Sreda, 22.08.2012.

00:42

Prosvetari i ministar bez dogovora

Sastanak predstavnika sindikata obrazovanja sa predstavnicima resornih ministarstava završen je bez konkretnog dogovora o povećanju plata prosvetarima.

Izvor: B92

Prosvetari i ministar bez dogovora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

131 Komentari

Sortiraj po:

Radojica

pre 11 godina

Neki ovde izgovor za neznanje, povrsnost, nekulturu i sve drugo osim znanja i lepih manira, nalaze u emisijama koje ucenici gledaju na Pinku (valjda misle na Grand paradu i one glupe rijalitije tipa Farma i sl.). I opet dakle odgovornost indirektno svaljuju na roditelje. Prosvetari budite i vi malo samokriticni. Naime, mnogo je profesora koji u 21. veku jos uvek od dece traze nebitne detalje, zanemarujuci sustinu, koji samim tim ne podsticu ucenike na kriticko razmisljanje, nego se sve svodi na gomilu faktografije koju deca 21. veka mogu da nadju kad god pozele na Vikipediji i slicnim sajtovima na netu. Problem je u tome sto i profesori od kojih mnogi i dan danas umesto da predaju kroz pricu i dijalog sa ucenicima, monotono diktiraju pa traze od odece da to u identicnoj formi reprodukuju. To je zato sto takvi profesori, a nije ih malo, ni sami ne znaju sta je bitno, a sta ne u gradivu koje predaju (naravno casti izuzecima). I jos nesto, dragi moji profesori. Los nastavnik moze da upropasti prosecno pametnu i nadarenu decu (a takve je dece u svakom drustvu najvise) tako sto im nece razviti sklonosti ka kritickom razmisljanju, a to mora biti najveci imperativ skolstva u 21. veku. A sto se tice onih najboljih ucenika, najtalentovanijih, njih ni najgori profesor ne moze pokvariti.

milovan

pre 11 godina

Pustate decu kuci da zajedno gledate Pink i razne "rijaliti shou" programe, da se tu edukuju i uce na prostackim izrazima i ponasanju do kasno uvece, pravdate im casove jer su uvece morali da ostanu do kasno da iste te programe gledaju pa nisu mogli da porane, pa onda pljujete po prosveti zbog njihovog vaspitanja i kulture. Skola je postala samo obrazovna ustanova upravo zbog toga i prava djaka. A roditelji koji gledaju Pink i sou programe verovatno su neki neobrazovani ako pustaju da im to i deca gledaju. A u skolu dolaze samo da se zale na ocenu, jer kako oni kazu "znaju bolje i od nastavnika".

Alan Ford

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!! (Natasa, 22. avgust 2012 19:00) Da ne mislis da je ipak cudan taj eksponencijalni rast i da bi to znacilo da su svi profesori u jednom trenutku poceli da predaju na spanskom (ne spanski jezik!) i postali krivci za takvu situaciju? Znaci, odjednom se pojavila garnitura iz koje niko nista ne zna da objasni!? Glupost. Deca ne uce nista i zasticena su na svakom koraku. Pretvorena u parazite, neka se pod okriljem zakona ne pojavljuju ni na redovnim, a kamoli na dopunskoj nastavi. Tada mi dolaze trojke i cetvorke kojima ponesto nije jasno, a kecevi i dvojke prosipaju pricu koju roditelji prihvataju k'o bebe juvitanu, o losem objasnjavanju i ne drzanju dopunske nastave. Kada sam pitao direktora da pojedince snimim pa pokazem tatama i mamama, rekao je "taman posla,tuzice te"! Pa kako da ti dokazem, sram te bilo neznalico i upropastitelju sopstvenog deteta, da sam u pravu?

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 19:19)

Pa, dragi kolega, i ja radim u školi i znam kakav je to posao. Odmah ovde mogu da se zakunem da još nisam čula nekog prosvetnog radnika da je izgovorio ovo što ste Vi izgovorili.
Vaše reči su smejurija. Tvrdim da niste pošteno održali ni jedan čas sa takvim načinom rada. Nažalost, ima i takvih u školama. I, sve mi se čini da upravo takvi navlače gnev ove naše nacije. Slažem se da ima neodgovornih, ali je to sigurno isti procenat kao i kod lekara, policajaca, sudija...
A ti, poštovani gnevni narode, pronađi prave krivce za svoje bedno stanje, nemoj da okrivljuješ prosvetne radnike koji zajedno sa ostalima nose teret ove naše bede.
P.S. Pitanje za ostale: šta mislite, ako nam uvedu osmočasovno radno vreme, da li treba i da nam obezbede biblioteke, kompjutere, radne stolove? Svi mi od svoje plate kupujemo neophodne knjige, radimo na svojim kompjuterima, štampamo na svojim štampačima, kod svoje kuće. E, kad mi obezbede sve to (neophodno kao profesoru srpskog jezika i književnosti), ostaću ja u školi 8 sati. Živeli.

Alan Ford

pre 11 godina

@(radojica, 22. avgust 2012 23:13) Slazem se. Samo da to bude svuda,(mislim na viskove). Kada su dolazili iz MMF-a pominjali su viskove u drzavnoj upravi,opstinama,javnim preduzecima...Gde su ti "beli medvedi"? Najlakse je opicis po prosveti, narod i inace smatra da ne rade nista. Cista psihologija! Jos jednom,ja necu strajkovati, zadovoljan sam platom a imam i punih pet odeljenja. Niko nije strajkovao ni kada sam iz svog dzepa davao mesecno 12000 za put Kg-Ar, zbog odluke gradonacelnika Arandjelovca. Sada ce platiti(mozda i neko drugi) 110000 za dug i 30000 za kamatu. E tako se vodi grad!

radojica

pre 11 godina

(Ne bulazni, 22. avgust 2012 22:41)

Da budem do kraja jasan. Sve koji su visak u prosveti, a ne one koji to nisu, predlazem da budu angazovani u poljoprivredi, jer tako nece dobijati nezaradjene plate, a onima koji ostanu sa punim fondom casova povecati plate. Ja kao sto vidite, a niste me najbolje razumeli, navijam za prosvetu. Ali pre toga viskove koji nemaju normu NA SELO!

Ne bulazni

pre 11 godina

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate. (lupetas, 22. avgust 2012 21:49)

A gde je to policajac ugrozen,u kafani? I zar nisu nagradjeni za tu opasnost beneficiranim radnim stazom? A ne znam ko to ugrozava medicinske sestre? Mozda lekari, na pauzi!?

tužno...

pre 11 godina

Svaka čast onim prosvetnim radnicima koji pošteno, savesno i stručno rade svoj sizifovski posao.

Želeo sam da radim u prosveti, školovao se i za to i dugo bezuspešno pokušavao da dobijem taj posao.
Sada moram da radim u privredi, posao za koji sam se sam obučio bez škole i moram konstantno dalje sam da učim, da imam dosta veću platu, da ne brinem o stranačkoj pripadnosti, tragikomičnim ministrima, nakaradnim programima, primitivizmu i sujeti roditelja i kolektiva, milostinji države… Jedino o čemu brinem u vezi prosvete, u šta ću to svoje dete morati da gurnem i kome da ga poverim… ako ostanemo ovde.

Ponekad, još uvek sanjarim da radim u školi… ali brzo se otreznim, a više ne bih ni mogao, prošle su godine, ne bih imao snage.

Kao što sam uzeo svoju egzistenciju u svoje ruke, uzeću i obrazovanje svog deteta u svoje ruke. Godine njegove mladosti proći će, a prosveta će i dalje da se srozava jer ona nije neki izolovan sistem, ona je odraz opšteg stanja, preliva se u društvo, a iz društva nazad u obrazovanje i tako u krug, generacijama. Beskrajno srpsko vrzino kolo…

Ne bulazni

pre 11 godina

Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.
(Radojica, 22. avgust 2012 22:06)

Ti si, mukice, nesto ruzno sanjao!? Prosvetu u poljoprivredu, a tvog Miku sa "prosvetnim" fakultetom u uspesne biznismene? Ili je i Mika poceo u poljoprivredi!?

Radojica

pre 11 godina

Predlazem da se viskovi zaposlenih (kako profesora tako i administracije) u prosveti otpuste i da im se svima ponudi rad u poljoprivredi (na stotine sela je pusto, mnogi mogu tako i stambeno pitanje da rese). Garantujem vam da bi od toga visestruku korist imali i ti profesori i drzava i da bi cak imali i vece plate kao poljoprivredni proizvodjaci nego da su ostali u propalom skolstvu. Lepo je zavrsiti knjizevnost, istoriju, matematiku, hemiju i to je lepo znati, makar se ne bavili u zivotu tim profesijama. Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.

đak

pre 11 godina

MA...profesore, ulitelju...ti što učiš pismenosti a potpuno si nepismen,
Vidi se iz pera tvoga da veze nemaš...osim "one" veze. Zašto bi te inače držali takvog u školi?
Deder, udostoji nas, sagni glavu i ćuti, tragikomičnan si.

anonimus

pre 11 godina

Plate prosvetara su sramota za Srbiju.Uporedite plate tih ljudi koji treba da vam uče decu sa platama npr. menadžera u Železari Smederevo,koja ne radi,a menadžeri po nekoliko hiljada evra,automobile službene vozaju privatno,idu na odmore,a samo gorivo uzimaju u vrednosti plate jednog profesora.Više koštaju nego cela Vlada,e sad što se neko u Vladi ne zainteresuje i ne ispita ovo,pošto je i ta fabrika sada njihova briga.Ako profesori idu autobusom na posao i ceo mesec rade za 40000,da li ima logike da ovi drugi vozaju službene automobile i primaju po par hiljada evra platu i to dok fabrika stoji,ne radi?A hoćete da profesor igra nad vašom decom u školi za socijalu koju prima,dok ovi zgrću pare i to u vreme dok fabrika proizvodi gubitke.Ima li logike da Vlada nekome bude majka nekome maćeha.Neka lepo sve rasporede pa će biti za sve.Ministar prosvete izgleda brine samo za sebe,kao i ovi železarini menadžeri.Radnike su poslali na plaćeno,a oni rade,plate pod ugovorom,automobili,gorivo...i sad neko ne razume prosvetare,pa to je sramota.Povećati plate prosvetarima i smeniti ministra prosvete!

ivan

pre 11 godina

Koliko rade odlicnu platu primaju. Niko ih ne kontrolise. Celog leta vecina skola je zatvoreno sto nije u saglasnosti sa radnim obavezama propisanim zakonom. Rad im niko ne meri niti kvalitativno i kvantitativno (jer ne znaju u drzavi kako). Imaju veliku neusaglasenost obrazovnih profila sa potrebam privrede (bacaju pare poreskih obveznika).Vecina profesora nema dan proveden u privredi a predaju u srednje strucnim skolam (nebuloza). Ma vecina ne radi ama bas nista, cak i ona koji rade drzava ih u svom sistemu ne prepoznaj... Redukujte broj zaposlenih u prosveti.

lupetas

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!
(sale, 22. avgust 2012 08:14)

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate.

Sava

pre 11 godina

Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole...
(Profesor, 22. avgust 2012 16:56)

Druže, nemoj da se ljutiš, ali nakon ovakvog stava ne da ti ne bih dao platu, nego ni tebe ni direktora koji te drži na platnom spisku ne bih pustio ni blizu škole, a kamoli među decu.
Osnovna uloga škole je vaspitno-obrazovna, dakle, sve ono što si ti napisao da NIJE itekako JESTE uloga škole, iz čega proizilazi da uopšte nemaš pojma šta ti je u opisu radnog mesta (a hoćeš (veću) platu)! Recimo, da redovno pišeš pripreme za čas, umesto što recikliraš one koje si (pre)pisao pre sto godina, možda bi se i setio/saznao da se u svakoj pripremi navode zadaci (ciljevi) časa: vaspitni, obrazovni i funkcionalni koje nastavnik treba da ostvari.
A koliko će đak da prihvati znanje ohohooooo zavisi od stručnosti nastavnika i njegove sposobnosti da uspostavi dobru komunikaciju sa decom, zaintersuje ih za predmet i prenese im znanje. Na primer, dok su u srednjoj školi pojedini profesori sa takvom lakoćom uspevali da mi ogade predmete koje sam u osnovnoj školi obožavao, čak i u četvrtoj godini fakulteta, kada smo imali pauze između predavanja, smo upadali na predavanja prvoj i drugoj godini jer su pojedini profesori bili Profesori, pravi carevi koje si mogao iznova i iznova da slušaš...

draga Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.
(Ema, 22. avgust 2012 19:24)

Vecinu ovih komentara nisu napisali roditelji, kako ti kazes, praznoglave dece. Cak se vecina i slaze da vaspitanje dolazi iz kuce, porodice i za to niko ne krivi prosvetne radnike, ali ako govorimo o obrazovanju tu je vec druga stvar. Predavaci su ti koji treba da motivisu decu da citaju knjige, da uce, a oni to ne rade, jer nisu zainteresovani.
Ove komentare ostavljalju ljudi koji su ogorceni bahatoscu prosvetnih radnika. Oni koji came na birou rada, ili rade kod privatnika za minimalac bez ikakvih beneficija i normalnih uslova za rad, a imaju iste kvalifikacije kao i vecina ovih obrazovnih prosvetnih radnika.
Kada se otvori slobodno mesto u nekoj skoli, tu brze bolje uleti neki/neka rodjak/a direktora sa ekspresno zavrsenim sega mega fakultetom, a ko pita onog sto je zavrsio drzavni fakultet (jos gore ako je zavrsio u roku i sa visokim prosekom). Takvih je biro pun, ali njih niko nikada ne pozove, jer rodjaka uvek ima.
E takvi ovde ostavljaju komentare draga Ema

Daniela

pre 11 godina

Ja radim u školi i ne pada mi na pamet da štrajkujem, tj. da se za borim za pare sindikalcima. Muka mi je i kad vidim te osobe na TV-u sada. Prošli put, kada smo masovno izašli na ulicu, od nas su napravili budale. Dobili par desetina hiljada evra oni lično od vlasti i nas krenuli da ubeđuju kako su svi uslovi zbog kojih smo štrajkovali ispunjeni. Skoro se nisam osetila tako namagarčenom kao tada. Dakle, radim u školi dok nalazim i jedan razlog za to, tu me donekle drži još sam čin predavanja i rada sa decom. Ali, da vam pravo kažem, to je oko 40% nastavničkog posla, nažalost. Sve ostalo su besmislice: sastanci, izveštaji, planovi, administracija, programi, izveštaji, izveštaji, izveštaji, pravi svoj portfolio, timovi, samovrednovanje... Ubi nas Ministarstvo. Imam neki utisak da se to namerno radi da bi što više ljudi otišlo iz prosvete. Dakle, kad još to malo zadovoljstva nestane, i zbog mizerne plate, a i zbog ovih ostalih ludosti - odoh. Sindikati me ič ne interesuju!

Anđela

pre 11 godina

Kakav ministar takva i prosveta !
Da li ovog dželata srpskog školstva neko može i hoće da smeni jer to je čovek sa čijim radom nisu zadovoljni nastavnici,roditelji,učenici,mediji i ko zna ko još !?

Vatrogasac

pre 11 godina

Kako vam bre nije jasno da hoće da naprave svađu i zamute jer u mutnom banda najbolje radi !?Ovo su dilovi sindikalaca i najgoreg ministra u istroriji prosvete.Najavljeni štrajkovi uopšte nisu odraz mišljenja većeg dela prosvetnih radnika koji su vrlo svesni stanja u kome je država a takođe i mi imamo decu u školama.Ovim najavama štrajka i tobož Ministrovim zalaganjem za rešenjem je samo performans nakon koga bi se ovaj dekan Sega Mega Trend Univerziteta alijas ministar prosvete pojavio kao neko ko je rešio problem.U stvari je upravo on taj koji je najveći problem i čovek koji je uništio Srpsko školstvo i čovek koji iz svega ovoga hoće da izvuče najveću korist ali prvo mora da zamuti i skrene pažnju sa ogromnih i konkretnih problema u prosveti koji su nastali ili nisu rešeni za vreme njegovih mandata.Ne nasedajte jer najbolje funkcionišu kada zavade !Dobrodošli u 90-e !

Prosvetni robovi

pre 11 godina

Ko je pomenuo od kolega zamenika načelnika školske uprave Niša mogu reći da je apsolutno u pravu.To ime se kod nas nastavnika ne izgovara ili krišom šapuće i to isključivo među kolegama od velikog poverenja jer je ime ovog čoveka sinonim za korupciju,mito,zapošljavanje uz određenu sumu,razmeštaj "nepodobnih" nastavnika u seoske škole,fond časova nastavnicima i uopšte vrlo intrigantne situacije u Niškim školama.Strahovlada ovog čoveka traje godinama a kulminirala je njegovim prelaskom u stranku tada G17(bio član DSS-a kada su ga smenili).Njemu niko ništa ne može i on je gazda u školskoj upravi Niša.Verujem da ima još problema u Srbiji,mislim na prosvetu zbog čega nas roditelji i mediji prozivaju a upravo zbog ovakvih ljudi kakav je Dragan Gejo.Zato mi iz prosvete tražimo potpunu reformu našeg resora koji je u haosu a ne plate koje potenciraju naše sindikalne vođe kako bi nas u startu negativno obeležili.Zato ja sebe kao i veći deo kolega sa kojima pričam njih ne smatramo svojim predstavnicima ali i tu postoji diktat i ljudi kao gospodin o kome sam pisala na početku a htela ne htela moram biti poslušni član čak i u sindikatu !To je prosveta u Srbiji danas i nemojte nas gledati kroz desetak prosvetnih biznismena koji gledaju samo svoj interes jer smo i mi nastavnici postali robovi kod svojih gazda kao i veći deo radnika u ovoj zemlji.

Ljubica

pre 11 godina

Nije uspeh srpskog obrazovnog sistema to sto svake godine sa svetskih takmicenja iz matematike, fizike i drugih prirodnih nauka, ucenici Matematicke gimnazije donose zlatnje i srebrne medalje. To je licni uspeh tih darovitih djaka koji treba da dobijaju mnogo vece stipendije (zasto ne i u rangu profesorskih plata), ne bi li time drzava pokazala da istinski misli o buducnosti ove jadne zemlje. Uspeh naseg obrazovnog sistema bio bi, naime, podizanje opsteg nivoa obrazovanja mlade tj. skolske populacije, bez obzira da li ce kasnije ti mladici i devojke ici na fakultet ili ne. Svedoci smo, naprotiv, da je obrazovanost i pismenost nase nacije jako niska po relevantnim medjunarodnim standardima. Cija je to krivica? Jesu li za to krivi lekari, ili policajci ili mozda ipak prosvetni radnici?

miroljub

pre 11 godina

Svima je poznato da u skolstvu ima velikih viskova zaposlenih (oko 2000) a za tu cinjenicu prosvetari nisu krivi. Kriva je politika drzave koja je najveci krivac za belu kugu i manjak dece u skolama. Jedino racionalno resenje je da drzava otpusti taj visak prosvetara i ponudi im mogucnost da pokrenu neki privatan biznis. To bi manje kostalo od produzavanja ove agonije i stvorilo bi realan izvor za povecanje plata profesorima koji imaju pun fond casova. Ovako ispada da profesori sa punim fondom traze povecanje plata i za sebe i za tih 2000 koji su realan visak. Pretpostavljam da ce resenje ici u tom pravcu, a ne u zabijanju glave u pesak pred realnim problemom, a to je manjak dece koja idu u skolu.

E tako

pre 11 godina

Uz svo postovanje,
Gospodo profesori posto ste svi veliki strucnjaci, ako vam nije dovoljna plata, lepo predjite da radite u privredi, sigurno cete zaraditi vise od tih vasig 40.000,00 ako imate srece, posto 95 posto preduzeca nema vece plate od 35.000,00, jer moraju platiti silne dazbine da isplate tih vasih 40000. Malo ce te imati manji odmor svega dve nedelje, ali ako dobro je to. Mnogi izgleda ovde neshvataju nasu situaciju, kazu borite se vi u privredi strajkujte i ostalo. Kada bi i mi strajkovali bojim se da vi nebiste imali PLATE ALOOOOO!!!!!!

Renato Aranda

pre 11 godina

Gospodo prosvetari, pokušajte da se setite koliko ste generacija obrazovno osakatili vašim štrajkovima između dva raspusta? I nije vas sramota. Poznata vam je i činjenica koje su to intelektualne gromade poslednjih nekoliko decenija upisivale i završavale pedagoške, učiteljske i ine škole i fakultete osnovane u gotovo svakom ćošku ove naše jadne zemlje. Pogledajte oko sebe i one kolege koje ispunjaveju uslove za odlazak u penziju, ali i dalje rade. Teško im je? Pokrijte se po ušima i počnite da radite svoj posao.

Alan Ford

pre 11 godina

@(Ljubica, 22. avgust 2012 20:23)
I lekari(koji su ne znam koji na "evropskoj" listi po kvalitetu rada) i policajci(o cijem znacaju i postenju je suvisno i pricati), koji vaspitavaju decu tako da je prosvetni radnik bandit. Drzite se vi medija koji ih usmeravaju kako treba, a od mene ocekujte carobni stapic kojim turbo-folk razmisljanje nacije okrecem ka kulturi,moralu,nauci,pravoj umetnosti. Da, i sve sto vredi, kao ti Olimpijci na primer, su nesto sto pogana prosvetarska ruka nije takla.

buha

pre 11 godina

prosvetarima vece plate obavezno.
samo, jos jedan uslov!!!
da provedu 8 radnih sati svaki dan u skoli kao sto je predvidjeno, i da imaju 3 nedelje godisnjeg odmora a ne 3 i po meseca!!!
lencuge obicne! sram vas bilo! bio sam u 7 skola do sad i video koliko se i kako radi.
Sto lazete! radite 3 puta manje nego bilo koji posteni radnik!

Milan

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ugrozenijih kategorija gradjana od prosvetnih radnika i zaista je nekoretno da se uoci pocetka nove skoslke godine vrse ucene ovakvog tipa. Oni traze vece plate i isplatu jubilarnih nagrada. Situacija je jako teska i plate mnogih zaposlenih su nize od realno zasluzenih, ali prosvetari bar imaju pristojne i redovne plate, za razliku od velikog broja ljudi koji su nezaposleni i ko zna kada ce se zaposliti. Ima dosta nas nezaposlenih, a fakultetski obrazovanih, koji bi smo bili presrecni da imamo radna mesta i sa tolikim platama.

Alan Ford

pre 11 godina

Meni je ljudi ok. I zena i ja imamo po 40000 i ne osecam se ugrozenim, cak naprotiv. Znam da ima ljudi koji prezivljavaju sa 20000, citave porodice. Malo proradi neki bunt kad cujem da vozac autobusa u MUP-u ima 60000, ali dobro,to je zasticena vrsta. Pricati o policijskim platama je tabu tema, kao i dodacima koje dobijaju svakog meseca. Sta cu kad ih premijer gotivi? Neko od njih rece i "sto IH zovemo kad smo ugrozeni ako smo tako pametni"? Ja bih pitao zasto on salje dete da ga JA ucim integralima kad je on tako sposoban? Razlog je prost, matematika je teska, ne moze je svako zavrsiti, a svoju nesposobnost u ovoj zemlji najlakse je oprati omalovazavanjem drugih. Bio sam u vojsci, snasao bih se i u MUP-u. Ali za MUP-ovca integral je bio i ostace dlaka,dok je sveta i veka!

Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Je l?A da nisu roditelji krivi sto su deca takva?Za sve su krivi prosvetni radnici, ma kakvi.I trebaju prosvetni radnici da imaju vece plate.Moja podrska Vama.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Pa onda su naravno profesori krivi.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.To se od uvek znalo.Nezadovoljni roditelji su tu kad treba ocena da se da i da se opravdaju izostanci.Da tako je, to je zalosna istina.Jer danas mamini i tatini sinovi i kceri ne smeju da ponavljaju.I to se zna da su mnogi profesori danas fizicki bili napadani od strane ucenika i prebivani.Zelim Vam puno podrske u daljem mukotrpnom radu.

Natasa

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!!

ma...

pre 11 godina

@(Odisej, 22. avgust 2012 17:47)

ja RADIM u prosveti i nemoj lagati ljude ovde!!!
svi mi znamo koliko radimo!

raditi sa decom je nesto najbolje na svetu ali ne lazi da je tesko i naporno.
tj, ako ti je tesko da obuzdas klince ili prenosis ljudima znanje nabiflano onda ti ni nisi za taj posao. takvih u mojoj skoli ima podosta.

ajd reci ljudima ovde koliko si radio 2 meseca preko leta!

sramota je kako lazete i kukate!!!

VV

pre 11 godina

@ ma...:
Svuda ima korova, pa i u prosveti. Tebe ne smatram kolegom, vec obicnim zabusantom koji ce uskoro ostati bez posla, ili bez ucenika (jer ce roditelji izbegavati skolu u kojoj radis).

Milena

pre 11 godina

Ovi štrajkovi prosvete u najavi su dogovoreni štrajkovi sa ministrom prosvete pre svega radi zamagljivanja stanja u prosveti,ogromnog broja viška zaposlenih,nerada,velikih propusta u radu u školama itd.Nadam se da je to svima jasno i da im je napad najbolja odbrana.Nema govora o platama ispod republičkog proseka jer to jednostavno nije tačno.Ja sam prosvetni radnik i od kolega koji su politički tj. partijski aktivni nikako ne mogu da radim opušteno jer sam uvek u strahu za svoj fond časova sa kojim oni nemaju problema jer imaju svoje partijske drugove u školskim upravama.Konkretno u školskoj upravi Niša mislim da je najgora situacija jer jedan od šefova ove uprave je čovek koji vedri i oblači po svakom pitanju u školama u Nišu.Mogu i ime da napišem jer svi znaju o kome je reč,svima je uteran strah u kosti za svoja radna mesta.Svaki nastavnik u Nišu će vam reći da je to zamenik načelnika ove uprave gospodin Dragan Gejo,koji je pre par godina zbog svojih "aktivnosti" ušao u istoriju kao jedini načelnik školske uprave koji je smenjen.U njegovom slučaju je najstrože kažnjen postavljanjem na mesto zamenika načelnika !!!

environmentalist

pre 11 godina

Plate se mogu povecati samo ukoliko se izvrsi racionalizacija zaposlenih to jest da se otpusti deo nastavnog i deo administrativnog osoblja i na kontu toga da se podignu zarade. Ovde je medjutim pitanje po kom kriterijumu bi se otpustali ljudi, verovatno partijskom posto zivimo u Srbijici. Druga varijanta je da ostane status quo s obzirom da je privreda u katastrofi i ne bi podnela povecanje poreza kako bi se povecale plate budzetskim korisnicima. Treca varijanta je da se saceka taj 3 septembar i ako dodje do vecih strajkova da se svi ti ljudi otpuste i na njihova mesta zaposle ljudi sa biroa kojih na zalost ima sasvim dovoljno. Ja sam za prvu varijantu, ali iz iskustva znam da ce se gospoda iz vlade odluciti za cetvrtu varijantu a to je i dalje upropascavanje privrede da bi ocuvali 'socijalni mir' iako ce nas to uskoro dovesti do potpune propasti...

Snezana

pre 11 godina

@Nadobudni srednji sloju , hvala na brizi o mojoj pismenosti..Samo mi je malo truckalo prevozno sredstvo.Ali vazno je da vas profesor dobro naucio.

Zarko care ne daj pare

pre 11 godina

@sale

Decko,pises tek da bi napisao nesto jos i lupis.Kazes profesor fakulteta (VII stepen) 40.000 dinara. Prvo da bi bio profesor fakulteta nije dovoljan VI stepen strucne spreme vec doktorat. A to je nesto vise od VII stepena. Drugo nije tacno da imaju 40.000 dinara.Imam u kuci jednog profesora univerziteta. Profesor medicine i lekar prima platu i kao univerzitetski profesor i kao lekar od ministarstva zdravlja
Ali cudno je da se nikada profesori univerziteta ne zale na plate. Koji mnogo vise rade i ulazu u sebe od nastavnika srednje ili osnovne skole.Ceo radni vek moraju da budu u toku novih tendencija. Da se i dalje bave naucnim radom. Da pisu publikacije.Da ih objavljuju po medjunarodnim casopisima i kongresima
Ovaj Pavlovic , upamtio sam ga po bradi se bori za "prava" vise od 15 godina.Ne predaje nigde.Sedi u sindikatu i prima lovu.
Da se zaposlis u prosveti nema sansi. Cerka mi je zavrsila fakultet filoloski . Cetiri godine trazi posao. Ponudili su joj u nekoj skoli u okolini Blaca.E nije nego. Ona iz Beograda da ide tamo a onaj odande vec radi u Beogradu
Sramota da svake godine pred pocetak skolske godine ista prica. I da im daju i 100 hiljada dinara platu prica bi bila ista.Treba da se ide na zimski i letnji godisnji odmor. Tezak i naporan rad. Da se za svaku sezonu obnovi garderoba

Dokle bre vise

pre 11 godina

Profesori sigurno rade jedan odgovoran posao.Ali mene interesuje nesto drugo.kako to da pred pocetak svake skolske godine ista prica.Povecanje plata ili strajk. Ne traze oni povecanje za 3-4%. Vec krenu od 20% pa se nadju na 15%.I uvek isti rukovodioci sindikata. Kao estradne zvezde se pojavljuju na raznim medijima.prosvetni radnici su budzetski korisnici.Oni kao da su odlucili da im jeplata 500 evra i koliko god dinar padne toliko povecanje traze. Kome da se zale penzioneri koji su takodje budzetski korisnici. Ovde ce se javljati iz prosvete ipricati njihovu "tuznu" pricu. Ali profesori ne rade sedmo casovno radno vreme.Profesori imaju zimski raspust tri nedelje.Pa raspuste bozicnne , uskrsnje i letnji od blizu dva meseca (ko ima toliki raspust).I na kraju kada dodju ekskurzije placene dnevnice. Sada ce opet neko reci "ajde ti odgovaraj za 35 djaka" Koliko mi je poznato niko se nije odrekao ekskurzije. Prosvetari ne shvataju u kojoj drzavi zivimo. Da nema para. Da se razgovara o smanjenju penzija (kud ce bre vise) i dali ce ih upste biti.I nikada se ne bune univerzitetski profesori. Vecito jedni te istu. Osnovna i srednja skola. Dokle bre???

