Četvrtak, 11.11.2010.

07:18

Objava rata duvanskom dimu

Pušači, trećina građana Srbije, od danas ne mogu da puše na radnom mestu jer je počela primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Izvor: B92

Objava rata duvanskom dimu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 13 godina

Ako u ovom tekstu http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2010&mm=11&nav_id=472337
nadjete da se pominje duvan (nikotin) kao glavni krivac za toliki pomor stanovnistva u svetu (i kod nas), onda nista.
Ako ne nadjete, onda zacutite vec jednom!...

Ljubicasta

pre 13 godina

...to da li ces bacati djubre kroz prozor i da li se neces kupati svaki dan, nego jednom nedeljno, nema apsolutno nikakve veze sa tim jesi li pusac ili nepusac. Ima veze sa time kako si vaspitan.
Podrzavam ovaj zakon. Nadam se da ce se i u praksi primenjivati i kaznjavati prekrsioci. Nadam se da ce uvesti i rigorozniji, da ce cigarete da poskupe 300% za pocetak. Za kraj , nadam se zabrani fabrika duvana.

Posmatrač

pre 13 godina

Najveći zagađivač u Beogradu je termo-eletrana u Obrenovacu koja Beograd zasipa prašinom bogatom otrovnim oksidima alkalnih i zemno-alkalnih metala, i koja je uz to i slabo radioaktivna, kao što je to uvek slučaj sa ugljem iz površinskih kopova.
Glavni razlog zabrane pušenja je taj što se ukazala alarmantna potreba da se smanji odliv deviza, jer kada deviza nema, onda postoje dva rešenja – da se poveća priliv, i/ili da se smanji odliv. Posle prodaje Duvanske industrije odliv je postao ogroman kroz dividende i kroz uvoz duvana kojeg su te fabrike prestale da otkupljuju. Čak je i domaća proizvodnja repromaterijala prekinuta.
Zato je potrebno smanjiti i potrošnju mleka, da bi se ono izvozilo, kao i struje jer u EU se trošo samo "500kWh po domaćinstu" i niko se ne greje na struju (sem Francuza, Šveđana, Nemaca, Rusa, Bugara, Rumuna, Slovaka, itd.). Posle će da nas odvikavaju i od telekomunikacionih usluga kada prodaju Telekom, pa dividende i profit koji treba da konvertuju u devize ode u nebo, a od benzina nas već odvikavaju, jer je prodaja prepolovljena!
Zapravo stvarna prosečna potrošnja struje po domaćinstvu u EU je oko 1200kWh uključujući i ruralna područja. Grejanje na struju je veoma aktualizovano posle nestašice gasa 2008 kada su ponovo uključene nuklearke Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

nepusacBg

pre 13 godina

Konacno, jedna od retko pametnih stvari koja je dosla iz EU. Nemojte nas maltretirati svojim izborom.Da li mogu da idem na posao, u kafic ili restoran a da se ne vratim sa smradom duvana u kosi ili na odeci?Izgleda moze, malo po novcaniku u sve se dovede u red.Jedno,po jedno . . .

s tim rolaj

pre 13 godina

Sebičnost, sebičnost, sebičnost! Jedino tako mogu da razumem ove komentare pušača - njima je važno da oni mogu da puše, a ako to drugima smeta, to je onda njihov problem! Isto kao i parkiranje na bulevaru i milion drugih stvari u Srbiji u kojoj se pokazuje bahatost i sebičnost.

jacki

pre 13 godina

I dobro... Šta ste vi sada uradili?

NARAVNO da će svaki kafić izabrati da bude pušački, a koliko mi se čini u bankama i ostalim institucijama i organizacijama nije ni bilo dozvoljeno pušenje tako da ti što su išli napolje da piju kafe i puše, radili su to i pre.
Mene najviše nervira kada pušači se ponašaju, kad im kažete posle 302. cigarete da vam smeta, kao da je najprirodnija stvar na svetu to što oni puše, a vi im, u najmanju ruku, kršite ustav što ste ih obavestili da se gušite. ma daj.....

milica

pre 13 godina

Ma ja sam presrecna zbog ovog zakona. Sada cu konacno i ja i vecina stanovnika nase predevropske zemlje imati mogucnost da, ako nas u medjuvremenu ne ubije neko za vreme utakmice, parade, predizborne kampanje, dozivim onih 128 godina koliko mi je potrebno za starosnu penziju, posto, kao i velika vecina radim neprijavljena vec godinama, pa godine staza nikad necu imati, i onda srecno i pre svega ZDRAVO lagano crknem od gladi. Svaka cast za zakon, super je!

aca

pre 13 godina

"Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci "

Ne znam što se pušači porede sa "najgorim šljamom" i "raznoraznim kriminalcima"?!
Niko ne pominje Mendelu, Gandi, Kopernika, Galileja...

Nenad

pre 13 godina

Sve dok se u ovoj zemlji cigarete legalno prodaju na svakom koraku - dotle će ova "zabrana" biti DISKRIMINATORSKA.
U ovoj zemlji su ovim zakonom ugrožena prava MANJINSKOG DELA POPULACIJE koja boluje od jedne od najgorih bolesti zavisnosti.
Ukoliko se toliko brine o zdravlju svojih građana, država je dužna da zabrani PROIZVODNJU, DISTRIBUCIJU i PRERADU DUVANA kao i DISTRIBUCIJU PROIZVODA od DUVANA.
Na taj način, stavljanjem van zakona duvanske industrije - problem je rešen. Zauvek.
Ali, licemerna država to neće da uradi zbog 1000 zaposlenih ljudi u par fabrika cigarete u Srbiji, ili je to pre zbog vlasnika tih fabrika.
RAZMISLITE O TOME !

???

pre 13 godina

Da li neko puši cigaretu ili mu smrde noge ili se nije kupao mesec dana meni je to sve isto ako se ta osoba nalazi u mojoj blizini!
Zadah, žuti prsti, smrdljiva odeća, zagušljiva prostorija zar to pušačima nimalo ne smeta? Pušenje je u stvari nedostatak lične higijene!

Kupite deci 1kg banana, voljenoj osobi poklon, sebi litar negaziranog pića, ne bacajte pare na cigarete!

cikajowa

pre 13 godina

E ovako, imam internet klub i do sada je bilo zabranjeno pusenje do 23h zbog dece koja cu boravila. E sada sam se odlucio za totalnu zabranu pusenja u lokalu. Zanima me sta da radim ako mi neko namerno zapali cigaretu u lokalu? Kako da reagujem ako ne mogu da ga lepo zamolim da izadje? Fizicka sila ne dolazi u obzir :)

Milos

pre 13 godina

Razocarana,

Osim mirisa neopranog tela (ali samo do dva dana), duvanski dim mi po pravilu manje smeta od svega sto si navela.

To ne znaci da mi ne smeta. I to ne znaci da je on dobar za mene, moju okolinu, i druge pusace i nepusace. Zato je i zabranjen.

Miris neopranog tela je neprijatan, ali ne izaziva rak. Valjda.

vojvodjanka

pre 13 godina

Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci imaće priliku da rade što su i do sada radili, baškariće se u zatvorima na račun poreskih obveznika, sudiće im se - i to na račun poreskih obveznika, biće lečeni - da ponovim na čiji račun? - a sitni ćata će da caluje 5000 svaki put kad ga nadobudni inspektor ukeba sa zapaljenom cigaretom...

I koji to monstrum treba da bude pa da kazni čoveka pred Urgentnim centrom dok puši i čeka da čuje hoće li mu neko blizak preživeti saobraćajku???

OverMyHead

pre 13 godina

Interesantni su neki od komentara koji koriste raznorazne argumentacije, izmedju ostalih i ona o licnim pravima i slobodama. I tu zelim da napravim paralelu sa skorasnjim borbama za prava gay ljudi, jer je vise nego ocigledna. Citiracu samo neke od komentara, a koji se odnose na zabranu pusenja(posredno i na prava gayeva):
1. "...zasto tako surovo tretiraju pusace, kao da oni nisu i deo njihove populacije". Hm, ni meni to nije jasno, ni u jednom ni u drugom slucaju.
2."...uskoro ce sa zakonima da udju i u moju spavacu sobu". Pa da, to svakako ne bi trebalo da se desi, opet ni u jednom ni u drugom slucaju.
Bilo je jos mnogo ovakvih analognih primera, a meni nije jasno, ako se vec pusaci osecaju diskriminisano od strane nepusaca, a opet pusaci diskriminisano od nepusaca, svi oni se u sustini isto osecaju kao i gay ljudi, koje opet nepostojanje zakona diskriminise. A opet toliko malo empatije.
Apropo zabrane pusenja...ja sam nepusac, ali mi ni na kraj pameti ne pada da svoje prijatelje koji su odlucili da puse gnjavim i smaram. To je njihova odluka, i ja ih volim takve, sa svim manama i vrlinama. I ne bih se odrekao vremena koje provodimo zajedno ni za sva cista pluca ovoga sveta :) Ako je to cena, ja je placam. I uopste ne ulazim u to da li bi oni trebalo to i da urade za mene, tj. zasto oni ako im je stalo do mene jednostavno ne puse u mom drustvu. Ne ulazim u to, nije mi bitno. Ja znam da mogu, i hocu da to istolerisem. Neke stvari su bitnije u zivotu...

sava

pre 13 godina

Згрожен сам пред оваквим законима у којима се јасно увиђа колико се бавимо тривијалним стварима.
Обезбедите нам услова да имамо европски стандард и перспективу па онда усвајајте овакве "европске" законе.
Замислите као они хоће да нас заштите од дуванског дима. Да нас драконским казнама натерају да не пушимо, све у циљу очувања здравља становништва.
У потпуности се слажем са правом непушача да не треба да удишу дим и стога искрено подржавам онај део закона којим се омогућава постојање угоститељских објеката у којима ће бити забрањено пушење.
Нека власници тих објеката запосле у њима непушаче и уколико је заиста у земљи две трећине непушача неће постојати потреба да се плаше смањења прихода. Пушачи, за које се тврди да су мањина у тим објектима неће пушити и свима ће бити потаман.
С друге стране, не видим разлог да се у свим установама, на радном месту не омогући пушачима просторија у којој ће моћи да за време паузе попију кафу и запале цигарету.
Закон прописује да се у просторијама државне управе, локалне самоуправе, образовним и здравственим установама нигде не сме пушити(у школама и болницама ни у двориштима), док осталим послодавцима остављају на вољу да ли ће одредити просторију за пушење.
То је класична дискриминација и да је службеницима у државној управи, локалној самоуправи, васпитачима, наставницима, професорима,лекарима... забрањено да буду пушачи и да ће се убудуће на овим радним местима запошљавати само непушачи.
Зар заиста законодавци мисле, да ће се уколико свог наставника виде како по киши или снегу пуши на прописаној удаљености од школе, ученици неће у одређено време постати пушачи. Професори су у оваквом друштву одавно престали да буду узор својим ученицима, понижавани бедним платама и односом државе према образовању.
Не пуши већина људи у Србији јер то жарко жели, већ од муке и квалитета живота који онемогућава већа задовољства.
И сада и то одузимају.
Како ће по свему судећи велика већина ресторантера прогласити своје објекте за пушачке многи млади ће и даље пушити, а непушачи ће бити принуђени да излазе на та места.

Karlito

pre 13 godina

Vec mesec dana ne pusim, za sada se dobro drzim i ne kriziram, iako zena kos uvek pusi nije mi problem da sedim sa njom i pijem kafu dok ona pusi, lasersko odvikavanje od pusenja se u mom slucaju za sada, pokazalo izuzetno ispesnim i svima ih preporucujem, vec sam svima dosadio ali moram jos jednom da ponovim mala cena za toliku slobodu...

Opet ne valja

pre 13 godina

Rece neko, opet ce 99% kafica da bude pusacko, pa ce ga opet peci oci, smrdece na dim...alo, pa nadji neki od tih 1%, pa uzivaj u njemu!

mv

pre 13 godina

Evo dokaza da antipušaći imaju specijalne moći! Mi, pušači, moramo se povinovati zakonima fizike, i možemo biti samo na jednom mestu u istom trenutku. Oni mogu da budu u SVIM lokalima istovremeno!!! Zato se (valjda) zalažu za zabranu u SVIM lokalima...Žao mi je, ali moraćete da se pomirite s tim da je vaših pet (didaktičko-metodičkih) minuta prošlo...Sad smo odvojeni, pa ko šta voli nek izvoli...

bojan

pre 13 godina

Sve je ovo nista sve dok se potpuno ne zabrani pusenje u svim ali apsolutno svim restoranima i kaficima!!!!
Ovo je civilizacijski iskorak i tuzno je biti svestan toga a negirati isti!!!
P.S.
Odeca se naravno pere deterdzentom ali pluca se peru malo teze.....

drslavke@gmail.com

pre 13 godina

Okk, poludim na poslu i pre nego sto dam otkaz zapalim cigaru pred kolegama-svedocima i pozovem komunalnu policiju. Epilog: ja sam dao otkaz, kolege su dobile otkaz a firme vise nema jer je bankrotirala (i treba kad su zli :).
U kojoj je zemlji, planeti ili univerzumu ovako nesto moguce?? Nas zakon ovakvu ludu situaciju omogucava i podstice.

Razočarana

pre 13 godina

Dragi nepušači, da li je moguće da vam više smeta smrad duvana od smrada neopranog tela, kose i zuba, prepunih kontejnera, trulog lišća, jadnih mokrih pasa lutalica, izduvnih gasova, prljavih vozova, autobusa i javnih WC-a, urina po ćoškovima, haustorima i liftovima, kace od prošlogodišnjeg kiselog kupusa koja se pere tek pred stavljanje nove zimnice, dinstanog crnog luka na užegloj masti i sličnih "mirisa", ili ste samo hipohondri koji misle da je duvan jedini uzročnik raka...?
stvarno mi nije jasno...
Dragi pušači, pa bar smo se mi Srbi protiv svega i svačega bunili!... Da li je moguće da je taj naš urođeni bunt uništen u poslednjih 10 godina?....

Milan

pre 13 godina

Citam i ne verujem...najglasniji protivnici pusenja su bivsi pusaci! Zanima me da li su tako razmisljali i dok su zvakali cigare?
Kaze nam danas nas ministar zdravlja, od danas cemo svi biti zdraviji! Hvala ti boze, zabranio je pusenje i iskorenio bolest. Koga cujem da je bolestan, znacu da laze, jer nas ministar zdravlja lepo rece, svi cemo biti zdravi! Koga vi lazete? Mene sigurno ne! ... Ja se drzim slogana, ostavite pusenje umrite zdravi!

Bojan

pre 13 godina

Da li moze da se pusi u pozorisnoj predstavi, konkretno imam tu dilemu posto sutra imam premijeru u kojoj pusim pola predstave jer tako scenario zahteva?

Iluzionista

pre 13 godina

Sa 15 sam gledao filmove poreklom iz EU gde je pusenje bilo nesto najbolje sto coveku moze da se dogodi. Sa 25 sam gledao poruke na cigaretama gde stoji na koji nacin cu da umrem jer sam se prihvatio velikog poroka prateci evropske trendove. Sa 35 prateci evropske preporuke placam svoje trovanje vise nego ranije cak i svakom ispusenom cigaretom pomazem siromasnima u Zambiji, pritom legalnu drogu koju kupujem na trafici vise ne mogu da konzumiram slobodno kao ranije. Ovo vise ne lici na filmove koje sam gledao kao mlad.
Ako je duvan stetan, kao sto jeste, zasto muciti nepusace pusacima i pusace cigaretama? Zabranite cigarete, resili ste problem pusenja, slobode pusaca i nepusaca i ekonomsku krizu kao i spoljno-trgovinski deficit. Od novca koji se ustedi otvorite specijalizovane ustanove za odvikavanje od pusenja.

Ivana

pre 13 godina

Evo jedne istinite anegdote iz Slovenije kad su ovde uveli protipusacki zakon. U Ljubljani prepodne je neki Slovenac hodao po gradu sa poslovnim partnerom iz jedne skandinavske zemlje. Svuda ispred poslovnih zgrada i lokala su stajale uglavnom zene i pusile. Skandinavac neko vreme samo gleda i cuti, a onda se ipak ohrabri i rece: Ma, lepa vam je Ljubljana ali nisam znao da imate ovoliko "prijateljica noci" i to odmah ujutro!

Nare

pre 13 godina

Ja radim u Palati pravde i mogu reci da se ovaj zakon o zabrani pusenja postuje u jednom za mene do sada nezamislivom procentu od 90 % !!!
Najvazniji je onaj deo odredbe koji se odnosi na sefove i kaznu od 50.000, da nije toga sve bi bilo kao do juce. Najokoreliji pusaci su spremni da rizikuju kaznu od 5.000 dinara, ali sefovi i uprava ne mogu da podnesu jos rigoroznije kazne.
E sad samo da cigare poskupe na minimum 5 evra kao sto je i u EU i mnogi ce ostaciti taj najstetnij porok.

deksss

pre 13 godina

Ne znam zasto me je ova "briga drzave za zdravlje stanovnistva" podsetila na zaboravljenu aferu godine trovanja beba vigantol kapima. Ne znam da li je za to bila predvidjena bilo kakva kazna. Ne znam da li to ima nekakve veze sa ovim pusenjem. Valjda ima...

Neko

pre 13 godina

A šta je sa raznoraznim parfemima vrlo intezivnog mirisa? Pa i to zagađuje vazduh. Mnogi su, pa i ja, alergični i na ta isparenja. Niko nas ne štiti.

mv

pre 13 godina

Moram da se nasmejem! Pa komentari antipušača su danas mnogo nervozniji nego komentari pušača! Dame i gospodo, ako smo mi zavisni od nikotina, vi ste onda zavisnici od delenja lekcija koje vam niko nije tražio! Znate zašto vam smeta postojanje pušačkih lokala? Pa mi pušači sad imamo zonu slobodnu od ničim izazvanih lekcija...O vašoj omiljenoj teoriji o odeći koja "smrdi sedam dana posle izlaska"...mogu samo da vam preporučim da menjate odeću bar jednom dnevno, i da stvari posle upotrebe operete deterdžentom...to nema veze s duvanom...Nositi istu odeću sedam dana...ne znam, boga mi...

Frijol

pre 13 godina

Sam fakat da nam je zabrana pusenja top vest, ukazuje koliko smo mi daleko od nekog normalnog sveta. U velikoj vecini starog sveta to je vest iz proslog veka. Samo navalite na cigare i na radzu. Srecno Srbijo.

Ja

pre 13 godina

Kada se ja vratim iz kafica (gde dim inace moze da se sece nozem) meni cista odeca koju sam predhodno obukao smrdi na dim od cigareta a ne na izduvne gasove iz atmosfere. To je vrlo specifican miris koji je lako prepoznatljiv za nepusaca. I razlikuje se od mirisa odece kada se vratim iz recimo setnje.

U potpunosti se slazem sa time da su izduvni gasovi iz atmosfere preterano zagadjeni od automobila i industrije. Evo, sledeci zakon ce da bude bas o tome da se ogranici emisija stetnih gasova u atmosferu... Casna rec.

Samo sad ne pricamo o tome, vec o pusenju u zatvorenim prostorijama.

Ne trazimo razlog zasto su cigarete otrovne a duvan nije. Ne trazimo razlog zasto se zavisnost o jednom potvrdjenom narkotiku izjednacava sa ljudskim pravima.

Ono sto trazimo je: vazduh oslobodjen duvanskog dima u prostoriji u kojima se moze naci neki nepusac. Tacka!
Mozete vi da racionalizujete i izmisljate analogije i povlacite paralele koliko vam volja. Cinjenica ostaje da vi svojim dimom smetate drugima.

Ili ako hocete, kao sto sam pre par dana predlozio, hermeticki zatvorena plasticna kesa na glavi, pa dimite do mile volje. Cak se moze i ustedeti na dimu jer cete izdahnuti dim moci ponovo da udisete. Reciklaza.

Peca

pre 13 godina

Ja sam prestao da pusim i uspeo sam da izdrzim devet meseci pa sam sada opet pusac. Prestao sam da pusim jer sam ostao bez posla pa sam prostom racunicom dosao do zananja da cu nekonzumiranjem cigareta "ustedeti" oko 50e mesecno. Posle nekog vremena nasao sam posao i ponovo sam uzivalac plavog dima. Dakle, predlazem da se jos poveca broj nezaposlenih i tako znatno smanji broj pusaca i da se u istom vreme zapreti velikom broju zaposlenih da ce dobiti otkaz i da se pripreme za taj dan tako sto ce prestati da puse jer nece imati za 'leba a kamoli za cigare.

Trubadur

pre 13 godina

Ako pusaci imaju svoju prostoriju za pusenje, hocu i ja da imam prostoriju za keks. Ja mnogo volim da jedem i mljackam keks. Idem da protestvujem. HOCU keks sobu.

Ja

pre 13 godina

Kao nepusac APSOLUTNO podrzavam uvodjenje ovog zakona.
Medjutim, problem je u tome sto sada i ovo malo zaposlenih samo razmislja o tome kako da izadje napolje da zapali. Do sada su, puseci u kancelariji, bar lupali po koji pecat tokom radnog vremena, a od sada...

moja zemlja nece propasti

pre 13 godina

Nepusaci koje poznajem su krajnje neinteresantni, dosadni ljudi. Pravi davezi, hladni, bez emocija, karijeristi...Roboti 21og veka. Mada sam uvek postovao njihovu zelju i nikad nisam pusio u njihovom drustvu, danas mi se smeju sa visine sto sam i onaj cumez na poslu gde je smelo da se pusi izgubio.....Sad mi je zao sto sam bio fin prema njima

ksenija gburcik

pre 13 godina

Potpuno je besmisleno govoriti o diskriminaciji pusaca i nasilju nad njima. I vrapci znaju sta je sloboda: mogucnost da radis sve sto zelis, ako pri tom ne ugrozavas druge. Narocito decu.

Aleksandar

pre 13 godina

Kao pusac, srecom ne notorni, mozda pola pakle dnevno, slazem se sa ovim zakonom. Jeste malo pritup, ali bar je bolji od onoga sto bi smo mi sklepali.
Ali, dragi nepusaci, neverovatno ste dosadni sa izjavama tipa "ne zelim da mi odeca smrdi na duvanski dim", "niko se nije rodio sa cigaretom"...i mnogi drugi.
Poredjenja su vam ubiboze.

Shvatite jednom vise da nama odeca vise smrdi zbog izduvnih gasova koji se nalaze u atmosferi. Nego nama je nos toliko oguglao od zivota u smrdljivim gradovima da to vise ni ne primecujemo. A to sto se niko nije rodio sa cigaretom, mogu vam samo reci da se niko nije rodio sa bilo cime u ruci. Nismo se ni rodili sa odecom, pa opet...
Ali tokom zivota smo naucili da koristimo noz, traktor, televizor, odecu, obucu, pa cak i cigarete.
Sto se tice "otrovnih cigara", kad vec visite na netu, umesto ovde da napadate izjavama bez proverenih informacija, imate Google i upitajte ga zasto su cigarete otrovne i videcete da ce izbaciti "because of chemical compounds". A ti sastojci su u stvari aditivi kojima prskaju duvan pripremljen za pravljenje cigareta. Ljudi tamo po selima, i mestima gde se gaji duvan puse ga non-stop, ali njima nista ne fali. Zive vrlo dugo, jer ne gutaju hemikalije koje duvanska industrija servira. Nikotin je jedini koji stvara zavisnost, a sve ostalo sto mecu u duvan je strahota. I nije mi jasno zasto im nije zabranjeno stavljanje tih hemikalija, kada je dokazana stetnost istih.
U svakom slucaju mi smo skroz otrovani, bilo duvana ili ne. Tu je sve ostalo.

Sto se tice "civilizovanog sveta", pa da je taj svet civilizovan, ne bi imali ratove i siromastvo i jos mnogo toga sto ne valja, zar ne? Ali ipak sve to i dalje postoji. To je dokaz da ipak taj svet nije civilizovan.

Naravno, ocekujem da ce biti mnogo kliktanja na "ne preporucujem", ali sa sigurnoscu znam da su ti ljudi neinformisani. Jer vise vole da gutaju sazvakano, sto im mediji ispljunu, a pritom ne zele da mrdnu prst da vide zasto je cigareta otrovna. Rekao sam vec, za pocetak imate Google, pa pitajte, pa tek onda klikcite.

prosta racunica

pre 13 godina

U ustanovi u kojoj radim, a koja ima 1600 m2 postojala je prostorija od 12 m2 za pusace. Ali nepusaci kukaju i na tih 12 kvadrata....Ne znam kako su oni to ugrozeni... Valda im je malo preostalih 1588.

Quentin

pre 13 godina

Niste mi vi ljudi jasni potpuno. Je l' uveden zakon? Jeste. Da li ce se primenjivati? Nisam siguran, jer je kod nas sve uvek bilo koruptivno, te ce biti i ovo. Nazoves dva broja ili platis trocifreni broj evra i reseno. Osim toga, nije mi jasno, zasto se sad bunite kada je vecina kafica i lokala izabralo da budu pusacki. U cemu je sad problem? Jel' to njihov lokal? Jeste. Jel' njihova odluka? Jeste. Ne dopada vam se? Ne idite u taj lokal. Demokratija nije totalitarni rezim, niti treba da bude. Ali ja vidim da bi mnogi voleli da je tako.

CTEBAH

pre 13 godina

Za sve koji su protiv ovog zakona imam samo jednu poruku. Ljudi niko vam ne brani da pusite. Pusite koliko hocete i kad hocete. Samo ja necu vise da trpim duvanski dim u svojoj okolini, na radnom mestu, necu da mi odeca smrdi kada navece dodjem iz grada. Meni duvanski dim smeta i narusava zdravlje moje dece i mene. Vi slobodno pusite ali nemojte mene da ugrozavate.

Ja tako razumem ovaj zakon. Jednostavno necu vise da udem zrtva pusaca koji ne mogu da izdrze da ne zapale cigaretu. Mozete ali ne u prostoriji u kojoj sedi i radi nepusac. Izvolite izadjite napoje i pusite do mile volje.

U celoj Evropi i Severnoj Americi ovakav zakon postoji godinama i niko vise ne postavlja pitanja da li je to ispravno ili ne. Takodje nije se nebo srusilo i niko nije zavrsio na psihijatriji zbog stresa, nervoze i dekoncentracije u vezi zabrane pusenja. Za mesec dana niko vise nece ni pricati o ovome.

rad, red i disciplina

pre 13 godina

Pusaci dosadni ste vise, a pre svega razmazeni!
KAda sve normalne civilizovanje i uredjenije zemlje od nase mogu da se pridrzavaju toga (i kada se nedvosmisleno vidi da su takvi zakoni primenljivi i imaju efekta ne samo za pojavu nepusenja na javnim mestima, vec i po zdravlje ljudi) onda to moze i kod nas. To se narocito vidi po tome kada nas covek pusac ode u inostranstvo da radi, i zna da mora da se pridrzava zakona.
Samo se ovde vecito iz lenjosti, neodgovornosti, sebicnosti i nepostojanja savesti bune neki zaludni mozgovi. E pa dosta je bilo. Hvala bogu sto dozivesmo ovaj dan i pocetak boljeg reda.

srdjan

pre 13 godina

Dragi nepushachi jednostavno, isecite nas pushache iz svog zivota i nemojte da idete na mesta gde se ta navika upraznjava, zar je to toliko teshko? Ja sigurno necu sedeti u klubu gde uz kafu ili neki alkohol nece pasti i po koja cigareta i ne vidim neki problem tu.

radisa pod palmom

pre 13 godina

Bez obzira da li je zakon o zabrani pusenja na javnim mestima, zakon o saobracaju ili nesto trece, zajednicka crta jeste OTPOR PREMA PROMENAMA. Nekome je lakse da vozi neispravan auto i da nastrada nego da kupi nove gume (jednom u 5 godina), ili da vozi bez pojasa i da nastrada nego da se veze - zato sto je on tako naviko. Mislite o tome.

Sallex

pre 13 godina

Зашто се већ једном не подигну акцизе и порези на цигарете, и уједно на рачун тога смање исте на типа пелене, беби опрему, кондоме?! Мање пушача би било, поготово код омладине. Али једноставно то неком не одговара. И даље смо банана...

sale novosadjanin

pre 13 godina

podrzavam.
ja sam pusac 35 godina.
od 2007 u mojoj firmi ne zaposljavam nepusace.
necu nikog da trujem.
cigara je moj izbor kao i zena, kao i pojas.

spop

pre 13 godina

Evo i ja da kao bivsi pusac koji ne pusi vec duze od godinu dana prozborim koju.
Previse je zakon strog. Treba tim ljudima ostaviti neku prostoriju u firmama gde ce moci da se odaju svom poroku. Korisno i za firme.
I da, kako se setise ovog zakona kad su sve fabrike prodate. A bas me zanima da li ce se postovati po skupstini, raznim vladinim firmama i ustanovama, jer je tamo (verovatno usled nedostatka posla) jedan od bastiona pusaca.

boban

pre 13 godina

Super vam je to!!! Evo, malopre sam prosao pored skupstine grada Beograda! Prvo sam mislio da su neke demonstracije ispred, a kad sam se priblizio, shvatio sam da njih 50-ak pusi ispred zgrade! Pa je l' cemo sad i to da im placamo? Ni do sad se nisu pretrgli od rada a sad ce, za platu koju primaju od nas, da stoje ispred skupstine. Je l' moze ovde da se sprovede neki zakon, a da nisu uvek ekstremna ponasanja zastupljena???

Bob

pre 13 godina

Ovaj zakon slici prvom slovenskom iz 1993/4 koji je zabranio pusenje na radnim mestima a vlasniki kafica su mogli sami odlucivati, e posto su svi vlasnici kafica odlucili naravno za pusacke lokale u 2006 Slo uvela novi zakon koje nema ali/ili nego zabrana za sve i svakog. Vlasnici kafica (vecina) je digla buru ali posle 6 mes se sve smirilo i sada svi rade potpuno normalno.

protivnik duvana

pre 13 godina

Moje je misljenje da zakon treba biti jos strozi. Meni npr, toliko duvan smeta da ja nikada nisam a i necu biti u vezi sa devojkom koja pusi. Duvan je otrov a postoji i nesto sto se zove duvanski smrad...

