Sreda, 15.02.2012.

14:28

Josipović: Izvinite za Holokaust

Hrvatski predsednik Ivo Josipović se u izraelskom parlamentu izvinio zbog zločina koji su nad Jevrejima počinjeni za vreme Drugog svetskog rata na tlu Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Josipoviæ: Izvinite za Holokaust IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Petar Penava

pre 12 godina

Dokle god mladi, koji nisu srećom ni osjetili 90-te, budu odgajani u duhu mržnje spram drugih naroda (prije svega mislim na kućni odgoj, političare, medije...) nema nam mirne budućnosti i suživota... Ako su vjekovni neprijatelji Njemci i Francuzi mogli iskorijeniti stoljetno neprijateljstvo onda mogu i Srbi i Hrvati čiji sukobi sežu od 1848. Svatko može izvući neki argument radi kojeg mu je druga strana kriva, ali treba se okrenuti budućnosti, naučiti iz povijesti i krenuti dalje. razmislite malo čemu učite svoju djecu. Ostavimo Ustaše, četnike partizane i ostale tamo gdje pripadaju...u povijesti!

panzer general

pre 12 godina

Hrvatski političari se svake godine poklone žrtvama u Jasenovcu, i to je u redu i treba i dalje to da rade. Neki su to radili samo formalno (neiskreno), a neki iskreno kao g. Josipović koji je iz antifašističke obitelji. Hrvati se nemaju što ispričavati u Beogradu niti Beogradu. Za one koji su zaboravili u tom gradu, u parlamentu, su ubijeni narodni vođe Hrvata, birani na izborima. Pavelić je instaliran od Talijana i radio je za njihove interese i kao takav klasični kvisling, a ne nikakav narodni vođa. To što ga neki i danas slave je njihov teški poremećaj s mozgom. Iskreno, da se mene pita, kazne za velićanje fašizma, nacizma, ustaštva i negiranje genocida bile bi puno veće nego je to slučaj danas. Za one koji imaju amneziju ili pak nikad nisu ni učili povijest, a govore o okupaciji Srijema: 1918 je Hrvatska barem formalno ušla dobrovoljno u Kraljevinu SHS i u tu novu državu unijela cijeli Srijem, da bi joj kasnije dio po dio bio oduziman...

medislavbo

pre 12 godina

@ Egon Berger: Tako je, moramo sebi nonstop ponavljati i nas tako ubediti, da su Hrvati genocidni, da su nadmasili Nemce, da su oni svi Ustase i da nas mrze, jer samo tako mozemo da nasu mrznju prema njima, nasa zlodela, sve ratova 90ih godina i sve ostalo opravdavati! Jer Jasenovac nije samo secanje, nego nas vecan izgovor za sve!

Egon Berger

pre 12 godina

Hrvatska država još uvek nije adekvatno kažnjena za zločine i Holokaust nad Srbima i Jevrejima počinjen u ime te nezavisne države u 2.S.R.

Egon Berger

pre 12 godina

'Baraka našeg logora u 3B bila je u blizini zadnjeg dijela ciglane, tako da smo čuli strahote ringa pretvorenog u krematorij. Žene i djeca bacane su žive u sobu sa rešetkama kroz koje je sukljao visoki plamen vatre. Krikovi su bili jezivi. Izgleda da je žrtva jedna po jedna bacana u taj oganj smrti. Švapska zvjerstva bit će ubilježena u historiju čovječanstva, ali Hrvati nadmašili su i njih. Jer dok su Švabe svoje žrtve trovali, pa ih onda palili, Hrvati su žive ljude bacali u vatru.' 44 mjeseca u Jasenovcu, Egon Berger, 1956

mariozg

pre 12 godina

malo ste dosadni s tim Jasenovcem.to pripada povijesti i mi to ne možemo promijeniti.ako ćemo razgovarati na taj način treba se zapitati tko je prvi počeo i kad.i taj nesretni Jasenovac ima neke svoje uzroke.ja ih ne znam i ne zanimaju me

prvo svoje dvorište!

pre 12 godina

a jesu li srpski predsjednik i srpski parlament spremni da se izvine Bošnjacima i Hrvatima za ono što su uradili "jučer". Niste se mogli usuglasiti u skupštini o deklaraciji o Srebrenici koja je i službeno genocid.

ivo

pre 12 godina

Istina je da su u Hr neki partizanski spomenici bili sruseni, ali su i obnovljeni. Istina je i da je u Hr zabranjeno podizanje spomenika ustasama i bilo kakvo velicanje istih. U Sr, s druge strane, cetnicki pokret je izjednacen s partizanskim. Pametnom dosta da shvati da nam soljenje pameti s druge strane granice zvoci ekstremno suplje.

hr,

pre 12 godina

cudnih komentara..iako je u ratnom ludilu drugog svjetskog rata skoro pa u svakoj okupiranoj drzavi hitler instalirao svoje poslusnike.,samo se hrvatima zamjera,pa su tako u 90 -tim g..ti argumenti bili povod da se napadne hrvatska,zamislite za pedeset godina .po tome i mi imamo pravo da iz straha da nam se ne ponovi 91,negdje u buducnosti priredimo nekom srpskom gradu ono sto su nama "braca"napravila nasem vukovaru..ali ne,odmah kazem veliko ne..jer to vodi u sljedeci krug pakla..ne mozemo se stalno vracati u proslost i osvecivati svoje pretke...

zeil

pre 12 godina

Mario, znači, partizanski spomenici u HR su se srušili sami od sebe, a na stotine novih koji veličaju r'n'r U-turu 1941-1945 su se sami podigli? Thompson okuplja desetine tisuća partizana na koncertima. Srbi nisu smeli da se pobune, jer imaju izvanredno iskustvo iz 1941, puno ljubavi i toplih emocija. Meni je dovoljno da čitam HR Wikipediu i o NDH, Zemunu, Tesli i sl. da vidim gde je barometar. Na žalost, u Srbiji je slična priča. Pokazali smo to pre par sedmica.

Iskreno

pre 12 godina

"e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!"

Ajde bre ne lupaj. A molim te i da vidimo te cvrste dokaze.
Pa gledali ste u onog bolesnika Pavelica kao u Boga.
Ne moze se pobiti skoro milion ljudi na onakav zverski i bestijalan nacin a da to nije duboko podrzano od strane naroda. Tendencija prepravljanja istorije u Hrvatskoj vas nece spreciti od istorijske odgovornosti za najgnusniji akt protiv covecnosti u istoriji ljuskog roda.

