Subota, 18.09.2010.

11:53

Obezbeđenje ubilo pljačkaša banke

U beogradskom naselju Bele vode jutros je, prilikom pokušaja pljačke pošte, ubijen jedan mladić.

Izvor: B92

Obezbeðenje ubilo pljaèkaša banke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Zapremina

pre 13 godina

A sta bi ste radili da je Vas poznanik ubijen? Bilo da je ubijen u pljacki ili u prolazu... Poceli bi ste da razmisljate o tome koliko zaista kosta neciji zivot... Ne opravdavam mladicev postupak, samo smatram da je zivot neprocenljiv... Ipak, vazi ona stara "ko se lati maca, od maca i strada". Nije daleko od istine u slucaju mladica i radnika...mladic je dobio svoj odgovor, a ipak radnik nek se zapita...

apsurd

pre 13 godina

A da policija i obezbedjenje nose cvece umesto oruzja? Mozda bi to oraspolozilo kriminalce i lopove, i sve koji su imali nesrecno detinjstvo.

knez

pre 13 godina

Lopov je lopov, kriminalac je kriminalac, svejedno da li je imao 20 ili 40 godina. Surovo jeste, ali jedan manje. Da li se neko seca svih onih oruzanih napada gde su stradali radnici u menjacnicama ili na benzinskim pumpama?

tile

pre 13 godina

Ovo je bilo neminovno. Svako malo neko opljacka postu, banku, pa dokle tako?! Obezbedjenje je reagovalo adekvatno, branio je svoj zivot. Ko ima pravo da ga zbog toga krivi? Zapitajmo se samo kako bi mi reagovali u njegovoj situaciji? Zakon definitivno mora da se menja...

pragmatik

pre 13 godina

Stvarno, ta deca nemaju veze sa zivotom!!! Pljackas banku, i za par hiljada izgubis glavu!!!
Mnogo je pametnije uclaniti se u DS, mnogo su vece pare, a sanse da budes uhvacen su skoro nikakve! Jos ako se bavis i glasovima, postaces kvazi-premijer kvazi-drzave-pokrajine!!!

tuzno al istinito

pre 13 godina

A sto je najtuznije ti radnici obezbedjenja rade za neke kvazi agencije za tricavih 20 hiljada dinara a imaju toliku odgovornost! Dok one od poslodavaca naplacuju njihove usluge po trostruko a i vise vecoj ceni! Pa ko je ovde vise lud! Pa ovaj sto je pljackao je rizikovao zivot za par hiljada evra a ovaj jadnik iz obezbedjenja za 200 evra! Sta da je bilo kontra da je pljackas ubio njega! PUNA PODRSKA SVIM RADNICIMA OBEZBEDJENJA!

Situacija

pre 13 godina

Apsolutna podrska za obezbedjenje, zakon mora biti na njihovoj strani! A tvrdnje da ce posle ovoga kriminalci odmah pucati su pokusaj zastrasivanja. Medju pljackasima nisu svi spremni da odmah sebi stave ubistvo na teret, a za one koji jesu obezbedjenje i drzava moraju imati advekatan odgovor. Obezbedjenje treba da se pravilno obucava a drzava da promeni kaznenu politiku i kriminalci ne mogu pobediti, osim ako im unapred prepustimo da rade sta hoce.

Sve naopako

pre 13 godina

"Ovde imate pravo da uradite ono sto u civilu nikada ne biste - da ubijete i da ne odgovarate. Ako postupite po Pravilu sluzbe. Ako pucate, pucate da ubijete." Ovim recima je kapetan poceo obuku za strazarsku sluzbu i koliko god nekom delovale strasno, one su sustina nosenja i upotrebe oruzja. Narocito poslednje dve recenice koje pocinju sa "ako". One jasno oznacavaju da strogo postovanje pravila znaci razliku izmedju zlocina i odbrane zakona, ali i granicu zivota i smrti. Zasto ikome poveriti oruzje ako mu branite da ga upotrebi, oruzje nije strasilo, kriminalci nisu vrane? Ko zeli da izigrava zivu metu za kriminalce koji znaju da vam nakaradna pravila fakticki onemogucavaju da se branite, da pucate? Od napada opasnim oruzjem (vatreno, hladno, elektricno) branite se smrtonosnom silom, pucanju u vazduh se pribegava kada nenaoruzni napadaci odbijaju da se udalje. U uredjenim demokratskim zemljama ovakvim napadom opasnim oruzjem na gradjanina, a kamoli na sluzbeno lice, prelazi se crvena granica posle koje je sva odgovornost za posledice na napadacu. Nazalost, mi kao drustvo smo jos uvek u stanju skoro anarhije, gde znacajan broj gradjana razmislja po principu "trazim sva prava, ne zelim nikakve obaveze i odgovornost". S druge strane, drzava sprecava gradjane da efikasno brane svoja prava, cak i osnovno pravo - pravo na zivot.

heroj

pre 13 godina

Neko rece da se mada da ce sada "lopovi vise razmisljati"???
Hoce, ali na na soj, 'lopovski nacin':
Pre svega, prvo ce sasuti metak u slepoocnicu radniku obezbedjenja koji nista ne sumnja i time sve zaplasiti sve ostale prisune tako da vise niko nece pokusati izigravati heroja

