Petak, 21.09.2012.

08:47

Macneter: Srbija u EU za 7 godina

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter kaže da bi Srbija u EU mogla da uđe za sedam godina.

Izvor: Tanjug

Macneter: Srbija u EU za 7 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

knez

pre 11 godina

Ulazak u Evropu nije cekaonica pa da se ceka odredjeni broj godina. Ne. Ulazak u Evropu je uslovljen promenama. Promenama u radnim navikama, moralnim obelezjima i osnovnim zivotnim nacelima.
Ako budemo samo cekali i gledali na kalendar, bojim se - nacekacemo se.

Cetingrad

pre 11 godina

@(Yugosloven, 21. septembar 2012 15:32)
Srbiji sva sreća u približavanju ka EU, jer kako netko reče u jednom od komentara ovdje, u interesu Hrvatske je da na istočnoj granici imamo sređenu državu s funkcionalnim državnim i pravosudnim aparatom, a ne balkanijadu.
A tebe bih molio da se ne natječeš u zapiš..nju u dalj kada ste trenutno izvan konkurencije. Koliko god možda tebi bilo mrsko se (uznemiravajuće, nerealno, teško za pojmiti itd., izaberi što ti odgovara) suočiti s činjenicom da se hrvatski prozvodi plasiraju (i kupuju) u inozemstvu. Recimo prilikom posjete Jacksonvilleu na Floridi sam našao jedno 3 trgovine koje prodaju hrvatske proizvode, u New Yorku se Jana našla na svakoj polici isto kao što i u četvrti Astoria postoji trgovina koja prodaje hrvatsku robu već jedno 35 godina, u Hong Kongu se bajadere prodaju kao lude, u Santigau sam našao hrvatski pršut, kekse, sokove, a u Londonu nije previše teško naći na hrvatska vina, čokolade, Vegetu itd. Isto kao niti u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj itd. Treba znati što želiš i gdje tražiti. U SAD-u se recimo mogu jako teško naći njemačka piva. Jel to možda zato što su nekvalitetna? Za kvalitetnu robu postoji tržište, uvijek. Stoga bih, najljubaznije, molio da se smanji doživljaj sa šlagom.

Yugosloven

pre 11 godina

@Tek tako, 21. septembar 2012 14:29 Ja sam primetio jedino Vegetu i vrlo kratak asortiman Krasa i jos kraci Podravke.Vama da se EU trziste otvorilo,vi bi i od nas trazili na zajam samo da izvezete i profitirate.
Malo blize granice oko Vilah-a,odnosno Celoveca ima vasih proizvoda,ali to je opet EX YU trziste.Za Bec vam je izvoz ko i nama,cak je za nijansu veci zbog olaksavajucih okolnosti atesta.
Inace vegeta se prodaje i u Moskvi,a imate i plagijate po buvljacima za koje prodavcima bubrege odvaljuju.
Prema tome,ne bi ste vi trcali nama koji imamo manji standard za trecinu od vas(pricam o realnom zivotu(plata,troskovi i sta sve kupis za ostatak)) vec bi sve izvozili za E.U
Da mi pricas kako je u argentini ili Japanu,Kini ili Africi verovao bih ti,ovako nemoj da mutis previse slag penu da se ne slegne i onda mors ponovo :-)

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter kaže da bi Srbija u EU mogla da uđe za sedam godina.

I da znate da bi "teoretski mogla" !
Doduse ne sa ovim "srpskim politickim ficfiricima" ali ako zamislimo nekoga poput "Angele Merkel" na mestu Premijera Srbije verujem da bi Srbija i za manje od sedam godina mogla postati clanica EU !
Ovako ne brinite NECE ni za DVADESET !

Cuj,fijuce vetar kroz puste poljane nase

pre 11 godina

Ili neka spreme lovu za ulaganje 50 godina u nerazvijeno kosovo i da se lepo razdruzimo.Ako live nema,onda srpska preduzeca ostaju srpska bez mogucvnosti oporezivanja ukljucujuci i rudnike na KiM.To vam dodje menadzerski kao koncesija.Ako unija nema jedinstven stav,kao sto je potrebno za ulazak u EU,a tu imamo Spaniju koja je za uniju bitnija od austrije,nema tu nista da se dalje polemise.
Ovde se moze uraditi referendum povodom toga,a u svakom slucaju mora,nego vi nama pare,mi vama nezavisnost,ako nemate nadjite donatore medju zemljama koje su priznale KiM.Imaju pare ja to znam,Nemacka,Amerika,Britanija,Francuska...

Tek tako

pre 11 godina

@gledajte_sebe: "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad"


Pa gdje bas Podravku nadje :)))) Idi u bilo koji veci trgovacki centar u Austriji i Njemackoj i naci ces Vegetu na policama.

A sav ovaj ostali jal u tvom postu ne zelim uopce komentirati. Sretno svima takvima u buducoj ruskoj guberniji. Sad nema Broza da vas spasava.

Filip

pre 11 godina

MENI OPET OVDE NESTO NIJE JASNO, MOLIM VAS AKO BI NEKO BIO LJUBAZAN DA PROTUMACI
:" Međunarodni sekretar Socijalističke partije Srbije (SPS) Nataša Gaćeša ukazala je da je vlada Srbije opredeljena da nastavi evropske integracije, ocenivši da napredovanje Srbije ka EU deluje podjednako daleko kao što je to bilo 2000. godine, kada su usledile promene. " KOJA STRANKA JE BILA NA VLASTI PRE TIH PROMENA 2000? JEL TO ZNACI DA SE VRACAMO U STARI MILENIJUM?
juu, pa stvarno ne treba citati vesti i nervirati se -.-

EU

pre 11 godina

Nemojte nam se pridruzivati, molimo vas. Glasajte protiv EU, iz bilo kog razloga - moze i zbog "ne damo Kosovo koje ionako nemamo"... samo nam ne dolazite. NECEMO VAS! Taman smo pobegli iz Srbije, ne trebaju nam sada opet Stvarni Kvarnici. Pustite nas da propadamo, ne dajte da vas iskoristavamo... prosperirajte sa Rusijom ili bez nje - ne interesuje nas, samo ne dolazite. Ko god vas je pozvao u EU ne zna sta kakvu gresku pravi.

Hvala sto necete!

Čekajući

pre 11 godina

Srbija čeka evropsku uniju već 12 godina i stalno se pomera vreme što znači da ćemo ukupno čekati 20 godina najmanje. E sada 20 godina nije mnogo u istoriji jedne zemlje ali je i previše za jednog čoveka. Zakoni u Srbiji se sve više menjaju ka evropskim iako nam to trenutno ne odgovara ni u jednom pogledu jer su to zakoni koji koštaju državu još više i koriste se samo onda kada državni aparat počne da radi punom parom što kod nas nije slučaj.

Ja lično glasaću protiv evrope u svakom pogledu i pozdraviću svaki dolazak Rusa na ovaj prostor sve dok ne postanemo deo Ruske federacije. Ni njima nije sjajno ali se barem zna kako je i šta će biti i u napred pa da čovek može nešto da isplanira a ne kao ovi naši već 12 godina vladaju i gori su od fašista i otomana

smorko

pre 11 godina

NE DAJ BOZE !
Zauvek cemo biti gradjani drugog reda, cigani za njih.
Javno niko nece reci ali ...............

Mozemo da se lazemo polemisemo i filozofiramo na tu temu.
Ali ne zavaravajte se. Zadnja rupa i u njihovoj glavi ne pozeljna.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Zoran, 21. septembar 2012 10:28) Hvala ti Zorane na komplimentu. :) Istra je svakako u hrvatskim razmjerima civilizacijski najnaprednija regija (koliko je to moguće, ipak nije ovo Švedska), ljudi su tu najmanje optereceni i rekao bih nezainteresirani za "profesionalno" bavljenje nacionalistickim pitanjima. Reći ću samo da tek nesto manje od 50% stanovnika Pule nije rodjeno u Puli, to je dosta impresivan podatak koji ukazuje na tu neku tradiciju tolerancije i suzivota.
A sada jos nesto da ti kazem, ja sam bosanac. :D Otac mi je hrvat, majka srpkinja, ja bosanski proizvod, koji je odrastao u Istri, morao sam izrast ili neopterecen i normalan ili lud. Živio :D

marko

pre 11 godina

pa to ti je kad živimo ovde gde razum ne postoji, umesto da smo sačuvali jugoslaviju, ali ne po starom uređenju, i da smo izdržali tu tranziciju iz socijalizma u kapitalizam 90-ih bez ratova sad bi smo već svi bili u EU i to ne bismo bili krava muzara, kao što smo sad i kao što ćemo i biti ako uđemo u EU. Opet ćemo mi za 40-60 godina ponovo ispočetka koliko mi se čini.

