Četvrtak, 14.04.2011.

19:17

Srbija gubi donaciju od 600.000 EUR

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorio je, gostujući na TV B92, da je Srbija na pragu toga da izgubi donaciju vrednu 600 000 evra.

Izvor: B92

Srbija gubi donaciju od 600.000 EUR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

ccc

pre 13 godina

Nije tako jednostavo - kada vam Svetska banka odobri neka sredstva (da donaciju) podrazumeva se da te pare potrosite na konsultante (iz odredjenih oblasti) Svetske banke. Ovo govorim iz iskustva. Konsultanti SB su najcesce penzionisani bankari i "marketing experti" koje je vreme pregazilo.

asa

pre 13 godina

Ova izjava, na zalost, samo potvrdjuje da su ljudi na vlasti u Srbiji pre svega nestrucni i nesposobni, postavljeni po partijskim zaslugama, nikako po svom znanju, a iznad svega su korumpirani, zainteresovani samo za provizije, a ne za opste dobro gradjana i razvoj Srbije.

Realista

pre 13 godina

Pa nasi ocigledno se nisu dogovorili ko ce koliko da ukrade.Nasi su toliko nesposobni da bi mi trebali da dovucemo strance da vode zemlju,nemac ministar ekononomije,izraelac ministar rada itd

novikorisnik

pre 13 godina

ovi stranci ne mogu da shvate da se ovde novac koristi namenski...tj. kada dodju izbori, kada treba da se ode na letovanje, zimovanje, da se organizuju razne večere itd...tako da, neka se strpe i malo produže rok za korišćenje ovih 600k, trebaće vrlo skoro, za nekih mesec do 2....

blebetalo

pre 13 godina

U Sr je veci problem i od Cece(i od njoj slicnih)-BIROKRATIJA!!!
Glomazni drzavni aparat koji unistava svaki normalni projekat, a vidim premijer im jos dize place 5%.Valjda zbog odlicnih rezultata koje postizu?Makar je ovdje mala lova u pitanju,ali primjer je klasican!Imate lovu,projekat,a negdje je zapelo!?
Ovo je kao da stojis gladan pred javnom kuhinjom,nemozes uc jer neznas kako kvaka funkcionira!!!
Zasto ona gdja Biserko ne cendra o ovome,o birokratskom aparatu,koji konstantno izgriza,kao rak,maticno tjelo,dok ga skroz ne unisti!Mozda sto i sama zivi na tim jaslama!Da se razumjemo,nemam nista protiv vas gospodjo,ali niko da se uvati u kostac sa glavnim problemom i zasto drzava ne funkcionira - a to bi trebali vi,svakog dana,24h,da trubite da je drzavni aparat skup i golem,te gusi svaki prosperitet!Sve ovo ostalo sto nabrajate,to je samo koleteralna steta!Onaj ko uspije,u nasim drzavicama,to suzbit,bit ce -MESIJA!!!

M

pre 13 godina

Mi gradjani Srbije, gospodine, nemamo koristi od donacija, mozda tek mrvice.
Ako Vi uz donaciju saljete i nadzorni organ, od toga nema nista.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

zabole me.
te pare ionako necu ja dobiti.
ja ama bas nista ne koristim od tih kredita

sam sebi uplacujem doprinose.
nisam privatnik, privrednik, stranacki aktivista a ni saradnik vlasti

mija

pre 13 godina

Lalo, nije tacno da nema ko da pise i predstavi. Evo, ja sam pre par godina imala veoma konkretan projekat; da ne navodim detalje, potpuno sam kvalifikovana i strucna za to sto sam htela da prijavim i vise sam nego sigurna da bi dobar komad Srbije imao koristi od moga projekta. I znas zasto sam odustala? Zbog gospode iz jedne regionalne privredne komore koja su htela da se omaste o procenat. I nije tako samo za mene, znam slucajeve kada navlace ljude da se prijavljuju za sredstva fondova nudeci (i naplacujuci) svoju pomoc u popunjavanju aplikacione dokumentacije (!?) i obecavajuci posredovanje u tome da bas taj projekat bude izabran.

