Subota, 22.10.2011.

17:42

Zaštitnik građana pocepao knjižicu

Zaštitnik građana Saša Janković pocepao je svoju zdravstvenu knjižicu jer u dežurnoj bolnici nije mogao da dobije adekvatnu lekarsku pomoć, piše "Politika".

Izvor: Blic

Zaštitnik graðana pocepao knjižicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

student

pre 12 godina

Moj teča je meni spasio život kada sam bio klinac. On je za mene zauvek heroj i čovek pre svega. Inače je agronom, vrhunski stručnjak u svojoj branši.

Dočekao sam to da vidim tog heroja, čoveka kako leži nepokretan u krevetu. Ništa me nije zabolelo više nego kada takav čovek u jednom momentu se rastuži i kaže:

"Ja sam više osećanja pokazivao prema biljkama i kamionima nego što oni pokazuju prema ljudima"

klika

pre 12 godina

ZDRAVSTVO U SRBIJI = KORUPCIJA, BAHATOST , NEODGOVORNOST !!! Lekar u Srbiji = Bezdusnik koji bolesniku otima pare !
Toliko su strucni da im diploma vise ne vazi nigde van ove zemlje, pa ni tim vajnim profesorima. Ja predlazem da se mi pacijenti udruzimo i pocnemo da podnosimo tuzbe za naknadu stete zbog nesavesnog lecenja i lekarskih grsaka i krivicne prijave za rad na crno. POJEDINACO NECEMO NISTA URADITI ALI 1000 TUZBI NEDELJNO MENJA STVAR ! Treba imenom i prezimenom reci koji lekar kako radi !

S-pingvekula

pre 12 godina

Zar nije dovoljno reći da dete od 10 godina nije radilo krvnu sliku zadnje 6 godine?Iskreno nisam studirao medicinu,ne sedim u zadimljenim prostorijama niti na vetru.

Branko

pre 12 godina

Evo na čemu sve jedan lekar koji je pritom i profesor na jednom od 5 medicinskih fakulteta u Srbiji (smejurija od zemlje - ni manje zemlje ni više medicinskih fakulteta) može da zarađuje.
1. Plata od države na fakultetu
2. Plata od države ako radi na nekoj klinici
3. Projekti koje finansira ministarstvo nauke (presipa se iz šupljeg u prazno po običaju ali ako je za utehu tako ke i sa drugim profesijama)
4. Klinička studija o nekom leku koju finansiraju farmaceutske kompanije (često se radi uporedo po nekoliko studija to u stvari odrađuju mladi lekari i volonteri a šefovi i profesori pokupe kajmak)
5. Privatna praksa u nekoliko privatnih ordinacija kao konsultanti (najčešće se klinika napušta pre 12h kako bi se stiglo što više uraditi u privatnoj praksi, pošto su dotični najčešće i načelnici odeljenja niko ih i ne proziva da li su na poslu za vreme radnog vremena)
6. Dopunski rad na državnoj klinici za one koji ne žele da čekaju mesecima na pregled.
7. Besplatan odlazak na svetske kongrese (najčešće turističkog karaktera jer samo 5% njih imaju neke ozbiljne radove i 90% i ne želi da prisustvuje sesijama na kongresu) po najlepšim gradovima evrope i sveta. Profesorima farmaceutske kompanije plaćaju i smeštaj i put za supružnike (kakve koristi imaju od njih možete samo da zamislite)
8. I tek na kraju dolazi čuveni mito od pacijenata koji je često precenjen.
Dakle na kraju kad se sabere i podvuče crta to je od par hiljada evra pa bbogami do 10-15 000evra mesečno zavisi od velicin

Jozef K.

pre 12 godina

Šta ja da pocepam zato što sam maltretiran uz blagoslov "reformisanog" i "pravednog" pravosuđa u Srbiji? Da li možda da se obratim zaštitniku građana da mi pomogne?

Rade

pre 12 godina

Zastitnik gradjana treba, isto kao i lekari i svi ostali, da radi svoj posao,a ne da cepa knjizicu. poebno nam je svima zao sto se njegova gospodja iznervirala. Da je obavljao posao zastitnika gradjana kako treba, ne bi doslo do te situacije da mu se zena iznervira. E moj Sasa...

RADE

pre 12 godina

Poruka za Valdu koji je poslao komentar oko 18.50

Ne znam koliko imas godina, ali bih po tvome komentaru rekao da zivis u zemlji iza ogledala...Znam da je slika lepsa sa te strane i da je tebi licno lakse, ali sta te je tako odusevio postupak zastitnika gradjana? To sto je doziveo je rezultat i njegovog veoma loseg rada do sada (ne nerada, jer on radi, ali lose, sto je najgora varijanta).

Nezaposlen

pre 12 godina

Prvo umesto dobar dan ide , vi ste siromašni jelte šifra 001.E posle ustanovljenog vam ispisuju najskuplje lekove koje nemožete kupiti a nisu na pozitivnoj listi samo da više ne dolazite. +U oči vam kažu da nemaju vremena za vas sem jednom godišnje.To je slika specijalista po bolnicama ove banane. +Nema čast izuzetcima!Urgentno NO COMENT. Pozdrav Novi Sad.

obicni gradjanin

pre 12 godina

Zao mi je zbog neprijatnosti, ali tocak karme je pruzio jedinstvenu priliku jednom od pripadnika ovdasnje politicke elite da, bar delom, iskusi bol onih koje treba da stiti. Meni se dogodilo da nece da mi dajum vakcinu protiv tetanusa posle povrede, a znam osobu kojoj nisu hteli da daju ni vakcinu protiv besnila! Mi nismo imali novca za privatno lecenje.

Jablan

pre 12 godina

Ima nesto trulo u drzavi Srbiji.
Kad ce nama jedno prolece , da ocistimo trulez.
Vericu za predsednika , Sasu za premijera - stranke mi ne trebaju.
Lopove u zatvor. Narodu posao.

Evropa na delu

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...
Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

Govori i o nama koji to trpimo.

Da li ce neko ikada u ovoj jadnoj drzavi shvatiti sta znaci rec ODGOVORNOST i da li ce ona ikada ovde biti stavljena u funkciju sistema (zdravstva, sudstva, obrazovanja... drzave uopste)

O D G O V O R N O S T

Iz Nisa

pre 12 godina

Pa nije nista to strasno, moze ponovo da ode kad doktor bude raspolozeniji.
A meni su u petak rekli da imam neki virus po nalazima, da pijem aspirin i dosta vitamina. I ako mi ne bude bolje da potrazim pomoc u nekoj drugoj ustanovi jer nece vise da me prime u studentsku ambulantu posto sam u radnom odnosu i sam sebe osiguravam ( jos uvek sam student). ne razumem takve ljude, da su malo eticni i ljudski i moralni, rekli bi mi pristojno razlog zasto ne mogu da se lecim gde i ostali studenti i kad su mogli do sada mogli su i jos jednom da me prime dok se ne oporavim. A doktor je posebna prica niti mi gleda grlo niti mi poslusao pluca, samo je rekao mozete dati krv cisto nesto da uradim a posle dva dana ne mozete da se lecite vise ovde. Izasao sam iz ambulante kao neki prevarant koji se leci na crno za dzabe a ustvari sve zbog njihove arogancije. Sad leskarim i nadam se da cu se oporaviti a na kontrolu u privatnu kliniku. Bas sam razocaran nasim zdravljem jer bar 50% zaposlenih ne zasluzuje svoj posao.

Android™

pre 12 godina

Dok god se sistem ne regulise na nacin da SVAKI zdravstveni radnik zbog osnovane prituzbe pacijenta moze ostati bez posla (ili biti drasticno kaznjen, novcano, premestajem i sl.) imacemo ovakvo (odnosno necemo imati nikakvo) "zdravstvo".

Prituzbe pacijenata (odnosno onih koji FINANSIRAJU to isto zdravstvo) se ovde, u Srbiji, tretiraju kao i da ih nema.

Prosto je neverovatno da ljudi celog zivota placaju nesto sto kad im zatreba... ne samo da im nije od pomoci vec se moze reci da negativno utice (stres, nerviranje, omalovazavanje...) na njihovo zdravstveno stanje.
Kao i u svim ostalim sistemima... nedostatak ODGOVORNOSTI je uzrok i kradja, i korupcije i nerada i ...

Kada pacijent (tj. onaj koji je finansirao zdravstveni fond) bude imao (zaista imao, ne ove karikature koje to simuliraju...) mogucnost i instrumente da utice na kvalitet usluge, i da vrsi njenu kontrolu... onda se mozemo nadati i boljim uslovima lecenja.

U Srbiji? NE VERUJEM.

FANTASY TENIS

pre 12 godina

Da li ste ikada videli neku javnu licnost (politicara, nekog "kontraverznog bizMismena" i sl.) da se leci u domu zdravlja ili npr. ceka na salteru da zakaze pregled... itd.

Niste?

E sad razmislite zasto.