CHUBURAC

pre 11 godina

Da li iko veruje posle toliko datuma od ulaska proleca 2001 godine? Sigurni ste da ce unija tada postojati?
Mislite da ce unija primiti zemlju bez jedne granice?
Sta to konkretno znaci za mene kao pojedinca da bih glasao?
Samo jedna pozitivna stvar postoji a to je da vlada i parlament nebi imali pravo glasa u politici i ekonomiji sto nam je preko potrebno!

sirovina

pre 11 godina

za srbe je upravo današnja situacija optimalna. Od Europske unije dobijaju milijarde dolara da nahrane koji milion gladnih usta, jer su, eto, nekakvi kandidati, a od rusije (danke rusland) gromoglasnu podršku da nahrane nacional-socijalistički ego jer su braća po genu i sekti. Mislim da nitko realan, ni u srbiji ni izvan nje, ne misli da bi zaista moglo doći do pristupanja Uniji naroda koji negira državnost, opstojnost, teritorije, čak i jezik ama baš svih svojih susjeda. Proces zaglupljivanja vlastitog naroda do te je mjere uznapredovao da smo, evo, svjedoci novog naraštaja odgojenog u duhu nacional-socijalističkih gebelsovština kako u prikladno promijenjenoj daljoj i bližoj povijesti, tako i u kulturi, zemljopisu...Onog časa kad Hrvatska uđe u Uniju, otpočet će proces stvarnog sređivanja zaostalih računa, pa je i s tog aspekta za srbiju bolje da se već sada vrati svojoj prirodnoj asocijaciji s Bjelorusijom i Rusijom, uz moguće utješno zapijevanje: "kiselo je grožđe"...

gledajte_sebe

pre 11 godina

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Posto po jeziku vidim da si Hrvatica, ti ne bi trebala da bilo koga kritikujes za reforme, za progres, jer cete vi Hrvati uci u EU kao i Bugari i Rumuni - ISPOD SVAKOG KRITERIJUMA. Niste Srbima u Hrvatskoj vratili imovinu, imate najveci spoljni dug u okruzenju, jos uvek niste reformisali u dovoljnoj meri pravosudje, imate takodje jako puno tajkuna, ali ste uhapsili samo jednog - Sanadera, dok ostali jos vitlaju. I kod vas se uvele neke "Prve Sanse" za zaposljavanje mladih kao i kod nas, mladi inzenjeri umesto da rade u fabrikama idu na more da rade u restoranima. Drzava vam je maltene skupa kao Belgija.... Ima toga jos dosta...

Prema tome, gledaj u svoj brlog, jer sad ipak ulazite i elitno drustvo, a tamo vam nece biti konkurencija vise CEFTA, Srbija, CG, BiH, Makedonija, nego mnogo ozbiljniji igraci. Tu cete da vidite kakvi ste igraci. "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad koliko ste vi to zaista napredniji od ostalih na Balkanu. Od vaseg uspeha u EU zavisice i ulazak nas ostalih u EU, jer ako vi kiksnete, nece EU vise eksprimentisati ni sa jednom balkanskom drzavom.

Mada kako sada stvari stoje, vi cete doziveti sledece. Hrvatska udje u EU, omladina sa diplomama to iskoristi i zapali preko grane, i zbogom Lijepa nasa. To uostalom i nas ceka, ali nemoj nam soliti ovde pamet da ste kao nesto mnogo bolji.

:-D

IronMan

pre 11 godina

"Srbija, kako ocenjuje Macneter, ima dobre šanse da u narednih sedam godina bude u stanju da postane članica EU." - EU, kako ocenjujem ja, ima dobre sanse da u narednih sedam godina bude u stanju da pukne ko balon!

laki

pre 11 godina

U stvarnosti oni nas ne zele u EU jer ce katolicka Evropa biti zaokruzena ulaskom Hrvatske. neko ce reci pa kako su tu Grci, rumuni i bugari. Pa lepo Grci kao clanica Nato i zbog snazne Americke podrske, a ove dve clanice su nagradjene za prelet Nato aviona pri bombardovanju Srbije. I jos nesto ne znam da li ste znali da je bugarska patrijarsija osnovana negde u 12.veku pod patronatom tadasnjeg rimskog pape tako da se to itekako pampti a pomogli su mnogo i u rusenju vizantije sto je poseban plus za bugare kroz celu istoriju i odnose za zapadnom civilizacijom. Zato se ne cudite zasto su uvek tako dobro prolazili. Za rumune ne znam nisam mnogo citao o njima i njihovoj istoriji ali verujem da ima neced slicnog. Mnoge stvari su zacrtane jos pre 1000 godina i primenjuju se i u danasnjoj modernoj politici samo na malo drugaciji nacin prilagodjen novom vremenu. Srbija mora da mobilise sve svoje potencijale, da se resi korupcije i zestoko radi da popravi ekonomiju a onda ce i slika o Srbiji da se promeni.jedan od nacina za to je i da se novac koji cirkulise u Srbiji ravnomernije raspodeljuje a to znaci i izjednacavanje plata ali i stroga kontrola tokova novca. To znaci da politicari i direktori tj. menadzment mora da prihvati da radi za manje pare dok se zemlja ne stabilizuje. Nelogicno je dok ima toliko siromasnih da neko zaradjuje desetine hiljada evra mesecno.Ovo se odnosi na drzavni sektor a privatnke naterati da placaju porez.

jack

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. ...

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Nisi baš dobro upućena. Uslovi koje EU postavlja Srbiji se umnogome razlikuju od uslova koje je postavljala drugim zemljama. Oni se više manje svode na jedan jedini uslov a to je priznavanje Kosova i promovisanje njegove državnosti. Kamo sreće da EU insistira na napr. reformi pravosudja jer bi smo od toga imali i neke koristi a ne samo na Kosovu od čega gradjani Srbije nemaju ništa. EU je čak nahvalila Srbiju za najbolju reformu pravosudja u regionu (?) a privreda se više uopšte i ne pominje kao ključni uslov već samo usputno reda radi. Od 7 ovih najnovijih uslova koje smo dobili od Nemačke čak 6 se odnosi na Kosovo. Da Srbija poludi i danas prizna Kosovo, pristupni proces bi trajao najkraće od svih zemalja, dve-tri godine i bili bi ekspresno primljeni u EU i istaknuti kao primer najuspešnije i najbrže tranzicije. Ostali uslovi bi se samo sporadično spominjali pro forme. Na početku naše kandidature sto puta nam je rečeno da su "rešavanje problema Kosova i put u EU dve odvojene pruge" a na kraju se ispostavilo baš obrnuto.
Toliko o evropskoj principijelnosti pa ih nemoj ni ti naivno kovati u nebesa.

komšija

pre 11 godina

za 7??? pa ovaj nije racunao da je toma dosao na vlast+ frka oko kosova. nijedan politicar nece da preuzme odgovornost za izgubljeno kosovo i potpise pred istorijom da ono vise nije nase...to nije 7 godina vec 70!!!

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Dragi gospodine.To bi bilo vrlo lepo.ali bojim se da je kasno s obzirom da je projekat Rusije-RUSIFIKACIJA SRBIJE u punom zamahu.

malik

pre 11 godina

A ti kraljice Marina šta si ti otišla u obećanu zemlju UK kad je nema...lako tebi od tamo nama solit pamet ovdje...budi dio svega ovoga pa se onda javi pih..

Bosanac

pre 11 godina

Takav je zivot nas u getu, pozz mojim komsijama iz geta preko Drine. ''Ljepe'' vijesti za vas ''samo'' 7 godina a nas geto, ko zna?!

@Marina

pre 11 godina

Sudeći po vašem pravopisu, rekao bih da ste iz Hrvatske. Inače, ja živim u UK i ovde je već poznata činjenica da će Hrvatska biti blokirana da zapošljava svoje građane u EU u maksimalnih sedam godina, što će reći da je za Srbiju potrebno najmanje 14. Hrvatska je, koliko sam upućen, na ivici bankrota, kao i Srbija, te bi za sve nas bolje bilo da manje pričamo a više sarađujemo i radimo na zajedničkoj balkanskoj perspektivi svih nas. EU je projekat koji se silovito urušava, bolje je građanima otvoriti oči da sagledaju perspektivu nego da sanjaju obećanu zemlju koje nema.