Goran

pre 13 godina

@uff: Oduvek! Da pojasnim, posto nekima ocigledno nije jasno. Novac o kome covek prica je donacija, znaci - nije dug, ne treba da se vrati, vec je cist poklon. Naravno - poklon nije nenamenski, vec moze da se iskoristi samo za tacno odredjenu stvar, ali i dalje je POKLON! Dakle - nije kredit, nema kamate, nema vracanja, DONACIJA, POKLON!
Problem je sto vrlo cesto nas Srbe mrzi da napisemo jedan bedni zahtev za donaciju, ili da sastavimo potrebnu dokumentaciju za ponudjene donacije, a kamo li da se malo organizujemo, pa da od tudjeg novca nesto i uradimo. Istina, postoji tu vrlo jednostavno objasnjenje - od donacije nema licne koristi. Svetska banka ne podmicuje nikoga i ima strogu kontrolu nad sredstvima koje donira, pa je malo nemoguce iz toga izvuci licnu korist. Zbog cega bi se onda neki ministar uopste trudio oko toga, kada za njega tu nema koristi? Zasto bi to radio? Da narodu i drzavi bude bolje?

milos

pre 13 godina

kad slusam i citam izjave ovako nekih likova, da sam malo gluplji pomislio bih da su te njihove "donacije", krediti i sl. mnogo lepa stvar. prosto si gresan ako ih ne uzmes :)

Alex

pre 13 godina

Za rekonstrukciju pruge Nis-Dimitrovgrad novac je odobren jos 2006 godine i do danas ni jedan metar pruge nije rekonstruisan! A projekat je odavno gotov, nema nikakve eksproprijacije i niko ne zna gde je zapelo. Uglavnom, sta je sustina? Pa to da voz i dalje na nekim deonicama ide 10km/h. A vreme prolazi... svet ide napred.

Viktator

pre 13 godina

Mislim da je greska u pitanju. Postoje vec prekogranicni projekti koji su iznad milion Eura (HU-SRB recimo). 600.000 nije "sica" ali nije neka vest. Mislim da je tu "izgubljeno" par nula u iznosu.

Lala

pre 13 godina

Nema u ovome ni malo mesta za humor. Ovo je nasa 'slika i prilika'. Malo je onih koji u Srbiji znaju da pisu i sprovode projekte. Kadar nam je katastrofa, ali nam je zato uvek neko drugi kriv.

Pera

pre 13 godina

"Mi ćemo nastaviti da savetujemo Vladi da bude odgovornija u korišćenju sredstava jer je reč o projektima od kojih svi građani imaju korist."
U tome je problem prijatelju. Nasa vlada nije zainteresovana za projekte od kojih svi gradjani imaju korist, vec samo za projekte od kojih korist imaju samo oni licno.

uff!

pre 13 godina

Kakva crna donacija? Otkad to Svetska banka daje donacije? Gospodin je zabrinut jer tempo naseg propadanja u duznicko ropstvo ne ide kako je predvidjeno. Mada, izgleda da Svetska banka nije obavestena o tome da nasi politicari "povlace" sredstva iskljucivo kod banaka koje imaju odgovarajuce "provizije". Dakle, ako ne znate ko je ovlascen, platite "proviziju" pa da vidite kad pocnu da povlace i vise nego sto treba!

Problem M

pre 13 godina

Nasao Brefor da se dogovara sa bleferima. U srpskoj Vladi svako svakoga pa i sam sebe folira. Ko jos da razume da savetnikov savetnik ima savetnika i svako od njih dvocifreni broj funkcija.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Pa logicno je da ne koriste kad ne mogu da se ovajde, zapad je propisao jasne uslove i mere u kojima morate dostaviti projekat i posle oni to finansiraju i nadgledaju, tako da ni 1$ ne moze otici "nenamenski", i samim tim kome je jos do bavljenja projektima od nase vlasti, kao da ce 100 godina biti na vlasti - drpaj dok si jos tu - sad i ko zna kad, a projektima nek se bavi ko ima vremena za to - Dinkic, a posle cemo da ga pljujemo kako nista nije uradio sto je obecao - ne opravdavam ga, ali to je sasvim logicno bilo gledajuci koliko je bio usamljen u tome sto je radio, dok su drugi mudro cutali i sklonili u stranu i drpali, jedini se on isticao jer je makar nesto pokusavao, a kad ne valja onda napadas onog ko se najvise istice, ko je napadao Ciplica, Cvetkovica, Jeremica i ostale koji su bili nevidljivi a toliko su stete i nista dobro ucinili? Makar da su pokusali nesto dobro pa da nisu uspeli, ali ni to. Osim sto je Ciplicevo ministarstvo ukinuto, ova dva su i dalje na svojim funkcijama. Ovde ipak vazi zlatno pravilo "ne talasaj" - nista ne radi, i ne brini se za svoju poziciju - glavno da ne strcis.