Smradus beskrupulozus

pre 11 godina

Da li vi politicari, SVI, iz svih stranaka imate makar malo vijuga u glavi da sklonite coveka koji je toliko iritantan, koga ne vole ni prosvetari, ni djaci, ni ceo narod? Glasali smo da bi ga sklonili, ne zato sto je SPS-ovac, vec zato sto je los. LOS je ministar, lose radi, nema nikakvu inicijativu, nista ga ne interesuje! Los je primer! Losi su mu rezultati! Los je preduzimac. Ima li bilo koga ko ce se osvrnuti na rec naroda u toj vladi? Ovaj covek toliko nervira, ja bih iskocila iz sopstvene koze da mogu, jer je toliko nesposoban da resi osnovne probleme u skolama i dovede obrazovanje na nivo koji ce jednom za sva vremena znaciti ljudima koji ga steknu. Dokle, bre, vise da ljudi u skolama i na fakultetima uce nesto za sta posle niti imaju znanje, niti praksu. Aman, pa glavni covek zaduzen za edukaciju u Srbiji vam je crna rupa! SPS, ako vam je stalo da ostanete na vlasti, sklonite ovog coveka, nista dobro ne donosi ni vama, ni bilo kome! Njegova pojava je bruka i sramota za ljudski razum, za celu drzavu, a vas je covek. Aman, on je obican administrator, cinovnik, nema pojma da pokrene nesto, samo sedi u toj fotelji i obavlja sta mu se servira. Gori je i od Cvetkovica. Opozicijo, vlado, bilo ko, anybody!! Prosvetari, pisite peticiju vise, ili ce mladim ljudima nas obrazovni sistem zatupljivati mozgove teorijama jos narednih decenija i nece moci da se zaposle nigde. Sta ja imam od fakulteta?! N I S T A!

cistac ulica

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

dimitrije

pre 11 godina

Treba uvesti da svake godine deca polažu to što su ih prosvetari naučili i da imaju plate po učinku.Ja u mom mestu nisam zadovoljan sa znanjem prosvetnih radnika jer umesto decu da uče oni po ceo dan ispijaju kafe a kad se štrajkuje onda su prvi.

Jasmina Anđela

pre 11 godina

Klasika ! Školska godina u Srbiji kao nigde u svetu počinje štrajkom,ovog puta u malo osmišljenijoj varijanti navodno zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti i radu Ministarstva sa kojim su prethodno sklopili dil !Naravno,svi znamo da se iza ovoga krije želja- zahtev za nezasluženim povećanjem plata i strahom,kao i kod svih nas od gubitka posla !
Pošto od Ministarstva prosvete ovakvog kakvo je ne možemo očekivati uspešne reforme u prosveti po logici bi inicijatori trebali da budu sindikati .Ipak,njih po toj istoj logici interesuju samo plate.Tako dolazimo do čarobnog kruga u kome nas vrte godinama jedni te isti ljudi koji gledaju samo svoj interes.Cenu toga plaćamo mi roditelji i naravno naša deca, buduća pokolenja koja su iz godine u godinu sve NEobrazovanija !I nije tačno da im je plata ispod republičkog proseka,ona je mnogo veća,domarima i tetkicama jeste ispod proseka.Da li je kvalitet njihove nastave takav da zaslužuje veću platu je tek posebna tema.Takođe mislim da su ovi štrajkovi tek mala kamuflaža za ogroman nerad i razne prljavštine u prosveti kojih smo bili svesni prethodnih meseci i godina i koje su mediji i delom pratili i objavljivali.Osim slučaja u Nišu kada se učenik ubio zbog nasilja u školi i propusta škole da mu pomogne nismo do sada čuli da je neki direktor,nastavnik i sl.osuđen za neke druge propuste,nerad a o korupciji i mitu da ne govorimo ili nam hoće reći da ga u prosveti nema !?

bane

pre 11 godina

Molim vas da prosveti ne povecavate plate, nego ako moze da se spuste na nivo NKV radnika kod privatnika. Deca u Srbiji moraju od malih nogu da se nauce da skola u Srbiji NE VREDI NISTA, a to ce se najbolje videti na primeru jadnika u prosveti! Fakultet vam u Srbiji ne treba, to samo budale zavrsavaju...

manojlo

pre 11 godina

A kome roditelji da se žalu ne prosvetare koji ne rade svoj posao.Deci nikakvo znanje ne prenose čak ni pola nastave ne održavaju a kad se žalimo direktoru samo te sasluša i nikom ništa čak ni opomena i dalje rade isto kao i što su radili a plate hoće veće.

cistac ulicaa

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

Milan

pre 11 godina

@bane
Pa nemojte onda ni slati vase dete u skolu ako o istoj imate takvo misljenje. Nisu vam prosvetni radnici krivi sto niste svoje dete vaspitali i naucili osnovnim normama ponasanja. Kakvi roditelji, takva i deca. Preko cele godine na roditeljski dodje po 7-8 roditelja, ne interesuje ih... A kada nesto krene po zlu - e onda svali krivicu na skolu i prosvetne radnike. Dao bih ja vama da udjete na jedan cas u srednjoj skoli medju njih 30-ak pa da probate da odrzite jedan pristojan cas... mislite da je to tako jednostavno!

Nataša

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Vidim, ljudi svašata pišu protiv nas. Za neupućene: U mojoj školi nemamo zimski niti proljetni raspust. Imamo samo zakonom određen odmor.Dok su deca na raspustu mi imamo seminare, sastanke raznih timova u školi, pisanje priprema, izveštaja o radu, planiranje nastave, držanje dopunskih časova itd. Radi se samovrednovanje, planiranje i izvođenje aktivnosti za sprečavanje nasilja, priprema i izvođenje priredbi, 10 sekcija koje rade, deca imaju Omladinski klub, Učenički parlament, Vršnjački tim. Sa nadarenima se radi posebno. Pravimo posebne planove za decu koja sporije napreduju u učenju. Stalno nas proveravaju iz Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a prosvetni savetnik nam jednem nedeljno dolazi u školu i proverava sve živo. Kao i kod privatnika ne možemo dobiti slobodne dane kad hoćemo. Plata nam je 350 eura. Nastavnici koji ne rade dobro svoj posao disciplinski odgovaraju i mogu biti otpušteni. Ne dobijamo punu nadoknadu putnih troškova, jer je "kriza" pa pojedini iz svog džepa moraju da izdvoje oko 35 eura za prevoz. Pored nastave, u školi se bavimo i vaspitanjem dece, što je veoma teško. Danas roditelji dolaze i opravdavaju i brane svoju decu, jer nisu kriva zato što su pobegli sa časa, dobili jedinicu itd, vec je nastavnik kriv jer ne zna da radi sa decom. Sramotno je da jedno društvo toliko napada nastavni kadar u školama,koji vrlo odgovorno radi svoj posao.

Mare

pre 11 godina

Opet ovi sto rade celu godinu i nemaju godisnji tri meseca! Sto se zaposljavaju preko stranaka ili cekaju da im mame i tate odu u penziju pa onda dodju na njihovo mesto!Takvima je mala plata?I ovi sto se javljaju da je tesko sa tinejdzerima raditi?e pameti,takvi trebaju nekog da uce?Takve i one gore navedene treba hitno otpustiti i zaposliti sa biro-a,kojima je prosek ne manji o osmice,jer su takvi nesto naucili i naucice nekoga necemu..
ovi sa jedva sesticama se i najvise javljaju i stavljaju minuse,ali doce i vase vreme tj nevreme ;-)

solarna olujica

pre 11 godina

???? zasto mislis da ce ga zameniti neko losiji...ja koliko znam ima jos dobrih ljudi...koji bi posteno i valjano da zarade tu vasu "malu platu" zasto bi neko ...bilo ko osim Vas bio losiji ??? sta ste vi ??? ne zamenljivi ??? ne mogu da verujem...hahaha pa strasno...sory na smetnji, ne zelim vise da se ponizavam i spustam na prosvetarske grane ;) odoh da platim pice onim likovima sto ciste ulice...znate mukice moje...na ulici je sad preko 40 stepeni a oni rade...nije im tesko kao vama, pod klimom, na kompovima... pa stvarno ne znam kako izdrzavate ...cccc

Mnrs

pre 11 godina

Jel moze ljudi jedno pitanje???? Kome uopste ovo komentarisanje bode oci? Da li neko od ovih "uzvisenih" i "milosrdnih" politicara(naravno mislim na sve - i ds i sns i srs i dss i ldp i da ne nabrajam dalje) cita ove komentare??? Tracimo energiju ljudi. Nego da mi cuvamo energiju za kuke i motike, tj govnave metle. A onda obzirom da pameti nemamo, da bar pristojno zivimo, objavimo rat Japancima i isti tren potpisemo kapitulaciju. To je obzirom na okolnosti okruzenje i cinjenice jedini spas ili n?

@laz

pre 11 godina

sram da Vas bude! Koliko sati u toku dana nastavnik ili profesor provede u skoli? Da Vam se uvede puno radno vreme od 8 sati dnevno i nek povecaju plate a radnicima u privredi poput Galenike,Merime,Zastave nek i ne daju platu.

profa

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (solarna olujica, 22. avgust 2012 16:03
Auuuu..Malo eura Ste uzeli nocas?Domaci kamion 20 a strani 30 eura..

kuzma

pre 11 godina

Razmislite ovako : mala plata u prosveti znaci da niko pametan nece hteti time da se bavi. Ostaju onda oni glupi, nesposobni, mrzovoljni, neobrazovani i lose obuceni, zaposleni preko veze, skolovani preko veze. I onda ce nasa i vasa deca da se "skoluju" kod takvih . I onda ce najnesposobniji od te nove dece da se bavi prosvetnim radom i skoluje i obrazuje sledece generacije dece. I tako ce svaka sledeca generacija da bude sve zatupljenija i gluplja, neobrazovanija. Sta se time dobija? Dobro obrazovanje osnova svega, dobrog zdravstva, ekonomije, politike i na kraju zdrave drzave. Kod nas je na dnu sve to i zato propadamo.
Ja sam iz prosvetarske porodice. 4 generacije unazad moji su profesori, ucitelji. I sam se time bavim. Svedok sam svakodnevnog velikog propadanja prosvete.Svaka nova generacija nastavnika je mnogo manje motivisana i sposobna za taj posao. A ako, kao sto neki predlazu, da svako ko ne zeli da radi u prosveti da otkaz, znajte da ce ga zameniti samo neko jos gori, jer bolji ne dolaze.
Najveci problem naseg naroda je nesposobnost da uvidi sustinu problema pa tako i nema resenja. Nece ovde nikad biti dobro jer se samo vrtimo u krug.

bla bla

pre 11 godina

Ma neka im povecaju plate 300%, ali kladim se da ce sledece godine opet strajkovati, jer ce im i to biti malo.
Kao sto vecina ovde kaze, deca sve neobrazovanija, a nastavnika, profesora sve vise i vise. Verovatno su i ti predavaci podjednako neobrazovani, jer zna se kako se zaposljava u prosveti...........nije bitno kakvo znanje ima i kakvav je pedagog, vec kakvu vezu obezbedi ili partijsku knjizicu.
Ako im je toliko lose, zasto ne daju otkaz i potraze bolje placeni posao,jer tako se radi u privatnom sektoru. Ne odgovara ti firma, losi uslovi rada......das otkaz i trazis dalje. U ovoj drzavi koja ima toliko nezaposlenih naslo bi se dovoljno kandidata koji bi radili i pod ovim uslovima. Zalosno je sto ovi paraziti od prosvetara znaju da mogu da koriste svoj monopolski polozaj pa svake godine izlaze sa novim zahtevima.
Jos i jubilarne nagrade?! Hej Boze ima li te negde.........zemlja u krizi, bankrot pred vratima, a gospoda traze jubilarne nagrade!!!!! Pitam se za sta, 90% njih nisu uradili nista korisno tokom svog radnog veka!!!!!
Sada mi slobodno lupajte negativne glasove, ali ovo je cinjenica! A ovi sto tvrde kako prosvetari rade odgovoran posao, vaspitavaju nasu decu.......neka batale prazne price, a mozda nisu ovde zavrsavali skolu pa ne znaju. Ovde su profesori na casovima prisutni samo fizicki, odrade svojih 45. minuta i trce kuci. Kada dobijete jedinicu pa odete na po neki privatni cas kod istih, tada su vrlo zainteresovani.Nije po zakonu,ali ko u Srbiji postuje zakon.

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 15:59)

Što reče ,,đak", au, brate, ti radiš u prosveti?

Ovo je nešto naj...plje što je iko rekao o prosveti. Volela bih da vidim svakog od ovih ,,pljuvača" da uđe u učionicu sa 30 sedamnaestogodišnjaka, kojima su upravo ovakvi roditelji napunili glave.
A, i kada se radi sa decom željnom znanja, to je još veća obaveza. Pitala bih vas da li ste spremni svakog dana da budete uzor deci, da imate odgovore na sva njihova pitanja, da umete i da ih vaspitate (jer, nažalost, polovina dece stvarno nema elementarno vaspitanje), jednostavno, da ih povedete u svakom pogledu. Mislite da je to lako?
Volela bih da svako od vas odradi nedelju dana u prosveti pa bih vas onda pitala za mišljenje.

Tihana

pre 11 godina

Onolike raspuste i kreni-stani neradne dane niko nije ni tražio.Šta vredi ,,neradan dan'' kad posle mora zbrda-zdola da se odrađuje.Vidim,sve prosvetari idu za ,,raspust'' na Kopaonik,Hurgadu,Grčku,Tursku.....

radza

pre 11 godina

Dragi profesori vi ste ogledalo obrazovanja danasnjih generacija.Bogami deca su nam mnoooogo neobrazovana.Ja bi vam jos i smanjio platu. Da se razumemo ne govorim o vaspitanju dece,za to je kriv ili ne svaki roditelj ponaosob za svoje dete,a za neobrazovanje ste krivi vi svi zajedno.

Slobodan

pre 11 godina

Ministra ne mogu da ne komentarisem. Postoje politicari i ministri koji su mi kao osobe antipaticni, cija mi se politika mozda ne dopada, ali to je moj licni problem. Medjutim, gospodin Obradovic se predstavlja kao profesor univerziteta, kao intelektualac, a on to nije. On je jedna "prazna ljustura" kako ga je neko vec okarakterisao bas na ovom sajtu. Vise ne bih zeleo da ga analiziram, ne bih da budem nepristojan.

Sto se tice rada u prosveti, moram da kazem da su me pogodili komentari nekih koji za sebe kazu da rade u prosveti i jos se hvale kako malo rade. To je najobicnija zamena teza i rekao bih neistina, niko se ne hvali sopstvenim neradom. Priznajem da takvih ima, mozda i previse, vidjam kolege koji kad izadju sa poslednjeg casa, udju u zbornicu, ubace dnevnik i odlaze. Cekam dan kada ce takvi, koji su do svojih diploma dosli na sumnjiv nacin, reformom javnog sektora, a time i prosvete istu morati da napuste. Sto se tice raspusta, odmora, norme casova, samo oni koji ne rade u prosveti ili su zlonamerni mogu da daju tako pausalne ocene o tome kako se "malo radi". Gospodo, ti casovi su vreme efektivnog rada. Da li znate, mozete li da zamislite koliko je "lako" izdrzati u ucionici 45 minuta sa tridesetak malih djavolcica u kojima prosto vri? Ne, ne znate i ne mozete ni da zamislite.

cata

pre 11 godina

Dinkic je najavio platne razdrede!? To je prosto, moze se uzeti prosek u EU. Tamo sigurno policajci i vozaci, cate po opstinama pa cak ni medicinske sestre nisu placenije od profesora u srednjoj skoli! U zemlji Srbiji je stresnije biti odgovoran profesor negoli lekar. Prosto se uvodjenjem platnih razreda uvode jedinstveni koeficijenti, kao u EU, sto u praksi znaci da se smanje plate po opstinama i agencijama, povecaju prosveti i kulturi!

Profesor

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik,imam porodicu i dvoje dece.Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole.Sve prvo navedeno zavisi od porodice,od roditelja.U stara vremena,bilo je pop pa učitelj.Učitelj je bio veći autoritet djaku čak i od oca.Lično,nisam saglasan sa tom hijerarhijom iako je tada škola imala i veliki udeo u vaspitanju dece jer smatram da je osnova u svakoj državi porodica.Uostalom,deca se ne stvaraju u školi već u porodici.

LOL

pre 11 godina

U Sloveniji smanjili primanja 50% zbog krize, a ovi traže povećanje plate. To samo ovde ima...

ODAKLE BRE DA VAM PODIGNU NIVO ZARADA? ODAKLE?

radim kod privatnika

pre 11 godina

Nije fer to što prosvetari svake godine ucenjuju i prete štrajkovima. I ja sam završila fakultet, ali radim kod privatnika i smanjena je plata svima u firmi zbog "trenutne krize". O sindikatu možemo samo da sanjamo, a ako bi se bilo ko pobunio, dobio bi instant otkaz. Naravno niko se ne buni jer smo svi srećni što uopšte imamo posao danas u Srbiji... Sa druge strane prosvetari daju sebi za pravo da svake godine traže povećanje, štrajkuju i na kraju dobiju to što traže jer drže našu decu kao taoce, nije fer!

Snezana

pre 11 godina

Deca koja hoce da uce ,nauce mnogo .A deca vas koji pljujete po profesorima ciju to od vas dolaze u skolu u papucama, bermudama i golim stomacima.Dolaze u skolu da se druze ,pokazu najnovije modele patika koje im kupijete.Neki sto imate mnogo vise od 40000 ali i vi koji dajete po pola plate da vam dete bude u trendu.Uz to upotpune dan tako sto opsuju profrsora,malo ga ismevaju i odu u kladionicu kako bi lako dosli do novca.Zbog cega da uce, kada su njihovi profesori ucili a sada su niko i nista....Svako moze da ih pljuje i da procenjuje njihovu strucnost.
Ne shvatam sta su vam profesori krivi sto nemate posao ili platu?

đak

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.
(ma..., 22. avgust 2012 15:59)
---------------
Brate mili...TI radiš u prosveti. MI smo nadrljali...
Spremaš časove godinu dana? Ovo su tvoji stavovi?
Shame on you, teacher...

Jasmina

pre 11 godina

E vas sam cekala da se javite,ljudi sa najduzim godisnjim odmorom,zimski,prolecnji,uskrsnji a cesce puta I strajkackim raspustom ,plate tricavih 50.000 I vise …jel treba jos da nabrajam kako ste u nepovoljnom polozaju u odnosu na ostale zaposlene ljude ??

igor

pre 11 godina

Dosta vise sa pretnjama strajka pred pocetak svake skolske godine! Sram neka ih bude. Svi znamo da je drzava pred bankrotom i zamislite sad sve korisnike budzeta da krenu u strajk trazeci povecanje plata. O radnicima kod privatnika i u drzavnim firmama niko ne brine. Ljudi rade za 15 000 din, fakultetski obrazovani za malo vise. A vama je malo 40000? KO vam brani da date otkaz u svojoj skoli i zakucate na vrata privatnih firmi, pa cete videti kako cete biti manji od makovog zrna kad primite i upola te sume.

solarna olujica

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!

milovan

pre 11 godina

Ko gde radi nek resava svoj problem.Prosvetari su u pravu i bore se za svoj zivot. Dok su drugi zvrndali po gradu i uzivali, neki su zavrsavali fakultete da bi kasnije lepse ziveli. A sad im krivo sto su svoj zivot protracili pa se zale na prosvetare. A decu pre svega treba da vaspitaju roditelji, a skola je je sada spala samo na to da ih obrazuje. A ne decu da pustate svako vece u grad da bi vi bili mirni kuci.

giologyiocall

pre 11 godina

Mislim da se nismo razumeli u potpunosti.Ja sam napomenuo da bi trebalo svi da se udruze u strajk i traze svoje interese.Dakle svi.I niko se nije smejao "tudjoj muci".Bez privrede nema zivota,ali budite svesni da je obrazovanje jedna veoma vazna stvar.Stvar koja oblikuje coveka.Novca nema,znam.A za npr milione Miladinu Kovacevicu ima? I jos gluposti? A TO ZASTO mi imamo problem sa tzv sve vecim brojem "gluplje dece" je zbog toga sto prosveta jednostavno nema autoritet koji je nekada imala.A to je posledica kucnog vaspitanja u kome se deca razmaze od strane roditelja koji ih brane uvek.Stvaraju od njih osobe koje nemaju ni malo samokriticnosti a za probleme okrivljuju prosvetu i radnike u njoj.Danas ne sme da dobije niko jedinicu,odmah ce roditelji da skacu.A niko se ne pita da li je zasluzeno.A o fizickim napadima na profesore necu ni da govorim.Drzava je maksimalno uzela u zastitu decu,a nastavnici su krivi za sve... Nekada su nastavnici surovo kaznjavali,danas ne smeju ton da povise.A bas to treba uraditi razmazenoj deci koja su umislila da mogu uraditi sve sto pozele. ETO ZASTO!

boban

pre 11 godina

Strasno je kako su ljudi ogorceni tipa ja radim kod privatnika za mnogo manje,sta oni hoce.Oni ne rade nista.Ljudi hoce vece plate,ucili su skolu za to.Sramota je da jedan komunalac sa 8 razreda primi u Beogradu 30 i kusur hiljada,a prosvetni radnik 40.Ili da ne nabrajam poslove gde sa trogodisnjom srednjom zaradjuju tih 40000.A to sto su nam deca sve neobrazovanija nisu krivi nastavnici,vec drustvo koje se na ovakav nacin ponasa prema njima.A to sto mnogi rade za parce hleba po celi dan,takodje nisu krivi prosvetari koji traze svoja prava i bolji zivot,vec drzava koja je dozvolila gazdama da izrabljuju ljude,i normalno visok stepen nezaposlenosti,pa je svako vrlo lako zamenljiv.Ali to ne znaci da ako neko radi negde po celi dan za 10000 dinara,da prosvetari treba da se zadovolje i sa 20000 dinara,i da budu u fazonu,dobro nam je ima i gore.Svako se bori za sebe i trazi bolji standard zivota,koji je u Srbiji dno dna.

Tihana

pre 11 godina

Sad kad su mnoge naduvane firme pukle a mnogi nezasluženo,neopravdano i sa osnovnom školom imali mnogo veće plate od ,,prosvetara'',odjednom su isti trn u oku.Do juče niko,osim entuzijasta,nije hteo da radi u prosveti a sami prosvetni radnici bili predmet podsmeha(crnački rad,veliki stres uz koliko-toliko pristojnu zaradu)i sažaljenja. Ko je doveo zemlju do bankrota, je l' prosveta?

Marija

pre 11 godina

Kazete da su deca sve gluplja, nevaspitanija i nekulturnija. Moja nisu! Ja sam prosvetni radnik! Roditelji, pozabavite se malo svojom decom ne prebacujte krivicu na druge.

pare_se_ne_zovu_dostojanstvo

pre 11 godina

Neverovatno je da čim krene priča o štrajku prosvetara, zdravstvenih radnika, odmah krene i priča o dostojanstvu. Srbija pred kolapsom, na granici bankrotsva zbog toga što je uspela da uništi sektor koji stvara novu vrednost, napravila sistem gde se samo isplati uvoz, muljanje, preprodaja i jedina sigurnost je u javnom sektoru. A gde je tu dostojanstvo onih koji stvaraju. Nema ga jer moraju svoje dostojansvo da smanje da bi povećali dostojanstvo onih koji ucenjuju. U Srbiji više nema izvora dostojansva, ogromna rupa. Sledi sigurna propast

Kata

pre 11 godina

Radim u prosveti i ne trazim vecu platu. Trazim da neko dobro razmisli o nastavnim planovima i onome sto deca uce, uslovima u kojima radimo, nezainteresovanosti dece za skolu, kriterijumima zaposljavanja u skolama, neradnicima koji primaju istu platu kao i kolege koje posteno rade ... i hiljadu slicnih problema. Resite prvo to, za platu cemo lako!

milena

pre 11 godina

kakvi pregovori,kakav strajk?Dokle vise?* prosvetnih radnika na jednog djaka.A deca sve vise nepismena i nekulturna.Ovako nesto nema ni u jednoj zemlji.Kad sam ja bila djak isli smo u skolu i subotom,a u odelenju nas je bilo 33 troje.U skolu smo isli u dve smene,ali mi smo nesto i naucili,danas nesto i postigli.Sta vi zapravo hocete,da se ja pitam,prvo bi smenila ministra,odpustila 30% radnika,20 % penzjonisala i zaposlila mladi kadar,valjda bi bili bolji rezultati.

Aleksandar

pre 11 godina

Jadnici. Bore se za vece plate kada su im plate najmanji problem. Sto se ne bore za bolji status u drustvu i skolstvu, povracaj ugleda i dostojanstva profesije, autoriteta nad ucenicima i njihovim neupucenim roditeljima? Da i ne pricam o beloj kugi koja je poharala i najpopularnije skole u gradovima i tehnoloskim viskovima. Ima mnogo vaznijih stvari i vecih problema nego sto je 40 000 dinara za 40 sati mesecnog rada ( a svi znamo da je u stvarnosti to daleko manje sati), jer ljudi rade i za mnogo manje. I odakle misle da dobiju te pare? Zar nije mnogo lepse raditi posao u kome mozes da uzivas za nesto manje para nego dozivljavati sikaniranje, pretnje i uvrede za par hiljada dinara vise?

Vlada

pre 11 godina

Nisam profesor, ali apsolutno podrzavam borbu za vece plate prosfetara. Oko 40.000 je sramotno nisko!

Mada, kada vidim fizionimiju ovoga koga neko naziva i "ministrom", nisam siguran da ista dobro moze da se ocekuje...

Mr sci.eng.

pre 11 godina

@(giologyiocall, 22. avgust 2012 14:31)

Poštovani giologyiocall, vidi se da još uvek niste prevazišli kompleks fakulteta. A, ako ste i završili fakultet, to se nažalost u Vašem slučaju ne vidi. Ne treba se radovati tuđoj muci. Što se tiče rada kod privatnika, tačno je samo to da ne postoje nikakva prava, već samo obaveze. Svako sindikalno angažovanje i pokušaj da se isteraju neka prava se nagrađuje otkazom. Slažem se da su plate u prosveti male, i da danas faktički ne može da se preživi ni od duplo veće plate. Ali nisam siguran da li sindikalni lideri prosvetara rade u njihovu korist. Pretnje štrajkom pre početka svake školske godine izazivaju samo revolt kod roditelja, od kojih većina nema ni toliku platu. Nažalost država je bankrotirala, ali nam to još niko nije rekao i para jednostavno nema ma koliko se neki trudili da nas uvere u suprotno. U većini zemalja su plate prosvetara negde oko proseka ili čak i niže, ali s obzirom da je to manje više stabilan državni posao, ljudi se odlučuju za njega. Mnogi od nas koji rade u privatnom sektoru bi rado prešli u prosvetu i za toliku platu (da ne pominjem godišnji odmor). A kome se ne dopada u državnoj službi i misli da je loše plaćen neka okuša svoju sreću u privatnom sektoru. Isto tako, ne mogu a da ne primetim da kvalitet obrazovanja opada, što ne može da bude samo zasluga društva i porodice, već ima u tome i pomalo zasluge nekvalitetnog nastavnog kadra. Svaka medalja ima dve strane, samo treba odlučiti u koju gledati.

sava

pre 11 godina

Snezana zna koliko vremena provodi u skoli.Zasto i dokle neistina? Radite 4 do 5 sati (NE casova),raspust koliko traje? Vracate decu iz skole pisete da ste odrzavali casove.Jadna nasa deca pored vas jako skolovanih kadrova!

Snezana

pre 11 godina

E postovana koleginice Ivana dokle god ima takvih kao sto ste vi nece nama ni u prosveti a ni u zemlji biti bolje.Samo se vi obratite Ministru ...on sve molbe uslisi....Ocigledno da se za ta dva meseca niste dovoljno uneli u posao jer bi ste u suprotnom videli i kako je tesko zaraditi te 42000. Nije to samo pricas ispitujes i ocenjujes
kao sto vecina neupucenih a i roditelja misli.Pravi nastavnik
mukotrpno zaradi svoju platu.