Boki NS

pre 11 godina

Vrlo je jasno da Srbija neće nikad ući u EU. Ne zato što u Srbiji nije nekad postojalo takvo raspoloženje, već zbog stava nekolicine zemalja da se Srbija kazni. Nijedna zemlja na svetu sa zamrznutim konfliktom tipa Kosova ne bi pristala na uslove koje nameću najjače zemlje EU. Zašto je to tako, treba se vratiti u prošlost i proanalizirati međunarodne odnose uoči prvog svetskog rata. Samo što je Srbija sada u mnogo goroj situaciji nego tada; Sve zapadne zemlje su jedinstvene, sa USA kao "Velikim bratom", Rumuni i Bugari su već u EU, tako da više nemamo nikakvu stratešku poziciju bitnu EU i NATO-u. Ekonomija nam je uništena, a ionako imaju već dosta problema sa spomenutim Rumunima i Bugarima. Uz to, USA je odabrala da Albanci na Balkanu igraju neku mnogo prostiju varijantu Izraela na bliskom istoku.
Ja sam prestao da verujem u EU, nakon niza "šamara" od EU nakon završetka saradnje sa Hagom...

Republika Srpska

pre 11 godina

7 godina ?????
ja bih rekao 7777777777........... a možda ni tada
Srbija majka Srba a ne kanta za nabijanje jEvropska....za 7 godina i sami se možemo razviti a u suštini vašem novcu treba samo tržište a ne mi

Goran

pre 11 godina

nema dana da se neko od duebriznih habzburgovaca ne oglasi sa detaljnim upustvima i savetima sta nam valja raditi.
ovo je prevrsilo svaku meru... ja vise necu ovo trpeti.

Zoran

pre 11 godina

2020.-2022. onako na osjecaj ..
(Vladimir Pula, 21. septembar 2012 09:20)

potpisujem ovakav komentar i gotovo svaki komentar koji ovaj Vladimir napiše . Realan , racionalan , neopterećen čovjek . To potvrđuje neki moj lični stav da su Istrani zapravo napravili najveći civilizacijski iskorak na brdovitom Balkanu pa i ispred , tako popularne , Slovenije , čiji je premijer bivši vodnik JNA da ne bi bio Zoran .

Bojan J.

pre 11 godina

Srbiji je sve krenulo na dole od kad je usla u tu EU. Sta nismo jos usli? Pa dorbo, sta ce nama EU kad nam je lepo? Samo moze da se pokvari ovako napredno i delikatno stanje.

Putuj Evropo ...

Вељо

pre 11 godina

И ви ћете у ЕУ тада почети да купујете наше неконкурентне производе без обзира што су скупљи и неквалитетнији и нама ће да потече мед и млеко. Ми морамо сами да радимо на томе да у свим сверама где је то могуће постанемо конкурентни па ћете ви тада увозити од нас и производе и људе без обзира да ли смо члан ЕУ или не. Овако ако за седам година постанемо члан, па нам стандард наредних 20 година расте прогресијом да само можемо да једемо и платимо комуналије (што данас истина многи не могу без помоћи) узалуд нам посао!

Vladimir

pre 11 godina

I Adolf Hitler je zamislio Rajh kao zemlju u kojoj nema sukoba I kojoj vlada mir. U tom cilju je uklanjao sve koji su mu u ostvarenju tog sna smetali. Danas EU nije nista drugo do konzorcijum 20 gigantskih kompanija I banaka koje ce u cilju plasmana svoje preskupe robe/usluga na jedino trziste koje to moze da plati - EU, poput Adolfa ukloniti (pokusati da uklone) sve male I srednje uspesne I zadovoljne proizvodjace u cilju apsolutne kontrole trzista koje vodi ka monopolu. Kada dosegnu taj nivo ili mu se priblize (sto je vec sada slucaj) unistice raslojavanje drustva, odnosno postojace samo ekstremno bogati I konzumenti. Tu se apsolutno dovodi u pitanje opstanak trzisnog liberalnog kapitalizma I rodice se neko novo uredjenje (pretpostavka je kroz revoluciju jer ljudski rod nije evoluirao dovoljno da bi na drugi nacin resio ovakav problem). E sad gde je tu Srbija, pa evo lomi se, samo htela ne htela (bila deo unije ili ne) nece izbeci krizu raspada ovakvog uredjenja tzv razvijenih kapitalistickih zemalja.

Veci Ceda od Cede

pre 11 godina

Da ubrzamo to,moramo imati i osecaj za Madjare pa dajemo i Vovodinu.Sta,tek za 5 god?Onda,zbog izbora u Turskoj ,evo,gratis Sandzak.Tek za 3 god?A Presevo,Bujanovac,ajde bre Bugari trazite nesto da udjemo (tj.dobijemo pravo da odlucuju o nama)sutra ako moze?

Marina

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. Da sutra otvori pregovore,treba joj nekoliko godina za ulazak u EU. Još je jedna otežavajuća okolnost: Dačić,Vulin,Vučić,Nikolić...i sve njihove izjave i uvjetovanja Briselu poput "neće Srbija prihvatiti da joj se uvjetuje početak nastavka pregovora s Prištinom" i druge nebuloze.Naprosto je tužno gledati kako se Srbija vraća u prošlost izjavama o budućnosti zemlje. Srbija u EU je manja vjerojatnost nego Srbija s Rusijom; tako se barem čini čitajući u medijima čime se Srbija bavi i koga posjećuju predsjednik,ministri,premijer...

Вељо

pre 11 godina

И ви ћете у ЕУ тада почети да купујете наше неконкурентне производе без обзира што су скупљи и неквалитетнији и нама ће да потече мед и млеко. Ми морамо сами да радимо на томе да у свим сверама где је то могуће постанемо конкурентни па ћете ви тада увозити од нас и производе и људе без обзира да ли смо члан ЕУ или не. Овако ако за седам година постанемо члан, па нам стандард наредних 20 година расте прогресијом да само можемо да једемо и платимо комуналије (што данас истина многи не могу без помоћи) узалуд нам посао!

Veci Ceda od Cede

pre 11 godina

Da ubrzamo to,moramo imati i osecaj za Madjare pa dajemo i Vovodinu.Sta,tek za 5 god?Onda,zbog izbora u Turskoj ,evo,gratis Sandzak.Tek za 3 god?A Presevo,Bujanovac,ajde bre Bugari trazite nesto da udjemo (tj.dobijemo pravo da odlucuju o nama)sutra ako moze?

Vladimir

pre 11 godina

I Adolf Hitler je zamislio Rajh kao zemlju u kojoj nema sukoba I kojoj vlada mir. U tom cilju je uklanjao sve koji su mu u ostvarenju tog sna smetali. Danas EU nije nista drugo do konzorcijum 20 gigantskih kompanija I banaka koje ce u cilju plasmana svoje preskupe robe/usluga na jedino trziste koje to moze da plati - EU, poput Adolfa ukloniti (pokusati da uklone) sve male I srednje uspesne I zadovoljne proizvodjace u cilju apsolutne kontrole trzista koje vodi ka monopolu. Kada dosegnu taj nivo ili mu se priblize (sto je vec sada slucaj) unistice raslojavanje drustva, odnosno postojace samo ekstremno bogati I konzumenti. Tu se apsolutno dovodi u pitanje opstanak trzisnog liberalnog kapitalizma I rodice se neko novo uredjenje (pretpostavka je kroz revoluciju jer ljudski rod nije evoluirao dovoljno da bi na drugi nacin resio ovakav problem). E sad gde je tu Srbija, pa evo lomi se, samo htela ne htela (bila deo unije ili ne) nece izbeci krizu raspada ovakvog uredjenja tzv razvijenih kapitalistickih zemalja.

