Četvrtak, 20.10.2011.

13:22

Ubijen Moamer Gadafi

Svetska vest broj jedan je da je svrgnuti vođa Libije Moamer al-Gadafi ubijen u napadu na njegov rodni grad Sirt. Al Džazira objavila snimak mrtvog Gadafija.

Izvor: B92

Ubijen Moamer Gadafi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

394 Komentari

Sortiraj po:

Dalibor

pre 8 godina

Bože, kako je zanimljivo sada, sa ove vremenske distance, čitati ove novosti. Koji entuzijazam i nada su tada vladali. Ipak, kao što su mnogi ovdje tada komentirali, snašlo ih je drugo, veće zlo - zapadna demokracija tj. zavadi pa vladaj.

Srdjan

pre 12 godina

Heroji nema sta, sutiraju les. Istog tog coveka koga su sutirali kao psa sutra ce da slave kao Boga. Sacekajte samo da upoznaju demokratiju.
Daj Boze da se spase Saif al-Islam, ako ga uhvate ziv ostati nece. Nijedan clan porodice Gadafi jos nije preziveo duze od dan u zarobljenistvu

glas iz publike

pre 12 godina

Hvala svim medijima, koji su nam bez mogućnosti da biramo nametnuli da gledamo ove slike javnog ubistva. Mislila sam da je samo u srednjem veku bilo zabavno posmatrati javno giljotiniranje i ½popravljanje½ na trgovima.(Mada je bilo slucajeva i u 20. veku!) Moje dete je gledalo televiziju i tako je i ne sumnjajući šta je čeka, postala deo audijencije ovog toliko gnusnog čina ubistva i proslave. Sada je i tragična smrt senzacija. Kome da se obratim za cenzuru? Da li bi bilo dobro da i pre vesti stoji crveni krug za program namenjen uzrastu do 18 godina? Jel odgovorni urednik imao slobodan dan?

otac Makarije

pre 12 godina

Vidim da su ovde svi bili u Libiji pa znaju kako su Libijci ziveli. Osim toga, mnogi Srbi su mazohisti, sto se da procitati. Ubistvo Gadafija pokazuje jos jednom da nije sve u parama. Gadafi je otisao kako je i dosao, a vreme neka sudi o tome. Zato gledajte svoja posla, ne brinite tudju brigu ili srecu. Tiranina su se Libijci oslobodili, neka im je srecno.

vladimir

pre 12 godina

Ma da narod Libije nije znao sa kim ima posla nego ce neki ovde da im objasne kako je to divan covek bio.Citam pojedine komentare i ne mogu da verujem.Nikada mi normalna zemlja biti necemo.Moja iskrena podska narodu Libije sto je uspeo da se oslobodi tiranina posle 42 godine.

Milun

pre 12 godina

Na dan kad je ubijen Gadafi predsedniku države koja ga je dokusurila rodila se kćerka. Kakav dražesan uvod za novi film u holivudskoj koprodukciji.

Grof

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. "...Imaće to i dalje....al malo sutra

...

pre 12 godina

Da je ovo samo stvar naroda koji je nezadovoljan uslovima i resio da se pobuni protiv lidera, to bih podrzavala. Ali onog trenutka kada je NATO uleteo u Libiju, ovo je postala politicka igra i trka za naftu, steta pa to vecina naroda ne primecuje...

Stexsa

pre 12 godina

Pogledao sam video i mogu samo reci da su to zveri. Izem ti Demokratiju kad svakoga "Demokratski" ubiju (Saddam,Gaddaffi). Kao sto neko rece pravice ga oni ma kakav on bio,od blata. Nego jeste primetili u mnogim videima cime su se jadni siromasni bedni pobunjenici vozili,i nasta su mitraljeze montirali? Vw Tuareg,Lexus... itd. Bedni nema sta.

zidogled

pre 12 godina

pa kakvi pobunjenici, lepo pise i u vestima da ga je nato ubio. Sta spominju pobunjenike? Mozda u ime pobunjenika i mrzitelja gadafija ali pobunjenici su ovde mozda bili samo ono iz south park-a "operacija ljudski stit".

Nato je sve odradio.

McClane

pre 12 godina

Uopste necu da ulazim u unuteranje i spoljasnje probleme Libije,ali ovako se izivljavati nad telom mrtvog coveka,makar on bio Adolf Hitler je jako mucno! Stomak mi se prevrtao dok sam gledao...Jako potresno...I smrt treba biti dostojanstvena ko god bio u pitanju...

Razume se

pre 12 godina

Danas je ubijen COVEK,koji je izgubio dvomesecnu unuku,dvogodisnjeg i cetvorogodisnjeg unuka i dva sina u borbama za "slobodu"...svet je nasao da ga satanizuje tek poslednjih 5 meseci a cutali su manje-vise ostalih 40 godina njegove vladavine...iako je mogao odavno da pobegne svoju drzavu i da ostavi pristalice,ostao je i borio se za poslednji metar,kao i sto je obecao i odrzao je rec...

Neka ti Bog oprosti grehe,da ti je laka zemlja i pocivaj u miru Pukovnice!

Padaj silo i nepravdo

pre 12 godina

(Crnogorac, 20. oktobar 2011 19:59)

Najbolji mogući komentar sa argumentima, a ja bih da dodam samo dve stavke:

Najmanja stopa smrtnosti kod novorođene dece u celoj Africi
Nezaposlenost od 6%
Toliko od mene.

Pukovniku nema ko da piše

pre 12 godina

Jedan moj drug je godinama radio kao geometar u Libiji i on mi je pričao da je, svrgavanjem kralja Idriza, 1969 god. pukovnik Gadafi navukao na se bes libijskih plemena. Naime, kralj Idriz je sve naftne izvore, naročito one na istoku Libije (grad Bengazi), ustupio britanskim petrolejskim kompanijama pod dugogodišnju koncesiju. A ovi su svakom punoljetnom Libijcu isplaćivali mesečnu nadoknadu od 300 funti. Naravno, Gadafi je to sve ukinuo. Badava što im je svima omogućio da, pod veoma povoljnim uslovima, nabave poljoprivredne mašine i sistema za navodnjavanje, kao i prilično visok standard, obrazovanje i medicinsku zaštitu kada Beduini više vole da sede na užarenom pesku i primaju neku crkavicu nego da rade. U jednoj takvoj tribalnoj zajednici on je mogao jedino i isključivo vladati čvrstom rukom. Pukovnik je otišao, rahmet mu duši, kako je otišao al' se bojim da Libiju uskoro čeka irački-avganistanski scenarij.

Dusan

pre 12 godina

Pukovnik je ostao do kraja veran svom narodu i poginuo je kao zarobljenik,zajedno sa svojim sinovima.Suze mi idu dok pisem i ne mogu da verujem da svet slavi ovako nesto,ma ko bio!!!Pocivaj u miru pukovnice!!!

Ivan

pre 12 godina

@Hmm Pa nije Gadafi obukao uniformu da brani nekog drugog, vec da brani sebe samog i pri tom je masu drugih naterao da uludo izginu pokusavaljuci da ga spasu. To nije heroizam, niti hrabrost, vec upravo suprotno: cist kukavicluk. Da je boolji covek napravio bi neku pogodbu da ode u izgnanstvo, ako vec nije heto da se preda, kako bi sprecio vece krvoprolice, a ne da gleda kako se pola zemlje i ceo njegov rodni grad ruse zbog temelja, samo zbog njega.

Marko!

pre 12 godina

Slava velikom coveku kiji je istrajao do kraja! Licno sam mislio da ce se nagoditi sa Amerima ili da ce pobeci ali covek je otisao u legendu...tzv revolucionarima iskreno saucesce,jer su izgubili slobodu i nezavisnost u odlucivanju,postali su prosto receno protektorat, kolonija ciji ce resursi nemilosrdno biti eksploatisani...pitanje za razmisljanje:Kako to da samo u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj ljudska prava ne postoje ne izbi arapsko prolece???

bojan

pre 12 godina

mucno je gledati podivljalu masu koja se ne ponasa ljudski...bez obzira na sve, sam cin divljackog ponasanja je ne dopustiv i automatski je za svaku osudu...

UGY

pre 12 godina

Čovjek se krio u rupi ko zna koliko. Ne vjerujem da je imao ikakve higejenske uslove. Ali se zato na snimku/slikama jasno vidi da imao uredno podšišanu bradicu u njegovom stilu.

Mislite o tome. Ne vjerujm u njegovu smrt.

Vlayco

pre 12 godina

Ko je sledeci?Ahmadinedzad? Tu ce ameri da polome zube,konacno!
(Dobrovoljac, 20. oktobar 2011 21:06)

A ti, tastaturu u ruke, pa juuuriiiiis... u dobrovoljce!

dejanera

pre 12 godina

@gospodin u bundi
Hipoteticki gledano ako u skorije vreme, ekonomski gledano, Libija bude na nivou jedne Zambije ili Burundija mislim da ce tebi da ispadnu zubi zato sto im je to omogucila velika Amerika i zapadni prijatelji!

Pedja

pre 12 godina

Kaze Mika, dugogodisnji radnik u Libiji: "Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta."
A koliko si ti to americkih univerziteta video, Miko moj?

Pavle

pre 12 godina

Vi koji zalite za doticnim despotom, setite se Ivon Flecer, nocnog kluba "La Belle" u Berlinu, Lokerbija i nebrojenih stotina zrtava koje su posejali teroristi koje je on direktno placao...

armagedon

pre 12 godina

Da je bio diktator u to nema sumnje, da je ubijao svakog ko mu je smetao i to je sigurno tacno, da je slao libijske trupe u Sudan i Cad i to je tacno jer su osamdesetih mnogi od tih ranjenika leceni na banjici, da je uzeo za svoju porodicu nekoliko milijardi dolara i to je tacno jer svaki diktator to radi, da je ulagao u Libiju i to je tacno, da nije znao kad je dosta to je ocigledno a da ce NAROD LIBIJE POSLE NJEGA U PROSEKU ZIVETI BOLJE TO NECE BITI TACNO.

MD

pre 12 godina

Ovim putem iskazujem ogromno postovanje prema pukovniku, mogao je da ode u neku drugu zemlju i mozda ga ne bi nikad ni nasli, ali ostao je dosledan sebi i do poslednjeg trenutka je bio uz svoj narod... Vecna ti slava!

Nebojša

pre 12 godina

Malo s medicinskog ugla, Gadafi ima ustrjelnu ranu na ljevoj sljepoočnici s opaljenim ivicama, dakle ubijen vatrenim oružjem prislonjenim na glavu, a sin rasjekotinu na vratu, vjerovatno zaklan... baš demokratski, i to nakon izjave Clintonove da treba biti UBIJEN ili uhvaćen.

Pravnik

pre 12 godina

Libijci su ustali protiv Gadafija, vojska ga je napustila, veliki deo vojske je presao pobunjenicima. Libijci su ga sami ubili. Libijci danas slave na ulicama. Ko ste vi da im kazete sta su trebali da rade? Njihova zemlja, njihova vlast, njihova sudbina. Vi, koji zivite na d..... Evrope cete nekome da pricate kako ce od sada da zivi. Vi, koji ste uvek ste donosli mudre odluke i zivite savrseno pa mozete nekome da delite savete sta da radi za svoju buducnost i kako da uredjuje svoju zemlju. Vasa deca postaju krimosi i narkomani, sastavljate nekako od prvog do prvog i vi cete nekome da pricate kako da uredjuje svoju zemlju i svoju buducnost. Pa ko ce vas da slusa i od vas da uzme savet? Da li Libijci da slusaju Amerikance koji su najmocnija zemlja na svetu i najbogatija ili da slusaju Srbe kojima deca nemaju buducnost i koji su opsednuti politikom a u zivotu nisu procitali knjigu i za sve im je neko rugi kriv, cak i Amerikanci koji ni ne znaju gde je Srbija. Pa koga biste vi slusali nekog bogatog i mocnog ili sirotana koji nije knjigu procitao u zivotu i svako mu lupa klempe. Ajde, smirite se malo. Njihova zemlja neka rade sta hoce. Kaa je postao vladar zemlje na sebe je preuzeo rizik.

Hmm

pre 12 godina

Ne znam kakav je bio niti me zanima,to ostavljam narodu Libije.
Cinjenica da je sa 70 godina obukao uniformu i poginuo u prvim borbenim redovima zajedno sa svojim sinovima i vojskom je za postovanje. Nisam siguran da ima mnogo predsednika koji bi se borili do kraja na ovaj nacin.

predrag-serb

pre 12 godina

Bravo momci, ubili ste čoveka starog 72- godine. Mi i Iračani smo isto tako. Sada ćete sigurno dobiti onih Gadafijevih sto milijardi dolara, za koje su na cnn-u tvrdili da su u švajcarskoj banci. Čini mi se da su i nama pričali da je Milošević milijarder i da će nam vratiti sve iz švajcarske banke. Čini mi se da je i Sadam imao par desetina milijardi u švajcarskoj banci. Sve su to rekli na CNN-u.

Adam Jensen

pre 12 godina

@Joel:

Informiši se malo pre nego što kreneš da podučavaš druge.

UN NISU odobrile vojnu intervenciju, već uvođenje zone zabranjenog leta. NATO, na čelu sa Francuzima, je ko-zna-koji put napao suverenu zemlju, bez objave rata, bez odobrenja SB, a da ta zemlja nije napala nijednu članicu NATO-a niti bilo koju drugu zemlju. To se, sine moj, zove AGRESIJA.

Ne zamerite, ali smatram da zaista samo naivan ili potpuno neinformisan (ili oba) čovek može misliti da je NATO oslobađao Libiju, ili da NATO bilo koga oslobađa širom sveta gde bombarduje.

NATO predstavlja krajnje sredstvo američkih multinacionalnih korporacija za ispunjavanje njihovih strateških ciljeva - profita! Kvalitetan život Amerikanaca mogućava upravo permanentna otimačina tuđih resursa i kreiranje konflikata i ratova kada kada američke kompanije proizvode oružje, banke daju kredite, a njihove građevinske kompanije onda obnavljaju ono što su pre toga porušili oni sami i to za isti onaj kredit koji ti pre toga daju!

Sva sreća, pa prema komentarima vidim da ipak 90% ljudi ovde ima mozga i shvata šta se i kako događa u svetu, a za ovih 10% Čedista i njihove tupave stavove proizišle iz ispranih mozgova me, da prostite, zabole uvo.

wroom1975

pre 12 godina

Ubijen Gadafi...

Ozalosceni:

fan club "Ratko Mladic"
fan club "Karadzicevi Sledbenici"
pokret "Titovim koracima"
udruzenje "Sa Rusijom u svet"
"Kurir" dnevne novine
Anti AmerickoEvropski pokret "Nas i Rusa trista miliona"
...i naravno Dzej.

МаРе

pre 12 godina

Да ли је само један човек одговоран за толика злодела, зар је само ОН уништио ту државу (ако је уопште била уништена) да је само он заслижио да га овако убију.... Где је ту демократија, фер суђење и сл!!??? Е, мој демокраЦки свете.... Т'га!

dyzalia

pre 12 godina

Saucesce onim kojima je Gadafi bio njihov prijatel.Bas mije zao...mnogima je ocernio serce,eh pa samo lud covek pokusava da glavom probije zid.

Panda

pre 12 godina

Za vas što tako složno tugujete za pukovnikom, molim vas da mi odgovorite kako to da Amerika ne proba da izazove revoluciju u Norveškoj? Eto i oni imaju naftu, bogata zemlja, zadovoljno stanovništvo, veliki GDP jel tipujete da je Norveška sledeća???

Da se razumemo, ja uopšte ne podržavam Ameriku i njenu politiku svetskog policajca, ali mi nije jasno kako neko sa iole zdrave pameti može da podržava diktatora i ubicu kao što je Gadafi! Mi smo stvarno kolektivno odlepili.

Mitrovica

pre 12 godina

Ode u onaj svet i jedan od zadnjih velikih prijatelja Srbije, koji do poslednjeg daha branio je drzavnost Srbije i nije priznavao nezavisnu drzavu Kosova!

GEORGE

pre 12 godina

Nesrecnici,dobili su zapadnu demokratiju sa Ruskim puskama....Sta posle euforije i opranih ruku....Njima nista osim Gadafia i nije odgovaralo Tuzno,tuzno .....

izgovor

pre 12 godina

@vladimirLDP: Kao što vidiš, mali srbi, iz još manje srbije, veličaju diktatora i trabunjaju gluposti! Oni što su ti udarili minuse, valjda su i sami željni ponovnog pljačkanja i ubijanja po prostorima bivše države!

bgd

pre 12 godina

Naravno da je Gadafi pocinio zlocine, ali ovaj rat je mogao biti izbegnut. Mnogo ljudi je ubijeno, zemlja razrusena... Ali Americi i ostalima nije odgovaralo drugo resenje sem rata jer kako da tu dodju sa svojim trupama i eksploatisu naftu. Sto nisu intervenisali u drugim zemljama gde nisu imali ekonomski interes, a takvih primera je mnogo. Gadafi jeste zlocinac, i diktator ali u Libiji, Iraku i takvim zemljama demokratija ne funkcionise! Zivi bili pa videli! To je kao da dodjete u srednjovekovnu evropu i pokusate da im nametnete sadasnji sistem. Nece npr. 45% da dozvoli da drzavom upravlja ostalih 55%! Svi koji misle da je amerika humana i EU raj na zemlji su najobicnije neznalice i padaju na jeftine medijske fore.

Voyager

pre 12 godina

Ljudi, koji brane ovo sto je uradjeno pukovniku Gadafiju, se stalno pitaju sto Srbi podrzavaju Gadafija. Evo ja ne podrzavam Gadafija, ali sam zgadjen postupcima americkih i EU vlasti koji hladnokrvno likvidiraju onoga ko im nije po volji. Znaci, postupak je vazan, a ne licnost. Pa oni koji opravdavaju ovaj cin neka ne zaborave da ni u jednoj zemlji EU ne postoji smrtna kazna posle sudjenja, a da se nekome presudi bez sudjenja - to je rusenje, apsolutno i sustinski, svih vekovnih tekovina Evrope (ne EU), tako da su, postupcima u poslednjih 10-tak godina USA i EU pod noge, u blato, bacila sve principe slobodnog sveta koje su generacije i generacije zapadnjaka stvarale, i ako hocete, i za njih ginule. Eto, to je sustina, a ne odbrana Gadafija...

OGGY

pre 12 godina

@Moka, i mene takodje zanima ko ce biti sledeci "Public Enemy # 1", cak mislim da bi kladionice mogle da se pobave ovim......ali uglavno je UVEK neko koga USA digne na vlast pa onda ga lupe po glavi ...the American way, demokratija u prvom planu!

Živeo u Libiji 5 godina

pre 12 godina

Ma sad će Libijci da se preporode....Koliko je ono rekoše nama još treba da dostignemo standard iz 1989-e? 20 godina? Verovatno će i oni moći tamo oko 2050-e da žive kao što su živeli do pre godinu dana...daj Bože!!!

POČIVAJ U MIRU PUKOVNIČE....

sramota na kvadrat

pre 12 godina

Zlikovac je zavrsio kako treba. KO su ovi koji ga zale, koji su razlozi da neko podrzi ubicu, monstruma, ko su ti ljudi, stidite se, sramota.

DoktorHaus

pre 12 godina

Moram da priznam da ne znam kako je bilo u Libiji pre pobune. Takođe ne znam da li je Gadafi bio diktator ili ne. Niti znam kako je živeo običan narod u Libiji. Jedino što sam u ovih par meseci video jeste da je ogromna većina Libijaca pobunjena, da su mnogi političari i oficiri otkazali poslušnost Gadafiju na samom početku protesta/pobune. I relativno brzo su "očistili" Libiju od dobro naoružanih, obučenih i fanatičnih boraca lojalnim Gadafiju. A tako nešto "šačica američkih plaćenika" ne bi mogla da izvede. Očigledno da se velika većina naroda pobunila zbog lošeg života u Libiji, dok Gadafi/Libija ima 200 milijardi na računima u inostranim bankama. I, očigledno je to da je Gadafi, kao što je neko već pomenuo u komentaru, skrenuo s uma i zdravog razuma posle 42 godine vlasti.
Neminovno se nameće poređenje i sa našom situacijom. Da smo mi živeli dobro, približavali se EU, bivali slobodni i moogli da putujemo bilo gde, da li bi se desio 5. oktobar?? Naravno da ne. Ko može da me potplati da rušim nešto ako živim dobro tu?? Umesto toga, za samo 13 godina vlasti braćni par je uspeo da unazadi Srbiju bar stotinu godina, a koliko su oni "odlepili" dok su bili na vlasti, govori to da su pominjali "pobedu nad NATO-om" u trenutku dok taj NATO ulazi na Kosovo i isteruje svaki trag Srbije odatle. A još gori su oni koji su verovali u to. I još uvek veruju.
Zato ovo oko Gadafija treba gledati i kroz prizmu naše stvarnosti. Pravda je mrtva, interesi vladaju. Da li je ubistvo Gadafija pravda?? I jeste i nije?? Da li je Amerika glavni krivac?? Ne bih rekao, teško je toliki narod pobuniti ako se živelo dobro. Uostalom, bolje je, ako si mali i slab, biti uz jake i skupljati mrvice, nego se kuresati i dobijati po ušima. Hoćemo li mi ikada naučiti to...

Vladimir

pre 12 godina

Smrt ma kog coveka me cini tuznim i ta spoznaja da na svetu postoje mali narodi i ti NATO lesinari koji u ime sveta resavaju probleme a ustvari jure za sopstvenim interesima.Svet lagano postaje rob Amerike i samo se ceka da ekonomski krah te zapadne trulezi zahvati celu planetu.Na zalost mi smo jedna od zemalja koja je i vojno osetila njihovu kandzu. U ime poginulih pilota Zoran Radosavljevica i Milenko Pavlovia koji su poginuli pri NATO agresiji nikada i jos mnogo drugih sa gadjenjem odbacujum njihovu pravdu. Pre nego sto aplaudirate smrti jednog coveka pomislite da je on istinski simpatisao srbe kao narod i koliko je srba zaradjivalo u Libiji. Kad neko ucini dobro delo bas me briga da li je iz koristi ili ne,dobro je dobro. Pocivaj pukovnice u miru.

Zoran

pre 12 godina

Jos jedan trijumf americke borbe za svetsku demokratiju. Sad ce Ameri da dodju da grade novu Libiju i da se malo posluze libijskom naftom. Jadan narod.

genius

pre 12 godina

@Sava Kovačević SF/SN
Uhvaćen??? o.O
Meni izgleda poprilično mrtvo, a za nekoga ko je mrtav (ili jedva živ) teško se može reći da je uhvaćen već ubijen... Možda nije poginuo za ideale, ali je poginuo junački - boreći se sa skoro 70 godina. Možeš da baljezgaš šta hoćeš, ali svakome sa iole mozga je jasno zašto se ratovalo u Libiji, a Gadafi se borio do kraja u ratu koji nije mogao da dobije - napravio je od sebe mučenika i borca za slobodu (bio on to ili ne).
Koliko je bio loš - ne znam, ali znam da su ga pobedili mnoooooooogo gori.

Saut park

pre 12 godina

2004.god. bio sam u Libiji na tri meseca. Vec tada iz price sa jednim mladicem sam saznao da su ljudi jako ogorceni na Gadafija! U pitanju je istok Libije (oblast oko Bengazija )stvar je u tome sto su ljudi u Libiji svesni svog bogatstva a zive u bedi(vecina). On je zaista bio pravi diktator ali je pitanje da li takve drzave mogu da funkcionisu bez neke vrste vrste diktature (naravno ne kao Gadafijeve). Da li je zasluzio smrtnu kaznu? Verovatno jeste, ali nije sigurno na ovakav nacin bez sudjenja!

kaja

pre 12 godina

Ako nista drugo, nije napustio zemlju. Borio se do svoga kraja.. a to je za svako postovanje!!!Ko je bio (ili nije bio) u pravu pokazace vreme, mada ja licno, ne bi verovala ovim bradatim i naoruzanim pobunjenicima!!! Eto, ko smo mi da sudimo, presudice drugi...

Vanja

pre 12 godina

Nisam baš obožavao Gadafija, ali ovakav divljački linč nije više prihvatljiv čak ni u Americi. Verovatno ćemo u neko dogledno vreme moći ovim nesrećnim "revolucionarima" da kažemo: Tražili ste-dobili ste.

Rade M

pre 12 godina

Ko i sta je sada na redu? Iran...verujem.
Gledacemo isti scenario kao i pred raspad SFRJ. Prvo se stvori inflacija, obori domaca valuta, nastanu nove politicke partije... a onda nastupa "sejtan" koji baci kost izmedju razjarenih pasa...
Sve poznato i uspesno oprobano po receptu iz kuhinje jedne imperije.
I tako se siri "demokratija" diljem ove krasne planete. Jadan narod, da samo znaju sta ih ceka...

bean

pre 12 godina

Čestitke vladarima sveta na još jednom dobro obavljenom poslu, (kako vladaju svetom vidi se)i poslednji pozdrav za velikog pukovnika i čoveka Moamera Gadafija.
Šta je to kršio od ljudskih prava pre NATO intervencije? Ne sećamo se da je bilo nešto loše.Ko ne veruje,neka pita naše ljude koji su tamo radili.
Nas su barem medijski satanizovali pre bombardovanja,izgleda da su uterivači demokratije izgubili strpljenje,pa udaraju bez Kristijan Amanpur i sličnih.

Pravnik

pre 12 godina

Gde odose prava i zakoni? Nacistima su posle drugog svetskog rata sudili u Nirnbergu. Da je Hitler uhvacen ziv i njemu bi tada bilo sudjeno. 66 godina kasnije civilizacija je toliko uznapredovala da se vise nikom ne sudi vec se jednostavno ubija. I to zahvaljujuci americkom poimanju pravde. Izgleda da ce uskoro sudije i advokati ostati bez posla.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo za Libijce!!! Pravda je stigla zlikovca. Koliko je samo nevinih on pobio, zaista je zalosno da ga bilo ko brani. Sta je sa tim pobijenima (a broje ih se na hiljade, nalaze masovne grobnice itd.)??? Ili po vama on ima pravo da ubija sopstveni narod??? Ili su njihovi zivoti bezvredni po vama??? Objasnite mi tu vasu logiku.

LYB

pre 12 godina

Bando krvolocna! Zveri podivljale!!! Ubice krvozedne!
Sada uzivajte sa Amerikancima u novoj demokratiji! Dace bog da svi vi krvolocne zveri patite zbog ovoga dok vas bude! Lincovali ste i brutalno masakrirali svog zemljaka zarad Americkih interesa! Propascete i u bedi grcati!

Petar A

pre 12 godina

@Axel Foley
"ostvariti svoj cilj"?
OK, neka. Ja imam neke druge ciljeve. Ali moj komentar je iskljucivo trebalo da vam pomogne u ostvarivanju ciljeva, nikako da vas vrijedja. Zato, probajte da uhvatite uzrok i posljedicu, kako ne bi isli vise krugova.

Mario Bros

pre 12 godina

Tehnologija napreduje. Doći će dan kada će i oni koje nazivaju teroristima raspolagati sa nuklearnim naoružanjem. Tada će doći dan za naplatu dugova Americi i svima koji su decenijama tlačili svet. Kad tad će da pukne tikva

Crnogorac

pre 12 godina

Gadafijeva Libija
BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.

Vrlo brzo i vrlo jasno cemo vidjeti "demokratiju" bezocnih svinja koje diriguju planetom!!Libijci ce se vrlo brzo sjetit istoga ovoga sto su ubili zajedno sa NATO svinjama!!

Joel

pre 12 godina

@ Lars Ujedinjene Nacije su izglasale vojnu intervenciju protiv Libije. Odatle NATO pravo da bombarduje. Rezolucija je usvojena sa 10 glasova za i nijednim glasom protiv. Kina i Rusija su bile uzdrzane. Ne zaboravi da je kasnije i Rusija uvela embargo Gadafijevom rezimu.

Takodje, Ujedinjene Nacije su pre par nedelja pokusale da izglasaju rezoluciju o Siriji ali su Rusija i Kina stavile veto na tu rezoluciju i nije prosla glasanje. U Siriji je do sada poginulo hiljade ljudi ali NATO tamo nije dobio mandat da vojno podrzi pobunjenike.

NATO nije slao kopnene trupe. Udarao je po oklopnim trupama Gadaija a kopnena vojska protiv Gadafija su bili sami Libijci.

Pitanje za tebe. Otkuda Libijcima pravo da se dignu na ustanak? Zasto odmah uzimas NATO u usta. Da li su Libijci imali pravo na ustanak protiv Gadafija? Da li je OK da Gadafijevi sinovi preuzmu vlast kao sto je trebalo da bude?

Moka

pre 12 godina

Baš me interesuje ko će biti sledeći "Neprijatelj sveta No. 1"... Mada, oni uvek nađu nekog diktatora/predsednika/kralja/pukovnika/vođu, pa kreće sve iz početka.

JelenaB

pre 12 godina

strasna je cinjenica, sta ce amerikanci sve uraditi da bi bili svetska velesila! u sve se mesaju, sve zele da otmu drugim drzavama, nema kod njih hapsenja, samo ubistvo onog ko im stoji na putu ka tome. sramota je sta svet dopusta da im radi zemlja nastala od izbeglica!
gadafi, kakav god da je bio, drzao je svoj narod kao malo vode na dlanu, svi su ziveli u izobilju, nisu znali za nemastinu. a onda odjednom on ne valja, a preko 40 godina sedi na vlasti...
videvsi danas izraz lica mog oca kada sam mu rekla da je gadafi ubijen, samo je dokaz koliko su ga pravi srbi cenili i koliko im je zaista zao sto je mrtav...
moje postovanje, pukovnice...

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Sada će da im svane.
Na drveću će početi da rađaju Big Mac-ovi i cheesburgeri, a sa česmi će umesto vode curiti Coca Cola...
Novac će na jesen umesto lišća padati sa drveća...i sve će to, demokratski, da podeli narod.
Živela sloboda!(i oslobodioci, da ne zaboravim)

z

pre 12 godina

ufff. bojim se da nista dobro ne moze izaci od ovakvog divljanja... mozda ce glavni doprinos steve jobsa historiji biti to sto ce se svi zlocini i divljanja sada moci snimiti telefonom. mozda cemo nesto nauciti iz tih snimaka i prestati raditi stvari koje ne bismo zeljeli imati snimljene...

Lol

pre 12 godina

Vise ne znam jeli gadafi bio zlikovac, ili pak kad vidim ove bradate koji su do zuba nauruzani, prosto mislim da ce u Libiji u buducnosti da bude puno gore, nego sto je za njegovo vreme bilo.
Vreme ce pokazati ko je bio veci zlocinac, Gadafi vs. Rebels+NATO

Sani

pre 12 godina

E sad ako zapad uspostavi demokratiju u Libiji kao u Jugoslaviji poslije Tita, onda su i Libija i libijski narod nadrljali.....Pokrasce im naftu a njih poslije ostaviti da se dijele i ubijaju....

Petar A

pre 12 godina

Uhvatili su ga u kanalizacionoj cijevi. Simbolicno.
Fascinira koliko kod nas ima postovalaca Gadafija. Fascinirajuce i zastrasujuce! Zastrasujuce je, jer se iza ljubavi prema Gadafiju krije zal i nostalgija za Titom. Ne razumijem da ljudi ne vide da je vrijeme 2000- ih doslo poslije 70-ih. Ne vide da 2000-te ne mogu na istom terenu i sa istim ljudima biti nista drugo nego rezultat/ nastavak/ posljedica 70-ih. Nije se Milosevic pojavio u Holandiji. Ili u Irskoj. Pojavio se u Jugoslaviji. Zasto u Jugoslaviji, a ne u Holandiji? Pa, boze- ko je bio 10 godina ranije u Jugoslaviji? A ko ne bi ni cijeli mandat izdrzao u Holandiji.

malina

pre 12 godina

Pa vecina ljudi ni ne zna da je on ujedinitelj citave Libiske drzave koja je kao pre 45 godina razjedinjena plemenskim sukobima.Oni nece moci da izaberu nikog sledecih deset godina dok ne dodje novi Moamer el a doci ce jel ovakvo vreme koje je doslo radja samo extreme bilo levice ili desnice u Evropi ili nasilne islamiste ili prokomuniste u arapskim zemljama i ne bi vise ni da nabrajam sta bi moglo da se rodi iz ovog svetskog gliba u aziskim zemljama.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Gadafi bio ovakav, onakav ... a sta se to tice Amerike? Sto oni mlate svoje demonstrante, sto im mirno ne udovolje? I zasto su pobili Indijance, jesu li i oni bili diktatori i tirani ili su gledali svoja posla, u svojoj zemlji, i ovi dodjose, istrebise bizone, da Indijanci ne bi imali sta da jedu, a zatim i Indijance svedose na nivo statisticke greske, i sad ce oni da pricaju o demokratiji i slobodi? A na pocetku intervencije su govorili kako oni Gadafiju ne zele smrt, samo zele da zastite civile! Poznavajuci Arape, uskoro ce tamo poceti carke izmedju "pravih demokrata" i "novih demokrata" i "islamskih demokrata" i "pravovernih demokrata" i .... Da ne bude zabune - uopste ne branim Gadafija, branim samo istinu, jer je istina da su SAD i NATO imale desetine mesta na zemaljskoj kugli gde bi bilo opravdanije da stite civilie od Libije, ali je retko koje od tih mesta bogato naftom i tako blizu potrosacima u Italiji, Francuskoj, UK.

dejanera

pre 12 godina

@ ne znam
Ne znam ni ja, ali koliko sam ja shvatio ta ista Libija je bila obicna pustara, a ti Libijci su bili samo obicni beduini dok nije pronadjena nafta pre 50 -60 godina! Oni su bili gomila plemena koji su se redovno klali medju sobom a onda ih je nafta ujedinila, posle im je na vlast dosao Gadafi (pucem) i od pustinje napravio pristojno mesto za zivot!
Ipak, trebalo bi da shvatimo da su odnosi u svakoj drzavi drugaciji, i da ono sto su za nas Libijci (mi ih vidimo kao jedan narod) nije bas tako i na "terenu"!
I jos samo da dodam: I nekim tamo Libijcima nije bilo jasno sto se JUGOSLOVENI biju medju sobom, i ko se od koga odcepljuje, i sta im treba da se kolju kad su svi JEDNA NACIJA?!

Axel Foley

pre 12 godina

@Petar
Najbolji su mi ovakvi komentatori,koji jedva čekaju ovakve teme,kako bi nam držali lekcije o tome kako smo kao narod bolesni i kako su oni srećni što su otišli iz zemlje,pa još do te mere da će slaviti taj dan kao svoj rođendan.
Drago mi je zbog vas što ste sad srećni u drugoj zemlji,ali nema potrebe za vređanjem ljudi koji su ostali u Srbiji,koji su po meni hrabri ljudi za razliku od vas koji ste otišli,jer su odlučili ostvariti svoj cilj u mnogo težim uslovima od vaših.

Slobodan

pre 12 godina

Nadam se da ce amerikance i ostale fasiste koji su ucestvovali u ovom zlocinu i u okupaciji slobodne libije, stici sto gora i svakako zasluzena kazna!

Marko Beograd

pre 12 godina

Jesu li diktatori i kralj S.Arabije i emiri Katara i Bahreina gde je ne samo sva vlast vec i celokupno bogatstvo koncetrisano u rukama njihovih porodica?! Tamo su pobune krvavo ugusene uz blagoslov njihovih saveznika Amerike. Bolje da su posteno rekli skinuli smo ga jer se kosi sa nasim interesima jer u pricu o zastiti civila i borbi za ljudska prava i demokratiju veruju jos samo mala deca!

sasa jokic

pre 12 godina

Ubijen je pre dva tri dana, cim je Hilari Klinton juce rekla da ga Amerika zeli zarobljenog ili ubijenog!Odradio je sto je trebalo za mocnike i onda je pusten niz vodu kao Sloba, Sadam, i njima slicni.

alex danska

pre 12 godina

ovde u KPH svi pozdravljaju mucno ubistvo coveka, koji je afriku drzao dalje od sharie islamske. E pa videcemo sada, kao i u Egiptu, kako ce muslimani biti tolerantni.....sada ce biti kao na Kosovu, ubistva civila, koji su ga podrazavali..pozdrav iz Kopenhagena

Lars

pre 12 godina

Da li je Gadafi trebao da bude svrgnut ili ne, to je pitanje za libijski narod i istoriju, ali pitanje za ceo svet je sledece: otkuda NATO-u pravo da se mesa u unutranje pitanje jedne suverene zemlje (mada im nije to prvi put)? "Ustanak" u Libiji nije bio ni gradjanski rat, ni okupacioni ni odbrambeni! Ako je NATO stao na stranu pobunjenika u Libiji, onda bi isto tako trebalo da stane na stranu demonstranata u Njujorku i da krene da bombarduje Vasington.

milan

pre 12 godina

Nesporno je da je covek bio autokrata, obogatio se na grbaci naroda, vladao kako je vladao... Ali je interesantno da se Amerika seti da uvodi demokratiju samo onda i tamo gde se to podudara sa njihovim strateskim interesima. Sledi zestoka medijska kampanja, podrska 'prodemokratskim' strukturama u zemlji o kojoj je rec koja se sprovodi uz aktivno ucesce obavestajnih sluzbi... Na kraju zli diktator zavrsava u lokvi krvi uz narodno veselje jer je 'to i zasluzio' i jasnu poruku kako ce proci svako ko se suprotstavi volji najvece svetske sile... Ima slicnosti sa revolucijom kod nas kada je diktator svrgnut voljom naroda... Ali je nesto tada smrdelo, a i sada smrdi u celoj prici. Video sam sve to pa niko ne moze da me laze o cemu se radi ovde - o golom interesu Amerike koji je zamaskiran pricom o demokratiji i boljem zivotu Libijaca. Ne sumnjam da ce sada Libijci 'lakse disati' ali ce to trajati samo dok ih ne uvuku u kredite i dok ne osete na svojoj kozi 'blagodeti' novog sistema. Neka se drze dobro.

g

pre 12 godina

Nemam pojma kako je bilo u Libiji pod Gadafijem.
Nemam pojma ni kako je bilo bilo u bivsoj SFRJ.
Samo znam da je moj deda kao obicni gradjevinski radnikod novca zaradjenog u Gadafijevoj diktaturi napravio kucu od 250 kvadrata u nasem socijalizmu bez dinara kredita.
I znam da ja i sada zivim u istoj toj kuci sa ostatkom porodice jer ja i moja supruga kao fakultetski obrazovani jer novac za kucu ili stan nemozemo da skupimo tako da ostaje jedino 20 godina pod kreditom ako zelim vlastiti krov nad glavom i to pod uslovom da ispunim bankarske kriterijume.
A banke su iz demokratskih drzava.
Sretna Vam demokratija dragi Libijci

perfektno

pre 12 godina

ovo je sjajna vest, malo je reci sjajna, braćo libijci česitiam na demokratiji, sve ono sto niste imali upravo dobijate sada:racune za vodu,struju.Cene nafte idu do 2 evra, dobijate naravno i milion stranaka koje vam obecavaju bolje sutra, pa poreze na sve i svašta kao i gej parade. u svakom slucaju BLAGO VAMA BRAćO LIBIJCI
kako god WELCOME TO DEMOCRACY braćo libijci

Nešto razmišljam ...

pre 12 godina

1. Da li je ubijen u NATO napadu ili je uhapšen posle ranjavanja pa preminuo ili je uhapšen pa ubijen?
2. Sadam ubijen, Bin Laden ubijen, Gadafi ubijen. Čovek bi pomislio da su znali nešto, pa su im zapušili usta.