Batke

pre 13 godina

APSOLUTNO LEGITIMNA REAKCIJA OBEZBEDJENJA.
Ako pogledamo kako se to resava na zapadu videcemo da za ovakve situacije obezbedjenju sledi nagrada (bonus) a nikako kazna !
Pljackasi su znali da je banka obezbedjena i znali su da je obezbedjenje naoruzano a ipak su napali !!!
Sta to znaci ? Da su bili spremni da ili da napadnu jacom silom od obezbedjenja ili su verovali d aobezbedjenje nece upotrebiti oruzije. Ako se desi ovo drugo onda obezbedjenje banaka gubi svaki smisao i svi bi trebali da krenu u pljacku. Radnik obezbedjenja ima zadatak da cuva nbanku i dato mu je oruzije u tu svrhu. Cemu oruzje ako ne sme da ga upotrebi ??? Da li je on treba da ulazi prvo u analizu cime ga napadaju pa tek onda da odluci sta da radi ? Napad elektrosokom izaziva vrlo neprtedvidjenu reakciju. Na jednom aerodromu u Kanadi covek je umro jer ga je policija napala elektrosokom i dan danas se vodi taj sudski postupak...Dakle ovde je stvar cista i covek ne bi trebao da bude ni minuta u zatvoru. Naprotiv mora biti nagradjen !
A porodici ubijenog - saucesce, kao i komentar da su i oni dobrim delom krivi sto je do ovoga doslo !

Nije oksimoron

pre 13 godina

Ako moze jedno objasnjenje. Na napadaca koji se udaljava ne smeta da pucate samo ako on prethodno nije upotrebio silu i pretnju opasnim oruzjem. Ako se bavite poslovima bezbednosti vasa duznost nije samo da sprecite napad nego i da napadaca onemogucite da ga ponovi, bilo kad i bilo gde.

Amos

pre 13 godina

Gospodo, lopovi ne kradu da bi PREZIVELI!
Takvih lopova je u Srbiji jako malo, ako ih uopste ima.
Lopovi kradu da bi ziveli BOLJE i LAKSE od nas sto ne krademo.
Jer, zasto bi neko radio, ustajao kad mu se ne ustaje, radio sto ne voli za mizernu platu i bio odvojen cesto od porodice - da bi istoj mogao da obezbedi normalan zivot? TO je oksimoron.
Mnogo je lakse spavati do 12, glumiti baju po ulicama, voziti kradene motore, ili ih pozajmljivati od slicnih sebi, ispijati kafe, a onda krenuti u akciju i za sat vremena OTETI neciju visegodisnju platu!
Da, mozda su tricavih par hiljada evra sitni za neciji zivot, ali mnogi u Srbiji daju GODINE svog zivota da bi imali takav novac ostavljen sa strane!!

mile pile

pre 13 godina

Da je lopov posegao za necijom privatnom imovovinom sigurno bi komentari bili drugaciji ovako posta sto da ne. I ono tricavih par hiljada. Nemojte zaboraviti da je nekom i stotinak zivot ili smrt. Ne kazem da sad svi treba da se naoruzamo pa raspali. Ali "greske" u poslu obezbedjenja su moguce, sta ces. Ali tu brigu treba da brine najvise lopov.

Pljacka

pre 13 godina

Kako je na radiju receno, pljackasi su vec pobegli a radnik obeybedjenja je ispalio jos nekoliko hitaca za njima. On nije stitio sebe vec novac. Ubio je decka od 20 godina za tricavih par hiljada.

Sasa

pre 13 godina

Zaboga sta sve covek da procita ovde. Pa radnik obezbedjenja je bio napadnut elektrosokovima. Ne dao bog nikom da se nadje tom coveku u kozi i kada je bio napadnut i kada je morao da puca. Samo hrabro

zao mi marama crnih

pre 13 godina

Neverovatno je, kako mi odmah za sve imamo resenje! Zar za svaki problem, koji nam se desi, u hodu, moramo da mudrujemo, licitiramo sa "pametnim" resenjima, sve te experimente prozivljavamo na svojoj kozi, a uredjeni svet je za sve to vec nasao resenja. Stalno izmisljamo izmisljenjo, toplu vodu, a ispostavi se, da voda uopste nije topla. Sve se to opravdava nekom nasom osobenoscu, a kada ni to nije dovoljno, kao obrazlozenje, zasto ne bi radili, kao, recimo sto se radi u EU, ili SAD, pozovemo se na nas "inat", koji pokriva sav javasluk, nesposobnost, nerad i glupost.
Obezbedjenje, policija, vojska i svi koji po zakonu mogu da nose oruzje, znaci nesto stite, od telesnog obezbedjenja, preko javnog reda, do drzave, tog momenta, kada su zadenuli oruzje za pojas, znaju da ih stiti zakon, da rade nesto dobro i ne mogu da osecaju "grizu savesti", ako (po zakonu) upotrebe oruzje. Upravo zbog toga i sluzi oruzje, da po svaku cenu, znaci i uz upotrebu tog oruzja, osoba, mesto, ili drzava, budu zasticeni i odbranjeni! Sustinski nema razlike, da li je ovaj nastradali mladic, danas napao obezbedjenje poste, ili obezbedjenje Predsednika drzave. Zamislimo, kuda bi svet otisao, kada bi svi oni, koji danas nose oruzje, nosili omamljivace, plasticne pistolje i sl.
Jednostavno, tog momenta, kada je, kasnije ubijeni mladic, napao obezbedjenje, mogao se nadati ishodu, kakav se i desio! I ne da obezbedjenje nije krivo, zbog smrtnog ishoda, nego ne treba sa oseca ni grizu savesti, jer su ljudi, samo radili svoj tezak, napet i odgovoran posao - obezbedili povereno, na cuvanje!
U nekim drzavama, poput SAD, privatna svojina je neprikosnovena, do te mere, da na privatnom posedu, vlasnik bez ikakvog problema sa zakonom, moze nepozvanog cak i da ubije. Naravno, to je "tekovina", ali i iskustvo iz Americke istorije, kada se kriminal toliko rasirio, da drzava vise nije mogla da garantuje bezbednost nikom, pa je gradjanima dozvolila, da se sami brane na svom posedu. Bojim se, da i mi nismo blizu tog stadijuma, kolicine kriminala u zemlji, kada kriminalci vise ne prezaju ni od cega, a obezbedjenja i policija, polako gube bitku sa njima.

