Nedelja, 13.03.2011.

12:41

Pregovori utiču loše na Kosovo?

Opozicioni pokret "Samoopredeljenje" počeo je svoju kampanju protiv pregovora Prištine sa Beogradom, tvrdeći da se tim procesom nanosi šteta "državi Kosovo".

Izvor: Tanjug

Pregovori utièu loše na Kosovo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Gjon

pre 13 godina

Mislim da narod Srbije nije obavesten o tome sta se sve desilo (zlocine) na Kosovu tokom sukoba 90-tih. To su bili najgori moguci zlocini (da ne nabrajam) orkestrirani direktno od najvisih drzavnih organa Srbije. Zato se Srbija mora najiskrenije izviniti Kosovskom narodu. Ako su pripadnnici OVK ucinili slicne zlocine to se sigurno treba osuditi ali to je na individualnom nivou, nikako organizovani sa vrha drzave. Mislite o tome...

sale

pre 13 godina

Resenje nakih kosovskih problema preko Srbije bi bilo jeftinije, ali neuspeh da se normalizuju odnosi bi potencijalno donelo veci boljitak Kosovu jer bi njegovi mentori onda ulozili vise novca da premoste taj hendikep, nesto slicno situaciji oko Zapadnog Berlina - doslo bi do znacajnog unapredjenja saobracajne infrastrukture u severnoj Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, pa do izgradnje lake industrije po istocnoazijskom strategijskom modelu ... Albanci (ponovo) imaju puno toga da dobiju ako uspeju da predstave Srbiju kao nepremostivu prepreku.

Postavlja se pitanje, da li to nama moze da skodi, ili je mozda to dobro za sve u regionu pa i za nas? Mozda bi trebalo da napravimo druge, tajne pregovore/dogovore sa Albancima i ostalim okolnim narodima u regionu koji ce imati koristi i da "izreziramo" jednu dobru predstavu, ali da vidimo prvo koliko smo mi tu "dobri" odnosno sta mi dobijamo ako odigramo "babarogu" dovoljno ubedljivo?

Dardani

pre 13 godina

Albin Kurti samo kaze da posto Srbija ne menja ustav gde se Kosovo jos uvjek tretira kao deo svoje drzave (Srbije) onda nema svrhe za dogovor(razgovor),drugo nije da je nama toliko bitno cinjenica jer cete vi nas priznati ko "Nezavisnu drzavu" ili ne vec smo u ovaj dialog dosli pod pritiskom EZ i USA ,dok vasa je strana dosla isto pod ptitiskom EU i USA posto hocete da neku skorasnu godinu biti clan saveza drzava Evrope.Mi NIKAKO ne odstupamo od nezavisnosti dok vi necete menjati ustav onda pri cemu da se dogovorimo ??!!! Vidite da ni vama ne prestoi nikakav napredak prije no sto prihvatite ono sto morate a dali imate volju,snagu i znanja za to to ostaje na vama ....

Dragan

pre 13 godina

Kosovo kao i Srbija neće biti deo EU.Troškovi nezavisnosti postaju teret za svet a samo Kosovo nemoze opstati i napredovati u ekonomskom smislu.Zbog toga će vlast na Kosovu u budućnosti imati problem korupcije,kriminala i fudametalizma.

