Četvrtak, 09.12.2010.

08:10

USS ponovo bez odluke o zabrani

Ustavni sud Srbije nije doneo nikakvu odluku o inicijativi da se zabrani rad 15 ekstremističkih grupa, problem je stav o nadležnosti za neregistrovane grupe.

Izvor: B92

USS ponovo bez odluke o zabrani IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Tajm aut za sudiju

pre 13 godina

Pojasnjenje povodom tvrdnje da se ne moze zabraniti rad tajnom udruzenju koje je vec zakonom zabranjeno> U clanu 2 st.4 Zakona o udrezenjima kaze se da su zabranjena tajna i paravojna udruzenja, a u cl.50 st.1 istog zakona stoji da Ustavni sud moze da zabrani rad udruzenjima iz cl.2 st.4, a to su upravo tajna udruzenja. To znaci da je zakonodavac predvideo mogucnost da ukoliko se protivno zakonu ipak osnuje tajno udruzenje, onda Ustavni sud moze da zabrani njegov rad.Da li to znaci da se sudija ne mora uvek drzati zakona ko pojan plota, kao sto je nekada preporucio sudijama drug Broz. Zakon je tu da se postuje, a ukoliko nije dobar zna se ko treba da ga menja. Toliko o pravu nasem nasusnom, toliko svima onima koji se smatraju pozvanim da iz novinskih tekstova tumace pravo!

српски интелектуалац

pre 13 godina

Морам да одговорим Судији у пензији и интелектуалцу српском који глорификују судију известиоца. Закон о удружењу грађана није дефинисао појам тајног удружења. Удружење или постоји или непостоји. Постоји уколико је уписано у регистар. Не постоји уколико није уписано у регистар. Закон у члану 2 став 4 прописује да је забрањено тајно удружење. Дакле већ је сам Закон забранио постојање тајних удружења тако да нема потребе да уставни суд изриче забрану рада забрањених удружења. Уставни суд одлучује о забрани рада удружења из члана 2.ст.4 Закона о удружењима грађана(члан 50.ст.1 Закона о удружењима грађана). То су тајна и паравојна удружења. Чланом 5 ст.1 прописано је да је рад удружења јаван. Дакле само ако је рад удружења тајан, тада се може реће да се ради о тајном удружењу и таквом тајном удружењу Уставни суд може забранити рад. Забрањеном удружењу не може се забранити рад, зато што је то учинио већ сам законодавац у закону. Зато је уставни суд инсистирао да подносилац иницијативе није пружио доказ да су предметна удружења уписана у регистар. У конкретном случају навијачке групе не представљају удружења грађана у смислу члана 2.ст.1.и ст.4 Закона, тако да њихова забрана заиста није у надлежности уставног суда. Закон је лош и тешко применљив, а читава ствар је исполитизивана и служи за лични обрачун судије известиоца са председницом Уставног суда.

Sudija u penziji

pre 13 godina

Iako sam sudija u penziji, još uvek se razumem u pravo, pa ću biti slobodan i pokušati da laicima objasnim sledeće: Ustav Srbije propisuje da je USS nadležan da zabrani političku partiju, sindikalnu organizaciju i udruženje, ne ističući pri tom da li je udruženje registrovano ili ne. Sa druge strane, Zakon o udruženjima propisuje da USS može da zabrani rad tajnog udruženja. Obzirom da se udruženje registruje upisom u Registar i tako postaje"javno", to znači da svako udruženje koje nije upisano u registar, a de fakto postoji i deluje je tajno udruženje. Stoga je USS mogao da prihvati nadležnost i da zabrani rad ekstremističkih neregistrovanih grupa koje predstavljaju tajno udruženje jer nisu registrovane, a deluju nasilnički. Sudija izvestilac, kao vrsni pravnik i poznavalac prava je u ovom predmetu bio u pravu

r

pre 13 godina

Pa sto ne rece neko nasem RJT da ne salje taj predmet na razmatranje US, ne zna covek, tu je samo da figurira, a odgovaran je kao vec bivsi direktor JAT-a, oni nam sluze samo da redovno uzimaju platu, ne i da je zarade...Jos koliko li je takvih???

intelektualac srpski

pre 13 godina

Mogu samo reći svaka čast sudiji izvestiocu. Ljudi, da li ste zaboravili da je izgubljen jedan život delovanjem jedne takve neregistrovane grupe. Bile neregistrovane ili ne, te grupe su nasilničke i treba im zabraniti da i dalje deluju, jer one de facto postoje.