Marija

pre 13 godina

Odrasla sam u nepusackoj porodici. Moj muz ne pusi. I sama sam nepusac.
Imam 33 godine, trudna sam, cekam prvu bebu.

Od kada sam u poziciji da donosim autonomne odluke, trudim se da tolerisem svaku drugojacijost - pa i pravo na izbor konzumiranja nikotina.
Godinama sam pokazivala razumevanje za sve one kojima je cigareta nasusna potreba - stojicki sam trpela dim u kaficima, diskotekama, na fakultetu, kasnije u restoranima, cak i u svom domu, iako su mi trebali dani da prostor u kome zivim oslobodim tog, za mene, ektremno neprijatnog mirisa.

Prvi put u zivotu mi je vazno da ljudi oko mene ne puse. I taj jedini put, moji sugradjani pusaci koje sam tolerisala sve ove godine, kazu kako im uskracujem osnovna ljudska prava.

Sta je sa mojim pravom da izadjem u restoran, da odem u kafic, da i ja vodim bogat socijalni zivot, a da to ne mora da bude na stetu onoga sto mi je neizmerno vazno - zdravlja i dobrobiti mog nerodjenog deteta!
Imam li i ja pravo da van svog doma provedem lepo vece sa muzem, sa prijateljima, a da pri tome, pored grize savesti koju osecam, ne nanesem stetu i svojoj bebi?

Ili mislite da je bolje od toga da se zabrani pusenje, zabraniti trudnicama, hronicnim bolesnicima i deci da izlaze iz kuce?

Tibor

pre 13 godina

Okoreli sam ANTIPUSAC, ali ovo zaista nema smisla, da ceo dan na sajtu B92 ovo bude najvaznija vest.

Hvala Bogu manje ce se pusiti, ali nemojte u diskriminaciju i ne odvlacite ljudima paznju sa puno bitnijih stvari.

left

pre 13 godina

Zelim jednoga dana da u vas grad dodje izlozba "Bodies...The Exhibition" i da vidite razliku izmedju zdravih pluca, pluca pusaca i pluca rudara.
Pogledajte ovu sliku za pocetak:
http://www.ruggedelegantliving.com/a/003823.html

Q

pre 13 godina

Neverovatni su komentari poput "Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna"
Takvima kada pregori sijalica, oni je ne menjaju, vec kupe novi stan, presele se, zapocnu inicijativu za promenu nekog zakona, promene redno mesto, uclane se u neku stranku, kandiduju se za odbornika ili poslanika... posto nema smisla resavati "male" probleme, dok se ne rese svi "veliki"? Neverovatno glupa argumentacija (ako se uopste i moze nazvati argumentacijom).

Milan

pre 13 godina

Pusac sam, ali vec 20 god. radim u firmama u kojima je zabranjeno pusenje i koje nemaju prostoriju namenjenu za to. I ne smeta mi ni malo. Principijelno sam protiv ovog zakona, posto je kao i vecina ostalih nasih zakona licemeran i namenjen otimanju novca na sve moguce nacine. Ako je zabranjeno pusenje, zasto je dozvoljen rad fabrici duvana? Ako placamo razne "ekoloske takse" zasto iz kotlarnica, rafinerija, autobusa... kulja otrov? Da li narkomani placaju kaznu na licu mesta, kao i odgovorno lice? Mogu da postavim hiljadu ovakvih pitanja naravno bez ikakvog efekta.

Mediji su puni zakona o zabrani pusenja, ali zato ne pisu o ekstremnim cenama voca, povrca, osnovnih zivotnih namirnica, o garderobi i ostalim sitnicama koje coveka cine srecnim i zadovoljnim.

Dragi nepusaci, verujem da vam smeta duvanski dim, ali verujte da znam desetine nepusaca koji su notorni alkoholicari, znam nepusace koji djubre bacaju kroz prozor, nepusace koji se tradicionalno kupaju jednom nedeljno. I oni mene ugrozavaju pa ne trazim promenu i primenu zakona protiv njih.

Sinocni prilog na nekom od TV dnevnika je bas karakteristican za Srbiju, kaze covek: "Ja cu da prijavljujem sve koje vidim da puse".

Alcale

pre 13 godina

Pusac sam ali mi VRLO lako da prihvatim zabranu....

Medjutim Srbija ne bi bila Srbija kada ne bi uradila stvari na svoj nacin. U cemu je problem??

- KAFICI DO 80m2 MOGU DA BIRAJU!!!??? ZASTO? Znaci neki ce MORATI da rade u dimu?

- PREKO 80m2 MOGU DA PODELE?
ponovo neko mora da radi u pušačkom dimu

- od svih kockarnica i kladionica SAMO GRAND CASINO moze imati podeljen prostor za pušače i nepušače!!!!!
SVI ostali moraju da prave kaveze za pusace.
ZAŠTO?????

Jasno mi je da nema pusenja u autobusima i zdravstvenim ustanovamo kao ni do sada ali sem za kockarnice i kladionice svako ima izbor.
Što znaći ako hočete da učivate u potpunosti bez duvanskog dima idite u kocarnice ali ne u GRAND...ILI ŠTA, nisam mozda shvatio ovaj brilijantni zakon??

Dejan

pre 13 godina

Bravo!
Konacno bez duvanskog dima na radnom mestu. Nadam se da je ovim prestao teror i ugrozavanje zdravlja vecine od strane sebicnih pusaca.
Ovo je i za njihovo dobro, bice zdraviji.

a

pre 13 godina

U nasoj kuci nikad niko nije zapalio a u kancelariji jeste.(muz i ja radimo zajedno).
Imamo jednog prijatelja koji ne pusi kuci zbog male dece, ne pusi na radnom mestu zbog klijentele, a dodje kod nas i "rahat" se napusi.
Mi oboje nepusaci lepo smo svako jutro gutali dim od nase radnice i cesto od prijatelja. Danas su, za lepo cudo, oboje popili nesicu bez cigare. Mi smo cutali i cekali da vidimo sta ce biti.
Izgleda da su mediji odradili posao za nasu korist.
Eto, to je vidjenje ove teme iz mog ugla.

Direktor Svemira

pre 13 godina

Da je cilj ovog zakona zaista zdravlje nacije, on bi bio drugačiji.

Kazne bi plaćao onaj ko pusi gde nije dozvoljeno i to je to.

Ovako, ako neko zapali cigaretu u nekoj firmi, firma plaća od 500.000 do 1.000.000, odgovorno lice takođe.

Zamislite scenu... iznervira me neko, ja zapalim cigaretu ( namerno ), pozovim Tomicine borce za zdravlje nacije ( uvek me zanimalo zašto je nečije puno ime u deminutivu ali nema veze ), platim svojih 5.000, a tom nekom napravim štetu od 1.000.000.

Šta ako ta firma nema toliko para ( a retko koja ima ). Ništa, otpustiće zaposlene. Ljudi će ostati bez posla, bez obzira ko je pušio. Ali, kada je viši interes u pitanju, nema kompromisa.

Super, prava stvar. Ovu zemlju vode vizionari, za ovih 10 godina je Srbija postala raj na zemlji, kriza nas je obisla ( The Boris reče kako oni, za razliku od drugih vlada vode računa kako i koliko se zadužuju ???? ) svi smo lepi, pametni, lepo obučeni, imamo para i posla, vozimo automoble po novim putevima koji se grade kao ludi ( mala teritorija za sve puteve koje smo napravili ), putujemo, Šveđani nas mrze i sve češće traže azil u Srbiji. Ostale vlade u EU se tresu, masovni protesti su toku, svi hoće da žive kao Srbi. Eu nas moli da malo usporimo u progresu, Kina takođe, USA je već digla ruke, shatili ljudi da nasem progresu niko ne može stati u kraj. Postali smo bre vele sila ( ok, ima onih razmaženih koji bi da kupuju mleko posle 5 i 30 ujutru, da jedu svaki dan, da imaju šta da obuku, ali srećom, takvih egzebicionista je malo ). I jedino što nam stoji na putu krajnjeg progresa jeste duvanski dim i pušači... More, pušači će meni da koče progres, nema sanse.....

Bravo majstori, samo furajte. Postali smo zemlja zabrana, prisile i prinude, sa drakonskim kaznama za sve, osim za one koji nas kradu i kradu.... . A sve da bi deminutivni i drugari mu mogli i dalje da trose, trose i trose...

Ja

pre 13 godina

Pusaci... stvarno je dosta pozivanja na razne izduvne gasove automobila, svinjsku mast, los standard u Srbiji, kosmicko zracenje, Alana Cumaka...

Prestanite da komplikujete prostu cinjenicu da vi svojim dimljenjem ne skodite samo sebi vec i drugima u vasem okruzenju.

Prestanite da sebe predstavljate kao neku rasno diskriminisanu manjinu. Vi se niste rodili sa cigaretom u ustima niti je ona neodvojivi deo vaseg lica. Vi ste izabrali da to radite sebi. Neki drugi ljudi nisu.

Prestanite da se pozivate na to kako je legalno da se cigarete proizvode a nije legalno iste pusiti. Nije legalno ubiti nekog iz vatrenog oruzja, pa se ista i dalje prave. Nije legalno gurnuti nekog sa mosta, ali niko nije prestao da ih pravi.

Treba ovo da shvatite kao podstrek od strane drzave da se u vasoj konzumaciji duvana pojavi jednostavno saosecanje i osnovna kultura sa nekim ko u istom tom duvanu ne uziva. U tom delirijumu i nirvani koju izaziva nikotin treba da se osvrnete oko sebe i primetite nekog drugog ko pravi grimase, pokusava da plitko dise ili mu suze oci.

Kada se stavi po strani sve ostalo, ovaj zakon jednostavno kaze: Nemojte biti sebicni. Mislite malo na druge.

Janez/Jovan/Ivan

pre 13 godina

U Sloveniji je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim prostorima, i na javnim mestima tipa autobusna postaja i sl.
Ne postoje nikakve posebne prostorije za pušače. Svi uredno i fino izađu napolje da zapale, čak i zimi. Tako da postoje grejači, ćebad i bašte kafića, čak i kad je najveći mraz. U pozorišnim predstavama se puše beznikotinske cigare, ako je takva uloga. Alkoholno piće se posle 21h navečer ne može kupiti nigde osim u kafiću, koji preko sedmice rade do 22:30h retko koji do 24h. Inače i posle 21h se u svim prodavnicama alkohol zaključava i pokriva da se ne vidi.
I mislim da je to super, a vi pravite dramu i štalu oko sitnice, jer će ionako sve ostati isto, a kafići će se odlučiti za dozvolu pušenja.

tosa

pre 13 godina

ja sam nepusac ali moglo bi ovo biti tacno:
http://www.ivonazivkovic.net/cigarete.htm

valjda ce neko za koju godinu prebrojati obolele od raka i reci da li im se broj povecao ili smanjio.

jeremija

pre 13 godina

Ja sam lično protiv ulaska Srbijice u jevropu.I u atlantidske integracije. Ali, ako je zakon o zabrani pušenja diktat jevrope-odobravam. Nije dovoljno samo doneti zakon. Još važnije od donošenja zakona je - istrajavanje na strogom i doslednom poštovanju zakona. Zakon koji se ne poštuje - je bruka za onog ko je zakon doneo. A zakon donosi država.I sprovodjenje zakona kontroliše država. Pa, državo, pokaži se. Ima li te ili te nema.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

APEL PUSACIMA, MUSKIM I ZENSKIM
Dragi moji pusaci, molim vas da ne pusite u liftovima, hodnicima, cekaonicama, skolama, fakultetima, bolnicama, menzama, bioskopima i na radnim mestima jer je duvanski dim uglavnom skodljiv ne samo za vas, sto je vas problem, nego i za nepusace koji se nevoljno nalaze u vasoj blizini. Cigarete sam ostavio, ima vec cetiri meseca, ne zato sto sam osetio da su skodljive za moje zdravlje, a verovatno jesu, nego zato sto ne zelim da bilo ko, a narocito vlast, napravi majmuna od mene. U gradu u kojem, zbog nenarodne srpske vlasti, vec skoro 14 godina zivim, cena jedne paklice cigareta dostigla je 14 (i slovima cetrnaest) dolara. Mogao bih da i pored toga sebi priustim to zadovoljstvo ali necu vama "antipusacko sovinistickoj" gospodi dozvoliti da napravite majmuna od mene! I jos nesto da vam kazem a to je da pusenje nije uvek skodljivo po zivot. Cak sta vise a i dapace! U istom gradu u kome sada zivim, da ne objasnjavam razloge a radilo se o poslu, tri nedelje sam u devet sati sacekivao jednu osobu ispred zgrada bliznakinja Svetskog trgovinskog centra. I gledao jednu te istu skupinu muskih i zenskih faca, pusaca koji su do tri-cetiri minuta pre devet sati u ubrzanom ritmu pusili svoje poslednje jutarnje cigarete pre nego sto su se brzo uputili prema liftovima koji su ih razvozili po spratovima oblakodera do njihovih radnih mesta. Secam se i danas njihovih faca! Sta hocu da vam kazem? Pa to da su onog jutra kada su srusene obe kule odnosno zgrade bliznakinje ovaj teroristicki napad preziveli uglavnom pusaci. Prvi avion je udario u prvu zgradu bliznakinju u devet sati i 17 minuta. Da, da, secam se njihovih faca! Kamo srece da ih je bilo jos vise. Ustvari hocu da vam kazem da ima mnogo vise po zivot skodljivih stvari nego sto je to duvanski dim! Naprimer da li je po zivot skodljivo to sto su stotine hiljada radnika izgubili posao zbog katastrofalne privatizacije drustvene imovine a koju je ova takozvana demokratska vlast priustila narodu koji ju je izabrao? Jeste! Da li je po zivot skodljivo to sto se naprimer penzioneri i ljudi koji su izgubili radna mesta uglavnom prehranjuju ceprkajuci po kontejnerima ne bi li pronasli koru hleba ili svi oni koji se okupljaju oko kazana ispred takozvanih narodnih kuhinja nebi li sebi i porodici obezbedili bar jedan topli obrok dnevno, bar jednu kutlacu pisljivog pasulja po glavi izgladnog stanovnika. Jeste skodljivo i po zivot i po mentalno zdravlje! Pa hocemo li krivce kazniti na sledecim izborima? Od predsednika drzave, predsednika vlade, ministara (narocito onog), narodnih poslanika pa sve do lokalnih kabadahija, svih onih koji su nam skodljiviji od duvanskog dima. Apelujem na vas pusace jer vas kako kazu ima 33,6% birackog tela. Vi ste jedina snaga koja ovu skodljivu vlast moze da otera na sledecim izborima. I ne samo u Srbiji nego i sirom sveta. Vi ste nam jedina realna nada.
Dragi nasi pusaci, potseticu vas ponovo pred sledece izbore!

Dejan

pre 13 godina

Iako sam pušač nekih godinu dana, u potpunosti podržavam ovaj zakon (a naročito zabranu pušenja u noćnim klubovima)! I meni jako smetaju zagušljivi klubovi puni duvanskog dima, kafići bez ventilacije, restorani u kojima ljudi puše dok jedu a konobari donose hranu sa cigaretom u ruci...

Ivan

pre 13 godina

Pusac bezmalo 20 godina. Zivim u sredini gde je zabrana uveliko u toku. I u kaficima. Nije problem, cak i prija izaci napolje na cist vazduh :-). I dalje mislim da je zabrana pusenja u kaficima nepotrebna. Treba ostaviti mogucnost da postoje mesta gde pusaci mogu da idu da puse kada je hladno. Ono sto bi moglo da se uradi je da se daju poreske olaksice kaficima koji se proglase za nepusacke. Tako ce se zasigurno povecati broj onih koji su za nepusace, a i dalje ce biti mesta za pusace koji ce povecanim prometom nadomestiti placanje veceg poreza.
Za Nishki: naravno da je u redu da ti niko ne primeti da ga ugrozavas ako pusis na stanici koja je otkrivena, ali isto tako pokusaj da sledeci put ne spustis otpusak lagano na ulicu nego u kantu, jer koliko ja znam bacanje smeca na ulicu je isto zakonom (koji se ne postuje) kaznjivo, a nije ni lepo.

Boris

pre 13 godina

99 procenata kafića će biti pušački i bukvalno ništa se neće promeniti. I dalje ću da se gušim i da mi suze oči od dima. Situacija je najgora zimi...

Srmeni Krstev

pre 13 godina

Unthil the balls!
Sad cete da spasite i ozdravite gradjane. Sva bolest je dolazila od "ugrozenosti od duvanskog dima"!
Ajmo u EU! Jos bolje, ajmo u Kaliforniju. Tamo niko ne pusi, a 80% njih ima preko 150 kila. Ovih 20% resto su od plastike. Malo gudra-malo bahanalije. Zdravlje Bozije!
Sve nam je super, samo nas ubise cigare.
Ajmo, recimo asocijacije:
Hrana - hemija
Zivot - stres
Plata - beda
Benzin - prevara
Penzije - krompir (nula)
Zdravstvo - koverta
Skupstina - Vjerica Radeta
Farmacija - Biomed
Heroj - Ratko Mladic
Kosovo - Srbija
und so weiter... sto bi rekli Nemci.
A pusenje - po kucama!
Kako je sada sve lepse posle ovog zavrsnog udarca!

Ivan

pre 13 godina

ŽIVELA SRBIJA !!!
Još jedan u nizu besmislenih zakona je stupio na snagu i još nas samo mali korak deli od ulaska u EU. A taj mali korak je izgradnja koridora 10 i prateće infrastrukture, iskorenjivanje korupcije koja je duboko ušla u sve pore društva, denacionalizaciju i restituciju, hapšenje Ratka Mladića i još par sitnica.
Bitno da smo mi zaštitili građane od duvanskog dima i da smo im uveli obavezne četiri zimske gume i Galenikinu Prvu Pomoć sa ćebetom u kolima, a za ovo ostalo ćemo lako.
Samo još da podsetim da u svakoj, pa i najbednijoj prodavnici u Srbiji, dete od nekih pet ili šest godina može da pazari flašu Rubinštajna (Vinjak) ili Votke i da mu prodavac još i kaže da pozdravi tatu i da mu prenese da ne mora sve danas da popije.
Da me neko ne shvati pogrešno, apsolutno pozdravljam zabranu pušenja na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama i nadam se da će ova zabrana i meni pomoći da ostavim cigarete. Ali MNOGO bitnijih stvari stoji u mestu i čeka rešenje.

teta

pre 13 godina

Radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima! Zakon se ne zove zakon o zabrani pusenja vec zakon o zabrani izlaganja gradjanstva duvanskom dimu.
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu, ali ih nije u redu konzumirati.

Naravno cigarete ce prodavati posto drzava koja toliko brine o zdravlju svojih gradjana nece da se odrekne profita od tih istih cigareta.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno.

Ljiljana

pre 13 godina

NIKOTINSKI ZAVISNICI, BIOHEMIJSKI POREMECAJI... Niko o tome javno na medjima ne govori. Sta je sa cinjenicom, to zdravstveni radnici VRLO DOBRO ZNAJU: nikotinska zavisnost je posledica niza biohemijskih procesa koje nikotin izaziva u organizmu, a koji vremenom postaje sastavni deo organskih funkcija. po uskracivanju nikotina, nikotinski zavisnici, ili kako ih DR.Krstajic naziva PACIJENTI, vec posle nekoliko sati imaju apstinencijalni sindrom, koji moze da traje i do 6 meseci. Da nabrajam? (preterano znojenje,pojacan rad srca,tahikardija, mucnina, povracanje, uznemirenost, anksioznost, grcevi u stomaku, dijareja...) I da dodam, ako si jos zena preko 45 godina, pregurala 90-te, pa bombardivanje, pa sada ulazis u klimaks,... Sto nas lepo ne stave pred zid i PUCAJU

doravec

pre 13 godina

Zakon je stupio na snagu. Ok. Pušač sam. Ne osećam se "ugroženim". Kao i do sada, neću pušiti u liftu, čekaonici, bioskopu, pozorištu, radnom mestu. Nije ni bio potreban zakon, pored usađene kulture i poštovanja. Biraću kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje. Nemam problem sa ovim, sve dok se zakonom ne takne pušenje u kolima, terasi, na klupi u parku..jer tada ću se već osećati ugroženo. Ovako, ja poštujem nepušače godinama u nazad, nastaviću i dalje, sa razlikom u tome što sad poštujem zakon. Mada.. manja kazna je ako nekom priđeš na ulici u udariš mu šamar, nego ako te "uhvate" sa cigaretom u ruci.
Gospodo u ministarstvima i vladi : pobrinite se za povećanje standarda građana, da se ne osećamo kao stoka u oboru zvanom Srbija, prestanite da nas zasmejavate sa kontadiktornim izjavama, sredite sudstvo, zdravstvo, saobraćaj... DRŽAVU, a onda se bavite trivijalnim zakonima.

Slavko

pre 13 godina

Vise od dvadeset godina sam pusac, kao i mnogi, pod uticajem medija, pokusavao sam da ostavim duvan, bezuspesno. Nikad nisam pusio u prostoriji, stanu u kome se nalaze deca, kod prijatelja nepusaca sam svoju kafu i cigaretu nosio na terasu, godinama. Ne pustim u svom stanu, izadjem na terasu, dvoriste. Agresivne kampanje protiv pusenja u meni izazivaju podozrenje, kao ona nesrecna pandemija i vakcinacija pod znakom pitanja, ali to nije razlog da mojom slobodom, pusenjem, narusavam slobodu drugog tako sto ce nevoljno udisati dim cigarete.
Svestan sam da mnogo ozbiljniji zagadjivaci nisu sankcionisani, protiv toga ne mogu nista, ali mogu da zastitim svoje bliznje od trovanja ili bar osecaja da su trovani od moje cigarete. Podrzavam zato zabranu pusenja, ali ne ostavljanje mogucnosti pusacima da upraznjavaju svoju naviku, zavisnost u nekom makar malom prostoru, gde nece smetati nepusacima, predstavlja ozbiljno narusavanje prava i sloboda! Predlazem zato da pusaci nose trake oko leve nadlaktice, jer neko zbog navodne cistoce vazduha, kao neko drugi zbog cistoce rase, izopstava i progoni jedan deo svoje populacije!

sneza

pre 13 godina

A sto ne zabrane proizvodnju cigara. Ovo je licemerno, moz da kupis slobodno , al da ih gledas? Ovo ce biti jos jedan u nizu donetih zakona bez mogucnosti i volje da se ispostuje. Tresla se gora.... Niko, ni na zapadu nisu ostavili pusenje zbog zakona. jedini pomak je sto nepusaci nisu vise izlozeni dimu. To ne znaci da nisu kod kuce.

sonebg

pre 13 godina

Sta se ovde nepusaci bune za kafice u kojima ce da bude dozvoljeno pusenje nemoj da ulaze u njih i gotovo. Pa ja da sam gazda normalno bi da bih drzao kafic za pusace. I na kraju krajeva ko moze nekom da zabrani sta ce da radi na svom privatnom posedu. Nepusaci smorili ste vise. Ova drzava kako je krenula ucice mi sa zakonima i u spavacu sobu.

Aleksandar

pre 13 godina

Volim ove nepusacke komentare sa: "ne volim da se trujem", "ne volim da me truju"...i slicno.

A nikako da promisle malo da ih izduvni gasovi fabrika, motora sa unutrasnjim sagorevanjem (nafta-benzin-ugljenik), hrana (koja je zagadjena pesticidima, genetskom modifikacijom, hormonima), i ostali zagadjivaci, toliko truju.
Vise vole da im ulazi taj opojni miris benzina u nozdrve, nego ista.

Nesto ne vidim da je sa zabranom bilo gde u svetu, pa i ovde, vazduh postao cistiji i bolji.

Osecemo se svi na benzin, samo ne primecujemo od silnog smrada izduvnih gasova.

Mama

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi..."!!!Sta to znaci, da ce deca pusaca biti sigurnija svuda osim u svojoj kuci? Jedino sigurno mesto za pusace treba da bude sa drugiom pusacima i to napolju.
http://www.najboljamamanasvetu.com/2010/11/zabrana-pusenja-sta-je-sa-vasom-kucom/

Sladjana

pre 13 godina

Ispred Palate pravde veliki broj zaposlenih je izašao da puši, kao da štrajkuju. Jeftinije bi bilo da su obezbedili prostoriju za pušenje, ovako država plaća sada vreme za pušenje.

Meat is murder

pre 13 godina

OK. Nisam pusio danas u kancelariji. Zakon treba da se postuje. Molim drzavu da razmisli i o zabrani konzumacije, prodaje i svega ostalog a sto se tice svinjskog mesa. Mozda vam garderebia i kosa nece smrdeti na svinjetinu, ali ce zato vasa arterije ce biti zapusene. |Isto tako molim drzavu da omoguci gradjanima ove drzave zivot dostojan ljudi. Barem neki mali zakoncic, tipa...Pravo na naormalan zivot.

licimuri....

pre 13 godina

Znaci nikad vam nista ne valja.I na sve imate primedbu.Jedino je svako od vas sjajan, bajan, cestit, lep, posten, divan, vredan i radan.I naravno najpametniji je na svetu.Pusac sam i u potpunosti podrzavam ovaj zakon i visoke kazne. Svako ko prigovori da nam standard nije toliki da bi placali kazne kao u evropi neka zna samo jedno...AKO NE KRSITE ZAKONE ZBOG CEGA VAS BRINE VISINA KAZNE?

glas razuma

pre 13 godina

nesto mislim da od ovog zakona nece biti nista, ne uspevaju zakoni u srbiji. tako da pusaci, ne bunite se za dzabe. jos cete nas terorisati vasom gadnom navikom.

Andrija

pre 13 godina

Ja, kao nepusac smatram da je ovo besmisleno donet zakon od strane vlasti.Nek zabrane oni fabrike duvana pa onda mozemo pricati o nekom zakonu i zastiti gradjana Srbije. Ovako, bitno da oni i dalje mogu da uzimaju lovu od duvana a i od sad mogu da pune budzet od silnih kazni (ili pak mita). Pre svega, zato sto ce mnogi dozvoljavati pusenje u svom objektu jer znamo 90% prometa u kaficima cine pusaci. E drzavo drzavo, dokle ces ovako!

Goran

pre 13 godina

Podrzavam zakon, ali mi jedna stvar smeta:

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Sta to znaci? To znaci da ce kaficima biti omoguceno da odluce hoce li biti pusacki ili ne. Tu se uopste ne slazem. To znaci da zakon za nekog vazi a za druge ne. I kakve veze ima da li kafic ima 80 kvadrata ili ne? Zabrana za sve! :)

Mashinovodja

pre 13 godina

Odavno sam prestao da pušim i duvanski dim mi smeta, tako da bih u principu pozdravio, ovaj zakon. Ali, ali...
Zašto imam utisak da je i ovo samo još jedno zamajavanje ljudi, kao bajagi radimo nešto korisno? Pored toliko drugih problema, s mnogo težim posledicama (užasna korupcija, kriminal, nasilje, nazaposlenost, totalni manjak pravih ideja, da nabrajam dalje), mi smo našli da se baš ovim treba da se bavimo?!
Ja razumem da je ponekad bolje ići malim koracima, ali ponekad je situacija takva da mali koraci prosto nisu dovoljni jer nema se vremena za njih. A nama je vreme odavno isteklo.
S druge strane, treba poznavati psihologiju pušača. Nikakav zakon, ni (prijateljsko) ubeđivanje, ni apeli da ugrožavaju druge NEĆE ih odvratiti od pušenja. To eventualno može samo ludačko povećanje cene cigareta, ali ni to ništa ne garantuje. Setimo se samo da se čak i u zatvorima i logorima ljudi odriču svega, čak i hrane, ali ne i cigarete. U takvim situacijama cigarete se vrlo često koriste umesto novca. Paklica je zgodna za nošenje u džepu, a po potrebi može se "usitniti" i na manje "apoene".

aca

pre 13 godina

"... ko ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!"

Jednog dana, nadam se uskoro!

darko

pre 13 godina

Sta ce da rade sa budjetom pa pusaci pune 1/4 budjeta ako nateraju ljude da ostave pusenje kako da popune rupu?
Slazem se da ljude treba posticati da ostave pusenje da nesmeju ugrozavati druge ali da li imaju neki plan ili su doneli odluku stihiski i dodao bi 90% zakona u Srbiji su mrtvo slovo na papiru.

simeun

pre 13 godina

Zabrana a dozvoljeno da se kafici i klubovi opredele da li su pusacki ili ne! Smesno!
Ne znam vlasnika kafica koji bi se opredeli za zabranu! Pa sam sebi omcu da stavi oko vrata! Ovako pusacki pa svi mogu i trovaci i trovani!

smoker

pre 13 godina

Da, sve nam je u drzavi sredjeno, ostaje nam samo jos da upristojimo narod. I tako, dok se MI budemo bavili novom, sada ozakonjenom, podelom (kao da ih vec nema dovoljno), ONI ce se baviti mnogo ozbiljnijim marifetlucima.
Ako je Vlada zaista imala nameru da ucini nesto po pitanju pusenja, bolji efekat bi postigla podizanjem akciza na cigarete. Ovako, imamo jos jedan diskutabilan Zakon, bar sto se tice njegove primene.

pozarevljanka

pre 13 godina

Ja sam nepusac i mislim treba zabraniti pusenje na radnom mestu i na svim javnim mestima jer ako se sama ne trujem ne moraju to drugi da mi cine,al isto tako mislim da se kod nas samo izglasavaju zakoni i kazne prema evropskom standardu dok su nam primanja ili nikakva ili minimalna cesto ne dovoljna za prezivljavanje.Ova zemlja grca u mnogo vecim problemima od ovih koji se trenutno resavaju.

Cane

pre 13 godina

I u Nemackoj je vecina kafica proglasena za rauch klubove da bi u njima moglo da se pusi. Ja ne znam sta ovi nasi zvocaju za pusenje - cela Evropa, Amerika i Azija pusi pa nikom nista. Svako ima pravo sa svojim zivotom da radi sta hoce. Ne znam samo kako se ne pokrene kampanja protiv alkohola koji je droga samo takva.