ps- Negde sam pronasao podatak, da je 80% kriminala, na ovaj, ili onaj nacin, u sustini povezan sa drogom, sto, ako je slucaj i sa ovim napadom, daje potpuno novo svetlo ...

Grobar

pre 13 godina

Nadam se da će od sada slični lopovo malo više razmišljati pre nego što im padne na pamet da pljačkaju menjačnice, banke ili kuće i stanove. Taj ko žali lopova, neka se zapita da li bi pristao da njegov stan bude opljačkan a lopov prođe bez sankcije. Nadam se da ovaj hrabri radnik obezbeđena neće biti osuđen, jer je herojski postupio. Ako imamo razumevanja za ubijenog, onda smo definitivno lopovska nacija, a ja verujem da nismo.

gradjanin

pre 13 godina

ja sam za to da se svi meci policije i obezbedjenja, ili makar pojedinih sluzbi zamene onim koji samo omame, tj onesposobe , uspavaju na malo duze, tako sada ni drustvo ni sam radnik obezbedjenja nece pomisliti da se nazove ubicom ili da ga se osudjuje zato sto se branio.

simeun

pre 13 godina

Zalosno u celoj prici je izgubljen zivot! A jos veca zalost je sto neko resio da placka par hiljada evra u dinarima ! Jadna je drzava u kojoj je lopov spao da krade tako male sume da bi imao da prezivi! Ovde je samo za osudu drzava koja nas je dovela do ovoga gde smo!

MarkoS

pre 13 godina

Radnik obezbedjenja ce sigurno biti osudjen jer su to radnici Telusa koji imaju striktnu naredbu da ne smeju da koristi vatreno oruzje pri ovakvim situacijama.

perica

pre 13 godina

Eto, nije lako biti ni naoružani pljačkaš pošte, glava ti u torbi. Možda ovo bude lekcija budućim pljačkašima. U SAD bi radnik za ovo dobio priznanje i lovu. A kome daš oružje - automatski si mu dao i dozvolu da ubije, ili mu daj plastične igračke.

ciganin sam al najlepsi

pre 13 godina

svaka cast za reakciju, jedino je steta sto ce po nasem zakonu on u zatvor a posta-banka ce verovatno zaboraviti njega i njegovu porodicu za 2 nedelje, da je radio za njih i da ce porodice verovatno trebati novcana pomoc posto ce imati jednu platu manje u kuci..

Nikola

pre 13 godina

Svaka cast za obezbedjenje. Treba da shvate neki ljudi sta ih ceka ako tako nesto pokusaju, a ne, ukoliko ih uhvate uopste, nekakva mizerna zatvorska kazna od godinu, dve.

Johny

pre 13 godina

Svaki ljudski zivot je dragocen i ovakav ishod nije pravedna kazna za pocinjeni zlocin ali je razbojnik morao da bude svestan da batina ima dva kraja. Sigurno nije usao goloruk i ljubazno zamolio za malo novca. Nazalost, radnik obezbedjenja ce da odgovara.

Nikola

pre 13 godina

Svaka cast za obezbedjenje. Treba da shvate neki ljudi sta ih ceka ako tako nesto pokusaju, a ne, ukoliko ih uhvate uopste, nekakva mizerna zatvorska kazna od godinu, dve.

ciganin sam al najlepsi

pre 13 godina

svaka cast za reakciju, jedino je steta sto ce po nasem zakonu on u zatvor a posta-banka ce verovatno zaboraviti njega i njegovu porodicu za 2 nedelje, da je radio za njih i da ce porodice verovatno trebati novcana pomoc posto ce imati jednu platu manje u kuci..

perica

pre 13 godina

Eto, nije lako biti ni naoružani pljačkaš pošte, glava ti u torbi. Možda ovo bude lekcija budućim pljačkašima. U SAD bi radnik za ovo dobio priznanje i lovu. A kome daš oružje - automatski si mu dao i dozvolu da ubije, ili mu daj plastične igračke.

Johny

pre 13 godina

Svaki ljudski zivot je dragocen i ovakav ishod nije pravedna kazna za pocinjeni zlocin ali je razbojnik morao da bude svestan da batina ima dva kraja. Sigurno nije usao goloruk i ljubazno zamolio za malo novca. Nazalost, radnik obezbedjenja ce da odgovara.

Grobar

pre 13 godina

Nadam se da će od sada slični lopovo malo više razmišljati pre nego što im padne na pamet da pljačkaju menjačnice, banke ili kuće i stanove. Taj ko žali lopova, neka se zapita da li bi pristao da njegov stan bude opljačkan a lopov prođe bez sankcije. Nadam se da ovaj hrabri radnik obezbeđena neće biti osuđen, jer je herojski postupio. Ako imamo razumevanja za ubijenog, onda smo definitivno lopovska nacija, a ja verujem da nismo.