Српски интелектуалац

pre 13 godina

Судија известилац је одржао предизборни говор, пошто свим силама жели да смакне председницу.Има подршку председника Србије, али нема подршку судија уставног суда и комплетне стручне јавности, због своје бахатости неотесаности и болесне амбициозности. Његов реферат је препун таутологија и правних неболуза и конструкција.Просто је невероватно да се оптужује уставни суд у целини а не његов известилац који је био задужен са предметом. Пошто је он експонент политике ДС'и СПС, критике треба упутити на газде и на известиоца, који се узгред буди речено исказао као егзекутор у општем избору судија.Ово је као по обичају само замена теза. У целости подржавам одлуку Уставног суда Србије. Тужилаштво и полиција су искључиво одговорни за свако криминално деловање. И сам известилац лепо каже да предлагач није доставио ни један доказ о постојању криминалних навијачких група чију забрану тражи. Како се може забранити нешто што не постоји. То није надлежност уставног суда. Свака вам част на достојанственом и храбром држању. Све честитке Боси Ненадић.

pera detlic

pre 13 godina

Tuzilastvo nije dokazalo postojanje tih udruzenja niti da je njihovo delovanje usmereno na ostvarivanje zabranjenih ciljeva. Kako onda Ustavni sud moze da o tome odlucuje. Uslovi i razlozi za zabranu udruzenja su regulisani medjunarodnim konvencijama, koje se ne smeju krsiti, jer je to onda krsenje slobode udruzivanja. Ovo je klasicno prebacivanje odgovornosti za stanje u drustvu na Ustavni sud i zamena teza. Cak i da Ustavni sud ispuni ''muzicku zelju'' vladajuce politicke elite, kako moze da se sprovede ta odluka i kakvog to uopste moze imati uticaja na postojanje i delovanje tih navodnih udruzenja. Gospoda iz Tuzilastva pre svega moraju malo da prouce pravnu nauku i naprave razliku izmedju ''grupa'' i udruzenja. Navijacke grupe nisu udruzenja, ako nemaju subjektivitet, nisu osnovane i nemaju upravu, bez obzira da li su regostrovane ili ne. Postalo je vec neukusno da svi odgovorni za red u drzavi prebacuju odgovornost na drugoga. Ministarki pravde i Nati Mesarevic je kriv Ustavni ssud za njihove brljotine u izboru sudija i tako redom. Kada oni koji vode ovu drzavu shvate da je Ustavni sud vrhovni pravni autoritet u svakoj civilizovanoj drzavi, tada mozemo napred. Dok sebi dozvoljavaju da se bacaju drvljem i kamenjem na Ustavni sud, bicemo huliganska drzava, ali ne zbog grupa, nego zbog onih koji drzavom upravljaju.

jedina solucija

pre 13 godina

Sasvim normalna odluka, tuzilastvo nema pojma sta radi!

Pojasnicu vam na banalnom primeru:

Ja i 20 prijatelja odlucimo da sebe zovemo npr SRBENDE, odstampamo majice sa tim imenom, napravimo plakat sa tim imenom i drzimo se zajedno.
Nismo se nigde registrovali, nemamo odgovorno lice, mozda mi medju nama imamo nekog vodju ali pravno nije odredjeno ko je taj.

Sad kako nas moze da zabrani sud, da nam ukine registraciju ne moze nismo registrovani, da uhapsi odgovorno lice ne moze niko zvanicno nije odgovorno lice, da nam zabrani da se okupljamo i druzimo, onda to vec vuce u diktaturu, da nam zabrani da se zovemo SRBENDE i da nosimo majice i parole sa tim imenom, ne moze to ime nikog ne vredja.

Sud (a posebno vrhovni) nemoze ni da raspravlja o takvoj pravno ne regulisanoj organizaciji.

Ono sto je trebalo da uradi tuzilastvo (kad bi se malo razumelo u pravo) je da krivicno ili prekrsajno goni pojedinacnog clana grupe SRBENDE ako je pocinio neko krivicno delo ili prekrsaj.
A ne da trazi zabranu neke takve grupe>

Cak kad bi sud i doneo odluku da zabrani grupu SRBENDE (za sta nema nikakvu osnovu) ja i mojih 20 drugara sutradan mozemo da se nazovemo SRPSKE SRBENDE i da nastavimo po starom, onako kako tuzilastvo gleda na stvari mi bi bili totalno druga organizacija!

Ne treba kriviti sud za propuste (tacnije populizam) tuzilastva.

Ogi

pre 13 godina

Ustavni sud nenadlezan? Izgleda da neko prizeljkuje da se pojavi vigilante koji ce se proglasiti nadleznim za delovanje protiv ovog sljama!

jovan

pre 13 godina

Pa vi ste dragi moji Srbi, taoci u rukama tzv srpskog pravosudja ( i ne samo njega)! E, sad ako u papucama pred kompjuterom mislite da se svemu tome suprotstavite, tada neka vam je dobri Bogo na pomoci. Iz papuca nikada nista nije izmenulo tzv istoriju. Mozda malko citanja, na primer, nije zgorega za osvescenje...

Napustiti Srbiju

pre 13 godina

Bićemo mi još duuuuuuuuugo huliganska država, a njenji građani i građanke će i dalje morati da strepe za sopstveni život od grupice besnih...

fiškal

pre 13 godina

Ustavni sud je potpuno u pravu. Ako je RJT dalo onakve kvalifikacije uz predmet predat Ustavnom sudu postavlja se pitanje a ko je iz tih grupa krivično gonjen i pravosnažno osuđen za sve ono što je RAdovanović napisao. E izvini Radovanoviću, zašto te razbojnike nisi tužio a na osnovu tvojih dokaza ih sud nije osudio na robiju. Ovako se baviš zamajavanjem i prikrivanjem svog nerada. E sad bi mogao i da tražiš od Ustavnog suda da zabrani Cecine nastupe na estradi i da zabrani Kekinu grupu. E stvarno je RJT preteralo, svoj posao ne radi pa prebacuje na Ustavni sud. BRUKA!!!

pravnik

pre 13 godina

Pa normalno. Kako moze da se pravno zabrani nesto sto formalno pravno ni ne postoji. Prestanite da zamajavate ovaj narod vise glupostima i pocnite da se bavite ozbiljnim problemima ove zamlje kao sto su ekonomija, Kosovo, Kriminal itd.

lion

pre 13 godina

Voleli ili ne voleli desnicarske grupe, oni su realnost, postoje, imaju svoje misljenje i ideologiju, ne znaci ako se ne slazu sa vama da ih treba zatvoriti ili unistiti, a sudije nece da budu upamceni kao sudije verbalnog delikta, za takve sudije trebaju diktatorski rezimi u kojima je zabranjena sloboda govora.