Nepušač

pre 13 godina

U prodavnicama nema mleka.
Mislite o tome.
U mesarama kažu neće biti ni mesa. Mislite i o tome.
U Kraljevu je nakon zemljotresa 30% skočila cena građevinskog materijala ,dnevnice građevinaca ...zamislite.Ko god se pobuni i zapreti štrajkom Mirko obeća rebalans budžeta.Razmislite malo šta više ima da rebalansira. da ne dužim , na sve ove probleme vlast nama nameće kao temu broj 1 , borbu protiv pušenja!? O čemu se u stvari ovde radi?

Djordje Tomic

pre 13 godina

Pitanje je da li ce se i kako sprovoditi zakon. Zato mislim da bi trebalo da se pridrzavano jednog od osnovnih postulata zivota u gradu: GRADJANSKE NEPOSLUSNOSTI. U konkretnom slucaju to znaci da treba ignorisati ili javno reci pusacima da necemo da koristimo njihove npr usluge, proizvode i tako vrsiti pritisak na njih. Evo ja na pijaci nikada ne kupujem od pusaca hranu vec im uvek i malo zvrndam kako nije higijenski da puse i prodaju hranu. Ja nosim i plastisne kese od kuce pa mi po nekoliko puta pakuju hranu u iste... Naravno da nisam spasao nasu zivotnu sredinu zbog toga kao sto i moje ignorisanje prodavaca pusaca nece izmeniti stvari. Ali kada bi svako svaki dan uradio po jednu dobru stvar sve bi bilo bolje. Vrsite pritisak i zbog njih samih.

jolly

pre 13 godina

To care... konacno! Zbog ovoga ce se ljudi u Srbiji osecati za nijansu bolje. Jedino sto ostaje problem jeste sprovodjenje zakona jer tu moze da se padne. Bilo bi dobro da se vidi ko je odgovoran za sprovodjenje zakona jer se njemu gradjani mogu obratiti ukoliko se zakon ne postuje. Gradjani bi trebalo da rade monitoring i prijavljuju krupne prekrsioce. Samo tako zakon moze da zaista zazivi, a jednom kad zazivi - postace standard. Znaci, od gradjanstva zavisi, ni od kog drugog.

MBgd81

pre 13 godina

Ljudi komentarisu da je ovo nepotrebno jer bi "onda trebalo zabraniti i pivo na trafikama, da ne bi neko dete videlo i rizikovalo da postane teski alkoholicar".. razlika izmedju cigareta i drugih poroka je u tome sto vi dimom PRISILJAVATE i ostale da ucestvuju u vasoj losoj navici. Nepusaci nemaju izbora,da ne disu uopste! A ako je nekom muka od dima,suze mu oci ili se gusi, obicno okruzenje misli da se folira.
svi imamo neke poroke,ali ne ukljucujmo druge u njih!!!

The Blue

pre 13 godina

Kakvo licemerje i nova podela među građanima!
To nije objava rata duvanskom dimu jer da jeste, država bi proglasila duvan nelegalnom supstancom i zabranila proizvodnju i uvoz cigareta već je OBJAVA RATA džepovima građana i firmi da bi se pored strahovitih akciza na duvan uterale i dodatne pare u budžet kroz raznorazne kazne - zimske gume - fluo prsluke - pojaseve - sada i cigarete, dakle još jedna akcija pustošenja džepova građana za sve i svašta.
E pa gospodo, nećete me videti na sledećim izborima, dosta mi vas je.

electric_mojo

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost o mogucnosti proglasenja lokala za pusacki? Sta sad, svi ugostitelji proglase svoje lokale za takve i teramo dalje? Koji smo mi los vic od drzave...

daj boze da gresim...

pre 13 godina

Evo ja odmah da vam kazem da ce 90% kafica biti namenjenih za pusace. Mogu da dam glavu! Sto je naravno tuzno, jer ce nastaviti da nas truju.

vado

pre 13 godina

Da pakla cigara košta 1000 dinara kao što što u SAD košta 10 dolara,malo ko bi u siromašnoj zemlji pušio,eto rešenja,povrećana cena cigara.

Nishki,pusim pa rasturam ;)

pre 13 godina

Ja evo bas se malopre vratio iz grada,jutro cudno kao i nekoliko unazad za ovo doba godine ,u 7h temperatura 20stepeni,dok sam cekao autobus ispusio sam cigaretu,od prisutnih ljudi,prolaznika,niko me nije pogledao MRKO, kao nekog ubicu,niti mi je neko prigovarao kako ga ugrozavam,niti sam se ja osecao kao neko ko ubija ljude u okruzenju za razliku od onog aviona sto je proleteo iznad nase glave nekih 500M posto je verovantno sletao,a tek onaj kamion naftas ,neki privatni prevoznik ,ma ni njega niko nije gledao kao ubicu.
Cica pored mene cita neke novine naslov 50 povredjenih,10 nastradalo u mirovnoj misiji ,nisam procitao gde,Ali ni jednog trenutka nisam cuo da je dekica ponasanjem pokazivao mrznju prema tekstu koji cita o nastradalim ljudima, autobus stize sa malim zakasnjenjem,lagano spustam cigaretu na trotoar,pravim raskorak gazim je,nastavljam ka autobusu,ulazim
guzva u autobusu ko da je jedini,niko nasmejan ,ali niko ni LJUT,ozbiljne face,verovatno zbog jutra,pa se ljudi jos nisu rasanili
inace niko se nije osecao ugrozenim,niti kao ubica...

videcemo,vreme ce pokazati ko je veci ubica
da li cigarete(pusaci)
ili tajkuni,narko karteli...ratovi sirom sveta,nafta,benzin.

mislim da to ne mogu da vide samo male bebe,i oni koji ne zele.

Nepušač

pre 13 godina

Mislim da bi ova zabrana trebalo da se ponajviše odnosi na restorane, kafiće i klubove a ne da se vlasnicima da mogućnost izbora jer će oni svakako to dozvoliti. Skoro svi klubovi po Beogradu više liče na gasne komore nego na mesta za provod, ventilacija kao da ne postoji, a čim se nakupi malo više ljudi, tu više ne može da se diše. Ovako mi ovaj zakon deluje više simbolično, napravljen je kompromis sa vlasnicima restorana i klubova zbog eventualnog gubitka gostiju i prometa zarad novca a ne zdravlja. Ovako imamo neku zabranu pušenja po liftovima, bla bla...Svakako bolje išta nego ništa, ali ako se želi stvarni napredak, sa nekim stvarima se treba obračunati bez kompromisa, a pogotovu kada je u pitanju zdravlje cele populacije.

vladimir

pre 13 godina

srasno je sto se u ovoj zemlji sve lomi preko kolena, bilo da je rec zakonu o radu, zakon o obrazovanju, zakon o PIO, zakon o sportu... i kao slag na torti ovaj zakon o (kako sam ga ja nazvao) nepusacima polako preliva casu... pitam se samo sta je sledece? mozda je zabrana proizvodnje kajmaka, rakije, slaninice, sarme jer te namirnice sadrze supstance koje narusavaju zdravlje... da li ste mozda razmisljali o tome? kako cemo ubediti nase evropske partnere da je burek ok?! i da ga podjednako obozavaju i pusaci i nepusaci.... ili npr. da pravoslavne slave ne idu bez sarmica i rakije... ali dobro do tada ce oni napraviti strucne analize o stetnosti ove nase balkanske hrane, koje ce proslediti ovim nasim dusebriznicima koji brinu o svom zdravlju koji ce nam to (politiki korektno) lepo objasniti da je bolje da svi lepo idemo u fitnes centre, na golf, da jedemo zitarice, imamo izrazito bele zube itd. Sto je sve lepo, da se razumemo:)

lood

pre 13 godina

Zanima me sta je cilj ovog zakona?U koliko je borba protiv pusenja,to se ne radi samo na ovaj nacin,vec i cenama!Na zapadu su cigarete 4-5eur/paklica,a kod nas???Problem je sto se to ne bi svidelo mr.Peconiju,inace bliskom prijatelju jednog ministra.Tako su i podigli akcize samo na strane cigarete,pod firmom NEK BUDU DOMACE JEFTINE,DA IMAJU GRADJANI STA DA PUSE???Stavite evropsku cenu cigareta,i resili ste problem...naravno i ovaj zakon da se postuje!

HA?

pre 13 godina

Ne razumem koja je sad svrha ovog zakona ako ugostitelji mogu da biraju da li ce im lokal biti za ili protiv pusaca, logicno sa ce i dalje svi biti "pusacki" jer dve trecine gradjana pusi, sami izracunajte matish... A sta je sa konobarima koji zele da rade bez dima?

Djoka

pre 13 godina

Licemerno zaista,ako ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!Ali nece,jer cigarete pune budzet!

Stevan Lukić

pre 13 godina

Prošlo je već 13 meseci, 4 dana i par sati koliko ne pusim iako mi sa vremena na vreme padne pušenje na pamet i dalje sam jako srećan zbog te svoje odluke. Po zanimanju sam pilot i nije bilo druge sem da ostavim pušenje jer je 9 sati leta bez cigarete za mene bio svakodnevni pakao. Kompanija nam je platila lasersko odvikavanje od pušenja u Torontu i stvarno sam prezadovoljan tretmanom i reakcijom organizma. Nisam se mučio niti krizirao tako da najiskrenije preporucujem tu metodu posto sam čuo da se nešto slično otvorilo i u Beogradu tj da imaju filijalu i kod nas. Znam da nema sanse da naša vlada ili neka firma to finansira za svoje radnike kao u Kanadi ipak je to premala cena i žrtva za nesto što vam na duže staze donosi sreću.

mustang289

pre 13 godina

Jeli to znači da kafane, klubovi, restorani, diskoteke... još uvek ne trebaju da sprovode nepušačku politiku? Ako je tako, ja sam razočaran. Po tom zakonu radnici na tim mestima nisu "stanovništvo"??

Starac sa planine

pre 13 godina

Od ovog zakona najvise vajde ima onaj sto je stampao one odvratno dizajnirane nalepnice A4 formata. Je l' to nije moglo malo manje? E, a onda ne bi mogli svi da se ugrade oko stampe. Pomislite samo koji je to biznis, Tomica i Ministarstvo narucilo za celu Stradiju...

vlad

pre 13 godina

Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna.
Od danas ce zivot u Srbiji biti cist, bajan, sjajan, prosto cemo svi biti srecni i zadovoljni sa zemljom u kojoj zivimo, bravo.

Ana

pre 13 godina

Zakon vas super stiti od svega ostalog, pa ce i od ovog.
I kakav je ovo naslov?
Moze li u Srbiji nesto da prodje civilizovano, bez opste halabuke. OK treba zabraniti pusenje i OK postovacemo.

Milovan

pre 13 godina

Sta, sad im trebaju pare da plate komunalije? Nemaju vise nacina da uzimaju pare od sirotinje pa su ovo smislili? Mnogo je njih briga za nase zdravlje.. Ili bi da prate "evropu"? Ako vec to hocete dajte nam evropske plate, pa onda uvodite njihovu politiku..

Nikola

pre 13 godina

Ovo znaci i da po klubovima/diskotekama je zabranjeno pusenje?

I jel dozvoljeno pusenje dok se ide ulicom?

I kome mogu da se prijave ovi prekrsaji? Komunalnoj policiji?

Tara

pre 13 godina

Tresla se gora, rodio se miš!
Toliko priče oko zabrane a na kraju vlasnici lokala imaju mogućnost izbora da budu pušački i tako mi nepušači opet ostajemo uskraćeni za dnevne a posebno večernje izlaske. U italiji i Sloveniji nema pola-pola, svuda je zabranjeno pušenje i možeš kao čovek da izađeš na dobru svirku a da se ne nagutaš dima niti da smrdiš kao pepeljara. Lokali treba da imaju dobro rešenu ventilaciju i odvojen deo za pušače a ne da budu isključivo pušački ili nepušački.

SevarlicA

pre 13 godina

Ako je sve iz ove vesti tačno, onda se od prošlog zakona (čini mi se iz 2006-e) promenilo samo to da poslodavac više nije obavezan da obezbedi prostor pušačima, ako ih ima.Što samo govori o tome da je ovaj zakon, kao i mnogi drugi samo jedan marketinški potez spin doktora vladajuće kamarile. Ranije je takođe bilo zabranjeno da se puši u državnoj administraciji, bioskopima, pozorištima, autobuskim stanicama, bolnicama, itd...
Ono što je meni kao pušaču fascinantno je činjenica da nije zabranjeno pušenje na ulici dok ste u pokretu, što je vrhunac nekulture, plus što većina takvih opušaka završi na ulici umesto u kanti.

Očigledno je da naša vlada ne čita predloge zakona koje dobijaju od prevodilaca, već samo na postojeće dodaju po neku stavku (u ovom slučaju mogućnost kafedzije da bira). Ne želim da Srbija u tom pogledu postane Norveška, u kojoj je popularan nikotinski dzoging, jer ljudi mogu da puše samo na ulici.

Marko

pre 13 godina

Čekaj, na koji način jedan ugostiteljski objekat, po novom zakonu, može sebe da deklariše kao "pušački"?

Zar nije poenta da ne može?

Denis

pre 13 godina

Iako je u Hr bilo vec duze vremena zabranjeno pusenje u javnim prostorima prosirivanjem na ugostiteljske objekte izazvalo je reakciju pusaca i vlasnika kafica. Ministarstvo je popustilo vlasnicima kafica i naravno uz neke tehnicke preinake prvenstveno ventilacije vecina njih je dobila dozvole za pusenje. Situacija je takva da imate nove ventilacijske uredjaje ali vlasnici ih dalje ne ukljucuju a cijeli prostor i dalje smrdi po najgorem duhanu jer ruku na srce ljudi na ovim prostorima puse smece. Da stvar bude paradoksalnija kada udjete u kafic za pusace vidite nekoliko pusaca koji ispijaju jednu kavu sat vremena i listaju novine a u isto vrijeme vecina ostalih posjetitelja sjedi na terasi jer su svi nabavili vanjske grijalice. jednom rjecju popustilo se sacici nikotinskih ovisnika koji nas truju i jos k tome kasnije se lijece na nas racun.
Jedina mjesta gdje je u potpunosti zabranjeno pusenje ostaju slasticarnice i restorani. Nadam se da cete vi u Srbiji barem podignuti cijene cigareta pa ako se trujes plati vise za zdravstveno osiguranje.
Pozdrav iz Rijeke

disco

pre 13 godina

Smesno, smesno, smesno!!! Kakva je ovo banana drzava kad popusta pritisku kafedzija i ugostiteljima. To su samo prazne price, nigde gde je pusenje zabranjeno kafici, restorani i klubovi nisu propali, u najgorem slucaju su radili losije nedelju dve ali ko je navikao da izlazi taj je nastavio a pridruzili su ze i svi oni koji su zimi bas zbog dima izbegavali da izlaze.
Inace ima jos jedna pozitivna stvar kada je pusenje zabranjeno u klubovima, mnogo se lakse "muva" kad izadjete napolje na cigaru neverovatno koliko je laksa i neposrednija komunikacija (ovo govorim iz licnog iskustva i iskustva mojih prijatelja... i neverovatno kako uvek funkcionise, prosto vam dodje da izadjete na cigaru iako niste pusac).

Mirko

pre 13 godina

E,od danas se osecam kao Evropljanin.Sad kad su mi zabranili pusenje resili smo sve probleme.Ocekujem da cu prvog primiti i evropsku platu...samo se pitam kako ce drzava u svom "proracunu" nadomestiti manjak para od akciza na duvan jer ce sigurno veliki broj gradjana ostaviti cigarete.

teta

pre 13 godina

radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima!
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Zaista je to diskriminacija prema pusacima, uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu , ali ih nije u redu konzumirati.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno

Микица Мали

pre 13 godina

Све се плашим да ће и директори, политичари и остале буџе да престану да диме у својим канцеларијама.

maku

pre 13 godina

Krajnje vreme da se nešto uradi možda će ovo da zaustavi barem "društvene" pušače koji konzumiraju cigarete da bi bili "IN" a takvih je polovina.

ricco

pre 13 godina

Interesantna diskusija Danice i Teofila.. ok,pušilo se godinama i obično kada bi se neko požalio, bilo bi "šta je, ako ti smeta izađi, ne možeš mi zabraniti" i ok tako je i bilo! E sad.. utvrdili smo da te trujem,svesno, pa piše na svakoj paklici, ali ja i dalje govorim da me baš brige i da je to moje pravo".. e to je problem!! Jeste zavisnost ali ako želim ostaviću mada je to moja potreba,želja,odluka.. ali ti više ne moraš trpeti! Koliko god su pušači bili bezobzirni, sada se to vraća! Slažem se da treba biti mesta gde je pušenje dozvoljenće, i jeste tako, lokali će sami odlučivati o tome ali tama gde ordiniraju i jedni i drugi.. pa utvrđeno je da te trujem??!! Zbog naše naravi, inata, bunta i svega ostalog, kazne treba da budu još rigoroznuje, ne da bi nas kaznili već da bi nas naučile da i drugi imaju pravo!!

Nikola Tesla

pre 13 godina

Nisam pusac ali bi voleo da vidim komunalnog policajca koji ce da napise kaznu od 5000 din. coveku koji pusi Drinu bez filtera i jos pri tom da javno prizna da je to uradio pred kamerama da ga svi vidimo! I ovo je smesan potez nase vlade i ovo ce da traje samo mesec dana kao i svi drugi zakoni...Koliko je pripadnika komunalne policije a koliko je gradova u nasoj zemlji? U Beogradu ce 108 pripadnika da cuva 2000000 ljudi? Pa stvarno ste smesni! U Novom Sadu 22 pripadnika.....HA HA HA

pusac

pre 13 godina

stvarno ne vidim problem u ovom zakonu, vecina nas pusaca i dosad nije pusila na takvim mestima, a taman mozemo i da udisemo svez vazduh napolju.

lunix

pre 13 godina

e fala bogu, konacno.
inace, ovaj zakon vazi za SVE gradjane a ne samo trecinu.
oduzeto nam je "pravo" da postepeno trujemo druge duvanskim dimom, nadam se da ce jednog dana svi to razumeti i u potpunosti postovati.

andrea

pre 13 godina

Ja mislim da i treba da se nešto preuzme jer neki pušači ne znaju da se susdrže od svoje navike, kad sam radila u jednoj poslastičarnici bilo je radnika koji su skoro stalno pušili malo su radili pa trče po cigaru i mi koji smo bili nepušači smo i za to vreme radili. Ali kad smo mi stali ili popili sok ,njima je to smetalo. kao drugo puše pa se okranu i duvaju dim na tebe mislim baš je inetersantno.

Jovan

pre 13 godina

Pored ove vase visemesecne harange i poziva na linc pusaca, i nepusac bi propusio.
Da li vam je malo neprijatno zbog ove uvlakacke urednicke politike?
Moralo bi da vam bude.
Svejedno da li cete objaviti. Neka vam sluzi na cast. Ovakva visemesecna tortura manjine nije vidjena od vremena IB.

Mare

pre 13 godina

Ne postoji osecaj vladavine naroda u ovoj zemlji. Utisak je da je sva moc skoncentrisana oko grupe razbojnika koji mogu da se izivljavaju nad narodom Srbije. Zbog toga se nijedan zakon ne dozivljava kao kolektivna odluka o pravilima ponasanja, a i potpuno je normalno za one koji imaju moc da potpuno ignorisu zakone. Ovde se ionako moc dozivljava kao pravo na izivljavanje.

Mislim da za razliku od nekih drugih zakona koji su se primenjivali cak i do dve nedelje od donosenja, ovaj nece izgurati ni 24 sata.

Balkanac

pre 13 godina

E konacno nesto pametno da se uradi u ovoj drzavi. Ali sam ubedjen da nece dugo opstati. Nije mi jasno sta znaci da ce kafici moci da se odluce dal su pusacki ili ne. I ti isti objekti su zatvoreni prostor kao npr, bioskop ili skola. Zakon bi trebao da bude jasan i direktan a ne,moze ovo ili ono.

Nebraska

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Znači roditelji smiju da truju svoju djecu?

Znači konobari nemaju pravo na zdravo radno okruženje, ako tako gazda odluči?

andrea

pre 13 godina

Ja mislim da i treba da se nešto preuzme jer neki pušači ne znaju da se susdrže od svoje navike, kad sam radila u jednoj poslastičarnici bilo je radnika koji su skoro stalno pušili malo su radili pa trče po cigaru i mi koji smo bili nepušači smo i za to vreme radili. Ali kad smo mi stali ili popili sok ,njima je to smetalo. kao drugo puše pa se okranu i duvaju dim na tebe mislim baš je inetersantno.

Nebraska

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Znači roditelji smiju da truju svoju djecu?

Znači konobari nemaju pravo na zdravo radno okruženje, ako tako gazda odluči?

teta

pre 13 godina

radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima!
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Zaista je to diskriminacija prema pusacima, uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu , ali ih nije u redu konzumirati.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno

lunix

pre 13 godina

e fala bogu, konacno.
inace, ovaj zakon vazi za SVE gradjane a ne samo trecinu.
oduzeto nam je "pravo" da postepeno trujemo druge duvanskim dimom, nadam se da ce jednog dana svi to razumeti i u potpunosti postovati.

vado

pre 13 godina

Da pakla cigara košta 1000 dinara kao što što u SAD košta 10 dolara,malo ko bi u siromašnoj zemlji pušio,eto rešenja,povrećana cena cigara.

Jovan

pre 13 godina

Pored ove vase visemesecne harange i poziva na linc pusaca, i nepusac bi propusio.
Da li vam je malo neprijatno zbog ove uvlakacke urednicke politike?
Moralo bi da vam bude.
Svejedno da li cete objaviti. Neka vam sluzi na cast. Ovakva visemesecna tortura manjine nije vidjena od vremena IB.

vlad

pre 13 godina

Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna.
Od danas ce zivot u Srbiji biti cist, bajan, sjajan, prosto cemo svi biti srecni i zadovoljni sa zemljom u kojoj zivimo, bravo.

Mirko

pre 13 godina

E,od danas se osecam kao Evropljanin.Sad kad su mi zabranili pusenje resili smo sve probleme.Ocekujem da cu prvog primiti i evropsku platu...samo se pitam kako ce drzava u svom "proracunu" nadomestiti manjak para od akciza na duvan jer ce sigurno veliki broj gradjana ostaviti cigarete.

Balkanac

pre 13 godina

E konacno nesto pametno da se uradi u ovoj drzavi. Ali sam ubedjen da nece dugo opstati. Nije mi jasno sta znaci da ce kafici moci da se odluce dal su pusacki ili ne. I ti isti objekti su zatvoreni prostor kao npr, bioskop ili skola. Zakon bi trebao da bude jasan i direktan a ne,moze ovo ili ono.

Nishki,pusim pa rasturam ;)

pre 13 godina

Ja evo bas se malopre vratio iz grada,jutro cudno kao i nekoliko unazad za ovo doba godine ,u 7h temperatura 20stepeni,dok sam cekao autobus ispusio sam cigaretu,od prisutnih ljudi,prolaznika,niko me nije pogledao MRKO, kao nekog ubicu,niti mi je neko prigovarao kako ga ugrozavam,niti sam se ja osecao kao neko ko ubija ljude u okruzenju za razliku od onog aviona sto je proleteo iznad nase glave nekih 500M posto je verovantno sletao,a tek onaj kamion naftas ,neki privatni prevoznik ,ma ni njega niko nije gledao kao ubicu.
Cica pored mene cita neke novine naslov 50 povredjenih,10 nastradalo u mirovnoj misiji ,nisam procitao gde,Ali ni jednog trenutka nisam cuo da je dekica ponasanjem pokazivao mrznju prema tekstu koji cita o nastradalim ljudima, autobus stize sa malim zakasnjenjem,lagano spustam cigaretu na trotoar,pravim raskorak gazim je,nastavljam ka autobusu,ulazim
guzva u autobusu ko da je jedini,niko nasmejan ,ali niko ni LJUT,ozbiljne face,verovatno zbog jutra,pa se ljudi jos nisu rasanili
inace niko se nije osecao ugrozenim,niti kao ubica...

videcemo,vreme ce pokazati ko je veci ubica
da li cigarete(pusaci)
ili tajkuni,narko karteli...ratovi sirom sveta,nafta,benzin.

mislim da to ne mogu da vide samo male bebe,i oni koji ne zele.

doravec

pre 13 godina

Zakon je stupio na snagu. Ok. Pušač sam. Ne osećam se "ugroženim". Kao i do sada, neću pušiti u liftu, čekaonici, bioskopu, pozorištu, radnom mestu. Nije ni bio potreban zakon, pored usađene kulture i poštovanja. Biraću kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje. Nemam problem sa ovim, sve dok se zakonom ne takne pušenje u kolima, terasi, na klupi u parku..jer tada ću se već osećati ugroženo. Ovako, ja poštujem nepušače godinama u nazad, nastaviću i dalje, sa razlikom u tome što sad poštujem zakon. Mada.. manja kazna je ako nekom priđeš na ulici u udariš mu šamar, nego ako te "uhvate" sa cigaretom u ruci.
Gospodo u ministarstvima i vladi : pobrinite se za povećanje standarda građana, da se ne osećamo kao stoka u oboru zvanom Srbija, prestanite da nas zasmejavate sa kontadiktornim izjavama, sredite sudstvo, zdravstvo, saobraćaj... DRŽAVU, a onda se bavite trivijalnim zakonima.

electric_mojo

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost o mogucnosti proglasenja lokala za pusacki? Sta sad, svi ugostitelji proglase svoje lokale za takve i teramo dalje? Koji smo mi los vic od drzave...

Nepušač

pre 13 godina

U prodavnicama nema mleka.
Mislite o tome.
U mesarama kažu neće biti ni mesa. Mislite i o tome.
U Kraljevu je nakon zemljotresa 30% skočila cena građevinskog materijala ,dnevnice građevinaca ...zamislite.Ko god se pobuni i zapreti štrajkom Mirko obeća rebalans budžeta.Razmislite malo šta više ima da rebalansira. da ne dužim , na sve ove probleme vlast nama nameće kao temu broj 1 , borbu protiv pušenja!? O čemu se u stvari ovde radi?

Srmeni Krstev

pre 13 godina

Unthil the balls!
Sad cete da spasite i ozdravite gradjane. Sva bolest je dolazila od "ugrozenosti od duvanskog dima"!
Ajmo u EU! Jos bolje, ajmo u Kaliforniju. Tamo niko ne pusi, a 80% njih ima preko 150 kila. Ovih 20% resto su od plastike. Malo gudra-malo bahanalije. Zdravlje Bozije!
Sve nam je super, samo nas ubise cigare.
Ajmo, recimo asocijacije:
Hrana - hemija
Zivot - stres
Plata - beda
Benzin - prevara
Penzije - krompir (nula)
Zdravstvo - koverta
Skupstina - Vjerica Radeta
Farmacija - Biomed
Heroj - Ratko Mladic
Kosovo - Srbija
und so weiter... sto bi rekli Nemci.
A pusenje - po kucama!
Kako je sada sve lepse posle ovog zavrsnog udarca!

Микица Мали

pre 13 godina

Све се плашим да ће и директори, политичари и остале буџе да престану да диме у својим канцеларијама.

daj boze da gresim...

pre 13 godina

Evo ja odmah da vam kazem da ce 90% kafica biti namenjenih za pusace. Mogu da dam glavu! Sto je naravno tuzno, jer ce nastaviti da nas truju.

Milovan

pre 13 godina

Sta, sad im trebaju pare da plate komunalije? Nemaju vise nacina da uzimaju pare od sirotinje pa su ovo smislili? Mnogo je njih briga za nase zdravlje.. Ili bi da prate "evropu"? Ako vec to hocete dajte nam evropske plate, pa onda uvodite njihovu politiku..

moja zemlja nece propasti

pre 13 godina

Nepusaci koje poznajem su krajnje neinteresantni, dosadni ljudi. Pravi davezi, hladni, bez emocija, karijeristi...Roboti 21og veka. Mada sam uvek postovao njihovu zelju i nikad nisam pusio u njihovom drustvu, danas mi se smeju sa visine sto sam i onaj cumez na poslu gde je smelo da se pusi izgubio.....Sad mi je zao sto sam bio fin prema njima

lood

pre 13 godina

Zanima me sta je cilj ovog zakona?U koliko je borba protiv pusenja,to se ne radi samo na ovaj nacin,vec i cenama!Na zapadu su cigarete 4-5eur/paklica,a kod nas???Problem je sto se to ne bi svidelo mr.Peconiju,inace bliskom prijatelju jednog ministra.Tako su i podigli akcize samo na strane cigarete,pod firmom NEK BUDU DOMACE JEFTINE,DA IMAJU GRADJANI STA DA PUSE???Stavite evropsku cenu cigareta,i resili ste problem...naravno i ovaj zakon da se postuje!

The Blue

pre 13 godina

Kakvo licemerje i nova podela među građanima!
To nije objava rata duvanskom dimu jer da jeste, država bi proglasila duvan nelegalnom supstancom i zabranila proizvodnju i uvoz cigareta već je OBJAVA RATA džepovima građana i firmi da bi se pored strahovitih akciza na duvan uterale i dodatne pare u budžet kroz raznorazne kazne - zimske gume - fluo prsluke - pojaseve - sada i cigarete, dakle još jedna akcija pustošenja džepova građana za sve i svašta.
E pa gospodo, nećete me videti na sledećim izborima, dosta mi vas je.

Direktor Svemira

pre 13 godina

Da je cilj ovog zakona zaista zdravlje nacije, on bi bio drugačiji.

Kazne bi plaćao onaj ko pusi gde nije dozvoljeno i to je to.

Ovako, ako neko zapali cigaretu u nekoj firmi, firma plaća od 500.000 do 1.000.000, odgovorno lice takođe.

Zamislite scenu... iznervira me neko, ja zapalim cigaretu ( namerno ), pozovim Tomicine borce za zdravlje nacije ( uvek me zanimalo zašto je nečije puno ime u deminutivu ali nema veze ), platim svojih 5.000, a tom nekom napravim štetu od 1.000.000.

Šta ako ta firma nema toliko para ( a retko koja ima ). Ništa, otpustiće zaposlene. Ljudi će ostati bez posla, bez obzira ko je pušio. Ali, kada je viši interes u pitanju, nema kompromisa.

