Subota, 18.08.2012.

15:31

Završna reč Nadežde Tolokonikove, pevačice "Pusi Rajot"

Izvor: B92

Završna reè Nadežde Tolokonikove, pevaèice "Pusi Rajot" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Radojko

pre 9 godina

Živo me interesuje kakvu kaznu bi dobila za isto delo u Londonu ili Njujorku? I u kakvom zatvoru bi bila? I dali bi tada mogla da pravi medijsku kampanju iz zatvora? I šta bi sa njom bilo ako bi tamo počela da nervira državu i da naziva Obamu imenima, predlažući da dođu... recimo Kinezi i donesu slobodu i demokratiju u USA?

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Jadna deca, klece tamo u onom muzeju na golom parketu i nikoga nije briga, strasno!

Niko da pohvali ruske policajke u mini suknjicama? Gde ide ovaj svet, neverovatno!

danijela

pre 10 godina

Dobra joj ona pesnica na majici, vrlo "originalan" dizajn! Tako je to kada ti placenici pricaju o "demokratiji". Ova se dobro obezbedila za buducnost, kada izadje iz zatvora, sledi joj ineterasntna karijera - uzas u kakvom svetu losih manipulatora zivimo, a najgore, koliko je lako ovde manip[ulisati judima i posle svega sto smo prosli i sto je trebalo da naucimo.

prellee

pre 11 godina

Obićne žabe, koje sebi pripisuju ulogu PROROKA. Plačene od strane Zapaeda samo da stvaraju smutnju i ciljano da ruše sistem i VLADU dobro organizvovane države.Sjetiomo se samo šta je Rusija predstavljala za vrijeme alkoholičara Jelcina, ništa, plesao je kao majmun pred Klintonom, i Zapad je tada rovario i rušio cijeli istok. Dokaz i svjedok je Jugoslavija, a kasnije i Srbija koju su bombardovali.Tada se Zapad nije osjetio prozvanim, a danas stoji iza nekih ŽABA koje nemaju šta ponuditi ruskom čovjeku. Osim, što mu sutra mogu ponuditi rakete NATO-a, kao i Srbiji što je napredni zapad ponudio. Zatvoriti ih, i neka u čeliji sebi nalaze snagu i oslonac u ISPRAVNIM IDEJAMA koje propagiraju.

Dejan

pre 11 godina

Nadežda definitivno ima poremećaj ličnosti. Naravno neko je to lepo procenio i iskoristio u svrhe nekakvog negativnog EPP na račun Ruske Federacije i predsednika joj Putina. Potkrepljujem ovo njenim drugim preformansom za koji srpska javnost skoro i da ne zna koji se odigrao za vreme predsedničkog mandata g-dina Medvedeva koji je izveden u prirodnjačkom muzeju u Moskvi pod parolom "Ебис за наследника Медвежонка" (prevod vam je naravno nepotreban) A preformans je bio grupni seks u muzeju, čak postoje i fotografije http://vk.com/club2894536. Nadežda kao učesnik te sodome i gomore je u tom trenutku bila u 7 mesecu trudnoće. Otprilike da je ona sad na onom mestu na kome bi i trebalo da se nalazi!

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 11 godina

Hmmm... Hajde da izbegnem komentarisanje "performansa" u bilo kom mestu molitve, pa i hramu Hrista Spasitelja u Rusiji.
Da se osvrnem na Nadeždinu završnu reč, koju nekolicina ovde ishvali na sva usta kao nešto što je bezmalo filosofska poema...
MA HAJ'TE, MOLIM VAS!
Gomila bombastičnih fraza, visokoparnih sintagmi koje bi trebalo da impresioniraju obični puk kao nešto što je proizvod nadahnuća jednog obrazovanog i prefinjenog uma.
Vrhunski domet književnosti je sažeto sročena rečenica, bez verbalnog egzibicionizma i mnoštva tuđica. Za one koji ne znaju šta je filosofska poema, preporučujem "Tako je govorio Zaratustra" Fridriha Ničea (naročito poglavlje: "O putu stvaraoca") ili "Blago cara Radovana" Jovana Dučića.
A ove skudoumne pankerke, željne pažnje PO SVAKU CENU, upućujem da zatvorske dane korisno krate čitajući samo dva poglavlja iz "Braće Karamazov" Dostojevskog - "Pobuna" i "Veliki Inkvizitor".

Novak

pre 11 godina

Devojka je napisala ,,Ono što ne može biti objašnjeno naš je prijatelj. Elitističke, sofistikovane okupacije Oberiu pesnika, njihova potraga za smislom na ivici razuma ostvarena je na kraju po cenu njihovog života, pošto su nestali u besmislenom Velikom teroru koji je nemoguće objasniti.'' Iz ovoga proizilazi zaključak da je Veliki teror (čistke Staljina) njihov (njen) prijatelj. Izjava teži da ostavi visoko-intelektualni utisak. Na mene ostavlja utisak visokoparnosti i logičke nedoslednosti.

Vera Mlinar

pre 11 godina

Draga Nadezda, sve sto sam procitala je opsta kritika savremene (americke) demokratije. Zao mi je sto ti to ne vidis. U tvojim izjavama ne vidim da optuzujes rusku vlast za oslobadjanje od "duznickog robstva", ne vidim da optuzujes za zabranu sekti (demokratskog trovanja omladine), ne vidim da optuzujes proizvodjace genetski performirane hrane. Tvoj bunt (bunt tvoje punk grupe) nije usmeren ka oslobadjanju od stvarnih i vrlo opasnih terorista.

aStrahota

pre 11 godina

Sve je ovo sjajno, odlican, emotivan govor, lucidni komentari posetilaca sajta... Ali šta je sa mastom na kojoj je ovaj performans održan? Šta sa verskim osećanjima mnogih ljudi? Presuda jeste groteskna, ali ja kod ovih devojaka nisam video ni trunku obzira prema osećanjima i veri mnogih ljudi. Na stranu patetika Madone, boraca za (selektivna)prava (samo odredjenih) društvenih grupa, ali nisu li ljudska prava univerzalna i ne treba li da važe jednako za sve, pa i za vernike, bez obzira što njihova vera izaziva podsmehe liberalno - demokretskih posetitelja sajta B92? Jedno ograničenje nečijih prava bi trebalo da budu jednako vredna prava drugih! Ja taj obzir prema pravima i osećanjima drugih i drugačijih od njih, kod ovih devojaka nisam video i zato mislim da su krive, a ne zbog glupe optužnice i još gluplje presude!

jj

pre 11 godina

Da se okrenula onome cemu se mnoge Ruskinje danas okrecu, da je mastala da bude takva i da se spremala za takav poziv (procitati Rogue Economics), bila bi drustveno mnogo prihvatljivija i niko joj za to ne bi sudio.
Pametna, lepa, hrabra, ima svu moju podrsku!

Vopa

pre 11 godina

Demokratija?!
Ljudska prava?!
Zavisi iz kojeg i cijeg ugla gledate!
A koliko vidim, i u svetu a i kod nas je ostalo neupotrebljenih "nalepnica", pa ko se prvi seti i dohvati tako lepi nalepnice ;-)
"umetnik", "politicki proces", "evrointegracija"... ima tog jos....
A simpaticne ruskinje?
Vidi se da Rusija nema para, trebalo bi im omoguciti duzi boravaka o drzavnom trosku :-), mnogo duzi!
Zasluzile su to!

Stevan Stanojlovic Čiča

pre 11 godina

Jadna je zemlja koja hapsi pesnike i pevače ma gde i ma kako pevali. Jadna Rusija i jadni Srbi koji prave od Srbije rusku guberniju. Bravo nadezda i bravo devojke. Otpor do pobede.
Steva Stanojlović Čiča

Колчак

pre 11 godina

"Завршна реч Надежде Nadežde Толоконикове" је сјајна, на моменте бриљантана!
Но, зар заиста мислите да је то она написала?!...

Ако се и претпостави да је она сама толико интелигентна и образована (јер говор је заиста такав),целокупна драматургија текста, као и конструкција реченица, типично су амерички. Штавише, овај говор ваља сачувати и проучити, као леп пример драматургије у реторици.

Говор је, понављам, сјајан, но није њен (ни њихов).
Као што ни, рецимо, Мадонин натпис на концерту није њен.
О томе се ради.

Иначе, нови УСА амбасадор у Москви је сјајан русиста.
Бриљантна му је и идеја да "отпорашице" буду младе, секси женчице! Јер то УВЕК изазива помешана осећања. Но овај пут није нешто посебно успео, мада му је идеја била одлична.

Руски зајеб је пак што су им придали толико пажње превисоким казнама. Но такви су Рује. Још од пре царевине. И свакако ће их, научивши лекцију, пустити много раније од изречених казни. Следећег пута неће се више тако упецати.

Сума сумарум - прослави се Надежда! И то је све.

Pera

pre 11 godina

@Mittag Leffler
Ne prijatelju, nije to u pitanju, u pitanju ej da li taj koji govori, govori istinu, o čemu on zaista govori i šta hoće da nam kaže.
Spoljašnji neprijatelji su uvek dobar izgovor za sve autokrate, nacionaliste, fašiste... Da, i u Americi iam takvih, i oni su prečesto uspevali da nadjačaju demokratiju, zato mi i kritikujemo Ameriku, ali smo još uvek daleko od nje, što se tiče sloboda, baš kao i Rusija...

Mittag Leffler

pre 11 godina

Tačno je da u Rusiji nema prave demokratije, niti slobode govora i slično. Opet, bolje je nego što bi moglo biti, ili što je ne tako davno bilo, ne ponovilo se. Međutim, ono što mnogi neće (ili ne žele) da shvate je sledeće. U Rusiji neće i ne može biti potpune slobode govora sve dok SAD i Zapad uopšte zabadaju nos u unutrašnje stvari drugih zemalja, kupujući stranim parama domaću politiku. Slobode govora nije bilo ni u Americi, kada su se osećali ugroženim od komunista za vreme lova na veštice. Svi su spremni suspendovati slobodu govora ukoliko se osete ugroženim iz inostranstva. Ako bi se otkrilo da Rusija i Putin finansiraju neku političku partiju u recimo Velikoj Britaniji, ne bi prošlo mnogo vremena pre nego što bi tu partiju zabranili. Ma čemu uostalom hipotetički primeri, eno vam Asanža pa ga posmatrajte.

Prvo nek Zapad pusti Ruse (i druge) da vode svoju domaću politiku kako znaju i umeju, bez mešanja sa strane, pa ih je tek onda moguće kritikovati za odusustvo slobode govora. Sve dok to nije tako, nikad nije jasno čije interese govornik zastupa, strane ili domaće. Eno vam Nataše Kandić za primer: da joj nije kinte što dobija iz inostranstva, ne bi imala ni za gradski prevoz, ali je onda jasno čiju pesmu mora da peva.

Aleksandar

pre 11 godina

evo ja sam pricao sa burazerom iz nemacke bas oko te situacije(u principu nemci se dive putinu,kako mi maze,obicni radnici u fabrikama itd) sta kaze...ja sam ga bas pitao,sta bi se desilo da se ovo odrzalo u nekoj nemackoj crkvi,protestanskoj ili dzamiji u nemackoj,ili sinagogi....sta mi je rekao..."neka im bog pomogne" eto tim recima,bez obzira da li su se borile za slobodu ili politicku represiju,zavrsile bi kao ove u rusiji ili nista gore...da se ja pak pitam oslobodioh bi,ali one su sad za primer...tako da...steta..

KD

pre 11 godina

@softtroll: Za vas je normalno da trudnica (ili netrudnica) javno izvodi snošaj u muzeju pred kamerama? To je onda neki "performans" i "sloboda govora"? Koji je sledeći korak: u vrtiću, školi, na avtobuskoj stanici? Takvu "slobodu", gde poremećeni i bolesni ljudi izvode svoje akcije, ne želi nijedna normalna osoba ni u jednoj zemlji.

softtroll

pre 11 godina

@Uzorna majka: nisam video da su osudili bilo koju koja je to isto uradila pre nje, a ima ih mnogo. Licemeri. Hocemo onda da bacimo na lomacu svaku trudnicu koja je imala seks za vreme trudnoce? Ja prosto ne mogu da verujem da postoje ovce koje brane sistem koji ih ubija, vrsi represiju, koji ih krade i utuca u beznadje. Da, vas nazivam ovca, vas sto imate Stokholmski sindrom prema drzavi. Ako ne mozete nista da uradite bez drzave, onda ste stvarno ovce. Beeee. "Zaokruzi ovde, mi cemo ti pomoci" - beeeeeee.

yyyyyy

pre 11 godina

Da li je neko gledao perfomans Klint Istvuda posvećen predsedniku Obami? Voleo bih da vidim neku poznatu ličnost Rusije da tako nešto izvede protiv predsednika Putina i reakciju državnog vrha demokratske Rusije.

iv

pre 11 godina

Sta reci a ne zaplakati... Srce mi se cepa kad vidm mladost zatvorenu, umjesto da bludnici po hramovima i crkvama.... Oh ti prokleti putine....

zauvek srbija, nikad rusija!

pre 11 godina

To sto ste uradile u Rusiji trebale ste da pokusate da uradite u bilo kojo zapadnoj zemlji pa bi ste videle kako bi ste prosle.
(Dejan, 28. avgust 2012 08:46)

a, kako bi to prošle?
giljotina, električna stolica, katran i perje, bičevanje...?
na volite ove devojke od 45 kila koje su imale testise da se suprotstave jazavcu kome se klanjate, jer su one sve ono što vi nikada nećete smeti da budete - slobodne, pa makar i u zatvoru.

Pussy Riot

pre 11 godina

Mnogo je slaba ta Rusija, koja se toliko boji od 3 pankerke.

Posto su izvrsili perfomans bez dozvole popova u hramu, nek plate kaznu, ako ne zele da plate, nek rade 5 dana neplaceno drustveno koristan rad.

Rasko

pre 11 godina

Stvarno, ova Srbija je dno dna. Toliko komentara, plitkih, protiv devojaka koje bi htele da njima u njihovoj zemlji bude bolje, koje nemaju neki drugi nacin borbe protiv autoritarnih vlasti, uzurpatora slobode i ljudskih prava. Toliko pluseva glupim komentarima tipa: nek probaju u Americi... Crno bez imalo belog. Povampiruje se razmisljanje "postenog Srbina" s kraja '80ih. Kad god bih rekao da kod nas nesto nije dobro, argument druge strane je bio "a sta Hrvati rade", "a sta Siptari rade". Ovi, sa ovakvim komentarima, i ovi koji te komentare nagradjuju plusevima, u svakom slucaju nisu moja rasa. Neka ih, nek budu Srbi, i neka ih stigne patrijarha Pavla molitva, mada ce to za njih biti kletva: "Budimo ljudi iako smo Srbi".

Zorana

pre 11 godina

@Dejan Ustvari, to se cesto desava u crkvama na zapadu (politicki inspirisani performansi bez odobrenja). Kazne su skoro uvek novcane, i to niske. A pri tom zapadne crkve uglavnom ne podrzavaju jednog politickog kandidata, tako da ni poredjenje nije na mestu.

Zoki

pre 11 godina

Ovo nema veze sa demokratijom i ljudskim slobodama. Čovek je slobodan dok njegova sloboda ne počne da ugrožava slobodu drugih. Ovakvo ponašanje se ne toleriše u demokratskim zemljama, uključujući SAD.

Djole

pre 11 godina

Ma kako ste blesavi. Ma ja ne idem u crkvu niti me zanima, ali ne moze niko u bilo kojoj drzavi da radi sta hoce i gde hoce. Mogle su na nekom trgu na primer. Zamislite da vam ulete tri pakerke u bolnicu ili u kucu? Pa to nije sloboda govora i misljenja neg pre svega remecenje nekog mira gdegod to bilo.
Koja patetika. Od toliko hrabrih ljudi koji se bore za razna prava svi padam u nesvest zbog ovoga. Ja ne razumem kako punoletna osoba ne kapira da ne moze da uleti u crkvu, skolu, bolnicu i pocne bez najave da peva. Pa ak to svi pocnemo da radimo docicemo u stanje anarhije. Na primer. Padne vam na pamet da se pobunite protiv ministra policije sto ne kontrolise ovakav saobracaj i ona pocnete da vozite u suprotnom smeru. Ako zelimo da se pobunimo protiv necega onda to radimo na inteligentan i uredjen nacin, a ne upravo na onaj protiv koga se kao bore - sebican i samo po njhovim merilima.

ma ove cice su samo fora - toliko glup slucaj da ulud potrosih reci.