Ivan M.

pre 11 godina

Siguran posao, redovna plata, zimski raspust, letnji raspust, prolećni raspust, pa šta još hoćete? A i gnjavite ministra sad kad treba da otvori roštiljadu u Leskovcu!

veterinarBG

pre 11 godina

Plate prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim skolama jesu male,ali mali su im i rezultati.Spadamo u najneobrazovanije,nepismene narode,a nekad smo po opstem obrazovanju bili u vrhu.Tu je Ministarstvo prosvete najveci krivac.Profesore ponizavaju i drzava,i roditelji i deca,a da nemaju nikakva prava da to zaustave.Svako se "istresa" na njima.TO JE ONO STO MORAJU DA PROMENE.ODNOS. Kad krenu sa platama,a rade 6 sati dnevno,plus svi praznici,pa dva raspusta...svakom ko radi 6 dana u nedelji po 8 sati,bez praznika,sa 10 dana odmora godisnje-dize se kosa na glavi,i normalno je da iritira.Izborite se da nam deca budu kulturnija,pismenija,da se znaju vrednosti i autoriteti,pa cemo lako za plate...
PS. Moj sin (odlican djak gimnazije),pitao me pre par dana da li je slatka ili slana voda u okeanima...Toliko o "vrednosti" njegovih ocena,ali i "vrednosti vrednovanja" njegovog znanja.Da se covek ubije...

ma...

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara. tu ima vise posla nego sto se placa ali sve u svemu moja procena je da profesor sa 100 posto radne norme i razrednim staresinstvom dobija otprilike
47 hiljada dinara za oko 8 ipo do 9 meseci godisnje rada po otprilike 4-5 sati dnevno.
nikakva posebna diploma nije potrebna, obicna fakultetska, kao i moj otac koji radi u naftagasu za 50 hiljada 9 sati dnevno sa 2 nedelje godisnjeg odmora.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.

Nemanja

pre 11 godina

Ako njima plata ne odgovara neka im daju otkaz, ja cu rado doci na njihovo mesto obzirom na to da sam profesor fizickog, a radim kao portir u banci za 20000din...

Aleksa

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Mislim da bi najpravicnije sada (u krizy i tranziciji) bilo da se svuda uvedu PLATNI RAZREDI ! Pa ko je koji sttepen skole zavrsio, bez obzira gde radio, bude placen po skolskoj spremi ! To je posteno !

špijun

pre 11 godina

Dokle će vlada štititi upošljenike u javnom sektoru, povećavati im plate u vreme najgore krize pod demagogijom da narod ne sme da trpi. Dokle će se posledice krize ispostavljati samo proizvodnom sektoru i od njega presipati u javni sektor? Srbija svakim danom sve više seče granu na kojoj sedi, na kraju će se stropoštati.

solarna olujica

pre 11 godina

extra ...kome se ne svidja knjizicu u ruke i metla...koliko znam na biro-u za zaposljavanje ima koliko hoces ljudi,strucnih...obrazovanih... koji bi rado mesecno da zarade oko 50000 kolika je prosecna plata sadasnjih nezadovoljnih prosvetara...jbt ko' da im Tesla tata pa im uvek svega malo...a realno, velika vecina je k**** od predavaca i pedagoga...naravno...cast izuzecima...

sonic

pre 11 godina

Ako im povecaju plate ocekujte povecanje kojekakvih taksi kao i uvodjenje novih.Svake godine ista prica.
Predlazem da se uvede zakon da prosvetari mogu da strajkuju samo jula meseca kada nema skolskih obaveza.Ubedjen sam da bi svaki strajk propao .

istina i sramota

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da trazite vece plate kad i ovo sto primate za (ne)rad je MNOGO. Pogledajte kako i kad primaju plate na pr. radnici 14 Oktobra koji uzgred receno provode na radnom mestu 8 sati a vi koliko radite i tvdim da ste najveca farika skarta.Stidite se

danes

pre 11 godina

svake godine njima nešto fali... ustaljena njihova procedura! preterivanju njihovom nikad dosta... 6 meseci rade, 6 ne rade, deca nam sve gluplja zbog njih, uzimaju poklone, dovijaju se ns razne načine, non stop neki izleti u zemlji i van zemlje i sad opet povećanje plate...
NE KAŽE SE BEZ POTREBE KO RADI U PROSVETI PALA MU KAŠIKA U MED!

veroljub

pre 11 godina

Plate u prosveti treba smanjiti i to linearno na svim nivoima, posto nam deca nikad nisu bila nepismenija, neobrazovanija i nekulturnija. Dakle, rezultati rada nikakvi (ovde ne mislim na male genijalce iz Matematicke gimnazije koje ni najgori profesori ne bi mogli da pokvare posto sami uspevaju da savladaju i gradivo za fakultet). Nivo studenata na fakultetima je sve nizi, a za to su direktno odgovorni uglavnom nestrucni profesori u prethodnim ciklusima obrazovanja (cast izuzecima). Profesori ionako na poslu provedu troduplo manje vremena nego inzenjeri po privatnim firmama od kojih mnogi ne primaju vise nego prosvetari, imaju ogroman raspust i zimski i letnji, niko nema veci godisnji odmor. I sta hoce vise? Vece plate? Za sta? Vecina njih posle zavrsenog fakulteta nije ni jednu knjigu procitala, a kamoli pozelela da se usavrsava u struci (ne mislim na farsu sa seminarima za nastavnike i profesore gde mozete da odspavate ceo seminar i posle dobijete uverenje da ste ga pohadjali i bodove). Dakle, svi argumenti idu u prilog smanjivanja, plata u prosveti i to na svim nivoima, od osnovne skole do univerziteta.

Miki

pre 11 godina

E moji drugari, vi sto radite kod privatnika, raznih prevaranata itd... Dok sam radio u prosveti a Vi u "jakim" firmama (BIP, Merima, Zdravlje, Galenika itd), svi ste se smejali "jadnim" profesorskim platama.
Sada, odjednom, profesori postadose najomrazeniji u celoj prici. Ne razumem, dok Vam je bilo dobro onda smo bili jadni a sada neradnici..

ivana

pre 11 godina

Eh,drage moje kolege, sa zadovoljstvom bih se sa Vama menjala i uživala što primam i tih 40ak hiljada dinara,jer je svakako i to bolje nego raditi sa završenim fakultetom kod Kineza za 12000!!! Ja, kao profesor razredne nastave,u svojoj struci za godinu i po dana, radila sam svega 2 meseca, jer nemam veze, niti rođaka koji bi mi pomogao da se zaposlim... Stoga,apelujem na ministra da razmotri činjenicu da ima dosta nas,koji bi rado zamenili svoje kolege i primali platu u isom iznosu!! Čekam taj dan!!!

Vila Zubić

pre 11 godina

Бојим се да основни проблем просвете није новац, већ недостатак деце коју би ти људи подучавали.

giologyiocall

pre 11 godina

Jao kada cujem ove sto kukaju kod privatnika... Ljudi,organizujte se kao prosvetni radnici,gurajte i trazite svoje interese.Zasto vi niste prosvetni radnici?,zato sto treba zavrsiti fakultet,a ne samo piti pivo i slusati Cecu. Sada vam je i djavo kriv,samo ne vi. Uostalom,kada moze poslanik da ima 200000+,mogu i prosvetari da traze svoj interes. A vi resavajte svoje probleme sa vasim gazdama,a prosvetu prepustite strucnim licima.... Na kraju krajeva,samo mozete da ih mrzite. A oni vas nikada nisu napadali koliko i sta radite.

sx

pre 11 godina

Prosli put su svi mediji bili protiv prosvetnih radnika. Kada je policija strajkovala, Dacic je odmah pristao na povecanje plate, a prosvetne radnike ste hteli da lincujete. Opsta hajka na nastavnike i profesore. Stidite se ljudi. Gledajte sta vam rade deca koju saljete u skolu. Mislite da je skola kriva za los uspeh vase dece? Vi ste krivi jer im niste usadili radne navike. Ne brinete o vasoj deci. Cast izuzetcima. Manje od 30% dece zeli da uci i radi. Ostali dolaze samo da bi izgubili vreme i uglavnom beze sa casova. Gledajte kako Ministartstvo Prosvete unistava obrazovanje u Srbiji. Ministar Obradovic je nesto najgore sto se desilo nasem obrazovanju.

Sa platom od 40000 din danas ne moze da se zivi. A nismo glup narod. Po PISA testovima uklapamo se u ukruzenje (Balkan i bliza okolina). Plate prosvetnih radnika u Hrvatskoj su ~2x vece. Za veci nivo znanja treba reforma skolstva, koju nespsobno ministarstvo ne ume da izvede.

Jako mi je zao drugih ljudi koji rade i zaradjuju manje, ali nisu prosvetni radnici krivi za to. Kriva je korupcija koja je rupa bez dna u koju odlaze sve pare. Umesto sto ste besni na prosvetne radnika, usmerite vase nezadovoljstvo u drugom pravcu.

MRGUD

pre 11 godina

Zaista,kao coveka i profesora me je sramota od pojedinih komentara.Ko ste Vi gospodo toliko puni mrznje i ozlojedjenosti.Radio sam u 7 skola do sada.Retke su kolege koje svoj posao lose rade.Postoje razlicite inspekcije koje takve slucajeve resavaju vrlo brzo.Prijavite ih.Ali da plata od 40000 din.je puno za posao koji radimo......pa onda zaista treba da zavrsavamo policijske kurseve ili da radimo u javno komunalnim preduzecima.Oni bar dobijaju nadoknadu za sramotu.Mene je od Vas sramota.

Srbija nikad Rusija

pre 11 godina

Ovaj nesposoban covek ce biti ministar prosvete takoreci deceniju, to ce neminovno ostaviti jos vece posledice nego koje su bile do sada.

Snežana

pre 11 godina

Dovoljno je pročitati komentare i shvatiti da su ih pisali nepismeni ljudi,toliko grešaka da je to sramota,pa sad da li je na njima da sude prosvetarima i kvalitetu njihovog rada? Nek se svako bavi svojim poslom u skladu sa svojim mogućnostima,a obrazovanje dece nimalo nije lak posao i naivan zadatak. To su fakultetski obrazovani ljudi koji na teret imaju pored obrazovanja i vaspitanje dece koja iz kuće ne nose osnove ni jednog ni drugog. Nisu zaštićeni i rade pod velikim pritiskom, u svakodnevnom strahu, više ne znaju šta mogu od sve većeg broja delikvenata da dožive.Jako su malo plaćeni za sve ono što se od njih traži,i to što ih država očigledno ne poštuje,to je jedna velika sramota. Nadam se da će se jednog dana izboriti za mesto koje zaslužuju,a pre svega za poštovanje svih nas koje im je nepravedno uskraćeno.

Mira

pre 11 godina

Ovaj gospodin Pavlovic je pretekao cak i Dinkica, po duzini rada u Sindikatu. Traje jos od Slobe, i uvek se isto ponasa, podrzava vlast. Prosli put je iznudjeno stupio u strajk, a onda ga minirao. Potpisao je sporazum koji Vlada nije ispunila, i opet, slicno kao sada ispljuvao sve ostale sindikate.
Kaze covek, nece biti otpusteni profesori, vec nemaju normu! Pa u cemu je razlika, ljudi su ostali bez posla. Umesto sto prica demagoske price o povecanju plata, bolje bi bilo da se pozabavi reformama u skolstvu. Ako ne znate jedino u prosveti ne postoji razlika izmedju pocetnika i profesora pred penzijom, osim u minulom radu. To nigde ne postoji! Mogao bi iskusni sindikalac da se time pozabavi, i uvede platne razrede, naprimer. A ostali problemi koji u prosveti postoje su previse za komentar.
A onima koji ne rade u Skoli, dosta je bilo demagogije o ogromnom raspustu, jer to nije tacno. Proverite, molim lepo. Ja ne mogu da iskoristim ceo godisnji odmor, jer je on duzi od kolektivnog odmora, koji je za profesore obavezan.

Albert

pre 11 godina

Dragi prosvetari svuda u svetu je ekonomska kriza ,a pogotovu kod nas u Srbiji.Doslo je vreme da je malo i vi okusite bez obzira sto zivite u neku drugu dimenziju ,a ne u Srbiju.

no name

pre 11 godina

Obzirom na to sa kolikim znanjem i sa kakvim ponašanjem deca završe školu, ova plata je mnogo, mnogo veća od zaslužene. I zamolio bih nadležne da izvrše proveru putnih troškova. 80% prosvetnih radnika uzima novac na ime putnih troškova, mislim da je to malo previše.

Vladan

pre 11 godina

Zalosno je dokle je Srbija dosla. Ko to jos ne shvata u pitanju je situacija u kojoj je BANKROT drzave moguc bukvalno svakog dana! Privreda je uveliko u kolapsu i bar 30% firmi iz ranga malih i srednjih privrednih subjekata odbrojava svoje poslednje mesece i dane. Njihovim gasenjem ce oko 200.000 ljudi ostati bez posla i to se moze lako desiti do kraja ove godine. Plate u privredi, u dinarima, vec 4 godine ne da ne rastu, vec u dobrom procentu i padaju...a njihov prosek ne prelazi 20-30.000 dinara. Tako da ljudi iz privrede znaju jako dobro kako se u Srbiji zivi.

Gospodo iz prosvete i ostali sa budzeta shvatite da iscedjena privreda nije kadra ni te plate da vam da. Drzava se zaduzuje da bi dopunila sredstva za vase plate...samo, uskoro nam vise niko nece davati kredite, jer definitivno nismo kadri da ih vracamo, bar ne u dogledno vreme...Crno nam se pise SVIMA i to jako brzo!!

Zato, uzmimo stvar u svoje ruke. Ne budu li u septembru krenula hapsenja zlotvora koji nas dovedose dovde i konfiskacija njihove celopkupne imovine budimo spremni za “6. oktobar”, DRUGE NAM NEMA!!!

nnidza

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik. 6 godina mi je potrebno bilo da shvatim da je prosveta socijala i da je njena buducnost tuzna. Postala je poligon zaposljavanja partijaca, privatnika kojima treba umanjiti porez i platiti socijalno. Prava zaposlenih su na najnizem mogucem nivou i u praksi i po zakonu, primanja u najmanja u javnom sektoru. ulaganja ne postoje u bukvalnom smislu. Da nije donacija bilo bi jos gore. Kad prosvetari prestanu da se bune bice to znak da entuzijasta nema. Ne zelim da moje dete sutra ide u takvu skolu...

profa-pretorijanac

pre 11 godina

ovo je tužna priča, sindikalne vođe opet mešetare sa pravednim prosvetarima. Uvek oni dobiju a prosvetari izgube. Mislim da im ovaj put neće uspeti više nikakva akcija sa njima jer im zaposleni u prosveti ne veruju više. Prošli put su tako traljavo vodili, poveli sve na ulicu a onda ih izdali i prihvatili su neke zahteve koje nisu ni tražili. Sve u svemu lov u mutnom. Dok god je ova SPS garnitura na čelu nema napretka.

zaposlen u kulturi

pre 11 godina

bilo bi lepo da se i ministarstvo kulture pozabavi zaposlenima u muzejima, zavodima.... plata radnika sa sss je jedva 27.000 dinara!!! hajde platite racune od tih para!

sale

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!

гром

pre 11 godina

Свашта! Просветарски синдикалци су мајстори за рад на штету самих просветара. Па онда и није чудо!

Prevareni Profesor

pre 11 godina

Ne volim ove „predstavnike” što pregovaraju u moje ime. Povećanje od 1% je 400 dinara!? Štrajkovao sam prošli put kada je štrajkovala cela Srbija i na kraju je ispalo da štrajkujemo zbog glupih jubilarnih nagrada? Ako hoćete da pomognete prosveti za početak prestanite da profesore zovete prosvetari jer zvuči kao djubretari.
Poenta nezadovoljstva profesora je u tome što visokoobrazovani ljudi imaju manju zaradu od ljudskog minimuma. Hajde da razmišljamo o novcu. Ja kao visokoobrazovani stručnjak mogu da dam otkaz i radim sa srednjom školom bolje plaćen posao (a to je skoro svaki) a da li i srednjoškolac može da radi moj posao? U ovoj „Grand - Kurir” zemlji verovatno i može. Profesori nisu bespotreban trošak.

Prodavac

pre 11 godina

Sada treba da zalimo one u prosveti sa IV stepnom koji rade za platu od 20 tak hiljada dinara. Sta da kazu oni sa IV,VI i VII stepenom koji rade kao prodavci,operateri... kod privatnika (jer nisu imali veze da se preko konursa zaposle u skolama) za slicne iznose plate a rade mnogo vise od onih u prosveti po 6 dana u nedelji 7,8 sati dnevno i sa mnogo manjom duzinom godisnjeg odmora. Privatnici nisu tako dasni kao oni u drzavno sektoru kada su u pitanju plate, duzina odomora, regresi,nagrade...

Vanja

pre 11 godina

Dokle ce drzava titrati i povladjivati radnicima u javnom sektoru a narocito onima u prosveti. Pa sta hoce prosvetari imaju solidna primanja kada se uporede sa platama u privanom sektoru, rade 40 sati nedeljno (kod vecine privatnika se radi 6 dana u nedelji po 7 ili 8 sati)tj imaju samo jedan dan slobodno za razliku od prosvetara koji imaju slobodne vikende. Da ne pricamo o duzini godisnjih odmora ( oni silni letnji, zimski, prolecni raspusti, drzavni praznici, eskurizije ,izleti kada se opet nista ne radi samo se vode placeno ucenici) koliko su godisnji odmori kod privatnika i kod vecine se radi cak i u vreme drzavnih praznika .

Stedisa budzeta

pre 11 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo ovo da poruci prosvetarim moze povecanje plata narocito onima sa IV i nizim stepenima strucne spreme koji stvarno imaju male plate , ali pod uslovom da prosvetari onda prihvate da se odmah otpuste viskovi zaposlenih u obrazovanju. Pa ne mozemo da delimo vece plate sa viskom zaposlenih , jer ce i te vece plate da dobiju oni viskovi koji nisu potrebni trenutno skolstvu Srbije. A ako se ne sloze i krenu u strajk treba svim stajkacima da se smanje plate ili jos bolje da se otpuste. Pa mnogi nezaposleni koji su na birou rada bi radili za platu od 20 tak hiljada za poslove za IV stepenom i za platu od 40 tak hilajda dinara koliko imaju nastavninic,ucitelji,profesori.

prosvetar

pre 11 godina

Sindikalni placenici ! Cemu talasanje. Niko vam ne veruje. Drzavi nije bitno kakvo je stanje u prosveti a ne da brine o tehnoloskim viskovima i platama. Postoje Saveti,zavodi,propisuju se novi strucni timovi, uvode standardi...skoro smesno.Da nema u prosveti entuzijasta, odgovornih i savesnih, skolstvo bi se skroz urusilo.

sale

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!

Prevareni Profesor

pre 11 godina

Ne volim ove „predstavnike” što pregovaraju u moje ime. Povećanje od 1% je 400 dinara!? Štrajkovao sam prošli put kada je štrajkovala cela Srbija i na kraju je ispalo da štrajkujemo zbog glupih jubilarnih nagrada? Ako hoćete da pomognete prosveti za početak prestanite da profesore zovete prosvetari jer zvuči kao djubretari.
Poenta nezadovoljstva profesora je u tome što visokoobrazovani ljudi imaju manju zaradu od ljudskog minimuma. Hajde da razmišljamo o novcu. Ja kao visokoobrazovani stručnjak mogu da dam otkaz i radim sa srednjom školom bolje plaćen posao (a to je skoro svaki) a da li i srednjoškolac može da radi moj posao? U ovoj „Grand - Kurir” zemlji verovatno i može. Profesori nisu bespotreban trošak.

nnidza

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik. 6 godina mi je potrebno bilo da shvatim da je prosveta socijala i da je njena buducnost tuzna. Postala je poligon zaposljavanja partijaca, privatnika kojima treba umanjiti porez i platiti socijalno. Prava zaposlenih su na najnizem mogucem nivou i u praksi i po zakonu, primanja u najmanja u javnom sektoru. ulaganja ne postoje u bukvalnom smislu. Da nije donacija bilo bi jos gore. Kad prosvetari prestanu da se bune bice to znak da entuzijasta nema. Ne zelim da moje dete sutra ide u takvu skolu...

sx

pre 11 godina

Prosli put su svi mediji bili protiv prosvetnih radnika. Kada je policija strajkovala, Dacic je odmah pristao na povecanje plate, a prosvetne radnike ste hteli da lincujete. Opsta hajka na nastavnike i profesore. Stidite se ljudi. Gledajte sta vam rade deca koju saljete u skolu. Mislite da je skola kriva za los uspeh vase dece? Vi ste krivi jer im niste usadili radne navike. Ne brinete o vasoj deci. Cast izuzetcima. Manje od 30% dece zeli da uci i radi. Ostali dolaze samo da bi izgubili vreme i uglavnom beze sa casova. Gledajte kako Ministartstvo Prosvete unistava obrazovanje u Srbiji. Ministar Obradovic je nesto najgore sto se desilo nasem obrazovanju.

Sa platom od 40000 din danas ne moze da se zivi. A nismo glup narod. Po PISA testovima uklapamo se u ukruzenje (Balkan i bliza okolina). Plate prosvetnih radnika u Hrvatskoj su ~2x vece. Za veci nivo znanja treba reforma skolstva, koju nespsobno ministarstvo ne ume da izvede.

Jako mi je zao drugih ljudi koji rade i zaradjuju manje, ali nisu prosvetni radnici krivi za to. Kriva je korupcija koja je rupa bez dna u koju odlaze sve pare. Umesto sto ste besni na prosvetne radnika, usmerite vase nezadovoljstvo u drugom pravcu.

MRGUD

pre 11 godina

Zaista,kao coveka i profesora me je sramota od pojedinih komentara.Ko ste Vi gospodo toliko puni mrznje i ozlojedjenosti.Radio sam u 7 skola do sada.Retke su kolege koje svoj posao lose rade.Postoje razlicite inspekcije koje takve slucajeve resavaju vrlo brzo.Prijavite ih.Ali da plata od 40000 din.je puno za posao koji radimo......pa onda zaista treba da zavrsavamo policijske kurseve ili da radimo u javno komunalnim preduzecima.Oni bar dobijaju nadoknadu za sramotu.Mene je od Vas sramota.

prosvetar

pre 11 godina

Sindikalni placenici ! Cemu talasanje. Niko vam ne veruje. Drzavi nije bitno kakvo je stanje u prosveti a ne da brine o tehnoloskim viskovima i platama. Postoje Saveti,zavodi,propisuju se novi strucni timovi, uvode standardi...skoro smesno.Da nema u prosveti entuzijasta, odgovornih i savesnih, skolstvo bi se skroz urusilo.

Srbija nikad Rusija

pre 11 godina

Ovaj nesposoban covek ce biti ministar prosvete takoreci deceniju, to ce neminovno ostaviti jos vece posledice nego koje su bile do sada.

giologyiocall

pre 11 godina

Jao kada cujem ove sto kukaju kod privatnika... Ljudi,organizujte se kao prosvetni radnici,gurajte i trazite svoje interese.Zasto vi niste prosvetni radnici?,zato sto treba zavrsiti fakultet,a ne samo piti pivo i slusati Cecu. Sada vam je i djavo kriv,samo ne vi. Uostalom,kada moze poslanik da ima 200000+,mogu i prosvetari da traze svoj interes. A vi resavajte svoje probleme sa vasim gazdama,a prosvetu prepustite strucnim licima.... Na kraju krajeva,samo mozete da ih mrzite. A oni vas nikada nisu napadali koliko i sta radite.

profa-pretorijanac

pre 11 godina

ovo je tužna priča, sindikalne vođe opet mešetare sa pravednim prosvetarima. Uvek oni dobiju a prosvetari izgube. Mislim da im ovaj put neće uspeti više nikakva akcija sa njima jer im zaposleni u prosveti ne veruju više. Prošli put su tako traljavo vodili, poveli sve na ulicu a onda ih izdali i prihvatili su neke zahteve koje nisu ni tražili. Sve u svemu lov u mutnom. Dok god je ova SPS garnitura na čelu nema napretka.

Snežana

pre 11 godina

Dovoljno je pročitati komentare i shvatiti da su ih pisali nepismeni ljudi,toliko grešaka da je to sramota,pa sad da li je na njima da sude prosvetarima i kvalitetu njihovog rada? Nek se svako bavi svojim poslom u skladu sa svojim mogućnostima,a obrazovanje dece nimalo nije lak posao i naivan zadatak. To su fakultetski obrazovani ljudi koji na teret imaju pored obrazovanja i vaspitanje dece koja iz kuće ne nose osnove ni jednog ni drugog. Nisu zaštićeni i rade pod velikim pritiskom, u svakodnevnom strahu, više ne znaju šta mogu od sve većeg broja delikvenata da dožive.Jako su malo plaćeni za sve ono što se od njih traži,i to što ih država očigledno ne poštuje,to je jedna velika sramota. Nadam se da će se jednog dana izboriti za mesto koje zaslužuju,a pre svega za poštovanje svih nas koje im je nepravedno uskraćeno.

гром

pre 11 godina

Свашта! Просветарски синдикалци су мајстори за рад на штету самих просветара. Па онда и није чудо!

Vila Zubić

pre 11 godina

Бојим се да основни проблем просвете није новац, већ недостатак деце коју би ти људи подучавали.

Marija

pre 11 godina

Kazete da su deca sve gluplja, nevaspitanija i nekulturnija. Moja nisu! Ja sam prosvetni radnik! Roditelji, pozabavite se malo svojom decom ne prebacujte krivicu na druge.

Mira

pre 11 godina

Ovaj gospodin Pavlovic je pretekao cak i Dinkica, po duzini rada u Sindikatu. Traje jos od Slobe, i uvek se isto ponasa, podrzava vlast. Prosli put je iznudjeno stupio u strajk, a onda ga minirao. Potpisao je sporazum koji Vlada nije ispunila, i opet, slicno kao sada ispljuvao sve ostale sindikate.
Kaze covek, nece biti otpusteni profesori, vec nemaju normu! Pa u cemu je razlika, ljudi su ostali bez posla. Umesto sto prica demagoske price o povecanju plata, bolje bi bilo da se pozabavi reformama u skolstvu. Ako ne znate jedino u prosveti ne postoji razlika izmedju pocetnika i profesora pred penzijom, osim u minulom radu. To nigde ne postoji! Mogao bi iskusni sindikalac da se time pozabavi, i uvede platne razrede, naprimer. A ostali problemi koji u prosveti postoje su previse za komentar.
A onima koji ne rade u Skoli, dosta je bilo demagogije o ogromnom raspustu, jer to nije tacno. Proverite, molim lepo. Ja ne mogu da iskoristim ceo godisnji odmor, jer je on duzi od kolektivnog odmora, koji je za profesore obavezan.

Vanja

pre 11 godina

Dokle ce drzava titrati i povladjivati radnicima u javnom sektoru a narocito onima u prosveti. Pa sta hoce prosvetari imaju solidna primanja kada se uporede sa platama u privanom sektoru, rade 40 sati nedeljno (kod vecine privatnika se radi 6 dana u nedelji po 7 ili 8 sati)tj imaju samo jedan dan slobodno za razliku od prosvetara koji imaju slobodne vikende. Da ne pricamo o duzini godisnjih odmora ( oni silni letnji, zimski, prolecni raspusti, drzavni praznici, eskurizije ,izleti kada se opet nista ne radi samo se vode placeno ucenici) koliko su godisnji odmori kod privatnika i kod vecine se radi cak i u vreme drzavnih praznika .

Snezana

pre 11 godina

Deca koja hoce da uce ,nauce mnogo .A deca vas koji pljujete po profesorima ciju to od vas dolaze u skolu u papucama, bermudama i golim stomacima.Dolaze u skolu da se druze ,pokazu najnovije modele patika koje im kupijete.Neki sto imate mnogo vise od 40000 ali i vi koji dajete po pola plate da vam dete bude u trendu.Uz to upotpune dan tako sto opsuju profrsora,malo ga ismevaju i odu u kladionicu kako bi lako dosli do novca.Zbog cega da uce, kada su njihovi profesori ucili a sada su niko i nista....Svako moze da ih pljuje i da procenjuje njihovu strucnost.
Ne shvatam sta su vam profesori krivi sto nemate posao ili platu?

ivana

pre 11 godina

Eh,drage moje kolege, sa zadovoljstvom bih se sa Vama menjala i uživala što primam i tih 40ak hiljada dinara,jer je svakako i to bolje nego raditi sa završenim fakultetom kod Kineza za 12000!!! Ja, kao profesor razredne nastave,u svojoj struci za godinu i po dana, radila sam svega 2 meseca, jer nemam veze, niti rođaka koji bi mi pomogao da se zaposlim... Stoga,apelujem na ministra da razmotri činjenicu da ima dosta nas,koji bi rado zamenili svoje kolege i primali platu u isom iznosu!! Čekam taj dan!!!

Vlada

pre 11 godina

Nisam profesor, ali apsolutno podrzavam borbu za vece plate prosfetara. Oko 40.000 je sramotno nisko!

Mada, kada vidim fizionimiju ovoga koga neko naziva i "ministrom", nisam siguran da ista dobro moze da se ocekuje...

Vladan

pre 11 godina

Zalosno je dokle je Srbija dosla. Ko to jos ne shvata u pitanju je situacija u kojoj je BANKROT drzave moguc bukvalno svakog dana! Privreda je uveliko u kolapsu i bar 30% firmi iz ranga malih i srednjih privrednih subjekata odbrojava svoje poslednje mesece i dane. Njihovim gasenjem ce oko 200.000 ljudi ostati bez posla i to se moze lako desiti do kraja ove godine. Plate u privredi, u dinarima, vec 4 godine ne da ne rastu, vec u dobrom procentu i padaju...a njihov prosek ne prelazi 20-30.000 dinara. Tako da ljudi iz privrede znaju jako dobro kako se u Srbiji zivi.

Gospodo iz prosvete i ostali sa budzeta shvatite da iscedjena privreda nije kadra ni te plate da vam da. Drzava se zaduzuje da bi dopunila sredstva za vase plate...samo, uskoro nam vise niko nece davati kredite, jer definitivno nismo kadri da ih vracamo, bar ne u dogledno vreme...Crno nam se pise SVIMA i to jako brzo!!