Super, prava stvar. Ovu zemlju vode vizionari, za ovih 10 godina je Srbija postala raj na zemlji, kriza nas je obisla ( The Boris reče kako oni, za razliku od drugih vlada vode računa kako i koliko se zadužuju ???? ) svi smo lepi, pametni, lepo obučeni, imamo para i posla, vozimo automoble po novim putevima koji se grade kao ludi ( mala teritorija za sve puteve koje smo napravili ), putujemo, Šveđani nas mrze i sve češće traže azil u Srbiji. Ostale vlade u EU se tresu, masovni protesti su toku, svi hoće da žive kao Srbi. Eu nas moli da malo usporimo u progresu, Kina takođe, USA je već digla ruke, shatili ljudi da nasem progresu niko ne može stati u kraj. Postali smo bre vele sila ( ok, ima onih razmaženih koji bi da kupuju mleko posle 5 i 30 ujutru, da jedu svaki dan, da imaju šta da obuku, ali srećom, takvih egzebicionista je malo ). I jedino što nam stoji na putu krajnjeg progresa jeste duvanski dim i pušači... More, pušači će meni da koče progres, nema sanse.....

Bravo majstori, samo furajte. Postali smo zemlja zabrana, prisile i prinude, sa drakonskim kaznama za sve, osim za one koji nas kradu i kradu.... . A sve da bi deminutivni i drugari mu mogli i dalje da trose, trose i trose...

sale novosadjanin

pre 13 godina

podrzavam.
ja sam pusac 35 godina.
od 2007 u mojoj firmi ne zaposljavam nepusace.
necu nikog da trujem.
cigara je moj izbor kao i zena, kao i pojas.

pusac

pre 13 godina

stvarno ne vidim problem u ovom zakonu, vecina nas pusaca i dosad nije pusila na takvim mestima, a taman mozemo i da udisemo svez vazduh napolju.

Janez/Jovan/Ivan

pre 13 godina

U Sloveniji je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim prostorima, i na javnim mestima tipa autobusna postaja i sl.
Ne postoje nikakve posebne prostorije za pušače. Svi uredno i fino izađu napolje da zapale, čak i zimi. Tako da postoje grejači, ćebad i bašte kafića, čak i kad je najveći mraz. U pozorišnim predstavama se puše beznikotinske cigare, ako je takva uloga. Alkoholno piće se posle 21h navečer ne može kupiti nigde osim u kafiću, koji preko sedmice rade do 22:30h retko koji do 24h. Inače i posle 21h se u svim prodavnicama alkohol zaključava i pokriva da se ne vidi.
I mislim da je to super, a vi pravite dramu i štalu oko sitnice, jer će ionako sve ostati isto, a kafići će se odlučiti za dozvolu pušenja.

sonebg

pre 13 godina

Sta se ovde nepusaci bune za kafice u kojima ce da bude dozvoljeno pusenje nemoj da ulaze u njih i gotovo. Pa ja da sam gazda normalno bi da bih drzao kafic za pusace. I na kraju krajeva ko moze nekom da zabrani sta ce da radi na svom privatnom posedu. Nepusaci smorili ste vise. Ova drzava kako je krenula ucice mi sa zakonima i u spavacu sobu.

Nikola Tesla

pre 13 godina

Nisam pusac ali bi voleo da vidim komunalnog policajca koji ce da napise kaznu od 5000 din. coveku koji pusi Drinu bez filtera i jos pri tom da javno prizna da je to uradio pred kamerama da ga svi vidimo! I ovo je smesan potez nase vlade i ovo ce da traje samo mesec dana kao i svi drugi zakoni...Koliko je pripadnika komunalne policije a koliko je gradova u nasoj zemlji? U Beogradu ce 108 pripadnika da cuva 2000000 ljudi? Pa stvarno ste smesni! U Novom Sadu 22 pripadnika.....HA HA HA

Cane

pre 13 godina

I u Nemackoj je vecina kafica proglasena za rauch klubove da bi u njima moglo da se pusi. Ja ne znam sta ovi nasi zvocaju za pusenje - cela Evropa, Amerika i Azija pusi pa nikom nista. Svako ima pravo sa svojim zivotom da radi sta hoce. Ne znam samo kako se ne pokrene kampanja protiv alkohola koji je droga samo takva.

licimuri....

pre 13 godina

Znaci nikad vam nista ne valja.I na sve imate primedbu.Jedino je svako od vas sjajan, bajan, cestit, lep, posten, divan, vredan i radan.I naravno najpametniji je na svetu.Pusac sam i u potpunosti podrzavam ovaj zakon i visoke kazne. Svako ko prigovori da nam standard nije toliki da bi placali kazne kao u evropi neka zna samo jedno...AKO NE KRSITE ZAKONE ZBOG CEGA VAS BRINE VISINA KAZNE?

Aleksandar

pre 13 godina

Kao pusac, srecom ne notorni, mozda pola pakle dnevno, slazem se sa ovim zakonom. Jeste malo pritup, ali bar je bolji od onoga sto bi smo mi sklepali.
Ali, dragi nepusaci, neverovatno ste dosadni sa izjavama tipa "ne zelim da mi odeca smrdi na duvanski dim", "niko se nije rodio sa cigaretom"...i mnogi drugi.
Poredjenja su vam ubiboze.

Shvatite jednom vise da nama odeca vise smrdi zbog izduvnih gasova koji se nalaze u atmosferi. Nego nama je nos toliko oguglao od zivota u smrdljivim gradovima da to vise ni ne primecujemo. A to sto se niko nije rodio sa cigaretom, mogu vam samo reci da se niko nije rodio sa bilo cime u ruci. Nismo se ni rodili sa odecom, pa opet...
Ali tokom zivota smo naucili da koristimo noz, traktor, televizor, odecu, obucu, pa cak i cigarete.
Sto se tice "otrovnih cigara", kad vec visite na netu, umesto ovde da napadate izjavama bez proverenih informacija, imate Google i upitajte ga zasto su cigarete otrovne i videcete da ce izbaciti "because of chemical compounds". A ti sastojci su u stvari aditivi kojima prskaju duvan pripremljen za pravljenje cigareta. Ljudi tamo po selima, i mestima gde se gaji duvan puse ga non-stop, ali njima nista ne fali. Zive vrlo dugo, jer ne gutaju hemikalije koje duvanska industrija servira. Nikotin je jedini koji stvara zavisnost, a sve ostalo sto mecu u duvan je strahota. I nije mi jasno zasto im nije zabranjeno stavljanje tih hemikalija, kada je dokazana stetnost istih.
U svakom slucaju mi smo skroz otrovani, bilo duvana ili ne. Tu je sve ostalo.

Sto se tice "civilizovanog sveta", pa da je taj svet civilizovan, ne bi imali ratove i siromastvo i jos mnogo toga sto ne valja, zar ne? Ali ipak sve to i dalje postoji. To je dokaz da ipak taj svet nije civilizovan.

Naravno, ocekujem da ce biti mnogo kliktanja na "ne preporucujem", ali sa sigurnoscu znam da su ti ljudi neinformisani. Jer vise vole da gutaju sazvakano, sto im mediji ispljunu, a pritom ne zele da mrdnu prst da vide zasto je cigareta otrovna. Rekao sam vec, za pocetak imate Google, pa pitajte, pa tek onda klikcite.

Ja

pre 13 godina

Pusaci... stvarno je dosta pozivanja na razne izduvne gasove automobila, svinjsku mast, los standard u Srbiji, kosmicko zracenje, Alana Cumaka...

Prestanite da komplikujete prostu cinjenicu da vi svojim dimljenjem ne skodite samo sebi vec i drugima u vasem okruzenju.

Prestanite da sebe predstavljate kao neku rasno diskriminisanu manjinu. Vi se niste rodili sa cigaretom u ustima niti je ona neodvojivi deo vaseg lica. Vi ste izabrali da to radite sebi. Neki drugi ljudi nisu.

Prestanite da se pozivate na to kako je legalno da se cigarete proizvode a nije legalno iste pusiti. Nije legalno ubiti nekog iz vatrenog oruzja, pa se ista i dalje prave. Nije legalno gurnuti nekog sa mosta, ali niko nije prestao da ih pravi.

Treba ovo da shvatite kao podstrek od strane drzave da se u vasoj konzumaciji duvana pojavi jednostavno saosecanje i osnovna kultura sa nekim ko u istom tom duvanu ne uziva. U tom delirijumu i nirvani koju izaziva nikotin treba da se osvrnete oko sebe i primetite nekog drugog ko pravi grimase, pokusava da plitko dise ili mu suze oci.

Kada se stavi po strani sve ostalo, ovaj zakon jednostavno kaze: Nemojte biti sebicni. Mislite malo na druge.

prosta racunica

pre 13 godina

U ustanovi u kojoj radim, a koja ima 1600 m2 postojala je prostorija od 12 m2 za pusace. Ali nepusaci kukaju i na tih 12 kvadrata....Ne znam kako su oni to ugrozeni... Valda im je malo preostalih 1588.

Mare

pre 13 godina

Ne postoji osecaj vladavine naroda u ovoj zemlji. Utisak je da je sva moc skoncentrisana oko grupe razbojnika koji mogu da se izivljavaju nad narodom Srbije. Zbog toga se nijedan zakon ne dozivljava kao kolektivna odluka o pravilima ponasanja, a i potpuno je normalno za one koji imaju moc da potpuno ignorisu zakone. Ovde se ionako moc dozivljava kao pravo na izivljavanje.

Mislim da za razliku od nekih drugih zakona koji su se primenjivali cak i do dve nedelje od donosenja, ovaj nece izgurati ni 24 sata.

Starac sa planine

pre 13 godina

Od ovog zakona najvise vajde ima onaj sto je stampao one odvratno dizajnirane nalepnice A4 formata. Je l' to nije moglo malo manje? E, a onda ne bi mogli svi da se ugrade oko stampe. Pomislite samo koji je to biznis, Tomica i Ministarstvo narucilo za celu Stradiju...

Ljiljana

pre 13 godina

NIKOTINSKI ZAVISNICI, BIOHEMIJSKI POREMECAJI... Niko o tome javno na medjima ne govori. Sta je sa cinjenicom, to zdravstveni radnici VRLO DOBRO ZNAJU: nikotinska zavisnost je posledica niza biohemijskih procesa koje nikotin izaziva u organizmu, a koji vremenom postaje sastavni deo organskih funkcija. po uskracivanju nikotina, nikotinski zavisnici, ili kako ih DR.Krstajic naziva PACIJENTI, vec posle nekoliko sati imaju apstinencijalni sindrom, koji moze da traje i do 6 meseci. Da nabrajam? (preterano znojenje,pojacan rad srca,tahikardija, mucnina, povracanje, uznemirenost, anksioznost, grcevi u stomaku, dijareja...) I da dodam, ako si jos zena preko 45 godina, pregurala 90-te, pa bombardivanje, pa sada ulazis u klimaks,... Sto nas lepo ne stave pred zid i PUCAJU

Ana

pre 13 godina

Zakon vas super stiti od svega ostalog, pa ce i od ovog.
I kakav je ovo naslov?
Moze li u Srbiji nesto da prodje civilizovano, bez opste halabuke. OK treba zabraniti pusenje i OK postovacemo.

srdjan

pre 13 godina

Dragi nepushachi jednostavno, isecite nas pushache iz svog zivota i nemojte da idete na mesta gde se ta navika upraznjava, zar je to toliko teshko? Ja sigurno necu sedeti u klubu gde uz kafu ili neki alkohol nece pasti i po koja cigareta i ne vidim neki problem tu.

Ja

pre 13 godina

Kada se ja vratim iz kafica (gde dim inace moze da se sece nozem) meni cista odeca koju sam predhodno obukao smrdi na dim od cigareta a ne na izduvne gasove iz atmosfere. To je vrlo specifican miris koji je lako prepoznatljiv za nepusaca. I razlikuje se od mirisa odece kada se vratim iz recimo setnje.

U potpunosti se slazem sa time da su izduvni gasovi iz atmosfere preterano zagadjeni od automobila i industrije. Evo, sledeci zakon ce da bude bas o tome da se ogranici emisija stetnih gasova u atmosferu... Casna rec.

Samo sad ne pricamo o tome, vec o pusenju u zatvorenim prostorijama.

Ne trazimo razlog zasto su cigarete otrovne a duvan nije. Ne trazimo razlog zasto se zavisnost o jednom potvrdjenom narkotiku izjednacava sa ljudskim pravima.

Ono sto trazimo je: vazduh oslobodjen duvanskog dima u prostoriji u kojima se moze naci neki nepusac. Tacka!
Mozete vi da racionalizujete i izmisljate analogije i povlacite paralele koliko vam volja. Cinjenica ostaje da vi svojim dimom smetate drugima.

Ili ako hocete, kao sto sam pre par dana predlozio, hermeticki zatvorena plasticna kesa na glavi, pa dimite do mile volje. Cak se moze i ustedeti na dimu jer cete izdahnuti dim moci ponovo da udisete. Reciklaza.

mv

pre 13 godina

Moram da se nasmejem! Pa komentari antipušača su danas mnogo nervozniji nego komentari pušača! Dame i gospodo, ako smo mi zavisni od nikotina, vi ste onda zavisnici od delenja lekcija koje vam niko nije tražio! Znate zašto vam smeta postojanje pušačkih lokala? Pa mi pušači sad imamo zonu slobodnu od ničim izazvanih lekcija...O vašoj omiljenoj teoriji o odeći koja "smrdi sedam dana posle izlaska"...mogu samo da vam preporučim da menjate odeću bar jednom dnevno, i da stvari posle upotrebe operete deterdžentom...to nema veze s duvanom...Nositi istu odeću sedam dana...ne znam, boga mi...

Milan

pre 13 godina

Pusac sam, ali vec 20 god. radim u firmama u kojima je zabranjeno pusenje i koje nemaju prostoriju namenjenu za to. I ne smeta mi ni malo. Principijelno sam protiv ovog zakona, posto je kao i vecina ostalih nasih zakona licemeran i namenjen otimanju novca na sve moguce nacine. Ako je zabranjeno pusenje, zasto je dozvoljen rad fabrici duvana? Ako placamo razne "ekoloske takse" zasto iz kotlarnica, rafinerija, autobusa... kulja otrov? Da li narkomani placaju kaznu na licu mesta, kao i odgovorno lice? Mogu da postavim hiljadu ovakvih pitanja naravno bez ikakvog efekta.

Mediji su puni zakona o zabrani pusenja, ali zato ne pisu o ekstremnim cenama voca, povrca, osnovnih zivotnih namirnica, o garderobi i ostalim sitnicama koje coveka cine srecnim i zadovoljnim.

Dragi nepusaci, verujem da vam smeta duvanski dim, ali verujte da znam desetine nepusaca koji su notorni alkoholicari, znam nepusace koji djubre bacaju kroz prozor, nepusace koji se tradicionalno kupaju jednom nedeljno. I oni mene ugrozavaju pa ne trazim promenu i primenu zakona protiv njih.

Sinocni prilog na nekom od TV dnevnika je bas karakteristican za Srbiju, kaze covek: "Ja cu da prijavljujem sve koje vidim da puse".

Djoka

pre 13 godina

Licemerno zaista,ako ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!Ali nece,jer cigarete pune budzet!

Stevan Lukić

pre 13 godina

Prošlo je već 13 meseci, 4 dana i par sati koliko ne pusim iako mi sa vremena na vreme padne pušenje na pamet i dalje sam jako srećan zbog te svoje odluke. Po zanimanju sam pilot i nije bilo druge sem da ostavim pušenje jer je 9 sati leta bez cigarete za mene bio svakodnevni pakao. Kompanija nam je platila lasersko odvikavanje od pušenja u Torontu i stvarno sam prezadovoljan tretmanom i reakcijom organizma. Nisam se mučio niti krizirao tako da najiskrenije preporucujem tu metodu posto sam čuo da se nešto slično otvorilo i u Beogradu tj da imaju filijalu i kod nas. Znam da nema sanse da naša vlada ili neka firma to finansira za svoje radnike kao u Kanadi ipak je to premala cena i žrtva za nesto što vam na duže staze donosi sreću.

ricco

pre 13 godina

Interesantna diskusija Danice i Teofila.. ok,pušilo se godinama i obično kada bi se neko požalio, bilo bi "šta je, ako ti smeta izađi, ne možeš mi zabraniti" i ok tako je i bilo! E sad.. utvrdili smo da te trujem,svesno, pa piše na svakoj paklici, ali ja i dalje govorim da me baš brige i da je to moje pravo".. e to je problem!! Jeste zavisnost ali ako želim ostaviću mada je to moja potreba,želja,odluka.. ali ti više ne moraš trpeti! Koliko god su pušači bili bezobzirni, sada se to vraća! Slažem se da treba biti mesta gde je pušenje dozvoljenće, i jeste tako, lokali će sami odlučivati o tome ali tama gde ordiniraju i jedni i drugi.. pa utvrđeno je da te trujem??!! Zbog naše naravi, inata, bunta i svega ostalog, kazne treba da budu još rigoroznuje, ne da bi nas kaznili već da bi nas naučile da i drugi imaju pravo!!

HA?

pre 13 godina

Ne razumem koja je sad svrha ovog zakona ako ugostitelji mogu da biraju da li ce im lokal biti za ili protiv pusaca, logicno sa ce i dalje svi biti "pusacki" jer dve trecine gradjana pusi, sami izracunajte matish... A sta je sa konobarima koji zele da rade bez dima?

Goran

pre 13 godina

Podrzavam zakon, ali mi jedna stvar smeta:

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Sta to znaci? To znaci da ce kaficima biti omoguceno da odluce hoce li biti pusacki ili ne. Tu se uopste ne slazem. To znaci da zakon za nekog vazi a za druge ne. I kakve veze ima da li kafic ima 80 kvadrata ili ne? Zabrana za sve! :)

Slavko

pre 13 godina

Vise od dvadeset godina sam pusac, kao i mnogi, pod uticajem medija, pokusavao sam da ostavim duvan, bezuspesno. Nikad nisam pusio u prostoriji, stanu u kome se nalaze deca, kod prijatelja nepusaca sam svoju kafu i cigaretu nosio na terasu, godinama. Ne pustim u svom stanu, izadjem na terasu, dvoriste. Agresivne kampanje protiv pusenja u meni izazivaju podozrenje, kao ona nesrecna pandemija i vakcinacija pod znakom pitanja, ali to nije razlog da mojom slobodom, pusenjem, narusavam slobodu drugog tako sto ce nevoljno udisati dim cigarete.
Svestan sam da mnogo ozbiljniji zagadjivaci nisu sankcionisani, protiv toga ne mogu nista, ali mogu da zastitim svoje bliznje od trovanja ili bar osecaja da su trovani od moje cigarete. Podrzavam zato zabranu pusenja, ali ne ostavljanje mogucnosti pusacima da upraznjavaju svoju naviku, zavisnost u nekom makar malom prostoru, gde nece smetati nepusacima, predstavlja ozbiljno narusavanje prava i sloboda! Predlazem zato da pusaci nose trake oko leve nadlaktice, jer neko zbog navodne cistoce vazduha, kao neko drugi zbog cistoce rase, izopstava i progoni jedan deo svoje populacije!

milica

pre 13 godina

Ma ja sam presrecna zbog ovog zakona. Sada cu konacno i ja i vecina stanovnika nase predevropske zemlje imati mogucnost da, ako nas u medjuvremenu ne ubije neko za vreme utakmice, parade, predizborne kampanje, dozivim onih 128 godina koliko mi je potrebno za starosnu penziju, posto, kao i velika vecina radim neprijavljena vec godinama, pa godine staza nikad necu imati, i onda srecno i pre svega ZDRAVO lagano crknem od gladi. Svaka cast za zakon, super je!

MBgd81

pre 13 godina

Ljudi komentarisu da je ovo nepotrebno jer bi "onda trebalo zabraniti i pivo na trafikama, da ne bi neko dete videlo i rizikovalo da postane teski alkoholicar".. razlika izmedju cigareta i drugih poroka je u tome sto vi dimom PRISILJAVATE i ostale da ucestvuju u vasoj losoj navici. Nepusaci nemaju izbora,da ne disu uopste! A ako je nekom muka od dima,suze mu oci ili se gusi, obicno okruzenje misli da se folira.
svi imamo neke poroke,ali ne ukljucujmo druge u njih!!!

CTEBAH

pre 13 godina

Za sve koji su protiv ovog zakona imam samo jednu poruku. Ljudi niko vam ne brani da pusite. Pusite koliko hocete i kad hocete. Samo ja necu vise da trpim duvanski dim u svojoj okolini, na radnom mestu, necu da mi odeca smrdi kada navece dodjem iz grada. Meni duvanski dim smeta i narusava zdravlje moje dece i mene. Vi slobodno pusite ali nemojte mene da ugrozavate.

Ja tako razumem ovaj zakon. Jednostavno necu vise da udem zrtva pusaca koji ne mogu da izdrze da ne zapale cigaretu. Mozete ali ne u prostoriji u kojoj sedi i radi nepusac. Izvolite izadjite napoje i pusite do mile volje.

U celoj Evropi i Severnoj Americi ovakav zakon postoji godinama i niko vise ne postavlja pitanja da li je to ispravno ili ne. Takodje nije se nebo srusilo i niko nije zavrsio na psihijatriji zbog stresa, nervoze i dekoncentracije u vezi zabrane pusenja. Za mesec dana niko vise nece ni pricati o ovome.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

APEL PUSACIMA, MUSKIM I ZENSKIM
Dragi moji pusaci, molim vas da ne pusite u liftovima, hodnicima, cekaonicama, skolama, fakultetima, bolnicama, menzama, bioskopima i na radnim mestima jer je duvanski dim uglavnom skodljiv ne samo za vas, sto je vas problem, nego i za nepusace koji se nevoljno nalaze u vasoj blizini. Cigarete sam ostavio, ima vec cetiri meseca, ne zato sto sam osetio da su skodljive za moje zdravlje, a verovatno jesu, nego zato sto ne zelim da bilo ko, a narocito vlast, napravi majmuna od mene. U gradu u kojem, zbog nenarodne srpske vlasti, vec skoro 14 godina zivim, cena jedne paklice cigareta dostigla je 14 (i slovima cetrnaest) dolara. Mogao bih da i pored toga sebi priustim to zadovoljstvo ali necu vama "antipusacko sovinistickoj" gospodi dozvoliti da napravite majmuna od mene! I jos nesto da vam kazem a to je da pusenje nije uvek skodljivo po zivot. Cak sta vise a i dapace! U istom gradu u kome sada zivim, da ne objasnjavam razloge a radilo se o poslu, tri nedelje sam u devet sati sacekivao jednu osobu ispred zgrada bliznakinja Svetskog trgovinskog centra. I gledao jednu te istu skupinu muskih i zenskih faca, pusaca koji su do tri-cetiri minuta pre devet sati u ubrzanom ritmu pusili svoje poslednje jutarnje cigarete pre nego sto su se brzo uputili prema liftovima koji su ih razvozili po spratovima oblakodera do njihovih radnih mesta. Secam se i danas njihovih faca! Sta hocu da vam kazem? Pa to da su onog jutra kada su srusene obe kule odnosno zgrade bliznakinje ovaj teroristicki napad preziveli uglavnom pusaci. Prvi avion je udario u prvu zgradu bliznakinju u devet sati i 17 minuta. Da, da, secam se njihovih faca! Kamo srece da ih je bilo jos vise. Ustvari hocu da vam kazem da ima mnogo vise po zivot skodljivih stvari nego sto je to duvanski dim! Naprimer da li je po zivot skodljivo to sto su stotine hiljada radnika izgubili posao zbog katastrofalne privatizacije drustvene imovine a koju je ova takozvana demokratska vlast priustila narodu koji ju je izabrao? Jeste! Da li je po zivot skodljivo to sto se naprimer penzioneri i ljudi koji su izgubili radna mesta uglavnom prehranjuju ceprkajuci po kontejnerima ne bi li pronasli koru hleba ili svi oni koji se okupljaju oko kazana ispred takozvanih narodnih kuhinja nebi li sebi i porodici obezbedili bar jedan topli obrok dnevno, bar jednu kutlacu pisljivog pasulja po glavi izgladnog stanovnika. Jeste skodljivo i po zivot i po mentalno zdravlje! Pa hocemo li krivce kazniti na sledecim izborima? Od predsednika drzave, predsednika vlade, ministara (narocito onog), narodnih poslanika pa sve do lokalnih kabadahija, svih onih koji su nam skodljiviji od duvanskog dima. Apelujem na vas pusace jer vas kako kazu ima 33,6% birackog tela. Vi ste jedina snaga koja ovu skodljivu vlast moze da otera na sledecim izborima. I ne samo u Srbiji nego i sirom sveta. Vi ste nam jedina realna nada.
Dragi nasi pusaci, potseticu vas ponovo pred sledece izbore!

mustang289

pre 13 godina

Jeli to znači da kafane, klubovi, restorani, diskoteke... još uvek ne trebaju da sprovode nepušačku politiku? Ako je tako, ja sam razočaran. Po tom zakonu radnici na tim mestima nisu "stanovništvo"??

Denis

pre 13 godina

Iako je u Hr bilo vec duze vremena zabranjeno pusenje u javnim prostorima prosirivanjem na ugostiteljske objekte izazvalo je reakciju pusaca i vlasnika kafica. Ministarstvo je popustilo vlasnicima kafica i naravno uz neke tehnicke preinake prvenstveno ventilacije vecina njih je dobila dozvole za pusenje. Situacija je takva da imate nove ventilacijske uredjaje ali vlasnici ih dalje ne ukljucuju a cijeli prostor i dalje smrdi po najgorem duhanu jer ruku na srce ljudi na ovim prostorima puse smece. Da stvar bude paradoksalnija kada udjete u kafic za pusace vidite nekoliko pusaca koji ispijaju jednu kavu sat vremena i listaju novine a u isto vrijeme vecina ostalih posjetitelja sjedi na terasi jer su svi nabavili vanjske grijalice. jednom rjecju popustilo se sacici nikotinskih ovisnika koji nas truju i jos k tome kasnije se lijece na nas racun.
Jedina mjesta gdje je u potpunosti zabranjeno pusenje ostaju slasticarnice i restorani. Nadam se da cete vi u Srbiji barem podignuti cijene cigareta pa ako se trujes plati vise za zdravstveno osiguranje.
Pozdrav iz Rijeke

Tibor

pre 13 godina

Okoreli sam ANTIPUSAC, ali ovo zaista nema smisla, da ceo dan na sajtu B92 ovo bude najvaznija vest.

Hvala Bogu manje ce se pusiti, ali nemojte u diskriminaciju i ne odvlacite ljudima paznju sa puno bitnijih stvari.

Mashinovodja

pre 13 godina

Odavno sam prestao da pušim i duvanski dim mi smeta, tako da bih u principu pozdravio, ovaj zakon. Ali, ali...
Zašto imam utisak da je i ovo samo još jedno zamajavanje ljudi, kao bajagi radimo nešto korisno? Pored toliko drugih problema, s mnogo težim posledicama (užasna korupcija, kriminal, nasilje, nazaposlenost, totalni manjak pravih ideja, da nabrajam dalje), mi smo našli da se baš ovim treba da se bavimo?!
Ja razumem da je ponekad bolje ići malim koracima, ali ponekad je situacija takva da mali koraci prosto nisu dovoljni jer nema se vremena za njih. A nama je vreme odavno isteklo.
S druge strane, treba poznavati psihologiju pušača. Nikakav zakon, ni (prijateljsko) ubeđivanje, ni apeli da ugrožavaju druge NEĆE ih odvratiti od pušenja. To eventualno može samo ludačko povećanje cene cigareta, ali ni to ništa ne garantuje. Setimo se samo da se čak i u zatvorima i logorima ljudi odriču svega, čak i hrane, ali ne i cigarete. U takvim situacijama cigarete se vrlo često koriste umesto novca. Paklica je zgodna za nošenje u džepu, a po potrebi može se "usitniti" i na manje "apoene".

Marija

pre 13 godina

Odrasla sam u nepusackoj porodici. Moj muz ne pusi. I sama sam nepusac.
Imam 33 godine, trudna sam, cekam prvu bebu.

Od kada sam u poziciji da donosim autonomne odluke, trudim se da tolerisem svaku drugojacijost - pa i pravo na izbor konzumiranja nikotina.
Godinama sam pokazivala razumevanje za sve one kojima je cigareta nasusna potreba - stojicki sam trpela dim u kaficima, diskotekama, na fakultetu, kasnije u restoranima, cak i u svom domu, iako su mi trebali dani da prostor u kome zivim oslobodim tog, za mene, ektremno neprijatnog mirisa.

Prvi put u zivotu mi je vazno da ljudi oko mene ne puse. I taj jedini put, moji sugradjani pusaci koje sam tolerisala sve ove godine, kazu kako im uskracujem osnovna ljudska prava.

Sta je sa mojim pravom da izadjem u restoran, da odem u kafic, da i ja vodim bogat socijalni zivot, a da to ne mora da bude na stetu onoga sto mi je neizmerno vazno - zdravlja i dobrobiti mog nerodjenog deteta!
Imam li i ja pravo da van svog doma provedem lepo vece sa muzem, sa prijateljima, a da pri tome, pored grize savesti koju osecam, ne nanesem stetu i svojoj bebi?

Ili mislite da je bolje od toga da se zabrani pusenje, zabraniti trudnicama, hronicnim bolesnicima i deci da izlaze iz kuce?

disco

pre 13 godina

Smesno, smesno, smesno!!! Kakva je ovo banana drzava kad popusta pritisku kafedzija i ugostiteljima. To su samo prazne price, nigde gde je pusenje zabranjeno kafici, restorani i klubovi nisu propali, u najgorem slucaju su radili losije nedelju dve ali ko je navikao da izlazi taj je nastavio a pridruzili su ze i svi oni koji su zimi bas zbog dima izbegavali da izlaze.
Inace ima jos jedna pozitivna stvar kada je pusenje zabranjeno u klubovima, mnogo se lakse "muva" kad izadjete napolje na cigaru neverovatno koliko je laksa i neposrednija komunikacija (ovo govorim iz licnog iskustva i iskustva mojih prijatelja... i neverovatno kako uvek funkcionise, prosto vam dodje da izadjete na cigaru iako niste pusac).

