Petak, 16.03.2012.

00:25

Svi za ukidanje PDV na bebi opremu

Peticija s više od 180.000 potpisa za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu za bebe predata Skupštini Srbije. Vlada menja zakon o PDV-u.

Izvor: B92

Svi za ukidanje PDV na bebi opremu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Lutkica

pre 12 godina

Divne, lepe, sjajne vesti!
Oduševljavaju me ovakve akcije, i kamo sreće da se za više stvari ovako bori! Žao mi je što se u sve upliće politika, ali znam da su Naprednjaci to još prvi podržali, a od toga sad svi ostali napraviše kampanje.

Andrej

pre 12 godina

Postovani,
sa radoscu sam podrzao vasu peticiju za ukidanje PDV-a i ogranicavanje trgovackih marzi na bebi opremu. Takodje, pozdravljam i pozitivne reakcije nadleznih. Medjutim, poslednje informacije, citiram: "Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, predlogom zakona biće omogućen povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", saopšteno je iz Vlade Srbije." me veoma obezhrabruju i navode na to da je dobra volja nasih politicara ipak samo predizborni marketing. Ukoliko sam dobro razumeo citirano saopstenje iz Vlade, to bi znacilo da bi PDV na bebi opremu i dalje ostao, a da bi roditelji morali za povrat tog istog PDV vaditi raznorazne potvrde, posecivati saltere, dok bi novac bio vracen posle ko zna kolikog vremeskog perioda. Uzimajuci u obzir stabilnost nacionalne valute, iznos povrata bi svakako za par meseci bio realno znatno manje vrednosti.
Poznavajuci ozbiljnost i odgovornost nasih drzavnih organa, sve ovo bi bio samo izgovor za formiranje jos par agencija-kancelarija koje bi se bavile ovim pitanjem i udomljavanjem stranackih kadrova. Takodje, da li to znaci da bi gradjani poput mene, koji zive u provinciji morali putovati do Beograda, Novog Sada, Nisa, Kragujevca ili nekog drugog centra ili sredista opstine, te posecivati za to odredjene sluzbe. Trosak ovakvih putovanja , gubitak vremena svakako ne bi opravdao povrat neke prosecne kupovine.
Pominju se zloupotrebe, gospodo pa zar mislite da bi gomile osiromasenih penzionera navalile na kupovinu i konzumaciju bebi hrane, kupovanju decijih pelena i decije garderobe?
Nama roditeljima svaki dinar znaci puno SADA i ODMA. Taj ustedjeni dinar bismo odmah iskoristili za kupovinu jos jedne decije namirnice, dela garderobe... Ovako, ukoliko ove najave prodju, preostace nam samo da skupljamo racune i da ih odnosimo do ,,ljubaznih sluzbenika,, koji ce na nase pitanje,, Kada se mozemo nadati novcu?'' mrzovoljno odgovoriti ,, Kad Vlada uplati!" Verujem da je samo resenje lose, te da ce roditelji u pocetku i pokusati da ostvare povrat, a da ce kasnije usled neefikasnosti birokratije, te nedostatka novca odustati od te namere. Povrat PDV-a prosecne svakodnevne kupovine jednostavno nece biti vredan izgubljenog vremena i troskova. Drzava ce se na sav glas hvaliti merama, PDV ce i dalje postojati, roditelji izigrani. Cilj akcije i peticije bilo je ukidanj PDV-a, a ne povrat PDV-a.
Da li smo izigrani zarad predizbornog marketinga?
Takodje , ovo znaci da ce babe,dede, tetke, tece, ujne,stricevi placati PDV na bebi opremu koju ce kao poklon donositi nasoj deci. Oni , posto nisu roditelji nase dece nece imati potvrde i nece moci da dobiju povrat PDV-a. Zasto je potrebno nesto tako jasno i jednostavno zakomplikovati? Politicari i ekonomisti ce nam pricati razne bajke, svakakva objasnjenja, ali tih objasnjenja nije bilo kada je PDV na racunare bio umanjivan sa 18 na 8 posto.
Stoga vas molim, da sada kada je inicijativa dobila toliku medisku paznju i ogromnu podrsku ne prihvatite lose politicke strategije i resenja. Zahtev je vrlo jednostavan ogranicavanje trgovackih marzi i PDV=0!

DraganČa

pre 12 godina

Pred izbore su svi za sve. Cak se zalazu i za ukidanje zakona koje su sami doneli. Videcemo sta ce biti posle izbora dodje do ispunjenja obecanog. Moze se pretpostaviti, kao koliko puta do sada

Beli

pre 12 godina

Ako se neko seca da je pokojni Patrijarh Pavle isto to zamolio sadasnjeg Premijera Mirka Cvetkovica, tada cini mi se ministra finansija, a ovaj mu je 'ladno poslao pismo u kome odbija takav predlog. Kao razlog je naveo da da bi to bio prevelik udarac na budzet ili vec neku slicnu glupost.

dule

pre 12 godina

@nenad
Probaj da ustanes iz fotelje iz koje samo tipkas po tastaturi i nesto uradis od svog zivota.Kada pricam o 10% marze ne pricam napamet kao ti o 5% vec dobro znam zasto sam to rekao jer se bavim sa tim poslom i nemam ni 50% ni 100% ni 200%marze kao sto neki komentari kazu.

kako da ne

pre 12 godina

Ja sam majka bebe, a imam i starije dete.7 godina je razlika, 7 dugih godina se nisam usuđivala da rodim još jedno, zbog materijalne i uopšte situacije u ovoj državi.Ipak smo prelomili i eto 2 deteta.Ja bih i treće, pa i četvrto, ali kako......, kada sada nemamo ni za ovo dvoje.A mladi smo, zdravi, pravi, ali to izgleda nije bitno.Sada nemamo ni kolica za bebu, garderobu nosi samo polovnu, kupujem pelene na akcijama i Bože oprosti, puštam da beba dobro napuni pelenu i dobro razmislim da li je vreme da joj promenim, ili može još malo da izdrži???Ne kupujemo joj ništa, nema ni jednu igračkicu, na veliku sreću, još joj ne kupujem ništa od hrane, jer sisa.Muž je na Birou kao tehnološki, a posao od tada ne može da nađe.Moja firma je u blokadi i blizu stečaja, ali zbog neuplaćenih doprinosa, nemam pravo na trudničku naknadu zarade od strane RZZO.Niko od nadležnih nije prstom mrdnuo za trudnice i porodilje u mojoj firmi koje su u istom "sosu".O čemu mi pričamo, o 18%, dajte ljudi, molim vas.Super je sve to, ali priznajem samo ako taj isti Pampers bude tih 11 eura, kao i u ostalim državama Evrope.Ako budem mogla da kupim UK varijantu, 7 bodića u pakovanju, za nekoliko funti, a da nam najjeftinija kolica za bebe ne budu misaona imenica za naše minimalce koje većina i prima, ako imaju sreće da primaju!?Kako stvari stoje, počećemo da dižemo kredite, da bi čuvali decu, zaista idemo ka tome.A dečiji 2200, pri tom cenzus je 7000 po članu domaćinstva.U vrtić je dete skoro nemoguće upisati.Kako preživeti od jedne plate, ljudi kako???Kako očekujete da žene rađaju, kada moraju da rade, da budu robovi tajkuna, a ne svoje dece?Zato treba zaista pomoći deci i majkama kroz veća socijalna davanja!Treba povećati dečiji dodatak!Treba podhitno uvesti isplatu trudničkog i porodiljskog mimo firme!I čemu polemika i odlaganje, dajte to odmah i sad, po hitnom postupku, probudite se, pokrenite se, deca su nam sve više gladna, žene sve starije za rađanje dok "nešto dočekaju da se promeni"!Žena u trudnoći i sa malom bebom je bespomoćna i zavisi od drugih, ona ne može da radi i zaradi, nemojte da je gazite, nismo stoka, zato nas i jeste sve manje i manje.Ispada da samo bogati mogu sebi da priušte potomstvo!To je prežalosno!Plači Srbijo, zemljo junaka :-(

dule

pre 12 godina

Ne znam samo ko ce prodavati opremu sa 10% marze?Nemoguce je poslovati sa tolikom marzom(govorim o malim radnjama koje imaju lokale u zakupu i placaju bar 2 radnika)osim mozada velikih trgovinskih lanaca.Ukidanje pdv-a je ok

Мир

pre 12 godina

Брачни пар, по статистици, рађа мање од једног детета, док је просек у Европској унији 1,38 деце.
Током шест година Тадићеве власти наталитет је смањен 15 одсто. Број умрлих је драстично већи од броја рођених и сваке године нестане читав град са 35.000 становника.

Matičar

pre 12 godina

Ok, za PDV se slažem. Ali ako neko misli da se može raditi sa maržom od 10 % grdno se vara. Rezultat će biti zatvoreni baby shopovi, uvoznici, distributeri i domaći proizvođači. Nije bebi oprema roba sa brzim i velikim obrtom kao hleb i mleko.
Srećan šoping u Segedinu!

Miki

pre 12 godina

Koji su to svi? Zašto bi bogati parovi bili oslobođeni plaćanja PDV? Zašto?Da li zato da bi se još više bogatili na račun sirotinje? Budžet je zatvorena celina, tako da deo PDV, od kojih bi bili oslobođeni bogati parvi, nadoknađivaće se kroz neke druge namete, koju će plaćati opet sirotinja!Ovakav predlog je presipanje iz šupljeg u prazno, gde će deblji kraj izvući siromašniji!

bravo

pre 12 godina

bravo za fond b92 na ovoj i mnogim drugim humanim inicijativama. da je ovako humanih organizacija mnogo vise gde bi nam bio kraj. i da porucim jasno, da ovo nece ni na koji nacin pomoci zutacima da dodju do jeftinih politickih poena jer kako to da sad imaju volju da usvoje izmene zakona, kako to da ce bas pred izbore da daju akcije telekoma, kako to da sad sve moze pred izbore, kako to da sad "odjednom" se otvaraju neka virtuelna radna mesta i fabrike? a sta je sa radnicima zelvoza, magnohroma, glutina i mnogim drugim koje ste doveli do prosjackog stapa i do toga da se samospaljuju a posle ih proglasavate ludim? zasto ste im obecali pravo na otpremnine i isplatu zaostalih zarada i naknada preko nsz a a posle ih pokrali? kako to da u budzetu za njih nema para a za vasu besmislenu kampanju, kao i za mnoge druge potrebe i stavke koje su rasipnicke, ima para?

xeno

pre 12 godina

koliko god da je ukidanje pdv ili smanjenje dobar potez,
toliko je ogranichavanje marzi jako debilno ... jer mika pera laza
otvore firme i svaka ima po malo marzu ... i opet na isto ...
smanjenjem poreza, stimulishe se promet te vrste robe, i samim
time se ide na konkuretnost, jer ako nema pdv nema avansnog
placanja drzavi samim tim trgovci, veletrgovci su oslobodjeni omche
josh kad bi ukinuli carinu ... aaaauhhhhhh ...

sasa

pre 12 godina

dajte trudnicama i porodiljama 100% bolovanje a ne 70% kao do sada.Onemogucite poslodavcu da ucenjuje zaposlene zene koje nameravaju da radjaju. Ukinite odredbu u zakonu po kojoj mnoge zene rade vise godina na odredjeno po tri meseca. Dajte svakoj zeni mesecnu nadonkadu za svako dete posle drugog. Ovo sa PDV-eom je manji problem od predhodno iznetog.

Veran Matić, jedan od organizatora inicijative

pre 12 godina

Evo samo malo da prokomentarišem komentare i komentatore koji možda nisu pratili šta smo sve do sada radili:
Ova akcija nastavak je Bitke za bebe, koja je počela trijumfalnim rezultatima prikupljanjem sredstava i nabavkom više od 200 inkubatora koji su nedostajali zdravstvenim institucijama u Srbiji,
Ekipa koja je podnela inicijativu već je pokušala isto da postigne pre nekoliko godina, samo bez Fonda B92 i inicijativa nije usvojena, dakle, nema nikakvih političkih motiva.
Najvažnije nam je da se postigne cilj i imamo energije i snage da ga izguramo bez obzira na moguće probleme.
Možda ovo nije najsrećniji put ali nama izgleda da se ovim putem postiže korist za roditelje, osvaja prvi stepenik u bici za bebe, ohrabruju se svi da pokreću i učestvuju u različitim inicijativama.
Ohrabrenja su nam potebna jer se jedino ličnim angažmanom, ujedinjavanjem svih zaintersovanih mogu napraviti određeni pomaci.
Ova oblast ima još puno oblasti za uređivanje i nastaviće se u tom pravcu.
Političari će uvek nastojati da funkcionalizuju slična pitanja. Na nama je da odbranim prostor, i nateramo političare da učine ono sto je važno što su prioriteti.
Mi u B92 nastojimo da budemo agregatori energije, most između onih koji imaju i onih koji imaju potrebe za različitim oblicima pomoći.
Naredne nedelje nastavljamo sa akcijom obnove i nabavkom nedostajuće opreme za dečje bolnice i porodilišta, prema prvim procenama za opremom koja nedostaje moraćemo da prikupimo preko 3 miliona eura. ) za inkubatore je prikupljeno skoro 2 miliona eura. Izgraili smo pet Sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja a u ovoj godini biće još dve. (na žalost u tim kućama je uvek više dece nego žena).
Nemamo interesa ko ni naši prijatelji iz Halo Beba, Porala Bebac, Udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu Srbije, da participiramo u izborima, da profitiramo na nekom drugom planu. Jednostavno radimo uporno na pitanjima koja smatramo važnim. Želimo da naši projekti budu uspešni, da zarazimo što veći broj ljudi aktivizmom.
Dakle, rezultati koje smo danas postigli, plod su dugotrajnog rada i svesti o tome da se jedino tako može realizovati bilo koji oblik evolucije.

mama guska

pre 12 godina

Konačno da vlada nešto uradi kako treba, ali mogli su to i ranije, a ne sad kada to izgleda kao obična predizborna kampanja. Svaka čast ljudima koji su pokrenuli akciju i istrajali u borbi za bebe.

Babin_zub

pre 12 godina

Izbori su cudo.

Ali da vas podsetim da je DOS nakon dolaska na vlast ukinuo rtv pretplatu,pa je nedugo zatim opet vratio,u jos goroj meri.

Aca

pre 12 godina

Glupost neopisiva. Rađati decu u ovoj zemlji je ludilo. Beba je beba 10 meseci, šta posle? Nećete detetu od 5 godina davati bebi papicu, već valjda šniclu? Treba ukinuti PDV na šniclu gospodo draga. Ovaj narod je totalno lud. Sad će svi da koriguju cene zbog kursa, i svi smo na istom. Mladost, ludost, rađate decu u Srbiji? Bože da li ste vi normalni?

zelim bebu

pre 12 godina

suprug i ja zelimo bebu, ali, njegova plata je 35000, ja ne radim, sreca pa zivimo kod njegovih inace ni za hleb ne bi imali... smanjite pdv i ogranicite marze, ko god da je na vlasti i kad god bio. nek profitiraju bebe!