Zato sto je zdravstveni fond pre dvadeset godina prestao da bude ono sto bi zaista trebalo da bude, zato sto je usluga koju pruza namenjena samo ocajnicima, istim onima kojima je tokom citavog radnog veka bilo uzimano (nisu davali dobrovoljno) onoliko koliko je "nekome" bilo potrebno.

Mislite o tome.

pravi savet kosta, besplatan je poslovica

pre 12 godina

Ombudsmana treba neko da kontrolise i vrednuje. Ko proverava da ta osoba ne dovodi ljude u zabludu svojim potencijalno neadekvatnim savetima?

okruzen mrtvima

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...

Zato je moj savet SVIMA.

NE DAJTE SVOJ NOVAC U ZDRAVSTVENI FOND (izbegnite uplacivanje kako god znate... ima nacina...) i ako zelite da obezbedite sebe i svoje bliznje u slucaju neke bolesti ili nekog hitnog operatinog zahvata... mnogo je bolje da mesecno, onoliko koliko bi davali njima, odvojite na stranu (u banku na stednju, kupite zlato...). Ulozite u nesto sigurno... Verujte mi, cak i lose investiran novac je bolje ulozen nego novc ulozen u najkorumpiraniji deo sistema.

Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

ciki

pre 12 godina

200 mesecno placas kroz obavezni doprinos za zdravstvo?!
Ako stopa doprinosa za zdravstvo iznosi 12,3% od bruto plate, kolika ti je onda plata?
I jos kritikujes doktore koji operisu i stoje na nogama ceo dan, ssmeta ti koliko zaradjuju...

Evropa na delu

pre 12 godina

Ne znam da li je neko skoro bio u bolnici Svetog Save (kod zeleznicke stanice)?

Ono je horor! Od smrada ne mozete da udjete (u posetu), a sestere, nigde ih nema, kafenisu, svrljaju... upisuju temperaturu (pacijenta) na listu iako je nisu ni merili, one guske ili kako li se vec zovu one plasticne posude gde bolesnici vrse nuzdu se iznose tek kad smrad stigne do doktorskih ordinacija... u kojima sedi par njih (tzv. doktorki), sminka se, tracari se... a ako vam slucajno padne na pamet da ih bilo sta upitate (imate pravo po zakonu na sve informacije koje se ticu lecenja, bilo vas, bilo vasih najblizih) budite spremni na izliv nekulture, neljubaznosti i svih pratecih pojava naseg "zdravstva".

Ne daj boze bilo kome da mu zatreba njihova pomoc.

Ako nista drugo, trebalo bi da se stide sto kaljaju ime ustanove u kojoj rade.

Jos jedan od Srpskih uzasa.

asklepije

pre 12 godina

Pocepati zvaničan dokument, i to zemlje koja ti daje platu? Ja mislim da je to jedinstven slučaj na planeti zemlji i da ombudsmana treba udaljiti sa tog mesta još koliko u ponedeljak a potom pisati i prijavu zbog nepoštovanja zemlje. Ovaj čovek je apsolutna sramota za Srbiju.

Star

pre 12 godina

Moje prve asocijacije na lekare u Srbiji su korupcija,ne-eticnost i generalno nedostatak strucnosti. Znam to jer sam radio sa njima dok nisam bio prisiljen na odlazak jer ne delim misljenje o generalnom sistemu vrednosti koji se neguje na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Cast izuzecima, ali veoma su retki. Pozdrav s druge strane okeana.

Petar

pre 12 godina

@(zoran, 22. oktobar 2011 18:25)
prosto me zaprepascuje tvoja bahatost i glupost, da ne napisem nesto zesce. Pa lekarima ako je malo 55000 mogu da daju otkaz i ,kako kazes, odu lagano na pijacu i zarade uz manje stresa, kako si rekao, koju hiljadu vise od sadasnje plate. Ima ko ce da radi i za te pare, brat moje zene je takodje zavrsio medicinu i 5 godina volontirao dok su ga zavlacili a za to vreme zaposlili na tako jadno mesto nekoliko njih preko veze, preskacuci njega. Covek je hteo dakle da ostane ovde i radi svoj posao, srecom pa ga je to opametilo, pa je otisao u usa i sad je hirurg sa platom od 35000 dolara, ali mesecno bato moj. Srbija je mogla da ga zadrzi za 55000 dinara jer nije hteo da menja zemlju, ali je primila neradnike i lezilebovice kojima je sad jos mala plata pa zato ne rade. Pa ako im je mala plata neka se tornjaju na pijacu kako si rekao, ili neka stisnu pamet pa u beli svet, tamo vidis mogu da rade i za onoliko koliko ti mislis da ce im biti dovoljno da bi mogli da rade svoj posao

gigi

pre 12 godina

U hrvatskoj nebi lako pocepao jer je kartica kao bankovna sa čipom. Kod nas svi građani imaju zdravstveno, dopunsko se plaća kako tko. Bolnice imaju apartman sobe sa jednim pacijentom kome dopunsko osiguranje plaća onoliko koliko je policom osiguranaja pokrio. Ja plaćam dopunsko. mislim 10 eura mjesečno, skida mi banka automatski cijeli iznos jednom godišnje, to je jako mali iznos koji možda nekad zanči puno. Sustav zdravstva je najriskantniji dio javne usluge kojeg je teško reformirati na način da se nekoga ne ošteti, naravno štete su veće što je država siromašnija, a srbija je pretjerano siromašna, pa tako ima i neka pretjerano teška rješenja u zdravstvu.
Pozdrav iz Rijeke

Milos

pre 12 godina

Jao, obozavam ove sto potezu "obicne smrtnike", ili jos bolje "NAS obicne smrtnike". Ti obicni smrtnici svakog dana povlace svoje rodjacke, kumovske, komsijske, poznanicke, zemljacke, stranacke veze, nose kafu, cokolade, rakiju i pare lekarima, sluzbenicima, salterusama, u policiji, banci, opstini, bolnici, posti... A pitaju se sto je sistem korumpiran samo kada moraju da obave nesto gde nemaju vezu.

acinic

pre 12 godina

Od cepanja knjizice gradjani ne ce imati koristi! Bolje da je dao neke konkretne predloge kako poboljsati zdravstveni sistem. Ukazao na konkretne krivce u zdravstvu. Napisao neke tuzbe ako ima ovlascenja za tako nesto! Trazio da se sprovedu istrage, itd.

pingvekula

pre 12 godina

"Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".
(S, 22. oktobar 2011 18:26)

gospodine, S, doktorka Vam je rekla ono što je ispravno i što se uči na medicinskom fakultetu a to je da se krvna slika ne radi BEZ INDIKACIJA. Ne možete Vi tražiti da se vašem detetu uradi krvna slika jer imate neke svoje sumnje, jer vam dete ne napreduje onako kako ste vi zamišljali ili je bledunjavo. Gospodine S, krvna slika se iz tih razloga ne radi na pijaci nego u bolnici. Ako Vam to ne odgovara i želite da pratite krvnu sliku vašeg deteta iz dana u dan, izvolite, odvojite par hiljada evra za hematološki uređaj pa radite krvnu sliku i detetu i komšiluku, ali, molim Vas, ne komentarišite ono o čemu nemate predstave.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Aha, njemu trebam da se obratim da me zaštiti ako mi se desi nešto slično.
"Vidim da će to uraditi efikasno."
Čovek javno pokazuje da nije u stanju da radi posao za koji prima platu.
Mogu i sam da pocepam knjižicu ako se iznerviram, ne treba mi za to zaštitnik građana.
Kakvo je to ponašanje: "Nisam hteo da vadim legitimaciju???!!!"
Trebali ste da je izvadite, gospodine "zaštitniče", pa da postrojite celu ustanovu, pa da napišete i neku prijavu.Pa to vam je posao, a ne da plačete nad svojom sudbinom.
Radite nešto, uđite u sukob, pa će biti rezultata, niste izabrani da biste pružali pasivni, Gandijevski, otpor u ime naroda.

neko

pre 12 godina

"Zastitinik gradjana" je pozicija koju ni Monti Pajton ne bi izmislio u svojim skecevima.
Od cega ti to stitis gradjane? Od mozga? Vidi to sto si naleteo na isto ono na sto se mi kao gradjani i obicni smrtnici svakodnevno susrecemo, me apsolutno ne interesuje. A ta tvoja demonstracija nemoci cepanjem zdravstvene knjizice ne samo da je ogavna, vec je i pljuvanje po inteligenciji naroda. Svi znamo KO izmislja radna mesta zastitnike,ombudsmane, ukrase za kancelarije...itd. Zato ti slobodno idi kod privatnika pa se leci, a narod ce kako mora, samo znaj da ako dodje nova vlast mozda ces morati i ti sa nama smrtnicima. Tako da ti savetujem da zalepis knjizicu i sacuvas je.

Lanna

pre 12 godina

Izgleda da se vise iznervirao sto ga nisu prepoznali. Cepnaje knjizice je los potez. Zasto se on kao zastitnik gradjana ne raspita kakvo je zdravstvo umesto da se vozima dzipovima på Srbiji i po svaku cenu exponira svoju licnost. On kao zastitnik gradjana treba da bude u drugom planu a prava gradjana u prvom.

