napravili velika nedela na Kosovu ,odgovorno tvrdim da niko nije ucinio vece zlo na svetu od njih samih.Prema tome svi ovi predlozi Nemacke pa i za ponovnim uvodjenjem viza je prepotentna i licemerna igra sa Srbijom.I dok nasi politicari pokusavaju da sa Nemackom uspostave dobre ekonomske tako i politicke pa i kulturne veze,oni nas stalno beskrupulozno podsecaju na samostalnost Kosova i time u stvari dokazuju koliko su neiskreni u zelji da Srbiji bude bolje.

Aleksandar

pre 11 godina

Jadni su mi svi oni Srbi koji se loze na price o Rusiji i koji smatraju da je to kao neka druga strana kojoj se mozemo okrenuti u nameri da se razvijemo i napredujemo. Razvijati se u druzbi sa zemljom koja je jos uvek u feudalizmu?! Srbi mastaju o Rusiji a 99% Srba je nije ni videlo, a kada bi je videli pobegli bi kao djavo od krsta.
Sve sto je rekao ovaj gospodin je cista istina. Kosovo je nezavisno i to mi svi dobro znamo samo je zastrasujuce to sto smo spremni da i dalje teramo inat i upiremo se da dokazemo da je nase iako svi znamo da nije nase. Cak i pretimo i spremni smo da se ponovo izolujemo braneci potpuno sizofren stav da je Kosovo deo Srbije (iako svi znamo da nije). Takva doza iracionalnosti i ludla u jednom narodu ne moze da rezultuje nicim drugim do potpune propasti i nestanka tog naroda. Dok se mi upiremo da dokazemo da su Djakovica i Prizren u kojima ne zivi ni jedan Srbin deo Srbije, nama dotle umiru Kursumlija, Lebane, Knjazevac, Priboj i jos stotine i hiljade gradova i sela. I naravno uvek nam je neko kriv, zapad nas mrzi! Menatlno mi smo u 19 veku i kao takvi 21 vek ce nas pregaziti i po zavrsetku tog veka ovde ce ziveti neki drugi ljudi. Za 50 do 100 godina nece biti ni Srba ni Srbije. Sretno nam bilo!

leo

pre 11 godina

@nick kosovo kao i srbija ne moze da udje u eu sve dok ne resi probleme sa susednim zemljama,sto ce reci da njihov ulazak zavisi od srbije. drugo,svaka zemlja eu pojedinacno mora da da svoj pristanak za ulazak neke zemlje u uniju tako da i sa te strane mrka kapa za kosovo.

bosanac

pre 11 godina

ovog evrposkog strucnjaka najurititi i zabraniti mu ulazak u srbiju,pa nek‘ svoju demokratiju prodaje na nekom drugom mestu,i ako jednog dana srbija prizna kosovo,sledeci uslov bice raskidanje svih politickih i ekonomskih veza sa rusijom,demokratski nema sta.

Rade

pre 11 godina

Veca je verovatnoca da nama vrate "nase" Kosovo,nego da ova vlada svojim radom priblizava Srbiju EU...pre"c"ednik ne pokazuje zube EU,trazeci da se tamo nesto precrta,jer ga za to niko nije ni pitao,vec sebi tj svojoj stranci obezbedjuje glasace,koji su takvi kakvi su,e necemo,iako nam niko nista i ne nudi,e ne damo,iako nam niko ne trazi...vazno je da smo protiv.

LDP Glasac

pre 11 godina

Draga moja braco i sestre, dame i gospodo, drugovi i drugarice.
Znate li zasto se ja uopste ne nerviram? Jer sam ovo sve prihvatio godinama unazad. Takodje cemo i u NATO morati.

Posto niste to mogli da prihvatite, lagao vas je Tadic, laze vas Nikolic, a evropski zvanicnici im to tolerisu jer veruju "da nam je to lakse saopstiti za nekih 20god" kada budemo pristupali u EU, nego danas.

Ne bih voleo da na kraju, pred ulazak u EU, budete sokirani da je ovo istina nad istinama i pocnete da mrzite celu Evropu, pa i ponovo ceo svet, kao nekada. Ne bih voleo da posle svega zazelite "u Rusiju", jer se ne secam da nas je iko ikad zvao tamo? Evo Toma se mota oko njih non-stop i nikako da nas pozovu.

Ja se ne radujem sto smo od pocetka devedesetih do danas non stop u ultimatimima, ali sam izgleda samo spremniji da ih prihvatam.

Čudoljub

pre 11 godina

Možda sam paranoičan, ali sve neki izvestioci sa slovenskim prezimenima: Kacin, Lunaček, Svoboda. I to obavezno iz Slovenije ili Austrije. Nije valjda da oni važe za najbolje poznavaoce ovdašnjih prilika? Ako je tako, ne piše nam se ništa dobro.

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Ovim nije receno nista novo. I vlast i gradjani znaju koji su uslovi za ulazak Srbije u EU. Trebalo bi da ako nam je cilj pristupanje uniji skratiti citav proces pregovaranja i priznati nezavisnost Kosova. A sa druge strane ako zelimo da zadrzimo Kosovo treba se okrenuti drugim zemljama i resavanju ostalih problema. Pa su svi napori koje Srbija ulaze u resavanju problema Kosova uzaludni.

Sandman

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".
Ljudi, ja sam verovatno glup kad mislim da su ove dve izjave susta suprotnost...

marko od bloka

pre 11 godina

Uvek cu da ponavljam sledecu pricu. Kada Srbija bude bila drzava sa prosecnom platom od 1000evra, gde je nezaposlenost 8-10%, primice nas i preko reda i bez priznanja Kosova i nece im padati na pamet ukidanje viza i slicne gluposti. Jadne, bedne, pokvarene, korumpirane i siromasne nas nece niko.

sofija

pre 11 godina

Sada je predsednik video Rim, valjda je nešto i zaključio. Bože, a hteo je pre samo 20 godina da ga gađa raketama, ipak ima nade............ko dočeka.

svetlanast.

pre 11 godina

da li u bilo kojoj evropskoj drzavi postoji, ministar, premijer, predsednik, vlada, skupstina ili bilo ko ovlascen da deo sopstvene tertirorije prizna kao NEZAVISNU drzavu.
naravno da ne postoji.

videli smo, mnogim drzavama je lako na teritoriji TUDJE drzave priznati novostvorenu.
nije sve u teritoriji, ima necega i u samopostovanju i ponosu.

Mozzart

pre 11 godina

Hocemo, priznacemo. Cestitam Kosovu, ali i cestitam Osetiji, Kataloniji, Teksasu, Kurdistanu, Republici Srpskoj, Dalmaciji...ipak su sve to drzave!

VALJEVO

pre 11 godina

Dokle vise da bauljamo u magli!
Kosovo je nezavisno braco SRBI!!!
Tacka je stavljena posle rata 99' i dokle vise da nas lazu kostunjavi i kvazi patriotski politicari!!!

Predrag

pre 11 godina

Pobogu ljudi zašto ste kivni na čoveka? Jel rekao nešto što ne znamo? Znam ja da nište ne mora sem da se umre ali ukoliko se želi u EU moraće da se prizna Kosovo. Zato smatram da je najpoštenije da se koliko jepre moguće organizuje referendum sa pitanjem: Da li ste za ulazak Srbije u EU po cenupriznavanja Kosova? To je najpoštenije pa narod nek odluči. I to treba što pre, da znamo u kom smeru da se vodi država a ne da se dovedemo pred svršen čin. E sada da bise organizovao referendum neka stranka mora da prikupi određeni broj potpisa građana, 200.000 ako se ne varam. Pitam se samo zašto ni jedna stranka, uključujući i Koštuničinu, to ne čini. Zaključite sami zašto.

Poslednja parada ponosa u Srbiji je bila kada su nasi stari uzvikivali BOLJE RAT NEGO PAKT i to protiv mnogo jaceg igraca

pre 11 godina

Zemljo otvori se.

Citam ove mudrosti jednog iz grupe Nobelovaca za mir i pitam se kome jos nije jasno da Srbija nije do sada priznala Kosovo ne radi toga sto to za Evropu nije ohrabrujuce nego iskljucivo radi toga sto bi to za nas bilo i uvek ce biti ponizavajuce da priznamo nezavisno Kosovo kao uslov za pristup u EU.

Gde nadjoste ovog senilnog dedicu?
Pa on se ne seca sta su im nedavno jasno rekli T. Nikolic i I. Dacic. To necemo ... ajmo dalje.

Владимир

pre 11 godina

Онда сине мој нећемо ни ући. Ја сам сасвим задовољан статусом какав има Швајцарска. Ниси у унији али као и да јеси. Имаш отворене границе, трговину са ЕУ и милина. Наравно и за чланство и за статус као Швајцарска треба да ускладимо готово све прописе са ЕУ. Треба наравно да имамо потпуно ефикасно судство пре свега затим државну администрацију, полицију, ... што ће нам требати око 5 година и нема фрке ;)

pijem da zaboravim

pre 11 godina

imam utisak da je baka stana sa okruznog saltera bila angazovana da prokomentarise komplikovano politicko stanje u srbiji i da glas ovih anonimusa treba dostojanstveno ignorisati.

Jugoslavija je bila ono o cemu ce nizi cinovnici neke kacelarije evropske unije moci da mastaju i idealizuju

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Nikada nisam gajio simpatije prema stranci LDP, ali sada vidim da jedino Čeda može uvesti Srbiju u EU, a ako nastavimo ovako da lažemo sebe kako će majka Rusija da nam pomogne, a verujte mi većina Rusa ni ne znaju šta je to Srbija, bar oni koje ja poznajem, a znam ih mnogo, samo ćemo uništiti sebe pokušavajući da sebe učinimo gubernijom zemlje koja nas hoće samo da iskoristi za svoje ekonomske ciljeve (NIS,...)

Duci0167

pre 11 godina

A vruć krompir ide u ruke novoj vlasti. Pitanje je samo vremena. A za vas sto ste u vecinia, u 15 tom veku je vecina spaljivala vestice ... Demokratsko-radikale vlasti vas samo lože : )
Beli sam listić i radite sta hocete ......

djuro

pre 11 godina

Biti clan EU ne znaci nista za zemlju kao Srbija. Bili bi samo Nemacka kolonija i nista vise. Da uzimaju radnu snagu kad im treba, da izvoze sve i svasta. A ekonmija u Srbiji bi tek onad bila razbijena i zaduzena! Najbolje je sto Kostunica veli. Politicka i vojna nezavisnost i neutralnost. Nijedna mala zemlja u EU to nema, nego rade kako im Nemci kazu.

s

pre 11 godina

"Šta je ovo... Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu"."

pa ne, mnogo je bolje raditi za 10e mesecno kao npr kinezi, ili zabranjivati bilo kakvo kriticno misljenje (rusi), ili...

BOB

pre 11 godina

Ralno kod nasih politicara necenim to sto nece da kazu istinu o kosovu da smo ga izgubili jos 1999 i da rezolucija 1244 nije pobeda vec poraz a kao drugo zelim samo jedno da kazem da Srbija treba da zastiti ono sto ima na kosovu a to je narod i njena dusa koja se sadrzi u manastirima i crkvama i istoriskim spomenicima a vreme se menja tako da niko nezna sta donosi dan a sta noc mozda ce za 5 do 10 godina kosovo opet biti srpsko a sa trenutnom situacijom se treba pomiriti i iz nje izvuci najbolje za srpski narod !

klenga

pre 11 godina

sve što čovek kaže je surova istina,brutalna i perverzno bludna u svojoj ogoljenosti...mazohističko uživanje u njoj je strast dobrog dela populacije nebeskog naroda...dok neki samo zatvaraju oči,praveći se da ta sablazan ne postoji,retki su oni koji to prihvataju zdravorazumski....jednostavno,za nas nema nade...

SAD se lomi

pre 11 godina

Srbija definitivno moze mirno da spava, po pitanju pristupa EU, dogod i poslednja od zemalja clanica ne prizna Kosovo!
POSLE dobijanja datuma i otpocinjanja pregovora (kad god da se to dogodi), (a do tada, kako i sama EK kaze, Srbija nece morati da prizna Kosovo), EU vise nema nacina da uslovi/prisili Srbiju da prizna Kosovo, sve do DANA ulaska u EU! Mogu da nam na krace i duze vreme ne zatvaraju odredjene agende, datum ulaska odrede cak za 2200. godinu, ali nam to pitanje, priznanje Kosova, funkcionalno ne mogu postavljati. To znaju i oni koji su iz EU priznali Kosovo, a ... znamo i mi. Otud ovolika, svako-malo, prica o priznanju (makar) i "integriteta" Kosova, otud se svako-malo poneko iz EU oglasava "kako Srbija MORA" da prizna.
Srbija ENERGICNO mora da insistira na brisanju "integriteta Kosova" u izvestaju EK, ne bi li nastavila pregovore sa Pristinom! U suprotnom, prelazeci preko ove fraze, nastavljajuci pregovore, bolje odmah da prizna Kosovo, (zaboravi ulozen trud i pokusaj insistiranja na rez. 1244) i ubrzano udje u EU, umesto da se maltretira sa tim pitanjem (svoje juzne pokrajne)!

Dejan

pre 11 godina

Vi sto se palite da Srbija ne zna sta bi sa Kosovom. Nekadasnja drzavna paltforma na tzv pregovorima (2005-2007) je bila "Vise od autonomije a manje od nezavisnosti za Kosovo uz uslov da to isto vazi za sever Kosova prema Pristini. To znaci sledece:
1. Srbija na planira da vrati nazad 1.5 miliona Albanaca, pa da ne zna sta ce sa njima.
2. Albanska uprava na Kosovu ima sve atribute drzavnosti, osim suverenosti i prava na stolicu u EU.
3. Albanska vlast u Pristini ima prava na medjunarodne ugovore i saradanju sa drugim drzavama, ima prava na svoju valutu, Ustav.
4. Onoliko koliko je Kosovo zavisno od Srbije, toliko je sever zavisan od Pristine.

Dakle, sustina tadasnjeg srpske pozicije je bila da se obezbedi da svi nealbanci koji to zele sa Kosova mogu da uzivaju odredjene blagodeti drzave Srbije (penzije, plate, telekomunikacije...) a da albanci i oni koji to ne zele prhvataju sve insitucije Pristine.
Ovim planom je Srbija sacuvala Kosovo u smislu da svi oni na Kosovu koji zele da zive u drzavi Srbiji u njoj i zive a Albanci imaju svoju vlast i jedino sto nemaju je stolica u UN i ono sto sledi iz iste.

strasno

pre 11 godina

sta se svi hvatate za paradu ponosa, sta je nerazumljivo u tome da je bezbednost bila u pitanju. cak sta vise, ucesnicima parade je ucinjena velika usluga. ja sam licno neutralan sta se tice parade.

Zarko

pre 11 godina

Cim Bavarska bude Turska republika onda ce Kosovo da postane Albanska :-)
Priznavanje kosova nije stvar Unije,vec svake drzave po na osob.
Mi inace imamo dobre odnose kao susedi jer gotovo i da nemamo sa njima kontakt.
Vec 13-a godina kako nas smarate sa EU,eto ja vise ne zelim i bas me briga koje ce te fasisticke metode da oprobavate.
Sve se lepo moze zavrsuti na skupstini UN i onom tuzbom koju ste pokusali da stopirate.
U italiji prostitucija i droga,u holandiji prostitucija i droga,u nemackoj prostitucija i droga i sad kao vi nama objasnjavate kako i sta.
Pa za sledecu godinu ima u inat da se odrzi i GAY parada i hravtima da prestanemo da izvozimo repu pa onda zvacite trsku i ona je slatka i odlicna za cokolade

Filip Filip

pre 11 godina

Srbija će (nije za objavljivanje) morati da prizna, ******* fašistički. Kosovo i Metohija su kolevka srpskog naroda, kulture, obrazovanja i istorije i to je jedino što ćemo morati da priznamo.

milos babic

pre 11 godina

matori (nije za objavljivanje). Zemlju nam nisu uzeli turci 500 god a ti ces da nam dajes ultimatume... plavusan (nije za objavljivanje)...

Vizionar

pre 11 godina

Ama, bre covece , koga ti hoces da prevaris? Ja znam da EU uskoro nece postojati pa nemamo gde da udjemo vec vi hocete da zavrsite posao pre nego sto nestanete.

kad slepci marsiraju

pre 11 godina

Za poslednje cetiri godine Srbija je dobila kao finansijsku pomoc od EU vise od milijardu evra. Nedavni clanak u Politici pominje sest milijardi ali ja ne znam odakle im takva informacija. Od Rusije je Srbija dobila nulu pomoci a isto tako i od Kine. Srbi nemaju nikakvu vrednu i znacajnu proizvodnju da bi izvozili u Rusiju i Kinu tako da je cilj flertovanja sa Rusijom i Kinom da iskamce neki kredit i da pokazu Zapadu da Srbija ima alternativu. Takvim blefom Srbi plase mecku resetkom i sigurna izazivaju vise smeha u EU nego zabrinutosti. Od 31 astronauta koliko ih Rusija ima nijedan nema stan. To prilicno dobro pokazuje koliko je Rusija u stanju da pomogne i sebi a kamoli nekom drugom. Bez pomoci EU i trgovine sa EU Srbija ce ce vratiti u srednji vek. Zasad je EU milosrdna prema Srbiji i ne obraca paznju na bezmislice koje srpske vlasti rade i pricaju. Koliko ce to dugo trajati? Ne znam da li je u pitanju neznanje ili glupost komentatora koji misle da moze Srbija da prezive bes pomoci Evrope. Vlast se inati i junaci pred javnoscu jer misle da to mogu doki Srbija polako tone. Videcemo dokle ce to moci.

Joca Pravnik

pre 11 godina

Ovakvi savetnici uopste nisu Srbiji potrebni. Kada on bude priznao muslimansku drzavu na svojoj zemlji onda neka dodje da savetuje Srbiju. Doticni Svoboda nema iskustva iz te materije a savete daje bez dovoljno saznanja o istini.

z

pre 11 godina

Onda ne hvala. Kakva je uopste korist od EU ako moras da se odreknes svoje teritorije samo da postanes clan? U evrozonu nas nece primiti nikad, tako da od svega ostaju silni uslovi a korist minimalna.

prodanovicm

pre 11 godina

Нећеш бре ући у ЕУ никад , а можда ни тад , ако не признаш Косово .
То је већ и будалама кристално јасно .
Зашто се онда наставља са политиком "и КиМ и ЕУ" ?
Дај бре да се већ једном на глас народу каже "Ако мислимо у ЕУ морамо признати Косово...да ли сте ви за то или не" .
Ако нисмо за то...дај онда да већ једном баталимо ту ЕУ...или , ако смо за то да се призна Косово , дај да и то завршимо па право у ЕУ.
И крај приче .
Само,
трговина је то , транге-франге .
Ти њима Косово , они тебе приме у ЕУ .
Е сад , исплатили се нама та трговина ?
То је питање .
Замисли бре да им у по фрке даш Косово (да га признаш) и они теби наравно кажу:Ок , примићемо вас у ЕУ првом приликом...тамо негде око 2020 .
А до 2020 се ЕУ 5 пута може распасти .
Нема више , свак на своју страну .
И шта смо онда урадили ?
Признали (дали) Косово за шта...за ништа .
Не знам , они нама у овој транге -франге трговини траже нешто видљиво и опипљиво, нешто много вредно...у замену за "мачку у џаку" .

kiza

pre 11 godina

Kako mislis morace da prizna,mora samo da se umre i nista vise se ne mora.
Ja sad ne bih iz inata,pa nek se slikaju.
Mi smo ionako pukli,mozda i moze i gore nego sto je sada ali takav je zivot u ovoj nasoj Srbijici.

mp

pre 11 godina

gospodin Svoboda izgleda ne zna sta je to srpski inat. Uvek ima prilike da se nauci samo polako tek smo poceli da se inatimo. Sve je dobro dok ne poludimo ...za sada jos nismo poludeli ali nikad se ne zna.
Sto se tice "Evropskih vrednosti" mi smo ih imali pre mnogih Evropljana. Nase srednjovekovne drzave su starije od mnogih drzava u Evropi. Nas doprinos svetskoj bastini su neprocenjive stoga gospodine Svoboda knjigu u ruke da se podsetite o nasoj kulturi i slavnoj istoriji na Balkanu. Ako ne postujete nas, onda postujte nase stare i njihovu veliku zrtvu. Nasa zemlja skupo je placena mnogo skuplje od tih "novih Evropskih vrednosti"
Nemojte nam vise slati ovako beskrjano glupe i idiotske poruke ...jer nema vajde. Kako to niste naucili do sada zaista mi nije jasno.

neko iz mase

pre 11 godina

Čak i da priznamo Kosovo, nalazićete vi neke nove uslove. Ne kažem da smo "zlatni", ali primili ste u uniju mnogo gore od nas. I ono malo nas proevropski orijentisanih će vam okrenuti leđa. To će biti razlog da se otcepe lale, a kad uzmete žito pod svoje, kao što ste uzeli resurse na Kosovu, tek tad nam nećete dati da pristupimo. Sve mi se više čini da vam je to i cilj.

Milosinac

pre 11 godina

To je ta demokratija... Azilanti odlaze jer ne mogu u svojoj drzavi da nadju posao jer su jelte od 2001 pa do danas rasprodate firme i fabrike koje su radile i zaposljavale, zemlja nam je prljava, autobusi zagadjeni, pojedini zive uz Miljacku i Ceciku, drugi su bukvalno navuceni na "EU". I gde je tu Srbija, bolji zivot. Teme su nam tetovirati se ili ne, promena pola, grand ili rock, prajd ili Dveri, JK vs. svi ostali, gas iz uvoza proizvodnja net, gore penzije ni slucajno dole, lazne diplome, ekoloski kriminal, kablovi, Ivica se ne skida sa televizora kao da je u realnom shou, nema balansa, ravnoteze ili jedno ili drugo, fraze, postapalice, floskule jedna za drugom postaju naporne i dosadne... Pobeze mi misli, neka muka me pritera... Gde smo mi zalutali i sta smo tom Bogu zgresili?! Jer bese Bog postoji i "straight" Srbe voli!!!

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ma, paliii! neko ko zivi i najrazvijenoj od clanica eu, i svakog dana iz geldautomata vadi friske eure, moze ti revi: propada eu, ostaju nemci i jos poneki, a kosovo u srbiji, kao i hiljadama godina ranije, jer ste slabi da nam ga uzmete.!

Wilde again

pre 11 godina

@Bez ISTINE ne možemo napred!
(bezimena, 13. oktobar 2012 23:41)

U Srbiji ISTINA nikada nije ni postojala pa je zato suvisno traziti je ovde.

Eu cirkus

pre 11 godina

Znači Eu ide od toga da Srbija ne treba da prizna Kosovo do toga da Srbija MORA da prizna Kosovo. Eu time pokazuje da je vrlo neozbiljna unija, da ni sama ne zna šta hoće. Upravo igrarija Eu oko Srbije ruši poverenje naših gradjana u nju. I kako očekuju da Srbija prizna Kosovo kada ga pet članica te iste Evrope nije priznalo?

Preža

pre 11 godina

Srbija će, pre pristupanja Uniji, morati da prizna Kosovo? Pa, i Španija je u Uniji, pa ga nije priznala? Kako to? Da je možda ne izbace zbog toga?

vava

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!
(bane, 13. oktobar 2012 22:51)

Evo gosn bane ili kako god, voleo bih da cujem sta konkretno znaci to "EU ce se uskoro raspasti", odnosno za koliko godina je to "uskoro"... Onda sam sprman da se opkladim s tobom u nekoj ovlascenoj ustanovi (ako postoji), i da stavim opkladu da se to nece dogoditi za "uskoro" vremena... Kvantitet opklade sam odredi... Kad si vec "ubedjen"...
A siguran sam da ce EU opstati bez nas...
Nisam siguran da cemo mi bez nje, a bez Kosova cemo sigurno opstati...

Harold

pre 11 godina

Flert sa Rusijom ! Aaahahahahaha!!!
Koji bre Rusi!?
Pitajte: Bugare, Cehe, Poljake, Madjare, ...
Ma, pitajte Ruse koliko su od svojih glavesina nastradali.
Flertujmo sa Rusijom, pa cemo biti j****i.
p.s. Kosovo ODMAH priznati. Odugovlacenjem nista ne dobijamo, a mnogo gubimo.

Nikola

pre 11 godina

Hahaha... sta nam rade, vec je postalo smesno. Verujem da ce sledeci uslov biti da na narednim izborima vladu formira novoosnovana partija lbgt-a ili nekih drugih slicnih njima!!!
"a ja se pitam, kol'ko kosta Srbija" B.S.

Marko

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
To vam je ono kao kada devojka koja vas ne zeli, ljuti se sto vi uopste trazite neku drugu umesto nje "princeze" ?! Kada vec necemo u nikakvo dogledno vreme da pristupimo EU sta se onda njih tice sa kime mi sve zelimo da saradjujemo. I Kipar je uzeo kredit od Rusije i nije priznao tzv. Kosovo pa da nece mozda ovaj da izbaci Kipar iz EU ?

Aleksao

pre 11 godina

Iskreno gospodine Svoboda mislim da vas ni vasa zena vise ne slusa,ostavite se Srbije i njenih svetinja jer ste nedostojni i ime da im izgovorite i nadam se da ni vi ne verujete u bajke koje pricate!

Goran

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći", rekao je Hanes Svoboda.

Po mojoj oceni i jeste. Nešto ste se u poslednje 2-3 nedelje probudili, svi pričate o Kosovo, o priznanje, o porušenje bezviznog režima. Od jednom pretite sa sve strane kako bi ste Srbiju upozorili da ne prodaje svoje blago rusima, nego vama. Nego neka samo dalje tako, ova vlada barem shvatila da kad već nemožemo da opstanemo sami, treba da se prodamo skupo zapadu ili istoku. I jedni i drugi su iste krvopije.

A to je i razlog zašto EU ne dozvoli da se cepi severno Kosovo. Rudnici na Severu su već rezervisani za bivšeg generala Clarka i za gosp. Albright.

Thatright91

pre 11 godina

Al ste vise dosadni sa tim Kosovom. Danas mora da se prizna,pa ne mora,pa tako svaki dan citam dva ponudjena misljenja.A ono vec nezavisno... ironija!

sasa

pre 11 godina

pa ljudi zar vi verujete da ako srbija nedaj boze prizna kosmet da ce mo uci nekad u evropu. pa dokle bre da smo najivni vise evrop ce se raspasi za koju godinu jer vidite da samo nemacka u toj evropi je jaka ostali su samo sluge. ne zavaravajmo se o lepom zivotu u njoj jer ga nema. nego okrenimo se sebi i svojoj zemlji i bice nam bolje.

Vlada

pre 11 godina

Jao ,Boze dragi, mora pa mora,pa mora,pa mora. Pa,valjda to zavisi od nas a ne od EU. Naravno da treba da se ponasamo politicki pa ako uspemo u nasoj politici i imamo koristi u redu ali nema preteranog postovanja svih tih izvestioca koji su samo obicni trgovci idejama i placenici pojedinih drzava EU koje misle da one mogu neprikosloveno da vladaju.
Nije bas tako sigurno da ce i taj njihov standard i napredne ideje opstati za navek a mi svi treba da mislimo i na nasu decu i unuke a ne samo uradi sada bilo sta samo da nasa generacija ugrabi sto vise od zivota. Ali to se vec granici sa filozofijom.

Ivan

pre 11 godina

Ne vidim, da Nemci i Slovenci imaju problema sa povezivanjem sa Rusijom.

Inače....kad će se ovi iz EU dogovoriti izmedju sebe. Pravno i formalno priznanje Kosova i Metohije kao druge nezavisne države Albanaca, ne može biti uslov jer 5 država EU ne priznaje to isto Kosovo.

rod

pre 11 godina

e pa srbija nece morati da prizna kosovo jer kosovo nemoze biti drzava.ne zaboravimo da se istorija stalno ponavlja...pa ako nemozemo u eu onda nikom nista.okrenimo se malo sebi i mnogo vise da radimo i necemo ni trbati ulaziti u eu a ni u rusiju.pa normalno je da nam eu nije jedini partner,izes takvog partnera

Svevladovic

pre 11 godina

"Ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".

Ovaj cikica ne zna sta prica XD

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 11 godina

Tako, već dugo čekam ovako jasnu poruku, konačno kaži da ovi što vrdaju ne mogu da vrdaju, i da vas tumače različito, stavljajući glavu u pesak. E, sad da vidimo šta će sutra reći na ovo! Referendum bi možda bio rešenje, ali pravio ga je i Cobe, zna se našta je ličio. Flert sa Rusijom? E i tu je jasan. A što ne bi bili i mi. To nije flert, to je retko naklonjena prijateljska zemlja, bliska po mnogo čemu. Da razjasnimo, hoćemo - nećemo, da se više niko ne muči. A vlast da na izborima dobiju oni koji će urediti zemlju, a to nisu ovi, i oni koji nemaju lopova u svojim redovima, a to nisu oni. Tu bismo se mučili da pronađemo prave, ali valjda bi se i to jednog dana desilo.

Sasa

pre 11 godina

Brate al je ova evropska zajednica ogromna birokratija. Ima toliko nekakvih izvestilaca da je tesko i nemoguce sve to pratiti. Ko bre placa sve te j---vetre?