Zato, uzmimo stvar u svoje ruke. Ne budu li u septembru krenula hapsenja zlotvora koji nas dovedose dovde i konfiskacija njihove celopkupne imovine budimo spremni za “6. oktobar”, DRUGE NAM NEMA!!!

Kata

pre 11 godina

Radim u prosveti i ne trazim vecu platu. Trazim da neko dobro razmisli o nastavnim planovima i onome sto deca uce, uslovima u kojima radimo, nezainteresovanosti dece za skolu, kriterijumima zaposljavanja u skolama, neradnicima koji primaju istu platu kao i kolege koje posteno rade ... i hiljadu slicnih problema. Resite prvo to, za platu cemo lako!

Prodavac

pre 11 godina

Sada treba da zalimo one u prosveti sa IV stepnom koji rade za platu od 20 tak hiljada dinara. Sta da kazu oni sa IV,VI i VII stepenom koji rade kao prodavci,operateri... kod privatnika (jer nisu imali veze da se preko konursa zaposle u skolama) za slicne iznose plate a rade mnogo vise od onih u prosveti po 6 dana u nedelji 7,8 sati dnevno i sa mnogo manjom duzinom godisnjeg odmora. Privatnici nisu tako dasni kao oni u drzavno sektoru kada su u pitanju plate, duzina odomora, regresi,nagrade...

Miki

pre 11 godina

E moji drugari, vi sto radite kod privatnika, raznih prevaranata itd... Dok sam radio u prosveti a Vi u "jakim" firmama (BIP, Merima, Zdravlje, Galenika itd), svi ste se smejali "jadnim" profesorskim platama.
Sada, odjednom, profesori postadose najomrazeniji u celoj prici. Ne razumem, dok Vam je bilo dobro onda smo bili jadni a sada neradnici..

milovan

pre 11 godina

Ko gde radi nek resava svoj problem.Prosvetari su u pravu i bore se za svoj zivot. Dok su drugi zvrndali po gradu i uzivali, neki su zavrsavali fakultete da bi kasnije lepse ziveli. A sad im krivo sto su svoj zivot protracili pa se zale na prosvetare. A decu pre svega treba da vaspitaju roditelji, a skola je je sada spala samo na to da ih obrazuje. A ne decu da pustate svako vece u grad da bi vi bili mirni kuci.

Profesor

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik,imam porodicu i dvoje dece.Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole.Sve prvo navedeno zavisi od porodice,od roditelja.U stara vremena,bilo je pop pa učitelj.Učitelj je bio veći autoritet djaku čak i od oca.Lično,nisam saglasan sa tom hijerarhijom iako je tada škola imala i veliki udeo u vaspitanju dece jer smatram da je osnova u svakoj državi porodica.Uostalom,deca se ne stvaraju u školi već u porodici.

Snezana

pre 11 godina

E postovana koleginice Ivana dokle god ima takvih kao sto ste vi nece nama ni u prosveti a ni u zemlji biti bolje.Samo se vi obratite Ministru ...on sve molbe uslisi....Ocigledno da se za ta dva meseca niste dovoljno uneli u posao jer bi ste u suprotnom videli i kako je tesko zaraditi te 42000. Nije to samo pricas ispitujes i ocenjujes
kao sto vecina neupucenih a i roditelja misli.Pravi nastavnik
mukotrpno zaradi svoju platu.

boban

pre 11 godina

Strasno je kako su ljudi ogorceni tipa ja radim kod privatnika za mnogo manje,sta oni hoce.Oni ne rade nista.Ljudi hoce vece plate,ucili su skolu za to.Sramota je da jedan komunalac sa 8 razreda primi u Beogradu 30 i kusur hiljada,a prosvetni radnik 40.Ili da ne nabrajam poslove gde sa trogodisnjom srednjom zaradjuju tih 40000.A to sto su nam deca sve neobrazovanija nisu krivi nastavnici,vec drustvo koje se na ovakav nacin ponasa prema njima.A to sto mnogi rade za parce hleba po celi dan,takodje nisu krivi prosvetari koji traze svoja prava i bolji zivot,vec drzava koja je dozvolila gazdama da izrabljuju ljude,i normalno visok stepen nezaposlenosti,pa je svako vrlo lako zamenljiv.Ali to ne znaci da ako neko radi negde po celi dan za 10000 dinara,da prosvetari treba da se zadovolje i sa 20000 dinara,i da budu u fazonu,dobro nam je ima i gore.Svako se bori za sebe i trazi bolji standard zivota,koji je u Srbiji dno dna.

đak

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.
(ma..., 22. avgust 2012 15:59)
---------------
Brate mili...TI radiš u prosveti. MI smo nadrljali...
Spremaš časove godinu dana? Ovo su tvoji stavovi?
Shame on you, teacher...

Aleksa

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Mislim da bi najpravicnije sada (u krizy i tranziciji) bilo da se svuda uvedu PLATNI RAZREDI ! Pa ko je koji sttepen skole zavrsio, bez obzira gde radio, bude placen po skolskoj spremi ! To je posteno !

kuzma

pre 11 godina

Razmislite ovako : mala plata u prosveti znaci da niko pametan nece hteti time da se bavi. Ostaju onda oni glupi, nesposobni, mrzovoljni, neobrazovani i lose obuceni, zaposleni preko veze, skolovani preko veze. I onda ce nasa i vasa deca da se "skoluju" kod takvih . I onda ce najnesposobniji od te nove dece da se bavi prosvetnim radom i skoluje i obrazuje sledece generacije dece. I tako ce svaka sledeca generacija da bude sve zatupljenija i gluplja, neobrazovanija. Sta se time dobija? Dobro obrazovanje osnova svega, dobrog zdravstva, ekonomije, politike i na kraju zdrave drzave. Kod nas je na dnu sve to i zato propadamo.
Ja sam iz prosvetarske porodice. 4 generacije unazad moji su profesori, ucitelji. I sam se time bavim. Svedok sam svakodnevnog velikog propadanja prosvete.Svaka nova generacija nastavnika je mnogo manje motivisana i sposobna za taj posao. A ako, kao sto neki predlazu, da svako ko ne zeli da radi u prosveti da otkaz, znajte da ce ga zameniti samo neko jos gori, jer bolji ne dolaze.
Najveci problem naseg naroda je nesposobnost da uvidi sustinu problema pa tako i nema resenja. Nece ovde nikad biti dobro jer se samo vrtimo u krug.

Tihana

pre 11 godina

Sad kad su mnoge naduvane firme pukle a mnogi nezasluženo,neopravdano i sa osnovnom školom imali mnogo veće plate od ,,prosvetara'',odjednom su isti trn u oku.Do juče niko,osim entuzijasta,nije hteo da radi u prosveti a sami prosvetni radnici bili predmet podsmeha(crnački rad,veliki stres uz koliko-toliko pristojnu zaradu)i sažaljenja. Ko je doveo zemlju do bankrota, je l' prosveta?

zaposlen u kulturi

pre 11 godina

bilo bi lepo da se i ministarstvo kulture pozabavi zaposlenima u muzejima, zavodima.... plata radnika sa sss je jedva 27.000 dinara!!! hajde platite racune od tih para!

Slobodan

pre 11 godina

Ministra ne mogu da ne komentarisem. Postoje politicari i ministri koji su mi kao osobe antipaticni, cija mi se politika mozda ne dopada, ali to je moj licni problem. Medjutim, gospodin Obradovic se predstavlja kao profesor univerziteta, kao intelektualac, a on to nije. On je jedna "prazna ljustura" kako ga je neko vec okarakterisao bas na ovom sajtu. Vise ne bih zeleo da ga analiziram, ne bih da budem nepristojan.

Sto se tice rada u prosveti, moram da kazem da su me pogodili komentari nekih koji za sebe kazu da rade u prosveti i jos se hvale kako malo rade. To je najobicnija zamena teza i rekao bih neistina, niko se ne hvali sopstvenim neradom. Priznajem da takvih ima, mozda i previse, vidjam kolege koji kad izadju sa poslednjeg casa, udju u zbornicu, ubace dnevnik i odlaze. Cekam dan kada ce takvi, koji su do svojih diploma dosli na sumnjiv nacin, reformom javnog sektora, a time i prosvete istu morati da napuste. Sto se tice raspusta, odmora, norme casova, samo oni koji ne rade u prosveti ili su zlonamerni mogu da daju tako pausalne ocene o tome kako se "malo radi". Gospodo, ti casovi su vreme efektivnog rada. Da li znate, mozete li da zamislite koliko je "lako" izdrzati u ucionici 45 minuta sa tridesetak malih djavolcica u kojima prosto vri? Ne, ne znate i ne mozete ni da zamislite.

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 15:59)

Što reče ,,đak", au, brate, ti radiš u prosveti?

Ovo je nešto naj...plje što je iko rekao o prosveti. Volela bih da vidim svakog od ovih ,,pljuvača" da uđe u učionicu sa 30 sedamnaestogodišnjaka, kojima su upravo ovakvi roditelji napunili glave.
A, i kada se radi sa decom željnom znanja, to je još veća obaveza. Pitala bih vas da li ste spremni svakog dana da budete uzor deci, da imate odgovore na sva njihova pitanja, da umete i da ih vaspitate (jer, nažalost, polovina dece stvarno nema elementarno vaspitanje), jednostavno, da ih povedete u svakom pogledu. Mislite da je to lako?
Volela bih da svako od vas odradi nedelju dana u prosveti pa bih vas onda pitala za mišljenje.

Nataša

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Vidim, ljudi svašata pišu protiv nas. Za neupućene: U mojoj školi nemamo zimski niti proljetni raspust. Imamo samo zakonom određen odmor.Dok su deca na raspustu mi imamo seminare, sastanke raznih timova u školi, pisanje priprema, izveštaja o radu, planiranje nastave, držanje dopunskih časova itd. Radi se samovrednovanje, planiranje i izvođenje aktivnosti za sprečavanje nasilja, priprema i izvođenje priredbi, 10 sekcija koje rade, deca imaju Omladinski klub, Učenički parlament, Vršnjački tim. Sa nadarenima se radi posebno. Pravimo posebne planove za decu koja sporije napreduju u učenju. Stalno nas proveravaju iz Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a prosvetni savetnik nam jednem nedeljno dolazi u školu i proverava sve živo. Kao i kod privatnika ne možemo dobiti slobodne dane kad hoćemo. Plata nam je 350 eura. Nastavnici koji ne rade dobro svoj posao disciplinski odgovaraju i mogu biti otpušteni. Ne dobijamo punu nadoknadu putnih troškova, jer je "kriza" pa pojedini iz svog džepa moraju da izdvoje oko 35 eura za prevoz. Pored nastave, u školi se bavimo i vaspitanjem dece, što je veoma teško. Danas roditelji dolaze i opravdavaju i brane svoju decu, jer nisu kriva zato što su pobegli sa časa, dobili jedinicu itd, vec je nastavnik kriv jer ne zna da radi sa decom. Sramotno je da jedno društvo toliko napada nastavni kadar u školama,koji vrlo odgovorno radi svoj posao.

Alan Ford

pre 11 godina

Meni je ljudi ok. I zena i ja imamo po 40000 i ne osecam se ugrozenim, cak naprotiv. Znam da ima ljudi koji prezivljavaju sa 20000, citave porodice. Malo proradi neki bunt kad cujem da vozac autobusa u MUP-u ima 60000, ali dobro,to je zasticena vrsta. Pricati o policijskim platama je tabu tema, kao i dodacima koje dobijaju svakog meseca. Sta cu kad ih premijer gotivi? Neko od njih rece i "sto IH zovemo kad smo ugrozeni ako smo tako pametni"? Ja bih pitao zasto on salje dete da ga JA ucim integralima kad je on tako sposoban? Razlog je prost, matematika je teska, ne moze je svako zavrsiti, a svoju nesposobnost u ovoj zemlji najlakse je oprati omalovazavanjem drugih. Bio sam u vojsci, snasao bih se i u MUP-u. Ali za MUP-ovca integral je bio i ostace dlaka,dok je sveta i veka!

Albert

pre 11 godina

Dragi prosvetari svuda u svetu je ekonomska kriza ,a pogotovu kod nas u Srbiji.Doslo je vreme da je malo i vi okusite bez obzira sto zivite u neku drugu dimenziju ,a ne u Srbiju.

Mr sci.eng.

pre 11 godina

@(giologyiocall, 22. avgust 2012 14:31)

Poštovani giologyiocall, vidi se da još uvek niste prevazišli kompleks fakulteta. A, ako ste i završili fakultet, to se nažalost u Vašem slučaju ne vidi. Ne treba se radovati tuđoj muci. Što se tiče rada kod privatnika, tačno je samo to da ne postoje nikakva prava, već samo obaveze. Svako sindikalno angažovanje i pokušaj da se isteraju neka prava se nagrađuje otkazom. Slažem se da su plate u prosveti male, i da danas faktički ne može da se preživi ni od duplo veće plate. Ali nisam siguran da li sindikalni lideri prosvetara rade u njihovu korist. Pretnje štrajkom pre početka svake školske godine izazivaju samo revolt kod roditelja, od kojih većina nema ni toliku platu. Nažalost država je bankrotirala, ali nam to još niko nije rekao i para jednostavno nema ma koliko se neki trudili da nas uvere u suprotno. U većini zemalja su plate prosvetara negde oko proseka ili čak i niže, ali s obzirom da je to manje više stabilan državni posao, ljudi se odlučuju za njega. Mnogi od nas koji rade u privatnom sektoru bi rado prešli u prosvetu i za toliku platu (da ne pominjem godišnji odmor). A kome se ne dopada u državnoj službi i misli da je loše plaćen neka okuša svoju sreću u privatnom sektoru. Isto tako, ne mogu a da ne primetim da kvalitet obrazovanja opada, što ne može da bude samo zasluga društva i porodice, već ima u tome i pomalo zasluge nekvalitetnog nastavnog kadra. Svaka medalja ima dve strane, samo treba odlučiti u koju gledati.

Stedisa budzeta

pre 11 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo ovo da poruci prosvetarim moze povecanje plata narocito onima sa IV i nizim stepenima strucne spreme koji stvarno imaju male plate , ali pod uslovom da prosvetari onda prihvate da se odmah otpuste viskovi zaposlenih u obrazovanju. Pa ne mozemo da delimo vece plate sa viskom zaposlenih , jer ce i te vece plate da dobiju oni viskovi koji nisu potrebni trenutno skolstvu Srbije. A ako se ne sloze i krenu u strajk treba svim stajkacima da se smanje plate ili jos bolje da se otpuste. Pa mnogi nezaposleni koji su na birou rada bi radili za platu od 20 tak hiljada za poslove za IV stepenom i za platu od 40 tak hilajda dinara koliko imaju nastavninic,ucitelji,profesori.

no name

pre 11 godina

Obzirom na to sa kolikim znanjem i sa kakvim ponašanjem deca završe školu, ova plata je mnogo, mnogo veća od zaslužene. I zamolio bih nadležne da izvrše proveru putnih troškova. 80% prosvetnih radnika uzima novac na ime putnih troškova, mislim da je to malo previše.

milena

pre 11 godina

kakvi pregovori,kakav strajk?Dokle vise?* prosvetnih radnika na jednog djaka.A deca sve vise nepismena i nekulturna.Ovako nesto nema ni u jednoj zemlji.Kad sam ja bila djak isli smo u skolu i subotom,a u odelenju nas je bilo 33 troje.U skolu smo isli u dve smene,ali mi smo nesto i naucili,danas nesto i postigli.Sta vi zapravo hocete,da se ja pitam,prvo bi smenila ministra,odpustila 30% radnika,20 % penzjonisala i zaposlila mladi kadar,valjda bi bili bolji rezultati.

danes

pre 11 godina

svake godine njima nešto fali... ustaljena njihova procedura! preterivanju njihovom nikad dosta... 6 meseci rade, 6 ne rade, deca nam sve gluplja zbog njih, uzimaju poklone, dovijaju se ns razne načine, non stop neki izleti u zemlji i van zemlje i sad opet povećanje plate...
NE KAŽE SE BEZ POTREBE KO RADI U PROSVETI PALA MU KAŠIKA U MED!

Vatrogasac

pre 11 godina

Kako vam bre nije jasno da hoće da naprave svađu i zamute jer u mutnom banda najbolje radi !?Ovo su dilovi sindikalaca i najgoreg ministra u istroriji prosvete.Najavljeni štrajkovi uopšte nisu odraz mišljenja većeg dela prosvetnih radnika koji su vrlo svesni stanja u kome je država a takođe i mi imamo decu u školama.Ovim najavama štrajka i tobož Ministrovim zalaganjem za rešenjem je samo performans nakon koga bi se ovaj dekan Sega Mega Trend Univerziteta alijas ministar prosvete pojavio kao neko ko je rešio problem.U stvari je upravo on taj koji je najveći problem i čovek koji je uništio Srpsko školstvo i čovek koji iz svega ovoga hoće da izvuče najveću korist ali prvo mora da zamuti i skrene pažnju sa ogromnih i konkretnih problema u prosveti koji su nastali ili nisu rešeni za vreme njegovih mandata.Ne nasedajte jer najbolje funkcionišu kada zavade !Dobrodošli u 90-e !

Daniela

pre 11 godina

Ja radim u školi i ne pada mi na pamet da štrajkujem, tj. da se za borim za pare sindikalcima. Muka mi je i kad vidim te osobe na TV-u sada. Prošli put, kada smo masovno izašli na ulicu, od nas su napravili budale. Dobili par desetina hiljada evra oni lično od vlasti i nas krenuli da ubeđuju kako su svi uslovi zbog kojih smo štrajkovali ispunjeni. Skoro se nisam osetila tako namagarčenom kao tada. Dakle, radim u školi dok nalazim i jedan razlog za to, tu me donekle drži još sam čin predavanja i rada sa decom. Ali, da vam pravo kažem, to je oko 40% nastavničkog posla, nažalost. Sve ostalo su besmislice: sastanci, izveštaji, planovi, administracija, programi, izveštaji, izveštaji, izveštaji, pravi svoj portfolio, timovi, samovrednovanje... Ubi nas Ministarstvo. Imam neki utisak da se to namerno radi da bi što više ljudi otišlo iz prosvete. Dakle, kad još to malo zadovoljstva nestane, i zbog mizerne plate, a i zbog ovih ostalih ludosti - odoh. Sindikati me ič ne interesuju!

pare_se_ne_zovu_dostojanstvo

pre 11 godina

Neverovatno je da čim krene priča o štrajku prosvetara, zdravstvenih radnika, odmah krene i priča o dostojanstvu. Srbija pred kolapsom, na granici bankrotsva zbog toga što je uspela da uništi sektor koji stvara novu vrednost, napravila sistem gde se samo isplati uvoz, muljanje, preprodaja i jedina sigurnost je u javnom sektoru. A gde je tu dostojanstvo onih koji stvaraju. Nema ga jer moraju svoje dostojansvo da smanje da bi povećali dostojanstvo onih koji ucenjuju. U Srbiji više nema izvora dostojansva, ogromna rupa. Sledi sigurna propast

giologyiocall

pre 11 godina

Mislim da se nismo razumeli u potpunosti.Ja sam napomenuo da bi trebalo svi da se udruze u strajk i traze svoje interese.Dakle svi.I niko se nije smejao "tudjoj muci".Bez privrede nema zivota,ali budite svesni da je obrazovanje jedna veoma vazna stvar.Stvar koja oblikuje coveka.Novca nema,znam.A za npr milione Miladinu Kovacevicu ima? I jos gluposti? A TO ZASTO mi imamo problem sa tzv sve vecim brojem "gluplje dece" je zbog toga sto prosveta jednostavno nema autoritet koji je nekada imala.A to je posledica kucnog vaspitanja u kome se deca razmaze od strane roditelja koji ih brane uvek.Stvaraju od njih osobe koje nemaju ni malo samokriticnosti a za probleme okrivljuju prosvetu i radnike u njoj.Danas ne sme da dobije niko jedinicu,odmah ce roditelji da skacu.A niko se ne pita da li je zasluzeno.A o fizickim napadima na profesore necu ni da govorim.Drzava je maksimalno uzela u zastitu decu,a nastavnici su krivi za sve... Nekada su nastavnici surovo kaznjavali,danas ne smeju ton da povise.A bas to treba uraditi razmazenoj deci koja su umislila da mogu uraditi sve sto pozele. ETO ZASTO!

Anđela

pre 11 godina

Kakav ministar takva i prosveta !
Da li ovog dželata srpskog školstva neko može i hoće da smeni jer to je čovek sa čijim radom nisu zadovoljni nastavnici,roditelji,učenici,mediji i ko zna ko još !?

Ne bulazni

pre 11 godina

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate. (lupetas, 22. avgust 2012 21:49)

A gde je to policajac ugrozen,u kafani? I zar nisu nagradjeni za tu opasnost beneficiranim radnim stazom? A ne znam ko to ugrozava medicinske sestre? Mozda lekari, na pauzi!?

veroljub

pre 11 godina

Plate u prosveti treba smanjiti i to linearno na svim nivoima, posto nam deca nikad nisu bila nepismenija, neobrazovanija i nekulturnija. Dakle, rezultati rada nikakvi (ovde ne mislim na male genijalce iz Matematicke gimnazije koje ni najgori profesori ne bi mogli da pokvare posto sami uspevaju da savladaju i gradivo za fakultet). Nivo studenata na fakultetima je sve nizi, a za to su direktno odgovorni uglavnom nestrucni profesori u prethodnim ciklusima obrazovanja (cast izuzecima). Profesori ionako na poslu provedu troduplo manje vremena nego inzenjeri po privatnim firmama od kojih mnogi ne primaju vise nego prosvetari, imaju ogroman raspust i zimski i letnji, niko nema veci godisnji odmor. I sta hoce vise? Vece plate? Za sta? Vecina njih posle zavrsenog fakulteta nije ni jednu knjigu procitala, a kamoli pozelela da se usavrsava u struci (ne mislim na farsu sa seminarima za nastavnike i profesore gde mozete da odspavate ceo seminar i posle dobijete uverenje da ste ga pohadjali i bodove). Dakle, svi argumenti idu u prilog smanjivanja, plata u prosveti i to na svim nivoima, od osnovne skole do univerziteta.

istina i sramota

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da trazite vece plate kad i ovo sto primate za (ne)rad je MNOGO. Pogledajte kako i kad primaju plate na pr. radnici 14 Oktobra koji uzgred receno provode na radnom mestu 8 sati a vi koliko radite i tvdim da ste najveca farika skarta.Stidite se

cata

pre 11 godina

Dinkic je najavio platne razdrede!? To je prosto, moze se uzeti prosek u EU. Tamo sigurno policajci i vozaci, cate po opstinama pa cak ni medicinske sestre nisu placenije od profesora u srednjoj skoli! U zemlji Srbiji je stresnije biti odgovoran profesor negoli lekar. Prosto se uvodjenjem platnih razreda uvode jedinstveni koeficijenti, kao u EU, sto u praksi znaci da se smanje plate po opstinama i agencijama, povecaju prosveti i kulturi!

Smradus beskrupulozus

pre 11 godina

Da li vi politicari, SVI, iz svih stranaka imate makar malo vijuga u glavi da sklonite coveka koji je toliko iritantan, koga ne vole ni prosvetari, ni djaci, ni ceo narod? Glasali smo da bi ga sklonili, ne zato sto je SPS-ovac, vec zato sto je los. LOS je ministar, lose radi, nema nikakvu inicijativu, nista ga ne interesuje! Los je primer! Losi su mu rezultati! Los je preduzimac. Ima li bilo koga ko ce se osvrnuti na rec naroda u toj vladi? Ovaj covek toliko nervira, ja bih iskocila iz sopstvene koze da mogu, jer je toliko nesposoban da resi osnovne probleme u skolama i dovede obrazovanje na nivo koji ce jednom za sva vremena znaciti ljudima koji ga steknu. Dokle, bre, vise da ljudi u skolama i na fakultetima uce nesto za sta posle niti imaju znanje, niti praksu. Aman, pa glavni covek zaduzen za edukaciju u Srbiji vam je crna rupa! SPS, ako vam je stalo da ostanete na vlasti, sklonite ovog coveka, nista dobro ne donosi ni vama, ni bilo kome! Njegova pojava je bruka i sramota za ljudski razum, za celu drzavu, a vas je covek. Aman, on je obican administrator, cinovnik, nema pojma da pokrene nesto, samo sedi u toj fotelji i obavlja sta mu se servira. Gori je i od Cvetkovica. Opozicijo, vlado, bilo ko, anybody!! Prosvetari, pisite peticiju vise, ili ce mladim ljudima nas obrazovni sistem zatupljivati mozgove teorijama jos narednih decenija i nece moci da se zaposle nigde. Sta ja imam od fakulteta?! N I S T A!

Aleksandar

pre 11 godina

Jadnici. Bore se za vece plate kada su im plate najmanji problem. Sto se ne bore za bolji status u drustvu i skolstvu, povracaj ugleda i dostojanstva profesije, autoriteta nad ucenicima i njihovim neupucenim roditeljima? Da i ne pricam o beloj kugi koja je poharala i najpopularnije skole u gradovima i tehnoloskim viskovima. Ima mnogo vaznijih stvari i vecih problema nego sto je 40 000 dinara za 40 sati mesecnog rada ( a svi znamo da je u stvarnosti to daleko manje sati), jer ljudi rade i za mnogo manje. I odakle misle da dobiju te pare? Zar nije mnogo lepse raditi posao u kome mozes da uzivas za nesto manje para nego dozivljavati sikaniranje, pretnje i uvrede za par hiljada dinara vise?

ma...

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara. tu ima vise posla nego sto se placa ali sve u svemu moja procena je da profesor sa 100 posto radne norme i razrednim staresinstvom dobija otprilike
47 hiljada dinara za oko 8 ipo do 9 meseci godisnje rada po otprilike 4-5 sati dnevno.
nikakva posebna diploma nije potrebna, obicna fakultetska, kao i moj otac koji radi u naftagasu za 50 hiljada 9 sati dnevno sa 2 nedelje godisnjeg odmora.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.

anonimus

pre 11 godina

Plate prosvetara su sramota za Srbiju.Uporedite plate tih ljudi koji treba da vam uče decu sa platama npr. menadžera u Železari Smederevo,koja ne radi,a menadžeri po nekoliko hiljada evra,automobile službene vozaju privatno,idu na odmore,a samo gorivo uzimaju u vrednosti plate jednog profesora.Više koštaju nego cela Vlada,e sad što se neko u Vladi ne zainteresuje i ne ispita ovo,pošto je i ta fabrika sada njihova briga.Ako profesori idu autobusom na posao i ceo mesec rade za 40000,da li ima logike da ovi drugi vozaju službene automobile i primaju po par hiljada evra platu i to dok fabrika stoji,ne radi?A hoćete da profesor igra nad vašom decom u školi za socijalu koju prima,dok ovi zgrću pare i to u vreme dok fabrika proizvodi gubitke.Ima li logike da Vlada nekome bude majka nekome maćeha.Neka lepo sve rasporede pa će biti za sve.Ministar prosvete izgleda brine samo za sebe,kao i ovi železarini menadžeri.Radnike su poslali na plaćeno,a oni rade,plate pod ugovorom,automobili,gorivo...i sad neko ne razume prosvetare,pa to je sramota.Povećati plate prosvetarima i smeniti ministra prosvete!

bane

pre 11 godina

Molim vas da prosveti ne povecavate plate, nego ako moze da se spuste na nivo NKV radnika kod privatnika. Deca u Srbiji moraju od malih nogu da se nauce da skola u Srbiji NE VREDI NISTA, a to ce se najbolje videti na primeru jadnika u prosveti! Fakultet vam u Srbiji ne treba, to samo budale zavrsavaju...

sonic

pre 11 godina

Ako im povecaju plate ocekujte povecanje kojekakvih taksi kao i uvodjenje novih.Svake godine ista prica.
Predlazem da se uvede zakon da prosvetari mogu da strajkuju samo jula meseca kada nema skolskih obaveza.Ubedjen sam da bi svaki strajk propao .

Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Je l?A da nisu roditelji krivi sto su deca takva?Za sve su krivi prosvetni radnici, ma kakvi.I trebaju prosvetni radnici da imaju vece plate.Moja podrska Vama.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Pa onda su naravno profesori krivi.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.To se od uvek znalo.Nezadovoljni roditelji su tu kad treba ocena da se da i da se opravdaju izostanci.Da tako je, to je zalosna istina.Jer danas mamini i tatini sinovi i kceri ne smeju da ponavljaju.I to se zna da su mnogi profesori danas fizicki bili napadani od strane ucenika i prebivani.Zelim Vam puno podrske u daljem mukotrpnom radu.

Tihana

pre 11 godina

Onolike raspuste i kreni-stani neradne dane niko nije ni tražio.Šta vredi ,,neradan dan'' kad posle mora zbrda-zdola da se odrađuje.Vidim,sve prosvetari idu za ,,raspust'' na Kopaonik,Hurgadu,Grčku,Tursku.....