Boki NS

pre 11 godina

Vrlo je jasno da Srbija neće nikad ući u EU. Ne zato što u Srbiji nije nekad postojalo takvo raspoloženje, već zbog stava nekolicine zemalja da se Srbija kazni. Nijedna zemlja na svetu sa zamrznutim konfliktom tipa Kosova ne bi pristala na uslove koje nameću najjače zemlje EU. Zašto je to tako, treba se vratiti u prošlost i proanalizirati međunarodne odnose uoči prvog svetskog rata. Samo što je Srbija sada u mnogo goroj situaciji nego tada; Sve zapadne zemlje su jedinstvene, sa USA kao "Velikim bratom", Rumuni i Bugari su već u EU, tako da više nemamo nikakvu stratešku poziciju bitnu EU i NATO-u. Ekonomija nam je uništena, a ionako imaju već dosta problema sa spomenutim Rumunima i Bugarima. Uz to, USA je odabrala da Albanci na Balkanu igraju neku mnogo prostiju varijantu Izraela na bliskom istoku.
Ja sam prestao da verujem u EU, nakon niza "šamara" od EU nakon završetka saradnje sa Hagom...

@Marina

pre 11 godina

Sudeći po vašem pravopisu, rekao bih da ste iz Hrvatske. Inače, ja živim u UK i ovde je već poznata činjenica da će Hrvatska biti blokirana da zapošljava svoje građane u EU u maksimalnih sedam godina, što će reći da je za Srbiju potrebno najmanje 14. Hrvatska je, koliko sam upućen, na ivici bankrota, kao i Srbija, te bi za sve nas bolje bilo da manje pričamo a više sarađujemo i radimo na zajedničkoj balkanskoj perspektivi svih nas. EU je projekat koji se silovito urušava, bolje je građanima otvoriti oči da sagledaju perspektivu nego da sanjaju obećanu zemlju koje nema.

Marina

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. Da sutra otvori pregovore,treba joj nekoliko godina za ulazak u EU. Još je jedna otežavajuća okolnost: Dačić,Vulin,Vučić,Nikolić...i sve njihove izjave i uvjetovanja Briselu poput "neće Srbija prihvatiti da joj se uvjetuje početak nastavka pregovora s Prištinom" i druge nebuloze.Naprosto je tužno gledati kako se Srbija vraća u prošlost izjavama o budućnosti zemlje. Srbija u EU je manja vjerojatnost nego Srbija s Rusijom; tako se barem čini čitajući u medijima čime se Srbija bavi i koga posjećuju predsjednik,ministri,premijer...

Republika Srpska

pre 11 godina

7 godina ?????
ja bih rekao 7777777777........... a možda ni tada
Srbija majka Srba a ne kanta za nabijanje jEvropska....za 7 godina i sami se možemo razviti a u suštini vašem novcu treba samo tržište a ne mi

Bosanac

pre 11 godina

Takav je zivot nas u getu, pozz mojim komsijama iz geta preko Drine. ''Ljepe'' vijesti za vas ''samo'' 7 godina a nas geto, ko zna?!

Goran

pre 11 godina

nema dana da se neko od duebriznih habzburgovaca ne oglasi sa detaljnim upustvima i savetima sta nam valja raditi.
ovo je prevrsilo svaku meru... ja vise necu ovo trpeti.

Zoran

pre 11 godina

2020.-2022. onako na osjecaj ..
(Vladimir Pula, 21. septembar 2012 09:20)

potpisujem ovakav komentar i gotovo svaki komentar koji ovaj Vladimir napiše . Realan , racionalan , neopterećen čovjek . To potvrđuje neki moj lični stav da su Istrani zapravo napravili najveći civilizacijski iskorak na brdovitom Balkanu pa i ispred , tako popularne , Slovenije , čiji je premijer bivši vodnik JNA da ne bi bio Zoran .

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Zoran, 21. septembar 2012 10:28) Hvala ti Zorane na komplimentu. :) Istra je svakako u hrvatskim razmjerima civilizacijski najnaprednija regija (koliko je to moguće, ipak nije ovo Švedska), ljudi su tu najmanje optereceni i rekao bih nezainteresirani za "profesionalno" bavljenje nacionalistickim pitanjima. Reći ću samo da tek nesto manje od 50% stanovnika Pule nije rodjeno u Puli, to je dosta impresivan podatak koji ukazuje na tu neku tradiciju tolerancije i suzivota.
A sada jos nesto da ti kazem, ja sam bosanac. :D Otac mi je hrvat, majka srpkinja, ja bosanski proizvod, koji je odrastao u Istri, morao sam izrast ili neopterecen i normalan ili lud. Živio :D

Bojan J.

pre 11 godina

Srbiji je sve krenulo na dole od kad je usla u tu EU. Sta nismo jos usli? Pa dorbo, sta ce nama EU kad nam je lepo? Samo moze da se pokvari ovako napredno i delikatno stanje.

Putuj Evropo ...

jack

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. ...

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Nisi baš dobro upućena. Uslovi koje EU postavlja Srbiji se umnogome razlikuju od uslova koje je postavljala drugim zemljama. Oni se više manje svode na jedan jedini uslov a to je priznavanje Kosova i promovisanje njegove državnosti. Kamo sreće da EU insistira na napr. reformi pravosudja jer bi smo od toga imali i neke koristi a ne samo na Kosovu od čega gradjani Srbije nemaju ništa. EU je čak nahvalila Srbiju za najbolju reformu pravosudja u regionu (?) a privreda se više uopšte i ne pominje kao ključni uslov već samo usputno reda radi. Od 7 ovih najnovijih uslova koje smo dobili od Nemačke čak 6 se odnosi na Kosovo. Da Srbija poludi i danas prizna Kosovo, pristupni proces bi trajao najkraće od svih zemalja, dve-tri godine i bili bi ekspresno primljeni u EU i istaknuti kao primer najuspešnije i najbrže tranzicije. Ostali uslovi bi se samo sporadično spominjali pro forme. Na početku naše kandidature sto puta nam je rečeno da su "rešavanje problema Kosova i put u EU dve odvojene pruge" a na kraju se ispostavilo baš obrnuto.
Toliko o evropskoj principijelnosti pa ih nemoj ni ti naivno kovati u nebesa.

gledajte_sebe

pre 11 godina

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Posto po jeziku vidim da si Hrvatica, ti ne bi trebala da bilo koga kritikujes za reforme, za progres, jer cete vi Hrvati uci u EU kao i Bugari i Rumuni - ISPOD SVAKOG KRITERIJUMA. Niste Srbima u Hrvatskoj vratili imovinu, imate najveci spoljni dug u okruzenju, jos uvek niste reformisali u dovoljnoj meri pravosudje, imate takodje jako puno tajkuna, ali ste uhapsili samo jednog - Sanadera, dok ostali jos vitlaju. I kod vas se uvele neke "Prve Sanse" za zaposljavanje mladih kao i kod nas, mladi inzenjeri umesto da rade u fabrikama idu na more da rade u restoranima. Drzava vam je maltene skupa kao Belgija.... Ima toga jos dosta...

Prema tome, gledaj u svoj brlog, jer sad ipak ulazite i elitno drustvo, a tamo vam nece biti konkurencija vise CEFTA, Srbija, CG, BiH, Makedonija, nego mnogo ozbiljniji igraci. Tu cete da vidite kakvi ste igraci. "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad koliko ste vi to zaista napredniji od ostalih na Balkanu. Od vaseg uspeha u EU zavisice i ulazak nas ostalih u EU, jer ako vi kiksnete, nece EU vise eksprimentisati ni sa jednom balkanskom drzavom.

Mada kako sada stvari stoje, vi cete doziveti sledece. Hrvatska udje u EU, omladina sa diplomama to iskoristi i zapali preko grane, i zbogom Lijepa nasa. To uostalom i nas ceka, ali nemoj nam soliti ovde pamet da ste kao nesto mnogo bolji.

:-D

laki

pre 11 godina

U stvarnosti oni nas ne zele u EU jer ce katolicka Evropa biti zaokruzena ulaskom Hrvatske. neko ce reci pa kako su tu Grci, rumuni i bugari. Pa lepo Grci kao clanica Nato i zbog snazne Americke podrske, a ove dve clanice su nagradjene za prelet Nato aviona pri bombardovanju Srbije. I jos nesto ne znam da li ste znali da je bugarska patrijarsija osnovana negde u 12.veku pod patronatom tadasnjeg rimskog pape tako da se to itekako pampti a pomogli su mnogo i u rusenju vizantije sto je poseban plus za bugare kroz celu istoriju i odnose za zapadnom civilizacijom. Zato se ne cudite zasto su uvek tako dobro prolazili. Za rumune ne znam nisam mnogo citao o njima i njihovoj istoriji ali verujem da ima neced slicnog. Mnoge stvari su zacrtane jos pre 1000 godina i primenjuju se i u danasnjoj modernoj politici samo na malo drugaciji nacin prilagodjen novom vremenu. Srbija mora da mobilise sve svoje potencijale, da se resi korupcije i zestoko radi da popravi ekonomiju a onda ce i slika o Srbiji da se promeni.jedan od nacina za to je i da se novac koji cirkulise u Srbiji ravnomernije raspodeljuje a to znaci i izjednacavanje plata ali i stroga kontrola tokova novca. To znaci da politicari i direktori tj. menadzment mora da prihvati da radi za manje pare dok se zemlja ne stabilizuje. Nelogicno je dok ima toliko siromasnih da neko zaradjuje desetine hiljada evra mesecno.Ovo se odnosi na drzavni sektor a privatnke naterati da placaju porez.