agim

pre 13 godina

Ovaj dialog(a ne pregovori)ce ubrzo biti prekinuti jer nemaju nikakvog smisla.Nijedan jedini problem se ne moze resiti jer svi problemi u nekakvom smislu dodiruju status.Posto ni jedna strana nema nameru da popusta ovaj "cirkus" treba odmah prekinuti i ustedeti pare sa obe strane.Ili je jedna drzava nezavisna ili nije tu nema nikakve mogucnosti za pregovore.Mi Albanci NIKADA nece da pristanemo za manje od nezavisnosti bilo sta bilo.A i sto bi kad sada mi imamo konce u rukama.Nezavisnost nase drzave smo DEBELO platili sa 15.000 ubijenih i masakriranih Albanaca(od toga preko hiljadu dece)1.800 jos uvek nestalih koji se nalaze po jos nepoznatim masovnim grobnicama po Srbiji.Preko 100.000 spaljenih kuca,dzamija i albanskih katolickih crkava, 1.000.000 nasilno proteranih.Preko 300.000 maltretiranih,pretuklih i privodjenih Albanaca, preko 800.000 kome su srpske strane pokrale sve pare,ustedjevinu,automobile,traktore i drugu imovinu,nekoliko hiljada silovanih Albanki itd,itd.Srbi su ucinili PREKO stotina zlocina i masakra a mi Albanci mozda nekoliko(i tih nekoliko srbija pominje svakodnevno)i vidim da mnogi pokusavaju da to izjenace.A i mnogi zaboravljaju da su i tih nekoliko zlocina nad Srbima uradila familija onih Albanaca kome su srpske snage pobile po pedesetak clanova,sto nije nikakvo opravdanje ali ne znam ni ja sam sta bi radio da mi se to desilo.Setimo se 2 svetskog rata kad su trupe aliacije bombardovale Drezden i duge gradove plus koliko su vrsile zlocine protiv nemaca ALI za to NIKO nikada nije odgovarao jer je krivac za rat bila Nemacka.Isto sada za rat na Kosovu je CEO svet okrivio(a i hag osudio ceo vojno-politicki vrh srbije)dao Srbiji krivicu i kako onda trazi neko onda se prvo izvini zrtva ? Nisam nikakav simpatizer pokreta samoopredeljenje al ovde su 100% u pravu.

mertur

pre 13 godina

(Горан, 13. mart 2011 14:07)
Gorane sam si rekao da su zlocine nad albancima cinili drzavni organi(Srbije shvata se)e za to moraju oni isti i odgovarati platiti za nacinjene stete i moliti za oprostaj.Eh, sad eventualne zlocine nad srbima su cinili "teroristi" OVK pa vi sad trazite od njih oprostaje i odgovaranja a ne od albanskog naroda.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

1. Nisu oni Kostunica, imaju daleko vecu politicku tezinu na Kosovu

2. Meni licno se najvise dopadaju od svih albanskih partija vec duze vreme. Oni jedini ne prodaju maglu vec nastupaju otvoreno neprijateljski prema nama. Ne skrivaju se iza nekih floskula o represiji i slicno, osim ove "dezurne primedbe" o izvinjenju, koja je Trojanski konj njihove diplomatije - cim govoris o izvinjenju za zlocine, time slusaocu usadjujes u glavu "istinu" da je zlocina bilo, a ovde je rec istina pod navodnicima jer je to samo pola istine - i druga strana treba da se izvini za zlocine cinjene decenijama, pod nekoliko rezima i ideologija, uporno, podmuklo i prikriveno.

3. Tacno je da ovakvi nametnuti pregovori stete Kosovu jer nista ne resavaju nego samo prikrivaju probleme i to za obe strane. Mi Srbi sada kao nesto tehnicki pregovaramo sa drzavom koju ne priznajemo, jer ne mozemo da je priznamo. Oni opet imaju neke svoje planove koje im ovakvi pregovori remete i bice opet - nigde bili, nista postigli, kao u Rambujeu. Nama su iz Rambujea stigle batine a njima krnja drzava i krnje priznavanje. Problem i dalje prisutan, mozda cak i gori nego pre.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Ako konacni cilj pregovora nije medjusobno priznavanje dve drzave onda se stanje moze pogorsati. Mozda vise u Srbiji nego li na Kosovo?
Jer, Kosovo je pod zastitom i kontrolom super sila, a Srbija je i danas razularena i naginje anarhiszmu. U Srbiji previse demokratije i slobode, odjednom, nanosi joj vecu stetu nego korist. Proces demokratizacije se u njoj dogodio preko noci, dok se na Kosovo i ovo vodi, i udruzenim snagama (EU + SAD), iz pozadine upravlja.