Marko

pre 13 godina

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", kazala je Nenadić.

Ziva istina. Ako je drzavi potrebna zabrana ustavnog suda da bi hapsio kriminalce, zasto onda nije svojevremeno, zatrazio zabranu tzv. Zemunskog klana, pa tek onda hapsio pripadnike istog.
Eto, prodje vise od godinu dana, na stadionima huliganstvo ne jenjava, a tuzilac i ostali cekaju Ustavni sud... K'o da im je bez te zabrane veliki pravni problem optuziti te barabe. Ajte molim vas

prevara

pre 13 godina

Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje...
A sta oni rade majke ti, beru ljubicice mozda il' sve bas gore nabrojano..
Sram vas bilo partijski nesposobnjakovici..

Lidija

pre 13 godina

Ima mnogo opasnijih i pogubnijih kriminalnih zlocinackih grupa koje su registrovane i njima bi trebalo da se bavi Ustavni sud a huliganima tuzilastvo, policija i sudovi. Bojim se da su ovaj mamac postavili upravo ta zlocinacka udruzenja olicena u raznim oblicima bivseg saveza komunista kao sto su SPO, DS, DSS, SRS, SNS, NS i slicni. Pamet u glavu ljudi, dosta zamajavanja.

John McClane

pre 13 godina

kao po obicaju Ustavni sud je bio i ostao bruka ove zemlje ciji je vrhunac znanja i domasaj rada kako da kaze kako nesto ne moze da se uradi! kao pravnik, GNUSAM SE!!!

Milos

pre 13 godina

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".

Ne znam zasto Sud smatra da je uopste trazena njihova zabrana? Sigurno nije jer su jako tolerantni prema manjinskim grupama, i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica, recimo Francuza.

Inace, slozio bih se sa EU da reforma pravosudja, ocigledno, nije uspela.

građanin

pre 13 godina

Kako ih nije sramota! Trebalo im dve godine da se oglase nenadležnim. Neradnici! A i ono malo presuda što donesu ti sudovi, sve je pogrešno i u korist kriminala, korupcije, nasilja i bezakonja. Pravosuđe, bez obzira na sve reforme, ostaje najcrnja rupa srpskog društva!

kraja

pre 13 godina

...posle ove "odluke" (zabijanja glave u pesak, da ne kazem neko drugo mesto), potpuno je jasno ko je ove grupe i udruzenja osnovo i cemu one sluze...
...kao sto uss ne moze da ukine vojsku, policiju, biu, pravosudje, tako NE SME da pipne pomenute grupe...to im je NEKO jasno stavio do znanja...
...NEKO kome su veoma potrebne paravojne formacije u srbiji...

jelena

pre 13 godina

Ko je onda nadlezan? Ne mogu da verujem kako ova drzava funkcionise. Bilo je potrebno skoro dve godine da ovo dodje na red, da bi se na kraju doneo ovakav zakljucak. Strasno!!! Lepo kaze Pera Lukovic da ovu zemlju treba preorati i nema vise drzave...

građanin

pre 13 godina

Kako ih nije sramota! Trebalo im dve godine da se oglase nenadležnim. Neradnici! A i ono malo presuda što donesu ti sudovi, sve je pogrešno i u korist kriminala, korupcije, nasilja i bezakonja. Pravosuđe, bez obzira na sve reforme, ostaje najcrnja rupa srpskog društva!

Marko

pre 13 godina

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", kazala je Nenadić.

Ziva istina. Ako je drzavi potrebna zabrana ustavnog suda da bi hapsio kriminalce, zasto onda nije svojevremeno, zatrazio zabranu tzv. Zemunskog klana, pa tek onda hapsio pripadnike istog.
Eto, prodje vise od godinu dana, na stadionima huliganstvo ne jenjava, a tuzilac i ostali cekaju Ustavni sud... K'o da im je bez te zabrane veliki pravni problem optuziti te barabe. Ajte molim vas

jelena

pre 13 godina

Ko je onda nadlezan? Ne mogu da verujem kako ova drzava funkcionise. Bilo je potrebno skoro dve godine da ovo dodje na red, da bi se na kraju doneo ovakav zakljucak. Strasno!!! Lepo kaze Pera Lukovic da ovu zemlju treba preorati i nema vise drzave...

Milos

pre 13 godina

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".

Ne znam zasto Sud smatra da je uopste trazena njihova zabrana? Sigurno nije jer su jako tolerantni prema manjinskim grupama, i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica, recimo Francuza.