Pravim se englez

pre 12 godina

Statistika kaze da u Srbiji ima sedam posto gradjana sa visokom strucnom spremom. Od toga radi tri posto.Znaci poslodavci i drzavni i privatni traze kadar sa srednjom strucnom spremom. U Telekomu srbija samo 35% zaposlenih sa visokom strucnom spremom.Kako da stvaram porodicu kada nemam posla.Moja devojka takodje visoku strucnu spremu i nema posla.Odeca, hrana i oprema za bebe mogu da budu i besplatni. Master studije sam zavrsio u Londonu. Tamo nema skuplje odece i potrepstina za bebe od 5 funti.Kolica za bebe 15 funti. Hrana za nedelju dana 2 funte

Nebo

pre 12 godina

još 2005 godne je traženo da se ukine ovaj PDV. Tada je tu akciju i pokojni patrijarh podržao. može se naći vest na Netu;Arhiva vesti: (http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=125.0;wap2) ali niko to nije hteo ozbiljno da razmatra. Sada kad se B92 oglasio sličnom pričom, svi se odmah setili da je to dobro. Posebno pred izbore.

ivan

pre 12 godina

Kada je Patrijarh Pavle to predlozio, ima vec 4-5 godina. Ali dobro je za nasu zemlju u kojoj vlada bela kuga da to bude pa makar i pred izbore. Ali jadno je na takvim stvarima skupljati poene.

jasna

pre 12 godina

@ Sme: takodje sam doktor nauka, i nezaposlena sam. Dok sam studirala na TMF-u, obecavano mi je da cim se ukaze prilika da cu ostati, bla bla truc, i onda umesto mene, dodjose i Kurta i Murta. Nisam udata, imam momka i 30 godina. Planiramo porodicu 'u teoriji'. 'Jednog dana', a kad je jednog dana - e pa ne znam. On je pravnik - nezaposlen. Radi sve i svasta, mene je sramota sto on nema posao a toliko je vredan (nije sto je moj). Svim snagama se borim da se zaposlim, ili cu jednostavno pobeci odavde, i radjati decu u nekoj drugoj zemlji. Mozda je tako i bolje... A posel nek se gospoda iz vlasti pita sto im mladi beze... Nije dovoljno samo ukinuti PDV, kad mi nemamo osnovne uslove za zivot. A ne trazimo puno...

simo

pre 12 godina

Ovaj fond b92 je vise uradio za srbiju nego vlada srbije, koja samo mlati prazni slamu-trebalo bi a i ne mora!!!!!Svaka cast b92 na svim akcijama koje ste preduzeli!!!

Гаврило

pre 12 godina

Свака част за иницијативу, стварно за пример. Моје питање је усмерено надчежнима, а гласи, који ће намет бити повећан, ако се спусти овај?

petarV

pre 12 godina

Iako je to leglo,taman pred izbore...svaka čast...
Ali...

Brine me kako će da kontrolišu marže,gramzivih trgovaca...
I zato će se ići na refundiranje?!
Zar ne može odmah da se plati neto cena i doviđenja...a ne da roditelji,zbog gomile papirologije,odustanu od povraćaja npr 200din...pa 30.000 roditelja x 200 din...gde će da nestanu te pare? To neće biti poznati fond...neko će se gadno mastiti od tih para!

Tadiću...ne vuci nas i dalje za nos!
Završi to kao čovek...a ne sve iz delova i na mišiće...ni ti ni ostali (iz koje god stranke) ne da niste nizašta psosobni...nego vas ništa ne interesuje ako ne možete da se ovajdite od toga!

Jeftinije bre otići do Temišvara i Segedina i kupiti i hranu i opremu za decu...nego do "ušća" na popust za dečiju opremu i "tempa" vikendom na 10% popusta!

Ja

pre 12 godina

Ovo je maslo lobija uvoznika bebe opreme, a i dobro dođe vlasti pred izbore. Siguran sam da cene neće pasti u iznosu PDV-a. Ako se neka stranka javi da je protiv ove mere, glasam za nju

Milan

pre 12 godina

@ Nena
"U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom."

Kakav bre hedonizam. To su sela sa po 30 dusa od kojih ni jedna nije mladja od 50, a cetsto i od 70. Ko ce tu da praviu decu?

Bojan

pre 12 godina

Sad si se Tadiću setio kad ti gori pod nogama. A vama je dragi roditelji sada šansa da konačno normalno odgajate svoju decu i bebe, bez stresa da li ćete imati dovoljno para da im kupite sve što im treba. A ti Tadiću, i ostale stranke na vlasti treba da bude sramota i da se pokrijete ušima. Sad ste se setili da ukinete PDV

AR159

pre 12 godina

Pa sko su svi sada odjednom za, pred izbore, ko je onda bio protiv? Djaci prvaci? Babice iz porodilista? Srbijica nasa mila, LICEMERNA...

bezimena

pre 12 godina

(dz, 16. mart 2012 01:11)

Apsolutno ste u pravu! Danima govorim o tome da je ova peticija PROMAŠAJ ali sam dobila masu minusa....uz ovo što ste rekli moram, opet, da dodam da ukidanje PDV-a otvara pitanje, ako ne ukidanja, onda smanjenja dečijih i materinskih dodataka jer oni se i dobijaju da bi se lakše nabavila hrana i oprema za bebe, pa kada se napravi suma sumarum, roditelji će biti u težoj situaciji nego sada!

tijana

pre 12 godina

U Italiji u Metro 10,56eura kostaju jumbo papmpers pelene u Segedinu u Lidlu 11,30 eura , a kod nas je nabavna cena uvoznika 1428 bez PDV sa PDV 1685dinara!!! 15,3eura je nabavna cena pelena koje na polici kostaju 11eura 200km od Beograda??? Trgovinski lanci rade sa maržom manjom od 10% na pelenama, ali distributer skida kajmak, a niko to ne spominje!!!

anja

pre 12 godina

Kranje je vreme da se i narod pokrene malo, a ne da vecito cekaju da neko drugi uradi nesto umesto njih.Mislim da je super sto se ova akcija pokrenula i ne znam sta je narod do sada cekao da pokrene ovakvu peticiju.Ako se vec vlast nije setila ranije trebao je narod da se seti.

demamogija

pre 12 godina

STROGO PROTIV!

Prefinjena verzija Palminih donacija i godisnjih odmora za parove. U svakom slucaju demagogija koja nece postici nista, sem da se zadovolje interesi specijalnih grupa (proizvodjaca i prodavaca opreme za bebe).

Nece se u Srbiji radjati vise beba kad se ukine porez, kao sto se nece ni razviti IT industrija zavaljujuci nizem porezu na racunare.

dada

pre 12 godina

eh, ukinuce nam pdv, a zasto ne bi i marzu ogranicili recimo na 10%? na ukidanju pdv-a profitirace samo trgovci... ipak je ovo predizborna kampanja ;-) a srbiji nedostaju bebe :-(

Darko

pre 12 godina

Naravno da treba da se ukine porez na cuclu i pelenu.Ali isto tako treba da se retroaktivno vrati novac svima nama koji smo odnegovali decu uz taj licemerni porez.

milos

pre 12 godina

(vanja, 16. mart 2012 12:16)
A gde je narod bio prethodnih godina?Kad god nesto ne valja svi krive vlast, a ne daj Boze da oni nesto preduzmu povodom necega sto im se ne dopada.

marzanemarza

pre 12 godina

plasim se da ce ishod biti isti kao sa ogranicavanjem marzi na osnovne zivotne namirnice - sta je pojeftinilo?? ja ne vidim da bilo sta jeste...
neko je napisao - ok da se smanji za bebe, ali sta kasnije, treba obuci i nahraniti to dete kad odraste. slazem se, ali je cinjenica da bebe najbrze prerastu garderobu i prilicno trose pelene, a sramno je koliko to kosta. bezobrazno skupo!
meni samo nije jasno kako mogu malena bluzica ili pantalonice da kostaju vise od istih stvari za odrasle?? fakat je da se trosi manje materijala, a i da se brzo preraste, dok odrasli garderobu furaju i po nekoliko godina. mozda nisam u toku, ali neka mi neko onda objasni racunicu... ja ne vidim logiku, osim da je u pitanju cisto vacarenje roditelja jer su deca u pitanju

Dragoljub Arčeski

pre 12 godina

Ne želim da nipodaštavam, želeo bih da ovo uspe, ali ja mislim da je ovo samo još jedan predizborni trik, u kome su vešto izmanipulisani udruženja, roditelji, i što je najgore deca. Ja sam moje dvoje dece podigao sa PDV-om, nadam se da da će od ovoga nešto biti. BELI LISTIĆ...

deda Miloje

pre 12 godina

Osam godina se ljudi bore da se smanji PDV i marže na bebi opremu, a oni se sada pred izbore setili da donose zakon. U preizbornoj kampanji će obećati sve,a nakon kizbora nastaviti po starom. To smo videli i do sada.

Novosadjanin30

pre 12 godina

Da li je vama svima bitno kada ce da se ukine (pred izbore) ili vam je bitno da se uopste ukine PDV na bebi opremu? Nikad niste zadovoljni!

Rock'n'roll

pre 12 godina

Postovani predsednice i ostali akteri ove price, evo samo jednog dokaza da to sto sada radite nema nikakve veze sa normalnim obicnim narodom: jedan poznati proizvodjac decje opreme je prosle nedelje podigao cene krevetaca za 10%. I sta? Nista. Ovom prilikom necu ni komentarisati koliko mi se gadi da mislim o narednom predizbornom periodu u kome ce biti jos mnogo ovakvih dvolicnih i planski iskonstruisanih akcija, koje samo zamlacuju ovaj narod. Sto rece neko- ukinite manijake, ubice, kriminalce.....Ako smete.

pa eto

pre 12 godina

Ne znam da li je jos negde u Evropi ukinut ili umanjen PDV na opremu za bebe, ali postoji nesto sto bi se kod nas zvalo premije za novorodjecad, postoji nesto sto majkama dozvoljava odsustvo i do tri godine, sa obavezom poslodavca da je posle tog perioda vrati na posao. Postoje razne povlastice i socijalne pomoci. Ako vec ukidamo PDV na robu za bebe, zasto onda ne ukinemo i za decu predskolskog uzrasta,skolskog materijala, proizvoda za tinejdzere ITD... Ukidanje tog poreza je samo kratkotrajna pomoc, jer troskovi za decu su uvek bili i bice proporcionalni njihovom uzrastu! Da bi se kod nas povecao natalitet, potrebna je vera u svetliju buducnost, a sve drugo lici na stavljanje flastera na drvenu nogu.

Valjevac

pre 12 godina

Naravno da sam za ukidanje i smanjenje PDV na hranu i opremu za bebe(sto sam i svojim potpisom to dokazao),ali nije sve u PDV, nego i u uvoznickim marzama(kao i trgovackim).Ova drzava ima opasan problem kod uvoznickog lobija.....i to ona sama i zna.....s'obzirom da su im oni najveci donatori kampanja,licno smatram da od ove inicijative nece se bas nesto bitno mnogo promeniti u cenama istih.Ogranicili su trgovacku marzu na osnovne zivotne namernice,ali zato proizvodjecke i uvoznicke cene nisu smei da diraju.Favorizovali su jednu odredjenu interesnu grupu na ustrb jadne radnicke klase.Zato i imamo povecanje nezaposlenosti od Nove godine kao i sve vece zatvaranje malih preduzetnickih radnji(koji su jedino uspevale da prezive od sveske i recke komsija iz njihovog kraja).Zar,ne vidite da se ovde pitaju UVOZNICI...(Delta,Merkator,Ikea.....) i da ce oni krojiti promenu zakona kakva njima odgovara....Ehhh,Srbijo.....

NAJGORE U OVOJ ZEMLJI JE STO SE NAROD NISTA I NIKADA NECE PITATI.....NI ZASTA!!!!

Gradjanka

pre 12 godina

Potpisala sam peticiju, i uopsta SRAMOTA da gradjani moraju ovako nesto i da potpisuju......Dragi Srbi NISTA SE NECE menjati dok sami ne preuzmete stvari u svoje ruke, i ove peticije su PRVI korak ka tome......neka postoje peticije,protesti itd pa da VEC JEDNOM ZAUVEK POLITICARI IMAJU KOGA DA SE PLASE.......

filip

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.
(dz, 16. mart 2012 01:11)

Sjajan komentar.Po meni je prilicno ocigledno da je tacno sve sto ste rekli. Ljudima zvuci lepo-"ukidanje PDVa na opremu za bebe",kao da ce,cim se to desi,roditeljima male dece biti znatno potpomognut kucni budzet.Imam utisak da ljudi uzimaju ovo zdravo za gotovo i da se ni najmanje ne zalazi u analizu uzrocno-posledicnog odnosa.Ne znam da li se JEDNA JEDINA osoba od ovih 180.000 potpisnika zapitala KAKO ce to u stvari da dovede do boljitka.A sto bi se i zapitali....receno nam je "Ovo je dobro,potpisuj" i mi smo naravno potpisali.Ipak se pominju i neke bebe,onda mora da je dobro.

Idi begaj

pre 12 godina

A usput,ovoj vlasti treba vise para koje moze uzeti samo od naroda tako da braco i sestre vest je super al bice mnogo,mnogo gorih....pogotovo posle izbora...

Милан

pre 12 godina

"Надам" се да ће послушати господина председиник, кад већ нису блажено почевшег Патријарха Павла. И уопшт не мислим да је ово због кампање, уопште.

David

pre 12 godina

(Mira, 16. mart 2012 11:59)
Miro nisi pazila na času, pa nismo mi male bebe ;)

Osim ukidanja PDV-a zahtev je i da se ograniči marža, dakle do smanjenja cena i to vidnog mora doći.

svetlana

pre 12 godina

Oprema za bebe trenutno mnogo kosta.Jedno pakovanje pelena dostize cenu i do 2000 dinara sto je mnogo za nase standarde.Drago mi je da se cak i predsednik zalozio za ukidanje PDV-a.

sinisa

pre 12 godina

@(dz, 16. mart 2012 01:11)

Lepo je to što si obavešten o svemu osim o tome što komentarišeš.

Zar misliš da ljudi koji podnose ovu inicijativu nisu obavešteni? Da nisu mislili o tim stvarima?

milena

pre 12 godina

Ne slazem se da je ovo deo bilo cije predizborne kampanje.U poslednjih nekoliko meseci su se organizovale mnoge akcije na nivou Srbije koje se ticu beba.Jedna od tih akcija bila je "Bitka za bebe".

Sme

pre 12 godina

Otkad sam se udala, nisu hteli da mi obnove ugovor na poslu (radila sam na odredjeno)i niko vise nije hteo da mi da posao. Sada ocekujem bebu, pa svejedno ne mogu da radim makar jos nekoliko meseci. Jel trebalo da cekam do iznemoglosti? Do 35-te? Pa da opet nemam posao, a da mi prva trudnoca bude u tim godinama... A, pri tom, doktor nauka sam. O cemu mi pricamo? 130000 ljudi glasa za ukidanje PDV-a, a sutradan pelene i bebi hrana za toliko poskupe! Mlade zene, trudne zene i majke niko u ovoj drzavi nece, niko nas i ne ceni. Poslodavcima ne odgovara sto mogu ostati trudna, ne odgovara kad jesam trudna, ne odgovara sto mozda zelim i drugo dete... A to sto imam u glavi i za sta sam sve sposobna - to nema veze. Ionako nesposobni svugde sede i nista ne rade. Razocarana sam i ne vidim izlaz..