Vladimir

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

Natasa Peric

pre 11 godina

Ala nas vozaju:(
Ne nadajte se da bi nam bilo bolje ako priznamo Kosovo i udjemo u EU. Nama se ne nudi EU da bi oni nama ucinili uslugu i odrekli se neceg da bismo mi u Srbiji ziveli bolje. Sve su to interesi u pitanju! Moze im se pa nas vozaju. Eno Bugari su u EU i nista bolje ne zive od Srba

Pera

pre 11 godina

Postovani Deko sa slike,na vrhu teksta.Duh nase dugovekovne Tradicije kao i Duh nasih Deka i PraDeka koji su polozili zivote za ovu nasu 'malu' ali ne tako bezznacajnu zemlju nam Nikao ne nalaze da priznamo Kosovo i Metohiju.

mkk

pre 11 godina

Srbija nece da prizna kosovo i ajd sad setajte i nadjite neke druge za ucenu!toliko ste nam se smucili sa tim vasim ucenema da sad i sve da nije bilo nase pa necemo da vam ga priznamo!

segert emanuel

pre 11 godina

Za sve stvari koje su nam se desile u poslednjih 21g,mogu reci sa sigurnoscu je kriva katasrofalna beogradska politika.
A stanje Srbije kad bi i nekada usla u Evropsku uniju vidim u STATUS-u QUO-ociti primeri Rumunija i Bugarska,korupcija i kriminal na istom nivou,kao i pre ulazka.
U Prevodu drzave koje su bile pre ulazka bogate i ostale su takve ,i one koje su bile siromasne nisu nesto napredovale.
PS.ako mi sami sebi neznamo pomoci,nece to uraditi ni Evropska unija ni Rusija ni dragi BOG

Djole

pre 11 godina

Cim vi nas toliko pritiskate da priznamo Kosovo, znaci da oni sustinski nemaju nezavisnost koliko god se trudili da kazu da je to za njih gotova stvar. Osim toga MORA se samo umreti (a NE MORA se priznati nezavisnost Kosova), zato (nije za objavljivanje)...

@vladimir0710

pre 11 godina

Nekim zemljama EU žuri se da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, zbog toga što je puno zemalja priznalo pod pritiskom (korumpirani) i sada se spremaju da preispitaju svoje odluke i ponište. Kada u mudrim, pravednim, humanim i civilizovanim vladama država počnu da (u domino efektu) poništavaju pogrešne i nepravedne odluke prema Srbiji, neki evropski državnici će shvatiti da su izgubili autoritet, uticaj i kontrolu na globalnom nivou (i da moraju otići u neku drugu civilizaciju ili istoriju).

Posmatrac

pre 11 godina

@Igor, mala ispravka za tebe, posto zivimo u Srbiji.
Mora se: umreti, ici u wc i platiti struja. Ostalo, i ne mora bas.
Pozdrav uz prizvuke sarkazma.

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Politika nase Vlade je jadna. Kako to da nije u stanju da objasni EU ono sto pise u nasem Ustavu!? Kako nije u stanju da pojasni svim dusmanima da kod nas nema diskriminacije; pa svi imaju ista prava, pa cak i lopovi.
Jednostavno tuzno, jer nemamo branioce.
Mi ih ne volimo, oni nece nas. Sve reseno. Sad nam ostaje samo da sledimo Ivicu. Sigurno on ima neku bolju "soluciju", poput one od Mire!

N

pre 11 godina

Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu".

drasko

pre 11 godina

"Nedavna odluka o zabrani održavanja Parade ponosa upravo dokazuje da nova Vlada Srbije nije privržena evropskim vrednostima", kazao je Svoboda.

Mislim da je bolje da mi ipak ostanemo po strani dok vi vase "vrednosti" NE - redefinisete.Bitisanje ljudskog roda na ovoj planeti je prilicno ugrozeno, pohlepa bogatih je unazadila ljudski rod.U tom odnosu bogatih prema ostatku sveta trebamo traziti uzroke ovakve eksplozije tzv "prajda" po svetu i sve pod patronatom zastite ljudskih prava.Ovo je sigurno jedan od nazovimo "pitomijih" nacina smanjivanja ljudske populacije koja je po definiciji tih bogatih prevazisla cifru podnosljivu za planetu.Dakle, vrlo jasno, jedan od nacin da se koliko toliko umanji reprodukcija ljudskog roda koja je u samoj biti coveka i vecnoj borbi za opsankom na planeti.Ti ljudi, koji su razlicite sksualne orijentacije od vecinske populacije na planeti se ZLOUPOTREBLJAVAJU i to je gola cinjenica i istina.No ovo je tek pocetak, najgore tek sledi,a to su globalni sukobi uz upotrebu najsavermenijeg naoruzanja.Gde ce se sve ovo zavrsiti ? Na to pitanje siguran sam da niko nema odgovor.Zato je "prajd" ,toliko bitan ? Mislim da prica pod plastom ljudskih prava "ne pije vodu", ni oni sami koji to podrzavaju ne znaju valjan razlog, vec samo prate svetske trendove koje opet tamo neki smisljeno diktiraju.Eto ponovo se vracamo na to da obicni ljudi sluze nesvesno destruktivnim,nesrazmerno bogatim ljudima.Iz tog razloga je moje NE prajdu a ne zbog seksualne razlike.

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Srbija prije svega sama sa sobom mora raspraviti da li zeli u europsku ili rusku buducnost. Ako zeli u EU, jasno je da mora zadovoljiti sve zahtjeve i kriterije postavljene od iste. A zahtjev koji EU postavlja je neovisno Kosovo! Ako ne zelite u EU, onda je vrijeme da povucete kanditaturu i potpuno se okrenete Rusiji i Putinu kao predsjedniku cime gubite sve pare koje ste do sada dobivali od EU i koje su vas drzale od potpunog potonuca..

Dragan

pre 11 godina

Odavno sam kao obican gradjanin pisao da Srbija ima dve opcije .Podela sa ili bez razmene za Presevo ili da prizna Kosovo pod odredjenim uslovima ,sto je cak i bolje od podele ,ali kako .Moze da inisitira da Srbi budu konstitutivan narod na KIM .Da odluka da se Kosovo sjedini sa Albanijom ne moze doneta bez saglasnosti Srba ,cime bi smo izblokirali opasnost ,koja bi cak i u slucaju podele bila kada je u pitanju juzni deo KIM .Da na granicnim prelazima Brnja i Jarinje budu Srbi i sa jedne i sa druge strane itd itd .Znaci pokvariti Albancima igru .Generalno nama je u ovom trenutku isotorijski gledano nevazno ,da li cemo priznati Kosovo ili ne .Albansko pitanje ce jednog danan na Balkanu biti tretirano bas kao i tursko imajuci u vidu sve albanske pretenzije .Jako je vazno sacuvati srpski korpus koji se gubi u poslednje vreme .Tesko je vreme i mnogima je tesko breme sto su Srbi .Lakse im je da budu Vojvodjani ,ili samo Beogradjani ,neki moza Moravci ili Sumadinici itd .Pozdrav ,Dragan

bezimena

pre 11 godina

...na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.
(mr.real, 13. oktobar 2012 22:49)

NI VEĆINA U SRBIJI NE ŽELI da ta većina na Kosovu tj. kosovski Albanci, živi u našoj državi, ali retko ko ima hrabrosti da je javno kaže.
Bez ISTINE ne možemo napred!

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

između dva hapšenja

pre 11 godina

Auuuu..., bre ! Smorili ste više sa tim Kosovom ! Cene rastu, nezaposlenih k`o šaše, kod lekara jednom u tri godine....itd. Pa ko preživi, pričaće (u Vojvodini, užoj Srbiji ili na Kosovu). Važno je mi ne damo i da nećemo ! Šta god !

au

pre 11 godina

Kompleks koji Istocno Evropljani imaju od Rusije je objasnjiv jer Ruska cizma nije lagana sli sta smo im mi krivi? Sto se tice priznanja - ja sam eurofanatik i samo mogu da ih pitam imaju li jos neku zelju? Da svi postanemo braon ? Da svi postanemo plavi sa plave okice? Da svi .... ?

nijebitnoime

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" pa i nije jedini partner. a sto vise budu isli "djonom" u zahtevima manju ce imati podrsku i medju onima koji su bili za EU.

jos jedan EU birokrata koji od svoje plate ne vidi da EU tone i da se pare i moc sele kod nekih drugih i da je EU sve manje privlacna.

takodje EU sve vise lici na one bahate likove koji su nekad imali pare i moc i na osnovu toga su se izivljavali na drugima, a onda su osiromasili a samo je bahatost ostala.

dzox

pre 11 godina

da smo mi ekonomski jaki i da imamo samim tim i jake lobije, niko ne bi ni pitao za kosovo niti postavljao kojekakve uslove... Ovako . . . Moze im se...

nikola

pre 11 godina

Nemojmo se zavaravati. Čak i da se EU raspadne, zemlje članice će opstati i nastaviti da se razvijaju a Srbija će nastaviti da propada. Dokle god tražimo utehu u potencijalnom raspadu unije, mi možemo samo gore da prođemo od njih imajući u vidu da najviše izvozimo upravo tamo.

kiki

pre 11 godina

PA sta biste gospodo jos da nam odredite s kim smemo a sa kim ne smemo da flertuemo.Jel treba da gledamo samo u vas i da nam polako otmete sve sto imamo pa da nas onda sutnete kao popusenu mustiklu a imamo razloga da sumnjamo da ce na kraju tako i biti posto ste to 100 puta do sada dokazali i pokazali.Koristite toliko niske i ponizavajuce udarce kao sto je ukidanje bezviznog rezima ko fol zbog nekih tamo azilanata a onda ocekujete da vam verujemo.Takvih udaraca ste nam do sada bezbroj zadali i sada bi ste da vam verujemo.

necans

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo."

Jel moze neko da objasni sta je ovaj covek hteo da kaze?

blef za malu decu

pre 11 godina

Uslov priznavanja Kosova pre ulaska u EU nije nikakva novost, bili su toga svesni u svim prethodnim vlastima. Međutim EU nije imala potrebu da to jasno i javno ističe, prećutno je to ostavljano za trenutak kada se ulazak Srbije u EU približi i postane realnost. Znači znali su da moramo, pre ili kasnije, priznati Kosovo pa nisu ni insistirali na tome.

Odakle sada promena u stavu i naglo potenciranjee ovog uslova. Razlog nije na našoj već na EU strani. Niko više nije siguran kako će EU izgledati za 1, 2 ili 3 godine a kamoli tamo negde posle 2020 kad mi dođemo na red. Veliko je pitanje šta će opstati i u kom obliku. Gotovo je izvesno da će doći do prekomponovanja i prepakovavanja državne zajednice a ko će s kim i gde to uopšte nije sigurno, postoji nekoliko paralelnih planova i modela. U toj situaciji EU naglo počinje da insistira na priznanju svesna činjenice da neće moći još dugo da ucenjuje Srbiju ulaskom u EU jer će veoma brzo svima postati jasno da od ulaska nema ništa jer ni od EU kakva je sada neće ostati ništa, odnosno doći će do vrlo ozbiljne rekonstrukcije.

Ovo je čist pokeraški blef da se Srbija natera na ishitreni potez iza koga ne sledi ništa konkretno. Čak i da prodamo veru, večeru dobiti nećemo. S druge strane nama se isplati da još neko vreme simuliramo ljubav sa EU kako bi pokupili nešto od fondova dok se Evropske kase ne isprazne potpuno i definitivno.

dzems bond

pre 11 godina

Hoce li ova evropa shvatiti vise da je narod srbije najvecim delom opredeljen za ulazak u EU, i da smo mi narod koji je tu i tamo kulturno i obrazovno ravnopravan sa ostatkom evrope, jedino sto smo malo bedni i neorganizovani, ali ne u meri da se ne damo srediti....jednostavno nas ne zanima nikakva rusija i slicno. Aj da vidimo sta nude u zamenu za Kosovo, i da li mozemo da dobijemo garancije da se zemlja vise nece cepati, tipa vojvodina, sandzak, itd. Malo me nervira sto nam ne nude nista sem pristupa u EU.

Srki

pre 11 godina

Kada nam Svoboda objasni zašto sve članice EU nisu priznale Kosovo onda neka dođe i kaže da to moramo i mi da učinimo. Uzgred, mi Kosovo nikada nećemo priznati, a da ne pričam da je raspad EU više nego izvestan. A posle toga, sve je moguće.

Dragan

pre 11 godina

Zasto mora? Pa zar nismo Kosovo izgubili 1999e i sad se vise nista i ne pitamo. Oni su vasa drzava pa i h vi nastavite da dotirate i dizajinrate. A kad racun dodje na naplatu, ovi moji Ameri ce da nastampaju solde, za vas vecite i neizabrane funkcionere EU.

Danilo

pre 11 godina

Mi se već više od 200 godina ponašamo potpuno šizofreno:vidimo stvarnost samo kako nama odgovara.
Zato bi bilo najbolje da se umesto Kosova,podeli sama Srbija.
Jedna koja bi bil normalna po evropskim standardima,i druga koja bi to isto bila,ali po ruskim.
Pa da ljudi odaberu svoju Srbiju i srećno žive u skladu sa svojim idealima,a ne da im neko drugi nameće ono što ne žele.
Zar nije bolje imati dve male i srećne zemlje nego jednu,večito nesrećnu?

Danilo

pre 11 godina

Konacno da neko otvoreno i nedvosmisleno kaze i vlastima i nasim gradjanima da ce poslednji uslov za ulazak u Evropsku Uniju biti priznanje Kosova!

Dosta zamazivanja ociju, prihvatimo svi vec jednom ovu bolnu realnost i krenimo napred!!

Pozdrav za sve realne i iskrene ljude...

Konacno

pre 11 godina

Tako bre Svoboda. Kratko i jasno. Nema dodatnih uslova. Priznavanje Kosova se podrazumeva. Konacno da se ide dalje. Nema vise laganja. Sada vlada nek se bavi samo zivotnim standardom ljudi bez da bi ih oslepio sa pitanjem Kosova.

Milos

pre 11 godina

Sjajna poruka Srbiji i nenim gradjanima! Medjutim fanatizam sa kojim ljudi kod nas odbacuju realnost i istinu su fantasticni. Pa nije li Cedomir Jovanovic jos pre 3 ili 4 godine isto ovo govorio? I tada je DS-Tadic pricao da su to gluposti. Danas tu istinu i realnost odbacije i sadasnja vlast. Ali niko do sada nije rekao sta hoce sa tim Kosovom i Albancima koji tamo zive. medjutim najbolje je da se raspise referendum pa da ljudi odaberu, da li ce da priznaju Kosovo i udju u EU ili da ga ne priznaju i nastave dalje samostalno i izolovano.

marko

pre 11 godina

I treba da nas teraju da priznamo i da nas uslovljavaju, kad neki kradu u ime kosova a glupe ljude nagovaraju da spavaju na barikadama i prave glupake od sebe a oni kupuju Bmw i mercedese, onda i treba da priznamo i verovatno cemo priznati jer je s kosovom gotova prica, ali ako ovako nastavimo kao do sada ode i vojvodina.

rorry

pre 11 godina

Vidi, vidi.. Srbija se usudila da trazi partnera na 'drugoj strani'.. To je neoprostivo. A onako lepo ljudski su nam udarali sankcije, bombardovali nas, uzeli nam teritoriju, zavadili narod.. Svake godine nam drze lekcije i udaraju nove uslove, sve za nase dobro, a mi nikako da se popravimo.. Oni nama salju Milosrdnog Andjela a mi tako, trazimo drugog partnera..

prst na čelo

pre 11 godina

Ovo nije novo, ovo nisu nikakvi novi stavovi. Pa i da je Tadić uspeo da formira vladu sa Dačićem (i Dinkićem), što je bila opcija u koju su mnogi verovali i mnogi joj se nadali (ljudi moji, nije to bilo pre sto godina, nego pre SAMO tri meseca!), možda bi se samo nastavilo sa muljanjem i prolongiranjem da se kaže ovo isto, ali uvijenije. Razlika je u tome što bi vlast onda to relativizovala do besvesti, kao što su prethodnih godina radili.

mr.real

pre 11 godina

Sve što je rekao je potpuno tačno. Sve je na nama, da li i dalje ne želimo da se odreknemo teritorije koju ne kontrolišemo i na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.

Borisav Knezevic

pre 11 godina

...najbolje da sacekamo 2020. tu ili 2021. vu godinu, kada je, kazu, realno da postanemo clanica EU...bice zanimljivo videti kako ce EU, Evropa i svet da izgledaju 2020. te (2021. ve)....

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Konačno neko da nam kaze istinu ne može Rusija i EU. Na nama je da se opredelimo , a svaka vlas za odluku treba da snosi odgovornost. Mi evopi ne trebamo a nama evropa...

kraja

pre 11 godina

...pa pre nego zadjemo u evropu da vidimo koliko tih "specijalnih izvestilaca" ima na platnom spisku, odnosno budzetu unije...
...poslednjih godina nije prosao skoro dan da neki od pomenutih nije izvoleo da nam otkrije svoje sumnje i strahove, nade i razocaranja glede naseg odnosa prema kim-ji...
...ako se to pomnozi sa par hiljada evra mesecne plate, otkrivamo da njihova psihoterapija kosovskim pitanjem i nije tako jevtina...
...ako dodamo tu i troskove onih koji su odmah sutradan demantovali te izjave i tvrdili potpuno suprotno, mislim da bez jedne milijarde evra godisnje nemamo sta da trazimo u eu...
...po cenu da po ulasku u eu zaposlimo i mi nasih par hiljada specijanih izvestilaca, racunica mi se nikako ne slaze...
...ja bih propustio ruku...
...bice valda i boljih karata u rukama...

Jale

pre 11 godina

Još samo Evropska unija treba da nam kaže nemojte da živite. Dokle više,uradite ovo,uradite ono. Srbija je bogata zemlja,ali mi to bogatstvo ne umemo da koristimo. Švajcarska,Turska,Norveška,nisu u Evropskoj uniji,ali su prebogati,zato što koriste ono što im je Bog dao.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Bitno je da ste vi sebi dodelili Nobelovu nagradu za mir!
Time ste definitvno unistili i ono malo sto vam je ostalo od tzv 'reputacije'...
A nastavite samo 'savetovanje' onih koji cekaju ulaz u tu bednu Evropu, koja samo juri profit i namece se kao globalni policajac u svim sektoru zivota normalih ljudi, bez obzira u kojoj drzavi covek zivi! Jos onih 12 izvornih clanica zemlaja EU i nekako odrzavaju neki nivo standrada (mada se uveliko klati i Italiji) - 'novopecene' clanice su robovi onim prethodnima, sto predstavlja novi svetski poredak po Evropskoj viziji (znamo kako izgleda to isto po AMerickom vidjenju....) Hvala svima na perspektivu, licemeri jedni!

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

EU je najbolji projekat koji je Evropa ikad imala i kao takav zasluzuje sve hvale, po pitanju pomirenja nacija, po pitanju zastite gradjana, ljudskih sloboda... sve je za pohvalu.
Ali, ALI, po pitanju Srbije i tzv nezavisnosti Kosova oni krse sva svoja nacela zbog kojih ih treba hvaliti, krsenje teritorijalnog integriteta jedne medjunarodno priznate zemlje, negiranje medjunarodnih ugovora, stavljanje uslova koje nisu vazili za druge zemlje, prihvatati etnicko ciscenje nealbanaca sa KiM, podrzavanje vlasti koja je tako ocigledno povezana sa najgorim kriminalnim delatnostima, zatvaranje ociju kod prema takvim krsenjima ljudskih prava koji se desavaju na KiM (institucijonalna i van institucijonalna)...
Sve to negira sva dostignuca EU i pretvara ih u jednu opasnu tvorevinu daleko od principa koje navodno propagiraju!

Don Žuan de Srbija

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
Čika mora da je išao u istu školu diplomatije sa Kacinom.

tako ja mislim

pre 11 godina

Kamo lepe srece da ga je Milošević priznao, veliko breme bi nam skinuo s grbače. On ga je izgubio, trebalo je on to i da ozvaniči.
Pa Crna Gora se odcepila pre 6 godina, ajoj, kolika je bila galama tada, pa danas oni svojim putem, mi svojim, niko normalan više o tome ni usta ne ispira. Eeee, da je Kosovo i zvanično otišlo pre trinaest godina, koliko bismo samo ustedeli i para i svega ostalog. Ovako, mrcvare nas i tome se kraja ne vidi.

Jakovljević Aca

pre 11 godina

Ako neko ovde još veruje da priznanje Kosova nije bio uslov i da to bivša vlast nije znala, taj je jaako naivan.
Krili su to od naroda, a ovi stranci su im bili saučesnici u tome. Sad kad su pali s vlasti, ovi naši verovatno čak i podstiču strance da kažu istinu oko Kosova, da bi onda ovde, za svoje unutrašnje političke svrhe mogli da koriste to, kao, eto, dok smo mi bili na vlasti, nisu tražili priznanje Kosova, to je sve zbog radikala na vlasti i slične šuplje priče. Osim toga, njima odgovara da se zaoštre odnosi izmedju aktuelne vlasti i Evropskih zvaničnika, da bi onda njihova kuknjava o političkom progonu delovala verodostojnije i da bi skrenuli pažnju sa istraga koje bi mogle da se vode oko korupcije i kriminalnih privatizacija.

bane

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!

gorca

pre 11 godina

Moze li Brisel vec jednom da odredi nekog specijalnog izvestioca a da ovaj jedva ne ceka i najmanji izgovor da manje ili vise uvijeno kaze kako nam nije mesto u EU?

Don Žuan de Srbija

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
Čika mora da je išao u istu školu diplomatije sa Kacinom.

nijebitnoime

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" pa i nije jedini partner. a sto vise budu isli "djonom" u zahtevima manju ce imati podrsku i medju onima koji su bili za EU.

jos jedan EU birokrata koji od svoje plate ne vidi da EU tone i da se pare i moc sele kod nekih drugih i da je EU sve manje privlacna.

takodje EU sve vise lici na one bahate likove koji su nekad imali pare i moc i na osnovu toga su se izivljavali na drugima, a onda su osiromasili a samo je bahatost ostala.

bane

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!

Jakovljević Aca

pre 11 godina

Ako neko ovde još veruje da priznanje Kosova nije bio uslov i da to bivša vlast nije znala, taj je jaako naivan.
Krili su to od naroda, a ovi stranci su im bili saučesnici u tome. Sad kad su pali s vlasti, ovi naši verovatno čak i podstiču strance da kažu istinu oko Kosova, da bi onda ovde, za svoje unutrašnje političke svrhe mogli da koriste to, kao, eto, dok smo mi bili na vlasti, nisu tražili priznanje Kosova, to je sve zbog radikala na vlasti i slične šuplje priče. Osim toga, njima odgovara da se zaoštre odnosi izmedju aktuelne vlasti i Evropskih zvaničnika, da bi onda njihova kuknjava o političkom progonu delovala verodostojnije i da bi skrenuli pažnju sa istraga koje bi mogle da se vode oko korupcije i kriminalnih privatizacija.

rorry

pre 11 godina

Vidi, vidi.. Srbija se usudila da trazi partnera na 'drugoj strani'.. To je neoprostivo. A onako lepo ljudski su nam udarali sankcije, bombardovali nas, uzeli nam teritoriju, zavadili narod.. Svake godine nam drze lekcije i udaraju nove uslove, sve za nase dobro, a mi nikako da se popravimo.. Oni nama salju Milosrdnog Andjela a mi tako, trazimo drugog partnera..

Jale

pre 11 godina

Još samo Evropska unija treba da nam kaže nemojte da živite. Dokle više,uradite ovo,uradite ono. Srbija je bogata zemlja,ali mi to bogatstvo ne umemo da koristimo. Švajcarska,Turska,Norveška,nisu u Evropskoj uniji,ali su prebogati,zato što koriste ono što im je Bog dao.

dzox

pre 11 godina

da smo mi ekonomski jaki i da imamo samim tim i jake lobije, niko ne bi ni pitao za kosovo niti postavljao kojekakve uslove... Ovako . . . Moze im se...

nikola

pre 11 godina

Nemojmo se zavaravati. Čak i da se EU raspadne, zemlje članice će opstati i nastaviti da se razvijaju a Srbija će nastaviti da propada. Dokle god tražimo utehu u potencijalnom raspadu unije, mi možemo samo gore da prođemo od njih imajući u vidu da najviše izvozimo upravo tamo.

bezimena

pre 11 godina

...na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.
(mr.real, 13. oktobar 2012 22:49)

NI VEĆINA U SRBIJI NE ŽELI da ta većina na Kosovu tj. kosovski Albanci, živi u našoj državi, ali retko ko ima hrabrosti da je javno kaže.
Bez ISTINE ne možemo napred!

Borisav Knezevic

pre 11 godina

...najbolje da sacekamo 2020. tu ili 2021. vu godinu, kada je, kazu, realno da postanemo clanica EU...bice zanimljivo videti kako ce EU, Evropa i svet da izgledaju 2020. te (2021. ve)....

N

pre 11 godina

Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu".

tako ja mislim

pre 11 godina

Kamo lepe srece da ga je Milošević priznao, veliko breme bi nam skinuo s grbače. On ga je izgubio, trebalo je on to i da ozvaniči.
Pa Crna Gora se odcepila pre 6 godina, ajoj, kolika je bila galama tada, pa danas oni svojim putem, mi svojim, niko normalan više o tome ni usta ne ispira. Eeee, da je Kosovo i zvanično otišlo pre trinaest godina, koliko bismo samo ustedeli i para i svega ostalog. Ovako, mrcvare nas i tome se kraja ne vidi.

blef za malu decu

pre 11 godina

Uslov priznavanja Kosova pre ulaska u EU nije nikakva novost, bili su toga svesni u svim prethodnim vlastima. Međutim EU nije imala potrebu da to jasno i javno ističe, prećutno je to ostavljano za trenutak kada se ulazak Srbije u EU približi i postane realnost. Znači znali su da moramo, pre ili kasnije, priznati Kosovo pa nisu ni insistirali na tome.

Odakle sada promena u stavu i naglo potenciranjee ovog uslova. Razlog nije na našoj već na EU strani. Niko više nije siguran kako će EU izgledati za 1, 2 ili 3 godine a kamoli tamo negde posle 2020 kad mi dođemo na red. Veliko je pitanje šta će opstati i u kom obliku. Gotovo je izvesno da će doći do prekomponovanja i prepakovavanja državne zajednice a ko će s kim i gde to uopšte nije sigurno, postoji nekoliko paralelnih planova i modela. U toj situaciji EU naglo počinje da insistira na priznanju svesna činjenice da neće moći još dugo da ucenjuje Srbiju ulaskom u EU jer će veoma brzo svima postati jasno da od ulaska nema ništa jer ni od EU kakva je sada neće ostati ništa, odnosno doći će do vrlo ozbiljne rekonstrukcije.

Ovo je čist pokeraški blef da se Srbija natera na ishitreni potez iza koga ne sledi ništa konkretno. Čak i da prodamo veru, večeru dobiti nećemo. S druge strane nama se isplati da još neko vreme simuliramo ljubav sa EU kako bi pokupili nešto od fondova dok se Evropske kase ne isprazne potpuno i definitivno.

Milos

pre 11 godina

Sjajna poruka Srbiji i nenim gradjanima! Medjutim fanatizam sa kojim ljudi kod nas odbacuju realnost i istinu su fantasticni. Pa nije li Cedomir Jovanovic jos pre 3 ili 4 godine isto ovo govorio? I tada je DS-Tadic pricao da su to gluposti. Danas tu istinu i realnost odbacije i sadasnja vlast. Ali niko do sada nije rekao sta hoce sa tim Kosovom i Albancima koji tamo zive. medjutim najbolje je da se raspise referendum pa da ljudi odaberu, da li ce da priznaju Kosovo i udju u EU ili da ga ne priznaju i nastave dalje samostalno i izolovano.

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

EU je najbolji projekat koji je Evropa ikad imala i kao takav zasluzuje sve hvale, po pitanju pomirenja nacija, po pitanju zastite gradjana, ljudskih sloboda... sve je za pohvalu.
Ali, ALI, po pitanju Srbije i tzv nezavisnosti Kosova oni krse sva svoja nacela zbog kojih ih treba hvaliti, krsenje teritorijalnog integriteta jedne medjunarodno priznate zemlje, negiranje medjunarodnih ugovora, stavljanje uslova koje nisu vazili za druge zemlje, prihvatati etnicko ciscenje nealbanaca sa KiM, podrzavanje vlasti koja je tako ocigledno povezana sa najgorim kriminalnim delatnostima, zatvaranje ociju kod prema takvim krsenjima ljudskih prava koji se desavaju na KiM (institucijonalna i van institucijonalna)...
Sve to negira sva dostignuca EU i pretvara ih u jednu opasnu tvorevinu daleko od principa koje navodno propagiraju!

prst na čelo

pre 11 godina

Ovo nije novo, ovo nisu nikakvi novi stavovi. Pa i da je Tadić uspeo da formira vladu sa Dačićem (i Dinkićem), što je bila opcija u koju su mnogi verovali i mnogi joj se nadali (ljudi moji, nije to bilo pre sto godina, nego pre SAMO tri meseca!), možda bi se samo nastavilo sa muljanjem i prolongiranjem da se kaže ovo isto, ali uvijenije. Razlika je u tome što bi vlast onda to relativizovala do besvesti, kao što su prethodnih godina radili.

Srki

pre 11 godina

Kada nam Svoboda objasni zašto sve članice EU nisu priznale Kosovo onda neka dođe i kaže da to moramo i mi da učinimo. Uzgred, mi Kosovo nikada nećemo priznati, a da ne pričam da je raspad EU više nego izvestan. A posle toga, sve je moguće.

necans

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo."

Jel moze neko da objasni sta je ovaj covek hteo da kaze?