Elektro

pre 13 godina

Ne mogu se dogovoriti kroz koliko ruku posrednika će proći pare, koliki je procenat za svakog, kaoliko će koštati master plan, ko će se slikati pored mešalice, kako će da kradu...

Nikola

pre 13 godina

Neka samo vi i MMF zadržite vaš "demokratski" i "humanitarni" novac. Još ćemo na kraju iz sopstvene haotičnosti i nesposobnosti izvući i neku korist...

Komplikovana jednostavnost

pre 13 godina

Treba napraviti jasnu distinkciju između dve vrste finansijskih sredstava koje razvojne banke odobravaju korisnicima, odn. državama članicama:
1) krediti, i
2) grantovi (donacije).

Krediti su "meki" i isključivo namenski, ugovorni, sa niskom kamatom i dugim rokom otplate. Ovakvi krediti su reda veličine desetina ili stotina miliona evra.

Donacije (grantovi) jesu bespovratna namenska sredstva, za određene razvojne projekte. Donacije ili grantovi su reda veličine stotinu hiljada evra.

Što se tiče donacija (grantova) moguće je da su odgovorne institucije relativno nezainterersovane (jer je u pitanju malo novca, odn. malo prostora za "individualnu kreativnost"), dok je za velike kreditne linije teško postignuti unutarkoalicioni i/ili unutarstranački konsenzus oko "što kretivnijeg ličnog pristupa", izraženog u %.

G.Petrovic

pre 13 godina

Sposobna vlada koja se josh uve nije organizovala kako i na koji nachin da ta sredsta prelije na rachune svojih novootvorenih preduzeca. B92 im ulazi u sve pore organizovanog kriminala i stalno im dishe za vratom. Ako oni nemaju koristoljublje zashto bi gradjani imali korist.

Aca

pre 13 godina

Ko je lud da se zeza oko povlacenja donacija, kad ne moze da se muva? Oni iz Svetske Banke hoce da nadgledaju trosenje!? Ne moze, mi smo suverena drzava, bre! Nadjite vi nekom drugom da poklanjate pare, ovde narod moze i korenje da jede.

Ivan

pre 13 godina

Situacija je takva jer u Srbiji svako misli da je neko mu** i zeli da mazne i ugradi se gde god moze. Ovu donaciju nikio ne pipa jer bi Svetska banka nadgledala upotrebu sredstava, a lopinama to ne odgovara. U kakvu nakazu se Srbija pretvorila.

Miloš

pre 13 godina

Dragi gospodine Brefor, evo ja ću da Vam objasnim u čemu je stvar, vrlo je prosto:

1) za ono što se donira ili kreditira iz inostranstva, mora da se zna gde je otišao svaki cent. Tu nema mesta da se naš stranački funkcioner-reketaš ugradi. I zašto onda on da gubi vreme na takve stvari umesto da se bavi nečim od čega može da ukrade? Konkurencija je velika!

2) čak i da hoće da učestvuje u projektu koji se kreditira ili kome se donira iz inostranstva, stranački funkcioner-reketaš mora, ono, zaista da radi. Pošto stranački funkcioner-reketaš nema pojma o poslu za koji je postavljen da ga obavlja, ta se priča oduži i često nikada ni ne završi.

Kao što rekoh, vrlo prosto, ne vredi komplikovati stvari.

Miloš

pre 13 godina

Dragi gospodine Brefor, evo ja ću da Vam objasnim u čemu je stvar, vrlo je prosto:

1) za ono što se donira ili kreditira iz inostranstva, mora da se zna gde je otišao svaki cent. Tu nema mesta da se naš stranački funkcioner-reketaš ugradi. I zašto onda on da gubi vreme na takve stvari umesto da se bavi nečim od čega može da ukrade? Konkurencija je velika!

2) čak i da hoće da učestvuje u projektu koji se kreditira ili kome se donira iz inostranstva, stranački funkcioner-reketaš mora, ono, zaista da radi. Pošto stranački funkcioner-reketaš nema pojma o poslu za koji je postavljen da ga obavlja, ta se priča oduži i često nikada ni ne završi.

Kao što rekoh, vrlo prosto, ne vredi komplikovati stvari.

Aca

pre 13 godina

Ko je lud da se zeza oko povlacenja donacija, kad ne moze da se muva? Oni iz Svetske Banke hoce da nadgledaju trosenje!? Ne moze, mi smo suverena drzava, bre! Nadjite vi nekom drugom da poklanjate pare, ovde narod moze i korenje da jede.