Prosvetni robovi

pre 11 godina

Ko je pomenuo od kolega zamenika načelnika školske uprave Niša mogu reći da je apsolutno u pravu.To ime se kod nas nastavnika ne izgovara ili krišom šapuće i to isključivo među kolegama od velikog poverenja jer je ime ovog čoveka sinonim za korupciju,mito,zapošljavanje uz određenu sumu,razmeštaj "nepodobnih" nastavnika u seoske škole,fond časova nastavnicima i uopšte vrlo intrigantne situacije u Niškim školama.Strahovlada ovog čoveka traje godinama a kulminirala je njegovim prelaskom u stranku tada G17(bio član DSS-a kada su ga smenili).Njemu niko ništa ne može i on je gazda u školskoj upravi Niša.Verujem da ima još problema u Srbiji,mislim na prosvetu zbog čega nas roditelji i mediji prozivaju a upravo zbog ovakvih ljudi kakav je Dragan Gejo.Zato mi iz prosvete tražimo potpunu reformu našeg resora koji je u haosu a ne plate koje potenciraju naše sindikalne vođe kako bi nas u startu negativno obeležili.Zato ja sebe kao i veći deo kolega sa kojima pričam njih ne smatramo svojim predstavnicima ali i tu postoji diktat i ljudi kao gospodin o kome sam pisala na početku a htela ne htela moram biti poslušni član čak i u sindikatu !To je prosveta u Srbiji danas i nemojte nas gledati kroz desetak prosvetnih biznismena koji gledaju samo svoj interes jer smo i mi nastavnici postali robovi kod svojih gazda kao i veći deo radnika u ovoj zemlji.

Milan

pre 11 godina

@bane
Pa nemojte onda ni slati vase dete u skolu ako o istoj imate takvo misljenje. Nisu vam prosvetni radnici krivi sto niste svoje dete vaspitali i naucili osnovnim normama ponasanja. Kakvi roditelji, takva i deca. Preko cele godine na roditeljski dodje po 7-8 roditelja, ne interesuje ih... A kada nesto krene po zlu - e onda svali krivicu na skolu i prosvetne radnike. Dao bih ja vama da udjete na jedan cas u srednjoj skoli medju njih 30-ak pa da probate da odrzite jedan pristojan cas... mislite da je to tako jednostavno!

Ivan M.

pre 11 godina

Siguran posao, redovna plata, zimski raspust, letnji raspust, prolećni raspust, pa šta još hoćete? A i gnjavite ministra sad kad treba da otvori roštiljadu u Leskovcu!

Jasmina

pre 11 godina

E vas sam cekala da se javite,ljudi sa najduzim godisnjim odmorom,zimski,prolecnji,uskrsnji a cesce puta I strajkackim raspustom ,plate tricavih 50.000 I vise …jel treba jos da nabrajam kako ste u nepovoljnom polozaju u odnosu na ostale zaposlene ljude ??

Alan Ford

pre 11 godina

@(Ljubica, 22. avgust 2012 20:23)
I lekari(koji su ne znam koji na "evropskoj" listi po kvalitetu rada) i policajci(o cijem znacaju i postenju je suvisno i pricati), koji vaspitavaju decu tako da je prosvetni radnik bandit. Drzite se vi medija koji ih usmeravaju kako treba, a od mene ocekujte carobni stapic kojim turbo-folk razmisljanje nacije okrecem ka kulturi,moralu,nauci,pravoj umetnosti. Da, i sve sto vredi, kao ti Olimpijci na primer, su nesto sto pogana prosvetarska ruka nije takla.

veterinarBG

pre 11 godina

Plate prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim skolama jesu male,ali mali su im i rezultati.Spadamo u najneobrazovanije,nepismene narode,a nekad smo po opstem obrazovanju bili u vrhu.Tu je Ministarstvo prosvete najveci krivac.Profesore ponizavaju i drzava,i roditelji i deca,a da nemaju nikakva prava da to zaustave.Svako se "istresa" na njima.TO JE ONO STO MORAJU DA PROMENE.ODNOS. Kad krenu sa platama,a rade 6 sati dnevno,plus svi praznici,pa dva raspusta...svakom ko radi 6 dana u nedelji po 8 sati,bez praznika,sa 10 dana odmora godisnje-dize se kosa na glavi,i normalno je da iritira.Izborite se da nam deca budu kulturnija,pismenija,da se znaju vrednosti i autoriteti,pa cemo lako za plate...
PS. Moj sin (odlican djak gimnazije),pitao me pre par dana da li je slatka ili slana voda u okeanima...Toliko o "vrednosti" njegovih ocena,ali i "vrednosti vrednovanja" njegovog znanja.Da se covek ubije...

VV

pre 11 godina

@ ma...:
Svuda ima korova, pa i u prosveti. Tebe ne smatram kolegom, vec obicnim zabusantom koji ce uskoro ostati bez posla, ili bez ucenika (jer ce roditelji izbegavati skolu u kojoj radis).

radim kod privatnika

pre 11 godina

Nije fer to što prosvetari svake godine ucenjuju i prete štrajkovima. I ja sam završila fakultet, ali radim kod privatnika i smanjena je plata svima u firmi zbog "trenutne krize". O sindikatu možemo samo da sanjamo, a ako bi se bilo ko pobunio, dobio bi instant otkaz. Naravno niko se ne buni jer smo svi srećni što uopšte imamo posao danas u Srbiji... Sa druge strane prosvetari daju sebi za pravo da svake godine traže povećanje, štrajkuju i na kraju dobiju to što traže jer drže našu decu kao taoce, nije fer!

buha

pre 11 godina

prosvetarima vece plate obavezno.
samo, jos jedan uslov!!!
da provedu 8 radnih sati svaki dan u skoli kao sto je predvidjeno, i da imaju 3 nedelje godisnjeg odmora a ne 3 i po meseca!!!
lencuge obicne! sram vas bilo! bio sam u 7 skola do sad i video koliko se i kako radi.
Sto lazete! radite 3 puta manje nego bilo koji posteni radnik!

Sava

pre 11 godina

Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole...
(Profesor, 22. avgust 2012 16:56)

Druže, nemoj da se ljutiš, ali nakon ovakvog stava ne da ti ne bih dao platu, nego ni tebe ni direktora koji te drži na platnom spisku ne bih pustio ni blizu škole, a kamoli među decu.
Osnovna uloga škole je vaspitno-obrazovna, dakle, sve ono što si ti napisao da NIJE itekako JESTE uloga škole, iz čega proizilazi da uopšte nemaš pojma šta ti je u opisu radnog mesta (a hoćeš (veću) platu)! Recimo, da redovno pišeš pripreme za čas, umesto što recikliraš one koje si (pre)pisao pre sto godina, možda bi se i setio/saznao da se u svakoj pripremi navode zadaci (ciljevi) časa: vaspitni, obrazovni i funkcionalni koje nastavnik treba da ostvari.
A koliko će đak da prihvati znanje ohohooooo zavisi od stručnosti nastavnika i njegove sposobnosti da uspostavi dobru komunikaciju sa decom, zaintersuje ih za predmet i prenese im znanje. Na primer, dok su u srednjoj školi pojedini profesori sa takvom lakoćom uspevali da mi ogade predmete koje sam u osnovnoj školi obožavao, čak i u četvrtoj godini fakulteta, kada smo imali pauze između predavanja, smo upadali na predavanja prvoj i drugoj godini jer su pojedini profesori bili Profesori, pravi carevi koje si mogao iznova i iznova da slušaš...

solarna olujica

pre 11 godina

extra ...kome se ne svidja knjizicu u ruke i metla...koliko znam na biro-u za zaposljavanje ima koliko hoces ljudi,strucnih...obrazovanih... koji bi rado mesecno da zarade oko 50000 kolika je prosecna plata sadasnjih nezadovoljnih prosvetara...jbt ko' da im Tesla tata pa im uvek svega malo...a realno, velika vecina je k**** od predavaca i pedagoga...naravno...cast izuzecima...

špijun

pre 11 godina

Dokle će vlada štititi upošljenike u javnom sektoru, povećavati im plate u vreme najgore krize pod demagogijom da narod ne sme da trpi. Dokle će se posledice krize ispostavljati samo proizvodnom sektoru i od njega presipati u javni sektor? Srbija svakim danom sve više seče granu na kojoj sedi, na kraju će se stropoštati.

radza

pre 11 godina

Dragi profesori vi ste ogledalo obrazovanja danasnjih generacija.Bogami deca su nam mnoooogo neobrazovana.Ja bi vam jos i smanjio platu. Da se razumemo ne govorim o vaspitanju dece,za to je kriv ili ne svaki roditelj ponaosob za svoje dete,a za neobrazovanje ste krivi vi svi zajedno.

tužno...

pre 11 godina

Svaka čast onim prosvetnim radnicima koji pošteno, savesno i stručno rade svoj sizifovski posao.

Želeo sam da radim u prosveti, školovao se i za to i dugo bezuspešno pokušavao da dobijem taj posao.
Sada moram da radim u privredi, posao za koji sam se sam obučio bez škole i moram konstantno dalje sam da učim, da imam dosta veću platu, da ne brinem o stranačkoj pripadnosti, tragikomičnim ministrima, nakaradnim programima, primitivizmu i sujeti roditelja i kolektiva, milostinji države… Jedino o čemu brinem u vezi prosvete, u šta ću to svoje dete morati da gurnem i kome da ga poverim… ako ostanemo ovde.

Ponekad, još uvek sanjarim da radim u školi… ali brzo se otreznim, a više ne bih ni mogao, prošle su godine, ne bih imao snage.

Kao što sam uzeo svoju egzistenciju u svoje ruke, uzeću i obrazovanje svog deteta u svoje ruke. Godine njegove mladosti proći će, a prosveta će i dalje da se srozava jer ona nije neki izolovan sistem, ona je odraz opšteg stanja, preliva se u društvo, a iz društva nazad u obrazovanje i tako u krug, generacijama. Beskrajno srpsko vrzino kolo…

Nemanja

pre 11 godina

Ako njima plata ne odgovara neka im daju otkaz, ja cu rado doci na njihovo mesto obzirom na to da sam profesor fizickog, a radim kao portir u banci za 20000din...

manojlo

pre 11 godina

A kome roditelji da se žalu ne prosvetare koji ne rade svoj posao.Deci nikakvo znanje ne prenose čak ni pola nastave ne održavaju a kad se žalimo direktoru samo te sasluša i nikom ništa čak ni opomena i dalje rade isto kao i što su radili a plate hoće veće.

Milena

pre 11 godina

Ovi štrajkovi prosvete u najavi su dogovoreni štrajkovi sa ministrom prosvete pre svega radi zamagljivanja stanja u prosveti,ogromnog broja viška zaposlenih,nerada,velikih propusta u radu u školama itd.Nadam se da je to svima jasno i da im je napad najbolja odbrana.Nema govora o platama ispod republičkog proseka jer to jednostavno nije tačno.Ja sam prosvetni radnik i od kolega koji su politički tj. partijski aktivni nikako ne mogu da radim opušteno jer sam uvek u strahu za svoj fond časova sa kojim oni nemaju problema jer imaju svoje partijske drugove u školskim upravama.Konkretno u školskoj upravi Niša mislim da je najgora situacija jer jedan od šefova ove uprave je čovek koji vedri i oblači po svakom pitanju u školama u Nišu.Mogu i ime da napišem jer svi znaju o kome je reč,svima je uteran strah u kosti za svoja radna mesta.Svaki nastavnik u Nišu će vam reći da je to zamenik načelnika ove uprave gospodin Dragan Gejo,koji je pre par godina zbog svojih "aktivnosti" ušao u istoriju kao jedini načelnik školske uprave koji je smenjen.U njegovom slučaju je najstrože kažnjen postavljanjem na mesto zamenika načelnika !!!

sava

pre 11 godina

Snezana zna koliko vremena provodi u skoli.Zasto i dokle neistina? Radite 4 do 5 sati (NE casova),raspust koliko traje? Vracate decu iz skole pisete da ste odrzavali casove.Jadna nasa deca pored vas jako skolovanih kadrova!

igor

pre 11 godina

Dosta vise sa pretnjama strajka pred pocetak svake skolske godine! Sram neka ih bude. Svi znamo da je drzava pred bankrotom i zamislite sad sve korisnike budzeta da krenu u strajk trazeci povecanje plata. O radnicima kod privatnika i u drzavnim firmama niko ne brine. Ljudi rade za 15 000 din, fakultetski obrazovani za malo vise. A vama je malo 40000? KO vam brani da date otkaz u svojoj skoli i zakucate na vrata privatnih firmi, pa cete videti kako cete biti manji od makovog zrna kad primite i upola te sume.

@laz

pre 11 godina

sram da Vas bude! Koliko sati u toku dana nastavnik ili profesor provede u skoli? Da Vam se uvede puno radno vreme od 8 sati dnevno i nek povecaju plate a radnicima u privredi poput Galenike,Merime,Zastave nek i ne daju platu.

ma...

pre 11 godina

@(Odisej, 22. avgust 2012 17:47)

ja RADIM u prosveti i nemoj lagati ljude ovde!!!
svi mi znamo koliko radimo!

raditi sa decom je nesto najbolje na svetu ali ne lazi da je tesko i naporno.
tj, ako ti je tesko da obuzdas klince ili prenosis ljudima znanje nabiflano onda ti ni nisi za taj posao. takvih u mojoj skoli ima podosta.

ajd reci ljudima ovde koliko si radio 2 meseca preko leta!

sramota je kako lazete i kukate!!!

cistac ulica

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

LOL

pre 11 godina

U Sloveniji smanjili primanja 50% zbog krize, a ovi traže povećanje plate. To samo ovde ima...

ODAKLE BRE DA VAM PODIGNU NIVO ZARADA? ODAKLE?

bla bla

pre 11 godina

Ma neka im povecaju plate 300%, ali kladim se da ce sledece godine opet strajkovati, jer ce im i to biti malo.
Kao sto vecina ovde kaze, deca sve neobrazovanija, a nastavnika, profesora sve vise i vise. Verovatno su i ti predavaci podjednako neobrazovani, jer zna se kako se zaposljava u prosveti...........nije bitno kakvo znanje ima i kakvav je pedagog, vec kakvu vezu obezbedi ili partijsku knjizicu.
Ako im je toliko lose, zasto ne daju otkaz i potraze bolje placeni posao,jer tako se radi u privatnom sektoru. Ne odgovara ti firma, losi uslovi rada......das otkaz i trazis dalje. U ovoj drzavi koja ima toliko nezaposlenih naslo bi se dovoljno kandidata koji bi radili i pod ovim uslovima. Zalosno je sto ovi paraziti od prosvetara znaju da mogu da koriste svoj monopolski polozaj pa svake godine izlaze sa novim zahtevima.
Jos i jubilarne nagrade?! Hej Boze ima li te negde.........zemlja u krizi, bankrot pred vratima, a gospoda traze jubilarne nagrade!!!!! Pitam se za sta, 90% njih nisu uradili nista korisno tokom svog radnog veka!!!!!
Sada mi slobodno lupajte negativne glasove, ali ovo je cinjenica! A ovi sto tvrde kako prosvetari rade odgovoran posao, vaspitavaju nasu decu.......neka batale prazne price, a mozda nisu ovde zavrsavali skolu pa ne znaju. Ovde su profesori na casovima prisutni samo fizicki, odrade svojih 45. minuta i trce kuci. Kada dobijete jedinicu pa odete na po neki privatni cas kod istih, tada su vrlo zainteresovani.Nije po zakonu,ali ko u Srbiji postuje zakon.

Mnrs

pre 11 godina

Jel moze ljudi jedno pitanje???? Kome uopste ovo komentarisanje bode oci? Da li neko od ovih "uzvisenih" i "milosrdnih" politicara(naravno mislim na sve - i ds i sns i srs i dss i ldp i da ne nabrajam dalje) cita ove komentare??? Tracimo energiju ljudi. Nego da mi cuvamo energiju za kuke i motike, tj govnave metle. A onda obzirom da pameti nemamo, da bar pristojno zivimo, objavimo rat Japancima i isti tren potpisemo kapitulaciju. To je obzirom na okolnosti okruzenje i cinjenice jedini spas ili n?

Mare

pre 11 godina

Opet ovi sto rade celu godinu i nemaju godisnji tri meseca! Sto se zaposljavaju preko stranaka ili cekaju da im mame i tate odu u penziju pa onda dodju na njihovo mesto!Takvima je mala plata?I ovi sto se javljaju da je tesko sa tinejdzerima raditi?e pameti,takvi trebaju nekog da uce?Takve i one gore navedene treba hitno otpustiti i zaposliti sa biro-a,kojima je prosek ne manji o osmice,jer su takvi nesto naucili i naucice nekoga necemu..
ovi sa jedva sesticama se i najvise javljaju i stavljaju minuse,ali doce i vase vreme tj nevreme ;-)

radojica

pre 11 godina

(Ne bulazni, 22. avgust 2012 22:41)

Da budem do kraja jasan. Sve koji su visak u prosveti, a ne one koji to nisu, predlazem da budu angazovani u poljoprivredi, jer tako nece dobijati nezaradjene plate, a onima koji ostanu sa punim fondom casova povecati plate. Ja kao sto vidite, a niste me najbolje razumeli, navijam za prosvetu. Ali pre toga viskove koji nemaju normu NA SELO!

profa

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (solarna olujica, 22. avgust 2012 16:03
Auuuu..Malo eura Ste uzeli nocas?Domaci kamion 20 a strani 30 eura..

dimitrije

pre 11 godina

Treba uvesti da svake godine deca polažu to što su ih prosvetari naučili i da imaju plate po učinku.Ja u mom mestu nisam zadovoljan sa znanjem prosvetnih radnika jer umesto decu da uče oni po ceo dan ispijaju kafe a kad se štrajkuje onda su prvi.

E tako

pre 11 godina

Uz svo postovanje,
Gospodo profesori posto ste svi veliki strucnjaci, ako vam nije dovoljna plata, lepo predjite da radite u privredi, sigurno cete zaraditi vise od tih vasig 40.000,00 ako imate srece, posto 95 posto preduzeca nema vece plate od 35.000,00, jer moraju platiti silne dazbine da isplate tih vasih 40000. Malo ce te imati manji odmor svega dve nedelje, ali ako dobro je to. Mnogi izgleda ovde neshvataju nasu situaciju, kazu borite se vi u privredi strajkujte i ostalo. Kada bi i mi strajkovali bojim se da vi nebiste imali PLATE ALOOOOO!!!!!!

draga Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.
(Ema, 22. avgust 2012 19:24)

Vecinu ovih komentara nisu napisali roditelji, kako ti kazes, praznoglave dece. Cak se vecina i slaze da vaspitanje dolazi iz kuce, porodice i za to niko ne krivi prosvetne radnike, ali ako govorimo o obrazovanju tu je vec druga stvar. Predavaci su ti koji treba da motivisu decu da citaju knjige, da uce, a oni to ne rade, jer nisu zainteresovani.
Ove komentare ostavljalju ljudi koji su ogorceni bahatoscu prosvetnih radnika. Oni koji came na birou rada, ili rade kod privatnika za minimalac bez ikakvih beneficija i normalnih uslova za rad, a imaju iste kvalifikacije kao i vecina ovih obrazovnih prosvetnih radnika.
Kada se otvori slobodno mesto u nekoj skoli, tu brze bolje uleti neki/neka rodjak/a direktora sa ekspresno zavrsenim sega mega fakultetom, a ko pita onog sto je zavrsio drzavni fakultet (jos gore ako je zavrsio u roku i sa visokim prosekom). Takvih je biro pun, ali njih niko nikada ne pozove, jer rodjaka uvek ima.
E takvi ovde ostavljaju komentare draga Ema

cistac ulicaa

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

Jasmina Anđela

pre 11 godina

Klasika ! Školska godina u Srbiji kao nigde u svetu počinje štrajkom,ovog puta u malo osmišljenijoj varijanti navodno zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti i radu Ministarstva sa kojim su prethodno sklopili dil !Naravno,svi znamo da se iza ovoga krije želja- zahtev za nezasluženim povećanjem plata i strahom,kao i kod svih nas od gubitka posla !
Pošto od Ministarstva prosvete ovakvog kakvo je ne možemo očekivati uspešne reforme u prosveti po logici bi inicijatori trebali da budu sindikati .Ipak,njih po toj istoj logici interesuju samo plate.Tako dolazimo do čarobnog kruga u kome nas vrte godinama jedni te isti ljudi koji gledaju samo svoj interes.Cenu toga plaćamo mi roditelji i naravno naša deca, buduća pokolenja koja su iz godine u godinu sve NEobrazovanija !I nije tačno da im je plata ispod republičkog proseka,ona je mnogo veća,domarima i tetkicama jeste ispod proseka.Da li je kvalitet njihove nastave takav da zaslužuje veću platu je tek posebna tema.Takođe mislim da su ovi štrajkovi tek mala kamuflaža za ogroman nerad i razne prljavštine u prosveti kojih smo bili svesni prethodnih meseci i godina i koje su mediji i delom pratili i objavljivali.Osim slučaja u Nišu kada se učenik ubio zbog nasilja u školi i propusta škole da mu pomogne nismo do sada čuli da je neki direktor,nastavnik i sl.osuđen za neke druge propuste,nerad a o korupciji i mitu da ne govorimo ili nam hoće reći da ga u prosveti nema !?

Milan

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ugrozenijih kategorija gradjana od prosvetnih radnika i zaista je nekoretno da se uoci pocetka nove skoslke godine vrse ucene ovakvog tipa. Oni traze vece plate i isplatu jubilarnih nagrada. Situacija je jako teska i plate mnogih zaposlenih su nize od realno zasluzenih, ali prosvetari bar imaju pristojne i redovne plate, za razliku od velikog broja ljudi koji su nezaposleni i ko zna kada ce se zaposliti. Ima dosta nas nezaposlenih, a fakultetski obrazovanih, koji bi smo bili presrecni da imamo radna mesta i sa tolikim platama.

ivan

pre 11 godina

Koliko rade odlicnu platu primaju. Niko ih ne kontrolise. Celog leta vecina skola je zatvoreno sto nije u saglasnosti sa radnim obavezama propisanim zakonom. Rad im niko ne meri niti kvalitativno i kvantitativno (jer ne znaju u drzavi kako). Imaju veliku neusaglasenost obrazovnih profila sa potrebam privrede (bacaju pare poreskih obveznika).Vecina profesora nema dan proveden u privredi a predaju u srednje strucnim skolam (nebuloza). Ma vecina ne radi ama bas nista, cak i ona koji rade drzava ih u svom sistemu ne prepoznaj... Redukujte broj zaposlenih u prosveti.

đak

pre 11 godina

MA...profesore, ulitelju...ti što učiš pismenosti a potpuno si nepismen,
Vidi se iz pera tvoga da veze nemaš...osim "one" veze. Zašto bi te inače držali takvog u školi?
Deder, udostoji nas, sagni glavu i ćuti, tragikomičnan si.

Ne bulazni

pre 11 godina

Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.
(Radojica, 22. avgust 2012 22:06)

Ti si, mukice, nesto ruzno sanjao!? Prosvetu u poljoprivredu, a tvog Miku sa "prosvetnim" fakultetom u uspesne biznismene? Ili je i Mika poceo u poljoprivredi!?

solarna olujica

pre 11 godina

???? zasto mislis da ce ga zameniti neko losiji...ja koliko znam ima jos dobrih ljudi...koji bi posteno i valjano da zarade tu vasu "malu platu" zasto bi neko ...bilo ko osim Vas bio losiji ??? sta ste vi ??? ne zamenljivi ??? ne mogu da verujem...hahaha pa strasno...sory na smetnji, ne zelim vise da se ponizavam i spustam na prosvetarske grane ;) odoh da platim pice onim likovima sto ciste ulice...znate mukice moje...na ulici je sad preko 40 stepeni a oni rade...nije im tesko kao vama, pod klimom, na kompovima... pa stvarno ne znam kako izdrzavate ...cccc

Natasa

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!!

miroljub

pre 11 godina

Svima je poznato da u skolstvu ima velikih viskova zaposlenih (oko 2000) a za tu cinjenicu prosvetari nisu krivi. Kriva je politika drzave koja je najveci krivac za belu kugu i manjak dece u skolama. Jedino racionalno resenje je da drzava otpusti taj visak prosvetara i ponudi im mogucnost da pokrenu neki privatan biznis. To bi manje kostalo od produzavanja ove agonije i stvorilo bi realan izvor za povecanje plata profesorima koji imaju pun fond casova. Ovako ispada da profesori sa punim fondom traze povecanje plata i za sebe i za tih 2000 koji su realan visak. Pretpostavljam da ce resenje ici u tom pravcu, a ne u zabijanju glave u pesak pred realnim problemom, a to je manjak dece koja idu u skolu.

Ljubica

pre 11 godina

Nije uspeh srpskog obrazovnog sistema to sto svake godine sa svetskih takmicenja iz matematike, fizike i drugih prirodnih nauka, ucenici Matematicke gimnazije donose zlatnje i srebrne medalje. To je licni uspeh tih darovitih djaka koji treba da dobijaju mnogo vece stipendije (zasto ne i u rangu profesorskih plata), ne bi li time drzava pokazala da istinski misli o buducnosti ove jadne zemlje. Uspeh naseg obrazovnog sistema bio bi, naime, podizanje opsteg nivoa obrazovanja mlade tj. skolske populacije, bez obzira da li ce kasnije ti mladici i devojke ici na fakultet ili ne. Svedoci smo, naprotiv, da je obrazovanost i pismenost nase nacije jako niska po relevantnim medjunarodnim standardima. Cija je to krivica? Jesu li za to krivi lekari, ili policajci ili mozda ipak prosvetni radnici?

Renato Aranda

pre 11 godina

Gospodo prosvetari, pokušajte da se setite koliko ste generacija obrazovno osakatili vašim štrajkovima između dva raspusta? I nije vas sramota. Poznata vam je i činjenica koje su to intelektualne gromade poslednjih nekoliko decenija upisivale i završavale pedagoške, učiteljske i ine škole i fakultete osnovane u gotovo svakom ćošku ove naše jadne zemlje. Pogledajte oko sebe i one kolege koje ispunjaveju uslove za odlazak u penziju, ali i dalje rade. Teško im je? Pokrijte se po ušima i počnite da radite svoj posao.

Alan Ford

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!! (Natasa, 22. avgust 2012 19:00) Da ne mislis da je ipak cudan taj eksponencijalni rast i da bi to znacilo da su svi profesori u jednom trenutku poceli da predaju na spanskom (ne spanski jezik!) i postali krivci za takvu situaciju? Znaci, odjednom se pojavila garnitura iz koje niko nista ne zna da objasni!? Glupost. Deca ne uce nista i zasticena su na svakom koraku. Pretvorena u parazite, neka se pod okriljem zakona ne pojavljuju ni na redovnim, a kamoli na dopunskoj nastavi. Tada mi dolaze trojke i cetvorke kojima ponesto nije jasno, a kecevi i dvojke prosipaju pricu koju roditelji prihvataju k'o bebe juvitanu, o losem objasnjavanju i ne drzanju dopunske nastave. Kada sam pitao direktora da pojedince snimim pa pokazem tatama i mamama, rekao je "taman posla,tuzice te"! Pa kako da ti dokazem, sram te bilo neznalico i upropastitelju sopstvenog deteta, da sam u pravu?

solarna olujica

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!

Dokle bre vise

pre 11 godina

Profesori sigurno rade jedan odgovoran posao.Ali mene interesuje nesto drugo.kako to da pred pocetak svake skolske godine ista prica.Povecanje plata ili strajk. Ne traze oni povecanje za 3-4%. Vec krenu od 20% pa se nadju na 15%.I uvek isti rukovodioci sindikata. Kao estradne zvezde se pojavljuju na raznim medijima.prosvetni radnici su budzetski korisnici.Oni kao da su odlucili da im jeplata 500 evra i koliko god dinar padne toliko povecanje traze. Kome da se zale penzioneri koji su takodje budzetski korisnici. Ovde ce se javljati iz prosvete ipricati njihovu "tuznu" pricu. Ali profesori ne rade sedmo casovno radno vreme.Profesori imaju zimski raspust tri nedelje.Pa raspuste bozicnne , uskrsnje i letnji od blizu dva meseca (ko ima toliki raspust).I na kraju kada dodju ekskurzije placene dnevnice. Sada ce opet neko reci "ajde ti odgovaraj za 35 djaka" Koliko mi je poznato niko se nije odrekao ekskurzije. Prosvetari ne shvataju u kojoj drzavi zivimo. Da nema para. Da se razgovara o smanjenju penzija (kud ce bre vise) i dali ce ih upste biti.I nikada se ne bune univerzitetski profesori. Vecito jedni te istu. Osnovna i srednja skola. Dokle bre???

Radojica

pre 11 godina

Predlazem da se viskovi zaposlenih (kako profesora tako i administracije) u prosveti otpuste i da im se svima ponudi rad u poljoprivredi (na stotine sela je pusto, mnogi mogu tako i stambeno pitanje da rese). Garantujem vam da bi od toga visestruku korist imali i ti profesori i drzava i da bi cak imali i vece plate kao poljoprivredni proizvodjaci nego da su ostali u propalom skolstvu. Lepo je zavrsiti knjizevnost, istoriju, matematiku, hemiju i to je lepo znati, makar se ne bavili u zivotu tim profesijama. Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.