Megatronman

pre 12 godina

Odgojen sam da mrzim sve sto je imalo veze sa ustastvom tj. da branim u svom mentalnom sklopu sve sto predstavlja Jugoslaviju. Receno mi je, kasnije se potvrdilo, da mi je stric zatucen u zagrebackom zatvoru 1943, stric je bio Hrvat, partizan. Vrijeme prolazi a ja uvidjam strasne nelogicnosti Jugoslavije, mrznju Albabaca I Srba, prezir Slovenaca prema nama ostalima, izljev novaca sa Jadrana u PRESTOLNICU, strah I bojazan od vojske JNA koja je bila 90% u komandantnom segmentu sastavljena od Srba. Vrlo hladno razmisljanje kaze da da je Tito trebao dirigirati nasim sporazumnim raskidom. Ovako nam je ostavio Ustav iz 1974 kao okvir koji se 89/90 tumacio dvojako. Dosao je rat... A meni je svaki dan u zadnjh dvadeset godina uzas. Toliko. Idem raditi za 0 kn posao koji najbolje znam a to je MUZIKA (urednik sam zagrebackog Radija 101).

BokiPirot

pre 12 godina

@IgorHR
Hoces da kazes da je snimak koji je napravljen 1941.godine na doceku Hitlerove soldateske u Zagrebu montiran.Nemoj,molim te.Lepo se vidi odusevljenje obicnih gradjana Hrvatske i njihova sreca sto docekuju naciste.O tome je izlisno govoriti.Ako vec niste u stanju da prekrajate istoriju bolje cutite.Istinu znamo svi ali vasi pokusaji da je iskrivite su pomalo bedni.

jagnje

pre 12 godina

@Mario
pa vidi ovako,mislim da se ne bi bas ni preterano protivili,da im ta novonastajuca drzava nije obecala 1/3 zaklati,1/3 proterati,1/3 pokatoliciti.Setite se malo snimka Martina Spegelja,pa se onda zapitajte,sta biste vi na mestu tih istih Srba u Hrvatskoj uradili.

mario

pre 12 godina

Pravilno bi bilo..., Da se neko izvini u Saboru za to što nisu devedesetih htjeli priznati RH za svoju državu,pa su stvarali nekakve paradržave,napravili ogromnu materijalnu štetu na tim područjima i kompletnom gospodarstvu RH (10 godina turizma,ulaganja itd..
Naprotiv neki koji su radili protiv države su nagrađeni poslaničkim mjestom i to ga još plača narod sa kojim nije želio živjeti.
I da nadoknade svu štetu koju su prouzročili.

IgorHR

pre 12 godina

@ Bane

e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!

Bane

pre 12 godina

Danas u Hrvatskoj kada govore o NDH najveci greh im je taj sto je Pavelic pola Dalmacije prepustio Italiji. Bolesno. Sto se tice poredjenja sa Nedicem, Nedic nikada za razliku od Pavelica nije ima narodnu podrsku. Ustase su bile narodni pokret. Dok su nacisti bombarodovali Beograd u Zagrebu su ih docekali cvecem. Posle Jevreja na Balkannu su najvise Srbi stradali od nacista… te je bolesna ideja da se Srbi izvinjavaju za nacisticke zlocine.

FeboZg

pre 12 godina

Zanima me tko se od Srba ispričao Židovima na Nedićevim zločinima i prvom Juden Frai gradu u Europi....Beogradu...!! Beogradu...očiščen totalno od Židova..kao i cijela Srbija u ww2..uz veliku pomoć domačih srpskih zločinaca...mislite o tome..a ne o Jospoviću...on je ljudina par exellance i odgovoran političar...

Pravilno bi bilo...

pre 12 godina

Mngoi pisu da se Josipovic treba izviniti u Srpskom Parlamentu za genocid nad Srpskim narodom.
Medjutim, nigde niko ne pise da su tu prvenstveno stradali Srbi iz Hrvatske i Bosne, pa bi se upravo njima trebao izviniti za genocid u Jasenovcu i za proterivanje iz vekovne domovine i uputiti im poziv za njihov povratak sa svom pripadajucom odstetom.

rema

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...
(hr, 15. februar 2012 15:38)

E da ti znas koju smo koelktivnu krivicu mi osecali... Ali se onda nazalost nastavilo sa demonizacijom Srpskog naroda i nekaznjavanjem zlocina pocinjenih sa drugih strana i sada se sve okrenulo i rasplamsava se na drugu stranu. Nemojte tako komsije, znamo da kod vas nije nista bolje, cak stavise

Nenad

pre 12 godina

Za isprika vec upucena- dragi gospodine , mozda vam nije poznato da su Ustase okupirale Srem u vreme drugog svetskog rata i itekako cinile iste krvolocne zlocine kao I u Hrvatskoj I BiH treba vas I potsetiti da su grance u okviru JugoslVije pre II svetskog rata bile drugacije definisane nego u Jajcu a na kraju krajeva sto se Josipovic izvanjava Izraelu ako ga Hrvatska nije okupirala.
Ovo je sigurno korak u pravom smeru od strane vaseg predsednika

laki

pre 12 godina

Tako se ponasa odgovoran covek,nasi celnici medju kojima neki nisu bili direktno umesani u agresiji,nece da priznaju agresiju i genocid.Zbog toga su mnoge zemlje koje su dobro upoznate sa zlocinima i nepravdom prema narodu i priznale bivse Jug.republike i Kosovo.Kosovo nisu priznale samo zemlje koje imaju slicnih problema i neke koje ne znaju pravu istinu.Josipovic je lider,a ne ovi nasi.Sve dok Ceda ne postane predsednik gradjani ne treba da ocekuju bolji zivot i postovanje ljudskih prava,naprotiv svakim danom bice sve gore,devedesete se vracaju.

kraja

pre 12 godina

...moram jos jednom da cestitam hrvatima na izboru predsednika...
...tesko je naci coveka medju politicarima...
...mislim da to josipovic svakako jeste...

Zagor

pre 12 godina

@hr: Pa u cemu je problem? Evo IZVINJAVAM SE I JA HRVATSKOM NARODU ZA ONE ZLOCINE KOJE SU POCINILI PRIPADNICI MOG NARODA. Bilo pre 20 godina ili bilo kad. Samo dali je to sad dosta? Ne verujem. Jer nisam ja taj koji ustvari treba da se izvinjava. Mozemo mi ovde preko internet da pricamo koliko hocemo, ali nije stvar u tome. Kada bi se svi zvanicnici sa svih zaracenih strana izvinili onima koji su stradali, onda bi i bilo nade. Mi smo samo pojedinci u masi. Al' dobro, mozda i to nesto znaci i govori o nasim narodima.

zeil

pre 12 godina

Josipović je odgovoran političar i dobar čovek. I nije on kriv što 70 godina kasnije nekakav krezubi Thompson okupi desetine kličućih tisuća razdraganih jungena sa obeležjima NDH. I mi konje za trku imamo. Sukob tinja na laganoj vatri, podgreva se za kad zatreba.