саша бг

pre 12 godina

kakv uzas, ako su ovo "borci koje podrzava zapad" hvala lepo, a ovima sto se raduju od srca zelim da im isti ovi navrate na kafu pa da se zajedno raduju fuj

srecko

pre 12 godina

kao i uvek istina je negde izmedju.niti je on zaslužio da vlada 45 godina i zgrne toliko bogatstvo niti su amerikanci u pravu što su ga na ovakav način smakli.da je preporodio libiju jeste da je vladao diktaturom jeste da su ga sklonili zbog nafte jesu.da je bio pametan ko što nije nebi mu sada zemlja bila ratom uništena, familija pobijena i na kraju krajeva i on sam ubijen.mogao je recimo pre pet godina da napravi izbore zemlja dobije izabranu vlast, možda i njega opet,ostane u trendu napretka,on sa dobrim kontom sa kupcima se dogovore o načinu korišćenja naftnih nalazišta...ovako zbog sopstvene sebičnosti i nesposobnosti da spozna šta će se desiti upropastio je sopstvenu zemlju samo su dobili oni koji su u stvari i hteli samo naftu.ne bih želeo da pravim paralele sa nekom drugom zemljom iz skorije prošlosti mada se neminovno nameću.bog im u pomoć

gospodin u bundi

pre 12 godina

hipoteticki kad bi u bliskoj buducnosti libijci, ekonomski gledano, bili na nivou jedne malezije mislim da bi vam kosa opala od muke samo zato sto im je zapadni svjet, mrski neprijatelj, to omogucio

bačvanin

pre 12 godina

Odlična je to taktika! Ubiješ neprijatelja, tako nema suđenja i nema cele ISTINE već ostaje samo njihova dobro poznata CNN/BBC "istina"!

sbrdasdola

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovoj zemlji ima toliko glupih ljudi koji mogu da podrzavaju ovo sto se radi u Libiji, pa ako neko treba da razume sta se tamo radi to je ovaj narod jer su i nas su ubijali u ime demokratije? Zar mislite da ako je taj Gadafi bio toliko los da Libijski narod nije mogao sam da ga svrgne sa vlasti nego su morali braca Ameri da se umesaju? Zar je moralo toliko ljudi i dece da pogine zbog jednog coveka? Sta mislite da nisu mogli da posalju jedinicu od 20 ljudi i da ga likvidiraju da su hteli? Pa 90% ljudi na planeti znaju da je sve ovo zbog nafte i svi cute. Sramota za ljudski rod! Diktator! Terorista! Ma bice i vanzemaljac ako treba samo da mu pokupe naftu i osiromase narod...

Aelita

pre 12 godina

Nivo i karakter komentara krunski je dokaz da vecina srba pojma nema o savremenim svetskim pitanjima, podrzava fasistu, indirektno pristalica je totalitarnih ideologija. U ovom istojskom blatu i glibu Srbija nije slucajno! Stideci se AF borbe, toleriasanjem fastoidnih bagri Srbija dokazuje svoju civilizacijsku inferiornost.Sve to je platila gubitkom KiM.

milos87

pre 12 godina

Nakon odgledanog snimka,sa poprilicnom dozom mucnine izazvane istim,mogu konstatovati samo jedno: "Civilizovana" Amerika dozvolila je sebi da padne jos nize u ocima normalnih ljudi. Posle snimka pogubljenja Sadama,ubijenog Bin Ladena mirotvorci su na svoj zid trofeja dodali jos jednu glavu. Ne,nisu oni odgovorni za objavljivanje i pravljenje ovakvih srceparajucih klipova...za to je kriva grupa divljaka (kao i obicno) pod njihovom juresdikcijom...ko ce to drzati pod kontrolom...ipak je to verodostojni dokaz poraza onog ko im se nasao na putu ka...nisam toliko pametan da bih znao gde taj put vodi...verujem da ni oni sami nisu sigurni sta im je krajni cilj.
Opet ce uslediti likovanje tudjom smrcu. Bice uvedena demokratija,ali ne ona iz udzbenika,vladavina podredjena narodu,vec vladavina narodom.
Bog nam blagoslovio Ameriku,a grehe ko ****.

Zox II

pre 12 godina

Ko god da je, kakav god da je, demokratski predsjednici koji su ubijali za naftu licemjerno gledaju ovo divljastvo...

Kako god da je - zar ovo treba da slavimo? Ovo divljanje i lepe reci demokrata?

Pobegao sam iz zemlje radi nasilja i zna-se-vec-cega, ali prizeljkujem da ovako vuku po ulicama Obamu ili Sarkozija... Da malo pricamo o ravnopravnosti, o objektivnosti, o istini... Kakva je razlika izmadju divljastva i ovog danas? Armani odelo? TV? Nemoralni novinari? Nafta?

Planeto, fuj!

sramota

pre 12 godina

Sramota me je od sopstvene drzave i naroda i ljudi koji podrzavaju ubicu i cudoviste.

To sto mi ne volimo NATO nema nikakve veze sa ovim. Gadafi je krenuo oruzijem na svoj narod i dobio sta je zasluzio i NATO nema nikakve veze sa tim niti bilo kakve teorije zavera. NATO je intervenisao iz svojih interesa i ma koliko oni bili prljavi to ne smanjuje cinjenicu da je Gadafi bio poludeli ubica.

Sramota me je od ljudi koji pisu ove komentare ovde.

Nemanja

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!
(42, ej bre 42, 20. oktobar 2011 13:58)

a ti si verovatno bio mnogo puta u Libiji i video da tamo narod gladuje? Vise gluposti nisam odavno procitao.Tek ce da vide sta znaci glad kad banda dodje na vlast. Mi smo to videli iz prve ruke kako izgleda kada se otimaju o vlast pljackaju svoju drzavu a narod nema leba da jede.

jelena

pre 12 godina

Mucno... Uznemirujuce... Osveta rulje ili cist bes i ocaj, ko sada da bude pametan... Da li ce stanovnicima Libije sada da bude lakse, ne bih se kladila... Svet je svakako ustrojen na potpuno pogresnim principima... I da zavrsim kao sam i pocela, mucno...

Toma

pre 12 godina

Pukovnice, neka ti je vecna slava a tvojim libijcima neka je bog u pomoc. Ti si ucio od Tita da vladas. Nama Tito nije bio dobar, a sada kad je dosla demokratija, imamo standard. vrh. A tvoji ce proci jos gore....

Мunze Ljux

pre 12 godina

Imali su besplatnu struju i vodu i to u Africi gde je voda vrednija od zlata, besplatno skolovanje u zemlji ili u inostranstvu po izboru, za 1 dolar su kupovali 15 litara benzina, od Libije je stvarao jedinstvenu sekularnu drzavu... Ako je tako libijski narod ziveo u Gadafijevoj diktaturi, ne smem ni da pomislim kakvo ih blagostanje ocekuje u nadolazecoj demokratiji.

odgovor neznancu

pre 12 godina

@(Petar, 20. oktobar 2011 17:01)
Prvo ako ti je to drugi rodjendan, onda nismo zemljaci a i nikad nismo ni bili. A drugo Adio strance i ne vracaj se, svako ima pravo na svoje misljenje a ne to sto ti mislis da mora da bude tako i da drugi moraju tako da misle i ko si ti da govoris o cinjenicama kad sam kazes da slavis dan kad si otisao iz zemlje, i sramota je to sto se ti sramis da si Srbin. Adio jos jednom i do NE vidjenja.

Svice

pre 12 godina

Sad ce Libiji sa svane, kao i nama sto je svanulo, kao i iraku, kao i Somaliji, Egiptu, Avganistanu..... ima da procvetaju da zive u izobilju da uzivaju bas kao i sve koje su Ameri "oslobodili". Samo neznam odakle nekom pravo da iz neke zemlje i iz nekog kraja sveta govori ko moze da vlada drugom zemljom i ako narod te zemlje izabere tu osobu. A to o dikatorima sto pricate po toj vasoj prici Ameri su najveci diktatori i zlocinci u istoriji sveta. Za njih si Idi Amin, Hitler, Staljin i ostali mala deca koliko su ti isti Ameri pobili ljudi pocevsi od Hirosime, Nagasakija, Vijetnama, pa i Beograda i svih ostalih gradova i drzava koje su napali i bombardovali. Ako Amer zali nekom "dobro" tom nek je Bog u pomoc.

prohujaosavihorom

pre 12 godina

Sta je Cedisti, progovorio Sloba iz vas? Ni on se nije radovao necijoj smrti a vi... ma sve se o vama vec zna. Ili su mozda i libijci "kanibali" pa je to opravdano. LDP je organizacija koja siri mrznju prema tzv. zemljama 3. sveta, koji nemaju para da voze Dzipice od 70000 eura kao njihov duhovni vodja. Dragi Cedisti ovom prilikom bih vas pozdravio vasim tradicionalnim pozdravom - Hajl Ceda, mein kampf.

Babaroga

pre 12 godina

Vi sto pisete ovde pola vas nema pojma o cemu pise,samo bre lupetate gluposti i nesto pametujete,'ebo vas Nato i Amerika,sta vam je doneo dobro taj zapad,dao vam pasose da putujete,a leba nemate da jedete,i vi opet nesto zvalavite... Ziveo Gadafi

kestenjak

pre 12 godina

Covek 42 godine na vlasti, zemlja bogata, sve ok. Manjak nafte i odjednom ne valja, diktator, tiranin.itd. Srusi se svoju zemlju i nazadise se za 200 godina zarad interesa Amera. Strasno !

Legia Semlin

pre 12 godina

Svašta mogu da razumem, ali da NATO-u aplaudira čovek kome je taj isti NATO razorio grad Pančevo, porušio fabrike, podigao nivo gadnih oboljenja do nivoa Hirošime, e to ne mogu da razumem.... Nemoj neko da mi je sutra tražio dinara za "gladnu decu Libije" - tražili ste NATO trupe, eto vam ih, pa nek vam one plaćaju. Sa druge strane, ovi što urlaju "Alahu ekber" nad mrtvim telom sutra će opet u Bosnu, pa kad ih opet "oplevimo", neka gledaju Amerikanci, Franzuci i Englezi da im pripomognu, oružjem , propagandom i slično.... Da vidimo onda, Pančevac, kome ćeš da aplaudiraš.

Normalone

pre 12 godina

Stize demokratija i u Libiju,demokratija izgradjena na neduzno ubijenim civilima,osiromasenom uranijumu i razorenoj zemlji.Da vidimo samo koja zemlja ce sledeca dobiti demokratiju.

Aleksandar

pre 12 godina

Po strani sam dogadjaj, meni su reakcije na isti mnogo interesantnije. Kad je onomad srusio avion pun putnika, u SFRJ se vikalo da drzava treba da ga istera iz nesvrstanih i da ga proglasi za persona non grata. Kad su devedesetih njegovi mudzahedini orgijali po Bosni, u SRJ se vikalo da je isti zlikovac, da tamo treba UN da isporuci svoje snage a ne da bude `protiv nas`, pa kasnije za vreme bombardovanja vikalo se da NATO treba njega da smakne a ne `posteni nas narod`...

Nikada u istoriji, sem u pocetnim danima nesvrstanih, Gadafi nije smatran nasim prijateljem, svi su se gnusali istog i zeleli mu sve najgore, a sad odjednom salve zaljenja zbog njegove smrti. Uvek smo ga svrstavali u mega-zlocince, a sad odjednom heroj.

Pa mi bre ne znamo sta hocemo, a onda se pitamo zasto nam je tako kako nam je. Menjamo misljenje preko noci, kako vetar dune, zbog neke percipirane kratkorocne dobiti. Sad eto suze lijemo za Gadafijem, dok ga ceo svet smatra ordinarnim zlocincem, i onda se pitamo sto nas svet ne razume? Uostalom, ko smo mi uopste da i imamo misljenje o nekoj tamo Libiji - pa mi nismo u stanju ni sopstvenu avliju da kontrolisemo, al' eto nasli se prozvani da procenjujemo ko je zlocinac a ko je heroj. Place mi se koliko smo jadni...

Bg

pre 12 godina

@Petko! Dok ti sazaljevas Libijce, oni slave po celoj zemlji! Neverovatno, kada cemo prestati da "zabadamo nos" u tudje probleme, i gledamo u tudje dvoriste?! Libijski narod je izabrao sta ce i kako ce, i to je iskljucivo i samo njihova stvar, i ko smo mi da nekoga zalimo, kada smo i sami za zaljenje?

Petar

pre 12 godina

Nije me prvi put da me je sramota sto sam Srbin iako to nisam ni birao. Koliko neobrazovanja, gluposti i primitivizma na jednom mestu nije odavno vidjeno, a sve pod plastom slobodumlja i sirine duha. Na zalost, sva ta sloboda i nesvrstanost pada u vodu kada se pomene tzv. evroazijska unija ili ruska vojna baza u Nisu. Tu se moze jasno videti da nije nama da smo slobodni nego nam je mnogo krivo sto nas gazda ne voli te moramo sada onom drugom da se potcinimo u zamisljenoj podeli snaga u svetu u koju samo mi verujemo, ne shvatajuci da postoji samo jedan sistem i jedan vojni zavez trenutno.
Po definiciji je paranoja stanje svesti u kojoj bolesnik veruje u zamisljenu istinu uprkos cinjenicama koje govore suprotno, pa moze da se kaze da je srpsko drustvo duboko bolesno.
Nadam se da ozdravljenje nece doci sa strane, na silu, kao kod Nemaca ali se bojim da mi sami snage nemamo za oporavak.
Od sada dan kada samo otisao iz Srbije slavim kao drugi rodjendan. Adio, zemljaci, i puno srece u udaranju glavom u zid!

rob

pre 12 godina

Sad ce libijski narod videti sta znaci raditi za americke i EU firme, radice minimum 12 sati a nece moci pokriti osnovne zivotne troskove, sami su sebe gurnuli u ropstvo, ...nikad vise slobode nece videti, kao ni mi!

marko

pre 12 godina

Ko je sledeći? Nema ovom kraja, ne ulazim ni delić u temu diktatura, demokratija i slično u zemljama gde izbiju nemiri. Samo se pitam otkud pravo jednoj maloj grupi država da imaju tapiju na naše živote i da oni propisuju šta je demokratija i ko treba živeti a ko umreti. Setimo se pre dva tri dana Sjedinjene američke države zatražiše Gadafija živog ili mrtvog. I bi tako!

pranjic

pre 12 godina

srbi eto propast u shvatanjima i informisanosti. treba pogledati sta se kompletno tamo desavalo. a isto tako i sta se kod nas sve desavalo 1999. a ne slepo nešto tzv nato zločinci a svi ostali ničim izazvani.

Дејан

pre 12 godina

Слобода за Либију!!! Какав их сад просперитет и напредак чека када их је Америка ослободила!!!

Stipo Novak

pre 12 godina

Još jedan u nizu nebrojenih zločina podivljaloga kapitalizma i neokolonijalizma. Libijo, čestitam ti "demokraciju". Iskrena sućut narodu, a Pukovniku Gadafiju vječna slava!

zapp

pre 12 godina

Cudi me zasto ne slave na ulicama Pariza i Londona, to bi bilo bas u stilu vladajuce garniture tamo, ipak su oni dobili najvise, ono zbog cega su i ratovali i pomagali ustanike - naftu.

spin doctor

pre 12 godina

I to je demokratija... Pa ko normalan moze da se raduje necijoj smrti? Pitam se samo koliko je neduznih ljudi poginulo tokom procesa sirenja demokratije... Gadafi je samo najpoznatija zrtva u Libiji...

Realno objektivan

pre 12 godina

Koja bulumenta talibana ovde na slobodarskom B92 sajtu... ne mogu da citam gomilu trabunjanja ... Kazete gde Amerikanci dodju tu je beda, a? A sta je sa Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), Katarom? Gde vi zivite, nije vise 1389 godina!

vračarska baba

pre 12 godina

Do pre nekoliko godina, verovatno bih napisala drugačiji komentar, ali sada, sada samo želim da kažem da mi je SAVRŠENO svejedno. Osećam se tako iscrpljeno od svih ovih naših "situacija" da nemam potrebu ni da naklapam o Libiji, Gadafiju .... pravim paralele sa Srbijom.

Nevit

pre 12 godina

Bio je tako veliki vođa, a danas je ubijen kao obična životinja...
Prošao je isto kao i Rumunski predsednik Čaušesku... zaista uznemirujuće gledati sve ovo, pogotovo kako su se ophodili prema lešu... strašno !

HlaoRu

pre 12 godina

Zapadnjaci, nek vam je na cast.

Libijci, spremite se za mracnu buducnost, koja je dosla svuda gde je krocila americka cizma.

Pukovnice, pocivaj u miru.

Mija

pre 12 godina

Pukovnice nek ti je laka zemlja, sotona je pobedio. Mnoga carstva su propadala i njihovo ce molim Boga i nadam se vrlo brzo propasti. Svaka sila je za kratko vreme.

ne znam

pre 12 godina

Hm, ne kapiram komentare o Americi. Pa zar gadafija nisu ubili Libijci? Zar se Libijci nisu podigli na ustanak? Gadafi je imao vojsku i tenkove, pobunjenici su imali NATO avijaciju ali na kraju su to ipak bili sami Libijci koji su ustali protiv Gadafija i ubili ga. Egipcani su ustali protiv Mubaraka i da nije otisao sa vlasti nego da se drzao do kraja, Egipcani bi ubili njega i to bez Amerike i NATO aviona. Nije mi jasno zasto ovde niko ne komentarise da se hiljade Libijaca diglo na oruzje protiv nekoga ko je vladao 45 godina. Moze li neko da mi objasni kako to da su se Libijci digli na oruzje? Zasto su se Srbi digli protiv Milosevica? Da li mogu ljudi da se dignu na ustanak protiv svog vladara a da ne razumeju zasto su se digli? Ja citam komentare i sve mi izgleda da ljudi misle da su ti Libijci koji su se digli na ustanak neki insekti bez mozga i pameti nego su se digli onako. Pa kad su pod Gadafijem imali toliko para zasto su se digli? Amerika im platila vise para odd Gadafija? Kako je Amerika poslala te pare u Libiju i podelila ih ustanicima? Ima li neko da mi objasni sa stanovista Libijaca koji su se podigli na ustanak a da ne daje floskule o Americi i NATO. Zasto su se Libijci u ovolikom broju digli na ustanak? Kako je do ustanka uopset doslo?
Takodje, ako neko moze da mi objasni da li je bombardovanje NATO ubrzalo ili usporilo odlazak Slobe sa vlasti?

Tex

pre 12 godina

@Procvetace odma, kao mi sto cvetamo evo vec 11 godina....
(Goran, 20. oktobar 2011 16:28)

Naravno dobili smo sansu da zivimo bolje, skinuli su nam diktatora, ali mi to nismo iskoristili jer smo glup narod. Isto kao Afganistanci, Iracani, Egipcani pa mozda i Libijci videcemo. Da mi smo u rangu sa njima i mi ne razumemo sta su prava pojedinca pa ni sta je demokratija sem biranja vise ljudi na izborima. Nas problem je sto ne znamo da zivimo individualnim zivotima nego uvek trazimo cobanina da na pokaze kuda a cobanin uvek vodi u tor.

Luzeri smo kao i sve ostale zemlje koje su imale sansu da urade nesto drugacije.

Amerikanac iz Pristine

pre 12 godina

Saucesce Srbiji i srpskom narodu za gubitak jednog od najvecih prijatela Srbije i srpskog naroda. Uskoro i Cavez saucesce.

Mile

pre 12 godina

Mnogo mi je zao Pukovnika Gadafija. Nadam se da ce Americko-EU NATO-va belosvetska mafija jednog dana platiti za ovaj i ostale zlocine koje su pocinili nad nama, avganistancima, iracanima, libijcima...etc.

reptil

pre 12 godina

pa dragi pobunjenici, uspeli ste, uzivajte u svojoj slobodi, samo danas, jer vec sutra zaduzujete celicne lance i nosicete ih vi i vasa deca do kraja zivota. gospodara valjda znate.

Radojica

pre 12 godina

Moj ruski kompjuter, sa ruskim Windowsom i ruskom Cisco modemom, preko ruskog Logitech miša i ruske Genius tastature otvara ruske protokole na B92 sajtu(sajt = originalna ruska tvorevina). I to sve preko ruskog Dell monitora.

E Rusi, Rusi, propao bi svet bez vas.

bačvanin

pre 12 godina

Dragi Libijci, čestitam vam novu "slobodu" američkog ropstva!
Kada za 20 godina budete plakali za Gadafijem znaćete da ste zaslužili te suze!

katica

pre 12 godina

Oće "miševi", "cvrčci", "gliste", "veverice" i & da se mešaju u poslove "lavova", "slonova", "hijena" i & E pa narode "ne može šut sa rogatim"! To je ZAKON kako u dzungli tako i međunarodnim odnosima. Svaka "životinja" mora znati gde joj je mesto, ako hoće da preživi a ako neće neka se ponaša kao Gadafi, Sloba i &

Ja

pre 12 godina

Zao mi je naroda Libije koji ce ako je do sada bio "rob" pod Gadafijem sada biti rob pod rusevinama svojih domova. Kada god odu na grob svojih bliznjih (bez obzira koga su simpatisali u ovom ratu) neka kazu "Hvala teta Hilari sto ja sada suze lijem nad ovom humkom"

podrascanin

pre 12 godina

Sarkozi, tesko tebi kad se kroz 7-8 meseci nadjes pred presudom revolucionarnog suda Francuske a koja ce glasiti dozivotna robija! Socijalisti i komunisti su ti vec oteli senat a uskoro i tvoja funkcija dolazi na red!

Zarko

pre 12 godina

Zamolio bih sve srpske medije da prvi demantuju ovu vest cim se ispostavi kao neistinita, sto ce da se desi, prema mojim procenama, za par casova.

Danijela

pre 12 godina

Ko je sledeci na redu, vojno industrijski kompleks mora da se izdrzava od ratova. Zanimljivo je da im je potrebna nevidjena tehnika&oprema da bi napadali i okupirali potpuno nenaoruzane ljude kao na Kosovu&Metohiji...

Митбастер

pre 12 godina

Dosad su Gadafija i njegovu porodicu ubili par desetina puta. Sirt i Bani Valid su osvojili isto toliko puta. Pocinjem da sumnjam u zakone fizike i matematike slusajuci njihovu propagandu. Nije toliki problem u njihovim "dobronamernim odstupanjima od cinjenicnog stanja", vec u tome da svaki medij koji prenosi njihove vesti automatski gubi kredibilitet kao pouzdani izvor informacija.

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Muka mi je da uopšte komentarišem ovu vest...Žao mi je Gadafija i njegove Libije, to u dogledno vreme više neće biti normalna zemlja. Pitam se samo ko je sledeći, lično "tipujem" na Iran i Mahmouda Ahmadinejada, ali isto tako lično želim sve najgore ovim jahačima Apokalipse koji nezajažljivo seju smrt svuda gde namirišu naftu i druge dobre prirodne resurse!

VB

pre 12 godina

Ne kapiram, Gadafi je bio diktator, prosveceni, ali ipak diktator. To samo po sebi ne valja, ovo nije srednji vek. Zasto ga ljudi ovde podrzavaju?!? Koga bre briga za Gadafija!

Breznjev

pre 12 godina

Ovo je verovatno laz i imperijalisticka propaganda zapadnih satrapa u Libiji,ai ako je tacno onda Slava pukovniku,usao jeu legendu,postao je novi ce gevara.Sto se tice imperijalista,fasista doci ce i vama kraj slede spontani narodni ustanci sirom sveta

Megatronman

pre 12 godina

Veliki prijatelj bivseg predsednika Hrvatske, Gadafi je financirao njegovu kampanju kao I na desetine ostalih u zamenu za glasove u UN. Covek tezak 70 MILIJARDI DOLARA.

zacudjeni posmatrac

pre 12 godina

Za sve ovo je najvise kriv Sarkozi! Sada jedino crveni (socijalisti i komunisti) mogu spasiti Francusku od ove desnicarske posasti! Samo se nadam da ce to sto pre uraditi jer u suprotnom moze biti kasno!

naky

pre 12 godina

Divna vest za napaceni Libijski narod. Mnogo su mi smesni ovi sto "pljuju" po NATO-u. Nato nije idalna organizacija i pravio je greske, ali radio je i dobre stvari. Npr. u Srbiji je pomogao svrgavanje diktatora Milosevica (nikad ga sami ne bi smo skinuli), u Libiji ubicu i diktatora Gadafija, ali nije dobro uradio u Iraku (dobro je sto su ubili Huseina) Posle dobre vojne ofanzive nije usledilo dobro upravljanje oslobodjenom teritorijom.
Ja sam srecan sto se desilo " Arapsko prolece" jer je bilo vreme da se napaceni narodi bliskog istoka i severne Afrike konacno oslobode diktatora. Vreme je da se kakav-takav stepen demokratije uvede i tamo.
Ne razumem samo ovu cudnu sortu naci-rusofila koji samo "pljuju" po NATO-u bez ikakvog kritickog osvrta. Da nisu vasa braca Rusi bas sve uradili kako treba, npr. u Ceceniji, ili Avganistanu.
I jos nesto, dokle ce Srbi da glume "mudo Marjanovo". Mi smo mali i treba da vidimo da izvucemo korist iz svake situacije iz koje mozemo, da smo uz najjaceg ne bi li ostvarili svoje ciljeve, a ne da mislimo da smo mi u nivou Amera, Rusa, Nemaca i sl. Nismo sunardonic, nismo. Mali smo i siromasni.

London

pre 12 godina

Zastrašujuća je ljubav koju srpski desničari i mrzitelji svega modernog gaje prema jednom od najgorih diktatora od drugog svetskog rata na ovamo. Ubeđivati se s njima, naravno, nema smisla... ako pak neko od njih želi da donekle shvati ko je bio pukovnik, evo jednog lepog teksta na srpskom... http://agitpop.me/?04B7547A

Gradjanin

pre 12 godina

@Plakacete za Gadafijem.
(student prava, 20. oktobar 2011 15:41)

Meni nije jasno zasto ti studiras uopste kad imas takve stavove?! Ko normalan place za nekim ko misli da je bogom dan da vlada 45 godina? Jel vidis ti one libijce (vecinu naroda) na sta lice. Pa sto nisi tamo otisao da studiras, posto verovatno stuiras jednu godinu tri godine, a njegova zemlja nije napadnuta juce. A da ti je neko ponudio Harvard ti bi otisao.

UBIJEN JE DIKTATOR - KRAJ!

LAKI

pre 12 godina

Ubijen diktator... ee jadni libici tek sad ce te vi da vidite sta je diktatura, kad vam zapadnjaci dovedu "demokratiju" a uzmu naftu i ostala bogatstva!

Vuk

pre 12 godina

Komsije, jes da neki ovde velicaju Gadafija, mozda znaju a mozda i ne ko je on bio i sta je radio, ali mnogo vise vas velica Pavelica i to bas zbog onoga sto znaju da jeste radio!
A Gadafi je i vama bio dobar, bas kao i nama, i Sarkoziju, i Berluskoniju dok je placao robu i usluge zelenim novcanicama.

Ave Serbia

Cile

pre 12 godina

Poslednji pozdrav i pocast velikom prijatelju Srbije pukovniku Moameru Gadafiju. Bice upamcen kao simbol borbe protiv fasizma i istinski zastitnik svog naroda i drzave. Slava mu.

Aleksandar

pre 12 godina

@MIKI

Svi predsednici drzava upravo to rade. Kriju se po misijim rupama, a teraju ostale da ginu zarad njihovih svadja. Posebno kod Amera, koji donose odluke da niko ne moze da im sudi, a prave gluposti po celoj planeti.
Gadafi je dobrica u odnosu na mnoge politicare i predsednike EU i USA.

Pretorijanac

pre 12 godina

Тачно сам знао. Добрица Ћосић добио је Нобелову награду, а Гадафи (чија је ово већ трећа или четврта слика као покојног) је убијен...

IQ=0

pre 12 godina

Iskreno i duboko saucesce celoj civilizaciji(svima bez obzira gde se nalaze i koje su nacionalnosti)...nek nam je bog u pomoc

U istoriji ratova vodje(bez obzira koja je ideologija bila u pitanju) su se proterivali,sudjenje,deportacija itd...danas javno se izjavi da neko treba da bude ubijen i to je to.

Ovo je gore od fasizma...eurotalibani("civilizovani") Vi cete poslednji to shvatiti...ali dzabe

johnt

pre 12 godina

dakle, srbi žele diktatora... bože, izuzetno smo glupa zemlja. još gluplji narod... zar ne mislite da je ista stvar mogla da se desi u beogradu 5 oktobra 2000. da se krenulo ka dedinju? pamćenje srpskog naroda meri se minutima. mnogo smo glupi. neko je već pomenuo lokerbi - to je dovoljno. zapadni politicari su licemerni, ali da neko drugi kaže kako se u libiji sasvim lepo živelo... izuzetno glup narod... bičevanje, odsecanje ruku, vešanje su bile karakteristike karakteristike Moove vladavine.... izuzetno glup narod... samouvereno glup...

besarab

pre 12 godina

Stvarno ostao u Libiji i stvarno se borio do poslednje kapi krvi. Umro kao mucenik. Nije slagao, ordzao rec. Respect.
(M, 20. oktobar 2011 16:09)

Rech! Potpisujem. RIP i postovanje, to je bio borac!

Trubica

pre 12 godina

Gadafi zlikovac, Gadafi diktator, tiranin.... OK, OK razumem.
Ali niko ovde da mi kaze kako se zovu ovi drugi - sto godinama idu po svetu, ruse rezime drugih nezavisnih drzava, "oslobadjaju ih", donose im (nepozvani) "demokratiju" i "slobodu", sprovode politiku i pravo jaceg... Kako se to zove?

miro split

pre 12 godina

Nije pitanje šta će se dogodit s Libijom poslje Gadafija jer se scenarij već zna,a to je građanski rat i kolonijalni status ove države.Pitanje je koje idući sretni dobitnik nagrade "Uvodimo vam demokraciju milom ili silom".

che

pre 12 godina

ja ne mogu da verujem...ok bilo kako bilo, istorija ce pokazati ali da ga ljudi do te mere zale i hvale, uzdizu, ne razumem...a nama bi bio isti scenario da Sloba nije odlucio da prizna izbore. Mozda bi imao manje ljudi i krace bi trajale borbe ali covece!!!! Pritom, nama " gori " na Kosovu , ni sami ne znamo gde smo posli i gde cemo stici ali zato pukovniku Gadafiju - spomenik sutra! E zemljo Srbijo!

nenadNS

pre 12 godina

Kada bismo svi radili kao amerikanci, pola sveta bi bilo sakato i mrtvo. Ko mi se ne svdija, njega cu ubiti, a kad ga ubijem mogu da predahnem i kazem sad vise ne predstavlja pretnju po mene.

Brutalno_Realan

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.. Pa sta su zeleli vise ? Imali su zemlju iz snova , samo bez izbora ..
Sad nece imati nista , ali ce imati ''demokratske'' izbore.. Pocivaj u miru pukovnice !

Зоран

pre 12 godina

Зашто ми оправдања за убиство гадафија на у овим коментарима изгледају усиљена и смешна?

Profesor Voland

pre 12 godina

I evo sada nama starih srpskih gundjala (demokratija...hm...takvu su i nama demokratiju uveli posle 5 oktobra....mfhm....iran....gadafi junak...mfhm....ugrozena prava Libijaca....sve je to zbog nafte...Francuzi su najgori....pukovnik je borac za slobodu...hm....sve je to zamesio Vatikan....mfhm...pravicemo Slobu od blata...kao i u Afganistanu, za vreme talibana je bio raj...mfhm...Rusija nam je stalno pomagala....sta ce nama demokratija, to su bombe, nama treba neko kao Putin da zavede red...mi nevini stradamo....hmfhm...hm...gundj gundj gundj gundj gundj gundj...)
Celog zivota samo gundjate...

Hilandarac

pre 12 godina

Kada su se svi nadali da ce S.A.D. kapitalisti konacno propasti, oni su udarili, dobili svoju naftu i sada mogu da nahrane maloumna americka usta do prve krivine.
Koliko je samo nasih ljudi radilo u toj istoj Libiji... Koliko smo Libijaca skolovali... Ziveli su sasvim mirno od svoje nafte. Svima je bilo lepo.
Nista nije vecno. Nece ni ti agresori dugo. Ali i Srba ce na kraju biti da stanu pod jednu sljivu. To je dobra vest za Vas koji, iako u stvari nema veze sa nama, slavite smrt Moamera Gadafija. Cestitam.

Alex

pre 12 godina

Moram da prokomentarisem komentare zato sto su gotovo svi preslikani. Gadafi je u nasim ocima dobar lik, Ameri su naravno barabe i svi se iscudjavaju kako su Ameri smeli da urade to sto su uradili u Libiji. Pa ja prosto ne mogu da verujem da mi i dalje ne znamo na koju se stranu planeta okrece i da ovoliko ne razumemo svet oko sebe. Da, ono sto Amerika naumi i ono sto je u njihovom interesu oni ce i uraditi. Bas tako, ma koliko to mozda nije pravedno, nije fer, ma koliko je to ruzno i bezobrazno. Zasto se vise cudite? Sutra da im padne na pamet da napadnu bilo koju zemlju na svetu oni ce to i uraditi (osim par zemalja koje poseduju nuklearno oruzije). I zasto se mi tu Srbi nesto iscudjavamo? Sta nam nije jasno? Na kakvu to mi pravdu pozivamo ovu planetu? Da li mi uopste razumemo prirodu ljudskog bica? Svaki sistem je napravljen tako da je neko gore, a neko dole... od Rima preko Vizantije do ovog savremenog robovlasnickog kapitalistickog drustva gde su ljudi takodje robovi samo na drugaciji nacin nego nekada. Drugacije ne moze! Pa mi smo na svojoj kozi osetili sistem koji je trebalo da bude najhumaniji i u kome su svi jednaki, socijalizam i komunizam. Pa opet nisu svi bili jednaki... radnik je u fabrici krao srafove i srafcigere, a direktori citave slepere gotove robe. To je dragi moji covek. Uvek je neko robovlasnik, a neko rob. Trenutno najjaca drzva u svetu je Amerika i moze im se... a Srbija bi kao mala zemlja trebalo da se prilagodi i da izvuce najvecu korist iz svega toga. Ali ne mala Srbija i njeni gradjani bi da menjaju svetsku realnost. Pa smo jos, a i dan danas to radimo, gurali prst u oko toj najmocnijoj drzavi. Ista prica sa Gadafijem... mogao je mirno da se povuce sa vlasti i da uziva u svom novcu... ali 45 godina na vlasti su ucinile da verovatno postane potpuno iracionalan. Dobro se secam kada su poceli protesti u Libiji da je izjavio da ce pucati na svoj narod i da nece sici sa vlasti sve dok ima i poslednji metak. Odmah mi je bilo jasno da je zavrsio svoju pricu i da ce Ameri da ga pociste...

Malisa

pre 12 godina

Prosto je za ne poverovati kako se pojedinci u ovoj jadnoj državi sa setom prisećanju agresije NATO bandi na Srbiju 1999 godine i svih onih nevinih žrtava koje su tada pale. Čak šta više, pojedini ovde u ime neke demokratije pozivaju isti taj NATO da završi neki, kako oni kažu započeti posao? Ja bih da ih sve pitam koji to posao NATO avioni nisu završili??? Nisu nas dovoljno pobili?? Nisu dovoljno porušili?? Nisu nam bacili dovoljno uranijuma ??? Možda neko misli da će NATO zlikovci koji su ubijali nevinu decu i ljude po Srbiji, naterati ovaj jadan narod da se malo više međusobno uvažavamo i da jedni druge gledamo kao ljude, a ne kao neprijatelje i partijske degenerike.!? E, pa verujte mi da neće. Bombe nikome dobro donele nisu, pa neće ni Libiji, verujte mi.

MIKI

pre 12 godina

gadafi je bio diktator, budala i krvolok. pozivao je ljude da ginu do zadnjeg, a on se krio u rupi kao pravi heroj!
srpski narode, pojavice se jos malo neke pilule za dizanje IQ-a, pa navalite!

ccc

pre 12 godina

Eto, zadnja barikada je srusena prema pljacci Libije. Navalite.
Vec su avioni puni lesinara sa bedzevima raznih firmi iz Francuske - pravac Tripoli. Da se potpisu razni ugovori za obnovu, jelte. Zna se ko ima prioritet - sve srazmjerno broju izrucenih bombi.

Kralj Artur

pre 12 godina

Pukovniče, održao si reč i borio se do kraja junački. Moje poštovanje legendo. Novi Če.
A vama Libijci srećna "demokratija" koju su vam doneli AlKaida i Nato.

Petrit

pre 12 godina

Uuuuu zalosna vest za Srbiju i Jeremica. Nema sad Libija da koci priznavanje nezavisnosti Kosova, nema posla za srpske placenike, nema vise izvoza naoruzanja za Libiju, nema vise Libije u toj ligi nesvrstanih, pa ni Jeremic ne moze od sad da otputuje u Libiju. Zaista zalosno za Srbe, plus ovo sa balvan revolucijom.....Sve sami porazi. Sve mi lici na seriju koja se ponavlja vekovima. Zaista zalosno. Moje iskreno saucesce za sve one ....iza balvana i one koji ih podrzavaju.

nafta

pre 12 godina

Hajmo Francuzi sada i po naftu, niste dzaba ratovali... a demokratija ? Pa nju cemo uvesti kao u Iraku, znaci koljite se Libijci medju sobom, kao i Iracani. Mrtva usta ne pricaju, sto je sigurno, sigurno....