Blerim

pre 13 godina

Ne mozete li se setiti, da sve sto su Kosovari u vezi Kosova zahtevali desilo se u proslosti, upravo tako.
A da je sve sto su Srbi u vezi Kosova sanjali ispalo upravo dijametralno suprotno.
Nas vise niko ne moze da protera sa Kosova, a vas drage komsije, iz secanja koja su vam jedino ostala, i nisu vam zabranjena.

Sretko Bubalo

pre 13 godina

Sve navedeno je tacno, i to da:
- Pregovori integrišu Srbiju u EU,
-Pregovori - formular Republike Srpske unutar Kosova,
-Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije,
- Srbija se nije izvinila za zločine nad kosovskim Albancima tokom 20 veka.

Ali sa pregovorima postoji upravo nada da ce Srbija sve ovo sto danas ne dostaje u buducnosti i nadoknaditi.
Pozitivan proces koji se odigrava vec na Kosovu, verovatno ce se preneti i zahvatiti celu Srbiju. Rekoh, ovi pregovori su nada.

Горан

pre 13 godina

Покрет Самоопредељење треба да се извине за злочине почињене на КиМ-у од стране ОВК-а.Србија треба да се извине за злочине почињене на КиМ од стране државних органа. А косово и Метохија су део републике Србије.

MUKNAVI

pre 13 godina

Nadjite vi gradjanima radna mesta,pristojne plate,pokrenite privredu,sta bi sa pravima za sve istima, a manite se dokonog obadanja od koga niko nema koristi,sem naravno dokoni mrsomudi iz svih stranaka kojima pasuje,zamuti posvadjaj pa lovi lovu i uzivaj!

haxhei ssepheri

pre 13 godina

dialog nece bit uspesni jer vlada Kosovo nema ligdimitet,posto je manjinska. A kako moze pregovarat kad Thaqi je usumjen za treg-organe a srbi sa kosovo podrze njega.To je nerozuljen.A BG uvek ponavlja staru verziju Statut a albanci nece utom cuti onda kako moze pregovarat ?

pitam se

pre 13 godina

"Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije"-krunski dokaz shvatanja da bez pristanka Srbije nema "nezavisnosti" tzv "države Kosovo".
Znači neće ga ni biti.
A ako su toliko sigurni u nezavisnost-čemu onda sekiracija oko srpskog Ustava?

Милош

pre 13 godina

Па како сад то кад овде стално албански коментатори истичу како Србија преговорима признаје Косово?

Nemanja

pre 13 godina

Imamo i mi slicnih pacijanata ovde, bilo bi lepo kad bi se svi oni udruzili i onda otputovali na atartik recimo pa se tamo svadjajte i mrzite koliko hocete, a nas normalne pustite da pokusamo da se dogovorimo i da svima bude bolje.

pitam se

pre 13 godina

"Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije"-krunski dokaz shvatanja da bez pristanka Srbije nema "nezavisnosti" tzv "države Kosovo".
Znači neće ga ni biti.
A ako su toliko sigurni u nezavisnost-čemu onda sekiracija oko srpskog Ustava?

Горан

pre 13 godina

Покрет Самоопредељење треба да се извине за злочине почињене на КиМ-у од стране ОВК-а.Србија треба да се извине за злочине почињене на КиМ од стране државних органа. А косово и Метохија су део републике Србије.