Леминг

pre 12 godina

На колико би страна биле дневне новине када би сваки грађанин Србије пријавио колико проблема има само у здравсрву!? А да не причамо за остале области... То што је господину учињено није у реду али сам сигурна да је сада добио адекватно лечење, док је већина грађана принуђена да изнова и изнова долази док не добије било какву здравствену негу! На крају и заборавимо шта нас боли! А сви ми плаћамо то здравствено осигурање... Чисто сумњам да се раније није сусретао са овим проблемо, али га се тиче сада када је погодило њега лично!

sumorni

pre 12 godina

Uz Zemunski klan, i klan "prosvetara", treći po svojoj bezobzirnosti je svakako klan "medicinara".

Prosvetari i medicinari su utoliko beskupulozniji jer nas ucenjuju zdravljem nas i naših najbližih (medicinari) i budućnošću naše dece (prosvetari) Zemunski je ucenjivao samo svojom brutalnom silom, otud su ova druga dva opasnija.

Zašto se država ne razračuna sa njima, kao što je sa Zemunskim klanom, ostaće nejasno.

Sesili

pre 12 godina

O, dragi zaštitniče gradjana, da li znate kako MI prolazimo? Naplaćuju, ucenjuju, deru, pitaju "gde ste do sada", a onda zakažu intervenciju kroz 10 meseci! Zaista se svašta radi u zdravstvu. Sramota!

milan

pre 12 godina

Kako 200 evra? Sada nam vi to objasnite, vi ste sluzbenikznaci neko placa za vas. Sta ja da radim koji je vama slao dva maila i nije dobio odgovor, sta ja da pocepam, da vam kazem odmah moj komjuter necu razbiti zbog toga. Zdravstvo je bolna tacka u mnogim zemljama i svi imaju svije recepte ali kao sto znamo nije svaki lek u stanju da pomogne pa ni kod nas, radimo na tome svi.

Joe

pre 12 godina

Konacno je neko javno rekao ono sto svi znamo. Sada jos samo neko da kaze da su lekari cesto vrlo neprijatni prema pacijentima, kao da im je tesko da rade svoj posao.

dr

pre 12 godina

Gospodine zastitnice gradjanskih prava, IMENUJTE IMENOM I PREZIMENOM LEKARE I NAVEDITE INSTITUCIJU GDE NISTE ADEKVATNO SAGLEDANI! NEMOJTE I VI DA PRODAJETE MAGLU I DA NA OVAJ NACIN OPTUZUJETE SVE LEKARE! Vase ponasanje je potpuno nedopustivo i nije u skladu sa funkcijom koju obavljate!

srki

pre 12 godina

Konacno da se i to pitanje potegne i na pravi nacin. Ja imam za nase uslove poprilicnu dobru platu i na srecu mogu da se lecim kod privatnika, ali zasto onda dajem oko 300 evra mesecno za zdravstveno osiguranje.

Hocu da za te pare imam normalnu zdravstvenu zastitu u domu zdravlja gde sam prijavljen !!!

djordje

pre 12 godina

Jel ti jankovicu nisi do sada bio bolestan ili se nisi lecio u nasem zdravstvu, mozda si se lecio tamo gde i nas ministar zdravlja u MINHENU, ili ces tek sada ici u minhen posto vise nemas zdravstvenu knjizicu?

Vlada

pre 12 godina

Viim da se nastavljau komentari prepoznatljivi po proizvoljnosti tipa "ajd da napisem nesto, iako nemam pojma nista o tome". Ne mora apriori da sve ne valja u ovoj zemlji, kao da i mi svojim stavovima jos vise doprinosimo cemeru i apatiji. Dakle, pozicija ombudsmana postoji u vecini razvijenih zemalja i odlicno je sto postoji i kod nas. Drugo, imao sam priliku da trazim pomoc od tela koje ovaj gospodin zastupa i zaista sam zadovoljan. I trece, zaista cenim postupak koji je opisan, jer je vrlo lako vidljivo da je taj postupak uradjen sa namerom da se nesto promeni.

Svaka cast.

s.nikolic

pre 12 godina

postovani gospodine jankovicu : pravo na adekvatnu zdravstvenu ZASTITU I LECENJE imaju svi gradjani ne vezano za debljinu novcanima kao ni za stepen obrazovanja PODJEDNAKO ! dobro je sto ste i licno osetili na svojoj kozi ono sto obicni samrtnici u srbiji dozivljavljaju SVAKI DAN ! zelim vam brzo ozdravljenje !

Ljuba

pre 12 godina

Kada se prosle godine eksponirao oko onog nobela, licio mi je na politickog foliranta. Ovo je gest za svaku pohvalu! I sigurno da ce imati efekta. Bravo!

sloba

pre 12 godina

lepo,ali šta ćete preduzeti da se takva situacija promeni.za početak da se recimo vađenje zuba ne plaća 1000 dinara u državnim ordinacijama

S

pre 12 godina

A tek kad odeš a "nije ti ništa" nego čisto preventiva.Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".Uvek će vas kritikovati,ili nije vam ništa ili šta ste čekali do sad.

kvrc

pre 12 godina

@sumorni
Svaka čast na komentaru, još nas ima koji jasno vidimo gde su najveći problemi! Inače, medicinski i prosvetni klanovi se ne ukidaju jer oni (uz sudski i policijski klan) i ČINE DRŽAVU - političari i tajkuni su samo tu ukrasa i para radi.

zoran

pre 12 godina

Kada lekari budu imali normalnu platu (a ne 55000 dinara (prodavac na pijaci ima za koju hiljadu više)), tada će i pružati adekvatnu zaštitu! Nemoj da neko spominje Hipokratovu zakletvu, jer su se i ovi na vlasti zaklinjali na sve i svašta, i sve su to pogazili! I lekari i vlast se brine o životu ljudi!!!

dr

pre 12 godina

Gospodine zastitnice gradjanskih prava, IMENUJTE IMENOM I PREZIMENOM LEKARE I NAVEDITE INSTITUCIJU GDE NISTE ADEKVATNO SAGLEDANI! NEMOJTE I VI DA PRODAJETE MAGLU I DA NA OVAJ NACIN OPTUZUJETE SVE LEKARE! Vase ponasanje je potpuno nedopustivo i nije u skladu sa funkcijom koju obavljate!

Joe

pre 12 godina

Konacno je neko javno rekao ono sto svi znamo. Sada jos samo neko da kaze da su lekari cesto vrlo neprijatni prema pacijentima, kao da im je tesko da rade svoj posao.

Sesili

pre 12 godina

O, dragi zaštitniče gradjana, da li znate kako MI prolazimo? Naplaćuju, ucenjuju, deru, pitaju "gde ste do sada", a onda zakažu intervenciju kroz 10 meseci! Zaista se svašta radi u zdravstvu. Sramota!

sumorni

pre 12 godina

Uz Zemunski klan, i klan "prosvetara", treći po svojoj bezobzirnosti je svakako klan "medicinara".

Prosvetari i medicinari su utoliko beskupulozniji jer nas ucenjuju zdravljem nas i naših najbližih (medicinari) i budućnošću naše dece (prosvetari) Zemunski je ucenjivao samo svojom brutalnom silom, otud su ova druga dva opasnija.

Zašto se država ne razračuna sa njima, kao što je sa Zemunskim klanom, ostaće nejasno.

neko

pre 12 godina

"Zastitinik gradjana" je pozicija koju ni Monti Pajton ne bi izmislio u svojim skecevima.
Od cega ti to stitis gradjane? Od mozga? Vidi to sto si naleteo na isto ono na sto se mi kao gradjani i obicni smrtnici svakodnevno susrecemo, me apsolutno ne interesuje. A ta tvoja demonstracija nemoci cepanjem zdravstvene knjizice ne samo da je ogavna, vec je i pljuvanje po inteligenciji naroda. Svi znamo KO izmislja radna mesta zastitnike,ombudsmane, ukrase za kancelarije...itd. Zato ti slobodno idi kod privatnika pa se leci, a narod ce kako mora, samo znaj da ako dodje nova vlast mozda ces morati i ti sa nama smrtnicima. Tako da ti savetujem da zalepis knjizicu i sacuvas je.

djordje

pre 12 godina

Jel ti jankovicu nisi do sada bio bolestan ili se nisi lecio u nasem zdravstvu, mozda si se lecio tamo gde i nas ministar zdravlja u MINHENU, ili ces tek sada ici u minhen posto vise nemas zdravstvenu knjizicu?

Star

pre 12 godina

Moje prve asocijacije na lekare u Srbiji su korupcija,ne-eticnost i generalno nedostatak strucnosti. Znam to jer sam radio sa njima dok nisam bio prisiljen na odlazak jer ne delim misljenje o generalnom sistemu vrednosti koji se neguje na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Cast izuzecima, ali veoma su retki. Pozdrav s druge strane okeana.