Inace, slozio bih se sa EU da reforma pravosudja, ocigledno, nije uspela.

kraja

pre 13 godina

...posle ove "odluke" (zabijanja glave u pesak, da ne kazem neko drugo mesto), potpuno je jasno ko je ove grupe i udruzenja osnovo i cemu one sluze...
...kao sto uss ne moze da ukine vojsku, policiju, biu, pravosudje, tako NE SME da pipne pomenute grupe...to im je NEKO jasno stavio do znanja...
...NEKO kome su veoma potrebne paravojne formacije u srbiji...

pravnik

pre 13 godina

Pa normalno. Kako moze da se pravno zabrani nesto sto formalno pravno ni ne postoji. Prestanite da zamajavate ovaj narod vise glupostima i pocnite da se bavite ozbiljnim problemima ove zamlje kao sto su ekonomija, Kosovo, Kriminal itd.

fiškal

pre 13 godina

Ustavni sud je potpuno u pravu. Ako je RJT dalo onakve kvalifikacije uz predmet predat Ustavnom sudu postavlja se pitanje a ko je iz tih grupa krivično gonjen i pravosnažno osuđen za sve ono što je RAdovanović napisao. E izvini Radovanoviću, zašto te razbojnike nisi tužio a na osnovu tvojih dokaza ih sud nije osudio na robiju. Ovako se baviš zamajavanjem i prikrivanjem svog nerada. E sad bi mogao i da tražiš od Ustavnog suda da zabrani Cecine nastupe na estradi i da zabrani Kekinu grupu. E stvarno je RJT preteralo, svoj posao ne radi pa prebacuje na Ustavni sud. BRUKA!!!

John McClane

pre 13 godina

kao po obicaju Ustavni sud je bio i ostao bruka ove zemlje ciji je vrhunac znanja i domasaj rada kako da kaze kako nesto ne moze da se uradi! kao pravnik, GNUSAM SE!!!

prevara

pre 13 godina

Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje...
A sta oni rade majke ti, beru ljubicice mozda il' sve bas gore nabrojano..
Sram vas bilo partijski nesposobnjakovici..

lion

pre 13 godina

Voleli ili ne voleli desnicarske grupe, oni su realnost, postoje, imaju svoje misljenje i ideologiju, ne znaci ako se ne slazu sa vama da ih treba zatvoriti ili unistiti, a sudije nece da budu upamceni kao sudije verbalnog delikta, za takve sudije trebaju diktatorski rezimi u kojima je zabranjena sloboda govora.

Napustiti Srbiju

pre 13 godina

Bićemo mi još duuuuuuuuugo huliganska država, a njenji građani i građanke će i dalje morati da strepe za sopstveni život od grupice besnih...

Lidija

pre 13 godina

Ima mnogo opasnijih i pogubnijih kriminalnih zlocinackih grupa koje su registrovane i njima bi trebalo da se bavi Ustavni sud a huliganima tuzilastvo, policija i sudovi. Bojim se da su ovaj mamac postavili upravo ta zlocinacka udruzenja olicena u raznim oblicima bivseg saveza komunista kao sto su SPO, DS, DSS, SRS, SNS, NS i slicni. Pamet u glavu ljudi, dosta zamajavanja.

intelektualac srpski

pre 13 godina

Mogu samo reći svaka čast sudiji izvestiocu. Ljudi, da li ste zaboravili da je izgubljen jedan život delovanjem jedne takve neregistrovane grupe. Bile neregistrovane ili ne, te grupe su nasilničke i treba im zabraniti da i dalje deluju, jer one de facto postoje.

Sudija u penziji

pre 13 godina

Iako sam sudija u penziji, još uvek se razumem u pravo, pa ću biti slobodan i pokušati da laicima objasnim sledeće: Ustav Srbije propisuje da je USS nadležan da zabrani političku partiju, sindikalnu organizaciju i udruženje, ne ističući pri tom da li je udruženje registrovano ili ne. Sa druge strane, Zakon o udruženjima propisuje da USS može da zabrani rad tajnog udruženja. Obzirom da se udruženje registruje upisom u Registar i tako postaje"javno", to znači da svako udruženje koje nije upisano u registar, a de fakto postoji i deluje je tajno udruženje. Stoga je USS mogao da prihvati nadležnost i da zabrani rad ekstremističkih neregistrovanih grupa koje predstavljaju tajno udruženje jer nisu registrovane, a deluju nasilnički. Sudija izvestilac, kao vrsni pravnik i poznavalac prava je u ovom predmetu bio u pravu

jovan

pre 13 godina

Pa vi ste dragi moji Srbi, taoci u rukama tzv srpskog pravosudja ( i ne samo njega)! E, sad ako u papucama pred kompjuterom mislite da se svemu tome suprotstavite, tada neka vam je dobri Bogo na pomoci. Iz papuca nikada nista nije izmenulo tzv istoriju. Mozda malko citanja, na primer, nije zgorega za osvescenje...