Lobos

pre 11 godina

Za sve Nadezdine "fanove" i one tate koje bi da im kcerke budu kao nadezda kad porastu, evo vam link pa prosudite sami:
http://plucer.livejournal.com/55710.html

Doktor Haus

pre 11 godina

(ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli, 22. avgust 2012 21:43)

Ne ulazim u to zbog čega su protestvovale i zašto, već me čudi to što mnogi odobravaju način na koji su to uradile. Sama ideja muziciranja u crkvi je idiotska, o čemu god da su pevale. I kada ih uhapse i kazne zbog idiotskog poteza i nepoštovanja crkve, to se, u ruskom slučaju, zove režimska represija. A da se apsolutno isto to desi u Americi, to bi bilo vladavina zakona, ne može da radi svako šta hoće. E, to je ono što mi "bode oči".
Dakle, ako sam ja protiv Tome, popnem se na Beograđanku, bacam anti-režimske letke sa zgrade i urlam parole protiv vlasti, šta bi trebala policija da uradi? Da me puste da prljam grad i ne dozvoljavam ljudima popodnevnu dremku ili da me skembaju zato što radim nešto potpuno idiotski. Pa makar bacao letke i urlao reklamu za neku piceriju, to je nešto što ne sme da se radi. Zna se red i zakon, nema tu nikakve represije.
Evo, oni klipani u Nemačkoj što su podržavali ove klinke, takođe će završiti u bajboku, ali se odavde niko nije setio da podrži te Nemce, niti iko u svetu osuđuje Nemačku zbog toga što sprovodi zakon. Ali je to isto u Rusiji režimska represija.
Vi što veličate potez ovih "buntovnica" zašto ne odete u neku našu crkvu i počnete da protestujete zbog hapšenja ovih devojaka, pa još počnete anti-režimske parole zbog dodvoravanja Putinu... kod nas nema režimske represije, sve sama demokratija...

Džon Vejn

pre 11 godina

Puna podrška ovim hrabrim devojkama.U svakom primitivnom društvu ko se zalaže za istinu strada.Sve što je društvo intelektualno primitivnije sve manje teži za istinom i ne kritički prihvata misticizam i religiju.Devojka je u završnoj rečći mnogo kazala a čitajući komentare na njenu odbranu,jasno se vidi da je i naše društvo veoma primitivno i na veoma niskom nivou znanja.Istina je da su sva društa preko kojih je protutnjao komunizam,ostala manje ili više primitivna.Tim društvima trebaće najmanje 100 godina da se otresu ostataka komunizma.Ove tri devojke su preteče jednog novog vremena u Rusiji.Svaka im čast na hrabrosti.

batko

pre 11 godina

Vrhunac demokratije je poštovanje svačijih prava, bez omalovažavanja drugih i nipodaštavanja njihovih prava. A sve to mora biti praćeno odgovarajućim zakonskim rešenjima. Kada su u Britaniji imali problema sa huliganima na fudbalskim utakmicama donet je zakon po kome preskakanje ograde i ulazak na teren znači 3 godine zatvora. Da je takav zakon ranije donet verovatno se ne bi desio Hejsel. A pošto je taj koncert, performans ili šta već izveden u crkvi, koja za to nije dala dozvolu, a zakonom je takav čin okarakterisan kao huliganstvo (mada bi ga verovatno bilo moguće i drugačije okarakterisati) po istom zakonu je i izrečena kazna. Niko pomenutoj grupi, rok sastavu, gomili bolesnika ili čemu već, nije sudio zbog teksta, muzike ili umetničkog nam dojma, već zbog nedozvoljenog ponašanja. A ako već osećaju potrebu za kritikom hrišćanstva eno im bazilike sv.Petra u Rimu pa neka tamo iznesu svoje muzičko umeće.

Niko i neko M.B.

pre 11 godina

prvo da li je neko od vas uopste pogledao snimak nazovi koncerta , ili samo citate ovde tekstove o prenosenju , dozivite to , pogledajte snimak , ogadite sebi zivot , pa ih branite , nije bitno dal je putin ili obama ili neko drugi , ali dozivite njihovu destruktivnost !!!!!

Mirko Pavlovic

pre 11 godina

Ovo je unutrašnja stvar Rusije i rusko pravosuđe ju je rešilo.Skrnavljenje svakog hrama ( pa i pravoslavnog ) i huligansko ponašanje je kažnjivo svuda u svetu.Pa i u Rusiji.

punisher

pre 11 godina

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

Mislim šta kazati. Treba pogledati snimak kako to tamo u toj Jevropi rade pa onda nekoga napadati. Smešno je prozivati Rusiju, kada je tako isto i u Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Americi. Ono što je nemoralno i ludo - ludo je i nemoralno svuda. Ono što podleže sankcijama u gore navedenim zemljama podleže sankcijama i u Rusiji.
Najviše nervira pokušaj ostalih zemalja da Rusiju maksimalno ocrne, pokušaji da se stvori ponovo neka "hladnoratovska podela", da su eto sve ostale zemlje bastioni demokratije, a jedna Rusija je i dalje "staljinistička".
A još smešniji, da ne kažem neku drugu reč, su pokušaji naših ljudi odavde da opravdaju ponašanje ovih jadnih devojaka. Kao one su umetnice, pa to je izraz bunta...pa ovako ćemo drugovi, pa onako ćemo...smešno.
Što reče Putin, trebalo je da taj svoj "performans" izvedu na primer negde u nekoj muslimanskoj džamiji na Kavkazu, pa da vide šta bi bilo onda.
Čitajte gospodo moja Božidara Benedikta, a naročito dela: "Trgovci dušama", "Milenijum", "Operater" pa vam nešto možda i bude jasno kuda ide ovaj svet.
Molim te Bože, pošalji na zemlju neki potop ili meteor da nas sravni sa zemljom jer smo od ove silne "demokratije" toliko ogrezli u nemoralu, bludu i razvratu da su Sodoma i Gomora ništa u odnosu na ono što se danas događa u svetu i gde u tim "modernim tekovinama civilizacije prednječe gore navedene zemlje.

rade

pre 11 godina

A sta kaze na sve ovo na prm.kamarila kao Roman Abramovic, jel on bio u doticnu bogomolju da se ispoveda kruni ili je u odorama gradjanina pohlepnoga.

Beogradjanin

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...
(otac, 20. avgust 2012 01:25)

------------------------------------------------------

A meni te nekako zao. Pogotovo tih tvojih cerki. A jeza me hvata kada pomislim cemu ces ti da ih naucis.

Moje saucesce, posto si ziv a opet samo mrtva ljustura . . .

ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli

pre 11 godina

(Doktor Haus, 21. avgust 2012 21:09)

Cekaj,cekaj.Znaci ako u Americi nesto nije u redu onda je sasvim normalno i u redu da isto tako i u Rusiji to nije u redu?
Cemu vise uporna zamena teza i uporno spominjanje Amerike kad je Rusija u pitanju?!
Kad bude ovakva vest iz Amerike onda treba o tome da pricamo,ali ovo je vesti iz Rusije.

Realist

pre 11 godina

Naravno, proces protiv njih je nepravedan, ali je nepravedno i prema razumu čitati ovakvu gomilu poštapalica, fraza i opštih mesta - proces je sigurno bio mučan, ako posle svega trebalo sve ovo odslušati do kraja... Želim im slobodu i neke smislenije, inteligentije akcije

Gavril Groznji

pre 11 godina

Rusija je na dobrom putu: najpre da reši problem sa tri pevačice, pa da sredi Garija Kasparova i odbrani Siriju od njenog naroda. Posle toga, da sredi svoje "sitne" probleme: Čečenija, Osetija, Ingušetija, Dagestan, Čerkezija, Jakutija, Tunguzija, Kurili i td. Pa, onda, u SB OUN da udari rukom u astal i usklikne: "Kosovo je Srbija"!

Srbistanu iz Hrvatistana

pre 11 godina

Iz ovoliko neodobravajućih komentara smislenog, iskrenog i pronicljivog teksta kakav se rijetko nalazi, pogotovo kad je autor tako mlada osoba, zaključujem sljedeće stvari:
1. Srbija je jednako zaglupljena zemlja kao i Rusija, i hrabro ide ka još glupljem stanju
2a. Ako je to što su oskvrnule crkvu dovoljno da ove djevojke učini negativkama bez obzira na sve napredno za što se zalažu, onda je crkva očito zlo
2b. Kad želiš da te se zbilja čuje i da stvarno dopreš do ljudi, a ne da budeš kukavni maneken-prosvjednik kojeg se ignorira pa kasnije može ponosno na piće s prijateljima da im priča kako je hrabar, prosvjeduj u crkvi, a ne ispred crkve
3. Istina je da su pametni ljudi u debeloj manjini

Doktor Haus

pre 11 godina

Divna i potresna zavrsna rec ove mlade heroine. Puna podrska devojkama u nadi da ce tiranin otici sa vlasti i Rusija postati slobodna zemlja.
(ja, 20. avgust 2012 12:49)

Ja sam pravi anti-rusofilm ali ovo što je napisano je glupost. Uzmi gitaru, uđi u bilo koju crkvu u americi i zaurlaj "Bože, uzmi Obamu, Bože uzmi Buša..." pa da vidiš kako ćeš "demokratski" završiti sa jedno tri-četiri godine sa bukagijama.
Iako ne volim Rusiju, čujem od poznanika koji tamo žive da su i više nego slobodni, ali i oni, kao i mi, jednako zatucani, mislimo da sloboda znači da možeš da radiš šta ti padne na pamet. Samo što se tamo zakon sprovodi, za razliku od ovde...

Jelena

pre 11 godina

Ja jesam za slobodu uvek i u svakom pogledu, ali ove devojke su neodrasle i njihovo buntovništvo je smešno i nezrelo sa stanovišta odraslih. Kada bude starija verovatno će se hvatati za glavu nad ovim što je ovde govorila. Samo mislim da su sve ovo uradile da bi privukle pažnju. Pokušavaju da Rusiju prikažu u svetlu kakvo zapadne zemlje godinama propagiraju a koje nema veze sa stvarnom Rusijom. Valjda su očekivale da će ih zapad izbaviti od posledica.

Grlom u maline

pre 11 godina

Ovaj slucaj moze da se posmatra iz vise uglova.

1. Tacno je da su se te devojke nedolicno ponasale u crkvi i da to predstavlja krivicno delo u vecini evropskih zemalja. I u Srbiji mozete da zaradite godinu dana robije za to (KZS, Clan 131 Stav 2). Ali dve godine je zaista previse. I lopov dobije manje! Prikladnija bi bila kazna u vidu drustveno korisnog rada ili novcana.

2. Jedan finski profesor pokusao da izvede slican incident u helsinskoj pravoslavnoj crkvi u znak podrske Pussy Riotu. Protiv njega je podneta krivicna prijava i po finskom zakonu moze da ode i na robiju! Zanimljivo je da niko u svetu nije podrzao tog coveka! Normalno! Finska je clanica EU i ima pravo na takve poteze. Rusija nije i nema.

3. Kriterijum po kojima se neka drzava proglasava demokratskom odredjuje se stepenom njene saradnje sa Amerikom. To znaci: ako imas gas i naftu i poklonis to Amerima na dlanu bices za njih superdemokrata. Ako krenes da se cenkas, dobices pljuckanje na temu ljudskh prava. Ako im zatvoris slavinu dobices ratketle i kasetle; osim ako i ti nemas raketle i kasetle, u kom slucaju se primenjuje samo pljuckanje. Zbog toga se apsolutna monarhija u kojoj se ljudi javno kamenuju do smrti, a koju ne mozes da napustis bez izlazne vize, proglasava zemljom uzornih demokratskih vrednosti, samo zato sto su americki saveznici. Rusija dobija packe. A ostali raketle i kasetle.

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Lično razumem poziciju Nadežde Tolokonikove, jer su je proglasili ludom zato što ima sopstveni stav. Isto se i ovde dešava: ako imaš sopstveni stav o nečemu ti si lud, odriče te se i najbliža porodica. Ja sam lično doživeo da me proglašavaju idiotom ako mi se ne sviđa neka borilačka veština ili čak ako kažem da čaj od nane pijem bez šećera jer mi tako prija, pa čak i da me lažno optuže da sam nešto rekao što nisam. Pitanje je samo kad će nam suditi za ovakve najobičnije stvari.

deda Milojko

pre 11 godina

Pussy Riot i u Nemackoj :
http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

Frey

pre 11 godina

Zbog ovakvih komentara tipa - "Svetinja, skrnjavljenje, i trebaju u zatvor", ja zelim sto pre da odem iz Srbije.
Ogranicavanja sloboda, preuvelicavanja, "religioznost"... novi talas religioznosti u Srbiji, zlatnih krstova, posta od 40 dana, propovedi... kad neko kaze da je ateista, gledaju ga kao da je bolestan od necega... a niko ne zna sustinu hriscanstva - ljubav i oprost... bitno da vicete na sva usta PRAVOSLAVAC, CRKVA...
Mala zemlja, ljudi jos manji.

KD

pre 11 godina

@Pajk: Za medijsku kampanju ste u pravu, ali meni je još zanimljivije da se ta medijska kampanja pogodila baš u vreme kada su ruski helikopter i ruska posada 3 dana gasili požare na jugu Srbije i dok ruski demineri vec 4. godinu uklanjaju zaostale bombe i mine po Srbiji. Mislim da to treba barem da se pomene.

pomešana osećanja

pre 11 godina

Sa jedne strane, sociopatija Putina i njegove klike je očigledna.

Sa druge strane, ova dugačka izjava je mešavina jasne i prkosne političke deklaracije, "samokritike" ("oprostite nama mladima i naivnima"), misticizma i iracionalnosti koja verovatno izaziva užas kod svakog evropskog rusofoba vrednog svoje soli ... a iz svega (teksta izjave) mi se čini da taj narod tamo i dalje nije dobio svoju katarzu, svoju slobodu, svoje šezdesete i sedamdesete, nije se izludovao, a i ta država tamo nije naučila kako da to preživi a da ne pukne, pa se boji da konačno prođe kroz to...

Kao da ruska vlast i dalje ne zna kako da se nosi sa provokacijama i kad da uzvrati a kad da samo pusti da sklizne.

Imaju toliko toga da nauče iz novije istorije SAD, ali kao da im to nije jasno. Nemoj da stojiš kao brana masovnom ludilu, skloni se i obezbedi oaze normalnosti i funkcionisanje ključnih (ali ključnih, a ne npr. RPC) institucija i funkcija države i sačekaj da protutnji.

Pajk

pre 11 godina

@Irena: "Ponosni" ste što je globalna medijska kampanja dala rezultate i što su ljudi podlegli ataku medija kao i ranije?! Pretpostavljam da ste bili ponosni i kada je dobar deo sveta pao na priču o Obami, od koga su mediji ni iz čega napravili svetsku zvezdu za samo par nedelja. Ili kada je veći deo sveta poverovao u medijske kampanje za napad na Srbiju, na Irak, Libiju, Vijetnam itd. To je sve zaista za "ponos" i dobro odslikava sposobnost dobrog dela naroda za samostalno razmišlanje i informisanje.

rade

pre 11 godina

Ako si društveno odgovoran onda nećeš zloupotrebiti Crkvu i ući u Crkvu Hrista Spasitelja da bi protestvovao protiv režima kakav god da je on. Prvo - Društveno odgovorna osoba zna da Crkva nije mesto za politiku, drugo - društveno odgovorna osoba poštuje svetinje drugih ljudi i neće pod imenom "pobuna mačkica" svirati u crkvi.

NekoIzMase

pre 11 godina

Koliko interesovanje za tri socijalno izopačene devojke ...
Toliko interesovanja medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava ...

A o pobijenim rudarima u Južnoj Africi, jedan dan ... Doduše, oni su samo štrajkovali na svom radnom mestu, a nisu oskrnavili 'omraženu' Crkvu, nisu istakli parole protiv nekog od 'omraženih' diktatora i nisu istakli stisnutu pesnicu ...