Милош

pre 13 godina

Па како сад то кад овде стално албански коментатори истичу како Србија преговорима признаје Косово?

agim

pre 13 godina

Ovaj dialog(a ne pregovori)ce ubrzo biti prekinuti jer nemaju nikakvog smisla.Nijedan jedini problem se ne moze resiti jer svi problemi u nekakvom smislu dodiruju status.Posto ni jedna strana nema nameru da popusta ovaj "cirkus" treba odmah prekinuti i ustedeti pare sa obe strane.Ili je jedna drzava nezavisna ili nije tu nema nikakve mogucnosti za pregovore.Mi Albanci NIKADA nece da pristanemo za manje od nezavisnosti bilo sta bilo.A i sto bi kad sada mi imamo konce u rukama.Nezavisnost nase drzave smo DEBELO platili sa 15.000 ubijenih i masakriranih Albanaca(od toga preko hiljadu dece)1.800 jos uvek nestalih koji se nalaze po jos nepoznatim masovnim grobnicama po Srbiji.Preko 100.000 spaljenih kuca,dzamija i albanskih katolickih crkava, 1.000.000 nasilno proteranih.Preko 300.000 maltretiranih,pretuklih i privodjenih Albanaca, preko 800.000 kome su srpske strane pokrale sve pare,ustedjevinu,automobile,traktore i drugu imovinu,nekoliko hiljada silovanih Albanki itd,itd.Srbi su ucinili PREKO stotina zlocina i masakra a mi Albanci mozda nekoliko(i tih nekoliko srbija pominje svakodnevno)i vidim da mnogi pokusavaju da to izjenace.A i mnogi zaboravljaju da su i tih nekoliko zlocina nad Srbima uradila familija onih Albanaca kome su srpske snage pobile po pedesetak clanova,sto nije nikakvo opravdanje ali ne znam ni ja sam sta bi radio da mi se to desilo.Setimo se 2 svetskog rata kad su trupe aliacije bombardovale Drezden i duge gradove plus koliko su vrsile zlocine protiv nemaca ALI za to NIKO nikada nije odgovarao jer je krivac za rat bila Nemacka.Isto sada za rat na Kosovu je CEO svet okrivio(a i hag osudio ceo vojno-politicki vrh srbije)dao Srbiji krivicu i kako onda trazi neko onda se prvo izvini zrtva ? Nisam nikakav simpatizer pokreta samoopredeljenje al ovde su 100% u pravu.

Nemanja

pre 13 godina

Imamo i mi slicnih pacijanata ovde, bilo bi lepo kad bi se svi oni udruzili i onda otputovali na atartik recimo pa se tamo svadjajte i mrzite koliko hocete, a nas normalne pustite da pokusamo da se dogovorimo i da svima bude bolje.

MUKNAVI

pre 13 godina

Nadjite vi gradjanima radna mesta,pristojne plate,pokrenite privredu,sta bi sa pravima za sve istima, a manite se dokonog obadanja od koga niko nema koristi,sem naravno dokoni mrsomudi iz svih stranaka kojima pasuje,zamuti posvadjaj pa lovi lovu i uzivaj!

Sretko Bubalo

pre 13 godina

Sve navedeno je tacno, i to da:
- Pregovori integrišu Srbiju u EU,
-Pregovori - formular Republike Srpske unutar Kosova,
-Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije,
- Srbija se nije izvinila za zločine nad kosovskim Albancima tokom 20 veka.

Ali sa pregovorima postoji upravo nada da ce Srbija sve ovo sto danas ne dostaje u buducnosti i nadoknaditi.
Pozitivan proces koji se odigrava vec na Kosovu, verovatno ce se preneti i zahvatiti celu Srbiju. Rekoh, ovi pregovori su nada.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

1. Nisu oni Kostunica, imaju daleko vecu politicku tezinu na Kosovu

2. Meni licno se najvise dopadaju od svih albanskih partija vec duze vreme. Oni jedini ne prodaju maglu vec nastupaju otvoreno neprijateljski prema nama. Ne skrivaju se iza nekih floskula o represiji i slicno, osim ove "dezurne primedbe" o izvinjenju, koja je Trojanski konj njihove diplomatije - cim govoris o izvinjenju za zlocine, time slusaocu usadjujes u glavu "istinu" da je zlocina bilo, a ovde je rec istina pod navodnicima jer je to samo pola istine - i druga strana treba da se izvini za zlocine cinjene decenijama, pod nekoliko rezima i ideologija, uporno, podmuklo i prikriveno.

