Subota, 10.03.2012.

00:09

Ruža Jovanović: Želim samo da znam gde je Draža zakopan

Izvor: Predrag Vasiljeviæ

Ruža Jovanoviæ: Želim samo da znam gde je Draža zakopan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

mertur

pre 12 godina

"Neću da budem državljanka zemlje koja je 1941. okupirala moju Srbiju. Nemci su me ranili. Nemci su nas uvukli u tragediju. Svaka čast sadašnjoj državi Nemačkoj u kojoj sam ostvarila i nekakvu penzijicu, iako nisam Nemica, i osećam se slobodno. Ali, pasoš ne mogu da uzmem. To je jače od mene."
A kako sad od nas albanaca neko u srbiji trazi da mi budemo drzavljani srbije kad smo mi puno vise propatili od srpskih rezima nego srbi od nemaca, baba ruzu su nemci lecili i negovali i dali joj jos penziju, to su sad neki drugi nemci kaze ona, a u srbiji su opet isti oni srbi koji su nas klali i ne daju penzije i koji, gde god je moguce jos pokusavaju da nam zivot zagorcaju.
Baba ti si dobro prosla cuti, sta je sa onima koje su takvi fasisti kao Draza zaklali.

Milos

pre 12 godina

Pa da, vec sam rekao istina je relativna, pa sad baba ruza pripoveda bajcice, a opet za nekog drugog to je fakt, sta vam ubace u mozak to je istina, pitanje je samo ko je jaci, za mene je ova baba ruzina bajka lose pripovedana.

NN

pre 12 godina

Komunizam,Tito i partizani njavece zlo koje je zadesilo srpski narod.Komunisti zbog vas nam je danas ovako,to znaju i svi ovi sto pisu ovde ali samo nek se pise pa sta bilo.

Petar

pre 12 godina

,,Nijedan partizanski film nisam gledala u životu. Nijednu njihovu ratnu knjigu nisam čitala. Okrenula sam se drugim životnim radostima i na sve sam zaboravila,,, To tako ide. Okrenes glavu da ne vidis sta su sve radili cetnici. Tako je jedonstavnije i ne boli.

VINETU

pre 12 godina

Ljudi, da li je normalno da drzava posto poto zeli u EU, a mesecima pominje ovog zlocinca, kojeg danas neki zele da rehabilituju? Pa istorija je samo jedna! Ne moze svaka njuska koja dodje na vlast da pise novu narodnu istoriju, samo zato sto mu je deda, ili neki rodjak bio clan drugog pokreta. Na hiljade dokaza i slika postoji koji nedvosmisleno prikazuju Cetnicke zlocine u II svetskom ratu! Cetnicki pokret se u pocetko zaista borio protiv okupatora, a kasnije? Sta je kasnije bilo? Masakr nad svima koji nisu mislili kao oni! Ko je taj Vuk Draskovic koji hoce da rehabilituje zlocinca. Covek koji je u radu u bivsoj SFRJ imao svoju paravojnu formaciju Srpka garda, a jedini iz te ekipe nije u Hagu! Covek koji je kao i njegov idol izdao sve i promenio kurs za 180 stepeni. Pa dokle cemo mi Srbi da velicamo nekoga, koga ni majko rodjena ne moze da odbrani od istine! Da li zelimo nove sukobe sa Hrvatima, Bosnjacima i ostalim manjinama? Hocemo li docekati i rehabilitaciju Pavelica koji se "borio protiv komunizma" ? Srbija danas ima nove i ozbiljnije probleme nego sto je menjanje istorijskih cinjenica!

uskok

pre 12 godina

~pošla sa ocem u rat protiv Nemaca. ~, pa se malo zaigrala i prenosila poverljivu postu izmedju draze i nemaca....
Inache pitaj Vuka gde je sahranjen draza, on svake godine ~pronadje~ po neko mesto.