Pera

pre 13 godina

"Mi ćemo nastaviti da savetujemo Vladi da bude odgovornija u korišćenju sredstava jer je reč o projektima od kojih svi građani imaju korist."
U tome je problem prijatelju. Nasa vlada nije zainteresovana za projekte od kojih svi gradjani imaju korist, vec samo za projekte od kojih korist imaju samo oni licno.

Elektro

pre 13 godina

Ne mogu se dogovoriti kroz koliko ruku posrednika će proći pare, koliki je procenat za svakog, kaoliko će koštati master plan, ko će se slikati pored mešalice, kako će da kradu...

Alex

pre 13 godina

Za rekonstrukciju pruge Nis-Dimitrovgrad novac je odobren jos 2006 godine i do danas ni jedan metar pruge nije rekonstruisan! A projekat je odavno gotov, nema nikakve eksproprijacije i niko ne zna gde je zapelo. Uglavnom, sta je sustina? Pa to da voz i dalje na nekim deonicama ide 10km/h. A vreme prolazi... svet ide napred.

Lala

pre 13 godina

Nema u ovome ni malo mesta za humor. Ovo je nasa 'slika i prilika'. Malo je onih koji u Srbiji znaju da pisu i sprovode projekte. Kadar nam je katastrofa, ali nam je zato uvek neko drugi kriv.

Vladimir LDP

pre 13 godina

Pa logicno je da ne koriste kad ne mogu da se ovajde, zapad je propisao jasne uslove i mere u kojima morate dostaviti projekat i posle oni to finansiraju i nadgledaju, tako da ni 1$ ne moze otici "nenamenski", i samim tim kome je jos do bavljenja projektima od nase vlasti, kao da ce 100 godina biti na vlasti - drpaj dok si jos tu - sad i ko zna kad, a projektima nek se bavi ko ima vremena za to - Dinkic, a posle cemo da ga pljujemo kako nista nije uradio sto je obecao - ne opravdavam ga, ali to je sasvim logicno bilo gledajuci koliko je bio usamljen u tome sto je radio, dok su drugi mudro cutali i sklonili u stranu i drpali, jedini se on isticao jer je makar nesto pokusavao, a kad ne valja onda napadas onog ko se najvise istice, ko je napadao Ciplica, Cvetkovica, Jeremica i ostale koji su bili nevidljivi a toliko su stete i nista dobro ucinili? Makar da su pokusali nesto dobro pa da nisu uspeli, ali ni to. Osim sto je Ciplicevo ministarstvo ukinuto, ova dva su i dalje na svojim funkcijama. Ovde ipak vazi zlatno pravilo "ne talasaj" - nista ne radi, i ne brini se za svoju poziciju - glavno da ne strcis.

Komplikovana jednostavnost

pre 13 godina

Treba napraviti jasnu distinkciju između dve vrste finansijskih sredstava koje razvojne banke odobravaju korisnicima, odn. državama članicama:
1) krediti, i
2) grantovi (donacije).

Krediti su "meki" i isključivo namenski, ugovorni, sa niskom kamatom i dugim rokom otplate. Ovakvi krediti su reda veličine desetina ili stotina miliona evra.

Donacije (grantovi) jesu bespovratna namenska sredstva, za određene razvojne projekte. Donacije ili grantovi su reda veličine stotinu hiljada evra.

Što se tiče donacija (grantova) moguće je da su odgovorne institucije relativno nezainterersovane (jer je u pitanju malo novca, odn. malo prostora za "individualnu kreativnost"), dok je za velike kreditne linije teško postignuti unutarkoalicioni i/ili unutarstranački konsenzus oko "što kretivnijeg ličnog pristupa", izraženog u %.

Problem M

pre 13 godina

Nasao Brefor da se dogovara sa bleferima. U srpskoj Vladi svako svakoga pa i sam sebe folira. Ko jos da razume da savetnikov savetnik ima savetnika i svako od njih dvocifreni broj funkcija.

Ivan

pre 13 godina

Situacija je takva jer u Srbiji svako misli da je neko mu** i zeli da mazne i ugradi se gde god moze. Ovu donaciju nikio ne pipa jer bi Svetska banka nadgledala upotrebu sredstava, a lopinama to ne odgovara. U kakvu nakazu se Srbija pretvorila.

uff!

pre 13 godina

Kakva crna donacija? Otkad to Svetska banka daje donacije? Gospodin je zabrinut jer tempo naseg propadanja u duznicko ropstvo ne ide kako je predvidjeno. Mada, izgleda da Svetska banka nije obavestena o tome da nasi politicari "povlace" sredstva iskljucivo kod banaka koje imaju odgovarajuce "provizije". Dakle, ako ne znate ko je ovlascen, platite "proviziju" pa da vidite kad pocnu da povlace i vise nego sto treba!