Vojvodjanin

pre 11 godina

Bitno je da ste vi sebi dodelili Nobelovu nagradu za mir!
Time ste definitvno unistili i ono malo sto vam je ostalo od tzv 'reputacije'...
A nastavite samo 'savetovanje' onih koji cekaju ulaz u tu bednu Evropu, koja samo juri profit i namece se kao globalni policajac u svim sektoru zivota normalih ljudi, bez obzira u kojoj drzavi covek zivi! Jos onih 12 izvornih clanica zemlaja EU i nekako odrzavaju neki nivo standrada (mada se uveliko klati i Italiji) - 'novopecene' clanice su robovi onim prethodnima, sto predstavlja novi svetski poredak po Evropskoj viziji (znamo kako izgleda to isto po AMerickom vidjenju....) Hvala svima na perspektivu, licemeri jedni!

marko od bloka

pre 11 godina

Uvek cu da ponavljam sledecu pricu. Kada Srbija bude bila drzava sa prosecnom platom od 1000evra, gde je nezaposlenost 8-10%, primice nas i preko reda i bez priznanja Kosova i nece im padati na pamet ukidanje viza i slicne gluposti. Jadne, bedne, pokvarene, korumpirane i siromasne nas nece niko.

mr.real

pre 11 godina

Sve što je rekao je potpuno tačno. Sve je na nama, da li i dalje ne želimo da se odreknemo teritorije koju ne kontrolišemo i na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.

kiki

pre 11 godina

PA sta biste gospodo jos da nam odredite s kim smemo a sa kim ne smemo da flertuemo.Jel treba da gledamo samo u vas i da nam polako otmete sve sto imamo pa da nas onda sutnete kao popusenu mustiklu a imamo razloga da sumnjamo da ce na kraju tako i biti posto ste to 100 puta do sada dokazali i pokazali.Koristite toliko niske i ponizavajuce udarce kao sto je ukidanje bezviznog rezima ko fol zbog nekih tamo azilanata a onda ocekujete da vam verujemo.Takvih udaraca ste nam do sada bezbroj zadali i sada bi ste da vam verujemo.

au

pre 11 godina

Kompleks koji Istocno Evropljani imaju od Rusije je objasnjiv jer Ruska cizma nije lagana sli sta smo im mi krivi? Sto se tice priznanja - ja sam eurofanatik i samo mogu da ih pitam imaju li jos neku zelju? Da svi postanemo braon ? Da svi postanemo plavi sa plave okice? Da svi .... ?

Dragan

pre 11 godina

Zasto mora? Pa zar nismo Kosovo izgubili 1999e i sad se vise nista i ne pitamo. Oni su vasa drzava pa i h vi nastavite da dotirate i dizajinrate. A kad racun dodje na naplatu, ovi moji Ameri ce da nastampaju solde, za vas vecite i neizabrane funkcionere EU.

marko

pre 11 godina

I treba da nas teraju da priznamo i da nas uslovljavaju, kad neki kradu u ime kosova a glupe ljude nagovaraju da spavaju na barikadama i prave glupake od sebe a oni kupuju Bmw i mercedese, onda i treba da priznamo i verovatno cemo priznati jer je s kosovom gotova prica, ali ako ovako nastavimo kao do sada ode i vojvodina.

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

gorca

pre 11 godina

Moze li Brisel vec jednom da odredi nekog specijalnog izvestioca a da ovaj jedva ne ceka i najmanji izgovor da manje ili vise uvijeno kaze kako nam nije mesto u EU?

Danilo

pre 11 godina

Konacno da neko otvoreno i nedvosmisleno kaze i vlastima i nasim gradjanima da ce poslednji uslov za ulazak u Evropsku Uniju biti priznanje Kosova!

Dosta zamazivanja ociju, prihvatimo svi vec jednom ovu bolnu realnost i krenimo napred!!

Pozdrav za sve realne i iskrene ljude...

drasko

pre 11 godina

"Nedavna odluka o zabrani održavanja Parade ponosa upravo dokazuje da nova Vlada Srbije nije privržena evropskim vrednostima", kazao je Svoboda.

Mislim da je bolje da mi ipak ostanemo po strani dok vi vase "vrednosti" NE - redefinisete.Bitisanje ljudskog roda na ovoj planeti je prilicno ugrozeno, pohlepa bogatih je unazadila ljudski rod.U tom odnosu bogatih prema ostatku sveta trebamo traziti uzroke ovakve eksplozije tzv "prajda" po svetu i sve pod patronatom zastite ljudskih prava.Ovo je sigurno jedan od nazovimo "pitomijih" nacina smanjivanja ljudske populacije koja je po definiciji tih bogatih prevazisla cifru podnosljivu za planetu.Dakle, vrlo jasno, jedan od nacin da se koliko toliko umanji reprodukcija ljudskog roda koja je u samoj biti coveka i vecnoj borbi za opsankom na planeti.Ti ljudi, koji su razlicite sksualne orijentacije od vecinske populacije na planeti se ZLOUPOTREBLJAVAJU i to je gola cinjenica i istina.No ovo je tek pocetak, najgore tek sledi,a to su globalni sukobi uz upotrebu najsavermenijeg naoruzanja.Gde ce se sve ovo zavrsiti ? Na to pitanje siguran sam da niko nema odgovor.Zato je "prajd" ,toliko bitan ? Mislim da prica pod plastom ljudskih prava "ne pije vodu", ni oni sami koji to podrzavaju ne znaju valjan razlog, vec samo prate svetske trendove koje opet tamo neki smisljeno diktiraju.Eto ponovo se vracamo na to da obicni ljudi sluze nesvesno destruktivnim,nesrazmerno bogatim ljudima.Iz tog razloga je moje NE prajdu a ne zbog seksualne razlike.

Dragan

pre 11 godina

Odavno sam kao obican gradjanin pisao da Srbija ima dve opcije .Podela sa ili bez razmene za Presevo ili da prizna Kosovo pod odredjenim uslovima ,sto je cak i bolje od podele ,ali kako .Moze da inisitira da Srbi budu konstitutivan narod na KIM .Da odluka da se Kosovo sjedini sa Albanijom ne moze doneta bez saglasnosti Srba ,cime bi smo izblokirali opasnost ,koja bi cak i u slucaju podele bila kada je u pitanju juzni deo KIM .Da na granicnim prelazima Brnja i Jarinje budu Srbi i sa jedne i sa druge strane itd itd .Znaci pokvariti Albancima igru .Generalno nama je u ovom trenutku isotorijski gledano nevazno ,da li cemo priznati Kosovo ili ne .Albansko pitanje ce jednog danan na Balkanu biti tretirano bas kao i tursko imajuci u vidu sve albanske pretenzije .Jako je vazno sacuvati srpski korpus koji se gubi u poslednje vreme .Tesko je vreme i mnogima je tesko breme sto su Srbi .Lakse im je da budu Vojvodjani ,ili samo Beogradjani ,neki moza Moravci ili Sumadinici itd .Pozdrav ,Dragan

kraja

pre 11 godina

...pa pre nego zadjemo u evropu da vidimo koliko tih "specijalnih izvestilaca" ima na platnom spisku, odnosno budzetu unije...
...poslednjih godina nije prosao skoro dan da neki od pomenutih nije izvoleo da nam otkrije svoje sumnje i strahove, nade i razocaranja glede naseg odnosa prema kim-ji...
...ako se to pomnozi sa par hiljada evra mesecne plate, otkrivamo da njihova psihoterapija kosovskim pitanjem i nije tako jevtina...
...ako dodamo tu i troskove onih koji su odmah sutradan demantovali te izjave i tvrdili potpuno suprotno, mislim da bez jedne milijarde evra godisnje nemamo sta da trazimo u eu...
...po cenu da po ulasku u eu zaposlimo i mi nasih par hiljada specijanih izvestilaca, racunica mi se nikako ne slaze...
...ja bih propustio ruku...
...bice valda i boljih karata u rukama...

Konacno

pre 11 godina

Tako bre Svoboda. Kratko i jasno. Nema dodatnih uslova. Priznavanje Kosova se podrazumeva. Konacno da se ide dalje. Nema vise laganja. Sada vlada nek se bavi samo zivotnim standardom ljudi bez da bi ih oslepio sa pitanjem Kosova.

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Konačno neko da nam kaze istinu ne može Rusija i EU. Na nama je da se opredelimo , a svaka vlas za odluku treba da snosi odgovornost. Mi evopi ne trebamo a nama evropa...

između dva hapšenja

pre 11 godina

Auuuu..., bre ! Smorili ste više sa tim Kosovom ! Cene rastu, nezaposlenih k`o šaše, kod lekara jednom u tri godine....itd. Pa ko preživi, pričaće (u Vojvodini, užoj Srbiji ili na Kosovu). Važno je mi ne damo i da nećemo ! Šta god !

Danilo

pre 11 godina

Mi se već više od 200 godina ponašamo potpuno šizofreno:vidimo stvarnost samo kako nama odgovara.
Zato bi bilo najbolje da se umesto Kosova,podeli sama Srbija.
Jedna koja bi bil normalna po evropskim standardima,i druga koja bi to isto bila,ali po ruskim.
Pa da ljudi odaberu svoju Srbiju i srećno žive u skladu sa svojim idealima,a ne da im neko drugi nameće ono što ne žele.
Zar nije bolje imati dve male i srećne zemlje nego jednu,večito nesrećnu?

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Srbija prije svega sama sa sobom mora raspraviti da li zeli u europsku ili rusku buducnost. Ako zeli u EU, jasno je da mora zadovoljiti sve zahtjeve i kriterije postavljene od iste. A zahtjev koji EU postavlja je neovisno Kosovo! Ako ne zelite u EU, onda je vrijeme da povucete kanditaturu i potpuno se okrenete Rusiji i Putinu kao predsjedniku cime gubite sve pare koje ste do sada dobivali od EU i koje su vas drzale od potpunog potonuca..

VALJEVO

pre 11 godina

Dokle vise da bauljamo u magli!
Kosovo je nezavisno braco SRBI!!!
Tacka je stavljena posle rata 99' i dokle vise da nas lazu kostunjavi i kvazi patriotski politicari!!!

Vladimir

pre 11 godina

Ako je parada ponosa dokazivanje evropskih vrednosti onda nam sigurno nije potrebna EU. Ja cu svoju decu drugacije vaspitavati. Zbogom!

Mozzart

pre 11 godina

Hocemo, priznacemo. Cestitam Kosovu, ali i cestitam Osetiji, Kataloniji, Teksasu, Kurdistanu, Republici Srpskoj, Dalmaciji...ipak su sve to drzave!

Rusija u EU

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!

LDP Glasac

pre 11 godina

Draga moja braco i sestre, dame i gospodo, drugovi i drugarice.
Znate li zasto se ja uopste ne nerviram? Jer sam ovo sve prihvatio godinama unazad. Takodje cemo i u NATO morati.

Posto niste to mogli da prihvatite, lagao vas je Tadic, laze vas Nikolic, a evropski zvanicnici im to tolerisu jer veruju "da nam je to lakse saopstiti za nekih 20god" kada budemo pristupali u EU, nego danas.

Ne bih voleo da na kraju, pred ulazak u EU, budete sokirani da je ovo istina nad istinama i pocnete da mrzite celu Evropu, pa i ponovo ceo svet, kao nekada. Ne bih voleo da posle svega zazelite "u Rusiju", jer se ne secam da nas je iko ikad zvao tamo? Evo Toma se mota oko njih non-stop i nikako da nas pozovu.

Ja se ne radujem sto smo od pocetka devedesetih do danas non stop u ultimatimima, ali sam izgleda samo spremniji da ih prihvatam.

TT.

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Neprestani flert Nemaca i Austrijanaca sa albanskim nacionalistima započet još pre mnogo decenija ISTO TAKO nije baš od pomoći.

Sandman

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".
Ljudi, ja sam verovatno glup kad mislim da su ove dve izjave susta suprotnost...

milosav

pre 11 godina

ako mene pitatae, a mislim i vecinu zitelja srbije, ni ne trebamo evropsku uniju, licno mislim da je za najvise par godina nece ni biti.

dzems bond

pre 11 godina

Hoce li ova evropa shvatiti vise da je narod srbije najvecim delom opredeljen za ulazak u EU, i da smo mi narod koji je tu i tamo kulturno i obrazovno ravnopravan sa ostatkom evrope, jedino sto smo malo bedni i neorganizovani, ali ne u meri da se ne damo srediti....jednostavno nas ne zanima nikakva rusija i slicno. Aj da vidimo sta nude u zamenu za Kosovo, i da li mozemo da dobijemo garancije da se zemlja vise nece cepati, tipa vojvodina, sandzak, itd. Malo me nervira sto nam ne nude nista sem pristupa u EU.

memory san

pre 11 godina

Jel ovi razumeju srpski? Je oni znaju da nama kad se kaze "Mora!" mi uzmemo pa redefinisemo kartu Evrope. Stvarno su losi djaci, nista ne uce iz istorije. Ne ulazim u to da li je ta nasa navika dobra ili losa. Ona je jednostavno tu..ako oni kazu "Zarad ovoga i onaoga vi morate da priznate Kosovo" Mi njimalepo "E ako moramo onda mi dole odosmo sa tenkovima a Vi bombardujete ponovo ako hocete zarad dilera heroina i kuljenih americkih kongresmena, al ovaj put vas cekamo DO KRAJA, I NA KOPNU ! "

Aleksandar

pre 11 godina

Jadni su mi svi oni Srbi koji se loze na price o Rusiji i koji smatraju da je to kao neka druga strana kojoj se mozemo okrenuti u nameri da se razvijemo i napredujemo. Razvijati se u druzbi sa zemljom koja je jos uvek u feudalizmu?! Srbi mastaju o Rusiji a 99% Srba je nije ni videlo, a kada bi je videli pobegli bi kao djavo od krsta.
Sve sto je rekao ovaj gospodin je cista istina. Kosovo je nezavisno i to mi svi dobro znamo samo je zastrasujuce to sto smo spremni da i dalje teramo inat i upiremo se da dokazemo da je nase iako svi znamo da nije nase. Cak i pretimo i spremni smo da se ponovo izolujemo braneci potpuno sizofren stav da je Kosovo deo Srbije (iako svi znamo da nije). Takva doza iracionalnosti i ludla u jednom narodu ne moze da rezultuje nicim drugim do potpune propasti i nestanka tog naroda. Dok se mi upiremo da dokazemo da su Djakovica i Prizren u kojima ne zivi ni jedan Srbin deo Srbije, nama dotle umiru Kursumlija, Lebane, Knjazevac, Priboj i jos stotine i hiljade gradova i sela. I naravno uvek nam je neko kriv, zapad nas mrzi! Menatlno mi smo u 19 veku i kao takvi 21 vek ce nas pregaziti i po zavrsetku tog veka ovde ce ziveti neki drugi ljudi. Za 50 do 100 godina nece biti ni Srba ni Srbije. Sretno nam bilo!

sofija

pre 11 godina

Sada je predsednik video Rim, valjda je nešto i zaključio. Bože, a hteo je pre samo 20 godina da ga gađa raketama, ipak ima nade............ko dočeka.

svetlanast.

pre 11 godina

da li u bilo kojoj evropskoj drzavi postoji, ministar, premijer, predsednik, vlada, skupstina ili bilo ko ovlascen da deo sopstvene tertirorije prizna kao NEZAVISNU drzavu.
naravno da ne postoji.

videli smo, mnogim drzavama je lako na teritoriji TUDJE drzave priznati novostvorenu.
nije sve u teritoriji, ima necega i u samopostovanju i ponosu.

Marko BG

pre 11 godina

Ja ga lično, priznati neću NIKADA !
Ne znam ko ima pravo u ime naroda Srbije tako nešto da uradi ?!
Gospodine Svoboda, vratite se nalogodavcima i tražite neki drugi zadatak.

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Nikada nisam gajio simpatije prema stranci LDP, ali sada vidim da jedino Čeda može uvesti Srbiju u EU, a ako nastavimo ovako da lažemo sebe kako će majka Rusija da nam pomogne, a verujte mi većina Rusa ni ne znaju šta je to Srbija, bar oni koje ja poznajem, a znam ih mnogo, samo ćemo uništiti sebe pokušavajući da sebe učinimo gubernijom zemlje koja nas hoće samo da iskoristi za svoje ekonomske ciljeve (NIS,...)

živa istina

pre 11 godina

Srbija ne može ući u EU čak i da prizna nezavisnost Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Jednostavno, ne postoji ničiji interes za to, a mnogo je lešinara okolo.

Naša jedina šansa je raspad EU.

Poslednja parada ponosa u Srbiji je bila kada su nasi stari uzvikivali BOLJE RAT NEGO PAKT i to protiv mnogo jaceg igraca

pre 11 godina

Zemljo otvori se.

Citam ove mudrosti jednog iz grupe Nobelovaca za mir i pitam se kome jos nije jasno da Srbija nije do sada priznala Kosovo ne radi toga sto to za Evropu nije ohrabrujuce nego iskljucivo radi toga sto bi to za nas bilo i uvek ce biti ponizavajuce da priznamo nezavisno Kosovo kao uslov za pristup u EU.

Gde nadjoste ovog senilnog dedicu?
Pa on se ne seca sta su im nedavno jasno rekli T. Nikolic i I. Dacic. To necemo ... ajmo dalje.

Sercan

pre 11 godina

Čiča poranio sam da popijem kafu pre nego počne naš brat Nole, I ti me ovako na sabajle nasmeješ do suza. Pa znaš li ti da mi Srbi jedino plašimo promaje i ničega više, nema mora, jok.

Владимир

pre 11 godina

Онда сине мој нећемо ни ући. Ја сам сасвим задовољан статусом какав има Швајцарска. Ниси у унији али као и да јеси. Имаш отворене границе, трговину са ЕУ и милина. Наравно и за чланство и за статус као Швајцарска треба да ускладимо готово све прописе са ЕУ. Треба наравно да имамо потпуно ефикасно судство пре свега затим државну администрацију, полицију, ... што ће нам требати око 5 година и нема фрке ;)

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

licemerje

pre 11 godina

Primeceno je da Nemacka narocito insistira i da sve radi da Kosovo dobije nezavisnost.Da li je to neprincipijelno i licemerno kad se pogleda njihova proslost, koja je donela stravicna i nezapamcena stradanja milionima nevinih zrtava.Koliko vidimo i sada ima istu teritoriju kakvu je i imala.Niko joj nije definitivno oduzeo deo Nemacke kao kaznu za ono sto su cinili.Pa sad ne razumem ,otkud to da su oni ti koji najvise forsiraju raspad Srbije. Ovolika ostrascenost i insistiranje je licemerno i osvetoljubivo.Ako smatraju da smo napravili velika nedela na Kosovu ,odgovorno tvrdim da niko nije ucinio vece zlo na svetu od njih samih.Prema tome svi ovi predlozi Nemacke pa i za ponovnim uvodjenjem viza je prepotentna i licemerna igra sa Srbijom.I dok nasi politicari pokusavaju da sa Nemackom uspostave dobre ekonomske tako i politicke pa i kulturne veze,oni nas stalno beskrupulozno podsecaju na samostalnost Kosova i time u stvari dokazuju koliko su neiskreni u zelji da Srbiji bude bolje.

Preža

pre 11 godina

Srbija će, pre pristupanja Uniji, morati da prizna Kosovo? Pa, i Španija je u Uniji, pa ga nije priznala? Kako to? Da je možda ne izbace zbog toga?

Republika Srpska

pre 11 godina

"Bože blagoslovi ne prijatelje moje" Sveti Vladika Nikolaj Velimirović..
oni koji nam ovako nešto kažu su naši prijatelji,na vrijeme nam govore šta nas čeka i ne zavlače nas,bukvalno nam kažu "ljudi osvijestite se,zezaju vas i lažu,okreni se Srbijo sebi i bori se i ne vjeruj u bajke"

Goran

pre 11 godina

nista se ne mora...
mora se samo umreti a i to uskoro nece morati..
prototip toga je Dacic... bio je mrtav ali je vaskrsao i preziveo sve afere, pljacke, postao ministar pa i Premijer... evo kako ima zivota posle smrti.. i sto je nacrnje od svega... niko mu nista ne moze i zivece on jos duuuuuugoo, duuuugooo.........
kuku nama..........

BOLJI ZIVOT

pre 11 godina

To su nam i Turci govorili 500 godina, al ne za Kosovo nego za celu teritoriju, mi izdrzasmo, a Turci padose. Ne bi nam bilo bolje ni tada da smo se svi poturcili,tj. ne bi bolje ziveli. Sada ista prica, samo drugi GLAVNI GLUMAC. BRRRRRRRR

Vladimir

pre 11 godina

@ dza ili bu
"Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad."

E ovo je sustina! U ovoj recenici je izrecena sva glupost i iracionalnost naseg naroda. Kako mozemo da biramo izmedju Kosova i EU kada Kosovo nije nase niti postoji mogucnost da ga vratimo nazad osim da pokusamo ratom ali to se unapred zna da cemo ga izgubiti je bi se sukobili sa NATO-om. Ako na referendumu kazemo Kosovo da li to znaci da cemo ga dobiti nazad??? Naravno da ne! Kosovo ili EU je lazna dilema. Ona ne postoji. To je kao da prosjak na ulici dodje ispred dve velike kuce sa bazenima i bira koju ce od te dve, a nece dobiti ni jednu sve jedno sta da izabere. Zato nemojte vise sa tim glupostima. Kosovo je izgubljeno i kraj price. A EU nije carobna kutija i dajte da mi upristojimo nasu zemlju i da zivimo normalno zbog nas, a ne zbog EU, a na kraju krajeva i ne mora da udjemo u EU, ali dajte da zivimo normalno. Inace jedina mogucnost da se Srbija kao drzava barem delom vrati na Kosovo je ulazak u EU i NATO. E sada posto nista ne razumete lupajte minuse. Da ovaj narod nesto razume ne bi smo sada bili ovde gde smo.

Predrag

pre 11 godina

Pobogu ljudi zašto ste kivni na čoveka? Jel rekao nešto što ne znamo? Znam ja da nište ne mora sem da se umre ali ukoliko se želi u EU moraće da se prizna Kosovo. Zato smatram da je najpoštenije da se koliko jepre moguće organizuje referendum sa pitanjem: Da li ste za ulazak Srbije u EU po cenupriznavanja Kosova? To je najpoštenije pa narod nek odluči. I to treba što pre, da znamo u kom smeru da se vodi država a ne da se dovedemo pred svršen čin. E sada da bise organizovao referendum neka stranka mora da prikupi određeni broj potpisa građana, 200.000 ako se ne varam. Pitam se samo zašto ni jedna stranka, uključujući i Koštuničinu, to ne čini. Zaključite sami zašto.

makoto nagano

pre 11 godina

Sta mislite ako odbacimo EU da ce Kosovo biti nase? Budimo realni bar jednom u zivotu. Sve dok tumaramo u magli nikad nam nece biti bolje!

svaleracija

pre 11 godina

Oni nazivaju nase odnose sa Rusijom kao flert.Ja bih to pre nazvala kao vrlo isplativo ekonomsko trziste kao i kinesko, koje je on zaboravio da pomene.Ne znam zasto je to flert, kad i oni uveliko flertuju sa Kinom. Skoro se desila prijateljska poseta Merkele Kini, sa sve nemackim privrednicima,gde su napravili odlicne poslovne ugovore i pri tom su trazili pomoc za EU,naravno finansijsku.Pored toga i sa Rusijom imaju izvrsne i bliske ekonomske odnose ,pa su cak i prvi otrcali u Rusiju da se pozicioniraju kada se ona otvorila prema stranom kapitalu.Pa sada tamo imamo mnogo nemackih firmi koje odlicno rade.Pa kada je za njih isplativo da flertuju sa Rusima ,ne znam zasto to nije dobro za nas.Ili oni mozda misle da su nesto posebno,kao nacija koja ima tapiju na srpske interese.Uostalom zasto ne bi flertovali kad nam oni otvoreno izjavljuju ljubav a mi iskreno ne znamo sa kime cemo.Neznamo ko je iskren a ko ne.Ko ce da nas prevari a ko ne...

Harold

pre 11 godina

Flert sa Rusijom ! Aaahahahahaha!!!
Koji bre Rusi!?
Pitajte: Bugare, Cehe, Poljake, Madjare, ...
Ma, pitajte Ruse koliko su od svojih glavesina nastradali.
Flertujmo sa Rusijom, pa cemo biti j****i.
p.s. Kosovo ODMAH priznati. Odugovlacenjem nista ne dobijamo, a mnogo gubimo.

kad slepci marsiraju

pre 11 godina

Za poslednje cetiri godine Srbija je dobila kao finansijsku pomoc od EU vise od milijardu evra. Nedavni clanak u Politici pominje sest milijardi ali ja ne znam odakle im takva informacija. Od Rusije je Srbija dobila nulu pomoci a isto tako i od Kine. Srbi nemaju nikakvu vrednu i znacajnu proizvodnju da bi izvozili u Rusiju i Kinu tako da je cilj flertovanja sa Rusijom i Kinom da iskamce neki kredit i da pokazu Zapadu da Srbija ima alternativu. Takvim blefom Srbi plase mecku resetkom i sigurna izazivaju vise smeha u EU nego zabrinutosti. Od 31 astronauta koliko ih Rusija ima nijedan nema stan. To prilicno dobro pokazuje koliko je Rusija u stanju da pomogne i sebi a kamoli nekom drugom. Bez pomoci EU i trgovine sa EU Srbija ce ce vratiti u srednji vek. Zasad je EU milosrdna prema Srbiji i ne obraca paznju na bezmislice koje srpske vlasti rade i pricaju. Koliko ce to dugo trajati? Ne znam da li je u pitanju neznanje ili glupost komentatora koji misle da moze Srbija da prezive bes pomoci Evrope. Vlast se inati i junaci pred javnoscu jer misle da to mogu doki Srbija polako tone. Videcemo dokle ce to moci.

Alex

pre 11 godina

smem se kladiti da ce srbija priznati kosovo, bi ce to opet varijanta 5 do 12 , ali hoce sigurno. zahvalimo se velikoj pobedi nad nato paktom 1999. godine, i rezolucijom pardon kapitulacijom 1244.

Pravda i istina

pre 11 godina

Jasno je to bilo i pre , jer je u svakom do sada dokumentu koji je Srbija potpisivala sa EU u predhodnih 12 godina pripreman put i papirom i olovkom da se jednom jednostavno vrhu politickom Srbije u datom momentu kaze da su oni Kosovo i Metohiju vec prizbali na papiru, jer oni uvek u dokumentima pisu reci koje se mogu tumaciti dvosmisleno.
Neka izbce iz zadnjeg dokumenta ( tertorjalni integritet) kada to nije bitno za ostvarivanje cilja nezavisnosti KiM?
Ne jasno je da oni ne zele nas u EU u MEDJUNARDNO PRIZNATI GRANICAMA, nego ponizene i porazene za sve one predhodne ratove u kojima smo uvek bili na PRAVEDNOJ STRANI.Jasno je ko sve ovo smislja i kreira ali mi smo sigurni da i ovoga puta kao i mnogo puta ostacemo na PRAVEDNOJ STRANI SVETA jer drugog puta nema , jedna stara izreka kaze (SVE STO JE OTETO TO JE I PROKLETO) .
Uredimo drzavu zbog nas nasih pokolenja pokrenimo ekonomiju a imamo sve potencijale i onda ce i ti nasi " PRIJATELJI" drugacije se ophoditi prema nama.

segert emanuel

pre 11 godina

Za sve stvari koje su nam se desile u poslednjih 21g,mogu reci sa sigurnoscu je kriva katasrofalna beogradska politika.
A stanje Srbije kad bi i nekada usla u Evropsku uniju vidim u STATUS-u QUO-ociti primeri Rumunija i Bugarska,korupcija i kriminal na istom nivou,kao i pre ulazka.
U Prevodu drzave koje su bile pre ulazka bogate i ostale su takve ,i one koje su bile siromasne nisu nesto napredovale.
PS.ako mi sami sebi neznamo pomoci,nece to uraditi ni Evropska unija ni Rusija ni dragi BOG

Zarko

pre 11 godina

Cim Bavarska bude Turska republika onda ce Kosovo da postane Albanska :-)
Priznavanje kosova nije stvar Unije,vec svake drzave po na osob.
Mi inace imamo dobre odnose kao susedi jer gotovo i da nemamo sa njima kontakt.
Vec 13-a godina kako nas smarate sa EU,eto ja vise ne zelim i bas me briga koje ce te fasisticke metode da oprobavate.
Sve se lepo moze zavrsuti na skupstini UN i onom tuzbom koju ste pokusali da stopirate.
U italiji prostitucija i droga,u holandiji prostitucija i droga,u nemackoj prostitucija i droga i sad kao vi nama objasnjavate kako i sta.
Pa za sledecu godinu ima u inat da se odrzi i GAY parada i hravtima da prestanemo da izvozimo repu pa onda zvacite trsku i ona je slatka i odlicna za cokolade

djuro

pre 11 godina

Biti clan EU ne znaci nista za zemlju kao Srbija. Bili bi samo Nemacka kolonija i nista vise. Da uzimaju radnu snagu kad im treba, da izvoze sve i svasta. A ekonmija u Srbiji bi tek onad bila razbijena i zaduzena! Najbolje je sto Kostunica veli. Politicka i vojna nezavisnost i neutralnost. Nijedna mala zemlja u EU to nema, nego rade kako im Nemci kazu.

IVAN

pre 11 godina

Eh što nisam Toma, otero bi ih sve u peršun...I njih i njihovu EU...Bio sam dugo tamo, verujte ništa nije bolje, samo su problemi druge vrste, ali ih ima i više nego ovde (ono što su njima problemi, nama je uživanje u životu :))

Dza ili Bu

pre 11 godina

Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad. Sve stranke sto se zalazu za jedno i druge samo pricaju prazne price i koriste vreme da budu na vlasti, gospodare javnim preduzecima i zive ko bubrezi u loju. Ako oni nemaju petlju ili nece da odluce, trebalo bi narod da odluci i da najzad krenemo bilo gde... Ovako Srbija stoji, propada, zaduzuje se. Koliko je tesko da se to shvati?

sustainable fluffiness

pre 11 godina

Ako dobro razumem, Svoboda hoće da kaže da će nas realnost naterati da priznamo Kosovo jer ćemo pre ili kasnije morati da se iskonstatujemo kao susedi, jer će morati početi da teku ljudi, roba, kultura, nauka, kao što je bilo i sa Hrvatskom, koliko god da je Knin pre toga bio srce Srbije.