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo ova baba u lamentiranju nad uspomenama ne spominje Zagorku Vasic koja sada lezi u vrzini na seoskom groblju na Gornjem Gotovcu posto su ju preparkirali crkvenjaci iz manastirskog,Zica,groblja a tu napravili neku zgradu..I Zagorka Vasic je bila pored Draze,(mozda je i on sada pored nje ,tajno,u vrzini u selu Gornji Gotovac), i one,ratne, Beogradske ekipe ali baba Vera nju ne spominje.Mozda se baba Vera "ne sjeca" babe Zagorke "zbog godina" i tako to..pa ako ju novinar podseti mozda bakutan Vera dobije ideju ..gde je cica Draza parkiran..za uvek!Ako je u vrzini u selu Gornji Gotovac bilo bi to super za seljane,Draza turizam bi krenuo,posete i hodocasca iz Dijaspore, a onda bi podskocio i standard,Preokret za njih,seljane, i sve ostalo sto ovi cerupaci Srbije,sa njihovim tajkunima, obecavaju krenuvsi da brste startujuci od petokrake preko Ravne Gore na sve strane Srbije-Tajkunerije!

justina

pre 12 godina

a sto su ovi novinari toliko pateticni? mislim, sve te inverzije, uzleti, jeftini epiteti... nema to vise veze ni sa ideologijom, niti sa pogledom na svet, nego sa cinjenicom da onoga kog ti predstavljaju ne mozes ni da cujes jer je posrednik zaneseni pseudopesnik.

ne zločinu!

pre 12 godina

[url]http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/167523/Default.aspx[/url]
Nevin isto ko i utaše!

AngelWho

pre 12 godina

Mog chukundedu su ubili Partizani.
A to nije smetalo mojoj chukunbaki i ostaloj rodbini da sahrani 2 partizanke ubijene pokraj mog sela kraj Lebana i da im podignu spomen plocu.
Sram vas bilo sve! Pustite baku na miru da umre...

Vultures

pre 12 godina

Dobro je Jovanovic rekao skoro da pola Srbije vidi Mladica i Karadzica kao heroja a ona druga polovina misli da je ipak zlocinac ali mozda i nije.

View

pre 12 godina

"Sudbina je udesila da provede baš u Nemačkoj najveći deo života" ...

Nešto drugo je 'udesilo' da Ruža najveći deo života provede u Nemačkoj. Nije baš sudbina, al' ajde.

Inače, u logoru Eboli bio je i četnički vojvoda Momčilo Đujić, veliki obožavalac veeeeelike Srbije, tzv. SAO širom bivše SFRJ i finansijer Šešelja i njegovih radikala.

PIXIES

pre 12 godina

Eh..gospođa Ružo, nemojte da Vas zabrinu ovi negativni komentari. Njih su pisala deca SKOJ-evaca kojima su u mozak utetovirane Titove ofanzive. Nemojte im zameriti i nemojte se ljutiti na njih, oni nisu krivi, oni su samo verovali, a neki od njih i krišom plakali zbog malog Jože onomad kada se jedini sankao u koritu. Ne treba im zameriti, već ih treba razumeti. Nije im lako da se sudare sa činjenicom da su 60 godina živeli u laži.To je nešto što njihovom, nekada veselom duhu, danas ne daje mira. To ih danas jako žulja, i sa njima treba biti jako pažljiv u razgovaru o pitanjima kao što su rehabilitacija nekih ljudi, restitucija i povratak oduzete imovine.

Alcale

pre 12 godina

Sjajno!
Šta reći? U Srbiji se jednostavno vole i cene GUBITNICI! Mi volimo fudbalere a ne vaterpoliste i košarkaše! Šta bi bilo da fudbaleri osvoje SP? Pa jedno 5 neradnih dana fešte po ulicama u najavi!
Ceo svet i dalje neguje kult i sećanje na antifašističku borbu, jedino Srbija rehabilituje gubitnike.
Čak I da nikada nije ubio civila (četnici su zverski mučile mog pradedu) ili sarađivao sa okupatorom, ON je gubitnik. Nije se pravilno postavio, nije se dobro organizovao, nije znao pa je PAO. I? Pobednik piše istoriju, tako je u Španiji, tako je u FRancuskoj, u SAD i u Rusiji. NE postoji učesnik II SR koji nije bar malo ukaljao ruke u celom svetu. Poznati su zločini US Army u Evropi, Ruske (no comment) a o Francuskim Crvenim beretkama nećmo ni da počinjemo jer bi potrajalo.I? Jel SME neko da ZUCNE o zločinima pobednika? Važi? Mardelj u najavi!
Ali eto Srbija je počela 88 da se blamira pred celim svetom veličajući jednog LUZERA, koji se prihvatio fukncije kojoj nije dorastao, i dan danas nastavljamo da se blamiramo. U mojoj okolini su obdaništa, škole i ulice koje su nosile imena učesnika NOBa promenjana i sad su KRALJICE, KRALJEVI, GROFOVI, VOJOVE I razni sveti a radijatori sve hladniji i deca sve gladnija. Jedino u Srbiji još traje II svetski rat jedino ovde se zatire sećanje na one koji su nas pre 67 godian oslobodili, svrstali među pobodnike, doneli nam veliko poštovanje, ugled i uticaj u svetu.
I onda se čudimo što nam deca tetoviraju svastike po glavama!
SRAMOTA.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!

anti-fasista

pre 12 godina

Tako je antifasisticka Srbijo, kao lider u regionu dajte primer ostalima. Rehabilitovati Drazu nego sta ! To je jedan od prioriteta u ovo krizno vreme.