mija

pre 13 godina

Lalo, nije tacno da nema ko da pise i predstavi. Evo, ja sam pre par godina imala veoma konkretan projekat; da ne navodim detalje, potpuno sam kvalifikovana i strucna za to sto sam htela da prijavim i vise sam nego sigurna da bi dobar komad Srbije imao koristi od moga projekta. I znas zasto sam odustala? Zbog gospode iz jedne regionalne privredne komore koja su htela da se omaste o procenat. I nije tako samo za mene, znam slucajeve kada navlace ljude da se prijavljuju za sredstva fondova nudeci (i naplacujuci) svoju pomoc u popunjavanju aplikacione dokumentacije (!?) i obecavajuci posredovanje u tome da bas taj projekat bude izabran.

G.Petrovic

pre 13 godina

Sposobna vlada koja se josh uve nije organizovala kako i na koji nachin da ta sredsta prelije na rachune svojih novootvorenih preduzeca. B92 im ulazi u sve pore organizovanog kriminala i stalno im dishe za vratom. Ako oni nemaju koristoljublje zashto bi gradjani imali korist.

Viktator

pre 13 godina

Mislim da je greska u pitanju. Postoje vec prekogranicni projekti koji su iznad milion Eura (HU-SRB recimo). 600.000 nije "sica" ali nije neka vest. Mislim da je tu "izgubljeno" par nula u iznosu.

Nikola

pre 13 godina

Neka samo vi i MMF zadržite vaš "demokratski" i "humanitarni" novac. Još ćemo na kraju iz sopstvene haotičnosti i nesposobnosti izvući i neku korist...

Goran

pre 13 godina

@uff: Oduvek! Da pojasnim, posto nekima ocigledno nije jasno. Novac o kome covek prica je donacija, znaci - nije dug, ne treba da se vrati, vec je cist poklon. Naravno - poklon nije nenamenski, vec moze da se iskoristi samo za tacno odredjenu stvar, ali i dalje je POKLON! Dakle - nije kredit, nema kamate, nema vracanja, DONACIJA, POKLON!
Problem je sto vrlo cesto nas Srbe mrzi da napisemo jedan bedni zahtev za donaciju, ili da sastavimo potrebnu dokumentaciju za ponudjene donacije, a kamo li da se malo organizujemo, pa da od tudjeg novca nesto i uradimo. Istina, postoji tu vrlo jednostavno objasnjenje - od donacije nema licne koristi. Svetska banka ne podmicuje nikoga i ima strogu kontrolu nad sredstvima koje donira, pa je malo nemoguce iz toga izvuci licnu korist. Zbog cega bi se onda neki ministar uopste trudio oko toga, kada za njega tu nema koristi? Zasto bi to radio? Da narodu i drzavi bude bolje?

blebetalo

pre 13 godina

U Sr je veci problem i od Cece(i od njoj slicnih)-BIROKRATIJA!!!
Glomazni drzavni aparat koji unistava svaki normalni projekat, a vidim premijer im jos dize place 5%.Valjda zbog odlicnih rezultata koje postizu?Makar je ovdje mala lova u pitanju,ali primjer je klasican!Imate lovu,projekat,a negdje je zapelo!?
Ovo je kao da stojis gladan pred javnom kuhinjom,nemozes uc jer neznas kako kvaka funkcionira!!!
Zasto ona gdja Biserko ne cendra o ovome,o birokratskom aparatu,koji konstantno izgriza,kao rak,maticno tjelo,dok ga skroz ne unisti!Mozda sto i sama zivi na tim jaslama!Da se razumjemo,nemam nista protiv vas gospodjo,ali niko da se uvati u kostac sa glavnim problemom i zasto drzava ne funkcionira - a to bi trebali vi,svakog dana,24h,da trubite da je drzavni aparat skup i golem,te gusi svaki prosperitet!Sve ovo ostalo sto nabrajate,to je samo koleteralna steta!Onaj ko uspije,u nasim drzavicama,to suzbit,bit ce -MESIJA!!!