Samo Svoboda ne zna da je prosečnom građaninu Srbije bitnije gde je neka Kosovka devojka pojila nekog junaka pre 600 i kusur godina i gde su manastiri sazidani pre 700 i kusur godina (iz kojih monasi danas diluju oružje) nego ko živi u zemlji pored njegove, verovatno životom sličnim njegovom. A to je, sve mi se više čini, muka koje ćemo morati da se osvobodimo zbog nas samih, a ne zbog EU.

Ivan

pre 11 godina

Ne vidim, da Nemci i Slovenci imaju problema sa povezivanjem sa Rusijom.

Inače....kad će se ovi iz EU dogovoriti izmedju sebe. Pravno i formalno priznanje Kosova i Metohije kao druge nezavisne države Albanaca, ne može biti uslov jer 5 država EU ne priznaje to isto Kosovo.

milos babic

pre 11 godina

matori (nije za objavljivanje). Zemlju nam nisu uzeli turci 500 god a ti ces da nam dajes ultimatume... plavusan (nije za objavljivanje)...

Miladin Teodorovic

pre 11 godina

Sačekaćemo mi pre da se raspadne Evropska Unija nego što priznamo Kosovo.
A bogami kako je počelo daj Bože da će sastaviti još 3 godine.

Glasinac

pre 11 godina

Ako će Srbija morati priznati nezavisnost Kosova radi ulaska u EU , onda nam ta EU nije ni potrebna.Nema toga u Srbiji koji će priznati nezavisnost Kosova.

santa justa

pre 11 godina

Pa kosovo nije u srbiji od 1999 god. A nasi režimi ga ne priznaju samo zato sto se mali broj srba I kosovara enormno bogati na tome.

Sasa

pre 11 godina

Brate al je ova evropska zajednica ogromna birokratija. Ima toliko nekakvih izvestilaca da je tesko i nemoguce sve to pratiti. Ko bre placa sve te j---vetre?

mp

pre 11 godina

gospodin Svoboda izgleda ne zna sta je to srpski inat. Uvek ima prilike da se nauci samo polako tek smo poceli da se inatimo. Sve je dobro dok ne poludimo ...za sada jos nismo poludeli ali nikad se ne zna.
Sto se tice "Evropskih vrednosti" mi smo ih imali pre mnogih Evropljana. Nase srednjovekovne drzave su starije od mnogih drzava u Evropi. Nas doprinos svetskoj bastini su neprocenjive stoga gospodine Svoboda knjigu u ruke da se podsetite o nasoj kulturi i slavnoj istoriji na Balkanu. Ako ne postujete nas, onda postujte nase stare i njihovu veliku zrtvu. Nasa zemlja skupo je placena mnogo skuplje od tih "novih Evropskih vrednosti"
Nemojte nam vise slati ovako beskrjano glupe i idiotske poruke ...jer nema vajde. Kako to niste naucili do sada zaista mi nije jasno.

Djole

pre 11 godina

Cim vi nas toliko pritiskate da priznamo Kosovo, znaci da oni sustinski nemaju nezavisnost koliko god se trudili da kazu da je to za njih gotova stvar. Osim toga MORA se samo umreti (a NE MORA se priznati nezavisnost Kosova), zato (nije za objavljivanje)...

Prwdlog

pre 11 godina

A da mi Srbi i nasa drzava Srbija malo predjemo sa tog "flerta" sa Rusijiom u jednu vise ozbiljnu vezu, npr. Vojno-politickog karaktera sa Rusijom?? Nebi ni "evropljani" morali da se ovoliko vise brinu o nama agresivnima i nadobudnima.

Evropa se danas vraca svojim korenima, a to korenje ko i u vreme Austrougarske i svetskih ratova raste oko vrata Srpskoga naroda. Bolje bi nam bilo pamet u glavu i... Dok jos imamo manevarskog prostora.

Natasa Peric

pre 11 godina

Ala nas vozaju:(
Ne nadajte se da bi nam bilo bolje ako priznamo Kosovo i udjemo u EU. Nama se ne nudi EU da bi oni nama ucinili uslugu i odrekli se neceg da bismo mi u Srbiji ziveli bolje. Sve su to interesi u pitanju! Moze im se pa nas vozaju. Eno Bugari su u EU i nista bolje ne zive od Srba

kiza

pre 11 godina

Kako mislis morace da prizna,mora samo da se umre i nista vise se ne mora.
Ja sad ne bih iz inata,pa nek se slikaju.
Mi smo ionako pukli,mozda i moze i gore nego sto je sada ali takav je zivot u ovoj nasoj Srbijici.

prodanovicm

pre 11 godina

Нећеш бре ући у ЕУ никад , а можда ни тад , ако не признаш Косово .
То је већ и будалама кристално јасно .
Зашто се онда наставља са политиком "и КиМ и ЕУ" ?
Дај бре да се већ једном на глас народу каже "Ако мислимо у ЕУ морамо признати Косово...да ли сте ви за то или не" .
Ако нисмо за то...дај онда да већ једном баталимо ту ЕУ...или , ако смо за то да се призна Косово , дај да и то завршимо па право у ЕУ.
И крај приче .
Само,
трговина је то , транге-франге .
Ти њима Косово , они тебе приме у ЕУ .
Е сад , исплатили се нама та трговина ?
То је питање .
Замисли бре да им у по фрке даш Косово (да га признаш) и они теби наравно кажу:Ок , примићемо вас у ЕУ првом приликом...тамо негде око 2020 .
А до 2020 се ЕУ 5 пута може распасти .
Нема више , свак на своју страну .
И шта смо онда урадили ?
Признали (дали) Косово за шта...за ништа .
Не знам , они нама у овој транге -франге трговини траже нешто видљиво и опипљиво, нешто много вредно...у замену за "мачку у џаку" .

Vizionar

pre 11 godina

Ama, bre covece , koga ti hoces da prevaris? Ja znam da EU uskoro nece postojati pa nemamo gde da udjemo vec vi hocete da zavrsite posao pre nego sto nestanete.

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

G-dine Svoboda,govorite o cinjenicama.Cinjenicu isto tako predstavlja i medjunarodno pravo koje jasno definise kad i pod kojim uslovima jedna drzava moze da postane nezavisna.

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

Vlade

pre 11 godina

Covek kaze da mora da se prizna Kosovo, ali to nije uslov za EU, medjutim pre nego sto se pristupi EU u svakom slucaju mora da se prizna Kosovo.
Nacin pricanja ovog cinovnika je u stilu najgoreg ulicarskog dilovanja, samo sto je mnogima ovde i ..... slatko ako je iz EU.

Strpljenje je majka mudrosti!

pre 11 godina

Odlicne politicke i ekonomske odnose Srbije i Rusije nazvati flertom je vrlo neozbiljna izjava, ali govori o tome koliko "njih" iz EU to boli i ne prija im. Srpska vlast mora strpljivo i uporno da nastavi u istom smeru, u interesu nase zemlje. S druge strane, pomenuti politicar kome ocigledno bezobrazluk nije stran, izgleda nista nije naucio iz nase istorije...

Goran

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći", rekao je Hanes Svoboda.

Po mojoj oceni i jeste. Nešto ste se u poslednje 2-3 nedelje probudili, svi pričate o Kosovo, o priznanje, o porušenje bezviznog režima. Od jednom pretite sa sve strane kako bi ste Srbiju upozorili da ne prodaje svoje blago rusima, nego vama. Nego neka samo dalje tako, ova vlada barem shvatila da kad već nemožemo da opstanemo sami, treba da se prodamo skupo zapadu ili istoku. I jedni i drugi su iste krvopije.

A to je i razlog zašto EU ne dozvoli da se cepi severno Kosovo. Rudnici na Severu su već rezervisani za bivšeg generala Clarka i za gosp. Albright.

vava

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!
(bane, 13. oktobar 2012 22:51)

Evo gosn bane ili kako god, voleo bih da cujem sta konkretno znaci to "EU ce se uskoro raspasti", odnosno za koliko godina je to "uskoro"... Onda sam sprman da se opkladim s tobom u nekoj ovlascenoj ustanovi (ako postoji), i da stavim opkladu da se to nece dogoditi za "uskoro" vremena... Kvantitet opklade sam odredi... Kad si vec "ubedjen"...
A siguran sam da ce EU opstati bez nas...
Nisam siguran da cemo mi bez nje, a bez Kosova cemo sigurno opstati...

SAD se lomi

pre 11 godina

Srbija definitivno moze mirno da spava, po pitanju pristupa EU, dogod i poslednja od zemalja clanica ne prizna Kosovo!
POSLE dobijanja datuma i otpocinjanja pregovora (kad god da se to dogodi), (a do tada, kako i sama EK kaze, Srbija nece morati da prizna Kosovo), EU vise nema nacina da uslovi/prisili Srbiju da prizna Kosovo, sve do DANA ulaska u EU! Mogu da nam na krace i duze vreme ne zatvaraju odredjene agende, datum ulaska odrede cak za 2200. godinu, ali nam to pitanje, priznanje Kosova, funkcionalno ne mogu postavljati. To znaju i oni koji su iz EU priznali Kosovo, a ... znamo i mi. Otud ovolika, svako-malo, prica o priznanju (makar) i "integriteta" Kosova, otud se svako-malo poneko iz EU oglasava "kako Srbija MORA" da prizna.
Srbija ENERGICNO mora da insistira na brisanju "integriteta Kosova" u izvestaju EK, ne bi li nastavila pregovore sa Pristinom! U suprotnom, prelazeci preko ove fraze, nastavljajuci pregovore, bolje odmah da prizna Kosovo, (zaboravi ulozen trud i pokusaj insistiranja na rez. 1244) i ubrzano udje u EU, umesto da se maltretira sa tim pitanjem (svoje juzne pokrajne)!

Čudoljub

pre 11 godina

Možda sam paranoičan, ali sve neki izvestioci sa slovenskim prezimenima: Kacin, Lunaček, Svoboda. I to obavezno iz Slovenije ili Austrije. Nije valjda da oni važe za najbolje poznavaoce ovdašnjih prilika? Ako je tako, ne piše nam se ništa dobro.

Marko

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
To vam je ono kao kada devojka koja vas ne zeli, ljuti se sto vi uopste trazite neku drugu umesto nje "princeze" ?! Kada vec necemo u nikakvo dogledno vreme da pristupimo EU sta se onda njih tice sa kime mi sve zelimo da saradjujemo. I Kipar je uzeo kredit od Rusije i nije priznao tzv. Kosovo pa da nece mozda ovaj da izbaci Kipar iz EU ?

Nikola

pre 11 godina

Hahaha... sta nam rade, vec je postalo smesno. Verujem da ce sledeci uslov biti da na narednim izborima vladu formira novoosnovana partija lbgt-a ili nekih drugih slicnih njima!!!
"a ja se pitam, kol'ko kosta Srbija" B.S.

Wilde again

pre 11 godina

@Bez ISTINE ne možemo napred!
(bezimena, 13. oktobar 2012 23:41)

U Srbiji ISTINA nikada nije ni postojala pa je zato suvisno traziti je ovde.

bezimena

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!
(Rusija u EU, 14. oktobar 2012 10:29)

- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše

neko iz mase

pre 11 godina

Čak i da priznamo Kosovo, nalazićete vi neke nove uslove. Ne kažem da smo "zlatni", ali primili ste u uniju mnogo gore od nas. I ono malo nas proevropski orijentisanih će vam okrenuti leđa. To će biti razlog da se otcepe lale, a kad uzmete žito pod svoje, kao što ste uzeli resurse na Kosovu, tek tad nam nećete dati da pristupimo. Sve mi se više čini da vam je to i cilj.

pijem da zaboravim

pre 11 godina

imam utisak da je baka stana sa okruznog saltera bila angazovana da prokomentarise komplikovano politicko stanje u srbiji i da glas ovih anonimusa treba dostojanstveno ignorisati.

Jugoslavija je bila ono o cemu ce nizi cinovnici neke kacelarije evropske unije moci da mastaju i idealizuju

YU

pre 11 godina

Ali zasto se toliko kidati? Covek je lepo rekao da Srbija mora da prizna Kosovo SAMO AKO zeli da udje u EU. Ocigledno je da vecina Srba to ne zeli, i da joj je bliza Rusija. Niti vas ko tera u Evropu, niti da priznate da je Kosovo nezavisno, voda mokra, a zemlja okrugla. Opustite se.

Deda Jovan

pre 11 godina

Srbija bi pod hitno morala da proglasi moratorijumna razgovore o pristupanju u EU za narednih tri godine, jer ima toliko zahteva da vise niko u Srbiji nezna o cemu se zapravo radi. Svi nesto zahtevaju od Srbije ali niko nezna sta hoce. Jedino svi kazuju Srbiji da ne moze u EU. Izgleda da Srbiji nije nista ostalo nego da Rusiji ponudi mesto za veliku vojnu bazu na teritoriji Srbije kako bi osigurala sigurnost postojanja zemlje Srbije. Samo tako ce se osigurati buducnost Srbije.

secanja

pre 11 godina

Ma kakav Tadic.On se izvinjavao gde god je mogao pa su i njemu stalno trazili samostalnost Kosova a on je non stop govorio kako... Kosovo nikada necemo dati.Ovo je kontinuitet i nista vise.U vreme Tadica su jos pokrenuli pitanje viza.Secate se kad je Dacic isao da objasnjava i obecava da ce se smanjiti broj azilanata.A u stvari sve to nema veze,ko god da je, oni ce to isto traziti i sa istim ucenjivatikao sto su i dosad radili.Pa vize su nam zato i ukinute,da bi imali cime danas da nas stezu posto su zavrsili sa Hagom.

Vladimir

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

Sabina01

pre 11 godina

Ovaj nas Nikolic hoce da nas svet moli kao da smo neki faktor nekome. Pazi uslov. Kao da je Kosovo prazna teritorija. Kad je Srbija toliko ravnopravna prema svim svojim gradjanima, sto nam predsednik Srbije ne bi bila Jahjaga!?

rod

pre 11 godina

e pa srbija nece morati da prizna kosovo jer kosovo nemoze biti drzava.ne zaboravimo da se istorija stalno ponavlja...pa ako nemozemo u eu onda nikom nista.okrenimo se malo sebi i mnogo vise da radimo i necemo ni trbati ulaziti u eu a ni u rusiju.pa normalno je da nam eu nije jedini partner,izes takvog partnera

sasa

pre 11 godina

pa ljudi zar vi verujete da ako srbija nedaj boze prizna kosmet da ce mo uci nekad u evropu. pa dokle bre da smo najivni vise evrop ce se raspasi za koju godinu jer vidite da samo nemacka u toj evropi je jaka ostali su samo sluge. ne zavaravajmo se o lepom zivotu u njoj jer ga nema. nego okrenimo se sebi i svojoj zemlji i bice nam bolje.

s

pre 11 godina

"Šta je ovo... Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu"."

pa ne, mnogo je bolje raditi za 10e mesecno kao npr kinezi, ili zabranjivati bilo kakvo kriticno misljenje (rusi), ili...

Građanin

pre 11 godina

1. EU i posebno Nemačka imaju obimnu saradnju sa Rusijom a nama to prigovaraju.
2. Ni sve članice EU nisu priznale Kosovo a od Srbije to trače.
3. EU ne priznaje teritorijalni integritet Srbije (sa Kosovom i Metohijom) a od Srbije traže da prizna teritorijalni integritet Kosova
100 godina od početka Balkanskih ratova na Balkanu je sve isto, EU je samo proširena Nemačka i Austrougarska i ponovo je na Drini, Turska se vraća na Kosovo i u Sandžak. Stvara se Velika Albanija. Slabi se Grčka kako bi je Turska progutala u paketu sa Makedonijom. SR Jugoslavija je rasturena da bi se onemogućio izlazak Srbije na Jadransko more.
Ko god bio na vlasti u Srbiji naši neprijatelji će voditi istu politiku.

Aleksao

pre 11 godina

Iskreno gospodine Svoboda mislim da vas ni vasa zena vise ne slusa,ostavite se Srbije i njenih svetinja jer ste nedostojni i ime da im izgovorite i nadam se da ni vi ne verujete u bajke koje pricate!

Srba

pre 11 godina

Nisam brojao, ali je ovaj gospodin, bar deseti koji je našim zvaničnicima rekao da Srbija, kad tad mora da prizna "nezavisnu državu Kosovo", ako želi u EU! A šta rade naši na vlasti? I dalje "tvrde" da Evropa nema alternativu i da bez KiM nećemo u EU!?? Pa, gospodo, kako je to moguće? Pa nemojte više da nas ...... u zdrav mozak! Možda ne razumete kada vam lepo kažu!? Možda biste bolje "razumeli" da vam nacrtaju!?

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ma, paliii! neko ko zivi i najrazvijenoj od clanica eu, i svakog dana iz geldautomata vadi friske eure, moze ti revi: propada eu, ostaju nemci i jos poneki, a kosovo u srbiji, kao i hiljadama godina ranije, jer ste slabi da nam ga uzmete.!

Dejan

pre 11 godina

Vi sto se palite da Srbija ne zna sta bi sa Kosovom. Nekadasnja drzavna paltforma na tzv pregovorima (2005-2007) je bila "Vise od autonomije a manje od nezavisnosti za Kosovo uz uslov da to isto vazi za sever Kosova prema Pristini. To znaci sledece:
1. Srbija na planira da vrati nazad 1.5 miliona Albanaca, pa da ne zna sta ce sa njima.
2. Albanska uprava na Kosovu ima sve atribute drzavnosti, osim suverenosti i prava na stolicu u EU.
3. Albanska vlast u Pristini ima prava na medjunarodne ugovore i saradanju sa drugim drzavama, ima prava na svoju valutu, Ustav.
4. Onoliko koliko je Kosovo zavisno od Srbije, toliko je sever zavisan od Pristine.

Dakle, sustina tadasnjeg srpske pozicije je bila da se obezbedi da svi nealbanci koji to zele sa Kosova mogu da uzivaju odredjene blagodeti drzave Srbije (penzije, plate, telekomunikacije...) a da albanci i oni koji to ne zele prhvataju sve insitucije Pristine.
Ovim planom je Srbija sacuvala Kosovo u smislu da svi oni na Kosovu koji zele da zive u drzavi Srbiji u njoj i zive a Albanci imaju svoju vlast i jedino sto nemaju je stolica u UN i ono sto sledi iz iste.

Quack

pre 11 godina

Da rezimiramo:
2012. na izbore u Srbiji izašlo blizu 4 miliona glasača. Većina glasova raspoređeno na 4 veće partije (koalicije). Na prošlim izborima na Kosovu 600 hiljada albanaca je izašlo da glasa. Zašto sve ovo?
U slučaju da nekim čudom vratimo Kosovo u okvire Srbije, imaćemo u parlamentu partiju albanaca koji je iste veličine kao SPS. Razmislite o tome.

wlado

pre 11 godina

ne mora, vazno je da ostali priznaju pa cemo onda i mi morati ili ne...nece biti bitno


pozdrav za juzne komsije, za najmladji narod u evropi, od najstarijeg naroda u evropi.

svetlanast.

pre 11 godina

svi oni koji kazu da je nezavisno kosovo realnost su u pravu.

samo se postavlja pitanje da li bi neko /predsednik, premijer, ministar, skupstina, vlada/ iz neke od drzava koje su priznale drzavu kosovo, u slicnoj situaciji, u slucaju da deo naroda NJIHOVE DRZAVE proglasi nezavisnu drzavu /iz bilo kojih razloga/ - oni zvanicno i javno pRIZNALI NOVU DRZAVU NA SVOJOJ TERTIRRIJI?

to jos nismo culi a svasta smo culi za ovih 12 godina i jos cemo se svacega naslusati.

mkk

pre 11 godina

Srbija nece da prizna kosovo i ajd sad setajte i nadjite neke druge za ucenu!toliko ste nam se smucili sa tim vasim ucenema da sad i sve da nije bilo nase pa necemo da vam ga priznamo!

Thatright91

pre 11 godina

Al ste vise dosadni sa tim Kosovom. Danas mora da se prizna,pa ne mora,pa tako svaki dan citam dva ponudjena misljenja.A ono vec nezavisno... ironija!

Eu cirkus

pre 11 godina

Znači Eu ide od toga da Srbija ne treba da prizna Kosovo do toga da Srbija MORA da prizna Kosovo. Eu time pokazuje da je vrlo neozbiljna unija, da ni sama ne zna šta hoće. Upravo igrarija Eu oko Srbije ruši poverenje naših gradjana u nju. I kako očekuju da Srbija prizna Kosovo kada ga pet članica te iste Evrope nije priznalo?

z

pre 11 godina

Onda ne hvala. Kakva je uopste korist od EU ako moras da se odreknes svoje teritorije samo da postanes clan? U evrozonu nas nece primiti nikad, tako da od svega ostaju silni uslovi a korist minimalna.

JR

pre 11 godina

Od evrointegracija Srbije, najviše koristi će na kraju imati Kosovo. Dobiće priznanje od Srbije, a Srbija verovatno nikad neće postati član EU. Tako će poraz Srbije biti konačan i potpun.

Posmatrac

pre 11 godina

@Igor, mala ispravka za tebe, posto zivimo u Srbiji.
Mora se: umreti, ici u wc i platiti struja. Ostalo, i ne mora bas.
Pozdrav uz prizvuke sarkazma.

Pera

pre 11 godina

Postovani Deko sa slike,na vrhu teksta.Duh nase dugovekovne Tradicije kao i Duh nasih Deka i PraDeka koji su polozili zivote za ovu nasu 'malu' ali ne tako bezznacajnu zemlju nam Nikao ne nalaze da priznamo Kosovo i Metohiju.

Aca

pre 11 godina

Mi, obični građani to znamo, ali se naši političari "prave ludi" na ne znaju! I ja se sada pitam koga mi to imamo na čelu države, kada "ništa ne razumeju i ništa ne znaju"?

klenga

pre 11 godina

sve što čovek kaže je surova istina,brutalna i perverzno bludna u svojoj ogoljenosti...mazohističko uživanje u njoj je strast dobrog dela populacije nebeskog naroda...dok neki samo zatvaraju oči,praveći se da ta sablazan ne postoji,retki su oni koji to prihvataju zdravorazumski....jednostavno,za nas nema nade...

bosanac

pre 11 godina

ovog evrposkog strucnjaka najurititi i zabraniti mu ulazak u srbiju,pa nek‘ svoju demokratiju prodaje na nekom drugom mestu,i ako jednog dana srbija prizna kosovo,sledeci uslov bice raskidanje svih politickih i ekonomskih veza sa rusijom,demokratski nema sta.

Aca Znalac

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.

gradjanin kosmopolit

pre 11 godina

Sve to je @Aleksandar u svom komentaru rekao o Rusiji, sadasnjoj,nema razlike od nekadasnjeg SSSR-a, je APSOLUTNA istina

Ko nije ziveo u Rusiji, taj nemoze da pojmi kako je tamo zivot za jednog obicnog radnog gradjanina Rusa, a o seljacima da i ne govorim-izuzeci su predsednici-prezidenti, tih kolhoza, i svi politicari,od najnizeg cina do najviseg politickoga vrha
a tek kakav je ROBOVSKI zivot za njegove satelite, za to treba pitati nekadasnje istocnoevropske zemlje koje su sada u EU

Ne da bi pobegao kao djavo od krsta, nego bi sve moguce amajlije protv zla okaci na sebe a ako treba i peske bi krenuo samo da izadje sa ruske teritorije

IV

pre 11 godina

@Sandman
Procitaj jos jedanput pa dobro razmisli,u njenoj izjavi nema nista kontradiktorno.Znaci u procesu pristupanja necemo morati da priznamo Kosovo,taj proces ce biti dug 10 godina,ali pred sam ulazak u EU cemo ipak morati,to je rekla.

Cinjenicno stanje

pre 11 godina

@Aleksandar: BRAVO!
Jedina prava istina, u par redaka!
Ali, Srbi ne vole istinu, lakse im je da ludijaju u nekom imaginarnom svetu!

Petar

pre 11 godina

Kolicina gluposti medju srpskim narodom poprima zastrasujuce dimenzije. Komentari uglavnom idu do toga da se EU raspada (!?!), i da se tamo lose zivi (!?!?), da je Srbija mnogo bitna (!!???!!) pa ce da se damo Rusiji i onda ce Evropa da se uplasi i dace Srbiji sve sto pozeli, te da smo mi toliko opasni pa smo dva puta redefinisali mapu Evrope (?!?!?!?!?). Srbija nesto definisala? Meni je jasno da je u Srbiji i dalje na snazi ispiranje mozga ali ovoliko davanje sebi na vaznosti a da pri tom ne vidite da je Srbija ta koja je u raspadu, siromasna, nepismena, bezperspektivna, sa mladima koji beze glavom bez obzira, ljudima koji gladuju, bolesnima koje niko ne gleda, manjinama nad kojima se izivljavaju. Vi pricate o Rusiji, raketnim stitovima, Kini, Osmanskom carstvu koje "nam" je isto tako otelo Kosovo a "mi" ga posle vratili. Sizofrenija.

Svevladovic

pre 11 godina

"Ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".

Ovaj cikica ne zna sta prica XD

Filip Filip

pre 11 godina

Srbija će (nije za objavljivanje) morati da prizna, ******* fašistički. Kosovo i Metohija su kolevka srpskog naroda, kulture, obrazovanja i istorije i to je jedino što ćemo morati da priznamo.

ice9

pre 11 godina

Odosmo u izolir traku opet! A sto se nekih komentara za kosovo tice, sta mi to dobijamo i ako se sad svi predomisle i kazu ok nije kosovo nezavisno,dobijamo 2.000.000 besnih i kivnih albanaca koje niko zivii ne moze da kontrolise sem silom a gde je sila tu je i rat tako da dragi moji nemojte se zavaravati sa kosovskim bajkama, o tome je trebalo davno misliti ne sada.

Joca Pravnik

pre 11 godina

Ovakvi savetnici uopste nisu Srbiji potrebni. Kada on bude priznao muslimansku drzavu na svojoj zemlji onda neka dodje da savetuje Srbiju. Doticni Svoboda nema iskustva iz te materije a savete daje bez dovoljno saznanja o istini.

strasno

pre 11 godina

sta se svi hvatate za paradu ponosa, sta je nerazumljivo u tome da je bezbednost bila u pitanju. cak sta vise, ucesnicima parade je ucinjena velika usluga. ja sam licno neutralan sta se tice parade.

jedrilica

pre 11 godina

Jasno je sada zasto je formirana koalicija SPS SNS i zasto je Tadic izgubio..Morate da date KOSOVO ili kraj koalicije..Tako sa Tadicem Evropa ipak nije mogla da razgovara a ove sada ne cene ni malo! U svemu ima je pomogao i Dragan Djilas koji je srusio Tadica!

.,.

pre 11 godina

Gospodine Svoboda, kako je EU dozvolila sebi, da postavi takvog predstavnika, koji ne poznaje istoriju naroda Srbskog, vratite se u EU pa naucite od Turaka, Austrougara, i Nemaca pa onda vidite da li cete dati uslove za neku EU koja je u stvari sta? Koliko vidim, visw ima strajkova u EU negu u Srbiji.

Strpljenje

pre 11 godina

Godine 1945. komunisti su mom ocu oduzeli kuću (oko 80 kvadrata u centru jedne varošice na jugu Srbije). Jedina imovina mog oca je bila, upravo, ta kuća i ništa više. Zašto je oduzeta? Zato da bi u njoj stanovao čovek sa sela, a da apsurd bude veći, taj isti čovek je imao svoju kuću na udaljenosti oko 3 kilometara od očeve kuće! U to vreme moj otac je bio neoženjen, a država, upravo država, ga je poslala na službu 600 kilometara od svoga doma! Čovek je stanovao 40 godina u kući moga oca (i konačno se iselio)! Šta hoću da kažem? Kuća je bila "okupirana", ali je uvek, kod mog oca, postojala nada da će jednoga dana sedeti u svom dvorištu, u hladovini lipe!!! I to se na kraju ostvarilo!

@vladimir0710

pre 11 godina

Nekim zemljama EU žuri se da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, zbog toga što je puno zemalja priznalo pod pritiskom (korumpirani) i sada se spremaju da preispitaju svoje odluke i ponište. Kada u mudrim, pravednim, humanim i civilizovanim vladama država počnu da (u domino efektu) poništavaju pogrešne i nepravedne odluke prema Srbiji, neki evropski državnici će shvatiti da su izgubili autoritet, uticaj i kontrolu na globalnom nivou (i da moraju otići u neku drugu civilizaciju ili istoriju).

Milosinac

pre 11 godina

To je ta demokratija... Azilanti odlaze jer ne mogu u svojoj drzavi da nadju posao jer su jelte od 2001 pa do danas rasprodate firme i fabrike koje su radile i zaposljavale, zemlja nam je prljava, autobusi zagadjeni, pojedini zive uz Miljacku i Ceciku, drugi su bukvalno navuceni na "EU". I gde je tu Srbija, bolji zivot. Teme su nam tetovirati se ili ne, promena pola, grand ili rock, prajd ili Dveri, JK vs. svi ostali, gas iz uvoza proizvodnja net, gore penzije ni slucajno dole, lazne diplome, ekoloski kriminal, kablovi, Ivica se ne skida sa televizora kao da je u realnom shou, nema balansa, ravnoteze ili jedno ili drugo, fraze, postapalice, floskule jedna za drugom postaju naporne i dosadne... Pobeze mi misli, neka muka me pritera... Gde smo mi zalutali i sta smo tom Bogu zgresili?! Jer bese Bog postoji i "straight" Srbe voli!!!

crni domino

pre 11 godina

Ovi SPS-SNSovci sve neke pametnice!
Sto tako niste cvrkutali 1990, Kosovo ne bi otislo!
Posle 12 godina ste se osilili, a znate li kada cete ga vratiti? Nikada!
A da li cete ga priznati? Nikada, ali priznace ga vasi politicari itekako, a mi cemo biti osisane ovce!