Jean Seberg

pre 12 godina

@ (Isprika je vec upucena, 15. februar 2012 15:46)

Moram da ukazem na nekoliko ozbiljnih istorijskih gresaka u navedenom komentaru. Dakle, predsednik hrvatske itekako treba da se izvini Srbima u srpskom parlamentu jer su delovi drzave Srbije - Zemun i Srem - bili ukljuceni u tzv. ndh. Drugi razlog za ovaj, svakako pozeljan, cin bi bio taj da je drzava Srbija prirodno odrediste svih Srba proteranih kako u periodu ndh tako i u gradjanskim ratovima '90-tih godina proslog veka sto je cini veoma slicnom ulozi koju Izrael ima za prognane Jevreje i prezivele zrtve Holokausta. O tome da li je Srbija predstavnik Srba iz hrvatske ili ne, ne odlucujete vi vec oni sami. Hvala.

ruza

pre 12 godina

izvinjava se jevrejima koji su u mnogoj manjoj meri stradali u ndh nego srbi. Gde je srbima izvinjenje? I kakav je to argument jednog hrvatskog citalaca "nisu ustase ni bili u srbiji, nema sta srbiji da se izvinjava". A jesu li ustase okupirale izrael pa im je ivo duzan da se izvine?? Naravno da nije. Onda nek se i srbima izvine, glavnim zrtvama terora i mrznje ndh, pa ce nam biti lakse. Nece mu pasti kruna s glave. Samo mozemo da ga cenimo zbog toga. I willy brandt se izvinuo jevrejima u svoje vreme i svi su ga postovali zbog toga.

Komsa

pre 12 godina

Dobro za pocetak. Sledeci korak bi bio izvinjenje Srbima i povracaj njihove zemlje i imovine.
(Ljubisa, 15. februar 2012 15:22)
Tacno.Znate li koliko Srba je proterano iz tadasnje Hrvatske?Vratiti imovinu tim ljudima i njihovim potomcima i dati im drzavljanstvo RH,vratiti imovinu SPC.Mislim da bi Srbi iz USA prvi trebali da pokrenu te zahteve,jer ih je veliki broj iz okoline Knina tamo pobegao.Kad vec drzava Srbija cuti.Hrvati ne da nisu kaznjeni zbog zlocina u II Svetskom ratu,nad kojim su se i nacisti zgrazavali vec su nagradjeni drzavom u okviru FNRJ.

hr

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...

Isprika je već upućena!

pre 12 godina

Isprika Srbima sa strane hrvatskog predsjednika je upućivana svake godine na obilježavanju proboja iz Jasenovca. Ta isprika je upućena Srbima s područja Hrvatske (i BIH) koji su bili žrtve ustaškog režima. Ta isprika je upućena na pravom mjestu i u pravom smjeru.
U parlament Srbije hrvatski predsjednik se nema što ić ispričavat, jer Srbija nije bila žrtva ustaša. U Srbiju ustaše kročili nisu. Isto tako, Srbija nije predstavnik Srba iz Hrvatske- iako bi joj to dosad trebalo bit jasno.
Razlog zašto Josipović ovo govori u Knessetu je posebna uloga Izraela kao židovske države, nastale upravo od izbjeglica i preživjelih žrtava holokausta. Srbija ne može imati takvu ulogu za Srbe iz susjednih država.

antifa

pre 12 godina

Koji deo Josipovićeve izjave vam nije jasan?! U Knesetu govori o zločinima prema SRBIMA na 1. mestu i onda Jevrejima. Izvinjenje Srbima ovde ne čuje samo onaj koji neće da ga čuje. A u našoj skupštini bi mogao da se izvini npr. kada sami budemo prestali dovoditi NEONACISTE u goste? Ili kada bivši ultradesničari (=nacional-socijalisti) ne budu na korak od osvajanja vlasti?

Nele

pre 12 godina

Al je probrao reci. Nigde reci genocid. Tu je rec eksklusivno rezervisao za optuznicu koju je licno sklepao protiv Srba, pardon Srbije, dakako...

Nemanja

pre 12 godina

Kao Srbina, zelim Ivi da kazem sve CCestitke, Svaka Cast, Ali BRAVO!!!!!

Sve najbolje hrvatima koji zele dobro sa nama Srbima. A zelim i dobro i ovim drugima sto da ne....

Svaka cast Ivo!!!!

sigurnost u sebi

pre 12 godina

Kako je sve jednostavno kada se ima jasna i od svoga naroda općeprihvaćena vanjska politika. Mnogo smo naučili stvarajući državu i postali zadivljujuće samosvjesni i samouvjereni da možemo prevladati sve prepreke. Josipović taj osjećaj u narodu zna izraziti i politički promovirati.

Nemanja

pre 12 godina

Kao Srbina, zelim Ivi da kazem sve CCestitke, Svaka Cast, Ali BRAVO!!!!!

Sve najbolje hrvatima koji zele dobro sa nama Srbima. A zelim i dobro i ovim drugima sto da ne....

Svaka cast Ivo!!!!

antifa

pre 12 godina

Koji deo Josipovićeve izjave vam nije jasan?! U Knesetu govori o zločinima prema SRBIMA na 1. mestu i onda Jevrejima. Izvinjenje Srbima ovde ne čuje samo onaj koji neće da ga čuje. A u našoj skupštini bi mogao da se izvini npr. kada sami budemo prestali dovoditi NEONACISTE u goste? Ili kada bivši ultradesničari (=nacional-socijalisti) ne budu na korak od osvajanja vlasti?

hr

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...

Isprika je već upućena!

pre 12 godina

Isprika Srbima sa strane hrvatskog predsjednika je upućivana svake godine na obilježavanju proboja iz Jasenovca. Ta isprika je upućena Srbima s područja Hrvatske (i BIH) koji su bili žrtve ustaškog režima. Ta isprika je upućena na pravom mjestu i u pravom smjeru.
U parlament Srbije hrvatski predsjednik se nema što ić ispričavat, jer Srbija nije bila žrtva ustaša. U Srbiju ustaše kročili nisu. Isto tako, Srbija nije predstavnik Srba iz Hrvatske- iako bi joj to dosad trebalo bit jasno.
Razlog zašto Josipović ovo govori u Knessetu je posebna uloga Izraela kao židovske države, nastale upravo od izbjeglica i preživjelih žrtava holokausta. Srbija ne može imati takvu ulogu za Srbe iz susjednih država.

Jean Seberg

pre 12 godina

@ (Isprika je vec upucena, 15. februar 2012 15:46)

Moram da ukazem na nekoliko ozbiljnih istorijskih gresaka u navedenom komentaru. Dakle, predsednik hrvatske itekako treba da se izvini Srbima u srpskom parlamentu jer su delovi drzave Srbije - Zemun i Srem - bili ukljuceni u tzv. ndh. Drugi razlog za ovaj, svakako pozeljan, cin bi bio taj da je drzava Srbija prirodno odrediste svih Srba proteranih kako u periodu ndh tako i u gradjanskim ratovima '90-tih godina proslog veka sto je cini veoma slicnom ulozi koju Izrael ima za prognane Jevreje i prezivele zrtve Holokausta. O tome da li je Srbija predstavnik Srba iz hrvatske ili ne, ne odlucujete vi vec oni sami. Hvala.