Vuk Samotnjak

pre 12 godina

Ocekivano. Pa nece valjda da se mlate sa njim preko sudova i da se otkriva ko i kakve je dilove sve imao sa njim? To je i on znao pa se krio do zadnjeg daha, umesto da se preda.
Ipak, na mene najjaci utisak ostvljaju snimci NTC-jevih boraca, od kojih su mnogi bradunjavi, kako prvo ispucaju sarzere u vazduh, a zatim svi zajedno na kolena i "Allahu ekber". Interesantno, zar ne?

Jovan

pre 12 godina

Pamtite dobro i snimajte ove "junake" pobunjenike što slave na snimcima. Među njima je sigurno neki novi Bin Laden koji će sutra da sruši par zgrada svojim mentorima. Da nećemo možda da žalimo Amere kada im se to desi?

Kalimero

pre 12 godina

Kako prolaze nedemokratske zemlje kada im prosvećeni umovi donesu ovu tekovinu modernog sveta vidimo na primeru Iraka u koji sada može svaka komšijska država da se ušeta sa svojom vojskom kao da je neka "prćija" pod izgovorom borbe protiv terorizma, a u Bagdadu svaki drugi-treći dana lete u vazduh desetine civila kao konfete za novu godinu. A o bedi i nemaštini bolje je da nepričam.

1939.

pre 12 godina

@otac Makarije

Evo oce MAkarije jedno pitanje za Vas? Ajde da zamislimo jednu veliku zemlju, bilo kako da se zove, njen predsednik, premijer ili drzavni sekretar zatrazi javno, da se ubije predsednik neke druge zemlje, na drugom kontinentu, jer ta hipoteticka drzava hoce da porobi, opljacka tu malu i daleku zemlju... Sta bi Vi rekli za tu veliku zemlju? Ako Vam je lakse, hajde da je nazovemo Rusland ili Kinastan, pa Vi iznesite svoje misljenje onako otvoreno o demokratije, ljudskim pravima, fasismu, sovinizmu, pljacki... E samo ta zemlja se nije izmisljena. Da li sada vidite u kolikoj ste zabludi i oslepljenosti? Nije vazno kako se ko zove i da li ga mi volimo ili ne, vec sta taj neko radi. A radi neverovatno ruzne stvari.

Flavius Valerius

pre 12 godina

Vratite se par desetljeca u nazad... Na aerodromu ste i oprastate se od vase kcerke koja ce upravo zapoceti studije u Americi. Leti Pan-Amovim Boingom za SAD. Odmahujete joj rukom i vicete da ce te se ponovno vidjeti za Bozic... kojeg ona, na zalost, kao i vecina putnika nije - prezivjela. U nevjerici ste, soku, pitatee se zasto? Tamo neki Gadafi salje svoje ubojice da podmetnu eksploziv u avion i pobiju neduzne ljude iznad Atlantika kako bi im se zameo svaki trag ali i dokaz, ali zlocinci su pogrijesili, avion obaraju prerano i slijedi istraga. Klupko se odmotava...saznaje se prava istina kao i nalogodavac... Nitko vam vise nece vratiti vase dijete (necijeg oca, majku, brata, sestru...) ali barem znadete istinu. Gadafiju su krvave ruke! Ako je ovo radio izvan granica svoje zemlje ... sto li je tek radio svojim vlastitim gradjanima? Eto toliko o idealiziranom "heroju" "vodi" kojeg mnogi ljudi idealiziraju bez i malo ozbiljne kritike ili razuma. Glupo da ne moze biti gluplje, zato me i ne cudi sto NATO pritisce Srbiju da se civilizirano ponasa prema svima svojim susjedima kao i u medunarodnoj zajednici. Cujem i glasove nekih promatraca koji mazu da im nije jasno i pitaju se da li Srbiji nije bilo dosta NATO bombardiranja iz 1999. Ja ne znam, ali neki od vas to bolje znaju, jer cega se pametan covjek stidi, budale se ponose...

de bili i gde ne bili

pre 12 godina

Alo bre! Tip je notorni diktator koji je upropastio Libiju i ceo njen narod. To sto neki komentatori dozivljavaju orgazme svaki put kad Gadafi pokaze srednji prst zapadu me uopste ne cudi. Pa njihove mame i tate su isle u tu Libiju da "crnce" da bi danas imali za hleba racunar i internet.

Slobodno se lozite na Gadafija...evo priznao je shiptare za bracu pre nego sto je shmugnuo u neku rupu Sahare. Divan vam je uzor...verovatno imate kuci i poster Huga Caveza?

Zeljko

pre 12 godina

Sad ce i Libiju da prime u EU,nema veze sto nisu iz Evrope ispunjavaju uslove imaju vlast koja odgovara ovim lesinarima.. :((( RIP Generale

ranite ga u glavu!!

pre 12 godina

ranjen u obe noge i u GLAVU!??

pa ko još puca u glavu da bi ranio?

nema šta, demokracija stigla u Libiju, a sad će vjerovatno KFOR iskoristiti medijsku pažnju u Libiji da bi radio što hoće u Srbiji

Xp

pre 12 godina

Da pogodim: sad će, po muslimanskim običajima, odmah da ga bace... ...pardon, sahrane u more bez da ga iko vidi?
(tancredo, 20. oktobar 2011 13:48)

Po muslimansko-mornarskom obicaju!

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> Napred NATO.
>> (pancevac, 20. oktobar 2011 14:23)

Je li choveche jesi li ti normalan da napishesh ovakav komentar?

Pa koliko chovek mora da ima pamcenje kao poljski mish da napishe ovakvu fekaliju? Jesi li ziveo u Tunguziji dok nas je isti taj Nato gruvao dan i noc i kad nam je zagadio zemlju za narednih 300 miliona godina i podigao nivo obolelih od raka za 5 puta??

Velichash najvecu sprdnju i zlo koje je ovo drushtvo napravilo...

Ili se za****** ili si mnogo nenormalan chovek..

srki

pre 12 godina

Sta je sa Etiopijom,zasto se tamo ne uteraju sloboda,demokratija,trzisna ekonomija i slobodni izbori,nego pustaju da ljudi umiru od gladi!?! Nema nafte,gasa,interesa...???

Bruka i sramota

pre 12 godina

Gadafi jeste bio diktator.I sigurno nije bio savrsen.I sigurno je pravio greske i zloupotrebe.Ali ova prazna prica o borbi za "demokratiju i ljudksa prava" je potpuno providna.Jedini i iskljucivi cilj ove akcije je
1. NAFTA
2. Pravdanje vojnog budzeta koji se u USa meri stotinama milijardi dolara
3. Banke i multinacionalne kompanije pustaju pipke po Libiji...

p.s. Nisam bas siguran da je u Libiji vladala beda i siromastvo kako to pokusavaju da prikazu

zujalica

pre 12 godina

Ovako prolazi svako ko se zameri golom interesu korporativne elite... pre nego sto te ubiju, napakuju ti svakakve gadosti, da bi pred svojom javnošću imali opravdanje. Gadafi je hteo da za racun Libije prodaje naftu kome hoce, a nekome je to zasmetalo. Ekonomski si prtisli Libiju, napravili vestacku "bedu", pobunili politicke oponente i dobili opravdanje za intervenciju. Cilj im je bio NAFTA, jasno i glasno. Potrebne su im marionete koje ce ya saku dolara trpeti multinacionalne korporacije na svom tlu. Jer njima je i Fidel Castro bio dobar, dok nije nacionalizovao plantaže... i time ugrozio profite United Fruit International-a, ali on je još uvek tvrd orah... ili nije, možda ga na vlasti drže jer im treba plašilo. ...

Pera Detlic

pre 12 godina

Nalog oberstumpfirera Hilari Klinton uspesno izvrsen. Jos jedan neprijatelj Amerike je uhvacen i ubijen. Legalno, demokratski, kao i uvek. Ubijanje je jedina konstanta zapadnog sveta

Australac

pre 12 godina

Pazi ove komentatore, kako su masovno prepoznali brata-zlocinca! Necivilizovani se dive vodji necivilizovanih. Da je Milosevic ziv, ova generacija ret**da koja komentarise ovde (koja nije ni bila rodjena 1990.) bi ga uspostavila za vecnog vodju. Strashno. Da pozeli covek da NATO ponovo navrati u ex-rodne krajeve, i zavrsi posao.

komsija

pre 12 godina

Imao je izbora, ali izabrao rat. Imao je izbora, ali se latio oruzijem. Sa oruzja dosao je mu kraj. Imao je izbora, ali izabrao vlast. Imao je izbora, ali zvao protivnike "pacove". Imao je izbora, ali gromoglasno smejao Obamu zvavsi njega: "Moj Sine". Imao je izbora, ali nije priznao druge. Imao je cak izbora da vozi Merces kada je dosao na poseti svojim Nesvrstanima, ali uvek je vozio kamele na ulicama Beograda. Imao je izbora za luksuzni hotel ali izabrao sator na Savi. Imao je izbora...imao je, imao...i sam je izabrao svoj kraj. Simbol tiranije i majstor opsanih igri, postao uzor kraja svojih izbora...

logicar

pre 12 godina

U sukobu dva zla, pobedilo je jace.
I dosta sa pricama o bogatstvu Libije. Napod koji vodu, hleb, so i sl. placa sto puta skuplje od realne vrednosti, ne moze biti bogst...

Ich

pre 12 godina

to znači da su ih Gadafijeve snage pritegle pa sad medijski pokušavaju da preokrenu stvari na svoj mlin. Američka škola...
Pre dva meseca ste rekli kako ste uhapsili Al-Islama, a od njega do dan danas ni traga... a glas se čuje, tuče vas sa svih strana. Ako umre Muamer, treba li da vam ja kažem ko ga nasleđuje?
Ma biće vam sve jasno, ako ste u stanju da shvatite i ako vam ovaj da prilike za to.

Petar A

pre 12 godina

Joj koliko im je tek sad raditi i koliko im tek sad treba srece da nadju prave ljude (uporedi Djindic vs. Milosevic) i da krenu dalje. Revolucija je brz posao, a izgradnja demokratije uzasno spor i iscrpljujuci. A opet bez ovog koraka, ni svi naredni - bez obzira koliko brojni - ne bi bili moguci.
(covjek ne zna da cijeni srecu i nagradu koju dobije vec samim rodjenjem na mjestu gdje su ove stvari odavno zavrsene)

slavko

pre 12 godina

Ko mač digne od mača pada.
Došao je silom i krvljom na vlast i tako je i otišao.
Istina, bio je veliki vođa, ali to postaju samo oni koji nikada ne idu na izbore.

Mali Gadafi se pravi, ne brinite...:)

pre 12 godina

Pazi sve ove 'izvore'...sve isti! A, i da je vest tacna, a zelim da nije, nece proci dugo, a libijci ce plakati za PUKOVNIKOM, jer im je sad na delu ono najteze, ono sto prezive jedino pacovi, stakori, USA DEMOKRATIJA...

BlahBlah

pre 12 godina

Sad ce ovi iz CNN imati sta da trlje po ceo dan, cisto da im ne bude dosadno.....demokratija Amerike spasava svet, samo ako se radi kako oni kazu!!

Mashinovodja

pre 12 godina

Još jedan od onih koji je obećavao borbu do smrti (očigledno ne svoje) i grmeo kako predaja ne dolazi u obzir. Kad ja tamo, a ono međutim...
Možda je čovek skontao nešto u smislu "ionako ih je već mnogo izginulo, pa ništa ne bi se posebno promenilo ako bi poginuo još jedan, pa makar taj jedan bio i ja"...

smrt fasizmu,sloboda narodu

pre 12 godina

Evo mi mozemo da mu sudimo.Reformisali smo pravosudje,tuzilastvo i jos samo da nadjemo politicku saglasnost da nam sudovi prorade.
S obzirom da kod nas zlostavljanja i slicno zastarevaju,predlazem zapadnim silama kao i clanicama pozeljnih 60 drzava,da nama prepuste slucaj.
"mi ima da mu su sudimo posteno",a kad se farsa zavrsi moze kod mene na smestaj,rado cu ga ugostiti i udomiti.
Hvala gadafi za hleb koji si mi obezbedio u prethodnih 30 godina.

papaja

pre 12 godina

Demokratsko uvođenje "demokratije"! Zemlja u kojoj se lepo živelo će postati rupa za 10 godina. Moderan rat je doveden do savršenstva. Iako nisam mirisao Gadafija, bolje jedan diktator nego čopor hijena!

otac Makarije

pre 12 godina

A da SPC, radikali, naprednjaci, DSS i drugi 'Obrazovani' odu pred Vladu da traze dan zalosti za brata Gadafija? Ako ne po veri, po nasilju i zlu jesu braca.

Divac

pre 12 godina

Hajde malo realno da razmisljamo, a da ne navijamo ni za jednu stranu. Prvo pitanje: Ako je Gadafi imao te silne milijarde o kojima mediji trube po ceo dan, zar mu nije bilo lakse da jednostavo ode, i kupi neko ostrvo i uziva do kraja zivota ? Ili su te milijarde ipak pripadale Libijskoj drzavi i Libijskom narodu, a ne licno Gadafiju ? Kad je vec video da gubi bitku, zar nije mogao lepo da ode u Niger, i nestane ? Ili je ipak shvatio sta nosi novi svetski poredak, i da je ipak tu ostao da pogine zbog ideala, ma kakvi oni bili ? Kazete da je 42 godine vladao Libijom, a ako malo pogledamo u Ameriku, videcemo da se preko 20 godina isti likovi vrte na i oko vlasti. Kako se to zove ? Zalosno je sto narod veoma lako veruje u sve sto zapadni mediji serviraju. Zar je tako tesko shvatiti da kapitalizam sluzi bogatasima da budu jos bogatiji, i ostalim ljudima da ih bogatasi drze na lancu ? Da ne postoji slobodno trziste, da ne postoji demokratija, da postoje samo interesi pojedinaca da budu jos bogatiji ?

Zox

pre 12 godina

Voleo bih da je sledeci Sarkozi...

PS: cudim se komentarima - zar ima jos neko ko misli da je rat u Libiji stvar demokratije, obaranja rezima i odbrana ljudskih prava? A znate li da Deda Mraz nje postoji?

cica

pre 12 godina

ako je mrtav, pokoj mu dusi
namucena dusa koja je izgubila svoje najblize, koja je dozivela da vidi kako mu narod satiru najgorim mogucim oruzjem krvolocne zveri zeljne njegove nafte i bogatstva.
pukovnice, miruj, sebi si nasao mesto medju pravednima!

rebro

pre 12 godina

@Daledragon, da te pitam ja nesto. Koliko treba da bude tih pobunjenika da bi se pobedila vojska Libije? Ne moze 5000 ljudi sa sve NATO bombardovanjem. Dalje, ko im daje naoruzanje, ko ih placa, ko finansira sve to? Odakle su ti ljudi dosli jer Libijci nisu.

I onda na kraju pitanje, zasto mislis da je on diktator? Koliko ja znam a i Libijci, nismo imali prilike da vidimo izbeglice iz Libije, da vidimo glad po Libiji, prosijacenje. toga nema tamo. A nema ni dugova jer Libija ne duguje ni cent ali zato njoj duguju. USA+FRA+UK+ITA duguju preko 200 milijardi dolara za isporucenu naftu, zatim su im blokirali racune bez ikakvog sudjenja. I jos su ih bombardovali jer je Gadafi hteo da uvede zlatni dinar za placanje nafte u Africi. To naravno iskljucuje dolar.
I ko je tu diktator? USA naravno

Bobo

pre 12 godina

@Republika e Kosoves samo jednu stvar zelim da ti kazem. Taj isti Gadafi je surovao sa USA kada im je trebao, zbog nafte, a sada kada im ne treba ovako zavrsava... Isto je i Sadamom, talibanima u Avganistanu kada su ratovali protiv Rusa, a po svemu sudeci to ce da se desi i vama! Sve se vraca, sve se placa, posebno kada se igras sa velikima... Samo da dozivim taj dan!

P.S. Nauci da pises Srpski ako si vec resio da provociras!

Skywalker

pre 12 godina

To je to, niko ga vise nece videti, bio ziv ili mrtav, ni zivog ni mrtvog. Ovo se moglo i ocekivati posle izjave americkog drzavnog sekretara od pre tri dana. Isto je bilo i sa Bin ladenom, mi ne znamo ni da li je postojao, ne zna to ni 90% clanova Al kaide. Ko vlada medijima, vlada i svetom.

Darko

pre 12 godina

Sramotno tužno, jadno, mizerno!
Pobili su mu celu porodicu, na kraju ubiti čoveka bez suđenja.
Izem vam ja tu demokratiju i sve što dolazi iz Amerike, sve što ih je snašlo i što će ih tek snaći su apsolutno zaslužili!
ničija nije gorela do zore, pa neće ni njihova, obične pijavice koje žive na grbači celog sveta.

zoran

pre 12 godina

Ako bi neko znao da mi kaze...Kada ulaze banke u Libiju i po kom rasporedu.
Koje USA korporacije su dobile pravo na "izgradnji" porusene industrije i pod kojim uslovima. Poslednje pitanje, ne bih da zamaram citaoce,je u vezi crnog zlata. Kako ide raspodela nafte. Cuh da Francuzi su se obezbedili sa 35% dzabaka...da li je USA neshto skromnija..?? Ako Libiji ostane 2-3% od ukupne proizvodnje ima da skachu do neba.
Oni koji su pametniji ce odmah da se sele iz Libije..nece cekati "demokratiju" da se razvije u punom cvatu.

Sava Kovačević SF/SN

pre 12 godina

Uhvaćen još jedan veliki JUNAK koji se krio kao ZEC. To je danas neke nova moda (Sadam, Karadžić, Mladić, Saleh, Gadafi, (a i već se zna ko je SLEDEĆI...). U moje vreme se još ginulo za IDEALE.

vracharac

pre 12 godina

Cinjenica da sudjenja likovima kao sto su Causesku, Milosevic i Sadam Husein nisu bas uspela da pokazu ono za sta su optuzeni a da ne pricamo koliko je sudjenje u Rumuniji bilo farsicno. Ovako izgleda lakse, metak u nogu zalutao do srca ili glave.
Kao navijacu Partizana, zao mi je sto je sportsko drustvo izgubilo clana

Jovan

pre 12 godina

Sada im sledi ono najlepse, upoznavanje sa lepotama i carima americke demokratije, kao i u Avganistanu, Iraku, kod nas na Kosovu, a bogami i ovde. Gde nato dodje, tu trava ne raste. Od blata ce pukovnika Gadafija da prave...

faraoni 21.veka

pre 12 godina

Zao mi je zbog Gadafijeve smrti. Celog zivota je upravljao svojom zemljom. Ipak, mogao je za sve te godine bar da pokusa sam da uvede demokratiju ili nesto nalik tome, a ne da od sebe napravi vecnog vladara i komandanta uz strahovladu.
Ej ljudi, 42 godine je vladao, pa zaboga jel to normalno cak i za Libiju? Kao da libijski narod 42 godine glasa za Gadafija i nece da cuje ni za koga drugog? Da kako da ne!

Albanac iz EU

pre 12 godina

Ej Lave Gadafi Pa gde si ti ? secam se tvoje arogantno i primitivno ponasanje u UN kada ono na "junacki" nacin pocepas UN kartu pred celim svetom a gde si danas ! a zasto si se pravio Lav pred svetom kad si znao da si samo jedan Mis ?!

Spanish citizen/serbian too

pre 12 godina

Zavrsen je posao sklonili su barabu koja je trazila zapadnoj evropi da prevodi pasose na arapski pre nego sto dobije vizu za Libiju. F-18 i eurofighteri su zavrsili posao. Sada ce moja kompanija da krene posao u Libiji vec se spremaju. Nema drugog nacina svet je danas takav, samo pametni znaju kako da to dobro da iskoriste i kojoj strani da se pridruze. Od inata nema nista, jedina tacna izreka je da za ideale ginu budale.

DZONI

pre 12 godina

RIP Libija..sad ce umesto najbogatije zemlje afrike kojoj je ostavio 90 milijadi $ dolara samo u kesu rezervi i nije poneo sa sobom i ako je mogao imati uskoro 90 milijardi duga a najliberalnija islamska zemlja postace saudiska arabija gde se zene bicuju na trgu ako popiju pivo ili voze kola.Zanimljiivo kako americka vlast o tome nikad nije progovorila dok god im salju naftu.

dovla

pre 12 godina

"Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju!"

Mogao bi proucis cinjenice pre nego sto ostavis komentar. Libija je medju najbogatijim zemljama u Africi sa stopom siromastva nizom nego mnoge evropske zemlje i razvijenim sistemom socijalne zastite. 80-tih pre nego sto im je zapad uveo sankcije imali su GDP po glavi stanovnika visi nego Singapur i Italija. Siromastvo im tek predstoji kad ovi "oslobodioci" sa svojim zapadnim sponzorima krenu da pljackaju i razvlace.

Satyagrahi 888

pre 12 godina

njega treba da salju u Hag kod njegove prijatelje .
(Republika e Kosoves, 20. oktobar 2011 13:37)
A kad vi mislite da pošaljete Tačija i Haradinaja?

Врањанац

pre 12 godina

Злочинац?Народ му живео у беди?Па кад неко хоће нешто да каже,нек се мало распита о томе.Пуковник гадафи је читавог живота радио у интересу свог народа,а да је неко живео у сиромаштву то наије тачно.Али сад г-ђи америци треба још нафте да покрива своје дефиците и пуни своју сујету.Ако је тачно да је ухваћен,жао ми је.

liberalna demokratija

pre 12 godina

E to je prava demokratija!!! Kad ti neko smeta ti ga lepo ubiješ i problem rešen!!! Pravi Američki stil sa divljeg zapada!

Pero de Formero

pre 12 godina

Pa ja ne mogu da verujem. Ti Ameri su stvarno zlo. Isti scenario , sve isto , zavadjaju narod......pa dokle više. Eto vam nafta.....

Mika

pre 12 godina

Jako me je žao kada prepametni srpski poznavaoci situacije komentarišu situaciju u Libiji i pišu o sirotom narodu koji se muči i gladuje.Ko nije bio u Libiji, bilo kao naš radnik ili stručnjak neke firme koja je tamo izvodila radove, ne bin trebao da piše komentare i gluposti ponavljajući kao patka reči drugarice Klinton.Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta.Da li je iko upoznat sa njihovim socijalnim programom ili samo lupamo po inerciji.
Treba da se setimo da smo i mi bili tako satanizovani kao divljaci iz Srbije dok nam nisu oteli ono sto su planirali u Vašingtonu.
Pre pljuvanja po bilo kome drugom pročitajte vesti sa Kosova pa se setite " pobune " sirotih ugnjetenih Albanaca i "Humanitarne katastrofe " koju su sprečile bombe po našim glavama. Njihova humanitarna katastrofa je nafta koju poseduju tj. koju SU POSEDOVALI.
Život u Libiji je bio bar tri puta iznad našeg nivoa.
( Višegodišnji život u Libiji.)

Дијаспорац

pre 12 godina

Јуче побуњеци били одбачени 30км од центра Сирта а данас прогласили победу и хапшење Гадафија. Ајде да видимо...

Daledragon

pre 12 godina

Šta li je taj čovek mislio, ostajući u Libiji?? Samoobmana ljudi na vlasti/diktatora je neverovatna: Čaušesku, Milošević,sada i Gadafi... svi, do poslednjeg trenutka, misle da imaju mase poštovalaca koji ih obožavaju i koji, evo, samo što nisu potrčali da ih spasu, preokrenu situaciju i opet sve vrate u prirodni poredak stvari i na svoje mesto.

Dejan

pre 12 godina

Mucenik!!! U Libiju je stigla "demokratija" i zemlja odlazi u duznicko i svako drugo ropstvo. Jos jedna zemlja prestala je da bude slobodna. Zapadne multinacionalne kompanije ce da pod najboljim mogucim uslovima da eksploatisu naftu, Libija ce se zaduziti kako bi obnovila ratom opustosenu zemlju a vlast ce se prodati za saku americkih dolara. Gradjani Libije ce se sa setom secati Gadafija uzivajuci "slobodu" u kontejner "demokratiji".

prosvjednici su MANJINA, zar Zapad u uvođenju demokracije ne bi trebao podržati većinu?

pre 12 godina

a zašto?
pod kojim optužbama?
jedino mi pada na pamet da su mu ovi mirni vođe oporbe i mirnih prosvjeda zamjerili to što je prije dvije godine želio sav novac koji u državu dolazi od nafte raspodijeliti na narod, a ne na par odabranih ljudi kao što to već ide u kapitalizmu

Bolero

pre 12 godina

A ja ti poverovah kad si rekao da ces da pobedis krstase, i ne samo ja, poverovao ti skoro ceo srpski napaceni narod, a tebe uhvatili dusmani kao pacova u rupi. Bas mi te je zao dragi Gale.

Marko

pre 12 godina

"BRAVOOOOO" e a sad zelim svima iz libije koji su bili na "pobednickoj strane uz NATO i pobunjenike" srecan i uspesan zivot na rusevinama.Uzivajte u demokratiji

42, ej bre 42

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!

GrobarcINa

pre 12 godina

E,sad ce med i mleko da potece razrusenim i opusosenim ulicama libijskih gradova, uzivacete u blagodetima demokratije po ceni od 2 dolara za barel. Zalosno sta uradiste od onakve zemlje. Nije cvecka bio Gadafi, ali vi ovakvi zasluzujete nekog koji je sintezaq Staljina,Hitlera i svih americkih predsednika zajedno. Svaka cast pukovnice, bukvalno si se borio do samog kraja! Sto ne iskoristi one silne milijarde sto su ti spocitavali pa da kupis neko ostrvo i uzivas?

EI Citizen

pre 12 godina

Nadam se da je ovo istina, i da će zločinac živeti dovoljno dugo da dođe pred sud: čas pravde za sve žrtve Lokerbija je konačno na dohvat ruke.

Marko

pre 12 godina

"BRAVOOOOO" e a sad zelim svima iz libije koji su bili na "pobednickoj strane uz NATO i pobunjenike" srecan i uspesan zivot na rusevinama.Uzivajte u demokratiji

Dejan

pre 12 godina

Mucenik!!! U Libiju je stigla "demokratija" i zemlja odlazi u duznicko i svako drugo ropstvo. Jos jedna zemlja prestala je da bude slobodna. Zapadne multinacionalne kompanije ce da pod najboljim mogucim uslovima da eksploatisu naftu, Libija ce se zaduziti kako bi obnovila ratom opustosenu zemlju a vlast ce se prodati za saku americkih dolara. Gradjani Libije ce se sa setom secati Gadafija uzivajuci "slobodu" u kontejner "demokratiji".

GrobarcINa

pre 12 godina

E,sad ce med i mleko da potece razrusenim i opusosenim ulicama libijskih gradova, uzivacete u blagodetima demokratije po ceni od 2 dolara za barel. Zalosno sta uradiste od onakve zemlje. Nije cvecka bio Gadafi, ali vi ovakvi zasluzujete nekog koji je sintezaq Staljina,Hitlera i svih americkih predsednika zajedno. Svaka cast pukovnice, bukvalno si se borio do samog kraja! Sto ne iskoristi one silne milijarde sto su ti spocitavali pa da kupis neko ostrvo i uzivas?

Darko

pre 12 godina

Sramotno tužno, jadno, mizerno!
Pobili su mu celu porodicu, na kraju ubiti čoveka bez suđenja.
Izem vam ja tu demokratiju i sve što dolazi iz Amerike, sve što ih je snašlo i što će ih tek snaći su apsolutno zaslužili!
ničija nije gorela do zore, pa neće ni njihova, obične pijavice koje žive na grbači celog sveta.

Divac

pre 12 godina

Hajde malo realno da razmisljamo, a da ne navijamo ni za jednu stranu. Prvo pitanje: Ako je Gadafi imao te silne milijarde o kojima mediji trube po ceo dan, zar mu nije bilo lakse da jednostavo ode, i kupi neko ostrvo i uziva do kraja zivota ? Ili su te milijarde ipak pripadale Libijskoj drzavi i Libijskom narodu, a ne licno Gadafiju ? Kad je vec video da gubi bitku, zar nije mogao lepo da ode u Niger, i nestane ? Ili je ipak shvatio sta nosi novi svetski poredak, i da je ipak tu ostao da pogine zbog ideala, ma kakvi oni bili ? Kazete da je 42 godine vladao Libijom, a ako malo pogledamo u Ameriku, videcemo da se preko 20 godina isti likovi vrte na i oko vlasti. Kako se to zove ? Zalosno je sto narod veoma lako veruje u sve sto zapadni mediji serviraju. Zar je tako tesko shvatiti da kapitalizam sluzi bogatasima da budu jos bogatiji, i ostalim ljudima da ih bogatasi drze na lancu ? Da ne postoji slobodno trziste, da ne postoji demokratija, da postoje samo interesi pojedinaca da budu jos bogatiji ?

DZONI

pre 12 godina

RIP Libija..sad ce umesto najbogatije zemlje afrike kojoj je ostavio 90 milijadi $ dolara samo u kesu rezervi i nije poneo sa sobom i ako je mogao imati uskoro 90 milijardi duga a najliberalnija islamska zemlja postace saudiska arabija gde se zene bicuju na trgu ako popiju pivo ili voze kola.Zanimljiivo kako americka vlast o tome nikad nije progovorila dok god im salju naftu.

Врањанац

pre 12 godina

Злочинац?Народ му живео у беди?Па кад неко хоће нешто да каже,нек се мало распита о томе.Пуковник гадафи је читавог живота радио у интересу свог народа,а да је неко живео у сиромаштву то наије тачно.Али сад г-ђи америци треба још нафте да покрива своје дефиците и пуни своју сујету.Ако је тачно да је ухваћен,жао ми је.

Crnogorac

pre 12 godina

Gadafijeva Libija
BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.

Vrlo brzo i vrlo jasno cemo vidjeti "demokratiju" bezocnih svinja koje diriguju planetom!!Libijci ce se vrlo brzo sjetit istoga ovoga sto su ubili zajedno sa NATO svinjama!!

Zox

pre 12 godina

Voleo bih da je sledeci Sarkozi...

PS: cudim se komentarima - zar ima jos neko ko misli da je rat u Libiji stvar demokratije, obaranja rezima i odbrana ljudskih prava? A znate li da Deda Mraz nje postoji?

dovla

pre 12 godina

"Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju!"

Mogao bi proucis cinjenice pre nego sto ostavis komentar. Libija je medju najbogatijim zemljama u Africi sa stopom siromastva nizom nego mnoge evropske zemlje i razvijenim sistemom socijalne zastite. 80-tih pre nego sto im je zapad uveo sankcije imali su GDP po glavi stanovnika visi nego Singapur i Italija. Siromastvo im tek predstoji kad ovi "oslobodioci" sa svojim zapadnim sponzorima krenu da pljackaju i razvlace.

Satyagrahi 888

pre 12 godina

njega treba da salju u Hag kod njegove prijatelje .
(Republika e Kosoves, 20. oktobar 2011 13:37)
A kad vi mislite da pošaljete Tačija i Haradinaja?

cica

pre 12 godina

ako je mrtav, pokoj mu dusi
namucena dusa koja je izgubila svoje najblize, koja je dozivela da vidi kako mu narod satiru najgorim mogucim oruzjem krvolocne zveri zeljne njegove nafte i bogatstva.
pukovnice, miruj, sebi si nasao mesto medju pravednima!

bačvanin

pre 12 godina

Odlična je to taktika! Ubiješ neprijatelja, tako nema suđenja i nema cele ISTINE već ostaje samo njihova dobro poznata CNN/BBC "istina"!

Mika

pre 12 godina

Jako me je žao kada prepametni srpski poznavaoci situacije komentarišu situaciju u Libiji i pišu o sirotom narodu koji se muči i gladuje.Ko nije bio u Libiji, bilo kao naš radnik ili stručnjak neke firme koja je tamo izvodila radove, ne bin trebao da piše komentare i gluposti ponavljajući kao patka reči drugarice Klinton.Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta.Da li je iko upoznat sa njihovim socijalnim programom ili samo lupamo po inerciji.
Treba da se setimo da smo i mi bili tako satanizovani kao divljaci iz Srbije dok nam nisu oteli ono sto su planirali u Vašingtonu.
Pre pljuvanja po bilo kome drugom pročitajte vesti sa Kosova pa se setite " pobune " sirotih ugnjetenih Albanaca i "Humanitarne katastrofe " koju su sprečile bombe po našim glavama. Njihova humanitarna katastrofa je nafta koju poseduju tj. koju SU POSEDOVALI.
Život u Libiji je bio bar tri puta iznad našeg nivoa.
( Višegodišnji život u Libiji.)

perfektno

pre 12 godina

ovo je sjajna vest, malo je reci sjajna, braćo libijci česitiam na demokratiji, sve ono sto niste imali upravo dobijate sada:racune za vodu,struju.Cene nafte idu do 2 evra, dobijate naravno i milion stranaka koje vam obecavaju bolje sutra, pa poreze na sve i svašta kao i gej parade. u svakom slucaju BLAGO VAMA BRAćO LIBIJCI
kako god WELCOME TO DEMOCRACY braćo libijci

liberalna demokratija

pre 12 godina

E to je prava demokratija!!! Kad ti neko smeta ti ga lepo ubiješ i problem rešen!!! Pravi Američki stil sa divljeg zapada!

Дијаспорац

pre 12 godina

Јуче побуњеци били одбачени 30км од центра Сирта а данас прогласили победу и хапшење Гадафија. Ајде да видимо...

rebro

pre 12 godina

@Daledragon, da te pitam ja nesto. Koliko treba da bude tih pobunjenika da bi se pobedila vojska Libije? Ne moze 5000 ljudi sa sve NATO bombardovanjem. Dalje, ko im daje naoruzanje, ko ih placa, ko finansira sve to? Odakle su ti ljudi dosli jer Libijci nisu.

I onda na kraju pitanje, zasto mislis da je on diktator? Koliko ja znam a i Libijci, nismo imali prilike da vidimo izbeglice iz Libije, da vidimo glad po Libiji, prosijacenje. toga nema tamo. A nema ni dugova jer Libija ne duguje ni cent ali zato njoj duguju. USA+FRA+UK+ITA duguju preko 200 milijardi dolara za isporucenu naftu, zatim su im blokirali racune bez ikakvog sudjenja. I jos su ih bombardovali jer je Gadafi hteo da uvede zlatni dinar za placanje nafte u Africi. To naravno iskljucuje dolar.
I ko je tu diktator? USA naravno

g

pre 12 godina

Nemam pojma kako je bilo u Libiji pod Gadafijem.
Nemam pojma ni kako je bilo bilo u bivsoj SFRJ.
Samo znam da je moj deda kao obicni gradjevinski radnikod novca zaradjenog u Gadafijevoj diktaturi napravio kucu od 250 kvadrata u nasem socijalizmu bez dinara kredita.
I znam da ja i sada zivim u istoj toj kuci sa ostatkom porodice jer ja i moja supruga kao fakultetski obrazovani jer novac za kucu ili stan nemozemo da skupimo tako da ostaje jedino 20 godina pod kreditom ako zelim vlastiti krov nad glavom i to pod uslovom da ispunim bankarske kriterijume.
A banke su iz demokratskih drzava.
Sretna Vam demokratija dragi Libijci

Pero de Formero

pre 12 godina

Pa ja ne mogu da verujem. Ti Ameri su stvarno zlo. Isti scenario , sve isto , zavadjaju narod......pa dokle više. Eto vam nafta.....

Adam Jensen

pre 12 godina

@Joel:

Informiši se malo pre nego što kreneš da podučavaš druge.

UN NISU odobrile vojnu intervenciju, već uvođenje zone zabranjenog leta. NATO, na čelu sa Francuzima, je ko-zna-koji put napao suverenu zemlju, bez objave rata, bez odobrenja SB, a da ta zemlja nije napala nijednu članicu NATO-a niti bilo koju drugu zemlju. To se, sine moj, zove AGRESIJA.

Ne zamerite, ali smatram da zaista samo naivan ili potpuno neinformisan (ili oba) čovek može misliti da je NATO oslobađao Libiju, ili da NATO bilo koga oslobađa širom sveta gde bombarduje.

NATO predstavlja krajnje sredstvo američkih multinacionalnih korporacija za ispunjavanje njihovih strateških ciljeva - profita! Kvalitetan život Amerikanaca mogućava upravo permanentna otimačina tuđih resursa i kreiranje konflikata i ratova kada kada američke kompanije proizvode oružje, banke daju kredite, a njihove građevinske kompanije onda obnavljaju ono što su pre toga porušili oni sami i to za isti onaj kredit koji ti pre toga daju!

Sva sreća, pa prema komentarima vidim da ipak 90% ljudi ovde ima mozga i shvata šta se i kako događa u svetu, a za ovih 10% Čedista i njihove tupave stavove proizišle iz ispranih mozgova me, da prostite, zabole uvo.

zoran

pre 12 godina

Ako bi neko znao da mi kaze...Kada ulaze banke u Libiju i po kom rasporedu.
Koje USA korporacije su dobile pravo na "izgradnji" porusene industrije i pod kojim uslovima. Poslednje pitanje, ne bih da zamaram citaoce,je u vezi crnog zlata. Kako ide raspodela nafte. Cuh da Francuzi su se obezbedili sa 35% dzabaka...da li je USA neshto skromnija..?? Ako Libiji ostane 2-3% od ukupne proizvodnje ima da skachu do neba.
Oni koji su pametniji ce odmah da se sele iz Libije..nece cekati "demokratiju" da se razvije u punom cvatu.

Sani

pre 12 godina

E sad ako zapad uspostavi demokratiju u Libiji kao u Jugoslaviji poslije Tita, onda su i Libija i libijski narod nadrljali.....Pokrasce im naftu a njih poslije ostaviti da se dijele i ubijaju....

nafta

pre 12 godina

Hajmo Francuzi sada i po naftu, niste dzaba ratovali... a demokratija ? Pa nju cemo uvesti kao u Iraku, znaci koljite se Libijci medju sobom, kao i Iracani. Mrtva usta ne pricaju, sto je sigurno, sigurno....

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Muka mi je da uopšte komentarišem ovu vest...Žao mi je Gadafija i njegove Libije, to u dogledno vreme više neće biti normalna zemlja. Pitam se samo ko je sledeći, lično "tipujem" na Iran i Mahmouda Ahmadinejada, ali isto tako lično želim sve najgore ovim jahačima Apokalipse koji nezajažljivo seju smrt svuda gde namirišu naftu i druge dobre prirodne resurse!

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> Napred NATO.
>> (pancevac, 20. oktobar 2011 14:23)

Je li choveche jesi li ti normalan da napishesh ovakav komentar?