Ljuba

pre 12 godina

Kada se prosle godine eksponirao oko onog nobela, licio mi je na politickog foliranta. Ovo je gest za svaku pohvalu! I sigurno da ce imati efekta. Bravo!

s.nikolic

pre 12 godina

postovani gospodine jankovicu : pravo na adekvatnu zdravstvenu ZASTITU I LECENJE imaju svi gradjani ne vezano za debljinu novcanima kao ni za stepen obrazovanja PODJEDNAKO ! dobro je sto ste i licno osetili na svojoj kozi ono sto obicni samrtnici u srbiji dozivljavljaju SVAKI DAN ! zelim vam brzo ozdravljenje !

S

pre 12 godina

A tek kad odeš a "nije ti ništa" nego čisto preventiva.Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".Uvek će vas kritikovati,ili nije vam ništa ili šta ste čekali do sad.

Vlada

pre 12 godina

Viim da se nastavljau komentari prepoznatljivi po proizvoljnosti tipa "ajd da napisem nesto, iako nemam pojma nista o tome". Ne mora apriori da sve ne valja u ovoj zemlji, kao da i mi svojim stavovima jos vise doprinosimo cemeru i apatiji. Dakle, pozicija ombudsmana postoji u vecini razvijenih zemalja i odlicno je sto postoji i kod nas. Drugo, imao sam priliku da trazim pomoc od tela koje ovaj gospodin zastupa i zaista sam zadovoljan. I trece, zaista cenim postupak koji je opisan, jer je vrlo lako vidljivo da je taj postupak uradjen sa namerom da se nesto promeni.

Svaka cast.

FANTASY TENIS

pre 12 godina

Da li ste ikada videli neku javnu licnost (politicara, nekog "kontraverznog bizMismena" i sl.) da se leci u domu zdravlja ili npr. ceka na salteru da zakaze pregled... itd.

Niste?

E sad razmislite zasto.

Zato sto je zdravstveni fond pre dvadeset godina prestao da bude ono sto bi zaista trebalo da bude, zato sto je usluga koju pruza namenjena samo ocajnicima, istim onima kojima je tokom citavog radnog veka bilo uzimano (nisu davali dobrovoljno) onoliko koliko je "nekome" bilo potrebno.

Mislite o tome.

srki

pre 12 godina

Konacno da se i to pitanje potegne i na pravi nacin. Ja imam za nase uslove poprilicnu dobru platu i na srecu mogu da se lecim kod privatnika, ali zasto onda dajem oko 300 evra mesecno za zdravstveno osiguranje.

Hocu da za te pare imam normalnu zdravstvenu zastitu u domu zdravlja gde sam prijavljen !!!

Petar

pre 12 godina

@(zoran, 22. oktobar 2011 18:25)
prosto me zaprepascuje tvoja bahatost i glupost, da ne napisem nesto zesce. Pa lekarima ako je malo 55000 mogu da daju otkaz i ,kako kazes, odu lagano na pijacu i zarade uz manje stresa, kako si rekao, koju hiljadu vise od sadasnje plate. Ima ko ce da radi i za te pare, brat moje zene je takodje zavrsio medicinu i 5 godina volontirao dok su ga zavlacili a za to vreme zaposlili na tako jadno mesto nekoliko njih preko veze, preskacuci njega. Covek je hteo dakle da ostane ovde i radi svoj posao, srecom pa ga je to opametilo, pa je otisao u usa i sad je hirurg sa platom od 35000 dolara, ali mesecno bato moj. Srbija je mogla da ga zadrzi za 55000 dinara jer nije hteo da menja zemlju, ali je primila neradnike i lezilebovice kojima je sad jos mala plata pa zato ne rade. Pa ako im je mala plata neka se tornjaju na pijacu kako si rekao, ili neka stisnu pamet pa u beli svet, tamo vidis mogu da rade i za onoliko koliko ti mislis da ce im biti dovoljno da bi mogli da rade svoj posao

kvrc

pre 12 godina

@sumorni
Svaka čast na komentaru, još nas ima koji jasno vidimo gde su najveći problemi! Inače, medicinski i prosvetni klanovi se ne ukidaju jer oni (uz sudski i policijski klan) i ČINE DRŽAVU - političari i tajkuni su samo tu ukrasa i para radi.

Evropa na delu

pre 12 godina

Ne znam da li je neko skoro bio u bolnici Svetog Save (kod zeleznicke stanice)?

Ono je horor! Od smrada ne mozete da udjete (u posetu), a sestere, nigde ih nema, kafenisu, svrljaju... upisuju temperaturu (pacijenta) na listu iako je nisu ni merili, one guske ili kako li se vec zovu one plasticne posude gde bolesnici vrse nuzdu se iznose tek kad smrad stigne do doktorskih ordinacija... u kojima sedi par njih (tzv. doktorki), sminka se, tracari se... a ako vam slucajno padne na pamet da ih bilo sta upitate (imate pravo po zakonu na sve informacije koje se ticu lecenja, bilo vas, bilo vasih najblizih) budite spremni na izliv nekulture, neljubaznosti i svih pratecih pojava naseg "zdravstva".

Ne daj boze bilo kome da mu zatreba njihova pomoc.

Ako nista drugo, trebalo bi da se stide sto kaljaju ime ustanove u kojoj rade.

Jos jedan od Srpskih uzasa.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Aha, njemu trebam da se obratim da me zaštiti ako mi se desi nešto slično.
"Vidim da će to uraditi efikasno."
Čovek javno pokazuje da nije u stanju da radi posao za koji prima platu.
Mogu i sam da pocepam knjižicu ako se iznerviram, ne treba mi za to zaštitnik građana.
Kakvo je to ponašanje: "Nisam hteo da vadim legitimaciju???!!!"
Trebali ste da je izvadite, gospodine "zaštitniče", pa da postrojite celu ustanovu, pa da napišete i neku prijavu.Pa to vam je posao, a ne da plačete nad svojom sudbinom.
Radite nešto, uđite u sukob, pa će biti rezultata, niste izabrani da biste pružali pasivni, Gandijevski, otpor u ime naroda.

Milos

pre 12 godina

Jao, obozavam ove sto potezu "obicne smrtnike", ili jos bolje "NAS obicne smrtnike". Ti obicni smrtnici svakog dana povlace svoje rodjacke, kumovske, komsijske, poznanicke, zemljacke, stranacke veze, nose kafu, cokolade, rakiju i pare lekarima, sluzbenicima, salterusama, u policiji, banci, opstini, bolnici, posti... A pitaju se sto je sistem korumpiran samo kada moraju da obave nesto gde nemaju vezu.

asklepije

pre 12 godina

Pocepati zvaničan dokument, i to zemlje koja ti daje platu? Ja mislim da je to jedinstven slučaj na planeti zemlji i da ombudsmana treba udaljiti sa tog mesta još koliko u ponedeljak a potom pisati i prijavu zbog nepoštovanja zemlje. Ovaj čovek je apsolutna sramota za Srbiju.

pingvekula

pre 12 godina

"Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".
(S, 22. oktobar 2011 18:26)

gospodine, S, doktorka Vam je rekla ono što je ispravno i što se uči na medicinskom fakultetu a to je da se krvna slika ne radi BEZ INDIKACIJA. Ne možete Vi tražiti da se vašem detetu uradi krvna slika jer imate neke svoje sumnje, jer vam dete ne napreduje onako kako ste vi zamišljali ili je bledunjavo. Gospodine S, krvna slika se iz tih razloga ne radi na pijaci nego u bolnici. Ako Vam to ne odgovara i želite da pratite krvnu sliku vašeg deteta iz dana u dan, izvolite, odvojite par hiljada evra za hematološki uređaj pa radite krvnu sliku i detetu i komšiluku, ali, molim Vas, ne komentarišite ono o čemu nemate predstave.

zoran

pre 12 godina

Kada lekari budu imali normalnu platu (a ne 55000 dinara (prodavac na pijaci ima za koju hiljadu više)), tada će i pružati adekvatnu zaštitu! Nemoj da neko spominje Hipokratovu zakletvu, jer su se i ovi na vlasti zaklinjali na sve i svašta, i sve su to pogazili! I lekari i vlast se brine o životu ljudi!!!

sloba

pre 12 godina

lepo,ali šta ćete preduzeti da se takva situacija promeni.za početak da se recimo vađenje zuba ne plaća 1000 dinara u državnim ordinacijama

acinic

pre 12 godina

Od cepanja knjizice gradjani ne ce imati koristi! Bolje da je dao neke konkretne predloge kako poboljsati zdravstveni sistem. Ukazao na konkretne krivce u zdravstvu. Napisao neke tuzbe ako ima ovlascenja za tako nesto! Trazio da se sprovedu istrage, itd.

gigi

pre 12 godina

U hrvatskoj nebi lako pocepao jer je kartica kao bankovna sa čipom. Kod nas svi građani imaju zdravstveno, dopunsko se plaća kako tko. Bolnice imaju apartman sobe sa jednim pacijentom kome dopunsko osiguranje plaća onoliko koliko je policom osiguranaja pokrio. Ja plaćam dopunsko. mislim 10 eura mjesečno, skida mi banka automatski cijeli iznos jednom godišnje, to je jako mali iznos koji možda nekad zanči puno. Sustav zdravstva je najriskantniji dio javne usluge kojeg je teško reformirati na način da se nekoga ne ošteti, naravno štete su veće što je država siromašnija, a srbija je pretjerano siromašna, pa tako ima i neka pretjerano teška rješenja u zdravstvu.
Pozdrav iz Rijeke

okruzen mrtvima

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...