Komsa

pre 12 godina

Dobro za pocetak. Sledeci korak bi bio izvinjenje Srbima i povracaj njihove zemlje i imovine.
(Ljubisa, 15. februar 2012 15:22)
Tacno.Znate li koliko Srba je proterano iz tadasnje Hrvatske?Vratiti imovinu tim ljudima i njihovim potomcima i dati im drzavljanstvo RH,vratiti imovinu SPC.Mislim da bi Srbi iz USA prvi trebali da pokrenu te zahteve,jer ih je veliki broj iz okoline Knina tamo pobegao.Kad vec drzava Srbija cuti.Hrvati ne da nisu kaznjeni zbog zlocina u II Svetskom ratu,nad kojim su se i nacisti zgrazavali vec su nagradjeni drzavom u okviru FNRJ.

sigurnost u sebi

pre 12 godina

Kako je sve jednostavno kada se ima jasna i od svoga naroda općeprihvaćena vanjska politika. Mnogo smo naučili stvarajući državu i postali zadivljujuće samosvjesni i samouvjereni da možemo prevladati sve prepreke. Josipović taj osjećaj u narodu zna izraziti i politički promovirati.

zeil

pre 12 godina

Josipović je odgovoran političar i dobar čovek. I nije on kriv što 70 godina kasnije nekakav krezubi Thompson okupi desetine kličućih tisuća razdraganih jungena sa obeležjima NDH. I mi konje za trku imamo. Sukob tinja na laganoj vatri, podgreva se za kad zatreba.

Nele

pre 12 godina

Al je probrao reci. Nigde reci genocid. Tu je rec eksklusivno rezervisao za optuznicu koju je licno sklepao protiv Srba, pardon Srbije, dakako...

kraja

pre 12 godina

...moram jos jednom da cestitam hrvatima na izboru predsednika...
...tesko je naci coveka medju politicarima...
...mislim da to josipovic svakako jeste...

Zagor

pre 12 godina

@hr: Pa u cemu je problem? Evo IZVINJAVAM SE I JA HRVATSKOM NARODU ZA ONE ZLOCINE KOJE SU POCINILI PRIPADNICI MOG NARODA. Bilo pre 20 godina ili bilo kad. Samo dali je to sad dosta? Ne verujem. Jer nisam ja taj koji ustvari treba da se izvinjava. Mozemo mi ovde preko internet da pricamo koliko hocemo, ali nije stvar u tome. Kada bi se svi zvanicnici sa svih zaracenih strana izvinili onima koji su stradali, onda bi i bilo nade. Mi smo samo pojedinci u masi. Al' dobro, mozda i to nesto znaci i govori o nasim narodima.

ruza

pre 12 godina

izvinjava se jevrejima koji su u mnogoj manjoj meri stradali u ndh nego srbi. Gde je srbima izvinjenje? I kakav je to argument jednog hrvatskog citalaca "nisu ustase ni bili u srbiji, nema sta srbiji da se izvinjava". A jesu li ustase okupirale izrael pa im je ivo duzan da se izvine?? Naravno da nije. Onda nek se i srbima izvine, glavnim zrtvama terora i mrznje ndh, pa ce nam biti lakse. Nece mu pasti kruna s glave. Samo mozemo da ga cenimo zbog toga. I willy brandt se izvinuo jevrejima u svoje vreme i svi su ga postovali zbog toga.

rema

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...
(hr, 15. februar 2012 15:38)

E da ti znas koju smo koelktivnu krivicu mi osecali... Ali se onda nazalost nastavilo sa demonizacijom Srpskog naroda i nekaznjavanjem zlocina pocinjenih sa drugih strana i sada se sve okrenulo i rasplamsava se na drugu stranu. Nemojte tako komsije, znamo da kod vas nije nista bolje, cak stavise

FeboZg

pre 12 godina

Zanima me tko se od Srba ispričao Židovima na Nedićevim zločinima i prvom Juden Frai gradu u Europi....Beogradu...!! Beogradu...očiščen totalno od Židova..kao i cijela Srbija u ww2..uz veliku pomoć domačih srpskih zločinaca...mislite o tome..a ne o Jospoviću...on je ljudina par exellance i odgovoran političar...

Bane

pre 12 godina

Danas u Hrvatskoj kada govore o NDH najveci greh im je taj sto je Pavelic pola Dalmacije prepustio Italiji. Bolesno. Sto se tice poredjenja sa Nedicem, Nedic nikada za razliku od Pavelica nije ima narodnu podrsku. Ustase su bile narodni pokret. Dok su nacisti bombarodovali Beograd u Zagrebu su ih docekali cvecem. Posle Jevreja na Balkannu su najvise Srbi stradali od nacista… te je bolesna ideja da se Srbi izvinjavaju za nacisticke zlocine.

laki

pre 12 godina

Tako se ponasa odgovoran covek,nasi celnici medju kojima neki nisu bili direktno umesani u agresiji,nece da priznaju agresiju i genocid.Zbog toga su mnoge zemlje koje su dobro upoznate sa zlocinima i nepravdom prema narodu i priznale bivse Jug.republike i Kosovo.Kosovo nisu priznale samo zemlje koje imaju slicnih problema i neke koje ne znaju pravu istinu.Josipovic je lider,a ne ovi nasi.Sve dok Ceda ne postane predsednik gradjani ne treba da ocekuju bolji zivot i postovanje ljudskih prava,naprotiv svakim danom bice sve gore,devedesete se vracaju.

IgorHR

pre 12 godina

@ Bane

e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!

Pravilno bi bilo...

pre 12 godina

Mngoi pisu da se Josipovic treba izviniti u Srpskom Parlamentu za genocid nad Srpskim narodom.
Medjutim, nigde niko ne pise da su tu prvenstveno stradali Srbi iz Hrvatske i Bosne, pa bi se upravo njima trebao izviniti za genocid u Jasenovcu i za proterivanje iz vekovne domovine i uputiti im poziv za njihov povratak sa svom pripadajucom odstetom.

Nenad

pre 12 godina

Za isprika vec upucena- dragi gospodine , mozda vam nije poznato da su Ustase okupirale Srem u vreme drugog svetskog rata i itekako cinile iste krvolocne zlocine kao I u Hrvatskoj I BiH treba vas I potsetiti da su grance u okviru JugoslVije pre II svetskog rata bile drugacije definisane nego u Jajcu a na kraju krajeva sto se Josipovic izvanjava Izraelu ako ga Hrvatska nije okupirala.
Ovo je sigurno korak u pravom smeru od strane vaseg predsednika

mario

pre 12 godina

Pravilno bi bilo..., Da se neko izvini u Saboru za to što nisu devedesetih htjeli priznati RH za svoju državu,pa su stvarali nekakve paradržave,napravili ogromnu materijalnu štetu na tim područjima i kompletnom gospodarstvu RH (10 godina turizma,ulaganja itd..
Naprotiv neki koji su radili protiv države su nagrađeni poslaničkim mjestom i to ga još plača narod sa kojim nije želio živjeti.
I da nadoknade svu štetu koju su prouzročili.