Amos

pre 13 godina

Gospodo, lopovi ne kradu da bi PREZIVELI!
Takvih lopova je u Srbiji jako malo, ako ih uopste ima.
Lopovi kradu da bi ziveli BOLJE i LAKSE od nas sto ne krademo.
Jer, zasto bi neko radio, ustajao kad mu se ne ustaje, radio sto ne voli za mizernu platu i bio odvojen cesto od porodice - da bi istoj mogao da obezbedi normalan zivot? TO je oksimoron.
Mnogo je lakse spavati do 12, glumiti baju po ulicama, voziti kradene motore, ili ih pozajmljivati od slicnih sebi, ispijati kafe, a onda krenuti u akciju i za sat vremena OTETI neciju visegodisnju platu!
Da, mozda su tricavih par hiljada evra sitni za neciji zivot, ali mnogi u Srbiji daju GODINE svog zivota da bi imali takav novac ostavljen sa strane!!

Sasa

pre 13 godina

Zaboga sta sve covek da procita ovde. Pa radnik obezbedjenja je bio napadnut elektrosokovima. Ne dao bog nikom da se nadje tom coveku u kozi i kada je bio napadnut i kada je morao da puca. Samo hrabro

zao mi marama crnih

pre 13 godina

Neverovatno je, kako mi odmah za sve imamo resenje! Zar za svaki problem, koji nam se desi, u hodu, moramo da mudrujemo, licitiramo sa "pametnim" resenjima, sve te experimente prozivljavamo na svojoj kozi, a uredjeni svet je za sve to vec nasao resenja. Stalno izmisljamo izmisljenjo, toplu vodu, a ispostavi se, da voda uopste nije topla. Sve se to opravdava nekom nasom osobenoscu, a kada ni to nije dovoljno, kao obrazlozenje, zasto ne bi radili, kao, recimo sto se radi u EU, ili SAD, pozovemo se na nas "inat", koji pokriva sav javasluk, nesposobnost, nerad i glupost.
Obezbedjenje, policija, vojska i svi koji po zakonu mogu da nose oruzje, znaci nesto stite, od telesnog obezbedjenja, preko javnog reda, do drzave, tog momenta, kada su zadenuli oruzje za pojas, znaju da ih stiti zakon, da rade nesto dobro i ne mogu da osecaju "grizu savesti", ako (po zakonu) upotrebe oruzje. Upravo zbog toga i sluzi oruzje, da po svaku cenu, znaci i uz upotrebu tog oruzja, osoba, mesto, ili drzava, budu zasticeni i odbranjeni! Sustinski nema razlike, da li je ovaj nastradali mladic, danas napao obezbedjenje poste, ili obezbedjenje Predsednika drzave. Zamislimo, kuda bi svet otisao, kada bi svi oni, koji danas nose oruzje, nosili omamljivace, plasticne pistolje i sl.
Jednostavno, tog momenta, kada je, kasnije ubijeni mladic, napao obezbedjenje, mogao se nadati ishodu, kakav se i desio! I ne da obezbedjenje nije krivo, zbog smrtnog ishoda, nego ne treba sa oseca ni grizu savesti, jer su ljudi, samo radili svoj tezak, napet i odgovoran posao - obezbedili povereno, na cuvanje!
U nekim drzavama, poput SAD, privatna svojina je neprikosnovena, do te mere, da na privatnom posedu, vlasnik bez ikakvog problema sa zakonom, moze nepozvanog cak i da ubije. Naravno, to je "tekovina", ali i iskustvo iz Americke istorije, kada se kriminal toliko rasirio, da drzava vise nije mogla da garantuje bezbednost nikom, pa je gradjanima dozvolila, da se sami brane na svom posedu. Bojim se, da i mi nismo blizu tog stadijuma, kolicine kriminala u zemlji, kada kriminalci vise ne prezaju ni od cega, a obezbedjenja i policija, polako gube bitku sa njima.

ps- Negde sam pronasao podatak, da je 80% kriminala, na ovaj, ili onaj nacin, u sustini povezan sa drogom, sto, ako je slucaj i sa ovim napadom, daje potpuno novo svetlo ...

Batke

pre 13 godina

APSOLUTNO LEGITIMNA REAKCIJA OBEZBEDJENJA.
Ako pogledamo kako se to resava na zapadu videcemo da za ovakve situacije obezbedjenju sledi nagrada (bonus) a nikako kazna !
Pljackasi su znali da je banka obezbedjena i znali su da je obezbedjenje naoruzano a ipak su napali !!!
Sta to znaci ? Da su bili spremni da ili da napadnu jacom silom od obezbedjenja ili su verovali d aobezbedjenje nece upotrebiti oruzije. Ako se desi ovo drugo onda obezbedjenje banaka gubi svaki smisao i svi bi trebali da krenu u pljacku. Radnik obezbedjenja ima zadatak da cuva nbanku i dato mu je oruzije u tu svrhu. Cemu oruzje ako ne sme da ga upotrebi ??? Da li je on treba da ulazi prvo u analizu cime ga napadaju pa tek onda da odluci sta da radi ? Napad elektrosokom izaziva vrlo neprtedvidjenu reakciju. Na jednom aerodromu u Kanadi covek je umro jer ga je policija napala elektrosokom i dan danas se vodi taj sudski postupak...Dakle ovde je stvar cista i covek ne bi trebao da bude ni minuta u zatvoru. Naprotiv mora biti nagradjen !
A porodici ubijenog - saucesce, kao i komentar da su i oni dobrim delom krivi sto je do ovoga doslo !