Српски интелектуалац

pre 13 godina

Судија известилац је одржао предизборни говор, пошто свим силама жели да смакне председницу.Има подршку председника Србије, али нема подршку судија уставног суда и комплетне стручне јавности, због своје бахатости неотесаности и болесне амбициозности. Његов реферат је препун таутологија и правних неболуза и конструкција.Просто је невероватно да се оптужује уставни суд у целини а не његов известилац који је био задужен са предметом. Пошто је он експонент политике ДС'и СПС, критике треба упутити на газде и на известиоца, који се узгред буди речено исказао као егзекутор у општем избору судија.Ово је као по обичају само замена теза. У целости подржавам одлуку Уставног суда Србије. Тужилаштво и полиција су искључиво одговорни за свако криминално деловање. И сам известилац лепо каже да предлагач није доставио ни један доказ о постојању криминалних навијачких група чију забрану тражи. Како се може забранити нешто што не постоји. То није надлежност уставног суда. Свака вам част на достојанственом и храбром држању. Све честитке Боси Ненадић.

pera detlic

pre 13 godina

Tuzilastvo nije dokazalo postojanje tih udruzenja niti da je njihovo delovanje usmereno na ostvarivanje zabranjenih ciljeva. Kako onda Ustavni sud moze da o tome odlucuje. Uslovi i razlozi za zabranu udruzenja su regulisani medjunarodnim konvencijama, koje se ne smeju krsiti, jer je to onda krsenje slobode udruzivanja. Ovo je klasicno prebacivanje odgovornosti za stanje u drustvu na Ustavni sud i zamena teza. Cak i da Ustavni sud ispuni ''muzicku zelju'' vladajuce politicke elite, kako moze da se sprovede ta odluka i kakvog to uopste moze imati uticaja na postojanje i delovanje tih navodnih udruzenja. Gospoda iz Tuzilastva pre svega moraju malo da prouce pravnu nauku i naprave razliku izmedju ''grupa'' i udruzenja. Navijacke grupe nisu udruzenja, ako nemaju subjektivitet, nisu osnovane i nemaju upravu, bez obzira da li su regostrovane ili ne. Postalo je vec neukusno da svi odgovorni za red u drzavi prebacuju odgovornost na drugoga. Ministarki pravde i Nati Mesarevic je kriv Ustavni ssud za njihove brljotine u izboru sudija i tako redom. Kada oni koji vode ovu drzavu shvate da je Ustavni sud vrhovni pravni autoritet u svakoj civilizovanoj drzavi, tada mozemo napred. Dok sebi dozvoljavaju da se bacaju drvljem i kamenjem na Ustavni sud, bicemo huliganska drzava, ali ne zbog grupa, nego zbog onih koji drzavom upravljaju.

jedina solucija

pre 13 godina

Sasvim normalna odluka, tuzilastvo nema pojma sta radi!

Pojasnicu vam na banalnom primeru:

Ja i 20 prijatelja odlucimo da sebe zovemo npr SRBENDE, odstampamo majice sa tim imenom, napravimo plakat sa tim imenom i drzimo se zajedno.
Nismo se nigde registrovali, nemamo odgovorno lice, mozda mi medju nama imamo nekog vodju ali pravno nije odredjeno ko je taj.

Sad kako nas moze da zabrani sud, da nam ukine registraciju ne moze nismo registrovani, da uhapsi odgovorno lice ne moze niko zvanicno nije odgovorno lice, da nam zabrani da se okupljamo i druzimo, onda to vec vuce u diktaturu, da nam zabrani da se zovemo SRBENDE i da nosimo majice i parole sa tim imenom, ne moze to ime nikog ne vredja.

Sud (a posebno vrhovni) nemoze ni da raspravlja o takvoj pravno ne regulisanoj organizaciji.

Ono sto je trebalo da uradi tuzilastvo (kad bi se malo razumelo u pravo) je da krivicno ili prekrsajno goni pojedinacnog clana grupe SRBENDE ako je pocinio neko krivicno delo ili prekrsaj.
A ne da trazi zabranu neke takve grupe>

Cak kad bi sud i doneo odluku da zabrani grupu SRBENDE (za sta nema nikakvu osnovu) ja i mojih 20 drugara sutradan mozemo da se nazovemo SRPSKE SRBENDE i da nastavimo po starom, onako kako tuzilastvo gleda na stvari mi bi bili totalno druga organizacija!

Ne treba kriviti sud za propuste (tacnije populizam) tuzilastva.

Ogi

pre 13 godina

Ustavni sud nenadlezan? Izgleda da neko prizeljkuje da se pojavi vigilante koji ce se proglasiti nadleznim za delovanje protiv ovog sljama!

Tajm aut za sudiju

pre 13 godina

Pojasnjenje povodom tvrdnje da se ne moze zabraniti rad tajnom udruzenju koje je vec zakonom zabranjeno> U clanu 2 st.4 Zakona o udrezenjima kaze se da su zabranjena tajna i paravojna udruzenja, a u cl.50 st.1 istog zakona stoji da Ustavni sud moze da zabrani rad udruzenjima iz cl.2 st.4, a to su upravo tajna udruzenja. To znaci da je zakonodavac predvideo mogucnost da ukoliko se protivno zakonu ipak osnuje tajno udruzenje, onda Ustavni sud moze da zabrani njegov rad.Da li to znaci da se sudija ne mora uvek drzati zakona ko pojan plota, kao sto je nekada preporucio sudijama drug Broz. Zakon je tu da se postuje, a ukoliko nije dobar zna se ko treba da ga menja. Toliko o pravu nasem nasusnom, toliko svima onima koji se smatraju pozvanim da iz novinskih tekstova tumace pravo!