M

pre 13 godina

Mi gradjani Srbije, gospodine, nemamo koristi od donacija, mozda tek mrvice.
Ako Vi uz donaciju saljete i nadzorni organ, od toga nema nista.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

zabole me.
te pare ionako necu ja dobiti.
ja ama bas nista ne koristim od tih kredita

sam sebi uplacujem doprinose.
nisam privatnik, privrednik, stranacki aktivista a ni saradnik vlasti

Realista

pre 13 godina

Pa nasi ocigledno se nisu dogovorili ko ce koliko da ukrade.Nasi su toliko nesposobni da bi mi trebali da dovucemo strance da vode zemlju,nemac ministar ekononomije,izraelac ministar rada itd

novikorisnik

pre 13 godina

ovi stranci ne mogu da shvate da se ovde novac koristi namenski...tj. kada dodju izbori, kada treba da se ode na letovanje, zimovanje, da se organizuju razne večere itd...tako da, neka se strpe i malo produže rok za korišćenje ovih 600k, trebaće vrlo skoro, za nekih mesec do 2....

asa

pre 13 godina

Ova izjava, na zalost, samo potvrdjuje da su ljudi na vlasti u Srbiji pre svega nestrucni i nesposobni, postavljeni po partijskim zaslugama, nikako po svom znanju, a iznad svega su korumpirani, zainteresovani samo za provizije, a ne za opste dobro gradjana i razvoj Srbije.

ccc

pre 13 godina

Nije tako jednostavo - kada vam Svetska banka odobri neka sredstva (da donaciju) podrazumeva se da te pare potrosite na konsultante (iz odredjenih oblasti) Svetske banke. Ovo govorim iz iskustva. Konsultanti SB su najcesce penzionisani bankari i "marketing experti" koje je vreme pregazilo.

milos

pre 13 godina

kad slusam i citam izjave ovako nekih likova, da sam malo gluplji pomislio bih da su te njihove "donacije", krediti i sl. mnogo lepa stvar. prosto si gresan ako ih ne uzmes :)

uff!

pre 13 godina

Kakva crna donacija? Otkad to Svetska banka daje donacije? Gospodin je zabrinut jer tempo naseg propadanja u duznicko ropstvo ne ide kako je predvidjeno. Mada, izgleda da Svetska banka nije obavestena o tome da nasi politicari "povlace" sredstva iskljucivo kod banaka koje imaju odgovarajuce "provizije". Dakle, ako ne znate ko je ovlascen, platite "proviziju" pa da vidite kad pocnu da povlace i vise nego sto treba!

Nikola

pre 13 godina

Neka samo vi i MMF zadržite vaš "demokratski" i "humanitarni" novac. Još ćemo na kraju iz sopstvene haotičnosti i nesposobnosti izvući i neku korist...

Vladimir LDP

pre 13 godina

Pa logicno je da ne koriste kad ne mogu da se ovajde, zapad je propisao jasne uslove i mere u kojima morate dostaviti projekat i posle oni to finansiraju i nadgledaju, tako da ni 1$ ne moze otici "nenamenski", i samim tim kome je jos do bavljenja projektima od nase vlasti, kao da ce 100 godina biti na vlasti - drpaj dok si jos tu - sad i ko zna kad, a projektima nek se bavi ko ima vremena za to - Dinkic, a posle cemo da ga pljujemo kako nista nije uradio sto je obecao - ne opravdavam ga, ali to je sasvim logicno bilo gledajuci koliko je bio usamljen u tome sto je radio, dok su drugi mudro cutali i sklonili u stranu i drpali, jedini se on isticao jer je makar nesto pokusavao, a kad ne valja onda napadas onog ko se najvise istice, ko je napadao Ciplica, Cvetkovica, Jeremica i ostale koji su bili nevidljivi a toliko su stete i nista dobro ucinili? Makar da su pokusali nesto dobro pa da nisu uspeli, ali ni to. Osim sto je Ciplicevo ministarstvo ukinuto, ova dva su i dalje na svojim funkcijama. Ovde ipak vazi zlatno pravilo "ne talasaj" - nista ne radi, i ne brini se za svoju poziciju - glavno da ne strcis.

milos

pre 13 godina

kad slusam i citam izjave ovako nekih likova, da sam malo gluplji pomislio bih da su te njihove "donacije", krediti i sl. mnogo lepa stvar. prosto si gresan ako ih ne uzmes :)

Miloš

pre 13 godina

Dragi gospodine Brefor, evo ja ću da Vam objasnim u čemu je stvar, vrlo je prosto:

1) za ono što se donira ili kreditira iz inostranstva, mora da se zna gde je otišao svaki cent. Tu nema mesta da se naš stranački funkcioner-reketaš ugradi. I zašto onda on da gubi vreme na takve stvari umesto da se bavi nečim od čega može da ukrade? Konkurencija je velika!