Ivan

pre 13 godina

ŽIVELA SRBIJA !!!
Još jedan u nizu besmislenih zakona je stupio na snagu i još nas samo mali korak deli od ulaska u EU. A taj mali korak je izgradnja koridora 10 i prateće infrastrukture, iskorenjivanje korupcije koja je duboko ušla u sve pore društva, denacionalizaciju i restituciju, hapšenje Ratka Mladića i još par sitnica.
Bitno da smo mi zaštitili građane od duvanskog dima i da smo im uveli obavezne četiri zimske gume i Galenikinu Prvu Pomoć sa ćebetom u kolima, a za ovo ostalo ćemo lako.
Samo još da podsetim da u svakoj, pa i najbednijoj prodavnici u Srbiji, dete od nekih pet ili šest godina može da pazari flašu Rubinštajna (Vinjak) ili Votke i da mu prodavac još i kaže da pozdravi tatu i da mu prenese da ne mora sve danas da popije.
Da me neko ne shvati pogrešno, apsolutno pozdravljam zabranu pušenja na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama i nadam se da će ova zabrana i meni pomoći da ostavim cigarete. Ali MNOGO bitnijih stvari stoji u mestu i čeka rešenje.

sava

pre 13 godina

Згрожен сам пред оваквим законима у којима се јасно увиђа колико се бавимо тривијалним стварима.
Обезбедите нам услова да имамо европски стандард и перспективу па онда усвајајте овакве "европске" законе.
Замислите као они хоће да нас заштите од дуванског дима. Да нас драконским казнама натерају да не пушимо, све у циљу очувања здравља становништва.
У потпуности се слажем са правом непушача да не треба да удишу дим и стога искрено подржавам онај део закона којим се омогућава постојање угоститељских објеката у којима ће бити забрањено пушење.
Нека власници тих објеката запосле у њима непушаче и уколико је заиста у земљи две трећине непушача неће постојати потреба да се плаше смањења прихода. Пушачи, за које се тврди да су мањина у тим објектима неће пушити и свима ће бити потаман.
С друге стране, не видим разлог да се у свим установама, на радном месту не омогући пушачима просторија у којој ће моћи да за време паузе попију кафу и запале цигарету.
Закон прописује да се у просторијама државне управе, локалне самоуправе, образовним и здравственим установама нигде не сме пушити(у школама и болницама ни у двориштима), док осталим послодавцима остављају на вољу да ли ће одредити просторију за пушење.
То је класична дискриминација и да је службеницима у државној управи, локалној самоуправи, васпитачима, наставницима, професорима,лекарима... забрањено да буду пушачи и да ће се убудуће на овим радним местима запошљавати само непушачи.
Зар заиста законодавци мисле, да ће се уколико свог наставника виде како по киши или снегу пуши на прописаној удаљености од школе, ученици неће у одређено време постати пушачи. Професори су у оваквом друштву одавно престали да буду узор својим ученицима, понижавани бедним платама и односом државе према образовању.
Не пуши већина људи у Србији јер то жарко жели, већ од муке и квалитета живота који онемогућава већа задовољства.
И сада и то одузимају.
Како ће по свему судећи велика већина ресторантера прогласити своје објекте за пушачке многи млади ће и даље пушити, а непушачи ће бити принуђени да излазе на та места.

vladimir

pre 13 godina

srasno je sto se u ovoj zemlji sve lomi preko kolena, bilo da je rec zakonu o radu, zakon o obrazovanju, zakon o PIO, zakon o sportu... i kao slag na torti ovaj zakon o (kako sam ga ja nazvao) nepusacima polako preliva casu... pitam se samo sta je sledece? mozda je zabrana proizvodnje kajmaka, rakije, slaninice, sarme jer te namirnice sadrze supstance koje narusavaju zdravlje... da li ste mozda razmisljali o tome? kako cemo ubediti nase evropske partnere da je burek ok?! i da ga podjednako obozavaju i pusaci i nepusaci.... ili npr. da pravoslavne slave ne idu bez sarmica i rakije... ali dobro do tada ce oni napraviti strucne analize o stetnosti ove nase balkanske hrane, koje ce proslediti ovim nasim dusebriznicima koji brinu o svom zdravlju koji ce nam to (politiki korektno) lepo objasniti da je bolje da svi lepo idemo u fitnes centre, na golf, da jedemo zitarice, imamo izrazito bele zube itd. Sto je sve lepo, da se razumemo:)

Ja

pre 13 godina

Kao nepusac APSOLUTNO podrzavam uvodjenje ovog zakona.
Medjutim, problem je u tome sto sada i ovo malo zaposlenih samo razmislja o tome kako da izadje napolje da zapali. Do sada su, puseci u kancelariji, bar lupali po koji pecat tokom radnog vremena, a od sada...

Sladjana

pre 13 godina

Ispred Palate pravde veliki broj zaposlenih je izašao da puši, kao da štrajkuju. Jeftinije bi bilo da su obezbedili prostoriju za pušenje, ovako država plaća sada vreme za pušenje.

boban

pre 13 godina

Super vam je to!!! Evo, malopre sam prosao pored skupstine grada Beograda! Prvo sam mislio da su neke demonstracije ispred, a kad sam se priblizio, shvatio sam da njih 50-ak pusi ispred zgrade! Pa je l' cemo sad i to da im placamo? Ni do sad se nisu pretrgli od rada a sad ce, za platu koju primaju od nas, da stoje ispred skupstine. Je l' moze ovde da se sprovede neki zakon, a da nisu uvek ekstremna ponasanja zastupljena???

Q

pre 13 godina

Neverovatni su komentari poput "Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna"
Takvima kada pregori sijalica, oni je ne menjaju, vec kupe novi stan, presele se, zapocnu inicijativu za promenu nekog zakona, promene redno mesto, uclane se u neku stranku, kandiduju se za odbornika ili poslanika... posto nema smisla resavati "male" probleme, dok se ne rese svi "veliki"? Neverovatno glupa argumentacija (ako se uopste i moze nazvati argumentacijom).

a

pre 13 godina

U nasoj kuci nikad niko nije zapalio a u kancelariji jeste.(muz i ja radimo zajedno).
Imamo jednog prijatelja koji ne pusi kuci zbog male dece, ne pusi na radnom mestu zbog klijentele, a dodje kod nas i "rahat" se napusi.
Mi oboje nepusaci lepo smo svako jutro gutali dim od nase radnice i cesto od prijatelja. Danas su, za lepo cudo, oboje popili nesicu bez cigare. Mi smo cutali i cekali da vidimo sta ce biti.
Izgleda da su mediji odradili posao za nasu korist.
Eto, to je vidjenje ove teme iz mog ugla.

SevarlicA

pre 13 godina

Ako je sve iz ove vesti tačno, onda se od prošlog zakona (čini mi se iz 2006-e) promenilo samo to da poslodavac više nije obavezan da obezbedi prostor pušačima, ako ih ima.Što samo govori o tome da je ovaj zakon, kao i mnogi drugi samo jedan marketinški potez spin doktora vladajuće kamarile. Ranije je takođe bilo zabranjeno da se puši u državnoj administraciji, bioskopima, pozorištima, autobuskim stanicama, bolnicama, itd...
Ono što je meni kao pušaču fascinantno je činjenica da nije zabranjeno pušenje na ulici dok ste u pokretu, što je vrhunac nekulture, plus što većina takvih opušaka završi na ulici umesto u kanti.

Očigledno je da naša vlada ne čita predloge zakona koje dobijaju od prevodilaca, već samo na postojeće dodaju po neku stavku (u ovom slučaju mogućnost kafedzije da bira). Ne želim da Srbija u tom pogledu postane Norveška, u kojoj je popularan nikotinski dzoging, jer ljudi mogu da puše samo na ulici.

Aleksandar

pre 13 godina

Volim ove nepusacke komentare sa: "ne volim da se trujem", "ne volim da me truju"...i slicno.

A nikako da promisle malo da ih izduvni gasovi fabrika, motora sa unutrasnjim sagorevanjem (nafta-benzin-ugljenik), hrana (koja je zagadjena pesticidima, genetskom modifikacijom, hormonima), i ostali zagadjivaci, toliko truju.
Vise vole da im ulazi taj opojni miris benzina u nozdrve, nego ista.

Nesto ne vidim da je sa zabranom bilo gde u svetu, pa i ovde, vazduh postao cistiji i bolji.

Osecemo se svi na benzin, samo ne primecujemo od silnog smrada izduvnih gasova.

Quentin

pre 13 godina

Niste mi vi ljudi jasni potpuno. Je l' uveden zakon? Jeste. Da li ce se primenjivati? Nisam siguran, jer je kod nas sve uvek bilo koruptivno, te ce biti i ovo. Nazoves dva broja ili platis trocifreni broj evra i reseno. Osim toga, nije mi jasno, zasto se sad bunite kada je vecina kafica i lokala izabralo da budu pusacki. U cemu je sad problem? Jel' to njihov lokal? Jeste. Jel' njihova odluka? Jeste. Ne dopada vam se? Ne idite u taj lokal. Demokratija nije totalitarni rezim, niti treba da bude. Ali ja vidim da bi mnogi voleli da je tako.

ksenija gburcik

pre 13 godina

Potpuno je besmisleno govoriti o diskriminaciji pusaca i nasilju nad njima. I vrapci znaju sta je sloboda: mogucnost da radis sve sto zelis, ako pri tom ne ugrozavas druge. Narocito decu.

Nepušač

pre 13 godina

Mislim da bi ova zabrana trebalo da se ponajviše odnosi na restorane, kafiće i klubove a ne da se vlasnicima da mogućnost izbora jer će oni svakako to dozvoliti. Skoro svi klubovi po Beogradu više liče na gasne komore nego na mesta za provod, ventilacija kao da ne postoji, a čim se nakupi malo više ljudi, tu više ne može da se diše. Ovako mi ovaj zakon deluje više simbolično, napravljen je kompromis sa vlasnicima restorana i klubova zbog eventualnog gubitka gostiju i prometa zarad novca a ne zdravlja. Ovako imamo neku zabranu pušenja po liftovima, bla bla...Svakako bolje išta nego ništa, ali ako se želi stvarni napredak, sa nekim stvarima se treba obračunati bez kompromisa, a pogotovu kada je u pitanju zdravlje cele populacije.

Tara

pre 13 godina

Tresla se gora, rodio se miš!
Toliko priče oko zabrane a na kraju vlasnici lokala imaju mogućnost izbora da budu pušački i tako mi nepušači opet ostajemo uskraćeni za dnevne a posebno večernje izlaske. U italiji i Sloveniji nema pola-pola, svuda je zabranjeno pušenje i možeš kao čovek da izađeš na dobru svirku a da se ne nagutaš dima niti da smrdiš kao pepeljara. Lokali treba da imaju dobro rešenu ventilaciju i odvojen deo za pušače a ne da budu isključivo pušački ili nepušački.

pozarevljanka

pre 13 godina

Ja sam nepusac i mislim treba zabraniti pusenje na radnom mestu i na svim javnim mestima jer ako se sama ne trujem ne moraju to drugi da mi cine,al isto tako mislim da se kod nas samo izglasavaju zakoni i kazne prema evropskom standardu dok su nam primanja ili nikakva ili minimalna cesto ne dovoljna za prezivljavanje.Ova zemlja grca u mnogo vecim problemima od ovih koji se trenutno resavaju.

Trubadur

pre 13 godina

Ako pusaci imaju svoju prostoriju za pusenje, hocu i ja da imam prostoriju za keks. Ja mnogo volim da jedem i mljackam keks. Idem da protestvujem. HOCU keks sobu.

Razočarana

pre 13 godina

Dragi nepušači, da li je moguće da vam više smeta smrad duvana od smrada neopranog tela, kose i zuba, prepunih kontejnera, trulog lišća, jadnih mokrih pasa lutalica, izduvnih gasova, prljavih vozova, autobusa i javnih WC-a, urina po ćoškovima, haustorima i liftovima, kace od prošlogodišnjeg kiselog kupusa koja se pere tek pred stavljanje nove zimnice, dinstanog crnog luka na užegloj masti i sličnih "mirisa", ili ste samo hipohondri koji misle da je duvan jedini uzročnik raka...?
stvarno mi nije jasno...
Dragi pušači, pa bar smo se mi Srbi protiv svega i svačega bunili!... Da li je moguće da je taj naš urođeni bunt uništen u poslednjih 10 godina?....

Andrija

pre 13 godina

Ja, kao nepusac smatram da je ovo besmisleno donet zakon od strane vlasti.Nek zabrane oni fabrike duvana pa onda mozemo pricati o nekom zakonu i zastiti gradjana Srbije. Ovako, bitno da oni i dalje mogu da uzimaju lovu od duvana a i od sad mogu da pune budzet od silnih kazni (ili pak mita). Pre svega, zato sto ce mnogi dozvoljavati pusenje u svom objektu jer znamo 90% prometa u kaficima cine pusaci. E drzavo drzavo, dokle ces ovako!

jolly

pre 13 godina

To care... konacno! Zbog ovoga ce se ljudi u Srbiji osecati za nijansu bolje. Jedino sto ostaje problem jeste sprovodjenje zakona jer tu moze da se padne. Bilo bi dobro da se vidi ko je odgovoran za sprovodjenje zakona jer se njemu gradjani mogu obratiti ukoliko se zakon ne postuje. Gradjani bi trebalo da rade monitoring i prijavljuju krupne prekrsioce. Samo tako zakon moze da zaista zazivi, a jednom kad zazivi - postace standard. Znaci, od gradjanstva zavisi, ni od kog drugog.

aca

pre 13 godina

"... ko ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!"

Jednog dana, nadam se uskoro!

Meat is murder

pre 13 godina

OK. Nisam pusio danas u kancelariji. Zakon treba da se postuje. Molim drzavu da razmisli i o zabrani konzumacije, prodaje i svega ostalog a sto se tice svinjskog mesa. Mozda vam garderebia i kosa nece smrdeti na svinjetinu, ali ce zato vasa arterije ce biti zapusene. |Isto tako molim drzavu da omoguci gradjanima ove drzave zivot dostojan ljudi. Barem neki mali zakoncic, tipa...Pravo na naormalan zivot.

Sallex

pre 13 godina

Зашто се већ једном не подигну акцизе и порези на цигарете, и уједно на рачун тога смање исте на типа пелене, беби опрему, кондоме?! Мање пушача би било, поготово код омладине. Али једноставно то неком не одговара. И даље смо банана...

sneza

pre 13 godina

A sto ne zabrane proizvodnju cigara. Ovo je licemerno, moz da kupis slobodno , al da ih gledas? Ovo ce biti jos jedan u nizu donetih zakona bez mogucnosti i volje da se ispostuje. Tresla se gora.... Niko, ni na zapadu nisu ostavili pusenje zbog zakona. jedini pomak je sto nepusaci nisu vise izlozeni dimu. To ne znaci da nisu kod kuce.

Dejan

pre 13 godina

Iako sam pušač nekih godinu dana, u potpunosti podržavam ovaj zakon (a naročito zabranu pušenja u noćnim klubovima)! I meni jako smetaju zagušljivi klubovi puni duvanskog dima, kafići bez ventilacije, restorani u kojima ljudi puše dok jedu a konobari donose hranu sa cigaretom u ruci...

s tim rolaj

pre 13 godina

Sebičnost, sebičnost, sebičnost! Jedino tako mogu da razumem ove komentare pušača - njima je važno da oni mogu da puše, a ako to drugima smeta, to je onda njihov problem! Isto kao i parkiranje na bulevaru i milion drugih stvari u Srbiji u kojoj se pokazuje bahatost i sebičnost.

Marko

pre 13 godina

Čekaj, na koji način jedan ugostiteljski objekat, po novom zakonu, može sebe da deklariše kao "pušački"?

Zar nije poenta da ne može?

teta

pre 13 godina

Radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima! Zakon se ne zove zakon o zabrani pusenja vec zakon o zabrani izlaganja gradjanstva duvanskom dimu.
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu, ali ih nije u redu konzumirati.

Naravno cigarete ce prodavati posto drzava koja toliko brine o zdravlju svojih gradjana nece da se odrekne profita od tih istih cigareta.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno.

Dejan

pre 13 godina

Bravo!
Konacno bez duvanskog dima na radnom mestu. Nadam se da je ovim prestao teror i ugrozavanje zdravlja vecine od strane sebicnih pusaca.
Ovo je i za njihovo dobro, bice zdraviji.

Bob

pre 13 godina

Ovaj zakon slici prvom slovenskom iz 1993/4 koji je zabranio pusenje na radnim mestima a vlasniki kafica su mogli sami odlucivati, e posto su svi vlasnici kafica odlucili naravno za pusacke lokale u 2006 Slo uvela novi zakon koje nema ali/ili nego zabrana za sve i svakog. Vlasnici kafica (vecina) je digla buru ali posle 6 mes se sve smirilo i sada svi rade potpuno normalno.

Peca

pre 13 godina

Ja sam prestao da pusim i uspeo sam da izdrzim devet meseci pa sam sada opet pusac. Prestao sam da pusim jer sam ostao bez posla pa sam prostom racunicom dosao do zananja da cu nekonzumiranjem cigareta "ustedeti" oko 50e mesecno. Posle nekog vremena nasao sam posao i ponovo sam uzivalac plavog dima. Dakle, predlazem da se jos poveca broj nezaposlenih i tako znatno smanji broj pusaca i da se u istom vreme zapreti velikom broju zaposlenih da ce dobiti otkaz i da se pripreme za taj dan tako sto ce prestati da puse jer nece imati za 'leba a kamoli za cigare.

rad, red i disciplina

pre 13 godina

Pusaci dosadni ste vise, a pre svega razmazeni!
KAda sve normalne civilizovanje i uredjenije zemlje od nase mogu da se pridrzavaju toga (i kada se nedvosmisleno vidi da su takvi zakoni primenljivi i imaju efekta ne samo za pojavu nepusenja na javnim mestima, vec i po zdravlje ljudi) onda to moze i kod nas. To se narocito vidi po tome kada nas covek pusac ode u inostranstvo da radi, i zna da mora da se pridrzava zakona.
Samo se ovde vecito iz lenjosti, neodgovornosti, sebicnosti i nepostojanja savesti bune neki zaludni mozgovi. E pa dosta je bilo. Hvala bogu sto dozivesmo ovaj dan i pocetak boljeg reda.

smoker

pre 13 godina

Da, sve nam je u drzavi sredjeno, ostaje nam samo jos da upristojimo narod. I tako, dok se MI budemo bavili novom, sada ozakonjenom, podelom (kao da ih vec nema dovoljno), ONI ce se baviti mnogo ozbiljnijim marifetlucima.
Ako je Vlada zaista imala nameru da ucini nesto po pitanju pusenja, bolji efekat bi postigla podizanjem akciza na cigarete. Ovako, imamo jos jedan diskutabilan Zakon, bar sto se tice njegove primene.

bojan

pre 13 godina

Sve je ovo nista sve dok se potpuno ne zabrani pusenje u svim ali apsolutno svim restoranima i kaficima!!!!
Ovo je civilizacijski iskorak i tuzno je biti svestan toga a negirati isti!!!
P.S.
Odeca se naravno pere deterdzentom ali pluca se peru malo teze.....

Opet ne valja

pre 13 godina

Rece neko, opet ce 99% kafica da bude pusacko, pa ce ga opet peci oci, smrdece na dim...alo, pa nadji neki od tih 1%, pa uzivaj u njemu!

tosa

pre 13 godina

ja sam nepusac ali moglo bi ovo biti tacno:
http://www.ivonazivkovic.net/cigarete.htm

valjda ce neko za koju godinu prebrojati obolele od raka i reci da li im se broj povecao ili smanjio.

Iluzionista

pre 13 godina

Sa 15 sam gledao filmove poreklom iz EU gde je pusenje bilo nesto najbolje sto coveku moze da se dogodi. Sa 25 sam gledao poruke na cigaretama gde stoji na koji nacin cu da umrem jer sam se prihvatio velikog poroka prateci evropske trendove. Sa 35 prateci evropske preporuke placam svoje trovanje vise nego ranije cak i svakom ispusenom cigaretom pomazem siromasnima u Zambiji, pritom legalnu drogu koju kupujem na trafici vise ne mogu da konzumiram slobodno kao ranije. Ovo vise ne lici na filmove koje sam gledao kao mlad.
Ako je duvan stetan, kao sto jeste, zasto muciti nepusace pusacima i pusace cigaretama? Zabranite cigarete, resili ste problem pusenja, slobode pusaca i nepusaca i ekonomsku krizu kao i spoljno-trgovinski deficit. Od novca koji se ustedi otvorite specijalizovane ustanove za odvikavanje od pusenja.

Boris

pre 13 godina

99 procenata kafića će biti pušački i bukvalno ništa se neće promeniti. I dalje ću da se gušim i da mi suze oči od dima. Situacija je najgora zimi...

Ivan

pre 13 godina

Pusac bezmalo 20 godina. Zivim u sredini gde je zabrana uveliko u toku. I u kaficima. Nije problem, cak i prija izaci napolje na cist vazduh :-). I dalje mislim da je zabrana pusenja u kaficima nepotrebna. Treba ostaviti mogucnost da postoje mesta gde pusaci mogu da idu da puse kada je hladno. Ono sto bi moglo da se uradi je da se daju poreske olaksice kaficima koji se proglase za nepusacke. Tako ce se zasigurno povecati broj onih koji su za nepusace, a i dalje ce biti mesta za pusace koji ce povecanim prometom nadomestiti placanje veceg poreza.
Za Nishki: naravno da je u redu da ti niko ne primeti da ga ugrozavas ako pusis na stanici koja je otkrivena, ali isto tako pokusaj da sledeci put ne spustis otpusak lagano na ulicu nego u kantu, jer koliko ja znam bacanje smeca na ulicu je isto zakonom (koji se ne postuje) kaznjivo, a nije ni lepo.

Neko

pre 13 godina

A šta je sa raznoraznim parfemima vrlo intezivnog mirisa? Pa i to zagađuje vazduh. Mnogi su, pa i ja, alergični i na ta isparenja. Niko nas ne štiti.

Mama

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi..."!!!Sta to znaci, da ce deca pusaca biti sigurnija svuda osim u svojoj kuci? Jedino sigurno mesto za pusace treba da bude sa drugiom pusacima i to napolju.
http://www.najboljamamanasvetu.com/2010/11/zabrana-pusenja-sta-je-sa-vasom-kucom/

spop

pre 13 godina

Evo i ja da kao bivsi pusac koji ne pusi vec duze od godinu dana prozborim koju.
Previse je zakon strog. Treba tim ljudima ostaviti neku prostoriju u firmama gde ce moci da se odaju svom poroku. Korisno i za firme.
I da, kako se setise ovog zakona kad su sve fabrike prodate. A bas me zanima da li ce se postovati po skupstini, raznim vladinim firmama i ustanovama, jer je tamo (verovatno usled nedostatka posla) jedan od bastiona pusaca.

Ivana

pre 13 godina

Evo jedne istinite anegdote iz Slovenije kad su ovde uveli protipusacki zakon. U Ljubljani prepodne je neki Slovenac hodao po gradu sa poslovnim partnerom iz jedne skandinavske zemlje. Svuda ispred poslovnih zgrada i lokala su stajale uglavnom zene i pusile. Skandinavac neko vreme samo gleda i cuti, a onda se ipak ohrabri i rece: Ma, lepa vam je Ljubljana ali nisam znao da imate ovoliko "prijateljica noci" i to odmah ujutro!

Bojan

pre 13 godina

Da li moze da se pusi u pozorisnoj predstavi, konkretno imam tu dilemu posto sutra imam premijeru u kojoj pusim pola predstave jer tako scenario zahteva?

Karlito

pre 13 godina

Vec mesec dana ne pusim, za sada se dobro drzim i ne kriziram, iako zena kos uvek pusi nije mi problem da sedim sa njom i pijem kafu dok ona pusi, lasersko odvikavanje od pusenja se u mom slucaju za sada, pokazalo izuzetno ispesnim i svima ih preporucujem, vec sam svima dosadio ali moram jos jednom da ponovim mala cena za toliku slobodu...

mv

pre 13 godina

Evo dokaza da antipušaći imaju specijalne moći! Mi, pušači, moramo se povinovati zakonima fizike, i možemo biti samo na jednom mestu u istom trenutku. Oni mogu da budu u SVIM lokalima istovremeno!!! Zato se (valjda) zalažu za zabranu u SVIM lokalima...Žao mi je, ali moraćete da se pomirite s tim da je vaših pet (didaktičko-metodičkih) minuta prošlo...Sad smo odvojeni, pa ko šta voli nek izvoli...

left

pre 13 godina

Zelim jednoga dana da u vas grad dodje izlozba "Bodies...The Exhibition" i da vidite razliku izmedju zdravih pluca, pluca pusaca i pluca rudara.
Pogledajte ovu sliku za pocetak:
http://www.ruggedelegantliving.com/a/003823.html

protivnik duvana

pre 13 godina

Moje je misljenje da zakon treba biti jos strozi. Meni npr, toliko duvan smeta da ja nikada nisam a i necu biti u vezi sa devojkom koja pusi. Duvan je otrov a postoji i nesto sto se zove duvanski smrad...

Nikola

pre 13 godina

Ovo znaci i da po klubovima/diskotekama je zabranjeno pusenje?

I jel dozvoljeno pusenje dok se ide ulicom?

I kome mogu da se prijave ovi prekrsaji? Komunalnoj policiji?

Djordje Tomic

pre 13 godina

Pitanje je da li ce se i kako sprovoditi zakon. Zato mislim da bi trebalo da se pridrzavano jednog od osnovnih postulata zivota u gradu: GRADJANSKE NEPOSLUSNOSTI. U konkretnom slucaju to znaci da treba ignorisati ili javno reci pusacima da necemo da koristimo njihove npr usluge, proizvode i tako vrsiti pritisak na njih. Evo ja na pijaci nikada ne kupujem od pusaca hranu vec im uvek i malo zvrndam kako nije higijenski da puse i prodaju hranu. Ja nosim i plastisne kese od kuce pa mi po nekoliko puta pakuju hranu u iste... Naravno da nisam spasao nasu zivotnu sredinu zbog toga kao sto i moje ignorisanje prodavaca pusaca nece izmeniti stvari. Ali kada bi svako svaki dan uradio po jednu dobru stvar sve bi bilo bolje. Vrsite pritisak i zbog njih samih.

Frijol

pre 13 godina

Sam fakat da nam je zabrana pusenja top vest, ukazuje koliko smo mi daleko od nekog normalnog sveta. U velikoj vecini starog sveta to je vest iz proslog veka. Samo navalite na cigare i na radzu. Srecno Srbijo.

drslavke@gmail.com

pre 13 godina

Okk, poludim na poslu i pre nego sto dam otkaz zapalim cigaru pred kolegama-svedocima i pozovem komunalnu policiju. Epilog: ja sam dao otkaz, kolege su dobile otkaz a firme vise nema jer je bankrotirala (i treba kad su zli :).
U kojoj je zemlji, planeti ili univerzumu ovako nesto moguce?? Nas zakon ovakvu ludu situaciju omogucava i podstice.

Alcale

pre 13 godina

Pusac sam ali mi VRLO lako da prihvatim zabranu....

Medjutim Srbija ne bi bila Srbija kada ne bi uradila stvari na svoj nacin. U cemu je problem??

- KAFICI DO 80m2 MOGU DA BIRAJU!!!??? ZASTO? Znaci neki ce MORATI da rade u dimu?

- PREKO 80m2 MOGU DA PODELE?
ponovo neko mora da radi u pušačkom dimu

- od svih kockarnica i kladionica SAMO GRAND CASINO moze imati podeljen prostor za pušače i nepušače!!!!!
SVI ostali moraju da prave kaveze za pusace.
ZAŠTO?????

Jasno mi je da nema pusenja u autobusima i zdravstvenim ustanovamo kao ni do sada ali sem za kockarnice i kladionice svako ima izbor.
Što znaći ako hočete da učivate u potpunosti bez duvanskog dima idite u kocarnice ali ne u GRAND...ILI ŠTA, nisam mozda shvatio ovaj brilijantni zakon??

???

pre 13 godina

Da li neko puši cigaretu ili mu smrde noge ili se nije kupao mesec dana meni je to sve isto ako se ta osoba nalazi u mojoj blizini!
Zadah, žuti prsti, smrdljiva odeća, zagušljiva prostorija zar to pušačima nimalo ne smeta? Pušenje je u stvari nedostatak lične higijene!

Kupite deci 1kg banana, voljenoj osobi poklon, sebi litar negaziranog pića, ne bacajte pare na cigarete!

radisa pod palmom

pre 13 godina

Bez obzira da li je zakon o zabrani pusenja na javnim mestima, zakon o saobracaju ili nesto trece, zajednicka crta jeste OTPOR PREMA PROMENAMA. Nekome je lakse da vozi neispravan auto i da nastrada nego da kupi nove gume (jednom u 5 godina), ili da vozi bez pojasa i da nastrada nego da se veze - zato sto je on tako naviko. Mislite o tome.

vojvodjanka

pre 13 godina

Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci imaće priliku da rade što su i do sada radili, baškariće se u zatvorima na račun poreskih obveznika, sudiće im se - i to na račun poreskih obveznika, biće lečeni - da ponovim na čiji račun? - a sitni ćata će da caluje 5000 svaki put kad ga nadobudni inspektor ukeba sa zapaljenom cigaretom...

I koji to monstrum treba da bude pa da kazni čoveka pred Urgentnim centrom dok puši i čeka da čuje hoće li mu neko blizak preživeti saobraćajku???

jacki

pre 13 godina

I dobro... Šta ste vi sada uradili?

NARAVNO da će svaki kafić izabrati da bude pušački, a koliko mi se čini u bankama i ostalim institucijama i organizacijama nije ni bilo dozvoljeno pušenje tako da ti što su išli napolje da piju kafe i puše, radili su to i pre.
Mene najviše nervira kada pušači se ponašaju, kad im kažete posle 302. cigarete da vam smeta, kao da je najprirodnija stvar na svetu to što oni puše, a vi im, u najmanju ruku, kršite ustav što ste ih obavestili da se gušite. ma daj.....

nepusacBg

pre 13 godina

Konacno, jedna od retko pametnih stvari koja je dosla iz EU. Nemojte nas maltretirati svojim izborom.Da li mogu da idem na posao, u kafic ili restoran a da se ne vratim sa smradom duvana u kosi ili na odeci?Izgleda moze, malo po novcaniku u sve se dovede u red.Jedno,po jedno . . .