Zato je moj savet SVIMA.

NE DAJTE SVOJ NOVAC U ZDRAVSTVENI FOND (izbegnite uplacivanje kako god znate... ima nacina...) i ako zelite da obezbedite sebe i svoje bliznje u slucaju neke bolesti ili nekog hitnog operatinog zahvata... mnogo je bolje da mesecno, onoliko koliko bi davali njima, odvojite na stranu (u banku na stednju, kupite zlato...). Ulozite u nesto sigurno... Verujte mi, cak i lose investiran novac je bolje ulozen nego novc ulozen u najkorumpiraniji deo sistema.

Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

ciki

pre 12 godina

200 mesecno placas kroz obavezni doprinos za zdravstvo?!
Ako stopa doprinosa za zdravstvo iznosi 12,3% od bruto plate, kolika ti je onda plata?
I jos kritikujes doktore koji operisu i stoje na nogama ceo dan, ssmeta ti koliko zaradjuju...

milan

pre 12 godina

Kako 200 evra? Sada nam vi to objasnite, vi ste sluzbenikznaci neko placa za vas. Sta ja da radim koji je vama slao dva maila i nije dobio odgovor, sta ja da pocepam, da vam kazem odmah moj komjuter necu razbiti zbog toga. Zdravstvo je bolna tacka u mnogim zemljama i svi imaju svije recepte ali kao sto znamo nije svaki lek u stanju da pomogne pa ni kod nas, radimo na tome svi.

Lanna

pre 12 godina

Izgleda da se vise iznervirao sto ga nisu prepoznali. Cepnaje knjizice je los potez. Zasto se on kao zastitnik gradjana ne raspita kakvo je zdravstvo umesto da se vozima dzipovima på Srbiji i po svaku cenu exponira svoju licnost. On kao zastitnik gradjana treba da bude u drugom planu a prava gradjana u prvom.

Леминг

pre 12 godina

На колико би страна биле дневне новине када би сваки грађанин Србије пријавио колико проблема има само у здравсрву!? А да не причамо за остале области... То што је господину учињено није у реду али сам сигурна да је сада добио адекватно лечење, док је већина грађана принуђена да изнова и изнова долази док не добије било какву здравствену негу! На крају и заборавимо шта нас боли! А сви ми плаћамо то здравствено осигурање... Чисто сумњам да се раније није сусретао са овим проблемо, али га се тиче сада када је погодило њега лично!

pravi savet kosta, besplatan je poslovica

pre 12 godina

Ombudsmana treba neko da kontrolise i vrednuje. Ko proverava da ta osoba ne dovodi ljude u zabludu svojim potencijalno neadekvatnim savetima?

Rade

pre 12 godina

Zastitnik gradjana treba, isto kao i lekari i svi ostali, da radi svoj posao,a ne da cepa knjizicu. poebno nam je svima zao sto se njegova gospodja iznervirala. Da je obavljao posao zastitnika gradjana kako treba, ne bi doslo do te situacije da mu se zena iznervira. E moj Sasa...

Branko

pre 12 godina

Evo na čemu sve jedan lekar koji je pritom i profesor na jednom od 5 medicinskih fakulteta u Srbiji (smejurija od zemlje - ni manje zemlje ni više medicinskih fakulteta) može da zarađuje.
1. Plata od države na fakultetu
2. Plata od države ako radi na nekoj klinici
3. Projekti koje finansira ministarstvo nauke (presipa se iz šupljeg u prazno po običaju ali ako je za utehu tako ke i sa drugim profesijama)
4. Klinička studija o nekom leku koju finansiraju farmaceutske kompanije (često se radi uporedo po nekoliko studija to u stvari odrađuju mladi lekari i volonteri a šefovi i profesori pokupe kajmak)
5. Privatna praksa u nekoliko privatnih ordinacija kao konsultanti (najčešće se klinika napušta pre 12h kako bi se stiglo što više uraditi u privatnoj praksi, pošto su dotični najčešće i načelnici odeljenja niko ih i ne proziva da li su na poslu za vreme radnog vremena)
6. Dopunski rad na državnoj klinici za one koji ne žele da čekaju mesecima na pregled.
7. Besplatan odlazak na svetske kongrese (najčešće turističkog karaktera jer samo 5% njih imaju neke ozbiljne radove i 90% i ne želi da prisustvuje sesijama na kongresu) po najlepšim gradovima evrope i sveta. Profesorima farmaceutske kompanije plaćaju i smeštaj i put za supružnike (kakve koristi imaju od njih možete samo da zamislite)
8. I tek na kraju dolazi čuveni mito od pacijenata koji je često precenjen.
Dakle na kraju kad se sabere i podvuče crta to je od par hiljada evra pa bbogami do 10-15 000evra mesečno zavisi od velicin

obicni gradjanin

pre 12 godina

Zao mi je zbog neprijatnosti, ali tocak karme je pruzio jedinstvenu priliku jednom od pripadnika ovdasnje politicke elite da, bar delom, iskusi bol onih koje treba da stiti. Meni se dogodilo da nece da mi dajum vakcinu protiv tetanusa posle povrede, a znam osobu kojoj nisu hteli da daju ni vakcinu protiv besnila! Mi nismo imali novca za privatno lecenje.

Evropa na delu

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...
Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

Govori i o nama koji to trpimo.

Da li ce neko ikada u ovoj jadnoj drzavi shvatiti sta znaci rec ODGOVORNOST i da li ce ona ikada ovde biti stavljena u funkciju sistema (zdravstva, sudstva, obrazovanja... drzave uopste)

O D G O V O R N O S T

Iz Nisa

pre 12 godina

Pa nije nista to strasno, moze ponovo da ode kad doktor bude raspolozeniji.
A meni su u petak rekli da imam neki virus po nalazima, da pijem aspirin i dosta vitamina. I ako mi ne bude bolje da potrazim pomoc u nekoj drugoj ustanovi jer nece vise da me prime u studentsku ambulantu posto sam u radnom odnosu i sam sebe osiguravam ( jos uvek sam student). ne razumem takve ljude, da su malo eticni i ljudski i moralni, rekli bi mi pristojno razlog zasto ne mogu da se lecim gde i ostali studenti i kad su mogli do sada mogli su i jos jednom da me prime dok se ne oporavim. A doktor je posebna prica niti mi gleda grlo niti mi poslusao pluca, samo je rekao mozete dati krv cisto nesto da uradim a posle dva dana ne mozete da se lecite vise ovde. Izasao sam iz ambulante kao neki prevarant koji se leci na crno za dzabe a ustvari sve zbog njihove arogancije. Sad leskarim i nadam se da cu se oporaviti a na kontrolu u privatnu kliniku. Bas sam razocaran nasim zdravljem jer bar 50% zaposlenih ne zasluzuje svoj posao.

Jozef K.

pre 12 godina

Šta ja da pocepam zato što sam maltretiran uz blagoslov "reformisanog" i "pravednog" pravosuđa u Srbiji? Da li možda da se obratim zaštitniku građana da mi pomogne?

RADE

pre 12 godina

Poruka za Valdu koji je poslao komentar oko 18.50

Ne znam koliko imas godina, ali bih po tvome komentaru rekao da zivis u zemlji iza ogledala...Znam da je slika lepsa sa te strane i da je tebi licno lakse, ali sta te je tako odusevio postupak zastitnika gradjana? To sto je doziveo je rezultat i njegovog veoma loseg rada do sada (ne nerada, jer on radi, ali lose, sto je najgora varijanta).

klika

pre 12 godina

ZDRAVSTVO U SRBIJI = KORUPCIJA, BAHATOST , NEODGOVORNOST !!! Lekar u Srbiji = Bezdusnik koji bolesniku otima pare !
Toliko su strucni da im diploma vise ne vazi nigde van ove zemlje, pa ni tim vajnim profesorima. Ja predlazem da se mi pacijenti udruzimo i pocnemo da podnosimo tuzbe za naknadu stete zbog nesavesnog lecenja i lekarskih grsaka i krivicne prijave za rad na crno. POJEDINACO NECEMO NISTA URADITI ALI 1000 TUZBI NEDELJNO MENJA STVAR ! Treba imenom i prezimenom reci koji lekar kako radi !

Android™

pre 12 godina

Dok god se sistem ne regulise na nacin da SVAKI zdravstveni radnik zbog osnovane prituzbe pacijenta moze ostati bez posla (ili biti drasticno kaznjen, novcano, premestajem i sl.) imacemo ovakvo (odnosno necemo imati nikakvo) "zdravstvo".

Prituzbe pacijenata (odnosno onih koji FINANSIRAJU to isto zdravstvo) se ovde, u Srbiji, tretiraju kao i da ih nema.