View

pre 11 godina

(svetlanast., 14. oktobar 2012 12:22)

Evo, na primer, Hitlerova Nemačka je u Drugi sv. rat ušla sa površinom od 472.000 km2. Posle Drugog sv. rata, površina SR Nemačke i DR Nemačke iznosila je ukupno 357.000 km2, koliko ujedinjena Nemačka i danas ima. Nemačke vlasti, tj. Vili Brant, priznali su to i pomirili se sa tim.

Inače, "deo naroda naše države" koji pominjete, godinama je maltretiran, proterivan, te na kraju "pakovan" u hladnjače i razvožen po zemlji. Posle toga, Srbiji niko neće dozvoliti da im ikada više naplati porez.

To Vam je ta čuvena priča o suverenitetu, za koju ceo politički vrh Srbije, kao i većina stanovništva, nema blagu predstavu šta je i šta znači. A pre neki dan i Štefan File i Vensan Dežer se ubiše da nam objasne da puko posedovanje teritorije ne znači imati državu. Ali, kako se ono kaže: "Gluvom šapt'o, ćoravom namigiv'o – isto mu dođe".

leo

pre 11 godina

@nick kosovo kao i srbija ne moze da udje u eu sve dok ne resi probleme sa susednim zemljama,sto ce reci da njihov ulazak zavisi od srbije. drugo,svaka zemlja eu pojedinacno mora da da svoj pristanak za ulazak neke zemlje u uniju tako da i sa te strane mrka kapa za kosovo.

muamua

pre 11 godina

ldp glasacu onda izmedju tebe i onih sto su prodali veru za veceru nema razlikee...da su tada ostali uz srbiju danas ne bi postojala opasnost zvana sandzak ne bi se brat sa bratom ubijao vec bi svi bili jedno...tako ce za pola veke nasi praunuci jedan vojvodjanin drugi sumadinac da se ubijaju samo da bi vojvodjanin svetu bio prihvatljiviji.

stojna

pre 11 godina

@- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše
(bezimena, 14. oktobar 2012 11:51)

A zasto poredite jednu individualnu drzavu ru sa jednom vojnim savezom i jednim ekonomskim savezom. Ako vec poredite nato i eu, poredite ih sa rusijom u okviru brika i sa kinom u vojno bezbednosnom partnerstvu koji se moze videti u savetu bezbednosti od gruzije do sirije.
I kina ima dobre odnose sa eu pogotovo nakon sto je finansijski spasla i euro i americki dolar od pada u ambis.

Serbissimo

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

.....a Putin bi ti rekao "ne mogu brate, mnogo ste daleko a para za bacanje nemamo i ne bih bas da se kacim sa Amerima, Nemcima i Englezima zbog vas i vasih srednjevekovnih zadjevica, ipak su stotine milijardi evra nasih investicija u EU i obrnuto." Zna se na koju cemo stranu, u Evropu jer se tu i nalazimo. Osim ako mislis da mozemo da stavimo Srbiju na krkacu i prebacimo je u Sibir.

BOB

pre 11 godina

Ralno kod nasih politicara necenim to sto nece da kazu istinu o kosovu da smo ga izgubili jos 1999 i da rezolucija 1244 nije pobeda vec poraz a kao drugo zelim samo jedno da kazem da Srbija treba da zastiti ono sto ima na kosovu a to je narod i njena dusa koja se sadrzi u manastirima i crkvama i istoriskim spomenicima a vreme se menja tako da niko nezna sta donosi dan a sta noc mozda ce za 5 do 10 godina kosovo opet biti srpsko a sa trenutnom situacijom se treba pomiriti i iz nje izvuci najbolje za srpski narod !

Duci0167

pre 11 godina

A vruć krompir ide u ruke novoj vlasti. Pitanje je samo vremena. A za vas sto ste u vecinia, u 15 tom veku je vecina spaljivala vestice ... Demokratsko-radikale vlasti vas samo lože : )
Beli sam listić i radite sta hocete ......

Serbissimo

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.
(Aca Znalac, 14. oktobar 2012 12:00)

Evo ja se Srbinom smatram od glave do pete i ne dam pet para za kosovsku mitomaniju a kamoli da ga smatram otadzbinom. Znalac, sedi jedan.

Mir

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" - Ovo izjavu razumem da jednako kako se mi plasimo Nemaca zbog poslednjeg rata i cinjenice da su nas ugazili, tako se Nemci, plase Rusa, jer su Rusi bili poslednja nacija koja je njih ugazila.

Istorija

pre 11 godina

Albanski narod na Kosovu i Metohiji, ne samo da je bio politički, nacionalno i ekonomski ugnjeten, nego i podvrgnut fizičkom istrebljenju. Odricana su mu sva nacionalna prava (nemanje škola na maternjem jeziku, sprečavanje kulturnog, političkog i ekonomskog razvitka). Njegovi takozvani pretstavnici bili su verni agenti velikosrpske hegemonističke klike za pljačku i ugnjetavanje. Vrhunac ekonomskog iskorišćavanja bila je agrarna reforma, koja je imala za cilj: zaoštravanje mržnje između Albanaca, Srba i Crnogoraca, da osiromaši Albance do tog stepena da budu prinuđeni da se iseljavaju, da stvori jedno reakcionarno uporište na Kosovu i Metohiji, a da se oslabe revolucionarne snage narodnih masa Crne Gore, dajući im zemlju na Kosovu i Metohiji.

N.

pre 11 godina

Nista preterano ne ocekujem od EU, sreca nasa pa nas Nemacka uslovljava posle ce na red doci Rumunija... Bugarska i td. Dajte da makar sacuvamo bezvizni rezim.

Brat je najveca svetinja! rece Bajazit ali zadavi Jakuba "svilenim koncem" ...........!!!! Kakva bratska Rusija!, manite me tih prica!

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Ovim nije receno nista novo. I vlast i gradjani znaju koji su uslovi za ulazak Srbije u EU. Trebalo bi da ako nam je cilj pristupanje uniji skratiti citav proces pregovaranja i priznati nezavisnost Kosova. A sa druge strane ako zelimo da zadrzimo Kosovo treba se okrenuti drugim zemljama i resavanju ostalih problema. Pa su svi napori koje Srbija ulaze u resavanju problema Kosova uzaludni.

Malo se pravimo zaboravni

pre 11 godina

@
(Quack, 14. oktobar 2012 10:56)

Ja se licno secam zaprepascenih lica NATO vojnika kada su pratili kolonu tenkova dugu preko 50 km. Za one zaboravne malo podsecanje da je kopnena invazija iz Albanije trajala sve vreme bombardovanja pa nisu probili nasu liniju odbrane. Iako se pravite blesavi cinjenice su ipak cinjenice. Da ja doslo do invazije na nasu zemlju EU(i NATO) bi se do sada raspala, posto zato sto vecina zemalja nije zelela rat u Srbiji. Za rat su bili i ostali Nemci(jedina zemlja EU), Englezi i USA.

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...

Milan

pre 11 godina

Ja se izvinjavam ali kao pravnik moram da pitam: Zar ugovor o pristupanju EU nije dvostrano obavezujući ugovor?! U redu je što oni nama postavljaju ovakve imbecilne ultimatume, ali čega se mi plašimo i zbog čega mi njima ne postavimo neki ultimatum?!? Recimo da Engleska prizna nezavisnu Severnu Irsku ili da se Nemačka odrekne Bavarske?!? Ili da lepo srede odnose u EU, a ne da ulazimo u raspalu tvorevinu i to za nekih 20 godina! Lepo drugovi referendum pa da vidimo da li smo za nastavak "evrointegracija" bez Kosova i Metohije!

Zona Sumraka

pre 11 godina

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...
(Malo se pravimo zaboravni, 14. oktobar 2012 12:42)

Uh, uh, umalo nisam pao sa stolice procitavsi ovu genijalnost. Majstore, ti avganistanski cobani uzimaju pusku u ruke cim prohodaju, ima ih 30,4 miliona (zvanican podatak) a domaci teren im je kao stvoren za gerilsku borbu - sve same planine i pecine do kojih NATO ne moze da dopre uz teske gubitke.
Osim sto bi NATO pesadija kao tepsiju ravnu Srbiju pregazila za dva sata jer bi invazija krenula sa svih strana, sve i da im na crtu izadje i staro i mlado, nesto sumnjam da bi Sumadinci, Vojvodjani a najmanje Beogradjani sa velikim entuzijazmom produzili tamo gde je Sloba stao 1999. Tu skolovani i pametni ne pomazu mnogo, sve i da ih imamo u buljucima u sta se ne bih kladio.

Rade

pre 11 godina

Veca je verovatnoca da nama vrate "nase" Kosovo,nego da ova vlada svojim radom priblizava Srbiju EU...pre"c"ednik ne pokazuje zube EU,trazeci da se tamo nesto precrta,jer ga za to niko nije ni pitao,vec sebi tj svojoj stranci obezbedjuje glasace,koji su takvi kakvi su,e necemo,iako nam niko nista i ne nudi,e ne damo,iako nam niko ne trazi...vazno je da smo protiv.

Balcanicus

pre 11 godina

covek je jasan:pre ulaska u EU. Tako da Dacic i Noklic nema sta da brinu. Ulazak ce biti za nekoliko godina,a njih se tada vise niko i nece secati.

Неко споља

pre 11 godina

Ovo je kao Groundhog Day, otvorim oči, skuvam kafu, zavirim u štampu (imam tabelu kao podsetnik - u prvoj koloni časopis, u drugoj novinar, u trećoj finansijer, čisto da razumem vest kada je pročitam). B92 na netu, jutarnje vesti, svuda su ista, samo što su različitih oblika. Negde tamnija, negde svetlija, duža i tanja ili deblja. Prvo izbiju u obliku Tome, zatim Ivice, nešto tečnija su ona iz Krunske, ali ova iz severozapada, ta su najtvrđa. Izlaze na sve strane i kada treba i kada ne treba. Ono što su već neki pre napisali, da nam je stomačna flora zdravija: ne bi ih bilo toliko, bila bi mekša a i lepše bi mirisala.

Bivsi eurofanatik

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Tipicno za nemce je da ovako emotivno reaguju kada im razvoj situacije ne ide u prilog. Naime problem u nastojanju da se Srbiji otme deo teritorije je ne priznavanje tkz K od dela zemelja EU. Sada se na Srbiju vrsi pritisak da je bolje da odmah proguta zabu jer su i sami stavljeni u pat poziciju. Zato ovih dana na sve strane trube o tome kako se proces evrointegracija mora zaustaviti. Kada Srbija pokaze da nece da igra kako nemacka svira onda nam prete kako ce nam ukinuti vize i slicno. Vezivanjem Srbije za privredu Rusije vide kao izmicanje kontroli i ucenama i dugotrajno ne resavanje problema KiM na nacin kako su to zamisljali. Da li postoji sansa da se Srbi i Albanci sami dogovore vreme ce pokazati, zasad pored ovakve nemacke ne treba zuriti, jer necemo u EU ni za 10 godina ako ne i vise, jer kada se ukloni problem KiM ostaju drugi problemi koji ce tek da se otvore. Nazalost Nemci na Srbiji zele da izlece svoj kompleks stvaran posle I i II sv.r. sve ostale price su laz za jos uvek ogromnu vecinu eurofanatika u Srbiji.

Worp

pre 11 godina

Zao mi je srpskih kostiju koje su istrunule za slobodu Kosova jer ono nije samo nase nego i svih onih koji su poginuli za njega jos od 11. veka. Ali ako ne priznamo nezavisnost i okrenemo se onome sto je ostalo, postoji opasnost da zbog losih uslova za zivot,malo po malo Srba kao nacije nestane !

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Politika nase Vlade je jadna. Kako to da nije u stanju da objasni EU ono sto pise u nasem Ustavu!? Kako nije u stanju da pojasni svim dusmanima da kod nas nema diskriminacije; pa svi imaju ista prava, pa cak i lopovi.
Jednostavno tuzno, jer nemamo branioce.
Mi ih ne volimo, oni nece nas. Sve reseno. Sad nam ostaje samo da sledimo Ivicu. Sigurno on ima neku bolju "soluciju", poput one od Mire!

Vlada

pre 11 godina

Jao ,Boze dragi, mora pa mora,pa mora,pa mora. Pa,valjda to zavisi od nas a ne od EU. Naravno da treba da se ponasamo politicki pa ako uspemo u nasoj politici i imamo koristi u redu ali nema preteranog postovanja svih tih izvestioca koji su samo obicni trgovci idejama i placenici pojedinih drzava EU koje misle da one mogu neprikosloveno da vladaju.
Nije bas tako sigurno da ce i taj njihov standard i napredne ideje opstati za navek a mi svi treba da mislimo i na nasu decu i unuke a ne samo uradi sada bilo sta samo da nasa generacija ugrabi sto vise od zivota. Ali to se vec granici sa filozofijom.

nidža

pre 11 godina

Činovnike u Briselu plaća EU i normalno je da oni moraju da zastupaju "interese" onih tko ih plaća. I neka samo to čine.
A nama je očito stavljeno do znanja da "džaba krečimo" ukoliko na kraju nismo spremni da se suočimo sa priznanjem. E pa onda gospodo iz Brisela da se mi lepo pozdravimo i srećno vam u Uniji. Kao što ne treba da idemo u NATO tako nam ne treba ni organizacija koja komada našu teritoriju i ponižava nas. Ukoliko su im bliži zločinci iz Prištine neka ih podržavaju.
Okrenimo se mi našim interesima, povratimo ekonomsku stabilnost a vreme će pokazati čija je budućnost izvesnija.

Građanin Srbije

pre 11 godina

Iz ugla običnog građanina:
1. pristali smo da na granici bude i njihov carinik;
2. pristali smo da se pasoši dobijaju u Prištini;
3. pristali smo da predamo katastarske knjige;
4. pristali smo da se vozačke dozvole "vade" u Prištini;
5. još nismo regulisali zdravstvo-to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da lečimo srbe, to je nima trošak manje)
6. još nismo regulisali školstvo- to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da školujemo srbe, to je njima trošak manje)
7. šta je ostalo: sudstvo-da li ćemo ukinuti sudske (paralelne?) institucije kako se traži?
8. šta je još ostalo: telekomunikacije, elektro postrojenja, manstiri, rudno bogatstvo.....
9. nastavak sledi......

Milos

pre 11 godina

Ovo je odavno bilo receno. Treba praviti razliku izmedju Postupka pridruzivanja i samo clanstvo u EU. Ovaj robot je lepo rekao, priznanje Kosova nije moralno u postupku prdruzivanje al jeste bitno kod uclanjivanju u EU. To je to. Meni je vise muka od ove EU, gde vladaju kapitalizam i cisti interesi velikih sila. Mi smo, nazalost, samo mali zid preko kojeg se te sile prepiru, kao lose komsinice.

Dza ili Bu

pre 11 godina

@ Vladimir

Ocigledno citas ono sto nije napisano. Naravno da je Kosovo odavno izgubljeno, postoje granice, postoje njihove institucije, Srbi koji zive oko Pristine rade sa ili za njihovu vladu i preduzeca, imaju njihova dokumenta( imao sam prilike da par puta idem u Pristinu) i tu je tacka, svi gledaju kako da naprave pare, veze i vezice, kombinacije..nije bitno sta si po nacionalnosti. Za Severni deo neznam nisam bio tamo ali dovoljno je odgledati Insajder, pa cak iako neverujes probaj da povezes neke stvari. Siromasni uvek najgore prodju...
Referendumom bi upravo i birali, hocemo li da zrtvujemo neku EU buducnost pa da se okrenemo nekim drugim prioritetima poboljsanja zivota ili da kazemo ok odustajemo, napraviti najbolji moguci dogovor da se zastite crkve i narod koji je dole pa da cekamo tu bolju buducnost u EU. Jednostavno cela poenta mog post-a je da negde treba krenuti da bi ziveli bolje, ovo sedenje na dve stolice ne vodi nigde a nama sa svim ovim strankama sto se menjaju se nepise nimalo bolje. Treba imati hrabrosti doneti odluku a neplasiti se koliko ce ih to politickih poena kostati (citaj javnih preduzeca-finansijske i politicke moci).

bljak

pre 11 godina

Nobelovac, mora se samo umreti, sve ostalo moze da bidne ali i ne mora... kao neko ko vec 7 godina radi i gleda vas EU birokrate, moram vam reci da mi se prilicno gadite. Sebi ste namakli iwuwetno visoke plate i privilegije, pocev od s=zdravstvenog i penzionog osiguranja, vitlate posluzbenim puevima, a najgore iskoriscavate one koji vam odradjuju sve ali na privremene ugovore.Po sistemu kriza je nema se. I onda nadjeta nama Srbima da se na'bavate majke. To je probao iNemac onomad ali lose je prosao, tako da burazeru manite se vise vase dvolicne igre. Hocete Kosovo u srcu Evrope , nema problema...Ali da znate da mi rbi sa tim nismo saglasni. Bombardovali ste nas;, imali smo sankcije, sta bi moglo da bude sledece?

Petar

pre 11 godina

@(Quack, 14. oktobar 2012 14:24)

Ako govoris o ubijenim albanskim civilima na KIM to jedino moze da bude od onih 100 000 ubijenih civila koje je pominjao Dzejmi Sej na (propagandnim) brifinzima Nato pakta.
Vise ih je Nato pobio bombardujuci kolone (kolateralna steta) nego sto je to uradila VJ.
I jos nesto, zlocine nad Albancima koje je (zaista) pocinila Srpska strana je pocinjena od strane Policije i paravojnih formacija tipa Skorpioni itd. Ne Vojska, a pogotovo ne aktivna vojska. Ako si ti u to vreme znao za to, to samo znaci da si i sam u tome ucestvovao.

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 11 godina

Tako, već dugo čekam ovako jasnu poruku, konačno kaži da ovi što vrdaju ne mogu da vrdaju, i da vas tumače različito, stavljajući glavu u pesak. E, sad da vidimo šta će sutra reći na ovo! Referendum bi možda bio rešenje, ali pravio ga je i Cobe, zna se našta je ličio. Flert sa Rusijom? E i tu je jasan. A što ne bi bili i mi. To nije flert, to je retko naklonjena prijateljska zemlja, bliska po mnogo čemu. Da razjasnimo, hoćemo - nećemo, da se više niko ne muči. A vlast da na izborima dobiju oni koji će urediti zemlju, a to nisu ovi, i oni koji nemaju lopova u svojim redovima, a to nisu oni. Tu bismo se mučili da pronađemo prave, ali valjda bi se i to jednog dana desilo.

novica952

pre 11 godina

I ovaj češki, slovački ili već koje druge zemlje priključio se grupi evropskih kvazi političara koji vrše hajku na našu državu i pokušaju da podignu svoj rejting jer i u svojim zemljama ne priznaju za velečine i dovoljno važne političare. Gde su sada oni koji su osuđivali Konuzina da osude ovakve izjave ovog političara koji pokušava da je evropski diplomata od EU poverenja i koji ima hrabrosti da Srbiji drži pridike i proziova nas za naša koketiranja sa Rusijom. Takvi nebi trebalo dozvoliti da omirišu Srpsku zemlju i progalse nepoželjnim u našoj zemlji.

Quack

pre 11 godina

@Malo se pravimo zaboravni

I ja se sećam tih lica, ali i toga da su na nas gledali kao na zveri koje ubijaju decu i ženu. I po meni nisu bili zaprepašćeni, nego prestravljeni. I ni najmanje mi se ne sviđa da me neko tako gleda. Ne zbog njih, nego zbog sebe.
Isto tako se sećam, da nam je jedan od podoficira rekao, da ne daj bože da krenu kopneno, jer neće imati dovoljno kamiona u koje će skupljati naoružanje koje ćemo razbacati bežeći. I to kažem iz perspektive aktivnog vojnika koji je dva meseca neprestano bio tokom čitave noći na straži jer rezervisti nisu smeli da izađu iz kuće posle mraka...
I toga se sećam da nam je moral bio na tako visokom nivou, da se nismo povukli tog dana, posle dve nedelje bi sami krenuli za Beograd, da ga oslobodimo...
Nemoj zaboraviti ni ove stvari...

svega ovde ima

pre 11 godina

@Istorija
Pročitah tvoje viđenje "istorije"... Fantastično. Nego kaži nam, kurs za propagandu i spinovanje si završio kod nekog penzionisanog sigurimi agenta ili si bio u Severnoj Koreji?

Dragan

pre 11 godina

Treba jos jednom napomenuti da su ovakve izjave pojedinaca, ovoga coveka ili Jelka Kacina, njihov licni stav, ali ne i stav EU. Vodece EU zemlje, Nemacka, Francuska su jasno naglasile da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da treba da regulise odnose i druge stvari u pokrajini. Kod nas se to prevodi kao "ultimatum", " mrkva", sto je najprostije resenje da se javno mnjenje okrene od EU.Ako se ozbiljno pogledaju stvari, postoje norme i pravila koje treba da se postuju da bi se neko primio u bilo koju zajednicu. Srbija se stavlja u polozaj po vec staroj navici, "ako hoces da me primis, primi me kakvog takvoga", sto je vise nego neozbiljno i neodgovorno. A, sta daje Srbija EU za uzvrat? Azilante i kao sto je Nikolic rekao, EU treba da nam sluzi kaotezga za nase proizvode.Da smo kao Nemacka ili Francuska bilo bi to u redu. A sat cemo da stavljamo na te tezge, ideologiju, Zasatve pored Mercedesa i Peugeot-a, ili sarmice i "ljutu"? Uz to kada napolju vide kako se politicari vode onom starom poslovicom " brigo moja predji na drugoga", onda je opravdano da ne zure da nas prime u svoju zajednicu. Uz sve to ova danasnja vlada nije kompetentna da se odgovorno bavi takvim pitanjima, vec upotrebljav metod lakseg resenja, koji je "okrenimo se braci Rusima", ne znajuci za sigurno sta bi to znacilo za buducnost nacije.

Igor Gavran

pre 11 godina

Da rezimiramo, gospodin porucuje sledece: Priznanje nije uslov da se prikljucite EU, ali cete vi morati da priznate Kosovo pre nego sto se prikljucite EU.

U ovoj recenici imamo dva kontradiktorna logicka pravila
1. Iz A nikako ne proizilazi B
2. B ce morati da proizidje iz A

Posto doticni gospodin ovaj set namece kao logicki ispravan, zakljucujem da EU podrazumeva da je nervni sistem osobe srpske nacionalnosti degenerativan i kao takav nesposoban za elementarne logicke operacije

Miroslav T.

pre 11 godina

Realno tesko mi padaju ove izjave stranih diplomata.Ali sam pristalica da ih prvi put u nasoj istoriji precutimo i nekomentarisemo(mislim na nase politicare).Gledajmo da se nekako docepamo tog prava veta u Briselu i jednakog glasa sa Nemcima,Francuzima itd.Taj glas ce nam mnogo vise doneti(tzv"Kosovo" tek treba biti uslovljavano na putu ka EU) nego bilo koji "izemti" Dacicev(ili bilo kog drugog naseg politicara) glas.

N

pre 11 godina

Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu".

tako ja mislim

pre 11 godina

Kamo lepe srece da ga je Milošević priznao, veliko breme bi nam skinuo s grbače. On ga je izgubio, trebalo je on to i da ozvaniči.
Pa Crna Gora se odcepila pre 6 godina, ajoj, kolika je bila galama tada, pa danas oni svojim putem, mi svojim, niko normalan više o tome ni usta ne ispira. Eeee, da je Kosovo i zvanično otišlo pre trinaest godina, koliko bismo samo ustedeli i para i svega ostalog. Ovako, mrcvare nas i tome se kraja ne vidi.

mr.real

pre 11 godina

Sve što je rekao je potpuno tačno. Sve je na nama, da li i dalje ne želimo da se odreknemo teritorije koju ne kontrolišemo i na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.

bane

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!

Danilo

pre 11 godina

Konacno da neko otvoreno i nedvosmisleno kaze i vlastima i nasim gradjanima da ce poslednji uslov za ulazak u Evropsku Uniju biti priznanje Kosova!

Dosta zamazivanja ociju, prihvatimo svi vec jednom ovu bolnu realnost i krenimo napred!!

Pozdrav za sve realne i iskrene ljude...

nijebitnoime

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" pa i nije jedini partner. a sto vise budu isli "djonom" u zahtevima manju ce imati podrsku i medju onima koji su bili za EU.

jos jedan EU birokrata koji od svoje plate ne vidi da EU tone i da se pare i moc sele kod nekih drugih i da je EU sve manje privlacna.

takodje EU sve vise lici na one bahate likove koji su nekad imali pare i moc i na osnovu toga su se izivljavali na drugima, a onda su osiromasili a samo je bahatost ostala.

nikola

pre 11 godina

Nemojmo se zavaravati. Čak i da se EU raspadne, zemlje članice će opstati i nastaviti da se razvijaju a Srbija će nastaviti da propada. Dokle god tražimo utehu u potencijalnom raspadu unije, mi možemo samo gore da prođemo od njih imajući u vidu da najviše izvozimo upravo tamo.

Milos

pre 11 godina

Sjajna poruka Srbiji i nenim gradjanima! Medjutim fanatizam sa kojim ljudi kod nas odbacuju realnost i istinu su fantasticni. Pa nije li Cedomir Jovanovic jos pre 3 ili 4 godine isto ovo govorio? I tada je DS-Tadic pricao da su to gluposti. Danas tu istinu i realnost odbacije i sadasnja vlast. Ali niko do sada nije rekao sta hoce sa tim Kosovom i Albancima koji tamo zive. medjutim najbolje je da se raspise referendum pa da ljudi odaberu, da li ce da priznaju Kosovo i udju u EU ili da ga ne priznaju i nastave dalje samostalno i izolovano.

Don Žuan de Srbija

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
Čika mora da je išao u istu školu diplomatije sa Kacinom.

marko

pre 11 godina

I treba da nas teraju da priznamo i da nas uslovljavaju, kad neki kradu u ime kosova a glupe ljude nagovaraju da spavaju na barikadama i prave glupake od sebe a oni kupuju Bmw i mercedese, onda i treba da priznamo i verovatno cemo priznati jer je s kosovom gotova prica, ali ako ovako nastavimo kao do sada ode i vojvodina.

dzems bond

pre 11 godina

Hoce li ova evropa shvatiti vise da je narod srbije najvecim delom opredeljen za ulazak u EU, i da smo mi narod koji je tu i tamo kulturno i obrazovno ravnopravan sa ostatkom evrope, jedino sto smo malo bedni i neorganizovani, ali ne u meri da se ne damo srediti....jednostavno nas ne zanima nikakva rusija i slicno. Aj da vidimo sta nude u zamenu za Kosovo, i da li mozemo da dobijemo garancije da se zemlja vise nece cepati, tipa vojvodina, sandzak, itd. Malo me nervira sto nam ne nude nista sem pristupa u EU.

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Srbija prije svega sama sa sobom mora raspraviti da li zeli u europsku ili rusku buducnost. Ako zeli u EU, jasno je da mora zadovoljiti sve zahtjeve i kriterije postavljene od iste. A zahtjev koji EU postavlja je neovisno Kosovo! Ako ne zelite u EU, onda je vrijeme da povucete kanditaturu i potpuno se okrenete Rusiji i Putinu kao predsjedniku cime gubite sve pare koje ste do sada dobivali od EU i koje su vas drzale od potpunog potonuca..

Danilo

pre 11 godina

Mi se već više od 200 godina ponašamo potpuno šizofreno:vidimo stvarnost samo kako nama odgovara.
Zato bi bilo najbolje da se umesto Kosova,podeli sama Srbija.
Jedna koja bi bil normalna po evropskim standardima,i druga koja bi to isto bila,ali po ruskim.
Pa da ljudi odaberu svoju Srbiju i srećno žive u skladu sa svojim idealima,a ne da im neko drugi nameće ono što ne žele.
Zar nije bolje imati dve male i srećne zemlje nego jednu,večito nesrećnu?

Jale

pre 11 godina

Još samo Evropska unija treba da nam kaže nemojte da živite. Dokle više,uradite ovo,uradite ono. Srbija je bogata zemlja,ali mi to bogatstvo ne umemo da koristimo. Švajcarska,Turska,Norveška,nisu u Evropskoj uniji,ali su prebogati,zato što koriste ono što im je Bog dao.

bezimena

pre 11 godina

...na kojoj živi ogromna većina ljudi koji ne žele da žive u našoj državi ili ćemo se okrenuti budućnosti i gledati napred - odluka je samo naša.
(mr.real, 13. oktobar 2012 22:49)

NI VEĆINA U SRBIJI NE ŽELI da ta većina na Kosovu tj. kosovski Albanci, živi u našoj državi, ali retko ko ima hrabrosti da je javno kaže.
Bez ISTINE ne možemo napred!

rorry

pre 11 godina

Vidi, vidi.. Srbija se usudila da trazi partnera na 'drugoj strani'.. To je neoprostivo. A onako lepo ljudski su nam udarali sankcije, bombardovali nas, uzeli nam teritoriju, zavadili narod.. Svake godine nam drze lekcije i udaraju nove uslove, sve za nase dobro, a mi nikako da se popravimo.. Oni nama salju Milosrdnog Andjela a mi tako, trazimo drugog partnera..