IronMan

pre 11 godina

"Srbija, kako ocenjuje Macneter, ima dobre šanse da u narednih sedam godina bude u stanju da postane članica EU." - EU, kako ocenjujem ja, ima dobre sanse da u narednih sedam godina bude u stanju da pukne ko balon!

Tek tako

pre 11 godina

@gledajte_sebe: "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad"


Pa gdje bas Podravku nadje :)))) Idi u bilo koji veci trgovacki centar u Austriji i Njemackoj i naci ces Vegetu na policama.

A sav ovaj ostali jal u tvom postu ne zelim uopce komentirati. Sretno svima takvima u buducoj ruskoj guberniji. Sad nema Broza da vas spasava.

Čekajući

pre 11 godina

Srbija čeka evropsku uniju već 12 godina i stalno se pomera vreme što znači da ćemo ukupno čekati 20 godina najmanje. E sada 20 godina nije mnogo u istoriji jedne zemlje ali je i previše za jednog čoveka. Zakoni u Srbiji se sve više menjaju ka evropskim iako nam to trenutno ne odgovara ni u jednom pogledu jer su to zakoni koji koštaju državu još više i koriste se samo onda kada državni aparat počne da radi punom parom što kod nas nije slučaj.

Ja lično glasaću protiv evrope u svakom pogledu i pozdraviću svaki dolazak Rusa na ovaj prostor sve dok ne postanemo deo Ruske federacije. Ni njima nije sjajno ali se barem zna kako je i šta će biti i u napred pa da čovek može nešto da isplanira a ne kao ovi naši već 12 godina vladaju i gori su od fašista i otomana

EU

pre 11 godina

Nemojte nam se pridruzivati, molimo vas. Glasajte protiv EU, iz bilo kog razloga - moze i zbog "ne damo Kosovo koje ionako nemamo"... samo nam ne dolazite. NECEMO VAS! Taman smo pobegli iz Srbije, ne trebaju nam sada opet Stvarni Kvarnici. Pustite nas da propadamo, ne dajte da vas iskoristavamo... prosperirajte sa Rusijom ili bez nje - ne interesuje nas, samo ne dolazite. Ko god vas je pozvao u EU ne zna sta kakvu gresku pravi.

Hvala sto necete!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter kaže da bi Srbija u EU mogla da uđe za sedam godina.

I da znate da bi "teoretski mogla" !
Doduse ne sa ovim "srpskim politickim ficfiricima" ali ako zamislimo nekoga poput "Angele Merkel" na mestu Premijera Srbije verujem da bi Srbija i za manje od sedam godina mogla postati clanica EU !
Ovako ne brinite NECE ni za DVADESET !

Cetingrad

pre 11 godina

@(Yugosloven, 21. septembar 2012 15:32)
Srbiji sva sreća u približavanju ka EU, jer kako netko reče u jednom od komentara ovdje, u interesu Hrvatske je da na istočnoj granici imamo sređenu državu s funkcionalnim državnim i pravosudnim aparatom, a ne balkanijadu.
A tebe bih molio da se ne natječeš u zapiš..nju u dalj kada ste trenutno izvan konkurencije. Koliko god možda tebi bilo mrsko se (uznemiravajuće, nerealno, teško za pojmiti itd., izaberi što ti odgovara) suočiti s činjenicom da se hrvatski prozvodi plasiraju (i kupuju) u inozemstvu. Recimo prilikom posjete Jacksonvilleu na Floridi sam našao jedno 3 trgovine koje prodaju hrvatske proizvode, u New Yorku se Jana našla na svakoj polici isto kao što i u četvrti Astoria postoji trgovina koja prodaje hrvatsku robu već jedno 35 godina, u Hong Kongu se bajadere prodaju kao lude, u Santigau sam našao hrvatski pršut, kekse, sokove, a u Londonu nije previše teško naći na hrvatska vina, čokolade, Vegetu itd. Isto kao niti u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj itd. Treba znati što želiš i gdje tražiti. U SAD-u se recimo mogu jako teško naći njemačka piva. Jel to možda zato što su nekvalitetna? Za kvalitetnu robu postoji tržište, uvijek. Stoga bih, najljubaznije, molio da se smanji doživljaj sa šlagom.

malik

pre 11 godina

A ti kraljice Marina šta si ti otišla u obećanu zemlju UK kad je nema...lako tebi od tamo nama solit pamet ovdje...budi dio svega ovoga pa se onda javi pih..

smorko

pre 11 godina

NE DAJ BOZE !
Zauvek cemo biti gradjani drugog reda, cigani za njih.
Javno niko nece reci ali ...............

Mozemo da se lazemo polemisemo i filozofiramo na tu temu.
Ali ne zavaravajte se. Zadnja rupa i u njihovoj glavi ne pozeljna.

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Dragi gospodine.To bi bilo vrlo lepo.ali bojim se da je kasno s obzirom da je projekat Rusije-RUSIFIKACIJA SRBIJE u punom zamahu.

marko

pre 11 godina

pa to ti je kad živimo ovde gde razum ne postoji, umesto da smo sačuvali jugoslaviju, ali ne po starom uređenju, i da smo izdržali tu tranziciju iz socijalizma u kapitalizam 90-ih bez ratova sad bi smo već svi bili u EU i to ne bismo bili krava muzara, kao što smo sad i kao što ćemo i biti ako uđemo u EU. Opet ćemo mi za 40-60 godina ponovo ispočetka koliko mi se čini.

CHUBURAC

pre 11 godina

Da li iko veruje posle toliko datuma od ulaska proleca 2001 godine? Sigurni ste da ce unija tada postojati?
Mislite da ce unija primiti zemlju bez jedne granice?
Sta to konkretno znaci za mene kao pojedinca da bih glasao?
Samo jedna pozitivna stvar postoji a to je da vlada i parlament nebi imali pravo glasa u politici i ekonomiji sto nam je preko potrebno!

sirovina

pre 11 godina

za srbe je upravo današnja situacija optimalna. Od Europske unije dobijaju milijarde dolara da nahrane koji milion gladnih usta, jer su, eto, nekakvi kandidati, a od rusije (danke rusland) gromoglasnu podršku da nahrane nacional-socijalistički ego jer su braća po genu i sekti. Mislim da nitko realan, ni u srbiji ni izvan nje, ne misli da bi zaista moglo doći do pristupanja Uniji naroda koji negira državnost, opstojnost, teritorije, čak i jezik ama baš svih svojih susjeda. Proces zaglupljivanja vlastitog naroda do te je mjere uznapredovao da smo, evo, svjedoci novog naraštaja odgojenog u duhu nacional-socijalističkih gebelsovština kako u prikladno promijenjenoj daljoj i bližoj povijesti, tako i u kulturi, zemljopisu...Onog časa kad Hrvatska uđe u Uniju, otpočet će proces stvarnog sređivanja zaostalih računa, pa je i s tog aspekta za srbiju bolje da se već sada vrati svojoj prirodnoj asocijaciji s Bjelorusijom i Rusijom, uz moguće utješno zapijevanje: "kiselo je grožđe"...

Filip

pre 11 godina

MENI OPET OVDE NESTO NIJE JASNO, MOLIM VAS AKO BI NEKO BIO LJUBAZAN DA PROTUMACI
:" Međunarodni sekretar Socijalističke partije Srbije (SPS) Nataša Gaćeša ukazala je da je vlada Srbije opredeljena da nastavi evropske integracije, ocenivši da napredovanje Srbije ka EU deluje podjednako daleko kao što je to bilo 2000. godine, kada su usledile promene. " KOJA STRANKA JE BILA NA VLASTI PRE TIH PROMENA 2000? JEL TO ZNACI DA SE VRACAMO U STARI MILENIJUM?
juu, pa stvarno ne treba citati vesti i nervirati se -.-

komšija

pre 11 godina

za 7??? pa ovaj nije racunao da je toma dosao na vlast+ frka oko kosova. nijedan politicar nece da preuzme odgovornost za izgubljeno kosovo i potpise pred istorijom da ono vise nije nase...to nije 7 godina vec 70!!!