3. Tacno je da ovakvi nametnuti pregovori stete Kosovu jer nista ne resavaju nego samo prikrivaju probleme i to za obe strane. Mi Srbi sada kao nesto tehnicki pregovaramo sa drzavom koju ne priznajemo, jer ne mozemo da je priznamo. Oni opet imaju neke svoje planove koje im ovakvi pregovori remete i bice opet - nigde bili, nista postigli, kao u Rambujeu. Nama su iz Rambujea stigle batine a njima krnja drzava i krnje priznavanje. Problem i dalje prisutan, mozda cak i gori nego pre.

Dragan

pre 13 godina

Kosovo kao i Srbija neće biti deo EU.Troškovi nezavisnosti postaju teret za svet a samo Kosovo nemoze opstati i napredovati u ekonomskom smislu.Zbog toga će vlast na Kosovu u budućnosti imati problem korupcije,kriminala i fudametalizma.

Blerim

pre 13 godina

Ne mozete li se setiti, da sve sto su Kosovari u vezi Kosova zahtevali desilo se u proslosti, upravo tako.
A da je sve sto su Srbi u vezi Kosova sanjali ispalo upravo dijametralno suprotno.
Nas vise niko ne moze da protera sa Kosova, a vas drage komsije, iz secanja koja su vam jedino ostala, i nisu vam zabranjena.

haxhei ssepheri

pre 13 godina

dialog nece bit uspesni jer vlada Kosovo nema ligdimitet,posto je manjinska. A kako moze pregovarat kad Thaqi je usumjen za treg-organe a srbi sa kosovo podrze njega.To je nerozuljen.A BG uvek ponavlja staru verziju Statut a albanci nece utom cuti onda kako moze pregovarat ?

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Ako konacni cilj pregovora nije medjusobno priznavanje dve drzave onda se stanje moze pogorsati. Mozda vise u Srbiji nego li na Kosovo?
Jer, Kosovo je pod zastitom i kontrolom super sila, a Srbija je i danas razularena i naginje anarhiszmu. U Srbiji previse demokratije i slobode, odjednom, nanosi joj vecu stetu nego korist. Proces demokratizacije se u njoj dogodio preko noci, dok se na Kosovo i ovo vodi, i udruzenim snagama (EU + SAD), iz pozadine upravlja.

mertur

pre 13 godina

(Горан, 13. mart 2011 14:07)
Gorane sam si rekao da su zlocine nad albancima cinili drzavni organi(Srbije shvata se)e za to moraju oni isti i odgovarati platiti za nacinjene stete i moliti za oprostaj.Eh, sad eventualne zlocine nad srbima su cinili "teroristi" OVK pa vi sad trazite od njih oprostaje i odgovaranja a ne od albanskog naroda.

Dardani

pre 13 godina

Albin Kurti samo kaze da posto Srbija ne menja ustav gde se Kosovo jos uvjek tretira kao deo svoje drzave (Srbije) onda nema svrhe za dogovor(razgovor),drugo nije da je nama toliko bitno cinjenica jer cete vi nas priznati ko "Nezavisnu drzavu" ili ne vec smo u ovaj dialog dosli pod pritiskom EZ i USA ,dok vasa je strana dosla isto pod ptitiskom EU i USA posto hocete da neku skorasnu godinu biti clan saveza drzava Evrope.Mi NIKAKO ne odstupamo od nezavisnosti dok vi necete menjati ustav onda pri cemu da se dogovorimo ??!!! Vidite da ni vama ne prestoi nikakav napredak prije no sto prihvatite ono sto morate a dali imate volju,snagu i znanja za to to ostaje na vama ....