Situacija

pre 13 godina

Apsolutna podrska za obezbedjenje, zakon mora biti na njihovoj strani! A tvrdnje da ce posle ovoga kriminalci odmah pucati su pokusaj zastrasivanja. Medju pljackasima nisu svi spremni da odmah sebi stave ubistvo na teret, a za one koji jesu obezbedjenje i drzava moraju imati advekatan odgovor. Obezbedjenje treba da se pravilno obucava a drzava da promeni kaznenu politiku i kriminalci ne mogu pobediti, osim ako im unapred prepustimo da rade sta hoce.

pragmatik

pre 13 godina

Stvarno, ta deca nemaju veze sa zivotom!!! Pljackas banku, i za par hiljada izgubis glavu!!!
Mnogo je pametnije uclaniti se u DS, mnogo su vece pare, a sanse da budes uhvacen su skoro nikakve! Jos ako se bavis i glasovima, postaces kvazi-premijer kvazi-drzave-pokrajine!!!

Sve naopako

pre 13 godina

"Ovde imate pravo da uradite ono sto u civilu nikada ne biste - da ubijete i da ne odgovarate. Ako postupite po Pravilu sluzbe. Ako pucate, pucate da ubijete." Ovim recima je kapetan poceo obuku za strazarsku sluzbu i koliko god nekom delovale strasno, one su sustina nosenja i upotrebe oruzja. Narocito poslednje dve recenice koje pocinju sa "ako". One jasno oznacavaju da strogo postovanje pravila znaci razliku izmedju zlocina i odbrane zakona, ali i granicu zivota i smrti. Zasto ikome poveriti oruzje ako mu branite da ga upotrebi, oruzje nije strasilo, kriminalci nisu vrane? Ko zeli da izigrava zivu metu za kriminalce koji znaju da vam nakaradna pravila fakticki onemogucavaju da se branite, da pucate? Od napada opasnim oruzjem (vatreno, hladno, elektricno) branite se smrtonosnom silom, pucanju u vazduh se pribegava kada nenaoruzni napadaci odbijaju da se udalje. U uredjenim demokratskim zemljama ovakvim napadom opasnim oruzjem na gradjanina, a kamoli na sluzbeno lice, prelazi se crvena granica posle koje je sva odgovornost za posledice na napadacu. Nazalost, mi kao drustvo smo jos uvek u stanju skoro anarhije, gde znacajan broj gradjana razmislja po principu "trazim sva prava, ne zelim nikakve obaveze i odgovornost". S druge strane, drzava sprecava gradjane da efikasno brane svoja prava, cak i osnovno pravo - pravo na zivot.

MarkoS

pre 13 godina

Radnik obezbedjenja ce sigurno biti osudjen jer su to radnici Telusa koji imaju striktnu naredbu da ne smeju da koristi vatreno oruzje pri ovakvim situacijama.

tuzno al istinito

pre 13 godina

A sto je najtuznije ti radnici obezbedjenja rade za neke kvazi agencije za tricavih 20 hiljada dinara a imaju toliku odgovornost! Dok one od poslodavaca naplacuju njihove usluge po trostruko a i vise vecoj ceni! Pa ko je ovde vise lud! Pa ovaj sto je pljackao je rizikovao zivot za par hiljada evra a ovaj jadnik iz obezbedjenja za 200 evra! Sta da je bilo kontra da je pljackas ubio njega! PUNA PODRSKA SVIM RADNICIMA OBEZBEDJENJA!

simeun

pre 13 godina

Zalosno u celoj prici je izgubljen zivot! A jos veca zalost je sto neko resio da placka par hiljada evra u dinarima ! Jadna je drzava u kojoj je lopov spao da krade tako male sume da bi imao da prezivi! Ovde je samo za osudu drzava koja nas je dovela do ovoga gde smo!

gradjanin

pre 13 godina

ja sam za to da se svi meci policije i obezbedjenja, ili makar pojedinih sluzbi zamene onim koji samo omame, tj onesposobe , uspavaju na malo duze, tako sada ni drustvo ni sam radnik obezbedjenja nece pomisliti da se nazove ubicom ili da ga se osudjuje zato sto se branio.

mile pile

pre 13 godina

Da je lopov posegao za necijom privatnom imovovinom sigurno bi komentari bili drugaciji ovako posta sto da ne. I ono tricavih par hiljada. Nemojte zaboraviti da je nekom i stotinak zivot ili smrt. Ne kazem da sad svi treba da se naoruzamo pa raspali. Ali "greske" u poslu obezbedjenja su moguce, sta ces. Ali tu brigu treba da brine najvise lopov.