Yugosloven

pre 11 godina

@Tek tako, 21. septembar 2012 14:29 Ja sam primetio jedino Vegetu i vrlo kratak asortiman Krasa i jos kraci Podravke.Vama da se EU trziste otvorilo,vi bi i od nas trazili na zajam samo da izvezete i profitirate.
Malo blize granice oko Vilah-a,odnosno Celoveca ima vasih proizvoda,ali to je opet EX YU trziste.Za Bec vam je izvoz ko i nama,cak je za nijansu veci zbog olaksavajucih okolnosti atesta.
Inace vegeta se prodaje i u Moskvi,a imate i plagijate po buvljacima za koje prodavcima bubrege odvaljuju.
Prema tome,ne bi ste vi trcali nama koji imamo manji standard za trecinu od vas(pricam o realnom zivotu(plata,troskovi i sta sve kupis za ostatak)) vec bi sve izvozili za E.U
Da mi pricas kako je u argentini ili Japanu,Kini ili Africi verovao bih ti,ovako nemoj da mutis previse slag penu da se ne slegne i onda mors ponovo :-)

knez

pre 11 godina

Ulazak u Evropu nije cekaonica pa da se ceka odredjeni broj godina. Ne. Ulazak u Evropu je uslovljen promenama. Promenama u radnim navikama, moralnim obelezjima i osnovnim zivotnim nacelima.
Ako budemo samo cekali i gledali na kalendar, bojim se - nacekacemo se.

Cuj,fijuce vetar kroz puste poljane nase

pre 11 godina

Ili neka spreme lovu za ulaganje 50 godina u nerazvijeno kosovo i da se lepo razdruzimo.Ako live nema,onda srpska preduzeca ostaju srpska bez mogucvnosti oporezivanja ukljucujuci i rudnike na KiM.To vam dodje menadzerski kao koncesija.Ako unija nema jedinstven stav,kao sto je potrebno za ulazak u EU,a tu imamo Spaniju koja je za uniju bitnija od austrije,nema tu nista da se dalje polemise.
Ovde se moze uraditi referendum povodom toga,a u svakom slucaju mora,nego vi nama pare,mi vama nezavisnost,ako nemate nadjite donatore medju zemljama koje su priznale KiM.Imaju pare ja to znam,Nemacka,Amerika,Britanija,Francuska...

Marina

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. Da sutra otvori pregovore,treba joj nekoliko godina za ulazak u EU. Još je jedna otežavajuća okolnost: Dačić,Vulin,Vučić,Nikolić...i sve njihove izjave i uvjetovanja Briselu poput "neće Srbija prihvatiti da joj se uvjetuje početak nastavka pregovora s Prištinom" i druge nebuloze.Naprosto je tužno gledati kako se Srbija vraća u prošlost izjavama o budućnosti zemlje. Srbija u EU je manja vjerojatnost nego Srbija s Rusijom; tako se barem čini čitajući u medijima čime se Srbija bavi i koga posjećuju predsjednik,ministri,premijer...

gledajte_sebe

pre 11 godina

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Posto po jeziku vidim da si Hrvatica, ti ne bi trebala da bilo koga kritikujes za reforme, za progres, jer cete vi Hrvati uci u EU kao i Bugari i Rumuni - ISPOD SVAKOG KRITERIJUMA. Niste Srbima u Hrvatskoj vratili imovinu, imate najveci spoljni dug u okruzenju, jos uvek niste reformisali u dovoljnoj meri pravosudje, imate takodje jako puno tajkuna, ali ste uhapsili samo jednog - Sanadera, dok ostali jos vitlaju. I kod vas se uvele neke "Prve Sanse" za zaposljavanje mladih kao i kod nas, mladi inzenjeri umesto da rade u fabrikama idu na more da rade u restoranima. Drzava vam je maltene skupa kao Belgija.... Ima toga jos dosta...

Prema tome, gledaj u svoj brlog, jer sad ipak ulazite i elitno drustvo, a tamo vam nece biti konkurencija vise CEFTA, Srbija, CG, BiH, Makedonija, nego mnogo ozbiljniji igraci. Tu cete da vidite kakvi ste igraci. "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad koliko ste vi to zaista napredniji od ostalih na Balkanu. Od vaseg uspeha u EU zavisice i ulazak nas ostalih u EU, jer ako vi kiksnete, nece EU vise eksprimentisati ni sa jednom balkanskom drzavom.

Mada kako sada stvari stoje, vi cete doziveti sledece. Hrvatska udje u EU, omladina sa diplomama to iskoristi i zapali preko grane, i zbogom Lijepa nasa. To uostalom i nas ceka, ali nemoj nam soliti ovde pamet da ste kao nesto mnogo bolji.

:-D

sirovina

pre 11 godina

za srbe je upravo današnja situacija optimalna. Od Europske unije dobijaju milijarde dolara da nahrane koji milion gladnih usta, jer su, eto, nekakvi kandidati, a od rusije (danke rusland) gromoglasnu podršku da nahrane nacional-socijalistički ego jer su braća po genu i sekti. Mislim da nitko realan, ni u srbiji ni izvan nje, ne misli da bi zaista moglo doći do pristupanja Uniji naroda koji negira državnost, opstojnost, teritorije, čak i jezik ama baš svih svojih susjeda. Proces zaglupljivanja vlastitog naroda do te je mjere uznapredovao da smo, evo, svjedoci novog naraštaja odgojenog u duhu nacional-socijalističkih gebelsovština kako u prikladno promijenjenoj daljoj i bližoj povijesti, tako i u kulturi, zemljopisu...Onog časa kad Hrvatska uđe u Uniju, otpočet će proces stvarnog sređivanja zaostalih računa, pa je i s tog aspekta za srbiju bolje da se već sada vrati svojoj prirodnoj asocijaciji s Bjelorusijom i Rusijom, uz moguće utješno zapijevanje: "kiselo je grožđe"...

Vladimir

pre 11 godina

I Adolf Hitler je zamislio Rajh kao zemlju u kojoj nema sukoba I kojoj vlada mir. U tom cilju je uklanjao sve koji su mu u ostvarenju tog sna smetali. Danas EU nije nista drugo do konzorcijum 20 gigantskih kompanija I banaka koje ce u cilju plasmana svoje preskupe robe/usluga na jedino trziste koje to moze da plati - EU, poput Adolfa ukloniti (pokusati da uklone) sve male I srednje uspesne I zadovoljne proizvodjace u cilju apsolutne kontrole trzista koje vodi ka monopolu. Kada dosegnu taj nivo ili mu se priblize (sto je vec sada slucaj) unistice raslojavanje drustva, odnosno postojace samo ekstremno bogati I konzumenti. Tu se apsolutno dovodi u pitanje opstanak trzisnog liberalnog kapitalizma I rodice se neko novo uredjenje (pretpostavka je kroz revoluciju jer ljudski rod nije evoluirao dovoljno da bi na drugi nacin resio ovakav problem). E sad gde je tu Srbija, pa evo lomi se, samo htela ne htela (bila deo unije ili ne) nece izbeci krizu raspada ovakvog uredjenja tzv razvijenih kapitalistickih zemalja.

Veci Ceda od Cede

pre 11 godina

Da ubrzamo to,moramo imati i osecaj za Madjare pa dajemo i Vovodinu.Sta,tek za 5 god?Onda,zbog izbora u Turskoj ,evo,gratis Sandzak.Tek za 3 god?A Presevo,Bujanovac,ajde bre Bugari trazite nesto da udjemo (tj.dobijemo pravo da odlucuju o nama)sutra ako moze?

@Marina

pre 11 godina

Sudeći po vašem pravopisu, rekao bih da ste iz Hrvatske. Inače, ja živim u UK i ovde je već poznata činjenica da će Hrvatska biti blokirana da zapošljava svoje građane u EU u maksimalnih sedam godina, što će reći da je za Srbiju potrebno najmanje 14. Hrvatska je, koliko sam upućen, na ivici bankrota, kao i Srbija, te bi za sve nas bolje bilo da manje pričamo a više sarađujemo i radimo na zajedničkoj balkanskoj perspektivi svih nas. EU je projekat koji se silovito urušava, bolje je građanima otvoriti oči da sagledaju perspektivu nego da sanjaju obećanu zemlju koje nema.