Filip

pre 12 godina

Danas, kada je citav svet svestan i upoznat sa razmerama komunistickog zlocina a Tito svrstan medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, u Srbiji jos uvek ima onih koji taj zlocin, zbog licne koristi koju su imali od njega, brane po svaku cenu. Takvi su sami o sebi sve rekli bolje nego sto bi iko drugi.

Milun

pre 12 godina

Seljadine trebalo bi da znas da se gospodja Jovanovic borila protiv fasista okupatora u svojoj zemlji! Fasisticka NEMACKA JE KAPITULIRALA i stvorena je moderna Demokratska Nemacka u kojoj zivi ogroman broj nasih gradjana.Sezdesetih godina proslog veka, kada su se pojavili prvi socijalni problemi i velik nezaposlenost u bivsoj komunistckoj Jugoslaviji, "usrecitelj" Srba Tito je molio Kancelara Nemacke da primi nase ljude da rade u toj istoj "neprijateljskoj" zemlji. To nije smetalo gospodi "drugovima" jer su izbegli socijalne nemire. Procitaj Orvela "Zivotinjska farma" i mnogo toga ce ti biti jasnije. Pozdrav svima !

Bili Piton

pre 12 godina

Mog strica su zaklali Četnici, nikada mu grob nije nađen. I ja bih želeo da znam gde je zakopan, pa neću to nikada saznati. Na desetine hiljada grobova nikada nisu pronađeni, jedino se za Dražom traga, Rekao bih da se sve pretvorilo u paranoju retnih gubitnika iz drugog svetskog rata. Pričali, ili pisali ovo , ili ono, Draža je bio i ostao gubitnik, i ko podržava, ili oponaša njegovu životnu filosofiju i sam je gubitnik.

nenad

pre 12 godina

Dosta sa relativizovanjem zlocina. Ne menjajte istoriju. Kakvi god da su bili posle rata, oslobodioci su bili samo partizani. Cisto sumnjam da bi se porazena strana drugacije ponasala. Smrt fasizmu - sloboda narodu !

Ziveli cetnici

pre 12 godina

Tito najveci spski neprijatelj, hteo nas srbe da unisti da bi stvorijo novu vestacku naciju bes istorije... Bolje nama bilo da smo se drzali nase vere i nas, umesto da bacimo nasu slavnu istoriju u blato za komunizam... danas platimo za sve to. Svako luta i ne zna kuda...

Poldi

pre 12 godina

Koga briga za Drazu gde je i da li je zakopan. Sada imamo nove zlikovce u kojima mozemo uzivati. Eto dolazi nam i Marko Milosevic nazad. Puna basta cveca.

Poldi

pre 12 godina

Koga briga za Drazu gde je i da li je zakopan. Sada imamo nove zlikovce u kojima mozemo uzivati. Eto dolazi nam i Marko Milosevic nazad. Puna basta cveca.

Bili Piton

pre 12 godina

Mog strica su zaklali Četnici, nikada mu grob nije nađen. I ja bih želeo da znam gde je zakopan, pa neću to nikada saznati. Na desetine hiljada grobova nikada nisu pronađeni, jedino se za Dražom traga, Rekao bih da se sve pretvorilo u paranoju retnih gubitnika iz drugog svetskog rata. Pričali, ili pisali ovo , ili ono, Draža je bio i ostao gubitnik, i ko podržava, ili oponaša njegovu životnu filosofiju i sam je gubitnik.

nenad

pre 12 godina

Dosta sa relativizovanjem zlocina. Ne menjajte istoriju. Kakvi god da su bili posle rata, oslobodioci su bili samo partizani. Cisto sumnjam da bi se porazena strana drugacije ponasala. Smrt fasizmu - sloboda narodu !