Nije oksimoron

pre 13 godina

Ako moze jedno objasnjenje. Na napadaca koji se udaljava ne smeta da pucate samo ako on prethodno nije upotrebio silu i pretnju opasnim oruzjem. Ako se bavite poslovima bezbednosti vasa duznost nije samo da sprecite napad nego i da napadaca onemogucite da ga ponovi, bilo kad i bilo gde.

tile

pre 13 godina

Ovo je bilo neminovno. Svako malo neko opljacka postu, banku, pa dokle tako?! Obezbedjenje je reagovalo adekvatno, branio je svoj zivot. Ko ima pravo da ga zbog toga krivi? Zapitajmo se samo kako bi mi reagovali u njegovoj situaciji? Zakon definitivno mora da se menja...

knez

pre 13 godina

Lopov je lopov, kriminalac je kriminalac, svejedno da li je imao 20 ili 40 godina. Surovo jeste, ali jedan manje. Da li se neko seca svih onih oruzanih napada gde su stradali radnici u menjacnicama ili na benzinskim pumpama?

Pljacka

pre 13 godina

Kako je na radiju receno, pljackasi su vec pobegli a radnik obeybedjenja je ispalio jos nekoliko hitaca za njima. On nije stitio sebe vec novac. Ubio je decka od 20 godina za tricavih par hiljada.

heroj

pre 13 godina

Neko rece da se mada da ce sada "lopovi vise razmisljati"???
Hoce, ali na na soj, 'lopovski nacin':
Pre svega, prvo ce sasuti metak u slepoocnicu radniku obezbedjenja koji nista ne sumnja i time sve zaplasiti sve ostale prisune tako da vise niko nece pokusati izigravati heroja

apsurd

pre 13 godina

A da policija i obezbedjenje nose cvece umesto oruzja? Mozda bi to oraspolozilo kriminalce i lopove, i sve koji su imali nesrecno detinjstvo.

Zapremina

pre 13 godina

A sta bi ste radili da je Vas poznanik ubijen? Bilo da je ubijen u pljacki ili u prolazu... Poceli bi ste da razmisljate o tome koliko zaista kosta neciji zivot... Ne opravdavam mladicev postupak, samo smatram da je zivot neprocenljiv... Ipak, vazi ona stara "ko se lati maca, od maca i strada". Nije daleko od istine u slucaju mladica i radnika...mladic je dobio svoj odgovor, a ipak radnik nek se zapita...

MarkoS

pre 13 godina

Radnik obezbedjenja ce sigurno biti osudjen jer su to radnici Telusa koji imaju striktnu naredbu da ne smeju da koristi vatreno oruzje pri ovakvim situacijama.

Pljacka

pre 13 godina

Kako je na radiju receno, pljackasi su vec pobegli a radnik obeybedjenja je ispalio jos nekoliko hitaca za njima. On nije stitio sebe vec novac. Ubio je decka od 20 godina za tricavih par hiljada.

gradjanin

pre 13 godina

ja sam za to da se svi meci policije i obezbedjenja, ili makar pojedinih sluzbi zamene onim koji samo omame, tj onesposobe , uspavaju na malo duze, tako sada ni drustvo ni sam radnik obezbedjenja nece pomisliti da se nazove ubicom ili da ga se osudjuje zato sto se branio.

simeun

pre 13 godina

Zalosno u celoj prici je izgubljen zivot! A jos veca zalost je sto neko resio da placka par hiljada evra u dinarima ! Jadna je drzava u kojoj je lopov spao da krade tako male sume da bi imao da prezivi! Ovde je samo za osudu drzava koja nas je dovela do ovoga gde smo!

heroj

pre 13 godina

Neko rece da se mada da ce sada "lopovi vise razmisljati"???
Hoce, ali na na soj, 'lopovski nacin':
Pre svega, prvo ce sasuti metak u slepoocnicu radniku obezbedjenja koji nista ne sumnja i time sve zaplasiti sve ostale prisune tako da vise niko nece pokusati izigravati heroja

Nikola

pre 13 godina

Svaka cast za obezbedjenje. Treba da shvate neki ljudi sta ih ceka ako tako nesto pokusaju, a ne, ukoliko ih uhvate uopste, nekakva mizerna zatvorska kazna od godinu, dve.

Johny

pre 13 godina

Svaki ljudski zivot je dragocen i ovakav ishod nije pravedna kazna za pocinjeni zlocin ali je razbojnik morao da bude svestan da batina ima dva kraja. Sigurno nije usao goloruk i ljubazno zamolio za malo novca. Nazalost, radnik obezbedjenja ce da odgovara.

Nije oksimoron

pre 13 godina

Ako moze jedno objasnjenje. Na napadaca koji se udaljava ne smeta da pucate samo ako on prethodno nije upotrebio silu i pretnju opasnim oruzjem. Ako se bavite poslovima bezbednosti vasa duznost nije samo da sprecite napad nego i da napadaca onemogucite da ga ponovi, bilo kad i bilo gde.

ciganin sam al najlepsi

pre 13 godina

svaka cast za reakciju, jedino je steta sto ce po nasem zakonu on u zatvor a posta-banka ce verovatno zaboraviti njega i njegovu porodicu za 2 nedelje, da je radio za njih i da ce porodice verovatno trebati novcana pomoc posto ce imati jednu platu manje u kuci..