Sa druge strane imamo blago postupanje sa pripadnicima pokreta Okupiraj, koje nije naišlo na toliku pažnju u medijima. Prebijanje i isterivanje te grupe iz PARKA, za šta je izgovor poslužilo to što prave smeće i prljaju grad !!! Reče neko Crkva je samo zgrada i ništa više. I park je park, pa nisam video slične reakcije. I da, crkva jeste zgrada, ali u toj zgradi vladaju određena pravila ponašanja, kao što u sud recimo ne smeš ući u bermudama, kao što u školu ne bi trebalo da devojke dolaze polugole, kao što je u čitaonici tišina da se ne bi ometali ljudi koji uče i sl ... Sve su to pravila ponašanja, a ako svi odlučimo da ih ne poštujemo, u šta to vodi?

Saša

pre 11 godina

Stisnuta pesnica zaista je simbol, ali simbol jednog od mnoštva načina osvajanja ssveta! A ko to osvaja svet i zašto i vrapcima je jasno!
Demos kratos preperandus!

Irena

pre 11 godina

Citam vase komentare i prvi put sam ponosna sto je toliko ljudi shvatilo sta je ova hrabra devojka htela da kaze. Divan govor i divni komentari.

otac

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...

Petar

pre 11 godina

@istina
Ali isto tako je i Isus usao u Hram i srusio stolove na kojima su vernicima prodavani "suveniri". I glasno je govorio protiv tadasnje prakse u crkvama. Na sta bi njega osudili?

Vladimir

pre 11 godina

@duh sa sekiom
Proverio sam ovaj slucaj. Problem je bio drugi transparent na kom je pislo 'you are being robbed', sto moze da znaci da se pljacka trenutno desava. Poruke slicne prirode se cesto nalaze na komadima papira koje razbojnici daju sluzbenicima na blagajni tokom pljacke banke. Tuzilac nigde ne spominje terorizam kao optuzbu. Prvi amandman (sloboda govora) vam ne daje za pravo da vicete 'pozar' u prepunom bioskopu i to je davno razjasnjeno na ustavnom sudu.

Moje licno misljenje je da ce optuzeni biti oslobodjen, posto je lako dokazati da nije bio naoruzan i nije imao nameru da opljacka baknu. U najgorem slucaju moze biti prekrsajno kaznjen za povredu privatnog poseda (banka nije javni prostor) ili uznemiravanje. Iznenadilo bi me da dobije makar i jedan dan zatvora.

Maja

pre 11 godina

@posmatrac sa zapada: Zanimljivo, on je "oskrnavio" crkvu, ali crkva nije "oskrnavljena" krajem 80-ih prilikom dešavanja u Istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, nedavno u Egiptu itd. Za to su bile hvaljene i nagrađivane, a sada toga nema. Postoji reš za takvo ponašanje.
Zar stvarno mislite da su svi prazne glave i neobrazovani ili samo računate da je bitno ubediti one neobrazovane?

posmatrac sa zapada

pre 11 godina

Ova je mlada zena pokazala hrabrost kakva se retko vidja. Patriarh Kiril je prvi oskrnavio crkvu tako sto je pretvorio oltar u politicki podium, ali tada nije bilo protesta. Tako je nekako i u Srbiji, zna se za koga je SPC i kakve sve zlocince cuva u njedrima.

pobunjeni čovek

pre 11 godina

Nakon pročitanog teksta-izjave ove mlade žene pred teledirigovanim pravosuđem jedne autoritarne države osećam duboko poštovanje za njenu (njihovu)hrabrost i spremnost da svoj protest plate i nepravednom zatvorskom kaznom. Posebno mi se dopada da jedna tako mlada osoba pokazuje moralnu i intelektualnu čvrstinu i doraslost da pokuša (pokušaju) nešto promjeniti u društvu i sistemu toliko opterećenom težinom svoje dalje i bliže prošlosti koja je bila,prije svega,kruta do vlastitog naroda,odnosno,pojedinca koji je drugaćije mislio i želio da se nešto pomakne i promjeni nabolje.

Futurama

pre 11 godina

Jadna li je Rusija kad je takve brane. Uopšte nisam simpatizer birokratizovane i korumpirane vlasti u Rusiji ali ni ovakvog smeća. Uostalom nisu one jedini bend u Rusiji koji ima pesme protiv Putina i vlasti. Potražite malo na YT Jurija Sevcuka tj DDT, Lyapis Trubetskoy, Mašina Vremenii itd. I interesantno niko od njih nije nikad tužen po tom osnovu.

Harold

pre 11 godina

U tekstu pise:
... sa Zorzom Sandom !?
Moze da bude samo:
... sa Zorz Sand !!
JER, Zorz Sand je zena.
E, moji dragi polupismeni i neobrazovani ...

Harold

pre 11 godina

Neverovatno koliko neupucenih, poluobrazovanih, zlobnih ljudi zeli nesto da izjavi kroz svoj komentar i da udje u istoriju.
U istoriju ljudske bedastoce.
Uzorna majko, ta mlada zena zrtvuje sebe da bi pomogla ljudima.
Jovane, sine, da li si bezao iz skole?
Ja se DIVIM spremnosti ovih devojaka na zrtvu.
p.s. O Rusiji, i mracnim trenucima njene istorije, ni reci!

pravoslavka

pre 11 godina

Ali sto su smesni ovi koji i dalje napadaju devojke i uporno pokazuju kako nista nisu razumeli niti ce ikada (sudeci po nadahnutim komentarima). Hej, ljudi, hej prazne omadjijane glave, ajde dosta vise sa tim "argumentima" kako nisu smele to da rade u crkvi i kako su skrnavile sveto mesto. Njima je prekipelo jer u toj istoj crkvi su performanse odrzavali politicari Putin i Kiril! Licemeri jedni, zasto se tada niste bunili i trazili da se ne skrnavi crkva! Procitajte po sto puta govor ove hrabre Nadezde - mozda ce vam nesto nekada i uci u glave. Devojke su na sraman nacin osudjene zbog huliganizma jer su uplasile prave huligane!

Uzorna majka

pre 11 godina

Doticna snimala u snosaju nad njom i to dok je trudna, u nekom muzeju, imate slike po netu. To je valjda ta dugo ocekivana liberalna sloboda koja nam svima treba.

vispreni bwrr

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)
E moj Jovane, teški li su okovi tvoji. Je l' osećaš teskobu?

ovamo neki

pre 11 godina

"Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta..."
(tamo neki, 18. avgust 2012 22:44)
----------------------------------------------
Nije meta crkva nego bacuska Putin. A to sto mu popovi RPC u javnosti pred kamerama ljube ruke to je druga prica.....

zmitjkoe

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)

Gospode boze koliko je ovo zalosno. Nit je procitao tekst, a i da ga je procitao, nista nije razumeo. Njemu je normalno da neko robija zbog "nadahnutog govora". U svakom slucaju cure su usle u istoriju i jednog dana, kad dodje demokratija u Rusiju, bice slavljene kao zrtve putinokratije (totalitarna sprega popova i ex-komunista) . Svaka cast ovoj devojci, prvo mi se svidela jer je lepa, sad vidim da je pametna i hrabra. Mozda to smeta ovima sto vole da salju u zatvor?

vispreni bwrr

pre 11 godina

...Cena učešća u stvaranju istorije ljudima je uvek bila zapanjujuće visoka. Ali upravo je u tom učešću sama draž ljudske egzistencije. Biti siromašan ali obogatiti mnoge, nemati ništa ali posedovati sve...

E moji pravoslavni talibani. Nikada vi to nećete shvatiti. Ova devojka je životno mnogo veći hrišćanin nego što ćete vi ikada biti.

duh sa sekirom

pre 11 godina

...a evo pravog primera demokratije i ljudskih prava u SAD.
...pripadnik occupy pokreta usao u banku sa porukom:
"dajte coveku pistolj i opljackace banku, dajte mu banku i opljackace svet"
...po kratkom uhapsen i optuzen za terorizam.

http://www.advance.hr/vijesti/pripadnik-occupy-pokreta-u-sad-u-optuzen-za-terorizam-zbog-prosvjedovanja-ispred-banke/

tamo neki

pre 11 godina

Mnogo buke ni oko cega.Posrnule devojke pa jos mlade majke vise gudre nego zrdavih vijuga.Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta,i pusta se koliko to jos moze da ide.Gudra,nistavilo praznoglavost+potrebna zelja za prezentaciom=2godine mardelja.
Pustaju ih posle6 meseci bez prava na mikrofon,moja procena.

deda

pre 11 godina

Šta smo sve prošli tokom dugog 20. veka a reklo bi se da svetu nikada više nije trebalo ovakvih revolucionara i mučenika.
Nalazim nešto obećavajuće u tonu njene završne reči.

istina

pre 11 godina

Ova devojka, koliko se vidi, se ni nijednom recju nije pokajala za skrnavljanje Crkve, a u tome je ceo problem. Ne znam sto ljudi imaju teskocu da shvate da nije crkveni hram mesto za unosenje gitara, zvucnika, bacanja po oltarskom prostoru, dranja i bezobraznog skandiranja. Da su na taj nacin protestvovale ispred Crkve ili na bilo kom drugom mestu ne bi bio problem, ali pank performans unutar Pravoslavne Crkve se zove skrnavljanje i jeste veliki problem jer vredja vernike i ugrozava religioznu slobodu da ljudi ispovedaju Pravoslavnu religiju na prikladan nacin. Zna se kako se ponasa unutar Crkve. Kako da se oprosti ovim devojkama kad se one uopste ne kaju??? Pun tekst Dostojevskog, Sokrata itd. ali ni Dostojevski, ni Sokrat niti bilo ko drugi nije uleteo u recimo Atinske hramove na Akropolju i bacao se tamo i urlikao politicke parole. U tome je problem, a ne u njihovom politickom stavu ili protestu. Iznesite svoje proteste izvan Crkvenih zgrada i nema problema.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Vase ponasanje u Crkvi Hrista Spasitelja je " Apsurdno " a ne traganje i borba za pravdom i istinom kako vi to navodite! Borite se Demokratskim sredstvima kao Hipici za Rat u Vijetnamu, a ne glupiranjem u Pravoslavnim Svetinjama! Zelite slavu i publicitet boreci se protiv Putina nista protiv, to je vase gradjansko Pravo ali ne na ovaj nacin.

panker

pre 11 godina

potresno i strašno, nasuprot lavini licemernih, lažnih i parareligijskih gluposti kojih će se ruski narod stideti jednog dana. dojučerašnji progonitelji crkve i religije, žgoljave demokrate i uvlakači u putinovsku g***cu, utrkuju se u pljuvanju u dalj a ne znaju čestito ni da se prekrste.
presuda je zlokobnija nego što izgleda: u zatvoru u koji ih šalju, mogu biti pprebijane, ubijene čak, sve u slavu velikog diktatora....

Uzorna majka

pre 11 godina

Doticna snimala u snosaju nad njom i to dok je trudna, u nekom muzeju, imate slike po netu. To je valjda ta dugo ocekivana liberalna sloboda koja nam svima treba.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Vase ponasanje u Crkvi Hrista Spasitelja je " Apsurdno " a ne traganje i borba za pravdom i istinom kako vi to navodite! Borite se Demokratskim sredstvima kao Hipici za Rat u Vijetnamu, a ne glupiranjem u Pravoslavnim Svetinjama! Zelite slavu i publicitet boreci se protiv Putina nista protiv, to je vase gradjansko Pravo ali ne na ovaj nacin.

istina

pre 11 godina

Ova devojka, koliko se vidi, se ni nijednom recju nije pokajala za skrnavljanje Crkve, a u tome je ceo problem. Ne znam sto ljudi imaju teskocu da shvate da nije crkveni hram mesto za unosenje gitara, zvucnika, bacanja po oltarskom prostoru, dranja i bezobraznog skandiranja. Da su na taj nacin protestvovale ispred Crkve ili na bilo kom drugom mestu ne bi bio problem, ali pank performans unutar Pravoslavne Crkve se zove skrnavljanje i jeste veliki problem jer vredja vernike i ugrozava religioznu slobodu da ljudi ispovedaju Pravoslavnu religiju na prikladan nacin. Zna se kako se ponasa unutar Crkve. Kako da se oprosti ovim devojkama kad se one uopste ne kaju??? Pun tekst Dostojevskog, Sokrata itd. ali ni Dostojevski, ni Sokrat niti bilo ko drugi nije uleteo u recimo Atinske hramove na Akropolju i bacao se tamo i urlikao politicke parole. U tome je problem, a ne u njihovom politickom stavu ili protestu. Iznesite svoje proteste izvan Crkvenih zgrada i nema problema.

duh sa sekirom

pre 11 godina

...a evo pravog primera demokratije i ljudskih prava u SAD.
...pripadnik occupy pokreta usao u banku sa porukom:
"dajte coveku pistolj i opljackace banku, dajte mu banku i opljackace svet"
...po kratkom uhapsen i optuzen za terorizam.

http://www.advance.hr/vijesti/pripadnik-occupy-pokreta-u-sad-u-optuzen-za-terorizam-zbog-prosvjedovanja-ispred-banke/

Beogradjanin

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...
(otac, 20. avgust 2012 01:25)

------------------------------------------------------

A meni te nekako zao. Pogotovo tih tvojih cerki. A jeza me hvata kada pomislim cemu ces ti da ih naucis.

Moje saucesce, posto si ziv a opet samo mrtva ljustura . . .

Pajk

pre 11 godina

@Irena: "Ponosni" ste što je globalna medijska kampanja dala rezultate i što su ljudi podlegli ataku medija kao i ranije?! Pretpostavljam da ste bili ponosni i kada je dobar deo sveta pao na priču o Obami, od koga su mediji ni iz čega napravili svetsku zvezdu za samo par nedelja. Ili kada je veći deo sveta poverovao u medijske kampanje za napad na Srbiju, na Irak, Libiju, Vijetnam itd. To je sve zaista za "ponos" i dobro odslikava sposobnost dobrog dela naroda za samostalno razmišlanje i informisanje.

zmitjkoe

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)

Gospode boze koliko je ovo zalosno. Nit je procitao tekst, a i da ga je procitao, nista nije razumeo. Njemu je normalno da neko robija zbog "nadahnutog govora". U svakom slucaju cure su usle u istoriju i jednog dana, kad dodje demokratija u Rusiju, bice slavljene kao zrtve putinokratije (totalitarna sprega popova i ex-komunista) . Svaka cast ovoj devojci, prvo mi se svidela jer je lepa, sad vidim da je pametna i hrabra. Mozda to smeta ovima sto vole da salju u zatvor?

Futurama

pre 11 godina

Jadna li je Rusija kad je takve brane. Uopšte nisam simpatizer birokratizovane i korumpirane vlasti u Rusiji ali ni ovakvog smeća. Uostalom nisu one jedini bend u Rusiji koji ima pesme protiv Putina i vlasti. Potražite malo na YT Jurija Sevcuka tj DDT, Lyapis Trubetskoy, Mašina Vremenii itd. I interesantno niko od njih nije nikad tužen po tom osnovu.

vispreni bwrr

pre 11 godina

...Cena učešća u stvaranju istorije ljudima je uvek bila zapanjujuće visoka. Ali upravo je u tom učešću sama draž ljudske egzistencije. Biti siromašan ali obogatiti mnoge, nemati ništa ali posedovati sve...

E moji pravoslavni talibani. Nikada vi to nećete shvatiti. Ova devojka je životno mnogo veći hrišćanin nego što ćete vi ikada biti.

KD

pre 11 godina

@Pajk: Za medijsku kampanju ste u pravu, ali meni je još zanimljivije da se ta medijska kampanja pogodila baš u vreme kada su ruski helikopter i ruska posada 3 dana gasili požare na jugu Srbije i dok ruski demineri vec 4. godinu uklanjaju zaostale bombe i mine po Srbiji. Mislim da to treba barem da se pomene.

Grlom u maline

pre 11 godina

Ovaj slucaj moze da se posmatra iz vise uglova.

1. Tacno je da su se te devojke nedolicno ponasale u crkvi i da to predstavlja krivicno delo u vecini evropskih zemalja. I u Srbiji mozete da zaradite godinu dana robije za to (KZS, Clan 131 Stav 2). Ali dve godine je zaista previse. I lopov dobije manje! Prikladnija bi bila kazna u vidu drustveno korisnog rada ili novcana.