Jo

pre 12 godina

Inače ovakva akcija je po meni glupost jer to ima smisla ako se pomaže siromašnijem sloju društva,i bilo bi bolje da se napravio neki spisak stvari do koje cene da se ukine skroz PDV a da ostali ostanu na 18% jer priznaćete ima bebi kolica od 10 a ima i onih novokomponovanih od 90.Pa ako neko ima hiljadu evra za kolica neka radja do mile volje i neka plati porez.Ovako čak i da ukineš pdv na cenu od 10 hiljada to je 1500 dinara poreza što i nije neka ušteda.Jedino što će ostati to su ogromne marže trgovaca i uvoznika a paušalnim ukidanjem poreza će se samo pomoći onima koji imaju.Pre neki dan sam video u izlogu patike ferari za bebu od godinu dana koje 95% beba neće videti na svojim nogama i koje koštaju 14 hiljada.Da li ima smisla tu ukinuti pdv jer bi tih 2 hiljade razlike otišlo na manikir i pedikir a ne na bebe

maja

pre 12 godina

Mislim da je to sjajna ideja.Oprema za bebe je trenutno mnogo skupa i vecina ljudi jedva da moze da priusti sebi da kupi sve sto je bebi potrebno.

Ekspert iz unutrasnjosti

pre 12 godina

Ukidanje POREZA NA DODATU VREDNOST(PDV) nikako. Podrska akciji je od neobavestenih i koristoljubivih politicara. PDV treba naplacivati na sve proizvode i usluge i to po istoj stopi od 18%.Dakle, nema oslobadjanja placanja PDV, a kroz socijalnu politiku- ali pravu onima koji nemaju za pelene, hleb odnosno osnovne zivotne potrebe obezbediti potrebna sredstva. TOLIKO.

nevena

pre 12 godina

Da li je moguce da i ovakvu temu povezuju sa politikom i izborima?Nigde u komentarima nisam videla da neko podrzava ovu akciju nego svi ovu vest koriste da napljuju vlast.Strasno!

Stojan Nikolić

pre 12 godina

U kampanji svi pričaju... treba ukinuti PDV na bebi opremu... treba smanjiti administraciju... treba podsticaj malim preduzećima...
Pa jeste li vi normalini, kao da smo svi mi budale i gledamo u vas kao u ikone. Pa, bili ste na vlasti 4 godine, zašto to niste uradili do sada... čemu te priče... aman, ne verujemo vam ništa... NIŠTA...

Nena

pre 12 godina

Skoro sam posetila sajt RZS, i zapanjili su me podaci poslednjeg popisa.
Sto se konkretno teme tice ako izuzemo Kosovo u 2010. godini samo je u osam opstina zabelezen pozitivan prirodni prirastaj. U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom.

Medjutim niko ne moze da kaze da se u Srbiji na deci ne zaradjuje. Komad koze, kvalitetne cipele sa uloskom ne kostaju ispod 60 evra. Cicibanove cizmice su preko 100 evra, a koliko ih dete nosi, sezonu, dve? Da ne pricam o pelenama i hrani za dete ukoliko majka nema mleko, a koje nije pristupacno za svaciji dzep.

Moj slucaj. Radila sam, zatrudnela, primila godinu dana porodiljskog i dobila otkaz. Zelimo jos jedno dete jer ne zelimo da imamo jedinca. Konkretno odlaganje moje druge trudnoce je upravo materijalna situacija.

Mira

pre 12 godina

Bojim se da ako se i ukine PDV na opremu za bebe, do pojeftinjenja te opreme neće doći, na žalost, jer će trgovci povećati cene, marže i zapravo blagodeti tog ukidanja osetiti samo oni i uvoznici, a ne roditelji. Ovo je Srbija. Ovde sve može i građane nema ko da zaštiti.

zoran

pre 12 godina

Nek mi neko objasni kako je moguće da pakovanje Pampers maramica u trgovinama u Zrenjaninu košta 280 din, a to isto pakovanje na pijaci u Zrenjaninu (doneto iz Segedina) košta 150-180 din. Nije samo PDV u pitanju, već i pohlepa raznoraznih tajkuna u čijem su vlasništvu trgovački lanci. Znam da će neko reći da je roba na pijaci švercovana, slažem se, ali tolika razlika nije normalna, sve i da se primeni normalna carinska stopa, PDV i trgovačka marža. Ne može da bude duplo. U ovih 150-180 din je uračunata i zarada onoga ko je tu robu doneo iz Segedina. Primera ima još mnogo ali ih neću nabrajati jer je tema roba za bebe.

Dunja Jocic

pre 12 godina

Ukinuti PDV na bebi opremu i hranu nije samo plemenito delo, nego je i podsticaj mladim roditeljima da se opredele za uvecanje porodice. Pa samo moje dvoje komsija iz zgrade je reklo da zbog skupe opreme nisu u mogucnosti da se osmele na jos jedno dete, i da je jedno koje imaju dovoljno....! Sramno je jedino sto je Vlada tempirala ovuj peticiju pred izbore.

Dragoljub

pre 12 godina

Zar je bilo potrebno da stotine hiljada građana potpiše peticiju pa da se tek tada sete Premijer i ministar da o tome razgovaraju i odluče. Kasno je za ispravke grešaka. Sve ove 4 godine nisu znali da vladaju.

Ucesnik D

pre 12 godina

Ne zelim mesati politiku u ovu pricu o bebama, ali znajte roditelji da se politika umesala sama, onog momenta kada su neki inicirali izmenu zakona za ukidanje PDV.a ali se onda nekim ljudima to nije svidjalo. Ali zato im se sada svidja.....!

beli

pre 12 godina

Izvinite koliko ste dugo na vlasti?Kako vas nije sramota da se sprdate sa narodom,kako ste vi osecajni setili ste se dva meseca pred izbore da narodu mazete oci,pa ako opet dodjete na vlast ponovo vratiti pdv.

Lucija Luce

pre 12 godina

Nama zenama i buducim majkama se zaista place citajuci ovo i gledajuci kako se na ovom polju radi samo u predizbornoj kampanji, a ako ostane ova vlast i ukidanje ovog poreza ce biti i ostati samo prica.

TZ Berislav

pre 12 godina

Ideja je u odnosu na druge. Pa da li vlast nase zemlje i zna da smo mi po mnogo cemu negativnom jedinstveni u regionu, a i Evropi. Imamo najnizi standard, a cene iznd proseka, neko ni za potrosacku korpu nema, a ne jos i porodicu da planira. Natalitet i nezaposlenost padaju, a siromastvo raste, pa mi na izborima pogledajmo sta zelimo i ne zelimo.

sesirdzija

pre 12 godina

Jao sramote... Pa sada pred izbore su se toga setili. Strasno, strasno, a gde su do sada bili i cime su se bavili ako je ovo tek sada na tapeti.

gordana

pre 12 godina

Pozdravljam akciju ali mislim da se ne može puno uraditi samo ako se ukine PDV.Potrebno je zaposliti armiju nezaposlenih ljudi, omogućiti im pristojne plate, zbog toga što te slatke bebice kasnije i odrastaju, treba ih hraniti, ugrejati, obući, iškolovati, a to opak košta malo, malo više priznaćete. Ja sam htela da imam troje dece ali iz tih razloga sam majka samo jednoj devojčici.U svakom slučaju dala sam svoj potpis za akciju.Pozdrav

saphocileflos

pre 12 godina

Sada politicari odlucuju o tome, narod se pita, a svi odlucuju. Postavlja se pitanje zasto sadasnja vlast trazi potpisivanje te peticije kada su oni vlast i kada oni donose tu odluku, i mogli su je danvo soneti a ne tek sada. Najgore od svega je sto se o tome i dalje samo polemise. Sadasnja vlast porez na bebi opremu moze ukinuti i bez jednog jedinog naseg potpisa. Hvala

Ana

pre 12 godina

Nadajmo se da ce nam ukinuti pdv. Sada je pravo vreme da ih pritisnemo jer samo pred izbore mozemo nesto da ocekujemo. Naravno to je samo pocetak i jos mnogo toga mora da se uradi da bi konacno poceo da se podize natalitet. Nadam se samo da ce se ovaj pritisak na vladu nastaviti i dacemo kroz nekoliko godina imati pravu " godinu beba"

Gandra

pre 12 godina

Sve bi to bilo jako lepo; Međutim, još juče su adaptirane formule za dohranu beba (aptamil, bebelac) već jako fino poskupele. Pampers je opet smanjio broj pelena u yumbo paketu da bi sačuvao cenu. Hoće li uopšte i eventualno ukidanje pdv-a uticati na standard građana. Kontroliše li iko u ovoj tužnoj državi bilo šta?

koyo

pre 12 godina

и опет неће доћи до неког значајног појефтињења, разлику ће трговци стрпати у џеп правдајући се кризом, ценом нафте...

Hektor

pre 12 godina

Postojanje tog poreza je skandal! Bruka! Znamo da su na vlasti u Srbiji debelokošci, pokazuju to stalno, ali ta neosetljivost uvek iznova izaziva gađenje. Ispravljanje te bruke su pretvorili u sopstvenu promociju, a odluku o ukidanju poreza, koju mogu (i moraju) doneti očas posla (a neće bez pompe), pretvaraju u opštenarodni pokret za bebe, kome su se sami stavili na čelo. Ogroman minus žele manipulacijom da pretvore u plus. Još jedan skandal.

Stanislava C.

pre 12 godina

Biće zanimljivo posmatrati naše vajne političare kako se opredeljuju između para koje im trebaju za kampanju i borbi protiv bele kuge protiv koje se deklarativno zalažu. Nije teško pogoditi ishod - smanjićemo akcize i marže, ali posle izbora!

slobodan

pre 12 godina

To ce da se zavrsi, znajuci ove lopove na vlasti tako sto ce prividno smanjiti pdv na bebi opremu, zbog toga povecati pdv na sve ostalo (cime ce oteti jos vise novca od svih gradjana, pa time i od roditelja tih istih beba ), a onda ce zbog evra, stanja na putevima u Zambiji ili neke stote stvari da ta oprema za bebe poskupi jos vise! Zivi bili pa videli. Sa ovima ne treba pregovarati, vec ih treba oterati i surovo kazniti!!!

dz

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.

dragan ilic

pre 12 godina

po hitnom postupku ukinuti pdv i smanjiti marze kako trgovcima tako i domacim proizvodjacima bebi opreme i ostalo vezano za bebe ako hocete da glasamo za vas

dz

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.

Dragoljub

pre 12 godina

Zar je bilo potrebno da stotine hiljada građana potpiše peticiju pa da se tek tada sete Premijer i ministar da o tome razgovaraju i odluče. Kasno je za ispravke grešaka. Sve ove 4 godine nisu znali da vladaju.

zoran

pre 12 godina

Nek mi neko objasni kako je moguće da pakovanje Pampers maramica u trgovinama u Zrenjaninu košta 280 din, a to isto pakovanje na pijaci u Zrenjaninu (doneto iz Segedina) košta 150-180 din. Nije samo PDV u pitanju, već i pohlepa raznoraznih tajkuna u čijem su vlasništvu trgovački lanci. Znam da će neko reći da je roba na pijaci švercovana, slažem se, ali tolika razlika nije normalna, sve i da se primeni normalna carinska stopa, PDV i trgovačka marža. Ne može da bude duplo. U ovih 150-180 din je uračunata i zarada onoga ko je tu robu doneo iz Segedina. Primera ima još mnogo ali ih neću nabrajati jer je tema roba za bebe.

Mira

pre 12 godina

Bojim se da ako se i ukine PDV na opremu za bebe, do pojeftinjenja te opreme neće doći, na žalost, jer će trgovci povećati cene, marže i zapravo blagodeti tog ukidanja osetiti samo oni i uvoznici, a ne roditelji. Ovo je Srbija. Ovde sve može i građane nema ko da zaštiti.

beli

pre 12 godina

Izvinite koliko ste dugo na vlasti?Kako vas nije sramota da se sprdate sa narodom,kako ste vi osecajni setili ste se dva meseca pred izbore da narodu mazete oci,pa ako opet dodjete na vlast ponovo vratiti pdv.

Gandra

pre 12 godina

Sve bi to bilo jako lepo; Međutim, još juče su adaptirane formule za dohranu beba (aptamil, bebelac) već jako fino poskupele. Pampers je opet smanjio broj pelena u yumbo paketu da bi sačuvao cenu. Hoće li uopšte i eventualno ukidanje pdv-a uticati na standard građana. Kontroliše li iko u ovoj tužnoj državi bilo šta?

Lucija Luce

pre 12 godina

Nama zenama i buducim majkama se zaista place citajuci ovo i gledajuci kako se na ovom polju radi samo u predizbornoj kampanji, a ako ostane ova vlast i ukidanje ovog poreza ce biti i ostati samo prica.

Sme

pre 12 godina

Otkad sam se udala, nisu hteli da mi obnove ugovor na poslu (radila sam na odredjeno)i niko vise nije hteo da mi da posao. Sada ocekujem bebu, pa svejedno ne mogu da radim makar jos nekoliko meseci. Jel trebalo da cekam do iznemoglosti? Do 35-te? Pa da opet nemam posao, a da mi prva trudnoca bude u tim godinama... A, pri tom, doktor nauka sam. O cemu mi pricamo? 130000 ljudi glasa za ukidanje PDV-a, a sutradan pelene i bebi hrana za toliko poskupe! Mlade zene, trudne zene i majke niko u ovoj drzavi nece, niko nas i ne ceni. Poslodavcima ne odgovara sto mogu ostati trudna, ne odgovara kad jesam trudna, ne odgovara sto mozda zelim i drugo dete... A to sto imam u glavi i za sta sam sve sposobna - to nema veze. Ionako nesposobni svugde sede i nista ne rade. Razocarana sam i ne vidim izlaz..

jasna

pre 12 godina

@ Sme: takodje sam doktor nauka, i nezaposlena sam. Dok sam studirala na TMF-u, obecavano mi je da cim se ukaze prilika da cu ostati, bla bla truc, i onda umesto mene, dodjose i Kurta i Murta. Nisam udata, imam momka i 30 godina. Planiramo porodicu 'u teoriji'. 'Jednog dana', a kad je jednog dana - e pa ne znam. On je pravnik - nezaposlen. Radi sve i svasta, mene je sramota sto on nema posao a toliko je vredan (nije sto je moj). Svim snagama se borim da se zaposlim, ili cu jednostavno pobeci odavde, i radjati decu u nekoj drugoj zemlji. Mozda je tako i bolje... A posel nek se gospoda iz vlasti pita sto im mladi beze... Nije dovoljno samo ukinuti PDV, kad mi nemamo osnovne uslove za zivot. A ne trazimo puno...

koyo

pre 12 godina

и опет неће доћи до неког значајног појефтињења, разлику ће трговци стрпати у џеп правдајући се кризом, ценом нафте...

AR159

pre 12 godina

Pa sko su svi sada odjednom za, pred izbore, ko je onda bio protiv? Djaci prvaci? Babice iz porodilista? Srbijica nasa mila, LICEMERNA...

gordana

pre 12 godina

Pozdravljam akciju ali mislim da se ne može puno uraditi samo ako se ukine PDV.Potrebno je zaposliti armiju nezaposlenih ljudi, omogućiti im pristojne plate, zbog toga što te slatke bebice kasnije i odrastaju, treba ih hraniti, ugrejati, obući, iškolovati, a to opak košta malo, malo više priznaćete. Ja sam htela da imam troje dece ali iz tih razloga sam majka samo jednoj devojčici.U svakom slučaju dala sam svoj potpis za akciju.Pozdrav

Dunja Jocic

pre 12 godina

Ukinuti PDV na bebi opremu i hranu nije samo plemenito delo, nego je i podsticaj mladim roditeljima da se opredele za uvecanje porodice. Pa samo moje dvoje komsija iz zgrade je reklo da zbog skupe opreme nisu u mogucnosti da se osmele na jos jedno dete, i da je jedno koje imaju dovoljno....! Sramno je jedino sto je Vlada tempirala ovuj peticiju pred izbore.