2) čak i da hoće da učestvuje u projektu koji se kreditira ili kome se donira iz inostranstva, stranački funkcioner-reketaš mora, ono, zaista da radi. Pošto stranački funkcioner-reketaš nema pojma o poslu za koji je postavljen da ga obavlja, ta se priča oduži i često nikada ni ne završi.

Kao što rekoh, vrlo prosto, ne vredi komplikovati stvari.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

zabole me.
te pare ionako necu ja dobiti.
ja ama bas nista ne koristim od tih kredita

sam sebi uplacujem doprinose.
nisam privatnik, privrednik, stranacki aktivista a ni saradnik vlasti

Ivan

pre 13 godina

Situacija je takva jer u Srbiji svako misli da je neko mu** i zeli da mazne i ugradi se gde god moze. Ovu donaciju nikio ne pipa jer bi Svetska banka nadgledala upotrebu sredstava, a lopinama to ne odgovara. U kakvu nakazu se Srbija pretvorila.

Aca

pre 13 godina

Ko je lud da se zeza oko povlacenja donacija, kad ne moze da se muva? Oni iz Svetske Banke hoce da nadgledaju trosenje!? Ne moze, mi smo suverena drzava, bre! Nadjite vi nekom drugom da poklanjate pare, ovde narod moze i korenje da jede.

Lala

pre 13 godina

Nema u ovome ni malo mesta za humor. Ovo je nasa 'slika i prilika'. Malo je onih koji u Srbiji znaju da pisu i sprovode projekte. Kadar nam je katastrofa, ali nam je zato uvek neko drugi kriv.

Elektro

pre 13 godina

Ne mogu se dogovoriti kroz koliko ruku posrednika će proći pare, koliki je procenat za svakog, kaoliko će koštati master plan, ko će se slikati pored mešalice, kako će da kradu...

G.Petrovic

pre 13 godina

Sposobna vlada koja se josh uve nije organizovala kako i na koji nachin da ta sredsta prelije na rachune svojih novootvorenih preduzeca. B92 im ulazi u sve pore organizovanog kriminala i stalno im dishe za vratom. Ako oni nemaju koristoljublje zashto bi gradjani imali korist.

Viktator

pre 13 godina

Mislim da je greska u pitanju. Postoje vec prekogranicni projekti koji su iznad milion Eura (HU-SRB recimo). 600.000 nije "sica" ali nije neka vest. Mislim da je tu "izgubljeno" par nula u iznosu.

Goran

pre 13 godina

@uff: Oduvek! Da pojasnim, posto nekima ocigledno nije jasno. Novac o kome covek prica je donacija, znaci - nije dug, ne treba da se vrati, vec je cist poklon. Naravno - poklon nije nenamenski, vec moze da se iskoristi samo za tacno odredjenu stvar, ali i dalje je POKLON! Dakle - nije kredit, nema kamate, nema vracanja, DONACIJA, POKLON!
Problem je sto vrlo cesto nas Srbe mrzi da napisemo jedan bedni zahtev za donaciju, ili da sastavimo potrebnu dokumentaciju za ponudjene donacije, a kamo li da se malo organizujemo, pa da od tudjeg novca nesto i uradimo. Istina, postoji tu vrlo jednostavno objasnjenje - od donacije nema licne koristi. Svetska banka ne podmicuje nikoga i ima strogu kontrolu nad sredstvima koje donira, pa je malo nemoguce iz toga izvuci licnu korist. Zbog cega bi se onda neki ministar uopste trudio oko toga, kada za njega tu nema koristi? Zasto bi to radio? Da narodu i drzavi bude bolje?

M

pre 13 godina

Mi gradjani Srbije, gospodine, nemamo koristi od donacija, mozda tek mrvice.
Ako Vi uz donaciju saljete i nadzorni organ, od toga nema nista.

Pera

pre 13 godina

"Mi ćemo nastaviti da savetujemo Vladi da bude odgovornija u korišćenju sredstava jer je reč o projektima od kojih svi građani imaju korist."
U tome je problem prijatelju. Nasa vlada nije zainteresovana za projekte od kojih svi gradjani imaju korist, vec samo za projekte od kojih korist imaju samo oni licno.

Realista

pre 13 godina

Pa nasi ocigledno se nisu dogovorili ko ce koliko da ukrade.Nasi su toliko nesposobni da bi mi trebali da dovucemo strance da vode zemlju,nemac ministar ekononomije,izraelac ministar rada itd

asa

pre 13 godina

Ova izjava, na zalost, samo potvrdjuje da su ljudi na vlasti u Srbiji pre svega nestrucni i nesposobni, postavljeni po partijskim zaslugama, nikako po svom znanju, a iznad svega su korumpirani, zainteresovani samo za provizije, a ne za opste dobro gradjana i razvoj Srbije.