zao mi marama crnih

pre 13 godina

Neverovatno je, kako mi odmah za sve imamo resenje! Zar za svaki problem, koji nam se desi, u hodu, moramo da mudrujemo, licitiramo sa "pametnim" resenjima, sve te experimente prozivljavamo na svojoj kozi, a uredjeni svet je za sve to vec nasao resenja. Stalno izmisljamo izmisljenjo, toplu vodu, a ispostavi se, da voda uopste nije topla. Sve se to opravdava nekom nasom osobenoscu, a kada ni to nije dovoljno, kao obrazlozenje, zasto ne bi radili, kao, recimo sto se radi u EU, ili SAD, pozovemo se na nas "inat", koji pokriva sav javasluk, nesposobnost, nerad i glupost.
Obezbedjenje, policija, vojska i svi koji po zakonu mogu da nose oruzje, znaci nesto stite, od telesnog obezbedjenja, preko javnog reda, do drzave, tog momenta, kada su zadenuli oruzje za pojas, znaju da ih stiti zakon, da rade nesto dobro i ne mogu da osecaju "grizu savesti", ako (po zakonu) upotrebe oruzje. Upravo zbog toga i sluzi oruzje, da po svaku cenu, znaci i uz upotrebu tog oruzja, osoba, mesto, ili drzava, budu zasticeni i odbranjeni! Sustinski nema razlike, da li je ovaj nastradali mladic, danas napao obezbedjenje poste, ili obezbedjenje Predsednika drzave. Zamislimo, kuda bi svet otisao, kada bi svi oni, koji danas nose oruzje, nosili omamljivace, plasticne pistolje i sl.
Jednostavno, tog momenta, kada je, kasnije ubijeni mladic, napao obezbedjenje, mogao se nadati ishodu, kakav se i desio! I ne da obezbedjenje nije krivo, zbog smrtnog ishoda, nego ne treba sa oseca ni grizu savesti, jer su ljudi, samo radili svoj tezak, napet i odgovoran posao - obezbedili povereno, na cuvanje!
U nekim drzavama, poput SAD, privatna svojina je neprikosnovena, do te mere, da na privatnom posedu, vlasnik bez ikakvog problema sa zakonom, moze nepozvanog cak i da ubije. Naravno, to je "tekovina", ali i iskustvo iz Americke istorije, kada se kriminal toliko rasirio, da drzava vise nije mogla da garantuje bezbednost nikom, pa je gradjanima dozvolila, da se sami brane na svom posedu. Bojim se, da i mi nismo blizu tog stadijuma, kolicine kriminala u zemlji, kada kriminalci vise ne prezaju ni od cega, a obezbedjenja i policija, polako gube bitku sa njima.

ps- Negde sam pronasao podatak, da je 80% kriminala, na ovaj, ili onaj nacin, u sustini povezan sa drogom, sto, ako je slucaj i sa ovim napadom, daje potpuno novo svetlo ...

perica

pre 13 godina

Eto, nije lako biti ni naoružani pljačkaš pošte, glava ti u torbi. Možda ovo bude lekcija budućim pljačkašima. U SAD bi radnik za ovo dobio priznanje i lovu. A kome daš oružje - automatski si mu dao i dozvolu da ubije, ili mu daj plastične igračke.

Grobar

pre 13 godina

Nadam se da će od sada slični lopovo malo više razmišljati pre nego što im padne na pamet da pljačkaju menjačnice, banke ili kuće i stanove. Taj ko žali lopova, neka se zapita da li bi pristao da njegov stan bude opljačkan a lopov prođe bez sankcije. Nadam se da ovaj hrabri radnik obezbeđena neće biti osuđen, jer je herojski postupio. Ako imamo razumevanja za ubijenog, onda smo definitivno lopovska nacija, a ja verujem da nismo.

mile pile

pre 13 godina

Da je lopov posegao za necijom privatnom imovovinom sigurno bi komentari bili drugaciji ovako posta sto da ne. I ono tricavih par hiljada. Nemojte zaboraviti da je nekom i stotinak zivot ili smrt. Ne kazem da sad svi treba da se naoruzamo pa raspali. Ali "greske" u poslu obezbedjenja su moguce, sta ces. Ali tu brigu treba da brine najvise lopov.

Situacija

pre 13 godina

Apsolutna podrska za obezbedjenje, zakon mora biti na njihovoj strani! A tvrdnje da ce posle ovoga kriminalci odmah pucati su pokusaj zastrasivanja. Medju pljackasima nisu svi spremni da odmah sebi stave ubistvo na teret, a za one koji jesu obezbedjenje i drzava moraju imati advekatan odgovor. Obezbedjenje treba da se pravilno obucava a drzava da promeni kaznenu politiku i kriminalci ne mogu pobediti, osim ako im unapred prepustimo da rade sta hoce.

tuzno al istinito

pre 13 godina

A sto je najtuznije ti radnici obezbedjenja rade za neke kvazi agencije za tricavih 20 hiljada dinara a imaju toliku odgovornost! Dok one od poslodavaca naplacuju njihove usluge po trostruko a i vise vecoj ceni! Pa ko je ovde vise lud! Pa ovaj sto je pljackao je rizikovao zivot za par hiljada evra a ovaj jadnik iz obezbedjenja za 200 evra! Sta da je bilo kontra da je pljackas ubio njega! PUNA PODRSKA SVIM RADNICIMA OBEZBEDJENJA!