српски интелектуалац

pre 13 godina

Морам да одговорим Судији у пензији и интелектуалцу српском који глорификују судију известиоца. Закон о удружењу грађана није дефинисао појам тајног удружења. Удружење или постоји или непостоји. Постоји уколико је уписано у регистар. Не постоји уколико није уписано у регистар. Закон у члану 2 став 4 прописује да је забрањено тајно удружење. Дакле већ је сам Закон забранио постојање тајних удружења тако да нема потребе да уставни суд изриче забрану рада забрањених удружења. Уставни суд одлучује о забрани рада удружења из члана 2.ст.4 Закона о удружењима грађана(члан 50.ст.1 Закона о удружењима грађана). То су тајна и паравојна удружења. Чланом 5 ст.1 прописано је да је рад удружења јаван. Дакле само ако је рад удружења тајан, тада се може реће да се ради о тајном удружењу и таквом тајном удружењу Уставни суд може забранити рад. Забрањеном удружењу не може се забранити рад, зато што је то учинио већ сам законодавац у закону. Зато је уставни суд инсистирао да подносилац иницијативе није пружио доказ да су предметна удружења уписана у регистар. У конкретном случају навијачке групе не представљају удружења грађана у смислу члана 2.ст.1.и ст.4 Закона, тако да њихова забрана заиста није у надлежности уставног суда. Закон је лош и тешко применљив, а читава ствар је исполитизивана и служи за лични обрачун судије известиоца са председницом Уставног суда.

r

pre 13 godina

Pa sto ne rece neko nasem RJT da ne salje taj predmet na razmatranje US, ne zna covek, tu je samo da figurira, a odgovaran je kao vec bivsi direktor JAT-a, oni nam sluze samo da redovno uzimaju platu, ne i da je zarade...Jos koliko li je takvih???

Napustiti Srbiju

pre 13 godina

Bićemo mi još duuuuuuuuugo huliganska država, a njenji građani i građanke će i dalje morati da strepe za sopstveni život od grupice besnih...

lion

pre 13 godina

Voleli ili ne voleli desnicarske grupe, oni su realnost, postoje, imaju svoje misljenje i ideologiju, ne znaci ako se ne slazu sa vama da ih treba zatvoriti ili unistiti, a sudije nece da budu upamceni kao sudije verbalnog delikta, za takve sudije trebaju diktatorski rezimi u kojima je zabranjena sloboda govora.

prevara

pre 13 godina

Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje...
A sta oni rade majke ti, beru ljubicice mozda il' sve bas gore nabrojano..
Sram vas bilo partijski nesposobnjakovici..

John McClane

pre 13 godina

kao po obicaju Ustavni sud je bio i ostao bruka ove zemlje ciji je vrhunac znanja i domasaj rada kako da kaze kako nesto ne moze da se uradi! kao pravnik, GNUSAM SE!!!

građanin

pre 13 godina

Kako ih nije sramota! Trebalo im dve godine da se oglase nenadležnim. Neradnici! A i ono malo presuda što donesu ti sudovi, sve je pogrešno i u korist kriminala, korupcije, nasilja i bezakonja. Pravosuđe, bez obzira na sve reforme, ostaje najcrnja rupa srpskog društva!

jelena

pre 13 godina

Ko je onda nadlezan? Ne mogu da verujem kako ova drzava funkcionise. Bilo je potrebno skoro dve godine da ovo dodje na red, da bi se na kraju doneo ovakav zakljucak. Strasno!!! Lepo kaze Pera Lukovic da ovu zemlju treba preorati i nema vise drzave...

kraja

pre 13 godina

...posle ove "odluke" (zabijanja glave u pesak, da ne kazem neko drugo mesto), potpuno je jasno ko je ove grupe i udruzenja osnovo i cemu one sluze...
...kao sto uss ne moze da ukine vojsku, policiju, biu, pravosudje, tako NE SME da pipne pomenute grupe...to im je NEKO jasno stavio do znanja...
...NEKO kome su veoma potrebne paravojne formacije u srbiji...

српски интелектуалац

pre 13 godina

Морам да одговорим Судији у пензији и интелектуалцу српском који глорификују судију известиоца. Закон о удружењу грађана није дефинисао појам тајног удружења. Удружење или постоји или непостоји. Постоји уколико је уписано у регистар. Не постоји уколико није уписано у регистар. Закон у члану 2 став 4 прописује да је забрањено тајно удружење. Дакле већ је сам Закон забранио постојање тајних удружења тако да нема потребе да уставни суд изриче забрану рада забрањених удружења. Уставни суд одлучује о забрани рада удружења из члана 2.ст.4 Закона о удружењима грађана(члан 50.ст.1 Закона о удружењима грађана). То су тајна и паравојна удружења. Чланом 5 ст.1 прописано је да је рад удружења јаван. Дакле само ако је рад удружења тајан, тада се може реће да се ради о тајном удружењу и таквом тајном удружењу Уставни суд може забранити рад. Забрањеном удружењу не може се забранити рад, зато што је то учинио већ сам законодавац у закону. Зато је уставни суд инсистирао да подносилац иницијативе није пружио доказ да су предметна удружења уписана у регистар. У конкретном случају навијачке групе не представљају удружења грађана у смислу члана 2.ст.1.и ст.4 Закона, тако да њихова забрана заиста није у надлежности уставног суда. Закон је лош и тешко применљив, а читава ствар је исполитизивана и служи за лични обрачун судије известиоца са председницом Уставног суда.