Konacno

pre 11 godina

Tako bre Svoboda. Kratko i jasno. Nema dodatnih uslova. Priznavanje Kosova se podrazumeva. Konacno da se ide dalje. Nema vise laganja. Sada vlada nek se bavi samo zivotnim standardom ljudi bez da bi ih oslepio sa pitanjem Kosova.

LDP Glasac

pre 11 godina

Draga moja braco i sestre, dame i gospodo, drugovi i drugarice.
Znate li zasto se ja uopste ne nerviram? Jer sam ovo sve prihvatio godinama unazad. Takodje cemo i u NATO morati.

Posto niste to mogli da prihvatite, lagao vas je Tadic, laze vas Nikolic, a evropski zvanicnici im to tolerisu jer veruju "da nam je to lakse saopstiti za nekih 20god" kada budemo pristupali u EU, nego danas.

Ne bih voleo da na kraju, pred ulazak u EU, budete sokirani da je ovo istina nad istinama i pocnete da mrzite celu Evropu, pa i ponovo ceo svet, kao nekada. Ne bih voleo da posle svega zazelite "u Rusiju", jer se ne secam da nas je iko ikad zvao tamo? Evo Toma se mota oko njih non-stop i nikako da nas pozovu.

Ja se ne radujem sto smo od pocetka devedesetih do danas non stop u ultimatimima, ali sam izgleda samo spremniji da ih prihvatam.

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Konačno neko da nam kaze istinu ne može Rusija i EU. Na nama je da se opredelimo , a svaka vlas za odluku treba da snosi odgovornost. Mi evopi ne trebamo a nama evropa...

Srki

pre 11 godina

Kada nam Svoboda objasni zašto sve članice EU nisu priznale Kosovo onda neka dođe i kaže da to moramo i mi da učinimo. Uzgred, mi Kosovo nikada nećemo priznati, a da ne pričam da je raspad EU više nego izvestan. A posle toga, sve je moguće.

Rusija u EU

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!

blef za malu decu

pre 11 godina

Uslov priznavanja Kosova pre ulaska u EU nije nikakva novost, bili su toga svesni u svim prethodnim vlastima. Međutim EU nije imala potrebu da to jasno i javno ističe, prećutno je to ostavljano za trenutak kada se ulazak Srbije u EU približi i postane realnost. Znači znali su da moramo, pre ili kasnije, priznati Kosovo pa nisu ni insistirali na tome.

Odakle sada promena u stavu i naglo potenciranjee ovog uslova. Razlog nije na našoj već na EU strani. Niko više nije siguran kako će EU izgledati za 1, 2 ili 3 godine a kamoli tamo negde posle 2020 kad mi dođemo na red. Veliko je pitanje šta će opstati i u kom obliku. Gotovo je izvesno da će doći do prekomponovanja i prepakovavanja državne zajednice a ko će s kim i gde to uopšte nije sigurno, postoji nekoliko paralelnih planova i modela. U toj situaciji EU naglo počinje da insistira na priznanju svesna činjenice da neće moći još dugo da ucenjuje Srbiju ulaskom u EU jer će veoma brzo svima postati jasno da od ulaska nema ništa jer ni od EU kakva je sada neće ostati ništa, odnosno doći će do vrlo ozbiljne rekonstrukcije.

Ovo je čist pokeraški blef da se Srbija natera na ishitreni potez iza koga ne sledi ništa konkretno. Čak i da prodamo veru, večeru dobiti nećemo. S druge strane nama se isplati da još neko vreme simuliramo ljubav sa EU kako bi pokupili nešto od fondova dok se Evropske kase ne isprazne potpuno i definitivno.

Jakovljević Aca

pre 11 godina

Ako neko ovde još veruje da priznanje Kosova nije bio uslov i da to bivša vlast nije znala, taj je jaako naivan.
Krili su to od naroda, a ovi stranci su im bili saučesnici u tome. Sad kad su pali s vlasti, ovi naši verovatno čak i podstiču strance da kažu istinu oko Kosova, da bi onda ovde, za svoje unutrašnje političke svrhe mogli da koriste to, kao, eto, dok smo mi bili na vlasti, nisu tražili priznanje Kosova, to je sve zbog radikala na vlasti i slične šuplje priče. Osim toga, njima odgovara da se zaoštre odnosi izmedju aktuelne vlasti i Evropskih zvaničnika, da bi onda njihova kuknjava o političkom progonu delovala verodostojnije i da bi skrenuli pažnju sa istraga koje bi mogle da se vode oko korupcije i kriminalnih privatizacija.

VALJEVO

pre 11 godina

Dokle vise da bauljamo u magli!
Kosovo je nezavisno braco SRBI!!!
Tacka je stavljena posle rata 99' i dokle vise da nas lazu kostunjavi i kvazi patriotski politicari!!!

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

EU je najbolji projekat koji je Evropa ikad imala i kao takav zasluzuje sve hvale, po pitanju pomirenja nacija, po pitanju zastite gradjana, ljudskih sloboda... sve je za pohvalu.
Ali, ALI, po pitanju Srbije i tzv nezavisnosti Kosova oni krse sva svoja nacela zbog kojih ih treba hvaliti, krsenje teritorijalnog integriteta jedne medjunarodno priznate zemlje, negiranje medjunarodnih ugovora, stavljanje uslova koje nisu vazili za druge zemlje, prihvatati etnicko ciscenje nealbanaca sa KiM, podrzavanje vlasti koja je tako ocigledno povezana sa najgorim kriminalnim delatnostima, zatvaranje ociju kod prema takvim krsenjima ljudskih prava koji se desavaju na KiM (institucijonalna i van institucijonalna)...
Sve to negira sva dostignuca EU i pretvara ih u jednu opasnu tvorevinu daleko od principa koje navodno propagiraju!

memory san

pre 11 godina

Jel ovi razumeju srpski? Je oni znaju da nama kad se kaze "Mora!" mi uzmemo pa redefinisemo kartu Evrope. Stvarno su losi djaci, nista ne uce iz istorije. Ne ulazim u to da li je ta nasa navika dobra ili losa. Ona je jednostavno tu..ako oni kazu "Zarad ovoga i onaoga vi morate da priznate Kosovo" Mi njimalepo "E ako moramo onda mi dole odosmo sa tenkovima a Vi bombardujete ponovo ako hocete zarad dilera heroina i kuljenih americkih kongresmena, al ovaj put vas cekamo DO KRAJA, I NA KOPNU ! "

Vojvodjanin

pre 11 godina

Bitno je da ste vi sebi dodelili Nobelovu nagradu za mir!
Time ste definitvno unistili i ono malo sto vam je ostalo od tzv 'reputacije'...
A nastavite samo 'savetovanje' onih koji cekaju ulaz u tu bednu Evropu, koja samo juri profit i namece se kao globalni policajac u svim sektoru zivota normalih ljudi, bez obzira u kojoj drzavi covek zivi! Jos onih 12 izvornih clanica zemlaja EU i nekako odrzavaju neki nivo standrada (mada se uveliko klati i Italiji) - 'novopecene' clanice su robovi onim prethodnima, sto predstavlja novi svetski poredak po Evropskoj viziji (znamo kako izgleda to isto po AMerickom vidjenju....) Hvala svima na perspektivu, licemeri jedni!

milosav

pre 11 godina

ako mene pitatae, a mislim i vecinu zitelja srbije, ni ne trebamo evropsku uniju, licno mislim da je za najvise par godina nece ni biti.

MoždaDaAMoždaINeda

pre 11 godina

Nikada nisam gajio simpatije prema stranci LDP, ali sada vidim da jedino Čeda može uvesti Srbiju u EU, a ako nastavimo ovako da lažemo sebe kako će majka Rusija da nam pomogne, a verujte mi većina Rusa ni ne znaju šta je to Srbija, bar oni koje ja poznajem, a znam ih mnogo, samo ćemo uništiti sebe pokušavajući da sebe učinimo gubernijom zemlje koja nas hoće samo da iskoristi za svoje ekonomske ciljeve (NIS,...)

Borisav Knezevic

pre 11 godina

...najbolje da sacekamo 2020. tu ili 2021. vu godinu, kada je, kazu, realno da postanemo clanica EU...bice zanimljivo videti kako ce EU, Evropa i svet da izgledaju 2020. te (2021. ve)....

između dva hapšenja

pre 11 godina

Auuuu..., bre ! Smorili ste više sa tim Kosovom ! Cene rastu, nezaposlenih k`o šaše, kod lekara jednom u tri godine....itd. Pa ko preživi, pričaće (u Vojvodini, užoj Srbiji ili na Kosovu). Važno je mi ne damo i da nećemo ! Šta god !

kiki

pre 11 godina

PA sta biste gospodo jos da nam odredite s kim smemo a sa kim ne smemo da flertuemo.Jel treba da gledamo samo u vas i da nam polako otmete sve sto imamo pa da nas onda sutnete kao popusenu mustiklu a imamo razloga da sumnjamo da ce na kraju tako i biti posto ste to 100 puta do sada dokazali i pokazali.Koristite toliko niske i ponizavajuce udarce kao sto je ukidanje bezviznog rezima ko fol zbog nekih tamo azilanata a onda ocekujete da vam verujemo.Takvih udaraca ste nam do sada bezbroj zadali i sada bi ste da vam verujemo.

drasko

pre 11 godina

"Nedavna odluka o zabrani održavanja Parade ponosa upravo dokazuje da nova Vlada Srbije nije privržena evropskim vrednostima", kazao je Svoboda.

Mislim da je bolje da mi ipak ostanemo po strani dok vi vase "vrednosti" NE - redefinisete.Bitisanje ljudskog roda na ovoj planeti je prilicno ugrozeno, pohlepa bogatih je unazadila ljudski rod.U tom odnosu bogatih prema ostatku sveta trebamo traziti uzroke ovakve eksplozije tzv "prajda" po svetu i sve pod patronatom zastite ljudskih prava.Ovo je sigurno jedan od nazovimo "pitomijih" nacina smanjivanja ljudske populacije koja je po definiciji tih bogatih prevazisla cifru podnosljivu za planetu.Dakle, vrlo jasno, jedan od nacin da se koliko toliko umanji reprodukcija ljudskog roda koja je u samoj biti coveka i vecnoj borbi za opsankom na planeti.Ti ljudi, koji su razlicite sksualne orijentacije od vecinske populacije na planeti se ZLOUPOTREBLJAVAJU i to je gola cinjenica i istina.No ovo je tek pocetak, najgore tek sledi,a to su globalni sukobi uz upotrebu najsavermenijeg naoruzanja.Gde ce se sve ovo zavrsiti ? Na to pitanje siguran sam da niko nema odgovor.Zato je "prajd" ,toliko bitan ? Mislim da prica pod plastom ljudskih prava "ne pije vodu", ni oni sami koji to podrzavaju ne znaju valjan razlog, vec samo prate svetske trendove koje opet tamo neki smisljeno diktiraju.Eto ponovo se vracamo na to da obicni ljudi sluze nesvesno destruktivnim,nesrazmerno bogatim ljudima.Iz tog razloga je moje NE prajdu a ne zbog seksualne razlike.

Vladimir

pre 11 godina

Ako je parada ponosa dokazivanje evropskih vrednosti onda nam sigurno nije potrebna EU. Ja cu svoju decu drugacije vaspitavati. Zbogom!

Dragan

pre 11 godina

Odavno sam kao obican gradjanin pisao da Srbija ima dve opcije .Podela sa ili bez razmene za Presevo ili da prizna Kosovo pod odredjenim uslovima ,sto je cak i bolje od podele ,ali kako .Moze da inisitira da Srbi budu konstitutivan narod na KIM .Da odluka da se Kosovo sjedini sa Albanijom ne moze doneta bez saglasnosti Srba ,cime bi smo izblokirali opasnost ,koja bi cak i u slucaju podele bila kada je u pitanju juzni deo KIM .Da na granicnim prelazima Brnja i Jarinje budu Srbi i sa jedne i sa druge strane itd itd .Znaci pokvariti Albancima igru .Generalno nama je u ovom trenutku isotorijski gledano nevazno ,da li cemo priznati Kosovo ili ne .Albansko pitanje ce jednog danan na Balkanu biti tretirano bas kao i tursko imajuci u vidu sve albanske pretenzije .Jako je vazno sacuvati srpski korpus koji se gubi u poslednje vreme .Tesko je vreme i mnogima je tesko breme sto su Srbi .Lakse im je da budu Vojvodjani ,ili samo Beogradjani ,neki moza Moravci ili Sumadinici itd .Pozdrav ,Dragan

sofija

pre 11 godina

Sada je predsednik video Rim, valjda je nešto i zaključio. Bože, a hteo je pre samo 20 godina da ga gađa raketama, ipak ima nade............ko dočeka.

sustainable fluffiness

pre 11 godina

Ako dobro razumem, Svoboda hoće da kaže da će nas realnost naterati da priznamo Kosovo jer ćemo pre ili kasnije morati da se iskonstatujemo kao susedi, jer će morati početi da teku ljudi, roba, kultura, nauka, kao što je bilo i sa Hrvatskom, koliko god da je Knin pre toga bio srce Srbije.

Samo Svoboda ne zna da je prosečnom građaninu Srbije bitnije gde je neka Kosovka devojka pojila nekog junaka pre 600 i kusur godina i gde su manastiri sazidani pre 700 i kusur godina (iz kojih monasi danas diluju oružje) nego ko živi u zemlji pored njegove, verovatno životom sličnim njegovom. A to je, sve mi se više čini, muka koje ćemo morati da se osvobodimo zbog nas samih, a ne zbog EU.

necans

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo."

Jel moze neko da objasni sta je ovaj covek hteo da kaze?

Alex

pre 11 godina

smem se kladiti da ce srbija priznati kosovo, bi ce to opet varijanta 5 do 12 , ali hoce sigurno. zahvalimo se velikoj pobedi nad nato paktom 1999. godine, i rezolucijom pardon kapitulacijom 1244.

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

dzox

pre 11 godina

da smo mi ekonomski jaki i da imamo samim tim i jake lobije, niko ne bi ni pitao za kosovo niti postavljao kojekakve uslove... Ovako . . . Moze im se...

Mozzart

pre 11 godina

Hocemo, priznacemo. Cestitam Kosovu, ali i cestitam Osetiji, Kataloniji, Teksasu, Kurdistanu, Republici Srpskoj, Dalmaciji...ipak su sve to drzave!

Dragan

pre 11 godina

Zasto mora? Pa zar nismo Kosovo izgubili 1999e i sad se vise nista i ne pitamo. Oni su vasa drzava pa i h vi nastavite da dotirate i dizajinrate. A kad racun dodje na naplatu, ovi moji Ameri ce da nastampaju solde, za vas vecite i neizabrane funkcionere EU.

Harold

pre 11 godina

Flert sa Rusijom ! Aaahahahahaha!!!
Koji bre Rusi!?
Pitajte: Bugare, Cehe, Poljake, Madjare, ...
Ma, pitajte Ruse koliko su od svojih glavesina nastradali.
Flertujmo sa Rusijom, pa cemo biti j****i.
p.s. Kosovo ODMAH priznati. Odugovlacenjem nista ne dobijamo, a mnogo gubimo.

Aleksandar

pre 11 godina

Jadni su mi svi oni Srbi koji se loze na price o Rusiji i koji smatraju da je to kao neka druga strana kojoj se mozemo okrenuti u nameri da se razvijemo i napredujemo. Razvijati se u druzbi sa zemljom koja je jos uvek u feudalizmu?! Srbi mastaju o Rusiji a 99% Srba je nije ni videlo, a kada bi je videli pobegli bi kao djavo od krsta.
Sve sto je rekao ovaj gospodin je cista istina. Kosovo je nezavisno i to mi svi dobro znamo samo je zastrasujuce to sto smo spremni da i dalje teramo inat i upiremo se da dokazemo da je nase iako svi znamo da nije nase. Cak i pretimo i spremni smo da se ponovo izolujemo braneci potpuno sizofren stav da je Kosovo deo Srbije (iako svi znamo da nije). Takva doza iracionalnosti i ludla u jednom narodu ne moze da rezultuje nicim drugim do potpune propasti i nestanka tog naroda. Dok se mi upiremo da dokazemo da su Djakovica i Prizren u kojima ne zivi ni jedan Srbin deo Srbije, nama dotle umiru Kursumlija, Lebane, Knjazevac, Priboj i jos stotine i hiljade gradova i sela. I naravno uvek nam je neko kriv, zapad nas mrzi! Menatlno mi smo u 19 veku i kao takvi 21 vek ce nas pregaziti i po zavrsetku tog veka ovde ce ziveti neki drugi ljudi. Za 50 do 100 godina nece biti ni Srba ni Srbije. Sretno nam bilo!

losmi

pre 11 godina

Dok god budete lagali sebe i druge da je Kosovo deo Srbije,i ako znamo da nije(svidelo se to nama ili ne), zivecemo ovako kako zivimo!!!

au

pre 11 godina

Kompleks koji Istocno Evropljani imaju od Rusije je objasnjiv jer Ruska cizma nije lagana sli sta smo im mi krivi? Sto se tice priznanja - ja sam eurofanatik i samo mogu da ih pitam imaju li jos neku zelju? Da svi postanemo braon ? Da svi postanemo plavi sa plave okice? Da svi .... ?

Marko BG

pre 11 godina

Ja ga lično, priznati neću NIKADA !
Ne znam ko ima pravo u ime naroda Srbije tako nešto da uradi ?!
Gospodine Svoboda, vratite se nalogodavcima i tražite neki drugi zadatak.

TT.

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Neprestani flert Nemaca i Austrijanaca sa albanskim nacionalistima započet još pre mnogo decenija ISTO TAKO nije baš od pomoći.

street fighting man

pre 11 godina

kratko i jasno, gradjni srbije sve manje zele u EU jer postaju svesni da ulaskom u nju nece dobiti siguran posao, odlicnu zaradu, penzionu zdravstvenu i socijalnu sigurnost, bezbednost licnu i imovinsku, stabilnu valutu,punu slobodu putovanja i zaposlavanja u celoj eu, osecaj da njihov glas nesto znaci i da ga politicka birokratija brisela postuje i konacno punu ravnopravnost sa gradjanima ostalih evropskih drzava.to sve sa (ne)priznanjem kosova nema nikakve veze.

kad slepci marsiraju

pre 11 godina

Za poslednje cetiri godine Srbija je dobila kao finansijsku pomoc od EU vise od milijardu evra. Nedavni clanak u Politici pominje sest milijardi ali ja ne znam odakle im takva informacija. Od Rusije je Srbija dobila nulu pomoci a isto tako i od Kine. Srbi nemaju nikakvu vrednu i znacajnu proizvodnju da bi izvozili u Rusiju i Kinu tako da je cilj flertovanja sa Rusijom i Kinom da iskamce neki kredit i da pokazu Zapadu da Srbija ima alternativu. Takvim blefom Srbi plase mecku resetkom i sigurna izazivaju vise smeha u EU nego zabrinutosti. Od 31 astronauta koliko ih Rusija ima nijedan nema stan. To prilicno dobro pokazuje koliko je Rusija u stanju da pomogne i sebi a kamoli nekom drugom. Bez pomoci EU i trgovine sa EU Srbija ce ce vratiti u srednji vek. Zasad je EU milosrdna prema Srbiji i ne obraca paznju na bezmislice koje srpske vlasti rade i pricaju. Koliko ce to dugo trajati? Ne znam da li je u pitanju neznanje ili glupost komentatora koji misle da moze Srbija da prezive bes pomoci Evrope. Vlast se inati i junaci pred javnoscu jer misle da to mogu doki Srbija polako tone. Videcemo dokle ce to moci.

wlado

pre 11 godina

ne mora, vazno je da ostali priznaju pa cemo onda i mi morati ili ne...nece biti bitno


pozdrav za juzne komsije, za najmladji narod u evropi, od najstarijeg naroda u evropi.

BOLJI ZIVOT

pre 11 godina

To su nam i Turci govorili 500 godina, al ne za Kosovo nego za celu teritoriju, mi izdrzasmo, a Turci padose. Ne bi nam bilo bolje ni tada da smo se svi poturcili,tj. ne bi bolje ziveli. Sada ista prica, samo drugi GLAVNI GLUMAC. BRRRRRRRR

kraja

pre 11 godina

...pa pre nego zadjemo u evropu da vidimo koliko tih "specijalnih izvestilaca" ima na platnom spisku, odnosno budzetu unije...
...poslednjih godina nije prosao skoro dan da neki od pomenutih nije izvoleo da nam otkrije svoje sumnje i strahove, nade i razocaranja glede naseg odnosa prema kim-ji...
...ako se to pomnozi sa par hiljada evra mesecne plate, otkrivamo da njihova psihoterapija kosovskim pitanjem i nije tako jevtina...
...ako dodamo tu i troskove onih koji su odmah sutradan demantovali te izjave i tvrdili potpuno suprotno, mislim da bez jedne milijarde evra godisnje nemamo sta da trazimo u eu...
...po cenu da po ulasku u eu zaposlimo i mi nasih par hiljada specijanih izvestilaca, racunica mi se nikako ne slaze...
...ja bih propustio ruku...
...bice valda i boljih karata u rukama...

vava

pre 11 godina

ako je parada kao i priznavanje kosmeta evropska vrednost,onda zaista ne zelim u uniju!ubedjen sam da ce se ista i tako raspasti veoma brzo,a kako god od priznavanja kosmeta gos*n kako god, nema nista!
(bane, 13. oktobar 2012 22:51)

Evo gosn bane ili kako god, voleo bih da cujem sta konkretno znaci to "EU ce se uskoro raspasti", odnosno za koliko godina je to "uskoro"... Onda sam sprman da se opkladim s tobom u nekoj ovlascenoj ustanovi (ako postoji), i da stavim opkladu da se to nece dogoditi za "uskoro" vremena... Kvantitet opklade sam odredi... Kad si vec "ubedjen"...
A siguran sam da ce EU opstati bez nas...
Nisam siguran da cemo mi bez nje, a bez Kosova cemo sigurno opstati...

Filip Filip

pre 11 godina

Srbija će (nije za objavljivanje) morati da prizna, ******* fašistički. Kosovo i Metohija su kolevka srpskog naroda, kulture, obrazovanja i istorije i to je jedino što ćemo morati da priznamo.

Vladimir

pre 11 godina

@ dza ili bu
"Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad."

E ovo je sustina! U ovoj recenici je izrecena sva glupost i iracionalnost naseg naroda. Kako mozemo da biramo izmedju Kosova i EU kada Kosovo nije nase niti postoji mogucnost da ga vratimo nazad osim da pokusamo ratom ali to se unapred zna da cemo ga izgubiti je bi se sukobili sa NATO-om. Ako na referendumu kazemo Kosovo da li to znaci da cemo ga dobiti nazad??? Naravno da ne! Kosovo ili EU je lazna dilema. Ona ne postoji. To je kao da prosjak na ulici dodje ispred dve velike kuce sa bazenima i bira koju ce od te dve, a nece dobiti ni jednu sve jedno sta da izabere. Zato nemojte vise sa tim glupostima. Kosovo je izgubljeno i kraj price. A EU nije carobna kutija i dajte da mi upristojimo nasu zemlju i da zivimo normalno zbog nas, a ne zbog EU, a na kraju krajeva i ne mora da udjemo u EU, ali dajte da zivimo normalno. Inace jedina mogucnost da se Srbija kao drzava barem delom vrati na Kosovo je ulazak u EU i NATO. E sada posto nista ne razumete lupajte minuse. Da ovaj narod nesto razume ne bi smo sada bili ovde gde smo.

gorca

pre 11 godina

Moze li Brisel vec jednom da odredi nekog specijalnog izvestioca a da ovaj jedva ne ceka i najmanji izgovor da manje ili vise uvijeno kaze kako nam nije mesto u EU?

milos babic

pre 11 godina

matori (nije za objavljivanje). Zemlju nam nisu uzeli turci 500 god a ti ces da nam dajes ultimatume... plavusan (nije za objavljivanje)...

bezimena

pre 11 godina

Odkačite tu EU jednom i zauvek. Okrenite se Rusiji, pa vidimo kako če se EU ponašati kada bude imala u sredini Evrope Ruse kao ostrvo usred mora. Ako EU date jasan signal za tako nešto odmah če promeniti svoj stav do priznanja KiM i drugih zahteva!
(Rusija u EU, 14. oktobar 2012 10:29)

- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše

Vizionar

pre 11 godina

Ama, bre covece , koga ti hoces da prevaris? Ja znam da EU uskoro nece postojati pa nemamo gde da udjemo vec vi hocete da zavrsite posao pre nego sto nestanete.

klenga

pre 11 godina

sve što čovek kaže je surova istina,brutalna i perverzno bludna u svojoj ogoljenosti...mazohističko uživanje u njoj je strast dobrog dela populacije nebeskog naroda...dok neki samo zatvaraju oči,praveći se da ta sablazan ne postoji,retki su oni koji to prihvataju zdravorazumski....jednostavno,za nas nema nade...

IVAN

pre 11 godina

Eh što nisam Toma, otero bi ih sve u peršun...I njih i njihovu EU...Bio sam dugo tamo, verujte ništa nije bolje, samo su problemi druge vrste, ali ih ima i više nego ovde (ono što su njima problemi, nama je uživanje u životu :))

svetlanast.

pre 11 godina

da li u bilo kojoj evropskoj drzavi postoji, ministar, premijer, predsednik, vlada, skupstina ili bilo ko ovlascen da deo sopstvene tertirorije prizna kao NEZAVISNU drzavu.
naravno da ne postoji.

videli smo, mnogim drzavama je lako na teritoriji TUDJE drzave priznati novostvorenu.
nije sve u teritoriji, ima necega i u samopostovanju i ponosu.

Glasinac

pre 11 godina

Ako će Srbija morati priznati nezavisnost Kosova radi ulaska u EU , onda nam ta EU nije ni potrebna.Nema toga u Srbiji koji će priznati nezavisnost Kosova.

santa justa

pre 11 godina

Pa kosovo nije u srbiji od 1999 god. A nasi režimi ga ne priznaju samo zato sto se mali broj srba I kosovara enormno bogati na tome.

živa istina

pre 11 godina

Srbija ne može ući u EU čak i da prizna nezavisnost Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Jednostavno, ne postoji ničiji interes za to, a mnogo je lešinara okolo.

Naša jedina šansa je raspad EU.

Quack

pre 11 godina

Da rezimiramo:
2012. na izbore u Srbiji izašlo blizu 4 miliona glasača. Većina glasova raspoređeno na 4 veće partije (koalicije). Na prošlim izborima na Kosovu 600 hiljada albanaca je izašlo da glasa. Zašto sve ovo?
U slučaju da nekim čudom vratimo Kosovo u okvire Srbije, imaćemo u parlamentu partiju albanaca koji je iste veličine kao SPS. Razmislite o tome.

Dragan

pre 11 godina

Treba jos jednom napomenuti da su ovakve izjave pojedinaca, ovoga coveka ili Jelka Kacina, njihov licni stav, ali ne i stav EU. Vodece EU zemlje, Nemacka, Francuska su jasno naglasile da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da treba da regulise odnose i druge stvari u pokrajini. Kod nas se to prevodi kao "ultimatum", " mrkva", sto je najprostije resenje da se javno mnjenje okrene od EU.Ako se ozbiljno pogledaju stvari, postoje norme i pravila koje treba da se postuju da bi se neko primio u bilo koju zajednicu. Srbija se stavlja u polozaj po vec staroj navici, "ako hoces da me primis, primi me kakvog takvoga", sto je vise nego neozbiljno i neodgovorno. A, sta daje Srbija EU za uzvrat? Azilante i kao sto je Nikolic rekao, EU treba da nam sluzi kaotezga za nase proizvode.Da smo kao Nemacka ili Francuska bilo bi to u redu. A sat cemo da stavljamo na te tezge, ideologiju, Zasatve pored Mercedesa i Peugeot-a, ili sarmice i "ljutu"? Uz to kada napolju vide kako se politicari vode onom starom poslovicom " brigo moja predji na drugoga", onda je opravdano da ne zure da nas prime u svoju zajednicu. Uz sve to ova danasnja vlada nije kompetentna da se odgovorno bavi takvim pitanjima, vec upotrebljav metod lakseg resenja, koji je "okrenimo se braci Rusima", ne znajuci za sigurno sta bi to znacilo za buducnost nacije.

prst na čelo

pre 11 godina

Ovo nije novo, ovo nisu nikakvi novi stavovi. Pa i da je Tadić uspeo da formira vladu sa Dačićem (i Dinkićem), što je bila opcija u koju su mnogi verovali i mnogi joj se nadali (ljudi moji, nije to bilo pre sto godina, nego pre SAMO tri meseca!), možda bi se samo nastavilo sa muljanjem i prolongiranjem da se kaže ovo isto, ali uvijenije. Razlika je u tome što bi vlast onda to relativizovala do besvesti, kao što su prethodnih godina radili.

Poslednja parada ponosa u Srbiji je bila kada su nasi stari uzvikivali BOLJE RAT NEGO PAKT i to protiv mnogo jaceg igraca

pre 11 godina

Zemljo otvori se.

Citam ove mudrosti jednog iz grupe Nobelovaca za mir i pitam se kome jos nije jasno da Srbija nije do sada priznala Kosovo ne radi toga sto to za Evropu nije ohrabrujuce nego iskljucivo radi toga sto bi to za nas bilo i uvek ce biti ponizavajuce da priznamo nezavisno Kosovo kao uslov za pristup u EU.

Gde nadjoste ovog senilnog dedicu?
Pa on se ne seca sta su im nedavno jasno rekli T. Nikolic i I. Dacic. To necemo ... ajmo dalje.

Aca Znalac

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.