BokiPirot

pre 12 godina

@IgorHR
Hoces da kazes da je snimak koji je napravljen 1941.godine na doceku Hitlerove soldateske u Zagrebu montiran.Nemoj,molim te.Lepo se vidi odusevljenje obicnih gradjana Hrvatske i njihova sreca sto docekuju naciste.O tome je izlisno govoriti.Ako vec niste u stanju da prekrajate istoriju bolje cutite.Istinu znamo svi ali vasi pokusaji da je iskrivite su pomalo bedni.

Megatronman

pre 12 godina

Odgojen sam da mrzim sve sto je imalo veze sa ustastvom tj. da branim u svom mentalnom sklopu sve sto predstavlja Jugoslaviju. Receno mi je, kasnije se potvrdilo, da mi je stric zatucen u zagrebackom zatvoru 1943, stric je bio Hrvat, partizan. Vrijeme prolazi a ja uvidjam strasne nelogicnosti Jugoslavije, mrznju Albabaca I Srba, prezir Slovenaca prema nama ostalima, izljev novaca sa Jadrana u PRESTOLNICU, strah I bojazan od vojske JNA koja je bila 90% u komandantnom segmentu sastavljena od Srba. Vrlo hladno razmisljanje kaze da da je Tito trebao dirigirati nasim sporazumnim raskidom. Ovako nam je ostavio Ustav iz 1974 kao okvir koji se 89/90 tumacio dvojako. Dosao je rat... A meni je svaki dan u zadnjh dvadeset godina uzas. Toliko. Idem raditi za 0 kn posao koji najbolje znam a to je MUZIKA (urednik sam zagrebackog Radija 101).

jagnje

pre 12 godina

@Mario
pa vidi ovako,mislim da se ne bi bas ni preterano protivili,da im ta novonastajuca drzava nije obecala 1/3 zaklati,1/3 proterati,1/3 pokatoliciti.Setite se malo snimka Martina Spegelja,pa se onda zapitajte,sta biste vi na mestu tih istih Srba u Hrvatskoj uradili.

ivo

pre 12 godina

Istina je da su u Hr neki partizanski spomenici bili sruseni, ali su i obnovljeni. Istina je i da je u Hr zabranjeno podizanje spomenika ustasama i bilo kakvo velicanje istih. U Sr, s druge strane, cetnicki pokret je izjednacen s partizanskim. Pametnom dosta da shvati da nam soljenje pameti s druge strane granice zvoci ekstremno suplje.

Iskreno

pre 12 godina

"e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!"

Ajde bre ne lupaj. A molim te i da vidimo te cvrste dokaze.
Pa gledali ste u onog bolesnika Pavelica kao u Boga.
Ne moze se pobiti skoro milion ljudi na onakav zverski i bestijalan nacin a da to nije duboko podrzano od strane naroda. Tendencija prepravljanja istorije u Hrvatskoj vas nece spreciti od istorijske odgovornosti za najgnusniji akt protiv covecnosti u istoriji ljuskog roda.

hr,

pre 12 godina

cudnih komentara..iako je u ratnom ludilu drugog svjetskog rata skoro pa u svakoj okupiranoj drzavi hitler instalirao svoje poslusnike.,samo se hrvatima zamjera,pa su tako u 90 -tim g..ti argumenti bili povod da se napadne hrvatska,zamislite za pedeset godina .po tome i mi imamo pravo da iz straha da nam se ne ponovi 91,negdje u buducnosti priredimo nekom srpskom gradu ono sto su nama "braca"napravila nasem vukovaru..ali ne,odmah kazem veliko ne..jer to vodi u sljedeci krug pakla..ne mozemo se stalno vracati u proslost i osvecivati svoje pretke...

Egon Berger

pre 12 godina

'Baraka našeg logora u 3B bila je u blizini zadnjeg dijela ciglane, tako da smo čuli strahote ringa pretvorenog u krematorij. Žene i djeca bacane su žive u sobu sa rešetkama kroz koje je sukljao visoki plamen vatre. Krikovi su bili jezivi. Izgleda da je žrtva jedna po jedna bacana u taj oganj smrti. Švapska zvjerstva bit će ubilježena u historiju čovječanstva, ali Hrvati nadmašili su i njih. Jer dok su Švabe svoje žrtve trovali, pa ih onda palili, Hrvati su žive ljude bacali u vatru.' 44 mjeseca u Jasenovcu, Egon Berger, 1956

prvo svoje dvorište!

pre 12 godina

a jesu li srpski predsjednik i srpski parlament spremni da se izvine Bošnjacima i Hrvatima za ono što su uradili "jučer". Niste se mogli usuglasiti u skupštini o deklaraciji o Srebrenici koja je i službeno genocid.

zeil

pre 12 godina

Mario, znači, partizanski spomenici u HR su se srušili sami od sebe, a na stotine novih koji veličaju r'n'r U-turu 1941-1945 su se sami podigli? Thompson okuplja desetine tisuća partizana na koncertima. Srbi nisu smeli da se pobune, jer imaju izvanredno iskustvo iz 1941, puno ljubavi i toplih emocija. Meni je dovoljno da čitam HR Wikipediu i o NDH, Zemunu, Tesli i sl. da vidim gde je barometar. Na žalost, u Srbiji je slična priča. Pokazali smo to pre par sedmica.

medislavbo

pre 12 godina

@ Egon Berger: Tako je, moramo sebi nonstop ponavljati i nas tako ubediti, da su Hrvati genocidni, da su nadmasili Nemce, da su oni svi Ustase i da nas mrze, jer samo tako mozemo da nasu mrznju prema njima, nasa zlodela, sve ratova 90ih godina i sve ostalo opravdavati! Jer Jasenovac nije samo secanje, nego nas vecan izgovor za sve!

mariozg

pre 12 godina

malo ste dosadni s tim Jasenovcem.to pripada povijesti i mi to ne možemo promijeniti.ako ćemo razgovarati na taj način treba se zapitati tko je prvi počeo i kad.i taj nesretni Jasenovac ima neke svoje uzroke.ja ih ne znam i ne zanimaju me

Egon Berger

pre 12 godina

Hrvatska država još uvek nije adekvatno kažnjena za zločine i Holokaust nad Srbima i Jevrejima počinjen u ime te nezavisne države u 2.S.R.

panzer general

pre 12 godina

Hrvatski političari se svake godine poklone žrtvama u Jasenovcu, i to je u redu i treba i dalje to da rade. Neki su to radili samo formalno (neiskreno), a neki iskreno kao g. Josipović koji je iz antifašističke obitelji. Hrvati se nemaju što ispričavati u Beogradu niti Beogradu. Za one koji su zaboravili u tom gradu, u parlamentu, su ubijeni narodni vođe Hrvata, birani na izborima. Pavelić je instaliran od Talijana i radio je za njihove interese i kao takav klasični kvisling, a ne nikakav narodni vođa. To što ga neki i danas slave je njihov teški poremećaj s mozgom. Iskreno, da se mene pita, kazne za velićanje fašizma, nacizma, ustaštva i negiranje genocida bile bi puno veće nego je to slučaj danas. Za one koji imaju amneziju ili pak nikad nisu ni učili povijest, a govore o okupaciji Srijema: 1918 je Hrvatska barem formalno ušla dobrovoljno u Kraljevinu SHS i u tu novu državu unijela cijeli Srijem, da bi joj kasnije dio po dio bio oduziman...