Milos

pre 13 godina

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".

Ne znam zasto Sud smatra da je uopste trazena njihova zabrana? Sigurno nije jer su jako tolerantni prema manjinskim grupama, i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica, recimo Francuza.

Inace, slozio bih se sa EU da reforma pravosudja, ocigledno, nije uspela.

Ogi

pre 13 godina

Ustavni sud nenadlezan? Izgleda da neko prizeljkuje da se pojavi vigilante koji ce se proglasiti nadleznim za delovanje protiv ovog sljama!

intelektualac srpski

pre 13 godina

Mogu samo reći svaka čast sudiji izvestiocu. Ljudi, da li ste zaboravili da je izgubljen jedan život delovanjem jedne takve neregistrovane grupe. Bile neregistrovane ili ne, te grupe su nasilničke i treba im zabraniti da i dalje deluju, jer one de facto postoje.

Lidija

pre 13 godina

Ima mnogo opasnijih i pogubnijih kriminalnih zlocinackih grupa koje su registrovane i njima bi trebalo da se bavi Ustavni sud a huliganima tuzilastvo, policija i sudovi. Bojim se da su ovaj mamac postavili upravo ta zlocinacka udruzenja olicena u raznim oblicima bivseg saveza komunista kao sto su SPO, DS, DSS, SRS, SNS, NS i slicni. Pamet u glavu ljudi, dosta zamajavanja.

Sudija u penziji

pre 13 godina

Iako sam sudija u penziji, još uvek se razumem u pravo, pa ću biti slobodan i pokušati da laicima objasnim sledeće: Ustav Srbije propisuje da je USS nadležan da zabrani političku partiju, sindikalnu organizaciju i udruženje, ne ističući pri tom da li je udruženje registrovano ili ne. Sa druge strane, Zakon o udruženjima propisuje da USS može da zabrani rad tajnog udruženja. Obzirom da se udruženje registruje upisom u Registar i tako postaje"javno", to znači da svako udruženje koje nije upisano u registar, a de fakto postoji i deluje je tajno udruženje. Stoga je USS mogao da prihvati nadležnost i da zabrani rad ekstremističkih neregistrovanih grupa koje predstavljaju tajno udruženje jer nisu registrovane, a deluju nasilnički. Sudija izvestilac, kao vrsni pravnik i poznavalac prava je u ovom predmetu bio u pravu

pravnik

pre 13 godina

Pa normalno. Kako moze da se pravno zabrani nesto sto formalno pravno ni ne postoji. Prestanite da zamajavate ovaj narod vise glupostima i pocnite da se bavite ozbiljnim problemima ove zamlje kao sto su ekonomija, Kosovo, Kriminal itd.

Српски интелектуалац

pre 13 godina

Судија известилац је одржао предизборни говор, пошто свим силама жели да смакне председницу.Има подршку председника Србије, али нема подршку судија уставног суда и комплетне стручне јавности, због своје бахатости неотесаности и болесне амбициозности. Његов реферат је препун таутологија и правних неболуза и конструкција.Просто је невероватно да се оптужује уставни суд у целини а не његов известилац који је био задужен са предметом. Пошто је он експонент политике ДС'и СПС, критике треба упутити на газде и на известиоца, који се узгред буди речено исказао као егзекутор у општем избору судија.Ово је као по обичају само замена теза. У целости подржавам одлуку Уставног суда Србије. Тужилаштво и полиција су искључиво одговорни за свако криминално деловање. И сам известилац лепо каже да предлагач није доставио ни један доказ о постојању криминалних навијачких група чију забрану тражи. Како се може забранити нешто што не постоји. То није надлежност уставног суда. Свака вам част на достојанственом и храбром држању. Све честитке Боси Ненадић.

fiškal

pre 13 godina

Ustavni sud je potpuno u pravu. Ako je RJT dalo onakve kvalifikacije uz predmet predat Ustavnom sudu postavlja se pitanje a ko je iz tih grupa krivično gonjen i pravosnažno osuđen za sve ono što je RAdovanović napisao. E izvini Radovanoviću, zašto te razbojnike nisi tužio a na osnovu tvojih dokaza ih sud nije osudio na robiju. Ovako se baviš zamajavanjem i prikrivanjem svog nerada. E sad bi mogao i da tražiš od Ustavnog suda da zabrani Cecine nastupe na estradi i da zabrani Kekinu grupu. E stvarno je RJT preteralo, svoj posao ne radi pa prebacuje na Ustavni sud. BRUKA!!!

Marko

pre 13 godina

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", kazala je Nenadić.

Ziva istina. Ako je drzavi potrebna zabrana ustavnog suda da bi hapsio kriminalce, zasto onda nije svojevremeno, zatrazio zabranu tzv. Zemunskog klana, pa tek onda hapsio pripadnike istog.
Eto, prodje vise od godinu dana, na stadionima huliganstvo ne jenjava, a tuzilac i ostali cekaju Ustavni sud... K'o da im je bez te zabrane veliki pravni problem optuziti te barabe. Ajte molim vas

jedina solucija

pre 13 godina

Sasvim normalna odluka, tuzilastvo nema pojma sta radi!