Nare

pre 13 godina

Ja radim u Palati pravde i mogu reci da se ovaj zakon o zabrani pusenja postuje u jednom za mene do sada nezamislivom procentu od 90 % !!!
Najvazniji je onaj deo odredbe koji se odnosi na sefove i kaznu od 50.000, da nije toga sve bi bilo kao do juce. Najokoreliji pusaci su spremni da rizikuju kaznu od 5.000 dinara, ali sefovi i uprava ne mogu da podnesu jos rigoroznije kazne.
E sad samo da cigare poskupe na minimum 5 evra kao sto je i u EU i mnogi ce ostaciti taj najstetnij porok.

darko

pre 13 godina

Sta ce da rade sa budjetom pa pusaci pune 1/4 budjeta ako nateraju ljude da ostave pusenje kako da popune rupu?
Slazem se da ljude treba posticati da ostave pusenje da nesmeju ugrozavati druge ali da li imaju neki plan ili su doneli odluku stihiski i dodao bi 90% zakona u Srbiji su mrtvo slovo na papiru.

cikajowa

pre 13 godina

E ovako, imam internet klub i do sada je bilo zabranjeno pusenje do 23h zbog dece koja cu boravila. E sada sam se odlucio za totalnu zabranu pusenja u lokalu. Zanima me sta da radim ako mi neko namerno zapali cigaretu u lokalu? Kako da reagujem ako ne mogu da ga lepo zamolim da izadje? Fizicka sila ne dolazi u obzir :)

maku

pre 13 godina

Krajnje vreme da se nešto uradi možda će ovo da zaustavi barem "društvene" pušače koji konzumiraju cigarete da bi bili "IN" a takvih je polovina.

jeremija

pre 13 godina

Ja sam lično protiv ulaska Srbijice u jevropu.I u atlantidske integracije. Ali, ako je zakon o zabrani pušenja diktat jevrope-odobravam. Nije dovoljno samo doneti zakon. Još važnije od donošenja zakona je - istrajavanje na strogom i doslednom poštovanju zakona. Zakon koji se ne poštuje - je bruka za onog ko je zakon doneo. A zakon donosi država.I sprovodjenje zakona kontroliše država. Pa, državo, pokaži se. Ima li te ili te nema.

Milan

pre 13 godina

Citam i ne verujem...najglasniji protivnici pusenja su bivsi pusaci! Zanima me da li su tako razmisljali i dok su zvakali cigare?
Kaze nam danas nas ministar zdravlja, od danas cemo svi biti zdraviji! Hvala ti boze, zabranio je pusenje i iskorenio bolest. Koga cujem da je bolestan, znacu da laze, jer nas ministar zdravlja lepo rece, svi cemo biti zdravi! Koga vi lazete? Mene sigurno ne! ... Ja se drzim slogana, ostavite pusenje umrite zdravi!

OverMyHead

pre 13 godina

Interesantni su neki od komentara koji koriste raznorazne argumentacije, izmedju ostalih i ona o licnim pravima i slobodama. I tu zelim da napravim paralelu sa skorasnjim borbama za prava gay ljudi, jer je vise nego ocigledna. Citiracu samo neke od komentara, a koji se odnose na zabranu pusenja(posredno i na prava gayeva):
1. "...zasto tako surovo tretiraju pusace, kao da oni nisu i deo njihove populacije". Hm, ni meni to nije jasno, ni u jednom ni u drugom slucaju.
2."...uskoro ce sa zakonima da udju i u moju spavacu sobu". Pa da, to svakako ne bi trebalo da se desi, opet ni u jednom ni u drugom slucaju.
Bilo je jos mnogo ovakvih analognih primera, a meni nije jasno, ako se vec pusaci osecaju diskriminisano od strane nepusaca, a opet pusaci diskriminisano od nepusaca, svi oni se u sustini isto osecaju kao i gay ljudi, koje opet nepostojanje zakona diskriminise. A opet toliko malo empatije.
Apropo zabrane pusenja...ja sam nepusac, ali mi ni na kraj pameti ne pada da svoje prijatelje koji su odlucili da puse gnjavim i smaram. To je njihova odluka, i ja ih volim takve, sa svim manama i vrlinama. I ne bih se odrekao vremena koje provodimo zajedno ni za sva cista pluca ovoga sveta :) Ako je to cena, ja je placam. I uopste ne ulazim u to da li bi oni trebalo to i da urade za mene, tj. zasto oni ako im je stalo do mene jednostavno ne puse u mom drustvu. Ne ulazim u to, nije mi bitno. Ja znam da mogu, i hocu da to istolerisem. Neke stvari su bitnije u zivotu...

Nenad

pre 13 godina

Sve dok se u ovoj zemlji cigarete legalno prodaju na svakom koraku - dotle će ova "zabrana" biti DISKRIMINATORSKA.
U ovoj zemlji su ovim zakonom ugrožena prava MANJINSKOG DELA POPULACIJE koja boluje od jedne od najgorih bolesti zavisnosti.
Ukoliko se toliko brine o zdravlju svojih građana, država je dužna da zabrani PROIZVODNJU, DISTRIBUCIJU i PRERADU DUVANA kao i DISTRIBUCIJU PROIZVODA od DUVANA.
Na taj način, stavljanjem van zakona duvanske industrije - problem je rešen. Zauvek.
Ali, licemerna država to neće da uradi zbog 1000 zaposlenih ljudi u par fabrika cigarete u Srbiji, ili je to pre zbog vlasnika tih fabrika.
RAZMISLITE O TOME !

simeun

pre 13 godina

Zabrana a dozvoljeno da se kafici i klubovi opredele da li su pusacki ili ne! Smesno!
Ne znam vlasnika kafica koji bi se opredeli za zabranu! Pa sam sebi omcu da stavi oko vrata! Ovako pusacki pa svi mogu i trovaci i trovani!

aca

pre 13 godina

"Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci "

Ne znam što se pušači porede sa "najgorim šljamom" i "raznoraznim kriminalcima"?!
Niko ne pominje Mendelu, Gandi, Kopernika, Galileja...

Milos

pre 13 godina

Razocarana,

Osim mirisa neopranog tela (ali samo do dva dana), duvanski dim mi po pravilu manje smeta od svega sto si navela.

To ne znaci da mi ne smeta. I to ne znaci da je on dobar za mene, moju okolinu, i druge pusace i nepusace. Zato je i zabranjen.

Miris neopranog tela je neprijatan, ali ne izaziva rak. Valjda.

glas razuma

pre 13 godina

nesto mislim da od ovog zakona nece biti nista, ne uspevaju zakoni u srbiji. tako da pusaci, ne bunite se za dzabe. jos cete nas terorisati vasom gadnom navikom.

deksss

pre 13 godina

Ne znam zasto me je ova "briga drzave za zdravlje stanovnistva" podsetila na zaboravljenu aferu godine trovanja beba vigantol kapima. Ne znam da li je za to bila predvidjena bilo kakva kazna. Ne znam da li to ima nekakve veze sa ovim pusenjem. Valjda ima...

Ljubicasta

pre 13 godina

...to da li ces bacati djubre kroz prozor i da li se neces kupati svaki dan, nego jednom nedeljno, nema apsolutno nikakve veze sa tim jesi li pusac ili nepusac. Ima veze sa time kako si vaspitan.
Podrzavam ovaj zakon. Nadam se da ce se i u praksi primenjivati i kaznjavati prekrsioci. Nadam se da ce uvesti i rigorozniji, da ce cigarete da poskupe 300% za pocetak. Za kraj , nadam se zabrani fabrika duvana.

Posmatrač

pre 13 godina

Najveći zagađivač u Beogradu je termo-eletrana u Obrenovacu koja Beograd zasipa prašinom bogatom otrovnim oksidima alkalnih i zemno-alkalnih metala, i koja je uz to i slabo radioaktivna, kao što je to uvek slučaj sa ugljem iz površinskih kopova.
Glavni razlog zabrane pušenja je taj što se ukazala alarmantna potreba da se smanji odliv deviza, jer kada deviza nema, onda postoje dva rešenja – da se poveća priliv, i/ili da se smanji odliv. Posle prodaje Duvanske industrije odliv je postao ogroman kroz dividende i kroz uvoz duvana kojeg su te fabrike prestale da otkupljuju. Čak je i domaća proizvodnja repromaterijala prekinuta.
Zato je potrebno smanjiti i potrošnju mleka, da bi se ono izvozilo, kao i struje jer u EU se trošo samo "500kWh po domaćinstu" i niko se ne greje na struju (sem Francuza, Šveđana, Nemaca, Rusa, Bugara, Rumuna, Slovaka, itd.). Posle će da nas odvikavaju i od telekomunikacionih usluga kada prodaju Telekom, pa dividende i profit koji treba da konvertuju u devize ode u nebo, a od benzina nas već odvikavaju, jer je prodaja prepolovljena!
Zapravo stvarna prosečna potrošnja struje po domaćinstvu u EU je oko 1200kWh uključujući i ruralna područja. Grejanje na struju je veoma aktualizovano posle nestašice gasa 2008 kada su ponovo uključene nuklearke Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Jovan

pre 13 godina

Ako u ovom tekstu http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2010&mm=11&nav_id=472337
nadjete da se pominje duvan (nikotin) kao glavni krivac za toliki pomor stanovnistva u svetu (i kod nas), onda nista.
Ako ne nadjete, onda zacutite vec jednom!...

Jovan

pre 13 godina

Pored ove vase visemesecne harange i poziva na linc pusaca, i nepusac bi propusio.
Da li vam je malo neprijatno zbog ove uvlakacke urednicke politike?
Moralo bi da vam bude.
Svejedno da li cete objaviti. Neka vam sluzi na cast. Ovakva visemesecna tortura manjine nije vidjena od vremena IB.

Nishki,pusim pa rasturam ;)

pre 13 godina

Ja evo bas se malopre vratio iz grada,jutro cudno kao i nekoliko unazad za ovo doba godine ,u 7h temperatura 20stepeni,dok sam cekao autobus ispusio sam cigaretu,od prisutnih ljudi,prolaznika,niko me nije pogledao MRKO, kao nekog ubicu,niti mi je neko prigovarao kako ga ugrozavam,niti sam se ja osecao kao neko ko ubija ljude u okruzenju za razliku od onog aviona sto je proleteo iznad nase glave nekih 500M posto je verovantno sletao,a tek onaj kamion naftas ,neki privatni prevoznik ,ma ni njega niko nije gledao kao ubicu.
Cica pored mene cita neke novine naslov 50 povredjenih,10 nastradalo u mirovnoj misiji ,nisam procitao gde,Ali ni jednog trenutka nisam cuo da je dekica ponasanjem pokazivao mrznju prema tekstu koji cita o nastradalim ljudima, autobus stize sa malim zakasnjenjem,lagano spustam cigaretu na trotoar,pravim raskorak gazim je,nastavljam ka autobusu,ulazim
guzva u autobusu ko da je jedini,niko nasmejan ,ali niko ni LJUT,ozbiljne face,verovatno zbog jutra,pa se ljudi jos nisu rasanili
inace niko se nije osecao ugrozenim,niti kao ubica...

videcemo,vreme ce pokazati ko je veci ubica
da li cigarete(pusaci)
ili tajkuni,narko karteli...ratovi sirom sveta,nafta,benzin.

mislim da to ne mogu da vide samo male bebe,i oni koji ne zele.

andrea

pre 13 godina

Ja mislim da i treba da se nešto preuzme jer neki pušači ne znaju da se susdrže od svoje navike, kad sam radila u jednoj poslastičarnici bilo je radnika koji su skoro stalno pušili malo su radili pa trče po cigaru i mi koji smo bili nepušači smo i za to vreme radili. Ali kad smo mi stali ili popili sok ,njima je to smetalo. kao drugo puše pa se okranu i duvaju dim na tebe mislim baš je inetersantno.

Nebraska

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Znači roditelji smiju da truju svoju djecu?

Znači konobari nemaju pravo na zdravo radno okruženje, ako tako gazda odluči?

vlad

pre 13 godina

Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna.
Od danas ce zivot u Srbiji biti cist, bajan, sjajan, prosto cemo svi biti srecni i zadovoljni sa zemljom u kojoj zivimo, bravo.

Balkanac

pre 13 godina

E konacno nesto pametno da se uradi u ovoj drzavi. Ali sam ubedjen da nece dugo opstati. Nije mi jasno sta znaci da ce kafici moci da se odluce dal su pusacki ili ne. I ti isti objekti su zatvoreni prostor kao npr, bioskop ili skola. Zakon bi trebao da bude jasan i direktan a ne,moze ovo ili ono.

electric_mojo

pre 13 godina

Kakva je ovo glupost o mogucnosti proglasenja lokala za pusacki? Sta sad, svi ugostitelji proglase svoje lokale za takve i teramo dalje? Koji smo mi los vic od drzave...

protivnik duvana

pre 13 godina

Moje je misljenje da zakon treba biti jos strozi. Meni npr, toliko duvan smeta da ja nikada nisam a i necu biti u vezi sa devojkom koja pusi. Duvan je otrov a postoji i nesto sto se zove duvanski smrad...

Mirko

pre 13 godina

E,od danas se osecam kao Evropljanin.Sad kad su mi zabranili pusenje resili smo sve probleme.Ocekujem da cu prvog primiti i evropsku platu...samo se pitam kako ce drzava u svom "proracunu" nadomestiti manjak para od akciza na duvan jer ce sigurno veliki broj gradjana ostaviti cigarete.

daj boze da gresim...

pre 13 godina

Evo ja odmah da vam kazem da ce 90% kafica biti namenjenih za pusace. Mogu da dam glavu! Sto je naravno tuzno, jer ce nastaviti da nas truju.

lunix

pre 13 godina

e fala bogu, konacno.
inace, ovaj zakon vazi za SVE gradjane a ne samo trecinu.
oduzeto nam je "pravo" da postepeno trujemo druge duvanskim dimom, nadam se da ce jednog dana svi to razumeti i u potpunosti postovati.

vado

pre 13 godina

Da pakla cigara košta 1000 dinara kao što što u SAD košta 10 dolara,malo ko bi u siromašnoj zemlji pušio,eto rešenja,povrećana cena cigara.

Djordje Tomic

pre 13 godina

Pitanje je da li ce se i kako sprovoditi zakon. Zato mislim da bi trebalo da se pridrzavano jednog od osnovnih postulata zivota u gradu: GRADJANSKE NEPOSLUSNOSTI. U konkretnom slucaju to znaci da treba ignorisati ili javno reci pusacima da necemo da koristimo njihove npr usluge, proizvode i tako vrsiti pritisak na njih. Evo ja na pijaci nikada ne kupujem od pusaca hranu vec im uvek i malo zvrndam kako nije higijenski da puse i prodaju hranu. Ja nosim i plastisne kese od kuce pa mi po nekoliko puta pakuju hranu u iste... Naravno da nisam spasao nasu zivotnu sredinu zbog toga kao sto i moje ignorisanje prodavaca pusaca nece izmeniti stvari. Ali kada bi svako svaki dan uradio po jednu dobru stvar sve bi bilo bolje. Vrsite pritisak i zbog njih samih.

teta

pre 13 godina

radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima!
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Zaista je to diskriminacija prema pusacima, uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu , ali ih nije u redu konzumirati.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno

Ja

pre 13 godina

Kada se ja vratim iz kafica (gde dim inace moze da se sece nozem) meni cista odeca koju sam predhodno obukao smrdi na dim od cigareta a ne na izduvne gasove iz atmosfere. To je vrlo specifican miris koji je lako prepoznatljiv za nepusaca. I razlikuje se od mirisa odece kada se vratim iz recimo setnje.

U potpunosti se slazem sa time da su izduvni gasovi iz atmosfere preterano zagadjeni od automobila i industrije. Evo, sledeci zakon ce da bude bas o tome da se ogranici emisija stetnih gasova u atmosferu... Casna rec.

Samo sad ne pricamo o tome, vec o pusenju u zatvorenim prostorijama.

Ne trazimo razlog zasto su cigarete otrovne a duvan nije. Ne trazimo razlog zasto se zavisnost o jednom potvrdjenom narkotiku izjednacava sa ljudskim pravima.

Ono sto trazimo je: vazduh oslobodjen duvanskog dima u prostoriji u kojima se moze naci neki nepusac. Tacka!
Mozete vi da racionalizujete i izmisljate analogije i povlacite paralele koliko vam volja. Cinjenica ostaje da vi svojim dimom smetate drugima.

Ili ako hocete, kao sto sam pre par dana predlozio, hermeticki zatvorena plasticna kesa na glavi, pa dimite do mile volje. Cak se moze i ustedeti na dimu jer cete izdahnuti dim moci ponovo da udisete. Reciklaza.

Goran

pre 13 godina

Podrzavam zakon, ali mi jedna stvar smeta:

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje."

Sta to znaci? To znaci da ce kaficima biti omoguceno da odluce hoce li biti pusacki ili ne. Tu se uopste ne slazem. To znaci da zakon za nekog vazi a za druge ne. I kakve veze ima da li kafic ima 80 kvadrata ili ne? Zabrana za sve! :)

Trubadur

pre 13 godina

Ako pusaci imaju svoju prostoriju za pusenje, hocu i ja da imam prostoriju za keks. Ja mnogo volim da jedem i mljackam keks. Idem da protestvujem. HOCU keks sobu.

Ja

pre 13 godina

Pusaci... stvarno je dosta pozivanja na razne izduvne gasove automobila, svinjsku mast, los standard u Srbiji, kosmicko zracenje, Alana Cumaka...

Prestanite da komplikujete prostu cinjenicu da vi svojim dimljenjem ne skodite samo sebi vec i drugima u vasem okruzenju.

Prestanite da sebe predstavljate kao neku rasno diskriminisanu manjinu. Vi se niste rodili sa cigaretom u ustima niti je ona neodvojivi deo vaseg lica. Vi ste izabrali da to radite sebi. Neki drugi ljudi nisu.

Prestanite da se pozivate na to kako je legalno da se cigarete proizvode a nije legalno iste pusiti. Nije legalno ubiti nekog iz vatrenog oruzja, pa se ista i dalje prave. Nije legalno gurnuti nekog sa mosta, ali niko nije prestao da ih pravi.

Treba ovo da shvatite kao podstrek od strane drzave da se u vasoj konzumaciji duvana pojavi jednostavno saosecanje i osnovna kultura sa nekim ko u istom tom duvanu ne uziva. U tom delirijumu i nirvani koju izaziva nikotin treba da se osvrnete oko sebe i primetite nekog drugog ko pravi grimase, pokusava da plitko dise ili mu suze oci.

Kada se stavi po strani sve ostalo, ovaj zakon jednostavno kaze: Nemojte biti sebicni. Mislite malo na druge.

Cane

pre 13 godina

I u Nemackoj je vecina kafica proglasena za rauch klubove da bi u njima moglo da se pusi. Ja ne znam sta ovi nasi zvocaju za pusenje - cela Evropa, Amerika i Azija pusi pa nikom nista. Svako ima pravo sa svojim zivotom da radi sta hoce. Ne znam samo kako se ne pokrene kampanja protiv alkohola koji je droga samo takva.

moja zemlja nece propasti

pre 13 godina

Nepusaci koje poznajem su krajnje neinteresantni, dosadni ljudi. Pravi davezi, hladni, bez emocija, karijeristi...Roboti 21og veka. Mada sam uvek postovao njihovu zelju i nikad nisam pusio u njihovom drustvu, danas mi se smeju sa visine sto sam i onaj cumez na poslu gde je smelo da se pusi izgubio.....Sad mi je zao sto sam bio fin prema njima

mustang289

pre 13 godina

Jeli to znači da kafane, klubovi, restorani, diskoteke... još uvek ne trebaju da sprovode nepušačku politiku? Ako je tako, ja sam razočaran. Po tom zakonu radnici na tim mestima nisu "stanovništvo"??

Marija

pre 13 godina

Odrasla sam u nepusackoj porodici. Moj muz ne pusi. I sama sam nepusac.
Imam 33 godine, trudna sam, cekam prvu bebu.

Od kada sam u poziciji da donosim autonomne odluke, trudim se da tolerisem svaku drugojacijost - pa i pravo na izbor konzumiranja nikotina.
Godinama sam pokazivala razumevanje za sve one kojima je cigareta nasusna potreba - stojicki sam trpela dim u kaficima, diskotekama, na fakultetu, kasnije u restoranima, cak i u svom domu, iako su mi trebali dani da prostor u kome zivim oslobodim tog, za mene, ektremno neprijatnog mirisa.

Prvi put u zivotu mi je vazno da ljudi oko mene ne puse. I taj jedini put, moji sugradjani pusaci koje sam tolerisala sve ove godine, kazu kako im uskracujem osnovna ljudska prava.

Sta je sa mojim pravom da izadjem u restoran, da odem u kafic, da i ja vodim bogat socijalni zivot, a da to ne mora da bude na stetu onoga sto mi je neizmerno vazno - zdravlja i dobrobiti mog nerodjenog deteta!
Imam li i ja pravo da van svog doma provedem lepo vece sa muzem, sa prijateljima, a da pri tome, pored grize savesti koju osecam, ne nanesem stetu i svojoj bebi?

Ili mislite da je bolje od toga da se zabrani pusenje, zabraniti trudnicama, hronicnim bolesnicima i deci da izlaze iz kuce?

Denis

pre 13 godina

Iako je u Hr bilo vec duze vremena zabranjeno pusenje u javnim prostorima prosirivanjem na ugostiteljske objekte izazvalo je reakciju pusaca i vlasnika kafica. Ministarstvo je popustilo vlasnicima kafica i naravno uz neke tehnicke preinake prvenstveno ventilacije vecina njih je dobila dozvole za pusenje. Situacija je takva da imate nove ventilacijske uredjaje ali vlasnici ih dalje ne ukljucuju a cijeli prostor i dalje smrdi po najgorem duhanu jer ruku na srce ljudi na ovim prostorima puse smece. Da stvar bude paradoksalnija kada udjete u kafic za pusace vidite nekoliko pusaca koji ispijaju jednu kavu sat vremena i listaju novine a u isto vrijeme vecina ostalih posjetitelja sjedi na terasi jer su svi nabavili vanjske grijalice. jednom rjecju popustilo se sacici nikotinskih ovisnika koji nas truju i jos k tome kasnije se lijece na nas racun.
Jedina mjesta gdje je u potpunosti zabranjeno pusenje ostaju slasticarnice i restorani. Nadam se da cete vi u Srbiji barem podignuti cijene cigareta pa ako se trujes plati vise za zdravstveno osiguranje.
Pozdrav iz Rijeke

jolly

pre 13 godina

To care... konacno! Zbog ovoga ce se ljudi u Srbiji osecati za nijansu bolje. Jedino sto ostaje problem jeste sprovodjenje zakona jer tu moze da se padne. Bilo bi dobro da se vidi ko je odgovoran za sprovodjenje zakona jer se njemu gradjani mogu obratiti ukoliko se zakon ne postuje. Gradjani bi trebalo da rade monitoring i prijavljuju krupne prekrsioce. Samo tako zakon moze da zaista zazivi, a jednom kad zazivi - postace standard. Znaci, od gradjanstva zavisi, ni od kog drugog.

Nikola

pre 13 godina

Ovo znaci i da po klubovima/diskotekama je zabranjeno pusenje?

I jel dozvoljeno pusenje dok se ide ulicom?

I kome mogu da se prijave ovi prekrsaji? Komunalnoj policiji?

Aleksandar

pre 13 godina

Volim ove nepusacke komentare sa: "ne volim da se trujem", "ne volim da me truju"...i slicno.

A nikako da promisle malo da ih izduvni gasovi fabrika, motora sa unutrasnjim sagorevanjem (nafta-benzin-ugljenik), hrana (koja je zagadjena pesticidima, genetskom modifikacijom, hormonima), i ostali zagadjivaci, toliko truju.
Vise vole da im ulazi taj opojni miris benzina u nozdrve, nego ista.

Nesto ne vidim da je sa zabranom bilo gde u svetu, pa i ovde, vazduh postao cistiji i bolji.

Osecemo se svi na benzin, samo ne primecujemo od silnog smrada izduvnih gasova.

HA?

pre 13 godina

Ne razumem koja je sad svrha ovog zakona ako ugostitelji mogu da biraju da li ce im lokal biti za ili protiv pusaca, logicno sa ce i dalje svi biti "pusacki" jer dve trecine gradjana pusi, sami izracunajte matish... A sta je sa konobarima koji zele da rade bez dima?

The Blue

pre 13 godina

Kakvo licemerje i nova podela među građanima!
To nije objava rata duvanskom dimu jer da jeste, država bi proglasila duvan nelegalnom supstancom i zabranila proizvodnju i uvoz cigareta već je OBJAVA RATA džepovima građana i firmi da bi se pored strahovitih akciza na duvan uterale i dodatne pare u budžet kroz raznorazne kazne - zimske gume - fluo prsluke - pojaseve - sada i cigarete, dakle još jedna akcija pustošenja džepova građana za sve i svašta.
E pa gospodo, nećete me videti na sledećim izborima, dosta mi vas je.

Branislav Zekic Zeka

pre 13 godina

APEL PUSACIMA, MUSKIM I ZENSKIM
Dragi moji pusaci, molim vas da ne pusite u liftovima, hodnicima, cekaonicama, skolama, fakultetima, bolnicama, menzama, bioskopima i na radnim mestima jer je duvanski dim uglavnom skodljiv ne samo za vas, sto je vas problem, nego i za nepusace koji se nevoljno nalaze u vasoj blizini. Cigarete sam ostavio, ima vec cetiri meseca, ne zato sto sam osetio da su skodljive za moje zdravlje, a verovatno jesu, nego zato sto ne zelim da bilo ko, a narocito vlast, napravi majmuna od mene. U gradu u kojem, zbog nenarodne srpske vlasti, vec skoro 14 godina zivim, cena jedne paklice cigareta dostigla je 14 (i slovima cetrnaest) dolara. Mogao bih da i pored toga sebi priustim to zadovoljstvo ali necu vama "antipusacko sovinistickoj" gospodi dozvoliti da napravite majmuna od mene! I jos nesto da vam kazem a to je da pusenje nije uvek skodljivo po zivot. Cak sta vise a i dapace! U istom gradu u kome sada zivim, da ne objasnjavam razloge a radilo se o poslu, tri nedelje sam u devet sati sacekivao jednu osobu ispred zgrada bliznakinja Svetskog trgovinskog centra. I gledao jednu te istu skupinu muskih i zenskih faca, pusaca koji su do tri-cetiri minuta pre devet sati u ubrzanom ritmu pusili svoje poslednje jutarnje cigarete pre nego sto su se brzo uputili prema liftovima koji su ih razvozili po spratovima oblakodera do njihovih radnih mesta. Secam se i danas njihovih faca! Sta hocu da vam kazem? Pa to da su onog jutra kada su srusene obe kule odnosno zgrade bliznakinje ovaj teroristicki napad preziveli uglavnom pusaci. Prvi avion je udario u prvu zgradu bliznakinju u devet sati i 17 minuta. Da, da, secam se njihovih faca! Kamo srece da ih je bilo jos vise. Ustvari hocu da vam kazem da ima mnogo vise po zivot skodljivih stvari nego sto je to duvanski dim! Naprimer da li je po zivot skodljivo to sto su stotine hiljada radnika izgubili posao zbog katastrofalne privatizacije drustvene imovine a koju je ova takozvana demokratska vlast priustila narodu koji ju je izabrao? Jeste! Da li je po zivot skodljivo to sto se naprimer penzioneri i ljudi koji su izgubili radna mesta uglavnom prehranjuju ceprkajuci po kontejnerima ne bi li pronasli koru hleba ili svi oni koji se okupljaju oko kazana ispred takozvanih narodnih kuhinja nebi li sebi i porodici obezbedili bar jedan topli obrok dnevno, bar jednu kutlacu pisljivog pasulja po glavi izgladnog stanovnika. Jeste skodljivo i po zivot i po mentalno zdravlje! Pa hocemo li krivce kazniti na sledecim izborima? Od predsednika drzave, predsednika vlade, ministara (narocito onog), narodnih poslanika pa sve do lokalnih kabadahija, svih onih koji su nam skodljiviji od duvanskog dima. Apelujem na vas pusace jer vas kako kazu ima 33,6% birackog tela. Vi ste jedina snaga koja ovu skodljivu vlast moze da otera na sledecim izborima. I ne samo u Srbiji nego i sirom sveta. Vi ste nam jedina realna nada.
Dragi nasi pusaci, potseticu vas ponovo pred sledece izbore!

lood

pre 13 godina

Zanima me sta je cilj ovog zakona?U koliko je borba protiv pusenja,to se ne radi samo na ovaj nacin,vec i cenama!Na zapadu su cigarete 4-5eur/paklica,a kod nas???Problem je sto se to ne bi svidelo mr.Peconiju,inace bliskom prijatelju jednog ministra.Tako su i podigli akcize samo na strane cigarete,pod firmom NEK BUDU DOMACE JEFTINE,DA IMAJU GRADJANI STA DA PUSE???Stavite evropsku cenu cigareta,i resili ste problem...naravno i ovaj zakon da se postuje!

Mama

pre 13 godina

"Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi..."!!!Sta to znaci, da ce deca pusaca biti sigurnija svuda osim u svojoj kuci? Jedino sigurno mesto za pusace treba da bude sa drugiom pusacima i to napolju.
http://www.najboljamamanasvetu.com/2010/11/zabrana-pusenja-sta-je-sa-vasom-kucom/

Dejan

pre 13 godina

Bravo!
Konacno bez duvanskog dima na radnom mestu. Nadam se da je ovim prestao teror i ugrozavanje zdravlja vecine od strane sebicnih pusaca.
Ovo je i za njihovo dobro, bice zdraviji.

Marko

pre 13 godina

Čekaj, na koji način jedan ugostiteljski objekat, po novom zakonu, može sebe da deklariše kao "pušački"?

Zar nije poenta da ne može?