Alcale

pre 12 godina

Sjajno!
Šta reći? U Srbiji se jednostavno vole i cene GUBITNICI! Mi volimo fudbalere a ne vaterpoliste i košarkaše! Šta bi bilo da fudbaleri osvoje SP? Pa jedno 5 neradnih dana fešte po ulicama u najavi!
Ceo svet i dalje neguje kult i sećanje na antifašističku borbu, jedino Srbija rehabilituje gubitnike.
Čak I da nikada nije ubio civila (četnici su zverski mučile mog pradedu) ili sarađivao sa okupatorom, ON je gubitnik. Nije se pravilno postavio, nije se dobro organizovao, nije znao pa je PAO. I? Pobednik piše istoriju, tako je u Španiji, tako je u FRancuskoj, u SAD i u Rusiji. NE postoji učesnik II SR koji nije bar malo ukaljao ruke u celom svetu. Poznati su zločini US Army u Evropi, Ruske (no comment) a o Francuskim Crvenim beretkama nećmo ni da počinjemo jer bi potrajalo.I? Jel SME neko da ZUCNE o zločinima pobednika? Važi? Mardelj u najavi!
Ali eto Srbija je počela 88 da se blamira pred celim svetom veličajući jednog LUZERA, koji se prihvatio fukncije kojoj nije dorastao, i dan danas nastavljamo da se blamiramo. U mojoj okolini su obdaništa, škole i ulice koje su nosile imena učesnika NOBa promenjana i sad su KRALJICE, KRALJEVI, GROFOVI, VOJOVE I razni sveti a radijatori sve hladniji i deca sve gladnija. Jedino u Srbiji još traje II svetski rat jedino ovde se zatire sećanje na one koji su nas pre 67 godian oslobodili, svrstali među pobodnike, doneli nam veliko poštovanje, ugled i uticaj u svetu.
I onda se čudimo što nam deca tetoviraju svastike po glavama!
SRAMOTA.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!

Ziveli cetnici

pre 12 godina

Tito najveci spski neprijatelj, hteo nas srbe da unisti da bi stvorijo novu vestacku naciju bes istorije... Bolje nama bilo da smo se drzali nase vere i nas, umesto da bacimo nasu slavnu istoriju u blato za komunizam... danas platimo za sve to. Svako luta i ne zna kuda...

PIXIES

pre 12 godina

Eh..gospođa Ružo, nemojte da Vas zabrinu ovi negativni komentari. Njih su pisala deca SKOJ-evaca kojima su u mozak utetovirane Titove ofanzive. Nemojte im zameriti i nemojte se ljutiti na njih, oni nisu krivi, oni su samo verovali, a neki od njih i krišom plakali zbog malog Jože onomad kada se jedini sankao u koritu. Ne treba im zameriti, već ih treba razumeti. Nije im lako da se sudare sa činjenicom da su 60 godina živeli u laži.To je nešto što njihovom, nekada veselom duhu, danas ne daje mira. To ih danas jako žulja, i sa njima treba biti jako pažljiv u razgovaru o pitanjima kao što su rehabilitacija nekih ljudi, restitucija i povratak oduzete imovine.

anti-fasista

pre 12 godina

Tako je antifasisticka Srbijo, kao lider u regionu dajte primer ostalima. Rehabilitovati Drazu nego sta ! To je jedan od prioriteta u ovo krizno vreme.

Filip

pre 12 godina

Danas, kada je citav svet svestan i upoznat sa razmerama komunistickog zlocina a Tito svrstan medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, u Srbiji jos uvek ima onih koji taj zlocin, zbog licne koristi koju su imali od njega, brane po svaku cenu. Takvi su sami o sebi sve rekli bolje nego sto bi iko drugi.

Milun

pre 12 godina

Seljadine trebalo bi da znas da se gospodja Jovanovic borila protiv fasista okupatora u svojoj zemlji! Fasisticka NEMACKA JE KAPITULIRALA i stvorena je moderna Demokratska Nemacka u kojoj zivi ogroman broj nasih gradjana.Sezdesetih godina proslog veka, kada su se pojavili prvi socijalni problemi i velik nezaposlenost u bivsoj komunistckoj Jugoslaviji, "usrecitelj" Srba Tito je molio Kancelara Nemacke da primi nase ljude da rade u toj istoj "neprijateljskoj" zemlji. To nije smetalo gospodi "drugovima" jer su izbegli socijalne nemire. Procitaj Orvela "Zivotinjska farma" i mnogo toga ce ti biti jasnije. Pozdrav svima !

AngelWho

pre 12 godina

Mog chukundedu su ubili Partizani.
A to nije smetalo mojoj chukunbaki i ostaloj rodbini da sahrani 2 partizanke ubijene pokraj mog sela kraj Lebana i da im podignu spomen plocu.
Sram vas bilo sve! Pustite baku na miru da umre...