Stanislava C.

pre 12 godina

Biće zanimljivo posmatrati naše vajne političare kako se opredeljuju između para koje im trebaju za kampanju i borbi protiv bele kuge protiv koje se deklarativno zalažu. Nije teško pogoditi ishod - smanjićemo akcize i marže, ali posle izbora!

sasa

pre 12 godina

dajte trudnicama i porodiljama 100% bolovanje a ne 70% kao do sada.Onemogucite poslodavcu da ucenjuje zaposlene zene koje nameravaju da radjaju. Ukinite odredbu u zakonu po kojoj mnoge zene rade vise godina na odredjeno po tri meseca. Dajte svakoj zeni mesecnu nadonkadu za svako dete posle drugog. Ovo sa PDV-eom je manji problem od predhodno iznetog.

tijana

pre 12 godina

U Italiji u Metro 10,56eura kostaju jumbo papmpers pelene u Segedinu u Lidlu 11,30 eura , a kod nas je nabavna cena uvoznika 1428 bez PDV sa PDV 1685dinara!!! 15,3eura je nabavna cena pelena koje na polici kostaju 11eura 200km od Beograda??? Trgovinski lanci rade sa maržom manjom od 10% na pelenama, ali distributer skida kajmak, a niko to ne spominje!!!

ivan

pre 12 godina

Kada je Patrijarh Pavle to predlozio, ima vec 4-5 godina. Ali dobro je za nasu zemlju u kojoj vlada bela kuga da to bude pa makar i pred izbore. Ali jadno je na takvim stvarima skupljati poene.

Aca

pre 12 godina

Glupost neopisiva. Rađati decu u ovoj zemlji je ludilo. Beba je beba 10 meseci, šta posle? Nećete detetu od 5 godina davati bebi papicu, već valjda šniclu? Treba ukinuti PDV na šniclu gospodo draga. Ovaj narod je totalno lud. Sad će svi da koriguju cene zbog kursa, i svi smo na istom. Mladost, ludost, rađate decu u Srbiji? Bože da li ste vi normalni?

sesirdzija

pre 12 godina

Jao sramote... Pa sada pred izbore su se toga setili. Strasno, strasno, a gde su do sada bili i cime su se bavili ako je ovo tek sada na tapeti.

filip

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.
(dz, 16. mart 2012 01:11)

Sjajan komentar.Po meni je prilicno ocigledno da je tacno sve sto ste rekli. Ljudima zvuci lepo-"ukidanje PDVa na opremu za bebe",kao da ce,cim se to desi,roditeljima male dece biti znatno potpomognut kucni budzet.Imam utisak da ljudi uzimaju ovo zdravo za gotovo i da se ni najmanje ne zalazi u analizu uzrocno-posledicnog odnosa.Ne znam da li se JEDNA JEDINA osoba od ovih 180.000 potpisnika zapitala KAKO ce to u stvari da dovede do boljitka.A sto bi se i zapitali....receno nam je "Ovo je dobro,potpisuj" i mi smo naravno potpisali.Ipak se pominju i neke bebe,onda mora da je dobro.

simo

pre 12 godina

Ovaj fond b92 je vise uradio za srbiju nego vlada srbije, koja samo mlati prazni slamu-trebalo bi a i ne mora!!!!!Svaka cast b92 na svim akcijama koje ste preduzeli!!!

zelim bebu

pre 12 godina

suprug i ja zelimo bebu, ali, njegova plata je 35000, ja ne radim, sreca pa zivimo kod njegovih inace ni za hleb ne bi imali... smanjite pdv i ogranicite marze, ko god da je na vlasti i kad god bio. nek profitiraju bebe!

saphocileflos

pre 12 godina

Sada politicari odlucuju o tome, narod se pita, a svi odlucuju. Postavlja se pitanje zasto sadasnja vlast trazi potpisivanje te peticije kada su oni vlast i kada oni donose tu odluku, i mogli su je danvo soneti a ne tek sada. Najgore od svega je sto se o tome i dalje samo polemise. Sadasnja vlast porez na bebi opremu moze ukinuti i bez jednog jedinog naseg potpisa. Hvala

Stojan Nikolić

pre 12 godina

U kampanji svi pričaju... treba ukinuti PDV na bebi opremu... treba smanjiti administraciju... treba podsticaj malim preduzećima...
Pa jeste li vi normalini, kao da smo svi mi budale i gledamo u vas kao u ikone. Pa, bili ste na vlasti 4 godine, zašto to niste uradili do sada... čemu te priče... aman, ne verujemo vam ništa... NIŠTA...

marzanemarza

pre 12 godina

plasim se da ce ishod biti isti kao sa ogranicavanjem marzi na osnovne zivotne namirnice - sta je pojeftinilo?? ja ne vidim da bilo sta jeste...
neko je napisao - ok da se smanji za bebe, ali sta kasnije, treba obuci i nahraniti to dete kad odraste. slazem se, ali je cinjenica da bebe najbrze prerastu garderobu i prilicno trose pelene, a sramno je koliko to kosta. bezobrazno skupo!
meni samo nije jasno kako mogu malena bluzica ili pantalonice da kostaju vise od istih stvari za odrasle?? fakat je da se trosi manje materijala, a i da se brzo preraste, dok odrasli garderobu furaju i po nekoliko godina. mozda nisam u toku, ali neka mi neko onda objasni racunicu... ja ne vidim logiku, osim da je u pitanju cisto vacarenje roditelja jer su deca u pitanju

dragan ilic

pre 12 godina

po hitnom postupku ukinuti pdv i smanjiti marze kako trgovcima tako i domacim proizvodjacima bebi opreme i ostalo vezano za bebe ako hocete da glasamo za vas

slobodan

pre 12 godina

To ce da se zavrsi, znajuci ove lopove na vlasti tako sto ce prividno smanjiti pdv na bebi opremu, zbog toga povecati pdv na sve ostalo (cime ce oteti jos vise novca od svih gradjana, pa time i od roditelja tih istih beba ), a onda ce zbog evra, stanja na putevima u Zambiji ili neke stote stvari da ta oprema za bebe poskupi jos vise! Zivi bili pa videli. Sa ovima ne treba pregovarati, vec ih treba oterati i surovo kazniti!!!

Ucesnik D

pre 12 godina

Ne zelim mesati politiku u ovu pricu o bebama, ali znajte roditelji da se politika umesala sama, onog momenta kada su neki inicirali izmenu zakona za ukidanje PDV.a ali se onda nekim ljudima to nije svidjalo. Ali zato im se sada svidja.....!

Гаврило

pre 12 godina

Свака част за иницијативу, стварно за пример. Моје питање је усмерено надчежнима, а гласи, који ће намет бити повећан, ако се спусти овај?

Nebo

pre 12 godina

još 2005 godne je traženo da se ukine ovaj PDV. Tada je tu akciju i pokojni patrijarh podržao. može se naći vest na Netu;Arhiva vesti: (http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=125.0;wap2) ali niko to nije hteo ozbiljno da razmatra. Sada kad se B92 oglasio sličnom pričom, svi se odmah setili da je to dobro. Posebno pred izbore.

Veran Matić, jedan od organizatora inicijative

pre 12 godina

Evo samo malo da prokomentarišem komentare i komentatore koji možda nisu pratili šta smo sve do sada radili:
Ova akcija nastavak je Bitke za bebe, koja je počela trijumfalnim rezultatima prikupljanjem sredstava i nabavkom više od 200 inkubatora koji su nedostajali zdravstvenim institucijama u Srbiji,
Ekipa koja je podnela inicijativu već je pokušala isto da postigne pre nekoliko godina, samo bez Fonda B92 i inicijativa nije usvojena, dakle, nema nikakvih političkih motiva.
Najvažnije nam je da se postigne cilj i imamo energije i snage da ga izguramo bez obzira na moguće probleme.
Možda ovo nije najsrećniji put ali nama izgleda da se ovim putem postiže korist za roditelje, osvaja prvi stepenik u bici za bebe, ohrabruju se svi da pokreću i učestvuju u različitim inicijativama.
Ohrabrenja su nam potebna jer se jedino ličnim angažmanom, ujedinjavanjem svih zaintersovanih mogu napraviti određeni pomaci.
Ova oblast ima još puno oblasti za uređivanje i nastaviće se u tom pravcu.
Političari će uvek nastojati da funkcionalizuju slična pitanja. Na nama je da odbranim prostor, i nateramo političare da učine ono sto je važno što su prioriteti.
Mi u B92 nastojimo da budemo agregatori energije, most između onih koji imaju i onih koji imaju potrebe za različitim oblicima pomoći.
Naredne nedelje nastavljamo sa akcijom obnove i nabavkom nedostajuće opreme za dečje bolnice i porodilišta, prema prvim procenama za opremom koja nedostaje moraćemo da prikupimo preko 3 miliona eura. ) za inkubatore je prikupljeno skoro 2 miliona eura. Izgraili smo pet Sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja a u ovoj godini biće još dve. (na žalost u tim kućama je uvek više dece nego žena).
Nemamo interesa ko ni naši prijatelji iz Halo Beba, Porala Bebac, Udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu Srbije, da participiramo u izborima, da profitiramo na nekom drugom planu. Jednostavno radimo uporno na pitanjima koja smatramo važnim. Želimo da naši projekti budu uspešni, da zarazimo što veći broj ljudi aktivizmom.
Dakle, rezultati koje smo danas postigli, plod su dugotrajnog rada i svesti o tome da se jedino tako može realizovati bilo koji oblik evolucije.

Ekspert iz unutrasnjosti

pre 12 godina

Ukidanje POREZA NA DODATU VREDNOST(PDV) nikako. Podrska akciji je od neobavestenih i koristoljubivih politicara. PDV treba naplacivati na sve proizvode i usluge i to po istoj stopi od 18%.Dakle, nema oslobadjanja placanja PDV, a kroz socijalnu politiku- ali pravu onima koji nemaju za pelene, hleb odnosno osnovne zivotne potrebe obezbediti potrebna sredstva. TOLIKO.

petarV

pre 12 godina

Iako je to leglo,taman pred izbore...svaka čast...
Ali...

Brine me kako će da kontrolišu marže,gramzivih trgovaca...
I zato će se ići na refundiranje?!
Zar ne može odmah da se plati neto cena i doviđenja...a ne da roditelji,zbog gomile papirologije,odustanu od povraćaja npr 200din...pa 30.000 roditelja x 200 din...gde će da nestanu te pare? To neće biti poznati fond...neko će se gadno mastiti od tih para!

Tadiću...ne vuci nas i dalje za nos!
Završi to kao čovek...a ne sve iz delova i na mišiće...ni ti ni ostali (iz koje god stranke) ne da niste nizašta psosobni...nego vas ništa ne interesuje ako ne možete da se ovajdite od toga!

Jeftinije bre otići do Temišvara i Segedina i kupiti i hranu i opremu za decu...nego do "ušća" na popust za dečiju opremu i "tempa" vikendom na 10% popusta!

Pravim se englez

pre 12 godina

Statistika kaze da u Srbiji ima sedam posto gradjana sa visokom strucnom spremom. Od toga radi tri posto.Znaci poslodavci i drzavni i privatni traze kadar sa srednjom strucnom spremom. U Telekomu srbija samo 35% zaposlenih sa visokom strucnom spremom.Kako da stvaram porodicu kada nemam posla.Moja devojka takodje visoku strucnu spremu i nema posla.Odeca, hrana i oprema za bebe mogu da budu i besplatni. Master studije sam zavrsio u Londonu. Tamo nema skuplje odece i potrepstina za bebe od 5 funti.Kolica za bebe 15 funti. Hrana za nedelju dana 2 funte

Hektor

pre 12 godina

Postojanje tog poreza je skandal! Bruka! Znamo da su na vlasti u Srbiji debelokošci, pokazuju to stalno, ali ta neosetljivost uvek iznova izaziva gađenje. Ispravljanje te bruke su pretvorili u sopstvenu promociju, a odluku o ukidanju poreza, koju mogu (i moraju) doneti očas posla (a neće bez pompe), pretvaraju u opštenarodni pokret za bebe, kome su se sami stavili na čelo. Ogroman minus žele manipulacijom da pretvore u plus. Još jedan skandal.

Nena

pre 12 godina

Skoro sam posetila sajt RZS, i zapanjili su me podaci poslednjeg popisa.
Sto se konkretno teme tice ako izuzemo Kosovo u 2010. godini samo je u osam opstina zabelezen pozitivan prirodni prirastaj. U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom.

Medjutim niko ne moze da kaze da se u Srbiji na deci ne zaradjuje. Komad koze, kvalitetne cipele sa uloskom ne kostaju ispod 60 evra. Cicibanove cizmice su preko 100 evra, a koliko ih dete nosi, sezonu, dve? Da ne pricam o pelenama i hrani za dete ukoliko majka nema mleko, a koje nije pristupacno za svaciji dzep.

Moj slucaj. Radila sam, zatrudnela, primila godinu dana porodiljskog i dobila otkaz. Zelimo jos jedno dete jer ne zelimo da imamo jedinca. Konkretno odlaganje moje druge trudnoce je upravo materijalna situacija.

deda Miloje

pre 12 godina

Osam godina se ljudi bore da se smanji PDV i marže na bebi opremu, a oni se sada pred izbore setili da donose zakon. U preizbornoj kampanji će obećati sve,a nakon kizbora nastaviti po starom. To smo videli i do sada.

pa eto

pre 12 godina

Ne znam da li je jos negde u Evropi ukinut ili umanjen PDV na opremu za bebe, ali postoji nesto sto bi se kod nas zvalo premije za novorodjecad, postoji nesto sto majkama dozvoljava odsustvo i do tri godine, sa obavezom poslodavca da je posle tog perioda vrati na posao. Postoje razne povlastice i socijalne pomoci. Ako vec ukidamo PDV na robu za bebe, zasto onda ne ukinemo i za decu predskolskog uzrasta,skolskog materijala, proizvoda za tinejdzere ITD... Ukidanje tog poreza je samo kratkotrajna pomoc, jer troskovi za decu su uvek bili i bice proporcionalni njihovom uzrastu! Da bi se kod nas povecao natalitet, potrebna je vera u svetliju buducnost, a sve drugo lici na stavljanje flastera na drvenu nogu.

Bojan

pre 12 godina

Sad si se Tadiću setio kad ti gori pod nogama. A vama je dragi roditelji sada šansa da konačno normalno odgajate svoju decu i bebe, bez stresa da li ćete imati dovoljno para da im kupite sve što im treba. A ti Tadiću, i ostale stranke na vlasti treba da bude sramota i da se pokrijete ušima. Sad ste se setili da ukinete PDV

TZ Berislav

pre 12 godina

Ideja je u odnosu na druge. Pa da li vlast nase zemlje i zna da smo mi po mnogo cemu negativnom jedinstveni u regionu, a i Evropi. Imamo najnizi standard, a cene iznd proseka, neko ni za potrosacku korpu nema, a ne jos i porodicu da planira. Natalitet i nezaposlenost padaju, a siromastvo raste, pa mi na izborima pogledajmo sta zelimo i ne zelimo.

Milan

pre 12 godina

@ Nena
"U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom."

Kakav bre hedonizam. To su sela sa po 30 dusa od kojih ni jedna nije mladja od 50, a cetsto i od 70. Ko ce tu da praviu decu?

Babin_zub

pre 12 godina

Izbori su cudo.

Ali da vas podsetim da je DOS nakon dolaska na vlast ukinuo rtv pretplatu,pa je nedugo zatim opet vratio,u jos goroj meri.

demamogija

pre 12 godina

STROGO PROTIV!