Pojasnicu vam na banalnom primeru:

Ja i 20 prijatelja odlucimo da sebe zovemo npr SRBENDE, odstampamo majice sa tim imenom, napravimo plakat sa tim imenom i drzimo se zajedno.
Nismo se nigde registrovali, nemamo odgovorno lice, mozda mi medju nama imamo nekog vodju ali pravno nije odredjeno ko je taj.

Sad kako nas moze da zabrani sud, da nam ukine registraciju ne moze nismo registrovani, da uhapsi odgovorno lice ne moze niko zvanicno nije odgovorno lice, da nam zabrani da se okupljamo i druzimo, onda to vec vuce u diktaturu, da nam zabrani da se zovemo SRBENDE i da nosimo majice i parole sa tim imenom, ne moze to ime nikog ne vredja.

Sud (a posebno vrhovni) nemoze ni da raspravlja o takvoj pravno ne regulisanoj organizaciji.

Ono sto je trebalo da uradi tuzilastvo (kad bi se malo razumelo u pravo) je da krivicno ili prekrsajno goni pojedinacnog clana grupe SRBENDE ako je pocinio neko krivicno delo ili prekrsaj.
A ne da trazi zabranu neke takve grupe>

Cak kad bi sud i doneo odluku da zabrani grupu SRBENDE (za sta nema nikakvu osnovu) ja i mojih 20 drugara sutradan mozemo da se nazovemo SRPSKE SRBENDE i da nastavimo po starom, onako kako tuzilastvo gleda na stvari mi bi bili totalno druga organizacija!

Ne treba kriviti sud za propuste (tacnije populizam) tuzilastva.

jovan

pre 13 godina

Pa vi ste dragi moji Srbi, taoci u rukama tzv srpskog pravosudja ( i ne samo njega)! E, sad ako u papucama pred kompjuterom mislite da se svemu tome suprotstavite, tada neka vam je dobri Bogo na pomoci. Iz papuca nikada nista nije izmenulo tzv istoriju. Mozda malko citanja, na primer, nije zgorega za osvescenje...

pera detlic

pre 13 godina

Tuzilastvo nije dokazalo postojanje tih udruzenja niti da je njihovo delovanje usmereno na ostvarivanje zabranjenih ciljeva. Kako onda Ustavni sud moze da o tome odlucuje. Uslovi i razlozi za zabranu udruzenja su regulisani medjunarodnim konvencijama, koje se ne smeju krsiti, jer je to onda krsenje slobode udruzivanja. Ovo je klasicno prebacivanje odgovornosti za stanje u drustvu na Ustavni sud i zamena teza. Cak i da Ustavni sud ispuni ''muzicku zelju'' vladajuce politicke elite, kako moze da se sprovede ta odluka i kakvog to uopste moze imati uticaja na postojanje i delovanje tih navodnih udruzenja. Gospoda iz Tuzilastva pre svega moraju malo da prouce pravnu nauku i naprave razliku izmedju ''grupa'' i udruzenja. Navijacke grupe nisu udruzenja, ako nemaju subjektivitet, nisu osnovane i nemaju upravu, bez obzira da li su regostrovane ili ne. Postalo je vec neukusno da svi odgovorni za red u drzavi prebacuju odgovornost na drugoga. Ministarki pravde i Nati Mesarevic je kriv Ustavni ssud za njihove brljotine u izboru sudija i tako redom. Kada oni koji vode ovu drzavu shvate da je Ustavni sud vrhovni pravni autoritet u svakoj civilizovanoj drzavi, tada mozemo napred. Dok sebi dozvoljavaju da se bacaju drvljem i kamenjem na Ustavni sud, bicemo huliganska drzava, ali ne zbog grupa, nego zbog onih koji drzavom upravljaju.

r

pre 13 godina

Pa sto ne rece neko nasem RJT da ne salje taj predmet na razmatranje US, ne zna covek, tu je samo da figurira, a odgovaran je kao vec bivsi direktor JAT-a, oni nam sluze samo da redovno uzimaju platu, ne i da je zarade...Jos koliko li je takvih???

Tajm aut za sudiju

pre 13 godina

Pojasnjenje povodom tvrdnje da se ne moze zabraniti rad tajnom udruzenju koje je vec zakonom zabranjeno> U clanu 2 st.4 Zakona o udrezenjima kaze se da su zabranjena tajna i paravojna udruzenja, a u cl.50 st.1 istog zakona stoji da Ustavni sud moze da zabrani rad udruzenjima iz cl.2 st.4, a to su upravo tajna udruzenja. To znaci da je zakonodavac predvideo mogucnost da ukoliko se protivno zakonu ipak osnuje tajno udruzenje, onda Ustavni sud moze da zabrani njegov rad.Da li to znaci da se sudija ne mora uvek drzati zakona ko pojan plota, kao sto je nekada preporucio sudijama drug Broz. Zakon je tu da se postuje, a ukoliko nije dobar zna se ko treba da ga menja. Toliko o pravu nasem nasusnom, toliko svima onima koji se smatraju pozvanim da iz novinskih tekstova tumace pravo!