2. Jedan finski profesor pokusao da izvede slican incident u helsinskoj pravoslavnoj crkvi u znak podrske Pussy Riotu. Protiv njega je podneta krivicna prijava i po finskom zakonu moze da ode i na robiju! Zanimljivo je da niko u svetu nije podrzao tog coveka! Normalno! Finska je clanica EU i ima pravo na takve poteze. Rusija nije i nema.

3. Kriterijum po kojima se neka drzava proglasava demokratskom odredjuje se stepenom njene saradnje sa Amerikom. To znaci: ako imas gas i naftu i poklonis to Amerima na dlanu bices za njih superdemokrata. Ako krenes da se cenkas, dobices pljuckanje na temu ljudskh prava. Ako im zatvoris slavinu dobices ratketle i kasetle; osim ako i ti nemas raketle i kasetle, u kom slucaju se primenjuje samo pljuckanje. Zbog toga se apsolutna monarhija u kojoj se ljudi javno kamenuju do smrti, a koju ne mozes da napustis bez izlazne vize, proglasava zemljom uzornih demokratskih vrednosti, samo zato sto su americki saveznici. Rusija dobija packe. A ostali raketle i kasetle.

Lobos

pre 11 godina

Za sve Nadezdine "fanove" i one tate koje bi da im kcerke budu kao nadezda kad porastu, evo vam link pa prosudite sami:
http://plucer.livejournal.com/55710.html

panker

pre 11 godina

potresno i strašno, nasuprot lavini licemernih, lažnih i parareligijskih gluposti kojih će se ruski narod stideti jednog dana. dojučerašnji progonitelji crkve i religije, žgoljave demokrate i uvlakači u putinovsku g***cu, utrkuju se u pljuvanju u dalj a ne znaju čestito ni da se prekrste.
presuda je zlokobnija nego što izgleda: u zatvoru u koji ih šalju, mogu biti pprebijane, ubijene čak, sve u slavu velikog diktatora....

KD

pre 11 godina

@softtroll: Za vas je normalno da trudnica (ili netrudnica) javno izvodi snošaj u muzeju pred kamerama? To je onda neki "performans" i "sloboda govora"? Koji je sledeći korak: u vrtiću, školi, na avtobuskoj stanici? Takvu "slobodu", gde poremećeni i bolesni ljudi izvode svoje akcije, ne želi nijedna normalna osoba ni u jednoj zemlji.

ovamo neki

pre 11 godina

"Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta..."
(tamo neki, 18. avgust 2012 22:44)
----------------------------------------------
Nije meta crkva nego bacuska Putin. A to sto mu popovi RPC u javnosti pred kamerama ljube ruke to je druga prica.....

Mirko Pavlovic

pre 11 godina

Ovo je unutrašnja stvar Rusije i rusko pravosuđe ju je rešilo.Skrnavljenje svakog hrama ( pa i pravoslavnog ) i huligansko ponašanje je kažnjivo svuda u svetu.Pa i u Rusiji.

vispreni bwrr

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)
E moj Jovane, teški li su okovi tvoji. Je l' osećaš teskobu?

NekoIzMase

pre 11 godina

Koliko interesovanje za tri socijalno izopačene devojke ...
Toliko interesovanja medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava ...

A o pobijenim rudarima u Južnoj Africi, jedan dan ... Doduše, oni su samo štrajkovali na svom radnom mestu, a nisu oskrnavili 'omraženu' Crkvu, nisu istakli parole protiv nekog od 'omraženih' diktatora i nisu istakli stisnutu pesnicu ...

Sa druge strane imamo blago postupanje sa pripadnicima pokreta Okupiraj, koje nije naišlo na toliku pažnju u medijima. Prebijanje i isterivanje te grupe iz PARKA, za šta je izgovor poslužilo to što prave smeće i prljaju grad !!! Reče neko Crkva je samo zgrada i ništa više. I park je park, pa nisam video slične reakcije. I da, crkva jeste zgrada, ali u toj zgradi vladaju određena pravila ponašanja, kao što u sud recimo ne smeš ući u bermudama, kao što u školu ne bi trebalo da devojke dolaze polugole, kao što je u čitaonici tišina da se ne bi ometali ljudi koji uče i sl ... Sve su to pravila ponašanja, a ako svi odlučimo da ih ne poštujemo, u šta to vodi?

punisher

pre 11 godina

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

Mislim šta kazati. Treba pogledati snimak kako to tamo u toj Jevropi rade pa onda nekoga napadati. Smešno je prozivati Rusiju, kada je tako isto i u Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Americi. Ono što je nemoralno i ludo - ludo je i nemoralno svuda. Ono što podleže sankcijama u gore navedenim zemljama podleže sankcijama i u Rusiji.
Najviše nervira pokušaj ostalih zemalja da Rusiju maksimalno ocrne, pokušaji da se stvori ponovo neka "hladnoratovska podela", da su eto sve ostale zemlje bastioni demokratije, a jedna Rusija je i dalje "staljinistička".
A još smešniji, da ne kažem neku drugu reč, su pokušaji naših ljudi odavde da opravdaju ponašanje ovih jadnih devojaka. Kao one su umetnice, pa to je izraz bunta...pa ovako ćemo drugovi, pa onako ćemo...smešno.
Što reče Putin, trebalo je da taj svoj "performans" izvedu na primer negde u nekoj muslimanskoj džamiji na Kavkazu, pa da vide šta bi bilo onda.
Čitajte gospodo moja Božidara Benedikta, a naročito dela: "Trgovci dušama", "Milenijum", "Operater" pa vam nešto možda i bude jasno kuda ide ovaj svet.
Molim te Bože, pošalji na zemlju neki potop ili meteor da nas sravni sa zemljom jer smo od ove silne "demokratije" toliko ogrezli u nemoralu, bludu i razvratu da su Sodoma i Gomora ništa u odnosu na ono što se danas događa u svetu i gde u tim "modernim tekovinama civilizacije prednječe gore navedene zemlje.

tamo neki

pre 11 godina

Mnogo buke ni oko cega.Posrnule devojke pa jos mlade majke vise gudre nego zrdavih vijuga.Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta,i pusta se koliko to jos moze da ide.Gudra,nistavilo praznoglavost+potrebna zelja za prezentaciom=2godine mardelja.
Pustaju ih posle6 meseci bez prava na mikrofon,moja procena.

Maja

pre 11 godina

@posmatrac sa zapada: Zanimljivo, on je "oskrnavio" crkvu, ali crkva nije "oskrnavljena" krajem 80-ih prilikom dešavanja u Istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, nedavno u Egiptu itd. Za to su bile hvaljene i nagrađivane, a sada toga nema. Postoji reš za takvo ponašanje.
Zar stvarno mislite da su svi prazne glave i neobrazovani ili samo računate da je bitno ubediti one neobrazovane?

Djole

pre 11 godina

Ma kako ste blesavi. Ma ja ne idem u crkvu niti me zanima, ali ne moze niko u bilo kojoj drzavi da radi sta hoce i gde hoce. Mogle su na nekom trgu na primer. Zamislite da vam ulete tri pakerke u bolnicu ili u kucu? Pa to nije sloboda govora i misljenja neg pre svega remecenje nekog mira gdegod to bilo.
Koja patetika. Od toliko hrabrih ljudi koji se bore za razna prava svi padam u nesvest zbog ovoga. Ja ne razumem kako punoletna osoba ne kapira da ne moze da uleti u crkvu, skolu, bolnicu i pocne bez najave da peva. Pa ak to svi pocnemo da radimo docicemo u stanje anarhije. Na primer. Padne vam na pamet da se pobunite protiv ministra policije sto ne kontrolise ovakav saobracaj i ona pocnete da vozite u suprotnom smeru. Ako zelimo da se pobunimo protiv necega onda to radimo na inteligentan i uredjen nacin, a ne upravo na onaj protiv koga se kao bore - sebican i samo po njhovim merilima.

ma ove cice su samo fora - toliko glup slucaj da ulud potrosih reci.

posmatrac sa zapada

pre 11 godina

Ova je mlada zena pokazala hrabrost kakva se retko vidja. Patriarh Kiril je prvi oskrnavio crkvu tako sto je pretvorio oltar u politicki podium, ali tada nije bilo protesta. Tako je nekako i u Srbiji, zna se za koga je SPC i kakve sve zlocince cuva u njedrima.

Niko i neko M.B.

pre 11 godina

prvo da li je neko od vas uopste pogledao snimak nazovi koncerta , ili samo citate ovde tekstove o prenosenju , dozivite to , pogledajte snimak , ogadite sebi zivot , pa ih branite , nije bitno dal je putin ili obama ili neko drugi , ali dozivite njihovu destruktivnost !!!!!

rade

pre 11 godina

Ako si društveno odgovoran onda nećeš zloupotrebiti Crkvu i ući u Crkvu Hrista Spasitelja da bi protestvovao protiv režima kakav god da je on. Prvo - Društveno odgovorna osoba zna da Crkva nije mesto za politiku, drugo - društveno odgovorna osoba poštuje svetinje drugih ljudi i neće pod imenom "pobuna mačkica" svirati u crkvi.

pravoslavka

pre 11 godina

Ali sto su smesni ovi koji i dalje napadaju devojke i uporno pokazuju kako nista nisu razumeli niti ce ikada (sudeci po nadahnutim komentarima). Hej, ljudi, hej prazne omadjijane glave, ajde dosta vise sa tim "argumentima" kako nisu smele to da rade u crkvi i kako su skrnavile sveto mesto. Njima je prekipelo jer u toj istoj crkvi su performanse odrzavali politicari Putin i Kiril! Licemeri jedni, zasto se tada niste bunili i trazili da se ne skrnavi crkva! Procitajte po sto puta govor ove hrabre Nadezde - mozda ce vam nesto nekada i uci u glave. Devojke su na sraman nacin osudjene zbog huliganizma jer su uplasile prave huligane!

Zoki

pre 11 godina

Ovo nema veze sa demokratijom i ljudskim slobodama. Čovek je slobodan dok njegova sloboda ne počne da ugrožava slobodu drugih. Ovakvo ponašanje se ne toleriše u demokratskim zemljama, uključujući SAD.

iv

pre 11 godina

Sta reci a ne zaplakati... Srce mi se cepa kad vidm mladost zatvorenu, umjesto da bludnici po hramovima i crkvama.... Oh ti prokleti putine....

Колчак

pre 11 godina

"Завршна реч Надежде Nadežde Толоконикове" је сјајна, на моменте бриљантана!
Но, зар заиста мислите да је то она написала?!...

Ако се и претпостави да је она сама толико интелигентна и образована (јер говор је заиста такав),целокупна драматургија текста, као и конструкција реченица, типично су амерички. Штавише, овај говор ваља сачувати и проучити, као леп пример драматургије у реторици.

Говор је, понављам, сјајан, но није њен (ни њихов).
Као што ни, рецимо, Мадонин натпис на концерту није њен.
О томе се ради.

Иначе, нови УСА амбасадор у Москви је сјајан русиста.
Бриљантна му је и идеја да "отпорашице" буду младе, секси женчице! Јер то УВЕК изазива помешана осећања. Но овај пут није нешто посебно успео, мада му је идеја била одлична.

Руски зајеб је пак што су им придали толико пажње превисоким казнама. Но такви су Рује. Још од пре царевине. И свакако ће их, научивши лекцију, пустити много раније од изречених казни. Следећег пута неће се више тако упецати.

Сума сумарум - прослави се Надежда! И то је све.

pobunjeni čovek

pre 11 godina

Nakon pročitanog teksta-izjave ove mlade žene pred teledirigovanim pravosuđem jedne autoritarne države osećam duboko poštovanje za njenu (njihovu)hrabrost i spremnost da svoj protest plate i nepravednom zatvorskom kaznom. Posebno mi se dopada da jedna tako mlada osoba pokazuje moralnu i intelektualnu čvrstinu i doraslost da pokuša (pokušaju) nešto promjeniti u društvu i sistemu toliko opterećenom težinom svoje dalje i bliže prošlosti koja je bila,prije svega,kruta do vlastitog naroda,odnosno,pojedinca koji je drugaćije mislio i želio da se nešto pomakne i promjeni nabolje.

Doktor Haus

pre 11 godina

Divna i potresna zavrsna rec ove mlade heroine. Puna podrska devojkama u nadi da ce tiranin otici sa vlasti i Rusija postati slobodna zemlja.
(ja, 20. avgust 2012 12:49)

Ja sam pravi anti-rusofilm ali ovo što je napisano je glupost. Uzmi gitaru, uđi u bilo koju crkvu u americi i zaurlaj "Bože, uzmi Obamu, Bože uzmi Buša..." pa da vidiš kako ćeš "demokratski" završiti sa jedno tri-četiri godine sa bukagijama.
Iako ne volim Rusiju, čujem od poznanika koji tamo žive da su i više nego slobodni, ali i oni, kao i mi, jednako zatucani, mislimo da sloboda znači da možeš da radiš šta ti padne na pamet. Samo što se tamo zakon sprovodi, za razliku od ovde...

batko

pre 11 godina

Vrhunac demokratije je poštovanje svačijih prava, bez omalovažavanja drugih i nipodaštavanja njihovih prava. A sve to mora biti praćeno odgovarajućim zakonskim rešenjima. Kada su u Britaniji imali problema sa huliganima na fudbalskim utakmicama donet je zakon po kome preskakanje ograde i ulazak na teren znači 3 godine zatvora. Da je takav zakon ranije donet verovatno se ne bi desio Hejsel. A pošto je taj koncert, performans ili šta već izveden u crkvi, koja za to nije dala dozvolu, a zakonom je takav čin okarakterisan kao huliganstvo (mada bi ga verovatno bilo moguće i drugačije okarakterisati) po istom zakonu je i izrečena kazna. Niko pomenutoj grupi, rok sastavu, gomili bolesnika ili čemu već, nije sudio zbog teksta, muzike ili umetničkog nam dojma, već zbog nedozvoljenog ponašanja. A ako već osećaju potrebu za kritikom hrišćanstva eno im bazilike sv.Petra u Rimu pa neka tamo iznesu svoje muzičko umeće.

Mittag Leffler

pre 11 godina

Tačno je da u Rusiji nema prave demokratije, niti slobode govora i slično. Opet, bolje je nego što bi moglo biti, ili što je ne tako davno bilo, ne ponovilo se. Međutim, ono što mnogi neće (ili ne žele) da shvate je sledeće. U Rusiji neće i ne može biti potpune slobode govora sve dok SAD i Zapad uopšte zabadaju nos u unutrašnje stvari drugih zemalja, kupujući stranim parama domaću politiku. Slobode govora nije bilo ni u Americi, kada su se osećali ugroženim od komunista za vreme lova na veštice. Svi su spremni suspendovati slobodu govora ukoliko se osete ugroženim iz inostranstva. Ako bi se otkrilo da Rusija i Putin finansiraju neku političku partiju u recimo Velikoj Britaniji, ne bi prošlo mnogo vremena pre nego što bi tu partiju zabranili. Ma čemu uostalom hipotetički primeri, eno vam Asanža pa ga posmatrajte.

Prvo nek Zapad pusti Ruse (i druge) da vode svoju domaću politiku kako znaju i umeju, bez mešanja sa strane, pa ih je tek onda moguće kritikovati za odusustvo slobode govora. Sve dok to nije tako, nikad nije jasno čije interese govornik zastupa, strane ili domaće. Eno vam Nataše Kandić za primer: da joj nije kinte što dobija iz inostranstva, ne bi imala ni za gradski prevoz, ali je onda jasno čiju pesmu mora da peva.

Harold

pre 11 godina

Neverovatno koliko neupucenih, poluobrazovanih, zlobnih ljudi zeli nesto da izjavi kroz svoj komentar i da udje u istoriju.
U istoriju ljudske bedastoce.
Uzorna majko, ta mlada zena zrtvuje sebe da bi pomogla ljudima.
Jovane, sine, da li si bezao iz skole?
Ja se DIVIM spremnosti ovih devojaka na zrtvu.
p.s. O Rusiji, i mracnim trenucima njene istorije, ni reci!

Saša

pre 11 godina

Stisnuta pesnica zaista je simbol, ali simbol jednog od mnoštva načina osvajanja ssveta! A ko to osvaja svet i zašto i vrapcima je jasno!
Demos kratos preperandus!

otac

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...