Prefinjena verzija Palminih donacija i godisnjih odmora za parove. U svakom slucaju demagogija koja nece postici nista, sem da se zadovolje interesi specijalnih grupa (proizvodjaca i prodavaca opreme za bebe).

Nece se u Srbiji radjati vise beba kad se ukine porez, kao sto se nece ni razviti IT industrija zavaljujuci nizem porezu na racunare.

Ana

pre 12 godina

Nadajmo se da ce nam ukinuti pdv. Sada je pravo vreme da ih pritisnemo jer samo pred izbore mozemo nesto da ocekujemo. Naravno to je samo pocetak i jos mnogo toga mora da se uradi da bi konacno poceo da se podize natalitet. Nadam se samo da ce se ovaj pritisak na vladu nastaviti i dacemo kroz nekoliko godina imati pravu " godinu beba"

Gradjanka

pre 12 godina

Potpisala sam peticiju, i uopsta SRAMOTA da gradjani moraju ovako nesto i da potpisuju......Dragi Srbi NISTA SE NECE menjati dok sami ne preuzmete stvari u svoje ruke, i ove peticije su PRVI korak ka tome......neka postoje peticije,protesti itd pa da VEC JEDNOM ZAUVEK POLITICARI IMAJU KOGA DA SE PLASE.......

Jo

pre 12 godina

Inače ovakva akcija je po meni glupost jer to ima smisla ako se pomaže siromašnijem sloju društva,i bilo bi bolje da se napravio neki spisak stvari do koje cene da se ukine skroz PDV a da ostali ostanu na 18% jer priznaćete ima bebi kolica od 10 a ima i onih novokomponovanih od 90.Pa ako neko ima hiljadu evra za kolica neka radja do mile volje i neka plati porez.Ovako čak i da ukineš pdv na cenu od 10 hiljada to je 1500 dinara poreza što i nije neka ušteda.Jedino što će ostati to su ogromne marže trgovaca i uvoznika a paušalnim ukidanjem poreza će se samo pomoći onima koji imaju.Pre neki dan sam video u izlogu patike ferari za bebu od godinu dana koje 95% beba neće videti na svojim nogama i koje koštaju 14 hiljada.Da li ima smisla tu ukinuti pdv jer bi tih 2 hiljade razlike otišlo na manikir i pedikir a ne na bebe

dada

pre 12 godina

eh, ukinuce nam pdv, a zasto ne bi i marzu ogranicili recimo na 10%? na ukidanju pdv-a profitirace samo trgovci... ipak je ovo predizborna kampanja ;-) a srbiji nedostaju bebe :-(

Мир

pre 12 godina

Брачни пар, по статистици, рађа мање од једног детета, док је просек у Европској унији 1,38 деце.
Током шест година Тадићеве власти наталитет је смањен 15 одсто. Број умрлих је драстично већи од броја рођених и сваке године нестане читав град са 35.000 становника.

nevena

pre 12 godina

Da li je moguce da i ovakvu temu povezuju sa politikom i izborima?Nigde u komentarima nisam videla da neko podrzava ovu akciju nego svi ovu vest koriste da napljuju vlast.Strasno!

Rock'n'roll

pre 12 godina

Postovani predsednice i ostali akteri ove price, evo samo jednog dokaza da to sto sada radite nema nikakve veze sa normalnim obicnim narodom: jedan poznati proizvodjac decje opreme je prosle nedelje podigao cene krevetaca za 10%. I sta? Nista. Ovom prilikom necu ni komentarisati koliko mi se gadi da mislim o narednom predizbornom periodu u kome ce biti jos mnogo ovakvih dvolicnih i planski iskonstruisanih akcija, koje samo zamlacuju ovaj narod. Sto rece neko- ukinite manijake, ubice, kriminalce.....Ako smete.

bezimena

pre 12 godina

(dz, 16. mart 2012 01:11)

Apsolutno ste u pravu! Danima govorim o tome da je ova peticija PROMAŠAJ ali sam dobila masu minusa....uz ovo što ste rekli moram, opet, da dodam da ukidanje PDV-a otvara pitanje, ako ne ukidanja, onda smanjenja dečijih i materinskih dodataka jer oni se i dobijaju da bi se lakše nabavila hrana i oprema za bebe, pa kada se napravi suma sumarum, roditelji će biti u težoj situaciji nego sada!

Ja

pre 12 godina

Ovo je maslo lobija uvoznika bebe opreme, a i dobro dođe vlasti pred izbore. Siguran sam da cene neće pasti u iznosu PDV-a. Ako se neka stranka javi da je protiv ove mere, glasam za nju

Valjevac

pre 12 godina

Naravno da sam za ukidanje i smanjenje PDV na hranu i opremu za bebe(sto sam i svojim potpisom to dokazao),ali nije sve u PDV, nego i u uvoznickim marzama(kao i trgovackim).Ova drzava ima opasan problem kod uvoznickog lobija.....i to ona sama i zna.....s'obzirom da su im oni najveci donatori kampanja,licno smatram da od ove inicijative nece se bas nesto bitno mnogo promeniti u cenama istih.Ogranicili su trgovacku marzu na osnovne zivotne namernice,ali zato proizvodjecke i uvoznicke cene nisu smei da diraju.Favorizovali su jednu odredjenu interesnu grupu na ustrb jadne radnicke klase.Zato i imamo povecanje nezaposlenosti od Nove godine kao i sve vece zatvaranje malih preduzetnickih radnji(koji su jedino uspevale da prezive od sveske i recke komsija iz njihovog kraja).Zar,ne vidite da se ovde pitaju UVOZNICI...(Delta,Merkator,Ikea.....) i da ce oni krojiti promenu zakona kakva njima odgovara....Ehhh,Srbijo.....

NAJGORE U OVOJ ZEMLJI JE STO SE NAROD NISTA I NIKADA NECE PITATI.....NI ZASTA!!!!

Darko

pre 12 godina

Naravno da treba da se ukine porez na cuclu i pelenu.Ali isto tako treba da se retroaktivno vrati novac svima nama koji smo odnegovali decu uz taj licemerni porez.

maja

pre 12 godina

Mislim da je to sjajna ideja.Oprema za bebe je trenutno mnogo skupa i vecina ljudi jedva da moze da priusti sebi da kupi sve sto je bebi potrebno.

Dragoljub Arčeski

pre 12 godina

Ne želim da nipodaštavam, želeo bih da ovo uspe, ali ja mislim da je ovo samo još jedan predizborni trik, u kome su vešto izmanipulisani udruženja, roditelji, i što je najgore deca. Ja sam moje dvoje dece podigao sa PDV-om, nadam se da da će od ovoga nešto biti. BELI LISTIĆ...

mama guska

pre 12 godina

Konačno da vlada nešto uradi kako treba, ali mogli su to i ranije, a ne sad kada to izgleda kao obična predizborna kampanja. Svaka čast ljudima koji su pokrenuli akciju i istrajali u borbi za bebe.

David

pre 12 godina

(Mira, 16. mart 2012 11:59)
Miro nisi pazila na času, pa nismo mi male bebe ;)

Osim ukidanja PDV-a zahtev je i da se ograniči marža, dakle do smanjenja cena i to vidnog mora doći.

svetlana

pre 12 godina

Oprema za bebe trenutno mnogo kosta.Jedno pakovanje pelena dostize cenu i do 2000 dinara sto je mnogo za nase standarde.Drago mi je da se cak i predsednik zalozio za ukidanje PDV-a.

milena

pre 12 godina

Ne slazem se da je ovo deo bilo cije predizborne kampanje.U poslednjih nekoliko meseci su se organizovale mnoge akcije na nivou Srbije koje se ticu beba.Jedna od tih akcija bila je "Bitka za bebe".

Idi begaj

pre 12 godina

A usput,ovoj vlasti treba vise para koje moze uzeti samo od naroda tako da braco i sestre vest je super al bice mnogo,mnogo gorih....pogotovo posle izbora...

Novosadjanin30

pre 12 godina

Da li je vama svima bitno kada ce da se ukine (pred izbore) ili vam je bitno da se uopste ukine PDV na bebi opremu? Nikad niste zadovoljni!

bravo

pre 12 godina

bravo za fond b92 na ovoj i mnogim drugim humanim inicijativama. da je ovako humanih organizacija mnogo vise gde bi nam bio kraj. i da porucim jasno, da ovo nece ni na koji nacin pomoci zutacima da dodju do jeftinih politickih poena jer kako to da sad imaju volju da usvoje izmene zakona, kako to da ce bas pred izbore da daju akcije telekoma, kako to da sad sve moze pred izbore, kako to da sad "odjednom" se otvaraju neka virtuelna radna mesta i fabrike? a sta je sa radnicima zelvoza, magnohroma, glutina i mnogim drugim koje ste doveli do prosjackog stapa i do toga da se samospaljuju a posle ih proglasavate ludim? zasto ste im obecali pravo na otpremnine i isplatu zaostalih zarada i naknada preko nsz a a posle ih pokrali? kako to da u budzetu za njih nema para a za vasu besmislenu kampanju, kao i za mnoge druge potrebe i stavke koje su rasipnicke, ima para?

Matičar

pre 12 godina

Ok, za PDV se slažem. Ali ako neko misli da se može raditi sa maržom od 10 % grdno se vara. Rezultat će biti zatvoreni baby shopovi, uvoznici, distributeri i domaći proizvođači. Nije bebi oprema roba sa brzim i velikim obrtom kao hleb i mleko.
Srećan šoping u Segedinu!

milos

pre 12 godina

(vanja, 16. mart 2012 12:16)
A gde je narod bio prethodnih godina?Kad god nesto ne valja svi krive vlast, a ne daj Boze da oni nesto preduzmu povodom necega sto im se ne dopada.

Miki

pre 12 godina

Koji su to svi? Zašto bi bogati parovi bili oslobođeni plaćanja PDV? Zašto?Da li zato da bi se još više bogatili na račun sirotinje? Budžet je zatvorena celina, tako da deo PDV, od kojih bi bili oslobođeni bogati parvi, nadoknađivaće se kroz neke druge namete, koju će plaćati opet sirotinja!Ovakav predlog je presipanje iz šupljeg u prazno, gde će deblji kraj izvući siromašniji!

dule

pre 12 godina

Ne znam samo ko ce prodavati opremu sa 10% marze?Nemoguce je poslovati sa tolikom marzom(govorim o malim radnjama koje imaju lokale u zakupu i placaju bar 2 radnika)osim mozada velikih trgovinskih lanaca.Ukidanje pdv-a je ok

Милан

pre 12 godina

"Надам" се да ће послушати господина председиник, кад већ нису блажено почевшег Патријарха Павла. И уопшт не мислим да је ово због кампање, уопште.

kako da ne

pre 12 godina

Ja sam majka bebe, a imam i starije dete.7 godina je razlika, 7 dugih godina se nisam usuđivala da rodim još jedno, zbog materijalne i uopšte situacije u ovoj državi.Ipak smo prelomili i eto 2 deteta.Ja bih i treće, pa i četvrto, ali kako......, kada sada nemamo ni za ovo dvoje.A mladi smo, zdravi, pravi, ali to izgleda nije bitno.Sada nemamo ni kolica za bebu, garderobu nosi samo polovnu, kupujem pelene na akcijama i Bože oprosti, puštam da beba dobro napuni pelenu i dobro razmislim da li je vreme da joj promenim, ili može još malo da izdrži???Ne kupujemo joj ništa, nema ni jednu igračkicu, na veliku sreću, još joj ne kupujem ništa od hrane, jer sisa.Muž je na Birou kao tehnološki, a posao od tada ne može da nađe.Moja firma je u blokadi i blizu stečaja, ali zbog neuplaćenih doprinosa, nemam pravo na trudničku naknadu zarade od strane RZZO.Niko od nadležnih nije prstom mrdnuo za trudnice i porodilje u mojoj firmi koje su u istom "sosu".O čemu mi pričamo, o 18%, dajte ljudi, molim vas.Super je sve to, ali priznajem samo ako taj isti Pampers bude tih 11 eura, kao i u ostalim državama Evrope.Ako budem mogla da kupim UK varijantu, 7 bodića u pakovanju, za nekoliko funti, a da nam najjeftinija kolica za bebe ne budu misaona imenica za naše minimalce koje većina i prima, ako imaju sreće da primaju!?Kako stvari stoje, počećemo da dižemo kredite, da bi čuvali decu, zaista idemo ka tome.A dečiji 2200, pri tom cenzus je 7000 po članu domaćinstva.U vrtić je dete skoro nemoguće upisati.Kako preživeti od jedne plate, ljudi kako???Kako očekujete da žene rađaju, kada moraju da rade, da budu robovi tajkuna, a ne svoje dece?Zato treba zaista pomoći deci i majkama kroz veća socijalna davanja!Treba povećati dečiji dodatak!Treba podhitno uvesti isplatu trudničkog i porodiljskog mimo firme!I čemu polemika i odlaganje, dajte to odmah i sad, po hitnom postupku, probudite se, pokrenite se, deca su nam sve više gladna, žene sve starije za rađanje dok "nešto dočekaju da se promeni"!Žena u trudnoći i sa malom bebom je bespomoćna i zavisi od drugih, ona ne može da radi i zaradi, nemojte da je gazite, nismo stoka, zato nas i jeste sve manje i manje.Ispada da samo bogati mogu sebi da priušte potomstvo!To je prežalosno!Plači Srbijo, zemljo junaka :-(

Beli

pre 12 godina

Ako se neko seca da je pokojni Patrijarh Pavle isto to zamolio sadasnjeg Premijera Mirka Cvetkovica, tada cini mi se ministra finansija, a ovaj mu je 'ladno poslao pismo u kome odbija takav predlog. Kao razlog je naveo da da bi to bio prevelik udarac na budzet ili vec neku slicnu glupost.

anja

pre 12 godina

Kranje je vreme da se i narod pokrene malo, a ne da vecito cekaju da neko drugi uradi nesto umesto njih.Mislim da je super sto se ova akcija pokrenula i ne znam sta je narod do sada cekao da pokrene ovakvu peticiju.Ako se vec vlast nije setila ranije trebao je narod da se seti.

xeno

pre 12 godina

koliko god da je ukidanje pdv ili smanjenje dobar potez,
toliko je ogranichavanje marzi jako debilno ... jer mika pera laza
otvore firme i svaka ima po malo marzu ... i opet na isto ...
smanjenjem poreza, stimulishe se promet te vrste robe, i samim
time se ide na konkuretnost, jer ako nema pdv nema avansnog
placanja drzavi samim tim trgovci, veletrgovci su oslobodjeni omche
josh kad bi ukinuli carinu ... aaaauhhhhhh ...

sinisa

pre 12 godina

@(dz, 16. mart 2012 01:11)

Lepo je to što si obavešten o svemu osim o tome što komentarišeš.

Zar misliš da ljudi koji podnose ovu inicijativu nisu obavešteni? Da nisu mislili o tim stvarima?

dule

pre 12 godina

@nenad
Probaj da ustanes iz fotelje iz koje samo tipkas po tastaturi i nesto uradis od svog zivota.Kada pricam o 10% marze ne pricam napamet kao ti o 5% vec dobro znam zasto sam to rekao jer se bavim sa tim poslom i nemam ni 50% ni 100% ni 200%marze kao sto neki komentari kazu.