VINETU

pre 12 godina

Ljudi, da li je normalno da drzava posto poto zeli u EU, a mesecima pominje ovog zlocinca, kojeg danas neki zele da rehabilituju? Pa istorija je samo jedna! Ne moze svaka njuska koja dodje na vlast da pise novu narodnu istoriju, samo zato sto mu je deda, ili neki rodjak bio clan drugog pokreta. Na hiljade dokaza i slika postoji koji nedvosmisleno prikazuju Cetnicke zlocine u II svetskom ratu! Cetnicki pokret se u pocetko zaista borio protiv okupatora, a kasnije? Sta je kasnije bilo? Masakr nad svima koji nisu mislili kao oni! Ko je taj Vuk Draskovic koji hoce da rehabilituje zlocinca. Covek koji je u radu u bivsoj SFRJ imao svoju paravojnu formaciju Srpka garda, a jedini iz te ekipe nije u Hagu! Covek koji je kao i njegov idol izdao sve i promenio kurs za 180 stepeni. Pa dokle cemo mi Srbi da velicamo nekoga, koga ni majko rodjena ne moze da odbrani od istine! Da li zelimo nove sukobe sa Hrvatima, Bosnjacima i ostalim manjinama? Hocemo li docekati i rehabilitaciju Pavelica koji se "borio protiv komunizma" ? Srbija danas ima nove i ozbiljnije probleme nego sto je menjanje istorijskih cinjenica!

Vultures

pre 12 godina

Dobro je Jovanovic rekao skoro da pola Srbije vidi Mladica i Karadzica kao heroja a ona druga polovina misli da je ipak zlocinac ali mozda i nije.

View

pre 12 godina

"Sudbina je udesila da provede baš u Nemačkoj najveći deo života" ...

Nešto drugo je 'udesilo' da Ruža najveći deo života provede u Nemačkoj. Nije baš sudbina, al' ajde.

Inače, u logoru Eboli bio je i četnički vojvoda Momčilo Đujić, veliki obožavalac veeeeelike Srbije, tzv. SAO širom bivše SFRJ i finansijer Šešelja i njegovih radikala.

ne zločinu!

pre 12 godina

[url]http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/167523/Default.aspx[/url]
Nevin isto ko i utaše!

uskok

pre 12 godina

~pošla sa ocem u rat protiv Nemaca. ~, pa se malo zaigrala i prenosila poverljivu postu izmedju draze i nemaca....
Inache pitaj Vuka gde je sahranjen draza, on svake godine ~pronadje~ po neko mesto.

Petar

pre 12 godina

,,Nijedan partizanski film nisam gledala u životu. Nijednu njihovu ratnu knjigu nisam čitala. Okrenula sam se drugim životnim radostima i na sve sam zaboravila,,, To tako ide. Okrenes glavu da ne vidis sta su sve radili cetnici. Tako je jedonstavnije i ne boli.

NN

pre 12 godina

Komunizam,Tito i partizani njavece zlo koje je zadesilo srpski narod.Komunisti zbog vas nam je danas ovako,to znaju i svi ovi sto pisu ovde ali samo nek se pise pa sta bilo.

justina

pre 12 godina

a sto su ovi novinari toliko pateticni? mislim, sve te inverzije, uzleti, jeftini epiteti... nema to vise veze ni sa ideologijom, niti sa pogledom na svet, nego sa cinjenicom da onoga kog ti predstavljaju ne mozes ni da cujes jer je posrednik zaneseni pseudopesnik.

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo ova baba u lamentiranju nad uspomenama ne spominje Zagorku Vasic koja sada lezi u vrzini na seoskom groblju na Gornjem Gotovcu posto su ju preparkirali crkvenjaci iz manastirskog,Zica,groblja a tu napravili neku zgradu..I Zagorka Vasic je bila pored Draze,(mozda je i on sada pored nje ,tajno,u vrzini u selu Gornji Gotovac), i one,ratne, Beogradske ekipe ali baba Vera nju ne spominje.Mozda se baba Vera "ne sjeca" babe Zagorke "zbog godina" i tako to..pa ako ju novinar podseti mozda bakutan Vera dobije ideju ..gde je cica Draza parkiran..za uvek!Ako je u vrzini u selu Gornji Gotovac bilo bi to super za seljane,Draza turizam bi krenuo,posete i hodocasca iz Dijaspore, a onda bi podskocio i standard,Preokret za njih,seljane, i sve ostalo sto ovi cerupaci Srbije,sa njihovim tajkunima, obecavaju krenuvsi da brste startujuci od petokrake preko Ravne Gore na sve strane Srbije-Tajkunerije!