Frey

pre 11 godina

Zbog ovakvih komentara tipa - "Svetinja, skrnjavljenje, i trebaju u zatvor", ja zelim sto pre da odem iz Srbije.
Ogranicavanja sloboda, preuvelicavanja, "religioznost"... novi talas religioznosti u Srbiji, zlatnih krstova, posta od 40 dana, propovedi... kad neko kaze da je ateista, gledaju ga kao da je bolestan od necega... a niko ne zna sustinu hriscanstva - ljubav i oprost... bitno da vicete na sva usta PRAVOSLAVAC, CRKVA...
Mala zemlja, ljudi jos manji.

Jelena

pre 11 godina

Ja jesam za slobodu uvek i u svakom pogledu, ali ove devojke su neodrasle i njihovo buntovništvo je smešno i nezrelo sa stanovišta odraslih. Kada bude starija verovatno će se hvatati za glavu nad ovim što je ovde govorila. Samo mislim da su sve ovo uradile da bi privukle pažnju. Pokušavaju da Rusiju prikažu u svetlu kakvo zapadne zemlje godinama propagiraju a koje nema veze sa stvarnom Rusijom. Valjda su očekivale da će ih zapad izbaviti od posledica.

Harold

pre 11 godina

U tekstu pise:
... sa Zorzom Sandom !?
Moze da bude samo:
... sa Zorz Sand !!
JER, Zorz Sand je zena.
E, moji dragi polupismeni i neobrazovani ...

Doktor Haus

pre 11 godina

(ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli, 22. avgust 2012 21:43)

Ne ulazim u to zbog čega su protestvovale i zašto, već me čudi to što mnogi odobravaju način na koji su to uradile. Sama ideja muziciranja u crkvi je idiotska, o čemu god da su pevale. I kada ih uhapse i kazne zbog idiotskog poteza i nepoštovanja crkve, to se, u ruskom slučaju, zove režimska represija. A da se apsolutno isto to desi u Americi, to bi bilo vladavina zakona, ne može da radi svako šta hoće. E, to je ono što mi "bode oči".
Dakle, ako sam ja protiv Tome, popnem se na Beograđanku, bacam anti-režimske letke sa zgrade i urlam parole protiv vlasti, šta bi trebala policija da uradi? Da me puste da prljam grad i ne dozvoljavam ljudima popodnevnu dremku ili da me skembaju zato što radim nešto potpuno idiotski. Pa makar bacao letke i urlao reklamu za neku piceriju, to je nešto što ne sme da se radi. Zna se red i zakon, nema tu nikakve represije.
Evo, oni klipani u Nemačkoj što su podržavali ove klinke, takođe će završiti u bajboku, ali se odavde niko nije setio da podrži te Nemce, niti iko u svetu osuđuje Nemačku zbog toga što sprovodi zakon. Ali je to isto u Rusiji režimska represija.
Vi što veličate potez ovih "buntovnica" zašto ne odete u neku našu crkvu i počnete da protestujete zbog hapšenja ovih devojaka, pa još počnete anti-režimske parole zbog dodvoravanja Putinu... kod nas nema režimske represije, sve sama demokratija...

deda

pre 11 godina

Šta smo sve prošli tokom dugog 20. veka a reklo bi se da svetu nikada više nije trebalo ovakvih revolucionara i mučenika.
Nalazim nešto obećavajuće u tonu njene završne reči.

Petar

pre 11 godina

@istina
Ali isto tako je i Isus usao u Hram i srusio stolove na kojima su vernicima prodavani "suveniri". I glasno je govorio protiv tadasnje prakse u crkvama. Na sta bi njega osudili?

Irena

pre 11 godina

Citam vase komentare i prvi put sam ponosna sto je toliko ljudi shvatilo sta je ova hrabra devojka htela da kaze. Divan govor i divni komentari.

Stevan Stanojlovic Čiča

pre 11 godina

Jadna je zemlja koja hapsi pesnike i pevače ma gde i ma kako pevali. Jadna Rusija i jadni Srbi koji prave od Srbije rusku guberniju. Bravo nadezda i bravo devojke. Otpor do pobede.
Steva Stanojlović Čiča

Rasko

pre 11 godina

Stvarno, ova Srbija je dno dna. Toliko komentara, plitkih, protiv devojaka koje bi htele da njima u njihovoj zemlji bude bolje, koje nemaju neki drugi nacin borbe protiv autoritarnih vlasti, uzurpatora slobode i ljudskih prava. Toliko pluseva glupim komentarima tipa: nek probaju u Americi... Crno bez imalo belog. Povampiruje se razmisljanje "postenog Srbina" s kraja '80ih. Kad god bih rekao da kod nas nesto nije dobro, argument druge strane je bio "a sta Hrvati rade", "a sta Siptari rade". Ovi, sa ovakvim komentarima, i ovi koji te komentare nagradjuju plusevima, u svakom slucaju nisu moja rasa. Neka ih, nek budu Srbi, i neka ih stigne patrijarha Pavla molitva, mada ce to za njih biti kletva: "Budimo ljudi iako smo Srbi".

Vopa

pre 11 godina

Demokratija?!
Ljudska prava?!
Zavisi iz kojeg i cijeg ugla gledate!
A koliko vidim, i u svetu a i kod nas je ostalo neupotrebljenih "nalepnica", pa ko se prvi seti i dohvati tako lepi nalepnice ;-)
"umetnik", "politicki proces", "evrointegracija"... ima tog jos....
A simpaticne ruskinje?
Vidi se da Rusija nema para, trebalo bi im omoguciti duzi boravaka o drzavnom trosku :-), mnogo duzi!
Zasluzile su to!

Srbistanu iz Hrvatistana

pre 11 godina

Iz ovoliko neodobravajućih komentara smislenog, iskrenog i pronicljivog teksta kakav se rijetko nalazi, pogotovo kad je autor tako mlada osoba, zaključujem sljedeće stvari:
1. Srbija je jednako zaglupljena zemlja kao i Rusija, i hrabro ide ka još glupljem stanju
2a. Ako je to što su oskvrnule crkvu dovoljno da ove djevojke učini negativkama bez obzira na sve napredno za što se zalažu, onda je crkva očito zlo
2b. Kad želiš da te se zbilja čuje i da stvarno dopreš do ljudi, a ne da budeš kukavni maneken-prosvjednik kojeg se ignorira pa kasnije može ponosno na piće s prijateljima da im priča kako je hrabar, prosvjeduj u crkvi, a ne ispred crkve
3. Istina je da su pametni ljudi u debeloj manjini

Pussy Riot

pre 11 godina

Mnogo je slaba ta Rusija, koja se toliko boji od 3 pankerke.

Posto su izvrsili perfomans bez dozvole popova u hramu, nek plate kaznu, ako ne zele da plate, nek rade 5 dana neplaceno drustveno koristan rad.

Vera Mlinar

pre 11 godina

Draga Nadezda, sve sto sam procitala je opsta kritika savremene (americke) demokratije. Zao mi je sto ti to ne vidis. U tvojim izjavama ne vidim da optuzujes rusku vlast za oslobadjanje od "duznickog robstva", ne vidim da optuzujes za zabranu sekti (demokratskog trovanja omladine), ne vidim da optuzujes proizvodjace genetski performirane hrane. Tvoj bunt (bunt tvoje punk grupe) nije usmeren ka oslobadjanju od stvarnih i vrlo opasnih terorista.

zauvek srbija, nikad rusija!

pre 11 godina

To sto ste uradile u Rusiji trebale ste da pokusate da uradite u bilo kojo zapadnoj zemlji pa bi ste videle kako bi ste prosle.
(Dejan, 28. avgust 2012 08:46)

a, kako bi to prošle?
giljotina, električna stolica, katran i perje, bičevanje...?
na volite ove devojke od 45 kila koje su imale testise da se suprotstave jazavcu kome se klanjate, jer su one sve ono što vi nikada nećete smeti da budete - slobodne, pa makar i u zatvoru.

aStrahota

pre 11 godina

Sve je ovo sjajno, odlican, emotivan govor, lucidni komentari posetilaca sajta... Ali šta je sa mastom na kojoj je ovaj performans održan? Šta sa verskim osećanjima mnogih ljudi? Presuda jeste groteskna, ali ja kod ovih devojaka nisam video ni trunku obzira prema osećanjima i veri mnogih ljudi. Na stranu patetika Madone, boraca za (selektivna)prava (samo odredjenih) društvenih grupa, ali nisu li ljudska prava univerzalna i ne treba li da važe jednako za sve, pa i za vernike, bez obzira što njihova vera izaziva podsmehe liberalno - demokretskih posetitelja sajta B92? Jedno ograničenje nečijih prava bi trebalo da budu jednako vredna prava drugih! Ja taj obzir prema pravima i osećanjima drugih i drugačijih od njih, kod ovih devojaka nisam video i zato mislim da su krive, a ne zbog glupe optužnice i još gluplje presude!

Gavril Groznji

pre 11 godina

Rusija je na dobrom putu: najpre da reši problem sa tri pevačice, pa da sredi Garija Kasparova i odbrani Siriju od njenog naroda. Posle toga, da sredi svoje "sitne" probleme: Čečenija, Osetija, Ingušetija, Dagestan, Čerkezija, Jakutija, Tunguzija, Kurili i td. Pa, onda, u SB OUN da udari rukom u astal i usklikne: "Kosovo je Srbija"!

Džon Vejn

pre 11 godina

Puna podrška ovim hrabrim devojkama.U svakom primitivnom društvu ko se zalaže za istinu strada.Sve što je društvo intelektualno primitivnije sve manje teži za istinom i ne kritički prihvata misticizam i religiju.Devojka je u završnoj rečći mnogo kazala a čitajući komentare na njenu odbranu,jasno se vidi da je i naše društvo veoma primitivno i na veoma niskom nivou znanja.Istina je da su sva društa preko kojih je protutnjao komunizam,ostala manje ili više primitivna.Tim društvima trebaće najmanje 100 godina da se otresu ostataka komunizma.Ove tri devojke su preteče jednog novog vremena u Rusiji.Svaka im čast na hrabrosti.

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Lično razumem poziciju Nadežde Tolokonikove, jer su je proglasili ludom zato što ima sopstveni stav. Isto se i ovde dešava: ako imaš sopstveni stav o nečemu ti si lud, odriče te se i najbliža porodica. Ja sam lično doživeo da me proglašavaju idiotom ako mi se ne sviđa neka borilačka veština ili čak ako kažem da čaj od nane pijem bez šećera jer mi tako prija, pa čak i da me lažno optuže da sam nešto rekao što nisam. Pitanje je samo kad će nam suditi za ovakve najobičnije stvari.

Aleksandar

pre 11 godina

evo ja sam pricao sa burazerom iz nemacke bas oko te situacije(u principu nemci se dive putinu,kako mi maze,obicni radnici u fabrikama itd) sta kaze...ja sam ga bas pitao,sta bi se desilo da se ovo odrzalo u nekoj nemackoj crkvi,protestanskoj ili dzamiji u nemackoj,ili sinagogi....sta mi je rekao..."neka im bog pomogne" eto tim recima,bez obzira da li su se borile za slobodu ili politicku represiju,zavrsile bi kao ove u rusiji ili nista gore...da se ja pak pitam oslobodioh bi,ali one su sad za primer...tako da...steta..

ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli

pre 11 godina

(Doktor Haus, 21. avgust 2012 21:09)

Cekaj,cekaj.Znaci ako u Americi nesto nije u redu onda je sasvim normalno i u redu da isto tako i u Rusiji to nije u redu?
Cemu vise uporna zamena teza i uporno spominjanje Amerike kad je Rusija u pitanju?!
Kad bude ovakva vest iz Amerike onda treba o tome da pricamo,ali ovo je vesti iz Rusije.

Zorana

pre 11 godina

@Dejan Ustvari, to se cesto desava u crkvama na zapadu (politicki inspirisani performansi bez odobrenja). Kazne su skoro uvek novcane, i to niske. A pri tom zapadne crkve uglavnom ne podrzavaju jednog politickog kandidata, tako da ni poredjenje nije na mestu.

softtroll

pre 11 godina

@Uzorna majka: nisam video da su osudili bilo koju koja je to isto uradila pre nje, a ima ih mnogo. Licemeri. Hocemo onda da bacimo na lomacu svaku trudnicu koja je imala seks za vreme trudnoce? Ja prosto ne mogu da verujem da postoje ovce koje brane sistem koji ih ubija, vrsi represiju, koji ih krade i utuca u beznadje. Da, vas nazivam ovca, vas sto imate Stokholmski sindrom prema drzavi. Ako ne mozete nista da uradite bez drzave, onda ste stvarno ovce. Beeee. "Zaokruzi ovde, mi cemo ti pomoci" - beeeeeee.

yyyyyy

pre 11 godina

Da li je neko gledao perfomans Klint Istvuda posvećen predsedniku Obami? Voleo bih da vidim neku poznatu ličnost Rusije da tako nešto izvede protiv predsednika Putina i reakciju državnog vrha demokratske Rusije.

Pera

pre 11 godina

@Mittag Leffler
Ne prijatelju, nije to u pitanju, u pitanju ej da li taj koji govori, govori istinu, o čemu on zaista govori i šta hoće da nam kaže.
Spoljašnji neprijatelji su uvek dobar izgovor za sve autokrate, nacionaliste, fašiste... Da, i u Americi iam takvih, i oni su prečesto uspevali da nadjačaju demokratiju, zato mi i kritikujemo Ameriku, ali smo još uvek daleko od nje, što se tiče sloboda, baš kao i Rusija...

pomešana osećanja

pre 11 godina

Sa jedne strane, sociopatija Putina i njegove klike je očigledna.

Sa druge strane, ova dugačka izjava je mešavina jasne i prkosne političke deklaracije, "samokritike" ("oprostite nama mladima i naivnima"), misticizma i iracionalnosti koja verovatno izaziva užas kod svakog evropskog rusofoba vrednog svoje soli ... a iz svega (teksta izjave) mi se čini da taj narod tamo i dalje nije dobio svoju katarzu, svoju slobodu, svoje šezdesete i sedamdesete, nije se izludovao, a i ta država tamo nije naučila kako da to preživi a da ne pukne, pa se boji da konačno prođe kroz to...

Kao da ruska vlast i dalje ne zna kako da se nosi sa provokacijama i kad da uzvrati a kad da samo pusti da sklizne.

Imaju toliko toga da nauče iz novije istorije SAD, ali kao da im to nije jasno. Nemoj da stojiš kao brana masovnom ludilu, skloni se i obezbedi oaze normalnosti i funkcionisanje ključnih (ali ključnih, a ne npr. RPC) institucija i funkcija države i sačekaj da protutnji.

jj

pre 11 godina

Da se okrenula onome cemu se mnoge Ruskinje danas okrecu, da je mastala da bude takva i da se spremala za takav poziv (procitati Rogue Economics), bila bi drustveno mnogo prihvatljivija i niko joj za to ne bi sudio.
Pametna, lepa, hrabra, ima svu moju podrsku!

prellee

pre 11 godina

Obićne žabe, koje sebi pripisuju ulogu PROROKA. Plačene od strane Zapaeda samo da stvaraju smutnju i ciljano da ruše sistem i VLADU dobro organizvovane države.Sjetiomo se samo šta je Rusija predstavljala za vrijeme alkoholičara Jelcina, ništa, plesao je kao majmun pred Klintonom, i Zapad je tada rovario i rušio cijeli istok. Dokaz i svjedok je Jugoslavija, a kasnije i Srbija koju su bombardovali.Tada se Zapad nije osjetio prozvanim, a danas stoji iza nekih ŽABA koje nemaju šta ponuditi ruskom čovjeku. Osim, što mu sutra mogu ponuditi rakete NATO-a, kao i Srbiji što je napredni zapad ponudio. Zatvoriti ih, i neka u čeliji sebi nalaze snagu i oslonac u ISPRAVNIM IDEJAMA koje propagiraju.