DraganČa

pre 12 godina

Pred izbore su svi za sve. Cak se zalazu i za ukidanje zakona koje su sami doneli. Videcemo sta ce biti posle izbora dodje do ispunjenja obecanog. Moze se pretpostaviti, kao koliko puta do sada

Andrej

pre 12 godina

Postovani,
sa radoscu sam podrzao vasu peticiju za ukidanje PDV-a i ogranicavanje trgovackih marzi na bebi opremu. Takodje, pozdravljam i pozitivne reakcije nadleznih. Medjutim, poslednje informacije, citiram: "Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, predlogom zakona biće omogućen povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", saopšteno je iz Vlade Srbije." me veoma obezhrabruju i navode na to da je dobra volja nasih politicara ipak samo predizborni marketing. Ukoliko sam dobro razumeo citirano saopstenje iz Vlade, to bi znacilo da bi PDV na bebi opremu i dalje ostao, a da bi roditelji morali za povrat tog istog PDV vaditi raznorazne potvrde, posecivati saltere, dok bi novac bio vracen posle ko zna kolikog vremeskog perioda. Uzimajuci u obzir stabilnost nacionalne valute, iznos povrata bi svakako za par meseci bio realno znatno manje vrednosti.
Poznavajuci ozbiljnost i odgovornost nasih drzavnih organa, sve ovo bi bio samo izgovor za formiranje jos par agencija-kancelarija koje bi se bavile ovim pitanjem i udomljavanjem stranackih kadrova. Takodje, da li to znaci da bi gradjani poput mene, koji zive u provinciji morali putovati do Beograda, Novog Sada, Nisa, Kragujevca ili nekog drugog centra ili sredista opstine, te posecivati za to odredjene sluzbe. Trosak ovakvih putovanja , gubitak vremena svakako ne bi opravdao povrat neke prosecne kupovine.
Pominju se zloupotrebe, gospodo pa zar mislite da bi gomile osiromasenih penzionera navalile na kupovinu i konzumaciju bebi hrane, kupovanju decijih pelena i decije garderobe?
Nama roditeljima svaki dinar znaci puno SADA i ODMA. Taj ustedjeni dinar bismo odmah iskoristili za kupovinu jos jedne decije namirnice, dela garderobe... Ovako, ukoliko ove najave prodju, preostace nam samo da skupljamo racune i da ih odnosimo do ,,ljubaznih sluzbenika,, koji ce na nase pitanje,, Kada se mozemo nadati novcu?'' mrzovoljno odgovoriti ,, Kad Vlada uplati!" Verujem da je samo resenje lose, te da ce roditelji u pocetku i pokusati da ostvare povrat, a da ce kasnije usled neefikasnosti birokratije, te nedostatka novca odustati od te namere. Povrat PDV-a prosecne svakodnevne kupovine jednostavno nece biti vredan izgubljenog vremena i troskova. Drzava ce se na sav glas hvaliti merama, PDV ce i dalje postojati, roditelji izigrani. Cilj akcije i peticije bilo je ukidanj PDV-a, a ne povrat PDV-a.
Da li smo izigrani zarad predizbornog marketinga?
Takodje , ovo znaci da ce babe,dede, tetke, tece, ujne,stricevi placati PDV na bebi opremu koju ce kao poklon donositi nasoj deci. Oni , posto nisu roditelji nase dece nece imati potvrde i nece moci da dobiju povrat PDV-a. Zasto je potrebno nesto tako jasno i jednostavno zakomplikovati? Politicari i ekonomisti ce nam pricati razne bajke, svakakva objasnjenja, ali tih objasnjenja nije bilo kada je PDV na racunare bio umanjivan sa 18 na 8 posto.
Stoga vas molim, da sada kada je inicijativa dobila toliku medisku paznju i ogromnu podrsku ne prihvatite lose politicke strategije i resenja. Zahtev je vrlo jednostavan ogranicavanje trgovackih marzi i PDV=0!

Lutkica

pre 12 godina

Divne, lepe, sjajne vesti!
Oduševljavaju me ovakve akcije, i kamo sreće da se za više stvari ovako bori! Žao mi je što se u sve upliće politika, ali znam da su Naprednjaci to još prvi podržali, a od toga sad svi ostali napraviše kampanje.

Ekspert iz unutrasnjosti

pre 12 godina

Ukidanje POREZA NA DODATU VREDNOST(PDV) nikako. Podrska akciji je od neobavestenih i koristoljubivih politicara. PDV treba naplacivati na sve proizvode i usluge i to po istoj stopi od 18%.Dakle, nema oslobadjanja placanja PDV, a kroz socijalnu politiku- ali pravu onima koji nemaju za pelene, hleb odnosno osnovne zivotne potrebe obezbediti potrebna sredstva. TOLIKO.

dz

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.

Aca

pre 12 godina

Glupost neopisiva. Rađati decu u ovoj zemlji je ludilo. Beba je beba 10 meseci, šta posle? Nećete detetu od 5 godina davati bebi papicu, već valjda šniclu? Treba ukinuti PDV na šniclu gospodo draga. Ovaj narod je totalno lud. Sad će svi da koriguju cene zbog kursa, i svi smo na istom. Mladost, ludost, rađate decu u Srbiji? Bože da li ste vi normalni?

simo

pre 12 godina

Ovaj fond b92 je vise uradio za srbiju nego vlada srbije, koja samo mlati prazni slamu-trebalo bi a i ne mora!!!!!Svaka cast b92 na svim akcijama koje ste preduzeli!!!

dule

pre 12 godina

Ne znam samo ko ce prodavati opremu sa 10% marze?Nemoguce je poslovati sa tolikom marzom(govorim o malim radnjama koje imaju lokale u zakupu i placaju bar 2 radnika)osim mozada velikih trgovinskih lanaca.Ukidanje pdv-a je ok

Dunja Jocic

pre 12 godina

Ukinuti PDV na bebi opremu i hranu nije samo plemenito delo, nego je i podsticaj mladim roditeljima da se opredele za uvecanje porodice. Pa samo moje dvoje komsija iz zgrade je reklo da zbog skupe opreme nisu u mogucnosti da se osmele na jos jedno dete, i da je jedno koje imaju dovoljno....! Sramno je jedino sto je Vlada tempirala ovuj peticiju pred izbore.

Hektor

pre 12 godina

Postojanje tog poreza je skandal! Bruka! Znamo da su na vlasti u Srbiji debelokošci, pokazuju to stalno, ali ta neosetljivost uvek iznova izaziva gađenje. Ispravljanje te bruke su pretvorili u sopstvenu promociju, a odluku o ukidanju poreza, koju mogu (i moraju) doneti očas posla (a neće bez pompe), pretvaraju u opštenarodni pokret za bebe, kome su se sami stavili na čelo. Ogroman minus žele manipulacijom da pretvore u plus. Još jedan skandal.

bezimena

pre 12 godina

(dz, 16. mart 2012 01:11)

Apsolutno ste u pravu! Danima govorim o tome da je ova peticija PROMAŠAJ ali sam dobila masu minusa....uz ovo što ste rekli moram, opet, da dodam da ukidanje PDV-a otvara pitanje, ako ne ukidanja, onda smanjenja dečijih i materinskih dodataka jer oni se i dobijaju da bi se lakše nabavila hrana i oprema za bebe, pa kada se napravi suma sumarum, roditelji će biti u težoj situaciji nego sada!

dragan ilic

pre 12 godina

po hitnom postupku ukinuti pdv i smanjiti marze kako trgovcima tako i domacim proizvodjacima bebi opreme i ostalo vezano za bebe ako hocete da glasamo za vas

Милан

pre 12 godina

"Надам" се да ће послушати господина председиник, кад већ нису блажено почевшег Патријарха Павла. И уопшт не мислим да је ово због кампање, уопште.

Novosadjanin30

pre 12 godina

Da li je vama svima bitno kada ce da se ukine (pred izbore) ili vam je bitno da se uopste ukine PDV na bebi opremu? Nikad niste zadovoljni!

milena

pre 12 godina

Ne slazem se da je ovo deo bilo cije predizborne kampanje.U poslednjih nekoliko meseci su se organizovale mnoge akcije na nivou Srbije koje se ticu beba.Jedna od tih akcija bila je "Bitka za bebe".

nevena

pre 12 godina

Da li je moguce da i ovakvu temu povezuju sa politikom i izborima?Nigde u komentarima nisam videla da neko podrzava ovu akciju nego svi ovu vest koriste da napljuju vlast.Strasno!

Jo

pre 12 godina

Inače ovakva akcija je po meni glupost jer to ima smisla ako se pomaže siromašnijem sloju društva,i bilo bi bolje da se napravio neki spisak stvari do koje cene da se ukine skroz PDV a da ostali ostanu na 18% jer priznaćete ima bebi kolica od 10 a ima i onih novokomponovanih od 90.Pa ako neko ima hiljadu evra za kolica neka radja do mile volje i neka plati porez.Ovako čak i da ukineš pdv na cenu od 10 hiljada to je 1500 dinara poreza što i nije neka ušteda.Jedino što će ostati to su ogromne marže trgovaca i uvoznika a paušalnim ukidanjem poreza će se samo pomoći onima koji imaju.Pre neki dan sam video u izlogu patike ferari za bebu od godinu dana koje 95% beba neće videti na svojim nogama i koje koštaju 14 hiljada.Da li ima smisla tu ukinuti pdv jer bi tih 2 hiljade razlike otišlo na manikir i pedikir a ne na bebe

demamogija

pre 12 godina

STROGO PROTIV!

Prefinjena verzija Palminih donacija i godisnjih odmora za parove. U svakom slucaju demagogija koja nece postici nista, sem da se zadovolje interesi specijalnih grupa (proizvodjaca i prodavaca opreme za bebe).

Nece se u Srbiji radjati vise beba kad se ukine porez, kao sto se nece ni razviti IT industrija zavaljujuci nizem porezu na racunare.

Miki

pre 12 godina

Koji su to svi? Zašto bi bogati parovi bili oslobođeni plaćanja PDV? Zašto?Da li zato da bi se još više bogatili na račun sirotinje? Budžet je zatvorena celina, tako da deo PDV, od kojih bi bili oslobođeni bogati parvi, nadoknađivaće se kroz neke druge namete, koju će plaćati opet sirotinja!Ovakav predlog je presipanje iz šupljeg u prazno, gde će deblji kraj izvući siromašniji!

Matičar

pre 12 godina

Ok, za PDV se slažem. Ali ako neko misli da se može raditi sa maržom od 10 % grdno se vara. Rezultat će biti zatvoreni baby shopovi, uvoznici, distributeri i domaći proizvođači. Nije bebi oprema roba sa brzim i velikim obrtom kao hleb i mleko.
Srećan šoping u Segedinu!

Ja

pre 12 godina

Ovo je maslo lobija uvoznika bebe opreme, a i dobro dođe vlasti pred izbore. Siguran sam da cene neće pasti u iznosu PDV-a. Ako se neka stranka javi da je protiv ove mere, glasam za nju

Stojan Nikolić

pre 12 godina

U kampanji svi pričaju... treba ukinuti PDV na bebi opremu... treba smanjiti administraciju... treba podsticaj malim preduzećima...
Pa jeste li vi normalini, kao da smo svi mi budale i gledamo u vas kao u ikone. Pa, bili ste na vlasti 4 godine, zašto to niste uradili do sada... čemu te priče... aman, ne verujemo vam ništa... NIŠTA...

Dragoljub

pre 12 godina

Zar je bilo potrebno da stotine hiljada građana potpiše peticiju pa da se tek tada sete Premijer i ministar da o tome razgovaraju i odluče. Kasno je za ispravke grešaka. Sve ove 4 godine nisu znali da vladaju.

svetlana

pre 12 godina

Oprema za bebe trenutno mnogo kosta.Jedno pakovanje pelena dostize cenu i do 2000 dinara sto je mnogo za nase standarde.Drago mi je da se cak i predsednik zalozio za ukidanje PDV-a.

sinisa

pre 12 godina

@(dz, 16. mart 2012 01:11)

Lepo je to što si obavešten o svemu osim o tome što komentarišeš.

Zar misliš da ljudi koji podnose ovu inicijativu nisu obavešteni? Da nisu mislili o tim stvarima?

xeno

pre 12 godina

koliko god da je ukidanje pdv ili smanjenje dobar potez,
toliko je ogranichavanje marzi jako debilno ... jer mika pera laza
otvore firme i svaka ima po malo marzu ... i opet na isto ...
smanjenjem poreza, stimulishe se promet te vrste robe, i samim
time se ide na konkuretnost, jer ako nema pdv nema avansnog
placanja drzavi samim tim trgovci, veletrgovci su oslobodjeni omche
josh kad bi ukinuli carinu ... aaaauhhhhhh ...

maja

pre 12 godina

Mislim da je to sjajna ideja.Oprema za bebe je trenutno mnogo skupa i vecina ljudi jedva da moze da priusti sebi da kupi sve sto je bebi potrebno.

zelim bebu

pre 12 godina

suprug i ja zelimo bebu, ali, njegova plata je 35000, ja ne radim, sreca pa zivimo kod njegovih inace ni za hleb ne bi imali... smanjite pdv i ogranicite marze, ko god da je na vlasti i kad god bio. nek profitiraju bebe!

Mira

pre 12 godina

Bojim se da ako se i ukine PDV na opremu za bebe, do pojeftinjenja te opreme neće doći, na žalost, jer će trgovci povećati cene, marže i zapravo blagodeti tog ukidanja osetiti samo oni i uvoznici, a ne roditelji. Ovo je Srbija. Ovde sve može i građane nema ko da zaštiti.

bravo

pre 12 godina

bravo za fond b92 na ovoj i mnogim drugim humanim inicijativama. da je ovako humanih organizacija mnogo vise gde bi nam bio kraj. i da porucim jasno, da ovo nece ni na koji nacin pomoci zutacima da dodju do jeftinih politickih poena jer kako to da sad imaju volju da usvoje izmene zakona, kako to da ce bas pred izbore da daju akcije telekoma, kako to da sad sve moze pred izbore, kako to da sad "odjednom" se otvaraju neka virtuelna radna mesta i fabrike? a sta je sa radnicima zelvoza, magnohroma, glutina i mnogim drugim koje ste doveli do prosjackog stapa i do toga da se samospaljuju a posle ih proglasavate ludim? zasto ste im obecali pravo na otpremnine i isplatu zaostalih zarada i naknada preko nsz a a posle ih pokrali? kako to da u budzetu za njih nema para a za vasu besmislenu kampanju, kao i za mnoge druge potrebe i stavke koje su rasipnicke, ima para?

filip

pre 12 godina

Duboko se ne slazem sa ukidanjem PDV-a na bilo sta, pa i na ovo. Samo par argumenata, dovoljno je uzeti nekoliko zemalja u EU pa videti kako je to tamo reseno, bez izmisljanja tople vode.

- tamo, u EU, porez placaju SVI, a ljudi koji imaju decu jednostavno
dobiju uplatu jednom mesecno od Socijalne sluzbe. Jednostavno se izracuna
koliko npr pelena i slicnih stvari bebi treba mesecno, PDV na to bi iznosio toliko i toliko, i toliko se, i malo vise, mesecno isplati ljudima s decom. Dvoje dece = iznos x 2, troje = iznos x 3, itd... Jednostavno. Mogucnost mahinacija ravna nuli...

- da li mozete da zamislite sta bi sve kod nas ODMAH dobilo nalepnicu da
je za "decu do te i te godine"? Razni sokovi, kreme, keks, majice, peskiri, igracke, i ko zna sta sve ne... To niko zivi ne moze da regulise niti da drzi pod kontrolom, ko bi na sta od hrane placao porez, a na sta ne...