Pa koliko chovek mora da ima pamcenje kao poljski mish da napishe ovakvu fekaliju? Jesi li ziveo u Tunguziji dok nas je isti taj Nato gruvao dan i noc i kad nam je zagadio zemlju za narednih 300 miliona godina i podigao nivo obolelih od raka za 5 puta??

Velichash najvecu sprdnju i zlo koje je ovo drushtvo napravilo...

Ili se za****** ili si mnogo nenormalan chovek..

Brutalno_Realan

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.. Pa sta su zeleli vise ? Imali su zemlju iz snova , samo bez izbora ..
Sad nece imati nista , ali ce imati ''demokratske'' izbore.. Pocivaj u miru pukovnice !

Kralj Artur

pre 12 godina

Pukovniče, održao si reč i borio se do kraja junački. Moje poštovanje legendo. Novi Če.
A vama Libijci srećna "demokratija" koju su vam doneli AlKaida i Nato.

Hmm

pre 12 godina

Ne znam kakav je bio niti me zanima,to ostavljam narodu Libije.
Cinjenica da je sa 70 godina obukao uniformu i poginuo u prvim borbenim redovima zajedno sa svojim sinovima i vojskom je za postovanje. Nisam siguran da ima mnogo predsednika koji bi se borili do kraja na ovaj nacin.

Lars

pre 12 godina

Da li je Gadafi trebao da bude svrgnut ili ne, to je pitanje za libijski narod i istoriju, ali pitanje za ceo svet je sledece: otkuda NATO-u pravo da se mesa u unutranje pitanje jedne suverene zemlje (mada im nije to prvi put)? "Ustanak" u Libiji nije bio ni gradjanski rat, ni okupacioni ni odbrambeni! Ako je NATO stao na stranu pobunjenika u Libiji, onda bi isto tako trebalo da stane na stranu demonstranata u Njujorku i da krene da bombarduje Vasington.

Moka

pre 12 godina

Baš me interesuje ko će biti sledeći "Neprijatelj sveta No. 1"... Mada, oni uvek nađu nekog diktatora/predsednika/kralja/pukovnika/vođu, pa kreće sve iz početka.

predrag-serb

pre 12 godina

Bravo momci, ubili ste čoveka starog 72- godine. Mi i Iračani smo isto tako. Sada ćete sigurno dobiti onih Gadafijevih sto milijardi dolara, za koje su na cnn-u tvrdili da su u švajcarskoj banci. Čini mi se da su i nama pričali da je Milošević milijarder i da će nam vratiti sve iz švajcarske banke. Čini mi se da je i Sadam imao par desetina milijardi u švajcarskoj banci. Sve su to rekli na CNN-u.

Marko Beograd

pre 12 godina

Jesu li diktatori i kralj S.Arabije i emiri Katara i Bahreina gde je ne samo sva vlast vec i celokupno bogatstvo koncetrisano u rukama njihovih porodica?! Tamo su pobune krvavo ugusene uz blagoslov njihovih saveznika Amerike. Bolje da su posteno rekli skinuli smo ga jer se kosi sa nasim interesima jer u pricu o zastiti civila i borbi za ljudska prava i demokratiju veruju jos samo mala deca!

LYB

pre 12 godina

Bando krvolocna! Zveri podivljale!!! Ubice krvozedne!
Sada uzivajte sa Amerikancima u novoj demokratiji! Dace bog da svi vi krvolocne zveri patite zbog ovoga dok vas bude! Lincovali ste i brutalno masakrirali svog zemljaka zarad Americkih interesa! Propascete i u bedi grcati!

prosvjednici su MANJINA, zar Zapad u uvođenju demokracije ne bi trebao podržati većinu?

pre 12 godina

a zašto?
pod kojim optužbama?
jedino mi pada na pamet da su mu ovi mirni vođe oporbe i mirnih prosvjeda zamjerili to što je prije dvije godine želio sav novac koji u državu dolazi od nafte raspodijeliti na narod, a ne na par odabranih ljudi kao što to već ide u kapitalizmu

Nešto razmišljam ...

pre 12 godina

1. Da li je ubijen u NATO napadu ili je uhapšen posle ranjavanja pa preminuo ili je uhapšen pa ubijen?
2. Sadam ubijen, Bin Laden ubijen, Gadafi ubijen. Čovek bi pomislio da su znali nešto, pa su im zapušili usta.

papaja

pre 12 godina

Demokratsko uvođenje "demokratije"! Zemlja u kojoj se lepo živelo će postati rupa za 10 godina. Moderan rat je doveden do savršenstva. Iako nisam mirisao Gadafija, bolje jedan diktator nego čopor hijena!

Mali Gadafi se pravi, ne brinite...:)

pre 12 godina

Pazi sve ove 'izvore'...sve isti! A, i da je vest tacna, a zelim da nije, nece proci dugo, a libijci ce plakati za PUKOVNIKOM, jer im je sad na delu ono najteze, ono sto prezive jedino pacovi, stakori, USA DEMOKRATIJA...

Pera Detlic

pre 12 godina

Nalog oberstumpfirera Hilari Klinton uspesno izvrsen. Jos jedan neprijatelj Amerike je uhvacen i ubijen. Legalno, demokratski, kao i uvek. Ubijanje je jedina konstanta zapadnog sveta

Svice

pre 12 godina

Sad ce Libiji sa svane, kao i nama sto je svanulo, kao i iraku, kao i Somaliji, Egiptu, Avganistanu..... ima da procvetaju da zive u izobilju da uzivaju bas kao i sve koje su Ameri "oslobodili". Samo neznam odakle nekom pravo da iz neke zemlje i iz nekog kraja sveta govori ko moze da vlada drugom zemljom i ako narod te zemlje izabere tu osobu. A to o dikatorima sto pricate po toj vasoj prici Ameri su najveci diktatori i zlocinci u istoriji sveta. Za njih si Idi Amin, Hitler, Staljin i ostali mala deca koliko su ti isti Ameri pobili ljudi pocevsi od Hirosime, Nagasakija, Vijetnama, pa i Beograda i svih ostalih gradova i drzava koje su napali i bombardovali. Ako Amer zali nekom "dobro" tom nek je Bog u pomoc.

Axel Foley

pre 12 godina

@Petar
Najbolji su mi ovakvi komentatori,koji jedva čekaju ovakve teme,kako bi nam držali lekcije o tome kako smo kao narod bolesni i kako su oni srećni što su otišli iz zemlje,pa još do te mere da će slaviti taj dan kao svoj rođendan.
Drago mi je zbog vas što ste sad srećni u drugoj zemlji,ali nema potrebe za vređanjem ljudi koji su ostali u Srbiji,koji su po meni hrabri ljudi za razliku od vas koji ste otišli,jer su odlučili ostvariti svoj cilj u mnogo težim uslovima od vaših.

Lol

pre 12 godina

Vise ne znam jeli gadafi bio zlikovac, ili pak kad vidim ove bradate koji su do zuba nauruzani, prosto mislim da ce u Libiji u buducnosti da bude puno gore, nego sto je za njegovo vreme bilo.
Vreme ce pokazati ko je bio veci zlocinac, Gadafi vs. Rebels+NATO

rob

pre 12 godina

Sad ce libijski narod videti sta znaci raditi za americke i EU firme, radice minimum 12 sati a nece moci pokriti osnovne zivotne troskove, sami su sebe gurnuli u ropstvo, ...nikad vise slobode nece videti, kao ni mi!

Sava Kovačević SF/SN

pre 12 godina

Uhvaćen još jedan veliki JUNAK koji se krio kao ZEC. To je danas neke nova moda (Sadam, Karadžić, Mladić, Saleh, Gadafi, (a i već se zna ko je SLEDEĆI...). U moje vreme se još ginulo za IDEALE.

Trubica

pre 12 godina

Gadafi zlikovac, Gadafi diktator, tiranin.... OK, OK razumem.
Ali niko ovde da mi kaze kako se zovu ovi drugi - sto godinama idu po svetu, ruse rezime drugih nezavisnih drzava, "oslobadjaju ih", donose im (nepozvani) "demokratiju" i "slobodu", sprovode politiku i pravo jaceg... Kako se to zove?

Vanja

pre 12 godina

Nisam baš obožavao Gadafija, ali ovakav divljački linč nije više prihvatljiv čak ni u Americi. Verovatno ćemo u neko dogledno vreme moći ovim nesrećnim "revolucionarima" da kažemo: Tražili ste-dobili ste.

srki

pre 12 godina

Sta je sa Etiopijom,zasto se tamo ne uteraju sloboda,demokratija,trzisna ekonomija i slobodni izbori,nego pustaju da ljudi umiru od gladi!?! Nema nafte,gasa,interesa...???

BlahBlah

pre 12 godina

Sad ce ovi iz CNN imati sta da trlje po ceo dan, cisto da im ne bude dosadno.....demokratija Amerike spasava svet, samo ako se radi kako oni kazu!!

HlaoRu

pre 12 godina

Zapadnjaci, nek vam je na cast.

Libijci, spremite se za mracnu buducnost, koja je dosla svuda gde je krocila americka cizma.

Pukovnice, pocivaj u miru.

alex danska

pre 12 godina

ovde u KPH svi pozdravljaju mucno ubistvo coveka, koji je afriku drzao dalje od sharie islamske. E pa videcemo sada, kao i u Egiptu, kako ce muslimani biti tolerantni.....sada ce biti kao na Kosovu, ubistva civila, koji su ga podrazavali..pozdrav iz Kopenhagena

genius

pre 12 godina

@Sava Kovačević SF/SN
Uhvaćen??? o.O
Meni izgleda poprilično mrtvo, a za nekoga ko je mrtav (ili jedva živ) teško se može reći da je uhvaćen već ubijen... Možda nije poginuo za ideale, ali je poginuo junački - boreći se sa skoro 70 godina. Možeš da baljezgaš šta hoćeš, ali svakome sa iole mozga je jasno zašto se ratovalo u Libiji, a Gadafi se borio do kraja u ratu koji nije mogao da dobije - napravio je od sebe mučenika i borca za slobodu (bio on to ili ne).
Koliko je bio loš - ne znam, ali znam da su ga pobedili mnoooooooogo gori.

Daledragon

pre 12 godina

Šta li je taj čovek mislio, ostajući u Libiji?? Samoobmana ljudi na vlasti/diktatora je neverovatna: Čaušesku, Milošević,sada i Gadafi... svi, do poslednjeg trenutka, misle da imaju mase poštovalaca koji ih obožavaju i koji, evo, samo što nisu potrčali da ih spasu, preokrenu situaciju i opet sve vrate u prirodni poredak stvari i na svoje mesto.

Skywalker

pre 12 godina

To je to, niko ga vise nece videti, bio ziv ili mrtav, ni zivog ni mrtvog. Ovo se moglo i ocekivati posle izjave americkog drzavnog sekretara od pre tri dana. Isto je bilo i sa Bin ladenom, mi ne znamo ni da li je postojao, ne zna to ni 90% clanova Al kaide. Ko vlada medijima, vlada i svetom.

Kalimero

pre 12 godina

Kako prolaze nedemokratske zemlje kada im prosvećeni umovi donesu ovu tekovinu modernog sveta vidimo na primeru Iraka u koji sada može svaka komšijska država da se ušeta sa svojom vojskom kao da je neka "prćija" pod izgovorom borbe protiv terorizma, a u Bagdadu svaki drugi-treći dana lete u vazduh desetine civila kao konfete za novu godinu. A o bedi i nemaštini bolje je da nepričam.

kestenjak

pre 12 godina

Covek 42 godine na vlasti, zemlja bogata, sve ok. Manjak nafte i odjednom ne valja, diktator, tiranin.itd. Srusi se svoju zemlju i nazadise se za 200 godina zarad interesa Amera. Strasno !

Toma

pre 12 godina

Pukovnice, neka ti je vecna slava a tvojim libijcima neka je bog u pomoc. Ti si ucio od Tita da vladas. Nama Tito nije bio dobar, a sada kad je dosla demokratija, imamo standard. vrh. A tvoji ce proci jos gore....

sasa jokic

pre 12 godina

Ubijen je pre dva tri dana, cim je Hilari Klinton juce rekla da ga Amerika zeli zarobljenog ili ubijenog!Odradio je sto je trebalo za mocnike i onda je pusten niz vodu kao Sloba, Sadam, i njima slicni.

ranite ga u glavu!!

pre 12 godina

ranjen u obe noge i u GLAVU!??

pa ko još puca u glavu da bi ranio?

nema šta, demokracija stigla u Libiju, a sad će vjerovatno KFOR iskoristiti medijsku pažnju u Libiji da bi radio što hoće u Srbiji

miro split

pre 12 godina

Nije pitanje šta će se dogodit s Libijom poslje Gadafija jer se scenarij već zna,a to je građanski rat i kolonijalni status ove države.Pitanje je koje idući sretni dobitnik nagrade "Uvodimo vam demokraciju milom ili silom".

Cile

pre 12 godina

Poslednji pozdrav i pocast velikom prijatelju Srbije pukovniku Moameru Gadafiju. Bice upamcen kao simbol borbe protiv fasizma i istinski zastitnik svog naroda i drzave. Slava mu.

Xp

pre 12 godina

Da pogodim: sad će, po muslimanskim običajima, odmah da ga bace... ...pardon, sahrane u more bez da ga iko vidi?
(tancredo, 20. oktobar 2011 13:48)

Po muslimansko-mornarskom obicaju!

Normalone

pre 12 godina

Stize demokratija i u Libiju,demokratija izgradjena na neduzno ubijenim civilima,osiromasenom uranijumu i razorenoj zemlji.Da vidimo samo koja zemlja ce sledeca dobiti demokratiju.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Sada će da im svane.
Na drveću će početi da rađaju Big Mac-ovi i cheesburgeri, a sa česmi će umesto vode curiti Coca Cola...
Novac će na jesen umesto lišća padati sa drveća...i sve će to, demokratski, da podeli narod.
Živela sloboda!(i oslobodioci, da ne zaboravim)

JelenaB

pre 12 godina

strasna je cinjenica, sta ce amerikanci sve uraditi da bi bili svetska velesila! u sve se mesaju, sve zele da otmu drugim drzavama, nema kod njih hapsenja, samo ubistvo onog ko im stoji na putu ka tome. sramota je sta svet dopusta da im radi zemlja nastala od izbeglica!
gadafi, kakav god da je bio, drzao je svoj narod kao malo vode na dlanu, svi su ziveli u izobilju, nisu znali za nemastinu. a onda odjednom on ne valja, a preko 40 godina sedi na vlasti...
videvsi danas izraz lica mog oca kada sam mu rekla da je gadafi ubijen, samo je dokaz koliko su ga pravi srbi cenili i koliko im je zaista zao sto je mrtav...
moje postovanje, pukovnice...

Vuk Samotnjak

pre 12 godina

Ocekivano. Pa nece valjda da se mlate sa njim preko sudova i da se otkriva ko i kakve je dilove sve imao sa njim? To je i on znao pa se krio do zadnjeg daha, umesto da se preda.
Ipak, na mene najjaci utisak ostvljaju snimci NTC-jevih boraca, od kojih su mnogi bradunjavi, kako prvo ispucaju sarzere u vazduh, a zatim svi zajedno na kolena i "Allahu ekber". Interesantno, zar ne?

Zeljko

pre 12 godina

Sad ce i Libiju da prime u EU,nema veze sto nisu iz Evrope ispunjavaju uslove imaju vlast koja odgovara ovim lesinarima.. :((( RIP Generale

Razume se

pre 12 godina

Danas je ubijen COVEK,koji je izgubio dvomesecnu unuku,dvogodisnjeg i cetvorogodisnjeg unuka i dva sina u borbama za "slobodu"...svet je nasao da ga satanizuje tek poslednjih 5 meseci a cutali su manje-vise ostalih 40 godina njegove vladavine...iako je mogao odavno da pobegne svoju drzavu i da ostavi pristalice,ostao je i borio se za poslednji metar,kao i sto je obecao i odrzao je rec...

Neka ti Bog oprosti grehe,da ti je laka zemlja i pocivaj u miru Pukovnice!

milos87

pre 12 godina

Nakon odgledanog snimka,sa poprilicnom dozom mucnine izazvane istim,mogu konstatovati samo jedno: "Civilizovana" Amerika dozvolila je sebi da padne jos nize u ocima normalnih ljudi. Posle snimka pogubljenja Sadama,ubijenog Bin Ladena mirotvorci su na svoj zid trofeja dodali jos jednu glavu. Ne,nisu oni odgovorni za objavljivanje i pravljenje ovakvih srceparajucih klipova...za to je kriva grupa divljaka (kao i obicno) pod njihovom juresdikcijom...ko ce to drzati pod kontrolom...ipak je to verodostojni dokaz poraza onog ko im se nasao na putu ka...nisam toliko pametan da bih znao gde taj put vodi...verujem da ni oni sami nisu sigurni sta im je krajni cilj.
Opet ce uslediti likovanje tudjom smrcu. Bice uvedena demokratija,ali ne ona iz udzbenika,vladavina podredjena narodu,vec vladavina narodom.
Bog nam blagoslovio Ameriku,a grehe ko ****.

Nevit

pre 12 godina

Bio je tako veliki vođa, a danas je ubijen kao obična životinja...
Prošao je isto kao i Rumunski predsednik Čaušesku... zaista uznemirujuće gledati sve ovo, pogotovo kako su se ophodili prema lešu... strašno !

armagedon

pre 12 godina

Da je bio diktator u to nema sumnje, da je ubijao svakog ko mu je smetao i to je sigurno tacno, da je slao libijske trupe u Sudan i Cad i to je tacno jer su osamdesetih mnogi od tih ranjenika leceni na banjici, da je uzeo za svoju porodicu nekoliko milijardi dolara i to je tacno jer svaki diktator to radi, da je ulagao u Libiju i to je tacno, da nije znao kad je dosta to je ocigledno a da ce NAROD LIBIJE POSLE NJEGA U PROSEKU ZIVETI BOLJE TO NECE BITI TACNO.

nenadNS

pre 12 godina

Kada bismo svi radili kao amerikanci, pola sveta bi bilo sakato i mrtvo. Ko mi se ne svdija, njega cu ubiti, a kad ga ubijem mogu da predahnem i kazem sad vise ne predstavlja pretnju po mene.

Pravnik

pre 12 godina

Gde odose prava i zakoni? Nacistima su posle drugog svetskog rata sudili u Nirnbergu. Da je Hitler uhvacen ziv i njemu bi tada bilo sudjeno. 66 godina kasnije civilizacija je toliko uznapredovala da se vise nikom ne sudi vec se jednostavno ubija. I to zahvaljujuci americkom poimanju pravde. Izgleda da ce uskoro sudije i advokati ostati bez posla.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo za Libijce!!! Pravda je stigla zlikovca. Koliko je samo nevinih on pobio, zaista je zalosno da ga bilo ko brani. Sta je sa tim pobijenima (a broje ih se na hiljade, nalaze masovne grobnice itd.)??? Ili po vama on ima pravo da ubija sopstveni narod??? Ili su njihovi zivoti bezvredni po vama??? Objasnite mi tu vasu logiku.

otac Makarije

pre 12 godina

A da SPC, radikali, naprednjaci, DSS i drugi 'Obrazovani' odu pred Vladu da traze dan zalosti za brata Gadafija? Ako ne po veri, po nasilju i zlu jesu braca.

Bruka i sramota

pre 12 godina

Gadafi jeste bio diktator.I sigurno nije bio savrsen.I sigurno je pravio greske i zloupotrebe.Ali ova prazna prica o borbi za "demokratiju i ljudksa prava" je potpuno providna.Jedini i iskljucivi cilj ove akcije je
1. NAFTA
2. Pravdanje vojnog budzeta koji se u USa meri stotinama milijardi dolara
3. Banke i multinacionalne kompanije pustaju pipke po Libiji...

p.s. Nisam bas siguran da je u Libiji vladala beda i siromastvo kako to pokusavaju da prikazu

Rade M

pre 12 godina

Ko i sta je sada na redu? Iran...verujem.
Gledacemo isti scenario kao i pred raspad SFRJ. Prvo se stvori inflacija, obori domaca valuta, nastanu nove politicke partije... a onda nastupa "sejtan" koji baci kost izmedju razjarenih pasa...
Sve poznato i uspesno oprobano po receptu iz kuhinje jedne imperije.
I tako se siri "demokratija" diljem ove krasne planete. Jadan narod, da samo znaju sta ih ceka...

IQ=0

pre 12 godina

Iskreno i duboko saucesce celoj civilizaciji(svima bez obzira gde se nalaze i koje su nacionalnosti)...nek nam je bog u pomoc

U istoriji ratova vodje(bez obzira koja je ideologija bila u pitanju) su se proterivali,sudjenje,deportacija itd...danas javno se izjavi da neko treba da bude ubijen i to je to.

Ovo je gore od fasizma...eurotalibani("civilizovani") Vi cete poslednji to shvatiti...ali dzabe

srecko

pre 12 godina

kao i uvek istina je negde izmedju.niti je on zaslužio da vlada 45 godina i zgrne toliko bogatstvo niti su amerikanci u pravu što su ga na ovakav način smakli.da je preporodio libiju jeste da je vladao diktaturom jeste da su ga sklonili zbog nafte jesu.da je bio pametan ko što nije nebi mu sada zemlja bila ratom uništena, familija pobijena i na kraju krajeva i on sam ubijen.mogao je recimo pre pet godina da napravi izbore zemlja dobije izabranu vlast, možda i njega opet,ostane u trendu napretka,on sa dobrim kontom sa kupcima se dogovore o načinu korišćenja naftnih nalazišta...ovako zbog sopstvene sebičnosti i nesposobnosti da spozna šta će se desiti upropastio je sopstvenu zemlju samo su dobili oni koji su u stvari i hteli samo naftu.ne bih želeo da pravim paralele sa nekom drugom zemljom iz skorije prošlosti mada se neminovno nameću.bog im u pomoć

spin doctor

pre 12 godina

I to je demokratija... Pa ko normalan moze da se raduje necijoj smrti? Pitam se samo koliko je neduznih ljudi poginulo tokom procesa sirenja demokratije... Gadafi je samo najpoznatija zrtva u Libiji...

Vladimir

pre 12 godina

Smrt ma kog coveka me cini tuznim i ta spoznaja da na svetu postoje mali narodi i ti NATO lesinari koji u ime sveta resavaju probleme a ustvari jure za sopstvenim interesima.Svet lagano postaje rob Amerike i samo se ceka da ekonomski krah te zapadne trulezi zahvati celu planetu.Na zalost mi smo jedna od zemalja koja je i vojno osetila njihovu kandzu. U ime poginulih pilota Zoran Radosavljevica i Milenko Pavlovia koji su poginuli pri NATO agresiji nikada i jos mnogo drugih sa gadjenjem odbacujum njihovu pravdu. Pre nego sto aplaudirate smrti jednog coveka pomislite da je on istinski simpatisao srbe kao narod i koliko je srba zaradjivalo u Libiji. Kad neko ucini dobro delo bas me briga da li je iz koristi ili ne,dobro je dobro. Pocivaj pukovnice u miru.

Mario Bros

pre 12 godina

Tehnologija napreduje. Doći će dan kada će i oni koje nazivaju teroristima raspolagati sa nuklearnim naoružanjem. Tada će doći dan za naplatu dugova Americi i svima koji su decenijama tlačili svet. Kad tad će da pukne tikva

Živeo u Libiji 5 godina

pre 12 godina

Ma sad će Libijci da se preporode....Koliko je ono rekoše nama još treba da dostignemo standard iz 1989-e? 20 godina? Verovatno će i oni moći tamo oko 2050-e da žive kao što su živeli do pre godinu dana...daj Bože!!!

POČIVAJ U MIRU PUKOVNIČE....

Hilandarac

pre 12 godina

Kada su se svi nadali da ce S.A.D. kapitalisti konacno propasti, oni su udarili, dobili svoju naftu i sada mogu da nahrane maloumna americka usta do prve krivine.
Koliko je samo nasih ljudi radilo u toj istoj Libiji... Koliko smo Libijaca skolovali... Ziveli su sasvim mirno od svoje nafte. Svima je bilo lepo.
Nista nije vecno. Nece ni ti agresori dugo. Ali i Srba ce na kraju biti da stanu pod jednu sljivu. To je dobra vest za Vas koji, iako u stvari nema veze sa nama, slavite smrt Moamera Gadafija. Cestitam.

Danijela

pre 12 godina

Ko je sledeci na redu, vojno industrijski kompleks mora da se izdrzava od ratova. Zanimljivo je da im je potrebna nevidjena tehnika&oprema da bi napadali i okupirali potpuno nenaoruzane ljude kao na Kosovu&Metohiji...

kaja

pre 12 godina

Ako nista drugo, nije napustio zemlju. Borio se do svoga kraja.. a to je za svako postovanje!!!Ko je bio (ili nije bio) u pravu pokazace vreme, mada ja licno, ne bi verovala ovim bradatim i naoruzanim pobunjenicima!!! Eto, ko smo mi da sudimo, presudice drugi...

Zoran

pre 12 godina

Jos jedan trijumf americke borbe za svetsku demokratiju. Sad ce Ameri da dodju da grade novu Libiju i da se malo posluze libijskom naftom. Jadan narod.

EI Citizen

pre 12 godina

Nadam se da je ovo istina, i da će zločinac živeti dovoljno dugo da dođe pred sud: čas pravde za sve žrtve Lokerbija je konačno na dohvat ruke.

wroom1975

pre 12 godina

Ubijen Gadafi...

Ozalosceni:

fan club "Ratko Mladic"
fan club "Karadzicevi Sledbenici"
pokret "Titovim koracima"
udruzenje "Sa Rusijom u svet"
"Kurir" dnevne novine
Anti AmerickoEvropski pokret "Nas i Rusa trista miliona"
...i naravno Dzej.

Marko!

pre 12 godina

Slava velikom coveku kiji je istrajao do kraja! Licno sam mislio da ce se nagoditi sa Amerima ili da ce pobeci ali covek je otisao u legendu...tzv revolucionarima iskreno saucesce,jer su izgubili slobodu i nezavisnost u odlucivanju,postali su prosto receno protektorat, kolonija ciji ce resursi nemilosrdno biti eksploatisani...pitanje za razmisljanje:Kako to da samo u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj ljudska prava ne postoje ne izbi arapsko prolece???

bean

pre 12 godina

Čestitke vladarima sveta na još jednom dobro obavljenom poslu, (kako vladaju svetom vidi se)i poslednji pozdrav za velikog pukovnika i čoveka Moamera Gadafija.
Šta je to kršio od ljudskih prava pre NATO intervencije? Ne sećamo se da je bilo nešto loše.Ko ne veruje,neka pita naše ljude koji su tamo radili.
Nas su barem medijski satanizovali pre bombardovanja,izgleda da su uterivači demokratije izgubili strpljenje,pa udaraju bez Kristijan Amanpur i sličnih.

42, ej bre 42

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!

Petar

pre 12 godina

Nije me prvi put da me je sramota sto sam Srbin iako to nisam ni birao. Koliko neobrazovanja, gluposti i primitivizma na jednom mestu nije odavno vidjeno, a sve pod plastom slobodumlja i sirine duha. Na zalost, sva ta sloboda i nesvrstanost pada u vodu kada se pomene tzv. evroazijska unija ili ruska vojna baza u Nisu. Tu se moze jasno videti da nije nama da smo slobodni nego nam je mnogo krivo sto nas gazda ne voli te moramo sada onom drugom da se potcinimo u zamisljenoj podeli snaga u svetu u koju samo mi verujemo, ne shvatajuci da postoji samo jedan sistem i jedan vojni zavez trenutno.
Po definiciji je paranoja stanje svesti u kojoj bolesnik veruje u zamisljenu istinu uprkos cinjenicama koje govore suprotno, pa moze da se kaze da je srpsko drustvo duboko bolesno.
Nadam se da ozdravljenje nece doci sa strane, na silu, kao kod Nemaca ali se bojim da mi sami snage nemamo za oporavak.
Od sada dan kada samo otisao iz Srbije slavim kao drugi rodjendan. Adio, zemljaci, i puno srece u udaranju glavom u zid!

sramota

pre 12 godina

Sramota me je od sopstvene drzave i naroda i ljudi koji podrzavaju ubicu i cudoviste.

To sto mi ne volimo NATO nema nikakve veze sa ovim. Gadafi je krenuo oruzijem na svoj narod i dobio sta je zasluzio i NATO nema nikakve veze sa tim niti bilo kakve teorije zavera. NATO je intervenisao iz svojih interesa i ma koliko oni bili prljavi to ne smanjuje cinjenicu da je Gadafi bio poludeli ubica.

Sramota me je od ljudi koji pisu ove komentare ovde.

Alex

pre 12 godina

Moram da prokomentarisem komentare zato sto su gotovo svi preslikani. Gadafi je u nasim ocima dobar lik, Ameri su naravno barabe i svi se iscudjavaju kako su Ameri smeli da urade to sto su uradili u Libiji. Pa ja prosto ne mogu da verujem da mi i dalje ne znamo na koju se stranu planeta okrece i da ovoliko ne razumemo svet oko sebe. Da, ono sto Amerika naumi i ono sto je u njihovom interesu oni ce i uraditi. Bas tako, ma koliko to mozda nije pravedno, nije fer, ma koliko je to ruzno i bezobrazno. Zasto se vise cudite? Sutra da im padne na pamet da napadnu bilo koju zemlju na svetu oni ce to i uraditi (osim par zemalja koje poseduju nuklearno oruzije). I zasto se mi tu Srbi nesto iscudjavamo? Sta nam nije jasno? Na kakvu to mi pravdu pozivamo ovu planetu? Da li mi uopste razumemo prirodu ljudskog bica? Svaki sistem je napravljen tako da je neko gore, a neko dole... od Rima preko Vizantije do ovog savremenog robovlasnickog kapitalistickog drustva gde su ljudi takodje robovi samo na drugaciji nacin nego nekada. Drugacije ne moze! Pa mi smo na svojoj kozi osetili sistem koji je trebalo da bude najhumaniji i u kome su svi jednaki, socijalizam i komunizam. Pa opet nisu svi bili jednaki... radnik je u fabrici krao srafove i srafcigere, a direktori citave slepere gotove robe. To je dragi moji covek. Uvek je neko robovlasnik, a neko rob. Trenutno najjaca drzva u svetu je Amerika i moze im se... a Srbija bi kao mala zemlja trebalo da se prilagodi i da izvuce najvecu korist iz svega toga. Ali ne mala Srbija i njeni gradjani bi da menjaju svetsku realnost. Pa smo jos, a i dan danas to radimo, gurali prst u oko toj najmocnijoj drzavi. Ista prica sa Gadafijem... mogao je mirno da se povuce sa vlasti i da uziva u svom novcu... ali 45 godina na vlasti su ucinile da verovatno postane potpuno iracionalan. Dobro se secam kada su poceli protesti u Libiji da je izjavio da ce pucati na svoj narod i da nece sici sa vlasti sve dok ima i poslednji metak. Odmah mi je bilo jasno da je zavrsio svoju pricu i da ce Ameri da ga pociste...

Зоран

pre 12 godina

Зашто ми оправдања за убиство гадафија на у овим коментарима изгледају усиљена и смешна?

MD

pre 12 godina

Ovim putem iskazujem ogromno postovanje prema pukovniku, mogao je da ode u neku drugu zemlju i mozda ga ne bi nikad ni nasli, ali ostao je dosledan sebi i do poslednjeg trenutka je bio uz svoj narod... Vecna ti slava!

Nebojša

pre 12 godina

Malo s medicinskog ugla, Gadafi ima ustrjelnu ranu na ljevoj sljepoočnici s opaljenim ivicama, dakle ubijen vatrenim oružjem prislonjenim na glavu, a sin rasjekotinu na vratu, vjerovatno zaklan... baš demokratski, i to nakon izjave Clintonove da treba biti UBIJEN ili uhvaćen.

Pravnik

pre 12 godina

Libijci su ustali protiv Gadafija, vojska ga je napustila, veliki deo vojske je presao pobunjenicima. Libijci su ga sami ubili. Libijci danas slave na ulicama. Ko ste vi da im kazete sta su trebali da rade? Njihova zemlja, njihova vlast, njihova sudbina. Vi, koji zivite na d..... Evrope cete nekome da pricate kako ce od sada da zivi. Vi, koji ste uvek ste donosli mudre odluke i zivite savrseno pa mozete nekome da delite savete sta da radi za svoju buducnost i kako da uredjuje svoju zemlju. Vasa deca postaju krimosi i narkomani, sastavljate nekako od prvog do prvog i vi cete nekome da pricate kako da uredjuje svoju zemlju i svoju buducnost. Pa ko ce vas da slusa i od vas da uzme savet? Da li Libijci da slusaju Amerikance koji su najmocnija zemlja na svetu i najbogatija ili da slusaju Srbe kojima deca nemaju buducnost i koji su opsednuti politikom a u zivotu nisu procitali knjigu i za sve im je neko rugi kriv, cak i Amerikanci koji ni ne znaju gde je Srbija. Pa koga biste vi slusali nekog bogatog i mocnog ili sirotana koji nije knjigu procitao u zivotu i svako mu lupa klempe. Ajde, smirite se malo. Njihova zemlja neka rade sta hoce. Kaa je postao vladar zemlje na sebe je preuzeo rizik.

vracharac

pre 12 godina

Cinjenica da sudjenja likovima kao sto su Causesku, Milosevic i Sadam Husein nisu bas uspela da pokazu ono za sta su optuzeni a da ne pricamo koliko je sudjenje u Rumuniji bilo farsicno. Ovako izgleda lakse, metak u nogu zalutao do srca ili glave.
Kao navijacu Partizana, zao mi je sto je sportsko drustvo izgubilo clana

Pukovniku nema ko da piše

pre 12 godina

Jedan moj drug je godinama radio kao geometar u Libiji i on mi je pričao da je, svrgavanjem kralja Idriza, 1969 god. pukovnik Gadafi navukao na se bes libijskih plemena. Naime, kralj Idriz je sve naftne izvore, naročito one na istoku Libije (grad Bengazi), ustupio britanskim petrolejskim kompanijama pod dugogodišnju koncesiju. A ovi su svakom punoljetnom Libijcu isplaćivali mesečnu nadoknadu od 300 funti. Naravno, Gadafi je to sve ukinuo. Badava što im je svima omogućio da, pod veoma povoljnim uslovima, nabave poljoprivredne mašine i sistema za navodnjavanje, kao i prilično visok standard, obrazovanje i medicinsku zaštitu kada Beduini više vole da sede na užarenom pesku i primaju neku crkavicu nego da rade. U jednoj takvoj tribalnoj zajednici on je mogao jedino i isključivo vladati čvrstom rukom. Pukovnik je otišao, rahmet mu duši, kako je otišao al' se bojim da Libiju uskoro čeka irački-avganistanski scenarij.

sbrdasdola

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovoj zemlji ima toliko glupih ljudi koji mogu da podrzavaju ovo sto se radi u Libiji, pa ako neko treba da razume sta se tamo radi to je ovaj narod jer su i nas su ubijali u ime demokratije? Zar mislite da ako je taj Gadafi bio toliko los da Libijski narod nije mogao sam da ga svrgne sa vlasti nego su morali braca Ameri da se umesaju? Zar je moralo toliko ljudi i dece da pogine zbog jednog coveka? Sta mislite da nisu mogli da posalju jedinicu od 20 ljudi i da ga likvidiraju da su hteli? Pa 90% ljudi na planeti znaju da je sve ovo zbog nafte i svi cute. Sramota za ljudski rod! Diktator! Terorista! Ma bice i vanzemaljac ako treba samo da mu pokupe naftu i osiromase narod...

Radojica

pre 12 godina

Moj ruski kompjuter, sa ruskim Windowsom i ruskom Cisco modemom, preko ruskog Logitech miša i ruske Genius tastature otvara ruske protokole na B92 sajtu(sajt = originalna ruska tvorevina). I to sve preko ruskog Dell monitora.

E Rusi, Rusi, propao bi svet bez vas.

1939.

pre 12 godina

@otac Makarije

Evo oce MAkarije jedno pitanje za Vas? Ajde da zamislimo jednu veliku zemlju, bilo kako da se zove, njen predsednik, premijer ili drzavni sekretar zatrazi javno, da se ubije predsednik neke druge zemlje, na drugom kontinentu, jer ta hipoteticka drzava hoce da porobi, opljacka tu malu i daleku zemlju... Sta bi Vi rekli za tu veliku zemlju? Ako Vam je lakse, hajde da je nazovemo Rusland ili Kinastan, pa Vi iznesite svoje misljenje onako otvoreno o demokratije, ljudskim pravima, fasismu, sovinizmu, pljacki... E samo ta zemlja se nije izmisljena. Da li sada vidite u kolikoj ste zabludi i oslepljenosti? Nije vazno kako se ko zove i da li ga mi volimo ili ne, vec sta taj neko radi. A radi neverovatno ruzne stvari.

Ja

pre 12 godina

Zao mi je naroda Libije koji ce ako je do sada bio "rob" pod Gadafijem sada biti rob pod rusevinama svojih domova. Kada god odu na grob svojih bliznjih (bez obzira koga su simpatisali u ovom ratu) neka kazu "Hvala teta Hilari sto ja sada suze lijem nad ovom humkom"

Aleksandar

pre 12 godina

@MIKI

Svi predsednici drzava upravo to rade. Kriju se po misijim rupama, a teraju ostale da ginu zarad njihovih svadja. Posebno kod Amera, koji donose odluke da niko ne moze da im sudi, a prave gluposti po celoj planeti.
Gadafi je dobrica u odnosu na mnoge politicare i predsednike EU i USA.

Australac

pre 12 godina

Pazi ove komentatore, kako su masovno prepoznali brata-zlocinca! Necivilizovani se dive vodji necivilizovanih. Da je Milosevic ziv, ova generacija ret**da koja komentarise ovde (koja nije ni bila rodjena 1990.) bi ga uspostavila za vecnog vodju. Strashno. Da pozeli covek da NATO ponovo navrati u ex-rodne krajeve, i zavrsi posao.

Dusan

pre 12 godina

Pukovnik je ostao do kraja veran svom narodu i poginuo je kao zarobljenik,zajedno sa svojim sinovima.Suze mi idu dok pisem i ne mogu da verujem da svet slavi ovako nesto,ma ko bio!!!Pocivaj u miru pukovnice!!!

Дејан

pre 12 godina

Слобода за Либију!!! Какав их сад просперитет и напредак чека када их је Америка ослободила!!!