Zarko

pre 11 godina

Cim Bavarska bude Turska republika onda ce Kosovo da postane Albanska :-)
Priznavanje kosova nije stvar Unije,vec svake drzave po na osob.
Mi inace imamo dobre odnose kao susedi jer gotovo i da nemamo sa njima kontakt.
Vec 13-a godina kako nas smarate sa EU,eto ja vise ne zelim i bas me briga koje ce te fasisticke metode da oprobavate.
Sve se lepo moze zavrsuti na skupstini UN i onom tuzbom koju ste pokusali da stopirate.
U italiji prostitucija i droga,u holandiji prostitucija i droga,u nemackoj prostitucija i droga i sad kao vi nama objasnjavate kako i sta.
Pa za sledecu godinu ima u inat da se odrzi i GAY parada i hravtima da prestanemo da izvozimo repu pa onda zvacite trsku i ona je slatka i odlicna za cokolade

mp

pre 11 godina

gospodin Svoboda izgleda ne zna sta je to srpski inat. Uvek ima prilike da se nauci samo polako tek smo poceli da se inatimo. Sve je dobro dok ne poludimo ...za sada jos nismo poludeli ali nikad se ne zna.
Sto se tice "Evropskih vrednosti" mi smo ih imali pre mnogih Evropljana. Nase srednjovekovne drzave su starije od mnogih drzava u Evropi. Nas doprinos svetskoj bastini su neprocenjive stoga gospodine Svoboda knjigu u ruke da se podsetite o nasoj kulturi i slavnoj istoriji na Balkanu. Ako ne postujete nas, onda postujte nase stare i njihovu veliku zrtvu. Nasa zemlja skupo je placena mnogo skuplje od tih "novih Evropskih vrednosti"
Nemojte nam vise slati ovako beskrjano glupe i idiotske poruke ...jer nema vajde. Kako to niste naucili do sada zaista mi nije jasno.

Miladin Teodorovic

pre 11 godina

Sačekaćemo mi pre da se raspadne Evropska Unija nego što priznamo Kosovo.
A bogami kako je počelo daj Bože da će sastaviti još 3 godine.

Cinjenicno stanje

pre 11 godina

@Aleksandar: BRAVO!
Jedina prava istina, u par redaka!
Ali, Srbi ne vole istinu, lakse im je da ludijaju u nekom imaginarnom svetu!

strasno

pre 11 godina

sta se svi hvatate za paradu ponosa, sta je nerazumljivo u tome da je bezbednost bila u pitanju. cak sta vise, ucesnicima parade je ucinjena velika usluga. ja sam licno neutralan sta se tice parade.

Владимир

pre 11 godina

Онда сине мој нећемо ни ући. Ја сам сасвим задовољан статусом какав има Швајцарска. Ниси у унији али као и да јеси. Имаш отворене границе, трговину са ЕУ и милина. Наравно и за чланство и за статус као Швајцарска треба да ускладимо готово све прописе са ЕУ. Треба наравно да имамо потпуно ефикасно судство пре свега затим државну администрацију, полицију, ... што ће нам требати око 5 година и нема фрке ;)

Predrag

pre 11 godina

Pobogu ljudi zašto ste kivni na čoveka? Jel rekao nešto što ne znamo? Znam ja da nište ne mora sem da se umre ali ukoliko se želi u EU moraće da se prizna Kosovo. Zato smatram da je najpoštenije da se koliko jepre moguće organizuje referendum sa pitanjem: Da li ste za ulazak Srbije u EU po cenupriznavanja Kosova? To je najpoštenije pa narod nek odluči. I to treba što pre, da znamo u kom smeru da se vodi država a ne da se dovedemo pred svršen čin. E sada da bise organizovao referendum neka stranka mora da prikupi određeni broj potpisa građana, 200.000 ako se ne varam. Pitam se samo zašto ni jedna stranka, uključujući i Koštuničinu, to ne čini. Zaključite sami zašto.

Prwdlog

pre 11 godina

A da mi Srbi i nasa drzava Srbija malo predjemo sa tog "flerta" sa Rusijiom u jednu vise ozbiljnu vezu, npr. Vojno-politickog karaktera sa Rusijom?? Nebi ni "evropljani" morali da se ovoliko vise brinu o nama agresivnima i nadobudnima.

Evropa se danas vraca svojim korenima, a to korenje ko i u vreme Austrougarske i svetskih ratova raste oko vrata Srpskoga naroda. Bolje bi nam bilo pamet u glavu i... Dok jos imamo manevarskog prostora.

Republika Srpska

pre 11 godina

"Bože blagoslovi ne prijatelje moje" Sveti Vladika Nikolaj Velimirović..
oni koji nam ovako nešto kažu su naši prijatelji,na vrijeme nam govore šta nas čeka i ne zavlače nas,bukvalno nam kažu "ljudi osvijestite se,zezaju vas i lažu,okreni se Srbijo sebi i bori se i ne vjeruj u bajke"

makoto nagano

pre 11 godina

Sta mislite ako odbacimo EU da ce Kosovo biti nase? Budimo realni bar jednom u zivotu. Sve dok tumaramo u magli nikad nam nece biti bolje!

Dejan

pre 11 godina

Vi sto se palite da Srbija ne zna sta bi sa Kosovom. Nekadasnja drzavna paltforma na tzv pregovorima (2005-2007) je bila "Vise od autonomije a manje od nezavisnosti za Kosovo uz uslov da to isto vazi za sever Kosova prema Pristini. To znaci sledece:
1. Srbija na planira da vrati nazad 1.5 miliona Albanaca, pa da ne zna sta ce sa njima.
2. Albanska uprava na Kosovu ima sve atribute drzavnosti, osim suverenosti i prava na stolicu u EU.
3. Albanska vlast u Pristini ima prava na medjunarodne ugovore i saradanju sa drugim drzavama, ima prava na svoju valutu, Ustav.
4. Onoliko koliko je Kosovo zavisno od Srbije, toliko je sever zavisan od Pristine.

Dakle, sustina tadasnjeg srpske pozicije je bila da se obezbedi da svi nealbanci koji to zele sa Kosova mogu da uzivaju odredjene blagodeti drzave Srbije (penzije, plate, telekomunikacije...) a da albanci i oni koji to ne zele prhvataju sve insitucije Pristine.
Ovim planom je Srbija sacuvala Kosovo u smislu da svi oni na Kosovu koji zele da zive u drzavi Srbiji u njoj i zive a Albanci imaju svoju vlast i jedino sto nemaju je stolica u UN i ono sto sledi iz iste.

Sandman

pre 11 godina

"Priznavanje Kosova se na kraju mora dogoditi, ali ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".
Ljudi, ja sam verovatno glup kad mislim da su ove dve izjave susta suprotnost...

Pravda i istina

pre 11 godina

Jasno je to bilo i pre , jer je u svakom do sada dokumentu koji je Srbija potpisivala sa EU u predhodnih 12 godina pripreman put i papirom i olovkom da se jednom jednostavno vrhu politickom Srbije u datom momentu kaze da su oni Kosovo i Metohiju vec prizbali na papiru, jer oni uvek u dokumentima pisu reci koje se mogu tumaciti dvosmisleno.
Neka izbce iz zadnjeg dokumenta ( tertorjalni integritet) kada to nije bitno za ostvarivanje cilja nezavisnosti KiM?
Ne jasno je da oni ne zele nas u EU u MEDJUNARDNO PRIZNATI GRANICAMA, nego ponizene i porazene za sve one predhodne ratove u kojima smo uvek bili na PRAVEDNOJ STRANI.Jasno je ko sve ovo smislja i kreira ali mi smo sigurni da i ovoga puta kao i mnogo puta ostacemo na PRAVEDNOJ STRANI SVETA jer drugog puta nema , jedna stara izreka kaze (SVE STO JE OTETO TO JE I PROKLETO) .
Uredimo drzavu zbog nas nasih pokolenja pokrenimo ekonomiju a imamo sve potencijale i onda ce i ti nasi " PRIJATELJI" drugacije se ophoditi prema nama.

crni domino

pre 11 godina

Ovi SPS-SNSovci sve neke pametnice!
Sto tako niste cvrkutali 1990, Kosovo ne bi otislo!
Posle 12 godina ste se osilili, a znate li kada cete ga vratiti? Nikada!
A da li cete ga priznati? Nikada, ali priznace ga vasi politicari itekako, a mi cemo biti osisane ovce!

s

pre 11 godina

"Šta je ovo... Kakvo Kosovo , okrenimo se buducnosti, okrenimo se EU... postanimo jednom za svagda normalni, kao Grcka ...Italija...Spanija izadjimo na ulice da strajkujemo, protestujemo i uzivamo u "bogatstvu"."

pa ne, mnogo je bolje raditi za 10e mesecno kao npr kinezi, ili zabranjivati bilo kakvo kriticno misljenje (rusi), ili...

bosanac

pre 11 godina

ovog evrposkog strucnjaka najurititi i zabraniti mu ulazak u srbiju,pa nek‘ svoju demokratiju prodaje na nekom drugom mestu,i ako jednog dana srbija prizna kosovo,sledeci uslov bice raskidanje svih politickih i ekonomskih veza sa rusijom,demokratski nema sta.

licemerje

pre 11 godina

Primeceno je da Nemacka narocito insistira i da sve radi da Kosovo dobije nezavisnost.Da li je to neprincipijelno i licemerno kad se pogleda njihova proslost, koja je donela stravicna i nezapamcena stradanja milionima nevinih zrtava.Koliko vidimo i sada ima istu teritoriju kakvu je i imala.Niko joj nije definitivno oduzeo deo Nemacke kao kaznu za ono sto su cinili.Pa sad ne razumem ,otkud to da su oni ti koji najvise forsiraju raspad Srbije. Ovolika ostrascenost i insistiranje je licemerno i osvetoljubivo.Ako smatraju da smo napravili velika nedela na Kosovu ,odgovorno tvrdim da niko nije ucinio vece zlo na svetu od njih samih.Prema tome svi ovi predlozi Nemacke pa i za ponovnim uvodjenjem viza je prepotentna i licemerna igra sa Srbijom.I dok nasi politicari pokusavaju da sa Nemackom uspostave dobre ekonomske tako i politicke pa i kulturne veze,oni nas stalno beskrupulozno podsecaju na samostalnost Kosova i time u stvari dokazuju koliko su neiskreni u zelji da Srbiji bude bolje.

jedrilica

pre 11 godina

Jasno je sada zasto je formirana koalicija SPS SNS i zasto je Tadic izgubio..Morate da date KOSOVO ili kraj koalicije..Tako sa Tadicem Evropa ipak nije mogla da razgovara a ove sada ne cene ni malo! U svemu ima je pomogao i Dragan Djilas koji je srusio Tadica!

ice9

pre 11 godina

Odosmo u izolir traku opet! A sto se nekih komentara za kosovo tice, sta mi to dobijamo i ako se sad svi predomisle i kazu ok nije kosovo nezavisno,dobijamo 2.000.000 besnih i kivnih albanaca koje niko zivii ne moze da kontrolise sem silom a gde je sila tu je i rat tako da dragi moji nemojte se zavaravati sa kosovskim bajkama, o tome je trebalo davno misliti ne sada.

Deda Jovan

pre 11 godina

Srbija bi pod hitno morala da proglasi moratorijumna razgovore o pristupanju u EU za narednih tri godine, jer ima toliko zahteva da vise niko u Srbiji nezna o cemu se zapravo radi. Svi nesto zahtevaju od Srbije ali niko nezna sta hoce. Jedino svi kazuju Srbiji da ne moze u EU. Izgleda da Srbiji nije nista ostalo nego da Rusiji ponudi mesto za veliku vojnu bazu na teritoriji Srbije kako bi osigurala sigurnost postojanja zemlje Srbije. Samo tako ce se osigurati buducnost Srbije.

SAD se lomi

pre 11 godina

Srbija definitivno moze mirno da spava, po pitanju pristupa EU, dogod i poslednja od zemalja clanica ne prizna Kosovo!
POSLE dobijanja datuma i otpocinjanja pregovora (kad god da se to dogodi), (a do tada, kako i sama EK kaze, Srbija nece morati da prizna Kosovo), EU vise nema nacina da uslovi/prisili Srbiju da prizna Kosovo, sve do DANA ulaska u EU! Mogu da nam na krace i duze vreme ne zatvaraju odredjene agende, datum ulaska odrede cak za 2200. godinu, ali nam to pitanje, priznanje Kosova, funkcionalno ne mogu postavljati. To znaju i oni koji su iz EU priznali Kosovo, a ... znamo i mi. Otud ovolika, svako-malo, prica o priznanju (makar) i "integriteta" Kosova, otud se svako-malo poneko iz EU oglasava "kako Srbija MORA" da prizna.
Srbija ENERGICNO mora da insistira na brisanju "integriteta Kosova" u izvestaju EK, ne bi li nastavila pregovore sa Pristinom! U suprotnom, prelazeci preko ove fraze, nastavljajuci pregovore, bolje odmah da prizna Kosovo, (zaboravi ulozen trud i pokusaj insistiranja na rez. 1244) i ubrzano udje u EU, umesto da se maltretira sa tim pitanjem (svoje juzne pokrajne)!

Sercan

pre 11 godina

Čiča poranio sam da popijem kafu pre nego počne naš brat Nole, I ti me ovako na sabajle nasmeješ do suza. Pa znaš li ti da mi Srbi jedino plašimo promaje i ničega više, nema mora, jok.

Strpljenje je majka mudrosti!

pre 11 godina

Odlicne politicke i ekonomske odnose Srbije i Rusije nazvati flertom je vrlo neozbiljna izjava, ali govori o tome koliko "njih" iz EU to boli i ne prija im. Srpska vlast mora strpljivo i uporno da nastavi u istom smeru, u interesu nase zemlje. S druge strane, pomenuti politicar kome ocigledno bezobrazluk nije stran, izgleda nista nije naucio iz nase istorije...

.,.

pre 11 godina

Gospodine Svoboda, kako je EU dozvolila sebi, da postavi takvog predstavnika, koji ne poznaje istoriju naroda Srbskog, vratite se u EU pa naucite od Turaka, Austrougara, i Nemaca pa onda vidite da li cete dati uslove za neku EU koja je u stvari sta? Koliko vidim, visw ima strajkova u EU negu u Srbiji.

Serbissimo

pre 11 godina

E moj cvike nista od toga biti nece, ni u skorijoj ni u daljoj buducnosti. Zivi bili pa videli. Pre cete vi priznati nezavisnost Skotke i Severne Irske i Velsa nego mi Kosovo. To je bre nasa otadzbina. Odatle su svi Srbi poreklom, ko se Srbinom smatra.
(Aca Znalac, 14. oktobar 2012 12:00)

Evo ja se Srbinom smatram od glave do pete i ne dam pet para za kosovsku mitomaniju a kamoli da ga smatram otadzbinom. Znalac, sedi jedan.

Joca Pravnik

pre 11 godina

Ovakvi savetnici uopste nisu Srbiji potrebni. Kada on bude priznao muslimansku drzavu na svojoj zemlji onda neka dodje da savetuje Srbiju. Doticni Svoboda nema iskustva iz te materije a savete daje bez dovoljno saznanja o istini.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ma, paliii! neko ko zivi i najrazvijenoj od clanica eu, i svakog dana iz geldautomata vadi friske eure, moze ti revi: propada eu, ostaju nemci i jos poneki, a kosovo u srbiji, kao i hiljadama godina ranije, jer ste slabi da nam ga uzmete.!

kiza

pre 11 godina

Kako mislis morace da prizna,mora samo da se umre i nista vise se ne mora.
Ja sad ne bih iz inata,pa nek se slikaju.
Mi smo ionako pukli,mozda i moze i gore nego sto je sada ali takav je zivot u ovoj nasoj Srbijici.

djuro

pre 11 godina

Biti clan EU ne znaci nista za zemlju kao Srbija. Bili bi samo Nemacka kolonija i nista vise. Da uzimaju radnu snagu kad im treba, da izvoze sve i svasta. A ekonmija u Srbiji bi tek onad bila razbijena i zaduzena! Najbolje je sto Kostunica veli. Politicka i vojna nezavisnost i neutralnost. Nijedna mala zemlja u EU to nema, nego rade kako im Nemci kazu.

svaleracija

pre 11 godina

Oni nazivaju nase odnose sa Rusijom kao flert.Ja bih to pre nazvala kao vrlo isplativo ekonomsko trziste kao i kinesko, koje je on zaboravio da pomene.Ne znam zasto je to flert, kad i oni uveliko flertuju sa Kinom. Skoro se desila prijateljska poseta Merkele Kini, sa sve nemackim privrednicima,gde su napravili odlicne poslovne ugovore i pri tom su trazili pomoc za EU,naravno finansijsku.Pored toga i sa Rusijom imaju izvrsne i bliske ekonomske odnose ,pa su cak i prvi otrcali u Rusiju da se pozicioniraju kada se ona otvorila prema stranom kapitalu.Pa sada tamo imamo mnogo nemackih firmi koje odlicno rade.Pa kada je za njih isplativo da flertuju sa Rusima ,ne znam zasto to nije dobro za nas.Ili oni mozda misle da su nesto posebno,kao nacija koja ima tapiju na srpske interese.Uostalom zasto ne bi flertovali kad nam oni otvoreno izjavljuju ljubav a mi iskreno ne znamo sa kime cemo.Neznamo ko je iskren a ko ne.Ko ce da nas prevari a ko ne...

prodanovicm

pre 11 godina

Нећеш бре ући у ЕУ никад , а можда ни тад , ако не признаш Косово .
То је већ и будалама кристално јасно .
Зашто се онда наставља са политиком "и КиМ и ЕУ" ?
Дај бре да се већ једном на глас народу каже "Ако мислимо у ЕУ морамо признати Косово...да ли сте ви за то или не" .
Ако нисмо за то...дај онда да већ једном баталимо ту ЕУ...или , ако смо за то да се призна Косово , дај да и то завршимо па право у ЕУ.
И крај приче .
Само,
трговина је то , транге-франге .
Ти њима Косово , они тебе приме у ЕУ .
Е сад , исплатили се нама та трговина ?
То је питање .
Замисли бре да им у по фрке даш Косово (да га признаш) и они теби наравно кажу:Ок , примићемо вас у ЕУ првом приликом...тамо негде око 2020 .
А до 2020 се ЕУ 5 пута може распасти .
Нема више , свак на своју страну .
И шта смо онда урадили ?
Признали (дали) Косово за шта...за ништа .
Не знам , они нама у овој транге -франге трговини траже нешто видљиво и опипљиво, нешто много вредно...у замену за "мачку у џаку" .

BOB

pre 11 godina

Ralno kod nasih politicara necenim to sto nece da kazu istinu o kosovu da smo ga izgubili jos 1999 i da rezolucija 1244 nije pobeda vec poraz a kao drugo zelim samo jedno da kazem da Srbija treba da zastiti ono sto ima na kosovu a to je narod i njena dusa koja se sadrzi u manastirima i crkvama i istoriskim spomenicima a vreme se menja tako da niko nezna sta donosi dan a sta noc mozda ce za 5 do 10 godina kosovo opet biti srpsko a sa trenutnom situacijom se treba pomiriti i iz nje izvuci najbolje za srpski narod !

pijem da zaboravim

pre 11 godina

imam utisak da je baka stana sa okruznog saltera bila angazovana da prokomentarise komplikovano politicko stanje u srbiji i da glas ovih anonimusa treba dostojanstveno ignorisati.

Jugoslavija je bila ono o cemu ce nizi cinovnici neke kacelarije evropske unije moci da mastaju i idealizuju

Igor Milosavljevic

pre 11 godina

G-dine Svoboda,govorite o cinjenicama.Cinjenicu isto tako predstavlja i medjunarodno pravo koje jasno definise kad i pod kojim uslovima jedna drzava moze da postane nezavisna.

Vlade

pre 11 godina

Covek kaze da mora da se prizna Kosovo, ali to nije uslov za EU, medjutim pre nego sto se pristupi EU u svakom slucaju mora da se prizna Kosovo.
Nacin pricanja ovog cinovnika je u stilu najgoreg ulicarskog dilovanja, samo sto je mnogima ovde i ..... slatko ako je iz EU.

svetlanast.

pre 11 godina

svi oni koji kazu da je nezavisno kosovo realnost su u pravu.

samo se postavlja pitanje da li bi neko /predsednik, premijer, ministar, skupstina, vlada/ iz neke od drzava koje su priznale drzavu kosovo, u slicnoj situaciji, u slucaju da deo naroda NJIHOVE DRZAVE proglasi nezavisnu drzavu /iz bilo kojih razloga/ - oni zvanicno i javno pRIZNALI NOVU DRZAVU NA SVOJOJ TERTIRRIJI?

to jos nismo culi a svasta smo culi za ovih 12 godina i jos cemo se svacega naslusati.

Worp

pre 11 godina

Zao mi je srpskih kostiju koje su istrunule za slobodu Kosova jer ono nije samo nase nego i svih onih koji su poginuli za njega jos od 11. veka. Ali ako ne priznamo nezavisnost i okrenemo se onome sto je ostalo, postoji opasnost da zbog losih uslova za zivot,malo po malo Srba kao nacije nestane !

Vladimir

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

Thatright91

pre 11 godina

Al ste vise dosadni sa tim Kosovom. Danas mora da se prizna,pa ne mora,pa tako svaki dan citam dva ponudjena misljenja.A ono vec nezavisno... ironija!

Sabina01

pre 11 godina

Ovaj nas Nikolic hoce da nas svet moli kao da smo neki faktor nekome. Pazi uslov. Kao da je Kosovo prazna teritorija. Kad je Srbija toliko ravnopravna prema svim svojim gradjanima, sto nam predsednik Srbije ne bi bila Jahjaga!?

Aca

pre 11 godina

Mi, obični građani to znamo, ali se naši političari "prave ludi" na ne znaju! I ja se sada pitam koga mi to imamo na čelu države, kada "ništa ne razumeju i ništa ne znaju"?

rod

pre 11 godina

e pa srbija nece morati da prizna kosovo jer kosovo nemoze biti drzava.ne zaboravimo da se istorija stalno ponavlja...pa ako nemozemo u eu onda nikom nista.okrenimo se malo sebi i mnogo vise da radimo i necemo ni trbati ulaziti u eu a ni u rusiju.pa normalno je da nam eu nije jedini partner,izes takvog partnera

sasa

pre 11 godina

pa ljudi zar vi verujete da ako srbija nedaj boze prizna kosmet da ce mo uci nekad u evropu. pa dokle bre da smo najivni vise evrop ce se raspasi za koju godinu jer vidite da samo nemacka u toj evropi je jaka ostali su samo sluge. ne zavaravajmo se o lepom zivotu u njoj jer ga nema. nego okrenimo se sebi i svojoj zemlji i bice nam bolje.

Aleksao

pre 11 godina

Iskreno gospodine Svoboda mislim da vas ni vasa zena vise ne slusa,ostavite se Srbije i njenih svetinja jer ste nedostojni i ime da im izgovorite i nadam se da ni vi ne verujete u bajke koje pricate!

z

pre 11 godina

Onda ne hvala. Kakva je uopste korist od EU ako moras da se odreknes svoje teritorije samo da postanes clan? U evrozonu nas nece primiti nikad, tako da od svega ostaju silni uslovi a korist minimalna.

Duci0167

pre 11 godina

A vruć krompir ide u ruke novoj vlasti. Pitanje je samo vremena. A za vas sto ste u vecinia, u 15 tom veku je vecina spaljivala vestice ... Demokratsko-radikale vlasti vas samo lože : )
Beli sam listić i radite sta hocete ......

Čudoljub

pre 11 godina

Možda sam paranoičan, ali sve neki izvestioci sa slovenskim prezimenima: Kacin, Lunaček, Svoboda. I to obavezno iz Slovenije ili Austrije. Nije valjda da oni važe za najbolje poznavaoce ovdašnjih prilika? Ako je tako, ne piše nam se ništa dobro.

Goran

pre 11 godina

nista se ne mora...
mora se samo umreti a i to uskoro nece morati..
prototip toga je Dacic... bio je mrtav ali je vaskrsao i preziveo sve afere, pljacke, postao ministar pa i Premijer... evo kako ima zivota posle smrti.. i sto je nacrnje od svega... niko mu nista ne moze i zivece on jos duuuuuugoo, duuuugooo.........
kuku nama..........

gradjanin kosmopolit

pre 11 godina

Sve to je @Aleksandar u svom komentaru rekao o Rusiji, sadasnjoj,nema razlike od nekadasnjeg SSSR-a, je APSOLUTNA istina

Ko nije ziveo u Rusiji, taj nemoze da pojmi kako je tamo zivot za jednog obicnog radnog gradjanina Rusa, a o seljacima da i ne govorim-izuzeci su predsednici-prezidenti, tih kolhoza, i svi politicari,od najnizeg cina do najviseg politickoga vrha
a tek kakav je ROBOVSKI zivot za njegove satelite, za to treba pitati nekadasnje istocnoevropske zemlje koje su sada u EU

Ne da bi pobegao kao djavo od krsta, nego bi sve moguce amajlije protv zla okaci na sebe a ako treba i peske bi krenuo samo da izadje sa ruske teritorije

Preža

pre 11 godina

Srbija će, pre pristupanja Uniji, morati da prizna Kosovo? Pa, i Španija je u Uniji, pa ga nije priznala? Kako to? Da je možda ne izbace zbog toga?

JR

pre 11 godina

Od evrointegracija Srbije, najviše koristi će na kraju imati Kosovo. Dobiće priznanje od Srbije, a Srbija verovatno nikad neće postati član EU. Tako će poraz Srbije biti konačan i potpun.

Malo se pravimo zaboravni

pre 11 godina

@
(Quack, 14. oktobar 2012 10:56)

Ja se licno secam zaprepascenih lica NATO vojnika kada su pratili kolonu tenkova dugu preko 50 km. Za one zaboravne malo podsecanje da je kopnena invazija iz Albanije trajala sve vreme bombardovanja pa nisu probili nasu liniju odbrane. Iako se pravite blesavi cinjenice su ipak cinjenice. Da ja doslo do invazije na nasu zemlju EU(i NATO) bi se do sada raspala, posto zato sto vecina zemalja nije zelela rat u Srbiji. Za rat su bili i ostali Nemci(jedina zemlja EU), Englezi i USA.

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...

Milan

pre 11 godina

Ja se izvinjavam ali kao pravnik moram da pitam: Zar ugovor o pristupanju EU nije dvostrano obavezujući ugovor?! U redu je što oni nama postavljaju ovakve imbecilne ultimatume, ali čega se mi plašimo i zbog čega mi njima ne postavimo neki ultimatum?!? Recimo da Engleska prizna nezavisnu Severnu Irsku ili da se Nemačka odrekne Bavarske?!? Ili da lepo srede odnose u EU, a ne da ulazimo u raspalu tvorevinu i to za nekih 20 godina! Lepo drugovi referendum pa da vidimo da li smo za nastavak "evrointegracija" bez Kosova i Metohije!

View

pre 11 godina

(svetlanast., 14. oktobar 2012 12:22)

Evo, na primer, Hitlerova Nemačka je u Drugi sv. rat ušla sa površinom od 472.000 km2. Posle Drugog sv. rata, površina SR Nemačke i DR Nemačke iznosila je ukupno 357.000 km2, koliko ujedinjena Nemačka i danas ima. Nemačke vlasti, tj. Vili Brant, priznali su to i pomirili se sa tim.

Inače, "deo naroda naše države" koji pominjete, godinama je maltretiran, proterivan, te na kraju "pakovan" u hladnjače i razvožen po zemlji. Posle toga, Srbiji niko neće dozvoliti da im ikada više naplati porez.

To Vam je ta čuvena priča o suverenitetu, za koju ceo politički vrh Srbije, kao i većina stanovništva, nema blagu predstavu šta je i šta znači. A pre neki dan i Štefan File i Vensan Dežer se ubiše da nam objasne da puko posedovanje teritorije ne znači imati državu. Ali, kako se ono kaže: "Gluvom šapt'o, ćoravom namigiv'o – isto mu dođe".

Građanin

pre 11 godina

1. EU i posebno Nemačka imaju obimnu saradnju sa Rusijom a nama to prigovaraju.
2. Ni sve članice EU nisu priznale Kosovo a od Srbije to trače.
3. EU ne priznaje teritorijalni integritet Srbije (sa Kosovom i Metohijom) a od Srbije traže da prizna teritorijalni integritet Kosova
100 godina od početka Balkanskih ratova na Balkanu je sve isto, EU je samo proširena Nemačka i Austrougarska i ponovo je na Drini, Turska se vraća na Kosovo i u Sandžak. Stvara se Velika Albanija. Slabi se Grčka kako bi je Turska progutala u paketu sa Makedonijom. SR Jugoslavija je rasturena da bi se onemogućio izlazak Srbije na Jadransko more.
Ko god bio na vlasti u Srbiji naši neprijatelji će voditi istu politiku.

neko iz mase

pre 11 godina

Čak i da priznamo Kosovo, nalazićete vi neke nove uslove. Ne kažem da smo "zlatni", ali primili ste u uniju mnogo gore od nas. I ono malo nas proevropski orijentisanih će vam okrenuti leđa. To će biti razlog da se otcepe lale, a kad uzmete žito pod svoje, kao što ste uzeli resurse na Kosovu, tek tad nam nećete dati da pristupimo. Sve mi se više čini da vam je to i cilj.

muamua

pre 11 godina

ldp glasacu onda izmedju tebe i onih sto su prodali veru za veceru nema razlikee...da su tada ostali uz srbiju danas ne bi postojala opasnost zvana sandzak ne bi se brat sa bratom ubijao vec bi svi bili jedno...tako ce za pola veke nasi praunuci jedan vojvodjanin drugi sumadinac da se ubijaju samo da bi vojvodjanin svetu bio prihvatljiviji.