Prosto je neverovatno da ljudi celog zivota placaju nesto sto kad im zatreba... ne samo da im nije od pomoci vec se moze reci da negativno utice (stres, nerviranje, omalovazavanje...) na njihovo zdravstveno stanje.
Kao i u svim ostalim sistemima... nedostatak ODGOVORNOSTI je uzrok i kradja, i korupcije i nerada i ...

Kada pacijent (tj. onaj koji je finansirao zdravstveni fond) bude imao (zaista imao, ne ove karikature koje to simuliraju...) mogucnost i instrumente da utice na kvalitet usluge, i da vrsi njenu kontrolu... onda se mozemo nadati i boljim uslovima lecenja.

U Srbiji? NE VERUJEM.

Nezaposlen

pre 12 godina

Prvo umesto dobar dan ide , vi ste siromašni jelte šifra 001.E posle ustanovljenog vam ispisuju najskuplje lekove koje nemožete kupiti a nisu na pozitivnoj listi samo da više ne dolazite. +U oči vam kažu da nemaju vremena za vas sem jednom godišnje.To je slika specijalista po bolnicama ove banane. +Nema čast izuzetcima!Urgentno NO COMENT. Pozdrav Novi Sad.

S-pingvekula

pre 12 godina

Zar nije dovoljno reći da dete od 10 godina nije radilo krvnu sliku zadnje 6 godine?Iskreno nisam studirao medicinu,ne sedim u zadimljenim prostorijama niti na vetru.

student

pre 12 godina

Moj teča je meni spasio život kada sam bio klinac. On je za mene zauvek heroj i čovek pre svega. Inače je agronom, vrhunski stručnjak u svojoj branši.

Dočekao sam to da vidim tog heroja, čoveka kako leži nepokretan u krevetu. Ništa me nije zabolelo više nego kada takav čovek u jednom momentu se rastuži i kaže:

"Ja sam više osećanja pokazivao prema biljkama i kamionima nego što oni pokazuju prema ljudima"

Jablan

pre 12 godina

Ima nesto trulo u drzavi Srbiji.
Kad ce nama jedno prolece , da ocistimo trulez.
Vericu za predsednika , Sasu za premijera - stranke mi ne trebaju.
Lopove u zatvor. Narodu posao.

asklepije

pre 12 godina

Pocepati zvaničan dokument, i to zemlje koja ti daje platu? Ja mislim da je to jedinstven slučaj na planeti zemlji i da ombudsmana treba udaljiti sa tog mesta još koliko u ponedeljak a potom pisati i prijavu zbog nepoštovanja zemlje. Ovaj čovek je apsolutna sramota za Srbiju.

zoran

pre 12 godina

Kada lekari budu imali normalnu platu (a ne 55000 dinara (prodavac na pijaci ima za koju hiljadu više)), tada će i pružati adekvatnu zaštitu! Nemoj da neko spominje Hipokratovu zakletvu, jer su se i ovi na vlasti zaklinjali na sve i svašta, i sve su to pogazili! I lekari i vlast se brine o životu ljudi!!!

pingvekula

pre 12 godina

"Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".
(S, 22. oktobar 2011 18:26)

gospodine, S, doktorka Vam je rekla ono što je ispravno i što se uči na medicinskom fakultetu a to je da se krvna slika ne radi BEZ INDIKACIJA. Ne možete Vi tražiti da se vašem detetu uradi krvna slika jer imate neke svoje sumnje, jer vam dete ne napreduje onako kako ste vi zamišljali ili je bledunjavo. Gospodine S, krvna slika se iz tih razloga ne radi na pijaci nego u bolnici. Ako Vam to ne odgovara i želite da pratite krvnu sliku vašeg deteta iz dana u dan, izvolite, odvojite par hiljada evra za hematološki uređaj pa radite krvnu sliku i detetu i komšiluku, ali, molim Vas, ne komentarišite ono o čemu nemate predstave.

neko

pre 12 godina

"Zastitinik gradjana" je pozicija koju ni Monti Pajton ne bi izmislio u svojim skecevima.
Od cega ti to stitis gradjane? Od mozga? Vidi to sto si naleteo na isto ono na sto se mi kao gradjani i obicni smrtnici svakodnevno susrecemo, me apsolutno ne interesuje. A ta tvoja demonstracija nemoci cepanjem zdravstvene knjizice ne samo da je ogavna, vec je i pljuvanje po inteligenciji naroda. Svi znamo KO izmislja radna mesta zastitnike,ombudsmane, ukrase za kancelarije...itd. Zato ti slobodno idi kod privatnika pa se leci, a narod ce kako mora, samo znaj da ako dodje nova vlast mozda ces morati i ti sa nama smrtnicima. Tako da ti savetujem da zalepis knjizicu i sacuvas je.

ciki

pre 12 godina

200 mesecno placas kroz obavezni doprinos za zdravstvo?!
Ako stopa doprinosa za zdravstvo iznosi 12,3% od bruto plate, kolika ti je onda plata?
I jos kritikujes doktore koji operisu i stoje na nogama ceo dan, ssmeta ti koliko zaradjuju...

dr

pre 12 godina

Gospodine zastitnice gradjanskih prava, IMENUJTE IMENOM I PREZIMENOM LEKARE I NAVEDITE INSTITUCIJU GDE NISTE ADEKVATNO SAGLEDANI! NEMOJTE I VI DA PRODAJETE MAGLU I DA NA OVAJ NACIN OPTUZUJETE SVE LEKARE! Vase ponasanje je potpuno nedopustivo i nije u skladu sa funkcijom koju obavljate!

Lanna

pre 12 godina

Izgleda da se vise iznervirao sto ga nisu prepoznali. Cepnaje knjizice je los potez. Zasto se on kao zastitnik gradjana ne raspita kakvo je zdravstvo umesto da se vozima dzipovima på Srbiji i po svaku cenu exponira svoju licnost. On kao zastitnik gradjana treba da bude u drugom planu a prava gradjana u prvom.

acinic

pre 12 godina

Od cepanja knjizice gradjani ne ce imati koristi! Bolje da je dao neke konkretne predloge kako poboljsati zdravstveni sistem. Ukazao na konkretne krivce u zdravstvu. Napisao neke tuzbe ako ima ovlascenja za tako nesto! Trazio da se sprovedu istrage, itd.

Ljuba

pre 12 godina

Kada se prosle godine eksponirao oko onog nobela, licio mi je na politickog foliranta. Ovo je gest za svaku pohvalu! I sigurno da ce imati efekta. Bravo!

djordje

pre 12 godina

Jel ti jankovicu nisi do sada bio bolestan ili se nisi lecio u nasem zdravstvu, mozda si se lecio tamo gde i nas ministar zdravlja u MINHENU, ili ces tek sada ici u minhen posto vise nemas zdravstvenu knjizicu?

pravi savet kosta, besplatan je poslovica

pre 12 godina

Ombudsmana treba neko da kontrolise i vrednuje. Ko proverava da ta osoba ne dovodi ljude u zabludu svojim potencijalno neadekvatnim savetima?

Леминг

pre 12 godina

На колико би страна биле дневне новине када би сваки грађанин Србије пријавио колико проблема има само у здравсрву!? А да не причамо за остале области... То што је господину учињено није у реду али сам сигурна да је сада добио адекватно лечење, док је већина грађана принуђена да изнова и изнова долази док не добије било какву здравствену негу! На крају и заборавимо шта нас боли! А сви ми плаћамо то здравствено осигурање... Чисто сумњам да се раније није сусретао са овим проблемо, али га се тиче сада када је погодило њега лично!

sumorni

pre 12 godina

Uz Zemunski klan, i klan "prosvetara", treći po svojoj bezobzirnosti je svakako klan "medicinara".

Prosvetari i medicinari su utoliko beskupulozniji jer nas ucenjuju zdravljem nas i naših najbližih (medicinari) i budućnošću naše dece (prosvetari) Zemunski je ucenjivao samo svojom brutalnom silom, otud su ova druga dva opasnija.

Zašto se država ne razračuna sa njima, kao što je sa Zemunskim klanom, ostaće nejasno.

Vlada

pre 12 godina

Viim da se nastavljau komentari prepoznatljivi po proizvoljnosti tipa "ajd da napisem nesto, iako nemam pojma nista o tome". Ne mora apriori da sve ne valja u ovoj zemlji, kao da i mi svojim stavovima jos vise doprinosimo cemeru i apatiji. Dakle, pozicija ombudsmana postoji u vecini razvijenih zemalja i odlicno je sto postoji i kod nas. Drugo, imao sam priliku da trazim pomoc od tela koje ovaj gospodin zastupa i zaista sam zadovoljan. I trece, zaista cenim postupak koji je opisan, jer je vrlo lako vidljivo da je taj postupak uradjen sa namerom da se nesto promeni.

Svaka cast.

Joe

pre 12 godina

Konacno je neko javno rekao ono sto svi znamo. Sada jos samo neko da kaze da su lekari cesto vrlo neprijatni prema pacijentima, kao da im je tesko da rade svoj posao.