MIKI

pre 12 godina

gadafi je bio diktator, budala i krvolok. pozivao je ljude da ginu do zadnjeg, a on se krio u rupi kao pravi heroj!
srpski narode, pojavice se jos malo neke pilule za dizanje IQ-a, pa navalite!

marko

pre 12 godina

Ko je sledeći? Nema ovom kraja, ne ulazim ni delić u temu diktatura, demokratija i slično u zemljama gde izbiju nemiri. Samo se pitam otkud pravo jednoj maloj grupi država da imaju tapiju na naše živote i da oni propisuju šta je demokratija i ko treba živeti a ko umreti. Setimo se pre dva tri dana Sjedinjene američke države zatražiše Gadafija živog ili mrtvog. I bi tako!

Zox II

pre 12 godina

Ko god da je, kakav god da je, demokratski predsjednici koji su ubijali za naftu licemjerno gledaju ovo divljastvo...

Kako god da je - zar ovo treba da slavimo? Ovo divljanje i lepe reci demokrata?

Pobegao sam iz zemlje radi nasilja i zna-se-vec-cega, ali prizeljkujem da ovako vuku po ulicama Obamu ili Sarkozija... Da malo pricamo o ravnopravnosti, o objektivnosti, o istini... Kakva je razlika izmadju divljastva i ovog danas? Armani odelo? TV? Nemoralni novinari? Nafta?

Planeto, fuj!

Flavius Valerius

pre 12 godina

Vratite se par desetljeca u nazad... Na aerodromu ste i oprastate se od vase kcerke koja ce upravo zapoceti studije u Americi. Leti Pan-Amovim Boingom za SAD. Odmahujete joj rukom i vicete da ce te se ponovno vidjeti za Bozic... kojeg ona, na zalost, kao i vecina putnika nije - prezivjela. U nevjerici ste, soku, pitatee se zasto? Tamo neki Gadafi salje svoje ubojice da podmetnu eksploziv u avion i pobiju neduzne ljude iznad Atlantika kako bi im se zameo svaki trag ali i dokaz, ali zlocinci su pogrijesili, avion obaraju prerano i slijedi istraga. Klupko se odmotava...saznaje se prava istina kao i nalogodavac... Nitko vam vise nece vratiti vase dijete (necijeg oca, majku, brata, sestru...) ali barem znadete istinu. Gadafiju su krvave ruke! Ako je ovo radio izvan granica svoje zemlje ... sto li je tek radio svojim vlastitim gradjanima? Eto toliko o idealiziranom "heroju" "vodi" kojeg mnogi ljudi idealiziraju bez i malo ozbiljne kritike ili razuma. Glupo da ne moze biti gluplje, zato me i ne cudi sto NATO pritisce Srbiju da se civilizirano ponasa prema svima svojim susjedima kao i u medunarodnoj zajednici. Cujem i glasove nekih promatraca koji mazu da im nije jasno i pitaju se da li Srbiji nije bilo dosta NATO bombardiranja iz 1999. Ja ne znam, ali neki od vas to bolje znaju, jer cega se pametan covjek stidi, budale se ponose...

Gradjanin

pre 12 godina

@Plakacete za Gadafijem.
(student prava, 20. oktobar 2011 15:41)

Meni nije jasno zasto ti studiras uopste kad imas takve stavove?! Ko normalan place za nekim ko misli da je bogom dan da vlada 45 godina? Jel vidis ti one libijce (vecinu naroda) na sta lice. Pa sto nisi tamo otisao da studiras, posto verovatno stuiras jednu godinu tri godine, a njegova zemlja nije napadnuta juce. A da ti je neko ponudio Harvard ti bi otisao.

UBIJEN JE DIKTATOR - KRAJ!

de bili i gde ne bili

pre 12 godina

Alo bre! Tip je notorni diktator koji je upropastio Libiju i ceo njen narod. To sto neki komentatori dozivljavaju orgazme svaki put kad Gadafi pokaze srednji prst zapadu me uopste ne cudi. Pa njihove mame i tate su isle u tu Libiju da "crnce" da bi danas imali za hleba racunar i internet.

Slobodno se lozite na Gadafija...evo priznao je shiptare za bracu pre nego sto je shmugnuo u neku rupu Sahare. Divan vam je uzor...verovatno imate kuci i poster Huga Caveza?

ne znam

pre 12 godina

Hm, ne kapiram komentare o Americi. Pa zar gadafija nisu ubili Libijci? Zar se Libijci nisu podigli na ustanak? Gadafi je imao vojsku i tenkove, pobunjenici su imali NATO avijaciju ali na kraju su to ipak bili sami Libijci koji su ustali protiv Gadafija i ubili ga. Egipcani su ustali protiv Mubaraka i da nije otisao sa vlasti nego da se drzao do kraja, Egipcani bi ubili njega i to bez Amerike i NATO aviona. Nije mi jasno zasto ovde niko ne komentarise da se hiljade Libijaca diglo na oruzje protiv nekoga ko je vladao 45 godina. Moze li neko da mi objasni kako to da su se Libijci digli na oruzje? Zasto su se Srbi digli protiv Milosevica? Da li mogu ljudi da se dignu na ustanak protiv svog vladara a da ne razumeju zasto su se digli? Ja citam komentare i sve mi izgleda da ljudi misle da su ti Libijci koji su se digli na ustanak neki insekti bez mozga i pameti nego su se digli onako. Pa kad su pod Gadafijem imali toliko para zasto su se digli? Amerika im platila vise para odd Gadafija? Kako je Amerika poslala te pare u Libiju i podelila ih ustanicima? Ima li neko da mi objasni sa stanovista Libijaca koji su se podigli na ustanak a da ne daje floskule o Americi i NATO. Zasto su se Libijci u ovolikom broju digli na ustanak? Kako je do ustanka uopset doslo?
Takodje, ako neko moze da mi objasni da li je bombardovanje NATO ubrzalo ili usporilo odlazak Slobe sa vlasti?

zacudjeni posmatrac

pre 12 godina

Za sve ovo je najvise kriv Sarkozi! Sada jedino crveni (socijalisti i komunisti) mogu spasiti Francusku od ove desnicarske posasti! Samo se nadam da ce to sto pre uraditi jer u suprotnom moze biti kasno!

bojan

pre 12 godina

mucno je gledati podivljalu masu koja se ne ponasa ljudski...bez obzira na sve, sam cin divljackog ponasanja je ne dopustiv i automatski je za svaku osudu...

zujalica

pre 12 godina

Ovako prolazi svako ko se zameri golom interesu korporativne elite... pre nego sto te ubiju, napakuju ti svakakve gadosti, da bi pred svojom javnošću imali opravdanje. Gadafi je hteo da za racun Libije prodaje naftu kome hoce, a nekome je to zasmetalo. Ekonomski si prtisli Libiju, napravili vestacku "bedu", pobunili politicke oponente i dobili opravdanje za intervenciju. Cilj im je bio NAFTA, jasno i glasno. Potrebne su im marionete koje ce ya saku dolara trpeti multinacionalne korporacije na svom tlu. Jer njima je i Fidel Castro bio dobar, dok nije nacionalizovao plantaže... i time ugrozio profite United Fruit International-a, ali on je još uvek tvrd orah... ili nije, možda ga na vlasti drže jer im treba plašilo. ...

Aelita

pre 12 godina

Nivo i karakter komentara krunski je dokaz da vecina srba pojma nema o savremenim svetskim pitanjima, podrzava fasistu, indirektno pristalica je totalitarnih ideologija. U ovom istojskom blatu i glibu Srbija nije slucajno! Stideci se AF borbe, toleriasanjem fastoidnih bagri Srbija dokazuje svoju civilizacijsku inferiornost.Sve to je platila gubitkom KiM.

саша бг

pre 12 godina

kakv uzas, ako su ovo "borci koje podrzava zapad" hvala lepo, a ovima sto se raduju od srca zelim da im isti ovi navrate na kafu pa da se zajedno raduju fuj

Voyager

pre 12 godina

Ljudi, koji brane ovo sto je uradjeno pukovniku Gadafiju, se stalno pitaju sto Srbi podrzavaju Gadafija. Evo ja ne podrzavam Gadafija, ali sam zgadjen postupcima americkih i EU vlasti koji hladnokrvno likvidiraju onoga ko im nije po volji. Znaci, postupak je vazan, a ne licnost. Pa oni koji opravdavaju ovaj cin neka ne zaborave da ni u jednoj zemlji EU ne postoji smrtna kazna posle sudjenja, a da se nekome presudi bez sudjenja - to je rusenje, apsolutno i sustinski, svih vekovnih tekovina Evrope (ne EU), tako da su, postupcima u poslednjih 10-tak godina USA i EU pod noge, u blato, bacila sve principe slobodnog sveta koje su generacije i generacije zapadnjaka stvarale, i ako hocete, i za njih ginule. Eto, to je sustina, a ne odbrana Gadafija...

Breznjev

pre 12 godina

Ovo je verovatno laz i imperijalisticka propaganda zapadnih satrapa u Libiji,ai ako je tacno onda Slava pukovniku,usao jeu legendu,postao je novi ce gevara.Sto se tice imperijalista,fasista doci ce i vama kraj slede spontani narodni ustanci sirom sveta

McClane

pre 12 godina

Uopste necu da ulazim u unuteranje i spoljasnje probleme Libije,ali ovako se izivljavati nad telom mrtvog coveka,makar on bio Adolf Hitler je jako mucno! Stomak mi se prevrtao dok sam gledao...Jako potresno...I smrt treba biti dostojanstvena ko god bio u pitanju...

Mitrovica

pre 12 godina

Ode u onaj svet i jedan od zadnjih velikih prijatelja Srbije, koji do poslednjeg daha branio je drzavnost Srbije i nije priznavao nezavisnu drzavu Kosova!

Realno objektivan

pre 12 godina

Koja bulumenta talibana ovde na slobodarskom B92 sajtu... ne mogu da citam gomilu trabunjanja ... Kazete gde Amerikanci dodju tu je beda, a? A sta je sa Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), Katarom? Gde vi zivite, nije vise 1389 godina!

Spanish citizen/serbian too

pre 12 godina

Zavrsen je posao sklonili su barabu koja je trazila zapadnoj evropi da prevodi pasose na arapski pre nego sto dobije vizu za Libiju. F-18 i eurofighteri su zavrsili posao. Sada ce moja kompanija da krene posao u Libiji vec se spremaju. Nema drugog nacina svet je danas takav, samo pametni znaju kako da to dobro da iskoriste i kojoj strani da se pridruze. Od inata nema nista, jedina tacna izreka je da za ideale ginu budale.

Vlayco

pre 12 godina

Ko je sledeci?Ahmadinedzad? Tu ce ameri da polome zube,konacno!
(Dobrovoljac, 20. oktobar 2011 21:06)

A ti, tastaturu u ruke, pa juuuriiiiis... u dobrovoljce!

Bolero

pre 12 godina

A ja ti poverovah kad si rekao da ces da pobedis krstase, i ne samo ja, poverovao ti skoro ceo srpski napaceni narod, a tebe uhvatili dusmani kao pacova u rupi. Bas mi te je zao dragi Gale.

Tex

pre 12 godina

@Procvetace odma, kao mi sto cvetamo evo vec 11 godina....
(Goran, 20. oktobar 2011 16:28)

Naravno dobili smo sansu da zivimo bolje, skinuli su nam diktatora, ali mi to nismo iskoristili jer smo glup narod. Isto kao Afganistanci, Iracani, Egipcani pa mozda i Libijci videcemo. Da mi smo u rangu sa njima i mi ne razumemo sta su prava pojedinca pa ni sta je demokratija sem biranja vise ljudi na izborima. Nas problem je sto ne znamo da zivimo individualnim zivotima nego uvek trazimo cobanina da na pokaze kuda a cobanin uvek vodi u tor.

Luzeri smo kao i sve ostale zemlje koje su imale sansu da urade nesto drugacije.

Petar A

pre 12 godina

Uhvatili su ga u kanalizacionoj cijevi. Simbolicno.
Fascinira koliko kod nas ima postovalaca Gadafija. Fascinirajuce i zastrasujuce! Zastrasujuce je, jer se iza ljubavi prema Gadafiju krije zal i nostalgija za Titom. Ne razumijem da ljudi ne vide da je vrijeme 2000- ih doslo poslije 70-ih. Ne vide da 2000-te ne mogu na istom terenu i sa istim ljudima biti nista drugo nego rezultat/ nastavak/ posljedica 70-ih. Nije se Milosevic pojavio u Holandiji. Ili u Irskoj. Pojavio se u Jugoslaviji. Zasto u Jugoslaviji, a ne u Holandiji? Pa, boze- ko je bio 10 godina ranije u Jugoslaviji? A ko ne bi ni cijeli mandat izdrzao u Holandiji.

Padaj silo i nepravdo

pre 12 godina

(Crnogorac, 20. oktobar 2011 19:59)

Najbolji mogući komentar sa argumentima, a ja bih da dodam samo dve stavke:

Najmanja stopa smrtnosti kod novorođene dece u celoj Africi
Nezaposlenost od 6%
Toliko od mene.

Bg

pre 12 godina

@Petko! Dok ti sazaljevas Libijce, oni slave po celoj zemlji! Neverovatno, kada cemo prestati da "zabadamo nos" u tudje probleme, i gledamo u tudje dvoriste?! Libijski narod je izabrao sta ce i kako ce, i to je iskljucivo i samo njihova stvar, i ko smo mi da nekoga zalimo, kada smo i sami za zaljenje?

z

pre 12 godina

ufff. bojim se da nista dobro ne moze izaci od ovakvog divljanja... mozda ce glavni doprinos steve jobsa historiji biti to sto ce se svi zlocini i divljanja sada moci snimiti telefonom. mozda cemo nesto nauciti iz tih snimaka i prestati raditi stvari koje ne bismo zeljeli imati snimljene...

Malisa

pre 12 godina

Prosto je za ne poverovati kako se pojedinci u ovoj jadnoj državi sa setom prisećanju agresije NATO bandi na Srbiju 1999 godine i svih onih nevinih žrtava koje su tada pale. Čak šta više, pojedini ovde u ime neke demokratije pozivaju isti taj NATO da završi neki, kako oni kažu započeti posao? Ja bih da ih sve pitam koji to posao NATO avioni nisu završili??? Nisu nas dovoljno pobili?? Nisu dovoljno porušili?? Nisu nam bacili dovoljno uranijuma ??? Možda neko misli da će NATO zlikovci koji su ubijali nevinu decu i ljude po Srbiji, naterati ovaj jadan narod da se malo više međusobno uvažavamo i da jedni druge gledamo kao ljude, a ne kao neprijatelje i partijske degenerike.!? E, pa verujte mi da neće. Bombe nikome dobro donele nisu, pa neće ni Libiji, verujte mi.

DoktorHaus

pre 12 godina

Moram da priznam da ne znam kako je bilo u Libiji pre pobune. Takođe ne znam da li je Gadafi bio diktator ili ne. Niti znam kako je živeo običan narod u Libiji. Jedino što sam u ovih par meseci video jeste da je ogromna većina Libijaca pobunjena, da su mnogi političari i oficiri otkazali poslušnost Gadafiju na samom početku protesta/pobune. I relativno brzo su "očistili" Libiju od dobro naoružanih, obučenih i fanatičnih boraca lojalnim Gadafiju. A tako nešto "šačica američkih plaćenika" ne bi mogla da izvede. Očigledno da se velika većina naroda pobunila zbog lošeg života u Libiji, dok Gadafi/Libija ima 200 milijardi na računima u inostranim bankama. I, očigledno je to da je Gadafi, kao što je neko već pomenuo u komentaru, skrenuo s uma i zdravog razuma posle 42 godine vlasti.
Neminovno se nameće poređenje i sa našom situacijom. Da smo mi živeli dobro, približavali se EU, bivali slobodni i moogli da putujemo bilo gde, da li bi se desio 5. oktobar?? Naravno da ne. Ko može da me potplati da rušim nešto ako živim dobro tu?? Umesto toga, za samo 13 godina vlasti braćni par je uspeo da unazadi Srbiju bar stotinu godina, a koliko su oni "odlepili" dok su bili na vlasti, govori to da su pominjali "pobedu nad NATO-om" u trenutku dok taj NATO ulazi na Kosovo i isteruje svaki trag Srbije odatle. A još gori su oni koji su verovali u to. I još uvek veruju.
Zato ovo oko Gadafija treba gledati i kroz prizmu naše stvarnosti. Pravda je mrtva, interesi vladaju. Da li je ubistvo Gadafija pravda?? I jeste i nije?? Da li je Amerika glavni krivac?? Ne bih rekao, teško je toliki narod pobuniti ako se živelo dobro. Uostalom, bolje je, ako si mali i slab, biti uz jake i skupljati mrvice, nego se kuresati i dobijati po ušima. Hoćemo li mi ikada naučiti to...

milan

pre 12 godina

Nesporno je da je covek bio autokrata, obogatio se na grbaci naroda, vladao kako je vladao... Ali je interesantno da se Amerika seti da uvodi demokratiju samo onda i tamo gde se to podudara sa njihovim strateskim interesima. Sledi zestoka medijska kampanja, podrska 'prodemokratskim' strukturama u zemlji o kojoj je rec koja se sprovodi uz aktivno ucesce obavestajnih sluzbi... Na kraju zli diktator zavrsava u lokvi krvi uz narodno veselje jer je 'to i zasluzio' i jasnu poruku kako ce proci svako ko se suprotstavi volji najvece svetske sile... Ima slicnosti sa revolucijom kod nas kada je diktator svrgnut voljom naroda... Ali je nesto tada smrdelo, a i sada smrdi u celoj prici. Video sam sve to pa niko ne moze da me laze o cemu se radi ovde - o golom interesu Amerike koji je zamaskiran pricom o demokratiji i boljem zivotu Libijaca. Ne sumnjam da ce sada Libijci 'lakse disati' ali ce to trajati samo dok ih ne uvuku u kredite i dok ne osete na svojoj kozi 'blagodeti' novog sistema. Neka se drze dobro.

Albanac iz EU

pre 12 godina

Ej Lave Gadafi Pa gde si ti ? secam se tvoje arogantno i primitivno ponasanje u UN kada ono na "junacki" nacin pocepas UN kartu pred celim svetom a gde si danas ! a zasto si se pravio Lav pred svetom kad si znao da si samo jedan Mis ?!

podrascanin

pre 12 godina

Sarkozi, tesko tebi kad se kroz 7-8 meseci nadjes pred presudom revolucionarnog suda Francuske a koja ce glasiti dozivotna robija! Socijalisti i komunisti su ti vec oteli senat a uskoro i tvoja funkcija dolazi na red!

Stexsa

pre 12 godina

Pogledao sam video i mogu samo reci da su to zveri. Izem ti Demokratiju kad svakoga "Demokratski" ubiju (Saddam,Gaddaffi). Kao sto neko rece pravice ga oni ma kakav on bio,od blata. Nego jeste primetili u mnogim videima cime su se jadni siromasni bedni pobunjenici vozili,i nasta su mitraljeze montirali? Vw Tuareg,Lexus... itd. Bedni nema sta.

faraoni 21.veka

pre 12 godina

Zao mi je zbog Gadafijeve smrti. Celog zivota je upravljao svojom zemljom. Ipak, mogao je za sve te godine bar da pokusa sam da uvede demokratiju ili nesto nalik tome, a ne da od sebe napravi vecnog vladara i komandanta uz strahovladu.
Ej ljudi, 42 godine je vladao, pa zaboga jel to normalno cak i za Libiju? Kao da libijski narod 42 godine glasa za Gadafija i nece da cuje ni za koga drugog? Da kako da ne!

Nemanja

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!
(42, ej bre 42, 20. oktobar 2011 13:58)

a ti si verovatno bio mnogo puta u Libiji i video da tamo narod gladuje? Vise gluposti nisam odavno procitao.Tek ce da vide sta znaci glad kad banda dodje na vlast. Mi smo to videli iz prve ruke kako izgleda kada se otimaju o vlast pljackaju svoju drzavu a narod nema leba da jede.

МаРе

pre 12 godina

Да ли је само један човек одговоран за толика злодела, зар је само ОН уништио ту државу (ако је уопште била уништена) да је само он заслижио да га овако убију.... Где је ту демократија, фер суђење и сл!!??? Е, мој демокраЦки свете.... Т'га!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Gadafi bio ovakav, onakav ... a sta se to tice Amerike? Sto oni mlate svoje demonstrante, sto im mirno ne udovolje? I zasto su pobili Indijance, jesu li i oni bili diktatori i tirani ili su gledali svoja posla, u svojoj zemlji, i ovi dodjose, istrebise bizone, da Indijanci ne bi imali sta da jedu, a zatim i Indijance svedose na nivo statisticke greske, i sad ce oni da pricaju o demokratiji i slobodi? A na pocetku intervencije su govorili kako oni Gadafiju ne zele smrt, samo zele da zastite civile! Poznavajuci Arape, uskoro ce tamo poceti carke izmedju "pravih demokrata" i "novih demokrata" i "islamskih demokrata" i "pravovernih demokrata" i .... Da ne bude zabune - uopste ne branim Gadafija, branim samo istinu, jer je istina da su SAD i NATO imale desetine mesta na zemaljskoj kugli gde bi bilo opravdanije da stite civilie od Libije, ali je retko koje od tih mesta bogato naftom i tako blizu potrosacima u Italiji, Francuskoj, UK.

malina

pre 12 godina

Pa vecina ljudi ni ne zna da je on ujedinitelj citave Libiske drzave koja je kao pre 45 godina razjedinjena plemenskim sukobima.Oni nece moci da izaberu nikog sledecih deset godina dok ne dodje novi Moamer el a doci ce jel ovakvo vreme koje je doslo radja samo extreme bilo levice ili desnice u Evropi ili nasilne islamiste ili prokomuniste u arapskim zemljama i ne bi vise ni da nabrajam sta bi moglo da se rodi iz ovog svetskog gliba u aziskim zemljama.

izgovor

pre 12 godina

@vladimirLDP: Kao što vidiš, mali srbi, iz još manje srbije, veličaju diktatora i trabunjaju gluposti! Oni što su ti udarili minuse, valjda su i sami željni ponovnog pljačkanja i ubijanja po prostorima bivše države!

dejanera

pre 12 godina

@gospodin u bundi
Hipoteticki gledano ako u skorije vreme, ekonomski gledano, Libija bude na nivou jedne Zambije ili Burundija mislim da ce tebi da ispadnu zubi zato sto im je to omogucila velika Amerika i zapadni prijatelji!

Mashinovodja

pre 12 godina

Još jedan od onih koji je obećavao borbu do smrti (očigledno ne svoje) i grmeo kako predaja ne dolazi u obzir. Kad ja tamo, a ono međutim...
Možda je čovek skontao nešto u smislu "ionako ih je već mnogo izginulo, pa ništa ne bi se posebno promenilo ako bi poginuo još jedan, pa makar taj jedan bio i ja"...

Aleksandar

pre 12 godina

Po strani sam dogadjaj, meni su reakcije na isti mnogo interesantnije. Kad je onomad srusio avion pun putnika, u SFRJ se vikalo da drzava treba da ga istera iz nesvrstanih i da ga proglasi za persona non grata. Kad su devedesetih njegovi mudzahedini orgijali po Bosni, u SRJ se vikalo da je isti zlikovac, da tamo treba UN da isporuci svoje snage a ne da bude `protiv nas`, pa kasnije za vreme bombardovanja vikalo se da NATO treba njega da smakne a ne `posteni nas narod`...

Nikada u istoriji, sem u pocetnim danima nesvrstanih, Gadafi nije smatran nasim prijateljem, svi su se gnusali istog i zeleli mu sve najgore, a sad odjednom salve zaljenja zbog njegove smrti. Uvek smo ga svrstavali u mega-zlocince, a sad odjednom heroj.

Pa mi bre ne znamo sta hocemo, a onda se pitamo zasto nam je tako kako nam je. Menjamo misljenje preko noci, kako vetar dune, zbog neke percipirane kratkorocne dobiti. Sad eto suze lijemo za Gadafijem, dok ga ceo svet smatra ordinarnim zlocincem, i onda se pitamo sto nas svet ne razume? Uostalom, ko smo mi uopste da i imamo misljenje o nekoj tamo Libiji - pa mi nismo u stanju ni sopstvenu avliju da kontrolisemo, al' eto nasli se prozvani da procenjujemo ko je zlocinac a ko je heroj. Place mi se koliko smo jadni...

jelena

pre 12 godina

Mucno... Uznemirujuce... Osveta rulje ili cist bes i ocaj, ko sada da bude pametan... Da li ce stanovnicima Libije sada da bude lakse, ne bih se kladila... Svet je svakako ustrojen na potpuno pogresnim principima... I da zavrsim kao sam i pocela, mucno...

...

pre 12 godina

Da je ovo samo stvar naroda koji je nezadovoljan uslovima i resio da se pobuni protiv lidera, to bih podrzavala. Ali onog trenutka kada je NATO uleteo u Libiju, ovo je postala politicka igra i trka za naftu, steta pa to vecina naroda ne primecuje...

VB

pre 12 godina

Ne kapiram, Gadafi je bio diktator, prosveceni, ali ipak diktator. To samo po sebi ne valja, ovo nije srednji vek. Zasto ga ljudi ovde podrzavaju?!? Koga bre briga za Gadafija!

bgd

pre 12 godina

Naravno da je Gadafi pocinio zlocine, ali ovaj rat je mogao biti izbegnut. Mnogo ljudi je ubijeno, zemlja razrusena... Ali Americi i ostalima nije odgovaralo drugo resenje sem rata jer kako da tu dodju sa svojim trupama i eksploatisu naftu. Sto nisu intervenisali u drugim zemljama gde nisu imali ekonomski interes, a takvih primera je mnogo. Gadafi jeste zlocinac, i diktator ali u Libiji, Iraku i takvim zemljama demokratija ne funkcionise! Zivi bili pa videli! To je kao da dodjete u srednjovekovnu evropu i pokusate da im nametnete sadasnji sistem. Nece npr. 45% da dozvoli da drzavom upravlja ostalih 55%! Svi koji misle da je amerika humana i EU raj na zemlji su najobicnije neznalice i padaju na jeftine medijske fore.

Stipo Novak

pre 12 godina

Još jedan u nizu nebrojenih zločina podivljaloga kapitalizma i neokolonijalizma. Libijo, čestitam ti "demokraciju". Iskrena sućut narodu, a Pukovniku Gadafiju vječna slava!

Pedja

pre 12 godina

Kaze Mika, dugogodisnji radnik u Libiji: "Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta."
A koliko si ti to americkih univerziteta video, Miko moj?

prohujaosavihorom

pre 12 godina

Sta je Cedisti, progovorio Sloba iz vas? Ni on se nije radovao necijoj smrti a vi... ma sve se o vama vec zna. Ili su mozda i libijci "kanibali" pa je to opravdano. LDP je organizacija koja siri mrznju prema tzv. zemljama 3. sveta, koji nemaju para da voze Dzipice od 70000 eura kao njihov duhovni vodja. Dragi Cedisti ovom prilikom bih vas pozdravio vasim tradicionalnim pozdravom - Hajl Ceda, mein kampf.

slavko

pre 12 godina

Ko mač digne od mača pada.
Došao je silom i krvljom na vlast i tako je i otišao.
Istina, bio je veliki vođa, ali to postaju samo oni koji nikada ne idu na izbore.

dejanera

pre 12 godina

@ ne znam
Ne znam ni ja, ali koliko sam ja shvatio ta ista Libija je bila obicna pustara, a ti Libijci su bili samo obicni beduini dok nije pronadjena nafta pre 50 -60 godina! Oni su bili gomila plemena koji su se redovno klali medju sobom a onda ih je nafta ujedinila, posle im je na vlast dosao Gadafi (pucem) i od pustinje napravio pristojno mesto za zivot!
Ipak, trebalo bi da shvatimo da su odnosi u svakoj drzavi drugaciji, i da ono sto su za nas Libijci (mi ih vidimo kao jedan narod) nije bas tako i na "terenu"!
I jos samo da dodam: I nekim tamo Libijcima nije bilo jasno sto se JUGOSLOVENI biju medju sobom, i ko se od koga odcepljuje, i sta im treba da se kolju kad su svi JEDNA NACIJA?!

Ich

pre 12 godina

to znači da su ih Gadafijeve snage pritegle pa sad medijski pokušavaju da preokrenu stvari na svoj mlin. Američka škola...
Pre dva meseca ste rekli kako ste uhapsili Al-Islama, a od njega do dan danas ni traga... a glas se čuje, tuče vas sa svih strana. Ako umre Muamer, treba li da vam ja kažem ko ga nasleđuje?
Ma biće vam sve jasno, ako ste u stanju da shvatite i ako vam ovaj da prilike za to.

zapp

pre 12 godina

Cudi me zasto ne slave na ulicama Pariza i Londona, to bi bilo bas u stilu vladajuce garniture tamo, ipak su oni dobili najvise, ono zbog cega su i ratovali i pomagali ustanike - naftu.

Slobodan

pre 12 godina

Nadam se da ce amerikance i ostale fasiste koji su ucestvovali u ovom zlocinu i u okupaciji slobodne libije, stici sto gora i svakako zasluzena kazna!

Babaroga

pre 12 godina

Vi sto pisete ovde pola vas nema pojma o cemu pise,samo bre lupetate gluposti i nesto pametujete,'ebo vas Nato i Amerika,sta vam je doneo dobro taj zapad,dao vam pasose da putujete,a leba nemate da jedete,i vi opet nesto zvalavite... Ziveo Gadafi

besarab

pre 12 godina

Stvarno ostao u Libiji i stvarno se borio do poslednje kapi krvi. Umro kao mucenik. Nije slagao, ordzao rec. Respect.
(M, 20. oktobar 2011 16:09)

Rech! Potpisujem. RIP i postovanje, to je bio borac!

bačvanin

pre 12 godina

Dragi Libijci, čestitam vam novu "slobodu" američkog ropstva!
Kada za 20 godina budete plakali za Gadafijem znaćete da ste zaslužili te suze!

Jovan

pre 12 godina

Sada im sledi ono najlepse, upoznavanje sa lepotama i carima americke demokratije, kao i u Avganistanu, Iraku, kod nas na Kosovu, a bogami i ovde. Gde nato dodje, tu trava ne raste. Od blata ce pukovnika Gadafija da prave...

Митбастер

pre 12 godina

Dosad su Gadafija i njegovu porodicu ubili par desetina puta. Sirt i Bani Valid su osvojili isto toliko puta. Pocinjem da sumnjam u zakone fizike i matematike slusajuci njihovu propagandu. Nije toliki problem u njihovim "dobronamernim odstupanjima od cinjenicnog stanja", vec u tome da svaki medij koji prenosi njihove vesti automatski gubi kredibilitet kao pouzdani izvor informacija.

reptil

pre 12 godina

pa dragi pobunjenici, uspeli ste, uzivajte u svojoj slobodi, samo danas, jer vec sutra zaduzujete celicne lance i nosicete ih vi i vasa deca do kraja zivota. gospodara valjda znate.

Мunze Ljux

pre 12 godina

Imali su besplatnu struju i vodu i to u Africi gde je voda vrednija od zlata, besplatno skolovanje u zemlji ili u inostranstvu po izboru, za 1 dolar su kupovali 15 litara benzina, od Libije je stvarao jedinstvenu sekularnu drzavu... Ako je tako libijski narod ziveo u Gadafijevoj diktaturi, ne smem ni da pomislim kakvo ih blagostanje ocekuje u nadolazecoj demokratiji.

London

pre 12 godina

Zastrašujuća je ljubav koju srpski desničari i mrzitelji svega modernog gaje prema jednom od najgorih diktatora od drugog svetskog rata na ovamo. Ubeđivati se s njima, naravno, nema smisla... ako pak neko od njih želi da donekle shvati ko je bio pukovnik, evo jednog lepog teksta na srpskom... http://agitpop.me/?04B7547A

Legia Semlin

pre 12 godina

Svašta mogu da razumem, ali da NATO-u aplaudira čovek kome je taj isti NATO razorio grad Pančevo, porušio fabrike, podigao nivo gadnih oboljenja do nivoa Hirošime, e to ne mogu da razumem.... Nemoj neko da mi je sutra tražio dinara za "gladnu decu Libije" - tražili ste NATO trupe, eto vam ih, pa nek vam one plaćaju. Sa druge strane, ovi što urlaju "Alahu ekber" nad mrtvim telom sutra će opet u Bosnu, pa kad ih opet "oplevimo", neka gledaju Amerikanci, Franzuci i Englezi da im pripomognu, oružjem , propagandom i slično.... Da vidimo onda, Pančevac, kome ćeš da aplaudiraš.

Mija

pre 12 godina

Pukovnice nek ti je laka zemlja, sotona je pobedio. Mnoga carstva su propadala i njihovo ce molim Boga i nadam se vrlo brzo propasti. Svaka sila je za kratko vreme.

OGGY

pre 12 godina

@Moka, i mene takodje zanima ko ce biti sledeci "Public Enemy # 1", cak mislim da bi kladionice mogle da se pobave ovim......ali uglavno je UVEK neko koga USA digne na vlast pa onda ga lupe po glavi ...the American way, demokratija u prvom planu!

zidogled

pre 12 godina

pa kakvi pobunjenici, lepo pise i u vestima da ga je nato ubio. Sta spominju pobunjenike? Mozda u ime pobunjenika i mrzitelja gadafija ali pobunjenici su ovde mozda bili samo ono iz south park-a "operacija ljudski stit".

Nato je sve odradio.

Panda

pre 12 godina

Za vas što tako složno tugujete za pukovnikom, molim vas da mi odgovorite kako to da Amerika ne proba da izazove revoluciju u Norveškoj? Eto i oni imaju naftu, bogata zemlja, zadovoljno stanovništvo, veliki GDP jel tipujete da je Norveška sledeća???

Da se razumemo, ja uopšte ne podržavam Ameriku i njenu politiku svetskog policajca, ali mi nije jasno kako neko sa iole zdrave pameti može da podržava diktatora i ubicu kao što je Gadafi! Mi smo stvarno kolektivno odlepili.

Zarko

pre 12 godina

Zamolio bih sve srpske medije da prvi demantuju ovu vest cim se ispostavi kao neistinita, sto ce da se desi, prema mojim procenama, za par casova.

Ivan

pre 12 godina

@Hmm Pa nije Gadafi obukao uniformu da brani nekog drugog, vec da brani sebe samog i pri tom je masu drugih naterao da uludo izginu pokusavaljuci da ga spasu. To nije heroizam, niti hrabrost, vec upravo suprotno: cist kukavicluk. Da je boolji covek napravio bi neku pogodbu da ode u izgnanstvo, ako vec nije heto da se preda, kako bi sprecio vece krvoprolice, a ne da gleda kako se pola zemlje i ceo njegov rodni grad ruse zbog temelja, samo zbog njega.

Bobo

pre 12 godina

@Republika e Kosoves samo jednu stvar zelim da ti kazem. Taj isti Gadafi je surovao sa USA kada im je trebao, zbog nafte, a sada kada im ne treba ovako zavrsava... Isto je i Sadamom, talibanima u Avganistanu kada su ratovali protiv Rusa, a po svemu sudeci to ce da se desi i vama! Sve se vraca, sve se placa, posebno kada se igras sa velikima... Samo da dozivim taj dan!

P.S. Nauci da pises Srpski ako si vec resio da provociras!

Mile

pre 12 godina

Mnogo mi je zao Pukovnika Gadafija. Nadam se da ce Americko-EU NATO-va belosvetska mafija jednog dana platiti za ovaj i ostale zlocine koje su pocinili nad nama, avganistancima, iracanima, libijcima...etc.

logicar

pre 12 godina

U sukobu dva zla, pobedilo je jace.
I dosta sa pricama o bogatstvu Libije. Napod koji vodu, hleb, so i sl. placa sto puta skuplje od realne vrednosti, ne moze biti bogst...

odgovor neznancu

pre 12 godina

@(Petar, 20. oktobar 2011 17:01)
Prvo ako ti je to drugi rodjendan, onda nismo zemljaci a i nikad nismo ni bili. A drugo Adio strance i ne vracaj se, svako ima pravo na svoje misljenje a ne to sto ti mislis da mora da bude tako i da drugi moraju tako da misle i ko si ti da govoris o cinjenicama kad sam kazes da slavis dan kad si otisao iz zemlje, i sramota je to sto se ti sramis da si Srbin. Adio jos jednom i do NE vidjenja.

Joel

pre 12 godina

@ Lars Ujedinjene Nacije su izglasale vojnu intervenciju protiv Libije. Odatle NATO pravo da bombarduje. Rezolucija je usvojena sa 10 glasova za i nijednim glasom protiv. Kina i Rusija su bile uzdrzane. Ne zaboravi da je kasnije i Rusija uvela embargo Gadafijevom rezimu.

Takodje, Ujedinjene Nacije su pre par nedelja pokusale da izglasaju rezoluciju o Siriji ali su Rusija i Kina stavile veto na tu rezoluciju i nije prosla glasanje. U Siriji je do sada poginulo hiljade ljudi ali NATO tamo nije dobio mandat da vojno podrzi pobunjenike.

NATO nije slao kopnene trupe. Udarao je po oklopnim trupama Gadaija a kopnena vojska protiv Gadafija su bili sami Libijci.

Pitanje za tebe. Otkuda Libijcima pravo da se dignu na ustanak? Zasto odmah uzimas NATO u usta. Da li su Libijci imali pravo na ustanak protiv Gadafija? Da li je OK da Gadafijevi sinovi preuzmu vlast kao sto je trebalo da bude?

Petar A

pre 12 godina

Joj koliko im je tek sad raditi i koliko im tek sad treba srece da nadju prave ljude (uporedi Djindic vs. Milosevic) i da krenu dalje. Revolucija je brz posao, a izgradnja demokratije uzasno spor i iscrpljujuci. A opet bez ovog koraka, ni svi naredni - bez obzira koliko brojni - ne bi bili moguci.
(covjek ne zna da cijeni srecu i nagradu koju dobije vec samim rodjenjem na mjestu gdje su ove stvari odavno zavrsene)

Saut park

pre 12 godina

2004.god. bio sam u Libiji na tri meseca. Vec tada iz price sa jednim mladicem sam saznao da su ljudi jako ogorceni na Gadafija! U pitanju je istok Libije (oblast oko Bengazija )stvar je u tome sto su ljudi u Libiji svesni svog bogatstva a zive u bedi(vecina). On je zaista bio pravi diktator ali je pitanje da li takve drzave mogu da funkcionisu bez neke vrste vrste diktature (naravno ne kao Gadafijeve). Da li je zasluzio smrtnu kaznu? Verovatno jeste, ali nije sigurno na ovakav nacin bez sudjenja!