Dza ili Bu

pre 11 godina

Jos mi neznamo sta hocemo. Treba jednostavno referendumom odluciti. Kosovo ili EU, nema jedno i drugo, to bi trebalo svima da je jasno do sad. Sve stranke sto se zalazu za jedno i druge samo pricaju prazne price i koriste vreme da budu na vlasti, gospodare javnim preduzecima i zive ko bubrezi u loju. Ako oni nemaju petlju ili nece da odluce, trebalo bi narod da odluci i da najzad krenemo bilo gde... Ovako Srbija stoji, propada, zaduzuje se. Koliko je tesko da se to shvati?

IV

pre 11 godina

@Sandman
Procitaj jos jedanput pa dobro razmisli,u njenoj izjavi nema nista kontradiktorno.Znaci u procesu pristupanja necemo morati da priznamo Kosovo,taj proces ce biti dug 10 godina,ali pred sam ulazak u EU cemo ipak morati,to je rekla.

secanja

pre 11 godina

Ma kakav Tadic.On se izvinjavao gde god je mogao pa su i njemu stalno trazili samostalnost Kosova a on je non stop govorio kako... Kosovo nikada necemo dati.Ovo je kontinuitet i nista vise.U vreme Tadica su jos pokrenuli pitanje viza.Secate se kad je Dacic isao da objasnjava i obecava da ce se smanjiti broj azilanata.A u stvari sve to nema veze,ko god da je, oni ce to isto traziti i sa istim ucenjivatikao sto su i dosad radili.Pa vize su nam zato i ukinute,da bi imali cime danas da nas stezu posto su zavrsili sa Hagom.

Strpljenje

pre 11 godina

Godine 1945. komunisti su mom ocu oduzeli kuću (oko 80 kvadrata u centru jedne varošice na jugu Srbije). Jedina imovina mog oca je bila, upravo, ta kuća i ništa više. Zašto je oduzeta? Zato da bi u njoj stanovao čovek sa sela, a da apsurd bude veći, taj isti čovek je imao svoju kuću na udaljenosti oko 3 kilometara od očeve kuće! U to vreme moj otac je bio neoženjen, a država, upravo država, ga je poslala na službu 600 kilometara od svoga doma! Čovek je stanovao 40 godina u kući moga oca (i konačno se iselio)! Šta hoću da kažem? Kuća je bila "okupirana", ali je uvek, kod mog oca, postojala nada da će jednoga dana sedeti u svom dvorištu, u hladovini lipe!!! I to se na kraju ostvarilo!

Istorija

pre 11 godina

Albanski narod na Kosovu i Metohiji, ne samo da je bio politički, nacionalno i ekonomski ugnjeten, nego i podvrgnut fizičkom istrebljenju. Odricana su mu sva nacionalna prava (nemanje škola na maternjem jeziku, sprečavanje kulturnog, političkog i ekonomskog razvitka). Njegovi takozvani pretstavnici bili su verni agenti velikosrpske hegemonističke klike za pljačku i ugnjetavanje. Vrhunac ekonomskog iskorišćavanja bila je agrarna reforma, koja je imala za cilj: zaoštravanje mržnje između Albanaca, Srba i Crnogoraca, da osiromaši Albance do tog stepena da budu prinuđeni da se iseljavaju, da stvori jedno reakcionarno uporište na Kosovu i Metohiji, a da se oslabe revolucionarne snage narodnih masa Crne Gore, dajući im zemlju na Kosovu i Metohiji.

Svevladovic

pre 11 godina

"Ono nije nikakav uslov u postupku pristupanja EU. No, pre nego što Srbija postane članica EU, svakako će morati da prizna Kosovo".

Ovaj cikica ne zna sta prica XD

Marko

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"
To vam je ono kao kada devojka koja vas ne zeli, ljuti se sto vi uopste trazite neku drugu umesto nje "princeze" ?! Kada vec necemo u nikakvo dogledno vreme da pristupimo EU sta se onda njih tice sa kime mi sve zelimo da saradjujemo. I Kipar je uzeo kredit od Rusije i nije priznao tzv. Kosovo pa da nece mozda ovaj da izbaci Kipar iz EU ?

Goran

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći", rekao je Hanes Svoboda.

Po mojoj oceni i jeste. Nešto ste se u poslednje 2-3 nedelje probudili, svi pričate o Kosovo, o priznanje, o porušenje bezviznog režima. Od jednom pretite sa sve strane kako bi ste Srbiju upozorili da ne prodaje svoje blago rusima, nego vama. Nego neka samo dalje tako, ova vlada barem shvatila da kad već nemožemo da opstanemo sami, treba da se prodamo skupo zapadu ili istoku. I jedni i drugi su iste krvopije.

A to je i razlog zašto EU ne dozvoli da se cepi severno Kosovo. Rudnici na Severu su već rezervisani za bivšeg generala Clarka i za gosp. Albright.

Eu cirkus

pre 11 godina

Znači Eu ide od toga da Srbija ne treba da prizna Kosovo do toga da Srbija MORA da prizna Kosovo. Eu time pokazuje da je vrlo neozbiljna unija, da ni sama ne zna šta hoće. Upravo igrarija Eu oko Srbije ruši poverenje naših gradjana u nju. I kako očekuju da Srbija prizna Kosovo kada ga pet članica te iste Evrope nije priznalo?

Petar

pre 11 godina

Kolicina gluposti medju srpskim narodom poprima zastrasujuce dimenzije. Komentari uglavnom idu do toga da se EU raspada (!?!), i da se tamo lose zivi (!?!?), da je Srbija mnogo bitna (!!???!!) pa ce da se damo Rusiji i onda ce Evropa da se uplasi i dace Srbiji sve sto pozeli, te da smo mi toliko opasni pa smo dva puta redefinisali mapu Evrope (?!?!?!?!?). Srbija nesto definisala? Meni je jasno da je u Srbiji i dalje na snazi ispiranje mozga ali ovoliko davanje sebi na vaznosti a da pri tom ne vidite da je Srbija ta koja je u raspadu, siromasna, nepismena, bezperspektivna, sa mladima koji beze glavom bez obzira, ljudima koji gladuju, bolesnima koje niko ne gleda, manjinama nad kojima se izivljavaju. Vi pricate o Rusiji, raketnim stitovima, Kini, Osmanskom carstvu koje "nam" je isto tako otelo Kosovo a "mi" ga posle vratili. Sizofrenija.

@vladimir0710

pre 11 godina

Nekim zemljama EU žuri se da ubede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, zbog toga što je puno zemalja priznalo pod pritiskom (korumpirani) i sada se spremaju da preispitaju svoje odluke i ponište. Kada u mudrim, pravednim, humanim i civilizovanim vladama država počnu da (u domino efektu) poništavaju pogrešne i nepravedne odluke prema Srbiji, neki evropski državnici će shvatiti da su izgubili autoritet, uticaj i kontrolu na globalnom nivou (i da moraju otići u neku drugu civilizaciju ili istoriju).

Djole

pre 11 godina

Cim vi nas toliko pritiskate da priznamo Kosovo, znaci da oni sustinski nemaju nezavisnost koliko god se trudili da kazu da je to za njih gotova stvar. Osim toga MORA se samo umreti (a NE MORA se priznati nezavisnost Kosova), zato (nije za objavljivanje)...

Nikola

pre 11 godina

Hahaha... sta nam rade, vec je postalo smesno. Verujem da ce sledeci uslov biti da na narednim izborima vladu formira novoosnovana partija lbgt-a ili nekih drugih slicnih njima!!!
"a ja se pitam, kol'ko kosta Srbija" B.S.

Wilde again

pre 11 godina

@Bez ISTINE ne možemo napred!
(bezimena, 13. oktobar 2012 23:41)

U Srbiji ISTINA nikada nije ni postojala pa je zato suvisno traziti je ovde.

marko od bloka

pre 11 godina

Uvek cu da ponavljam sledecu pricu. Kada Srbija bude bila drzava sa prosecnom platom od 1000evra, gde je nezaposlenost 8-10%, primice nas i preko reda i bez priznanja Kosova i nece im padati na pamet ukidanje viza i slicne gluposti. Jadne, bedne, pokvarene, korumpirane i siromasne nas nece niko.

YU

pre 11 godina

Ali zasto se toliko kidati? Covek je lepo rekao da Srbija mora da prizna Kosovo SAMO AKO zeli da udje u EU. Ocigledno je da vecina Srba to ne zeli, i da joj je bliza Rusija. Niti vas ko tera u Evropu, niti da priznate da je Kosovo nezavisno, voda mokra, a zemlja okrugla. Opustite se.

Serbissimo

pre 11 godina

hm da sam predsednik drzave i da mi je ovako rekao, koliko ujutru bih zvao Putina i rekao da bira lokaciju za rusku bazu... pa da vidimo onda na koju cemo stranu.....

.....a Putin bi ti rekao "ne mogu brate, mnogo ste daleko a para za bacanje nemamo i ne bih bas da se kacim sa Amerima, Nemcima i Englezima zbog vas i vasih srednjevekovnih zadjevica, ipak su stotine milijardi evra nasih investicija u EU i obrnuto." Zna se na koju cemo stranu, u Evropu jer se tu i nalazimo. Osim ako mislis da mozemo da stavimo Srbiju na krkacu i prebacimo je u Sibir.

Quack

pre 11 godina

@Malo se pravimo zaboravni

I ja se sećam tih lica, ali i toga da su na nas gledali kao na zveri koje ubijaju decu i ženu. I po meni nisu bili zaprepašćeni, nego prestravljeni. I ni najmanje mi se ne sviđa da me neko tako gleda. Ne zbog njih, nego zbog sebe.
Isto tako se sećam, da nam je jedan od podoficira rekao, da ne daj bože da krenu kopneno, jer neće imati dovoljno kamiona u koje će skupljati naoružanje koje ćemo razbacati bežeći. I to kažem iz perspektive aktivnog vojnika koji je dva meseca neprestano bio tokom čitave noći na straži jer rezervisti nisu smeli da izađu iz kuće posle mraka...
I toga se sećam da nam je moral bio na tako visokom nivou, da se nismo povukli tog dana, posle dve nedelje bi sami krenuli za Beograd, da ga oslobodimo...
Nemoj zaboraviti ni ove stvari...

Sasa

pre 11 godina

Brate al je ova evropska zajednica ogromna birokratija. Ima toliko nekakvih izvestilaca da je tesko i nemoguce sve to pratiti. Ko bre placa sve te j---vetre?

mkk

pre 11 godina

Srbija nece da prizna kosovo i ajd sad setajte i nadjite neke druge za ucenu!toliko ste nam se smucili sa tim vasim ucenema da sad i sve da nije bilo nase pa necemo da vam ga priznamo!

Pera

pre 11 godina

Postovani Deko sa slike,na vrhu teksta.Duh nase dugovekovne Tradicije kao i Duh nasih Deka i PraDeka koji su polozili zivote za ovu nasu 'malu' ali ne tako bezznacajnu zemlju nam Nikao ne nalaze da priznamo Kosovo i Metohiju.

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 11 godina

Tako, već dugo čekam ovako jasnu poruku, konačno kaži da ovi što vrdaju ne mogu da vrdaju, i da vas tumače različito, stavljajući glavu u pesak. E, sad da vidimo šta će sutra reći na ovo! Referendum bi možda bio rešenje, ali pravio ga je i Cobe, zna se našta je ličio. Flert sa Rusijom? E i tu je jasan. A što ne bi bili i mi. To nije flert, to je retko naklonjena prijateljska zemlja, bliska po mnogo čemu. Da razjasnimo, hoćemo - nećemo, da se više niko ne muči. A vlast da na izborima dobiju oni koji će urediti zemlju, a to nisu ovi, i oni koji nemaju lopova u svojim redovima, a to nisu oni. Tu bismo se mučili da pronađemo prave, ali valjda bi se i to jednog dana desilo.

stojna

pre 11 godina

@- Rusija ima odličnu saradnju sa EU
- Rusa -160 miliona
- NATO (EU i USA) - preko 700 miliona
- Srbija je okružena NATO-om
- Rusija nema nameru, kao ni bilo ko drugi, da zbog jedne blentave Srbije ratuje bilo kada i bilo s kim
- Vaš predlog "Rusi u Srbiji" je na nivou razmišjanja malog Djokice, pre nego što je krenuo u školu i naučio da čita i piše
(bezimena, 14. oktobar 2012 11:51)

A zasto poredite jednu individualnu drzavu ru sa jednom vojnim savezom i jednim ekonomskim savezom. Ako vec poredite nato i eu, poredite ih sa rusijom u okviru brika i sa kinom u vojno bezbednosnom partnerstvu koji se moze videti u savetu bezbednosti od gruzije do sirije.
I kina ima dobre odnose sa eu pogotovo nakon sto je finansijski spasla i euro i americki dolar od pada u ambis.

Zona Sumraka

pre 11 godina

Nesto ne vidim da je NATO obrisao one cobane iz Avganistana ni posle 10+ godina pa sumnjam da bi kod nas bolje prosli. Imamo puno vise skolovanih i pametnih ljudi koji bi u slucaju okupacije imali vidljivog neprijatelja...
(Malo se pravimo zaboravni, 14. oktobar 2012 12:42)

Uh, uh, umalo nisam pao sa stolice procitavsi ovu genijalnost. Majstore, ti avganistanski cobani uzimaju pusku u ruke cim prohodaju, ima ih 30,4 miliona (zvanican podatak) a domaci teren im je kao stvoren za gerilsku borbu - sve same planine i pecine do kojih NATO ne moze da dopre uz teske gubitke.
Osim sto bi NATO pesadija kao tepsiju ravnu Srbiju pregazila za dva sata jer bi invazija krenula sa svih strana, sve i da im na crtu izadje i staro i mlado, nesto sumnjam da bi Sumadinci, Vojvodjani a najmanje Beogradjani sa velikim entuzijazmom produzili tamo gde je Sloba stao 1999. Tu skolovani i pametni ne pomazu mnogo, sve i da ih imamo u buljucima u sta se ne bih kladio.

svega ovde ima

pre 11 godina

@Istorija
Pročitah tvoje viđenje "istorije"... Fantastično. Nego kaži nam, kurs za propagandu i spinovanje si završio kod nekog penzionisanog sigurimi agenta ili si bio u Severnoj Koreji?

Ivan

pre 11 godina

Ne vidim, da Nemci i Slovenci imaju problema sa povezivanjem sa Rusijom.

Inače....kad će se ovi iz EU dogovoriti izmedju sebe. Pravno i formalno priznanje Kosova i Metohije kao druge nezavisne države Albanaca, ne može biti uslov jer 5 država EU ne priznaje to isto Kosovo.

Natasa Peric

pre 11 godina

Ala nas vozaju:(
Ne nadajte se da bi nam bilo bolje ako priznamo Kosovo i udjemo u EU. Nama se ne nudi EU da bi oni nama ucinili uslugu i odrekli se neceg da bismo mi u Srbiji ziveli bolje. Sve su to interesi u pitanju! Moze im se pa nas vozaju. Eno Bugari su u EU i nista bolje ne zive od Srba

Rezolucija 1244

pre 11 godina

Politika nase Vlade je jadna. Kako to da nije u stanju da objasni EU ono sto pise u nasem Ustavu!? Kako nije u stanju da pojasni svim dusmanima da kod nas nema diskriminacije; pa svi imaju ista prava, pa cak i lopovi.
Jednostavno tuzno, jer nemamo branioce.
Mi ih ne volimo, oni nece nas. Sve reseno. Sad nam ostaje samo da sledimo Ivicu. Sigurno on ima neku bolju "soluciju", poput one od Mire!

leo

pre 11 godina

@nick kosovo kao i srbija ne moze da udje u eu sve dok ne resi probleme sa susednim zemljama,sto ce reci da njihov ulazak zavisi od srbije. drugo,svaka zemlja eu pojedinacno mora da da svoj pristanak za ulazak neke zemlje u uniju tako da i sa te strane mrka kapa za kosovo.

Posmatrac

pre 11 godina

@Igor, mala ispravka za tebe, posto zivimo u Srbiji.
Mora se: umreti, ici u wc i platiti struja. Ostalo, i ne mora bas.
Pozdrav uz prizvuke sarkazma.

Dza ili Bu

pre 11 godina

@ Vladimir

Ocigledno citas ono sto nije napisano. Naravno da je Kosovo odavno izgubljeno, postoje granice, postoje njihove institucije, Srbi koji zive oko Pristine rade sa ili za njihovu vladu i preduzeca, imaju njihova dokumenta( imao sam prilike da par puta idem u Pristinu) i tu je tacka, svi gledaju kako da naprave pare, veze i vezice, kombinacije..nije bitno sta si po nacionalnosti. Za Severni deo neznam nisam bio tamo ali dovoljno je odgledati Insajder, pa cak iako neverujes probaj da povezes neke stvari. Siromasni uvek najgore prodju...
Referendumom bi upravo i birali, hocemo li da zrtvujemo neku EU buducnost pa da se okrenemo nekim drugim prioritetima poboljsanja zivota ili da kazemo ok odustajemo, napraviti najbolji moguci dogovor da se zastite crkve i narod koji je dole pa da cekamo tu bolju buducnost u EU. Jednostavno cela poenta mog post-a je da negde treba krenuti da bi ziveli bolje, ovo sedenje na dve stolice ne vodi nigde a nama sa svim ovim strankama sto se menjaju se nepise nimalo bolje. Treba imati hrabrosti doneti odluku a neplasiti se koliko ce ih to politickih poena kostati (citaj javnih preduzeca-finansijske i politicke moci).

novica952

pre 11 godina

I ovaj češki, slovački ili već koje druge zemlje priključio se grupi evropskih kvazi političara koji vrše hajku na našu državu i pokušaju da podignu svoj rejting jer i u svojim zemljama ne priznaju za velečine i dovoljno važne političare. Gde su sada oni koji su osuđivali Konuzina da osude ovakve izjave ovog političara koji pokušava da je evropski diplomata od EU poverenja i koji ima hrabrosti da Srbiji drži pridike i proziova nas za naša koketiranja sa Rusijom. Takvi nebi trebalo dozvoliti da omirišu Srpsku zemlju i progalse nepoželjnim u našoj zemlji.

Miroslav T.

pre 11 godina

Realno tesko mi padaju ove izjave stranih diplomata.Ali sam pristalica da ih prvi put u nasoj istoriji precutimo i nekomentarisemo(mislim na nase politicare).Gledajmo da se nekako docepamo tog prava veta u Briselu i jednakog glasa sa Nemcima,Francuzima itd.Taj glas ce nam mnogo vise doneti(tzv"Kosovo" tek treba biti uslovljavano na putu ka EU) nego bilo koji "izemti" Dacicev(ili bilo kog drugog naseg politicara) glas.

Balcanicus

pre 11 godina

covek je jasan:pre ulaska u EU. Tako da Dacic i Noklic nema sta da brinu. Ulazak ce biti za nekoliko godina,a njih se tada vise niko i nece secati.

Bivsi eurofanatik

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći"

Tipicno za nemce je da ovako emotivno reaguju kada im razvoj situacije ne ide u prilog. Naime problem u nastojanju da se Srbiji otme deo teritorije je ne priznavanje tkz K od dela zemelja EU. Sada se na Srbiju vrsi pritisak da je bolje da odmah proguta zabu jer su i sami stavljeni u pat poziciju. Zato ovih dana na sve strane trube o tome kako se proces evrointegracija mora zaustaviti. Kada Srbija pokaze da nece da igra kako nemacka svira onda nam prete kako ce nam ukinuti vize i slicno. Vezivanjem Srbije za privredu Rusije vide kao izmicanje kontroli i ucenama i dugotrajno ne resavanje problema KiM na nacin kako su to zamisljali. Da li postoji sansa da se Srbi i Albanci sami dogovore vreme ce pokazati, zasad pored ovakve nemacke ne treba zuriti, jer necemo u EU ni za 10 godina ako ne i vise, jer kada se ukloni problem KiM ostaju drugi problemi koji ce tek da se otvore. Nazalost Nemci na Srbiji zele da izlece svoj kompleks stvaran posle I i II sv.r. sve ostale price su laz za jos uvek ogromnu vecinu eurofanatika u Srbiji.

N.

pre 11 godina

Nista preterano ne ocekujem od EU, sreca nasa pa nas Nemacka uslovljava posle ce na red doci Rumunija... Bugarska i td. Dajte da makar sacuvamo bezvizni rezim.

Brat je najveca svetinja! rece Bajazit ali zadavi Jakuba "svilenim koncem" ...........!!!! Kakva bratska Rusija!, manite me tih prica!

bljak

pre 11 godina

Nobelovac, mora se samo umreti, sve ostalo moze da bidne ali i ne mora... kao neko ko vec 7 godina radi i gleda vas EU birokrate, moram vam reci da mi se prilicno gadite. Sebi ste namakli iwuwetno visoke plate i privilegije, pocev od s=zdravstvenog i penzionog osiguranja, vitlate posluzbenim puevima, a najgore iskoriscavate one koji vam odradjuju sve ali na privremene ugovore.Po sistemu kriza je nema se. I onda nadjeta nama Srbima da se na'bavate majke. To je probao iNemac onomad ali lose je prosao, tako da burazeru manite se vise vase dvolicne igre. Hocete Kosovo u srcu Evrope , nema problema...Ali da znate da mi rbi sa tim nismo saglasni. Bombardovali ste nas;, imali smo sankcije, sta bi moglo da bude sledece?

Petar

pre 11 godina

@(Quack, 14. oktobar 2012 14:24)

Ako govoris o ubijenim albanskim civilima na KIM to jedino moze da bude od onih 100 000 ubijenih civila koje je pominjao Dzejmi Sej na (propagandnim) brifinzima Nato pakta.
Vise ih je Nato pobio bombardujuci kolone (kolateralna steta) nego sto je to uradila VJ.
I jos nesto, zlocine nad Albancima koje je (zaista) pocinila Srpska strana je pocinjena od strane Policije i paravojnih formacija tipa Skorpioni itd. Ne Vojska, a pogotovo ne aktivna vojska. Ako si ti u to vreme znao za to, to samo znaci da si i sam u tome ucestvovao.

Milosinac

pre 11 godina

To je ta demokratija... Azilanti odlaze jer ne mogu u svojoj drzavi da nadju posao jer su jelte od 2001 pa do danas rasprodate firme i fabrike koje su radile i zaposljavale, zemlja nam je prljava, autobusi zagadjeni, pojedini zive uz Miljacku i Ceciku, drugi su bukvalno navuceni na "EU". I gde je tu Srbija, bolji zivot. Teme su nam tetovirati se ili ne, promena pola, grand ili rock, prajd ili Dveri, JK vs. svi ostali, gas iz uvoza proizvodnja net, gore penzije ni slucajno dole, lazne diplome, ekoloski kriminal, kablovi, Ivica se ne skida sa televizora kao da je u realnom shou, nema balansa, ravnoteze ili jedno ili drugo, fraze, postapalice, floskule jedna za drugom postaju naporne i dosadne... Pobeze mi misli, neka muka me pritera... Gde smo mi zalutali i sta smo tom Bogu zgresili?! Jer bese Bog postoji i "straight" Srbe voli!!!

Rade

pre 11 godina

Veca je verovatnoca da nama vrate "nase" Kosovo,nego da ova vlada svojim radom priblizava Srbiju EU...pre"c"ednik ne pokazuje zube EU,trazeci da se tamo nesto precrta,jer ga za to niko nije ni pitao,vec sebi tj svojoj stranci obezbedjuje glasace,koji su takvi kakvi su,e necemo,iako nam niko nista i ne nudi,e ne damo,iako nam niko ne trazi...vazno je da smo protiv.

Неко споља

pre 11 godina

Ovo je kao Groundhog Day, otvorim oči, skuvam kafu, zavirim u štampu (imam tabelu kao podsetnik - u prvoj koloni časopis, u drugoj novinar, u trećoj finansijer, čisto da razumem vest kada je pročitam). B92 na netu, jutarnje vesti, svuda su ista, samo što su različitih oblika. Negde tamnija, negde svetlija, duža i tanja ili deblja. Prvo izbiju u obliku Tome, zatim Ivice, nešto tečnija su ona iz Krunske, ali ova iz severozapada, ta su najtvrđa. Izlaze na sve strane i kada treba i kada ne treba. Ono što su već neki pre napisali, da nam je stomačna flora zdravija: ne bi ih bilo toliko, bila bi mekša a i lepše bi mirisala.

Igor Gavran

pre 11 godina

Da rezimiramo, gospodin porucuje sledece: Priznanje nije uslov da se prikljucite EU, ali cete vi morati da priznate Kosovo pre nego sto se prikljucite EU.

U ovoj recenici imamo dva kontradiktorna logicka pravila
1. Iz A nikako ne proizilazi B
2. B ce morati da proizidje iz A

Posto doticni gospodin ovaj set namece kao logicki ispravan, zakljucujem da EU podrazumeva da je nervni sistem osobe srpske nacionalnosti degenerativan i kao takav nesposoban za elementarne logicke operacije

Mir

pre 11 godina

"Neprestani flert sa Rusijom, kao znak da EU nije za Srbiju jedini partner, nije baš od pomoći" - Ovo izjavu razumem da jednako kako se mi plasimo Nemaca zbog poslednjeg rata i cinjenice da su nas ugazili, tako se Nemci, plase Rusa, jer su Rusi bili poslednja nacija koja je njih ugazila.

Vlada

pre 11 godina

Jao ,Boze dragi, mora pa mora,pa mora,pa mora. Pa,valjda to zavisi od nas a ne od EU. Naravno da treba da se ponasamo politicki pa ako uspemo u nasoj politici i imamo koristi u redu ali nema preteranog postovanja svih tih izvestioca koji su samo obicni trgovci idejama i placenici pojedinih drzava EU koje misle da one mogu neprikosloveno da vladaju.
Nije bas tako sigurno da ce i taj njihov standard i napredne ideje opstati za navek a mi svi treba da mislimo i na nasu decu i unuke a ne samo uradi sada bilo sta samo da nasa generacija ugrabi sto vise od zivota. Ali to se vec granici sa filozofijom.

Srba

pre 11 godina

Nisam brojao, ali je ovaj gospodin, bar deseti koji je našim zvaničnicima rekao da Srbija, kad tad mora da prizna "nezavisnu državu Kosovo", ako želi u EU! A šta rade naši na vlasti? I dalje "tvrde" da Evropa nema alternativu i da bez KiM nećemo u EU!?? Pa, gospodo, kako je to moguće? Pa nemojte više da nas ...... u zdrav mozak! Možda ne razumete kada vam lepo kažu!? Možda biste bolje "razumeli" da vam nacrtaju!?

nidža

pre 11 godina

Činovnike u Briselu plaća EU i normalno je da oni moraju da zastupaju "interese" onih tko ih plaća. I neka samo to čine.
A nama je očito stavljeno do znanja da "džaba krečimo" ukoliko na kraju nismo spremni da se suočimo sa priznanjem. E pa onda gospodo iz Brisela da se mi lepo pozdravimo i srećno vam u Uniji. Kao što ne treba da idemo u NATO tako nam ne treba ni organizacija koja komada našu teritoriju i ponižava nas. Ukoliko su im bliži zločinci iz Prištine neka ih podržavaju.
Okrenimo se mi našim interesima, povratimo ekonomsku stabilnost a vreme će pokazati čija je budućnost izvesnija.

Marijana Zdravkovic

pre 11 godina

Ovim nije receno nista novo. I vlast i gradjani znaju koji su uslovi za ulazak Srbije u EU. Trebalo bi da ako nam je cilj pristupanje uniji skratiti citav proces pregovaranja i priznati nezavisnost Kosova. A sa druge strane ako zelimo da zadrzimo Kosovo treba se okrenuti drugim zemljama i resavanju ostalih problema. Pa su svi napori koje Srbija ulaze u resavanju problema Kosova uzaludni.

segert emanuel

pre 11 godina

Za sve stvari koje su nam se desile u poslednjih 21g,mogu reci sa sigurnoscu je kriva katasrofalna beogradska politika.
A stanje Srbije kad bi i nekada usla u Evropsku uniju vidim u STATUS-u QUO-ociti primeri Rumunija i Bugarska,korupcija i kriminal na istom nivou,kao i pre ulazka.
U Prevodu drzave koje su bile pre ulazka bogate i ostale su takve ,i one koje su bile siromasne nisu nesto napredovale.
PS.ako mi sami sebi neznamo pomoci,nece to uraditi ni Evropska unija ni Rusija ni dragi BOG

Građanin Srbije

pre 11 godina

Iz ugla običnog građanina:
1. pristali smo da na granici bude i njihov carinik;
2. pristali smo da se pasoši dobijaju u Prištini;
3. pristali smo da predamo katastarske knjige;
4. pristali smo da se vozačke dozvole "vade" u Prištini;
5. još nismo regulisali zdravstvo-to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da lečimo srbe, to je nima trošak manje)
6. još nismo regulisali školstvo- to Prištinu ionako ne interesuje (ako hoćemo da školujemo srbe, to je njima trošak manje)
7. šta je ostalo: sudstvo-da li ćemo ukinuti sudske (paralelne?) institucije kako se traži?
8. šta je još ostalo: telekomunikacije, elektro postrojenja, manstiri, rudno bogatstvo.....
9. nastavak sledi......

Milos

pre 11 godina

Ovo je odavno bilo receno. Treba praviti razliku izmedju Postupka pridruzivanja i samo clanstvo u EU. Ovaj robot je lepo rekao, priznanje Kosova nije moralno u postupku prdruzivanje al jeste bitno kod uclanjivanju u EU. To je to. Meni je vise muka od ove EU, gde vladaju kapitalizam i cisti interesi velikih sila. Mi smo, nazalost, samo mali zid preko kojeg se te sile prepiru, kao lose komsinice.