Zarko care ne daj pare

pre 11 godina

@sale

Decko,pises tek da bi napisao nesto jos i lupis.Kazes profesor fakulteta (VII stepen) 40.000 dinara. Prvo da bi bio profesor fakulteta nije dovoljan VI stepen strucne spreme vec doktorat. A to je nesto vise od VII stepena. Drugo nije tacno da imaju 40.000 dinara.Imam u kuci jednog profesora univerziteta. Profesor medicine i lekar prima platu i kao univerzitetski profesor i kao lekar od ministarstva zdravlja
Ali cudno je da se nikada profesori univerziteta ne zale na plate. Koji mnogo vise rade i ulazu u sebe od nastavnika srednje ili osnovne skole.Ceo radni vek moraju da budu u toku novih tendencija. Da se i dalje bave naucnim radom. Da pisu publikacije.Da ih objavljuju po medjunarodnim casopisima i kongresima
Ovaj Pavlovic , upamtio sam ga po bradi se bori za "prava" vise od 15 godina.Ne predaje nigde.Sedi u sindikatu i prima lovu.
Da se zaposlis u prosveti nema sansi. Cerka mi je zavrsila fakultet filoloski . Cetiri godine trazi posao. Ponudili su joj u nekoj skoli u okolini Blaca.E nije nego. Ona iz Beograda da ide tamo a onaj odande vec radi u Beogradu
Sramota da svake godine pred pocetak skolske godine ista prica. I da im daju i 100 hiljada dinara platu prica bi bila ista.Treba da se ide na zimski i letnji godisnji odmor. Tezak i naporan rad. Da se za svaku sezonu obnovi garderoba

Snezana

pre 11 godina

@Nadobudni srednji sloju , hvala na brizi o mojoj pismenosti..Samo mi je malo truckalo prevozno sredstvo.Ali vazno je da vas profesor dobro naucio.

milovan

pre 11 godina

Pustate decu kuci da zajedno gledate Pink i razne "rijaliti shou" programe, da se tu edukuju i uce na prostackim izrazima i ponasanju do kasno uvece, pravdate im casove jer su uvece morali da ostanu do kasno da iste te programe gledaju pa nisu mogli da porane, pa onda pljujete po prosveti zbog njihovog vaspitanja i kulture. Skola je postala samo obrazovna ustanova upravo zbog toga i prava djaka. A roditelji koji gledaju Pink i sou programe verovatno su neki neobrazovani ako pustaju da im to i deca gledaju. A u skolu dolaze samo da se zale na ocenu, jer kako oni kazu "znaju bolje i od nastavnika".

environmentalist

pre 11 godina

Plate se mogu povecati samo ukoliko se izvrsi racionalizacija zaposlenih to jest da se otpusti deo nastavnog i deo administrativnog osoblja i na kontu toga da se podignu zarade. Ovde je medjutim pitanje po kom kriterijumu bi se otpustali ljudi, verovatno partijskom posto zivimo u Srbijici. Druga varijanta je da ostane status quo s obzirom da je privreda u katastrofi i ne bi podnela povecanje poreza kako bi se povecale plate budzetskim korisnicima. Treca varijanta je da se saceka taj 3 septembar i ako dodje do vecih strajkova da se svi ti ljudi otpuste i na njihova mesta zaposle ljudi sa biroa kojih na zalost ima sasvim dovoljno. Ja sam za prvu varijantu, ali iz iskustva znam da ce se gospoda iz vlade odluciti za cetvrtu varijantu a to je i dalje upropascavanje privrede da bi ocuvali 'socijalni mir' iako ce nas to uskoro dovesti do potpune propasti...

lupetas

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!
(sale, 22. avgust 2012 08:14)

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate.

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 19:19)

Pa, dragi kolega, i ja radim u školi i znam kakav je to posao. Odmah ovde mogu da se zakunem da još nisam čula nekog prosvetnog radnika da je izgovorio ovo što ste Vi izgovorili.
Vaše reči su smejurija. Tvrdim da niste pošteno održali ni jedan čas sa takvim načinom rada. Nažalost, ima i takvih u školama. I, sve mi se čini da upravo takvi navlače gnev ove naše nacije. Slažem se da ima neodgovornih, ali je to sigurno isti procenat kao i kod lekara, policajaca, sudija...
A ti, poštovani gnevni narode, pronađi prave krivce za svoje bedno stanje, nemoj da okrivljuješ prosvetne radnike koji zajedno sa ostalima nose teret ove naše bede.
P.S. Pitanje za ostale: šta mislite, ako nam uvedu osmočasovno radno vreme, da li treba i da nam obezbede biblioteke, kompjutere, radne stolove? Svi mi od svoje plate kupujemo neophodne knjige, radimo na svojim kompjuterima, štampamo na svojim štampačima, kod svoje kuće. E, kad mi obezbede sve to (neophodno kao profesoru srpskog jezika i književnosti), ostaću ja u školi 8 sati. Živeli.

Alan Ford

pre 11 godina

@(radojica, 22. avgust 2012 23:13) Slazem se. Samo da to bude svuda,(mislim na viskove). Kada su dolazili iz MMF-a pominjali su viskove u drzavnoj upravi,opstinama,javnim preduzecima...Gde su ti "beli medvedi"? Najlakse je opicis po prosveti, narod i inace smatra da ne rade nista. Cista psihologija! Jos jednom,ja necu strajkovati, zadovoljan sam platom a imam i punih pet odeljenja. Niko nije strajkovao ni kada sam iz svog dzepa davao mesecno 12000 za put Kg-Ar, zbog odluke gradonacelnika Arandjelovca. Sada ce platiti(mozda i neko drugi) 110000 za dug i 30000 za kamatu. E tako se vodi grad!

Radojica

pre 11 godina

Neki ovde izgovor za neznanje, povrsnost, nekulturu i sve drugo osim znanja i lepih manira, nalaze u emisijama koje ucenici gledaju na Pinku (valjda misle na Grand paradu i one glupe rijalitije tipa Farma i sl.). I opet dakle odgovornost indirektno svaljuju na roditelje. Prosvetari budite i vi malo samokriticni. Naime, mnogo je profesora koji u 21. veku jos uvek od dece traze nebitne detalje, zanemarujuci sustinu, koji samim tim ne podsticu ucenike na kriticko razmisljanje, nego se sve svodi na gomilu faktografije koju deca 21. veka mogu da nadju kad god pozele na Vikipediji i slicnim sajtovima na netu. Problem je u tome sto i profesori od kojih mnogi i dan danas umesto da predaju kroz pricu i dijalog sa ucenicima, monotono diktiraju pa traze od odece da to u identicnoj formi reprodukuju. To je zato sto takvi profesori, a nije ih malo, ni sami ne znaju sta je bitno, a sta ne u gradivu koje predaju (naravno casti izuzecima). I jos nesto, dragi moji profesori. Los nastavnik moze da upropasti prosecno pametnu i nadarenu decu (a takve je dece u svakom drustvu najvise) tako sto im nece razviti sklonosti ka kritickom razmisljanju, a to mora biti najveci imperativ skolstva u 21. veku. A sto se tice onih najboljih ucenika, najtalentovanijih, njih ni najgori profesor ne moze pokvariti.

Vanja

pre 11 godina

Dokle ce drzava titrati i povladjivati radnicima u javnom sektoru a narocito onima u prosveti. Pa sta hoce prosvetari imaju solidna primanja kada se uporede sa platama u privanom sektoru, rade 40 sati nedeljno (kod vecine privatnika se radi 6 dana u nedelji po 7 ili 8 sati)tj imaju samo jedan dan slobodno za razliku od prosvetara koji imaju slobodne vikende. Da ne pricamo o duzini godisnjih odmora ( oni silni letnji, zimski, prolecni raspusti, drzavni praznici, eskurizije ,izleti kada se opet nista ne radi samo se vode placeno ucenici) koliko su godisnji odmori kod privatnika i kod vecine se radi cak i u vreme drzavnih praznika .

Albert

pre 11 godina

Dragi prosvetari svuda u svetu je ekonomska kriza ,a pogotovu kod nas u Srbiji.Doslo je vreme da je malo i vi okusite bez obzira sto zivite u neku drugu dimenziju ,a ne u Srbiju.

no name

pre 11 godina

Obzirom na to sa kolikim znanjem i sa kakvim ponašanjem deca završe školu, ova plata je mnogo, mnogo veća od zaslužene. I zamolio bih nadležne da izvrše proveru putnih troškova. 80% prosvetnih radnika uzima novac na ime putnih troškova, mislim da je to malo previše.

Prodavac

pre 11 godina

Sada treba da zalimo one u prosveti sa IV stepnom koji rade za platu od 20 tak hiljada dinara. Sta da kazu oni sa IV,VI i VII stepenom koji rade kao prodavci,operateri... kod privatnika (jer nisu imali veze da se preko konursa zaposle u skolama) za slicne iznose plate a rade mnogo vise od onih u prosveti po 6 dana u nedelji 7,8 sati dnevno i sa mnogo manjom duzinom godisnjeg odmora. Privatnici nisu tako dasni kao oni u drzavno sektoru kada su u pitanju plate, duzina odomora, regresi,nagrade...

ivana

pre 11 godina

Eh,drage moje kolege, sa zadovoljstvom bih se sa Vama menjala i uživala što primam i tih 40ak hiljada dinara,jer je svakako i to bolje nego raditi sa završenim fakultetom kod Kineza za 12000!!! Ja, kao profesor razredne nastave,u svojoj struci za godinu i po dana, radila sam svega 2 meseca, jer nemam veze, niti rođaka koji bi mi pomogao da se zaposlim... Stoga,apelujem na ministra da razmotri činjenicu da ima dosta nas,koji bi rado zamenili svoje kolege i primali platu u isom iznosu!! Čekam taj dan!!!

danes

pre 11 godina

svake godine njima nešto fali... ustaljena njihova procedura! preterivanju njihovom nikad dosta... 6 meseci rade, 6 ne rade, deca nam sve gluplja zbog njih, uzimaju poklone, dovijaju se ns razne načine, non stop neki izleti u zemlji i van zemlje i sad opet povećanje plate...
NE KAŽE SE BEZ POTREBE KO RADI U PROSVETI PALA MU KAŠIKA U MED!

Stedisa budzeta

pre 11 godina

Ministarstvo prosvete bi trebalo ovo da poruci prosvetarim moze povecanje plata narocito onima sa IV i nizim stepenima strucne spreme koji stvarno imaju male plate , ali pod uslovom da prosvetari onda prihvate da se odmah otpuste viskovi zaposlenih u obrazovanju. Pa ne mozemo da delimo vece plate sa viskom zaposlenih , jer ce i te vece plate da dobiju oni viskovi koji nisu potrebni trenutno skolstvu Srbije. A ako se ne sloze i krenu u strajk treba svim stajkacima da se smanje plate ili jos bolje da se otpuste. Pa mnogi nezaposleni koji su na birou rada bi radili za platu od 20 tak hiljada za poslove za IV stepenom i za platu od 40 tak hilajda dinara koliko imaju nastavninic,ucitelji,profesori.

istina i sramota

pre 11 godina

Kako vas nije sramota da trazite vece plate kad i ovo sto primate za (ne)rad je MNOGO. Pogledajte kako i kad primaju plate na pr. radnici 14 Oktobra koji uzgred receno provode na radnom mestu 8 sati a vi koliko radite i tvdim da ste najveca farika skarta.Stidite se

veroljub

pre 11 godina

Plate u prosveti treba smanjiti i to linearno na svim nivoima, posto nam deca nikad nisu bila nepismenija, neobrazovanija i nekulturnija. Dakle, rezultati rada nikakvi (ovde ne mislim na male genijalce iz Matematicke gimnazije koje ni najgori profesori ne bi mogli da pokvare posto sami uspevaju da savladaju i gradivo za fakultet). Nivo studenata na fakultetima je sve nizi, a za to su direktno odgovorni uglavnom nestrucni profesori u prethodnim ciklusima obrazovanja (cast izuzecima). Profesori ionako na poslu provedu troduplo manje vremena nego inzenjeri po privatnim firmama od kojih mnogi ne primaju vise nego prosvetari, imaju ogroman raspust i zimski i letnji, niko nema veci godisnji odmor. I sta hoce vise? Vece plate? Za sta? Vecina njih posle zavrsenog fakulteta nije ni jednu knjigu procitala, a kamoli pozelela da se usavrsava u struci (ne mislim na farsu sa seminarima za nastavnike i profesore gde mozete da odspavate ceo seminar i posle dobijete uverenje da ste ga pohadjali i bodove). Dakle, svi argumenti idu u prilog smanjivanja, plata u prosveti i to na svim nivoima, od osnovne skole do univerziteta.

Jasmina

pre 11 godina

E vas sam cekala da se javite,ljudi sa najduzim godisnjim odmorom,zimski,prolecnji,uskrsnji a cesce puta I strajkackim raspustom ,plate tricavih 50.000 I vise …jel treba jos da nabrajam kako ste u nepovoljnom polozaju u odnosu na ostale zaposlene ljude ??

ma...

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara. tu ima vise posla nego sto se placa ali sve u svemu moja procena je da profesor sa 100 posto radne norme i razrednim staresinstvom dobija otprilike
47 hiljada dinara za oko 8 ipo do 9 meseci godisnje rada po otprilike 4-5 sati dnevno.
nikakva posebna diploma nije potrebna, obicna fakultetska, kao i moj otac koji radi u naftagasu za 50 hiljada 9 sati dnevno sa 2 nedelje godisnjeg odmora.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.

igor

pre 11 godina

Dosta vise sa pretnjama strajka pred pocetak svake skolske godine! Sram neka ih bude. Svi znamo da je drzava pred bankrotom i zamislite sad sve korisnike budzeta da krenu u strajk trazeci povecanje plata. O radnicima kod privatnika i u drzavnim firmama niko ne brine. Ljudi rade za 15 000 din, fakultetski obrazovani za malo vise. A vama je malo 40000? KO vam brani da date otkaz u svojoj skoli i zakucate na vrata privatnih firmi, pa cete videti kako cete biti manji od makovog zrna kad primite i upola te sume.

sale

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!

radim kod privatnika

pre 11 godina

Nije fer to što prosvetari svake godine ucenjuju i prete štrajkovima. I ja sam završila fakultet, ali radim kod privatnika i smanjena je plata svima u firmi zbog "trenutne krize". O sindikatu možemo samo da sanjamo, a ako bi se bilo ko pobunio, dobio bi instant otkaz. Naravno niko se ne buni jer smo svi srećni što uopšte imamo posao danas u Srbiji... Sa druge strane prosvetari daju sebi za pravo da svake godine traže povećanje, štrajkuju i na kraju dobiju to što traže jer drže našu decu kao taoce, nije fer!

buha

pre 11 godina

prosvetarima vece plate obavezno.
samo, jos jedan uslov!!!
da provedu 8 radnih sati svaki dan u skoli kao sto je predvidjeno, i da imaju 3 nedelje godisnjeg odmora a ne 3 i po meseca!!!
lencuge obicne! sram vas bilo! bio sam u 7 skola do sad i video koliko se i kako radi.
Sto lazete! radite 3 puta manje nego bilo koji posteni radnik!

giologyiocall

pre 11 godina

Jao kada cujem ove sto kukaju kod privatnika... Ljudi,organizujte se kao prosvetni radnici,gurajte i trazite svoje interese.Zasto vi niste prosvetni radnici?,zato sto treba zavrsiti fakultet,a ne samo piti pivo i slusati Cecu. Sada vam je i djavo kriv,samo ne vi. Uostalom,kada moze poslanik da ima 200000+,mogu i prosvetari da traze svoj interes. A vi resavajte svoje probleme sa vasim gazdama,a prosvetu prepustite strucnim licima.... Na kraju krajeva,samo mozete da ih mrzite. A oni vas nikada nisu napadali koliko i sta radite.

bla bla

pre 11 godina

Ma neka im povecaju plate 300%, ali kladim se da ce sledece godine opet strajkovati, jer ce im i to biti malo.
Kao sto vecina ovde kaze, deca sve neobrazovanija, a nastavnika, profesora sve vise i vise. Verovatno su i ti predavaci podjednako neobrazovani, jer zna se kako se zaposljava u prosveti...........nije bitno kakvo znanje ima i kakvav je pedagog, vec kakvu vezu obezbedi ili partijsku knjizicu.
Ako im je toliko lose, zasto ne daju otkaz i potraze bolje placeni posao,jer tako se radi u privatnom sektoru. Ne odgovara ti firma, losi uslovi rada......das otkaz i trazis dalje. U ovoj drzavi koja ima toliko nezaposlenih naslo bi se dovoljno kandidata koji bi radili i pod ovim uslovima. Zalosno je sto ovi paraziti od prosvetara znaju da mogu da koriste svoj monopolski polozaj pa svake godine izlaze sa novim zahtevima.
Jos i jubilarne nagrade?! Hej Boze ima li te negde.........zemlja u krizi, bankrot pred vratima, a gospoda traze jubilarne nagrade!!!!! Pitam se za sta, 90% njih nisu uradili nista korisno tokom svog radnog veka!!!!!
Sada mi slobodno lupajte negativne glasove, ali ovo je cinjenica! A ovi sto tvrde kako prosvetari rade odgovoran posao, vaspitavaju nasu decu.......neka batale prazne price, a mozda nisu ovde zavrsavali skolu pa ne znaju. Ovde su profesori na casovima prisutni samo fizicki, odrade svojih 45. minuta i trce kuci. Kada dobijete jedinicu pa odete na po neki privatni cas kod istih, tada su vrlo zainteresovani.Nije po zakonu,ali ko u Srbiji postuje zakon.

milena

pre 11 godina

kakvi pregovori,kakav strajk?Dokle vise?* prosvetnih radnika na jednog djaka.A deca sve vise nepismena i nekulturna.Ovako nesto nema ni u jednoj zemlji.Kad sam ja bila djak isli smo u skolu i subotom,a u odelenju nas je bilo 33 troje.U skolu smo isli u dve smene,ali mi smo nesto i naucili,danas nesto i postigli.Sta vi zapravo hocete,da se ja pitam,prvo bi smenila ministra,odpustila 30% radnika,20 % penzjonisala i zaposlila mladi kadar,valjda bi bili bolji rezultati.

sonic

pre 11 godina

Ako im povecaju plate ocekujte povecanje kojekakvih taksi kao i uvodjenje novih.Svake godine ista prica.
Predlazem da se uvede zakon da prosvetari mogu da strajkuju samo jula meseca kada nema skolskih obaveza.Ubedjen sam da bi svaki strajk propao .

LOL

pre 11 godina

U Sloveniji smanjili primanja 50% zbog krize, a ovi traže povećanje plate. To samo ovde ima...

ODAKLE BRE DA VAM PODIGNU NIVO ZARADA? ODAKLE?

sava

pre 11 godina

Snezana zna koliko vremena provodi u skoli.Zasto i dokle neistina? Radite 4 do 5 sati (NE casova),raspust koliko traje? Vracate decu iz skole pisete da ste odrzavali casove.Jadna nasa deca pored vas jako skolovanih kadrova!

radza

pre 11 godina

Dragi profesori vi ste ogledalo obrazovanja danasnjih generacija.Bogami deca su nam mnoooogo neobrazovana.Ja bi vam jos i smanjio platu. Da se razumemo ne govorim o vaspitanju dece,za to je kriv ili ne svaki roditelj ponaosob za svoje dete,a za neobrazovanje ste krivi vi svi zajedno.

@laz

pre 11 godina

sram da Vas bude! Koliko sati u toku dana nastavnik ili profesor provede u skoli? Da Vam se uvede puno radno vreme od 8 sati dnevno i nek povecaju plate a radnicima u privredi poput Galenike,Merime,Zastave nek i ne daju platu.

MRGUD

pre 11 godina

Zaista,kao coveka i profesora me je sramota od pojedinih komentara.Ko ste Vi gospodo toliko puni mrznje i ozlojedjenosti.Radio sam u 7 skola do sada.Retke su kolege koje svoj posao lose rade.Postoje razlicite inspekcije koje takve slucajeve resavaju vrlo brzo.Prijavite ih.Ali da plata od 40000 din.je puno za posao koji radimo......pa onda zaista treba da zavrsavamo policijske kurseve ili da radimo u javno komunalnim preduzecima.Oni bar dobijaju nadoknadu za sramotu.Mene je od Vas sramota.

Nemanja

pre 11 godina

Ako njima plata ne odgovara neka im daju otkaz, ja cu rado doci na njihovo mesto obzirom na to da sam profesor fizickog, a radim kao portir u banci za 20000din...

solarna olujica

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!

Prevareni Profesor

pre 11 godina

Ne volim ove „predstavnike” što pregovaraju u moje ime. Povećanje od 1% je 400 dinara!? Štrajkovao sam prošli put kada je štrajkovala cela Srbija i na kraju je ispalo da štrajkujemo zbog glupih jubilarnih nagrada? Ako hoćete da pomognete prosveti za početak prestanite da profesore zovete prosvetari jer zvuči kao djubretari.
Poenta nezadovoljstva profesora je u tome što visokoobrazovani ljudi imaju manju zaradu od ljudskog minimuma. Hajde da razmišljamo o novcu. Ja kao visokoobrazovani stručnjak mogu da dam otkaz i radim sa srednjom školom bolje plaćen posao (a to je skoro svaki) a da li i srednjoškolac može da radi moj posao? U ovoj „Grand - Kurir” zemlji verovatno i može. Profesori nisu bespotreban trošak.

solarna olujica

pre 11 godina

extra ...kome se ne svidja knjizicu u ruke i metla...koliko znam na biro-u za zaposljavanje ima koliko hoces ljudi,strucnih...obrazovanih... koji bi rado mesecno da zarade oko 50000 kolika je prosecna plata sadasnjih nezadovoljnih prosvetara...jbt ko' da im Tesla tata pa im uvek svega malo...a realno, velika vecina je k**** od predavaca i pedagoga...naravno...cast izuzecima...

E tako

pre 11 godina

Uz svo postovanje,
Gospodo profesori posto ste svi veliki strucnjaci, ako vam nije dovoljna plata, lepo predjite da radite u privredi, sigurno cete zaraditi vise od tih vasig 40.000,00 ako imate srece, posto 95 posto preduzeca nema vece plate od 35.000,00, jer moraju platiti silne dazbine da isplate tih vasih 40000. Malo ce te imati manji odmor svega dve nedelje, ali ako dobro je to. Mnogi izgleda ovde neshvataju nasu situaciju, kazu borite se vi u privredi strajkujte i ostalo. Kada bi i mi strajkovali bojim se da vi nebiste imali PLATE ALOOOOO!!!!!!

Aleksandar

pre 11 godina

Jadnici. Bore se za vece plate kada su im plate najmanji problem. Sto se ne bore za bolji status u drustvu i skolstvu, povracaj ugleda i dostojanstva profesije, autoriteta nad ucenicima i njihovim neupucenim roditeljima? Da i ne pricam o beloj kugi koja je poharala i najpopularnije skole u gradovima i tehnoloskim viskovima. Ima mnogo vaznijih stvari i vecih problema nego sto je 40 000 dinara za 40 sati mesecnog rada ( a svi znamo da je u stvarnosti to daleko manje sati), jer ljudi rade i za mnogo manje. I odakle misle da dobiju te pare? Zar nije mnogo lepse raditi posao u kome mozes da uzivas za nesto manje para nego dozivljavati sikaniranje, pretnje i uvrede za par hiljada dinara vise?

Renato Aranda

pre 11 godina

Gospodo prosvetari, pokušajte da se setite koliko ste generacija obrazovno osakatili vašim štrajkovima između dva raspusta? I nije vas sramota. Poznata vam je i činjenica koje su to intelektualne gromade poslednjih nekoliko decenija upisivale i završavale pedagoške, učiteljske i ine škole i fakultete osnovane u gotovo svakom ćošku ove naše jadne zemlje. Pogledajte oko sebe i one kolege koje ispunjaveju uslove za odlazak u penziju, ali i dalje rade. Teško im je? Pokrijte se po ušima i počnite da radite svoj posao.

zaposlen u kulturi

pre 11 godina

bilo bi lepo da se i ministarstvo kulture pozabavi zaposlenima u muzejima, zavodima.... plata radnika sa sss je jedva 27.000 dinara!!! hajde platite racune od tih para!

Natasa

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!!

ivan

pre 11 godina

Koliko rade odlicnu platu primaju. Niko ih ne kontrolise. Celog leta vecina skola je zatvoreno sto nije u saglasnosti sa radnim obavezama propisanim zakonom. Rad im niko ne meri niti kvalitativno i kvantitativno (jer ne znaju u drzavi kako). Imaju veliku neusaglasenost obrazovnih profila sa potrebam privrede (bacaju pare poreskih obveznika).Vecina profesora nema dan proveden u privredi a predaju u srednje strucnim skolam (nebuloza). Ma vecina ne radi ama bas nista, cak i ona koji rade drzava ih u svom sistemu ne prepoznaj... Redukujte broj zaposlenih u prosveti.

solarna olujica

pre 11 godina

???? zasto mislis da ce ga zameniti neko losiji...ja koliko znam ima jos dobrih ljudi...koji bi posteno i valjano da zarade tu vasu "malu platu" zasto bi neko ...bilo ko osim Vas bio losiji ??? sta ste vi ??? ne zamenljivi ??? ne mogu da verujem...hahaha pa strasno...sory na smetnji, ne zelim vise da se ponizavam i spustam na prosvetarske grane ;) odoh da platim pice onim likovima sto ciste ulice...znate mukice moje...na ulici je sad preko 40 stepeni a oni rade...nije im tesko kao vama, pod klimom, na kompovima... pa stvarno ne znam kako izdrzavate ...cccc

Ljubica

pre 11 godina

Nije uspeh srpskog obrazovnog sistema to sto svake godine sa svetskih takmicenja iz matematike, fizike i drugih prirodnih nauka, ucenici Matematicke gimnazije donose zlatnje i srebrne medalje. To je licni uspeh tih darovitih djaka koji treba da dobijaju mnogo vece stipendije (zasto ne i u rangu profesorskih plata), ne bi li time drzava pokazala da istinski misli o buducnosti ove jadne zemlje. Uspeh naseg obrazovnog sistema bio bi, naime, podizanje opsteg nivoa obrazovanja mlade tj. skolske populacije, bez obzira da li ce kasnije ti mladici i devojke ici na fakultet ili ne. Svedoci smo, naprotiv, da je obrazovanost i pismenost nase nacije jako niska po relevantnim medjunarodnim standardima. Cija je to krivica? Jesu li za to krivi lekari, ili policajci ili mozda ipak prosvetni radnici?

Ivan M.

pre 11 godina

Siguran posao, redovna plata, zimski raspust, letnji raspust, prolećni raspust, pa šta još hoćete? A i gnjavite ministra sad kad treba da otvori roštiljadu u Leskovcu!

veterinarBG

pre 11 godina

Plate prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim skolama jesu male,ali mali su im i rezultati.Spadamo u najneobrazovanije,nepismene narode,a nekad smo po opstem obrazovanju bili u vrhu.Tu je Ministarstvo prosvete najveci krivac.Profesore ponizavaju i drzava,i roditelji i deca,a da nemaju nikakva prava da to zaustave.Svako se "istresa" na njima.TO JE ONO STO MORAJU DA PROMENE.ODNOS. Kad krenu sa platama,a rade 6 sati dnevno,plus svi praznici,pa dva raspusta...svakom ko radi 6 dana u nedelji po 8 sati,bez praznika,sa 10 dana odmora godisnje-dize se kosa na glavi,i normalno je da iritira.Izborite se da nam deca budu kulturnija,pismenija,da se znaju vrednosti i autoriteti,pa cemo lako za plate...
PS. Moj sin (odlican djak gimnazije),pitao me pre par dana da li je slatka ili slana voda u okeanima...Toliko o "vrednosti" njegovih ocena,ali i "vrednosti vrednovanja" njegovog znanja.Da se covek ubije...

Dokle bre vise

pre 11 godina

Profesori sigurno rade jedan odgovoran posao.Ali mene interesuje nesto drugo.kako to da pred pocetak svake skolske godine ista prica.Povecanje plata ili strajk. Ne traze oni povecanje za 3-4%. Vec krenu od 20% pa se nadju na 15%.I uvek isti rukovodioci sindikata. Kao estradne zvezde se pojavljuju na raznim medijima.prosvetni radnici su budzetski korisnici.Oni kao da su odlucili da im jeplata 500 evra i koliko god dinar padne toliko povecanje traze. Kome da se zale penzioneri koji su takodje budzetski korisnici. Ovde ce se javljati iz prosvete ipricati njihovu "tuznu" pricu. Ali profesori ne rade sedmo casovno radno vreme.Profesori imaju zimski raspust tri nedelje.Pa raspuste bozicnne , uskrsnje i letnji od blizu dva meseca (ko ima toliki raspust).I na kraju kada dodju ekskurzije placene dnevnice. Sada ce opet neko reci "ajde ti odgovaraj za 35 djaka" Koliko mi je poznato niko se nije odrekao ekskurzije. Prosvetari ne shvataju u kojoj drzavi zivimo. Da nema para. Da se razgovara o smanjenju penzija (kud ce bre vise) i dali ce ih upste biti.I nikada se ne bune univerzitetski profesori. Vecito jedni te istu. Osnovna i srednja skola. Dokle bre???