Petar Penava

pre 12 godina

Dokle god mladi, koji nisu srećom ni osjetili 90-te, budu odgajani u duhu mržnje spram drugih naroda (prije svega mislim na kućni odgoj, političare, medije...) nema nam mirne budućnosti i suživota... Ako su vjekovni neprijatelji Njemci i Francuzi mogli iskorijeniti stoljetno neprijateljstvo onda mogu i Srbi i Hrvati čiji sukobi sežu od 1848. Svatko može izvući neki argument radi kojeg mu je druga strana kriva, ali treba se okrenuti budućnosti, naučiti iz povijesti i krenuti dalje. razmislite malo čemu učite svoju djecu. Ostavimo Ustaše, četnike partizane i ostale tamo gdje pripadaju...u povijesti!

Isprika je već upućena!

pre 12 godina

Isprika Srbima sa strane hrvatskog predsjednika je upućivana svake godine na obilježavanju proboja iz Jasenovca. Ta isprika je upućena Srbima s područja Hrvatske (i BIH) koji su bili žrtve ustaškog režima. Ta isprika je upućena na pravom mjestu i u pravom smjeru.
U parlament Srbije hrvatski predsjednik se nema što ić ispričavat, jer Srbija nije bila žrtva ustaša. U Srbiju ustaše kročili nisu. Isto tako, Srbija nije predstavnik Srba iz Hrvatske- iako bi joj to dosad trebalo bit jasno.
Razlog zašto Josipović ovo govori u Knessetu je posebna uloga Izraela kao židovske države, nastale upravo od izbjeglica i preživjelih žrtava holokausta. Srbija ne može imati takvu ulogu za Srbe iz susjednih država.

hr

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...

FeboZg

pre 12 godina

Zanima me tko se od Srba ispričao Židovima na Nedićevim zločinima i prvom Juden Frai gradu u Europi....Beogradu...!! Beogradu...očiščen totalno od Židova..kao i cijela Srbija u ww2..uz veliku pomoć domačih srpskih zločinaca...mislite o tome..a ne o Jospoviću...on je ljudina par exellance i odgovoran političar...

laki

pre 12 godina

Tako se ponasa odgovoran covek,nasi celnici medju kojima neki nisu bili direktno umesani u agresiji,nece da priznaju agresiju i genocid.Zbog toga su mnoge zemlje koje su dobro upoznate sa zlocinima i nepravdom prema narodu i priznale bivse Jug.republike i Kosovo.Kosovo nisu priznale samo zemlje koje imaju slicnih problema i neke koje ne znaju pravu istinu.Josipovic je lider,a ne ovi nasi.Sve dok Ceda ne postane predsednik gradjani ne treba da ocekuju bolji zivot i postovanje ljudskih prava,naprotiv svakim danom bice sve gore,devedesete se vracaju.

Nele

pre 12 godina

Al je probrao reci. Nigde reci genocid. Tu je rec eksklusivno rezervisao za optuznicu koju je licno sklepao protiv Srba, pardon Srbije, dakako...

antifa

pre 12 godina

Koji deo Josipovićeve izjave vam nije jasan?! U Knesetu govori o zločinima prema SRBIMA na 1. mestu i onda Jevrejima. Izvinjenje Srbima ovde ne čuje samo onaj koji neće da ga čuje. A u našoj skupštini bi mogao da se izvini npr. kada sami budemo prestali dovoditi NEONACISTE u goste? Ili kada bivši ultradesničari (=nacional-socijalisti) ne budu na korak od osvajanja vlasti?

Komsa

pre 12 godina

Dobro za pocetak. Sledeci korak bi bio izvinjenje Srbima i povracaj njihove zemlje i imovine.
(Ljubisa, 15. februar 2012 15:22)
Tacno.Znate li koliko Srba je proterano iz tadasnje Hrvatske?Vratiti imovinu tim ljudima i njihovim potomcima i dati im drzavljanstvo RH,vratiti imovinu SPC.Mislim da bi Srbi iz USA prvi trebali da pokrenu te zahteve,jer ih je veliki broj iz okoline Knina tamo pobegao.Kad vec drzava Srbija cuti.Hrvati ne da nisu kaznjeni zbog zlocina u II Svetskom ratu,nad kojim su se i nacisti zgrazavali vec su nagradjeni drzavom u okviru FNRJ.

ruza

pre 12 godina

izvinjava se jevrejima koji su u mnogoj manjoj meri stradali u ndh nego srbi. Gde je srbima izvinjenje? I kakav je to argument jednog hrvatskog citalaca "nisu ustase ni bili u srbiji, nema sta srbiji da se izvinjava". A jesu li ustase okupirale izrael pa im je ivo duzan da se izvine?? Naravno da nije. Onda nek se i srbima izvine, glavnim zrtvama terora i mrznje ndh, pa ce nam biti lakse. Nece mu pasti kruna s glave. Samo mozemo da ga cenimo zbog toga. I willy brandt se izvinuo jevrejima u svoje vreme i svi su ga postovali zbog toga.

Bane

pre 12 godina

Danas u Hrvatskoj kada govore o NDH najveci greh im je taj sto je Pavelic pola Dalmacije prepustio Italiji. Bolesno. Sto se tice poredjenja sa Nedicem, Nedic nikada za razliku od Pavelica nije ima narodnu podrsku. Ustase su bile narodni pokret. Dok su nacisti bombarodovali Beograd u Zagrebu su ih docekali cvecem. Posle Jevreja na Balkannu su najvise Srbi stradali od nacista… te je bolesna ideja da se Srbi izvinjavaju za nacisticke zlocine.