Dejan

pre 11 godina

Nadežda definitivno ima poremećaj ličnosti. Naravno neko je to lepo procenio i iskoristio u svrhe nekakvog negativnog EPP na račun Ruske Federacije i predsednika joj Putina. Potkrepljujem ovo njenim drugim preformansom za koji srpska javnost skoro i da ne zna koji se odigrao za vreme predsedničkog mandata g-dina Medvedeva koji je izveden u prirodnjačkom muzeju u Moskvi pod parolom "Ебис за наследника Медвежонка" (prevod vam je naravno nepotreban) A preformans je bio grupni seks u muzeju, čak postoje i fotografije http://vk.com/club2894536. Nadežda kao učesnik te sodome i gomore je u tom trenutku bila u 7 mesecu trudnoće. Otprilike da je ona sad na onom mestu na kome bi i trebalo da se nalazi!

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 11 godina

Hmmm... Hajde da izbegnem komentarisanje "performansa" u bilo kom mestu molitve, pa i hramu Hrista Spasitelja u Rusiji.
Da se osvrnem na Nadeždinu završnu reč, koju nekolicina ovde ishvali na sva usta kao nešto što je bezmalo filosofska poema...
MA HAJ'TE, MOLIM VAS!
Gomila bombastičnih fraza, visokoparnih sintagmi koje bi trebalo da impresioniraju obični puk kao nešto što je proizvod nadahnuća jednog obrazovanog i prefinjenog uma.
Vrhunski domet književnosti je sažeto sročena rečenica, bez verbalnog egzibicionizma i mnoštva tuđica. Za one koji ne znaju šta je filosofska poema, preporučujem "Tako je govorio Zaratustra" Fridriha Ničea (naročito poglavlje: "O putu stvaraoca") ili "Blago cara Radovana" Jovana Dučića.
A ove skudoumne pankerke, željne pažnje PO SVAKU CENU, upućujem da zatvorske dane korisno krate čitajući samo dva poglavlja iz "Braće Karamazov" Dostojevskog - "Pobuna" i "Veliki Inkvizitor".

danijela

pre 10 godina

Dobra joj ona pesnica na majici, vrlo "originalan" dizajn! Tako je to kada ti placenici pricaju o "demokratiji". Ova se dobro obezbedila za buducnost, kada izadje iz zatvora, sledi joj ineterasntna karijera - uzas u kakvom svetu losih manipulatora zivimo, a najgore, koliko je lako ovde manip[ulisati judima i posle svega sto smo prosli i sto je trebalo da naucimo.

Novak

pre 11 godina

Devojka je napisala ,,Ono što ne može biti objašnjeno naš je prijatelj. Elitističke, sofistikovane okupacije Oberiu pesnika, njihova potraga za smislom na ivici razuma ostvarena je na kraju po cenu njihovog života, pošto su nestali u besmislenom Velikom teroru koji je nemoguće objasniti.'' Iz ovoga proizilazi zaključak da je Veliki teror (čistke Staljina) njihov (njen) prijatelj. Izjava teži da ostavi visoko-intelektualni utisak. Na mene ostavlja utisak visokoparnosti i logičke nedoslednosti.

Vladimir

pre 11 godina

@duh sa sekiom
Proverio sam ovaj slucaj. Problem je bio drugi transparent na kom je pislo 'you are being robbed', sto moze da znaci da se pljacka trenutno desava. Poruke slicne prirode se cesto nalaze na komadima papira koje razbojnici daju sluzbenicima na blagajni tokom pljacke banke. Tuzilac nigde ne spominje terorizam kao optuzbu. Prvi amandman (sloboda govora) vam ne daje za pravo da vicete 'pozar' u prepunom bioskopu i to je davno razjasnjeno na ustavnom sudu.

Moje licno misljenje je da ce optuzeni biti oslobodjen, posto je lako dokazati da nije bio naoruzan i nije imao nameru da opljacka baknu. U najgorem slucaju moze biti prekrsajno kaznjen za povredu privatnog poseda (banka nije javni prostor) ili uznemiravanje. Iznenadilo bi me da dobije makar i jedan dan zatvora.

Realist

pre 11 godina

Naravno, proces protiv njih je nepravedan, ali je nepravedno i prema razumu čitati ovakvu gomilu poštapalica, fraza i opštih mesta - proces je sigurno bio mučan, ako posle svega trebalo sve ovo odslušati do kraja... Želim im slobodu i neke smislenije, inteligentije akcije

deda Milojko

pre 11 godina

Pussy Riot i u Nemackoj :
http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

rade

pre 11 godina

A sta kaze na sve ovo na prm.kamarila kao Roman Abramovic, jel on bio u doticnu bogomolju da se ispoveda kruni ili je u odorama gradjanina pohlepnoga.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Jadna deca, klece tamo u onom muzeju na golom parketu i nikoga nije briga, strasno!

Niko da pohvali ruske policajke u mini suknjicama? Gde ide ovaj svet, neverovatno!

Radojko

pre 9 godina

Živo me interesuje kakvu kaznu bi dobila za isto delo u Londonu ili Njujorku? I u kakvom zatvoru bi bila? I dali bi tada mogla da pravi medijsku kampanju iz zatvora? I šta bi sa njom bilo ako bi tamo počela da nervira državu i da naziva Obamu imenima, predlažući da dođu... recimo Kinezi i donesu slobodu i demokratiju u USA?

zmitjkoe

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)

Gospode boze koliko je ovo zalosno. Nit je procitao tekst, a i da ga je procitao, nista nije razumeo. Njemu je normalno da neko robija zbog "nadahnutog govora". U svakom slucaju cure su usle u istoriju i jednog dana, kad dodje demokratija u Rusiju, bice slavljene kao zrtve putinokratije (totalitarna sprega popova i ex-komunista) . Svaka cast ovoj devojci, prvo mi se svidela jer je lepa, sad vidim da je pametna i hrabra. Mozda to smeta ovima sto vole da salju u zatvor?

vispreni bwrr

pre 11 godina

...Cena učešća u stvaranju istorije ljudima je uvek bila zapanjujuće visoka. Ali upravo je u tom učešću sama draž ljudske egzistencije. Biti siromašan ali obogatiti mnoge, nemati ništa ali posedovati sve...

E moji pravoslavni talibani. Nikada vi to nećete shvatiti. Ova devojka je životno mnogo veći hrišćanin nego što ćete vi ikada biti.

panker

pre 11 godina

potresno i strašno, nasuprot lavini licemernih, lažnih i parareligijskih gluposti kojih će se ruski narod stideti jednog dana. dojučerašnji progonitelji crkve i religije, žgoljave demokrate i uvlakači u putinovsku g***cu, utrkuju se u pljuvanju u dalj a ne znaju čestito ni da se prekrste.
presuda je zlokobnija nego što izgleda: u zatvoru u koji ih šalju, mogu biti pprebijane, ubijene čak, sve u slavu velikog diktatora....

Irena

pre 11 godina

Citam vase komentare i prvi put sam ponosna sto je toliko ljudi shvatilo sta je ova hrabra devojka htela da kaze. Divan govor i divni komentari.

otac

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...

istina

pre 11 godina

Ova devojka, koliko se vidi, se ni nijednom recju nije pokajala za skrnavljanje Crkve, a u tome je ceo problem. Ne znam sto ljudi imaju teskocu da shvate da nije crkveni hram mesto za unosenje gitara, zvucnika, bacanja po oltarskom prostoru, dranja i bezobraznog skandiranja. Da su na taj nacin protestvovale ispred Crkve ili na bilo kom drugom mestu ne bi bio problem, ali pank performans unutar Pravoslavne Crkve se zove skrnavljanje i jeste veliki problem jer vredja vernike i ugrozava religioznu slobodu da ljudi ispovedaju Pravoslavnu religiju na prikladan nacin. Zna se kako se ponasa unutar Crkve. Kako da se oprosti ovim devojkama kad se one uopste ne kaju??? Pun tekst Dostojevskog, Sokrata itd. ali ni Dostojevski, ni Sokrat niti bilo ko drugi nije uleteo u recimo Atinske hramove na Akropolju i bacao se tamo i urlikao politicke parole. U tome je problem, a ne u njihovom politickom stavu ili protestu. Iznesite svoje proteste izvan Crkvenih zgrada i nema problema.

posmatrac sa zapada

pre 11 godina

Ova je mlada zena pokazala hrabrost kakva se retko vidja. Patriarh Kiril je prvi oskrnavio crkvu tako sto je pretvorio oltar u politicki podium, ali tada nije bilo protesta. Tako je nekako i u Srbiji, zna se za koga je SPC i kakve sve zlocince cuva u njedrima.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Vase ponasanje u Crkvi Hrista Spasitelja je " Apsurdno " a ne traganje i borba za pravdom i istinom kako vi to navodite! Borite se Demokratskim sredstvima kao Hipici za Rat u Vijetnamu, a ne glupiranjem u Pravoslavnim Svetinjama! Zelite slavu i publicitet boreci se protiv Putina nista protiv, to je vase gradjansko Pravo ali ne na ovaj nacin.

Harold

pre 11 godina

Neverovatno koliko neupucenih, poluobrazovanih, zlobnih ljudi zeli nesto da izjavi kroz svoj komentar i da udje u istoriju.
U istoriju ljudske bedastoce.
Uzorna majko, ta mlada zena zrtvuje sebe da bi pomogla ljudima.
Jovane, sine, da li si bezao iz skole?
Ja se DIVIM spremnosti ovih devojaka na zrtvu.
p.s. O Rusiji, i mracnim trenucima njene istorije, ni reci!

pravoslavka

pre 11 godina

Ali sto su smesni ovi koji i dalje napadaju devojke i uporno pokazuju kako nista nisu razumeli niti ce ikada (sudeci po nadahnutim komentarima). Hej, ljudi, hej prazne omadjijane glave, ajde dosta vise sa tim "argumentima" kako nisu smele to da rade u crkvi i kako su skrnavile sveto mesto. Njima je prekipelo jer u toj istoj crkvi su performanse odrzavali politicari Putin i Kiril! Licemeri jedni, zasto se tada niste bunili i trazili da se ne skrnavi crkva! Procitajte po sto puta govor ove hrabre Nadezde - mozda ce vam nesto nekada i uci u glave. Devojke su na sraman nacin osudjene zbog huliganizma jer su uplasile prave huligane!

pobunjeni čovek

pre 11 godina

Nakon pročitanog teksta-izjave ove mlade žene pred teledirigovanim pravosuđem jedne autoritarne države osećam duboko poštovanje za njenu (njihovu)hrabrost i spremnost da svoj protest plate i nepravednom zatvorskom kaznom. Posebno mi se dopada da jedna tako mlada osoba pokazuje moralnu i intelektualnu čvrstinu i doraslost da pokuša (pokušaju) nešto promjeniti u društvu i sistemu toliko opterećenom težinom svoje dalje i bliže prošlosti koja je bila,prije svega,kruta do vlastitog naroda,odnosno,pojedinca koji je drugaćije mislio i želio da se nešto pomakne i promjeni nabolje.

vispreni bwrr

pre 11 godina

Aj sad lepo u tvorza pa tamo pisi te nadahnute govore.
(Jovan, 18. avgust 2012 20:46)
E moj Jovane, teški li su okovi tvoji. Je l' osećaš teskobu?

zauvek srbija, nikad rusija!

pre 11 godina

To sto ste uradile u Rusiji trebale ste da pokusate da uradite u bilo kojo zapadnoj zemlji pa bi ste videle kako bi ste prosle.
(Dejan, 28. avgust 2012 08:46)

a, kako bi to prošle?
giljotina, električna stolica, katran i perje, bičevanje...?
na volite ove devojke od 45 kila koje su imale testise da se suprotstave jazavcu kome se klanjate, jer su one sve ono što vi nikada nećete smeti da budete - slobodne, pa makar i u zatvoru.

Džon Vejn

pre 11 godina

Puna podrška ovim hrabrim devojkama.U svakom primitivnom društvu ko se zalaže za istinu strada.Sve što je društvo intelektualno primitivnije sve manje teži za istinom i ne kritički prihvata misticizam i religiju.Devojka je u završnoj rečći mnogo kazala a čitajući komentare na njenu odbranu,jasno se vidi da je i naše društvo veoma primitivno i na veoma niskom nivou znanja.Istina je da su sva društa preko kojih je protutnjao komunizam,ostala manje ili više primitivna.Tim društvima trebaće najmanje 100 godina da se otresu ostataka komunizma.Ove tri devojke su preteče jednog novog vremena u Rusiji.Svaka im čast na hrabrosti.

Frey

pre 11 godina

Zbog ovakvih komentara tipa - "Svetinja, skrnjavljenje, i trebaju u zatvor", ja zelim sto pre da odem iz Srbije.
Ogranicavanja sloboda, preuvelicavanja, "religioznost"... novi talas religioznosti u Srbiji, zlatnih krstova, posta od 40 dana, propovedi... kad neko kaze da je ateista, gledaju ga kao da je bolestan od necega... a niko ne zna sustinu hriscanstva - ljubav i oprost... bitno da vicete na sva usta PRAVOSLAVAC, CRKVA...
Mala zemlja, ljudi jos manji.

Rasko

pre 11 godina

Stvarno, ova Srbija je dno dna. Toliko komentara, plitkih, protiv devojaka koje bi htele da njima u njihovoj zemlji bude bolje, koje nemaju neki drugi nacin borbe protiv autoritarnih vlasti, uzurpatora slobode i ljudskih prava. Toliko pluseva glupim komentarima tipa: nek probaju u Americi... Crno bez imalo belog. Povampiruje se razmisljanje "postenog Srbina" s kraja '80ih. Kad god bih rekao da kod nas nesto nije dobro, argument druge strane je bio "a sta Hrvati rade", "a sta Siptari rade". Ovi, sa ovakvim komentarima, i ovi koji te komentare nagradjuju plusevima, u svakom slucaju nisu moja rasa. Neka ih, nek budu Srbi, i neka ih stigne patrijarha Pavla molitva, mada ce to za njih biti kletva: "Budimo ljudi iako smo Srbi".

deda

pre 11 godina

Šta smo sve prošli tokom dugog 20. veka a reklo bi se da svetu nikada više nije trebalo ovakvih revolucionara i mučenika.
Nalazim nešto obećavajuće u tonu njene završne reči.

Uzorna majka

pre 11 godina

Doticna snimala u snosaju nad njom i to dok je trudna, u nekom muzeju, imate slike po netu. To je valjda ta dugo ocekivana liberalna sloboda koja nam svima treba.

Ugroženi građanin

pre 11 godina

Lično razumem poziciju Nadežde Tolokonikove, jer su je proglasili ludom zato što ima sopstveni stav. Isto se i ovde dešava: ako imaš sopstveni stav o nečemu ti si lud, odriče te se i najbliža porodica. Ja sam lično doživeo da me proglašavaju idiotom ako mi se ne sviđa neka borilačka veština ili čak ako kažem da čaj od nane pijem bez šećera jer mi tako prija, pa čak i da me lažno optuže da sam nešto rekao što nisam. Pitanje je samo kad će nam suditi za ovakve najobičnije stvari.

Stevan Stanojlovic Čiča

pre 11 godina

Jadna je zemlja koja hapsi pesnike i pevače ma gde i ma kako pevali. Jadna Rusija i jadni Srbi koji prave od Srbije rusku guberniju. Bravo nadezda i bravo devojke. Otpor do pobede.
Steva Stanojlović Čiča

Srbistanu iz Hrvatistana

pre 11 godina

Iz ovoliko neodobravajućih komentara smislenog, iskrenog i pronicljivog teksta kakav se rijetko nalazi, pogotovo kad je autor tako mlada osoba, zaključujem sljedeće stvari:
1. Srbija je jednako zaglupljena zemlja kao i Rusija, i hrabro ide ka još glupljem stanju
2a. Ako je to što su oskvrnule crkvu dovoljno da ove djevojke učini negativkama bez obzira na sve napredno za što se zalažu, onda je crkva očito zlo
2b. Kad želiš da te se zbilja čuje i da stvarno dopreš do ljudi, a ne da budeš kukavni maneken-prosvjednik kojeg se ignorira pa kasnije može ponosno na piće s prijateljima da im priča kako je hrabar, prosvjeduj u crkvi, a ne ispred crkve
3. Istina je da su pametni ljudi u debeloj manjini

Gavril Groznji

pre 11 godina

Rusija je na dobrom putu: najpre da reši problem sa tri pevačice, pa da sredi Garija Kasparova i odbrani Siriju od njenog naroda. Posle toga, da sredi svoje "sitne" probleme: Čečenija, Osetija, Ingušetija, Dagestan, Čerkezija, Jakutija, Tunguzija, Kurili i td. Pa, onda, u SB OUN da udari rukom u astal i usklikne: "Kosovo je Srbija"!

tamo neki

pre 11 godina

Mnogo buke ni oko cega.Posrnule devojke pa jos mlade majke vise gudre nego zrdavih vijuga.Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta,i pusta se koliko to jos moze da ide.Gudra,nistavilo praznoglavost+potrebna zelja za prezentaciom=2godine mardelja.
Pustaju ih posle6 meseci bez prava na mikrofon,moja procena.