Sasa

pre 13 godina

Zaboga sta sve covek da procita ovde. Pa radnik obezbedjenja je bio napadnut elektrosokovima. Ne dao bog nikom da se nadje tom coveku u kozi i kada je bio napadnut i kada je morao da puca. Samo hrabro

Sve naopako

pre 13 godina

"Ovde imate pravo da uradite ono sto u civilu nikada ne biste - da ubijete i da ne odgovarate. Ako postupite po Pravilu sluzbe. Ako pucate, pucate da ubijete." Ovim recima je kapetan poceo obuku za strazarsku sluzbu i koliko god nekom delovale strasno, one su sustina nosenja i upotrebe oruzja. Narocito poslednje dve recenice koje pocinju sa "ako". One jasno oznacavaju da strogo postovanje pravila znaci razliku izmedju zlocina i odbrane zakona, ali i granicu zivota i smrti. Zasto ikome poveriti oruzje ako mu branite da ga upotrebi, oruzje nije strasilo, kriminalci nisu vrane? Ko zeli da izigrava zivu metu za kriminalce koji znaju da vam nakaradna pravila fakticki onemogucavaju da se branite, da pucate? Od napada opasnim oruzjem (vatreno, hladno, elektricno) branite se smrtonosnom silom, pucanju u vazduh se pribegava kada nenaoruzni napadaci odbijaju da se udalje. U uredjenim demokratskim zemljama ovakvim napadom opasnim oruzjem na gradjanina, a kamoli na sluzbeno lice, prelazi se crvena granica posle koje je sva odgovornost za posledice na napadacu. Nazalost, mi kao drustvo smo jos uvek u stanju skoro anarhije, gde znacajan broj gradjana razmislja po principu "trazim sva prava, ne zelim nikakve obaveze i odgovornost". S druge strane, drzava sprecava gradjane da efikasno brane svoja prava, cak i osnovno pravo - pravo na zivot.

pragmatik

pre 13 godina

Stvarno, ta deca nemaju veze sa zivotom!!! Pljackas banku, i za par hiljada izgubis glavu!!!
Mnogo je pametnije uclaniti se u DS, mnogo su vece pare, a sanse da budes uhvacen su skoro nikakve! Jos ako se bavis i glasovima, postaces kvazi-premijer kvazi-drzave-pokrajine!!!

Amos

pre 13 godina

Gospodo, lopovi ne kradu da bi PREZIVELI!
Takvih lopova je u Srbiji jako malo, ako ih uopste ima.
Lopovi kradu da bi ziveli BOLJE i LAKSE od nas sto ne krademo.
Jer, zasto bi neko radio, ustajao kad mu se ne ustaje, radio sto ne voli za mizernu platu i bio odvojen cesto od porodice - da bi istoj mogao da obezbedi normalan zivot? TO je oksimoron.
Mnogo je lakse spavati do 12, glumiti baju po ulicama, voziti kradene motore, ili ih pozajmljivati od slicnih sebi, ispijati kafe, a onda krenuti u akciju i za sat vremena OTETI neciju visegodisnju platu!
Da, mozda su tricavih par hiljada evra sitni za neciji zivot, ali mnogi u Srbiji daju GODINE svog zivota da bi imali takav novac ostavljen sa strane!!

Batke

pre 13 godina

APSOLUTNO LEGITIMNA REAKCIJA OBEZBEDJENJA.
Ako pogledamo kako se to resava na zapadu videcemo da za ovakve situacije obezbedjenju sledi nagrada (bonus) a nikako kazna !
Pljackasi su znali da je banka obezbedjena i znali su da je obezbedjenje naoruzano a ipak su napali !!!
Sta to znaci ? Da su bili spremni da ili da napadnu jacom silom od obezbedjenja ili su verovali d aobezbedjenje nece upotrebiti oruzije. Ako se desi ovo drugo onda obezbedjenje banaka gubi svaki smisao i svi bi trebali da krenu u pljacku. Radnik obezbedjenja ima zadatak da cuva nbanku i dato mu je oruzije u tu svrhu. Cemu oruzje ako ne sme da ga upotrebi ??? Da li je on treba da ulazi prvo u analizu cime ga napadaju pa tek onda da odluci sta da radi ? Napad elektrosokom izaziva vrlo neprtedvidjenu reakciju. Na jednom aerodromu u Kanadi covek je umro jer ga je policija napala elektrosokom i dan danas se vodi taj sudski postupak...Dakle ovde je stvar cista i covek ne bi trebao da bude ni minuta u zatvoru. Naprotiv mora biti nagradjen !
A porodici ubijenog - saucesce, kao i komentar da su i oni dobrim delom krivi sto je do ovoga doslo !

knez

pre 13 godina

Lopov je lopov, kriminalac je kriminalac, svejedno da li je imao 20 ili 40 godina. Surovo jeste, ali jedan manje. Da li se neko seca svih onih oruzanih napada gde su stradali radnici u menjacnicama ili na benzinskim pumpama?

Zapremina

pre 13 godina

A sta bi ste radili da je Vas poznanik ubijen? Bilo da je ubijen u pljacki ili u prolazu... Poceli bi ste da razmisljate o tome koliko zaista kosta neciji zivot... Ne opravdavam mladicev postupak, samo smatram da je zivot neprocenljiv... Ipak, vazi ona stara "ko se lati maca, od maca i strada". Nije daleko od istine u slucaju mladica i radnika...mladic je dobio svoj odgovor, a ipak radnik nek se zapita...

tile

pre 13 godina

Ovo je bilo neminovno. Svako malo neko opljacka postu, banku, pa dokle tako?! Obezbedjenje je reagovalo adekvatno, branio je svoj zivot. Ko ima pravo da ga zbog toga krivi? Zapitajmo se samo kako bi mi reagovali u njegovoj situaciji? Zakon definitivno mora da se menja...

apsurd

pre 13 godina

A da policija i obezbedjenje nose cvece umesto oruzja? Mozda bi to oraspolozilo kriminalce i lopove, i sve koji su imali nesrecno detinjstvo.