Pretorijanac

pre 12 godina

Тачно сам знао. Добрица Ћосић добио је Нобелову награду, а Гадафи (чија је ово већ трећа или четврта слика као покојног) је убијен...

LAKI

pre 12 godina

Ubijen diktator... ee jadni libici tek sad ce te vi da vidite sta je diktatura, kad vam zapadnjaci dovedu "demokratiju" a uzmu naftu i ostala bogatstva!

GEORGE

pre 12 godina

Nesrecnici,dobili su zapadnu demokratiju sa Ruskim puskama....Sta posle euforije i opranih ruku....Njima nista osim Gadafia i nije odgovaralo Tuzno,tuzno .....

che

pre 12 godina

ja ne mogu da verujem...ok bilo kako bilo, istorija ce pokazati ali da ga ljudi do te mere zale i hvale, uzdizu, ne razumem...a nama bi bio isti scenario da Sloba nije odlucio da prizna izbore. Mozda bi imao manje ljudi i krace bi trajale borbe ali covece!!!! Pritom, nama " gori " na Kosovu , ni sami ne znamo gde smo posli i gde cemo stici ali zato pukovniku Gadafiju - spomenik sutra! E zemljo Srbijo!

sramota na kvadrat

pre 12 godina

Zlikovac je zavrsio kako treba. KO su ovi koji ga zale, koji su razlozi da neko podrzi ubicu, monstruma, ko su ti ljudi, stidite se, sramota.

Pavle

pre 12 godina

Vi koji zalite za doticnim despotom, setite se Ivon Flecer, nocnog kluba "La Belle" u Berlinu, Lokerbija i nebrojenih stotina zrtava koje su posejali teroristi koje je on direktno placao...

Grof

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. "...Imaće to i dalje....al malo sutra

Megatronman

pre 12 godina

Veliki prijatelj bivseg predsednika Hrvatske, Gadafi je financirao njegovu kampanju kao I na desetine ostalih u zamenu za glasove u UN. Covek tezak 70 MILIJARDI DOLARA.

Milun

pre 12 godina

Na dan kad je ubijen Gadafi predsedniku države koja ga je dokusurila rodila se kćerka. Kakav dražesan uvod za novi film u holivudskoj koprodukciji.

Vuk

pre 12 godina

Komsije, jes da neki ovde velicaju Gadafija, mozda znaju a mozda i ne ko je on bio i sta je radio, ali mnogo vise vas velica Pavelica i to bas zbog onoga sto znaju da jeste radio!
A Gadafi je i vama bio dobar, bas kao i nama, i Sarkoziju, i Berluskoniju dok je placao robu i usluge zelenim novcanicama.

Ave Serbia

katica

pre 12 godina

Oće "miševi", "cvrčci", "gliste", "veverice" i & da se mešaju u poslove "lavova", "slonova", "hijena" i & E pa narode "ne može šut sa rogatim"! To je ZAKON kako u dzungli tako i međunarodnim odnosima. Svaka "životinja" mora znati gde joj je mesto, ako hoće da preživi a ako neće neka se ponaša kao Gadafi, Sloba i &

ccc

pre 12 godina

Eto, zadnja barikada je srusena prema pljacci Libije. Navalite.
Vec su avioni puni lesinara sa bedzevima raznih firmi iz Francuske - pravac Tripoli. Da se potpisu razni ugovori za obnovu, jelte. Zna se ko ima prioritet - sve srazmjerno broju izrucenih bombi.

pranjic

pre 12 godina

srbi eto propast u shvatanjima i informisanosti. treba pogledati sta se kompletno tamo desavalo. a isto tako i sta se kod nas sve desavalo 1999. a ne slepo nešto tzv nato zločinci a svi ostali ničim izazvani.

Jovan

pre 12 godina

Pamtite dobro i snimajte ove "junake" pobunjenike što slave na snimcima. Među njima je sigurno neki novi Bin Laden koji će sutra da sruši par zgrada svojim mentorima. Da nećemo možda da žalimo Amere kada im se to desi?

UGY

pre 12 godina

Čovjek se krio u rupi ko zna koliko. Ne vjerujem da je imao ikakve higejenske uslove. Ali se zato na snimku/slikama jasno vidi da imao uredno podšišanu bradicu u njegovom stilu.

Mislite o tome. Ne vjerujm u njegovu smrt.

otac Makarije

pre 12 godina

Vidim da su ovde svi bili u Libiji pa znaju kako su Libijci ziveli. Osim toga, mnogi Srbi su mazohisti, sto se da procitati. Ubistvo Gadafija pokazuje jos jednom da nije sve u parama. Gadafi je otisao kako je i dosao, a vreme neka sudi o tome. Zato gledajte svoja posla, ne brinite tudju brigu ili srecu. Tiranina su se Libijci oslobodili, neka im je srecno.

glas iz publike

pre 12 godina

Hvala svim medijima, koji su nam bez mogućnosti da biramo nametnuli da gledamo ove slike javnog ubistva. Mislila sam da je samo u srednjem veku bilo zabavno posmatrati javno giljotiniranje i ½popravljanje½ na trgovima.(Mada je bilo slucajeva i u 20. veku!) Moje dete je gledalo televiziju i tako je i ne sumnjajući šta je čeka, postala deo audijencije ovog toliko gnusnog čina ubistva i proslave. Sada je i tragična smrt senzacija. Kome da se obratim za cenzuru? Da li bi bilo dobro da i pre vesti stoji crveni krug za program namenjen uzrastu do 18 godina? Jel odgovorni urednik imao slobodan dan?

naky

pre 12 godina

Divna vest za napaceni Libijski narod. Mnogo su mi smesni ovi sto "pljuju" po NATO-u. Nato nije idalna organizacija i pravio je greske, ali radio je i dobre stvari. Npr. u Srbiji je pomogao svrgavanje diktatora Milosevica (nikad ga sami ne bi smo skinuli), u Libiji ubicu i diktatora Gadafija, ali nije dobro uradio u Iraku (dobro je sto su ubili Huseina) Posle dobre vojne ofanzive nije usledilo dobro upravljanje oslobodjenom teritorijom.
Ja sam srecan sto se desilo " Arapsko prolece" jer je bilo vreme da se napaceni narodi bliskog istoka i severne Afrike konacno oslobode diktatora. Vreme je da se kakav-takav stepen demokratije uvede i tamo.
Ne razumem samo ovu cudnu sortu naci-rusofila koji samo "pljuju" po NATO-u bez ikakvog kritickog osvrta. Da nisu vasa braca Rusi bas sve uradili kako treba, npr. u Ceceniji, ili Avganistanu.
I jos nesto, dokle ce Srbi da glume "mudo Marjanovo". Mi smo mali i treba da vidimo da izvucemo korist iz svake situacije iz koje mozemo, da smo uz najjaceg ne bi li ostvarili svoje ciljeve, a ne da mislimo da smo mi u nivou Amera, Rusa, Nemaca i sl. Nismo sunardonic, nismo. Mali smo i siromasni.

vladimir

pre 12 godina

Ma da narod Libije nije znao sa kim ima posla nego ce neki ovde da im objasne kako je to divan covek bio.Citam pojedine komentare i ne mogu da verujem.Nikada mi normalna zemlja biti necemo.Moja iskrena podska narodu Libije sto je uspeo da se oslobodi tiranina posle 42 godine.

Amerikanac iz Pristine

pre 12 godina

Saucesce Srbiji i srpskom narodu za gubitak jednog od najvecih prijatela Srbije i srpskog naroda. Uskoro i Cavez saucesce.

Srdjan

pre 12 godina

Heroji nema sta, sutiraju les. Istog tog coveka koga su sutirali kao psa sutra ce da slave kao Boga. Sacekajte samo da upoznaju demokratiju.
Daj Boze da se spase Saif al-Islam, ako ga uhvate ziv ostati nece. Nijedan clan porodice Gadafi jos nije preziveo duze od dan u zarobljenistvu

Dalibor

pre 8 godina

Bože, kako je zanimljivo sada, sa ove vremenske distance, čitati ove novosti. Koji entuzijazam i nada su tada vladali. Ipak, kao što su mnogi ovdje tada komentirali, snašlo ih je drugo, veće zlo - zapadna demokracija tj. zavadi pa vladaj.

gospodin u bundi

pre 12 godina

hipoteticki kad bi u bliskoj buducnosti libijci, ekonomski gledano, bili na nivou jedne malezije mislim da bi vam kosa opala od muke samo zato sto im je zapadni svjet, mrski neprijatelj, to omogucio

dyzalia

pre 12 godina

Saucesce onim kojima je Gadafi bio njihov prijatel.Bas mije zao...mnogima je ocernio serce,eh pa samo lud covek pokusava da glavom probije zid.

Profesor Voland

pre 12 godina

I evo sada nama starih srpskih gundjala (demokratija...hm...takvu su i nama demokratiju uveli posle 5 oktobra....mfhm....iran....gadafi junak...mfhm....ugrozena prava Libijaca....sve je to zbog nafte...Francuzi su najgori....pukovnik je borac za slobodu...hm....sve je to zamesio Vatikan....mfhm...pravicemo Slobu od blata...kao i u Afganistanu, za vreme talibana je bio raj...mfhm...Rusija nam je stalno pomagala....sta ce nama demokratija, to su bombe, nama treba neko kao Putin da zavede red...mi nevini stradamo....hmfhm...hm...gundj gundj gundj gundj gundj gundj...)
Celog zivota samo gundjate...

smrt fasizmu,sloboda narodu

pre 12 godina

Evo mi mozemo da mu sudimo.Reformisali smo pravosudje,tuzilastvo i jos samo da nadjemo politicku saglasnost da nam sudovi prorade.
S obzirom da kod nas zlostavljanja i slicno zastarevaju,predlazem zapadnim silama kao i clanicama pozeljnih 60 drzava,da nama prepuste slucaj.
"mi ima da mu su sudimo posteno",a kad se farsa zavrsi moze kod mene na smestaj,rado cu ga ugostiti i udomiti.
Hvala gadafi za hleb koji si mi obezbedio u prethodnih 30 godina.

Petrit

pre 12 godina

Uuuuu zalosna vest za Srbiju i Jeremica. Nema sad Libija da koci priznavanje nezavisnosti Kosova, nema posla za srpske placenike, nema vise izvoza naoruzanja za Libiju, nema vise Libije u toj ligi nesvrstanih, pa ni Jeremic ne moze od sad da otputuje u Libiju. Zaista zalosno za Srbe, plus ovo sa balvan revolucijom.....Sve sami porazi. Sve mi lici na seriju koja se ponavlja vekovima. Zaista zalosno. Moje iskreno saucesce za sve one ....iza balvana i one koji ih podrzavaju.

johnt

pre 12 godina

dakle, srbi žele diktatora... bože, izuzetno smo glupa zemlja. još gluplji narod... zar ne mislite da je ista stvar mogla da se desi u beogradu 5 oktobra 2000. da se krenulo ka dedinju? pamćenje srpskog naroda meri se minutima. mnogo smo glupi. neko je već pomenuo lokerbi - to je dovoljno. zapadni politicari su licemerni, ali da neko drugi kaže kako se u libiji sasvim lepo živelo... izuzetno glup narod... bičevanje, odsecanje ruku, vešanje su bile karakteristike karakteristike Moove vladavine.... izuzetno glup narod... samouvereno glup...

Petar A

pre 12 godina

@Axel Foley
"ostvariti svoj cilj"?
OK, neka. Ja imam neke druge ciljeve. Ali moj komentar je iskljucivo trebalo da vam pomogne u ostvarivanju ciljeva, nikako da vas vrijedja. Zato, probajte da uhvatite uzrok i posljedicu, kako ne bi isli vise krugova.

komsija

pre 12 godina

Imao je izbora, ali izabrao rat. Imao je izbora, ali se latio oruzijem. Sa oruzja dosao je mu kraj. Imao je izbora, ali izabrao vlast. Imao je izbora, ali zvao protivnike "pacove". Imao je izbora, ali gromoglasno smejao Obamu zvavsi njega: "Moj Sine". Imao je izbora, ali nije priznao druge. Imao je cak izbora da vozi Merces kada je dosao na poseti svojim Nesvrstanima, ali uvek je vozio kamele na ulicama Beograda. Imao je izbora za luksuzni hotel ali izabrao sator na Savi. Imao je izbora...imao je, imao...i sam je izabrao svoj kraj. Simbol tiranije i majstor opsanih igri, postao uzor kraja svojih izbora...

vračarska baba

pre 12 godina

Do pre nekoliko godina, verovatno bih napisala drugačiji komentar, ali sada, sada samo želim da kažem da mi je SAVRŠENO svejedno. Osećam se tako iscrpljeno od svih ovih naših "situacija" da nemam potrebu ni da naklapam o Libiji, Gadafiju .... pravim paralele sa Srbijom.

Sava Kovačević SF/SN

pre 12 godina

Uhvaćen još jedan veliki JUNAK koji se krio kao ZEC. To je danas neke nova moda (Sadam, Karadžić, Mladić, Saleh, Gadafi, (a i već se zna ko je SLEDEĆI...). U moje vreme se još ginulo za IDEALE.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Bravo za Libijce!!! Pravda je stigla zlikovca. Koliko je samo nevinih on pobio, zaista je zalosno da ga bilo ko brani. Sta je sa tim pobijenima (a broje ih se na hiljade, nalaze masovne grobnice itd.)??? Ili po vama on ima pravo da ubija sopstveni narod??? Ili su njihovi zivoti bezvredni po vama??? Objasnite mi tu vasu logiku.

EI Citizen

pre 12 godina

Nadam se da je ovo istina, i da će zločinac živeti dovoljno dugo da dođe pred sud: čas pravde za sve žrtve Lokerbija je konačno na dohvat ruke.

Daledragon

pre 12 godina

Šta li je taj čovek mislio, ostajući u Libiji?? Samoobmana ljudi na vlasti/diktatora je neverovatna: Čaušesku, Milošević,sada i Gadafi... svi, do poslednjeg trenutka, misle da imaju mase poštovalaca koji ih obožavaju i koji, evo, samo što nisu potrčali da ih spasu, preokrenu situaciju i opet sve vrate u prirodni poredak stvari i na svoje mesto.

42, ej bre 42

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!

otac Makarije

pre 12 godina

A da SPC, radikali, naprednjaci, DSS i drugi 'Obrazovani' odu pred Vladu da traze dan zalosti za brata Gadafija? Ako ne po veri, po nasilju i zlu jesu braca.

sramota

pre 12 godina

Sramota me je od sopstvene drzave i naroda i ljudi koji podrzavaju ubicu i cudoviste.

To sto mi ne volimo NATO nema nikakve veze sa ovim. Gadafi je krenuo oruzijem na svoj narod i dobio sta je zasluzio i NATO nema nikakve veze sa tim niti bilo kakve teorije zavera. NATO je intervenisao iz svojih interesa i ma koliko oni bili prljavi to ne smanjuje cinjenicu da je Gadafi bio poludeli ubica.

Sramota me je od ljudi koji pisu ove komentare ovde.

Spanish citizen/serbian too

pre 12 godina

Zavrsen je posao sklonili su barabu koja je trazila zapadnoj evropi da prevodi pasose na arapski pre nego sto dobije vizu za Libiju. F-18 i eurofighteri su zavrsili posao. Sada ce moja kompanija da krene posao u Libiji vec se spremaju. Nema drugog nacina svet je danas takav, samo pametni znaju kako da to dobro da iskoriste i kojoj strani da se pridruze. Od inata nema nista, jedina tacna izreka je da za ideale ginu budale.

Albanac iz EU

pre 12 godina

Ej Lave Gadafi Pa gde si ti ? secam se tvoje arogantno i primitivno ponasanje u UN kada ono na "junacki" nacin pocepas UN kartu pred celim svetom a gde si danas ! a zasto si se pravio Lav pred svetom kad si znao da si samo jedan Mis ?!

Aelita

pre 12 godina

Nivo i karakter komentara krunski je dokaz da vecina srba pojma nema o savremenim svetskim pitanjima, podrzava fasistu, indirektno pristalica je totalitarnih ideologija. U ovom istojskom blatu i glibu Srbija nije slucajno! Stideci se AF borbe, toleriasanjem fastoidnih bagri Srbija dokazuje svoju civilizacijsku inferiornost.Sve to je platila gubitkom KiM.

Petar A

pre 12 godina

Uhvatili su ga u kanalizacionoj cijevi. Simbolicno.
Fascinira koliko kod nas ima postovalaca Gadafija. Fascinirajuce i zastrasujuce! Zastrasujuce je, jer se iza ljubavi prema Gadafiju krije zal i nostalgija za Titom. Ne razumijem da ljudi ne vide da je vrijeme 2000- ih doslo poslije 70-ih. Ne vide da 2000-te ne mogu na istom terenu i sa istim ljudima biti nista drugo nego rezultat/ nastavak/ posljedica 70-ih. Nije se Milosevic pojavio u Holandiji. Ili u Irskoj. Pojavio se u Jugoslaviji. Zasto u Jugoslaviji, a ne u Holandiji? Pa, boze- ko je bio 10 godina ranije u Jugoslaviji? A ko ne bi ni cijeli mandat izdrzao u Holandiji.

Australac

pre 12 godina

Pazi ove komentatore, kako su masovno prepoznali brata-zlocinca! Necivilizovani se dive vodji necivilizovanih. Da je Milosevic ziv, ova generacija ret**da koja komentarise ovde (koja nije ni bila rodjena 1990.) bi ga uspostavila za vecnog vodju. Strashno. Da pozeli covek da NATO ponovo navrati u ex-rodne krajeve, i zavrsi posao.

wroom1975

pre 12 godina

Ubijen Gadafi...

Ozalosceni:

fan club "Ratko Mladic"
fan club "Karadzicevi Sledbenici"
pokret "Titovim koracima"
udruzenje "Sa Rusijom u svet"
"Kurir" dnevne novine
Anti AmerickoEvropski pokret "Nas i Rusa trista miliona"
...i naravno Dzej.

sramota na kvadrat

pre 12 godina

Zlikovac je zavrsio kako treba. KO su ovi koji ga zale, koji su razlozi da neko podrzi ubicu, monstruma, ko su ti ljudi, stidite se, sramota.

MIKI

pre 12 godina

gadafi je bio diktator, budala i krvolok. pozivao je ljude da ginu do zadnjeg, a on se krio u rupi kao pravi heroj!
srpski narode, pojavice se jos malo neke pilule za dizanje IQ-a, pa navalite!

Gradjanin

pre 12 godina

@Plakacete za Gadafijem.
(student prava, 20. oktobar 2011 15:41)

Meni nije jasno zasto ti studiras uopste kad imas takve stavove?! Ko normalan place za nekim ko misli da je bogom dan da vlada 45 godina? Jel vidis ti one libijce (vecinu naroda) na sta lice. Pa sto nisi tamo otisao da studiras, posto verovatno stuiras jednu godinu tri godine, a njegova zemlja nije napadnuta juce. A da ti je neko ponudio Harvard ti bi otisao.

UBIJEN JE DIKTATOR - KRAJ!

Mashinovodja

pre 12 godina

Još jedan od onih koji je obećavao borbu do smrti (očigledno ne svoje) i grmeo kako predaja ne dolazi u obzir. Kad ja tamo, a ono međutim...
Možda je čovek skontao nešto u smislu "ionako ih je već mnogo izginulo, pa ništa ne bi se posebno promenilo ako bi poginuo još jedan, pa makar taj jedan bio i ja"...

de bili i gde ne bili

pre 12 godina

Alo bre! Tip je notorni diktator koji je upropastio Libiju i ceo njen narod. To sto neki komentatori dozivljavaju orgazme svaki put kad Gadafi pokaze srednji prst zapadu me uopste ne cudi. Pa njihove mame i tate su isle u tu Libiju da "crnce" da bi danas imali za hleba racunar i internet.

Slobodno se lozite na Gadafija...evo priznao je shiptare za bracu pre nego sto je shmugnuo u neku rupu Sahare. Divan vam je uzor...verovatno imate kuci i poster Huga Caveza?

Flavius Valerius

pre 12 godina

Vratite se par desetljeca u nazad... Na aerodromu ste i oprastate se od vase kcerke koja ce upravo zapoceti studije u Americi. Leti Pan-Amovim Boingom za SAD. Odmahujete joj rukom i vicete da ce te se ponovno vidjeti za Bozic... kojeg ona, na zalost, kao i vecina putnika nije - prezivjela. U nevjerici ste, soku, pitatee se zasto? Tamo neki Gadafi salje svoje ubojice da podmetnu eksploziv u avion i pobiju neduzne ljude iznad Atlantika kako bi im se zameo svaki trag ali i dokaz, ali zlocinci su pogrijesili, avion obaraju prerano i slijedi istraga. Klupko se odmotava...saznaje se prava istina kao i nalogodavac... Nitko vam vise nece vratiti vase dijete (necijeg oca, majku, brata, sestru...) ali barem znadete istinu. Gadafiju su krvave ruke! Ako je ovo radio izvan granica svoje zemlje ... sto li je tek radio svojim vlastitim gradjanima? Eto toliko o idealiziranom "heroju" "vodi" kojeg mnogi ljudi idealiziraju bez i malo ozbiljne kritike ili razuma. Glupo da ne moze biti gluplje, zato me i ne cudi sto NATO pritisce Srbiju da se civilizirano ponasa prema svima svojim susjedima kao i u medunarodnoj zajednici. Cujem i glasove nekih promatraca koji mazu da im nije jasno i pitaju se da li Srbiji nije bilo dosta NATO bombardiranja iz 1999. Ja ne znam, ali neki od vas to bolje znaju, jer cega se pametan covjek stidi, budale se ponose...

Realno objektivan

pre 12 godina

Koja bulumenta talibana ovde na slobodarskom B92 sajtu... ne mogu da citam gomilu trabunjanja ... Kazete gde Amerikanci dodju tu je beda, a? A sta je sa Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubai), Katarom? Gde vi zivite, nije vise 1389 godina!

Pravnik

pre 12 godina

Libijci su ustali protiv Gadafija, vojska ga je napustila, veliki deo vojske je presao pobunjenicima. Libijci su ga sami ubili. Libijci danas slave na ulicama. Ko ste vi da im kazete sta su trebali da rade? Njihova zemlja, njihova vlast, njihova sudbina. Vi, koji zivite na d..... Evrope cete nekome da pricate kako ce od sada da zivi. Vi, koji ste uvek ste donosli mudre odluke i zivite savrseno pa mozete nekome da delite savete sta da radi za svoju buducnost i kako da uredjuje svoju zemlju. Vasa deca postaju krimosi i narkomani, sastavljate nekako od prvog do prvog i vi cete nekome da pricate kako da uredjuje svoju zemlju i svoju buducnost. Pa ko ce vas da slusa i od vas da uzme savet? Da li Libijci da slusaju Amerikance koji su najmocnija zemlja na svetu i najbogatija ili da slusaju Srbe kojima deca nemaju buducnost i koji su opsednuti politikom a u zivotu nisu procitali knjigu i za sve im je neko rugi kriv, cak i Amerikanci koji ni ne znaju gde je Srbija. Pa koga biste vi slusali nekog bogatog i mocnog ili sirotana koji nije knjigu procitao u zivotu i svako mu lupa klempe. Ajde, smirite se malo. Njihova zemlja neka rade sta hoce. Kaa je postao vladar zemlje na sebe je preuzeo rizik.

Marko

pre 12 godina

"BRAVOOOOO" e a sad zelim svima iz libije koji su bili na "pobednickoj strane uz NATO i pobunjenike" srecan i uspesan zivot na rusevinama.Uzivajte u demokratiji

Petar

pre 12 godina

Nije me prvi put da me je sramota sto sam Srbin iako to nisam ni birao. Koliko neobrazovanja, gluposti i primitivizma na jednom mestu nije odavno vidjeno, a sve pod plastom slobodumlja i sirine duha. Na zalost, sva ta sloboda i nesvrstanost pada u vodu kada se pomene tzv. evroazijska unija ili ruska vojna baza u Nisu. Tu se moze jasno videti da nije nama da smo slobodni nego nam je mnogo krivo sto nas gazda ne voli te moramo sada onom drugom da se potcinimo u zamisljenoj podeli snaga u svetu u koju samo mi verujemo, ne shvatajuci da postoji samo jedan sistem i jedan vojni zavez trenutno.
Po definiciji je paranoja stanje svesti u kojoj bolesnik veruje u zamisljenu istinu uprkos cinjenicama koje govore suprotno, pa moze da se kaze da je srpsko drustvo duboko bolesno.
Nadam se da ozdravljenje nece doci sa strane, na silu, kao kod Nemaca ali se bojim da mi sami snage nemamo za oporavak.
Od sada dan kada samo otisao iz Srbije slavim kao drugi rodjendan. Adio, zemljaci, i puno srece u udaranju glavom u zid!

Tex

pre 12 godina

@Procvetace odma, kao mi sto cvetamo evo vec 11 godina....
(Goran, 20. oktobar 2011 16:28)

Naravno dobili smo sansu da zivimo bolje, skinuli su nam diktatora, ali mi to nismo iskoristili jer smo glup narod. Isto kao Afganistanci, Iracani, Egipcani pa mozda i Libijci videcemo. Da mi smo u rangu sa njima i mi ne razumemo sta su prava pojedinca pa ni sta je demokratija sem biranja vise ljudi na izborima. Nas problem je sto ne znamo da zivimo individualnim zivotima nego uvek trazimo cobanina da na pokaze kuda a cobanin uvek vodi u tor.

Luzeri smo kao i sve ostale zemlje koje su imale sansu da urade nesto drugacije.

ne znam

pre 12 godina

Hm, ne kapiram komentare o Americi. Pa zar gadafija nisu ubili Libijci? Zar se Libijci nisu podigli na ustanak? Gadafi je imao vojsku i tenkove, pobunjenici su imali NATO avijaciju ali na kraju su to ipak bili sami Libijci koji su ustali protiv Gadafija i ubili ga. Egipcani su ustali protiv Mubaraka i da nije otisao sa vlasti nego da se drzao do kraja, Egipcani bi ubili njega i to bez Amerike i NATO aviona. Nije mi jasno zasto ovde niko ne komentarise da se hiljade Libijaca diglo na oruzje protiv nekoga ko je vladao 45 godina. Moze li neko da mi objasni kako to da su se Libijci digli na oruzje? Zasto su se Srbi digli protiv Milosevica? Da li mogu ljudi da se dignu na ustanak protiv svog vladara a da ne razumeju zasto su se digli? Ja citam komentare i sve mi izgleda da ljudi misle da su ti Libijci koji su se digli na ustanak neki insekti bez mozga i pameti nego su se digli onako. Pa kad su pod Gadafijem imali toliko para zasto su se digli? Amerika im platila vise para odd Gadafija? Kako je Amerika poslala te pare u Libiju i podelila ih ustanicima? Ima li neko da mi objasni sa stanovista Libijaca koji su se podigli na ustanak a da ne daje floskule o Americi i NATO. Zasto su se Libijci u ovolikom broju digli na ustanak? Kako je do ustanka uopset doslo?
Takodje, ako neko moze da mi objasni da li je bombardovanje NATO ubrzalo ili usporilo odlazak Slobe sa vlasti?

izgovor

pre 12 godina

@vladimirLDP: Kao što vidiš, mali srbi, iz još manje srbije, veličaju diktatora i trabunjaju gluposti! Oni što su ti udarili minuse, valjda su i sami željni ponovnog pljačkanja i ubijanja po prostorima bivše države!

Bolero

pre 12 godina

A ja ti poverovah kad si rekao da ces da pobedis krstase, i ne samo ja, poverovao ti skoro ceo srpski napaceni narod, a tebe uhvatili dusmani kao pacova u rupi. Bas mi te je zao dragi Gale.

London

pre 12 godina

Zastrašujuća je ljubav koju srpski desničari i mrzitelji svega modernog gaje prema jednom od najgorih diktatora od drugog svetskog rata na ovamo. Ubeđivati se s njima, naravno, nema smisla... ako pak neko od njih želi da donekle shvati ko je bio pukovnik, evo jednog lepog teksta na srpskom... http://agitpop.me/?04B7547A

Dejan

pre 12 godina

Mucenik!!! U Libiju je stigla "demokratija" i zemlja odlazi u duznicko i svako drugo ropstvo. Jos jedna zemlja prestala je da bude slobodna. Zapadne multinacionalne kompanije ce da pod najboljim mogucim uslovima da eksploatisu naftu, Libija ce se zaduziti kako bi obnovila ratom opustosenu zemlju a vlast ce se prodati za saku americkih dolara. Gradjani Libije ce se sa setom secati Gadafija uzivajuci "slobodu" u kontejner "demokratiji".

VB

pre 12 godina

Ne kapiram, Gadafi je bio diktator, prosveceni, ali ipak diktator. To samo po sebi ne valja, ovo nije srednji vek. Zasto ga ljudi ovde podrzavaju?!? Koga bre briga za Gadafija!

Aleksandar

pre 12 godina

Po strani sam dogadjaj, meni su reakcije na isti mnogo interesantnije. Kad je onomad srusio avion pun putnika, u SFRJ se vikalo da drzava treba da ga istera iz nesvrstanih i da ga proglasi za persona non grata. Kad su devedesetih njegovi mudzahedini orgijali po Bosni, u SRJ se vikalo da je isti zlikovac, da tamo treba UN da isporuci svoje snage a ne da bude `protiv nas`, pa kasnije za vreme bombardovanja vikalo se da NATO treba njega da smakne a ne `posteni nas narod`...

Nikada u istoriji, sem u pocetnim danima nesvrstanih, Gadafi nije smatran nasim prijateljem, svi su se gnusali istog i zeleli mu sve najgore, a sad odjednom salve zaljenja zbog njegove smrti. Uvek smo ga svrstavali u mega-zlocince, a sad odjednom heroj.

Pa mi bre ne znamo sta hocemo, a onda se pitamo zasto nam je tako kako nam je. Menjamo misljenje preko noci, kako vetar dune, zbog neke percipirane kratkorocne dobiti. Sad eto suze lijemo za Gadafijem, dok ga ceo svet smatra ordinarnim zlocincem, i onda se pitamo sto nas svet ne razume? Uostalom, ko smo mi uopste da i imamo misljenje o nekoj tamo Libiji - pa mi nismo u stanju ni sopstvenu avliju da kontrolisemo, al' eto nasli se prozvani da procenjujemo ko je zlocinac a ko je heroj. Place mi se koliko smo jadni...

logicar

pre 12 godina

U sukobu dva zla, pobedilo je jace.
I dosta sa pricama o bogatstvu Libije. Napod koji vodu, hleb, so i sl. placa sto puta skuplje od realne vrednosti, ne moze biti bogst...

Radojica

pre 12 godina

Moj ruski kompjuter, sa ruskim Windowsom i ruskom Cisco modemom, preko ruskog Logitech miša i ruske Genius tastature otvara ruske protokole na B92 sajtu(sajt = originalna ruska tvorevina). I to sve preko ruskog Dell monitora.

E Rusi, Rusi, propao bi svet bez vas.

Pavle

pre 12 godina

Vi koji zalite za doticnim despotom, setite se Ivon Flecer, nocnog kluba "La Belle" u Berlinu, Lokerbija i nebrojenih stotina zrtava koje su posejali teroristi koje je on direktno placao...

DoktorHaus

pre 12 godina

Moram da priznam da ne znam kako je bilo u Libiji pre pobune. Takođe ne znam da li je Gadafi bio diktator ili ne. Niti znam kako je živeo običan narod u Libiji. Jedino što sam u ovih par meseci video jeste da je ogromna većina Libijaca pobunjena, da su mnogi političari i oficiri otkazali poslušnost Gadafiju na samom početku protesta/pobune. I relativno brzo su "očistili" Libiju od dobro naoružanih, obučenih i fanatičnih boraca lojalnim Gadafiju. A tako nešto "šačica američkih plaćenika" ne bi mogla da izvede. Očigledno da se velika većina naroda pobunila zbog lošeg života u Libiji, dok Gadafi/Libija ima 200 milijardi na računima u inostranim bankama. I, očigledno je to da je Gadafi, kao što je neko već pomenuo u komentaru, skrenuo s uma i zdravog razuma posle 42 godine vlasti.
Neminovno se nameće poređenje i sa našom situacijom. Da smo mi živeli dobro, približavali se EU, bivali slobodni i moogli da putujemo bilo gde, da li bi se desio 5. oktobar?? Naravno da ne. Ko može da me potplati da rušim nešto ako živim dobro tu?? Umesto toga, za samo 13 godina vlasti braćni par je uspeo da unazadi Srbiju bar stotinu godina, a koliko su oni "odlepili" dok su bili na vlasti, govori to da su pominjali "pobedu nad NATO-om" u trenutku dok taj NATO ulazi na Kosovo i isteruje svaki trag Srbije odatle. A još gori su oni koji su verovali u to. I još uvek veruju.
Zato ovo oko Gadafija treba gledati i kroz prizmu naše stvarnosti. Pravda je mrtva, interesi vladaju. Da li je ubistvo Gadafija pravda?? I jeste i nije?? Da li je Amerika glavni krivac?? Ne bih rekao, teško je toliki narod pobuniti ako se živelo dobro. Uostalom, bolje je, ako si mali i slab, biti uz jake i skupljati mrvice, nego se kuresati i dobijati po ušima. Hoćemo li mi ikada naučiti to...

Saut park

pre 12 godina

2004.god. bio sam u Libiji na tri meseca. Vec tada iz price sa jednim mladicem sam saznao da su ljudi jako ogorceni na Gadafija! U pitanju je istok Libije (oblast oko Bengazija )stvar je u tome sto su ljudi u Libiji svesni svog bogatstva a zive u bedi(vecina). On je zaista bio pravi diktator ali je pitanje da li takve drzave mogu da funkcionisu bez neke vrste vrste diktature (naravno ne kao Gadafijeve). Da li je zasluzio smrtnu kaznu? Verovatno jeste, ali nije sigurno na ovakav nacin bez sudjenja!

faraoni 21.veka

pre 12 godina

Zao mi je zbog Gadafijeve smrti. Celog zivota je upravljao svojom zemljom. Ipak, mogao je za sve te godine bar da pokusa sam da uvede demokratiju ili nesto nalik tome, a ne da od sebe napravi vecnog vladara i komandanta uz strahovladu.
Ej ljudi, 42 godine je vladao, pa zaboga jel to normalno cak i za Libiju? Kao da libijski narod 42 godine glasa za Gadafija i nece da cuje ni za koga drugog? Da kako da ne!

Bg

pre 12 godina

@Petko! Dok ti sazaljevas Libijce, oni slave po celoj zemlji! Neverovatno, kada cemo prestati da "zabadamo nos" u tudje probleme, i gledamo u tudje dvoriste?! Libijski narod je izabrao sta ce i kako ce, i to je iskljucivo i samo njihova stvar, i ko smo mi da nekoga zalimo, kada smo i sami za zaljenje?

slavko

pre 12 godina

Ko mač digne od mača pada.
Došao je silom i krvljom na vlast i tako je i otišao.
Istina, bio je veliki vođa, ali to postaju samo oni koji nikada ne idu na izbore.

Joel

pre 12 godina

@ Lars Ujedinjene Nacije su izglasale vojnu intervenciju protiv Libije. Odatle NATO pravo da bombarduje. Rezolucija je usvojena sa 10 glasova za i nijednim glasom protiv. Kina i Rusija su bile uzdrzane. Ne zaboravi da je kasnije i Rusija uvela embargo Gadafijevom rezimu.

Takodje, Ujedinjene Nacije su pre par nedelja pokusale da izglasaju rezoluciju o Siriji ali su Rusija i Kina stavile veto na tu rezoluciju i nije prosla glasanje. U Siriji je do sada poginulo hiljade ljudi ali NATO tamo nije dobio mandat da vojno podrzi pobunjenike.

NATO nije slao kopnene trupe. Udarao je po oklopnim trupama Gadaija a kopnena vojska protiv Gadafija su bili sami Libijci.

Pitanje za tebe. Otkuda Libijcima pravo da se dignu na ustanak? Zasto odmah uzimas NATO u usta. Da li su Libijci imali pravo na ustanak protiv Gadafija? Da li je OK da Gadafijevi sinovi preuzmu vlast kao sto je trebalo da bude?

Panda

pre 12 godina

Za vas što tako složno tugujete za pukovnikom, molim vas da mi odgovorite kako to da Amerika ne proba da izazove revoluciju u Norveškoj? Eto i oni imaju naftu, bogata zemlja, zadovoljno stanovništvo, veliki GDP jel tipujete da je Norveška sledeća???

Da se razumemo, ja uopšte ne podržavam Ameriku i njenu politiku svetskog policajca, ali mi nije jasno kako neko sa iole zdrave pameti može da podržava diktatora i ubicu kao što je Gadafi! Mi smo stvarno kolektivno odlepili.

perfektno

pre 12 godina

ovo je sjajna vest, malo je reci sjajna, braćo libijci česitiam na demokratiji, sve ono sto niste imali upravo dobijate sada:racune za vodu,struju.Cene nafte idu do 2 evra, dobijate naravno i milion stranaka koje vam obecavaju bolje sutra, pa poreze na sve i svašta kao i gej parade. u svakom slucaju BLAGO VAMA BRAćO LIBIJCI
kako god WELCOME TO DEMOCRACY braćo libijci

Darko

pre 12 godina

Sramotno tužno, jadno, mizerno!
Pobili su mu celu porodicu, na kraju ubiti čoveka bez suđenja.
Izem vam ja tu demokratiju i sve što dolazi iz Amerike, sve što ih je snašlo i što će ih tek snaći su apsolutno zaslužili!
ničija nije gorela do zore, pa neće ni njihova, obične pijavice koje žive na grbači celog sveta.

katica

pre 12 godina

Oće "miševi", "cvrčci", "gliste", "veverice" i & da se mešaju u poslove "lavova", "slonova", "hijena" i & E pa narode "ne može šut sa rogatim"! To je ZAKON kako u dzungli tako i međunarodnim odnosima. Svaka "životinja" mora znati gde joj je mesto, ako hoće da preživi a ako neće neka se ponaša kao Gadafi, Sloba i &

Sin Bludimir

pre 12 godina

>> Napred NATO.
>> (pancevac, 20. oktobar 2011 14:23)

Je li choveche jesi li ti normalan da napishesh ovakav komentar?

Pa koliko chovek mora da ima pamcenje kao poljski mish da napishe ovakvu fekaliju? Jesi li ziveo u Tunguziji dok nas je isti taj Nato gruvao dan i noc i kad nam je zagadio zemlju za narednih 300 miliona godina i podigao nivo obolelih od raka za 5 puta??

Velichash najvecu sprdnju i zlo koje je ovo drushtvo napravilo...

Ili se za****** ili si mnogo nenormalan chovek..