Pussy Riot

pre 11 godina

Mnogo je slaba ta Rusija, koja se toliko boji od 3 pankerke.

Posto su izvrsili perfomans bez dozvole popova u hramu, nek plate kaznu, ako ne zele da plate, nek rade 5 dana neplaceno drustveno koristan rad.

Petar

pre 11 godina

@istina
Ali isto tako je i Isus usao u Hram i srusio stolove na kojima su vernicima prodavani "suveniri". I glasno je govorio protiv tadasnje prakse u crkvama. Na sta bi njega osudili?

softtroll

pre 11 godina

@Uzorna majka: nisam video da su osudili bilo koju koja je to isto uradila pre nje, a ima ih mnogo. Licemeri. Hocemo onda da bacimo na lomacu svaku trudnicu koja je imala seks za vreme trudnoce? Ja prosto ne mogu da verujem da postoje ovce koje brane sistem koji ih ubija, vrsi represiju, koji ih krade i utuca u beznadje. Da, vas nazivam ovca, vas sto imate Stokholmski sindrom prema drzavi. Ako ne mozete nista da uradite bez drzave, onda ste stvarno ovce. Beeee. "Zaokruzi ovde, mi cemo ti pomoci" - beeeeeee.

ovamo neki

pre 11 godina

"Sve u svemu pravoslavna crkva je ovde meta..."
(tamo neki, 18. avgust 2012 22:44)
----------------------------------------------
Nije meta crkva nego bacuska Putin. A to sto mu popovi RPC u javnosti pred kamerama ljube ruke to je druga prica.....

Futurama

pre 11 godina

Jadna li je Rusija kad je takve brane. Uopšte nisam simpatizer birokratizovane i korumpirane vlasti u Rusiji ali ni ovakvog smeća. Uostalom nisu one jedini bend u Rusiji koji ima pesme protiv Putina i vlasti. Potražite malo na YT Jurija Sevcuka tj DDT, Lyapis Trubetskoy, Mašina Vremenii itd. I interesantno niko od njih nije nikad tužen po tom osnovu.

rade

pre 11 godina

A sta kaze na sve ovo na prm.kamarila kao Roman Abramovic, jel on bio u doticnu bogomolju da se ispoveda kruni ili je u odorama gradjanina pohlepnoga.

Beogradjanin

pre 11 godina

otac sam dve devojcice, najponosniji bih bio kada bi jedna od njih dve uradila i progovorila nesto slicno kao Nadezda...dlanovi mi se znoje i suze mi oci kad pomislim kroz sta treba da prodju u ruskom gulagu...neko je komentarisao kako je lepa, lepa je jer govori istinu...
(otac, 20. avgust 2012 01:25)

------------------------------------------------------

A meni te nekako zao. Pogotovo tih tvojih cerki. A jeza me hvata kada pomislim cemu ces ti da ih naucis.

Moje saucesce, posto si ziv a opet samo mrtva ljustura . . .

ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli

pre 11 godina

(Doktor Haus, 21. avgust 2012 21:09)

Cekaj,cekaj.Znaci ako u Americi nesto nije u redu onda je sasvim normalno i u redu da isto tako i u Rusiji to nije u redu?
Cemu vise uporna zamena teza i uporno spominjanje Amerike kad je Rusija u pitanju?!
Kad bude ovakva vest iz Amerike onda treba o tome da pricamo,ali ovo je vesti iz Rusije.

Harold

pre 11 godina

U tekstu pise:
... sa Zorzom Sandom !?
Moze da bude samo:
... sa Zorz Sand !!
JER, Zorz Sand je zena.
E, moji dragi polupismeni i neobrazovani ...

pomešana osećanja

pre 11 godina

Sa jedne strane, sociopatija Putina i njegove klike je očigledna.

Sa druge strane, ova dugačka izjava je mešavina jasne i prkosne političke deklaracije, "samokritike" ("oprostite nama mladima i naivnima"), misticizma i iracionalnosti koja verovatno izaziva užas kod svakog evropskog rusofoba vrednog svoje soli ... a iz svega (teksta izjave) mi se čini da taj narod tamo i dalje nije dobio svoju katarzu, svoju slobodu, svoje šezdesete i sedamdesete, nije se izludovao, a i ta država tamo nije naučila kako da to preživi a da ne pukne, pa se boji da konačno prođe kroz to...

Kao da ruska vlast i dalje ne zna kako da se nosi sa provokacijama i kad da uzvrati a kad da samo pusti da sklizne.

Imaju toliko toga da nauče iz novije istorije SAD, ali kao da im to nije jasno. Nemoj da stojiš kao brana masovnom ludilu, skloni se i obezbedi oaze normalnosti i funkcionisanje ključnih (ali ključnih, a ne npr. RPC) institucija i funkcija države i sačekaj da protutnji.

rade

pre 11 godina

Ako si društveno odgovoran onda nećeš zloupotrebiti Crkvu i ući u Crkvu Hrista Spasitelja da bi protestvovao protiv režima kakav god da je on. Prvo - Društveno odgovorna osoba zna da Crkva nije mesto za politiku, drugo - društveno odgovorna osoba poštuje svetinje drugih ljudi i neće pod imenom "pobuna mačkica" svirati u crkvi.

yyyyyy

pre 11 godina

Da li je neko gledao perfomans Klint Istvuda posvećen predsedniku Obami? Voleo bih da vidim neku poznatu ličnost Rusije da tako nešto izvede protiv predsednika Putina i reakciju državnog vrha demokratske Rusije.

NekoIzMase

pre 11 godina

Koliko interesovanje za tri socijalno izopačene devojke ...
Toliko interesovanja medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava ...

A o pobijenim rudarima u Južnoj Africi, jedan dan ... Doduše, oni su samo štrajkovali na svom radnom mestu, a nisu oskrnavili 'omraženu' Crkvu, nisu istakli parole protiv nekog od 'omraženih' diktatora i nisu istakli stisnutu pesnicu ...

Sa druge strane imamo blago postupanje sa pripadnicima pokreta Okupiraj, koje nije naišlo na toliku pažnju u medijima. Prebijanje i isterivanje te grupe iz PARKA, za šta je izgovor poslužilo to što prave smeće i prljaju grad !!! Reče neko Crkva je samo zgrada i ništa više. I park je park, pa nisam video slične reakcije. I da, crkva jeste zgrada, ali u toj zgradi vladaju određena pravila ponašanja, kao što u sud recimo ne smeš ući u bermudama, kao što u školu ne bi trebalo da devojke dolaze polugole, kao što je u čitaonici tišina da se ne bi ometali ljudi koji uče i sl ... Sve su to pravila ponašanja, a ako svi odlučimo da ih ne poštujemo, u šta to vodi?

jj

pre 11 godina

Da se okrenula onome cemu se mnoge Ruskinje danas okrecu, da je mastala da bude takva i da se spremala za takav poziv (procitati Rogue Economics), bila bi drustveno mnogo prihvatljivija i niko joj za to ne bi sudio.
Pametna, lepa, hrabra, ima svu moju podrsku!

Vopa

pre 11 godina

Demokratija?!
Ljudska prava?!
Zavisi iz kojeg i cijeg ugla gledate!
A koliko vidim, i u svetu a i kod nas je ostalo neupotrebljenih "nalepnica", pa ko se prvi seti i dohvati tako lepi nalepnice ;-)
"umetnik", "politicki proces", "evrointegracija"... ima tog jos....
A simpaticne ruskinje?
Vidi se da Rusija nema para, trebalo bi im omoguciti duzi boravaka o drzavnom trosku :-), mnogo duzi!
Zasluzile su to!

Колчак

pre 11 godina

"Завршна реч Надежде Nadežde Толоконикове" је сјајна, на моменте бриљантана!
Но, зар заиста мислите да је то она написала?!...

Ако се и претпостави да је она сама толико интелигентна и образована (јер говор је заиста такав),целокупна драматургија текста, као и конструкција реченица, типично су амерички. Штавише, овај говор ваља сачувати и проучити, као леп пример драматургије у реторици.

Говор је, понављам, сјајан, но није њен (ни њихов).
Као што ни, рецимо, Мадонин натпис на концерту није њен.
О томе се ради.

Иначе, нови УСА амбасадор у Москви је сјајан русиста.
Бриљантна му је и идеја да "отпорашице" буду младе, секси женчице! Јер то УВЕК изазива помешана осећања. Но овај пут није нешто посебно успео, мада му је идеја била одлична.

Руски зајеб је пак што су им придали толико пажње превисоким казнама. Но такви су Рује. Још од пре царевине. И свакако ће их, научивши лекцију, пустити много раније од изречених казни. Следећег пута неће се више тако упецати.

Сума сумарум - прослави се Надежда! И то је све.

Pera

pre 11 godina

@Mittag Leffler
Ne prijatelju, nije to u pitanju, u pitanju ej da li taj koji govori, govori istinu, o čemu on zaista govori i šta hoće da nam kaže.
Spoljašnji neprijatelji su uvek dobar izgovor za sve autokrate, nacionaliste, fašiste... Da, i u Americi iam takvih, i oni su prečesto uspevali da nadjačaju demokratiju, zato mi i kritikujemo Ameriku, ali smo još uvek daleko od nje, što se tiče sloboda, baš kao i Rusija...

Jelena

pre 11 godina

Ja jesam za slobodu uvek i u svakom pogledu, ali ove devojke su neodrasle i njihovo buntovništvo je smešno i nezrelo sa stanovišta odraslih. Kada bude starija verovatno će se hvatati za glavu nad ovim što je ovde govorila. Samo mislim da su sve ovo uradile da bi privukle pažnju. Pokušavaju da Rusiju prikažu u svetlu kakvo zapadne zemlje godinama propagiraju a koje nema veze sa stvarnom Rusijom. Valjda su očekivale da će ih zapad izbaviti od posledica.

Zorana

pre 11 godina

@Dejan Ustvari, to se cesto desava u crkvama na zapadu (politicki inspirisani performansi bez odobrenja). Kazne su skoro uvek novcane, i to niske. A pri tom zapadne crkve uglavnom ne podrzavaju jednog politickog kandidata, tako da ni poredjenje nije na mestu.

Realist

pre 11 godina

Naravno, proces protiv njih je nepravedan, ali je nepravedno i prema razumu čitati ovakvu gomilu poštapalica, fraza i opštih mesta - proces je sigurno bio mučan, ako posle svega trebalo sve ovo odslušati do kraja... Želim im slobodu i neke smislenije, inteligentije akcije

Mirko Pavlovic

pre 11 godina

Ovo je unutrašnja stvar Rusije i rusko pravosuđe ju je rešilo.Skrnavljenje svakog hrama ( pa i pravoslavnog ) i huligansko ponašanje je kažnjivo svuda u svetu.Pa i u Rusiji.

Doktor Haus

pre 11 godina

Divna i potresna zavrsna rec ove mlade heroine. Puna podrska devojkama u nadi da ce tiranin otici sa vlasti i Rusija postati slobodna zemlja.
(ja, 20. avgust 2012 12:49)

Ja sam pravi anti-rusofilm ali ovo što je napisano je glupost. Uzmi gitaru, uđi u bilo koju crkvu u americi i zaurlaj "Bože, uzmi Obamu, Bože uzmi Buša..." pa da vidiš kako ćeš "demokratski" završiti sa jedno tri-četiri godine sa bukagijama.
Iako ne volim Rusiju, čujem od poznanika koji tamo žive da su i više nego slobodni, ali i oni, kao i mi, jednako zatucani, mislimo da sloboda znači da možeš da radiš šta ti padne na pamet. Samo što se tamo zakon sprovodi, za razliku od ovde...

Niko i neko M.B.

pre 11 godina

prvo da li je neko od vas uopste pogledao snimak nazovi koncerta , ili samo citate ovde tekstove o prenosenju , dozivite to , pogledajte snimak , ogadite sebi zivot , pa ih branite , nije bitno dal je putin ili obama ili neko drugi , ali dozivite njihovu destruktivnost !!!!!

punisher

pre 11 godina

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

Mislim šta kazati. Treba pogledati snimak kako to tamo u toj Jevropi rade pa onda nekoga napadati. Smešno je prozivati Rusiju, kada je tako isto i u Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Americi. Ono što je nemoralno i ludo - ludo je i nemoralno svuda. Ono što podleže sankcijama u gore navedenim zemljama podleže sankcijama i u Rusiji.
Najviše nervira pokušaj ostalih zemalja da Rusiju maksimalno ocrne, pokušaji da se stvori ponovo neka "hladnoratovska podela", da su eto sve ostale zemlje bastioni demokratije, a jedna Rusija je i dalje "staljinistička".
A još smešniji, da ne kažem neku drugu reč, su pokušaji naših ljudi odavde da opravdaju ponašanje ovih jadnih devojaka. Kao one su umetnice, pa to je izraz bunta...pa ovako ćemo drugovi, pa onako ćemo...smešno.
Što reče Putin, trebalo je da taj svoj "performans" izvedu na primer negde u nekoj muslimanskoj džamiji na Kavkazu, pa da vide šta bi bilo onda.
Čitajte gospodo moja Božidara Benedikta, a naročito dela: "Trgovci dušama", "Milenijum", "Operater" pa vam nešto možda i bude jasno kuda ide ovaj svet.
Molim te Bože, pošalji na zemlju neki potop ili meteor da nas sravni sa zemljom jer smo od ove silne "demokratije" toliko ogrezli u nemoralu, bludu i razvratu da su Sodoma i Gomora ništa u odnosu na ono što se danas događa u svetu i gde u tim "modernim tekovinama civilizacije prednječe gore navedene zemlje.

iv

pre 11 godina

Sta reci a ne zaplakati... Srce mi se cepa kad vidm mladost zatvorenu, umjesto da bludnici po hramovima i crkvama.... Oh ti prokleti putine....

Zoki

pre 11 godina

Ovo nema veze sa demokratijom i ljudskim slobodama. Čovek je slobodan dok njegova sloboda ne počne da ugrožava slobodu drugih. Ovakvo ponašanje se ne toleriše u demokratskim zemljama, uključujući SAD.

batko

pre 11 godina

Vrhunac demokratije je poštovanje svačijih prava, bez omalovažavanja drugih i nipodaštavanja njihovih prava. A sve to mora biti praćeno odgovarajućim zakonskim rešenjima. Kada su u Britaniji imali problema sa huliganima na fudbalskim utakmicama donet je zakon po kome preskakanje ograde i ulazak na teren znači 3 godine zatvora. Da je takav zakon ranije donet verovatno se ne bi desio Hejsel. A pošto je taj koncert, performans ili šta već izveden u crkvi, koja za to nije dala dozvolu, a zakonom je takav čin okarakterisan kao huliganstvo (mada bi ga verovatno bilo moguće i drugačije okarakterisati) po istom zakonu je i izrečena kazna. Niko pomenutoj grupi, rok sastavu, gomili bolesnika ili čemu već, nije sudio zbog teksta, muzike ili umetničkog nam dojma, već zbog nedozvoljenog ponašanja. A ako već osećaju potrebu za kritikom hrišćanstva eno im bazilike sv.Petra u Rimu pa neka tamo iznesu svoje muzičko umeće.