Jean Seberg

pre 12 godina

@ (Isprika je vec upucena, 15. februar 2012 15:46)

Moram da ukazem na nekoliko ozbiljnih istorijskih gresaka u navedenom komentaru. Dakle, predsednik hrvatske itekako treba da se izvini Srbima u srpskom parlamentu jer su delovi drzave Srbije - Zemun i Srem - bili ukljuceni u tzv. ndh. Drugi razlog za ovaj, svakako pozeljan, cin bi bio taj da je drzava Srbija prirodno odrediste svih Srba proteranih kako u periodu ndh tako i u gradjanskim ratovima '90-tih godina proslog veka sto je cini veoma slicnom ulozi koju Izrael ima za prognane Jevreje i prezivele zrtve Holokausta. O tome da li je Srbija predstavnik Srba iz hrvatske ili ne, ne odlucujete vi vec oni sami. Hvala.

mario

pre 12 godina

Pravilno bi bilo..., Da se neko izvini u Saboru za to što nisu devedesetih htjeli priznati RH za svoju državu,pa su stvarali nekakve paradržave,napravili ogromnu materijalnu štetu na tim područjima i kompletnom gospodarstvu RH (10 godina turizma,ulaganja itd..
Naprotiv neki koji su radili protiv države su nagrađeni poslaničkim mjestom i to ga još plača narod sa kojim nije želio živjeti.
I da nadoknade svu štetu koju su prouzročili.

IgorHR

pre 12 godina

@ Bane

e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!

Nemanja

pre 12 godina

Kao Srbina, zelim Ivi da kazem sve CCestitke, Svaka Cast, Ali BRAVO!!!!!

Sve najbolje hrvatima koji zele dobro sa nama Srbima. A zelim i dobro i ovim drugima sto da ne....

Svaka cast Ivo!!!!

Pravilno bi bilo...

pre 12 godina

Mngoi pisu da se Josipovic treba izviniti u Srpskom Parlamentu za genocid nad Srpskim narodom.
Medjutim, nigde niko ne pise da su tu prvenstveno stradali Srbi iz Hrvatske i Bosne, pa bi se upravo njima trebao izviniti za genocid u Jasenovcu i za proterivanje iz vekovne domovine i uputiti im poziv za njihov povratak sa svom pripadajucom odstetom.

kraja

pre 12 godina

...moram jos jednom da cestitam hrvatima na izboru predsednika...
...tesko je naci coveka medju politicarima...
...mislim da to josipovic svakako jeste...

rema

pre 12 godina

pa u cemu je problem.? evo IZVINJAVAM SE SRPSKOM NARODU ZA HOLOKAUST I GENOCID U DRUGOM SVJETSKOM RATU..ovo ce potpisati ogromna vecina hrvatskih gradjana,nemamo nista sa fasistickim rezimom pavelica,taj je ubijao i hrvate koji mu se nisu svidjali i sve redom..i prodao pola drzave talijanima..uglavnom nista pozitivno o njemu..volio bi da jednom cujem nesto slicno i iz vasih usta za dogadjaje iz 90-tih...
(hr, 15. februar 2012 15:38)

E da ti znas koju smo koelktivnu krivicu mi osecali... Ali se onda nazalost nastavilo sa demonizacijom Srpskog naroda i nekaznjavanjem zlocina pocinjenih sa drugih strana i sada se sve okrenulo i rasplamsava se na drugu stranu. Nemojte tako komsije, znamo da kod vas nije nista bolje, cak stavise

sigurnost u sebi

pre 12 godina

Kako je sve jednostavno kada se ima jasna i od svoga naroda općeprihvaćena vanjska politika. Mnogo smo naučili stvarajući državu i postali zadivljujuće samosvjesni i samouvjereni da možemo prevladati sve prepreke. Josipović taj osjećaj u narodu zna izraziti i politički promovirati.

Iskreno

pre 12 godina

"e to nije istina, ustaše nisu bili narodni pokret, ne pričaj gluposti, jer odmah se vidi da nemaš pojma! Ustaše nikad ne bi prošli na demokratskim izborima da su bili održani 1941. godine, u HR bi premoćno pobijedio HSS koji je bio uvijek popularna stranka i koja tada nipošto nije bila nacionalistička stranka. Narodni pokret su bili partizani, jer je Hrvata u njima bilo najviše! Vi u Srbiji, unatoč čvrstim i neoborivim dokazima, nipošto ne želite priznati da ustaše nikad nisu imali potporu u HR narodu, kakvu ste si vi zacrtali!!! molim objavite mi komentar, hvala!!!"

Ajde bre ne lupaj. A molim te i da vidimo te cvrste dokaze.
Pa gledali ste u onog bolesnika Pavelica kao u Boga.
Ne moze se pobiti skoro milion ljudi na onakav zverski i bestijalan nacin a da to nije duboko podrzano od strane naroda. Tendencija prepravljanja istorije u Hrvatskoj vas nece spreciti od istorijske odgovornosti za najgnusniji akt protiv covecnosti u istoriji ljuskog roda.

jagnje

pre 12 godina

@Mario
pa vidi ovako,mislim da se ne bi bas ni preterano protivili,da im ta novonastajuca drzava nije obecala 1/3 zaklati,1/3 proterati,1/3 pokatoliciti.Setite se malo snimka Martina Spegelja,pa se onda zapitajte,sta biste vi na mestu tih istih Srba u Hrvatskoj uradili.

BokiPirot

pre 12 godina

@IgorHR
Hoces da kazes da je snimak koji je napravljen 1941.godine na doceku Hitlerove soldateske u Zagrebu montiran.Nemoj,molim te.Lepo se vidi odusevljenje obicnih gradjana Hrvatske i njihova sreca sto docekuju naciste.O tome je izlisno govoriti.Ako vec niste u stanju da prekrajate istoriju bolje cutite.Istinu znamo svi ali vasi pokusaji da je iskrivite su pomalo bedni.

zeil

pre 12 godina

Josipović je odgovoran političar i dobar čovek. I nije on kriv što 70 godina kasnije nekakav krezubi Thompson okupi desetine kličućih tisuća razdraganih jungena sa obeležjima NDH. I mi konje za trku imamo. Sukob tinja na laganoj vatri, podgreva se za kad zatreba.

Nenad

pre 12 godina

Za isprika vec upucena- dragi gospodine , mozda vam nije poznato da su Ustase okupirale Srem u vreme drugog svetskog rata i itekako cinile iste krvolocne zlocine kao I u Hrvatskoj I BiH treba vas I potsetiti da su grance u okviru JugoslVije pre II svetskog rata bile drugacije definisane nego u Jajcu a na kraju krajeva sto se Josipovic izvanjava Izraelu ako ga Hrvatska nije okupirala.
Ovo je sigurno korak u pravom smeru od strane vaseg predsednika

Megatronman

pre 12 godina

Odgojen sam da mrzim sve sto je imalo veze sa ustastvom tj. da branim u svom mentalnom sklopu sve sto predstavlja Jugoslaviju. Receno mi je, kasnije se potvrdilo, da mi je stric zatucen u zagrebackom zatvoru 1943, stric je bio Hrvat, partizan. Vrijeme prolazi a ja uvidjam strasne nelogicnosti Jugoslavije, mrznju Albabaca I Srba, prezir Slovenaca prema nama ostalima, izljev novaca sa Jadrana u PRESTOLNICU, strah I bojazan od vojske JNA koja je bila 90% u komandantnom segmentu sastavljena od Srba. Vrlo hladno razmisljanje kaze da da je Tito trebao dirigirati nasim sporazumnim raskidom. Ovako nam je ostavio Ustav iz 1974 kao okvir koji se 89/90 tumacio dvojako. Dosao je rat... A meni je svaki dan u zadnjh dvadeset godina uzas. Toliko. Idem raditi za 0 kn posao koji najbolje znam a to je MUZIKA (urednik sam zagrebackog Radija 101).