- tvrdim da bi istog momenta kad se ukine PDV od 18%, trgovci ODMAH digli
marzu za 10%, te bi i privid pojeftinjenja bio simbolican. Epilog- manje
poreza drzavi, a zarada trgovaca bi se odmah uvecala...

- pogledajte primer stanova za mlade gde je ukinut PDV - da li je sta
pojeftinelo? Ili kompjutera, koji imaju manji PDV? Kakvi su efekti toga?
Samo veliki uvoznici imaju koristi, placaju manje poreza... Vrlo verovatno da je i ovde to motiv.
(dz, 16. mart 2012 01:11)

Sjajan komentar.Po meni je prilicno ocigledno da je tacno sve sto ste rekli. Ljudima zvuci lepo-"ukidanje PDVa na opremu za bebe",kao da ce,cim se to desi,roditeljima male dece biti znatno potpomognut kucni budzet.Imam utisak da ljudi uzimaju ovo zdravo za gotovo i da se ni najmanje ne zalazi u analizu uzrocno-posledicnog odnosa.Ne znam da li se JEDNA JEDINA osoba od ovih 180.000 potpisnika zapitala KAKO ce to u stvari da dovede do boljitka.A sto bi se i zapitali....receno nam je "Ovo je dobro,potpisuj" i mi smo naravno potpisali.Ipak se pominju i neke bebe,onda mora da je dobro.

ivan

pre 12 godina

Kada je Patrijarh Pavle to predlozio, ima vec 4-5 godina. Ali dobro je za nasu zemlju u kojoj vlada bela kuga da to bude pa makar i pred izbore. Ali jadno je na takvim stvarima skupljati poene.

Veran Matić, jedan od organizatora inicijative

pre 12 godina

Evo samo malo da prokomentarišem komentare i komentatore koji možda nisu pratili šta smo sve do sada radili:
Ova akcija nastavak je Bitke za bebe, koja je počela trijumfalnim rezultatima prikupljanjem sredstava i nabavkom više od 200 inkubatora koji su nedostajali zdravstvenim institucijama u Srbiji,
Ekipa koja je podnela inicijativu već je pokušala isto da postigne pre nekoliko godina, samo bez Fonda B92 i inicijativa nije usvojena, dakle, nema nikakvih političkih motiva.
Najvažnije nam je da se postigne cilj i imamo energije i snage da ga izguramo bez obzira na moguće probleme.
Možda ovo nije najsrećniji put ali nama izgleda da se ovim putem postiže korist za roditelje, osvaja prvi stepenik u bici za bebe, ohrabruju se svi da pokreću i učestvuju u različitim inicijativama.
Ohrabrenja su nam potebna jer se jedino ličnim angažmanom, ujedinjavanjem svih zaintersovanih mogu napraviti određeni pomaci.
Ova oblast ima još puno oblasti za uređivanje i nastaviće se u tom pravcu.
Političari će uvek nastojati da funkcionalizuju slična pitanja. Na nama je da odbranim prostor, i nateramo političare da učine ono sto je važno što su prioriteti.
Mi u B92 nastojimo da budemo agregatori energije, most između onih koji imaju i onih koji imaju potrebe za različitim oblicima pomoći.
Naredne nedelje nastavljamo sa akcijom obnove i nabavkom nedostajuće opreme za dečje bolnice i porodilišta, prema prvim procenama za opremom koja nedostaje moraćemo da prikupimo preko 3 miliona eura. ) za inkubatore je prikupljeno skoro 2 miliona eura. Izgraili smo pet Sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja a u ovoj godini biće još dve. (na žalost u tim kućama je uvek više dece nego žena).
Nemamo interesa ko ni naši prijatelji iz Halo Beba, Porala Bebac, Udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu Srbije, da participiramo u izborima, da profitiramo na nekom drugom planu. Jednostavno radimo uporno na pitanjima koja smatramo važnim. Želimo da naši projekti budu uspešni, da zarazimo što veći broj ljudi aktivizmom.
Dakle, rezultati koje smo danas postigli, plod su dugotrajnog rada i svesti o tome da se jedino tako može realizovati bilo koji oblik evolucije.

David

pre 12 godina

(Mira, 16. mart 2012 11:59)
Miro nisi pazila na času, pa nismo mi male bebe ;)

Osim ukidanja PDV-a zahtev je i da se ograniči marža, dakle do smanjenja cena i to vidnog mora doći.

Darko

pre 12 godina

Naravno da treba da se ukine porez na cuclu i pelenu.Ali isto tako treba da se retroaktivno vrati novac svima nama koji smo odnegovali decu uz taj licemerni porez.

jasna

pre 12 godina

@ Sme: takodje sam doktor nauka, i nezaposlena sam. Dok sam studirala na TMF-u, obecavano mi je da cim se ukaze prilika da cu ostati, bla bla truc, i onda umesto mene, dodjose i Kurta i Murta. Nisam udata, imam momka i 30 godina. Planiramo porodicu 'u teoriji'. 'Jednog dana', a kad je jednog dana - e pa ne znam. On je pravnik - nezaposlen. Radi sve i svasta, mene je sramota sto on nema posao a toliko je vredan (nije sto je moj). Svim snagama se borim da se zaposlim, ili cu jednostavno pobeci odavde, i radjati decu u nekoj drugoj zemlji. Mozda je tako i bolje... A posel nek se gospoda iz vlasti pita sto im mladi beze... Nije dovoljno samo ukinuti PDV, kad mi nemamo osnovne uslove za zivot. A ne trazimo puno...

mama guska

pre 12 godina

Konačno da vlada nešto uradi kako treba, ali mogli su to i ranije, a ne sad kada to izgleda kao obična predizborna kampanja. Svaka čast ljudima koji su pokrenuli akciju i istrajali u borbi za bebe.

koyo

pre 12 godina

и опет неће доћи до неког значајног појефтињења, разлику ће трговци стрпати у џеп правдајући се кризом, ценом нафте...

Ana

pre 12 godina

Nadajmo se da ce nam ukinuti pdv. Sada je pravo vreme da ih pritisnemo jer samo pred izbore mozemo nesto da ocekujemo. Naravno to je samo pocetak i jos mnogo toga mora da se uradi da bi konacno poceo da se podize natalitet. Nadam se samo da ce se ovaj pritisak na vladu nastaviti i dacemo kroz nekoliko godina imati pravu " godinu beba"

beli

pre 12 godina

Izvinite koliko ste dugo na vlasti?Kako vas nije sramota da se sprdate sa narodom,kako ste vi osecajni setili ste se dva meseca pred izbore da narodu mazete oci,pa ako opet dodjete na vlast ponovo vratiti pdv.

gordana

pre 12 godina

Pozdravljam akciju ali mislim da se ne može puno uraditi samo ako se ukine PDV.Potrebno je zaposliti armiju nezaposlenih ljudi, omogućiti im pristojne plate, zbog toga što te slatke bebice kasnije i odrastaju, treba ih hraniti, ugrejati, obući, iškolovati, a to opak košta malo, malo više priznaćete. Ja sam htela da imam troje dece ali iz tih razloga sam majka samo jednoj devojčici.U svakom slučaju dala sam svoj potpis za akciju.Pozdrav

Lucija Luce

pre 12 godina

Nama zenama i buducim majkama se zaista place citajuci ovo i gledajuci kako se na ovom polju radi samo u predizbornoj kampanji, a ako ostane ova vlast i ukidanje ovog poreza ce biti i ostati samo prica.

Gradjanka

pre 12 godina

Potpisala sam peticiju, i uopsta SRAMOTA da gradjani moraju ovako nesto i da potpisuju......Dragi Srbi NISTA SE NECE menjati dok sami ne preuzmete stvari u svoje ruke, i ove peticije su PRVI korak ka tome......neka postoje peticije,protesti itd pa da VEC JEDNOM ZAUVEK POLITICARI IMAJU KOGA DA SE PLASE.......

Гаврило

pre 12 godina

Свака част за иницијативу, стварно за пример. Моје питање је усмерено надчежнима, а гласи, који ће намет бити повећан, ако се спусти овај?

petarV

pre 12 godina

Iako je to leglo,taman pred izbore...svaka čast...
Ali...

Brine me kako će da kontrolišu marže,gramzivih trgovaca...
I zato će se ići na refundiranje?!
Zar ne može odmah da se plati neto cena i doviđenja...a ne da roditelji,zbog gomile papirologije,odustanu od povraćaja npr 200din...pa 30.000 roditelja x 200 din...gde će da nestanu te pare? To neće biti poznati fond...neko će se gadno mastiti od tih para!

Tadiću...ne vuci nas i dalje za nos!
Završi to kao čovek...a ne sve iz delova i na mišiće...ni ti ni ostali (iz koje god stranke) ne da niste nizašta psosobni...nego vas ništa ne interesuje ako ne možete da se ovajdite od toga!

Jeftinije bre otići do Temišvara i Segedina i kupiti i hranu i opremu za decu...nego do "ušća" na popust za dečiju opremu i "tempa" vikendom na 10% popusta!

Мир

pre 12 godina

Брачни пар, по статистици, рађа мање од једног детета, док је просек у Европској унији 1,38 деце.
Током шест година Тадићеве власти наталитет је смањен 15 одсто. Број умрлих је драстично већи од броја рођених и сваке године нестане читав град са 35.000 становника.

dule

pre 12 godina

@nenad
Probaj da ustanes iz fotelje iz koje samo tipkas po tastaturi i nesto uradis od svog zivota.Kada pricam o 10% marze ne pricam napamet kao ti o 5% vec dobro znam zasto sam to rekao jer se bavim sa tim poslom i nemam ni 50% ni 100% ni 200%marze kao sto neki komentari kazu.

Stanislava C.

pre 12 godina

Biće zanimljivo posmatrati naše vajne političare kako se opredeljuju između para koje im trebaju za kampanju i borbi protiv bele kuge protiv koje se deklarativno zalažu. Nije teško pogoditi ishod - smanjićemo akcize i marže, ali posle izbora!

slobodan

pre 12 godina

To ce da se zavrsi, znajuci ove lopove na vlasti tako sto ce prividno smanjiti pdv na bebi opremu, zbog toga povecati pdv na sve ostalo (cime ce oteti jos vise novca od svih gradjana, pa time i od roditelja tih istih beba ), a onda ce zbog evra, stanja na putevima u Zambiji ili neke stote stvari da ta oprema za bebe poskupi jos vise! Zivi bili pa videli. Sa ovima ne treba pregovarati, vec ih treba oterati i surovo kazniti!!!

Gandra

pre 12 godina

Sve bi to bilo jako lepo; Međutim, još juče su adaptirane formule za dohranu beba (aptamil, bebelac) već jako fino poskupele. Pampers je opet smanjio broj pelena u yumbo paketu da bi sačuvao cenu. Hoće li uopšte i eventualno ukidanje pdv-a uticati na standard građana. Kontroliše li iko u ovoj tužnoj državi bilo šta?

zoran

pre 12 godina

Nek mi neko objasni kako je moguće da pakovanje Pampers maramica u trgovinama u Zrenjaninu košta 280 din, a to isto pakovanje na pijaci u Zrenjaninu (doneto iz Segedina) košta 150-180 din. Nije samo PDV u pitanju, već i pohlepa raznoraznih tajkuna u čijem su vlasništvu trgovački lanci. Znam da će neko reći da je roba na pijaci švercovana, slažem se, ali tolika razlika nije normalna, sve i da se primeni normalna carinska stopa, PDV i trgovačka marža. Ne može da bude duplo. U ovih 150-180 din je uračunata i zarada onoga ko je tu robu doneo iz Segedina. Primera ima još mnogo ali ih neću nabrajati jer je tema roba za bebe.

Sme

pre 12 godina

Otkad sam se udala, nisu hteli da mi obnove ugovor na poslu (radila sam na odredjeno)i niko vise nije hteo da mi da posao. Sada ocekujem bebu, pa svejedno ne mogu da radim makar jos nekoliko meseci. Jel trebalo da cekam do iznemoglosti? Do 35-te? Pa da opet nemam posao, a da mi prva trudnoca bude u tim godinama... A, pri tom, doktor nauka sam. O cemu mi pricamo? 130000 ljudi glasa za ukidanje PDV-a, a sutradan pelene i bebi hrana za toliko poskupe! Mlade zene, trudne zene i majke niko u ovoj drzavi nece, niko nas i ne ceni. Poslodavcima ne odgovara sto mogu ostati trudna, ne odgovara kad jesam trudna, ne odgovara sto mozda zelim i drugo dete... A to sto imam u glavi i za sta sam sve sposobna - to nema veze. Ionako nesposobni svugde sede i nista ne rade. Razocarana sam i ne vidim izlaz..

Rock'n'roll

pre 12 godina

Postovani predsednice i ostali akteri ove price, evo samo jednog dokaza da to sto sada radite nema nikakve veze sa normalnim obicnim narodom: jedan poznati proizvodjac decje opreme je prosle nedelje podigao cene krevetaca za 10%. I sta? Nista. Ovom prilikom necu ni komentarisati koliko mi se gadi da mislim o narednom predizbornom periodu u kome ce biti jos mnogo ovakvih dvolicnih i planski iskonstruisanih akcija, koje samo zamlacuju ovaj narod. Sto rece neko- ukinite manijake, ubice, kriminalce.....Ako smete.

dada

pre 12 godina

eh, ukinuce nam pdv, a zasto ne bi i marzu ogranicili recimo na 10%? na ukidanju pdv-a profitirace samo trgovci... ipak je ovo predizborna kampanja ;-) a srbiji nedostaju bebe :-(

pa eto

pre 12 godina

Ne znam da li je jos negde u Evropi ukinut ili umanjen PDV na opremu za bebe, ali postoji nesto sto bi se kod nas zvalo premije za novorodjecad, postoji nesto sto majkama dozvoljava odsustvo i do tri godine, sa obavezom poslodavca da je posle tog perioda vrati na posao. Postoje razne povlastice i socijalne pomoci. Ako vec ukidamo PDV na robu za bebe, zasto onda ne ukinemo i za decu predskolskog uzrasta,skolskog materijala, proizvoda za tinejdzere ITD... Ukidanje tog poreza je samo kratkotrajna pomoc, jer troskovi za decu su uvek bili i bice proporcionalni njihovom uzrastu! Da bi se kod nas povecao natalitet, potrebna je vera u svetliju buducnost, a sve drugo lici na stavljanje flastera na drvenu nogu.

Milan

pre 12 godina

@ Nena
"U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom."

Kakav bre hedonizam. To su sela sa po 30 dusa od kojih ni jedna nije mladja od 50, a cetsto i od 70. Ko ce tu da praviu decu?

Bojan

pre 12 godina

Sad si se Tadiću setio kad ti gori pod nogama. A vama je dragi roditelji sada šansa da konačno normalno odgajate svoju decu i bebe, bez stresa da li ćete imati dovoljno para da im kupite sve što im treba. A ti Tadiću, i ostale stranke na vlasti treba da bude sramota i da se pokrijete ušima. Sad ste se setili da ukinete PDV

tijana

pre 12 godina

U Italiji u Metro 10,56eura kostaju jumbo papmpers pelene u Segedinu u Lidlu 11,30 eura , a kod nas je nabavna cena uvoznika 1428 bez PDV sa PDV 1685dinara!!! 15,3eura je nabavna cena pelena koje na polici kostaju 11eura 200km od Beograda??? Trgovinski lanci rade sa maržom manjom od 10% na pelenama, ali distributer skida kajmak, a niko to ne spominje!!!