Doktor Haus

pre 11 godina

(ti si anti-rusofil,a ja sam Elvis Prisli, 22. avgust 2012 21:43)

Ne ulazim u to zbog čega su protestvovale i zašto, već me čudi to što mnogi odobravaju način na koji su to uradile. Sama ideja muziciranja u crkvi je idiotska, o čemu god da su pevale. I kada ih uhapse i kazne zbog idiotskog poteza i nepoštovanja crkve, to se, u ruskom slučaju, zove režimska represija. A da se apsolutno isto to desi u Americi, to bi bilo vladavina zakona, ne može da radi svako šta hoće. E, to je ono što mi "bode oči".
Dakle, ako sam ja protiv Tome, popnem se na Beograđanku, bacam anti-režimske letke sa zgrade i urlam parole protiv vlasti, šta bi trebala policija da uradi? Da me puste da prljam grad i ne dozvoljavam ljudima popodnevnu dremku ili da me skembaju zato što radim nešto potpuno idiotski. Pa makar bacao letke i urlao reklamu za neku piceriju, to je nešto što ne sme da se radi. Zna se red i zakon, nema tu nikakve represije.
Evo, oni klipani u Nemačkoj što su podržavali ove klinke, takođe će završiti u bajboku, ali se odavde niko nije setio da podrži te Nemce, niti iko u svetu osuđuje Nemačku zbog toga što sprovodi zakon. Ali je to isto u Rusiji režimska represija.
Vi što veličate potez ovih "buntovnica" zašto ne odete u neku našu crkvu i počnete da protestujete zbog hapšenja ovih devojaka, pa još počnete anti-režimske parole zbog dodvoravanja Putinu... kod nas nema režimske represije, sve sama demokratija...

KD

pre 11 godina

@softtroll: Za vas je normalno da trudnica (ili netrudnica) javno izvodi snošaj u muzeju pred kamerama? To je onda neki "performans" i "sloboda govora"? Koji je sledeći korak: u vrtiću, školi, na avtobuskoj stanici? Takvu "slobodu", gde poremećeni i bolesni ljudi izvode svoje akcije, ne želi nijedna normalna osoba ni u jednoj zemlji.

Pajk

pre 11 godina

@Irena: "Ponosni" ste što je globalna medijska kampanja dala rezultate i što su ljudi podlegli ataku medija kao i ranije?! Pretpostavljam da ste bili ponosni i kada je dobar deo sveta pao na priču o Obami, od koga su mediji ni iz čega napravili svetsku zvezdu za samo par nedelja. Ili kada je veći deo sveta poverovao u medijske kampanje za napad na Srbiju, na Irak, Libiju, Vijetnam itd. To je sve zaista za "ponos" i dobro odslikava sposobnost dobrog dela naroda za samostalno razmišlanje i informisanje.

duh sa sekirom

pre 11 godina

...a evo pravog primera demokratije i ljudskih prava u SAD.
...pripadnik occupy pokreta usao u banku sa porukom:
"dajte coveku pistolj i opljackace banku, dajte mu banku i opljackace svet"
...po kratkom uhapsen i optuzen za terorizam.

http://www.advance.hr/vijesti/pripadnik-occupy-pokreta-u-sad-u-optuzen-za-terorizam-zbog-prosvjedovanja-ispred-banke/

Mittag Leffler

pre 11 godina

Tačno je da u Rusiji nema prave demokratije, niti slobode govora i slično. Opet, bolje je nego što bi moglo biti, ili što je ne tako davno bilo, ne ponovilo se. Međutim, ono što mnogi neće (ili ne žele) da shvate je sledeće. U Rusiji neće i ne može biti potpune slobode govora sve dok SAD i Zapad uopšte zabadaju nos u unutrašnje stvari drugih zemalja, kupujući stranim parama domaću politiku. Slobode govora nije bilo ni u Americi, kada su se osećali ugroženim od komunista za vreme lova na veštice. Svi su spremni suspendovati slobodu govora ukoliko se osete ugroženim iz inostranstva. Ako bi se otkrilo da Rusija i Putin finansiraju neku političku partiju u recimo Velikoj Britaniji, ne bi prošlo mnogo vremena pre nego što bi tu partiju zabranili. Ma čemu uostalom hipotetički primeri, eno vam Asanža pa ga posmatrajte.

Prvo nek Zapad pusti Ruse (i druge) da vode svoju domaću politiku kako znaju i umeju, bez mešanja sa strane, pa ih je tek onda moguće kritikovati za odusustvo slobode govora. Sve dok to nije tako, nikad nije jasno čije interese govornik zastupa, strane ili domaće. Eno vam Nataše Kandić za primer: da joj nije kinte što dobija iz inostranstva, ne bi imala ni za gradski prevoz, ali je onda jasno čiju pesmu mora da peva.

Grlom u maline

pre 11 godina

Ovaj slucaj moze da se posmatra iz vise uglova.

1. Tacno je da su se te devojke nedolicno ponasale u crkvi i da to predstavlja krivicno delo u vecini evropskih zemalja. I u Srbiji mozete da zaradite godinu dana robije za to (KZS, Clan 131 Stav 2). Ali dve godine je zaista previse. I lopov dobije manje! Prikladnija bi bila kazna u vidu drustveno korisnog rada ili novcana.

2. Jedan finski profesor pokusao da izvede slican incident u helsinskoj pravoslavnoj crkvi u znak podrske Pussy Riotu. Protiv njega je podneta krivicna prijava i po finskom zakonu moze da ode i na robiju! Zanimljivo je da niko u svetu nije podrzao tog coveka! Normalno! Finska je clanica EU i ima pravo na takve poteze. Rusija nije i nema.

3. Kriterijum po kojima se neka drzava proglasava demokratskom odredjuje se stepenom njene saradnje sa Amerikom. To znaci: ako imas gas i naftu i poklonis to Amerima na dlanu bices za njih superdemokrata. Ako krenes da se cenkas, dobices pljuckanje na temu ljudskh prava. Ako im zatvoris slavinu dobices ratketle i kasetle; osim ako i ti nemas raketle i kasetle, u kom slucaju se primenjuje samo pljuckanje. Zbog toga se apsolutna monarhija u kojoj se ljudi javno kamenuju do smrti, a koju ne mozes da napustis bez izlazne vize, proglasava zemljom uzornih demokratskih vrednosti, samo zato sto su americki saveznici. Rusija dobija packe. A ostali raketle i kasetle.

Djole

pre 11 godina

Ma kako ste blesavi. Ma ja ne idem u crkvu niti me zanima, ali ne moze niko u bilo kojoj drzavi da radi sta hoce i gde hoce. Mogle su na nekom trgu na primer. Zamislite da vam ulete tri pakerke u bolnicu ili u kucu? Pa to nije sloboda govora i misljenja neg pre svega remecenje nekog mira gdegod to bilo.
Koja patetika. Od toliko hrabrih ljudi koji se bore za razna prava svi padam u nesvest zbog ovoga. Ja ne razumem kako punoletna osoba ne kapira da ne moze da uleti u crkvu, skolu, bolnicu i pocne bez najave da peva. Pa ak to svi pocnemo da radimo docicemo u stanje anarhije. Na primer. Padne vam na pamet da se pobunite protiv ministra policije sto ne kontrolise ovakav saobracaj i ona pocnete da vozite u suprotnom smeru. Ako zelimo da se pobunimo protiv necega onda to radimo na inteligentan i uredjen nacin, a ne upravo na onaj protiv koga se kao bore - sebican i samo po njhovim merilima.

ma ove cice su samo fora - toliko glup slucaj da ulud potrosih reci.

prellee

pre 11 godina

Obićne žabe, koje sebi pripisuju ulogu PROROKA. Plačene od strane Zapaeda samo da stvaraju smutnju i ciljano da ruše sistem i VLADU dobro organizvovane države.Sjetiomo se samo šta je Rusija predstavljala za vrijeme alkoholičara Jelcina, ništa, plesao je kao majmun pred Klintonom, i Zapad je tada rovario i rušio cijeli istok. Dokaz i svjedok je Jugoslavija, a kasnije i Srbija koju su bombardovali.Tada se Zapad nije osjetio prozvanim, a danas stoji iza nekih ŽABA koje nemaju šta ponuditi ruskom čovjeku. Osim, što mu sutra mogu ponuditi rakete NATO-a, kao i Srbiji što je napredni zapad ponudio. Zatvoriti ih, i neka u čeliji sebi nalaze snagu i oslonac u ISPRAVNIM IDEJAMA koje propagiraju.

Saša

pre 11 godina

Stisnuta pesnica zaista je simbol, ali simbol jednog od mnoštva načina osvajanja ssveta! A ko to osvaja svet i zašto i vrapcima je jasno!
Demos kratos preperandus!

Vera Mlinar

pre 11 godina

Draga Nadezda, sve sto sam procitala je opsta kritika savremene (americke) demokratije. Zao mi je sto ti to ne vidis. U tvojim izjavama ne vidim da optuzujes rusku vlast za oslobadjanje od "duznickog robstva", ne vidim da optuzujes za zabranu sekti (demokratskog trovanja omladine), ne vidim da optuzujes proizvodjace genetski performirane hrane. Tvoj bunt (bunt tvoje punk grupe) nije usmeren ka oslobadjanju od stvarnih i vrlo opasnih terorista.

aStrahota

pre 11 godina

Sve je ovo sjajno, odlican, emotivan govor, lucidni komentari posetilaca sajta... Ali šta je sa mastom na kojoj je ovaj performans održan? Šta sa verskim osećanjima mnogih ljudi? Presuda jeste groteskna, ali ja kod ovih devojaka nisam video ni trunku obzira prema osećanjima i veri mnogih ljudi. Na stranu patetika Madone, boraca za (selektivna)prava (samo odredjenih) društvenih grupa, ali nisu li ljudska prava univerzalna i ne treba li da važe jednako za sve, pa i za vernike, bez obzira što njihova vera izaziva podsmehe liberalno - demokretskih posetitelja sajta B92? Jedno ograničenje nečijih prava bi trebalo da budu jednako vredna prava drugih! Ja taj obzir prema pravima i osećanjima drugih i drugačijih od njih, kod ovih devojaka nisam video i zato mislim da su krive, a ne zbog glupe optužnice i još gluplje presude!

danijela

pre 10 godina

Dobra joj ona pesnica na majici, vrlo "originalan" dizajn! Tako je to kada ti placenici pricaju o "demokratiji". Ova se dobro obezbedila za buducnost, kada izadje iz zatvora, sledi joj ineterasntna karijera - uzas u kakvom svetu losih manipulatora zivimo, a najgore, koliko je lako ovde manip[ulisati judima i posle svega sto smo prosli i sto je trebalo da naucimo.

Vladimir

pre 11 godina

@duh sa sekiom
Proverio sam ovaj slucaj. Problem je bio drugi transparent na kom je pislo 'you are being robbed', sto moze da znaci da se pljacka trenutno desava. Poruke slicne prirode se cesto nalaze na komadima papira koje razbojnici daju sluzbenicima na blagajni tokom pljacke banke. Tuzilac nigde ne spominje terorizam kao optuzbu. Prvi amandman (sloboda govora) vam ne daje za pravo da vicete 'pozar' u prepunom bioskopu i to je davno razjasnjeno na ustavnom sudu.

Moje licno misljenje je da ce optuzeni biti oslobodjen, posto je lako dokazati da nije bio naoruzan i nije imao nameru da opljacka baknu. U najgorem slucaju moze biti prekrsajno kaznjen za povredu privatnog poseda (banka nije javni prostor) ili uznemiravanje. Iznenadilo bi me da dobije makar i jedan dan zatvora.

KD

pre 11 godina

@Pajk: Za medijsku kampanju ste u pravu, ali meni je još zanimljivije da se ta medijska kampanja pogodila baš u vreme kada su ruski helikopter i ruska posada 3 dana gasili požare na jugu Srbije i dok ruski demineri vec 4. godinu uklanjaju zaostale bombe i mine po Srbiji. Mislim da to treba barem da se pomene.

Lobos

pre 11 godina

Za sve Nadezdine "fanove" i one tate koje bi da im kcerke budu kao nadezda kad porastu, evo vam link pa prosudite sami:
http://plucer.livejournal.com/55710.html

Aleksandar

pre 11 godina

evo ja sam pricao sa burazerom iz nemacke bas oko te situacije(u principu nemci se dive putinu,kako mi maze,obicni radnici u fabrikama itd) sta kaze...ja sam ga bas pitao,sta bi se desilo da se ovo odrzalo u nekoj nemackoj crkvi,protestanskoj ili dzamiji u nemackoj,ili sinagogi....sta mi je rekao..."neka im bog pomogne" eto tim recima,bez obzira da li su se borile za slobodu ili politicku represiju,zavrsile bi kao ove u rusiji ili nista gore...da se ja pak pitam oslobodioh bi,ali one su sad za primer...tako da...steta..

WolfPrincess of Mt. Lupus

pre 11 godina

Hmmm... Hajde da izbegnem komentarisanje "performansa" u bilo kom mestu molitve, pa i hramu Hrista Spasitelja u Rusiji.
Da se osvrnem na Nadeždinu završnu reč, koju nekolicina ovde ishvali na sva usta kao nešto što je bezmalo filosofska poema...
MA HAJ'TE, MOLIM VAS!
Gomila bombastičnih fraza, visokoparnih sintagmi koje bi trebalo da impresioniraju obični puk kao nešto što je proizvod nadahnuća jednog obrazovanog i prefinjenog uma.
Vrhunski domet književnosti je sažeto sročena rečenica, bez verbalnog egzibicionizma i mnoštva tuđica. Za one koji ne znaju šta je filosofska poema, preporučujem "Tako je govorio Zaratustra" Fridriha Ničea (naročito poglavlje: "O putu stvaraoca") ili "Blago cara Radovana" Jovana Dučića.
A ove skudoumne pankerke, željne pažnje PO SVAKU CENU, upućujem da zatvorske dane korisno krate čitajući samo dva poglavlja iz "Braće Karamazov" Dostojevskog - "Pobuna" i "Veliki Inkvizitor".

Maja

pre 11 godina

@posmatrac sa zapada: Zanimljivo, on je "oskrnavio" crkvu, ali crkva nije "oskrnavljena" krajem 80-ih prilikom dešavanja u Istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, nedavno u Egiptu itd. Za to su bile hvaljene i nagrađivane, a sada toga nema. Postoji reš za takvo ponašanje.
Zar stvarno mislite da su svi prazne glave i neobrazovani ili samo računate da je bitno ubediti one neobrazovane?

Novak

pre 11 godina

Devojka je napisala ,,Ono što ne može biti objašnjeno naš je prijatelj. Elitističke, sofistikovane okupacije Oberiu pesnika, njihova potraga za smislom na ivici razuma ostvarena je na kraju po cenu njihovog života, pošto su nestali u besmislenom Velikom teroru koji je nemoguće objasniti.'' Iz ovoga proizilazi zaključak da je Veliki teror (čistke Staljina) njihov (njen) prijatelj. Izjava teži da ostavi visoko-intelektualni utisak. Na mene ostavlja utisak visokoparnosti i logičke nedoslednosti.

Dejan

pre 11 godina

Nadežda definitivno ima poremećaj ličnosti. Naravno neko je to lepo procenio i iskoristio u svrhe nekakvog negativnog EPP na račun Ruske Federacije i predsednika joj Putina. Potkrepljujem ovo njenim drugim preformansom za koji srpska javnost skoro i da ne zna koji se odigrao za vreme predsedničkog mandata g-dina Medvedeva koji je izveden u prirodnjačkom muzeju u Moskvi pod parolom "Ебис за наследника Медвежонка" (prevod vam je naravno nepotreban) A preformans je bio grupni seks u muzeju, čak postoje i fotografije http://vk.com/club2894536. Nadežda kao učesnik te sodome i gomore je u tom trenutku bila u 7 mesecu trudnoće. Otprilike da je ona sad na onom mestu na kome bi i trebalo da se nalazi!

deda Milojko

pre 11 godina

Pussy Riot i u Nemackoj :
http://www.huffingtonpost.com/2012/08/20/pussy-riot-protestors-germany-cologne-cathedral_n_1813323.html?utm_hp_ref=uk

Radojko

pre 9 godina

Živo me interesuje kakvu kaznu bi dobila za isto delo u Londonu ili Njujorku? I u kakvom zatvoru bi bila? I dali bi tada mogla da pravi medijsku kampanju iz zatvora? I šta bi sa njom bilo ako bi tamo počela da nervira državu i da naziva Obamu imenima, predlažući da dođu... recimo Kinezi i donesu slobodu i demokratiju u USA?

svi (ni)su isti

pre 9 godina

Jadna deca, klece tamo u onom muzeju na golom parketu i nikoga nije briga, strasno!

Niko da pohvali ruske policajke u mini suknjicama? Gde ide ovaj svet, neverovatno!