MBgd81

pre 13 godina

Ljudi komentarisu da je ovo nepotrebno jer bi "onda trebalo zabraniti i pivo na trafikama, da ne bi neko dete videlo i rizikovalo da postane teski alkoholicar".. razlika izmedju cigareta i drugih poroka je u tome sto vi dimom PRISILJAVATE i ostale da ucestvuju u vasoj losoj navici. Nepusaci nemaju izbora,da ne disu uopste! A ako je nekom muka od dima,suze mu oci ili se gusi, obicno okruzenje misli da se folira.
svi imamo neke poroke,ali ne ukljucujmo druge u njih!!!

Nepušač

pre 13 godina

Mislim da bi ova zabrana trebalo da se ponajviše odnosi na restorane, kafiće i klubove a ne da se vlasnicima da mogućnost izbora jer će oni svakako to dozvoliti. Skoro svi klubovi po Beogradu više liče na gasne komore nego na mesta za provod, ventilacija kao da ne postoji, a čim se nakupi malo više ljudi, tu više ne može da se diše. Ovako mi ovaj zakon deluje više simbolično, napravljen je kompromis sa vlasnicima restorana i klubova zbog eventualnog gubitka gostiju i prometa zarad novca a ne zdravlja. Ovako imamo neku zabranu pušenja po liftovima, bla bla...Svakako bolje išta nego ništa, ali ako se želi stvarni napredak, sa nekim stvarima se treba obračunati bez kompromisa, a pogotovu kada je u pitanju zdravlje cele populacije.

CTEBAH

pre 13 godina

Za sve koji su protiv ovog zakona imam samo jednu poruku. Ljudi niko vam ne brani da pusite. Pusite koliko hocete i kad hocete. Samo ja necu vise da trpim duvanski dim u svojoj okolini, na radnom mestu, necu da mi odeca smrdi kada navece dodjem iz grada. Meni duvanski dim smeta i narusava zdravlje moje dece i mene. Vi slobodno pusite ali nemojte mene da ugrozavate.

Ja tako razumem ovaj zakon. Jednostavno necu vise da udem zrtva pusaca koji ne mogu da izdrze da ne zapale cigaretu. Mozete ali ne u prostoriji u kojoj sedi i radi nepusac. Izvolite izadjite napoje i pusite do mile volje.

U celoj Evropi i Severnoj Americi ovakav zakon postoji godinama i niko vise ne postavlja pitanja da li je to ispravno ili ne. Takodje nije se nebo srusilo i niko nije zavrsio na psihijatriji zbog stresa, nervoze i dekoncentracije u vezi zabrane pusenja. Za mesec dana niko vise nece ni pricati o ovome.

Aleksandar

pre 13 godina

Kao pusac, srecom ne notorni, mozda pola pakle dnevno, slazem se sa ovim zakonom. Jeste malo pritup, ali bar je bolji od onoga sto bi smo mi sklepali.
Ali, dragi nepusaci, neverovatno ste dosadni sa izjavama tipa "ne zelim da mi odeca smrdi na duvanski dim", "niko se nije rodio sa cigaretom"...i mnogi drugi.
Poredjenja su vam ubiboze.

Shvatite jednom vise da nama odeca vise smrdi zbog izduvnih gasova koji se nalaze u atmosferi. Nego nama je nos toliko oguglao od zivota u smrdljivim gradovima da to vise ni ne primecujemo. A to sto se niko nije rodio sa cigaretom, mogu vam samo reci da se niko nije rodio sa bilo cime u ruci. Nismo se ni rodili sa odecom, pa opet...
Ali tokom zivota smo naucili da koristimo noz, traktor, televizor, odecu, obucu, pa cak i cigarete.
Sto se tice "otrovnih cigara", kad vec visite na netu, umesto ovde da napadate izjavama bez proverenih informacija, imate Google i upitajte ga zasto su cigarete otrovne i videcete da ce izbaciti "because of chemical compounds". A ti sastojci su u stvari aditivi kojima prskaju duvan pripremljen za pravljenje cigareta. Ljudi tamo po selima, i mestima gde se gaji duvan puse ga non-stop, ali njima nista ne fali. Zive vrlo dugo, jer ne gutaju hemikalije koje duvanska industrija servira. Nikotin je jedini koji stvara zavisnost, a sve ostalo sto mecu u duvan je strahota. I nije mi jasno zasto im nije zabranjeno stavljanje tih hemikalija, kada je dokazana stetnost istih.
U svakom slucaju mi smo skroz otrovani, bilo duvana ili ne. Tu je sve ostalo.

Sto se tice "civilizovanog sveta", pa da je taj svet civilizovan, ne bi imali ratove i siromastvo i jos mnogo toga sto ne valja, zar ne? Ali ipak sve to i dalje postoji. To je dokaz da ipak taj svet nije civilizovan.

Naravno, ocekujem da ce biti mnogo kliktanja na "ne preporucujem", ali sa sigurnoscu znam da su ti ljudi neinformisani. Jer vise vole da gutaju sazvakano, sto im mediji ispljunu, a pritom ne zele da mrdnu prst da vide zasto je cigareta otrovna. Rekao sam vec, za pocetak imate Google, pa pitajte, pa tek onda klikcite.

ricco

pre 13 godina

Interesantna diskusija Danice i Teofila.. ok,pušilo se godinama i obično kada bi se neko požalio, bilo bi "šta je, ako ti smeta izađi, ne možeš mi zabraniti" i ok tako je i bilo! E sad.. utvrdili smo da te trujem,svesno, pa piše na svakoj paklici, ali ja i dalje govorim da me baš brige i da je to moje pravo".. e to je problem!! Jeste zavisnost ali ako želim ostaviću mada je to moja potreba,želja,odluka.. ali ti više ne moraš trpeti! Koliko god su pušači bili bezobzirni, sada se to vraća! Slažem se da treba biti mesta gde je pušenje dozvoljenće, i jeste tako, lokali će sami odlučivati o tome ali tama gde ordiniraju i jedni i drugi.. pa utvrđeno je da te trujem??!! Zbog naše naravi, inata, bunta i svega ostalog, kazne treba da budu još rigoroznuje, ne da bi nas kaznili već da bi nas naučile da i drugi imaju pravo!!

Razočarana

pre 13 godina

Dragi nepušači, da li je moguće da vam više smeta smrad duvana od smrada neopranog tela, kose i zuba, prepunih kontejnera, trulog lišća, jadnih mokrih pasa lutalica, izduvnih gasova, prljavih vozova, autobusa i javnih WC-a, urina po ćoškovima, haustorima i liftovima, kace od prošlogodišnjeg kiselog kupusa koja se pere tek pred stavljanje nove zimnice, dinstanog crnog luka na užegloj masti i sličnih "mirisa", ili ste samo hipohondri koji misle da je duvan jedini uzročnik raka...?
stvarno mi nije jasno...
Dragi pušači, pa bar smo se mi Srbi protiv svega i svačega bunili!... Da li je moguće da je taj naš urođeni bunt uništen u poslednjih 10 godina?....

Tara

pre 13 godina

Tresla se gora, rodio se miš!
Toliko priče oko zabrane a na kraju vlasnici lokala imaju mogućnost izbora da budu pušački i tako mi nepušači opet ostajemo uskraćeni za dnevne a posebno večernje izlaske. U italiji i Sloveniji nema pola-pola, svuda je zabranjeno pušenje i možeš kao čovek da izađeš na dobru svirku a da se ne nagutaš dima niti da smrdiš kao pepeljara. Lokali treba da imaju dobro rešenu ventilaciju i odvojen deo za pušače a ne da budu isključivo pušački ili nepušački.

rad, red i disciplina

pre 13 godina

Pusaci dosadni ste vise, a pre svega razmazeni!
KAda sve normalne civilizovanje i uredjenije zemlje od nase mogu da se pridrzavaju toga (i kada se nedvosmisleno vidi da su takvi zakoni primenljivi i imaju efekta ne samo za pojavu nepusenja na javnim mestima, vec i po zdravlje ljudi) onda to moze i kod nas. To se narocito vidi po tome kada nas covek pusac ode u inostranstvo da radi, i zna da mora da se pridrzava zakona.
Samo se ovde vecito iz lenjosti, neodgovornosti, sebicnosti i nepostojanja savesti bune neki zaludni mozgovi. E pa dosta je bilo. Hvala bogu sto dozivesmo ovaj dan i pocetak boljeg reda.

bojan

pre 13 godina

Sve je ovo nista sve dok se potpuno ne zabrani pusenje u svim ali apsolutno svim restoranima i kaficima!!!!
Ovo je civilizacijski iskorak i tuzno je biti svestan toga a negirati isti!!!
P.S.
Odeca se naravno pere deterdzentom ali pluca se peru malo teze.....

glas razuma

pre 13 godina

nesto mislim da od ovog zakona nece biti nista, ne uspevaju zakoni u srbiji. tako da pusaci, ne bunite se za dzabe. jos cete nas terorisati vasom gadnom navikom.

Srmeni Krstev

pre 13 godina

Unthil the balls!
Sad cete da spasite i ozdravite gradjane. Sva bolest je dolazila od "ugrozenosti od duvanskog dima"!
Ajmo u EU! Jos bolje, ajmo u Kaliforniju. Tamo niko ne pusi, a 80% njih ima preko 150 kila. Ovih 20% resto su od plastike. Malo gudra-malo bahanalije. Zdravlje Bozije!
Sve nam je super, samo nas ubise cigare.
Ajmo, recimo asocijacije:
Hrana - hemija
Zivot - stres
Plata - beda
Benzin - prevara
Penzije - krompir (nula)
Zdravstvo - koverta
Skupstina - Vjerica Radeta
Farmacija - Biomed
Heroj - Ratko Mladic
Kosovo - Srbija
und so weiter... sto bi rekli Nemci.
A pusenje - po kucama!
Kako je sada sve lepse posle ovog zavrsnog udarca!

Nikola Tesla

pre 13 godina

Nisam pusac ali bi voleo da vidim komunalnog policajca koji ce da napise kaznu od 5000 din. coveku koji pusi Drinu bez filtera i jos pri tom da javno prizna da je to uradio pred kamerama da ga svi vidimo! I ovo je smesan potez nase vlade i ovo ce da traje samo mesec dana kao i svi drugi zakoni...Koliko je pripadnika komunalne policije a koliko je gradova u nasoj zemlji? U Beogradu ce 108 pripadnika da cuva 2000000 ljudi? Pa stvarno ste smesni! U Novom Sadu 22 pripadnika.....HA HA HA

mv

pre 13 godina

Moram da se nasmejem! Pa komentari antipušača su danas mnogo nervozniji nego komentari pušača! Dame i gospodo, ako smo mi zavisni od nikotina, vi ste onda zavisnici od delenja lekcija koje vam niko nije tražio! Znate zašto vam smeta postojanje pušačkih lokala? Pa mi pušači sad imamo zonu slobodnu od ničim izazvanih lekcija...O vašoj omiljenoj teoriji o odeći koja "smrdi sedam dana posle izlaska"...mogu samo da vam preporučim da menjate odeću bar jednom dnevno, i da stvari posle upotrebe operete deterdžentom...to nema veze s duvanom...Nositi istu odeću sedam dana...ne znam, boga mi...

Milovan

pre 13 godina

Sta, sad im trebaju pare da plate komunalije? Nemaju vise nacina da uzimaju pare od sirotinje pa su ovo smislili? Mnogo je njih briga za nase zdravlje.. Ili bi da prate "evropu"? Ako vec to hocete dajte nam evropske plate, pa onda uvodite njihovu politiku..

Nepušač

pre 13 godina

U prodavnicama nema mleka.
Mislite o tome.
U mesarama kažu neće biti ni mesa. Mislite i o tome.
U Kraljevu je nakon zemljotresa 30% skočila cena građevinskog materijala ,dnevnice građevinaca ...zamislite.Ko god se pobuni i zapreti štrajkom Mirko obeća rebalans budžeta.Razmislite malo šta više ima da rebalansira. da ne dužim , na sve ove probleme vlast nama nameće kao temu broj 1 , borbu protiv pušenja!? O čemu se u stvari ovde radi?

Janez/Jovan/Ivan

pre 13 godina

U Sloveniji je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim prostorima, i na javnim mestima tipa autobusna postaja i sl.
Ne postoje nikakve posebne prostorije za pušače. Svi uredno i fino izađu napolje da zapale, čak i zimi. Tako da postoje grejači, ćebad i bašte kafića, čak i kad je najveći mraz. U pozorišnim predstavama se puše beznikotinske cigare, ako je takva uloga. Alkoholno piće se posle 21h navečer ne može kupiti nigde osim u kafiću, koji preko sedmice rade do 22:30h retko koji do 24h. Inače i posle 21h se u svim prodavnicama alkohol zaključava i pokriva da se ne vidi.
I mislim da je to super, a vi pravite dramu i štalu oko sitnice, jer će ionako sve ostati isto, a kafići će se odlučiti za dozvolu pušenja.

jeremija

pre 13 godina

Ja sam lično protiv ulaska Srbijice u jevropu.I u atlantidske integracije. Ali, ako je zakon o zabrani pušenja diktat jevrope-odobravam. Nije dovoljno samo doneti zakon. Još važnije od donošenja zakona je - istrajavanje na strogom i doslednom poštovanju zakona. Zakon koji se ne poštuje - je bruka za onog ko je zakon doneo. A zakon donosi država.I sprovodjenje zakona kontroliše država. Pa, državo, pokaži se. Ima li te ili te nema.

sale novosadjanin

pre 13 godina

podrzavam.
ja sam pusac 35 godina.
od 2007 u mojoj firmi ne zaposljavam nepusace.
necu nikog da trujem.
cigara je moj izbor kao i zena, kao i pojas.

srdjan

pre 13 godina

Dragi nepushachi jednostavno, isecite nas pushache iz svog zivota i nemojte da idete na mesta gde se ta navika upraznjava, zar je to toliko teshko? Ja sigurno necu sedeti u klubu gde uz kafu ili neki alkohol nece pasti i po koja cigareta i ne vidim neki problem tu.

radisa pod palmom

pre 13 godina

Bez obzira da li je zakon o zabrani pusenja na javnim mestima, zakon o saobracaju ili nesto trece, zajednicka crta jeste OTPOR PREMA PROMENAMA. Nekome je lakse da vozi neispravan auto i da nastrada nego da kupi nove gume (jednom u 5 godina), ili da vozi bez pojasa i da nastrada nego da se veze - zato sto je on tako naviko. Mislite o tome.

disco

pre 13 godina

Smesno, smesno, smesno!!! Kakva je ovo banana drzava kad popusta pritisku kafedzija i ugostiteljima. To su samo prazne price, nigde gde je pusenje zabranjeno kafici, restorani i klubovi nisu propali, u najgorem slucaju su radili losije nedelju dve ali ko je navikao da izlazi taj je nastavio a pridruzili su ze i svi oni koji su zimi bas zbog dima izbegavali da izlaze.
Inace ima jos jedna pozitivna stvar kada je pusenje zabranjeno u klubovima, mnogo se lakse "muva" kad izadjete napolje na cigaru neverovatno koliko je laksa i neposrednija komunikacija (ovo govorim iz licnog iskustva i iskustva mojih prijatelja... i neverovatno kako uvek funkcionise, prosto vam dodje da izadjete na cigaru iako niste pusac).

Boris

pre 13 godina

99 procenata kafića će biti pušački i bukvalno ništa se neće promeniti. I dalje ću da se gušim i da mi suze oči od dima. Situacija je najgora zimi...

Q

pre 13 godina

Neverovatni su komentari poput "Ma bravo, sve probleme u drzavi ste resili pa jos samo da zabranite pusenje na javnim mestima, i milina jedna"
Takvima kada pregori sijalica, oni je ne menjaju, vec kupe novi stan, presele se, zapocnu inicijativu za promenu nekog zakona, promene redno mesto, uclane se u neku stranku, kandiduju se za odbornika ili poslanika... posto nema smisla resavati "male" probleme, dok se ne rese svi "veliki"? Neverovatno glupa argumentacija (ako se uopste i moze nazvati argumentacijom).

a

pre 13 godina

U nasoj kuci nikad niko nije zapalio a u kancelariji jeste.(muz i ja radimo zajedno).
Imamo jednog prijatelja koji ne pusi kuci zbog male dece, ne pusi na radnom mestu zbog klijentele, a dodje kod nas i "rahat" se napusi.
Mi oboje nepusaci lepo smo svako jutro gutali dim od nase radnice i cesto od prijatelja. Danas su, za lepo cudo, oboje popili nesicu bez cigare. Mi smo cutali i cekali da vidimo sta ce biti.
Izgleda da su mediji odradili posao za nasu korist.
Eto, to je vidjenje ove teme iz mog ugla.

Nare

pre 13 godina

Ja radim u Palati pravde i mogu reci da se ovaj zakon o zabrani pusenja postuje u jednom za mene do sada nezamislivom procentu od 90 % !!!
Najvazniji je onaj deo odredbe koji se odnosi na sefove i kaznu od 50.000, da nije toga sve bi bilo kao do juce. Najokoreliji pusaci su spremni da rizikuju kaznu od 5.000 dinara, ali sefovi i uprava ne mogu da podnesu jos rigoroznije kazne.
E sad samo da cigare poskupe na minimum 5 evra kao sto je i u EU i mnogi ce ostaciti taj najstetnij porok.

Mare

pre 13 godina

Ne postoji osecaj vladavine naroda u ovoj zemlji. Utisak je da je sva moc skoncentrisana oko grupe razbojnika koji mogu da se izivljavaju nad narodom Srbije. Zbog toga se nijedan zakon ne dozivljava kao kolektivna odluka o pravilima ponasanja, a i potpuno je normalno za one koji imaju moc da potpuno ignorisu zakone. Ovde se ionako moc dozivljava kao pravo na izivljavanje.

Mislim da za razliku od nekih drugih zakona koji su se primenjivali cak i do dve nedelje od donosenja, ovaj nece izgurati ni 24 sata.

ksenija gburcik

pre 13 godina

Potpuno je besmisleno govoriti o diskriminaciji pusaca i nasilju nad njima. I vrapci znaju sta je sloboda: mogucnost da radis sve sto zelis, ako pri tom ne ugrozavas druge. Narocito decu.

???

pre 13 godina

Da li neko puši cigaretu ili mu smrde noge ili se nije kupao mesec dana meni je to sve isto ako se ta osoba nalazi u mojoj blizini!
Zadah, žuti prsti, smrdljiva odeća, zagušljiva prostorija zar to pušačima nimalo ne smeta? Pušenje je u stvari nedostatak lične higijene!

Kupite deci 1kg banana, voljenoj osobi poklon, sebi litar negaziranog pića, ne bacajte pare na cigarete!

vladimir

pre 13 godina

srasno je sto se u ovoj zemlji sve lomi preko kolena, bilo da je rec zakonu o radu, zakon o obrazovanju, zakon o PIO, zakon o sportu... i kao slag na torti ovaj zakon o (kako sam ga ja nazvao) nepusacima polako preliva casu... pitam se samo sta je sledece? mozda je zabrana proizvodnje kajmaka, rakije, slaninice, sarme jer te namirnice sadrze supstance koje narusavaju zdravlje... da li ste mozda razmisljali o tome? kako cemo ubediti nase evropske partnere da je burek ok?! i da ga podjednako obozavaju i pusaci i nepusaci.... ili npr. da pravoslavne slave ne idu bez sarmica i rakije... ali dobro do tada ce oni napraviti strucne analize o stetnosti ove nase balkanske hrane, koje ce proslediti ovim nasim dusebriznicima koji brinu o svom zdravlju koji ce nam to (politiki korektno) lepo objasniti da je bolje da svi lepo idemo u fitnes centre, na golf, da jedemo zitarice, imamo izrazito bele zube itd. Sto je sve lepo, da se razumemo:)

Djoka

pre 13 godina

Licemerno zaista,ako ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!Ali nece,jer cigarete pune budzet!

smoker

pre 13 godina

Da, sve nam je u drzavi sredjeno, ostaje nam samo jos da upristojimo narod. I tako, dok se MI budemo bavili novom, sada ozakonjenom, podelom (kao da ih vec nema dovoljno), ONI ce se baviti mnogo ozbiljnijim marifetlucima.
Ako je Vlada zaista imala nameru da ucini nesto po pitanju pusenja, bolji efekat bi postigla podizanjem akciza na cigarete. Ovako, imamo jos jedan diskutabilan Zakon, bar sto se tice njegove primene.

licimuri....

pre 13 godina

Znaci nikad vam nista ne valja.I na sve imate primedbu.Jedino je svako od vas sjajan, bajan, cestit, lep, posten, divan, vredan i radan.I naravno najpametniji je na svetu.Pusac sam i u potpunosti podrzavam ovaj zakon i visoke kazne. Svako ko prigovori da nam standard nije toliki da bi placali kazne kao u evropi neka zna samo jedno...AKO NE KRSITE ZAKONE ZBOG CEGA VAS BRINE VISINA KAZNE?

Neko

pre 13 godina

A šta je sa raznoraznim parfemima vrlo intezivnog mirisa? Pa i to zagađuje vazduh. Mnogi su, pa i ja, alergični i na ta isparenja. Niko nas ne štiti.

maku

pre 13 godina

Krajnje vreme da se nešto uradi možda će ovo da zaustavi barem "društvene" pušače koji konzumiraju cigarete da bi bili "IN" a takvih je polovina.

Ljiljana

pre 13 godina

NIKOTINSKI ZAVISNICI, BIOHEMIJSKI POREMECAJI... Niko o tome javno na medjima ne govori. Sta je sa cinjenicom, to zdravstveni radnici VRLO DOBRO ZNAJU: nikotinska zavisnost je posledica niza biohemijskih procesa koje nikotin izaziva u organizmu, a koji vremenom postaje sastavni deo organskih funkcija. po uskracivanju nikotina, nikotinski zavisnici, ili kako ih DR.Krstajic naziva PACIJENTI, vec posle nekoliko sati imaju apstinencijalni sindrom, koji moze da traje i do 6 meseci. Da nabrajam? (preterano znojenje,pojacan rad srca,tahikardija, mucnina, povracanje, uznemirenost, anksioznost, grcevi u stomaku, dijareja...) I da dodam, ako si jos zena preko 45 godina, pregurala 90-te, pa bombardivanje, pa sada ulazis u klimaks,... Sto nas lepo ne stave pred zid i PUCAJU

sonebg

pre 13 godina

Sta se ovde nepusaci bune za kafice u kojima ce da bude dozvoljeno pusenje nemoj da ulaze u njih i gotovo. Pa ja da sam gazda normalno bi da bih drzao kafic za pusace. I na kraju krajeva ko moze nekom da zabrani sta ce da radi na svom privatnom posedu. Nepusaci smorili ste vise. Ova drzava kako je krenula ucice mi sa zakonima i u spavacu sobu.

Andrija

pre 13 godina

Ja, kao nepusac smatram da je ovo besmisleno donet zakon od strane vlasti.Nek zabrane oni fabrike duvana pa onda mozemo pricati o nekom zakonu i zastiti gradjana Srbije. Ovako, bitno da oni i dalje mogu da uzimaju lovu od duvana a i od sad mogu da pune budzet od silnih kazni (ili pak mita). Pre svega, zato sto ce mnogi dozvoljavati pusenje u svom objektu jer znamo 90% prometa u kaficima cine pusaci. E drzavo drzavo, dokle ces ovako!

Meat is murder

pre 13 godina

OK. Nisam pusio danas u kancelariji. Zakon treba da se postuje. Molim drzavu da razmisli i o zabrani konzumacije, prodaje i svega ostalog a sto se tice svinjskog mesa. Mozda vam garderebia i kosa nece smrdeti na svinjetinu, ali ce zato vasa arterije ce biti zapusene. |Isto tako molim drzavu da omoguci gradjanima ove drzave zivot dostojan ljudi. Barem neki mali zakoncic, tipa...Pravo na naormalan zivot.

Milan

pre 13 godina

Pusac sam, ali vec 20 god. radim u firmama u kojima je zabranjeno pusenje i koje nemaju prostoriju namenjenu za to. I ne smeta mi ni malo. Principijelno sam protiv ovog zakona, posto je kao i vecina ostalih nasih zakona licemeran i namenjen otimanju novca na sve moguce nacine. Ako je zabranjeno pusenje, zasto je dozvoljen rad fabrici duvana? Ako placamo razne "ekoloske takse" zasto iz kotlarnica, rafinerija, autobusa... kulja otrov? Da li narkomani placaju kaznu na licu mesta, kao i odgovorno lice? Mogu da postavim hiljadu ovakvih pitanja naravno bez ikakvog efekta.

Mediji su puni zakona o zabrani pusenja, ali zato ne pisu o ekstremnim cenama voca, povrca, osnovnih zivotnih namirnica, o garderobi i ostalim sitnicama koje coveka cine srecnim i zadovoljnim.

Dragi nepusaci, verujem da vam smeta duvanski dim, ali verujte da znam desetine nepusaca koji su notorni alkoholicari, znam nepusace koji djubre bacaju kroz prozor, nepusace koji se tradicionalno kupaju jednom nedeljno. I oni mene ugrozavaju pa ne trazim promenu i primenu zakona protiv njih.

Sinocni prilog na nekom od TV dnevnika je bas karakteristican za Srbiju, kaze covek: "Ja cu da prijavljujem sve koje vidim da puse".

Ivan

pre 13 godina

ŽIVELA SRBIJA !!!
Još jedan u nizu besmislenih zakona je stupio na snagu i još nas samo mali korak deli od ulaska u EU. A taj mali korak je izgradnja koridora 10 i prateće infrastrukture, iskorenjivanje korupcije koja je duboko ušla u sve pore društva, denacionalizaciju i restituciju, hapšenje Ratka Mladića i još par sitnica.
Bitno da smo mi zaštitili građane od duvanskog dima i da smo im uveli obavezne četiri zimske gume i Galenikinu Prvu Pomoć sa ćebetom u kolima, a za ovo ostalo ćemo lako.
Samo još da podsetim da u svakoj, pa i najbednijoj prodavnici u Srbiji, dete od nekih pet ili šest godina može da pazari flašu Rubinštajna (Vinjak) ili Votke i da mu prodavac još i kaže da pozdravi tatu i da mu prenese da ne mora sve danas da popije.
Da me neko ne shvati pogrešno, apsolutno pozdravljam zabranu pušenja na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama i nadam se da će ova zabrana i meni pomoći da ostavim cigarete. Ali MNOGO bitnijih stvari stoji u mestu i čeka rešenje.

Sallex

pre 13 godina

Зашто се већ једном не подигну акцизе и порези на цигарете, и уједно на рачун тога смање исте на типа пелене, беби опрему, кондоме?! Мање пушача би било, поготово код омладине. Али једноставно то неком не одговара. И даље смо банана...

darko

pre 13 godina

Sta ce da rade sa budjetom pa pusaci pune 1/4 budjeta ako nateraju ljude da ostave pusenje kako da popune rupu?
Slazem se da ljude treba posticati da ostave pusenje da nesmeju ugrozavati druge ali da li imaju neki plan ili su doneli odluku stihiski i dodao bi 90% zakona u Srbiji su mrtvo slovo na papiru.

Ja

pre 13 godina

Kao nepusac APSOLUTNO podrzavam uvodjenje ovog zakona.
Medjutim, problem je u tome sto sada i ovo malo zaposlenih samo razmislja o tome kako da izadje napolje da zapali. Do sada su, puseci u kancelariji, bar lupali po koji pecat tokom radnog vremena, a od sada...

Dejan

pre 13 godina

Iako sam pušač nekih godinu dana, u potpunosti podržavam ovaj zakon (a naročito zabranu pušenja u noćnim klubovima)! I meni jako smetaju zagušljivi klubovi puni duvanskog dima, kafići bez ventilacije, restorani u kojima ljudi puše dok jedu a konobari donose hranu sa cigaretom u ruci...

prosta racunica

pre 13 godina

U ustanovi u kojoj radim, a koja ima 1600 m2 postojala je prostorija od 12 m2 za pusace. Ali nepusaci kukaju i na tih 12 kvadrata....Ne znam kako su oni to ugrozeni... Valda im je malo preostalih 1588.

pusac

pre 13 godina

stvarno ne vidim problem u ovom zakonu, vecina nas pusaca i dosad nije pusila na takvim mestima, a taman mozemo i da udisemo svez vazduh napolju.

simeun

pre 13 godina

Zabrana a dozvoljeno da se kafici i klubovi opredele da li su pusacki ili ne! Smesno!
Ne znam vlasnika kafica koji bi se opredeli za zabranu! Pa sam sebi omcu da stavi oko vrata! Ovako pusacki pa svi mogu i trovaci i trovani!

aca

pre 13 godina

"... ko ce da nas zastite od cigareta i duvanskog dima nek zakonski zabrane proizvodnju proizvoda od duvana!"

Jednog dana, nadam se uskoro!

Direktor Svemira

pre 13 godina

Da je cilj ovog zakona zaista zdravlje nacije, on bi bio drugačiji.

Kazne bi plaćao onaj ko pusi gde nije dozvoljeno i to je to.

Ovako, ako neko zapali cigaretu u nekoj firmi, firma plaća od 500.000 do 1.000.000, odgovorno lice takođe.

Zamislite scenu... iznervira me neko, ja zapalim cigaretu ( namerno ), pozovim Tomicine borce za zdravlje nacije ( uvek me zanimalo zašto je nečije puno ime u deminutivu ali nema veze ), platim svojih 5.000, a tom nekom napravim štetu od 1.000.000.

Šta ako ta firma nema toliko para ( a retko koja ima ). Ništa, otpustiće zaposlene. Ljudi će ostati bez posla, bez obzira ko je pušio. Ali, kada je viši interes u pitanju, nema kompromisa.

Super, prava stvar. Ovu zemlju vode vizionari, za ovih 10 godina je Srbija postala raj na zemlji, kriza nas je obisla ( The Boris reče kako oni, za razliku od drugih vlada vode računa kako i koliko se zadužuju ???? ) svi smo lepi, pametni, lepo obučeni, imamo para i posla, vozimo automoble po novim putevima koji se grade kao ludi ( mala teritorija za sve puteve koje smo napravili ), putujemo, Šveđani nas mrze i sve češće traže azil u Srbiji. Ostale vlade u EU se tresu, masovni protesti su toku, svi hoće da žive kao Srbi. Eu nas moli da malo usporimo u progresu, Kina takođe, USA je već digla ruke, shatili ljudi da nasem progresu niko ne može stati u kraj. Postali smo bre vele sila ( ok, ima onih razmaženih koji bi da kupuju mleko posle 5 i 30 ujutru, da jedu svaki dan, da imaju šta da obuku, ali srećom, takvih egzebicionista je malo ). I jedino što nam stoji na putu krajnjeg progresa jeste duvanski dim i pušači... More, pušači će meni da koče progres, nema sanse.....