Ivan

pre 12 godina

@Hmm Pa nije Gadafi obukao uniformu da brani nekog drugog, vec da brani sebe samog i pri tom je masu drugih naterao da uludo izginu pokusavaljuci da ga spasu. To nije heroizam, niti hrabrost, vec upravo suprotno: cist kukavicluk. Da je boolji covek napravio bi neku pogodbu da ode u izgnanstvo, ako vec nije heto da se preda, kako bi sprecio vece krvoprolice, a ne da gleda kako se pola zemlje i ceo njegov rodni grad ruse zbog temelja, samo zbog njega.

Врањанац

pre 12 godina

Злочинац?Народ му живео у беди?Па кад неко хоће нешто да каже,нек се мало распита о томе.Пуковник гадафи је читавог живота радио у интересу свог народа,а да је неко живео у сиромаштву то наије тачно.Али сад г-ђи америци треба још нафте да покрива своје дефиците и пуни своју сујету.Ако је тачно да је ухваћен,жао ми је.

GrobarcINa

pre 12 godina

E,sad ce med i mleko da potece razrusenim i opusosenim ulicama libijskih gradova, uzivacete u blagodetima demokratije po ceni od 2 dolara za barel. Zalosno sta uradiste od onakve zemlje. Nije cvecka bio Gadafi, ali vi ovakvi zasluzujete nekog koji je sintezaq Staljina,Hitlera i svih americkih predsednika zajedno. Svaka cast pukovnice, bukvalno si se borio do samog kraja! Sto ne iskoristi one silne milijarde sto su ti spocitavali pa da kupis neko ostrvo i uzivas?

prosvjednici su MANJINA, zar Zapad u uvođenju demokracije ne bi trebao podržati većinu?

pre 12 godina

a zašto?
pod kojim optužbama?
jedino mi pada na pamet da su mu ovi mirni vođe oporbe i mirnih prosvjeda zamjerili to što je prije dvije godine želio sav novac koji u državu dolazi od nafte raspodijeliti na narod, a ne na par odabranih ljudi kao što to već ide u kapitalizmu

Rozenkrojcer

pre 12 godina

Muka mi je da uopšte komentarišem ovu vest...Žao mi je Gadafija i njegove Libije, to u dogledno vreme više neće biti normalna zemlja. Pitam se samo ko je sledeći, lično "tipujem" na Iran i Mahmouda Ahmadinejada, ali isto tako lično želim sve najgore ovim jahačima Apokalipse koji nezajažljivo seju smrt svuda gde namirišu naftu i druge dobre prirodne resurse!

che

pre 12 godina

ja ne mogu da verujem...ok bilo kako bilo, istorija ce pokazati ali da ga ljudi do te mere zale i hvale, uzdizu, ne razumem...a nama bi bio isti scenario da Sloba nije odlucio da prizna izbore. Mozda bi imao manje ljudi i krace bi trajale borbe ali covece!!!! Pritom, nama " gori " na Kosovu , ni sami ne znamo gde smo posli i gde cemo stici ali zato pukovniku Gadafiju - spomenik sutra! E zemljo Srbijo!

Megatronman

pre 12 godina

Veliki prijatelj bivseg predsednika Hrvatske, Gadafi je financirao njegovu kampanju kao I na desetine ostalih u zamenu za glasove u UN. Covek tezak 70 MILIJARDI DOLARA.

Vlayco

pre 12 godina

Ko je sledeci?Ahmadinedzad? Tu ce ameri da polome zube,konacno!
(Dobrovoljac, 20. oktobar 2011 21:06)

A ti, tastaturu u ruke, pa juuuriiiiis... u dobrovoljce!

Divac

pre 12 godina

Hajde malo realno da razmisljamo, a da ne navijamo ni za jednu stranu. Prvo pitanje: Ako je Gadafi imao te silne milijarde o kojima mediji trube po ceo dan, zar mu nije bilo lakse da jednostavo ode, i kupi neko ostrvo i uziva do kraja zivota ? Ili su te milijarde ipak pripadale Libijskoj drzavi i Libijskom narodu, a ne licno Gadafiju ? Kad je vec video da gubi bitku, zar nije mogao lepo da ode u Niger, i nestane ? Ili je ipak shvatio sta nosi novi svetski poredak, i da je ipak tu ostao da pogine zbog ideala, ma kakvi oni bili ? Kazete da je 42 godine vladao Libijom, a ako malo pogledamo u Ameriku, videcemo da se preko 20 godina isti likovi vrte na i oko vlasti. Kako se to zove ? Zalosno je sto narod veoma lako veruje u sve sto zapadni mediji serviraju. Zar je tako tesko shvatiti da kapitalizam sluzi bogatasima da budu jos bogatiji, i ostalim ljudima da ih bogatasi drze na lancu ? Da ne postoji slobodno trziste, da ne postoji demokratija, da postoje samo interesi pojedinaca da budu jos bogatiji ?

Дијаспорац

pre 12 godina

Јуче побуњеци били одбачени 30км од центра Сирта а данас прогласили победу и хапшење Гадафија. Ајде да видимо...

cica

pre 12 godina

ako je mrtav, pokoj mu dusi
namucena dusa koja je izgubila svoje najblize, koja je dozivela da vidi kako mu narod satiru najgorim mogucim oruzjem krvolocne zveri zeljne njegove nafte i bogatstva.
pukovnice, miruj, sebi si nasao mesto medju pravednima!

Kralj Artur

pre 12 godina

Pukovniče, održao si reč i borio se do kraja junački. Moje poštovanje legendo. Novi Če.
A vama Libijci srećna "demokratija" koju su vam doneli AlKaida i Nato.

pranjic

pre 12 godina

srbi eto propast u shvatanjima i informisanosti. treba pogledati sta se kompletno tamo desavalo. a isto tako i sta se kod nas sve desavalo 1999. a ne slepo nešto tzv nato zločinci a svi ostali ničim izazvani.

otac Makarije

pre 12 godina

Vidim da su ovde svi bili u Libiji pa znaju kako su Libijci ziveli. Osim toga, mnogi Srbi su mazohisti, sto se da procitati. Ubistvo Gadafija pokazuje jos jednom da nije sve u parama. Gadafi je otisao kako je i dosao, a vreme neka sudi o tome. Zato gledajte svoja posla, ne brinite tudju brigu ili srecu. Tiranina su se Libijci oslobodili, neka im je srecno.

Mika

pre 12 godina

Jako me je žao kada prepametni srpski poznavaoci situacije komentarišu situaciju u Libiji i pišu o sirotom narodu koji se muči i gladuje.Ko nije bio u Libiji, bilo kao naš radnik ili stručnjak neke firme koja je tamo izvodila radove, ne bin trebao da piše komentare i gluposti ponavljajući kao patka reči drugarice Klinton.Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta.Da li je iko upoznat sa njihovim socijalnim programom ili samo lupamo po inerciji.
Treba da se setimo da smo i mi bili tako satanizovani kao divljaci iz Srbije dok nam nisu oteli ono sto su planirali u Vašingtonu.
Pre pljuvanja po bilo kome drugom pročitajte vesti sa Kosova pa se setite " pobune " sirotih ugnjetenih Albanaca i "Humanitarne katastrofe " koju su sprečile bombe po našim glavama. Njihova humanitarna katastrofa je nafta koju poseduju tj. koju SU POSEDOVALI.
Život u Libiji je bio bar tri puta iznad našeg nivoa.
( Višegodišnji život u Libiji.)

naky

pre 12 godina

Divna vest za napaceni Libijski narod. Mnogo su mi smesni ovi sto "pljuju" po NATO-u. Nato nije idalna organizacija i pravio je greske, ali radio je i dobre stvari. Npr. u Srbiji je pomogao svrgavanje diktatora Milosevica (nikad ga sami ne bi smo skinuli), u Libiji ubicu i diktatora Gadafija, ali nije dobro uradio u Iraku (dobro je sto su ubili Huseina) Posle dobre vojne ofanzive nije usledilo dobro upravljanje oslobodjenom teritorijom.
Ja sam srecan sto se desilo " Arapsko prolece" jer je bilo vreme da se napaceni narodi bliskog istoka i severne Afrike konacno oslobode diktatora. Vreme je da se kakav-takav stepen demokratije uvede i tamo.
Ne razumem samo ovu cudnu sortu naci-rusofila koji samo "pljuju" po NATO-u bez ikakvog kritickog osvrta. Da nisu vasa braca Rusi bas sve uradili kako treba, npr. u Ceceniji, ili Avganistanu.
I jos nesto, dokle ce Srbi da glume "mudo Marjanovo". Mi smo mali i treba da vidimo da izvucemo korist iz svake situacije iz koje mozemo, da smo uz najjaceg ne bi li ostvarili svoje ciljeve, a ne da mislimo da smo mi u nivou Amera, Rusa, Nemaca i sl. Nismo sunardonic, nismo. Mali smo i siromasni.

Axel Foley

pre 12 godina

@Petar
Najbolji su mi ovakvi komentatori,koji jedva čekaju ovakve teme,kako bi nam držali lekcije o tome kako smo kao narod bolesni i kako su oni srećni što su otišli iz zemlje,pa još do te mere da će slaviti taj dan kao svoj rođendan.
Drago mi je zbog vas što ste sad srećni u drugoj zemlji,ali nema potrebe za vređanjem ljudi koji su ostali u Srbiji,koji su po meni hrabri ljudi za razliku od vas koji ste otišli,jer su odlučili ostvariti svoj cilj u mnogo težim uslovima od vaših.

Zeljko

pre 12 godina

Sad ce i Libiju da prime u EU,nema veze sto nisu iz Evrope ispunjavaju uslove imaju vlast koja odgovara ovim lesinarima.. :((( RIP Generale

Amerikanac iz Pristine

pre 12 godina

Saucesce Srbiji i srpskom narodu za gubitak jednog od najvecih prijatela Srbije i srpskog naroda. Uskoro i Cavez saucesce.

Pedja

pre 12 godina

Kaze Mika, dugogodisnji radnik u Libiji: "Samo Univerzitetski centar u Tripoliju koji su gradili naši gradjevinci je veći i bolje opremljen od bilo kog američkog univerziteta."
A koliko si ti to americkih univerziteta video, Miko moj?

dovla

pre 12 godina

"Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju!"

Mogao bi proucis cinjenice pre nego sto ostavis komentar. Libija je medju najbogatijim zemljama u Africi sa stopom siromastva nizom nego mnoge evropske zemlje i razvijenim sistemom socijalne zastite. 80-tih pre nego sto im je zapad uveo sankcije imali su GDP po glavi stanovnika visi nego Singapur i Italija. Siromastvo im tek predstoji kad ovi "oslobodioci" sa svojim zapadnim sponzorima krenu da pljackaju i razvlace.

Mali Gadafi se pravi, ne brinite...:)

pre 12 godina

Pazi sve ove 'izvore'...sve isti! A, i da je vest tacna, a zelim da nije, nece proci dugo, a libijci ce plakati za PUKOVNIKOM, jer im je sad na delu ono najteze, ono sto prezive jedino pacovi, stakori, USA DEMOKRATIJA...

Hmm

pre 12 godina

Ne znam kakav je bio niti me zanima,to ostavljam narodu Libije.
Cinjenica da je sa 70 godina obukao uniformu i poginuo u prvim borbenim redovima zajedno sa svojim sinovima i vojskom je za postovanje. Nisam siguran da ima mnogo predsednika koji bi se borili do kraja na ovaj nacin.

Alex

pre 12 godina

Moram da prokomentarisem komentare zato sto su gotovo svi preslikani. Gadafi je u nasim ocima dobar lik, Ameri su naravno barabe i svi se iscudjavaju kako su Ameri smeli da urade to sto su uradili u Libiji. Pa ja prosto ne mogu da verujem da mi i dalje ne znamo na koju se stranu planeta okrece i da ovoliko ne razumemo svet oko sebe. Da, ono sto Amerika naumi i ono sto je u njihovom interesu oni ce i uraditi. Bas tako, ma koliko to mozda nije pravedno, nije fer, ma koliko je to ruzno i bezobrazno. Zasto se vise cudite? Sutra da im padne na pamet da napadnu bilo koju zemlju na svetu oni ce to i uraditi (osim par zemalja koje poseduju nuklearno oruzije). I zasto se mi tu Srbi nesto iscudjavamo? Sta nam nije jasno? Na kakvu to mi pravdu pozivamo ovu planetu? Da li mi uopste razumemo prirodu ljudskog bica? Svaki sistem je napravljen tako da je neko gore, a neko dole... od Rima preko Vizantije do ovog savremenog robovlasnickog kapitalistickog drustva gde su ljudi takodje robovi samo na drugaciji nacin nego nekada. Drugacije ne moze! Pa mi smo na svojoj kozi osetili sistem koji je trebalo da bude najhumaniji i u kome su svi jednaki, socijalizam i komunizam. Pa opet nisu svi bili jednaki... radnik je u fabrici krao srafove i srafcigere, a direktori citave slepere gotove robe. To je dragi moji covek. Uvek je neko robovlasnik, a neko rob. Trenutno najjaca drzva u svetu je Amerika i moze im se... a Srbija bi kao mala zemlja trebalo da se prilagodi i da izvuce najvecu korist iz svega toga. Ali ne mala Srbija i njeni gradjani bi da menjaju svetsku realnost. Pa smo jos, a i dan danas to radimo, gurali prst u oko toj najmocnijoj drzavi. Ista prica sa Gadafijem... mogao je mirno da se povuce sa vlasti i da uziva u svom novcu... ali 45 godina na vlasti su ucinile da verovatno postane potpuno iracionalan. Dobro se secam kada su poceli protesti u Libiji da je izjavio da ce pucati na svoj narod i da nece sici sa vlasti sve dok ima i poslednji metak. Odmah mi je bilo jasno da je zavrsio svoju pricu i da ce Ameri da ga pociste...

rebro

pre 12 godina

@Daledragon, da te pitam ja nesto. Koliko treba da bude tih pobunjenika da bi se pobedila vojska Libije? Ne moze 5000 ljudi sa sve NATO bombardovanjem. Dalje, ko im daje naoruzanje, ko ih placa, ko finansira sve to? Odakle su ti ljudi dosli jer Libijci nisu.

I onda na kraju pitanje, zasto mislis da je on diktator? Koliko ja znam a i Libijci, nismo imali prilike da vidimo izbeglice iz Libije, da vidimo glad po Libiji, prosijacenje. toga nema tamo. A nema ni dugova jer Libija ne duguje ni cent ali zato njoj duguju. USA+FRA+UK+ITA duguju preko 200 milijardi dolara za isporucenu naftu, zatim su im blokirali racune bez ikakvog sudjenja. I jos su ih bombardovali jer je Gadafi hteo da uvede zlatni dinar za placanje nafte u Africi. To naravno iskljucuje dolar.
I ko je tu diktator? USA naravno

gospodin u bundi

pre 12 godina

hipoteticki kad bi u bliskoj buducnosti libijci, ekonomski gledano, bili na nivou jedne malezije mislim da bi vam kosa opala od muke samo zato sto im je zapadni svjet, mrski neprijatelj, to omogucio

Zox

pre 12 godina

Voleo bih da je sledeci Sarkozi...

PS: cudim se komentarima - zar ima jos neko ko misli da je rat u Libiji stvar demokratije, obaranja rezima i odbrana ljudskih prava? A znate li da Deda Mraz nje postoji?

nafta

pre 12 godina

Hajmo Francuzi sada i po naftu, niste dzaba ratovali... a demokratija ? Pa nju cemo uvesti kao u Iraku, znaci koljite se Libijci medju sobom, kao i Iracani. Mrtva usta ne pricaju, sto je sigurno, sigurno....

Moka

pre 12 godina

Baš me interesuje ko će biti sledeći "Neprijatelj sveta No. 1"... Mada, oni uvek nađu nekog diktatora/predsednika/kralja/pukovnika/vođu, pa kreće sve iz početka.

Svice

pre 12 godina

Sad ce Libiji sa svane, kao i nama sto je svanulo, kao i iraku, kao i Somaliji, Egiptu, Avganistanu..... ima da procvetaju da zive u izobilju da uzivaju bas kao i sve koje su Ameri "oslobodili". Samo neznam odakle nekom pravo da iz neke zemlje i iz nekog kraja sveta govori ko moze da vlada drugom zemljom i ako narod te zemlje izabere tu osobu. A to o dikatorima sto pricate po toj vasoj prici Ameri su najveci diktatori i zlocinci u istoriji sveta. Za njih si Idi Amin, Hitler, Staljin i ostali mala deca koliko su ti isti Ameri pobili ljudi pocevsi od Hirosime, Nagasakija, Vijetnama, pa i Beograda i svih ostalih gradova i drzava koje su napali i bombardovali. Ako Amer zali nekom "dobro" tom nek je Bog u pomoc.

Sani

pre 12 godina

E sad ako zapad uspostavi demokratiju u Libiji kao u Jugoslaviji poslije Tita, onda su i Libija i libijski narod nadrljali.....Pokrasce im naftu a njih poslije ostaviti da se dijele i ubijaju....

zoran

pre 12 godina

Ako bi neko znao da mi kaze...Kada ulaze banke u Libiju i po kom rasporedu.
Koje USA korporacije su dobile pravo na "izgradnji" porusene industrije i pod kojim uslovima. Poslednje pitanje, ne bih da zamaram citaoce,je u vezi crnog zlata. Kako ide raspodela nafte. Cuh da Francuzi su se obezbedili sa 35% dzabaka...da li je USA neshto skromnija..?? Ako Libiji ostane 2-3% od ukupne proizvodnje ima da skachu do neba.
Oni koji su pametniji ce odmah da se sele iz Libije..nece cekati "demokratiju" da se razvije u punom cvatu.

DZONI

pre 12 godina

RIP Libija..sad ce umesto najbogatije zemlje afrike kojoj je ostavio 90 milijadi $ dolara samo u kesu rezervi i nije poneo sa sobom i ako je mogao imati uskoro 90 milijardi duga a najliberalnija islamska zemlja postace saudiska arabija gde se zene bicuju na trgu ako popiju pivo ili voze kola.Zanimljiivo kako americka vlast o tome nikad nije progovorila dok god im salju naftu.

Pero de Formero

pre 12 godina

Pa ja ne mogu da verujem. Ti Ameri su stvarno zlo. Isti scenario , sve isto , zavadjaju narod......pa dokle više. Eto vam nafta.....

Petrit

pre 12 godina

Uuuuu zalosna vest za Srbiju i Jeremica. Nema sad Libija da koci priznavanje nezavisnosti Kosova, nema posla za srpske placenike, nema vise izvoza naoruzanja za Libiju, nema vise Libije u toj ligi nesvrstanih, pa ni Jeremic ne moze od sad da otputuje u Libiju. Zaista zalosno za Srbe, plus ovo sa balvan revolucijom.....Sve sami porazi. Sve mi lici na seriju koja se ponavlja vekovima. Zaista zalosno. Moje iskreno saucesce za sve one ....iza balvana i one koji ih podrzavaju.

Lars

pre 12 godina

Da li je Gadafi trebao da bude svrgnut ili ne, to je pitanje za libijski narod i istoriju, ali pitanje za ceo svet je sledece: otkuda NATO-u pravo da se mesa u unutranje pitanje jedne suverene zemlje (mada im nije to prvi put)? "Ustanak" u Libiji nije bio ni gradjanski rat, ni okupacioni ni odbrambeni! Ako je NATO stao na stranu pobunjenika u Libiji, onda bi isto tako trebalo da stane na stranu demonstranata u Njujorku i da krene da bombarduje Vasington.

bačvanin

pre 12 godina

Odlična je to taktika! Ubiješ neprijatelja, tako nema suđenja i nema cele ISTINE već ostaje samo njihova dobro poznata CNN/BBC "istina"!

MD

pre 12 godina

Ovim putem iskazujem ogromno postovanje prema pukovniku, mogao je da ode u neku drugu zemlju i mozda ga ne bi nikad ni nasli, ali ostao je dosledan sebi i do poslednjeg trenutka je bio uz svoj narod... Vecna ti slava!

liberalna demokratija

pre 12 godina

E to je prava demokratija!!! Kad ti neko smeta ti ga lepo ubiješ i problem rešen!!! Pravi Američki stil sa divljeg zapada!

johnt

pre 12 godina

dakle, srbi žele diktatora... bože, izuzetno smo glupa zemlja. još gluplji narod... zar ne mislite da je ista stvar mogla da se desi u beogradu 5 oktobra 2000. da se krenulo ka dedinju? pamćenje srpskog naroda meri se minutima. mnogo smo glupi. neko je već pomenuo lokerbi - to je dovoljno. zapadni politicari su licemerni, ali da neko drugi kaže kako se u libiji sasvim lepo živelo... izuzetno glup narod... bičevanje, odsecanje ruku, vešanje su bile karakteristike karakteristike Moove vladavine.... izuzetno glup narod... samouvereno glup...

Зоран

pre 12 godina

Зашто ми оправдања за убиство гадафија на у овим коментарима изгледају усиљена и смешна?

Cile

pre 12 godina

Poslednji pozdrav i pocast velikom prijatelju Srbije pukovniku Moameru Gadafiju. Bice upamcen kao simbol borbe protiv fasizma i istinski zastitnik svog naroda i drzave. Slava mu.

alex danska

pre 12 godina

ovde u KPH svi pozdravljaju mucno ubistvo coveka, koji je afriku drzao dalje od sharie islamske. E pa videcemo sada, kao i u Egiptu, kako ce muslimani biti tolerantni.....sada ce biti kao na Kosovu, ubistva civila, koji su ga podrazavali..pozdrav iz Kopenhagena

Adam Jensen

pre 12 godina

@Joel:

Informiši se malo pre nego što kreneš da podučavaš druge.

UN NISU odobrile vojnu intervenciju, već uvođenje zone zabranjenog leta. NATO, na čelu sa Francuzima, je ko-zna-koji put napao suverenu zemlju, bez objave rata, bez odobrenja SB, a da ta zemlja nije napala nijednu članicu NATO-a niti bilo koju drugu zemlju. To se, sine moj, zove AGRESIJA.

Ne zamerite, ali smatram da zaista samo naivan ili potpuno neinformisan (ili oba) čovek može misliti da je NATO oslobađao Libiju, ili da NATO bilo koga oslobađa širom sveta gde bombarduje.

NATO predstavlja krajnje sredstvo američkih multinacionalnih korporacija za ispunjavanje njihovih strateških ciljeva - profita! Kvalitetan život Amerikanaca mogućava upravo permanentna otimačina tuđih resursa i kreiranje konflikata i ratova kada kada američke kompanije proizvode oružje, banke daju kredite, a njihove građevinske kompanije onda obnavljaju ono što su pre toga porušili oni sami i to za isti onaj kredit koji ti pre toga daju!

Sva sreća, pa prema komentarima vidim da ipak 90% ljudi ovde ima mozga i shvata šta se i kako događa u svetu, a za ovih 10% Čedista i njihove tupave stavove proizišle iz ispranih mozgova me, da prostite, zabole uvo.

Satyagrahi 888

pre 12 godina

njega treba da salju u Hag kod njegove prijatelje .
(Republika e Kosoves, 20. oktobar 2011 13:37)
A kad vi mislite da pošaljete Tačija i Haradinaja?

rob

pre 12 godina

Sad ce libijski narod videti sta znaci raditi za americke i EU firme, radice minimum 12 sati a nece moci pokriti osnovne zivotne troskove, sami su sebe gurnuli u ropstvo, ...nikad vise slobode nece videti, kao ni mi!

vracharac

pre 12 godina

Cinjenica da sudjenja likovima kao sto su Causesku, Milosevic i Sadam Husein nisu bas uspela da pokazu ono za sta su optuzeni a da ne pricamo koliko je sudjenje u Rumuniji bilo farsicno. Ovako izgleda lakse, metak u nogu zalutao do srca ili glave.
Kao navijacu Partizana, zao mi je sto je sportsko drustvo izgubilo clana

Pera Detlic

pre 12 godina

Nalog oberstumpfirera Hilari Klinton uspesno izvrsen. Jos jedan neprijatelj Amerike je uhvacen i ubijen. Legalno, demokratski, kao i uvek. Ubijanje je jedina konstanta zapadnog sveta

Zarko

pre 12 godina

Zamolio bih sve srpske medije da prvi demantuju ovu vest cim se ispostavi kao neistinita, sto ce da se desi, prema mojim procenama, za par casova.

Nešto razmišljam ...

pre 12 godina

1. Da li je ubijen u NATO napadu ili je uhapšen posle ranjavanja pa preminuo ili je uhapšen pa ubijen?
2. Sadam ubijen, Bin Laden ubijen, Gadafi ubijen. Čovek bi pomislio da su znali nešto, pa su im zapušili usta.

Mario Bros

pre 12 godina

Tehnologija napreduje. Doći će dan kada će i oni koje nazivaju teroristima raspolagati sa nuklearnim naoružanjem. Tada će doći dan za naplatu dugova Americi i svima koji su decenijama tlačili svet. Kad tad će da pukne tikva

UGY

pre 12 godina

Čovjek se krio u rupi ko zna koliko. Ne vjerujem da je imao ikakve higejenske uslove. Ali se zato na snimku/slikama jasno vidi da imao uredno podšišanu bradicu u njegovom stilu.

Mislite o tome. Ne vjerujm u njegovu smrt.

papaja

pre 12 godina

Demokratsko uvođenje "demokratije"! Zemlja u kojoj se lepo živelo će postati rupa za 10 godina. Moderan rat je doveden do savršenstva. Iako nisam mirisao Gadafija, bolje jedan diktator nego čopor hijena!

ranite ga u glavu!!

pre 12 godina

ranjen u obe noge i u GLAVU!??

pa ko još puca u glavu da bi ranio?

nema šta, demokracija stigla u Libiju, a sad će vjerovatno KFOR iskoristiti medijsku pažnju u Libiji da bi radio što hoće u Srbiji

zacudjeni posmatrac

pre 12 godina

Za sve ovo je najvise kriv Sarkozi! Sada jedino crveni (socijalisti i komunisti) mogu spasiti Francusku od ove desnicarske posasti! Samo se nadam da ce to sto pre uraditi jer u suprotnom moze biti kasno!

Aleksandar

pre 12 godina

@MIKI

Svi predsednici drzava upravo to rade. Kriju se po misijim rupama, a teraju ostale da ginu zarad njihovih svadja. Posebno kod Amera, koji donose odluke da niko ne moze da im sudi, a prave gluposti po celoj planeti.
Gadafi je dobrica u odnosu na mnoge politicare i predsednike EU i USA.

IQ=0

pre 12 godina

Iskreno i duboko saucesce celoj civilizaciji(svima bez obzira gde se nalaze i koje su nacionalnosti)...nek nam je bog u pomoc

U istoriji ratova vodje(bez obzira koja je ideologija bila u pitanju) su se proterivali,sudjenje,deportacija itd...danas javno se izjavi da neko treba da bude ubijen i to je to.

Ovo je gore od fasizma...eurotalibani("civilizovani") Vi cete poslednji to shvatiti...ali dzabe

Razume se

pre 12 godina

Danas je ubijen COVEK,koji je izgubio dvomesecnu unuku,dvogodisnjeg i cetvorogodisnjeg unuka i dva sina u borbama za "slobodu"...svet je nasao da ga satanizuje tek poslednjih 5 meseci a cutali su manje-vise ostalih 40 godina njegove vladavine...iako je mogao odavno da pobegne svoju drzavu i da ostavi pristalice,ostao je i borio se za poslednji metar,kao i sto je obecao i odrzao je rec...

Neka ti Bog oprosti grehe,da ti je laka zemlja i pocivaj u miru Pukovnice!

Bruka i sramota

pre 12 godina

Gadafi jeste bio diktator.I sigurno nije bio savrsen.I sigurno je pravio greske i zloupotrebe.Ali ova prazna prica o borbi za "demokratiju i ljudksa prava" je potpuno providna.Jedini i iskljucivi cilj ove akcije je
1. NAFTA
2. Pravdanje vojnog budzeta koji se u USa meri stotinama milijardi dolara
3. Banke i multinacionalne kompanije pustaju pipke po Libiji...

p.s. Nisam bas siguran da je u Libiji vladala beda i siromastvo kako to pokusavaju da prikazu

Crnogorac

pre 12 godina

Gadafijeva Libija
BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.

Vrlo brzo i vrlo jasno cemo vidjeti "demokratiju" bezocnih svinja koje diriguju planetom!!Libijci ce se vrlo brzo sjetit istoga ovoga sto su ubili zajedno sa NATO svinjama!!

Ich

pre 12 godina

to znači da su ih Gadafijeve snage pritegle pa sad medijski pokušavaju da preokrenu stvari na svoj mlin. Američka škola...
Pre dva meseca ste rekli kako ste uhapsili Al-Islama, a od njega do dan danas ni traga... a glas se čuje, tuče vas sa svih strana. Ako umre Muamer, treba li da vam ja kažem ko ga nasleđuje?
Ma biće vam sve jasno, ako ste u stanju da shvatite i ako vam ovaj da prilike za to.

HlaoRu

pre 12 godina

Zapadnjaci, nek vam je na cast.

Libijci, spremite se za mracnu buducnost, koja je dosla svuda gde je krocila americka cizma.

Pukovnice, pocivaj u miru.

Dusan

pre 12 godina

Pukovnik je ostao do kraja veran svom narodu i poginuo je kao zarobljenik,zajedno sa svojim sinovima.Suze mi idu dok pisem i ne mogu da verujem da svet slavi ovako nesto,ma ko bio!!!Pocivaj u miru pukovnice!!!

Danijela

pre 12 godina

Ko je sledeci na redu, vojno industrijski kompleks mora da se izdrzava od ratova. Zanimljivo je da im je potrebna nevidjena tehnika&oprema da bi napadali i okupirali potpuno nenaoruzane ljude kao na Kosovu&Metohiji...

LYB

pre 12 godina

Bando krvolocna! Zveri podivljale!!! Ubice krvozedne!
Sada uzivajte sa Amerikancima u novoj demokratiji! Dace bog da svi vi krvolocne zveri patite zbog ovoga dok vas bude! Lincovali ste i brutalno masakrirali svog zemljaka zarad Americkih interesa! Propascete i u bedi grcati!

predrag-serb

pre 12 godina

Bravo momci, ubili ste čoveka starog 72- godine. Mi i Iračani smo isto tako. Sada ćete sigurno dobiti onih Gadafijevih sto milijardi dolara, za koje su na cnn-u tvrdili da su u švajcarskoj banci. Čini mi se da su i nama pričali da je Milošević milijarder i da će nam vratiti sve iz švajcarske banke. Čini mi se da je i Sadam imao par desetina milijardi u švajcarskoj banci. Sve su to rekli na CNN-u.

Hilandarac

pre 12 godina

Kada su se svi nadali da ce S.A.D. kapitalisti konacno propasti, oni su udarili, dobili svoju naftu i sada mogu da nahrane maloumna americka usta do prve krivine.
Koliko je samo nasih ljudi radilo u toj istoj Libiji... Koliko smo Libijaca skolovali... Ziveli su sasvim mirno od svoje nafte. Svima je bilo lepo.
Nista nije vecno. Nece ni ti agresori dugo. Ali i Srba ce na kraju biti da stanu pod jednu sljivu. To je dobra vest za Vas koji, iako u stvari nema veze sa nama, slavite smrt Moamera Gadafija. Cestitam.

vladimir

pre 12 godina

Ma da narod Libije nije znao sa kim ima posla nego ce neki ovde da im objasne kako je to divan covek bio.Citam pojedine komentare i ne mogu da verujem.Nikada mi normalna zemlja biti necemo.Moja iskrena podska narodu Libije sto je uspeo da se oslobodi tiranina posle 42 godine.

Brutalno_Realan

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.. Pa sta su zeleli vise ? Imali su zemlju iz snova , samo bez izbora ..
Sad nece imati nista , ali ce imati ''demokratske'' izbore.. Pocivaj u miru pukovnice !

Toma

pre 12 godina

Pukovnice, neka ti je vecna slava a tvojim libijcima neka je bog u pomoc. Ti si ucio od Tita da vladas. Nama Tito nije bio dobar, a sada kad je dosla demokratija, imamo standard. vrh. A tvoji ce proci jos gore....

zujalica

pre 12 godina

Ovako prolazi svako ko se zameri golom interesu korporativne elite... pre nego sto te ubiju, napakuju ti svakakve gadosti, da bi pred svojom javnošću imali opravdanje. Gadafi je hteo da za racun Libije prodaje naftu kome hoce, a nekome je to zasmetalo. Ekonomski si prtisli Libiju, napravili vestacku "bedu", pobunili politicke oponente i dobili opravdanje za intervenciju. Cilj im je bio NAFTA, jasno i glasno. Potrebne su im marionete koje ce ya saku dolara trpeti multinacionalne korporacije na svom tlu. Jer njima je i Fidel Castro bio dobar, dok nije nacionalizovao plantaže... i time ugrozio profite United Fruit International-a, ali on je još uvek tvrd orah... ili nije, možda ga na vlasti drže jer im treba plašilo. ...

Ja

pre 12 godina

Zao mi je naroda Libije koji ce ako je do sada bio "rob" pod Gadafijem sada biti rob pod rusevinama svojih domova. Kada god odu na grob svojih bliznjih (bez obzira koga su simpatisali u ovom ratu) neka kazu "Hvala teta Hilari sto ja sada suze lijem nad ovom humkom"

Profesor Voland

pre 12 godina

I evo sada nama starih srpskih gundjala (demokratija...hm...takvu su i nama demokratiju uveli posle 5 oktobra....mfhm....iran....gadafi junak...mfhm....ugrozena prava Libijaca....sve je to zbog nafte...Francuzi su najgori....pukovnik je borac za slobodu...hm....sve je to zamesio Vatikan....mfhm...pravicemo Slobu od blata...kao i u Afganistanu, za vreme talibana je bio raj...mfhm...Rusija nam je stalno pomagala....sta ce nama demokratija, to su bombe, nama treba neko kao Putin da zavede red...mi nevini stradamo....hmfhm...hm...gundj gundj gundj gundj gundj gundj...)
Celog zivota samo gundjate...

Kalimero

pre 12 godina

Kako prolaze nedemokratske zemlje kada im prosvećeni umovi donesu ovu tekovinu modernog sveta vidimo na primeru Iraka u koji sada može svaka komšijska država da se ušeta sa svojom vojskom kao da je neka "prćija" pod izgovorom borbe protiv terorizma, a u Bagdadu svaki drugi-treći dana lete u vazduh desetine civila kao konfete za novu godinu. A o bedi i nemaštini bolje je da nepričam.

sasa jokic

pre 12 godina

Ubijen je pre dva tri dana, cim je Hilari Klinton juce rekla da ga Amerika zeli zarobljenog ili ubijenog!Odradio je sto je trebalo za mocnike i onda je pusten niz vodu kao Sloba, Sadam, i njima slicni.

srecko

pre 12 godina

kao i uvek istina je negde izmedju.niti je on zaslužio da vlada 45 godina i zgrne toliko bogatstvo niti su amerikanci u pravu što su ga na ovakav način smakli.da je preporodio libiju jeste da je vladao diktaturom jeste da su ga sklonili zbog nafte jesu.da je bio pametan ko što nije nebi mu sada zemlja bila ratom uništena, familija pobijena i na kraju krajeva i on sam ubijen.mogao je recimo pre pet godina da napravi izbore zemlja dobije izabranu vlast, možda i njega opet,ostane u trendu napretka,on sa dobrim kontom sa kupcima se dogovore o načinu korišćenja naftnih nalazišta...ovako zbog sopstvene sebičnosti i nesposobnosti da spozna šta će se desiti upropastio je sopstvenu zemlju samo su dobili oni koji su u stvari i hteli samo naftu.ne bih želeo da pravim paralele sa nekom drugom zemljom iz skorije prošlosti mada se neminovno nameću.bog im u pomoć

Živeo u Libiji 5 godina

pre 12 godina

Ma sad će Libijci da se preporode....Koliko je ono rekoše nama još treba da dostignemo standard iz 1989-e? 20 godina? Verovatno će i oni moći tamo oko 2050-e da žive kao što su živeli do pre godinu dana...daj Bože!!!

POČIVAJ U MIRU PUKOVNIČE....

komsija

pre 12 godina

Imao je izbora, ali izabrao rat. Imao je izbora, ali se latio oruzijem. Sa oruzja dosao je mu kraj. Imao je izbora, ali izabrao vlast. Imao je izbora, ali zvao protivnike "pacove". Imao je izbora, ali gromoglasno smejao Obamu zvavsi njega: "Moj Sine". Imao je izbora, ali nije priznao druge. Imao je cak izbora da vozi Merces kada je dosao na poseti svojim Nesvrstanima, ali uvek je vozio kamele na ulicama Beograda. Imao je izbora za luksuzni hotel ali izabrao sator na Savi. Imao je izbora...imao je, imao...i sam je izabrao svoj kraj. Simbol tiranije i majstor opsanih igri, postao uzor kraja svojih izbora...

Petar A

pre 12 godina

@Axel Foley
"ostvariti svoj cilj"?
OK, neka. Ja imam neke druge ciljeve. Ali moj komentar je iskljucivo trebalo da vam pomogne u ostvarivanju ciljeva, nikako da vas vrijedja. Zato, probajte da uhvatite uzrok i posljedicu, kako ne bi isli vise krugova.

BlahBlah

pre 12 godina

Sad ce ovi iz CNN imati sta da trlje po ceo dan, cisto da im ne bude dosadno.....demokratija Amerike spasava svet, samo ako se radi kako oni kazu!!

srki

pre 12 godina

Sta je sa Etiopijom,zasto se tamo ne uteraju sloboda,demokratija,trzisna ekonomija i slobodni izbori,nego pustaju da ljudi umiru od gladi!?! Nema nafte,gasa,interesa...???

Xp

pre 12 godina

Da pogodim: sad će, po muslimanskim običajima, odmah da ga bace... ...pardon, sahrane u more bez da ga iko vidi?
(tancredo, 20. oktobar 2011 13:48)

Po muslimansko-mornarskom obicaju!

kestenjak

pre 12 godina

Covek 42 godine na vlasti, zemlja bogata, sve ok. Manjak nafte i odjednom ne valja, diktator, tiranin.itd. Srusi se svoju zemlju i nazadise se za 200 godina zarad interesa Amera. Strasno !

Vuk Samotnjak

pre 12 godina

Ocekivano. Pa nece valjda da se mlate sa njim preko sudova i da se otkriva ko i kakve je dilove sve imao sa njim? To je i on znao pa se krio do zadnjeg daha, umesto da se preda.
Ipak, na mene najjaci utisak ostvljaju snimci NTC-jevih boraca, od kojih su mnogi bradunjavi, kako prvo ispucaju sarzere u vazduh, a zatim svi zajedno na kolena i "Allahu ekber". Interesantno, zar ne?