Gjon

pre 13 godina

Mislim da narod Srbije nije obavesten o tome sta se sve desilo (zlocine) na Kosovu tokom sukoba 90-tih. To su bili najgori moguci zlocini (da ne nabrajam) orkestrirani direktno od najvisih drzavnih organa Srbije. Zato se Srbija mora najiskrenije izviniti Kosovskom narodu. Ako su pripadnnici OVK ucinili slicne zlocine to se sigurno treba osuditi ali to je na individualnom nivou, nikako organizovani sa vrha drzave. Mislite o tome...

sale

pre 13 godina

Resenje nakih kosovskih problema preko Srbije bi bilo jeftinije, ali neuspeh da se normalizuju odnosi bi potencijalno donelo veci boljitak Kosovu jer bi njegovi mentori onda ulozili vise novca da premoste taj hendikep, nesto slicno situaciji oko Zapadnog Berlina - doslo bi do znacajnog unapredjenja saobracajne infrastrukture u severnoj Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, pa do izgradnje lake industrije po istocnoazijskom strategijskom modelu ... Albanci (ponovo) imaju puno toga da dobiju ako uspeju da predstave Srbiju kao nepremostivu prepreku.

Postavlja se pitanje, da li to nama moze da skodi, ili je mozda to dobro za sve u regionu pa i za nas? Mozda bi trebalo da napravimo druge, tajne pregovore/dogovore sa Albancima i ostalim okolnim narodima u regionu koji ce imati koristi i da "izreziramo" jednu dobru predstavu, ali da vidimo prvo koliko smo mi tu "dobri" odnosno sta mi dobijamo ako odigramo "babarogu" dovoljno ubedljivo?

agim

pre 13 godina

Ovaj dialog(a ne pregovori)ce ubrzo biti prekinuti jer nemaju nikakvog smisla.Nijedan jedini problem se ne moze resiti jer svi problemi u nekakvom smislu dodiruju status.Posto ni jedna strana nema nameru da popusta ovaj "cirkus" treba odmah prekinuti i ustedeti pare sa obe strane.Ili je jedna drzava nezavisna ili nije tu nema nikakve mogucnosti za pregovore.Mi Albanci NIKADA nece da pristanemo za manje od nezavisnosti bilo sta bilo.A i sto bi kad sada mi imamo konce u rukama.Nezavisnost nase drzave smo DEBELO platili sa 15.000 ubijenih i masakriranih Albanaca(od toga preko hiljadu dece)1.800 jos uvek nestalih koji se nalaze po jos nepoznatim masovnim grobnicama po Srbiji.Preko 100.000 spaljenih kuca,dzamija i albanskih katolickih crkava, 1.000.000 nasilno proteranih.Preko 300.000 maltretiranih,pretuklih i privodjenih Albanaca, preko 800.000 kome su srpske strane pokrale sve pare,ustedjevinu,automobile,traktore i drugu imovinu,nekoliko hiljada silovanih Albanki itd,itd.Srbi su ucinili PREKO stotina zlocina i masakra a mi Albanci mozda nekoliko(i tih nekoliko srbija pominje svakodnevno)i vidim da mnogi pokusavaju da to izjenace.A i mnogi zaboravljaju da su i tih nekoliko zlocina nad Srbima uradila familija onih Albanaca kome su srpske snage pobile po pedesetak clanova,sto nije nikakvo opravdanje ali ne znam ni ja sam sta bi radio da mi se to desilo.Setimo se 2 svetskog rata kad su trupe aliacije bombardovale Drezden i duge gradove plus koliko su vrsile zlocine protiv nemaca ALI za to NIKO nikada nije odgovarao jer je krivac za rat bila Nemacka.Isto sada za rat na Kosovu je CEO svet okrivio(a i hag osudio ceo vojno-politicki vrh srbije)dao Srbiji krivicu i kako onda trazi neko onda se prvo izvini zrtva ? Nisam nikakav simpatizer pokreta samoopredeljenje al ovde su 100% u pravu.

mertur

pre 13 godina

(Горан, 13. mart 2011 14:07)
Gorane sam si rekao da su zlocine nad albancima cinili drzavni organi(Srbije shvata se)e za to moraju oni isti i odgovarati platiti za nacinjene stete i moliti za oprostaj.Eh, sad eventualne zlocine nad srbima su cinili "teroristi" OVK pa vi sad trazite od njih oprostaje i odgovaranja a ne od albanskog naroda.