mariozg

pre 12 godina

malo ste dosadni s tim Jasenovcem.to pripada povijesti i mi to ne možemo promijeniti.ako ćemo razgovarati na taj način treba se zapitati tko je prvi počeo i kad.i taj nesretni Jasenovac ima neke svoje uzroke.ja ih ne znam i ne zanimaju me

Zagor

pre 12 godina

@hr: Pa u cemu je problem? Evo IZVINJAVAM SE I JA HRVATSKOM NARODU ZA ONE ZLOCINE KOJE SU POCINILI PRIPADNICI MOG NARODA. Bilo pre 20 godina ili bilo kad. Samo dali je to sad dosta? Ne verujem. Jer nisam ja taj koji ustvari treba da se izvinjava. Mozemo mi ovde preko internet da pricamo koliko hocemo, ali nije stvar u tome. Kada bi se svi zvanicnici sa svih zaracenih strana izvinili onima koji su stradali, onda bi i bilo nade. Mi smo samo pojedinci u masi. Al' dobro, mozda i to nesto znaci i govori o nasim narodima.

zeil

pre 12 godina

Mario, znači, partizanski spomenici u HR su se srušili sami od sebe, a na stotine novih koji veličaju r'n'r U-turu 1941-1945 su se sami podigli? Thompson okuplja desetine tisuća partizana na koncertima. Srbi nisu smeli da se pobune, jer imaju izvanredno iskustvo iz 1941, puno ljubavi i toplih emocija. Meni je dovoljno da čitam HR Wikipediu i o NDH, Zemunu, Tesli i sl. da vidim gde je barometar. Na žalost, u Srbiji je slična priča. Pokazali smo to pre par sedmica.

hr,

pre 12 godina

cudnih komentara..iako je u ratnom ludilu drugog svjetskog rata skoro pa u svakoj okupiranoj drzavi hitler instalirao svoje poslusnike.,samo se hrvatima zamjera,pa su tako u 90 -tim g..ti argumenti bili povod da se napadne hrvatska,zamislite za pedeset godina .po tome i mi imamo pravo da iz straha da nam se ne ponovi 91,negdje u buducnosti priredimo nekom srpskom gradu ono sto su nama "braca"napravila nasem vukovaru..ali ne,odmah kazem veliko ne..jer to vodi u sljedeci krug pakla..ne mozemo se stalno vracati u proslost i osvecivati svoje pretke...

ivo

pre 12 godina

Istina je da su u Hr neki partizanski spomenici bili sruseni, ali su i obnovljeni. Istina je i da je u Hr zabranjeno podizanje spomenika ustasama i bilo kakvo velicanje istih. U Sr, s druge strane, cetnicki pokret je izjednacen s partizanskim. Pametnom dosta da shvati da nam soljenje pameti s druge strane granice zvoci ekstremno suplje.

prvo svoje dvorište!

pre 12 godina

a jesu li srpski predsjednik i srpski parlament spremni da se izvine Bošnjacima i Hrvatima za ono što su uradili "jučer". Niste se mogli usuglasiti u skupštini o deklaraciji o Srebrenici koja je i službeno genocid.

medislavbo

pre 12 godina

@ Egon Berger: Tako je, moramo sebi nonstop ponavljati i nas tako ubediti, da su Hrvati genocidni, da su nadmasili Nemce, da su oni svi Ustase i da nas mrze, jer samo tako mozemo da nasu mrznju prema njima, nasa zlodela, sve ratova 90ih godina i sve ostalo opravdavati! Jer Jasenovac nije samo secanje, nego nas vecan izgovor za sve!

panzer general

pre 12 godina

Hrvatski političari se svake godine poklone žrtvama u Jasenovcu, i to je u redu i treba i dalje to da rade. Neki su to radili samo formalno (neiskreno), a neki iskreno kao g. Josipović koji je iz antifašističke obitelji. Hrvati se nemaju što ispričavati u Beogradu niti Beogradu. Za one koji su zaboravili u tom gradu, u parlamentu, su ubijeni narodni vođe Hrvata, birani na izborima. Pavelić je instaliran od Talijana i radio je za njihove interese i kao takav klasični kvisling, a ne nikakav narodni vođa. To što ga neki i danas slave je njihov teški poremećaj s mozgom. Iskreno, da se mene pita, kazne za velićanje fašizma, nacizma, ustaštva i negiranje genocida bile bi puno veće nego je to slučaj danas. Za one koji imaju amneziju ili pak nikad nisu ni učili povijest, a govore o okupaciji Srijema: 1918 je Hrvatska barem formalno ušla dobrovoljno u Kraljevinu SHS i u tu novu državu unijela cijeli Srijem, da bi joj kasnije dio po dio bio oduziman...

Egon Berger

pre 12 godina

'Baraka našeg logora u 3B bila je u blizini zadnjeg dijela ciglane, tako da smo čuli strahote ringa pretvorenog u krematorij. Žene i djeca bacane su žive u sobu sa rešetkama kroz koje je sukljao visoki plamen vatre. Krikovi su bili jezivi. Izgleda da je žrtva jedna po jedna bacana u taj oganj smrti. Švapska zvjerstva bit će ubilježena u historiju čovječanstva, ali Hrvati nadmašili su i njih. Jer dok su Švabe svoje žrtve trovali, pa ih onda palili, Hrvati su žive ljude bacali u vatru.' 44 mjeseca u Jasenovcu, Egon Berger, 1956

Egon Berger

pre 12 godina

Hrvatska država još uvek nije adekvatno kažnjena za zločine i Holokaust nad Srbima i Jevrejima počinjen u ime te nezavisne države u 2.S.R.

Petar Penava

pre 12 godina

Dokle god mladi, koji nisu srećom ni osjetili 90-te, budu odgajani u duhu mržnje spram drugih naroda (prije svega mislim na kućni odgoj, političare, medije...) nema nam mirne budućnosti i suživota... Ako su vjekovni neprijatelji Njemci i Francuzi mogli iskorijeniti stoljetno neprijateljstvo onda mogu i Srbi i Hrvati čiji sukobi sežu od 1848. Svatko može izvući neki argument radi kojeg mu je druga strana kriva, ali treba se okrenuti budućnosti, naučiti iz povijesti i krenuti dalje. razmislite malo čemu učite svoju djecu. Ostavimo Ustaše, četnike partizane i ostale tamo gdje pripadaju...u povijesti!