Breznjev

pre 12 godina

Ovo je verovatno laz i imperijalisticka propaganda zapadnih satrapa u Libiji,ai ako je tacno onda Slava pukovniku,usao jeu legendu,postao je novi ce gevara.Sto se tice imperijalista,fasista doci ce i vama kraj slede spontani narodni ustanci sirom sveta

Nevit

pre 12 godina

Bio je tako veliki vođa, a danas je ubijen kao obična životinja...
Prošao je isto kao i Rumunski predsednik Čaušesku... zaista uznemirujuće gledati sve ovo, pogotovo kako su se ophodili prema lešu... strašno !

nenadNS

pre 12 godina

Kada bismo svi radili kao amerikanci, pola sveta bi bilo sakato i mrtvo. Ko mi se ne svdija, njega cu ubiti, a kad ga ubijem mogu da predahnem i kazem sad vise ne predstavlja pretnju po mene.

Lol

pre 12 godina

Vise ne znam jeli gadafi bio zlikovac, ili pak kad vidim ove bradate koji su do zuba nauruzani, prosto mislim da ce u Libiji u buducnosti da bude puno gore, nego sto je za njegovo vreme bilo.
Vreme ce pokazati ko je bio veci zlocinac, Gadafi vs. Rebels+NATO

Marko!

pre 12 godina

Slava velikom coveku kiji je istrajao do kraja! Licno sam mislio da ce se nagoditi sa Amerima ili da ce pobeci ali covek je otisao u legendu...tzv revolucionarima iskreno saucesce,jer su izgubili slobodu i nezavisnost u odlucivanju,postali su prosto receno protektorat, kolonija ciji ce resursi nemilosrdno biti eksploatisani...pitanje za razmisljanje:Kako to da samo u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj ljudska prava ne postoje ne izbi arapsko prolece???

marko

pre 12 godina

Ko je sledeći? Nema ovom kraja, ne ulazim ni delić u temu diktatura, demokratija i slično u zemljama gde izbiju nemiri. Samo se pitam otkud pravo jednoj maloj grupi država da imaju tapiju na naše živote i da oni propisuju šta je demokratija i ko treba živeti a ko umreti. Setimo se pre dva tri dana Sjedinjene američke države zatražiše Gadafija živog ili mrtvog. I bi tako!

g

pre 12 godina

Nemam pojma kako je bilo u Libiji pod Gadafijem.
Nemam pojma ni kako je bilo bilo u bivsoj SFRJ.
Samo znam da je moj deda kao obicni gradjevinski radnikod novca zaradjenog u Gadafijevoj diktaturi napravio kucu od 250 kvadrata u nasem socijalizmu bez dinara kredita.
I znam da ja i sada zivim u istoj toj kuci sa ostatkom porodice jer ja i moja supruga kao fakultetski obrazovani jer novac za kucu ili stan nemozemo da skupimo tako da ostaje jedino 20 godina pod kreditom ako zelim vlastiti krov nad glavom i to pod uslovom da ispunim bankarske kriterijume.
A banke su iz demokratskih drzava.
Sretna Vam demokratija dragi Libijci

Митбастер

pre 12 godina

Dosad su Gadafija i njegovu porodicu ubili par desetina puta. Sirt i Bani Valid su osvojili isto toliko puta. Pocinjem da sumnjam u zakone fizike i matematike slusajuci njihovu propagandu. Nije toliki problem u njihovim "dobronamernim odstupanjima od cinjenicnog stanja", vec u tome da svaki medij koji prenosi njihove vesti automatski gubi kredibilitet kao pouzdani izvor informacija.

sbrdasdola

pre 12 godina

Ja ne mogu da verujem da u ovoj zemlji ima toliko glupih ljudi koji mogu da podrzavaju ovo sto se radi u Libiji, pa ako neko treba da razume sta se tamo radi to je ovaj narod jer su i nas su ubijali u ime demokratije? Zar mislite da ako je taj Gadafi bio toliko los da Libijski narod nije mogao sam da ga svrgne sa vlasti nego su morali braca Ameri da se umesaju? Zar je moralo toliko ljudi i dece da pogine zbog jednog coveka? Sta mislite da nisu mogli da posalju jedinicu od 20 ljudi i da ga likvidiraju da su hteli? Pa 90% ljudi na planeti znaju da je sve ovo zbog nafte i svi cute. Sramota za ljudski rod! Diktator! Terorista! Ma bice i vanzemaljac ako treba samo da mu pokupe naftu i osiromase narod...

1939.

pre 12 godina

@otac Makarije

Evo oce MAkarije jedno pitanje za Vas? Ajde da zamislimo jednu veliku zemlju, bilo kako da se zove, njen predsednik, premijer ili drzavni sekretar zatrazi javno, da se ubije predsednik neke druge zemlje, na drugom kontinentu, jer ta hipoteticka drzava hoce da porobi, opljacka tu malu i daleku zemlju... Sta bi Vi rekli za tu veliku zemlju? Ako Vam je lakse, hajde da je nazovemo Rusland ili Kinastan, pa Vi iznesite svoje misljenje onako otvoreno o demokratije, ljudskim pravima, fasismu, sovinizmu, pljacki... E samo ta zemlja se nije izmisljena. Da li sada vidite u kolikoj ste zabludi i oslepljenosti? Nije vazno kako se ko zove i da li ga mi volimo ili ne, vec sta taj neko radi. A radi neverovatno ruzne stvari.

Vladimir

pre 12 godina

Smrt ma kog coveka me cini tuznim i ta spoznaja da na svetu postoje mali narodi i ti NATO lesinari koji u ime sveta resavaju probleme a ustvari jure za sopstvenim interesima.Svet lagano postaje rob Amerike i samo se ceka da ekonomski krah te zapadne trulezi zahvati celu planetu.Na zalost mi smo jedna od zemalja koja je i vojno osetila njihovu kandzu. U ime poginulih pilota Zoran Radosavljevica i Milenko Pavlovia koji su poginuli pri NATO agresiji nikada i jos mnogo drugih sa gadjenjem odbacujum njihovu pravdu. Pre nego sto aplaudirate smrti jednog coveka pomislite da je on istinski simpatisao srbe kao narod i koliko je srba zaradjivalo u Libiji. Kad neko ucini dobro delo bas me briga da li je iz koristi ili ne,dobro je dobro. Pocivaj pukovnice u miru.

Pukovniku nema ko da piše

pre 12 godina

Jedan moj drug je godinama radio kao geometar u Libiji i on mi je pričao da je, svrgavanjem kralja Idriza, 1969 god. pukovnik Gadafi navukao na se bes libijskih plemena. Naime, kralj Idriz je sve naftne izvore, naročito one na istoku Libije (grad Bengazi), ustupio britanskim petrolejskim kompanijama pod dugogodišnju koncesiju. A ovi su svakom punoljetnom Libijcu isplaćivali mesečnu nadoknadu od 300 funti. Naravno, Gadafi je to sve ukinuo. Badava što im je svima omogućio da, pod veoma povoljnim uslovima, nabave poljoprivredne mašine i sistema za navodnjavanje, kao i prilično visok standard, obrazovanje i medicinsku zaštitu kada Beduini više vole da sede na užarenom pesku i primaju neku crkavicu nego da rade. U jednoj takvoj tribalnoj zajednici on je mogao jedino i isključivo vladati čvrstom rukom. Pukovnik je otišao, rahmet mu duši, kako je otišao al' se bojim da Libiju uskoro čeka irački-avganistanski scenarij.

Nebojša

pre 12 godina

Malo s medicinskog ugla, Gadafi ima ustrjelnu ranu na ljevoj sljepoočnici s opaljenim ivicama, dakle ubijen vatrenim oružjem prislonjenim na glavu, a sin rasjekotinu na vratu, vjerovatno zaklan... baš demokratski, i to nakon izjave Clintonove da treba biti UBIJEN ili uhvaćen.

Дејан

pre 12 godina

Слобода за Либију!!! Какав их сад просперитет и напредак чека када их је Америка ослободила!!!

Skywalker

pre 12 godina

To je to, niko ga vise nece videti, bio ziv ili mrtav, ni zivog ni mrtvog. Ovo se moglo i ocekivati posle izjave americkog drzavnog sekretara od pre tri dana. Isto je bilo i sa Bin ladenom, mi ne znamo ni da li je postojao, ne zna to ni 90% clanova Al kaide. Ko vlada medijima, vlada i svetom.

spin doctor

pre 12 godina

I to je demokratija... Pa ko normalan moze da se raduje necijoj smrti? Pitam se samo koliko je neduznih ljudi poginulo tokom procesa sirenja demokratije... Gadafi je samo najpoznatija zrtva u Libiji...

Rade M

pre 12 godina

Ko i sta je sada na redu? Iran...verujem.
Gledacemo isti scenario kao i pred raspad SFRJ. Prvo se stvori inflacija, obori domaca valuta, nastanu nove politicke partije... a onda nastupa "sejtan" koji baci kost izmedju razjarenih pasa...
Sve poznato i uspesno oprobano po receptu iz kuhinje jedne imperije.
I tako se siri "demokratija" diljem ove krasne planete. Jadan narod, da samo znaju sta ih ceka...

Normalone

pre 12 godina

Stize demokratija i u Libiju,demokratija izgradjena na neduzno ubijenim civilima,osiromasenom uranijumu i razorenoj zemlji.Da vidimo samo koja zemlja ce sledeca dobiti demokratiju.

bean

pre 12 godina

Čestitke vladarima sveta na još jednom dobro obavljenom poslu, (kako vladaju svetom vidi se)i poslednji pozdrav za velikog pukovnika i čoveka Moamera Gadafija.
Šta je to kršio od ljudskih prava pre NATO intervencije? Ne sećamo se da je bilo nešto loše.Ko ne veruje,neka pita naše ljude koji su tamo radili.
Nas su barem medijski satanizovali pre bombardovanja,izgleda da su uterivači demokratije izgubili strpljenje,pa udaraju bez Kristijan Amanpur i sličnih.

Trubica

pre 12 godina

Gadafi zlikovac, Gadafi diktator, tiranin.... OK, OK razumem.
Ali niko ovde da mi kaze kako se zovu ovi drugi - sto godinama idu po svetu, ruse rezime drugih nezavisnih drzava, "oslobadjaju ih", donose im (nepozvani) "demokratiju" i "slobodu", sprovode politiku i pravo jaceg... Kako se to zove?

milos87

pre 12 godina

Nakon odgledanog snimka,sa poprilicnom dozom mucnine izazvane istim,mogu konstatovati samo jedno: "Civilizovana" Amerika dozvolila je sebi da padne jos nize u ocima normalnih ljudi. Posle snimka pogubljenja Sadama,ubijenog Bin Ladena mirotvorci su na svoj zid trofeja dodali jos jednu glavu. Ne,nisu oni odgovorni za objavljivanje i pravljenje ovakvih srceparajucih klipova...za to je kriva grupa divljaka (kao i obicno) pod njihovom juresdikcijom...ko ce to drzati pod kontrolom...ipak je to verodostojni dokaz poraza onog ko im se nasao na putu ka...nisam toliko pametan da bih znao gde taj put vodi...verujem da ni oni sami nisu sigurni sta im je krajni cilj.
Opet ce uslediti likovanje tudjom smrcu. Bice uvedena demokratija,ali ne ona iz udzbenika,vladavina podredjena narodu,vec vladavina narodom.
Bog nam blagoslovio Ameriku,a grehe ko ****.

armagedon

pre 12 godina

Da je bio diktator u to nema sumnje, da je ubijao svakog ko mu je smetao i to je sigurno tacno, da je slao libijske trupe u Sudan i Cad i to je tacno jer su osamdesetih mnogi od tih ranjenika leceni na banjici, da je uzeo za svoju porodicu nekoliko milijardi dolara i to je tacno jer svaki diktator to radi, da je ulagao u Libiju i to je tacno, da nije znao kad je dosta to je ocigledno a da ce NAROD LIBIJE POSLE NJEGA U PROSEKU ZIVETI BOLJE TO NECE BITI TACNO.

miro split

pre 12 godina

Nije pitanje šta će se dogodit s Libijom poslje Gadafija jer se scenarij već zna,a to je građanski rat i kolonijalni status ove države.Pitanje je koje idući sretni dobitnik nagrade "Uvodimo vam demokraciju milom ili silom".

JelenaB

pre 12 godina

strasna je cinjenica, sta ce amerikanci sve uraditi da bi bili svetska velesila! u sve se mesaju, sve zele da otmu drugim drzavama, nema kod njih hapsenja, samo ubistvo onog ko im stoji na putu ka tome. sramota je sta svet dopusta da im radi zemlja nastala od izbeglica!
gadafi, kakav god da je bio, drzao je svoj narod kao malo vode na dlanu, svi su ziveli u izobilju, nisu znali za nemastinu. a onda odjednom on ne valja, a preko 40 godina sedi na vlasti...
videvsi danas izraz lica mog oca kada sam mu rekla da je gadafi ubijen, samo je dokaz koliko su ga pravi srbi cenili i koliko im je zaista zao sto je mrtav...
moje postovanje, pukovnice...

kaja

pre 12 godina

Ako nista drugo, nije napustio zemlju. Borio se do svoga kraja.. a to je za svako postovanje!!!Ko je bio (ili nije bio) u pravu pokazace vreme, mada ja licno, ne bi verovala ovim bradatim i naoruzanim pobunjenicima!!! Eto, ko smo mi da sudimo, presudice drugi...

Pravnik

pre 12 godina

Gde odose prava i zakoni? Nacistima su posle drugog svetskog rata sudili u Nirnbergu. Da je Hitler uhvacen ziv i njemu bi tada bilo sudjeno. 66 godina kasnije civilizacija je toliko uznapredovala da se vise nikom ne sudi vec se jednostavno ubija. I to zahvaljujuci americkom poimanju pravde. Izgleda da ce uskoro sudije i advokati ostati bez posla.

dyzalia

pre 12 godina

Saucesce onim kojima je Gadafi bio njihov prijatel.Bas mije zao...mnogima je ocernio serce,eh pa samo lud covek pokusava da glavom probije zid.

Mitrovica

pre 12 godina

Ode u onaj svet i jedan od zadnjih velikih prijatelja Srbije, koji do poslednjeg daha branio je drzavnost Srbije i nije priznavao nezavisnu drzavu Kosova!

...

pre 12 godina

Da je ovo samo stvar naroda koji je nezadovoljan uslovima i resio da se pobuni protiv lidera, to bih podrzavala. Ali onog trenutka kada je NATO uleteo u Libiju, ovo je postala politicka igra i trka za naftu, steta pa to vecina naroda ne primecuje...

Pretorijanac

pre 12 godina

Тачно сам знао. Добрица Ћосић добио је Нобелову награду, а Гадафи (чија је ово већ трећа или четврта слика као покојног) је убијен...

Marko Beograd

pre 12 godina

Jesu li diktatori i kralj S.Arabije i emiri Katara i Bahreina gde je ne samo sva vlast vec i celokupno bogatstvo koncetrisano u rukama njihovih porodica?! Tamo su pobune krvavo ugusene uz blagoslov njihovih saveznika Amerike. Bolje da su posteno rekli skinuli smo ga jer se kosi sa nasim interesima jer u pricu o zastiti civila i borbi za ljudska prava i demokratiju veruju jos samo mala deca!

genius

pre 12 godina

@Sava Kovačević SF/SN
Uhvaćen??? o.O
Meni izgleda poprilično mrtvo, a za nekoga ko je mrtav (ili jedva živ) teško se može reći da je uhvaćen već ubijen... Možda nije poginuo za ideale, ali je poginuo junački - boreći se sa skoro 70 godina. Možeš da baljezgaš šta hoćeš, ali svakome sa iole mozga je jasno zašto se ratovalo u Libiji, a Gadafi se borio do kraja u ratu koji nije mogao da dobije - napravio je od sebe mučenika i borca za slobodu (bio on to ili ne).
Koliko je bio loš - ne znam, ali znam da su ga pobedili mnoooooooogo gori.

Vanja

pre 12 godina

Nisam baš obožavao Gadafija, ali ovakav divljački linč nije više prihvatljiv čak ni u Americi. Verovatno ćemo u neko dogledno vreme moći ovim nesrećnim "revolucionarima" da kažemo: Tražili ste-dobili ste.

Petar A

pre 12 godina

Joj koliko im je tek sad raditi i koliko im tek sad treba srece da nadju prave ljude (uporedi Djindic vs. Milosevic) i da krenu dalje. Revolucija je brz posao, a izgradnja demokratije uzasno spor i iscrpljujuci. A opet bez ovog koraka, ni svi naredni - bez obzira koliko brojni - ne bi bili moguci.
(covjek ne zna da cijeni srecu i nagradu koju dobije vec samim rodjenjem na mjestu gdje su ove stvari odavno zavrsene)

МаРе

pre 12 godina

Да ли је само један човек одговоран за толика злодела, зар је само ОН уништио ту државу (ако је уопште била уништена) да је само он заслижио да га овако убију.... Где је ту демократија, фер суђење и сл!!??? Е, мој демокраЦки свете.... Т'га!

podrascanin

pre 12 godina

Sarkozi, tesko tebi kad se kroz 7-8 meseci nadjes pred presudom revolucionarnog suda Francuske a koja ce glasiti dozivotna robija! Socijalisti i komunisti su ti vec oteli senat a uskoro i tvoja funkcija dolazi na red!

Zox II

pre 12 godina

Ko god da je, kakav god da je, demokratski predsjednici koji su ubijali za naftu licemjerno gledaju ovo divljastvo...

Kako god da je - zar ovo treba da slavimo? Ovo divljanje i lepe reci demokrata?

Pobegao sam iz zemlje radi nasilja i zna-se-vec-cega, ali prizeljkujem da ovako vuku po ulicama Obamu ili Sarkozija... Da malo pricamo o ravnopravnosti, o objektivnosti, o istini... Kakva je razlika izmadju divljastva i ovog danas? Armani odelo? TV? Nemoralni novinari? Nafta?

Planeto, fuj!

Zoran

pre 12 godina

Jos jedan trijumf americke borbe za svetsku demokratiju. Sad ce Ameri da dodju da grade novu Libiju i da se malo posluze libijskom naftom. Jadan narod.

Malisa

pre 12 godina

Prosto je za ne poverovati kako se pojedinci u ovoj jadnoj državi sa setom prisećanju agresije NATO bandi na Srbiju 1999 godine i svih onih nevinih žrtava koje su tada pale. Čak šta više, pojedini ovde u ime neke demokratije pozivaju isti taj NATO da završi neki, kako oni kažu započeti posao? Ja bih da ih sve pitam koji to posao NATO avioni nisu završili??? Nisu nas dovoljno pobili?? Nisu dovoljno porušili?? Nisu nam bacili dovoljno uranijuma ??? Možda neko misli da će NATO zlikovci koji su ubijali nevinu decu i ljude po Srbiji, naterati ovaj jadan narod da se malo više međusobno uvažavamo i da jedni druge gledamo kao ljude, a ne kao neprijatelje i partijske degenerike.!? E, pa verujte mi da neće. Bombe nikome dobro donele nisu, pa neće ni Libiji, verujte mi.

prohujaosavihorom

pre 12 godina

Sta je Cedisti, progovorio Sloba iz vas? Ni on se nije radovao necijoj smrti a vi... ma sve se o vama vec zna. Ili su mozda i libijci "kanibali" pa je to opravdano. LDP je organizacija koja siri mrznju prema tzv. zemljama 3. sveta, koji nemaju para da voze Dzipice od 70000 eura kao njihov duhovni vodja. Dragi Cedisti ovom prilikom bih vas pozdravio vasim tradicionalnim pozdravom - Hajl Ceda, mein kampf.

Nemanja

pre 12 godina

Pa jednostavno covek ne moze da ostane u kontaktu sa realnoscu nakon 42 godine na vlasti! To je nemoguce. Pogotovo dok narod gladuje i zivi u bedi i siromastvu, a on 42 godine zivi u bogatstvu i izobilju! Pa mnogi kraljevi nisu vladali toliko dugo. Konacno!
(42, ej bre 42, 20. oktobar 2011 13:58)

a ti si verovatno bio mnogo puta u Libiji i video da tamo narod gladuje? Vise gluposti nisam odavno procitao.Tek ce da vide sta znaci glad kad banda dodje na vlast. Mi smo to videli iz prve ruke kako izgleda kada se otimaju o vlast pljackaju svoju drzavu a narod nema leba da jede.

bgd

pre 12 godina

Naravno da je Gadafi pocinio zlocine, ali ovaj rat je mogao biti izbegnut. Mnogo ljudi je ubijeno, zemlja razrusena... Ali Americi i ostalima nije odgovaralo drugo resenje sem rata jer kako da tu dodju sa svojim trupama i eksploatisu naftu. Sto nisu intervenisali u drugim zemljama gde nisu imali ekonomski interes, a takvih primera je mnogo. Gadafi jeste zlocinac, i diktator ali u Libiji, Iraku i takvim zemljama demokratija ne funkcionise! Zivi bili pa videli! To je kao da dodjete u srednjovekovnu evropu i pokusate da im nametnete sadasnji sistem. Nece npr. 45% da dozvoli da drzavom upravlja ostalih 55%! Svi koji misle da je amerika humana i EU raj na zemlji su najobicnije neznalice i padaju na jeftine medijske fore.

Stexsa

pre 12 godina

Pogledao sam video i mogu samo reci da su to zveri. Izem ti Demokratiju kad svakoga "Demokratski" ubiju (Saddam,Gaddaffi). Kao sto neko rece pravice ga oni ma kakav on bio,od blata. Nego jeste primetili u mnogim videima cime su se jadni siromasni bedni pobunjenici vozili,i nasta su mitraljeze montirali? Vw Tuareg,Lexus... itd. Bedni nema sta.

vračarska baba

pre 12 godina

Do pre nekoliko godina, verovatno bih napisala drugačiji komentar, ali sada, sada samo želim da kažem da mi je SAVRŠENO svejedno. Osećam se tako iscrpljeno od svih ovih naših "situacija" da nemam potrebu ni da naklapam o Libiji, Gadafiju .... pravim paralele sa Srbijom.

Slobodan

pre 12 godina

Nadam se da ce amerikance i ostale fasiste koji su ucestvovali u ovom zlocinu i u okupaciji slobodne libije, stici sto gora i svakako zasluzena kazna!

z

pre 12 godina

ufff. bojim se da nista dobro ne moze izaci od ovakvog divljanja... mozda ce glavni doprinos steve jobsa historiji biti to sto ce se svi zlocini i divljanja sada moci snimiti telefonom. mozda cemo nesto nauciti iz tih snimaka i prestati raditi stvari koje ne bismo zeljeli imati snimljene...

milan

pre 12 godina

Nesporno je da je covek bio autokrata, obogatio se na grbaci naroda, vladao kako je vladao... Ali je interesantno da se Amerika seti da uvodi demokratiju samo onda i tamo gde se to podudara sa njihovim strateskim interesima. Sledi zestoka medijska kampanja, podrska 'prodemokratskim' strukturama u zemlji o kojoj je rec koja se sprovodi uz aktivno ucesce obavestajnih sluzbi... Na kraju zli diktator zavrsava u lokvi krvi uz narodno veselje jer je 'to i zasluzio' i jasnu poruku kako ce proci svako ko se suprotstavi volji najvece svetske sile... Ima slicnosti sa revolucijom kod nas kada je diktator svrgnut voljom naroda... Ali je nesto tada smrdelo, a i sada smrdi u celoj prici. Video sam sve to pa niko ne moze da me laze o cemu se radi ovde - o golom interesu Amerike koji je zamaskiran pricom o demokratiji i boljem zivotu Libijaca. Ne sumnjam da ce sada Libijci 'lakse disati' ali ce to trajati samo dok ih ne uvuku u kredite i dok ne osete na svojoj kozi 'blagodeti' novog sistema. Neka se drze dobro.

Slobodan Đikanović

pre 12 godina

Sada će da im svane.
Na drveću će početi da rađaju Big Mac-ovi i cheesburgeri, a sa česmi će umesto vode curiti Coca Cola...
Novac će na jesen umesto lišća padati sa drveća...i sve će to, demokratski, da podeli narod.
Živela sloboda!(i oslobodioci, da ne zaboravim)

OGGY

pre 12 godina

@Moka, i mene takodje zanima ko ce biti sledeci "Public Enemy # 1", cak mislim da bi kladionice mogle da se pobave ovim......ali uglavno je UVEK neko koga USA digne na vlast pa onda ga lupe po glavi ...the American way, demokratija u prvom planu!

bojan

pre 12 godina

mucno je gledati podivljalu masu koja se ne ponasa ljudski...bez obzira na sve, sam cin divljackog ponasanja je ne dopustiv i automatski je za svaku osudu...

Padaj silo i nepravdo

pre 12 godina

(Crnogorac, 20. oktobar 2011 19:59)

Najbolji mogući komentar sa argumentima, a ja bih da dodam samo dve stavke:

Najmanja stopa smrtnosti kod novorođene dece u celoj Africi
Nezaposlenost od 6%
Toliko od mene.

zidogled

pre 12 godina

pa kakvi pobunjenici, lepo pise i u vestima da ga je nato ubio. Sta spominju pobunjenike? Mozda u ime pobunjenika i mrzitelja gadafija ali pobunjenici su ovde mozda bili samo ono iz south park-a "operacija ljudski stit".

Nato je sve odradio.

McClane

pre 12 godina

Uopste necu da ulazim u unuteranje i spoljasnje probleme Libije,ali ovako se izivljavati nad telom mrtvog coveka,makar on bio Adolf Hitler je jako mucno! Stomak mi se prevrtao dok sam gledao...Jako potresno...I smrt treba biti dostojanstvena ko god bio u pitanju...

dejanera

pre 12 godina

@gospodin u bundi
Hipoteticki gledano ako u skorije vreme, ekonomski gledano, Libija bude na nivou jedne Zambije ili Burundija mislim da ce tebi da ispadnu zubi zato sto im je to omogucila velika Amerika i zapadni prijatelji!

Milun

pre 12 godina

Na dan kad je ubijen Gadafi predsedniku države koja ga je dokusurila rodila se kćerka. Kakav dražesan uvod za novi film u holivudskoj koprodukciji.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Gadafi bio ovakav, onakav ... a sta se to tice Amerike? Sto oni mlate svoje demonstrante, sto im mirno ne udovolje? I zasto su pobili Indijance, jesu li i oni bili diktatori i tirani ili su gledali svoja posla, u svojoj zemlji, i ovi dodjose, istrebise bizone, da Indijanci ne bi imali sta da jedu, a zatim i Indijance svedose na nivo statisticke greske, i sad ce oni da pricaju o demokratiji i slobodi? A na pocetku intervencije su govorili kako oni Gadafiju ne zele smrt, samo zele da zastite civile! Poznavajuci Arape, uskoro ce tamo poceti carke izmedju "pravih demokrata" i "novih demokrata" i "islamskih demokrata" i "pravovernih demokrata" i .... Da ne bude zabune - uopste ne branim Gadafija, branim samo istinu, jer je istina da su SAD i NATO imale desetine mesta na zemaljskoj kugli gde bi bilo opravdanije da stite civilie od Libije, ali je retko koje od tih mesta bogato naftom i tako blizu potrosacima u Italiji, Francuskoj, UK.

malina

pre 12 godina

Pa vecina ljudi ni ne zna da je on ujedinitelj citave Libiske drzave koja je kao pre 45 godina razjedinjena plemenskim sukobima.Oni nece moci da izaberu nikog sledecih deset godina dok ne dodje novi Moamer el a doci ce jel ovakvo vreme koje je doslo radja samo extreme bilo levice ili desnice u Evropi ili nasilne islamiste ili prokomuniste u arapskim zemljama i ne bi vise ni da nabrajam sta bi moglo da se rodi iz ovog svetskog gliba u aziskim zemljama.

GEORGE

pre 12 godina

Nesrecnici,dobili su zapadnu demokratiju sa Ruskim puskama....Sta posle euforije i opranih ruku....Njima nista osim Gadafia i nije odgovaralo Tuzno,tuzno .....

саша бг

pre 12 godina

kakv uzas, ako su ovo "borci koje podrzava zapad" hvala lepo, a ovima sto se raduju od srca zelim da im isti ovi navrate na kafu pa da se zajedno raduju fuj

Babaroga

pre 12 godina

Vi sto pisete ovde pola vas nema pojma o cemu pise,samo bre lupetate gluposti i nesto pametujete,'ebo vas Nato i Amerika,sta vam je doneo dobro taj zapad,dao vam pasose da putujete,a leba nemate da jedete,i vi opet nesto zvalavite... Ziveo Gadafi

Grof

pre 12 godina

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu. "...Imaće to i dalje....al malo sutra

Bobo

pre 12 godina

@Republika e Kosoves samo jednu stvar zelim da ti kazem. Taj isti Gadafi je surovao sa USA kada im je trebao, zbog nafte, a sada kada im ne treba ovako zavrsava... Isto je i Sadamom, talibanima u Avganistanu kada su ratovali protiv Rusa, a po svemu sudeci to ce da se desi i vama! Sve se vraca, sve se placa, posebno kada se igras sa velikima... Samo da dozivim taj dan!

P.S. Nauci da pises Srpski ako si vec resio da provociras!

bačvanin

pre 12 godina

Dragi Libijci, čestitam vam novu "slobodu" američkog ropstva!
Kada za 20 godina budete plakali za Gadafijem znaćete da ste zaslužili te suze!

Stipo Novak

pre 12 godina

Još jedan u nizu nebrojenih zločina podivljaloga kapitalizma i neokolonijalizma. Libijo, čestitam ti "demokraciju". Iskrena sućut narodu, a Pukovniku Gadafiju vječna slava!

zapp

pre 12 godina

Cudi me zasto ne slave na ulicama Pariza i Londona, to bi bilo bas u stilu vladajuce garniture tamo, ipak su oni dobili najvise, ono zbog cega su i ratovali i pomagali ustanike - naftu.

jelena

pre 12 godina

Mucno... Uznemirujuce... Osveta rulje ili cist bes i ocaj, ko sada da bude pametan... Da li ce stanovnicima Libije sada da bude lakse, ne bih se kladila... Svet je svakako ustrojen na potpuno pogresnim principima... I da zavrsim kao sam i pocela, mucno...

Voyager

pre 12 godina

Ljudi, koji brane ovo sto je uradjeno pukovniku Gadafiju, se stalno pitaju sto Srbi podrzavaju Gadafija. Evo ja ne podrzavam Gadafija, ali sam zgadjen postupcima americkih i EU vlasti koji hladnokrvno likvidiraju onoga ko im nije po volji. Znaci, postupak je vazan, a ne licnost. Pa oni koji opravdavaju ovaj cin neka ne zaborave da ni u jednoj zemlji EU ne postoji smrtna kazna posle sudjenja, a da se nekome presudi bez sudjenja - to je rusenje, apsolutno i sustinski, svih vekovnih tekovina Evrope (ne EU), tako da su, postupcima u poslednjih 10-tak godina USA i EU pod noge, u blato, bacila sve principe slobodnog sveta koje su generacije i generacije zapadnjaka stvarale, i ako hocete, i za njih ginule. Eto, to je sustina, a ne odbrana Gadafija...

Jovan

pre 12 godina

Pamtite dobro i snimajte ove "junake" pobunjenike što slave na snimcima. Među njima je sigurno neki novi Bin Laden koji će sutra da sruši par zgrada svojim mentorima. Da nećemo možda da žalimo Amere kada im se to desi?

LAKI

pre 12 godina

Ubijen diktator... ee jadni libici tek sad ce te vi da vidite sta je diktatura, kad vam zapadnjaci dovedu "demokratiju" a uzmu naftu i ostala bogatstva!

Mija

pre 12 godina

Pukovnice nek ti je laka zemlja, sotona je pobedio. Mnoga carstva su propadala i njihovo ce molim Boga i nadam se vrlo brzo propasti. Svaka sila je za kratko vreme.

Mile

pre 12 godina

Mnogo mi je zao Pukovnika Gadafija. Nadam se da ce Americko-EU NATO-va belosvetska mafija jednog dana platiti za ovaj i ostale zlocine koje su pocinili nad nama, avganistancima, iracanima, libijcima...etc.

Legia Semlin

pre 12 godina

Svašta mogu da razumem, ali da NATO-u aplaudira čovek kome je taj isti NATO razorio grad Pančevo, porušio fabrike, podigao nivo gadnih oboljenja do nivoa Hirošime, e to ne mogu da razumem.... Nemoj neko da mi je sutra tražio dinara za "gladnu decu Libije" - tražili ste NATO trupe, eto vam ih, pa nek vam one plaćaju. Sa druge strane, ovi što urlaju "Alahu ekber" nad mrtvim telom sutra će opet u Bosnu, pa kad ih opet "oplevimo", neka gledaju Amerikanci, Franzuci i Englezi da im pripomognu, oružjem , propagandom i slično.... Da vidimo onda, Pančevac, kome ćeš da aplaudiraš.

odgovor neznancu

pre 12 godina

@(Petar, 20. oktobar 2011 17:01)
Prvo ako ti je to drugi rodjendan, onda nismo zemljaci a i nikad nismo ni bili. A drugo Adio strance i ne vracaj se, svako ima pravo na svoje misljenje a ne to sto ti mislis da mora da bude tako i da drugi moraju tako da misle i ko si ti da govoris o cinjenicama kad sam kazes da slavis dan kad si otisao iz zemlje, i sramota je to sto se ti sramis da si Srbin. Adio jos jednom i do NE vidjenja.

ccc

pre 12 godina

Eto, zadnja barikada je srusena prema pljacci Libije. Navalite.
Vec su avioni puni lesinara sa bedzevima raznih firmi iz Francuske - pravac Tripoli. Da se potpisu razni ugovori za obnovu, jelte. Zna se ko ima prioritet - sve srazmjerno broju izrucenih bombi.

besarab

pre 12 godina

Stvarno ostao u Libiji i stvarno se borio do poslednje kapi krvi. Umro kao mucenik. Nije slagao, ordzao rec. Respect.
(M, 20. oktobar 2011 16:09)

Rech! Potpisujem. RIP i postovanje, to je bio borac!

Jovan

pre 12 godina

Sada im sledi ono najlepse, upoznavanje sa lepotama i carima americke demokratije, kao i u Avganistanu, Iraku, kod nas na Kosovu, a bogami i ovde. Gde nato dodje, tu trava ne raste. Od blata ce pukovnika Gadafija da prave...

Vuk

pre 12 godina

Komsije, jes da neki ovde velicaju Gadafija, mozda znaju a mozda i ne ko je on bio i sta je radio, ali mnogo vise vas velica Pavelica i to bas zbog onoga sto znaju da jeste radio!
A Gadafi je i vama bio dobar, bas kao i nama, i Sarkoziju, i Berluskoniju dok je placao robu i usluge zelenim novcanicama.

Ave Serbia

reptil

pre 12 godina

pa dragi pobunjenici, uspeli ste, uzivajte u svojoj slobodi, samo danas, jer vec sutra zaduzujete celicne lance i nosicete ih vi i vasa deca do kraja zivota. gospodara valjda znate.

glas iz publike

pre 12 godina

Hvala svim medijima, koji su nam bez mogućnosti da biramo nametnuli da gledamo ove slike javnog ubistva. Mislila sam da je samo u srednjem veku bilo zabavno posmatrati javno giljotiniranje i ½popravljanje½ na trgovima.(Mada je bilo slucajeva i u 20. veku!) Moje dete je gledalo televiziju i tako je i ne sumnjajući šta je čeka, postala deo audijencije ovog toliko gnusnog čina ubistva i proslave. Sada je i tragična smrt senzacija. Kome da se obratim za cenzuru? Da li bi bilo dobro da i pre vesti stoji crveni krug za program namenjen uzrastu do 18 godina? Jel odgovorni urednik imao slobodan dan?

Srdjan

pre 12 godina

Heroji nema sta, sutiraju les. Istog tog coveka koga su sutirali kao psa sutra ce da slave kao Boga. Sacekajte samo da upoznaju demokratiju.
Daj Boze da se spase Saif al-Islam, ako ga uhvate ziv ostati nece. Nijedan clan porodice Gadafi jos nije preziveo duze od dan u zarobljenistvu

smrt fasizmu,sloboda narodu

pre 12 godina

Evo mi mozemo da mu sudimo.Reformisali smo pravosudje,tuzilastvo i jos samo da nadjemo politicku saglasnost da nam sudovi prorade.
S obzirom da kod nas zlostavljanja i slicno zastarevaju,predlazem zapadnim silama kao i clanicama pozeljnih 60 drzava,da nama prepuste slucaj.
"mi ima da mu su sudimo posteno",a kad se farsa zavrsi moze kod mene na smestaj,rado cu ga ugostiti i udomiti.
Hvala gadafi za hleb koji si mi obezbedio u prethodnih 30 godina.

Мunze Ljux

pre 12 godina

Imali su besplatnu struju i vodu i to u Africi gde je voda vrednija od zlata, besplatno skolovanje u zemlji ili u inostranstvu po izboru, za 1 dolar su kupovali 15 litara benzina, od Libije je stvarao jedinstvenu sekularnu drzavu... Ako je tako libijski narod ziveo u Gadafijevoj diktaturi, ne smem ni da pomislim kakvo ih blagostanje ocekuje u nadolazecoj demokratiji.

dejanera

pre 12 godina

@ ne znam
Ne znam ni ja, ali koliko sam ja shvatio ta ista Libija je bila obicna pustara, a ti Libijci su bili samo obicni beduini dok nije pronadjena nafta pre 50 -60 godina! Oni su bili gomila plemena koji su se redovno klali medju sobom a onda ih je nafta ujedinila, posle im je na vlast dosao Gadafi (pucem) i od pustinje napravio pristojno mesto za zivot!
Ipak, trebalo bi da shvatimo da su odnosi u svakoj drzavi drugaciji, i da ono sto su za nas Libijci (mi ih vidimo kao jedan narod) nije bas tako i na "terenu"!
I jos samo da dodam: I nekim tamo Libijcima nije bilo jasno sto se JUGOSLOVENI biju medju sobom, i ko se od koga odcepljuje, i sta im treba da se kolju kad su svi JEDNA NACIJA?!

Dalibor

pre 8 godina

Bože, kako je zanimljivo sada, sa ove vremenske distance, čitati ove novosti. Koji entuzijazam i nada su tada vladali. Ipak, kao što su mnogi ovdje tada komentirali, snašlo ih je drugo, veće zlo - zapadna demokracija tj. zavadi pa vladaj.