Komplikovana jednostavnost

pre 13 godina

Treba napraviti jasnu distinkciju između dve vrste finansijskih sredstava koje razvojne banke odobravaju korisnicima, odn. državama članicama:
1) krediti, i
2) grantovi (donacije).

Krediti su "meki" i isključivo namenski, ugovorni, sa niskom kamatom i dugim rokom otplate. Ovakvi krediti su reda veličine desetina ili stotina miliona evra.

Donacije (grantovi) jesu bespovratna namenska sredstva, za određene razvojne projekte. Donacije ili grantovi su reda veličine stotinu hiljada evra.

Što se tiče donacija (grantova) moguće je da su odgovorne institucije relativno nezainterersovane (jer je u pitanju malo novca, odn. malo prostora za "individualnu kreativnost"), dok je za velike kreditne linije teško postignuti unutarkoalicioni i/ili unutarstranački konsenzus oko "što kretivnijeg ličnog pristupa", izraženog u %.

Problem M

pre 13 godina

Nasao Brefor da se dogovara sa bleferima. U srpskoj Vladi svako svakoga pa i sam sebe folira. Ko jos da razume da savetnikov savetnik ima savetnika i svako od njih dvocifreni broj funkcija.

Alex

pre 13 godina

Za rekonstrukciju pruge Nis-Dimitrovgrad novac je odobren jos 2006 godine i do danas ni jedan metar pruge nije rekonstruisan! A projekat je odavno gotov, nema nikakve eksproprijacije i niko ne zna gde je zapelo. Uglavnom, sta je sustina? Pa to da voz i dalje na nekim deonicama ide 10km/h. A vreme prolazi... svet ide napred.

mija

pre 13 godina

Lalo, nije tacno da nema ko da pise i predstavi. Evo, ja sam pre par godina imala veoma konkretan projekat; da ne navodim detalje, potpuno sam kvalifikovana i strucna za to sto sam htela da prijavim i vise sam nego sigurna da bi dobar komad Srbije imao koristi od moga projekta. I znas zasto sam odustala? Zbog gospode iz jedne regionalne privredne komore koja su htela da se omaste o procenat. I nije tako samo za mene, znam slucajeve kada navlace ljude da se prijavljuju za sredstva fondova nudeci (i naplacujuci) svoju pomoc u popunjavanju aplikacione dokumentacije (!?) i obecavajuci posredovanje u tome da bas taj projekat bude izabran.

blebetalo

pre 13 godina

U Sr je veci problem i od Cece(i od njoj slicnih)-BIROKRATIJA!!!
Glomazni drzavni aparat koji unistava svaki normalni projekat, a vidim premijer im jos dize place 5%.Valjda zbog odlicnih rezultata koje postizu?Makar je ovdje mala lova u pitanju,ali primjer je klasican!Imate lovu,projekat,a negdje je zapelo!?
Ovo je kao da stojis gladan pred javnom kuhinjom,nemozes uc jer neznas kako kvaka funkcionira!!!
Zasto ona gdja Biserko ne cendra o ovome,o birokratskom aparatu,koji konstantno izgriza,kao rak,maticno tjelo,dok ga skroz ne unisti!Mozda sto i sama zivi na tim jaslama!Da se razumjemo,nemam nista protiv vas gospodjo,ali niko da se uvati u kostac sa glavnim problemom i zasto drzava ne funkcionira - a to bi trebali vi,svakog dana,24h,da trubite da je drzavni aparat skup i golem,te gusi svaki prosperitet!Sve ovo ostalo sto nabrajate,to je samo koleteralna steta!Onaj ko uspije,u nasim drzavicama,to suzbit,bit ce -MESIJA!!!

novikorisnik

pre 13 godina

ovi stranci ne mogu da shvate da se ovde novac koristi namenski...tj. kada dodju izbori, kada treba da se ode na letovanje, zimovanje, da se organizuju razne večere itd...tako da, neka se strpe i malo produže rok za korišćenje ovih 600k, trebaće vrlo skoro, za nekih mesec do 2....

ccc

pre 13 godina

Nije tako jednostavo - kada vam Svetska banka odobri neka sredstva (da donaciju) podrazumeva se da te pare potrosite na konsultante (iz odredjenih oblasti) Svetske banke. Ovo govorim iz iskustva. Konsultanti SB su najcesce penzionisani bankari i "marketing experti" koje je vreme pregazilo.