Milos

pre 12 godina

Pa da, vec sam rekao istina je relativna, pa sad baba ruza pripoveda bajcice, a opet za nekog drugog to je fakt, sta vam ubace u mozak to je istina, pitanje je samo ko je jaci, za mene je ova baba ruzina bajka lose pripovedana.

mertur

pre 12 godina

"Neću da budem državljanka zemlje koja je 1941. okupirala moju Srbiju. Nemci su me ranili. Nemci su nas uvukli u tragediju. Svaka čast sadašnjoj državi Nemačkoj u kojoj sam ostvarila i nekakvu penzijicu, iako nisam Nemica, i osećam se slobodno. Ali, pasoš ne mogu da uzmem. To je jače od mene."
A kako sad od nas albanaca neko u srbiji trazi da mi budemo drzavljani srbije kad smo mi puno vise propatili od srpskih rezima nego srbi od nemaca, baba ruzu su nemci lecili i negovali i dali joj jos penziju, to su sad neki drugi nemci kaze ona, a u srbiji su opet isti oni srbi koji su nas klali i ne daju penzije i koji, gde god je moguce jos pokusavaju da nam zivot zagorcaju.
Baba ti si dobro prosla cuti, sta je sa onima koje su takvi fasisti kao Draza zaklali.

Ziveli cetnici

pre 12 godina

Tito najveci spski neprijatelj, hteo nas srbe da unisti da bi stvorijo novu vestacku naciju bes istorije... Bolje nama bilo da smo se drzali nase vere i nas, umesto da bacimo nasu slavnu istoriju u blato za komunizam... danas platimo za sve to. Svako luta i ne zna kuda...

Poldi

pre 12 godina

Koga briga za Drazu gde je i da li je zakopan. Sada imamo nove zlikovce u kojima mozemo uzivati. Eto dolazi nam i Marko Milosevic nazad. Puna basta cveca.

nenad

pre 12 godina

Dosta sa relativizovanjem zlocina. Ne menjajte istoriju. Kakvi god da su bili posle rata, oslobodioci su bili samo partizani. Cisto sumnjam da bi se porazena strana drugacije ponasala. Smrt fasizmu - sloboda narodu !

Filip

pre 12 godina

Danas, kada je citav svet svestan i upoznat sa razmerama komunistickog zlocina a Tito svrstan medju 10 najvecih zlocinaca 20. veka, u Srbiji jos uvek ima onih koji taj zlocin, zbog licne koristi koju su imali od njega, brane po svaku cenu. Takvi su sami o sebi sve rekli bolje nego sto bi iko drugi.

Alcale

pre 12 godina

Sjajno!
Šta reći? U Srbiji se jednostavno vole i cene GUBITNICI! Mi volimo fudbalere a ne vaterpoliste i košarkaše! Šta bi bilo da fudbaleri osvoje SP? Pa jedno 5 neradnih dana fešte po ulicama u najavi!
Ceo svet i dalje neguje kult i sećanje na antifašističku borbu, jedino Srbija rehabilituje gubitnike.
Čak I da nikada nije ubio civila (četnici su zverski mučile mog pradedu) ili sarađivao sa okupatorom, ON je gubitnik. Nije se pravilno postavio, nije se dobro organizovao, nije znao pa je PAO. I? Pobednik piše istoriju, tako je u Španiji, tako je u FRancuskoj, u SAD i u Rusiji. NE postoji učesnik II SR koji nije bar malo ukaljao ruke u celom svetu. Poznati su zločini US Army u Evropi, Ruske (no comment) a o Francuskim Crvenim beretkama nećmo ni da počinjemo jer bi potrajalo.I? Jel SME neko da ZUCNE o zločinima pobednika? Važi? Mardelj u najavi!
Ali eto Srbija je počela 88 da se blamira pred celim svetom veličajući jednog LUZERA, koji se prihvatio fukncije kojoj nije dorastao, i dan danas nastavljamo da se blamiramo. U mojoj okolini su obdaništa, škole i ulice koje su nosile imena učesnika NOBa promenjana i sad su KRALJICE, KRALJEVI, GROFOVI, VOJOVE I razni sveti a radijatori sve hladniji i deca sve gladnija. Jedino u Srbiji još traje II svetski rat jedino ovde se zatire sećanje na one koji su nas pre 67 godian oslobodili, svrstali među pobodnike, doneli nam veliko poštovanje, ugled i uticaj u svetu.
I onda se čudimo što nam deca tetoviraju svastike po glavama!
SRAMOTA.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!