S

pre 12 godina

A tek kad odeš a "nije ti ništa" nego čisto preventiva.Maltene te isteraju iz ordinacije.Oduzimaš im vreme.Umišljaš.Kad sam detetu hteo da proverim krivnu sliku,doktorka je rekla:,,Jao pa kako ću ,moram da navedem neku bolest".Uvek će vas kritikovati,ili nije vam ništa ili šta ste čekali do sad.

milan

pre 12 godina

Kako 200 evra? Sada nam vi to objasnite, vi ste sluzbenikznaci neko placa za vas. Sta ja da radim koji je vama slao dva maila i nije dobio odgovor, sta ja da pocepam, da vam kazem odmah moj komjuter necu razbiti zbog toga. Zdravstvo je bolna tacka u mnogim zemljama i svi imaju svije recepte ali kao sto znamo nije svaki lek u stanju da pomogne pa ni kod nas, radimo na tome svi.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Aha, njemu trebam da se obratim da me zaštiti ako mi se desi nešto slično.
"Vidim da će to uraditi efikasno."
Čovek javno pokazuje da nije u stanju da radi posao za koji prima platu.
Mogu i sam da pocepam knjižicu ako se iznerviram, ne treba mi za to zaštitnik građana.
Kakvo je to ponašanje: "Nisam hteo da vadim legitimaciju???!!!"
Trebali ste da je izvadite, gospodine "zaštitniče", pa da postrojite celu ustanovu, pa da napišete i neku prijavu.Pa to vam je posao, a ne da plačete nad svojom sudbinom.
Radite nešto, uđite u sukob, pa će biti rezultata, niste izabrani da biste pružali pasivni, Gandijevski, otpor u ime naroda.

okruzen mrtvima

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...

Zato je moj savet SVIMA.

NE DAJTE SVOJ NOVAC U ZDRAVSTVENI FOND (izbegnite uplacivanje kako god znate... ima nacina...) i ako zelite da obezbedite sebe i svoje bliznje u slucaju neke bolesti ili nekog hitnog operatinog zahvata... mnogo je bolje da mesecno, onoliko koliko bi davali njima, odvojite na stranu (u banku na stednju, kupite zlato...). Ulozite u nesto sigurno... Verujte mi, cak i lose investiran novac je bolje ulozen nego novc ulozen u najkorumpiraniji deo sistema.

Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

RADE

pre 12 godina

Poruka za Valdu koji je poslao komentar oko 18.50

Ne znam koliko imas godina, ali bih po tvome komentaru rekao da zivis u zemlji iza ogledala...Znam da je slika lepsa sa te strane i da je tebi licno lakse, ali sta te je tako odusevio postupak zastitnika gradjana? To sto je doziveo je rezultat i njegovog veoma loseg rada do sada (ne nerada, jer on radi, ali lose, sto je najgora varijanta).

Petar

pre 12 godina

@(zoran, 22. oktobar 2011 18:25)
prosto me zaprepascuje tvoja bahatost i glupost, da ne napisem nesto zesce. Pa lekarima ako je malo 55000 mogu da daju otkaz i ,kako kazes, odu lagano na pijacu i zarade uz manje stresa, kako si rekao, koju hiljadu vise od sadasnje plate. Ima ko ce da radi i za te pare, brat moje zene je takodje zavrsio medicinu i 5 godina volontirao dok su ga zavlacili a za to vreme zaposlili na tako jadno mesto nekoliko njih preko veze, preskacuci njega. Covek je hteo dakle da ostane ovde i radi svoj posao, srecom pa ga je to opametilo, pa je otisao u usa i sad je hirurg sa platom od 35000 dolara, ali mesecno bato moj. Srbija je mogla da ga zadrzi za 55000 dinara jer nije hteo da menja zemlju, ali je primila neradnike i lezilebovice kojima je sad jos mala plata pa zato ne rade. Pa ako im je mala plata neka se tornjaju na pijacu kako si rekao, ili neka stisnu pamet pa u beli svet, tamo vidis mogu da rade i za onoliko koliko ti mislis da ce im biti dovoljno da bi mogli da rade svoj posao

gigi

pre 12 godina

U hrvatskoj nebi lako pocepao jer je kartica kao bankovna sa čipom. Kod nas svi građani imaju zdravstveno, dopunsko se plaća kako tko. Bolnice imaju apartman sobe sa jednim pacijentom kome dopunsko osiguranje plaća onoliko koliko je policom osiguranaja pokrio. Ja plaćam dopunsko. mislim 10 eura mjesečno, skida mi banka automatski cijeli iznos jednom godišnje, to je jako mali iznos koji možda nekad zanči puno. Sustav zdravstva je najriskantniji dio javne usluge kojeg je teško reformirati na način da se nekoga ne ošteti, naravno štete su veće što je država siromašnija, a srbija je pretjerano siromašna, pa tako ima i neka pretjerano teška rješenja u zdravstvu.
Pozdrav iz Rijeke

FANTASY TENIS

pre 12 godina

Da li ste ikada videli neku javnu licnost (politicara, nekog "kontraverznog bizMismena" i sl.) da se leci u domu zdravlja ili npr. ceka na salteru da zakaze pregled... itd.

Niste?

E sad razmislite zasto.

Zato sto je zdravstveni fond pre dvadeset godina prestao da bude ono sto bi zaista trebalo da bude, zato sto je usluga koju pruza namenjena samo ocajnicima, istim onima kojima je tokom citavog radnog veka bilo uzimano (nisu davali dobrovoljno) onoliko koliko je "nekome" bilo potrebno.

Mislite o tome.

kvrc

pre 12 godina

@sumorni
Svaka čast na komentaru, još nas ima koji jasno vidimo gde su najveći problemi! Inače, medicinski i prosvetni klanovi se ne ukidaju jer oni (uz sudski i policijski klan) i ČINE DRŽAVU - političari i tajkuni su samo tu ukrasa i para radi.

s.nikolic

pre 12 godina

postovani gospodine jankovicu : pravo na adekvatnu zdravstvenu ZASTITU I LECENJE imaju svi gradjani ne vezano za debljinu novcanima kao ni za stepen obrazovanja PODJEDNAKO ! dobro je sto ste i licno osetili na svojoj kozi ono sto obicni samrtnici u srbiji dozivljavljaju SVAKI DAN ! zelim vam brzo ozdravljenje !

Sesili

pre 12 godina

O, dragi zaštitniče gradjana, da li znate kako MI prolazimo? Naplaćuju, ucenjuju, deru, pitaju "gde ste do sada", a onda zakažu intervenciju kroz 10 meseci! Zaista se svašta radi u zdravstvu. Sramota!

Star

pre 12 godina

Moje prve asocijacije na lekare u Srbiji su korupcija,ne-eticnost i generalno nedostatak strucnosti. Znam to jer sam radio sa njima dok nisam bio prisiljen na odlazak jer ne delim misljenje o generalnom sistemu vrednosti koji se neguje na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Cast izuzecima, ali veoma su retki. Pozdrav s druge strane okeana.

Iz Nisa

pre 12 godina

Pa nije nista to strasno, moze ponovo da ode kad doktor bude raspolozeniji.
A meni su u petak rekli da imam neki virus po nalazima, da pijem aspirin i dosta vitamina. I ako mi ne bude bolje da potrazim pomoc u nekoj drugoj ustanovi jer nece vise da me prime u studentsku ambulantu posto sam u radnom odnosu i sam sebe osiguravam ( jos uvek sam student). ne razumem takve ljude, da su malo eticni i ljudski i moralni, rekli bi mi pristojno razlog zasto ne mogu da se lecim gde i ostali studenti i kad su mogli do sada mogli su i jos jednom da me prime dok se ne oporavim. A doktor je posebna prica niti mi gleda grlo niti mi poslusao pluca, samo je rekao mozete dati krv cisto nesto da uradim a posle dva dana ne mozete da se lecite vise ovde. Izasao sam iz ambulante kao neki prevarant koji se leci na crno za dzabe a ustvari sve zbog njihove arogancije. Sad leskarim i nadam se da cu se oporaviti a na kontrolu u privatnu kliniku. Bas sam razocaran nasim zdravljem jer bar 50% zaposlenih ne zasluzuje svoj posao.

Nezaposlen

pre 12 godina

Prvo umesto dobar dan ide , vi ste siromašni jelte šifra 001.E posle ustanovljenog vam ispisuju najskuplje lekove koje nemožete kupiti a nisu na pozitivnoj listi samo da više ne dolazite. +U oči vam kažu da nemaju vremena za vas sem jednom godišnje.To je slika specijalista po bolnicama ove banane. +Nema čast izuzetcima!Urgentno NO COMENT. Pozdrav Novi Sad.

srki

pre 12 godina

Konacno da se i to pitanje potegne i na pravi nacin. Ja imam za nase uslove poprilicnu dobru platu i na srecu mogu da se lecim kod privatnika, ali zasto onda dajem oko 300 evra mesecno za zdravstveno osiguranje.

Hocu da za te pare imam normalnu zdravstvenu zastitu u domu zdravlja gde sam prijavljen !!!