Boki NS

pre 11 godina

Vrlo je jasno da Srbija neće nikad ući u EU. Ne zato što u Srbiji nije nekad postojalo takvo raspoloženje, već zbog stava nekolicine zemalja da se Srbija kazni. Nijedna zemlja na svetu sa zamrznutim konfliktom tipa Kosova ne bi pristala na uslove koje nameću najjače zemlje EU. Zašto je to tako, treba se vratiti u prošlost i proanalizirati međunarodne odnose uoči prvog svetskog rata. Samo što je Srbija sada u mnogo goroj situaciji nego tada; Sve zapadne zemlje su jedinstvene, sa USA kao "Velikim bratom", Rumuni i Bugari su već u EU, tako da više nemamo nikakvu stratešku poziciju bitnu EU i NATO-u. Ekonomija nam je uništena, a ionako imaju već dosta problema sa spomenutim Rumunima i Bugarima. Uz to, USA je odabrala da Albanci na Balkanu igraju neku mnogo prostiju varijantu Izraela na bliskom istoku.
Ja sam prestao da verujem u EU, nakon niza "šamara" od EU nakon završetka saradnje sa Hagom...

Čekajući

pre 11 godina

Srbija čeka evropsku uniju već 12 godina i stalno se pomera vreme što znači da ćemo ukupno čekati 20 godina najmanje. E sada 20 godina nije mnogo u istoriji jedne zemlje ali je i previše za jednog čoveka. Zakoni u Srbiji se sve više menjaju ka evropskim iako nam to trenutno ne odgovara ni u jednom pogledu jer su to zakoni koji koštaju državu još više i koriste se samo onda kada državni aparat počne da radi punom parom što kod nas nije slučaj.

Ja lično glasaću protiv evrope u svakom pogledu i pozdraviću svaki dolazak Rusa na ovaj prostor sve dok ne postanemo deo Ruske federacije. Ni njima nije sjajno ali se barem zna kako je i šta će biti i u napred pa da čovek može nešto da isplanira a ne kao ovi naši već 12 godina vladaju i gori su od fašista i otomana

Bojan J.

pre 11 godina

Srbiji je sve krenulo na dole od kad je usla u tu EU. Sta nismo jos usli? Pa dorbo, sta ce nama EU kad nam je lepo? Samo moze da se pokvari ovako napredno i delikatno stanje.

Putuj Evropo ...

Вељо

pre 11 godina

И ви ћете у ЕУ тада почети да купујете наше неконкурентне производе без обзира што су скупљи и неквалитетнији и нама ће да потече мед и млеко. Ми морамо сами да радимо на томе да у свим сверама где је то могуће постанемо конкурентни па ћете ви тада увозити од нас и производе и људе без обзира да ли смо члан ЕУ или не. Овако ако за седам година постанемо члан, па нам стандард наредних 20 година расте прогресијом да само можемо да једемо и платимо комуналије (што данас истина многи не могу без помоћи) узалуд нам посао!

Republika Srpska

pre 11 godina

7 godina ?????
ja bih rekao 7777777777........... a možda ni tada
Srbija majka Srba a ne kanta za nabijanje jEvropska....za 7 godina i sami se možemo razviti a u suštini vašem novcu treba samo tržište a ne mi

jack

pre 11 godina

Može i sutra u EU ako s Kosovom uspostavi međudržavne odnose,sredi pravosuđe,ekonomiju,granice...i sve druge uvjete koje je postavio Brisel. ...

(Marina, 21. septembar 2012 09:25)

Nisi baš dobro upućena. Uslovi koje EU postavlja Srbiji se umnogome razlikuju od uslova koje je postavljala drugim zemljama. Oni se više manje svode na jedan jedini uslov a to je priznavanje Kosova i promovisanje njegove državnosti. Kamo sreće da EU insistira na napr. reformi pravosudja jer bi smo od toga imali i neke koristi a ne samo na Kosovu od čega gradjani Srbije nemaju ništa. EU je čak nahvalila Srbiju za najbolju reformu pravosudja u regionu (?) a privreda se više uopšte i ne pominje kao ključni uslov već samo usputno reda radi. Od 7 ovih najnovijih uslova koje smo dobili od Nemačke čak 6 se odnosi na Kosovo. Da Srbija poludi i danas prizna Kosovo, pristupni proces bi trajao najkraće od svih zemalja, dve-tri godine i bili bi ekspresno primljeni u EU i istaknuti kao primer najuspešnije i najbrže tranzicije. Ostali uslovi bi se samo sporadično spominjali pro forme. Na početku naše kandidature sto puta nam je rečeno da su "rešavanje problema Kosova i put u EU dve odvojene pruge" a na kraju se ispostavilo baš obrnuto.
Toliko o evropskoj principijelnosti pa ih nemoj ni ti naivno kovati u nebesa.

laki

pre 11 godina

U stvarnosti oni nas ne zele u EU jer ce katolicka Evropa biti zaokruzena ulaskom Hrvatske. neko ce reci pa kako su tu Grci, rumuni i bugari. Pa lepo Grci kao clanica Nato i zbog snazne Americke podrske, a ove dve clanice su nagradjene za prelet Nato aviona pri bombardovanju Srbije. I jos nesto ne znam da li ste znali da je bugarska patrijarsija osnovana negde u 12.veku pod patronatom tadasnjeg rimskog pape tako da se to itekako pampti a pomogli su mnogo i u rusenju vizantije sto je poseban plus za bugare kroz celu istoriju i odnose za zapadnom civilizacijom. Zato se ne cudite zasto su uvek tako dobro prolazili. Za rumune ne znam nisam mnogo citao o njima i njihovoj istoriji ali verujem da ima neced slicnog. Mnoge stvari su zacrtane jos pre 1000 godina i primenjuju se i u danasnjoj modernoj politici samo na malo drugaciji nacin prilagodjen novom vremenu. Srbija mora da mobilise sve svoje potencijale, da se resi korupcije i zestoko radi da popravi ekonomiju a onda ce i slika o Srbiji da se promeni.jedan od nacina za to je i da se novac koji cirkulise u Srbiji ravnomernije raspodeljuje a to znaci i izjednacavanje plata ali i stroga kontrola tokova novca. To znaci da politicari i direktori tj. menadzment mora da prihvati da radi za manje pare dok se zemlja ne stabilizuje. Nelogicno je dok ima toliko siromasnih da neko zaradjuje desetine hiljada evra mesecno.Ovo se odnosi na drzavni sektor a privatnke naterati da placaju porez.

malik

pre 11 godina

A ti kraljice Marina šta si ti otišla u obećanu zemlju UK kad je nema...lako tebi od tamo nama solit pamet ovdje...budi dio svega ovoga pa se onda javi pih..

smorko

pre 11 godina

NE DAJ BOZE !
Zauvek cemo biti gradjani drugog reda, cigani za njih.
Javno niko nece reci ali ...............

Mozemo da se lazemo polemisemo i filozofiramo na tu temu.
Ali ne zavaravajte se. Zadnja rupa i u njihovoj glavi ne pozeljna.

Goran

pre 11 godina

nema dana da se neko od duebriznih habzburgovaca ne oglasi sa detaljnim upustvima i savetima sta nam valja raditi.
ovo je prevrsilo svaku meru... ja vise necu ovo trpeti.

Yugosloven

pre 11 godina

@Tek tako, 21. septembar 2012 14:29 Ja sam primetio jedino Vegetu i vrlo kratak asortiman Krasa i jos kraci Podravke.Vama da se EU trziste otvorilo,vi bi i od nas trazili na zajam samo da izvezete i profitirate.
Malo blize granice oko Vilah-a,odnosno Celoveca ima vasih proizvoda,ali to je opet EX YU trziste.Za Bec vam je izvoz ko i nama,cak je za nijansu veci zbog olaksavajucih okolnosti atesta.
Inace vegeta se prodaje i u Moskvi,a imate i plagijate po buvljacima za koje prodavcima bubrege odvaljuju.
Prema tome,ne bi ste vi trcali nama koji imamo manji standard za trecinu od vas(pricam o realnom zivotu(plata,troskovi i sta sve kupis za ostatak)) vec bi sve izvozili za E.U
Da mi pricas kako je u argentini ili Japanu,Kini ili Africi verovao bih ti,ovako nemoj da mutis previse slag penu da se ne slegne i onda mors ponovo :-)

EU

pre 11 godina

Nemojte nam se pridruzivati, molimo vas. Glasajte protiv EU, iz bilo kog razloga - moze i zbog "ne damo Kosovo koje ionako nemamo"... samo nam ne dolazite. NECEMO VAS! Taman smo pobegli iz Srbije, ne trebaju nam sada opet Stvarni Kvarnici. Pustite nas da propadamo, ne dajte da vas iskoristavamo... prosperirajte sa Rusijom ili bez nje - ne interesuje nas, samo ne dolazite. Ko god vas je pozvao u EU ne zna sta kakvu gresku pravi.