Mr sci.eng.

pre 11 godina

@(giologyiocall, 22. avgust 2012 14:31)

Poštovani giologyiocall, vidi se da još uvek niste prevazišli kompleks fakulteta. A, ako ste i završili fakultet, to se nažalost u Vašem slučaju ne vidi. Ne treba se radovati tuđoj muci. Što se tiče rada kod privatnika, tačno je samo to da ne postoje nikakva prava, već samo obaveze. Svako sindikalno angažovanje i pokušaj da se isteraju neka prava se nagrađuje otkazom. Slažem se da su plate u prosveti male, i da danas faktički ne može da se preživi ni od duplo veće plate. Ali nisam siguran da li sindikalni lideri prosvetara rade u njihovu korist. Pretnje štrajkom pre početka svake školske godine izazivaju samo revolt kod roditelja, od kojih većina nema ni toliku platu. Nažalost država je bankrotirala, ali nam to još niko nije rekao i para jednostavno nema ma koliko se neki trudili da nas uvere u suprotno. U većini zemalja su plate prosvetara negde oko proseka ili čak i niže, ali s obzirom da je to manje više stabilan državni posao, ljudi se odlučuju za njega. Mnogi od nas koji rade u privatnom sektoru bi rado prešli u prosvetu i za toliku platu (da ne pominjem godišnji odmor). A kome se ne dopada u državnoj službi i misli da je loše plaćen neka okuša svoju sreću u privatnom sektoru. Isto tako, ne mogu a da ne primetim da kvalitet obrazovanja opada, što ne može da bude samo zasluga društva i porodice, već ima u tome i pomalo zasluge nekvalitetnog nastavnog kadra. Svaka medalja ima dve strane, samo treba odlučiti u koju gledati.

cistac ulicaa

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

lupetas

pre 11 godina

Da se zna da plate u prosveti nisu velike...
1-Profesor (fakultet VII stepen) 40.000 dinara
2-Milicajac(srednja skola) 40.000 do 50.000 dinara
3-Medicinska sestra(srednja skola) 40.000 dinara
A da nepricamo o ljudima u bankama , zavodima (srednjoskolci) plata po 50.000 dinara. Prosvetari su uvek imali najnize plate , a ode njih se ocekuje da vam uce decu . Nadam se da ce se situacija u novoj vlasti promeniti u korist prosvetara(mada ministar je isti) !!!
(sale, 22. avgust 2012 08:14)

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate.

Snezana

pre 11 godina

E postovana koleginice Ivana dokle god ima takvih kao sto ste vi nece nama ni u prosveti a ni u zemlji biti bolje.Samo se vi obratite Ministru ...on sve molbe uslisi....Ocigledno da se za ta dva meseca niste dovoljno uneli u posao jer bi ste u suprotnom videli i kako je tesko zaraditi te 42000. Nije to samo pricas ispitujes i ocenjujes
kao sto vecina neupucenih a i roditelja misli.Pravi nastavnik
mukotrpno zaradi svoju platu.

đak

pre 11 godina

ja radim u prosveti. evo nekoliko cinjenica.
neradni dani:
- jesenji raspust nedelju dana
- zimski raspust 3 nedelje
- sveti sava i sretenje 2-3 dana
- uskrs i prvi maj nedenju i po dana
- letnji raspust 2 meseca i nedelju dana.
Dakle, skoro 4 meseca prosvetni radnik ne radi godisnje sa decom.
svaka replika tipa "a sednice i veca?" je krajnje nevaspitana jer svako zna na sta sednice lice i koliko traju.
dalje,
norma prosvetnog radnika je 20 casova nedeljno, dakle 4 casa dnevno. dakle, 3 aktivna sata rada radi sa ucenicima.
svaki komentar tipa "a priprema za cas? a dopunska nastava" je krajnje nevaspitan je svi znaju da se priprema radi samo jednu godinu a otsale godine ponavljas to isto kao papagaj. dopunsku nastavu retko ko i da drzi, norma je oko 35 po polugodistu - 2 dopunska casa nedeljno. vecina na kraju godine samo nalupa u knjizi datume i to je to.
ako ste razredni staresina, dobijate jos oko 2400 dinara.
da je u prosveti tesko ne bi bila tarifa u novom sadu od 5 hiljada evra za zaposlenje za koju ceo grad zna da je sredjivao g17 plus.
mislite na ovaj nacin. lakse je.
(ma..., 22. avgust 2012 15:59)
---------------
Brate mili...TI radiš u prosveti. MI smo nadrljali...
Spremaš časove godinu dana? Ovo su tvoji stavovi?
Shame on you, teacher...

manojlo

pre 11 godina

A kome roditelji da se žalu ne prosvetare koji ne rade svoj posao.Deci nikakvo znanje ne prenose čak ni pola nastave ne održavaju a kad se žalimo direktoru samo te sasluša i nikom ništa čak ni opomena i dalje rade isto kao i što su radili a plate hoće veće.

Snežana

pre 11 godina

Dovoljno je pročitati komentare i shvatiti da su ih pisali nepismeni ljudi,toliko grešaka da je to sramota,pa sad da li je na njima da sude prosvetarima i kvalitetu njihovog rada? Nek se svako bavi svojim poslom u skladu sa svojim mogućnostima,a obrazovanje dece nimalo nije lak posao i naivan zadatak. To su fakultetski obrazovani ljudi koji na teret imaju pored obrazovanja i vaspitanje dece koja iz kuće ne nose osnove ni jednog ni drugog. Nisu zaštićeni i rade pod velikim pritiskom, u svakodnevnom strahu, više ne znaju šta mogu od sve većeg broja delikvenata da dožive.Jako su malo plaćeni za sve ono što se od njih traži,i to što ih država očigledno ne poštuje,to je jedna velika sramota. Nadam se da će se jednog dana izboriti za mesto koje zaslužuju,a pre svega za poštovanje svih nas koje im je nepravedno uskraćeno.

sx

pre 11 godina

Prosli put su svi mediji bili protiv prosvetnih radnika. Kada je policija strajkovala, Dacic je odmah pristao na povecanje plate, a prosvetne radnike ste hteli da lincujete. Opsta hajka na nastavnike i profesore. Stidite se ljudi. Gledajte sta vam rade deca koju saljete u skolu. Mislite da je skola kriva za los uspeh vase dece? Vi ste krivi jer im niste usadili radne navike. Ne brinete o vasoj deci. Cast izuzetcima. Manje od 30% dece zeli da uci i radi. Ostali dolaze samo da bi izgubili vreme i uglavnom beze sa casova. Gledajte kako Ministartstvo Prosvete unistava obrazovanje u Srbiji. Ministar Obradovic je nesto najgore sto se desilo nasem obrazovanju.

Sa platom od 40000 din danas ne moze da se zivi. A nismo glup narod. Po PISA testovima uklapamo se u ukruzenje (Balkan i bliza okolina). Plate prosvetnih radnika u Hrvatskoj su ~2x vece. Za veci nivo znanja treba reforma skolstva, koju nespsobno ministarstvo ne ume da izvede.

Jako mi je zao drugih ljudi koji rade i zaradjuju manje, ali nisu prosvetni radnici krivi za to. Kriva je korupcija koja je rupa bez dna u koju odlaze sve pare. Umesto sto ste besni na prosvetne radnika, usmerite vase nezadovoljstvo u drugom pravcu.

profa

pre 11 godina

i da...sramotno je sa prosvetarske strane da sebe stavljaju kos sa policijom itd. kad je frka i kad vam dodju nadrndani i nezadovoljni roditelji onda se se nesto ne libite da okrenete 92 ...sto ih zovete jbg kad su oni za vas glupi panduri...naravno ne obrazovani...znate...oni sa kursom ?!?! U celoj prici...nemate vi malu platu...vec bas ti policajci...vas ulog je vas trud...kojeg bas i nema mnogo...cast izuzecima...a kod policajaca ulog ume da bude mnogo veci ;) ne moram da govorim koliko ih je poginulo i ranjeno u izvrsavanju svojih zadataka... tako da sagledamo malo realnost, sve propada...drzava u raspadu...a vi bi ste da uzivate u plodovima svoga rada...pa moze...ali u nekoj drugoj srbiji...i moja supruga ima fakultet...pa nema posao u struci...i zaradi jedva 20 000 u nekoj radnjici...jbg ...takvih ovde ima na desetine hiljada... bolje se sutajte u d..e jer ste imali srecu da uopste imate taj posao sto imate !!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (solarna olujica, 22. avgust 2012 16:03
Auuuu..Malo eura Ste uzeli nocas?Domaci kamion 20 a strani 30 eura..

cistac ulica

pre 11 godina

Prosvetni radnici su toliko zaposleni i imaju posla da citav dan citaju ove komentare i lupaju minuse na svaki koji im se ne dopada. Pune ruke su im posla posto je svaki drugi kritika. Oni sto su u njihovu korist su, ni manje ni vise, bas od samih prosvetara. Bas su lepo organizovani da se stite medjusobno, kao i njihov sindikat.
Do fakultetske diplome sam stigla sopstvenim trudom i zalaganjem, jer sam slusala roditelje koji su mi govorili da se obrazujem, jer je to najvece bogatsvo.
Da sam cekala na zalaganje svojih ucitelja, nastavnika, profesora, zavrsila bih cisteci ulice. Ne omalovazavam ni taj posao, ali cinjenica je da za njega ne morate zavrsavati fakultet.
Danas je sve to nebitno, cene se neke druge vrednosti, novac, novac, novac.

Radojica

pre 11 godina

Predlazem da se viskovi zaposlenih (kako profesora tako i administracije) u prosveti otpuste i da im se svima ponudi rad u poljoprivredi (na stotine sela je pusto, mnogi mogu tako i stambeno pitanje da rese). Garantujem vam da bi od toga visestruku korist imali i ti profesori i drzava i da bi cak imali i vece plate kao poljoprivredni proizvodjaci nego da su ostali u propalom skolstvu. Lepo je zavrsiti knjizevnost, istoriju, matematiku, hemiju i to je lepo znati, makar se ne bavili u zivotu tim profesijama. Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.

Vlada

pre 11 godina

Nisam profesor, ali apsolutno podrzavam borbu za vece plate prosfetara. Oko 40.000 je sramotno nisko!

Mada, kada vidim fizionimiju ovoga koga neko naziva i "ministrom", nisam siguran da ista dobro moze da se ocekuje...

dimitrije

pre 11 godina

Treba uvesti da svake godine deca polažu to što su ih prosvetari naučili i da imaju plate po učinku.Ja u mom mestu nisam zadovoljan sa znanjem prosvetnih radnika jer umesto decu da uče oni po ceo dan ispijaju kafe a kad se štrajkuje onda su prvi.

Zarko care ne daj pare

pre 11 godina

@sale

Decko,pises tek da bi napisao nesto jos i lupis.Kazes profesor fakulteta (VII stepen) 40.000 dinara. Prvo da bi bio profesor fakulteta nije dovoljan VI stepen strucne spreme vec doktorat. A to je nesto vise od VII stepena. Drugo nije tacno da imaju 40.000 dinara.Imam u kuci jednog profesora univerziteta. Profesor medicine i lekar prima platu i kao univerzitetski profesor i kao lekar od ministarstva zdravlja
Ali cudno je da se nikada profesori univerziteta ne zale na plate. Koji mnogo vise rade i ulazu u sebe od nastavnika srednje ili osnovne skole.Ceo radni vek moraju da budu u toku novih tendencija. Da se i dalje bave naucnim radom. Da pisu publikacije.Da ih objavljuju po medjunarodnim casopisima i kongresima
Ovaj Pavlovic , upamtio sam ga po bradi se bori za "prava" vise od 15 godina.Ne predaje nigde.Sedi u sindikatu i prima lovu.
Da se zaposlis u prosveti nema sansi. Cerka mi je zavrsila fakultet filoloski . Cetiri godine trazi posao. Ponudili su joj u nekoj skoli u okolini Blaca.E nije nego. Ona iz Beograda da ide tamo a onaj odande vec radi u Beogradu
Sramota da svake godine pred pocetak skolske godine ista prica. I da im daju i 100 hiljada dinara platu prica bi bila ista.Treba da se ide na zimski i letnji godisnji odmor. Tezak i naporan rad. Da se za svaku sezonu obnovi garderoba

Mare

pre 11 godina

Opet ovi sto rade celu godinu i nemaju godisnji tri meseca! Sto se zaposljavaju preko stranaka ili cekaju da im mame i tate odu u penziju pa onda dodju na njihovo mesto!Takvima je mala plata?I ovi sto se javljaju da je tesko sa tinejdzerima raditi?e pameti,takvi trebaju nekog da uce?Takve i one gore navedene treba hitno otpustiti i zaposliti sa biro-a,kojima je prosek ne manji o osmice,jer su takvi nesto naucili i naucice nekoga necemu..
ovi sa jedva sesticama se i najvise javljaju i stavljaju minuse,ali doce i vase vreme tj nevreme ;-)

Milan

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ugrozenijih kategorija gradjana od prosvetnih radnika i zaista je nekoretno da se uoci pocetka nove skoslke godine vrse ucene ovakvog tipa. Oni traze vece plate i isplatu jubilarnih nagrada. Situacija je jako teska i plate mnogih zaposlenih su nize od realno zasluzenih, ali prosvetari bar imaju pristojne i redovne plate, za razliku od velikog broja ljudi koji su nezaposleni i ko zna kada ce se zaposliti. Ima dosta nas nezaposlenih, a fakultetski obrazovanih, koji bi smo bili presrecni da imamo radna mesta i sa tolikim platama.

ma...

pre 11 godina

@(Odisej, 22. avgust 2012 17:47)

ja RADIM u prosveti i nemoj lagati ljude ovde!!!
svi mi znamo koliko radimo!

raditi sa decom je nesto najbolje na svetu ali ne lazi da je tesko i naporno.
tj, ako ti je tesko da obuzdas klince ili prenosis ljudima znanje nabiflano onda ti ni nisi za taj posao. takvih u mojoj skoli ima podosta.

ajd reci ljudima ovde koliko si radio 2 meseca preko leta!

sramota je kako lazete i kukate!!!

Vladan

pre 11 godina

Zalosno je dokle je Srbija dosla. Ko to jos ne shvata u pitanju je situacija u kojoj je BANKROT drzave moguc bukvalno svakog dana! Privreda je uveliko u kolapsu i bar 30% firmi iz ranga malih i srednjih privrednih subjekata odbrojava svoje poslednje mesece i dane. Njihovim gasenjem ce oko 200.000 ljudi ostati bez posla i to se moze lako desiti do kraja ove godine. Plate u privredi, u dinarima, vec 4 godine ne da ne rastu, vec u dobrom procentu i padaju...a njihov prosek ne prelazi 20-30.000 dinara. Tako da ljudi iz privrede znaju jako dobro kako se u Srbiji zivi.

Gospodo iz prosvete i ostali sa budzeta shvatite da iscedjena privreda nije kadra ni te plate da vam da. Drzava se zaduzuje da bi dopunila sredstva za vase plate...samo, uskoro nam vise niko nece davati kredite, jer definitivno nismo kadri da ih vracamo, bar ne u dogledno vreme...Crno nam se pise SVIMA i to jako brzo!!

Zato, uzmimo stvar u svoje ruke. Ne budu li u septembru krenula hapsenja zlotvora koji nas dovedose dovde i konfiskacija njihove celopkupne imovine budimo spremni za “6. oktobar”, DRUGE NAM NEMA!!!

špijun

pre 11 godina

Dokle će vlada štititi upošljenike u javnom sektoru, povećavati im plate u vreme najgore krize pod demagogijom da narod ne sme da trpi. Dokle će se posledice krize ispostavljati samo proizvodnom sektoru i od njega presipati u javni sektor? Srbija svakim danom sve više seče granu na kojoj sedi, na kraju će se stropoštati.

Nataša

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Vidim, ljudi svašata pišu protiv nas. Za neupućene: U mojoj školi nemamo zimski niti proljetni raspust. Imamo samo zakonom određen odmor.Dok su deca na raspustu mi imamo seminare, sastanke raznih timova u školi, pisanje priprema, izveštaja o radu, planiranje nastave, držanje dopunskih časova itd. Radi se samovrednovanje, planiranje i izvođenje aktivnosti za sprečavanje nasilja, priprema i izvođenje priredbi, 10 sekcija koje rade, deca imaju Omladinski klub, Učenički parlament, Vršnjački tim. Sa nadarenima se radi posebno. Pravimo posebne planove za decu koja sporije napreduju u učenju. Stalno nas proveravaju iz Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, a prosvetni savetnik nam jednem nedeljno dolazi u školu i proverava sve živo. Kao i kod privatnika ne možemo dobiti slobodne dane kad hoćemo. Plata nam je 350 eura. Nastavnici koji ne rade dobro svoj posao disciplinski odgovaraju i mogu biti otpušteni. Ne dobijamo punu nadoknadu putnih troškova, jer je "kriza" pa pojedini iz svog džepa moraju da izdvoje oko 35 eura za prevoz. Pored nastave, u školi se bavimo i vaspitanjem dece, što je veoma teško. Danas roditelji dolaze i opravdavaju i brane svoju decu, jer nisu kriva zato što su pobegli sa časa, dobili jedinicu itd, vec je nastavnik kriv jer ne zna da radi sa decom. Sramotno je da jedno društvo toliko napada nastavni kadar u školama,koji vrlo odgovorno radi svoj posao.

draga Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.
(Ema, 22. avgust 2012 19:24)

Vecinu ovih komentara nisu napisali roditelji, kako ti kazes, praznoglave dece. Cak se vecina i slaze da vaspitanje dolazi iz kuce, porodice i za to niko ne krivi prosvetne radnike, ali ako govorimo o obrazovanju tu je vec druga stvar. Predavaci su ti koji treba da motivisu decu da citaju knjige, da uce, a oni to ne rade, jer nisu zainteresovani.
Ove komentare ostavljalju ljudi koji su ogorceni bahatoscu prosvetnih radnika. Oni koji came na birou rada, ili rade kod privatnika za minimalac bez ikakvih beneficija i normalnih uslova za rad, a imaju iste kvalifikacije kao i vecina ovih obrazovnih prosvetnih radnika.
Kada se otvori slobodno mesto u nekoj skoli, tu brze bolje uleti neki/neka rodjak/a direktora sa ekspresno zavrsenim sega mega fakultetom, a ko pita onog sto je zavrsio drzavni fakultet (jos gore ako je zavrsio u roku i sa visokim prosekom). Takvih je biro pun, ali njih niko nikada ne pozove, jer rodjaka uvek ima.
E takvi ovde ostavljaju komentare draga Ema

nnidza

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik. 6 godina mi je potrebno bilo da shvatim da je prosveta socijala i da je njena buducnost tuzna. Postala je poligon zaposljavanja partijaca, privatnika kojima treba umanjiti porez i platiti socijalno. Prava zaposlenih su na najnizem mogucem nivou i u praksi i po zakonu, primanja u najmanja u javnom sektoru. ulaganja ne postoje u bukvalnom smislu. Da nije donacija bilo bi jos gore. Kad prosvetari prestanu da se bune bice to znak da entuzijasta nema. Ne zelim da moje dete sutra ide u takvu skolu...

prosvetar

pre 11 godina

Sindikalni placenici ! Cemu talasanje. Niko vam ne veruje. Drzavi nije bitno kakvo je stanje u prosveti a ne da brine o tehnoloskim viskovima i platama. Postoje Saveti,zavodi,propisuju se novi strucni timovi, uvode standardi...skoro smesno.Da nema u prosveti entuzijasta, odgovornih i savesnih, skolstvo bi se skroz urusilo.

Tihana

pre 11 godina

Onolike raspuste i kreni-stani neradne dane niko nije ni tražio.Šta vredi ,,neradan dan'' kad posle mora zbrda-zdola da se odrađuje.Vidim,sve prosvetari idu za ,,raspust'' na Kopaonik,Hurgadu,Grčku,Tursku.....

Jasmina Anđela

pre 11 godina

Klasika ! Školska godina u Srbiji kao nigde u svetu počinje štrajkom,ovog puta u malo osmišljenijoj varijanti navodno zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti i radu Ministarstva sa kojim su prethodno sklopili dil !Naravno,svi znamo da se iza ovoga krije želja- zahtev za nezasluženim povećanjem plata i strahom,kao i kod svih nas od gubitka posla !
Pošto od Ministarstva prosvete ovakvog kakvo je ne možemo očekivati uspešne reforme u prosveti po logici bi inicijatori trebali da budu sindikati .Ipak,njih po toj istoj logici interesuju samo plate.Tako dolazimo do čarobnog kruga u kome nas vrte godinama jedni te isti ljudi koji gledaju samo svoj interes.Cenu toga plaćamo mi roditelji i naravno naša deca, buduća pokolenja koja su iz godine u godinu sve NEobrazovanija !I nije tačno da im je plata ispod republičkog proseka,ona je mnogo veća,domarima i tetkicama jeste ispod proseka.Da li je kvalitet njihove nastave takav da zaslužuje veću platu je tek posebna tema.Takođe mislim da su ovi štrajkovi tek mala kamuflaža za ogroman nerad i razne prljavštine u prosveti kojih smo bili svesni prethodnih meseci i godina i koje su mediji i delom pratili i objavljivali.Osim slučaja u Nišu kada se učenik ubio zbog nasilja u školi i propusta škole da mu pomogne nismo do sada čuli da je neki direktor,nastavnik i sl.osuđen za neke druge propuste,nerad a o korupciji i mitu da ne govorimo ili nam hoće reći da ga u prosveti nema !?

Miki

pre 11 godina

E moji drugari, vi sto radite kod privatnika, raznih prevaranata itd... Dok sam radio u prosveti a Vi u "jakim" firmama (BIP, Merima, Zdravlje, Galenika itd), svi ste se smejali "jadnim" profesorskim platama.
Sada, odjednom, profesori postadose najomrazeniji u celoj prici. Ne razumem, dok Vam je bilo dobro onda smo bili jadni a sada neradnici..

bane

pre 11 godina

Molim vas da prosveti ne povecavate plate, nego ako moze da se spuste na nivo NKV radnika kod privatnika. Deca u Srbiji moraju od malih nogu da se nauce da skola u Srbiji NE VREDI NISTA, a to ce se najbolje videti na primeru jadnika u prosveti! Fakultet vam u Srbiji ne treba, to samo budale zavrsavaju...

Vila Zubić

pre 11 godina

Бојим се да основни проблем просвете није новац, већ недостатак деце коју би ти људи подучавали.

boban

pre 11 godina

Strasno je kako su ljudi ogorceni tipa ja radim kod privatnika za mnogo manje,sta oni hoce.Oni ne rade nista.Ljudi hoce vece plate,ucili su skolu za to.Sramota je da jedan komunalac sa 8 razreda primi u Beogradu 30 i kusur hiljada,a prosvetni radnik 40.Ili da ne nabrajam poslove gde sa trogodisnjom srednjom zaradjuju tih 40000.A to sto su nam deca sve neobrazovanija nisu krivi nastavnici,vec drustvo koje se na ovakav nacin ponasa prema njima.A to sto mnogi rade za parce hleba po celi dan,takodje nisu krivi prosvetari koji traze svoja prava i bolji zivot,vec drzava koja je dozvolila gazdama da izrabljuju ljude,i normalno visok stepen nezaposlenosti,pa je svako vrlo lako zamenljiv.Ali to ne znaci da ako neko radi negde po celi dan za 10000 dinara,da prosvetari treba da se zadovolje i sa 20000 dinara,i da budu u fazonu,dobro nam je ima i gore.Svako se bori za sebe i trazi bolji standard zivota,koji je u Srbiji dno dna.

pare_se_ne_zovu_dostojanstvo

pre 11 godina

Neverovatno je da čim krene priča o štrajku prosvetara, zdravstvenih radnika, odmah krene i priča o dostojanstvu. Srbija pred kolapsom, na granici bankrotsva zbog toga što je uspela da uništi sektor koji stvara novu vrednost, napravila sistem gde se samo isplati uvoz, muljanje, preprodaja i jedina sigurnost je u javnom sektoru. A gde je tu dostojanstvo onih koji stvaraju. Nema ga jer moraju svoje dostojansvo da smanje da bi povećali dostojanstvo onih koji ucenjuju. U Srbiji više nema izvora dostojansva, ogromna rupa. Sledi sigurna propast

Kata

pre 11 godina

Radim u prosveti i ne trazim vecu platu. Trazim da neko dobro razmisli o nastavnim planovima i onome sto deca uce, uslovima u kojima radimo, nezainteresovanosti dece za skolu, kriterijumima zaposljavanja u skolama, neradnicima koji primaju istu platu kao i kolege koje posteno rade ... i hiljadu slicnih problema. Resite prvo to, za platu cemo lako!

Aleksa

pre 11 godina

Ja sam prosvetni radnik. Mislim da bi najpravicnije sada (u krizy i tranziciji) bilo da se svuda uvedu PLATNI RAZREDI ! Pa ko je koji sttepen skole zavrsio, bez obzira gde radio, bude placen po skolskoj spremi ! To je posteno !

đak

pre 11 godina

MA...profesore, ulitelju...ti što učiš pismenosti a potpuno si nepismen,
Vidi se iz pera tvoga da veze nemaš...osim "one" veze. Zašto bi te inače držali takvog u školi?
Deder, udostoji nas, sagni glavu i ćuti, tragikomičnan si.

profa-pretorijanac

pre 11 godina

ovo je tužna priča, sindikalne vođe opet mešetare sa pravednim prosvetarima. Uvek oni dobiju a prosvetari izgube. Mislim da im ovaj put neće uspeti više nikakva akcija sa njima jer im zaposleni u prosveti ne veruju više. Prošli put su tako traljavo vodili, poveli sve na ulicu a onda ih izdali i prihvatili su neke zahteve koje nisu ni tražili. Sve u svemu lov u mutnom. Dok god je ova SPS garnitura na čelu nema napretka.

Mira

pre 11 godina

Ovaj gospodin Pavlovic je pretekao cak i Dinkica, po duzini rada u Sindikatu. Traje jos od Slobe, i uvek se isto ponasa, podrzava vlast. Prosli put je iznudjeno stupio u strajk, a onda ga minirao. Potpisao je sporazum koji Vlada nije ispunila, i opet, slicno kao sada ispljuvao sve ostale sindikate.
Kaze covek, nece biti otpusteni profesori, vec nemaju normu! Pa u cemu je razlika, ljudi su ostali bez posla. Umesto sto prica demagoske price o povecanju plata, bolje bi bilo da se pozabavi reformama u skolstvu. Ako ne znate jedino u prosveti ne postoji razlika izmedju pocetnika i profesora pred penzijom, osim u minulom radu. To nigde ne postoji! Mogao bi iskusni sindikalac da se time pozabavi, i uvede platne razrede, naprimer. A ostali problemi koji u prosveti postoje su previse za komentar.
A onima koji ne rade u Skoli, dosta je bilo demagogije o ogromnom raspustu, jer to nije tacno. Proverite, molim lepo. Ja ne mogu da iskoristim ceo godisnji odmor, jer je on duzi od kolektivnog odmora, koji je za profesore obavezan.

Srbija nikad Rusija

pre 11 godina

Ovaj nesposoban covek ce biti ministar prosvete takoreci deceniju, to ce neminovno ostaviti jos vece posledice nego koje su bile do sada.

milovan

pre 11 godina

Ko gde radi nek resava svoj problem.Prosvetari su u pravu i bore se za svoj zivot. Dok su drugi zvrndali po gradu i uzivali, neki su zavrsavali fakultete da bi kasnije lepse ziveli. A sad im krivo sto su svoj zivot protracili pa se zale na prosvetare. A decu pre svega treba da vaspitaju roditelji, a skola je je sada spala samo na to da ih obrazuje. A ne decu da pustate svako vece u grad da bi vi bili mirni kuci.

Marija

pre 11 godina

Kazete da su deca sve gluplja, nevaspitanija i nekulturnija. Moja nisu! Ja sam prosvetni radnik! Roditelji, pozabavite se malo svojom decom ne prebacujte krivicu na druge.

Profesor

pre 11 godina

Prosvetni sam radnik,imam porodicu i dvoje dece.Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole.Sve prvo navedeno zavisi od porodice,od roditelja.U stara vremena,bilo je pop pa učitelj.Učitelj je bio veći autoritet djaku čak i od oca.Lično,nisam saglasan sa tom hijerarhijom iako je tada škola imala i veliki udeo u vaspitanju dece jer smatram da je osnova u svakoj državi porodica.Uostalom,deca se ne stvaraju u školi već u porodici.

Milan

pre 11 godina

@bane
Pa nemojte onda ni slati vase dete u skolu ako o istoj imate takvo misljenje. Nisu vam prosvetni radnici krivi sto niste svoje dete vaspitali i naucili osnovnim normama ponasanja. Kakvi roditelji, takva i deca. Preko cele godine na roditeljski dodje po 7-8 roditelja, ne interesuje ih... A kada nesto krene po zlu - e onda svali krivicu na skolu i prosvetne radnike. Dao bih ja vama da udjete na jedan cas u srednjoj skoli medju njih 30-ak pa da probate da odrzite jedan pristojan cas... mislite da je to tako jednostavno!

Ema

pre 11 godina

Ovi komentari su krajnje zalosni, od strane onih koji u prosveti ne rade, nego su ogorceni na svoju praznoglavu decu koja se kod kuce odusevljavaju rijaliti programima i koja u zivotu nisu procitala nista korisno.To su te nove generacije koje su navodno profesori unistili.Je l?A da nisu roditelji krivi sto su deca takva?Za sve su krivi prosvetni radnici, ma kakvi.I trebaju prosvetni radnici da imaju vece plate.Moja podrska Vama.Digne mi se kosa na glavi kada cujem vokabular danasnje omladine koja takvo izrazavanje nose iz kuce pravo u skolu.Pa onda su naravno profesori krivi.Ne gospodo to je stvar kucnog vaspitanja i ako neko zeli da uci taj nece imati problem s profesorima.To se od uvek znalo.Nezadovoljni roditelji su tu kad treba ocena da se da i da se opravdaju izostanci.Da tako je, to je zalosna istina.Jer danas mamini i tatini sinovi i kceri ne smeju da ponavljaju.I to se zna da su mnogi profesori danas fizicki bili napadani od strane ucenika i prebivani.Zelim Vam puno podrske u daljem mukotrpnom radu.