Milos

pre 12 godina

Jao, obozavam ove sto potezu "obicne smrtnike", ili jos bolje "NAS obicne smrtnike". Ti obicni smrtnici svakog dana povlace svoje rodjacke, kumovske, komsijske, poznanicke, zemljacke, stranacke veze, nose kafu, cokolade, rakiju i pare lekarima, sluzbenicima, salterusama, u policiji, banci, opstini, bolnici, posti... A pitaju se sto je sistem korumpiran samo kada moraju da obave nesto gde nemaju vezu.

Evropa na delu

pre 12 godina

Ne znam da li je neko skoro bio u bolnici Svetog Save (kod zeleznicke stanice)?

Ono je horor! Od smrada ne mozete da udjete (u posetu), a sestere, nigde ih nema, kafenisu, svrljaju... upisuju temperaturu (pacijenta) na listu iako je nisu ni merili, one guske ili kako li se vec zovu one plasticne posude gde bolesnici vrse nuzdu se iznose tek kad smrad stigne do doktorskih ordinacija... u kojima sedi par njih (tzv. doktorki), sminka se, tracari se... a ako vam slucajno padne na pamet da ih bilo sta upitate (imate pravo po zakonu na sve informacije koje se ticu lecenja, bilo vas, bilo vasih najblizih) budite spremni na izliv nekulture, neljubaznosti i svih pratecih pojava naseg "zdravstva".

Ne daj boze bilo kome da mu zatreba njihova pomoc.

Ako nista drugo, trebalo bi da se stide sto kaljaju ime ustanove u kojoj rade.

Jos jedan od Srpskih uzasa.

Jablan

pre 12 godina

Ima nesto trulo u drzavi Srbiji.
Kad ce nama jedno prolece , da ocistimo trulez.
Vericu za predsednika , Sasu za premijera - stranke mi ne trebaju.
Lopove u zatvor. Narodu posao.

sloba

pre 12 godina

lepo,ali šta ćete preduzeti da se takva situacija promeni.za početak da se recimo vađenje zuba ne plaća 1000 dinara u državnim ordinacijama

Android™

pre 12 godina

Dok god se sistem ne regulise na nacin da SVAKI zdravstveni radnik zbog osnovane prituzbe pacijenta moze ostati bez posla (ili biti drasticno kaznjen, novcano, premestajem i sl.) imacemo ovakvo (odnosno necemo imati nikakvo) "zdravstvo".

Prituzbe pacijenata (odnosno onih koji FINANSIRAJU to isto zdravstvo) se ovde, u Srbiji, tretiraju kao i da ih nema.

Prosto je neverovatno da ljudi celog zivota placaju nesto sto kad im zatreba... ne samo da im nije od pomoci vec se moze reci da negativno utice (stres, nerviranje, omalovazavanje...) na njihovo zdravstveno stanje.
Kao i u svim ostalim sistemima... nedostatak ODGOVORNOSTI je uzrok i kradja, i korupcije i nerada i ...

Kada pacijent (tj. onaj koji je finansirao zdravstveni fond) bude imao (zaista imao, ne ove karikature koje to simuliraju...) mogucnost i instrumente da utice na kvalitet usluge, i da vrsi njenu kontrolu... onda se mozemo nadati i boljim uslovima lecenja.

U Srbiji? NE VERUJEM.

Evropa na delu

pre 12 godina

Zdravstvo je jedan od najkorumpuranijih delova sistema. Koliko je malo od ljudskosti, od hipokratove zakletve, od opste kulture, od odgovornosti... ostalo u zdravstvu pokazuje i ovaj primer.

Ono sto je nase "zdravstvo" je samo bleda i izvitoperena kopija onoga sto bi trebalo da bude. Cista fikcija. Imao sam srece da mi lekari u zivotu nisu bili potrebni... ali prvi put kada su mi zatrebali i kada mi je zivot bio ugrozen naisao sam na sve osim na ono sto bi bilo za ocekivati. Posle dve decenije uplacivanja u zdravstveni fond, sebi, ali i svojim zaposlenima, bio sam prinudjen da sve troskove lecenja, operacije i postoperativne rehabilitacije platim sam. Privatno. U suprotnom, ostao bih invalid, cekajuci na preglede zakazane za dva ili tri meseca unapred...
Nekultura, neljubaznost, prljavstina, nestrucnost... je sve sto od naseg zdravstva mozete dobiti.

Cinjenica da je nekome potrebno gurnuti 500 do 1000 Eura ako zelite da vam se zena porodi koliko toliko pod nadzorom i uz pomoc lekara... govori sama za sebe.

Govori, i o nasem zdravstvu i o nasem drustvu uopste.

Govori i o nama koji to trpimo.

Da li ce neko ikada u ovoj jadnoj drzavi shvatiti sta znaci rec ODGOVORNOST i da li ce ona ikada ovde biti stavljena u funkciju sistema (zdravstva, sudstva, obrazovanja... drzave uopste)

O D G O V O R N O S T

Rade

pre 12 godina

Zastitnik gradjana treba, isto kao i lekari i svi ostali, da radi svoj posao,a ne da cepa knjizicu. poebno nam je svima zao sto se njegova gospodja iznervirala. Da je obavljao posao zastitnika gradjana kako treba, ne bi doslo do te situacije da mu se zena iznervira. E moj Sasa...

obicni gradjanin

pre 12 godina

Zao mi je zbog neprijatnosti, ali tocak karme je pruzio jedinstvenu priliku jednom od pripadnika ovdasnje politicke elite da, bar delom, iskusi bol onih koje treba da stiti. Meni se dogodilo da nece da mi dajum vakcinu protiv tetanusa posle povrede, a znam osobu kojoj nisu hteli da daju ni vakcinu protiv besnila! Mi nismo imali novca za privatno lecenje.

Jozef K.

pre 12 godina

Šta ja da pocepam zato što sam maltretiran uz blagoslov "reformisanog" i "pravednog" pravosuđa u Srbiji? Da li možda da se obratim zaštitniku građana da mi pomogne?

S-pingvekula

pre 12 godina

Zar nije dovoljno reći da dete od 10 godina nije radilo krvnu sliku zadnje 6 godine?Iskreno nisam studirao medicinu,ne sedim u zadimljenim prostorijama niti na vetru.

Branko

pre 12 godina

Evo na čemu sve jedan lekar koji je pritom i profesor na jednom od 5 medicinskih fakulteta u Srbiji (smejurija od zemlje - ni manje zemlje ni više medicinskih fakulteta) može da zarađuje.
1. Plata od države na fakultetu
2. Plata od države ako radi na nekoj klinici
3. Projekti koje finansira ministarstvo nauke (presipa se iz šupljeg u prazno po običaju ali ako je za utehu tako ke i sa drugim profesijama)
4. Klinička studija o nekom leku koju finansiraju farmaceutske kompanije (često se radi uporedo po nekoliko studija to u stvari odrađuju mladi lekari i volonteri a šefovi i profesori pokupe kajmak)
5. Privatna praksa u nekoliko privatnih ordinacija kao konsultanti (najčešće se klinika napušta pre 12h kako bi se stiglo što više uraditi u privatnoj praksi, pošto su dotični najčešće i načelnici odeljenja niko ih i ne proziva da li su na poslu za vreme radnog vremena)
6. Dopunski rad na državnoj klinici za one koji ne žele da čekaju mesecima na pregled.
7. Besplatan odlazak na svetske kongrese (najčešće turističkog karaktera jer samo 5% njih imaju neke ozbiljne radove i 90% i ne želi da prisustvuje sesijama na kongresu) po najlepšim gradovima evrope i sveta. Profesorima farmaceutske kompanije plaćaju i smeštaj i put za supružnike (kakve koristi imaju od njih možete samo da zamislite)
8. I tek na kraju dolazi čuveni mito od pacijenata koji je često precenjen.
Dakle na kraju kad se sabere i podvuče crta to je od par hiljada evra pa bbogami do 10-15 000evra mesečno zavisi od velicin

klika

pre 12 godina

ZDRAVSTVO U SRBIJI = KORUPCIJA, BAHATOST , NEODGOVORNOST !!! Lekar u Srbiji = Bezdusnik koji bolesniku otima pare !
Toliko su strucni da im diploma vise ne vazi nigde van ove zemlje, pa ni tim vajnim profesorima. Ja predlazem da se mi pacijenti udruzimo i pocnemo da podnosimo tuzbe za naknadu stete zbog nesavesnog lecenja i lekarskih grsaka i krivicne prijave za rad na crno. POJEDINACO NECEMO NISTA URADITI ALI 1000 TUZBI NEDELJNO MENJA STVAR ! Treba imenom i prezimenom reci koji lekar kako radi !

student

pre 12 godina

Moj teča je meni spasio život kada sam bio klinac. On je za mene zauvek heroj i čovek pre svega. Inače je agronom, vrhunski stručnjak u svojoj branši.

Dočekao sam to da vidim tog heroja, čoveka kako leži nepokretan u krevetu. Ništa me nije zabolelo više nego kada takav čovek u jednom momentu se rastuži i kaže:

"Ja sam više osećanja pokazivao prema biljkama i kamionima nego što oni pokazuju prema ljudima"