Горан

pre 13 godina

Покрет Самоопредељење треба да се извине за злочине почињене на КиМ-у од стране ОВК-а.Србија треба да се извине за злочине почињене на КиМ од стране државних органа. А косово и Метохија су део републике Србије.

Blerim

pre 13 godina

Ne mozete li se setiti, da sve sto su Kosovari u vezi Kosova zahtevali desilo se u proslosti, upravo tako.
A da je sve sto su Srbi u vezi Kosova sanjali ispalo upravo dijametralno suprotno.
Nas vise niko ne moze da protera sa Kosova, a vas drage komsije, iz secanja koja su vam jedino ostala, i nisu vam zabranjena.

haxhei ssepheri

pre 13 godina

dialog nece bit uspesni jer vlada Kosovo nema ligdimitet,posto je manjinska. A kako moze pregovarat kad Thaqi je usumjen za treg-organe a srbi sa kosovo podrze njega.To je nerozuljen.A BG uvek ponavlja staru verziju Statut a albanci nece utom cuti onda kako moze pregovarat ?

pitam se

pre 13 godina

"Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije"-krunski dokaz shvatanja da bez pristanka Srbije nema "nezavisnosti" tzv "države Kosovo".
Znači neće ga ni biti.
A ako su toliko sigurni u nezavisnost-čemu onda sekiracija oko srpskog Ustava?

Sretko Bubalo

pre 13 godina

Sve navedeno je tacno, i to da:
- Pregovori integrišu Srbiju u EU,
-Pregovori - formular Republike Srpske unutar Kosova,
-Srbija ne menja svoj Ustav, kojim kaže da je Kosovo deo Srbije,
- Srbija se nije izvinila za zločine nad kosovskim Albancima tokom 20 veka.

Ali sa pregovorima postoji upravo nada da ce Srbija sve ovo sto danas ne dostaje u buducnosti i nadoknaditi.
Pozitivan proces koji se odigrava vec na Kosovu, verovatno ce se preneti i zahvatiti celu Srbiju. Rekoh, ovi pregovori su nada.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

Ako konacni cilj pregovora nije medjusobno priznavanje dve drzave onda se stanje moze pogorsati. Mozda vise u Srbiji nego li na Kosovo?
Jer, Kosovo je pod zastitom i kontrolom super sila, a Srbija je i danas razularena i naginje anarhiszmu. U Srbiji previse demokratije i slobode, odjednom, nanosi joj vecu stetu nego korist. Proces demokratizacije se u njoj dogodio preko noci, dok se na Kosovo i ovo vodi, i udruzenim snagama (EU + SAD), iz pozadine upravlja.

Nemanja

pre 13 godina

Imamo i mi slicnih pacijanata ovde, bilo bi lepo kad bi se svi oni udruzili i onda otputovali na atartik recimo pa se tamo svadjajte i mrzite koliko hocete, a nas normalne pustite da pokusamo da se dogovorimo i da svima bude bolje.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

1. Nisu oni Kostunica, imaju daleko vecu politicku tezinu na Kosovu

2. Meni licno se najvise dopadaju od svih albanskih partija vec duze vreme. Oni jedini ne prodaju maglu vec nastupaju otvoreno neprijateljski prema nama. Ne skrivaju se iza nekih floskula o represiji i slicno, osim ove "dezurne primedbe" o izvinjenju, koja je Trojanski konj njihove diplomatije - cim govoris o izvinjenju za zlocine, time slusaocu usadjujes u glavu "istinu" da je zlocina bilo, a ovde je rec istina pod navodnicima jer je to samo pola istine - i druga strana treba da se izvini za zlocine cinjene decenijama, pod nekoliko rezima i ideologija, uporno, podmuklo i prikriveno.