Sava

pre 11 godina

Škola ne vaspitava decu,ne uči ih kako da se ponašaju,kako da rezonuju, šta je dobro a šta loše,kakav pogled da imaju na život.Škola daje znanje a koliko će djak da prihvati to znanje ne zavisi od škole...
(Profesor, 22. avgust 2012 16:56)

Druže, nemoj da se ljutiš, ali nakon ovakvog stava ne da ti ne bih dao platu, nego ni tebe ni direktora koji te drži na platnom spisku ne bih pustio ni blizu škole, a kamoli među decu.
Osnovna uloga škole je vaspitno-obrazovna, dakle, sve ono što si ti napisao da NIJE itekako JESTE uloga škole, iz čega proizilazi da uopšte nemaš pojma šta ti je u opisu radnog mesta (a hoćeš (veću) platu)! Recimo, da redovno pišeš pripreme za čas, umesto što recikliraš one koje si (pre)pisao pre sto godina, možda bi se i setio/saznao da se u svakoj pripremi navode zadaci (ciljevi) časa: vaspitni, obrazovni i funkcionalni koje nastavnik treba da ostvari.
A koliko će đak da prihvati znanje ohohooooo zavisi od stručnosti nastavnika i njegove sposobnosti da uspostavi dobru komunikaciju sa decom, zaintersuje ih za predmet i prenese im znanje. Na primer, dok su u srednjoj školi pojedini profesori sa takvom lakoćom uspevali da mi ogade predmete koje sam u osnovnoj školi obožavao, čak i u četvrtoj godini fakulteta, kada smo imali pauze između predavanja, smo upadali na predavanja prvoj i drugoj godini jer su pojedini profesori bili Profesori, pravi carevi koje si mogao iznova i iznova da slušaš...

гром

pre 11 godina

Свашта! Просветарски синдикалци су мајстори за рад на штету самих просветара. Па онда и није чудо!

giologyiocall

pre 11 godina

Mislim da se nismo razumeli u potpunosti.Ja sam napomenuo da bi trebalo svi da se udruze u strajk i traze svoje interese.Dakle svi.I niko se nije smejao "tudjoj muci".Bez privrede nema zivota,ali budite svesni da je obrazovanje jedna veoma vazna stvar.Stvar koja oblikuje coveka.Novca nema,znam.A za npr milione Miladinu Kovacevicu ima? I jos gluposti? A TO ZASTO mi imamo problem sa tzv sve vecim brojem "gluplje dece" je zbog toga sto prosveta jednostavno nema autoritet koji je nekada imala.A to je posledica kucnog vaspitanja u kome se deca razmaze od strane roditelja koji ih brane uvek.Stvaraju od njih osobe koje nemaju ni malo samokriticnosti a za probleme okrivljuju prosvetu i radnike u njoj.Danas ne sme da dobije niko jedinicu,odmah ce roditelji da skacu.A niko se ne pita da li je zasluzeno.A o fizickim napadima na profesore necu ni da govorim.Drzava je maksimalno uzela u zastitu decu,a nastavnici su krivi za sve... Nekada su nastavnici surovo kaznjavali,danas ne smeju ton da povise.A bas to treba uraditi razmazenoj deci koja su umislila da mogu uraditi sve sto pozele. ETO ZASTO!

Snezana

pre 11 godina

Deca koja hoce da uce ,nauce mnogo .A deca vas koji pljujete po profesorima ciju to od vas dolaze u skolu u papucama, bermudama i golim stomacima.Dolaze u skolu da se druze ,pokazu najnovije modele patika koje im kupijete.Neki sto imate mnogo vise od 40000 ali i vi koji dajete po pola plate da vam dete bude u trendu.Uz to upotpune dan tako sto opsuju profrsora,malo ga ismevaju i odu u kladionicu kako bi lako dosli do novca.Zbog cega da uce, kada su njihovi profesori ucili a sada su niko i nista....Svako moze da ih pljuje i da procenjuje njihovu strucnost.
Ne shvatam sta su vam profesori krivi sto nemate posao ili platu?

Tihana

pre 11 godina

Sad kad su mnoge naduvane firme pukle a mnogi nezasluženo,neopravdano i sa osnovnom školom imali mnogo veće plate od ,,prosvetara'',odjednom su isti trn u oku.Do juče niko,osim entuzijasta,nije hteo da radi u prosveti a sami prosvetni radnici bili predmet podsmeha(crnački rad,veliki stres uz koliko-toliko pristojnu zaradu)i sažaljenja. Ko je doveo zemlju do bankrota, je l' prosveta?

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 15:59)

Što reče ,,đak", au, brate, ti radiš u prosveti?

Ovo je nešto naj...plje što je iko rekao o prosveti. Volela bih da vidim svakog od ovih ,,pljuvača" da uđe u učionicu sa 30 sedamnaestogodišnjaka, kojima su upravo ovakvi roditelji napunili glave.
A, i kada se radi sa decom željnom znanja, to je još veća obaveza. Pitala bih vas da li ste spremni svakog dana da budete uzor deci, da imate odgovore na sva njihova pitanja, da umete i da ih vaspitate (jer, nažalost, polovina dece stvarno nema elementarno vaspitanje), jednostavno, da ih povedete u svakom pogledu. Mislite da je to lako?
Volela bih da svako od vas odradi nedelju dana u prosveti pa bih vas onda pitala za mišljenje.

anonimus

pre 11 godina

Plate prosvetara su sramota za Srbiju.Uporedite plate tih ljudi koji treba da vam uče decu sa platama npr. menadžera u Železari Smederevo,koja ne radi,a menadžeri po nekoliko hiljada evra,automobile službene vozaju privatno,idu na odmore,a samo gorivo uzimaju u vrednosti plate jednog profesora.Više koštaju nego cela Vlada,e sad što se neko u Vladi ne zainteresuje i ne ispita ovo,pošto je i ta fabrika sada njihova briga.Ako profesori idu autobusom na posao i ceo mesec rade za 40000,da li ima logike da ovi drugi vozaju službene automobile i primaju po par hiljada evra platu i to dok fabrika stoji,ne radi?A hoćete da profesor igra nad vašom decom u školi za socijalu koju prima,dok ovi zgrću pare i to u vreme dok fabrika proizvodi gubitke.Ima li logike da Vlada nekome bude majka nekome maćeha.Neka lepo sve rasporede pa će biti za sve.Ministar prosvete izgleda brine samo za sebe,kao i ovi železarini menadžeri.Radnike su poslali na plaćeno,a oni rade,plate pod ugovorom,automobili,gorivo...i sad neko ne razume prosvetare,pa to je sramota.Povećati plate prosvetarima i smeniti ministra prosvete!

kuzma

pre 11 godina

Razmislite ovako : mala plata u prosveti znaci da niko pametan nece hteti time da se bavi. Ostaju onda oni glupi, nesposobni, mrzovoljni, neobrazovani i lose obuceni, zaposleni preko veze, skolovani preko veze. I onda ce nasa i vasa deca da se "skoluju" kod takvih . I onda ce najnesposobniji od te nove dece da se bavi prosvetnim radom i skoluje i obrazuje sledece generacije dece. I tako ce svaka sledeca generacija da bude sve zatupljenija i gluplja, neobrazovanija. Sta se time dobija? Dobro obrazovanje osnova svega, dobrog zdravstva, ekonomije, politike i na kraju zdrave drzave. Kod nas je na dnu sve to i zato propadamo.
Ja sam iz prosvetarske porodice. 4 generacije unazad moji su profesori, ucitelji. I sam se time bavim. Svedok sam svakodnevnog velikog propadanja prosvete.Svaka nova generacija nastavnika je mnogo manje motivisana i sposobna za taj posao. A ako, kao sto neki predlazu, da svako ko ne zeli da radi u prosveti da otkaz, znajte da ce ga zameniti samo neko jos gori, jer bolji ne dolaze.
Najveci problem naseg naroda je nesposobnost da uvidi sustinu problema pa tako i nema resenja. Nece ovde nikad biti dobro jer se samo vrtimo u krug.

Mnrs

pre 11 godina

Jel moze ljudi jedno pitanje???? Kome uopste ovo komentarisanje bode oci? Da li neko od ovih "uzvisenih" i "milosrdnih" politicara(naravno mislim na sve - i ds i sns i srs i dss i ldp i da ne nabrajam dalje) cita ove komentare??? Tracimo energiju ljudi. Nego da mi cuvamo energiju za kuke i motike, tj govnave metle. A onda obzirom da pameti nemamo, da bar pristojno zivimo, objavimo rat Japancima i isti tren potpisemo kapitulaciju. To je obzirom na okolnosti okruzenje i cinjenice jedini spas ili n?

Snezana

pre 11 godina

@Nadobudni srednji sloju , hvala na brizi o mojoj pismenosti..Samo mi je malo truckalo prevozno sredstvo.Ali vazno je da vas profesor dobro naucio.

miroljub

pre 11 godina

Svima je poznato da u skolstvu ima velikih viskova zaposlenih (oko 2000) a za tu cinjenicu prosvetari nisu krivi. Kriva je politika drzave koja je najveci krivac za belu kugu i manjak dece u skolama. Jedino racionalno resenje je da drzava otpusti taj visak prosvetara i ponudi im mogucnost da pokrenu neki privatan biznis. To bi manje kostalo od produzavanja ove agonije i stvorilo bi realan izvor za povecanje plata profesorima koji imaju pun fond casova. Ovako ispada da profesori sa punim fondom traze povecanje plata i za sebe i za tih 2000 koji su realan visak. Pretpostavljam da ce resenje ici u tom pravcu, a ne u zabijanju glave u pesak pred realnim problemom, a to je manjak dece koja idu u skolu.

Alan Ford

pre 11 godina

@(Ljubica, 22. avgust 2012 20:23)
I lekari(koji su ne znam koji na "evropskoj" listi po kvalitetu rada) i policajci(o cijem znacaju i postenju je suvisno i pricati), koji vaspitavaju decu tako da je prosvetni radnik bandit. Drzite se vi medija koji ih usmeravaju kako treba, a od mene ocekujte carobni stapic kojim turbo-folk razmisljanje nacije okrecem ka kulturi,moralu,nauci,pravoj umetnosti. Da, i sve sto vredi, kao ti Olimpijci na primer, su nesto sto pogana prosvetarska ruka nije takla.

radojica

pre 11 godina

(Ne bulazni, 22. avgust 2012 22:41)

Da budem do kraja jasan. Sve koji su visak u prosveti, a ne one koji to nisu, predlazem da budu angazovani u poljoprivredi, jer tako nece dobijati nezaradjene plate, a onima koji ostanu sa punim fondom casova povecati plate. Ja kao sto vidite, a niste me najbolje razumeli, navijam za prosvetu. Ali pre toga viskove koji nemaju normu NA SELO!

Radojica

pre 11 godina

Neki ovde izgovor za neznanje, povrsnost, nekulturu i sve drugo osim znanja i lepih manira, nalaze u emisijama koje ucenici gledaju na Pinku (valjda misle na Grand paradu i one glupe rijalitije tipa Farma i sl.). I opet dakle odgovornost indirektno svaljuju na roditelje. Prosvetari budite i vi malo samokriticni. Naime, mnogo je profesora koji u 21. veku jos uvek od dece traze nebitne detalje, zanemarujuci sustinu, koji samim tim ne podsticu ucenike na kriticko razmisljanje, nego se sve svodi na gomilu faktografije koju deca 21. veka mogu da nadju kad god pozele na Vikipediji i slicnim sajtovima na netu. Problem je u tome sto i profesori od kojih mnogi i dan danas umesto da predaju kroz pricu i dijalog sa ucenicima, monotono diktiraju pa traze od odece da to u identicnoj formi reprodukuju. To je zato sto takvi profesori, a nije ih malo, ni sami ne znaju sta je bitno, a sta ne u gradivu koje predaju (naravno casti izuzecima). I jos nesto, dragi moji profesori. Los nastavnik moze da upropasti prosecno pametnu i nadarenu decu (a takve je dece u svakom drustvu najvise) tako sto im nece razviti sklonosti ka kritickom razmisljanju, a to mora biti najveci imperativ skolstva u 21. veku. A sto se tice onih najboljih ucenika, najtalentovanijih, njih ni najgori profesor ne moze pokvariti.

Slobodan

pre 11 godina

Ministra ne mogu da ne komentarisem. Postoje politicari i ministri koji su mi kao osobe antipaticni, cija mi se politika mozda ne dopada, ali to je moj licni problem. Medjutim, gospodin Obradovic se predstavlja kao profesor univerziteta, kao intelektualac, a on to nije. On je jedna "prazna ljustura" kako ga je neko vec okarakterisao bas na ovom sajtu. Vise ne bih zeleo da ga analiziram, ne bih da budem nepristojan.

Sto se tice rada u prosveti, moram da kazem da su me pogodili komentari nekih koji za sebe kazu da rade u prosveti i jos se hvale kako malo rade. To je najobicnija zamena teza i rekao bih neistina, niko se ne hvali sopstvenim neradom. Priznajem da takvih ima, mozda i previse, vidjam kolege koji kad izadju sa poslednjeg casa, udju u zbornicu, ubace dnevnik i odlaze. Cekam dan kada ce takvi, koji su do svojih diploma dosli na sumnjiv nacin, reformom javnog sektora, a time i prosvete istu morati da napuste. Sto se tice raspusta, odmora, norme casova, samo oni koji ne rade u prosveti ili su zlonamerni mogu da daju tako pausalne ocene o tome kako se "malo radi". Gospodo, ti casovi su vreme efektivnog rada. Da li znate, mozete li da zamislite koliko je "lako" izdrzati u ucionici 45 minuta sa tridesetak malih djavolcica u kojima prosto vri? Ne, ne znate i ne mozete ni da zamislite.

environmentalist

pre 11 godina

Plate se mogu povecati samo ukoliko se izvrsi racionalizacija zaposlenih to jest da se otpusti deo nastavnog i deo administrativnog osoblja i na kontu toga da se podignu zarade. Ovde je medjutim pitanje po kom kriterijumu bi se otpustali ljudi, verovatno partijskom posto zivimo u Srbijici. Druga varijanta je da ostane status quo s obzirom da je privreda u katastrofi i ne bi podnela povecanje poreza kako bi se povecale plate budzetskim korisnicima. Treca varijanta je da se saceka taj 3 septembar i ako dodje do vecih strajkova da se svi ti ljudi otpuste i na njihova mesta zaposle ljudi sa biroa kojih na zalost ima sasvim dovoljno. Ja sam za prvu varijantu, ali iz iskustva znam da ce se gospoda iz vlade odluciti za cetvrtu varijantu a to je i dalje upropascavanje privrede da bi ocuvali 'socijalni mir' iako ce nas to uskoro dovesti do potpune propasti...

Milena

pre 11 godina

Ovi štrajkovi prosvete u najavi su dogovoreni štrajkovi sa ministrom prosvete pre svega radi zamagljivanja stanja u prosveti,ogromnog broja viška zaposlenih,nerada,velikih propusta u radu u školama itd.Nadam se da je to svima jasno i da im je napad najbolja odbrana.Nema govora o platama ispod republičkog proseka jer to jednostavno nije tačno.Ja sam prosvetni radnik i od kolega koji su politički tj. partijski aktivni nikako ne mogu da radim opušteno jer sam uvek u strahu za svoj fond časova sa kojim oni nemaju problema jer imaju svoje partijske drugove u školskim upravama.Konkretno u školskoj upravi Niša mislim da je najgora situacija jer jedan od šefova ove uprave je čovek koji vedri i oblači po svakom pitanju u školama u Nišu.Mogu i ime da napišem jer svi znaju o kome je reč,svima je uteran strah u kosti za svoja radna mesta.Svaki nastavnik u Nišu će vam reći da je to zamenik načelnika ove uprave gospodin Dragan Gejo,koji je pre par godina zbog svojih "aktivnosti" ušao u istoriju kao jedini načelnik školske uprave koji je smenjen.U njegovom slučaju je najstrože kažnjen postavljanjem na mesto zamenika načelnika !!!

Alan Ford

pre 11 godina

Meni je ljudi ok. I zena i ja imamo po 40000 i ne osecam se ugrozenim, cak naprotiv. Znam da ima ljudi koji prezivljavaju sa 20000, citave porodice. Malo proradi neki bunt kad cujem da vozac autobusa u MUP-u ima 60000, ali dobro,to je zasticena vrsta. Pricati o policijskim platama je tabu tema, kao i dodacima koje dobijaju svakog meseca. Sta cu kad ih premijer gotivi? Neko od njih rece i "sto IH zovemo kad smo ugrozeni ako smo tako pametni"? Ja bih pitao zasto on salje dete da ga JA ucim integralima kad je on tako sposoban? Razlog je prost, matematika je teska, ne moze je svako zavrsiti, a svoju nesposobnost u ovoj zemlji najlakse je oprati omalovazavanjem drugih. Bio sam u vojsci, snasao bih se i u MUP-u. Ali za MUP-ovca integral je bio i ostace dlaka,dok je sveta i veka!

Ne bulazni

pre 11 godina

I policajac i medicinska sestra su svakodnevno zivotno ugrozeni za razliku od profesora pa stoga trebaju da imaju znatno vece plate. (lupetas, 22. avgust 2012 21:49)

A gde je to policajac ugrozen,u kafani? I zar nisu nagradjeni za tu opasnost beneficiranim radnim stazom? A ne znam ko to ugrozava medicinske sestre? Mozda lekari, na pauzi!?

milovan

pre 11 godina

Pustate decu kuci da zajedno gledate Pink i razne "rijaliti shou" programe, da se tu edukuju i uce na prostackim izrazima i ponasanju do kasno uvece, pravdate im casove jer su uvece morali da ostanu do kasno da iste te programe gledaju pa nisu mogli da porane, pa onda pljujete po prosveti zbog njihovog vaspitanja i kulture. Skola je postala samo obrazovna ustanova upravo zbog toga i prava djaka. A roditelji koji gledaju Pink i sou programe verovatno su neki neobrazovani ako pustaju da im to i deca gledaju. A u skolu dolaze samo da se zale na ocenu, jer kako oni kazu "znaju bolje i od nastavnika".

Vatrogasac

pre 11 godina

Kako vam bre nije jasno da hoće da naprave svađu i zamute jer u mutnom banda najbolje radi !?Ovo su dilovi sindikalaca i najgoreg ministra u istroriji prosvete.Najavljeni štrajkovi uopšte nisu odraz mišljenja većeg dela prosvetnih radnika koji su vrlo svesni stanja u kome je država a takođe i mi imamo decu u školama.Ovim najavama štrajka i tobož Ministrovim zalaganjem za rešenjem je samo performans nakon koga bi se ovaj dekan Sega Mega Trend Univerziteta alijas ministar prosvete pojavio kao neko ko je rešio problem.U stvari je upravo on taj koji je najveći problem i čovek koji je uništio Srpsko školstvo i čovek koji iz svega ovoga hoće da izvuče najveću korist ali prvo mora da zamuti i skrene pažnju sa ogromnih i konkretnih problema u prosveti koji su nastali ili nisu rešeni za vreme njegovih mandata.Ne nasedajte jer najbolje funkcionišu kada zavade !Dobrodošli u 90-e !

Prosvetni robovi

pre 11 godina

Ko je pomenuo od kolega zamenika načelnika školske uprave Niša mogu reći da je apsolutno u pravu.To ime se kod nas nastavnika ne izgovara ili krišom šapuće i to isključivo među kolegama od velikog poverenja jer je ime ovog čoveka sinonim za korupciju,mito,zapošljavanje uz određenu sumu,razmeštaj "nepodobnih" nastavnika u seoske škole,fond časova nastavnicima i uopšte vrlo intrigantne situacije u Niškim školama.Strahovlada ovog čoveka traje godinama a kulminirala je njegovim prelaskom u stranku tada G17(bio član DSS-a kada su ga smenili).Njemu niko ništa ne može i on je gazda u školskoj upravi Niša.Verujem da ima još problema u Srbiji,mislim na prosvetu zbog čega nas roditelji i mediji prozivaju a upravo zbog ovakvih ljudi kakav je Dragan Gejo.Zato mi iz prosvete tražimo potpunu reformu našeg resora koji je u haosu a ne plate koje potenciraju naše sindikalne vođe kako bi nas u startu negativno obeležili.Zato ja sebe kao i veći deo kolega sa kojima pričam njih ne smatramo svojim predstavnicima ali i tu postoji diktat i ljudi kao gospodin o kome sam pisala na početku a htela ne htela moram biti poslušni član čak i u sindikatu !To je prosveta u Srbiji danas i nemojte nas gledati kroz desetak prosvetnih biznismena koji gledaju samo svoj interes jer smo i mi nastavnici postali robovi kod svojih gazda kao i veći deo radnika u ovoj zemlji.

Anđela

pre 11 godina

Kakav ministar takva i prosveta !
Da li ovog dželata srpskog školstva neko može i hoće da smeni jer to je čovek sa čijim radom nisu zadovoljni nastavnici,roditelji,učenici,mediji i ko zna ko još !?

Ne bulazni

pre 11 godina

Znam par uspesnih biznismena koji su zavrsili prosvetne fakultete tj. skolovali su se da drze dnevnik, a to ne rade i uopste im nije zao zbog toga.
(Radojica, 22. avgust 2012 22:06)

Ti si, mukice, nesto ruzno sanjao!? Prosvetu u poljoprivredu, a tvog Miku sa "prosvetnim" fakultetom u uspesne biznismene? Ili je i Mika poceo u poljoprivredi!?

Odisej

pre 11 godina

(ma..., 22. avgust 2012 19:19)

Pa, dragi kolega, i ja radim u školi i znam kakav je to posao. Odmah ovde mogu da se zakunem da još nisam čula nekog prosvetnog radnika da je izgovorio ovo što ste Vi izgovorili.
Vaše reči su smejurija. Tvrdim da niste pošteno održali ni jedan čas sa takvim načinom rada. Nažalost, ima i takvih u školama. I, sve mi se čini da upravo takvi navlače gnev ove naše nacije. Slažem se da ima neodgovornih, ali je to sigurno isti procenat kao i kod lekara, policajaca, sudija...
A ti, poštovani gnevni narode, pronađi prave krivce za svoje bedno stanje, nemoj da okrivljuješ prosvetne radnike koji zajedno sa ostalima nose teret ove naše bede.
P.S. Pitanje za ostale: šta mislite, ako nam uvedu osmočasovno radno vreme, da li treba i da nam obezbede biblioteke, kompjutere, radne stolove? Svi mi od svoje plate kupujemo neophodne knjige, radimo na svojim kompjuterima, štampamo na svojim štampačima, kod svoje kuće. E, kad mi obezbede sve to (neophodno kao profesoru srpskog jezika i književnosti), ostaću ja u školi 8 sati. Živeli.

cata

pre 11 godina

Dinkic je najavio platne razdrede!? To je prosto, moze se uzeti prosek u EU. Tamo sigurno policajci i vozaci, cate po opstinama pa cak ni medicinske sestre nisu placenije od profesora u srednjoj skoli! U zemlji Srbiji je stresnije biti odgovoran profesor negoli lekar. Prosto se uvodjenjem platnih razreda uvode jedinstveni koeficijenti, kao u EU, sto u praksi znaci da se smanje plate po opstinama i agencijama, povecaju prosveti i kulturi!

Smradus beskrupulozus

pre 11 godina

Da li vi politicari, SVI, iz svih stranaka imate makar malo vijuga u glavi da sklonite coveka koji je toliko iritantan, koga ne vole ni prosvetari, ni djaci, ni ceo narod? Glasali smo da bi ga sklonili, ne zato sto je SPS-ovac, vec zato sto je los. LOS je ministar, lose radi, nema nikakvu inicijativu, nista ga ne interesuje! Los je primer! Losi su mu rezultati! Los je preduzimac. Ima li bilo koga ko ce se osvrnuti na rec naroda u toj vladi? Ovaj covek toliko nervira, ja bih iskocila iz sopstvene koze da mogu, jer je toliko nesposoban da resi osnovne probleme u skolama i dovede obrazovanje na nivo koji ce jednom za sva vremena znaciti ljudima koji ga steknu. Dokle, bre, vise da ljudi u skolama i na fakultetima uce nesto za sta posle niti imaju znanje, niti praksu. Aman, pa glavni covek zaduzen za edukaciju u Srbiji vam je crna rupa! SPS, ako vam je stalo da ostanete na vlasti, sklonite ovog coveka, nista dobro ne donosi ni vama, ni bilo kome! Njegova pojava je bruka i sramota za ljudski razum, za celu drzavu, a vas je covek. Aman, on je obican administrator, cinovnik, nema pojma da pokrene nesto, samo sedi u toj fotelji i obavlja sta mu se servira. Gori je i od Cvetkovica. Opozicijo, vlado, bilo ko, anybody!! Prosvetari, pisite peticiju vise, ili ce mladim ljudima nas obrazovni sistem zatupljivati mozgove teorijama jos narednih decenija i nece moci da se zaposle nigde. Sta ja imam od fakulteta?! N I S T A!

VV

pre 11 godina

@ ma...:
Svuda ima korova, pa i u prosveti. Tebe ne smatram kolegom, vec obicnim zabusantom koji ce uskoro ostati bez posla, ili bez ucenika (jer ce roditelji izbegavati skolu u kojoj radis).

Daniela

pre 11 godina

Ja radim u školi i ne pada mi na pamet da štrajkujem, tj. da se za borim za pare sindikalcima. Muka mi je i kad vidim te osobe na TV-u sada. Prošli put, kada smo masovno izašli na ulicu, od nas su napravili budale. Dobili par desetina hiljada evra oni lično od vlasti i nas krenuli da ubeđuju kako su svi uslovi zbog kojih smo štrajkovali ispunjeni. Skoro se nisam osetila tako namagarčenom kao tada. Dakle, radim u školi dok nalazim i jedan razlog za to, tu me donekle drži još sam čin predavanja i rada sa decom. Ali, da vam pravo kažem, to je oko 40% nastavničkog posla, nažalost. Sve ostalo su besmislice: sastanci, izveštaji, planovi, administracija, programi, izveštaji, izveštaji, izveštaji, pravi svoj portfolio, timovi, samovrednovanje... Ubi nas Ministarstvo. Imam neki utisak da se to namerno radi da bi što više ljudi otišlo iz prosvete. Dakle, kad još to malo zadovoljstva nestane, i zbog mizerne plate, a i zbog ovih ostalih ludosti - odoh. Sindikati me ič ne interesuju!

tužno...

pre 11 godina

Svaka čast onim prosvetnim radnicima koji pošteno, savesno i stručno rade svoj sizifovski posao.

Želeo sam da radim u prosveti, školovao se i za to i dugo bezuspešno pokušavao da dobijem taj posao.
Sada moram da radim u privredi, posao za koji sam se sam obučio bez škole i moram konstantno dalje sam da učim, da imam dosta veću platu, da ne brinem o stranačkoj pripadnosti, tragikomičnim ministrima, nakaradnim programima, primitivizmu i sujeti roditelja i kolektiva, milostinji države… Jedino o čemu brinem u vezi prosvete, u šta ću to svoje dete morati da gurnem i kome da ga poverim… ako ostanemo ovde.

Ponekad, još uvek sanjarim da radim u školi… ali brzo se otreznim, a više ne bih ni mogao, prošle su godine, ne bih imao snage.

Kao što sam uzeo svoju egzistenciju u svoje ruke, uzeću i obrazovanje svog deteta u svoje ruke. Godine njegove mladosti proći će, a prosveta će i dalje da se srozava jer ona nije neki izolovan sistem, ona je odraz opšteg stanja, preliva se u društvo, a iz društva nazad u obrazovanje i tako u krug, generacijama. Beskrajno srpsko vrzino kolo…

Alan Ford

pre 11 godina

@(radojica, 22. avgust 2012 23:13) Slazem se. Samo da to bude svuda,(mislim na viskove). Kada su dolazili iz MMF-a pominjali su viskove u drzavnoj upravi,opstinama,javnim preduzecima...Gde su ti "beli medvedi"? Najlakse je opicis po prosveti, narod i inace smatra da ne rade nista. Cista psihologija! Jos jednom,ja necu strajkovati, zadovoljan sam platom a imam i punih pet odeljenja. Niko nije strajkovao ni kada sam iz svog dzepa davao mesecno 12000 za put Kg-Ar, zbog odluke gradonacelnika Arandjelovca. Sada ce platiti(mozda i neko drugi) 110000 za dug i 30000 za kamatu. E tako se vodi grad!

Alan Ford

pre 11 godina

Nikada vise nije bilo privatnih ucitelja koje roditelji unajmljuju ne bi li deca savladala ucenje,nekada je postojala dopunska nastava koja je sluzila da se objasni gradivo koje doticni nastavnik predaje ,danas se deca posalju kuci i taj problem resavaju roditelji I privatni nastavnici ..sram vas bilo dokle vise ide bezobrazluk nastavnika ,traze vece plate a ne zaradjuju no ovih “pedesetak” hiljada koje primaju!! (Natasa, 22. avgust 2012 19:00) Da ne mislis da je ipak cudan taj eksponencijalni rast i da bi to znacilo da su svi profesori u jednom trenutku poceli da predaju na spanskom (ne spanski jezik!) i postali krivci za takvu situaciju? Znaci, odjednom se pojavila garnitura iz koje niko nista ne zna da objasni!? Glupost. Deca ne uce nista i zasticena su na svakom koraku. Pretvorena u parazite, neka se pod okriljem zakona ne pojavljuju ni na redovnim, a kamoli na dopunskoj nastavi. Tada mi dolaze trojke i cetvorke kojima ponesto nije jasno, a kecevi i dvojke prosipaju pricu koju roditelji prihvataju k'o bebe juvitanu, o losem objasnjavanju i ne drzanju dopunske nastave. Kada sam pitao direktora da pojedince snimim pa pokazem tatama i mamama, rekao je "taman posla,tuzice te"! Pa kako da ti dokazem, sram te bilo neznalico i upropastitelju sopstvenog deteta, da sam u pravu?