Bravo majstori, samo furajte. Postali smo zemlja zabrana, prisile i prinude, sa drakonskim kaznama za sve, osim za one koji nas kradu i kradu.... . A sve da bi deminutivni i drugari mu mogli i dalje da trose, trose i trose...

Frijol

pre 13 godina

Sam fakat da nam je zabrana pusenja top vest, ukazuje koliko smo mi daleko od nekog normalnog sveta. U velikoj vecini starog sveta to je vest iz proslog veka. Samo navalite na cigare i na radzu. Srecno Srbijo.

Sladjana

pre 13 godina

Ispred Palate pravde veliki broj zaposlenih je izašao da puši, kao da štrajkuju. Jeftinije bi bilo da su obezbedili prostoriju za pušenje, ovako država plaća sada vreme za pušenje.

Slavko

pre 13 godina

Vise od dvadeset godina sam pusac, kao i mnogi, pod uticajem medija, pokusavao sam da ostavim duvan, bezuspesno. Nikad nisam pusio u prostoriji, stanu u kome se nalaze deca, kod prijatelja nepusaca sam svoju kafu i cigaretu nosio na terasu, godinama. Ne pustim u svom stanu, izadjem na terasu, dvoriste. Agresivne kampanje protiv pusenja u meni izazivaju podozrenje, kao ona nesrecna pandemija i vakcinacija pod znakom pitanja, ali to nije razlog da mojom slobodom, pusenjem, narusavam slobodu drugog tako sto ce nevoljno udisati dim cigarete.
Svestan sam da mnogo ozbiljniji zagadjivaci nisu sankcionisani, protiv toga ne mogu nista, ali mogu da zastitim svoje bliznje od trovanja ili bar osecaja da su trovani od moje cigarete. Podrzavam zato zabranu pusenja, ali ne ostavljanje mogucnosti pusacima da upraznjavaju svoju naviku, zavisnost u nekom makar malom prostoru, gde nece smetati nepusacima, predstavlja ozbiljno narusavanje prava i sloboda! Predlazem zato da pusaci nose trake oko leve nadlaktice, jer neko zbog navodne cistoce vazduha, kao neko drugi zbog cistoce rase, izopstava i progoni jedan deo svoje populacije!

aca

pre 13 godina

"Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci "

Ne znam što se pušači porede sa "najgorim šljamom" i "raznoraznim kriminalcima"?!
Niko ne pominje Mendelu, Gandi, Kopernika, Galileja...

sneza

pre 13 godina

A sto ne zabrane proizvodnju cigara. Ovo je licemerno, moz da kupis slobodno , al da ih gledas? Ovo ce biti jos jedan u nizu donetih zakona bez mogucnosti i volje da se ispostuje. Tresla se gora.... Niko, ni na zapadu nisu ostavili pusenje zbog zakona. jedini pomak je sto nepusaci nisu vise izlozeni dimu. To ne znaci da nisu kod kuce.

left

pre 13 godina

Zelim jednoga dana da u vas grad dodje izlozba "Bodies...The Exhibition" i da vidite razliku izmedju zdravih pluca, pluca pusaca i pluca rudara.
Pogledajte ovu sliku za pocetak:
http://www.ruggedelegantliving.com/a/003823.html

mv

pre 13 godina

Evo dokaza da antipušaći imaju specijalne moći! Mi, pušači, moramo se povinovati zakonima fizike, i možemo biti samo na jednom mestu u istom trenutku. Oni mogu da budu u SVIM lokalima istovremeno!!! Zato se (valjda) zalažu za zabranu u SVIM lokalima...Žao mi je, ali moraćete da se pomirite s tim da je vaših pet (didaktičko-metodičkih) minuta prošlo...Sad smo odvojeni, pa ko šta voli nek izvoli...

Ivana

pre 13 godina

Evo jedne istinite anegdote iz Slovenije kad su ovde uveli protipusacki zakon. U Ljubljani prepodne je neki Slovenac hodao po gradu sa poslovnim partnerom iz jedne skandinavske zemlje. Svuda ispred poslovnih zgrada i lokala su stajale uglavnom zene i pusile. Skandinavac neko vreme samo gleda i cuti, a onda se ipak ohrabri i rece: Ma, lepa vam je Ljubljana ali nisam znao da imate ovoliko "prijateljica noci" i to odmah ujutro!

Nenad

pre 13 godina

Sve dok se u ovoj zemlji cigarete legalno prodaju na svakom koraku - dotle će ova "zabrana" biti DISKRIMINATORSKA.
U ovoj zemlji su ovim zakonom ugrožena prava MANJINSKOG DELA POPULACIJE koja boluje od jedne od najgorih bolesti zavisnosti.
Ukoliko se toliko brine o zdravlju svojih građana, država je dužna da zabrani PROIZVODNJU, DISTRIBUCIJU i PRERADU DUVANA kao i DISTRIBUCIJU PROIZVODA od DUVANA.
Na taj način, stavljanjem van zakona duvanske industrije - problem je rešen. Zauvek.
Ali, licemerna država to neće da uradi zbog 1000 zaposlenih ljudi u par fabrika cigarete u Srbiji, ili je to pre zbog vlasnika tih fabrika.
RAZMISLITE O TOME !

Ana

pre 13 godina

Zakon vas super stiti od svega ostalog, pa ce i od ovog.
I kakav je ovo naslov?
Moze li u Srbiji nesto da prodje civilizovano, bez opste halabuke. OK treba zabraniti pusenje i OK postovacemo.

tosa

pre 13 godina

ja sam nepusac ali moglo bi ovo biti tacno:
http://www.ivonazivkovic.net/cigarete.htm

valjda ce neko za koju godinu prebrojati obolele od raka i reci da li im se broj povecao ili smanjio.

Bob

pre 13 godina

Ovaj zakon slici prvom slovenskom iz 1993/4 koji je zabranio pusenje na radnim mestima a vlasniki kafica su mogli sami odlucivati, e posto su svi vlasnici kafica odlucili naravno za pusacke lokale u 2006 Slo uvela novi zakon koje nema ali/ili nego zabrana za sve i svakog. Vlasnici kafica (vecina) je digla buru ali posle 6 mes se sve smirilo i sada svi rade potpuno normalno.

sava

pre 13 godina

Згрожен сам пред оваквим законима у којима се јасно увиђа колико се бавимо тривијалним стварима.
Обезбедите нам услова да имамо европски стандард и перспективу па онда усвајајте овакве "европске" законе.
Замислите као они хоће да нас заштите од дуванског дима. Да нас драконским казнама натерају да не пушимо, све у циљу очувања здравља становништва.
У потпуности се слажем са правом непушача да не треба да удишу дим и стога искрено подржавам онај део закона којим се омогућава постојање угоститељских објеката у којима ће бити забрањено пушење.
Нека власници тих објеката запосле у њима непушаче и уколико је заиста у земљи две трећине непушача неће постојати потреба да се плаше смањења прихода. Пушачи, за које се тврди да су мањина у тим објектима неће пушити и свима ће бити потаман.
С друге стране, не видим разлог да се у свим установама, на радном месту не омогући пушачима просторија у којој ће моћи да за време паузе попију кафу и запале цигарету.
Закон прописује да се у просторијама државне управе, локалне самоуправе, образовним и здравственим установама нигде не сме пушити(у школама и болницама ни у двориштима), док осталим послодавцима остављају на вољу да ли ће одредити просторију за пушење.
То је класична дискриминација и да је службеницима у државној управи, локалној самоуправи, васпитачима, наставницима, професорима,лекарима... забрањено да буду пушачи и да ће се убудуће на овим радним местима запошљавати само непушачи.
Зар заиста законодавци мисле, да ће се уколико свог наставника виде како по киши или снегу пуши на прописаној удаљености од школе, ученици неће у одређено време постати пушачи. Професори су у оваквом друштву одавно престали да буду узор својим ученицима, понижавани бедним платама и односом државе према образовању.
Не пуши већина људи у Србији јер то жарко жели, већ од муке и квалитета живота који онемогућава већа задовољства.
И сада и то одузимају.
Како ће по свему судећи велика већина ресторантера прогласити своје објекте за пушачке многи млади ће и даље пушити, а непушачи ће бити принуђени да излазе на та места.

Posmatrač

pre 13 godina

Najveći zagađivač u Beogradu je termo-eletrana u Obrenovacu koja Beograd zasipa prašinom bogatom otrovnim oksidima alkalnih i zemno-alkalnih metala, i koja je uz to i slabo radioaktivna, kao što je to uvek slučaj sa ugljem iz površinskih kopova.
Glavni razlog zabrane pušenja je taj što se ukazala alarmantna potreba da se smanji odliv deviza, jer kada deviza nema, onda postoje dva rešenja – da se poveća priliv, i/ili da se smanji odliv. Posle prodaje Duvanske industrije odliv je postao ogroman kroz dividende i kroz uvoz duvana kojeg su te fabrike prestale da otkupljuju. Čak je i domaća proizvodnja repromaterijala prekinuta.
Zato je potrebno smanjiti i potrošnju mleka, da bi se ono izvozilo, kao i struje jer u EU se trošo samo "500kWh po domaćinstu" i niko se ne greje na struju (sem Francuza, Šveđana, Nemaca, Rusa, Bugara, Rumuna, Slovaka, itd.). Posle će da nas odvikavaju i od telekomunikacionih usluga kada prodaju Telekom, pa dividende i profit koji treba da konvertuju u devize ode u nebo, a od benzina nas već odvikavaju, jer je prodaja prepolovljena!
Zapravo stvarna prosečna potrošnja struje po domaćinstvu u EU je oko 1200kWh uključujući i ruralna područja. Grejanje na struju je veoma aktualizovano posle nestašice gasa 2008 kada su ponovo uključene nuklearke Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

OverMyHead

pre 13 godina

Interesantni su neki od komentara koji koriste raznorazne argumentacije, izmedju ostalih i ona o licnim pravima i slobodama. I tu zelim da napravim paralelu sa skorasnjim borbama za prava gay ljudi, jer je vise nego ocigledna. Citiracu samo neke od komentara, a koji se odnose na zabranu pusenja(posredno i na prava gayeva):
1. "...zasto tako surovo tretiraju pusace, kao da oni nisu i deo njihove populacije". Hm, ni meni to nije jasno, ni u jednom ni u drugom slucaju.
2."...uskoro ce sa zakonima da udju i u moju spavacu sobu". Pa da, to svakako ne bi trebalo da se desi, opet ni u jednom ni u drugom slucaju.
Bilo je jos mnogo ovakvih analognih primera, a meni nije jasno, ako se vec pusaci osecaju diskriminisano od strane nepusaca, a opet pusaci diskriminisano od nepusaca, svi oni se u sustini isto osecaju kao i gay ljudi, koje opet nepostojanje zakona diskriminise. A opet toliko malo empatije.
Apropo zabrane pusenja...ja sam nepusac, ali mi ni na kraj pameti ne pada da svoje prijatelje koji su odlucili da puse gnjavim i smaram. To je njihova odluka, i ja ih volim takve, sa svim manama i vrlinama. I ne bih se odrekao vremena koje provodimo zajedno ni za sva cista pluca ovoga sveta :) Ako je to cena, ja je placam. I uopste ne ulazim u to da li bi oni trebalo to i da urade za mene, tj. zasto oni ako im je stalo do mene jednostavno ne puse u mom drustvu. Ne ulazim u to, nije mi bitno. Ja znam da mogu, i hocu da to istolerisem. Neke stvari su bitnije u zivotu...

vojvodjanka

pre 13 godina

Pušači, drž'te se! Bićete proganjani, kažnjavani, tretirani kao najgori šljam koji pod hitno treba iskoreniti!
Za to vreme narko-mafija, pumpa-mafija, džeparoši, ubice, raznorazni sitni i krupni kriminalci imaće priliku da rade što su i do sada radili, baškariće se u zatvorima na račun poreskih obveznika, sudiće im se - i to na račun poreskih obveznika, biće lečeni - da ponovim na čiji račun? - a sitni ćata će da caluje 5000 svaki put kad ga nadobudni inspektor ukeba sa zapaljenom cigaretom...

I koji to monstrum treba da bude pa da kazni čoveka pred Urgentnim centrom dok puši i čeka da čuje hoće li mu neko blizak preživeti saobraćajku???

s tim rolaj

pre 13 godina

Sebičnost, sebičnost, sebičnost! Jedino tako mogu da razumem ove komentare pušača - njima je važno da oni mogu da puše, a ako to drugima smeta, to je onda njihov problem! Isto kao i parkiranje na bulevaru i milion drugih stvari u Srbiji u kojoj se pokazuje bahatost i sebičnost.

nepusacBg

pre 13 godina

Konacno, jedna od retko pametnih stvari koja je dosla iz EU. Nemojte nas maltretirati svojim izborom.Da li mogu da idem na posao, u kafic ili restoran a da se ne vratim sa smradom duvana u kosi ili na odeci?Izgleda moze, malo po novcaniku u sve se dovede u red.Jedno,po jedno . . .

pozarevljanka

pre 13 godina

Ja sam nepusac i mislim treba zabraniti pusenje na radnom mestu i na svim javnim mestima jer ako se sama ne trujem ne moraju to drugi da mi cine,al isto tako mislim da se kod nas samo izglasavaju zakoni i kazne prema evropskom standardu dok su nam primanja ili nikakva ili minimalna cesto ne dovoljna za prezivljavanje.Ova zemlja grca u mnogo vecim problemima od ovih koji se trenutno resavaju.

Peca

pre 13 godina

Ja sam prestao da pusim i uspeo sam da izdrzim devet meseci pa sam sada opet pusac. Prestao sam da pusim jer sam ostao bez posla pa sam prostom racunicom dosao do zananja da cu nekonzumiranjem cigareta "ustedeti" oko 50e mesecno. Posle nekog vremena nasao sam posao i ponovo sam uzivalac plavog dima. Dakle, predlazem da se jos poveca broj nezaposlenih i tako znatno smanji broj pusaca i da se u istom vreme zapreti velikom broju zaposlenih da ce dobiti otkaz i da se pripreme za taj dan tako sto ce prestati da puse jer nece imati za 'leba a kamoli za cigare.

jacki

pre 13 godina

I dobro... Šta ste vi sada uradili?

NARAVNO da će svaki kafić izabrati da bude pušački, a koliko mi se čini u bankama i ostalim institucijama i organizacijama nije ni bilo dozvoljeno pušenje tako da ti što su išli napolje da piju kafe i puše, radili su to i pre.
Mene najviše nervira kada pušači se ponašaju, kad im kažete posle 302. cigarete da vam smeta, kao da je najprirodnija stvar na svetu to što oni puše, a vi im, u najmanju ruku, kršite ustav što ste ih obavestili da se gušite. ma daj.....

doravec

pre 13 godina

Zakon je stupio na snagu. Ok. Pušač sam. Ne osećam se "ugroženim". Kao i do sada, neću pušiti u liftu, čekaonici, bioskopu, pozorištu, radnom mestu. Nije ni bio potreban zakon, pored usađene kulture i poštovanja. Biraću kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje. Nemam problem sa ovim, sve dok se zakonom ne takne pušenje u kolima, terasi, na klupi u parku..jer tada ću se već osećati ugroženo. Ovako, ja poštujem nepušače godinama u nazad, nastaviću i dalje, sa razlikom u tome što sad poštujem zakon. Mada.. manja kazna je ako nekom priđeš na ulici u udariš mu šamar, nego ako te "uhvate" sa cigaretom u ruci.
Gospodo u ministarstvima i vladi : pobrinite se za povećanje standarda građana, da se ne osećamo kao stoka u oboru zvanom Srbija, prestanite da nas zasmejavate sa kontadiktornim izjavama, sredite sudstvo, zdravstvo, saobraćaj... DRŽAVU, a onda se bavite trivijalnim zakonima.

teta

pre 13 godina

Radim u drzavnoj upravi, u zgradi nekadasnjeg SIVa.. ogromno zdanje.

Podrzavam da se ne pusi na radnom mestu, ali da li je moguce da se u toj celoj zgradurini od milion kvadrata nije moglo obezbediti prostor velicine telefonske govornice, pa nek pusi ko hoce. Ako pricamo o zastiti od duvanskog dima, u tom slucaju, ako imate izolovan prostor, ne smetate nepusacima! Zakon se ne zove zakon o zabrani pusenja vec zakon o zabrani izlaganja gradjanstva duvanskom dimu.
Pri tom, nije rec ni o skoli, ni o bolnici.. i slicno.

Uzgaja se duvan, to je u redu, radi duvanska industrija i to je u redu, prodaju se cigarete i to je u redu, ali ih nije u redu konzumirati.

Naravno cigarete ce prodavati posto drzava koja toliko brine o zdravlju svojih gradjana nece da se odrekne profita od tih istih cigareta.

Bas je kod nas sve iz krajnosti u krajnost i nadasve licemerno.

Milan

pre 13 godina

Citam i ne verujem...najglasniji protivnici pusenja su bivsi pusaci! Zanima me da li su tako razmisljali i dok su zvakali cigare?
Kaze nam danas nas ministar zdravlja, od danas cemo svi biti zdraviji! Hvala ti boze, zabranio je pusenje i iskorenio bolest. Koga cujem da je bolestan, znacu da laze, jer nas ministar zdravlja lepo rece, svi cemo biti zdravi! Koga vi lazete? Mene sigurno ne! ... Ja se drzim slogana, ostavite pusenje umrite zdravi!

Starac sa planine

pre 13 godina

Od ovog zakona najvise vajde ima onaj sto je stampao one odvratno dizajnirane nalepnice A4 formata. Je l' to nije moglo malo manje? E, a onda ne bi mogli svi da se ugrade oko stampe. Pomislite samo koji je to biznis, Tomica i Ministarstvo narucilo za celu Stradiju...

Mashinovodja

pre 13 godina

Odavno sam prestao da pušim i duvanski dim mi smeta, tako da bih u principu pozdravio, ovaj zakon. Ali, ali...
Zašto imam utisak da je i ovo samo još jedno zamajavanje ljudi, kao bajagi radimo nešto korisno? Pored toliko drugih problema, s mnogo težim posledicama (užasna korupcija, kriminal, nasilje, nazaposlenost, totalni manjak pravih ideja, da nabrajam dalje), mi smo našli da se baš ovim treba da se bavimo?!
Ja razumem da je ponekad bolje ići malim koracima, ali ponekad je situacija takva da mali koraci prosto nisu dovoljni jer nema se vremena za njih. A nama je vreme odavno isteklo.
S druge strane, treba poznavati psihologiju pušača. Nikakav zakon, ni (prijateljsko) ubeđivanje, ni apeli da ugrožavaju druge NEĆE ih odvratiti od pušenja. To eventualno može samo ludačko povećanje cene cigareta, ali ni to ništa ne garantuje. Setimo se samo da se čak i u zatvorima i logorima ljudi odriču svega, čak i hrane, ali ne i cigarete. U takvim situacijama cigarete se vrlo često koriste umesto novca. Paklica je zgodna za nošenje u džepu, a po potrebi može se "usitniti" i na manje "apoene".

Opet ne valja

pre 13 godina

Rece neko, opet ce 99% kafica da bude pusacko, pa ce ga opet peci oci, smrdece na dim...alo, pa nadji neki od tih 1%, pa uzivaj u njemu!

Milos

pre 13 godina

Razocarana,

Osim mirisa neopranog tela (ali samo do dva dana), duvanski dim mi po pravilu manje smeta od svega sto si navela.

To ne znaci da mi ne smeta. I to ne znaci da je on dobar za mene, moju okolinu, i druge pusace i nepusace. Zato je i zabranjen.

Miris neopranog tela je neprijatan, ali ne izaziva rak. Valjda.

Alcale

pre 13 godina

Pusac sam ali mi VRLO lako da prihvatim zabranu....

Medjutim Srbija ne bi bila Srbija kada ne bi uradila stvari na svoj nacin. U cemu je problem??

- KAFICI DO 80m2 MOGU DA BIRAJU!!!??? ZASTO? Znaci neki ce MORATI da rade u dimu?

- PREKO 80m2 MOGU DA PODELE?
ponovo neko mora da radi u pušačkom dimu

- od svih kockarnica i kladionica SAMO GRAND CASINO moze imati podeljen prostor za pušače i nepušače!!!!!
SVI ostali moraju da prave kaveze za pusace.
ZAŠTO?????

Jasno mi je da nema pusenja u autobusima i zdravstvenim ustanovamo kao ni do sada ali sem za kockarnice i kladionice svako ima izbor.
Što znaći ako hočete da učivate u potpunosti bez duvanskog dima idite u kocarnice ali ne u GRAND...ILI ŠTA, nisam mozda shvatio ovaj brilijantni zakon??

boban

pre 13 godina

Super vam je to!!! Evo, malopre sam prosao pored skupstine grada Beograda! Prvo sam mislio da su neke demonstracije ispred, a kad sam se priblizio, shvatio sam da njih 50-ak pusi ispred zgrade! Pa je l' cemo sad i to da im placamo? Ni do sad se nisu pretrgli od rada a sad ce, za platu koju primaju od nas, da stoje ispred skupstine. Je l' moze ovde da se sprovede neki zakon, a da nisu uvek ekstremna ponasanja zastupljena???

Bojan

pre 13 godina

Da li moze da se pusi u pozorisnoj predstavi, konkretno imam tu dilemu posto sutra imam premijeru u kojoj pusim pola predstave jer tako scenario zahteva?

Микица Мали

pre 13 godina

Све се плашим да ће и директори, политичари и остале буџе да престану да диме у својим канцеларијама.

Karlito

pre 13 godina

Vec mesec dana ne pusim, za sada se dobro drzim i ne kriziram, iako zena kos uvek pusi nije mi problem da sedim sa njom i pijem kafu dok ona pusi, lasersko odvikavanje od pusenja se u mom slucaju za sada, pokazalo izuzetno ispesnim i svima ih preporucujem, vec sam svima dosadio ali moram jos jednom da ponovim mala cena za toliku slobodu...

SevarlicA

pre 13 godina

Ako je sve iz ove vesti tačno, onda se od prošlog zakona (čini mi se iz 2006-e) promenilo samo to da poslodavac više nije obavezan da obezbedi prostor pušačima, ako ih ima.Što samo govori o tome da je ovaj zakon, kao i mnogi drugi samo jedan marketinški potez spin doktora vladajuće kamarile. Ranije je takođe bilo zabranjeno da se puši u državnoj administraciji, bioskopima, pozorištima, autobuskim stanicama, bolnicama, itd...
Ono što je meni kao pušaču fascinantno je činjenica da nije zabranjeno pušenje na ulici dok ste u pokretu, što je vrhunac nekulture, plus što većina takvih opušaka završi na ulici umesto u kanti.

Očigledno je da naša vlada ne čita predloge zakona koje dobijaju od prevodilaca, već samo na postojeće dodaju po neku stavku (u ovom slučaju mogućnost kafedzije da bira). Ne želim da Srbija u tom pogledu postane Norveška, u kojoj je popularan nikotinski dzoging, jer ljudi mogu da puše samo na ulici.

Stevan Lukić

pre 13 godina

Prošlo je već 13 meseci, 4 dana i par sati koliko ne pusim iako mi sa vremena na vreme padne pušenje na pamet i dalje sam jako srećan zbog te svoje odluke. Po zanimanju sam pilot i nije bilo druge sem da ostavim pušenje jer je 9 sati leta bez cigarete za mene bio svakodnevni pakao. Kompanija nam je platila lasersko odvikavanje od pušenja u Torontu i stvarno sam prezadovoljan tretmanom i reakcijom organizma. Nisam se mučio niti krizirao tako da najiskrenije preporucujem tu metodu posto sam čuo da se nešto slično otvorilo i u Beogradu tj da imaju filijalu i kod nas. Znam da nema sanse da naša vlada ili neka firma to finansira za svoje radnike kao u Kanadi ipak je to premala cena i žrtva za nesto što vam na duže staze donosi sreću.

Tibor

pre 13 godina

Okoreli sam ANTIPUSAC, ali ovo zaista nema smisla, da ceo dan na sajtu B92 ovo bude najvaznija vest.

Hvala Bogu manje ce se pusiti, ali nemojte u diskriminaciju i ne odvlacite ljudima paznju sa puno bitnijih stvari.

milica

pre 13 godina

Ma ja sam presrecna zbog ovog zakona. Sada cu konacno i ja i vecina stanovnika nase predevropske zemlje imati mogucnost da, ako nas u medjuvremenu ne ubije neko za vreme utakmice, parade, predizborne kampanje, dozivim onih 128 godina koliko mi je potrebno za starosnu penziju, posto, kao i velika vecina radim neprijavljena vec godinama, pa godine staza nikad necu imati, i onda srecno i pre svega ZDRAVO lagano crknem od gladi. Svaka cast za zakon, super je!

Quentin

pre 13 godina

Niste mi vi ljudi jasni potpuno. Je l' uveden zakon? Jeste. Da li ce se primenjivati? Nisam siguran, jer je kod nas sve uvek bilo koruptivno, te ce biti i ovo. Nazoves dva broja ili platis trocifreni broj evra i reseno. Osim toga, nije mi jasno, zasto se sad bunite kada je vecina kafica i lokala izabralo da budu pusacki. U cemu je sad problem? Jel' to njihov lokal? Jeste. Jel' njihova odluka? Jeste. Ne dopada vam se? Ne idite u taj lokal. Demokratija nije totalitarni rezim, niti treba da bude. Ali ja vidim da bi mnogi voleli da je tako.

Iluzionista

pre 13 godina

Sa 15 sam gledao filmove poreklom iz EU gde je pusenje bilo nesto najbolje sto coveku moze da se dogodi. Sa 25 sam gledao poruke na cigaretama gde stoji na koji nacin cu da umrem jer sam se prihvatio velikog poroka prateci evropske trendove. Sa 35 prateci evropske preporuke placam svoje trovanje vise nego ranije cak i svakom ispusenom cigaretom pomazem siromasnima u Zambiji, pritom legalnu drogu koju kupujem na trafici vise ne mogu da konzumiram slobodno kao ranije. Ovo vise ne lici na filmove koje sam gledao kao mlad.
Ako je duvan stetan, kao sto jeste, zasto muciti nepusace pusacima i pusace cigaretama? Zabranite cigarete, resili ste problem pusenja, slobode pusaca i nepusaca i ekonomsku krizu kao i spoljno-trgovinski deficit. Od novca koji se ustedi otvorite specijalizovane ustanove za odvikavanje od pusenja.

drslavke@gmail.com

pre 13 godina

Okk, poludim na poslu i pre nego sto dam otkaz zapalim cigaru pred kolegama-svedocima i pozovem komunalnu policiju. Epilog: ja sam dao otkaz, kolege su dobile otkaz a firme vise nema jer je bankrotirala (i treba kad su zli :).
U kojoj je zemlji, planeti ili univerzumu ovako nesto moguce?? Nas zakon ovakvu ludu situaciju omogucava i podstice.

Ivan

pre 13 godina

Pusac bezmalo 20 godina. Zivim u sredini gde je zabrana uveliko u toku. I u kaficima. Nije problem, cak i prija izaci napolje na cist vazduh :-). I dalje mislim da je zabrana pusenja u kaficima nepotrebna. Treba ostaviti mogucnost da postoje mesta gde pusaci mogu da idu da puse kada je hladno. Ono sto bi moglo da se uradi je da se daju poreske olaksice kaficima koji se proglase za nepusacke. Tako ce se zasigurno povecati broj onih koji su za nepusace, a i dalje ce biti mesta za pusace koji ce povecanim prometom nadomestiti placanje veceg poreza.
Za Nishki: naravno da je u redu da ti niko ne primeti da ga ugrozavas ako pusis na stanici koja je otkrivena, ali isto tako pokusaj da sledeci put ne spustis otpusak lagano na ulicu nego u kantu, jer koliko ja znam bacanje smeca na ulicu je isto zakonom (koji se ne postuje) kaznjivo, a nije ni lepo.

deksss

pre 13 godina

Ne znam zasto me je ova "briga drzave za zdravlje stanovnistva" podsetila na zaboravljenu aferu godine trovanja beba vigantol kapima. Ne znam da li je za to bila predvidjena bilo kakva kazna. Ne znam da li to ima nekakve veze sa ovim pusenjem. Valjda ima...

spop

pre 13 godina

Evo i ja da kao bivsi pusac koji ne pusi vec duze od godinu dana prozborim koju.
Previse je zakon strog. Treba tim ljudima ostaviti neku prostoriju u firmama gde ce moci da se odaju svom poroku. Korisno i za firme.
I da, kako se setise ovog zakona kad su sve fabrike prodate. A bas me zanima da li ce se postovati po skupstini, raznim vladinim firmama i ustanovama, jer je tamo (verovatno usled nedostatka posla) jedan od bastiona pusaca.

Ljubicasta

pre 13 godina

...to da li ces bacati djubre kroz prozor i da li se neces kupati svaki dan, nego jednom nedeljno, nema apsolutno nikakve veze sa tim jesi li pusac ili nepusac. Ima veze sa time kako si vaspitan.
Podrzavam ovaj zakon. Nadam se da ce se i u praksi primenjivati i kaznjavati prekrsioci. Nadam se da ce uvesti i rigorozniji, da ce cigarete da poskupe 300% za pocetak. Za kraj , nadam se zabrani fabrika duvana.

Jovan

pre 13 godina

Ako u ovom tekstu http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2010&mm=11&nav_id=472337
nadjete da se pominje duvan (nikotin) kao glavni krivac za toliki pomor stanovnistva u svetu (i kod nas), onda nista.
Ako ne nadjete, onda zacutite vec jednom!...

cikajowa

pre 13 godina

E ovako, imam internet klub i do sada je bilo zabranjeno pusenje do 23h zbog dece koja cu boravila. E sada sam se odlucio za totalnu zabranu pusenja u lokalu. Zanima me sta da radim ako mi neko namerno zapali cigaretu u lokalu? Kako da reagujem ako ne mogu da ga lepo zamolim da izadje? Fizicka sila ne dolazi u obzir :)