AR159

pre 12 godina

Pa sko su svi sada odjednom za, pred izbore, ko je onda bio protiv? Djaci prvaci? Babice iz porodilista? Srbijica nasa mila, LICEMERNA...

Pravim se englez

pre 12 godina

Statistika kaze da u Srbiji ima sedam posto gradjana sa visokom strucnom spremom. Od toga radi tri posto.Znaci poslodavci i drzavni i privatni traze kadar sa srednjom strucnom spremom. U Telekomu srbija samo 35% zaposlenih sa visokom strucnom spremom.Kako da stvaram porodicu kada nemam posla.Moja devojka takodje visoku strucnu spremu i nema posla.Odeca, hrana i oprema za bebe mogu da budu i besplatni. Master studije sam zavrsio u Londonu. Tamo nema skuplje odece i potrepstina za bebe od 5 funti.Kolica za bebe 15 funti. Hrana za nedelju dana 2 funte

Nebo

pre 12 godina

još 2005 godne je traženo da se ukine ovaj PDV. Tada je tu akciju i pokojni patrijarh podržao. može se naći vest na Netu;Arhiva vesti: (http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=125.0;wap2) ali niko to nije hteo ozbiljno da razmatra. Sada kad se B92 oglasio sličnom pričom, svi se odmah setili da je to dobro. Posebno pred izbore.

sesirdzija

pre 12 godina

Jao sramote... Pa sada pred izbore su se toga setili. Strasno, strasno, a gde su do sada bili i cime su se bavili ako je ovo tek sada na tapeti.

saphocileflos

pre 12 godina

Sada politicari odlucuju o tome, narod se pita, a svi odlucuju. Postavlja se pitanje zasto sadasnja vlast trazi potpisivanje te peticije kada su oni vlast i kada oni donose tu odluku, i mogli su je danvo soneti a ne tek sada. Najgore od svega je sto se o tome i dalje samo polemise. Sadasnja vlast porez na bebi opremu moze ukinuti i bez jednog jedinog naseg potpisa. Hvala

TZ Berislav

pre 12 godina

Ideja je u odnosu na druge. Pa da li vlast nase zemlje i zna da smo mi po mnogo cemu negativnom jedinstveni u regionu, a i Evropi. Imamo najnizi standard, a cene iznd proseka, neko ni za potrosacku korpu nema, a ne jos i porodicu da planira. Natalitet i nezaposlenost padaju, a siromastvo raste, pa mi na izborima pogledajmo sta zelimo i ne zelimo.

Ucesnik D

pre 12 godina

Ne zelim mesati politiku u ovu pricu o bebama, ali znajte roditelji da se politika umesala sama, onog momenta kada su neki inicirali izmenu zakona za ukidanje PDV.a ali se onda nekim ljudima to nije svidjalo. Ali zato im se sada svidja.....!

Nena

pre 12 godina

Skoro sam posetila sajt RZS, i zapanjili su me podaci poslednjeg popisa.
Sto se konkretno teme tice ako izuzemo Kosovo u 2010. godini samo je u osam opstina zabelezen pozitivan prirodni prirastaj. U opstini Crna Trava je te godine rodjeno samo 6 dece, a u 24% naselja od postojecih 4706 u Srbiji nije rodjneo ni jedno dete. Jasno da materijana strana nije presudna, i da se vremena menjaju pa da je neka vrsta hedonizma prevagnula u odnosu na prirodnu potrebu za roditeljstvom.

Medjutim niko ne moze da kaze da se u Srbiji na deci ne zaradjuje. Komad koze, kvalitetne cipele sa uloskom ne kostaju ispod 60 evra. Cicibanove cizmice su preko 100 evra, a koliko ih dete nosi, sezonu, dve? Da ne pricam o pelenama i hrani za dete ukoliko majka nema mleko, a koje nije pristupacno za svaciji dzep.

Moj slucaj. Radila sam, zatrudnela, primila godinu dana porodiljskog i dobila otkaz. Zelimo jos jedno dete jer ne zelimo da imamo jedinca. Konkretno odlaganje moje druge trudnoce je upravo materijalna situacija.

anja

pre 12 godina

Kranje je vreme da se i narod pokrene malo, a ne da vecito cekaju da neko drugi uradi nesto umesto njih.Mislim da je super sto se ova akcija pokrenula i ne znam sta je narod do sada cekao da pokrene ovakvu peticiju.Ako se vec vlast nije setila ranije trebao je narod da se seti.

Valjevac

pre 12 godina

Naravno da sam za ukidanje i smanjenje PDV na hranu i opremu za bebe(sto sam i svojim potpisom to dokazao),ali nije sve u PDV, nego i u uvoznickim marzama(kao i trgovackim).Ova drzava ima opasan problem kod uvoznickog lobija.....i to ona sama i zna.....s'obzirom da su im oni najveci donatori kampanja,licno smatram da od ove inicijative nece se bas nesto bitno mnogo promeniti u cenama istih.Ogranicili su trgovacku marzu na osnovne zivotne namernice,ali zato proizvodjecke i uvoznicke cene nisu smei da diraju.Favorizovali su jednu odredjenu interesnu grupu na ustrb jadne radnicke klase.Zato i imamo povecanje nezaposlenosti od Nove godine kao i sve vece zatvaranje malih preduzetnickih radnji(koji su jedino uspevale da prezive od sveske i recke komsija iz njihovog kraja).Zar,ne vidite da se ovde pitaju UVOZNICI...(Delta,Merkator,Ikea.....) i da ce oni krojiti promenu zakona kakva njima odgovara....Ehhh,Srbijo.....

NAJGORE U OVOJ ZEMLJI JE STO SE NAROD NISTA I NIKADA NECE PITATI.....NI ZASTA!!!!

milos

pre 12 godina

(vanja, 16. mart 2012 12:16)
A gde je narod bio prethodnih godina?Kad god nesto ne valja svi krive vlast, a ne daj Boze da oni nesto preduzmu povodom necega sto im se ne dopada.

deda Miloje

pre 12 godina

Osam godina se ljudi bore da se smanji PDV i marže na bebi opremu, a oni se sada pred izbore setili da donose zakon. U preizbornoj kampanji će obećati sve,a nakon kizbora nastaviti po starom. To smo videli i do sada.

marzanemarza

pre 12 godina

plasim se da ce ishod biti isti kao sa ogranicavanjem marzi na osnovne zivotne namirnice - sta je pojeftinilo?? ja ne vidim da bilo sta jeste...
neko je napisao - ok da se smanji za bebe, ali sta kasnije, treba obuci i nahraniti to dete kad odraste. slazem se, ali je cinjenica da bebe najbrze prerastu garderobu i prilicno trose pelene, a sramno je koliko to kosta. bezobrazno skupo!
meni samo nije jasno kako mogu malena bluzica ili pantalonice da kostaju vise od istih stvari za odrasle?? fakat je da se trosi manje materijala, a i da se brzo preraste, dok odrasli garderobu furaju i po nekoliko godina. mozda nisam u toku, ali neka mi neko onda objasni racunicu... ja ne vidim logiku, osim da je u pitanju cisto vacarenje roditelja jer su deca u pitanju

Babin_zub

pre 12 godina

Izbori su cudo.

Ali da vas podsetim da je DOS nakon dolaska na vlast ukinuo rtv pretplatu,pa je nedugo zatim opet vratio,u jos goroj meri.

Dragoljub Arčeski

pre 12 godina

Ne želim da nipodaštavam, želeo bih da ovo uspe, ali ja mislim da je ovo samo još jedan predizborni trik, u kome su vešto izmanipulisani udruženja, roditelji, i što je najgore deca. Ja sam moje dvoje dece podigao sa PDV-om, nadam se da da će od ovoga nešto biti. BELI LISTIĆ...

Idi begaj

pre 12 godina

A usput,ovoj vlasti treba vise para koje moze uzeti samo od naroda tako da braco i sestre vest je super al bice mnogo,mnogo gorih....pogotovo posle izbora...

sasa

pre 12 godina

dajte trudnicama i porodiljama 100% bolovanje a ne 70% kao do sada.Onemogucite poslodavcu da ucenjuje zaposlene zene koje nameravaju da radjaju. Ukinite odredbu u zakonu po kojoj mnoge zene rade vise godina na odredjeno po tri meseca. Dajte svakoj zeni mesecnu nadonkadu za svako dete posle drugog. Ovo sa PDV-eom je manji problem od predhodno iznetog.

kako da ne

pre 12 godina

Ja sam majka bebe, a imam i starije dete.7 godina je razlika, 7 dugih godina se nisam usuđivala da rodim još jedno, zbog materijalne i uopšte situacije u ovoj državi.Ipak smo prelomili i eto 2 deteta.Ja bih i treće, pa i četvrto, ali kako......, kada sada nemamo ni za ovo dvoje.A mladi smo, zdravi, pravi, ali to izgleda nije bitno.Sada nemamo ni kolica za bebu, garderobu nosi samo polovnu, kupujem pelene na akcijama i Bože oprosti, puštam da beba dobro napuni pelenu i dobro razmislim da li je vreme da joj promenim, ili može još malo da izdrži???Ne kupujemo joj ništa, nema ni jednu igračkicu, na veliku sreću, još joj ne kupujem ništa od hrane, jer sisa.Muž je na Birou kao tehnološki, a posao od tada ne može da nađe.Moja firma je u blokadi i blizu stečaja, ali zbog neuplaćenih doprinosa, nemam pravo na trudničku naknadu zarade od strane RZZO.Niko od nadležnih nije prstom mrdnuo za trudnice i porodilje u mojoj firmi koje su u istom "sosu".O čemu mi pričamo, o 18%, dajte ljudi, molim vas.Super je sve to, ali priznajem samo ako taj isti Pampers bude tih 11 eura, kao i u ostalim državama Evrope.Ako budem mogla da kupim UK varijantu, 7 bodića u pakovanju, za nekoliko funti, a da nam najjeftinija kolica za bebe ne budu misaona imenica za naše minimalce koje većina i prima, ako imaju sreće da primaju!?Kako stvari stoje, počećemo da dižemo kredite, da bi čuvali decu, zaista idemo ka tome.A dečiji 2200, pri tom cenzus je 7000 po članu domaćinstva.U vrtić je dete skoro nemoguće upisati.Kako preživeti od jedne plate, ljudi kako???Kako očekujete da žene rađaju, kada moraju da rade, da budu robovi tajkuna, a ne svoje dece?Zato treba zaista pomoći deci i majkama kroz veća socijalna davanja!Treba povećati dečiji dodatak!Treba podhitno uvesti isplatu trudničkog i porodiljskog mimo firme!I čemu polemika i odlaganje, dajte to odmah i sad, po hitnom postupku, probudite se, pokrenite se, deca su nam sve više gladna, žene sve starije za rađanje dok "nešto dočekaju da se promeni"!Žena u trudnoći i sa malom bebom je bespomoćna i zavisi od drugih, ona ne može da radi i zaradi, nemojte da je gazite, nismo stoka, zato nas i jeste sve manje i manje.Ispada da samo bogati mogu sebi da priušte potomstvo!To je prežalosno!Plači Srbijo, zemljo junaka :-(

Beli

pre 12 godina

Ako se neko seca da je pokojni Patrijarh Pavle isto to zamolio sadasnjeg Premijera Mirka Cvetkovica, tada cini mi se ministra finansija, a ovaj mu je 'ladno poslao pismo u kome odbija takav predlog. Kao razlog je naveo da da bi to bio prevelik udarac na budzet ili vec neku slicnu glupost.

DraganČa

pre 12 godina

Pred izbore su svi za sve. Cak se zalazu i za ukidanje zakona koje su sami doneli. Videcemo sta ce biti posle izbora dodje do ispunjenja obecanog. Moze se pretpostaviti, kao koliko puta do sada

Andrej

pre 12 godina

Postovani,
sa radoscu sam podrzao vasu peticiju za ukidanje PDV-a i ogranicavanje trgovackih marzi na bebi opremu. Takodje, pozdravljam i pozitivne reakcije nadleznih. Medjutim, poslednje informacije, citiram: "Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, predlogom zakona biće omogućen povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", saopšteno je iz Vlade Srbije." me veoma obezhrabruju i navode na to da je dobra volja nasih politicara ipak samo predizborni marketing. Ukoliko sam dobro razumeo citirano saopstenje iz Vlade, to bi znacilo da bi PDV na bebi opremu i dalje ostao, a da bi roditelji morali za povrat tog istog PDV vaditi raznorazne potvrde, posecivati saltere, dok bi novac bio vracen posle ko zna kolikog vremeskog perioda. Uzimajuci u obzir stabilnost nacionalne valute, iznos povrata bi svakako za par meseci bio realno znatno manje vrednosti.
Poznavajuci ozbiljnost i odgovornost nasih drzavnih organa, sve ovo bi bio samo izgovor za formiranje jos par agencija-kancelarija koje bi se bavile ovim pitanjem i udomljavanjem stranackih kadrova. Takodje, da li to znaci da bi gradjani poput mene, koji zive u provinciji morali putovati do Beograda, Novog Sada, Nisa, Kragujevca ili nekog drugog centra ili sredista opstine, te posecivati za to odredjene sluzbe. Trosak ovakvih putovanja , gubitak vremena svakako ne bi opravdao povrat neke prosecne kupovine.
Pominju se zloupotrebe, gospodo pa zar mislite da bi gomile osiromasenih penzionera navalile na kupovinu i konzumaciju bebi hrane, kupovanju decijih pelena i decije garderobe?
Nama roditeljima svaki dinar znaci puno SADA i ODMA. Taj ustedjeni dinar bismo odmah iskoristili za kupovinu jos jedne decije namirnice, dela garderobe... Ovako, ukoliko ove najave prodju, preostace nam samo da skupljamo racune i da ih odnosimo do ,,ljubaznih sluzbenika,, koji ce na nase pitanje,, Kada se mozemo nadati novcu?'' mrzovoljno odgovoriti ,, Kad Vlada uplati!" Verujem da je samo resenje lose, te da ce roditelji u pocetku i pokusati da ostvare povrat, a da ce kasnije usled neefikasnosti birokratije, te nedostatka novca odustati od te namere. Povrat PDV-a prosecne svakodnevne kupovine jednostavno nece biti vredan izgubljenog vremena i troskova. Drzava ce se na sav glas hvaliti merama, PDV ce i dalje postojati, roditelji izigrani. Cilj akcije i peticije bilo je ukidanj PDV-a, a ne povrat PDV-a.
Da li smo izigrani zarad predizbornog marketinga?
Takodje , ovo znaci da ce babe,dede, tetke, tece, ujne,stricevi placati PDV na bebi opremu koju ce kao poklon donositi nasoj deci. Oni , posto nisu roditelji nase dece nece imati potvrde i nece moci da dobiju povrat PDV-a. Zasto je potrebno nesto tako jasno i jednostavno zakomplikovati? Politicari i ekonomisti ce nam pricati razne bajke, svakakva objasnjenja, ali tih objasnjenja nije bilo kada je PDV na racunare bio umanjivan sa 18 na 8 posto.
Stoga vas molim, da sada kada je inicijativa dobila toliku medisku paznju i ogromnu podrsku ne prihvatite lose politicke strategije i resenja. Zahtev je vrlo jednostavan ogranicavanje trgovackih marzi i PDV=0!

Lutkica

pre 12 godina

Divne, lepe, sjajne vesti!
Oduševljavaju me ovakve akcije, i kamo sreće da se za više stvari ovako bori! Žao mi je što se u sve upliće politika, ali znam da su Naprednjaci to još prvi podržali, a od toga sad svi ostali napraviše kampanje.