Hvala sto necete!

Tek tako

pre 11 godina

@gledajte_sebe: "Podravci" je bilo lako da se nosi sa nasim "Centro proizvodom", ali da vas vidimo sad"


Pa gdje bas Podravku nadje :)))) Idi u bilo koji veci trgovacki centar u Austriji i Njemackoj i naci ces Vegetu na policama.

A sav ovaj ostali jal u tvom postu ne zelim uopce komentirati. Sretno svima takvima u buducoj ruskoj guberniji. Sad nema Broza da vas spasava.

Zoran

pre 11 godina

2020.-2022. onako na osjecaj ..
(Vladimir Pula, 21. septembar 2012 09:20)

potpisujem ovakav komentar i gotovo svaki komentar koji ovaj Vladimir napiše . Realan , racionalan , neopterećen čovjek . To potvrđuje neki moj lični stav da su Istrani zapravo napravili najveći civilizacijski iskorak na brdovitom Balkanu pa i ispred , tako popularne , Slovenije , čiji je premijer bivši vodnik JNA da ne bi bio Zoran .

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Dragi gospodine.To bi bilo vrlo lepo.ali bojim se da je kasno s obzirom da je projekat Rusije-RUSIFIKACIJA SRBIJE u punom zamahu.

marko

pre 11 godina

pa to ti je kad živimo ovde gde razum ne postoji, umesto da smo sačuvali jugoslaviju, ali ne po starom uređenju, i da smo izdržali tu tranziciju iz socijalizma u kapitalizam 90-ih bez ratova sad bi smo već svi bili u EU i to ne bismo bili krava muzara, kao što smo sad i kao što ćemo i biti ako uđemo u EU. Opet ćemo mi za 40-60 godina ponovo ispočetka koliko mi se čini.

CHUBURAC

pre 11 godina

Da li iko veruje posle toliko datuma od ulaska proleca 2001 godine? Sigurni ste da ce unija tada postojati?
Mislite da ce unija primiti zemlju bez jedne granice?
Sta to konkretno znaci za mene kao pojedinca da bih glasao?
Samo jedna pozitivna stvar postoji a to je da vlada i parlament nebi imali pravo glasa u politici i ekonomiji sto nam je preko potrebno!

IronMan

pre 11 godina

"Srbija, kako ocenjuje Macneter, ima dobre šanse da u narednih sedam godina bude u stanju da postane članica EU." - EU, kako ocenjujem ja, ima dobre sanse da u narednih sedam godina bude u stanju da pukne ko balon!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter kaže da bi Srbija u EU mogla da uđe za sedam godina.

I da znate da bi "teoretski mogla" !
Doduse ne sa ovim "srpskim politickim ficfiricima" ali ako zamislimo nekoga poput "Angele Merkel" na mestu Premijera Srbije verujem da bi Srbija i za manje od sedam godina mogla postati clanica EU !
Ovako ne brinite NECE ni za DVADESET !

komšija

pre 11 godina

za 7??? pa ovaj nije racunao da je toma dosao na vlast+ frka oko kosova. nijedan politicar nece da preuzme odgovornost za izgubljeno kosovo i potpise pred istorijom da ono vise nije nase...to nije 7 godina vec 70!!!

Cuj,fijuce vetar kroz puste poljane nase

pre 11 godina

Ili neka spreme lovu za ulaganje 50 godina u nerazvijeno kosovo i da se lepo razdruzimo.Ako live nema,onda srpska preduzeca ostaju srpska bez mogucvnosti oporezivanja ukljucujuci i rudnike na KiM.To vam dodje menadzerski kao koncesija.Ako unija nema jedinstven stav,kao sto je potrebno za ulazak u EU,a tu imamo Spaniju koja je za uniju bitnija od austrije,nema tu nista da se dalje polemise.
Ovde se moze uraditi referendum povodom toga,a u svakom slucaju mora,nego vi nama pare,mi vama nezavisnost,ako nemate nadjite donatore medju zemljama koje su priznale KiM.Imaju pare ja to znam,Nemacka,Amerika,Britanija,Francuska...

Vladimir Pula

pre 11 godina

@(Zoran, 21. septembar 2012 10:28) Hvala ti Zorane na komplimentu. :) Istra je svakako u hrvatskim razmjerima civilizacijski najnaprednija regija (koliko je to moguće, ipak nije ovo Švedska), ljudi su tu najmanje optereceni i rekao bih nezainteresirani za "profesionalno" bavljenje nacionalistickim pitanjima. Reći ću samo da tek nesto manje od 50% stanovnika Pule nije rodjeno u Puli, to je dosta impresivan podatak koji ukazuje na tu neku tradiciju tolerancije i suzivota.
A sada jos nesto da ti kazem, ja sam bosanac. :D Otac mi je hrvat, majka srpkinja, ja bosanski proizvod, koji je odrastao u Istri, morao sam izrast ili neopterecen i normalan ili lud. Živio :D

Filip

pre 11 godina

MENI OPET OVDE NESTO NIJE JASNO, MOLIM VAS AKO BI NEKO BIO LJUBAZAN DA PROTUMACI
:" Međunarodni sekretar Socijalističke partije Srbije (SPS) Nataša Gaćeša ukazala je da je vlada Srbije opredeljena da nastavi evropske integracije, ocenivši da napredovanje Srbije ka EU deluje podjednako daleko kao što je to bilo 2000. godine, kada su usledile promene. " KOJA STRANKA JE BILA NA VLASTI PRE TIH PROMENA 2000? JEL TO ZNACI DA SE VRACAMO U STARI MILENIJUM?
juu, pa stvarno ne treba citati vesti i nervirati se -.-

Cetingrad

pre 11 godina

@(Yugosloven, 21. septembar 2012 15:32)
Srbiji sva sreća u približavanju ka EU, jer kako netko reče u jednom od komentara ovdje, u interesu Hrvatske je da na istočnoj granici imamo sređenu državu s funkcionalnim državnim i pravosudnim aparatom, a ne balkanijadu.
A tebe bih molio da se ne natječeš u zapiš..nju u dalj kada ste trenutno izvan konkurencije. Koliko god možda tebi bilo mrsko se (uznemiravajuće, nerealno, teško za pojmiti itd., izaberi što ti odgovara) suočiti s činjenicom da se hrvatski prozvodi plasiraju (i kupuju) u inozemstvu. Recimo prilikom posjete Jacksonvilleu na Floridi sam našao jedno 3 trgovine koje prodaju hrvatske proizvode, u New Yorku se Jana našla na svakoj polici isto kao što i u četvrti Astoria postoji trgovina koja prodaje hrvatsku robu već jedno 35 godina, u Hong Kongu se bajadere prodaju kao lude, u Santigau sam našao hrvatski pršut, kekse, sokove, a u Londonu nije previše teško naći na hrvatska vina, čokolade, Vegetu itd. Isto kao niti u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj itd. Treba znati što želiš i gdje tražiti. U SAD-u se recimo mogu jako teško naći njemačka piva. Jel to možda zato što su nekvalitetna? Za kvalitetnu robu postoji tržište, uvijek. Stoga bih, najljubaznije, molio da se smanji doživljaj sa šlagom.

Bosanac

pre 11 godina

Takav je zivot nas u getu, pozz mojim komsijama iz geta preko Drine. ''Ljepe'' vijesti za vas ''samo'' 7 godina a nas geto, ko zna?!

knez

pre 11 godina

Ulazak u Evropu nije cekaonica pa da se ceka odredjeni broj godina. Ne. Ulazak u Evropu je uslovljen promenama. Promenama u radnim navikama, moralnim obelezjima i osnovnim zivotnim nacelima.
Ako budemo samo cekali i gledali na kalendar, bojim se - nacekacemo se.