Bili Piton

pre 12 godina

Mog strica su zaklali Četnici, nikada mu grob nije nađen. I ja bih želeo da znam gde je zakopan, pa neću to nikada saznati. Na desetine hiljada grobova nikada nisu pronađeni, jedino se za Dražom traga, Rekao bih da se sve pretvorilo u paranoju retnih gubitnika iz drugog svetskog rata. Pričali, ili pisali ovo , ili ono, Draža je bio i ostao gubitnik, i ko podržava, ili oponaša njegovu životnu filosofiju i sam je gubitnik.

PIXIES

pre 12 godina

Eh..gospođa Ružo, nemojte da Vas zabrinu ovi negativni komentari. Njih su pisala deca SKOJ-evaca kojima su u mozak utetovirane Titove ofanzive. Nemojte im zameriti i nemojte se ljutiti na njih, oni nisu krivi, oni su samo verovali, a neki od njih i krišom plakali zbog malog Jože onomad kada se jedini sankao u koritu. Ne treba im zameriti, već ih treba razumeti. Nije im lako da se sudare sa činjenicom da su 60 godina živeli u laži.To je nešto što njihovom, nekada veselom duhu, danas ne daje mira. To ih danas jako žulja, i sa njima treba biti jako pažljiv u razgovaru o pitanjima kao što su rehabilitacija nekih ljudi, restitucija i povratak oduzete imovine.

Milun

pre 12 godina

Seljadine trebalo bi da znas da se gospodja Jovanovic borila protiv fasista okupatora u svojoj zemlji! Fasisticka NEMACKA JE KAPITULIRALA i stvorena je moderna Demokratska Nemacka u kojoj zivi ogroman broj nasih gradjana.Sezdesetih godina proslog veka, kada su se pojavili prvi socijalni problemi i velik nezaposlenost u bivsoj komunistckoj Jugoslaviji, "usrecitelj" Srba Tito je molio Kancelara Nemacke da primi nase ljude da rade u toj istoj "neprijateljskoj" zemlji. To nije smetalo gospodi "drugovima" jer su izbegli socijalne nemire. Procitaj Orvela "Zivotinjska farma" i mnogo toga ce ti biti jasnije. Pozdrav svima !

anti-fasista

pre 12 godina

Tako je antifasisticka Srbijo, kao lider u regionu dajte primer ostalima. Rehabilitovati Drazu nego sta ! To je jedan od prioriteta u ovo krizno vreme.

ne zločinu!

pre 12 godina

[url]http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/167523/Default.aspx[/url]
Nevin isto ko i utaše!

VINETU

pre 12 godina

Ljudi, da li je normalno da drzava posto poto zeli u EU, a mesecima pominje ovog zlocinca, kojeg danas neki zele da rehabilituju? Pa istorija je samo jedna! Ne moze svaka njuska koja dodje na vlast da pise novu narodnu istoriju, samo zato sto mu je deda, ili neki rodjak bio clan drugog pokreta. Na hiljade dokaza i slika postoji koji nedvosmisleno prikazuju Cetnicke zlocine u II svetskom ratu! Cetnicki pokret se u pocetko zaista borio protiv okupatora, a kasnije? Sta je kasnije bilo? Masakr nad svima koji nisu mislili kao oni! Ko je taj Vuk Draskovic koji hoce da rehabilituje zlocinca. Covek koji je u radu u bivsoj SFRJ imao svoju paravojnu formaciju Srpka garda, a jedini iz te ekipe nije u Hagu! Covek koji je kao i njegov idol izdao sve i promenio kurs za 180 stepeni. Pa dokle cemo mi Srbi da velicamo nekoga, koga ni majko rodjena ne moze da odbrani od istine! Da li zelimo nove sukobe sa Hrvatima, Bosnjacima i ostalim manjinama? Hocemo li docekati i rehabilitaciju Pavelica koji se "borio protiv komunizma" ? Srbija danas ima nove i ozbiljnije probleme nego sto je menjanje istorijskih cinjenica!

View

pre 12 godina

"Sudbina je udesila da provede baš u Nemačkoj najveći deo života" ...

Nešto drugo je 'udesilo' da Ruža najveći deo života provede u Nemačkoj. Nije baš sudbina, al' ajde.