3. Tacno je da ovakvi nametnuti pregovori stete Kosovu jer nista ne resavaju nego samo prikrivaju probleme i to za obe strane. Mi Srbi sada kao nesto tehnicki pregovaramo sa drzavom koju ne priznajemo, jer ne mozemo da je priznamo. Oni opet imaju neke svoje planove koje im ovakvi pregovori remete i bice opet - nigde bili, nista postigli, kao u Rambujeu. Nama su iz Rambujea stigle batine a njima krnja drzava i krnje priznavanje. Problem i dalje prisutan, mozda cak i gori nego pre.

Милош

pre 13 godina

Па како сад то кад овде стално албански коментатори истичу како Србија преговорима признаје Косово?

MUKNAVI

pre 13 godina

Nadjite vi gradjanima radna mesta,pristojne plate,pokrenite privredu,sta bi sa pravima za sve istima, a manite se dokonog obadanja od koga niko nema koristi,sem naravno dokoni mrsomudi iz svih stranaka kojima pasuje,zamuti posvadjaj pa lovi lovu i uzivaj!

Dragan

pre 13 godina

Kosovo kao i Srbija neće biti deo EU.Troškovi nezavisnosti postaju teret za svet a samo Kosovo nemoze opstati i napredovati u ekonomskom smislu.Zbog toga će vlast na Kosovu u budućnosti imati problem korupcije,kriminala i fudametalizma.

Dardani

pre 13 godina

Albin Kurti samo kaze da posto Srbija ne menja ustav gde se Kosovo jos uvjek tretira kao deo svoje drzave (Srbije) onda nema svrhe za dogovor(razgovor),drugo nije da je nama toliko bitno cinjenica jer cete vi nas priznati ko "Nezavisnu drzavu" ili ne vec smo u ovaj dialog dosli pod pritiskom EZ i USA ,dok vasa je strana dosla isto pod ptitiskom EU i USA posto hocete da neku skorasnu godinu biti clan saveza drzava Evrope.Mi NIKAKO ne odstupamo od nezavisnosti dok vi necete menjati ustav onda pri cemu da se dogovorimo ??!!! Vidite da ni vama ne prestoi nikakav napredak prije no sto prihvatite ono sto morate a dali imate volju,snagu i znanja za to to ostaje na vama ....

Gjon

pre 13 godina

Mislim da narod Srbije nije obavesten o tome sta se sve desilo (zlocine) na Kosovu tokom sukoba 90-tih. To su bili najgori moguci zlocini (da ne nabrajam) orkestrirani direktno od najvisih drzavnih organa Srbije. Zato se Srbija mora najiskrenije izviniti Kosovskom narodu. Ako su pripadnnici OVK ucinili slicne zlocine to se sigurno treba osuditi ali to je na individualnom nivou, nikako organizovani sa vrha drzave. Mislite o tome...

sale

pre 13 godina

Resenje nakih kosovskih problema preko Srbije bi bilo jeftinije, ali neuspeh da se normalizuju odnosi bi potencijalno donelo veci boljitak Kosovu jer bi njegovi mentori onda ulozili vise novca da premoste taj hendikep, nesto slicno situaciji oko Zapadnog Berlina - doslo bi do znacajnog unapredjenja saobracajne infrastrukture u severnoj Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, pa do izgradnje lake industrije po istocnoazijskom strategijskom modelu ... Albanci (ponovo) imaju puno toga da dobiju ako uspeju da predstave Srbiju kao nepremostivu prepreku.

Postavlja se pitanje, da li to nama moze da skodi, ili je mozda to dobro za sve u regionu pa i za nas? Mozda bi trebalo da napravimo druge, tajne pregovore/dogovore sa Albancima i ostalim okolnim narodima u regionu koji ce imati koristi i da "izreziramo" jednu dobru predstavu, ali da vidimo prvo koliko smo mi tu "dobri" odnosno sta mi dobijamo ako odigramo "babarogu" dovoljno ubedljivo?