Inače, u logoru Eboli bio je i četnički vojvoda Momčilo Đujić, veliki obožavalac veeeeelike Srbije, tzv. SAO širom bivše SFRJ i finansijer Šešelja i njegovih radikala.

Petar

pre 12 godina

,,Nijedan partizanski film nisam gledala u životu. Nijednu njihovu ratnu knjigu nisam čitala. Okrenula sam se drugim životnim radostima i na sve sam zaboravila,,, To tako ide. Okrenes glavu da ne vidis sta su sve radili cetnici. Tako je jedonstavnije i ne boli.

uskok

pre 12 godina

~pošla sa ocem u rat protiv Nemaca. ~, pa se malo zaigrala i prenosila poverljivu postu izmedju draze i nemaca....
Inache pitaj Vuka gde je sahranjen draza, on svake godine ~pronadje~ po neko mesto.

MUKNAVI

pre 12 godina

Cudo ova baba u lamentiranju nad uspomenama ne spominje Zagorku Vasic koja sada lezi u vrzini na seoskom groblju na Gornjem Gotovcu posto su ju preparkirali crkvenjaci iz manastirskog,Zica,groblja a tu napravili neku zgradu..I Zagorka Vasic je bila pored Draze,(mozda je i on sada pored nje ,tajno,u vrzini u selu Gornji Gotovac), i one,ratne, Beogradske ekipe ali baba Vera nju ne spominje.Mozda se baba Vera "ne sjeca" babe Zagorke "zbog godina" i tako to..pa ako ju novinar podseti mozda bakutan Vera dobije ideju ..gde je cica Draza parkiran..za uvek!Ako je u vrzini u selu Gornji Gotovac bilo bi to super za seljane,Draza turizam bi krenuo,posete i hodocasca iz Dijaspore, a onda bi podskocio i standard,Preokret za njih,seljane, i sve ostalo sto ovi cerupaci Srbije,sa njihovim tajkunima, obecavaju krenuvsi da brste startujuci od petokrake preko Ravne Gore na sve strane Srbije-Tajkunerije!

NN

pre 12 godina

Komunizam,Tito i partizani njavece zlo koje je zadesilo srpski narod.Komunisti zbog vas nam je danas ovako,to znaju i svi ovi sto pisu ovde ali samo nek se pise pa sta bilo.

Vultures

pre 12 godina

Dobro je Jovanovic rekao skoro da pola Srbije vidi Mladica i Karadzica kao heroja a ona druga polovina misli da je ipak zlocinac ali mozda i nije.

AngelWho

pre 12 godina

Mog chukundedu su ubili Partizani.
A to nije smetalo mojoj chukunbaki i ostaloj rodbini da sahrani 2 partizanke ubijene pokraj mog sela kraj Lebana i da im podignu spomen plocu.
Sram vas bilo sve! Pustite baku na miru da umre...

mertur

pre 12 godina

"Neću da budem državljanka zemlje koja je 1941. okupirala moju Srbiju. Nemci su me ranili. Nemci su nas uvukli u tragediju. Svaka čast sadašnjoj državi Nemačkoj u kojoj sam ostvarila i nekakvu penzijicu, iako nisam Nemica, i osećam se slobodno. Ali, pasoš ne mogu da uzmem. To je jače od mene."
A kako sad od nas albanaca neko u srbiji trazi da mi budemo drzavljani srbije kad smo mi puno vise propatili od srpskih rezima nego srbi od nemaca, baba ruzu su nemci lecili i negovali i dali joj jos penziju, to su sad neki drugi nemci kaze ona, a u srbiji su opet isti oni srbi koji su nas klali i ne daju penzije i koji, gde god je moguce jos pokusavaju da nam zivot zagorcaju.
Baba ti si dobro prosla cuti, sta je sa onima koje su takvi fasisti kao Draza zaklali.

justina

pre 12 godina

a sto su ovi novinari toliko pateticni? mislim, sve te inverzije, uzleti, jeftini epiteti... nema to vise veze ni sa ideologijom, niti sa pogledom na svet, nego sa cinjenicom da onoga kog ti predstavljaju ne mozes ni da cujes jer je posrednik zaneseni pseudopesnik.

Milos

pre 12 godina

Pa da, vec sam rekao istina je relativna, pa sad baba ruza pripoveda bajcice, a opet za nekog drugog to je fakt, sta vam ubace u mozak to je istina, pitanje je samo ko je jaci, za mene je ova baba ruzina bajka lose pripovedana.